Internet izdanje - 22. avgust 2003.godine

Nedeljni list u izdanju Javnog preduzeca za informisanje: „Ibarske novosti“ - Kraljevo. Adresa Redakcije: Ul. Cika Ljubina br. 2. Direktor i glavni i odgovorni urednik: Predrag Markovic. Odgovorni urednik: Ivan Rajovic. Tehnicki urednik: Aleksandra Rankovic. Redakcija: Zoran Bacarevic (sport), Dragan Vukicevic (privreda), Slobodan Rajic (politika), Marko Slavkovic (reportaze i Strsljen), Bojana Milosavljevic (kultura), Stojan Petkovic (sport), Milisav Radovanovic (fotoreporter), stalni saradnik Rajko Saric. Predsednik Upravnog odbora: Gordana Tosic. Telefoni: direktor i glavni i odgovorni urednik 312 - 504, odgovorni urednik 312 - 507, Pravna i opsta sluzba 312 - 505, Oglasno odeljenje 312 - 503. Godisnja pretplata 1.040 din. Za inostranstvo - Evropa 3.120 din. Amerika i Australija 4.160 din. Tekuci racun: 160 - 14461 - 52 kod „Delta banke“ Kraljevo. Kompjuterska obrada „Ibarske novosti.“ Stampa AD „Slovo“ Kraljevo, Vojvode Stepe 45. Telefon: 036 - 332 - 312. Filmovanje: Stamparija ,,Pergament”, Kraljevo. Postarina placena u Posti 36200 Kraljevo. List izlazi petkom, rukopisi se ne vracaju.

Naslovna strana novog broja "Ibarskih novosti" Profesionalac - stranacki neopredeljen
Smenjeno rukovodstvo ,,Ibarskih novosti"
Da su smenjeni saznali iz medija
Saopstenja - konferencije za stampu
Drzava ce ublaziti posledice suse i grada
Besplatni aparati za merenje secera u krvi
,,Borici" prijavljivani 40 puta
Darku urucena pomoc
Kultura
Sport - Odbojka - Fudbal


KADROVSKE PROMENE U JP ZA INFORMISANJE ,,IBARSKE NOVOSTI“
Profesionalac - stranacki neopredeljen
Predrag Markovic   Privremeni organ opstine Kraljevo razresio je Slavka Janosevica duznosti direktora i glavnog i odgovornog urednika JP za informisanje ,,Ibarske novosti“ i doneo resenje o postavljenju Predraga Markovica na mesto direktora i glavnog i odgovornog urednika ove informativne kuce. Istovremeno, Privremeni organ opstine Kraljevo razresio je dosadasnji Upravni i Nadzorni odbor JP za informisanje ,,Ibarske novosti“ i imenovao nove clanove ovih odbora.
   Za predsenika Upravnog odbora imenovana je Gordana Tosic, dipl. arheolog, za zamenika predsednika Radisa Djordjevic, novinar, a za clanove Tatjana Premovic, dipl. ek., Aleksandar Jovanovic, student, Branko Petrovic, inzenjer geodezije i Milen Panovic, profesor.
   Za predsednika Nadzornog odbora JP za informisanje ,,Ibarske novosti“ u Kraljevu, imenovan je dr Dragoljub Stanisavljevic.
   Predrag Markovic je rodjen 1948. godine u Novoj Varosi. Osnovnu skolu i Gimnaziju je zavrsio u Kraljevu, a Fakultet politickih nauka (odsek novinarstva) u Beogradu. Novinarstvo je zapoceo u Radio Kraljevu, u kome je bio i glavni i odgovorni urednik.
   Markovic je u svojoj tridesetogodisnjoj novinarskoj karijeri bio glavni i odgovorni urednik Radio Cacka, v.d. glavnog i odgovornog urednika lista ,,Cacanski glas“ a na mesto direktora i glavnog i odgovornog urednika JP za informisanje ,,Ibarske novo-sti“ dolazi sa mesta urednika rubrike ,,Drustvo“ nedeljnika ,,Ibarske novosti’.
Predrag Markovic je bio dopisnik novinske agencije Beta, radija Dojce Vele, a saradjivao je i u brojnim dnevnim listovima.Predrag Markovic nije clan ni jedne politicke stranke.Povratak na vrh strane


SAOPSTENJE ANEM-A
Smenjeno rukovodstvo ,,Ibarskih novosti"


   Beograd, 19.8.2003 - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) u svom danasnjem saopstenju protestovala je povodom najnovijih dogadjaja u Kraljevu, u JP ''Ibarske novosti''

   Naime, u cetvrtak u 14 casova odrzana je peta po redu sednica Privremenog organa uprave, na kojoj je, pored ostalih, doneta odluka o smeni direktora JP ,,Ibarske novosti" Slavka Janosevica i postavljenju Predraga Markovica na njegovo mesto. Zajedno sa Janosevicem smenjeni su kompletni Upravni i Nadzorni odbor sa svojim predsednicima. Prema najavama, bice promenjen i citav urednicki tim kuce koja, sa svoja tri medija, odavno vazi za jednu od najobjektivnijih u ovom delu Srbije, sa ugledom slobodne medijske kuce koja izmice kontroli vlasti i uticaju dnevnopolitickih stranackih sukobljavanja.
   Dogadjaji u Kraljevu ukazuju na mesanje vlasti u uredjivacku politiku JP „Ibarske novosti'', stalne clanice ANEM-a, oni doprinose destabilizaciji u oblasti medija i preduzeti su sa ciljem da se uspostavi jaca politicka kontrola nad radom medija - javnih preduzeca.
   ANEM ukazuje i na svojevrstan paradoks da Privremeno vece smatra da pored drugih brojnih problema u svim oblastima zivota u Kraljevu upravo „Ibarske novosti'' predstavljaju najvecu opasnost za sprovodjenje dugo najavljivanih reformi u tom gradu, pa je stoga bas tu bilo potrebno zapoceti sa smenama.
   ANEM je pozvao novinare, medije, njihove profesionalne asocijacije i demokratsku javnost da iskazu svoju solidarnost sa novinarima i urednicima JP „Ibarske novosti'' iz Kraljeva radi ocuvanja objektivne i nezavisne uredjivacke politike svih javnih glasila ciji osnivac i izdavac su „Ibarske novosti''.
   ANEM je ponovio zahtev nadleznim drzavnim organima da se u najskorijem roku stvore svi institucionalni preduslovi za sprovodjenje zakonske obaveze privatizacije elektronskih medija koji posluju u sklopu javnih preduzeca, te preduzmu i sve druge mere kako bi mediji koji posluju kao javna preduzeca bili u najvecoj mogucoj meri odvojeni od stetnih uticaja dnevne politike a sto vise delovali po standardima novinarske profesije i objektivnog izvestavanja javnosti.

Veran Matic, predsednik ANEM-a.Povratak na vrh strane


SMENJENO RUKOVODSTVO PREDUZECA ZA INFORMISANJE ODRZALO KONFERENCIJU ZA NOVINARE - pise Rajko Saric
Da su smenjeni saznali iz medija


   Nezadovoljni nacinom na koji su ,,ekspresno" razreseni duznosti, Slavko Janosevic, bovsi direktor i glavni i odgovorni urednik JP ,,Ibarske novosti" i odgovorni urednici organizacionih jedinica u ovom informativnom preduzecu, odrzali su konferenciju za novinare. Janosevic je rekao da ,,nije problem da se smeni neko ko nije dobro radio, ko je napravio haos u preduzecu na cijem celu se nalazi", ali je problematican nacin na koji se to radi i u koje vreme.
   -Nije demokratski da se direktor jednog informativnog preduzeca smeni na ,,tajnom sastanku", a da on o tome ne bude obavesten. Da sam smenjen saznao sam iz medija. Licno mi je drago da je neko procenio da ja necu biti taj koji ce moci ispuniti zelje lokalnih politicara u predstojecim izborima - rekao je Janosevic optuzivsi Privremeni organ opstine da kadrovskim promenama u Ibarskim novosti nastoji medijsku sferu prilagoditi vanrednim izborima koji bi trebali biti, kako kaze, sprovedeni do kraja ove godine.
   Smatrajuci da je rec o ,,samovolji i bahatosti" clanova Privremenog organa, Janosevic je ocenio da je sa druge strane, svemu doprineo i jedan broj novinara koji su "podilazili" funkcionerima lokalne vlasti. - Kadrovski Ibarske novosti nisu bile dovoljno jake da vise i kvalitetnije kontrolisu vlast. No, to je problem i u Beogradu i u celoj Srbiji gde funkcionise oko 1.000 radio i televizijskih stanica - podvukao je on.
   Pored Janosevica, na konferenciji su ucestvovali, takodje smenjeni urednici Ivan Rajovic, Alen Knezevic, Dragan Blagojevic, Dejan Matic, Dragan Bajovic i Marina Dabic.
   Iz njihovih izjava mogao se steci utisak da je lokalna vlast permanentno nastojala uticati na uredjivacku politiku kuce, ali da se u tome nije uspelo, te je to bio, kako smatraju, razlog vise da se ,,neposlusna uredjivacka ekipa" smeni. Pojedini urednici su se osvrnuli i na period od pre nekoliko godina kada se narod grceviti borio za demokratiju i slobodu medija i da su, u tom smislu, potpuno izneverena petooktobarska ocekivanja.Povratak na vrh strane


SAOPSTENJA - KONFERENCIJE ZA STAMPU

MARKO PETROVIC, PREDSEDNIK PRIVREMENOG ORGANA OPSTINE KRALJEVO O SMENI RUKOVODTSVA U IBARSKIM NOVOSTIMA
Smena nema politicku pozadinu
   Reagujuci na konferenciju za novinare smenjenog rukovodstva JP Ibarske novosti, na kojoj je iznet niz optuzbi na racun Privremenog organa opstine Kraljevo, njegov predsednik Marko Petrovic je izjavio kako je 14 od 16 novinara u televiziji potpisalo peticiju kojom se trazi smena Slavka Janosevica.
   -Nije tacno da je rec o politickoj smeni. Za novog direktora postavili smo Predraga Markovica, mogu slobodno reci, doajena kraljevackog novinarstva koji je, izmedju ostalog, ucestvovao u formiranju mnogih medija. Godinama radi u Ibarskim novostima, nije politicki orjentisan, tako da je za ocekivati da ce on kvalitetno i krajnje profesionalno raditi svoj posao - rekao je Petrovic.



KONFERENCIJA ZA NOVINARE OO SPO - pise Ivan Rajovic
Hocemo utakmicu dobrih ideja
   Nije dovoljno samo u imenu politicke organizacije kojoj pripadate imati predznak demokratska jer demokratsko opredeljenje se dokazuje i pokazuje pre svega u postovanju utvrdjenih pravila ponasanja, odnosno u striktnoj primeni usvojenih zakona. A to je vazno koliko zbog nas koji smo odrasli decenijama u autokratskim rezimima toliko i zbog onih koji pazljivo posmatraju kako uredjujemo sopstvenu drzavu, a sa kojima bi zeleli za koju godinu da budemo u civilizacijskoj zajednici, dakle u Evropskoj uniji (EU) koja ce pazljivo birati kandidate koji joj se iskreno zele pridruziti - receno je izmedju ostalog, na konferenciji za novinare u Opstinskom odboru Srpskog pokreta obnove (OO SPO) u Kraljevu, na kojoj je clan Predsednistva ove stranke dr Radoslav Jovic procitao otvoreno pismo predsedniku Skupstine Srbije, Natasi Micic.
   -Svekoliko zlo koje nas je u prethodnim vremenima zasipalo mnogobrojnim nacionalnim, drzavnim i ljudskim dramama izviralo je iz nas samih - smatra Jovic i dodaje da svi koji se bave politikom taj posao moraju shvatiti kao graditelji, kao dobri domacini koji, konacno zele da urede svoju kucu, svoje dvoriste, dakle, svoju drzavu. Jovic je posebno podvukao da to mora biti prioritet svih nas, bez obzirana na politicke, ideoloske ili neke druge razlicitosti.
   - Nase pojedinacne pozicije, funkcije, privilegije su sada nevazne, nebitne, politika u Srbiji konacno mora postati utakmica najboljih ideja, jer bitno bitno je da Srbija dise plucima demokratije, a da narod bude jedini suveren koji ce nas menjati i postavljati po svojoj volji u utakmici dobrih ideja, programa i vizija - rekao je Jovic podsecajuci predsednicu Micic na stanje u Kraljevu gde je, kako kaze, zbog sukoba unutar lokalne vlasti DOS-a, grad i opstina su trpeli ogromnu stetu,a sredstva iz budzeta su trosena nenamenski.
   Funkcioneri OO SPO su zatrazili od predsednice Skupstine da bez odlaganja raspise izbore za lokalne organe vlasti u Kraljevu, jer Privremeni organ, bez obzira na ljude koji ga sacinjavaju, nije izabran demokratskim putem, na izborima. U protivnom, SPO ce pozvati sve opozicione stranke, pokrete, sindikate, nevladine organizacije i gradjane na otpor hegemoniji i bezakonju u novom odelu.


OPSTINSKI ODBOR DEMOKRATSKE STRANKE U KRALJEVU
Stalni kontakt sa gradjanima
   Politika Demokratske stranke (DS) prvenstveno je usmerena ka potrebama gradjana, tako da su funkcioneri Opstinskog odbora ove stranke u Kraljevu gotovo svakodnevno na terenu, medju clanovima i simpatizerima organizovanim u Mesne odbore (MO). Tokom februara, marta i aprila meseca clanovi OO DS obisli su sve MO, a njih je oko 50, sa vise od 2.500 clanova, a tokom proteklog meseca, u drugom krugu poseta, odrzani su sastanci sa gradjanima u Vrbi, Vitkovcu, Sirci, Jarcujaku, Kovacima, Mrsacu, dakle, nedeljno se obave posete u dva - tri odbora.
Krenulo se i u organizovanje radnih tribina gde gradjani iznose svoje probleme, one koji bi se u dogledno vreme uz malo sredstava, a vise dobre volje, mogli resiti.
   -Problemi su uglavnom infrastrukturne prirode, odnose se na asfaltiranje puteva, izgradnju ulicne rasvete, uklanjanje divljih deponija i postavljanje odgovarajucih kontejnera, problemi sa vodovodnom i kanalizacionom mrezom, potrebama izgradnje sportskih terena i objekata. Nosioci svih ovih projekata su u najvecem broju, aktivisti DS kao najbrojnije i najorganizovanije politicke organizacije na podrucju nase opstine. Dakle, pored toga sto iniciramo odredjene probleme, u DS stajemo u prve redove na njihovom resavanju - kaze za Ibarske novosti prof. Vlastimir Jovancevic, predsednik Opstinskog odbora kraljevackih demokrata.
   Do sada je, kaze nas sagovornik, uradjeno dosta. U Vitkovcu je upravo na inicijativu DS uradjeno ciscenje korita reke Gruze koja vise ne plavi plodne oranice, u Ratini je uklonjena jedna deponija i izvrseno postavljanje nekoliko kontejnera, u Lopatnici je uredjena plaza, dok je u Sirci izgradjen jedan odbrambeni nasip. Na podrucju naseljenih mesta Jovac, Kovacima i Beranovac planirani su radovi na polju vodosnabdevanja i resavanja problema sa kanalizacionom mrezom. DS aktivno ucestvuje, zajedno sa nacelnikom Raskog okruga na projektu vodosistema ,,Lopatnica", a data je i puna podrska Privremenom organu za projekat izgradnje drumskog mosta iz Skopljanske ulice.
   O ovome, te funkcionisanju Privremenog organa opstine za period od mesec dana i politika DS za naredni period, bice teme konferencije za novinare OO ove stranke zakazanoj za danas.Povratak na vrh strane


STOJAN JEFTIC, MINISTAR ZA POLJOPRIVREDU, VODOPRIVREDU I
SUMARSTVO U VLADI SRBIJE - pise Rajko Saric
Drzava ce ublaziti posledice suse i grada
   Izgradnjom nasipa u Vitkovcu, onemoguceno izlivanje Gruze i plavljenje 4.500 hektara oranica na kojima se umesto trstika i bara, nalaze zasadi kukuruza. Obecana pomoc u saniranju posledica suse i grada.

Ministar poljoprivrede Stojan Jeftic    U pratnji nacelnika Raskog okruga Mila Koricanca, republicki Ministar za poljoprivredu Stojan Jeftic, obisao je u proslu subotu kanal za odbranu od poplava Gruze, sa cijim se ciscenjem zapocelo pre gotovo dve godine. Gruza je decenijama redovno plavila 4.500 od oko 10.000 hektara najplodnije zemlje, nanoseci tako ogromnu stetu kako vlasnicima plavljenih imanja, tako i celoj zajednici.
   -Dosadasnji radovi nisu uradjeni na visokoprofesionalan nacin, ali je ceo poduhvat odigrao svoju funkciju. Nas zadatak je da Gruzu, od usca u Moravu do jezera uredimo i ja ocekujem da ce ona biti u prioritetu vodoprivrednog preduzeca i Direkcije za vode ovog ministarstva za sledecu godinu. Veoma sam zadovoljan kada danas mogu videti dobre zasade kukuruza na poljima gde su nekada bili trstici i bare, ili livade sa primitivnom travom na kojima su pasla mala stada ovaca - rekao je ministar Jeftic u izjavi za medije.
   Mestani Vitkovca i okolnih mesta isticu da bi za ekspoprijaciju zemljista bilo potrebno obezbediti oko 250.000 evra, te da bi izrada projektne dokumentacije trajala dosta dugo. Zbog toga je sa izgrdanjom odbrambenih nasipa od poplave zapoceto na osnovu mogucnosti ciscenja korita same Gruze. Brojni pojedinci i firme dosadasnji deo posla odradili su bez ikakve nadoknade, samo je bilo potrebno naci dovoljnu kolicinu pogonskog goriva za gradjevinsku mehanizaciju. Ministar Jeftic je, sa svoje strane, obecao konstantno zalaganje da se ovaj poduhvat zavrsi, kao i pokretanje drugih projekata kojima ce se unaprediti poljoprivredna proizvodnja.
   -Sve aktivnosti ministarstva na cijem sam celu, okrenute su ka izvozu kao jedinoj mogucnosti za pokretanje poljoprivrede u Srbiji. Nasa ekonomska moc i potrosnja je mala, moramo da se okrenemo izvozu, moramo da pomognemo seljacima da prevladaju teskoce, od suse do nevremena pracenog gradom koji su zadesili dobar deo nase zemlje. U Vladi smo napravili takav program da pomognemo seljacima ostecenim susom i gradom, a da istovremeno obezbedimo zasejavanje dovoljnih povrsina u okviru jesenje setve. Deo pomoci ce biti od komisije za elementarne nepogode, a vocarima, vinogradarima, i svima koji su pogodjeni susom pomocicemo tako sto cemo im 45 litara dati po beneficiranoj ceni od 30 dinara - rekao je ministar.
   Ostaje nam da vidimo hoce li i kada oko 16.690 domacinstava, od ukupno 38.527 koliko ih ima u nasoj opstini, a koji se uglavnom bavi poljoprivredom, doziveti znacajniju paznju i pomoc drzave, kako u pripremi zemljista i obavljanju setve i zetve, tako i u saniranju posledica elementarnih nepogoda. Do sada se uglavnom sve zavrsavalo na pukim obecanjima zbog cega su mladi i napustili sela u Srbiji, tako i u Kraljevu gde je na starackim domacinstvima ostalo vise od 73.000 hektara zemlje visokog kvaliteta. O obnovi poljoprivredne mehanizacije bez povoljnih kreditnih linija suvisno je i govoriti, a penzije poljoprivrednicima sramotno je i pomonjati.Povratak na vrh strane

DRUSTVO ZA BORBU PROTIV SECERNE BOLESTI - pise Rajko Saric
Besplatni aparati za merenje secera u krvi

    Drustvo za borbu protiv secerne bolesti u Kraljevu, u okviru sveukupne akcije u Srbiji, podelilo je u protekla tri meseca 235 komada ,,Glucoval compact S" aparata za merenje secera u krvi.
   Kako nam je potvrdio Dragutin Tokalic, predsednik ovog udruzenja koje okuplja 320 clanova, redovnih korisnika insulina, na podrucju cele Srbije do 1. juna 2004. godine bice podeljeno 50.000 ovih savremnih aparata. Uz potrebnu dokumentaciju, koja podrazumeva izvestaj lekara sa potvrdjenom dijagnozom, laboratorijski nalaz, overenu zdravstvenu knjizicu i licnu kartu, aparati se mogu preuzeti u apoteci ,,IN Pharma" u Ulici Milosa Velikog br. 33.
   -I mestanima Usca podelili smo nekih 30-tak h aparata, a uspostavili smo i dobru saradnju sa nasim zemljacima u Italiji. Kod njih pokusavamo obezbediti donaciju u vidu nabavke nekih savremenih aparata koji su preko potrebni u lecenju obolelih od secerne bolesti. Eventualno dobijeni aparati bili bi smesteni u Domu zdravlja a prednost u dobijanju usluga imali bi clanovi naseg udruzenja - kaze Tokalic.
   U Kraljevu je, kaze Tokalic, registrovano vise od 2.200 oboleih od secerne boleseti, lica koja redovno koriste insulin.
   -Udruzenje ove vrste ne postoji u Vrnjackoj Banji, Krusevcu, Cacku, Trsetniku ili Raski tako da je na nama veliki teret odgovornosti da organizujemo zivot obolelih od secerne bolesti medju kojima je svakim danom sve vise dece. Uspostavili smo cvrstu saradnju sa srodnim udruzenjem u Novom Sadu preko koga dobijamo strucnu literaturu. U septembru mesecu planirano je nekoliko strucnih predavanja na temu secerne bolesti i kako sa njom ziveti gde ce predavaci biti cenjeni strucnjaci - podvlaci nas sagovornik.
   On kao poseban problem izdvaja teske uslove za rad Drustva koje ima prostorije na spratu hotela ,,Jugoslavija" u centru grada. Pomenute prostorije su u tako zalosnom stanju da je potrebno preduzeti hitne mere adaptacije, a trenutno onemogucavaju odrzavanje susreta clanova Drustva, ali ni posete zainteresovanih donatora.Povratak na vrh strane


 IZ POLICIJSKE BELEZNICE
,,Borici" prijavljivani 40 puta

   Tokom protekle nedelje, na podrucju opstine Kraljevo registovano je 25 krivicnih dela, sest prekrsaja iz oblasti javnog reda i mira, te 29 saobracajnih nezgoda.
Kako nam je potvrdila mladji vodnik policije u SUP Kraljevo Dragana Stevanovic, u deset saobracajnih nezgoda jedno lice je izgubilo zivot, dok je 12 lica zadobilo teske ili lake telesne povrede.
-Materijalna steta u ovim saobracajnim nezgodama procenjena je na oko 640.000 dinara - naglasila je Stevanovic napomenuvsi da je saobracajna policija zavela 460 prekrsaja iz oblasti bezbednosti u saobracaju.
Tokom trajanja moto susreta u Boricima, na Ratarskom imanju, gde se okupilo oko 400 motorista iz nase i susednih zemalja, i gde su se dve veceri zaredom odrzavali koncerti, kraljevackom SUP-u je stiglo oko 40 prijava zbog glasne muzike. Prijave su podnosili uglavnom gradjani sa podrucja Higijenskog zavoda, Ratarskog imanja, ali i nizih delova grada.

Uhapseni dileri marihuane

   Kriminalisticka policija kraljevackog SUP-a otkrila je jos jednu dobro organizovanu grupu dilera marihuanom na podrucju grada. Kako se navodi u pisanom saopstenju sa krivicnom prijavom pred istraznim sudijom Okruznog suda nasli su se Inav Djukic (23) i Samir Kucevic (19), obojica iz Kraljeva, a zbog sumnje da su izvrsili krivicno delo neovlascene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga. Zbog iztog dela krivicna prijava je podneta i protiv M.T. (18) i M.L. (19), takodje iz Kraljeva.
U saopstenju se dalje kaze da su obezbedjeni dokazi da je osumljiceni Djukic, preko Kucevica, organizovao mrezu preprodavaca i posrednika u prodaji opojne droge marihuane. Policijska patrola zatekla je M.T. i M.L. 12. avgusta ove godine u dvoristu OS ,,Dimitrije Tucovic", nakon izvrsene kupoprodaje oko 1,9 grama marihuane. Pretresom garderobe, kod M.T. je pronadjeno jos oko 4,50 grama marihuane.Povratak na vrh strane
ODRZANA HUMANITARNA AKCIJA - pise Stole Petkovic
Darku urucena pomoc

   Na keju u Mataruskoj Banji u subotu su clanovi Kajak kluba „Mataruge“ i „Neskov SOS“, zajednicko udruzenje Minhena i Mataruske Banje, organizovana humanitarna akcija na kojoj je Ucestvovalo pedesetak sportskih ribolovaca iz ovog kraja. Cilj akcije bilo prikupljanje novcane pomoci za lecenje decaka Darka Todorovica. Svako od takmicara uplatio je po 100 dinara na ime kotizacije za ucesce na takmicenju na ibarskom keju. Toga dana nije se nagradjivao najbolji. Svi su pobednici. Na kraju ucesnici su se pozdravili sa malim Darkom pozelevsi mu uspesnu operaciju u Bolonji. Tom prilikom posle humanitarne akcije „Neskov SOS“ predata je Darkovom ocu novcana pomoc od 28.000 dinara.Povratak na vrh strane

KULTURA

ZICKI DUHOVNI SABOR „PREOBRAZENJE 2003" - pise Bojana Milosavljevic
U sedmovratoj Zici krunisu i pesnike

   Dvanaesti Zicki duhovni sabor „Preobrazenje 2003" - velika kulturna i duhovna manifestacija koja prevazilazi okvire sredine u kojoj je inicirana (pokretac je bio Knjizevni klub Kraljevo daleke 1991. godine) svecano je otvoren prosle subote, 16. avgusta u Narodnom muzeju. Ovogodisnji Sabor posvecen je poetskom zivotu Rajka Petrova Noga, kome je u utorak, na zavrsnoj svecanosti u trpezariji manastira Zica, dodeljeno priznanje Sabora - „Zicka hrisovulja"

U prisustvu velikog broja zvanica i gostiju prosle subote je u Narodnom muzeju Kraljeva Marko Petrovic, predsednik Privremenog organa opstine Kraljevo, otvorio 12. Zicki duhovni sabor „Dani preobrazenja." Posle ovog oficijelnog cina usledila su jos dva dogadjaja: otvaranje izlozbe „Sluzbeno odelo u Srbiji u 19. i 20. veku" i koncert srpske tradicionalne muzike (violiniste Milosa Petrovica i pijaniste Vladimira Stojnica).
   Naredna tri dana Sabora bila su u znaku pesnika Rajka Petrova Noga i njegovog decenijskog i neprekidnog dijaloga sa precima, sa sopstvenom tradicijom i onim najsvetijim u njoj. Sve to pretoceno u vrlo osobenu poetiku. Desetina knjizevnih kriticara, pisaca i pesnika, kao gostiju Sabora, bavila se poetskim opusom svoga kolege. Medju njima i akademici Niksa Stipcevic i Matija Beckovic, ali i kriticarska imena poput Aleksandra Jovanovica, Jovana Delica, Gojka Bozovica, Mihajla Pantica i drugih. Treci vecernji program „Dana preobrazenja" bio je posvecen zborniku „Poezija Zivorada Nedeljkovica," u izdanju Matice srpske iz Novog Sada. Rec je o pesniku iz Kraljeva koji je za dosadasnji rad stekao najveca priznanja (poslednja u sjajnom nizu je Zmajeva nagrada prosle godine). Miting poezije, takodje tradicionalan dogadjaj manifestacije, pod nazivom „Preobrazenje, pesnici" odrzan je u Muzeju. Predstavili su se: Ivan Negrisorac, Tomislav Marinkovic, Olivera Vuksanovic, Miodrag Raicevic, Djordjo Sladoje i Kraljevcanin Dusan Stojic, inace, jedan od incijatora Zickog duhovnog sabora.
   U utorak u 13 casova, u trpezariji manastira Zica, akademici Niksa Stipcevic i Matija Beckovic, te Dragan Hamovic (kao predsednik zirija za dodelu Zicke hrisovulje) govorili su o slavodobitniku Rajku Petrovom Nogu. Glumac Nebojsa Dugalic govorio je odlomke iz njegovog dela, a Marko Petrovic, predsednik Privremenog organa opstine Kraljevo, urucio je laureatu Zicku hrisovulju. Svecanu atmosferu u vekovnoj bogomolji ulepsao je Srpski kamerni hor (dirigent Djordje Pavlovic).


IZ NARODNE BIBLIOTEKE ,,STEFAN PRVOVENCANI" KRALJEVO
Nove knjige

ODELJENJE ZA ODRASLE
Zima u osvit, Jens Martin Eriksen (s danskog preveo Predrag Crnkovic), Aledzandria Press, Beograd 2002
Jens-Martin Eriksen (1955) jedan od najznacajnijih danskih pisaca, autor je brojnih romana, prica i drama. Dobitnik je najvecih knjizevnih nagrada u Danskoj, ukljucujuci i nagradu za zivotno delo 1997. objavio je roman Zima u osvit, „zestoku i uzbudljivu savremenu pricu", koji je u medjuvremenu preveden na francuski, nemacki i holandski, a posluzio je i kao potka za filmsku pricu danskom producentu. Dajuci ispovest mladog studenta uvucenog u ratne strahote, autor „istrazuje efekte straha, autoriteta, anatomiju smrti,anatomiju ubistva" i opisuje evoluciju pojedinca „koji se, pod autoritativnim sistemom, preobrazava u ubicu i gubi kontakt sa samim sobom" (Lili Braniste, LIRE).

ODELJENJE ZA DECU
Pocetak pesme, priredio Laslo Blaskovic, Novi Sad, 1997
U izboru Lasla Blaskovica nasla su se najreprezentativnija imena savremene nase poezije. Knjigu otvara pesma Vaska Pope „Belutak", a zatim slede Miodrag Pavlovic, Desanka Maksimovic,
Oskar Davico, Stevan Raickovic, Ivan V. Lalic, Branko Miljkovic i drugi znacajni modernisti i postmodernisti. Izbor je namenjen prevashodno srednjoskolcima, a obogacen je i Predgovorom priredjivaca, kao i beleskama o zastupljenim autorima.

PREPORUCUJEMO
Ogledi o srpskom realizmu, Dragana Vukicevic, Narodna biblioteka „Stefan Prvovencani", Kraljevo, 2003.
U Biblioteci Esej, danas, Edicija Povelja, Narodne biblioteke „Stefan Prvovencani" iz Kraljeva pojavila se knjiga Dragane Vukicevic Ogledi o srpskom realizmu. Autor proucava knjizevnoteorijske aspekte srpske realisticke kritike i knjizevnokriticke teme Pere Todorovica, Dragutina Ilica i Radoja Domanovica, ali i analizira konkretna dela srpskog realizma (Bakonju fra Brna Sime Matavulja, Pop Ciru i pop Spiru Stevana Sremca, Gorskog cara Svetolika Rankovica i drugo).

NAJTRAZENIJA KNJIGA U PROTEKLOJ NEDELJI
Bridzet Dzouns, na ivici razuma, Helen Filding (prevela s engleskog: Milica Kecojevic), Plato, Beograd, 2002.Povratak na vrh strane


ODBOJKA - pise Stole Petkovic
Ribnica u Karatasu
Odbojkasi Ribnice otputovali su na desetodnevne pripreme u Karatas.
- U ovom poznatom sportskom centru najvise vremena provescemo u sticanju snage, raditi na kondiciji i naravno tehnici - kaze trener Dragan Djordjevic, kome ce desna ruka na pripremama ali i kroz prvenstvene meceve biti kondicioni trener Sasa Milovanovic.
Kako su i koliko radili i urtadili videce se vac na povratku u Kraljevo:
- Po zavrsetku priprema svraticemo na Kopaonik, tacnije u Brzece gde cemo odigrati prijateljski mec sa Mladim radnikom. Posle te provere sledi put za Kraljevo, nastavak priprema u hali sportova gde cemo i igrati utakmice - podseca Djordjevic.
Ribnica ce 8. septembra ucestvovati i na turniru u Kragujevcu a dan pre toga, najverovatnije, ce gost u kraljevackoj hali sportova biti Budvanska rivijera.

FUDBAL - SUMADIJSKA ZONA
Samo Metalac na stitu
• Jedina pobeda Metalac Trgovackog • Utakmica Trepca - Kraljevo Haduk odlozena

   Kraljevacki klubovi clanovi Sumadijske zone nisu prvog vikenda u novoj ligi imalui preteranog uspeha. Osim Metalac trgovackog koji je osvojio citav plen u mecu sa Borcem u Vranesima svi ostali su ispod crte.
   Najneprijatnije iznenadjenje pripredio je Ibar na svom terenu gde je porazen od Sumadinca iz Natalinaca, a poraze su pretrpeli Sloga protiv Goca u Vrnjackoj Banji, Buducnost u Mecu sa Erdoglijom a naravcno Borac u Vranesima u lokalnom derbiju. Fudbaleri Kraljevo hajduka nisu odigrali utakmicvu sa Trepcom u Zubinom Potoku iz bezbedonosnih razloga.
Ibar je porazen na svom terenu posle duge tri godine. Bio je to neuspesan debi Novaka Jovanovica na klupi domacina. Tradiciju nepobedivosti prekinuli su fudbaleri solidne ekipe Sumadinca iz Natalinaca. Poveo je Ibar u 4. minutu golom Cirovica ali su gosti ubrzo izjednacili a u 34. i 35. minutu i dva puta dosli u prednost golovima Dusana Sreckovica najboljeg pojedinca meca i autogolom Pavlovica.Sa tim rezultatom se otislo na odmor. U nastavku Ibar je postigao dva pogotka. Najpre je Mitrovic u 74. minutu smanjio rezultat (2:3) a sest minuta kasnije kapiten Krasojevic iz kaznenog udarca poravnava rezultat. U samo finisu (88. minut) rezervista Jovanovic je na egfektan nacin matirao golmana Djurdjevica i doneo svom tu veliku radost.
   U Vrnjackoj Banji poraz fudbalera Sloge. Jedini pogodak postignut je u 55 sekundi!!! i to je bio i gol odluke.
Buducnost iz Konareva pretrpela je poraz u Kragujevcu. Erdoglija je bila bolja rezultat (3:1).
   Gol mladog Milevica bio je dovoljan fudbalerima Metalac Trgovackog da se sa gostovanja u Vranesima vrate sa tri boda. Mec je izazvao veliko interesovanje jer je to bio i debi Borca u ligi koja je sastavljena od kvalitetnih ekipa sa podrucja Kragujevca i Kraljeva.
   Mec Trepca - Kraljevo Hajduk odlozen je iz bezbedonosnih razloga zbog slozene situacije na Kosmetu.
   U narednom kolu u Kraljevu (subota) Metalac docekuje Banju (Arandjelovac) a Kraljevo Hajduk Omladinca (Novo Selo. U nedelju: Sloga - Susica (Kragujevac), Borac - Ibar, a Buducnost - Zastava (Kragujevac).Povratak na vrh strane

MailboxIbarske novosti mailbox

Copyright © 1997-2003 Interactive.net Kraljevo. All rights reseved interactive