6. septembar 2002.godine

Nedeljni list u izdanju Javnog preduzeca za informisanje ,, Ibarske novosti"- Kraljevo. Adresa Redakcije: ul, Cika LJubina br. 2. Direktor i glavni i odgovorni urednik: Slavko Janosevic. Odgovorni urednik: Ivan Rajovic; Tehnicki urednik: Stojan Petkovic. Redakcija: Zoran Bacarevic (sport), Dragan Vukicevic (privreda), Predrag Markovic (drustvo), Milan Pantovic (gradska i selo), Slobodan Rajic (politika), Marko Slavkovic (Strsljen i reportaze), Bojana Milosavljevic (kultura), Milisav Radovanovic (fotoreporter). Predsednik Upravnog odbora: Gordana Vuckovic. Telefoni: direktor i glavni i odgovorni urednik 312-504, odgovorni urednik 312-507; Pravna i opsta sluzba 312-505; Oglasno odeljenje 312-503. Godisnja pretplata 1.040 dinara. Za inostranstvo- Evropa 3.120 dinara. Amerika i Australija 4.160 dinara. Ziro - racun: 41800- 603-5 - 21 kod Sluzbe za platni promet Kraljevo. Kompjuterska obrada ,,Ibarske novosti". Stampa DD ,, Slovo" Kraljevo, Vojvode Stepe 45. Telefon: 036/332-312. List izlazi petkom, rukopisi se ne vracaju.

Uvod - Berba glasova po Sumadiji
Pod istim krovom
Obavestenja - Konferencije za stampu - Saopstenja
Uglavnom se sve svelo na pretnje
Novosti iz Usca
Izmedju bubnjare i interneta
Nebeske stolice Gordane Tosic
Do svetinja u turistickom anrazmanu


Uvod - pise Predo Markovic
Berba glasova po Sumadiji

   Ukoliko kampanja predsednickih kandidata nastavi da krece iz Sumadije, ukoliko se obistine obecanja data tokom nje, i ukoliko se kojim cudom dogodi da u dogledno vreme Srbija dobije kolektivnog sefa drzave, seljacima nece vise biti potrebno da se znoje i gledaju u nebo dok uzgajaju hlebno zrno. Bice tu svega…
Krenuli kandidati preko Male Krsne, Cacka, Vranesa u predizbornu kampanju obecavajuci brda i doline. U Sumadiji brda i dolina ima dovoljno, ali nema zdravih fabrika, ljudskih plata, penzija… ni dovoljno vode za pice kojom smo prema geografiji, iz ko zna koje godine, naj bogatiji u Evropi... Doduse, struje ima jos uvek, a kako gospodja Udovicki najavi najverovatnije ce je biti i tokom zime.
Tokom humanitarne posete nasem gradu u organizaciji G-17 plus, u Kraljevo stize i kraljevska porodica sa vrednim poklonima. Gest vredan paznje. Medjutim, kada zvanicnici koji su pristigli sa prestolonaslednikom, odose najpre u dve ustanove u kojima su direktori clanovi DS-a, a guverner obeca zdravstvenim radnicima vece plate na osnovu programa predsednickog kandidata Miroljuba Labusa, Sumadija, a i cela Srbija, dobi jos jedno predizborno obecanje.
Sta da rade predsednicki kandidati bez rodnog mesta u Sumadiji?
Bata i Ivko, jedne gore list, morace da se zadovolje setnjama po milionskom Beogradu, a Seselj mitinzima i borbom protiv "zatvorenih" medija kojima je svojevremeno "zaskocio" zakonom kojim nije kaznjavan onaj ko izgovori, vec onaj ko objavi neistinu ili uvredu.
To sto se DOS raslojio na vise jakih predsednickih kandidata, SPS-ov predsednik se nalazi " na visegodisnjem sluzbenom putu u inostranstvu", jos uvek ne znaci da ce u Sumadiji neki Seceroski moci da odnese veliki broj glasova. Uostalom, secerna repa se ovde gaji na malim parcelama, a Sumadinac hoce predsednika velikog formata.
I dok Sumadija docekuje i ocekuje predsednicke kandidate, seljak ne mora da brine kako mu je poneo kukuruz, koliko je zita poznjeo. Vazno je da se iz nje uberu glasovi za pravog predsednika, a posle ce da krene sve samo od sebe. Do nove setve, novog znoja,nove zetve i nove berbe, sa glavom podignutom prema nebu.
Povratak na vrh strane


Prestolonaslednik razgovarao sa Kraljevcanima - pise Boban Rajic
Pod istim krovom

   U okviru posete kraljevackom kraju nj.v. prestolonaslednik Aleksandar Kradjorcevic sa pratnjom proveo je oko sat vremena sa gradjanima Kraljeva u centru grada.
  U pratnji supruge Katarine, sina Filipa, guvernera NBJ dr Mladjana Dinkica, nacelnika Raskog okruga Mila Koricanca, potpresednika SO Kraljevo Jovana Djurovica i drugih licnosti, prestolonaslednik je najpre prosetao Omladinskom ulicom. Nesto hladnije vreme i kisa nisu bili prepreka da i ovaj susret, kao i onaj u jesen 2000. godine, bude izuzetno prijatan i topao, uz obostrano uvazavanje. To je potvrdio i prestolonaslednik Akleksandar obracajuci se okupljenim Kraljevcanima kojih je na Trgu srpskih ratnika bilo oko hiljadu :
Prijateljski stisak ruke: princ Aleksandar Kardjordjevic pred poslasticarnicom porodice Sali u Kraljevu (snimio: Goran Sljivic)- Dragi Kraljevcani, veoma sam srecan sto sam danas ovde medju vama. Vec i po imenu Kraljevo je nesto drugo. U vasem grbu je sedam zlatnih kruna. One govore vise nego sto je moje ili bilo cije da govori. Nisam ovde dosao da bilo koga politicki podrzim ili osporim kao sto se ponegde culo. To nije moja stvar i Kruna se time ne bavi. Biti Karadjordjevic znaci postovati svakoga ko ima postovanje za druge i znaci biti otvoren prema svima. Mnogo puta sam rekao da je kruna zaista kruna svakome i onima koji je priznaju, i onima koji je ne priznaju. Ona se nalazi nad nasom nacijom i kao krov zajednicke kuce stiti sve koji pod tim krovom zive. To takodje znaci da se krov cuva, jer kad nema krova ubrzo nece biti ni zidova ni temelja. Dosao sam danas i da urucim humanitarnu pomoc koju smo prikupili u akciji koju je moja supruga princeza Katarina organizovala (aplauz, prim.nov.) za nase bolnice i zdravstvene centre. Nadam se da ce i od ovog dara biti koristi za sve vas, pre svega za one kojima je pomoc neodlozna i koji ne mogu cekati da se zadovolje svi politicki prioriteti i ambicije kako bi njihova muka dosla na red. Dragi Kraljevcani, vi ste kraljevski grad a mi smo kraljevski dom. Eto srecne prilike da se sretnu dom i grad. Dabogda da se cesce srecemo, ne za neciju korist.
   Kraj govora docekan je burnim aplauzom uz uzvike "Ziveo kralj!", a zatim je prisutne pozdravio guverner NBJ Mladjan Dinkic, kako je najavljen, osvedoceni prijatelj Kraljeva:
- Dame i gospodo, dragi Kraljevcani, zahvaljujuci Fondaciji princeze Katarine od danas vasa bolnica ima najmoderniju ambulantno vozilo "mercedes" (aplauz, uz uzvik "Dolazi jos bolje", prim. nov.). Mora biti bolje, naravno. Ja sam ucinio sve sto sam mogao da vratim ponos nasem dinaru. To je nasa nacionalna valuta. Niko u njega nije ranije verovao. Sada verujemo u njega (aplauz, prim.nov.). Medjutim, to nije dovoljno, jer mi moramo da vratimo ponos ne samo dinaru vec celoj nasoj ekonomiji! Mi to mozemo ako radimo zajedno i ja se nadam da cemo raditi zajedno na tome i da cemo zaista postati lider na Balkanu.
   Potom su visoki gosti prosetali Trgom srpskih ratnika i Ulicom Milosa Velikog gde su se gradjani srdacno rukovali sa njima, pozdravljali ih, postavljali pitanja i fotografisali se za uspomenu. NJegovo velicanstvo princ Aleksandar Karadjordjevic pored ostalog nakratko je svratio u prodavnicu obuce "Beograd" i poslasticarnicu Muharema Salija, rukujuci se sa najmladjim clanom porodice, prisutnim u radnji, 10-godisnjim Izudinom. Kraljevcani su se od uvazenih gostiju oprostili kod cuvene "Zaduzbine", uz neskrivenu zelju da se uskoro ponovo sretnu sa njima, slicnim ili nekim drugim povodom.
Povratak na vrh strane


Presskonferencija OO Demokratske stranke Kraljevo - Pokret za Kraljevo
Jedni osedeli dok su drugi sedeli
   "- Prosecan gradjanin ce lako umeti da razlikuje politicke radnike sa konkretnim ucinkom i neobavestene kritizere, receno na pres-konferenciji, - Podrska dr Labusu zbog njegovog ekonomskog koncepta i velikog profesionalnog, medjunarodnog ugleda, - Ponavljaju se neosnovani napadi na premijera Djindjica, - Dvojaka ocena o radu Vlade Srbije o cijim rezultatima uskoro izlazi "bela knjiga", - Omladinska ulica, posle rekonstrukcije, jedna od najlepsih u Republici Srbiji a i sire
  "Demokratska stranka podrzava kandidaturu gospodina Miroljuba Labusa zbog ekonomskog koncepta koji on zastupa i zbog njegovog licnog i profesionalnog autoriteta u medjunarodnoj zajednici", istaknuto je na konferenciji za novinare Opstinskog odbora Demokratske stranke (OO DS) Kraljevo, odrzanoj pocetkom ove sedmice.
RAD I REZULTATI PRE SVEGA : SA PRES-KONFERENCIJE OO DS KRALJEVO- Smatramo da ce se u narednim godinama sudbina Srbije prelamati kroz ekonomska pitanja i da je to poslednji rat koji kao drzava i narod ne smemo da izgubimo, ni na unutrasnjem ni na medjunarodnom planu. Zelimo da podsetimo gradjane da se prelomne 2000. godine Demokratska stranka stavila u sluzbu DOS-a i predsednicke kandidature gospodina Kostunice. Osnovni cilj je bio da se srusi postojeci rezim i tada je taj posao uspesno zavrsen, bez lazne skromnosti, u velikoj meri zahvaljujuci nasem trudu, toleranciji i spremnosti na kompromise. I tada se kao i sada iz svog politickog oruzja, pozicije i opozicije, pucalo po gospodinu Djindjicu i DS - naglasila je LJiljana Radonjic, predsednica OO DS Kraljevo.
Ona je podsetila da je jedno od najcescih pitanja na politickoj sceni da li je Vlada Srbije za godinu i po uradila malo ili mnogo i decidirano odgovorila da je "uradila nedovoljno ako pogledamo sta je sve moglo da bude uradjeno", ali i "mnogo ako pogledamo broj ljudi koji su u toj Vladi stvarno radili" i broj onih iz sireg politickog okruzenja koji su "podizali rucnu kocnicu".
- Radili su oni ministri koji su izlazili pred strajkace, pregovarali satima sa sindikatima kako da se povecaju plate a da se ne stampa novac, obilazili poplavljena podrucja i propala drustvena preduzeca, svaki dan se suocavali sa ogromnim ocekivanjima i nezadovoljstvom gradjana jer ne postoji takav drzavni kazan koji bi mogao da odjednom nahrani glad desetogodisnjeg propadanja i lisavanja. Neki politicari u vlasti su sedeli u kabinetima, cekali da budu obavesteni i izdavali mudra i pitka saopstenja, a neki drugi, kao gospodin Labus, su obilazili druge kabinete i klubove i otpisivali dugove iz prethodnih decenija. Ko su jedni, a ko drugi? Prosecan gradjanin ce lako modji da ih razlikuje. Jedni su u medjuvremenu osedeli, drugi su ostali isti - rekla je LJiljana Radonjic.
SPREMNOST NA KOMPROMISE: LJILJANA RADONJICNa novinarsko pitanje o podrsci predizbornoj kampanji dr Miroljuba Labusa od strane DS u Kraljevu gospodja Radonjic je odgovorila da u Beogradu postoji centralni izborni stab g. Labusa koji ima sveobuhvatni plan aktivnosti, a OO DS Kraljevo operativno radi i radice na njegovom sprovodjenju. Prema tom planu, kako je kazala, dr Labus bi trebao da poseti Kraljevo sredinom iduce sedmice, a detaljan program te posete nije poznat. Sto se tice dosadasnjeg ucinka i daljih planova Vlade Srbije na celu sa premijerom Djindjicem, gospodja Radonjic je saopstila da uskoro o tome izlazi "bela knjiga" sa obiljem konkretnih podataka i informacija. "DS ne zeli o tome mnogo da prica jer bi to licilo na samohvalisanje, ali o tome govore nasa dela i prakticni rezultati umesto prazne retorike", podvukla je Radonjicka i zapitala se otkuda nekim strankama, poput Srpske radikalne stranke, toliki novac za reklamu i propagandu, na primer na RTV Kraljevo, u sadasnjoj predizbornoj trci?
Potpresednik OO DS Kraljevo Dejan Sreckovic ispravio je, kako je rekao, novinarsku nepreciznost u izvestavanju o izgradnji Omladinske ulice u Kraljevu, jer, kako je precizirao, 16,5 miliona dinara kosta sama izgradnja ulice, ali tu je jos 17 miliona dinara za kvalitetni kamen i 10 miliona za vodovod, kanalizaciju i PTT-instalacije, tako da ukupna vrednost investicije jedne od buducih najlepsih ulica u Srbiji iznosi 1,4 - 1,5 miliona DEM. On je takodje istakao da je za rekonstrukciju Ulice Tike Kolarevica i raskrsnice te i Ulice vojvode Stepe u toku dve gradjevinske sezone ulozeno oko 400.000 DEM i da je u planu dalja rekonstrukcija Ulice Vojvode Stepe do semafora u blizini Male pijace.


Saopstenje za javnost OO NDS Kraljevo
Guvernerovo "navijanje"
  P"U vezi poslednjeg gostovanja na televiziji Kraljevo guvernera NBJ g. Mladjana Dinkica, radi istinitog informisanja javnosti, smatramo za potrebno da saopstimo sledece: Necuveno je i nezabelezeno u analima bankarskih ustanova da se jedan jos na svu srecu ne zadugo aktuelni guverner stavi otvoreno na stranu jednog predsednickog kandidata (g. Labusa) a nasuprot tome izgovori toliko neistina za sadasnjeg sefa drzave g. Kostunicu. NJegovi prozirni bankarski trikovi, tipa "Ako narod glasa za g. Labusa Srbijom ce teci med i mleko", a ono sto je (hvala Bogu) sasvim izvesno za g. Kostunicu, bice stagnacije na svim nivoima. Bezmalo Kostunica je isto sto i Milosevic.
   Treba li napominjati da je drzava Srbija danas uzasno pravno i zakonski neuredjena zemlja i kao takva predstavlja veliki rizik za ulaganje stranog kapitala. Svima je poznato da se predsednik Kostunica od prvog dana svog mandata zalaze za vladavinu zakona, sto je prepoznatljiv njegov legalisticki princip. Nasuprot tome, aktuelna vlast, olicena u premijeru Djindjicu, guverneru Dinkicu, ministru Djelicu i njihovom predsednickom kandidatu g. Labusu, zagovara tezu da je sve u novcu, privatizaciji po svaku cenu i da sa njima nema neizvesnosti na putu u svetliju buducnost koju nikako da doceka i oseti narod. Stoga njima odgovara komunisticko bezvlasce i njihov voluntarizam, vladanje uredbama, sprega sa oligarhijskim strukturama, sprega sa mafijom i otuda sindrom "kolumbizacije Srbije". S druge strane g. Dinkic i njegova druzina, oliceni u G 17+, duguju narodu objasnjenje o fijasku Zakona o ekstra profitu, malverzacijama sa iznosenjem novca na Kipar, aferi sa svercom cigareta izvesnog Vukasina Volfa Minica, o pojeftinjenju zejtina i secera smanjivanjem kamata, kako je narodu obecano a nije realizovano. Zavrsicemo u saljivom stilu konstatacijom : "Bankar je covek koji ce vam dati kisobran kad sija sunce a uzeti vam isti kad pocne da pada kisa". Ako je i od Dinkic Mladjana, DOSta je!!!"

Odrzana vanredna konferencija kraljevackih Socijalista
Jovan Lazovic novi predsednik
   Ucestvujuci u radu Konferencije predsednik SPS prof. dr. Branislav Ivkovic istakao: ,,Srbiji najpotrebniji hitan dogovor svih relevantnih partija i stranaka o kljucnim nacionalnim i drzavnim interesima".
  Posle sprovedenih izbora u mesnim organizacijama, delegati Seste, vanredne izborne konferencije Opstinske organizacije SPS Kraljevo izabrali su novo rukovodstvo. Tajnim glasanjem medju vise kandidata za predsednika Opstinskog odbora izabran je profesor JOVAN LAZOVIC, za potpredsednike Branislav Siljkovic, Zdravko Ilic, LJilja Avramovic i Miroljub Baltic, a za sekretara Izvrsnog odbora Aleksandar Erac. Glavni zadaci novoizabranog rukovodstva, mesnih odbora i svih clanova SPS, zakljuceno je na Konferenciji, vezani su za sprovodjenje Rezolucije Sestog vanrednog kongresa SPS, sto bi omogucilo Partiji da se izbori za svoj program slobode, jedinstva, ravnopravnosti, socijalne sigurnosti i solidarnosti, da povrati poverenje stanovnistva, birackog tela, simpatizera i clanstva u sopstvene mogucnosti, u demokratski izabrano rukovodstvo SPS.
   Ucestvujuci u radu Konferencije, predsednik Socijalisticke partije Srbije prof. dr. Branislav Ivkovic je istakao da je Srbiji u ovom trenutku najpotrebniji dogovor svih znacajnijih politickih partija oko najvaznijih drzavnih i nacionalnih interesa. Sto se tice predsednickih izbora, rekao je Ivkovic, njih je nametnuo DOS-ovski rezim da skrene paznju gradjana s katastrofalne ekonomske, socijalne i politicke situacije u zemlji. Na tu podvalu narod nece nasesti, vec ce sigurno znati da kazni glavne krivce za propadanje drzave.
   Govoreci o stanju u SPS, Branislav Ivkovic je naglasio da su sve maske sa pojedinaca iz bivseg rukovodstva SPS pale i da su Slobodana Milosevica izdali oni koji su se u njega lazno kleli i iza njega zaklanjali, tako da su oni proslost SPS.

Saopstenje Opstinskog odbora SPS Kraljevo
Izbori i jedinstvo Partije
   "Opstinski odbor SPS-a Kraljevo je na svojoj 15. sednici donoseci odluke o sprovodjenju izbora u Opstinskoj organizaciji, usvojio odluku o broju i nacinu izbora delegata za Opstinsku izbornu konferenciju, odluku o broju i nacinu izbora clanova Opstinskog odbora, Statutarne i Nadzorne komisije. Izbori po usvojenoj dinamici u mesnim izborima ce se odrzati do 15. septembra.
   Opstinski odbor poziva sve clanove SPS-a da se aktivno ukljuce u izborne aktivnosti, da predlazu i biraju najbolje.
   Opstinski odbor se aktivno ukljucuje u izborne aktivnosti za predsednika republike sa kandidatom SPS-a Velimirom Batom Zivojinovicem, istaknutim umetnikom, isticuci njegove pre sbega ljudske i moralne kvalitete.
Opstinski odbor SPS Kraljevo i dalje insistira na jedinstvu svih clanova SPS-a na celu sa predsednikom SPS-a Slobodanom Milosevicem".
Povratak na vrh strane

Vremeplov skupstinskih dogadjanja - ispitivanje porekla imovine - pise Marko Slavkovic
Uglavnom se sve svelo na pretnje
  U pocetku je akcija dobila veliki publicitet, azurnost je bila uverljiva, a onda je, s vremenom, odlucnost da se nelegalno stecena imovina oduzme, iz raznih razloga pocela da splasnjava* Zanemarljiv broj izvrsnih resenja.
Zakon o prijavljivanju i ispitivanju porekla imovine, da podsetimo, stupio je na snagu 3. marta 1974. godine. Prema tome, svi gradjani koji su posedovali imovinu bili duzni da je prijave Imovinsko- pravnoj sluzbi Skupstine opstine u roku od dva meseca. Zato je Komisija za ispitivanje porekla imovine i pocela sa radom 30. avgusta iste godine. A Skupstina opstine usvojila je izvestaj o sprovodjenju Zakona o prijavljivanju i ispitivanju porekla imovine za period od 1. oktobra 1975. do 1. maja 1977. i ocenila da je Komisija ostvarila veoma dobre rezultate. U ovom periodu pokrenut je postupak prema 61 licu, doneto je 29 resenja o oduzimanju nezakonito stecene imovine, a u 15 slucajeva postupak je obustavljen. Komisija je obuhvatila najdrasticnije slucajeve nezakonitog bogacenja. Bliza oznaka imovine koja je zahvacena resenjima o oduzimanju izgleda ovako: poslovvno- stambene zgrade, porodicne stambene zgrade i stanovi, garaze, stanovi i kuca za odmor, gradjevinski placevi, putnicki automobili i televizori u boji.
Bespravno sagradjeni i desetosobni objekti
Od ukupnog broja, dvadeset devet se odnosilo na lica koja su se bogatila prodajom nacionalizovanih placeva. Neka od njih su novac dalje ulagala u sticanje nepokretnosti i te nepokretnosti izdavala pod zakup. Ovaj vid bogacenja je u odnosu na ostale najbrojniji. Taj problem se narocito uocavao u Mataruskoj Banji, kao turisticko- atraktivnom mestu pogodnom za razlicite vrste profila, a stim u vezi i bogacenja. Kracom analizom Komisija je obuhvatila samo bespravno sagradjene objekte u Mataruskoj Banji, po velicini od cetvorosobnih i vecih. Cetvorosobnih je bilo 45, petosobnih devet, sestosobnih 28, sedmosobnih sedam, osmosobnih sesnaest, devetosobnih dva i desetosobnih cak sedam zgrada! Od ovog broja 49 objekata pripadaju licima sa strane, koja u objektima ne stanuju, ali koja im sluze za odmor i rekreaciju. Medjutim, uglavnom su objekti izdavani banjskim gostima.
Vlasnici ovih objekata, kao bespravno sagradjenih, ubiraju velike prihode kroz izdavanje objekata banjskim gostima, pa se takvi prihodi, s obzirom da poticu iz objekata sagradjenih na nacionalizovanom zemljistu, ne mogu smatrati zakonito stecenim. A od 1. maja do kraja 1997. godine, Komisija je pokrenula 31 postupak za utvrdjivanje porekla imovine, a u 15 slucajeva odlucila je o oduzimanju imovine. Naravno, kao i ubuduce, problem ce biti u izvrsnim resenjima i njihovoj realizaciji. Dakle, Komisija je u svojoj aktivnosti, od 75. do 77. godine donela 104 zakljucka o pokretanju postupka, 50 resenja o oduzimanju imovine, obustavljeno je 18 postupaka, a izvrsnih resenja doneto je sest.
Dve godine kasnije, na skupstinskom zasedanju, Komisija podnosi izvestaj u kome istice da je donela 63 odluke: 16 o pokretanju postupka, 19 o oduzimanju imovine i 28 o obustavljanju postupaka.
Novi zakon- novi organ
Novi zakon o ispitivanju porekla imovine stupio je na snagu 8. maja 1982. godine, a ulogu Komisije preuzela je Opstinska uprava drustvenih prihoda. Ona je u junu 1983. godine podnela Informaciju o preuzetim, neresenim poslovima bivse Komisije, sa osvrtom na stanje i koriscenje objekata koji su u postupku oduzeti. Od ukupno 20 preuzetih predmeta od Komisije za ispitivanje porekla imovine, reseno je devet. Tom organu je od jula 83. do jula 84. stiglo osamnaest prijava sa predlogom za pokretanje postupka. Prema osam lica pokrenut je postupak, a od tog broja za dve osobe je doneto resenje o oduzimanju nezakonito stecene imovine. Na osnovu resenja, koja su postala konacna, pravosnazna i izvrsna, za troje je sproveden postupak fizickog izvrsenja resenja i u fizickom obliku oduzeta imovina- stambeni objekti. Sproveden je i upis u geodetske knjige sa ranijeg na sadasnjeg vlasnika, a to je opstina Kraljevo.
U jednogodisnjem periodu , od 84. do 85., pokrenut je postupak za ispitivanje porekla imovine u petnaest slucajeva, a u sedam su doneta resenja o oduzimanju nezakonito stecene imovine. Opstinska uprava drustvenih prihoda, u vremenu jul 85. jun 86., od osam preuzetih i neresenih predmeta, resila je pet, oduzimanjem nezakonito stecene imovine. U istom periodu, pokrenut je postupak za jos devet predmeta. A sredinom jula 1987. godine azurnost je izgledala ovako: od ukupnog broja predmeta, koje je vodila Komisija za ispitivanje porekla imovine, 35 predmeta je okoncano oduzimanjem nezakonito stecene imovine, a u 8o predmeta donet je zakljucak o obustavi postupka. Uz to, Opstinska uprava javnih prihoda okoncala je 33 predmeta, dok za 39 prijava i predstavki za pokretanje ispitivanja porekla imovine nije sproveden odgovarajuci postupak. U vremenu jul 86. jul 87. godine okoncan je prvostepeni postupak, odnosno doneto je resenje o oduzimanju nezakonito stecene imovine u jednom slucaju. Postupak naplate nezakonito stecene imovine, odnosno novcanih sredstava, zapocet je kod cetiri osobe.
U vezi sa postupkom sprovodjenja Zakona o ispitivanju porekla imovine, a na osnovu ukupnog broja predmeta po kojima je vodjen postupak, krajem maja 1988. godine konstatovano je da su od ukupnog broja oduzete nepokretnosti kod osam lica, dok su u ostalim predmetima oduzeta novcana sredstva. I to su, manje- vise, bili najznacajniji podaci sa kojima smo raspolagali do pocetka devedesetih godina, do kada je ova tema i bila izuzetno aktuelna.
Prema tome, ili- sve u svemu, bilo je mnogo, cak premnogo postupaka u ispitivanju porekla imovine, a beznacajan je broj izvrsnih resenja. Jos manje je oduzetih nepokretnosti. Slobodnije receno, tresla se gora...Povratak na vrh strane

Novosti iz Usca - pise S. Mladenovic
Most dobre volje za Pustopolje
   Most u Pustopolju, preko Ibra, jos tokom gradnje dobio je nazim "Most dobre volje za Pustopolje". Zahvaljujuci angazovanju mestana i G.P. Nikolic,most duzine 80 metara sagradjen je za "cirka" 100.000 nemackih maraka.
Iako je fotografija iz Pustopolja iz vremena kada su se pokraj mosta u izgradnji slikali mnogi lokalni politicari, bolje upuceni tvrde, da je dogovor izmedju mestana i graditelja, bio presudan za njegov finis.Naime, graditelj je posle ucesca mestana u izgradanji nosecih stubova mosta dobre volje, u iznosu ovog angazmana mogao da napravi njegov kolovoz i konstrukciju. naravno, ne treba zaboraviti da su svoj doprinos u izgradnji ovog mosta dali "Srbija sume" i "Ekonom", jer, kako kaze vlasnik G.P. Nikolic, Dragan Nikolic, mostovi nose nepodeljeni optimizam koji je koristan za sve.

Povratak na vrh strane

Skole u kraljevackoj opstini usle u novu skolsku godinu sa starim problemima - pise Predo Markovic
Izmedju bubnjare i interneta
   U skolske ucionice 2. septembra u nasoj opstini usao je 12.561 ucenik. Prema recima Marijane Semic - Cukovic, nacelnika Odeljenja za prosvetu u Kraljevu, ova skolska godina, kao i prosla, pocinje sa brojnim problemima vezanim za opremljenost skola ucilima.
   - Nazalost, informatika je predmet koji ove godine u pojedinim skolama djaci nece ni uciti, jer nema kompjutera. Srednje skole ih kako - tako imaju, ali da ih je nedovoljno u osnovnim skolama, osim u skoli ,,Cetvrti kraljevacki bataljon,, u kojoj se informatika koja ima dovoljno savremenih racunara.
Marko Stojisavljevica, skolski nadzornik za biologiju, kaze da za ovaj predmet skole nemaju dovoljan broj mikroskopa.
   - Skole ne mogu da postupe po zahtevu nadzornika i da nabave mikroskope neophodne za rad, jer nemaju para da ih kupe. Djaci se uce na postojecim, ostecenim ucilima. Kada se radi o talentima iz ovog predmeta, mi mozemo samo da organizujemo takmicenja za njih kao jedini oblik provere znanja, dodaje Stojisvljevic.
U osnovnoj skoli ,,Jovan Cvijic,, u Sirci, sa 210 ucenika,gde ove godine, kao ni prosle, informatika nece postojati Milanka Miladinovic, sekretar skole kaze da je sedam kompjutera zastarelo i da je na njima nemoguce uciti decu.
   Miroslav Kovacevic , vd direktora Sumarske skole, u kojoj ima 820 ucenika, zali se na mali prostor u koji su smestene stolarska i tapetarska radionica.
   - Nemamo ni kabinete za geodeziju, pedologiju i dendometriju. Rasadnik je takodje u losem stanju. Uspeli smo da ga zastaklimo, ali nam nedostaje automatika. Skola, inace, ima deset kompjutera na kojima djaci uce, mada ih je potrebno daleko vise, kaze Kovacevic.
   Osnovna skola ,,Milun Ivanovic,, u Uscu, sa 410 ucenika, nema kompjutere za informatiku. Medjutim, ova skola se suocava sa mnogo prizemnijim problemima od nedostatka kompjutera.
   - Skoli nedostaju osnovna sredstva za rad. Nema preparata za fiziku i hemiju. Pre deset godina je za hemiju je do pola izgradjen kabinet, i tako jos stoji. Osim jedne ucionice koja je opremljena stranom donacijom, sve je u losem stanju. Table su propale, nedostaju nam dva clanka za kotao za centralno grejanje. Ipak, mi smo u povoljnijoj poziciji od kolega i djaka u sest isturenih skola u Uscu, prica Milasinovic i navodi primer skole u Gokcanici, koja se nalazi u zgradi staroj 124 godine u kojoj ce osnovno obrazovanje ove skolske godine sticati sezdesetak djaka.
   - Ovde nema govora o kompjuterizaciji i savremenoj nastavi. Tamo domar presece bure od 200 litara i napravi od njega bubnjaru da bi se djaci ogrejali, zavrsava pricu Milasinovic.
Povratak na vrh strane
Arheoloska nalazista - pise Jelena Petrovic
"Nebeske stolice" Gordane Tosic
    Arheoloski lokalitet "Nebeske stolice" na Kopaoniku, koji je otkrila arheolog Gordana Tosic, direktor kraljevackog Zavoda za zastitu spomenika kulture, svakako dolazi u red najznacajnijih arheoloskih nalazista koja se trenutno kod nas ispituju
  Kada je pre cetiri godine kraljevacki arheoloski tim, na celu sa arheologom Gordanom Tosic, zaceprkao po istocnim padinama Kopaonika, na 1.800 metara nadmorske visine, na crkvinama u slavu Svetog Prokopija, na kome se nalazio samo jedan drveni krst, ali i maglovito, neprofilisano pamcenje naroda da tu ima nesto vise, nesto veoma vazno, svi su bili puni skepske, sem Gordane Tosic koja je ostvarila san svakog arheologa: pronasla je nesto od prvorazrednog naucnog znacaja:"Nebeske stolice"
"Nebeske stolice" pomeraju granice kasnoanticke provincije Dardanije ka severu, evo do Kopaonika. Pronadjena reprezentativna ranohriscanska bazilika sa podnim mozaikom, kasnije pronadjeni novcici i drugi artefakti, svedoce o visokim dometima kulture zivljenja u III veku na ovom podrucju.
"Imali smo srece, kaze GordanaTosic, da otkrijemo jedan sakralni objekat koji pripada periodu ranog hriscanstva, dakle periodu V i VI veka. Rec je o jednoj izuzetno reprezentativnoj gradjevini koja je bila oslikana freskama. Na nivou citave podne povrsine nasli smo izuzetan mozaik, koji je sacuvan delimicno u duzini od 2,3 metra. Na njemu se nalaze polja u kojima se nalaze geometrijski i figuralni motivi koji su karakteristicni za period ranog hriscanstva i pouzdano su datovavali ovu baziliku.
Naravno, kako smo isli iz kampanje u kampanju, ova platforma na kojoj se nalazi vise gradjevina, otkrivala se i mi smo bili u prilici da u juznoj zoni, odnosno u juznom prostoru od bazilike, otkrijemo starije objekte. To su rimski objetki koji se mogu datovati novcem koji smo nasli u njima. To su bili novcici Cara Dioklecijana i Cara Konstantina. Dakle, ove gradjevine datujemo u period III, odnosno IV veka."
Kopaonik, srebrna planina, ali i nalaziste drugih metala, sve do dragocenog grumenja u zlatonosnoj reci Samokovki, bio je, dakle, centar neke daleke, nama malo poznate civilizacije. "Nebeske stolice", obiljem materijala, cepaju maglu neznanja i pruzaju dovoljno razloga da se ovde radi i dalje.
"Kasnoanticke provincije na ovom prostoru, kaze Gordana Tosic , nisu jos uvek definisane i uglavnom se o njima razgovaralo i pretpostavljalo na osnovu istorijskih izvora, a manje na osnovu arheoloske dokumentacije.Otkricem lokaliteta "Nebeske stolice" severna granica kasnoanticke provincije pomera se u unutrasnjast Srbije."
Uz malu pomoc nadleznih institucija, uz, ponajpre, veliko razumevanje Nacinalnog parka Kopaonik, ovaj arheoloski lokalitet i njegovi dosadasnji nalazi bice sredisnja tema na predstojecem seminaru "S planinonom u novi vek" koji se na Kopaoniku odrzava od 18. do 22. septembra i na kojem ce o "Nebeskim stolicama" govoriti Gordana Tosic.
Povratak na vrh strane
Neobican pokusaj spajanja sakralnog, umetnickog i komercijalnog
Do svetinja u turistickom anrazmanu
   
Medju kraljevackim turistickim agencijama koje se trude da osveze svoje sadrzaje, TP ,,Kolos,, je prva povezala turizam i duhovnost. Vera Plazinic, direktor ove agencije, potrudila se, kaze, da turisticka putovanja spoji sa hodocascima pravoslavnim svetinjama, a da u svemu tome bude prisutna i umetnost. Poslednje umetnicko hodocasce srpskoj Svetoj Gori organizovano je 18.avgusta. Putujuci splavom po jezeru u Ovcar Banji, knjizevnici, muzicari, slikari i glumci su obilazeci okolne manastire pronalazili inspiraciju i stvarali na licu mesta.
   - Hodocasce ima za cilj sirenje vere i sloge. Ova nasa su mali doprinos tome.
   Organizovali smo posete manastirima u Ovcar Banji, a splavom otplovili do manastira ,,Nikolje,, gde smo prisustvovali krstenjima. Na putu do ovog manastira, na splavu se odvijala i svojevrsna pozorisna predstava, prica direktor ,,Kolosa,,.
   Dan posle obilaska manastira u Ovcar Banji, TP ,,Kolos,, je organizovao odlazak u manastir ,,Sveti Vasilije,, u Ostrogu. Na Dan preobrazenja, posle dobijenog blagoslova ispred manastira Zica put Ostroga, pesice je krenulo trinaestoro vernika iz raznih gradova u Srbiji.
   Devet dana pesacenja ih je dovelo pred vrata manastira ,,Sveti Vasilije,, . Poseta ovoj svetinji u Crnoj Gori, zavrsila se prijemom kod igumana Jovana koji ih je darivao.
   Direktor TP ,,Kolos,, Vera Plazinic kaze da se van okvira Crkve malo zna o hodocascima, ali naglasava da ,, svaki covek oseca da potrebu da shvati verske istine i da mu hodocasca za to pruzaju priliku,,.
Koliko je moguce preplitanje turizma i verskih putovanja, pokazace vreme.Povratak na vrh strane


MailboxIbarske novosti mailbox

Copyright © 1997-2002 Interactive.net Kraljevo. All rights reseved interactive