Preuzmite PDF verzijuh"
Internet izdanje - 23. oktobar 2009. godine

R e k l a m n i   l i n k o v i !

Naslovna strana novog broja "Ibarskihi" - klik za PDF izdanje Nema odluke bez 70 odbornika
Gradska kasa u minusu
Lokalna demokratija u Kraljevu 1990-2009.
Kome pripada ribnjak u Žiči?
Legalizacija ili rušenje!
Kraljevo je moj grad
Fiskalne kase na tezgama
Setva pšenice i ove godine skuplja
Ribolov - lov
Umetnost, kultura, obrazovanje
Sport: Košarka, odbojka, fubbal, kuglanje


RETROVIZOR
Džigibaou 231


   Kao danas da je bilo sećam se kada sam pokojnog oca taksijem te zime odvezao u hitnu sa temperaturom od 41,7. Bog da mu dušu oprosti onako star i iznemogao jedva je iz kola izašao. Mnogo smo se radovali kada je potom uveče nakon što je primio analgetike zajedno sa nama večerao i smiren legao da spava. Taj grip tada nije imao ime, ali znam da smo ga i ja i brat, ali i staramajka jedva preležali. Težak je bio. Visoka tempratura, pa kašalj i sve ostalo. Ne možeš da jedeš ne možeš da piješ. A Bog da me ubije ako mogu da se setim kako se taj grip što mi je ubio oca zvao. U stvari zvao se grip. I bili su proglasili epidemiju, ali nije imao šifrovano ime kao krstareća raketa sa nuklearnom glavom poput  H1 N1 H5N38, DžVM 43, DžIGIBAOU 231.
   Kaže statistika da u Srbiji svake godine od posledica gripa, jer grip direktno ne ubija već ubija zastoj rada drugih organa, moždani udar, zastoj rada srca, i da ne ulazimo u dublje analize, umre oko 2.500 ljudi. Alo! Nama je u poslednjoj deceniji drugim rečima od posledica raznih gripova umrlo omanje mesto.
   A onda se, sasvim slučajno, u Meksiku pojavi opaki grip. I ceo svet odlepi od straha. Bog da dušu oprosti našoj sugrađanki koju će danas sahraniti na mesnom groblju u Milakovcu, a  koja je stradala  od novog šifrovanog virusa. Velika je i neprebolna tuga njene familije. Sina je tek oženila. Snajki i unučićima se radovala.Vele prijatelji da zbog toga i u bolnici nije htela da ostane.
    No nešto drugo mene muči dok razmišljam o trenutku kroz koji će njena familija  danas proći, jer sam ga i  ja prošao, pa znam kako je.
   Što je bilo važno da prekjuče i juče na dan njene smrti i dan pred sahranu sve beogradske redakcije nalože svojim dopisnicima da se zapute u bestragiju podno Gledića? Da pitaju plaši li se narod. Da tragaju gde je virus prodro. Što Srbiji treba panika? Što je Srbiji od gladi, besposlice, krize porodice, školstva, morala važnija priča o jednoj porodičnoj tragediji kakvih godišnje ima 2.500, ali samo nemaju šifrovano ime.
   O da, za Vas koji me sada pljujete po raznim osnovama imam samo jedno pitanje.
   Dela recite mi koliko u svetu i u Srbiji pobi ovaj ptičiji grip zbog koga su mnogi podavili svoje kanarince i papagaje, a progutali Tamiflua (vidi čuda on je lečio i onaj, a leči i ovaj grip) na tone.
Atanasije Tasić


NEFORMALNI KOALICIONI SPORAZUM KRALJEVAČKE OPOZICIJE
Nema odluke bez 70 odbornika

   Za većinu odluka vitalnih za funkcionisanje grada koalicija na vlasti moraće da obezbedi apsolutnu većinu

   Nijednu odluku koju budu podneli na usvajanje Skupštini grada predstavnici većinske koalicije neće moći da usvoje ubuduće ukoliko u Sali skupštine ne budu imali svih 36 odbornika koliko sada čini vladajuća većina. Razlog ovom je neformalni dogovor  opozicionih stranaka koje su se saglasile da u salu za skupštinska  zasedanja neće ulaziti ukoliko u foteljama ne bude manjina od 34 narodna deputata u gradskom parlamentu. Prevedeno u rečnik skupštinskih propisa  za  većinu odluka vitalnih  za funkcionisanje grada koalicija ZES-SPS-Pokret za Kraljevo moraće da obezbedi apsolutnu većinu.
   - Dogovorili smo se  da ubuduće u salu ne ulazimo ukoliko ne postignemo sporazum o zajedničkom nastupanju kada su ključna gradska pitanja na dnevnom redu - kaže Srećko Kostić, šef kraljevačkih radikala.
   Neuobičajeni koalicioni dogovor opozicije kojoj do tesne većine nedostaju dva glasa potvrđuje i Toma Ilić šef okružnog odbora Nove Srbije.
   -Tačno je dogovorili smo se da na ovaj način  nateramo pozicione odbornike da do svake odluke dođu preglasavanjem - kaže Ilić.
   Opozicioni dogovor potvrđen nam je i iz DSS-a.
   U pozadini dugotrajnih sedeljki u raznim strankama prema saznanjima „Ibarskih“ krije se međutim pokušaj  nekadašnjih koalicionih partera u vlasti da se obori, po opštim ocenama, trenutno veoma krhka vladajuća koalicija  u kojoj na bar dva mesta postoje kolebljivci koji bi  novom agresivnom nastupu opozicionih stranaka doneli prevagu.
   - Ni ovaj dogovor nije međutim kompaktan jer pre svega kod radikala postoji rascep između trenutno vladajuće garniture i grupe koju vodi bivša šefica Vesna Vukajlović. Rascep potoji i u DSS-u između starih asova i mladih snaga, a sa rascepom tek kuburi DS da ne govorimo o surevnjivosti među koalicionim partnerima koji vladaju gradom - kaže za Ibarske dobro obavešteni izbor iz Skupštine grada.
   Jezičak na tasu tako bi mogao da pretegne Pokret za Kraljevo dr Ljubiše Jovaševića koji sa svojih šest odbornika i jednom i drugom političkom bloku donosi prevagu u gradskom parlamentu.
   - Niti nas je ko zvao, niti smo o bilo kakvoj novoj koaliciji razgovarali, sva pitanja o oživljavanju stare postavke gradske vlasti su samo spekulacije - rekao nam je dr Ljubiša Jovašević zamenik gradonačelnika Kraljeva.
   Bar dva izvora potvrdila su nam, međutim, da je u neformalnim razgovorima poprilično dugo razgovarano o mogućnosti da Pokret za Kraljevo u zamenu za mesto gradonačelnika raskine sadašnju koaliciju koja po oceni svih partnera ne funkcioniše na nivou koji se očekivao kada su sa vlasti skinuti radikali, DSS, NS i SPS.
   - Problem je što Pokret za Kraljevo traži uz mesto gradonačelnika i šefovanje nad Direkcijom za planiranje, a to potencijalnim koalicionim partnerima ne prija. Sa druge strane potencijalnu koaliciju muči i dobro skriveni rascep u Srpskoj radikalnoj stranci gde bivša šefica lako u svakom trenutku može da na svoju stranu odvuče bar četiri ili pet odbornika. U takvom okruženju pre svega Pokret za Kraljevo, ali i DSS i NS neće da ulaze u novu uslovno rečeno „tesnu koaliciju“ koja bi ako dođe do krize vlasti mogla samo da koristi DS-u koji bi u nekom potencijalnom privremenom organu igrao glavnu ulogu - zaključuje na kraju naš izvor.
Atanasije Tasić


DANAS SAHRANA PRVE ŽRTVE MEKSIČKOG GRIPA U SRBIJI
Celo selo na sahrani

      Kraljevčanka  B.Đ. (46) koja je zvanično preminula od posledica obolevanja od meksičkog gripa danas će biti sahranjena na mesnom groblju u selu Milakovcu podno Gledićkih planina. Na sahranu će doći većina od 500 meštana sela koje se 17 dana molilo za život majke koja je, pre no što će sa teškim respiratornim tegobama biti prebačena u kragujevački klinički centar, pripremala svadbu sinu.
   - Svi smo bili na saučešću. Svi ćemo je ispratiti i na večni počinak. Iskreno uz svu muku koja nas je snašla najviše nam smeta što selo zbog ovoga opsedaju novinari - kaže Milenko Jovanović, predsednik saveta mesne zajednice.
   Sa ozbiljnim zdravstvenim problemima B.Đ. se javila lekarima prvi put 29. septembra. Savetovano joj je da ostane na lečenju. Odbila je, kaže evidencija ZC Studenica. Četiri dana kasnije dan pred svadbeno veselje njenog sina koje je htela da spremi, vratila se sa teškim respiratornim problemima. Prebačena je u Kragujevac gde je konstatovano prisustvo virusa meksičkog gripa. U medicinskom kartonu po podacima dostupnim novinarima ostalo je međutim ubeleženo da je  B.Đ. inače imala problema sa plućima.
   Bar za sada međutim nije jasno kako je došla u dodir sa virusom „meksičkog gripa“.
   - Priče da je njen sin vozio u inostranstvo su potpuno besmislene. Pa on je radio za „Puteve“ i skoro granicu nije prelazio - kaže Milenko Jovanović.    Cela porodica pokojnice, ali i svi koji su dolazili u kontakt sa njom su inače podvrgnuti kontroli i kod njih nije ustanovljeno prisustvo virusa meksičkog gripa. 
E.I.Povratak na vrh strane


Gradska kasa u minusu

   Budžetski inspektor naložio gradskoj vlasti Kraljeva da vrati blizu dva i po miliona dinara na račun budžeta - Grad nema pare

   Još tokom ovog proleća republička budžetska inspekcija utvrdila je niz nepravilnosti finansijskog poslovanja uprave grada Kraljeva u 2008. godini, a potom i krajem ovog leta naložila gradu da u budžet vrati nešto manje od 2,4 miliona dinara. Prilikom proveravanja izvršenih usluga po ugovoru za koje je u budžetu za 2008. godinu bilo predviđeno 20 miliona dinara, inspektor je otkrio da je isplaćeno 22,3 miliona dinara, čime je budžet probijen za više od 2,3 miliona dinara. Budžet je prekoračen zbog isplata po osnovu naknada članovima Komisije za tehnički prijem objekata i veštačenja.
   Do rešenja budžetskog inspektora došli su novinari Centra za istraživačko novinarstvo NUNS-a (CINS), u sklopu projekta „Istraživanje rada lokalnih samouprava“. Nadležni u Kraljevu su u prvim reakcijama od kako je inspektor naložio vraćanje sredstava ocenili da grad neće imati dovoljno sredstava da nadoknadi štetu.
   - Do prekoračenja je došlo zbog velikog broja donetih rešenja u kojima su pravna i fizička lica u postupku izdavanja građevinskih dozvola bila u obavezi da naknadu članovima Komisije isplaćuju preko budžeta grada Kraljeva, što je dovelo da pozicija usluge po ugovoru bude prekoračena u ovom iznosu. Napominjem da se radi o strogo namenskim sredstvima koja samo prolaze preko budžeta i koja imaju namenski karakter  - kaže Jelena Bekčić načelnica gradske uprave.
   Milomir Prodanović načelnik odeljenja finansija objašnjava da je ova uočena nepravilnost veoma kompleksno pitanje. Prodanović kaže da je on ukazao budžetskom inspektoru na to prekoračenje prilikom njegove kontrole.
   - Problem je nastao zbog toga što su određene usluge u tom trenutku morale biti isplaćene, jer bi onda ti budžetski korisnici ili isplatioci tužili grad zbog neizvršavanja poslova u ovom slučaju izdavanja građevinskih dozvola. S druge strane imamo situaciju da je posao gradske uprave bio i formiranje Komisije, utvrđivanje načina i visine plaćanja naknada članovima Komisije za tehnički prijem objekata. Znači sredstva koja su uplaćena od strane budžetskih korisnika su isplaćivana za naknade komisijama - objašnjava Prodanović. 
   Pored usluga po ugovoru stalni troškovi su prekoračeni za oko 35.000 dinara, naknade za povrede ili štete nanete od drugih organa iznosile su oko 38.000 dinara, a za tu stavku u budžetu nije bilo predviđenih sredstava. Takođe, inspektor je pronašao prekoračenje utrošenih telefonskih impulsa zaposlenih u gradskoj upravi za oko 5.000 dinara. Tako da je ukupno prekoračenje budžeta iznosilo oko 2,4 miliona dinara. Budžetski inspektor je naložio gradskoj upravi da u određenom roku uplati ova sredstva na račun budžeta grada što nije učinjeno jer grad Kraljevo nema taj novac!
- Saglasno ovom rešenju grad Kraljevo ne može da postupi po instrukcijama budžetske inspekcije i vrati sredstva, jer ih je nemoguće vratiti. Na ovome se ne može završiti, jer neki kraj mora da se pronađe. Ministarstvo će sagledati i utvrditi određene prekršajne mere ukoliko smatraju da naše obrazloženje za prekoračenje budžeta nije bilo dovoljno - kaže načelnik odeljenja finansija Milomir Prodanović.
   Budžetski inspektor je pored ovih prekoračenja budžeta u 2008. godini, uočio i da gradska uprava nije primenjivala propisane procedure javnih nabavki velikih i malih vrednosti u 2008. godini za određene dobavljače. Zatim, inspektor je pronašao prekoračenje ovlašćenja gradske uprave prilikom kupovine stana određenom licu u periodu između 2004. i 2005. godine, za čiju kupovinu grad nije imao saglasnost Vlade Srbije, ali i o isplatama plata pojedinim odbornicima u dvostruko većem iznosu od propisanog. O svemu ovome više ćemo pisati u sledećim izdanjima.

SMANJILI BROJ ZAPOSLENIH
Grad Kraljevo inače je jedna od retkih lokalnih samouprava u Srbiji u kojoj je od prošle godine do danas smanjen broj zaposlenih. Prema podacima do kojih su novinari CINS-a došli tokom projekta, gradska uprava Kraljeva danas ima 274 zaposlenih, dok je krajem prošle godine imala 286 osoba u radnom odnosu, što je bio najveći broj zaposlenih u poslednjih pet godina. To znači da na hiljadu Kraljevčana dolazi 2,25 službenika što predstavlja dobar skor u odnosu na standard koje Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu namerava da primeni od 4 službenika na 1000 stanovnika. 2004.godine je u upravi Kraljeva radilo 271 osoba, 2005. godine 274 osobe, 2006. godine 280, a 2007. godine 278.
Nenad Božović

 

Reagovanje gradske vlasti

    Zbog nezakonitosti u poslovanju gradske uprave u 2008. godini koje je otkrio republički budžetski inspektor, o kojima je govoreno u emisiji Radija 996 „Da li se čujemo”, što je bio povod i za tekst „Gradska kasa u minusu" u našim novinama, oglasio se i dr Ljubiša Jovašević, zamenik gradonačelnika.
   „Povodom objavljivanja izveštaja budžetskog inspektora, a na osnovu nadzora obavljenog februara 2009. godine, obaveštavamo javnost da je sadašnja Koalicija februara meseca bila u opoziciji.
   Podsećamo da smo vlast preuzeli 19. marta ove godine, a izveštaj se odnosi na period u 2008. godini. Predlažemo da se informacije zatraže od predstavnika Srpske radikalne stranke, Nove Srbije i Demokratske stranke Srbije”, navodi dr Jovašević.
N.B.Povratak na vrh strane



Lokalna demokratija u Kraljevu 1990-2009.


      Dokumentarna izložba „Lokalna demokratija u Kraljevu 1990-2009.“ priređena je u okviru Evropske nedelje lokalne demokratije, koja je obeležena od 12. do 18. oktobra. Organizatori su bili radska uprava grada Kraljeva - Služba za upravljanje projektima i lokalno ekonomski razvoj, Istorijski arhiv Kraljevo i Kulturni centar Ribnica. 
  Na osnovu dokumentarnog materijala Opštinske izborne komisije, tekstova objavljenih u lokalnom listu „Ibarske novosti“ i propagandnog stranačkog materijala, napravljen je pregled razvoja demokratije u Kraljevu u proteklih 19 godina sa svim prelomnim događajima, važnim trenucima i promenama.
  Akcenat je stavljen na rezultate lokalnih izbora, formiranje opštinskih/gradskih vlasti i reagovanja građana na aktuelne političke situacije. Grupa autora Istorijskog arhiva u Kraljevu za ovu postavku koristila je građu iz svojih fondova i Zavičajnog odeljenja Narodne biblioteka „Stefan Prvovenčani“ u Kraljevu.
   Ovo je bila prilika da se podsetimo na događaje iz bliske prošlosti koji su ostavili veliki pečat u našim životima i istoriji Kraljeva.


Otvaranje Medicinske škole

   Danas će svečano biti otvorena nova Srednja medicinska škola u Kraljevu. Savremena škola će u mnogome doprineti obrazovanju učenika, jer poseduje savremene laboratorije i opremu. Najavljeno je da će otvaranju škole prisustvovati i Zoran Trninić, pomoćnik ministra prosvete.

Povratak na vrh strane


AKTUELNO
Kome pripada ribnjak u Žiči?


   Grad Kraljevo se protivi odluci Republike Srbije da u okviru povraćaja imovine ribnjak u Žiči vrati manastiru

   Pre nekoliko godina Srbija je dobila Zakon o restituciji ili povraćaju oduzete imovine. Jedan deo imovine je oduzet i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, konkretno u ovom slučaju manastiru Žiči. Radi se o površini od nekih desetak hektara zemlje koja se nalazi na lokaciji gde je današnji ribnjak, ali na kojoj je u proteklih 30 godina sagrađeno i naselje.
   - Zemljište koje je oduzeto manastiru imalo je svoju namenu, odnosno podizani su stambeni objekti, a mnogi su te objekte i legalizovali. S druge strane ribnjak je svojevremeno predat na korišćenje ribolovačkom udruženju iz Kraljeva „Hristifor Perišić - Kićo“ i oni su u proteklom periodu imali velika ulaganja u obliku zemljanih radova, koji su u to vreme puno koštali.
   Crkva je poslala zahtev Vladi Srbije da im se to zemljište vrati, a prvostepeni sud je odlučio da zemljište ide u povraćaj. Kraljevačko pravobranilaštvo je tražilo mišljenje od gradskog veća šta dalje da radi, i gradsko veće je dozvolilo pravobranilaštvu da ide u dalji postupak, i data je žalba Vrhovnom sudu Srbije koji treba prilikom donošenja odluke o povraćaju imovine da vidi novonastalu situaciju i nekoliko novih činjenica u vezi ribnjaka u Žiči - govori Ljubiša Jovašević, zamenik gradonačelnika Kraljeva.
   Inače, ribnjak u Žiči izgrađen je prema zamislima vladike Nikolaja Velimirovića koji je, smatrajući da je jedna od najvažnijih delatnosti kralja, briga o sirotinji, dao da se 1939. godine u Žiči sagradi ribnjak. Dokumentacija koju poseduje manastir Žiča govori da je ribnjak u Žiči 1951. godine vraćen manastiru, ali samo na korišćenje. Ugovor je važio dvadesetak godina, a onda su lokalne vlasti pozitivno odgovorile na zahtev Ribolovačkog društva iz Kraljeva, koji su po ugovoru ribnjak dobili na korišćenje na 99 godina, bez nadoknade.
   - Kako smo saznali u ovom ribolovačkom udruženju te 1971. godine kada su dobili ribnjak na korišćenje, zemlja je bila 3, 4, 5, i 6. kategorije, a sada je to sve urbanizovano, postoji voda, struja, kanalizacija. Napravljene su brane na Žičkoj reci odakle se ribnjak snabdeva vodom, ali i kontroliše vodostaj. Međutim, koliki su stvarni troškovi ulaganja u sam ribnjak i njegovu infrastrukturu i naselju oko ribnjaka teško je proceniti. Kako smo saznali jedna nevladina organizacija koja je 2000. godine izvršila procenu vrednosti ribnjaka, navela je da on vredi oko 850.000 maraka. U ribolovačkom društvu nemaju ništa protiv da se ribnjak vrati manastiru Žiča, ali traže da se ta njihova ulaganja plate. Jer, sa tim novcem bi mogli da na drugom mestu sagrade novi ribnjak, možda „ne tako atraktivan kao ovaj“, ali svakako moderan i specijalizovan za takmičenja - saznajemo u udruženju. 
   Gradsko javno pravobranilaštvo je dobilo svu potrebnu dokumentaciju koju poseduje ribolovačko udruženje „Hristifor Perišić - Kićo“ od prvog projekta od pre 30 godina, pa sve do danas.
   Kako kaže zamenik gradonačelnika Kraljeva Ljubiša Jovašević grad stoji čvrsto iza svojih zahteva, jer ukoliko se ribnjak vrati manastiru Žiča korisnici i stanovnici tog dela zemljišta moraju dobiti određenu nadoknadu.
- Zaboravite, recimo na sam ribnjak. Razmišljajte o ljudima. Da li mi sada treba da porušimo sve te porodične objekte, kako bi crkva ušla u svoj posed?! Naše pravo je da se žalimo i štitimo naše građane. Takođe, moram da napomenem da je neverovatno da manastir podiže zidove i kapije kako njeni vernici ne bi mogli da priđu, i zašto crkva ne deli život ovog naroda, nego se odmetnula u svom sjaju koji se vidi po tim velelepnim kapijama - dodaje Jovašević.

U MANASTIRU NE JEDU ŠARANA
  Pre par godina ribolovačko udruženje „Hristifor Perišić - Kićo“ dobilo je dojavu da se na kraljevačkoj pijaci prodaje riba. Kada su došli na pijacu zatekli su oko 150kg šarana koji se prodavao i koji je donet sa Skadarskog jezera. Pošto su oni tu ribu zaplenili, dogovorili su se da je odnesu u manastir Žiča i poklone im te šarane. Kada su Igumaniji ispričali ceo slučaj i njihov dobar gest poklanjanja ribe, tadašnja igumanija im je rekla da oni ne jedu šarana, već samo pastrmku i da ribu mogu da vrate.
N.B.


Otvorena traka

   Radovi na vodovodnoj mreži u ulici Dimitrija Tucovića od autobuske stanice do raskrsnice sa Hajduk Veljkovom ulicom su završeni i ova deonica je sada prohodna za saobraćaj, a radovi se nastavljaju u Dositejevoj ulici, gde je za saobraćaj zatvorena desna kolovozna traka od Auto moto društva do benzinske stanice Lukoil.Povratak na vrh strane


INTERVJU: ZVONKO KOVAČEVIĆ, NAČELNIK ODELJENJA ZA URBANIZAM
Legalizacija ili rušenje!

   Nakon marta 2010. svi nelegalizovani objekti biće porušeni. Od ukupnog broja nelegalizovanih objekata na teritoriji Kraljeva za blizu dve trećine su podneti zahtevi za legalizaciju

   U periodu od 2003. do 2006. godine u Kraljevu je izdato oko 1.000 dozvola za objekte, stanove i kuće, ali izdato je i oko 2.000 obaveštenja vlasnicima objekata da na osnovu predate dokumentacije ispunjavaju uslove da legalizuju svoje poslovne ili stambene objekte. Kako je većina tih investitora propustila rokove za prijavu bespravno podignutih objekata, od 2006. godine je produžen rok za legalizaciju, a Odeljenje za urbanizam u Kraljevu je od tada izdalo oko 400 upotrebnih građevinskih dozvola - kaže Zvonko Kovačević, načelnik odeljenja za urbanizam u Kraljevu.
Sa kojim podacima raspolažete o broju nelegalizovanih objekata na teritoriji Kraljeva?
   - Prema ukupnom broju prijava podnetih od 2003. godine, a njih je bilo oko 12.000, pretpostavljamo da one čine 60 do 70 odsto ukupnom broja nelegalizovanih objekata na teritoriji grada Kraljeva. Problem su seoska područja, jer prema našim uvidima vlasnici objekata nisu podnosili prijave za legalizaciju. Imam utisak da se vlasnici sa seoskih područja u opštini Kraljevo nisu u dovoljnom broju javili, odnosno prijavili bespravno podignut objekat.
Šta je sa zgradama? Ima li nelegalizovanih višespratnica u gradu?
   - Stambeno - poslovnih zgrada u Kraljevu u procesu legalizacije na sreću nema. Uglavnom nam se javljaju vlasnici nekih magacinskih prostora manjih površina, zatim poslovnih objekta sa par lokala u prizemlju i već pomenuti individualni vlasnici kuća.  
Po kojim kriterijumima se utvrđuje cena legalizacije?
- Ministarstvo prostornog planiranja je omogućilo određene olakšice vlasnicima nelegalizovanih individualnih stambenih objekata. Do kraja oktobra ćemo dobiti uputstvo od ministarstva kako da postupimo kako bi da gradske odluke usaglasili sa tim. Recimo, za vlasnike objekata do 100 kvadratnih metara površine naknada za uređenje gradskog građevinskog zemljišta je umanjena za čak 50 posto. Zatim, postoji stimulativna olakšica ukoliko se ta naknada plaća jednokratno, odnosno pre zaključenja ugovora o izmirenju obaveza naknade, dobija se još 25 posto popusta od Direkcije za planiranje i izgradnju koja vrši taj obračun.
Da li je moguće utvrditi ukupan broj nelegalizovanih objekata na teritoriji Kraljeva?
   - Mislim da to nije moguće, jer je potrebno angažovati puno ljudi koji bi obilazili teritoriju. Još jednom bih napomenuo da se vlasnici objekata u selima sami prijave, jer oni naknadu za uređenje građevinskog zemljišta ne plaćaju.
Šta će se desiti ukoliko se objekti ne legalizuju ni do marta 2010. godine?
- Ukoliko se nakon obaveštenja odeljenja za urbanizam investitor ne odazove za legalizaciju, odbaciće se zahtev i taj objekat će biti srušen.

NELEGALIZOVANO MILION OBJEKATA
   Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja procenjuje da u Srbiji ima ukupno oko milion nelegalizovanih objekata. U resornom ministarstvu kažu da će nakon podnošenja potrebnih dokumenata za legalizaciju administracija u roku od najduže 15 dana morati da završi kompletan postupak.
Nenad Božović


Rusi i u Kraljevu

   Juče je gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović sa saradnicima primio delegaciju iz Rusije. Delagacija u sastavu Mišunin Evgenij Anatoljevič, predsednik odbora SOOOIVVK „Arsenal“, Buntov Evgenij Vladimirovič, direktor i producent Kulturnog centra „Vojnici Rusija“, Natalija Kocev, direktor Međunarodnog fonda za jedinstvo pravoslavnih naroda, Stanislava Razumovskaja, profesor srpskog jezika, Branislav Cvetković, direktor firme BACCO iz Beograda, zastupnik nemačke firme „TUV SUD Sava“, Stevo Vranić, predsednik Udruženja za unapređenje rusko-srpske ekonomske saradnje, razmene iskustava iz oblasti nauke, privrede i kulture, došla je radi razgovora o mogućnostima kulturne i ekonomske razmene.
   Evgenij Anatoljevič je ispred ruske delegacije rekao da su oni u Kraljevu povodom upoznavanja sa mogućnostima banjskog i duhovnog turizma.
  Ovaj susret je upriličilo Udruženje za unapređenje rusko-srpske ekonomske saradnje, razmene iskustava iz oblasti nauke, privrede i kulture, sa sedištem u Beogradu.
A.M.Povratak na vrh strane

U GALERIJI NARODNOG MUZEJA U KRALJEVU OTVORENA IZLOŽBA POVODOM KRAJA KARIJERE VLADE DIVCA
Kraljevo je moj grad

   U prisustvu uglednih ličnosti iz sveta sporta, politike, kulture i svih zaljubljenika u igru pod obručima, u galeriji Narodnog muzeja u Kraljevu otvorena je izložba posvećena kraju karijere košarkaške legende, Vlade Divca. Iako rođen u Prijepolju, Divac je na put uspeha i slave krenuo upravo iz Kraljeva, pa je ovom izložbom na lep način pokazao da je itekako vezan za ovaj grad i ljude u njemu.
   Veliki broj gostiju imao je prilike da vidi mnogobrojne medalje, diplome, deo sportske opreme i fotografije čoveka koji je svojim radom na košarkaškom terenu i van njega stekao reputaciju najpoznatijeg Srbina u svetu.
   Reči hvale za istinsku legendu uputili su gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović i Žarko Krivokapić, nekadašnji saigrač Vlade Divca iz vremena kada je Sloga svojim uspesima pisala istoriju košarke u gradu na Ibru.
   - Presrećan sam što u Kraljevu, na ovom lepom mestu, mogu da predstavim deo onoga što sam ostvario u mojoj karijeri. Ovde je krenuo moj košarkaški put, ovde su ljudi kojima sam neizmerno zahvalan za sve što sam uradio u životu. Iako mali, Kraljevo me podseća na velike gradove jer ljudi u njemu imaju veliko srce. Drago mi je što na ovom otvaranju mogu da pozdravim bivše saigrače, moje prijatelje iz Sloge, iz škole, moju porodicu. Veliku zahvalnost dugujem  Kimiju Bogojeviću koji je najzaslužniji za moj košarkaški uspon - rekao je uz veliki aplauz prisutnih, Vlade Divac.
   I pored mnogobrojnih obaveza i trenutne funkcije predsednika Olimpijskog komiteta Srbije, Vlade Divac sa svojom suprugom Snežanom godinama unazad bavi se humanitarnim radom. Ova izložbena postavka bila je prilika da se potpiše pismo o namerama grada Kraljeva i Humanitarne organizacije Divac o pomoći izbeglim i raseljenim licima sa krajnjim ciljem da oni u što skorije vreme napuste kolektivne centre.
   - Mogu da kažem da sam ponosna što sam Kraljevčanka. Moj grad ima veliko srce i u njemu žive veliki ljudi - sa dosta emocija prisutnima se obratila Snežana Divac, osnivač fondacije „HOD“ .
   Svi ljubitelji lika i dela košarkaške legende i velikog humanitarca, Vlade Divca, izložbenu postavku mogu da vide do novembra, a veliki deo izloženog ostaće zauvek ukras galerije Narodnog muzeja u Kraljevu.
I.S.Povratak na vrh strane

  
       AKTUELNO
Fiskalne kase na tezgama

   Nacrt novog zakona o trgovini predviđa da se na pijačne tezge nakupaca i švercera uvedu fiskalne kase, što Udruženje pijaca Srbije smatra potpunim promašajem

   Ono što je nacrtom novog zakona predviđeno, a pijačare toliko žulja, jeste što su se vlasti namerile da im na tezgu pored voća i povrća dodaju i fiskalnu kasu. Ne svima, samo nakupcima i švercerima. Što znači da će seljaci koji su sami sirili mleko, sami okopavali krompir i zalivali papriku, a onda ih izneli na tezgu, nastaviti po starom - pare u kecelju, ruke na leđa i uživaj. Ako se od 20-ak odsto zarade, koliko kažu da im ostaje, može uživati. Ali oni koji su sa kvantaša doterali ili uvezli robu moraće svoju tezgu da registruju kao samostalnu trgovinsku radnju, što znači da će ih, ako zakon prođe, sačekati PDV.

SPORNI ODELJAK 7
Odeljak „Trgovina na pijacama, veletržnicama i sajmovima“ u nacrtu novog zakona o trgovini predviđa da se trgovinom na pijacama mogu baviti samo registrovani trgovci. Ne moraju biti registrovani samo „poljoprivrednici koji trguju proizvodima koje su proizveli uključujući stoku i živinu i proizvođači u domaćoj radinosti, kad trguju proizvodima koje su proizveli, osim ako po posebnom zakonu moraju da se registruju“. Poljoprivrednicima i drugim fizičkim licima je novim zakonom dozvoljeno da osim voća, povrća i domaće radinosti na zakupljenim tezgama prodaju i svoju polovnu robu. Voće, povrće i druge poljoprivredne proizvode uvoznog porekla, kao i robu široke potrošnje mogu prodavati na pijacama isključivo registrovani trgovci. „Ministarstvo donosi propis kojim bliže uređuje uslove za lica koja prodaju robu na pijacama i način dokazivanja porekla robe koja se prodaje na pijacama“, propisuje nacrt zakona, ne konkretizujući kojim će se mehanizmima u praksi rešavati jedna od većih dilema. A nakupci su i dosad skrivali poreklo svoje robe, kao političari poreklo imovine. Koga god na pijaci pitaš - sve ratar do ratara. Samo oni sa bananama i ananasom na tezgi jedva priznaju da roba nije direkt iz bašte. Svi ostali „samo što su obrali“. Međutim na kraljevačkoj pijaci preprodavci misle i drugačije. Radislav Čolić se ovim poslom bavi dugo i ne krije, pa i to je posao.
- Ma to ne može, ja imam STR, ali na pijaci... ma smešno. Ne verujem da će to da zaživi. Ne mogu da prodaju ni ovi što je njihova roba, a kamo li ja! Nema kupaca. Suština je u nestašici para, kupuje samo ko mora i šta mu je neophodno. Počeće da se kupuje kao u apoteci na grame! Da to zaživi trebao bi jedan inspektor na jednog trgovca. Ne verujem da će proći, to je još jedna zabluda naše Vlade, a i Dinkić obećao da neće, sećate se ispred Skupštine!

NAKUPCI ILI „DOKUPCI“?
Ali ipak nije moguće stoprocentno razgraničiti nakupce od proizvođača, dešava se da čovek na svojoj zemlji gaji na primer papriku, paradajz i breskve pa to i prodaje na tezgi koju je zakupio. Ali kad mu ponestane njegove robe, on dokupi još istog voća i povrća i nastavi da prodaje. Tako nešto je gotovo nemoguće dokazati. Da li su to nakupci ili „dokupci“ i kako tretirati ove druge? Proizvođač ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo i svake godine je u obavezi da obnovi registraciju i podatke o svom posedu. Ali mi nemamo trenutno adekvatne mehanizme da svaki posed, svake godine ili sezone analiziramo - šta se na njemu može uzgajati, koliki su mogući prinosi i slično. A da bi uopšte dobili, odnosno rezervisali tezgu, kao primarni poljoprivredni proizvođači, trgovci moraju dostaviti dokaz da su vlasnici gazdinstva i da su platili porez na dohodak od poljoprivredne delatnosti. Ni to nije nikakav problem za preprodavce, koji uglavnom imaju ili kupe negde gde je najjeftinije parče zemlje, plate ovaj porez i dobijaju isti status.
- Svejedno, mogu i da otkriju svakog nakupca, da mu stave i tablu i žig na čelo, ništa od toga. Sve će to njima da padne u vodu do prve Nove godine. I to bukvalno. Jer od koga ti nakupci drugo kupuju nego od nas seljaka. I po čijem će to džepu da udari kad dodaju PDV?! Oni sebi neće hteti da smanje zaradu, znači ili će seljacima plaćati manje ili će naplaćivati više mušterijama. Ako mušterijama povećaju cenu za 20 posto odoše svi u supermarkete, ako seljacima plate robu 20 posto manje - onda će svinje da jedu krastavce i paradajz, jer svejedno neće imati nikakvu zaradu. Zato nema šanse da ovako nešto zaživi, ja tako mislim - kaže proizvođač kupusa iz Slatine Puniša Radić.
Kako god da bilo tezge će biti zakupljivane opet početkom godine. Prodavci za tezgama na kojima se prodaju druge robe nisu želeli ni da komentarišu. Kakvo je stanje stvari do tada ima vremena!!!

Baš ih briga za PDV!
Preprodavci se uglavnom ne plaše PDV-a kojim im se preti, jer smatraju da država nema način da otkrije ko je primarni proizvođač, a ko nije.
- Ko je pisao ovaj nacrt zakona o trgovini, taj ne svraća često na pijace - kaže Bela Bodrogi, predsednik Upravnog odbora Udruženja pijaca Srbije.

NEĆE VEŠTAČKO
- Da sam htela veštačko i prskano, otišla bih u supermarket, na pijacu dolazim da bih kupila voće od pravih poljoprivrednika. I znam tačno kod koga idem, jer mnogi se ovde lažno predstavljaju kao da je roba njihova. Evo, ima ovde bakica kojoj sin negde nabavlja robu, a ona je samo prodaje - priča stalna mušterija pijace u Kraljevu.
Sonja CvetkovićPovratak na vrh strane


POLJOPRIVREDA

Setva pšenice i ove godine skuplja

     Setva pšenice zbog poskupljenja đubriva, goriva i semenskog materijala biće i ove jeseni oko 30 odsto skuplja nego prošle godine, izjavio direktor Fonda za žita Vukosav Saković. Veštačka đubriva su skuplja, jedino su povoljnije prošli ratari sa subvencijama, semenska pšenica je 20 odsto skuplja i kilogram košta oko 35 dinara, a i gorivo je poskupelo u odnosu na prošlu jesen, objasnio je Saković. Setva je počela  krajem septembra, ali su proizvođači u dilemi jer je cena pšenice ovogodišnjeg roda pala u odnosu na prošlu godinu, dok su troškovi proizvodnje porasli. Postoji mogućnost da i ove godine, kao i prethodne, pšenica bude zasejana na manjoj površini od planirane. Posle dobrog ovogodišnjeg roda ponuda pšenice je velika, a potražnja mala, zbog čega je cena bila u stalnom padu. Problem je što Republička direkcija za robne rezerve nije intervenisala na tržištu i otkupila višak pšenice pa je tražnja i dalje mala.
   Govoreći o izvozu, kazao je da je on moguć samo u Bosnu i Makedoniju jer je ova žitarica preskupa. Cena domaće pšenice se za samo nekoliko para razlikuje od cene u Mađarskoj, veća je nego u Francuskoj, a niža nego u Rumuniji, Ukrajini i Bugarskoj, koje takođe imaju višak.
   U kraljevačkom kraju setva je usporena kao i u većini mesta Srbije zbog obilnih padavina ovih dana. Planirane površine su nešto preko 5.000 hektara ali je procentualno ispunjenost plana do sada jedva 25%. Stara praksa je da se koristi vreme ali ratari obično praktikuju tek po skidanju kukuruza da seju pšenicu! Ovogodišnji rod hlebnih žita je bio solidan tako da treba očekivati slične površine pod ovom kulturom bez obzira na date okolnosti. Stručnjaci Poljoprivredne službe Ibar napominju da je optimalni stveni rok za pšenicu do 5. Novembra, mada treba imati u vidu i temperaturu ali i mogućnost ulaska u njivu. Inače niske temperature koje smo imali prethodnih dana ne utiču na tok vegetacije ni jedne kulture.
Sonja Cvetković


MOJA BAŠTA
Kako posaditi stablo?

     Najpre odaberite pravo mesto. Prostor sa dovoljno svetla, bez zasene od nekih objekata biće odgovarajući. Možete odabrati i poziciju koja je vetrovita. Kada kupujete sadnice, uvek proverite da li je busen očuvan, da li je u jednom komadu i čvrsto stoji uz stablo. Kod lošeg vađenja stabla iz rasadnika vrlo često se desi da se busen odroni i počupa korenje. Ovakvo stablo neće uspeti da preživi u vašoj bašti. Iz ovog razloga sadnice odgajene u kontejnerima nemaju konkurenciju. Njihov koren je potpuno očuvan tako da je primanje biljaka gotovo zagarantovano. A, kada kopate sadnu jamu ona mora da bude par centimetara dublja od visine busena. Kada ste iskopali sadnu jamu, na dno dodajte malo mešavine bogate hranljive zemlje. Mešavina baštenske zemlje i pregorelog stajnjaka u odnosu 1:1 biće odgovarajuća. Postavite sadnicu na sredinu sadne jame tako da glavno stablo stoji vertikalno u odnosu na liniju terena. Ako sadite na nagnutom terenu, vodite računa da stablo ne posadite krivo. Prostor između ruba sadne jame i busen napunite mešavinom hranjive zemlje i dobro nagazite kako se sadnica ne bi „rasklimala“.
   Nakon sadnje, u zemlju van sadne jame postavite dva kolca kojima ćete uz pomoć rafje pričvrstiti stablo da stoji vertikalno. Ova dva oslonca ostavite uz stablo do sledeće godine. U ovom periodu korenov sistem će se razviti i ojačati. Rub sadne jame sve do mesta na kojem se nalazi busen pokrijte malčom (mlevena kora drveta ili krupni drveni opiljci). Malč sprečava bujanje korova i drži vlagu u zemljištu. Na kraju, stablo dobro zalijte dok voda ne počne da se zadržava na površini. Proverite da li je došlo do „tonjenja“ sadnice. Ako jeste, još jednom proverite da li stoji vertikalno i ako treba malo popravite. Na isti način možete posaditi i ukrasno žbunje. Jedna od najvažnijih stvari zapravo je dobar izbor pozicije. Vodite računa o tome koliko koji žbun raste. Dešava se da nakon nekoliko godina morate da izvadite biljku jer vam zatvara staze ili počinje da „opseda“ mesto predviđeno za odmor u bašti. Dobro je znati Ukoliko je u prirodi vegetacija još u toku, ne preporučuje se sadnja biljaka izvađenih iz rasadnika. jedan od sigurnih pokazatelja da se može početi sa sadnjom je opadanje lišća – tek kada lišće listopadnog drveća počne da opada, možemo reći da se vegetacija zaustavlja i da je vreme za sadnju. i naravno, ovu promenu posmatramo na drveću u parkovima, a ne na sadnicama koje kupujemo. Ako je lišće sa sadnice opalo, a drveće u vašem kraju još uvek olistalo, onda postoji opasnost da ste kupili sadnicu koja je već suva.
Pomoć Španije za razvoj sela

   Španski fond za ostvarenje Milenijumskih razvojnih ciljeva obezbedio je četiri miliona dolara za razvoj sela u Srbiji, saopšteno je u Vladi Srbije. Zajednički programski dokument o upotrebi tog novca preko agencija Ujedinjenih nacija potpisali su srpski ministri za ekonomiju i poljoprivredu Mlađan Dinkić i Saša Dragin, ambasador Španije u Srbiji Injigo De Palasio Espanja i stalni kordinator UN u Srbiji Vilijam Infante.Ujedinjene nacije su u septembru 2000. godine usvojile dokument Milenijumski razvojni ciljevi koji obavezuje sve zemlje članice da zajednički rade na smanjenju ekstremnog siromaštva do 2015. godine. Program finansiranja turizma u nerazvijenim područjima Srbije trajaće do aprila 2012. godine i trebalo bi da pomogne seoskim gazdinstvima da spoje svoju poljoprivrednu proizvodnju sa turističkom ponudom, a žene će imati prednost u zapošljavanju na osnovu španske donacije.
   Za ovaj program valja biti pripremljen jer deo sredstava je namenjen i Centralnoj Srbiji, naročito ruralnim područijma. Kraljevo je da podsetimo jedno od tih, a sela u studeničkom kraju imaju dobar potencijal, samo treba postaviti pitanje, zašto i kako je golijska strana izgradila objekte u tu namenu!
Sonja CvetkovićPovratak na vrh strane

RIBOLOV
Mačku kup “Magnohrom 2009"

   Kišovito i hladno vreme nije omelo sportske ribolovce da učestvuju u petom tradicionalnom pozivnom kupu „Magnohrom 2009" održanom prošle nedelje na ribolovnoj stazi ribnjaka u Žiči. Učešće u takmičenju uzele su ekipe koje se takmiče u ligi Kraljevo: klubovi sportskih ribolovaca Kićo, Gibnjara, Železničar, Mačak, Pirana, Ribnica, Plovak Adrani, Đurđevdan Mataruška Banja, Ibar Ušće, kao i klubovi domaćini Magnohrom 1 i 2. U ovoj sportskoj disciplini oprobali su se i gradska eko-brigada i ribolovna ekipa srednje elektro-tehničke škole „Nikola Tesla" iz Kraljeva.
   Vreme nije išlo na ruku ribolovcima, lovljena je samo sitna babuška, a tri takmičara su odustala, ne ulovivši nijednu ribu. Pobednike kupa Magnohrom proglasio je republički sudija Miljko Miličević, a pehare i medalje uručio je predsednik udruženja Dragoljub Nedić. U sektoru A treće mesto pripalo je Nebojši Košaninu iz kluba Ibar Ušće za ulov od 2 kilograma i 870 grama. Drugi je Srđan Planojević, klub Đurđevdan, sa ulovljenih 3 kilograma i 330 grama, a prvo mesto osvojio je Danijel Ilić, takmičar kluba Mačak sa ulovom od 3 kilograma i 490 grama.
Treće mesto sektora B pripalo je Zoranu Kostadinoviću iz kluba Železničar za ulov od 3 kilograma i 330 grama, drugi je Milan Savićević klub Đurđevdan sa 3 kilograma i 400 grama, a prvi Aleksandar Ilić klub Mačak sa ulovom 5 kilograma 450 grama.
   Najbolji takmičari sektora C su Branko Dragičević, klub Mačak kome je za ulov od 2 kilograma i 560 grama pripalo treće mesto, Predrag Milošević klub Pirana koji je sa ulovom od 2 kilograma i 950 grama zauzeo drugu poziciju, dok je pobednik sektora C Milovan Kovačević, takmičar kluba Ibar Ušće sa ulovljenih 4 kilograma i 50 grama ribe.
Titulu majstora staze poneo je Aleksandar Ilić za najteži ulov od 5 kilograma i 450 grama.    U ekipnoj konkurenciji treće mesto pripalo je ekipi Đurđevdan sa 12 sektorskih plasmana i ukupnim ulovom 8 kilograma i 470 grama, druga je ekipa Ibar Ušće sa 8 sektorskih plasmana i ulovom 10 kilograma i 180 grama, a pobednik kupa "Magnohrom 2009" je ekipa Mačak sa 5 sektorskih plasmana i 11 kilograma i 500 grama ribe.
Klub Mačak narednog vikenda održaće kup takmičenje na ribnjaku u Žiči.
M.T. Todo


Lepše vreme - bolji ulov

    Kao što smo i pretpostavili, stabilizacijom vremena došlo je i do poboljšanja ulova, pa tako, protekle nedelje imamo dve zapažene prijave za ligu trofeja. Mirko Dimitrijević je na Moravi upecao šarana od 7,3 kg, dok je Jovo Jovanović sa Gradske plaže poneo klena od skoro 2kg.
   Podsećamo da pobednika Lige neće odlučiti samo veličina ulova već će komisija uzimati u obzir i druge parametre od značaja za ulov, a da će pobednici u svim kategorijama dobiti pretplatu na Ibarske novine. Zato šaljite prijave za sve kategorije riba ne čekajući samo kapitalne primerke.
N.S.

TABELA
Deverika
1. Ljubinko Žarčanin - Žare, 2.750 grama
Klen
1. Jovan Jovanović 1.920, gr
Som
1. Slavoljub Vulović, 21.000 gr.
Tostolobik
1. Viktor Jovićević , 36.600 gr.
Šaran
1. Mirko Dimitrijević 7.300 gr.
Štuka
1. Goran Stojanović 6.850 gr.


Kalendar lova

- zec 18. i 25. oktobar i 1. i 8. novembar;
- fazanski petao nedeljom od 18. oktobra do 20. decembra;
- divlja plovka i guska do 15. februara po kalendaru Lovačkog saveza Srbije, s tim što će se po prestanku lova fazana izvoditi sredom, subotom i nedeljom;
- divlje svinje od 14. novembra radnim danima i nedeljom uz strogu zabranu odstrela krmači;
- jarebica poljska i kamenjarka - zabranjen lov;
Lov divljači van režima zaštite sa upotrebom lovačkih pasa goniča je dozvoljen uz odobrenje upravnika lovišta do kraja februara 2009. god.



Kiša sačuvala divljač

      Dugo očekivani početak glavne jesenje sezone lova na sitnu divljač na lovnim terenima lovačkog udruženja „Kraljevo“ iz Kraljeva odvijao se u nedelju 18. oktobra2009. godine.
   Tmurno jutro nije oobećavalo priželjkivano lepo vreme prvog lovnog dana koje su lovci očekivali na početku miholjskog leta.
   No lovci su lovci, njih u prirodi sa kojom se druže ništa ne može iznenaditi, a još manje pokolebati u nameri da ispoštuju ritual prvog lovnog dana, koji, znase počinje još od ranog jutra posle duge i kod mladih lovaca često od treme neprospavane noći.
   Pripreme su krenule još prethodne večeri kada se brižljivo hrani pas, verni pomagač u lovu, proverava lovačka oprema, u ranac spakuje suva presvlaka i naravno hrana za lovački ručak.
   A ujutro zna se po redu: zborno mesto, upisivanje u dnevne dozvole za lov, zapovest lovovođe o pravcima kretanja, mestu za doručak i vremenu završetka lova.
   Kiša koja je „rominjala“ u prvim jutarnjim satima kako je dan odmicao pojačavala je tempo što je u mnogome uticalo da se lovni dan završi dan pre pravilnikom predviđenih 14 časova.
    Iako pokisli i promrzli lovci su na zbornim mestima prikazali odstreljenu divljač, odali joj počast, a posle toga se druženje u lovačkim domovima i kućicama nastavljalo do kasnih popodnevnih sati posle čega se i zaboravi kišni dan koji nije mogao pokvariti lovačko zadovoljstvo.
U.Đ.


Budno oko lovočuvarsko

   Da bi jedno lovačko društvo moglo da postoji i po zakonu funkcioniše mora imati lovočuvarsku službu. Kraljevačko udruženje je jedno od retkih koje se može pohvaliti mladom, obrazovanom, tehnički opremljenom lovočuvarskom službom koja je sposobna da odgovori i najsloženijim zadacima koji se pred nju postavljaju, a oni su da:
- se od lica zatečenog sa sredstvima za lov, lovačkim ili drugim psima u lovištu zahteva da pokaže isprave kojima se utvrđuje njegov identitet, lovnu kartu i dozvolu za lov.
- u lovištu vrsi pregled vozila i drugih sredstava za prevoz i prenošenje divljači, lica za koje se posumnja da prevoze odnosno prenose divljač, trofeje i druge delove divljaci.
- privremeno oduzme bespravno ulovljenu ili uhvaćenu divljač, trofeje i druge delove divljači kao i predmete, pse i druga sredstva kojima je izvršen bespravan lov ili naneta šteta lovištu i bez odlaganja ih preda nadležnom organa
- izda potvrda licu od koga su oduzeti ulov, psi, sredstva i drugi predmeti za bespravan lov.
- smanjuje u skladu sa dobijenim nalogom, odstrelom ili drugim dopuštenim načinom i sredstvima broj nezaštićenih vrsta divljači van režima zaštite pasa i mačaka koji se bez kontrole kreću lovištem.
- odstreljuje u lovištu pse koji se bez kontrole, odnosno bez odobrenja korisnika lovišta nalaze u lovištu, a udaljeni su više od 200 m od stambene ili neke druge zgrade.
- sprečava lov psima kojima je lov zabranjen.
- odstreljuje ranjenu ili bolesnu divljač i u vreme kada je lov zabranjen i u tom slučaju postupa po Zakonu o lovstvu.
- vrši odstrel divljači u skladu sa godišnjim planom gazdovanja lovištem.
- obaveštava bez odlaganja korisnike lovišta o pojavi bolesti i uginuće divljači ili opasnosti od elementarnih nepogoda (poplave, požari, snežni nanosi i dr.)
- vrši pregled, održavanje i čuvanje lovnih i kivno tehničkih objekata u lovištu.
- sprečava uništavanje i prisvajanje mladunaca, uništavanje i kvarenje legala zaštićenih vrsta divljači te uništavanje i kvarenje gnezda i jaja zaštićenih vrsta ptica.
- sprečava svaku pojavu nedozvoljenog lova (krivolova i lovokrađe).
- sprečava i prijavljuje osobe koje se neovlašćeno kreću kroz lovište sa puškom i drugim sredstvima za lov, odnosno psima.
- kontroliše učesnike u lovu da li imaju propisane isprave i dozvolu za lov te odgovarajuće oružje i municiju.
- vrši nadzor, kontrolu i zaštitu celokupne divlje faune u lovištu.
- vodi dnevnik rada i u njega unosi sva zapažanja u lovištu tokom obavljanja dužnosti.
- podnosi izveštaj o utvrđenim nepravilnostima u roku od 48 časova.
- sarađuje sa lovnim inspektorima,organima javne bezbednosti i šumarskom službom.
- po potrebi učestvuje u radu fazanerije.
- obavlja i druge poslove određene aktom Ministarstva, L.U. ili po nalogu upravnika lovišta.
   Kao što se da zaključiti poslovi lovočuvara su veoma kompleksni posebno u uslovima u kojima se danas nalazi naše društvo. No po rečima Lazara Milutinovića, upravnika lovišta, služba je trajno opredeljena ka ispunjavanju obaveza prema lovcima i lovištu u zakonskim okvirima.
U.Đ.


Vitanovčani ugostili lovce Belušića

   Lovačka sekcija Vitanovac deo je lovačkog udruženja „Gledićke planine“ koje se prostorno graniči sa lovačkim udruženjem „Kalinić“ iz Belušića. Česti kontakti sa lovcima komšijskog udruženjaezultirali su pozivom u zajednički lov na terenima Vitanovca koji je rado prihvaćen.
   Od ranog jutra družili su se lovci, prvo u zajedničkom lovu, koji je bio delimično uspešan zbog loših vremenskih uslova, a nakon toga Vitanovčani na čelu sa predsednikom sekcije Srećkom Radojevićem pokazali su se kao dobri domaćini. Kako je delegaciju „Kalinića“ predvodio predsednik udruženja Vlada Mijailović, predsednik LU „Kraljevo“ Uroš Đoković srdačno je pozdravio goste dajući do znanja da kraljevački lovci rado sarađuju sa mnogim lovačkim udruženjima razmenjujući iskustva na zajedničkom zadatku očuvanja prirode i matičnih fondova divljači. Treba napomenuti da je inicijator saradnje ova dva udruženja Stevan Tomović, predsednik lovačkog društva „Gledićke planine“.
U.Đ.Povratak na vrh strane


UMETNOST - KULTURA - OBRAZOVANJE

“TRI M” U MARŽIKU
Momo, Miloš i Marko Antonović prvi put izlagali zajedno

   Galerija Maržik je prošlog utorka uveče bila prepuna jer su braća Antonović Momo, Miloš i Momov sin Marko, za likovnu publiku Kraljeva priredila pravu umetničku poslasticu. Momo i Miloš, uz podršku Momovog sina Marka, odlučili su da po prvi put zajednički izlože svoje radove u svom rodnom gradu.
   Milorad Mića Maravić, poznati kraljevači slikar, otvorio je izložbu tri Antonovića. Predstavljajući svakog pojedinačno, zaključio je da će o njihovoj umetnosti najbolje govoriti izložene slike. Svečanu atmosferu u Maržiku je upotpunio Zoran Milojčević, majstor na usnoj harmonici. Zatim se, kako je i red, okupljenima obratio Momo, najstariji među Antonovićima,  profesor i nekadašnji dekan Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.
- Ovo je naša prva porodična izložba i želeli smo da bude u našem Kraljevu. U našoj porodici ima puno ljudi koji se bave umetnošću, ali sudeći po nama trojici, za sve su zaslužni geni baba Perke, koja je u svoje vreme završila Visoku umetniču školu, i bila je veoma nadarena. Utoliko pre, verujem da se geni prenose po ženskoj liniji - rekao je on, najavljujući da će zajednička postavka nastaviti turneju po još nekoliko gradova u Srbiji.      Njegov sin Marko, poznati beogradski akademski slikar, prvo nam je kazao kako je već počeo da razmišlja o ostanku u Kraljevu.
- Ovaj grad, u kome je rođen moj otac, poseduje nešto čarobno u sebi i već razmišljam da jednog dana postanem deo njega. Nigde nisam osetio takav mir kao ovde. I, pogledajte molim vas! Za razliku od izložbi u Beogradu na koje dolaze uvek isti ljudi, uglavnom iz umetničke branše, nas trojica smo večeras okruženi raznolikom publikom. Vidi se, Kraljevčani generalno vole umetnost, što me zaista impresionira - primetio je Marko Antonović.    Zidove galerije „Maržik“ krasile su slike srećne familije. Na platnima trojice slikara dominirali su gradovi, stvarni i nestvarni u najrazličitijim bojama. Ona, najjača i najdragocenija, zvana ljubav prema bližnjem svom i životu, Antonovići su nesebično rasipali oko sebe.

MOMO GLAVNI NA „MENIJU“
Mlađi brat Miloš, domaćin s obzirom da živi u Kraljevu, nije mogao da sakrije uzbuđenje zbog velikog interesovanja za njihovu porodičnu izložbu.    - Najviše se radujem zbog brata i bratanca. Ipak, Momo je ovde glavni na večerašnjem „meniju“, a Marko i ja mu dođemo kao „predjelo“. Meni to ni malo ne smeta. Moj stariji brat mi je uzor ne samo u slikarstvu, već i u životu - iskreno nam je kazao Miloš Antonović.   

KRALJEVČANKE NEZABORAVNE
   Momo Antonović se u susretima sa zemljacima na izložbi prisećao svog detinjstva i gimnazijskih dana u Kraljevu. U jednom trenutku mu je neko iz publike dobacio kako je „svojevremeno bio jedan od najpoželjnijih momaka u gradu na Ibru“.
   - Moje Kraljevčanke su najlepše, ne menjaju se, a Boga mi, ni ja. Prema tome, ništa se nije promenilo - našalio se poznati srpski slikar.
A.Marić





ČITANJE I PISANJE PRE ŠKOLE 7
Priprema ruke za pisanje

      U prethodnim brojevima mogli ste da pročitate nešto o tome kako da opremite čitalački kutak svog deteta, koliko je važno da ga naučite da lista knjige, da ih čuva i odlaže na predviđeno mesto. Naročito je bilo opisano koliko je važno da i vi svakodnevno nešto pročitate i napišete, kako bi i vaše dete to činilo. Mogli ste da otkrijete koji sadržaji u knjigama su interesantni za određeni uzrast. Upoznali ste način na koji postepeno svoje dete možete da uvedete u svet slova i praktične igre, pomoću kojih možete da razvijate jezik vašeg deteta. Prikazani su bili konkretni primeri za igre klasifikovanja i važnost rimovanja.
Priprema ruke za pisanje
Detetu je potrebno puno vežbe pre nego što stekne potrebnu kontrolu ruke koja će mu omogućiti da dobro piše slova. To su aktivnosti koje pomažu detetu da mu pokreti ruke postanu precizniji i pažljiviji. Sa ovakvim aktivnostima možete početi već sa 18 meseci života vašeg deteta. Postoji puno stvari koje će mu biti vrlo interesantne, a koje će mu pomoći u razvijanju motorike šake.
   Takva aktivnost je na primer prelivanje tečnosti. Počnite najpre s jednostavnim, a potom sve složenijim aktivnostima.
- Koristeći dve posude, predložite detetu da prespe grašak iz jedne posude u drugu vodeći računa da ne prospe.   
- U posudu sipajte pirinič. Recite detetu da ih prespe u tri jednake posudice, tako da vodi računa da ih za sve tri ima dovoljno.
-Ponovite iste aktivnosti, ali koristite vodu.
   Za ove igre će vam, što je dete mlađe, biti potrebno više vežbe i strpljenja. Zato igru ponavljajte više puta, sve dok dete ne stekne sigurnost. Onoga trenutka kada dete usvoji ovu veštinu podstičite ga da je koristi što više. Može samo da sipa i pije vodu kada je žedno, zaliva biljke i sl.
Slagalice
   Potrebne su vam slagalice koje imaju neravnine sa svih strana. Njihovo uklapanje podstiče dete na korišćenje palca i kažiprsta, što će mu biti potrebno prilikom držanja olovke.
Crtanje
   Dete vrlo rano počinje da koristi drvene boje. Oblici koje crta su u početku jednostavniji, uglavnom linije i nepravilne kružnice. Kasnije te linije i kružnice poprimaju stvarni oblik predmeta. Već između 4 i 5 godina možete da mu predložite da pogleda dobro i nacrta neki određeni predmet. Ova igra pomaže mu da usredsredi svoju pažnju na oblik, što će mu takođe biti potrebno prilikom usvajanja slova.
Slikanje prstom
   Za ovu aktivnost potrebno je da dete ima najmanje tri godine. Možete da koristite specijalne boje za slikanje prstima ili najobičnije vodene boje. Slikajte sa detetom različite oblike na papiru ili platnu.
Šiće
   Nacrtajte flomasterom oblike na tvrdom kartonu. Probušite rupice po tragu flomastera. Pokažite detetu kako da uvuče vunicu u veliku šivaću iglu (možete da kupite iglu sa tupim vrhom) i kako se igla s vunicom provlači kroz rupice. Nacrtajte i slova imena vašeg deteta i recite mu da ih „sašije“. Usmerite ga da ih šije u smeru u kome se slovo piše (odozgo na dole). Dete koje usavrši ovu tehniku kasnije može i uspešno da veze. Trebalo bi da znate da dete sa pet godina već može uspešno da plete i veze. To vam govorim iz ličnog iskustva, a ne iz teorije koja se može pročitati u knjigama.
Tesno, plastelin, glina
   Deca vole da se igraju plastelinom i testom. Izvajajte dugačke „kobasice„ i oblikujte ih u slova. Vajajte kuglaste i valjkaste oblike. Napravite sve što vam padne napamet.
Na kraju ovog dela podsećanje da možete da nam pišete na adresu redakcije.
Katarina Simović




„Ružno pače“ nikad lepše

   Pozorišna predstava za decu, ali i za odrasle, „Ružno pače“, prema tekstu Dejana Aleksića, a u režiji Aleksandre Kovačević, prikazana je prošle subote u Kraljevačkom pozorištu.
   Glumci Vladan Slavković, Ana Jerotijević, Zoran Cerovina, Nataša Debeljak, Živodrag Gajović, Zoran Damjanović, Milena Jeftović i članovi Dečje grupe ovog teatra, potrudili su se da ova uzbudljiva i začarana priča, zasnovana na večnoj temi nepravedno odbačenog pojedinca, postane bliska svim uzrastima u publici.
   Publika je burnim reakcijama zbog zlehude sudbine Ružnog pačeta, tapšanjem u ritmu muzike i dečjim pitanjima izgovorenim naglas, zdušno učestvovala u događanjima na sceni.
   Akteri ove predstave, kojoj su po svemu sudeći postavljeni čvrsti temelji na repertoaru Kraljevačkog pozorišta, nagrađeni su dugotrajnim aplauzom i čestitkama.
A.Marić


Večeras u pozorištu

   Večeras u 19 časova u sali Kraljevačkog pozorišta biće predstavljena knjiga Viktora Nikolajeva "Koji živi u pomoći Višenjega", koju je preveo Dragan Bunardžić, a objavila izdavačka kuća "Legenda". O knjizi govore Dimitrije Jovanović, književnik, Milovan Drecun, vojni analitičar i prevodilac.

BUNARDŽIĆU "POVELJA"
   Kraljevački pesnik i satiričar je ovogodišnji dobitnik je Povelje Književnog kluba "Karađorđevići" za pesmu "Karađorđe i Marinko". Ovu nagradu klub dodeljuje svake godine za pesmu posvećenu voždu Karađorđu.
A.Marić


Za poeziju i Žiču

      Juče je u Narodnoj biblioteci „Stevan Prvovenčani“ održana konferencija za medije na kojoj je naša biblioteka najavila svoje učešće na predstojećem 54. sajmu knjiga u Beogradu. Izdavačku godinu predstavili su Živorad Nedeljković, glavni i odgovorni urednik časopisa „Povelja“, Ana Gvozdenović, urednik biblioteke „Posed poetike“ i Gordana Timotijević, urednik. Živorad Nedeljković predstavio je devet pesničkih knjiga koje su izašle između dva sajma od kojih su tri knjige izbori poezije, a Ana Gvozdenović dve nove knjige eseja, kojim se nastavlja tradicija objavljivana esejističkih knjiga. Gordana Timotijević je predstaivla novu knjigu Moša Odalovića „Žiča pčelino čedo“ koju je biblioteka izdala u saradnji sa manastirom Žičom, a sa blagoslovom episkopa žičkog Hrizostoma. Na štandu „Povelje“ svakodnevno će se održavati promocije knjiga, a knjiga Moša Odalovića posvećena manastiru Žiči biće predstavljena u četvrtak na štandu Srpske pravoslavne crkve.
A.M.Povratak na vrh strane


SPORT

KOŠARKA - PRVA LIGA SRBIJE - DRUGO KOLO
Komšijski derbi pripao Slogi

  Sloga - Borac 96 : 92 (84 : 84 - 21 : 20, 20 : 21, 26 : 19, 17 : 24, 12 : 8)

  

Kraljevo - Hala sportova. Gledalaca: 1500. Sudije: Belošević, Čukalović, Strika (svi iz Beograda).
Sloga: Đorđević 18, Dašić 12, Dimitrijević 17, Tokalić 8, Gambiroža 6, Olujić 2, Mirković 8, Šamanović, Borovčanin 18, Garović 7, Veličković. Nije igrao: Topolović.
Borac: Prolović 13, Petrović 4, Tresač 25, Dramićanin 18, Mićević 13, Jereminov 16, Dedijer 3, Maksimović. Nisu igrali: Vučićević, Pešaković i Radović.
   U odličnoj košarkaškoj predstavi, punoj preokreta i neizvesnosti, košarkaši Sloge savladali su posle produžetka večitog rivala, ekipu Borca iz Čačka rezultatom 96 : 92.     Utakmica je u prvih 10 minuta bila dosta izjednačena, a rivali su se non stop smenjivali u vođstvu.
   Sloga je drugu četvrtinu započela izvanredno, pa je serijom od 16 : 2 stigla do prednosti od 15 poena razlike, 37 : 22. Posle tajm auta koji je zatražio trener gostiju Raško Bojić, Borac je zaigrao znatno bolje i serijom od 19 : 4 neutralisao prednost domaćina, pa je rezultat na poluvremenu bio 41 : 41.
   Zahvaljujući odličnim Đorđeviću i Dimitrijeviću, Sloga je u nastavku zaigrala angažovanije u odbrani, pa je u kontranapadima dolazila do lakih poena. Iz jednog takvog u završnici trećeg perioda, sjajni Borovčanin zabeležio je atraktivno zakucavanje koje je diglo kraljevačku publiku na noge.
   U poslednjoj četvrtini Borac je uglavnom šutevima za tri poena izuzetno raspoloženih Tresača i Jereminova preokrenuo rezultat i u završnicu ušao sa prednošću od 84 : 81.
   U poslednjim trenucima susreta borbeni Dašić oteo je loptu iz ruku iskusnom Dramićaninu, dodao do Borovčanina koji se izvukao iza linije 6,25 i između dva igrača pogodio težak šut za tri poena koji je dve sekunde pre kraja Slogi doneo produžetak i opšte slavlje na tribinama Hale sportova na Ibarskom keju.
   Domaći su u produžetku osokoljeni već učinjenim bili puno smireniji i znalački došli do pobede od 96 : 92 protiv velikog rivala iz Čačka.
   U 3. kolu, Sloga narednog vikenda gostuje u Novom Sadu kod istoimene ekipe.

MEČ VINER
- Meni je ovo prva zvanična utakmica u Kraljevu i srećan sam što sam doprineo da moja ekipa dođe do izuzetno važne pobede. Atmosfera na tribinama bila je fantastična i hvala našoj vernoj publici koja nas je bodrila do poslednjeg trenutka - rekao je posle meča, najbolji igrač i junak pobede Sloge, Vedran Borovčanin.
I.S.



KOŠARKA - PRVA LIGA SRBIJE - DRUGO KOLO
Vojvodina ubedljiva protiv Mašinca

   Vojvodina Srbijagas - Mašinac 94 : 50 ( 29 : 08, 24 : 15, 17 : 18, 24 : 9)

Novi Sad - Mala sala SPC Vojvodina. Gledalaca: 500. Sudije: Jovčić (Zrenjanin), Mrdak, Ševarlić (Beograd).
Vojvodina Srbijagas: Martinić 11, Tomašević 9, Bošnjak 8, Marijanović 4, Mičeta 22, Veličković 10, Jevđić 3, Kovačević 4, Dronjak, Radak 4, Fekete 12, Avlijaš 7.
Mašinac: Radulović 6, Milašinović 11, Popović 6, Arsić 12, Čupković 2, Miljković, Raković, Cvetković 6, Šestović 3, Balaš 4, Vuletić. Nije igrao: Reljić.
   Košarkaši Mašinca ubedljivo su poraženi u Novom Sadu od favorizovane ekipe Vojvodine rezultatom 94 : 50. Utakmica je već bila rešena u prvoj četvrtini koju su domaći dobili sa 21 poenom razlike 29 : 08. Studenti su bili ravnopravan rival samo u trećem periodu igre koji su rešili u svoju korist sa 18 : 17, ali to nije bilo dovoljno da puleni trenera Srboljuba Đorđevića izbegnu visok poraz od ekipe koja je glavni kandidat za najveći plasman u ovom rangu takmičenja.
   Priliku za popravni, košarkaši Mašinca imaće narednog vikenda kada u 3. kolu u kraljevačkoj Hali sportova dočekuju beogradsku Mega Vizuru.
I.S.



KOŠARKA - PRVA LIGA SRBIJE - PRVO KOLO
Vojvodina ubedljiva protiv Mašinca

Mašinac - Proleter Naftagas 79 - 75 (26 : 22, 17 : 14, 14 : 18, 22 : 21)

   Kraljevo - Hala sportova. Gledalaca: 500. Sudije: Belošević, Mrdak, Janković (svi iz Beograda).
Mašinac: Miljković 2, Radulović 11, Raković, Cvetković 12, Milašinović 13, Popović 10, Šestović 5, Reljić, Arsić 14, Đusić, Vuletić 12, Čupković.
Proleter Naftagas: Nikolić, Bordoš 4, Vulin 3, Simić 6, Stanojević 4, Rajković 4, Glavinić 8, Žarković 15, Barać, Vukosavljević 14, Topčov 17, Krstić.
  Na najlepši mogući način košarkaši Mašinca započeli su novu sezonu u prvoligaškom društvu. Sa klupe predvođeni „novim - starim“ trenerom Srboljubom Đorđevićem i plejadom mladih i uglavnom anonimnih igrača, mlađi kraljevački prvoligaš savladao je posle dosta borbe povratnika u društvo najboljih, ekipu Proleter Naftagasa iz Zrenjanina rezultatom 79 : 75.
U dosta izjednačenoj utakmici studenti su uvek za korak bili ispred gostujuće ekipe u čijim redovima glavnu reč vode iskusni Rajković i Žarković. Zahvaljujući centarskoj liniji Arsić - Vuletić, Mašinac je prvu četvrtinu u kojoj odbrane nisu blistale, uspeo da reši u svoju korist rezultatom 26 : 22. Iako ih šut nije naročito služio, domaći su strpljivom igrom i spuštanjem lopte pod koš centrima uspeli da održavaju solidnu prednost koja je na kraju prvog poluvremena iznosila sedam poena razlike 43 : 36.
U nastavku igre, u ekipi Mašinca razigrao se i novajlija Cvetković koji je sa par sjajnih poteza izmamio aplauze kraljevačke publike. Ipak, iskusna ekipa iz Zrenjanina nije se predavala i najpre zahvaljujući šuterski raspoloženima Žarkoviću i Topčovu u pojedinim trenucima je imala priliku da rezultat prevede u svoju korist.      
U penal završnici Raduloviću nije zadrhtala ruka sa linije za slobodna bacanja i nastupila je velika radost mladih igrača Mašinca koji će uz premijerne bodove zasigurno dobiti na samopouzdanju pred meč 2. kola u kome narednog vikenda gostuju u Novom Sadu kod ekipe Vojvodine, jednog od favorita za najveći plasman.

REČ TRENERA
- Mislim da je mlada ekipa Mašinca više želela pobedu od nas i to je pokazala velikim požrtvovanjem na parketu. U meč smo ušli dosta nervozno i kada se lomio rezultat pravili smo početničke greške što je za ovako iskusnu ekipu nedopustljivo. Čestitam igračima Mašinca na zasluženoj pobedi i na tome što su mojim igračima dali lep primer kako se treba boriti za svoj klub - rekao je posle utakmice trener Proleter Naftagasa, Zoran Bajin.    - Ovo je možda najteža utakmica u mojoj trenerskoj karijeri, ali svakako i najslađa pobeda. U novu sezonu smo ušli sa veoma mladim timom i mnoštvom neafirmisanih igrača. Upravo su novajlije poput Vuletića i Cvetkovića dale ogroman doprinos ovoj pobedi i drago mi je da se vidi rezultat kvalitetnog rada iz pripremnog perioda - presrećan je posle utakmice bio trener Mašinca, Srboljub Đorđević.
I.S.



ODBOJKA - VINER ŠTEDIŠE SUPER LIGA SRBIJE - DRUGO KOLO
Ribnica slavila u Ljigu

   Spartak (Ljig) - Ribnica 2 : 3 (19 : 25, 31 : 29, 26 : 24, 18 : 25, 14 : 16)

   Odbojkaši Ribnice ostvarili su prvu pobedu u prvenstvu i to na gostovanju u Ljigu, kod ekipe Spartaka, novajlije u najelitnijem rangu takmičenja. Kraljevčani su odigrali kao i u prošlom kolu u Smederevu veoma uzbudljiv meč, s tim da su ovog puta iz duela izašli kao pobednici. Ribnica je odlično otvorila susret i tokom celog prvog seta bila je dominantna da bi ga na kraju rešila u svoju korist sa prilično ubedljivih 25 : 19.
   Međutim, u naredna dva seta ponovile su se greške, slične kao u meču sa Smederevom kada je Kraljevčanima u završnici nedostajalo strpljenja i koncentracije. Ekipa Spartaka znala je to da iskoristi i da preokrene rezultat.
   Veliki pomak u igri Ribnice viđen je ulaskom u igru 16-godišnjeg Alekse Brđovića koji je na mestu tehničara zamenio Bićanina. Akcije gostiju bile su tečnije i to je rezultiralo izjednačenjem, a kasnije i pobedom od 3 : 2 pošto je neizvesni peti set ekipa iz Kraljeva rešila u svoju korist sa 16 : 14.
   U derbiju 3. kola, Ribnica je juče u kraljevačkoj Hali sportova dočekala aktuelnog prvaka Srbije, Radnički iz Kragujevca.
I.S.



FUDBAL - PRVA LIGA SRBIJE - DESETO KOLO
Sloga bliža pobedi

   ČSK Pivara - Sloga 0 : 0

   Da je bilo malo sportske sreće, a malo i bolje reakcije napadača, Sloga je iz duela sa ekipom iz Čelareva lako mogla da izađe kao pobednik kao i na nekoliko prethodnih gostovanja, „beli“ su tresli prečku protivnika, imali više zicera, ali realizacije nije bilo.
   Prvo je Vukojičić u 38. minutu pogodio prečku da bi samo tri minuta kasnije Rađenović odlično izveo slobodan udarac, a golman domaćih Labus sjajno intervenisao. U drugom poluvremenu Sloga je iz kontri pokušavala da dođe do pogotka, ali je u završnicama akcija ponestajalo koncentracije napadačima ekipe iz Kraljeva. ČSK je prikazao bledu partiju bez ozbiljnog pokušaja da ugrozi gol golmana Sloge Uroševića.
   U 11. kolu, Sloga narednog vikenda na Gradskom stadionu u Kraljevu dočekuje ekipu Srema.
I.S.



FUDBAL - SRPSKA LIGA „ZAPAD“ - DESETO KOLO
Kriza drma Metalac

   Bledo izdanje Metalca u duelu sa Valjevcima: Metalac – Vujić voda 0 : 2 (0 : 0)

Stadion kod Ložionice - Gledalaca: 300. Sudija: Tomislav Đurović. Pomoćnici: Aleksandra Kojović i Nebojša Kojović (svi iz Užica). Radović u 52. i Popović u 90. minutu. Žuti kartoni: Otašević (Metalac), Kojić, Radović, Cvetković ( Vujić voda).
Crveni karton: Otašević (Metalac).
METALAC: Milenković, Ivanović (Pavlović), Kuzmanović ( Mladenović), Kolaković, Drašković, Opančina, Andrić ( Marković), Radovančević, Tufegdžić, Živković, Otašević.
VUJIĆ VODA: A.Mitrović, Kojić, M.Mitrović, Živanović, N.Simić (Radović), Knežević, Cvetković ( I.Simić), Stevanović, Vesić (Šešlija), Rašević, Popović.
   Fudbaleri Metalca po ko zna koji put, ove sezone, razočarali su svoje navijače, što sa  negativnim rezultatom, što sa bezidejnom igrom koja je neretko bila praćena zvižducima sa tribina stadiona kod Ložionice. Ni gosti iz Valjeva nisu prikazali ništa posebno, ali su u ključnim momentima bili koncentrisani i znali da kazne greške protivnika.
   Gosti su imali prvu priliku za pogodak. Igrao se 15. minut kada je Cvetković sa desne strane šutirao, ali je golman domaćih Milenković dobro intervenisao. Tri minuta kasnije napadač Metalca, Tufegdžić sa 15-tak metara snažno je šutirao, ali je lopta završila iznad gola golmana Mitrovića. U 43. minutu kapiten domaćih Otašević odlično je šutirao sa skoro 30 metara, a golman Mitrović je uz dosta napora odbio loptu i sprečio opasnost.
   Najlepši potez na utakmici viđen je u 52. minutu kada je rezervista gostiju Radović efektnim udarcem sa skoro 25 metara pogodio desni gornji ugao gola nemoćnog Milenkovića. Od tog trenutka uvukla se nervoza u domaće igrače koja je kulminirala isključenjem Otaševića zbog prigovora u 61. minutu.    Metalac je i sa igračem manje mogao do izjednačenja da je Tufegdžić u 67. i 69. minutu bio samo malo prisebniji u šesnaestercu ekipe iz Valjeva. U 81. minutu posle odlične akcije Valjevaca, Popović je dodao loptu do Vesića, a ovaj sa samo 10 metara šutirao preko gola Milenkovića.
U 90. minutu Vesić se revanširao odličnom asistencijom Popoviću kome nije bilo teško da u situaciji jedan na jedan sa  Milenkovićem postigne pogodak i donese veliko slavlje svojoj ekipi.
   U 11. kolu, narednog vikenda Metalac gostuje u Priboju kod ekipe FAP-a.
I.S.



KOŠARKA
Pobeda Plusa, poraz Poleta

Košarkaši Kraljevo Plusa nastavili su sa dobrim partijama u prvenstvu Srpske lige grupa „zapad“. U okviru 3. kola u Hali sportova na Ibarskom keju bili su bolji od ekipe Plej ofa iz Užica rezultatom 86 : 73.
   Najefikasniji u redovima domaćeg sastava bili su Trifunović sa 14 te Memedović i Trtić sa 13 poena. Kod gostiju bolji od ostalih bio je Jevtović sa 22 poena.
   Drugi kraljevački predstavnik u ovom rangu takmičenja, Polet iz Ratine, poražen je na gostovanju u Bajinoj Bašti od domaćeg studenta rezultatom 69 : 62.
   U 4. kolu, narednog vikenda Kraljevo Plus dočekuje Bane iz Raške, a Polet ekipu Plane.
I.S.



KOŠARKA
Prvenac „malenih“

      Košarkašice Kraljeva ostvarile su prvu pobedu u prvenstvu Prve B lige. U okviru 3. kola, „malene“ su na gostovanju bile uspešnije od domaćeg Beočina rezultatom 77 : 74.
   Posle prilično izjednačene utakmice u prvih 10 minuta, ekipa iz Kraljeva odlično je zaigrala u drugoj četvrtini koju je rešila u svoju korist sa 23 : 15. Ispostavilo se da je taj period igre bio ključan za prvu pobedu gošći u ovoj sezoni.
   U 4. kolu, narednog vikenda ŽKK Kraljevo gostuje u Čačku kod ekipe Moravca.
I.S.



KUGLANJE
Kraljevački kuglaši gaze redom

   U 5. kolu Prve lige Srbije grupa „Centar“ kuglaši Ibra i Kraljeva zabeležili su pobede.
   U kuglani na Atletskom stadionu, ekipa Kraljeva ubedljivo je savladala beogradsku Tehnohemiju, rezultatom 3269 : 2973. Željko Borović sa 571, Miroslav Simeunović sa 561 i Ivan Trošić sa 558 oborenih čunjeva bili su najzapaženiji u redovima pobedničke ekipe.
   Kuglaši Ibra pobedili su u neizvesnom meču u Boru domaći Bakar rezultatom 3083 : 3065, a najefikasniji u ekipi iz Kraljeva bio je Trifunović sa 568 oborenih čunjeva.
   Sa svih pet pobeda, kuglaši Kraljeva čvrsto drže čelnu poziciju na tabeli, dok se Ibar nalazi na drugoj poziciji sa samo jednim porazom.
U 6. kolu, Kraljevo narednog vikenda gostuje u Nišu kod ekipe Čaira, dok Ibar dočekuje kruševački Car Lazar.



KARATE
Reikon odličan na svim frontovima

   Takmičari kraljevačkogReikona ostvarili su sjajne rezultate na Kupu Evrope za sve uzraste u rumunskom gradu Aradu čiji je organizator bio Karate savez Rumunije. U konkurenciji 45 klubova i 587 takmičara iz 14 zemalja, karatisti Reikona osvojili su tri zlatne i jednu bronzanu medalju. Na ovom takmičenju, kao prvi čovek KK Reikon, Zoran Jakovljević bio je u ulozi glavnog sudije u kadetskoj, juniorskoj i seniorskoj konkurenciji u katama i borbama.
   Karatisti Reikona bili su uspešni i na Prvenstvu Srbije u tradicionalnom karateu koje je održano u Zemunu. Osvojili su takođe tri zlatne i jednu bronzanu medalju, a Zoran Jakovljević kao predsednik Regionalne sudijske organizacije dobio je poziv da sudi na Svetskom prvenstvu u tradicionalnom i fudokan karateu koje će od 26. do 29. novembra biti održano u Beogradu.Povratak na vrh strane


 


IMPRESUM

“IBARSKE” - nedeljne novine, izdavač: Agencija “Sirijus A”, Kraljevo, Žiča 174 V
Direktor i glavni i odgovorni urednik Nebojša Savić
Kompjuterska obrada “Sirijus A”
Adresa redakcije Milana Toplice 1/15 36000 Kraljevo, tel. 036/327 555, faks  036/327 556

web site: www.ibarske.net
email: redakcija@ibarske.net

Štampa „PPG štamparija“ Beograd
List izlazi petkom, rukopisi se ne vraćaju.


Copyright © 1997-2009. Interactive.net Kraljevo. All rights reseved interactive