Internet izdanje - 13. novembar 2003.godine

Mailbox
  Ibarske novosti - e-mail

Nedeljni list u izdanju Javnog preduzeca za informisanje: „Ibarske novosti“ - Kraljevo. Adresa Redakcije: Ul. Cika LJubina br. 2. Direktor i glavni i odgovorni urednik: Predrag Markovic. Odgovorni urednik: Vladeta Stanojevic. Tehnicko uredjivanje: Stojan Petkovic. Redakcija: Zoran Bacarevic (sport), Dragan Vukicevic (privreda), Slobodan Rajic (politika), Marko Slavkovic (reportaze i Strsljen), Bojana Milosavljevic (kultura), Stojan Petkovic (sport), Ivan Rajovic, Vesna Mrakovic - Jokanovic, Marina Miljkovic - Dabic, Milisav Radovanovic (fotoreporter), stalni saradnik Rajko Saric. Predsednik Upravnog odbora: Gordana Tosic. Telefoni: direktor i glavni i odgovorni urednik 312 - 504, odgovorni urednik 312 - 507, Pravna i opsta sluzba 312 - 505, Oglasno odeljenje 312 - 503. Godisnja pretplata 1.040 din. Za inostranstvo - Evropa 3.120 din. Amerika i Australija 4.160 din. Tekuci racun: 160 - 14461 - 52 kod „Delta banke“ Kraljevo. Kompjuterska obrada „Ibarske novosti.“ Stampa DD „Slovo“ Kraljevo, Vojvode Stepe 45. Telefon: 036 - 332 - 312. Filmovanje: Graficka radnja „MAX GRAF“, Kraljevo. Postarina placena u Posti 36200 Kraljevo. List izlazi petkom, rukopisi se ne vracaju.

Naslovna strana novog broja "Ibarskih novosti" Na biralistu tri listica
Vodosnabdevanje i privreda u prvom planu
Kazne i rusenje
Voce za sminku
DOS ima strah od izbora
Izbori 2003 - Predsednicki kandidati
Izbori 2003 - Stranacke aktivnosti
Zelena pijaca dobija krov
Umetnost, kultura, obrazovanje
Sport - Kosarka - Odbojka - Fudbal


U NEDELJU, 16. NOVEMBRA, KRALJEVCANI BIRAJU PREDSEDNIKA OPSTINE, ODBORNIKE I PREDSEDNIKA SRBIJE - pise Slobodan Rajic
Na biralistu tri listica

   Na 128 birackih mesta u opstini Kraljevo, u nedelju, 16. novembra, odrzace se prevremeni lokalni izbori i izbori za predsednika Srbije • Na lokalnim izborima biracko pravo imace 101.509, a na predsednickim republickim izborima 110.229 biraca • Biralista otvorena od 7 do 20 sati • Pravo da glasaju moci ce da ostvare samo biraci upisani u biracki spisak koji birackom odboru pokazu licnu kartu ili drugi vazeci dokumenat sa licnim brojem • Biraci ce imati pravo da glasaju na tri (glasacka) listica • Predsednik opstine po prvi put se bira po vecinskom, a odbornici po proporcionalnom izbornom sistemu • Izborna komisija u roku od 24 casa od zatvaranja biralista objavljuje rezultate izbora, a Skupstina opstine Kraljevo se konstituise u roku od 20 dana od dana izbora odbornika • Rezultate izbora za predsednika Republike Srbije utvrdjuje i objavljuje Republicka izborna komisija

   Sve je spremno za izbore u opstini Kraljevo. U nedelju, 16. novembra, na 128 birackih mesta u kraljevackoj opstini gradjani sa pravom glasa birace predsednika opstine i odbornike Skupstine opstine Kraljevo i predsednika Republike Srbije. Kraljevackim biracima ce na raspolaganju biti tri glasacka listica: za predsednika Srbije, za predsednika opstine Kraljevo i za odbornike Skupstiine opstine Kraljevo.

KANDIDATI

   Na prvom listicu ce se nalaziti kandidati za izbor predsednika Republike Srbije: Radisav Avlijas (Demokratska stranka „Otadzbina“), Velimir Ilic (Nova Srbija“), Dragoljub Micunovic (DOS), Tomislav Nikolic (SRS), Marijan Risticevic (Narodna seljacka stranka) i Dragan Tomic (SNS).
   Na drugom ce se nalaziti 10 kandidata za predsednika opstine Kraljevo, poredjanih po azbucnom redu: Stamenka Arsic (kandidat LS i DC), Zoran Jovanovic (NS i PS „Preporod Srbije“), Sreten Jovanovic (SPS), dr LJubisa Jovasevic (DSS i NDS), dr Radoslav Jovic (SPO), Miroslav Karapandzic (GG „Za Kraljevo“), Slobodan Mihajlovic (DS), Zvonko Obradovic (G 17 plus), prof. dr Predrag Pedja Stojanovic (DHSS) i Miljko Cetrovic (SRS).
   Na trecem glasackom listicu za izbor odbornika SO Kraljevo, po redosledu proglasenja, nalaze se imena 25 izbornih lista: Grupe gradjana Nebojsa Vujicic (1 kandidat), DHSS prof. dr Predrag Stojanovic (53 kandidata za odbornika), GG Slavoljub Nikolic Slovenac (1), SRS (70), G17 plus Mladjan Dinkic (69), DSS i NDS dr Vojislav Kostunica (70), DS Slobodan Mihajlovic (70), Liga za Sumadiju Zvonko Terzic (12), SPO dr Radoslav Jovic (70), Unija zelenih Janko Jankovic (8), Ujedinjeno Srpstvo i Narodna stranka Roma (50), GG Nenad P. Stajic (2), GG Zlatojevic Milutin (1), SPS Milos Nesovic Nesko (63), SSJ prof. Borislav Pelevic (50), GG Predrag Jankovic (1), LPS Dragana Stanimirovic (58), LS i DC (70), GG Otpor! (49), Nova Srbija Velimir Ilic (48), NS Milan Paroski i „Preporod Srbije“ Milovan Drecun (15), PS dijaspore (13), SNS prof. dr Bane Ivkovic (70), GG Nikola Todorovic (7) i SDP Dragan Bradic (3 kandidata za odbornike).

PROCEDURA GLASANJA

   Prema zakljucenom birackom spisku, biracko pravo na lokalnim izborima imace 101.509 biraca sa stalnim prebivalistem u opstini Kraljevo, a u izboru za predsednika Srbije 110.229 biraca (zajedno sa raseljenim licima sa Kosmeta) kao deo jedinstvenog birackog tela u Republici koje broji 6.506.147 biraca. Moguce je da ovi brojevi budu i promenjeni odlukom nadleznog suda, na zahtev biraca.
   Zbirna izborna lista sa nazivima pojedinacnih izbornih lista i imenima svih kandidata, prema clanu 31. Zakona o lokalnim izborima, mora za vreme glasanja biti vidno istaknuta na birackom mestu.
   Birac glasa na birackom mestu na kome je upisan u biracki spisak. Prilikom dolaska na biracko mesto birac je duzan da se identifikuje pokazivanjem licne karte ili drugog dokumenta sa fotografijom i upisanim maticnim, licnim brojem biraca. I na ovim izborima primenice se i posebne mere zastite kao sto su sprej sa nevidljivim mastilom, ultravioletna lampica i providne biracke kutije.
Izborna komisija   Birac glasa licno i to samo za jednog kandidata ili jednu od izbornih lista sa glasackog listica, zaokruzivanjem rednog broja ispred naziva izborne liste ili kandidata ili zaokruzivanjem naziva izborne liste. Po izvrsenom glasanju birac presavija glasacki listic tako da se ne vidi za koju je izbornu listu glasao i ubacuje ga u glasacku kutiju i odmah napusta biracko mesto. Nije predvidjeno glasanje putem pisama.
   Po zavrsenom glasanju biracki odbori pristupaju utvrdjivanju rezultata glasanja na birackom mestu. O tome sacinjavaju i potpisuju zapisnik ciji jedan primerak u roku od 8 sati od zatvaranja biralista dostavljaju Izbornoj komisiji opstine Kraljevo (IKOK), jedan primerak objavljuju na birackom mestu, a cetiri urucuju predstavnicima predlagaca sa najvecim brojem glasova.
   Po dobijenom izbornom materijalu od birackih odbora, najkasnije 24 sata od zatvaranja biralista i sest sati od dobijanja izbornog materijala, IKOK zapisnicki utvrdjuje rezultate, izdaje uverenja o izboru odbornika i objavljuje rezultate glasanja.
   Skupstina opstine Kraljevo, prema Zakonu, konstituisace se najkasnije 20 dana od dana izbora odbornika.


RASPODELA MANDATA
Cenzus tri odsto
   Prema Zakonu o lokalnim izborima, opstina Kraljevo je jedna izborna jedinica i u raspodeli mandata ucestvovace izborne liste koje su dobile najmanje 3% glasova od ukupnog broja glasova biraca koji su glasali. Odbornicke mandate ce raspodeljivati Izborna komisija po sistemu najveceg razlomka, tako sto se ukupan broj odbornickih mesta (70 po Statutu opstine) mnozi brojem vazecih glasova koji je osvojila svaka odbornicka lista. Dobijeni proizvod se zatim deli ukupnim brojem glasova datim svim izbornim listama, izuzimajuci glasove date onim izbornim listama koje nisu ispunile cenzus. Svakoj odbornickoj listi dodeljuje se onoliko mandata koliko celih brojeva proizilazi iz ove proporcije, a ako jedan ili vise odbornickih mandata ostane nerasporedjen, oni se dodeljuju izbornim listama prema najvecim delovima razlomka (ako dve ili vise lista imaju najveci deo razlomka mandat se dodeljuje listi koja je osvojila najveci broj mandata). Lista koja predje cenzus dobija najmanje dva mandata. Primera radi, ako na izbore izadje 60.000 biraca, izborna lista mora da osvoji najmalje 1.800 glasova (3%) da bi dobila dva odbornicka mandata.


IZBOR PREDSEDNIKA OPSTINE
Drugi krug na vidiku?
   Prema clanu 59. Zakona o lokalnim izborima, „za predsednika opstine izabran je kandidat koji je dobio vecinu glasova biraca koji su glasali“, a ako nijedan ne dobije vecinu u prvom krugu glasanja, u drugom krugu, u roku od 15 dana, ucestvuju dva kandidata koji su dobili najveci broj glasova ili vise kandidata koji su dobili jednak i istovremeno najveci broj glasova. S obzirom da se za ove izbore kandidovalo deset kandidata, velika je verovatnoca da ce Kraljevo dobiti predsednika opstine posle drugog kruga izbora.
   Za izbor „gradonacelnika“ ne postoji cenzus o izlaznosti kao za predsednika Srbije (50% + 1), dok su kod izbora odbornika, takodje moguca ponavljanja izbora, ali samo u slucaju da Izborna komisija utvrdi drasticne nepravilnosti prilikom glasanja, odnosno u citavom izbornom procesu i ponisti izbore.Povratak na vrh strane


MILE KORICANAC O REZULTATIMA NACELNISTVA RASKOG OKRUGA U PROTEKLE DVE I PO GODINE - pise Rajko Saric
Vodosnabdevanje i privreda u prvom planu

   Od juna 2001. godine, od kada je postavljen na mesto nacelnika Raskog okruga, do danas, Mile Koricanac je zastupao ideju ,,Raski okrug ambijent velikog gradilista i oglednog dobra". shodno tome, najvise upornosti, angazovanja i inicijativa ulozio je u zadatke vezane za odrzavanje u funkciji i pripremu drustvenih preduzeca za privatizaciju, izgradnju i sanaciju regionalnih puteva i mostova, vodosnabdevanje, razvoj infrastrukture, turizma i poljoprivrede kao komparativnih grana privrede.

   U oblasti vodoprivrede realizovano je vise projekata. Najpre, zavrseni su i kompletirani planovi za utvrdjivanje erozivnih podrucja i odbrane od poplava na podrucju Kraljeva. Rec je o veoma znacajnim planovima za dalju urbanizaciju, kao i pregledima vaznim za sumarske, poljoprivredne i druge, takodje vazne potrebe.
-Vrednost ove investicije je milion i 800.000 dinara, i u toku je izrada istih planova za podrucja opstina Novi Pazar i Vrnjacka Banja. Izvrsena je, takodje, regulacija reke Gruze u duzini od pet kilometara vredna milion i 250.000 dinara, te manji poslovi na regulaciji Ibra na podrucju Mataruske Banje i regulacija Ribnickog potoka. Na podrucju Raskog okruga, na svim kriznim tackama toka Ibra preduzete neophodne mere zastite od poplava,izgradjen je nasip u Sijacem polju, prosireni su bunari u Zickom polju, te sanacija vodovoda u Novom Pazaru - kaze u izjavi za Srnu gospodin Mile Koricanac i dodao da je u proteklom periodu na podrucju Raskog okruga izvrsena izgradnja i rekonstrukcija dvadesetak mostova koje su zajednicki finansirali americka organizacija ACDI/VIOCA i lokalna samouprava.
   Najveca investicija u ovom okrugu Republike Srbije, svakako je regionalni vodovod ,,Lopatnica" cija izgradnja je pocela 15. juna ove godine, a planirano je da traje pet godina. Od svega verovatno, ne bi bilo nista da problem vodosnabdevanja Kraljeva, ali i drugih mesta u dolini Ibra, nije podignut na medjunarodni nivo. Nazalost, bilo je potrebno da se dogodi jedno zagadjenje vodotoka Ibra, a zatim i uvodjenje vanrednih mera u oblasti snabdevanja Kraljeva vodom za pice.
   -Vrednost ovog projekta je oko milijardu dinara, a sredstva ce delom obezbediti Vlada Srbije, dok ce deo sredstava biti obezbedjen iz medjunarodnih donacija. Projekat predstavlja svojevrsnu zaostavstinu aktuelnog rukovodstva Raskog okruga, i shodno tome, bice to prioritet i najvazniji zadatak za naredni period - rekao je Koricanac.

SUBVENCIJE
   Na nase pitanje o ulaganjima u privredu koja je zabelezila veliko posrnuce, koja se nalazi u stanju nelikvidnosti i poslovne dezorjentacije, sa velikim nedostatkom obrtnog kapitala, nacelnik okruga je odgovorio da je rukovostvo Raskog okruga u saradnji sa Vladom Srbije uspelo da sacuva privredne resurse, da obezbedi uslove za nastavak procesa proizvodnje, pokrene nove inicijative i obnovi veze sa partnerima u inostranstvu. Sveukupno, u drustvena preduzeca u ovom delu Srbije u protekle dve i po godine ,,ubrizgano" je vise od milijardu dinara subvencija i kredita.
   -Najvece preduzece na ovom podrucju, Industrija ,,Magnohrom" dobilo je 30.000.000 dinara bespovratnih subvencija, kao i vise od 600 miliona dinara povoljnih kredita iz Fonda za razvoj Srbije i poslovnih banaka. Vlada Srbije odobrila je ovom preduzecu i 218 miliona dinara za resavanje socijalnog pitanja radnika. Fabrika Vagona dobila je 7.696.000 dinara bespovratnih subvencija kao i desetine miliona kredita iz Fonda za razvoj i poslovnih banaka. Uscanski ,,Ekonom", jedno uspesno preduzece, dobilo je pet miliona dinara subvencija i 11.000.000 dinara kredita iz Fonda za razvoj. ,,Iskra Fa" iz Novog Pazara dobilo je ukupno 17.000.000 dinara kredita, ,,Jasen" iz Kraljeva 9.000.000 dinara sto subvencija sto kredita, Konfekcija ,,Raska - Novi Pazar" i ,,Trikotaza" iz Novog Pazara dobili su 12.000.000 dinara subvencija i povoljnih kredita. Jos devet preduzeca dobilo je ovakvu finansijsku ,,injekciju" od 64. miliona dinara - podvukao je gospodin Koricanac i dodao da su privatna preduzeca, firme i radnje dobile vise od 500. miliona dinara povoljnih kredita.
On je rekao da je nacelnistvo Raskog okruga dosta paznje posvetilo i razvoju poljoprivrede u koju je ulozeno 450 miliona dinara sto je uticalo na ozivljavanje ratarstva i stocarstva. O tome svedoci i obnavljanje zadrugarstva gde je osnovano 20 novih zemljoradnickih zadruga sa izglednom buducnoscu. Ulagalo se, kaze Koricanac i u energetiku, pa je tako u Vrnjackoj Banji, Novom Pazaru, Raski i Kraljevu izgradjeno ili rekonstruisano 56 trafostanica u vrednosti od 116.338.000 dinara. Za javnu rasvetu utroseno je 15.406.579, a za odrzavanje jos 8.567.700 dinara, dok je u oblasti rekonstrukcije niskonaponske mreze u Kraljevu realizovana 21 investicija vrednosti 4.558.347 dinara.
   Govoreci o dosadasnjem toku privatizacije, Koricanac je rekao da je do sada prodato 17 preduzeca, a u toku je privatizacija jos 25, dok je 10 preduzeca planirano da se privatizuje u narednom periodu.
   -Ukupan iznos pocetnih cena, preduzeca privatizovanih u Raskom okrugu bio je 120.648.000 dinara, a preduzeca su prodata za ukupno 384.632.000 dinara, sto znaci da su preduzeca prodata po tri puta vecoj ceni od pocetne - zakljucio je Koricanac zeleci posebno da naglasi i dobre rezultate u oblasti ekologije i turizma, posebno na podrucju Rudna, Golije, Goca, srednjovekovnog grada Maglica, te odmaralista i lecilista u Vrnjackoj i Mataruskoj Banji.Povratak na vrh strane


LEGALIZACIJA BESPRAVNE GRADNJE - pise Rajko Saric
Kazne i rusenje


    Kraljevcani podneli oko 10.000 prijava za legalizaciju • Kako odrediti uspeh legalizacije kada se ne zna broj nelegalnih objekata. Ostre sankcije prema vlasnicima nelegalnih objekata koji nisu podneli prijavu za njihovu legalizaciju.

   Rok za podnosenje prijave za legalizaciju bespravne granje istekao je 13. novembra. Odeljenju za urbanizam Opstinske uprave Kraljevo podneto je oko 10.000 prijava. Gradjani za koje se, u kasnijem postupku, utvrdi da su vlasnici bespravno sagradjenih objekata a nisu podneli prijavu za legalizaciju, dobice resenje o rusenju tih objekata i mesecno ce placati stostruku naknadu za koriscenje zemljista, sto ce u mnogim slucajevima biti jednako visini rate za legalizaciju. Ovde se mora naglasiti da je odziv gradjana u granicama ocekivanog u odnosu na slicnu akciju koju su nadlezne vlasti organizovale pre pet godina kada se prijavilo izmedju 700 i 800 gradjana Kraljeva.
   Zakonom o planiranju i izgradnji dati su uslovi planiranja i uredjenja prostora, uredjenja i koriscenja gradjevinskog zemljista i gradnje objekata. Kroz kaznene odredbe precizirano je da da se gradnja bez odobrenja nadleznih organa i bez glavnog projekta sankcionise zatvorskom kaznom u trajanju od jedne do tri godine, u zavisnosti da li se radi o investitoru ili o fizickom i odgovornom licu. Sad kad je ovaj Zakon stupio na snagu jasno je definisano da nece biti legalizacije objekata sa cijom gradnjom je zapoceto posle 15. maja ove godine. Inace, nelegalna gradnja je definisana kao krivicno delo jos 2001. godine, odnosno, od stupanja na snagu Zakona o izmenama i dopunama zakona o izgradnji objekata. Po ovom pitanju ostaje nepoznanica koliko su kaznenen odredbe primenjivane u praksi, ali sudeci po nelegalnim objektima koji su gradjeni po slobodnom nahodjenju, zakon nije dosledno primenjivan.
   Privremeni organ opstine Kraljevo doneo je niz olaksica za sve gradjane koji se odluce zapoceti postupak legalizacije. Najpre, kod placanja na rate u zonama ekstra, I-voj i II-goj zoni u Kraljevu i I-voj zoni u Mataruskoj Banji i Uscu, investitor placa odmah 25 odsto. Ostatk sume, u slucaju placanja rate u zonama ekstra, I-voj i II-goj na podrucju gradjevinskog zemljista u Kraljevu i I-voj zoni u Mataruskoj Banji i Uscu moze se placati u 18 jednakih mesecnih rata. U ostalim zonama, naknada se placa u najvise 60 jednakih mesecnih rata. Investitori koji placaju naknadu prema odredbama Programa uredjivanja gradjevinskog zemljista u 2003. godini, mogu platiti celu sumu prilikom zakljucenja ugovora. U tom slucaju obracunata visina naknade umanjuje se za 30 procenata. Kod stambenih objekata koji se nalaze u zonama III, IV, V, i VI na prostoru gradjevinskog zemljista Kraljeva i zonama II, III i IV na prostoru gradjevinskog zemljista Mataruska Banja i Usca na ime ucesca u izgradnji infrastrukture za povrsinu do 90 kvadrata stambenog prostora nece se placati naknada. Za povrsinu preko 90 kvadrata placa se naknada u visini odredjenoj za tu zonu. Za pomocne objekte, u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji ne obracunava se i ne naplacuje naknada po ovom Programu.
   Prema ocekivanjima urbanista, u najskorije vreme, svi oni koji su podneli zahtev za legalizaciju bespravno sagradjenih objekata, imace jos neke znacajne olaksice. Kako se procenjuje, izmedju 85 i 90 odsto objekata bice legalizovano, dok ce samo ono sto se nalazi na infrastrukturnim pravcima i zasticenim podrucjima bice sruseno.
.Povratak na vrh strane


POSLE NORMALIZACIJE TRGOVINSKIH ODNOSASAD I SCG - pise Dragan Vukicevic
Voce za sminku
   Odluka o normalizaciji trgovinskih odnosa izmedju Sjedinjenih americkih drzava i Srbije i Crne Gore po jedinstvenoj oceni ekonomista doprinece smanjenju ovogodisnjeg deficita, koji je prosle godine premasio iznos od oko sto miliona dinara.
Privreda Regionalne privredne komore Kraljevo (RPPK) u ovoj godini, zakljucno sa avgustom, dostigla je izvoz od 1.283.201, a uvezeno je sa americkog trzista robe u vrednosti od 1.429.067 dolara.
Inace od januara 1996. do decembra 2002. godine privreda RPPK u trgovinskoj razmeni sa SAD-om imala je deficit od oko 2,6 miliona dolara. Naime, u tih sedam godina na trziste SAD-a izvezeno je robe u vrednosti od 6.839.839, a uvezeno za 9.422.851 dolara.
   Prema do sada obradjenim podacima, do avgusta ove godine sa americkim partnerima poslovalo je 51 preduzece sa teritorije RPPK. Najvise preduzeca iz Cacka i Gornjeg Milanovca, dok je trgovinska razmena iz Kraljeva bila gotovo simbolicna. Uvozio se uglavnom repromaterijal ( lepkovi, preparati za fotografisanje, boje, dijagnosticki reagensi), alati, elektronska i tehnicka oprema, literatura i sajamska roba, a izvozene su maline ("Seme" Cacak), caj, kukuruzno brasno i marmelada ("Etno-art" Kostunici), zatim disperzne boje ("Zvezda" Gornji Milanovac) i garderoba ("Todor" Vrnjacka Banja).
   Kada je rec o privredi Kraljeva, podaci su gotovo za rubriku "verovali ili ne", ali odslikavaju realno stanje ovdasnje privrede. Naime, prema podacima RPPK, svega pet pravnih lica (!) su ove godine, zakljucno sa avgustom, imala trgovinski odnos sa americkim parnerom, i to u jednom pravcu. Tako, "Gir" je iz SAD uvezao uglavnom lepkove na bazi kaucuka i plasticnih masa u vrednosti od 5.418 dolara, "Mega mjuzik" takodje isti lepak za 54 dolara i zvucne kutije sa vise zvucnika za 26.349 dolara.
   Kraljevacki "Medicin-tehnik" uvezao je zice od legura bakra za 3.000 dolara, "Euro-star" kozmeticke proizvode za 61.352 dolara, a preduzece "Ibis-ITF" iz SAD je uvezlo knjige, letke i brosure za 129 dolara.Povratak na vrh strane


INTERVJU: DR VOJISLAV KOŠTUNICA, PREDSEDNIK DEMOKRATSKE STRANKE SRBIJE - pise Marina Miljkovic Dabic
DOS ima strah od izbora
   "Ni u jednoj zemlji posle pada komunizma, vlada nije na silu Boga "izgurala" pun cetvorogodisnji mandat. Bilo je potrebno krace vreme da se na osnovu nekih novih izbora dodje do neke nove skupstine i to se u svim ovim zemljama desavalo. Jedino se sa pravom fobijom od izbora srecemo kada je rec o DOS-u u Srbiji."

Polaziste da "demokratije nema ako se ne odvija ravnopravna utakmica izmedju politickih stranaka" bilo je, kazu, osnovno kada su se, u leto 1989. godine, tri coveka: Vojislav Kostunica, Kosta Cavoski i Leon Koen, raspravljali o osnivanju Demokratske stranke. Bilo je dosta ljudi koji su se u pocetku ukljucili, neki su i odustali. Od trinaestorice koji su formalno bili osnivaci DS, neki vise nisu zivi, neki su se nasli na drugim stranama. Ocigledno da je u tom trenutku stranka bila zamisljena kao jedno vrlo siroko sredstvo borbe protiv prethodnog rezima. Mozda je ta paralela najslikovitija, Demokratska stranka je 1989. i 1990. godine bila toliko siroka kao sto je DOS bio 2000. godine. I naravno da je, zato sto je okupljala ljude razlicitih politickih orijentacija i sa razlicitim politickim i nacionalnim stavovima, bilo potpuno normalno da posle izvesnog vremena, kada je stranacki zivot poceo da se razvija, dodje do podela i da svako ode na svoju stranu. Izbor dr Vojislava Kostunice bio je 1992. osnivanje nove partije - Demokratske stranke Srbije. NJegova politicka biografija je podebela knjiga, ali razgovor za "Ibarske novosti" bio je okrenut dnevno aktuelnim temama.
IN: Gospodine Kostunica, zasto necete izaci na predstojece predsednicke izbore?
Iznenadio bih sve one koji su me podrzali na predsednickim izborima prosle godine kada bih postupio drugacije. Nesumnjivo je da ovi predsednicki izbori ne resavaju nista ili resavaju samo jedan problem, produzavaju nakratko vek trajanja sadasnje vlasti, ali produzavaju agoniju Srbije. Samo jedna vrsta izbora postoji sa kojima i posle kojih ce problemi u Srbiji poceti da se resavaju. Pre tih izbora zaista se nista nece resiti.
IN: Mislite na prevremene parlamentarne izbore ?
Naravno. S druge strane, svi oni koji govore da Srbija u ovom trenutku treba da ima predsednika, da je nedopustivo da nema predsednika, treba da odgovore na jedno drugo pitanje: zasto se za to da Srbija ima predsednika nisu zalagali pocetkom ove godine, zasto nisu ucinili sve sto je bilo potrebno da se ukine besmisleni cenzus u ovom zakonu, koji je inace ukinut u Crnoj Gori, zasto nista nisu uradili na tome da se urede biracki spiskovi, da se u njima jos uvek ne pojavljuje nekoliko stotina hiljada biraca koji, zapravo, ne mogu da glasaju? Prema tome, kada bih izasao na ove izbore, kada bih pozvao da se glasa na njima, jednostavno bih izneverio sve one ciju sam podrsku dobio u jesen 2002. godine.
IN: Cini mi se da to pitanje moze da se postavi na dva razlicita nacina. Da razgovaram sa nekim iz DOS-a verovatno bih pitala zasto su predsednicki izbori sada vazni, a nisu bili pre dve godine, a Vas pitam: zasto sada nije vazno da zemlja dobije predsednika, a prosle godine je bilo vazno?
Zato sto su pre godinu dana bile drugacije okolnosti. Pre godinu dana se, jos uvek, razmisljalo o tome da Srbija moze da dobije Ustav i u sadasnjem sastavu Skupstine. Pre godinu dana, posle neuspelih predsednickih izbora, postojala je mogucnost da se ukine cenzus, postojala je mogucnost da se urede biracki spiskovi i postojala je potreba da se, odmah posle predsednickih izbora, po drugi put neuspelih, raspisu novi izbori. Nista od svega toga nije uradjeno. Prema tome, ovi sada raspisani predsednicki izbori su sustinski neustavni i ne mogu nijedan problem resiti. Oni su mogli resiti delimicno neke probleme, ne do kraja, privremeno resiti neke probleme, ali ovi sada apsolutno ne mogu resiti nista. Ovi sada odlazu resenje problema.
IN: Sta su najveci problemi Srbije danas?
Najveci problem Srbije u ovom trenutku je sto nema pravne drzave, nema jakih institucija, sto odlucuje jedan partijski skup, jedna koalicija stranaka koje se uzajamno ucenjuju, uzajamno trguju. Za raspisivanje izbora ne ceka se dolazak predsednika Vlade iz Kine, nego se ceka jos jedna istorijska sednica DOS-a. Istorijske sednice SK su nas i dovele dovde, a DOS kao da je nastavio tim istim putem da se sudbina naroda resava na istorijskim partijskim sednicama. O sudbini naroda se resava u Skupstini. Niko drugi to pravo nema.
IN: Sta je u Srbiji sada najvaznije ? Gospodin Micunovic koji je danas pozvao i Miroljuba Labusa i Vas, kao ranije predsednicke kandidate da pozovete svoje birace da izadju na izbore, prosle nedelje je, prilikom posete Kraljevu, izjavio da je razgovarao i sa Vama i sa Labusom i da ste vas dvojica imali jedinstven stav - da je sada najavaznije da padne Vlada.
Najvaznije je da Srbija dobije valjanu Skupstinu. A naravno, ne moze je dobiti, a da prethodno ne padne vlada: ne moze ostati stara vlada, a nova skupstina. To je, prosto, zakon. Najvaznije je da Srbija dobije novu skupstinu zbog toga da zameni sadasnju skupstinu, da protera u proslost i, nadam se u zaborav, nesto sto Srbija do sada nikada nije imala na ovaj nacin, a to je jedna potpuno nereprezentativna skupstina. Nereprezentativna i u odnosu na raspolozenje naroda u trenutku kada je birana, a to je decembar 2000. godine, a jos nereprezentativnija u odnosu na sadasnje raspolozenje, dakle, istovremeno i nelegitimna skupstina i skupstina koja je, na neki nacin, ogledalo svih mogucih afera i korupcija koje potresaju celo drustvo. Kradja, nesto toliko rasireno u drustvu je nesto na sta i sama skupstina nije imuna. Prema tome, takva skupstina treba da bude zamenjena drugom. Jedna ovakva kompromitovana skupstina, naravno, ima istovremeno jos jednu veliku manu: ona nije u stanju nista da uradi, odnosno nije u stanju da se bavi svojim poslom, tj. da donese preko preko potrebne zakone i da donese najvazniji zakon od svih, a to je Ustav. Ona nije u stanju da obavlja svoj posao i, zaista, nista se nece u ovoj zemlji promeniti dok Srbija ne dobije Skupstinu po volji i meri naroda.
IN: Zasto Srbija jos uvek nema novi Ustav?
Jeste da smo mi imali dodatni problem. Rec je o ustavnom preuredjenju Srbije i Crne Gore, ali to preuredjenje koje se zavrsilo na kraju donosenjem Ustavne povelje ni na koji nacin nije onemogucavalo da Srbija donese svoj Ustav. Ocigledno da politicke volje u Vladi Srbije nije bilo. Sposobnosti da se Ustav donese bilo je na svim drugim stranama, samo ne u samoj vlasti. Dakle, ne mozemo preci preko cinjenice i treba podsetiti na to da je u opticaju bilo vise projekata ustava, da je sa svojim ustavima u javnost izaslo nekoliko nevladinih organizacija; beogradski Centar za ljudska prava, Forum juris, jedan profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Pavle Nikolic je napravio cak svoju verziju Ustava, DSS je to uradila jos pocetkom 2002. godine. Napravila je jedan predlog Ustava, a onda je taj predlog htela da podnese javnosti na kritiku i posle godinu dana smo na osnovu svega toga napravili tekst Ustava u normativnom obliku, dakle pravi predlog Ustava koji smo, jula meseca ove godine, uputili Skupstini Srbije u normalnu proceduru. Taj predlog se nikada nije nasao ni na sednici Komisije za ustavna pitanja, nikada nije razmatran. Pokazuje se na taj nacin da je u drustvu bilo i kapaciteta i volje da se Ustav donese, samo nije bilo u Vladi Srbije. Posebno bih hteo da istaknem da su u jesen, 26. oktobra 2001. godine, predstavnici Venecijanske komisije ocenili ustavnu situaciju u Srbiji i Crnoj Gori, tadasnjoj SRJ i, sto je veoma vazno, kad je rec o Srbiji istakli sledece, pod jedan - da je Srbiji potreban novi Ustav, pod dva - Srbija ima kvalifikovane ljude koji su u stanju da taj posao obave. Medjutim, to sto je uradjeno pre dve godine nije smetalo predsedniku vojvodjanske skupstine Nenadu Canku i ministru pravde Srbije Vladanu Baticu da traze misljenje Venecijanske komisije o ustavnoj situaciji u Srbiji koje smo mi, zapravo, dobili jos pre dve godine.
IN: Po nekim analizama, u postizbornim koalicijama, a time svi vole da se bave mnogo pre nego sto do njih dodje, u tom nekom trouglu "DS - DSS - G 17 plus" bi mogla da se trazi postizborna koalicija. U Kraljevu to moze da bude aktuelno odmah posle vanrednih lokalnih izbora ovog vikenda, ali ovo pitanje odnosi se i na parlamentarne izbore, bili oni redovni ili vanredni. Sta Vi o tome mislite?
Odgovor ce dati biraci prvo, a onda vec prema njihovom odgovoru, prema tome kolika je snaga pojedinih stranaka videce se da li su i kakve su koalicije neophodne. Kada je rec o Demokratskoj stranci Srbije, zelim da ponovim jos jasnije i otvorenije nego sto je to ucinjeno 2000. godine: mi mozemo saradjivati sa onima koji se zalazu za uspostavljanje demokratskih institucija, pravne drzave i za odlucnu borbu protiv korupcije. Istovremeno, naravno, saradjivacemo sa onima koji su posveceni tome da se drzavna zajednica Srbije i Crne Gore ocuva. To su nasi kriterijumi za saradnju. Ali, da neko ne pomisli da su ovi kriterijumi novi, podseticu da su to bili kriterijumi i u septembru, i u decembru 2000. godine. Zapravo, posle jednog oklevanja, moji uslovi da prihvatim da se moje ime nalazi na listi DOS-a za republicke parlamentarne izbore bili su, prvo, da se zalazemo za ocuvanje zajednicke drzave Srbije i Crne Gore - Savezne Republike Jugoslavije i, drugo, da se zalazemo za uspostavljanje pravne drzave i za obracun sa svim ogresenjima o zakon i pre 5. oktobra, i posle 5. oktobra.
IN: Neosporno je da izbori mere puls birackog tela i da rezultati predsednickih mogu, ali i ne moraju biti pokazatelj rezultata na buducim parlamentarnim izborima. Kako biste odgovorili onima koji se pitaju zasto je DSS, odlukom da ne izadje na predsednicke izbore, sebi uskratila da sazna podatak kako je pozicionirana u birackom telu?
Na izbore se ne izlazi tek da bi se izaslo. Ovakav odgovor verovatno ne biste dobili u nekoj drugacijoj, demokratskoj drzavi. Prosto zato sto se raspisivanjem ili neraspisivanjem izbora u demokratijama ne manipulise na nacin na koji se manipulise kod nas. Izbori tamo dolaze svake cetiri godine i ako su prilike takve da vlada izgubi podrsku ili, naprotiv, ima veliku podrsku, pa hoce da je jos uveca, onda ona raspisuje prevremene izbore. Izbori dolaze kao jedan normalan, prirodan ishod demokratskih odnosa u drustvu. Ovde, posto toga nema, posto je demokratija ogranicena, sa izborima se manipulise. I onda se namecu jedni izbori koji uopste nisu potrebni, predsednicki, a istovremeno se izbegavaju oni drugi koji su potrebni, parlamentarni. I ovi prvi se raspisuju zato da bi se ovi drugi izbegli.Tako da se to pitanje odnosa prema izborima i moja recenica da ucestvovati na izborima nije kao ucestvovati na Olimpijskim igrama gde je "vazno ucestvovati - sve ostalo nije vazno", odnosi na situaciju koja je specificna za nas.Povratak na vrh strane

IZBORI 2003 - PREDSEDNICKI KANDIDATI

PREDSTAVLJANJE ODBORNICKIH KANDIDATA DEMOKRATSKE STRANKE
Glas za listu DS - glas za buducnost

   U Medija centru MC ,,Kvart” novinarima se u utorak jos jednom predstavio kandidat DS za predsednika opstine Slobodan Mihajlovic i kandidati za odbornike Milan Vukovic, Aleksandra Petronijevic, prof. Rade Markovic i Snezana Obrenovic.
   Kandidat za predsednika opstine Slobodan Mihajlovic je rekao da je DS spremna da se uhvati u kostac sa svim problemima koji tiste opstinu Kraljevo i njene gradjane, da ce se, ukoliko dobije poverenje biraca, zalagati za nastavak reformske politike.
   -Vise od 2.500 clanova i aktivista stranke proteklih dana bilo je angazovano u kampanji i osluskivanju ,,glasa javnosti” - rekao je Mihajlovic i obelodanio da od imovine poseduje porodicnu kucu, plac, 2.500 evra ustedjevine i jedan motocikl.
Kandidat za odbornika u izbornoj jedinici Zelengora 2, Aleksandra Petronijevic, zaposlena u Predskolskoj ustanovi ,,Olga Jovicic Rita”, uputila je poziv svim punoletnim gradjanima Kraljeva da 16. novembra izadju na biralista i glasaju za listu DS.
   Odbornicki kandidat u izbornoj jedinici Kovanluk, Sneza Obrenovic, privatni preduzetnik, je, kako kaze, ostala u Srbiji samo zbog istinskog verovanja u DS i njen program. -Ukoliko budem izabrana za odbornika ucinicu sve za dobrobit Kovanluka, za dobrobit komsija i prijatelja - porucila je Obrenovic, dok je profesor u penziji Rade Markovic podsetio na 40. godina svog pedagoskog rada i pravilno vaspitanje brojnih generacija koje su danas biracko telo.
   U cetvrtak je u bioskopu „Kvart“ odrzana zavrsna konvencija DS kojoj su prisustvovali Boris Tadic, ministar odbrane SCG i Ruzica Djindjic, supruga pokojnog premijera Zorana Djindjica.


MILJKO CETROVIC, KANDIDAT ZA PREDSEDNIKA OPSTINE ISPRED SRPSKIH RADIKALA
Svaki bilbord platice gradjani

   Srpski radikali su u potpunosti spremni, kako za lokalne tako i za predsednicke izbore. Kad je rec o lokalnim izborima SRS je u 30.000 stampala program svog kandidata za mesto prvog coveka opstine Kraljevo i podelila ga isto tpliko domacinstava. Nismo, poput stranaka na vlasti, novac poreskih obveznika rasipali na predizbornu kampanju, ona je bila skromna, uglavnom ,,pesacka” i sproveli su je clanovi i simpatizeri stranke - receno je na konferenciji za novinare OO SRS.
   Kandidat radikala za predsednine Kraljevo, Miljko Cetrovic izrazio zadovoljstvo prijemom njegovog predizbornog programa sacinjenog u 20 tacaka ybog cega je ubedjen da ce se ukupno biracko telo nase opstine podeliti u dve kolone: glasace naklonjene SRS i glasace koji ce se rasuti na preostale kandidate.
   -U medijskom predstavljanju nismo bili u mogucnosti parirati ostalim kandidatima, nismo imali ni jedan zakupljen termin na lokalnim medijima, nismo stampali brojne plakate i bilbordove, ne bi to radili ni da smo bili finansijski jaci. SRS i ja kao kandidat, imajuci u vidu tesku ekonomsku situaciju nasih gradjana, imali smo kampanju koja je primerena standardu vremena u kome zivimo, delili smo sudbinu svih gradjana kako Kraljeva tako i cele Srbije. Celokupna kampanja nije nas kostala vise od 80.000 dinara - rekao je Cetrovic i podvukao da funkciju predsednika opstine ne vidi kao privilegiju, jer u zivotu nikada nije bio privilegovan, vec kao tesku odgovornost i obavezu.
   Cetrovic je optuzio neke od kandidata iz ,,suprotnih tabora” da su nepotrebno rasipali novac na predizbornu kampanju, a da ce sve racune platiti gradjani: - Predizbornu kampanju kandidata DS platice gradjani preko racuna za utrosenu elektricnu energiju, dok ce kampanju kandidata iz DHSS platiti Ministarstvo pravde, a kandidate za odbornike Laburista platice Ministarstvo za rad i zaposljavanje.
   On je i ovom prilikom napomenuo da su Kraljevo i njegovi gradjani u vreme vladavine DOS-a doziveli najvece ponizenje koje se ogleda u raspustanju gradske Skupstine i uvodjenju prinudne uprave.
   Cetrovic je pozvao sve punoletne kraljevcane da 16. novembra izadju i glasaju za buducnost, za licnosti a ne za stranke.


PROMOCIJA KANDIDATA DEMOHRISCANSKE STRANKE SRBIJE (DHSS)
Pedja i prijatelji

   „Nije lako u Srbiji na jednom mestu okupiti ovoliko ni neprijatelja a kamoli prijatelja“ - rekao je prof. dr Predrag Stojanovic, kandidat za predsednika opstine, na neuobicajenoj promociji kandidata ove stranke za predstojece lokalne izbore koja je odrzana u kraljevackom Pozoristu. U promociji pod nazivom „Pedja i prijatelji“ u kulturno-umetnickom delu ucestvovali su glumica Mira Stupica, pesnici Pero Zubac i Dusko Trifunovic, operski pevaci Aleksandra Angelov i Zivan Saramandic, reditelj i voditelj Slobodan Jokovic i hor „Kolgijum muzikum“ pod upravom Darinke Matic Marovic. Pored Stojanovica posetiocima su se predstavili i 53 kandidata DHSS za odbornike Skupstine opstine Kraljevo.Povratak na vrh strane


 IZBORI 2003 - STRANACKE AKTIVNOSTI

TRIBINA I PRES-KONFRENCIJA OTPORA
Pesnica dovoljno cvrsta

   „Ne plasimo se se bahatih i oholih iz vlasti koji su politiku dozivljavali kao visokoprofitni biznis, a Srbiju posle 5. oktobra kao ratni plen“ - rekao na tribini u Kraljevu Srdjan Milivojevic, clan Izvrsnog odbora Narodnog pokreta „Otpor“. On je naglasio da Srbiji treba cista i neukaljana ruka, koja ce poput metle koja ce ponovo da proradi, na izborima ocistiti iz politike prljave i korumpirane i stvoriti prostor za mlade i cestite ljude. Milivojevic je pomalo sarkasticno konstatovao da se „u Srbiji posle 5. oktobra zivi sve bolje i bolje ali narod to vise ne moze da izdrzi“ i da smo „u demokratiji do guse“. Podsetio je da smo svedoci svakodnevnih afera koje serviraju ljudi iz vrha vlasti kojima je politika izvor privilegija, dok ce za „Otpor“ ona predstavljati veliku odgovornost. Milivojevic je pozvao birace da glasaju za listu Otpora u Kraljevu i zakljucio:
- Pesnica Otpora i u Kraljevu i u Srbiji ostaje dovoljno cista i cvrsta da razbije strah od buducnosti i onoga sto ceka ovu zemlju ako se sustinski ne promeni odmah.
A na konferenciji za novinare Otpora u Kraljevu Vladan Slavkovic, clan te organizacije, upozorio je da se u poslednje vreme dogadja proces razgradnje Kraljeva kao centra regiona u mnogim oblastima - telekomunikacijama, pravosudju, privredi, obrazovanju... To znaci gubitak ogromnih sredstava i radnih mesta, tako da Kraljevo polako ostaje u zapecku, rekao je Slavkovic i dodao da je uzrok dosadasnja nesposobna vlast koju na ovim izborima treba menjati i poverenje dati potpuno novim ljudima.
Clan Otpora Vuk Stasevic podsetio je birace da na izborim a 16. novembra imaju pravo da glasaju na samo jednom listicu a da ostale odbiju da preuzmu, pa ih Otpor poziva da to i ucine glasajuci samo na listicu za odbornike i zaokruzujuci broj 19 pod kojim je kandidovana izborna lista Grupa gradjana Otpor.


ZAVRSNA PREDIZBORNA KONVENCIJA SPO KRALJEVO
Cist obraz najveci kapital

   U prisustvu lidera stranke Vuka Draskovica i dugih visokih gostiju, na zavrsnoj predizbornoj konvenciji, Srpski pokret obnove predstavio je prosle nedelje svoje kandidate za predstojece lokalne izbore u Kraljevu.
Pre konvencije novinarima se obratio Vuk Draskovic i pored ostalog rekao:
- Za proteklih 13 godina vreme je u svemu potvrdilo da su nasi stavovi oduvek bili stavovi ljudi istine.
Gospodin Draskovic je zatim izlozio Program SPO u kome kljucno mesto zauzima zalaganje za duhovnu obnovu srpskog naroda i drzave, za razvoj poljoprivrede i sela, male i velike privrede, kao i za zadrzavanje mladih u zemlji i ponistavanje dosadasnje privatizacije, kao i za decnacionalizaciju i ocuvanje Kosmeta u granicama Srbije.
- LJudi sve je u vasim rukama! Sto se tice 16. sve je u vasim rukama! Sto je ponudio Srpski pokret obnove, to nudi i Rade Jovic kao kandidat za gradonacelnika Kraljeva - rekao je Vuk Draskovic na kraju i pozvao clanove, simpatizere i funkcionere SPO i birace da se „ne opuste“ i glasaju po savesti.
Kandidat za predsednika opstine dr Radoslav Jovic, pozivajuci se na slavnu istoriju Kraljeva i sedam kruna u njegovom grbu, istakao je da je SPO u Kraljevu posteno vrsio vlast u Koaliciji Zajedno, a kada se povukao iz vlasti niko nije mogao prstom da upre u clanove SPO i da im pronadje bilo kakvu mrzu u politickom delovanju. Ovakav cist obraz, po Jovicevim recima, najveci je politicki kapital SPO za naredne izbore.
- Jos uvek nasa nesrecna Srbija placa danak u krvi. Nasa krv, nasa pamet, nasa mladost, nasa buducnost, u nasim kolevkama rukama drzi pomirenje i duhovnu obnovu kao svoju odrednicu. Cast je biti na celu liste uglednih ljudi - rekao je dr Jovic i na kraju konvencije predstavio svih 70 kandidata SPO za odbornike Skupstine opstine Kraljevo na predstojecim lokalnim izborima.


KONFERENCIJA ZA NOVINARE OO G 17 PLUS
Ponovo predvodnik promena

   „ Kraljevo 16. novembra ima ponovo sansu da povede demokratske promene u Srbiji i pokaze svoje pravo i lepse lice“ - rekao je na poslednjoj predizbornoj konferenciji za novinare Zvonko Obradovic, kandidat G 17 plus za predsednika opstine.
Najmladji predsednicki kandidat pozvao je birace da izadju na izbore i glasaju po svojoj savesti, uz ocekivanje da ce G 17 plus dobiti poverenje jer iza strucnjaka iz ove organizacija, a sada stranke, stoje vidljivi rezultati, dok njeni kandidati kao tim profesionalaca, za razliku od drugih koji nabrajaju probleme, nude i garantuju i konkretna resenja za probleme Kraljeva.
Obradovic je kritikovao brojne ministre i druge funkcionere Vlade Srbije i lidere pojedinih stranaka koji su se setili Kraljeva tek posle tri godine i to sada pred izbore, i obecao da ce funkcioneri G 17 plus u Kraljevo dolaziti cesce ali kao predstavnici nove, buduce Vlade Srbije.
Jelena Nikolic, portparol Opstinskog odbora G 17 plus, predstavila je listu od 69 kandidata G 17 plus za opstinske odbornike koja nosi naziv „G 17 plus Mladjan Dinkic“ i na kojoj je na prvom mestu mr Jovan Nesovic. Lista je pod rednim brojem 5, pa je jedna od izbornih parola G 17 plus „Biraci, budite odlicni, glasajte za peticu“, dok se predsednicki kandidat Zvonko Obradovic na listicu nalazi pod rednim brojem 8 (vrlo dobra studenstka ocena).
Inace, kako je najavljeno, na zavrsnoj predizbornoj konvenciji G 17 plus u Hali sportova u Kraljevu pored kandidata, clanova i simpatizera stranke iz Kraljeva, sinoc su trebali da ucestvovuju i Mladjan Dinkic, potpresednik G 17 plus, poznati bubnjar Dragoljub Djuricic i drugi gosti.


ZAVRSNA PREDIZBORNA TRIBINA SOCIJALISTICKE PARTIJE SRBIJE
Buducnost je u graditeljima

   „Samim tim sto je Sreten Jovanovic i predsednik Opstinskog odbora SPS-a u Kraljevu sve je receno“ - naglasio je Miso Rumenic predstavljajuci kandidata ove stranke za predsednika opstine na zavrsnoj tribini uoci predstojecih lokalnih izbora u Kraljevu. Rumenic je pored ostalohg podvukao i da je Sreten Jovanovic radio uspesno i posteno svaki posao, na brojnim omladinskim radnim akcijama, u Magnohromu gde je zaposlen, u Skupstini opstine gde je bio odbornik i u Sumaricama gde stanuje i gde je dok je bio predsednik mesne zajednice saradjivao sa predstavnicima svih stranaka i gradjanima, bas kao i danas.
Predsednicki kandidat Sreten Jovanovic najpre je rekao da je SPS pre godinu dana zapoceo stabilizaciju partije, pa je umesto njenog raspada ona danas jos jaca. Kao sto je to bio odgovoran zadatak i njegovo kandidovanje za predsednika opstine veliki je partijski zadatak, a to je i sansa da se gradjanima objasni zasto SPS treba da se vrati na vlast - naglasio je Jovanovic. Upozorio je i da dosadasnji vlastodrsci u Kraljevu u poslednjih 7 godina, posebno oni iz DOS-a, ali i svi drugi, ne samo iz DS-a, nisu znali da vrse vlast, pa su cak kritkovali stanje u Kraljevu za koje su oni krivi .
- Narod ih je izdigao toliko, ali doslo je vreme da ih na izborima pusti da padnu i da se razbiju i nikad vise ne sastave - konstatovao je Jovanovic.
On je rekao i da je SPS i kao opozicija uvek bio sa narodom, i da je to potvrdjeno i na tribini SPS-a u Uscu gde je uz ucesce Milutina Mrkonjica, clana GO SPS-a, receno da je zalaganjem socijalista obnovljeno 58 mostova u zemlji sto je nezabelezeno u istoriji. „Buducnost i sansa je samo u graditeljima, a ne u onima koji samo lepo pricaju, vratimo dostojanstvo radnicima i stvaraocima“, apelovao je Jovanovic. U nastavku izlaganja govorio je o Programu SPS-a koji je posle kongresa i reforme partije jedan od najboljih i u cijem je centru rad i zivot od rada, socijalna solidarnost i humanost. Takodje je govorio i o ravnomernom razvoju opstine, sela i grada, stvaranju uslova za zivot mladih, privrednoj stabilizaciji, izgradnji infrastrukture, drugacijoj i pravicnoj privatizaciji...i na kraju naglasio da bi mu prvi korak ako bude izabran bio da umesto tabli sa nazivom grada na engleskom postavio table sa cirilicnim srpskim natpisima „Dobrodosli u Kraljevo“.
Na tribini je govorio Ivica Dacic, predsednik Glavnog odbora SPS-a i rekao da je dobio uverenje sirom Srbije da jedva cekaju izbore i da vide kraj DOS-u, bas kao u Cupriji gde je kandidat SPS-a upravo pobedio sa 63% glasova i u jos 37 gradova na dopunskim ili vanrednim izborima u Srbiji, pa se ocekuje da sa Kraljevom i Pirotom taj broj bude zaokruzen na 40. Dacic je rekao i da izbori trebaju da bi se Srbija spasla, da se vlast stalno dobija i gubi, menja, ali se obraz i cast gube samo jednom i da SPS nikada nece braniti nijednog lopova ni u parlamentu niti van njega jer im je mesto u zatvoru. Po njegovim recima, SPS je sacuvao drzavu, privredu i narod kad je bilo najteze, sestim kongresom je stavio tacku na svoju proslost i izvrsio reformu, kadrovski ocistio svoje redove i sada kao jedina prava opoziciona partija na levici i drzavotvorna stranka ocekuje vracanje poverenja biraca.
Sreten Jovanovic je predstavio 63 kandidata SPS-a za odbornike. Nosilac liste je narodni poslanik Milos Nesovic Nesko, a prvi na listi dr Miroljub Jovanovic.Povratak na vrh strane
RAZGOVOR S POVODOM: SLOBODAN MIHAJLOVIC, PREDSEDNIK UPRAVNOG ODBORA JKP ,,PIJACA” KRALJEVO - pise Rajko Saric
Zelena pijaca dobija krov
   • Prostor zelene gradske pijace ce u najskorije vreme biti prekriven, na delu pijace prema kvantasu bice izgradjena moderno opremljena kapija sa pet traka • U cilju sprecavanja nezakonitih radnji kvitara i korisnika pijacnih usluga, Upravni odbor i Uprava JKP ,,Pijaca“ uvele elektronsko pracenje • Pijaca u Kraljevu ostaje u vrhu najsavremenijih pijaca u Srbiji.

   Kada je pre sest godina dosao na mesto predsednika Upravnog odbora u JKP ,,Pijaca”, glavnoj kovnici novca u kraljevackoj opstini, Slobodan Mihajlovic je zatekao katastrofalno stanje koje se ogledalo u gubitku ravnom godisnjem prihodu preduzeca i teskim uslovima za rad zaposlenih. Mihajlovic je, kako sam kaze, odmah preduzeo korake na stednji po svim osnovama i racionalizaciji troskova, tako da je vec sledece, 1998. godine, ,,Pijaca” uknjizila pozitivan poslovni bilans, istovremeno, pojacane su investicione aktivnosti, a da niko od 83 zaposlena radnika nije ostao bez posla. Od tada je ovo preduzece promenilo pet direktora, menjao se sastav Upravnog odbora, dok je njegov predsednik, zbog nepobitno dokazane strucnosti i efikasnosti u radu, ostao nepromenjen. Usledila je kompletna rekonstrukcija upravne zgrade gde je podignut jos jedan sprat, kvantaska pijaca je prosirena, u pregovorima sa AMD pijacni krug je prosiren u pravcu fudbalskog igralista gde je izgradjeno parkiraliste. Vrednost tog posla bila je 5.000.000 dinara.
-Prosirenje kvantaske pijace i izgradnja parkiralista su od velikog znacaja jer se njihovim radom ubiraju znacajna sredstva kojim se puni opstinska kasa. Dalje, pijaca je krenula u izgradnju jos jednog broja tezgi i unifikaciju postojecih kako bi se sacuvao imidz najprofitabilnije, najopremljenije i najprepoznatljivije pijace u Srbiji. Odluka o izmestanju stocne pijace bice realizovana u naredne dve godine - rekao je Mihajlovic u izjavi za Ibarske novosti.

INVESTICIJE

On je kao znacajnu investiciju istakao uredjenje leve obale reke Ibar, koja se realizuje zajednickim sredstvima sa republickom Vodoprivrednom zajednicom cime je Kraljevo dobilo na imidzu i lepoti razglednice grada.
-Uradili smo kompletno asfaltiranje pijacnog platoa, a resen je i problem magacinskog prostora zemljoradnicke zadruge ,,Ibar” iz Ribnice, koji se nalazio u samom centru pijacnog kruga. Magacin smo otkupili za 7.716.000 dinara i pretvorili ga u novi poslovni prostor. Za potrebe odrzavanja cistoce kupili smo traktor sa prikolicom i nekoliko drugih masina za ciscenje, ogradili smo nove tezge gde je ulozeno vise od 1,5 miliona dinara, a uradili smo i kompletnu ogradu oko pijacnog kruga gde je ulozeno dodatnih 700.000 dinara. Uradjena je kompletna rasveta, rekonstrukcija vage i instaliranje elektronske vage, a na mlecnoj pijaci postavljene su cetiri rashladne vitrine koje zadovoljavaju standarde inspekcijskih sluzbi, dok je na zahtev korisnika nasih usluga izgradjen jos jedan javni NJC, u blizini klanice. Samo ovaj projekat bio je vredan 400.000 dinara - rekao nam je Mihajlovic.
Medjutim, najvaznija investicija u koju je UO JKP ,,Pijaca” ulozilo maksimum napora, tek predstoji. Rec je o projektu pokrivanja zelene pijace. Po recima naseg sagovornika, urbanisticko resenje postoji, finansijska konstrukcija celog projekta je zatvorena, a sada je u toku obezbedjenje dokumentacije i gradjevinske dozvole.
-Pokrivanje zelene pijace vrsice se fazno, tako da nam je za prvu fazu potrebno 12.000.000 dinara. U postupku je pribavljanje dokumentacije i dozvole za rekonstrukciju kapije br.4, kod kvantaske pijace gde je frekvencija putnickog i teretbog saobracaja i najveca. Kada bude izgradjena kapija ce imati tri ulazne i dve izlazne trake cime ce ulazak na kvantas i parkiraliste biti bez zagusenja, a bice razdvojene procena i naplata tovara sa kojim trgovci dolaze na pijacu - naglasio je Mihajlovic.

KONTROLA

Pre tri godine u ovom uzornom javnom preduzecu pocelo je elektronsko pracenje rada kvitara. Sa nekoliko staticnih i mobilnih kamera pracen je njihov rad na naplatnoj rampi, ali i na kvantaskoj pijaci, a s ve sa ciljem da se dokazu ili demantuju price iz javnosti o nezakonitim radnjama izmedju kvitara i korisnika usluga pijace.
Pored toga, u JKP ,,Pijaca” velika paznja se poklanja higijeni pijacnog kruga. Godisnje 15 cistaca potrosi 2000. brezovih metli. Voda je posebno velika stavka u rashodima ovog preduzeca jer sanitarna i komunalna inspekcija ne dozvoljavaju upotrebu tehnicke vode, pa se za pranje pijacnog platoa koristi voda iz gradskog vodovoda.
Predsednik UO JKP ,,Pijaca“ Slobodan Mihajlovic ne krije zadovoljstvo uslovima i radom auto-pijace koja vazi za najsavremeniju pijacu ove vrste u Srbiji. Propao je i pokusaj susednih gradova da organizuju rad pijaca tipa kraljevacke koja posebnu paznju poklanja poljoprivrednim proizvodjacima, proizvodjacima voca pre svega, kojima se odobravaju velike olaksice prilikom zakupa tezgi.Povratak na vrh strane

UMETNOST - KULTURA - OBRAZOVANJE

KULTURNA SARADNJA GRADOVA - pise Bojana Milosavljevic
Mariborski dani u Kraljevu
   - Na visokom, gotovo medjudrzavnom nivou, od juce u nasem gradu tece kulturna manifestacija "Mariborski dani u Kraljevu," koju je poodavno inicirao nas sunarodnik i pocasni konzul Kraljeva u Mariboru Rade Bakracevic. Ponovo ozivljene veze nekadasnjih bratskih gradova bice ucvrscene i u novim okolnostima visestrane saradnje dva grada. Medju delegacijama privrednika, politicara, javnih radnika i drugih u sredistu ce, ipak, biti veliki kulturni dogadjaj - izlozba slika Lojzea Logara u galeriji "Marzik," priznatog slikara - graficara i profesora, koja se otvara veceras u 17 casova. Citava manifestacija zavrsava se sutra u prepodnevnim satima

   Predstavnici lokalnih uprava Maribora i Kraljeva, privredne delegacije, javni radnici i kulturne ustanove, ukupno 15 - tak velikih institucija iz oba grada, organizovali su trodnevnu manifestaciju prijateljstva i saradnje Slovenije i Srbije u Kraljevu. Od pre nekoliko godina ovi kontakti su ne samo obnovljeni, nego i podignuti na visi nivo. Jedan od najrevnosnijih sa "one strane" je sve vreme bio g-din Rade Bakracevic iz Maribora, koji je za svoje dugogodisnje zalaganje za saradnju svog sadasnjeg i bivseg zavicaja poneo i zvanje "pocasni konzul."
Zvanicnici, brojne mesovite delegacije, javni i kulturni radnici iz Maribora, juce su vec docekani u Kraljevu, gradu - domacinu manifestacije "Mariborski dani," koja podrazumeva i obostranu veliku medijsku podrsku. Glavni dogadjaj usledice danas u 17 casova. Naime, u galeriji "Marzik" otvara se retrospektivna izlozba "Cetrdeset godina aktivnog slikanja Lojza Logara," istaknutog slovenackog umetnika, koji je svojevremeno bio i jedan od ucesnika Likovne kolonije Studenica. Lojze Logar, akademski graficar i profesor, izlaze 30 -tak svojih radova, grafika i slika. Izlozbu ce otvoriti mr Joze Protner, predsednik Privredne komore Slovenije, a o umetnickom putu Logara govorice Rade Bakracevic, dok ce pozdrav domacinima i publici uputiti i slovenacki knjizevnik Marjan Pungartnik, kao jedan od visoki kulturnih zvanicnika Maribora i Slovenije. Po otvaranju izlozbe u kulturnom programu pojavice se grupa "Godbe na pihala" iz Poljcana, a ovaj deo vodice mr Velimir Zelenovic, predsednik Udruzenja "Marzik."
Ova muzicka grupa iz Poljcana u 19 sati priredjuje program u Kraljevackom pozoristu, pod nazivom "Mariborcani za Kraljevcane, partner za partnera." Posle koncerta g - din Marko Petrovic, predsednik privremenog organa opstine Kraljevo, priredice zajednicku veceru za goste i domacine ove velike manifestacije. U subotu ujutru predvidjena je konferencija za stampu, ukoliko se za njom ukaze potreba, a potom se "Mariborski dani u Kraljevu" i zvanicno zavrsavaju.


IZ NARODNE BIBLIOTEKE ,,STEFAN PRVOVENCANI" KRALJEVO
Nove knjige

 ODELJENJE ZA ODRASLE
,,Kci srece" Izabela Aljende, prevela Aleksandra Mackic (Narodna knjiga/Alfa,2003)
"Kci srece" je avanturisticki roman o mladoj Cileanki, koja se, iduci tragom prve ljubavi, zatice u Kaliforniji u vreme zlatne groznice. Aljendeova pripoveda ne samo o radjanju fenomena obecane zemlje i razlicitim narodima koji su je stvarali, vec nas kroz pricu vesto vodi od visokih krugova do bordela, od revolucoonarnih mitinga do drustva uzivalaca opijuma, uspesno spajajuci razum sa osecanjima, sever sa jugom, fikciju sa realnoscu. Izabela Aljende je najcitanija latinoamericka spisateljica, koja je za svoje stvaralastvo dobila nekoliko prestiznih knjizevnih nagrada.

ODELJENJE ZA DECU
,,Matematika za male i velike klikerase" Olivera Todorovic (Narodna knjiga/Alfa)
Ova knjiga prvenstveno je namenjena deci, ali je mogu koristiti i njihovi roditelji, bake i deke. Kroz svet zabavne i vesele matematike, putovacete resavajuci interesantne zadatke i pitalice. Pored mnogih zanimljivosti koje cete sami otkrivati, u knjizi vas cekaju i stari zadaci koje su resavali nasi roditelji. Ako ne uspete da otkrijete resenja, ne brinite, na kraju knjige ona vas cekaju.

PREPORUCUJEMO
,,Popularna psihologija" Slobodan M. Petrovic (Zavod za udzbenike i nastavna sredstva, Beograd)
Knjiga je sastavljena od tekstova koji obuhvataju sirok dijapazon najvaznijih problema iz gotovo svih oblasti psihologije. Iako tematski raznovrsni, oni su skladno ukonponovani u celinu koja potpuno opravdava svoj naslov ,,Popularna psihologija". Zato je ova knjiga inace pisana veoma ,,pitkim" jezikom, korisna i interesantna za strucnjake i za one koji se psihologijom profesionalno ne bave.
Polazeci od toga da je ova nauka najneposrednije povezana sa zivotom, vodilo se racuna da se ne ugrozi njena naucnost a da bude lako razumljiva citaocima.

NAJTRAZENIJA KNJIGA U PROTEKLOJ NEDELJI
,,Devojka sa bisernom mindjusom" Trejsi Sevalije, preveo Nenad Dropulic (Laguna, Beograd, 2002)Povratak na vrh strane


KOSARKA JUBA EFES PILSEN LIGA - pise Zoran Bacarevic
Sloga se provukla - Masinac pao u zavrsnici
• Trecu prvenstvenu pobedu (protiv Spartaka od 89:84) Sloga obezbedila uz obilje sportske srece. Masinac poklekao u zavrsnici u Nisu protiv Ergonoma 97 :94 za Nislije • U 6.kolu Sloga gost Lavova 063, Masinac u nedelju docekuje Vojvodinu

   Kraljevacki ligasi zabelezili su ocekivane rezultate u 5.kolu Prve Efes kosarkaske lige. Na utakmicama u Kraljevu i Nisu vidjene su neizvesne i dramaticne zavrsnice u kojima je bolje prosao stariji kraljevacki ligas Sloga Favorit.
Sloga Favorit nije opravdala "predznak" favorita u susretu sa Spartakom iz Subotice. Previse je na ovom susretu bilo nervoze,obostranih gresaka da bi tek u samoj zavrsnici ,pre svega zahvaljujuci greskama mlade ekipe iz Subotice koju predvodi kraljevacki kosarkaski kadar Sasa Pavlovic. Suboticani su u presudnim momentima nacinili par pocetnickih gresaka i ucenicima Dragana Stefanovica doneli bodove " na tacni".
Pocetak susreta Sloga i Spartak u Hali sportova pred oko 1.000 gledalaca nije najavljivao neizvesnost jer je domacin preko iskusnih kosarkaskih vukova Ristanovica ,Mijajlovica i Jevdjica imao sigurno vodjstvo pa je prva cetvrtina donela prednost od 24:17. Narednih 10 minuta,medjutim ,doneli su bolju i efikasniju igru Spartaka pa je i druga cetvrtina pripala Suboticanima rezultatom 23:15. Popravili su svoju igru igraci Sloge FVM u nastavku susreta pa su ponovo bili uspesniji od momcadije sa severa Backe 22:15. U poslednjoj cetvrtini , koju su gosti resili u svoju korist ( 29:28 za Spartak) pobedu domacinu, pored pocetnickih gresaka gostiju doneli su kosarkaski veterani Ristanovic (20),Mijajlovic(17) i Jevdjic (17) a petorku efikasnosti popunili su Trivunovic i Jevtovic sa po 11 koseva.
Dijametralno suprotno igrao se i okoncao duel novajlija u Prvoj ligi u Nisu Ergonom -Masinac. Kraljevacki" studenti" bili su aktivniji i efikasniji sve do same zavrsnice. Imali su prednost i od devet koseva da bi u poslednji minut usli sa prednoscu od cetiri kosa - 94:90. Kraljevcanin u dresu Nislija Marko Dimitrijevic smanjio je na 94:92 da bi Andrija Ciric "trojkom" i kosevima sa linije slobodnih bacanja doneo konacnih 97:94 (26:26,21:23,22:27,28:18) za Ergonom. Iz tabora "studenata" stizu prituzbe da su u prelomnim trenutcima Beogradjanin Dimitrijevic bio naklonjen domacinima. Ta "prica" se vec "udavija u Nisavu "...
U narednom 6.kolu Sloga ce u Zemunu pokusati da ponovi stvarni uspeh Masinca protiv Lavova 063, dok ce Masinac u nedelju od 19 casova docekati Vojvodinu iz Novog Sada.


ODBOJKA-PRVA SAVEZNA LIGA
Partizan pretio praznim
 
   • Ribnica Gradjevinar u 5.kolu savladala Beogradjane sa 3:0 (30:20,25:21,25:22) • Marko Ristovic najefikasniji, Milan Mitrovic sa samo jednom greskom • Pauza u prvenstvu do 5. decembra

   Trecu prvenstvenu pobedu odbojkasi Ribnice postigli su posle kvalitetne i efiksne igre protiv favorizovanih beogradskih "crno-belih".Ceta eks Kraljevcana Milana Zarkovica- Manca najavila je proslog petka uvece u Hali sportova pred blizu 1.000 gledalaca jos jedan trijumf u Kraljevu. Sve do zavrsnice prvog seta voda je tekla na vodenicu Beogradjana da bi kod rezultata 17:13 trener Ribnice Dragan Djordjevic uzeo tajm aut , poremetio ritam igre "crno-belih". Kraljevcani su sustigli protivnika a u scrpljujucoj igri " na razliku" stigli do prvog osvojenog seta (30:28).
Nastavak meca doneo je sigurnu igru i blago vodjstvo domacina od dva tri poena razlike kojom su okoncana i preostala dva seta za konacnu pobedu od 3:0 (30:28,25:21,25:22)
Udarni kvartet Ribnice Ristovic - Todorovic - Popovic - Mitrovic takoreci ravnopravno je podelio teret izuzetno vazne pobede koja Ribnici garantuje mesto u lagodnoj sredini tabele. Marko Ristovic je imao ucinak od 16-7, Ivan Todorovic 13-4, Tomislav Popovic 12-3,dok je Milan Mitrovic osvojio svih deset poena uz samo jednu gresku - na servisu.
Ribnica je ovom pobedom dokazala da je usla u punu takmicarsku formu a ucinak od tri pobede i dva poraza na polovini prvog kruga takmicenja garantuje mir u ekipi u vreme jednomesecne pauze u ligaskom takmicenju. Zbog ucesca nase reprezentacije na Svetskom kupu Japanu (na kome se overava viza za odbojkaski turnir na Olimpijskim igrama naredne godine u Atini) sledi cetvoronedeljna pauza. Prvenstvo se nastavlja utakmicama 6.kola od 5.do 7.decembra u kome ce Kraljevcani biti gosti Crvene Zvezde u Beogradu.


FUDBAL - SUMADIJSKA ZONA
Gostima samo tri boda
• Sloga porazena u Zubinom Poteku od Trepce sa 2:3 uz obilatu "pomoc"sudije Jergica •. Prvenstvo se zavrsava narednog vikenda a u derbiju jeseni u Kraljevu Sloga - Omladinac

   Pobedjeni i ponizeni vratili su se fudbaleri Sloge sa poslednjeg gostovanja u prvom delu prvenstva Sumadijske zone. U 16.kolu porazeni su u Zubinom Potoku od Trepce iz Kosovske Mitrovice sa 2:3 ,poluvreme 1:1. Povela je Sloga a "domacin" poravnao u nadoknadi vreme posto je sudija Jergic nadoknadio vreme zbog incidenta u kome je guran i udaran od strane igraca Trepce ali nije imao hrabrosti da prekine mec. Goste iz Kraljeva ostetio je za najmanje tri jedanaesterca a poslednji „izvlacenjem" lopte iz sesnaesterca. Domacin je pobedio sa 3:2 a igraci Trepce nisu se ustezali da mlade i golobrade igrace Sloge krste "brojnim" epitetima uz pretnje batinama na svakom koraku. Pretnjama su najavljivali i pocetak svinjokolja na prostorima Srbije...
Pretposlednje jesenje kolo, inace,donelo je ocekivane pobede favorita, domacini su po pravilu trijumfovali a samo na tri susreta gosti su kucama poneli po bod. Iznenadjenje kola priredila je Buducnost iz Konareva remijem protiv vodeceg Goca u igri bez golova ali su Vrnjcani vec obezbedili veliku zalihu bodova i titulu jesenjeg prvaka u Sumadijskoj zoni. Pobedom nad Sumadincem Metalac Trgovacki se ucvrstio na trecoj poziciji gde ce prezimiti jer ima cak pet bodova vise od gradskog rivala Sloge.
Prvenstvo u Sumadijskoj zoni zavrsava se ovoga vikenda utakmicama 17.kola . Derbi kola ali moze se reci i derbi jeseni igra se na Gradskom stadionu a sastaju se Sloga i Omladinac iz Novog Sela. Lider iz Vrnjacke Banje bice na velikom iskusenju u Grosnici kraj Kragujevca gde se docekuje domaca Vodojaza dok Metalac Trgovacki takodje ce u srcu Sumadije, pokusti da jos jednom savlada domacu Zastavu.Povratak na vrh strane

Mailbox  Ibarske novosti - e-mail

Copyright © 1997-2003 Interactive.net Kraljevo. All rights reseved interactive