Internet izdanje - 9. maj 2003.godine

Nedeljni list u izdanju Javnog preduzeca za informisanje: „Ibarske novosti“ - Kraljevo. Adresa Redakcije: Ul. Cika LJubina br. 2. Direktor i glavni i odgovorni urednik: Slavko Janosevic. Odgovorni urednik: Ivan Rajovic. Tehnicki urednik: Aleksandra Rankovic. Redakcija: Zoran Bacarevic (sport), Dragan Vukicevic (privreda), Predrag Markovic (drustvo), Slobodan Rajic (politika), Marko Slavkovic (reportaze i Strsljen), Bojana Milosavljevic (kultura), Stojan Petkovic (sport), Milisav Radovanovic (fotoreporter). Predsednik Upravnog odbora: Gordana Vuckovic. Telefoni: direktor i glavni i odgovorni urednik 312 - 504, odgovorni urednik 312 - 507, Pravna i opsta sluzba 312 - 505, Oglasno odeljenje 312 - 503. Godisnja pretplata 1.040 din. Za inostranstvo - Evropa 3.120 din. Amerika i Australija 4.160 din. Tekuci racun: 160 - 14461 - 52 kod „Delta banke“ Kraljevo. Kompjuterska obrada „Ibarske novosti.“ Stampa DD „Slovo“ Kraljevo, Vojvode Stepe 45. Telefon: 036 - 332 - 312. Postarina placena u Posti 36200 Kraljevo. List izlazi petkom, rukopisi se ne vracaju.

Naslovna strana novog broja "Ibarskih novosti" Vreme sadasnje - Posle britve, giljotine i sablje slede budjelar, trezor i prasence
Sabic: Za sada bez konkretnog resenja
Novi fakulteti i novi izbori
Kad unuce nevestu za suknju vuce
Protest iz kolica
Gorivo odredjuje red voznje
Investitori i gradjani u prvom planu
Novosti iz Usca
Kultura - Tradicija se nastavlja - Nove knjige
Sport - Kosarka - Fudbal


Vreme sadasnje - Pise Ivan Rajovic
Posle britve, giljotine i sablje slede budjelar, trezor i prasence

   Velika akcija ciscenja zabagrele nam, usmrdele i pokvarene domovine, pod zvucnim, efektnim i zastrasujucim nazivom ,,sablja" izgleda da je okoncana. Nisam cuo da je bilo svecanog vracanja sablje u korice, ali kako se vec najavljuju akcije tipa ,,skalpel", ,,zilet", ,,sikirica", ,,giljotina" i tome slicno, sa sigurnoscu se moze ocekivati da su ucinkom ,,sablje" zadovoljni svi oni koji su ucestvovali u njenom osmisljavanju i trajanju. Kad mi, obicni smrtnici, a neobicni stanovnici sveta po svemu sto nam se desava i ne desava, sagledamo stvari iz svoje sjajne perspektive dolazimo do zakljucka da ,,sablja”, iskreno receno, i nije otkinula neku znacajnu glavurdu, mada smo mi, jel' te, za humanisticke metode kao sto je upucavanje u teme pa bacanje u krecanu, upucavanje u slepoocnicu pa bacanje sa sve hladnjacom u Dunav i tome slicno.
   I mada danas nije bas uputno govoriti mnogo i otvoreno jer se covek moze zameriti policiji ili mafiji, a zavrsice se istim epilogom, ne mogu a da zajedljivo i cinicno, ali iskreno, ne primetim da sva oba bulumenta kokosara, jajara, prevaranata, dilera droge i ostale menadzerije sto odbeglih, a sto jos i ne privedenih budala, ludaka, manijaka i ostalih dusevnih pacenika ne vredi ni pisljiva boba, bar sa stanovista krupnog kriminala, a da ne govorim o drzavnom udaru. Postoji jedna narodna izreka koja kaze kako na bespomocnog i zec dize kiticu, da ne kazem onu stvar. Drzava koju bi da sruse pa preuzmu budale, pacovi i ostali gmazovi trebalo bi da se ozbiljno zamisli nad samom sobom, a i nad kiticom za koju bi bila adekvatnija britvica nego sablja. Vise je nego ocigledno da oni glavni, ideolozi, inspiratori, organizatori i finansijeri jos uvek mirno ceskaju svoja spolovila daleko od svih srpskih seciva, tupiva i ostalih efikasnih sprava za uterivanje reda i mira. Sramota me je i da pomislim da im je cak i bakutan zbrisao ispred nosa, a imali su dve godine vremena da je svojski corkiraju i kazne, i nju i njene lepotancice. Takav propust se moze opravdati samo pod uslovom da je babac koristio metlu, osim ako nije odjezdio, mislim babac, na srpu i cekicu. O Legijama i ostalim Siptarima necu ni da govorim, buduci da su tipovi i Kraljevo umesali u navodni atentat na lazljivog Draskovica koji je dve godine tvrdio kako su hteli da ga upucaju koristeci citav vozni park Pavketovih helikoptera, tenkova i oklopnih bolnickih vozila, a ispostavilo se da se posekao britvom dok je brijao bradu pokusavajuci da umakne Milosevicevim heruvimcicima koji su hteli da mu svecano nataknu oreol sveca u oblicju masnog, bradatog cudovista koje rice sa Trga slobode, kako bi to lepo definisala drugarca Mira, doktorka svih mogucih nauka, cija su dela stampana u milionskim tirazima i prevedena na sve svetske jezike i na srpsku jetru.
   Ali, ono sto sledi jeste spektakularna akcija ulazenja u finansijske tokove i, verovatno, hapsenje osvedocenih lopuza, gulikoza, krvopija i drugih po narod stetnih elemenata. Ukoliko bude kao sa ,,sabljom" i akcija koja ce se verovatno zvati „budjelar" „trezor", ili bar ,,prasence" odigrace se po principu tresla se sumetina - rodio se puh ili puf. To znaci da ce glavne lopuze, kojima je vec ostavljeno i te kako dovoljno vremena da se organizuju, kao i posle 5. oktobra, zbrisati iz zemlje, na srpu, cekicu, vibratoru ili nekoj drugoj samozadovoljavajucoj alatki, ili ce naci nacin da svoju prljavu lovu okupaju kojekakvim trgovackim mahinacijama. A dovoljno je samo pustiti radnike, recimo Magnohroma i Fabrike vagona, da prstom pokazu na svoje ,,dobrocinitelje" i stvar ce biti resena za par minuta. Ili jos bolje, a da ne trosimo pare poreskih ob(a)veznika: hajde da u jednom trenutku svi izadjemo pred Milutina pa da se pogledamo u oci, a i dzepove. Znamo mi dobro ko je ko u ovom gradu ali se bojimo, ne bez razloga, da zlikovce cuvaju oni koji bi trebalo da cuvaju nas. Za tili cas, garantujem glavom, akcija bi bila okoncana, a zvala bi se ,,prase", ,,guda" ili ,,svinja", sto bi sami Kraljevcani aklamacijom ili deklamacijom, svejedno, jednoglasno odlucili.
   Ono sto me je posebno obradovalo, ako je to nekome uopste bitno, i na neki nacin ulilo nadu da ce od nas ipak nesto biti, jeste pojava velikog broja zena u policiji i pojavljivanje na televiziji ministra odbrane u farmerkama. Konacno imamo ministra za ozbiljnu stvar koji deluje kao svi sasvim normalni mladi ljudi, a sto se lepotica u plavim uniformama tice, u poredjenju sa onim Milosevicevim tabadzijama i cuvarima njegovog i njenog lika i dela, od pre pet i vise godina, one deluju ne samo lepo, vec i humano i normalno, a to uliva nadu. A neki od onih koji su nas tukli, ili bar pokusavali da to cine sa ubilackim sjajem u plavom oku, danas se skoluju za inspektore i voze sluzbenim dzipovima. I ne samo to, voze taste, strine, ujne i ostalu mnogobrojnu rodbinu na pijacu, na injekcije i ostale porodicne feste i proslave. A do juce su kao raspameceni jurisali na otporase, odbornike i svekoliku takozvanu opoziciju. Ali, upamtili smo im face, a i brojeve, pa i imena, a imamo i slike, pa cemo da se tuzimo, tek da se zna ko je ko i da pojasnimo zasto pojedine akcije daju slabe ili nikakve rezultate. Necemo valjda, i posle svega, svi pomalo ostati socijalisti? Gde nam je gradjanska hrabrost, gde nam je srpski inat? Ali, trebalo je da dodju devojcice u plavom da bi se u Srbiji zaveo red. I ma kako se kome svidelo, to dokazuje jedno, u Srbiji, ovakvoj kakva je, nije stvar u tome da neko ima, znate vec sta, nego da bude, opet znate sta, a to je ono sto bi konacno trebalo da prihvatimo kao obrazac po kojem cemo se ponasati. Prosto receno, o nama bi ubuduce trebalo da brinu zene, a kako stvari stoje sve smo blize ostavrenju tog cilja.
   U medjuvremenu, ministar za drzavnu upravu i lokalnu samoupravu, gospodin Rodoljub Sabic, posetio je Kraljevo. Reklo bi se inkognito, iliti ne bas mnogo javno. Nikakvog spektakla u vidu ocekivanog uvodjenja privremenih mera ili raspisivanja novih izbora nije bilo. Stavise, nacelnik Raskog okruga Mile Koricanac nije ni znao da ministar dolazi, buduci da nije bio obavesten, mislim Mile. Ministar, svestan odgovornosti koju ima, nije stavio tacku, a ni znak cudjenja, na ovdasnje razmirice, vec je konstatovao kako kraljevacki problem nije nista novo i da takvih slucajeva ima diljem Srbije: Lebane, Crna Trava, Mala Krsna, Blace, Lapovo i drugi reprezentativni uzorci nase lepe SCG. Vazno je da je u Beogradu sve u redu i da se bar tamo, koliko-toliko, zivi pristojno. Dakle, kada je nas problem u pitanju, ostaje sve po starom, pa neka se snalazi kako ko zna. Jasno je jedno, o nama vise niko nema ni volje ni vremena da misli, pa cak ni mi sami. Ali, ne bi trebalo zaboraviti da ima i onih koji misle i kojima je interes iznad licnih netrpeljivosti, sujete i medjusobnih obracuna. Dace Bog, pa cemo uskoro, zahvaljujuci nasoj poznatoj toleranciji i postovanju, dobiti status predgradja Kosovske Mitrovice. Ili, jos bolje - Kraljevacke Kosovske Mitrovice, ili Kraljevackog Bujanovca. Zapravo, kako bi to narod lepo rekao, birajte: ili cete popa, samo ne Pahomija, u ruku ili popadiju tamo gde treba.Povratak na vrh strane


MINISTAR SABIC POSETIO KRALJEVO - pise Predrag Markovic
Za sada bez konkretnog resenja

Ministar Sabic   Ministar za drzavnu upravu i lokalnu samoupravu Rodoljub Sabic u utorak je razgovarao sa predsednikom SO Kraljevo Ljubisom Jovasevicem o mogucnostima prevazilazenja krize u radu lokalnog parlamenta koji nije zasedao vise od tri meseca.
   Sabic je posle sastanka sa Jovasevicem izjavio da je za donosenje odluke o nacinu prevazilazenja krize u SO Kraljevo neophodno odrzavanje jos jednog sastanka kome bi prisustvovao i nacelnik Raskog okruga Mile Koricanac.
   „Predsednik SO Kraljevo LJubisa Jovasevic i ja smo se danas slozili u tome, da bi, ukoliko dodje do formiranja privremenog organa u Skupstini opstine Kraljevo, u njemu trebalo da se nalaze ljudi koji su neutralni u odnosu na nastalu situaciju, koji bi pripremili vanredne izbore na kojima bi gradjani Kraljeva odlucili o tome koje bi bilo to opstinsko rukovodstvo" kazao ,,Srbija je u jednom periodu demokratskog preobrazaja, sva vri, ucimo se nekim stvarima i desavaju se stvari... Nije to nista specificno samo za Kraljevo, a politicari postoje i za to da resavaju ovakve probleme" kazao je Sabic novinarima.Povratak na vrh strane


KONFERENCIJA ZA NOVINARE OO DHSS KRALJEVO - pise Slobodan Rajic
Novi fakulteti i novi izbori

   „Opstinski odbor Demohriscanske stranke Srbije u Kraljevu pokrenuo je inicijativu da ovaj grad dobije jos dve visokoskolske ustanove“ - receno je na jucerasnjoj konferenciji za novinare ove stranke. Naime, stranka je preko Ministarstva prosvete i univerziteta u Kragujevcu, Nisu i Novom Sadu, pokrenula inicijativu da Kraljevo, pored Masinskog, najesen dobije jos dva fakulteta.
   Prvi je Fakultet za fizicku kulturu koji bi bio obrazovan kao Odeljenje istoimenog niskog fakulteta a u organizaciono-finansijskoj saradnji sa kragujevackim Univerzitetom. DHSS smatra da bi osnivanje tog odeljenja bilo opravdano jer kraljevacka opstina, kao teritorijalno najveca u Srbiji, ima razvijene, pre svega masovne i bazicne sportove i veliki broj vrhunskih sportista medju mladjim, ali i starijim uzrastima.
prof. dr Predrag Stojanovic   Drugi fakultet funkcionisao bi kao odeljenje novoosnovane Privredne akademije iz Novog Sada koja skoluje diplomirane ekonomiste i pravnike raznih usmerenja, pre svega u oblasti finansija i privrede i ciji dekan prof. dr Slavko Caric uziva ogroman ugled u naucnim krugovima Evrope.
   S tim u vezi aktuelizovan je i projekat izgradnje nove zgrade kraljevacke Gimnazije, koja, kako je istakao prof. dr Predrag Stojanovic, predsednik OO DHSS, kasni zbog sporosti u rasciscavanju imovinsko-pravnih odnosa na predvidjenoj lokaciji izmedju zgrade Opstinskog suda i mosta na Ibru. Medjutim, po Stojanovicevim recima, taj projekat ce sigurno biti ubrzan i zavrsen i, nazalost (zbog „bele kuge“), to ce biti poslednja velika investicija u skolske objekte koju ce Ministarstvo prosvete finansirati.
   Profesor Stojanovic je pozdravio dolazak ministra Rodoljuba Sabica u Kraljevo i njegov razgovor sa predsednikom SO dr LJubisom Jovasevicem. On je rekao da ce privremene mere, kao najgore ali neophodno resenje, u Kraljevu sigurno biti uvedene, a prevremeni lokalni izbori po novom Zakonu o lokalnoj samoupravi, raspisani za pocetak jeseni. On je takodje naglasio da ce se kandidovati za gradonacelnika Kraljeva kao i da ocekuje uspeh DHSS kojoj raste rejting, kao i da ce posle izbora zatraziti potpisivanje cvrstog koalicionog ugovora o prioritetima u razvoju opstine u narednih godinu dana, do novih opstih, redovnih izbora iduce godine.
dr Zora Mijacic Stojanovic je najavio od 15. maja nastavak kampanje DHSS za referendum o samostalnoj Srbiji, za koju se, kako je naglasio, trenutno opredeljuje 80% gradjana, da bi se posle toga pravila saveze sa Crnom Gorom i drugim drzavama, po potrebi.
   Dr Zora Mijacic, odbornik u ostavci i clan OO DHSS, posebno je ukazala na zadatke OO DHSS u jacanju drustvene uloge i politickog uticaja zena, s obzirom da u 24 skupstine opstine u Srbiji nema nijedne zene-odbornika, da ih je u ostalim SO samo 5,6%, a u Skupstini Srbije samo 6,5 odsto!? Osim toga, rekla je dr Mijacic, Zenska mreza OO DHSS nastojace da u Kraljevu formira „Sigurnu zensku kucu“ u kojoj bi utociste nasle sve zene i deca zrtve nasilja.
   Radojka Savic, odbornik u ostavci i clan OO DHSS, podsetila je da je ova stranka od pocetka odbila da ucestvuje u ovakvoj posvadjanoj i sporoj lokalnoj vlasti u Kraljevu, ali da je ostala sa gradjanima i da ih i sada poziva da dodju u prostorije stranke ili da se direktno obrate njenim funkcionerima radi dogovora o prioritetima za opstinu i grad i kako da oni budu prakticno realizovani, uoci i posle prevremenih lokalnih izbora.Povratak na vrh strane


SABORNO VENCANJE U MANASTIRU ZICA - pise Predrag Markovic
Kad unuce nevestu za suknju vuce

   Posle sabornog krstenja obavljenog na Badnji dan u manastiru Zica, u nedelju pred Curcevdan vladika Atanasije Jevtic, vencavao je one, koji iz raznih, manje- vise poznatih razloga, po pravoslavnom obicaju do sada to nisu ucinili.
Saborno vencanje, prvo posle Drugog svetskog rata, okupilo je sedamnaest bracnih parova. Do juce, prema crkvenim pravilima, oni su, kako nam nekolicina i rekose ziveli u vanbracnoj zajednici, tek registrovani u opstinskim knjigama.
   U osam sati, manastirska zvona su najavila pocetak sabornog vencanja. U crkvi ,,Svetog spasa“sluzi vladika Atanasije, sasluzuju svestenici zicke eparhije, a akusticnim prostorom, razleze se pesma monahinja. Medju mladencima, najvise je vremesnih parova, od kojih su pojedini sa sobom poveli i unuke. Ovencani vencicima mladog lisca i cveca, strpljivo, sa svecama u rukama, uz podrsku kumova, dece, unucica, rodjaka i prijatelja, slusaju vladiku , koji izgovara tajnu svetog braka.
Ispred manastira nigde slobodnog mesta za parkiranje automobila. Sve lici na pravu, pravcatu, veliku svadbu. Na reverima kumovskih odela zakaceni cvetici.
   Jedan po jedan, parovi prilaze vladici... On ih vencava, glasno pozivajuci kumove da pridju.
   U manastirskoj porti, novopeceni mladenci primaju cestitke. Tek vencani Stevan i Dobrimirka Kecic iz Mrsaca , uveliko su prevalili sezdesetu. Izrodili su dva sina tokom zajednice duge vise od cetiri decenije.
   - Bili smo gresnici do danas. Sada smo u svetom braku i nekako mi je lakse. Mi nismo do sada bili vencani, ali sinove smo krstili, prica Stevan i gleda u svoju ,,mladu“ Dobrimirku.
   Za nju je obred vencanja bio prilicno naporan.
   - Slosilo mi se, pa u jednom momentu moradoh da sednem. Slabost je prosla i sada sam srecna, prica Dobrimirka.
   Sa kumovima u porti stoje i mladenci Milan i Maja Milenic. Oni su se ,,registrovali“ 15. februara ove godine u opstini. U medjuvremenu su dobili kcerkicu.
   - Kada smo sklapali bracnu zajednicu, bio je praznik, a crkva tada ne obavlja vencanja. Sada smo i stvarno vencani, razdragano govore.
   -Dok se u manastirskoj trpezariji priprema svecani rucak za mladence, kumove i njihove goste, prica se o uzrocima, zbog kojih su muskarci i zene u Srbiji decenijama ziveli u grehu.
   Okupljeni kumovi u poznim godinama komentarisu:
-Ama, ko je smeo za vreme komunizma da se venca u crkvi. Onaj ko bi i smeo, krio se, a ako se sazna, nema napredovanja u sluzbi.    Pamte ga po tome, pa mu i decu posle proganjaju. O popovima da ne govorimo. LJima su bradu brijali, jer su bili ,,destruktivni,,. Ostase toliki ljudi nevencani, a deca nekrstena... Sada moze mozemo kako 'ocemo, a ko nece, ne mora, zakljucuju.
   Devojcica vuce babu za suknju.
- Bako, bako, daj mi tvoj vencic, nestrpljivo cupka dete oko nje.
   Nevesta se saginje, uzima unuku i stavlja joj vencic na glavu. Mladenci i svatovi, polako ulaze u manastrisku trpezariju, na svecani svadbeni rucak.Povratak na vrh strane
INVALIDI TRAZE VISE PAZNJE - pise Predrag Markovic
Protest iz kolica
   - Teski invalidi, vecinom oboleli od multiple skleroze i paraplegicari, blokirali su proslog ponedeljka u 12 casova tokom pola sata za saobracaj ulicu Cara Lazara u Kraljevu, protestujuci zbog odbijanja zahteva podnetog opstinskim vlastima za obezbedjivanje odgovarajuceg prostora za rad Udruzenja multiple skleroze Raskog okruga

   U saopstenju izdatom u najavi protesta udruzenje koje okuplja oko 2.000 clanova, zaleci se na nedovoljnu podrsku lokalne samouprave, trazilo je peticijom koju su potpisivali gradjani i tog dana ispred zgrade SO Kraljevo da se grad arhitektonski prilagodi invalidima kosim prilazima do mnogih institucija u koje ne mogu da udju kolicima.
   Jelena Campar, dvadesetdvogodisnja devojka obolela od multiple skleroze, sa ceznjom je gledala u zgradu bioskopa "Kvart" preko puta SO Kraljevo, u ulici Cara Lazara, u koji nikada nije mogla da udje.
   „Zelja mi je da idem u bioskop", kazala je Jelena novinarima.
   Invalidi su proslog ponedeljka pred ulazom u zgradu SO Kraljevo demonstrirali i ulazak kolicima preko kosog aluminijumskog prelaza dobijenog iz jedne od stranih donacija, a vecini njih je to bila prilika i da prvi put udju u zgradu lokalnog parlamenta.
   Posle dogovora sa predstavnicima SO Kraljevo na kojem su data obecanja da ce se iznaci mogucnost obezbedjenja prostora za rad Udruzenja multiple skleroze Raskog okruga u jednoj od dve slobodne kancelarije u gradu (u zgradi ,,Noviteta“ ili ,,Zadrugara“ i da ce projekat za arhitektonske olaksice u Kraljevu uraditi Direkcija za izgradnju Kraljeva, a finansirati americka humanitarna organizacija ,,ACDI VOCA", invalidi su svoj protest prekinuli najavljujuci svoje okupljanje i narednih dana...
   „Bicemo istrajni u svojim zahtevima tokom 30 dana roka koji smo dali opstinskoj vlasti da ispuni svoja obecanja" kazao je novinarima Dragan Milosevic, predsednik Udruzenja obolelih od multiple skleroze.

U vreme pripreme novina za stampu, Udruzenje multiple skleroze Raskog okruga zahvaljujuci pomoci opstinskog rukovodstva dobilo je kancelariju u zgradi „Noviteta“.Povratak na vrh strane

ZELEZNICKI CVOR KRALJEVO - pise Rajko Saric
Gorivo odredjuje red voznje

    ZTO Kraljevo zbog nedostatka dizel-goriva i zbog neredovnog snabdevanja i ionako ogranicenim kolicinima nalazi se u nekoj vrsti „zeleznickog karantina". Pogotovo sto zeleznicki cvor Kraljevo jedini u okruzenju nema (jos) elektrificiranu prugu.
Ali su brojni problemi sa kojima se suocava: nedostatak dizel-goriva, lokomotiva i kola, lose ZAT veze (a na nekim deonicima ih uopste i nema).

ZELEZNICKA STANICA U KRALJEVU„DIZEL" NA KASICICU
   Od polovine februara do 6. aprila, u periodu koji je analiziran, zbog nedostatka goriva otkazano je cak 75 vozova za prevoz putnika, a 70-ak tovarnih vozila cekalo je na otpremu u proseku do tri dana.
   Ocenjeno je da ovakvo stanje podseca na ono od pre nekoliko godina kada je gorivo deljeno „na kasicicu", a dnevne potrebe u cvoru su oko osam tona.
   Subotom stize 16 tona (zbog potreba vikenda), dok saobracaj vec u ponedeljak odredjuje kolicina preostalog goriva u samim masinama.
   Najteze je u svemu sto zvanicno ni jedan voz nije otkazan, tako da se nikada ne zna koji ce uopste da krene na put, a koji ne. Uprkos poslovnim teskocama, opsti stav je da bi to trebalo obelodanjivati redovno kako bi i radnici a i sami putnici, sto je najvaznije, bili pravovremeno upoznati o promenama i bili upuceni na alternativni medjumesni saobracaj.

ELEKTRIFIKACIJA
   Problem sa gorivom nastao je u najnezgodnijem periodu upravo kada je krenuo da se redovnije odvija teretni saobracaj, kao i vozovi koji tranzitiraju preko teritorije opstine Kraljevo.
   Zanimljivo je da je krenuo i izvoz za Italiju i to sopstvenim kolima, sto je odlicno uradjeno visoko profesionalno, jer je samo u martu otpremljeno 20 kola. Osim toga, stalan je i prevoz robe za Makedoniju i Bugarsku koji se i ustalio.
   Inace, elektrifikacija pruge ukupnu sliku bi promenila. Jer, struja vec „ide" od Lapova, do Stalaca, a od septembra 1999. godine i od Cacka, tako da Kraljevo ostaje „crna rupa" regiona.
   U toku je i cetvrta godina uzaludnog iscekivanja...Povratak na vrh strane


STA DONOSI NOVI ZAKON O PLANIRANJU I IZGRADNJI - pise Rajko Saric
Investitori i gradjani u prvom planu

   Novim zakonom za dobijanje odobrenja za gradnju potreban je izvod iz urbanistickog plana, dokaz o pravu gradjenja i idejni projekat. Odobrenja ce se izdavati u roku od 15 dana, a za nemarne cinovnike predvidjene su ostre zakonske sankcije


Novim zakonom o planiranju i izgradnji procedura za dobijanje gradjevinske dozvole bice pojednostavljena i umesto tridesetak raznoraznih papira, bice potrebni urbanisticki plan, idejni projekat i odobrenje za izgradnju. Povrh toga, u cilju eliminisanja korupcije, uvedeni su striktni rokovi i kazne za lokalnu upravu, odnosno za cinovnike koji izdaju potrebna odobrenja, tvrde tvorci novog zakona. Na ovaj nacin se, osim eliminisanja korupcije, daje prednost investitorima i gradjanima koji ce, konacno, biti zasticeni od dosadasnje veoma komplikovane procedure. Ovo je bitno posebno ako znamo da na mnogim mestima radi po jedan sluzbenik. Ako covek ,,zanemoca", pa bude upucen na bolovanje, njegovo mesto ostaje upraznjeno jer nema ko da ga zameni.
   Desavalo se da nesavesni radnici u administraciji, dobijene zahteve stave u fioku trazeci zauzvrat novcanu nadoknadu ili neku drugu uslugu, a bez ikakve bojazni da bi mogli biti sankcionisani. Novim zakonom je predvidjeno da javna preduzeca u roku od 30 dana daju sve potrebne saglasnosti iz svoje nadleznosti u suprotnom, sledi novcana kazna do 500.000 dinara. Novina su i licne licence, odnosno, po ugledu na austrijsku komoru inzenjera i arhitekata sledi formiranje inzenjerijske komore. Slicne komore vec su formirane u bivsim jugoslovenskim republikama Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj cime je struka stavljena u prvi plan.

Papirologija gusi(la) gradnju

   Prema starom zakonu za dobijanje urbanisticke dozvole za stambene objekte, pored kopije plana katastarske parcele na kojoj se gradi i dokaza o njenom vlasnistvu, bilo je potrebno pribaviti i druge urbanisticko - tehnicke uslove, poput uslova za priknjucenje na komunalnu infrastrukturu, na vodovodnu mrezu, toplovod, PTT mrezu te elektro-mrezu. Tu je, svakako i uslov za izgradnju sklonista ili naknada za njegovu izgradnju ukoliko nije planirana u okviru stambenog objekta. Ako je u pitanju urbanisticka dozvola za gradnju proizvodnog objekta, pored saglasnosti potrebnih za stambene objekte, potrebno je bilo priloziti i odredjene uslove Ministarstva za zastitu zivotne sredine, Zavoda za zastitu spomenika kulture, Ministarstva za saobracaj, Ministarstva odbrane i druge uslove.
   Za dobijanje gradjevinske dozvole, bilo je potrebno priloziti dvanaest kojekakvih saglasnosti, resenja i dokaza medju kojima posebno mesto zauzimaju glavni projekat, tehnicka kontrola glavnog projekta i resenje opstinskog Odeljenja za privredu, planiranje i finansije o promeni namene zemljista na kome se objekat gradi. Pored toga, bilo je obavezno sklapanje ugovora sa Direkcijom za planiranje i izgradnju o naknadi za uredjenje gradjevisnkog zemljista koja se placa po kvadratnom metru. Na ovaj izdatak obracunava se naknada za izgradnju javnih sklonista u visini od 0,5 odsto od predracunske vrednosti predmetnog objekta.

U susret stranim investitorima

   Jedan od veoma vaznih razloga zasto je novi zakon o planiranju i izgradnji bolji od prethodnog, i zasto ga kao takvog treba prihvatiti jeste i taj da ce on privuci strane investitore cime ce se povecati bruto nacionalni dohodak. Strani investitori su, inace, posebno zamerali na komplikovanoj i dugoj proceduri za dobijanje potrebnih dozvola i cinjenici da nije postojala privatna svojina na gradskom gradjevinskom zemljistu. Sada su i na polju gradjevinskog zemljista uvedene novine. Naime, gradsko gradjevinsko zemljiste preimenovano je u javno gradjevinsko zemljiste namenjeno gradnji objekata od opsteg interesa. Ovde se misli na bolnice, skole, ulice, parkovske povrsine...U novom zakonu nalazi se i kategorija ,,ostalo gradjevinsko zemljiste" koje moze biti u svim oblicima svojine sto, naravno, omogucava postojanje privatnog gradjevinskog zemljista.
   Nadlezni u Ministarstvu za urbanizam i gradjevinarstvo Srbije tvrde da ce novi zakon omoguciti povecanje broja gradilista u zemlji i vece uposljavanje gradjevinske operative. Ovde je veoma bitno podvuci da ce na taj nacin biti veca uposlenost industrije namestaja, elektro-industrije, industrije stakla i drugih grana industrije koje ucestvuju u opremanju novoizgradjenih stanova.
   Pored toga sto gradjani, kako se ocekuje, vise nece morati danima cekati pred salterima, po pravilu spore administracije, novim zakonom je omoguceno legalizovanje vec izgradjenih objekata velike vrednosti.

Selekcija u legalizaciji objekata

   Kada novi zakon stupi na snagu, gradjanima ce biti ostavljen rok od sest meseci da se prijave opstinama sa zahtevom za legalizaciju, a opstine imaju rok od dva meseca da odgovore da li moze odredjeni objekat biti legalizovan ili ne. Nece se moci legalizovati ilegalni objekti podignuti na kolektorima, gasovodima, vodovodima, na infrastrukturnim koridorima i lokacijama gde je predvidjeno prosirivanje ulice. Resenje o legalizaciji nece biti izdato ni u slucaju da se radi o trosnom objektu koji se moze lako srusiti.
   Prema procenama urbanista u Kraljevu ima 10.000 - 12.000 nelegalnih objekata i zato je njihovim vlasnicima najinteresantnije da znaju koliko ce ih proces legalizacije kostati. U nadleznom ministarstvu tvrde da ce ta cena ukljucivati izradu projekta izvedenog stanja koja ce biti od pet do sedam evra po kvadratnom metru. Neophodan ce biti i izvod iz katastra za parcelu i objekat, ako postoji, sto ce iznositi oko 2.000 dinara po objektu, i naknada Direkciji za planiranje i izgradnju ,,Kraljevo" od pet do 40 evra po kvadratu, u zavisnosti od zone. Ova nadoknada ce najverovatnije biti placana na period od 24 do 36 meseci, a ne kao do sada u tri - cetiri rate, receno nam je u Odeljenju za urbanizam, gradjevinarstvo i stambeno - komunalne delatnosti SO Kraljevo. To je velika povoljnost zbog cega bi gradjani morali biti azurni u obezbedjenju dokumentacije, tim pre sto ce posle tog roka svi nelegalizovani objekti biti sruseni.
U Direkciji za planiranje i izgradnju ,,Kraljevo" kazu da jos uvek nisu detaljnije upoznati sa novim zakonom o planiranju i izgradnji, ceka se njegovo objavljivanje u ,,Sluzbenom glasniku", pa ce se tek tada moci razgovarati na temu novog zakona o planiranju i izgradnji za koji mnogi misle da nece biti ni priblizno efikasan kako tvrde nadlezni.Povratak na vrh strane
USCE - pise Slavoljub Mladenovic
U Fabrici parketa stecajni postupak kuca na vrata
   U kraljevackom Trgovackom sudu posle duzeg odlaganja zakazana je rasprava po pitanju stecaja preduzeca Strugara iz Kraljeva u cijem sastavu je poslovala i Fabrika parketa iz Usca. Prema podacima kojima se raspolaze i trenutnoj situaciji u Fabrici parketa stecaj je na vratima, sto nece obradovati ni Uscane, ni radnike Fabrike parketa.
Ekipa Fabrike parketa u istom sastavu krenula je za Kraljevo radi rasprave od daljoj sudbini Fabrike sa istim istrosenim argumentima i bez pravog resenja ili bilo kog elaborata o buducnosti ove Fabrike. Sve apele ljudi iz privrednog zivota sindikati i rukovodstvo su odbili kao i predlog politickih struktura Usca.
Dok masine u Fabrici parketa stoje i radnici uzaludno dolaze na posao trazeci zaostale zarade, kamioni puni parketa polako ali sigurno smanjuju zalihe, a povratnog znacaja prodaje nema.
Rukovodstvo Fabrike svu odgovornost svaljuje na radnike okrivljujuci ih da da nece da pocnu sa radom, dok vecina radnika smatra da sadasnje rukovodstvo u Fabrici parketa nema snage ni sposobnosti da se uhvati u kostac sa nastalim problemima ovog nekada uzornog kolektiva.
Ono sto je najinteresantnije u celoj ovoj istoriji propadanja ovog kolektiva jeste cinjenica da ogromne kolicine balvana idu sa uscanskog podrucja na razne strugare u Ivanjicu ili Kraljevo ili privatne strugare u Uscu ali balvani nikako da nadju prave puteve da udju u Fabriku parketa u Uscu i da se za istu pretvaraju u poluproizvode za proizvodnju parketa na strugarama u Uscu koje imaju dovoljno slobodnih kapaciteta i da se balvani plate od do sada prodatog parketa.
Iz razgovora sa radnicima Fabrike moze se izvuci zakljucak da vecina njih prizeljkuje stecaj, racunajuci da ce stecajni upravnik naci resenja za zalihe parketa i mogucnost pokretanja proizvodnje, sto sadasnjem rukovodstvu ne polazi za rukom.

Nastavlja se rekonstrukcija puta Usce-Tepeci-Rudno
    U toku prosle godine na trasi tepeckog puta koji spaja Usce i Rudno zavrseni su skoro svi zemljani radovi i 1,5 kilometar asfaltne trake kroz Usce od Ibarske magistrale do naselja Potkovacica. Radove su izveli radnici novopazarskog preduzeca AD „Putevi Novi Pazar„ veoma kvalitetno pod budnim okom nadzornog organa Republicke direkcije za puteve iz Beograda.
U toku ove godine Republicka direkcija za puteve za ovaj putni pravac izdvojila je 12.000.000,00 dinara za nastavak asfaltiranja od naselja Potkovacica prema Tepecima. Radovi bi trebalo da pocnu u toku juna meseca i do tada bi trebalo resiti imovinsko-pravne odnose u vezi prolaza trase kroz naseljeno mesto Potkovacica gde je potrebno srusiti dosta improvizovanih zidova i sagraditi oko tri stotine metara novih potpornih zidova puta.
Putni pravac Usce-Tepeci-Rudno se vec koristi za saobracaj i dosta veliki broj vozila se krece ovom trasom tako da je veoma bitno da se trasa sto pre asfaltira jer se istom krece veliki broj traktora okolnih naselja koji nanose velike kolicine blata sa prilaznih seoskih puteva.
Zavrsetak kompletne trase ovog puta predvidjen je sa dinamikom zavrsavanja 2005. godine.Povratak na vrh strane


KULTURA - ZAVRSENA OKRUZNA SMOTRA RECITATORA - pise Bojana Milosavljevic
Tradicija se nastavlja
Visnja Dugalic iz Kraljeva - Najbolji recitator u Raskom okrugu   Smotra recitatora za Raski okrug, tridesetpeta po redu, odrzana je u sali Doma kulture u Raski, u organizaciji Centra za kulturu „Gradac." Na ovoj tradicionalnoj manifestaciji ucestvovalo je 35 najuspesnijih recitatora mladjeg, srednjeg i starijeg uzrasta, koji su odabrani posle opstinskih takmicenja odrzanih u Tutinu, Novom Pazaru, Raski i Kraljevu.
   Okruznu smotru u Raski svecano je otvorio i pozeleo uspeh takmicarima Miloje Kundovic, sekretar raskog okruga, a potom je odrzana promocija knjige „Kad Forminga ne dosvira" - Ismeta Rebronje, poznatog novopazaraskog pesnika.
   Ziri u sastavu: Ismet Rebronja, pesnik iz Novog Pazara, Miloje Radovic, decji pesnik iz Kraljeva i Mira Vukovic, profesor srpskog jezika iz Raske, odabrao je najuspesnije takmicare koji ce dalje ucestvovati na Smotri recitatora Srbije. Ovo takmicenje, pod nazivom „Pesnice naroda mog" odrzace se 16. i 17. maja u Valjevu (u organizaciji Saveza amatera Srbije i Omladinskog centra iz Valjeva). Na republickoj smotri ucestvovace: Marija Antonijevic iz Novog Pazara, u kategoriji mladjeg uzrasta; Marija Rosic iz Raske (srednji uzrast) i Visnja Dugalic iz Kraljeva (u kategoriji starijeg uzrasta).
   Najbolji recitatori u Raski, kao i njihovi pedagozi, nagradjeni su knjigama. Inace, Centar za kulturu „Gradac" iz Raske, bio je veoma uspesan organizator ove smotre, u saranji sa kulturno - prosvetnim zajednicama iz Kraljeva i Novog Pazara, a pod pokroviteljstvom Raskog okruga i SO Raska.


IZ NARODNE BIBLIOTEKE ,,STEFAN PRVOVENCANI" KRALJEVO
Nove knjige

   ODELJENJE ZA ODRASLE
,,Slucajni susret“ Nadin Gordimer (Narodna knjiga)
Roman o ljubavi, identitetu i paripadnosti, dobitnice Nobelove nagrade 1991. Rasna diskriminacija, ljubavne veze i prijateljstva izmedju crnaca i belaca, ljudske sudbine i emotivni bol, teme su ovog romana, svetski priznatog klasika iz Juzne Afrike.
„Zlocin Olge Arbeljine“ Andrej Makin (Paideia)
Saznajte ko je Olga Arbeljina, zena kroz koju se oslikavaju sva doba zivota, od nevine devojcice do usamljene zene. Roman lici na putovanje ili bekstvo u proslost. Da ljubav nije samo uzaludna rec, shvaticete i sa stranica ove knjige.

DECJE ODELJENJE
,,Price iz detinjstva velikih" Milutin Tasic (Bookland)
Kako su ziveli i sta si radili ljudi koji su stvarali nasu istoriju, nauku i kulturu: Sveti Sava, Zaharije Orfelin, Vuk Karayic, Mihajlo Pupin,Ivo Andric, Desanka Maksimovic i drugi, saznacete iz ove knjige. Autor je koristio i odlomke iz njihovih dnevnickih, memoarskih i drugih belezaka. Interesantne su autenticne uspomene i iskazi ovih velikana, koje ih najbolje prestavljaju i docaravaju vreme njihovog detinjstva i odrastanja.

PREPORUCUJEMO
Biblioteka poseduje vise od stoosamdeset naslova casopisa i novina iz svih oblasti naucnog kulturnog i umetnickog stvaralastva.
Iz tog bogatog fonda izdvajamo nedeljnik ,,Ekonomska politika", koji izlazi od 1952. godine.Ovaj list prati aktuelna ekonomska kretanja kod nas i u svetu, upoznaje citaoce sa politikom drzave u sferi ekonomije i celine drustvenih odnosa. Citaoci ce u njoj pronaci obilje informacija o tranziciji nase privrede, o iskustvima i dometima u svojinskoj transformaciji, o aktuelnim problemima u poreskoj politici, bankarstvu, ekonomskim integracijama i nizu drugih ekonomskih, pravnih i socijalnih pitanja.List uredjuje Vladimir Grlickov, a novinari saradnici su eminentna imena u ekonomskoj nauci.
NAJCITANIJA KNJIGA U PROTEKLOJ NEDELJI
,,Covek i decak" Toni Parsons (Laguna).Povratak na vrh strane
KRALJEVACKI KOSARKASKI PRVOLIGASI ZAVRSILI PROLECNI ODMOR I POCELI PRIPREME ZA NAREDNU SEZONU - pise Zoran Bacarevic
Stefanovic u Beogradu, Djokic za nagodbu
Stariji prvoligas Sloga u ponedeljak poceo treninge bez Sase Stefanovica (kontrolni pregledi na VMA) * Masinac, posle gala proslave ulaska u Prvu A ligu 2. maja, trazi zajednicki jezik sa uspesnim trenerom Boskom Djokicemm

  Produzeni uskrsnje-prvomajski praznici doneli su dve nedelje odmora kosarkasima Sloge i Masinca, dvojici „provincijskih“ clanova elitne kosarkaske lige od naredne jeseni iz istog grada - Kraljeva. Od minulog ponedeljka pocinju stalni treninzi u Hali sportova koji ce trajati do pocetka jula kada ce igraci i strucni stabovi na letnji odmor od nekoliko nedelja.
Kosarkasi Sloge u ponedeljak su se okupili pod rukovodstvom dosadasnjeg sefa strucnog staba Dragana Stefanovica-Gagija pod cijom je dirigentskom palicom Sloga sa cetiri (ukupno sest) pobede sacuvala mesto u Frikom YUBA ligi. Na prvom postpraznickom okupljanju nije bilo najuspesnijeg strelca Sloge u vec minuloj sezoni Sase Stefanovica (cetvrto mesto u Ligi sa prosekom 17,5 koseva po utakmici) koji je zadobio neugodnu povredu glave na utakmici poslednjeg kola protiv Hemofarma u Kraljevu. Stefanovic je u Beogradu na kontrolnim pregledima na VMA a o njegovom buducem statusu u Slogi tek ce se razgovarati posto je ovaj kosarkas Crvene zvezde na odsluzenju vojnog roka u Kraljevu „odradio svoje“ u gradu na Ibru. Na okupljanju posle zavrsene sezone u KK Sloga (pre svih sportski direktor Djordje Gudzulic) ocenili su minulu sezonu kao izuzetno tesku kada su u pitanju materijalna sredstva i izrazili nadu da ce se klub konsolidovati do naredne jeseni i da nece ostati „na ledjima dva-tri coveka“.
   Kosarkasi Masinca ulazak u Prvu A saveznu ligu „overili“ su jos jednom u mataruskom Termalu gde je obelezen i jubilej kluba - 20 godina postojanja. Usledilo je podsecanje na sezonu 1995/96. kada je Masinac stigao do tadasnje Prve lige od 32 kluba ali i na jos jedno najnovije slavlje kada je pre tri nedelje Masinac kao drugoplasiran izborio plasman u Prvu A saveznu ligu, bez ijednog poraza na kraljevackom parketu na 13 utakmica. Glavni strateg tog trijumfa bio je trener Bosko Djokic, „po drugi put medju Kraljevcanima“ od zavrsnice sezone 2001/02. Tada je Masinac pod njegovim vodjstvom obezbedio opstanak u Prvoj B ligi. Kako je i Djokicu istekla ugovorna obaveza sa Masincem, dani pred nama treba da donesu odgovor na pitanje da li ce on i dalje biti na celu kraljevackih „diplomaca“.
   O tome ce konacnu rec imati Bosko Djokic i sportski direktor kluba Zoran Milasinovic-Masinac. U medjuvremenu ce treninge voditi Djokicev pomocnik u minuloj sezoni Milos Pejic. I inace mlada ekipa Masinca okrenuce se predstojecem finalu Prvenstva Srbije za juniore gde se ocekuje solidan plasman.

FUDBAL - SRPSKA LIGA (MORAVA)
Vezane pobede ali i porazi
Pobedama u Kragujevcu (Zastava, 1:0) i Kraljevu (Omladinac, 3:1) Sloga nacinila skok u sredinu tabele * Katastrofe Metalac Trgovackog i Buducnosti * Ovog vikenda u 28. kolu Sloga - Polet, Takovo - Buducnost, Zlatibor - Metalac Trgovacki

   Aprilsko - majski fudbalerski vikendi u Srpskoj ligi (Morava) doneli su konacno dve vezane pobede Sloge ali i nastavak svojevrsne „crne serije“ Metalac Trgovackom i Buducnosti. Kraljevacki „beli“ su na gostovanju u Kragujevcu uspeli da koliko - toliko nadoknade bodove izgubljene protiv Takova na svom terenu posto su u 25. kolu „minimalcem“ protiv Zastave osvojili velika tri boda. Vec u narednom 26. kolu prosle nedelje usledio je uspeh u komsijskom derbiju protiv Omladinca iz Novog Sela. Ekipa koja je „koliko juce“ igrala u okruznoj ligi na Gradskom stadionu pruzila je zilav otpor, igralo se sa dosta gresaka i uz obilje propustenih prilika da bi, konacno, domacin slavio sa relativno ubedljivih 3:1 (1:0). Povela je Sloga golom Cirkovica u 26. minutu da bi prvih pet minuta nastavka doneli cak dva gola. Najpre je Omladinac preko Zeradjanina poravnao na 1:1 (47. minut) da bi Petrovic sa penala u 50. minutu ponovo doneo prednost domacinu. Pobedu je Sloga (ipak) obezbedila tek u 90. minutu kada je Sasa Klasnja postavio konacnih 3:1.
   Metalac Trgovacki, posto je izgubio sve sanse za opstanak u srpskoligaskoj konkurenciji, usao je u seriju poraza u gostima ali i na sopstvenom bunjistu. U 25. kolu usledila je katastrofa u Novom Pazaru od aktuelnog lidera od cak 0:7 da bi u nedeljnom kolu bodove kod Lozionice osvojilo i Sevojno pobedom od 2:1. Seriji poraza cete sastavljene fuzijom Metalca i Trgovackog ne nazire se kraj i gotovo su se svi u klubu pomirili sa cinjenicom da se od jeseni mora startovati iz nizeg ranga i krenuti sa novim snagama.
   Fenjeras iz Konareva tesko da ce popraviti minimalnu kvotu od sedam bodova posto je, posle pauziranja, u susretu sa Erdoglijom u Kragujevcu takodje pretrpeo katastrofu od 1:6.
   U sredu su igrani susreti 27. (vanrednog) kola a ovog vikenda u 28. kolu Sloga docekuje Polet iz LJubica, Buducnost je gost Takova u Gornjem Milanovcu a Metalac Trgovacki Zlatibora u Uzicu.Povratak na vrh strane

MailboxIbarske novosti mailbox

Copyright © 1997-2003 Interactive.net Kraljevo. All rights reseved interactive