30. avgust 2002.godine

Nedeljni list u izdanju Javnog preduzeca za informisanje ,, Ibarske novosti"- Kraljevo. Adresa Redakcije: ul, Cika LJubina br. 2. Direktor i glavni i odgovorni urednik: Slavko Janosevic. Odgovorni urednik: Ivan Rajovic; Tehnicki urednik: Stojan Petkovic. Redakcija: Zoran Bacarevic (sport), Dragan Vukicevic (privreda), Predrag Markovic (drustvo), Milan Pantovic (gradska i selo), Slobodan Rajic (politika), Marko Slavkovic (Strsljen i reportaze), Bojana Milosavljevic (kultura), Milisav Radovanovic (fotoreporter). Predsednik Upravnog odbora: Gordana Vuckovic. Telefoni: direktor i glavni i odgovorni urednik 312-504, odgovorni urednik 312-507; Pravna i opsta sluzba 312-505; Oglasno odeljenje 312-503. Godisnja pretplata 1.040 dinara. Za inostranstvo- Evropa 3.120 dinara. Amerika i Australija 4.160 dinara. Ziro - racun: 41800- 603-5 - 21 kod Sluzbe za platni promet Kraljevo. Kompjuterska obrada ,,Ibarske novosti". Stampa DD ,, Slovo" Kraljevo, Vojvode Stepe 45. Telefon: 036/332-312. List izlazi petkom, rukopisi se ne vracaju.

Uvod - Srpski Dzon Vejn i druga sita
Nova "Juga" - razvlascena i privremena
Obavestenja - Konferencije za stampu - Saopstenja
Prikupljanje potpisa za predsednicke kandidate - Ispunjene zadate kvote
Novosti iz Usca
"Neverne bebe" i verne masine
Kultura: Na zavrsetku Likovne kolonije Studenica
Sport: "Bubamari" pehar sa Karpata


Lista nadrealista - pise Bojana Milosavljevic
Srpski Dzon Vejn i druga sita

   PCak i onome ko ima preca posla neizbezno je da razmislja o predstojecim predsednickim izborima u Srbiji, kako ne bi pokazao prostacku neobavestenost, inace, tako neprilicnu nama, za politiku talentovanim, Srbima. Vec sam cula procene da od svih predsednickih kandidata najbolji rejting i izglede ima glumac Bata Zivojinovic. Toliko je u Drugom svetskom ratu sam pobio Nemaca a naroda i gradova oslobodio, da je to bezmalo vise nego citava antifasisticka koalicija. Onda, ne treba da zaboravimo da je i Amerika za predsednika imala Ronalda Regana, jednog obicnog, cak trecerazrednog holivudskog glumca, koji po lepoti i kaskaderskoj umesnosti nije bio ni prineti ovom srpskom Yonu Vejnu. Izborni stab Bate zvanog "Valter" trebalo bi da osmisli njegovu kampanju, narocito sa bilbordima i ovom "glumcinom" u prugastoj tangi (obavezan je, pritom, i hekler u rukama). Dobro je, zarad opsteg cirkusa, a na veselje biracima, da se i Vojkan Kostunica najzad probudio i na vreme podneo kandidaturu za predsednika Srbije. Po umesnosti i odmerenosti Vojce ce, ako pobedi, sigurno da nadmasi sadasnjeg predsednika Srbije.
Najdopadljivije se za sada predstavlja lider Stranke srpskog jedinstva - Borislav Pelevic, profesor kik - boksa. On je, na primer, glatko obecao, ako postane predsednik, povecanje plata zdravstvu i skolstvu za svih sto posto. To je zato sto je izgleda, siroma' , i sam bio prosvetni radnik, pa je jeo taj njihov hleb od sedam kora. Problem je jedino u tome sto bi te nove pristojnije plate lekarima i nastavnicima, kaze, namakao iz realnih izvora - profita nasih uspesnih fabrika, kakve mi, kao sto znamo, nemamo. Pelevic zvani "profesor" ipak nema narocite izglede, jer se ministar prosvete i sporta Gasa Knezevic najzad priklonio svojim podredjenima. Bas pre neki dan pozvao je vladu da zaposlenima u skolama poveca plate, sto je krajnje oprecno njegovom cvrstom stavu od prosle jeseni da ce siroti prosvetari jos dve godine da sanjaju o blagostanju zvanom - pet stotina maraka mesecnih primanja. Uprkos tome sto ga deo javnosti optuzuje za maloletnicki "ruzicasti balet" u kampu Ministarstva u Sremskoj Mitrovici i trazi njegovu ostavku, ministar Gasa je najzad povukao jedan pravi potez - stao na stranu prosvetnih sindikata koji traze povecanje plata od 2 hiljade po glavi. Cini mi se da su prosvetni radnici u celini krajnje detinjasti i neozbiljni, jer se bune za tamo neku situ, umesto da su objavili zahtev za sto posto povecanja. Zar ovom drustvu koje tezi progresu i obrazovanju nije bolje da nastavnike plati na mostu, umesto na cupriji, kako glavno uciteljsko nacelo i diskreciono pravo, zvano davanje ocena, ne bi dospelo na trgovacku berzu?
Od predizbornih obecanja, a narocito faca koje su vec pocele da ih dele, mogao bi da se napise podobar zbornik. Tu bi, na primer, bilo mesta za prefinjenost jednog Labusa i njegove vodonose - guvernera i ministra finansija, kao i za "malog Milosa Obrenovica" iz Cacka. Ono sto ce da bude krajem meseca nas u Kraljevu doticace se koliko i ostalih u Srbiji. Obradovala me je prekjucerasnja sednica Izvrsnog odbora SO Kraljevo sa glavnom tackom dnevnog reda - preuredjenje glavne ulice u pesacku zonu kao iz bajke, a vise od toga - impresija kolege-izvestaca: to kako su se nacelnik Raskog okruga i predsednik Skupstine opstine lepo medjusobno slusali i razgovarali. Tako se moglo odavno, a da smo znali da ce bas tako i da bude - trebalo je da jos pre dve godine raskopamo celo Kraljevo.
Povratak na vrh strane


Sta donose predlozi Ustavne povelje drzavne zajednice Srbije i Crne Gore- pise Boban Rajic
Nova "Juga" - razvlascena i privremena

   Izabrana posebna savezna Komisija jos nije usaglasila tekst Ustavne povelje buduce drzavne zajednice Srbije i Crne Gore. U medjuvremenu su se pojavila jos dva predloga ovog dokumenta: zajednicki predlog vlada Srbije i Crne Gore i predlog koalicije "Za Jugoslaviju".
   Zajednicki predlog vlada Srbije i Crne Gore pod nazivom Ustavna povelja drzavne zajednice Srbija i Crna Gora kao i ostala dva, u skladu sa Beogradskim sporazumom, sadrzi minimum zajednickih funkcija dve drzave, razvrstanih u 21-nom poglavlju.
   Prema ovom predlogu, "stvara se drzavna zajednica sa nazivom SRBIJA I CRNA GORA, zasnovana na ravnopravnosti dve drzavne clanice, drzave Srbije i drzave Crne Gore". Novostvorena drzavna zajednica ima zastavu (sadasnja trobojka sa apliciranim grbovima dve drzave na belom donjem polju), himnu ciji je sadrzaj sublimacija himni dve drzave i grb koji cine grbovi dve drzave u zajednickom polju.
   Na teritoriji drzavne zajednice koja je nepovrediva, prema tekstu predloga, obezbedjuje se funkcionisanje zajednickog trzista zasnovanog na trzisnoj ekonomiji, slobodnom preduzetnistvu, konkurenciji i zastiti svojine, slobodnom kretanju ljudi, robe, usluga i kapitala. Ako jedna od drzava clanica smatra da je zajednicko trziste naruseno, ima pravo da to pitanje pokrene kod Evropske unije.
   Administrativni centar zajednice je Beograd gde je i sediste Skupstine i Saveta ministara (Vlada), dok je sediste Suda Srbije i Crne Gore u Podgorici. Drzavljanstvo je u nadleznosti drzava clanica s tim sto su drzavljani drzava clanica istovremeno i drzavljani Srbije i Crne Gore, sa istim pravima osim izbornog prava. LJudska i manjinska prava, odnosno prava i slobode predvidjeni Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i drugim slicnim dokumentima primenjuju se neposredno uz odgovornost drzava clanica, dok medjunarodno pravo ima primat nad pravom Srbije i Crne Gore. Srbija i Crna Gora je subjekt medjunarodnog prava, dok drzave clanice mogu zakljucivati medjunarodne ugovore i biti clanice medjunarodnih organizacije u kojima se ne trazi medjunarodni subjektivitet.
   Nadleznosti novostvorene drzavne zajednice regulisane su popisom nadleznosti njenih organa (clanice joj mogu poveriti i dodatne nadleznosti) a finansiraju se zajednickim izdvajanjima (zajednicki budzet) iz budzeta drzava clanica, srazmerno bruto nacionalnom proizvodu, na predlog drzava clanica.
   Skupstina Srbije i Crne Gore ima suzene nadleznosti. Odlucuje o Ustavnoj povelji i njom osnovanim institucijama, medjunarodnim odnosima i primeni medjunarodnog prava, vojnim pitanjima i odbrani, utvrdjivanju granica, standardizaciji, politici useljavanja i viznom sistemu, ratifikaciji medjunarodnih ugovora i zajednickom budzetu. Skupstina je jednodomna i cini je 81 poslanik od kojih 59 iz Srbije i 22 iz Crne Gore, izabranih po izbornim zakonima drzava clanica, sa mnandatom od 4 godine. Skupstina donosi odluke vecinom glasova s tim da je za odluku glasalo najmanje po 12 poslanika iz obe drzave clanice.
   Predsednika drzavne zajednice za tu funkciju predlazu zajednicki predsednik i potpresednik Skupstine, bira ga Skupstina i ne moze biti uzastopno iz iste drzave clanice. Savet ministara predlaze predsednik drzavne zajednice, bira ga Skupstina i cini ga odgovarajuci broj ministara. U medjunarodnim istitucijama primenjuje se princip pariteta putem rotacije. Vojska Srbije i Crne Gore je pod pod demokratskom i civilnom kontrolom i njom komanduje Vrhovni savet odbrane, s tim sto regrut sluzi vojni rok u svojoj maticnoj drzavi osim ako ne zeli drugacije, dozvoljen je prigovor savesti, a sudovanje o vojnim pitanjima se vrsi pred civilnim sudovima.
Sud Srbije i Crne Gore cini jednak broj sudija iz obe drzave clanice i on resava medjusobne sporove drzava clanica i njihovih institucija i po zalbama gradjana i pravnih subjekata. Predlogom Povelje predvidjena je uskladjenost zakona i nadleznosti dve drzave. Imovina SRJ u inostranstvu postaje imovina Srbije i Crne Gore, a imovina na teritoriji drzava clanica njihova svojina.
   Povelja stupa na snagu kad je usvoje skupstine Srbije i Crne Gore i u istovetnom tekstu usvoji i proglasi Skupstina SRJ. Veoma je znacajno 20. poglavlje kojim je predvidjeno da drzave clanice po isteku perioda od tri godine imaju pravo da pokrenu postupak za promenu drzavnog statusa, odnosno za istupanje iz drzavne zajednice Srbije i Crne Gore.
   Predlog koalicije Za Jugoslaviju (SNP, SNS i Narodna stranka C. Gore) slican je predlogu dve vlade i takodje instistira na potpunoj ravnopravnosti drzava clanica i njihovih gradjana. Ovaj predlog, medjutim, tretira novu drzavnu zajednicu kao jedinstveno privredno i trzisno podrucje, uz punu uskladjenost monetarne, trgovinske i carinske politike, predvidja neposredne izbore za poslanike Skupstine po proporcionalnom sistemu, vecinski nacin odlucivanja i daleko sira prava Skupstine, predsednika drzavne zajednice, vlade i drugih zajednickih organa.
Povratak na vrh strane


Presskonferencija OO Nove demokratije - Pokret za Kraljevo
Uspesno usaglasavanje
   "Predsednistvo koalicije DAN, na sednici odrzanoj 26. avgusta u Beogradu, razmatralo je predlog Glavnog odbora Demokratskog centra da se prof. dr Dragoljub Micunovic kandiduje za predsednika Republike Srbije i tom prilikom su predstavnici Nove demokratije i Demokratske alternative podrzali ovaj predlog imajuci u vidu da je prof, dr Dragoljub Micunovic zadrzao pravo da se o svojoj kandidaturi naknadno izjasni, pa je Predsednistvo DAN-a zakljucilo da konacnu odluku o kandidaturi prepusti prof. Micunovicu", receno je na prekjucerasnjoj konferenciji za novinare Opstinskog odbora Nove demokratije - Pokreta za Kraljevo. Uz ovu odluku, Predsednistvo je, kako je istakla Tatjana Premovic, clan IO ND PKV, definisalo 10 principa koje buduci predsednik Srbije treba da obezbedi, kao sto su ocuvanje drzavne zajednice Srbije i Crne Gore, stvaranje drzavnog programa oporavka i razvoja zemlje, smanjenje tenzija i politicka stabilnost, ustavno odredjivanje Srbije kao demokratske zajednice po evropskim standardima, decentralizacija drzave, efikasno resavanje problema Kosmeta i raseljenih lica, objavljivanje rata kriminalu i korupciji, socijalna zastita gradjana u procesu tranzicije, puna kontrola sluzbe bezbednosti i stvaranje uslova za cvrsce povezivanje matice i dijspore.
   Na preskonferenciji je saopsteno da su predstavnici clanica DOS-a Kraljevo, na svojoj sednici odrzanoj 23. avgusta, u prisustvu nacelnika Ministarstva prosvete - Odeljenja u Kraljevu Marijane Semic Cukovic, i predstavnika Komisije za izbor i imenovanja Alekdandra Vuckovica, uz opstu saglasnost sacinili su predlog za clanove skolskih odbora srednjih i osnovnih skola u Kraljevu. Kako je saopstio Dragan Boskovic, clan IO ND PKV, Nova demokratija je izuzetno zadovoljna uspesnim usaglasavanjem u okviru DOS-a, ali i zastupljenoscu clanova ND u predlozima. Naime, iz ove stranke za clanove skolskih odbora predlozeni su mr Miodrag Rajkovic (Poljoprivredna skola), Tatjana Premovic (OS "Jovo Kursula"), Zorica Kostic (OS "Dimitrije Tucovic"), Branislav Cirovic (OS "Svetozar Markovic"), Branislav Radusinovic (OS "Sveti Sava" Ribnica), Rade Bulatovic (OS "Jovan Cvijic" Sirca), Milomir Radonjic (OS "Milun Ivanovic" Usce) i Radan Plasic (OS "Stefan Nemanja" Studenica). Ovi i drugi usaglaseni predlozi, rekao je Boskovic, ulaze u proceduru i treba da ih razmotre Komisija za izbor i imenovanja i Izvrsni odbor SO Kraljevo, a konacno usvoji Skupstina opstine Kraljevo koja je, inace, prethodni predlog skinula sa dnevnog reda.
   Najzad, na konferenciji je Vesna Dragojevic, predsednik Podmlatka Nove demokratije, saopstila da je u Letnjoj politickoj skoli za omladinu Nacionalnog demokratskog instituta, odrzanoj sredinom avgusta na Kopaoniku, medju 50 polaznika iz Srbije i Crne Gore, iz 22 mesta i 13 partija i asocijacija ucestvovalo 5 predstavnika Nove demokratije, medju njima i jedan iz Pokreta za Kraljevo cije ucesce je bilo zapazeno, kao i da se za sredinu oktobra u Srbiji, najverovatnije u banji Vrujci priprema jedan medjunarodni skup za mlade.


Konferencija za novinare u Opstinskom odboru Demokratske stranke Srbije u Kraljevu - pise S. Rajic
Sporazum DSS-a i NDS-a o saradnji
   - Zajednicki izborni stab, kontrolori i drugi vidovi koordinacije dva opstinska odbora u predstojecim predsednickim izborima na podrucju Kraljeva, - Prikupljanje potpisa za dr Vojislava Kostunicu jos danas (petak, 30.avgust) u prostorijama OO DSS od 14 do 20 sati, - Uskoro sveobuhvatni program dr Kostunice sa tri glavna osnova : pravna drzava, prave ekonomske reforme i odrzanje i ucvrscivanje drzavne zajednice Srbije i Crne Gore, - Zbog cega Narodna demokratska stranka (NDS) podrzava dr Kostunicu i sta znaci i podrazumeva Sporazum o saradnji
  Predsednik Opstinskog odbora Demokratske stranke Srbije (DSS) Kraljevo Milos Rakic i predsednik Opstinskog odbora Narodne demokratske stranke (NDS) Kraljevo Vladimir Bogavac potpisali su u utorak, 27. avgusta, Sporazum o saradnji u predstojecim predsednickim izborima u Srbiji. Potpis je stavljen po zavrsetku zajednicke konferencije za novinare, odrzane u prostorijama OO DSS Kraljevo, na kojoj je istaknuto da on predstavlja konkretizaciju Sporazuma o saradnji DSS-a i NDS-a na svim nivoima, potpisanog 8. avgusta u centralama stranaka u Beogradu.
- Na osnovu tog Sporazuma mi smo ovde u Kraljevu, na nivou opstinskih odbora, takodje ugovorili jedan Sporazum koji se tice pre svega sprovodjenja i organizacije, u tehnickom i svakom drugom smislu, predstojecih predsednickih izbora, odnosno predizborne kampanje predsednickog kandidata DSS-a dr Vojislava Kostunice. To podrazumeva da ce izbornom stabu, koji je DSS formirao ovde za teritoriju opstine Kraljevo, biti pridruzeno i nekoliko predstavnika NDS, kao sto podrazumeva i svaku drugu saradnju, posebno u sprovodjenju predizborne kampanje i propagande i obezbedjivanju kontrolora na svim birackim mestima (102) - istakao je Milos Rakic, predsednik OO DSS Kraljevo.
Kako je receno, posto je Glavni odbor DSS-a, na sednici odrzanoj 25. avgusta, doneo je odluku da kandiduje dr Vojislava Kostunicu za predsednicke izbore u Srbiji zakazane za 29. septembar, tim povodom u prostorijama Opstinskog odbora DSS-a u Kraljevu u ulici Jug Bogdanovoj 108 (u blizini Zdravstvenog centra-Poliklinike), od srede traje a danas (petak, 30. avgust) od 14 do 20 sati se zavrsava prikupljanje potpisa za kandidaturu dr Vojislava Kostunice.
- Sveobuhvatni program naseg predsednickog kandidata za predstojece predsednicke izbore bice prezentovan javnosti za nekoliko dana ali ce on u svakom slucaju da se bazira na nekoliko glavnih osnova. To je sasvim sigurno, kao prvo, zalaganje za pravnu drzavu, zatim zalaganje za prave ekonomske reforme u Srbiji i, kao trece, zalaganje za odrzanje i ucvrscenje zajednicke drzave Srbije i Crne Gore, odnosno drzavne zajednice Srbije i Crne Gore - rekao je Milos Rakic.
Predsednik Opstinskog odbora NDS Kraljevo Vladimir Bogavac objasnio je motive te stranke da potpise jedan ovakav Sporazum i podrzi kandidaturu dr Vojislava Kostunice:
- Ono sto nas je ujedinilo su isti programski ciljevi, dakle borba za pravnu, demokratsku i prosperitetnu drzavu Srbiju. Takodje imamo isto ili slicno vidjenje trenutne politicke situacije u Srbiji i puta kako bi Srbija trebalo da izgleda u buducnosti. Ukazao bih i na jos dva elementa dosadasnje predizborne kampanje. Prvo bih izdvojio cin visoke moralne i politicke odgovornosti gospodina Kostunice time sto je najavio da ce za potrebe vodjenja predizborne kampanje uzeti godisnji odmor (!?), za razliku od g. Labusa koga jednog dana mozemo videti kako vodi predizbornu kampanju, a drugog dana kako u ime Savezne vlade potpisuje odrecene ugovore. Pri tom, veliki deo clanica DOS-a koje su podrzale kandidaturu g. Labusa upravo je prebacivao g. Kostunici to sto namerava da se kandiduje sa pozicije predsednika SRJ, a ne smeta im sto g. Labus zloupotrebljava funkciju potpresednika Savezne vlade. Drugo, sinocnje neodazivanje g. Labusa i g. Djindjica na poziv g. Kostunice povodom dogovora oko Ustavne povelje pokazalo je ocigledno da pripadnici DS-a na svaki nacin zele da naude g. Kostunici, ne vodeci pri tom racuna sto na taj nacin nanose stetu i drzavi jer je poznato da Evropska unija (EU) zeli samo da razgovara sa jedinstvenom zajednicom Srbije i Crne Gore.
Na pitanje novinara o mogucoj daljoj i siroj saradnji ove dve stranke, Rakic i Bogavac su odgovorili da su se one dobro razumele i pre potpisivanja ovog Sporazuma, na primer kada su u zajednickom nastupu na dopunskim lokalnim izborima u Boru pobedile, tako da su i "vrata buduce saradnje otvorena i o tome ce se kasnije razgovarati".

Odluka Ministarstva drzavne uprave
Ivkovic ne zastupa SPS
   Ministarstvo drzavne uprave Srbije pocetkom ove sedmice odbilo je zahtev da se kao lica ovlascena za zastupanje Socijalisticke partije Srbije u registar politickih organizacija upisu Branislav Ivkovic i Dragan Tomic.
Ministar Rodoljub Sabic izdao je saopstenje u kojem se navodi da je zakljuceno da "nema pouzdanih dokaza" da su bili ispuljeni uslovi iz Statuta SPS-a za sazivanje vanrednog kongresa.
   - Iako je postupak u ovoj upravnoj stvari okoncan u zakazanom roku, trajao je relativno dugo sto je, nazalost, pojedincima ostavilo prostor za neodgovorno sejanje dezinformacija - navodi se u izjavi.
   Sabic je naveo da je duzina postupka "bila objektivno uslovljena velikim brojem kontradiktornih stavova" i "nezapamcenom kolicinom dokaznog materijala".
   Glavni odbor SPS iskljucio je Ivkovica iz stranke 13. aprila. Ivkovic nije priznao tu odluku i sazvao je vanredni kongres svog krila partije. Na tom skupu Ivkovic je izabran za predsednika te frakcije socijalista. (Beta)

Saopstenje Opstinskog odbora SPS Kraljevo
Izbori i jedinstvo Partije
   "Opstinski odbor SPS-a Kraljevo je na svojoj 15. sednici donoseci odluke o sprovodjenju izbora u Opstinskoj organizaciji, usvojio odluku o broju i nacinu izbora delegata za Opstinsku izbornu konferenciju, odluku o broju i nacinu izbora clanova Opstinskog odbora, Statutarne i Nadzorne komisije. Izbori po usvojenoj dinamici u mesnim izborima ce se odrzati do 15. septembra.
   Opstinski odbor poziva sve clanove SPS-a da se aktivno ukljuce u izborne aktivnosti, da predlazu i biraju najbolje.
   Opstinski odbor se aktivno ukljucuje u izborne aktivnosti za predsednika republike sa kandidatom SPS-a Velimirom Batom Zivojinovicem, istaknutim umetnikom, isticuci njegove pre sbega ljudske i moralne kvalitete.
Opstinski odbor SPS Kraljevo i dalje insistira na jedinstvu svih clanova SPS-a na celu sa predsednikom SPS-a Slobodanom Milosevicem".

Ujedinjena seljacka stranka
Koga za predsednika?
   "Nesumljivo je da poljoprivreda kao oblast i zemljoradnici kao osnovni nosioci primarne poljoprivredne proizvodnje snose najveci deo tereta reformske politike koju sprovodi sadasnja vlada Srbije. Vlast dobro zna da je najlaksi put za obezbedjivanje socijalnog mira gradjana preko poljoprivrede i niskih cena osnovnih poljoprivrednih proizvoda. Opterecenje poljoprivrede ce se nastaviti i u citavom narednom tranzicionom periodu, sve dok industrija i druge privredne delatnosti ne budu u stanju da normalno proizvode i svoju robu plasiraju na domacem i stranom trzistu;
   Iz iznetih razloga, poljoprivrednici i seosko stanovnistvo, vlasnici poljoprivrednih poseda i svi drugi ucesnici u lancu proizvodnje hrane, zivotno su zainteresovani ko ce im biti predsednik drzave. Vec su istaknuti mnogobrojni kandidati za predsednika Republike Srbije. Vecina evidentiranih i najavljenih kandidata nije se u prethodnom periodu, a ni sada, pretrgla sa poznavanjem i iznosenjem stanja i kretanja u poljoprivredi, a pogotovu sa ukazivanjem na nacin resavanja agrarnih problema.
   Ujedinjena seljacka stranka nema svog kandidata za predsednika Srbije i, koliko smo obavesteni, nece ga ni isticati u predvidjenom zakonskom roku. Zato ce Opstinski odbor USS u Kraljevu u prvom izbornom krugu podrzati kandidate, osvedocene zastupnike interesa sela i dokazane borce za bolji drustveni i ekonomski polozaj poljoprivrednika. Po nasem misljenju , to su Velimir Velja Ilic, predsednik Nove Srbije i predsednik opstine Cacak, Radovan Raka Radovic, zemljoradnik iz Pocekovine, predsednik stranke "Nas dom Srbija" i Marijan Risticevic, narodni poslanik u Skupstini Srbije i predsednik Narodne seljacke stranke. Svesni smo mogucnosti naveedenih kandidata u odnosu na snage i sredstva koji stoje iza kandidata tzv. "velikih" partija, vladajucih i opozicionih stranaka. Ipak, veliki broj glasova datih ovim kandidatima, svakako bi skrenuo neophodnu paznju javnosti na stanje poljoprivrede i aktuelne i razvojne probleme sela".
Predsednik, Aleksandar RaskovicPovratak na vrh strane

Prikupljanje potpisa za predsednicke kandidate na podrucju Kraljeva - pise Boban Rajic
Ispunjene zadate kvote
  Za dosadasnje najavljene kandidate (ocekuje se izjasnjavanje dr Dragoljuba Micunovica) za predstojece predsednicke izbore prikupljaju se potrebni potpisi i u Kraljevu. Stranacke centrale, odnosno izborni stabovi ovih kandidata zadale su svojim "filijalama" odgovarajuce kvote, to jest potreban broj potpisa koje treba prikupiti za kandidaturu. Prema informacijama koje smo dobili iz tih kraljevackih "filijala", zadate kvote su ispunjene i prebacene.
   Tako je kandidat SRS dr Vojislav Seselj koji je prvi poceo kampanju prikupljanja potpisa u Kraljevu prikupio 207, dr Miroljub Labus (grupa gradjana) koji je prvi predao listu sa oko 12.000 potpisa (za kandidaturu neophodno najmanje 10.000) u ovom gradu prikupio okruglo 400, Velja Ilic (Nova Srbija) koji je u gradu na Ibru izuzetno popularan oko 400 (kvota bila 350), Vuk Draskovic (SPO) za jedan dan od 14 do 20 sati 418, a profesor Borisav Pelevic (SSJ) 304 potpisa. U trenutku zakljucenja ovog broja lista u toku je bilo prikupljanje potpisa za dr Vojislava Kostunicu (DSS), Velimira Batu Zivojinovica (SPS) za kojeg je, prema informaciji iz OO SPS, dogovorena kvota bila premasena, dok za Vuka Obradovica (SD) jos nema informacije da li su, da li ce i kada u Kraljevu potpisi biti prikupljani. Jedan broj najavljenih kandidata, poput Milovana Drecuna (Preporod Srbije) i Borivoja Borovica (Pravda), osim najave da dje se kandidovati nisu se u medjuvremenu javno oglasavali.
   Inace, procedura prikuljanja potpisa ovog puta je rigoroznija, pa su tako potpisi prikupljani uz upis u sudsku knjigu i u prisustvu sudskog vestaka. Iz tog i drugih razloga jedan broj kandidata odustao je od kandidature, pa se ocekuje da ce na glasackom listicu 29. septembra, kada su izbori zakazani, najverovatnije biti manje od 10 imena, ali iznenacenja nisu iskljucena.Povratak na vrh strane

Novosti iz Usca - pise S. Mladenovic
Ima li nade za telefone
   Na podrucju Usca telefonskih centrala ima u svim mesnim zajednicama osim Gokcanice, ali sa malim kapacitetima. Najveci problem je telefonska centrala u Uscu, u kojoj nema mogucnosti za prosirenje, tako da nema slobodnih telefona za bilo koje registrovano preduzece ili ustanovu. Trenutno u samom gradu nedostaje oko 2000 telefonskih prikljucaka. Veliki problem predstavlja povezanost terminala za kompjutere sa drugim gradovima i internetom. Veliki broj racunara se ne upotrebljava zbog nedostatka prolaznih telefonskih linija.
   Uscanima nadu budi postavljanje optickog telefonskog kabla, koji se polaze u kanale duz zeleznicke pruge Kraljevo-Raska. Posao treba da bude okoncan do novembra meseca.
Po postavljanju optickog kabla javlja se mogucnost postavljanja digitalne telefonske centrale, koja bi bila cvorna za celo podrucje Usca. Nadamo se da ce se neko setiti da telefone uvede i u naselje Gokcanica, kroz cije zemljiste prolazi sad korisceni kabal.
   Pored klasicne, uscanskom kraju nedostaje i mobilna telefonija, jer nema signala ni za grupaciju 063 niti 064, tako da namernici koji se nadju u Uscu, ne znajuci da nema signala, uporno pokusavaju da dodju do veze za koju ne postoje tehnicki uslovi.
   Na uvodjenju mobilne telefonije veoma se malo radi, tako da se ne vidi skoro zavrsavanje potrebnih radova za uvodjenje iste. Za sada je samo odredjeno zemljiste za grupaciju 063 i tu se stalo.
   Na Uscu postoji samo jedna telefonska govornica, i kada se pokvari dugo se ceka na opravku. I pored poziva gradjana da se u drugim naseljima van centra postave telefonske govornice, nista nije ucinjeno.


Saopstenje
   Obavesavaju se gradjani mesnih zajednica sa podrucja Usca da ce se svakog dana od 1. septembra 2002. godine, u vremenu od 7 do 19 sati u Odeljenju policije u Uscu vrsiti prijem zahtev za izdavanje licnih karata, pasosa i vozackih dozvola.
   Resavanje po podnetim zahtevima, odnosno izdavanje pomenutih dokumenata vrsice se u toku nedelje u prostorijama Odeljenja policije u Uscu u istom vremenskom periodu.
   Preuzimanje licnih karata, pasosa i vozackih dozvola moze izvrsiti i lice koje nije podnosilac zahteva uz vazecu licnu kartu, ali pod uslovom da se podnosilac zahteva tako izjasni, potpise zahtev i na kartonu licne karte ostavi otisak desnog kaziprsta.
   U slucaju da gradjani imaju primedbu na rad i ponasanje organa unutrasnjih poslova prilikom predaje zahteva i preuzimanja dokumenata, molimo da se licno obrate komandiru Policijskog odeljenja u Uscu ili na telefon 331-777, lokal 155 i lokal 168.
Sekretarijat unutrasnjih poslova Kraljevo


Delija Janacko cuva zdravu prirodnu sredinu
   Kad nabuja reka Studenica Uscani zastaju na mostu zeleci da se reka sto pre povuce da ne bi odnela ono sto je Janacko zaasadio i uradio, u strahu da ovde ponovo ne nikne neka divlja deponija.
Stotinak metara uz reku, na kraju parka, Uscani su ponovo stvorili smetliste, ali srecom mnogo manje i dosta ukriveno.
   Postojeci park pored vrta, koji je napravio Janacko, odrzava radna zajednica mesne zajednice Usce, ali tu je uvek i Momir Janicijevic da pokosi travu, skloni svako smece ili drvo sa zelenih povrsina, tako da se park uklapa u zelenilo zasada Topola i lepog pejzaza reke Studenice.
   Na stazi u parku Janacko i njegovi drugovi postavili su sto sa klupama, gde u slobodno vreme igraju sah i motre na nesavesne gradjane, koji bi da i dalje ruiniraju park i bacaju otpad na divlje smetliste kojeg pored mosta na reci Studenici - nema.
   Janacku su najzahvalniji kajakasi kajakasi ovdasnjeg kajak kluba, jer kada treniraju vise ne osecaju lose mirise, tako da mogu maksimalno da odrade i najnapornije etape treninga.
Janacko je sada penzioner i svoju penziju je zaradio naporno radeci u Ibarskim rudnicima, i zivi u dvosobnom stanu u Uscu sa svojim sinom, snahom i unucicima. Ponekad uzme klarinet da zabavi svoje drustvo Cala, Ivana, Radica, Dragica, Maricica i druge.

Povratak na vrh strane

Bajkerska zurka na Ratarskom imanju - pise Predo Markovic
,,Neverne bebe,, i verne masine
   Bajkeri iz Jugoslavije, sa par gostiju iz Bugarske i Nemacke, na oko 400 jakih masina, dojezdili su prosle subote na Ratarsko imanje na ,,hondama,, ,,jamahama,, ,,suzukijima,, i drugim, manje poznatim markama motora, da bi sa mnogobrojnim Kraljevcanima, ponajvise mladima, napravili veliku zurku pod boricima.
   Uz zivu svirku ,,Nevernih beba,, kraj svojih vernih masina, uz pivo i vruce pljeskavice, motorciklisti su vidno pokazivali svoje zadovoljstvo sto su ponovo na okupu.
   -Ma kakve granice, kakva politika. Nas nista ne moze razdvojit. Evo, u Kraljevu imam tri prijatelja, ko da su mi braca rodjena. Za njih sjedam na ,,hondu,, i ne pitam koliko su daleko. A ovo veceras je bas jaka zurka, prica Zoran iz Petrovca na moru koji je treci put na skupu u Kraljevu, s tim sto su ovoga puta sa njim pristigao drugar i Milena i Dragana iz Podgorice.
   Dr Dusan Micic, jedan od kraljevackih bajkera sa najduzim stazom, za razliku od prosle godine, kada je na bajkerski skup dosao bez motora, ovoga puta se osecao ,,kao riba u vodi,, jer se vratio svom hobiju.
-Dosao sam na motoru, kaze radosno Micic, obucen po bajkerskim ,,propisima,,.Ovim sportom ne moze da se bavi bilo ko. Misljenje da medju nama ima obrazovanih ljudi, inzenjera, glumaca, knjizevnika...Ovaj sport, medjutim, zahteva i velika ulaganja, ali pravom bajkeru je napre stalo do jake i pouzdane masine.
   Carli iz Nisa je nedavno motorom presao 2.300 kilometara do Moskve i jos toliko nazad. Na sedistu ispred njega je mlada Kraljevacka, jer Carli, kako kaze, u svakom gradu ima po jednu devojku..
   Najstariji bajker u Boricima, Ostoja Lackovic iz Sapca, ima 57 godina. Na ,,jamahi,, je proputovao Zapadnu Evropu i jednostavno ne moze bez brzine i roka. Kaze da te dve stvari cine da se osedja zivim.
   Medjutim, medju bajkerima vise nije vise ,,Mancula,, iz Cacka, najomiljeniji motorciklista, vozio motor i u 75. godini.
   ,,Oprostili smo se od Mancule dosavsi iz cele Jugoslavije... Grmelo je iz auspuha iz stotine motora... prica nam dok zurka traje, Slobodan Susa, predsednik moto kluba ,,Kings,, iz Kraljeva.
   Pri kraju zurke, oko ponoci, rok ansamble su na improvizovanoj bini smenile su dve devojke koje su izvodile svoj erotik sou. Nazalost, organizator nije dozvolio snimanje ovog dela programa. Dogadjaj je ostao u bejkerskoj familiji, da se prepricava do nekog drugog susreta, ali je novinarsko oko primetilo da je u publici bilo i poprilicno radoznalih Kraljevcana, koji ne vole motore, ali vole striptiz.
   Sedmogodisnji LJubo Erac iz Mataruske Banje je bio najmadji ucesnik skupa. Sedeo je na malom, ali pravom pravcatom motoru koji mu je napravio otac. LJubo jos ne zna da cita, ali zna da vozi motor.
.
Povratak na vrh strane
Na zavrsetku Likovne kolonije Studenica - pise Bojana Milosavljevic
Dragulj u igri svetlosti i boja
    Proslog petka je, tako zvanom, radnom izlozbom u improvizovanom ateljeu clanova Likovne kolonije Studenica, zavrsena ova tradicionalna, 27. po redu, smotra slikara iz Srbije, Bugarske i Bosne i Hercegovine. Pokrovitelj 1o-dnevne manifestacije bila je Turisticka organizacija Kraljeva. Tokom Kolonije nastalo je 3o-tak slika (ulja na platnu), koje ce likovna publika naseg grada, kako je uobicajeno, videti na kolektivnoj izlozbi u oktobru
   Grupu izrazitih individualaca koji razlicito barataju bojama, nijansama i oblicima, sto je sasvim prirodno za umetnost, priblizio je na kraju - ishod: licno zadovoljstvo postignutim. Velikoj kolekciji studenicke likovne kolonije dodato je, tako, jos 3o-tak novih slika 13 ovogodisnjih clanova umetnicke grupe koju je okupila Turisticka organizacija Kraljeva. Deset dana meditiranja, promatranja i ushicivanja Studenicom, arhitektonskim i likovnim draguljem naseg srenjeg veka i njegovim prirodnim okruzenjem, obogatilo je ove umetnike dodatnim senzibilitetom koji ce, izvesno je, biti prepoznavan i u njihovim potonjim radovima.
Manastir Studenica - Motiv za sva vremenaRadnom izlozbom novonastalih slika u okrilju "Studenice 2oo2," koja je odrzana proslog petka, oznacen je zavrsetak 27. likovne Kolonije. U ime organizatora i domacina, Radojka Savic, direktor Turisticke organizacije Kraljeva, biranim recima zahvalila se ucesnicima:
- Sigurno je da ce se Turisticka organizacija, kao i do sada, prema vasim delima odnositi s postovanjem, bez obzira da li ste ih ovde stvorili ili doneli iz svojih ateljea, a ovde pozeleli samo da se odmarate. Kod organizatora je, podsecam, i to bilo dozvoljeno, jer znamo da cete odavde Studenicu poneti u dusi, a onda je u svojim ateljeima pretvarati u slike."
Svetlana Jevtic, akademski slikar iz Kraljeva, po prvi put u Studenici, kao clan ovogodisnje Kolonije, iznela je deo impresija:
- Dozivljaj je vrlo jak. Interesantno je to sto je manastir Studenica smesten tu gde jeste. Moja najveca impresija je priroda koja ga okruzuje, svetlost i boje. Tema mi je bliska, posto sam se bavila pejzazom a i dalje u slikarstvu nameravam da se njime bavim, kao i da nastavim u crtezu. Pravi dozivljaj koji do sada nisam imala bio je - videti spoj svetla sa prirodom. To bih jos nazvala i spoj svetla sa arhitekturom manastira. Zadovoljna sam onim sto sam uradila. Te dve slike su - slike trenutka. Mislim da cu tek u svom ateljeu na pravi nacin uraditi ovo o cemu govorim, jer sam sebi dozvolila da za ovih deset dana sve to upijem, a sto ce se, sigurno je, odraziti na moj rad. Pre ovog duzeg boravka u Studenici, za koji mislim da nije narocito uspeo, jer smo kao umetnici razliciti i pozvani na razlicite nacine, ali mi to nije smetalo da ostanem i radim do kraja, dolazila sam ovde vise puta i samo na kratko. Dozivljaj je uvek bio slican. Prema onome sto smo o Studenici znali i ucili, uvek je kod mene bio primetan taj spoj istorije i prirode. Recimo, tu cuvenu fresku Raspeca mogla bih da gledam satima, a da je nikada ne odgledam. Svesna sam te vrednosti Studenice u nasoj i siroj kulturnoj bastini."
Biljana Vukovic, profesor FLU u Beogradu, i trostruki ucesnik Likovne kolonije Studenica takodje iznosi svoja zapazanja na zavrsetku boravka:
- U Studenicu dolazim skoro 3o godina i ona je za mene mesto neiscrpne inspiracije, koju svaki put dozivim duboko i na drugaciji nacin. Kad god se covek tu nadje - udje u manastir, gleda freske - uvek vidi nesto novo, dozivi novi nivo stvari, u svim setnjama otkriva neke nove predele. Svoje boravke ovde dozivljavam kao nova hodocasca, usput i mnogo crtam, sakupim toliko materijala, pribeleski i pozitivne energije, na osnovu kojih posle cele godine radim u ateljeu. Studenica se kod mene kao glavni motiv provlaci jos od mojih studentskih dana, jer se bavim pejzazom, ali njega ne dozivljavam kao prirodu, koja je uz to jos i lepa. Jer, sta s tim? Studenica je za mene mesto gde osecam prostor, ali i vreme proslo, jedan kondenzat koji daje drugacije dozivljaje. Drugo, velicanstvenost fresaka je takva da, cini mi se, covek tek ovde pocinje da shvata sta je sustina umetnosti uopste.
Osim u sferi umetnickog, slikari su, mozda ne prvi put ove godine tokom trajanja Kolonije Studenica, promisljali i nesto drugaciji programski deo manifestacije, kako bi ona docnije bila jos delotvornija. Ideje su se uglavnom odnosile na cvrsci tematski okvir buduce smotre, sa, naravno, Studenicom u sredistu, ukljucujuci njenu celokupnu simboliku i istorijsko-umetnicki znacaj. O ovome bi mogao da porazmisli Umetnicki savet, kao i ostali dobronamerni i kreativno okupljeni oko slikarske smotre u Studenici.
.
Povratak na vrh strane
SPORT: Uspesna turneja skole fudbala iz Kraljeva - pise Stole Petkovic
"Bubamari" pehar sa Karpata
   
Fudbalska skola "Bubamara" boravila je cetiri dana u rumunskom gradu Sibiu. Bili su gosti kod sada vec starih i proverenih prijatelja iz fudbalske skole "Sojmi iz ovog grada. U vreme boravka odigrano je devet susreta u tri starosne kategorije, 88, 89. i 90. godiste. Konacan bilans malisana iz Kraljeva kada su pobede, remiji i porazi u pitanju je ujednacen.
   Ipak, pobeda na turniru u gradu Medijasu udaljenom 65 kiliomera severozapadno od Sibiue ostace u secanju. U trijagonalu gde su pored "Bubamare" i "Sojmija" igrali i domacini "Gas metan" osvojeni su pehar ali i tri diplome. Za najboljeg igraca proglasen je Boban Djokic (88. godiste), Nikola Simovic (89.) aza najboljeg golmana izabran je Mihajlo Pantovic (90.).
Mladi fudbaleri "Bubamare" bili su smesteni u kucama svojih vrsnjaka koji su, ne tako davno, bili njihovi gosti u Kraljevu. Svi ostali susreti po starosnim kategorijama odigrani su na velelepnom stadionu u Si-biu kapaciteta 40.000 mesta na kome meceve u B diviziji igra tamosnji Inter.

  Uskoro susret veterana Kraljeva i Sibie
Clanovi delegacije koja je putovala i boravila u Sibii imala je razgovore sa tamosnjim fudbalskim radnicima. Tom prilikom je dogovoreno da se organizuje mec veterana FS okruga Sibiua i FS Kraljevo. Tacan datum bice naknadno odredjen a Kraljevcani ce prvi ici u goste.
Treba prosiriti saradnju u oblasti fudbala. Susret veterana bice jedno druzenje gde ce se na okupu nacu i bivsi asovi medju kojima ima sada i veoma uspesnih ljudi ne samo u oblasti sporta - rekao je Niku Floresku, nekadasnji reprezentativac Rumunije a sada delegat na Prvoj ligi i Nacelnik finansija za tri oblasti Transilvanija, Ardel i Banat.

Rumunija na dlanu
Ekspedicija "Bubamare" na tockovima je prokrstarila veci deo Rumunije.
- Prosli smo kroz cetiri okruga Onteniju, Transilvaniju, Ardel i Banat i pritom videli gradove Krajovu, Rmniku Vilce, Sibiu, Lugoju, Temisvar. Za decu je to pravo bogatsvo - kaze Boban Suvocesmakovic, sportski radnik ali i veliki prijatelj tamosnjih Rumuna i prevodilac.
Sve je proslo u najboljem redu zahvaljujucio i vrsnim soferima "Leki" i "Mini" iz "Autotransporta".
.Povratak na vrh strane


MailboxIbarske novosti mailbox

Copyright © 1997-2002 Interactive.net Kraljevo. All rights reseved interactive