15. novembar 2002.godine

Nedeljni list u izdanju Javnog preduzeca za informisanje ,,Ibarske novosti"- Kraljevo. Adresa Redakcije: ul, Cika LJubina br. 2. Direktor i glavni i odgovorni urednik: Slavko Janosevic. Odgovorni urednik: Ivan Rajovic. Redakcija: Zoran Bacarevic (sport), Dragan Vukicevic (privreda), Predrag Markovic (drustvo), Milan Pantovic (gradska i selo), Slobodan Rajic (politika), Marko Slavkovic (Strsljen i reportaze), Bojana Milosavljevic (kultura), Milisav Radovanovic (fotoreporter). Predsednik Upravnog odbora: Gordana Vuckovic. Telefoni: direktor i glavni i odgovorni urednik 312-504, odgovorni urednik 312-507; Pravna i opsta sluzba 312-505; Oglasno odeljenje 312-503. Godisnja pretplata 1.040 dinara. Za inostranstvo - Evropa 3.120 dinara. Amerika i Australija 4.160 dinara. Ziro - racun: 41800- 603-5 - 21 kod Sluzbe za platni promet Kraljevo. Kompjuterska obrada ,,Ibarske novosti". Stampa DD ,, Slovo" Kraljevo, Vojvode Stepe 45. Telefon: 036/332-312. List izlazi petkom, rukopisi se ne vracaju.

 

Uvod - Sest godina posle
Zahtev za sazivanje vanredne sednice
Privremene mere i prevremeni izbori?
Saopstenja SPS - SPO
Pripreme za novi krug
Novosti iz Usca
Kultura - Svetlo za zatamnjenu proslost / Biblioteka
IN MEMORIAM - Dragan Tripkovic - Keno


Vreme sadasnje - Pise Ivan Rajovic
Bircuz kod "Ukrocene goropadi"

   Nekako u ovo vreme, pre tacno sest godina, u ovoj zemlji, a i ovom gradu, je zapoceto nesto sto je za rezultat trebalo da ima svrgavanje diktature jedne mafijaske porodice i uspostavljanje demokratije. Oni koji su ucestvovali u svim desavanjima, a i oni koji nisu, i danas se dobro secaju zanosa, prkosa, masovnosti i opijenosti samom pomislju da dolazi neko novo vreme, ali i brutalnosti onih koji su to hteli da sprece. Danas, posle punih sest godina, cini se da su mnogi zaboravili, ili bi da zaborave, kako je sve pocelo i kako se doslo do ovoga gde smo sad. To sto ovo nije ono sto smo hteli sasvim je druga stvar, kao sto se 5. oktobar 2000. a ne 17. novembar 1996. uzima za datum koji je prekretnica iliti Dan pobede nad Milosevicevim rezimom.
Protesti pred Milutinom 1996-1997. Dakle, svi oni koji su nezadovoljni, a njih nije malo i sasvim su u pravu, ne mogu biti nezadovoljni samim pocetkom pobune, vec onim kako je ona okoncana, a narocito onim sto je doslo posle. Zapravo, svi oni koji su sada daleke 1996. izasli na ulice, sto maskirani, a sto ogoljeni do daske, oni koji su ostavljali svadbe, slave i rodjendane da bi na svojoj kockici pred Milutinom, kisnuci, smrzavajuci se i strepeci od batina cuvara rezima, iskazivali svoje nezadovoljstvo postojecim stanjem i te kako imaju razloga da budu zadovoljni. Ako nicim drugim bar svojom hrabroscu i resenoscu da se izbore za bolji zivot. Na zalost, kako za sada stvari stoje, mnoga, ako ne i sva, tadasnja ocekivanja se nisu ispunila.
   I mada nekih pomaka zasigurno ima, da ne gresim dusu, sve je ovo jos suvise daleko od demokratije ukoliko je uopse moguce u Srbiji, a i u Kraljevu, uvesti demokratiju po nekom svetskom modelu. I ovoga puta se pokazalo pravo lice vlasti i onih koji se vlasti dokopaju, pa su pojedini koji su ucestvovali u svim dogadjanjima dolaskom na vlast postali isti ili jos gori od onih koji su bili pre njih. Karakteristicno je i to da mnogi nisu sklonjeni, niti oterani tamo gde im je mesto, pa sada imamo sjajnu ekipu vlastodrzaca okupljenih oko iste ideje. Ta ista ideja, kao sto se iz dana u dan pokazuje, jeste licni interes na stetu naroda za koji, sto je postalo ocigledno, niko vise ne daje ni pet para. U zemlji bez granica, bez himne, bez grba, bez statusa, u zemlji bez zemlje koja se grci u ocekivanju privatizacije, tranzicije i ostalih demokratskih inovacija, u zemlji gde, kako tvrdi ministar policije, mafija ima pare, naoruzanje, uticaj, vlast, veze i sve ostalo, nista vise nije cudno. Cudno je samo sto pojedinci pokusavaju da nas ubede kako je ovo ono sto smo hteli, a mi dobro znamo da nije. Stavise, mnoge marksisticko - lenjinisticko - "kako se kalio celik" face tek sada dizu glas kao da je sve sto se dogadjalo bilo proizvod njihovog revoluconarnog delovanja, a ne narodnog bunta protiv njih i njihove ideologije koja nas je dovela daleko ispod granice egzistencije, ljudskosti i razuma. Zbog svega toga umotvorine kao sto je ona o kratkom pamcenju srpskog naroda, sve vise se dokazuju kao pravila. Ipak, cini se da ima i onih koji svojim slonovskim pamcenjem nece dozvoliti da pojedini dogadjaji i pojedini likovi ikada budu zaboravljeni, buduci da su sastavni delovi nase novije istorije.Povratak na vrh strane


Inicijativa 25 odbornika DOS-a u skupstini opstine Kraljevo - pise Boban Rajic
Zahtev za sazivanje vanredne sednice

   - Uz svojerucno potpisanu inicijativu dostavljen i predlog dnevnog reda u kojem su i predlog za razresenje dr LJubise Jovasevica duznosti predsednika SO Kraljevo, izbor novog predsednika Skupstine, razresenje dosadasnje i izbor nove “opstinske vlade”, - U skladu sa Statutom opstine i Poslovnikom o radu SO sednica treba da bude sazvana u roku od 10 dana
Vukomir Mitrovic, sef odbornicke grupe DOS   Sekretarijatu Skupstine opstine Kraljevo u utorak, 12. novembra, predata je inicijativa 25 odbornika DOS-a u kojoj se u skladu sa clanom 40, stav 3 Poslovnika o radu zahteva sazivanje vanredne sednice Skupstine opstine. Inicijativu su potpisali Gordan Vasiljevic, Vukomir Mitrovic, Dragisa Stojiljkovic, dr Dragisa Kostic, Dragan Kitic, Zdravko Glisovic, Zvonko Obradovic, Veroljub Radakovic, Radojka Savic, Marko Petrovic, Aleksandar Lazovic, Sasa Jeftovic, Verica Andjelkovic, Dejan Radujevic, dr Zora Mijacic, dr Dragoljub Stanisavljevic, Milan Obrenovic, Slobodan Radakovic, Milan (Milisava) Veskovic, Radenko Tomasevic, Milos Kostovic, Zvonko Terzic, Goran Rudnjanin, Branislav Radusinovic i Miroslav Djokovic, a u ime Odbornicke grupe DOS-a takodje potpisao sef te grupe Vukomir Mitrovic.
   U skladu sa Poslovnikom, inicijatori su predlozili dnevni red od sedam tacaka u kojem je prva predlog za razresenje dr LJubise Jovasevica duznosti predsednika Skupstine opstine Kraljevo a potom izbor novog predsednika Skupstine. Pored toga, predlaze se i razresenje Miroslava Milicevica duznosti sekretara Skupstine opstine i postavljenje novog sekretara SO Kraljevo, razresenje Izvrsnog odbora SO Kraljevo u celini i izbor novog predsednika i clanova IO SO Kraljevo i, najzad, razresenje predsednika i clanova Komisije za izbor i imenovanje SO Kraljevo i imenovanje novog predsednika i clanova ove Komisije.
   Prema Poslovniku o radu, predsednik Skupstine po ovom zahtevu treba da sazove sednicu Skupstine opstine Kraljevo u roku od 10 dana.Povratak na vrh strane


Saopstenje predsednika SO Kraljevo dr Ljubise Jovasevica
Privremene mere i prevremeni izbori?
  “Postovana gospodo, bez obzira da na vasu nameru da neovlasceno tumacite zakone, pa ovom prilikom i Zakon o lokalnoj samoupravi, duzan sam da vas obavestim da je ovo pet meseci od nezasedanja Skupstine opstine Kraljevo i da su privremene mere ukljucujuci iza toga prevremene lokalne izbore jedino pravo i logicno resenje nastale krize u lokalnoj samoupravi, za sta krivicu snosite vi.
Sve ostalo sto pokusavate ili cete pokusati rezultirace nevlasnom uzurpacijom lokalne samouprave iza cega ce uslediti upravni spor kod za to nadleznog suda” - kaze se u saopstenju koje dr LJubisa Jovasevic, predsednik Skupstine opstine Kraljevo, uputio 12. novembra ove godine nacelniku Raskog okruga i opstinskim odborima Nove Srbije, Demohriscanske stranke, Demokratske stranke, Socijaldemokratske unije i Nove demokratije u Kraljevu
.Povratak na vrh strane

KONFERENCIJA ZA NOVINARE OPSTINSKOG ODBORA SPS KRALJEVO
Odgovornost pred gradjanima
“Danima i mesecima smo u prilici da gledamo nadmudrivanje aktuelnih opstinskih celnika, koji su iskazali neophodno jedinstvo samo 5. oktobra i samo tada bili slozni, znajuci da jedino tako mogu doci do kolaca koji se zove vlast” - receno je na prvoj konferenciji za novinare novoizabranog Opstinskog odbora SPS Kraljevo. Tom prilikom novinarima se obratio deo novog rukovodstva : Sreten Jovanovic, predsednik, Miso Rumenic, potpresednik, Radisav Dugalic, potpresednik, Dragan Vulic, sekretar Izvrsnog odbora i Rados Jovanovic, clan IO Opstinskog odbora SPS Kraljevo.
Sreten Jovanovic, predsednik OO SPS, odborniok i sef OG SPS u SO Kraljevo, istakao je da su nastali problemi u podeli vlasti ovih dana kulminirali “svakodnevnim medjusobnim napadima celnika DSS-a i DS-a, kao rezultat nemoci i nesposobnisti da ispune slatkoreciva data predizborna obecanja, na sta je OO SPS jos tada upozoravao”.
- Odbornici SPS-a su prisustvovali svim dosadasnjim sednicama SO, od starta smo izrazavali spremnost da zelimo koliko su nam gradjani dali poverenje da preuzmemo i toliko odgovornosti, ali vladajuca opcija to nije dozvoljavala. Vrsili su vlast kako su vrsili i uz podrsku Republicke vlade te nam je poznata i sutacija u nasim trgovinskim kucama, u poljoprivredi...poznata nam je cinjenica prekrajanja istorije. Bili smo inicijatori da se bar rese neki problemi u skolstvu, ali i tu smo naisli na zid cutanja - naglasio je Jovanovic.
On je posebno ukazao na spremnost odbornika SPS-a da odgovore prema poverenju svojih biraca i s tim u vezi podvukao :
- Spremni smo da prema svojih 20% osvojenih mandata pomognemo u resavanju aktuelnih problema u SO. Smatramo da nije realno da sutra neko sa 3-4 odbornicka mandata ima mesto predsednika Skupstine opstine i predsednika Izvrsnog odbora. Znamo da je jedino resenje u razresavanju problema u Srbiji i Jugoslaviji raspisivanje izbora na svim nivoima i to odmah, na cemu insistiramo, ali do tada, bar u lokalu, zelimo da, prvenstveno zbog gradjana, nasih komsija , pomognemo da se nagomilani problemi razrese. Necemo se distancirati od bilo kakve koalicije koju nam pripisuju ako je to u interesu gradjana i opstine Kraljevo. U tu svrhu pozivamo sve odbornike SO, i leve, i desne, i sa sela, i iz grada, da dobro razmisle o svojoj obavezi i odgovornosti, da razmisle o obecanima koja su na pocetku svog mandata dali svojim biracima.
Predstavnici OO SPS-a su pozvali gradjane da ovakvoj neodgovornoj vlasti koja ne postuje zakone i gleda samo svoje interese vise nikada ne daju poverenje i kao najgrublji primer takve neodgovornosti lokalne vlasti naveli nedolazak odbornika DOS-a na komemorativnu sednicu SO Kraljevo i pomen oktobarskim zrtvama u Kraljevu.
Miso Rumenic je podsetio da je sustina stvari u tome sto je DOS u Kraljevu fakticki odavno raspusten, ne postoji, iako dve strane toboze traze resenje ali zajedno ne mogu nista da urade!? On je upozorio da bi uvodjenje privremenih mera U SO Kraljevo znacilo da Kraljevcani nisu bili u stanju da izaberu svoju lokalnu vlast i da bi, posto ovako dalje ne moze, mnogo bolje bilo ici u druga resenja i neke nove koalicije, zakljucivsi : “Bez obzira na sve, mi ne likujemo, vec smatramo da je ovo veliko iskustvo za ubuduce za sve gradjane da vise ne veruju koalicijama protiv bilo koga vec samo programskim koalicima”.

POLITICKI STAV ODBORNICKE GRUPE SPO U SO KRALJEVO
Izbori na svim nivoima - jedino resenje
“Sve ono sto se desava pred ocima javnosti, kako na lokalnom tako i na drzavnom nivou, samo pokazuje krajnju neodgovornost onih politickih faktora koji si 2000-te godine dobili poverenje gradjana i preuzeli vlast u SO Kraljevo i u Srbiji.
SPO kao ozbiljna politicka snaga sa jasnim politickim konceptom niti je mogla niti ce moci ikada sa takvim ljudima da ulazi u bilo kakve koalicije i dogovore. Nas ne interesuju nikakvi separatni dogovori koji za cilj imaju bilo kakvo odrzavanje DOS-a na vlasti, jer ovu politicku garnituru smatramo odgovornom za cinjenicu da su mnogi gradjani, nazalost, zazalili za prethodnim rezimom.
U takvim okolnostima smatramo jedinim mogucim i logicnim resenjem raspisivanje izbora na svim nivoima. U protivnom, niti ce od ovoga grada niti ce od drzave Srbije ostati srpskom narodu ista sto vredi. Stetocine se moraju ukloniti sa politicke scene Srbije, naravno izbornom voljom gradjana” - kaze se u saopstenju koje je potpisao dr Radoslav Jovic, sef Odbornicke grupe SPO u Kraljevu.Povratak na vrh strane

Ponovljeni predsednicki izbori u Srbiji - pise Boban Rajic
Pripreme za novi krug
    Predsednik Skupstine Srbije Natasa Micic, posle promene Zakona o nacinu biranja predsednika Republike, raspisala je nove izbore za predsednika Srbije za 8. decembar ove godine. Bice to treci krug predsednickih izbora, posto prethodna dva, 29. septembra i 13. oktobra, nisu uspela. Ako ni novi krug ne uspe, saopstila je gospodja Micic, sledeci ce biti odrzan 22. decembra. Tada bi, pretpostavlja se, predsednik konacno trebao da bude izabran jer je izmenama Zakona ukinut cenzus od najmanje 50 odsto izlaznosti biraca.
Izborne radnje i pripreme za novi krug predsednickih izbora vec su pocele i teci ce po zakonom predvidjenom kalendaru (vidi “izborni rokovnik”).
DA LI CEMO KONACNO DOBITI PREDSEDNIKA? : SA PROSLIH IZBORA U KRALJEVUU opstini Kraljevo takodje su pocele intezivne pruipreme za treci krug predsednickih izbora 8. decembra. Po recima Milosa Petrovica, nacelnika Odeljenja za opstu upravo opstine Kraljevo, gradjani su vec obavesteni o terminu uvida u biracki spisak, nacinu za njegove izmene i dopune. Pored toga, u skladu sa uputstvom iz resornog republickog ministarstva, svakodnevno se vrsi azuriranje, odnosno sredjivanje birackog spiska za podrucje opstine. U saradnji sa Maticnom sluzbom, Sekretarijatom MUP-a, VJ i drugim nadleznim sluzbama u Kraljevu i Republici upisuju se novi biraci koji su stekli pravo glasa i brisu preminuli, odseljeni i druga lica koja su to pravo u medjuvremenu izgubila. U ovome je neophodna pomoc gradjana jer, primera radi, kaze Petrovic, za Kraljevcane preminule na teritorijama drugih opstina (osim Kraljeva i Beograda) ovo Odeljenje nema podatke. Da podsetimo da je na izborima u trecem krugu u opstini Kraljevo na spisku bilo upisano 112.409 biraca (bez vojnika i sudski upisanih).
Osim toga, istice Petrovic, zbog brojnih primedbi u prethodna dva kruga, pre svega na ukrupljenost i udaljenost pojedinih birackih mesta na seoskom podrucju, sto je verovatno uticalo na manju izlaznost biraca, Opstinska uprava Kraljevo je predlozila Republickoj izbornoj komisiji (RIK) Srbije da se utvrdi nova organizacija birackih mesta na teritoriji opstine Kraljevo kojom bi se poveao broj birackih mesta sa 102 na 128, odnosno za 26 mesta uglavnom na seoskom podrucju. To bi bilo opravdano jer je opstina Kraljevo teritorijalno najveca u Republici sa 1.531 kvadratrni kilometar i 92 naseljena mesta!? Predlog je u sladu i sa zakonom donetim pre dve godine da biracko mesto ne moze imati manje od 100 i vise od 2.500 biraca.
Kako nas je obavestio Miroslav Milicevic, sekretar SO Kraljevo, ovde jos uvek nije stiglo najavljeno uputstvo o sprovodjenju predsednickih izbora sazvanih za nedelju, 8. decembar. Da podsetimo jos da je do zakljucenja ovog broja lista predsednicku kandidaturu istakao samo dr Vojislav Seselj (SRS) a najavio prof. Borislav Pelevic (SSJ).

Izborni rokovnik
- 17. novembar : poslednji rok za kandidaturu sa po 10.000 potpisa;
- 17. novembar : predlog birackih mesta;
- 22. novembar : utvrdjivanje liste kandidata;
- 22. novembar : rok za uvid u biracki spisak, izmene i dopune;
- 23. novembar : dostavnjanje RIK-u resenja o zakljucenju birackog spiska i overenog izvoda iz njega;
- 23. novembar : objavljivanje liste kandidata;
- 27. novembar : stalni sastav birackih odbora;
- 3. decembar : prosireni sastav birackih odbora;
- 5. decembar : rok za upis u biracki spisak sudskim putem;
- 5. decembar u ponoc : kraj predizborne kampanje, pocetak izborne tisine;
- 8. decembar od 7 do 20 sati izbori za predsednika;
- 9. decembar u 14 sati : rezultati glasanja na birackim mestima;
- 12. decembar u 20 sati : utvrdjivanje i objavljivanje konacnih rezultata izbora.

Opstinska komisija
Po izmenjenom izbornom zakonu umesto radnog tela o novom krugu predsednickih izbora 8. decembra starace se postojece opstinske izborne komisije (OIK). OIK Kraljevo izabrana je resenjem SO Kraljevo na sednici od 27. oktobra 2000. godine u sastavu : Dragan Vukadinovic (predsednik), Veroslav Garic (zamenik predsednika), Veljko Konjokrad (sekretar), Zoran Tucakovic (zamenik sekretara), Milos Rakic (clan), Dragan Stefanovic (zamenik clana), Dragan Bogdanovic (clan), Tomislav Lekovic (zamenik clana, preminuo), Miloje Kundovic (clan), Radovan Tomasevic (zam. clana), Dragan Nikolic (clan) i Zoran Raspopovic (zam. clana).

.Povratak na vrh strane
Novosti iz Usca - pripremio S. Mladenovic

Fabrika parketa sa novim zakupcem

Posle duzeg vremena radnici fabrike parketa iz Usca otisli su posle zbora sa novim zakupcem zadovoljni iz fabrickog kruga. Zakupac fabrike je gospodin Milomir Smiljkovic, vlasnik preduzeca "Energoinvest" sa predstavnistvima na Kipru i Italiji koji je preuzeo fabriku parketa u zakup. Gospodin Smiljkovic je uzeo obavezu da izvrsi odgovarajuce opravke tehnoloskih linija i regulisanje dugova vezanih za iskuljucenu elektricnu energiju kao i nabavku kvalitetnih poluproizvoda takozvane frize za proizvodnju svih vrsta parketa.
Najbitnije u celom sporazumu je to da od radnika niko nece ostati bez posla niti ce biti bilo kakvih tehnoloskih viskova a postoji velika mogucnost i prosirenja proizvodnog asortimana i proizvodnih kapaciteta. Za zalihe koje se nalaze u gotovim proizvodima dogovoreno je da se od prodaje istih izvrsi isplata zaostalih licnih dohodaka.
Vest ovakve sadrzine brzo je prohujala gradicem na Ibru i Studenici sto je primljeno sa velikim zadovoljstvom od gradjana a posebno nezaposlenih mladih ljudi koji bi mogli naci zaposlenje u prosirenim kapacitetima fabrike. U toku danasnjeg dana radnici Elektrodistribucije iz Usca izvrsili su prikljucenje elektricne energije tako da sada krug fabrike parketa na Uscu sija starim dobrim sjajem. Pokretanje masina predvidjeno je za pocetak naredne sedmice.

LOVCI IZ USCA OTVORILI LOVNU SEZONU
Nedelja ujutro oko sest sati. U glavnoj ulici u Uscu veoma je zivo jer se lovci u velikom broju okupljaju da podju na lovne terene Uscanskog podrucja. Ispred Doma kulture nalaze se parkirani dzipovi i druga terenska vozila u kojima lovci po organizovanim grupama krecu u lov. Sve je isplanirano do tancina i obavesteni su gradjani o kretanju lovaca koji ne propustaju ni jednu sitnicu bezbednosti svojih clanova i mestana velikog lovnog terena.
Lov je organizovan na divlje svinje, zeceve i lisice. Po zavrsetku lova predbidjeni su cuveni uscanski lovacki ruckovi koji su tradicija ovog kraja po grupama u zavisnosti od lovnog terena. Srecu da ulove imali su po neki lovci koji su ubili po jednog zeca ili lisicu ali najbitnije je da se sve dobro zavrsilo uz dogovor za sledeci lovni izlazak.
Uscanski lovci planiraju i vec su poceli pripreme da izvrse izgradnju lovackog doma u ataru sela Tepeci. Zemljiste je besplatno obezbedjeno kao i sav potreban gradjevinski matreijal. Odredjeno je ucesce svakog lovca prema mogucnostima i materijal se uveliko dovozi do mesta gradnje. Sve zidarske i druge potrebne poslove uradice sami lovci bez ikakve naknade.

Srednja skola - realnost ili samo san

Svakog dana uscanski srednjoskolci putuju u srednje skole u Kraljevo ili Rasku. Do Kraljeva je 5o a do Raske 32 kilometra. Radni dan uscanskih srednjoskolaca isnosi od 1o do dvanaest sati nastave ukljucujuci i putovanje. Za ucenje ostaje malo vremena ali, ipak, uspeha ima.
Na Uscu postoji zgrada bivseg usmerenog obrazovanja koja je nekad imala najsavremeniju laboratoriju koju su obezbedili roditelji i radnici uscanskih preduzeca. Kao i uvek uscani su svoju laboratoriju poklonili drugom, odnosno Sumarskoj skoli u Kraljevu. Sada uscanski roditelji placaju mesecne karte od 2.3oo dinara da bi im se deca obucavala i ucila u laboratorijama koje su sami kupili.
Inicijativa grupe profesora i intelektualaca iz Usca nije urodila plodom kod rukovodstva mesnih zajednica ali se isti nadaju da ce se njihova inicijativa naci na stolu nacelnika Raskog okruga Mila Koricanca, coveka koji jedini ima sluha za probleme zapostavljenog uscanskog kraja i tako doci do ministarstva za prosvetu jer bi srednja skola na Uscu vratila zivost i mlade ljude koji su zavrsili fakultetete za profesore.
Ono sto je najbitnije, djaka ima, profesora ima, ima i zgrada a nadamo se i sredstvima za srednju skolu. Uscani misle da je to realnost. Nadamo se da tako misle i nadlezni.

FUDBALSKI KLUB RADNIK OSTAO BEZ EKONOMA
Posle odlaska dve radnice iz restorana fudbalskog kluba Radnik, poslove ekonoma napustio je i dugogodisnji ekonom Milanovic Milovan - Misko koji zivi u ulici Smilje Bujakovic u naselju Klace. Razlog odlaska ekonoma nismo saznali ali uscanska carsija i sportski radnici Usca smatraju da je u pitanju neslaganje sa novim rukovodstvom kluba. Poznato je da je gospodin Milanovic poslove ekonoma veoma dobro radio i uvek lepo docekivao gostujuce ekipe i uredjivao fudbalsko igraliste. Zelja mu je uvek bila da se fudbalski klub Radnik nadje u visim rangovima gde je nekad bio.
U razgovorima sa igracima stice se utisak da je ekonom Milanovic za mnoge stvari u pravu i da bi za klub bilo najbolje da se nadje zajednicko resenje i da se Milanovic vrati svom poslu.Povratak na vrh strane

U Narodnom muzeju u Kraljevu - pise Milan Pantovic
Svetlo na zatamnjenu proslost
    U organizaciji Narodnog muzeja i Biblioteke "Stefan Prvovencani" predstavljena je proslog petka u Kraljevu knjiga "Zatamnjena proslost" koja se bavi postankom i razvojem ravnogorskog pokreta u cacanskom kraju, ali dobrim delom dotice i podrucje nase opstine.
   Autori, Goran Davidovic i Milos Timotijevic iz Cacka, od dokumenata koji su im bili dostupni (a mnogi, kako se culo na promociji ove knjige, jos uvek leze u arhivama koje su manje dostupne) sacinili su knjige posle kojih nista nece biti kao ranije. Barem kada je u pitanju ravnogorski pokret ili Jugoslovenska vojska u otaybini, kako se zvanicno naziva ovaj pokret. Crno - bela istoriografija (koja je, voljom vladajuceg rezima, jedan period nase novije istorije belezila kao, s jedne strane, narodnooslobodilacki ili partizanski rat i izdajnicka uloga ravnogorskog pokreta, s druge strane) ovom knjigom se naucno pobija. Naime, baveci se istorijom ravnogorskog pokreta u cacanskom i kraljevackom kraju, autori su izneli cinjenice i dokumenta koja govore o svemu sto se u ovim krajevima desavalo od 1041. godine i sto je, pokazalo se kasnije, odredilo i sudbinu vaskolikog srpskog naroda, ne samo u periodu rata, vec pre svega u poratnom periodu u kome je Srbija bila najveci gubitnik, kako se culo na predstavljanju knjige "Zatamnjena proslost." Ovo delo, sto je naglaseno, nije revansisticka knjiga vec sazdana od dokumenata i sacuvanih svedocenja ucesnika dogadjaja, doprinos je boljem sagledavanju svega sto se dogadjalo krajem 1941. godine. A znacajna je, kada se tice kraljevackog kraja, po tome sto rasvetljava neke od najtezih meseci u istoriji naseg grada, kao i ulogu cetnika i partizana u predoktobarskim, oktobarskim i postoktobarskim danima prve ratne godine.
   Pisana dinamicnim stilom, prepuna podataka, secanja i svedocenja, knjiga "Zatamnjena proslost," po sadrzini lokalna, prevazilazi te okvire i jedan period nase novije istorije rasvetljava na nov nacin, opominjuci da se proslost ne sme zaboraviti, jer iskrivljena znanja o proslosti mogu da budu velika prepreka za buducnost.

Posle Sajma knjiga u Beogradu
BOGATIJA GRADSKA BIBLIOTEKA
- Osnivac Narodne biblioteke "Stefan Prvovencani" u Kraljevu, Skupstina opstine, ove godine, uoci Medjunarodnog sajma knjiga u Beogradu, bila je vrlo darezljiva prema ljubiteljima knjige - clanovima Biblioteke. Za povecanje fonda izdvojila je zamasnih pola miliona dinara. Pretoceno u primerke "najboljeg covekovog prijatelja" to iznosi - dve hiljade novih knjiga.
Emilija Milovanovic, zamenik upravnika Narodne biblioteke u Kraljevu, kaze da im je izbor novih naslova ove godine olaksalo to sto su tokom citave godine kupovali knjige, te time nije doslo do veceg zaostatka, kao ranijih godina. Uz sve ovo, stekli su se uslovi da Biblioteka nabavi i mnogo novijih izdanja:
- Druga bitna stvar - kaze Milovanoviceva - jeste sto je na Sajmu za nase potrebe bilo vise knjiga za Decje odeljenje. Prethodnih godina za nas je ta nabavka bila problem finansijske prirode, ali i prilicno siromastvo produkcije. Kada je rec o naslovima za najmladje citaoce, nema tu velike novine, ali postoji raznolikost izdanja. Lepo je sto sada mladim citaocima mozemo da damo ciste i nove knjige u dobrom povezu."
Pozajmno odeljenje, svakako kao "najfrekventnije" u bibliotekarskom sistemu, takodje je obnovljeno biranim naslovima. Zamenica upravnika istice da su na beogradskom Sajmu kupili prilican broj knjiga nagradama ovencanih britanskih i francuskih autora (najvise kod vrlo agilnog izdavaca "Plato"), sto ranije sebi, odnosno, clanovima Biblioteke nisu mogli da priuste. Kvalitativna novina u Pozajmnom odeljenju jeste sto su novi naslovi ne samo iz oblasti beletristike, vec i popularizacije nauka (istorije, psihologije, medicine):
- Kao i do sada, vodili smo racuna i o Citaonici. Tu imamo, kao sto je poznato, najskuplje i najredje knjige, nabavljane u samo jednom primerku, pa smo sada bili u prilici da nabavimo i neke, uslovno receno, "inostrane," jer je rec o naslovima iz bivsih jugoslovenskih republika, dakle o istom jezickom podrucju. Kupili smo neka luksuzna izdanja koja se bave umetnostima, hobijima, prirodom…" - istice Emilija Milovanovic.
O tome kako su se pripremali za ovu veliku, periodicnu sajamsku kupovinu, zamenica upravnika Biblioteke objasnjava:
- Mi smo ustanova koja kao dve trecine fonda moze da ima zabavnu literaturu, ali nismo u mogucnosti da to i ostvarimo, jer se drzimo zlatnog bibliotekaskog pravila da pratimo produkciju, i to domacu i stranu. Pre svakog Sajma pregledamo kataloge, sagledavamo fondove kojima raspolazemo, pa tada napravimo izbor i krecemo dalje. Drugi deo posla je - karton zeljene knjige, koji popunjava citalac i koji onda sluzi kao jasan pokazatelj o potrebnom broju primeraka. Kada je rec o novim knjigama, opredelili smo se da uzimo po dva - tri primerka, da vidimo kako ce s tim ici, bez obzira na to da li je takva knjiga u svetu neki trend ili sta mi, kojima je knjizevnost posao, procenjujemo. Zelim da naglasim da su citaoci i njihovi zahtevi nesto sto formira potrebe za knjizne fondove biblioteke."
Emilija Milovanovic otkriva i jednu malu tajnu iskusnih bibliotekara kada se nadju u sajamskom izobilju i raju. Naime, i pored opseznih priprema za veliku kupovinu, knjige se biraju (i dobro zagledaju) direktno na standovima, jer su u pratecoj "papirologiji" moguce greske i propusti. A o tome kako ce Biblioteka doskociti velikom problemu zvanom - nesavesni i lezerni citaoci, posebno prema tek pristiglim knjigama, ona kaze:
- Svakako da ce kontrola biti strozija, kada je u pitanju knjiga uopste. Automatska obrada znatno skracuje put od knjige do citaoca. Ona ce biti neprijatna za zaboravne i nemarne, jer sada mozemo da pratimo put knjige izvan Biblioteke. Takve cemo opominjati i naplacivati im kaznu, cim utvrdimo da pokusavaju da preuzmu ulogu bibliotekara, odnosno da sami distribuiraju nase knjige.".
Povratak na vrh strane
IN MEMORIAM
Dragan Tripkovic - Keno
   U saobracajnom udesu kod Velesa (Makedonija) 8. novembra okoncao je zivot Dragan Tripkovic - Keno.
Rodjen je 1. decembra 1960. godine u Kraljevu. Fudbalom je poceo da se bavi kao decak kada je ispoljio svoj nesumnjiv talenat za “najvazniju sporednu stvar na svetu”. Igrao je sa uspehom u omladinskom timu kraljevacke Sloge a branio je boje jos nekoliko fudbalskih klubova.
   Pravdu je poceo da deli 1985. godine kada je polozio ispit za sudiju. I tu je u kratkom roku iskazao svoj raskosni talenat i zicu za sudjenje fudbalskih utakmica. Tri godine kasnije 1988. godine polozio je ispit i stekao Republicko zvanje posle cega je u narednih pet sezona vodio susrete na nivou Srpske lige.
   Zatim stice zvanje Saveznog arbitra dolazi na listu sudija Druge savezne lige a vec 1996. godine delio fudbalsku pravdu na Prvoj saveznoj ligi najieminentnijim klubovima.
   I na internacionalnoj listi na koju je dosao 1999. godine zadrzao ser dve sezone i pritom odsudio desetine medjunarodnih utakmica.
   Godine 2001. oprostio se od sudjenja i postao clan Komisije FSJ za pracenje fudbalskih arbitara.
   U medjuvremenu obavljao je niz odgovornih funkcija u Fudbalskom savezu opstine Kraljevo, FS Regiona Zapadne Srbije i FS Srbije. Dve godine je obavljao duznost predsednika Udruzenja fudbalskih sudija Kraljeva i za to vreme veliki broj mladih je polozilo ispit za delioca pravde.
   Tripkovic je sahranjen u ponedeljak na Starom kraljevackom groblju u prisustvu velikog broja rodbine i prijatelja.Povratak na vrh strane

MailboxIbarske novosti mailbox

Copyright © 1997-2002 Interactive.net Kraljevo. All rights reseved interactive