GODINA LIV - 30. septembar 2001.godine

Nedeljni list u izdanju Javnog preduzeca za informisanje "Ibarske novosti" - Kraljevo. Adresa Redakcije : Ul. Cika LJubina br. 2. V. D. direktora i glavnog i odgovornog urednika: Radmila Veskovic; odgovorni urednik: Ivan Rajovic; Tehnicki urednik: Stojan Petkovic. Redakcija: Zoran Bacarevic (sport) Dragan Vukicevic (privreda) Predrag Markovic (drustvo) Milan Pantovic (gradska i selo) Slobodan Rajic (politika) Marko Slavkovic ( reportaze i Strsljen) Bojana Milosavljevic (kultura) fotoreporter Milisav Radovanovic. Predsednik Upravnog odbora: Dragan Hamovic. Telefoni: direktor i glavni i odgovorni urednik 312 - 504, odgovorni urednik 312 - 507, Pravna i opsta sluzba 312 - 505, Oglasno odeljenje 312 - 503. Godisnja pretplata 520 dinara. Za inostranstvo - Evropa 1560 dinara, Amerika i Australija 2080 dinara. Ziro racun: 41800 - 603 - 5 - 21 kod Sluzbe za platni promet Kraljevo. Kompjuterska obrada "Ibarske novosti". Stampa DD "Slovo" Kraljevo, Vojvode Stepe 45. Telefon: 036 - 332 - 312. Postarina placena u Posti 36200 Kraljevo. List izlazi petkom, rukopisi se ne vracaju.

Poziv na saradnju
  Postovani citaoci "Ibarskih novosti", pozivamo Vas da aktivnim ucescem doprinesete kvalitetu Vaseg i naseg lista. Svojim pismima, sugestijama, kritikom, kao i prilozima za "Strsljen" pomoci cete nam da "Ibarske" zadovolje interesovanje i potrebe sve sireg kruga citalaca i u pravom smislu postanu "rec i slika nase stvarnosti". Takodje pozivamo i nase sugradjane koji se trenutno ili trajno nalaze u drugim gradovima ili drzavama da nam se javljaju, buduci da se nase novine od nedavno nalaze i na Internetu, cime je krug nasih citalaca daleko prevazisao lokalne okvire , a nase novine postale dostupne svim Kraljevcanima na svim tackama Zemljine kugle. Posebno se obracamo ucenicima osmogodisnjih skola da nam salju svoje likovne radove, pesme, kratke price i zapise iz skolskih klupa, koje cemo objavljivati u posebnoj rubrici. Vase priloge, ne duze od jedne kucane strane, saljite na adresu: "Ibarske novosti" , Ulica Cika Ljubina broj 2, Kraljevo 36000. ili na e-mail uredniku
Redakcija

Knjiga "41 prica" Uvod - Godinu dana posle
Ljiljana Radonjic - "prva medju jednakima"
"Iskorenimo korupciju"
UZ GODISNJICU SAVEZNIH I LOKALNIH IZBORA
Ruda sa Zlatibora
Tomislav Nikolic buduci predsednik Srbije !?
Novi predmeti sredinom oktobra


Ivan RajovicVreme Sadasnje - Pise Ivan Rajovic
Godinu dana posle

   
Poznato je vec da smo mi skloni raznoraznim proslavama, godisnjicama i jubilejima i da veoma bucno, samozadovoljno i nadasve velicanstveno znamo da proslavimo sve i svasta, a narocito uspehe nasih sportista koji su, hvala Bogu, ostali jos jedini pravi predstavnici srpskog vitestva, casti, cojstva i junastva. Ali, o sportistima cemo drugi put jer ta tema zahteva mnogo vise patriotskih iliti domoljubnih poriva nego sto je danas prisutno u prosecnom srpskom biracu. Nekako ovih dana pada nam jos jedna svetla godisnjica u nasoj novijoj, burnoj i najmucnijoj istoriji od kada je prase iskrivilo repic pa sve do ovog trenutka kada i telekomci strajkuju, a i rtsovci najavljuju pobunu. Naime, dobro je poznato da je prosle godine u ovo vreme, na jos jednim od sijaset demokratskih izbornih postupaka zvanih glasanje, narod rekao svoje istorijsko JOK diktatorskom rezimu seveningenskog zatocenika. Trebalo je da prodje jos malo vremena da se ta grozna istina, uz malo nagodbi, ustupaka, obecanja, podele plena i funkcija, garancija o zastiti vitalnih funkcija vitalnih eksponenata srpske tragedije, buldozera, slepera, suzavca i jos koje cega, prizna, prihvati i obznani. Sve to skupa trebalo je da predstavlja trenutak epohalnog sazrevanja srpskog radnistva, seljastva i postene inteligencije, ali i sivih ekonomista sa buvljaka, placeno i neplaceno odsutnih, izgladnelih, nervno rastrojenih, totalno sumasisavsih, obogaljenih, razocaranih pa sve do onih, koji kao i u svakom narodu, igraju ulogu velikog sljama iliti taloga srpske zajednice.
  Taj i takav narod izasao je na izbore, glasao protiv svega onoga sto ga je dovelo do ovoga i na taj nacin dao istorijsku sansu novim, pametnijim, lepsim i sposobnijim snagama olicenim, otelovljenim i cvrsto sraslim sa idejom demokratskih promena pod firmom Demokratske opozicije Srbije (DOS). Od tog trenutka, kao da nas je sam Bog pogledao i upro na nas svojim svevisnjim i svemogucim kaziprstom, u Srbiji vise nista nije kao sto je bilo. Gotovo preko noci blindirana vozila Evropske unije i drugih finansijskih magnata pocela su da ubacuju svezu lovu u nase isusene trezore, dimnjaci u zelezarama, cementarama, topionicama i krematorijumima, svoje guste dimove salju u nebo kao dokaz brzog oporavka posustale nam privrede. Radnici, pevajuci masovno poznati hit "Da nam zivi, zivi rad", uzjahuju svoje bicikle, trotinete, rolere, skije, mazde, mercedese i ostala prevozna sredstva, a i pesice iz cisto rekreativnih pobuda, i hrle ka svojim fabrikama da potpaljuju visoke peci, da glodju na svojim glodalicama, da kao nekad, svojim prebacivanjem norme ostvare velike poslovne rezultate. Vesela decica, sve lupkajuci svojim malenim nozicama u mrsave guze, cupkaju ka svojim sirom otvorenim skolicama, ka svojim nasmejanim vaspitacima i popovima ne bi li sto iz veronauke, a sto iz ostalih predmeta stekla nova znanja o onome sto nas ceka ovako prociscene i demokratski orijentisane. Zaljubljeni se ljube po ulicama, parkovima i zeleznickim stanicama ne bi li suzbili belu kugu, a eskivirali sidu. Narkomani su demonstrativno odbacili svoje spriceve i kese sa lepkom i pevaju u crkvenim horovima ili ucestvuju u humanitarnim akcijama pod nazivom "Prevedi slepca zednog preko vode" i tome slicno. Prodavnice su pune svega i svacega, a narod sa potrosackim korpama u drhtavim rukama kupuje sta mu srce zeli i vise od toga. A roba bez onih ponizavajucih crvenih krstova i ostalih simbola tudje brige za nasu bedu, jad i cemer. Milina jedna.
   Sto se nasih politicara tice, oni su prica za sebe. Kao sto rekoh, lepi, pametni, tolerantni, uvek nasmejani i spremni na svaku zrtvu za svoj narod, pa makar to podrazumevalo i cepanje drzave do poslednje mesne zajednice, okucnice, podruma ili sljive. Ko jos moze odoleti sarmantnom osmehu naseg predsednika Kostunice koji mu, mislim osmeh, gotovo i ne silazi sa samouverenog demokratskog lica, ulivajuci bezgranicni spokoj u izmrcvarene duse sirokih narodnih masa? Ko moze negirati bezgranicnu energiju premijera Djindjica, te lokomotive naseg progresa koja ce nas, u camcu ili na trotinetu, dovuci u okrilje bogatog, spokojnog i pusackog sveta i rasteretiti grozomornog nasledja komunistickog jednoumlja? Ko moze ostati ravnodusan pred doslednoscu energicnog Duleta Mihajlovica koji se definitivno obracunao sa Mitom i Korupcijom i koji je u okove bacio sve osvedocene kriminalce koji su nam zivot zagorcavali.? A tek Covic, pa Batic, pa Svilanovic, pa Ilic, pa Ljajic, pa svi ostali, cak i nesrecni Milutinovic, koji su nas za samo godinu dana doveli do obecanog i u svojim programima zacrtanog blagostanja. Divno je pogledati kako su svi oni koji su godinama zarili i palili, tuzili i sudili, nasu sudbinu odredjivali, pokaznjavani i zauvek smesteni na deponiju istorije. O nasim lokalnim usreciteljima nije ni potrebno trositi reci. Toliko truda da nam bude bolje, toliko lokalpatriotske tolerancije, razumevanja i bratske saradnje, cak i unutar stranaka, toliko ljubavi prema sugradjanima, da se covek prosto zapita: da li je to moguce?
   Prosto receno, samo godinu dana posle pobede demokratije u Srbiji, a narocito u Kraljevu, mozemo sa zadovoljstvom da konstatujemo da su nasi snovi ostvareni, da je narod dobio ono sto je trazio i da demokratija na velika vratanca ponovo ulazi na nase ulice i trgove. Sve u svemu, lepo je danas biti Srbin, za razliku od Crnogorca, u demokratskoj Srbiji, sa demokratama na celu, u srcu, u dusi i u snovima. Lepo je danas uzivati u plodovima decenijskog opozicionog angazovanja, kada su rezultati konacno tu i kada nam predstoji da samo cvrsto zadihtujemo prozore i vrata, trakama iz belog sveta, ne bismo li ustedeli struju koje nece biti. No, srecna je okolnost da je to jedino sto nam nedostaje. U to ime, neka nam je srecna Godisnjica pobede demokratije nad silama mraka, haosa i bezumlja. Ziveli!


Vanredna izborna skupstina i presskonferencija Demokratske stranke u Kraljevu
Ljiljana Radonjic - "prva medju jednakima"

   Za predsednika Opstinskog odbora Demokratske stranke (OO DS) u Kraljevu izabrana je LJiljana Radonjic, klinicki psiholog i jedan od osnivaca DS u ovom gradu, a na vanrednoj (izbornoj) skupstini te stranke, odrzanoj prosle subote, izabran je i novi Opstinski odbor od 18 clanova. Za clanove Opstinskog odbora izabrani su : Verica Andjelkovic, Gordan Vasiljevic, Milan Veskovic, Dragan Vucinic, Vladan Novkovic, Dragutin Gajovic, Zdravko Glisovic, Zoran Djurovic, Mile Kenic, Zeljko Kovinic, Aleksandar Lazovic, Vukomir Mitrovic, Milen Panovic, Goran Pantelic, Andjelka Milosevic, Milan Samardzic, Dejan Sreckovic i Milan Tucovic.
   DEMOKRATSKI POSTUPAK
   "DS je jedina stranka koja na unutarstranackim izborima ima vise istinskih kandidata za vodece funkcije i ta cinjenica je konstatovana i u novom predlogu njenog peograma", receno je na tim povodom odrzanoj konferenciji za novinare, uz ocenu da se unutarstranacka konkurencija tokom izbora sprovodi kroz lobiranje i zavrsava na skupstini, bez prisustva javnosti.
   Dokaz su i ovi vanredni izbori u opstini Kraljevo tokom kojih je u izbornom postupku na 32 skupstine mesnih odbora ucestvovalo preko 500 clanova koji su izabrali 161-og delegata, dok je u tom svojstvu 58 bilo po funkciji. Pravo da ucestvuje na skupstini imalo je 130 delegata iz grada i 89 sa seoskog podrucja. Od ukupno 219 izabranih delegata skupstini je prisustvovalo 189. Postupak delegiranja, kandidovanja i sam rad izborne skupstine sproveden je prema Statutu, Poslovniku i Pravilniku o delegiranju, po odobrenju Izvrsnog odbora DS u Beogradu, tok skupstine je pratio predstavnik Izvrsnog odbora, clan Predsednistva i generalni sekretar stranke, a u radnim telima su ucestvovali predstavnici oba izborna staba kandidata za predsednika Opstinskog odbora. Svi su oni potpisali zapisnik bez ijednog ulozenog prigovora, a primedaba nije bilo ni nakon odrzane skupstine, do danas.
   Inace, kako je receno, na prethodnu raspravu u mesne odbore isle su tri liste kandidata, ne racunajuci "slobodne strelce" (individualne kandidature), da bi se na kraju sacinila jedinstvena lista od dva kandidata za predsednika (protivkandidat LJiljani Radonjic bio je Dragan Bogdanovic "Frenc", advokat iz Kraljeva) i 38 kandidata za clanove Odbora, po azbucnom redu. Glasacki listici su deljeni prozivkom, glasanje je bilo tajno i sve je, naglaseno je, "proteklo u demokratskom i regularnom tonu".
   ODLICAN SASTAV
   - Skupstina DS je znacajan dogadjaj u politickom zivotu grada - istice novoizabrani predsednik LJiljana Radonjic - i njen rad je pazljivo pratila i mozda na neki nacin pokusala da utice i nasa politicka konkurencija iz drugih stranaka, ali sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da su odluku donele demokrate.
   Gospodja Radonjic posebno ukazuje na "odlican sastav Opstinskog odbora" u kojem su medju 18 izabranih clanova mladi izmedju 20 i 35 godina 67 odsto, visokoobrazovani 50, odbornici 39, funkcioneri 22, predstavnici mesnih odbora 17 i novi clanovi (prvi put birani u Odbor) 56 procenata.
   U Opstinskom odboru ovog puta nema nekih istaknutih clanova DS, poput Mila Koricanca, ali, kako je LJiljana Radonjic naglasila, svi oni su vec angazovani na znacajnim funkcijama, ucestvovace i po tom osnovu u radu Odbora (koji je operativnii organ) i drugih oblika organizovanja (horizontalnih i vertikalnih) stranke, jer ce za resavanje nagomilanih problema, iako je DS velika stranka, trebati jos mnogo kvalitetnih kadrova.
   POSTAJEMO NORMALNA ZEMLJA
   U osvrtu na jednogodisnji period DOS-ve vlasti, od saveznih i lokalnih izbora 24. septembra do danas, Milen Panovic, clan OO DS, na novinarsko pitanje odgovara:
   - Cuju se mnogi negativni komentari, verovatno zbog toga sto su ocekivanja bila velika jer jer su i nasa 10-godisnja poniranja bila velika tako da smo postali zemlja bez perspektive. Medjutim, mnogo toga se u pozitivnom smeru promenilo. Zemlja se vratila u svet i ukljucila u sve evroposke i svetske institucije (sto je posebno znacajno za otpis dugova i dobijanje kredita). Nasi mladi ljudi, sto je najvaznije, ne moraju vise da strepe od ratova i mobilizacije, da ce im pozivari zakucati na vrata. Mi postajemo jedna normalna zemlja sa perspektivom i nadom da ce biti bolje. Reforme su traumaticne kao i u svim zemljama u tranziciji. Imamo stabilnost valute i skok cena zbog liberalizacije koju nam diktira Medjunarodni monetarni fond i nemogucnost da za kratko vreme proizvedemo dovoljno roba. Ovo nije lak period, ali je to period priprema za ulazak u Evropu u kojem treba doneti na stotine zakona da bi zemlja bila primljena u Evropsku uniju (EU). Dublja, objektivna analiza bi sigurno pokazala da stvari idu napred ali ne brzo kako je ocekivano.
   Na prvoj presskonferenciji u novoizabranom OO DS je receno i da ce ova stranka vec na iducoj sednici Izvrsnog odbora "isturiti svog kandidata" za predsednika "opstinske vlade" i da ce insistirati da se on najzad izabere, zajedno sa clanovima Odbora koje ce predloziti, vec na narednoj sednici Skupstine opstine.


Nova kampanja narodnog pokreta "OTPOR"
"Iskorenimo korupciju"
  
U konkretnu i odlucnu borbu protiv jednog od najvecih problema, nasledjenih od bivseg rezima, Narodni pokret Otpor krenuo je od 15. septembra kampanjom pod nazivom "ISKORENIMO KORUPCIJU", receno je na tim povodom odrzanoj konferenciji za novinare ove organizacije u Kraljevu.
   Cilj kampanje je, kako je naglaseno, da se animiraju i edukuju gradjani i podstaknu postojece nadlezne drzavne institucije za efikasniju zajednicku borbu protiv mita i korupcije, posebno u oblastima koje su, po recima Vladana Slavkovica, aktiviste Otpora, posebno podlozne ovim negativnim pojavama - policiji, zdravstvu, skolstvu, upravi javnih prihoda, inspekciji...
   Osim toga, po misljenju "otporasa", trebalo bi formirati i poseban organ uprave koji ce se baviti korupcijom u javnim sluzbama, ali i razvijati civilnu kontrolu preko foruma potrosaca, korisnika zdravstvenih usluga, roditelja ucenika...
   Ova kampanja, kako je istakao aktivista Vladimir Marovic, segment je u radu Otpora na obecanoj promeni sistema. Zbog toga, pored apela gradjanima da se jave sa konkretnim prijavama i dokazima o korupciji bilo gde i kada, Otpor zahteva od nove DOS-ve vlasti da, pored verbalne kritike, obezbedi i sto brze donosenje antikorupcijskog zakona sa ostrijom sankcijama, jer je to i preduslov za (ino)strana ulaganja i "ulazak u Evropu".
   U okviru kampanje prekjuce je u Kraljevu odrzana tribina Otpora na kojoj je o borbi protiv korupcije pored ostalih govorio i Srdjan Milivojevic, aktivista iz Krusevca.


UZ GODISNJICU SAVEZNIH I LOKALNIH IZBORA (24. SEPTEMBAR)
Niko nije (sasvim) zadovoljan
   Ove sedmice, 24. septembra, navrsila se tacno godina od proslih saveznih i lokalnih izbora kada je oko 80 odsto gradjana koji su izasli na glasanje tog datuma 2000. godine poverenje u velikom broju dalo kandidatima Demokratske opozicije Srbije (DOS).Na lokalnom nivou, u izborima za opstinsku skupstinu, DOS je osvojio 80 odsto mandata (50 od 70 odbornika), za Saveznu skupstinu oko 45 odsto, dok je dr Vojislav Kostunica kandidata kao kandidat za predsednika SRJ pobedio u prvom krugu dobivsi preko 51 odsto glasova. Vladajuca SPS, medjutim, nije priznala rezultate predsednickih izbora pa su gradjani masovnim protestom u Beogradu, 5. oktobra, morali da "overe" svoju iskazanu izbornu volju.
   U ovom broju objavljujemo ocene jednog broja kraljevackih stranackih funkcionera povodom godisnjice ovih izbora.
  DR SCI. LJUBISA JOVASEVIC (DSS)
  Pravog pomaka nema, svedoka bar ima
   "Posle godinu dana ne mozemo da kazemo da smo zadovoljni promenama koje su trebale da se dogode jer se dogodile nisu. Sigurno je da vlada sporo radi, da je nastavila da vlada uredbama i da nekog pravog pomaka nema. S druge strane, treba i nas narod da shvati da od donacija nema velike vajde. Te pare koje se ne zarade lako dodju i lako odu. Potrebno je pristupiti korenitim reformama, posebno kad su u pitanju privatizacija i socijalni programi koji je prate a koji mogu da idu u dva pravca - socijalne podrske ili prekvalifikacije radne snage. Sa mog ugla gledanja to je dosta neozbiljno i upravo se vlada pokrila sa tim uredbama sa kojima vlada. Ne mozemo kazati da smo zadovoljni, ali polazeci od onih mogucnosti sta bi bilo da do promena nije doslo, verujem da bi daleko manje bili zadovoljni, a pitanje je i ko bi ostao medju nama da danas kaze da li je zadovoljan ili nije zadovoljan".
  MILE KORICANAC (DS)
  Koliko se moglo
   "Evo posle godinu dana ja moram da kazem da se bar lepo osecam. Uradilo se onoliko koliko se to moglo. Moram da potenciram da je to mnogo losije nego sto smo ocekivali kada smo u sve ovo ulazili. Jako je tesko i neverovatno mnogo energije treba da se sve ovo dovede u nekakav nivo. Sto se Kraljeva tice, mi smo u nekom radnom stanju koje ne zadovoljava ali je bar, tako se moze nazvati, jedno radno stanje... Nije to ono sto sto treba, ali ako nastavimo i ako smo odlucni - bice dobro. Samo na svim segmentima treba svako da da sve od sebe, onoliko koliko moze, jer je ovo mnogo vazan trenutak i da prevazidjemo tu liniju bede i postanemo drzava kakva treba da postanemo".
   MILOS NESOVIC (SPS)
  Bez ocekivanih rezultata
   "Ja kao covek koji je pripadnik SPS-a koja je danas opozicija vladajucoj koaliciji trebao bih mozda da razmisljam da poslovi oko vodjenja drzave od strane DOS-a budu sto losiji i da narod bude sto nezadovoljniji. Medjutim, ja mislim sasvim drugacije. Ja bih mnogo zeleo da nasim gradjanima svima bude bolje. Vlast treba da bude promenljiva. SPS je bila na vlasti verovatno da je napravila neku gresku i zbog toga je na izbvorima 24. septembra tako i izgubila i gradjani su je na taj jedino moguci nacin kaznili, osudili itd. da ubuduce mora da razmisli sta da radi, i na programu i u postupcima da menja. Ipak, moja ocekivanja su bila da ce da dodje jedna nova vlast, jedna sveza vlast koja treba da ucini nove korake, nove pomake, da se podigne zivotni standard, da se ljudi zaposle i da se bolje zivi, da cene idu nize sa vecom proizvodnjom... Mislim da DOS-ovska vlast u tome nije do sada postigla rezultate".
   DR RADOSLAV JOVIC (SPO)
  Nereseni zivotni problemi
   "Podele unutar politicke grupacije DOS poprimile su alarmantne razmere. SPO je na vreme, u toku predizborne kampanje, upozoravao da je DOS neozbiljna politicka organizacija koja ne moze izdrzati breme odgovornosti za promene koje su ovoj drzavi i ovom narodu bile nasusno potrebne. Osim sto su Milosevica na onakav nacin isporucili Haskom tribunalu, nijedan konkretan zivotni problem gradjana nisu uspeli da rese. Naprotiv, danas obican covek zivi mnogo teze nego pre godinu dana".
  MILJKO CETROVIC (SRS)
  Katastrofalna ocena
   "Srpska radikalna stranka katastrofalno ocenjuje funkcionisanje lokalne vlasti na nivou opstine Kraljevo. Ta vlast uopste ne funkcionise. Ona je korumpirana, nema kadrova, svela se na golu svadju izmedju celnika pojedinih clanica DOS-a i to je ono sto je evidentno, sto znaju svi gradjani posmatrajuci lokalna sredstva informisanja u opstini Kraljevo".


"Magnohrom" investira u buducnost
Ruda sa Zlatibora
  
Cavlovac, jedno od najvecih zlatiborskih lezišta kvalitetnog magnezita, rude koju zbog svoje boje rudari zovu i belim zlatom, sve je blize pocetku eksploatacije. Rudarski inzenjeri i geolozi „Magnohroma" procenjuju da se u ovom lezištu „krije preko dva miliona tona rude, koje bi, ukoliko bi se racunala njena primena kao u godinama najvece proizvodnje nekadašnjeg giganta visokovatrostalnih opeka i materijala, mogle da opskrbe „Magnohrom" u narednih 30 godina.
   Poslednjih godina od Ribnice do Masnice je probijen put u duzini od 2,3 kilometra, ali je duz reke Ribnice ostalo još 950 metara puta do Cavlovca, kako bi rudno nalazište postalo blize eksploataciji. Kako kaze Zoran Zivkovic, rukovodilac rudnika „Magnezit" u Uzicu, radne jedinice koja posluje u sastavu „Magnohroma" izgradnja ovog puta bi omogucila da se ubrzo dode do izuzetno kvalitetnog magnezijumovog koncentrata, koja bi zatim prolazila tehnološki postupak u magnetnoj separaciji na Zlatiboru, gde je potrebno da se uradi sušara manjeg kapaciteta.
  Izgradnja puta do Cavlovca potrajace oko dva meseca, a za istocni deo Cavlovca je vec uraden i overen elaborat o geološkim rezervama u Ministarstvu rudarstva i energetike. U „Magnohromu" je ovih dana pocela izrada i glavnog rudarskog projekta pod rukovodstvom dr Branka Klikovca, a buduci rudnik „belog zlata" na Zlatiboru su prošle srede obišli direktor „magnohroma" dr Milovan Bacanac i predsednik Raškog okruga Mile Koricanac.
  „Magnohrom", je magnezijumov koncentrat, skuplji za 50 procenata, do sada uvozio iz Kine, Turske i Grcke. Prema recima dr Milovana Bacanca, procene su daje geološka vrednost rude koja lezi u Masnici i Cavlovcu oko 400 miliona maraka, a u dosadašnje radove je ulozeno svega milon i po maraka, što dokazuje ekonomsku opravdanost ovih investicija.


Seselj na Televiziji Kraljevo
Tomislav Nikolic buduci predsednik Srbije !?
  
Gostujuci na Televiziji Kraljevo, u emisiji "Otvoreno o svemu" koju vodi novinar Dragan Bajovic , Vojislav Seselj je, posle, kako je rekao, prijatne setnje gradom i srdacnih pozdrava sa velikim brojem Kraljevcana i raseljenih i prognanih lica, pre svega kritikovao sve medije u Srbiji na kojima posle 5. oktobra, za radikale vise nema mesta. On je insistirao na tome da se sve televizije privatizuju, osim sva tri programa RTS, što bi, po njemu, rešilo problem objektivnog informisanja.
   Govoreci propaloj koaliciji sa SPS, Šešelj je rekao kako su radikalima socijalisti "zabili noz u leda" u trenutku kada su se oni ( radikali), pred izbore 2000. godine, "uhvatili u koštac" sa dosovcima. A to što se pojavljuje na kraljevackoj Televiziji Šešelj je obrazlozio cinjenicom da nije u pitanju predizborna kampanja, vec kampanja da se politickim sredstvima utice na sadašnju vlast kako bi zakazala vanredne izbore na svim nivoima. S tim u vezi šef radikala je najavio i mitinge koji ce biti organizovani u mnogim gradovima Srbije s tim što ce se prvi odrzati u Novom Sadu, 5. oktobra. Šešelj je rekao kako se ponovo vraca poverenje biraca u SRS jer je ova stranka bila kaznjena od svojih simpatizera zbog koalicije sa SPS. Medutim, narod je video da je DOS mnogo gori, pa se u SRS vracaju i oni koji su se svojevremeno pasivizirali.
   Kritikujuci DOS, u svom dobro poznatom maniru, Šešelj je rekao kako za godinu dana DOS nije ucinio ništa, kako je cak i marka devalvirala i kako se u ovoj zemlji sada zivi mnogo gore nego u avgustu prošle godine. No, to još i nije ono najgore što je ovaj narod snašlo i što ce ga tek snaci, a to što je najgore, po Vojislavu Šešelju, jeste definitivno razbijanje Srije na šest pokrajina, što je predvideno novim Ustavom u cijem je pisanju ucestvovala licno Zorica Radovic, iliti supruga predsednika SRJ Vojislava Koštunice.
   Ništa lepo Šešelj nije imao da kaze ni za Zorana Đindica, a narocito ne za sadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovica, za koga je rekao kako puno zna o njegovim bivšim i sadašnjim aktivnostima i vezama i kako samo rafal moze da ga spreci da o tome u datom trenutku ne progovori. Za mnoga ubistva se znaju pocinioci ali dokaza nema, reko je Šešelj uz tvrdnju da su ljudi na koje se najvišde sumnja sada u okruzenju Zorana Đindica.
   Govoreci o predstavnicima nove vlasti Šešelj je ustvrdio kako je Koštunica pokazao apsolutnu nesposobnost dok je Đindicu i Đukanovicu jedini cilj cepanje Jugoslavije, kako bi svako od njih imao svoju teritoriju. Odgovarajuci na pitanje o predstojecim izborima i eventualnoj kandidaturi za mesto predsednika Srbije Šešelj je rekao kako je to mesto vec jednom dobio na izborima ali su mu ga oteli. Ovoga puta kandidat za predsednika Srbije bice Tomislav Nikolic, a meni odgovara mesto predsednika Vlade, rekao je Vojislav Šešelj gostujuci na Televiziji Kraljevo.


Pocetak reformi u školstvu
Novi predmeti sredinom oktobra
  
- Ove školske godine ucenici osnovnih i srednjih škola imaju mogucnost izbora da pohadaju fakultativne predmete veronauku ili gradansko vaspitanje - ili da ne pohadaju nijedan od ovih predmeta", rekao je Aleksandar Vuckovic, nacelnik Odeljenja Ministarstva prosvete i sporta u Kraljevu, na radnom sastanku sa direktorima osnovnih i srednjih škola odrzanom krajem prošle nedelje.
  Osnovni problemi kod uvodenja fakultativnih predmeta su broj ucenika i edukacija nastavnika. Grupa prijavljenih ne moze da bude manja od deset ucenika, ali predlog Ministarstva je da se u sredinama gde ima izdvojenih odeljenja sa malim brojem ucenika organizuje zajednicka nastava za dve ili tri škole, ako bude zainteresovanih.
  Gradansko vaspitanje ce predavati uglavnom pedagozi i psiholozi, a prednost ce imati oni prosvetni radnici koji su vec prošli kroz neku od radionica koje je organizovalo Ministarstvo prosvete u saradnji sa nevladinim organizacijama. Obuka ce se vršiti u prvoj nedelji oktobra, a vec sredinom meseca fakultativni predmeti mogu da zazive u školama. Stav Srpske pravoslavne crkve je da nastavu veronauke izvode pravi ucitelji, koji su uz to i vernici. Komisija za veronauku pri Ministarstvu prosvete je imala primedbe na preobiman program, nedovoljnu zastupljenost drugih veronauka, nacin pisanja nastavnog plana... Udzbenik iz veronauke namenjen osnovcima je u štampi, a srednjoškolci mogu knjigu ocekivati tek u drugom polugodištu.
  Izmene i dopune Zakona o školama
  Do kraja oktobra se ocekuju izmene i dopune Zakona o osnovnim i srednjim školama i obuhvatice nešto manje od trecine postojeceg Zakona. Predlozi novog Zakona se odnose na imenovanje direktora, formiranje školskih odbora i školskog fonda, kao i izmene na planu pravnih poslova škole. Za prolece se predvida još jedna izmena dok se donošenje novog Zakona planira za 2003. godinu.
  Po recima nacelnika Aleksandra Vuckovica, reforme u školstvu ce, na predlog Ministarstva za prosvetu i sport, imati pocetke baš u Kraljevu.

 

MailboxIbarske novosti mailbox: Ivan Rajovic

 

__________________________Ibarske_novosti_RTV_Kraljevo__