Internet izdanje - 14. maj 2004.godine

Mailbox
  Ibarske novosti - e-mail

Nedeljni list u izdanju Javnog preduzeca za informisanje: „Ibarske novosti“ - Kraljevo. Adresa Redakcije: Ul. Hajduk Veljkova br. 2. Direktor i glavni i odgovorni urednik: Veroljub Radakovic. Odgovorni urednik: Vladeta Stanojevic. Tehnicki uredio: Sasa Kovacevic. Redakcija: Zoran Bacarevic (sport), Dragan Vukicevic (privreda), Slobodan Rajic (politika), Predrag Markovic (drustvo), Marko Slavkovic (reportaze i Strsljen), Bojana Milosavljevic (kultura), Stojan Petkovic (sport), Ivan Rajovic, Vesna Mrakovic - Jokanovic, Marina Miljkovic - Dabic, Rajko Saric, Milisav Radovanovic (fotoreporter). Sekretar redakcije: Anica Josifovic. Predsednik Upravnog odbora: Slavko Janosevic. Telefoni: direktor i glavni i odgovorni urednik 312 - 504, odgovorni urednik 312 - 507, Pravna i opsta sluzba 312 - 505, Oglasno odeljenje 312 - 503. Godisnja pretplata 1.040 din. Za inostranstvo - Evropa 3.120 din. Amerika i Australija 4.160 din. Tekuci racun: 160 - 14461 - 52 kod „Delta banke“ Kraljevo. Kompjuterska obrada „Ibarske novosti.“ Stampa NIG DP “Svetlost”, Branka Radicevica 9, Kragujevac Tel: 034/ 333 - 111. Filmovanje: Graficka radnja „MAX GRAF“, Kraljevo. Postarina placena u Posti 36200 Kraljevo. List izlazi petkom, rukopisi se ne vracaju.

Naslovna strana novog broja "Ibarskih novosti" Dani jorgovana
Dan kada je porazen fasizam
„Prvo deci da vratimo osmeh“
Srbija kao Svajcarska
Vraticu ugled gradjevinarstvu
Dacic - izvorni kandidat
Narcisu u pohode
Usvajanje projekata na jesen
Umetnost, kultura, obrazovanje
Sport: Kik-boks, fudbal, atletika


KROZ DOLINU VEKOVA - pise Rajko Saric
Dani jorgovana

   U slavu vekovnog srpsko-francuskog prijateljstva, a u cast francuske princeze Svete Jelene Anzujske - kraljice srpske, “Dani jorgovana”, tradicionalna kulturno-turisticka manifestacija, okupila je i ove godine mnogobrojne ucesnike i goste. Organizator, Drustvo srpsko-francuskog prijateljstva “Sveta Jelena Anzujska”, proveo je od Kraljeva, preko manastira Zice i srednjovekovnog grada Maglica, potom manastira Studenice, sve do zaduzbine Jelene Anzujske - manastira Gradca, karavan “dolinom vekova”, kako mnogi nazivaju dolinu Ibra, u kojoj su koreni srpske drzavnosti.

   Nakon Kraljeva, gde je na Trgu srpskih ratnika ucesnike pozdravio gradonacelnik, dr Radoslav Jovic, ucesnici muzicko-scenskog programa su od vladike manastira Zice zatrazili blagoslov za svoje besede. Dramski umetnici, Vesna Pavlovic u ulozi Svete Jelene Anzujske, Nebojsa Dugalic kao kralj Milutin i Momir Bradic u liku Stefana Nemanje, na zidinama Maglica, ozivljavajuci istorijske likove, podsetili su na deo srpske istorije. Program su upotpunili pesnici Dobrica Eric i Gradimir Stevovic-Stiv, kao i LJuba Manasijevic, “melod i pojac serbski”.
   Ucenici etno-muzikoloske grupe Muzicke skole “Stevan Mokranjac” iz Kraljeva su, pod upravom profesora, Aleksandre Miletic, podsetili na srpsku muziku koja je nastajala u vreme razvoja srpske drzave, od doba Nemanjica pa nadalje, formirajuci tako specifican nacin pevanja i sviranja, svojstven samo ovim prostorima. O simbolici jorgovana i prijateljstvu francuskog i srpskog naroda koje potice iz doline jorgovana, na Maglicu je besedio profesor Mihajlo Pavlovic. Na nesto noviji deo istorije i srpskog folklora podsetili su clanovi KUD “Abrasevic” iz Kraljeva.
   Bogatom muzicko-scenskom programu potom se u manastiru Gradcu pridruzilo i KUD “Brvenica” iz Raske. Ovom delu manifestacije u zaduzbini Svete Jelene Anzujske prisustvovao je i koordinator za kulturu francuske ambasade u Srbiji i Crnoj Gori, gospodin Pjer Šardone. Ucesnici programa i gosti iz zemlje i inostranstva, kao i mnogobrojni mestani, rastali su se sa zeljom da se naredne godine, kada beli i plavi jorgovani prekriju obronke na obalama Ibra, ponovo sastanu tu, u dolini jorgovana, koja spaja ljude, obicaje i vekove.Povratak na vrh strane


U KRALJEVU OBELEZEN 9. MAJ - pripremio Slobodan Rajic
Dan kada je porazen fasizam


  Kraljevo je na svecan i dostojanstven nacin obelezilo 9. maj - Dan pobede nad fasizmom.
Na Spomenik Otpora i pobede, na istoimenom trgu kod zeleznicke stanice, u nedelju, 9. maja, vence su tim povodom polozile delegacije opstine Kraljevo, Opstinskog odbora Saveza Udruzenja boraca narodno-oslobodilackog rata (SUBNOR) Kraljevo, Opstinskog odbora Socijalisticke narodne stranke (SNS) Kraljevo, Garnizona Vojske Srbije i Crne Gore u Kraljevu i Udruzenja akcijasa u Kraljevu.
   Dan pobede obelezava se u znak secanja na 9. maj 1945. godine, kada je u Berlinu komandant nemacke fasisticke vojske, pred komandantima saveznicke vojske, potpisao bezuslovnu kapitulaciju. Time je zvanicno, posle sest godina, okoncan Drugi svetski rat (zapoceo 1. septembra 1939), koji su izazvali nemacki fasisti pod vodjstvom Adolfa Hitlera. Bio je to najstrasniji rat u dosadasnjoj istoriji covecanstva. U njemu je poginulo 50 miliona stanovnika, od kojih 30 miliona civila.
U tadasnjoj Jugoslaviji, prema zvanicnim podacima, poginulo je 1.700.000 stanovnika. Najvecu cenu platila je Srbija, a Kraljevo je bi!lo jedan od gradova najvecih stradalnika, jer je samo u fasistickim streljanjima oktobra 1941. godine poginulo oko 6.000 stanovnika.
   Rat protiv fasizma u bivsoj Jugoslaviji trajao je do 15. maja 1945. godine, kada su poslednje fasisticke jedinice savladane u Sloveniji. U svetu je rat zavrsen 6. avgusta 1945. godine, kada su Amerikanci bacili atomsku bombu na Hirosimu, posle cega je kapitulirao Japan, saveznik fasisticke Nemacke.
   Zemlje Evropske unije 9. maj obelezavaju i kao Dan Evrope.Povratak na vrh strane


PREDIZBORNI MITING PREDSEDNICKOG KANDIDATA TOMISLAVA NIKOLICA (SRS) U KRALJEVU - pise Slobodan Rajic
„Prvo deci da vratimo osmeh“


    “Znate sta vam je duznost 13. juna. Obucite se najlepse sto mozete, povedite decu, roditelje, izadjite na izbore i ako izadju svi upisani biraci (iako nam kazu da mi to ne volimo, sto nije tacno, jer cemo opet imati 50 odsto glasova), te noci cemo imati izabranog predsednika Srbije, a Srbija ce konacno imati buducnost“, istakao je Tomislav Nikolic, kandidat Srpske radikalne stranke (SRS) za predstojece predsednicke izbore u Srbiji, na predizbornom mitingu odrzanom u sredu u Kraljevu.
Na Trgu srpskih ratnika u Kraljevu, obracajuci se svojim clanovima, simpatizerima i ostalim prisutnim gradjanima, a bilo ih je par hiljada, Tomislav Nikolic je rekao da aktuelne vlasti “boli ono sto on govori, jer ne znaju kako ce dalje, a ne smeju da predaju vlast onima koji su bolji”. On je istakao da mu je zao sto “oni” imaju deset kandidata umesto jednog - Vojislava Kostunicu, da mu on u ime SRS-a, u izbornom duelu konacno pokaze kako treba da izgleda predsednik Srbije. Kazao je da i pored toga sto po Ustavu predsednik Srbije nema velika ovlascenja (o cemu je iz Haga pisao i dr Vojislav Seselj), ipak ima dovoljno vlasti da (kad Nikolic pobedi) srusi Vladu koja lose radi, da Srbiju oslobodi kriminalaca da bi nasa deca mirno zivela, da proveri ko je (po)kupio fabrike, koliko ih je platio, da li se u njima radi i ko je iz njih najurio radnike na ulicu, da se konacno usprave vojska i policija... Nikolic je posebno naglasio da on nece dozvoliti da nasi vojnici idu u mirovne misije, sto je govorio i prosle godine “kada su hteli zbog toga na krst da ga stave”, da bismo ziveli morno, bez napada svetskih terorista.

ZAPAD I ISTOK
- Mi imamo ovu nasu malu Srbiju, u njoj da sredimo prilike, nju da osiguramo, da ucvrstimo veze sa Crnom Gorom, da konacno Kosovo i Metohija bude u sastavu Srbije, da Vojvodina ne ide nikuda, da zivimo kao ljudi - cestito, posteno... Da gledamo u Zapad i trazimo od njih i tehnologije, i novac, i razvoj demokratije, i ljudska prava, i dobro pravosudje, ali da gledamo i u Istok i da od njih kupujemo sirovine, da njima prodajemo robu, da nam fabrike rade, da proizvodimo. Mozemo mi da pricamo na trgovima, mozemo svi da se bavimo politikom, ali ako nema proizvodnje, mi cemo da propadnemo, mi cemo sve losije da zivimo!? To nam je namenila vlast jos od 2000. godine i mi se nismo bojali da u oktobru te godine, mi koji smo ovde, koji smo stajali iza Vojislava Seselja, kazemo da dolazi najgora vlast koju je Srbija ikad imala - istakao je Tomislav Nikolic.
Ovu svoju tezu Nikolic je potkrepio recima da je u protekle tri godine bilo na vlasti mnogo malih stetnih stranaka koje su pored novca krale i glasove u parlamentu i svim sredstvima napadale srpske radikale, ali bez uspeha. Te stranke dok su bile na vlasti, prema njegovim recima, nisu ispunile nijedno svoje obecanje osim da ce sluziti Zapadu, a upozorio je i premijera Kostunicu da na vreme podnese ostavku i da ne vlada zajedno sa onima koji su upropastili Srbiju, a koje je “odnela prva velika voda koja je naisla, kao losu cupriju“. Nikolic je takodje rekao da je aktuelna vlast vise puta odlagala izbore plaseci se njegove pobede koja je 13. juna neminovna.

BEZ LAZNIH OBECANJA
- Lako je obecavati “kule i gradove”, “brda i doline” u kampanji. Narocito onaj ko ne zna da ce da pobedi to ne sme. Onaj ko zna da ce da pobedi, taj mora strogo da pazi da svaku rec koju izgovora mora da kontrolise. Zato vam ja ne obecavam da ce, kad sutra pobedim, da rade sve fabrike. Ja vam kazem: iz dana u dan mora da bude bolje! Pomalo! Prvo deci da vratimo osmeh, prvo decu da lepo obucemo, prvo nasa deca da imaju buducnost. Penzionere da smirimo. Juce su im smanjili penzije za 4,5 odsto, da vidimo zasto? Zasto seljacke penzije isplacuju tek za jun 2002? Da sredimo sistem skolstva, da deca uce srpski jezik, srpsku istoriju, da uce prema srpskom sistemu po kome je Zapad “otimao” nasu decu koja zavrse fakultet!? A mi ih sad ucimo kao sto ih uce na Zapadu, pa u cetvrtom razredu tablicu mnozenja. Nama dete jos nije ni prohodalo - zna tablicu mnozenja. Mi smo takvi, zato nas i ne vole, zato nam i seju drogu, alkohol, prostituciju medju nasu decu, da sto vise pokvare Srbiju. Ali zato je tu SRS, pa neka nas optuzuju koliko hoce. Neka kazu da smo iz pretproslog veka. Jesmo, ako se tad lepse zivelo i cestitije i postenije - upozorio je Nikolic.
U nastavku izlaganja, prekidan burnim aplauzima, on je istakao i da se SRS ne boji mafije, a on licno moze da dobije i poneku psovku, ali se ne plasi da neko moze da ga ubije jer “ovakvi se ne ubijaju, vec neguju”. Tomislav Nikolic je takodje upozorio da se mora prestati sa revansizmom svake nove vlasti, da smenu vlasti shvatamo normalno, kao ljudi, da Srbija bude zemlja postenih izbora, postenih i zadovoljnih ljudi. On je demantovao, kako je rekao, lazi protivkandidata da ce, ako on pobedi, Srbija biti bombardovana i da ce povesti Srbiju u rat jer je i njegov san Srbija u Evropi. “Sta ce biti kad pobedim, vi cete to prvi saznati” - zakljucio je Nikolic.
Celnike stranke na mitingu je pozdravio narodni poslanik Miljko Cetrovic, predsednik Opstinskog odbora SRS Kraljevo, koji je kritikovao aktuelnu lokalnu vlast zbog nesposobnosti, nesloge i neresavanja zivotnih problema gradjana, izrazivsi nadu da ce na predstojecim redovnim lokalnim izborima u septembru SRS dobiti poverenje gradjana da formira vlast.
Pored Nikolica i Cetrovica, govorili su i Aleksandar Vucic, Gordana Pop Lazic, Dragan Todorovic, Natasa Jovanovic, Miroljub Veljkovic i drugi istaknuti funkcioneri stranke, a procitan je i deo pisma dr Vojislava Seselja, upucenog Tomislavu Nikolicu, iz Haga.Povratak na vrh strane


PREDSEDNICKI KANDIDAT BOGOLJUB KARIC U POSETI KRALJEVU - pise Predrag Markovic
Srbija kao Svajcarska

   Predsednicki kandidat grupe gradjana, Bogoljub Karic, posetio je prosle subote opstinu Kraljevo u okviru svoje predizborne kampanje za predsednicke izbore. Tom prilikom, Karic je u podnozju drevnog grada Maglica, u okviru vec tradicionalne manifestacije “Dani jorgovana”, kazao da bi “Srbija trebalo da postane domacinska zemlja kao Svajcarska, a Maglic pretvoren u turisticki centar”. Karic je obecao da ce, ukoliko postane predsednik Srbije, podici pod Maglicem monumentalni spomenik Jeleni Anzujskoj, u znak srpsko-francuskog prijateljstva.
   Bogoljub Karic je zatim posetio manastir Gradac i manastir Studenicu.
   U selu Bukovica bio je gost uglednog domacina Vasa Vasiljevica, a u Ratini vlasnika Grupacije MR, Milosa Radenkovica.
   Prema najboljim evropskim standardima, Grupacija MR u Ratini gradi fabriku za proizvodnju drvene stolarije i stolarije u kombinaciji drveta i aluminijuma, u kojoj ce biti zaposleno 130 radnika.
   - Isporucioci opreme iz Vajinga (Nemacka) zatrazili su da dovedu ovde svoje strucnjake da vide kako se u toj Srbiji, za koju oni smatraju da je neorganizovana, organizuje i previ fabrika koja ce biti najbolja u Evropi”, kazao je Milos Radenkovic u razgovoru sa Bogoljubom Karicem, predstavljajuci buducu fabriku . On je dodao da jednu ovakvu fabriku, sa manjim kapacitetom, montiraju u Sloveniji, da jedna postoji blizu Frankfurta, a da je ova u Kraljevu prva medju njima.
- Obilazeci srpske gradove vidim samo industrijska groblja, za koja su zasluzni kvazieksperti koji se nalaze na najvisim funkcijama bez i malo iskustva. Nasi ljudi mogu da obnove i stave u funkciju industrijska postrojenja vrlo jednostavno, a za pet-sest godina Srbija moze da uhvati korak sa Evropom i da postane clanica Evropske unije, kazao je Bogoljub Karic.
U drustvu sa svojim domacinom, Milosem Radenkovicem, predsednicki kandidat Bogoljub Karic je, u okviru svoje predizborne kampanje obisao zatim i bolnicu “Sveti Nikola” u Ratini.Povratak na vrh strane


PREDSEDNICKI KANDIDAT SNS-A, DR BRANISLAV IVKOVIC - pise Slobodan Rajic
Vraticu ugled gradjevinarstvu

   Predsednicki kandidat Socijalisticke narodne stranke, dr Branislav Ivkovic, u okviru predizborne kampanje, boravio je proslog utorka u Kraljevu. Tom prilikom, Ivkovic je u pratnji simpatizera i clanova SNS-a na zapustenom gradilistu na Ratarskom imanju izjavio da ce, ukoliko bude izabran za predsednika Srbije, uciniti sve da gradjevinarstvo u Srbiji ponovo stane na noge.
   - Gradjevinarstvo Srbije je bilo jedno od najuglednijih gradjevinarstava u svetu i na poljima struke, i realizacije, i u praksi... Bilo je visoko kotirano. Ucinicu sve da nase gradjevinarstvo pokrene privredu Srbije. Gradjevinarstvo vezuje 28 privrednih grana, a 28 privrednih grana pokrece proizvodnju, kazao je Ivkovic.
   Ideja o stanovima za mlade je pruzala sansu mladosti da ostane u ovoj zemlji, a ne da odlazi u inostranstvo, kazao je predsednicki kandidat SNS-a, a zatim dodao:
   - Nazalost, od 5. oktobra, kada je bivsi DOS bio na vlasti, i danas, kada je ovaj krnji DOS ponovo na vlasti na celu sa G17 plus, pre svega, a i sa DSS i ostalima, imamo situaciju da ovako, u korovu, stoje stanovi namenjeni mnogima koji su cak potpisali i ugovore sa bankama, a koje je u medjuvremenu Mladjan Dinkic unistio svojim odlukama, rekao je Branislav Ivkovic.Povratak na vrh strane


KONFERENCIJA ZA NOVINARE OO SPS KRALJEVO - pise Slobodan Rajic
Dacic - izvorni kandidat

   “Ivica Dacic je jedini pravi predsednicki kandidat izvorne Socijalisticke partije Srbije za buduceg predsednika Republike” - receno je na pres konferenciji Opstinskog odbora ove stranke u Kraljevu odrzanoj u sredu. Predstavnici OO SPS Kraljevo tom prilikom posebno su kritikovali kandidata SNS Branislava Ivkovica i njegovo “TV slikanje” ispred stambene zgrade za mlade bracne parove na Ratarskom imanju, ciju su izgradnju, kako je receno, zapoceli clanovi izvornog SPS-a, a jedan od najzasluznijih je istaknuti funkcioner SPS-a Milos Nesovic.
Sreten JovanovicNaglaseno je i da je Ivica Dacic kandidat izvornog SPS-a , na cijem je celu Slobodan Milosevic i da je to jedina prava levica trenutno na politickoj sceni Srbije. Osim toga, kako je istakao Sreten Jovanovic, predsednik OO SPS Kraljevo, Ivica Dacic je najmladji predsednicki kandidat (rodjen 1966) i jedan od najsposobnijih. Bio je najbolji student generacije i diplomirao na Faklutetu politickih nauka u Beogradu sa cistom desetkom, govori tecno engleski i ruski jezik. Bio je poslanik vise mandata i kao kandidat levice moze da zadovolji sve ciljeve i potrebe gradjana, pre svega o socijalnoj jednakosti, pravdi, solidarnosti i humanosti. To je posebno znacajno danas, kada su radnici izgubili osnovno pravo na rad i proglaseni za socijalni visak u drzavi Srbiji. Pored toga, Dacic bi sigurno umeo da resava probleme u skolstvu i zdravstvu, politickom i pravosudnom sistemu i da vrati nadu gradjanima, pre svega za ozivljavanje proizvodnje, zaposljavanje i veci standard stanovnistva, da ljudi kao nekad zive od svog rada - naglasio je Jovanovic i zajedno sa ostalim funkcionerima OO SPS pozvao birace da svoj glas povere kandidatu SPS-a.
Na pres konferenciji je bilo reci i o lokalnim temama, pre svega o akciji predsednika opstine dr Radoslava Jovica u ciscenju opstine Kraljevo od divljih deponija kojoj i OG SPS daje punu podrsku, ali i zahteva da to ne bude samo kratkotrajna kampanja, vec trajna obaveza. Inace, kako je naglaseno, SPS se uveliko sprema za predstojece redovne lokalne izbore u Kraljevu, pocetkom jeseni, zalaze se za vecinski izborni sistem, ragovara o zadacima i evidentira potencijalne kandidate SPS-a za odbornike.

Borba protiv gubara
Sreten Jovanovic je apelovao na aktuelne vlasti, posebno na predsednika opstine Kraljevo i preduzece “Srbijasume”, da sto hitnije preduzmu akciju unistavanja gubara na podrucju Gledickih planina, jer ova “napast” i dalje hara u gledickom kraju i postoji mogucnost da sume tamo totalno budu unistene!?Povratak na vrh strane


 PLANINARSTVO
Narcisu u pohode

   Tradicionalna akcija NARCISU U POHODE, koju vec skoro 50 godina organizuje PSD “Gvozdac” iz Kraljeva, bice odrzana u nedelju, 16. maja.
   Ova manifestacija svake godine okupi veliki broj ljubitelja prirode iz cele Srbije i iz naseg grada. Na padine Stolova, koje se bele od narcisa, sa svih strana pristizu oni koji zele da taj dan uzivaju u lepoti koju samo priroda moze da stvori.
   Do vrha Stolova, Usovice, sa koje se pruza predivan pogled, moze se stici iz Kamenice, Brezne, Zice ili iz Dobrih Strana. Staza tradicionalne akcije vodi od Kamenice do Zice.
   Do Kamenice se moze doci autobusom koji u 7 sati polazi ispred Doma drustvenih organizacija, ili redovnim autobuskim linijam za Goc i Kamenicu, sa autobuske stanice, takodje u 7 sati.
   Treba poneti vodu i hranu, a pre svega treba se prikladno obuci i obuti udobnu obucu. Za one koji odluce da dodju u Planinarski dom u Brezni, PSD “Gvozdac” priprema planinarski pasulj, a za sve na stazi caj.
   Planinari nisu sebicni ljudi, zato vas pozivaju da sa njima podelite lepe trenutke u prirodi, a priroda ce vam to uzvratiti na svoj nacin.Povratak na vrh strane


LOKALNO EKOLOSKI AKCIONI PLAN KRALJEVA - pise Marko Slavkovic
Usvajanje projekata na jesen

   Izrada dokumenta LEAP-a, koji rade strucno-tehnickih timovi, polako ulazi u zavrsnu fazu i na jesen se ocekuje usvajanje ovog vaznog strateskog dokumenta iz oblasti zastite zivotne sredine. Posto je LEAP proces, paralelno sa izradom dokumenta, vazno je iznaci fondove za njegovu realizaciju.
   Implementacija projekta Lokalno-ekoloskog akcionog plana namece potrebu za izradom kvalitetnih predloga projekata, koji ce obezbediti donatorska sredstva za resavanje brojnih, kompleksnih, godinama nagomilavanih problema nase lokalne zajednice. Kancelarija za LEAP je organizovala seminar za pisanje predloga projekata, koji je detaljno obradjivao tu problematiku. Seminar su, u prostorijama kancelarije za LEAP, uspesno odrzali predavaci “Tima tri”, Gradjanske inicijative iz Beograda, a seminaru je prisustvovalo 26 ucesnika, predstavnika Zavoda za zastitu zdravlja, Vodovoda, Zavoda za poljoprivredu, Turistickog saveza, SUP-a, OŠ “Cetvrti kraljevacki bataljon”, Veterinarskog instituta, JKP “Cistoca”, Predskolske ustanove “Olga Jovicic Rita”, Medicinskog centra, Direkcije, JP “Pijace”, predstavnici Odeljenja za inspekcijske poslove i predstavnici LEAP-a.

Ciljevi seminara
   Tri su osnovna cilja seminara: Prakticno vezbanje participativne metode za utvrdjivanje potreba i definisanje prioriteta u lokalnoj zajednici, prosirivanje znanja i vestine u planiranju, izradi i upravljanju projektima i upoznavanje sa nacinima izvestavanja o projektu.
   Pisanje predloga projekta, ili projektnog zahteva, povezano je sa trazenjem sredstava i deo je procesa trazenja, prikupljanja sredstava.
   Ispitivanje potreba je jedan od kriticnih stadijuma u procesu razvoja projekta. Sistematsko ispitivanje potreba je proces kojim se saznaju potrebe, interesi ljudi, na osnovu kojih pravimo strateski plan organizacije. Pod potrebama se podrazumevaju zelje, teznje i interesovanja ljudi.
   Razvojni projekti zahtevaju tacne, precizne i korisne informacije, koje odrazavaju potrebe specificne zajednice. Planiranje i implementacija projekta ne bi trebalo da bude zasnovana samo na pretpostavkama, nagadjanjima, pogledima eksperata ili misljenjima lidera, koja su vodjena razmisljanjem “ovo je prava stvar koju treba uraditi”. Potrebe treba da se izrode direktno iz ideja reprezentativne grupe ciljne populacije i ostalih bitnih zainteresovanih grupa u zajednici.
   Nevladine organizacije nastaju iz potrebe da ljudi nesto promene, ali nijedno okruzenje nije staticno i potrebe se stalno menjaju. Zato se potrebe moraju stalno procenjivati, da bi se na njih adekvatno odgovorilo. Ispitivanje potreba, koje se sprovodi uz ucesce ciljne populacije, osnazuje posvecenost zajednice i njen entuzijazam u vezi sa samim projektom. Pored izvora za ideje projekata, istovremeno se prikupljaju i podaci za razvoj pokazatelja za evaluaciju. Iznad svega, ispitivanje potreba pomaze razvoju osecaja vlasnistva zajednice nad projektom.

Komponente predloga projekta
   Predlog projekta najcesce obuhvata sledece komponente: propratno pismo, naslovnu stranu, sadrzaj, rezime (sazetak), uvod, definiciju problema (izjavu o potrebama), ciljeve i zadatke, program i metode (metodologiju sa vremenskim planom), evaluaciju, budzet i anekse.
Jedna od najmocnijih tehnika za analizu trenutne situacije jedne organizacije i kako ona treba da se menja, jeste snjot analiza. Ovom metodom se identifikuju snage i slabosti, kao i prilike, mogucnosti i pretnje okruzenja.
   Unutrasnje jake strane, snage, jesu resursi, sposobnosti koje pomazu organizaciji da ispuni svoju misiju (npr. profesionalno osoblje, posveceno clanstvo).
   Unutrasnje slabosti predstavljaju nedostatak resursa, sposobnosti koje sprecavaju ili ogranicavaju organizaciju da ispuni svoju misiju (npr. nedovoljno profesionalno osoblje), nedostatak liderstva, nedostatak kapaciteta.
   Spoljne mogucnosti mogu biti potencijalna podrska, savezi, pomoc, resursi ili trendovi koji ce, ili mogu, pomoci ostvarivanju misije, vrednosti ili ciljeva.
   Spoljne pretnje mogu biti potencijalni trendovi, savezi, politike, manjkavosti u okruzenju koje potencijalno mogu, ili ce sprecavati ostvarivanje misije, vrednosti ili ciljeva.

SWOT analiza LEAP-a
    Snage: strucni potencijal, ljudi, iskustvo, oprema, prostor, misija, aktuelnost.
   Slabosti: delovanje pri opstinskim strukturama, puno ljudi (brojnost), razudjenost ljudstva, veliki broj problema, nemotivisanost, kontakti, finansijska podrska u opstinskim strukturama, veliki broj problema, prijatna atmosfera, spremnost za edukaciju, jedan donator, nepostojanje autonomije i licni interes.
   Mogucnosti: postojanje drugih donatora, mediji, moralna podrska javnih preduzeca, saradnja i velike potrebe u okruzenju.
   Pretnje: Nepostojanje institucije usko vezane za ekologiju, nepostojanje akreditovanih laboratorija, nerazvijena ekoloska svest gradjana, nepostojanje zakona i politicka nestabilnost.
   Nasa opstina i lokalna samouprava, radi boljeg i delotvornijeg funkcionisanja, trebalo bi da se opredeli i pristupi strateskom i programskom planiranju na svim nivoima (u samoj lokalnoj samoupravi, javnim preduzecima i institucijama), jer samo tako mozemo biti sigurni da idemo prema odredjenom i dobro definisanom cilju: boljem zivotu svih nas.Povratak na vrh strane

UMETNOST - KULTURA - OBRAZOVANJE

SRPSKA KNJIZEVNOST U SVETU - pise Bojana Milosavljevic
Roman Gorana Petrovica na italijanskom

   Da se domaci pisci, posle vise godina precutnog bojkota evropskih prevodilaca i izdavaca, ponovo vracaju tamo gde je autorima juznoslovenskog jezickog podrucja oduvek i bilo mesto, dokaz je, pored ostalog, nekoliko novih promocija knjizevnika Gorana Petrovica medju evropskom publikom.
   Roman “Sitnicarnica kod srecne ruke”, koji je u medjuvremenu preveden na francuski jezik, upravo je doziveo izdanje i na italijanskom. Petrovicev roman objavila je jedna od najvecih izdavackih kuca Italije “Ponte Ale Gracije” iz Firence, a u prevodu Dunje Badnjevic - Boncio, koja je na italijanski prevodila i dela naseg nobelovca Ive Andrica.
   Prosle sedmice, Goran Petrovic je u Kulturnom centru SCG u Parizu prisustvovao i promociji “Antologije nove srpske proze”, koju je na francuskom jeziku priredila Mirjana Avramovic - Ouknin (Petrovic je medju nasih deset autora u ovom zborniku zastupljen pricom “Reci”). Gotovo istovremeno sa objavljivanjem ove antologije na francuskom jeziku, i citalacka publika u Ukrajini imace priliku da se upozna sa najnovijim dometima srpske proze, jer je i tamo objavljen zbornik prica odabranih autora, medju kojima je ponovo i Goran Petrovic, sa pricom “Ostrvo”.
   Uz sve ovo, beogradski izdavac “Narodna knjiga”, kao najnovije izdanje, objavila je Petrovicev dramski tekst “Skela”, i to na srpskom i engleskom jeziku. “Skelu” je autor pisao za premijerno izvodjenje sredinom februara u Orascu, na centralnoj proslavi dvestote godisnjice Prvog srpskog ustanka.


IZLOZBE - pise Bojana Milosavqevic
Kolekcija Kosanin u Ostruznici

   Na mestu gde je vozd Karadjordje, na Djurdjevdan 1804. godine, sazvao prvu Narodnu skupstinu, u Ostruznici kraj Beograda, ovih dana je na poseban nacin obelezen jubilej Prvog srpskog ustanka. Naime, Zeljko Kosanin, kolekcionar umetnina iz Kraljeva, priredio je u mesnom parohijskom domu, ispred hrama Svetog Nikole u Ostruznici, izlozbu portreta vladara i najvecih ustanika i zvanicnika ovog pokreta za oslobodjenje Srbije. Kao najekskluzivniji eksponat iz Kosaninove postavke slovio je grb grada Kraljeva (radjen u tehnici duboreza). Protojerej Dragan Terzic odrzao je prigodnu besedu o istoriji Srba, a u umetnickom programu ucestvovali su Svetlana Stevic, interpretator izvornih pesama i guslar Savo Kontic.
Izlozba slika kolekcije Kosanin moze da posluzi i kao sasvim prikladna scenografija za jos jedno obelezavanje dvovekovnog jubileja Prvog srpskog ustanka. Sutra ce ovim povodom Svetu arhijerejsku liturgiju sluziti patrijarh srpski Gospodin Pavle.


IZ NARODNE BIBLIOTEKE ,,STEFAN PRVOVENCANI" KRALJEVO
Nove knjige

ODELJENJE ZA ODRASLE
,,Mnogaja ljeta" Mile Medic (Filip Visnjic, Beograd, 2003)
Roman ,,Mnogaja ljeta", razvio se iz Medicevog romana ,,Vijenci Nemanjica" objavljenog 1996. godine. Kako autor istice, ova knjiga je dobila nove grane i ogranke, rasirila se do mere u kojoj moze opstati u velikoj sumi nase knjizevnosti.
Vremensko razdoblje romana, stvarno se proteze na mnogaja ljeta i vekove. U sredistu je nas srednji vek, koji obuhvata zivot Svetog Save. Iz tog vremena, sagledavaju se u romanu nasa najstarija starostavna predistorijska vremena, a iz njih ocima proroka i srpskih tajnovidaca, nase savremeno doba i buduca vremena. Roman je pisan jezikom srpske srednjovekovne knjizevnosti, ukrstenim sa narodnim ijekavskom jezikom Srba iz Hrvatske gde je autor rodjen.

DECJE ODELJENJE
,,Skolski bioloski atlas" Hose Tola (Kreativni centar, Beograd, 2003)
Skolski bioloski atlas pruza citaocima sjajnu priliku da upoznaju poreklo zivota, njegovu evoluciju na Zemlji i osobine zivih bica, kao i njihove razlicite oblike. Poglavlja ove knjige obrazuju kompletan pregled biologije. Sadrze mnogo slika, brojne crteze i vrlo precizne sematske prikaze, koji pokazuju glavne karakteristike gradje i ponasanja razlicitih vrsta biljaka i zivotinja. Ilustracije su dopunjene kratkim objasnjenjima i beleskama. Na kraju knjige nalazi se abecedni indeks pojmova, koji omogucava da se lako pronadju odgovori na sva pitanja koja nas zanimaju.

PREPORUCUJEMO
,,Britanske studije kulture" priredili : Dejvid Morli i Kevin Robins
(Geopoetika, Beograd, 2003)
Knjiga Britanske studije kulture prati dinamiku savremene britanske kulture, nastojeci da identifikuje njene nove konfiguracije i putanje, kojima bi se mogla kretati u buducnosti, pocev od onih koje oblikuje kolonijalno nasledje nacije do onih
koje su rezultat novih formi kulturne politike: eticke, potrosacke, politike religije i zastite zivotne sredine. Knjiga sadrzi vise od trideset eseja, u kojima strucnjaci za date oblasti raspravljaju o svim aspektima klture i identiteta u savremenoj Britaniji, analizirajuci promene te kulture i identiteta u kontekstu globalozacije.

NAJTRAZENIJA KNJIGA U PROTEKLOJ NEDELJI
,,Pisac izdaleka" Vladan Matijevic (Narodna knjiga/Alfa, Beograd, 2003).Povratak na vrh strane


OTVORENO PRVENSTVO SRBIJE U KIK BOKSU - pisu Stole Petkovic i Aleksandar Daisevic
Sjajne borbe Marije i Bate

• Marija Ristovic u zenskoj konkurenciji prvak Srbije u kategoriji 70 kg. a Slobodan Marinkovic u profi mecu dominirao protiv Beogradjanina Stanka Pavlovica (kategorija 86 kg). • Meceve je u kraljevackoj hali sportova pratilo oko 700 ljubitelja ovog sporta


   Kraljevacka Hala sportova bila je popriste kvalifikacionih i finalnih borbi na otvorenom prvenstvu Srbije u kik boksu, disciplina ful kontakt, "A" klase. Istovremeno, najbolji kraljevacki kik bokser Slobodan Bata Marinkovic imao je novi profi nastup,u borbi veceri, u pet rundi, protiv Stanka Pavlovica iz beogradskog kluba Crvena zvezda "Delije". Oko 700 gledalaca uzivalo je u prikazanim borbama,a finale je sve podiglo na noge.Bata Marinkovic je od pocetka dominirao u duelu sa Pavlovicem, da bi na pocetku trece runde svog protivnika posalo na pod i prici je bio kraj. Tako je intrekontinentalni prvak Evrope,visestruki prvak Srbije i Crne Gore i bronzani sa poslednjeg svetskog prvenstva, najavio je uspesnu karijeru i u profi vodama kik boksa.
- Ovo je bila veoma dobra borba,imao sam jakog protivnika koji je po broju domacih i medjunarodnih uspeha ravan meni.Drago mi je sto sam pred mojom publikom pobedio i sada mogu da najavim da cu u ovoj godini imati jos ovakvih borbi do konacnog cilja,a to je da budem izazivac Spancu koji je profesionalni svetski prvak u mojoj kategoriji. Nadam se da bi taj mec mogao biti takoze u mom gradu,u Kraljevu - izjavio je posle borbe veceri Slobodan Bata Marinkovic.
Marija Ristovic je u zenskoj konkurenciji osvojila titulu prvaka Srbije. Ona je u tri runde savladala Novosadjanku Jelenu Djuric (Vojvodina). Gledaoci su na samom pocetku kik boks veceri videli jos jednu borbu “amazonki. Bio je to susret Gorjanke Blagojevic (Vojvodina) i Jovane Krstic (Obilic - Pro-kuplje).
Od prikazanog u borbama za prvaka Srbije za ovu godinu vredno je istaci dominaciju takmicara Palminih Tigrova iz Jagodine sa sest boraca u cetiri finala. Najzanimljivije je bilo u kategoriji do 67 kilograma gde su publiku na noge digli Goran Markovic iz sabackog Letnjikovca i Zemunac Nebojasa Denic, a titula je zasluzeno pripala Markovicu. Podgoricanin Gajovic je u kategoriji do 91 kilograma pokazao zavidan kvalitet i klasicnim nokautom savladao Milosavljevica iz Lesnice.


FUDBAL SUMADIJSKA ZONA - pise Stole Petkovic
Goc nadvisio ,,lozionicu”

   • Vrnjcani sa desetoricom bolji od Metalac Trgovackog. U derbiju 28.kola u Kraljevu Metalac Trgovacki - Goc 0:1 • Novi poraz Sloge, pobeda Buducnosti u Vranesima. U sredu igrano vanredno 29.kolo

   Sve su manji izgledi da Kraljevo od jeseni ima (makar) srpskoligasa. U derbiju 28.kola Sumadijske zone (moglo bi se reci u derbiju sezone) Metalac Trgovacki porazen je na igralistu kraj Lozionice od Goca iz Vrnjacke Banje sa 0:1. Jedini gol gosti su postigli u 66. minutu kada je Drenovac (u trecem pokusaju) savladao Batala sto je bilo dovoljno da u mecu "za sest bodova" Goc ponese sva tri boda u Vrnjacku Banju i zasedne na vrh tabele. Vrnjcani su pobedu ostvarili u situaciji kada su ostali na terenu sa desetoricom igraca (u 64.minutu iskljucen je Jovanovica zbog drugog zutog kartona) a minimalno vodjstvo uspeli su da sacuvaju i pored skoro polucasovnih pokusaja domacina da povrate rezultat. Metalac nije iskoristio vise izglednih prilika, pogodjena je i stativa Milovanovica koji je branio u zivotnoj formi pa je, posle svega, pobeda gostiju iz Vrnjacke Banje potpuno zasluzena. Kraljevcanima tako preostaje da cekaju eventualne kikseve lidera sa tabele u poslednjih sest kola, nadajuci se da ce neko od klubova koji se bore za opstanak rivalima "zakinuti" ona dva boda koja se gube u slucaju neresenog rezultata.
   Nedeljno 28. kolo donelo je uglavnom ocekivane rezultate a pored Goca pobedu u gostima zabelezila je Buducnost u Vranesima. Ekipa iz Konareva slavila je nad domacim Borcem ubedljivo, kao i Ibar iz Mataruske Banje u ulozi domacina nad Banjom iz Arandjelovca. U borbi za opstanak Rudar je u Baljevcu uspeo da prekine seriju slabih rezultata na sopstvenom bunjistu. Ceh je platio klub sa najzvucnijim imenom u zonskom stepenu takmicenja - kraljevacka Sloga. Minimalac je domacinu doneo vredna tri boda a Sloga ce morati da se do kraja bori i najverovatnije zadovolji cetvrtim mestom na tabeli. Vaterpolo rezultat zabelezen je u Kragujevcu na utakmici Slavija-Zastava ali nije ni od kakve vaznosti jer je "gostujuca" Zastava odavno vec potopljena. U sredu su igrane utakmice 29.vanrednog kola, a ovog vikenda sve tri ekipe sa vrha tabele igrace u ulozi domacina.
   Rezultati 28.kola: Metalac Trgovacki - Goc 0:1, Omladinac-Susica 2:0, Trepca - Erdoglija 3:1, Slavija - Zastava 6:3, Ibar - Banja 3:0, Borac - Buducnost 1:3, Sumadinac - Vodojaza 1:0, Rudar - Sloga 1:0, Kraljevo Hajduk - Kolonija 3:0.
Raspored 30.kola: Borac - Sloga, Goc - Erdoglija, Rudar - Kraljevo Hajduk, Omladinac - Zastava, Slavija - Buducnost, Sumadinac - Kolonija, Trepca - Banja, Metalac Trgovacki - Susica, Ibar - Vodojaza.


ATLETIKA - pise Stole Petkovic
Podvig pionira

   Na stadionu u Sumaricama (Kragujevac) odrzane su kvalifikacijhe kupa Srbije za seniore i pionire. Na ovom atletsdkom takmicenju ucestvovalo je i 19 predstavnika Atletskog kluba “Kraljevo”.
- Bio je to najmasovniji nastup u poslednjih osam godina - kaze trener Predrag Cvijovic. Od tri juniora na seniorskom kupu najuspesnija je bila Laka Terzic.
Laka je rutinski izborila ulazak u finale u dve takmicarske disciopline, na 10 i 200 metara.
- I pioniri su napravili podvig pa u finalu treba ocekivati cak osam takmicara i stafetu pionirki 4H100. Najuspesnija je bila Aleksandra Marinkovic koja je bila prva u trci na 1500 metara postigavsi odlican rezultat 5:05,8 sto je novi klubski rekord za pionirek i mladje pionirke - naglasava Cvijovic.
Osvojena su jos dva prva mesta. U bacanju diska Tamara Stolic je rezultatom 20,62 metra nadvisila svoje rivalke kao i Stevka Bacevic u bacanju koplja (rezultat 20,72 metra). Sa cetiri druga mesta i tri treca pionirke AK Kraljevo bile su najuspesnije u konkurenmcijiu desetak klubova sa podrucja centralne Srbije.Povratak na vrh strane
Mailbox  Ibarske novosti - e-mail

Copyright © 1997-2004. Interactive.net Kraljevo. All rights reseved interactive