Internet izdanje - 15. avgust 2003.godine

Pismo iz FrancuskeNedeljni list u izdanju Javnog preduzeca za informisanje: „Ibarske novosti“ - Kraljevo. Adresa Redakcije: Ul. Cika LJubina br. 2. Direktor i glavni i odgovorni urednik: Slavko Janosevic. Odgovorni urednik: Ivan Rajovic. Tehnicki urednik: Aleksandra Rankovic. Redakcija: Zoran Bacarevic (sport), Dragan Vukicevic (privreda), Predrag Markovic (drustvo), Slobodan Rajic (politika), Marko Slavkovic (reportaze i Strsljen), Bojana Milosavljevic (kultura), Stojan Petkovic (sport), Milisav Radovanovic (fotoreporter). Predsednik Upravnog odbora: Gordana Vuckovic. Telefoni: direktor i glavni i odgovorni urednik 312 - 504, odgovorni urednik 312 - 507, Pravna i opsta sluzba 312 - 505, Oglasno odeljenje 312 - 503. Godisnja pretplata 1.040 din. Za inostranstvo - Evropa 3.120 din. Amerika i Australija 4.160 din. Tekuci racun: 160 - 14461 - 52 kod „Delta banke“ Kraljevo. Kompjuterska obrada „Ibarske novosti.“ Stampa DD „Slovo“ Kraljevo, Vojvode Stepe 45. Telefon: 036 - 332 - 312. Postarina placena u Posti 36200 Kraljevo. List izlazi petkom, rukopisi se ne vracaju.

Naslovna strana novog broja "Ibarskih novosti" Vreme sadasnje - U cemu je problem, gospodo?
Saradnja sa Indonezijom na temeljima tradicije
Puno poverenje u Privremeni organ
Saopstenja - konferencije za stampu
Vudstok pa Guca, ili Guca pa Vudstok?
Lekovita voda umesto bensedina
Brze i lakse do Lasca
Brvnara za potrebe izvidjaca
Kultura
Sport - Fudbal


Vreme sadasnje - Pise Ivan Rajovic
U cemu je problem, gospodo?
   Vec danima, pa i nedeljama, jos od najave uspostavljanja namesnistva nad ovim ubogim gradom, tesko je postenom novinaru JP ,,IN" da proseta glavnom ulicom, na kojoj se tuzno suse zlatni hrastovi, a da ga neki veseli prolaznik ne zaustavi i dobaci: ,,'Ej, jesi li cuo, sve ce tamo da vas posmenjuju?" Neki se zlurado smeskaju, drugima se oseca prizvuk blage tuge i razocaranja u glasu, trecima je, pak, sasvim svejedno jer ih mnogo vise bole neki drugi organi nego opstinski. Znamo koliko je ovaj iznevereni kraljevacki narod svoje pozitivne energije u surovim zimskim uslovima, pod Milosevicevom diktaturom i pendrecima, ulozio da se izbori za slobodu govora i misljenja preko nasih lokalnih medija. Verovali su ljudi u ono sto im je jos tada obecavano, hteli su nesto bolje, ali svima je jasno da to nije ovo sto sada imamo. Daleko od toga. A zasto je to tako, i zasto je citav grad u haosu iz kojeg bi da ga izvlaci novopostavljeni organ, ponajmanje su krivi novinari. Tim vise cudi interesovanje sta ce biti sa nama, umesto da se brine o Cistoci, Toplani, Pijaci, Putevima i ostalim javnim i tajnim preduzecima. U normalnim uslovima, sa normalnim ljudima i u koliko - toliko pristojnim okolnostima ova Kuca bi sasvim korektno radila. Ali, sa platama koje novinari ovde imaju i uz pritiske sa strane, koji su ucestali i nepodnosljivi, ova profesija je potpuno degradirana, a novinari svedeni na status roblja o cijoj sudbini svako moze da se pita i odlucuje.
   Zamislite samo grad u kojem visoki funkcioneri vladajucih lokalnih stranaka setkaju ulicama, ne ogrnuti mantilom kao onaj dobrocinitelj i graditelj grobalja, i prete novinarima, onako u prolazu, sto ni on nije cinio. A prete smenjivanjem svega sto se smeniti moze i dovodjenjem novog direktora, kao da dovode mecku Bozanu, King-Konga, Tasmanijskog djavola ili neku drugu groznu, gmaznu i gnjecavu spodobu koja ce nas sve raskomadati, krv nam posisati i konacno nas u red uvesti, a i u Evropu. Tako se lako stice utisak da u ovoj zemlji, u kojoj najvece lopuze sede uz skute najvisih predstavnika vlasti, sredjivanje situacije pocinje bas od ,,Ibarskih novosti". Cestitamo! I da se razumemo, niko nema nista protiv. Samo vi, gospodo, radite svoj posao, za to ste se, uostalom, borili i izborili. I vas ce jednoga dana narastaji slaviti i pominjati kao retke velicine po kojima ce ovaj grad biti upamcen i prepoznavan. Mozda se i pomenuta ulica u kojoj se dostojanstveno sepure sparuseni plemeniti hrastovi jednoga dana bude zvala ,,Ulica kraljevskog organa", ,,Organova avenija" ili ,,Bulevar organa", a sve zahvaljujuci pozrtvovanom obracunu sa novinarima koji ne bi da pisu po diktatu i da slikaju uvazene face u pozama koje im najvise odgovaraju, kao da su Staljini, jebote.
   Zanimljivo je da niko u ovoj zemlji, a pogotovu ne u ovom gradu i njegovom organu, ne kapira da covek, osim ako nije mafijas ili politicar, ovde vise nema sta da izgubi. To je ono sto smo dobili novom dosovskom vlascu, koja nas je i dovela tu gde jesmo. A pojedinci se igraju vladanja po makijavelistickim principima, kao da od njih sve pocinje, ne primecujuci podsmesljive osmehe na ojadjenim licima svekolikog gradjanstva, a i seljastva. E, u tom grmu i leskari z(v)ekan. Potrebno je imati medije pa pokazati ljudima kako im je lepo, kako se s pompom i fanfarama otvaraju narodne kuhinje, kako radnici Fabrike vagona i ,,Magnohroma" sve lupkajuci se petama u dupe trce na blagajne da podignu svoje otpremnine ili kako im se to vec zove, kako srecni roditelji kupuju skolski pribor svojoj dragoj decici koja bi najvise volela da budu Budale, Pacovi, Siptari ili Karleuse i Natase Bekvalac, posto se od postenja i znanja ovde ’leba niko nece najest’. I bas zato je neophodno napraviti secu, iz temelja promeniti uredjivacku politiku i dovesti dokazane novinare - patriote, kojih bar ovde i te kako mnogo ima i koji znaju da rade za svakog gazdu, pa bio on Nesko, Pesko, Janko, Marko i sta ti ja znam ko.
   Ali, da ne gresim dusu, jer sasvim je moguce da ni sam Organ ne zna sta mu se radi iza ledja i ko to na dnevni red tajnih sastanaka stavlja pa skida problematiku „Ibarskih novosti". Ko to nema petlju da stisne zube i izda nalog za taj istorijski poduhvat, posle kojeg ce ,,Ibarske" biti orvelovski dovedene u red, smirene, ucutkane, umivene i nasminkane i sluziti za ugled i primer svim ostalim lokalnim i prestonickim medijima. Zapravo, stvar je u tome sto obican covek, ako ga to uopste zanima, tesko da moze da shvati ko u stvari vlada ovim gradom, nestranacki deo Organa, koji je jos do juce bio i te kako stranacki, ili stranacki deo koji, kako rece prof. dr Predrag Stojanovic, nece moci da radi na svoju ruku, nogu ili neki drugi organ, vec onako kako mu stranka, u ovom slucaju DHSS, nalozi, iliti naredi. Dakle, sasvim je moguce da i dr Pedja, koji je izmedju ostalog poznat i po tome sto je svojevremeno dobar deo kompjuterske opreme za redakciju ovih novina obezbedio preko austrijske ambasade, a sto mu nikada nece biti zaboravljeno, vec uveliko vlada ovim gradom, i kao bivsi predsednik, a i kao kandidat za buduceg. No, moze biti da se radi, kada je u pitanju lice iz senke koje drzi konce nase sudbine u rukama, o gospodinu Sabicu, Natasi Micic, Svilanovicu ili nekom drugom visokom funkcioneru iz GSS, TRF, DSR, GDN,PRD i njima slicnih masovnih i uvazenih politickih organizacija. Za to vreme, masovni, jaki i mudri transparentno cute. Jer, kako se da primetiti, ovo ce biti vec drugi broj u kojem se u pisanoj, vizuelnoj, tonskoj ili nekoj drugoj formi nece pojaviti dr sci. LJubisa Jovasevic za kojeg cujem da u svojoj vikendici, u Crnoj reci, razradjuje taktiku za povratak i ekspedovanje pojednih kolega u Cupriju, sve pevuseci nov Otporov slogan: Mnogo ste isti!
   I da rezimiramo, niti se ko koga ovde boji, jer razuman covek pojedince moze samo da zali, niti je bilo ko u stanju da uradi nesto spektakularno za kratko vreme. Zato, u cemu je problem, gospodo? Ili, kako bi to lepo rekla, po objektivnom novinarstvu blagovonjajuca koleginica Tatjana Lenard, zvana Tanjica, koja vam je sigurno vise po volji: ,,Nasu adresu znate, dodjite, mi vas cekamo!"Povratak na vrh strane


INDONEZANSKI AMBASADOR, GOSPODIN LADJURIS, U POSETI KRALJEVU - pise Predo Markovic
Saradnja sa Indonezijom na temeljima tradicije


   Ambasador Republike Indonezije u Beogradu, gospodin Ladjuris, proslog utorka je boravio u poseti Kraljevu. Tom prilikom indonezanski ambasador, sa suprugom i saradnicima, najpre se sastao sa clanovima Privremenog organa opstine i nacelnikom Raskog okruga.
Ambasador Indonezije sa suprugom   Dobrodoslicu visokom gostu iz Indonezije najpre je pozeleo Marko Petrovic, predsednik Privremenog organa opstine Kraljevo, rekavsi izmedju ostalog, da je susret sa delegacijom iz Indonezije prilika, da se, Kraljevo i Srbija i Crna Gora predstave u drugacijem svetlu nego sto je to cinjeno ranijih godina.
   - Saradnja izmedju nase dve zemlje ima dugu tradiciju i ja zelim da podsetim na pokret nesvrstanih cije su clanice bile i Indonezija i nasa zemlja. Medjutim, sada je vreme drugacije i nadam se da cemo u sklopu novih politickih kretanja ostvariti dobru saradnju i u buducnosti.
   Mile Koricanac, nacelnik Raskog okruga, obracajuci se visokom gostu, kazao je da bi ovaj susret trebalo iskoristiti i za razgovore u vezi zajednickog posla na ostvarivanju privredne saradnje.
   - Vi ste dosli u Raski okrug, jedan od okruga koji ima znacajan rast proizvodnje. Drago nam je da kod nas dodje neko sa kim mozemo da pricamo o biznisu, rekao je Koricanac, podsecajuci goste iz Indonezije da je u toku posete predvidjen i razgovor sa privrednicima Raskog okruga.
   Dr Dragisa Kostic, clan Privremenog organa opstine Kraljevo, upoznao je clanove visoke delegacije iz Indonezije sa cinjenicom da u Kraljevu zivi 23.000 izbeglica i raseljenih lica, sto predstavlja veliko opterecenje za njegovu infrastrukturu.Predstavljajuci kraljevacku bolnicu, kao jednu od najboljih u zemlji, on je pledirao na razmenu eksperata iz oblasti hirurgije izmedju Indonezije i Kraljeva.
   Tokom razgovora u Kraljevu, ambasador Indonezije, gospodin Ladjuris je kazao da se u Dzakarti od 23. do 25 oktobra ocekuje poseta ministra inostranih poslova Srbije i Crne Gore Gorana Svilanovica i najavio, ubrzo posle toga, i uzvratnu posetu indonezanskog cara Srbiji i Crnoj Gori. On je dodao da je Indonezija u mnogim medjunarodnim institucijama i savetima podrzavala Jugoslaviju, odnosno Srbiju i Crnu Goru, kao i da je to zemlja za koju mnogi Indonezani znaju jos iz vremena nesvrstanih.
   Govoreci o privrednoj saradnji dve zemlje, gospodin Ladjuris je rekao da postoji 11 sporazuma koji regulisu njihovu dalju ekonomsku saradnju, kao i firme i predstavnistva Srbije i Crne Gore u Indoneziji, tako da je u buducnosti moguce povecanje medjusobne trgovinske razmene.
   -Postoje dobri odnosi Indonezije sa zemljama istocne Evrope, ali najjaci odnos medju ovim zemljama Indonezija ima sa Srbijom i Crnom Goro, kazao je indonezanski ambasador u Kraljevu.
Poseta je nastavljena razgovorom sa privrednicima, a uvece, gosti iz Indonezije i njihovi domacini su prisustvovali, na centralnom gradskom trgu u Kraljevu, koncertu nacionalnog etno dzez ansambla „Krakatau" iz Indonezije u okviru Svetskog muzickog festivala.Povratak na vrh strane


PREDRAG STOJANOVIC, PREDSEDNIK OPSTINSKOG ODBORA DEMOHRISCANSKE STRANKE U KRALJEVU - pise Rajko Saric
Puno poverenje u Privremeni organ


   Dosadasnji rad i ocekivanja od Privremenog organa opstine Kraljevo bile su glavne teme konferencije za novinare Opstinskog odbora Demohriscanske stranke Srbije (DHSS), odrzanoj u Multimedijalnom centru Kvart. Predsednik kraljevackog odbora ove stranke, prof. dr Predrag Stojanovic je rekao da DHSS ima puno poverenje u ljude u Privremenom vecu.
   Razlicite su ocene i reakcije kraljevacke javnosti, od strane opozicionih stranaka ocene su jetke i pomalo grube, ali to je stvar politicke kulture i vaspitanja. Tri clana Privremenog veca su nestranacke licnosti, dok su Branko LJubojevic (DHSS) i Zoran Djurovic (DS) stranacke licnosti, podsetio je Stojanovic.
   -LJubojevic je na to mesto dosao na predlog DHSS zbog iskustva koje je stekao kao odbornik u Koaliciji ,,Zajedno" kada je bilo i najteze politicki raditi u lokalnoj samoupravi. On ima zaduzenja koja se ticu samog funkcionisanja opstine, drustvene delatnosti, kulture i turizma i smatramo da ce na tom mestu dati pun doprinos. Sa druge strane, od Privremenog veca ocekujemo da se krece u okvirima Zakona o lokalnoj samoupravi, sto znaci da sto pre azurira biracke spiskove i pripremi pravni okvir za izbore koji bi trebalo da se odrze do kraja ove godine. Smatramo da je normalan rok za funkcionisanje Privremenog veca tri meseca, da se potom raspisu izbori i za 60 dana provede predizborna kampanja. To znaci da bi Privremeno vece moglo da funkcionise najvise pet meseci kada bi moralo da preda duznost legalno izabranim organima - rekao je Stojanovic.
   On je posebno naglasio da DHSS vec danas moze izaci na izbore jer ima veoma kvalitetnu listu kandidata, ali cemo jos razgovarati sa strankama reformskog bloka sto bi moglo da znaci da cemo sa nekom od tih stranaka napraviti predizbornu koaliciju. Ukoliko ne dodje do formiranja koalicije, DHSS ce na izbore izaci samostalno sa listom ,,cistih imena i prezimena za sve kljucne funkcije u lokalnoj samoupravi. -Naravno, odavno se zna licnost koju ce DHSS podrzati za mesto predsednika opstine, odnosno gradonacelnika, i tu nisu potrebni dodatni komentari. Informacije da ce Privremeno vece produziti period svog rada ciste su spekulacije i nista vise. Ovo kazem iz razloga sto u Srbiji ima mnogo opstina gde su uvedene privremen mere i sto predsednici Skupstine Srbije ne pada na pamet da ne raspise prevremene izbore, u svim opstinama, pa tako i u Kraljevu. Od Privremenog veca ocekujemo da uradi jos tri krupne stvari, tu pre svega mislim da se dovede budzetska inspekcija u SO da se utvrdi tacno stanje budzetskih finansija, sto cemo traziti jos danas, zatim, ocekujemo da se pretrese rad javnih preduzeca i ustanova gde bi moglo doci do kadrovskih promena, dok bi treci zadatak bio dovodjenje projekta ,,Lopatnica" u zakonske okvire. Rec je o projektu iz vremena Koalicije ,,Zajedno" i on ne moze da se radi ,,na oruk i akcijaski", kako to radi jedan neuk covek - bio je jasan profesor Stojanovic, koji je nedavno i zvanicno predlozen za potpredsednika Skupstine Srbije.
   On je podsetio da se moglo uraditi a nije nista po pitanju mosta i zaobilaznice i guzve u javnom saobracaju koji ce, takodje morati dobiti zakonski okvir. Ako se sa ovim aktivnostima, zbog isteka gradjevinske sezone, malo prikasni, to ne znaci da se sa radovima ne pocne odmah na prolece, ali su za sve potrebni zakonom predvidjeni papiri.
   -Privremeno vece ne sme da vodi politiku u gradu vec politiku za grad - zakljucio je dr Stojanovic na konferenciji na kojoj su govorili i funkcioneri Opstinskog odbora dr Zora Mijacic i Radojka Savic.Povratak na vrh strane


AKCIJE - SAOPSTENJA - KONFERENCIJE ZA STAMPU

OPSTINSKI ODBOR NARODNE DEMOKRATSKE STRANKE - pise Rajko Saric
Jesen ce biti vrelija od leta
   Od uvodjenja privremenih mera u SO Kraljevo, proslo je vise od mesec dana, a jos uvek nema nikakvih konkretnih rezultata. Jedino je produzen rad ugostiteljskih objekata, protiv cega nemamo nista, ali smatramo da to nije najveci problem u gradu. Iskreno se nadamo da Privremeno vece nece produziti svoj mandat i da ce izbori biti raspisani u zakonom predvidjenom roku od tri meseca, receno je na konferenciji za stampu Opstinskog odbora Narodne demokratske stranke ( OO NDS ) u Kraljevu.
Osvrcuci se na gostovanje portparola DS Aleksandra Radosavljevica na TV Kraljevo u emisiji ,,Otvoreno o svemu", predsednik OO NDS Vladimir Bogavac je kao indikativan primer naveo izjavu u kojoj Radosavljevic tvrdi kako je sastav Saveta za radio difuziju legitiman, jer ga je dva puta potvrdila Skupstina, bez obzira sto je povredjen zakon o izboru tri clana ovog tela.
-To sto ni sama Skupstina nije legitimna, jer u njoj, i pored odluke Ustavnog suda Srbije, jos uvek nema poslanika NDS, Radosavljevic je zaboravio da pomene. Da li ce Skupstina Srbije uskoro odluciti da, iako je danas sreda, proglasi nedelju i tako jos jednom pokaze svoju osionost, videcemo uskoro, ali takvo ponasanje nije dobro ni za drzavu i narod, ali ni za one koji su na vlasti, jer ocigledno nisu naucili lekciju koju je dobio prethodni rezim - rekao je Bogavac.
Komentarisuci izjavu premijera Zorana Zivkovica o mogucem slanju vojnika VSCG u Irak, u kraljevackom odboru NDS smatraju da je marketinski efekat ovakvog poteza manje vazan od podatka da je od zvanicnog zavrsetka rata u Iraku proslo nesto vise od tri meseca, a da je za to vreme ubijeno vise od stotinu americkih vojnika, odnosno, u proseku jedan dnevno. Mislimo da su Srbi dosta ginuli i da nema dovoljno dobrih razloga da ginu u Iraku, smatraju kraljeacki ,,narodnjaci".
Govoreci o protestima u toku ove i prosle nedelje, od blokade mostova na Savi, strajka gladju radnika RK ,,Kragujevcanka" do blokade puta Beograd - Zrenjanin, Bogavac je ocenio da nas ocekuje zaista vruca jesen, jer gradjani sve losije zive te su svakim danom sve nezadovoljniji aktuelnom vlascu.
-Poskupljenja su sve cesca, nasa zemlja je zatrazila produzenje roka za otplatu duga MMF-u, sto moze biti pocetak duznicke krize. Standard je sve nizi, nezaposlenost je u stalnom porastu, a bice i veca posle najnovijih otpustanja radnika, najavljenih stranih ulaganja nema u dovoljnoj meri, najvise zahvaljujuci predstavnicima vlasti, koji su se kompromitovali mnogobrojnim aferama. I pored svih ovih pokazatelja, vlast istrajava na ovakvoj ekonomskoj politici, koja nas sve vise priblizava argentinskom modelu, a udaljava od zemalja u kojima je tranzicija uspesno sprovedena, kao u Ceskoj - zakljuceno je na konferenciji OO NDS Kraljevo.


SINDIKAT ,,NEZAVISNOST" U DP ,,PAPIRPROMET" TVRDI:
Nezakonitosti pokrivene papirima
   Na Upravnom odboru 1. avgusta ove godine, doneta je odluka da se navodnim kadrovima u nasem kolektivu, dodeli sedam stanova, a da za redovnu proceduru raspodele stanova radnicima ostane deset stanova. Zamislite preduzece od 150 radnika gde se deli sedam kadrovskih stanova, gde je svaki 20-i radnik kadar. Tvrdnje da postoje kadrovi u preduzecu koje je opustoseno i koje svaki dan treba da bude blokirano sa vise od milion i 500.000 evra duga samo jednom poveriocu u Austriji, mislimo da su smesne - receno je izmedju ostalog na konferenciji za novinare UGS ,,Nezavisnost" DP ,,Papirpromet".
Poverenik ,,Nezavisnosti" u ovom kolektivu, Dejan Samardzija upozorio je na brojne nezakonitosti koje cini rukovodstvo ,,Papirprometa" i pozvao nadlezne u opstini, SUP-u Kraljevo i Sudu da preduzmu mere iz svoje nadleznosti kako ,,mahinacije ne bi prosle nekaznjeno".
-Veci deo rukovodstva ne samo da je rasprodao gotovo svu imovinu ,,Papirprometa" i na taj nacin napravilo neprocenjivu stetu preduzecu, vec to nastavlja i dalje da radi. Do sada SUP i nadlezni organi nisu prepoznali zloupotrebe u onom delu da se nesto proda ispod svake trzisne cene jer kazu da je sve pokriveno papirima, te da su oni tu nemocni. Pa, zar je zakon nemocan kada se nesto proda za 146.000 maraka ili 73.000 evra, a trzisna cena mu je 700.000 maraka ili 350.000 evra? Da li se neko zapitao gde je zavrsila razlika? Ko ima pravo neciju muku da stavi u svoj dzep? Evo i primera, knjizara u Novom Pazaru, prodata je ispod trzisne cene, predstavnistvo u Sarajevu prodato je za nekih 105.000 evra iako je imalo mnogostruko vecu vrednost, a predstavnistvo u Skoplju je ,,isparilo" jer ni do danas ne znamo da li je prodato ili je izdato pod kiriju. Ispod cene jedino nije prodato predstavnistvo u Kragujevcu za koje je uzeto oko osam miliona dinara - rekao je Samardzija.
NJegov zamenik, Raco Manojlovic koji je, kako sam kaze, 26 meseci bio pod suspenzijom zbog ,,ostrog sindikalnog delovanja" ukazao je na pogubnu politiku prvih ljudi u ,,Papirprometu".
-Medju najpogubnije poteze rukovodstva naseg preduzeca pomenuo bih udruzivanje kapitala izmedju ,,Papirprometa" i ,,Valve profila". Na toj lokaciji, u Omladinskoj ulici ,,Papirpromet" je posedovao vise od 1.000 kvadrata poslovnog prostora, a za uzvrat je dobio nesto vise od 720 kvadrata stambenog prostora. Gde je tu logika? Gde je tu odnos cene kvadrata poslovnog i stambenog prostora? Kako bi se stanovi, cija gradnja jos nije ni pocela, mogli rasporediti onako kako to odgovara uskom krugu ljudi, napravljen je i nakaradan Pravilnik o stanovima gde pravo na kadrovski stan imaju direktori, zamenici i sefovi sluzbi. Gde su tu radnici? Clanovima naseg Sindikata se nude stanovi pod uslovom da napuste nase redove jer necemo da cutimo o cinjenici da se preduzece i dalje pljacka, a da se pojedincima, po raznim osnovama vrse kojekakve novcane isplate - rekao je Manojlovic i zapretio radikalizacijom borbe protiv nezakonitih radnji u ,,Papirprometu".
Sa konferencije je upucena molba Privremenom organu opstine Kraljevo da se ukljuci u ,,isterivanje nepravde" jer je rec o malverzacijama u opstini na cijem su celu i jos jednom podvuceno da se u nedrima ,,Papirprometa" nezakonito nalazi i ,,Papirpromet eksport - import" koji ,,cerupa" ono sto je preostalo.Povratak na vrh strane


NAS REPORTER NA DRAGACEVSKOJ TRUBI - pise Dragan Bajovic
Vudstok pa Guca, ili Guca pa Vudstok?
   Sta je to sto srpskog coveka vuce prema trubi, tom drevnom instrumentu koji se u Egiptu javlja jos u drugom milenijumu pre nove ere. U trubu u davna vremena duvali su i Asirci, Jevreji, Grci i Rimljani, ali se Srbi u istoriji po ovom instrumentu ne pominju. Mozda su Srbi prisvojili trubu (a sada posle svih tih sabora u Guci i najvise je proslavili) zato sto su ratnicki narod, jer truba se u anticka vremena upotrebljavala kao ritualni i ratnicki instrument. Bez trube se sve od srednjeg veka do danasnjeg dana ne moze zamisliti nijedan orkestar koji izvodi ozbiljnu muziku. Ipak truba je u dzez ansamblima jedan od najvaznijih melodijskih instrumenata, a trubaci Luj Armstrong, Dizi Gilespi i Majls Dejvis su najveci dzez-muzicari upravo zahvaljujuci tom instrumentu.
Kraljevaccki orkestar na defileu    Je li Dragacevski sabor trubaca dzez festival? Nije mali broj onih koji misle da je tako ili bi bar voleli da bude tako. Poslednjih godina Gucu pohodi sve veci broj stranaca koji, za sada, ne ucestvuju u zvanicnom takmicenju, ali, zanimljivo, sviraju srpske pesme sa elementima dzeza. Pa i ovi nasi trubaci (a oni iz juzne Srbije su najpopularniji i sa najvise osvojenih nagrada), cesto dzeziraju kada sviraju nase izvorne pesme. Neki poznavaoci nase etno-muzike, doduse stidljivo, za sada bez nekog velikog publiciteta, zagovaraju da Guca bude festival na kojem bi ucestvovali samo orkestri koji sviraju takozvanu “dvojku” sto je iskljucivi srpski ritam koji je vrlo tesko interpretirati, pa ga ovi sa juga izbegavaju. Ipak, na Dragacevskom saboru, iz nekih razloga, uglavnom pobedjuju oni. Zato bi, kazu, trebalo uvesti strozije propozicije koje bi nalagale interpretacije koje odlikuju nas melos.
   Niko pouzdano ne zna sta je to sto Dragacevski sabor trubaca svrstava u red svetskih muzickih dogadjaja. Kazu neki Vudstok, pa Guca, ili Guca pa Vudstok. Vec vise od cetiri decenije ovo malo selo, sa jedva 2.000 stanovnika, ali i sa dva hotela, svakog avgusta biva medju najvaznijim mestima na mapi sveta. Tu se okupi na stotine clanova trubackih orkestara iz citavog sveta: ove godine, na 43. saboru, pravi Amerikanci bez trunke srpske krvi izvodili su srpske pesme, tu su bili i Svedjani, Slovenci, Poljaci, Cesi... Ali, bez stotina hiljada ljubitelja trube sabor svakako ne bi mogao da postoji. Ove godine prvi put, Sabor je trajao citava cetiri dana i noci. Za to vreme ovde je malo ko spavao, popilo se ko zna koliko hektolitara piva, pevalo se i igralo neprekidno. Trgovina i ugostiteljstvo cvetaju. Cene su nasto vise nego u najekskluzivnijim nasim letovalistima na moru.
   Ali, cene su ovde najmanji problem. Trosi se nemilice. Retki su oni koji uopste i pitaju sta koliko kosta. Pivo, natrazeniji artikal, moglo se naci po ceni od 50 do 200 dinara. Ovo od 50 dinara, na tocenje u toboze polulitarskim casama, poslednjeg dana, pred sam kraj sabora, odjednom je pojefetinilo na 40 dinara sto govori da je u Gucu dovezeno u kolicinama koje ipak prevazilaze mogucnosti tih nekoliko stotina hiljada zednih ljudi. Kazu da je prosle godine kroz Gucu u vreme trodnevnog sabora proslo 300.000 ljudi. Neka je svako od njih popio samo po jednu casu piva. Kada se brojevi pomnoze stize se do sume od koje se vrti u glavi.
Kraljevccani na Saboru   Trgovci, ugostitelji, naivni slikari, sverceri, proizvodjaci frula, majica koje najavljuju da je Guca najveci dzez festival, raznih drugih uglavnom nepotrebnih predmeta, dosli su sa svih strana. Ugostitelji su razapeli satre ispred kojih su raspaljeni raznjevi i lozista za kupus iz zemljanog lonca. Prasetina i jagnjetina kostaju od 500 do 1.300, vrlo trazeni kupus od 150 do 300 dinara. Na sve strane pljeskavice, manja (otprilike ona za kutnjak) kosta 50, veca 100 dinara. Ali, ni sa vecom se ne moze utoliti glad. Zato se jede vise vecih odjednom. A kriska hleba ispod, ove godine najcesce izbegavanih, satri, kostala je ni manje ni vise nego 20 dinara.
   Trista hiljada ljudi! Da organizatori malo ne preteruju? Gde ta sila moze da odsedne. Ne spavaju svi ovde, objasnjeno mi je. Retko ko i spava. Ovde se dolazi uglavnom na jedan dan. Za one koji ostaju vise dana, obezbedjen je kamp pored samog stadiona gde se odrzava finalna borba trubaca.
   Defile svih duvaca, po mnogim ocenama, ovde je najatrakivniji. Tu svi ucesnici i gosti prolaze glavnom ulicom u Guci i sviraju svoje numere. Opsta je zvucna pometnja, ali ipak svako od njih se prepoznaje. Tu su i Kraljevcani. Oni ove godine nisu osvojili nijednu nagradu, ali i sam ulazak u finale je veliki uspeh.
   Novinarska bratija sa svih strana sveta ovde je instalirala svoje kamere i mikrofone ne bi li docarala svojim gledaocima i slusaocima ovaj dragacevski slucaj. Medjutim, nije nam dozvoljeno da sve snimamo. Producent “Ufa media” iz Hamburga (iza koga stoje, naravno, nasi Srbi) otkupio je prava na snimanje i emitovanje. Nama, brojnim sto vaznijim, sto onim manje vaznim televizijama, producent je velikodusno dozvolio po 10 minuta snimanja. Sve drugo se kupuje sto je normalna pojava u svetu, ali nama, narocito kada je Guca u pitanju, u koju se mnogi kunu kao u srpsku svetinju, to nikako ne ide u glavu. Zar cete nam i to naplacivati! Zato po malo kraduckamo. Nekoliko minuta tek.
   Dragacevski sabor 2003 u Guci zavrsen je uz pucnjavu topova.
Iza posetilaca je ostalo na tone nota u glavi i usima i plasticnih flasa, hartije, limenki. Kazu da je neki dovitljivi Srbin na popristu proslogodisnjeg sabora prikupio tri tone pivskih limenki i odneo ih na reciklazu. Nisam cuo koliko je novca tom prilikom zaradio. A nesto bas i ne verujem u tu pricu. Gde bi ta sacica Srba (nekih 300.000) mogla da popije toliko pivo!Povratak na vrh strane

BOGUTOVACKA BANJA NA 30 STEPENI CELZIJUSOVIH - pise Predo Markovic
Lekovita voda umesto bensedina

    Na dvadeset i trecem kilometru od Kraljeva, stidljivo se medju brdima scucurila Bogutovacka Banja, iako, ruku na srce, ona i njena blagotvorna voda zaista imaju sta da kazu svetu medicine na osnovu prica stalnih pacijenata, posetilaca i lekara.
I pored toga sto Banja nema neki poseban komfor, osim onog u jedinom hotelu ,,Mineral“ ,sa dve zvezdice, u avgustu smo je zatekli nacickanu gostima i pricama o cudotvornoj lekovitoj vodi.
Dosli smo ovde, da se preporodimo, povratimo snagu i poverenje u sebe same, kaze nam stalni gost iz Kule, koji u Banju vec godinama redovno dolazi sa suprugom.
Sef recepcije hotela ,,Mineral,“ Dragan Kovacevic prica nam da je pocetkom avgusta u hotel stiglo 150 gostiju, popunivsi 80 odsto njegovih kapaciteta (120 lezajeva), a da u privatnom smestaju gde postoji oko 500 lezajeva, trenutno boravi 140 gostiju koji su prijavljeni.
-Besparica se oseca, jer vidimo da ljudi koji su ostajali dve nedelje ostaju sada po deset dana, oni koji su bili deset dana sada ostaju sedam dana... Cena punog pansiona u hotelu ,,Mineral,, je 800 dinara, a na to se jos dodaje 35 dinara boravisne takse dnevno. Ukoliko se koriste zdravstvene usluge, odnosno dva kupanja dnevno sa lekarskim pregledima, to iznosi 1045 dinara, kaze Kovacevic.
Jelena KaramarkovicU Bogutovacku Banju, najcesce stizu stalni gosti. Trenutno je u njoj gost koji dolazi vec trideset godina.
Na Banju nema mnogo primedbi, jer se sve radi u okviru skromnih mogucnosti. Dva puta nedeljno muzicira orkestar u hotelu, toliko puta se na video bimu prikazuju filmske predstave, a svake srede se organizuje i izlet do manastira Studenica.
U ambulati smestenoj u hotelu smo zatekli lekara Jelenu Karamarkovic, koja vredno pokusava da vrati psihicku stabilnost svojim pacijentima, ili ubrza oporavak od posledica mnogih bolesti koje je proizveo dosadasnji tempo zivota.
Tajna banjske vode je u litijumu, koji kako ovde cusmo, poseduje samo jos jedna banja u dalekoj Kini.
Iako najveci broj gostiju dolazi po preporuci lekara, lekarski uput jos uvek nije viza za besplatno lecenje u Bogutovackoj Banji. Zato, ovde dolaze iskljucivo oni koji mogu da plate boravak i terapiju.
Od dr Jelene Karamarkovic saznajemo da banjska voda leci oboljenja nervnog sistema, neuralgije, psihoneuroze, vegetativne neuroze, zapaljenje zivaca, neuroze srca, sva kardiovaskularna i klimaktericna stanja. Posle dugogodisnjeg siromastva i nezaposlenosti, izgleda da svi putevi vode u Bogutovacku Banju. Zato, ovde najcesce dolaze dve vrste bracnih parova. To su stariji parovi koji hrane svoju nezaposlenu decu i mladi parovi koji su jos na roditeljskim jaslama, objasnjava dr Karamarkovic dok nam pokazuje bazene, otkrivajuci nam tajnu da Banja leci i potenciju.
- Ovde muzevi samo jedanput mogu da dodju sami. Vec iduce godine sa njima stizu i zene, koje govore da ne smeju da ih ,,pustaju“ same u ovu mocnu Banju, pola u zbilji, a pola u sali prica doktorka Karamarkovic.
Kakva bi to prica bila da njen autor nije i sam oprobao tajne lekovite vode Bogutovacke Banje. U hladnoj vodi kupatila izdrzao je deset od neophodnih dvadeset minuta i posle toga, kao nov, izasao na toplo avgustovsko sunce.Povratak na vrh strane


U SAMAILAMA JE U TOKU IZGRADNJA PUTA - pise Rajko Saric
Brze i lakse do Lasca

Priprema za asfaltiranje    Realizacija jos jednog od projekata u okviru programa ,,Revitalizacija zajednice kroz demokratsku akciju", americke organizacije za medjunarodni razvoj USAID je u toku ovih dana. Rec je o izgradnji puta izmedju sela Samaila i Lazac u duzini od oko 1.300 metara, koji su kao priorite izdvojili mestani petnaestak sela na potezu izmedju Kraljeva i Cacka, organizovanih u Savetu mesnih zajednica.
-Za realizaciju ovog projekta, kao podrska prioritetu izdvojenom od strane gradjana USAID je obezbedila vise od 43.000 dolara, dok je lokalna zajednica ucestvovala sa 10 - tak hiljada dolara. Izvodjac radova je preduzece ,,Putevi" iz Cacka - rekao je Goran Djordjevic, strucni saradnik u sluzbi za informisanje americke nevladine organizacije ACDI - VOCA koja sprovodi projekte finansirane od USAID-a.
Djordjevic je u sredu obisao gradiliste i razgovarao sa izvodjacima radova i predstavnicima mesne zajednice Samaila i mestanima. U cacanskim ,,Putevima" kazu da ce posao biti okoncan pre roka, odnosno 18. avgusta.
Predsednik MZ Samaila Zivadin Todoric kaze da ce put znaciti mnogo kako za mestane Samaila tako i za mestane Lasca, koji se uglavnom bave zemljoradnjom.Povratak na vrh strane
NA OBALI REKE BREVINE NA GOLIJI - pise Rajko Saric
Brvnara za potrebe izvidjaca

   U saradnji sa mestanima Rudna, grupa od 70 izvidjaca, clanova Izvidjackog saveza iz Kragujevca, sredinom proslog meseca, udarili su temelje za izgrdanju brvnare, Doma izvidjaca na levoj obali reke Brevine. -Tokom ovog, sedmog po redu taborovanja, dosli smo na ideju da sagradimo brnaru u kojoj bi se nalazila kuhinja i trpezarija sto bi olaksalo boravak izvidjaca tokom kisnih dana. Bas tih dana posetio nas je nacelnik Raskog okruga Mile Koricanac koji nam je dao podrsku i evo, za nepun mesec dana brvnara je gotovo izgradjena. Ostaju radovi na krivnoj konstrukciji i postavljanje stolarije - kaze Djordje Petrovic iz Saveza izvidjaca Kragujevca.
   Na platou oko brvnare, koju grade vredni radnici privatne strugare ,,Vuckovic" iz Milatkovica, nikli su tog jutra satori Odreda ,,Gocki partizani" opstinskog saveza izvidjaca iz Kraljeva. Tridesetak mladica i devojaka, i izvidjaca poletaraca, pomagace da se poslovi na izgradnji brvnare privedu kraju.
   -Upravo zbog toga sto izvidjaci nemaju svoje prostorije, sto nas niko nije pomagao godinama, imamo situaciju da je od 1.000 izvidjaca svrstanih u tri odreda, u Kraljevu danas aktivno svega nas 60 - tak. Ipak, raduje nas da imamo dosta mladih, generacija koje su spremne da i same podnesu teret obnove - kaze Todor Ivkovic iz Odreda ,,Gocki partizani".
U petak je tabor kraljevackih izvidjaca-poletaraca posetio nacelnik Raskog okruga, Mile Koricanac sa saradnicima koji je prisustvovao i cinu osvecenja Doma izvidjaca. On je rekao da ce novoizgradjeni objekat zajednicki koristiti i o njemu se starati Izvidjacki savezi Kragujevca i Kraljeva te JP ,,Srbija-sume". -Ostalo je jos dosta radova, a kao najveci posao koji predstoji izvojio bih postavljanje elektro mreze. Podrzao sam ideju da se ovakav objekat izgradi iz prostog razloga sto ce Decje odmaraliste - Rudnose oko njega okupljati nasa omladina, nasa buducnost. U svakom slucaju je bolje da se mladi druze ovde na Rudnom, na Goliji koja je mali deo netaknute prirode, od potpuno ciste i zdrave hrane do vode koja svojim kvalitetom nadvisuje vodu koju svakodnevno pijemo u gradu - rekao je Koricanac za ,,Ibarske novosti". Prema nekim pokazateljima, izgradnja brvnare, bez izolacije kosta 100 evra po kvadratu, dok je njena cena po sistemu kljuc u ruke, daleko veca i jos uvek predstavlja neostvariv san vecini nasih gradjana.
   Tokom visecasovnog boravka na Rudnu, Koricanac je posetio i Decje odmaraliste ,,Goc" koje je nedavno, u okviru projekta ,,Revitalizacija lokalne zajednice kroz demokratsku akciju", u potpunosti adaptirala americka nevladina organizacija VOKA. Vrednost radova bila je nesto vise od 38.500 dolara, a izvodjac je bila GZR ,,Standard" iz Kraljeva. U prvom projketu VOKA je izvrsila asfaltiranje centra Rudna kao vid podstijaca da se otpocne sa asfaltiranjem ili bar celovitoj rekonstrukciji putne mreze ka ovom turisticki neiskoriscenom planinskom potencijalu.Povratak na vrh strane

KULTURA

KRALJEVO: PREOBRAZENJE 2003. - pise Bojana Milosavljevic
Sabor pocinje u muzeju

   Cetvorodnevna kulturna manifestacija „Zicki duhovni sabor - Preobrazenje 2003," cija je tradicija duga vec dvanaest godina, bice otvorena sutra uvece u galeriji Narodnog muzeja Kraljeva. Ovogodisnji dobitnik najviseg priznanja je pesnik Rajko Petrov Nogo (pripasce mu "Zicka hrisovulja" - plaketa Sabora). Uz protokolarni deo, kao sto je samo otvaranje manifestacije, usledice i dva kulturna dogadjaja: izlozba „Sluzbeno odelo u Srbiji u 19. i 20. veku," a u nastavku - koncert Milosa Petrovica (violina) i Vladimira Stojnica (klavir). Duo umetnika interpretirace srpsku muziku iz dva protekla veka.


IZ NARODNE BIBLIOTEKE ,,STEFAN PRVOVENCANI" KRALJEVO
Nove knjige

ODELJENJE ZA ODRASLE
„Canone inverso" Paolo Maurensing (Geopoetika)
Jedan od najpoznatijih italijanskih pisaca u svom najnovijem romanu, opisuje neobican odnos dvojice decaka, mladih muzicara koji se susrecu u poznatoj evropskoj muzickoj skoli. Ova interesantna knjiga ispituje i odnos oca i sina, uticaj politickog haosa na umetnost kao i vecitu ljudsku teznju za besmrtnoscu. Po ovom romanu snimljen je istoimeni film.

ODELJENJE ZA DECU
„Cerka majstora vatrometa" Filip Pulman (Narodna knjiga / Alfa)
Izuzetna avantura, puna akcije i zabave o interesantnoj devojcici koja zeli da postane Majstor Vatrometa. Na tom putu, ona nailazi na mnoge opsanosti. Pulman je za ovu knjigu dobio nagradu Smartiz i medalju Karnegi.

PREPORUCUJEMO
„Sobna mitologija" Dejan Aleksic (NB „Stefan Prvovencani)
Nova knjiga Dejana Aleksica donosi pedesetak pesama koje sadrze sve dosadasnje prepoznatljive odlike pesnikovog stila: usloznjavanje jednostavnog, lirizacija naoko banalnih prizora iz svakodnevice, preispitivanje odnosa pesnickog subjekta i poezije. U njima prepoznajemo i zanatsku izgradjenost i zrelost pesnika koji zna sta hoce i zna kako to da realizuje.

NAJTRAZENIJA KNJIGA U PROTEKLOJ NEDELJI
„Sta svaka zena triba znat o onim stvarima" Arijana Culina (Narodna knjiga / Alfa)Povratak na vrh strane


NAREDNOG VIKENDA POCINJU FUDBALSKA NADMETANJA - pise Stole Petkovic
Kvintet za nova iskusenja

Pitali smo trenere Sumadijskih ligasa sa podrucja FSO Kraljevo:
• O pripremama za novo prvenstvo
• Kakav se plasman ocekuje
• Situacija sa mladjim - bonus igracima

NOVAK JOVANOVIC „IBAR“
I mladi oslonac
• Samo sam delimicno zadovoljan pripremama pred pocetak novog prvenstva. Istina radilo se dobro ali nismo bas u svakom momentu mogli da racunamo na pojedine igrace koji su ili bili na odmoru ili imaju obaveza na radnim mestima. Nadam se da sve mozemo ispraviti u hodu.
• Ibar ce igrati bez ikakvih trzavica jer smatram da ima solidan sastav i da cemo moci da obezbedimo plasman medju ekipe koje ce se naci u novoj ligi nakon reorganizacije takmicenja.
• Mladi igraci, oni ispod 20 godina starosti, su veliki problem za mnoge klubove. Ni mi bas nismo imuni na ovaj propis ali snacicemo se jer imamo 4 - 5 igraca ove starostne kategorije. Bez njih se ne moze i dacemo im puno poverenje u narednom prvenstvu Sumadijske zone koje pocinje sutra a igramo kao domacini.

ZIVOJIN ILIC „SLOGA“
Solidan rad
• U pripremnom periodu radili smo veoma dobro sto pokazuju i rezultati. Imamo vise nego pozitivan skor ali to nas ne sme zavarati. I u prvenstvu moravo pokazati „zube“ ukoliko zelimo da budemo strah i trepet za ostale ekipe u Sumadijskoj ligi.
• Sve osim plasmana u sami vrh tabele smatrali bi neuspehom. Sloga ima tim, ima pre svega ime koje ne sme izneveriti. Dosta je bilo padova, istina ne nasom krivicom jer reorganizacije su ucinile da se u nizem rangu nadju i oni sa solidnim plasmanom.
• Za bonuse ne brinemo. Za nas to nije glavobolja. Vec sada u prvoj postavi imamo pet - sest mladica koji bi igrali i da nije ovog propisa iz Fudabalskog saveza Srbije. Dakle mladima dajemo punu sansu i ovo ce biti njihova sezona godina dokazivanja kroz utakmice u ovoj ligi

MILUTIN MARUSIC „METALAC“
Odlicni uslovi
• Imali smo u pripremnom periodu odlicne uslove za rad. Koristili smo nekoliko kvalitetnih terena u okolini igrali meceve na naSem kod Lozionice. kako smo pripremljeni neka bude najsveljiji rezultat, 3:1 sa Poletom u LJubicu. No, to su pripremne utakmice, prvenstvo je nesto sasvim drugo.
• Nasi planovi su vezani za plasman medju sest - sedam ekipa. U narednoj sezoni radice se na podmladjivanju ekipe koja bi sa stecenim iskustvom bila u buducnosti okosnica za plasman u Srpsku ligu. Zato vec sada priprvom timu imamo 14 mladjih igraca od 20 godina.
• Nemamo problema sa bonusima. Sve su to mladi igraci a ako kazem da vec sada na vrata prvog tima kucaju tri igraca 85. i jedan 86. godiste sve sam rekao.

GORAN DRAGICEVIC „BUDUCNOST“
Bicemo tvrd orah
• Najvaznije je da se klub stabilizovao posle ispadanja iz Srpske lige. Nije bilo lomova ni u upravi ni u igrackom kadru. U medjuvremenu u klub je doslo nekoliko igraca. Nisu to zvucna imena ali su igraci zeljni dokazivanja u drustvu ekipa o kome su do skoro samo mastali da igraju. Eto prilike da se izbore za mesto pod suncem.
• Mislim da u narednoj sezoni necemo bito „topovsko meso“ kao u protekloj sezoni a to znaci da zelimo plasman u sredinu tabele Sumadijske zone koji nam daje kakvu takvu spokojnost u slucaju neke nove reorganizacije.
• Bonusi su svuda problem ali mi smo to resili na bezbolan nacin. Sansu ce dobiti i 7 - 8 mladih igraca.
(Goran Dragicevic, doskoro fudbaler u Kazahstanu radio u pripremnom periodu sa ekipom Buducnosti)

ZVONKO MIDOVIC, HAJDUK
Zadovoljstvo
• U potpunosti sam zadovoljan pripremnim periodom naravno kada su rezultati u pitanji. Naime, u medjuvremenu osvojili smo dva turnira kod „Magnohroma“ i u Vrbi ali to ne mora da bude pravo merilo pred pocetak borbe za bodove. Ja jos uvek trazim dobitnu kombinaciju posebno zbog neozbiljnosti pojedinih starijih igraca.
• Nase zelje su sredina tabele. Ne zato sto nismo siguirni u sebe vec nam uslovi u kojima radimo ne dozvoljavaju neko naprasno napredovanje. U svakom slucaju pokazacemo zube svim ekipama i dati do znanja da smo potpuno spremni.
• Sa mladim igracima necemo imati ama bas nikakvih problema. Nama je u prvom postavi upravo onoliko koliko je propisano odlukom FS Srbije. Ostala mesta popunjavace nasi uspesni omladinci.Povratak na vrh strane

MailboxIbarske novosti mailbox

Copyright © 1997-2003 Interactive.net Kraljevo. All rights reseved interactive