GODINA LIV - 25. januar 2002.godine

Nedeljni list u izdanju Javnog preduzeca za informisanje "Ibarske novosti" - Kraljevo. Adresa Redakcije : Ul. Cika LJubina br. 2. V. D. direktora i glavnog i odgovornog urednika: Radmila Veskovic; odgovorni urednik: Ivan Rajovic; Tehnicki urednik: Stojan Petkovic. Redakcija: Zoran Bacarevic (sport) Dragan Vukicevic (privreda) Predrag Markovic (drustvo) Milan Pantovic (gradska i selo) Slobodan Rajic (politika) Marko Slavkovic ( reportaze i Strsljen) Bojana Milosavljevic (kultura) fotoreporter Milisav Radovanovic. Predsednik Upravnog odbora: Dragan Hamovic. Telefoni: direktor i glavni i odgovorni urednik 312 - 504, odgovorni urednik 312 - 507, Pravna i opsta sluzba 312 - 505, Oglasno odeljenje 312 - 503. Godisnja pretplata 520 dinara. Za inostranstvo - Evropa 1560 dinara, Amerika i Australija 2080 dinara. Ziro racun: 41800 - 603 - 5 - 21 kod Sluzbe za platni promet Kraljevo. Kompjuterska obrada "Ibarske novosti". Stampa DD "Slovo" Kraljevo, Vojvode Stepe 45. Telefon: 036 - 332 - 312. Postarina placena u Posti 36200 Kraljevo. List izlazi petkom, rukopisi se ne vracaju.

Poziv na saradnju
  Postovani citaoci "Ibarskih novosti", pozivamo Vas da aktivnim ucescem doprinesete kvalitetu Vaseg i naseg lista. Svojim pismima, sugestijama, kritikom, kao i prilozima za "Strsljen" pomoci cete nam da "Ibarske" zadovolje interesovanje i potrebe sve sireg kruga citalaca i u pravom smislu postanu "rec i slika nase stvarnosti". Takodje pozivamo i nase sugradjane koji se trenutno ili trajno nalaze u drugim gradovima ili drzavama da nam se javljaju, buduci da se nase novine od nedavno nalaze i na Internetu, cime je krug nasih citalaca daleko prevazisao lokalne okvire , a nase novine postale dostupne svim Kraljevcanima na svim tackama Zemljine kugle. Posebno se obracamo ucenicima osmogodisnjih skola da nam salju svoje likovne radove, pesme, kratke price i zapise iz skolskih klupa, koje cemo objavljivati u posebnoj rubrici. Vase priloge, ne duze od jedne kucane strane, saljite na adresu: "Ibarske novosti" , Ulica Cika Ljubina broj 2, Kraljevo 36000. ili na e-mail uredniku
Redakcija

Knjiga "41 prica" Uvod - Kraljevo je najveci gubitnik
Vuk Draskovic - Srbija je izneta na buvlju pijacu
DS Kraljevo - Ozbiljnost ili - privremene mere
DSS - Nema osnova za privremene mere !
"Koricanac i Jovasevic rade protiv Stoteksa"
Godine rada bez uplacenih doprinosa
Reagovanje - Navodjenje vode na pogresnu vodenicu


Ivan RajovicVreme Sadasnje - pise Ivan Rajovic
Kraljevo je najveci gubitnik

   
Nije bilo tako davno kada je sa ovog istog mesta predlozeno svima onima koji se smatraju sposobnim, pametnim, vestim i ostalim vrlinama obdarenim politicarima da se uzmu u pamet i sto pre kraljevski grad proglase kraljevinom, republikom, knezevinom, vojvodstvom ili nekom drugom ozbiljnijom formom organizovanja u decentralizovanoj zemlji Srbiji. Nije bilo potrebno biti bas nesto narocito dalekovid ili vidovit pa osetiti sta nam se sprema od strane onih koji su zagrejali hoklicu, fotelju, kanabe, djakuzi kadu i dasku za peglanje i seli da svom vrlom i na sve naviknutom narodu naprave novi Ustav iliti, po novom, Dostav. Dakle, znajuci situaciju na nasoj usijanoj politickoj sceni, kao sto smo i predvideli, po logici "svaka vaska - obaska" i onako skromna drzava se cepa po svim mogucim i nemogucim savovima, varovima, ivicama i maricama tako da svakome pripada po nesto kao sto je autonomija, okrug, grad, fabrika duvana, kiosk, mustikla ili bar kaca za kiseljenje kupusa. Po zasluzi, po sposobnosti i po osecanju za pravo na svoje teritorije i ljubav prema svojim dragim biracima, ali i po nivou pohlepe koja u svakom srpskom bicu ima svoje mesto, svi se batrgaju ne bi li postali decentralizovani, ili samosvojni, nezavisni i samima sebi bitni. Samo nama, kako za sada stvari stoje, ostaje - sipak, sto smo i ocekivali.
  Odavno nam je poznato da gotovo niko od kraljevackih politicara, ni u onim prethodnim komunistickim vremenima, nije nista ucinio za ovaj grad. Svi su se, po pravilu, zdusno busali u junacke grudi i zalagali za interese Kraljeva dok ne bi omirisali cari velegrada, a onda su svi odlazili tamo zaboravljajuci Ibar i Moravu, "Zaduzbinu", Milutina i sve ono sto ovaj grad cini jednim od najlepsih u Srbiji. Nesto slicno se ponavlja i sada. Bilo kako bilo, a izgleda da je sada vec dosta kasno da se bilo sta ucini, sigurno je da ovoj generaciji lokalnih politicara potomstvo nece nikada oprostiti to sto su, cinjenjem ili necinjenjem, doprineli da Kraljevo postane poslednja zabit na Balkanu, a samim tim i na kugli zemaljskoj. A nije moguce da toga nisu svesni dok se medjusobno obracunavaju ko ce sta i ko ce gde biti u naseobini koja ce postati tamna mrlja ljudske gluposti i nebrige na geografskoj karti neke nove demokratske, dosovske, decentralizovane Srbije.
  Zanimljivo je kako se sve brzo zaboravi kada su u pitanju licni interesi, a ovaj grad je jedan od retkih koji s punim pravom moze da pretenduje na mnogo znacajnije mesto nego sto je uzgajaliste bikova i skladiste sira i kajmaka koji cemo avionima razvoziti elitnim restoranima u Cacku, Beogradu i belome svetu. A da li je potrebno naglasavati da su koreni ove i ovakve srpske drzave pustani bas na ovom tlu, gde se jos uvek nalaze svetinje svega onoga sto baca najlepse svetlo na posustalo srpsko bice? Nije slucajno sto je ovaj grad oduvek bio utociste svih onih koji su trazili spas pred nedacama koje im je zivot nametao, a politicki nesposobnjakovici sprovodili u delo. Zarad patriotizma, ljubavi prema bliznjima i vere u neke bolje dane Kraljevo je postalo naseobina beskucnika i nevoljnika o kojoj ni jedna vlada nije pokazala ni minimum razumevanja cak ni kada je u pitanju obezbedjenje pijace vode. Da li je potrebno pominjati da je i po svim ostalim kriterijumima, istorijskim, geografskim, saobracajnim, ekoloskim, turistickim i mnogim drugim Kraljevo grad koji bi morao da bude srediste bar jedne petine neke nove Srbije. Cak i kada su u pitanju najnovija dogadjanja, brzo se zaboravilo da su demokratski protesti bas ovde poceli, da je ovaj grad vazio za opoziciono gnezdo koje je bilo trn u oku diktatorskog rezima, da je bas ovde srpsko objektivno novinarstvo dostiglo svoju najsvetliju tacku, da je ovaj grad procentualno najvise sugradjana izgubio u ratovima koji su vodjeni, i da je ovaj grad najvise izbeglica udomio u situaciji kad ni o njemu niko nije brinuo. Zar nemamo nikoga da to kaze tamo gde treba? A tako se cutalo i kada je Filozofski fakultet, umesto u Kraljevo, preseljen u Blace. I jos jednom se pokazalo da u ovoj zemlji, gotovo po pravilu, najmanje dobiju oni cije su zasluge najvece. No, mozda jos nije kasno da se nesto ucini, mozda jos nisu svi do te mere korumpirani da zarad lule duvana prodaju rodjeni grad. U svakom slucaju, na narodu je da kaze poslednju rec, a ovaj narod ovde je mnogo puta pokazao da to ume i te kako dobro. Dakle, od novih pisaca Dostava, od nasih predstavnika u Skupstini i od celokupne srpske javnosti trazimo da uzme u obzir sve navedene razloge i u skladu sa tim se i ponasa. U protivnom, ovaj grad ce biti najveci gubitnik u svemu ovome sto se dogodilo, a to nece nikome sluziti na cast. Naprotiv, dominantno osecanje koje ce pratiti svakog onog ko se Kraljevcaninom bar malo oseca, bice stid. A najvise razloga za stid imaju oni koji su sada na vlasti. Na zalost, a daj Boze da bude na srecu, buducnost ovog grada je sada u njihovim rukama.


Ivan Rajovic Intervju / Vuk Draskovic, predsednik SPO - pise Ivan Rajovic
Srbija je izneta na buvlju pijacu

  Gospodine Draskovicu, kako Vi, iz pozicije u kojoj se sada nalazite, vidite period od kada je DOS na vlasti u Srbiji?
Valjda gradjani Srbije najbolje znaju kako im je i kako zive. Mislim de je zalosno ako je potrebno da Vuk Draskovic gradjanima prica o tome kako zive gradjani. Sve je jasno.
  Mislio sam da iz pozicije SPO sagledate dosadasnju vladavinu DOS…
  Nasa stranka se zove SPO i osnovana je zbog Srbije i gradjana Srbije, a ne zbog sebe.
  Dobro, napravite onda paralelu izmedju bivse i sadasnje vlasti.
  Milosevic je Srbiju bio doveo na ivicu jame, a Djindjic je preduzeo istorijski korak napred. U Srbiji je danas oko 4,5 miliona ljudi koji su gladni ili su na ivci gladi, a pre godinu dana ih je bilo 3 miliona. Sav Milosevicev represivni aparat, njegovi eskadroni smrti, Crvene beretke, su apsolutno netaknute, i ne samo to ,vec su udarna pesnica novog drzavnog terorizma kojim sada komanduje Zoran Djindjic.
  Crvenim beretkama, koje je osnovao Jovica Stanisic, zajedno sa Slobodanom Milosevicem, naravno da su do 5. oktobra komandovali Mira Markovic i njen muz, ali to nisu cinili otvoreno, zvanicno, javno. Od pre nekoliko dana Djindjic je postao i sef Tajne policije Slobodana Milosevica, komandant Crvenih beretki, dakle onog eskadrona smrti koji je pod Milosevicem bio zaduzen za takozvane drzavne zlocine. Nijedan veliki drzavni zlocin, ni ubistvo na Ibarskoj magistrali, ni likvidacija Slavka Curuvije, ni Ivana Stambolica ni mnoge druge takve politicke likvidacije nisu izvrsene bez tih eskadrona smrti.
  U predizbornoj kampanji, a na osnovu programa koji je dogovoren ovde, u Srpskom pokretu obnove, kada je DOS i stvoren, obavezali smo se bili pred gradjanima Srbije da ce, cim padne Milosevic, ti njegovi stubovi drzavnog terorizma i zlocina biti raspusteni, da nece ostati ni C ni B od Crvenih beretki i drugih formacija i da ce njihovi komandanti odmah biti pohapseni i da ce biti uspostavljena parlamentarna i najsira kontrola nad radom reformisane SDB koja ce biti sluzba u interesu drzave, koja ce se baviti otkrivanjem neprijatelja ove drzave, spijunazom, kntraspijunazom, a ne da se bavi prisluskivanjem i likvidacijom politickih protivnika u drzavi. Medjutim, proslo je dosta vremena od 5. oktobra, nikakve parlamentarne kontrole nad radom Sluzbe drzavne bezbednosti nema i umesto te kontrole Djindjidj je osnovao Savet za drzavnu bezbednost, sebe postavio za predsednika tog saveta, odnosno za sefa Miloseviceve tajne policije, komandanta Crvenih beretki i cele policije, i to one policije netaknute koja je pod Milosevicem poubijala vise ljudi nego sto su to ucinile bombe NATO. To je cinjenica. On je komandanta Miloseviceve Alkaide , a to su bile Crvene beretke, a taj komandant je bio Legija, odmah posle 5. oktobra bahato, drsko pred Srbijom nazvao simbolom petooktobarske revolucije, oslobodiocem. Zbog toga je istraga na Ibarskoj magistrali zapela, jer je glavni organizator tog zlocina pomilovan od strane premijera , zbog toga ni danas ne znamo ko je oteo i sigurno ubio Ivana Stambolica, ko je ubio Slavka Curuviju, sudiju Simeunovica i tako dalje.
  Mislite li da oni za to imaju podrsku iz inostranstva i da li ti ljudi tamo uopste znaju sta se ovde dogadja?
  Sve znaju, sve vide jer je Djindjic sada formirajuci ovaj kriminalni antiustavni Savet za drzavnu bezbednost, postavljajuci sebe za sefa Miloseviceve tajne policije i stiteci ubice i mafijase transparentno predstavio Evropi i Americi i sebe i svoju vladu. A ako Evropa i SAD i dalje budu drzale zartvorene oci pred tim tada ce nam biti jasno da moramo da se odredimo prema tom drzanju onako kako cemo biti prisiljeni da se odredimo , da im kazemo kako nas ideal jeste americka demokratija ali ako su Legija i Djindjic simboli Evrope i americke demokratije onda mi nismo ni za takvu Evropu ni za takvu americku demokratiju.
  Hocete li da kazete nesto o tome kako SPO…
   Ma neee, da ne predjemo preko ljudskih muka. Ja Vam rekoh koliko je u Srbiji gladnih. Svakoga dana desetine i stotine porodica ostaju bez hranitelja, otkazi pljuste dan za danom, nikavog programa socijalne zastite nema , zemlja se rasprodaje, Sbija je prosto izneta na buvlju pijacu. Djindjic je sve u Srbiji proglasio za robu i roblje.
  Predsednik Slovenije Milan Kucan je nedavno dobio nagradu uglednog Bajtovog instituta zbog toga sto nije dozvolio da u tranzicionom periodu strancima bude prodata ni jedna drzavna firma ili ustanova od strateskog interesa, ukljucujuci cak i fabriku piva "Lasko" . A sta Djindjic ovde nije izneo na pijacu? Sebe.
  Imali smo tri nacionalne cementare, sve tri su izvanredno poslovale i sve tri su prodate strancima. E, sada zamislite ako ti strani vlasnici donesu odluku da cenu cementa, kao monopolisti, podignu deset puta. Kakve ce to posledice da proizvede na gradjevinarsto u Srbiji i, nadalje, na ceo sistem cena? Ili, druga varijanta, donesu odluku da taj cement izvoze, a mi cemo ostati bez cementa i biti prinudjeni da ga trazimo negde izvan Srbije. To su samo neodgovorni ljudi, kao sto su Djindjic, Djelic, Dinkic i ta kompanija, mogli da dozvole.
  Kostunicu ne pominjete?
   Kostunica, naravno, sve ovo osudjuje ali istovremeno daje izjave da sve ovo i podrzava iz obaveza prema DOS. Obaveza, izgleda, prema Srbiji nema, nego prema jednom interesnom savezu medjusobno suprotstavljenih stranaka, njihovih pohlepa i ambicija. Mislim da Kostunica i njegova partija sve vise ispunjavaju uslove da postanu nevladina organizacija.
   Što se Zorana Djindjica tice, tih ljudi u njegovoj Vladi i jednog uzasnog, antidrzavnog, antiljudskog , bezdusnog , pohlepnog aparata koji ga podrzava, mozda bi postenije bilo da javno proglase kako celu Srbiju sa svim ljudima koji u njoj zive i sa svim sto se nalazi u Srbiji iznose na pijacu, da raspisu jedan medjunarodni tender za rasprodaju i da nas prodaju kao ruski car Aljasku.
  Da li ste mogli da pretpostavite da ce se sve ovo desiti, jer Vi ste Djindjica dobro poznavali, a bili ste i u koaliciji sa njim ?
   Ja sam sve njih dobro poznavao i moja pozicija je uzasno teska jer Srbiju danas unistavaju moji bivsi saradnici, kojih ne bi ni bilo bez SPO i mene.
  Osecate li neku dozu krivice zbog toga?
   Pa, i da i ne. Ne zbog toga sto su te koalicije od Deposa jedan, Deposa dva, Zajedno i samoga DOS stvarane, sa nase tacke gledista, radi rusenja Milosevica kao najveceg zla. Ne osecam krivicu zbog toga jer je i Ruzvelt usao u koaliciju sa Staljinom da bi rusili najvece zlo koje se zvalo Hitler. Ali, ne mogu da zamislim da bi Ruzvelt mogao da formira koalicionu vladu sa Staljinom.
   Krivicu ne osecam ni zbog toga sto u poslednjem trenutku, odnosno u zavrsnici te bitke, kada je bilo jasno da Milosevic pada, mi smo hteli da nastupamo pod istim barjakom sa ostatkom DOS ali smo hteli da Srbija glasa za dve izborne liste, za izbornu listu DOS, radi rusenja Milosevica i za izbornu listu SPO radi, naravno, rusenja Milosevica i radi sigurnosti da ce prvo jutro po Milosevicevom slomu poceti slom njegovog rezima, demontaza njegovog poretka i izgradnja jedne nove, bolje, demokratske Srbije, Srbije u kojoj ce vec svakoga dana ljudi osecati da zive bolje i da zive u slobodi. Zato je bila potrebna lista SPO ali nas, na zalost, Srbija nije razumela, a nije nas razumela zbog toga sto mnogi nasi ljudi to nisu umeli da joj objasne. Ja tada, sticajem okolnosti, posle atentata u Budvi i lecenja u Crnoj Gori i Grckoj, nisam bio u Srbiji i nisam bio u mogudjnosti da govorim Srbima.
  Da, ali ste im govorili deset godina pre toga, i dobar deo te Srbije je sve to vreme isao za Vama u onom revolucionarnom periodu Vaseg delovanja?
   Nije bilo, ne, ne, revolucija neka se veze za partizane, neka se veze za komunizam. Mada ovo sto je bilo 5. oktobra sada se zaista pokazuje da je bila revolucija, odnosno da je bila revolucija kojom su nova deca komunizma zbacila komunizam, bezakonje u Srbiji, podmladili ga , dali mu snagu uz legitimitet naroda. Neke potpuno mrtve forme koje nije ni Milosevic praktikovao, kao sto je donosenje odluka na politbirou, sada su nasa stvarnost. Predsednistvo DOS, sta je to, novi politbiro nove KPJ. DOS, sta je to nego jedno uzasno bahato partijsko jednoumlje i pretvaranje Srbije u lovinu, i plen. Unutar tog DOS, ko je ko? Krace receno, DS i Zoran Djindjic, ali sada u demokratskim haljinama, potpuno su nastavili i unapredili praksu JUL-a. NJima bih dodao i GSS. To je novi JUL. Zoran Djindjic je Mira Markovic i Milosevic zajedno. Nasledili su njihov represivni aparat, njihove Crvene beretke, njihove Legije, njihove tajne sluzbe, njihove prve ljude. Zamislite samo da je onaj iz Vranja, cujem, Dragan Tomic, koji je bio kvisko, metafora Miloseviceve partije, sada je clan Djindjidjeve partije. Uvek su, i za vreme Milosevica, bili gotovo isti.
  A sta je sa DSS?
   Da, na drugoj strani imate Demokratsku stranku Srbije koja igra ulogu nekakvog socijalistickog saveza radnog naroda.
  Moze li se govoriti o nekoj vrsti pogodbe ili dogovorene predaje vlasti?
   Pa sad, imalo je zavere, ali toliko pameti, odnosno antipameti, ipak nije bilo da se sve ovo unapred dogovori. Ja verujem da svi oni koji najvise zele zlo Srbiji, da su se sastali i konstruisali nekakvu formulu, najgoru po nas, ne bi ovo mogli da izmisle.
  Dobro, osim SPO ko je to ko u ovom tenutku zeli dobro Srbiji?
   Pa 98 odsto ljudi u Srbiji zeli dobro Srbiji, sebi, svom potomstvu, a da su ovim dahijama, ovim doserima na usluzi, da im aplaudiraju, da ih bezrezervno podrzavaju manje-vise one iste strukture koje su zivele u loju i kod Milosevica. To su ti policijski eskadroni smrti, to su mafijasi koji ne samo da nisu smaknuti nego im nikada nije bilo bolje nego pod Djindjicem i tome bih dodao razne nevladine organizacije, kabinetske moljce, mudrese, ljude koje ne zanima umiranje naroda, beda naroda, koje ne zanimaju ni ubistva ni talas samoubistava, koje samo zanima cinjenica da njihova marketinska agencija, da njihova nevladina organizacija dobro zivi. Znaci, taj sloj liferanata, prevaranata i zabusanata, kojih nigde nije bilo u godinama borbe protiv Milosevica, oni su simbol tog nekakvog preokreta u Srbiji i zato nam ne valja.
  Gde vidite Mila Djukanovica u svemu tome?
   Što bismo se mi time toliko bavili? Mi trazimo krstenicu za Srbiju, mi trazimo da se zaustavi silovanje Srbije, da se zaustavi njeno umiranje, a sto se tice Crne Gore, neka se dogovore oni izmedju sebe i sta god se dogovore mi cemo u Srbiji to da prihvatimo. Uostalom, najbolji odnosi su i bili kada smo bili razdvojeni, kada smo mi bili srpska Atina, a kada je na Cetinju bila srpska Sparta. No i tada, to izdvajanje bi bilo po savremenim evropskim pravilima, sigurno bismo zadrzali zajednicki sistem odbrane koji i sada imamo . Sigurno bi nas Evropa naterala na zajednicku monetu - evro, koju sada nemamo, sigurno ne bi bilo nikakvih carina na granici kojih sada ima. Jedno je sigurno, i ako Crna Gora donese odluku da ostanemo zajedno glupo bi bilo da se ta drzava zove Jugoslavija, vec Srbija i Crna Gora.
  Kako vidite odnose Djukanovica i Djindjica, ukoliko ostanemo zajedno?
   Milo Djukanovic je sef nama susedne i bratske drzave Crne Gore i nije moje da govorim o njemu, on je u nadleznosti ljudi u Crnoj Gori. Što se tice Zorana Djindjica, ne dao Bog da se iduce godine u ovo vreme Srbija bavi njime. Ja verujem da bi to bila katastrofa za Srbiju i nadam se da cemo do kraja ove godine imati izbore i da ce to biti labudova pesma Zorana Djindjica i profitera, nacionalnih stetocina, muzikanata i prevaranata koje je sada okupio oko sebe.
  Mora li SPO, pre ,za vreme ili posle izbora koje ocekujete da udje u koaliciju sa tim i takvim predstavnicima sadasnje vlasti?
   O tom - potom. Mislim da bi trebalo doneti izborni zakon sa cistim proporcionalnim izbornim sistemom, pa neka svaka partija, udruzenje gradjana, svako ko ima neki program, istrci na utakmicu, istrci na izbore i neka odmeri svoju snagu, a posle izbora ce se, valjda, napraviti koalicije izmedju programski najsrodnijih stranaka ili onih koje su izmedju sebe najmanje nesrodne.
  Neki ljudi Vam zameraju sto niste ostali u DOS i smatraju da ste izneverili njihova ocekivanja. Kako to tumacite?
   U cemu su te zamerke? Što nisam deo ovoga? Makar nikad, nikad ne video vlast sa njima ovakvima - necu! I ne bih zeleo. Oni su bili dobri i mogli su posluziti da se rusi Milosevic, ali da oni naprave nesto, neku drugu Srbiju, nikada to nisu znali, niti su to zeleli.
  Zar ne mislite da je ljudski da Vam, bar, priznaju sve ono sto ste cinili do 5. oktobra.
   Nisam nista cinio, oni su sve ucinili. Oni sada u tom smislu izbacuju SPO iz svih pa i dokumentarnih TV emisija. Nema nas, nema 9. marta, nema Vidovdanskog sabora, nema 93. nema nicega, nema SPO-a. U redu, ne zanima me , priznajem - napada nije bilo, 9. marta je uhapsen Djindjic, 93. je uhapsen Kostunica, secate se? To sva Srbija zna. Srecom, Srbija pamti one junacke jurise Gradjanskog saveza Srbije i Andrasa Agostona na policijske kordone, a secate se dobro i toga da je SPO sedeo na balkonima, posmatrao. Tako je, eto, hocete li da tako bude - neka bude! Ali, vadite Srbiju iz ove nesrece, sto je gurate dublje u nesrecu nego sto je bila pod Milosevicem.


Konferencija za novinare Opstinskog odbora Demokratske stranke Kraljevo - pise Slobodan Rajic
Ozbiljnost ili - privremene mere

  "Povodom (ne)izbora predsednika Izvrsnog odbora SO Kraljevo nema novih pregovora i novih inicijativa, sve je prepusteno slucaju, a stvar je ozbiljna", receno je na konferenciji za novinare Opstinskog odbora Demokratske stranke (OO DS) Kraljevo, odrzanoj u utorak, 23. januara.
   - Nas stav je : Ili ce svi da se uozbilje, ili mi ne zasluzujemo to sto imamo i logican put su onda privremene mere!? - istakla je LJiljana Radonjic, predsednica OO DS Kraljevo, i dodala : - Nadam se da cemo se, ipak, uozbiljiti i da do te krajnje mere nece doci!?
   Zeleci da "prodrma ucmalost", rekla je gospodja Radonjic, DS ce zahtevati da se preispita sta je sa zgradom u kojoj je smesten OO SPS-a ("Knezevica kuca", prim. novinara) i da Imovinsko-pravna sluzba o tome Skupstini opstine predoci relevantne i precizne podatke, kako bi se taj monumentalni objekat pretvorio u reprezentativnu gradsku kucu, za prijem (ino)stranih delegacija i druge opste namene.
   Pored toga, posle godine "uhodavanja", DS ce zatraziti od saveznih i republickih poslanika, ali i drugih predstavnika Kraljeva, bez obzira na stranacku pripadnost, jedinstveno, da na visim nivoima pokrenu vazna pitanja od interesa za ovaj grad i opstinu. Posto se "suska" da ce Vojska Jugoslavije da pocne da prodaje deo imovine, podvukla je LJilja Radonjic, predlozice se SO Kraljevo da otkupi Dom VJ za potrebe kraljevackog Pozorista i time zaokruzi prostor na Trgu svetog Save u svojevrsnu kulturno-ambijentalnu sredinu kakvu ima malo koji grad u Srbiji! Takodje, preko kraljevackih poslanika treba pokrenuti i inicijativu da se kroz sluzbe za trziste rada gradjanima nadoknade, isplate materijalni zaostaci (dugovi) iz donacija koje se ocekuju tokom ove godine.
   Clan OO DS Milen Panovic napomenuo je da IO SO sa predsednikom u ostavci ipak radi dobro i azurno, bez ijednog pitanja u mirovanju, uz dobro saglasje clanova DS i DSS i da to ne bio razlog za privremene mere, ali da neozbiljnost u izboru prvog coveka "opstinske vlade" ima granica, kao i da ce DS po tom pitanju, poucena proslim slucajem neizbora svog kandidata, biti veoma oprezna. On je posebno govorio o jacanju unutrapartijske infrastrukture, istakavsi da ce, posle godine u kojoj je drugim strankama prepusten prijem novih clanova ("Pretpostavka je da su karijeristi do sada nasli mesto", dodala je LJilja Radonjic), shodno odluci vrha DS, ove godine zapoceti siroko omasovljavanje stranackih redova. Cilj je, naglasio je Panovic, da se u clanstvo DS primaju neiskompromitovani i visokomoralni ljudi ("vrata su im sirom otvorena"), uz garanciju mesnih odbora, kako bi realizovali program stranke ali i program reformi. "Namera je da celu Srbiju prekrijemo mesnim odborima i da za godinu dana udvostrucimo clanstvo, iako smo i trenutno najorganizovanija politicka snaga u Srbiji" - zakljucio je Panovic.
   Odgovarajuci na novinarsko pitanje, predstavnici OO DS su istakli da su trenutni odnosi DS-DSS u Kraljevu nepromenjeni i da se "ukopane pozicije i dalje odrzavaju", ali da "DS, koja je do sada bila tolerantna i spremna na kompromise sa svim strankama, nece vise praviti kompromise jer se doslo do granice izdrzljivosti".


Saopstenje za javnost Opstinskog odbora Demokratske stranke Srbije (DSS) Kraljevo
Nema osnova za privremene mere !
   U "Povodom iznosenja misljenja gospodje LJiljane Radonjic, predsednice OO DS u Kraljevu, o uvodjenju privremenih mera u SO Kraljevo obavestavamo gradjane Kraljeva da :
   1. Ne postoje nikakvi zakonski osnovi za uvodjenje privremenih mera u SO Kraljevo. Opstina funkcionise u skladu sa zakonom, a IO SO Kraljevo u vremenu kada njime ne predsedava Mile Koricanac po oceni predsednika opstine radi odlicno.
   2. U oktobru mesecu g-dja Radonjic je za predsednika IO predlozila Marka Petrovica iz Nove Srbije, sto DSS u Kraljevu nije prihvatio. Potom je g-dja Radonjic predlozila g-dina Cabarkapu, ali za njegovo izglasavanje nije obezbedjena ni podrska odbornika Demokratske stranke a kamoli ostatka DOS-a. Potom je usledio predlog da to bude Vuk Mitrovic, odbornik DS-a, sto je za DSS bilo prihvatljivo i kompetentno resenje, ali je sam g-din Mitrovic trazio 23. 12. da tacka o njegovom postavljenju ne ide na dnevni red zasedanja SO Kraljevo, ukazujuci da postoje konsultacije na nivou bivseg Saveza za promene, odnosno DOS-a bez DSS-a, oko toga da kandidat bude Zoran Nikolic, predsednik Nove demokratije u Kraljevu, sto je za DSS bilo jos jedno u nizu iznenadjenja.
   Sta hoce Mile Koricanac i g-dja Radonjic? Hoce da DSS i dalje podrzava losa kadrovska resenja DS-a, poput postavljenja direktora Cistoce, a da pritom gradjani za nedostatke u radu takvih losih resenja DS-a pozivaju na odgovornost predsednika SO dr Jovasevica. DSS hoce da saradjuje, ali nece tolerisati nijedno lose resenje, kao sto i ne moze da dozvoli dalje nanosenje politicke stete zbog raznoraznih kadrovskih lutanja funkcionera Demokratske stranke u Kraljevu koji pritom o toku razgovora sa DSS-om obmanjuju i svoje clanstvo i javnost grada.
   Pretnje uvodjenjem privremenih mera i smenom predsednika opstine ni najmanje ne zabrinjavaju DSS. Demokratskoj stranci Srbije nije do puke vlasti radi vlasti same, a posebno nije do demonstracije moci sa pozicija vlasti, cime se trenutno bavi po Srbiji stranka Zorana Djindjica sa satelitima iz ostatka DOS-a.
   Demokratsku stranku Srbije jedino interesuju zadovoljni gradjani u srecnoj Srbiji, a od tog cilja smo i te kako udaljeni, zasta odgovornost trenutno jasno na svim nivoima stoji na Demokratskoj stranci koju u Kraljevu vode Mile Koricanac i Ljilja Radonjic.

   Za Informativnu sluzbu OO DSS Kraljevo,
    portparol Dejan Milovic"


Organi upravljanja "Stoteksa" pisu Vladi Srbije
"Koricanac i Jovasevic rade protiv Stoteksa"
Detalj iz Stoteksa   
U otvorenom pismu koje su predstavnici organa upravljanja kraljevackog "Stoteksa" uputili predsedniku Vlade Zoranu Djindjicu, a posle visemesecnog teskog stanja u kojem se ovo preduzece nalazi, kaze se kako su oni tek ovih dana saznali da je na sednici Vlade , koja je odrzana 17. januara, donesena odluka da se u "Stoteksu" uvedu privremene mere. Dalje se tvrdi kako ni radnici, a ni njihovi organi upravljanja, Skupstina preduzeca, Upravni odbor, Nadzorni odbor, dirktor i sindikalna organizacija, nisu bili u toku donosenja takve odluke i , posto je to uradjeno bez njihovog znanja, pitaju premijera : po kom vazecem zakonu, po kom osnovu i iz kojih razloga se uvode privremene mere u "Stoteks"?
   Sledi tvrdnja kako oni jedino znaju ono sto sto i sira javnost zna, a to je da dva lokalna funkcionera Mile Koricanac, sadasnji nacelnik Raskog okruga, i dr LJubisa Jovasevic, sadasnji predsednik SO Kraljevo, iz licnih pobuda vec punih godinu dana pokusavaju da nametnu njihove ljude u Upravu preduzeca, iako na lokalnoj televiziji izjavljuju da nemaju nikakve zakonske nadleznosti i da se oni ne mesaju u poslove i upravljanje bilo kog peduzeca, pa ni "Stoteksa".
   Medjutim, dalje se kaze, kako su za proteklih godinu dana dobro upoznati u njihovu nenadleznost i nemesanje, posto im nastojanje sa ubacivanjem kriznog staba nije uspelo, kao i sve manipulacije sa malobrojnom grupom (ne)radnika, dosli su do Djindjica i Vlade Srbije da im oni zavrse zapoceti posao na preuzimanju uprave u "Stoteksu". Oni kazu kako ne znaju sta je protivnicka grupa radnika izmislila i sta je Vladi prezentirano kao razlog da preduzme krajnju meru kad nema drugog nacina da se uspostavi funkcionisanje preduzeca u drustvenoj svojini. Zbog toga premijeru postavljaju pitanje: zasto radnicima nije omoguceno da zajedno sa organima upravljanja i Sindikatom ucestvuju u tom postupku, pa da oni iznesu cinjenice koje pokazuju i dokazuju da ne postoje nikakve osnove i uslovi, bilo zakonski, bilo sustinski, za nekakve vanredne, privremene, prinudne i slicne mere.
   Potpisnici smatraju da u takvom postupku postoje komisije ili odbori koji su ih zaobisli ili su i oni zaobidjeni, a koji pre sednice Vlade razmatraju to pitanje.
   A da su bili obavesteni i pozvani da ucestvuju u odlucivanju o sudbini "Stoteksa" nadlezne komisije i odbori, a i Vlada, pred sobom bi trebalo da imaju evidentne cinjenice o "Stoteksu".
   Potpisnici pisma premijeru tvrde da "Stoteks" nema dugova, posebno nema dugova bankama i drzavi, da je ziro racun vec pet godina likvidan i da oni ne znaju za blokadu , za razliku od velikog broja domacih preduzeca i da, upravo, proteklih pet godina postizu, iz godine u godinu, i pored opste poznatih teskoca, sve uspesnije poslovanje, a ostvarivali bi i bolje poslovne rezultate kada bi se od drzavnih organa sprecio nelegalni promet u njihovom okruzenju. Uz ovo stoji i tvrdnja da su medju prvima sproveli upravljacku transformaciju, a njihovi organi upravljanja su vec doneli odluku o zapocinjanju privatizacije po vazecem zakonu. Osim toga, Skupstina preduzeca je u decembru donela odluku o raspisivanju izbora za nove clanove Skustine i taj postupak je u toku.
   "Gospodine predsednice, budite uvereni da nije istina i nisu cinjenice to sto su Vam prezentirali gospoda Koricanac i Jovasevic. Takodje, budite uvereni da ce takva ishitrena, neosnovana i naopaka odluka nama radnicima i nasem preduzecu doneti nenadoknadive stete, ali i Vama i mnogima drugim. Posle ovakve Vase odluke pitacemo se mi, ali i mnogi drugi: zar je u ovom slucaju iskazana zakonitost, transparentnost, demokratija, trzisni princip privrede, sloboda...? Ako bi se primenio isti pristup i kriterijumi, onda bi, pre "Stoteksa", u preko 95 odsto preduzeca u Srbiji trebalo uvesti privremene mere.
   U obostranom interesu, predlazemo i pozivamo Vas da nas u sto hitnijem roku posetite i licno se uverite u pravo stanje stvari ili da, eventualno, primite nase predstavnike", kaze se na kraju pisma koje su potpisali predsednik Sindkata, predsedavajuci zbora radnika i predsdnik Skupstine preduzeca "Stoteksa", koje je upuceno predsedniku Vlade i dostavljeno svim medijima.


Svetozar Krstic, direktor Direkcije za zaposljavanje, na Televiziji Kraljevo
Godine rada bez uplacenih doprinosa
 
  Ova situacija je ovakva kakva jeste i sve sto je propusteno za proteklih deset godina, mora biti nadoknadjeno ubrzanim reformama, rekao je Svetozar Krstic, direktor Direkcije za zaposljavanje, prilikom gostovanja na TV Kraljevo . Krstic je podsetio da je Jugoslavija pre dvanaest godina bila medju prvim zemljama u tranziciji i da je tada od svih socijalistickih zemalja bila najbliza Evropskoj uniji i trzisnoj privredi.
   Dogadjanja koja su usledila tokom tih godina, okoncavsi se ratom sa NATO paktom, ucinila su da nasa zemlja tapka u mestu dok se u ostalim zemljama koje su bile u tranziciji, ovaj proces zavrsio, rekao je Krstic.
   - Mi danas samo obznanjujemo javnosti ono cega su ljudi svesni, a to je da je deo privrede potpuno neprilagodjen trzisnoj privredi, da je malo toga uradjeno od raspada Jugoslavije i da je dobar deo nasih preduzeca bio usmeren na trziste ondasnje Jugoslavije. Bili smo okrenuti socijalistickim zemljama i vrlo malo se izvozilo na Zapad, objasnio je Krstic, rekavsi da preduzeca koja rade sa 20 odsto kapaciteta, moraju da se prilagode trzistu, ukljucujuci u ovaj proces i radnike.
   Sve ovo ce dovesti do pojave velikog viska radne snage na Trzistu rada, ali ce, po njegovim recima, zaposljavanje u drugim oblastima biti podstaknuto.
   - Posao koji ce se izgubiti u propalim preduzecima, u kojima ljudi po sest-sedam godina nisu primali plate, u kojima doprinosi nisu uplacivani, ne predstavlja nikakvu veliku tragediju. Ona ce postojati ukoliko ispustimo mogucnost da se prikljucimo reformama i ukoliko ih ne sprovedemo dovoljno brzo da ljudima ponudimo alternativu. Sve nase aktivnosti i jesu usmerene ka tome, kaze Krstic.
   Stepen nepostovalja propisa i elementarnih obaveza prema radnicima u minulom vremenu, sada su vec cinjenice, koje su kako kaze Krstic frapantne.
   -Radnici gradjevinskog preduzeca ,,Rad,, su, saznao sam nedavno od ljudi, sest godina bili bez uplacenog doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje. Oni su ostali uskraceni za sest godina svojih prava u ovim oblastima i pretpostavljam da ce biti slicnih primera i u Kraljevu, rekao je Svetozar Krstic na kraljevackoj televiziji.


Reagovanje - smene u Zavodu za zastitu spomenika kulture Kraljevo
Navodjenje vode na pogresnu vodenicu
  
Ne postujuci osnovne postulate novinarske profesije autor teksta, Bojana Milosavljevic, je takozvani problem smene direktora Zavoda za zastitu spomenika kulture u Kraljevu, sveo na nivo traca, zbog cega sam prinudjena da iznesem nekoliko faktografskih podataka, zarad dostojanstva struke i kuce na cijem se celu nalazim.
   Direktore institucija ciji je osnivac Republika, kao sto je poznato, imenuje i razresava Vlada, pravnim aktom koji se zove Resenje o imenovanju ili razresenju, a odluka se objavljuje u Sluzbenom glasniku, bez obrazlozenja. Novinar tendenciozno "navodi vodu na pogresnu vodenicu", govoreci o politickoj potki dogadjaja, zaobilazeci sustinu, namerno ili slucajno svejedno.
   Tekst obiluje kvalifikacijama tipa, kako je nekima nametnuto dugogodisnje direktorovanje, do toga da neko slabo ili jako drzi do svoje politicke biografije, sto bi trebalo da bude periferno za temu o kojoj se govori. Diskreditacija novoimenovanih direktora preko formulacije "Demokratska vlast u Srbiji, isto koliko i ona bivsa, ako li ne i vise, ne podnosi slobodnomislece i politicki samosvojne direktore", mora biti argumentovana a ne tako lako izrecena, uz spisak tih neslobodnih bica. Posto autor smatra suprotno, nije smeo da zaboravi promisljanje na temu, zasto su neki u predjasnjem periodu bukvalno leteli sa svojih direktorskih mesta, pored svojih u svetu priznatih profesionalnih biografija, dok su neki drugi decenijama "plivali". Podsecamo takodje da sluzba zastite, kao i mnoge druge sluzbe, nisu privatna imovina koju nam preci ili poklonodavci ostavljaju u nasledje, kojim po sopstvenoj volji mozemo da gazdujemo, tako da ne smatramo neprirodnim sto su direktorske funkcije promenljive i sto ne bi trebalo da nam "pada kruna sa glave" u trenutku kada se vracamo svojim strukovnim zaduzenjima. No, pravo je novinara da se zalaze za dozivotne funkcije, protiv kojih sam bila kako nekada, tako i sada, kada sam imenovana na mesto direktora Zavoda.
  Govoreci o nasem Upravnom odboru, autor navedenog teksta se pejorativno pita, nije li nas Zavod prvi zapoceo decentralizaciju u Srbiji, sto nam imponuje, buduci da smo skloni da dignemo glas u zastitu svoje struke kada je god to potrebno, znajucu dobro kako svoje obaveze, tako i svoja prava. Moze da zasmeta jedino to sto u istoj meri znamo i prava i ovlascenja drugih, tako da sve svoje stavove stitimo snagom cinjenica. Zbog svega navedenog, molim potpisnika teksta "Licemerna faks demokratija" da se pre nego sto uzme pero, "naoruza" potrebnim znanjem, kako stranica "Kultura-umetnost-obrazovanje", ne bi postala rubrika rekla-kazala.
  I na kraju, podsetila bih na cinjenicu da novinaru nije "palo na pamet" da sire sagledava problem i da se pozabavi ne samo mojom profesionalnom biografijom, vec i biografijama svih novopostavljenih direktora u nasem gradu, kao i starosnom strukturom, a sve u cilju svaranja istinitije slike o onome o cemu se pise.
   Direktor Zavoda za za zastitu spomenika kulture
   Gordana Tosic

 

MailboxIbarske novosti mailbox: Ivan Rajovic

 

__________________________Ibarske_novosti_RTV_Kraljevo__