__Ibarske_novosti_RTV_Kraljevo__________________________

Ibarske novosti - 15.XII 2000.

Uvod - Kraljevska zavrsnica
Izborna skupstina Nove Srbije u Kraljevu
Delimicno ponavljanje opstinskih izbora u Kraljevu
   Kraljevacki kandidati za poslanike

Upotrebi ga i - overi !
Ici ce i na ratna zarista!
Kraljevacki policajci ponovo na zadatku
"Sefe, ovoga puta ziv se necu vratiti"
Rat i secanja (6)
Veronauka se vraca u skole


UVOD - pise Ivan RajovicUVOD - KRALJEVSKA ZAVRSNICA - Pise Ivan Rajovic
      Jos nismo sabrali i usvojili utiske i pozitivni emotivni naboj sa prethodnih izbora, a vec nam predstoji novo obavljanje gradjanske duznosti, sto je postalo uobicajeni deo nase svakodnevice. Stice se utisak da samo gladujemo i glasamo u ocekivanju boljeg sutra, koje nikako da stigne. Ali, posle onoga sto se dogodilo 5. oktobra mogu se ocekivati i znacajnije i podmuklije promene u taktici za "overavanje" vlasti koja je , ocigledno, vec osvojena ili ponovno preuzimanje delimicno poljuljanih i izgubljenih pozicija.
  Levicari ovoga puta nastupaju frontalno u vise kolona da zavaraju protivnika i zadrze razocarane i uplasene sledbenike "dedice najcistije savesti" poznatijeg kao Slobodan Milosevic. Nadajmo se da ovakva manipulacija clanstvom i birackim telom nece zavarati birace koji su vec dobro naucili lekciju da levicar uvek ostaje to sto jeste, bez obzira iza kakve stranacke skracenice nastupao i iz koje od nasih preostalih republika dolazio. Mnogi od njih su danas na celnim mestima u DOS-u ali, vreme ce pokazati da sam u pravu kada stojim iza toga da je svest socijalista nepromenljiva kategorija i da oni nikada ne mogu biti nista drugo osim socijalisti o cemu svedoce i poslednji nastupi bivseg predsednika i njegove zivotne saputnice koja je postala otelotvorenje narodne umotvorine "selo gori, a baba se ceslja". Zapravo, kako god hocete ali ja im , posle svega sto su ucinili, a sto tek sada izlazi na videlo, nikada necu verovati, mada mi to ni ranije nije bio obicaj. I ne samo njima. Posle svega, a na osnovu ovoga sto se sada dogadja, politicarima definitivno vise ne verujem. Ili, bolje receno, to sto se kod nas dogadja i nije politika, vec, na zalost, pokusaj da se iza paravana politicke aktivnosti obave mnoge prljave stvari koje se iskljucivo zasnivaju na ostvarivanju sopstvenih interesa, a na osnovu naivnosti i neprosvecenosti naroda. Vec ovo prvo, stidljivo grebanje po povrsini necega sto je ostalo od bivse vlasti ledi krv u venama i kapilarima. Ne znam da li je zastrasujuce to koliko su para i dragocenosti za sve ove godine pokrali ili je jos strasnije saznanje koliko je ova zemlja bogata kada su do te mere i tako zverski mogle da je oglodju. Nasuprot tome stoji cinjenica da dobar deo ovog naroda bukvalno gladuje. Mozda tako i treba, ali sada su, nadam se, shvatili da su posluzili, i sluzice, iskljucivo kao lakoverne zrtve beskrupuloznih srpskih nazovi politicara. Dosli smo dotle da gotovo nema coveka, ako su to uopste ljudi, na nekoj funkciji koji mirne duse istog momenta ne moze biti uhapsen. Pokazalo se da smo bili i ostali zemlja sa procentualno najvise lopova po glavi stanovnika. Ali kod nas je postalo uobicajeno da se to precutno smatra normalnom drustvenom delatnoscu. Tako smo definitivno dosli dotle da bavljenje politikom vise nije borba za nacionalni interes citavog srpskog naroda, vec, reklo bi se, nastojanje da se ostatak zivota prozivi po zadatom socijalistickom modelu. Sve ostalo je samo predizborna kampanja i puka obecanja kojima se sve manje veruje. Ili, kako narod sve vise uvidja, promene su samo za one gore, ovima dole, uglavnom, sve ostaje po starom.
  Zato bi predstojeci izbori 23. decembra, trebalo da budu pravi istorijski spektakl za ovaj narod koji jos uvek ne zna sta je to pristojan zivot. Naprskani magicnim glasackim dezodoransima u providne kutije cemo ovoga puta ubaciti glas za nesto drugo. Sta je to drugo ostaje nam da vidimo, a za sada je jedino vazno da ono prvo jednom za svagda i definitivno ode u zavrsnici koja ima sve uslove da bude kraljevska.


Izborna skupstina Nove Srbije u Kraljevu - pise Slobodan Rajic
Marko Petrovic - predsednik Opstinskog odbora

   Na izbornoj skupstini Nove Srbije u Kraljevu, odrzanoj krajem prosle sedmice, za predsednika Opstinskog odbora ove stranke u gradu na Ibru i Moravi izabran je Marko Petrovic, arhitekta, jedan od osnivaca ove stranke, inace potpresednik stranke i predsednik Izvrsnog odbora Nove Srbije.
  U novi Opstinski odbor sa mandatom od sest meseci izabrani su : Veroljub Radakovic, profesor muzike, Gordana Tosic, arheolog, Miodrag Pljakic, gradjevinski inzenjer, Srdjan Spasojevic, pravnik, Ljiljana Milosevic-Rogovic, lekar, Zoran Bozovic, saobracajni inzenjer, Veselin Bulatovic, profesor fizicke kulture, Slavica Vujovic, arhitekta, Sasa Jevtovic, metalostrugar, Dragana Kasapinov, ekonomista, Zvonko Terzic, privatni preduzetnik, Marko Petrovic, arhitekta i Sasa Jacimovic, pravnik.
  Skupstini je prisustvovao i govorio Velimir Velja Ilic, predsednik Nove Srbije, koji je apelovao da se posle smestanja u zatvor ubica i lopova okrenemo radu, privrednom razvoju i saradnji sa svetom, ali i kontroli vlasti kako se vise nikada ne bi ponovila Miloseviceva diktatura. On je obrazlozio svoju kandidaturu za predsednika Srbije, naglasivsi da ga narod predlaze, da je jedan od najuspesnijih i najpostenijih predsednika opstina i najvecih boraca za slobodu nove, demokratske Srbije.


Delimicno ponavljanje opstinskih izbora u Kraljevu
CETIRI PUTA CETIRI
    Opstinska izborna komisija (OIK) u ponedeljak je utvrdila liste kandidata za ponovljene, dopunske, lokalne izbore u opstini Kraljevo koji ce se odrzati istovremeno sa republickim parlamentarnim izborima u subotu, 23. decembra ove godine.
  U cetiri izborne jedinice utvrdjena su po cetiri kandidata koja ce se naci na glasackim listicima.
  Na listi kandidata za odbornike Skupstine opstine Kraljevo u izbornoj jedinici 39 Kovanluk nalaze se Veselin Bulatovic - Vesko (SRS), Milorad Vujasanin (SPS), Milan Obrenovic (DOS) i Vladimir Radenkovic (SPO).
  Na kandidatskoj listi u IJ 53 Adrani su Slobodan Belopavlovic (SPS), Blagoje Besevic - Blazo (SRS), Vidosav Lesevic (DOS) i Milomir Sljivic (SPO).
   Kandidati za odbornike u IJ 56 Jarcujak su Miroslav Buzurovic - Buzur (SRS), Milovan Karapandzic (SPO), Slavoljub Petkovic (SPS) i Zvonko Terzic (DOS).
  U IJ 70 Gokcanica na listi se nalaze Miloljub Arsic (grupa gradjana), Dragos Bojanic (DOS), Momcilo Erdoglija (SPS) i Srecko Colic - Cole (SRS).
  Odbornicki izbori se u ovim izbornim jedinicama ponavljaju zbog toga sto su prvobitno izabrani odbornici Slavisa Nikolic, Dragisa Belopavlovic, Miroslav Karapandzic i Velizar Bankovic podneli ostavke. Ponovljeni lokalni izbori u IJ 25 Grdica zbog podnosenja ostavke od strane odbornika Dragana Vasiljevica bice raspisani i odrzani naknadno.

Kraljevacki kandidati za poslanike

Na listama stranaka-ucesnika predstojecih republickih izbora nalazi se i veci broj clanova tih stranaka iz Kraljeva. Na listi SRS je Miljko Cetrovic, na listi SPO dr Radoslav Jovic, Vladimir Bogavac, Olga Nikolic, Darko Vilotijevic i Marko Kostic, na listi SPS Milos Nesovic, Milenko Stefanovic i Radoica Kocovic , na listi DOS prof. dr Predrag Stojanovic, Marko Petrovic, Ljubisa Djokovic i Mile Koricanac, na listi JUL Zoran Vukadinovic i na listi DSP Mitar Mitrovic, Nenad Vuksanovic, Marija Ristovic i Srecko Pribakovic.

Novi nacin glasanja
Providne kutije, opticki citaci, sprej, potpisi...

     Tehnika glasanja na izborima 23. decembra, prema novom Zakonu o izboru narodnih poslanika, bice znatno izmenjena. Po prvi put na glasanju ce se koristiti providne biracke kutije (od pleksigasa ili klirita), opticki citac (naprava poput male neonske lampe koja proizvodi plavicastu svetlost), nevidljivo mastilo ili sprej (supstanca koja se nanosi biracu posle primanja listica na kaziprst desne ruke, ostaje na prstu nekoliko dana i nema stetnih dejstava) i potpisivanje biraca u biracki spisak nakon preuzimanja glasackog listica.
  Po ulasku biraca na biracko mesto, clan birackog odbora ce optickim citacem najpre utvrditi da li je birac obelezen nevidljivim mastilom i na taj nacin proveriti da li je vec glasao. Ako jeste, nece mu biti dozvoljeno da po drugi put glasa. Ako se utvrdi da je kaziprst desne ruke cist, biracu ce biti omoguceno da glasa. Posle utvrdjivanja identiteta biraca i provere da li je upisan u biracki spisak, bice mu sprejom poprskan kaziprst desne ruke , potpisace se u biracki spisak, dobice glasacki listic i obaviti glasanje na uobicajeni nacin (kao na prethodnim izborima).


INTERVJU: Vladimir Marovic, aktivista kraljevackog Otpora- Razgovarao Sloobodan Rajic
Upotrebi ga i - overi !

     Kako se Narodni pokret Otpor u Kraljevu priprema za republicke parlamentarne izbore 23. decembra?
  - Kao i u svim gradovima Srbije i u Kraljevu Otpor vodi dve kampanje. Prva je pod nazivom "OVERI"! Ona je treci cin pobede nad odlazecim rezimom! Naime, prvi cin se odigrao 24. septembra na saveznim i predsednickim izborima. Drugi cin je bio 5. oktobra i predstavljao je odbranu izborne volje gradjana, a u trecem cinu duzni smo da izvojevanu pobedu overimo!
  - Druga kampanja ide pod nazivom "UPOTREBI GA" i, kao sto je uocljivo na propagandnom materijalu koji ovu kampanju prati, glavni akcenat stavili smo na mozak jer zelimo da ukazemo na to da je u proslosti bilo isuvise nepromisljenih cinova i da je vreme za racionalno delovanje u politickoj sferi. Obe kampanje kraljevacki Otpor sprovodi kroz odrzavanje tribina u okolnim mestima, dakle u neposrednom kontaktu sa ljudima, potom u saradnji sa lokalnim medijima koji nam pruzaju svesrdnu pomoc, kao i uz neizbezno plakatiranje.
   Kakav je znacaj predstojecih izbora za Srbiju, pre svega za mladu generaciju? Koji su ciljevi Otpora u tim izborima?
  - Sto se samog znacaja ovih izbora tice, Otpor od svog osnivanja insistira pre svega na promeni sistema a ne samo rezima! Odlazeci rezim je dotucen na prethodnim izborima, pre svega zbog odlaska personifikacije tog rezima u liku i (zlo)delu Slobodana Milosevica!?
  - Sada je vreme za sistemske promene i napomenucemo opet, kao i mnogo puta do sada, da pre svega mislimo na podelu vlasti kakvu imamo u svim zemljama razvijene demokratije, dakle na sudsku, zakonodavnu i izvrsnu, koje svoje odluke ni po koju cenu ne smeju zasnivati na naredbama jednoga coveka!
  - Sto se tice mlade generacije, ono sto mi najpre ocekujemo jeste ukidanje represivnog Zakona o univerzitetu kojim je univerzitet pretvoren u visokoobrazovnu partijsku instituciju umesto da predstavlja najvisi odraz duha jedne drzave. U skladu sa tim nadamo se da ce nase diplome vredeti i ovde a ne samo van zemlje gde su mnogi nasi prijatelji i kolege pokusali da od postenog rada normalno zive, sto trazimo da nam se desava i u Srbiji. U tu svrhu smatramo da je neophodno obezbediti drustvene uslove koji ce omoguciti potpunu afirmaciju mlade generacije na ekonomskom, naucnom, kulturnom, sportskom, zabavnom i svakom drugom planu interesovanja.
   Koliko ste zadovoljni ponasanjem DOS-a u proteklom periodu, od 24. septembra do danas, i sta od njih zahtevate za period posle 23. decembra?
  - Otpor je prva organizacija koja je nakon pobede DOS-a na saveznom nivou i u vecini gradova u Srbiji pokazao da odlaskom Slobodana Milosevica nista nije zavrseno vec da sve tek pocinje! Zato je kao znak upozorenja lansirao slogan "SAMO VAS GLEDAMO", jasno stavljajuci do znanja da nece imati kompromise ni prema kome, pa ni prema DOS-u , ukoliko se ne bude punom snagom radilo na realizaciji predizbornih obecanja. Na spoljno-politickom planu do sada je ipak postignut odredjen uspeh. Medjutim, sustina problema nalazi se na unutrasnjem planu, pre svega u poboljsanju egzistencijalnih uslova gradjana.
  - Zato nakon 23. decembra ocekujemo puno angazovanje na oporavku posrnule privrede, a potom i zdravstva, skolstva, kulture, bezbednosti ... Necemo biti nemi posmatraci svega onoga sto ce nam se u buducnosti desavati vec strogi korektivni faktor svakoj vlasti i partiji. Kako ne bismo strahovali da ce nam se desavati greske iz proslosti, zahtevamo da se na najodgovornija mesta postave novi ljudi, mladi, vrsni strucnjaci , kako bismo ostvarili nekakvu pravdu a to je da na svakom mestu imamo sposobne, odgovorne, moralne i obrazovane kadrove.
   Zavrsna poruka simpaziterima Otpora pred izbore?
  - Kao i prethodni, i ovi se izbori mogu nazvati sudbinski jer predstavljaju definitivan raskid sa trulim sistemom i pocetak boljeg, normalnog, ljudskog zivota gradjana Srbije, poput onog u razvijenoj Evropi. Bas zbog toga apelujemo na sve gradjane da kao i 24. septembra u sto vecem broju izadju na republicke izbore i vec zapoceti pobednicki proces "overe"!


Osniva se Udruzenje roditelja boraca poginulih u ratovima 91-99. - Pise P. Markovic
Ici ce i na ratna zarista
     Na inicijativu Dusana Vukovica iz Kraljeva, koji je odbio da primi posmrtno odlikovanje kojim je Slobodan Milosevic odlikovao njegovog sina Sasu poginulog za vreme sluzenja vojnog roka na Kosovu i Zanke Stojanovic, ciji sin je poginuo prilikom bombarodovanja zgrade RTS-a, u toku je formiranje Udruzenja roditelja poginule dece u ratovima 1991. do 1999. godine, sa sedistem u Beogradu.
  Dusan Vukovic je tim povodom citaocima "Ibarskih novosti" opsirnije obrazlozio ovu ideju.
  -Porodice iz Srbije i Jugoslavije, koje su izgubile svoju decu u ovim ratovima okupile su se u Medija centru u Beogradu kako bi podrzale zamisao o formiranju ovog udruzenja. Cilj nam je samo jedan. Da se sto hitnije uhapsi Slobodan Milosevic i da mu se sudi ne samo za smrt mnogobrojnih Srba, vec i Albanaca, Roma...
  Nameravamo da posle formiranja udruzenja do kraja godine, krenemo po celoj Evropi i svetu da zaustavimo bilo koji rat. Imali smo plan da krenemo za Presevo, ali sticajem okolnosti porodice su jos u strahu da to uradimo.
  Udruzenju su se prikljucile i zene u crnom iz Beograda i Kraljeva sa istom namerom, zaustavljanja rata u zajednickoj akciji na svim prostorima Jugoslavije, a i na Balkanu.
  Ovo ce biti nevladina organizacija, samo clanovi porodica... Pozvali smo da nam se pridruze i porodice bosnjacke nacionalnosti, porodice civilnih zrtava rata i porodice poginulih u ratovima 1991. do 1999. godine. Zastupljene su sve porodice zbog kojih mi nase udruzenje nazivamo i uduzenjem crnih gavrana, kaze Vukovic za "Ibarske novosti".
  Gde god izbije neko krizno zariste u svetu, mi nameravamo da izmedju zaracenih strana, kaze Dusan Vukovic i dodaje.
   -Dvadeset prvi vek je na pragu, a na Balkanu jos uvek gine mladost. Gine beda, sirotinja, radnici, seljaci... dok drzavnici svoje sinove sklanjaju, prave vile od 700 miliona maraka.Tek ssto je poceo rat i tri vojnika poginula, Slobo Milossevich i njegov sin Marko su otvorili "Bambilend", kaze Vukovic.
  Ja sam pozvao i majke i oceve iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Republike Srpske da nam se pridruze i da zajedno sa majkama i ocevima sa Kosova i Metohije zaustavimo zariste u Presevu koje preti da se pretvori u katastrofu kakva je bila rat na Kosovu, kazao je za nas list Dusan Vukovic.


Posle suspenzije - Pise Predrag Markovic
Kraljevacki policajci ponovo na zadatku
     Grupa od 57 kraljevackih policajaca pripadnika Pete cete 35. odreda posebne jedinice ponovo je na svojim redovnim radnim zadacima, jer su im 7. decembra ukinute suspenzije donete 2. decembra resenjem koje je potpisao nacelnik kraljevackog SUP-a Radoje Milijanovic, posle samovoljnog napustanja smestaja u Bujanovcu.
  Posle konferencije za novinare odrzane u Skupstini opstine Kraljevo, na kojoj su policajci iz Kraljeva izneli niz primedbi na racun komande svoje jedinice, neodgovarajuceg naoruzanja i rdjavih radio veza, 6. decembra je sa njima razgovarao i general potpukovnik Obrad Stevanovic, pomocnik nacelnika resora javne bezbednosti MUP-a Srbije.
  Posle najnovije odluke o ukidanju suspenzija utvrdjivace se pojedinacna odgovornost za dogadjaje do kojih je doslo posle upada albanskih terorista u rejon Bujanovca, a kraljevacki policajci ce u rejon Bujanovca ponovo otici kada na njih dodje red.


Nedavno je u Oplanicima hiljadu ljudi ispratilo na vecni pocinak policajca Cvetana Jovanova, poginulog u borbi sa siptarskim teroristima kod Bujanovca - Pise Marko Slavkovic
"Sefe, ovoga puta ziv se necu vratiti"
     Pre 35 godina u Cicevu, u Makedoniji, rodjen je Cvetan Jovanov. Sa ocem Dragoljubom, majkom Radmilom, bracom Simeonom i Zoranom, od pre 15 godina ziveo je u roditeljskoj kuci u Oplanicima kod Kraljeva. Ziveo je skromno, ali posteno, zbog cega je bio izuzetno cenjen.
  Inace, kako se to obicno kaze, po potrebi policijske sluzbe, premesten je 1987. godine u Gucu, gde je i ziveo. Stanovao je po privatnim i nekomfornim sobama, ali se nije zalio. Takav je bio covek.
  Njegova rodbina veruje da su ga upravo nereseno stambeno pitanje i ucesce u sva tri rata omeli da se 1995. godine ozeni. A stvar je, takoreci, bila gotova! Umesto da zasnuje brak, jer mu je bilo vreme, a imao je i ozbiljnu nameru i ozbiljnu devojku, Cvetan je jos jednom, po ko zna koji put, upucen na ratni zadatak, ovoga puta da brani administrativnu granicu sa Kosovom od albanskih terorista.
  Uzasan predosecaj
  Tog dana, pred polazak u Bujanovac, Cvetan je, kao neozenjen policajac, gotovo svakom detetu iz ulice, u kojoj je privatno stanovao u Guci, podelio bombone i cokolade! Kakva zelja za porodicnim zivotom, kakva ljubav prema deci! Ili - kakav strasan predosecaj! Utoliko pre, jer je, oprastajuci se od svog komandira u stanici milicije, rekao: ,, Sefe, ovoga puta se ziv necu vratiti!,, A sef, koga su zvali Babo, kratko uzvratio:,, Vratices se ziv, kao sto si se do sada vracao sa svih ratista...,, Pritom je, naravno, mislio na hrvatsko, bosansko i proslogodisnje kosovsko ratiste, na kojima se Cvetan junacki drzao i borio, i zbog cega je odlikovan Medaljom za hrabrost.
   Vratio se na prvu borbenu liniju i poginuo od unakrsnih siptarskih granata
  Da brani administrativnu granicu od iznenadnih napada siptarskih terorista Cvetan je sa drugovima otisao u prvoj polovini novembra. Na polozaju je bio desetak dana, a onda se javio bratu Simeonu u Zici, cestitajuci mu Arandjelovdan, porodicnu krsnu slavu. Bilo je to pre podne, a vec popodne, istog dana, stigla je pretuzna vest: Cvetan je poginuo sa jos dvojicom boraca iz Ivanjice!
   Naime, prema kazivanju rodbine, prilikom planskog povlacenja nasih snaga, Cvetan je dosao na rezervni polozaj i tu je sa saborcima popusio cigaretu. Oni su se, kasnije, povukli u dubinu nase teritorije, a Cvetan se, naoruzan minobacackim minama, kao jedini rukovalac minovacacima, vratio na borbenu liniju da zastiti jedan broj kolega u okruzenju siptarskih terorista.
  Svi su se izvukli, a Cvetanu se tu gubi svaki trag. Postojala je nada da je ziv, cak i da je zarobljen... Nazalost, bio je pogodjen unakrsnom vatrom topovskih i minobacackih granata. Poginuo je na licu mesta, a siptarski teroristi su ga mrtvog drzali u selu Dobrosinu cetiri dana, dok nije preuzet...
  Sahranjen je u Oplanicima kod Kraljeva uz vojen pocasti i oprostajne govore staresina i kolega, a telefram saucesca Cvetanovoj porodici poslao je i dr Vojislav Kostunica, predsednik SR Jugoslavije. Sahrani je prisustvovalo vise od hiljadu ljudi po vrlo jakoj kisi. Kao da je i nebo plakalo!
  Vencanja nece biti
   A ovih dana, prilikom preuzimanja Cvetanovih stvari iz sluzbene kasete u SUP- u u Guci, njegov brat Zoran pronasao je verenicki prsten, zenske mindjuse i ogrlicu, namenjene devojci sa kojom je uskoro trebalo da se venca...


JodzoSunce se radja na jugu... - pise Jovan Slijepcevic
RAT I SECANJA (6)
     Kao opcinjen, gledao je u izlazak sunca koje je po ko zna koji put od pocetka rata ugledao nad juznom srpskom pokrajinom... Ne, nismo mi krivi za polozaj u kojem smo se nasli... mislio je... zapravo, mi smo ono najbolje u Srbiji, ali smo postali zrtve sistema koji je bespravno uvela dugogodisnja administracija... administracija koja je davala prednost svima, i Slovencima, i Hrvatima, i Muslimanima i svima drugim, sem njima, eliti srpskog naroda...
  ...Bio je covek naviknut da donosi teske, odgovorne odluke... ali, zivot nije nimalo lak i stavlja sijaset prepreka na put ljudima koji su inteligentniji i sposobniji od drugih, vredniji od szama koji ih okruzuju... ...I zaista, nije mu u ovom trenutku bilo lako da se oslobodi ustaljenih predrasuda... ali tada do njegove svesti nije dopirala sustina: predrasude su izmislili slabici i nesposobne osobe, kako bi sputali one druge i otrgli im iz ruku pravo da upravljaju i odlucuju... Naravno da se sunce radja na jugu... zar to nije vise nego ocigledno... ovde, na jugu, sve i pocinje...
  On, koji u blatnjavom rovu docekuje jos jedan osvit zore, nista drugo i ne moze zamisliti... Jug... i vreme je ovde cak prestalo da salje svoje otkucaje... Snazna eksplozija gotovo ga je presekla u mislima i skoro osamutila... Srapneli zafijukase oko njega, ali se on vec oprezno dizao na jedno koleno, rasterujuci besmislenim pokretima ruke ispred lica gusti dim od kojeg se nije mogao videti ni prst pred okom...
  ...Crvenkasti plamen obavijao je i drugi "otkriveni" vojni kamion i svojim jeziccima preskakao na prednji deo... prokleti minobacaci, jednom i pogode... dodjavola... Nalazio se na bezbednom rastojanju kada je rezervoar sa prigusenim pucnjem odleteo u vazduh... Rat... prokleti rat i njihova deca... sinovi smrti i razaranja...
  ...Gotovo na pocetku njegovog vojnickog angazovanja, shvatao je da neprestana guzva i galama veoma efikasno ometaju ljude sklone razmisljanju a takva situacija ih neminovno tera da postupaju sablonski, da hodaju putevima ostroumnosti... Na nesrecu, neprijatelj vec dugo nije radio po sablonu, ali je upravo zato on koristio svaku mogucu priliku da se osami i utone u razmisljanja...
  ...Mucilo ga je to sto se vise od pet meseci nije javio svojima... brinula ga je situacija kod kuce, a posebno ga je nervirala njegova prokleta nostalgicnost... vise je tog momenta brinuo za svoje najmilije, svoje drugare i prijatelje, nego sto je razmisljao o svojoj bezbednosti... kada ce vec jednom sve ovo da se zavrsi, pa da lepo, kao sav normalan svet, svi narodi zive u miru i slozi...


Savezni ministar vera u Kraljevu - pise Predrag Markovic
VERONAUKA SE VRACA U SKOLE

     Prvi covek novoustanovljenog Ministarstva vera prof. dr Bogoljub Sijakovic, rekao je prosle srede u Kraljevu, na kraju jednodnevne posete Eparhiji Zicckoj, da su osnovni problemi kojima ce se baviti savezno ministarstvo vera donosenje sistemskog zakona kojim bi se na jedan civilizovan nacin resio odnos drzave i crkve i koji bi pre svega obezbedio pravnu zastitu crkve, ali i spektar drugih pitanja poput vracanja veronauke u skole i vracanje otete imovine crkvi.
   Kada je u pitanju vracanje veronauke u skole, stav saveznog ministarstva, rekao je Sijakovich, da bi se ovaj predmet mogao uvesti vec od naredne skolske godine, ali da je neophodno resiti mnoge probleme nastale zbog visedecenijskog izbivanja ovog predmeta iz skole. Pre svega, mora se resiti ko ce veronauku predavati, hoce li predmet biti obavezan ili fakultativan, kako obezbediti veronauku za decu drugih istorijski priznatih vera, kako ih ocenjivati.
   -Najlakse je, ipak, biti vrachena imovina Crkvi, rekao je profesor Sijakovic. Zakon donet pre devet godina koji nije ratifikovao tadasnji predsednik Srbije spasao bi Srbiju mnogo muka i zbog same cinjenice da je na Kosovu skoro trecina zemlje bila vlasnistvo manastira i crkava te da bi i po tom osnovu Srbiji danas bilo lakse, jer bi iza sebe imala zakon vlasnistva i prava koji je neosporiv.Medjutim, uprkos svemu , stav Saveznog ministarstva vera je da se imovina mora vratiti, a ona koja ne moze da bude vracena da se nadoknadi.U tom smeru trebalo bi da delaju republiccke skupstine cija je to nadleznost i to ce se desiti ubrzo po decembraskim izborima rekao je profesor Siljakovic u Kraljevu.

 

 

MailboxIbarske novosti mailbox: Dragan Bajovic , Ivan Rajovic

 

__________________________Ibarske_novosti_RTV_Kraljevo__