Internet izdanje - 21. novembar 2003.godine

Mailbox
  Ibarske novosti - e-mail

Nedeljni list u izdanju Javnog preduzeca za informisanje: „Ibarske novosti“ - Kraljevo. Adresa Redakcije: Ul. Cika LJubina br. 2. Direktor i glavni i odgovorni urednik: Predrag Markovic. Odgovorni urednik: Vladeta Stanojevic. Tehnicko uredjivanje: Stojan Petkovic. Redakcija: Zoran Bacarevic (sport), Dragan Vukicevic (privreda), Slobodan Rajic (politika), Marko Slavkovic (reportaze i Strsljen), Bojana Milosavljevic (kultura), Stojan Petkovic (sport), Ivan Rajovic, Vesna Mrakovic - Jokanovic, Marina Miljkovic - Dabic, Milisav Radovanovic (fotoreporter), stalni saradnik Rajko Saric. Predsednik Upravnog odbora: Gordana Tosic. Telefoni: direktor i glavni i odgovorni urednik 312 - 504, odgovorni urednik 312 - 507, Pravna i opsta sluzba 312 - 505, Oglasno odeljenje 312 - 503. Godisnja pretplata 1.040 din. Za inostranstvo - Evropa 3.120 din. Amerika i Australija 4.160 din. Tekuci racun: 160 - 14461 - 52 kod „Delta banke“ Kraljevo. Kompjuterska obrada „Ibarske novosti.“ Stampa DD „Slovo“ Kraljevo, Vojvode Stepe 45. Telefon: 036 - 332 - 312. Filmovanje: Graficka radnja „MAX GRAF“, Kraljevo. Postarina placena u Posti 36200 Kraljevo. List izlazi petkom, rukopisi se ne vracaju.

Naslovna strana novog broja "Ibarskih novosti" Dva lekara u drugom krugu
Nikada nismo davali lazna obecanja
Koncentraciona vlast jedino resenje
Biraci izabrali apstinenciju
Slucajnost ili diverzija
Izbori 2003 - Reagovanja stranaka
Duga programska traka
"Deca pakla"
Umetnost, kultura, obrazovanje
Sport - Kosarka - Kik boks - Fudbal


REZULTATI IZBORA ZA PREDSEDNIKA OPSTINE I SKUPSTINU OPSTINE KRALJEVO - pise Slobodan Rajic
Dva lekara u drugom krugu

   Drugi krug izbora za gradonacelnika u nedelju 30. novembra • Najvise odbornika imaju radikali • po redosledu na listi trecina odbornika automatski ulazi u skupstinu • Konstituisanje novog sastava Skupstine opstine posle drugog kruga izbora za predsednika opstine

   Kraljevcani su se prosle nedelje, 16. novembra, na prevremenim lokalnim izborima, na ukupno 128 birackih mesta, izjasnili o predsedniku opstine i odbornicima Skupstine opstine Kraljevo. Po novom Zakonu o lokalnim izborima, vecinom glasova, najvece poverenje dali su lekarima dr Radoslavu Jovicu i dr LJubisi Jovasevicu za predsednika opstine, dok je njihove glasove za raspodelu mandata u Skupstini opstine dobilo 8 od 25 izbornih lista.
   Kako je saopstila Izborna komisija opstine Kraljevo (IKOK), u birackom spisku za lokalne izbore u opstini Kraljevo, posle zakljucenja spiska i naknadnog upisa odlukom nadleznog suda (12), bio je upisan 101.521 birac, a na izbore su izasla 48.532 ili 47,5 odsto upisanih biraca.

PREDSEDNIK OPSTINE
   Od tog broja na izborima za predsednika opstine bilo je 47.055 vazecih listica. Najveci broj vazecih glasova biraca dobili su dr Radoslav Jovic koga je predlozio Srpski pokret obnove (SPO) i dr LJubisa Jovasevic kojeg su predlozili Demokratska stranka Srbije (DSS) i Narodna demokratska stranka (NDS). Dr Radoslav Jovic dobio je 10.514 glasova ili 22,3 odsto od ukupnog broja vazecih listica, a dr LJubisa Jovasevic 7.618 glasova ili 16,2 odsto vazecih glasova. U skladu sa Zakonom, po vecinskom izbornom sistemu, s obzirom da nijedan kandidat nije dobio vecinu glasova izaslih biraca, dr Jovic i dr Jovasevic, kao kadidati sa najvecim brojem glasova, idu u drugi krug izbora.
   Preostalih osam kandidata za predsednika opstine dobili su sledeci broj glasova: Miroslav Karapandzic (Grupa gradjana „Za Kraljevo“) - 5.542, Zvonko Obradovic (G 17 plus) - 5.204, Slobodan Mihajlovic (DS) - 5.192, Miljko Cetrovic (SRS) - 4.375, Sreten Jovanovic - 3.079, prof. dr Predrag Pedja Stojanovic - 2.607, Zoran Jovanovic (Narodna stranka i Preporod Srbije) - 1.772 i Stamenka Arsic (LS i DC) - 1.152 glasa.
   Na glasanju za odbornike bila su 48.532 vazeca listica, ili 47,5 odsto od ukupnog broja. Po proporcionalnom izbornom sistemu, od 25 izbornih lista koliko je ucestvovalo na izborima, madate je dobilo 8, ili svaka treca izborna lista. Cenzus za ulazak u raspodelu mandata bio je 3 odsto glasova od ukupnog broja glasova biraca koji su glasali ili 1.456. Primenom sistema najveceg kolicnika, najpre je podeljeno 66 mandata, a potom i preostalih 4 - listama sa najvecim delovima razlomka.

ODBORNICI
   Prema Statutu opstine, 70 mandata dobile su liste: SRS sa 6.787 osvojenih glasova (12,91%) - 13 odbornika, SPO sa 6.494 glasa (12,36%) - 12 , DS sa 5.520 glasova - 11, DSS i NDS sa 5.497 glasova (10,46) - 10, G 17 plus sa 4.818 glasova (9,17%) - 9, SPS sa 3.563 glasa (6,78%) - 7, DHSS sa 2.373 glasa (4,51%) - 5 i Nova Srbija sa 1.739 glasova (3,31%) - 3 odbornika.
   Od ostalih lista nesto veci broj glasova dobili su GG „Otpor!“ kojem je sa 1.309 osvojenih nedostajalo 147 glasova da ispuni cenzus i dobije dva mandata (!?), Narodna stranka i Preporod Srbije sa 1.053 i SNS sa 1.021-im glasom, dok se moze konstatovati da su znacajno podbacili Liberali Srbije i Demokratski centar (699), SSJ (694) i LPS (552 glasa), dok su svi drugi, racunajuci i liste grupa gradjana (sa jednim ili vise kandidata), dobili zanemarljiv broj glasova, manji od 300 (najmanje dobila lista GG Nikola Todorovic - 102 glasa).

SVE REGULARNO
   Po recima Dragana Vukadinovica, predsednika Izborne komisije, izbori su protekli uglavnom bez nepravilnosti koje bi bile uslov za ponistavanje izbora na pojedinim birackim mestima. Jedino je bilo dosta nesnalazenja zbog brojnih clanova stalnog i prosirenog sastava birackih odbora i posmatraca i skucenog prostora na pojedinim biralistima. To je dovodilo do povecanih tenzija i ponekog nezadovoljstva, ali su u celini izbori na svim mestima protekli regularno, u skladu sa zakonom, a to potvrdjuje podatak da IKOK-u nije podnet nijedan pisani prigovor ucesnika izbora.
   Vukadinovic je potvrdio i da ce se konstituisanje novog sastava Skupstine opstine izvrsiti kada predlagaci lista koje su osvojile mandate dostave spiskove svojih odbornika (dve trecine) i posle drugog kruga izbora za predsednika opstine, ali sve u zakonskom roku od 20 dana od dana odrzavanja izbora.
   Sve u svemu, moglo bi se reci da su glavne karakteristike proteklih izbora nedovoljna izlaznost biraca s obzirom na znacaj ovih lokalnih izbora (nije izasla ni polovina birackog tela), posebno mladjih biraca i onih na seoskom podrucju, korektnija predizborna i izborna atmosfera i davanje veceg poverenja nacionalno-patriotskim u odnosu na demokratske politicke snage u opstini.


CeSID POSMATRAO I OCENIO IZBORE
Tri zamerke
   Regionalna kancelarija Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) u Kraljevu sa svojih 150 akreditovanih posmatraca pratila je nedeljne izbore u kraljevackoj opstini. CeSID-ovi posmatraci, kako su saopstili, uocili su tri vece ali ne tako ceste nepravilnosti u postupku glasanja: Na pojedinim mestima biracki odbori su primoravali birace da preuzmu sva tri glasacka listica, na nekim mestima biracima su prvo obelezavani kaziprsti nevidljivim sprejom (umesto kontrole ultravioletnom lampicom) i ponegde se glasalo i bez pokazivanja licne karte, odnosno obavezne identifikacije.Povratak na vrh strane


DR LJUBISA JOVASEVIC, KANDIDAT DSS I NDS ZA PREDSEDNIKA OPSTINE - pise Rajko Saric
Nikada nismo davali lazna obecanja

   Opstinski odbor Demokratske stranke Srbije u Kraljevu u sredu vece odrzao je tribinu kojom je i zvanicno zapocela kampanja ove stranke za drugi krug izbora za predsednika opstine.
Prisutnima clanovima i simpatizerima stranke, u velikoj sali SO Kraljevo, najpre se obratio dr LJubisa Jovasevic koji je u kratkom izlaganju dao ocenu rezultata koje je DSS postigla na nedavno odrzanim lokalnim izborima.
   -Kao kandidat DSS - NDS za predsednika opstine dobio sam nesto manje glasova od kandidata Srpskog pokreta obnove dr Radoslava Jovica, tako da cemo nas dvojica snage odmeriti u drugom izbornom krugu koji se odrzava 30. novembra. Medjutim, ne mozemo biti zadovoljni rezultatom koji je ostvarila nasa odbornicka lista. Razloge tog neuspeha, pored cinjenice da su se iztovremeno odrzavali i izbori za predsednika Srbije sto je uslovilo malu izlaznost biraca, moramo traziti i u neazurnosti samih odbornickih kandidata u svojim izbornim jedinicama. Tamo gde su se kandidati za odbornike angazovali na polju predstavljanja naseg programa, gde su ,,od vrata do vrata" izlagali nase stavove i ideje, ostvareni su pozitivni rezultati. Na izbornim jedinicama gde su se kandidati krili iza stranke ili mene kao kandidata za predsednika opstine ocekujuci da rezultati dodju sami, zabelezili smo slabe izborne rezultate - rekao je dr Jovasevic.
Posebno dobri rezultati ostvareni su u gradskoj zoni, zatim u Konarevu, Mataruskoj Banji, Uscu, Bogutovcu i Rocevicu. Medjutim, izostali su dobri rezultati u Gotovcu, Ribnici, Zici, te birackim mestima prema Kragujevcu, Brnjackoj Banji i Cacku.
   -Iznenadjuje jako dobar rezultat radikala i SPO-a - rekao je Jovasevic i dodao da je kod mnogih stranaka na lokalnom nivou doslo do prociscavanja redova od korumpiranih i necasnih ljudi. Ovakvom izjavom on je nagovestio mogucnost ulaska u koalicije koje bi za ovdasnju javnost mogle predstavljati iznenadjenje. No, dr Jovasevic, kao covek koji je u politickim vodama dugi niz godina, smatra da ce samo gradjani, sami biraci dati konacnu rec o tome ko vredi a ko ne vredi na lokalnom nivou, ko je davao obecanja unapred znajuci da ih nije moguce ispuniti, jednostavno zbog toga sto nema realnih izvora finansiranja takvih projekata. DSS pak, sa svoje strane, gradjanima Kraljeva nikada nije davao niti ce davati obecanja koja nisu ostvarljiva, obecanja koja su kratkog daha, a koja iza sebe ostavljaju ponizenje i kaljanje ugleda i stranke i njenih clanova.
   On je izrazio ocekivanje da ce ostvariti pobedu u drugom izbornom krugu, ali ako se desi da kandidat SPO-a bude predsednik opstine, DSS ce preko svojih odbornika uciniti sve da Kraljevacka lokalna vlast funkcionise na nacin koji ce biti u interesu vecine gradjana ovog grada. Eventualnu mogucnost da tokom prvih zasedanja odbornici opstinske skupstine pokrenu predlog za izglasavanje nepoverenja predsedniku opstine, o cemu bi se, prema slovu zakona, gradjani izjasnili na referendumu, dr Jovasevic je nazvao ,,nepotrenom i veoma opasnom avanturom nekih pojedinaca ili, eventualno, stranaka".
   Ovom tribinom, DSS je zapoceo prikupljanje potpisa za poslanicku listu za parlamentarne izbore koji ce se odrzati 28. decembra. Ispred kraljevackog odbora DSS za poslanike su kandidovani dr LJubisa Jovasevic, dr LJubisa Djokovic i prof. dr Vladan Karamarkovic i vec u sredu vece prikupljen je veliki broj potpisa od 350 koliko je potrebno da prikupi odbor DSS u Kraljevu.
   Prisutnima su se kratko obratili Milos Rakic, predsednik OO DSS i Vladimir Bogavac, predsednik OO NDS koji su pozvali svoje clanstvo da u drugi krug izbora udju ozbiljno i trezveno.Povratak na vrh strane


DR RADOSLAV JOVIC, KANDIDAT SPO-A ZA PREDSEDNIKA OPSTINE - pise Rajko Saric
Koncentraciona vlast jedino resenje


   Srpski pokret obnove je napravio realan program koji je u celosti ostvarljiv, a najbolje za celi grad Kraljevo i njegove stanovnike je formiranje koncentracione vlasti.
   Ovih dana svi ucesnici prvog kruga lokalnih izbora sumiraju ostvarene rezultate. Porazeni imaju pravo da se ljute na sve i svakoga, ponajvise na same sebe, na svoje, po pravilu nerealne ambicije. Srpski pokret obnove, posle stravicnog pada, doziveo je vaskrsnuce, za jedne neocekivano, za druge, dakako, ocekivano.
   Kandidat SPO-e za predsednika opstine, dr Radoslav Jovic, u izjavi za Ibarske novosti dao je svoju ocenu predizborne kampanje za prvi krug izbora.
   -Izuzetno sam zadovoljan tokom predizborne kampanje u prvom krugu izbora za predsednika opstine i odbornike SO Kraljevo. Po prvi put je to bila, u celini gledano, pozitivna kampanja gde su sve politicke snage pokusavale dati odgovor na pitanje kako resavati svakodnevne, zivotne probleme gradjana i to je bila jedna velika afirmacija za ceo ovaj grad. Tu je i jedna mrlja koja je na kampanju pala u predvecerje izborne cutnje. Ipak, rec je o pojedincu i ta mrlja nema nikakvu snagu i uticaj na glasacko telo. Dakle, veliki pomak u politickom zivotu je sto nije bilo pljuvanja, mrznje i iznosenja prljavog vesa. To nam daje za pravo da razmisljamo kako se Srbija, konacno krece pravim putem, kako svi, kao drustvo idemo u pozitivnom smeru - smatra Jovic.
   Ne smatram, kaze on, da kampanja za drugi krug izbora treba da bude preterano zestoka, gradjani su uglavnom upoznati sa programima kako njega, tako i gospodina Jovasevica.
   - Tek u jednom ili dva nsatupa na lokalnoj tekeviziji ponovicu ono o cemu sam vec govorio. Ne odustajem od pozitivne kampanje bez obzira pred kakvim se izazovima budem nasao od strane mog protivkandidata. SPO i ja kao njegov kandidat za predsednika opstine, napravili smo jedan realan, ali zaista realan, program koji je izvodljiv i koji meze da se osloni na ljudski potencijal sa kojim raspolazemo, na nasu ekonomsku moc. Moto naseg programa i jeste ,,pomozimo sami sebi, da bi nam i drugi pomogli”. Dakle, ako pokazemo da domacinski raspolazemo sa onim sto imamo, onda mozemo ocekivati pomoc od EU, MMF, SAD i drugih. To znaci da interes stranke i pojedinca mora biti u drugom planu, dok na prvom mestu mora biti interes drustva, interes ovog grada i njegovih gradjana - kaze dr Jovic i posebno potencira potrebu da se lokalne politicke stranke distanciraju od svojih baza u Beogradu, odnosno da polje svog delovanja svedu na ,,nisku politiku”.
   Odgovorno tvrdim, kaze nas sagovornik, da je potrebno da se manemo tzv. visoke politike koju vodi Skupstina Srbije, odnosno nasi poslanici. Na lokalnom nivou svi politicki faktori moraju dati svoje najbolje kadrove kako bi se pokrenuli iz stanja koje je takvo da smo dobili i privremene mere sto je sramotno i za Kraljevo, kao perjanicu demokratsije u Srbiji, ali i za njegove gradjane.
   -Ukoliko budem izabran za predsednika opstine cvrsto cu ostati na stanovistu da moramo formirati koncentracionu vlast u kojoj ce biti mesta za sve one koji su posteni, strucni u pojedinim oblastima, za ljude koji su spremni prihvatiti na sebe breme odgovornosti. No, smatram da je ovakvamoja zelja, u ovom trenutku, poprilicna utopija. Kraljevu ce biti bolje u toj meri u kojoj veci broj stranaka bude nasao svoje mesto u zajednickom nastupu i zato necu pitati ko je koja stranka, ko je kakvog politickog opredeljenja, ako ima znanje i volju da radi i pomogne da svima bude bolje. Mi jednostavno nemamo prava da ostre politicke podele u vrhu stranaka, prenosimo na funkcionisanje lokalne vlasti jer ovde nema visoke politike, ovde se radi o resavanju zivotnih pitanja gde u fokusu mora biti obican covek, porodica. Vlast u Kraljevu mora da se brine o javnom prevozu, o cistoci ulica i parkova te opohodjenju cinovnika u Skupstini opstine, mestu gde poreski obveznici dolaze da dobiju neku potvrdu, neko uverenje. Svima mora da bude jasno da zivot cine male stvari i mali ljudi, velike stvari se retko desavaju. Sijaset tih problema se nagomilalo u nasem gradu i mi moramo u njih zaroniti i poceti ih resavati - kaze Jovic i dodaje da je proslo vreme ,,sedenja i kukanja” nad problemima koji su evidentni i koji nesmetano rastu.
   Govoreci o slabim rezultatima SPO na izborima 2000. godine, Jovic kaze da je to bila referendumska godina u kojoj su se garadjani ove zemlje izjasnjavali o poverenju ili nepoverenju rezimu Slobodana Milosevica. Na tim izborima, dakle nije se gledalo na ljude koji se biraju, bilo je bitno da se ukloni rezim koji je toliko toga loseg uradio. SPo je u tom trenutku smatrao da treba da ostane samostalan na politickoj s ceni, pa tako iako je bio osnivac DOS-a, nije zeleo ucestvovati u aktivnsotima te megalomanske koalicije.
   -Zbog toga je logicno da je SPO te 2000. godine ostvario slab izborni rezultat. Ali, sada, posle brojnih gresaka koje je pocinio DOS, posle brojnih afera koje su pratile mnoge funkcionere te koalicije, SPO ponovo dobija na poverenju biraca. Ovde u Kraljevu najveci plus i SPO-u i meni kao kandidatu za predsednika opstine je sto smo istupili iz vlasti Koalicije ,,Zajedno” neokaljana obraza, bez ikakvih afera i zavrzlama. Gradjani su to znali ceniti i sa optimizmom ocekujem 30. novembar i drugi krug izbora - zakljucuje dr Radoslav Jovic ne zeleci da govori o mogucim koalicija u lokalnom parlamentu.Povratak na vrh strane


NA LICU MESTA - pise Rajko Saric
Biraci izabrali apstinenciju
    Nedelja, 16. novembar. Treci po redu predsednicki izbori u poslednjih 15 meseci. U nasoj opstini, istovremeno se odrzavaju i prevremeni izbori za predsednika opstine i odbornike Skupstine opstine.
U Rocevicu, na birackom mestu broj 77. zaticemo pet glasaca i tri puta vise sluzbenih lica, a predsednik birackog odbora Dusko Lekic kaze da nije bilo nikakvih problema, nisu zabelezene nepravilnosti u radu birackog odbora, ali da je odziv biraca nesto manji od ocekivanog. Stariji covek, tu iz obliznjeg sela, A. Drazovic kaze da je ,,iskoristio lep dan da glasa”.
-Valjda cemo dobiti odgovornu vlast, bar na lokalnom nivou. Kraljevo je bez predsednika, bez Skupstine, drzava nam je, takodje bez predsednika i bez Parlamenta. To mora da se promeni, nema kuce bez domacina - rekao je Drazovic.
Birac iz porodice Milovanovic kaze da Rocevici, Lopatnica i druga sela verovatno ni od nove vlasti nece osetiti boljitak, ali da je izasao na glasanje.
-Ne verujem mnogo u obecanja nasih kandidada, ali znam da svaki izbori koji dozive fijasko najvise kostaju nas, obicne gradjane. Imali smo prosle godine dva puta takve izbore i mislim da je doslo vreme da se uozbiljimo i izaberemo predsednika - kaze Milovanovic,
Na birackom mestu 69. u Mrsacu, zatekli smo se oko 11 sati kada je glasao kandidat SPO za predsednika opstine Kraljevo, dr Radoslav Jovic. Jedan od Jovica, koji je ispunio svoju gradjansku duznost nije krio kome je dao poverenje.
-LJudi koji su sada na vlasti u Kraljevu, ali i u Republici, nisu opravdali poverenje gradjana na izborima 2000. godine. Znam da nije lako ispraviti brdo nepravilnosti, kriminal i korupciju koji su ostali iza Milosevica, ali premijer i Vlada Srbije se vise bave spletkama, medjusobnim optuzivanjima i iznosenjem prljavog vesa, nego sto rade da nam svima bude bolje. Na ovim izborima gradjani ce im izglasati kaznene poene, a mozda, cak dobiju i crveni karton - kaze nas sagovornik.
Biracko mesto 85. Jarcujak, u OS ,,Braca Vilotijevic”. U vreme naseg boravka na biralistu je vladala poveca guzva. Saznali smo da je tu glasao jedan od kandidata za prvog coveka nase opstine, Miroslav Karapandzic.
-Ocekujem da ce Kraljevo izabrati predsednika. Ako ne u prvom, a ono bar u drugom izbornom krugu, jer svedoci smo sramnog cina uvodjenja privremenih mera. Kraljevo to nije zasluzilo. A krivci su poznati. Nigde u svetu nije bilo da vlast sama sebe bojkotuje u jednoj opstinskoj skupstini, kao ovde, i da sama sebi uvede prinudnu upravu. Ima u Kraljevu dobrih i postenih politicara, ako politicar to uopste moze biti - kaze Z. Lesevic.
Na gotovo svim birackim mestima clanovi birackih odbora tvrde da je izlaznost za nijansu bolja od izlaznosti na ponovljenim izborima za predsednika Srbije krajem prosle godine, ali da je ipak, ispod ocekivane. Isto se odnosi i na lokalne izbore.
Na vise birackih mesta, pored posmatraca CeSID-a, primeceni su i poslamtraci OEBS-a. Ni jedni ni drugi nisu primetili vece nepravilnosti, uglavnom su problem predstavljali brojni biracki odbori. Tako se na jednom birackom mestu u Konarevu desilo da je u birackom spisku bio 101 birac sa pravom glasa, a da je u birackom odboru bilo gotovo 50 clanova.Povratak na vrh strane


ZORAN MILASINOVIC, DIREKTOR ELEKTRODISTRIBUCIJE
Slucajnost ili diverzija

   U cetvrtak, 14. novembra, u vremenu od 21,05 casova do 21,40 u delu Mataruske Banje i Vrdila oko 1.200 potrosaca ostalo je bez elektricne energije. Bas u to vreme, na lokalnoj televiziji, u emisiji otvorenog tipa, gostovao je jedan od lokalnih politicara koji je, da stvar bude cudnija, jos pre emisije ,,predvideo” takav razvoj dogadjaja. Bio je to veoma neprijatan udar na kredibilitet Elektrodistribucuje (ED), ali i JP ,,Elektrosrbija” u celini.
   -Isto vece radnici ED su izasli na teren i pokusali da nadju kvar. Pozvao sam sve inzenjere i tehnickog direktora i vec ujutro formirali smo cetvoroclanu komisiju koja je obisla trasu u Mataruskoj Banji i Vrdilima. Utvrdjeno je da su bez struje ostale dve trafo-stanice u Vrdilima, jedna koja napaja 26 potrosaca i druga, koja daje struju pogonima hladnjace u tom naselju. U Mataruskoj Banji iz sistema je iskocilo sedam trafo-stanica zbog cega je u mraku ostao 1.151 porosac - rekao nam je Zoran Milasinovic, direktor ED Kraljevo.
   Istog dana i direktor JP ,,Elektrosrbija”, Miodrag Sretovic oformio je tim strucnjaka na nivou Preduzeca. Ova komisija je na visem nivou i cine je direktor ED Jagodina, tehnicki direktori ED Krusevac i Cacak i inzenjer telekomunikacija iz ,,Elektrosrbije” Kraljevo.
   -Zadatak ove komisije je da do ponedeljka, 24. novembra napravi potpun izvestaj o ovoj internoj istrazi. U medjuvremenu, mi cemo da izvrsimo jos jedan broj ispitivanja mernim kolima i drugim specijalnim uredjajima. Dakle, interna ispitivanja su jos uvek u toku, imamo snimke svih razgovora koji su te veceri vodjeni od strane nasih radnika, imamo snimljene sve manipulacije koje su validne i kao dokazni materijal na sudu - kaze Milasinovic.
   I dok traje interna istraga, ED Kraljevo je podnela krivicnu prijavu SUP-u Kraljevo jer je, vise nego cudno da se tako nesto desilo bas to vece, a da je neko, istovremeno znao sta ce se dogoditi.
   -Dakle, previse je slucajnosti u svemu ovome, previse je sumnje baceno na ED da bi se olako preslo preko toga. Kvarovi na mrezi su svakodnevni, oni su deo naseg posla, ali, ipak, javnost mora da zna da li se tog 13. novembra radi o spletu cistih slucajnosti, ili je svemu kumovao spoljni faktor - rekao je Milasinovic.Povratak na vrh strane

IZBORI 2003 - REAGOVANJA STRANAKA

SRPSKA RADIKALNA STRANKA (SRS)
Zadovoljni postignutim rezultatima

   Srpska radikalna stranka je pobedila na proteklim izborima u Srbiji i Kraljevu i ocekuje apsolutnu pobedu i na sledecim, parlamentarnim izborima u Republici - rekao je Miljko Cetrovic, predsednik Opstinskog odbora i kandidat te stranke za predsdednika opstine Kraljevo na prvoj konferenciji za novinare posle izbora.
Po njegovim recima, „stranke DOS-a vise nemaju podrsku naroda“, a SRS je zadovoljna rezultatima izbora jer je u odnosu na druge osvojila najvise odbornickih mesta u Skupstini opstine Kraljevo.
- Za nas je gledajuci ostale odbornicke liste iznenadjenje Srpski pokret obnove, ali to je bila volja gradjana opstine Kraljevo i mi tu volju prihvatamo. SRS ima najvise mandata, a sto se tice dogovora oko koalicija o tome jos nismo razmisljali i tek cemo u narednim danima razmisljati i razgovarati oko eventualne koalicije za ulazak u valast u Skupstini opstine Kraljevo - istakao je Cetrovic.
Cetrovic je dodao da je dr Jovic u ulozi predsednika opstine takodje pravo iznenadjenje za srpske radikale, ali da smatra da je dr Jovic nekadasnjim povlacenjem sa vlasti gradjanima ostao nedorecen te da mu sada isti daju drugu sansu. On je podvukao i da SRS sigurno nece ulaziti u koaliciju sa tri stranke: DS, DHSS i G 17 PLUS.


DEMOKRATSKA STRANKA (DS)
Nacionalna opcija trenutno preovladala

   Odbornicka lista Demokratske stranke je osvojila trece mesto na proteklim lokalnim izborima u Kraljevu i to je u ovom trenutku dobar rezultat imajuci u vidu da je DS na neki nacin zrtva globalne politike, istakao je po saopstavanju konacnih rezultata izbora Slobodan Mihajlovic, predsednik Opstinskog odbora i kandidat te stranke za „gradonacelnika“ Kraljeva na proteklim opstinskim prevremenim izborima. On je naglasio da jos nije vreme za razgovore o stvaranju nekih novih koalicija na lokalnom nivou u Kraljevu.
- Jos je rano reci neku ozbiljniju procenu, ali i sami vidite da je za formiranje lokalne Skupstine potrebno najmanje cetiri stranke i to ako gledamo ova prva cetiri mesta koja su nam interesantna, a tu je svakako i G 17 PLUS, pa i SPS i druge stranke koje su prosle cenzus - DHSS i Nova Srbija - istakao je Slobodan Mihajlovic.
Sigurno je da ce DS naci neku optimalnu varijantu, naglasio je Mihajlovic, i dodao da je na ovakav izborni rezultat uticala velika apstinencija biraca, pre svega mladih. Zbog toga ce ubuduce DS, tvrdi on, povesti vise racuna o animiranju biraca da izadju na izbore.
Po Mihajlovicevim recima, neuspeh predsednickih izbora u Srbiji nije iznenadjenje, ali je iznenadjenje uspeh kandidata SRS i na tako neuspelim izborima.
- To je na neki nacin i stav javnog mnjenja da je odnos te nacionalne opcije preovladao u odnosu na demokratsku u ovom trenutku, tako da ce DS u tom smislu korigovati svoje dalje aktivnosti - podvukao je Mihajlovic i zakljucio da ce, bez obzira na ostvareni rezultat, nastaviti svoje prepoznatljivo delovanje sve dok ne dodje na pozicije koje joj i pripadaju.


PRES-KONFERENCIJA G 17 PLUS
Kvalitet umesto trulih kompromisa

   Kandidat za predsednika opstine ispred stranke G 17 PLUS Zvonko Obradovic je na postizbornoj konferenciji za novinare rekao je da je ova stranka u izbore usla sa realnim optimizmom i da je zadovoljna nacinom vodjenja svoje pozitivne izborne kampanje sto je narod na glasanju umeo da ceni.
- Ja licno sam umereno zadovoljan rezultatom, znaci ne nezadovoljan, u smislu da se ipak dobila podrska od strane velikog broja gradjana. Delimicno i znamo razloge zasto i ja licno kao kandidat i mi kao politicka stranka nismo dobili i vise mandata od ostvarenog rezultata. To su po nasem tumacenju predsednicki izbori koji su jedan veliki broj nasih sugradjana odvratili od birackih mesta - rekao je Obradovic.
On je naglasio i da je stranka G 17 plus postigla izvanredan rezultat s obzirom da postoji samo nekoliko meseci, a da se ona na ovim izborima svrstala rame uz rame sa strankama koje postoje 12-13 godina. Naglasio je i da je time postavljen temelj za predstojece parlamentarne izbore od nacionalnog interesa koje stranka ocekuje sa realnim optimizmom.
Predsednik OO G17 PLUS mr Jovan Nesovic najpre je zahvalio svim biracima koji su izasli na izbore i glasali za Zvonka Obradovica i listu G 17 , podvukao da je stranka prvi put samostalno izasla na izbore i s tim u vezi dodao:
- U Kraljevu smo do sada dali podrsku DOS-u 2000. godine, a sada smo izasli prvi put sami na izbore. Zas nas je vrlo znacajno sto smo pokrili sva biracka mesta sa kontrolom i dikazali da je nasa jos ne potpuno razvijena infrastruktura bila u funkciji. Drugo moje zadovoljstvo je sto je G 17 PLUS na 20 izbornih jedinica u gradu na 9 bila vodeca stranka, na 8 je bila na 2. mestu, a na 3 biralista na 3. mestu.
Po njegovim recima, na selu je postignut slabiji rezultat jer su tamo podrsku dobile stranke koje su koristile drzavna sredstva za sitne infrastrukturne projekte, kao nekada SPS i JUL. Nesovic je rekao i da su mladi biraci ovog puta apstinirali jer su razocarani, ali da bi upravo oni trebalo da preuzmu stvari u svoje ruke i pozvao ih da masovno izadju na izbore 28. decembra i da sa G 17 plus budu nosioci stvarnih reformi.
Nesovic je rekao i da je predizborna kampanja bila korektna i da veruje da i druge stranke koje su usle u Skupstinu imaju programe i strucne timove o kojima su pricale, da ce sa takvim strankama G 17 PLUS programski i strucno saradjivati, ali da nikako nece ulaziti u neprirodne, trule koalicije jer zeli da se izbori za kvalitet.


DEMOHRISCANSKA STRANKA SRBIJE (DHSS)
„Politika je takva“

   Posle sezdest godina Kraljevcani su ponovo neposredno birali predsednika opstine, a rezultati tih izbora su delimicno zadovoljavajuci za clanove ove stranke desne orjentacije - receno je na pres-konferenciji OO DHSS Kraljevo.
- Proporcionalni izbori koji su se sada primenjivali po novom Zakonu o izborima za Demohriscansku stranku su pokazali sto se tice odbornickih mesta izuzetan pomak. Kao sto se zna mi smo na ovim izborima nastupali samostalno i da podsetim da smo u doba koalicije Zajedno imali dva odbornika, u doba koalicije DOS tri odbornika, a sada imamo pet odbornika i to smatramo ovo izuzetnim uspehom - istakla je Radojka Savic, kandidat ove stranke za odbornika.
Relativno zadovoljavajucim rezultatima ocenio je ishod proteklih odbornickih izbora i prof. dr Predrag Pedja Stojanovic koji je svoj neuspeh kao kandidata za predsednika opstine prokomentarisao recima:
- Pred vama je najvece iznenadjenje ovih izbora Pedja Stojanovic koji se danas nazalost oseca samo momacki ne i pobednicki ali sta da radimo - politika je takva. Posto sam ja do sada pravio obicno dobre rezultate i ovaj moj rezultat je katastrofalno los i u tom smislu je on dobar da pokaze i meni i drugima da je politika u Srbiji jedna velika tajna. Nemam sta drugo da dodam, nego da cestitam Jovasevicu i Jovicu jer su me potukli na mom bunjistu. To je tako, to je istina, ali, budite ubedjeni, nece sledeci put.
Profesor Stojanovic je napomenuo i da ce stranacke centrale u Beogradu cekale rezultate lokalnih izbora u Kraljevu i Pirotu da bi se do kraja ove sedmice kalkulisalo sa koalicijama za predstojece republicke parlamentarne izbore, raspisane za 28. decembar.


PRES-KONFERENCIJA OPSTINSKOG ODBORA NOVE SRBIJE
Uspeh i sa skromnom kampanjom

   „S jedne strane Nova Srbija je zadovoljna ostvarenim rezultatom i brojem od bornika jer je prvi put samostalno izasla na izbore i predizbornu kampanju vodila sa vise nego skromnim sredstvima i u uslovima medijskog favorizovanja nekih kandidata i stranaka, a s druge strane moze da zali zbog cinjenice da je mogla da osvoji i veci broj mandata“ - istaknuto je na prekjucerasnjoj pres-konferenciji ove stranke.
Sto se tice pozicije u novoj Skupstini opstine i eventualne saradnje sa drugim strankama, kako je naglaseno, odbornici Nove Srbije ce se zalagati za sto skoriji pocetak rada i formiranje stabilne vecine u Skupstini i njen efikasan rad, uz nadu da se nece dogoditi opstrukcija i blokada kao u prethodnom mandatu. Izrazeno je ocekivanje da ce u drugom krugu izbora za predsednika opstine odluciti kvalitet kandidata, a da ce se o podrsci nekom od kandidata doneti odluka u GO NS u Beogradu.
Takodje je istaknuto da je Srbija, zahvaljujuci medijskoj antikampanji i uzurpaciji u korist Dragoljuba Micunovica, propustila sansu da izabere domacina za predsednika - Velju Ilica, predsednika Nove Srbije, iza koga stoje impresivni rezultati.
Predstavnici OO NS su se zahvalili svojim kandidatima i aktivistima i biracima koji su glasali za kandidate i listu ove stranke i jos jednom se zalozili za uvodjenje parlamentarne monarhije u Srbiji kao tradicionalnom i najboljem resenju za ovu zemlju.Povratak na vrh strane


 POCELO OBLIKOVANJE EKOLOSKOG LICA KRALJEVA - pise Marko Slavkovic
Duga programska traka

   Zelja je da Lokalno ekoloski akcioni plan svaki pojedinac prihvati kao svoj dokument, sto bi bila garancija da ce strategija zastite zivotne sredine biti ostvarena u citavoj opstini • Za realizaciju programskih ciljeva odredjeni su strucni i energicni ljudi • Bice para za sve projekte ove vrste.

   Lokalno ekoloski akcioni plan (LEAP), usvojen pre nedelju dana na Osnivackoj skupstini Gradjanskog foruma i Strucno- tehnickog tima, po svim svojim elementima predstavlja dugorocnu aktivnost i odlucnost u resavanju kompletne ekoloske problematike u gradu i okolini. U Strucno- tehnicki tim, ciji je predsednik magistar Nada Pokimica, usli su, naravno, strucni i kompetentni ljudi, koji su svojom delatnoscu vezani za problematiku zastite zivotne sredine. Oni ce, u okviru cetrnaest timova, po segmentima ( zastita zivotne sredine, voda, vazduh, hrana, zemljiste...) uraditi sve sto treba da sadrzi tako vazan dokument, kakav je Lokalno ekoloski plan. Svaki od cetrnaest timova, sa razlicitim brojem clanova, izabrace svog koordinatora, a svima njima koordinator ce biti Nada Pokimica. Najvecu ulogu u izradi LEAP-a ima devetoclana opstinska Komisija za zastitu zivotne sredine, ciji je glavni koordinator LJiljana Jemuovic. Postoje i tri koordinatora za Gradjanski forum, koji broji pedeset sedam clanova sa pravom glasa. On ce biti verifikovan u Skupstini opstine, sa potrebnim aktima, a zadatak mu je da razmatra i usvaja obradjene teme Strucno- tehnickog tima, koje se prosledjuju na konacno usvajanje Skupstini opstine, sto onda postaje obavezujuce u pogledu njihove realizcije. Drugim recima, takve konkretne akcije ulaze u sastavni deo Razvojnog plana opstine, sa obavezom da predvidjene investicije budu ugradjene u budzet Kraljeva.

Multidisciplinarnoj oblasti - multidisciplinarni pristup
   S obzirom da je ekologija je multidisciplinarna oblast, logicno je, prema tome, da ona trazi istovetan pristup. To znaci da svako iz svog domena rada mora da pruzi maksimum, da bi se, na kraju, uspesno obradila kompletna problematika. Pri tome ce se, najpre, izvrsiti procena stanja, zatim rangiranje problema po prioritetima, onda ce se izraditi plan akcija, da bi se definisao nacin na koji ce se ti problemi resiti. Predvidjeno je da na narednoj sednici Gradjanskog foruma bude usvojen dokument na osnovu koga bi stanovnistvo trebalo da ima viziju kako ce ovaj grad izgledati za desetak godina. Taj dokument, takodje, podrazumeva viziju svih sezdeset osam mesnih zajednica, sa pojedinacnim problemima. Naravno, ovako ozbiljan posao ne moze da se realizuje bez para. Zato je, na osnovu predloga projekta Nade Pokimice i Liljane Jemuovic, a zahvaljujuci saznanju Radovana Milicevica, clana Privremenog organa, svajcarska humanitarna organizacija SDP odobrila trazena sredsta za njegovu izradu. Iako je rok od sest meseci bio vrlo kratak za izradu tako vaznih akata, i cak po fazma, (u drugim opstinama to se radi tri puta duze) posao je uspesno zavrsen. Ta donacija, od sto hiljada svajcarskih franaka, podeljena je u cetiri faze i vremenski je ogranicena. S tim u vezi, bice otvorena kancelarija, koja ce, pored ostalog, imati zadatak da i dalje ucestvuje na slicnim konkursima sa vec uradjenim konkretnim projektima koji sadrze: viziju, procenu stanja, rangiranje problema, iznalazenje prioriteta i definisanje akcija za njihovo sprovodjenje.
   Inace, tri koordinatora Gradjanskog foruma: Miroslav Pavlovic Kepo, Milena Majstorovic i Milan Milosavljevic, kad se bude osnovala vec spomenuta kancelarija, imace obavezu da animiraju celokupno stanovnistvo u vezi sa svim aktivnostima u oblasti zastite i ocuvanja zivotne i radne sredine grada i okoline.
   Vec sada, mnogi sa nestrpljenjem ocekuju da vide to novo, ekolosko, lice Kraljeva. Sudeci po ozbiljnosti zapocetih poslova, odlucnosti strucnih ljudi i najavljenih donacija, vidljivi rezultati mogu se ocekivati uskoro.Povratak na vrh strane


NARKOMANIJA - TRIBINA- pise Vesna Mrakovic Jokanovic
"Deca pakla"

   Monodrama sa ovim naslovom, surova i potresna prica, monolog majke preminule narkomanke koju je interpretirala prvakinja Jugoslovenskog dramskog pozorista Djurdjija Cvetic, bila je odlican uvod u tribinu o narkomaniji organizovane za sve kraljevacke srednjoskolce. U tri dana prosle nedelje, zahvaljujuci Odeljenju ministarstva prosvete, lokalnoj samoupravi i Pozoristu, kroz jednu zivotnu pricu lisenu patetike, tinejdzeri koji su i najugrozeniji deo populacije kada je u pitanju narkomanija - usli su u pricu o drogama. U drugom delu - predavanju o poreklu, vrstama i tehnikama konzumiranja droga, njihovim posledicama i lecenju, govorio je strucnjak koji je doktorirao na problematici narkomanije mladih i autor romana po cijim motivima je i radjena monodrama ,,Deca Pakla" - profesor dr Jovan Bukelic. Da sve ne ostane na suvoparnom terenu teorije, pobrinuo se Andrej, mladi narkoman koji se vec dve godine leci od ove opake bolesti i koji je ispricao svoja iskustva, a potom odgovarao na pitanja djaka. Lepi crnokosi mladic sa beogradskog asfalta osvojio je paznju prepune sale. Od fragmenata njegovog zivota i brojnih pitanja nastala je sledeca prica.

Buntovnik bez razloga
   - Imam 26 godina. Sa 16 sam poceo da uzimam marihuanu, ekstazi, LSD. Ne znam kako i zasto sam poceo da se drogiram. Valjda je to bilo iz radoznalosti, bilo je to moderno, kao stil zivota, neki bunt, avantura. O drogama sam znao malo, iz filmova i muzike, i samo o njenim lepim stranama, U pocetku je to bilo ,,vikend drogiranje" sa drustvom, na zurkama, slavama, rodjendanima. Posle par meseci postajem i psihicki zavisan od droge. Dekoncentrisan sam, ne mogu da ucim, izbacuju me iz skole zbog izostanaka i nedolicnog ponasanja, napustam sve hobije i sportove kojima sam se bavio - ostaje samo droga i sve veca potreba za novcem. Kad sam prvi put probao heroin, jos sam verovao da nisam zavisnik, da su narkomani samo oni koji se bodu. Posle tri meseca usmrkavanja morao sam da predjem na iglu jer se tako trosi manje droge i novca, postajem fizicki zavisan i dozivljavam prve apstinecijalne krize.

Zacarani krug
   - Kad sam napunio 18 godina svako jutro sam se budio sa mislju da moram da nabavim heroin. Prodajem stvari iz kuce, prvo svoje, a posle kradem novac i zlato od roditelja. Kad ni to nije bilo dovoljno - izlazim na ulicu, pocinjem da kradem, preprodajem stvari i droge. Posle prvog hapsenja i zatvora, moji roditelji saznaju istinu ali ih je sramota i ne znaju kako da mi pomognu. Salju me u inostranstvo da me odvoje od drustva i moj zivot se u sledecih sest godina vrti izmedju zatvora i pokusaja lecenja. Problem je u tome sto se uvek vracam na staru adresu, ostalo mi je samo drustvo narkomana i kriminalaca, moja generacija je zivela neki normalan zivot, postigla neke stvari u zivotu a ja sam upropastio svoje zdravlje, porodicu.

Buducnost
   - Zao mi je sto sam od milion puteva odabrao onaj najgori. Intelektualno sam unisten, ne mogu da nastavim skolovanje. Moj organizam je ostecen drogom. Niko nece da zaposli bivseg narkomana. Sada radim u jednom nocnom klubu, moj gazda ne zna da sam leceni narkoman, krijem svoju proslost od svih - drugova, devojaka koje mi se svidjaju. Dok sam se drogirao imao sam devojku koja se pet godina borila samnom. Ona nije bila narkoman, zao mi je sto je morala da prezivi sav taj pakao, na kraju nije vise mogla i otisla je. Narkomani ne mogu da vole nikoga. Ona mi je samo bila visak, teret. Na heroinu i niste muskarac i zelite samo jednu stvar - novu dozu. Sada nemam prijatelje, o braku i deci jos ne razmisljam. Mnogo sam nervozan i cesto ni sebe ne mogu da trpim. Tek dve godine sam ,,cist" i treba jos najmanje toliko da prodje da budem izlecen. Bojim se da su me droge ostetile i da sutra mogu da dobijem dete koje bi bilo nakazno. Ne bi da se kockam, sacekacu jos malo.
   Od droge se ne moze pobeci. Ona je svuda. U klubu u kojem radim svako vece gledam klince koji smrcu, gutaju, spricaju se. Sada je droga jeftina, a oni su sve mladji. Mene su opametili zatvor i podrska roditelja. Jedino su oni ostali uz mene, iako jos ne veruju da cu se stvarno izleciti. Stavio sam na vagu zdravlje, porodicu, prijatelje, novac - sa jedne i drogu, zatvor, bolest i ponizenje - sa druge strane i odlucio da se borim. Ovo je jedan od nacina da pomognem sebi i drugima, a vama kazem - dokazite se bez droge. Danas to vise nije ni moderno. Bio sam u Holandiji, tamo je droga legalna ali je kupuju samo Rusi, Turci i Srbi. Ako ste i probali drogu - iskulirajte - pozdravljen burnim aplauzom, zavrsava svoju pricu Andrej.
   Da je ova tribina ostavila dubok trag na vecinu kraljevackih srednjoskolaca potvrdilo je i jedno malo lukavstvo na koje se pisac ovih redova odlucio umesto ankete o utiscima. Osluskujuci komentare djaka koji su se polako razilazili, shatam da ce utisci trajati mnogo duze od dvocasovne tribine. Devojcice, ocarane zgodnim antiherojem ipak uspevaju da primete kako je Andrejev pogled cesto odsutno lutao, misli ponekad bile spore i konfuzne, glava skoro uvek oborena, a pokreti nervozni i istrzani. Istine radi, cula se i jedna primedba da je tribina cisto gubljenje vremena. Meni nije zvucala uverljivo, kao da je izrecena samo da bi protivrecila ostalima. Ili je u pitanju jos jedan ,,buntovnik bez razloga"...

Kako prepoznati narkomane
Korisnici marihuane imaju kravave oci ili nose sa sobom kapi koje bi to sprecile, deluju opijeno iako nisu pili alkohol, dezorjentisani su u vremenu i prostoru, usporeni. U dzepovima imaju tragove mrvica marihuane, kartoncice i rizla papir.
Narkomani na heroinu gube tezinu, imaju promene na kozi, zenice su suzene i ne reaguju na svetlost, imaju tragove uboda na ruci ali i izmedju prstiju na nogama, listovima, ispod jezika. Ako drogu usmrkavaju sluznica nosa je cesto upaljena.
Dejstvo ekstazija je kratkotrajno i najcesce prolazi na zurkama, poznaje se po hiperaktivnom ponasanju.Povratak na vrh strane

UMETNOST - KULTURA - OBRAZOVANJE

NOVI PLAN UPISA U SREDNJE SKOLE - pise Vesna Mrakovic Jokanovic
Zelje ogranicene mogucnostima
   Sagledali smo sta nam je sve potrebno, utvrdili smo i ko i na koji nacin treba da pomogne da bi ti planovi bili realizovani - da li je to lokalna samouprava, ministarstvo prosvete ili same skole - kaze Marijana Semic Cukovic

   Ministarstvo prosvete i sporta organizovalo je, prosle i ove nedelje, niz sastanaka sa direktorima osnovnih i srednjih skola, predstavnicima skolskih odbora, licima iz lokalne samouprave zaduzenim za obrazovanje, predstavnicima Zavoda za trziste rada, Privredne komore i sindikata iz Kraljeva, Vrnjacke Banje, Raske, Novog Pazara i Tutina, o predlozima za novi plan upisa u srednje skole.
   - Osnovi zadatak ovih razgovora je da se utvrde potrebe za odredjenim obrazovnim profilima prema zahtevima i zeljama buducih srednjoskolaca ali i mogucnostima privrede i iskustvima i zakonima trzista rada, kako bi se nas obrazovni sistem prilagodio realnim mogucnostima svake konkretne sredine. Na osnovu razmene iskustava sacinjava se predlog plana upisa ucenika u srednje skole za iducu godinu i mreze srednjih skola- kaze Marijana Semic Cukovic, nacelnik Odeljenja ministarstva prosvete u Kraljevu.
   Interesantno je da su se zelje i predlozi skola, odnosno djaka, i predstavnika privrede, sindikata i biroa rada, umnogome poklopili. Najtrazenija zanimanja koja nisu navedena u konkursu za upis u srednje skole, su graficka, umetnicka, gradjevinska i PTT skola, sportska gimnazija, frizeri, kozmeticari, medicinske sestre i kuvari. Nasoj privredi najvise nedostaju gracevinski radnici: tesari, zidari, armiraci, zatim varioci, tapetari, stolari, zanatlije, radnici na fizickom obezbedjenju imovine i lica, patronazne, akuserske sestre i negovateljice, frizeri i kozmeticari. Posla nema za hemijske, ekonomske, poljoprivredne i sumarske tehnicare. Poredjenjem ovih rezultata jasno su se izdvojili obrazovni profile koje treba uvesti, ali i oni koje treba bar privremeno pasivizirati. Jedan od dobrih primera elasticnosti skolskog sistema je odluka da novo zanimanje poslovnog administratora u Ekonomskoj skoli nece biti upisivano iduce godine, upravo da bi se izbeglo skolovanje prekomernog broja radnika koji nece moci da se zaposle.
   - Posto su usaglasene potrebe, razgovaralo se i o uslovima za skolovanje novih obrazovnih profila, gde mogu da se naprave korekcije i da li postoje materijalno-tehnicki, prostorni i kadrovski potencijali potrebni za njihovo skolovanje. Pokazalo se da su u nekim skolama potrebne minimalne korekcije, ali i da je nerealno traziti skolovanje kuvara u Kraljevu ako u Vrnjackoj Banji vec ima ugostiteljska skola. Neka zanimanja, poput frizera su postojala ranije pri Medicinskoj skoli, ali je trenutno nemoguce razmisljati o njihovom vracanju jer se ova skola suocava sa problemom prostora i cak postoji bojazan da, zbog toga, iduca generacija prvaka ne bude upisana. Sagledali smo sta nam je sve potrebno, ali posto nemamo mogucnosti da sve odjednom realizujemo, idemo korak po korak. Utvrdili smo i ko i na koji nacin treba da pomogne da bi ti planovi bili realizovani - da li je to lokalna samouprava, ministarstvo prosvete ili same skole - kaze Marijana Semic Cukovic.
   Na kraju su napravljene liste prioriteta upisa za narednu skolsku godinu za sve opstine, koje ce potpisati direktori svih skola i predstavnici opstina, a zatim i nacelnici okruga. Do kraja godine ovi predlozi bice prosledjeni Ministarstvu prosvete, prvi efekti bice vidljivi u narednoj skolskoj godini, a uspeh ove ideje najbolje ce odslikati smanjenje armije nezaposlenih na birou rada.


SARADNJA KRALJEVA I MARIBORA - pise Bojana Milosavljevic
Prijatelji na novim osnovama
   -Krajem prosle sedmice u nasem gradu odrzana manifestacija "Mariborski dani," kao vid obnovljene saradnje Srbije i Slovenije. Medju delegacijama privrednika, politicara, javnih radnika i drugih u sredistu je bio kulturni dogadjaj - izlozba slika Lojzea Logara u galeriji "Marzik," evropski priznatog graficara i profesora ljubljanske Akademije.

   Predstavnici lokalnih vlasti Maribora i Kraljeva, privredne delegacije, javni radnici i kulturne ustanove, ukupno 15 - tak velikih institucija iz oba grada, organizovali su prosle sedmice trodnevnu manifestaciju privredne i kulturne saradnje Slovenije i Srbije u Kraljevu. Od pre nekoliko godina ovi kontakti su ne samo obnovljeni, nego i podignuti na visi nivo, pored ostalog i dugogodisnjim zalaganjem Radeta Bakracevica, Kraljevcanina koji decenijama zivi u Mariboru.
   Centralni dogadjaj ove akcije odrzan je proslog petka u galeriji "Marzik," otvaranjem retrospektivne izlozbe "Cetrdeset godina aktivnog slikanja Lojza Logara." Rec je o istaknutom i u Evropi priznatom slovenackom umetniku, kojem Kraljevo nije nepoznat grad. Logar je svojevremeno bio ucesnik Likovne kolonije Studenica. Jedna njegova slika tako se nasla u kolekciji organizatora Kolonije. Na ovoj reprezentativnoj izlozbi predstavio se sa 30 -tak grafika i slika. Izlozbu je otvorio mr Joze Protner, predsednik Privredne komore Slovenije, a o umetnickom radu Logara govorio Rade Bakracevic. Tatjana Kovacic, atase za kulturu ambasade Slovenije u SCG takodje je govorila o umetniku Logaru. Domacinima i posetiocima obratio se i slovenacki knjizevnik Marjan Pungartnik, jedan od visokih zvanicnika u kulturnoj politici Slovenije. Marko Petrovic, predsednik privremenog organa opstine Kraljevo i mr Velimir Zelenovic, u ime grada - domacina takodje su se u galeriji obratili gostima i posetiocima.
   Muzicka grupa iz Poljcana u nastavku veceri odrzala je u Kraljevackom pozoristu koncert pod nazivom "Mariborcani za Kraljevcane, partner za partnera," a potom je priredjena zajednicka vecera za goste i domacine ove velike manifestacije, koja je zavrsena u subotu pre podne.


IZ NARODNE BIBLIOTEKE ,,STEFAN PRVOVENCANI" KRALJEVO
Nove knjige

 ODELJENJE ZA ODRASLE
Gajto Gazdanov: "Istorija jednog putovanja" (preveo sa ruskog: Dusko Paunkovic), Paideia, Beograd, 2000
Gajto Gazdanov (1903-1971), precutani klasik, uz Nabokova svakako najveci ruski pisac formiran u vreme prve ruske emigracije.
"Istorija jednog putovanja" (1934/35) je drugi od devet Gazdanovljevih romana i kao i ostala njegova dela sadrzi znacajne elemente autobiografskog.
Osnovni motiv romana jeste putovanje - putovanje kao kompenzacija za neostvarenu ljubav, kao simbol nepripadanja i nemogucnosti da se pripada. Ali, ovo je prica i o snazi ljubavi i moralnom preporodu bivse prostitutke.

DECJE ODELJENJE
"Djacki bonton. Lepa rec i gvozdena vrata otvara", Zvezdana Seltic i Nebojsa Calic, Stylos, Novi Sad, 2001
"Djacki bonton" je knjiga namenjena deci skolskog uzrasta, ali ce u njoj mnogo sta zanimljivo naci i stariji. Pisana je lakim i citljivim stilom, prepunim djackih zargona, uz mnostvo duhovitih ilustracija. Kroz brojne zanimljive primer, mladi (ali i oni stariji) u njoj ce naci savete za lepo ponasanje u najrazlicitijim situacijama (najpre sta je to "bonton", zatim kako se ophoditi sa drugima, kako se ponasati u skoli, saobracaju, na "kulturnim mestima", u kuci, za stolom, sa gostima i sl.).

PREPORUCUJEMO
"Zitija svetih", arhimandrit dr Justin Popovic, Izdanja manastira Sv. Celije, Valjevo
Kapitalno delo oca Justina Popovica, u 12 tomova, "jedina pravoslavna Pedagogika", "pravoslavna Etika", "vrsta pravoslavne Enciklopedije". Svaki tom posvecen je jednom mesecu u godini, a unutar njega se nalaze za svaki dan zitija svetih koji se tog dana "pominju" ("praznuju"). Na primer, pod 8. novembrom, citalac ce procitati o Saboru svetog Arhangela Mihaila (najpre, uopste o praznovanju "angela", o nebeskoj "jerarhiji" i mestu "angela" u njoj, a zatim i o samom Arhangelu Mihailu, kao i molitvu posvecenu ovom svecu). Istog dana je i spomen prepodobne Marte Pskovske, o kojoj se takodje nalazi beleska.
Knjigu prate i brojne ilustracije, najcesce reprodukcije ikona.

NAJTRAZENIJA KNJIGA U PROTEKLOJ NEDELJI
Zigfrid Lenc: "Arneova ostavstina" (preveo s nemackog Zivota Filipovic), Clio, Beograd, 2001Povratak na vrh strane


KOSARKA JUBA EFES PILSEN LIGA - pise Zoran Bacarevic
Dvostruki debakl kraljevackih ligasa
• Sloga u 6.kolu propustila priliku da slavi u Beogradu (82:78 za Lavove 063) a Masinac ubedljivo porazen od Vojvodine u Kraljevu (85:76 za Novosadjane) • Sutra u Kraljevu Sloga -Hemofarm,Masinac gost Atlasa na Bezaniji

   Za kraljevacke prvoligase predstojeci bozicni post poceo je dve nedelje ranije jer su Sloga u Beogradu a Masinac u Kraljevu doziveli (ne)ocekivane poraze. Utisak je da je Sloga izgubila mnogo vise jer je u duelu sa Lavovima 063 bila na pragu pobede,tacnije da ponovi startni uspeh Masinca nad istim rivalom i u istoj dvorani. U zemunskom Pinkiju Sloga je posebno dobro "odradila"trecu deonicu posto je tandem veterana i godisnjaka Ristanovic-Mijajlovic zaigrao punom snagom i anulirao dominaciju domacina posle prvih 20 minuta. I poslednja cetvrtina donela je ravnopravnu borbu pa se u poslednja dva minuta uslo sa egal rezultatom- 74:74. Penal zavrsnica okoncana je na stetu Sloge posto je Mitar Trivunovic bio neprecizan a kosarkas Lavova 063 Stefanovic iz kontranapada doneo pobedu domacina. Najefikasniji u pobednickoj ekipi bio je M.Markovic sa 24 kosa a kod Sloge Mijajlovic sa 23 i Ristanovic sa 20 koseva.
   Kosarkasi Masinca doziveli su (ne)ocekivani poraz od Vojvodine na svom parketu. " Studenti" su prvi put "pali" na svom terenu u ovogodisnjem prvenstvu posle irferiorne igre u prvih 30 minuta i prekasnog budjenja u poslednjem kvartalu . Predvodjeni reprezentativcem Milanom Gurovicem koji je postigao cak 33 kosa "lale" su zabelezile za njih planiranu pobedu. Ucesnicima Evrolige nije smetao umor od igranja na dva koloseka da posle prvih deset minuta uglavnom ravnopravne igre u zavrsnici prvog dela utakmice i u prvih deset minuta nastavka stvore prednost dovoljnu za pobedu na kraljevackkom parketu. U 31 minut uslo se sa prednoscu Novosadjana od 16 koseva , gosti su smanjili gas pa je poslednja cetvrtina pripala Knezevicu,Markovicu,Bukumirovicu i drugovima od 30:25. Naglo popravljena efikasnost domacina bila je dovoljna samo za pristojan poraz u susretu Masinac-Vojvodina 76:85 (17:16,12:20,17:24,30:25).
Naredno kolo,sedmo po redu ,donosi Kraljevcanima nova iskusenja. Ne zna se kome ce biti teze. Sloga Favorit nikako nije favorit u mecu sa vrsackim Hemofarmom koji se igra sutra u Hali sportova. Vrscani su neporazeni u prvih sest kola a u Kraljevu su redovno pruzali odlicne partije i nosili bodove. Masinac odlazi na jos jedno gostovanje u Beograd a protivnik mu je ovoga puta ekipa Atlasa (bivsi Beopetrol). Utakmica ce se igrati u sportskoj sali kod Tosinog bunara na Bezanijskoj kosi ,usledice jos jedna podrska kraljevacke studentske kolonije u Beogradu kraljevackim "studentima" a da li ce Masinac nadoknaditi poraz u minulom kolu znace se posle ove utakmice.


VELIKI USPEH KRALJEVACKOG KIK BOKSERA SLOBODANA MARINKOVICA
U profesionalnoj konkurenciji Bata prvak Evrope

   Slobodan Bata Marinkovic clan Kik boks kluba „Kraljevo“ postao je interkontinentalni profesionalni prvak Evrope u disciplini Full contakt. On je u italijanskom gradu Palermu u kategoriji 85 i 100 kg. savladao u deset rundi na poene odlukom sudija 3:0 italijanskog predstavnika Maudjerija iz Katanije.
   Ovom pobedom Marinkovic je stekaom sve uslove da izazove svetskog sampiona Gonzalesa iz Spanije.


FUDBAL - SUMADIJSKA ZONA
Gocu pet bodova prednosti
• Vrnjcani uspesno prebrodili u Vodojazu, Novoselci remizirali sa Slogom u Kraljevu • Metalac Trgovacki poklekao u Kragujevcu, Buducnost popravila jesenji skor

   Utakmicama 17. kola okoncana je jesenja polusezona u Sumadijskoj zoni, temeljno "renoviranoj" minulog leta. Vrnjacki tandem Goc (Vrnjacka Banja) - Omladinac (Novo Selo)poveo je trku i zadrzao je dve vodece pozicije odolevsi svim atacima pre svega Metalac Trgovackog pa i Sloge u zavrsnici prvog kruga takmicenja.
   Kraljevacka Sloga posustala je u dva jesenja kola pa joj aktuelni lider iz Vrnjacke Banje pred prolecni start bezi punih 14 bodova. Posle poraza u Zubinom Potoku od Trepce (2:3) na zatvaranju jesenje polusezone
   "beli" su zagubili jos dva boda igrajuci nereseno sa Omladincem iz Novog Sela. Vise se ocekivalo od ekipe sa Lozionice na gostovanju u Kragujevcu gde je gostima iz Kragujevca protiv domace Zastave "pala zastava" a minimalac je domacinu relativno popravio jesenji bodovni saldo.
   Od kraljevackih klubova zavrsnicu jeseni najbolje je iskoristila Buducnost iz Konareva. Konarevcani nisu propustili priliku da u derbiju zacelja savladaju Susicu i posle katastrofalnog starta obezbede kakvu-takvu zimnicu. NJihove prve komsije i rivali iz Mataruske Banje imaju, medjutim, razloga za veliku zabrinutost ucinkom u finisu jeseni.
   Iz kola u kolo padali su fudbaleri Ibra sve nize a posle nedeljnog poraza u Baljevcu maksimalno su se priblizili zonaskom "fenjeru". Ekipa iz Jarcujaka jos jednom je kao domacin remizirala sa kra-gujevackim klubovima. Posle Kolonije u subotu je i Slavija ponela bod sa igrlista u Jarcujaku ali je ekipa iz kraljevackog predgradja uspela da se, sa sedam remija na 17 utakmica, plasira na sredinu tabele.
   Rezultati 17 kola: Zastava Metalac Trgovacki 1:0, Banja-Erdoglija 1:1, Buducnost-Susica 4:1, Vodojaza-Goc 1:3, Sloga(K)-Omladinac 1:1, Kolonija-Trepca 3:0, Kraljevo Hajduk-Slavija 2:2, Rudar-Ibar 4:2, Sumadinac-Borac 2:0.
Raspored 18.kola (mart 2004.): Metalac Trgovacki - Borac, Sumadinac-Ibar, Rudar- Slavija, Kraljevo Hajduk-Trepca, Kolonija-Omladinac, Sloga -Goc, Vodojaza-Susica, Buducnost-Erdoglija, Banja-Zastava.Povratak na vrh strane

Mailbox  Ibarske novosti - e-mail

Copyright © 1997-2003 Interactive.net Kraljevo. All rights reseved interactive