GODINA LIV - 12. april 2002.godine

Nedeljni list u izdanju Javnog preduzeca za informisanje "Ibarske novosti" - Kraljevo. Adresa Redakcije : Ul. Cika LJubina br. 2. odgovorni urednik: Ivan Rajovic; Tehnicki urednik: Stojan Petkovic. Redakcija: Zoran Bacarevic (sport) Dragan Vukicevic (privreda) Predrag Markovic (drustvo) Milan Pantovic (gradska i selo) Slobodan Rajic (politika) Marko Slavkovic ( reportaze i Strsljen) Bojana Milosavljevic (kultura) fotoreporter Milisav Radovanovic. Predsednik Upravnog odbora: Dragan Hamovic. Telefoni: direktor i glavni i odgovorni urednik 312 - 504, odgovorni urednik 312 - 507, Pravna i opsta sluzba 312 - 505, Oglasno odeljenje 312 - 503. Godisnja pretplata 520 dinara. Za inostranstvo - Evropa 1560 dinara, Amerika i Australija 2080 dinara. Ziro racun: 41800 - 603 - 5 - 21 kod Sluzbe za platni promet Kraljevo. Kompjuterska obrada "Ibarske novosti". Stampa DD "Slovo" Kraljevo, Vojvode Stepe 45. Telefon: 036 - 332 - 312. Postarina placena u Posti 36200 Kraljevo. List izlazi petkom, rukopisi se ne vracaju.

Knjiga "41 prica"

Uvod - Ljubise mi moga
Odbornicka grupa DOS-a bojkotovala zasedanje SO
Usaglasavanje ili "nepopularne metode"
Pacijenti pomazu kraljevacko zdravstvo
Blokade puteva do ispunjenja zahteva
Promene u "Ibarskim novostima"
Bugarin usmrtio decaka
Kultura - Novo u ediciji "Poezija, danas"


Ivan RajovicVreme sadasnje - pise Ivan Rajovic
Ljubise mi moga

   
Sudeci po onome sto se ovih dana dogadja u nasem gradu predsednik Skupstine opstine, direktor Agensa, narodni poslanik, specijalista , doktor itd. LJubisa Jovasevic je jedini i najveci krivac sto nam je ovako kako nam je, a toliko nam nista ne valja da je to bolno. Kako stvari stoje humani zatvor u Cupriji za njega bi bio nagrada a ne kazna , Hag takodje, pa bi ovog samozvanog i osvedocenog diktatora trebalo spaliti, nabiti na kolac ili pustiti da se ugusi u oblacima sopstvenog besta. Zapravo, poslednja, baksuzna 13 sednica Skupstine opstine Kraljevo, i sve ono sto se oko nje desavalo i jos uvek desava, samo je jos jedna kap u prepunoj casi zuci koju smo sa ovom novom vlascu dobili. Ali, pokusaj svaljivanja krivice na samo jednog coveka, pa makar taj covek bio i LJubisa Jovasevic, deluje dosta ruzno i govori o otvorenoj borbi za vlast na ovim nasim prostorima. Mozda LJupce ima svojih mana, kao i svaki zivi stvor, ali mu se ne moze osporiti postenje, znanje i dobra namera. To sto u ovoj zemlji, pa i nasem gradu, nista ne funkcionise, i to sto je primitivizam, prostakluk i neukost ovde uslov da bi neko bio nesto, sasvim je druga stvar. Tako smo dosli do toga da ova nesrecna lokalna vlast kojoj je narod dao mandat da radi sta hoce, radi protiv same sebe. Vladajuca koalicija koja bojkotuje samu sebe nas je pronalazak i specijalitet. U svemu tome, kako se prica, samo sto nije profunkcionisala nova lokalna vlast iz senke, vec se zna ko je sta. Na taj nacin ludilo koje nas je davno spopalo poprima sve ozbiljnije razmere Za to vreme pale su i ostavke direktorke i jednog broja urednika u nasoj IN kuci sto je samo jos jedan od dokaza kako u ovom gradu nista ne funkcionise, da li zbog LJubise ili zbog nekih drugih, to cemo tek da vidimo. Uglavnom, ocigledno je da je narod nezadovoljan i da u svemu ovome uzivaju samo glavni akteri, odnosno oni koji direktno ucestvuju u borbi za i oko vlasti. Krivica se, na zalost, svaljuje na sve one koji su ucestvovali u demokraskim promenama jos pre sest godina. Zato je potrebno jos jednom naglasiti da ova vlast nije ono sto smo tada hteli. Stavise, gotovo da niko od onih koji su ucestvovali u osvajanju demokratije danas ne ucestvuje u lokalnoj vlasti. Valja se podsetiti i toga da je sadasnji predsednik, nemam pojma cega, izdaao nalog svojim opstinskim odborima da bojkotuju demokratske proteste, sto su oni i ucinili. Isti ti, danas su na vlasti, sto je tesko objasniti, ali je cinjenica. Dakle, dok su se jedni borili za ideju, bili maltretirani, i dozivljavali sve ono sto moze da dozivi pravi borac za demokratiju u diktatorskom rezimu, drugi su timarili mace, pitone i ostale kucne i sumske ljubimce i dokopali se najvaznijih fotelja. Prema tome, za sve ovo sto nam se sada i ovde dogadja nisu "zasluzni" setaci i oni iz 96 i 97. zasluzne su mace.
  I da naglasim jos jedanput, vise je nego poznato da je DOS dobio mandat da skloni Milosevica, a ne da vlada, sto, kako se pokazalo , nije u stanju. Na zalost mnogima se dopalo da budu vlast pa su to shvatili kao svoju misiju u zemlji sljiva, izbeglih, prognanih i nezadovoljnih. U svakom slucaju hajka koja se digla protiv LJubise, stvar je koja se tice medjustranackih odnosa, samo se bojim, Ljubise mi moga, da lisice ne pojedu meso dok se vuk ganja.


Zbog nedostatka kvoruma odlozena 13. sednica Skupstine opstine Kraljevo - pise Boban Rajic
Odbornicka grupa DOS-a bojkotovala zasedanje SO

 - Vecina odbornika DOS-a, osim DSS-a, kao sto je najavljeno nije dosla na sednicu,
 - Na sednici bez kvoruma govorili predstavnici prisutnih odbornickih grupa,
 - Odbornicka grupa DOS-a bez DSS-a odrzala posebnu konferenciju za novinare na kojoj je najavila nova kadrovska resenja ili preduzimanje "nepopularnih metoda"
  Posto je prozivkom utvrdio da sednici prisustvuje samo 31 odbornik i da ne postoji kvorum za rad i odlucivanje (za koji je potrebno 36 od ukupno 70 odbornika), predsednik SO Kraljevo dr sci. LJubisa Jovasevic u skladu sa Poslovnikom, sazvao je ponovo, u roku od 10 dana, 13. sednicu lokalnog parlamenta. Ovo je epilog vec najavljenog bojkota 13. skupstinskog zasedanja od strane vecinskog dela Odbornicke grupe DOS-a, kao posledice dubokog neslaganja izmedju DSS-a i DS-a i ostalih stranaka u ovoj politickoj koaliciji.
   (NE)ODGOVORNI ODBORNICI
  Iako je javno vec sazvao narednu sednicu, dr sci. LJubisa Jovasevic izasao za govornicu i zbog, kako je rekao, "nedoumica koje su izazvala saopstenja dela OG DOS-a i duznosti da saopsti istinu", istakao : - Svi sefovi odbornickih grupa, sem gospodina Branka Krusevca iz DSS-a, iz razloga konsultacije sa njim, bili su pozvani uredno i na vreme! To se odnosi na predstavnika SPS-a, na predstavnika SPO-a, ali isto tako i na predstavnika ostatka DOS-a. Oni ce danas u 12 sati, po informacijama koje imamo, odrzati konferenciju za stampu gde ce napomenuti da po Poslovniku, tacka 68, nisu pozvani radi ove sedniice, a pozvanii su dva puta, na vrlo uobicajen nacin koji je bio u praksi zakljucno i sa ovom 13. sednicom. - S druge strane u sredstvima informisanja videli ste da je tri puta davan kandidat za predsednika IO SO od strane Demokratske stranke i da se pozivaju na ugovor. Ugovor je bio dogovor, ugovor nije potpisan. Demokratskoj stranci jeste u prvoj raspodeli unutar DOS-a pripalo mesto mandatara gradske vlade, ali to je bilo do onog momenta dok joj nije pripalo i mesto nacelnika Raskog okruga, to je bilo i do onog momenta dok nisu uspeli da izadju na lokalnu politicku scenu sa adekvatnim kandidatom koji bi bio podrzan od vas odbornika. Prilikom dolaska gospodina Sumarca, kao ministra gradjevina, koji je dolazio da obilazi Bogutovac sa kojim takodje imamo probleme kao sto znate, neki od vas su bili i priisutni prilikom blokade puteva, dosla je gospodja Radonjic kao predsednik OO DS i dala je predlog da g. Zvonko Obradovic bude mandatar gradske vlade. Ali, tada je rekla da ga ona predlaze, a da DS nece glasati za njega i na taj nacin ce eleminisati njega, to su verovatno njihove unutarpartijske borbe, da im ne bi pravio unutrasnje probleme. Ja nisam prihvatio da se na taj nacin g. Obradovic zrtvuje. Iza toga njihov predlog je bio g. Cabarkapa, a onda je bila predlog i ona sama i videli ste kako su prosli.
  - Koristim ovu priliku da se zahvalim prisustvu odgovornih odbornika koje su birali gradjani, bez obzira kome pripadaju ti odbornici. Oni su se pojavili jer mi imamo problem sa funkcionisanjem lokalne vlasti, ne sa funkcionisanjem Skupstine opstine koja je do danas redovno odrzavana. Danas nije odrzana zbog njihove blokade koju su najavili vec sa blokadom rada Izvrsnog odbora. Potrebno je zavrsiti 41. sednicu IO u ostavci pa nastaviti 42. jer preko 50 tacaka dnevnog reda jeste rezervisano za 42. sednicu IO. Tu se pominju i apoeni koje treba platiti kao kaznu belgijskim partnerima koji podizu ledaru za voce i preradu voca u Vrdilima i za ovo nece snositi odgovornost nijedan predstavnik lokalne samouprave sem predsednika IO koji je u ostavci. To sto nije hteo da drzi sednicu, sto nije hteo da uradi svoj posao, podrazumeva njegovu materijalnu odgovornost jer ce morati da nadoknadi stetu inostranim partnerima.
  - Koristim jos jednom priliku da se zahvalim svima vama jer vi ovde predstavljate gradjane Kraljeva. Mi ne vodimo ovde spoljnu politiku, mi ne vodimo u Kraljevu one relacije koje treba da budu izmedju Londona, i Berlina, i Beograda, i Vasingtona, mi smo ovde zaduzeni da sprovedemo one stvari od kojih zavisi zivot obicnog gradjanina jer su obicni gradjani, a i mi smo takvi, birali nas, a sutra cemo mi birati njih.
   ZA GINISA
  Zatim je predsednik Jovasevic pozvao i prisutne predstavnike ostalih odbornickih grupa da se obrate javnosti. Prvi se za rec javio Sreten Jovanovic, sef OG SPS-a i tom prilikom rekao:
  - Postovani gospodine predsednice, postovani odbornici, gle cuda 13. sednice SO Kraljevo i bas 13. da bude ovakva, ali valjda broj 13 ne bi ni bio ovako interesantan da se ne desavaju ovakve stvari bas na njemu. Odbornici SPS koji su izabrani od gradjana u ovu Skupstinu su prisustvovali svim dosadasnjim sednicama SO Kraljevo kojih je bilo 12. Bez obzira na sve dosadasnje price i na sva dosadasnja svrstavanja na jednu ili drugu stranu, mi smo i ovaj put zeleli zarad gradjana Kraljeva i posebno problema sa kojima se gradjani suocavaju , mi smo smatrali svojom gradjanskom duznoscu da prisustvujemo ovoj sednici i mi smo u ovom broju u kojem smo dosli prisutni ovde.
  - Mislim da se na ovoj sednici otkriva puno toga vise nego sto bi neko hteo da otkrije, a mislim i da se ne moze sakriti ono sto se zelelo sakriti. Po zavrsetku 12. sednice slusali smo u serijama nastupe svako vece, prvenstveno na TV Kraljevo, predstavnike skoro svih politickih opcija i partija koje su zastupljene u ovoj SO a i onih koje nisu, zeleci da na SO zarade neke politicke poene. Izmedju ostalog, od stranaka koje vrse vlast u ovoj Skupstini bilo je cak i reci da su spremni i za kompromise da bi se razresio problem, da bi doslo do nekog resenja. Ja sam to pre neki dan i govorio, da smo mi u proteklih 12 sednica kao odbornici SPS uvek bili za kompromise zato sto smo svoju ulogu odbornika veoma odgovorno shvatali i poverenje koje su nam gradjani Kraljeva dali. Ponovicu, ovde od pocetka za kompromise nisu bili oni koji su u SO imali i imaju 50 odbornika, koji skoro 10 meseci nisu mogli da izaberu svog predsednika Izvrsnog odbora, oni koji su cak u dosadasnjem IO postavljali pojedine kadrove a kojima je to bilo prvo zaposlenje u zivotu i to izbor za clana Izvrsnog odbora, za clana upravnog odbora i na mesto direktora!?
  - Ja bih postavio pitanje da li gde ima u svetu da aktuelna vlast bojkotuje sama sebe!? I, zaista, mislim da Kraljevo treba da udje u Ginisovu knjigu rekorda jer je prvo u svetu po tome da aktuelna vlast kojoj je narod dao poverenje bojkotuje samu sebe.
  - Ja cu da potenciram da ima puno problema. Mi se suocavamo ovih dana da gradjani Bogutovca, Vitanovca,protestuju. Ja sam sinoc bio na jednom sastanku u Vitanovcu sa kojeg gradjani apeluju da neko resava njihove probleme. Znaju oni da to nisu organi SO, ali zahtevaju od SO ciji su deo stanovnika da SO stane u njihovu zastitu, u zastitu njihovih prava. Jer, ocigledno je, bez obzira na sve napade koji su bili upucni na organe bivse vlasti, da od kada su ti organi otisli sa vlasti da se po pitanju pomoci porodicama, u izgradnji ostecenih kuca u NATO agresiji stalo. To je samo jedan od goruciih problema sa kojima cemo se verovatno suocavati jer znamo da postoji zahtev da se za sedam dana dodje do odluke, a ukoliko za sedam dana ne bude odgovora mi cemo se verovatno suociti sa blokadom celog grada!? O tome ova Skupstina u ovom sazivu, u ovom sastavu ili nekom sirem, verovatno mora da da neki svoj sud. Znam da ukoliko i dodje do nekog dogovora, verovatno mi kao odbornici SPS-a necemo imati neke velike dobiti, ali zaista ovom prilikom zelimo da apelujemo da se dodje da se razgovara. Kompromis i podrazumeva da se dodje da se razgovara, a na ovakav nacin necemo doci ni do kojeg resenja. Mi odbornici SPS-a smo ovde prisutni i bicemo prisutni u ovom gradu. Cekamo poteze onih kojima su gradjani dali 50 odbornickih mesta u ovoj Skupstini opstine Kraljevo, a to su odbornici DOS-a.
   "DOS NE POSTOJI"
  Darko Vilotijevic, zamenik sefa OG SPO, je istakao :
   "Postovani predsednice, postovani odbornici, ispred Odbornicke grupe SPO koja je i ovog puta dosla na sednicu SO Kraljevo, bez obzira sto je pod rednim brojem 13, ja bih rekao da broj 13 nije problem nego je problem koalicija DOS. DOS ocigledno da ne postoji, ali to je manje bitno koliko je bitno da su odnosi sa republickog nivoa konacno stigli na nas lokalni nivo! Ovog puta smo mi u blokadi. U blokadi su putevi, u blokadi su fabrike, u blokadama su bolnice, momentalno u blokadi je jedan grad od 130.000 ljudi koji ima 70 odbornika i vladajucu koaliciju od 50 odbornika - jednu suverenu vecinu. Medjutim, dogadja se da opozicione odbornicke grupe dolaze revnosno na Skupstinu ali grad ne moze da funkcionise.
  - Koliko su ti odnosi u DOS-u ili ostatku DOS-a bitni za ovaj grad vidi se sada. Od 9 predlozenih tacaka dnevnog reda 7 su kadrovska pitanja!? Ocigledno su njima i dalje na pameti samo kadrovski odnosi i gde ce ko zauzeti koju komisiju, koji upravni odbor, ko ce biti u gradskoj vladi, ko ne, i to trvenje koje traje vec godinu dana i vise dovelo je do toga da opstina ovog trenutka ne moze doneti mnogo bitnije odluke. Medju predlozenim tackama je i ona koja se odnosi na dve porodice, domacinstva koja su unistena u NATO agresiji 1999. godine a koja je na pretprosloj sednici kao dopuna dnevnog reda odbacena upravo od onih odbornika kojih danas nema ovde, tako da je i dalje najavljena blokada puteva u Bogutovcu i Vitanovcu, a verovatno i na drugim mestima, i bice opravdana. SPO ce se i pridruziti i pomoci im da ostvare svoja gradjanska prava. Bili smo pre par dana u Bogutovcu i gradjani sasvim opravdano traze posle tri godine od bombardovanja da im neko sredi, popravi kucu, da im omoguci da ne zive u stalama, da vrate dugove od po vise hiljada maraka za kakvu-takvu popravku kuca... Mi danas ne mozemo da donesemo bilo kakvu odluku vezano za to i za druge stvari vezane za opstinu. Mislim da je svim jasno o cemu se ovde radi, ali evidentno je, ma koliko to delovalo kao politicki zahtev, da su izbori neophodni, jer evo sada i kao gradjani ove opstine, ne samo drzave, osecamo sta znaci blokada jedne neodgovorne vlasti, jedne neodgovorne koalicije koja se bavi sama sobom. OG SPO ce uvek biti na raspolaganju za jedan revnosan rad, za jedan korektan rad i uvek ce Skupstina imati pomoc od odbornika SPO.
  Inace, predsednik SO Kraljevo dr sci. LJubisa Jovasevic, u izjavi za TV Kraljevo, rekao je da zbog nedolaska odbornika DOS-a na sednicu najvise trpe gradjani jer, pored pitanja popravke kuca ostecenih u NATO bombardovanju i duga belgijskom partneru za ledaru Vrdilima, nece moci da zapocne ni investicija izgradnje mosta na Ibru iz Skopljanske ulice za koju je zatvorena konstrukcija finansiranja, jer ta odluka mora da "prodje" kroz Izvrsni odbor i Skupstiinu.


Konferencija za novinare odbornicke grupe DOS-A U SO Kraljevo
Usaglasavanje ili "nepopularne metode"

  U ponedeljak, 8. aprila, tacno u podne, sat i po posle neodrzane 13. sednice Skupstine opstine Kraljevo konferenciju za novinare odrzala je Odbornicka grupa DOS-a (OG DOS) u SO Kraljevo. Tom prilikom, u prisustvu ovlascenih predstavnika OG DOS-a i predstavnika politickih stranaka koje cine ovu Odbornicku grupu, javnost je obavestena "o hronologiji dogadjaja koji su doveli do izostanka odbornika DOS-a sa ovog zasedanja Skupstine opstine Kraljevo".
   KRSENJE STATUTA
   U saopstenju za javnost koje je procitao Vukomir Mitrovic,sef OG DOS-a, se kaze :
  "Nakon svega sto se desavalo na nekoliko zadnjih sednica SO Kraljevo a odnosi se na iizbor odnosno neizbor predsednika i clanova Izvrsnog odbora i permanentno krsenje Statuta i Poslovnika o radu SO Kraljevo Odbornicka grupa DOS-a je u poslednjih 15 dana donela sledece odluke :
  1. Na sednici OG DOS-a od 25. 03. 2002. godine doneta je odluka da se pokrene postupak smene predsednika Skupstine opstine Kraljevo.
  2. Na sednici OG DOS-a od 3.04.2002. godine doneta je odluka da se ne prisustvuje na zakazanoj sednici SO Kraljevo 8.04.2002. godine. Razlozi : Prilikom sazivanja sednice SO Kraljevo za 8.04.2002. godine predsednik SO Kraljevo je prekrsio clan 68 stav 1 Poslovnika o radu SO Kraljevo koji predvidja obavezno konsultovanje sefova odbornickih grupa pri sastavljanju dnevnog reda.
  3. Predlog je OG DOS-a strankama koje predstavljaju DOS u Skupstini opstine Kraljevo da po hitnom postupku usaglase stavove i predloze konkretna resenja, odnosno daju predloge za sve funkcije u lokalnoj samoupravi. Svi predlozi moraju da prodju proceduru izbora na OG DOS-a po Poslovniku o radu Odbornicke grupe.
  4. Ukoliko se ne ispostuje odluka OG DOS-a, postujuci i predloge ostalih odbornickih grupa kao njihovo statutarno pravo, OG DOS-a ce pokrenuti druge mozda nepopularne ali verovatno efikasnije metode za sredjivanje stanja u lokalnoj samoupravi a vodeci racuna o interesima gradjana i dostojanstvu odbornika koji predstavljaju gradjane u svojim izbornim jedinicama."
   NEBLAGOVREMENI POZIV
   Vukomir Mitrovic je demantovao izjavu predsednika SO Kraljevo dr LJubise Jovasevica da su sefovi odbornickih grupa bili na vreme obavesteni i pozvani na konsultacije u vezi sazivanja 13. sednice.
  - Ja nisam bio obavesten jer predsednik je 15 dana ranije zakazao Skupstiinu, odredio termin, sastavio dnevni red i poslao materijal odbornicima. Normalno, ja sam zakazao OG DOS-a za 3. april, znaci tri dana unapred obavestio sve odbornike, i ta sednica OG DOS-a je odrzana 3. aprila i na njoj su donete sve navedene odluke. Tek posle toga, tek. 4. aprila, kad je cuo za odluku OG DOS-a, predsednik SO je telefonom zvao da ja dodjem na konsultacije vezane za Skupstinu. Medjutim, vec je bilo kasno, jer je OG DOS-a donela navedene odluke. Znaci, ne stoji konstatacija da bio obavesten i da je taj konsultativni sastanak odrzan.
  Na konferenciji za novinare je istaknuto i da lokalna samouprava funkcionise bez obzira na sve ove probleme i da je sazvana naredna sednica Izvrsnog odbora SO na kojoj ce biti razmotrena sva u medjuvremenu prispela i obradjena pitanja, odluke i resenja.
  U vezi sa inicijativom za smenu predsednika SO Kraljevo, naglaseno je da ce OG DOS-a najpre od svih clanica DOS-a zatraziti i usaglasiti predloge kandidata za novog predsednika Skupstine, predsednika i clanove Izvrsnog odbora SO Kraljevo, a tek zatim prikupiti potpise, podneti predloge i uci u statutarnu i poslovnicku proceduru za njihov izbor, obezbedjujuci potrebnu vecinu za glasanje.
  Receno je i da nijedna od stranaka DOS-a ne zeli uvodjenje privremenih mera u SO Kraljevo, ali da "predsednik SO Kraljevo dr LJubisa Jovasevic svojim ponasanjem, ne verbalno, kao da to nastoji, stalno krseci Statut i Poslovnik o radu i preveci konfuziju pre i u toku sednica, upadanjem u rec i oduzimanjem reci odbornicima i na druge nacine, po principu "Sto gore - to bolje" . "On ne priznaje Vladu Srbije, ali ni nas odbornike DOS-a zahvaljujuci kojima je dosao na ovu i sve druge funkcije, pa bi bilo posteno da te funkcije vrati, a mi cemo, kad postignemo dogovor o svim kadrovskim resenjima, o tome obavestiti javnost, kao sto je Nova Srbija i obecala", rekao je odbornik NS Zvonko Terzic.
  "I danas ste bili svedoci krsenja Statuta i Poslovnika jer na sednici nije biilo kvoruma, sednica je zakazana za sledeci termin, ali je zasedanje nastavljeno davanjem odredjenih komentara, sto mislim da nije proceduralno ispravno, jer je to fakticki bila konferencija za stampu sefova OG koji su danas bili na sednici" - napomenuo je Vukomir Mitrovic (DS). Odbornik Gordan Vasiljevic (DS) je dodao da nije tacna informacija predsednika SO da je faksom zatrazeno oduzimanje mandata samo Draganu Kiticu (SD) jer je istim faksom zatrazeno i oduzimanje mandata odborniku dr Zarku Obradovicu (SD) ali da to predsednik Jovasevic nije pomenuo, "verovatno zato sto je dr Obradovic bio prisutan na sednici".
  "Mi ovakvo stanje ne mozemo prolongirati u nedogled, vec bismo u nekom roku od mesec dana morali da se dogovorimo o svim ovim kljucnim mestima i ukoliko se dogovorimo, mi idemo, znaci, na Skupstinu i sasvim smo sigurni da ce ta resenja biti izglasana", rekla je Gordana Tosic (NS).
   "Stav DHSS koja u SO Kraljevo ima 3 odbornika je jasan : DHSS je bila i ostaje u DOS-u, a ako ne bude zeljenog kompromisa sa DSS-om moguce je uvodjenje privremenih mera u SO Kraljevo" - istakla je Radojka Savic (DHSS).
  Zoran Nikolic, predsednik OO ND - Pokret za Kraljevo, rekao je da resenje OG DOS-a nije u privremenim merama u SO Kraljevo vec u obezbedjivanju vecine za nove izbore odgovornih funkcionera u SO Kraljevo, ali da su "neki vec poceli i prevremenu predizbornu kampanju za prevremene lokalne i parlamentarne izbore, kao blede kopije, po ugledu na stranacke prvake na republickom i saveznom nivou koji se time bave vec vise od godinu dana umesto da resavaju konkretne zivotne probleme gradjana". On je porucio "prijateljima u DSS" da ce "novi izbori uspostaviti i nove odnose izmedju onih koji u politiku ulaze kao nacionalno ostrasceni i onih koji joj pristupaju sa najvecom dozom gradjanskog i zivotnog realizma, u interesu svog grada i opstine".
  Najzad, na pitanje ovog novinara o stavu DOS-a povodom optuzbe nekih sefova OG na 13. sednici SO Kraljevo da je "bojkotom ove sednice OG DOS-a odgovorna za neresavanje problema gradjana ostecenih u NATO-bombardovanju zbog kojiih su usledile blokade puteva u Bogutovcu i Vitanovcu", Vukomir Mitrovic je odgovorio da se OG DOS-a tim povodom "ne oseca odgovornom zato sto je predsednik SO sazvao 13. sednicu SO pre ovih blokada i to iskorisceno za obracun sa nama i podilazenje gradjanima", kao i da ce na sazvanoj sednici IO SO Kraljevo biti razmatrana sva pitanja od intreresa za gradjane.


 Posto su neki novinari primetili da je na 13. sednici SO Kraljevo bio prisutan 31 odbornik i da je za kvorum trebalo 5 odbornika sto bi moglo da se dogodi ako bi na sednicu dosla i preostala 3 odbornika SPS-a, 1 JUL-a i 1 SPO-a i upitali kako OG DOS-a misli da obezbedi vecinu za svoje odluke, predstavnici OG DOS-a su odgovorili da su na 13. sednicu dosli i 5 odbornika DOS-a (Tomo Otasevic i Ilija Radojevic (SDS), dr Zarko Obradovic (SD), Jovan Ivanovic (NDS) i Aleksandar Terzic), ne postujuci odluku OG DOS-a od 3. aprila o nedolasku na zasedanje i da ce o tome biti reci na narednoj sednici ove Odbornicke grupe, ali i da medju odbornicima DSS-a ima onih koji su toj stranci pristupili samo "iz odredjenih interesa, zbog toga sto im je dr Jovasevic licno nesto obecao ili omogucio a ne zbog gradjana, biraca".



Dugovanja pritisla Z.C. "Studenica" - pise Predo Markovic
Pacijenti pomazu kraljevacko zdravstvo

   Na predlog Strucnog kolegijuma Zdravstvenog centra "Studenica" Upravni odbor ove ustanove je doneo odluku da prilikom prijema u Hirursku bolnicu, pacijenti ucestvuju sa donacijom od 1.000 dinara. Odluka se odnosi na pacijente koji su osigurani kod Zavoda za zdravstveno osiguranje u Kraljevu, a nece se primenjivati na trudnice, decu i studente, napisano je u njoj.
   Dr Dragisa Kostic, direktor Hirurske bolnice je upoznavajuci javnost sa ovakvom odlukom objasnio da ce ona omoguciti Kraljevcanima bolje i efikasnije lecenje.
   -Suoceni smo sa ogromnom nestasicom u materijalu, pogotovu u sanitetskom. Da pacijent ne bi po privatnim apotekama kupovao los materijal, a da bismo mu omogucili ono sto je kvalitetno i dobro, smatramo da je bolje da ga kupi bolnica, kaze dr Kostic.
   Vecina pacijenata nije bila upoznata sa novim uslovima za prijem u Hirursku bolnicu. Pacijenti koji vec mesecima primaju injekcije, obavljaju laboratorijske analize i sami kupuju spriceve, igle i dr. , bili su zateceni odlukom kojom postaju i donatori Hirurske bolnice u slucaju da moraju i da leze u njoj.
   Dr Dragisa Kostic je sutradan, u drugom obracanju javnosti objasnio zbog cega se rukovodstvo bolnice odlucilo na ovakav korak.
   - Odluke se odnosi samo na one koji hoce da budu odmah i brzo operisani. Sto se tice hitnih intervencija i operacija, one ce se sigurno raditi i za to mora da bude materijala, jer raspolazemo odredjenim rezervama da takvu intervenciju mozemo da ,,pokrijemo,,. Za one, koji su socijalno ugrozeni, mi cemo se potruditi da nadjemo nacin da im pomognemo, rekao je dr Kostic, naglasivsi da je odluka zakonita , da je oko njenog donosenja konsultovano Ministarstvo za zdravlje, kao i da se ovakav vid participacije sprovodii u drugim centrima u Srbiji, na ovaj ili slican nacin, ali da se samo ZC ,,Studenica,, opredelio za podizanje ovakve odluke na zvanican nivo.
   Medjutim, ima i lekara koji se ne slazu sa odlukom rukovodstva ZC ,,Studenica,,. Dr Dragan Arsic, bivsi direktor centra, smatra da Upravni odbor nije bio nadlezan za donosenje ovakve odluke.
   - Za ovo je nadlezna Skupstina Srbije i ovde se radi o dopunskom osiguranju, koje mora da bude regulisano zakonom. Ovakvom odlukom se pacijenti dovode u neravnopravan polozaj. Odluka je nezakonita i ne resava problem kraljevackog zdravstva i onaj ko poznaje zakon nece platiti tih 1.000 dinara, kaze dr Arsic.
   ZC ,,Studenica,, duguje oko tri miliona nemackih maraka. Od osam miliona dinara neophodnih za troskove, kraljevacka bolnica mesecno dobija nesto vise od 1,5 miliona dinara. Zbog blokade ziro racuna, Republicki zdrastveni zavod je nagovestio zatvaranje bolnice, tako da je prema recima rukovodstva, odluka o donaciji od 1.000 dinara, jedna od preventivnih mera za njeno elementarno funkcionisanje.

Ivan RajovicZbog neisplacenih posledica bombardovanja - pise Ivan Rajovic
Blokade puteva do ispunjenja zahteva
   
PKao sto je bilo najavljeno, mestani Bogutovca su blokirali Ibarsku magistralu u znak protesta sto Vlada Srbije nije ucinila nista kako bi ovim ljudima bile sanirane posledice i nadoknadjena steta od NATO bombardovanja u tom kraju.
   Nezadovoljni mestani Bogutovca isticu da stete od NATO bombardovanja 1999. godine jos nisu sanirane, osim sto je tokom predizborne kampanje Direkcija za obnovu Srbije izgradila novu zgradu osnovne skole.
  Inace, zahteve da se posledice saniraju i steta naknadi mestani Bogutovca su uputili i srpskom premijeru Zoranu Djindjicu obrazlazuci to cinjenicom da su avioni NATO gadjali skladiste "Beopetrola" u Bogutovu prvi put 4. aprila 1999. godine, a do zavrsetka bombardovanja na Bogutovac je baceno 97 eksplozivnih naprava.
  Bogutovcani su od Vlade trazili da se ustanove novi kriterijumi za procenu ratne stete i da se sanira steta na kucama koje su pogodjene za vreme bombardovanja. "Novac od sanacije dajte za sanaciju", "Dosta je bilo cekanja",Necemo vise komisije, hocemo finansije",'Uranijum 238 osiromasen - narod uplasen", " Do 4. aprila Bogutovac, od 4. aprila 1999. Bombaj, Nagasaki i Hirosima" samo su neke od poruka na transparentima sa kojima su Bogutovcani izasli na put nastojeci da paznju odgovornih skrenu na svoj problem. Kritikujuci dosadasnji odnos vlasti mestani kazu kako su do sada samo komisije dolazile, ali da niko nista nije davao i traze da se samo ratna steta vrati i nista drugo. Dogovor je, kako tvrde, bio da se naprave 32 kuce, ali je napravljeno samo 17. Dve zaostale neekslodirane bombe jos nisu uklonjene, niti se zna kada ce to biti ucinjeno.
  Predsednik SO Kraljevo dr LJubisa Jovasevic i predstavnici lokalne vlasti su se odazvali pozivu i posetili Bogutovcane koji su im saopstili kako su ogorceni na izostanak radnika "Beopetrola" firme zbog koje je , kako smatraju, nesreca i zadesila Bogutovac. Ukoliko se zahtevima Bogutovcana ne odgovori , receno je, blokada puta ce se nastaviti za sedam dana i trajace bez prekida, sve do ispunjenja zahteva.
  U slicnoj akciji, koja je bila i gest solidarnosti sa mestanima Bogutovca, i mestani sela Vitanovac, na putu Kraljevo-Kragujevac, blokirali su od 14 do 16 casova put kroz svoje selo, a razlog za to je, kako su objasnili, protest zbog neisplacene odstete za materijalnu stetu koju su pretrpeli za vreme bombardovanja NATO. Zapravo, kako su rekli, oni od Vlade traze da ispuni obecanje koje je dato pri dolasku na vlast, a tada im je govoreno kako ce sve biti sanirano. Prosle su tri godine, a samo je prethodna vlast napravila jednu kucu, a jos 55 kuca bi trebalo da se sanira. Pojedinci , koji su imali novca, o svom trosku su renovirali porusene kuce, mada je bilo i onih koji su, u nedostataku para za sanaciju, ziveli u svinjcima i stalama.
  Ukoliko u naredne dve nedelje niko iz republicke vlade ne bude reagovao i mestani Vitanovca su zapretili da ce svakodnevno blokirati deo puta koji prolazi kroz njihovo selo.


Promene u "Ibarskim novostima" - pise Dragan Bajovic
Direktor i saradnici podneli ostavke
 
  Direktor i glavni i odgovorni urednik Javnog preduzeca za informisanje (JP) "Ibarske novosti" u Kraljevu Radmila Veskovic juce je osnivacu preduzeca Skupstini opstine podnela ostavku na tu funkciju.
  U kratkom obrazlozenju, gospodjica Veskovic navodi da su "razlozi mnogobrojni, slozeni i razlicitog porekla". "Ocito, nastavlja ona, da mnogi ljudi u okruzenju nisu spremni za vreme koje trazi korenite promene, kako u shvatanju uloge novinarstva, tako i rukovodjenja."
  Danas su ostavke podneli i Dragan Rajicic, odgovorni urednik TV Kraljevo, Ivana Popovic, odgovorni urednik Radio Kraljeva, i Elizabeta Todorovic i Dejan Matic, urednici informativnog programa tih medija. Oni smatraju da ne mogu dalje obavljati te duznosti zato sto su imenovani od strane direktora Radmile Veskovic, koja je podnela ostavku. Odgovorni urednik "Ibarskih novosti" Ivan Rajovic, koji je imenovan u vreme kada je ovde na vlasti bila Koalicija "Zajedno", koji je bio urednik opozicionih "Kraljevackih novina", dopisnik "Nase borbe", a sada "Danasa", ne zeli, kako je izjavio za Tanjug, da podnese ostavku "zato sto nije deo tog tima".
  JP "Ibarske novosti" u Kraljevu osnovano je 1947. godine. Do 1970. izlazio je istoimeni list. Te godine preduzece je osnovalo radio-stanicu, a 1992. i televizijsku stanicu. Ta dva medija, prema nedavnim istrazivanjima Agencije "Strateski marketing", su najslusaniji i najgledaniji u grupi lokalnih radio i televizijskih stanica u Srbiji.


Crna hronika
Bugarin usmrtio decaka
  
PPetnaestogodisnji Jasari Gasi iz Kraljeva preminuo je od povreda zadobijenih u saobracajnoj nesreci koja se dogodila u ponedeljak na jednoj od najprometnijih gradskih raskrsnica nedaleko od samog centra grada. Kamionom hladnjacom, kojim je Gasi usmrcen, upravljao je bugarski drzavljanin Nikolaj Nikolov.
   Alko test na mestu udesa pokazao je da vozac nije imao alkohola u krvi. A, kako je izjavio istrazni sudija Opstinskog suda u raljevu Miroljub Vujovic, Nikolovu ce naknadno biti izvadjena i krv, a vozilo ce biti upuceno na tehnicki pregled kako bi se, na osnovu eventualnih ostecenja, ustanovilo kako je doslo do kontakta.
   Posle saslusanja Nikolova i uvida u zapisnik sa lica mesta istrazni sudija ce odluciti da li ce vozacu koji je ubio decaka biti odredjen pritvor ili ce mu biti omoguceno da se brani sa slobode.

Narodna biblioteka - Kraljevo - pise Bojana Milosavljevic
Novo u ediciji "Poezija, danas"
  
Predstavnicima medija u Kraljevu u sredu je prezentovana 11. knjiga "Poveljine" edicije "Poezija, danas" koja je pokrenuta jos 1997. godine i tokom trajanja zapazena po probirljivosti njenih urednika, jer je do sada objavila odabrana dela ne samo kraljevackih autora, nego i onih sa sirih prostora. Valja napomenuti da je prethodna zbirka iz ove edicije, "Tacni stihovi," Zivorada Nedeljkovica nedavno dobila prestiznu "Zmajevu nagradu," kao najbolje poetsko delo objavljeno u prethodnoj godini.
   Osim samog autora, koji zivi u Subotici i kojem je ovo peta knjiga pesama (prethodne su mu objavili Matica srpska i Prosveta), zvanicama u Narodnoj biblioteci obratio se knjizevni kriticar i urednik edicije Dragan Hamovic, koji je, izmedju ostalog, o Kuburicevoj novoj knjizi rekao:
   - Ako bih pokusao da izaberem kratki slogan da stoji uz stihove Djordja Kuburica, licio bi na predizbornu krilaticu pobednika na proslim izborima za predsednika Srbije. Glasio bi: "I tekst i svet." Ni stvarnost teksta ni stvarnost sveta kod Kuburica ne odnose prevagu jedna nad drugom, makar ne zadugo: "tako zivot, tako svet smenjuje tekst" - reci ce u pesmi "Kao kada u smiraj," pa ce potom u pesmi u prozi "Hoochie Coochie:" "Ima li iceg osim sveta? Tekst. Ima li iceg osim teksta? Jedino apokalipsa i poneki gitarski rif."… Pri kraju Kuburiceve pesme "Putovanje" citamo: "Nista ne zapisujem - svet nece u tekst." U tome i lezi osnovna razlika i prednost Kuburicevog pesnickog nastupa naspram mnogih savremenika koji se bave knjizevnim tekstovima. Ako svet "nece u tekst" i ne treba tamo da prelazi. Ako, opet, insistira na tome, ako "hoce u tekst" tu je Kuburic da ga, bez nasilja, prevede u skroviste teksta. Neizbezne pesnicke rekvizite svoga vremena nose pesme u zbirci "Razglednici nocne ptice." Djordje Kuburic bio bi uverljiv pesnik i sa sasvim drugacijim rekvizitima. Rec je o posedovanju one lirske supstance, koja se ocituje u pojedinosti, u slici, u interakciji slika koje u jeziku zadobijaju svoj miris i ukus. To moze potvrditi svaki pazljiviji citalac ove poezije. Od pesnika Kuburica - dovoljno."
   Prigodnim recima obratio se i suboticki pesnik, izrazivsi zahvalnost svom najnovijem izdavacu. Kuburic, u svojoj dosadasnjoj poetici vrlo sklon i poeziji u prozi, procitao je nekoliko pesama iz svoje upravo objavljene zbirke.


 

MailboxIbarske novosti mailbox: Ivan Rajovic

 

__________________________Ibarske_novosti_RTV_Kraljevo__