Internet izdanje - 27. jun 2003.godine

Nedeljni list u izdanju Javnog preduzeca za informisanje: „Ibarske novosti“ - Kraljevo. Adresa Redakcije: Ul. Cika LJubina br. 2. Direktor i glavni i odgovorni urednik: Slavko Janosevic. Odgovorni urednik: Ivan Rajovic. Tehnicki urednik: Aleksandra Rankovic. Redakcija: Zoran Bacarevic (sport), Dragan Vukicevic (privreda), Predrag Markovic (drustvo), Slobodan Rajic (politika), Marko Slavkovic (reportaze i Strsljen), Bojana Milosavljevic (kultura), Stojan Petkovic (sport), Milisav Radovanovic (fotoreporter). Predsednik Upravnog odbora: Gordana Vuckovic. Telefoni: direktor i glavni i odgovorni urednik 312 - 504, odgovorni urednik 312 - 507, Pravna i opsta sluzba 312 - 505, Oglasno odeljenje 312 - 503. Godisnja pretplata 1.040 din. Za inostranstvo - Evropa 3.120 din. Amerika i Australija 4.160 din. Tekuci racun: 160 - 14461 - 52 kod „Delta banke“ Kraljevo. Kompjuterska obrada „Ibarske novosti.“ Stampa DD „Slovo“ Kraljevo, Vojvode Stepe 45. Telefon: 036 - 332 - 312. Postarina placena u Posti 36200 Kraljevo. List izlazi petkom, rukopisi se ne vracaju.

Naslovna strana novog broja "Ibarskih novosti" Vreme sadasnje - Ni Siptari nisu ono sto su bili
Dr LJubisa Jovasevic u Skupstini Saveta Evrope
Sta ceka ministar Sabic?
Izbori - razumno resenje
Partnerstvo na starim osnovama
Putevi sverca u zoni kopnene bezbednosti pod budnim okom policije
Skupstina opstine kupila hotel ,,Dobre vode"
Novosti iz Usca
Kultura
Sport - Fudbal - Kosarka


Vreme sadasnje - Pise Ivan Rajovic
Ni Siptari nisu ono sto su bili

   Uzalud smo se nadali, ostajuci ravnodusni prema svim ovozemaljskim letnjim radostima, i svu paznju posvetivsi aktuelnoj politickoj zbilji, da ce se nesto vazno dogoditi u samom vrhu dosovske vlasti. Svi oni zluradi koji su, konacno, ocekivali da saznaju kome je sve Siptar bio najbolji drug, ostali su kratkih rukava, nogavica, a i pamcenja. Zapravo, pokazalo se da nista nije bas tako spektakularno kako se na prvi pogled ucini i kako nam mediji dojave da ce biti, a u stilu ,,Cedica i Sipac - pajtasi", ,,Canak i Opaki - kumovi", a i ostali clanovi vrle nam Vlade suruju, pasenoguju i zetuju sa glavonjama kojekakvih klanova. Naprotiv, sve je tako jednostavno, cak banalno da banalnije ne moze biti i sve je do te mere ljudsko, a narocito srpsko, da smo jos jedanput citavom svetu pokazali kako smo i do koje mere mi tolerantan narod, ako smo uopste narod, koji ume da razume, da prasta i da zaboravlja sve ono sto pojedinci, cak i u nastupu patoloske pohlepe, znaju da naprave, da ne kazem zakuvaju. Zasto je to uopste bitno ko se, kada i gde sastajao sa nekim kriminalcem? Pa u ovoj zemlji je i pre ,,Sablje" i ostalih seciva bilo toliko kriminalaca da je i nevin, da ne kazem posten, covek neizbezno morao da ih sretne, cak i u redu za cigarete, sladoled, pred pisoarom, pred opstinskim salterom ili kod frizera, svejedno. Secam se da sam jos kao mali svakodnevno vidjao Siptare sa kecicima i magaricima koji su strugali drva, cak i kontaktirao sa njima, pa me niko nikada nije prozivao zbog toga. Vidjao sam i pacove, a budale jednostavano ne moze covek ni da mimoidje, pa opet nikom nista. Verovatno zato sto nisam neka politicka faca, inace bih pred nekim skupstinskim organom morao da objasnjavam zasto sam neku budalu sreo na nekom mestu gde se budale obicno ne srecu, a takvih mesta ovde gotovo da i nema, cime citav slucaj postaje apsurdan kao i situacija u kojoj se nalazimo.
Dakle, sta fali kriminalcima, a i Siptarima, u zemlji gde su se tokom svih proteklih godina svi manje-vise bavili kriminalnim radnjama, osim supruge bivseg predsednika koja je pomno, predano, posveceno, gotovo asketski i iskljucivo na naucnoj osnovi, koristeci svoje mukom steceno akademsko znanje, ispisivala program opstenarodnog blagostanja za novu eru komunistickog pokreta. Ostali su maznjavali, iliti krali, sve cega su mogli da se dokopaju, od selotejpa i lepka u bocicama, preko zavrtanja, matica i grejnih ploca do basnoslovnih iznosa u markama i ostalim konvertibilnim valutama. Ali, kako dosovci vec u prvom naletu revolucionarnog zanosa i pobednicke euforije nisu imali petlju da corkiraju osvedocene krimose, koji su im u velikoj meri pomogli da potpale Skupstinu i druga kljucna zdanja, bez Zimskog dvorca, logicno je bilo da se ovo prijateljstvo po srodnosti i zelji za rusenjem diktatorskog rezima nastavi i dalje na obostranu korist. Uostalom, trebalo je doci do para koje su samo kriminalne grupe, klanovi, a i pojedinci, u ogromnim kolicinama drzali u svojim slamaricama, carapama i slicnim sparkasama, kako bi se ubrzale reforme, a narod ucinio srecnim i zadovoljnim. I sta je onda lose u tome da se neko po koji put bucne i plakne svoju politickim radom oznojenu guzu u Siptarovom bazenu, da zvekne po koji Siptarov ili Budalin viski, da prokasa ili se razgalopira na Pacovljevom pastuvu i tome slicno. Pa, ljudi smo, bogamu, a i Siptar je ljudsko bice, nije valjda pacov, zar ne?
I mada se tek sada postavlja pitanje kako je oglodana RTS ne bi li mladjani Zeljko Mitrovic napravio svoju ruzicastu imperiju na kojoj su potom gostovali gotovo svi nasi aktuelni nosioci vlasti, jasno je da ce i ovog cuda biti dosta za par dana. Sta uostalom fali Pinku koji je do te mere gledana pojava da na silikonskim sisetinama nasih nacionalnih turbo velicina pare oci perverzni gledaoci sirom sveta, a RTS se ne vidi ni u Beloj Palanci, a da i ne govorim o Guncatima i drugim poznatim naseobinama nase lepe domovine.
No, valjda je postalo jasno da zivimo u zemlji gde nista nije tako unosno kao glupost i primitivizam. To su valjda shvatili i nasi politicari, a valjda smo shvatili i mi da je politika postala, bar ovde, posao kao i svaki drugi i da vise nema ni govora o nekakvom nacionalnom interesu i brizi za narod. Sve ce to NATO pozlatiti. Ali bolje je opametiti se ikad nego nikad, odnosno bolje je praviti se lud i imati svog Siptara nego citav zivot provesti u bedi ubedjen kako se neki sedokosi, naduveni, uspaljeni dusebriznici permanentno brinu o tvojoj sudbini. Hteo ne hteo ovde svako mora biti rudar svoje srece i svako mora sam da potrazi svoje mesto pod nebom, ukoliko ne zeli da mu ga trazi Kori Udovicki. A kako to izgleda videcemo na primeru rudara koji su krenuli za Beograd da se izbore za svoja prava ili da skidaju Vladu. Ukoliko im to ne podje za krampom, ili slemom Srbijom ce ponovo zavladati mrak u kojem se vise nece znati ko je Srbin, a ko Siptar. U svakom slucaju, kako za sada stvari stoje, ovde je jos uvek bolje biti ovo drugo, bar do neke sledece ,,Sablje", mada bi trebalo razmisljati i o giljotini.Povratak na vrh strane


ODLUKOM SKUPSTINE SRBIJE I CRNE GORE - pise Boban Rajic
Dr LJubisa Jovasevic u Skupstini Saveta Evrope

   Skupstina Srbije i Crne Gore imenovala je pocetkom ove sedmice stalnu visestranacku delegaciju u Parlamentarnoj skupstini Saveta Evrope.
   Medju sedam imenovanih clanova je i dr LJubisa Jovasevic (DSS), sadasnji predsednik Skupstine opstine Kraljevo i poslanik Skupstine Srbije i Crne Gore. Pored njega u stalnoj delegaciji su dr Dragoljub Micunovic (DOS), kao sef delegacije, zatim LJiljana Lucic (DOS), Goran Dimic (DOS), Milorad Drljevic (DPS), Ranko Krivokapic (SDP) i Ivica Dacic (SPS), kao clanova.
   Za zamenike clanova delegacije imenovani su Radoje Prica (DOS), Milos Jevtic (DOS), Bosko Jakovljev (DOS), Ivan Kalezic (DPS), Dusan Budisin (DSS), Zoran Zizic (SNP) i Bozidar Bojovic (SNS).
   Inace, delegacija Srbije i Crne Gore vec je (prvi put) ucestvovala na zasedanju Parlamentarne skupstine Saveta Evrope koje je odrzano u protekla tri dana. Sa ovog zasedanja iz Strazbura se TV Kraljevu javio dr LJubisa Jovasevic i pored ostalog „raportirao“:
   - Na pocetku zasedanja nasoj delegaciji su verifikovani mandati, odnosno prihvaceni smo kao stalna postavka. Pre podne smo ucestvovali u sesijama po odborima. Ja sam ucestvovao u radu Odbora za migracije i demografiju. U raspravi je istaknut problem izbeglica i raseljenih sa Juga Srbije. Oni ocekuju da se iz Zapadne Evrope ti ljudi, najveci deo su Romi, vrate nazad na Kosmet i da se obestete. Medjutim, mi smo im rekli da najpre moraju da se stvore bezbednosni i drugi uslovi za povratak raseljenih na Kosmet, i to za povratak ne samo onih iz Zapadne Evrope, vec pre svega onih iz centralne i severne Srbije.
   Ovome treba dodati da je Parlamentarna skupstina Saveta Evrope odala priznanje Srbiji za brzo resenje krize po ubistvu premijera Zorana Djindjica i predlozila za Kosovo i Metohiju status specijalne autonomije o cemu ce se sigurno narednih meseci a mozda i godina „lomiti koplja“, razgovarati i pregovarati na svim nivoima.
   Delegacija Srbije i Crne Gore danas bi iz Strazbura trebalo da se vrati u zemlju.Povratak na vrh strane


SKUPSTINA OPSTINE KRALJEVO MESECIMA U BLOKADI A „PRIVREMENIH MERA“ NEMA - pise Boban Rajic
Sta ceka ministar Sabic?

   - Razmirice koje traju dve godine!? - U poslednjih 12 meseci odrzana jedna legitimna redovna sednica (pre pola godine), 27 odbornika vratilo mandate, a vecem broju mandati oduzeti zbog iskljucenja iz politickih stranaka ili njihovog svojevoljnog napustanja, - Zakonski uslovi za uvodjenje prinudne (samo)uprave odavno ispunjeni, ali zbog odugovlacenja ministra Rodoljuba Sabica, opstina trpi velike stete, jer se ne obavljaju brojni poslovi iz njenog delokruga, - Da li ce Kraljevo docekati i jesen u stanju lokalnog bezvlasca?

    Ono sto se u poslednje dve godine dogadja u kraljevackom politickom i skupstinskom zivotu zaista je cudo nevidjeno!? Naime, odmah po dolasku DOS-a na vlast i u Kraljevu je poceo raskol u redovima vladajuce koalicije, na relaciji DS (i „ostatak DOS-a“) - DSS. Usledila su politicka razmimoilazenja i prepucavanja, kadrovske kombinatorike, medjusobni napadi, optuzbe pa i tuzbe. Politicki savet DOS-a u Kraljevu prestao je da postoji vec posle nekoliko sednica a to se negativno odrazilo i na rad Skupstine opstine ciji je rad vec duze vreme totalno blokiran.
Jedinstvena Odbornicka grupa DOS-a u SO Kraljevo ubrzo se podelila na dve, a potom na tri samostalne (DOS, DSS, NS). Povodom pojedinih, pre svega kadrovskih i finansijskih pitanja, doslo je do otvorenih sukoba u vladajucoj koaliciji, a to je uslovilo ceste blokade skupstinskog rada. Predsednik Izvrsnog odbora SO Kraljevo Mile Koricanac (DS) po izboru na duznost nacelnika Raskog okruga podneo je ostavku, ali su zatim propala tri pokusaja da bude izabran novi mandatar a time i nova „opstinska vlada“. Dva puta je pokrenuto pitanje glasanja o poverenju „gradonacelniku“ dr LJubisi Jovasevicu i oba puta ti pokusaji su propali.
SAMOBOJKOTOVANJE
Usledile su tada blokade skupstinskog rada, nedolasci na sednice ili napustanja skupstinskih zasedanja, tako da je Skupstina cesto ostajala bez kvoruma za odlucivanje. Bio je to povod da opozicija s pravom optuzi aktuelnu lokalnu vlast „da bojkotuje samu sebe“ i nepotrebno dovodi do prinudne uprave.
Iduceg meseca navrsice se dve godine od kako „opstinska vlada“ radi u ostavci, dok je od 18. jula prosle godine Skupstina do kraja („cuvena“ 17. sednica prekinuta je i nikada nije nastavljena sa usvojenim dnevnim redom i pored nekoliko pokusaja) odrzala samo jednu legitimnu i legalnu sednicu sa potrebnim kvorumom, i to 30. decembra 2002. godine kada je usvojila „polovicni“ budzet za 2003. godinu (bez Programa i finansijskog plana Direkcije za planiranje i izgradnju).
Zbog toga poslovi iz delokruga lokalne samouprave, Skupstine i Izvrsnog odbora pre svega, ali i Direkcije, javnih preduzeca i budzetskih ustanova, stoje, a opstina, koja je ionako razvojno, ekonomski i infrastrukturno, u velikoj krizi kao malo koja u Srbiji, trpi ogromnu stetu.
CENA ODUGOVLACENJA
Iz ovogodisnjeg budzeta Opstine od oko 430 miliona dinara u proteklih pet i po meseci novac se trosio samo za tekuce potrebe i plate radnika. Radjeno je samo na odrzavanju „komunalija“, dok su kapitalne infrastrukturne investicije cekale skupstinske odluke. Cak je i izgradnja velikog, regionalnog vodosistema „Lopatnica“ prosle nedelje zapoceta bez dozvole, a na gradnju cekaju i dva mosta na Ibru, 20-tak ulica na asfaltiranje i 20-gradjana da im se isplati novac od eksproprijacije imovine na osnovu sudskih resenja. Naravno, tu su i brojni drugi problemi i pitanja kojima bi lokalna samouprava u celini trebalo da se bavi a zbog blokade skupstinskog rada - ne bavi se.
Tradicionalna srpska politicka nesloga tako i u Kraljevu uzima ogroman danak. U izgubljenom vremenu i zivotu i mnogim drugim stvarima. Umesto da zivimo i ponasamo se kao sav normalan svet sebi i dalje komplikujemo i zagorcavamo zivot. Bolje receno, one koje smo birali zagorcavaju NAMA zivot, a vecini njih zivot je (pre)sladak, a jedan broj NJIH hrani se politikom „sto gore, to bolje“.
NESHVATLJIVI RAZLOZI
Sto je najgore, i Ustavom i Zakonom predvidjeni mehanizmi u ovakvim slucajevima ne funkcionisu. Naime, sam predsednik SO Kraljevo je dva-tri puta, bas kao i Odbornicka grupa DOS-a, trazio od Rodoljuba Sabica, ministra za drzavnu upravu i lokalnu samoupravu u Vladi Srbije, uvodjenje tzv. „privremenih mera“ u opstinu Kraljevo. Ministar Sabic je tim povodom na Djurdjevdan boravio u Kraljevu, Mile Koricanac mu je posle toga prosledio nekoliko spiskova sa predlozima za privremeni organ opstine, ali se posle toga nista nije dogodilo. Naime, po Zakonu, Ministarstvo na cijem je celu Rodoljub Sabic ovlasceno je da predlozi Vladi Srbije raspustanje Skupstine opstine i izbor 5-clanog privremenog organa koji ce je zamenjivati do konstituisanje nove Skupstine, po zavrsetku vanrednih lokalnih izbora koje u roku od tri meseca raspisuje predsednik Republike.
Sta ceka ministar Sabic, zbog cega ovoliko odugovlaci u ovom slucaju, zaista nikome nije jasno!? On sam je, doduse, nedavno TV Kraljevu izjavio da se tesko odlucuje na predlaganje „privremenih mera“. Naravno, nikome, a posebno Kraljevcanima, nije stalo do ove nepopularne mere, ali cini se da je dara prevrsila meru i da su stete od ociglednog odugovlacenja u nedogled ogromne. Naime, ministar Sabic je, skoro od kada je preuzeo ovu duznost, iz grada na Ibru i Moravi upozoravan na lose stanje u funkcionisanju ovdasnje lokalne samouprave, pa su njegovu zakonitu(sku) intervenciju zahtevali i opstinski celnici. Uostalom, on je jedini i mogao da izvrsi takav „hirurski rez“, da preko svog Ministarstva predlozi Vladi uvodjenje prinudne uprave. To je iskljucivo u domenu njegove odgovorniosti. Gradjani, stranke ili Skupstina opstine Kraljevo to nisu mogli.
Zbog cega to ministar Sabic i dalje ne cini moze se samo pretpostaviti. Da li je u pitanju strah od transparentnosti i saznanja o neuspehu u jednoj ovako znacajnoj i po teritoriji najvecoj opstini u Srbiji, da li se mozda ceka odluka o nekakvim redovnim ili vanrednim izborima na svim nivoima, da li mozda jos nije sagledao stanje stvari (sto je neverovatno!?), ili treba ponovo da navraca u Kraljevo (sto je obecao), ili za to nema vremena zbog prezauzetosti ili „gledanja precih poslova“, ili, ili, ili...
Mozda, pod pritiskom javnog mnjenja, ministar Sabic ovih dana i donese odluku i predlozi Vladi ono sto moze (po Zakonu), ali i treba u interesu Kraljeva. Medjutim, zbog zaista neshvatljivog i nezabelezenog odugovlacenja, zbog naseg svakodnevnog zaklinjanja u trzisnu ekonomiju u kojoj je „vreme novac“, stete, i materijalne, i politicke, i svekolike, cini se, bice nenadoknadive. Samo da ON to shvati.Povratak na vrh strane


KONFERENCIJA ZA NOVINARE OO NDS KRALJEVO - pise Boban Rajic
Izbori - razumno resenje
   Zbog nerada Skupstine opstine Kraljevo gradjani strepe sta ce biti sa ovom opstinom i da li ce nastaviti da tone do totalne propasti“, receno je na prekjucerasnjoj konferenciji za novinare Opstinskog odbora Narodne demokratske stranke (OO NDS) u Kraljevu.
   - Mi ne znamo sta nam se u Kraljevu sprema. Barata se sa nekakvim spiskovima za privremeno vece u koje se nasilno guraju neki ljudi, da bi se, navodno, posle raspisali vanredni izbori, sto je neizvesno. Izgleda da DOS kroz to privremeno vece zeli da produzi vladavinu jedne interesne grupe da bi naplatili raniji opozicioni rad, a ne da obezbedi boljitak naroda. Takodje, direktori pojedinih javnih preduzeca u Kraljevu protiv kojih su podnete krivicne prijave po kojima se vodi istraga trebalo bi da podnesu ostavke i da se povuku. Inace, Natasa Micic, v. d. predsednik Skupstine Srbije, je prekrsila Zakon jer je 24. juna istekao rok za raspisivanje vanrednih izbora u kraljevackoj opstini - istakao je Vladimir Ilic, potpresednik OO NDS Kraljevo.
   Zbog svega toga, naglasio je Vladimir Bogavac, predsednik OO NDS Kraljevo, ova stranka ponavlja zahtev za hitno raspisivanje ili dopunskih izbora za 28 odbornika ili potpunih vanrednih (prevremenih) izbora u opstini Kraljevo.
   Bogavac je podsetio i da je NDS kritikovala pokojnog premijera Zorana Djindjica ali je zelela da ga pobedi na izborima, a da povodom njegovog ubistva, pored zaljenja, zahteva for-miranje Anketnog odbora u Skupstini Srbiji koji bi ispitao sve okolnosti tog tragicnog cina. On je podsetio da je Vlada Srbije bila opterecena brojnim aferama (Obradovic, Perisic, Veselinov), da se sa slucajem Cede Jovanovica ta praksa nastavlja, kao i da je vanredno stanje iskorisceno za obracun sa „nepodobnim“ medijima i pojedinim politickim protivnicima, pre svega sa dr Vojislavom Kostunicom i njegovim saradnicima. Predsednik OO NDS Kraljevo je zapitao „zasto su neki mediji u vanrednom stanju zatvoreni ili strogo kaznjeni (Nacional, TV Leskovac, TV Mars (Valjevo) i TV Trstenik) a neki forsirani (TV Pink kome nije srusena bespravno podignuta zgrada), zasto su neki navodni kriminalci i sudije (LJiljana Buha, Ibojka Suvajdzic, sudija Djoincevic...) pusteni iz pritvora (ili su krivi, ili pogresno uhapseni ili su opasni kao svedoci?) i zasto su Cedomir Jovanovic i drugi iz DOS-a zvanicno kontaktirali sa Legijom i mafijasima po privatnim kucama“? On je apelovao da borba protiv kriminala bude redovna, efikasna i u legalnim i odgovornim institucijama sistema.
Predstanici OO NDS su posebno kritikovali nevracanje mandata trojici poslanika NDS u Skupstini Srbije (Boris Karaicic, Predrag Bajcetic i Vojkan Tomic) posle odluke Ustavnog suda Srbije (USS) pre vise od mesec dana, zbog cega je stranka podnela krivicne prijave protiv Natase Micic, predsednika Skupstine Srbije, i Boska Ristica, predsednika Administrativno-mandatskog odbora i zalbu USS. „Na ovaj nacin, kradjom mandata a zatim daljom proizvodnjom afera, DOS se grcevito bori za opstanak na vlasti, ali ne ekonomijom, jer je ekspertski deo Vlade najslabiji (ministar Djelic je uveo samo velike globe, ministar Vlahovic se ne bavi privredom vec samo raspodajom preduzeca u okviru privatizacuije, a Pitic podelom donacija), zbog cega NDS smatra da je u ovom trenutku jedino racionalno resenje hitno raspisivanje izbora na svim nivoima“ - zakljucili su na pres-konferenciji predstavnici OO NDS Kraljevo.

Nova adresa i uspeh
   Opstinski odbor NDS Kraljevo, umesto u Omladinskoj 11a gde se do sada nalazio, odskora je smesten u novim prostorijama u Karadjordjevoj ulici broj 1 (u kojoj se nalaze i prostorije OO SPO Kraljevo). „Kandidat NDS Mirko Bajic pobedio je na upravo zavrsenim dopunskim izborima za odbornika u Subotici sa 47 odsto osvojenih glasova biraca i to je potvrda novog uspeha nase stranke“ - istakao je Vladimir Bogavac na pres-konferenciji.Povratak na vrh strane


BORIS TADIC MINISTAR ODBRANE SCG - pise Predo Markovic
Ministar Boris TadicPartnerstvo na starim osnovama
   Nas zahtev za prijem u Partnerstvo za mir predstavlja konacan, temeljan zaokret u nasoj spoljnoj politici, pre svega kada je odbrambeni sistem ili vojni sektor u pitanju i povratak starim saveznistvima, izjavio je proslog ponedeljka novinarima u Vrnjackoj Banji ministar odbrane Vojske Srbije i Crne Gore Boris Tadic, povodom trodnevne posete posmatraca OEBS-a vazduhoplovnim bazama i jedinicama kopnene vojske u Kraljevu.
Tadic je kazao da je Jugoslavija pedesetih godina sa zemljama Zapada bila u jednoj vrsti radnog saveznistva, intenzivne razmene iskustava, te da je dobijala donacije u opremi i naoruzanju u avijaciji i motorizovanim jedinicama, sto je ostavilo ozbiljnog traga u modernizaciji citavog oruzanog sistema kod nas, o cemu se u nasoj periodici malo zna.
,,Mi se na te tradicije oslanjamo kada je u pitanju nasa saradnja i nasa namera da se prikljucimo Programu partnerstva za mir, i to je jedno staro iskustvo kome se ponovo vracamo" izjavio je u Vrnjackoj Banji ministar odbrane Srbije i Crne Gore.


Inostrani posmatraci u Ladjevcima i Jarcujaku
   U okviru trodnevne posete Kraljevu, posmatraci OEBS-a, Centra za prevenciju konflikata i Regionalnog centra za pomoc u primeni Sporazuma o kontroli naoruzanja u utorak su posetili vojnu vazduhoplovnu bazu u Ladjevcima. Inostrane posmatrace na aerodromu ,,Ladjevci ,, pozdravio je komandant vazduhoplovne baze 285, pukovnik Gvozden Milosevic. Milosevic je na brifingu upoznao goste i novinare sa podacima ovoj vojnoj bazi osnovanoj 1964. godine i vojnom aerodromu izgradjenom 1965. godine, a zatim su gosti iz 24 zemlje, medju njima i posmatraci iz Amerike i Rusije,prisustvovali takticko tehnickom zboru i letackom programu. Posmatraci su popodne obisli vojnicke prostorije i posmatrali demonstraciju gasenja pozara na aerodromu.
Poseta inostranih posmatraca iz zemalja koje su zajedno sa Srbijom i Crnom Gorom potpisnice Beckog dokumenta zavrsena je u sredu obilaskom 252. oklopne brigade u Jarcujku.Povratak na vrh strane

NOVINARI SA POLICAJCIMA RASKE NA ADMINISTRATIVNOJ GRANICI PREMA KOSOVU - pise Predo Markovic
Putevi sverca u zoni kopnene bezbednosti pod budnim okom policije

    U duzini od 50 kilometara administrativne linije sa Kosovom, u kopnenoj zoni bezbednosti, policajci, carinici, finansijski, sanitarni i trzisni inspektori, uz velike napore nastoje da preseku svercerske putevae i kanale koji su se ovde razgranali.
Na bezbednosnom punktu u Rudnici kraljevacki novinari zatekli su policijsku patrolu koja je u automobilu Lada-samara kosov-skomitrovacke registracije otkrila preko 100 bokseva inostranih cigareta bez akcizne markice.
U zoni kopnene bezbednosti policajci iz Raske, kako nam kaze Srecko Krusevac, vodja sektora, postoji preko stotinu puteva i puteljkaka kojima sverceri, iz svih krajeva Srbije, jakim i brzim masinama, vecinom dzipovima, pokusavaju da nadmudre policajce i u Srbiju sa Kosova unesu inostrane cigarete, cokoladu, pilece batake... U tome im pomazu izvidjaci koje postavljaju pokraj puta, (najcesce su to mestani koji cuvaju stada) koji mobilnim telefonima i radio stanicama dojavljuju nailazak policijskih patrola.
Dok smo policijskim automobilom prolazili kroz selo Supnje nedaleko od Raske, nacelnik OUP-a Raska Nenad Zupanjac nam isprica da su u ovim krajevima, a i na Kopaoniku, osim automobilima, cigarete, cokolada i pileci bataci, ilegalno prenoseni i na ledjima magaraca i konja.
- Zateknemo samo konja ili magarca, koji dobro znaju put, prica Zupanjac, a svercerima ni traga, pokazujuci nam jednu od garaza pokraj puta izlepljenu iznutra kartonom preostalim iz boksova inostranih cigareta. Prazne kutije mozete videti i kod vodenice do koje se tesko silazi sa jednog od puteva gde je promet robe zabranjen, a kontrolisu ga i nasi i KFOR, dodaje nacelnik.
Na tom putu, novinari su stigli do administrativne granice sa Kosovom i vratili se natrag, na put Raska - Novi Pazar gde je saobracaj kontrolisao saobracajni policajac Jasna Lakusic.
Na novinarsko pitanje o tome da li su se u svojim poslovima u zoni kopnene bezbednosti policajci obogatili, kao sto se gpovorka, nacelnik Zupanjac je kazao da je pre dve godine otvoren operativni dosije Rudnica i prikupljena saznanja o policajcima koji su bili osumnjiceni za teze i lakse povrede radnih duznosti.
- Oni su dobili otkaz, ili premesteni na druge duznosti... Borba protiv korupcije u policiji preneta je, u okviru projekta ,,Policajac u lokalnoj zajednici,, koji se realizuje na podrucju celog MUP-a Kraljevo, i na prosireni savet za bezbednost i antikorupcijske timove sastavljene od uglednih i casnih ljudi, kaze nacelnik OUP-a Raska, dodavsi da se na punktu u Rudnici sprovodi i rotacija, kako policajci, eventualno, ne bi dosli u iskusenje da se povezu sa svercerima.
Ovih dana se OUP u Raski dobija i moderne salterske sluzbe, tako da ce gradjanima biti mnogo lakse i brze da dodju do licne karte, vozacke dozvole, pasosa i sl.Povratak na vrh strane


ODRZANA SEDNICA IZVRSNOG ODBORA SO KRALJEVO - pise Rajko Saric
Skupstina opstine kupila hotel ,,Dobre vode"

   U ponedeljak, 23. juna, odrzana je 60. sednica Izvrsnog odbora Skupstine opstine Kraljevo (IO SO). Do sazivanja sednice doslo je posle dvodnevne blokade SO i Raskog okruga od strane nekoliko udruzenja hendikepiranih lica. Tako su se, kao prioritetna, na dnevnom redu nasla pitanja obezbedjenja poslovnog prostora po zahtevu Udruzenja multiple skleroze Raskog okruga, uklanjanje ivicnjaka i izgradnja rampi za nesmetano kretanje invalida, a po zahtevu Udruzenja paraplegicara Raskog okruga. Dogovoreni rok od sedam dana za izgradnju rampi nije ispostovan, ono sto je uradjeno uradjeno je krajnje aljkavo i nemarno. Zatrazeno je od Direkcije za izgradnju grada da nepravilnosti ispravi, da izgradi sto veci broj rampi na svim raskrsnicama u gradu, a da se u naredna dva meseca pokusa izgradnja prikladnih rampi za kretanje invalidnih lica u svim javnim objektima. Uostalom, jedan od bitnih uslova za ulazak nase zemlje u Evropsku uniju jeste i resavanje problema diskriminacije pojedinih grupa stanovnistva.
   Prihvacen je i izvestaj Zavoda za zastitu zdravlja o stanju vode za pice u seoskim skolama gde je konstatovan visok stepen neodgovornosti nadleznih inspekcijskih sluzbi i direktora skola koji ,,ni prstom nisu mrdnuli" po pitanju ispravnosti vode. Oko 1.200 osnovaca tokom protekle skolske godine pilo je higijenski neipspravnu vodu, a na osnovu nalaza Zavoda za zastitu zdravlja koji dva puta godisnje vrsi analizu vode. Od Zavoda je zatrazeno da vrsi cescu kontrolu, na vise parametara i da se rezultati objavljuju na vreme, a ne po okoncanju skolske godine.
   Clanovi IO su jednoglasno prihvatili predlog UTRO ,,Srbija" o prodaji hotela ,,Dobre vode" na Gocu. Hotel je, po saglasnosti Agencije za privatizaciju Republike Srbije, za 23 miliona dinara kupila SO Kraljevo. Kupac ce naknadno sklopiti odgovarajuci ugovor sa Decjim odmaralistem ,,Goc" kome ce hotel biti dat na koriscenje. Sredstva za kupovinu hotela ,,Dobre vode", kako je rekao predsednik IO SO Mile Koricanac, obezbedjena su iz budzetskog suficita iz 2002. godine koji nije utrosen u ovoj godini.
Posle ostre polemike izmedju pojedinih clanova IO i predstavnika Direkcije za planiranje i izgradnju ,,Kraljevo", program uredjenja gradjevinskog zemljista za 2003. godinu ni ovog puta nije dobio ,,zeleno svetlo". Ponudjenim programom planirani su prihodi od 330.600.000 dinara sto u celini odgovara planiranim rashodima. Konstatovano je da je Direkcija servis SO, a u ovom slucaju Direkcija i njen Upravni odbor stavili su se iznad SO i IO sto je nedopustivo i krajnje stetno.Povratak na vrh strane
USCE - pise Slavoljub Mladenovic
Druga faza strajka uscanskih rudara

Uscanski rudari usli su u drugu fazu strajka i za sada nemaju nameru da se vrate na svoja radna mesta. Ujutru se prijave na zakonsku prozivku i sa rudarskim pozdravom SRECNO nastavljaju sa strajkom ostajuci verni svojim zahtevima.
Na ulicama Usca na vidnim mestima istaknute su parole „Branimo nase za nase buduce generacije", „Necemo rasprodaju drustvene imovine u bescenje i necemo sudbinu ukrajinskih i drugih rudnika. Za svoje ciljeve spremni su i da izvrse blokadu Ibarske magistrale i da se zajedno sa ostalim radnicima nadju na ulicama Beograda.
Odlasku za Beograd pripremaju se i radnici Fabrike parketa koji su skoro otisli pod stecaj i ostali na ulici da se pridruze rudarima.
U samom krugu rudnika Usce nalaze se dezurne ekipe koje imaju zadatak obezbedjenja imovine i odrzavanja zakonom predvidjenih radova u ugljenokopima Tadenje. Ekipe dezuraju u sve tri smene i sve je predvidjeno kako je zacrtano po uputstvu Strajkackog odbora.
Gradjani Usca i okoline solidarisu se sa rudarima strajkacima i daju im punu podrsku da istraju da im se ne desi sudbina konfekcije i Fabrike parketa.
Na glavnim oglasnim tablama Usca i Ibarskih rudnika lepe se sve informacije iz dnevne stampe i informacije strajkackog odbora odgovarajucih sindikata.
Prema onome sto se desava moze se izvuci zakljucak da su rudari odlucni u ocuvanju rudnika i zajednickog preduzeca u sastavu EPS-a i spremni su da idu i do trazenja ostavke vlade.

Rekonstrukcija fudbalskog igralista

   Fudbalski klub Radnik iz Usca krenuo je u renoviranje i rekonstrukciju fudbalskog stadiona u Uscu. Trenutno na igralistu se uklanja ograda oko igralista i vrse se pripreme za gradjevinske masine za takozvano peglanje fudbalskog terena.
Nekada poznato igraliste po tepihu od trave koja je veoma kvalitetno negovana sada se nalaze velike uvale i bregovi nastali slaganjem terena usled eksploatacije uglja od strane Ibarskih rudnika.
Rekonstrukcija se vrsi bez odgovarajucih projekata i odgovarajucih dozvola ali se fudbalski radnici iz Usca nadaju se da ce izvrsiti renoviranje igralista u predvidjenom roku do pocetka jesenjeg dela fudbalskog prvenstva. Sredstva za renoviranje igralista obezbedila su privredna preduzeca iz Usca a posebno Ibarski rudnici i Ekonom. Na igralistu su predvidjeni radovi za poravnanje terena, izradu tribina na zapadnoj strani, izrade svlacionica, ograde i renoviranje restorana Rudarski predah koji posluje u sastavu fudbalskog kluba.
Ukoliko dodje do prekoracenja rokova renoviranja igralista fudbalski klub Radnik igrace svoje utakmice kod fudbalskog kluba Studenica na prelepom igralistu u lukama za sta je vec postignut dogovor.

Zavrsena rekonstrukcija Doma kulture

   Vredni radnici Doma kulture u Uscu posle pauze od skoro godinu dana posle pozara koji je izbio od elektroinstalacije, uspeli su da zavrse radove na zgradi i gradjani Usca imali su priliku da vide prve filmske predstave domace kinematografije poznatih filmova kao sto su Zona zamfirova i drugi.
U pozaru koji je zahvatio Dom kulture ostecena je krovna konstrukcija, bina za odigravanje predstava, bioskopsko platno, sedista, plafonski element i elektroinstalacija.
Saniranje Doma kulture uz veliku angazovanost radnika doma pomogle su privredne strukture Usca, opstine i fondovi kulture.
U domu su adaptirana sedista koja su tapacirana, uradjeni veoma lepi plafonski svodovi, renovirana bina za odigravanje predstava, uradjena elektroinstalacija i renoviran hol Doma kulture.
Posle ulaska u Dom kulture u Uscu, Uscani su ga nazvali uscanskim „Kvartom" i prvi ulazak u dom imali su predstavnici demokratske stranke opstinskog odbora Usce koji su odrzali svoju izbornu skupstinu.
Pored sale za odrzavanje manjih sastanaka renoviran je i hol Doma kulture u kome i mladi Usca mogu da se druze i odrzavaju svoje igranke.
Program kulturnozabavnog zivota na Uscu je veoma dobro pripremljen pa ce zahvaljujuci Domu kulture i ljudima u njemu Uscani moci da gledaju mnogo kvalitetnih predstava u ovoj godini.Povratak na vrh strane


KULTURA

PROMOCIJE - pise Bojana Milosavljevic
„Doroteus“ u Francuskoj 7

U Udruzenju knjizevnika Srbije, u Beogradu, odrzana je tribina na kojoj je predstavljena knjiga ,,Srbi pre Srba", istoricara prof. dr Momira Jovica, koja je izasla u izdanju kraljevackog ,,Doroteusa". O knjizi je, osim autora, govorio nas ugledni istoricar prof. Relja Novakovic. Delo se bavi istorijom srpskog naroda pre njegovog navodnog doseljavanja na Balkan u VI veku pre nase ere

Srpski narod, izdeljen na brojna i raznoimena plemena, ziveo je na mnogo sirem prostoru nego sto se to danas misli. Prof. Relja Novakovic je govorio o zivotu drevnih Srba i njihovim vezama sa brojnim biblijskim narodima. Iza imena nekih od njih (Fenicani, Filistejci...), kao i imena Tracana, Etruraka, Ilira, Likijaca, Pelasta - kriju se stari Srbi. Ovu tvrdnju, prema recima profesora Novakovica, osim brojnih antickih izvora, potkrepljuju lingvisticke analize pisanih spomenika iz tog doba, imena brojnih toponima i hidronima na podrucju danasnjeg bliskog i srednjeg Istoka, Zakavkazja, Podunavlja, srednje Evrope i Apeninskog poluostrva (od kojih su mnoga do danasnjeg dana sacuvana u izvornom obliku), kao i opisi tih naroda, njihovih verovanja i obicaja, ciji se tragovi nalaze jedino kod danasnjih slovenskih naroda.
Imenica Sloven javlja se tek u II veku posle Hrista. Ranija proslost, prema recima profesora Momira Jovica, sve te Slovene poznavala je pod imenom Srbi. Medjutim, nasa nauka je prihvatila tzv. berlinsko-becku istoriografsku skolu, koja balkanskim Srbima namece kompleks dosljaka, uprkos brojnim, nepobitnim dokazima (ne samo srpskih) istoricara, koji pokazuju svu besmislenost i neodrzivost ovog ucenja. Tome su, istina, svojom povrsnoscu i neumerenoscu, doprineli i neki srpski istoricari, protivnici ,,becke skole":
- Ima u toj zelji nekih autora da se bave starijom istorijom Srba, nekih tendencija, koje nisu zdrave, ni logicne. Ima ih koji preteruju sa pricama, koji se nisu umili ni na kakvom izvoru: dosta je onih koji cesto pisu bez ikakvog pozivanja na bilo kakve izvore, kojim bi potkrepili svoje teorije, sto je za zaljenje. Takav rad nanosi neizmernu stetu onim istrazivacima koji se ozbiljno bave ovom temom.
Jedan od pokusaja u tom pravcu je i ova moja knjiga. Mislim da sam je zasnovao na cinjenicama, koristeci se pouzdanim podacima. U njoj se nalazi mnogo toga sto nije nikakva bajka ni izmisljotina, sto se moze razumeti. Valjda je sad i vreme drugacije, pa se neke stvari mogu i reci i napisati - istakao je prof. dr. Momir Jovic.

BOGATIJI KULTURNI ZIVOT TOKOM LETA - pise Ivan Rajovic
Bina na glavnom gradskom trgu
   Ovih dana je napravljena montazna mobilna bina za trg koja je projektovana iz dva segmenta, najpre platforma kja je uradjena po ideji iz Pozorista , a projektovao ju je inzenjer Predrag Peric, a u celini realizovao Metal servis. krovnu konstrukciju je projektovao dr Gasic, dekan Masinskog fakulteta u Kraljevu, koja je, takodje, realizovana u Metal servisu. Bina je vlasnistvio Pozorista, odnosno grada, koji je sve to i isfinansirao i realizovao preko gospodina Dragana Markovica i sluzbe koja prati Pozoriste, odnosno Sekretarijata drustvenih delatnosti.
Bina je veoma kvalitetna i bice montirana na trgu i na njoj ce najverovatnije uvek biti nekakvih kulturoloskih delatnosti , kaze upravnik ovdasnjeg Pozorista Milomir Nedeljkovic. On je , takodje, isoristio priliku da se zahvali Elektromontazi Elektrosrbije iz Kraljeva koja im je izasli u susret i montirala krovnu konstrukciju, bez kojih to, jednostavno, ne bi moglo da se uradi.
Uglavnom, bina ce od sada pa ubuduce biti sastavni deo glavnog gradskog trga i na njoj ce se, najverovatnije, dogadjati razlicite kulturne, ali i druge manifestacije. A svakako se moze ocekivati da ce taj novi ambijent vec sam po sebi biti inspirativan za razlicite organizatore masovnih priredbi koje ce ulepsati i obogatiti leto u nasem gradu, bar do neke sledece predizborne kampanje.


IZ NARODNE BIBLIOTEKE ,,STEFAN PRVOVENCANI" KRALJEVO
Nove knjige

ODELJENJE ZA ODRASLE
,,Rokada" Olivija Goldsmit (Narodna knjiga/Alfa)
Ovaj roman je zapravo prica o zivotu o kome vecina zena sanja, ali samo kada je u pitanju sva raskos koju donosi bogatstvo. Druga strana jastuka je zapravo zudnja za strascu i romansom i svemu onome sto donosi ljubav. Olivija Goldsmit je trenutno bestseler pisac na listama NJujork tajmsa, sto doprinosi vecoj paznji citalaca.

ODELJENJE ZA DECU
,,Princezin dnevnik" Meg Kebot (Draganic)
Princezin dnevnik je duhovita prica o devojcici iz NJujorka, koja na prvi pogled zivi kao sve tinejdzerke,a onda pometnju u njenom zivotu donosi otac koji joj saopstava da je princ jedne male drzave a ona njegova jedina naslednica.
Glavna junakinja ce odmah osvojiti srce svakog tinejdzera koji traga za vlastitim identitetom i mestom u drustvu, a mnogima ce se ciniti kao da citaju sopstveni ili dnevnik najbolje drugarice.
Po ovoj knjizi snimljen je film u Diznijevoj produkciji.

PREPORUCUJEMO
Kultura - menadzment, animacija, marketing Milena Dragicevic Sesic (Clio)
Knjiga pokazuje, kako kultura funkcionise kao celovit nacionalni ali i medjunarodni sistem. Ona je vodic kroz kulturne institucije, njihove slozene sisteme, tehnologiju i metode rada, ali i uvid u njihovu medjusobnu saradnju.
Daje uvid u to, sta sve kulturu cini i kako ti cinioci funkcionisu.
Knjiga odgovara na pitanja : Kako efikasno delovati u slozenom svetu kulture? Kako uspesno povezati umetnike, kulturne institucije i njihovu publiku?
Kako to uciniti ne samo u okviru jedne drzave, vec u evropskom i svetskom okruzenju.

NAJCITANIJA KNJIGA U PROTEKLOJ NEDELJI
,,Dolazim po tebe i vodim te sa sobom" Nikolo Amaniti (Plato).Povratak na vrh strane


NALICJE KRALJEVACKOG FUDBALA - pise Stole Petkovic
Piramida kockastog oblika

   Kraljevacki fudbal dosao je na najnize grane. Zavrsetak ove sezone pravi je barometar vrednosti klubova sa ovog podrucja.
Sumadijska zona ce u narednoj sezoni biti sastavljena od jakih klubova. Bice dobrog fudbala i neizvesnih meceva. Tako ovih dana pricaju ljubitelji fudbala ciji je osnovni zadatak da dodju na stadione i do mile volje uzivaju ili se sekiraju . Oni drugi kojima je stalo do renomea i rejtinga, narocito Sloge, nije svejedno ovog vrelog leta. Istina je da ce Zona biti jaka ali Kraljevo vise nema fudbalskog lidera oko kojeg ce se sve vrteti, pa cak i najbolji fudbaleri. Nestala je fudbalska piaramida. Grad na Ibru nema vise ovo geometrijsko - fudbalsko telo. Sada je to kocka. Svi su u istoj ravni: Sloga, Metalac Trogovacki, Ibar (Mataruska Banja), Kraljevo Hajduk a sa podrucja FSO Vrnjacka Banja: Goc i Omladinac (Novo Selo). Zbog cega je tako.
Podjimo redom. U Slogi je odavno pala knjiga na dva slova - direktora i sekretara. Odavno su ostali sami, bez igde ikoga. Da li je u pitanju njihova samovolja ili narcisoidnost ili su u takvim uslovima jedino oni pristali da rade. Mozda je problem i u tome sto su beli u protekloj sezoni imali predsednika na papiru a trenera nejcesce „na sluzbenom putu“. Kada se tome doda da su fudbaleri igrali slabo i nemotivisano onda je mozaik takav kakav je - zonski. Cak je i Velja Ilic tu skoro jace sutnuo voditelja nego Slogasi loptu. Sada se s pravom prave transfer liste. Da li treba neko da ode? Pa trebalo bi. I u reprezentaciji Srbije i Crne Gore je cistka. Cak je i Genije otisao!.
Metalac je prica za sebe. Ima tvrdu upravu ali mekane igrace. Poceli su dobro a zavrsili pobedom protiv Sloge. Poraz je podobro razljutio komsije pa je bilo i vatre i povlacenja za brkove.
Buducnost iz Konareva je odavno rekla zbogom Srpskoj ligi. Stojicki su izdrzali do poslednjeg zvizduka iako su odavno prigrabili fenjer. Kod njih je sve bilo jasno. Stigli su u ligu o kojoj su sanjali a onda su se probudili...
Po svemu sudeci Ibar (Mataruska Banja) i (najverovatnije) Kraljevo Hajduk najvise su dobili. Ostaju tamo gde su i bili. Sada im u goste dolaze ekipe kojima su do sada samo gledali u ledja. A kakva je tek radost u Borcu iz Vranesa. Tako ce ljubitelji fudbala od jesenas gledati sve same lokalne derbije. To sto je piramida bez vrha odnosno fudbal bez pravog lidera izgleda ne dotice sve one koji vole sport i - grad.
Za utehu Cacak i Krusevac nisu daleko.

KOSARKA
Faraoni bolji od inzenjera

   LJubitelji kosarke u Kraljevu imali su prilijke da da vide duel novog prvoligasa Masinca i rep-rezentacije Egipta (86:88). U startnoj cetvrtini protivnici su se smenjivali u vodjstvu ali su u nastavku susreta gosti imali bolju realizacijui preokrenuli rezultat u svoju korist stekli nedostiznu prednost. u Timu domacina najefikasniji Bogavac i Bojinovic sa po 23 poena dok je kod Egipcana Ismail postigao 24 a Godo 14 koseva.
Na slici: D. Knezevic u duelu sa ogromnim Sabanom (beli dres).Povratak na vrh strane

MailboxIbarske novosti mailbox

Copyright © 1997-2003 Interactive.net Kraljevo. All rights reseved interactive