Preuzmite PDF verzijuh"
Internet izdanje - 06. novembar 2009. godine

R e k l a m n i   l i n k o v i !

Naslovna strana novog broja "Ibarskihi" - klik za PDF izdanje U Novu Godinu sa gumenjacima
Devetoro đaka obolelo od novog gripa
Asfaltni “prstenovi” za lakši život grada
Grad pun vatrenih zamki
Šerifi u džipovima
Ponovo nastava u prirodi
Razumevanjem protiv diskriminacije
Vecko zvani “multipraktik”
Ribolov - lov
Umetnost, kultura, obrazovanje
Sport: Fudbal, košarka, odbojka, atletika


RETROVIZOR
Blago erektivno hapšenje


   Kada sam te noći čuo prvu vest da je Ivica  pohapsio onooooooliko dilera u Srbiji, ljudi  moram da priznam da sam bio na ivici i da se malo seksualno uzbudim. Veliki stručnjaci psihoanalize, a ja Rajha nekako najviše volim, kažu da te pozitivne vesti poput, „osvojili smo svetsko prvenstvo u fudbalu, ili u basketu“, pa recimo, „Rusi su nam dali milijardu, a MMF tri milijarde na zajam“, pa potom, hipotetički, „Srbija proizvela najbolju vakcinu za svinjski grip“, umeju da budu blago erektivne. Da kod širokih narodnih masa izazovu želju za polnim opštenjem. Grupno stanje sreće obično se overava u krevetu pre ili kasnije. U Srba posebno.
   Muka je, međutim, sa nama neuparenima. Mi baksuzi, koji u vaskolikoj euforiji pored sebe nemamo hetero ili homo partnera sa kojim ćemo kroz, srećnom vešću izazvani, čin kopulacije izraziti pripadnost puku obradovanom činjenicom da smo stali u red zemalja koje se odlučno obračunavaju, uz terorizam, sa najvećom pošasti savremenog  sveta, počinjemo da čitamo novine i slušamo vesti. Dok se ceo narod naslađuje u krevetu jer smo pohapsili gamad, zamisli, mi sedimo i slušamo vesti.
   A vest baš iz našeg grada, recimo,  kaže „privedeno je 13 osoba ali su puštene jer nije bilo osnova da budu zadržane“. Prevedeno na srpski, nije im nađena droga.    Gledam preksinoć na „javnom servisu“ „dobro obaveštenog novinara“. Veli kolega da se u ministarstvu hvale kako su plan hapšenja napravili još pre dva meseca i da su spiskovi toliko bili tajni da nikome nisu procureli.
   Sedim ja slušam, a seksualna mi želja slabi. Aman bre. Ako su se toliko spremali kako to da u ovolikom gradu gde jedan narkoman mesečno umire od overdoze nikoga ne zakatančismo. Bi mi sve međutim jasno kada na internetu natrčah na informaciju da dobro obavešteni izvori bliski MUP-u kažu da su u panici dileri u kanalizaciju bacili 100 kilograma droge.
   Ima u mom naselju jedan simpatični čikica koji uvek ide sam na pecanje i kome se uvek otkači, „strašna“ mrena. Neverovatno, ali on je uvek izmeri i to u gram. Imala je dva kil’a i 760 ili  tri kil’a i 335 grama. Čudo jedno od čoveka. Ko je bauljao po kanalizaciji da izmeri onih 100 kila droge ja stvarno ne znam. Da je komšija rekao ja bih verovao. Ovako ostaviću malu rezervu. Da mi bude lepo. Nije meni do tih 100 kila nego do, znate već čega. Ima na početku teksta objašnjenje. Hajdeee, malo me je već i sramota.
Atanasije Tasić


U ŽIŽI
U Novu Godinu sa gumenjacima

   Rekonstrukcija Ulice cara Lazara ne može biti završena ni do kraja godine, iako je programom Direkcije za planiranje i izgradnju predviđeno da to bude do 1. decembra ove godine

   Rekonstrukcijom Ulice cara Lazara je predviđeno postavljanje novog asfalta, izgradnja trotoara od betonskih ploča kao što je urađeno u Hajduk Veljkovoj ulici. Takođe, biće postavljena nova javna rasveta. Na taj način će Ulice cara Lazara, Hajduk Veljkova, Miloša Velikog i Veljka Vlahovića biti jedna ukomponovana, moderna celina.
   Međutim, još na samom početku rekonstrukcije polovinom septembra, uočeno je da će biti problema, jer je potrebno uraditi puno toga kako se ne bi došlo u situaciju da ulica nakon jednog takvog modernog izgleda bude ponovo raskopana.
   - Problemi se odnose na postojeću infrastrukturu. Bilo je potrebno rekonstruisati vodovodnu mrežu, ali i Toplana je imala određenih radova koji su morali biti sada urađeni. Pored toga primetili smo dotrajalu elektro instalaciju koja je takođe morala biti zamenjena kako bi javna rasveta funkcionisala. Još jedan veliki problem koji smo primetili kada smo raskopali ulicu jesu priključci koji su potrebni budućim investitorima. Naime, taj deo smo morali da uradimo kako ne bismo za šest meseci ili godinu dana  raskopavali jednu takvu ulicu zbog priključaka. To se odnosi na priključke za fekalnu i atmosfersku kanalizaciju, kao i priključci za vodu - kaže Mirko Vuković direktor JKP Putevi iz Kraljeva.
   Problem zbog kojeg su uočeni svi ovi nedostaci u stvari leži u projektnoj dokumentaciji koju je sačinila Direkcija za planiranje i izgradnju iz Kraljeva. Projektom je bilo predviđeno da se uradi samo rekonstrukcija saobraćajnice u Ulici cara Lazara i postavi nova elektroinstalacija.
   - Radove koje su imali i još uvek se izvode od strane Vodovoda i Toplane uopšte nisu bili predviđeni projektom i zato nije moguće uklopiti se u planiranih 75 radnih dana za završetak rekonstrukcije - kaže Vuković.
   Kako nam je rekao Vuković obimni i veoma složeni radovi koji su bili neplanirani, puno su uticali na rok za završetak rekonstrukcije i izvesno je da će biti probijeni. Vuković kaže da ne može sa preciznošću da odredi tačan datum završetka radova, jer su nepredviđene okolnosti puno uticale na tempo rekonstrukcije.
   Kvart u centralnom delu Kraljeva nakon završetka Ulice cara Lazara dobiće jedan drugačiji izgled, ali građani i nisu baš oduševljeni, jer su baš ti neplanirani radovi na vodovodnoj mreži uticali na to da jedan dobar deo stanovnika u ovoj ulici nema vodu ili je pritisak u česmama veoma mali u periodu od 07 do 15 časova kada se i izvode radovi.
   - Trenutno su počeli radovi na postavljanju ivičnjaka od raskrsnice sa ulicom Olge Jovičić, ali očekuje nas još puno posla, jer smo podeljeni u timove zbog toga što je potrebno završiti priključke za buduće korisnike - govori direktor Puteva.
    Nakon završetka ulice dobiće se i mnogo veći broj parking mesta nego što je bilo do sada, a trotoari će u potpunosti biti u funkciji pešaka.
Nenad BožovićPovratak na vrh strane



Devetoro đaka obolelo od novog gripa

   Devetoro dece školskog uzrasta, od kojih je najmlađe staro 8 godina, hospitalizovano je danas na pedijatrijskom odeljenju Zdravstvenog centra „Studenica„ u Kraljevu, zbog infekcije novim virusom AH1N1, rekao je direktor ovog centra agenciji Beta, dr Dragan Arsić.
   - Kod hospitalizovane dece, od kojih je najmlađe staro osam godina, primenjena je antivirusna terapija, i stanje njihovih vitalnih funkcija je stabilno - rekao je dr Arsić.
   On je naveo da se pacijent star 68 godina, smešten tokom prošle nedelje na Odeljenje za plućne bolesti Zdravstvenog centra Studenica, oseća bolje, i da će najverovatnije uskoro biti otpušten na kućno lečenje.
   U pojedinim apotekama u Kraljevu nema zaštitnih maski i čeka se njihova isporuka. Maske su po rečima apotekara najviše kupovala deca školskog uzrasta po ceni od 5 dinara za komad. Sve je prisutnija i nestašica dezinfencionog sredstva asepsola, kao i zaštitnih maski.
   Od juče, u marketu „Familija“ u centru grada, kasirke nose zaštitne maske na licu, koje ime je obezbedila uprava ove firme.
E.I.

 

Grad kreditira poljoprivrednike

   Grad Kraljevo i ove godine iz budžeta obezbedio je sredstva za kreditiranje poljoprivrednika

   Komisija za poljoprivredu i razvoj sela Skupštine grada Kraljeva raspisala je tokom leta konkurs za dodelu finansijskih sredstava za razvoj poljoprivrede. Po ovom konkursu sredstva za podsticanje razvoja poljoprivrede realizovaće se kroz podršku projektima za uzgoj životinja, povrtarstvo, ratarstvo, voćarstvo,mehanizaciju i opreme koja je u funkciji primarne poljoprivredne proizvodnje i gazdinstava koja su registrovana.
   - Komisija je imala zadatak da na osnovu konkursa koji smo tada objavili, dostavljenu dokumentaciju pregleda i sačini listu onih koji ispunjavaju uslove na osnovu kriterujuma koji su bili objavljeni u medijima - saopštio nam je predsednik Gradske skupštine Milomir Šljivić.
   Konkursom je bilo jasno precizirano ko može biti korisnik ovih sredstava - registrovana poljoprivredna gazdinstva, čiji su nosioci obveznici penzionog osiguranja. Ovu meru istina nije propisao grad, već resorno Ministarstvo i to od ove godine, što je bio jedan od otežavajućih faktora da se ispuni mogućnost korišćenja sredstava. Interesovanje je bilo tako da su se na konkurs javila 42 poljoprivrednika sa teritorije našeg grada. Kod podnošenja zahteva upravo kod ovog zakonskog akta je bilo prilično nejasnoća ali i paradoksa da su korisnici kredita postali stariji ukućani, koji su nosioci penzija.
   - Bilo bi krajnje logično da ove kredite koriste naši mlađi sugrađani jer su oni namenski, trebali bi da ih koriste ljudi koji svoj opstanak i dalju egzistenciju vide ma selu. Tu odluku nismo doneli mi i svakako da ćemo ubuduće iznaći mehanizme da ovaj vid subvencije bude namenjen toj grupi poljoprivrednika. Nije isto dodeliti sredstva nekome sa 65 ili 40 godina. Naša poljoprivredna proizvodnja mora biti bazirana na ljudima koji svoju budućnost vide na selu. - kaže naš sagovornik    Pohvalno svakako jeste što je grad verujući u srpskog domaćina, ove godine opredelio u ovu namenu 20 miliona dinara. Pitanje je koliko će apetita biti zadovoljeno, jer 42 podneta zahteva ne mogu biti i ostvarena. Pritužbe poljoprivrednika su uglavnom usmerene na normative banaka preko kojih se realizuje program. Naime, konkursom je završen samo deo priče, jer je našim poljoprivrednicima izgleda mnogo teže da obezbede dva žiranta nego da hipotekom garantuju kredit.
Minimalna sredstva za odobrenje ovog subvencionisanog kredita su bila 100 hiljada, a maksimum milion dinara.
   Na žalost, na terenu praksa pokazuje i da pojedini poljoprivrednici za ovu vrstu pomoći grada - ne znaju!!! Prema dokumentaciji koja je bila dostupna i našoj redakciji, interesovanja za kreditni aranžman je bilo u više grana,a usitnjenost poseda, šarolika proizvodnja svakao doprinose i dalje tome da je svaštarenje u zemlji Srbiji neminovno ili prosto navika našeg seljaka. Imajući u vidu sveukupnu sliku našeg sela ostaje da verujemo da će sredstva stići u prave ruke… po onoj narodnoj „Ni po babu ni po stričevima.”, ali i da će poslanici omogućiti da budžetom u narednoj godini sredstva opredeljena u poljoprivredu budu veća. Ukoliko zaživi i Fond za poljoprivredu, valja očekivati i sredstva sa strane, što bi svakako značilo i nove razvojne programe. Dobar menadžment bilo koje kuće, (od seljaka do Skupštine Srbije) o tim zadacima razmišlja sada, jer KAKVA SETVA, TAKVA ŽETVA!
Sonja CvetkovićPovratak na vrh strane

  

U FOKUSU
Asfaltni “prstenovi” za lakši život grada


   Za sada samo u planovima, Morava će izgubiti meandar, a Kraljevo će dobiti još bar jednu industrijsku zonu kada ovih dana i poslednji geometarski kočić bude poboden na 700 hektara velikoj površini kuda će pored Kraljeva proći novi auto-put koji će ka našem gradu doći od Preljine i Pojata.
   U zbilji novi čačanski put na ulasku u Kraljevo naredne godine dobiće dva kružna toka. Takođe u zbilji, Ulica Dušana Popovića u Ribnici postaće četvorosmerka do mosta na Ribnici čime će se potpuno rasteretiti prilaz mostu na Ibru.
   Ulaganje u saobraćajnu infrastrukturu, sudeći po onome što se sada „krčka“ u kuhinjama gradskih projektana biće drugim rečima gradski prioritet dogodine.
   - Da bi došli do para za obilaznicu, a ustvari to je deo autoputa koji će proći pored Kraljeva, treba da završimo dva velika posla od kojih jedan premer zemljišta i koji ovih dana ubrzano privodimo kraju čime ćemo otvoriti mogućnosti da naredne godine vlada proglasi opšti interes i da počnemo sa eksproprijacijom zemljišta na kome će biti trasa, što je drugi veliki posao pre no što novac iz državne kase počne da stiže za samu gradnju. Grad će za ove poslove i iduće godine odvojiti značajna sredstva - kaže Aleksandra Sretović, direktorka Direkcije za planiranje i izgradnju.
   Novi asfaltni prsten, čija izgradnja, ukoliko proces eksproprijacije bude uspešno završen, može da počne već naredne ili 2011. godine ako država odobri novac otvoriće bar na jednom mestu izvanredne uslove za gradnju industrijske zone.
   - To je pre svega prostor u zoni „Magnohroma“ gde je Grad razmenom došao do značajnog zemljišta, ali je to slučaj i sa ostatkom trase koja prolazi kroz naselja uz Moravu - kaže  gospođa Sretović.
   Značaj saobraćajne infrastrukture vidljiv je i u nameri grada da na trasi Ibarske magistrale na ulasku u grad izgradi dva kružna toka koji će umnogome rešiti saobraćajne probleme.
   - Prvi kružni tok biće na samoj triangli na odvajanju za centar grada, a drugi na samom prilazu „Autotransportu“. Prvi je izuzetno važan zbog bezbednosti, a drugi da omogući lakši pristup brojnim objektima koji već postoje ili će postojati u zoni Šeovac - kaže direktorka Direkcije.
    Značajan zahvat planiran je i u Ulici Dušana Popovića.
   - Pa to je orijentacija da se naredne godine okrenemo prilazima gradu. Kada je most rađen uređen je samo deo ove saobraćajnice tako da smo ove godine za rekonstrukciju i proširenje u delu do ribničkog mosta konkurisali za sredtsva kod Evropske investicione banke. Radi se o 90 miliona od čega će banka dati 70 odsto, a ostatak ćemo obezbediti mi - kaže naša sagovornica.
   Ova ulica izuzetno je, inače, značajna jer će posle proširenja mnogo lakše sav tranzit iz pravca Vrnjačke Banje zajedno sa saobraćajem koji dolazi iz Ribnice dovoditi do mosta.
   Naredne godine i u samom gradu su, inače, planirani značajni zahvati pa će novi izgled dobiti Ulica četvrtog kraljevačkog bataljona kao i Ulica cara Dušana i vojvode Putnika za koju grad namerava da traži deo sredstava od republike.
Ekipa Ibarskih


Otvoreno pitanje trošenja budžeta

     Izveštaj budžetskog inspektora koji je utvrdio niz nezakonitosti u 2008. godini, a koji su objavili Radio 996 i nedeljnik Ibarske, prezentovan je u beogradskom Media centru. Pored mnogobrojnih domaćih novinara bilo i stranih novinara koje je veoma zanimalo kako se troše sredstva iz budžeta. Konferenciji za štampu su prisustvovali i predstavnici ministarstva finansija od kojih je izveštaj i dobijen, predstavnici Agencije za borbu protiv korupcije, kao i Transparentnosti Srbije.
   Prezentacija u Media centru otvorila je za građane Kraljeva jedno misteriozno pitanje: Kako vlast troši novac iz budžeta?
   Kompletene tekstove možete pročitati na www.ibarske.net.
Nenad BožovićPovratak na vrh strane


AKTUELNO
Grad pun vatrenih zamki


   Skoro godinu dana posle smrti Nedeljka Gizdavića i dalje stoji kolonada zbog koje vatrogasci nisu uspeli da prođu do zaleđa zgrade i spasu ga

   Iako će uskoro biti godina dana od tragedije u kojoj je bežeći od požara u svom stanu stradao poznati kraljevački arhitekta Nedeljko Gizdavić, na prilazu u zaleđe zgrade u Ulici  cara Dušana gde je Gizdavić pokušao da preskoči sa terase na terasu jer do njega nije mogla da dospe platforma za spasavanje, još stoji kolonada ispod koje nisu mogla da prođu vatrogasna vozila. Kolonade postavljene kada je ova zgrada zidana i dalje su tako simbol urbanističkog bezvlašća oličenog u brojnim vatrenim zamkama u gradu ali i potpune nezainteresovanosti lokalnih vlasti da se pozabave problemima koje doslovce i život znače.
   - Ko i zašto je luk postavio, da li je tada razmišljao o posledicama ili se mislilo da tragedija poput one koja nas je zadesila ne može da dođe, zaista ne znam. U ovoj zgradi posle pogibije Gizdavića svi smo saglasni da se ova greda skloni. Ko treba da to naredi bar za sada mi ne znamo - kaže poznati bivši kraljevački košarkaš i stanar zgrade u Cara Dušana, Dragan Savić. Ovaj urbanistički nonsens samo je, međutim, jedan od mnogih sa kojim se pripadnici Odseka za vanredne situacije susreću gotovo svakodnevno, a za koje nemaju rešenje.
   - Mi nemamo nadležnost da naložimo rušenje spornog luka, a često smo nemoćni i u brojnim drugim situacijama jer, primera radi, mi ne možemo da utičemo koliko će biti široke pristupne saobnraćajnice, kod zgrada koje imaju do četiri sprata nije potrebna naša saglasnost, a o zonama grada gde su stare i zapuštene građevine da i ne govorimo - kaže Đeloš Babović prvi čovek Odeljenja za vanredne situacije u  Kraljevu . - Sama pomisao da se desi požar u nekoj od zgrada koje gledaju ka keju ili nekoj od višespratnica koje iz Ulice cara Lazara gledaju ka Omladinskoj ulici, izaziva nelagodnost  čak i kod nas koji smo profesionalci - dodaje naš sagovornik.
   Kraljevački vatrogasci raspolažu sa vozilom koje omogućava da se lestve za spasavanje popnu do 30 metara i platformom za spasavanje ugroženih sa visine do pet spratova, ali je problem što ova teška vozila, zbog nemara drugih, do potencijalnih žarišta ne mogu da dođu. - Zakon kaže da zgrade koje  su više od 22 metra moraju da imaju pristup požarnim vozilima najmanje sa dve strane. Hajde da prošetamo gradom i da vodimo gde je to ispoštovano - kaže Babović.
   Trka za parama koja može da košta mnoge života ipak se nastavlja. - Evo, čovek je napravio garažu takoreći na prolazu i ova četiri ulaza su odsečena. Nema mogućnosti da se do njih dođe vatrogasnim kamionom, a priča se da grad namerava ovde da dozvoli podizanje još jedne višespratnice - kaže Aleksa Živković iz centralne, Omladinske ulice, pokazujući zaleđe svoje zgrade.
   Planerski propusti koji su dozvolili da višespratnice budu izgrađene takoreći jedna uz drugu sa malim prolazima za putničke automobile noćna mora su za vatrogasce. Sa druge strane, gotovo svaki slobodni trotoar opština je pretvorila u javni parking pa se dolazi u paradoksalnu situaciju da ako plane neka zgrada do nje ne može da se dođe često i zbog legalno parkiranih vozila. Da priča do kraja bude alarmantna na važnim požarnim putevima bez dozvola ali i sa dozvolama izgrađeni su takozvani privremeni objekti, od trafika do čitavih kafića pored kojih često čak ni vatrogasna creva ne mogu da se provuku. - Nama samo ostaje da na početku grejne sezone apelujemo pre svegana na Kraljevčane koji se greju na drva i ugalj da očiste odžake jer mogu da planu, a u starijim zgradam ili kućamo potom i da izazovu požar. Ako se pak greju na struju, važno je da linije sa kojih napajaju peći ne opterećuju drugim potrošačima, opet, posebno u zgradama gde je instalacija stara. Važno je uz to da se kupuju osigurači. Debele licne koje građani stavljaju u osigurače jer stalno „iskaču„ mogu lako da koštaju i spaljene kuće. Treba obratiti pažnju i da grejalice budu dalje od zavesa, nameštaja. Ne izlazite iz kuće, a da niste pogasili pre svega  kvarcna grejna tela. Rečju, budite oprezni da mi ne bismo imali posla - zaključuje priču Đeloš Babović.               
Ekipa Ibarskih


U SKUPŠTINI GRADA DANAS PREDSTAVLJENJE PROJEKTA GRADNJE ELEKTRANA NA IBRU
Smrtna presuda za Ibar

   Projekt po kome država Srbija namerava na Ibru između Raške i Kraljeva da napravi desetak hidroelektrana biće danas predstavljen u klubu odbornika u Skupštini grada Kraljeva. Uz gradonačelnika govoriće i predstavnici italijanske kompanije SECI energija i Elektroprivrede Srbije koji su za istraživanje mogućnosti iskorišćavanja hidroenergetskog potencijala reka u Srbiji prošle godine potpisali ugovor o saradnji.
   Očekuje se da govore i predstavnici instituta "Jaroslav Černi" koji treba da projektuje elektrane, ali i predstavnici ministarstva za vodoprivredu, zaštitu životne sredine i drugi.
   Projekt hidroelektrana još od osamdesetih godina prošlog veka, otkako je donet prostorni plan Srbije po kome bi Ibar trebalo da dobije navodno seriju kaskadnih mini elektrana, izaziva kontroverze i često je napadan od stručnjaka koji upozoravaju da bi njegova realizacija zarad skromne zarade značila doslovce smrt jedne od najlepših reka Srbije.
   Naslonjen na više gradova i brojne industrije Ibar, kažu stručnjaci, zasad preživljava samo zahvaljujući činjenici da spada u kategoriju planinskih reka sa velikim protokom vode koji omogućava odnošenje svih otrova koji u njega izlivaju kako gradske kanalizacije tako i brojni industrijski pogoni počevši od industrije u Obiliću, najzaslužnije za fenol u reci, pa do strugara u donjem toku koje ga truju kiselinama.
   Izgradnja elektrana doprinela bi da se sav otrov umesto da bude odnet taloži na jazovima što bi pre ili kasnije u vodi u donjem toku dovelo do tolike koncentracije toksina da bi snabdevanje grada vodom doslovce bilo ugroženo. Sa druge strane smanjeni dotok vode direktno bi se odrazio na nivo vode u bunarima u žičkom polju jer bi se sve ono što podzemljem stiže do ovog aluviona sa Stolova odlivalo u korito reke. Rečju, Kraljevo bi čak i zimi bilo žedno.
   Prezentacija projekta počinje u podne i otvorena je za javnost.
Atanasije Tasić.Povratak na vrh strane


Šerifi u džipovima

   Dugogodišnje postojanje Interventne patrole na kraljevačkim ulicama pokazalo se veoma efikasnim

   Vređanja, zlostavljanja, maltretiranja, izazivanja tuča na javnim mestima, pre svega u lokalima, i to vikendom, predstavljaju situacije sa kojima se Interventne patrole Policijske uprave iz Kraljeva susreću. Formiranjem ovakvih patrola pre nešto više od sedam godina cilj je bio upravo smanjenje narušavanja javnog reda i mira na kraljevačkim ulicama i u kafanama.
   Jedan naš stariji sugrađanin kojeg smo sreli na ulici dok je pratio pogledom veoma uočljiv džip Interventne patrole, rekao nam je da mu se sviđa što postoje u gradu ovakvi policajci, ali je i skrenuo pažnju na to da bi češće trebali da budu prisutni u prigradskim naseljima. Interventna patrola se u mnogome razlikuje od policajaca koje svakodnevno viđamo na ulicama. Opremljeni su jakim i veoma izdržljivim terenskim vozilima, a policajci koji čine patrolu su prošli posebne obuke vezane za hitne intervencije, jer to i jeste njihov posao, da prvi stignu na lice mesta. Već posle nekoliko godina uvođenje ovakve policije pokazalo se efikasnim, jer su beleženi vidljivi padovi broja tuča ili lomljenja inventara na ulicama od strane huligana. Policajac Milanko Milićević kaže da patrole tačno znaju koja su mesta pogodna za izazivanje tuča i nasilja.
   - Postoje određena mesta, pogotovo ugostiteljski lokali koji se češće obilaze upravo zbog toga što su pogodni za tuče. To znači da se na takvim mestima okupljaju lica koja su prema svojim profilima sklona nasilju. Ta mesta lociramo tako što analiziramo podatke o tome gde se najčešće dešavaju tuče, tako da u noćnim satima u nekoliko navrata obilazimo te lokale, kako bi sama naša pojava prilikom ulaska delovala preventivno - kaže Milićević. Jedan od poteza smanjenja broja tuča predstavljaju tzv. racije, koje se primenjuju često na mestima gde se okuplja veći broj ljudi. Racije se izvode bilo da se radi o dojavama ili ne, i to je još jedan od važnijih poslova Interventne patrole kraljevačke policije.
   Kako konstantuje policajac Slaviša Miletić, njihovo prisustvo, pre svega na mestima sa velikim brojem i to mladih ljudi je odličan recept prevencije. - Racije se vrše i u cilju preventivnog delovanja, gde mi bez dobijenih informacija jednostavno uđemo i izvršimo pregled gostiju, odnosno legitimišemo ih kako bi pronašli određena lica koja su na poternicama ili pronašli nekakvo oružje. Naša iskustva pokazuju da lica koja su sklona izazivanju nasilja izbegavaju ovakva mesta upravo zbog toga što smo veoma često prisutni - govori Miletić.
   Policajac Miletić kaže da se najčešće koriste hladna oružja kao što su noževi ili ručno napravljena sečiva, dok su vatrena oružja manje zastupljena. Različitost Interventne policije, a vidljiva je i po njihovim odelima, a ne samo po vozilima, uticala da statistika Policijske uprave u Kraljevu pokaže da je narušavanje javnog reda i mira smanjeno. Naravno, i sami građani ih zbog toga posmatraju sa određenom dozom strahopoštovanja.
Nenad Božović


Počela "sezona" drskih krađa

   Prošlog ponedeljka je u prostorijama Policijske uprave Kraljevo održana konferencija za medije na kojoj su objavljeni statistički podaci stope krivičnih dela opšteg kriminala za period od novembra prošle godine do danas. - Za navedini period od godinu dana registrovano je 840 krivičnih dela opšteg kriminala, što znači da je učestalost ovih dela u padu za 15 posto - rekla je Kristina Nikolić i naglasila da je najvažnije to što je najviše u padu učestalost dela razbojništva za čitavih 41 posto.
   Saša Stojković, šef odseka za suzbijanje opšteg kriminala rekao je da je počela „sezona“ pogodna za izvršenje drskih krađa kao što je otimanje torbica na ulicama i pljačkanja objekata koji rade duže od 22 časa, a nalaze se u manje prometnim delovima grada. Oblačenje kaputa, jakni i kapuljača, koje diktiraju vremenski uslovi pogoduju ovakvoj vrsti krivičnih dela jer na ulicama i nema mnogo ljudi zbog zime. Žrtve izgrednika su u 99 posto slučajeva starije žene.
   - Drske krađe su pogodne za izgrednike i zbog toga što nije potrebno prethodno planiranje i što se do plena lako dolazi - rekao je Stojković, i naglasio da komplikacije mogu da nastanu ukoliko žrtva krađe pruži otpor pri čemu napadač biva prinuđen da primeni silu ili izvadi nož.
   Stojković se osvrnuo i na operaciju „Morava“.
   - Operacija „Morava“ je bila preventivno represivna mera. Prilikom akcije na ovoj teritoriji pronađeno je 13 od 14 traženih lica koja su privedena, salušana i puštena kući. Ova operacija imala je za cilj da pokaže da policija radi i da ima podatke i da ti podaci ne cure iz struktura policije napolje, što je jedan od uspeha ove akcije.              
A. MarićPovratak na vrh strane


Ponovo nastava u prirodi

   Umesto dosadašnjih osamdeset procenata učenika sada će biti dovoljno da se za ovaj vid vaspitno - obrazovnog rada izjasni 2/3 učenika. Dnevnice i dalje određuje Savet roditelja

   U sredu 28.oktobra Ministarstvo prosvete saopštilo je da je Nacionalni prosvetni savet razmotrio opravdanost postojanja nastave u prirodi za učenike od prvog do četvrtog razreda. Podsećamo da je prethodni akt onemogućavao organizaciju ovakvog vida nastave i da je navedeni Pravilnik trebao da bude primenjen od ove školske godine.
   Nastava u prirodi može se ponovo organizovati i to u trajanju od 7 do 10 dana. Umesto dosadašnjih osamdeset procenata učenika, kako je važilo do obustavljanja nastave u prirodi, sada će biti dovoljno da se za ovaj vid vaspitno - obrazovnog rada izjasni 2/3 učenika (odnosno njihovih roditelja). Izbor agencije preko koje će se vršiti realizacija nastave u prirodi vršiće se u skladu sa Pravilnikom o ekskurzijama za učenike osnovnih škola. Izbor najboljeg ponuđača vrši se kada se utvrdi da postoje najmanje tri ponude koje ispunjavaju sve uslove predviđene uputstvom. Nakon toga Savet roditelja, na osnovu usaglašenog predloga roditelja svakog odeljenja donosi odluku o visini dnevnica.
Katarina Vasiljevic   Obzirom da na našoj teritoriji postoji ustanova čiji je osnovni delokrug rada rekreativna nastava, ovom prilikom posetili smo upravu Dečjeg odmarališta „Goč“. Sudeći po radnoj atmosferi koju smo ovde zatekli čini se da će ova ustanova spremno dočekati nove goste. Katarina Vasiljević, direktora odmarališta, za Ibarske govori o planovima za ovu školsku godinu.
   - Zadovoljni smo odlukom Nacionalnog prosvetnog saveta jer smo radili u neizvesnosti iščekujući kako će to da se razreši. Mi smo se nadali da će opet biti organizovana rekreativna nastava i krenuli smo u renoviranje objekata. U toku je prepokrivanje krova hotela. Radovi koji će biti izvedeni ovih dana su i adaptacija objekta škole (školski nameštaj i elektronska učionica) iz donacije Narodne kancelarije predsednika Republjke. Poslali smo ponude svim školama, kako bi škole računale na naše usluge. Cena boravka dece je određena skupštinskom odlukom još 2004. i nije menjana od tada. Smatramo da smo, u tom smislu, u prednosti u odnosu na ostale centre koji organizuju nastavu u prirodi. Škole sa teritorije kraljevačke opštine godinama koriste naše usluge i imamo sa njima dobru saradnju. Računamo i na decu iz Predškolske ustanove - kaže gospođa Vasiljević.
   Dečje odmaralište na Goču godinama je bilo jedinstveno po svom konceptu rada. Slobodno vreme dece je bilo dobro isplanirano i organizovano, no u poslednje vreme učitelji su izražavali otvoreno nezadovoljstvo kada je u pitanju rad pojedinih rekreatora.
   - Sadašnji koncept rada mora da se menja, da bi i deca i učitelji bili zadovoljniji tim delom. Vaspitači će morati bolje da osmisle program slobodnih aktivnosti, da se slobodno vreme koje deca imaju van nastave ne svede samo na šetnje stazama. Rad će se obogatiti različitim sportskim aktivnostima i radioničarskim radom - ističe direktorka.

BATALJON NEĆE REKREATIVNU
Dragica Spajic   Po rečima direktorke odmarališta, za sada je samo OŠ „Četvrti kraljevački bataljon“ poslala pismeni odgovor u kome obaveštava upravu odmarališta da u ovoj školi nije planirana rekreativna nastava za ovu školsku godinu. Pokušali smo da saznamo da li i u drugim školama postoji isti trend. Direktorka OŠ „Svetozar Marković“, Dragica Spajić, navodi:
   - Pretpostavljalo se da će Pravilnik o organizaciji rekreativne nastave biti promenjen. Mi smo ostavili prostora u Godišnjem planu rada, za organizaciju nastave u prirodi, ukoliko nova odluka bude doneta u toku školske godine. Sigurno je da ćemo postupiti u skladu sa novim propisima i da naši učenici neće ostati uskraćeni svog velikog zadovoljstva.
   Direktorka OŠ „Braća Vilotijević“, Slavica Simović, takođe je potvrdila da je u ovoj školi planirana rekreativna nastava, da su svi organi škole upoznati sa važećim pravilnicima i odlukama nadležnog ministarstva, kao i da će relacije biti blagovremeno dogovorene.
   Po svemu sudeći učenici iz najužeg gradskog jezgra, koji pohađaju OŠ „Četvrti kraljevački bataljon“, biće jedni od retkih kojima će biti uskraćeno uživanje u zadovoljstvima koja nudi nastavi u prirodi, zbog toga što u ovoj školi nije bilo dovoljno mudrosti da se eventualne promene u propisima unesu u Godišnji plan rada.

   Dugo godina deca su organizovano odlazila na rekreativnu nastavu samo na Goč, a kasnije su postale „fensi“ druge planine i banje. To proživljeno iskustvo, sa drugarima i učiteljicom, bez roditelja je nešto što se pamti i prepričava tokom čitavog života. Kao neko ko već deceniju ipo radi sa decom smatram da je to nešto što svako dete treba da okusi bar jednom u toku prvog ciklusa obrazovanja, bez obzira da li živi u selu ili u gradu.
Katarina SimovićPovratak na vrh strane

  
       
Razumevanjem protiv diskriminacije

   Zahvaljujući društvu „Sveti Sava“ hendikepirana deca u Kraljevu imaju mogućnost za druženje sa svojim vršnjacima koji nemaju hendikep i ne moraju napuštati porodice da bi dobili pomoć

   Društvo “Sveti Sava“ iz Kraljeva funkcioniše već pet godina, iako postoji još od 2001. godine. Društvo je osnovano sa ciljem da pomogne telesno hendikepiranoj deci, jer se pre toga pomoć dobijala isključivo u Beogradu ili u banjskim lečilištima. Znači, deca su napuštala svoje porodice i odlazila van Kraljeva kako bi dobijala bilo kakvu vrstu aktivnosti.  Upravo je to bio povod da se jedno ovakvo društvo osnuje, i pre pet godina dobijen je na korišćenje objekat od grada, i iz budžeta su izdvojena određena sredstva kako bi se pomoglo roditeljima koji imaju hendikepiranu decu.
- Svake godine smo vodili decu na more. Organizovani su desetodnevni kampovi gde su deca sama sebi pripremala hranu, a pri tome su se prvi put u životu odvajali od svojih porodica. Koncept tog letovanja sem osamostaljivanja uz nadzor voditelja, bio je da su deca sa telesnim hendikepom na letovanju bila sa zdravom decom, i tako nešto se u Kraljevu nikada pre nije organizovalo. Otprilike jedna trećina dece u kampovima su bila zdrava deca - kaže Lidija Radičević, sekretar društva „Sveti Sava“.
Naime, zdrava deca su bila ustvari asistenti hendikepiranoj deci, a društvo kao organizator letovanja je njima omogućilo da letuju po veoma povoljnim cenama, i tako ih privoleli da uvide da se ostala deca ustvari ne razlikuju od njih osim što imaju telesni hendikep. Lidija Radičević kaže da su kasnije ta deca kada su bila u srednjoj školi ili na studijama dolazili da se interesuju da li se organizuju neke slične aktivnosti kako bi hteli da učestvuju.
- Dobili smo pozitivna iskustva koja nismo očekivali kao odgovor na te neke naše aktivnosti koje su bile usmerene isključivo na socijalizaciju telesno hendikepirane dece - kaže Lidija.
Međutim, društvu „Sveti Sava“ nisu aktivnosti usmerene samo ka deci sa telesnim hendikepom, već i svoj drugoj deci koja imaju neku vrstu hendikepa. Glavni cilj je ustvari uključivanje te dece sa vršnjačkim grupama, i po tome se svakako razlikuju od ostalih udruženja, jer pribegavanje ovakvoj metodi je u mnogome obradovalo roditelje koji imaju hendikepiranu decu. Organizacija rođendana u prostorijama društva za decu koja nisu hendikepirana bila je jedinstvena prilika za hendikepiranu decu da vide kako to rade njihovi vršnjaci, kako se provode, jer su i sami bili u prilici da se druže sa njima.
- U prvom kontaktu, kada dete iz vršnjačke grupe bude pored deteta sa hendikepom ono oseća nelagodnost, odnosno strah da ga ne povredi. Ili strah od nepoznatog jer nikada pre toga nije bilo blizu svog vršnjaka koji ima hendikep i ne zna šta to dete može. Onda se tu mi uključujemo u smislu da animiramo to dete da kroz jedan nenametljiv način ostvari kontakt - objašnjava nam Lidija Radičević.
Društvo je konkurisalo za prijem radnika različitih zanimanja kroz projekat javnih radova kako bi deci sa hendikepom još više pomogli. Biljana Marković je fizioterapeutkinja i njeno prisustvo je veoma značajno u društvu.
- Moj rad se sastoji u tome da deca dolaze kod nas kako bi obavili terapije ili ukoliko nisu u mogućnosti da dođu onda odlazimo kod njih kući. Roditelji su zadovoljni uslugama koje im pružamo, jer ne moraju da prisustvuju ogromnim gužvama u Zdravstevnom centru „Studenica“ gde se obavlja fizikalna terapija - kaže Biljana.
Milica Stefanović boluje od rođenja od cerebralne paralize, a skorija operacija onemogućila je da redovno pohađa školu, iako je išla redovno u prvu godinu Ekonomske škole. Sada školu pohađa vanredno, a pošto nije u mogućnosti da dolazi u prostorije društva, nekoliko puta nedeljno kod nje kući dolaze profesori matematike i engleskog jezika držeći joj časove. Njena majka Slađa je veoma zadovoljna što društvo „Sveti Sava“ na ovaj način omogućuje njenoj kćerki da završi školovanje. Slađa kaže da nikada do sada Milici niko nije ovoliko učinio, i to joj daje motivaciju da uspe u borbi protiv njene bolesti, ali i diskriminacije koja je itekako prisutna.
Društvo je samo u ovoj godini imalo niz manifestacija koje su ostavile snažan utisak na decu sa posebnim potrebama. Učestvovali su na Vrnjačkom karnevalu i pokupili brojne aplauze za nastup i kostime. Takođe organizovali su ovog leta i žurku sa Amerikancima koji u Kraljevu treniraju jedan klub američkog fudbala, gde su im pripremili srpska jela i učili ih da igraju kolo.

ODLIČNI GLUMCI
Društvo „Sveti Sava“ već nekoliko godina igra jednu lutkarsku predstavu koju izvode deca sa hendikepom. S obzirom da se od panoa koji predstavlja scenografiju ne vide deca već samo njihove ruke i lutke, niko od prisutnih nije znao da su to deca sa hendikepom. Svaki put su na kraju posle 45 minuta koliko predstava traje, gromoglasnim aplauzom pozdravljena, da bi onda nakon izlaska na binu prisutni uvideli da su ustvari predstavu izvela deca sa hendikepom.

PROVODI VREME NA ZDRAV NAČAN
Kristina Kovačević ima 24 godine, iz Čačka je i ima deformisane organe za govor. Kristina zadnjih pet meseci veoma često dolazi u prostorije društva „Sveti Sava“ i tamo provodi vreme sa vaspitačicama ili sedeći za računarom. Kristina nam je napisala, jer je to njen način komunikacije, da njoj boravak u prostorijama društva puno znači jer tako ima šansu da potroši slobodno vreme u komunikaciji sa drugim ljudima na zanimljiv i zdrav način.
Nenad BožovićPovratak na vrh strane

KRALJEVČANIN KOJI VIŠE NI SAM NE MOŽE DA SE SETI ČIME SE SVE BAVIO U ŽIVOTU
Vecko zvani “multipraktik”

   Jedan od najsvestranijih ljudi u Kraljevu koje je, kako narod kaže „Bog za sve dao“, jeste Vecko Rančić, diplomirani ekonomista, violinista, slikar, gitarista, kompjuterista, kolekcionar, recitator, automehaničar, radio voditelj, tehnički prelamač novina, autor mnogih biznis planova, rukotvorac, ribolovac...
   Ma, ni samom Vecku nije bilo lako da se priseti koje je sve poslove u životu radio. Međutim, kaže da je sve čega se dohvatao radio iz ljubavi i sa zadovoljstvom, vođen prvenstveno raznovrsnom umetničkom obdarenošću, ali i radoznalošću za koju smatra da je jedna od osnovnih odlika njegovog bića.
   Po prirodi neformalan, uvek spreman da pripomogne prijateljima, Vecko je omiljen među Kraljevčanima. Njegovi drugari nikada nisu sigurni, da će im ako ga pozovu zbog nekog, recimo kompjuterskog problema, biti popravljen i auto u dvorištu koji „nešto nije u redu“. Ako sve prođe kako valja, pa se još negde pronađu gitara ili violina,  druženje će se obavezno završiti svirkom i šalom, opet sve zahvaljujući Vecku „multipraktiku“, kako ga je nazvao jedan drugar.
    - Prvo sam postao violinista jer sam u prvom razredu osnovne škole krenuo u muzičku školu, a gitarista jer sam uz violinu sam naučio da sviram gitaru. Slikar i primenjeni umetnik nekako sam po sebi, recitator jer se muzika i poezija slažu, a kolekcionar zbog obožavanja neobičnih stvarčica. Kompjuterista sam postao jer sam se još sedamdesetih godina kao student u Beogradu zainteresovao za modernu tehnologiju, automehaničar jer me je zanimalo kako funkcioniše auto koji vozim, i uz put sam još mnogo štošta. Ljudi, ne mogu ni sam da se setim, šta sam sve radio, i šta radim. Inače, ja sam diplomirani ekonomista koji najviše na svetu voli pecanje - kroz smeh nam kaže ovaj jednostavan, a opet neobičan čovek.
   Vecko sada ima 56 godina. Već skoro dve decenije ne radi u državnom sektoru. Od početka devedesetih se snalazio kako zna i ume, a mnogo ume. Trenutno, posao koji radi za platu, onaj osnovni je vođenje finansija u jednoj privatnoj firmi. Ističe da najviše ceni svoju slobodu. Kada je nekim visokim opštinskim funkcionerima pre izvesnog vremena pokazao svoj CV, bili su zaprepašćeni čime se sve bavio u životu.
   - Vecko, a sećaš li se kada si pravio nakit. Još negde čuvam minđuše koje si mi poklonio kada smo se uzeli - podseća ga supruga Biljana, diplomirani biolog genetičar, koja mu je rodila sina Nikolu i ćerku Anu, sada već odrasle ljude, studente.
   - Ma, sećam se Biljo, ali ne mogu baš svega da se setim - dobacuje joj suprug.
   Veselin Rančić radi za svoju dušu. Nikada nikome nije naplatio ni jedno svoje umetničko delo, a bilo ih je poprilično. Poklanjao ih je prijateljima i rođacima, ili trampio prelepa makramea za druge umetničke radove. Tako je u zamenu za jednu zavesu nastalu od konopaca, dobio ulje poznatog slikara Moma Antonovića. Od mnogih makrame radova nastalih pod njegovim prstima i bez šeme, ostale su samo slike. Jedna od njih je i jedinstvena večernja tašnica, poklon za svastiku.
   - Prezadovoljan sam svojim životom. Ranije sam radio u državnim preduzećima, ali nekako mi najviše odgovara da budem svoj. Mene kao ličnost odlikuju radoznalost i potreba za učenjem, uvek i svuda. Što sam više pitao, više sam odgovora dobijao. Uvek sam saslušao i ispoštovao onog ko više zna od mene. Tako sam i sam učio, a onda znanje prenosio na druge - objašnjava nam Vecko.
   Još se sećaju njegovi brojni prijatelji kako ih je podučavao radu na kompjuterima, govoreći im prvo, „papir u ruke, i piši“. Vecko je diktirao radnje korak po korak, oni pisali, vremenom zapamtili, naučili i zahvaljujući svom svestranom prijatelju savladali tehnolohiju rada na računarima.
    - A ovaj mozaik od 40.000 kvadratića koji si radio kao osmak. A sećaš li se i kada si prodavao sladoled, onda bezbednosne brave... - opet ga podseća njegova Bilja.
   Vecko je grli sa ljubavlju, uzima gitaru u ruke i tiho kaže:
   - Jesam ja po prirodi ovakav, ali Bilja je moj glavni pokretač. Bez toga ne bi bilo ništa - priznaje Veselin Rančić i umesto nabrajanja poslova kome, već vidomo kraja nema, počinje da prebira po žicama.
   Dok napolju noć tiho pada na Kraljevo, u domu Rančića se lagano razležu zvuci one „a jednom, priznaću ti sve, one reči dve, volim te“.
D. MarkovićPovratak na vrh strane


RIBOLOV
Kup „Ibar 09“

   Dobro pripremljena i uigrana ekipa spotskih ribolovaca Ibar iz Ušća u takmičenju Lige Kraljevo 2009, posle otpecanih devet kola, nalazi se na drugom mestu. Proteklog vikenda, na ribnjaku u Žiči, organizovali  su kup takmičenje u sportskom ribolovu „Ibar 09“ u ribolovnoj disciplini ulov ribe udicom na plovak, slobodna tehnika pecanja.  
  Proteklog vikenda na ribnjaku u Žiči, održan je četvrti pozivni tradicionalni kup sportskih ribolovaca sa ribolovnog područja grada Kraljeva, kao i pozvanih ribolovaca, takmičara iz Valjeva i Kruševca, u organizaciji kluba sportskih ribolovaca Ibar iz Ušća. U kup nadmetanju učestvovale su ekipe Mačak, Gibnjara, Pirana, Železnicar, Magnohrom, Mrena, Žiča, Plovak Adrani, Ribnica, Đurđevdan iz Mataruške Banje, kao i gosti Kolubara iz Valjeva, Čigra iz Kruševca i domaćin ekipa Ibar Ušće.
    Sunčano vreme bilo je pogodno za dobar ulov, ali je riba slabo grizla. Lovljena je sitna babuška težine 300 grama, ređe šaran iste težine. Ukupan ulov ribe bio je ispod proseka za lov na ribolovnoj stazi ribnjaka u Žiči. Nakon tročasovnog nadmetanja, opštinski sudija Ljubo Brkušanin i republički sudija Miljko Miličević, koji su vodili takmičenje vrlo dobro, bez primedbi takmicara. Merenjem ulova i sumiranjem rezultata proglasili su pobednike četvrtog pozivnog kup takmičenja u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji. Pehare i medalje uručio je potpredsednik kluba Ibar, Milovan Kovačević.    U pojedinačnoj konkurenciji u sektoru A na trećem mestu našao se takmičar kluba Ibar Nebojša Košanin sa ulovom 4 kilograma 480 grama. Drugo mesto osvojio je Božidar Marković klub Mačak sa ulovom 5 kilograma 130 grama, a prvo mesto u sektroru A pripalo je gostu, takmičaru kluba Gold Star Čigra iz Kruševca, Predragu Vesligaju, za ulov od 5 kilograma i 580 grama.
    Treće mesto sektora B osvojio je Predrag Simić iz kluba Gold Star Čigra za ulov od 3 kilograma 90 grama, drugi je Zoran Paunović, klub Žiča sa ulovom 3 kilograma 320 grama, a prvi Milinko Košanin klub Ibar Ušće, 4 kilograma 290 grama.
   Treću poziciju sektora C zauzeo je Perica Milošević klub Pirana sa 3 kilograma 370 grama, drugo mesto pripalo je Nenadu Miloševiću iz kluba Gibnjara za ulov 3 kilograma 660 grama, a prvo metsto pripalo je Draganu Vesligaju klub Gold Star Čigra za ulov 4 kilograma 80 grama.
   Titula majstora staze pripala je Predragu Vesligaju iz kluba Gold Star Čigra za ulov od 5 kilograma 580 grama. U ekipnoj konkurenciji treće mesto osvojila je ekipa Mačak u sastavu Branko Dragičević, Božidar Marković i Saša Terzić sa 12 sektorskih plasmana i ukupnim ulovom 8 kilograma 80 grama. Na drugom mestu je domaćin ekipa Ibar Ušće koju su činili Milinko i Nebojša Košanin i Milovan Kovačević sa 12 sektorskih plasmana i ulovom 10 kilograma 370 grama.   
  Ekipni pobednik četvrtog tradicionalnog kupa „Ibar 09“ je ekipa Gold Star Čigra iz Kruševca sa 5 sektorskih plasmana i ulovom 12 kilogama 750 grama.
   Na ribnjaku u Žiči u subotu 7. novembra održaće se 10 kolo ribolovačke lige Kraljevo 2009.
M.T. Todo


Kup „Pirana 09“

   Novajlija u takmičenju ribolovačke lige Kraljevo 09, klub sportskih ribolovaca „Pirana“ iz Kraljeva, proteklog vikenda organizovao je prvo pozivno kup nadmetanje u sportskom ribolovu „Pirana 09“ u ribolovnoj disciplini ulov ribe udicom na plovak, slobodna tehnika pecanja.
   Učestvovalo je 27 takmičara iz klubova Mačak, Magnohrom, Gibnjara, Železničar, Pirana, Ibar Ušće, Ribnica, Žiča i Đurđevdan iz Mataruške Banje.
   Lovljena je sitna babuška do 300 grama, dok se na udicama spretnijih takmičara našao i poneki šaran do jednog kilograma.
   Pehare i medalje pobednicima uručio je predsednik kluba sportskih ribolovaca Pirana Branko Krdžić.
   U sektoru A treće mesto osvojio je takmičar kluba Pirana Miroslav Jaćović sa ulovom od 5510 grama, drugi je takmičar kluba Mačak Božidar Marković sa 10 grama težim ulovom, a pobednik sektora A je takmičar kluba Ibar Ušće Nebojša Košanin sa ulovom od 6730 grama.
   Treće mesto sektora B pripalo je Perici Miloševiću, klub Pirana za ulov 4 kilograma 900 grama, drugi je Milan Savićević, klub Đurđevdan sa 5 kilograma 130 grama, a prvi je Aleksandar Ilić klub Mačak sa odličnim rezulatatom 10 kilograma i 310 grama.
   Treću poziciju sektora C zauzeo je Stojimir Rečević, klub Žiča sa ulovom od 4 kilograma 440grama, drugi je Nenad Milošević klub Gibnjara sa ulovom 4 kilograma 530 grama, a prvo mesto osvojio je Zoran Radenković, takmičar kluba Ibar Ušće za ulov 6 kilograma i 610 grama. Titula majstora staze pripala je Aleksandru Iliću iz kluba Mačak.
   U ekipnoj konkurenciji treće mesto pripalo je ekipi Đurđevdan iz Mataruške Banje sa 12 sektorskih plasmana i ukupnim ulovom 13 kilograma 600 grama, druga je ekipa Mačak Kraljevo sa 9 sektorskih plasmana i ulovom 19 kilograma i 420 grama.
   Ekipni prvak prvog kupa Pirana 2009 je odlična ekipa Ibar Ušće sa osvojenih 7 sektorskih plasmana i ulovom 17 kilograma 290 grama.
M.T. Todo.


Liga trofeja

TABELA
Deverika
1. Ljubinko Žarčanin - Žare, 2.750 grama
Klen
1. Jovan Jovanović 1.920, gr
Som
1. Slavoljub Vulović, 21.000 gr.
Tostolobik
1. Viktor Jovićević , 36.600 gr.
Šaran
1. Mirko Dimitrijević 7.300 gr.
Štuka
1. Goran Stojanović 6.850 gr.


Kalendar lova

- zec 18. i 25. oktobar i 1. i 8. novembar;
- fazanski petao nedeljom od 18. oktobra do 20. decembra;
- divlja plovka i guska do 15. februara po kalendaru Lovačkog saveza Srbije, s tim što će se po prestanku lova fazana izvoditi sredom, subotom i nedeljom;
- divlje svinje od 14. novembra radnim danima i nedeljom uz strogu zabranu odstrela krmači;
- jarebica poljska i kamenjarka - zabranjen lov;
Lov divljači van režima zaštite sa upotrebom lovačkih pasa goniča je dozvoljen uz odobrenje upravnika lovišta do kraja februara 2009. god.


U ADRANIMA ORGANIZOVANA PRVA „GULAŠIJADA“
Pobratimi „ukrstili“ kotliće

   Prva kraljevačka lovačka „Gilašijada“ održana je proteklog vikenda u Adranima čime je na dugogodišnju nisku lepih događaja proisteklih iz druženja ovdašnje sekcije i sekcije iz boljevačkog sela Dobrojevac dodat još jedan kamenčić.
Za početak bilo je skromno. Tek pet kotlića od čega četiri domaća nasuprot jednom gostujućem iza koga su bili boljevački pobratimi Adranaca i sve uz  jedan veliki kazan za brojne goste vikend druženja.
A u stvari sve je proisteklo iz priča koju lovci Adrana i Kraljeva, ali i Boljevca i Dobrojevca ispisuju svake lovne sezone.
- Mi smo pobratimi skoro 20  godina i kada je sezona oni kod nas dolaze na zeca i fazana jer te divljači kod njih nema, a mi idemo u goste da lovimo svinju i srndaća. I to toliko dobro funkcioniše da smo se već i okumili, a bogami neki razmišljaju i da se orode - priča uz širok osmeh Miloš Pešterac predsednik lovačkog društva Zec.
- Zašto da ne ili da odavde neku devojku odvedemo ili da neku udamo, važno je da učvrstimo veze -   potvrđuje Miodrag Stojković koji je u ime društva Dragiša Petrović iz Boljevca imao čast da predvodi ekipu majstora za lovački gulaš i - pobedi.
A lovački vikend bio je više nego uspešan. Stradalo je skoro trideset fazana i desetak zečeva. Domaćini ipak kažu da se u lovištu učinak oštrog oka lovaca skoro neće ni osetiti.
- Naša  je procena da se svakom od 7.400 lovaca bar po tri hiljade dinara od godišnje dozvole vratilo kroz ulaganje u očuvanje i razvoj lovišta. Da bi imalo šta da se ulovi treba raditi čitavu godinu - kaže Uroš Đoković, predsednik LU Kraljevo.
Dal’ zbog vina koje su neštedimice sipali u gulaš, da li zbog kvalitetne lovine ili pak čisto zbog toga što su bili u gostima, a kod Srba je vazda gost bio na prvom mestu, tek  Boljevčani su na prvoj „Gulašijadi“ odneli pobedu. Domaćini nameravaju da dogodine broj takmičara umnogome uvećaju i naprave državni kup i naravno da gostima otmu titulu.
- Ma nema tu velike tajne. Svaki lovački gulaš je specifičan sam po sebi. Sve mora da krene sa dinstanjem dosta crnog luka. Onda ide meso. Kombinacija srnetine, divlje svinje, ko šta voli može i samo jedna vrsta. Važno je kako se meso pripremi. Da malo odstoji, da odleži u pacu, a onda po volji, šargarepa, paprika, lovr, ostali začini. Mi smo naš dosta „napili“ belim vinom. Ko zna možda je to i presudilo - kaže Miodrag Stojković ističući da je njegov sin Dragan najzaslužniji za meso i da je deo tajne i u tome da je u timu bio i Sloba Stanišić najveći specijalista za roštilj u Timočkoj krajini.
Vasle, Čole  i Srđan, članovi tima stručnih službi LU Kraljevo odbili su da nam daju recept. Kažu ne žele da reklamiraju nešto što je treće. Prisutne međutim to nije sprečilo da njihov gulaš prvo smažu, a potom da na velikoj svečanoj večeri dokusure i onaj kazan sa početka priče. Za pečenje te večeri, malo je ko mario.
Atanasije TasićPovratak na vrh strane


UMETNOST - KULTURA - OBRAZOVANJE

OBRAZOVANJE
Čitanje i pisanje pre škole 9

   Ako želite da pomognete svom detetu da mu školski dani predstavljaju pravu radost, pomozite mu u najranijem detinjstvu. Razvijajte njegov jezik, ljubav prema pisanoj reči, omogućite mu da stekne brojna prijatna iskustva iz sveta koji ga okružuju.
   Deca koja imaju siromašno iskustvo uglavnom se teško snalaze u školi, školski sadržaji su im  preteški i uz mnogo rada ipak doživljavaju neuspeh. Za ono što vam predlažem u mojim tekstovima nije vam potreban nikakav novac, nisu vam potrebne moderne tehnologije, niti previše znanja iz oblasti pedagogije i psihologije. Ovi saveti nisu eksperiment, već je nešto što je provereno u praksi i deo je širom sveta rasprostranjenog Montessori učenja. Mučno je ispisivanje brojnih redova slovima i brojevima, ako vaše dete nije pripremljeno za to. Zato krenite od početka i pratite uputstva.
   U prethodnim brojevima bilo je reči o tome kako da vaše dete zavoli knjigu, kako da nauči da barata njom. U prošlom broju istaknute su tri aktivnosti koje se smatraju ključem u svakoj Montessori učionici. To su: Zvučna igra, Slova od hrapavog papira i Pokretna azbuka. Važno je da navedene igre izvedete po redu, jer svaka od njih ima svoju važnost za razvoj sposobnosti čitanja i pisanja. Ako vaše dete postane vešto u ove tri aktivnosti, izgradićete čvrstu osnovu za njegovim opismenjavanjem.

Na slovo, na slovo
U ovom broju čitajte detaljnije o Zvučnoj igri i u okviru nje igri „Na slovo, na slovo“, u šest koraka. Biće predstavljena 3 koraka.

Prvi korak - Uzrast: 2,5 godine i više.
   Cilj ovog koraka je da pomognete detetu da čuje pojedinačne glasove na početku reči.
   Potrebno vam je nekoliko predmeta kojima vaše dete zna tačan naziv. Stavite ih na sto ispred sebe. U početku izbegavajte predmete koji počinju sličnim glasovima, kao što su na primer „p“ i „b“, „v“ i „f“. Izaberite jedan od predmeta i recite: „Imam u ruci nešto na slovo K“. Dete će reći da je to kašika. Menjajte predmete. Dete će brzo da usvoji pravila igre. Igrajte je nekoliko dana, da bi dete stvarno razumelo vezu između glasa koji ste rekli i glasa na početku naziva odabranog predmeta.

Drugi korak - Uzrast: oko 2,5 do 3 godine.
   Cilj ovog koraka je da dete razlikuje jedan početni glas od drugoga.
Potrebni su vam poznati predmeti koje ste sakupili po kući. Neka u početku početni glasovi budu vrlo različiti, a kasnije neka igra napreduje, možete odabrati predmet sa sličnim početnim slovima.
   Stavite dve predmeta ispred sebe. Svaki neka ima drugačije početno slovo. Recite: „Na slovo, na slovo ...m“. Dete treba da odabere predmet sa ovim početnim slovom. Menjajte predmete, ali tako da uvek imate samo dva predmeta istovremeno. Potom stavite tri predmeta, četiri, do pet. Sada možete da predstavljate i predmete čiji nazivi počinju sličnim glasovima, na primer pismo i bokal.

Treći korak - Uzrast: oko 3,5 godine.
   Cilj je da dete postane svesno da nazivi mnogih predmeta mogu da počnu istim glasom.
   Ovaj deo igre možete da igrate bilo gde i bilo kad. Izaberite jedan deo sobe ili dvorišta i odaberite jedan glas kojim počinje više od jednog predmeta koje vidite. Na primer: „Na slovo na slovo ...K“. Dete će da kaže samo jednu reč jer se do sada tako očekivalo od njega. Vi sami navedite još nekoliko i pitajte ga da i ono učini isto. Zatim pređite na drugi glas u istoj ili sličnoj okolini. Ne očekujte da dete kaže neki predmet koji ste vi zamislite, već treba da imenuje bilo koji predmet čiji naziv počinje određenim glasom.
   U narednom broju biće reči o četvrtom, petom i šestom koraku. Do tada možete da nam pišete na adresu redakcije.
Katarina Simović



Premijera u Smederevskoj Palanci

      Prošle nedelje na poziv Gradskog pozorišta iz Smederevske Palanke kraljevački teatar „Sunce“ gostovao je sa dve predstave za mlade i odrasle. U sali Gradskog pozorišta u Smederevskoj Palanci naš teatar je u prepodnevnom terminu dva puta izveo predstavu „Princeza Kaća“ namenjenu mlađem uzrastu, a u večernjem terminu premijerno je izvedena drama „Jad i beda“. Autor oba scenska prikaza je Zoran Savković - Džeri. Noseće uloge u drami „Jad i beda“ odigrali su glumci Dragan Pešić, Jovana Smiljanić i Vladimir Jovanović.    - Ovo nije prvo gostovanje teatra „Sunce„ u ovom gradu, jer je naš ansambl od 2003. godine redovan učesnik „Festivala novih teatarskih formi“ na kome je imao zapažene rezultate, a 2006. i 2007. godine zauzeo prvo mesto. Nove predstave teatra su odlično prihvaćene od publike koja u svom gradu ima već 120 godina pozorišne tradicije. I ovoga puta naš teatar je dobio poziv za učešće na Festivalu koji će se održati na proleće sledeće godine - rekao je Zoran Savković.
A.Marić


Kruševljani briljirali

   Prošlog petka je u sali Kraljevačkog pozorišta odigrana gostujuća predstava „Pozovi M radi preljube“ u izbođenju Kruševačkog pozorišta. Predstavu po tekstu Rej Kunija i Džona Čempmena režirao je Vladimir Popadić. Pred kraljevačkom publikom nastupili su Nikola Pantović, Jelena Angelovski, Bojan Veljović, Tomislav Trifunović, Dragan Marinković, Snežana Knežević, Marija Gašić, Ljiljana Đoković i Biljana Jocić Savić.
   - „Pozovi M radi preljube“ je savremena farsa koja kritički prikazuje muško-ženske odnose i instituciju braka, u maniru britanske farse iz pedesetih godina prošlog veka, ali i tradicije britanske cinične komedije Oskara Vajlda ili Džona Ortona. Postavljajući u centar radnje problem neverstva u braku, predstava ruši fasade lažnog morala, implicitno otkrivajući problem nezadovoljstva i praznine u bračnim odnosima.  
   Izvor smešnog su brojne situacije zamene identiteta, kao i konflikt između dva pogleda na svet, konzervativnog, koji otelotvoruje gospođica Smajt i liberalnijeg, koji je imanentan svim ostalim likovima - reči su teatrologa mr Ane Tasić.
   Odigrana predstava je dobar primer uspešnog izlaženja na kraj sa jednim od zahtvevnijih žanrova, vodvilja. Brzina, dobar ritam, pravilno podešen tempo i ubedljiv podmlađeni ansambl Kruševačkog pozorišta bili su dovoljni da zadrže pažnju naše publike.
A.Marić


U slavu svetog Luke

   Prošle subote su kraljevački slikari u prostorija ULU „Vladislav Maržik“ proslavili svoju krsnu slavu Svetog apostola i jevanđelistu Luku. Ovogodišnji domaćin slave bio je Ivan Milunović, akademski slikar i predsednik Udruženja. Kolač je prerezao protojerej stavrofor Miroljub Josifović.
A.M.Povratak na vrh strane


SPORT

FUDBAL - SRPSKA LIGA „ZAPAD“ - DVANAESTO KOLO
Todorović podneo ostavku, Popović novi šef struke

   Rasprodaja bodova kod Ložionice, Metalcu Fenjer:  Metalac - Rudar (K) 0 : 0

  

Stadion kod Ložionice - Gledalaca: 100. Sudija: Nikola Pavlović. Pomoćnici: Branimir Stošić i Miladin Antonić (svi iz Šapca). Žuti kartoni: Radisavljević, Živinustka, Muljajić, Ćirić (Rudar).
Metalac: Milenković, Ivanović, Đorđević, Bižić (od 46. Tufegdžić), Drašković, Opančina, Marković, Radovančević, Andrić (od 55. Kuzmanović), Živković, Mladenović.
Rudar (K): Tizmanov, Milosavljević, Nastasović, Stević, Slavković, Radisavljević, Živinustka (od 46. Muljajić), Mitrović, Agbo (od 84. Radojković), Đurović, Katić (od 46. Ćirić).
   Kriza u igri fudbalera Metalca nastavila se i u meču sa ekipom Rudara iz Kostolca. Bez ideje kako doći do gola protivnika, domaći su često lutali u akcijama, kao i u utakmicama u dosadašnjem delu sezone, a prilike za pogodak su uglavnom imali posle prekida. Gosti su u Kraljevo došli sa jasnim ambicijama da ostanu neporaženi i uspeli su u toj nameri.
   Posle fudbalske uspavanke u prvih pola sata igre, domaći su preuzeli inicijativu i prvi put ozbiljno zapretili u 38. minutu. Posle centaršuta sa desne strane Markovića, Andrić je sa samo dva metra pogodio stativu gola gostiju.
   Metalac je nastavio sa ofanzivom i u drugom poluvremenu, a rezervista Tufegdžić u nekoliko navrata imao je odlične šanse da zatrese mrežu golmana Rudara, Tizmanova. Prvo je u 50. minutu posle loše reakcije odbrane gostiju šutirao pored gola, da bi u 65. minutu bolji od njega u situaciji jedan na jedan bio golman gostiju Tizmanov. Samo tri minuta kasnije Tufegdžić je iz dobre pozicije ponovo bio neprecizan. Ipak, najbolju priliku za domaće imao je Opančina u 73. minutu kada je posle centaršuta Radovančevića udarcem glavom pogodio stativu gola gostiju.
   Prvu priliku za pogodak, Rudar je imao u 83. minutu. Posle brze kontre, Đurović je veštim driblingom prevario dvojicu igrača Metalca, šutirao, ali je golman Milenković sigurno intervenisao. U sudijskoj nadoknadi vremena gosti su mogli do sva tri boda, ali je lopta posle slobodnog udarca koji je sa 25. metara izveo Stević pogodila stativu gola domaćina.
U 13. kolu, Metalac narednog vikenda gostuje u Lajkovcu kod ekipe Železničara.

TODOROVIĆ PODNEO OSTAVKU
Odgovornost za slabe rezultate Metalca u dosadašnjem delu sezone i poslednje mesto na tabeli preuzeo je šef stručnog štaba Žarko Todorović, pa je posle utakmice sa Rudarom iz Kostolca podneo ostavku. On je nakon subotnjeg remija istakao da je najveći problem  Metalca neiskustvo igrača, ali i dalje smatra da ova mlada ekipa ima potencijala i kvalitet da sezonu završi u sredini tabele srpskoligaškog „zapada“.

POPOVIĆ NOVI ŠEF STRUČNOG ŠTABA
Dosadašnji trener omladinskog pogona Metalca, Dejan Popović, preuzeo je kormilo prvog tima do kraja sezone. Popularni „Krojf“ imao je u poslednjih nekoliko godina puno uspeha u radu sa mlađim kategorijama, a sa Negom Tomovićem i Zoranom Stojkovićem osnivač je i škole fudbala „Bambi“.
- Odlično poznajem ovu ekipu Metalca i mislim da uz naporan rad možemo da poboljšamo igru i rezultate. Imamo najmlađi tim u ligi i sigurno je da nam nedostaje iskustva, ali neosporno je da imamo kvalitet koji će se, nadam se, vrlo brzo pokazati. U narednom kolu očekuje nas veoma teško gostovanje u Lajkovcu i pokušaćemo da bez obzira na sve probleme ostvarimo povoljan rezultat - rekao je za Ibarske, novi trener Metalca, Dejan Popović
I.S.



PRVA LIGA SRBIJE - DVANAESTO KOLO
Sloga pala u finišu

   Tradicija se nastavlja: Inđija - Sloga 2 : 0 (0 : 0)

Stadion u Inđiji - Gledalaca: 800. Sudija: Lazar Lukić. Pomoćnici: Uroš Stojković i Vladan Radulović (svi iz Beograda). Strelci: Kostić u 79. i Kodžo u 87. minutu za Inđiju. Žuti kartoni: Golić (Inđija), Vlašić, Babić, Janićijević (Sloga).
Inđija: Poleksić, Novaković, Omić, Jakšić, Jovanović, Golić, Jahić (Kostić), Naglić, Janković, Jankov (Bubalo), Filipović (Kodžo).
Sloga: Urošević, Vasilić, Marinković (Spasojević), Janićijević (Vidojević), Vlašić, Trnavac, Babić, Pelivanović, Bulatović (Mitić), Rađenović, Vukojičić.
   Fudbaleri Sloge bili su blizu osvajanja boda na teškom gostovanju u Inđiji protiv ekipe koja je u krugu favorita za najviši plasman u ovoj sezoni. „Beli“ su odigrali još jednu tvrdu utakmicu bez mnogo šansi, ali su jedine dve prave, nažalost, domaći iskoristili.
   Prvu priliku na susretu imala je Inđija u 21. minutu. Filipović je snažno šutirao, ali je njegov saigrač Naglić nespretno izblokirao taj udarac. U 40. minutu, posle dobro izvedenog slobodnog udarca, golman Sloge Urošević sigurno je intervenisao.
   Sloga je prvi put ozbiljno zapretila u 73. minutu. Vidojević je odlično šutirao, ali samo pored gola golmana Inđije Poleksića. Šest minuta kasnije, domaći su došli u vođstvo. Posle odlične asistencije Bubala, rezervista Kostić rutinski je savladao nemoćnog golmana Kraljevčana Uroševića.
   U 87. minutu i definitivno je rešeno pitanje pobednika. Odličnu akciju Bubala i Jankovića, efektnim udarcem završio je iskusni Kodžo, poslavši loptu u gornji levi ugao gola Sloge.
   U 13. kolu, Sloga u nedelju na Gradskom stadionu dočekuje ekipu Zemuna.

Raičević koban za Slogu
Dojučerašnji šef struke apatinske Mladosti, Moma Raičević, definitivno ne „prija“ Slogi u ovoj sezoni. Pre utakmice sa ekipom iz Kraljeva, preuzeo je kormilo Inđije koja je bila u rezultatskoj krizi i imao veoma uspešan debi. Podsetimo, Raičević je u 6. kolu kao trener Mladosti iz Apatina osvojio važan bod u Kraljevu, tako da je imao dovoljno vremena da upozori svoje sadašnje pulene na vrline i mane „belih“.
I.S.



KOŠARKA - PRVA LIGA SRBIJE - PETO KOLO
Sloga lako protiv Kragujevčana

Sloga - KG 06: 87 : 63 (23 : 16, 18 : 14, 21 : 13, 25 : 20)

Kraljevo. Hala sportova. Gledalaca: 1000. Sudije: Nešković (Kraljevo), Juras, Arsenijević (Beograd). Sloga: Đorđević 12, Dašić 15, Razić 6, Šamanović 8, Oluić 4, Mirković 4, Gambiroža 9, Topolović, Borovčanin 9, Garović 6, Dimitrijević 12, Veličković 2.
KG 06: Milić 4, Milošević, Džaković 11, Mikić 8, Petrić 10, Šibalić 8, Jeftić, Sladoje 4, Gavrilović, Blagojević 2, Vasojević 10, Mirković 6.    Posle dva vezana poraza na gostujućim terenima, košarkaši Sloge zabeležili su veoma važnu i ubedljivu pobedu u kraljevačkoj Hali sportova protiv mlade ekipe KG 06 iz Kragujevca. Iako još nedovoljno oporavljeni od bolesti i povreda, Kraljevčani su dali sve od sebe odigravši najbolju partiju u dosadašnjem delu sezone.
Posle dosta grešaka na obe strane u uvodnim minutima utakmice, domaći su najpre zahvaljujući odličnoj odbrani uspeli da prvu četvrtinu reše u svoju korist sa 23 : 16.    U istom tempu Sloga je odigrala i u drugom periodu kada su domaći uz odličan šut u potpunosti i nadskakali goste, pa su često imali priliku da iz drugog napada poentiraju.
Prednost domaćina se iz minuta u minut uvećavala pa je na poluvremenu iznosila 11 poena razlike, 41 : 30.    Predvođeni raspoloženim kapitenom Dašićem, košarkaši Sloge su i u nastavku utakmice zadržali visok nivo igre. Proradio je šut za tri poena, a posle jednog takvog Đorđevića, Kraljevčani su u 26.  minutu došli do prednosti od 56 : 35 i već je tada svima u Hali sportova bilo jasno da će stariji prvoligaš iz grada na Ibru zabeležiti treću prvenstvenu pobedu.
U 6. kolu, košarkaši Sloge narednog vikenda gostuju kod ekipe OKK Beograd.
I.S.



KOŠARKA - PRVA LIGA SRBIJE - PETO KOLO
Čarapani bolji od studenata

Napredak - Mašinac 76 : 63 (18 : 11, 19 : 16, 20 : 22, 19 : 14)

Kruševac. Gledalaca: 800. Sudije: Jovčić (Zrenjanin), Vojnović (Novi Sad), Stašović (Niš). Napredak: Stojanovski 7, Pejović 6, Pužić 12, Marković 18, Đurović 7, Savić 7, Đorđević 9, Egerić 5, Nikolić, Kalanj 5. Nisu igrali: Đurđević i Krstić.
Mašinac: Miljković, Cvetković 2, Popović 8, Arsić 6, Balaš 12, Radulović 5, Milašinović 20, Šestović 2, Vuletić 2, Čupković 6. Nisu igrali: Raković i Đušić.
Košarkaši Mašinca zabeležili su i četvrti uzastopni poraz u ovom prvenstvu. Na tradicionalno teškom gostovanju u Kruševcu, studenti su izgubili od domaćeg Napretka sa 76 : 63.    Predvođeni iskusnim Draganom Markovićem, domaći su već posle prve četvrtine stekli opipljivu prednost 18 : 11. Ključ utakmice bio je u šutu za dva poena. Mlađi kraljevački prvoligaš u ovom elementu igre imao je mizernih 15,4 procenata, odnosno iz 26 pokušaja samo 4 ubačena šuta, dok je sa druge strane domaćin od 38 pokušaja ubacio 24 uz procenat uspešnosti 63,2. Sem kapitena Milašinovića i Balaša koji su bili raspoloženi u šutu van linije 6,25, svi ostali u ekipi iz Kraljeva su potpuno podbacili.
U 6. kolu, Mašinac narednog vikenda u Hali sportova na Ibarskom keju dočekuje poslednje plasiranu ekipu Radnički Basket iz Beograda.
I.S.



ODBOJKA - VINER ŠTEDIŠE SUPER LIGA SRBIJE - ČETVRTO KOLO
Od gotovog veresija

Mladi Radnik – Ribnica 3 : 2 (17:25, 21:25, 25:19, 25:20, 15:7)

Požarevac. SC „Požarevac“. Gledalaca: 400. Sudije: Balandžić i Bjelić (Beograd)
Mladi Radnik: Duduj 11, Šatora, Jevtić 4, Vasić 13, Medurić 11, Dojčilović 26, Peković (libero), Ivanković 8, Bojković 3, Zrilić 1. Nisu igrali: Marinković i Antić. Ribnica: Kovačević 13, Borovnjak 7, Božić 17, Bićanin 3, Aleksić 9, Radević 17, Jović (libero), Mijalković, Brđović, Ivanković 2. Nisu igrali: Milovanović i Kolarević.
Odbojkaši Ribnice nastavili su seriju loših rezultata i to protiv požarevačkog Mladog Radnika, ekipe koju su godinama unazad redovno dobijali i kod „kuće“ i na strani.
   Kao i u prethodnim utakmicama, Kraljevčani su odigrali po sistemu toplo - hladno i u odlučujućim trenucima nisu bili dovoljno koncentrisani. Slično kao i u susretu sa Smederevom, Ribnica je odigrala odlično prva dva seta i činilo se da će konačno puleni trenera Boška Mačužića dobiti ubedljivo utakmicu. Međutim, u trećem setu došlo je do velikog pada u igri koji su domaći znalački iskoristili i napravili uvertiru za potpuni preokret. U četvrtom i petom setu, Požarevljani su dobili dodatno samopouzdanje i nošeni podrškom publike uspeli su da ostvare i drugu pobedu u sezoni.  
  Ribnici se odavno nije desilo da ovako loše započne sezonu i posle četiri odigrana kola bude na samom dnu prvenstvene lestvice.
Da stvar bude još gora, „musketare“ očekuje niz teških utakmica od kojih će prvu odigrati danas u 19 časova u Hali sportova na Ibarskom keju, a protivnik će im biti lider na tabeli, beogradski Partizan.
I.S.



KOŠARKA - PRVA „B“ LIGA - PETO KOLO
Kraljevo pregazilo Staru Pazovu

Kraljevo - Stara Pazova 87 : 67 (30 : 14, 18 : 11, 25 : 17, 14 : 25)

Kraljevo. Hala sportova. Gledalaca 100. Sudije: Marković i Đurić (Kruševac).
ŽKK Kraljevo: Čkovrić 30, Rakić 14, Mihailović 25, Rakićević 5, Marković 13, Stanišić, Bubalo, Mladenović, Babić. Nisu igrale: Ćosović, Abdulahi i Rakočević. Stara Pazova: Damjanović, Grbić 12, Pavlović 2, Filipović 16, Dević 13, Smiljić 5, Petković 5, Lazović 2, Pejović 4, Radojičić 5, Adamović 2, Bojović 1.
   Lakše nego što se očekivalo, košarkašice Kraljeva zabeležile su pobedu protiv Stare Pazove. Već u prvoj četvrtini „malene“ su stekle veliku prednost, a šutersko veče imale su Jovana Čkovrić i Ivana Mihailović koje su rešetale koš gošći iz svih pozicija.
   Domaće su posle trećeg perioda vodile sa čak 31 poenom razlike, pa je malobrojna kraljevačka publika u pojedinim trenucima uživala i u egzibiciji mlade ekipe Kraljeva.
   Sa dve pobede i tri poraza, košarkašice Kraljeva zauzimaju desetu poziciju na tabeli, a u narednom kolu gostuju u Nišu kod ekipe Studenta.
I.S.



ATLETIKA
Atletičari Kraljeva uspešni

   Takmičari AK Kraljevo ostvarili su odlične rezultate na Prvenstvu Centralne Srbije u krosu koji je održan u Nišu. Aleksandra Marinković je u trci na 3000 metara za juniorke osvojila srebrnu medalju, a Nikola Bošković je u istoj disciplini, ali u konkurenciji mlađih juniora osvojio bronzano odličje.    U trci na 1000 metara za mlađe pionirke, Nevena Rakočević, Natalija Andan i Anastasija Zdravković su plasmanom na 8, 10. i 12. mesto ekipno bile druge.
I.S.



KUGLANJE
Kraljevo blistalo i u kupu

   Kuglaši Kraljeva ostvarili su veliki uspeh plasiravši se u 2. kolo Kupa Srbije. Oni su u Pančevu na turniru grupe Srbija - Centar sa 3252 oborena čunja zauzeli prvo mesto, ispred superligaša Niš Puta sa 3160 i Partizana sa 3110 oborenih čunjeva. U redovima ekipe iz Kraljeva blistao je Miroslav Simeunović koji je sa 599 oborenih čunjeva bio najbolji na celom turniru.    Pored Kraljeva, u naredno kolo Kupa Srbije plasirala se i ekipa Niš Puta.
I.S.



MALI FUDBAL
Niš otišao dalje

   U organizaciji Zajednice železničkih sportskih klubova Srbije, u SC „Footbal Land“ u Kovačima održan je kvalifikacioni turnir u malom fudbalu na kome su učestvovale ekipe Prijepolja, Niša i domaćina Kraljeva, a na kome su nastupali samo igrači koji su aktivni radnici Železnica Srbije.    Prvo mesto osvojila je ekipa Niša koja je ostvarila dve pobede i tako se plasirala na završni turnir koji će krajem novembra biti održan u Požarevcu.
I.S.



KARATE
Reikon odličan u Lajkovcu i Kragujevcu

   Takmičari karate kluba Reikon osvojili su 8 medalja, od čega 5 zlatnih, 1 srebrnu i 2 bronzane na 19. internacionalnom karate kupu „Železničar Lajkovac 2009“ na kome je učestvovalo 280 takmičara iz 34 kluba iz 5 zemalja.
   Takmičari Reikona osvojili su i 7 zlatnih, 6 srebrnih i 7 bronzanih medalja u 2. kolu Fudokan karate lige koji je održan u Kragujevcu. Na ovom takmičenju uspešni su bili i takmičari kluba Fudokan Šotokan, Ibra iz Mataruške Banje i Gruže.
Svi osvajači medalja izborili su pravo učešća na državnom prvenstvu koje će 15. novembra biti održano u Kraljevu.
I.S.



DŽIU DŽICU
Medalje za Staru Čaršiju

   Takmičari Džudo Džiu Aikido kluba Stara Čaršija osvojili su dve srebrne i šest bronzanih medalja na VI otvorenom prvenstvu Srbije u Džiu Džicu održanom u Šapcu. Ekipu juniora sačinjavali su Stefan Petrović, Sara Jovanović, Anđelija Stanković, Katarina Benać i Danilo Đoković. Seniore su predvodili Aleksandar Arsić, Igor Marković i Zoran Dimić    Zaslužni za ove rezultate su i treneri Miroslav Banjac i Blažo Makarije Maki.Povratak na vrh strane


 


IMPRESUM

“IBARSKE” - nedeljne novine, izdavač: Agencija “Sirijus A”, Kraljevo, Žiča 174 V
Direktor i glavni i odgovorni urednik Nebojša Savić
Kompjuterska obrada “Sirijus A”
Adresa redakcije Milana Toplice 1/15 36000 Kraljevo, tel. 036/327 555, faks  036/327 556

web site: www.ibarske.net
email: redakcija@ibarske.net

Štampa „PPG štamparija“ Beograd
List izlazi petkom, rukopisi se ne vraćaju.


Copyright © 1997-2009. Interactive.net Kraljevo. All rights reseved interactive