7
Internet izdanje - 4. februar 2005.godine

  Ibarske novosti - e-mail

Naslovna strana novog broja "Ibarskih novosti" Hleba i mleka dovoljno - grejanje stabilno
Ples za ginisa
Legitiman vid stranackog delovanja
Vlast u zimskom snu
Predstavnik ,,Lingve” u Brazilu
Skupstinska rasprava, smena, pare
Povecano interesovanje za agrarne kredite
Poreski cenzus 15 dinara
Umetnost, kultura, obrazovanje
Sport: kosarka, odbojka, paraglajding, fudbal


PRAVA ZIMA DONELA PRVE NEVOLJE - pise Rajko Saric
Hleba i mleka dovoljno - grejanje stabilno

    U vecem delu Srbije proteklih nekoliko dana sneg je otezavao, pa i paralisao saobracaj na pojedinim putnim pravcima, narocito u planinskim predelima. Radnici JKP ,,Putevi” imali su puno posla, a bilo je manjih kasnjenja u autobuskom saobracaju ka udaljenim selima.
Mirko Vukovic, direktor kraljevackog JKP ,,Putevi”, kaze da su u ovom trenutku prioritetni putni pravci koji povezuju najbitnije ustanove u samom gradu, ali i putevi ka magistralnim saobracajnicama.
- Kada je u pitanju ciscenje grada od sneznih nanosa, prioritetni su nam pravci koji povezuju ustanove najbitnije za funkcionisanje grada. Svakako, redovno su ciscene i saobracajnice koje grad povezuju sa magistralnim putnim pravcima - rekao je Vukovic i naglasio da su ,,Putevi” jos od 15. novembra bili potpuno spremni za ovakve i slicne situacije, da je svih osam ekipa za ciscenje i posipanje puteva bilo u pripravnosti, tako da sada sve funkcionise onako kako treba.
Osim gradskih puteva i saobracajnica, ,,Putevi” odrzavaju i veliki broj lokalnih puteva na teritoriji opstine, a svoj doprinos odrzavanju grada dala je i gradska ,,Cistoca”.
Rukovodilac saobracaja u DP ,,Autotransport”, Milan Merdarevic, kaze da se putnicki saobracaj odvija u otezanim uslovima, ali da vecih kasnjenja nije bilo.
- Prevoz putnika odvija se bez ikakvih kasnjenja na magistralnim i regionalnim putnim pravcima. Kasnjenja je bilo jedino prema Gledicu, Kaoni, Rudnu, Dragosinjcima, Oplanicima i Gocu, gde je snezni pokrivac nesto visi i gde povremeno ima poledice - kaze Merdarevic.
Gradjani su bili snabdeveni dovoljnim kolicinama mleka, mlecnih proizvoda, hlebom i pecivima.
- Snabdevanje hlebom je bilo otezano, ali vecih problema u isporuci nije bilo. Svi kupci su redovno u svojim trgovinama imali oko 22.000 vekni hleba i 2.000 komada raznog peciva. Zbog zimskog raspusta u skolama, ovih dana sa nasih proizvodnih traka na trziste plasiramo manje kolicine peciva - potvrdio nam je Vladimir Sretovic, komercijalni rukovodilac u DP ,,Pekarstvo”.
Dragana Milojevic, dispecer u JKP ,,Vodovod”, potvrdila je da je snabdevanje Kraljeva vodom stabilno.
- Proteklih nekoliko dana zabelezili smo vise slucajeva pucanja vodovodnih cevi u Dositejevoj ulici, ulicama Zeke Nikolajevica, Cara Dusana i Brace Piric. Imali smo i nekoliko slucajeva izlivanja kanalizacije, sto su specijalizovane ekipe uspesno i na vreme sanirale - precizirala je Milojeviceva.
JKP ,,Toplana” je redovno grejala stambeni i poslovni prostor, odnosno 430.000 kvadratnih metara kod 6.000 potrosaca.
- Imali smo manjih problema sa gasom, ali to je prevazidjeno. Juce smo dobili nove kolicine mazuta, tako da su rezerve stabilne i to je garant da ce grejna sezona proteci po planu - saopstio nam je Vukasin Simeunovic, tehnicki direktor ,,Toplane”.
Strogi centar grada proteklog vikenda bio je dobrim delom okovan ledom, ali su se, posle aktivnijeg rada komunalne inspekcije, vlasnici radnji i stanari u stambenim zgradama, ,,probudili” i ispostovali zakonsku obavezu koja nalaze uklanjanje snega i leda ispred ,,svog praga”.Povratak na vrh strane


SARADNJA KRALJEVA I MARIBORA
Ples za ginisa


   Kraljevacki i mariborski maturanti 20. maja izvode istovremeno u dva grada “Ples cetvorki”. Ocekuje se da ce se zbog velikog broja ucesnika maturanti iz Kraljeva i Maribora naci u Ginisovoj knjizi rekorda

Ples cetvorki   Prosle nedelje Maribor je posetila delegacija kraljevackih politicara, kulturnih radnika i privrednika. U delegaciji su bili Darko Vilotijevic, zamenik predsednika opstine Kraljevo, Marijana Semic, nacelnik skolske uprave za Raski, Rasinski i Moravicki okrug, Miroljub Stolovic, nacelnik za drustvene delatnosti opstine Kraljevo, Hadzi Momir Bakracevic, kontakt osoba za povezivanje Kraljeva i Maribora i Dragan Micic, koreograf KUD ,,Abrasevic"
Posle proslogodisnje posete kraljevacke delegacije, gradonacelniku partnerskog grada Maribora Borisu Sovicu govoreno je o mnogim akcijama koje se odvijaju na teritoriji Maribora i cele Slovenije. U tim razgovorima je Boris Sovic obavestio clanove kraljevacke delegacije da u Sloveniji vec tri godine postoji velika zabavna predstava u kojoj ucestvuju maturanti svih slovenackih srednjih skola, koji na kraju skolovanja plesu po ulicama slovenackih gradova - u istom danu i casu. Na taj nacin se maturanti oprastaju od skolskih klupa i beleze nesto sto do sada nije bilo poznato u svetu. Naime, na ovaj nacin mladi Slovenije postavljaju rekord u broju mladih koji u istom trenutku plesu i upisuju se u poznatu Ginisovu knjigu rekorda. Tako je prosle godine plasalo 14.500 plesaca. Ove godine rekord ce biti veci i interesantniji. Na predlog gradonacelnika Maribora Borisa Sovica, u postavljanju novog rekorda ove godine 20. maja u 12 casova ukljucice se i 1.500 maturanata deset srednjih skola iz Kraljeva. Na taj nacin i kraljevacki maturanti bice upisani u Ginisovu knjigu rekorda.
   Rudi Kocbek, vlasnik poznate slovenacke plesne skole ,,Pinki" iz Maribora i jedan od organizatora ,,Plesa cetvorki", predstavio je Kraljevcanima istorijat nastanka ,,plesa cetvorki". Tom prilikom su Kraljevcani obecali da ce i kraljevacki maturanti ucestvovati. Taj prvi ugovor sa organizatorima ,,Plesa cetvorki" potpisali su gradonacelnik Maribora Boris Sovic i direktor plesne skole ,,Pinki" Rudi Kocbek i iz kraljevacka delegacije Darko Vilotijevic, Marijana Semic, Hadzi Momir Bakracevic, Miroljub Stolovic, Dragan Micic i Rade Bakracevic.
   Za secanje na ovaj svecani dogovor, Kraljevcani su gradonacelniku Borisu Sovicu poklonili umetnicke grafike manastira Zice i pozvali Borisa Sovica i Rudija Kocbeka da sledeceg meseca posete Kraljevo, gde bi se dogovorili o konkretnim uslovima za priznavanje rekorda plesaca i pregleda terena na kojem bi plesali u Kraljevu. Predlog Kraljevcana je bio da maturanti plesu na Trgu srpskih ratnika u centru Kraljeva.
Zabelezimo da ce se i na ovaj nacin Kraljevcani preko partnerskog Maribora pribliziti Evropi.Povratak na vrh strane


KONFERENCIJA ZA NOVINARE MILA KORICANCA, CLANA LIBERALNO-DEMOKRATSKE FRAKCIJE DS - pise Slobodan Rajic
Legitiman vid stranackog delovanja


   - Liberalno-demokratska frakcija u Demokratskoj stranci (DS) je legitiman vid stranackog delovanja - izjavio je na ovonedeljnoj konferenciji za novinare Mile Koricanac, clan Frakcije, bivsi nacelnik Raskog okruga.
   - Moj povratak u politiku je izazvan izbacivanjem Cedomira Jovanovica iz DS, za koje sam cuo u Rumuniji, gde sada poslujem. Odmah sam dosao u Beograd da vidim o cemu se radi. Prosto nisam mogao da verujem da se to dogodilo jer sam u DS od njenog osnivanja i znam da pokojni Djindjic nije, niti bi, bilo koga iskljucio iz stranke i da, ako bi se to desilo, prvo bi sebe iskljucio!? Posle njegovog ubistva, medjutim, prvi su na udar dosli njegovi ljudi, gubi se demokraticnost i u DS se radi po necijem diktatu. Na pitanje zasto je Ceda iskljucen, Boris Tadic je rekao da je od obavestajnih sluzbi dobio informaciju da mu Jovanovic „radi o glavi“. Te obavestajne sluzbe su stvorene u Titovo vreme i, kao nase najvece zlo, nasle su uporiste i u sadasnjoj vlasti i bore se protiv demokratske Srbije. Moja im je poruka da se edukuju i osposobe da rade nesto drugo i da vise nijedna glava u Srbiji ne padne zbog politike - rekao je Koricanac.
   On je istakao da ce, kao i proteklih 14 godina, „raditi sve sto nije zabranjeno“, pre svega na podmladjivanju politicke scene sa najmanje 70 posto mladih ljudi koji ce raditi na demokratizaciji i evropskom putu Srbije. Prema njegovim recima, Liberalno-demokratska frakcija u DS ima u Srbiji oko 10.000 pristalica i za sada ce preko svog Inicijativnog odbora nastojati da svoje stavove ostvari u okviru DS, kroz njene organe, ali i da nije iskljuceno stvaranje nove stranke. „Ceda nece novu stranku, mi ostali hocemo“, rekao je Koricanac i podvukao da posle sukoba sa Slobodanom Mihajlovicem nije vise usao u protorije DS u Kraljevu, a da LDF u ovom gradu, Raskoj, Novom Pazaru i mnogim drugim gradovima ima puno pristalica i stalno dobija pisma podrske.
   Mile Koricanac je ostro kritikovao vladajucu koaliciju u lokalnoj samoupravi u opstini Kraljevo, istakavsi da ona nije nista uradila na realizaciji kapitalnih investicija kao sto su vodosnabdevanje, obilaznica, most na Ibru iz pravca Skopljanske ulice i druge.
   - Mnoge stvari koje sam ja pokrenuo sada stoje u Kraljevu - naglasio je Koricanac, i dodao da - bez dobre opozicije nema ni dobre vlasti.
Prema njegovim recima, posto sadasnja lokalna opozicija ne vrsi svoju funkciju, njegovim povratkom u politiku ni jedni ni drugi nece imati mira, bice stalno prozivani i upozoravani da rade u interesu Kraljeva.
   - Da li je neko posle mene uopste usao u Magnohrom i druge firme? Sada mogu da kovertiram ko ce da kupi Magnohrom. Treba odmah podrzati oba sindikata u Magnohromu. Zasto predaju Slovencima na tacni Ekonom, a ja na to nisam pristao? - upitao je na pres konferenciji Mile Koricanac.Povratak na vrh strane


OPSTINSKI ODBOR SRPSKE RADIKALNE STRANKE - pise Rajko Saric
Vlast u zimskom snu

    Delegacija Opstinskog odbora Srpske radikalne stranke u Kraljevu nedavno je posetila srpsko selo Gojbulja kod Vucitrna na Kosovu i Metohiji i mestanima, u prvom redu deci, predala vecu kolicinu ziveznih namirnica, odece, slatkisa, svezaka i drugog skolskog pribora. Prema recima Vite Dmitrovica, funkcionera kraljevackih radikala, mestani su veoma toplo primili delegaciju, jer Gojbulju, po okoncanju rata 1999. godine i povlacenja srpskih snaga bezbednosti, niko iz Srbije do sada nije posetio.
   - Neverovatno je herojstvo Srba koji su ostali u Gojbulji i drugim kosmetskim enklavama gde, u potpunom siptarskom okruzenju, vec sestu godinu brane nase korene rizikujuci da izgube ne samo imovinu, vec i zivot. Zato je za svaku osudu nastojanje medjunarodnih faktora da Beograd udalje iz pregovora o konacnom statusu pokrajine, ali i nerazumevanje kod pojedinih politickih cinilaca u samom Beogradu koji, preko patnje naseg naroda na Kosmetu, ubiraju politicke poene - smatra Dmitrovic.
   U izjavi za ,,Ibarske novosti” Dmitrovic ni ovog puta nije izostavio ,,neodgovornu lokalnu vlast”, zamerajuci na odugovlacenju sazivanja sednice lokalnog parlamenta, koja bi se bavila citavim nizom bitnih pitanja iz svoje nadleznosti.
   - Dugo najavljivana sednica SO Kraljevo - kaze Dmitrovic - koja treba da se bavi mnogim pitanjima iz svoje nadleznosti, odlaze se u nedogled, zbog toga sto, kako cujemo, stranke vladajuce koalicije ne mogu da se dogovore oko pitanja gde preko Direkcije za planiranje i izgradnju uloziti povelika sredstva: u Adrane ili u Matarusku Banju. Odnosno, u podrucja nase opstine iz kojih su dvojica najistaknutijih ljudi lokalne vlasti. Otezavajuca okolnost je sto u opstini ne postoji, niti je postojao, plan razvoja po kome bi se radilo.
   Dmitrovic pojasnjava da su radikali za dnevni red prvog narednog zasedanja lokalnog parlamenta predlozili 25 tacaka, ali da, prema pouzdanim saznanjima, nijedna nije uvrstena u dnevni red.
   Radikali posebno zameraju rukovodecoj garnituri sto, posebno poslednjih meseci, na sastanke sefova odbornickih grupa ne pozivaju predstavnika radikala.
   - I pored toga sto smo opozicija, demokratski je da budemo obavesteni o sastancima ove vrste, da konstruktivno, predlozima i sugestijama, pomognemo vlasti koja se, to je ocigledno, ne snalazi u svom poslu, kako bi gradjani osetili neki boljitak. Ukazali bismo na cinjenicu da se predsednik opstine jos ne oglasava po pitanju otvaranja dva odeljenja srednji skola u Uscu, ali da to ne cini ni Odeljenje drustvenih delatnosti - smatra Dmitrovic.
On podseca da su radikali inicirali pitanje ,,pauka”, ali i pitanje ,,logistike gradjevinskoj mafiji”, o cemu se, u poslednje vreme, lokalna vlast ne oglasava, ali se zato energicno bavi ,,pitanjem bontona, ophodjenjem i oblacenjem opstinskih sluzbenika”.Povratak na vrh strane


KRALJEVCANIN ALEKSANDAR JOVANOVIC JEDINI PREDSTAVNIK SCG NA PETOM SVETSKOM SOCIJALNOM FORUMU - pise Predrag Markovic
Predstavnik ,,Lingve” u Brazilu

   Na Petom svetskom socijalnom forumu, koji je odrzan od 26. do 31. januara u gradu Porto Alegre (Brazil), 5.700 organizacija, mreza i socijalnih pokreta, sa vise od 150.000 ucesnika iz 122 drzave sa svih pet kontinenata, prezentovalo je vise od 2.000 aktivnosti. Na Forumu su razmatrani problemi siromastva, gladi i bolesti u svetu, problemi vodosnabdevanja u nerazvijenim zemljama, ljudska, verska i sindikalna prava... Posebno su razmatrane aktivnosti neophodne za ostvarivanje milenijumskih ciljeva, kao sto su iskorenjivanje krajnjeg siromastva i gladi, postizanje opsteg osnovnog obrazovanja, promovisanje jednakosti medju polovima, smanjenje smrtnosti dece, borba sa teskim bolestima, kao sto su sida i malarija, osiguravanje odrzivosti prirodne sredine, kao i neophodnost da se razvije globalno partnerstvo za razvoj.
   Peti svetski socijalni forum je bio otvoreni skup i prilika za predloge i debatu u cilju iznalazenja alternativnih nacina za izgradnju globalizacije u solidarnosti kroz postovanje univerzalnih ljudskih prava, koja ce postati osnova svih demokratskih sistema i institucija, sa ciljem da se postignu socijalna pravda, jednakost i suverenost svih gradjana u svetu.
   Na poziv jednog od organizatora, Francuskog katolickog komiteta za razvoj i borbu protiv gladi, na Forumu je aktivno ucestvovao i predstavnik NVO LINGVA - Kraljevo, Aleksandar Jovanovic, koji je bio i jedini ucesnik iz Srbije i Crne Gore. Kao programski asistent Foruma nevladinih organizacija - Kraljevo, Jovanovic je na vise tribina odrzanih u toku Svetskog socijalnog foruma predstavio programe koje Forum NVO - Kraljevo realizuje sa ciljem da pomogne najugrozenijim kategorijama stanovnistva u regionu centralne Srbije, kao sto su mikro-kreditni programi, osnivanje socijalnih kooperativa, planirano formiranje virtualnih preduzeca i smanjenje siromastva kroz borbu protiv korupcije.Povratak na vrh strane


ORGANIZACIJA UGS „NEZAVISNOST“ JP „IBARSKE NOVOSTI“ K R A LJ E V O
Skupstinska rasprava, smena, pare

   Na sastanku Organizacije UGS „Nezavisnost“ JP „Ibarske novosti“ Kraljevo, na kojem je razmatrana najnovija situacija u vezi sa teskim polozajem zaposlenih i TV istupanja direktora i glavnog i odgovornog urednika Veroljuba Radakovica, donet je zakljucak da se objavi sledece

SAOPSTENJE ZA JAVNOST
Organizacija UGS „Nezavisnost“ ocenjuje neprikladnim i neobjektivnim istupanje Veroljuba Radakovica, direktora i glavnog i odgovornog urednika „Ibarskih novosti“, u emisijama „Danas“ i „Rec po rec“ TV Kraljevo, 31. januara 2005. godine. U tom nastupu izneto je mnogo neprimerenih i neistinitih kvalifikacija na racun Organizacije UGS „Nezavisnost“ JP „Ibarske novosti“. Samo podsecamo direktora Radakovica da je ovaj sindikat legitiman i da je tokom 2004. i pocetkom 2005. u vise navrata, usmeno i u pisanoj formi, upozoravao i njega, i Upravni odbor, i osnivaca - SO Kraljevo, na sve tezu situaciju u nasem preduzecu, da je inicirao i razgovore o tom teskom materijalnom stanju, ali da ta upozorenja i zahtevi nisu dali vidljive rezultate, vec se negativni trendovi u poslovanju nastavljaju, sto moze imati nesagledive stetne posledice po preduzece i zaposlene. Zbog toga smo na sastanku od 1. februara bili jednodusni u zahtevu na tome da se Zakljucci sa prethodnog sastanka, odrzanog 17. januara, kao i ovo Saopstenje, objave u sva tri medija JP „Ibarske novosti“, jer oni nisu nikakav „pamflet“, kako ga je okvalifikovao direktor Radakovic.
Pored toga, Organizacija UGS „Nezavisnost je zakljucila da podrzi najavljeni strajk Organizacije Samostalnog sindikata JP „Ibarske novosti“, s tim sto jos uvek ocekujemo odgovor poslodavca i osnivaca, Skupstine opstine Kraljevo, na nase zahteve i predloge i ako ih ne dobijemo u kratkom roku, takodje cemo stupiti u strajk u skladu sa Zakonom.

Zakljucci sa sastanka 17.02.2005. godine.
Na sastanku Organizacije UGS „Nezavisnost“ Javnog preduzeca „Ibarske novosti“ Kraljevo, odrzanom 17. januara 2005. godine, razmatrani su aktuelna materijalno-finansijska situacija i aktivnosti na privatizaciji u ovom Javnom preduzecu.

Tom prilikom konstatovano je da se ovo Javno preduzece, iskljucivo zbog lose poslovne politike i organizacije poslovanja od strane poslodavca, odnosno aktuelnog direktora i glavnog i odovornog urednika „Ibarskih novosti“ Veroljuba Radakovica, trenutno nalazi u izuzetno teskoj materijalnoj situaciji, najtezoj u svom dugogodisnjem postojanju i radu. Teska materijalno-finansijska i ukupna situacija u ovom Javnom preduzecu ogleda se u velikom iznosu gubitaka (oko 7 miliona dinara za 9 meseci 2004.), neisplacenim zaradama radnicima (cetiri polumesecne plate), velikim dugovanjima poveriocima i kreditorima, nepotrebnom i neadekvatnom prijemu velikog broja novih radnika na neodredjeno i odredjeno vreme (27, tako da je ukupan broj zaposlenih povecan na 130), iznajmljivanju u zakup novih poslovnih prostorija (3), dok postojece stoje prazne, kupovini novog sluzbenog automobila, sumnjivim poslovnim aranzmanima sa privatnim firmama i pojedincima (poslovi bez tendera i dr.), losoj organizaciji poslovanja i neadekvatnoj uredjivackoj politici u sva tri medija itd. Naglaseno je da zbog toga Izvestaj o poslovanju Ibarskih novosti za prvih devet meseci 2004. g. nije usvojen. Istaknuto je i da je propadanje preduzeca zapocelo 2000. godine, posle pozara u RTV Kraljevo, kada je direktor bio Slavko Janosevic, koji je trenutno zamenik direktora i kojem je nepotrebno i neracionalno iznajmljena i moderno opremljena kancelarija u kojoj nista konkretno ne radi. Za lose stanje u preduzecu deo odgovornosti snosi i Upravni odbor, posebno predsednik i clanovi koje je imenovao osnivac, jer nije preduzeo mere da se negativan trend na vreme zaustavi. Konstatovano je takodje da radnici nisu ukljuceni u aktivnosti na privatizaciji Javnog preduzeca, koje su, prema nasim saznanjima, zapocele bez prethodne pripreme i informisanja zaposlenih. Clanovi ovog sindikata zahtevaju od osnivaca da pre svega obezbedi normalno, efikasno i dobro organizovano poslovanje preduzeca i isplatu zaostalih i redovnu isplatu buducih zarada, cemu su zaposleni i clanovi sindikata spremni da daju pun doprinos.
Posle rasprave Organizacija UGS „Nezavisnost“ donela je sledece

Z A K LJ U C K E
   1. Zahtevamo hitnu isplatu zaostalih zarada i njihovu redovnu isplatu u narednom periodu, po utvrdjenoj metodologiji.
   2. Trazimo da Skupstina opstine Kraljevo, kao osnivac ovog Javnog preduzeca, na prvoj narednoj sednici Skupstine opstine Kraljevo razmotri poslovanje Javnog preduzeca „Ibarske novosti“ i donese mere za prevazilazenje njegovog teskog materijalno-finansijskog i ukupnog polozaja. Predlazemo da jedan od izvestilaca po ovoj tacki dnevnog reda bude i predstavnik naseg sindikata.
   3. Zahtevamo smenu direktora i glavnog i odgovornog urednika, zamenika direktora i Upravnog odbora Javnog preduzeca i formiranje skupstinske komisije koja ce da ispita poslovanje preduzeca od dolaska Veroljuba Radakovica na mesto direktora.
   4. Trazimo da osnivac i poslodavac informisu o dosadasnjim aktivnostima radnike JP i ukljuce predstavnike sindikata, odnosno zaposlenih, u sve buduce aktivnosti u postupku privatizacije JP “Ibarske novosti“, u skladu sa zakonom.
   5. Zakljucke dostaviti: Predsedniku opstine dr Radoslavu Jovicu, predsedniku Skupstine opstine Kraljevo Dejanu Milovicu, Organizaciji Samostalnog sindikata JP ,,Ibarske novosti” i svim zaposlenim u ovom Javnom preduzecu.

UGS „Nezavisnost“ JP „Ibarske novosti Gl. poverenik Milica Kacarevic


SAOPSTENJE DIREKTORA I GLAVNOG I ODGOVORNOG UREDNIKA
Znanje i rad

   Saopstenje za javnost sindikata ,,Nezavisnost" JP ,,Ibarske novosti" upravo je svojom sadrzinom pokazalo da se ne radi o sindikalnim zahtevima, vec o kleveti i izvrtanju cinjenica.
   Navodni zlocini koji se pripisuju Upravnom odboru i menadzmentu, kao sto je modernizacija opreme, obnavljanje voznog parka i zaposljavanje mladih strucnih kadrova, za iole normalan svet predstavljaju pozeljnu poslovnu politiku.
   Lagodan zivot, zasnovan na iscrpljivanju opstinskog budzeta i izrabljivanju mladih ljudi, njihovim nezakonitim angazovanjem preko omladinskih zadruga, sada je zauvek proslost, a polozaj ,,Nezavisnih" konacno ce postati zavistan od njihovog znanja i radnog angazovanja, sto neminovna privatizacija neminovno donosi.

Dir. i gl. i odg. urednik
Veroljub RadakovicPovratak na vrh strane


 AKTIVNOSTI NA RAZVOJU POLJOPRIVREDE I SELA U OPSTINI KRALJEVO - pise Slobodan Rajic
Povecano interesovanje za agrarne kredite

   Na teritoriji opstine Kraljevo u registar poljoprivrednih gazdinstava upisano je vise od 700 fizickih i 26 pravnih lica. U 2005. godini regiastracija se nastavlja pojacanim intenzitetom, jer je to jedan od osnovnih uslova da bi mogao da se dobije kredit za poljoprivrednu proizvodnju i razvoj. Pored toga, na pojacano interesovanje zemljoradnika i pravnih lica za ovaj posao uticale su i tri uredbe Vlade Srbije, donete na predlog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i sumarstva, ali i pojacan rad mlekara i drugih preduzeca i subjekata, u skladu sa donetim normama.
   - Na nivou opstine Kraljevo, u januaru, nedeljno je registrovano od 50 do 70 poljoprivrednih gazdinstava. Mozemo da navedemo pozitivan primer kraljevacke Mlekare koja je apelovala na poljoprivrednike - kooperante, da izvrse registraciju svog gazdinstva i da se premija za mleko od drugog kvartala uplacuje preko namenskih racuna u bankama. Po mojoj proceni, u narednom periodu ova Mlekara ce preko racuna isplacivati i osnovne cene mleka - istice Dragan Ivanovic, potpredsednik Skupstine opstine Kraljevo.
   Prema njegovim recima, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i sumarstva izdvojilo je sredstva za obnovu poljoprivredne mehanizacije i opreme za koja mogu konkurisati sva registrovana poljoprivredna gazdinstva. Iznos podsticajnih sredstava je 30 odsto od cene poljoprivredne mehanizacije i opreme. Ministarstvo je takodje nastavilo sa programom kreditiranja poljoprivredne proizvodnje (u svim granama) i za tu namenu izdvojeno je 3,5 milijardi dinara. Vazno je napomenuti da se ova sredstva, po prispelim obavezama, vracaju u Fond koji se tako obnavlja za buduca kreditiranja.
   - Zelim da podsetim da poljoprivrednici koji su u 2004. konkurisali za kratkorocne kredite, a nisu ih ostvarili, treba da obnove zahteve kod svojih banaka i imace prioritet. Kod dugorocnih kredita uveden je novi model raspodele, a izdvojena sredstva su cetiri puta veca nego lane, iznose 750 miliona dinara i bice usmerena u konkretne odrzive poljoprivredne projekte. Stav Ministarstva je da se subvencije postepeno smanjuju u korist konkretnih projekata, pre svega za proizvodnju i preradu - naglasava Ivanovic.
   On podseca i da je prvi put ove godine u budzetu opstine Kraljevo planirana stavka „Agrarni budzet“ (6 miliona dinara), iz koje ce se finansirati razvojni projekti u oblasti agrara. Strucne sluzbe u opstini, kaze Ivanovic, upravo pripremaju odluku o raspodeli ovih sredstava, a prema prednacrtu, veci deo tih sredstava usmerice se prema individualnim poljoprivrednicima (fizickim licima) kao povoljni krediti, dok ce drugi deo biti usmeren na promovisanje aktivnosti na selu i finansiranje programa za unapredjenje poljoprivredne proizvodnje u opstini Kraljevo. Preduslov i za dobijanje ovih sredstava je registrovanje poljoprivrednog gazdinstva.
   - Apelujem jos jednom na poljoprivrednike da sto pre izvrse registraciju gazdinstva kako bi mogli da koriste povoljne kreditne linije, subvencije, regrese i drugo, i kako bi veci deo republickih sredstava, namenjenih poljoprivredi, stigao u nasu opstinu. Sledeci najvazniji korak u razvoju poljoprivrede i sela u opstini Kraljevo trebalo bi da bude donosenje akcionog plana razvoja ruralnog podrucja, kao deo strateskog plana razvoja opstine, zatim usmeravanje vise sredstava u agrar i puna podrska kvalitetnim i konkretnim programima i projektima kojima cemo konkurisati kod nadleznih ministarstava, evropskih fondova i agencija - zakljucuje Dragan Ivanovic.Povratak na vrh strane


FELJTON: ADMINISTRATIVNA PRIPADNOST LADjEVACA I OKOLINE KROZ ISTORIJU (3) - pise Milun M. Simovic
Poreski cenzus 15 dinara

   Na osnovu novog Ustava Kraljevine Srbije od 1888. godine, 25. juna 1889. donet je i novi Zakon o opstinama, koji je pored ostalog odredio da opstina ima najmanje 200 „poreskih glava“. Opstinski zbor bira i smenjuje predsednika opstine, kmetove i njihove popmocnike i zamenike.
   Zakon o izmenama i dopunama Zakona o opstinama od 21. jula 1898. ponovo uvodi grupisanje manjih u vece opstine. Po ovom Zakonu kmetovi u varoskim opstinama postavljani su kraljevim ukazom, a u seoskim ukazom ministra unutrasnjih dela.

Aleksije Jovandaric sa suprugom KrstinomNOVE PROMENE
   Novi Zakon o opstinama donet je 21. marta 1902. godine, a potom ukinut 25. marta 1903. i ponovo stupio na snagu 5. juna 1903. godine. On uredjuje da su opstine osnovne upravne i sudske jedinice i da se dele na seoske i varoske. I dalje moraju imati najmanje 200 punoletnih gradjana. Najvisi (samo)upravni organ je Zbor, koji sacinjavaju svi punoletni gradjani koji placaju drzavi najmanje 15 dinara neposrednog poreza. Opstinski odbor se bira na tri godine i obavlja sve administrativne, finansijske i privatno-pravne poslove. Opstinski sud je prva, neposredna vlast u opstini. NJega cine predsednik (ili njegov zastupnik), dva kmeta i delovodja. Vrsio je sudsku, upravnu i policijsku funkciju. Ministarstvo unutrasnjih dela imalo je vrhovnu vlast nad opstinama, a neposredni nadzor okruzni, odnosno sreski nacelnik. Najznacajnija izmena u ovom Zakonu je uvodjenje tajnog glasanja za izbor opstinskih casnika iz 1905. godine.
   Po zakonima o opstinama u Srbiji sa kraja 19. veka (1890), u Ladjevcima i okolini postojale su cetiri opstine. Ladjevacka je obuhvatala Ladjevce i Obrvu, milocajska Milocaj i Popovice, tamnicka Tamnik i Katrgu i cvetacka samo Cvetke. Zakonom od 31. januara 1899. godine, selo Katrga je ponovo i konacno odvojeno od opstine tamnicke i pripojeno opstini mrcajevackoj. Selo Tamnik je ponovo sacinjavalo istoimenu opstinu.

PREDSEDNIK I POSLANIK
   Po Zakonu od 4. marta 1904. godine, selo Popovici odvojeno je od opstine milocajske i pripojeno adranskoj opstini, a Milocaj je ostao i sam sacinjavao milocajsku opstinu. Popovici su u sastavu opstine adranske ostali sve do 13. jula 1925. godine, kada su odvojeni od Adrana i ponovo vraceni u sastav milocajske opstine.
   Predsednik opstine Ladjevci krajem 19. i pocetkom 20. veka bio je Aleksije Jovandaric (1843-1918). On je duze vreme bio i narodni poslanik sreza ljubickog okruga rudnickog. U skupstinskim arhivama ostala su zabelezena njegova istupanja, govori i izlaganja o raznim narodnim pitanjima i problemima ondasnje Srbije, ne samo ladjevackog kraja. Jednu od Knjiga o radu Narodne skupstine Kraljevine Srbije, koja je zasedala 1898. godine u Nisu, sacuvao je i nalazi se u posedu Aleksija Aca D. Jovandarica, iz Ladjevaca, inace praunuka predsednika opstine i narodnog poslanika Aleksija. Uglavnom su to bila zalaganja za prava seljaka i sela i nailazila su na jednodusna odobravanja u narodu i medju drugim poslanicima. Kao ilustracij,u iz ove Knjige navodimo govor o placanju poreza:
   „Aleksije Jovandaric: Gospodin izvestilac naveo je uzroke zasto treba placati porez ovde gde se imanje nalazi, a ne onde gde sopstvenik zivi. Ali, verujte, gospodo, kolike teskoce mogu proizici iz ovoga. Tesko je u jednoj opstini naterati ljude da porez plate, a kamoli ljude iz vise opstina pa i srezova. Trebalo bi da g. Ministar podnese predlog da sopstvenici placaju porez tamo gde su imanja, ali to bi bilo tesko, verujte da i to nije lako, sto ce se videti iz primera koji cu da navedem. Kad sam kao predsednik opstine uputio naredbu da ljudi donesu porez, to tesko ide jer tu naredbu vise puta nema ko da saopsti svima, a kako li ce se tek pozvati ljudi iz vece daljine da porez plate. Nista ovo ne smeta da placaju porez onoj opstini gde zive, i s toga, ja sam za predlog da se prima (Cuje se: „Tako je!”). Ako ima dovoljan broj poslanika, molim da me potpomognu.“Povratak na vrh strane
KOMENTAR S POVODOM - pise Ivan Rajovic
Kraljevacki trgovi kroz istoriju i danas

   Kraljevacki trgovi su oduvek bili mesta okupljanja, kako onih koji su sebe dozivljavali i narocito se ponosili time sto su Kraljevcani jos od dolaska Slovena na Balkan, tako i onih koji su nekoliko vekova kasnije poceli da naseljavaju ove prostore zahvaljujuci vizionarstvu i politickoj mudrosti srpskih, a i kraljevackih patriota. Na kraljevackim trgovima su se od vajkada desavale sustinske stvari po istoriju ovoga grada i zivote onih koji su u njemu bitisali, bez obzira kako je ko koga dozivljavao i koliko ko koga voleo. Tako su se svojevremeno na danas najelitnijim lokacijama u gradu koji je po svim statistickim pokazateljima na samom dnu lestvice urbanih naseobina sveta, prodavale svinje, stoka, ali i sve ono sto je neophodno za odrzavanje golog zivota u postojecim uslovima - voce, povrce, mlecni proizvodi, sajkace, gunje, opanci, cokule i sve drugo sto spada u korpus neophodnih artikala bica koja se deklarisu kao Srbi.

TITO
Kasnije, kroz istoriju u kojoj smo bili sastavni deo Titove Jugoslavije, glavni gradski trg koji je, sasvim slucajno ili namerno, nosio ime najveceg sina nasih naroda, narodnosti, nacionalnih manjina, a i Siptara, postao je mesto za parking malobrojnih vozila imucnijih Kraljevcana, ali i scena sa koje se povremeno oglasavalo pomenuto cedo bratske nam domovine, potpuno dezorijentisano u vremenu i prostoru, ne shvatajuci da li se nalazi u Kraljevu, Valjevu, Bankoku ili u Jajcu. Niko mu to tada nije uzimao za zlo, a ni za nepoznavanje sopstvene drzave. Naprotiv. Brozovim stopama nesto kasnije krenula je i njegova imitacija olicena u liku i nedelu danasnjeg haskog optuzenika, koji se sa Trga pred opstinom obracao Kraljevcanima pracen burnim povicima negodovanja, cupanjem kablova i slicnim izlivima svenarodnog odusevljenja. A onda je trg kojim dominira bronzani Milutin definitivno postao istorijsko mesto, gradsko svetiliste, gde su Kraljevcani tri meseca protestovali protiv tadasnjeg rezima. Milutin, a i prostor oko njega, postao je centralni znak vizuelnog prepoznavanja ovoga grada, ali i najznacajniji istorijski spomenik u ovom delu Srbije, simbol ljudske istrajnosti i uzaludne borbe za demokratiju. Na drugom, ne manje znacajnom trgu, pred opstinom, priprema se mesto na kome ce zauvek biti postavljeno obelezje mladim ljudima koji su dali svoje zivote u besmislenim ratovima tokom proteklih petnaest godina.

TENK
Na Trgu svetog Save, u skladu sa imenom i zaslugama koje ovaj svetitelj ima u srpskom narodu, tik pred ulazom u crkvu svete Trojice, jos uvek se nalazi gomila gvozdjurije u vidu cetnickog ili partizanskog tenka, sasvim svejedno, da nas vecito podseca na bratoubilacki pokolj. A cak i Hrvati na Trgu Bana Jelacica drze Bana Jelacica, na konju i u bronzi, a ne haubicu, kacusu ili razarac. No, nije bitno, mi smo oduvek bili poznati po svojoj originalnosti i opijenosti tekovinama NOB-a. Mozda nekome jednoga dana padne na pamet da bi sa sve onom karakteristicnom kapom, umesto oreola, mladi Rastko mogao da viri iz kupole ovog izuzetnog istorijskog spomenika kod kojeg su se, kako tvrde neki, kao pred spomenikom Vuku Karadzicu u Beogradu, decenijama zakazivali ljubavni sastanci uspaljenih pubertetlija. I to je dovoljan razlog da ovo ruglo od spomenika ostane tu gde jeste. Strasno!

BILBORD
Danas bi sa posebnim pijetetom i nostalgijom, ali i ponosom onih koji su ucestvovali u revoluciji, trebalo da prolazimo nasim trgovima. Neki to i cine, a mnogi rade na tome da jedan od najlepsih trgova u Srbiji vise ne lici na sebe. Vec mesecima mesto na kojem se u poslednje vreme ponovo okupljaju pcelari, prodavci igracaka, svercovane robe za najrazlicitije potrebe, ali i ljubitelji knjiga, ,,krasi" kostur velelepne bine, koja u prigodnim prilikama i te kako moze da posluzi svojoj svrsi. Kada nije u funkciji, umesto da bude demontirana i sklonjena do neke nove manifestacije duha, znanja, razigranosti ili pesme, ova skalamerija sablasno deluje na prelepom prostoru, i ne samo da umanjuje znacaj i lepotu Trga, vec na najrecitiji nacin govori o vremenu u kojem zivimo i brizi odgovornih za izgled grada u kojem zivimo. I ne samo to, mesto koje je vec samo po sebi dovoljno lepo da pleni svojim izgledom, a i porukom koju salje, odnedavno ukrasava jos jedan neidentifikovani dubeci objekat (NDO), koji je tu postavljen u cisto marketinske svrhe - da reklamira kafu, ali i da u potpunosti naruzi centar grada i baci jos jednu tamnu senku na bronzano Milutinovo lice. Kakvi smo, uskoro se moze ocekivati da ce neko i na postament spomenika postaviti stand, tezgu ili kartonsku kutiju sa eksponatima sredstava za ,,one dane”, gumene zastite od polnih i bespolnih bolesti ili ko zna cega vec. Uostalom, zasto kafa, recimo, a ne neko sredstvo za ciscenje, protiv suljeva ili smrada nogu? A Milutin samo gleda i pita se verovatno ,,Jesam li ja ovo zasluzio?". Mi se vise ne pitamo nista, nama je postalo svejedno, zato nam i jeste tako kako je. A suncani sat na Trgu srpskih ratnika besumno otkucava novo kraljevacko vreme, vreme u kojem vise niko ne zna koliko je sati, ali se valjda bar najuporniji nadaju da jos uvek nije kasno da se prizovemo pameti i ne ruzimo ono sto nas na najbolji moguci nacin podseca da smo onda kada je trebalo, bili ljudi u punom i pravom znacenju te reci.Povratak na vrh strane

UMETNOST - KULTURA - OBRAZOVANJE

DODELJENA NAGRADA IZ FONDA HRANISLAVA MILOSEVICA - pise Ivan Rajovic
Milan Djokic cetvrti laureat

   U prostorijama kraljevacke biblioteke ,,Stefan Prvovencani" proslog petka je svecano urucena nagrada kraljevackom slikaru i pesniku Milanu Djokicu. Ovo priznanje koje je ustanovljeno pre cetiri godine dodeljuje Knjizevni klub iz Fonda kraljevackog biznismena dr Hranislava Milosevica, za najbolji rukopis na konkursu koji je otvoren tokom citave godine. Nagrada se sastoji iz novcanog dela i stampanja rukopisa po izboru zirija.
U programu dodele priznanja, pored donatora, ucestvovali su i prvakinja ovdasnjeg pozorista Biljana Kostantinovic, predsednik Knjizevnog kluba Milos Milisic i pesnik Veroslav Stefanovic, koji se u kracem eseju osvrnuo na lik i delo ovogodisnjeg dobitnika. Obracajuci se prisutnima Hranislav Milosevic je naglasio znacaj ovakvih zajednickih projekata koji za osnovni cilj imaju afirmisanje pisaca i njihovih dela na dobrobit sredine u kojoj stvaraju, ali i svekolikog citateljstva. Hranislav Milosevic, koji je, izmedju ostalog, i sestostruki prvak sveta u radio-amaterizmu, evocirao je svoje uspomene na druzenje sa knjigom u lokalnoj biblioteci i izrazio uverenje da ce nagrada ciji je on donator postati tradicionalna, buduci da se vec cetvrti put dodeljuje i da ce njen znacaj vremenom postajati sve veci u okvirima savremene srpske knjizevnosti.



NAGRADA POLITIKE POEMI DEJANA ALEKSICA - pise Bojana Milosavljevic
Srecna “avantura zrna kafe

   Krajem januara, kada Politika, najstarija dnevna novina na Balkanu, obelezava rodjendan (ovoga puta 101.), dodeljuju se tradicionalne nagrade ove ugledne kompanije i izdavacke kuce. Pre dvadeset i sedam godina ustanovljeno je i priznanje za knjizevno stvaralastvo namenjeno deci i mladima. Ovogodisnji laureat je Kraljevcanin Dejan Aleksic, pesnik i prozaista u oblasti knjizevnosti za decu, kojem je ugledna Politikina nagrada pripala za poemu "Avantura jednog zrna kafe." Nagradjeno delo objavio je beogradski Zavod za izdavanje uybenika u novoobnovljenoj ediciji "Zlatokrila."
   Izmedju vise desetina ponudjenih knjiga za decu i mlade, Aleksiceva je ocenjena najboljom prema zajednickoj oceni veoma iskusnog i eminentnog zirija lista Politika, sa obrazlozenjem da u poemi i stariji citaoci mogu da otkriju nenametljivu lepotu i mudrost. Pesnik nadrealistickog koncepta, sa brojnim nagradama u stvaralastvu za odrasle, poslednjih godina vrlo uspesno stvara i u, tako zvanoj, decjoj knjizevnosti. Da je i u ovoj oblasti na dobrom putu, dokaz je upravo dobijena nagrada.
   Dejanu Aleksicu priznanje je uruceno u Skustini grada Beograda pocetkom prosle sedmice, na svecanosti povodom 101. Politikinog rodjendana, kojoj po tradiciji prisustvuju najvise zvanice javnog i kulturnog zivota Srbije.



IZ NARODNE BIBLIOTEKE ,,STEFAN PRVOVENCANI" KRALJEVO
Preporucujemo
LJudmila Ulicka, "Slucaj Kukocki" (prevela s ruskog Neda Nikolic-Bobic), "Filip Visnjic", Beograd, 2003
Sjajan roman jedne od najznacajnijih savremenih ruskih knjizevnica, na tragu najboljih predstavnika velikog ruskog romana. Roman-reka, siroka porodicna saga, hronika, istorija ljudi i vremena. S pravom je receno da je "Slucaj Kukocki" "prozna enciklopedija ruskog zivota minulog stoleca". Nemirni dvadeseti vek, na mikro i makro planu, stvarnost u svojim najrazlicitijim vidovima (licna, mentalna, istorijska...) nasli su jasan odraz na stranicama ovog izuzetnog dela. Ratovi, progonstva, logori, Staljinova sahrana (hekatomb, masovno ubijanje, masovno zrtvovanje), ali sve to prelomljenu kroz ljudsku dusu, jednom prostu i neobrazovanu, ali sa jakim osecajem za pravedno i dobro, drugi put kroz um intelektualca, akademika, profesora, koji se pita gde je granica izmedju "niti koje vuku, koje privlace do najvece moguce bliskosti" i mnogih razloga "koji sprecavaju ljude da se priblize jedno drugom: stidljivost, strah od mesanja u tudje stvari, ravnodusnost, fizicka odvartnost, na kraju krajeva". Citajuci ovu potresnu i toplu ljudsku pricu o ljubavi, slobodi, tuzi, stradanju, nuzno se prisecamo da je covek, zaista, suvise sirok i da bi ga trebalo malo suziti.
Autobiografski elementi u romanu doprinose njegovoj sugestivnosti, a brojni detalji iz medicine i biologije - slikovitosti i realisticnosti.
Za roman "Slucaj Kukocki" LJudmila Ulicka je 2001. dobila jednu od najprestiznijih nagrada za knjizevnost u Rusiji "Smirnof-Buker" (od 2001. "Buker-Otvorena Rusija"), a knjiga je nagradjena i kod nas. Naime, prevodilac Neda Nikolic-Bobic je za prevod ovog romana dobila nagradu iz Fonda "Dr Jovan Maksimovic" Udruzenja knjizevnih prevodilaca Srbije, koja se dodeljuje svake druge godine za najbolji prevod ruske knjizevne proze.
Povratak na vrh strane


KOSARKA - ATLAS PILS JUBA LIGA - pise Zoran Bacarevic
Masinac vraca nadu, Sloga u moru
 
  • U 15. kolu Masinac - OKK Beograd 76:63, Sloga - Mornar 98:84 • ,,Studentima" prednost i od 28 koseva razlike • Sutra Sloga - Svislajons, Masinac gostujue u Novom Sadu

Milan Ilic    Lakse i ubedljivije nego sto se ocekivalo kraljevacki ,,studenti" su bucnuli beogradske ,,klonfere” u januarsko ledeni Ibar. Sem pocetne ravnoteze (8:8) sve ostalo je bilo u znaku domacina koji su kod ovog rezultata napravili seriju od 11:0, a prednost domacina u jednom trenutku dostigla je i svih 28 poena. Poluvrme je zavrseno rezultatom 47:30 za Masinac, a tek kada su domaci kosarkasi posle ,,velikog odmora" sebi dozvolili luksuz da ,,oduzmu gas", Beogradjani su dosli do daha i uspeli da Kraljevo napuste uz koliko-toliko pristojan poraz. OKK Beograd je ove sezone vec tri puta trijumfovao na gostovanjima u provinciji (Cacak, Nis, Vrsac), pa je tako ubedljiva a nadasve sigurna pobeda Kraljevcana dobila na tezini. Na utakmici sa relativno malo koseva (prednjacili su Beogradjani, posebno u prvom poluvremenu, brzopletim akcijama i promasajima) najvise koseva u ekipi Masinca postigao je centar Dusan Knezevic (17). Po nepisanom pravilu Masinac ravnomerno rasporedjuje efikasnost na pet-sest igraca, pa je tako i Dimitrijevic postigao 10, Jovanovic 9, Trivunovic 9, a Mijajlovic 11 koseva. Centar OKK Beograda Obradovic postigao je 13 koseva, ali je zato imao cak 13 skokova, dok su najefikasniji u porazenoj ekipi bili Tosic i Kosanovic sa po 19 koseva.
Kosarkasi Sloge doziveli su i drugi poraz u ovogodisnjoj sezoni od Mornara iz Bara. Tradicionalno neugodan rival od pre dve decenije i ovoga puta je ,,zaprzio corbu" Kraljevcanima i posle trijumfa u prvom delu prvenstva u Kraljevu jos jednom bio ubedljiv na svom parketu. Gosti iz Kraljeva su se kako-tako drzali do isteka prve cetvrtine, kada je postignuto dosta koseva, a u nastavku Mornar nije nista prepustao slucaju. Amerikanac Moris Finli jos jednom je zagorcao zivot Kraljevcanima postigavsi 32 poena, a asistirali su mu Pekovic i Pesic sa po 17 koseva. U ekipi Sloge suterski je bio izuzetno raspolozen Jugoslav Dasic sa 23 kosa, dok je plejmejker Aleksandar Gajic ostao na ,,koti" 17.
U narednom 16. kolu Sloga ce biti domacin ekipi Svislajons iz Vrsca. Pobeda Sloge, koja se naravno ocekuje s obzirom na dosadasnji ucinak na tabeli, omogucila bi Masincu da se zadrzi u ,,zlatnoj sredini" u koju ga je uvela pobeda nad ,,klonferima". Ovo tim pre sto Masinac ide na gostovanje u Novi Sad, gde ga ocekuje aktuelni lider Vojvodina i veliki favorit za konacan trijumf ,,lala" na kraju prvog kruga prvenstva Atlas Pils JUBA lige.

ODBOJKA - PRVA PILS SAVEZNA LIGA - pise Zoran Bacarevic
“Odradili" Pozarevljane Novosadjani u Kraljevu
 
  • U 14. kolu Ribnica Gradjevinar maksimalnim rezultatom savladala Bambi MR u Pozarevcu (3:0 za Kraljevcane, po setovima 29:27, 25:23, 26:24) • Osigurano ucesce u plej-ofu • Veceras u Hali sportova (19 casova) Ribnica Gradjevinar - Vojvodina

   Odbojkasi Ribnice Gradje-vinar punom merom nadoknadili su neplanirani poraz na svom parketu u 13. kolu od Puteva, pobedom u Pozarevcu nad Bambijem MR ucvrstili su se u gornjem delu tabele i sada vec prakticno obezbedili ucesce u plej-ofu u kojem ce startovati sest najbolje plasiranih ekipa posle 18 odigranih kola. Kraljevcanima se trenutno smesi cetvrto mesto na kraju prvenstva, koje moze obezbediti ucesce u medjunarodnim kupovima.
Na utakmicu u Pozarevcu Kraljevcani su otputovali bez glavnog korektora i prvog poentera ekipe u prvenstvu Kemala Seceragica, pa je njegovu ulogu preuzeo kapiten ekipe Bosko Macuzic. Domacin je u igru usao pod velikom hipotekom serijskih poraza, a ovo je Pozarevljanima bio vec 14. u neprekinutom nizu. Pred svega 200 gledalaca u hali SC u Pozarevcu domaci igraci su izgoreli u zelji da zabeleze prvu pobedu, gresili su kada to nije bilo dozvoljeno, a gosti su znali to da iskoriste. Igraci Ribnice Gradjevinar imali su vise nerava u zavrsnici sva tri seta, koje su dobili na minimalnu razliku, a do dva nova boda dosli su posle pobede od 3:0 (29:27, 25:23, 26:24). I ova vredna i maksimalnim rezultatom ,,uknjizena pobeda" (osam u ovogodisnjem prvenstvu) odnela je svojevrstan ,,danak", jer se u zavrsnici susreta povredio kapiten Bosko Macuzic. On je izdrzao mec do kraja, ali je veliko pitanje da li ce se oporaviti ove sedmice i biti spreman za mec 15. kola sa Vojvodinom.
U zavrsnu seriju sa ekipama iz gornjeg dela tabele Ribnica Gradjevinar ulazi veceras, kada ce joj gost biti novosadska Vojvodina. Godinama su Novosadjani neprikosnoveni u susretima sa Kraljevcanima, bez obzira gde se utakmica igra. Veceras, izgleda, nece imati lak posao u Hali sportova, jer su u ovom prvenstvu vec doziveli dva poraza, a u decembru prosle godine na finalu Kupa u Budvi Kraljevcani su ,,lalama" vec uskratili jedan, uvodni set. To je i povod da veceras goste iz Novog Sada napadnu svim ,,orudjima", a utisak je da ni minimalan poraz, koji donosi jedan bod, domacinu ne bi pretesko pao.


PARAGLAJDING U 2004. GODINI
Petrovic (ponovo) na tronu

   Clan PK Eol iz Kraljeva Zoran Petrovic Gugi na rang listi VS SCG za 2004. godinu prvi u paraglajdingu

   Vazduhoplovni savez Srbije i Crne Gore objavio je krajem januara rang listu najboljih sportista po granama vazduhoplovnih sportova, a na svecanosti u Beogradu promovisao i odgovarajucim plaketama nagradio najuspesnije takmicare u prosloj 2004. godini. Na pocasnom, prvom mestu u paraglajdingu ponovo se (cetvrti put u karijeri) nasao utemeljivac paraglajdinga na srpskim prostorima, drzavni reprezentativac i clan PK iz Kraljeva Zoran Petrovic Gugi. Petrovic je ovo visoko priznanje i plaketu ,,Zlatni orao" dobio i u 2003. godini, kada je proglasen za najboljeg sportskog vazduhoplovca DZ SCG. Tako se ime izuzetnog kraljevackog sportiste naslo na listi najboljih sportista Vazduhoplovnog saveza Jugoslavije i dobitnika ,,Zlatnog orla", koja se vodi od 1957. godine. U minuloj 2004. godini Petrovic je na tom pocasnom mestu ,,zamenio" Zoran Katanic u disciplini raketno modelarstvo, clan AK iz Sremske Mitrovice. Na rang listi paraglajdista za 2004. godinu iza Petrovica je na drugom mestu Vladimir Jankovic (PK ,,Grunf" iz Nisa), a na trecem je Djordje Petrovic (AK ,,Jat-Rtanj" Beograd).
   Na svecanosti u VS SCG Zoran Petrovic je dobio i posebno priznanje za drzavni rekord u paraglajdingu u disciplini ,,slobodan let" za prelet od 80,0 kilometara, postignut 18. jula 2004. godine u Sicevu kod Nisa.
   Ova kalendarska (takmi-carska) godina donosi Pet-rovicu, vec prekaljenom asu padobranstva i paraglajdinga, nova iskusenja na domacoj, ali i medjunarodnoj sceni. Svetsko prvenstvo u disciplini ,,slobodan let" ove godine odrzava se u Brazilu od 12. do 27. marta, a Zoran ce u reprezentaciji DZ SCG nastupiti ,,u tandemu" sa Zeljkom Ovukom, koji od oktobra drzi drzavni rekord u ovoj disciplini sa 88,25 kilometara, postignut na EP u Grckoj. Ove godine odrzava se i Svetsko prvenstvo u disciplini ,,precizno sletanje" u Niskoj Banji od 7. do 14. avgusta, a tu je i Svetski kup u Sicevu od 2. do 9. jula. Na njima ce, naravno, nastupiti najbolji pilot paraglajdera u 2004. godini Zoran Petrovic Gugi, Eol Kraljevo.



URUCENE NAGRADE NAJUSPESNIJIM SPORTISTIMA, TRENERIMA, NOVINARIMA... - pise Stole Petkovic
Oni su najbolji u 2004. godini

   I ove godine titulama su se okitili kik bokseri Slobodan Marinkovic i Marija Ristovic. Najbolji junior strelac je Nemanja Savic, a kod juniorki bez premca je Laka Terzic, atleticarka.
   Kod pionira laureati su plivac Srecko Stefanovic i atleticarka Andrijana Nesic. Odbojkaski klub Ribnica Gradjevinar je dominirao u ekipnoj konkurenciji, a najbolji sportski radnik je sportski direktor KK Sloga Djordje Gudzulic. Posebna priznanja za sveukupnu afirmaciju kraljevackog sporta pripala su Radosu Cubricu, biciklizam, Milanu Matijevicu, atletika, Zoranu Pavicevicu, padobranstvo i Aleksandru Konstatinovicu, fudbal. Posebno priznanje za veliki doprinos volonterskim radom za razvoj sporta dobio je Slobodan Vasiljevic iz Sirce.
   Priznanja nisu mimoisla ni novinare, pa su tako diplomama za medijsku i marketinsku promociju sporta u gradu na Ibru nagradjeni Aleksandar Daisevic i Stojan Petkovic.



SKUPSTINA FK SLOGA
Sloga opterecena dugovima, blokiranim racunima, a posle Skupstine ,,BELE" vodi privemeno rukovodstvo
   Dugo cekana izborna Skupstina FK Sloga odrzana je juce u dobro posecenoj velikoj sali SO Kraljevo. Posle kolektivne ostavke rukovodstva jesenjeg prvaka Sumadijske zone privremeni krizni stab sagledao je kompletnu situaciju u klubu i sa njom upoznao 25, od 35 clanova koliko broji najvisi organ Sloge. Cini se da je agonija u kojoj se nalazi klub sa Gradskog stadiona veca nego sto se predpostavljalo, a sabrani dug iznosi preko 3 miliona dinara uz blokadu ziro racuna. Samo fudbalerima Sloge za predhodnu polusezonu se duguje oko milion dinara, a na ovoj Skupstini su prezentovani i neki racuni iz predhodnih godina koji dodatno opterecuju klub.
   -Posle nekoliko sastanaka kriznog staba imali smo nacelan dogovor da se prihvatim uloge predsednika i izaberem novi Upravni Odbor. Medjutim na ovoj Skupstini novi momenti kada su u pitanju dugovanja kluba. Licno mislim da su dugovi enormno veliki, da je situacija alarmantna, a razocaran sam i stavom igraca sa kojima sam razgovarao. Nisam navikao na takav dijalog i ne zelim da se prihvatim ovog nimalo zahvalnog posla- sokirao je prisutne izjavom jedini kandidat za novog predsednika Sloge Miroslav Tlacinac.
   Vise od dva sata vodila se ziva diskusija koja se kretala od molbi nesudjenom mandataru da promeni odluku do konkretnih predloga kako i koliko je ko spreman da pomogne Slogi.
   -Moji autobusi ce voziti Slogu, spreman sam da u granicama mojih mocio dajem i novac, a licno sam obavio razgovore sa pojedincima, koji ce mesecno uplacivati odredjena sredstva klubu- rekao je u diskusiji Milutin Jakic, a aplauz prisutnih je izmamaio veliki navijac Sloge i fudbalski radnik Dragan Vukadinovic:- Tri godine moje preduzece ,,Polet trans" vozilo je Slogu na utakmice srpske lige i zone, retko kada mi je i placeno, ali u ovoj situaciji sam spreman da vozim selekcije kluba i to neka bude moj vid pomoci voljenom klubu- naglasio je popularni ,,Galeb".
   U daljem toku Skupstine, da bi se predupredile medjusobne prozivke i prepucavanja, radno predsednistvo je izaslo sa konkretnim i prihvatljivim predlogom. Dosadasnji krizni stab prosiren je sa osam na devet clanova, u njemu nema sadasnjih prvotimaca belih i da kao takav dobije naziv privremeni UO koji ce raditi do kraja sezone, dakle juna meseca kada ce se podneti izvestaj o radu.U rukovodstvu Sloge su Miroslav Tlacinac, Bozidar Radovancevic, Novak Jovanovic, Slobodan Djerkovic, Milutin Jakic, Miso Randjelovic, Milomir Tosovic, Milomir Sljivic i Predrag Matic. Slede i izmene u klupskom statusu kada ce ovaj odbor imati 13 clanova. Za novog generalnog sekretara izabran je pravnik Dragan Dimitrijevic.
   -Mislim da je ovo najbolje trenutno resenje za Slogu, mada svi su se mogli uveriti u kakvoj je agoniji nasa Sloga. Kraljevo i njegovi gradjani, a to je potvrdila i ova Skupstina, zasluzuju bolju Slogu, klub koji ce biti stabilan drugoligas, a ne zonas. Posla ima dosta, odmah pocinjemo da trazimo resenje kako da odblokiramo ziro racun kluba, da isplatimo dugovanja igracima i sve pripremimo za prolecni deo prvenstva. Nadam se da ce mo okrenuti kraljevacku javnost, da ce nam ugledni privrednici prici i pruziti ruku pomoci, jer samo tako mozemo isplivati iz ovakve situacije. Ako na kraju sezone ekipa ne bude najbolja i plasirala se u veci stepen takmicenja, smatracu da ovo rukovodstvo, pa makar i privremeno, nista nije uradilo- rekao je novinarima po zavrsetku rada izborne Skupstine Miroslav Tlacinac.
   Problem novog rukovodstva bice i igracki kadar za prolecni deo prvenstva.
   Osipanja su vec pocela, a prve ,,zvezde" tima su krenule kud koji. Slogu je vec napustio prvi golman Ivan Samardzic i otisao u komsijski Hajduk iz Jarcujka, kapiten Vladan Pelivanovic sigurno odlazi, pominje se komsiluk i stadion kod ,,Lozionice", Markicevica trazi Jedinstvo iz Uba, a pitanje hoce li u belom dresu ostati Djokic, Jelic i Levajac. Takvo stanje jasno Slogu stavlja u podredjen polozaj, pa bez obzira sto je jesenji prvak, ,,beli" vise nisu favoriti broj 1 za ulazak u republicki sistem takmicenja. Ipak, na prvom sastanu privremenog UO doneta je odluka da se stopira odlazak bilo kog igraca i da u najacem sastavu ,,beli" docekaju prolece.
Povratak na vrh strane


Ibarske novosti - e-mail

Copyright © 1997-2005. Interactive.net Kraljevo. All rights reseved interactive