Internet izdanje - 10. septembar 2004.godine

  Ibarske novosti - e-mail

Nedeljni list u izdanju Javnog preduzeca za informisanje: „Ibarske novosti“ - Kraljevo. Adresa Redakcije: Ul. Hajduk Veljkova br. 2. Direktor i glavni i odgovorni urednik: Veroljub Radakovic. Odgovorni urednik: Vladeta Stanojevic. Tehnicki uredio: Sasa Kovacevic. Redakcija: Zoran Bacarevic (sport), Dragan Vukicevic (privreda), Slobodan Rajic (politika), Predrag Markovic (drustvo), Jelena Petrovic (obrazovanje) Marko Slavkovic (reportaze i Strsljen), Bojana Milosavljevic (kultura), Stojan Petkovic (sport), Ivan Rajovic, Rajko Saric, Milisav Radovanovic (fotoreporter), Vesna Jovicic (lektor),. Sekretar redakcije: Anica Josifovic. Predsednik Upravnog odbora: Slavko Janosevic. Telefoni: direktor i glavni i odgovorni urednik 312 - 504, odgovorni urednik 312 - 507, Pravna i opsta sluzba 312 - 505, Oglasno odeljenje 312 - 503. Godisnja pretplata 1.040 din. Za inostranstvo - Evropa 3.120 din. Amerika i Australija 4.160 din. Tekuci racun: 160 - 14461 - 52 kod „Delta banke“ Kraljevo. Kompjuterska obrada „Ibarske novosti.“ Stampa NIG DP “Svetlost”, Branka Radicevica 9, Kragujevac Tel: 034/ 333 - 111. Filmovanje: Graficka radnja „MAX GRAF“, Kraljevo. Postarina placena u Posti 36200 Kraljevo. List izlazi petkom, rukopisi se ne vracaju.

Naslovna strana novog broja "Ibarskih novosti" Smirimo strasti i resavajmo probleme
Kodeks ponasanja lokalnih funkcionera
Obilaznica i dalje aktuelna
Vec zamenjeno sedam odbornika
Korisne inicijative
Mlade, obrazovane i odgovorne
Veliko interesovanje putnika
Noc kad je gorelo nebo nad Huhotom
Umetnost, kultura, obrazovanje
Sport: odbojka, kik-boks, kosarka, moto sport


SAOPSTENJE ZA JAVNOST POSLOVNOG UDRUZENJA "036"
Smirimo strasti i resavajmo probleme

   Ovih dana i nedelja svedoci smo velike medijske i politicke konfrontacije razlicitih subjekata u nasem gradu, a sve oko visine i nacina utvrdjivanja naknade za uredjivanje gradjevinskog zemljista.

S obzirom na razlicite interpretacije dosadasnjih zbivanja i s obzirom na to da smo i sami bili ucesnici dogadjanja, zelimo da ukazemo na sledece cinjenice radi kompletnog i istinitog informisanja javnosti!

Na sednici Opstinskog veca 09.06.2004. godine, izmedju ostalih, bili smo pozvani i mi, predstavnici poslovnog udruzenja "036" iz Kraljeva. Nas stav tom prilikom je bio da naknada za uredjenje ne sme da predstavlja jedan oblik takse za popunjavanje opstinskog budzeta na racun privrede, da ne treba da bude uniformna i po zonama, bez obzira na postojecu komunalnu (ne)opremljenost odredjene lokacije, kao i da sredstva, prikupljena na ovaj nacin, treba da se namenski trose.

Zalagali smo se da se formira privredni savet opstine od najistaknutijih privrednika koji bi ucestvovao u resavanju ovih i svih drugih pitanja od interesa za ovaj grad.

U tom smislu smo naveli primere Beograda, Valjeva i Zrenjanina, koji su ovo pitanje resili jako efikasno i na taj nacin privukli veliki broj domacih i stranih investitora.

Zakljucak Opstinskog veca o sprovodjenju zajednicke analize izmedju radne grupe i zainteresovanih udruzenja nikad nije sproveden, tj. predstavnika naseg Udruzenja niko nije nijedanput pozvao, iako smo se mi interesovali intenzivno o terminu sastanka (g. Dragan Markovic je detaljno objasnio razloge u svom reagovanju).

Posao koji je trebalo da odradimo za Opstinsko vece bio je da utvrdimo koliko je nominalno povecanje cene naknade za uredjenje gradjevinskog zamljista, jer se na istoj sednici od razlicitih strana operisalo od uvecanja od 500 odsto do smanjenja od 25 odsto!

Stav Predsednika Opstine, koji smo svi podrzali, bio je da ovako osetljivu stvar ne moze i nece stavljati pred Skupstinu dok se ne ispita i ne proveri jos jedanput, a da u tome ucestvuju predstavnici svih zainteresovanih strana, predstavnici struke, kao i javnosti.

I da se osvrnemo na reagovanja za vreme i posle ove sednice.

Krajnje je nekorektno naseg komsiju i sugradjanina g. Gizdovica prozivati, vredjati i anatemisati jer zastupa jedan predlog za koji smatra da je ispravan i u interesu Opstine.

Jako je ruzno da ljude koji rade, grade, uposljavaju radnike i definitivno dizu i drze trzisni potencijal ovog grada na nivou na kojem nikako ne bi bio, s obzirom na ostatak privrede, vredjati i terati odavde!

Predsednika Opstine prozivati po ovom pitanju bez ikakvog je osnova, jer je upravo postupao kako smo to oduvek svi zeleli: saslusati sve zainteresovane strane, izvrsiti analizu, pa onda izaci pred odbornike!

Nepotrebno je da politicke partije bez upoznavanja i uvida u problematiku, ovako kompleksnu stvar, apriori proglasavaju za neku vrstu zakulisne radnje!

Pred svima nama je veliki posao ako istinski hocemo da pomognemo nasem Kraljevu, koje se, istine radi, nalazi izvan svih strateskih koridora, investicionih planova i kapitalnih ulaganja.

Nazalost, mnogo ce vode niz Ibar proteci,dok se mi budemo bavili varijantama, prepucavanjima i medjusobnim trvenjima, a Kraljevo ce postajati sve vise i vise zaboravljeni (ili kako to zvanicno rekose - devastirani) grad.

Vodovod, obilaznicu, autoput, gradsku infrastrukturu nece moci da izgradi nijedna politicka organizacija, nijedan pojedinac, nijedno poslovno udruzenje.

Zato smo potrebni jedni drugima i svi smo potrebni ovom gradu.

Smirimo strasti, resavajmo probleme - u interesu grada, nas i nase dece!

Clan Upravnog odbora
Milan Scepovic

Predsednik Upravnog odbora
Miroslav Tlacinac

Povratak na vrh strane


PROJEKAT STALNE KONFERENCIJE GRADOVA I OPSTINA - pise Predrag Markovic
Kodeks ponasanja lokalnih funkcionera


   Proslog petka u SO Kraljevo odrzana je tribina “Gradimo poverenje”, na kojoj je predstavljen Nacrt etickog kodeksa ponasanja funkcionera lokalnih samouprava u Srbiji. Nacrt Kodeksa stvoren je po uzoru na evropski kodeks i odnosi se na ponasanje lokalnih i regionalnih izabranih, imenovanih i postavljenih lica.

Savet Evrope je svoj kodeks dobio 1999. godine, kao deo paketa mera, jer su se zemlje razvijene demokratije suocavale sa problemom nepoverenja izmedju gradjana i lokalnih vlasti.

Na tribini je govorio Emilijano Bertolini, delegat Agencije lokalne demokratije za Centralnu i Juznu Srbiju. Pozdravljajuci domacine, rekao je da projekat poput Nacrta kodeksa ponasanja funkcionera lokalnih samouprava u Srbiji povezuje Evropu sa svim lokalnim zajednicama na jedan nov nacin.

,,Evropa koju mi gradimo nije izgradjena samo na moci centralizovanih vlasti, vec i na saradnji i dobrim odnosima lokalnih zajednica”, kazao je Bertolini.

,,Krajnji cilj Kodeksa ponasanja predstavnika lokalnih vlasti u Srbiji je obezbedjivanje zakonitosti rada lokalnih funkcionera”, rekao je na tribini generalni sekretar SKGO Djordje Stanicic.

Domacin skupa, predsednik opstine Kraljevo Radoslav Jovic, otvarajuci tribinu, kazao je izmedju ostalog da je ,,prvo slovo kodeksa da programi sa kojima se izlazi pred gradjane moraju da budu realni i objektivni i zasnovani na necemu sto se moze ispuniti”.

Tribina je bila ujedno i javna rasprava o Nacrtu etickog kodeksa ponasanja funkcionera lokalnih samouprava u Srbiji, koji je finansirala Evropska komisija, a kofinansirali Fondacija Konrad Adenauer i Institut za otvoreno drustvo iz Budimpeste.

Povratak na vrh strane


OPSTINSKO VECE - pise Rajko Saric
Obilaznica i dalje aktuelna


   Rukovodstvo nase opstine se problemom izgradnje zaobilaznice oko grada bavi od 1981. godine i do sada je uradjeno tek 10 odsto aktivnosti potrebnih za realizaciju ovog projekta, culo se na kao informacija u nastavku dvanaeste sednice Opstinskog veca koja u sredu nije odrzana zbog nedostaka kvoruma.
   Krnji sastav Veca saslusao je izlaganje Dragana Markovica, direktora Direkcije za planiranje i izgradnju “Kraljevo” koji je rekao da je nedavno dogovreno da se izvrsi revizija prvog dela idejnog projekta zaobilaznice, da se uradi generalni projekat za deo zaobilaznice od mosta do Vranesa, odnosno prikljucak na magistralni put Kraljevo - Krusevac, da se analizira ugovor sa “Mostogradnjom”, da se uradi idejno resenje obilaznice oko raskrsnice sa magistralnim putem Kraljevo - Kragujevac kod Adrana, odnosno prikljucak na magistralni put Kraljevo - Cacak, te da se pokrene inicijativa za izgradnju auto - puta Batocina - Kragujevac - Kraljevo. Odgovori po ovim pitanjima trebali bi biti bar za nijansu jasniji danas za kada je u Kraljevu najavljen boravak republickog ministra za kapitalne investicije i direktor republicke direkcije za puteve.
   Direktor Markovic je rekao i to da gradnju mosta u Skopljanskoj ulici ne koce finansije vec nepostojanje planske dokumentacije. Dok se ne donese detaljan plan regulacije centra grada i prva faza za Cibukovac, nemoguce je krenuti u parcelaciju i resenje imovinsko - pravnih odnosa.
   U ovoj kalendarskoj godini nije bila planirana izgradnja primarne gasovodne mreze, ali bi vec 2005. trebalo pokrenuti i ovu znacajnu aktivnost. Prema ugovoru o realizaciji programa gasifikacije siroke potrosnje, od Energogasa zavisi kada ce gradjani najpre Higijenskog zavoda i Grdice poceti sa koriscenjem gasa u svojim domacinstvima. Direkcija “Kraljevo” je svoj deo posla obavila na vreme, naglasio je Markovic.Povratak na vrh strane


NEDOSTACI PROPORCIONALNOG IZBORNOG SISTEMA NA PRIMERU SO KRALJEVO - pise Slobodan Rajic
Vec zamenjeno sedam odbornika

   Na sest sednica Skupstine opstine zbog ostavki usled sukoba interesa ili na licni zahtev zamenjeno sedam i postavljeno sest novih odbornika sa odbornickih lista, a najavljena jos jedna zamena • Zbog ociglednog nedostatka vazeceg Zakona o lokalnim izborima po proporcionalnom sistemu kontinuitet u radu doveden u pitanje

Jos u toku pripreme novog, sada vazeceg Zakona o lokalnoj samoupravi Republike Srbije, na javnoj raspravi u Kraljevu ukazivano je na neke slabosti primene proporcionalnog izbornog sistema na lokalnim izborima, i zamene ranije primenjivanog vecinskog sistema u izborima za odbornike. Posebno je kritikovan predlog da stranke imaju pravo da predloze koga one hoce kao kandidate za odbornike, a potom da sa tih lista, takodje po svom nahodjenju, biraju odbornike prema broju dobijenih mandata. Tada je receno da ce to otvoriti vrata svojevrsnog stranackog voluntarizma i degradacije kvaliteta izabranih odbornika. Jedan od kriticara upozorio je da ce primenom proporcionalnog umesto vecinskog izbornog sistema na lokalu doci do apsurda i teorijske mogucnosti da svi odbornici iz jedne stranke budu iz jednog solitera ili iz jedne familije, da nece biti ostvaren ravnomeran teritorijalni raspored odbornika, a i da ce njihove sposobnosti, osim „stranackih“, kao i kontinuitet u radu, biti dovedeni u pitanje.

CESTE PROMENE
U Kraljevu su izbori (prevremeni), po novom Zakonu o lokalnoj samoupravi i novom Zakonu o lokalnim izborima, donetim 2002. godine, odrzani krajem prosle godine. Devetomesecna iskustva u radu novog saziva Skupstine opstine pokazala su da se, na srecu, vecina od ovih primedbi o novom lokalnom izbornom sistemu nije ostvarila, ali i da je jedan nedostatak vise nego uocljiv. Od pocetka rada nove Skupstine opstine, posle sest odrzanih sednica, vec je zamenjeno sedam odbornika!? To je 10 odsto od ukupno 70 odbornika koliko skupstina broji!? Bukvalno, na svakoj sednici, zbog ostavki i zamene prvobitno postavljenih odbornika sa izborne liste, jedan ili dva odbornika potpisivali su svecanu izjavu i potvrdjivan im je dobijeni mandat. Prvobitni sastav Skupstine znatno se izmenio.

U proteklih devet meseci, od konstituisanja Skupstine opstine Kraljevo do danas, zamenjena su dva odbornika SPO, dva iz G 17 plus i po jedan iz DSS, DHSS i Nove Srbije. „Izabrani“, odnosno postavljeni su sledeci novi odbornici: Branko Jovicic umesto Mirka Vukovica (SPO), Vladanka Todorovic umesto Aleksandra Besevica Aca (SPO), dr Dragoslav Dugalic umesto Dragana Markovica (DSS), Bozidar Zlatojevic umesto dr Srdjana Danojlica, koji je prethodno zamenio Nenada Radovca (G 17 plus), Blagomir Jovanovic Kico umesto prof. dr Predraga Stojanovica i Milan Sekularac umesto Veroljuba Radakovica (NS).

Svi zamenjeni odbornici (7) dali su ostavke zbog sukoba interesa (jer „ne mogu biti zaposleni u opstinskoj upravi ili lice koje imenuje, odnosno postavlja skupstina opstine“) ili na licni zahtev. Zbog imenovanja na nove duznosti, cime su dosli u sukob interesa sa odbornickom funkcijom, zamenjeni su prof. dr Predrag Stojanovic (izabran za predsednika UO JKP „Vodovod“), Dragan Markovic (postavljen za direktora Direkcije za planiranje i izgradnju), Mirko Vukovic (postavljen za direktora JKP Putevi), Veroljub Radakovic (postavljen za direktora JP Ibarske novosti), a na licni zahtev, uglavnom zbog zauzetosti i drugih licnih i radnih obaveza, Nenad Radovac, dr Srdjan Danojlic i Aleksandar Besevic Aco. Zanimljiv je slucaj odbornika G 17 plus, gde je izvrsena dupla „rokada“: najpre je na licni zahtev zamenjen odbornik Nenad Radovac, na njegovo mesto dosao sledeci sa liste G 17 plus dr Srdjan Danojlic, pa i on na licni zahtev zamenjen i sa iste liste za novog odbornika odredjen Bozidar Zlatojevic!?

GDE JE KRAJ?
   Tu, medjutim, nije kraj. Kako smo obavesteni od nadleznih skupstinskih tela, ostavku je podnela i dr Zora Mijacic, odbornik DHSS, i ona ce verovatno biti zamenjena na narednoj sednici Skupstine. Zakon o lokalnim izborima predvidja: „Kada odborniku prestane mandat pre isteka vremena na koje je izabran, mandat pripada izbornoj listi sa koje je izabran i taj mandat dodeljuje se sledecem kandidatu na izbornoj listi za koga stranka nije dobila mandat“ (clan 47).
    Ako se ovako nastavi, postoji teorijska mogucnost da do kraja ovog skupstinskog saziva, u naredne nesto vise od tri godine, svih 70 odbornika, koliko broji SO Kraljevo, budu zamenjeni. Nije tesko pretpostaviti o kakvom se kontinuitetu u radu i doslednosti odbornika i stranackih kandidata na listama ovde radi. To pokazuju i podaci sa lokalnih izbora u susednim opstinama, na primer u Cacku, gde su na neke odbornicke liste predlagani kandidati koji rade u Beogradu? Da li mozda treba odmah menjati Zakon, ili sacekati donosenje novog Ustava Srbije („a kad ce, ne zna se...“) i tada otkloniti ocigledan nedostatak u izbornom sistemu i izbornom zakonu za lokalnu samoupravu?

Povratak na vrh strane


KONFERENCIJA ZA NOVINARE OO NDS KRALJEVO - pise Slobodan Rajic
Korisne inicijative

Bogavac   „Odbornik Vladimir Bogavac pokrenuce na jednoj od narednih sednica Skupstine opstine zanimljivu i korisnu inicijativu da se nastave zapoceti radovi na izgradnji stambene zgrade na Ratarskom imanju u Kraljevu“ - istaknuto je na konferenciji za novinare Opstinskog odbora Narodne demokratske stranke Kraljevo odrzanoj u sredu. Kako je receno, pred izbore 2000. godine nova vlast u Kraljevu najavila je nastavak radova stanova na Ratarskom imanju, koje je inace zapocela lokalna vlast na celu sa SPS, ali od toga nije bilo nista, pa je ova lokacija sa zapocetim temeljima pretvorena u „barustinu“ i ruglo grada.

    - Smatramo da bi trebalo nastaviti te radove, jer Kraljevu koje se siri nasusno trebaju stanovi. Ta lokacija je na periferiji, pa ce i izgradnja i stanovi sigurno biti jeftiniji nego u centru grada. Na prvoj sednici Skupstine pokrenucu tu inicijativu i da vidimo sta opstina tu moze da uradi - rekao je odbornik Vladimir Bogavac, predsednik OO NDS Kraljevo.

Ilic   Vladimir Ilic Denis, potpredsednik OO NDS, izrazio je zadovoljstvo sto je Kraljevo dobilo odeljenja Pravnog i Ekonomskog fakulteta i sto je na putu da dobije i Visu carinsku skolu!? Kako je naglasio, tu inicijatvu OO NDS podrzali su i „ljudi iz stranaka koje imaju vise vlasti i na tome su im zahvalni i clanovi NDS, ali jos vise roditelji i buduci studenti“. On je najavio i nastavak inicijative na izgradnji zatvorenog bazena u Kraljevu, koje ima mnogo talenata i ljubitelja plivanja i drugih sportova na vodi.

   Ilic je opomenuo aktuelnu lokalnu vlast u Kraljevu da pocne ozbiljnije da radi, da manje prica i planira daleku buducnost, a vise i brze resava zivotne, goruce probleme gradjana. Kako je rekao, neka se ugleda na NDS ciji je odbornik sve vise na terenu gde sa gradjanima resava konkretne probleme. Najavio je novu takvu akciju, u Sijacem Polju, u vezi sa izgradnjom javne rasvete i apelovao na gradjane da se sa svojim problemima obrate Opstinskom odboru NDS Kraljevo. Sto se tice „vruce“ teme u SO Kraljevo o povecanju „zemljarine“, receno je da NDS ne bezi od te rasprave, dok je Ilic naglasio i da su se do sada ne samo naknada za uredjenje gradjevinskog zemljista, vec i cene vode, grejanja i drugih komunalija bar dva puta godisnje povecavale, a naplata je, pre svega od siromasnih gradjana, problematicna. Zbog toga je stav OO NDS da te cene, zbog teske ekonomske situacije koja je u Kraljevu teza nego u susednim gradovima, treba smanjiti za trecinu, a zatim ostvariti iste ili vece planirane prihode kroz povecanu naplatu.

Povratak na vrh strane


ZENE U ODBORNICKIM KLUPAMA - pise Rajko Saric
Mlade, obrazovane i odgovorne

  Medju 70 odbornika Skupstine opstine Kraljevo, 16 mesta zauzimaju pripadnice lepseg pola • SPO trecinu mandata dao zenama, a medju odbornicima DSS samo je jedna zena • U radikalskim redovima najstarija i najmladja zena odbornik

   Sa stranackim stazom od svega dve-tri godine, mlade i obrazovane kraljevcanke na poslednjim lokalnim izborima ozbiljno su potisnule u zapecak prepoznatljive lokalne politicare sa decenijskim stazom. Vec do sada su pokazale da se ne radi samo o pukoj obavezi da se na listama za odbornike kandiduje 30 odsto zena, vec su pripadnice lepseg pola izuzetno dobro upucene u problematiku politickog zivota.
Tako je Biljana Mirjanic, u politicke vode uplovila na poslednjim izborima kada se, kao nestranacka licnost, nasla na listi SPO.
- Kao prosvetni radnik bila sam u kontaktu sa direktorom Muzeja, Draganom Draskice koga veoma cenim, a kada se za gradonacelnika kandidovao dr Jovic, koga, takodje, veoma cenim, odlucila sam podrzati ekipu koja sigurno dobija. Posle osmomesecnog odbornickog iskustva mogu reci da se jedan broj odbornika veoma savesno bavi ovim odgovornim poslom, ali, na zalost, ima i odbornika koji konstantno pokazuju neodgovornost, primitivizam i nerad cime se nanosi ogromna steta gradjanima Kraljeva i omalovazava uloga odbornika - kaze Mirjaniceva, inace profesor klavira.
NJena koleginica po partijskom opredeljenju, Dana Djokovic, profesor razredne nastave u Borovu kod Usca, kaze da se u politiku ukljucila spontano.
Verica Andjelkovic- Kao ambiciozna zena, prihvatila sam ponudu da se nadjem na odbornickoj listi SPO-a, sa zeljom da pomognem u domenu svojih mogucnosti - kaze Djokoviceva i izrazava uverenje da vecina odbornika ima krajnje iskrenu zelju da pomogne u resavanju brojnih problema koji tiste gradjane nase opstine.
-Mada, moramo svi priznati, ima i onih koji sa pozicije odbornika nastoje resiti neke licne ili tipicno stranacke probleme. Zanimljivo je, recimo, da su mnogi odbornici van skupstinskih klupa veliki kucni ili poslovni prijatelji. Svoja razmimoilazenja ispoljavaju samo za govornicom tako da nam je potrebno malo vise tolerancije da bi krenuli napred - smatra Djokoviceva.

ZIVOT OSTAO KOD MILUTINA
Odbornicka grupa SPO je, cinjenice tako kazu, danas najdemokratskija po pitanju uloge i ucesca zena u vlasti, jer od 12 odbornickih mesta cetiri zauzimaju zene. Pored pomenutih tu su i Svetlana Veskovic i Vladanka Todorovic.
Demokratska stranka ima 11 odbornickih mesta. Tri zauzimaju zene. Verica Andjelkovic, je, po odbornickom stazu medju najstarijim. Dobar deo zivota ova zena, inace samostalni privrednik, posvetila je borbi za demokratiju i slom rezima Slobodana Milosevica. Na dugotrajnim protestima kod Milutina, izgubila je zdravlje, a danas se nalazi u opoziciji.
- Moram priznati da je rad u opoziciji veoma tezak, ali DS je na takav rad navikla u vreme Miloseviceve torture. Kristalno je jasno da na zivot grada u najvecem procentu utice odbornicka vecina, a kako nam je danas to osecamo na svojoj kozi. Aktuelna koalicija na vlasti se mesecima bavi kadrovanjem umesto da pocne sa resavanjem problema o kojima su govorili u vreme predizborne kampanje, koje su identifikovali kao goruce i zbog cega su i dobili poverenje biraca - kaze Andjelkoviceva.
Aleksandra Sretovic, uspesan arhitekta, kao i svaki demokrata, bez “dlake na jeziku” o problemima “direktno u glavu”.
- Nas najveci problem je sto zivimo u neuredjenoj, haoticnoj drzavi gde je politika postala razonoda, a ne ozbiljan, cist posao. U politiku sam usla kao demokrata jer smatram da jedino DS postuje nacela demokratije i sto smatram da, kao odbornik, mogu vise doprineti gradu i gradjAnima na resavanju problema iz oblasti urbanizma - kaze Sretoviceva koja je i ranije bila u nekim opstinskim komisijama.
I ona smatra da je odbornicima DS rad otezan zbog cinjenice da su u opoziciji, ali ipak, imaju mogucnost blokade nekih odluka koje aktuelna vlast nastoji da “na mala vrata” proturi kroz skupstinu.
- Mnogi odbornici se javljaju za rec o problematici koju definitivno ne poznaju, pa gradjani sa skupstinske govornice cesto mogu cuti neverovatne gluposti. Mislim da bi svako trebao raditi ono zasta se skolovao, ono sto najbolje zna i tada bi svima bilo lepo - podvlaci sagovornica i smatra da su zene u politici postale cudo koje ce, s obzirom na njihovu upornost i vrednocu, dostici sam vrh.
Klupe demokrata popunjava i odbornik LJiljana Kordic, dok se u taboru DSS medju deset odborika nalazi samo jedna zena, Snezana Vujovic.
Dijana DanilovicNajbrojniju odbornicku grupu, Srpske radikale u SO Kraljevo ulepsavaju Slavica Spasic, Radica Markovic - Cvetkovic i Dijana Danilovic.
Radica Markovic - Cvetkovic, hemijski tehnicar, pristalica radikala je od svoje petnaeste godine sto je, kako kaze, porodicna tradicija.
- Kao radnik “Magnohroma” imam volju, nezadovoljna stanjem u kome se kao drustvo nalzimo, da pomognem koliko mogu. Uzor mi je Gordana Pop Lazic, a imam punu podrsku muza i roditelja. Kroz odbornicki rad ne vidim licni vec kolektivni interes, a utisci iz dosadasnjeg rada opstinskog parlamenta su razocaravajuci jer se sve svodi na kadrovsku politiku dok je interes grada gurnut pod tepih - kaze Markovic - Cvetkovic.

TINEJDZER, ODBORNIK, MAJKA
Odbornik SRS Dijana Danilovic, poljoprivredni tehnicar, vise lici na tinejdzerku nego na majku dvoje dece koja, pored porodicnih obaveza, ima vremena da se bavi politickim radom. Kao visegodisnji simpatizer, potom i clan radikala, smatrala je da mora dati svoj doprinos realizaciji programa ove stranke koja se, kako kaze, zalaze za ocuvanje najsvetlijih vrednosti srpskoh naroda.
- Ocekivala sam znatno vise, sobzirom da smo kao stranka dobili najvise odbornickih mesta. Ali, svedoci smo da je na lokalu formirana tesko odrziva koaliciona vlast i verujem da cemo vec na prvim sledecim izborima imati toliko odbornickih mesta da mozemo samostalno formirati vlast. Zalosno je sto jedan broj odbornika cini sve da neki programi i odluke ne prodju i pored toga sto na taj nacin problem vise dobija i grad ali i gradjani - kaze ova dvadeset cetvorogodisnjakinja.
U redovima G 17 plus od devet odbornika, tri su zene. Tatjana Djukic, Gordana Petrovic i Nina Popovic, ponosno isticu dobre rezultate rukovodecih ljudi stranke, pre svih Miroljuba Labusa i Mladjana Dinkica.
-Verujuci Zvonku Obradovicu i Jovanu Nesovicu, juna prosle godine ukljucila sam se u rad G 17 plus i danas smatram da jedino ova stranka drzi do obecanja datih gradjanima tokom predizborne kampanje. Smatram da se samo aktivnim radom na terenu mogu resavati problemi i zato se svakim atomom snage trudimo da kroz skupstinske komisije damo pun doprinos poboljsanju uslova zivota gradjana Kraljeva - kaze Nina Popovic, apsolvent filologije negodujuci sto opstinska vrhuska jedino G 17 plus nije obezbedila besplatne stranacke prostorije.
Nina, koja nikada ranije nije bila politicki aktivna, smatra da je ucesce zena u lokalnoj vlasti malo i da bi bilo jos manje da nisu doneti pozitivni zakonski akti koje stranke obavezuju da na svojim listama imaju i 30 odsto zena.
NJena politicka istomisljenica, Tatjana Djukic, inace diplomirani ekonomista - broker, smatra da se, kao odbornik ne bavi politikom vec zivotom.
- Moram priznati da sam ocekivala znatno vise od uloge odbornika, ali sad shvatam da ne zavisi sve od odbornika. Medjutim, licna satisfakcija mi je sto se ostvarila moja ideja o revitalizaciji decijih igralista na pet lokacija u gradu cime je mlada populacija dobila svoj kutak za zdrav razvoj i razonodu. U praksi umesto politike imamo politikanstvo, i stranacke interese, ali, ako se licni ili stranacki interesi uklapaju u kolektivne, oni su u potpunosti opravdani - smatra Djukiceva.
U odbornickim klupama nalaze se jos dve zene: LJuba Radeta (SPS) i dr Zora Mijacic (DHSS) cija nedavna ostavka jos nije prosla skupstinsku proceduru.
Primetno je da je SPO u potpunosti ispostovao zakonsku proceduru, tako da su trecina mandata dali zenama, dok je DSS lepsem polu odobrio samo jedno odbornick0 mesto. Ipak, u celini gledano gradska skupstina danas je mnogo “lepsa” jer u njenim klupama sedi 16 dama dok su u ranijem sazivu tu cast imale samo tri zene.Povratak na vrh strane


 POSLE TRECEG VIKENDA ,,ROMANTIKE” DO VRNJACKE BANJE
Veliko interesovanje putnika

   Aranzman u dve rate • Organizovan i spust Ibrom do Mataruske Banje • Bogata turisticka ponuda ZTP-a

  Krajem avgusta, posle dva veoma uspesna vikenda u Vrnjackoj Banji i putovanja muzejskim vozom „Romantika”, ZTP „Beograd” organizovao je jos jedan vikend u Vrnjcima.
   Cena aranzmana u Vrnjackoj Banji iznosila je 3.250 dinara u hotelu „Zvezda” (za decu od dve do deset godina, uz koriscenje zajednickog lezaja, 2.300 dinara, a ukoliko se koristi poseban lezaj, 2.850 dinara), a u hotelu „Fontana” 2.850 dinara (sa popustom za decu do deset godina).
   U cenu aranzmana uracunat je parking automobila u krugu stanice Beograd, peronska karta, prevoz jednog bicikla, boravak u hotelu, boravisna taksa, transferi u Vrnjackoj Banji od zeleznicke stanice do hotela i u povratku, obilazak Banje, obrok u vozu u povratku, organizacija i vodjstvo puta. Aranzman se moze platiti u dve mesecne rate.
   Cena povratne vozne karte u „Romantici” za prvi razred je 900 dinara, za drugi 760, a deca i penzioneri placaju 500 dinara.
Vikend aranzman u Vrnjackoj Banji podrazumeva vrlo bogat i raznovrstan sadrzaj. Tako se, uz pratnju turistickog vodica, organizuju obilasci zamka Belimarkovic, crkve Presvete Bogorodice, termalnih izvora, arheoloskih postavki.
   Putnicima „Romantike” ovog leta bili su na raspolaganju i fakultativni izleti koji nisu uracunati u cenu aranzmana, kao sto je obilazak Goca (za 150 dinara), uz mogucnost rucka u etnorestoranu „Horizont” uz doplatu od 400 dinara, ili izlet na Mitrovo Polje (200 dinara). Doplata za bazen je 50, etnorucak od 250 do 400 dinara. Ovi obilasci organizovani su za grupe koje broje najmanje 35 osoba.
   Tri puta organizovan je i spust Ibrom od Maglica do Mataruske Banje (cena spusta uz voznju vozom do Maglica - 1.500 dinara). Turisti koji su zeleli da obidju tvrdjavu Maglic u pratnji strucnog vodica, po zavrsetku obilaska, putovanje su nastavljali vozom do Mataruske Banje, a cena je bila 200 dinara za odrasle i 125 dinara za decu. U okviru tog programa organizovan je i rucak u restoranu „Jerinin grad” za 350 dinara po osobi.
   U raznovrsnoj ponudi, organizator „Romantike” je predvideo i obilazak manastira LJubostinje i Svete Petke, uz mogucnost degustacije i kupovine cuvenog manastirskog vina. Cena te „Manastirske ture” je 150 dinara, a izlet se organizuje za grupu od najmanje 35 osoba. Turisti takodje mogu da se Banjom provozaju i kocijama, a jedna takva voznja staje 150 dinara.Povratak na vrh strane


BELESKE SA PUTA PO KINI - pise Marina Miljkovic Dabic
Noc kad je gorelo nebo nad Huhotom

   Putovanje preko "Nedodjije" • Zasto su MOK i MMF morali da zamole Kineze da malo "o'lade" sa ubrzanim pripremama za Olimpijadu u Pekingu • Kako je "Abrasevic" igrao pred 200.000 ljudi

   Danima smo se, tokom boravka u najmnogoljudnijoj zemlji sveta, smejali jednoj epizodi kad smo se autobusom uputili prema Huhotu, gradu u kineskoj provinciji Unutrasnja Mongolija, gde se odrzavao treci CIOF-ov festival. Zvezdan Djuric, upravnik "Abrasevica", na kraju dana u kome smo za nekoliko sati obisli Zabranjeni grad, Tjen an Men i Kineski zid, prepesacili ne zna se koliko kilometara i, naravno, ogladneli, obraca se vodji naseg puta (i on je, zbog karakteristicnog hoda koji nas je podsecao na cuvenog inspektora iz crtanog filma, dobio srpsko ime - Radisa) molbom da, tokom puta, napravimo pauzu ispred nekog "Mekdonaldsa" - "da deca nesto pojedu". DZastin prevodi, nasi pratioci se znacajno pogledaju, a onda nam saopste da organizatori nisu predvideli bilo kakvo zaustavljanje, da je tako odluceno "odozgo" i da oni naredbu moraju da poslusaju. "Kina je komunisticka zemlja…" DZabe nam povici kako je kod nas demokratija, kako "kod nas sve moze". Oni su znali kakvo nas putovanje ocekuje, mi nismo ni pretpostavljali…
Iza nas je bio glavni grad Kine u kome nema cega nema… Nismo ni slutili da cemo do Huhota putovati prakticno kroz "bestragiju" u kakvoj, ne da nema "Mekdonaldsa", nego ni cestite kuce… Blatnjavi kucerci, citava naselja duz puta koja se sastoje samo od nazovi automehanicarskih radnji za popravku kamiona (kakvi mogu da se vide valjda jos samo na takvim drumovima) i - kilometri truskanja. Automate kao one na pumpama za prodaju dizela pored kojih prolazimo niko od nas nikada ranije nije video osim, mozda, u starim filmovima. Vozac, cini se nama, neprestano trubi. Prolazimo kroz predele koji neodoljivo podsecaju na Divlji zapad s pocetka HH veka. I opet, jedna scena, slucajno "uhvacena" u toj "nedodjiji" - urezuje mi se u pamcenje: u slabo osvetljenoj prostoriji kucerka pored puta u kome jedan muskarac ledjima okrenut prozoru pere noge u lavoru, jedna mlada zena pred ogledalom proba ocigledno novu majicu. Autobus stoji na tom blatnjavom putu, kolona kamiona je ispred, a ja nekoliko minuta posmatram kako se ta zena okrece kao manekenka, uziva u pogledu na svoju figuru u ogledalu. I neverovatna mi je ta njena potreba da bude lepa u tako neinspirativnom okruzenju. Stvarno su sve zene sveta iste.

HUHOT - LAKSE SE DISE
Kad je pocelo da svice, shvatam da je puno nas budnih u autobusu. Niko ne progovara… Vozimo se kroz predele koji, bar se meni tako cini, izgledaju kao da ce se po obodima brda oko nas sa jedne strane pojaviti kauboji, a sa druge Indijanci. Nista ne upucuje na to da idemo u bilo kakvu civilizaciju. Muzicari "Abrasevica", teseci me, kazu da je tako bilo i u Brazilu 1996. godine - iz pustosi se, gotovo niotkuda, pred njima stvorio Rio de Zaneiro. DZastin koji nas je u Pekingu, na 35 stepeni Celzijusa i uz prosecnu vlaznost od 82 odsto, tesio da Huhot u koji idemo zovu "zelenim gradom" zbog mnogo normalnije klime - spava. Cim smo primetili da se budi, odmah pitamo:
- Dzastine, koliko jos do Huhota?
- Jos oko sat vremena, iza onog brda je! - kaze i ponovo utone u san.
Gospode, prodjosmo i to brdo i jos nekoliko - i nista. Vidi se da je kotlina kroz koju prolazimo skoro bila poplavljena ali, kako se cini, to je bila posledica velikih kisa - reke nema… Prodjemo kroz poneko naselje: opet kuce od ilovace i visoki zidovi dvorista, valjda kao zastita od poplave. Ovde vec poneko ima i motor. Gledajuci u poljoprivredne kulture pored puta mislim: dobro je, ovi su slicniji nama, vidim kukuruz, tikvice, pasulj, suncokret, lubenice, paradajz… I onda, napokon, grad: veliki, lep. Hotel je dobar, ali - na periferiji. Bar je nebo plavo kao nase, u Pekingu ga nismo ni videli i - lakse se dise.
Kako su nam kasnije objasnili, do Huhota smo stigli zaobilaznim putem ("putem?!"). Deonice autoputa koji postoji, uverili smo se u povratku, bile su zatvorene za saobracaj, pa je onaj kojim smo isli bio jedino resenje. Kinezi se zaista pripremaju za Olimpijske igre, jer ce Peking biti domacin za cetiri godine. Glavni grad, ali i mnogo okolnih bukvalno su pretvoreni u masovna gradilista, tako da su nedavno iz Medjunarodnog olimpijskog komiteta (bas kao i neposredno pre toga iz Medjunarodnog monetarnog fonda) morali da ih upozore kako "ne moraju bas toliko da zure!"

"IBARSKE" ZA GRADONACELNIKA
Prijem kod gradonacelnika Huhota, sarenilo nosnji iz svih krajeva sveta, na stolu "bibe i ribe". Prisutnima se obracaju lokalni rukovodioci KP Kine, dobrodoslica… Ucesnici festivala iz Rusije, Poljske, Finske, SAD, Nemacke, Namibije, Tajlanda, Indonezije, Tajvana, Hong Konga, Turske, Grcke… Saznajemo da je Huhot grad od dva i po miliona stanovnika, sa poljoprivredne polako se orijentise na industrijsku proizvodnju.
Predstavnici grupa razmenjuju poklone sa gradonacelnikom Huhota. Od domacina svi dobijaju pozlacene "krcage za srecu", suvenir Unutrasnje Mongolije.
Poklon "Abrasevica" je originalan: tradicionalna muska kosulja iz srpske narodne nosnje. Sarmantni gradonacelnik Mou Tjen odmah je kosulju stavio preko sakoa, "da vidi kako mu stoji", glasno se smejuci i zagledajuci vez. Poklonili smo mu i poslednji broj "Ibarskih novosti" u kome je jedan od tekstova bio posvecen plivacu Srecku Stefanovicu koji ce, ako Bog da, na Olimpijadu u Peking 2008. godine. Mozda do tada i gradonacelnik nauci srpsku cirilicu!
Otvaranje festivala nije moglo da bude kako je zamisljeno, defile je odlozen zbog kise. A kad u Kini pada kisa, ona stvarno pada - ljudi moji! Kinezi, koji se, uglavnom, voze "na dva tocka", patentirali su "kabanicu za bicikl": pokriva glavu, guvernale, ruke, sediste. I Kinezi uvek suvi, a mi mislili da mozemo da prodjemo sa kisobranima. Nema teorije…
Prve dve festivalske veceri pokazuju da su tu zaista najbolji. Impresivna dvorana, fantasticna pozornica, svaka od grupa u svom najboljem izdanju. "Nasi" zaradili dug aplauz. Kinezi nas stvarno vole, bas kao sto ne mozemo, a da ne primetimo, kako su mlaki njihovi aplauzi za krupe iz Hong Konga ili Tajvana.
Trece vece - svecani defile svih ucesnika ispred loze gradonacelnika i gradskih celnika. Ispred zgrade lokalnog parlamenta dugacak niz crvenih stolica u jednom redu. U njemu - celni ljudi festivala, atase za kulturu provincije Unutrasnja Mongolija, lokalno rukovodstvo… Svi ce proci bas pored njih i predstaviti se sa po par minuta nacionalnih igara. Shvatam da su najvaznije valjda one licnosti od kojih se nekoliko kamermana ne odvaja cak ni onda kad program uveliko odmice: oni i dalje snimaju lica predstavnika vlasti koji uzivaju u programu.

"MI IGRAMO, A KORDON PUCA!"
Na svake dve-tri grupe iz inostranstva dolazi po jedna kineska, a ispred svake kineske grupe ide kamion "obucen" u sljastecu maketu: sve blista od raznih sijalica. Ispred prve kineske grupe - kamion sa maketom zgrade Komunisticke partije Kine, ispred ostalih - makete poslovnih zgrada sponzora. Svaka kineska grupa, naravno, masovna. NJihovi nastupi vracaju nas decenijama unazad. Nikada nisam bila na sletovima za Dan mladosti u Beogradu, gledala sam ih samo na televiziji, ali bih se zaklela da su izgledali bas ovako.
Duz ulica, nepregleni nizovi Kineza zeljnih da program odgledaju iz prvog reda. Ne mozemo ni da pretpostavimo gde ti redovi pocinju, a gde se zavrsavaju. I tek tada shvatamo da je preko puta loze prelepo uredjeni glavni gradski trg sa vodoskocima - krcat ljudima, ali - kamera ne moze da zabelezi koliko je to ljudi "po dubini"… Policajci su neumoljivi, oni disciplinovano drze tu masu ocigledno zeljnu zabave. Samo povremeno prvi redovi se zatalasaju i prete da ce svet nagrnuti preko dozvoljene linije. Jedno takvo komesanje nastaje i dok traje tacka "Abrasevica". "Mi igramo, a kordon pocinje da puca!" - hvali se posle citave veceri Igor Gudic, umetnicki rukovodilac "Abrasevica".
Molim Dzastina da pita kineske policajce koliko procenjuju da ima ljudi. "Obican" policajac, naravno, ne sme ni da proceni, odlazi da pita svog nadredjenog, ovaj odlazi do svog nadredjenog, a on zove "bazu".
- Kazu, prema najskromnijim procenama, ,,cetiri coveka na kvadratnom metru", najmanje 200.000 ljudi - prenosi DZastin.
Koliko je to sveta uvericemo se bukvalno trceci za igracima koji su posle zvanicnog defilea na nekoliko gradskih skverova izvodili delove pojedinih koreografija. Kinezima je bitno da ih pogledate, da dodirnu ucesnike festivala. Nasmejani su i presrecni ako im odgovorite na njihovo "helou". Oni hrabriji koji se usude da vas tako pozdrave, a vi im jos i odgovorite, dozivljavaju ovacije od okoline… Mole da slikaju decu sa igracima, a onda "ako ne smeta", da se slikaju i oni…
- Ovo je cudo - kaze Tijana Bogavac, igrac "Abrasevica". Na svim ranijim turnejama oni su nama bili cista egzotika, a sad treba da se naviknemo na to da smo mi za njih "cudo nevidjeno"!

Tacerka
Pozdrav uzdignutom rukom kojim Natasa Arsenijevic sa 26 godina dugackim igrackim stazom u "Abrasevicu" otpozdravlja Kinezima pomalo lici na Titov, ali ona tvrdi da nije:
- Ma, ljudi, citavo vece osecam se kao Margaret Tacer! Ona, pa ja!
Na prve poruke koje smo poslali u Kraljevo da je "Abrasevic" te veceri gledalo vise od 200.000 ljudi pocele su da stizu reakcije tipa: "Ih, pa gde staje 200.000 ljudi? Smanjite malo dozivljaje!"
Nismo imali vremena za prepisku. Kinezi, majstori za spektakle, priredili su fantastican vatromet nad gradom. Kolega s kojim sam za informativni program TV Kraljevo montirala pricicu o Kini mislio je da smo vatromet ubrzali! Nikada pre nismo videli nista slicno! Ali, videcemo jos zesci: tone i tone pirotehnickog materijala potrosene su za zavrsno vece festivala u Huhotu. Bilo je toliko strasno da, kad su krenule neke svetlece munje koje su pravile dugu nad pozornicom, a jos uvek vreli parcici pirotehnickih patrona poceli da padaju po nama, i sama potrcim pod skelu ispred pozornice ne bih li se zastitila. Skela odjednom nije bila visoka kao malopre, omasih je mozda za pola glave, pa cvorugu jos uvek nosim…
Prisecam se, gledajuci u nebo isarano svetlecim repovima, kako sam citala da je Napoleon, pre vise od 200 godina, izrekao da je bolje ostaviti Kinu da spava, jer "kad se ona probudi, svet ce biti uzdrman". Sve donedavno, malo ko se secao Napoleonovog predvidjanja. Te veceri, bila sam svesna da je, ako se Kina jos uvek nije sasvim probudila, svet otvorio oci i postao svestan diva koji spava, diva cije velicine, jednostavno, ne mozete a da ne budete svesni.

Specijalno za
"IBARSKE NOVOSTI"
Marina Miljkovic Dabic

Generalni sponzor putovanja u Kinu naseg novinara: "Srpska banka"
Sponzori: "Delta banka", "Gradjevinar" i "Autoprevoz" Vrnjacka Banja.Povratak na vrh strane

UMETNOST - KULTURA - OBRAZOVANJE

CESTITKA
Rasteretise li vas

  Dragi prvaci, vi ste od 1. septembra 2004/05. skolske godine posli u skolu zivota. Bremence koje ste nosili u decjim vrticima ovde je dobilo novo ime - BREME. Nosicete ga do kraja zivota. Vasi prethodnici bili su dosta optereceni pa se govorilo da cete biti rastereceniji. Trubilo se, pisalo, dokazivalo, cvrsto obecavalo da ce tako biti. Ali, sta cete kad ono ispade: ,,Risto, sviraj isto!”, a, bogme, i: ,,Navika je jedna muka, a odvika sto muka”. Znajte, mi stariji tesko se otarasavamo navike. Sta vredi nauci da ,,slepima namiguje”, a da ,,gluvima sapuce”. Pomirite se i ozbiljno zasucite rukave, jer skola je veoma ozbiljna i odgovorna stvar.

BEZ LJUTNJE
   Ne ljutite se sto ce neki od vas imati svetle ucionice, lep i pogodan namestaj, kompjutere, video tehniku, internu televiziju, bazene, strucnjake za slobodne aktivnosti, a neko, nazalost, nema podosta od toga, ali, ne sekirajte se vi, sirotinjo, i vasi su prethodnici imali tablu i kredu, rusku racunaljku... pa se vinuse u nebeske visine. Ne ljutite se sto nema ko da vas uci stranom jeziku koji ste zeleli da ucite. Bice vam lakse. Imacete vise vremena da se trudite i druzite, a bogme i kuce su vam dosta udaljene od skole. Budite bezbrizni. Prvo savladajte citanje i pisanje - azbuku (cirilicu), a u drugom razredu latinicu (abecedu), osnove svojeg jezika, dotle ce, valjda, kada je najbolje vreme, doci i nastavnik za strani jezik. Verujem u vas da cete ove koji uce u izobilju, ne samo stici, nego i prestici.

RASPUSTI ZA “RASTERECENJE”
   Znam da cete se u pocetku vrpoljiti na casu od 45 minuta. Cika Lerd, naucnik, stalno je govorio i dokazivao da vas cas ne bi trebalo da traje duze od 15 do 20 minuta... No, nema se kuda. Mene brine sto vam uvedose neke raspuste u novembru i aprilu, onda kada ste najorniji za rad, a kako kazu sportisti, u najboljoj kondiciji. I zimski raspust umesto 15 dana odredise 21 dan. Valjda zato da vas oslobode dela stecenog znanja putem zaborava, pa k’o vele, hajde da ih bar u tome rasteretimo. Uvedose i neke novine, neko opisno ocenjivanje i pripremise neke uzore za opisno ocenjivanje. Nece oni da se batrgaju strucno o tome. Znaju oni da opisno ocenjivanje odredjuju nastavni predmeti i stepen usvojenosti gradiva - vase napredovanje, zaostajanje, nazadovanje, jer to se moze opisivati samo u procesu ucenja.

   Ima jos stosta da vam kazem i porucim, ali necu sada u pocetku da vas zamaram. Imacemo vremena kasnije da o svemu porazgovaramo. Ovo je dosta za sada i dozvolite mi da jos jednom pozelim srecan pocetak, da budete pazljivi u skoli, da se druzite i igrate i da zapamtite poruku vaseg cika Jove Zmaja koja glasi: ,,Znanje je svetlost, znanje je moc, ucite, deco, i dan i noc”, Vas,

Radivoje Timotijevic Miga,
pedagog


ULAGANJE U SKOLSTVO - pise Rajko Saric
Kotlarnica za “Vuka Karadzica”

   U utorak je u Skupstini opstine Kraljevo potpisan protokol cijom realizacijom ce biti omogucena izgradnja kotlarnice i instalacija parnog grejanja u Osnovnoj skoli “Vuk Karadzic”, istureno odeljenje na Beranovcu, koju pohadja 582 ucenika u 21 odeljenju.
   - SOS Kinderdorf ucestvuje sa polovinom potrebnih sredstava, odnosno sa 25.000 eura, a na lokalnoj zajednici je da obezbedi isto toliko. Izgradnjom kotlarnice bice resen problem grejanja u delu skole izgradjenom prosle godine sredstvima americke agencije ACDI/VOCA, Skupstine opstine Kraljevo, MZ Beranovac i samih roditelja, koji su obezbedili zaista velika sredstva - rekla je za Ibarske novosti LJiljana Rakic, direktor OS “Vuk Karadzic”.
   Potpisivanju protokola prisustvovali su i predsednik opstine dr Radoslav Jovic, direktor Decjeg sela Vesna Mrakovic Jokanovic i predstavnici SOS Kinderdorf.

Povratak na vrh strane


ODBOJKA: OTVOREN NOVI SPORTSKI OBJEKAT NA GOCU - pise Stole Petkovic
Hala u srcu zelenila

   Na Gocu je ovih dana nikao jos jedan sportski objekat. To je balon hala za male takozvane dvoranske sportive. Odbojkasi Crvene zvezde i Radnickog iz Kragujevca imali su cast da odigraju i prvu zvanicnu utakmicu.
Na otvaranju veliki broj zvanica i gostiju a medju njima i dr Radoslav Jovic predsednik SO Kraljevo:
Velike zasluge za izdradnju ovog sportskog zdanja imaju svakako i do sada organizovani kampovi u svim sportovima koji se na Gocu odrzavaju vec nekoliko godina:
Na parket su izasli opdbojkasi Crvene zvezde prvaci Srbije i Crne Gore za 2003. godinu i novi prvoligas Radnicki iz Kragujevca. Bila je to lepa sportska predstava. Na kraju pobeda je pripala Beogradjanima koji su bili izuzetno pocastvovani pozivom na Goc.
Sada je Goc pored otvorenih terena za male sportove koji su se uglavnom koristili preko leta i uspinjaca za ski sportove bogatiji za balon halu koja se moize koristiti u svim godisnjim dobima. Planinska lepotica Goc i svi sportski zaljubljenici dobili su mnogo.

Dejan BrdjovicCrvena zvezda - Radnicki 3:1
(25:22, 25:16, 22:25, 25:16)
Balon hala na Gocu. Gledalaca 200. Sudija: Jokanovic (Kraljevo)
   Crvena zvezda: Petkovic, Kovacevic, Bojovic, LJubicic, Samardzic, Skoric, Rasic, Radic
   Radnicki: Brdjovic, Ristovic, Djuric, Pljakic, Marinkovic, Vujicic, Maksimovic, Nakovski, Jankovic, Ristic, Stamenkovic, Dimotrijevic.

   Na otvaranju nove balon hale na Gocu odigran je i prvi zvanicni odbojkaski susret. Sastali su se novi prvoligas Radnicki iz Kragujevca i SCG Crvena zvezda iz beograda. Momci iz grada na Lepenici uspeli su bivsem sampionu da uzme samo set. Sve ostalo bilo je u znaku bivseg sampiona u cijim redovima su blistali kapiten Petkovic i ubojiti Bojovic. Trener i igrac Radnickog Brdjovic je iskoristio priliki i isprobao sve igrace na celu sa novajlijama primacem Nakovskim i tehnicarom Djuricem.


Rekli su o balon hali na Gocu
Zeljko BulatovicDr Radoslav Jovic, predsednik SO Kraljevo
Ovo sada daleko prevazilazi znacaj decjnjeg odmaralista. Ovo je sada slobodno mogu reci, jedan sportsko - rekreativni centar koji daje veliki plus ovoj planini i opstini Kraljevo kao celini. Sada ce mnogi pozeleti da dodju i borave na ovoj planini ne samo Kraljevcani vec i iz drugih gradova.

Zeljko Bulatovic, OK Crvena zvezda
Izuzetno mi je drago da je Goc dobio ovu halu. Sada ce sve biti izglednije da Ce ovde na pripremama boraviti i veliki klubovi. Drago mi je, takodje, da je nama pripala ta cast da otvorimo ovu balon halu koja ispunjava sve uslove kada su u pitanju mali sportovi u svim vremenskim uslovima.

Dejan Brdjovic, OK Radnicki Kragujevac
Srecan sam sto je i moj kamp koji se odrzava nekoliko godina uticao da ser izgradi jedan ovako lep sportski objekat. Ocekivao sam da Ribnica bude na otvaranju ali je dobro sto je dosao jedan od najvecih nasih klubovai, Crvena zvezda, i novajlija u Prvoj ligimoj klub Radnicki iz Kragujevca


SOLIDAN UCINAK KRALJEVACKIH KIK BOKSERA NA BALKANSKOM SAMPIONATU
Bati zlato, Mariji i Goranu srebro, Darku bronza
 
   U bugarskom gradu Plevenu odrzan je Balkanski sampionat u Kik boksu na kome je ucestvovala reprezentacija Srbije i Crne Gore u cijem sastavu je bilo i cetvvoro predstavnika KBK “Kraljevo”. U generalnom plasmanu Srbija i Crna Gora je zauzela drugo mesto, iza Bugarske, domacina prvenstva.
- Najsjajniji od Kraljevcana bio je Slobodan Bata Marinkovic koji je u finalu jednoglasnom odlukom sudija pobedio domaceg takmicara Dragomira Takpova. Osvojio je zlatnu medalju i postao prvak Balkana - kaze Miroslav jakovetic, predsednik Kik boks kluba “Kraljevo”.
Marija Ristovic i Goran Vuksanovic je osvojili su srebrne medalje.
- Marija je u finalu izgubila, pripalo joj je drugo mesto iako se od nje ocekivalo vise. Goran je porazen u finalu od Bugarina Veselina Jankova. Zanimljiv je bio nastup Darka Jovanovica. On je u polufinalu porazen od najboljeg bugarskog poredstavnika Marijana Aleksijeva osvojio na kraju trece mesto ali je ovaj mec proglasen kao najbolji na sampionatu. Moze se reci da je Darko nezasluzeno porazen - 1:2 - dodaje Jakovetic koji kaze da je trener kraljevackij Kik boksera zadovoljan ucinkom kako svojih pulena tako i ostalih clanoiva reprezentacije Srbije i Crne Gore. Kraljevacke kik boksere ocekuje prvenstvo “A” klase za koje ce uskoro na tari poceti pripreme.


KOSARKA, PRIJATELJSKI MECEVI
Beli bolji od komsija
   Sloga - Borac 69:64 (18:21, 19:11, 12:17, 20:16)
Kraljevo: Hala sportova. Gledalaca 300. Sudije: Neskovic i Stefanovic (obojica Kraljevo)
Sloga; Avalic 8, Atanackovic 2, Rajic 9, Stefanovic, Brkic 7, Beloica 3, Lucic, Bajic 11, J. Dasic 14, Sjekloca, Mijajlovic 11, N. Dasic 5
Borac: Pavlovic, Osmoklovic 2, Nisavic 3, Stevic 8, Popov 17, Lukovic, Rasic 6, Cvetkovic 18, Tanackovic 2, Marojevic 4, Vasic, Savanovic 4
Posle ravnopravne igre tokom citavog susreta I smenjivanja u vostvu pobeda je na kraju pripala Krljevcanima. Gosti iz Cacka su dobro krenuli I cini se dobro sprovodili u delo planove svojih trenera sa klupe. Zahvaljujuci izvanrednom i preciznom Cvetkovicu uspeli su da stvore malu prednost do poluvremena. Medjutim u nastavku domacini diktiraju razvoj dogadjaja i dobrom igrom u odbrani I efikasnom u napadu uspevaju da preokrenu situaciju na terenu. Dobro su u tim trenucima u redovima Sloge igrali J. Dasic, Mijajlovic I Rajic. Pred kraj opet Borac dolazi do izjednacenja ali trojkama Avalica i Brkica u samom finisu susreta Sloga dolazi do nedostizne prednosti..

Nislijama foto - finis
   Masinac - Ergonom 73:77 (19:18, 17:25, 18:23, 19:11)
Kraljevo. Hala sportova. Sudije: Maricic i Novcic (obojica Kraljevo).
Masinac: Avramovic 8, Milasinovic -, Mijailovic 6, Dimitrijevic 8, S. Knezevic -, Djokic 9, Pekovic -, Mirkovic 10, Vucicevic 2, Bojinovic -, D. Knezevic 24, Trivunovic 6,
Ergonom: Vukicevic, Bogavac 10, Matic 9, Mladenovic 5, Petrovic, Pekovic 3, Kljajevic 18, Mijajlovic 12, Bogdanovic 14, DZigeranovic, Trailovic 6,
   Zasluzena pobeda Ergonoma nad kraljevackim "studentima". Epilog bi mozda bio drugaciji da je u poslednjim sekundama susreta iz pokusaja za tri poena Masinac pogodio kos. Posle toga usledio je faul nad Maticem i sa dva poena iz slobodnih bacanja pobeda Ergonoma je samo overena. Inace Nislije su krajem trece cetvrtine imali najvecu prednost (61:44) i to je bilo presudno za konacan trijumf u mecu kome je pored efikasnih D. Knezevica (Masinac) i Kljajevica (Ergonom) zapazenu rolu imao i mladjani Mijailovic iz redova domacima. Bio je pravo otkrovenje ovog susreta koji je obilovao lepim akcijama.



MOTO SPORT: OTVORENI SAMPIONAT SRBIJE I CRNE GORE
Ucestvuje devet zemalja
 
   Na moto stazi u Metikosima kraj Kraljeva u nedelju se odrzava otvoreni sampionat Srbije i Crne Gore “Evropa osiguranje 2004.”.
- Na ovoj tradiocionalnoj moto kros manifestaciji ucestvovace najbolji vozaci iz devet zemalja. Takmicenje pocinje u 12 casova - kaze Nikola Djuric, predsednik Auto moto kluba “Racing speed”, inace organizatora ovog vec trtadicionalnog moto - kros takmicenja.
Povratak na vrh strane
Ibarske novosti - e-mail

Copyright © 1997-2004. Interactive.net Kraljevo. All rights reseved interactive