Internet izdanje - 5. septembar 2003.godine

Mailbox
  Ibarske novosti - e-mail

Nedeljni list u izdanju Javnog preduzeca za informisanje: „Ibarske novosti“ - Kraljevo. Adresa Redakcije: Ul. Cika Ljubina br. 2. Direktor i glavni i odgovorni urednik: Predrag Markovic. Odgovorni urednik: Vladeta Stanojevic. Tehnicko uredjivanje: Stojan Petkovic. Redakcija: Zoran Bacarevic (sport), Dragan Vukicevic (privreda), Slobodan Rajic (politika), Marko Slavkovic (reportaze i Strsljen), Bojana Milosavljevic (kultura), Stojan Petkovic (sport), Milisav Radovanovic (fotoreporter), stalni saradnik Rajko Saric. Predsednik Upravnog odbora: Gordana Tosic. Telefoni: direktor i glavni i odgovorni urednik 312 - 504, odgovorni urednik 312 - 507, Pravna i opsta sluzba 312 - 505, Oglasno odeljenje 312 - 503. Godisnja pretplata 1.040 din. Za inostranstvo - Evropa 3.120 din. Amerika i Australija 4.160 din. Tekuci racun: 160 - 14461 - 52 kod „Delta banke“ Kraljevo. Kompjuterska obrada „Ibarske novosti.“ Stampa DD „Slovo“ Kraljevo, Vojvode Stepe 45. Telefon: 036 - 332 - 312. Filmovanje: Graficka radnja „MAX GRAF“, Kraljevo. Postarina placena u Posti 36200 Kraljevo. List izlazi petkom, rukopisi se ne vracaju.

Naslovna strana novog broja "Ibarskih novosti" Muzika samo do ponoci
Testiranje zakonitosti
Hiljadu promena mesecno
Kazne za lazne sihte
Nema viska radnika
Sto Srba za Tacija
Ne pomazu ni dodole
Kej ponovo oziveo
Kultura - Ministar prosvete i sporta Srbije - u Kraljevu
Sport - Automobilizam - Fudbal


ODRZANA SEDMA SEDNICA PRIVREMENOG ORGANA OPSTINE KRALJEVO - pise Slobodan Rajic
Muzika samo do ponoci
   • Emitovanje muzike u ugostiteljskim objektima u gradu ograniceno do 24 sata • Za taksi - stajalista odredjena nove 73 lokacije u Kraljevu za ovu namenu • Zatrazen izvestaj o merenjima nivoa fenola u Ibru.

   U kaficima i drugim ugostiteljskim lokalima u stambenim objektima i letnjim bastama u gradu ubuduce ce biti moguce izvodjenje ili emitovanje muzike samo do ponoci, odluceno je na sedmoj sednici Privremenog organa opstine Kraljevo. Ova odluka se, pri tom, ne odnosi na nocne klubove, barove i druge objekte tzv. „zatvorenog tipa“ koji po drugim osnovama imaju pravo rada do cetiri sata izjutra.
Privremeni organ je uvazio brojne primedbe gradjana na radno vreme kafica, narocito na buku koju u kasnim nocnim satima stvara glasna muzika iz tih i drugih ugostiteljskih objekata, pa je na ovaj nacin precizirana Odluka o radnom vremenu u odredjenim delatnostima i poslovima na teritoriji opstine Kraljevo koju je Privremeni organ doneo pre mesec dana.

Privremeni organ opstine KraljevoTAKSI-STAJALISTA
Clanovi PO doneli su i novi Program postavljanja taksi-stajalista u Kraljevu. Za razliku od dosadasnjeg sarenila i proizvoljnog, pa i uzurpatrorskog postavljanja ovih stajalista, novim Programom odredjena su 73 takva mesta u gradu na kojima ce moci da se radno parkira sadasnjih 110 taksi - putnickih vozila svih registrovanih taksi-prevoznika.Usvojen je izvestaj Zavoda za zastitu zdravlja Kraljevo prema kojem su Kraljevcani tokom maja, juna i jula ove godine pili ispravnu vodu sa gradskog vodovoda i udisali cist vazduh, u zakonom propisanim granicama. Posebno je analiziran rezultat merenja kolicine fenola u Ibru, s obzirom da kraljevacki Zavod za zastitu zdravlja, kako je receno, „nije kompetentan“ za merenje fenola u Ibru. Privremeni organ je preko nadleznog ministarstva zatrazio izvestaj o tome od Hidrometeoroloskog zavoda Srbije koji je poslednji takav izvestaj o fenolu dostavio jos 14. februara ove godine!? Zatrazeno je da se ubuduce takvi izvestaji redovno dobijaju.
Privremeni organ doneo je i zakljucak sda se ne menja sistem fizickog, tehnickog i protivpozarnog obezbedjenja zgrade Skupstine opstine Kraljevo dok se ne zavrsi zapoceti proces privatizacije firme „Sigurnost“ koja sada vrsi to obezbedjenje.

UPRAVNI ODBORI
Privremeni organ doneo je i zakljucak sda se ne menja sistem fizickog, tehnickog i protivpozarnog obezbedjenja zgrade Skupstine opstine Kraljevo dok se ne zavrsi zapoceti proces privatizacije firme „Sigurnost“ koja sada vrsi to obezbedjenje.
Na sednici je promenjen i jedan broj predsednika i clanova upravnih i nadzornih odbora koji predstavnjaju lokalnu samoupravu u javnim komunalnim preduzecima „Toplana“, „Putevi“, Cistoca“ i „Vodovod“, Javnom preduzecu za stambene usluge „Kraljevo“ i Direkciji za planiranje i izgradnju „Kraljevo“. Takodje je promenjen i jedan broj predsednika i clanova UO i NO u Predskolskoj ustanovi „Olga Jovicic Rita“, Decjem odmaralistu „Goc“, Sportskom centru „Ibar“, Domu kulture „Ribnica“, Domu kulture „Studenica“, Javnoj ustanovi „Narodno pozoriste“, Centru za socijalni rad, Turistickoj organizaciji „Kraljevo“ i Narodnom muzeju, dok ce u „Pijaci“ promene biti izvrsene na narednoj sednici.

Zasto su zamenjeni ?
Na pitanje novinara o tome koji su razlozi za ove kadrovske promene, da li stranacki (moralno-politicka podobnost) ili radno-profesionalni, Radovan Milicevic, clan Privremenog organa, je odgovorio:
„Na osnovu izvestaja radu i problemima i predloga za prevazilazenje stanja u javnim preduzecima ciji je osnivac opstina i organima uprave i sluzbama, dobijenim na nas zahtev jos pre mesec i po dana, i obilska svih tih preduzeca, organa i sluzbi i razgovora sa njihovim rukovodiocima i radnicima, mi smo kao Privremeni organ definisali odredjene kadrovske promene a sve u cilju prevazilazenja uocenih problema. Treba naglasiti da je to zaista ucinjeno radi pruzanja boljih usluga gradjanima. To je osnovna poenta svih kadrovskih promena koje vrsimo i koje cemo vrsiti u narednom periodu“.Povratak na vrh strane


HOCE LI BITI VANREDNIH OPSTINSKIH IZBORA - pise Slobodan Rajic
Testiranje zakonitosti


   • Vlada Srbije donela je Odluku o raspustanju Skupstine opstine Kraljevo i obrazovanju Privremenog organa opstine Kraljevo 10. jula ove godine. Ta Odluka stupila je na snagu 23. jula, danom objavljivanja u „Sluzbeniom glasniku republike Srbije“. Oko toga je na politickoj sceni Kraljeva bilo dosta varnica, a podgrejavanje vec usijane politicke atmosfere, cini se, ne prestaje. Naprotiv, scena je sve zapaljivija, tako da Kraljevo, ocigledno, pocinje vruca politicka jesen

Ko ce ih naslediti?   Prema tumacenjima u relevantnih pravnih eksperata, krajnji rok za raspisivanje prevremenih lokalnih izbora u Kraljevu po vazecem zakonu je 23. oktobar, a za njihovo odrzavanje 23. decembar (3+2 meseca od stupanja Odluke na snagu). Po misljenju veceg broja pravnih strucnjaka, zakon je potpuno jasan i ne ostavlja nikakav prostor za drugacije tumacenje.
Od donosenja Odluke Vlade Srbije, medjutim, i medju relevantnim kraljevackim poli-tickim strankama, njihovim pravnim ekspertima, a jos vise medju stranackim celnicima koji nisu pravnici, o rokovima za raspisivanje prevremenih izbora u Kraljevu postoje kontraverzne ocene. O tome se skoro svakodnevno, na stranackim pres-konferencijama i u saopstenjima i izjavama cuju razna tumacenja, ocene, sugestije i zahtevi.

POSTOVANJE PROCEDURE
Predsednik Privremenog organa opstine Marko Petrovic vec na prvoj konferenciji za novinare prilikom predstavnja clanova i zadataka tog organa krajem jula naglasio je: „Prvi i osnovni zadatak Privremenog organa je priprema i organizovanje buducih lokalnih izbora u Kraljevu. To nam je zadatak koji nam je poverila Vlada Republike Srbije i mi cemo to uraditi onako kako to zakon i nasa savest nalazu i siguran sam da cemo to uraditi dobro“. Petrovic je naglasio i da clanovi Privremenog organa (PO) „nece trcati svaki cas kod predsednice Skupstine Srbije da je mole da raspise prevremene izbore jer to njeno pravo po zakonu“, vec da ce se oni, pored pripreme za izbore, na jedan drugaciji, kvalitetniji nacin baviti prioritetnim zadacima funkcionisanja i razvoja opstine Kraljevo, u interesu gradjana.
Demokratska stranka u Kraljevu, po recima Vlastimira Jovancevica, predsednika njenog Opstinskog odbora, je „spremna za prevremene lokalne izbore bez obzira kada ce oni biti raspisani, za dva, tri ili pet meseci“. Ova stranka koja je u bivsoj opstinskoj Skupstini imala najvise odbornika, a ima i svog clana u Privremenom organu (Zoran Djurovic), takodje ocekuje da ce „Privremeni organ sigurno postovati zakonsku proceduru i u roku od tri mesecapredloziti Narodnoj skupstini Republike Srbije da raspise prevremene lokalne izbore u Kraljevu, a nadleznost je predsednice te Skupstine Natase Micic kada ce konkretno te izbore raspisati“.
Sada vec „davni“ koalicioni partneri u vladajucem DOS-u - Demokratska stranka Srbije (DSS) - po prepoznatljivoj principijelnosti insistira na strogom postovanju legaliteta i legitimiteta, ustavnosti i zakonitosti. Tako Milos Rakic, predsednik Opstinskog odbora DSS Kraljevo, ocekuje da prevremeni izbori budu raspisani i odrzani u navedenom zakonskom roku i da „jedino ako bi se obistinile neke spekulacije da se za 15. februar, na Sretenje, pored referenduma o novom Ustavu Srbije planira i odrzavanje vanrednih lokalnih izbora na nivou citave Republike, a s obzirom na blizinu rokova, ne iskljucuje ni mogucnostda u Kraljevu ne budu odrzani prevremeni lokalni izbori“.
I iz novoformirane politicke stranke G 17 plus, koja je na lokalnom nivou imala odbornike, porucuju da se u ovom slucaju striktno mora postovati predvidjena zakonska procedura. Bivsi odbornik Zvonko Obradovic, predsenik Okruznog odbora G 17 plus, izjavio je da se ova stranka priprema za lokalne izbore, da ce na njih najverovatnije izaci samostalno, a da su postizborne koalicije moguce“.

AKTIVAN OTPOR!?
Skoro sve opozicione stranke smatraju, ali i traze, da se prevremeni izbori raspisu odmah, bez odlaganja, i za to navode brojne ne samo pravne, vec i politicke, drustvene, ekonomske, pa i moralne argumente. Uostalom, ove stranke su mesecima protestovale protiv raspu-stanja Skupstine opstine i „uvodjenja privremenih mera“, smatrajuci da je to bruka za grad i opstinu sa kraljevskim imenom!? Medjutim, kada je ovu opstinu vec zadesila takva sudbina, ocenjuju te stranke, prevremene lokalne izbore treba raspisati sto pre, jer po njima, Privremeni organ, po samom nazivu ali i sustinski, treba sto krace da vrsi prinudnu upravu i zamenjuje Skupstinu opstine.
Tako Sreten Jovanovic, predsednik OO SPS-a, kaze da „Privremeni organ, kao uze telo od pet clanova ne moze ni fizicki da brine o aktivnostima svih mesnih zajednica, posebno na seoskom podrucju, kao sto bi to radila Skupstina koja ima 70 odbornika“. Jovanovic zamera clanovima Privremenog organa sto ni posle mesec i po dana od svog postavljenja nisu obavili bar radne konsultacije sa predstavnicima parlamentarnih (odbornickih) stranaka koje su na proslim izborima dobile poverenje Kraljevcana i ucestvuju u vlasti. Po njemu, umesto toga, PO samo „gasi pozare“ u gradu. SPS, koji je u raspustenoj Skupstini posle redovnih proslih izbora imao 14 odbornika, kaze Jovanovic, „ocekuje hitno raspisivanje prevremenih lokalnih izbora i uveliko se priprema za njih, evidentirajuci kandidate za predsednika opstine i odbornike“.
Srpski pokret obnove, koji je u bivsoj Skupstini opstine Kraljevo imao pet odbornika, vec duze od godinu dana ocenjuje da treba raspisati vanredne izbore na svim nivoima, s obzirom, kako istice dr Radoslav Jovic, clan Predsednistva SPO, „da DOS nije ispunio ocekivanja svojih biraca, vec je Srbiju u mnogim segmentima zivota doveo u jos goru poziciju u odnosu na oktobar 2000“. Po Jovicevoj oceni, jedini nacin da se razresi drustvena i politicka kriza jeste da se „mandat vrati jedinim suverenima Srbije a to su gradjani Srbije“. Sto se lokalnog nivoa tice, SPO insistira na striktnom postovanju zakona i raspisivanju prevremenih izbora u propisanom roku, a „ukoliko predsednica Skupstine gospodja Natasa Micic ne raspise izbore u predvidjenom roku, SPO ce preduzeti mere aktivnog otpora takvom bezakonju i haosu“. SPO takodje upozorava PO i one koji prihvataju njegove odluke, da ce „nova vlast ma ko je sacinjavao, sve takve odluke i kadrovska resenja staviti pod lupu“.
I druge opozicione stranke u Kraljevu traze hitno raspisivanje odbornickih izbora, uz pretnje otporom bezakonju. Najdalje je u tome otisla Srpska radikalna stranka (u opstini bila bez odbornika) ciji je Opstinski odbor prekjuce-rasnjim saopstenjem zapretio da ce ako se prevremeni izbori hitno ne raspisu biti prinudjeni da preduzmu radikalne mere kao sto su „blokade opstinskih javnih preduzeca, blokada Skupstine opstine Kraljevo, blokada ulica u gradu, kao i mosta na Ibru“ i da ce „gradjani blagovremeno biti obavesteni koja ce se mera kada sprovoditi, s tim sto ce jedna od predocenih mera uslediti u najskorijem periodu“.

UPOZORENJE I ODGOVORNOST
Opstinski odbor Narodne demokratske stranke (NDS) Kraljevo, koja je u Skupstini imala jednog odbornika (po njegovom napustanju DS), ocenio je da se „Privremeni organ, pre svega kadrovskom „secom“ i nezakonitim postavljenjima pojedinih clanova upravnih i nadzornih odbora javnih preduzeca ponasa kao svojevrsna inkvizicija i da ce i ovaj rezim, kao i Milosevicev, bez obzira da li ce raspisati obecane i vec dugo trazene prevremene ili vanredne izbore, uskoro doziveti kraj“.
Zanimljivo je i misljenje kraljevackog Narodnog pokreta Otpor koji je imao aktivnu ulogu u demokratskim promenama, dolasku DOS-a na vlast i pokusaju „mirenja“ dve sukobljene strane u toj koaliciji da bi sprecio „privremene mere“ u Kraljevu, a koji se priprema za osnivanje stranke i ucesce na sledecim izborima. Naime, Otpor podseca da „mandat Privremenog organa po Zakonu o lokalnoj samoupravi istice 23. oktobra ove godine i da je to krajnji rok do kojeg je predsednica Narodne skup-stine Republike Srbije Natasa Micic duzna da raspise prevremene izbore u Kraljevu“. NP Otpor, kao organizacija koja se zalaze za vladavinu prava, „insistira na striktnom postovanju zakona i upozorava nadlezne da svako krsenje istog oznacava kriminalni cin koji podleze sankciji“. U upravo objavljenom saopstenju Otpor se upozorava da „ukoliko prevremeni izbori ne budu raspisani najmanje sto Otpor ocekuje od Privremenog organa kao direktnog eksponenta Vlade koju koju je postavila Narodna skupstina jeste da svi njegovi clanovi podnesu neopozive ostavke“.
Sve u svemu, da li ce prevremenih lokalnih izbora u Kraljevu biti ili nece zavisice od odnosa politickih snaga u Srbiji, ne samo u lokalu, jer Kraljevo je kao teritorijalno najveca opstina u Republici sa preko 110.000 upisanih biraca, itekako „probni balon“, uzorak za ispitivanje trenutnog rejtinga stranaka i kretanja na nasoj politickoj sceni.

Nacin glasanja
   Prevremeni izbori u Kraljevu, ako do njih dodje, trebalo bi da se odrze po novom Zakonu o lokalnoj samoupravi, sto znaci da bi se odbornici birali po proporcionalnom izbornom sistemu, a predsednik po vecinskom, neposrednim i tajnim glasanjem.Povratak na vrh strane


SREDJIVANJE BIRACKIH SPISKOVA U OPSTINI KRALJEVO - pise Slobodan Rajic
Hiljadu promena mesecno


   • Od poslednjih izbora do danas biracko telo u opstini Kraljevo smanjilo se za 1.560 glasaca • Provera „spornih“ daje rezultate, ali problemi (ne)azurnosti spiskova ostaju • Najveci nedostataci nepostojanje jedinstvenog elektronskog informacionog sistema u opstini i Republici i nepostovanje propisa o licnoj i drustvenoj evidenciji

   
U opstini Kraljevo u utorak, tacno u podne, bilo je upisano 110.258 biraca, ili 1.560 manje nego 8. decembra 2002. godine na poslednjim odrzanim izborima - ponovljenim predsednickim izborima u Srbiji kada je bilo 112.818 upisanih biraca.
Do osetnog smanjenja broja biraca u opstini Kraljevo u ovom periodu doslo je pored ostalog i zbog pojacane kontrole, odnosno revizije birackih spiskova koja je pokrenuta iz Ministarstva za drzavnu upravu i lokalnu samoupravu Republike Srbije pocetkom ove godine.

Kako postici optimalnu azurnost: Sasa Sretovic na radnom zadatku sredjivanja birackog spiska u sobi 109 SO Kraljevo„SPORNI“ BIRACI
Ovo ministarstvo uzelo je bazu podataka od MUP-a Srbije i pocelo detaljno sravnjivanje sa podacima u birackim spiskovima. Uporedjivani su podaci o licima sa istim imenima, godine rodjenja, maticni (licni) brojevi itd. za nekoliko stotina hiljada gradjana. U februaru je Odeljenje za opstu upravu opstine Kraljevo od ministarstva dobilo spiskove sa takvim podacima i pocelo njihove provere na terenu. Formiran je i poseban radni tim za takvu proveru ciji su clanovi sa ovlascenjima posecivali „sporne“ birace slali im pozive da dodju u Odeljenje sa licnim kartama, preko medija objasnjali ciljeve akcije i upucivali apele gradjanima da pomognu.
Rezultat je 8.035 promena u birackom spisku opstine od pocetka godine do danas. Za osam meseci ove godine upisano je po osnovu sticanja punoletstva 666, prijave prebivalista 1.038, na zahtev stranke 2 i prijave boravista 3 biraca. U isto vreme brisano je po osnovu: promene prebivalista 1.949, otpusta iz drzavljanstva 3 i smrti 1.075 biraca. Izvrsena je i 291 promena imena, 974 promene adrese, 557 dopuna upisa i 1.477 ispravki podatka. U ovom periodu nije bilo izmena podatka, upisa ili brisanja biraca po odluci suda.
Preostalo je da se izvrsi provera za jos 1.608 lica koja nemaju upisan maticni broj. Medjutim, po recima clanova radnog tima, ne ocekuju se bitnije promene jer se uglavnom radi o starijim osobama na udanjenom seoskom podrucju kojima su ranije izdate trajne licne karte ili kojima maticni broj nije ni potreban. Odeljenje za opstu upravu zatrazilo je od SUP-a da tim licima zvanicno odredi maticni broj, ali je dobilo odgovor da po zakonu takav zahtev moze da podnese samo gradjanin licno a ne i organ po sluzbenoj duznosti. Inace, ta lica su u spisku i imaju biracko pravo, jer je Ustavni sud protumacio da maticni broj nije obavezan element birackog spiska niti uslov za glasanje.

PROMENE I PROBLEMI
Odeljenje za opstu upravu u Kraljevu nista ne radi „na svoju ruku“ i strogo se drzi zakona. Za svaku promenu u birackom spisku donosi posebno pisano resenje. Kad je, na primer, u pitanju upis po osnovu punoletstva, sluzbenici Odeljenja pocetkom godine, uvidom u knjigu rodjenih i podatke SUP-a (o prijavi prebivalista i druge), sacinjavaju spisak lica koja sticu punoletstvo i na 18. rodjendan im na kucnu adresu salju resenje o sticanju birackog prava, povodom cega gradjani cesto nisu krili zadovoljstvo.
Kada se radi o promenama po osnovu promene prebivalista i boravista Odeljenje od SUP-a dobija sedmicno spisak takvih lica. Tu, medjutim, ima dosta odstupanja jer gradjani ne postuju propise, pre svega rok od 8 dana da prijave ili odjave prebivaliste, odnosno boraviste. Zbog nekog licnog interesa ili koristi (decji dodatak, registracija auta) oni se cesto fiktivno odjavljuju i prijavljuju, a ima slucajeva da se odjave u jednoj a ne prijave u drugoj opstini. Kraljevo je po tome karakteristicno jer je na udaru cestih migracija stanovnistva.
O preminulim biracima, pak, Odeljenje dobija podatke od maticnih sluzbi kraljevacke ali i drugih opstina u kojima gradjani umru (knjige umrlih). Medjutim, zapazeno je da sluzbe nekih opstina i clanovi porodica umrlih ne dostavljaju blagovremeno takve podatke. Da bi se broj upisanih „mrtvih dusa“ u birackom spisku smanjio i eliminisao, opstina Kraljevo je od 50 vecih opstina u Srbiji i Zavoda za informatiku i statistiku koji vodi evidenciju za 16 beogradskih opstina zatrazila da joj dostave podatke o preminulim Kraljevcanima na njihovoj teritoriji od 1990. godine do danas. Ovo je bitno, jer je bilo slucajeva da Kraljevcani umiru na lecenju u Beogradu, odmoru i lecenju u banji, na moru ili planini, ali i u inostranstvu a da o tome nije obavestena maticna sluzba.
- Cilj nam je da postignemo neki optimum, ako ne mozemo idealnu azurnost i da otklonimo svaku sumnju u tacnost birackog spiska - istice Milos Petrovic, nacelnik Odeljenja. Biracko pravo je izutno znacajno ljudsko pravo a ne moze se ostvariti bez upisa u biracki spisak. Nasa sluzba mesecno izvrsi 1.000 a dnevno oko 50 promena u tom spisku, ali bez pune saradnje sa gradjanima i nadleznim organima i dalje modernizacije ne mozemo dostici postavljeni cilj.
S obzirom da se, posle raspustanja Skupstine, u opstini Kraljevo ocekuje i raspisivanje prevremenih lokalnih izbora, ovaj posao za kraljevacku opstinu dobija jos vise na znacaju.Povratak na vrh strane


"MAGNOHROM" - pise Dragan Vukicevic
Kazne za lazne sihte
   • Radnici obezbedjenja samo u jednom danu utvrdili da je od 802 radnika u "Magnohromu" radilo svega 140 • U vreme Vaskrsa od 646 radnika na poslu "zateceno" svega dvadesetak, a evidentirano 9.600 "praznicnih" radnih sati •Kolegijum direktora uveo rigoroznu kontrolu postivanja radne discipline

   U izvestaju sluzbe obezbedjenja "Magnohroma" o prisutnosti radnika na poslu koji se redovno dostavlja direktoru preduzeca, pomo-cnicima direktora i rukovodiocima svih organizacionih celina, navodi se da je u jednom danu, naime, od 802 radnika vatrostalnog dela preduzeca gde pripadaju i zajednicke sluzbe, 142 radnika u toku dana napusti kolektiv uz dozvolu, 140 doceka kraj radnog vremena, dok se za ostale ne zna kako su napustili preduzece. Za njih se takodje i ne zna da li su uopste i dosli na posao, s obzirom da se takve evidencije na kapijama fabrike prakticno i ne vode.
   Ova informacija bila je jedna od kljucnih tema na sastanku Kolegijuma direktora "Magnohroma", na kojoj je konstatovano da su podaci alarmantni i zakljuceno da ukoliko se hitno ne preduzmu energicni koraci da ce "Magnohrom" biti na dobrom putu da izgubi i poslednju sansu za oporavak. Jedan od prvih koraka bio je da se i putem informativnog listica svi zaposleni upoznaju o izvestaju sluzbe obezbedjenja. Kolegijum je doneo i odluku o strogoj primeni vazeceg uputstva o nacinu ulazaka i izlazaka i evidenciji radnog vremena u "Magnohromu" i rigoroznom kaznjavanju nepostovanja radne discipline. Najvise nepravilnosti i neregularnog pona-sanja u kolektivu zabelezeno je u starom delu preduzeca (Fabrici vatrostalnih materijala i Zajenickim poslovima), dok je za zaposlene u FETP-u konstatovano da su "disciplinovaniji u postovanju propisanih pravila fabrickog reda".
   Radnici obezbedjenja dosli su do saznanja da se dopisuju imena na grupnim dozvolama za izlazak iz fabrike, zatim da se falsifikuju dozvole za produzeni i nocni rad i isplacuju neargumentovane stimulacije, a pronadjene su i brojne dozvole za iznosenje materijala potpisane od strane neovlascenih lica.
   Posebno je mnogo zloupotreba u vreme drzavnih i verskih praznika. Sluzba obezbedjenja je naime zabelezila da je na praznicne dane u preduzecu drasticno manji broj ljudi nego sto je prijavljeno, a primeceno je i da se redovno planira mnogo veci broj radnika za "crvene osmice" nego sto je propisano. Tako, samo u dane Vaskrsa i prvomajskih praznika trebalo je da radi 646 radnika, a radnici obezbedjenja su u tom vremenu u pogonima zatekli ne vise od dvadesetak ljudi! Medjutim, evidentirano je cak 9.600 "praznicnih" casova u aprilu i isplaceno vise od 596.000 dinara za "crvene osmice".
U izvestaju radnici obezbedjenja isticu da su oni sami u losijoj poziciji od ostalih zaposlenih, jer nemaju stimulacije, izlazak u vreme rada ili pravo na zaradjeno. Na drugoj strani brojni rukovodioci "svojim" ljudima istovremeno isplacuju produzeni i rad i rad nedeljom, a uz to i stimulacije, pa cak i onda kada se ti radnici i ne nalaze na poslu.
Povodom toga oglasili su se i sindikalni predstavnici, koji su ukazujuci na cinjenicu da su oba sindikata zagovarala znacaj radne i tehnoloske discipline, kao glavne krivce za takvo stanje imenovali rukovodstvo preduzeca i izvrsne direktore jer su olako prelazili preko stalnih upozorenja fabricke sluzbe obezbedjenja.

OTKAZOM PROTIV NAMESTENIH „OSMICA“
   Prema zakljuccima Kolegijuma direktora, kontrola i najstroze kaznjavanje za zloupotrebe radnog vremena pocece odmah, a za ucinjene povrede radne obaveze predvidjen je i raskid radnog odnosa.
   Takodje, radnici obezbedjenja ubuduce ce povremeno da evidentiraju broj radnika koji je zapoceo rad, odnosno, koji je napustio preduzece po isteku radnog vremena i dati predlog mera.Povratak na vrh strane


PRIVATIZACIJA: „NARODNA KNJIGA“ NOVI VLASNIK „SLOVA“ - pise Dragan Vukicevic
Nema viska radnika

   • Milicko Mijovic, direktor i vlasnik "Narodne knjge iz Beograda" postao vecinski vlasnik kraljevackog "Slova" • U septembru stizu nove stamoparske masine

Na aukcijskoj prodaji u Beogradu krajem avgusta, osim "Elektrona" privatizovano je i najvece graficko i izdavacko preduzece u Kraljevu - "Slovo". Novi vlasnik "Slova" je Milicko Mijovic, vlasnik i direktor beogradske "Narodne knjige", koji je ovo preduzece kupio po pocetnoj ceni od 3,391 milion dinara, sto predstavlja 39,24 posto ukupnog kapitala "Slova", cija ukupno procenjena vrednost kapitala koja se privatizuje iznosila 16,957 miliona dinara.

NOVE MASINE
Mijovic je kao jedini ucesnik aukcije postao vecinski vlasnik "Slova" (vise od 70 posto ukupnog kapitala) posto je prethodno u junu na berzi otkupio 32 posto akcionarskog kapitala od samih radnika.
- Novi vlasnik, gospodin Mijovic postuje sve zakonske obaveze preuzete ugovorm koji je zakljucio pri aukciji - kaze LJubomir Vujovic, direktor "Slova" koji i posle privatizacije zadrzava tu funkciju. - Gospodin Mijovic je vec premasio i preuzetu obavezu minimalne investicije od oko cetiri miliona dinara. Naime, vec su kupljene tri neophodne i savremene masine koje ce biti instalirane u septembru, cime cemo da postanemo, kao sto smo decenijama i bili, preduzece u oblasti graficke delatnosti bez konkurencije u ovom delu Srbije. Rec je o novim masinama u odeljenju dorade i u masinskom odeljenju (nov noz trorezac i savijacica) i savremena cetvorobojna stamparska masina "B" formata marke "Planeta".
Prema Vujovicevim recima vec u ovih desetak dana pokazujse da je ovo najbolje resenje za "Slovo". Pre svega, novi vlasnik je direktor jedne od najpoznatijih i najpriznatijih izdavackih kuca u Srbiji, dugogodisnji saradnik "Slova" i covek koji i od ranije zna sve mogucnosti, vrednost i razvojne kapaciteta ovog preduzeca i njegova odluka je odmah bila da ne menja postojece rukovodstvo u ciju je strucnost upoznat i ranije.

POTREBNI STRUCNJACI
   To potvrdjuje i podatak da novi vlasnik nije jos od kupovine preduzeca dosao u svoju novu firmu, "jer za to nema potrebe, posto u Beogradu obavlja za "Slovo" vaznije poslove". Takodje, Mijovic je vec obezbedio gotovo punu uposlenost "Slova", radi se u tri smene, pa i vikendom. I sami radnici smatraju da je ovo pravo resenje za "Slovo".
   Nikome od 125 zaposlenih ne preti otpustanje, vec jedino uz tehnosko osavremenjivanje preraspodela na nove poslove.
I pre nego se pristupilo privatizaciji intezivnije je poceo rad pogona proizvodnje casa i tanjira od plastificiranog kartona i prema recima Vujovica interesovanje je sve vece za ovu vrstu ekoloske ambalaze.
   Samo program stampanja udzbenika za "Narodnu knjigu" uposlio je kapacitet u tri smene, a predidjanje je da ce posla biti jos vise buduci da je "Narodna knjiga" ravnopravno sa Zavodom za izdavanje udzbenika dobila "licencu" za izdavanje ucila za osnovnu skolu.
   Direktor Vujovic tvrdi da uz predstojece tehnolosko osavremnjivanje "Slovo" ponovo postaje izdavacko i graficko preduzece bez konkurencije i da ce s obzirom na uslove, rokove i cene mnogi bivsi komitenti, koji u ovom trenutku koriste usluge pedesetak stamparija u Kraljevu, da se vrate i da "Slovo" zapravo nece imati konkurenciju u ovom delu Srbije.
   Prema njegovim recima predstoji i unutrasnja reoerganizacija, ukudanje neprofitabilnih kapaciteta i prijem jos kvalitetnih stamparskih radnika kakve zahteva nova tehnologija.
   U ovom trenutku najveci problem su nasledjeni dugovi i neispalecene plate unazad pet meseci, u ukupnom iznosu od oko 15,5 miliona dinara. On predvidja da ce sva ta dugovanja, kako je novi vlasnik i obecao, da se izmire do kraja godine, a da ce zaposleni u Kraljevu imati iste uslove kao i oni u maticnoj stampariji "Narodne knjige" u Beogradu vec od januara iduce godine.
Isticuci da i radnici pokazuju zadovoljstvo zbog ovakve privatizacije, "jer boljeg izbora nije imalo za "Slovo", a Mijovic je iz struke i stari prijatelj "Slova" koji nema nameru da menja osnovnu delatnost preduzeca", Vujovic ocekuje da ce novo "Slovo" ubuduce vise da bude prisutno u Kraljevu i Raskom okrugu.Povratak na vrh strane

KAKO SU ALBANSKI TERORISTI PLANIRALI OTMICU POVRATNIKA U OSOJANSKOJ DOLINI - pise Rajko Saric
Sto Srba za Tacija

    • Komandanti jedinica Kosovskog zastitnog korpusa (KZK) albanskih sela koja okruzuju srpska sela Bica i Grabac, gde zivi oko stotini povratnika na Kosovo i Metohiju, nameravali da kidnapuju povratnike i razmene ih za Hasima Tacija koga je u to vreme uhapsila policija u Madjarskoj

   Albanski teroristi na jugu Srbije i na Kosmetu, pomognuti delovima navodno rasformirane Oslobodilacke vojske Kosova (OVK), danasnjeg Kosovskog zastitnog korpusa (KZK), intenzivno se pripremaju za pokretanje sukoba veceg intenziteta, sa pripadnicima policije i vojske SCG, ali i sa povratnicima na Kosovo. U tu svrhu pre mesec dana izvrsena je delimicna mobilizacija rezervnog sastava KZK koji je, najpre utisao sve one Albance koji se zalazu za tolerantniji odnos vecinskog stanovnistva prema manjinama, pa tako i prema Srbima.

Povratak raseljenih na Kosovo (arhivski snimak)Brza akcija kidnapovanja
Tako je pre mesec dana, kada je objavljena vest da je Madjarska policija, na osnovu poternice srpskih vlasti, u Budumpesti uhapsila Hasima Tacija, coveka koji je tokom rata 1999. godine bio vodja OVK, doslo do alarmiranja svih nivoa komandovanja u KZK. Jos istog dana odrzan je sastanak aktivnih i rezervnih komandanata u selima Ozrin, Josanica, Stupelj, Renovac i Zlokucane, koja u potpunosti okruzuju srpska sela Bica i Grabac u kojima zivi nesto vise od sto povratnika. Doneta je odluka da se pod okriljem noci izvede brza akcija kidnapovanja sto veceg broja, po mogucstvu i svih povratnika u ova dva sela, da bi ih kasnije razmenili za Tacija. U akciji bi najvise stradala familija Doncica koji, u krugovima kosmetskih Srba, vaze za pionire povratka. Usledile bi sihronizovane bombaske akcije zastrasivanja Srba u Kosovskoj Kamenici, u selima Domanovce i Ranilug, kako bi se ubrzao proces njihovog iseljavanja. Planom je bilo predvidjeno presecanje saobracajnice Kosovska Mitrovica - Zubin Potok, kod sela Zeravnica. Ostaje nepoznanica koliko su o svemu bili upoznati pripadnici mirovnih snaga, ali se sa sigurnoscu moze reci da nisu nista preduzeli na polju pojacanih mera obezbedjenja malobrojnih povratnika.
Sa koliko mrznje se ocekivala jedna tako ozbiljna akcija, svedoci i primer da su komandanti morali dozvoliti ,,ratnim veteranima" da, posle Tacijevog oslobadjanja, cime je otpala akcija kidnapovanja, bes iskale na preostalim Srbima i u drugim delovima Kosova. Pucalo se u vise gradova, bacane su bombe, a jedan od povratnika u Bicu, Zoran Doncic je pukim slucajem preziveo puscani metak komsija Albanaca iz Stupelja.
- U Bici je do 1999. godine zivelo 70 porodica familije Doncic, sada ih je u selu svega dvadesetak. Povratak je usporen kako zbog slabe finansijske moci povratnika, malih donacija i zivota u getu, tako i zbog toga sto u selu ne radi osnovna skola. Sve porodice koje imaju decu skolskog uzrasta vratile su se ovih dana u Srbiju kako bi se deci omogucilo normalno skolovanje. Jedina skola koja radi nalazi se u dvanaest kilometara udaljenom selu Osojani - kaze Aco Doncic. On naglasava da zelja za povratkom postoji i pored stalnih pretnji od strane Albanaca i nezainteresovanosti mirovnih snaga da obezbede vecu sigurnost i slobodu kretanja.

Nema povratka bez donacija
Nacelnik Peckog okruga Milivoje Ribac   Nacelnik Peckog okruga sa sedistem u Kraljevu, Milivoje Ribac kaze da je 2003. godina proglasena godinom povratka, ali da do toga nije doslo jer mirovne znage ne zele da udju u konflikt sa vecinskim stanovnistvom. -Verovatno je tako doslo i do takvih razmisljanja kakva je otmica povratnika, o tome nisam obavesten, ali proces povratka je zakocen jer medjunarodna zajednica za njegovo finansiranje nema obezbedjen ni jedan dolar. Ono malo sredstava sto se obezbedi kroz neke donacije, uglavnom se potrosi kroz aktivnosti nevladinih organizacija. Povratnicima se pomogne tek simbolicno, sa desetak kokoski, jednom kravom ili svinjom, eventualno sa jednim prozorom za kucu. Sve kuce koje su napravljene za povratnike uglavnom je finansirala nemacka vlada preko svoje organizacije THV i Vlada Srbije preko Koordinacionog centra - kaze Ribac.
U selo Belo Polje, vratilo se se 24 povratnika, a najavljen je povratak jos 50-tak porodica do pocetka zime. U selo Suvi Lukovac vratila se 21 porodica, a na nedavnom sastanku u Peci receno je da ce doci do potpisivanja ugovora izmedju italijanske vlade, UNMIK-a i italijanske organizacije IOM koji treba da pomognu projekat povratka u sela Siga, LJevosa i Brestovik. Ovaj posao bi trebao da zapocne najkasnije do 15 septembra.
   Sef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojsa Covic, govoreci o aktuelnim desavanjima na Kosovu kaze da novi sef Misije UN Hari Hilkeri mora da uradi sve ono sto nisu uradili njegovi prethodnici ili da prizna poraz Misije. Pocinioci ratnih zlocina moraju da budu optuzeni od strane Krivicnog tribunala za bivsu Jugoslaviju i predati Hagu, bez obzira na funkcije na kojima se trenutno nalaze. -Ako medjunarodna zajednica jednim ostrim rezom ne odstrani uzroke nestabilnosti, ako njeni koraci budu beznacajni i mlitavi, snosice istorijsku odgovornost za razmah fasizma u jednom delu Evrope - kaze Covic naglasavajuci da Kosovo i po dokumentima UN pripada Srbiji, odnosno Drzavnoj zajednici Srbija i Crna Gora.
U telefonskom razgovoru za Ibarske novosti savetnik sefa UNMIK Nenad Radosavljevic kaze da proracuni govore da se danas na srpskim imanjima na Kosmetu nalazi 600.000 - 700.000 Albanaca koji su bespravno zauseli stanove, kuce i ogromne povrsine zemljista. Zakoniti vlasnici tih nepokretnosti su Srbi, pa zbog toga kod Albanaca vlada veliko neraspolozenje i najmanjim aktivnostima na povratku proteranih Srba. Kako se u poslednje vreme sve glasnije govori o povlacenju americkih trupa iz mirovnih misija na Balkanu, onda ce i pitanje Kosova, a samim tim i procesa povratka raseljenih, biti prebaceno u dvoriste evropskih sila.Povratak na vrh strane


 SUSA - pise Vladeta Stanojevic
Ne pomazu ni dodole

   • Zbog suse i izuzetno visokih temperatura kukuruz na silu sazreo mesec dana pre optimalnog roka • Prinosi umanjeni do 30 odsto, a kvalitet zrna slab

Nece ni stoka da ga jede: potpuno sprzen rod   Ni najstariji poljoprivrednici sa podrucja kraljevacke opstine ne pamte da je neke godine kukuruz sazreo jos sredinom avgusta.Ovog leta dugotrajna susa i izuzetno visoke temperature prosto su naterale kukuruz da na silu sazri mesec dana pre optimalnog roka, pa su i prinosi znatno umanjeni a zrno je losijeg kvaliteta nego prethodnih godina. Prema prvim procenama strucnjaka prinosi na oko 9.000 hektara, koliko je pod kukuruzom kraljevackoj opstini, umanjeni su u proseku za tridesetak odsto. Na parcelama gde su stabljike dobrim delom sasusene rod je jos manji, a zrno je slabog kvaliteta, sitno i bez ukusa, pa ni stoka nece da ga jede.

Navodnjavanje
   Ovogodisnja susa pogodila je i njive pored Morave i Ibra, jer zanemarljiv broj poljoprivrednika ima opremu za navodnjavanje. I to ne zbog neznanja ili neobavestenosti, vec pre svega zbog racunice. Dobro znaju nasi poljoprivrednici sta u ratarskoj proizvodnji znaci kompletna primena agrotehnickih mera, ali sve to pada u vodu ako iza rekordnih prinosa ne stoji i solidna zarada. Kako uopste izdvojiti sredstva za opremu i mehanizaciju ako se prodajom tovljenika, a na nasem podrucju kukuruz se uglavnom koristi za tov stoke, ne pokriju ni osnovni troskovi? Ko od seljaka sme da se upusti u znacajnije investicije kada je pre samo mesec dana cena svinja bila ispod svakog proizvodnog nivoa, a umesto zarade knjizen gubitak uz istovremeno zatiranje krmaca - prasilja? Dakle, pre svih investicija seljaci ocekuju da drzava garantuje normalne uslove i u poljoprivrednoj proizvodnji, kako bi oni bili sigurni sta ih ceka na kraju proizvodnog ciklusa. Da znaju unapred i otkupne cene, i kolicine, i nivo zarade, pa da onda odluce gde ce i koliko investirati. U protivnom ce i dalje danak uzimati i susa, i grad, i oluje, ali i nakupci i prekupci.Povratak na vrh strane


U SAOBRACAJ PUSTENA ULICA CETVRTOG KRALJEVACKOG BATALJONA - pise Rajko Saric
Kej ponovo oziveo

   Posle tri meseca prekida, pocetkom sedmice u saobracaj je pustena Ulica Cetvrti kraljevacki bataljon, popularni Kej. Radovi na izgradnji gradske terase zavrseni su, prema planu, u roku od 90 radnih dana, probijanja roka nije bilo iako se nesto duze cekalo na cevi iz Makedonije.
Ceo projekat, podzemni prolaz sa poslovnim prostorom razlicite namene i gradska terasa, bice zavrsen tokom avgusta meseca 2004. godine, potvrdjeno nam je u Direkciji za planiranje i izgradnju ,,Kraljevo".
   U toku je poplocavanje terase zbog cega ce gradiliste i dalje biti ogradjeno zastitnom ogradom. Pored pogleda na Ibar, realizacijom ovog projekta gradjani Kraljeva ce imati potpuno bezbedan prolaz do brojnih sportskih terena i bazena.Povratak na vrh strane

KULTURA

IZDAVASTVO U KRALJEVU - pise Bojana Milosavljevic
Obiman broj „Povelje“

   Iz stampe je ovih dana izaslo zamasnih sest stotina primeraka novog broja casopisa "Povelja" koji cetvoromesecno izlazi pri Narodnoj biblioteci "Stefan Prvovencani." Urednistvo na celu sa Goranom Petrovicem i ovoga puta se potrudilo da pripremi sto je moguce reprezentativniji izbor priloga iz oblasti knjizevnosti, kulture i umetnosti.
   U prvoj rubrici, "Procelje," oglasili su se pesnici i prozaisti Nenad Jovanovic, LJubica Arsic, Djordjo Sladoje, Milan Alempijevic i jos neki, a prevodna knjizevnost donosi radove Marija benedetija, Pavela Hile i Alojza Ihana. Pod naslovom "Pomalo zaboravljeno" o svojim knjizevnim pocecima (u odeljku "Pesnikov izbor") pise Vasa Pavkovic, istaknuti kriticar, pesnik i pripovedac. U ovom broju "Povelje" citaoci ce imati priliku da saznaju nesto vise o drevnoj ruskoj carskoj prestonici Sankt - Peterburgu, povodom tri stotine godina njenog postojanja. Savremena makedonska poezija, kao prava mala antologija, takodje je predstavljena u novoj "Povelji." Desetak pesnika mlade generacije prezentuje vise tematskih krugova - od religijskih i tradicionalnih do sasvim modernih, sto samo potvrdjuje bogato i raznovrsno pesnicko nasledje nama srodnog i bliskog naroda.
   U kraljevackom casopisu pisu kriticari Niksa Stipcevic, Dusica Protic, Dragan Hamovic, Zivorad Nedeljkovic i drugi. Aleksandar Gatalica bavi se temom naslovljenom sa "Muzika nesklada," a Svetislav Jovanov za razmisljanje o vecnom Sekspirovom "Kralju Liru" uzima tezu - cudo ljubavi. istovremeno, teatrolog Aleksandar Milosavljevic bavi se Cehovljevom dramom "galeb" koju je na sceni tek obnovljenog Jugoslovenskog dramskog poz-orista rezirao proslavljeni Slobodan Unkovski. Milo-savljevic istrazivacki pristupa ovom velikom ruskom i svetskom klasiku, koji je problem - izazov naseg pozorista. O vrsti medijske prezentacije knjizevnog dela pise i Dinko Tucakovic. U tekstu "Misterija reci i tajna slike" ovaj kriticar i teoreticar modernih medija promislja postojece i moguce ekranizacije dela Ive Andrica.
   Romansijer Danilo Nikolic u novoj rubrici "Pozitiv" opisuje autobiografskom pricom citaocima "Povelje" - Deset (ne)snimljenih fotografija, a profesor psiholog Zarko Trebjesanin u "Po-jmovniku" objasnjava agresivnost, kao jedan od sredisnjih i globalnih problema savremene psihologije, ali vrlo zanimljivo pise i o pojmovima kao sto su - dusa, ljubav, psihoanaliza.


IZ NARODNE BIBLIOTEKE ,,STEFAN PRVOVENCANI" KRALJEVO
Nove knjige

ODELJENJE ZA ODRASLE
"Zamisljati Argentinu"
Lorens Tornton (Narodna knjiga / Alfa)
Radnja romana smestena je u mracno vreme kasnih sedamdesetih godina, kada je na hiljade Argentinaca nestajalo bez traga u zatvorskim celijama i mucilistima generalskog rezima.
Ovo je uzbudljiva avanturisticka i ljubavna prica, za koju je autor osvojio nagradu Fondacije Ernest Hemingvej i centra Amerikan Senter Vest.

ODELJENJE ZA DECU
"Mama, ja te volim" Vilijem Sarojan (Narodna knjiga / Alfa)
Kad procitate ovaj roman, onda ce vam reci dobra deca znaciti mnogo vise. To nisu samo poslusna deca, ona su dobra i zbog toga sto znaju u zivotu da budu blago radosna i sto im razgovori ponekad lice na pesmu. Knjiga opisuje odnos izmedju majke i cerke i sigurno ce vas osvojiti svojim cudesnim i smesnim dogadjajima.

PREPORUCUJEMO
"Zemlja bez pameti"
Dragana Ilijasevic (Otvorena knjiga / Alnari)
Prvenac Dragane Ilijasevic, posvecen je svima koji su odlucili da odu nekud daleko sa nadom da ce ih Srbija jednog dana trebati i da ce joj se vratiti. To je saga o porodici, ljudima, ljubavi i prica o onima koji su dostojanstvo zivota potrazili u tudjem svetu u kojem su pokusali da se uzemlje, nalazeci oslonac u porodici i malobrojnim prijateljima iste sudbine. Autorka je rodjena u Kraljevu a zivi i radi u Beogradu.
NAJTRAZENIJA KNJIGA U PROTEKLOJ NEDELJI
"Kuca na prodaju" Eva Ras (Narodna knjiga / Alfa).Povratak na vrh strane


TRIDESET GODINA "NAGRADE KRALJEVA" - pise Zoran Bacarevic
Sedam casova brzina
• Jubilarna (30.) auto-moto priredba trjala od kasnog prepodneva do prvog sutona • Ocekivani rezultati, dobra organizacija, nedisciplina gledalaca

   Pod nesto produzenim nazivom ("Nagrada Kraljeva i Arandjelovca") minulog vikenda na visovima Beranovca odrzana je jubilarna auto-moto revija, sportska priredba koja je obelezila istoriju trka na kruznim stazama u poslednjem "kvartalu" 20. veka. Na stazi potkovicastog oblika na utodromu Beranovac vec pune tri decenije "trce" automobilisti i motociklisti za bodove u nacionalnom sampionatu SFRJ, SCG a od proletos DZ SCG. Svojevremeno su auto-moto trke na Beranovcu imale i medjunarodni karakter posto su na pisti dugoj 5253 metra svoje umece na dva i cetiri tocka demonstrirali i takmicari iz vise evropskih zemalja.
   Ovogodisnja "Nagrada" okupila je 58 automobilista i 33 motociklista koji su se borili za bodove na sestim ovogodisnjim trkama za prvenstvo DZSCG. Pocelo je incidentom vec u prvoj trci (Jugo 55) posto je vec na krivini br. 2 Aleksandar Milosevic zavrsio na krovu a na ponovni start cekalo se vise od pola sata. Nista manje srece nije bilo ni u narednoj diviziji (klase 2 i 3) koja je, zbog greske startera, prekinuta vec u 1. krugu pa se, kao i u klasi I za plasman vozilo "samo" devet krugova. Posto klase III i IV nisu bodovane zbog nedovoljnog broja takmicara paznja je bila usredsredjena na klase V i VI. Najstariji vozac u nacionalnom prvenstvu Nebojsa Atanackovic pobedio je u klasi do 1600 kubika (Hobi) dok je u najjacoj klasi (preko 2000 kubika) vodjena velika bitka izmedju rekordera staze na Beranovcu Gorana Asanovica i Milovana Vesnica. Pobedio je mladji Vesnic posle borbe "branik uz branik" u samoj zavrsnici trke.
   Popodnevni pljusak u vreme dok su na stazi bili takmicari klase do 1150 kubika za prvenstvo Srbije ohladio je vrelu pistu na Beranovcu ali i odlozio start motociklista koji su borbe za bodove u tri kategorije vodili gotovo do sumraka. Tako je ova "Nagrada" bila takoreci rekordna jer je trajala vice od sedam casova.
   Na stazi nije bilo vecih incidenata ali je i ove godine do izrazaja dosla vec stara boljka. Gledaoci su, valjda izgubivsi strpljenje zbog maratonskog trajanja trka, masovno pretrcavali stazu dok su automobilisti i motociklisti vozili na dva tocka odnosno kolenima dodirivali uzareniasfalt Beranovca. Naci lek za ovu boljku - glavni je posao za organizatore naredne 31. "Nagrade Kraljeva".
Rezultati "Nagrade Kraljeva i Arandjelovca"
Automobili:
Klasa 1: Aleksandar Tosic, Dusan Borkovic, Petar Lucic itd.
Klasa 2: Danko Bakrac, Branko Copic, Zarko Terzic...
Klasa 3: Zeljko Banicevic, Dejan Suskacevic, Dragan Stojkovic...
Klasa 4: nije bodovana zbog malog broja ucesnika.
Klasa 5: Nebojsa Ananackovic, Momcilo Nikolic, Boris Zezelenko...
Klasa 6: Milovan Vesnic, Goran Asanovic, Franjo Kuncer.

Motociklisti:
Klasa do 1000 kubika "Stok sport": Nenad Petrovic, Marjan Malec, Zeljko Stanicic.
Klasa do 125 kubika: Petar Bircanin, Svetozar Vojvodic, Nemanja Lekic.
Klasa do 600 kubika: Milos Milovanovic, Milan Nikolic, Dragan Stankovic itd.

FUDBAL - SUMADIJSKA ZONA
Sloga slozno kaska
• Novim porazom kraljevacki "beli" zaostali u trci za visok plasman •U sredu igrano 4. vanredno kolo, Metalac Trgovacki sutra gost Slavije

   Novim minimalnim porazom na gostovanjima fudbaleri Kraljevacke Sloge vec na startu novog prvenstva najavili su da ce borba za plasman u vrhu tabele biti izuzetno teska jer proverena "formula" pobeda kod kuce - porazi u gostima obezbedjuje mesto tek u sredini tabele. Obrnutu, bolje reci izuzetno modifikovanu formulu primenili su fudbaleri Metalac Trgovackog novom pobedom u gostima pa se ekipa sa kraljevacke Lozionice ucvrstila u vrhu tabele posto joj se pobedom nad Slogom pridruzila kragujevacka Erdoglija. Da su uspesni u gostima vec decenijama potvrdili su i fudbaleri Rudara iz Baljevca. Ovoga puta ceh je platio Omladinac iz Novog Sela na sopstvenom bunjistu posto su Baljevcani bili u vodjstvu sve do u sam sumrak meca u Novom Selu da bi domacin tek u 89. minutu uspeo da spase bod.
   Da se, ipak, zna ko je stariji i kvalitetniji potrudila se kragujevacka Slavija koja je novajliju iz Vranesa isprasila sa pet golova u mrezi pa se Borac nasao vec na startu u nimalo zavidnoj situaciji. Nista bolje na startu prvenstva ne prolazi ni drugi kraljevacki dvoimeni klub. Kraljevo Hajduk na vrnjackom Raju istina nije prolazio kroz fudbalski pakao ali je ubedljivih 3 : 0 za domacina Jarcujacane zakovala za samo zacelje tabele.
   Vec na startu prvenstva pocelo se sa odlaganjem odnosno neodigravanjem utakmica. Sumadinac iz Natalinaca nije dosao na utakmicu protiv Trepce iz Kosovske Mitrovice a da li je u pitanju "pokvario se autobus", nedostatak novca, negarantovanje bezbednosti ili jednostavno vojnicka "ispratnica" pokazace naredni dani i odluka takmicarskih organa o ovoj utakmici.
Ove srede igrane su utakmice 4. kola, prvog u seriji od tri u jesenjoj polusezoni koje ce se igrati sreedom. Ovog vikenda na programu su utakmice 5. kola a derbi susret igra se sutra u Kragujevcu gde ce domaca Slavija docekati Metalac Trgovacki. Put Sumadije ce i drugi kraljevacki (gradski) klub Sloga koja ce u Arandjelovcu ukrstiti fudbalska koplja sa novajlijom Banjom. Zeli li da se prikljuci ekipama iz gornjeg dela tabele ceta Zivojina Ilica ce u gradu pod Bukuljom morati da igra na pobedu jer samo sva tri boda sa gostovanja mogu da klub sa dugom tradicijom "vrati u igru".

Rezultati 3. kola: Ibar - Metalac Trgovacki 1 : 2, Slavija - Borac 5 : 0, Trepca - Sumadija (nije igrano), Omladinac - Rudar 2 : 0, Goc - Kraljevo Hajduk 3 : 0, Erdoglija - Sloga 1 : 0, Susica - Kolonija 2 : 3, Zastava - Vodojaza 4 : 1, Banja - Buducnost 2 : 0.
Rezultati 5. kola: Omladinac - Borac, Erdoglija - Kraljevo Hajduk, Goc - Sumadinac, Zastava - Kolonija, Buducnost - Vodojaza, Banja - Sloga, Trepca - Ibar, Susica - Rudar, Slavija - Metalac Trgovacki.

Jos jedan poraz Sloge
U sredu je odigrane utakmice cetvrtog kola Sumadijske zone. U Jarcujaku Kraljevo Hajduk je savladao tim Susice sa 1:0 a u Ibar ekipu Slavije istovetnim rezultatom. Jedini poraz od kraljevackih zonasa pretrpela je Sloga na svom terenu. Na Gradskom stadionu sva tri boda „pokupila“ je Zastava iz Kragujevca - rezultat 0:1.Povratak na vrh strane


Mailbox  Ibarske novosti - e-mail

Copyright © 1997-2003 Interactive.net Kraljevo. All rights reseved interactive