Internet izdanje - 12. novembar 2004.godine

  Ibarske novosti - e-mail

Nedeljni list u izdanju Javnog preduzeća za informisanje: „Ibarske novosti“ - Kraljevo. Adresa Redakcije: Ul. Hajduk Veljkova br. 2. Direktor i glavni i odgovorni urednik: Veroljub Radaković. Odgovorni urednik: Vladeta Stanojević. Tehnički uredio: Saša Kovačević. Redakcija: Zoran Bačarević (sport), Dragan Vukićević (privreda), Slobodan Rajić (politika), Predrag Marković (društvo), Jelena Petrović (obrazovanje), Marko Slavković (reportaže i Stršljen), Bojana Milosavljević (kultura), Stojan Petković (sport), Ivan Rajović, Rajko Sarić, Milisav Radovanović (fotoreporter), Vesna Jovičić (lektor). Sekretar redakcije: Anica Josifović. Predsednik Upravnog odbora: Biljana Knežević, dipl. pravnik. Telefoni: direktor i glavni i odgovorni urednik 312 - 504, odgovorni urednik 312 - 507, pravna i opšta služba 312 - 505, oglasno odeljenje 312 - 503. Godišnja pretplata 1.040 din. Za inostranstvo - Evropa 3.120 dinara, Amerika i Australija 4.160 din. Tekući račun: 160 - 14461 - 52 kod „Delta banke“ Kraljevo. Kompjuterska obrada „Ibarske novosti.“ Štampa “PAPIRUS TRADE”, Kraljevo, tel: 318-920. Filmovanje: Grafička radnja „MAX GRAF“, Kraljevo. Poštarina plaćena u Pošti 36200 Kraljevo. List izlazi petkom, rukopisi se ne vraćaju.

Naslovna strana novog broja "Ibarskih novosti" Novi nacelnik predstavio se novinarima
Budzet konacno na vreme?
Najpristupacnija stranka
Povredjena dva radnika obezbedjenja
Polovina sklonjena sa ulica
Nov pristup lecenju bolesti
Ponosni na uspehe
Nemojte ignorisati HOBP
Umetnost, kultura, obrazovanje
Sport: kosarka, odbojka, atletika, fudbal


MLADJAN DINKIC, REPUBLICKI MINISTAR FINANSIJA POSETIO KRALJEVO

U UTORAK U KRALJEVACKOM SUP-U - pise Dragan Vukicevic
Novi nacelnik predstavio se novinarima

   U kraljevackom Sekretarijatu unutrasnjih poslova u utorak je odrzan neformalni sastanak sa novinarima lokalnih medija i dopisnicima elektronskih i pisanih medija iz ove sredine, na kome se novoimenovani nacelnik kraljevackog SUP-a major Bogoljub Zivkovic predstavio javnosti, ali i u otvorenom razgovoru novinarima nagovestio jos vecu spremnost policije za saradnju.

   Nacelnik Zivkovic je u potpunosti prihvatio profesionalne sugestije predstavnika javnosti i novinarima preporucio svoje saradnike na otvorenu saradnju u svim aspektima novinarskog rada. S druge strane, nacelnik kraljevackog SUP-a saopstio je da ocekuje da ce novinari i ubuduce afirmisati rad policije i doprineti da se taj rad popularise kao servis gradjana i da se policajci dozivljavaju ne kao organi represije, vec i kao sugradjani i prijatelji koji posao obavljaju u opstem interesu.

   Dogovoreno je da se slicni „brifinzi” odrzavaju cesce.
Povratak na vrh strane


KONFERENCIJA ZA NOVINARE OO DHSS KRALJEVO - pise Slobodan Rajic
Budzet konacno na vreme?


  
Dugogodisnju praksu kasnog usvajanja budzeta opstine treba napokon promeniti i sve predloge, sugestije i dileme blagovremeno usaglasiti jos u pripremi budzeta, receno je na konferenciji za novinare Opstinskog odbora Demohriscanske stranke Srbije u Kraljevu, odrzanoj pocetkom ove sedmice.
Kako je receno, Opstinski odbor DHSS Kraljevo, na sednici koja je odrzana 4. novembra, razmatrao je radnu verziju Nacrta budzeta kraljevacke opstine za 2005. godinu i tom prilikom zauzeo stav koji je na pres konferenciji izneo odbornik DHSS u SO Kraljevo Nedeljko Gizdovic:
- Imajuci u vidu da je jedan od kljucnih akata koje opstina treba da donese, pored budzeta, Program uredjenja gradjevinskog zemljista za 2005. godinu, a koji je uslovno-posledicno vezan sa budzetom, stav Opstinskog odbora DHSS jeste da ta dva akta zajedno budu u proceduri do 15. decembra ove godine, kada oba treba da budu usvojena na sednici Skupstine opstine.
Na taj nacin, kako je ocenjeno, promenila bi se praksa da se budzet za narednu godinu donosi krajem prethodne ili krajem marta za tekucu godinu, a da se Program uredjenja gradjevinskog zemljista donosi i krajem druge polovine tekuce godine za tekucu godinu!? U Programu uredjenja gradjevinskog zemljista, odnosno u budzetu, na ovaj nacin bili bi planirani prioriteti, kao sto su novi most na Ibru, kraljevacka obilaznica, gradska deponija i vodosnabdevanje.
- Postoji jos par investicija o kojima bi moralo da se razgovara u ovoj godini. Prvo, to je pitanje sanacije puta Kamenica - Goc. Sledece pitanje za koje smatramo da mu treba posvetiti posebnu paznju je pitanje studije i resavanja problema javnog i gradskog saobracaja. Naredno pitanje vec je apostrofirano, pretpostavljamo da ce biti u proceduri za sledecu sednicu Skupstine, a to je pitanje resavanja bespravnog parkiranja vozila, istakao je Gizdovic.
Prema njegovim recima, Opstinski odbor DHSS veruje da ce ovi predlozi biti uvazeni i da ce dva kljucna skupstinska akta izaci usaglasena na sednicu Skupstine opstine Kraljevo do 15. decembra ove godine.
Povratak na vrh strane


PRES KONFERENCIJA OO SPS KRALJEVO - pisu Slobodan Rajic - Ljubisa Lesevic
Najpristupacnija stranka


   Socijalisticka partija Srbije je izuzetno zadovoljna rezultatima nedavnih lokalnih izbora u Republici jer su gradjani, kako je istaknuto na konferenciji za novinare Opstinskog odbora SPS Kraljevo, odrzanoj pre dva dana, u ovoj partiji prepoznali politiku socijalne pravde.
   - Cinjenica je da je ipak SPS za vreme svoje vladavine radio, gradio, zaposljavao, sto je sada u ovim vremenima tzv. „tranzicije“ sve redje i sve manje, istakao je Sreten Jovanovic, predsednik OO SPS Kraljevo.
   Na lokalnim izborima Socijalisticka partija Srbije osvojila je 720 odbornickih mandata, sto je 12,05 odsto. Njeni kandidati izabrani su u 23 opstine na duznost „gradonacelnika“, a 237.835, ili 9,4 odsto biraca, glasalo je za SPS. To je treci izborni rezultat medju svim strankama u Srbiji. Nakon konstituisanja vise od stotinu skupstina opstina, SPS je u koaliciji na vlasti u 54 opstine, i to sa svim strankama.
   - Pokazalo se da je Socijalisticka partija Srbije do sada najpristupacnija i najpovoljniji politicki subjekt u Srbiji jer nema stranke sa kojom na lokalnom nivou SPS nije u koaliciji - naglasio je Jovanovic i dodao da najvise lokalnih vladajucih koalicija SPS ima sa Srpskom radikalnom strankom i DSS-om.
   Kako je istaknuto, odbornicka grupa SPS na sednici Skupstine opstine Kraljevo prilikom usvajanja budzeta opstine za 2005. godinu zalagace se da se sredstva iz budzeta koriste planski na celoj teritoriji kraljevacke opstine, a ne samo u centru grada, od „Zaduzbine“ do „tenka“.Povratak na vrh strane


STRAJK U VRNJACKOM ,,AUTOPREVOZU” PROSLE NEDELJE SE PRETVORIO U OKRSAJ - pise Predrag Markovic
Povredjena dva radnika obezbedjenja

   Radnici obezbedjenja u vrnjackom ,,Autoprevozu”, Brana Radosavljevic i Dejan Djokovic, napadnuti su nozem u Rudjincima kod Vrnjacke Banje, kada je grupa, do sada nepoznatih lica, presrela autobus ovog prezeca koji se vracao iz Pariza. Bata Miljkovic, takodje radnik obezbedjenja, ovom prilkom izbegao je napad sekirom.
   Prema recima Gorana Tomasevica, sina vecinskog vlasnika ,,Autoprevoza”, ovim je kulminirala napeta situacija tokom osmodnevnog strajka stotinak radnika u ovom preduzecu. Strajk je zapocet kada je Goran Tomasevic u pratnji obezbedjenja usao u upravnu zgradu ,,Autoprevoza”. Van strajka je 150 radnika, koji redovno dolaze na posao, dok se oko 200 radnika nalazi kod svojih kuca i ceka ishod dogadjanja.
   Povodom incidenta u Rudjincima, Tomasevic kaze da je u nedelju poslao vozace, koje je on odredio, da sa obezbedjenjem preuzmu i vrate u ,,Autoprevoz” autobus koji saobraca za Pariz.
   - Tako je i ucinjeno, sve legitimno i uz papire, ali je autobus u Rudjincima presrela grupa od tridesetak nepoznatih ljudi, koji su napali vozace i obebedjenje. Iznenadjen sam ovim postupkom, kaze Tomasevic i dodaje da su petorica napadaca bila naoruzana hladnim oruzjem.
   Upravna zgrada ,,Autoprevoza” i autobuska stanica, tokom strajka, bili su blokirani autobusima.
   Miodrag Tomasevic iz Prijepolja je ovo preduzece kupio 27. januara ove godine, za 31 milion dinara. NJegov sin i zastupnik, Goran Tomasevic, prosle subote je pozvao strajkace da se vrate na posao i uspostave saobracaj na svim linijama, uz garanciju da otpustanja nece biti.
   - Pozivamo sve radnike da vrate kljuceve od autobusa i svu pratecu dokumentaciju, da ne unistavaju opremu i ne sprecavaju radnike koji hoce da rade, stajalo je u saopstenju rukovodstva ,,Autoprevoz” u Vrnjackoj Banji, dan uoci incidenta u Rudjincima.

,,AUTOPREVOZ” PONOVO VOZI
   Strajk grupe radnika u vrnjackom ,,Autoprevozu” obustavljen je u utorak po podne i autobusi ovog preduzeca saobracaju redovno na svim lokalnim, medjugradskim i medjunarodnim linijama. Prema recima Gorana Tomasevica, na posao se vratilo 390 od 430 radnika, dok je tridesetak zaposlenih suspendovano.Povratak na vrh strane


TRODNEVNA AKCIJA UKLANJANJA PASA LUTALICA - pise Rajko Saric
Polovina sklonjena sa ulica

   U trodnevnoj akciji JKP “Medijana” iz Nisa, uz asistenciju strucnjaka Veterinarskog instituta u Kraljevu, veliki broj pasa lutalica, koji su za deset meseci ove godine ugrizli 230 gradjana, podvrgnut trijazi - agresivni i bolesni eutanazirani, dok su zdravi vraceni na ulicu • Akcija kostala vise od 118.000 dinara

   Prosle nedelje na podrucju nase opstine, posebno u urbanom delu Kraljeva i Mataruske Banje, sprovedena je akcija uklanjanja pasa lutalica. Cilj je bio smanjenje broja pasa lutalica na prigradskim i gradskim ulicama, koji su postali velika opasnost za gradjane.
Akciju je organizovao Veterinarski institut iz Kraljeva, potvrdio je za Ibarske novosti Miso Kolarevic, saradnik u Odeljenju za zastitu zivotne sredine kraljevackog Veterinarskog instituta.
   - Na licu mesta vrsena je trijaza i svi psi kod kojih su primeceni jasni znaci agresivnosti ili neki drugi znak zdravstvene poremecenosti, eutanazirani su. Potpuno su netacne informacije da je eutanazija vrsena nehumano. Primenjivan je preparat ,,T - 61”, koji je registrovan iskljucivo za ove namene - kaze Kolarevic.
   Vise od 50 odsto uhvacenih pasa lutalica, bilo je zdravo. Takve zivotinje su ponovo pustene u grad, priblizno u deo grada gde su i uhvacene.
   Strucnjaci Veterinarskog instituta naglasavaju da su posebna meta specijalno obucenih radnika Javnog komunalnog preduzeca ,,Medijana” iz Nisa, bila podrucja oko Gerontoloskog centra u Mataruskoj Banji i oko obdanista u Kraljevu. Takodje park Pljakin sanac i Gradski park, zatim ulice Cara Lazara, Milosa Velikog i Omladinska, Trg Jovana Sarica, Trg srpskih ratnika i Higijenski zavod. Prakticno svuda gde se mesecima konstantno mogu primetiti copori pasa koji se hrane iz kontejnera (ali ih hrane i gradjani), a koji u vecernjim i ranim jutarnjim satima, ispoljavaju veliku agresivnost prema prolaznicima.
   - U poslednje vreme u Kraljevu i Mataruskoj Banji psi lutalice su se toliko namnozili da su predstavljali veliku opasnost za gradjane, posebno za starije osobe i decu, koji nisu u mogucnosti da se adekvatno zastite. Zovu nas gradjani da im pruzimo zastitu, a podaci Zavoda za zastitu zdravlja govore da se svakodnevno registruju slucajevi ugriza pasa lutalica - pojasnjava Miso Kolarevic i podseca da je od 6. jula ove godine na snazi opstinska Odluka o nacinu drzanja pasa i macaka, koje se Kraljevcani retko pridrzavaju, zbog cega ce u narednom periodu ostrije reagovati nadlezne sluzbe.
   Doktor Verica Djukic iz Zavoda za zastitu zdravlja u Kraljevu potvrdjuje izjavu Mise Kolarevica o velikom broju gradjana koje su ugrizli psi lutalice.
- U ovoj godini psi su ugrizli 230 nasih sugradjana. Od tog broja 153 osobe ugrizli su psi poznatog vlasnika. Od trinaest ljudi koje smo vakcinisali, 11 su ugrizli psi, a u dva slucaja radilo se o ujedu macke. Karakteristicno je da se vec dve-tri godine javljaju gradjani koje su ugrizli isti psi, a radi se o ,,crno-zutom” paru koji u blizini Trga srpskih ratnika napada bicikliste - kaze dr Djukic.
   O opasnosti koja Kraljevcane vreba od pasa lutalica, o tome koliko se njihova populacija uvecala, najbolje govori podatak da je u istom periodu u susednim opstinama, kao sto je Vrnjacka Banja, registrovano osam ujeda, u Trsteniku i Cacku ta brojka je takodje zanemarljiva.
   Nedavna akcija je poslednja ove vrste, jer se ubrzano radi na realizaciji projekta izgradnje ,,hotela za zivotinje”, odnosno azila, najverovatnije na Ratarskom imanju, odnosno, u objektima Poljoprivredno-hemijske skole ,,Dr Djordje Radic”. Odredjena sredstva za ovu namenu mogu se obezbediti iz opstinske kase, iako namenski nisu opredeljena.
   Trazeci podatak koliko je akcija kostala, obratili smo se Direkciji za planiranje i izgradnju ,,Kraljevo”, gde nam je jasno receno da ,,nikakav ugovor sa preduzecem ,,Medijana” iz Nisa nije sklopljen i da nista nije fakturisano”. Ipak, uspeli smo da dodjemo do podatka da je akcija, koja je trajala tri dana, kostala 118.795 dinara.

Obaveze po zakonu
   Psi i macke mogu se drzati pod uslovima i na nacin da se ne uznemiravaju treca lica i da se obezbedi sigurnost i higijena, a drzalac je duzan da se o njima brine, da ih neguje, hrani i da im obezbedi potrebne sanitarne i higijenske uslove, kao i lecenje. U stanu se mogu drzati dva psa ili dve macke, a njihov podmladak u stanu se moze drzati najduze do tri meseca starosti. Psi i macke se ne mogu drzati u zajednickim prostorijama stambene zgrade.
Pas se mora drzati u posebno ogradjenom prostoru, sa kucicom za pse, udaljenom najmanje sest metara od ulice i susednih zgrada, ili vezan na lancu, tako da ne moze da ugrozi prolaznike i susede. Lanac ne moze biti duzi od tri metra, stoji, izmedju ostalog, u opstinskoj odluci o nacinu drzanja pasa i macaka.
   Odluka ima 22 clana, kojima se preciziraju i druge brojne obaveze ljubitelja pasa i macaka, sa akcentom na nacin njihovog izvodjenja u setnju, vodjenja na vakcinaciju i obelezavanja.Povratak na vrh strane


U TAVNIKU OTVOREN PRODAJNI OBJEKAT FIRME ,,RENORM" - pise Ivan Rajovic
Nov pristup lecenju bolesti

   U Tavniku je ovih dana otvoren prodajni objekat firme ,,Renorm" iz Novog Sada, koja je ekskluzivni uvoznik lekovitih ukrajinskih biljnih preparata. Direktor ,,Renorma", gospodin Zoran Zidisic, objasnjavajuci zasto se odlucio da posle Novog Sada i Sremske Mitrovice treci objekat otvori u Tavniku, kaze kako je jedan od razloga bio i taj sto u srcu Srbije ljudi stotinama godina koriste biljke kao lek, sto je potvrda da veoma vode racuna o svom zdravlju. Zato je i odlucio da ovdasnjem trzistu ponudi najsavremeniji lek biljnog porekla koji, kako kaze, dolazi iz pravoslavne Ukrajine. Zanimljivo je pomenuti, kaze Zidisic, da ukrajinska firma koja proizvodi pomenute biljne lekove slavi Svetu Paraskevu Srpsku.
   Strucni saradnik ,,Renorma", dr kardiolog Galina Krilova, kaze kako je novi pristup lecenju biljem omogucen primenom savremene tehnologije u proizvodnji ovih preparata. To su koncentrati lekovitog bilja bez vestackih komponenti, visoko koncentrovani, tako da su potrebne male dnevne doze, 30 - 50 kapi, da bi se ispoljilo lekovito dejstvo. Efikasnost preparata je dokazana u vise od 400 naucnih studija na institutima u Ukrajini i Rusiji.
Ovi preparati se, pre svega, mogu koristiti kod oboljenja srca i krvnih sudova. To su u Srbiji i Ukrajini najcesce bolesti, od kojih sve vise obolevaju i mladi ljudi. Osnovni problem su masnoce u krvi i stanje krvnih sudova. Za takve slucajeve postoje tri biljna preparata: Holenorm, Lizorm i Kristalj. Oni su usmereni na otklanjanje uzroka bolesti, masti i naslaga u krvnim sudovima. U zavisnosti od stepena oboljenja, poboljsanje je vidljivo vec za mesec dana. Posebno dobro iskustvo postoji sa akutnim i hronicnim infekcijama raznih organa i sistema. Preparat koji se koristi za podizanje otpornosti organizma prema ovim infekcijama je Dzerelo, na ukrajinskom - izvor. On podize imunitet prema virusnim, bakterijskim i gljivicnim oboljenjima. Osim toga, postoje i preparati koji se koriste kod oboljenja zeluca i creva, gusterace, materice, prostate, jajnika i zglobova.
   Dr Galina je pre dolaska u Novi Sad radila u cuvenoj moskovskoj bolnici u Kremlju, a pored ostalih, pacijent joj je bio i cuveni predsednik Rusije Boris Jeljcin.
   Objasnjavajuci tehnologiju lecenja koju primenjuje sa biljnim preparatima, dr Galina kaze kako je i oboleli pacijent pre svega covek i potrebno mu je da ga neko dobro saslusa, da mu objasni prirodu bolesti i metode lecenja. Zbog toga se u ,,Renormu" praktikuju besplatne konsultacije za sve korisnike. Tek posle detaljne analize pacijentu se preporucuje odgovarajuci biljni koncentrat. Sa ovakvom praksom ce se nastaviti i u Tavniku, gde ce se po potrebi organizovati besplatne konsultacije. Osim toga, pacijenti mogu postavljati pitanja na telefon 036/857-267 ili preko internet stranice www.renorm.org.yu.Povratak na vrh strane


 OS ,,VUK KARADZIC" U RIBNICI OBELEZILA 76. GODINA POSTOJANJA - pise Jelena Petrovic
Ponosni na uspehe

   Dan skole najveca i najstarija skola u Ribnici obelezila je sa najvecim ponosom na uspehe, koje su njeni ucenici i nastavnici postigli izmedju dva jubileja. Oko 1300 ucenika i 67 nastavnika i strucnih saradnika obrazovni program ostvaruju u maticnoj skoli u Ribnici, kao i u izdvojenim odeljenjima na Beranovcu, u Kamenici i Zmajevcu.
   - Imamo sve strucne saradnike: bibliotekara, pedagoga i psihologa, kao i vrstan nastavnicki tim. Ucenici pokazuju odlicne rezultate na takmicenjima i iz nastavnog gradiva, ali i iz drugih oblasti: prvaci smo u kategoriji ,,petlica" na republickom takmicenju iz prve pomoci, vrlo zapazeni na republickoj smotri folklora, nagradjeni za ekoloski kalendar, a na skolskim takmicenjima iz srpskog i matematike dobijali smo prva mesta na okruznom nivou. Takodje, nasi ucenici su postigli zavidne uspehe i u sportu, kao i muzickoj skoli - kaze direktorka Skole LJiljana Rakic.
Sem uspeha u nastavi, ove godine belezi se i jos jedan uspeh u stvaranju povoljnijih uslova za rad u skoli, odnosno, ovih dana je potpisan ugovor o izgradnji kotlarnice za skolu na Beranovcu.
   Na prigodnoj svecanosti povodom 76-godisnjeg praznika, skola ,,Vuk Karadzic" je odala priznanja svojim najboljim ucenicima i nastavniicima, kao i donatorima, koji su opremili folklornu sekciju Skole. Povratak na vrh strane


POVODOM SVETSKOG DANA HOBP - 17. NOVEMBRA 2004. GODINE - pise mr sc. med. dr Branislav Gvozdenovic
Nemojte ignorisati HOBP

   SVETSKI DAN HOBP (hronicne opstruktivne bolesti pluca), koji tradicionalno organizuje svetska asocijacije koja daje smernice za dijagnostiku i lecenje ove bolesti - GOLD (Globalna inicijativa za hronicnu opstruktivnu bolest pluca), ove godine ce biti odrzan 17. novembra. Ovaj dogadjaj predstavlja zajednicku akciju razlicitih zdravstvenih udruzenja i edukatora iz oblasti oboljenja pluca u cilju podizanja opste svesti o znacaju HOBP.
   S obzirom na to da je HOBP rastuci globalni problem u svetu i jedan od najcescih uzroka smrtnosti i nesposobnosti, da bi se povecala svest o tome u siroj drustvenoj zajednici, ustanovljen je i Svetski dan borbe protiv HOBP (u drugoj polovini novembra). Tada svaka zemlja i profesionalna udruzenja lekara specijalista za bolesti pluca sprovode razlicite edukativne aktivnosti. Primeri obuhvataju: postavljanje postera, bilborda, nalepnica, pisanje novinskih clanaka, radio oglasavanja, organizacija prigodnih predavanja na javnim mestima (skole, pozorista) i elektronskim medijima (televizija, radio), klinicki i zdravstveni sajmovi i izlozbe sa informacijama u vezi sa ostvarivanjem dobre kontrole HOBP. Na taj nacin, svako moze da stekne osnovna znanja o bolesti koja je sve vise medju nama.
   Ove godine Svetski Dan HOBP imace novi slogan - Nemojte ignorisati HOBP! Ovakav pristup ima za cilj da ohrabri osobe sa povecanim rizikom da obole od HOBP da posete svog doktora, ali i da podstakne vlade i zakonodavna tela svih zemalja da HOBP postave na prioritetno mesto u zdravstvenoj politici. Slogan je posebno znacajan u svetlu novih podataka koji se ticu zastupljenosti oboljenja sirom sveta, koja je znatno veca nego sto se ranije mislilo.
   Rano otkrivanje HOBP pomaze da se blagovremeno preduzmu koraci za sprecavanje daljeg ostecenja pluca. Zato ce kljucni element ovogodisnje kampanje biti HOBP upitnik, koji ispitanici sami popunjavaju. Sastoji se od pet jednostavnih pitanja i izgleda ovako:

Odgovori na ova pitanja ce Vam pomoci da saznate da li bolujete od HOBP.

1. Da li skoro svakog dana kasljete vise puta?
Da __ Ne __
2. Da li skoro svakog dana iskasljavate gnojav ili sluzav ispljuvak?
Da __ Ne __
3. Da li se zamarate brze od drugih osoba Vasih godina?
Da __ Ne __
4. Da li imate vise od 40 godina?
Da __ Ne __
5. Da li ste pusac ili bivsi pusac?
Da __ Ne __

Ako ste na tri ili vise pitanja odgovorili sa ,,DA", razgovarajte sa svojim lekarom da li je potrebno da ispitate funkciju pluca u cilju potvrde ili iskljucenja dijagnoze HOBP.

   HOBP je bolest, ili grupa slicnih bolesti koje se ispoljavaju zajednickim simptomima. Najopstije receno, cine je hronicni opstruktivni bronhitis i emfizem pluca. U najvecem broju slucajeva se u stvari radi o tzv. pusackom bronhitisu, koji kod dugotrajnih pusaca postepeno dovodi do promena u disajnim putevima, koje zatim dovode do otezanog disanja, sve veceg iskasljavanja i sviranja u grudima. Svi ovi simptomi se u velikoj meri pogorsavaju u vreme i neposredno posle infekcija gornjih disajnih puteva.
   Najcesci uzrok HOBP je pusenje cigareta. Cinjenica je da ,,samo" oko 20 odsto pusaca dobije jednog dana dijagnozu HOBP. Ali, medju osobama koje imaju potvrdjenu dijagnozu HOBP, njih 80 do 90 odsto su dugotrajni pusaci. Osim toga, osobe koje puse i koje imaju ocuvanu funkciju pluca, i dalje su pod povecanim rizikom da dobiju druge najteze bolesti, kao sto su karcinom pluca ili grla, oboljenje srca, mozdani udar, osteoporozu i cir.
Odsustvo simptoma kod pusaca ne znaci i da oni nemaju HOBP. Ali i kada se jave, simptomi HOBP mogu nekoliko godina da prethode pojavi opstrukcije protoku vazduha u disajnim putevima, odnosno narusenju plucne funkcije. To je zbog toga sto neke osobe sa HOBP mogu da izgube i do 50 odsto svoje funkcije pluca pre nego sto osete bilo kakve simptome, jer su pluca organ koji ima veliku rezervu koju ne koristimo sve dok ne radimo nesto zaista naporno. Takodje, mnoge od ovih osoba smanjuju intenzitet svojih aktivnosti zajedno sa postepenim gubitkom funkcije pluca, te iz tog razloga ne uocavaju ovaj gubitak neko vreme.
   Za sada se ova hronicna bolest ne moze izleciti! Medjutim, ona se uz pravovremeno postavljenu dijagnozu i pravilno lecenje moze dobro kontrolisati i bolesnici mogu da obavljaju svoje zivotne aktivnosti. Od izuzetnog znacaja je postavljanje pravovremene dijagnoze bolesti, jer se zna da je bolest u velikom broju slucajeva nedijagnostikovana. To je zbog toga sto pacijenti svoje simptome (kasalj sa iskasljavanjem i osecaj nedostatka vazduha) pre pripisuju cigaretama nego pocetku jedne nove onesposobljavajuce bolesti, koja u velikoj meri remeti njihov kvalitet zivota. S obzirom na to da bolest vremenom napreduje i dovodi do narusavanja funkcije pluca, veoma je vazno da osobe koje su dugotrajni pusaci odrede plucnu funkciju relativno jednostavnom metodom koja se naziva spirometrija! Tako ce na lak nacin doci do dijagnoze bolesti. Nazalost, vecina pacijenata sa HOBP nikada u zivotu nije radila spirometriju.Povratak na vrh strane

UMETNOST - KULTURA - OBRAZOVANJE

ZAVICAJNO ODELJENJE BIBLIOTEKE ,,STEFAN PRVOVENCANI": KRALJEVO U ,,KRALJEVSKOM GLASNIKU" (I) - priredila Jasna Obradovic
Secanje na staro Kraljevo
(Po tekstu Jovana Hovana)

  
Otkad postoji, novinarstvo je oduvek bilo prica za sebe i svet za sebe. Ono je, ili bi barem trebalo biti, cinjenica zivota. Nesto kao savest vremena, kao autenticno svedocanstvo stvari, ljudi, dogadjaja, pojava. Listovi i casopisi nastaju i nestaju, ugasili su se i neki za koje se verovalo da ce vecno ziveti, ali su zato novinarski pojmovi ostali za sva vremena.
   Pojam zurnalizam prvi put se susrece u francuskoj publikaciji ,,Croniljue de Paris" iz 1789. godine. Krajem 19. veka Napoleon je stampu proglasio petom najvecom silom u Evropi; ispred nje bile su samo Francuska, Engleska, Rusija i Austrougarska. Posle su peta i sesta sila postale Nemacka i Italija, a novinarstvo je postalo i ostalo sve do ovih nasih dana - sedma sila.
   Poljski satiricar Stanislav Jirzi Lec napisao je divnu stvar: ,,Prozor u svet moze se zatvoriti novinama". Ali prozor u svet moze se i otvoriti novinama. Ponekad sam se pitao kako to da se u svetu dogodi bas toliko stvari koliko je potrebno novinama i koliko moze stati u njih. Ni manje, ni vise.
Kad sam ovih dana uronuo u stari Kraljevski glasnik, ucinilo mi se da se preda mnom opet ukazalo staro Kraljevo, da je tako ozivela proslost ciji smo svedoci bili. Kraljevo s kaldrmom na ulicama, s volovskim i konjskim zaprekama, s gunjevima i opancima, projom i paprikom i tek ponekim izandjalim automobilom. Kraljevo niskih prizemnica, gde je u centru dominirao hotel ,,Pariz", uvek u zuto obojen, kao i onaj patinirani spomenik srpskom vojniku, posto i vreme kad ostari, dobija onu zelenkastu, ali zato ne manje lepu, boju patine. Taj je spomenik necijom suludom voljom bio proteran i uklonjen s tog simbolickog mesta, da bi kasnije bio ponovo vracen, kad su ljudi konacno shvatili da spomenici nisu samo zvrljotine na fasadi ovog naseg vremena, nego su nasa bastina i zasto da je umanjujemo. Zasto se odricati istorije, zasto ne voleti Srbiju? Ne skida se oznaka s jednog naroda kao s dzepne maramice.
   Moram priznati, za Kraljevski glasnik nikad ne bih saznao da me iz Kraljeva nije nazvala mlada bibliotekarka Jasna Obradovic. Prvo sto sam je pitao, bilo je ima li kupanja na Ibru, ,,rade" li sve one nase plaze. Na njegovim obalama skupljali smo, onako nejaki, i hrabrost, i iskustvo, i strah. One su bile najbolji azil kada smo bezali sa skolskih casova. Tu smo krali pecenjake i pekli ih na tihoj vatri, na njegovim brzacima smo napravili i prve zaveslaje rukama, i mogu reci da ko se na Ibru naucio plivati, taj se ni u moru ne moze udaviti.
   Prvi broj Glasnika, nezavisnog nedeljnog organa, pojavio se 14. septembra 1933. uz napomenu da ce list izlaziti svakog cetvrtka, da staje jedan dinar, a da su urednistvo i administracija smesteni u stampariji Cedomira M. Milosevica, a vlasnik i odgovorni urednik je Vladimir T. Radicevic, inace advokatski pripravnik. U uvodniku pise da sredstva nisu velika, cilj nije lak, ali zasto da neki gradovi, ne veci od Kraljeva, imaju po dva lista, zasto da mi nemamo barem jedan.
   Taj prvi broj imao je samo cetiri stranice, svi su napisi bili bez potpisa autora, osim ,,zapisa iz skolskog zivota", koji je iscurio iz pera Hristifora Vasovica. Glasnik je imao uglavnom informativni karakter, pa tako u tom prvom broju citamo da se 17. ovog meseca otvara sezona lova na terenu Mataruske Banje i okoline, da su izbori u Sirci ponisteni, da je Zivko Petrovic imenovan novim sudskim pripravnikom, dok su ljubitelji fudbala bili razocarani jer je kraljevacki ,,Ibar" porazen od ,,Jedinstva" iz Cacka sa 1:2. U malim oglasima zapisano je da se pod zakup izdaju dve kuce, a za uslove se obratiti u manufakturnu radnju Stevana Milosavljevica. Stan za izdavanje (soba, kuhinja i predsoblje) nalazi se na broju 39 u Cara Dusana ulici, za uslove upitati vlasnika Luku Lazarevica, koji bi primio na stan i dva djaka gimnazije s pravom upotrebe kupatila. Na poslednjoj, dakle 4. stranici, mogu se procitati samo veliki oglasi, koji na svoj nacin govore o Kraljevu onog vremena. Tu vidimo da Prva kraljevacka pekarska zadruga prodaje svakodnevno kilogram pecenog hleba belog 2,5, polubelog 2 i crnog 1,5 dinar, dok se za vece kolicine odobrava popust. Reklamiraju se takodje Aritonovic i Bogavac i ,,preporucuju svoju dobro sortiranu radnju, uvek sveze i tucane kafe, kraljevackog kajmaka i svezeg putera", dok njegov ostar konkurent Nikola Sukijasovic-Jermenin preporucuje przenu i mlevenu kafu, pirinac, zejtin, bombone, cokolade, konjak, rum i liker.

KO JE JOVAN HOVAN
   Skolska generacija Gimnazije u Kraljevu 1950/1951. imala je privilegiju da izvede na put dva buduca znacajna imena srpskog i jugoslovenskog novinarstva: Jovana Hovana i Borislava Gvozdenovica.
   Jovan Hovan je poceo da pise od petnaeste godine, kao gimnazijalac. Ibarske novosti cuvaju neke od njegovih prvih tekstova. Dobitnik je najprestiznijih nagrada za novinarstvo: Zlatnog pera, nagrade Otokar Kersovani za zivotno delo 1999. u Hrvatskoj. Dezidar Hovan, Jovanov otac, ugostitelj iz Zemuna, doselio se u Kraljevo kada mu je Akcionarsko drustvo Mataruske Banje dalo kafanu Restauracija 1929. pod uslovom da sagradi veliki hotel i ulozi akcije u Akcionarsko drustvo. Gradnja hotela Zica zavrsena je 1932. i tu je porodica Hovan zivela sve do nacionalizacije, kada je proterana i osudjena na streljanje. Sigurnu smrt izbegli su zahvaljujuci ucitelju Vanji Hadzic. Odlaze za Beograd, gde Jovan Hovan upisuje studije i nastavlja da objavljuje svoje reportaze u raznim beogradskim novinama i casopisima.
   U Zagreb, gde i danas zivi, prelazi 1965. i pocinje da radi prvo kao sudski izvestac za Vjesnik. Objavljivao je u Vecernjem listu pod pseudonimim Laszlo Pap, NIN-u, Dalmaciji, Sportskim novostima, Vikendu. U Jutarnjem listu imao je svoju kolumnu Dobro vam jutro. Uredjivao je list za mlade Zov.
Prelistavajuci prvi kraljevacki list Kraljevski glasnik (svi brojevi Kraljevskog glasnika nalaze se u Sveucilisnoj biblioteci u Zagrebu), Jovan Hovan je napisao nekoliko tekstova i tako nas podsetio na neka draga mesta i imena: na prvu kraljevacku stampariju Cedomira Milosevica, na apotekara Tosu, profesora matematike Miju Petrovica. Ibarske novosti ce u nekoliko nastavaka objaviti ove zanimljive zabeleske.



POZORISTE - pise Bojana Milosavljevic
Vece pantomime

   Ni najstarija pozorisna publika u Kraljevu nije do prosle subote imala prilike da na domacoj sceni vidi jednu od malo rasprostranjenih glumackih formi - pantomimu, kao umetnost pokreta i mimike. Ovaj, u pravom smislu, premijerni pozorisni dogadjaj, priredili su u Kraljevackom pozoristu 6. novembra Ivan Klemenc, profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i mlada glumica Visnja Obradovic, inace bivsi student ovog uglednog glumca i pedagoga.
   Celovecernja pantomimska predstava sacinjena je iz dva dela. U prvom, pod nazivom ,,Ne!!!", predstavila se kao kompletan autor Obradoviceva, a u drugom, ,,Stanica", bravure bez ijedne reci izveo je prof. Klemenc, specijalista za glumacke predmete - scenski pokret i macevanje.
   Da je zaista rec o izuzetnoj predstavi dvoje iskrenih pobornika pantomime, dokaz je to sto je do sada bilo gotovo sest stotina izvodjenja predstave na domacim i stranim scenama, ucesca na evropskim festivalima i, naravno, znacajnih nagrada i priznanja.



KNJIZEVNA MANIFESTACIJA U TRSTENIKU - pise Bojana Milosavljevic
Savremena srpska proza

   je znacajna knjizevna manifestacija ,,Savremena srpska proza". Rec je o 21. knjizevnim susretima pisaca i kriticara sa citalackom publikom koja prati zbivanja i tokove domace proze.
U okviru programa Susreta, u petak, 5. novembra, trstenickoj publici predstavljen je knjizevnik Goran Petrovic. Osim samog pisca, o njegovom opusu govorili su danas najugledniji kriticari i teoreticari nase literature: Vasa Pavkovic, Mihajlo Pantic i Aleksandar Jerkov. Odlomke iz Petrovicevih dela citao je krusevacki glumac Momir Bradic, a kao propratna manifestacija programa posvecenog Goranu Petrovicu priredjena je i dokumentarna izlozba njegovih dela, ciji je autor Dragana Tipsarevic, upravnik Narodne biblioteke u Kraljevu.
Naredne godine, kako je i uobicajeno povodom ovakvih manifestacija, bice objavljen zbornik 21. knjizevnih susreta, koji ce delom biti posvecen i stvaralastvu romansijera i pripovedaca Gorana Petrovica.



POZORISTANCE ,,ZDRAVO DA STE”
Uspavana lepotica

  
Sala Kraljevackog pozorista bila je u petak, 5. novembra, premala da bi primila sve koji su imali zelju da prisustvuju nesvakidasnjem dogadjaju.
Premijerno prikazivanje romanticne komedije ,,Uspavana lepotica", po tekstu LJubivoja Rsumovica, u reziji Dusanke Cvijovic i izvodjenju clanova Pozoristanceta ,,Zdravo da ste", bilo je prilika da veliki broj, od preko dve stotine pedeset prisutnih gledalaca, prvi put dodje u pozoriste. Medju njima je bilo pedesetak stanovnika Gerontoloskog centra i dece iz kolektivnog centra u Mataruskoj Banji, ali i dvadesetak romske dece okupljenih u projektu ,,Pruzi ruku".
Odusevljenje, gromoglasni aplauz i po neka suza na licu obelezili su ovaj izuzetan dogadjaj.
Pozorisna predstava Uspavana lepotica, samo je jedan segment, i rezultat rada velikog broja entuzijasta okupljenih oko jedinstvenog cilja, projekta pod nazivom ,,Zajedno kroz zlatno trece doba", koji sa velikim uspehom, vec peti mesec, u saradnji sa Gerontoloskim centrom u Mataruskoj Banji, realizuje Neprofitno, nevladino, humanitarno socijalno udruzenje gradjana ,,Maksima" iz Kraljeva.
I pored problema koji su se javljali tokom priprema predstave, clanovi Pozoristanceta ,,Zdravo da ste”, jos jednom su dokazali da se samo ozbiljnim i dugotrajnim radom moze doci do zeljenih rezultata. U realizaciji predstave ucestvovali su i stanovnici Gerontoloskog centra okupljeni u Radionici rucnih radova i Radionici deca i stari. Rezultat njihovog rada su elementi funkcionalne scenografije, koja je dala poseban pecat ukupnom utisku. Bez razumevanja, podrske i pomoci Kraljevackog pozorista, koje je obezbedilo sve potrebne uslove za odvijanje predstave, ni konacni rezultati ne bi bili ovakvi.
Na posebno topao prijem kod prisutnih naisao je nastup clanova Dramske sekcije Gerontoloskog centra koja, pod nazivom ,,Razbibriga", postoji tek cetiri meseca. Prvi zajednicki nastup mladih i starih glumaca na istim daskama samo je pocetak saradnje, koja tek treba da da prave rezultate.
Veoma povoljan utisak koji je kod prisutnih ostavilo pojavljivanje mladih i starih glumaca dokazuje da se jedan od ciljeva projekta (da se u javnosti poveca interesovanje za probleme treceg doba i da se u resavanje njihovih problema ukljuce i drugi), ostvaruje.



IZ NARODNE BIBLIOTEKE ,,STEFAN PRVOVENCANI" KRALJEVO
Preporucujemo
,,Poljoprivredni leksikon", Filip Visnjic - Beograd, Nomos - Beograd, 2004
Nece biti preterano ako knjigu koju vam ovoga puta preporucujemo - oznacimo kao izdavacki poduhvat. Rec je o delu vise autora, univerzitetskih profesora, saradnika instituta i strucnjaka iz najrazlicitijih oblasti poljoprivrede. U preko 1.200 odrednica obradjeni su pojmovi iz agroekonomije, anatomije i fiziologije domacih zivotinja, cvecarstva, ekologije, fiziologije i ishrane biljaka i dr. Iako bi se moglo uciniti da je leksikon namenjen iskljucivo onima koji se na bilo koji nacin bave poljoprivredom (samim poljoprivrednicima, studentima i ucenicima poljoprivrednih skola), mnostvo zanimljivih podataka koje nudi, kao i pristupacan nacin na koji su oni prezentovani, preporucuju ovu knjigu najsirem krugu citalaca. Uzgajivaci konja, ribolovci, pcelari, ljubitelji cveca, oni koji se zanimaju za lekovito bilje, kuvari i gastronomi, znatizeljnici razlicitih interesovanja - svi ce u njoj naci ponesto zanimljivo i novo. Farmeri i poljoprivredni rekorderi, ali i oni koje, recimo, zanima proizvodnja penusavih vina ili vrhunskih sireva zaintrigirani ce listati leksikon otkrivajuci u njemu mnostvo dragocenih detalja (kojoj porodici pripadaju dinje, sta je salvija, koji je prosecan sastav kravljeg mleka i sl.). Za jedne koristan, za druge zanimljiv, ovaj leksikon sigurno zavredjuje da ulozite svoje vreme i trud u njegovo iscitavanje.
Povratak na vrh strane


KOSARKA - PRVA A SAVEZNA LIGA - pise Zoran Bacarevic
Sloga pala u finisu - Masinac porazio djetice

   • U 5. kolu Spartak savladao Slogu u penal zavrsnici sa 89:83, Masinac siguran u drugom popuvremenu u utakmici sa Niksicem - 98:71 za kraljevacke ,,studente" • U 6. kolu Sloga docekuje Vojvodinu, Masinac gost Atlasa

   Sloga i Masinac izmenili su uloge u minulom 5. kolu, a ucinak je ponovo bio polovican - pobeda na domacem terenu, poraz u gostima. Stariji kraljevacki prvoligas otputovao je u Suboticu sa pritajenom nadom da moze jos jednom da trijumfuje na tudjem terenu, a do tog cilja delili su ga minuti odnosno sekunde. Posle uglavnom ravnopravne igre u prvih 20 minuta, treca cetvrtina je pripala ceti Dragana Kostica, pa se uslo u neizvesnu zavrsnicu. Nekadasnji igrac Sloge Mirko Vukajlovic u poslednjem minutu, kod tesnog rezultata (82:83), ,,ukrao" je loptu svojim bivsim saigracima, usledila je penal zavrsnica u kojoj su igraci Spartaka imali bolje nerve za konacnu pobedu od 89:83 (19:15, 23:22, 21:27, 26:29). Mirko Vukajlovic je sa 16 poena bio najefikasniji u svojoj ekipi. Sloga je imala efikasan ,,bekovski par" Gajic - J. Dasic, pa je prvi postigao 24 a drugi 22 kosa. Bodovi su, ipak, ostali u Dudovoj sumi, pa je Sloga saputnik Masincu u donjem delu table.
Kosarkasi Masinca prekinuli su seriju od tri uzastopna poraza, posto su jos jednom, u ulozi domacina, bili ubedljivi u igri sa crnogorskim klubovima. Stari ,,poznanici" iz prethodne decenije promenili su ime, pa je umesto Ibona u Kraljevu prosle subote gostovao KK Niksic. Za razliku od Mornara iz Bara, na startu prvenstva Niksicani su se relativno dobro drzali u uvertiri utakmice, pa je prva cetvrtina zavrsena neresenim rezultatom, tako da je na poluvreme Masinac otisao sa prednoscu od sedam koseva. Dusan Knezevic je sa ,,centralne" pozicije bio izuzetno efikasan, gotovo kos po minutu, pa je u prvom poluvremenu postigao 18 koseva.
Knezevic je na kraju susreta dostigao odlican ucinak od cak 29 koseva i 11 skokova, posto je Masinac i u nastavku susreta drzao protivnika ,,na distanci", da bi u poslednjih pet minuta usao sa prednoscu od cak 20 koseva. Masinac je imao peh posto se na pocetku meca povredio Marko Dimitrijevic, ali ga je vise nego uspesno zamenio Bojan Kusmuk postigavsi 16 poena.
Sa po dve pobede posle prve trecine prvog kruga takmicenja Sloga i Masinac su u drustvu sa jos pet ekipa koje imaju identican ucinak, a u narednom, 6. kolu, ponovo menjaju uloge. Masinac gostuje u Beogradu, gde ga ocekuje ekipa Atlasa, koja ima dvostruko bolji ucinak na pocetku prvenstva. Sloga ce sutra uvece u Hali sportova docekati prakticno najzvucnije ime u ligi. Novosadska NIS Vojvodina vec je uspela da ove jeseni trijumfuje u Kraljevu savladavsi u 3. kolu ekipu Masinca, a na Slogi je, opet, da ,,osveti" svoje prve komsije, ali i da osvoji ,,obavezujuce" bodove kako bi ostala u trci za beg sa zacelja tabele.



ODBOJKA - PRVA A PILS LIGA - pise Zoran Bacarevic
Putevi (ponovo) ,,prohodni"
 
  • U 4. kolu nova pobeda Ribnice Gradjevinar u gostima: Putevi Ivanjica - Ribnica Gradjevinar 0:3 (20:25, 21:25, 25:27) • U nedelju, od 19 casova (TV, RTS 2), Ribnica Gradjevinar - Bambi Mladi radnik

Milan Ilic    Odbojkasi Ribnice i sa drugog ovogodisnjeg gostovanja vratili su se sa celim plenom. Posle pauze zbog dvomeca sa Partizanom u Kupu proslog vikenda, nastavljene su borbe za bodove utakmicama 4. kola, u kome su Kraljevcani slavili u Ivanjici savladavsi domace Puteve sa ubedljivih 3:0 (25:20, 25:21, 27:25).
   Utakmica Putevi - Ribnica mnogo je vise znacila domacinu, koji je izuzetno lose startovao u novoj sezoni, a posle novog pozara Ivanjican-ima je takoreci ,,trasiran" put za zacelje tabele i mesto medju najslabijom cetvorkom, koja ce se boriti za opstanak. Osoko-ljena i stabilizovana Ribnica, posle dva trijumfa u Kupu nad Partizanom, relativno lako je dobila prva dva seta, a kola Kraljevcana ,,zaskripala su" tek u trecem setu. Koristeci opustenost gostiju, pre svih primaca Ivana Todoravica, Putevi su u tom trecem setu stigli do set lopte kod rezultata 24:19 u svoju korist. Ulaskom iskusnog Macuzica i poleterca Ivana Simovica gosti iz Kraljeva su uspeli da prekinu seriju domacih igraca, koji nisu imali snage za zavrsni udarac, pa i da ovaj set dobiju na razliku, a time i mec maksimalnim rezultatom. Najvise zasluge za trecu pobedu Ribnice, ipak, nose Vladan Aleksic i mladjani Mladen Bojovic.
   Naredno 5. kolo za Ribnicu Gradjevinar donosi ,,specifi-cnosti" koje mogu da odrede konacan ucinak. Umesto u standardnom terminu (petak uvece), mec sa Mladim radnikom igrace se u nedelju od 19 casova, pred kamerama nacionalne televizije (RTS 2). Ekipu Mladog radnika i dalje trenira bivsi igrac i trener Ribnice Aleksandar Senicic. Bambi MR je bez pobede ali sa dva boda, a u minulom kolu je drugi bod osvojio u Pozarevcu u utakmici sa Budvanskom rivijerom, i pored vodjstva od 2:0 u setovima…



ATLETSKE AKTUELNOSTI
Obnovljen kros ucenika

   Posle sestogodisnje pauze prosle subote na Ratarskom imanju odrzano je Prvenstvo kraljevacke opstine u krosu za ucenike osnovnih i srednjih skola. Nastupilo je oko 200 takmicara iz 12 osnovnih i dve srednje skole. Najmasovniji su i ovoga puta bili ucenici OS ,,Cibukovacki partizani", koji su u konacnom ucinku bili i najuspesniji, osvojivsi pet zlatnih i po cetiri srebrne i bronzane medalje.
   NJima uz bok su takmicari iz OS ,,Jovan Cvijic" u Sirci, koji su nastupali u kategorijama do 4. razreda i osvojili ukupno devet medalja - cetiri zlatne, dve srebrne i tri bronzane. Na kraju, evo i imena pobednika na stazama od 200 do 800 metara: Milica Popovic (Jovan Cvijic), Natalija Adnan (D. Tucovic), Andrijana Grujic (Sveti Sava), Marija Culjkovic (D. Tucovic), Mira Djalovic ( R. Vilotijevic), Aleksandra Marinkovic (Vuk Karadzic), Jelena Aksentijevic (Cibuk. partizani),Djordje Urosevic (D. Tucovic), Dragana Todorovic (Cibuk. partizani), Jovan Brkusanin (Jovan Cvijic), Nikola Vukadinovic (Jovan Cvijic), Jovan Kastratovic (Cibuk. partizani), Danijel Vrljes (Cibuk. partizani), Aleksandar Rancic (Vuk Karadjic) - svi iz osnovnih skola. U konkurenciji srednjoskolaca, pobednici su Biljana Andjelkovic i Milos Veljkovic (oboje iz SSC ,,14. oktobar"). Medju ovim imenima valja potraziti buduce atletske asove.
   Prvenstvo je jos jednom tehnicki organizovala ekipa sportskih poslenika iz AK ,,Kraljevo", koju predvodi Predrag Cvijovic.



KLUPSKO PRVENSTVO AK ,,KRALJEVO" U VISEBOJU
Pioniri na ,,belegu”

   Prosle nedelje na Atletskom stadionu kraj Ibra odrzano je klupsko prvenstvo AK ,,Kraljevo" u visebojima, u pionirskoj konkurenciji, prvi put u zvanicnoj disciplini Atletskog saveza u petoboju (100 metara, vis, kugla, dalj, 600 odnosno 800 metara). Kod pionirki najuspesnija je bila Andrijana Nesic, a kod pionira Marko Djurovic.
   Odrzano je i takmicenje mladjih pionira u troboju (60 metara, dalj, 600 odnosno 800 metara), a tu su najuspesniji bili Natalija Adnan i Milan Jokic. Najbolji rezultat takmicenja ostvarila je Andrijana Nesic u skoku u vis preskocivsi 150 santimetara. I pored loseg vremena (novembarska natapajuca kisa), 21 takmicar je pokazao veoma solidnu pripremljenost.



FUDBAL: SRPSKA LIGA - GRUPA ZAPAD - pise Stole Petkovic
“Petarda” kod Valjaonice

Sevojno 5 (1)
Metalac Trgovacki 1 (0)

Sevojno. Stadion FK Sevojno. Gledalaca 300. Sudija: Bojan Stojanovic (Nis). Strelci: Golocevac u 24. i 76, Sunjevaric u 63, Mihajlovic u 69. i 90. minutu. Zuti kartoni: Sunjevaric (Sevojno), Nikolic i Andjelkovic (Metalac).
Sevojno: Baletic (Vulicevic), Andjic, Cosic, Popovic, Divac, Rakovic (Andric), Sunjevaric, Bozovic, Mihajlovic, Golocevac, Nedeljkovic (Kujundzic).
Metalac Trgovacki: Batalo, Barjaktarevic (Pavlovic), Otasevic, Andjelkovic, Zornic, Ivanovic, Nikolic (Kundovic), Dimitrijevic, R. Vlasic (Milevic), Vasic, V. Vlasic.
Igrac utakmice: Radan Sunjevaric (Sevojno).
Odbrana Kraljevcana kapitulirala je kada je iskusni Bozovic pronasao Golocevca, a ovaj loptu smiruje i salje je u mrezu sa petnaestak metara. Sunjevaricev pogodak je pravo remek delo jer je lopta upucena sa 25 metara zavrsila u gornjem desnom uglu. Potom se u listu strelaca upisao vodja navale Mihajlovic, koji je u poslednjem minutu zapecatio sudbinu Metalca. Golocevac je u medjuvremenu postigao gol, bas kao i rezervista Kundovic za Metalac. Ocito je da su fudbaleri sa Lozionice zapali u igracku krizu. Pali su u formi, a sreca je da se uskoro spusta jesenja zavesa. Bice to prilika da se sumiraju rezultati iz prvog dela prvenstva. Mogu se pritom ocekivati i radikalne promene. Ali, sacekajmo kraj jesenjeg dela prvenstva u Srpskoj ligi Zapad.


SUMADIJSKA FUDBALSKA ZONA
Zapoceo Ivezic, zavrsio Cokic
Sloga - Ibar (MB) 3:0 (1:0)
Kraljevo. Strelci: 1:0 Ivezic u 20, 2:0 Levajac u 57, 3:0 Djokic u 63. minutu. Stadion gradski. Gledalaca 100. Sudija: Milovan Milicevic (Guca) 7. Zuti karton: Pelivanovic (Sloga).
Sloga: Bozovic -, Radetic 7 (Markovic -), Dubljanin 7, Mikic 7, Jelic 7, Blazeski 7, Ivezic 7,5 (Perisic -), Markicevic 7 (Banjac -), Djokic 7, Pelivanovic 7, Levajac 7.
Ibar: Ponorac 6,5, N. Pavlovic 6, Josovic 6, Milanovic 7, Urosevic 6, B. Pavlovic 7, Djordjevic 6,5, Baltic 6,5, Sovrlic 6 (Susic), S. Pavlovic 6,5, Rudinac 6,5.
Igrac utakmice: Sasa Ivezic (Sloga).
   Sloga je stigla do novih bodova u komsijskom derbiju koji je odigran u teskim vremenskim uslovima. Sve vreme meca padala je kisa uz prenisku temperaturu na koju se nismo jos uvek navikli iako je novembar. Prvi gol delo je Markicevica, koji je ostro sutirao, lopta se odbila od stative, dosla do Ivezica, koji je pogodio mrezu vrlo dobrog Ponorca. Za drugi gol asistent je bio Dubljanin, a realizator Levajac, koji je glavom loptu smestio u mrezu gostiju iz Mataruske Banje. Tacku na pobedu stavlja iskusni Djokic, koji prati brzu akciju Ivezica i na atraktivan nacin pogadja cilj. Gosti su imali najbolju priliku u 42. minutu, kada se oci u oci sa golmanom Bozovicem nasao Rudinac, ali je njegov lob udarac bio previsok.
Povratak na vrh strane


Ibarske novosti - e-mail

Copyright © 1997-2004. Interactive.net Kraljevo. All rights reseved interactive