Internet izdanje - 31. oktobar 2003.godine

Mailbox
  Ibarske novosti - e-mail

Nedeljni list u izdanju Javnog preduzeca za informisanje: „Ibarske novosti“ - Kraljevo. Adresa Redakcije: Ul. Cika LJubina br. 2. Direktor i glavni i odgovorni urednik: Predrag Markovic. Odgovorni urednik: Vladeta Stanojevic. Tehnicko uredjivanje: Stojan Petkovic. Redakcija: Zoran Bacarevic (sport), Dragan Vukicevic (privreda), Slobodan Rajic (politika), Marko Slavkovic (reportaze i Strsljen), Bojana Milosavljevic (kultura), Stojan Petkovic (sport), Ivan Rajovic, Vesna Mrakovic - Jokanovic, Marina Miljkovic - Dabic, Milisav Radovanovic (fotoreporter), stalni saradnik Rajko Saric. Predsednik Upravnog odbora: Gordana Tosic. Telefoni: direktor i glavni i odgovorni urednik 312 - 504, odgovorni urednik 312 - 507, Pravna i opsta sluzba 312 - 505, Oglasno odeljenje 312 - 503. Godisnja pretplata 1.040 din. Za inostranstvo - Evropa 3.120 din. Amerika i Australija 4.160 din. Tekuci racun: 160 - 14461 - 52 kod „Delta banke“ Kraljevo. Kompjuterska obrada „Ibarske novosti.“ Stampa DD „Slovo“ Kraljevo, Vojvode Stepe 45. Telefon: 036 - 332 - 312. Filmovanje: Graficka radnja „MAX GRAF“, Kraljevo. Postarina placena u Posti 36200 Kraljevo. List izlazi petkom, rukopisi se ne vracaju.

Naslovna strana novog broja "Ibarskih novosti" Dve zene u trci za gradonacelnika
Politika nade, a ne straha
Za interese obicnih ljudi
U kampanju uz Bozju pomoc
Preuzimanje odgovornosti
Samostalno na sve izbore
Bez programa i strucnjaka nema uspeha
Dogovor ,,Lopatnicu" gradi
Umetnost, kultura, obrazovanje
Sport - Kosarka - Odbojka - Fudbal


KANDIDOVANJE ZA LOKALNE IZBORE - pise Slobodan Rajic
Dve zene u trci za gradonacelnika

   Danas u ponoc zavrsava se kandidovanje za predsednika opstine i odbornike, u okviru izbornog procesa na lokalnim izborima u Kraljevu koji su raspisani za 16. novembar, istovremeno kad i predsednicki izbori u Srbiji.
   Izbornoj komisiji opstine Kraljevo (IKOK) u medjuvremenu su predate kandidature jos cetiri kandidata za predsednika opstine. Medju njima su i kandidature dve zene: Stamenke Arsic koju su kandidovali Liberali Srbije (LS) i Demokratski centar (DC) i Dragane Stanimirovic koju je kandidovala Laburisticka partija Srbije (LPS). Pored njih kanidovani su i Miroslav Karapandzic (grupa gradjana) i Sreten Jovanovic (SPS). IKOK je do sada potvrdila kandidaturu Miroslava Karapandzica, kandidaturu Stamenke Arsic vratila na dopunu, a kandidature Sretena Jovanovica i Dragane Stanimirovic jos nije razmatrala (do zakljucenja ovog broja Ibarskih novosti).
   Do sada, od pocetka izbornog procesa, potvrdjeno je sedam kandidatura za gradonacelnika, a tri su u postupku razmatranja. Potvrdjene su kandidature prof. dr Predraga Stojanovica (DHSS), Miljka Cetrovica (SRS), dr LJubise Jovasevica (DSS i NDS), dr Radoslava Jovica (SPO), Zvonka Obradovica (G 17 plus), Slobodana Mihajlovica (DS) i Miroslava Karapandzica (GG). U postupku su kandidature Stamenke Arsic (LS i DC), Sretena Jovanovica (SPS) i Dragane Stanimirovic (LPS).
   Sto se tice kandidovanja za odbornike SO Kraljevo, do sada je podneto ukupno sedam izbornih lista. Potvrdjene su kandidatske liste: Nebojsa Vujicic (GG), Demohriscanska stranka Srbije prof. Predrag Stojanovic (53 kandidata), Slavoljub Nikolic Slovenac (GG), Srpska radikalna stranka (70 kandidata) i G 17 plus Mladjan Dinkic (69 kandidata a u postupku je kandidatura Miodraga S. Nikolica (GG) i lista Unije zelenih „Janko Jankovic“ (7 kandidata).


KAKO SE UTVRDJUJE REDOSLED
Brzina i azbuka
   Prema clanu 26. novog Zakona o lokalnim izborima, zbirnu izbornu listu za izbor odbornika „utvrdjuje izborna komisija i ona sadrzi sve izborne liste, sa licnim imenima svih kandidata i podacima o godini rodjenja, zanimanju i prebivalistu.
Redosled izbornih lista, sa imenima svih kandidata, na zbirnoj izbornoj listi utvrdjuje se prema redosledu njihovog proglasavanja.
   Zbirnu izbornu listu izborna komisija objavljuje na nacin kako se objavljuju opstinski propisi, najkasnije deset dana pre dana odrzavanja izbora.
   Svaki podnosilac ima pravo da u roku od 48 casova od dana objavljivanja zbirne izborne liste izvrsi, preko lica koje ovlasti, uvid u sve podnete izborne liste i dokumentaciju podnetu uz njih“.
   U skladu sa clanom 27. Zakona, „gradjani imaju pravo da budu obavesteni o izbornim listama“, kao sto imaju pravo i da preko javnih glasila budu potpuno i blagovremeno obavesteni o svim drugim aktivnostima u izbornom procesu.
   Shodno clanu 56. Zakona o lokalnim izborima „Opstinska izborna komisija ce, najkasnije pet dana po isteku roka za predlaganje kandidata, utvrditi listu kandidata za predsednika opstine po azbucnom redu prezimena kandidata.
Na listi kandidata, uz licno ime kandidata, obavezno se navodi i naziv predlagaca“.
   Kandidat moze odustati od od kandidature, odnosno predlagac povuci predlog, i to u pisanom obliku, najkasnije do dana utvrdjivanja liste kandidata.


ROKOVI
Poslednji cas za kandidaturu
   U skladu sa Zakonom o lokalnim izborima, kandidovanje za predsednika opstine i odbornike zavrsava se 15 dana pre dana odredjenog za odrzavanje izbora, sto znaci danas (petak) u ponoc, i posle tog roka IKOK nece primati kandidature.


BIRALISTA
Glasanje na 128 mesta
   Izborna komisija opstine Kraljevo donela je odluku da se na predstojecim lokalnim izborima u opstini Kraljevo glasa na 128 birackih mesta, odnosno na istim mestima na kojima se glasa i za predsednika Srbije. U odnosu na proslogodisnje predsednicke izbore broj birackih mesta (128) nije promenjen, ali su promenjeni neki objekti u kojima ce se glasati o cemu cemo pisati u nerednim brojevima Ibarskih novosti.Povratak na vrh strane


INTERVJU: GORDANA COMIC, POTPREDSEDNIK SKUPSTINE SRBIJE - pise Slobodan Rajic
Politika nade, a ne straha


   - Pocetkom ove sedmice u Kraljevu je boravila Gordana Comic, potpredsednik Narodne skupstine Republike Srbije i potpredsednik Demokratske stranke . Tom prilikom ona je u Opstinskom odboru DS Kraljevo razgovarala o kampanji ove stranke za izbor predsednika Republike, predsednika opstine i odbornika SO Kraljevo, a zatim odrzala konferenciju za novinare. zatim je posetila Porodiliste Zdravstvenog centra „Studenica“, „Elektrodistribuciju“ i „Elektrosrbiju“. Radovan Milicevic, clan Privremenog organa opstine Kraljevo, upoznao je Gordanu Comic sa ostvarenim rezultatima i problemima u radu i razvoju lokalne samouprave. sa gospodjom Comic razgovarali smo o predsednickim i lokalnim izborima i o najnovijim zbivanjima u parlamentu Srbije

   - Gospodjo Comic, kakvu kampanju vodi Demokratska stranka u sadasnjim izborima? Sta je cilj i kakav je karakter te kampanje?
   -Demokratska stranka i ovim izborima, i lokalnim i predsednickim, hoce da pokaze i dokaze da se moze na moderan i evropski nacin da komunicira sa ljudima i da se moze na moderan i evropski nacin zadobijati poverenje glasaca. Za nas, ukupno, postoje dve politike i u te dve politike mogu da se smeste sve politicke stranke. Postoji politika koja razgovara sa strahom u ljudima, hrani strah u ljudima, provocira strah u ljudima i postoji politika koja razgovara sa nadom u ljudima. Demokratska stranka je pristalica politike nade i otuda nasa podrska nasem predsedniku Srbije gospodinu Dragoljubu Micunovicu i gospodinu Slobodanu Mihajlovicu buducem „gradonacelniku“ Kraljeva. Kada razgovarate sa nadom u ljudima onda je to uvek mnogo teze nego kad razgovarate sa strahom u ljudima jer je nada ispitivac emocija: Hoce ljudi da provere da li zaista smeju da poveruju da Srbija ima sansu, da Kraljevo ima sansu. Nasa stranka i sluzi tome da bude stalno na proveri i da svaki dan polaze testove, savladjuje svakodnevne prepreke i brine se da svaki dan ima dokaziv rezultat koji moze podeliti sa onima zbog kojih smo svi mi u politici. Za nas je politika posao koji je briga o drugima i nas smisao za brigu o drugima bice nagradjen i dokazan na izborima 16. novembra.
-Gospodjo Comic, sta mozemo da ocekujemo u nastavku parlamentarne rasprave o poverenju gospodji Micic i Vladi Srbije? Koliko ce ta rasprava trajati i kakav ishod ocekujete?
   -Na sednici koja je u toku, u nastavku, ocekujemo postovanje pravila i procedure. Ocekujemo da jednom za svagda, nadamo se, ukinemo pravilo da je demokratija pravilo za protivnicki tim a ne za nas same. To je pitanje razvoja demokratskog dijaloga i nacina rasprave u Skupstini Srbije. Svi smo svedoci da imamo teskoca da se postuju sopstvena pravila i da se pokaze i postovanje i samopostovanje prema instituciji kojoj svi poslanici pripadaju. Koliko ce trajati rasprava o poverenju predsednici Skupstine nezahvalno je prognozirati, jer predstavnici predlagaca imaju neograniceno vreme, imaju na raspolaganju vreme i predstavnici poslanickih klubova, pogotovo s obzirom na krug replika koje se izazovu i traju nezavisno od teme rasprave. Kada zavrsimo raspravu o predsednici Skupstine zapocece rasprava o dve tacke o poverenju Vladi Srbiji, jer su poslanici tako hteli. Kako ce se ko opredeliti trebalo bi da zavisi od toka rasprave. Mi smo rekli jos 14. oktobra da zelimo da potvrdimo i utvrdimo da li je predsednica Skupstine i Vlada Srbije imaju poverenje skupstinske vecine. Da li ce tu biti i SDP to je na njima da se izjasne.
-Da li zapocete demokratske reforme, odnosno demokratija, imaju alternativu i ko su nosioci te alternative?
   -Da je ima, Vi bi je videli i ne bi bilo potrebe da se takvo pitanje postavlja. Pitanje je samo ko ima hrabrosti i ko ima spremnosti da preuzme odgovornost i da obavi sve teske poslove temeljenja institucija i uvodjenja reda, uljudnosti i pristojnosti u Srbiju. DS je preuzela tu odgovornost i mi smo spremni da bilo ko ko smatra da treba drugacije da se radi to jasno i glasno kaze. Medjutim, to nisu teme koje cujete u skupstinskoj raspravi. Ovde umesto odgovora da Vam ponudim komentar jednog sjajnog coveka iz Pecinaca, gde je bila kampanja gospodina Micunovica u Sremu. Taj covek je rekao: „Naravno da nista ne valja, ovo nista ne valja, doslo takvo vreme da za novce mora da se radi i to je strasno“!? Dakle, to je izjava u sremackom duhu, jer je Srem poznat po becarima i lolama. Dakle, uvodjenje reda uvek ima protivnike i mi smo uvek jasni protivnici onima koji nece uredjenu i pristojnu Srbiju.
- U cemu je sustina trenutne rasprave u parlamentu Srbije?
   -Tema ove rasprave koja je u toku trebalo bi da bude sta je to sto je predsednica Natasa Micic uradila da izazove nepoverenje onih koji su ih birali. NJoj je opozicija nametnula tu tacku dnevnog reda i ona je pristala da se raspravlja.
-Medjutim, niste mogli u raspravi da cujete bilo sta osim opstih mesta i licnih stavova i utisaka. Ovo kazem jer je veoma vazno da se zna da Narodna skupstina Republike Srbije nije nikad prekrsila Ustav! Nije prekrsila nijedan zakon!? Takodje i da krsenja Poslovnika o radu od strane Natase Micic nije bilo. Poslanici mogu da imaju utisak o tome ali to prosto nije cinjenica! Nazalost, stvara se slika da je to sve tacno. Nije tacno, i ako ista kao tema rasprave bude dobro bice to da se konacno jasno kaze „popu pop, a bobu bob“, sta je to krsenje Ustava, a sta nije, sta je to krsenje zakona, a sta nije i odakle pravo bilo kome da svoj utisak i svoju emociju predstavi kao istinu i to izrice kao cinjenicu!?

Buduci biraci
   Prilikom posete kraljevackom Porodilistu Gordana Comic se posebno zadrzala pored kreveta sa majkama koje su rodile tri decaka i pored ostalog prokomentarisala:
   - Kroz 18 godina to ce biti glasaci, i za evropske parlamentarne izbore, i za normalnu i pristojnu Srbiju u kojoj ce se ziveti normalno. To je ulaganje u buducnost.Povratak na vrh strane


MARIJAN RISTICEVIC, KANDIDAT ZA PREDSEDNIKA SRBIJE, U KRALJEVU - pise Slobodan Rajic
Za interese obicnih ljudi


    „Necemo se baviti svadjama, necemo biti orudje ni u cijim rukama“

   U okviru predizborne kampanje kandidat Narodne seljacke stranke za predsednika Srbije Marijan Risticevic boravio je krajem prosle sedmice u Kraljevu gde je odrzao konferenciju za novinare.
   Na pres-konferenciji u Kraljevu Marijan Risticevic je istakao da je pre Kraljeva posetio Kosovsku Mitrovicu i to bez najave UNMIK-u jer smatra da je to teritorija Srbije. On je to prvi ucinio i, kako je rekao, time hteo da izazove i ostale predsednicke kandidate da to isto ucine i ohrabre tamosnje stanovnistvo da nije zaboravljeno i da neko zeli da resava njihove probleme. Risticevic je obecao da ce ako bude izabran za predsednika „medjunarodnoj zajednici dati rok od godinu dana da uspostavi isti rezim i za Srbe, a potom dati nalog da nase policijske i vojne jedinice zaposednu zonu u kojoj zive Srbi“.
   Po njegovoj oceni, on i njegova stranka u kampanji nisu miljenici centralnih medija dok ostali kandidati, pre svega Dragoljub Micunovic, koji koristi drzavnu funkciju i drzavna sredstva u kampanji, uz podrsku medija, „bas kao u Milosevicevo vreme protiv koga smo se borili“.
   Narodna seljacka stranka, kaze Risticevic, ne zeli govor mrznje vec nadmetanje programima i svoju sansu vidi u tome sto je jedina izvorna i nova politicka snaga nastala posle 5. oktobra koja predstavlja interese obicnih ljudi koje muce brojni problemi:
   - Mi zelimo da prakticno resavamo probleme tih ljudi, da se bavimo ekonomijom, privredom i poljoprivredom, da se ne bavimo sami sobom. Necemo se baviti svadjama, necemo biti orudje ni u cijim rukama, necemo se odlucivati izmedju „Kurte i Murte“, necemo raspravljati o trosenju novca vec o tome kako treba praviti novac.
   Inace, Narodna seljacka stranka ima u Srbiji oko 100 opstinskih odbora, ali u Kraljevu jos nema takav odbor pa je ova poseta i pres-konferencija organizovana uz logisticku podrsku OO DHSS Kraljevo kojoj ce Risticeviceva stranka, kako je istaknuto, dati punu podrsku u predstojecim lokalnim izborima, posebno prof. dr Predragu Stojanovicu koji je pokazao u Skupstini Srbije kako treba uspesno raditi.Povratak na vrh strane


KANDIDATI DEMOKRATSKE STRANKE U STUDENICI - pise Slobodan Rajic
U kampanju uz Bozju pomoc

   Slobodan Mihajlovic, kandidat za predsednika opstine i kandidati za odbornike Demokratske stranke (DS) za predstojece lokalne izbore u Kraljevu, u pratnji stranackih funkcionera, clanova i simpatizera, posetili su u utorak, 28. oktobra (na drugi dan slave Sveta Petka), manastir Studenicu. Bio je to simbolican pocetak kampanje Demokratske stranke u studenickom i uscanskom kraju.
   Tom prilikom kandidati DS za lokalne izbore u nasem drevnom manastiru pomolili su se Bogu da im pomogne u predizbornoj kampanji, da pobede na predstojecim izborima i da im da snage da izvrse obaveze i zadatke koji ih ocekuju na novim duznostima. Kako je posle molitve istakao Mile Koricanac, predsednik Okruznog opdbora DS, kandidati iz ove stranke su u potpunosti spremni da preuzmu odgovornost za buduci razvoj opstine Kraljevo, da nastave sve zapocete i sprovedu nove aktivnosti od znacaja za funkcionisanje i razvoj opstine, a pravo mesto da za to dobiju snagu i nadahnuce jeste upravo manastir Studenica.
   U razgovoru sa mestanima i domacinima iz Studenice, kandidat DS za predsednika opstine Slobodan Mihajlovic rekao je da ce razvoj studenickog i uscanskog kraja biti jedan od prioriteta u radu i da opstina Kraljevo ima takvu obavezu, tim pre sto nije ostvarena zelja da se Uscu vrati status opstine. Dragojlo Bazalac, visoki funkcioner DS i Elektroprivrede Srbije, rodom iz studenickog kraja, obecao je staresinstvu manastira Studenica da ce uciniti sve sto je moguce da se ponovo obnovi i reaktivira hidrocentrala koja je nekad snabdevala elektricnom energijom ovaj manastir.Povratak na vrh strane


LIBERALI SRBIJE - POKRET ZA KRALJEVO - pise Slobodan Rajic
Preuzimanje odgovornosti

   Prva zena kandidat za predsednika opstine Kraljevo sa predatom kandidaturom je Stamenka Arsic, diplomrani politikolog, radnik Centra za socijalni rad u Kraljevu, i „dobra komsinica, Ivanova majka i vredna licnost koja zna da radi“, kako je rekla Tatjana Premovic, potpredsednik OO LS Kraljevo. Na pres-konferenciji Liberala Srbije - Pokreta za Kraljevo Stamenka Arsic, koju je pored LS kandidovao i Demokratski cenatar (DC), rekla je da je najpre sa iznenadjenjem primila predlog za to, pre svega iz straha zbog obaveza koje ta funkcija nosi. Medjutim, kasnije je shvatila da su prethodne vlasti bile neodgovorne jer su svojim nedomacinskim odnosom dovele do prinudne uprave u Kraljevu, i odlucila da preuzme odgovornost i da se kandiduje.
   - Shvatila sam da Srbija ide dobrim putem i da bi trebalo neko da povede i ovaj grad putem uspeha i perspektive. Do sada su imali sansu muskarci, a zene su uvek smatrane slabijim polom. Verovatno nisu ni ocekivali da mi mozemo da preuzmemo takvu odgovornost na sebe. Pocela sam da razmisljam i liberalno, s obzirom da sam clan Liberalne stranke (LS), kao neko ko sa ovakvim opredeljenjima zna da ne moze birati podrucje na kome ce delovati, da mora jedino radom, strukom i znanjem pobediti probleme koji su najjace uocavaju u mikrosredinama kao sto su porodica, grad, opstina. Ja sam prihvatila taj izazov jer sam shvatila da, ukoliko mi pomognu moji sugradjani i odbornicki kandidati, ljudi od znanja i pameti koji su uspesno vodili svoje firme, mislim da cemo tim pre izvesti ovaj grad iz ove krize - rekla je Stamenka Arsic i dodala da nece davati nikakva obecanja i programe u vise tacaka jer to gradjani vise i ne slusaju vec ce, kao sto je i ona odlucila, biraci odluciti na izborima 16. novembra.
   A gost iz Beograda, Rebeka Bozovic, potpredsednik Liberala Srbije i potpredsednik beogradske Gradske skupstine, istakla je da se gradjani „osecaju usamljenim i kao da se niko o njima ne brine“. Za to nije kriva sadasnja vlast, rekla je ona, nego opsta situacija u protekle tri godine od kada je DOS pokusao da opravda dobijeno poverenje i neke stvari postavi na prave i stabilne, demokratske osnove.
   - Za ove tri godine dosta toga je uradjeno, ali je tesko reci da li to svi gradjani osecaju na svojoj kozi. Ono sto oni osecaju za kljucni pojam tranzicija jeste da je to, kako i sam naziv kaze, jedno prolazno stanje koje kad se zavrsi dodjemo do onoga cemu svi stremimo. Dobar primer za to kroz sta mi sad prolazimo jesu sve zemlje bivseg komunistickog, istocno-evropskog bloka koje su prosle kroz istu situaciju u nkojoj se mi sada nalazimo. Zasto vam to sada govorim? Zato sto je jako bitno da svako od vas ovde u Kraljevu, dakle u lokalu, ima svest o tome da ovo sto se danas desava nije nista specificno za Srbiju vec da su mnoge drzave prosle kroz to. Naravno, zbivanja u lokalu zavise od opste, globalne drzavne situacije. Medjutim, apsolutno nije istina ovo sto mnogi ljudi govore da vas zivot u potpunosti zavisi od situacije na globalnom drzavnom nivou. Mnoge stvari zavise i od Skupstine opstine Kraljevo i gradonacelnika Kraljeva - naglasila je Rebeka Bozovic.
   Ona je podvukla i da Liberali Srbije i Demokratski centar daju punu podrsku Stamenki Arsic u kandidaturi za predsednika opstine i da smatraju da ona moze da opravda ukazano poverenje. Odgovarajuci na novinarska pitanja, gospodja Bozovic je rekla da je u protekom periodu stvoren ambijent za proces obedjane decentralizacije vlasti u Srbiji, da ce LS i DC pomoci Stamenki Arsic u resavanju prioritetnih kraljevackih problema, dok izjavi Dusana Mihajlovica, predsednika LS i ministra policije, da ce dati ostavku na mesto ministra ako general Sreten Lukic bude izrucen Hagu, nije imala sta da doda i nije zelela da je komentarise.Povratak na vrh strane

MINISTAR PRAVDE PROMOVISAO KANDIDATA DHSS-a - pise Marina Miljkovic Dabic
Samostalno na sve izbore

   "Ocekujemo dobar rezultat, jer imamo program. Demohriscani nece rusiti DOS, ali necemo dozvoliti ni da on rusi nas" - porucio Vladan Batic

"Nema kompetentnijeg i sposobnijeg, nema casnijeg, nema boljeg kandidata od profesora Stojanovica!" - ovim recima je dr Vladan Batic, predsednik DHSS-a podrzao kandidaturu prof. dr Predraga Stojanovica za predsednika opstine na predstojecim lokalnim izborima.
   DHSS ce, kako je na redovnoj konferenciji za novinare receno, ubuduce na svim izborima nastupati samostalno. Najpre u Kraljevu i Pirotu sa listom "DHSS - samostalna Srbija", ali i na buducim parlamentarnim izborima.
   - Dosadila nam je vec prica o velikim i malim strankama, pogotovo o velikim strankama sa ljudima malog formata i sa malim programima. Mi smatramo da su stranke onoliko velike koliko su snazni programi koje zagovaraju i koliko su uspesni i sposobni, casni, ugledni i nekompromitovani ljudi koji te programe zastupaju- rekao je Vladan Batic izrazavajuci zadovoljstvo sto DHSS u Kraljevu ima kandidata kao sto je profesor Stojanovic koga je opisao kao coveka koji je vec vise od decenije "na vrhu lokalne bitke za demokratiju".
   Prof. dr Predrag Stojanovic istakao je da DHSS ocekuje fer, afirmativnu i optimisticku kampanju, da ce traziti zajednicki jezik sa izbeglima i raseljenima, da su im vazni svi glasovi i da ih ne interesuje tradicionalna srpska politicka kampanja.
   - Nama su jako vazni lokalni izbori, istog dana su i predsednicki, ali "bliza nam je kosulja od kaputa" - rekao je Stojanovic- Obzirom da Opstinski odbor DHSS-a u Kraljevu iza sebe ima 6-7 godina ozbiljnog delovanja time je njegova odgovornost veca, moja posebno jer, u slucaju da ne uspem na izborima onako kako sam zamislio da treba, podnecu ostavku na sve funkcije. To je najnormalnija stvar u demokratiji i ja cu to uraditi bez obzira sto sam vrlo visoko u rukovodstvu stranke.
   Prema njegovim recima, kada udjemo u 2004. godinu bice izbrisana diskusija o redovnim ili vanrednim izborima. Jednostavno, to je izborna godina za koju se DHSS priprema nudeci biracima program samostalne Srbije.

DRZAVA
- Srbija mora da krene svojim putem, jer samo kao snazna, zaokruzena drzava ima sanse da udje u Evropsku uniju, mozda cak i 2007. godine. Ovaj "cardak ni na nebu, ni na zemlji" to ne moze. Srbija placa 700 miliona evra za tu "reku ponornicu". Necemo vise praviti kompromise. Ni za sta vise poslanici DHSS-a u Saveznoj skupstini nece glasati da bi sto pre ta drzava propala. Mozete da zamislite drzavu koja nema sud, nema zastavu, himnu, grb nema ni Srbija, a kamoli drzavna zajednica, nije donet cak ni Zakon o organizaciji organa drzavne zajednice. Mi imamo celofan, imamo ikebanu, imamo neke oblande, ali tu nema ni "D" od drzave - rekao je predsednik DHSS-a dodajuci da je njegova stranka razocarana zbog cinjenice da neke clanice DOS-a nisu dozvolile da se u dnevni red uvrsti glasanje za izbor Predraga Stojanovica za potpredsednika Skupstine.
-Imamo profesora prava koji je valjda jedini kompetentan da sedi u Predsednistvu Skupstine, ali oni imaju neke svoje racune. Dobro, neka im sluzi na cast, to nas ne interesuje, ali: drzava, Ustav, znamenja, simboli, Zakon o denacionalizaciji, Zakon o rehabilitaciji, Zakon o vracanju
imovine crkvama, Zakon o otvaranju dosijea, eticki kodeks. Nikome nista nije stalo. E pa onda ni nama nije stalo do DOS-a! Necemo ga rusiti, ali necemo dozvoliti ni da on srusi nas - rekao je Vladan Batic.

HAG
   Novinarsko pitanje da li pustanje Agima Cekua na slobodu (posle hapsenja u Sloveniji) ministar pravde dozivljava kao "samar" srpskim vlastima, Batic je prokomentarisao recima da to nije samar danasnjoj Srbiji, vec kazna za bivsi rezim.
- On je doveo dotle da Kosovo nije deo Srbije, nego pod protektoratom UN. Kad sam saznao da je Ceku uhapsen, prvo sam pitao da li je uhapsen po optuznici iz Haga ili po nasoj staroj poternici. Cim su mi rekli da je u pitanju ovo drugo, znao sam da od toga nema nista, jer je to placanje cene za eksperimente koje je pravio bivsi rezim. Ali, sam civilni administrator demantuje sam sebe, kaze da mi nismo nadlezni, a onda da mu nismo dostavili presude i odluke. A dostavili smo, i to cetiri puta. Tri su mogucnosti za njih: ili ce im suditi pravosudni organi Srbije, sto je malo verovatno, uz napomenu da po novom Zakonu o procesuiranju ratnih zlocina moze da se sudi u Beogradu za sve ratne zlocine na prostorima SFRJ i nasim ili tudjim drzavljanima, ili ce im suditi UNMIK-ovo pravosudje, ili ce im suditi Hag. Ako nista drugo bice taoci tamo gde su i pocinili zlocine dok ne sednu na optuzenicku klupu. A sesce sigurno.
Batic tvrdi da, po obavestenjima iz policije Ratko Mladic nije u Srbiji.
   - Ako je Mladic u Srbiji i ako je junak i patriota, on sam treba da ide u Hag, a ne da svi gradjani ove zemlje budu njegovi taoci. Ako je cist, neka se brani u Hagu. Ako mi kao vlast moramo da biramo izmedju sudbine jednog coveka iz proslosti i buducnosti citavog naroda, pogotovo buduce generacije, normalno da cemo se opredeliti za ovo drugo. Sad se cela drzava bavi Mladicem, generalima i raznim cudima, sto je opterecujuce, ali mi to moramo da presecemo. Imali smi mi i vece probleme kad je Hag u pitanju.

SA CIM CEMO PRED KARADJORDJA
   Sramota je da u 21. veku Srbija nema drzavu. U 19. veku kada je malo ko imao, mi smo je imali, danas kada je svi imaju - mi nemamo. To je ruganje nasoj tradiciji, istoriji. Kako cemo pred Karadjordja iduce godine? Da mu kazemo da imamo grb na kome je petokraka? Da mu kazemo da nam je himna "Hej, Sloveni"? Da mu kazemo da imamo drzavnu zajednicu - cudo nevidjeno. Sta mi slavimo na 200 godina srpske drzavnosti?.Povratak na vrh strane


 KONFERENCIJA ZA NOVINARE SRPSKOG POKRETA OBNOVE - pise Slobodan Rajic
Bez programa i strucnjaka nema uspeha

   „Smisao politike nije da prica prazne price, vec da otvara perspektive razvoja svake zivotne sredine, opstine i drzave“ - rekao je dr Radoslav Jovic, kandidat SPO za predsednika opstine na predstojecim lokalnim izborima u Kraljevu, na proslonedeljnoj konferenciji za novinare ove stranke. Predstavljajuci deo programa i strucnog tima SPO za razvoj kraljevacke opstine, dr Jovic je naglasio da je „proslo vreme kada su se gradjanima obecavale nerealne stvari i da bi sadasnja predizborna kampanja morala da bude nadmetanje programa i predloga realnih resenja za probleme gradjana“, kako bi oni kasnije mogli i da prate njihovu realizaciju. Dr Jovic je rekao da se nijedna aktivnost ne moze organizovati bez dobrog plana i da je zbog toga SPO, sa svojim strucnjacima, radio nekoliko godina na izradi celovitog programa razvoja Kraljeva. „Taj program je debela knjiga“, rekao je on, „jer zivot je komplikovan i ne moze stati u 10 ili 20 tacaka“.
   Govoreci o planiranju razvoja, ugledni arhitekta Aleksa Maricic istakao je da „ozbiljan razvoj podrazumeva i ozbiljne planove“ zbog cega se, polazeci od Prostornog plana Srbije, moraju inovirati i generalni i detaljni urbanisticki planovi Kraljeva i njihove revizije. Prvo se mora kompletirati planska dokumentacija, rekao je on, a zatim sa ostalim politickim i strucnim timovima postici konsensus o prioritetima, kao sto su obilaznica, vodosnabdevanje i zastita glavnih koridora.
- Nasim programom mi smo predvideli ravnotezu razvoja i ravnomeran regionalni razvoj opstine, posebno njene privrede i infrastrukture, tako da ljudi sto vise ostaju da zive i rade u svom zavicaju. Pri tom, mora se obezbediti da politika sa strukom bude u stalnoj vezi i da iz egzakne nauke proisticu politicke odluke - podvukao je Aleksa Maricic.
   Inzenjer geodezije Darko Vilotijevic kazao je da ce SPO insistirati da se pojaca intezitet stambeno-komunalne izgradnje po obodu (Ribnica, Beranovac, Jovac), a smanji i „sanira“ izgradnja u centru grada. To ce, po njemu, ublaziti saobracajni kolaps i druge komunalne probleme, a treba premostiti i sada stvoreni svojevrsni „Kineski zid“ izmedju grada i reke.
A diplomirani ekonomista iz Direkcije za planiranje i izgradnju Vuk Velickovic upozorio je da je komunalno-stambena delatnost „osnov svih osnova“ za razvoj jednog grada i opstine i da se zato planovi razvoja i izgradnje ne bi smeli menjati sa promenom vlasti. „Za jednog gradonacelnika ti planovi su kao dobra, isparcelisana njiva za jednog domacina“ - zakljucio je Velickovic.
   Najzad, inzenjer elektrotehnike Milan Milosevic rekao je da se programom SPO predvidja i nastavak izgradnje i poboljsanja javne rasvete i kvaliteta elektromreze u prigradskim i seoskim podrucjima opstine Kraljevo.
   Zakljucujuci pres-konferenciju, dr Radoslav Jovic je izrazio zadovoljstvo sto je Srpski pokret obnove u Kraljevu uspeo da animira i okupi znacajan broj vanstranackih, sposobnih i strucnih Kraljevcana, jer, kako je rekao, „jedan covek bez dobrog tima i podrske vecine gradjana, ne moze nista da uradi“. Zato je ponudio saradnju i ostalim profesionalcima raznih zanimanja i obecao da ce, ako bude izabran, odmah vratiti institut javnog konkursa za izbor najboljih, strucnih kadrova na odgovorne duznosti u opstini, kao i za izbor najboljih resenja za konkretne probleme.Povratak na vrh strane
MINISTAR ANDJELKA MIHAJLOV U KRALJEVU - pise Vesna Mrakovic Jokanovic
Dogovor ,,Lopatnicu" gradi
   • Novac za sanaciji Ibra i sistem ,,Lopatnica" iz medjunarodne donacije ali uz dva uslova - sloga na lokalnom nivou i pregovori Beograd -Pristina • Kraljevacka deponija kao tranzitna stanica do regionalne deponije • Nema brzih resenja -novi zakoni za efikasniju zastitu gradjana

   Dr Andjelka Mihajlov, ministar za zastitu prirodnih bogatstava i zivotne sredine, posetila je u subotu Kraljevo, razgovarala o problemima iz svog domena sa nacelnikom Raskog okruga, predstavnicima Privremenog organa nase opstine i gradjanima, obisla rezervoar za vodosnabdevanje sistema ,,Lopatnica" u Drakcicima i vodovod u Uscu.
Uz ogradu da pijaca voda nije u nadleznosti njenog ministarstva, Andjelka Mihajlov je, govoreci o problemu vodosnabdevanja iz Ibra kazala:
- Mi smo svi svedoci tog problema koje ima Kraljevo i zajdnicki smo prihvatili izazov da pocnemo da ga resavamo. Nekoliko ministarstava je vec pomoglo da se zavrsi ta papirologija i da pocnu radovi. Ono sto je vazno, i to ja krajnje odgovorno mogu da kazem, vi znate da sam ja licnom inicijativom i uz podrsku Vlade Srbije i posebno uz podrsku nacelnika Okruga trazila i dobila misiju Ujedinjenih nacija koja je ispitivala ceo slucaj. Taj izvestaj je gotov i on kazuje da se to treba raditi ( preci na novi sistem vodosnabdevanja - prim. aut.) i da ce on biti osnova za donatorska sredstva. Ja sam sa izvrsnim direktorom UN za zivotnu sredinu, gospodinom Topferom, razgovarala prosle nedelje i ideja je da kad pocnu razgovori Beograd-Pristina jedna od prvih stvari bude promocija tog izvestaja i trazenje sredstava za tu namenu. Dakle, vizija je vrlo jasna i samo ostaje pitanje dinamike. Ja cvrsto verujem da, ako nastavimo da pokazujemo, i gradjani i mi na raznim nivoima vlasti, nasu odlucnost da to resimo - time vec dobijamo pola bitke. To znaci da ce i donatori pre doci jer vide nasu odlucnost i homogenu pricu o jednom zajednickom cilju. Ako na lokalu pocinju dileme, pocinju odstupanja, neke price da li jeste ili nije, onda ni donacija nece doci - kazala je ministar Mihajlov.

Jedinstvo
Odgovarajuci na primedbu novinara da se licitira cenom izgradnje sistema ,,Lopatnica" i pitanjem da li ce biti dovoljno novca za njegovu izgradnju, Andjelka Mihajlov kaze:
-Vodosistem ,,Lopatnica" treba da kosta oko 75 miliona evra. Republika nece moci to da finansira ali to i nije zadatak Republike, jednostavno nema vise tolikih buyeta koji mogu da isfinansiraju po Srbiji sve sto je potrebno, niti se u svetu to tako radi. To su objekti od opsteg interesa, objekti gde se moze dovesti i privatni kapital i donatorska sredstva. Republika tu daje takozvani ,,seed moneu", dakle Republika jasnom odlucnoscu daje taj osnovni novac. To ce onda dovesti donacije. Moje iskustvo je da medjunarodna sredstva zaista postoje, gde god smo pokazali jasan cilj - sta mi hocemo- tu dobijamo novac. Svake nedelje javljaju se strani donatori i zato i danas hocu da istaknem koliko je vazno da se ovde, u lokalu, bude jasno odredjen da to gradjanima treba. Ukoliko u samom Kraljevu postoje dileme, to ce otezati dolazak para. Dakle, nije sustinsko pitanje koliko para treba, tih para ce biti. Sustinsko pitanje je da se pokaze jedna cvrsta odlucna jedinstvenost da se ka tom resenju ide. U svim stvarima koje su vezane za zivotnu sredinu je kontinuitet strasno vazan. Ja sam proucila sve zemlje u regionu, zasto su neke brze a druge sporije isle. Slovenija je strasno brzo i efikasno isla i zato sto su se oni odmah u pocetku odredili da je samo ministar politicka licnost. Ispod toga su drzavni sekretari koji se ne smeju menjati zavisno od toga ko dobije na izborima. Ti drzavni sekretari su izvukli kontinuitet ideje. Isto tako, na lokalu, samo nacelnik Okruga je politicka licnost, ostali su strucnjaci.
Mi smo svesni da postoji problem monitoringa i vodosnabdevanja iz Ibra. Izvestaj misije UN pokazuje da se mora intervenisati i mi planiramo da, cim se otvori dijalog sa Pristinom, organizujemo malu donatorsku konferenciju u Zenevi. Rodjak Agima Cekua je ministar za ekologiju u Vladi Kosova i cak i on je bio spreman da, ako medjunarodna zajednica obezbedi sredstva, krene u resavanje ovog problema. Sa druge strane, Republika je preko dva ministarstva obezbedila 60 miliona dinara, sto je sa sredstvima iz buyeta Kraljeva od 90 miliona dinara pokrenulo prvu fazu - zavrsena je papirologija i krenuli su prvi radovi. Ja ne sumnjam da ce novac za sistem ,,Lopatnica" biti obezbedjen - kaze minister Andjelka Mihajlov.

Zakoni
Govoreci o petsto dana rada ministarstva na cijem je celu, Mihajlov je istakla da je prvi izvestaj o stanju zivotne sredine u Srbiji uradjen za 2000-tu godinu i da je pokazao da smo 30 do 40 godina iza Evrope. Kako je nasi prioritet prikljucenje Evropskoj uniji, osnovni ciljevi su uspostavljanje zakonodavno-institucijalne regulative, sprecavanje i pravovremeno reagovanje u incidentnim situacijama, ciscenje kontaminiranih zona, regulisanje otpada i otpadnih voda i edukacija. Takav stav nam je doneo znatne medjunarodne donacije (od milion evra u 2002. godini, preko 10 miliona evra u ovoj i 20 miliona evra u narednoj godini).
- Veliki medjunarodni uspeh je i to sto je Beograd izabran da bude domacin ministarske konferencije ,,Zivotna sredina za Evropu" 2007. godine. Evropa vidi Beograd u svojoj zajednici 2007. godine a mi smo ti koji treba da obezbede da tako i bude.
Malo nas je usporilo kasnjenje usvajanja Zakona o zastiti zivotne sredine koji je u proceduri vec godinu ipo dana. Mi nismo cekali, usvojili smo Strategiju upravljanja otpadom sa predlogom priblizavanja Evropskoj uniji, u formi nacrta je nekoliko zakona. Sledi njihovo usvajanje i primena u praksi. Za 2004. godinu imamo nekoliko velikih projekata. Ono sto je karakteristicno za oblast zivotne sredine je sto se rezultati mogu ocekivati i videti tek za tri do pet godina. Ne mozete nista uraditi danas za danas. Ono sto je pogreseno pre deset godina vidimo danas, a ono sto mi radimo sada, gradjani ce osetiti za tri do pet godina. Ne zelim da dajem obecanja kao da imam carobni stapic, ali stvaramo osnovu kroz projekte i obezbedjivanje sredstava da to tako i bude - rekla je Mihajlova.

Deponije
Odgovarajuci na pitanja gradjana na tribini organizovanoj u skupstinskoj sali, Andjelka Mihajlov je kazala da ce sadasnja deponija biti stanica za transfer otpada do regionalne deponije smestene izmedju Kraljeva i Cacka. Kada je u pitanju opasni otpad postoje dva resenja: izvoz - koji je veoma skup i bezbedno cuvanje u fabrikama i bolnicama. Mi nemamo nijednu deponiju za ovu vrstu otpada, a predvidjeno je da centralna deponija za medicinski otpad bude u Beogradu. U naredne tri godine treba obezbediti novac, a za pet godina i pokupiti sav opasni otpad u Srbiji. Nasa velika obaveza je i da u narednoj deceniji resimo problem otpadnih voda gradnjom postrojenja za njihovu preradu. Na prituzbe gradjana koji su iznosili razlicite licne ili probleme celih mesnih zajednica nastale gradnjom raznih postrojenja koja zagadjuju vazduh, vodu i zemlju - ministar Mihajlova je kazala da je problem u minimalnim kaznama predvidjenim vazecim Zakonom.
- Kazne su tako male da nam se fabrike javljaju i traze da plate kazne za godinu dana kako ih inspektori ne bi vise uznemiravali. Sada sudovi prijave ,,zaborave" u fiokama pa predmeti zastare. Novi zakon ce doneti veca ovlascenja i brze reagovanje na ovakve probleme - kaze ministarka.
Ministar Mihajlov se druzila i sa malisanima iz kraljevackih vrtica i skola koji su priredili izlozbu na temu ,,Cist grad decijim ocima", obisla rezervoar u Panjevcu, vodovod u Uscu i razgovarala sa clanovima Udruzenja lovaca.


TRIBINA - REC MILA KORICANCA
Protestima do zdrave vode
   Goruci problem je vodotok i vodosnabdevanje iz Ibra. Mi smo krenuli da resavamo taj problem i posle izvestaja medjunarodne misije mi imamo jasnu situaciju. Tacno je da imamo problema sa nasim ljudima u Vladi koji nemaju dovoljno razumevanja, bar kad je monitoring u pitanju. Moram jasno i glasno da kazem da ja nikom vise ne verujem kada mi kaze rezultate vode iz Ibra. Posle jedinog izvestaja koji sam slucajno dobio, ja vise nisam dobio nikakve nove podatke. Mene ne interesuje Agim Ceku, on je problem premijera Zivkovica, Batica i jos nekih resornih ministara. Mene interesuje ekoloska bomba koja nas unistava i koja nam donosi zlo. Medjunarodnoj zajednici saljemo jasnu poruku da- ako su dosli da resavaju politicke a ne zivotne probleme - mi smo ugrozeni. Tamo su hiljade tona fenola i mi vise ne mozemo da se oslonimo na Ibar. Kad je medjunarodna misija proracunala koliko kosta sanacija rekli su - mi nemamo te pare. Ovo je prioritet. Nikad nismo dobili monitoring teskih metala, ja- kao nacelnik, ih nisam video. Kazu, nemamo opremu. Da li je sramota i greh da nasa deca ne znaju sta piju? U Kraljevu je mobilno stanje. Mi nemamo casu zdrave pijace vode. Protestvovacemo, izacicemo na ulice ako treba, da se ovaj problem resi - kazao je, u emotivnom govoru na tribini, Mile Koricanac, nacelnik Raskog okruga.
   -Mi ovaj problem ne guramo pod tepih, samo imamo razlicite institucije koje vrse kontrolu i analizu vode, pa je tu mozda doslo do nesporazuma, odgovorila je ministar Mihajlov.

U casi nema mesta za politiku
   Nas veliki problem je i politizacija ove stvari i to je strasno. Da se ne dogodi da ministarka ode na sastanak u Najrobi i iznese problem vodosnabdevanja i onda joj tamo drugi kazu - oprostite gospodjo, mi imamo dva kontradiktorna izvestaja - predsednik gradske vlade kaze da ne valja, a predsednik Skupstine opstine kaze da je voda u redu. To je porazavajuce i ponizavajuce. Uopste nije bitno ko je kriv.
   Ako se nekom zuri da dodje mnogo brze na mesto na kome se neko drugi nalazi, to je njegov problem. Morace da saceka izbore i na izborima taj problem resiti, ali problem vodosnabdevanja nikada ne sme biti zloupotrebljen i politizovan. Dao sam rec da ce prva faza biti zavrsena do kraja godine, ali nece jer su ovaj projekat neki ljudi shvatili kao politicko pitanje- kaze Koricanac.Povratak na vrh strane

UMETNOST - KULTURA - OBRAZOVANJE

IZ NOVIJE ISTORIJE KRALJEVA
Zbornik o oktobarskim zrtvama
   "Kraljevo oktobra 1941." naziv je zbornika od 14 radova koji su sacinili Narodni muzej i Istorijski arhiv u Kraljevu. Knjiga je kao projekat bila nagovestena posle okruglog stola odrzanog na istu temu oktobra 2001. godine, a proslog petka predstavljena je u galeriji Narodnog muzeja, zajedno sa jos tada planiranom bazom podataka o imenom i prezimenom identifikovanim streljanim gradjanima oktobarskih dana u Kraljevu prve ratne godine.
Silvija Krejakovic, kustos - istoricar Narodnog muzeja, kao istrazivac najnovije proslosti Kraljeva, tumacila je sam projakat elektronske baze, koji je, pored ostalog, imao za cilj naucno (dakle, argumentovano) bavljenje kraljevackom tragedijom - dogadjajem kojim se u poratnom periodu konstantno manipulisalo u ideoloske ili politicke svrhe. Ovo se, pre svega, odnosilo na najdelikatniju posledicu tragicnih dogadjanja - broj streljanih gradjana - talaca, za koji je istrazivac utvrdio da je znatno manji (mada ne i konacan) od do nedavno zvanicne cifre od oko sest hiljada. Sustina Zbornika je da su po prvi put iznete cinjenice i o dogadjajima koji su odmazdi (streljanju) prethodili, kao i one koje govore o samom zlocinu okupatora. Gotovo nepoznati podaci do sada (posebno siroj javnosti) pokazuju i da je tih tragicnih dana bilo barem pet pokusaja da se zlocin fasista spreci. Jedno od takvih nastojanja da umilostivi komandanta grada bilo je i vladike zickog Nikolaja Velimirovica, koji je ukazivao na neduznost nemackih talaca.
Inace, svi radovi su utemeljeni na izvorima prvog reda, ali i na sekundarnima (dnevnici, memorijalna gradja i slicno). Sam Zbornik je podeljen u dva dela. Prvi obuhvata radove o dogadjanjima u oktobru 1941. godine, a drugi deo cine istoriografski radovi o istoriji Kraljeva. Elektronska baza podataka, na kojoj je kustos Krejakovic radila, za cilj je imala da osavremeni i objedini prikupljenu i cuvanu gradju o pomenutim dogadjajima. Sustina je bila u tome da se svaka streljana osoba, navedena u izvorima, zabelezi imenom i prezimenom, kako bi se izbeglo lazno naucno prezentovanje cinjenica.
Ovaj mukotrpan i delikatan rad podrazumevao je obradu 18 spiskova, iz kojih je nastao jedan objedinjujuci sa stradalim licima sa teritorije Zickog sreza (sve to u prvoj godini posle oktobarske tragedije). Taj drugi spisak pokazao je da je streljano 1250 radnika, ali i izvestan broj gradjana razlicite dobi, umorenih u Lageru, kao i onih koji su pobijeni van ovog stratista. Ukupan broj stradalih zaustavlja se na 1971 osobi (od toga - 1716 u samom Lageru). Korigovanjem spiska doslo se, dalje, do sigurnih podataka o 1680 ubijenih, ali sada postoji vec 1733 lica identifikovanih imenom i prezimenom.
O Zborniku "Kraljevo oktobra 1941." proslog petka u galeriji Muzeja govorili su prof. dr LJubodrag Dimic i mr LJubodrag P. Ristic.


IZ NARODNE BIBLIOTEKE ,,STEFAN PRVOVENCANI" KRALJEVO
Nove knjige

 ODELJENJE ZA ODRASLE
„Vizita" Bojana Milosavljevic urednik Vasa Pavkovic (Narodna knjiga / Alfa, 2003)
Jos jedan kraljevacki autor objavio je knjigu u velikoj izdavackoj kuci. Radi se o Narodnoj knjizi i popularnoj ediciji Megahit. Knjiga „Vizita" inace prvi roman nase sugradjanke Bojane Milosavljevic, predstavlja prijatno iznenadjenje u ovogodisnjoj izdavackoj produkciji. Prateci delikatan odnos dvoje zrelih ljudi, autorka pripoveda o nasoj usamljenosti i potrebi za ljubavlju i ne'noscu. Radnja je intrigantna, puna naboja i emocija. Na psiholoskom planu knjiga nudi obilje mogucnosti za prepoznavanje onih elementarnih poriva koji cine da budemo to sto jesmo : bica koja misle.

ODELJENJE ZA DECU
„Dugi, dugi niz : antologija norveske lirike za decu i mlade / priredio Matis Matisen (Novi Sad : Zmajeve decje igre, 2003)
Norveska kultura i norveska knjizevnost razvijaju se sa budjenjem nacionalne svesti i borbom za oslobodjenje od danske dominacije, tako da pocetak razvoja knjizevnosti ove drzave nije stariji od dve stotine godina. Ova Antologija koju je sastavio Matis Matisen, jedan od poznatijih norveskih pisaca inace prosvetni radnik i urednik programa za decu na radiju, televiziji i pozoristu, sadrzi pesme, price, razbrajalice koje su ritmicne, jasne i precizne, pune humora i viseznacne. Na jednom mestu mozete procitati pesme velikih pisaca iz 19. veka kao sto je Henrik Vergeland, zatim autora mladje generacije i samog Matisena.

NAUCNO ODELJENJE
„Vizantijska filosofija" Vasilije Tatakis (Niksic : Jasen, 2002)
Knjiga sadrzi radove uglednih naucnika, posvecenih temama i licnostima vizantijske filozofske misli. U njoj cemo naci svedocanstva o tome da Vizantinci cuvaju ponos sto su Heleni po jezickim i idejnim tradicijama. Ono sto izlaganje Tatakisa cini posebno interesantnim je cinjenica da je u njemu do detalja pokazana spona koja vezuje ovu „hriscansku filosofiju" za helensku misao i sa druge strane pokazuje da je prava bastina vizantijske misli, nakon nesrece kojom je okoncana istorija Vizantije, prenesena u pravoslavne zemlje od Grcke do Rusije.
O bogatoj zbirci studija i radova koji se odnose na Vizantijsku filosofiju svedoci i opsta bibliografija koja obuhvata period od prvih studija o Vizantijskoj filosofiji krajem 19. veka i pocetkom 20. veka do danas. Knjiga sadrzi i bibliografiju Svetih otaca prevedenu na srpski jezik.

NAJTRAZENIJA KNJIGA U PROTEKLOJ NEDELJI
„Konte" Momo Kapor (Beograd / Knjiga komerc, 2003)Povratak na vrh strane


KOSARKA JUBA EFES PILSEN LIGA - pise Zoran Bacarevic
Masinac u predskolskom Sloga slozno u Kraljevu
U 3. kolu Partizan Mobtel - Masinac 99 :53 ,Sloga FVM - OKK Beograd 90:79 • Sutra Masinac docekuje Zastavu, Sloga gostuje u Leskovcu

   Vise je nego ocigledno da je gradski derbi i pobeda nad Slogom ostavila traga na kosarkasima Masinca. Videlo se to u nedelju popodne u beogradskom " Pioniru " gde su kraljevacki " studenti " doziveli vise nego ubedljiv poraz od aktuelnog sampiona i nesudjenog ucesnika Jadranske lige Partizana. U 3. kolu Partizan - Masinac 99 : 53 ( 30 : 21, 21 : 6, 20 :9, 28:17 ) . Recju , na beogradskom parketu delovali su kao djacici - prvacici jer je domacin , valjda zbog dve pobede Masinca ( Lavovi 063, Sloga ) , ovaj susret shvatio kao da igra mec sa rivalom iz Evrolige. Vec prvih 10 minuta najavili su tezak poraz gostiju a prosta racunica da u narednih 20 minuta kosarkasi Masinca nisu uspeli da postignu vise od 15 koseva ( ukupno) govori sama po sebi . Graditelji dve startne pobede u Beogradu su postigli po samo tri kosa ( Milan Prekovic i Nenad Bukumirovic ) a drastican poraz pokusavao je da makar malo ublazi Knezevic koji je postigao svih 19 koseva . Kos vise u pobednickoj ekipi postigao je Cakic ( 20 ) ali su zato ostali kosarkasi Partizana stigli na domak "stotke" . Ucinak u sutu za dva poena kod Masinca ( 28 odsto ) a za trojke svega 14 odsto ( 27 : 4 ) morao je dovesti do " proseka " od svega nesto vise od jednog kosa u minutu. Nazdravlje !
Sloga FVM , pred ovoga puta punom Halom sportova , imala je jedno slabo i rastrzano poluvreme ( prvo ) ali sasvim solidno drugo pa je u mecu sa sa OK Beogradom zabelezila sigurnu pobedu od 90 : 79 ( 22 : 16, 23 : 19. 21 : 13 ,24 : 31 ). Valjda zbog dve startne pobede kosarkasi OKK Beograda u Kraljevo su dosli bez vece zelje za eventualnom pobedom " na strani " . Obostrane greske , brzoplete akcije i promasaji kao na traci obojili su prvih 20 minuta pa ipak je postignuto svih 80 koseva ( 45 : 35 )jer su odbrane izgleda bile na "vanrednom vikendu ". Tek kada su se razigrali veterani Ristanovic i Mijajlovic a uz znacajnu pomoc Jevdjica i Canica sve je doslo na svoje mesto. Sloga je u jednom momentu imala i prednost od 23 kosa ( 71 : 48 ), pobeda je bila obezbedjena vec na startu poslednje cetvrtine da bi opustanje i uvodjenje igraca sa klupe omogucilo Subari i drugovima da poraz ublaze do pristojnih minus jedanaest . Dva bivsa kosarkasa Sloge u redovima " klonfera " Predrag Kosanovic i Nikola Lepojevic sa sest odnosno cetiri kosa samo su " rastresli " dobro poznate obruce odnosno mrezice .
Naredno 4.kolo Slogi donosi tradicionalno tesko i i neizvesno gostovanje u Leskovcu gde domace Zdravlje ume da do vrha napuni kos Kraljevcana. Masincu, makar teortski , predstoji mnogo laksi posao jer u komsijskom derbiju ocekuje starog rivala iz B divizije i debitanta u kosarkaskoj eliti Zastavu iz Kragujevca . Kragujevcani u prva tri kola , uz suboticki Spartak , jedini nisu osetili draz pobede.
Susret 4. kola Efes pilsen JUBA lige Masinac- Zastava sutra u Hali sportova pocinje u 19,30 casova.


ODBOJKA - PRVA A SAVEZNA LIGA
Ucinak ni za set !
 
   • Ubedljiv poraz Ribnice u 4. kolu : Vojvodina - Ribnica Gradjevinar 3 : 0 (25 :13,25:19, 25:11) • Prvenstvena pauza zbog Kupa SCG, u 5. kolu (7.novembra) u Kraljevu gostuje beogradski Partizan

   Niko nije ocekivao da Ribnica na prvom od tri uzastupna meca sa Novosadjanima nacini iznenadjenje ali ni tako slab otpor na prvenstvenoj utakmici 4. kola Prve A lige proslog vikenda u gradu na Dunavu. Istina, sa samo devetoricom licenciranih igraca protiv visesstrukog prvaka i pobednika Kupa sanse za makar i pocasni set bile su u sferi teorije a sve se odigralo - kako je moralo da se odigra.
Reprezentativni trio Mester, Boskan, Mijic nije dao da Kraljevcani otvore oci nijednog trenutka a kapiten Kozic pa zatim Maric i Radic potpuno su" vezali" ruke Simijonovicu , Ristovicu, Popovicu, Macuzicu i drugovima . Sve je bilo gotovo za jedan cas a tek nesto malo upitnika za konacan maksimalan ucinak Novosadjana pojavio se sredinom drugog seta. Trema je pocetkom utakmice zestoko tresla sve igrace Ribnice pa i Ivana Todorovica . On se , medjutim nekako pribrao polovinom vec pomenutog drugog seta pa je ceta Dragana Djordjevica od pocetnih 4 : 8 uspela da se nekako konsoliduje i stigne do 14 : 13 pa i 17 : 16 u svoju korist . Tu je i kraj " igre " povratnika u odbojkasku elitu jer je ovaj set Vojvodina resila u svoju korist sa 25 : 19 a u trecem imala jos laganiju setnju kroz polovinu terena koji je pripadao Kraljevcanima (11:4, 22 : 8, 23 : 9 do konacnih 25: 11) . Brojke kazuju da Ribnica u prvom i trecem setu nije stigla ni do (zajedno) potrebnih 25 poena.
Zbog cetvrtfinala Kupa DZ SCG ovog vikenda je pauza u prvenstvu. Ribnica je ucesnik ove zavrsnice pa je sinoc u Kraljevu igrala prvu utakmicu, bas protiv Vojvodine. Revans u takmicenju za Kup je u nedelju uvece u Novom Sadu (pogodite ukupnog pobednika !) a Prva A liga nastavlja se utakmicama 5. kola koje se igraju od 7. do 9. novembra.
Ribnica ce u petak 7. novembra od 19 casova ugostiti ekipu beogradskog Partizana , uz Vojvodinu jedinu neporazenu u dosadasnjem toku prvenstva.


FUDBAL - SUMADIJSKA ZONA
Sloga na koti pet
 • Pobedom u Mataruskoj Banji " beli " u gornjem delu tabele. Rudaru jos jedna negativna "trojka" u Kraljevu , lak posao za vodece • U nedelju u Kraljevu Sloga - Slavija (Kragujevac)

   Pobedom U Mataruskoj Banji nad domacim Ibrom kraljevacka Sloga je popravila jesenji saldo, uspela je da se probije na petu poziciju ali su rivali daleko poodmakli pa je potera za vodecim vrnjackim tandemom biti izuzetno teska i naravno, neizvesna. "Hladjenje " domacina na igralistu pored samog Ibra poceo je Mikic u 28. nastavio Simonovic u 54. a zavrsio izuzetno lepim golom ( raklje, 18 metara ) Markicevic u 83. za konacnih " par - forfe " za goste iz Kraljeva.
Metalac Trgovacki drzi ritam za vodecim Gocem i Omladincem posto je na terenu kod Lozionice " ispustio paru " gostima iz Baljevca. Umalo da fudbaleri Rudara i na trecem gostovanju ove jeseni u Kraljevu budu porazeni sa 1: 3. Posle Sloge i Hajduka i Metalac Trgovacki bio je na pragu ovakve pobede ali Bojovic u 89. minutu poraz Baljevcana pretvorio u " minimalac ", posto je domacin vec u 11. minutu vodio sa 2 : 0 golovima Milicevica. Strelac za domacina bio je jos Zivkovic ( 59.) a za goste Racic ( 28).
Vrnjacki vodeci tandem nije imao tezak posao da se ucvrsti na celu tabele. Novoselci su lako savladali Banju kod Arandjelovca dok je na "Raju" Goc imao jos laksi posao. Kragujevcanima je pala" zastava" i sa koplja posto su kuci ispraceni sa pola tuceta golova. Buducnost iz Konareva u Zubinom potoku bila je protiv Trepce iz Kosovske Mitrovice nadomak jednog boda ali je" domacin " ipak slavio sestu ovogodisnju pobedu . U Natalincima Sumadinac je slavio "minimalac" protiv Jarcujacana posto su domacini poveli vec u 12. minutu a gosti uzaludno pokusavali da u narednih 80 - tak minuta poravnaju rezultat.
U narednom kolu paznju privlace susreti Buducnost - Omladinac i OFK Banja - Goc ,posto ce gosti biti na velikom iskusenju.
Rezultati 14. kola: Metalac - Rudar 3:2, Sumadinac - Kv. Hajduk 1:0, Borac - Kolonija 2:1, Ibar - Sloga 0:3, Slavija - Vodojaza 3:3, Trepca - Buducnost 3:2, Omladinac - Banja 4:0, Susica - Erdoglija 1:2.

Parovi 15. kola: Erdoglija - Metalac, Zastava - Susica, Banja - Goc, Buducnost - Omladinac, Vodojaza - Trepca, Sloga - Slavija, Kolonija - Ibar, Kv. Hajduk - Borac, Rudar - Sumadinac.Povratak na vrh strane

Mailbox  Ibarske novosti - e-mail

Copyright © 1997-2003 Interactive.net Kraljevo. All rights reseved interactive