Internet izdanje - 31. januar 2003.godine

Nedeljni list u izdanju Javnog preduzeca za informisanje: „Ibarske novosti“ - Kraljevo. Adresa Redakcije: Ul. Cika LJubina br. 2. Direktor i glavni i odgovorni urednik: Slavko Janosevic. Odgovorni urednik: Ivan Rajovic. Tehnicki urednik: Aleksandra Rankovic. Redakcija: Zoran Bacarevic (sport), Dragan Vukicevic (privreda), Predrag Markovic (drustvo), Slobodan Rajic (politika), Marko Slavkovic (reportaze i Strsljen), Bojana Milosavljevic (kultura), Stojan Petkovic (sport), Milisav Radovanovic (fotoreporter). Predsednik Upravnog odbora: Gordana Vuckovic. Telefoni: direktor i glavni i odgovorni urednik 312 - 504, odgovorni urednik 312 - 507, Pravna i opsta sluzba 312 - 505, Oglasno odeljenje 312 - 503. Godisnja pretplata 1.040 din. Za inostranstvo - Evropa 3.120 din. Amerika i Australija 4.160 din. Tekuci racun: 160 - 14461 - 52 kod „Delta banke“ Kraljevo. Kompjuterska obrada „Ibarske novosti.“ Stampa DD „Slovo“ Kraljevo, Vojvode Stepe 45. Telefon: 036 - 332 - 312. Postarina placena u Posti 36200 Kraljevo. List izlazi petkom, rukopisi se ne vracaju.

Uvod - Tenkovima i solcgajsom na bunare izvanredne vode
Plan za sportsku halu kod „Starog Jasena“
Ostavkama do privremenih mera
Prestanak mandata
Predsednik SO o ostavkama
Nema fenola, voda ispravna za pice
Vandali iscepali dnevnike i polomili inventar
Krivicne prijave protiv Bojanica i Goljevica
O patrijarhu srpske duse / “Mrtva priroda” – price utehe
Sport


Vreme sadasnje (prosli broj)- Pise Ivan Rajovic
Tenkovima i solcgajsom na bunare
izvanredne vode

   Ni posle dve decenije od afere sa fenolom u Ibru i vodi sa cesme vecina Kraljevcana nije zaboravila traume sa pijacom vodom, strahom za goli zivot, neodgovornost odgovornih, politicka taktiziranja i jos kojesta . Sve je to rezultiralo nepoverenjem prema politicarima i strucnjacima za pijacu vodu, ali i brigom za sopstveno potomstvo, jer se zna da je potom veliki broj regruta, a i obicnih gradjana, sa ovog podrucja imao problema bas zbog natalozenog fenola u bubrezima i drugim organima i drugih oboljenja proisteklih iz istih razloga.
   Tokom godina koje su usledile i svih desavanja na Kosovu i Metohiji cini se da niko nije imao vremena, niti volje, da se bavi kvalitetom vode za pice u cesmama Kraljevcana, mada se i tada znalo , kao sto se zna i danas, da ta voda dolazi sa podrucja ciji zitelji nisu bas blagonakloni prema svemu sto se nalazi u slivu Ibra, a da ima i te kako mnogo mogucnosti da slucajno ili "malom nepaznjom" ibrovaca bude poprilicno "obogacena" teskim i laksim metalima. Cak i da neko u relativno normalnim uslovima ukaze na ovu i ovakvu problematiku nema toga ko bi ga shvatio ozbiljno ili se zabavio resavanjem problema. Tim pre sto sve to zahteva velike pare i velike zahvate za koje niko u ovom trenutku nema volje, niti mogucnosti. Na probleme u kojima se Kraljevo nalazi ukazivano je i ranije, i u ovim novinama i na ovom mestu. O tome da je u pitanju grad zrtva, grad sa procentualno najvise izbeglica u zemlji, koji zajedno sa domicilnim stanovnistvom nemaju bukvalno cak ni vode za pice. Niko se na to nije obazirao, pa se na citavu stvar gledalo kao na predimenzioniranu ili izdramatizovanu politicku kalkulaciju. Vreme je prolazilo, zivelo se kako se zivelo, Kraljevcani su pili vodu, a da nisu imali pojma sta je u njoj. Mnogi se vec godinama snabdevaju sa razlicitih, proverenih i neproverenih, izvorista i bunara, cime se jos vise komplikuje ionako komplikovana situacija. Mnogi su, zasto kriti buduci da je ovo podrucje poznato i po dosta velikoj smrtnosti od karcinoma, svoj zemaljski vek ranije okoncali mozda bas zato sto su se pogresno opskrbljivali vodom za pice.
   Oni koji su i pre nekoliko godina, a narocito pre nekoliko meseci, putovali putem za Novi Pazar i dalje, ono sto su mogli da vide pored Ibra izazivalo je gadjenje i podsticalo uzas. Narocito deponija na Batnjiku koja je pretila da se svakog casa, kao sto se vec i dogadjalo, obrusi u Ibar.
   I sve se to dogodilo, sasvim ocekivano, i deponija djubreta, i hiljade tona svakojakog otpada okacenog o granje duz Ibra, noseno talasima nabujale reke pretprosle nedelje je doplovilo do Kraljeva i otislo dalje. Voda, ta i takva, a verovatno i mnogo gora, prodrla je u bunare cime je kvalitet pijace vode mogao da bude samo pogorsan. Odmah, kao sto je to i ranije bio slucaj, pocela su govorkanja , ili slutnje, da voda nije za pice ali nikoga nije bilo da to zvanicno saopsti gradjanima, a gradjani su vec do te mere navikli na slicne situacije da se vise ne uzbudjuju previse, a pojedini, verovatno, misle i da su tokom decenija postali imuni kako na fenol tako i na sve ono sto Ibar moze da nosi, a sve do olova, kadmijuma i drugih teskih i otrovnih metala. Analize vode koje se, verovatno, rade u za to specijalizovanim ustanovama i zavodima za zastitu zdravlja, davale su sasvim razlicite rezultate , a sve se , jednostavno, moglo resiti uobicajenom formulacijom da su kolicine teskih metala i drugih otrova u granicama normalnog ili predvidjenog Pravilnikom. Tako se dogodilo da zavodi iz Kragujevca, Kraljeva i Republicka sanitarna inspekcija nikako nisu mogli da usaglase stavove ni posle visednevnih napora, mada su i laici znali da jos od pretproslog petka, a i mnogo, mnogo ranije, voda iz kraljevackog vodovoda nije bila dobra za pice. U takvoj situaciji, posto niko, izgleda, nije hteo da preuzme odgovornost i proglasi vanredne mere, uvede cisterne i objasni gradjanima situaciju, nacelnik Raskog okruga i komandant Staba civilne zastite Mile Koricanac odlucio je da samoinicijativno upozori gradjane na kvalit vode i vodu iz gradskog vodovoda je zvanicno i javno na konfereciji za stampu proglasio neupoterbljivom za pice i spremanje jela. Medjutim, nesuglasice pomenutih zdravstvenih institucija traju i dalje, a pojedni predstavnici struke su isli tako daleko u dokazivanju ispravnosti svojih nalaza da su pred objektivima kamera ispijali vodu sa cesme.
   Ipak, kao i pre dve decenije, cisterne su pocele da kruze gradom, a ljudi i zene, uglavnom stariji, sa posudama u rukama i brigom na licu, dolaze po svoje sledovanje vode. Pojedni trgovci, u skladu sa svojom poslovicnom preduzimljivoscu i ljudskom solidarnoscu, vec su poceli da razmisljaju o tome kako da cene kisele vode podignu za dvadesetak odsto, ne bi li se ovajdili na nesreci svojih sugradjana. Drugi su, pak, sto u marketinske svrhe, a sto iz covekoljubivih pobuda, besplatno delili flase sa kiselom vodom svojim stalnim potrosacima. Sto se pogrebnih preduzeca tice, nema podataka kako su ona reagovala na ovu situaciju.
   Cisterni, naravano, nema dovoljno , a ni sistem obavestavanja ne funkcionise najbolje, pa je nemoguce ili cista sreca nabasati na neophodne kolicine vode u datom trenutku. A, kako kazu odgovorni, potrebno je da prodje jos nekoliko dana dok se ustanovi kakav je zaista kvalitet vode koju Kraljevcani piju i dok se cisterne i njihovi vozaci ne uhodaju u novonastaloj situaciji. I, mada je u ovom gradu jos 11. januara proglaseno vanredno stanje zbog poplave i novih poplava u saopstenju Republicke sanitarne inspekcije kaze se kako su analizirani uzorci u fizicko-hemijskom i bakterioloskom pogledu do sada bili ispravni prema Pravilniku o hemijskoj ispravanosti vode za pice i Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za pice. Na drugoj strani, Kraljevcanima stize pomoc , pre svega u velikim kolicinama mineralne vode, a najavljuje se i da bi iz Beograda trebalo da stigne dvadesetak cisterni. Istovremeno, mada na brzinu, razmislja se i o definitivnom resenju problema vodosnabdevanja Kraljeva, sto je visegodisnji problem koji nikako da bude resen, a o kojem bi, verovatno i Vlada Srbije trebalo da povede racuna. U takvim okolnostima kao spasonosno iskrslo je resenje da se Kraljevo prikljuci na sistem Rzav koji je, kako se tvrdi, nedovoljno iskoriscen mada raspolaze mozda i najkvalitetnijom vodom za pice. Mali problem predstavlja to sto bi ovaj projekat mogao da bude realizovan tek u septembru, pa se postavlja pitanje ko ce, u ovakvim uslovima i sa ovakvom brigom za zdravlje ljudi, preostati da pije rzavsku vodu. Odmah potom, na skupu strunjaka za pomenutu problematiku, ponovo se pominje Lopatnica kao trajno, mada i te kako skupo, resenje. Situacija sa vodom, koja bi mogla da se okarakterise kao prava ekoloska katastrofa, postaje predmet politickog obracuna, pa predsednik opstine i nacelnik okruga izlaze u javnost sa sasvim oprecnim misljenjima spremni da ih, mislim stavove, i tenkovima brane ako je potrebno. Sa druge strane, da li iz inata ili od strane vrsnog strucnjaka, stizu uveravanja da je voda iz Zickog bunara medju najispravnijima u zemlji, a i iznad nje. Narod je zbunjen, ali nije lud, i nema pojma sta da radi i koga da slusa, a kupovina mineralne vode kosta, pa nikome nije bas do zezanja, pogotovu kada je potrebno napojiti i kucne ljubimce. I situacija se toliko zakomplikovala da je stigla i do Vlade, a Vlada se bacila u ocajanje i poslala Covica da vidi kako stvari stoje kod Kraljevcana nakljukanih fenolom ili najpitkijom vodom na svetu, sto je samo stvar izbora ili politicke pripadnosti. Covke je , mislim Nebojsa, kao pravi strucnjak za vode i ostale tekucine, rekao to sto je rekao i otisao ostavljajuci nama da zdusno poradimo na resenju naseg problema, ukoliko problem uopste postoji i ukoliko ga je potrebno resavati, sto vise ni ludima ni zbunjenima nije jasno.
   I dok se sve to dogadja i dok je sudbina Kraljevcana ponovo u rukama Kosovara iz Obilica i Trepce i na savesti pojedinih kvazi strucnjaka i politikanata Kraljevom , kao i pre dvadesetak godina, kruzi krilatica koja citavoj stvari daje onaj ljudskiji i zivotniji ton, cak i u najtezim situacijama. Mislim na ono sa vinom, ili pivom, i racima iliti rakovima, da ne kazem karcinomima. Posle svega sto su doziveli i dozivljavaju Kraljevcani vise ni malo ne sumnjaju u istinitost pomenute maksime. Na zalost, ni vreme ih nije, niti ce ih, kako stvari stoje, uskoro razuveriti. Zanimljivo je samo do koje mere jedna isuvise ozbiljna stvar moze da se banalizuje i da se sudbina desetina hiljada ljudi koristi u politicke svrhe. Nekako se olako preslo preko toga da smo mi nebeski narod, a i nebeski moraju da piju vodu, a potom i da mokre. Kako stvari stoje, za sada samo uz vetar.Povratak na vrh strane


DEVETNAESTA SEDNICA SO KRALJEVO IPAK ODRZANA - pise Boban Rajic
Plan za sportsku halu kod „Starog Jasena“

- Odluka za pocetak realizacije ideje stare 30-tak godina o novoj sportskoj hali u Karadjordjevoj ulici kapaciteta 4.500 sedista, - Direkcija „Kraljevo“ u roku od tri meseca treba da ponudi nacrt plana hale na javni uvid i raspravu, - Imenovani preostali skolski odbori, - Formirani Savet za bezbednost i Komisija za kontrolu i reviziju gradjevinskih dozvola posle 5. oktobra 2000. godine, - Dragan Draskovic reizabran za direktora Muzeja, nekoliko tacaka skinuto sa dnevnog reda
Odlukom o pristupanju izradi regulacionog plana za izgradnju sportske hale sa pratecim sadrzajima na lokaciji kod „Starog Jasena“, donetom jednoglasno na 19. sednici Skupstine opstine Kraljevo, ipak odrzanoj u utorak, 28. januara (uprkos ostavkama velikog broja odbornika DOS-a), cini se da je zapocelo resavanje jednog visegodisnjeg problema grada na Ibru, sa svojih oko 70.000 zitelja i kraljevacke opstine sa vise od 120.000 stanovnika, ali i sireg podrucja ovog regiona. Na ovaj nacin pristupice se konacno davno planiranoj izmeni Detaljnog urbanistickog plana (DUP) urbanisticke zone „Cibukovac“ (prva i druga faza), u skladu sa Zakonom o planiranju i uredjenju prostora i naselja i Generalnim planom Kraljeva do 2010. godine.
STARO RESENJE
Kako stoji u obrazlozenju predloga Odluke, a to je istakla i izvestilac po ovoj tacki dnevnog reda Jelena Bekcic, nacelnik Odeljenja za urbanizam, gradjevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti, zahtev da se pristupi ovom poslu podnela je Direkcija za planiranje i izgradnju „Kraljevo“, lokacija je obuhvacena DUP-om „Cibukovca“ (prva i druga faza) jos od 12. maja 1989. godine, ali se granice kompleksa date planovima ne poklapaju. U cilju stvaranja planskih preduslova za izgradnju nove sportske hale, kapaciteta 4.500 gledalaca, na ovoj lokaciji u Karadjordjevoj ulici regulacionim planom ce se definisati polozaj objekta, gradjevinske linije, parcelacija, patrking prostori i drugi prateci sadrzaji. Shodno tekstu Odluke, Direkcija je duzna da nacrt plana izradi u roku od tri meseca i da ga izlozi na mesecni javni uvid i strucnu raspravu, posle oglasa u Ibarskim novostima.
Odbornik Rados Jovanovic (SPS) pozdravio je donosenje ovakve odluke, podsetivsi na neuspesne i promasene predloge lokacija za novu halu na rukometnom igralistu „Zelengora“, izmedju gradskog bazena i atletskog stadiona i pokraj Baste „Ibar“, da bi se posle skoro 30 godina uvidelo da je jedina prava lokacija upravo kod „Starog Jasena“, apelujuci da projektovani kapacitet hale bude 5.000 gledalaca. Odbornik Darko Vilotijevic (SPO) takodje je podrzao ovu ideju, posebno, kako je naglasio, „da bi se neki sportsko-zabavni sadrzaji konacno izmestili iz centra grada i prostora oko „Milutina“ i time izbegle saobracane guzve i kolapsi“ i izrazio ocekivanje da ce nova hala, bas kao i sadasnja na keju, kada je gradjena, dati impuls razmahu raznih sportova u Kraljevu.
SKOLSKI ODBORI
Odbornici su takodje jednoglasno usvojili resenja o imenovanju skolskih odbora u tri srednje i jednog clana u jednoj osnovnoj skoli i time okoncali posao koji je iz proceduralnih i principijelnih razloga preostao sa prethodne sednice.
Imenovani su 9-toclani odbori u Srednjoj sumarskoj skoli sa Domom ucenika u Kraljevu, Srednjoj elektro-saobracajnoj skoli „Nikola Tesla“ u Kraljevu i Srednjoj poljoprivredno-hemijskoj skoli „Dr Djordje Radic“ u Kraljevu, dok je umesto LJubinke Peric za novog clana skolskog odbora OS „Jovan Cvijic“ u Sirci imenovana Gordana Kikovic, profesor biologije.
Usvojena su resenja o davanju saglasnosti na Statut JP „Ibarske novosti“ i Odluku o izmenama i dopunama Statuta Decjeg odmaralista „Goc“ Kraljevo i data saglasnost na Pravilnik o sistematizaciji radnih mesta u Kraljevackom Pozoristu.
KADROVI I NOVA TELA
Skupstina je jednoglasno ponovo izabrala Dragana Draskovica, istoricara iz Kraljeva, za direktora Narodnog muzeja u Kraljevu sa mandatom od cetiri godine.
Umesto Aleksandra Vuckovica, resenjem je za novog predsednika Nadzornog odbora JP „Ibarske novosti“ izabran Dejan Milovic, diplomirani pravnik iz Kraljeva.
Na inicijativu Sekretarijata MUP-a Kraljevo, doneta je odluka o formiranju Saveta za bezbednost kao radnog tela Skupstine opstine za cijeg je predsednika predlozen Miroslav Milicevic, a za clanove dr Zarko Obradovic, Svetislav Andjelkovic, Radisav Dugalic i Darko Vilotijevic i po jedan predstavnik MUP-a, Odeljenja za inspekcijeske poslove i Centra za socijalni rad.
Jednoglasno je doneta odluka o formiranju Komisije SO Kraljevo koja ce u saradlji sa ovlascenom institucijom u oblasti urbanizma izvrsiti kontrolu-reviziju izdatih urbanistickih i gradjevinskih dozvola za nisku i visoku gradnju na gradskom podruzju u periodu od dolaska koalicije DOS na vlast u Kraljevu, tj. od 5. oktobra 2000. godine. Za clanove ove Komisije predlozeni su Miroslav Milicevic, Aleksa Maricic, Dragan Lelovac i Branko Radusinovic, ali je zakljuceno da sve odbornicke grupe imaju po jednog clana u Komisiji i konacne predloge svojih clanova dostave naknadno predsedniku Skupstine opstine kada ce Komisija biti kompletirana. Odbornik Zoran Vukadinovic (JUL), kao predlagac ove odluke ostro je kritikovao „urbanisticko divljanje i ruzenje grada u proteklih nekoliko godina“ apelujuci da krivci budu kaznjeni i da se tome stane na put, navodeci kao primer poslovno-stambene zgrade na Keju i u Beogradskoj ulici u Sijacem Polju, dok je odbornik Darko Vilotijevic (SPO) apelovao da se ubuduce o svim urbanistickim planovima i njihovim izmenama, u skladu sa zakonom organizuju siroke javne i strucne rasprave, a ne kao do sada u uskim krugovima.
Skupstina je usvojila veci broj odluka i resenja „u paketu“ iz oblasti urbanizma i gradjevinarstva, a sa dnevnog reda su zbog nepotpune pripreme skinuti predlozi Odluke o naknadi za koriscenje gradjevinskog zemljista i Odluke o izmenama i dopunama odluke o odredjivanju naziva naselja, trgova i ulica na teritoriji opstine Kraljevo (promena naziva Omladinske u Ulicu kralja Milana i Ulice Sesta cibukovacka ceta u Ulicu brace Gudzulica“), kao i tri tacke koje su se odnosile na razresenje predsednika i izbor novog predsednika i clanova Izvrsnog odbora SO Kraljevo zbog podnosenja ostavki veceg broja odbornika DOS-a, medju njima i potpresednikia SO i potpresednika IO SO Kraljevo.
Sednica je zavsena „ekspresno“, za jedan skolski cas (45 minuta).

Kvorum
Dr LJubisa Jovasevic, predsednik SO Kraljevo, konstatovao je najpre da kvorum postoji, otvorio 19. sednicu i saopstio imena 25 odbornika koji su dali ostavke, ciji spisak je dobio prethodnog dana.
- Dame i gospodo, to je 25 odbornika, 3 odbornika su ranije iskljucena iz redova SPS-a. To je 28 odbornika. Skupstinski sastav je sada 42 odbornika - zakljucio je dr Jovasevic, uz napomenu da je vecina ostavki podneta 24. januara, a pismeno predata 27. januara i da odbornici koji su podneli ostvake nisu mogli da ucestvuju u radu skupstinskih komisija pa ni Administrativno-mandatske koja je dala misljenje o prestanku mandata jos 6-orici odbornika. Posle sednice dr Jovasevic je to ovako obrazlozio:
- Da bi odborniku prestao mandat postoje dva pravna elementa. Prvi je davanje ostavke i ona je neopoziva, momentalna, nastupa odmah. Drugi pravni element je da ja dobijem obavestenje, da upoznam Skupstinu, da to uputim na Komisiju za mandatno-imunitetska pitanja pa se to vraca na Skupstinu koja se izjasnjava o prestanku mandata. Kako procedura nije ispostovana, kako je Komisija u medjuvremenu dala ostavku i to clanovi koji su odbornici, g. Ostracanin i g. Veskovic, u 10,25 sati, a onda ilegalno zakazali rad Komisije (g. Ostracanin) u 14 sati juce, to su sve njihove odluke nevalidne, ne samo zbog nepostovanja procedure, nego zbog prekrsaja clana 80. stav 1 i 2 Krivicnog zakonika Republike Srbije. Komentara nemam, to je stvar za sudski postupak.
U skladu sa objasnjenjem dr Jovasevica, moglo se shvatiti da je za 19. sednicu kvorum bio najmanje 36 odbornika (vecina od 70 po Statutu), ali i da bi to moglo da bude i 22, odnosno vecina od 42 koliko je, po njemu, 28. januara brojala Skupstina.Povratak na vrh strane


KONFERENCIJA ZA NOVINARE ODBORNICKE GRUPE DOS-A
Ostavkama do privremenih mera
   - Podnosenjem ostavki i prestankom mandata odbornicima kojima je prestalo clanstvo u politickim organizacijama Skupstina izgubila kvorum (36 odbornika) pa OG DOS-a, kako je istaknuto, sve njene odluke smatra nelegalnimn i nelegitimnim, - O svemu obaveseten ministar Rodoljub Sabic, - Privremene mere po sili zakona odmah, a raspisivanje vanrednih lokalnih izbora iduce jeseni? - „Niko nema prava da svoju volju stavi iznad zdravlja gradjana“
Sat pre pocetka 19. sednice SO Kraljevo u sali 2 zgrade Skupstine predstavnici Odbornicke grupe DOS-a, koja je skoro kompletno podnela ostavku, odrzali su konferenciju za novinare. Tom prilikom jasno su saopstili da 27 odbornika DOS-a koji su podneli ostavke nece vise da ucestvuju u radu Skupstine opstine i da sada Skupstina nema potrebnu vecinu za dalji rad. Pored 27 odbornika koji su upravo podneli ostavke, kako je istakao Marko Petrovic, Administrativno-mandatska komisija SO Kraljevo konstatovala je da je 6-orici odbornika prestao mandat zbog iskljucenja iz svojih stranaka ili koalicija, a jos na prosloj sednici SO Kraljevo mandata su lisena 3 odbornika SPS-a. To, po Petrovicu, znaci da Skupstina opstine Kraljevo trenutno ima „manjak“ od 36 odbornika (3+27+6) i broji 34 odbornika tako da nema potrebnu vecinu za funkcionisanje. „To po Zakonu znaci uvodjenje privremenih mera, koje podrazumevaju raspustanje Skupstine, raspisivanje vanrednih lokalnih izbora i odredjivanje privremenog organa do izbora i konstituisanja nove Skupstine“, podvukao je Petrovic.
- Stekli su se svi uslovi za uvodjenje privremenih mera u SO Kraljevo, tim pre sto je dr Jovasevic pre dva meseca to takodje zahtevao od ministra za lokalnu samoupravu g. Rodoljuba Sabica. Ja sam juce u Skupstini Srbije gospodina Sabica upoznao sa tim, pokazao mu svu ovu dokumentaciju i on ce sutra-prekosutra doci u SO Kraljevo i uraditi ono sto mu zakon nalaze.
Petrovic je obrazlozio i zasto su se odbornici DOS-a odlucili na ovakav korak:
- Mi smo pre toga ucinili sve da pokusamo da SO dovedemo u nekakav normalan red, da normalno funkcionise, da Izvrsni odbor normalno funkcionise, da saradnja medju politickim strankama koje su dobile poverenje gradjana 2000. godine bude prava saradnja, a ne kamen spoticanja u razvoju grada... Medjutim, kada smo videli da u budzetu za 2003. godinu nema nijednog jedinog dinara predvidjenog za vodosnabdevanje i ostale kapitalne investicije u gradu shvatili smo da nekome u ovom gradu nije uopste stalo do razvoja. Prema tome, moramo shvatiti objektivnu situaciju : grad Kraljevo je veliki grad sa ogromnim problemima i bez saradnje sa Vladom Srbije (a to je shvatila cak i Koalicija Zajedno ranije) nema resavanja problema. Nas cilj je da se uspostavi ponovno funkcionisanje lokalne samouprave i sto je najvaznije u najkracem roku organizuju lokalni izbori i dodjemo do neke vlasti koja bi sprovodila volju gradjana. Dosta nam je prepucavanja u medijima i licnih prepucavanja, dosta nam je psovki na jednoj i drugoj strani! Hocemo da prekinemo sa tim i kolektivnim podnosenjem ostavki necemo da ucestvujemo u tom „cirkusu“, vec da preko novih izbora obezbedimo bolje funkcionisanje lokalne vlasti.
Petrovic je rekao da oni, ako sve bude po zakonu, ocekuju prevremene lokalne izborne na jesen 2003. godine.
Odbornik Radojka Savic istakla je da je OG DOS-a sve pokusala da se Skupstina okrene Kraljevu i radu, shvatajuci da je DOS siroka koalicija, ali ne toliko da sukobi paralisu funkcionisanje grada i opstine, cega je kulminacija upravo usvojeni budzet koji nije zivotni i od interesa za grad i opstinu.
Dr Dragisa Kostic je izrazio cudjenje sto povodom akutnih i hronicnih problema u vodosnabdevanju Kraljeva, pa i najnovijeg trovanja, nije sazvana hitna vanredna sednica SO Kraljevo jer „nijedna volja pa ni volja dr LJubise Jovasevica ne moze da bude iznad zdravlja gradjana koje je ozbiljno ugrozeno“, dok je Zvonko Terzic naglasio da su „odbornicki mandati beznacajni u odnosu na efikasno resavanje ovih zivotnih problema“ i da je podnosenje ostavki doprinos upravo tome.Povratak na vrh strane


MISLJENJE ADMINISTRATIVNO-MANDATSKE KOMISIJE
Prestanak mandata
  Po Izvestaju-Misljenju Administrativno-mandatske komisije koji je predocen novinarima, ostavke su podneli sledeci clanovi OG DOS-a : Zvonko Terzic (Nova Srbija), Dejan Radujevic (NS), dr Dragisa Kostic (ND), Miroljub Dugalic (SPS), dr Zora Mijacic (DHSS), Radojka Savic (DHSS), prof. dr Predrag Stojanovic (DHSS), Milan Obrenovic (DS), Aleksandar Lazovic (DS), Zdravko Glisovic (DS), Slobodan Radakovic (DS), Gordan Vasiljevic (DS), Verica Andjelkovic (DS), Mile Tomovic (DS), Miroslav Djokovic (DS), Dragos Bojanic (DS), Dejan Sreckovic (DS), Dragan Kitic (SDP), dr Dragoljub Stanisavljevic (?), Milos Kostovic (DS), Radenko Tomasevic (DS), Zoran Ostracanin (DS), Jovan Djurovic (DS), Milan Veskovic (DS), Vukomir Mitrovic (DS), i Sasa Jeftovic (NS).
  Zbog podnosenja ostavke i prestanka clanstva u stranci mandat je prestao Marku Petrovicu (NS), a clanstvo u politickim organizacijama i asocijacijama je prestalo i Goranu Rudnjaninu (DS), Zoranu Stojanovicu (ASNS), Zvonku Obradovicu (DS), Tomislavu Otasevicu , Iliji Radojevicu i Jovanu Ivanovicu (PDS).
  Prema tekstu Misnjenja Administrativno-mandatske komisije SO Kraljevo sa sednice od 27. januara ove godine, za sve ove odbornike stekli su se uslovi za prestanak mandata pre isteka vremena na koje su birani, a time i za raspustanje Skupstine i raspisivanje dopunskih lokalnih izbora.Povratak na vrh strane
KONFERENCIJA ZA NOVINARE DR LJUBISE JOVASEVICA, PREDSEDNIKA SO KRALJEVO - pise Ivan Rajovic
Predsednik SO o ostavkama
   Radi davanja definitivnih objasnjenja povodom novonastale situacije i odredjenih dezavuacija i insinuacija, posebno na Okruglom stolu TV Kraljevo u utorak uvece, a koje je izneo Marko Petrovic, i povodom situacije u vodosnabdevanju Kraljevo koje predstavlja problem vise od 20 godina gde je takodje postojao citav niz insinuacija, malicioznih tumacenja i „upotrebe ove nase velike muke i nesrece u politicke svrhe“, dr LJubisa Jovasevic odrzao je prekjuce konferenciju za novinare. Povodom skupstinskih dogadjanja dr Jovasevic je tom prilikom istakao:
- Tacno je da sam 2. decembra u 9 sati ujutro poslao dopis ministru Sabicu u Ministarstvu za lokalnu samoupravu sa zahtevom da se uvedu privremene mere u opstinu Kraljevo jer su se za to stekli zakonom propisani uslovi. Skupstina je bila bojkotovana od strane odbornika najveceg dela DOS-a, nisu se pojavljivali na zasedanjima i nije bilo u roku od tri meseca odrzane skupstinske sednice. Po odrzavanju 17. sednice, u 12 sati sam ponovo poslao pismo ministru Sabicu gde sam ga obavestio da je 17. sednica odrzana, da vas podsetim - to je bio ponovni pokusaj smene predsednika SO Kraljevo koji n ije prosao jer su samo 2 odbornika glasala za smenu. Potom je 30. decembra odrzana 18. sednica Skupstine opstine na kojoj su krucijalne tacke bile rebalans budzeta za 2002. i budzet opstine za 2003. godinu. Ta sednica je zavrsena sa uspehom. Tada smo konstatovali da je od 70 odbornika cetvorici prestao mandat - trojici iz redova SPS-JUL i g. Marku Petrovicu koji je po clanu 152 Zakona o lokalnoj samoupravi prestao da bude clan Nove Srbije. Validna dokumentacija o tome je stigla , prosla proceduru propisanu Zakonom i Statutom opstine i Poslovnikom o radu.
Dr Jovasevic se posebno osvrnuo na upravo odrzanu 19. sednicu SO Kraljevo:
- U medjuvremenu odlucio sam da sazovem i 19. sednicu, posto je usled prethodnih blokada dosta operativnih tacaka doslo na dnevni red, materijal je stizao sa Izvrsnog odbora, skupstinski nije ni bio pripremljen, odnosno nije se ranije nasao na dnevnom redu jer Skupstina nije zasedala. Sednica je pocela u utorak, u 11 sati. U medjuvremenu, moram da konstatujem da sam prethodnog dana, u ponedeljak, u 10 sati i 25 minuta dobio ostavke odbornika DS, dela Nove Srbije, jednog odbornika Nove demokratije. Gospodin Ostracanin koji je takodje dao ostavku sazvao je u svojstvu predsednika Administrativno-mandatske komisije sednicu za 14 casova, ona je odrzana ovde (sala 3 SO, prim. nov.). Obavestio sam gospodina Ostracanina, iako je on pravnik pa bi trebalo da zna, da on i gospodin Milan Veskovic nisu vise odbornici koji su zastupljeni u skupstinskom telu, a to je ta Komisija, shodno clanu 34. Statuta opstine koji proizilazi iz Zakona o lokalnoj samoupravi i clanu 20. Poslovnika o radu SO Kraljevo koji doslovce kaze da se u skupstinskim telima nalaze odbornici i gradjani ali da broj odbornika mora da bude vecinski zastupljen u odnosu na broj gradjana. Jedan od razloga zasto nikad nije radila Komisija po pitanju trafika u Kraljevu bio je upravo taj, jer je ne poznavajuci svojevremeno Poslovnik o radu SO i njen Statut g. Petrovic predlozio a Skupstina ishitreno usvojila da veci broj gradjana bude u Komisiji za trafike, za njihove lokakacije, nego sto je to broj odbornika sto nije po Zakonu. Ocigledno je da u tumacenjima pravnih akata treba konsultovati pravnike koji znaju tu materiju.
PRESTANAK MANDATA
- Zakon takodje jasno govori da odborniku van procedure koja je utvrdjena prestaje mandat onog trenutka kada podnese pismenu ostavku. Dakle, ostavke koje su potpisane 24. januara postale su validne i sve komisije koje su radile sa manjim od vecinskog dela odbornika prisutnih u njima nisu mogle u tom intervalu da odlucuju, da donose nikave a sledeca tumacenja. Ta tumacenja smo culi i od g. Predraga Stojanovica na 17. sednici SO Kraljevo 2. decembra kada je usao u raspravu sa mnom o tome da li ce odbornik Goljovic i odbornik Tosovic iz redova SPS-JUL-a moci da glasaju za opoziv predsednika opstine. Ja sam tada to prihvatio jer sam znao da nije bila ispostovana procedura i dopustio sam mogucnost da ti odbornici ostanu tu i da glasaju protiv mene. Procedura za opoziv odbornika sem pismene ostavke koja momentom potpisivanja stupa na snagu podrazumeva po clanu 152. izmedju ostalog i prestanak clanstva u nekoj stranci.
Povratak na vrh strane
VODOSNABDEVANJE - pise Rajko Saric
Nema fenola, voda ispravna za pice
   Voda iz kraljevackog vodovoda bice i dalje pod kontrolom strucnjaka, ali danas je ispravna za pice jer je koncentracija fenola neznatna.
   Najnoviji talas zagadjenja Ibra, koji su najavili strucnjaci UNMIK-a, posle uzorkovanja vode iz Sitnice, prosao je, a da nije uticao na kvalitet vode za pice, rekla je Aleksandra Makaj, pomocnik ministra za zdravlje u Vladi Srbije, na konferenciji za novinare u sedistu Okruznog staba Civilne zastite u Kraljevu.
   -Voda iz kraljevackog vodovoda bice i dalje pod kontrolom strucnjaka, sve do trenutka dok se ne proceni da se koncentracija fenola u povrsinskim vodama ne stabilizuje. Ministarstvo zdravlja je poslednjih dana intenzivnije pratilo stanje vode u Ibru, nakon dojave UNMIK-a od 24. januara, da je u Sitnici znatno povecana koncentracija fenola - rekla je izmedju ostalog Aleksandra Makaj.
Dosadasnja kontrola, sve ono sto radimo sada, bice nastavljeno dok na profilu Raska konstatujemo one vrednosti koje se konstatuju u ovo doba godine. Vec danas su koncentracije fenolnih materija prisutne u neznatnim kolicinama , a kad je u pitanju voda za pice u njoj nema fenola, rekao je toksikolog, prim. dr Slobodan Tosovic, direktor Zavoda za zastitu zdravlja u Beogradu.
   "U slucaju novog talasa zagadjenja, ubuduce ce gradjani na vreme biti obavesteni o svim desavanjima po pitanju zagadjenja Ibra. To znaci da ce gradjani blagovremeno biti upozoreni na kvalitet vode za pice - kaze dr Tosovic.

   Ipak, dr Dragisa Kostic, iz ZC "Studenica" upozorava da je voda koju piju Kraljevcani, daleko ispod kvalitetne.
-Nasi gradjani dve i po decenije piju vodu loseg kvaliteta zbog cega u velikom broju boluju od bilirubina koji se javlja zbog olova u kostanoj srzi. Olovo se godinama talozi u organizmu tako da napada jetru, bubrege i pluca. Odeljenje hemodijalize svakodnevno radi u dve smene a povremeno se uvodi i treca. To sve govori o ozbiljnosti problema i ja, kao lekar i kao covek, ocekivao sam da predsednik SO sazove vanrednu sednicu gradske Skupstine sa samo jednom tackom dnevnog reda, a to je problem vodosnabdevanja. Umesto toga, on iz dana u dan daje izjave o ispravnosti vode za pice - kaze dr Kostic.Povratak na vrh strane
U OSNOVNOJ SKOLI "BRACA VILOTIJEVIC" - pise Rajko Saric
Vandali iscepali dnevnike i polomili inventar
   Nepoznati vandali provalili u OS „Braca Vilotijevic" kojom prilikom su polomili vrednu racunarsku opremu, pocepali dnevnike i unistili knjige u biblioteci. Policija je izvrsila uvidjaj, istraga je u toku.
Nastavnicima i ucenicima OS „Braca Vilotijevic" na Ratarskom imanju, protekli 27. januar, Savindan, ostace u dubokom secanju kao dan kada je njihova skola bila predmet bezumnog razbojnistva, vandalizma i meta neverovatne doze mrznje. Nepoznati vandali su provalili u skolu tokom vikenda i najverovatnije, pod uticajem alkohola i dejstvom narkotika, podgrejani mrznjom, napravili lom u vise delova skolske zgrade.
- Vandali su se posebno namerili na kabinet direktora skole u kome su polomili racunar, stampac i telefon. U skolskoj biblioteci polomili su police i pocepali veliki broj vrednih knjiga. Unistili su, takodje, i sve ono sto je bilo pripremljeno za svecani cin obelezavanja skolske slave. Vecina djackih knjizica i dnevnika je iscepan i bacen u vodu - kaze v.d. direktora Slavica Simovic.
Prava pustos zatecena je i u kabinetima muzicke kulture i kancelariji pedagoga skole. Interesantno je da su provalnici odneli samo jedan kasetofon dok su sve druge vredne predmete polomili. Prema recima nastavnika, pir vandala verovatno je trajao vise sati jer su po zidovima na vise mesta ispisane pogrdne reci na adresu nekih nastavnika, a inventar je detaljno unisten.
Dokle ovako? Koga mi vaspitavamo?! Ovo je vec treci put od pocetka skolske godine. Mi smo cesto maltretirani, izlozeni smo raznim pretnjama i ovo ima daleko dublje korene - laze nastavnica Radmila Pantovic podrzana od kolega, dok direktorka Simovic kaze da bezbednosti skole nije doprineo ni policajac pozajmljen od PH skole "Dr Djordje Radic".
Skola je sama platila obezbedjenje tokom novogodisnjih praznika ali siromasna kasa ove vaspitne ustanove ne omogucava da se ovakav vid obezbedjenja nastavi za duzi period. Posto se nalazimo na pragu zavrsetka prvog polugodista, a dnevnici su uglavnom unisteni, postavlja se pitanje kako ce ucenici biti ocenjeni i na osnovu cega ce da bude ispunjena zakonska procedura. Nastavnici uglavnom u svojim beleznicama imaju ocene svojih ucenika ali je zakonom predvidjeno da se ocene upisu i budu zakljucene u dnevnicima. Konacnu rec dace nadlezni iz Odeljenja ministarstva prosvete u Kraljevu.
OS „Braca Vilotijevic" se nalazi van naselja, sa mestima pogodinim za okupljanje omladine, nije na putu stalnog kretanja vozila i zato bi se moralo pronaci neko resenje za cesce patroliranje pripadnika policije. Posebno je to potrebno tokom vikenda i praznicnih dana.
Policija je izvrsila uvidjaj, a krivci jos nisu pronadjeni. Pre mesec dana izvrsen je isti cin u ovoj skoli i tom prilikom policija je identifikovala izvrsioce, maloletne M.D., S.I i P.V. po kom osnovu je protiv njih podneta prekrsajna prijava nadleznom organu.
Iz svega ovog proizilazi pitanje: otkuda ovolika doza mrznje prema skoli i kakve se to generacije mladih vaspitavaju u nasim skolama?Povratak na vrh strane
KONFERENCIJA ZA NOVINARE REGIONALNOG POVERENISTVA UGS „NEZAVISNOST" - pise Rajko Saric
Krivicne prijave protiv Bojanica i Goljevica
Sva desavanja u DP „Ekonom" u Uscu pripremljena su u kuhinji nacelnika Raskog okruga, a zbog dokaza iz kojih se vidi da su cinili brojne zloupotrebe sluzbenog polozaja, „Nezavisnost" podneo krivicne prijave protiv bivsih rukovodilaca ovog profitabilnog preduzeca. Dok je Goljevic bio na mestu direktora „Ekonoma", preko Gibraltara na Kipar je izneto 420.000 evra kojima se gubi svaki trag.
Povod poslednje konferencije za stampu UGS „Nezavisnost", poverenistva za Raski okrug, bila je aktivnost ovog sindikata na polju borbe protiv privrednog kriminala. Konkretno, rec je o nedavnim zbivanjima u DP „Ekonom" u Uscu gde su „funkcioneri politicke vlasti, na nivou Raskog okruga i Usca, imali nameru, sa pozicije vlasti, da preuzmu punu kontrolu nad ovim uspesnim preduzecem sa oko 190 zaposlenih, a sa ciljem da prikriju mnogobrojne malverzacije iz ranijeg perioda". Sve ovo bilo je dovoljno da „Nezavisnost", nadleznom tuzilastvu i SUP-u Kraljevo, podnese krivicnu prijavu protiv bivseg predsednika UO i bivseg direktora DP "Ekonom", Dragosa Bojanica i Dragana Goljevica.
-Svi krivci koji su ucestvovali u ovakvim finansijskim malverzacijama moraju da odgovaraju i dok se to ne desi, „Nezavisnost" nece stati, kaze Rade Markovic, regionalni poverenik ovog sinikata.
- Ono sto se desavalo u DP „Ekonom" samo je deo kriminalnih aktivnosti pojedinaca o cemu ce jos biti reci. Onog trenutka kada su radnici „Ekonoma" doneli odluku da o sudbini svog kolektiva sami odluce, umesao se nacelnik okruga Mile Koricanac, kao glavni „kuvar" za sva sledeca desavanja. NJegova desna ruka bio je „politicki komesar" Dragos Bojanic, bivsi predsednik UO u tom preduzecu. Oni su, pucem pokusali da smene direktora Rodoljuba Biorca, koga podrzava 90 odsto radnika. Plan je skovan kod Dragana Obradovica u Uscu gde se vrsio pritisak na pojedince da prihvate mesto direktora posle smene Biorca, tvrdi Markovic.
-Zasto je ovolika borba da u Ekonom ne udje „Primat" iz Maribora? Zato sto je u Ekonom uslo 5.000.000 dinara bez ikakvih papira, zato sto su se pravili racuni na ime ime reprezentacije. Sam Bojanic je napravio racun od 203.000 dinara reprezentacije u 2002. godini sto je vise od racuna svih drugih rukovodilaca DP „Ekonom", i sve bi bilo skriveno od ociju javnosti kada se ne bi pojavio „Primat" koji ce traziti detaljan uvid u svu dokumentaciju, zakljucuje Markovic podvlaceci da je od SUP-a u Kraljevu zatrazio svoju i zastitu clanova porodica svojih saradnika usled brojnih pretnji.
Sve sto je receno na ovoj konferenciji za novinare je, prema tvrdnji Rada Markovica, predmet istrage kriminalisticke policije SUP-a Kraljevo jer je „Ekonom" godinama bio „krava muzara" pojedincima iz „tzv. demokratske vlasti", proteklih godina koji su uzimali sigurnosna vrata za svoje stanove, a sve na teret „Ekonoma", kaze on prezentujuci novinarima deo obimne dokumentacije koju su „pucisti" imali nameru da uniste.
-Finansijska policija u ovo uscansko preduzece nije usla sedam godina, sto samo potvrdjuje da su politicari imali svoje prste u rukovodjenju i odlucivanju. Ovim putem prozivamo sefa finansijske policije, gospodina Bankovica, da zbog svog nerada podnese ostavku. Da je njegova sluzba radila svoj posao, ne bi doslo do ovoga, do obimne istrage inspektora za privredni kriminal. Tu se nadovezala sprega predsednika UO Bojanica i bivseg direktora Goljevica, koji je unutrasnje vodjenje firme prepustio Bojanicu, dok je on vodio internu politiku sa ino-partnerima. Dok je Goljevic bio direktor, preko Gibraltara na Kipar je izneto 420.000 evra kojima se gubi svaki trag, a Bojanic je u to vreme po svom nahodjenju delio kredite od sredstava „Ekonoma", bez ikakvih odluka, po svom licnom nahodjenju. Kredit je odobrio i direktoru Goljevicu.
Markovic posebno podvlaci da ce radnici DP „Ekonom" kao i vecina mestana Usca, blokirati most u tom mestu i Ibarsku magistralu, ukoliko neko odluci da uvede privremene mere u preduzece.
Pred samo zakljucenje teksta, telefonom se javio Rade Markovic i rekao da je tokom noci (utorak na sredu) od Bojanica, Obradovica i jos nekih prozvanih na konferenciji za stampu, imao vise pretecih telefonskih poziva zbog cega se obratio nacelniku SUP-a u Kraljevu, potpukovniku Draganu Paunovicu trazeci zastitu.Povratak na vrh strane
AKADEMIJA POVODOM SVETOG SAVE - pise Bojana Milosavljevic
O patrijarhu srpske duse
U nedelju, 26. januara u sali Kraljevackog pozorista odrzana je tradicionalna Svetosavska akademija, koju su organizovali Narodna biblioteka “Stefan Prvovencani” i gradska pozorisna kuca.
   U programu ove svecane priredbe, koja je uprilicena povodom 27. januara – Dana svetog Save, velikog srpskog prosvetitelja, crkvenog velikodostojnika, politicara i diplomate srednjeg veka, cije je zivotno delo najveci i najdragoceniji deo nase bastine, ucestvovao je kao besednik episkop Atanasije Jevtic. Svecanost je zapocela intoniranjem svetosavske himne.
   O duhovnom ocu Srba, prvom srpskom arhiepiskopu, rodonacelniku srpske prosvete i kulture, knjizevnom stvaraocu, osnivacu srpske politike, diplomatije, pravne i crkvene istorije, cije je ime vezano za vreme kada je srpski narod osvojio dva medjunarodna suvereniteta (1217. godine kraljevsku krunu i 1219. autokefalnost crkve), a u sirem kontekstu besede o premudrosti i hristoljublju svetog Save, ali i drugog duhovnog velikana u Srba, vladike Nikolaja Velimirovica, episkop Atanasije je, izmedju ostalog, naglasio:
- Episkop Sava i episkop Nikolaj su patrijarsi srpskih dusa. NJihova pojava znaci da nas Bog nije napustio i da u tako teska vremena, kakav je bio 13. vek, kao presudan (jer mogli smo da se polatinimo, pomadjarimo), da nije bilo svetog Save, koji nas je uputio ovim putem kojim smo isli kroz istoriju cista lica, uzdignuta cela, trajnih plodova, kao narod. Vladika Nikolaj je u 2o. veku sigurno nas dar bozji. To saznanje postace jasnije i ociglednije tek kroz pedeset godina…”
   U nastavku svecane akademije glumac beogradskog Ateljea 212 Bojan Zirovic citao je tekstove vladike Nikolaja Velimirovica o Svetom Savi. Duhovne srpske pesme interpretirao je Mesoviti hor Sv. Arhidjakon Stefan pri hramu Svete Trojice, ciji je rukovodilac Dunja Marinkovic.

DODELJENA NAGRADA KNJIZEVNOG KLUBA KRALJEVO
“Mrtva priroda” – price utehe
- Drugi dobitnik Godisnje nagrade Knjizevnog kluba Kraljevo (koja se dodeljuje iz Fonda dr Hranislava Milosevica) postala je Emilija Milovanovic, za zbirku prica “Mrtva priroda” (izdavac je Narodna biblioteka “Stefan Prvovencani” – biblioteka “Proza, danas” ciji je urednik Goran Petrovic). Emiliji Milovanovic priznanje uruceno u sredu, u galeriji Narodnog muzeja
Posle vise nagrada osvojenih na knjizevnim konkursima sirom Srbije i zbirke prica “U koznom povezu” (objavljena 2ooo. godine), Emilija Milovanovic, profesor knjizevnosti i bibliotekar u Narodnoj biblioteci Kraljeva, krajem prosle godine pobedila je i na knjizevnom konkursu, koji za neobjavljeni rukopis, jednom godisnje raspisuje kraljevacki Knjizevni klub. Rec je o zbirci prica “Mrtva priroda” – misaono veoma zreloj i poetizovano belezenoj sudbini urbanog coveka ciji je zivotni put (najcesce) cvrsto zatvoren krug.
Dodela Godisnje nagrade Knjizevnog kluba Kraljevo bila je u sredu povod svecanog skupa u galeriji Narodnog muzeja u Kraljevu, uz ucesce glumca Milomira Nedeljkovica i barkonog sastava Muzicke skole, kojim rukovodi profesor Dunja Marinkovic. O nagradjenom delu, Milos Milisic, predsednik Knjizevnog kluba i (uz Zivorada Nedeljkovica i Dragana Hamovic) clan zirija koji je priznanje dodelio Emiliji Milovanovic, naglasio je da je “Mrtva priroda” zivi svedok visokih knjizevnih dometa kraljevackih stvaralaca. Doktor Hranislav Milosevic, mecena ovdasnjih pisaca, koji je od prosle godine i ustanovio nagradni fond sa svojim imenom, obracajuci se zvanicama i domacinima skupa, rekao je izmedju ostalog:
- Iako se pisanjem ne bavim, jer moje zanimanje je tehnika, znam da za sve sto ljudi u zivotu postignu moraju da zahvale knjizi. Apelujem i ovoga puta na sve dobronamerne u Kraljevu da ne podrzimo samo knjizevno stvaralastvo, vec i sve ono sto znaci lepotu i kreativnost. Uz cestitke dobitniku Nagrade, zahvaljujem i Knjizevnom klubu sto je njegov ziri savesno i dobro obavio zadatak.”
Emilija Milovanivic rodjena je 1958. godine u Cacku. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Radi kao bibliotekar u Narodnoj biblioteci Kraljeva. NJene price nagradjivane su na knjizevnim konkursima sirom Srbije. Prvu zbirku “U koznom povezu” objavila je 2ooo. godine.Povratak na vrh strane
RAJKO CUBRIC, PREDSEDNIK SPORTSKOG SAVEZA OPSTINE KRALJEVO NA SVECANOM PROGLASENJU NAJBOLJIH SPORTISTA KRALJEVA ZA 2002. GOPDINU - pise Zoran Bacarevic
Sportska infrastruktura Kraljeva na crti
    - Sportisti Kraljeva u izuzetno teskim uslovima postigli veoma dobre rezultate - Hala sportova kod Zelengore, Dom sportova u Karadjordjevoj - Dinar iz „sportsog budzeta“ - iskljucivo sportistima
Izuzetno veliki broj sportista, sportskih radnika i sportskih zaljubljenika uopste, prisustvovalo je proslog petka u SO Kraljevo proglasenju najuspesnijih ekipa i pojedinaca u 2002. godini. Tom prilikom Rajko Cubric, predsednik Sportskog saveza opstine Kraljevo, koji proglasava najuspesnije sportske poslenike opstine u takmicarskoj - kalendarskoj godini podsetio je na teske uslove u kojima kraljevacki sportisti postizu izuzetno dobre rezultate.
   -Retke su opstine u Srbiji koje imaju ovako veliku sportsku porodicu, razgranatu na toliko sportskih grana i disciplina kao sto je kraljevacka. Vise godina unazad nasi sportisti kubure sa osnovnim uslovima za trening i takmicenja, pa ipak, postizu zavidne rezultate. Hala sportova je odavno prezivela svoj „vek“, na Atletskom stadionu dva kluba sa vise od 200 takmicara nemaju pesak za doskok, Gradski stadion je adaptiran pre tri decenije povodom kvalifikacije Sloge za ulazak u Prvu ligu. Zbog toga ce rad na poboljsanju sportske infrastrukture biti osnovna preokupacija Saveza u ovoj kalendarskoj i sportskoj godini, podsetio je na aktuelni trenutak kraljevackog sporta svojevremeni „olimpijac“ u biciklizmu, a od pre dve godine predsednik Sportskog saveza opstine Kraljevo, Rajko Cubric.
-Savez ce u ovoj 2003. godini nastaviti da radi na popularizaciji sporta i pracenju svih aktivnosti brojne sportske porodice naseg grada i opstine, sto „rezultira“ proglasenjem najuspesnijih na kraju godine. Sto se tice sportske infrastrukture, nova hala je u prvom planu, jer su stvoreni urbanisticko-tehnnicki uslovi za njenu izgradnju na lokaciji rukometnog igralista u Dositejevoj ulici (kod Zelengore). U ovom trenutku vazno je odrediti „nominalnog investitora“, a u kasnijoj fazi moze se stvoriti konzorcijum za njenu izgradnju, akcionarsko drustvo i slicno. Sportski savez stoji iza ovog opredeljenja. Sto se tice lokacije u Karadjordjevoj ulici (Stara Carsija), smatram da bi u buducnosti kosarkaski i odbojkaski klub mogli da podignu svojevrstan Dom sportova. Sto se Saveza tice, on sada bukvalno nema svoj dom, pa cak ni jednu kancelariju i tehnicke (operativno) lice vec radi iskljucivo amaterski, odnosno volonterski, naglasava Cubric.
-Posebnu aktivnost u ovoj godini Sportski savez ce usmeriti na saradnju sa Ministarstvom prosvete i sporta, a u cilju otvaranja odeljenja sportske gimnazije u Kraljevu. Brojni mladi sportristi „sa strane“, ali i Kraljevcani u tom odeljenju imali bi posebne uslove za fizicki razvoj i srednjoskolsko obrazovanje. Valja jos jednom posetiti da je kraljevo sa okolinom i gravitirajucm opstinskim centraima izuzetno bogato sportskim talentima, a da tako razgranatu sportsku porodicu prakticno nema ni jedan grad u Srbiji, sa izuzetkom Beograda. A sto se saradnje sa lokalnom samoupravom tice, Savez ce i ove godine insistirati da svaki dinar iz budzeta Opstine za 2003. godinu, koji je namenjen sportistima, njima bude i upucen, odnosno da ne bude prelivanja u druge oblasti i delatnosti, zakljucuje Cubric

ODBOJKA - PRVA B SAVEZNA LIGA - pise Zoran Bacarevic
Favoriti uzdrmani, Krusevljani gube dah
   . U 14. kolu Ribnica prepustila set Novopazarcima, Krusevacput pokleako u Kleku, Zeleznicar u beogradskom derbiju . Ovog vikenda Ribnica gostuje u Krusevcu
   Ulazak u poslednji „kvartal“ u Prvoj B ligi doneo je dosta gibanja na parketu, ali se nista posebno nije dogodilo u poretku u gornjem domu i u drugom delu tabele. Visenedenjni takmaci za dva pocasna mesta osvojili su po tri nova boda, ali su protivnicima prepustili po jedan set. Banat je u Velikom Gradistu slabo poceo, pa je VGSK dobio prvi, ali su Vrscani uspeli da se vrate u igru i sa tri uzastopno osvojena seta obezbede maksimalan bodovni ucinak.
   Posle trijumfa u Vrscu u 13. kolu odbojkasi Ribnice su u mec sa komsijama iz Novog Pazara usli kao apsolutni favoriti, sto su i pokazali u uvodnom setu kada su deklasirali Novopazarce, prepustvsi im svega osam poena. Onda je doslo do klasicnog opustanja, igraci Ribnice usli su u seriju nepromisnjenih poteza i pocetnickih gresaka, pa su Novopazarci poravnali sa relativno ubedljivih 25:22 u svoju korist.Iznenadjenja, ipak, nije bilo, pa su u naredna dva seta Kraljevcani „uozbiljili igru“ i sve se svelo na ocekivana tri boda za domacina i 13. pobedu Ribnice. Najbolji ucinak imao je korektor, Mirko Ristovic (21 - 3), a ostali su (sa izuzetkom drugog seta) korektno odradili svoj posao. Oko 1.000 navijaca u Hali sportova, u inace „posnom“ sportskom vikendu u Kraljevu zbog pauze u prvenstvu YUBA Frikom lige i slobodnog vikenda za Masinac, najava su da ce povratkom Ribnice u elitnu diviziju i odbojkaska publika u gradu na Ibru znacajno uvecati od naredne jeseni.
   Minulo 14. kolo donelo je (ne) ocekivan poraz Krusevacputa. U Kleku, gde je domacin GIK Banat zabelezio tek drugu pobedu u Prvenstvu (3:1). Drugi uzastopni poraz Krusevljana posle jednomesecne pauze govori o krizi u redovima komsija iz Krusevca, ali nema mesta opustanju Ribnice pred sutrasnje gostovanje u Krusevcu.
   (25:8, 22:25, 25:17, 25:16)
Hala spotrova. Gledalaca oko 1.000. Sudije: Tasic i Bogosavljevic (Uzice).
Ribnica: Djodjevic, Popovic, Ristovic, Aleksic, Simijonovic, Mitrovic, Mikovic, Todorovic, Prodanovic, Radevic, Macuzic.
Novi Pazar: Sarenac, Secerovic, Semsovic, Konicanin, Urosevic, Imamovic, Vatic, Pavlovic, Arapovic.Povratak na vrh strane

MailboxIbarske novosti mailbox

Copyright 1997-2003 Interactive.net Kraljevo. All rights reseved interactive