13. decembar 2002.godine

Nedeljni list u izdanju Javnog preduzeca za informisanje ,,Ibarske novosti"- Kraljevo. Adresa Redakcije: ul, Cika LJubina br. 2. Direktor i glavni i odgovorni urednik: Slavko Janosevic. Odgovorni urednik: Ivan Rajovic. Redakcija: Zoran Bacarevic (sport), Dragan Vukicevic (privreda), Predrag Markovic (drustvo), Milan Pantovic (gradska i selo), Slobodan Rajic (politika), Marko Slavkovic (Strsljen i reportaze), Bojana Milosavljevic (kultura), Milisav Radovanovic (fotoreporter). Predsednik Upravnog odbora: Gordana Vuckovic. Telefoni: direktor i glavni i odgovorni urednik 312-504, odgovorni urednik 312-507; Pravna i opsta sluzba 312-505; Oglasno odeljenje 312-503. Godisnja pretplata 1.040 dinara. Za inostranstvo - Evropa 3.120 dinara. Amerika i Australija 4.160 dinara. Ziro - racun: 41800- 603-5 - 21 kod Sluzbe za platni promet Kraljevo. Kompjuterska obrada ,,Ibarske novosti". Stampa DD ,, Slovo" Kraljevo, Vojvode Stepe 45. Telefon: 036/332-312. List izlazi petkom, rukopisi se ne vracaju.

 

Uvod - Mrtva trka gubitnika
Ponovo neuspeh
Nedovoljan odziv biraca
Biralista u podrumu i kafani!?
Reagovanja na rezultate izbora
Nova godina uz „Sumadijski caj“
Kraljevo sve manje
I privatizacija se decentralizuje
„Zimska bajka" u Muzickoj skoli
Sumorna jesen - vedro prolece


Vreme sadasnje - Pise Ivan Rajovic
Mrtva trka gubitnika

  Setimo se, nije bilo tako davno kada su nasi vrli politicari, koji su preko noci postali takve velicine da su i sami sebe poceli da oslovljavaju sa vi, rado izlazili na izbore u ranim jutarnjim satima vodeci taste, strine, svastike i obavezno supruge sa lepo doteranim cerkicama i sincicima koji su svojim nevinim osmesima podsticali neodlucne birace da glasaju za njihovu srecnu buducnost. Ovoga puta tek nekoliko olinjalih faca, bez igde ikoga i onako usput, kao u javni VC, svratilo je da bezvoljno ubaci svoj glasacki listic u providnu kutiju iz koje zjapi uzasavajuca praznina. Uzalud preklinjanja srpske elite iz razlicitih oblasti javnog i privatnog zivota, uzalud vapaji crkvenih velikodostojnika, sindikalnih celnika, rok zvezda, pozorisnih poslenika, gutaca vatre, voditelja, teratelja i ostalih demokratski orijentisanih najelitnijih primeraka srpstva. Narod se ovog puta nije dao iznenaditi i pokazao je veliku svest, razum i toleranciju, a legendarni srpski inat je tek ovoga puta dosao do punog i pravog izrazaja. Jos jedno istorijsko NE, ne zna se tacno cemu ali, izmedju ostalog, i svemu onome sto je nova vlast uradila od 5. oktobra do danas. I kako su brzo uzleteli, kao sto se i ocekivalo, jos brze su tresnuli o ledinu surove balkanske zbilje u kojoj vise niko nikoga ne voli, ne postuje i ne sljivi ni za sta, a sve je to dobrim delom i zasluga ovih istih koji se iskljucivo bave sobom i svojim interesima kao da sve pocinje i zavrsava se sa njima.
   Oni koji su narod pozivali na glasanje demonstrirajuci na taj nacin svoju posebnost i uticaj na mase polupismenog , neorganizovanog i zbunjenog naroda imaju ozbiljan razlog da se zapitaju zasto njihova velicina i apeli koji bi trebalo da imaju i te kakvu tezinu prazno landaraju u ledenom decembarskom izbornom danu.
   I mada su mnogi bili skloni da sve one koji ne izadju na izbore okvalifikuju izdajnicima, petom kolonom, rusiteljima srpstva i jos kojecim, postalo je ocigledno da ovom narodu nesto nije po volji ili, prostije receno, da ovaj narod ne valja. Kakav je to narod koji i pred apela patrijarha, pa Bore Corbe, pa Matije Beckovica, pa Vlada Divca, pa samog Solane licno, ostane gluv, nem i nezainteresovan da iskoristi svoje biracko pravo. Dakle, a to je jos odavno poznato, valja nam, odnosno njima, promeniti narod. Toga je, valjda, postao svestan i gospodin Solana, za koga bi bilo bolje da je Secerana, koji je stavio visnju na slag nase izborne torte. Medjutim, stvari se mogu gledati i sasvim drugacijim ocima. Mozda ovaj narod, ovakav kakav je, uopste i ne zeli da mu bude bolje jer mu je, verovatno, i bolje nego sto je ocekivao. Zapravo, pokazalo se da se u Srbiji od 5. oktobra pa na ovamo pametni i nisu nesto narocito bavili politikom, a oni koji su sebe nasli u ovoj oblasti u medjusobnim obracunima su totalno iz vida izgubili narod koji je to znao da kazni. To bi bilo to sto se tice nase izborne bruke, mada nas vise nista ne moze iznenaditi, a Srbija je konacno i definitivno pokazala da bi ovde pod hitno trebalo nesto uciniti ukoliko nam je stalo da prezivimo. A dok se sve to dogadja veliki Bogoljub zvani Karic zari i pali po Srbiji, a i sire, uzivljavajuci se u ulogu prvog sina ojadjene nam otadzbine, a u tome mu zdusno pomazu svi oni koji su shvatili da je zivot jedan i da ga treba proziveti sto bolje, pa makar i sa parama dobijenim od Karica. Zato nam i jeste ovako kako je i zato niko ne bi trebalo da se uzbudjuje sto narod nece da glasa za novog predsednika. Uostalom, imali smo prilike da vidimo da je i Albanija i te kako uznapredovala za razliku od nas. Ali, narod koji ima elitu kao sto je imamo mi i ne zasluzuje nista bolje, pa bi, prema tome, to bilo ono sto nam pripada u ovom trenutku. A dok se nesto ne promeni neka je nama ziva i zdrava Natasa Micic.Povratak na vrh strane


Ponovljeni predsednicki izbori u Republici Srbiji („treci krug“) - pise Boban Rajic
Konacni rezultati izbora na nivou Republike Srbije
Ponovo neuspeh

Proces glasanja   Ponovljeni predsednicki izbori u Republici Srbiji, odrzani 8. decembra ove godine, ponovo nisu uspeli : Od ukupno 6.525.760 upisanih biraca na 8.630 birackih mesta na izbore je izaslo 2.947.748 biraca ili 45,17 odsto na osnovu cega je Republicka izborna komisija (RIK) u utorak uvece saopstila da ni ovi izbori nisu uspeli!? Odluka je doneta vecinom glasova RIK-a, a protiv su bili, kako je saopsteno, samo clanovi iz DSS-a.
Prema konacnim podacima RIK-a, dr Vojislav Kostunica (DSS) na ponovljenim predsednickim izborima dobio je 1.699.098 ili 57,66 odsto glasova (izaslih) biraca, na drugom mestu je dr Vojislav Seselj (SRS) sa 1.063.296 ili 36,08 % glasova, dok je treci kandidat na listicu Borislav Pelevic (SSJ) dobio 103.926 ili 3,53 % glasova (izaslih) biraca.
DSS je ulozio prigovor RIK-u na konacne rezultate i posle negativne odluke sa 12 glasova „za“, 4 „uzdrzna“ i 4 „protiv“, podneo zalbu Vrhovnom sudu Srbije koja je takodje u utorak odbijena.Povratak na vrh strane


Rezultati republickih predsednih izbora u opstini Kraljevo - pise Boban Rajic
Nedovoljan odziv biraca
... na birackom mestu  
- Na izbore izaslo 45,64 odsto biraca, za dr Vojislava Kostunicu glasalo 62,21, za dr Vojislava Seselja 35,51 odsto, za Borislava Pelevica 2,28 odsto (izaslih) biraca, - Poredjenje sa septembarsko-oktobarskim predsednickim izborima : Isto to samo malo drukcije!?
U kraljevackoj opstini, najvecoj po teritoriji u Srbiji, na upravo zavrsenim ponovljenim predsednickim izborima ostvareni su slicni rezultati sto se izlaznosti tice kao u Republici, s tim sto je dr Vojislav Kostunica ostvario ubedljiviju prednost u odnosu na preostala dva kandidata. Ni u opstini Kraljevo nije ostvaren predvidjeni cenzus od 50 odsto plus jedan birac, odziv je bio znatno slabiji nego u prvom krugu u septembru, tako da ni ponovljeni izbori ovde nisu uspeli.
Prema zvanicnim statistickim podacima, od ukupno upisanih 112.818 biraca u opstini Kraljevo, u nedelju, 8. decembra, na izbore je izaslo 51.485 ili 45,64 odsto. Vazecih glasackih listica u kutijama je bilo 50.293 ili 97,7 odsto, a nevazecih 1.192 ili 2,3 odsto.
62% glasova - dr Vojislav KostunicaKandidat Demokratske stranke Srbije dr Vojislav Kostunica dobio je 31.285 ili 62,21 odsto glasova biraca koji su glasali, kandidat Srpske radikalne stranke dr Vojislav Seselj 17.861 ili 35,51 odsto i kandidat Stranke srpskog jedinstva Borislav Pelevic 1.147 ili 2,28 odsto. U odnosu na ukupan broj upisanih biraca u kraljevackoj opstini dr Vojislav Kostunica je osvojio 27,7 odsto, dr Vojislav Seselj 15,6% i Borislav Pelevic 1,01% ukupnog birackog tela.
Poredjenja radi, u prvom krugu prvih predsednickih izbora, odrzanim 29. septembra, na podrucju opstine Kraljevo dr Kostunica je dobio 21.277 (30,59%), dr Seselj 14.932 (24,9%) i Borislav Pelevic 1.324 (2,2%). Dr Lostunica je sada dobio oko 10.000 glasova vise, dr Seselj oko 3.000 plus, a Pelevic oko 200 glasova manje, ali treba imati u vidu da je na prvim, septembarskim izborima ucestvovalo 11 kandidata i da je tada dr Miroljub Labus dobio 13.559 (22,6%), Vuk Draskovic 3.803 (6,3%) i Bata Zivojinovic 1.369 (2,3%) glasova. Takodje, i da je izlaznost u septembru bila veca, pa je tako u opstini Kraljevo tada na izbore izaslo 59.921 ili 52,8 odsto biraca, za oko 8.500 vise nego sada, 8. decembra.
Najzad, podsetimo se da je u drugom krugu, 13. oktobra, na izbore u opstini Kraljevo izaslo 50.182 (44,22%), a da je tada dr Vojislav Kostunica dobio 37.475 (74,7%) a dr Miroljub Labus 11.575 (23,1%) glasova.
Vidi se da je najmanje biraca izaslo 13. oktobra kada su bila dva kandidata, zatim 8. decembra (tri kandidata) i najvise 29. septembra (11 kandidata), kao i da je izmedju krugova dolazilo do prelivanja glasova. Naravno, ovo su samo neke komparacije, dok bi potpunija analiza proteklih izbora mogla da predstavlja mali elaborat, ali to prepustimo izbornim stabovima i izbornim analiticarima, jer je najvaznija vest da Srbija ni ovog puta nije dobila predsednika Republike i da ce to imati visestruke implikacije.

Rezultati izbora po birackim mestima
Samo trecina sa 50 odsto
Posmatrano po birackim mestima, kojih je u opstini Kraljevo na ponovljenim predsednickim izborima bilo128, moze se konstatovati da je izlaznost biraca od 50 i vise odsto zabelezena samo na 36 (nesto manje od jedne trecine), dok je cak na 92 biralista izaslo manje od polovine biraca!?
Najvise biraca izaslo je na birackim mestima 28 Ribnica (80,8%), 42 Petropolje (79,1%) i 66 Ladjevci (65,7%) a natpolovicna izlaznost zabelezena je i na birackim mestima Kraljevo - Zelengora 6 i 7, Stara Carsija 15 i Ribnica 27, Sumarice, Milavcici (tacno 50%), Milakovac, Sibnica, Lesevo, Drlupa, Dragosinjci (oba biracka mesta), Milocaj (oba biracka mesta), Musina Reka, Bapsko Polje, Adrani, Vrdila, Drakcici, Jarcujak 85, Zica 89, 90 i 91, Mataruska Banja, Konarevo 95, Bresnik, Usce 108, Usce 110, Studenica 114, Reka, Predole i Lozno.
Najmanje biraca izaslo je na birackom mestu broj 119 Tepeci (24,5%), zatim na birackim mestima 104 Tolisnica (27,9%), 100 Konarevo (28,1%), 112 Studenica (32,1%),117 Milici (33,6%) i 60 Sirca (33,8%).
Od 31-og birackog mesta u gradu samo je na pet izaslo vise od 50% i samo na 2 manje od 40% (Zelengora 3 - 39,5% i 15 Centar -35,2%), dok je od 97 birackih mesta na selu u cak 66 izaslo manje od 50%, od toga na 22 mesta manje od 40 odsto upisanih biraca.

Tri puta nereseno
Dr Vojislav Kostunica je pobedio na 112 birackih mesta, dr Vojislav Seselj na 13. Na tri mesta rezultat utakmice Kostunica-Seselj je bio neresen (Zaklopaca 163:163, Polumir 64:64 i b.m.114 Studenica 51:51)!? Kostunica je na mestima gde je pobedio imao ubedljivu prednost, na primer b.m. 6 Zelengora - 613:216, na b.m.17 Stara Carsija 677:215, u Sibnici (79:16), 63 Milocaju (133:42), Rocevicima (141:35), 79 Dedevcima (47:7), i Barama (68:19). Seselj je, pak, pobedio uglavnom tesnom vecinom i u mestima sa vecim brojem raseljenih lica ili na mestima sa manjim brojem biraca koji su ranije tradicionalno glasali za socijaliste (51 Ratina, Kamenica, Pekcanica, 91 Zica, Mataruge, 107 i 109 Usce, 112 Studenica, Mlanca, Orlja Glava, Milici, Reka i Gokcanica).

Dragan Vukadinovic, predsednik OIK KraljevoDragan Vukadinovic,predsednik OIK Kraljevo:
Najbolje sto se moglo
„Opstinska izborna komisija (OIK) nije imala ingerencije da zvanicno utvrdjuje rezultate i prima prigovore na tok i rezultate izbora, vec samo da organizaciono-tehnicki sprovede izbore na svom podrucju i posreduje izmedju RIK-a Srbije i birackih odbora, distribuirajuci materijale u oba pravca. Mi smo vec u ponedeljak prosledili RIK-u Srbije sve zapisnike (128) i druge izborne materijale. Na podrucju Kraljeva izbori su protekli u skladu sa Uputstvom RIK-a, uz sitne problemcice, najbolje sto se moglo u datim uslovima. Bilo je samo par prigovora zbog promene birackog mesta jer je za ove izbore resenjem povecan broj birackih mesta sa 102 na 128, kao i na postupak posmatraca CeSID-a u vezi sa nacinom glasanja“.Povratak na vrh strane


Zapazanja CESID-a Kraljevo - pise Boban Rajic
Biralista u podrumu i kafani!?
Srdjan Cosic - CESID  Kancelarija Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) u Kraljevu, koja je imala akreditaciju za posmatranje ponovljenih predsednickih izbora, zabelezila je dve krupnije anomalije koje predstavljaju i svojevrstan kuriozitet.
   Naime, biracko mesto broj 125 Rudnjak, u blizini Gokcanice, bilo je smesteno u nedozidanom podrumu - skladistu za drva, povrsine cetiri kvadratna metra, od koje je dve trecine bilo zauzeto drvima i peskom. Podrum je bio bez prozora i grejanja, dok su clanovi birackog odbora improvizovali vrata od jednog kartona i satorskog krila. Predstavnici CeSID-a su od clanova birackog odbora obavesteni da je Opstinskoj izbornoj komisiji data primedba zbog teskih uslova na birackom mestu sa molbom da se ono promeni ali da je, navodno, odgovor Komisije bio negativan. Inace, na ovom birackom mestu od 214 upisanih glasalo je 75 ili 35 odsto biraca.
   Biracko mesto broj 109 Usce 3 - Nikoljaca, kako je zabelezila mobilna ekipa CeSID-a, bilo je smesteno u kafani koja je radila „punom parom“ u vreme odrzavanja izbora. Biracki odbor je spojio dva stola za kojima je obavljao izborni posao, u prisustvu gostiju koji su jeli (rostilj uglavnom) i pili, iako je izbornim zakonima zabranjeno unosenje hrane i pica na biracko mesto. Na ovom biralistu bilo je upisano 270, a glasalo je 114 ili 42,2 odsto biraca i dr Vojislav (Seselj) pobedio je dr Vojislava (Kostunicu) sa 58:53, dok je „prof.“ Pelevic dobio 3 glasa.
   Inace, Regionalna kancelarija CeSID-a u Kraljevu koja pokriva sest opstina (Kraljevo, Rasku, V. Banju, Brus, Aleksandrovac i Trstenik) sa 393 biracka mesta i ovog puta obavila je lavovski posao. „Svaku pohvalu zasluzuje ekipa koju su cinili Milica Mitrovic, Ivana Milosevic, Tamara Turnsek, Marija Pavlovic, Darko Mitrovic, Bojan Bogicevic, Ivan Boskovic, Milenko Nesovic, Ivan Nedeljkovic, Zeljko Bozovic, Srecko Djokovic, Lazar Nisavic, Djordje Miljakovic, Vladimir Ranitovic, i svi nasi posmatraci a posebno gospodin Ratomir Djukic u OIK-u Kraljevo“, istice sef ovog tima Srdjan Cosic, koordinator Regionalne kancelarije CeSID-a u Kraljevu.Povratak na vrh strane

Reagovanja na rezultate predsednickih izbora u Srbiji i opstini Kraljevo
DEJAN MILOVIC (DSS):
Dva osnovna razloga
„Mi u DSS-u smatramo da postoje dva osnovna, direktna razloga zbog cega je u drugom izbornom ciklusu bio slabiji, ne odziv biraca, vec trenutni broj izaslih, po trenutnim rezultatima, jer mi u DSS-u smatramo da ti rezultati jos nisu definitivni, s obzirom da smo nadleznim organima ulozili zalbe i tuzbe u skladu sa zakonom. Prvi razlog je taj famozni cenzus od 50 odsto izaslih plus jedan koji je i posle izmena izbornog zakona zadrzan u prvom krugu gde smo mi jedna od retkih zemalja sa takvim uslovom, jer da u SAD-u vazi nas zakon Amerika nikad ne bin izabrala predsednika!? Drugi direktni uslov su biracki spiskovi u koje mi iz DSS-a nismo imali kompletan uvid i na kojima je, zbog nekompatibilnosti lokalne samouprave, MUP-a i resornih ministarstava Vlade Srbije, bilo upisano oko 600.000 biraca vise (odseljeni, iseljeni, preminuli, visestuko pogresno upisani u vise opstina, bez tacnog maticnog broja, bez jedinstvenog spiska za citavu Republiku...). U opstini Kraljevo blizu 4.000 biraca, nepunih 5%, zivi u inostranstvu a vode se na spisku, 5% su preminuli i odseljeni, zatim, za razliku od izbora 2000. godine, bolesni i nemocni koji ovog puta nisu mogli da se pojave na birackom mestu, 10% biraca su bili pristalice g. Djindjica, g. Batica i ostatka DOS-a i pristalice SPO, dok su na 5% biraca uticali losi vremenski uslovi da ne izadju na glasanje. Dolazimo, znaci do cifre od 70 odsto, sto je i vise nego odlicna cifra za broj biraca koji treba da se pojave na izborima“. (Komentar na Okruglom stolu TV Kraljevo, utorak, 10. decembar).

MILE KORICANAC (DS):
Ko gubi ima pravo da se ljuti
(Kako dosad, tako odsad)
„Izbori su krajnje demokratski sprovedeni, rezultati su koji jesu. Sto se mene tice, mene interesuje sta radimo danas i sta cemo da radimo sutra. Ko gubi ima pravo da se ljuti. Prema tome, zivot teze dalje, resenja ima za sve. Ova drzava je u reformama, u tranziciji i mi treba da se bavimo tim stvarima. Mene mnogo nisu ti izbori ni zanimali, ali ne mora da znaci da u dogledno vreme se to nece resiti. Mislim da imamo mnogo precih problema u drzavi nego sto je izbor predsednika. I do sada je drzava funkcionisala bez predsednika i ima pozitivne trendove sto je najbitnije a ostalo je sve manje vazno“.

MILJKO CETROVIC (SRS):
Tihi bojkot ucinio svoje
„Kandidat SRS dr Vojislav Seselj i cela stranka, bez obzira na medijsku blokadu, ucinili su sve da biracima objasne vaznost predsednickih izbora i izlaska na decembarske izbore za interese Srbije i srpskog naroda. Nazalost, zbog velike medijske blokade i tihog bojkota koji je organizovala Vlada Republike Srbije na celu sa Djindjicem dobili smo rezultat da izbori nisu uspeli. Razlog za neuspeh izbora je i kandidat dr Vojislav Kostunica koji je permanetno u navodnoj svadji sa Djindjicem, od obmane i prevare biraca Srbije dosao je u situaciju da ponizava sve birace Srbije sa svim onim sto se dogadja u Vladi i Skupstini Srbije. Posledica ce biti produbljavanje politicke krize i jedino resenje je organizovanje vanrednih parlamentarnih i istovremeno ponovljenih predsednickih izbora“.
.Povratak na vrh strane

Slavoljub Cubric, direktor PLO Mataruska i Bogutovacka Banja
Nova godina uz „Sumadijski caj“
    Sezona 2002. godine se pokazala mnogo losijom nego prethodna, sto je prouzrokovano losim vremenskim prilikama i padom standarda stanovnistva, sto se bitno odrazilo na poslovanje. Ali, nadamo se da cemo ostvariti povoljan rezultat i imati visok stepen iskoriscenosti kapaciteta.
Trenutne aktivnosti hotela „Termal“ su usmerene ka organizaciji seminara. Osmog decembra, zavrsen je seminar Studentske unije ICK, gde je bilo oko dve stotine ucesnika. Do kraja godine planirano je odrzavanje jos nekoliko manjih seminara.
Slavoljub Cubric, direktor PLO Mataruska i Bogutovacka BanjaBogutovacka banja radi sa dosta smanjenim kapacitetom, s obzirom da je sezona u ovoj banji prosla.
Vrse se pripreme za predstojecu sezonu, a to su novogodisnji praznici.
Trenutne investicione aktivnosti, obuhvataju dogradnju sestog sprata hotela „Termal“, na kome ce se nalaziti dva apartmana, dve jednokrevetne sobe sa francuskim lezajevima, cetrnaest dvokrevetnih soba, a zavrsetak se planira do kraja naredne turisticke sezone - do maja meseca. Ovim se omogucava povecanje kapaciteta, a samim tim i povecanje kvaliteta pruzenih usluga, s obzirom na nivo opremljenosti ovih soba. Cilj je da se poboljsa kvalitet hotela „Termal“ sto bi omogucilo kategorizaciju sa cetiri zvezdice u narednom periodu od dve do tri godine.
U Bogutovackoj Banji je zahvaljujuci donaciji organizacije „Voker“ renoviran depadans „Cvet“, a u daljim planovima je i renoviranje restorana „Cvet“, sto bi u zimskom periodu omogucilo smanjenje troskova i poboljsanje iskoriscenosti kapaciteta u sezoni, a i van nje.
Za novogodisnje praznike planirani su paketi za docek Nove godine, koji sadrze cetvorodnevni paket-aranzman u hotelu „Termal,“ cija je cena 6.600 dinara sa docekom i reprizom, a u Bogutovackoj banji, docek iznosi 5.100 dinara. Sam docek Nove godine u hotelu „Termal“ iznosi 3.000 dinara, a u hotelu „Mineral“ u Bogutovackoj Banji 1.800 dinara. Cena doceka je formirana na bazi procene kupovne moci potencijalnih gostiju. U hotelu „Termal“ ce svirati orkestar „Renome,“ koji zadovoljava zahteve doceka i potrebe gostiju. U Bogutovackoj Banji ce nastupiti orkestar „Sumadijski caj,“ sa kojim godinama saradjujemo.
U „Termalu“ ce se organizovati i docek srpske Nove godine, a bice odrzan i Svetosavski bal. Za goste na doceku, bice pripremljene atraktivne nagrade.
Sto se tice letnje sezone, u hotelu „Termal“ je organizovano dvadeset osam kulturnih manifestacija, pocev od knjizevnih veceri, slikarskih kolonija, koncerata, pozorisnih predstava, pa do filmskih projekcija, koje su, takodje propracene i u Bogutovackoj Banji.
Za sledecu godinu je planirano odrzavanje ovih manifestacija, koje su veoma dobro prihvacene od strane nasih gostiju, cime se poboljsava kvalitet pruzenih usluga. Cilj je da se izdvoji odredjena kulturna manifestacija koja bi prerasla u tradicionalnu i koja bi predstavljala obelezje Mataruske Banje.Povratak na vrh strane

Kraljevo, grad sa sve manje stanovnika - pise Sonja Cvetkovic
Kraljevo sve manje
   Statisticki podaci o broju stanovnika u jednoj Opstini za nepoznavaoce prilika dobijaju se popisom stanovnika u datoj sredini odnosno naselju kao rezultat stalnog stanovnistva ciju velicinu odredjuje prirodni prirastaj i migracija stanovnistva, odnosno doseljeni i raseljeni. Cilj ovogodisnjeg popisa stanovnistva, kao i dosadasnjih jeste da se obezbedi ne samo ukupan broj i prostorni razmestaj osnovnih jedinica popisa vec, u skladu sa medjunarodnim preporukama, i podaci o svim njihovim bitnim obelezjima.    Takodje na osnovu prikupnjenih podataka o licima, domacinstvima i stanovima, ukljucujuci i kolektivne stanove, bice obezbedjene i kljucne informacije o porodicama, poljoprivrednim gazdinstvima i zgradama.Sve neophodne podatke dobili smo zahvaljujuci gospodji Dragici Bandovic, nacelnici Statistike u nasoj Opstini.
Prikupljeni podaci su od velikog znacaja i za izradu tekucih procena broja stanovnistva, kao i za prognoziranje njegovog buduceg kretanja. U kontekstu pracenja migracija, poseban aspekt je posvecen informacijama o prinudnim migracionim kretanjima stanovnistva u proteklom periodu koja se odnose na izbegla i prognana lica sa prostora bivse SFRJ i Kosova i Metohije. Popisom su obuhvacena lica: drzavljani SR Jugoslavije, strani drzavljani i lica bez drzavljanstva, sa prebivalistem u SRJ, bez obzira da li se u momentu popisa nalaze u zemlji ili inostranstvu, zatim izbegla lica koja su, zbog izbijanja sukoba na tlu bivse SFRJ, pod prinudom izbegla na prostor nase zemlje i drzavljani SR Jugoslavije, strani drzavljani i lica bez drzavljanstva sa prebivalistem u inostranstvu, koji su se u momentu popisa zatekli na teritoriji SR Jugoslavije radi skolovanja, ili kao clanovi porodice lica na radu u nasoj zemlji duze od godinu dana. Popisom su obuhvacena sva porodicna i samacka domacinstva stalno nastanjena na teritoriji nase zemlje, ukljucujuci i ona koja se u momentu popisa zateknu na boravku u inostranstvu. Isti popis se odnosi i na kolektivna domacinstva, odnosno lica koja zive u ustanovama za trajno zbrinjavanje dece i odoraslih. Popisom su obuhvaceni i popisani podaci o svim stanovima na teritoriji SR Jugoslavije, bez obzira da li se koriste trajno ili povremeno, ili su nenastanjeni kao i sva poljoprivredna domacinstva i kolektivni stanovi.
   Prema ovogodisnjim rezultatima, popisom je obuhvaceno samo stanovnistvo u zemlji, dok ce rezultati konacne obrade popisne gradje pruziti informacije o brojnosti stalnog stanovnistva, i to nakon utvrdjivanja duzine odsustva iz zemlje nasih gracana na radu u inostranstvu. Teritorija Opstine Kraljevo se prostire na 1529 km2 sa 82 naseljena mesta i ukupnim brojem stanovnika od 122035.pri cemu u samom gradu zivi 57761 lice. Broj domacinstava koja su evidentirana cini 43548, dok je broj stanova 46661. Trenutno van granica nase zemlje boravi 4594 Kraljevcana sto je u odnosu na poslednji popis iz 1991. godine za 1430 gradjana vise. Bez obzira na veliki broj raseljenih koji su dosli sticajem okolnosti u nasu opstinu, interesantno je poredjenje iz 1991 godine prema kojem je bilo popisano 122608 stanovnika. Dakle brojcano smo manji za 573 lica. Najmanje stanovnika evidentirano je u selima,Zamcanje-31, Plana-41, Maglic- 45 lica, dok u Raskom okrugu sa svega petoro stanovnika na listi malobrojnih prednjaci selo Brestovo u opstini Novi Pazar. Najveci odliv stanovnistva zabelezen je u selima Tepeci, Bogutovac i Pekcanica, dok je povecanje broja zitelja zabelezeno u naseljima Zica, Mataruska Banja, Kovaci, Jarcujak, Kovanluk i sam grad Kraljevo. Bilo kako bilo, podaci koje smo, zahvaljujuci statistici dobili nisu ni malo ohrabrujuci imajuci u vidu da je broj raseljenih sa Kosova i Metohije oko 23000. Komentar svake vrste je izlisan. Razlozi za ovakvo stanje: bela kuga, mortalitet, iseljavanje, nisu dovoljno opravdanje sto nas je sve manje. Brojke ipak govore za sebe.Povratak na vrh strane

Otvorena Regionalna agencija za privatizaciju - pise Predo Markovic
I privatizacija se decentralizuje
   U Kraljevu je proslog ponedeljka, u delu prostorija nekadasnje ,,Jugobanke“ otvorena Regionalna agencija za privatizaciju, prva posle Beograda i Novog Sada. Kraljevacku kancelariju otvorio direktor Republicke agencije za privatizaciju. Tribina Komore malih i srednjih preduzetnika.
   Otvarajuci Agenciju za privatizaciju, Vladimir Cupic, direktor Republicke agencije za privatizaciju rekao je da ce ona, ako je suditi prema dosadasnjem angazovanju ljudi iz Raskog okruga ubrzo biti osposobljena za samostalno sprovodjenje aukcijske privatizacije u kraljevackoj opstini. Ovde je najavljeno da ce kraljevacka agencija svoj ,,prvi ispit,, imati 26. decembra kada ce se odrzati aukcijska priodaja sedam preduzeca sa podrucja Raskog okruga.
Nasa iodeja je bila da godina 2003. postane godina decentralizacije procesa privatizacije u Srbiji. To znaci da idemo na jedan maksimalni nivo saradnje sa lokalnim samoupravama i okruzima, sto potvrdjujemo otvaranjem ove kancelarije u Kraljevu, kazao je Vladimir Cupic, direktor Republicke agencije za privatizaciju prilikom otvaranja kraljevacke kancelarije. On je najavio skoro otvaranje slicnih kancelarija u Nisu i Kragujevcu, da bi se, putem regionalnih poverenistava ovaj posao docnije priblizio ostalim opstinama, jer u ovom trenutku ovaj vid privatizacije ceka vise od 2.000 preduzeca u Srbiji.
Motiv za zaradom je najveca garancija
   Na tribini koju je u ponedeljak organizovala Komora malih i srednjih preduzetnika Kraljevo, direktor Republicke agencije za privatizaciju razgovarao je sa buducim vlasnicima i predstavnicima firmi koje idu u proces privatizacije. Tom prilikom Vladimir Cupic je izmecu ostalog rekao:
Vladimir Cupic, direktor  Republicke agencije za privatizaciju    Profitni motiv, motiv za zaradom je najbolji garant egzistencije privatizovanih preduzeca. U najvecem broju preduzeca koje smo do sada privatizovali investicije od nekoliko meseci posle privatizacije prevazilaze ono sto je garantovano, ili ono sto se mora vratiti ugovrno, a u dobrom broju preduzeca broj zaposlenih nije smanjen, vec povecan i ja sam siguran da ce se to nastaviti kao trend. Sto se tice garancije da li ce neko moci da radi pet, sest ili vise godina, nisam siguran da postoji ijedan direktor drustvenog preduzeca, ijedan predstavnik sindikata koji bi bilo kom radniku morao da potpise garanciju, a da pri tom iza te garancije stoji licna imovina, da ce ostati na poslu u narednih pet godina. To je vrlo velika obaveza i u najvecem broju slucajeva mnogo kosta.
   Odgovarajuci na mnogobrojna pitanja Cupic je govorio i o naknadi nacionalizovane imovine.
   Zakon o privatizaciji predvidja da se pet posto od prihoda svih privatizovanih preduzeca u Srbiji izdvaja u poseban fond za restituciju odakle se vrsi naknada licima kojima je imovina nacionalizovana posle Drugog svetskog rata. Mi se zurimo da generisemo sto vise novca, kako bi najveci deo imovine koji ce ipak tako morati da bude vracen, bude vracen u novcu.
   Zakon o denacionalizacije treba da regulise nacin vracanja imovine u naturi i procene vrednosti i vracanje imovine koja bi trebalo da bude naknadjena u novcu.
   Postoji jos jedan deo u preduzecima u drzavnom vlasnistvu. Sa stanovnistva imovinsko pravne dokumentacije, kada ulazimo u ocenu vlasnickog polozaja preduzeca mi utvrdjujemo vlasnistvo nad svakim konkretnim imovinskim predmetom, pa tako i nad zemljistem. U najvecem broju slucajeva dokumentacija o tome postoji, ali istovremeno, u najvecem broju preduzeca to razgranicenje nije uradjeno, kazao je Vladimir Cupic u Kraljevu.Povratak na vrh strane

Akcije: vise od humanosti - pise Bojana Milosavljevic
„Zimska bajka" u Muzickoj skoli
   Svesrdnim zalaganjem Mirjane Zdravkovic, asistenta u kancelariji UNHCR u Kraljevu, cijoj su se dobroj volji pridruzili i zaposleni u centrali ove humanitarne organizacije, kao i Crveni krst Danske i Nemacke u Srbiji, Natasi Zivic (13), izbeglici sa Kosova i izuzetno nadarenoj ucenici Muzicke skole, u ponedeljak doneta na poklon skupocena flauta
   Ispuniti zelju darovitom detetu znaci: staviti mu na dlan zvezdu - vodilju. Devojcica Natasa Zivic iz Kosova Polja, koja nam je nevoljno, jos od 1999. godine, sugradjanka, zajedno sa porodicom i hiljadama sunarodnika, sto zbog uzrasta (ima vec 13 godina), sto zbog najvece zelje ispunjene u ponedeljak, ne mora vise nestrpljivo da iscekuje Deda Mraza. Sto se nje tice, ovaj dobri carobnjak iz novogodisnje price vec joj je bio u poseti.
Natasa Zivic   Do g-dje Mirjane Zdravkovic, koja se skromno predstavila kao "terenski radnik" i asistent u kraljevackoj kancelariji UNHCR, nedavno je stigla dirljiva prica o talentovanoj ucenici flaute, koja je za samo dve godine ucenja ovog instrumenta savladala gotovo petogodisnji program, a sve to potvrdila sa sijaset vrednih nagrada. Kao buduci muzicar, ova devojcica, ocenjeno je, vec poseduje sve kvalitete da postane jedan od vrhunskih umetnika na flauti. U Osnovnoj skoli "Djura Jaksic" u Konarevu, gde pohadja redovnu nastavu (sada zavrsni razred), njen veliki talenat uocila je nastavnica muzike Natasa Mihajlovic i insistirala da se devojcica upise u Muzicku skolu. U "Mokranjcu" je dopala u dobre ruke profesorke Sanje Lazovic, koja joj je zdusno pomogla da savlada program, da ucvrsti svoju ljubav prema flauti. Sve ove podvige devojcica je ostvarila na skolskom instrumentu. "Posrebrena lepotica" zvana - samo njena flauta, bila joj je nedostizan a svakonocni san.
   Bajka o Natasinom divnom snu pocinje od trenutka kada je g-dja Zdravkovic iz Kraljeva ovu pricu prenela kolegama iz UNHCR u Beogradu. Oko nauma da se devojcici priredi ne-vidjeno iznenadjenje i ra-dost okupila se grupa hu-manitaraca u Srbiji, iz pomenutog UNHCR-a, Crvenog krsta Danske i Nemacke, kao i nekolicina holandskih gradjana - dobrodusnih ljudi koji vole muziku.
Holandska zvezda - srpskoj devojcici
   U citavoj nameri da se darovitoj ucenici pokloni instrument posebnu tezinu ima podatak da su humanitarci sakupili sopstvena sredstva. Nije, dakle, bilo govora ni o kakvom projektu ili kako se to vec zove. Holandjanin Matijas de la Rut, koji je u ponedeljak u Muzickoj skoli „Stevan Mokranjac" predao poklon - iznanadjenje devojcici Natasi Zivic, predstavivsi se samo kao ljubitelj muzike, posebno se angazovao. Tamo, u svom Amsterdamu, jednoj od evropskih prestonica umetnosti i kulture, nekakvim svojim putevima i vezama dospeo je do Abi de Kant, najvece holandske umetnice na flauti. Ova nacionalna zvezda i ponos njihove klasicne muzike, za racun male Natase posla je u kupovinu, probala i izabrala joj predivnu "Jamahu." Gospodin de la Rut je sa neskrivenim zadovoljstvom ispricao detalj da Natasa nije prva koja ce svirati na svojoj flauti, vec da je velika umetnica de Kant pri kupovini 15-tak minuta isprobavala instument, pre nego sto je ocenila da je izvanredan i da ce sasvim odgovarati raskosnom talentu ove ucenice. Osim ovoga, porucila je devojcici u dalekoj zemlji Srbiji da bi, ako Natasa jednom dodje u Holandiju, obavezno zelela da se s njom upozna. Ko zna?
   Otuda je Natasa Zivic bila obuzeta nevericom, koju je smenila nepojmljiva radost, kada je najzad shvatila sta je u ponedeljak bio povod pomalo tajnovitog skupa nepoznatih ljudi u nastavnickoj kancelariji „Mo-kranjca." Otuda je decje spontano, dok je pozirala sa instumentom u futroli, sklopila blistavu flautu i zanela se u njene tonove. Na tom univerzalnom jeziku muzike devojcica iz izbeglickog naselja u Srbiji zahvalila se u tom trenutku lepoj i mladoj holandskoj umetnici, ciju je sliku dobila, kao i svim junacima ove dirljive bajke. Natasina mama, profesorka Sanja Lazovic i direktorka Skole Anuska Popovic zahvalnost su iskazale recima zadovoljstva sto je plemenitost i ovoga puta bila na velikoj ceni i sto je jednom marljivom i darovitom detetu sagradila svetionik nad okeanom umetnosti
.Povratak na vrh strane
Posle sumorne jeseni u fudbalskom klubu Sloga najavljuju bolje dane - pise Stole Petkovic
Sumorna jesen - vedro prolece
   Revijalnom utakmicom seniorskog i omladinskog pogona Sloge na Gradskom stadionu je zvanicno zavrsena jesenja sezona u Srpskoj ligi.
- To ne znaci da aktivnosti za fudbalere prestaju ovom utakmicom. Naprotiv. I dalje ce biti pod trenerskom kontrolom a odmnor ce dobiti tek za predstojece praznike oko Nove godine. Fudbaleri se ne smeju mnogo opustiti - kaze direktor kluba Dragan Dimitrijevic.
Prvi deo prvenstva „beli“ su zavrsili na 11. mestu ali da nije bilo pehova i slabih igara pre svega na svom stadionu plasman bi bio daleko ubedljiviji.
Dragan Dimitrijevic, direktor FK Sloga- Mi se ne predajemo - dodaje Dimitrijevic. Pre pocetka zacrtali smo plaman u Drugu ligu i od toga ne odustajemo. istina trenutni plasman ne nagovestava tako nesto ali predaje nema. Favorita ima na pretek ali cemo i mi biti u istyom kosu u nasdtavku prvenstva. Sloga to zasluzuje imenom i imidzom.
Ono sto raduje ljude u Slogi su igre mladih igraca koji su dobijali prave prilike tokom jeseni. Poired Andjelkovica tu su golman GavriloviC, Jasnic, Radevic jos kada bi nam se pridruzio Djuric....
- Pratimo redovno i igre mladih igraca u Omladinskom pogonu - kaze trener Zivojin Ilic. Polusezonu su zavrsili na prvoj poziciji i pokazali da im u toj kategoriji nema ravnog. I njima cemo dati pravu priliku naravno da im pritom ne pokvarimo plasman i rejting koji imaju medju vrsnjacima.
Ipak, oslonac na stgare i proverene igrace je neminovan.
- Iskusni fudbaleri treba da podnesu najveci teret. Petrovic, Cirkovic, Erak i Savicevic pre svih moraju maksimalno da zagrizu na prolece. Prvo da daju primer mladjim igracima a to mogu samo redovnim ispunjavanjem obaveza sto dop sada izgleda nije bio slucaj - kaze Ilic.
Trener Ilic je pre sedam godina Slogu iz Srpske doveo do Druge lige.
- To je bio pravi podvig jer su tada uslovi za rad u klubu bili minimalni - i ispod toga. Sada je sve drugacije. Organizacija u klubu je dobra samo jos igrace da uozbiljimo. Ja ne zelim da ovoga puta budem grobar kraljevackog fudbala i zato cu traziti maksimum. Ja necu zloupiotrebljavati svoj autoritet ali neu dozvoliti ni da mi ga bilo ko rusi. Dakle,samo ko moze da ispuni zadatke racunacemo na njega.
Za prolecni deo prvemnstva najavljuju se i pojacanja.
- Bice takmih igraca ali za sada neka to bude tajna. Uglavnom cemno se oslanjati na stare snage od kojih ocekujemo maksimum. Moram da kazem da smo sve nase obaveze izvrsili na vreme. Nikome ne dugujemo nista i po takvom ponasanju mne zaostajemo za klubovima koji slove u ligi za apsolutne favorite - rekao je na kraju direktor Dimitrijevic.
Da ce prolecni fudbalski dani biti i vedri pokazuje i poslednji skup na svecanom rucku organizovanom povodom uspeha omladinskog tima Sloge. Na okupu igraci, treneri Vuletic i Djokic, Uprava kluba, Nacelnik Raskog okruga Mile Koricanac, i nekoliko poznatih privrednika iz grada na Ibru
.Povratak na vrh strane

MailboxIbarske novosti mailbox

Copyright © 1997-2002 Interactive.net Kraljevo. All rights reseved interactive