22. novembar 2002.godine

Nedeljni list u izdanju Javnog preduzeca za informisanje ,,Ibarske novosti"- Kraljevo. Adresa Redakcije: ul, Cika LJubina br. 2. Direktor i glavni i odgovorni urednik: Slavko Janosevic. Odgovorni urednik: Ivan Rajovic. Redakcija: Zoran Bacarevic (sport), Dragan Vukicevic (privreda), Predrag Markovic (drustvo), Milan Pantovic (gradska i selo), Slobodan Rajic (politika), Marko Slavkovic (Strsljen i reportaze), Bojana Milosavljevic (kultura), Milisav Radovanovic (fotoreporter). Predsednik Upravnog odbora: Gordana Vuckovic. Telefoni: direktor i glavni i odgovorni urednik 312-504, odgovorni urednik 312-507; Pravna i opsta sluzba 312-505; Oglasno odeljenje 312-503. Godisnja pretplata 1.040 dinara. Za inostranstvo - Evropa 3.120 dinara. Amerika i Australija 4.160 dinara. Ziro - racun: 41800- 603-5 - 21 kod Sluzbe za platni promet Kraljevo. Kompjuterska obrada ,,Ibarske novosti". Stampa DD ,, Slovo" Kraljevo, Vojvode Stepe 45. Telefon: 036/332-312. List izlazi petkom, rukopisi se ne vracaju.

 

Uvod - Surova istina pred kamenom placa
Uredjivanje birackih spiskova
Po evropskom uzoru
Konferencija za novinare OO NDS
Setaliste po evropskim merilima
Jedinstvena srpska TV mreza
Povodom Svetskog dana HOBP - 20. novembra 2002. godine
FK Sloga tavori na sredini tabele


Vreme sadasnje - Pise Ivan Rajovic
Surova istina pred kamenom placa

   Na samo nekoliko dana od nove predizborne cutnje, novih izbora za prvog coveka Srbije, novog bojkota, predizbornih obecanja i svega onoga sto prati feste koje su nam dobro znane, ukupna situacija u gradu, a i sire, sasvim je komplikovana. Zivot uveliko prevazisao mastu i najsmesnije i najcudnije u isto vreme je ako neko uspe da stvari takve kakve jesu "baci" na papir . Zapravo, stice se utisak da plovimo na brodu ludaka bez ikakve kontrole, cilja i organizacije i gde je svakome prepusteno da se snalazi u skladu sa svojim sposobnostima u datim okolnostima. Naravno, sve to pod uslovom da je ziv. I mada nista vise ne deluje toliko neverovatno da ne bi bilo moguce da nam je neko, ne tako davno, rekao kako ce seici setati novootvorenim kraljevackim bulevarima, otvarati lokalne aerodrome, nuditi pomoc u dolarima, nafti i zlatnim polugama, odgovorili bi mu da nije normalan. A eto, i to se dogadja.
U gradu koji muci muku sa hiljadama izbeglica, koji nema ni dovoljno vode za pice, koji sa strepnjom ocekuje privatizaciju i masu nezaposlenih na ulicama, a da za sve to odgovorni sa republickog nivoa uglavnom ne daju ne pet para, desavaju se i neke druge stvari. Tako je, recimo, biti ziv jos uvek relativno bolje nego ono drugo. A stvari su koliko za zive komplikovane i za one koji polako prelaze sa one druge strane. Zanimljivo je da su bas ovde vec zabelezeni i prvi primeri upada u tudje grobove iliti grobna mesta, na samo nekoliko dana. Sahranjivanje pokojnika do nalazenja odgovarajuceg prostora za trajno pocivanje polako ulazi u modu i na svojevrstan nacin ilustruje trenutak u kojem zivimo. Vracanje pokojnika kuci zbog prebukiranosti kapele postaje skoro normalna stvar. Ove i mnogo drugih slicnih stvari govori o neophodnosti potrebe da se sto pre nesto konkretno uradi kako bi se zaveo red u zemlji, a sto je uglavnom problem politicara koji su za to i placeni.
Medjutim, kad se malo bolje pogleda, cini se da su mali izgledi da se brzo i korenito nesto dogodi. Izborom izmedju dva Vojislava narod je stavljen u procep gde moze da odlucuje ne o vrednosti i sposobnostima druga kandidata, vec o manjem ili vecem zlu koje ce ga neminovno zadesiti. Mozda bi ovoga puta trebalo glasati za vece zlo ne bi li se agonija u kojoj se nalazimo sto pre zavrsila. Jer posle petooktobarske revolucije, posle demokratskih promena, traljave dosovske vlasti i svega sto nas je zadesilo pitanje da li nam je bolje ili gore sasvim je iluzorno. Cak i da je bolje, ovo nije ono sto smo hteli, a zemlja u kojoj vece zlo ima toliko pristalica i u kojoj haski optuzenik, cak iz haske cuze vuce konce sudbine naroda, ima ozbiljnih razloga da se zapita kuda sve to ide.
Uglavnom, bilo kako bilo mi smo novi bulevar dobili pa svidelo se to nekome ili ne. Ulica je, ne bas tako svecano, otvorena, bez omrazenih presecanja crvenih vrpci, razbijenih boca sampanjca ili brlje i ostalih svecanih ili sujevernih detalja. Na ulici se vec uveliko odvija zivot, po novim pravilima, sto je citavom gradu udahnulo neku novu karakternu osobinu i prepoznatljivost. Za sada su sahisti najaktivniji u svojim obracunima oko table ciji je jedini nedostatak to sto nije crno - bela, vec sivo- siva, ali i to je valjda nesto sto je samo za nas karakteristicno. Blek stena ili kamen placa, kako neki vec zovu gromadu pored Milutina, vec je postavljen u fontani u kojoj samo voda nedostaje. No, bez obzira na to sto svako ima pravo da daje primedbe i sugestije, cak i ako se radi o velikim investicijama u vreme dok dobar deo gradjana nema 'leba da jede, mora se priznati da nam je grad postao daleko lepsi, civilizovaniji i pristojniji za zivot. Uskoro, kada budemo dobili i nov bioskop, jedan od najboljih u svetu, kako se tvrdi, moci cemo konacno da se osecamo malo ljudskije nego sto je to do sada bio slucaj. No, u postojecoj situaciji, koja je daleko od sjajne, i to je nesto.Povratak na vrh strane


Ponovljeni predsednicki izbori u Srbiji - pise Boban Rajic
Uredjivanje birackih spiskova

   Do ponovljenih predsednickih izbora u Srbiji preostalo je jos 15 dana. Za novi krug ovih izbora, koji su raspisani za 8. decembar, predate su kandidature tri kandidata. To su dr Vojislav Kostunica (DSS), Borislav Pelevic (SSJ) i dr Vojislav Seselj. Trenutno teku i kada prodju zakonski rokovi za zalbe, do 23. novembra, Republicka izborna komisija bi trebalo da objavi listu kandidata.
U prva dva kruga predsednickih izbora najvise primedbi bilo je na azurnost birackih spiskova, pa je, prema recima Milosa Petrovica, nacelnika Odeljenja za opstu upravu opstine Kraljevo, ovom pitanju posvecena najveca moguca paznja. Kao i uvek pred izbore, gradjani su obavesteni da mogu izvrsiti uvid u biracki spisak i odgovarajuce izmene i dopune podataka.
PUNE RUKE POSLA
   Po Petrovicevim recima gradjani tim povodom dolaze svakodnevno u kancelariju 109/1 Skupstine opstine i u mesne kancelarije tako da ova sluzba ima pune ruke posla.
PONOVO NA IZBORE ZA PREDSEDNIKA : SA BIRACKOG MESTA U DOMU KULTURE U RIBNICI (arhivski snimak)    Tako je u periodu od dva meseca, od 13. septembra do 15. oktobra, u birackom spisku izvrseno 1. 567 promena. U spisak su upisana 653 biraca, od tog broja 222 biraca koja su stekla punoletstvo, 309 doseljenih sa drugih podrucja, 65 po zahtevu stranke i 57 raseljenih lica sa Kosmeta. Iz spiska je brisano 445 biraca, od kojih 179 zbog odseljavanja iz opstine Kraljevo, a 266 zbog umiranja. U 460 slucajeva izvrsene su delimicne promene podataka, od toga 357 promena adresa i 103 promene imena (prezimena).
   - Pored toga, polazeci od toga da je puno primedbi bilo na nebrisanje preminulih, mi smo samoinicijativno poslali dopis opstinskim upravama u 30-tak vecih gradova u Srbiji sa molbom da nam dostave izvode iz maticnih sluzbi o Kraljevcanima preminulim u njihovim opstinama. Na taj nacin zelimo da otklonimo eventualne propuste tih sluzbi, zbog kojih je verovatno i dolazilo do zadrzavanja jednog broja preminulih na spiskovima u proteklom periodu. Sto se, pak, tice nasih biraca na privremenom, turistickom ili radnom, boravku u inostranstvu, tu mi nista ne mozemo da izmenimo dok se ne promeni zakon. Oni su na birackom spisku, imaju nase drzavljanatvo i nisu odjavili prebivaliste i moraju biti vodjeni na birackom spisku. Ako bismo ih brisali, oduzeli bismo im biracko pravo, sto je krivicno delo. Jedino resenje je da im se omoguci glasanje u nasim ambasadama i konzulatima, ali za tako potrebno je izmeniti zakon - istice Petrovic.
INSPEKCIJA I ROKOVI
   U Kraljevu je 15. novembra boravila republicka inspekcija i konstatovala da su biracki spiskovi kraljevacke opstine azurni i na potrebnom nivou, daleko uredjeniji od spiskova vecine opstina u Srbiji. Jedini nalog koji je tom prilikom dat Sluzbi u Kraljevu je da proveri da li su u zivotu 7 lica starijih od 100 godina koja se jos uvek vode na spisku biraca.
   Inace, u ponoc u petak, 22. novembar biracki spisak ce biti zakljucen i resenje o tome biti dostavljeno RIK-u Srbije. Posle tog roka za eventualne izmene u spisku zahtev ce moci da se dostavi samo Opstinskom sudu u Kraljevu i samo na osnovu njegove odluke izmene mogu da se unesu u spisak ali najkasnije 48 sati do pocetka izbora, odnosno do pocetka izborne tisine.

Biralista i odbori
Prema recima Milosa Petrovica, RIK je na sednici vec prihvatio predlog da na predstojecim izborima u opstini Kraljevo umesto 102 bude 128 birackih mesta i samo se ocekuje da ta odluka bude objavljena u Sluzbenom glasniku Republike Srbije pa da bude obelodanjena. Takodje, danas ce RIK-u biti poslat predlog za sastav 128 birackih odbora na podrucju opstine Kraljevo, a RIK je duzan da donese resenje o njihovom stalnom sastavu do 27. novembra, a prosirenom do 3. decembra.Povratak na vrh strane


CESID-ov obrazovni kurs o radu lokalne (samo)uprave - pise Boban Rajic
Po evropskom uzoru
  “Promene u radu lokalne samouprave su sustinske i u skladu sa standardima Evropske unije” - receno je na obrazovnom panelu (kursu, tecaju) o radu lokalne (samo)uprave koji je u petak, 15. novembra, u Kraljevu organizovala Regionalna kancelarija Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) u ovom gradu.
Tom prilikom Lazar Nisavic, CeSID-ov koordinator i organizator ovog panela na kraljevackom podrucju, istakao je da CeSID-ov projekat pod nazivom “Izgradnja poverenja izmedju gradjana i lokalne uprave” treba da bude sproveden u 92 opstine u Srbiji, medju njima i u Kraljevu, u naredne dve godine. Obrazovni kurs (edukativni panel), pri tom, samo je jedan segment pracenja (monitoringa) lokalne uprave. Pored njega, CeSID ce organizovati i istrazivanja javnog mnjenja (sta o radu uprave misle gradjani-stranke a sta radnici-cinovnici upravnih organa), pracenje neposrednog ostvarivanja prava u ovoj oblasti i, sto je posebno znacajno, organizovati javni sastanak gradjana i funkcionera (predstavnika) lokalne (samo)uprave.
NOVA ORGANIZACIJA
KAKO DO MODERNIJE UPRAVE : SKUPSTINA OPSTINE KRALJEVO    Polaznicima obrazovnog kursa zatim je o novoj organizaciji lokalne samouprave u Srbiji govorio Aleksandar Nikolic,apsolvent Fakulteta poklitickih nauka u Beogradu, koji je najpre izrazio zadovoljstvo pozitivnim odnosom Republickog ministarstva za drzavnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije prema ovom projektu CeSID-a.
On je potom ukazao na najvaznije novine u novom Zakonu o lokalnoj samoupravi koji je donet pocetkom (ove) godine. To se prvenstveno odnosi na potpuno novi status predsednika opstine koji je nosilac izvrsne vlasti jer pod njegovom upravom i kontrolom su opstinsko vece, opstinska uprava, glavni arhitekta i opstinski menadzer. Zbog toga se, shodno znatno vecim pravima, predsednik opstine bira neposredno, vecinskim sistemom, za razliku od odbornika koji se prvi putu novijoj istoriji Srbije biraju po proporcionalnom sistemu i imaju imunitet, kao i poslanici. U vezi sa tim, pojedini polaznici kursa su kritikovali uvodjenje proporcionalnog sistema za izbor odbornika jer se, kako su naglasili, moze desiti da svi “izabrani odbornici budu iz grada ili cak iz jednog solitera, ako stranke tako odluce”.
   Nasuprot velikoj vlasti “gradonacelnika” Zakonom su, kao neka vrsta ravnoteze, predvidjeni oblici neposrednog ucesca gradjana u lokalnoj samoupravi kao sto su gradjanska inicijativa, zbor gradjana i referendum. Takodje i oblici zastite samouprave kao sto su upravni sud, gradjanski branilac (obudsman) i savet za razvoj i zastitu lokalne samouprave.
NISTA BEZ PARA
   Nikolic je posebno govorio o nacinu finansiranja lokalne samouprave jer i u ovoj oblasti, kako je rekao, “sve zavisi od para” koje se zarade i stoje na raspolaganju. Po novom Zakonu, lokalnoj samoupravi su tako obezbedjeni razni vidovi finansiranja. Izvorne prihode cini 16 vrsta, od opstinskih administrativnih i lokalnih komunalnih taksi do samodoprinosa i donacija. Ustupljeni javni prihodi od Republike predvidjeni su u 9 tacaka, od poreza na dohodak gradjana do poreza na zarade i prihoda od privatizacije. To svakako stvara vecu sigurnost u ostvarivanju lokalne samouprave, a kako ce to u praksi funkcionisati, preostaje da se vidi - naglasio je Nikolic.
Inace, pored Kraljeva, Regionalna kancelarija CeSID-a u Kraljevu organizovala je edukativne panele o lokalnoj samoupravi u Vrnjackoj Banji i Trsteniku, a predstoji takav panel u Raski. Glavni cilj je, kako je naglaseno, da se polaznici kursa osposobe da budu medijatori (posrednici, aktivisti) u primeni novih standarda i odnosa u lokalnoj samoupravi i ona podigne na znatno visi nivo.Povratak na vrh strane

KONFERENCIJA ZA NOVINARE OPSTINSKOG ODBORA NDS KRALJEVO
Podrska Kostunici, rast rejtinga
   “I na ponovljenim predsednickim izborima u Srbiji Narodana demokratska stranka daje punu podrsku dr Vojislavu Kostunici kao kandidatu nacionalno-demokratske opcije kojoj pripada i ova stranka” - receno je na ovonedeljnoj konferenciji za novinare OO NDS Kraljevo.
Predstavnici ove stranke tom prilikom pozvali su gradjane da masovno izadju na predstojece izbore, 8. decembra, jer Srbija u ovom trenutku treba da izabere predsednika iz vise razloga. Pre svega, to je veoma vazna institucija sistema koja ima znacajnu ulogu, posebno u procesu tranzicije. Osim toga, i Evropska unija s paznjom ocekuje ishod ovih izbora, ceneci po tome ozbiljnost drzave Srbije, kao kandidata za Savet Evrope, a potom, u perspektivi, i kandidata za EU. Neuspeh novog kruga izbora, rekao je Vladimir Bogavac, predsednik OO NDS Kraljevo, zato bi naneo izuzetnu stetu tesko povracenom ugledu zemlje, o steti kod inostranih investitora i da se ne govori!?
ZAPAZENI REZULTATI  (arhivski snimak)- Neuspeh bi nam doneo veliki gubitak novca, ali bi nam daleko teze pao gubitak vremena koje je u ovom momentu dragoceno za Srbiju. Ovog puta izbor izmedju tri kandidata je veoma lak, ali ako ponovo ne izaberemo predsednika Republike, na prolece ce biti neophodno raspisivanje izbora na svim nivoima! - naglasio je Bogavac.
BOJKOT NEPRIHVATLJIV
On je posebno kritikovao DS i veci deo DOS-a zbog bojkota predsednickih izbora, podvukavsi da je “ovo jedina zemlja u kojoj vladajuca koalicija bojkotuje izbore”!? Bojkot odgovara aktuelnom rezimu, rekao je Zoran Vuksanovic, clan Predsednistva OO NDS Kraljevo, jer u uslovima haosa izvrsna vlast premijera Djindjica apsolutno kontrolise Skupstinu, unistava parlamentarizam, vlada uredbama, i ne stvara ambijent za prave ekonomske i drustvene reforme, privatizaciju i kapitalne investicije.
Vladimir Bogavac je posebno kritikovao neazurnost birackih spiskova, napomenuvsi da prema nekim podacima, oko 600.000 biraca sa tih spiskova boravi u inostranstvu a nije im omoguceno da glasaju, a da se oko pola miliona nepostojecih biraca (umrlih, odseljenih) i dalje vodi u birackim spiskovima i da je to, pored bokota, najveca prepreka za uspeh izbora.
U osvrtu na lokalnu politicku situaciju Bogavac je rekao da OO NDS smatra da privremene mere u opstini Kraljevo ne bi resile nezadovoljavajucu situaciju u lokalnoj samoupravi jer bi u privremenoj vlasti bili isti ljudi koji i sada vladaju, a da je jedino pravo resenje hitno raspisivanje vranrednih lokalnih izbora, sto bi se dogodilo ako odbornici posteno vrate svoje mandate.
USPESNA GODINA
Povodom godisnjice stranke, osnovene 18. novembra 2001. godine, predstavnici NDS su sa ponosom izrazili zadovoljstvo njenim uspesima u kratkom roku i brzim probojem medju istaknutije politicke snage medju 402 registrovane politicke organizacije u Srbiji.
Stranka je ponovo postala parlamentarna na saveznom nivou, organizovala je nekoliko samostalnih ili zajednickih mitinga, dobila je veci broj odbornickih mandata na dopunskim lokalnim izborima sirom Srbije, u medjuvremenu joj je odlukom Glavnog odbora pristupila i Srpska liberalna stranka (SLS), a postala je i pridruzeni clan Evropske narodne partije koja ima znacajnu ulogu u Evropskom parlamentu. Sve su to preduslovi, istaknuto je, za dalje jacanje rejtinga Narodne demokratske stranke u sta ne treba sumnjati.Povratak na vrh strane

Okoncani radovi u Omladinskoj ulici - pise Rajko Saric
Setaliste po evropskim merilima
    Nacelnik Raskog okruga Mile Koricanac u utorak 17. novembra i zvanicno je u promet pustio rekonstruisanu Omladinsku ulicu. Iz Direkcije za planiranje i izgradnju grada svojevremeno je obecano, i obecanje ispunjeno, da ce radovi biti okoncani za 75 dana. Ovom uspehu doprinelo je i lepo vreme ali i vredne ruke graditelja, radnika JKP Putevi, PP Amiga i drugih, koji su danonocno ulagali ogroman trud i napor.
   "Zahvalio bih se svim preduzecima koja su ucestvovala u ovom velikom poslu, koji su ispunili ocekivanja vecine Kraljevcana. Sva dokumentacija, od projekta do finansijske konstrukcije i nabavke materijala, nalazi se u Direkciji i podlozna je kontroli onih koji smatraju da je bilo nekih zloupotreba", rekao je nacelnik Koricanac, verovatno se obracajuci onima koji javno ili tajno, proturaju informacije u javnost ovdasnju da je bilo nekih nezakonitosti s obzirom da je prvobitno receno kako ce iz programa za uredjenje gradjevinskog zemljista biti izdvojeno 16 miliona dinara da bi malo potom ta suma dostigla 33.700.000 dinara.
   Tokom rekonstrukcije iz Omladinske je odvezeno 3.000 kubika zemlje i starog asfalta, nasuto je 1.600 kubika sljunka, ugradjeno 1.200 tona betona i postavljeno 900 tona kamenih ploca jablanickog granita. Sada se u ulici, pored lepog drvoreda crvenog hrasta, nalaze klupe za sedenje, velika sahovska tabla i fontana. Tu su i mnogobrojni lampioni, postavljeni u reziji Amige, preduzeca koje je ovakve i slicne poslove obavilo u vise gradova Jugoslavije. Ulica je i lepsa i sira, a na nadleznima je da utvrde kvalitet izvedenih radova.Povratak na vrh strane

OD 15. DECEMRA - pise Rajko Saric
Jedinstvena srpska TV mreza
    Sest gradskih televizijskih kuca Kraljeva, Kragujevca, Nisa, Pirota, TV-5 Uzice i Apolo iz Novog Sada nedavno su osnovali Srpsku televizijsku mrezu u okviru koje ce biti realizovana razmena informacija ovih televizijskih kuca koje bezmalo pokrivaju dve trecine teritorije Srbije. Motivi povezivanja ovih TV stanica su uglavnom ekonomske prirode i ocekuje se jaka trzisna utakmica u oblasti televizijske sfere. Direktor TV Kraljevo Slavko Janosevic kaze da je utakmica vec pocela ali ne funkcionise kako bi trebalo u oblasti zakona o medijima.
   "Dosli smo do zakljucka da sami ne mozemo opstati na trzistu koje pokrivamo i zato cemo ubuduce nastupati zajedno prema velikim oglasivacima. Jedna od ideja je i da se radi zajednicka produkcija jer je TV produkcija izuzetno skupa i sest stanica ce moci da radi sa mnogo vecim budzetom nego sto je to slucaj kada nastupamo pojedinacno. Posebno je znacajan aspekt razmene informacija ovih televizijskih kuca jer je rec o stanicama u gradovima slicne velicine. Do sada je RTS bio zaduzen za medjugradsko informisanje i mi nismo njime zadovoljni", rekao je Janosevic.
   Jedinstvena programska sema zvanicno ce poceti 15. decembra i najpre ce obuhvatati jedinstven serijski, filmski i sportski program, dok ce glavne informativne programe svaka od ovih kuca samostalno pripremati ali ce emitovanje biti jednovremeno.Povratak na vrh strane

Povodom Svetskog dana HOBP - 20. novembra 2002. godine - pise Mr sc. med. dr Branislav Gvozdenovic, specijalista interne medicine - pulmolog
    Prvi put su 2001. godine, zajednicki od strane Svetske Zdravstvene Organizacije (SZO) i Nacionalnog Instituta za srce, pluca i krv SAD, objavljene smernice za lecenje hronicne opstruktivne bolesti pluca (HOBP) - tzv. GOLD (Globalna inicijativa za hronicnu opstruktivnu bolest pluca).
   GOLD program 20. novembra ove godine po prvi put sprovodi tzv. SVETSKI DAN HOBP, ciji je naslov „Povecanje svesti o HOBP sirom sveta". Ovo ce oznaciti pocetak stalne kampanje, koja ce doprineti da javnost bude u vecoj meri obavestena o HOBP, a lekari o dijagnostickim sredstvima.
   HOBP je bolest koja se karakterise ogranicenjem protoka vazduha koje nije potpuno reverzibilno. Ogranicenje protoka vazduha je obicno progresivno i udruzeno sa poremecenim inflamacijskim odgovorom pluca na stetne cestice ili gasove. Obuhvata hronicni opstruktivni bronhitis i emfizem pluca. Hronicni opstruktivni bronhitis predstavlja hronicnu ili rekurentnu bronhijalnu sekreciju koja je dovoljna da prouzrokuje iskasljavanje najveci broj dana u toku tri meseca, najmanje dve uzastopne godine, koja ne potice od drugih plucnih ili srcanih oboljenja. Sa druge strane, emfizem pluca je destruktivno trajno uvecanje alveolnih prostora, distalno od terminalnih bronhiola, bez jasnih znakova fibroze. Fokusiranje na povecanje svesti o HOBP je zbog cinjenice da je zapanjujuce veliki broj ljudi, ukljucujuci i zdravstvene radnike, nije dovoljno informisan o ovoj bolesti.
   Prema proceni Svetske zdravstvene organizacije (SZO), HOBP predstavlja cetvrti vodeci uzrok hronicnih bolesti i smrtnosti u SAD (iza oboljenja srca, tumora i cerebrovaskularnih oboljenja). U 2000. godini je sirom sveta od HOBP umrlo 2,74 miliona ljudi. I pored toga, ova oboljenja ne dobijaju zasluzenu paznju od strane zdravstvenih radnika i nadleznih institucija. Troskovi lecenja HOBP su enormni i rana detekcija oboljenja moze da prevenira poguban uticaj dugotrajne destrukcije pluca prouzrokovane HOBP-om.
U vecini slucajeva oboljenje predstavlja rezultat dugogodisnjeg pusenja cigareta, a ne moze se ni zanemariti tzv. pasivno pusenje kao faktor rizika.
Ciljevi Svetskog dana HOBP 2002. su da se:
1. poveca svest da je HOBP globalni zdravstveni problem,
2. saopsti napredak u lecenju i programima edukacije pacijenata i
3. ukljuce regulatorna tela, profesionalne organizacije i udruzenja pacijenata u primeni efektivnih programa lecenja.
   Moto Svetskog dana HOBP 2002. je „Disanje za zivot". Širom sveta ce zdravstveni radnici, udruzenja lekara i pacijenata, zakonodavna tela i cela javnost rasvetliti potrebu da svaka osoba sa HOBP ima pravovremenu dijagnozu (posebna vaznost se pridaje sprovodjenju spirometrijskih testova), dobije odgovarajucu terapiju, nauci da leci svoju bolest zajedno sa svojim lekarom, kao i da smanji izlozenost spoljasnjim faktorima koji dovode do pogorsanja bolesti.
   Aktivnosti povodom Svetskog dana HOBP 2002. bice sprovedene od strane svake zemlje. Primeri obuhvataju: postavljanje postera, bilborda, nalepnica, pisanje novinskih clanaka, radio oglasavanja, organizacija prigodnih predavanja na javnim mestima (skole, pozorista) i elektronskim medijima (televizija, radio), klinicki i zdravstveni sajmovi i izlozbe sa informacijama u vezi sa ostvarivanjem dobre kontrole HOBP. Na taj nacin svako moze da stekne osnovna znanja o bolesti koja je sve vise medju nama.
Ciljevi lecenja HOBP su:
- da se spreci napredovanje bolesti,
- da se ublaze simptomi bolesti,
- da se poboljsa podnosenje fizickog napora,
- da se poboljsa zdravstveno stanje,
- da se sprece i lece egzacerbacije,
- da se sprece i lece komplikacije,
- da se smanji smrtnost i
- da se svedu na minimum nezeljena dejstva lecenja.
Konacni cilj je:
4. znacajno smanjiti smrtnost od HOBP,
5. smanjiti broj hospitalizacija zbog HOBP i
6. smanjiti broj izgubljenih casova na poslu zbog HOBP.
   Korisnicima interneta preporucujemo sledecu adresu na kojoj se mogu upoznati sa ovim vaznim datumom: www.goldcopd.com.
   U nasoj zemlji bice sprovedene sve ove aktivnosti, a bice koordinisane od strane „Jugoslovenskog udruzenja za astmu i hronicnu opstruktivnu bolest pluca" (JUDAH) - adresa: www.yudah.org.yu.Povratak na vrh strane

Problemi FK Sloga
Tavori na sredini tabele
   Kraljevacka Sloga i pored najava da ce se ekspresno vratiti u drugu ligu, i dalje tavori na sredini tabele a igra “belih” ne obecava radost navijacima ali ni upravi kluba. Sloga je zabelezila sedam pobeda ove sezone, samo jednu u gostima, tri susreta igrala je nereseno, a pretrpela je sedam poraza medju kojim i jedan na Gradskom stadionu od Sumadije. Gol razlika ostvarena u jesenjem delu prvenstva od 20 datih i 22 primljena gola dovoljno govori sama za sebe. No, sve na stranu, kada je u pitanju disciplina igraca FK Sloga, tu bi imalo mnogo stosta reci. Sve sama negativnost. Na 17 odigranih utakmica slogasi su zaradili 58 zutih i osam crvenih kartona. Rekorderi su Borislav Lalic i Marko Popadic sa po 7 zutih i jednim crvenim kartonom, Nenad Cirkovic je pored pet zutih zaradio i dva crvena kartona. Kapiten Vladimir Petorivic uknjizio je sest zutih i jedan crveni karton sto u zbiru iznosi 3,4 zuta i 2,1 crveni karton po utakmici. Ovi podaci plasirali su Slogu na sami vrh po pitanju discipline u Srpskoj ligi.Povratak na vrh strane

MailboxIbarske novosti mailbox

Copyright © 1997-2002 Interactive.net Kraljevo. All rights reseved interactive