Internet izdanje - 28. mart 2003.godine

Nedeljni list u izdanju Javnog preduzeca za informisanje: „Ibarske novosti“ - Kraljevo. Adresa Redakcije: Ul. Cika LJubina br. 2. Direktor i glavni i odgovorni urednik: Slavko Janosevic. Odgovorni urednik: Ivan Rajovic. Tehnicki urednik: Aleksandra Rankovic. Redakcija: Zoran Bacarevic (sport), Dragan Vukicevic (privreda), Predrag Markovic (drustvo), Slobodan Rajic (politika), Marko Slavkovic (reportaze i Strsljen), Bojana Milosavljevic (kultura), Stojan Petkovic (sport), Milisav Radovanovic (fotoreporter). Predsednik Upravnog odbora: Gordana Vuckovic. Telefoni: direktor i glavni i odgovorni urednik 312 - 504, odgovorni urednik 312 - 507, Pravna i opsta sluzba 312 - 505, Oglasno odeljenje 312 - 503. Godisnja pretplata 1.040 din. Za inostranstvo - Evropa 3.120 din. Amerika i Australija 4.160 din. Tekuci racun: 160 - 14461 - 52 kod „Delta banke“ Kraljevo. Kompjuterska obrada „Ibarske novosti.“ Stampa DD „Slovo“ Kraljevo, Vojvode Stepe 45. Telefon: 036 - 332 - 312. Postarina placena u Posti 36200 Kraljevo. List izlazi petkom, rukopisi se ne vracaju.

Vreme sadasnje - Cetiri godine od spektakularnog bombardovanja neduznog naroda
Nastavljeno saplitanje o kvorum
Otkud „Ibarske novosti“ u rukama LJiljane Buhe?
Druga nelegalna Skupstina „proizvodjaca afera“
„Politika i zivot su nam cirkus“
Veliko ekolosko spremanje Ibra
Kraljevo dva meseca pod razornim bombama najmocnije vojne sile
Novosti iz Usca
Kultura - Praznicni dani i programi
Sport - I „djetici“ odoleli u Kraljevu - Nislije na derbiju sezone


Vreme sadasnje - Pise Ivan Rajovic
Cetiri godine od spektakularnog bombardovanja neduznog naroda

  U situaciji kada je jos jedna istorijska sednica SO Kraljevo otkazana za neka bolja vremena, a na kojoj je trebalo da dodje do dramaticnih obrta u kadrovskoj vrtesci nove vlasti; u situaciji kada se sukob celnih ljudi u carsiji do te mere zaostrio i uozbiljio da je stigao cak do Surcinskog klana, inace poznatog po asfaltiranju puteva za Nedodjiju i otvaranju kamenoloma, a samim tim i novih radnih mesta za, sto je i sasvim logicno, tucace kamena i ostalih gradjevinskih materijala; u situaciji kada su i Surcinci provaljeni kao pasionirani citaci nasih novina, a nesrecni iracki diktator jos uvek odoleva sumanutim napadima americkih aviona i zive, drogirane, sile, ne preostaje nam nista drugo nego da se sa tugom, setom i neizrecivim bolom prisetimo spektakla koji su nam NATO zlikovci uprilicili pre ravno cetiri godine.
   Tokovi svetske politike, kao sto se pokazalo, ne zaobilaze ni nas, pa ma koliko pojedinci zeleli i insistirali na tome da se ponasamo kao stanovnici oaze u pustinji ljudske gluposti i netolerancije. Poslednje godine zivljenja na ovim prostorima, i u ovim uslovima, nametnule su nam sasvim nov zivotni koncept u kojem je svaki dan jedan mali zivot u kojem se toliko toga dogodi da ljudska svest nije u stanju da u svojoj memoriji sacuva toliku kolicinu podataka duze od nekoliko sati. Ono sto se nama dogadjalo tokom proteklih godina tesko da bi mogao da memorise i mnogo veci i intelektualno sposobniji mozak nego sto je srpski. Ali da se ne vracamo na pocetke naseg propadanja, tema ovog teksta je neslavni jubilej - cetvorogodisnjica od pocetka bombardovanja nase tadasnje zemlje od strane alijanse 19 najmocnijih sila sveta, okupljenih u NATO. Neki od aktera ovog dogadjaja, bez obzira na ulogu koju su tada imali, danas su podvrgnuti sudu pravde, psihijatrije i javnog mnjenja. Istorija ce, kao sto je to i ranije bio slucaj, reci svoje, a na nama je da se jos jednom prisetimo verovatno najgoreg dozivljaja koji jednom ljudskom bicu moze da se dogodi tokom zivota - dvomesecnog bombardovanja nesrecnog naroda ne bi li se volji mocnika i njihovim politickim interesima privoleo tadasnji vladajuci diktatorski rezim, na celu sa Slobodanom Milosevicem i njegovom drazesnom saputnicom. O svemu tome je vec bilo govora, mada nikada nije na odmet ponavljanje takvih grozota posto je, kao sto je poznato, ponavljanje majka mudrosti, a istorija je uciteljica zivota. Jos vise razloga za podsecanje namece i trenutna situacija u kojoj slicnu, ako ne i goru sudbinu, dozivljavaju nesrecni Iracani na celu sa svojim sopstvenim diktatorom Sadamom Huseinom. Sigurno je da oba slucaja za profesionalnog analiticara imaju mnogo dodirnih tacaka i slicnosti, kao sto su cinjenice da se radi o dve zemlje u kojima su na vlasti osvedoceni tirani ali i pokusaju najmocnije svetske sile da upravlja svetom i namece svoju volju.
   U nasem slucaju, koji nam je dobro poznat, bez obzira sto se moze shvatiti zelja Zapada da se u datom trenutku oslobodi svog pulena poznatijeg kao „faktor stabilnosti na Balkanu", nikako se ne moze shvatiti gest civilizovanog dela covecanstva da delimicno fizicki, a u mnogo vecoj meri psihicki, ubije citav jedan narod zarad nekih svojih ciljeva. Nabrajati neke od pojedinosti onoga sto nam se dogadjalo, bilo bi suvisno. Uostalom, nema tih reci koje mogu objasniti uzas coveka danonocno bombardovanog uranijumskim, kasetnim, tepih i ostalim bombama i bombetinama. I dok su pokusaj definitivnog unistenja jednog naroda pojedini sledbenici tadasnjeg diktatora dozivljavli kao sjajnu priliku za ispoljavanje svojih patriotskih emocija, bulaznjenjima po mostovima i ostalim potencijalnim metama, dotle su svi ostali, racionalni, trezveni i u to vreme opoziciono nastrojeni pripadnici istog naroda, isto to dozivljavali kao svojevrsnu kaznu bez i najmanjeg povoda da budu kaznjeni. Verovatno da se nikada nista slicno u svetu nije dogodilo. I bas zato, cetiri godine posle, valja reci da necemo ni zaboraviti, ni oprostiti, svesni da to nece nikoga nesto narocito uzbuditi. A i zasto bi? Zato neka ostane zapisano da ni svi Srbi nisu krezubi, masni, prljavi, tupavi i zli gibanicari iz Bulajicevih filmova, kao sto ni americka demokratija nije ono sto bi oni voleli da jeste. Naprotiv, i to bi trebalo da znaju, bez obzira koliko neko cenio doprinos zapadnog sveta i koliko voleo Ameriku i Amerikance, ne moze se tolerisati takvo zverstvo nad neduznim ljudima. Stavise, medju bombardovanima je bio i veliki broj onih koji su bili mnogo veci neprijatelji Milosevicu nego sto su to Klinton, poznatiji kao pusacki pribor u ovalnom kabinetu, i Olbrajtova, o cijim pusackim sklonostima ni dan danas nista ne znamo.
    Zapravo, sustina ovog podsecanja, mada verovatno i nema nikakve svrhe, trebalo bi da posluzi samo tome da se jos jednom podsetimo na ono sto smo preziveli, a da za to ni malo nismo krivi. I ma koliki humanista covek bio, ne moze a da se ne pomiri sa cinjenicom da je u to vreme mnoge trebalo ukloniti iz naseg vidokruga, bez obzira na metode koji bi se u tu svrhu koristili. Medjutim, kada se stvari sagledaju sa ove distance, vise je nego jasno, a i smesno, da u spektakularnoj vojnoj avanturi Milosevicevih omiljenih „drogiranih zivotinja" ni dlaka sa glave nije falila nikome od onih protiv kojih je, navodno, citava festa i bila uprilicena. NATO bomba u klozetskoj solji ili bracnom krevetu, svejedno, rezidencije diktatorskog degenerisanog para, svojevrsna je karikatura americke svemirske tehnologije. Bombardovanje kineske ambasade samo je jos jedna potvrda da je pracka mnogo preciznije oruzje od „tomahavka" ili „avaksa". Tako se dogodilo da i u tom, uslovno receno ratu, stradaju deca na nosama, putnici u autobusima, babe na pijacama i po vrzinama i uglavnom oni koji nikakve veze nemaju ni sa ratom, ni sa bilo kakvom ideologijom. Zbog svega toga, kada se sada sagledaju svi efekti suludog sukoba tadasnjeg diktatora za celim svetom, sav osiromaseni uranijum kojim smo nakljukani, sve neaktivirane bombe kojima smo okruzeni, svi pokidani zivci kojima smo „nagradjeni" smesteni su u kompletnom zagadjenju svesti koje smo dobili kao trajnu uspomenu na sukob ludaka sa celim svetom.
   A ono sto je jos samo jedna od grozomornih besmislica sa kojima smo ziveli jeste da su bas oni koji su se najvise zlopatili po sklonistima i kojekakvim zaklonima bili proglaseni, valjda iz staba uvazene profesorke Mire M. izdajnicima, agentima CIA i saveznicima NATO. I pored svega, ni posle cetiri godine, nismo izgleda nista shvatili. A i kako bismo kad smo takvi kakvi smo. A da nismo ne bi nas ni zadesilo ovo sto nas je snaslo. Uostalom, poceo je jos jedan rat pa imamo priliku da jos jednom utvrdimo gradivo, ukoliko je to nekome uopste bitno i ukoliko vise bilo sta ovde ima nekakvog smisla.Povratak na vrh strane


ZAKAZANA A POTOM ODLOZENA DVADESETA SEDNICA SO KRALJEVO - pise Slobodan Rajic
Nastavljeno saplitanje o kvorum

   Dnevnim redom sednice koja je odlozena, predlozena brojna kadrovska resenja, od predsednika i clanova gradske vlade do direktora opstinskih javnih preduzeca. Sekretar SO tvrdi da je sednica odlozena zbog obaveza predsednika Jovasevica u Beogradu, dok u DS smatraju da glavni razlog lezi u pismu ministra za lokalnu samoupravu
   Dvadeseta sednica Skupstine opstine (SO) Kraljevo, zakazana za 27. mart u 11,oo casova, nije odrzana. Objasnjenje zasto sednica nije odrzana potrazili smo u kabinetu predsednika SO dr LJubise Jovasevica ali nam je receno da je „predsednik sluzbeno odsutan".
   U telefonskom razgovoru sa sekretarom SO Miroslavom Milicevicem potvrdjeno nam je da sednica nije odrzana zbog prezauzetosti predsednika Jovasevica duznostima poslanika.
   -Sednica je odlozena jer je predsednik morao hitno da otputuje u Beograd gde ima obaveze kao savezni poslanik. Sednica ce ponovo biti zakazana u najskorije vreme o cemu ce mediji biti blagovremeno obavesteni - rekao nam je Milicevic.
   Jedan visoki funkcioner kraljevackog Odbora DS je rekao da odgovor na pitanje zasto dvadeseta sednica nije odrzana, najverovatnije lezi u pismu ministra za lokalnu samoupravu Rodoljuba Sabica upucenog predsedniku SO LJubisi Jovasevicu u kome se skrece paznja na „sumnju upogledu postojanja kvoruma" zbog cega nije preporucljivo ulaziti u kadrovske promene tipa razresenja i imenovanja novog predsednika i clanova Izvrsnog odbora i direktora javnih preduzeca.
   U materijalu za dvadesetu sednicu SO Kraljevo, dostavljenom odbornicima i medijima, predlozen je dnevni red od devet tacaka od kojih samo prva, koja se odnosi na predlog resenja o razresenju i imenovanju clanova radnih tela SO, ima 19 stavki. Rec je o predlozima novog sastava komisije za statut i upravu, komisije za rad i razvoj mesnih zajednica, komisije za urbanizam, gradjevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti, komisije za drustveno-ekonomski razvoj i drugih komisija koje je formirala SO Kraljevo. Ista tacka dnevnog reda sadrzi i predloge za kadrovske promene u sastavu jednog broja upravnih i nadzornih odbora. U sestoj tacki predlozenog dnevnog reda nalaze se predlozi o razresenjima i postavljenju direktora u javnim preduzecima i ustanovama ciji je osnivac SO Kraljevo: u JKP „Pijaca", JKP „Putevi", JP Direkcija za planiranje i izgradnju „Kraljevo", i u Predskolskoj ustanovi „Olga Jovicic - Rita".
   Na istoj sednici predlozenim dnevnim redom bilo je u planu razresenje sadasnjeg i imenovanje novog predsednika i clanova gradske vlade.

PISMO MINISTRA RODOLJUBA SABICA PREDSEDNIKU SO KRALJEVO DR LJUBISI JOVASEVICU
Kvorum pod sumnjom
   „Postovani gospodine predsednice, obracamo Vam se obzirom na ukazane nam probleme u funkcionisanju organa opstine Kraljevo.
   Predpostavljamo da cemo se sloziti da sumnja u pogledu postojanja kvoruma predstavlja problem koji se ni u kom slucaju ne sme podcenjivati.
   U uslovima sumnje u pogledu nepostojanja kvoruma nije uputno ulaziti u bilo koje poslove, a posebno u obavljanje kadrovskih promena odnosno razresenja i imenovanja Izvrsnog odbora, direktora i drugih organa komunalnih javnih preduzeca, ustanova i organizacija ciji ste osnivaci, jer bi to moglo izazvati nezadovoljstvo.
   Takodje smatramo da eventualni razliciti kriterijumi utvrdjivanja prestanka mandata odbornika zbog prestanka clanstva odbornika u politickoj stranci mogu izazvati sumnju da su zasnovani na cinjenici da odbornik pripada ovoj ili onoj stranci sto bi bilo suprotno odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi, i opravdano izazvalo nezadovoljstvo gradjana.“Povratak na vrh strane


Predsednik SO dr LJubisa Jovasevic:
Otkud „Ibarske novosti“ u rukama LJiljane Buhe?

   „Kako sam i ranije obavestavao javnost o sumnjivim odlukama Izvrsnog odbora Skupstine opstine Kraljevo donetim na sednicama koje su odrzane bez predstavnika DSS-a, a shodno posledicama koje su izazvale takve odluke izdajem sledece
SAOPSTENJE ZA JAVNOST:

1. Zahtevam da Izvrsni odbor Skupstine opstine Kraljevo ponisti Odluku donetu dana 13.11.2002. godine o dodeli u zakup kamenoloma u Kamenici Preduzecu za trgovinu i usluge DIFENS DOO iz Surcina iz razloga pripadnosti direktora firme organizovanim grupama iz Surcina ili Zemuna.
2. Kamenolom je dat u zakup na osnovu oglasa objavljenog u listu „Ibarske novosti“, pa zahtevam da nadlezni organi utvrde odakle list „Ibarske novosti“ u Surcinu, u rukama LJiljane Buhe, direktora firme DIFENS DOO koja je u medjuvremenu od istraznih organa optuzena da je neka vrsta jataka ubicama predsednika Vlade Srbije.
3. Zahtevam da se ispita uloga predsednika Izvrsnog odbora Skupstine opstine Kraljevo, Mila Koricanca koji je izjavama na samoj sednici Izvrsnog odbora 13.11.2002. godine asistirao Preduzecu DIFENS u dobijanju ovog posla.
Precizno da se utvrdi kakve su veze Mila Koricanca sa firmom DIFENS ciji je direktor osumnjicena LJiljana Buha? Zahtevam od nadleznih da utvrde preko kojih funkcionera vlasti je ista firma DIFENS pokusala da otme 28 % akcija Krusevac puta.
4. Clanovi izvrsnog odbora Skupstine opstine Kraljevo ispred DSS-a nisu prisustvovali na prvoj sednici koja nije uspela 12.11.2002. godine zbog nedostatka kvoruma, ni drugoj koju je Koricanac zakazao za sledeci dan kada je doneta odluka o ustupanju kamenoloma pod zakup.
5. Obavestio sam na direktan ili posredan nacin vise clanova Izvrsnog odbora Skupstine opstine iz Demokratske stranke da ne glasaju za spornu odluku, ali su oni podlegli uticajima Mila Koricanca.
6. Kako u medjuvremenu dolazi do mnostva nezeljenih i tragicnih dogadjaja u Kraljevu se kao zainteresovano lice za nastavak posla pojavljuje Gradjevinsko preduzece DIFENS ROAD sa sedistem u Vranju, dakle drugo pravno lice sa slicnim imenom cijeg vlasnika ne znamo, a ne znamo ni u kakvim su odnosima dva preduzeca od kojih jedno dobija, a drugo nastavlja posao.
7. Na nadleznim organima je da sada razjuri bandu, koja treba da pristigne u kamenolom gde bi im bilo mesto samo kao licima na izdrzavanju kazni dozivotnih robija.
Molim nadlezne pre svega SUP Kraljevo da spreci prodor kriminalnih grupa u ostale kamenolome i preduzeca u Kraljevu i da odmah proveri status Majdana u Sirci.
8. Kako je nesumnjivo trebalo da zna da kamenolom ustupa licima koja pripadaju organizovanom kriminalu nacelnik Raskog okruga, predsednik Izvrsnog odbora Skupstine opstine Kraljevo, predsednik Okruznog odbora Demokratske stranke za Raski okrug, clan upravnih odbora vise preduzeca mora odmah da bude razresen svih funkcija na kojima se nalazi i na taj nacin omoguci sposobnijim kadrovima da vode DS u Kraljevu.
9. U svojstvu predsednika Skupstine opstine Kraljevo a funkcionera DSS dajem punu podrsku SUP Kraljevo, istraznim organima, tuzi-lastvima i sudovima u borbi protiv organizovanog kriminala, sa osnovnom porukom da niko ne sme da bude zasticen bez obzira kome pripada i na kojem se polozaju nalazi ukoliko cini dela protivna vazecim zakonima."Povratak na vrh strane


 KONFERENCIJA ZA NOVINARE OO DS KRALJEVO - pise Slobodan Rajic
Druga nelegalna Skupstina „proizvodjaca afera“


   Podsecajuci da su u predlogu dnevnog reda za drugu uzastopnu nelegalnu i nelegitimnu, za juce (cetvrtak) sazvanu tzv. „20. sednicu“ Skupstine opstine Kraljevo, „planirana kadrovska razre-senja odbornika i clanova DS-a, DHSS-a, NS-a i drugih clanica DOS-a a na njihova mesta postavljenja odbornika i clanova DSS-a, SPS-a, SPO-a, JUL-a i SRS-a“, Vlastimir Jovan-cevic, v. d. predsednik Opstinskog odbora Demokratske stranke u Kraljevu, na prekjucerasnjoj (sreda) konferenciji za novinare tog Odbora, istakao je da to predstavlja prekrajanje izborne volje gradjana i ozvanicavanje nove koalicije u Kraljevu.
   - Iako ne postoji legitimna skupstinska vecina, kao sto nije postojala i za sednicu koja je odrzana 28. januara, predsednik SO Kraljevo pokusava da pomocu onih odbornika koji su iskljuceni iz DS, PDS-SDS i ASNS obezbedi kvorum, pri tome dajuci neke funkcije takvim odbornicima. U SO Kraljevo od 70 odbornika 34 odbornika su legitimni a 36 je izgubilo odbornicki mandat po osnovu ostavki ili iskljucenja iz stranaka. Na prvoj sednici Skupstina opstine treba da konstatuje prestanak mandata takvim odbornicima, a sve odluke sa takvim odbornicima ne proizvode pravno dejstvo. To nije ucinjeno na prosloj sdednici a sigurno nece ni na sutrasnjoj . O ovim desavanjima upoznat je i ministar za drzavnu upravu i lokalnu samoupravu Rodoljub Sabic - rekao je Vlastimir Jovancevic i naglasio da je ministar Sabic uputio pismo upozorenja predsedniku SO dr LJubisi Jovasevicu da rad bez kvoruma nije pozeljan i da takav rad i razlicito tumacenje Zakona u pogledu prestanka mandata odbornika mogu izazvati nezadovoljstvo gradjana (pismo je procitano novinarima).
   U vezi sa saopstenjem predsednika SO Kraljevo od utorka, 25. marta, povodom davanja pod zakup Kamenoloma u Kamenici Jovancevic je rekao:
KAKO PROTIV NOVE NEDEMOKRATSKE KOALICIJE? - SA PRES- KONFERENCIJE OO DS KRALJEVO   - Sinocna izjava predsednika Skupstine opstine dr LJubise Jovasevica predstavlja strasnu ironiju za tragicnu situaciju koja je snasla Srbiju jer je on uporno izjavljivao mesecima da ne priznaje Vladu pokojnog premijera a njega licno stalno povezivao sa raznim mafijama. Sada u uslovima vanrednog stanja LJubisa Jovasevic nastavlja da „blati“ sve lokalne i republicke institucije, kako u opstini Kraljevo, tako i sire, samim napadima na nacelnika Raskog okruga Mila Koricanca i upravne i nadzorne odbore i opstinske komisije i funkcije direktora, koji imaju predznak promena, a nakon toga i povratka na vlast svih onih koji su do 5. oktobra bili na strani svrgnutog rezima!? Pa, i ako je od LJubise Jovasevica u situaciji vanrednog stanja - previse je!
   Zoran Ostracanin podsetio je da su legitimnom odlukom Administrativno-mandatske komisije SO Kraljevo, ciji je on bio predsednik, legalno i legitimno prestali mandati 36-orici odbornika koji su podneli ostavke, iskljuceni ili napustili svoje stranke i da zbog toga ni prosla 19. ni poslednja 20. sednica Skupstine opstine nisu legitimne jer nemaju potreban kvorum!? „Sve odluke sa takvih sednica su takodje nelegitimne i nelegalne, bez pravnog dejstva“ - upozorio je Ostracanin. Povodom saop-stenja predsednika SO o davanju pod zakup Kamenoloma u Kamenici firmi „Difens“ Ostracanin je rekao da je bio predsednik Komisije IO SO Kraljevo i da nije zaboravio da je tu Komisiju formirao IO SO da sprovede postupak davanja pod zakup putem javnog konkursa licitacijom ovog Kamenoloma. Komisija je to ucinila, s tim sto se na prvi kokurs niko nije javio a na drugi samo jedan zainteresovani subjekt.
- Nisam potpisao zapisnik jer je greskom opstinske administracije u konkursu navedeno da se parcela daje pod zakup na 10 umesto na 5 godina a postojala je i dilema da li se primenjuje institut koncesije ili zakupa. Zapisnik su potpisala druga dva clana Komisije, jedan iz DSS-a , a drugi blizak DSS-u . Na Izvrsnom odboru trazio sam, cini mi se tri puta, da se strucna sluzba (Imovinsko-pravna) izjasni o tome da li je sve po Zakonu i kad je receno „da“, dao sam i ja saglasnost. Napominjem da je clan Komisije koji ne pripada ni DSS-u ni nama bio zaduzen da se sve odradi po Zakonu - objasnio je Ostracanin.
   Zoran Radonjic je istakao da je bio na sednici IO SO Kraljevo kada je dosao zahtev od MZ i ZZ Kamenica da se Kamenolom kao resurs aktivira i da su iz Imovinsko-pravne sluzbe upozorili da se postupak sprovede putem konkursa i licitacije.
   - Objavljen je konkurs. Na prvom konkursu niko se nije javio a na drugom je bila jedna ponuda. Komisija koja je osnovana postupila je striktno po objasnjenjima koja je dobila od Imovinsko-pravne sluzbe koja je rekla da je bilo sve u redu. Lansiranje sada takve price i „proizvodnja“ nove afere u skladu je sa praksom ciji smo svedoci nekoliko godina: da se zamagljuje sustina stvari i skrene paznja sa nje, a stvari u Kraljevu dovedu u bezizlaznu situaciju. To je „bacanje kosti“ oko koje cemo svi da se „glodjemo“, dok apostrofirano lice dovodi svoju nameru do kraja. A sustina je da se uvede vec jednom red i zapocne resanje zivotnih problema gradjana - zakljucio je Radonjic.
   Sve u svemu, predstavnici OO DS Kraljevo osudili su takvo ponasanje, kako su rekli, „proizvodjaca afera“ i sazivanje nove nelegalne Skupstine opstine zbog cega ce, nazalost, kako ocekuju, sigurno biti uvedene privremene mere u opstini Kraljevo.Povratak na vrh strane
SECANJE NA JEDNU POSETU DR ZORANA DJINDJICA KRALJEVU - pripremio Boban Rajic
„Politika i zivot su nam cirkus“
   Bio je utorak, 14. april 1998. godine, skoro tacno pre pet godina. Jedna od nezaborvanih poseta nedavno ubijenog premijera Srbije dr Zorana Djindjica opstini Kraljevo. Jedan od onih susreta i licnih i profesionalnih dozivljaja koji se pamte za sva vremena.
Tog prolecnog dana dr Djindjic, u to vreme samo predsednik Demokratske stranke i jedan od lidera demokratske opozicije (koalicije „Zajedno“), odrzao je tribinu u zgradi Skupstine opstine Kraljevo, posetio domacinstvo Rafaila Ignjatovica u Cukojevcu i bio gost Televizije Kraljevo.
   Imao sam tu cast ali i odgovornost da kao novinar za sva tri medija JP „Ibarske novosti“ (list, radio, TV) pratim Djindjicevu posetu Kraljevu. Ovo je kratsko podsecanje na taj dogadjaj.

KOD STAROG RAFAILA

   Tribina u Kraljevu bila je zakazana u 18 sati, a obilazak seoskog domacinstva u Cukojevcu zapoceo nesto posle 15 sati. Bio je suncan, prolecni dan. Dolazak gospodina Djindjica u kucu domacina Rafaila Ignjatovica, pored domacina, njegovih komsija i ekipe RTV Kraljevo, ocekivao je nestrpljivo i veci broj radoznalih mestana Cukojevca. Rafailo, koscata starina (76 godina) koju su udarali razni zivotni vetrovi ciji se tragovi ogledaju na izboranom ali rumenom licu, ugledni je seljak cije gazdinstvo obuhvata oko 40 hektara zemlje. Sa svojom suprugom, dva sina, snahama i cetvoro unucadi (peto je bilo na putu) uspesno se bavio ratarstvom i stocarstvom, gajio 80 grla stoke i bio opstinski rekorder u proizvodnji mleka (40.000 litara godisnje).
   Oko 16 sati stize gospodin Zoran Djindjic u pratnji Mila Koricanca i saradnika. Susret sa starim Rafailom, njegovom porodicom i mestanima je vise nego srdacan. Svi su nasmejani i uljudni, kulturni, gostoprimljivi, kakvi i jesu srpski seoski domacini. Docek po srpskoj tradiciji : slatko od dunja, kafa i domaca rakija, sljivovica „ljuta“.
   Posto su domacinu uruceni prigodni pokloni sledi obilazak staja, krcatih tovljenicima i kravama-muzarama. Djindjic, dete beogradskog asfalta i doktor filozofije, ne libi se da zagazi u blato i govedju balegu i usput pita svoje domacine o svim detaljima koji ga interesuju. Kako ide proizvodnja, sta im nedostaje, sta treba popraviti, za sta se izboriti da bi srpsko selo bilo ono sto je bilo - oslonac razvoja drzave? Zatim u ragovoru sa okupljenim gradjanima dr Djindjic drzi pravu malu tribinu. Mestani ga pitaju o vracanju stare devizne stednje i oduzete (nacionalizovane) imovine, premijama, kreditima i smanjenju poreza (vecita tema) u poljoprivredi i kako srusiti pogubni Milosevicev rezim? Djindjic odgovara jasno, razlozno, realno, bez „zaobilazenja“.

„PUTUJUCI“ INTERVJU

   Spremamo se za povratak u Kraljevu. Blizi se i vreme zakazane tribine. Posto sam izrazio zelju da sa dr Djindjicem napravim intervju za „Ibarske novosti“, Mile Koricanac mi u cajtnotu predlaze jedino moguce resenje : da sa svojim uvazenim sagovornikom sednem na zadnje sediste njegovog sluzbenog automobila i na putu do Kraljeva uradim taj zeljeni intervju. Tako i biva. Vreme je za polazak. Prilazim zadnjim vratima luksuznog auta, a telohranitelj me hvata za ruku. Kratko Koricancevo objasnjenje i u sledecem trenutku sam unutar kola sa liderom DS. Automobil krece. Ukljucujem diktafon (vokmen) i razgovor tece, glatko, bez pripreme i cenzure, kao prolecna bujica, prisno kao da se poznajemo godinama i surecemo bezbroj puta kao novinar i politicar.
   Secam se da je taj razgovor-intervju trajao oko 25 minuta, tokom 20-tak km voznje od Cukojevca do Kraljeva. Upravo smo se parkirali iza zgrade SO Kraljevo, kada mi je gospodin Djindjic odgovorio na poslednje pitanje. Glasilo je: „Dolazite i dalje cesto u Kraljevo, da li to znaci da ste zaboravili ono gadjanje jajima?“ (Prilikom dolaska u Kraljevo 8. avgusta 1997. pristalice SPO su ga na „Milutinu“ gadjale svezim jajima, primedba novinara). A odgovor je glasio : „To sam doziveo kao dokaz ispravnosti moje politike, jer to znaci da onaj koji se toliko naljuti da me kao koalicioni partner izlozi nasilju, samo pokazuje da je nervozan i da nije u pravu. Posle toga sam znao da sam ja u pravu, jer je stepen nervoze mojih tadasnjih politickih neistomisljenika pokazao da oni imaju grizu savesti i da ocigledno nisu u pravu“.
   Taj razgovor sam nazvao „INTERVJU NA TOCKOVIMA“ a objavljen je pod naslovom „Referendum - hir jednog coveka“, u broju 2333 Ibarskih novosti od 17. aprila 1998. godine. Bilo je to uoci „cuvenog“, „110 posto“ uspelog referenduma o „stranom nemesanju u unutrasnje stvari SRJ“ i dr Djindjic je u svom komentaru tog dogadjaja jasno rekao da je „Milosevic tim referendumom hteo da pokaze da su narod i rukovodstvo u Srbiji jedno, da je to licni hir jednog coveka koji se prelama preko ledja naroda“, da je to kao trik uvredljivo za srpski narod pa je DS „zauzela stav da je referendum stetan za Srbiju jer ne donosi nista a uvlaci nas u probleme koji nisu bili neophodni“. Na pitanje o resenju kosovskog „cvora“, on je rekao da to nije teritorijalno vec nacionalno pitanje i da Albanci kao velika nacionalna manjina u Srbiji mogu da dobiju „odredjeni specijalni status ali ne kao teritorija Kosovo i Metohija, nego kao Albanci koji zive u Srbiji“.
   U „Ibarskim“ je ostalo zabelezeno da je dr Djindjic o nasem trenutnom medjunarodnom polozaju rekao da je „Milosevic Srbiju skrenuo sa glavnog na sporedni kolosek, u corsokak, u kojem se krece napred-nazad“, da „koaliciona vlada SPS-SRS-JUL ne moze da nas izvede na pravi put“, da „Zirinovski postoji u Rusiji ali da Zirinovski nigde nije u vladi“, da su „svi prethodni izbori od Milosevicevog rezima bili bar 20-25 odsto lazirani“, da je u Kraljevu „kad gazda daljinskim upravljacem upravlja, jako tesko baviti se na korektan nacin poslom“, da je „sto je kriza veca to je i spremnost ljudi da nesto urade veca“ i da „snaga Demokratske stranke proistice iz snage ideje reformi“!

KUKAVICJA JAJA

   A po dolasku u Kraljevo, takoreci bez predaha, dr Djindjic je uleteo pravo u veliku salu Skupstine opstine gde ga je cekala masa ljudi i odrzao tribinu na kojoj je pored ostalog rekao:
   - Nijedan san nasih predaka s kraja proslog veka o Srbiji kao modernoj, demokratskoj, nacionalnoj i gradjanskoj drzavi nije ostvaren, a u novi vek i milenijum, kada svi ozbiljni narodi svode racune, ulazimo slabiji nego ikad i sa tendencijom daljeg propadanja...
   - Dragi prijatelji, dok god mi u Srbiji posmatramo politiku kao cirkus, i zivot ce nam biti cirkus!? Za Ameriku kazu da je najdemokratskija zemlja zato sto svaki covek moze da postane predsednik drzave. Rekao bih da smo ih mi premasili u demokratiji jer u Srbiji trenutno samo najgori ljudi mogu da budu predsednici drzave, obicni ne mogu...
   - Podatak Crvenog krsta da u Srbiji ima oko tri miliona gladnih i da je drzava servis za par kriminalaca, dokaz je da resenja nema dok traje socijalisticko-radikalska vlast. Najveci dobitak za Srbiju ipak je sto su se sva ta „kukavicja jaja“ nasla u parlamentu, tako da se jasno vidi ko su i sta su i kolika im je cena - vrlo niska!...
   Na kraju, opet bez odmora, dr Zoran Djindjic je „odjurio“ u studio TV Kraljevo gde je tog aprilskog dana 1998. godine, u emisiji „Otvoreno o svemu“, neumorno odgovarao na brojna pitanja svog imenjaka, mog kolege Zorana Petrovica, i brojnih gledalaca sa podrucja Kraljeva i okoline. Izvestaj o poseti objavio sam pod naslovom i za ovo secanje.Povratak na vrh strane
OBELEZEN MEDJUNARODNI DAN ZASTITE VODA - pisu Predo Markovic i Perica Maksic
Veliko ekolosko spremanje Ibra
   Obelezavanje 22. marta, medjunarodnog Dana zastite voda, zvanicno je prosle subote otpocelo u nasem gradu dolaskom Andjelke Mihajlov, ministra za zastitu zivotne sredine. Na obali Ibra, pored Ekoloske kuce, Mihajlovu su sacekali kraljevacki osnovci, ribolovci, kajakasi i clanovi Foruma nevladinih organizacija. Oni su od ranih jutarnjih casova sredjivali ovaj deo obale, uklanjajuci otpatke i odlazuci ih u ekoloske kese i kutije.
   Kako je problem zagadjenosti Ibra fenolom, koordiniranom akcijom Vlade, Ministarstva za zastitu zivotne sredine i Raskog okruga, izazvao interesovanje najvisih svetskih instanci koje se bave ekologijom, Kraljevo je prema recima Andjelke Mihajlov i odabrano za nosioca ekoloskih akcija u Srbiji, povodom obelezavanja medjunarodnog Dana zastite voda.
   - Za desetak dana ocekujemo zvanicne zakljucke Ujedinjenih nacija koja je nedavno ispitala zagadjenost Ibra, a zatim krecemo ka resavanju trajnog vodosnabdevanja Kraljeva, izgradnjom vodosistema „Lopatnica“. Prvi koraci u ovom poslu bice preduzeti ove godine, kazala je Andjelka
Mihajlov, ministar za zastitu zivotne sredine, koja je boravak u Kraljevu iskoristila da prisustvuje i jednom delu sastanka Stalne konferencije srpskih gradova, ciji su predstavnici raspravljali o ekoloskim problemima.

   Andjelka Mihajlov je prilikom boravka u Kraljevu povodom medjunarodnog Dana zastite voda, za „Ibarske novosti" ocenila i dosadasnji rad ovog, novoosnovanog ministarstva u Vladi Republike Srbije:
   - Nase ministarstvo je mlado i sada je navrsilo devet meseci postojanja. Imamo problema u strukturiranju. Jos uvek nas je malo, a to je jedna trecina u odnosu na potrebe. Znaci, svaki covek koji sada radi u Ministarstvu, obavlja poslove za tri izvrsioca. Nadam se da ce nas, zahvaljujuci mladim ljudima koji ce doci, biti vise iduce godine, kazala je Mihajlov i dodala da Ministarstvo za zastitu zivotne sredine postignutim rezultatima daje podrsku ekonomskom razvoju zemlje i privatizaciji, kao i da se dobro postavilo u odnosu na ostala ministarstva.

Simbol dugovecnosti i neskrivene brige za ocuvanje zivotne sredine
   Uz pomoc ucenika i profesora nekoliko kraljevackih osnovnih skola - „Cetvrti kraljevacki bataljon", „Braca Vilotijevic", „Dimitrije Tucovic" i „Cibukovacki partizani", celodnevni program obelezavanja Medjunarodnog dana zastite voda, otpoceo je ciscenjem obale reke Ibar. Glavni nosilac ove akcije je, pored Raskog okruga i Eko pokreta „Ibar", bio Forum NVO ciji aktivista Zorica Scepanovic podvlaci da je ovakav vid saradnje sa decom skolskog uzrasta veoma vazan za grad, jer je on time cistiji, ali i za decu jer se ona prvi put srecu sa ekologijom kao savremenim problemom covecanstva.
   „Pored skola akciju su podrzali i Sportsko ribolovacko drustvo „Hristifor Perisic - Kico", JKP „Cistoca" i drugi, a mi apelujemo da nam se na bilo koji nacin sto vise ljudi prikljuci jer je to u interesu naseg grada, dodaje Scepanovic i istice zelju da radne subote ovog tipa budu sto cesce.
   Mlade akcijase posetila je i ministar za zastitu zivotne sredine Andjelka Mihajlov u pratnji nacelnika Raskog okruga Mila Koricanac. Mihajlov je najpre rekla da je Vlada Republike Srbije odredila Kraljevo za centralno obelezavanje Medjunarodnog dana zastite voda bas zbog problema u vodosnabdevanju grada.
   „Vlada zeli da jasnim i konkretnim koracima pokaze da, uprkos tragicnom dogadjaju u Beogradu i ubistvu premijera Djindjica, nastavlja sa reformama u svim segmentima drustva pa tako i u oblasti ekologije i zastite covekove sredine. Deca koja su se danas okupila na obalama Ibra to najbolje pokazuju. Ono sto nas okruzuje i uslovi u kojima zivimo pokazuje nasu pravu prirodu i nase naravi. Danas u Kraljevu deca ovog grada pokazuju nama starijima kakvu Srbiju zele, ocenila je ministar Andjelka Mihajlov.
„Ministarka i nacelnik okruga uz pomoc ucenika Poljoprivredne skole u Kraljevu zasadili su i po jednu sadnicu hrasta kao simbol dugovecnosti i neskrivene brige za ocuvanje zivotne sredine.
.Povratak na vrh strane
OBELEZENA CETVRTA GODISNJICA VAZDUSNE NATO KAMPANJE NA NASU ZEMLJU - pise Rajko Saric
Kraljevo dva meseca pod razornim bombama najmocnije vojne sile
    Od 78 dana, koliko je trajala vazdusna kampanja na nasu zemlju, Kraljevo je na meti bilo 54 dana kada je u 172 napada baceno vise od 600 raznih projektila. U 1.410 domacinstava osteceno je ili unisteno 1.750 objekata. Nadlezna komisija 1999. godine procenila je materijalnu stetu na 11 miliona maraka dok je na ratistu zivot izgubio 41 Kraljevcanin.


   U 20,05 casova, 24. marta 1999. godine, jedna od prvih krstarecih raketa ispaljena iz NATO baza na tadasnju SR Jugoslaviju, pala je u Ladjevce, nadomak Kraljeva. Od tada ovaj grad je bio meta bombarderima ili krstarecim raketama 54 dana od 78 koliko je vazdusna kampanja na Jugoslaviju trajala. Prema podacima Staba za Civilnu zastitu Raskog okruga, na teritoriju nase opstine u 172 napada baceno je vise od 600 projektila razne vrste i razorne moci od kojih oko 30 nije eksplodiralo. Dva projektila velike razorne moci jos uvek se nalaze u naselju Bogutovac, na lokalitetu unistenog skladista „Beopetrola", dok se neutvrdjen broj neeksplodiranih kasetnih bombi nalazi na podrucju Kopaonika, Samaila, Bapskog polja i jos nekih naselja. Bogutovac je raketiran 17 dana kojom prilikom je na samo naselje, u cijoj blizini se nalaze vojni objekti, palo vise od 80 projektila. Unisteno je ili osteceno 170 objekta od kojih 43 nije bilo za dalje stanovanje.

Teska materijalna razaranja
   Tokom bombardovanja u kraljevackoj opstini u 1.410 domacinstava osteceno je ili unisteno 1.750 objekata. Vise od 133.000 crepova nije moglo posluziti svojoj nameni, a staklarima je ostalo da zastakle vise od 6.000 kvadratnih metara prozora. Zvanicni podaci kazu da je na podrucju Raskog okruga pogodjeno ukupno 2.436 kuca i 1.220 stanova, osteceno je ili u zgariste pretvoreno 12 skola, 7 zdravstvenih stanica, dva decja vrtica i 24 privredna objekta. Unistena su cetiri releja, a tesko je osteceno sest puteva i 20 drumskih i zeleznickih mostova. Pruga koja Srbiju povezuje sa Kosovom i Metohijom, na podrucju nase opstine tesko je ostecena na 13 mesta. Tokom bombardovanja Raskog okruga povredjeno je 105 gradjana dok ih je 12 poginulo od posledica teskog ranjavanja. U kraljevackoj opstini u Sovljaku je povredjeno 7 lica, u Samailima 3, u Cvetkama dva, Jarcujku 5, Vitanovcu 13, u uscanskom selu Zarce povredjeno je 7 lica, dok je u Brveniku jedno lice izgubilo zivot. Kraljevo je na ratistu, u istom ovom periodu, imalo 41-og poginulog borca.
   Sest dana nakon otpocinjanja bombardovanja od strane NATO, 30. marta 1999. godine, u Kraljevu je formirana Opstinska komisija za procenu ratne stete. Clanovi komisije, na celu sa Milanom Vukovicem, bili su svakodnevno na terenu, cak i u vreme vazdusne opasnosti, odakle su prikupili obimnu dokumentaciju. Javnosti su date vise nego sture informacije prema kojima je za fizicka lica predvidjeno 11 vrsta, a za pravna lica 9 vrsta steta!?
   Tadasnji predsednik opstinske vlade Zvonko Obradovic izneo je podatak da je NATO tokom vazdusne kampanje na Srbiju u kraljevackoj opstini na civilnim objektima pricinio materijalnu stetu od 11 miliona maraka. Ovde nije uracunata steta pricinjena privatnim i drustvenim preduzecima te Saveznoj upravi za kontrolu letenja. U medjuvremenu, komisiji je pristiglo jos stotinak prijava od strane gradjana.
   Prosle godine, 23. aprila obrazovana je strucna komisija za sagledavanje sadasnjeg stanja steta na stambenim objektima gradjana kraljevacke opstine koji su pretrpjeli stetu IV, V i VI kategorije u slucajevima gde steta nije sanirana. Zadatak komisije je bio da u roku od mesec dana sagleda stanje porusenih i ostecenih objekata za sta je obezbedjeno 589.582 dinara. Za rad Komisije odredjena je naknada u visini od 1,5 neto isplacene mesecne zarade u SO Kraljevo po clanu.

Na 190 kuca steta od 35 miliona dinara
   - Gradjevinska direkcija u Srbiji, koja je naslednik Direkcije za obnovu i izgradnju zemlje, za saniranje posledica NATO agresije obezbedila je 200 miliona dinara za celu Srbiju. Direkcija je sklopila jedan broj ugovora o poravnanju gde se ostecenom licu isplacuje 50 do 60 odsto procenjene stete, s tim da se ono odrice daljih potrazivanja od Direkcije. Naravno, ratna odsteta od strane NATO ostaje kao pravo svakog ostecenog gradjanina, ukoliko nekada odsteta bude naplacena. U 20 mesnih zajednica imamo 190 kuca sa ostecenjem IV,V i VI kategorije. Sa Direkcijom ugovore o poravnanju do danas je potpisalo 55 nasih sugradjana kojima je isplaceno 6.850.000 dinara, a jos 11 iz Vitanovca i Bogutovca se nalazi u fazi potpisivanja ovog ugovora sto ce biti reseno 31. marta - rekao je za Ibarske novosti Zoran Djurovic, predsednik Komisije za reviziju procene ratne stete u ostavci.
Komisija je naisla na citav niz prepreka gde je neinformisanost ostecenih o njenoj nadleznosti, posebno dosla do izrazaja u naseljima koja su pretrpela velika razaranja.
   - U Bogutovcu neke kuce nisu na vlastitom, vec se nalaze na opstinskom zemljistu ili je rec o kucama u vlasnistvu zeleznice. Najveci iznos koji je do sada Gradjevinska direkcija isplatila je 340.000 dinara, i to po jedna isplata u Samailama, Tavniku i Ladjevcima. Prema nasim nalazima za tri kategorije najostecenijih objekata, dakle kuca za stanovanje, a ne pomocnih objekata ili stanova, procenjena je steta od 35.000.000 dinara - rekao nam je Djurovic.
   Prema nalazima Komisije za procenu ratne stete, formirane marta meseca 1999. godine u Ladjevcima je evidentirano 77 prijava za naknadu stete nastale bombardovanjem koja je procenjena na dva miliona 837.000 dinara. U Cibukovcu je evidentirano 55 prijava sa materijalnom stetom od dva miliona 223.000 dinara, u Samailama 93 prijave sa materijalnom stetom od oko pet miliona dinara. U mesnoj zajednici Ratina evidentirano je 137 prijava gde je materijalna steta procenjena na oko 4.200.000 dinara, u Uscu 116 prijava sa stetom od oko tri miliona 757.000 dinara. U Bogutovcu je materijalna steta procenjena na 17 miliona i 91.000 dinara, u Jarcujku na dva miliona 879.000 te u Tavniku na tri miliona 329.000 dinara i Mrsacu na milion 463.000 dinara. Materijalna steta od bombardovanja u drugim naseljima i mesnim zajednicama je mnogo manja, dok podatak o procenjenoj materijalnoj steti u Vitanovcu, gde su evidentirane 74 prijave u kojima se nalazi i 16 objekata sa teskim ostecenjima, nismo uspeli da saznatmo.
Stice se utisak da je posao Komisije za reviziju procene materijalne stete na tesko ostecenim objektima u znatnoj meri ispolitizovan zbog cega je kompletan njen sastav, po obavljenom poslu, podneo pismenu ostavku. Jezgro nesporazuma je u cinjenici da je doslo do promene vrednosti materijalne stete za ona domacinstva koja su spadala u tri najostecenije kategorije, a sve iz razloga sto je 1999. kao merilo uzimana vrednost nemacke marke umesto dolara. Marka je tada kostala od 21 do 22 dinara dok je sada njena vrednost oko 31 dinara. Dakle, iz tog razloga je doslo do manjeg povecanja novcane mase koja se smatra kao pomoc drzave u saniranju posledica NATO bombardovanja, a ne kao isplata ratne odstete. Iz tog razloga je i doslo do niza protesta gradjana Bogutovca i Vitanovca. Zanimljivo je napomenuti da nikakvih protesta nije bilo pre 2000. godine, iako su tada na vlasti bile one politicke strukture koje su svojom politikom teranja inata sa celim svetom, i dovele do toga da nasa zemlja bude na udaru najmocnije vojne sile.Povratak na vrh strane
USCE - pise Slavoljub Mladenovic
Kablovska televizija
    U toku su pripreme za realizaciju kablovske televizije u Uscu gde je veliko interesovanje gradjana kako u centru gradica na Studenici i Ibru tako i van. Trenutno se prijavilo oko 250 gradjana za realizaciju koji su upoznati sa potrebnim sredstvima za realizaciju projekta.
Na kablovskoj televiziji bice emitovno 28 kanala medju kojima su kanali RTS 1, 2 i 3, Televizija Kraljevo, TV Pink, B 92, BK televizija, HTV 1 i 2, Televizija BH kao i televizije Italija RAI 1, 2, Sportska televizija Italije kao i televizije Crne Gore, Nemacke i Engleske.
Trenutno na Uscu najgledanija je televizija Kraljevo i to posebno njene informativne emisije tako da su gradjani Usca najzadovoljniji sto ce TV kuca Kraljevo biti na kablovskoj televiziji.
Sve potrebne tehnicke dokumentacije kao i prostorije su pripremljene tako da se ocekuje realizacija ovog projekta u veoma kratkom periodu.
U toku iduce nedelje bice organizovan sastanak sa zainteresovanim gradjanima gde ce se predstaviti cela prica oko realizacije ovog projekta.

Reflektori na sportskom terenu kod osnovne skole
    Elektrodistribucija iz Raske po planiranom projektu i radovima zavrsila je postavljanje reflektora na sportskom terenu Osnovne skole „Milun Ivanovic„ iz Usca. Postavljeno je sest stubova visine devet metara na kojima se nalaze po dva reflektora sa natrijumovim sijalicama tako da je pokrivena svetlom kompletna povrsina igralista za kosarku, odbojku i mali fudbal na kome se i odigravaju rukometne utakmice.
Prosvetni radnici osnovne skole na celu sa direktorom Goranom Kosaninom i nastavnikom fizickog vaspitanja Trifunovic Slavkom, istrajali su na realizaciji ovog projekta i uz pomoc Mesne zajednice Usce uspeli u realizaciji ovog za Usce veoma vaznog projekta.
Sredstva za realizaciju ovog projekta obezbedjena su iz Direkcije za planiranje i izgradnju Kraljeva i Ministarstva za prosvetu Vlade Republike Srbije.
Pustanje u rad navedenih reflektora omogucice Uscanima za druzenja i koriscenje sportskih terena za razne sportske manifestacije u vecernjim casovima i isti ce se ukljucivati prema potrebama i planovima.

Zaracka planina - raj za vukove
    Na podrucju Zaracke planine nadomak Usca nalaze se veliki copori vukova koji su se tu odomacili i tamane srne i drugu divljac kao i ovce, kerove i domace pse.
Da vukova ima mnogo pokazala je i zadnja hajka na vukove koju je organizovalo udruzenje lovaca Jelen u Uscu. Tako su odstreljena dva vuka i primeceno vise primeraka koji su uspeli da uteknu pred lovcima.
U okolnim naseljima koja se nalaze u podnozju Zaracke planine nema vise domacih pasa jer ih vukovi tako vesto namame i pojedu jer je borova suma toliko gusta iznad tih naselja koju vukovi veoma dobro koriste. Toliko su se osilili da silaze i do Ibarske magistrale usred bela dana a nocu se zadrzavaju ispod propusta na magistrali i zeleznickoj pruzi gde su i zaklali nekoliko ovaca.
Drugo omiljeno mesto dolaska copora vukova je Hajducki potok udaljen od Usca tri kilometra prema tacki gde se bacaju otpadne kosti ugostitelja i mesara iz Usca koje im sluze za odlicnu hranu. Ribolovci i mestani koji imaju svoje baste i njive na tom terenu vidjaju ih skoro svaki dan.
Da bi se resio problem vukova na podrucju Zaracke planine treba organizovati hajke od strane lovaca i angazovati komunalne inspektore da se divlja deponija kostiju ukloni i broj vukova svede na odgovarajucu meru.

Kuda ide Fabrika parketa?
    Najnovija dogadjanja oko pocetka rada i uopste rada Fabrike parketa u Uscu ne daju dobru nadu u opstanak ovog nekada veoma uspesnog kolektiva.
Clanovi Upravnog odbora i Skupstine iz Fabrike parketa odlaze na razne sastanke u preduzece Strugara u Kraljevu ali rezultata takvih sastanaka nema. Izvrseno je vise promena Upravnih odbora i Skupstina kao i promena direktora preduzeca Strugara iz Kraljeva u kome se nalazi i Fabrika parketa u Uscu.
Radnici su se podelili oko buducnosti fabrike kao i sindikati, sto ne predstavlja dobre osnove za zdrave proizvodne snage. U fabrici se nalaze velike kolicine zaliha gotovih proizvoda parketa, ali radnici polako popustaju i zalihe se polako prodaju. Da li ce sredstva od prodatog parketa pokrenuti masine u fabrici, odgovor ce dati vreme.
Uscanska inicijativa mesnih zajednica i privrednika kao i stranaka o samostalnoj Fabrici parketa u Parketari nije prihvacena, tako da se na Uscu sa neizvesnoscu ocekuje pokrenuti postupak stecaja pred Trgovinskim sudom u Kraljevu zakazan za 29.04.2003. godine.
Nazalost dosadasnja dogadjanja u Fabrici parketa u Uscu i preduzeca Strugara u Kraljevu nastavljaju agoniju ove fabrike.
Za uscanski kraj stecaj ove fabrike ostavice velike i dalekosezne posledice jer ce bez posla ostati oko 150 radnika i kada se doda da je Ekonom otpustio oko 70 omladinaca, uscanska buducnost donece pocetak ponovnog raseljavanja.Povratak na vrh strane


NEDELJA POZORISTA U KRALJEVU - pise Bojana Milosavljevic
Praznicni dani i programi
    -Proteklu sedmicu u kulturnom zivotu grada obelezila manifestacija povodom Svetskog Dana pozorista, 27. marta. Na nasoj sceni u Ulici Toplice Milana gostovalo je vise ansambala iz nekoliko gradova Srbije, kao i domaci izvodjaci. Dani pozorista zavrsavaju se sutra

Proslog petka u Kraljevu je zapocela kulturna manifestacija posvecena pozorisnoj umetnosti i medjunarodnom prazniku - Svetskom danu pozorista, 27. martu. Organizator ovih malih svecanosti u cast boginje Talije i njenih ljubitelja bila je domaca teatarska kuca.
„Dani pozorista" poceli su solo koncertom Milosa Petrovica, jednog od najpoznatijih violinista mladje generacije, koji je u svet umetnosti krenuo iz Kraljeva pre nesto vise od jedne decenije. Mladi virtuoz je skolovanje poceo u ovdasnjem „Mokranjcu," kod profesora Zorana Ilica. Muzicku skolu zavrsava u Beogradu, posle cega mu Ministarstvo prosvete, kao izuzetnom talentu, dozvoljava redovno studiranje po ubrzanom postupku. Petrovic se sa trinaest godina upisuje kao redovan student na Fakultet muzickih umetnosti u Beogradu (klasa Dejana Mihajlovica). Diplomirao je 1999. godine i to kao student generacije, da bi postdiplomske studije zavrsio 2002, uporedo u Beogradu i Londonu. Milos Petrovic, kome je kao izuzetno darovitom muzicaru svojevremeno i Kraljevo davalo veliku podrsku, sa 20 godina je magistar violine.
Mladi umetnik ima mnogo nagrada, domacih i medjunarodnih, kao i vise od sest stotina koncerata i javnih nastupa, sirom zemlje i inostranstva. Kao solista nastupao je sa Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTB, Filharmonijom mladih, a visegodisnji je clan i koncert majstor eminentnog orkestra Gudaci Svetog Djordja.
Petrovic se proslog petka, nazalost malobrojnoj, publici u Kraljevackom pozoristu predstavio celoverezernjim koncertom - Bahovom Sonatom za solo violinu broj 3 u C - duru i Kausonovom Poemom. Uz klavirsku pratnju Vladimira Stojnica, mladi virtuoz je svirao zdusno i sigurno, sa vidnim emocijama zbog cinjenice da je ponovo u gradu svoga detinjstva, kojem voli da se stalno vraca. Tako je, na kraju koncerta, izjavio da sa velikim nestrpljenjem ocekuje naredno rasterecenje od obaveza, kako bi ponovo dosao u Kraljevo.

Cas mladih glumaca Narodnog pozorista
Prosle subote na „Danima pozorista" u Kraljevu gostovalo je pirotsko Narodno pozoriste sa jednim od stozera svog tradicionalnog repertoara, predstavom „Kostana," Bore Stankovica, u reziji Slobodana Aleksica. U utorak, 25. marta, predstavilo se Narodno pozoriste iz Beograda kolazom „Komendijasi," ili - medaljonima iz starih srpskih komedija, koje je dramatizovao i rezirao Predrag Bajcetic. Mnogo manje od ocekivanog, „Komendijasi" su, umesto celovite predstave, vise bili maratonski i povremeno zamoran glumacki cas jedne mlade klase primljene u Narodno pozoriste po zavrsetku studija, u kojoj se, bar prema onom pokazanom na kraljevackoj sceni, niko nije narocito izdvojio. Nove snage nacionalnog pozorista prezentovale su razvoj dramske umetnosti u Srbiji, pocev od 19. veka i rodonacelnika naseg teatra - Joakima Vujica, preko Jakova Ignjatovica i Milovana Glisica, do Janka Veselinovica i njegovog „Djide." Priredjivac je odabrao sasvim osobene fragmente, koji oslikavaju komicne situacije i karaktere u nasoj galeriji pozorisnih likova. Predstava je unekoliko dobijala na zanimljivosti ukoliko se jezik, od prvobitnog slavenosrpskog, menjao ka reformisanom, narodnom odnosno knjizevnom. Sinoc, na Dan pozorista, domaci ansambl prikazao je dramu Vide Ognjenovic „Devojka modre kose" u reziji Milosa Jagodica, a tom prilikom citana je i poruka za ovaj praznik, od Medjunarodnog pozorisnog instituta.
Predstava „Osamdeset deveta" - Zeljka Hubaca, u interpretaciji ansambla Pozorista mladih iz Novog Sada na programu ce biti veceras (sa pocetkom u 19,30 casova). Pored cinjenice da su pojacanja ovog ansambla Predrag Ejdus i Boris Komnenic, ljubitelji prave drame imace snazan emocionalni dozivljaj, jer se pisac Hubac, prema sopstvenom priznanju, uhvatio u kostac sa nesvakidasnjom idejom i temom:
- Osamdesetdevete posetio sam, na kratko, Neuropsihijatrijsku kliniku u Donjoj Toponici, kraj Nisa. Neverovatno iskustvo! Posmatrao sam taj paralelni svet, posve uzbudljiv na emotivnom planu, i bio ushicen cinjenicom da nepatvorene emocije jos uvek postoje. Te osamdesetdevete otskrinuo sam Pandorinu kutiju…
Pozorisne predstave radjene po komadima Zeljka Hubaca igraju se na mnogim scenama sirom zemlje, a ovaj dramaturg je saradjivao sa najpoznatijim rediteljima. Drama „Osmdesetdeveta" je njegov spisateljski prvenac, uoblicen posle decenije promisljanja o materiji izuzetnog emocionalnog i misaonog naboja.
Mali festival teatra u Kraljevu zavrsava se sutra, lutkarskom predstavom za decu „Cirkus iz sesira." Ovaj program je sa repertoara Pozorista mladih iz Novog Sada, a u njemu ucestvuju tri vesela klovna: Boda Ninkovic, Emilija Mackovic i Sasa Latinovic. Predstava pocinje u 11 casova i 3o minuta.Povratak na vrh strane
KOSARKA - FRIKOM JUBA LIGA - pise Zoran Bacarevic
I „djetici“ odoleli u Kraljevu
U uzbudljivoj zavrsnici Buducnost u sredu uvece pobedila Slogu sa 93:90. Podgoricani nepogresivi sa penala. U 19. kolu Kraljevcani gosti Lovcena na Cetinju.

   Nastavlja se vec opstepoznati „scenario„ u kraljevackoj Hali sportova ove sezone kada gostuju ekipe iz samog vrha tabele. Domaca Sloga daje sve od sebe, izuzetno je motivisana, zavrsnice susreta u dupke punoj Hali sportova su za infarkt - a gostujuce ekipe beleze minimalne pobede i odnose bodove iz Kraljeva.
   Tako je i bilo i u sredu uvece u (dva puta) odlozenoj utakmici 18. kola Frikom JUBA lige Sloga - Buducnost (Podgorica). Podgoricani su, zbog povreda i bolesti svojih igraca, uspreli da susret sa Slogom odloze za jos cetiri dana. Izgleda da im je to pomoglo jer su u dramaticnoj zavrsnici susreta sa Slogom zabelezili tesnu pobedu od 93:90, po cetvrtinama 17:25, 29:22, 24:22, 20:24 za Slogu.
Podgoricani su u ovaj susret usli bez Zarka Cabarkape i sa rovitim Gavrilom Pajovicem i DZonom Braunom pa ipak su uspeli da iskoriste vece iskustvo. Posebno su se istakli u izvodjenju slobodnih bacanja jer su imali stopostotni ucinak, sto odavno nijednoj ekipi nije uspelo u Kraljevu. Susret je, inace, poceo u znaku gostiju posto je raspolozeni Dejan Milojevic bio neresiva enigma za domace kosarkase koji su, uz to, imali i peh jer se vec u 6. minutu povredio prakticno jedini visoki centar Srdjan Kovacevic. U izuzetno dramaticnu zavrsnicu Sloga je usla sa minimalnom prednoscu od 85:84, a tada je do izrazaja doslo iskustvo Podgoricana koji su kaznjavali svaku gresku vec iscrpljenih domacih kosarkasa. Posebno su bili precizni sa linije slobodnih bacanja jer Koljevicu i Pajovicu nisu zadrhtale ruke ni kod rezultata 87:89, stigli su u poslednjih desetak sekundi do nedostiznih 93:87 u svoju korist a Jugoslav Dasic je „trojkom„ u poslednjim sekundama ublazio poraz svoje ekipe za konacnih 90:93.
   Jugoslav Dasic sa 29 i Slobodan Bozovic sa 28 koseva bili su najefikasniji u porazenoj ekipi Sloge, dok je Dejan Milojevic sa 27 koseva bio najbolji pojedinac u ekipi Podgoricana kojima ova pobeda „garantuje„ trecu poziciju na kraju prvenstva. „Asistrirali„ su Ivan Koljevic sa 20 i DZon Braun sa 22 kosa.
   U narednom 19. kolu Sloga je gost Lovcena na Cetinju koji je vec obezbedio prvoligaski status i za narednu sezonu ali je veliko pitanje koliko je Sloga posle jos jedne iscrpljujuce utakmice (i poraza) na svom terenu sposobna da bodove „sa strane„ osvoji bas na Cetinju.

KOSARKA - PRVA B SAVEZNA LIGA
Nislije na derbiju sezone
U komsijskom derbiju Borac u 22. kolu bolji od Masinca u Cacku (80:70) a u derbiju prvenstvu u Kraljevu gostuje Ergonom Best iz Nisa
   Kosarkasi Masinca doziveli su sesti poraz ove sezone posto su u komsijskom derbiju u Cacku porazeni od domaceg Borca sa deset koseva razlike. Cacani su se jos jednom pokazali kao nemilosrdni u utakmicama sa kraljevackim klubovima na sopstvenom parketu jer su sve vreme u Hali Borca kraj Morave diktirali tempo, imali stalnu i sigurnu prednost koja je u jednom trenutku iznosila i svih 19 koseva.
Izvestaji iz Cacka govore da je punih 30 minuta sve bilo u znaku Borca a tek u poslednjoj cetvrtini kraljevacki „studeti“ uspeli su da dodju koliko - toliko do daha i ublaze poraz na „pristojnih“ minus deset poena. U 22. kolu u Cacku Borac - Masinaca 80:70 (30:18, 21:20, 17:13, 12:19). Odavno Masinac nije za prvih 20 minuta primio cak 51 kos, a najveci krivci za to su raspolozeni Cacani Branko Jorovic (25), Marinovic (17), i Jevdjic (13). U poslednjoj cetvrtini, kada su se Cacali pomalo „ispucali“, Masinac je primio samo 12 koseva a sa ucinkom od 21 Sasa Avalic je bio najefikasniji u porazenoj ekipi. Poraz su donekle ublazili i Markovic (14), Jovanovic i Bojinovic (po devet).
U bici za prve cetiri pocasne pozicije i dalje se vodi manje - vise mrtva trka jer vodeci beleze pobede iz kola u kolo, posebno u ulozi domacina. Prednos domaceg terena pokusace da iskoristi i Masinac koji u narednom 23. kolu igra derbi susret sa Ergonom iz Nisa. Sa 11 pobeda na sopstvenom parketu kraljevacki B ligas je, uz pobede u gostima protiv ekipa sa zacelja, uspeo da se odrzi na visokoj trecoj poziciji i ucinice sve da tako bude na kraju prvenstva za cetiri nedelje. Tradiciju uspeha u Hali sportova Masinac treba da potvrdi i sutra uvece kada docekuje razigrane Nislije, koji su im uz to i veliki duznici za ubedljiv poraz u prvom delu prvenstva.Povratak na vrh strane

MailboxIbarske novosti mailbox

Copyright 1997-2003 Interactive.net Kraljevo. All rights reseved interactive