Internet izdanje - 23. maj 2003.godine

Nedeljni list u izdanju Javnog preduzeca za informisanje: „Ibarske novosti“ - Kraljevo. Adresa Redakcije: Ul. Cika LJubina br. 2. Direktor i glavni i odgovorni urednik: Slavko Janosevic. Odgovorni urednik: Ivan Rajovic. Tehnicki urednik: Aleksandra Rankovic. Redakcija: Zoran Bacarevic (sport), Dragan Vukicevic (privreda), Predrag Markovic (drustvo), Slobodan Rajic (politika), Marko Slavkovic (reportaze i Strsljen), Bojana Milosavljevic (kultura), Stojan Petkovic (sport), Milisav Radovanovic (fotoreporter). Predsednik Upravnog odbora: Gordana Vuckovic. Telefoni: direktor i glavni i odgovorni urednik 312 - 504, odgovorni urednik 312 - 507, Pravna i opsta sluzba 312 - 505, Oglasno odeljenje 312 - 503. Godisnja pretplata 1.040 din. Za inostranstvo - Evropa 3.120 din. Amerika i Australija 4.160 din. Tekuci racun: 160 - 14461 - 52 kod „Delta banke“ Kraljevo. Kompjuterska obrada „Ibarske novosti.“ Stampa DD „Slovo“ Kraljevo, Vojvode Stepe 45. Telefon: 036 - 332 - 312. Postarina placena u Posti 36200 Kraljevo. List izlazi petkom, rukopisi se ne vracaju.

Naslovna strana novog broja "Ibarskih novosti" Vreme sadasnje - Stize li namesnik u kraljevsku provinciju?
Odgovornost ministra
Vesti - saopstenja
Borba za bogatiju Srbiju
Decji smeh iznad korova zaborava
Turisti zakucali na seoska vrata
Mostovi prijateljstva
Novosti iz Usca
Kultura - ,,Povelja" - prepoznatljiva i sa novinama- Nove knjige
Sport - Kosarka - Fudbal


Vreme sadasnje - Pise Ivan Rajovic
Stize li namesnik u kraljevsku provinciju?

   Kako vreme prolazi sve je izvesnije, bar iz bistrih potoka i izvora bliskih vladi, da nam uskoro sleduju privremene, prinudne, pravovremene, od svega bolje, spasonosne i kako se vec zovu mere koje ce nam zivot na ovim prostorima uciniti lepsim, prihvatljivijim i podnosljivijim. Svi, svi, svi Kraljevcani, sto domicilni, a sto raseljeni, izbegli, prognani i na mnoge druge nacine sabrani oko Milutina sa nestrpljenjem, uzbudjenjem i velikim interesovanjem u svojim vec poprilicno pohabanim mozdanim vijugama ocekuju dekret kojim ce, konacno, biti proglaseni stanovnicima teritorije o cijem ce statusu brinuti neko odozgo, neko ko se vec dokazao svojim organizacionim sposobnostima na dobrobit gradjana, seljaka i postene inteligencije.
   Ako je suditi po facama, da ne kazem licima i ostalim reprezentativnim delovima ljudske pojave, prosto covek ne zna kojeg bi aktuelnog politicara pozeleo za namesnika novouspostavljene kraljevske provincije. Izbor je veliki i sarolik, od jos aktuelnih pripadnika SDB koji su sasvim slucajno zalutali u vladajucu dosovsku garnituru, kako tvrde otporasi, preko bivsih Milosevicevih najblizih saradnika, posetilaca Silerovih, Hajneovih i Geteovih sokaka, ostrascenih uzivalaca brze voznje u dzipovima, zastitnika dilera heroinom, kokainom i obicnom indijskom konopljom, preprodavaca secera u prahu, kristalu, kocki, trsci, ljusci, a narocito dzakovima i mnogih drugih koji su u medjuvremenu uspeli da na najbolji moguci nacin svoje poimanje demokratije demonstriraju u javnosti. Jer, cinjenica je da je i sa tim i takvim predstavnicima nove vlasti Beograd uspeo da ponovo postane metropola u kojoj se dosta lagodno zivi za razliku od mnogih bednih gradova u unutrasnjosti, medju koje spada i Kraljevo kao jedan od najdrasticnijih primera totalnog nesnalazenja u novim okolnostima. A, bas smo, posle mnogih dilema, uzaludnih vapaja, pretnji, zahteva i sugestija kako bi trebalo da zivimo u nasem kraljevskom gradu ,,legli na rudu" i prihvatili cinjenicu da tako, odnosno nikakao, mora biti. Kraljevski narod je jednostavno shvatio da za mnoge odgovorne tipove postoje mnogo vaznije stvari nego sto je on sam, mislim narod, pa je svako poceo da se snalazi kako zna i ume koristeci sve moguce resurse koji mu stoje na raspolaganju, od umnih, preko maloumnih do rodjackih, interesnih, klanovskih i svih ostalih kojima se ostvaruje zadati cilj.
   Taman smo shvatili da nikakvih pravila nema, da je najbolje biti najgori, da ti niko nista nece ako si na vreme uspeo da maznes veliku lovu, da je bolje biti u klanu nego u Udruzenju knjizevnika, da je pripadnost urbanistickoj mafiji neostvareni san vecine Kraljevcana, da je lustracija samo zvaka za one koji jos uvek veruju u pravdu, postenje, lepo vaspitanje i to da ,,onaj odozgo sve vidi i zna". Cinjenice, na zalost, sve to demantuju, pa se cini da stvari stoje sasvim naopako. Jos nisam video nekoga ko se ovde bas usrecio svojim revolucionarnim delovanjem, niti nekoga ko je prozvan zbog onoga sto je u proslosti radio, pod uslovom da se i ovajdio. I sta sad tu moze neki namesnik koji nema pojma sa nasom psihologijom, sa nasim medjuljudskim odnosima, sa nasom crevarskom povezanoscu, kako u zlu tako i u poslu, i sa mnogim drugim specificnostima koje nas cine posebnim, dotle da smo dotakli samo dno i bucno mlatnuli o ledinu. Zato je vlast koja je uvela red u svim porama drustva na svim visim nivoima odlucila da se, napokon, pozabavi i nama. Vreme je i bilo.
   Ostaje nam da se nadamo da ce nas grad ponovo poneti epitet ,,kraljevski" u pravom smislu te reci, mada, iskreno receno, malo verujem da ce se to i zaista desiti, nekako mi to i suvise monarhisticki zvuci, a jos je mnogo onih kojima monarhija nije u srcu, a ni u stranackom programu. Uostalom, videcemo se u junu, pa u julu, a tek je maj, maj, maj, suncani, pa kisni maj...


PISMO IZ NJUJORKA
Ako demokratija ne odluci drugacije

   Crni Ivane ti nisi normalan. Slatko se nasmejem svakom tvom clanku i ako je to ustvari sve strasno sto se desava. Uvek posle pomislim (kao svaka stara baba) boze dali cu u sledeci petak opet da te citam. Kako ti kazaes ostalo je mnogo onih glavnih koji se savijaju kako vetar duva pa se plasim sinko da ti neka takva budala iz babinog doba a koja je i danas na nekom polozaju i kojoj niko ama bas ne moze nista naredi da te neko u pomrcini izlem, jer to je njihova taktika. Cuvaj se sinko znas kako kaze nas narod "boze sacuvaj me od prijatelja a od neprijatelja cu sam". E koliko znam u nasoj lepoj carsiji ostalo je mnogo babine dece pa se ti pricuvaj. Hvala opet na prijatno provedenim trenucima dok citam tvoj clanak, i nadam se da cu uskoro i licno da ti se zahvalim i da cu "Ibarske"citati u mojoj carsiji u Jug Bogdanovoj odmarajuci se kao svaki penzioner ako -demokratija- ne odluci drugojacije. Hvala jos jednom i mnogo pozdrava od Svetlane iz Njujorka (i ostalih koje sam "navadila" ha,ha, da citaju "Ibarske").
Svetlana LazarevicPovratak na vrh strane


NARODNI POKRET „OTPOR“ KRALJEVO - pise Slobodan Rajic
Odgovornost ministra

   Prekjuce je Narodni pokret Otpor pokrenuo kampanju za smenu aktuelnog ministra poljoprivrede u Vladi Srbije dr Dragana Veselinova zbog njegove odgovornosti za pogibiju (u saobracajnoj nesreci) mlade Beogradjanke Katarine Maric. Ova kampanja od juce se aktivno vodi i u Kraljevu, a tim povodom na konferenciji za novinare clan kraljevackog Otpora Vladimir Marovic je pored ostalog rekao:
- Radi se o tome da se rad tako ozbiljne institucije, kakva je Vlada Srbije, ne moze zasnivati na neozbiljnim osnovama. Tacno je da je moralno ponasanje stvar svakog pojedinca. Medjutim, ovde se radi o ponasanju nosilaca vlasti, nosilaca javnih funkcija, u jednoj od najodgovornijih institucija u drzavi. Mi zelimo da postignemo smenu ministra Veselinova, kako zbog njegovog bahatog, neodgovornog ponasanja, tako i zbog njegovih neodgovornih izjava. Svako ko je na javnoj funkciji mora da snosi odgovornost za svoje neodgovorno ponasanje, pogotovo u ovakvom dogadjaju sa tragicnim posledicama, a mi ocenjujemo da je ponasanje ministra Veselinova nedostojno coveka, pa makar on bio i nosilac tako visoke funkcije.
   Odgovarajuci na novinarsko pitanje o stanju u lokalnoj samoupravi u Kraljevu, predstavnici Otpora su podsetili da su oni u jesen prosle godine, pokusali da odigraju medijatorsku (posrednicku) ulogu u dogovoru dve sukobljene strane, ali da taj pokusaj nije uspeo, delimicno i zbog „apetita“ nekih stranaka sa strane. Po njihovim recima, ti „apetiti“ su bili „zahtevi predsednika OO DHSS prof. dr Predraga Stojanovica da bude predsednik SO Kraljevo i predsednika OO NS Marka Petrovica da bude novi predsednik „opstinske vlade“ u Kraljevu, sto je u tadasnjim pregovorima sa Otporom izjavio Mile Koricanac, visoki funkcioner DS u ovom gradu“. Inace, Otpor je jos pri konstituisanju SO Kraljevo, oktobra 2000. godine, „upozorio da zbog takvog sastava lokalne vlasti i mogucih kadrovskih egzibicija, ova opstina nema sanse za veci uspeh i sada se vidi da je bio u pravu“.
   Po recima Bojana Brkica, clana Otpora, predstavnici kraljevackog Otpora su ucestvovali u razgovoru ministra Rodoljuba Sabica prilikom njegove posete predsedniku SO Kraljevo dr LJubisi Jovasevicu i izlozili mu svoje vidjenje desavanja u lokalnoj samoupravi. Po njegovoj izjavi, ministar je tada rekao da ce jos jednom doci u Kraljevo da razgovara sa Milom Koricancem, a da se potom odrzi zajednicki sastanak predstavnika dve strane u njegovom kabinetu u Beogradu. Sabic je tada rekao, istice Brkic, da je situacija ista ili cak gora nego u Kraljevu (!?) u jos 80 opstina u Srbiji, medju kojima u osam u Beogradu!? O mogucem resenju krize, Otpor bi, po Brkicevim i Marovicevim recima, najsrecniji bio kada bi se i posle svega postigao kompromis i Skupstina nastavila sa radom i „odradila svoj mandat posteno“ do redovnih izbora, ali posto je to malo verovatno, insistirali su da u privremeni organ uprave u Kraljevu, posle raspustanja Skupstine, udju ljudi od kredibiliteta i oni koji nisu do sada ucestvovali u vrsenju lokalne vlasti u ovom mandatu.
   Predstavnici Otpora su podvukli i da borba protiv organizovanog kriminala, posebno privredno-finansijskog, i korupcije, mora da se vodi jos odlucnije i organizovanije u svim sektorima. Oni su podsetili na svoju kampanju (u Kraljevu) prikupljanja potpisa za smenu Rada Markovica, nacelnika DB, jos oktobra 2000. godine, zatim na kampanje „Otpor kriminalu!“ i „Iskorenimo korupciju“. Vlada i druge institucije nisu na vreme prihvatile Otporove inicijative pa su ti zadaci i danas aktuelni. Za njihov uspeh, medjutim, tvrdi Marovic, pored lustracije u sudstvu, MUP-u, medijima i drugim drzavnim institucijama, neophodno je hitno donosenje Zakona o ispitivanju porekla novca i imovine („Otkuda novokomponovanim biznismenima novac za kupovinu firmi u procesu privatizacije?“), Zakona o nacionalizaciji, Zakona o finansiranju stranaka i mnogih drugih.
   - Politicka elita se transformisala u ekonomsku i htela bi budzasto da kupi drustvene firme u Srbiji, da zaposli nezaposlene, mlade ljude (medju njima i „otporase“), pa ce isti ljudi koji su nas ranije politicki sikanirali, sada da nas ekonomski „poseduju“ i sikaniraju - zakljucili su predstavnici Otpora.
   Na pres-konferenciji je naglaseno da je takvo ponasanje pojedinih vlastodrzaca nedopustivo i da ce se Otpor tome aktivno suprostaviti, ne samo kroz civilni sektor, vec ulaskom u organizovanu politicku, stranacku utakmicu.

Uskoro stranka!
   Na pitanje ovog novinara da li ce NP Otpor prerasti u politicku partiju, poput G 17 plus, Vladimir Marovic je rekao da tu „vise dileme nema“, da ce Otpor kao stranka preuzeti i direktnu politicku odgovornost, da je pisanje Programa nove stranke pri kraju, da ima razvijenu infrastrukturu, 5-godisnje iskustvo u delovanju, da ce njeni clanovi uglavnom biti mladji, sposobni, obrazovani, nekompromitovani ljudi i da ce kao moderna, decentralizovana stranka, bez klasicnog lidera, bliska „bazi“-narodu, na buducim izborima sigurno preci cenzus za pralamentarni status.

Nove prostorije
   Narodni pokret Otpor u Kraljevu dobio je nove prostorije u Ulici Cetvrti kraljevacki bataljon (na Keju) broj 31, lokal 16, na prvom spratu, u kojem ce prikupljati potpise za smenu dr Dragana Veselinova do kraja ove sedmice, od 15 sati.Povratak na vrh strane


VESTI - SAOPSTENJA

„Mere“ iduce sedmice?

   Kako smo saznali iz dobro obavestenih izvora, bliskih Vladi, Vlada Srbije trebalo bi da vec pocetkom iduce sedmice donese odluku o uvodjenju tzv. „privremenih mera“ u opstini Kraljevo, odnosno o raspustanju SO Kraljevo i odredjivanju privremnog organa uprave (5 clanova) do sprovodjenja vanrednih lokalnih izbora koje raspisuje predsednik Skupstine Srbije.
Prema clanu 113. Zakona o lokalnoj samoupravi, „predsednik Narodne skupstine raspisuje izbore za odbornike u roku od tri meseca od dana raspustanja skupstine jedinice lokalne samouprave“ (Skupstine opstine).

SAOPSTENJE ZA JAVNOST OO SPS KRALJEVO
Pitanja o „Lopatnici“
   „Povodom objavljene informacije koju je saopstio nacelnik Raskog okruga gospodin Mile Koricanac o polaganju kamena temeljca za pocetak radova na vodosnabdevanju Kraljeva sa reke Lopatnice, OO SPS Kraljevo istice sledece:
   Ceneci napore nacelnika, OO SPS Kraljevo daje punu podrsku i pozdravlja pocetak radova na ovoj za Kraljevo najznacajnijoj investiciji cija realizacija treba da obezbedi na duzi rok snabdevanje gradjana kvalitetnom vodom.
   Zbog znacaja koji socijalisti daju ovom gorucem problemu i zbog odgovornosti za realizaciju ovog projekta predlazemo i zahtevamo da se sa celokupnim projektom detaljno, na odgovarajuci nacin upoznaju gradjani i sve strukture u opstini Kraljevo.
Isticemo nedostatak informacija i neophodnost da u svemu bude prisutna javnost, odgovoran rad svih subjekata i maksimalno angazovanje kraljevackih firmi u izvodjenju potrebnih radova na ovoj investiciji.
   Neodgovorno je ostvariti ovako znacajnu investiciju za opstinu Kraljevo i sire a da gradjani Kraljeva ne znaju ko je investitor? Sta sadrzi celokupan projekat? Kako ce se obezbediti ogromna sredstva? Ko je izvodjac radova? Ko je odgovoran za realizaciju ovog projekta i kakva je u svemu tome uloga Republike, opstine Kraljevo i njenih gradjana?"

SAOPSTENJE OO SNS KRALJEVO
Potpisima protiv zakona
   “Zakon o planiranju i izgradnji koji nalaze legalizaciju bespravno podignutih objekata protiv kojeg je glasala grupa NARODNI SOCIJALISTI primoralo je Opstinski odbor Socijalisticke narodne stranke u Kraljevu da pokrene inicijativu za prikupljanje potpisa gradjana koji su direktno osteceni ovakvim zakonom.
   Posle saopstenja koje je objavljeno u medijima i velikog odziva gradjana OO SNS je doneo odluku da zbog nemogucnosti da u svojim prostorijama primi toliki broj gradjana akciju nastavi parcijalno po mesnim zajednicama, tako da koristi priliku da obavesti gradjane MZ Grdica da ce sutra u prostorijama mesne zajednice sa pocetkom u 10 casova poceti sa prikupljanjem potpisa i ujedno moli gradjane da sa sobom obavezno ponesu licnu kartu.
   Sve ostale gradjane o daljoj akciji obavestavacemo putem medija, uz napomenu da se potpisi i dalje mogu dati u prostorijama OO SNS Kraljevo koje se nalaze preko puta Doma drustvenih organizacija“.

TUZBA PROTIV ODGOVORNOG UREDNIKA ,,IBARSKIH NOVOSTI"
Bivsi direktor presavio tabak
   U utorak, 3. juna, pred sudijom Opstinskog suda u Kraljevu, Zlatom Djordjevic odrzace se glavni pretres protiv odgovornog urednika nedeljnika ,,Ibarske novosti", Ivana Rajovica, a po privatnoj tuzbi Dusana Mitrovica, nekadasnjeg potpredsednika SO Kraljevo, visokog funkcionera OO SPS Kraljevo i direktora UTRO ,,Srbija". Rajovic je tuzen zbog toga sto je, kako stoji u obrazlozenju tuzbe, u ,,Ibarskim novostima" od 28. februara ove godine, u kolumni ,,Vreme sadasnje", objavio citav niz neistina i na taj nacin naskodio casti i ugledu Dusana Mitrovica.
Pod naslovom ,,Bivsi direktori otkupljuju firme, a deca brane otadzbinu", kao novinar i dogovorni urednik, Rajovic je napisao i sledece: ,,Danas, naravno, cujem vest kako privatizacija na velika vrata ulazi u nas grad i kako bivsi direktori ,,Srbije" i ,,Magnohroma", Mitrovic i Kosovac, prvi ulecu sa svojom krvlju i znojem stecenom lovom da otkupe sta se otkupiti moze...Sto se Mitrovica tice, njegova ,,Srbija" bez Crne Gore, sasvim je u skladu sa imenom koje nosi. Tamo sakupljac suvenira vise ni casu ne moze da mazne, a stoljnaci vise lice na zavoje iz Cerske bitke nego na prekrivace oglodanih stolova. I umesto da sade praziluk u Cupriji ili nekom drugom (avan)turistickom mestu, sto bi bila nagrada za sve ono sto su pocinili Kraljevcanima, ovi vrli Milosevicevi sledbenici drese kese, dok narod bukvalno gladuje i pije ,,spornu" vodu i otkupljuju firme ne bi li sebi i svojim potomcima obezbedili srecnu buducnost u dosovskoj demokratiji". Nista od recenog, po Mitrovicevoj oceni ne odgovara istini i zato je, kako se vidi, presavio tabak.Povratak na vrh strane


MINISTAR DRAGAN MILOVANOVIC NA PREDSTAVLJANJU LABURISTICKE PARTIJE SRBIJE U KRALJEVU - pise Boban Rajic
Borba za bogatiju Srbiju


   Mi Laburisti smo nastali i organizovali se da resavamo pre svega probleme obicnih ljudi i mislimo da je najveca politika ustvari ona koja se desava u gradovima i selima Srbije, ona politika koja zse direktno dotice nasih porodica“, rekao je Dragan Milovanovic, ministar za rad i zaposljavanje u Vladi Srbije i predsednik Laburisticke partije Srbije (LPS). Na predstavljanju ove novoosnovane stranke na politickoj sceni Srbije, proslog utorka u Kraljevu, Dragan Milovanovic taj svoj stav i cilj osnivanja i prve korake Laburista Srbije obrazlozio recima:
- Kada mi resimo probleme obicnog zivota, kada postignemo da imamo dobar zivotni standard, dobre plate, onda smo resili i sve druge probleme i nestaju i oni problemi kojima su nas ranije okupirali - problemi velike svetske politike. Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) je zbog toga i osnovala Laburisticku partiju. Namerno kazem Asocijacija, jer smo mi potekli iz radnistva, potekli smo iz sindikata i nasa je zelja da upravo budemo takva jedna partija, partija koja ce da zastupa gradjane, a pre svega radnike i da njihove interese brani. Sa zadovoljstvom mogu da kazem da smo za kratko vreme, u periodu od 5. oktobra 2002. godine do danas, nacinili znacajne pomake u nasoj organizaciji. Mi sada imamo preko 12.000 clanova, imamo 50 opstinskih odbora, 20 okruznih odbora, tri gradska odbora (Beograd, Kragujevac, Nis) i nastavljamo u sigurnom i dobrom pravcu, po svim procenama.

ZA RAD I ZASTITU PRAVA RADNIKA: CLANOVI, SIMPATIZERI I GOSTI LPS U SO KRALJEVOZNACAJNA AKCIJA

Milovanovic je naglasio da je LSS na pocetku delovanja pokrenula znacajnu akciju pod nazivom „Da se rad isplati - povezimo radni staz“, inicijativu da se preko Vlade i Skupstine, zakonskim putem, obezbede i uplate sredstva doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje radnicima kojima zbog nelikvidnosti preduzeca to nije cinjeno po vise godina. „Ako su mogle da budu obestecene devizne i stedise Dafiment i Jugoskandik banke, zasto ne bi mogli radnici koji su ne svojom krivicom ostali bez uplata za PIO?“ - upitao je Milovanovic. Po njegovim recima, samo za dva dana za tu inicijativu prikupljeno je preko 40.000, a nastavkom kampanje kroz sindikat prikupice se preko 200.000 potpisa, cime ce gradjani dati podrsku preraspodeli novca iz budzeta za ovu namenu a ne da to cini on kao ministar ili Vlada - podvukao je Milovanovic.
On je istakao da sadasnja Vlada Srbije zeli mnoge stvari da promeni. Pre svega da resi problem trenutno 940.000 nezaposlenih. To je prvi zadatak: zaposliti ljude, stvoriti realne uslove za to.
- To znaci da nema zaustavljanja zapocetih reformi jer one su u interesu gradjana. Mi smo parlamentarna partija, clanica DOS-a i moramo davati podrsku reformama. U Kraljevu ima mnogo problema i licno sam se kao ministar angazovao u resavanju problema viska zaposlenih na hiljadu nacina. Nasa je duznost da stvorimo uslove da svako ko zeli moze da se bavi biznisom. Zato cemo davati stalne podsticaje zaposljavanju kroz zakonske promene, u saradnji sa medjunarodnim finansijskim organizacijama i nasim bankama. Kao partija zelimo da obezbedimo sto vise investicija,u privredi, privrednoj infrastrukturi (putevi), a time i posla za gradjane. Mi smo za bogatu Srbiju! „Patriotizam starog kova“ doveo nas je u izolaciju, sankcije, ekonomsku bedu, doneo nam redove za benzin, namirnice. To nije patriotizam. Patriota je onaj ko voli svoju zemlju i zeli da ona napreduje, ne onaj ko je gura u rat, u propast. Ovo mora da bude zemlja u kojoj ce ljudi zeleti da ostanu da zive - naglasio je Milovanovic.
Po njegovim recima, i danas se cuju tzv. „patrioti“ koji ne zele saradnju sa medjunarodnom zajednicom, sa Haskim tribunalom, a jasno da oni koji su krivi moraju da odgovaraju a ne da zbog nekoliko ljudi, kao ranije zbog jedne porodice, ispasta deset miliona, citav narod!?

STO OBECAMO TREBA DA ISPUNIMO: DRAGAN MILOVANOVIC GOVORI NA PROMOCIJI LPS U KRALJEVU ZAVRSITI REFORME

On je posebno apelovao da DOS sacuva jedinstvo i nastavi ostvarivanje reformi zapocetim sa pokojnim premijerom Zoranom Djindjicem, da se sto je zapoceto zavrsi!
- Ne mozemo cutke da gledamo na sukobe u DOS-u, na one koji su na pocetku potpisali program DOS-a (koalicija od 18 stranaka), a sada ga blokiraju. Svi koji ne misle vise tako ne moraju da budu u DOS-u, kao sto su ga neki i napustili. Jedinstvo mora da postoji, posebno u Vladi jer ona nije parlament, ona je izvrsna vlast, u njoj ne moze da bude nagodbi i preglasavanja. Mi Laburisti zelimo da pre svega radnicima bude dobro. Stalo nam je da privatizacija bude zakonita i uspesna, posebno u duvanskoj industriji a ne kao sto g. Isakov otvaranjem fabrike u Senti, ponistava odluku Vlade (dve godine zastite postojecih duvanskih firmi). Polemike nanose stetu svima i spustaju cenu preduzeca. Tako ne smeju da se ponasaju politicari DOS-a. Dosli smo na vlast udruzeni i kao takvi dobili poverenje naroda. Najveci deo obecanog programa je ostvaren, ali taj rad mora da se nastavi. Kao sto smo bili efikasni i dosledni protiv organizovanog klasicnog kriminala, moramo da budemo odlucni u borbi protiv privrednog i svakog drugog kriminala, makar on bio u DOS-u, u Vladi. Laburisti moraju da budu otvoreni, jasni precizni, da govore bez okolisenja. Nemojmo da obecavamo puno, ali ono sto obecamo da ispunimo! Uradimo to, budimo najbolji! - zakljucio je Dragan Milovanovic.
U predstavljanju stranke, pred prepunom salom SO Kraljevo, posle himne „Boze, pravde“, receno je da je LPS osnovana 5. oktobra 2002. godine na 2. kongresu ASNS-a kao izraz svesti o neophodnosti povezivanja sindikalnog pokreta i njegovog politickog profilisanja. To je „partija socijalne, demokratske orjentacije“, koja se zalaze za razvoj trzisne ekonomije, razvoj poljoprivrede i sela, socijalnu pravicnost i punu zastitu ljudskih, posebno radnih prava, socijalni dijalog, parlamentarni sistem, vladavinu prava i podelu vlasti, afirmaciju vrednosti civilnog drustva, civilnu kontrolu vojske i policije i evropske integracije.
Ucesnike promocije pozdravili su Zoran Kaplarevic, predsednik OO LPS Kraljevo, Dragana Stanimirovic, predsednik IO OO LSP i Maja Kaplarevic, ispred Mladih Laburista.
Pored Dragana Milovanovica, promociji partije u Kraljevu prisustvovali su i Bratislav Djuric, potpresednik LPS i narodni poslanik, Nebojsa Miletic, zamenik ministra za rad i zaposljavanje, Ranka Savic, predsednik ASNS i brojni drugi gosti.

Organi LPS Kraljeva
Predsednik OO LPS Kraljevo je Zoran Kaplarevic (41), a potpresednici Perica Milutinovic (23) i Dragan Stanimirovic (41). Clanovi OO LSP su Andjelka Milosevic, Stana Gajovic, Orce Rafajlovski, Mira Betulic, Goran Milic, Mirjana Kaplarevic , LJubinko Simovic i Dobrivoje Janjic. Predsednik Izvrsnog odbora je Dragana Stanimirovic, a clanovi su Danijela Jovanovic, Kristina Matic, Vukodrag Vukovic, Sasa Kovacevic i Rados Gajovic.Povratak na vrh strane
ACDI/VOCA RENOVIRA DECJE ODMARALISTE NA RUDNU - pise Rajko Saric
Decji smeh iznad korova zaborava
   Partnerstvom u okviru programa ,,Revitalizacija zajednice kroz demokratsku akciju" (CRDA) zapocelo je renoviranje Decjeg odmaralista na Rudnom, koje ce tako, posle desetak godina, ponovo biti mesto okupljanja malisana iz Kraljeva i drugih opstina. Prvi gosti se ocekuju vec za dva meseca. Za zimsku sezonu planirana izgradnja bebi ski-lifta

   Realizacija ovog projekta omogucena je u okviru programa ,,Revitalizacija zajednice kroz demokratsku akciju", koji, uz finansijsku podrsku Americke agencije za medjunarodni razvoj (USAID), na teritoriji Centralne Srbije, sprovodi americka nevladina organizacija ACDI/VOCA. Problem Decjeg odmaralista na Rudnu, kao jedan od prioriteta identifikovali su gradjani uscanske regije preko jednog od osam saveta gradjana kraljevacke opstine formiranih na javnim zborovima u okviru CRDA programa. Savet gradjana je shodno tome podneo zahtev ACDI/VOCA za odobrenje potrebnih finansijskih sredstava koja obezbedjuje USAID.
RADNI PREDAH SA MINISTROM   - Drago mi je da su gradjani ovog dela nase opstine, stvaranje uslova za druzenje i ucenje najmladjih, onih na kojima svet ostaje, pored mnostva drugih problema, kao jedan od prioriteta, identifikovali i ovaj problem - kaze Zdravko Glisovic, direktor Decjeg odmaralista ,,Goc". Tako ce ova predivna, gotovo netaknuta priroda, posle desetak godina pauze, ponovo oziveti i ugostiti osnovne i srednjoskolce kraljevackih skola. U prakticno novom objektu, Zemljoradnicke zaduge, bice mesta za sezdesetak malisana u smeni, a posto ce biti reseno i pitanje grejanja, planiramo da radimo tokom cele godine. Tu su i drvene kucice koje se upravo postavljaju, kojih ce u prvom navratu biti dvadesetak, a koje ce takodje posluziti smestaju mladih, organizovanju nastave u prirodi i rekreativnom odmoru. Aktiviranjem ovog objekta, u okviru same ustanove bice zaposleno desetak novih radnika, naglasio je direktor Glisovic izrazivsi ocekivanje da ce prvi gosti biti primljeni za najvisE dva meseca. U planu je i izgradnja bebi ski-lifta zasta je lokacija vec pronadjena.
   Clan Saveta gradjana uscanske regije, Milanko Dragojlovic kaze da ponovnim otvaranjem Decjeg odmaralista na Rudnu, dobijamo svi.
   - Rudno ce tako oziveti, kraljevacka deca ce imati mogucnost da pobegnu iz grada, da se osveze, poigraju i poprave krvnu sliku. Ovde su nekad dolazili nasi najbolji sportisti, a mestani Rudna i okoline ponovo ce snabdevati odmaraliste svojim proizvodima, dakle zdravom hranom, jer se ovde drugacija hrana ne proizvodi. Bice to jos jedan od nacina da se zaustavi iseljavanje mladih i njihovo vracanje na Rudno - podvukao je Dragojlovic. Za izvodjenje radova USAID je kroz program CRDA obezbedila nesto vise od 38.500 dolara, a izvodjac radova je firma ,,Standard" iz Kraljeva.
   U petogodisnjem projektu koji USAID i VOCA realizuju u 15 opstina Centralne Srbije gradjani sami odlucuju o prioritetima u resavanju problema. Tokom prve godine realizovano je oko 250 projekata koje su identifikovali sami gradjani u lokalnoj zajednici, a cija vrednost je oko deset miliona dolara gde je lokalna zajednica ucestvovala sa vise od tri miliona dolara.
DECJE ODMARALISTE RUDNO    - U kraljevackoj opstini u prvoj godini realizovano je 25 projekata, gde je USAID obezbedio oko 770.000 dolara dok je lokalna zajednica ucestvovala sa nekih 300.000 dolara. Tokom ove godine na podrucju kraljevacke opstine ocekujem realizaciju jos 20 -tak projekata koje su gradjani na javnim zborovima identifikovali kao prioritete, a posredstvom osam Saveta gradjana koji su formirani 2001. godine - rekao nam je Goran Djordjevic, strucni saradnik Sluzbe za informisanje u ACDI/VOCA. On ocekuje da ce gradjani i posle pet godina, posle isteka programa ,,Revitalizacija zajednice kroz demokratsku akciju", sami znati da identifikuju prioritetne probleme i zapocnu aktivnosti na njehovom resavanju. Ovde se mora naglasiti da je jedan od ciljeva ovog programa, kaze Djordjevic, podrska lokalnoj ekonomiji. Tako je vec u prvoj godini realizacije programa 12 kraljevackih preduzeca na tenderima dalo najbolje ponude zbog cega su izvodili radove na 26 projekata u Kraljevu, Smederevu, Cacku, Kragujevcu i Pozarevcu. Na ovaj nacin na njihove racune se slilo oko 45 miliona dolara cime je, bar na kratko poboljsan standard zaposlenih u tim preduzecima, zakljucio je Djordjevic.
   O rekonstrukciji Decjeg odmaralista na Rudnu, upoznat je i republicki ministar za turizam, trgovinu i usluge, Slobodan Milosavljevic koji je nedavno posetio ovo planinsko podrucje.Povratak na vrh strane

U POSETI PORODICI MILOJEVIC U LOPATNICI - pise Predo Markovic
Turisti zakucali na seoska vrata

   U selo Lopatnica, pored istoimene reke, udaljeno sest-sedam kilometara od Ibarske magistrale, proslog utorka pristigao je ministar za turizam dr Slobodan Milosavljevic, sa Cedom Petrovicem, direktorom Eksim banke, nacelnikom Raskog okruga Miletom Koricancem i predsednikom OODS-a Vlastom Parezanovicem.
   U domacinstvu LJubomira Milojevica- Mila i Katarine, gde su svratili zajedno sa ekipom novinara, gosti su dugo razgovarali sa njihovom kcerkom Biljanom, koja od pre par godina nastoji da ovo domacinstvo pocne da zivi po novim obrascima koje nazivamo seoskim turizmom. Prelepo uredjeno dvoriste, blizina reke iz koje ce se u bliskoj buducnosti Kraljevo snabdevati pijacom vodom, bazen za kupanje, ligestuli, ali i drvene klupice za odmor, najavili su spremnost ove porodice da se ukljuci u turisticke vode.
   - Prosle godine smo ovde imali prve goste. Bio je tu zubar koji je radio u Svedskoj sa sinom, prica Mile Milojevic, koji se na dva hektara zemlje bavi poljoprivredom.
   - Pomagali su nam da plastimo, jer su sami to hteli i uzivali u tome, kaze krepak sedamdesetogodisnjak, dok njegova supruga Katarina iznosi na sto ,,cetnicku gibanicu”. Naravno, Mile ustaje da dolije domacu, koja i ovde obavezno ide uz kafu.
   Tu, nedaleko od bazena napravljenog na livadi gde voda sama izvire, pod tremom, razgovara se o mogucnostima za razvoj seoskog turizma u ovom kraju i o tome kako bi drzava mogla da pomogne, jer ovde ima jos domacina koja zele da se ,,okrenu” ovom poslu.
   Posle odlaska iz dvorista ljubaznih Milojevica, nesto vise i dalje uz Lopatnicu, na mini konferenciji za novinare, ministar turizma i nacelnik Raskog okruga su govorili o resenjima vodosnabdevanja Kraljeva vodom iz hidro-sistema Lopatnica.Povratak na vrh strane


AMBASADORI I KONZULI POSETILI VRNJACKU BANJU - pise Predo Markovic
Ambasador Nigerije sa suprugom i sinomMostovi prijateljstva

   Na poziv SO Vrnjacka Banja prosle subote su u ovoj opstini boravile diplomate iz tridesetak zamanja sveta, medju kojima je bilo i sest ambasadora. Bila je to prilika da Vrnjacka Banja upozna clanove dilomatskog kora sa planovima svog daljeg razvoja i turistickom ponudom za ovu godinu.
   U Vrnjackoj Banji se ocekuje da ce inostrana ulaganja moci mnogo da doprinesu njenom svrstavanju medju najpoznatije banje Evrope, tako da su gostima iz inostranstva predstavljeni planovi za rekonstrukciju postojecih i izgradnju novih banjskih objekata, medju kojima su i mostovi preko Vrnjacke reke, koje bi gradile pojedine zemlje u skladu sa sopstvenim arhitektonskim stilovima i resenjima.
   Clanovi diplomatskih misija su obisli izvor lekovite vode i prosetali banjskom promenadom, a posetu su zavrsili obilaskom manastira Zica.Povratak na vrh strane
  USCE - pise Slavoljub Mladenovic
Odlozena blokada puta Usce-Raska kod Perovca
   Gradjani naseljenog mesta Gokcanica i gradjani iseljeni iz Gokcanice koji zive na Uscu i okolini planirali su da 18.05.2003. godine blokiraju magistralni Put M 22 kod mesta zvanog Perovac gde se spaja put za Gokcanicu sa Ibarskom magistralom.
Do odlaganja blokade magistralnog puta doslo je posle predloga rukovodstva mesne zajednice da se jos jednom organizuju potrebni sastanci sa Republickom direkcijom za puteve i predstavnicima opstine Kraljevo i predstavnicima preduzeca SRBIJASUME iz Beograda koji vrsi uzgoj i eksploataciju sumskog blaga sa ovog podrucja.
Sastanci ce da se odrzavaju tokom ove nedelje i dace se odgovarajuci rokovi za izgradnju odnosno asfaltiranje reg. puta Perovac-Gokcanica koji se stalno planira za rekonstrukciju ali rekonstrukcije nema.
Asfaltni put Perovac-Gokcanica je osnovni uslov opstanka ljudi koji nemaju nameru da se sele sa ovog podrucja i da bi se ovo naselje sacuvalo od raseljavanja neophodno je da se krene sa putem, telefonskim prikljuckom i izgradnjama ribnjaka i drugih objekata za mlade ljude u cijim glavama stalno stoji dilema ici ili ostati.
Interesantno je i to da je preduzece SRBIJASUME do sada izvezlo milione kubika bukove i druge gradje kao i ogrevnog drveta i da je ostavljano po jedan dinar Gokcanica sa asfaltiranim putem i drugim elementima bilo bi jedno lepo uredjeno naselje.
Ukoliko ne dodje do realizacije uradjenog projekta asfaltiranja putnog pravca Perovac-Gokcanica gradjani Usca i Gokcanice blokirace Ibarsku magistralu.

Najezda gmizavaca
   Sa pojavom velikih sparnih i vrucih dana na Uscu i okolini pojavio se veliki broj zmija otrovnih i neotrovnih koje su se toliko osmelile da ulaze ljudima u dvorista pa cak i urbana naselja. Ima ih i na ulicama a najvise se mogu videti zgazene na Ibarskoj magistrali.
Veliku opasnost predstavljaju za bastovane koji ulaze u svoje baste jer se otrovnice tamo najvise i krecu pa se preporucuje vlasnicima basti posebno pored reka da bez cizama ne ulaze u svoje posede.
Ribolovci i kajakasi ih vidjaju pored reka i preporucuje se ribolovcima da posebnu paznju obrate na rastinje odnosno stabla pored reke jer se gmizavci u velikom broju nalaze na stablima.
Pored cuvenog sportskog centra Grmcic ribolovci i kajakasi nailazili su na spletove ovih gmizavaca na uzavrelim stenama.
Ovakvu najezdu gmizavaca ne pamte ni stariji ljudi i preporucuje se posebno deci da ne zalaze u siprage i travnjake i da se igraju na vidljivim povrsinama.

Masovna seca pored reke Studenice
   Organizacija sportskih ribolovaca raspisala je konkurs ili licitaciju za secu topola i drugog drveca na katastarskoj parceli 8575 (pojas reke Studenice) kat. opstina Usce od mosta na istoimenoj reci na Uscu do kraja katastarske opstine Usce.
Licitacija ce se obaviti dana 21.05.2003. godine ispred prostorija Doma ribolovaca, pravo ucesca imaju sva pravna i fizicka lica koja daju najbolje uslove za secu.
Seca stabala je pocela frontalno od pijace pored ribarskog doma i istu su izvrsili clanovi ribarskog udruzenja iz Usca. Posle sece stabala pored uscanske pijace koja je bila poznata po hladovini od topola postala je sada neizdrziva za prodavce jer su se nasli na uzavrelom prostoru.
Planirana seca posle obavljene licitacije uznemirila je vlasnike parcela koji se granice sa rekom Studenicom u katastarskoj opstini Usce tako da je na pomolu frontalna seca priobalja reke Studenice koja je bogata topolovim i jovljevim stablima.
Gradjani Usca i okoline se nadaju da se nece dozvoliti frontalna seca ovih stabala i da ce odgovarajuce ekoloske i sumarske i vodoprivredne inspekcije nadzirati planiranu secu.
Reka Studenica jeste obrasla velikim kolicinama mekog drveta i sredjivanje stabala dace sigurno odgovarajuce rezultate za uzgoj ribe koje u Studenici sve manje ima ali stabla nisu jedini uzrok nestanka cuvenog Studenickog lipljanja vec za Studenicu treba primeniti sisteme odgoja ribe po Slovenackim principima gde je najmanje kriva suma.Povratak na vrh strane


KULTURA - IZDAVASTVO NARODNE BIBLIOTEKE - pise Bojana Milosavljevic
,,Povelja" - prepoznatljiva i sa novinama
   U utorak je u prostorijama redakcije kraljevackog casopisa za kulturu, umetnosti knjizevnost ,,Povelja" odrzan kraci susret sa predstavnicima lokalnog informisanja. Povod je bio - prvi ovogodisnji broj ,,Povelje" (izlazi tri puta godisnje). Razlog vise da se i ovoga puta paznja posveti casopisu koji traje vec 33. godinu je nekoliko novina vaznih za njegovo buduce uspesno postojanje. Naime, od prvog broja u ovoj godini izlazenja glavni i odgovorni urednik ,,Povelje" postaje knjizevnik Goran Petrovic (umesto Dragana Hamovica koji je casopis uredjivao od 1997. godine, a sada otisao na novu duznost, ostajuci i dalje clan redakcije). Osim prvog i odgovornog medju ostalim clanovima urednistva, doslo je jos do nekih izmena u redakcijskom kolegijumu.
Promene u ,,Povelji" vidne su vec na prvi pogled - nova likovna oprema i logo casopisa. O onom vaznijem, kao sto je programski koncept i dalja orjentacija ove publikacije (koju zbog dokazanog kvaliteta i znacaja delom finansira i Ministarstvo kulture Republike Srbije) Goran Petrovic, novi glavni i odgovorni urednik je rekao:
- Mislim da je opste poznato da je ,,Povelja" jedan od boljih casopisa koji je kod nas izlazio i izlazi. Ova tvrdnja je bez ikakvih lokalpatriotskih tonova. Stoga nisam zeleo da rusim koncepciju koja je bila dokazano dobra, nego bih samo hteo da, koliko mogu, doprinesem njenoj dogradnji.
Od nekoliko novina koje su znatno promenile ,,imidz" ovog casopisa, novo urednistvo skrece paznju na rubriku ,,Podrucje" u kojoj ce, na temu vizuelnih umetnosti, pre svega - filma, pozorista, slikarstva i drugih, pisati najeminentnija ime nase kulture. U svakom narednom broju ,,Povelje" citaoci ce moci da saznaju i nesto vise o istaknutim stvaraocima u nasoj sveukupnoj drustvenoj sferi. O tome ce se pobrinuti autor rubrike ,,Intervju." U konceptu buduce ,,Povelje" je i rubrika po poruybini, nazvana ,,Pozitiv" - o fotografijama inspirativnim za zivot i promisljanje nasih umetnika i javnih poslenika. Najzad, sadrzaj zaokruzuje odeljak pod naslovom ,,Pojmovnik," kao mali recnik izraza koji treba paznju citalaca da zadrze do kraja.
U samom sadrzaju prvog ovogodisnjeg broja najbogatija je prva rubrika ,,Procelje" u kojoj se pojavljuje desetak proznih autora i pesnika. Najzanimljiviji njen deo su tri pripovedaca (Silvija Monros - Stojakovic, Laura Barna i Natasa Kovacevic) cije su price posvecene trojici svetski znacajnih pisaca. Zanimljiv presek donosi i izbor iz prevedene literature u odeljku ,,Premoscenje." Sopstveni odabir u rubrici ,,Pesnikov izbor" sacinio je u novom broju ,,Povelje" Miroslav Cera Mihailovic. Kriticko - esejisticki prilozi su u odeljcima ,,Poniranje" i ,,Pristupi," u kojima se javljaju: Niksa Stipcevic, Dusica Protic, Vasa Pavkovic i drugi eminentni istrazivaci u knjizevnosti. U sirem stvaralackom kontekstu zaniljiv je i gost ,,Povelje"- istaknuti slovenacki filmski i pozorisni glumac Radko Polic, sa kojim je napravljen intervju pod naslovom ,,To da sam jos uvek ziv." Radovan Beli Markovic je u svom knjizevnom maniru objasnio naslov ,,Deset (ne)snimljenih fotografija," kojima je najavljena jedna od novih rubrika casopisa ,,Pozitiv." Najzad, pesnik i vrstan znalac maternjeg jezika, Milosav Tesic, dao je autorski pecat ,,Pojmnovniku" kojim se sklapaju korice novog broja ,,Povelje."


ZAVRSENA MANIFESTACIJA ,,DECA PEVAJU HITOVE” - pripremio Ljubisa Lesevic
Kata IlicPobedila Kata Ilic
  Kata Ilic ucenica O.S. ,,Svetozar Markovic”, u sredu, 21. maja, u Hali sportova pobedila je u Kraljevackom finalu ,,Deca pevaju hitove”. Za kompoziciju, Prvi sneg dobila je najvise poena zirija O.S. i glasova publike.
  Drugo mesto osvojila je Jelena Milosavljevic, predstavnik O.S. ,,Sveti Sava”, izvodeci pesmu Hej, Janje moje.
  Kata Ilic predstavljace TV Kraljevo na zavrsnoj manifestaciji DECA PEVAJU HITOVE 14. decembra u Vrscu.


IZ NARODNE BIBLIOTEKE ,,STEFAN PRVOVENCANI" KRALJEVO
Nove knjige

ODELJENJE ZA ODRASLE
,,U tvojoj ulici" Meri Higins Klark (Narodna knjiga/Alfa)
Novi roman americke spisateljice, cija su dela u SAD prodata u vise od pedeset miliona primeraka. Ovo je jedna kriminalisticka prica, prepuna napetosti, sto opravdava popularnost kod najsire citalacke publike.

,,Sramota" Salman Ruzdi (Narodna knjiga/Alfa)
Rec je o savremenoj bajci, koja se dogadja u cetrnaestom veku u Pakistanu, jednog od najpopularnijih pisaca sveta, cemu je doprineo kvalitet njegovih romana ali i cuveni Satanski stihovi.
Govoreci o stidu iz familijarne perspektive, roman govori i o zlu istorije, predstavljajuci Salmana Ruzdija u svetu sveznalice sa hiljadu lica. On u svojoj prozi uzpesno spaja dve tradicije, englesku knjizevnost i knjizevnost dalekog istoka. Ova prica o sramoti, bliska je i nama ovde na brdovitom Balkanu.

ODELJENJE ZA DECU
,,Princ Rastko" Milovan Vitezovic (Bookland)
Istorijski deciji roman, o jednom od najpoznatijih clanova loze Nemanjica iz doba decackih dana.

PREPORUCUJEMO
,,Srpski imenoslov" Velibor Lazarevic (Book Marso)
Imenoslov je sacinjen kao antologija srpskih imena na srpskom jezickom podrucju. To je zbirka najlepsih imena, milostica, nadimaka, prezimena, naziva, prikupljenih sa razlicitih geografskih podrucja, a prema raspolozivim izvorima i mogucnostima.
Ova knjiga nije nastala sa ciljem da bude lingvisticka studija o srpskim imenima, niti etimoloski recnik, vec da citaocima ukaze na neobicnu lepotu i poeticnost srpskih imena koja spadaju medju najlepse reci u srpskom jeziku.

NAJCITANIJA KNJIGA U PROTEKLOJ NEDELJI
,,Snovi o zabranjenom vocu" Fatima Mernisi (Laguna).Povratak na vrh strane


KOSARKASKI KLUB MASINAC POSLE PLASMANA U PRVU A LIGU - pise Zoran Bacarevic
Katedra Milosu Pejicu
  Od proslog cetvrtka dugogodisnji igrac Sloge i Masinca a prosle sezone pomocnik Boska Djokica sef strucnog staba mladjeg kraljevackog prvo(A)ligasa

PEJIC U PRVOM PLANU: TRENERSKI TANDEM DjOKIC - PEJIC POSLE TRIJUMFA  Proslog cetvrtka uvece, kada je broj ,,Ibarskih novosti" od 16. maja vec uveliko bio u stampi Predsednistvo KK Masinac donelo je jednoglasnu odluku da Milos Pejic (35), dugogodisnji kosarkas Sloge i Masinca, ,,zasedne za katedru" u Masincu, odnosno preuzme posao prvog coveka struke. Tako je resena ,,dilema" posle trijumfalnog zavrsetka takmicarske sezone (osvajanje drugog mesta u Prvoj B i plasman u Prvu A kosarkasku ligu Srbije i Crne gore) i odluke Boska Djokica da ne produzi boravak u Kraljevu i rad sa ,,studentima".
U Masincu nije bilo dileme oko buduceg, sada vec ustolicenog, sefa strucnog staba odnosno najodgovornijeg coveka za rad sa seniorskom ekipom. Ta vruca stolica uprilicena je Milosu Pejicu, pomocniku Boska Djokica u prosloj takmicarskoj sezoni. Rodjeni Banjcanin (Vrnjacka Banja, 1968. godiste) Pejic je dugu i bogatu karijeru vezao za Kraljevo odnosno za dva ovdasnja najpoznatija i najstabilnija kluba a od ove sezone i clanova domace kosarkaske elite. Uspesnu karijeru gradio je kako u Slogi tako i u Masincu (po dva puta bio clan ova dva kluba) da bi karijeru zavrsio pre dve sezone i posvetio se trenerskom poslu. Tokom igracke karijere kuburio je sa povredom kolena koja ga je, ponekad, sa parketa odstranjivala i na vise meseci ali je srcanoscu i upornoscu uspevao da se ponovo vrati u punu formu i ispolji svoje kosgeterske (novi izraz za rasnog strelca) sposobnosti kako u dresu Sloge tako i ekipi Masinca, igrajuci najcesce na spoljnim pozicijama beka odnosno krila.
Novi sef strucnog staba Masinca Milos Pejic startovao je pobedom u Kup Srbije (sesti region Cacak) protiv ekipe YU 92 od 104:61 a ove sedmice ocekuje ga i gostovanje u Cacku protiv Zeleznicara, takodje u kup takmicenju...

FUDBAL - SRPSKA LIGA (MORAVA)
Sloga u Konarevu na misice
* U utakmici 29. kola Buducnost-Sloga (K) 2:3 * Nova pobeda Metalac Trgovackog - protiv Slobode iz Uzica 3:2, Zivkovic trostruki strelac * U nedelju Sloga-Rudar, Zastava-Buducnost, Metalac Trgovacki je slobodan

   Drugu nedelju za redom kraljevacki srpskoligasi beleze pobede identicnim rezultatom. U nedeljnom 29. kollu u grupi ,,Morava" vredniju je, ipak, zabelezila Sloga na gostovanju u obliznjem Konarevu. Buducnost je jos jednom pokazala da je tvrd orah u susretu sa starijim kraljevackim ligasem jer su fudbaleri Sloge, i pored vodjstva od 3:0, do tri nova boda u susretu sa ,,fenjerasem" dosli - na misice.
   Susret u Konarevu, pred oko 400 gledalaca, doneo je vise prilika u prvom poluvremenu za oba takmaca ali su mreze iza Jakovljevica i Gavrilovica mirovale posle 45 minuta. Mreze su ipak pocele i bukvalno da se tresu vec na samom pocetku drugog dela igre. Najpre je iskusni Vladimir Petrovic topovskim udarcem sa 25 metara primorao golmana Buducnosti na kapitulaciju (50. minut) da bi tri minuta kasnije Kundovic na centarsut Pavlovica povisio na 2:0 u 53. minutu. Isti igrac je deset minuta kasnije na pas Petrovica postigao svoj drugi gol i povecao na tesko dostiznih 3:0 za Slogu.
Veoma brzo se Buducnost ,,vratila u igru" posto je Sovrlic vec u 65. minutu smanjio na 3:1 sutem iz slobodnog udarca. Tresla se i stativa gola Sloge samo dva minuta kasnije posle udarca strelca pocetnog gola za Buducnost da bi konacan rezultat postavio igrac domacina Djordjevic u 90. minutu. On je udarcem sa bele tacke (jedanaesterac) postavio konacan rezultat Buducnost-Sloga 2:3.
Malo iznenadjenje priredio je mladji kraljevacki srpskoligas Metalac Trgovacki. Drugoplasirana uzicka Sloboda, posle poraza u derbiju sezone u Novom Pazaru, i dalje zaostaje sest bodova posle subotnjeg poraza kod kraljevacke Lozionice. Protiv Zlatibora u Uzicu nedelju dana ranije Metalac Trgovacki je prekinuo seriju poraza a drugu uzastopnu pobedu zabelezio je bas protiv drugoplasirane Slobode.
   Kraljevcani su slavili sa 3:2 a trostruki strelac za pobednicku ekipu bio je Bojan Zivkovic. Ovom pobedom Metalac Trgovacki nije bitno popravio polozaj na tabeli, pogotovo sto ce u narednom 30. kolu biti slobodan dok je Slogu minimalna pobeda protiv "fenjerasa" u Konarevu izbacila u gornji deo tabele (8. mesto) odakle krece u poteru prema ,,kosti sest" koja znaci opstanak u Srpskoj ligi.
   Neprijatno iznenadjenje svojim pristalicama jos jednom je u Baljevcu priredio domaci Rudar nastavljajuci opstepoznatu "semu": pobeda u gostima-poraz na svom terenu. Posle trijumfa u Uzicu nad Jedinstvom Rudar je u nedelju poklekao protiv Takova (1:2) i pred nedeljno gostovanje u Kraljevu ima samo dva boda prednosti u odnosu na Slogu.
Komsijski derbi Sloga-Rudar (Baljevac) u nedelju na Gradskom stadinu pocinje u 16,30 casova. U ovom 30. kolu Buducnost ce gostovati kod Zastave u Kragujevcu dok je Metalac Trgovacki ovog vikenda slobodan.Povratak na vrh strane

MailboxIbarske novosti mailbox

Copyright © 1997-2003 Interactive.net Kraljevo. All rights reseved interactive