4. oktobar 2002.godine

Nedeljni list u izdanju Javnog preduzeca za informisanje ,, Ibarske novosti"- Kraljevo. Adresa Redakcije: ul, Cika LJubina br. 2. Direktor i glavni i odgovorni urednik: Slavko Janosevic. Odgovorni urednik: Ivan Rajovic; Tehnicki urednik: Stojan Petkovic. Redakcija: Zoran Bacarevic (sport), Dragan Vukicevic (privreda), Predrag Markovic (drustvo), Milan Pantovic (gradska i selo), Slobodan Rajic (politika), Marko Slavkovic (Strsljen i reportaze), Bojana Milosavljevic (kultura), Milisav Radovanovic (fotoreporter). Predsednik Upravnog odbora: Gordana Vuckovic. Telefoni: direktor i glavni i odgovorni urednik 312-504, odgovorni urednik 312-507; Pravna i opsta sluzba 312-505; Oglasno odeljenje 312-503. Godisnja pretplata 1.040 dinara. Za inostranstvo- Evropa 3.120 dinara. Amerika i Australija 4.160 dinara. Ziro - racun: 41800- 603-5 - 21 kod Sluzbe za platni promet Kraljevo. Kompjuterska obrada ,,Ibarske novosti". Stampa DD ,, Slovo" Kraljevo, Vojvode Stepe 45. Telefon: 036/332-312. List izlazi petkom, rukopisi se ne vracaju.

Uvod - Drugi krug izbora za predsednika Srbije ?
Predsednicki izbori u Srbiji - Kostunica i Labus "trce" drugi krug
Reagovanja na rezultate izbora
Sednica SO - Odlaganje pre pocetka zasedanja
Mail iz Maribora - Uspesna saradnja se nastavlja
Zene policajci u Kraljevu - Lepo stoji policijska bluza
Delta banka - Gradjanima na usluzi
Povodi - Svetska nedelja hrane


Vreme sadasnje - Pise Ivan Rajovic
Drugi krug izbora za predsednika Srbije ?

   Samo sto smo zaokruzili svoje kandidate, koji su se u prvom krugu izbora kvalifikovali za potencijalnog predsednika Srbije, a vec sledi drugi krug u kojem ce biti definitivno resen problem ustolicenja prvog coveka drage nam Srbije ili nece biti reseno nista, pa cemo ponovo morati da trcimo sve izborne krugove sa sve kvalifikacijama, dakako. Ponovo cemo morati da prisustvujemo torturi prskanja prstica specijalnim sprejevima i osvetljavanja carobnim lampicama. Neke narocite tenzije ovog puta i nije bilo, sto mnogi smatraju vec i te kako znacajnim uplivom u demokratske vode. Zapravo, bilo je jasno da su favoriti dvojica kandidata, demokrata po vokaciji, tako da ma za koga covek da glasa greska nece biti tako velika. Radi se samo o nijansama. Oni koji se zalazu za predsednika sa prezimenom na ic, vic ili ovic, sigurno ce sada biti u velikoj dilemi buduci da je izbor spao na bus i ica. Cak i da je treci po broju glasova nekim cudom upao u drugi krug, zabuna bi bila potpuna posto bi se jos jedno prezime, ovoga puta na selj, naslo na glasackom listicu. O cemu se tu radi nije mi jasno, ali to je tema o kojoj bi velikosrbi i nacionalisti razlicitih boja trebalo da povedu malo vise racuna.
   Jasno je da se nikako ne sme dozvoliti da na mesto prvog coveka, u sada vec dokazano demokratskoj Srbiji, dodje neko ko nikada nije obuo opanak, nikada glavu pokrio sajkacom, okusio proju i cetnicku gibanicu, neko ko ne zna kako je to kada se ispod sljive obavljaju neke vazne fizioloske radnje i, naposletku, neko ko nema cvrste dokaze da nije Bugarin, Estonac, Beduin ili Jevrejin, vec cistokrvni Srbin, cije se poreklo zna od samog postanja nacije kao takve, amebe, paramecijuma, a ako je moguce i pre toga.
   Sto se dvojice postojecih kandidata tice, i mada se na svemu ovome insistiralo i imalo u vidu, cini se da sve dileme nisu jos razresene pa preostaje da jedan od njih malo poradi na dokazima da nije ono za sta ga terete da jeste. Obrazovanje, strucnost, partijska neopredeljenost, komunikativnost i mnoge druge vrline koje mogu, a ne moraju, da krase predsednickog kandidata ovoga puta ne igraju nikakvu ulogu. Uostalom i na osnovu rezultata iz prvog kruga lako je zakljuciti da su kriterijumi po kojima Srbi biraju svoje predsednike tesko shvatljivi. Ono sto su nas ucili da su vrline koje krase normalno ljudsko bice, a posebno predsednicke kandidate, u izbornoj trci moze postati pravi hendikep. Da li iz neznanja, inata, tuposti, nepismenosti, neobavestenosti ili olakog shvatanja zaokruzivanja imena potencijalnog spskog vozda, isplivaju i pojedini od kojih se to ponajmanje moglo ocekivati. Dakle, nije toliko bitno biti elita po kriterijumima civilizovanog sveta, bitno je biti kandidat, bitno je znati kome se obracas i govoriti ljudima ono sto od tebe zele da cuju, pa makar bilo i naopako. No, to je vec problem maratonaca koji ulaze u drugi krug trke za predsednika. A da li ce tog drugog kruga biti, pitanje na koje ce ponovo odgovor dati svekoliki napaceni narod kome su izbori postali sastavni deo zivota, a predizborne kampanje najspektakularniji nacin zabave, razonode i oslobadjanja od stresa. Bedzevi, zastavice, zastave, ratnicke boje, govor mrznje, pljuvacke, psovke, mitinzi i ona karakteristicna groznica koja prati predizborne kampanje postali su nesto bez cega se jednostavno ne moze zamisliti zivot na ovim prostorima. Ali posle zavrsetka ovih, ma kada se to dogodilo, usledice i parlamentarni izbori, pa savezni, pa ko zna koji, tako da nasoj sreci nece biti kraja. Za sve to vreme, tranzicija uveliko traje, privatizacija se zahuktava, besposleni luduju od srece, a oni koji cekaju na red da "dobiju nogu" ili da ih neko kupi prosto blistaju od zadovoljstva. Cak i nepismeni, kojih kazu da ima oko 700.000, i oko dva miliona polupismenih koji se olovke late samo u vreme izbora, uzivaju u blagodetima dvogodisnje demokratije u zemlji za koju jos uvek niko ne zna sta je, gde je, kako se zove i sve ostalo sto bi o jednoj zemlji trebalo znati. I dok jedni sa nestrpljenjem cekaju da srpska drama konacno bude resena postavljenjem pravog coveka i po volji vecine, dotle drugi, sto je opet sasvim demokratski, najavljuju bojkot, a svi se, opet, pozivaju na demokratiju, sto im , kao predznak, stoji i u nazivima politickih opcija, da ne kazem stranaka.
   Prema tome, a pre predizborne cutnje koja ce uskoro ponovo uslediti, trebalo bi se ozbiljno angazovati i osmisliti svoj nastup sledece nedelje izmedju tri varijante: glasati za Labusa, glasati za Kostunicu ili uopste ne izaci i naterati citavu populaciju da kompletan postupak opstenarodne zabave ponovi jos jedanput. U svakom slucaju, kao sto rekoh, ma kako da se opredelimo, razlike nece biti drasticne. Pitanje je samo hoce li nam novi predsednik biti sed ili crnomanjast, reformista ili legalista, demokrata grupe gradjana ili demokrata grupe DSS i svih ostalih koji se tako budu u datom trenutku osecali, a kako stvari stoje njih je sve vise. Sve druge opcije, koje su na bilo koji nacin mogle da ometu nas velicanstveni upad u Evropsku zajednicu, jednostavno su porazene. Dakle, izaci ili ne izaci pitanje je oko kojeg se sada vodi teska politicka borba, a za one koji izadju dileme vise nema - glasace za najboljeg, pa ma ko to od dvojice pomenutih bio.
   A da sve to nece biti tako jednostavno jedan od dokaza je i jucerasnje odlaganje sednice SO koja je jos jedna potvrda netrpeljivosti DSS i DS na lokalnom nivou, sto ce samo finis izbora predsednika, bar kada je o kampanji na lokalnom nivou rec, uciniti burnim, zestokim i zanimljivom.
Povratak na vrh strane


Predsednicki izbori u Srbiji - pise Boban Rajic
Kostunica i Labus "trce" drugi krug

   Na osnovu konacnih rezultata koje je u utorak objavila Republicka izborna komisija (RIK), shodno zakonu, u drugom krugu predsednickih izbora u Srbiji naci ce se dva dr Vojislav Kostunica (DSS) i dr Miroljub Labus (grupa gradjana), dva kandidata koji su u nedelju, 29. septembra, dobili najveci broj glasova. Drugi izborni krug odrzace se u roku od 15 dana, u nedelju, 13. oktobra ove godine.
Prema konacnim podacima RIK-a, na nedeljne izbore na 8.516 birackih mesta u Srbiji izaslo je 3.637.062 biraca ili 55,5 odsto od ukupnog broja upisanih, a broj nevazecih listica je 2,05 odsto.
Najvise glasova u prvom krugu dobio je dr Vojislav Kostunica (DSS) - 30,59 odsto (1.123.420), na drugom mestu je dr Miroljub Labus (grupa gradjana) sa 27,36% (995.200), a na trecem dr Vojislav Seselj (SRS) sa 23,24% (845.308) dobijenih glasova. Dr Kostunica je pobedio u 82 opstine u Beogradu i centralnoj Srbiji, dr Labus u 34 opstine u Vojvodini i jugozapadnoj Srbiji, a dr Seselj u 62 opstine na Kosmetu, jugoistocnoj Srbiji i u Sremu.
Ostali kandidati osvojili su znatno manje glasova. Cetvrti je Vuk Draskovic (SPO) sa 4,40% (159.959 glasova), peti Borislav Pelevic (SSJ) sa 3,82% (139.047), 6. Velimir Bata Zivojinovic (SPS) sa 3,27% (119.052), 7. Nebojsa Pavkovic (grupa gradjana) sa 2,8% (75.662), 8. dr Branislav Ivkovic sa 1,18% (42.853), 9. Vuk Obradovic (SD) sa 0,72% (26.050), 10. dr Tomislav Lalosevic (grupa gradjana) sa 0,69% (25.133) i 11. dr Dragan Radenovic (grupa gradjana) sa 0,23 odsto (8.280).

PREDSEDNICKI IZBORI U SRBIJI - OPSTINA KRALJEVO
Slabiji odziv, Kostunica ubedljivo
Na predsednicke izbore u Srbiji na 102 biracka mesta podrucju opstine Kraljevo, prema podacima kraljevacke kancelarije Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), od ukupno 113.480 upisanih (sa vojnicima) izsao je 59.921 birac ili 52,8 odsto, sto je manje od ukupnog izlaska u Republici (55,5%). Nevazecih listica bilo je 1.286 (2,15%) a vazecih 58,613 (97,85%).
Procenat izlaznosti u opstini Kraljevo je najmanji od ponovnog uvodjenja, odnosno vracanja visestranackih izbora u Srbiji 1990. godine. Procentualno je najveci odziv bio na birackom mestu Ribnica 6 (OS Sveti Sava) gde su glasali vojnici na kojem je od 666 upisanih izasao 631 birac (95%), zatim u Mataruskoj Banji (63%), Zelengori 7, 8 i 9, Centru (11 i 13), Staroj carsiji (15, 16,17 i 18), Cibukovcu (21), Ribnici (28), Sumaricama, Vrbi, Samailima, Uscu 2, Bogutovcu i tako dalje, a najmanji na birakom mestu 14 Centr 4, Vitanovcu 1, Gledicu, Ratini, Tavniku, Bukovici, Lascu, Dedevcima, Pekcanici, Lopatnici, Tolisnici i skoro citavom uscanskom podrucju (osim Usca i Lozna).
Mali odziv tumaci se apatijom i razocaranjem biraca, promenjenim nacinom glasanja (bez glasanja van birackog mesta), bojkotom nekih stranaka (DHSS), smanjenjem i spajanjem nekih birackih mesta na seoskom podrucju i losim vremenskim uslovima (kisa tokom celog dana) tako da su ponegde biraci morali na glasasnje da putuju duze po nevremenu.
KOSTUNICA ISPRED SVIH
Najvise glasova u opstini Kraljevo dobio je dr Vojislav Kostunica, predsednicki kandidat Demokratske stranke Srbije (DSS) - 21.277 ili 35,5 odsto, zatim dr Vojislav Seselj, kandidat Srpske radikalne stranke (SRS) - 14.932 ili 24,9 odsto i dr Miroljub Labus, kandidat grupe gradjana "Najbolje za Srbiju" - 13.559 ili 22,6 procenata. Ova tri kandidata dobila su ukupno 84,4 odsto glasova.
Ostalih 8 kandidata dobilo je preostalih 15,6 odsto glasova. Na 4. mestu je Vuk Draskovic (SPO) sa 3.803 glasa (6,3%), na 5. mestu Velimir Bata Zivojinovic (SPS)sa 1.369 (2,3%) a na 6. mestu Borislav Pelevic (SSJ) sa 1.324 glasa (2,2%).
Preostalih pet kandidata dobili su po znatno manje od 1000 glasova. Na 7. mestu je prof. dr Branislav Ivkovic (grupa gradjana) sa 694 (1,16%), na 8. Nebojsa Pavkovic (grupa gradjana) sa 841 (1,40%), na 9. dr Tomislav Lalosevic sa 370 (0,62%), na 10. dr Vuk Obradovic (SD) sa 327 (0,55%) i na 11. dr Dragan Radenovic 134 ili 0,22 odsto glasova.
GRAD - SELO
Prema prvoj analizi statistickih podataka, na ukupno 102 biracka mesta u opstini Kraljevo dr Vojislav Kostunica dobio je najvise glasova na 79 a na dva mesta delio prvo i drugo mesto, dr Vojislav Seselj na 16 (na jednom delio prvo i drugo mesto), dr Miroljub Labus na 4 (na jednom delio prvo i drugo mesto) i Vuk Draskovic na jednom birackom mestu - u Ravanici (vidi tabelu).
Interesantno je da je dr Kostunica na 31. birackom mestu u gradu Kraljevu pobedio na cak na 30 i osvojio oko 10.000 glasova, a u Mataruskoj Banji, na prigradskom (Jarcujak, Kovaci, Zica, Sumarice, Beranovac, Kovanluk, Konarevo, Adrani) i seoskom podrucju od 71-og birackog mesta najvise glasova dobio cak na 50. Pored grada Kraljeva dr Kostunica je pobedio u Mataruskoj Banji, Beranovcu, Sumaricama, Vitanovcu 2, Milavcicima, Stublu, Vrbi, Ladjevcima, Tavniku, Samailima, Mrsacu, Bukovici, Adranima1 i 2, Cvetkama, Oplanicima, Rocevicima, Vrdilima, Jarcujku 1, Kovanluku, Zici, Konarevu, Bogutovcu, Bresniku, Tolisnici, Studenici, Loznu...
PRODOR SESELJA
Dr Seselj je pobedio u Vitanovcu 1, Ratini 1 i 2, Zaklopaci, Dragosinjcima, Kamenici, Matarugama, Polumiru, Uscu 1 i 2, Rudnu, Mlanci, Milicima, Savovu, Gokcanici i Jarcujku 2. Ocigledno je da je uscansko podrucje, gde su na proslim lokalnim izborima socijalisti ubedljivo pobedili, kao i biraci na nekim drugim mestima, slusajuci poruku Slobodana Milosevica, ovog puta prednost dalo dr Seselju, kao i neka gradska i prigradska biracka mesta, gde je dr Seselj kao drugoplasirani osvojio veliki broj glasova (Ribnica, Kovaci, Zica, Vitkovac, Konarevo itd.). Jedan broj analiticara tvrdi da je kao i na Kosmetu dr Seselj u Kraljevu dobio glasove raseljenih lica sa Kosmeta.
Dr Labus je dobio vecinu na gradskom birackom mestu Centar 1 (Dom tehnike), u Cukojevcu, Sirci i Tepecima, a delio je 1. i 2. mesto u Gledicu. Veliki broj glasova, kao drugoplasirani, dr Labus je dobio u gradskim mesnim zajednicama, a dosta malji u nekim prigradskim i seoskim (vidi tabelu).
Izbori su u opstini Kraljevu uglavnom protekli demokratski, u fer i toleratnoj atmosferi, izuzev u nekoliko slucajeva, a pored slabijeg odziva, glavne karakteristike su ubedljiva pobeda dr Vojislava Kostunice i neocekivani prodor na drugo mesto dr Vojislava Seselja.

IZ IZVESTAJA KANCELARIJE CESID-A U KRALJEVU
Nekoliko nepravilnosti
U prvom izvestaju Kancelarije CeSID-a u Kraljevu o proteklim predsednickim izborima se pored ostalog konstatuje:
"Na birackom mestu broj 36 Pecenog nesto posle 8 casova dosli su pripadnici policije u uniformi, bez poziva birackog odbora, raspitujuci se da li ima kakvih problema i nakon toga se udaljili.
Na birackom mestu 56 Oplanici biracki odbor je dozvolio jednom biracu da glasa bez pokazivanja ikakvih dokumenata.
Na birackom mestu 2 Zelengora jednom biracu nije dozvoljeno da iznese svoj glasacki listic sa birackog mesta a zatim su ga predsednik i jedan clan birackog odbora naterali da svoj listic ubaci u biracku kutiju.
Na birackom mestu 52 Metikosi u vise navrata od gradjana nisu trazena licna dokumenta radi identifikacije. Primeceno je da veliki broj biraca nije pristao da mu kaziprst bude obelezen sprejom, da se u vise navrata vrse konsultacije radi glasanja za iste kandidate, kao i da broj paravana ne odgovara broju upisanih biraca.
Na birackom mestu broj 73 Vrdila na ulaznim vratima stajala je lista kandidata na kojoj jke bio zaokruzen redni broj 2 kandidata SPS-a Velimira Bate Zivojinovica".
===============================================
Dvolicnost
"Na birackom mestu broj 82 Konarevo 1 usli su predstavnici Srpske radikalne stranke Miljko Cetrovic i Miroljub Veljkovic, i verbalno napali posmatraca CeSID-a, inace opstinskog koordinatora i trenera posmatraca Vladimira Ranitovica zbog toga sto je prema uputstvu, u skladu za Zakonom, sugerisao birackom odboru a ovaj prihvatio da oko 30-40 gradjana, tokom celog dana, ne moze da glasa bez vazecih ili ikakvih licnih dokumenata. Rasprava je trajala 5-10 minuta a kada su clanovi birackog odbora zapretili pozivom milicije, Cetrovic i Veljkovic su se udaljili. Inace, i clanovi birackog odbora iz SRS-a i SPS-a, zbog ovoga su tokom dana stavljali primedbe, da bi posle sabiranja rezultata, verovatno zadovonjni sto je kandidat SRS dr Seselj na ovom mestu dobio dosta glasova, zapisnik potpisali bez ulozenog prigovora", napisano je u izvestaju CeSIDa.
===============================================
Inace, kako istice Srdjan Cosic, regionalni koordinator Kancelarije CeSID-a u Kraljevu, posmatraci CeSID-a primetili su i da jedan broj predsednika i clanova birackih odbora nije dovoljno pripremljen i obucen (osposobljen) za ove izbore.
Sto se, pak, posmatraca CeSID-a tice, oni su tokom izbora obavili "lavovski" posao drzeci pod kontrolom non-stop biralista i rad birackog odbora i sabirajuci rezultate. Cosic posebno istice ogroman trud opstinskog koordinatora Vladimira Ranitovica, zatim veliko zalaganje profesora Djordja Miljakovica, regionalnog koordinatora kompjuterista, koji je obradjivao sve podatke sa podrucja sest opstina i prosledjivao ih u centar u Beograd, kao i pozrtvovanje ekipe telefonista u kojoj su bili Svetlana Milosevic, Milica Mitrovic i Ivana Radakovic
.Povratak na vrh strane


Reagovanja na rezultate izbora
DR LJUBISA JOVASEVIC (DSS), PREDSEDNIK SO KRALJEVO:
Zadovoljstvo podrskom Kostunici
"Naravno da bi Demokratska stranka Srbije volela da se sve zavrsilo u prvom krugu ali to bi bilo malo iracionalno. Ovaj ishod smo otprilike i ocekivali. Zadovoljni smo odzivom gradjana i podrskom koju smo dobili. Nadamo da ce izborni posao ipak biti okoncan u sledecem krugu i u tom smislu bih apelovao na gradjane da se u sto vecem broju odazovu onim obavezama koje imaju tokom izbora a to je ovoga puta glasanje za predsednika Republike Srbije.
   U drugom krugu kada je u pitanju opstina Kraljevo, a postoje elementi na osnovu kojih mozemo da damo objektivnu pretpostavku, ocekujemo ubedljivu pobedu predsednickog kandidata Demokratske stranke Srbije dr Vojislava Kostunice".
MILOS RAKIC, PREDSEDNIK OO DSS KRALJEVO:
Pobeda razlozne politike
"Demokratska stranka Srbije je zadovoljna izbornim rezultatima svog predsednickog kandidata dr Vojislava Kostunice i njegova ubedljiva pobeda u Beogradu i svim vecim gradovima centralne Srbije, ukljucujuci i Nis, Kragujevac, Cacak, Krusevac i Kraljevo, govori da je rec o pobedi razlozne, umerene politicke opcije koja je nadjacala ekstreme kojima je bila u najvecoj meri suprostavljena. Gradjani su jasno rekli da zahtevaju da se u Srbiji uvedu red, kao i da nisu zadovoljni sadasnjim stanjem u zemlji.
S druge strane, cinjenica da je manje od jedne trecine gradjana Srbije koji su izasli na izbore glasalo za kandidata Vlade Republike Srbije Miroljuba Labusa ukazuje da je velika vecina gradjana nezadovoljna tempom, metodama i rezultatima sprovodjenja reformi. Ovaj podatak takodje govori da ni ljudi koji vode Vladu Srbije ne uzivaju poverenje ogromne vecine gradjana. Izuzetak su nacionalne manjine iz Sandzaka, Bujanovca i Vojvodine, koje evidentno imaju velika ocekivanja od eventualne Labusove pobede pa su mu stoga skoro stoprocentno (!?) svojim glasovima ukazali poverenje (procene idu i do 400.000 biraca)".
ZVONKO OBRADOVIC, GRUPA GRADjANA "NAJBOLJE ZA SRBIJU":
Nadoknadiva razlika
"Sa stanovista Grupe gradjana Najbolje za Srbiju moze se reci da su ovi izbori protekli u fer i demokratskoj atmosferi. Osnovne karakteristike su mali odziv biraca, zatim nestajanje biraca SPS-a i njihovo pregrupisavanje u biracko telo SRS-a, kao i pobeda demokratskih kandidata i njihov prolazak u drugi krug izbora. To se odnosi i na Kraljevo gde su kandidati demokratske opcije zajedno osvojili 59 odsto glasova i pored malog odziva biraca. Nas kandidat g. Labus bi sigurno dobio veci broj glasova da je bio veci odziv biraca, jer je medju apstinentima bilo i dosta mladih. Mi nismo iznenadjeni vodjstvom g. Kostunice u opstini Kraljevo, dok je g. Seselj, pored podrske pristalica SPS-a, dobio i sigurno 90% glasova raseljenih lica sa Kosmeta koji su izasli masovno na izbore (kao i od onih na Kosmetu). Imamo i primedbe na raspored i smanjenje birackih mesta u opstini Kraljevo sa 176 na 102 (izvrseno 2000.), tako da mnogi gradjani negoduju jer su po nevremenu u seoskim mesnim zajedenicama morali da pesace dugo do birackih mesta, ili su zbog toga apstinirali, sto se moze ocekivati i u narednim izborima.
   U celini, zadovoljni smo ostvarenim rezultatima na nivou Srbije. Smatramo da je razlika nadoknadiva i zalazemo se za demokratski nastavak politicke trke i njen uspesan zavrsetak u drugom izbornom krugu. Mi nikako ne zelimo neuspeh izbora, vec nam je osnovna zelja da se izabere predsednik Srbije i "demontira" Milan Milutinovic kao poslednji funkcioner SPS-a na nekoj istaknutoj funkciji, dok bi suprotan ishod, predstavljao sramotu svih nas".
MILE KORICANAC (DS), NACELNIK RASKOG OKRUGA:
Pobeda demokratije
"Sto se tice rezultata proteklih izbora u Srbiji i Kraljevu, veoma je dobro sto su protekli u demokratskoj atmosferi. Nije dobro sto nismo dobili predsednika u prvom krugu, ali cemo ga, verujem, sa nesto manje sansi ipak dobiti u drugom krugu. Ono sto je evidentno jeste da je g. Kostunica drasticno izgubio u odnosu na izbore 2000. godine i to nije dobro jer se "povampirio" Seselj, mada je i on, uprkos podrske Milosevica i biraca SPS-a, mnogo izgubio u odnosu na predsednicke izbore 1997. kada pobedu nije smeo da uzme!? To je narod kaznio.
Profesor Labus prvi put ucestvuje kao kandidat na izborima i politicki je anonimus u odnosu na pomenuta dva kandidata. To mu daje sanse u drugom krugu izbora kada ce on, siguran sam, napredovati a g. Kostunica stagnirati. Najvaznije je da je demokratija i ovog puta pobedila u Srbiji, a ne antidemokratske snage.
   Medjutim, ocigledno je da DSS za dve protekle godine nista konkretno nije uradila u Srbiji, niti mozemo da vidimo iz njihovog "programa" da zele da nesto urade. Da imaju takav program, verujem da bi mi razmislili i odlucili da zajedno nastupimo. Za sada nemaju reference da bismo mi mogli da se opredelimo".
LJILJANA RADONJIC, PREDSEDNICA OO DS KRALJEVO:
Opredeljenost za demokratsku opciju
"Sto se tice proteklih predsednickih izbora, prvo sto pada u oci jeste da su dva demokratska kandidata dobila ukupno koliko jedan kandidat DOS-a 2000. godine, kad se saberu glasovi, cak i manje nego g. Kostunica 2000. godine. To znaci da je Kostunica, kao partijski lider i poznatiji kandidat, jako malo glasova dobio u odnosu na 2000. godinu. Ono sto je u svemu dobro, sto se vidi, jeste da je narod doneo odluku i opredelio se za demokratsku opciju, odlucno stao iza demokratske opcije, ali da je medju clanicama DOS-a prerano doslo do sukobljavanja stavova. Zato, ako bi drugi krug uspeo, mi bismo imali demokratskog kandidata - predsednika Srbije koji jedva da bi iza sebe imao stabilnu vecinu neophodnu za tako krupne odluke i ciljeve kao sto su reforme i ustavne promene.
   Manji procenat izlaznosti govori i o razocaranosti biraca nasim podelama i neisticanjem jednog kandidata koga bi podrzala demokratska opcija zajedno. Sto se tice Kraljeva, rezultati su slicni kao u centralnoj Srbiji bez Beograda, s tim sto je Seselj dobio vise nego u susednim gradovima, ali mi smo imali i znacajno uvecanje birackog tela raseljenim licima sa Kosova i Metohije koji glasaju najcesce za radikalnu opciju".
SRETEN JOVANOVIC, SEF OG SPS SO KRALJEVO I SEKRETAR OO SPS :
Pouke i opomene
"U strahovitoj medijskoj kampanji kakva odavno nije bila zabelezena kada je u vreme predizborne tisine Vlada intezivno predstavljala svoje odredjene aktivnosti sto je nesumljivo islo na ruku pojedinih kandidata, ocigledno je da se desila jedna velika sustinska kontradikcija sa objektivnom stvarnoscu gde ocigledno teska svakodnevna slika, uz izuzetno nizak zivotni standard, otpustanje radnika, prodaju u bescenje svega sto se zvalo privredom, nerazumne namete na gradjane i puno toga jos, nije negativno uticala na raspolozenje gradjana vec su izgleda gradjani i dalje "zadovoljni" sa svojim zivotima i ponovo poverenje daju kandidatima DOS-a, pri cemu mi ne pravimo sustinsku razliku izmedju njih, jer su u principu isti,
Izbori su dali i odgovor da narod ne veruje levici i izgleda predstoji velika i mukotrpna borba i dugotrajan politicki rad da bi se narod ponovo suocio sa cinjenicama koje bi bile relevantne da promeni svoju svest i pruzi podrsku levim idejama i levici. Glasaci i simpatizeri SPS-a su bili u velikoj konfuziji izmedju katastrofalnih rezultata sadasnje vlasti nametnutih raskola u SPS-u koji je i DOS na svoj nacin svesrdno podsticaoi doslo je cak do tri struje u SPS-u sto se odrazilo na rezultat.
   Posmatrajuci rezultate proteklih izbora, izgleda da je isuvise levicara prihvatilo zahtev Slobodana Milosevica i dalo glas dr Vojislavu Seselju (!?), zatim da je onaj deo koji je zastupao legalitet i postovao odlukeGlavnog odbora dao glas Bati Zivojinovidju, a da su oni koji su bili za tzv. "reforme" okupljeni oko svoje frakcije dali glas Branislavu Ivkovicu. I ako je ista bilo dobro, svi su imali mogucnost da se opredele za svoju opciju i ako bude pameti ovo ce biti velika pouka sta nam je ciniti u narednom periodu. Medjutim, pre svega sadasnjim vlastima, i pored osvojenih nesto vise od 56 odsto glasova, najveca opomena i ocena dvogodisnjeg rada treba da bude i to da skoro polovina birackog tela nije izasla na izbore i da taj tihi bojkot, bez obzira ko bude pobedio, treba da im bude kao jedan od upozoravajucih faktorau daljem radu - da znaju da narod nije plebiscitarno za tu politiku".
SAOPSTENJE ZA JAVNOST OO SRS KRALJEVO
Brojne primedbe na regularnost izbora
"SRJ i Republika Srbija su na pravom putu da postanu ekonomske kolonije i drzave bez ikakvog politickog znacaja po planu onih koji su na scenu doveli i koji podrzavaju ovu marionetsku vlast. I Miroljub Labus i Vojislav Kostunica su na proteklim izborima bili samo eksponenti te politike kojom se upravlja iz svetskih centara moci i ako neko od njih postane predsednik , bice to samo formalno, a stvarni predsednici drzave Srbije bice Havijer Solana, Vilijem Montgomeri i isti oni koji su ne tako davno donosili odluke da se ova drzava izdeli i unisti.
   Kada se objektivno sagledaju svi uslovi koji su pratili predizbornu kampanju (neravnopravni medijski uslovi, favorizovanje i ogromna finansijska podrska koju su imali dvojica rezimskih kandidata, nemogucnost suceljavanja kandidata, krsenje predizborne tisine i ostalo), Srpska radikalna stranka i njen kandidat ostvarili su izvanredan rezultat. Pokazalo se, naime, da i pored sistematskog propagiranja podanistva, zatiranja i potcenjivanja svega sto ima nacionalno i patriotsko obelezje, ideja postenja i casti, nacionalnog i patriotskog dostojanstva ima znacajan broj pristalica.
   Opstinski odbor SRS Kraljevo je skromno, spram svojih mogucnosti, bez velikih finansijskih sredstava, zahvaljujuci velikom angazovanju svojih clanova i simpatizera, izveo ove izborne aktivnosti a tako je bilo i na nivou citave Srbije. Nismo imali mogucnosti da emitujemo skupe spotove, nismo cak za ove izbore imali ni posebne plakate pa smo lepili one koje su ostale od prethodnih izbora. Na lokalnoj televiziji bili smo cenzurisani i minimizirani (tako da je na primer receno da je na mitingu u Kraljevu bilo samo nekoliko stotina ljudi), nije biklo moguce suceljavanje na okruglim stolovima, a sve tzv. nevladine organizacije, CeSID, Otpor, pruzale su logisticku podrsku dvojici rezimskih kandidata.
   Ipak, najvecu neregularnost cini izostavljanje sa birackog spiska nekoliko hiljada raseljenih lica koja su na prethodnim izborima glasala, a sada im je to pravo oduzeto. I nije to samo slucaj u Kraljevu, vec se isto desilo u citavoj Srbiji sto govori da to nije ucinjeno slucajno. Rezimu nije bilo dosta sto je izdao interese tih ljudi u korist okupatora vec im je uskratio i osnovno pravo glasa. Imajuci u vidu pravu prirodu ove marionetske vlasti, moze se desiti da ce na sledecim izborima umesto proteranim Srbima pravo glasa biti dato okupatorskim vojnicima na Kosovu i Metohiji, da bi tzv. "demokratski" kandidati dobili sto vise glasova.
   Prvog jutra izborne tisine citav grad je bio oblepljen Labusovim plakatama, drugog jutra izborne tisine su se pojavili i plakati dosove uzdanice Branislava Ivkovica. Reklamiranje kandidata preko bilbordova bilo je prisutno i u dane izborne tisine. Nasi aktivisti iz Usca su nam javili da je u subotu pa i na sam dan glasanja u Uscu izvesni Dragos Bojanic - Bajzo delio brosure sa likom i delom kandidata za koga su tog dana glasali svi separatisti u Srbiji - Miroljuba Labusa. Ali, ovo vec odavno ne da nije pravna drzava, nego uopste i nije drzava."
DR RADOSLAV JOVIC, SEF OG U SO I CLAN OO SPO KRALJEVO:
Favorizovanja i obmane
"Aktuelni predsednicki izbori u Srbiji, po samom izbornom procesu, po onome sto mu je prethodilo, pa i po samim rezultatima, pokazuju nekoliko bitnih karakteristika:
   Najpre, predizborna kampanja, zloupotreba medija i favorizovanje dva kandidata od strane medija i tzv. agencija za ispitivanje javnog mnjenja govore u prilog teze da iz jednog oblika totalitarizma ulazimo u drugi. Naime, kandidati predstavnici rezima g. Labus i g. Kostunica, zloupotrebljavajuci svoje drzavnicke funkcije ali i novac poreznika ove drzave, od pocetka kampanje namecu sebe birackom telu kao jedino moguce resenje.
Drugo, gospodinu Kostunici kao nosiocu liste na izborima 2000. godine je opao rejting u birackom telu sa preko 70% na 32%, sto, kada se sabere sa visokim procentom apstinenata, najbolje govori u prilog teze da aktuelna vlast u Srbiji ne uziva poverenje gradjana.
   Trece, gospodin Labus se koristi metodom obmane u prikupljanju glasova biraca i predstavlja se kao kandidat grupe gradjana, a vrlo dobro znamo da je visoki funkcioner i clan Demokratske stranke.
Cetvrto, osim g. Vuka Draskovica, koji je u kampanji iznosio program, ostali predsednicki kandidati su uglavnom vodili negativnu a na momente i primitivnu kampanju, cime se Srbija ne moze bas pohvaliti pred domacom i stranom javnoscu.
   Peto, ukoliko predsednicki izbori ne uspeju, to je apsolutni razlog za raspisivanje prevremenih izbora na svim nivoima, jer ta cinjenica bolje od bilo koje druge pokazuje da aktuelna vlast, olicena u likovima Labusa i Kostunice, ne uziva poverenje vecine gradjana Srbije".
Povratak na vrh strane


Zbog nesloge u DOS-u odlozena 17. sednica Skupstine opstine Kraljevo - pise Slobodan Rajic
Odlaganje pre pocetka zasedanja
   Jucerasnja 17. sednica Skupstine opstine Kraljevo odlozena je zbog nesloge u vladajucoj lokalnoj koaliciji DOS i novo zasedanje sazvano za utorak, 8. oktobar. Naime, pre nego sto su svi odbornici usli u skupstinsku salu, predsednik Skupstine opstine Kraljevo dr LJubisa Jovasevic sa skupstinske govornice objavio je odlaganje sednice recima:
   - Zbog toga sto nije postignut politicki dogovor izmedju Demokratske stranke Srbije i Demokratske stranke danasnja sednica Skupstine opstine se odlaze i novo zasedanje zakazuje u zakonskom roku u utorak, 8. oktobra, sa pocetkom u 10 sati. Dodele priznanja za Dan Kraljeva zbog toga nece biti.
   Prema predlozenom dnevnom redu na sednici je, pored odluke o dodeli priznanja (medju dobitnicima i Vlade Divac), trebalo da se razmatraju i tako znacajna pitanja kao sto su imenovanje skolskih odbora, izbor direktora nekih javnih preduzeca i ustanova, formiranje odredjenih skupstinskih tela i jedan broj pitanja iz oblasti urbanizma, i ta ce pitanja biti, najverovatnije, na dnevnom redu 8. oktobra.
.Povratak na vrh strane

Mail iz Maribora
Uspesna saradnja se nastavlja
Rade BakracevicVeoma poštovani prijatelji,
   Posle cetiri dana veoma plodnog druženja sa Kraljevcanima, danas smo ih ispratili iz našeg partnerskog grada Maribora. Za vreme posete gradu na Dravi Kraljevcani su postigli tri veoma lepe pobede: jednu su postigli politicari jer su ugovorili nekoliko privrednih susreta sa lokalnim preduzecima , drugu vatrogasci koji su se upoznali sa radom ovdašnjih dobrovoljnih vatrogasnih društava Maribora i sa akcijama clanova Saveza vatrogasnih društava Slovenije koji okuplja 180.000 dobrovoljaca-vatrogasaca i trecu odbojkaši Ribnice koji su Mariborcane pobedili sa rezultatom: 3 : 2. Cestitke i politicarima i sportistima. Cestitke pripadaju i glavnim organizatorima posete: Hadži Momiru Bakracevicu i velikom prijatelju Kraljevcana gospodinu Slobodanu Stojanovicu, šefu službe za zaštitu i rešavanje Opštine Maribor. Želimo što više ovakvih poseta koje ce ucvrstiti višegodišnje prijateljstvo dva partnerska grada i Kraljevcanima otvoriti vrata Evrope koja se nekima cine nedostupnim a ustvari su preko ovakvih druženja veoma blizu.
Vaš Rade Bakracevic, pocasni konzul Kraljeva.
Partnerski grad Maribor 22. 09. 2002.
Povratak na vrh strane
Zene policajci na kraljevackim ulicama - pise Rajko Saric
Lepo stoji policijska bluza
   U okviru reforme MUP-a Srbije u utorak je kraljevacki Sekretarijat unutrasnjih poslova pojacan sa 21-om zenom policajcem koje ce, zajedno sa starijim kolegama, obavljati svakodnevne poslove iz nadleznosti policije. Tim povodom nacelnik SUP-a potpukovnik Dragan Pauovic i nacelnik Raskog okruga Mile Koricanac organizovali su svecani prijem.
   "Sve devojke prosle su cetvoromesecni kurs u nastavnom centru u Kursumlijskoj Banji gde su pokazale zavidne rezultate cime su zasluzile visoke ocene sto je potvrdio i sam republicki ministar policije na svecanoj ceremoniji proglasenja klase. Trinaest zena, koje imaju cin mladjeg vodnika - pripravnika, ostaje u policijskoj stanici u Kraljevu, pet ce dobiti resenje za OUP Vrnjacka Banja, a tri u OUP Raska koji pokriva i podrucje Kopaonika", rekao je potpukovnik Paunovic podvukavsi da se dolaskom zena u redove policije, menja imidz policije kao represivnog organa koji ovim cinom prerasta u servis gradjana.
Nacelnik okruga Mile Koricanac, kao otac tri kcerke, izrazio je svoje zadovoljstvo sto ce se od sada na kraljevackim ulicama videti "lepe i spretne policajke" koje ce samom svojom pojavom unositi mir i spokojstvo medju gradjane.
   Prvi kurs za zene policajce odrzan je prosle godine u nastavnom centru MUP-a u Klisi kod Novog Sada kada je kurs zavrsilo 178 devojaka i zena. Ove godine organizovana su dva kursa za zene policajce, jedan SSUP Sremska Kamenica i drugi u Kursumlijskoj Banji. Ukupno je obuku proslo 346 polaznica kojima su predavaci bili najprobraniji kadrovi MUP-a Srbije uz nadgledanje prdstavnika OEBS-a. Gornja starosna granica polaznica bila je 27 godina i uglavnom je rec o devojkama i zenama koje su zavrsile srednju skolu cetvrtog stepena, fakultet ili su u toku studija.
Yene policajci u SUP Kraljevo   Posle sest meseci pripravnickog sledi polaganje strucnog ispita i dobijanje konacnog rasporeda.
Mladji vodnici - pripravnici Nadica Bojkovic, Danijela Vujicic, Daliborka Djordjevic, Ana Rajkovic, Olivera Maksimovic i jos osam njihovih koleginica vec se nalaze na ulicama naseg grada u obavljanju redarstvenih poslova, regulisanju saobracaja i drugih poslova iz nadleznosti policije.
Danas u Srbiji ima 1.200 zena policajaca koje sa kolegama jaceg pola besprekorno obavljaju svoje duznosti.

   Trinaest zena policajaca koje su u utorak kao pripavnici stupile na duznost policajaca u policijskoj stanici u Kraljevu primio je i predsednik SO dr LJubisa Jovasevic koji je izrazio svoje zadovoljstvo vecim ukljucivanjem zena u sluzbena lica koja vrse duznost obezbedjenja reda i mira i sigurnosti gradjana.
Povratak na vrh strane
Kraljevacka filijala Delta banke - pise Ivan Rajovic
    Gradjanima na usluzi
  
Od 1.oktobra 2001. godine banka je pocela sa odobravanjem potrosackih kredita. Program Vlade se dobrim delom odnosi na kreditiranje na sirem nivou, te iz tog ali idrugih opste poznatih razloga i nasa banka je usla u projekte kreditiranja siroke lepeze od kreditiranja gradjana do ponude kreditne linije za preduzeca, kaze gospodja Radmila Todorovska, zamenik direktora Delta banke, najavljujuci nove aktivnosati jedne od najboljih banaka u gradu.
Banka odobrava potrosacke kredite gradjanima i to kratkorocne sa rokom otplate do 12 meseci i investicione dugorocne sa rokom otplate preko 12 meseci. Da bi neko postao korisnik kreditne linije Delta banke neophodno je da ispuni odredjene uslove, sto podrazumeva bez ucesca ili depozita, po osnovu dinarskog depozita, po osnovu dinarskog ucesca, po osnovu dinarskog ucesca od otkupa deviznih sredstava sa raznim procentom ucesca.
   Potrosacki krediti se mogu koristiti u sledece namene: za kupovinu trajnih potrosnih dobara, za placanje odredjenih usluga i za neke vanredne potrebe.
   Investicioni krediti se prevashodno odobravaju za namene kao sto je adaptacija stambenog prostora, rekonstrukcije stambenih objekata , toplifikacija i ostalih vrsta usluga kad se govori o investicijama. Banka odobrava i potrosacke kredite gradjanima koji su sklopljeni na osnovu aranzmanskih kredita po osnovu ugovora o poslovnoj saradnji sa nasim deponentima i to po sledecim osnovama : krediti po osnovu dinarskog ucesca sa rokom otplate do 18 meseci i kamatom 1,6%, krediti po osnovu dinarskog ucesca od otkupa deviznih sredstava sa rokom otplate od 18 meseci i kamatom od 1,6%. Do sada je na teritoriji nase zemlje ostvarena saradnja kreditno ostvarenih linija u svim poslovnih jedinicama sa 133 takva deponenta na obostrano zadovoljstvo.
   Osim ovih kredita banka odobrava i kredite za kupovinu automobila iz programa Fiata i to pod sledecim uslovima : rok otplate je 36 meseci, sa 30% dinarskog ucesca i 7,5% godisnje kamate.
Vrlo je znacajno, kaze Zlatka Cubric, sef Sektora stanovnistva, napomenuti da odobravamo i studentske kredite, prvenstveno za upis na fakultete ili vise skole pod povoljnim uslovima i po hitnom postupku, bez cekanja i kamatom od 1,6% na godisnjem nivou. Korisnici kredita mogu biti gradjani koji ispunjavaju status stedisa kod banke, lica zaposlena u preduzecima koja su deponenti banke i ostali gradjani koji ispunjavaju uslove o kreditnoj sposobnosti, s tim da visina otplate ne prelazi trecinu mesecne zarade kao i kreditna sposobnost ziranata u visini jedne polovine mesecne zarade. Naredni krediti se odobravaju iskljucivo na osnovu profakture, ugovora ili drugih potpisanih dokumenata dok se koriscenje vrsi bez gotovinskih prenosa sredstava na ziro racun krajnjeg korisnika, osim kredita koji se odobravaju vlasnicima tekucih racuna koji u izjavi o nameni navode na kreditnom zahtevu da zele da prime bezgotovinske kredite.
   Osim znacajne kreditne politike Delta banka je odnedavno krenula i sa kampanjom koriscenja platnih kartica, koje se koriste svuda u svetu i izuzetno su popularne kao sredstvo placanja. Trend ovog vida placanja kod nas je jos uvek u povoju, bar u centralnoj Srbiji, ali je realna procena da ce u buducnosti predstavljati osnovno platezno sredstvo. Podatka radi ovu karticu za sada u zemlji koristi oko 430 deponenata ove banke, sto prakticno znaci da za kupljenu robu ne morate trositi gotovinu. Kod platnih kartica treba napomenuti da ih ima vise a Delta gradjanima preporucuje Standard kreditnu karticu. Uslovi dobijanja platnih kartica su vise nego povoljni, a to konkretno znaci da posedujete devizni racun sa 100 EURA, dinarski tekuci racun sa 1000 dinara i provizija koja je do sada iznosila 2880 dinara godisnje. Standard kartica je posebno atraktivna za poslovne ljude koji dobar deo svog radnog vremena provode u inostranstvu. Limit koriscenja koji banka nudi u najnizoj cifri iznosi 250 EURAu depozitu, sto znaci da polozeni depozit stoji u banci godinu dana kao jemstvo koje se ne koristi u svrhu placanja. Iznos potrosnje nije limitiran , naravno pod uslovom da sami kontrolisete svoju potrosnju i imate dovoljno novca na vasem racunu, kaze gospodja Cubric.
   Znacajno je napomenuti i to da je banka pocela isplatu Master Cards izdanja za celu Evropu i Svet, sto ce svakako omoguciti laksu komunikaciju u plateznom smislu. Ovo podrazumeva i koriscenje Biznis platnih kartica za preduzeca.Novina i napredak, zahvaljujuci i tehnickoj opremljenosti, ima za posledicu u pozitivnom smislu da hotelijeri u Vrnjackoj banji vec imaju terminale za koriscenje ovih svetski priznatih kartica. Korisnici usluga putem neta u svakom trenutku mogu dobiti informacije o svom korisnickom broju ukoliko imaju svoju sifru, odnosno pristupnicu Delta lajn putem mobilne telefonije i interneta.
   Na kraju recimo i to, kaze gspodja Radmila Todorovski, da za korisnike cekova, minus nije dozvoljen. Zato svojim licnim bonitetom stvorite uslove za koriscenje istih. Prema svim podacima ,bez mnogo hvale, zaposleni u ovoj kuci isticu da pokrivenost 62% ukupnog depozita na ovom podrucju svakako govori o vrednostima pozicija Delta banke sa tendencijom daljeg prosperiteta. Ono sto nas ocekuje u narednoj godini jeste da se kompletan platni promet seli u Poslovne banke, pa stoji uput svim deponentima Delta banke da su u obavezi da zakljuce ugovor o vodjenju poslovnog platnog prometa da bi njihova sredstva od 1. januara zaista mogla da se vode u platnom prometu kod te banke, u suprotnom koriscenje ovih poslova nece biti moguce. Da bi se izbegle guzve u platnom prometu banka je ucinila sve da novim salterskim prostorima obezbede povoljnije uslove poslovanja.
   Nelojalna konkurencija Delta banku nikako nije omela u svom radu , a prema ocekivanju novih uslova dovesce verovatno u red bankarski sistem. Postojanje Delta banke u trajanju od osam godina na ovom prostoru sigurno su garancija kvaliteta usluga i ekspeditivnosti pravih domacina, kaze na kraju gospodja Radmila Todorovski, zamenik direktora Delta banke A.D.
Povratak na vrh strane
Povodi - pise Sonja Cvetkovic
Svetska nedelja hrane
   
Stara izreka kaže,, zdravlje na usta ulazi,,.Koliko zaista vodimo racuna o ishrani?Ovogodišnja Svetska nedelja posvecena dojenju u našoj zemlji obeležava se od 30.septembra-6oktobra 2002. godine pod sloganom ,,DOJENjE : ZDRAVE MAJKE - ZDRAVA DECA ,, Nosilac svih ovogodišnjih aktivnosti zajednicki ce podneti Zavod za zaštitu zdravlja Kraljevo i Predškolska ustanova ,,Olga Jovicic-Rita,,.Koliko je prirodna ishrana bitan faktor u ishrani odojceta otkrila nam je dr. Dragana Tendjera - Milicevic , specijalista socijalne medicine,zaduženu za sprovodenje ove kampanje .
   Majcino mleko omogucava optimalan rast i razvoj bebinog mozga, imunog sistema, licnosti i vitalni je faktor u sprecavanju cestih bolesti, kao što su dijareja, bolesti respiratornog trakta ( ukljucujuci pneumoniju ), urinarnog sistema..Dojenje je široko priznato kao nacin da se zaštiti i unapredi zdravlje beba i male dece, zdrav razvoj zuba, omogucava oslobadanje hormona rasta. Iskljucivo dojenje u prvih šest meseci smanjuje rizik od alergija, osetljivost na hranu,pothranjenost i što je najbitnije omogucava uspostavljanje bliske veze izmedu majke i deteta.Dojenje ima i nesumljive prednosti za majku, istice dr. Milicevic.Uspostavljanje iskljucivo dojenja odmah nakon porodaja smanjuje rizik od krvarenja i anemije, smanjuje psihološki pritisak i brigu majke za zdravlje i uhranjenost bebe a da ne govorimo o uštedi novca za mleko , veštecku hranu, cišcenju flašica i posuda koje mora biti strogo sterilno.Osim svega navedenog potpomaže i unapredenje majcinog imunog sistema, kod dijabeticara smanjuje potrebu za insulinom, može pomoci u smanjenju rizika za rak dojki i jajnika.Sve ovo navodi na zakljucak da je više nego neophodno mlade majke edukovati tokom trudnoce na prdnosti dojenja beba i njene prednosti.- zakljucuje ovu pricu dr. Milicevic.
   Ove godine SND naglašava hitnost da se zaštiti , promoviše i podrži zdravlje i blagostanje majke, kao i da se zaštiti , promoviše i podrži zdravlje i blagostanje beba dojenjem.zatim da se uspostavi kao sastavni deo ženinog reproduktivnog ciklusa i zdravlja, da se stvori javna svest o ženinom pravu na humani i nenasilni porodaj i da se promoviše Globalna inicijativa za podršku majkama. Time su jasno postavljeni ciljevi ovogodšnje Svetske nedelje.
   Povodom obeležavanja Svetskog Dana Hrane i Svetskog dana srca ZAVOD ZA ZAŠTITU ZDRAVLjA raspisuje KONKURS za najbolji likovni i literarni rad na temu ,,Pravilna ishrana, fizicka aktivnost i gojaznost,, ,,Voda kao preduslov zdravstveno bezbede hrane,,
   Pravo ucešca imaju deca predškolskog i školskog uzrasta a radovi ce biti razvrstani po sledecim uzrasnim kategorijama:
· predškolski uzrast (3-6 godina)
· ucenici nižih razreda osnovnih škola ( 7-11 godina ) i ucenici viših razreda osnovnih škola ( 12 - 15 godina )
Literarni radovi se mogu pisati na maternjem jeziku. Svi radovi ce biti izloženi na izložbi,a najbolji nagradeni.Rok za predaju radova je 15.10.2002.godine, na adresu:
ZAVOD ZA ZAŠTITU ZDRAVLjA
Sektor socijalne medicine Služba za zdravstveno vaspitanje
Slobodana Penezica br. 16
36000 Kraljevo .Povratak na vrh strane


MailboxIbarske novosti mailbox

Copyright © 1997-2002 Interactive.net Kraljevo. All rights reseved interactive