17. januar 2003.godine

Nedeljni list u izdanju Javnog preduzeca za informisanje: „Ibarske novosti“ - Kraljevo. Adresa Redakcije: Ul. Cika LJubina br. 2. Direktor i glavni i odgovorni urednik: Slavko Janosevic. Odgovorni urednik: Ivan Rajovic. Tehnicki urednik: Aleksandra Rankovic. Redakcija: Zoran Bacarevic (sport), Dragan Vukicevic (privreda), Predrag Markovic (drustvo), Slobodan Rajic (politika), Marko Slavkovic (reportaze i Strsljen), Bojana Milosavljevic (kultura), Stojan Petkovic (sport), Milisav Radovanovic (fotoreporter). Predsednik Upravnog odbora: Gordana Vuckovic. Telefoni: direktor i glavni i odgovorni urednik 312 - 504, odgovorni urednik 312 - 507, Pravna i opsta sluzba 312 - 505, Oglasno odeljenje 312 - 503. Godisnja pretplata 1.040 din. Za inostranstvo - Evropa 3.120 din. Amerika i Australija 4.160 din. Kompjuterska obrada „Ibarske novosti.“ Stampa DD „Slovo“ Kraljevo, Vojvode Stepe 45. Telefon: 036 - 332 - 312. Postarina placena u Posti 36200 Kraljevo. List izlazi petkom, rukopisi se ne vracaju.

Uvod - Pi sta bilo, vodu baci...
Koricanac: „Vodu iz gradskog vodovoda proglasavam neispravnom za pice!“
Politika - SPO, Otpor
DS - Preuzimanje odgovornosti
Vrednosti fenolnih materija u granicama predvidjenim Pravilnikom
Podzemne vode zapretile bunarima
Preduzece propada - direktor napreduje
Politika isutirana iz fabrickog kruga
Lepi plavi Dunav kraj Ibra
Sumorna jesen vedro prolece


Vreme sadasnje - Pise Ivan Rajovic
Pi sta bilo, vodu baci...

   Trebalo je prosle nedelje, ili tacnije u sred petka, naci se negde pored Ibra i posmatrati ovu crnogorsko - srpsku lepoticu, iliti lepotana, kako jedra, nadosla i zastrasujuce drazesna u svojoj blagoj pomahnitalosti valja, iliti nosi, hiljade tona ljudskog sljama rasutog od izvorista pa do Crnog mora. Sve to, od razlicitim sadrzajima isflekanih gaca do plasticnih kesa, musavih flasa, konzervi, kutija, upotrebljenih prezervativa, crknutih zivotinja i ostale marve, razvaljenih stala i torova, odbacenih delova namestaja i svega sto izopaceni ljudski um moze da smisli i bucne u vodu, a sve to dobro filovano tesko vidljivim ali i te kako prisutnim kolicinama fekalija, da ne kazem kake. Vec sama cinjenica da jedna reka, koja i nije nesto narocito plovna, moze u toj transparentnoj kolicini da nosi tolika, znamo vec sta, deluje vise nego porazavajuce za svako iole civilizovano ljudsko bice. Pred takvom slikom, koja je i najbolja karakteristika nas, odnosno njih, onakvih kakvi zapravo jesu, svaka druga misao prestaje, svaka druga aktivnost gubi smisao, a gadjenje nad pojedinim pripadnicima ljudskog roda postaje primarno osecanje. Cak i da reka, kao takva, postoji samo za sebe, greh je i zlocin baciti bilo sta u nju, osim ribe, tim pre sto zivimo u okolini gde zagadjenje poprima alarmantne razmere i gde, zapravo, priroda sve vise gubi bitku u sukobu sa, uslovno receno, civilizovanim gospodarima planete.
   Cak su i crvenokozi i slaboumni Indijanci, jurcajuci za bizonima i skidajuci skalpove jedni drugima, a i sire, znali i govorili o lepoti i znacaju prirode transparentno isticuci legalisticki stav da su prirodu samo pozajmili od predaka da bi je sacuvali za potomke. Mi o tome nemamo pojma, niti iko na takav nacin razmislja. Vec sama pomisao da tu i takvu vodu, preciscenu dakako, direktno pijemo, mora da izazove mucninu. Dogadja se, naravno, sto je sasvim razumljivo, shvatljivo, prihvatljivo i racionalno, da voda udje u bunare pa voda postane neupotrebljiva za pice. U takvim slucajevima, a kada se govori o zagadjenosti vode i nacinu njenog prepoznavanja kao takve, ohrabrujuce zvuci strucna rec strucnjaka strucno izgovorena putem medija, a cija je poenta u tome da je mutna voda u casi siguran znak da voda, ista ta naravno, nije bistra, a samim tim ni za pice. Velicanstveno! Kada su u pitanju hemijske gadosti ili odvratne smrdljive bakterije i slicna gamad, stvari stoje drugacije. U zavisnosti od kapaciteta strucnjaka, njihovog raspolozenja, politickih prilika, bracne harmonije, tesnih cipela ili donjeg vesa, hulahopki ili strunfle i mnogih drugih faktora, zavisi i zagadjenost vode, sto je vrlo zabavno.
   Ja sam nekako oduvek, u svojoj urodjenoj tuposti, mislio da ono sto je zagadjeno ne moze biti zdravo, pa makar to bilo i budjavo. Medjutim, ovde postoji solomonsko resenje od formulacije od koje, mislim formulacije, boli glava, jetra, bubrezi itd. Po toj, formulaciji naravno, postoji zagadjenje u granicama normale ili, jos bolje, kolicina otrova u dozvoljenim kolicinama. O tome sta su dozvoljene kolicine i koliko je ko gadosti u stanju da podnese i ponese u svojoj trbi, grbi, bubrescicu ili mozgicu, govoricemo nekom drugom prilikom. Za sada, a na osnovu visedecenijskog iskustva, veri u strucnjake i politicka nadmudrivanja, sa sigurnoscu mogu da ustvrdim, bez namere da bilo koga uvredim, da je malo naporno, ali jos uvek najzdravije, piti pivo. Deca, sportisti, zene, starci i rekonvalescenti, naravno, negaziranu mineralnu vodu i sokove. Ili, kako to lepo kaze stara narodna mudrost: „Pi vino, vodu baci jer u vodi zive raci!".Povratak na vrh strane


STRUCNJACI PODELJENI OKO KVALITETA VODE - pise Rajko Saric
Koricanac: „Vodu iz gradskog vodovoda proglasavam neispravnom za pice!“

Mile Koricanac, nacelnik Raskog okruga i komandant Okruznog staba Civilne zastite   
Na osnovu izvestaja Insituta za zastitu zdravlja u Kragujevcu, po kome je povecana koncentracija fenola i sadrzaj olova u reci Ibar, nacelnik Raskog okruga i komandant Okruznog staba Civilne zastite, Mile Koricanac, proglasio je neupotrebljivom za pice i pripremanje hrane, vodu iz gradskog vodovoda.
   „Institut za zastitu zdravlja iz Kragujevca je 14. januara na analizu odneo 11 uzoraka vode na osnovnu i jedan uzorak na periodicnu analizu. Fizicko - hemijskim ispitivanjem ustanovljeno je da su svi ispitivani parametri u granicama propisanih vrednosti sem parametra boja, cija je vrednost povecana u svim donetim uzrocima. U periodicnoj vodi, na prosirenoj analizi, odredjena je povecana koncentracija fenola od 0,002 mg/l dok je dozvoljena 0,001 mg/l i povecan sadrzaj olova od 0,028 mg/l dok je dozvoljeni parametar 0,01 mg/l, stoji u izvestaju direktora Instituta za zastitu zdravlja u Kragujevcu, doc dr. Gorana Samardzica upucenom republickom sanitarnom inspektoru Mileni Majstorovic.
Nekada je bilo i za polivanje ulica   „Prema analizama Zavoda za zastitu zdravlja Kraljevo, voda je u granicama ispravnosti dok kragujevacki Institut, u izvestaju pristiglom danas, tvrdi da je voda neispravna za upotrebu. Sta je od ovog tacno, ne znam, ali, ne zeleci da rizikujem zdravlje nasih sugradjana, proglasavam vodu neispravnom za ljudsku upotrebu, odnosno, neupotrebljivom za pice i pripremu hrane", rekao je Koricanac.
   On je preporucio gradjanima Kraljeva da za pice upotrebljavaju flasiranu vodu i da se grad od sada snabdeva vodom iz cisterni. Zatrazena je pomoc MUP-a i VJ u obezbedjenju dovoljnog broja cisterni buduci da je trenutno raspolozivih 6 od potrebnih 20. Voda ce se dopremati sa izvorista u Vrbi i Cacku, a Okruzni stab CZ bice u stalnom zasedanju cime se produzava vanredno stanje u slivu reke Ibar uvedeno 11. januara nakon povecanja nivoa Zicke reke i Ibra i opasnosti od podzemnih voda.
   Prema podacima ekoloskih inspektora, u krugu TE „Obilic" u Obilicu nalaze se bazeni sa oko 16.000 litara fenola dok se u jos jednom broju bazena nalaze velike kolicine razblazenog fenola. O tome niko ne vodi racuna iako se zna da je 1996. godine reka Sitnica, koja ima faktor 100 mg/l imala od 900 do 2.700 mg/l fenola.
   Podvuceno je i to da je voda u Mataruskoj Banji ispravna za pice.Povratak na vrh strane


POLITIKA - pise Boban Rajic
SPO U KRALJEVU TRADICIONALNO PROSLAVIO SRPSKU NOVU GODINU

Zelja zvana preporod
dr Radoslav Jovic   Srpski pokret obnove u Kraljevu tradicionalno je i ovog puta proslavio Srpsku novu godinu. U noci izmedju 31. decembra i 1. januara po starom (Julijanskom), odnosno 13. i 14. januara po novom (Gregorijanskom) kalendaru, clanovi i simpatizeri ove stranke, u hotelu „Pariz“ u Kraljevu, proslavili su ovaj pravoslavni praznik, po starim dobrim srpskim obicajima, i uz novogodisnju cestitku koju je uputio visoki funkcioner SPO dr Radoslav Jovic :
   - Ja samo mogu da pozelim svima vama, svim Srbima i Srpkinjama, nasoj drzavi i nasem gradu jedan preporod i jednu obnovu i da sledecu Srpsku novu godinu proslavimo zaista u sreci, u blagostanju, u zdravlju i veselju. Nek vam je srecno i neka Bog bude sa svima nama!


NARODNI POKRET OTPOR KRALJEVO OCENIO
Sukobi usporili promene
   Nesloga i politicki sukobi u vladajucoj koaliciji DOS na svim nivoima usporili su promene i glavni su uzrok izneverenih ocekivanja posle 5. oktobra 2000. godine“ - ocenjeno je na pres-konferenciji Regionalne kancelarije NP Otpor u Kraljevu. Posebno je izostala veca zakonodavna aktivnost i demokratizacija u skladu sa evropskim standardima, a posledice su vidljive, kako na saveznom i republickom, tako i na lokalnom nivou - naglasili su predstavnici Otpora.
Bojan Brkic   Istakavsi da je 18. sednica Skupstine opstine Kraljevo odrzana samo zbog cajtnota u donosenju budzeta za 2003. godinu, Bojan Brkic je podsetio da je NP Otpor jos 5. novembra prosle godine poslednji put pokusao da pomogne u resavanju skupstinske krize ali da svi ti napori nisu urodili plodom. On nije hteo da komentarise kalkulacije kako je izmedju DSS-a i DOS-a, odnosno DS-a, doslo do kompromisa po tom pitanju, vec samo kao najvaznije podvukao:
- Ono sto je samo bitno i sto zelimo da podcrtamo jeste uspostavljanje i funkcionisanje lokalne samouprave i ovom prilikom zelimo da pozovemo odbornike Skupstine opstine Kraljevo da povremeno poslusaju glas naroda i nase sugestije za neke stvari jer se pokazalo da smo mi „dalekovidiji“ u gledanju na neke dogadjaje.
Vladimir Marovic    Bojan Brkic je konstatovao da je 2002. godina u Kraljevu prosla dosta „traljavo“, uz neke investicije koje nisu reprezetativne za ugled grada, izrazivsi i nezadovoljstvo sto su usvojenim budzetom Republike za 2003. povratna sredstva za kraljevacku opstinu smanjena sa 8,9 na 5,4 odsto ucesca za sta, po njemu, najvecu odgovornost snose cetvorica kraljevackih (republickih) poslanika.
   Govoreci o Ustavnoj povelji Vladimir Marovic je podsetio da je period usaglasavanja oko predloga tog dokumenta trajao vise od 7 meseci i da to kasnjenje negativno utice na nase odnose sa Evropskom unijom.
- Drugim recima, tek kada se unutrasnji problemi Drzavne zajednice i ovog sireg prostora, dakle Jugoistoka Evrope, budu resili na nivou medjusobnih odnosa drzava unutar balkanskog okruzenja, tada ce i Evropska unija, to je duboko uverenje NP Otpor, biti spremna da ove drzave primi u svoje okrilje.
   Marovic je naglasio da su se sukobi unutar vladajuce koalicije najvise ispoljili kroz neuspele predsednicke izbore u Srbiji koji su, s druge strane, doveli do homogenizacije opozicionih snage oko ideoloskog radikalnog projekta koji predvodi SRS, sto drzavu ne moze voditi u progres, u pozitivnom smeru, vec obrnuto.
Povratak na vrh strane


OPSTINSKI ODBOR DS KRALJEVO O RADU, REZULTATIMA I ZADACIMA NA RAZMEDJI DVE GODINE - pise Boban Rajic
Preuzimanje odgovornosti
Prosle godine svi smo znali sta necemo, vecina je shvatila sta moramo, a samo neki su pristali da rade i da preuzmu odgovornost“ - izjavila je LJiljana Radonjic, clan Opstinskog odbora Demokratske stranke u Kraljevu.
- LJudi iz Demokratske stranke su preuzeli odgovornost na svim nivoima vlasti, za razliku od nekih drugih stranaka DOS-a koje vlast shvataju kao zatvaranje u kabinet, voznju skupim automobilima, koji govore kako bi trebalo i nista ne cine da to i ostvare. Oni nisu ukaljali cipele, na njihova vrata ne kucaju sindikati i strajkaci, za ove dve godine nisu dobili nijednu sedu u kosi.
Ljiljana Radonjic Clanovi Opstinskog odbora DS Kraljevo pozeleli su da se tokom ove, 2003. godine politicari vise bave onim zbog cega su izabrani a manje sobom i da se odreknu stare srpske filozofije „samo da ne bude gDejan Sreckovicore“, kao i da svi oni koji duhovno pripadaju 20. veku odu sa srpske politicke scene.
Ocenjujuci rad Skupstine opstine i njenih organa u prosloj godini Dejan Sreckovic, clan OO DS Kraljevo, istakao je da je budzet za 2002. realizovan sa suficitom zbog cega je na 18. sednici SO Kraljevo izglasan njegov rebalans, dok je Program uredjivanja gradjevinskog zemljista za proslu godinu ostvaren onako kako ga je SO usvojila pocetkom 2002. godine, dok taj Program za 2003. godinu nije usvojen, mada su u njegovom kreiranju ucestvovali i clanovi DS-a.
- Sticajem politickih okolnosti taj dokument je vracen na doradu i pretpostavljamo da ce kod drugih politickih subjekata postojati dobra volja da se jedan takav dokument usvoji - podvukao je Sreckovic.
Demokratska stranka je, po njegovim recima, sa svoje strane imala zamerke na predlog opstinskog budzeta za 2003. godinu, pre svega zbog toga sto nema razvojni karakter, ali su, kako je naglaseno, „zbog cinjenice da sebe smatraju odgovornim ljudima“ za takav predlog budzeta odbornici DS-a ipak glasali. Predstavnici OO DS-a su zakljucili da neko razumno resenje za Kraljevo mora da se pronadje, ali da druga strana, kako su naglasili, „izgleda nije spremna na kompromis“.Povratak na vrh strane

SAOPSTENJE REPUBLICKE SANITARNE INSPEKCIJE
Vrednosti fenolnih materija u granicama predvidjenim Pravilnikom
   Dana, 11. 01. 2003. godine, usled obilnih padavina je doslo do izlivanja reke Ibar u podrucju Zickog polja, gde se nalazi jedno od izvorista gradskog vodovoda. Tom prilikom nije doslo do prodora povrsinskih voda u bunare. Svi najblizi bunari recnom koritu i u Konarevu i u Zickom polju su odmah preventivno iskljuceni iz sistema gradskog vodovoda.
   Po nalogu Sanitarne inspekcije od 11. 01. 2003. god. vanredno se uzorkuje voda iz sistema gradskog vodovoda Kraljevo na osnovni bakterioloski i fizicko- hemijski pregled dva puta dnevno. Uzorci se uzimaju iz crpnih stanica i mreze vodovoda.
   U Kraljevu je od strane Drustveno politicke zajednice 11.01.2003. godine proglaseno vanredno stanje zbog navedene poplave i opasnosti od novih poplava.
Analizirani uzorci su u fizicko - hemijskom i bakterioloskom pogledu do sada bili ispravni prema Pravilniku o hemijskoj ispravnosti vode za pice i Pravilniku o izmenama i dopunama Pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za pice (Sl. list SRJ br.42/98 i 44/99).
   Dana 15. 01. 2003. godine od strane Republickog hidrometeoroloskog zavoda Zavod za zastitu zdravlja Kraljevo je telefonski obavesten da je u reci Ibar, na profilu Raska konstatovano povecanje koncentracije fenolnih materija i da su se one kretale od 0,014 mg/l - profil Raska i na profilu Kraljevo od 0,0035 - 0,0054 mg/l.
Zavod je istog dana izvrsio uzorkovanje voda za analizu na prisustvo fenolnih materija iz svih crpnih stanica (cetiri uzorka), mreze ( jedan uzorak) i reke Ibar na tri merna mesta.
   U analiziranom uzorku iz mreze nije konstatovano prisustvo fenolnih materija, a u reci Ibar i u crpnim stanicama fenolne materije su se kretale: profil Mataruska Banja 0,0022 mg/l ( 15.01.2003) i 0,0019 mg/l (16.01.2003), Konarevo 0,0024 mg/l (15.01.2003) i 0,0017 mg/l (16.01.2003) i Dom tehnike 0,0028 mg/l (15.01.2003).
Crpne stanice: Konarevo 0,001 mg/l (15.01.2003) i 0,000 mg/l (16.01.2003), Zicko polje, Cibukovac i Djeriz 15. januara nisu imali fenolnih materija.
   Analizirani uzorci pokazuju da su vrednosti fenolnih materija u sistemu gradskog vodovoda u granicama predvidjenim Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za pice. Obzirom na gore navedeno, potrebno je i nadalje pratiti koncentracije fenolnih materija u sistemu gradskog vodovoda dva puta dnevno.

Dana 16.01.2003.godine 15 i 30 sati u Kraljevu
DIREKTOR Dr Nebojsa Dimitrijevic, specijalista higijene, Nacelnik sektora za higijenu
Dr Dragana Negojevic, specijalista higijene Nacelnik sluzbe
Dr Milka Vasovic, specijalista higijenePovratak na vrh strane

VANREDNO STANJE U SLIVU IBRA - pise Rajko Saric
Podzemne vode zapretile bunarima
   Zbog izlivanja Zicke reke i visokih podzemnih voda koje nije moguce kontrolisati, od Raske do usca Ibra u Moravu u petak uvedene vanredne mere. Sest bunara, najvise ugrozenih podzemnim vodama, iz kojih se Kraljevo napaja vodom za pice iskljuceno. I pored svega, voda je higijenski ispravna za pice. U Sijacem polju Ibar zapretio izlivanjem a deponija smeca "Batnjik" kod Novog Pazara "zaplivala" ka Kraljevu.
   Zbog visokih podzemnih i povrsinskih voda, pretnje od izlivanja Ibra i pogorsanja kvaliteta voda u bunarima iz kojih se Kraljevo napaja vodom za pice, Okruzni stab Civilne zastite (CZ) je proglasio vanredno stanje u slivu reke Ibar od Raske do usca u Moravu. Voda je zamucena u granicama dozvoljenih vrednosti, kaze Milena Majstorovic, republicki sanitarni inspektor podvlaceci da je stepen mutnoce vode za pice vec drugog dana od uvodjenja vanrednog stanja, sveden na nivo dozvoljen za vanredne prilike.
   -Na osnovu zadnjih analiza, koje je radio Zavod za zastitu zdravlja, voda iz gradskog vodovoda je higijenski ispravna za vanredne prilike, po pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za pice u vanrednim prilikama. Imamo blago povecanje mutnoce vode ali je ona u dozvoljenim granicama, takodje u vanrednim prilikama. U saradnji sa JKP „Vodovod" i Zavodom za zastitu zdravlja preduzete su sve potrebne mere, pojacano je pracenje kvaliteta vode za pice vise puta dnevno, a u cilju preventive, „Vodovod" je iskljucio sest bunara u Zickom i Konarevskom polju zbog blizine korita reke Ibar, izlivanja Zicke reke i opasnosti od prodora podzemnih voda u njih - kaze Majstoroviceva.
Ona kaze da su „mali" problem bakterioloske analize koje traju od 48 do 72 sata. Fizicko hemijski parametri u vodi su granicama dozvoljenim za normalne prilike. To pokazuje da ni u bakterioloskom pogledu ne bi trebalo nesto da se desi.
   - Ukoliko bi se, ipak, nesto desilo, gradjani bi na vreme bili obavesteni i voda bi bila zabranjena za upotrebu. Ovako, voda je higijenski ispravna i za ljudsku je upotrebu - podvlaci Milena Majstorovic.
   Nacelnik Raskog okruga i komandant Okruznog staba CZ, Mile Koricanac kaze da je doslo do manjeg izlivanja Ibra i Zicke reke usled cega je nekoliko domacinstava poplavljeno u Zici i Mataruskoj Banji.
   -Najveca opastost, ipak, bila je gotovo u samom gradskom jezgru, u naselju Sijace polje gde nedostaje pedesetak metara odbrambenog bedema. Trebalo je da nivo Ibra poraste jos za nekih pet santimetara i da se desi plavljenje kuca i oranica. Spasao nas je nizak nivo reke Morave koja je bez teskoca prihvatila svu kolicinu vode iz Ibra. Ovakvo stanje nismo imali od 1979. godine - kaze Koricanac otvarajuci pitanje odgovornosti zbog cinjenice da je dobar deo Sijaceg polja nezasticen od elementarne nepogode kakva je vodena bujica. Upravo taj problem primorao je mestane ovog naselja na opstu budnost i mobilnost.
   Ono sto je posebno opasno, a sto se uvek nadje negde u pozadini problema, jeste deponija Batnjik kod Novog Pazara koja se godinama obrusava u reku Rasku odakle stize u Ibar. Kubici plasticnih boca, vreca, konzervi i drugog nimalo opasnog otpada, svakodnevno se obrusavaju u vode Raske, a potom i Ibra, zagadjujuci vodu i neprirodno dizuci nivo vode. Republicki ekoloski inspektor Zoran Vostinic je jos maja meseca 2000. godine zatvorio ovu deponiju ali ona jos uvek nije sanirana iako je novopazarska opstina u tu svrhu dobila odredjena sredstva.
Iako vanredne mere traju do 18. januara, opasnost od novih, obimnijih poplava jos uvek nije izbegnuta tim pre sto je tek ovih dana pao veci snezni pokrivac cije ce topljenje izazvati novi porast Ibra i njegovih pritoka. Da li ce ove vanredne mere „upaliti lampicu" u glavama odgovornih koji bi morali „iskopati" dinar vise za izgradnju nasipa i zastitu dela Kraljeva uz Ibar, ostaje da se vidi.Povratak na vrh strane

SINDIKAT "NEZAVISNOST" U AUTOTRANSPORTU - pise Rajko Saric
Preduzece propada - direktor napreduje
   Generalni direktor "Autotransporta", Zoran Jablanovic, koji je na tom mestu vec deset godina, krupnim koracima odveo preduzece pola veka unazad dok je svoju karijeru doveo na zavidan nivo, tvrdi sindikat "Nezavisnost".
Prosle su dve godine od kada je sindikat „Nezavisnost" podneo krivicnu prijavu protiv generalnog direktora „Autotransporta", Zorana Jablanovica zbog „zloupotrebe sluzbenog polozaja". Ostavljajuci po strani to sto javni tuzilac jos nije podigao optuznicu, clanovi ovog sindikata zele da podsete kraljevacku javnost da je Jablanovic u proteklih deset godina, rukovodeci „Autotransportom" gradio licnu politicku karijeru kao funkcioner SPS-a, dok je preduzece krupnim koracima hitalo pola veka „u rikverc".
Predsednik sindikata „Nezavisnost" u Autotransportu Milovan Jevremovic, kaze za Ibarske novosti, da je stanje u Autotransportu takvo da gore tesko da moze biti.
- Plate 786 zaposlenih su bedne, 90-tak teretnih kamiona i 70-tak autobusa ima prosecni vek 20 godina i uglavnom se nalazi u servisima. Vozila je sve manje, uslovi rada su katastrofalni, za majstore i vozace posebno. Sve ono sto je u nadlznosti generalnog direktora i njegovih saradnika je u potpunom haosu: uprava, komercijala, organizacija rada, marketing, o investicijama da i ne govorimo. Posao koji zavisi od vecine obicnih radnika, izvrsava se kako-tako u skoro nemogucim uslovima. Dakle, profesionalni ucinak gospodina Jablanovica je porazavajuci, ali licni nije jer je on u svakom pogledu napredovao - kaze Jevremovic.
Jevremovic tvrdi da je direktor Autotransporta, mada ima kucu, od preduzeca dobio stan koji je ubrzo prodao i 100 hiljada maraka stavio u dzep.
- Ubedio je Skupstinu da bez „mercedesa" ne moze da radi. Automobil od 100 hiljada maraka sluzi i za njegove privatne poslove, ali i prohteve njegovih rodjaka, prijatelja i saradnika. Na drugom, „direktorskom" spratu, potrosi se vise novca za viski i slatkise za samo jedan dan nego sto iznose plate nekoliko zaposlenih radnika. Jablanovica nije sramota da mesecno primi 40.000 dinara, dok je prosecna plata radnika 6.000, a ima i onih radnika koji mesecno primaju oko 4.000 dinara. Svoje ulizice, poltrone, bez obzira koliko radili, direktor nagradjuje stimulacijama od cijih visina boli glava - kaze Jevremovic naglasavajuci da u Autotransportu nikada nije bilo sjajno, ali nikada nepodnosljivo kao sto je sada.
Sindikat „Nezavisnost" je u vise navrata, kaze Jevremovic, od finansijskog direktora trazio predocavanje stanja finansijskog poslovanja preduzeca ali odgovor nikada nije dobijen.
Za sve vreme, dok se Autotransport davio u moru problema, generalni direktor, koji se na tom mestu nalazi od 1993. godine, se bavio gradjenjem svoje politicke karijere pod dirigentskom palicom SPS. Tokom demonstracija 1996 / 97. godine, bio je predsednik opstine s najkracim mandatom, od svega nekoliko dana. No, to mu nije smetalo da se smesti u predsednicku fotelju, sto samo po sebi, govori o njegovom shvatanju politike - kategorican je predsednik Nezavisnosti u Autotransportu. Prema njegovoj tvrdnji, aktuelni direktor je resio da sa grupom svojih saradnika predvodi radnike koji zele da kupe „Autotransport" sto se smatra napretkom jer su do skora ti isti radnici govorili da niko ne moze kupiti ono sto su „oni gradili".
Ogavno je, smatra Milovan Jevremovic, da covek koji je glavni krivac za tavorenje preduzeca u siromastvu, namerava to isto preduzece da kupi.
- Da taj covek postane menadzer naseg preduzeca nije tragedija, to je lakrdija koja se samo nama moze desiti. Samo desetak godina unazad Autotransport je bio daleko ispred Autoprevoza iz Vrnjacke Banje, a danas Autoprevoz kupuje najsavremenije autobuse na svetu, ima vozni park sa kojim moze u bilo koji grad u Evropi i dalje, dok kraljevacko preduzece nema vozila da pokrije ni domace linije - ogorcen je Jevremovic. Prema stavu Jevremovica i „Nezavisnosti", 5. oktobar u Srbiji jos traje, a u Kraljevu nije ni poceo.Povratak na vrh strane

BURNA PREVIRANJA U USCANSKOM EKONOMU - pise Rajko Saric
Politika isutirana iz fabrickog kruga
   Uvereni da je odluka UO preduzeca o smeni v.d. direktora Rodoljuba Biorca i imenovanje Milana Pesica na njegovo mesto, sa politickim predznakom, radnici DP „Ekonom" u Uscu, smenili su clanove Skupstine i UO. U sindikatu Nezavisnost tvrde da je u sve upleten nacelnik Raskog okruga Mile Koricanac.
   Ishitrenom odlukom Upravnog odbora (UO) DP „Ekonom" iz Usca, v.d. direktor ovog preduzeca Rodoljub Biorac je smenjen sa duznosti, a na njegovo mesto imenovan je Milan Pesic, tehnicki direktor u ovom jednom od retko uspesnih preduzeca. Izazvalo je to neverovatno veliku buru, zestoku reakciju svih 174 zaposlena radnika jer je, kako stvari stoje, u ceo slucaj prste umesala aktuelna politicka vrhuska. Sve se dogodilo tokom proteklog vikenda, a kulminacija se odigrala u ponedeljak. Tacnije receno, u subotu je sa nacelnikom Raskog okruga odrzan sastanak delegacije sindikata „Nezavisnost" i Samostalnog sindikata gde je zatrazeno da se Vlada Srbije i nacelnik ne mesaju u proces privatizacije „Ekonoma", da o dokapitalizaciji i resavanju svojinskih odnosa sa slovenackim „Primatom" odluce sami radnici.
   Sindikalci tvrde da je postignut pozitivan dogovor sa nacelnikom. Bilo je to pre podne. Vec krajem istog dana nacelnik je primio i delegaciju koju je predvodio predsednik UO „Ekonoma", Dragos Bojanic - Bajzo, a u kojoj su bili i ljudi koji nemaju nikakvih dodirnih tacaka sa tim preduzecem. Tada je, tvrde predstavnici Nezavisnosti, napravljen plan da se u nedelju, na hitnoj sednici UO, smeni v.d. direktor Biorac koji ima punu podrsku radnika. Na istoj sednici Milan Pesic je imenovan za novog v.d. direktora. Na ovakvu vest radnici su odmah reagovali zbog cega je obustavljen rad i u ponedeljak i istog dana odrzan zbor radnika na kome je izglasano nepoverenje svim clanovim Skupstine i UO. Za ovakvu odluku izjasnilo se vise od 90 odsto radnika koji su dali punu podrsku gospodinu Biorcu da nastavi sa programom svoje politike, sacinjene pre mesec dana.
   Predsednik UO „Ekonoma", Dragos Bojanic - Bajzo tvrdi da je odluka radnika u ponedeljak doneta pod pritiskomm, te da samo glasanje nije bilo legitimno, jer je obavljeno javnom aklamacijom.
   -Skupstina je izabrana tajnim glasanjem i samo tako moze i da se smeni. Ovoga puta radnici su o smeni clanova Skupstine i UO glasali javno- kaze Bojanic.
   Sa druge strane clanovi „Nezavisnosti" i Samostalnog sindikata tvrde da je za sve kriva politika jer preduzece i pored svih teskoca, sa kojim se susrece srpska privreda, svojim radnicima isplacuje prosecnu platu od 15.000 dinara.
Predsednik Nezavisnosti u „Ekonomu", Radojica Bazalac tvrdi da je u nedelju, voljom nacelnika okruga i predsednika UO preduzeca izvrsen puc kojim je smenjen dosadasnji a imenovan novi direktor kako bi se sprecilo razracunavanje sa svima onim koji zele, i u tom pravcu deluju, da razotkriju stetne ugovore i javasluk.
   - Na ovaj nacin „Ekonom" bi se skrenuo sa pozitivnog pravca privatizacije, a tajna bi ostali i mnogi stetni ugovori i raznorazne malverzacije koje su u proteklom periodu cinjene u „Ekonomu". Tu su i nerascisceni odnosi sa „Primatom" iz Slovenije tako da se u privatizaciju, koju uporno zagovara Koricanac, ne moze ici u ovom trenutku. „Primat" moze ucestvovati na konkursu za kupovinu naseg preduzeca kao i svako drugo, ni manje ni vise od toga - kaze Bazalac.
   Medju radnicima vlada odlucnost da se istraje na putu razracunavanja sa politikom u krugu preduzeca te se sa paznjom iscekuje sastanak rukovodstva kolektiva, sindikata i predstavnika „Primata" koji je planiran za cetvrtak, bas u vreme kada se zakljucuje ovaj broj Ibarskih novosti.Povratak na vrh strane

: KONCERT BUGARSKE FILHARMONIJE IZ VIDINA - pise Bojana Milosavljevic
Lepi plavi Dunav kraj Ibra
   
- Posle gotovo tri decenije ljubitelji klasicne muzike u Kraljevu prvog dana Srpske nove godine imali prilike da cuju i vide jedan veliki akademski orkestar – Bugarsku filharmoniju iz Vidina. Ovaj spektakularni umetnicki dozivljaj u utorak vece, u sali Doma drustvenih organizacija, Kraljevcanima su darovali Skupstina opstine i Muzicko drustvo “Kornelije” iz Kraljeva
Itekao dobro je zvucao ustimovani orkestar Drzavne filharmonije iz Vidina, pod dirigentskom palicom mladog Svilena Simeonova u utorak vece na svecanom koncertu u Kraljevu, priredjenom povodom pravoslavne Nove godine. Najvecom zaslugom gospodina Veroljuba Radakovica, sekretara Muzickog drustva “Kornelije” iz Kraljeva, koji je vidinsku Filharmoniju skrenuo posle turneje po Siciliji bas u nas grad, ovdasnja publika (sa impresivno velikim procentom mladih lica) posle 28 godina imala je potpun umetnicki dozivljaj vrhunskog profesionalizma. Naime, pedantni hronicari muzickog zivota u Kraljevu beleze da je jos davne 1974. godine u nasem gradu gostovala grupa akademskih muzicara tako visokog ranga koji donosi oznaka – nacionalna filharmonija. Na najlepsi moguci nacin g-din Radakovic je demantovao sumnjicave da Kraljevo nije sredina kod koje klasicna muzika ima prodju.
Filharmonija iz Vidina – Potpuni dozivljaj za kraljevacku publikuSve to je bilo eksplicitno tokom samog svecanog koncerta bugarskih umetnika u sali Doma drustvenih organizacija. Izvodjaci su, posredstvom vrlo temperamentnog dirigenta Svilena Simeonova, ostvarili izvanrednu komunikaciju sa, pretezno mladom i vrlo kultivisanom, publikom u obostrano stvaranoj pozitivnoj atmosferi. Tome je, verovatno, doprineo i “laksi” repertoar novogodisnjeg koncerta, u kojem je dominirao majstor beckih valcera Johan Straus (muzicki ljubimac maestra Simeonova – p.a), ispred Belinijevih, Mocartovih i Rosinijevih uvertira. “Na lepom plavom Dunavu,” “Kajzer valcer,” “Becka krv,”… samo su deo vesto sklopljenog programa kojem je cilj bio da vrednosti klasicne muzike priblizi nasim danasnjim haoticnim i sumnjivim estetskim ukusima. Da se u tome, makar i kratkotrajno, uspelo, dokazi su: neskriveno zadovoljstvo tokom citavog koncerta na licima instrumentalista iz Vidina, atipican dirigent – soumen Simeonov, gromoglasni aplauzi publike i dva velika “bisa” na rastanku.
Divna i zahvalna kraljevacka publika
Posle 2o-dnevne turneje po Siciliji, Bugarskoj filharmoniji iz Vidina u Kraljevu se, specijalno za tu priliku pridruzio dirigent Svilen Simeonov. Mladi maestro je vec nekoliko godina na celu orkestra ove nacionalne institucije (jedne od sest koliko ih ima u susednoj i prijateljskoj Bugarskoj). Svakodnevno iz prestonice Sofije putuje na posao u Vidin. Posle koncerta u Kraljevu, tokom kraceg razgovora za ove novine, Simeonov o istorijatu ovog ansambla, uz napomenu da se u njegovoj zemlji zaista mnogo neguje i slusa klasicna muzika, kaze:
- Bugarska filharmonija u Vidinu je osnovana 1949. godine i ima rang i ugled reprezentativnog orkestra umetnicke muzike Bugarske. Nasa zemlja je na visokom stepenu razvoja muzicke kulture. Ovaj ansambl je jos od postanka nastupao u skoro svim evropskim zemljama. Poslednjih godina imamo brojne koncerte po Holandiji, Italiji, Nemackoj, Austriji, a gostovali smo i u Jugoslaviji. U Kraljevu smo prvi put i voleli bi smo da se ponovo sretnemo sa ovako divnom, raspolozenom publikom. Vrlo sam zadovoljan, kao i moje kolege, koje su se, mislim, veoma dobro predstavile ovoj sjajnoj publici.”
Zamoljen da uporedi muzicke ukuse i manire slovenske i zapadnoevropske publike, jer je itekako dobar poznavalac i jednih i drugih, gospodin Simeonov je, pored ostalog, izjavio:
- Svakako da je meni ali i citavom ansamblu draza, bliza i razumljivija ovakva publika kakvu imamo u Bugarskoj ili Srbiji. Holandjani, Nemci, Italijani su hladni i vrlo suzdrzani, da ne kazem strogi. Sa njima je vrlo tesko uspostaviti onaj pravi fluid, koji znaci – podeliti dozivljaj. Oni se ustezu da pokazu kako razumevaju umetnicku muziku. Mi Bugari smo sa vama Srbima srodne duse. Ako smo mi dobri muzicari, onda ste i vi.”
Svilen Simeonov u Sofiji diriguje jos i jednim kamernim i jednim opernim orkestrom. Vidinske filharmonicare odabrao je zbog toga sto su, kako kaze, veoma dobri i profesionalni i sto se sav koncertni zivot severozapadne Bugarske odvija bas oko ovog orkestra koji ima nacionalni renome. Filharmonija iz Vidina u svoje uspehe belezi i nekoliko snimljenih kompakt diskova, kao i poziv iz Beca da ove godine, i to treci put zaredom, u prestonici klasicne muzike drzi majstorske i dirigentske kurseve:
- Osim ovoga – istice dirigent Simeonov – opet smo pozvani na turneje po Holandiji i Italiji. U septembru idemo na ostrvo Martinik, ali pre toga, zaboravio sam da kazem, na Dan zena, 8. mart, gostovacemo u Nisu. Tamo imamo dobre odnose sa simfonijskim okrestrom. ostale kolege u Srbiji, nazalost, jos ne poznajem, ali se nadam da cemo tu priliku imati.”Povratak na vrh strane

POSLE SUMORNE JESENI U FUDBALSKOM KLUBU SLOGA NAJAVLJUJU BOLJE DANE - pise Stole Petkovic
Sumorna jesen vedro prolece
   Revijalnom utakmicom seniorskog i omladinskog pogona Sloge na Gradskom stadionu je zvanicno zavrsena jesenja sezona u Srpskoj ligi.
- To ne znaci da aktivnosti za fudbalere prestaju ovom utakmicom. Naprotiv. I dalje ce biti pod trenerskom kontrolom a odmnor ce dobiti tek za predstojece praznike oko Nove godine. Fudbaleri se ne smeju mnogo opustiti - kaze direktor kluba Dragan Dimitrijevic.
Prvi deo prvenstva „beli“ su zavrsili na 11. mestu ali da nije bilo pehova i slabih igara pre svega na svom stadionu plasman bi bio daleko ubedljiviji.
direktor FK Sloga Dragan Dimitrijevic- Mi se ne predajemo - dodaje Dimitrijevic. Pre pocetka zacrtali smo plaman u Drugu ligu i od toga ne odustajemo. istina trenutni plasman ne nagovestava tako nesto ali predaje nema. Favorita ima na pretek ali cemo i mi biti u istyom kosu u nasdtavku prvenstva. Sloga to zasluzuje imenom i imidzom.
Ono sto raduje ljude u Slogi su igre mladih igraca koji su dobijali prave prilike tokom jeseni. Poired Andjelkovica tu su golman Gavrilovic, Jasnic, Radevic jos kada bi nam se pridruzio Djuric....
- Pratimo redovno i igre mladih igraca u Omladinskom pogonu - kaze trener Zivojin Ilic. Polusezonu su zavrsili na prvoj poziciji i pokazali da im u toj kategoriji nema ravnog. I njima cemo dati pravu priliku naravno da im pritom ne pokvarimo plasman i rejting koji imaju medju vrsnjacima.
Ipak, oslonac na stgare i proverene igrace je neminovan.
- Iskusni fudbaleri treba da podnesu najveci teret. Petrovic, Cirkovic, Erak i Savicevic pre svih moraju maksimalno da zagrizu na prolece. Prvo da daju primer mladjim igracima a to mogu samo redovnim ispunjavanjem obaveza sto dop sada izgleda nije bio slucaj - kaze Ilic.
Trener Ilic je pre sedam godina Slogu iz Srpske doveo do Druge lige.
- To je bio pravi podvig jer su tada uslovi za rad u klubu bili minimalni - i ispod toga. Sada je sve drugacije. Organizacija u klubu je dobra samo jos igrace da uozbiljimo. Ja ne zelim da ovoga puta budem grobar kraljevackog fudbala i zato cu traziti maksimum. Ja necu zloupiotrebljavati svoj autoritet ali neu dozvoliti ni da mi ga bilo ko rusi. Dakle,samo ko moze da ispuni zadatke racunacemo na njega.
Za prolecni deo prvemnstva najavljuju se i pojacanja.
- Bice takmih igraca ali za sada neka to bude tajna. Uglavnom cemno se oslanjati na stare snage od kojih ocekujemo maksimum. Moram da kazem da smo sve nase obaveze izvrsili na vreme. Nikome ne dugujemo nista i po takvom ponasanju mne zaostajemo za klubovima koji slove u ligi za apsolutne favorite - rekao je na kraju direktor Dimitrijevic.
Da ce prolecni fudbalski dani biti i vedri pokazuje i poslednji skup na svecanom rucku organizovanom povodom uspeha omladinskog tima Sloge. Na okupu igraci, treneri Vuletic i Djokic, Uprava kluba, Nacelnik Raskog okruga Mile Koricanac, i nekoliko poznatih privrednika iz grada na Ibru.

KRALJEVACKA RIBNICA SUPERIORNA U PRVOJ B LIGI
Kucnuo je cas povratka
Odbojkasi Ribnice ce se na najbolji nacin uklopiti u jubilej kluba. Kada se bude gasila 50 sveca za isto toliko leta postojanja Kraljevcani ce vec biti u elitnoj ligi. Pomalo smela prognoza ali ne bez osnova.
U dosada-snjem toku prvenstva Prve B lige odbojkasi Ribnice su napravili odlican skor. Sve same pobede uz samo jedan osvojen bod. I to verovali ili ne u Kraljevu na svom parketu:
- Bilo je to u skorasnjem duelu sa Zeleznicarom iz Beograda. Utisak je da smo u ovu utakmicu usli dosta opusteno. Umesto "lako cemo" bilo je dosta tesko ali smo ipak ostvarili pobedu sto je najvaznije. Do kraja ovog ciklusa imamo jos dva vezana gostovanja i jedan mec na svom terenu a onda sledi pauza koja ce nam dobro doci - kaze igrac, kapiten i trener Dragan Djordjevic.
Osim ova dva seta izgubljen je jos jedan na svom terenu sa Krusevacputom i u Novom Pazaru. Obzirom da se radi o mladoj ekipi to je za svaku pohvalu.
- Pred pocetak prvenstva ostali smo bez dvojice igraca juniorskih reprezentativaca Vlade Petkovica i Nikole Kovacevica. Odmah smo posegli za organizatorom igre i doveli Simijonovica koji se veoma dobro uklopio u ekipu. Svi smo se razigrali i sada vodimo glavnu rec - prica Djordjevic.
Svi prvotimci su bili u elementu u dosadasnjem toku prvenstva. Ristovic ubojit, Mitrovic precizan, Aleksic i Radevic neprelazni na bloku, Prodanovic sve bolji a iskusni Mikovic (30), kapiten Djordjevic (29) iSimijonovic svojim igrama u mnogome motivisu i preostale Jovica, Zekavicu, Todorovica i Usiljanina koji kao zapete puske cekaju svoju sansu.
- Ima potencijama medju mladim igracima koji se kale u Regionalnoj ligi u drustvu kvalitetnih ekipa. Pratimo njihove igre i prvom prilikjom pruzicemo im sansu za dokazivanjem. Sada nam je u prvom planu povratak u drustvo najboljih jugoslovenskih ekipa. Za pedeseti rodjendan Ribnice 2004. godine bicemo nadam se u eliti. Bolji pokln navijacima nemozemo da ponudimo - rekao je na kraju Dragan Djordjevidj.
Navijaci su posebna prica. Iz kola u kolo hala sportoava je sve punija. Navija se, peva i ceka ulazak u elitno drustvo i pored poraza u Subotici koji nije pokvario zelje i planove.
Nastupajuca godina bice puna radosti za poklonike ovog sporta u gradu na Ibru u kome smo poodavno vodeca velesila u svetskoj odbojkaskoj eliti.
.Povratak na vrh strane

MailboxIbarske novosti mailbox

Copyright 1997-2002 Interactive.net Kraljevo. All rights reseved interactive