Internet izdanje - 25. jul 2003.godine

Nedeljni list u izdanju Javnog preduzeca za informisanje: „Ibarske novosti“ - Kraljevo. Adresa Redakcije: Ul. Cika LJubina br. 2. Direktor i glavni i odgovorni urednik: Slavko Janosevic. Odgovorni urednik: Ivan Rajovic. Tehnicki urednik: Aleksandra Rankovic. Redakcija: Zoran Bacarevic (sport), Dragan Vukicevic (privreda), Predrag Markovic (drustvo), Slobodan Rajic (politika), Marko Slavkovic (reportaze i Strsljen), Bojana Milosavljevic (kultura), Stojan Petkovic (sport), Milisav Radovanovic (fotoreporter). Predsednik Upravnog odbora: Gordana Vuckovic. Telefoni: direktor i glavni i odgovorni urednik 312 - 504, odgovorni urednik 312 - 507, Pravna i opsta sluzba 312 - 505, Oglasno odeljenje 312 - 503. Godisnja pretplata 1.040 din. Za inostranstvo - Evropa 3.120 din. Amerika i Australija 4.160 din. Tekuci racun: 160 - 14461 - 52 kod „Delta banke“ Kraljevo. Kompjuterska obrada „Ibarske novosti.“ Stampa DD „Slovo“ Kraljevo, Vojvode Stepe 45. Telefon: 036 - 332 - 312. Postarina placena u Posti 36200 Kraljevo. List izlazi petkom, rukopisi se ne vracaju.

Naslovna strana novog broja "Ibarskih novosti" Vreme sadasnje - Kako stisati strasti u interesu grada?
Podrska vlasti petorice
Prioritetni i drugi zadaci
Akcije - saopstenja - konferencije za stampu
U rucnom bacacu bojeva mina
Ministar Tadic smenio oficire
Decenijska borba za "Srbijanit"
Vetar cupao drvece i nosio krovove
Kultura
Sport - Kosarka - Vaterpolo


Vreme sadasnje - Pise Ivan Rajovic
Kako stisati strasti u interesu grada?
   Ima perioda u ovom gradu kada mediji vrlo slabo ili gotovo nikako ne rade svoj posao, zbog cega bi to sve jednostavno trebalo rasterati, rasprodati, baciti na tender ili na neki drugi nacin transparentno sankcionisati. Da nesreca bude skandalozna to su, uvek, trenuci kada se nesto ozbiljno kuva, ne toliko za grad koliko za pojedince, karijeriste i individue zeljne vlasti, ma u kakvom obliku i trajanju. Tako se kadrovska politika, daleko od ociju, objektiva, mikrofona i hemijskih olovaka medija i njihovih novinara, po nekom nepisanom kraljevackom pravilu, vec godinama odvija, bar onaj njen glavni iliti inicijativni deo, po kojekavim kuloarima, kurvoarima, bircuzima, privatnim stanovima, ekskluzivnim sastajalistima novokomponovane elite, putem telefonskih razgovora, elektronskom postom, golubovima pismonosama, nekim egzoticnijim pticama i na mnoge druge nacine. Naravno, a to kazem iz iskustva, sustina postupka je da se obezbedi adekvatna ekipa poslusnika i timova koji ce, cak i onima koji su na vlast dosli uslovno receno po demokratskom principu, omoguciti sto vecu, ako ne i apsolutnu moc.
   Dogodilo se i ovoga puta da su mediji, a na osnovu glasina koje odavno kruze gradom, saznali kako ce, cak i pre zvanicnog konstituisanja Privremenog organa, prva cistka uslediti upravo u lokalnoj informativnoj kuci. To, naravno, ne mora da ima nikakve veze sa istnom, ali glasine su glasine i, kako se pokazalo, govore mnogo vise i objektivnije od zvanicnih izvestaja. To sto su pojedinci nezadovoljni kako pojedini lokalni mediji prikazuju njihove svetle likove i dela sasvim je razumljivo ako se zna do koje mere vlast moze da pokvari cestito ljudsko bice spremno da i poslednji atom snage i poslednji cent svojih deviznih rezervi potrosi u korist svog voljenog naroda. Uglavnom, oni koji znaju kako su dosli tu gde jesu i do koje je mere ovaj grad spreman da brani svoje medije, trebalo bi da znaju u sta se upustaju ako imaju bilo kavih namera da ih upotrebe u svoje politicke ciljeve. A u datim okolnostima sloboda informisanja je relativna stvar i ono sto nekome ne odgovara ne mora znaciti da ne odgovara nikome ili da je neistina. Naprotiv.
   To sto su misljenja oko uvodjenja privremenih mera podeljena i u dobroj meri negativna, kako samim cinom tako i odabirom onih koji ce ga sprovesti, samo je odraz zabrinutosti i iskrene zelje da nam svima bude bolje jer smo to, posle svega vidjenog i dozivljenog od uvodjenja ovakve demokratije zaista zasluzili. Sve ono sto se trenutno dogadja u Vladi i oko nje, imajuci u vidu vokabular i kvalifikacije kojima se koriste nasi najvisi funkcioneri, sasvim opravdano namece dilemu da li ta Vlada ima vremena, volje i iskrenih namera da nesto korisno ucini za ovaj grad i njegove stanovnike. Takodje, bez ikakvih zlih namera, a to sada vise niko ne negira, pa ni kljucni sudionici u ostvarivanju naseg blagostanja, dosadasnjim ucinkom lokalnih vlasti nemamo ni malo razloga da budemo zadovoljni, sto najbolje potvrdjuje i uvodjenje prinudnih, privremenih ili kakvih god hocete mera koje se uvode samo onima koji nisu u stanju da rade ono za sta su izabrani.
   Ipak, bez imalo cinizma, mada se pojedinci zarad utiska i odredjenih moralnih normi u ovakvim trenucima deklarisu kao nestranacke licnosti, sto i nema nekog narocitog znacaja ako se zna da su i mnoge stranacke face postale najobicniji biznismeni, profiteri i da ne kazem nesto gore, gro onih koji su u ovom trenutku u najuzem vrhu lokalne vlasti i kljucari trezora punog nepotrosenih budzetskih para, svojevremeno su bili u prvim, eventualno drugim redovima bunta protiv diktature. Ima i onih koji su bili malo skrajnuti, ali to sada nije bitno. Uglavnom, hocu da kazem da se radi o ljudima kojima se odredjene zasluge ne mogu osporiti, bez obzira na eventualne kasnije greske. Istovremeno, to je i razlog da se od njih mnogo toga i ocekuje. I ocekujemo. U protivnom, kako vec najavljuju i Otporasi i mnoge druge manje i vece, parlamentarne i vanparlamentarne, opozicione i one druge stranke, nas problem ce morati da se resi ulicarski, odnosno na trgu i pred gradjanima, a ni to nam nece biti ni novo, ni neobicno, a sve ukazuje da su se mnogi vec uzeleli ovakve zabave.Povratak na vrh strane


NACELNIK RASKOG OKRUGA MILE KORICANAC NA REDOVNOJ KONFERENCIJI ZA NOVINARE - pise Rajko Saric
Podrska vlasti petorice

   Nacelnik Raskog okruga dao punu podrsku Privremenom petoclanom vecu na celu sa Markom Petrovicem konstatujuci da bi stvaranjem lose atmosfere doslo do ponovne blokade u radu lokalnih organa vlasti.
   Projekat vodosistema ,,Lopatnica" za sada napreduje predvidjenom dinamikom. U procesu privatizacije preduzecima koja ne dobiju novog vlasnika predstoji uvodjenje stecajnog postupka. Podnete krivicne prijave protiv aktuelnog rukovodstva DP ,,Ekonom" u Uscu.


   Na jucerasnjoj redovnoj konferenciji za novinare u Raskom okrugu, nacelnik okruga Mile Koricanac je govorio o vodosistemu Lopatnica, toku privatizacije i politickoj situaciji u regionu. U povodu stupanja na duznost Privremenog veca ( Privremeni organ opstine) nacelnik je pozvao na davanje pune podrske Vecu jer se Skupstina opstine (SO) vec mesecima nalazi u blokadi pri cemu su se problemi nagomilali i predstoji ozbiljan rad novog organa lokalne vlasti.
   -Ako se sada stvori losa atmosfera oko izbora Privremenog veca, imacemo jednu novu blokadu i zato cemo morati uciniti sve da pomognemo svako sa svoje pozicije jer je to interes grada Kraljeva. Dok budu trajale privremen mere politika nece imati previse mesta jer su problemi zivotni, uglavnom je rec o komunalnim i infrastrukturnim problemima. Dakle, ako se i ovog puta budemo bavili politikom, bice to prazna prica, a problemi ce ostati nereseni. Sto se tice mene, kao nacelnika Raskog okruga i Vlade Srbije, Privremeno vece ima punu podrsku sto je daleko bolje u odnosu na period kada sam ja imao korektne kontakte sa Vladom, a predsednik SO je kritikovao i bojkotovao rad Vlade Srbije. Upravo zbog toga Kraljevo je platilo visoku cenu - rekao je Koricanac.

,,Lopatnica" projekat broj jedan

   Govoreci o radovima na vodosistemu Lopatnica, prvi covek Raskog okruga, i najtvrdji zagovornik ove ideje, kaze da su zemljani radovi na bazenu u Panjevcu zavrseni i da predstoje radovi na betonazi. Tim povodom strucni tim Direkcije za planiranje i izgradnju ,,Kraljevo" posetio je fabriku ,,Poliester" u Priboju, cije cevi su u duzini od sto kilometara ugradjene u cevovod u Novom Sadu. Vec ovih dana bice poznata puna informacija o kvalitetu i ceni tih cevi. Licno cu predloziti Privremenom opstinskom vecu da iz svojih sredstava, u narednih godinu dana izdvoji milion evra kako bi plan izgradnje vodosistema tekao po planu, kazao je Koricanac, i podsetio da je za prvu fazu obezbedjeno 60 miliona dinara, a za spojni put sa Zickim poljem i gradom potrebno je 150 miliona dinara. -Mislim da je realno i da se sredstva iznadju i da se radovi izvedu. Izuzev donacija, nastojacemo da ne opterecujemo gradjane jer, kao sto je poznato, dva refernduma po ovom pitanju gradjani su dali, a da nisu dobili ni casu vode. Gradjanima se mozda obratimo kada radovi budu u zavrsnoj fazi, a kako stvari sada stoje, drugu fazu izgradnje moguce je da ponudimo kao koncesiju jer je Udruzenje industrijalaca trazilo da se napravi Konzorcijum koji bi ucestvovao na tenderu za dalju izgradnju. To je jos u fazi dogovora - rekao je Koricanac i podvukao da je razgovore na ovu temu vec obavio sa nekim od ministara buduci da se radi, kako sam kaze, o poslu broj jedan u Kraljevu.
   Govoreci o dosadasnjem toku privatizacije nacelnik RO je rekao da svako preduzece koje se privatizuje uglavnom pocinje da radi, uvecava broj zaposlenih i na trziste izlazi sa novim, kvalitetnim programima. Sto nije moguce privatizovati aukcijom ili tenderom, u dogovoru sa ministrom Vlahovicem (Aleksandar Vlahovic, ministar za privredu i privatizaciju - prim.nov.) ici ce u stecaj i to sto pre.

Privatizacija ili stecaj

   -Uz sve rizike koji prate ovakve odluke, od glasina da je neko lopov, da neko nekome to namesta, ja sam sa Trgovinskim sudom, predsednikom tog suda i sudijama u stecajnom vecu, dogovorio da sva preduzeca koja ispunjavaju uslove za uvodjenje stecajnog postupka udju u proceduru. Nekoliko preduzeca u Okrugu je vec prodato na licitacijama, dobilo nove vlasnike i odmah pocelo da radi. To cemo uraditi za jos neka preduzeca, a posebno cemo se pozabaviti zadrugama koje su se urusile, propadaju i zarastaju u korov - podvukao je Koricanac ne precizirajuci o kojim preduzecima i zadugama je rec.
On se ovom prilikom osvrnuo i na zbivanja u DP ,,Ekonom" u Uscu, o cemu je bilo reci i prilikom njegove nedavne posete Mariboru gde je, kako sam kaze, imao neprijatan razgovor sa poslovodstvom preduzeca ,,Primat" koje i dalje insistira na 60 odsto vlasnistva u ,,Ekonomu". Trazio sam da svoje tvrdnje potkrepe papirologijom, s obzirom da su se pojavili i Ibarski rudnici sa 40 odsto svog kapitala, pa me u tom slucaju zanima gde su sredstva od Fonda za razvoj, rekao je Koricanac.
   -Pre mene iz Fonda za razvoj Srbije ulozeno je 500.000 maraka. Ja sam izdejstvovao jos toliko, a preduzece procenjeno na dva miliona maraka. Prema tome, brojke govore nesto drugo, a potrebe Ibarskih rudnika su nesto sto se mora uvaziti. Povrh svega, Vlada Srbije i Ministarstvo za privatizaciju doneli su odluku o dokapitalizaciji tog preduzeca. A upravo na ovu odluku niko se nije ni osvrnuo. Sproveden je konkurs za dokapitalizaciju gde se prijavilo sest ili sedam firmi sto aktuelni direktor (Rodoljub Biorac) drzi u fioci umesto da sa tim upozna Agenciju za privatizaciju koja bi odabrala najpovoljnijeg ponudjaca. U medjuvremenu, Skupstina preduzeca, koja je nelegalna, donela je odluku da se napravi poravnanje u Trgovinskom sudu gde bi ,,Primat" imao 60 odsto, ali pred sam cin registracije ja sam reagovao krivicnom prijavom protiv direktora ,,Ekonoma" Biorac Rodoljuba, predsednika UO u istom preduzecu Ratkovic Dragane i predsednika Skupstine Cvetkovic Dragog - naglasio je Mile Koricanac i dodao da Zakon o privatizaciji niko ne cita vec mnogi nastoje da zadovolje svoje potrebe pribegavajuci smesnim, ali opasnim nacinima da to ostvare. Upravo je zbog toga sto privatizaciju nastoje da sprovode ljudi koji ni ekser nisu ukucali jedna zdrava firma, poput ,,Ekonoma" u Uscu dovedena u veoma nezavidan polozaj.Povratak na vrh strane


PRVO PREDSTAVLJANJE PRIVREMENOG ORGANA OPSTINE KRALJEVO - pise Slobodan Rajic
Prioritetni i drugi zadaci

    Najvazniji zadaci Privremenog organa su organizacija prevremenih izbora, donosenje i realizacija programa rada za ovu godinu i inteziviranje saradnje sa Vladom Srbije, - Analiza rada javnih preduzeca i opstinskih organa uprave i resavanje njihovih kadrovskih problema ne spadaju u prioritete, - Poziv na primopredaju duznosti po stupanju Odluke Vlade Srbije o privremenim merama na snagu


   Pokazacemo da se u sustini moze raditi drugacije nego sto se radilo do sada“, receno je na prvoj konferenciji za novinare novopostavljenog Privremenog organa opstine Kraljevo, posle nedavne odluke Vlade Srbije da raspusti Skupstinu ove opstine.
   Na prvoj pres-konferenciji najpre su predstavljeni clanovi ovog Privremenog organa. Kako je precizirano, predsednik Privremenog veca Marko Petrovic, republicki i savezni poslanik, od februara ove godine nestranacka je licnost. Clanovi su: Zoran Djurovic, direktor JP za stambene usluge „Kraljevo“ i clan Demokratske stranke (DS), Radovan Milicevic, direktor „Lingve“ i koordinator projekata vise medjunarodnih i domacih nevladinih organizacija, nestranacka licnost, koji je, kako navodi, „pre dve godine zbog programskih razlika sa tadasnjim rukovodstvom Gradjanskog saveza Srbije podneo ostavku na sve funkcije u toj stranci“, dr Dragisa Kostic, lekar-specijalista za ortopediju i traumatologiju u ZC „Studenica“, nestranacka licnost, koji je, kako navodi, „bio odbornik na listi Nove demokratije, ali se nakon njenog transformisanja u Liberale Srbije nije uclanio u tu stranku, ali ce zastupati njene interese“ i Branko LJubojevic, radnik Turisticke organizacije „Kraljevo“, clan Demohriscanske stranke Srbije (DHSS).

IZBORI I PROGRAM

   - Prvi i osnovni zadatak Privremenog organa je priprema i organizovanje buducih lokalnih izbora u Skupstini opstine Kraljevo (prevremenih, za odbornike, u opstini Kraljevo, primedba novinara). To nam je zadatak koji nam je poverila Vlada Republike Srbije i mi cemo to uraditi onako kako to Zakon i nasa savest nalazu i siguran sam da cemo to uraditi dobro. Jedan od prioriteta je i donosenje plana i programa Skupstine opstine Kraljevo za ovu godinu koja je evo vec usla u svoju drugu polovinu, ali sta mozemo - tako je i potrudicemo se da propusteno vreme u prvoj polovini ove godine nadoknadimo u drugoj polovini sto se tice realizacije tog plana za ovu godinu. Zatim, veoma vazna stvar: inteziviracemo maksimalno saradnju sa Vladom Republike Srbije jer je, izmedju ostalog, i jedan od razloga za uvodjenje privremenih mera nesaradnja sa Vladom Republike Srbije - rekao je Marko Petrovic, predsednik Privremenog organa.
   „Od odluke Vlade do danas nismo naisli ni na kakvu saradnju sa dosadasnjim rukovodstvom opstine“, naglasio je Petrovic i podvukao da ce rad Privremenog organa biti u duhu saradnje i tolerancije i javan.
   - Takodje smo poslali i pismo predsedniku, potpresedniku i sekretaru SO Kraljevo, predsedniku Izvrsnog odbora i svim nacelnicima sluzbi i direktorima javnih preduzeca u SO Kraljevo u kome zahtevamo primopredaju duznosti u sredu, 23. jula ove godine. Znaci, hocemo da podvucemo crtu sta je u opstini bilo do 23. 7. da bi mogli jednostavno da odgovaramo za situaciju koja ce nastati posle toga - upozorio je Petrovic.
   Odgovarajuci na novinarsko pitanje da li ce doci do smene na mestima direktora javnih preduzeca i nacelnika sluzbi, Petrovic je istakao da to nije prioritetno pitanje.
   - Apsolutno, za sva javna preduzeca i sva nacelstva Skupstine opstine i kompletnu organizaciju Skupstine opstine ce biti, ako vec nije, kako god hocete, izvrsena analiza. Vec od srede cete videti konkretne poteze na tom planu. Ali, ponavljam, to nije prioritetan zadatak. Prioritetan zadatak je donosenje plana i programa i njihova realizacija, da bi novac koji se nalazi u budzetu uopste mogli da iskoristimo. Inace, on stoji u bankama i mi nemamo pravo da ga koristimo zato sto nema odluke Skupstine opstine, a taj novac, ocigledno, u bankama ne stoji - koristi ga neko drugi - zakljucio je Petrovic.
   Petrovic je u ime Privremenog organa uputio saucesce porodici vojnika Pavela Krajcija, poginulog u kasarni Jarcujak.Povratak na vrh strane


AKCIJE - SAOPSTENJA - KONFERENCIJE ZA STAMPU

DEMOKRATE KRALJEVCANIMA PREZENTOVALE PROGRAM ,,MI SMO EVROPA" - pise Slobodan Rajic
U EU 2007. godine
   Do 5. oktobra 2000. godine Srbija je bila zemlja pod medjunarodnim sankcijama, izolovana od sveta i bez ikakve buducnosti. Za nepune tri godine, pod dirigentskom palicom demokratske vlasti Srbija se vratila u Ujedinjene nacije (UN) i brojne druge medjunarodne politicke i ekonomske organizacije, da postane punopravan clan Saveta Evrope (SE) i da se nadje pred ulaskom u vojni program Partnerstvo za mir.
O tome sta se do sada uradilo, sta je prioritet da se uradi u narednom periodu kako bi nasa zemlja postala clan Evropske unije (EU), razgovarali su sa gradjanima u utorak vece, na Trgu Srpskih ratnika funkcioneri Opstinskog odbora i narodni poslanici Demokratske stranke. Ovom prilikom gradjanima jedeljen program ,,Mi smo Evropa" o kome predsednik OO DS Vlastimir Jovancevic kaze:
-Ono sto DS zeli da uradi u ovoj zemlji je ono sto je sanjao i radio nas predsednik dr Zoran Djindjic. Zelimo da stvorimo modernu demokratsku Srbiju, Srbiju koja ce se efikasno ukljuciti u svetske integracije, Srbiju koja ce biti Ustavom i zakonom uredjena kao moderna, demokratska drzava sa jakim institucijama i sirokom lokalnom samoupravom. To je nasa obaveza prema gradjanima koji su nam ukazali poverenje, kao i prema nasem predsedniku dr Djindjicu koji je izgubio zivot boreci se za Srbiju u Evropi.
Prema njegovim recima pred nama se nalazi dugacak put do dana kada cemo slobodno, bez pasosa, putovati od Svedske do Grcke, od Litvanije do Britanije i kada ce srpska preduzeca poslovati po citavoj Evropi kao domaca. No, put koji Srbija i njeni gradjani moraju da predju, da bi do 20007. bili u clanstvu EU, podrazumeva sprvodjenje ekonomskih i politickih reformi, zavrsavanje procesa privatizacije, uskladjivanje hiljada nasih propisa i zakona sa propisima EU. Jednom recju, Srbiji na putu do cilja predstoji da zavrsi sve ono sto je zapocela 5. oktobra 2000. godine, a sto su pojedinci i neke politicke organizacije, dve i po godine konstantno kocili.
U delu programa pod nazivom ,,Vodic kroz ujedinjenu Evropu" nalaze se osnovni elemnti ko cini EU, Partnerstvo za mir, Sporazum o stabilizaciji i pridruzivanju, Sengenski sporazum, te o Studiji izvodljivosti i jedinstvenom trzistu.


SAOPSTENJE NARODNOG POKRETA „OTPOR!“ - KRALJEVO
Upozorenje na zakonitost
   Osam dana po izlasku u Sluzbenom glasniku RESENJA o imenovanju predsednika i clanova Privremenog organa opstine Kraljevo danas je isto stupilo na snagu. Petoclani organ je zamenio 70 odbornika SO Kraljevo, Izvrsni odbor, skupstinska tela i komisije.
Opravdanost ovakvog postupka Vlade Republike Srbije utemeljena na clanovima 112. i 113. Zakona o lokalnoj samoupravi ne bi trebalo dovoditi u pitanje, jer su se uslovi za ovakvu reakciju Vlade stekli i pre formalnog raspustanja Skupstine, a tim pre sto su pritisci na ministra za drzavnu upravu i lokalnu samoupravu g. Sabica dolazili sa svih strana ukljucenih u sada vec bivsu lokalnu vlast.
OTPOR je, imajuci nameru da Kraljevo izbegne javnu blamazu uvodjenjem namesnistva Vlade, ucinio sve sto je bilo u njegovoj moci da do ovoga ne dodje. Osnovni postulat kojim smo se vodili je „Pravo gradjana na lokalnu samoupravu ostvaruje se neposredno i preko izabranih predstavnika...“ (Zakon o lok. samoupravi, clan 1. st. 1). Za ovo je, nazalost, kasno. Privremeno petoclano vece danas stupa na duznost, preuzimajuci na sebe poslove, prava i obaveze Skupstine opstine.
U prethodnih nekoliko dana imali smo priliku da cujemo razne reakcije, kako na privremene mere, tako i na sam sastav Privremenog veca. Reakcije su u startu bile negativne, sto je i logicno, jer se ovakvim aktom ukida (privremeno) demokratija i uvodi direktan napad Vlade na volju gradjana iskazanu referendumskim izborima 2000. godine.
Kada je vec tako, OTPOR ce u ovoj fazi delovanja upozoriti gradjane Kraljeva, a na prvom mestu Privremeno vece na nekoliko stvari koje su po nama veoma bitne za buduce delovanje nase organizacije na lokalnom planu.
- Preporucujemo clanovima Privremenog veca da rade u skladu sa Zakonom, te da budu svesni da rec privremeno bas to i znaci.
- Takodje, sugerisemo clanovima Veca da je puna opstinska kasa (90 miliona dinara na racunu) jedan veliki teret, te da ne slusaju zlonamerne suflere koji im nalazu da taj novac sto pre spiskaju, jer za to nece snositi samo politicku, vec i krivicnu odgovornost.
- Da je trajanje Privremenog veca tri (3) meseca i da vode racuna da za ta tri meseca ne naprave vise gluposti nego sto je SO u protekle tri godine napravila.
- Da imaju u vidu da u samom Vecu (na celu) imaju coveka koji je, iszmedju ostalih i doveo do raspustanja Skupstine, koji je poslanik u Republickoj skupstini Srbije, poslanik Skupstini drzavne zajednice SCG, clan Ustavne komisije, clan UO ZTP-a, predsednik skupstinske Komisije za gradjevinarstvo i urbanizam, predsednik UO Direkcije za planiranju i izgradnju Kraljevo i da to nije dobro jer oduzima legitimitet ovakvoj odluci Vlade.
Na kraju, preporucujemo gradjanima Kraljeva da se spremaju za izbore kojih po Zakonu mora biti posle tri meseca, na cemu cemo i mi insistirati. Odbrojavanje pocinje“...


SAOPSTENJE OO DSS KRALJEVO
Bez primopredaje
   S obzirom na zahtev Prinudnog veca Kraljeva, obavestavamo gradjane da da nikakve primopredaje duznosti izmedju LJubise Jovasevica i Dragana Markovica, sa jedne stran, i Vladinog Prinudnog veca, sa druge strane, nece biti.
Prinudni organ je trazio da se primopredaja duznosti izvrsi u sredu, 23. jula u 10 sati. Funkcioneri Demokratske stranke Srbije duznost mogu da predaju iskljucivo u redovnoj proceduri na novim lokalnim izborima onima koje gradjani Kraljeva budu izabrali.
Oko vrsenja skoro trogodisnje vlasti, gde je aktivnu ulogu vodila Demokratska stranka Srbije preko pozicija koje je imala, opstini Kraljevo su ostala obezbedjena znatna finansijska sredstva o cemu ce gradjani biti naknadno informisani.
Napominjemo da nikakvih potrazivanja, van redovnih, prema opstini Kraljevo nema. DSS obavestava gradjane Kraljeva da Privremeni organ moze samo da pripremi lokalne izbore i obezbedi normalno funkcionisanje opstinske uprave.
Upozoravamo Privremeni organ da ne preuzima nadleznosti Skupstine i time dovede do neracionalnog trosenja potpuno stabilnog budzeta opstine.
U suprotnom, nakon izbora, DSS ce preduzeti zakonom predvidjene mere i sankcionisati nelegitimne odluke“.


KONFERENCIJA ZA NOVINARE OO NDS KRALJEVO
Nedemokratsko lice Vlade Srbije
   Narodna demokratska stranka smatra da uvodjenjem privremenih mera u opstinu Kraljevo Vlada Srbije jos jednom pokazala svoje nedemokratsko lice i omalovazila sve Kraljevcane - receno je na konferenciji za niovinare Opstinskog odbora NDS Kraljevo, odrzanoj u utorak, 22. jula.
Kritikujuci fakticko uvodjenje svojevrsnog protektorata nad Kraljevom, Vladimir Bogavac, predsednik OO NDS Kraljeva, je upozorio na najave smene direktora javnih preduzeca od strane Privremenog organa, kao i na najave da ce ovo „Vece ostati na vlasti duze od tri meseca, da bi se tako uslo u redovnu izbornu godinu, a time privremene mere produzile do jeseni iduce godine“.
- Ako se to dogodi, pozvacemo sugradjane na svakodnevne proteste i znamo da ce njihov odziv, kao i ranije u borbi za pravu demokratiju, biti masovan - naglasio je Bogavac.
On je posebno ukazao na neuverljive i sumnjive poteze Vlade Srbije, jer je na pomolu nova afera, ovog puta tuzba jedne americke firme protiv ministra Aleksandra Vlahovica, zbog nepostovanja zakonitosti (na tenderu) u procesu privatizacije. Takodje se nije slozio sa predlogom da Kori Udovicki bude novi guverner Narodne banke, podsetivsi na njene „neozbiljne izjave o strajku rudara i poskupljenju elektricne energije i goriva“. Bogavac je ostro zamerio Vladi Srbije i sto i dalje odugovlaci sa sprovodjenjem odluke Ustavnog suda Srbije o vracanju poslanickih mandata, kao i DS na kampanji
„Mi smo u Evropi“, jer se tako, kako je rekao, tamo ne moze stici.
Vladimir Ilic, potpresednik OO NDS Kraljevo, takodje je „savetovao“ Privremenom organu da ne zaboravi svoj osnovni zadatak i da od Natase Micic zahteva da „koliko juce“ raspise prevremene lokalne izbore u Kraljevu, pogotovo sto „sastav Privremenog veca Kraljevu ne obvecava nista dobro“. Ilic je porucio i nacelniku Raskog okruga da markentiski ne obecava „kule i gradove“, vec da prakticno resava probleme gradjana. Ponovio je i zahteve NDS za hitnim raspisivanjem izbora na svim nivoima na koje ce ova stranka, kako je rekao, ici ili u koaliciji sa DSS-om ili samostalno.Povratak na vrh strane


TRAGEDIJA NA POLIGONU KASARNE ,,JOVO KURSULA“ - pise Predo Markovic
U rucnom bacacu bojeva mina
   Proslog cetvrtka oko 17 casova iz kasarne ,,Jovo Kursula“ u Jarcujku odjeknule su dve eksplozije.
Na vojnom poligonu u krugu kasarne dogodila se tragedija u kojoj je poginuo vojnik Pavel Krajci (21),
a teze i lakse ranjeno 12 vojnika. Do nesrece je doslo zbog toga sto se raketnom bacacu umesto skolske nasla bojeva mina, koja je eksplodirala kada je posla iz ruke u ruku mladih vojnika...


Ervin Djenge    Tesko ranjeni vojnici, Zoran Glisovic, Aleksandar Babic, Sead LJajic, Danijel Adzic i Branko Urosevic, sa sportskog aerodroma u Kraljevu helikopterima su transportovani za Beograd, na Vojnomedicinsku akademiju. Nacelnik Sektora za lecenje na VMA, pukovnik Stevan Sikimic izjavio je sutradan da se vojnici koji su zadobili teze povrede osecaju dobro posle neophodnih hirurskih intervencija.
   - Nad vojnicima je primenjen odgovarajuci lekarski nadzor, oni nisu zivotno ugrozeni, dvojica imaju povrede ociju, dvojica su zadobili povrede po licu, tzv. mekotkivne povrede, a jedan ima povrede glave, ceone i slepoocne, i njihovo zdravstveno stanje je stabilno, kazao je Sikimic.
   Lakse povredjeni, Sinisa Zecev iz Sombora, Sasa Stojanovic iz Leskovca, Ervin Djenge iz Kikinde, Milanko Kostic iz okoline Vranja i Dejan Janjic iz Leskovca smesteni su na hirurskom odeljenju Z.C. ,,Studenica“ a vojnik Igor Panic na otorinolaringologiji.
Igor Panic    Proslog petka je povredjene vojnike u kraljevackoj bolnici obisao nacelnik Generalstaba Vojske Srbije i Crne Gore, general pukovnik Branko Krga, koji se zahvalio lekarima i medicinskom osoblju Z.C. ,,Studenica“ na pomoci pruzenoj vojnicima.

Vojnik Panic: Video sam krvave ruke
   Na odeljenju hirurgije, pod briznom negom medicinara, bili su hospitalizovani lakse ranjeni vojnici.
Od njih smo saznali da se vezba za cetrdesetak vojnika tri voda odvijala na poligonu u krugu kasarne, da ih je bilo prisutno izmedju cetrdeset i pedeset. Jedan od njih nam je kazao da su bili uvereni da vezbaju sa skolskom opremom i municijom, ali da je greskom u punjenju rucnog bacaca ,,zolje“ bila bojeva raketa.
   Vojnik Sasa Zecev iz Sombora nam prica:
Sinisa Zecev   - Posle eksplozije, kada se sve stisalo video sam Pavela da lezi u lokvi krvi. U njegovim grudima su se nalazili delovi mine. Bilo je strasno i upitao sam se otkud bojeva mina u minobacacu.
   Vojniku Ervinu Djenge iz Kikinde u ramenu je ostao geler i ima ogrebotine po licu...
   - Posle eksplozije video sam Pavela Krajcija kako lezi bez ruke. Sve oko nas je bilo krvavo, a vojnici su lezali jedan preko drugog. Ni sam ne znam kako sam prosao sa laksim povredama, jer je eksplozija bila strasna, prica vidno uzbucen Cenge.
   - Posle eksplozije video sam drugove kako trce. Potrcao sam za njima, a zatim pao, ne znajuci da sam povredjen. Pogledao sam u ruke i video da su krvave, seca se vojnik Igor Panic, kome je povredjeno uho. Video sam druga kako gine, povredjene, cuo jauke... Ukoliko i nastavim da sluzim vojni rok, ne zelim vise da uzmem oruzje u ruke, kaze Panic.
Pocetkom ove nedelje, posle lecenja u Z.C. ,,Studenica“ na kucno lecenje su otputovali Sasa Stojanovic, Dejan Janjic, Ervin Djenge i Sinisa Zecev, dok su Milanko Kostic, Predrag Janjic i Igor Panic zadrzani na lecenju.Povratak na vrh strane

ZBOG NESRECE NA VOJNOM POLIGONU KASARNE ,,JOVO KURSULA“ U JARCUJKU - pise Predo Markovic
Ministar Tadic smenio oficire

    Na sednici prosirenog kolegijuma nacelnika Generalstaba Vojske Srbije i Crne Gore, odrzanoj prosle subote, ministar odbrane Boris Tadic je razresio duznosti cetiri oficira zbog nesrece koja se 17. jula dogodila na vojnom poligonu kasarne ,,Jovo Kursula“ u Jarcujku, kada je poginuo vojnik Pavel Krajci, a 12 vojnika ranjeno.
   Duznosti su razreseni: Zoran Petkovic, major, komandant Prvog oklopnog bataljona, Vladeta Baltic, pukovnik, komandant 252 oklopne brigade, Milivoje Bojovic, general-major, komandant Uzickog korpusa i nacelnik bezbednosti 252 oklopne brigade major Nenad Vasic. Ministar odbrane je najavio i da ce biti pokrenuta krivicna odgovornost protiv Milana Todorovica, vodnika komandira, Nebojse Erovica, vodnika, Milana Rakovica, vodnika i Dejana Krstica, porucnika.
   ,,Bice ispitana odgovornost svih oficira u Generalstabu vojske SCG, zakljucno sa nacelnikom Generalstaba. I ja cu svoju politicku odgovornost staviti na proveru, kao ministar odbrane i zakazati sastanak sa predsednikom SCG Svetozarem Marovicem na tu temu“, zakljucio je Tadic.Povratak na vrh strane


SPOR ISTRAZIVACA DOBRICE STOJANOVICA SA INTERNACIONALNOM MINERALOSKOM ASOCIJACIJOM I RUSIMA OKO IMENA MINERALA BORA IZ PISKANJE KOD BALJEVCA - pise Rajko Saric
Decenijska borba za "Srbijanit"

   Posle Arilja, Valjeva, Brusa, Cacka, Dragaceva i nekih drugih krajeva Srbije, malina se polako i pomalo „stidljivo“ ali ipak vraca i siri i po brdsko-planinskim podrucjima kraljevackog kraja. Po proizvodnji „crvenog zlata“, kako malinu nazivaju jer donosi veliku zaradu i predstavlja pravi „zlatni rudnik“ prihoda, do sada su bili poznati rocevacki, vrdilski, bukovicki, gledicki, donekle dragosinjacki kraj, a od skora malinjaci su se pojavili i na padinama Goca i Stolova. Tu, na oko 800 metara nadmorske visine, na blagim padinama i proplancima okrenutim suncu, sa umereno-vlaznom klimom i pogodnim sastavom zemljista, postoje idealni uslovi za proizvodnju „crvenog zlata“.
   Da je to tako pokazuje primer seoskih domacinstava Milanka Milasinovica zvanog „Postar“ (lokalni pismonosa) i Raca Milasinovica u Brezni, na razmedji Goca i Stolova. Ova dva domacina i clanovi njihovih porodica vec drugu godinu ubiraju slatke crvene plodove malina. Na lepo uredjenim i brizljivo odrzavanim zasadima, prosle i ove godine proizveli su po nekoliko tona malina i predali kraljevackoj Hladnjaci. Veoma su zadovoljni i kvalitetom i prihodima (cena od 50-55 dinara po kilogramu). I dok je ove godine, zbog suse, u vecini krajeva rod maline podbacio, cak i do 50 odsto, kod Milasinovica su maline bile izuzetno kvalitetne, krupne, socne i slatke, zbog vec pomenute umereno-vlazne klime i drugih pogodnosti. Kao takve ce se i ove godine naci na trpezama sirom Evrope.
   Ovaj primer ne bi smeo da ostane usamljen, jer malinarstvo i vocarstvo u brdsko-planinskim predelima, poput Brezne, predstavnjaju veliku, ali nedovoljno iskoriscenu sansu. I za seljake-proizvodjace, ali i za trgovce, prehrambenu industriju i drzavu. Maline su posebno veliki izvor deviza jer 90 odsto roda ide u izvoz i sansa za ozivljavanje opustelih sela i zaposljavanje mladjih ljudi. Pogotovo sto je proizvodnja malina rentabilna i relativno laka, u odnosu na neke druge poslove, mada i osetljiva, zbog bolesti i stetocina, ali uz pojacan trud i saradnju sa strucnjacima daje izvanredne rezultate. Drzava bi zbog toga morala da bar malo pomogne ovu proizvodnju, pre svega stimulacijom agrarno-industrijsko-trgovinskih preduzeca i banaka da seljacima i svim zainteresovanim ponude kvalitetne sadnice, obezbede kredite, otkup i plasman, jer upravo drzava od toga ima najvecu korist.
   Da je to tako pokazuje jos jedan primer iz Brezne. Naime, LJubo Urosevic, poznati ekspert - degustator pica zaposlen u „Prokupcu“, u Brezni je, na dedovini, postavio najkvalitetnije zasade „stenleja“, „cacanske lepotice“ i drugih sorti sljiva. Izgradio je i opremio najmoderniji postor za proizvodnju i skladistenje rakije, pravu mini fabriku. Prosle godine je imao rod od preko 15 tona kvalitetne sljive, a njegova sljivovica-ljuta odusevljava mnoge „degustatore“, ne samo u Srbiji, jer je podrucje Stolova i Goca bogom dano za proizvodnju sljiva i drugog voca, po cemu je Srbija najpoznatija u Evropi jos od pocetka 19. veka. A da ima nade da to Srbija ponovo postane i kao takva ostane, da se vrati tradiciji i i sa takvom ponudom udje u Evropu, mozda najbolje pokazuje, kao vracanje nade, sto je LJubo Urosevic svoju decu usmerio na poljoprivredu, da postanu skolovani i vrhunski strucnjaci u ovoj oblasti i nastave ono sto su dedovi i ocevi zapoceli i uspesno radili i razvijali.Povratak na vrh strane
VELIKO NEVREME ZAHVATILO VECI DEO KRALJEVACKE OPSTINE - pise Rajko Saric
Vetar cupao drvece i nosio krovove

   Nevreme praceno olujnim vetrom, koji je dostizao brzinu od 127 kilometara na sat, zahvatilo je u sredu vece veci deo kraljevacke opstine. U vreme zakljucenja ovog broja Ibarskih novosti, nismo imali potpune podatke o pricinjenoj materijalnoj steti, ali nam je u Raskom okrugu potvrdjeno da je nevreme, koje je trajalo vise od tri sata, najteze pogodilo podrucje sela Dedevci, Rocevici, Vrdila, Konarevo, Progorelica. Ocevici tvrde da su u Konarevu i okolnim mestima posebno strdali krovovi kuca, a o zasadima kukuruza i vocnjacima, suvisno je i govoriti.
   Na podrucju Rocevica, u selima Stanca i Vrdila, gde se stanovnistvo uglavnom bavi vocarstvom, veliki broj mladih vocnjaka potpuno je unisten. Jedan broj sela i prigradskih naselja, zbog ostecenja dalekovodne mreze, bili su vise sati bez elektricne energije.
   Grad i kisa, noseni olujnim vetrom, naneli su veliku stetu i u samom gradu gde su mnogi krovovi na stambenim i privrednim subjektima osteceni, parkovsko drvece polomljeno ili pocupano, a vozila na parkinzima ostecena, zbog cega su radnici komunalnog preduzeca ,,Cistoca" imali pune ruke posla.
   Zanimljivo je napomenuti da su protivgradne stanice uglavnom dejstvovale, ali sa znatnim zakasnjenjem jer se radar, koji prati kretanje gradonosnih oblaka, nalazi na teritoriji Kosova i Metohije, u blizini Pristine i vec nekoliko godina ne sluzi pravoj svrsi. Predsednik Privremenog veca Marko Petrovic je izjavio da su formirane dve komisije koje ce obici podrucje zahvaceno nevremenom i izvrsiti procenu stete. -Nisam ocekivao da ce znatan deo sredstava iz budzeta SO Kraljevo biti usmeren na saniranje stete od nevremena koja je, prema prvim podacima sa terena, velika i zahtevace pomoc sire drustvene zajednice - rekao je Petrovic, koji je zajedno sa nacelnikom Raskog okruga Milom Koricancem posetio podrucje Progorelice i Konareva.Povratak na vrh strane

KULTURA

U IZDANJU NARODNE BIBLIOTEKE ,,STEFAN PRVOVENCANI" - pise Bojana Milosavljevic
Zbornik o pesniku Borislavu Radovicu

   Knjizevno kriticki zbornik ,,Borislav Radovic, pesnik" posvecen proslogodisnjem dobitniku ,,Zicke hrisovulje" kraljevacka Naodna biblioteka ,,Stefan Prvovencani" objavila je u biblioteci ,,Preobrazenje". Rec je o opseznom, striktno koncipiranom delu koje na odgovarajuci nacin ostavlja trag i produbljuje saznanje o vrednostima savremene srpske poezije. Borislav Radovic je po svom radu i razvijanju srpskog modernog pesnickog idioma jedan od najznacajnijih pregalaca. To potvrdjuju i tekstovi koj su sadrzani u ovom zborniku.
Osim prigodnog uvoda, gde su sumirani delo i doprinos Borislava Radovica kroz tekstove knjizevnih kriticara Aleksandra Jovanovica i Dragana Hamovica, objavljena je i beseda dobitnika Zicke hrisovulje sa svecanosti urucenja priznanja.
U sredinjsem delu sabrani su tekstovi koji sa razlicitih aspekata tumace poeziju Borislava Radovica, kao sto su jezicka pitanja, uloga rime i slicno. Tu je i citav niz pojedinacnih interpretacija pesama iz kojih proisticu opsti zakljucci o njegovoj poeziji. Zbornik se zavrsava opseznom bibliografijom, korisnim prilogom za pratioce knjizevnog dela Borislava Radovica.


IZ NARODNE BIBLIOTEKE ,,STEFAN PRVOVENCANI" KRALJEVO
Nove knjige

ODELJENJE ZA ODRASLE
,,Dadiljini dnevnici" Ema Meklaflin / Nikola Kraus (Narodna knjiga/Alfa)
Dadiljini dnevnici je roman koji na satirican nacin predstavlja svet bogatih i mocnih NJujorcana vidjen nepristrasnim i neutralnim ocima jedne dadilje. Autorke vesto izvrgavaju ruglu nacin na kojio povlasceni Amerikanci vaspitavaju svoje razmazeno potomstvo.

ODELJENJE ZA DECU
,,San" Gradimir Stojkovic (Bookland)
Poslednji roman jednog od najcitanijih domacih pisaca za decu Gradimira Stojkovica ,,San", prvi put je odsanjan 1968. godine, ali kao pozorisna predstava za decu. Interesantno je da ono o cemu je Stojkovic pisao pre vise od tri decenije, na opste zaprepascenje se i dogodilo 1999. godine u nasoj zemlji.

PREPORUCUJEMO
,,Obrazovanje i mediji" Zak Gone (Clio)
Da li su mediji zavodljivi gosti u porodici ili ih porodica sama poziva u svoj dom? Koliko oni odlucuju o slobodnom vremenu porodice, namecu sistem vrednosti i uokviruju njen pogled na svet? Da li se uticaj mas-medija moze izjednaciti sa uticajem vaspitno obrazovnih institucija? Teme su ove interesantne knjige, koja je nastala posle niza godina proucavanja i istrazivanja uticaja medija na obrazovanje i suprotno.

NAJTRAZENIJA KNJIGA U PROTEKLOJ NEDELJI
,,Saka soli" Mira Stupica (Nas dom - Karic fondacija).Povratak na vrh strane


KOSARKASKE AKTUELNOSTI - pise Zoran Bacarevic
„Trojka“ verna Slogi
   * Milos Mijailovic, Mitar Trivunovic i Igor Canic potpisali dvogodisnje ugovore

   Kosarkasi Sloge zvanicne pripreme za narednu sezonu pocece 4. avgusta a u medjuvremenu na delu je rukovodstvo kluba da formira takoreci novu ekipu za jesenji start. Potpredsednik Sloge i doajen kraljevacke kosarke Tomislav Andric - DZigi na tom poslu je najvredniji i najodgovorniji.
   - Iz subotickog Spartaka u Slogu dolaze - vracaju se Milos Mijailovic (centar, 37 godina) i Mitar Trivunovic (bek, 27) dok je ugovor sa Slogom potpisao i Igor Canic (krilo, 24). Sva trojica su potpisali ugovore na dve sezone. Cilj nam je da narednu sezonu na svojim plecima iznesu vec proverene odnosno „nase“ snage pa smo u pregovporima sa Mirkom Vukajlovicem i Milosem Goloskokovicem i to bi bila vec ozbiljna „petorka“. Tu su i nase mlade snage, ukljucujuci i dva omladinska reprezentativca a kako prelazni rok jos uvek traje imamo vremena za jos neka pojacanja. Ostaje nam da kompletiramo strucni stab odnosno odredimo prvog saradnika Draganu Stefanovicu a onda od 4. avgusta zna se - znoj, telegrafski je precizan kapiten Sloge iz vremena najveceg uspeha kraljevacke kosarke polovinom osamdesetih godina proslog veka.

POCELO PRVENSTVO DRUGE SAVEZNE LIGE U VATERPOLU - pise Zoran Bacarevic
„Delfini“ potopili Obrenovacke termoelektrane

   * Favorizovani Obrenovcani izgubili u Kraljevu * U domacoj ekipi najefikasniji Lukic,
Vasiljevic i Bogicevic * Sutra u Kraljevu gostuje „Jezero" iz Bele Crkve


   Na startu sezone oko petsto gledalaca na Gradskom bazenu uzivalo je u dobroj utakmici derbija prvog kola Druge savezne vaterpolo lige izmedju VPK „Kraljevo" i VK „Tent" Obrenovac, koju su domaci vaterpolisti resili u svoju korist rezultatom 11:7 (po cetvrtinama 3:2; 1:1; 2:2; 5:2).
   Utakmica je bila znacajna za obe ekipe, narocito za Obrenovcane koji su zvanicno istakli kandidaturu za najvisi plasman i ulazak u elitnu ligu. Zbog znacaja utakmice Vaterpolo savez je delegirao sudije sa A liste, Miodraga Stefanovica i Nikolu Hajdina koji su bili na visini zadatka. Kraljevacki vaterpolisti su nakon izjednacene igre u prve tri cetvrtine uspeli da potope favorizovane Obrenovcane, a da su strelci obe ekipe bili koncentrisaniji, mnogo lopti bi zavrsilo iza ledja golmana. U vise navrata stative i precka bili su saveznik Kraljevcana, ali u prelomnim trenutcima utakmice golman VPK „Kraljevo", Branislav Kuveljic uspeo je da zaustavi neugodne suteve protivnika. U gostujucoj ekipi najefikasniji igrac bio je Dane Stajkovic sa tri postignuta gola, dok su u domacoj ekipi het trik postigli Vukasin Lukic, Andrija Vasiljevic i Slobodan Bogicevic koga je trener Kraljevcana, Tomislav Ciric oznacio kao najboljeg pojedinca na utakmici.
   Utakmica treceg kola izmedju VPK „Kraljevo" i VK „Jezero" Bela Crkva igra se sutra na Gradskom bazenu od 20,00 casova.
VPK „Kraljevo" - VK „TENT" Obrenovac 11:7 (3:2; 1:1; 2:2; 5:2)
Gradski bazen Kraljevo, gledalaca 500.
Sudije: Miodrag Stefanovic, Nikola Hajdin (oba iz Beograda).
Delegat: Milan Marijanovic, Beogard.Povratak na vrh strane

MailboxIbarske novosti mailbox

Copyright © 1997-2003 Interactive.net Kraljevo. All rights reseved interactive