Internet izdanje - 11. novembar 2005. godine

  Ibarske novosti - e-mail

Naslovna strana novog broja "Ibarskih novosti" Tri načina za završetak postupka opoziva
Referendum je neminovan
Karamarković predsednik Okružnog odbora
Uredno plaćanje - uređeniji grad
Prava deteta u žiži društvene strategije
Na putu modernizacije
Srpski velikani u srcu Graca
Ukrajinci kupuju vagondžije?
Zdravstvo
Umetnost, kultura, obrazovanje
Sport: košarka, fudbal, američki fudbal


SAOPŠTENJE ZA JAVNOST IZBORNE KOMISIJE OPŠTINE KRALJEVO
Tri načina za završetak postupka opoziva

   Proteklih dana u sredstvima javnog informisanja i celokupnoj javnosti našeg grada izrečene su brojne protivrečne tvrdnje i konstatacije, koje se odnose na postupak opoziva predsednika opštine. Izborna komisija opštine Kraljevo nalazi da je potrebno obavestiti javnost o nekim elementarnim pitanjima, a u cilju njihovog razjašnjenja i otklanjanja nesporazuma i nedoumica.
   Pre svega, potrebno je istaći da je Izborna komisija opštine Kraljevo zakonom ovlašćeni organ kako za sprovođenje postupka izbora odbornika Skupštine opštine Kraljevo, tako i za sprovođenje postupka izbora i opoziva predsednika opštine Kraljevo. Na postupak opoziva shodno se primenjuju odgovarajuće odredbe Zakona o lokalnim izborima. U skladu sa zakonom, Izborna komisija je organ koji proglašava predlog za opoziv, određuje dan za izjašnjavanje građana, odnosno birača po ovom predlogu i obustavlja postupak opoziva u slučaju kad se za to steknu uslovi. Ovde se ne radi samo o pravima i ovlašćenjima Izborne komisije, već više o ispunjenju obaveza propisanih zakonom.

KO ODLUČUJE?
   Zato bilo čija obećanja, data u vezi sa pitanjem da li će izjašnjavanja biti ili neće, ne treba prihvatiti kao gotovu stvar. Ne samo zbog toga što neka ranija javna obećanja nisu ispunjena, već zato što dolaze od onih koji jednostavno nemaju zakonsko pravo odlučivanja u tom smislu, niti od njihove volje zavisi sprovođenje postupka. Rokovi za preuzimanje određenih radnji utvrđeni su zakonom, a Izborna komisija je svojim aktom takođe utvrdila pojedine rokove za obavljanje radnji u postupku opoziva.
   Javnost našeg grada treba da zna i da je predsednik opštine Kraljevo Republičkom javnom tužiocu dostavio inicijativu za podnošenje zahteva za zaštitu zakonitosti protiv dve odluke Opštinskog suda u Kraljevu. Na zahtev tužioca, Izborna komisija je dostavila originalnu dokumentaciju u vezi sa postupkom opoziva. U slučaju da Republički javni tužilac odluči da podnese navedeni zahtev, o istom će odlučivati Vrhovni sud Srbije. Bez namere za prejudiciranjem, na ovom mestu ističemo moguća tri načina završetka postupka opoziva: izjašnjavanjem birača po predlogu za opoziv dana 27.11.2005. godine, donošenjem zaključka Izborne komisije o obustavi postupka (u slučaju ispunjenja uslova) i Odlukom Vrhovnog suda Srbije.

PARE SE MORAJU OBEZBEDITI
   Izborna komisija opštine Kraljevo je svojim rešenjem odredila biračka mesta na kojima će se birači izjasniti po predlogu za opoziv predsednika opštine, i ono je objavljeno u ,,Službenom listu opštine Kraljevo". Sledi obrazovanje biračkih odbora na pojedinim biračkim mestima. S tim u vezi, neophodno je izdvojiti potrebna sredstva za opremanje biračkih mesta i isplatu naknade za rad članova biračkih odbora. To je, takođe, zakonska obaveza, pošto se po zakonu sredstva potrebna za ovu namenu obezbeđuju u budžetu opštine. Izborna komisija se u više navrata obraćala predsedniku opštine Kraljevo, podsećajući ga na navedenu obavezu. Po predračunu Komisije, stedstva za sprovođenje postupka opoziva iznose pet, a ne deset miliona dinara, kao što navodi predsednik opštine. Sredstva se, jednostavno, moraju obezbediti, tako da nema mogućnosti nepostupanja po zakonu, bez obzira što ova godina nije izborna. Takođe, nikakavo opravdanje za neobezbeđivanje sredstava ne može se tražiti u prebacivanju odgovornosti na odbornike Skupštine opštine Kraljevo. Poštovanje i primena zakona ne mogu zavisiti od volje odbornika, odnosno od toga da li će oni usvojiti, ili neće usvojiti, odgovarajući predlog za izmenu i dopunu Odluke o budžetu za ovu godinu (tzv. ,,rebalans budžeta").
   S obzirom na to da se u javnosti stvara pogrešna predstava u pogledu potpisa 62 umrla lica, i odgovornosti Izborne komisije u tom smislu, navodimo sledeće: Upravo je savestan i odgovoran rad Izborne komisije doprineo tome da se ne prizna 2.666 potpisa birača koji podržavaju predlog za opoziv, a koji nisu validni po više osnova, među njima i pomenuta 62 potpisa. Rezultati kompjuterske provere predati su i Srpskoj radikalnoj stranci, kao podnosiocu predloga za opoziv, i predsedniku opštine Kraljevo. Sam broj od 62 potpisa lica koja su preminula nije upućivao na utvrđivanje datuma njihove smrti, pošto je sakupljanje potpisa, koliko je Izbornoj komisiji poznato, trajalo u dužem vremenskom periodu, i bilo je sasvim moguće da se među više hiljada potpisnika nađu i oni koji su preminuli u periodu od davanja potpisa do podnošenja predloga. Pošto je predsednik opštine Kraljevo, kao učesnik u postupku opoziva, pribavio podatke koji upućuju da se među 62 lica nalaze i ona koji nikako nisu mogla da potpišu predlog, trebalo je da ih dostavi Izbornoj komisiji, svakako pre održavanja konferencije za štampu i pokazivanja pojedinih izvoda iz knjige umrlih. Ovako, predsednik opštine je kasnije podneo krivičnu prijavu i protiv N. N. lica, i protiv članova Izborne komisije, kao da je Izborna komisija prikrivala nečije krivično delo. A sve navedeno nije od uticaja na postupak opoziva, pošto pomenuti potpisi nisu prihvaćeni, i pošto se eventualna krivična odgovornost utvrđuje u drugom postupku.

PRITISCI
   Izborna komisija opštine Kraljevo je jedinstvena i odlučna u stavu da obezbedi poštovanje i primenu odredaba Ustava i zakona, i neće dozvoliti da se pritisci pojedinih učesnika u postupku opoziva odraze na njen rad. Primera radi, predsednik opštine Kraljevo dr Radoslav Jović je u više navrata isticao da se uskraćuju njegova prava garantovana Ustavom i zakonom, a sam nije iskoristio zakonsko pravo da odredi opunomoćenog predstavnika u prošireni sastav Izborne komisije, iako ga je Komisija obavestila o ispunjenju uslova. Takođe, ostvarivanje uvida u dokumentaciju moguće je vršiti u roku propisanom zakonom, a ne i posle toga, tako da predsednik opštine ne predstavlja izuzetak u tom smislu. Sa drguge strane, Izborna komisija nije prihvatila predlog Srpske radikalne stranke da se oglasi povodom pozivanja građana od strane MUP - Sekretarijata u Kraljevu na davanje izjave u vezi sa potpisivanjem predloga, s obzirom na to da je u pitanju postupak po podnetoj krivičnoj prijavi. Ukoliko Srpska radikalna stranka raspolaže dokazima o zastrašivanju i maltretiranju građana i povredi pravila postupka, može se obratiti nadležnim organima.
   Izborna komisija opštine Kraljevo podseća predstavnike sredstava javnog informisanja na zakonsku obavezu jednakog tretmana učesnika u postupku opoziva u informativnim emisijama i drugim pisanim i snimanim prilozima. Ovo se odnosi na praćenje i predstavljanje aktivnosti u vezi sa postupkom opoziva kako Srpske radikalne stranke kao podnosioca predloga za opoziv, tako i predsednika opštine Kraljevo dr Radoslava Jovića. Takođe, potrebno je znati da zabrana izborne propagande počinje u ponoć, 24. novembra 2005. godine, i traje do zatvaranja biračkih mesta, 27. novembra 2005. godine u 20.00 časova.
Povratak na vrh strane


MILJKO ČETROVIĆ, PREDSEDNIK OO SRS KRALJEVO - piše Rajko Sarić
Referendum je neminovan


    ,,Srbi od samih sebe većih neprijatelja nemaju”, izjavi nedavno još uvek aktuelni predsednik opštine dr Radoslav Jović i ostade živ. Stoga se mi, srpski radikali, pitamo ko njega onda podržava, rečeno je na konferenciji za novinare u sedištu Opštinskog odbora Srpske radikalne stranke u Kraljevu, upriličenoj povodom dalje borbe radikala za smenu predsednika opštine odnosno sprovođenje referenduma o njegovom opozivu.
- Pita se gospodin Jović šta je to učinio loše. Po njegovom mišljenju, ispada da je nečinjenje dobro i korisno. Možda nekom jeste, ali građanima Kraljeva sasvim sigurno nije. Ipak, ako ga interesuje šta je loše uradio, neka pogleda kroz prozor svog kabineta, u koji, doduše, retko dolazi, prema ,,Kablaru”. Opštinska uprava, na čijem se čelu nalazi, izdala je odobrenje za izgradnju zgrade od deset spratova, a da se do nje dolazi kroz spavaće sobe stanara susedne zgrade. Eto, neka pita njih, šta je loše uradio. Tu su, svakako, zapošljavanja po političkoj podobnosti, finansiranje banaka iz suficita budžeta, itd. - kaže Miljko Četrović, predsednik OO SRS i šef Odborničke grupe ove stranke u SO Kraljevo.
Prema njegovim rečima, i što se tiče investicija predsednik opštine se kiti tuđim perjem, jer sve što se danas gradi, započeto je davno, a ne za vreme njegovog mandata, na način i intenzitetom kako je to rađeno u prethodnih dvadesetak godina.
- Samo zato što je pokrenuta procedura njegovog opoziva, predsednik Jović tvrdi da institucije ne funkcionišu. To što su te institucije formirane ili su pod njegovom upravom ili upravom njegovih koalicionih partnera, nije važno - kaže Četrović, postavljajući pitanje kako bi te institucije funkcionisale da su ih formirali ili njima upravljaju radikali.
Četrović je rekao da razume građane koji u policiji kažu da nisu potpisali predlog za opoziv predsednika, jer su još sveža sećanja na vremena kada su građani u policiji trpeli razne vidove torture i maltretiranja.
- Predsednik Jović, u izjavi na jednoj lokalnoj televiziji, kaže da će ostavku podneti 26. novembra, a referendum je zakazan za dan kasnije. Predsednik je zaboravio, a možda i ne zna, da ostavka data u roku od pet dana pre referenduma nije važeća. To bi, dakle, mogla biti još jedna u nizu obmana javnosti jer, setimo se samo, predsednik Jović je pre mesec dana obećao ostavku ako Opštinska izborna komisija i Opštinski sud odbiju njegov prigovor. Predsednika ne brine to što će se do 26. novembra iz budžeta značajna sredstva potrošiti na pripremu referenduma (dnevnice, izborni materijal, biračka mesta i birački odbori) - komentariše Četrović negodujući zbog rigorozne kontrole policije i tužilaštva potpisnika inicijative za njegov opoziv.
Radikali procenjuju, pozivajući se na zakon, da je u ovom trenutku nemoguće da viša instanca obori ili ospori odluku Komisije i Opštinskog suda, te tako i sama procedura opoziva teče svojim tokom. Nelogično je, kažu u taboru radikala, što predsednik Jović pokušava da pronađe rupu u zakonu istovremeno tvrdeći da uživa poverenje velikog dela biračkog tela.
- Neka izađe na megdan i proveri koliki mu je ugled odnosno da li mu birači veruju u meri u kojoj su mu verovali pre dve godine - poručuje vođa kraljevačkih radikala.Povratak na vrh strane


ZAVRŠENO KONSTITUISANJE ORGANA DSS-A NA PODRUČJU KRALJEVA - piše Slobodan Rajić
Karamarković predsednik Okružnog odbora


   Konstitutivnom sednicom Okružnog odbora Demokratske stranke Srbije za Raški okrug završene su redovne izborne aktivnosti na području Kraljeva. Za predsednika Okružnog odbora DSS u Kraljevu izabran je prof. dr Vladan Karamarković iz Kraljeva, a za potpredsednika Zoran Cvetković iz Vrnjačke Banje. Kako je na konferenciji za novinare saopštila Ivana Anćelković, portparol Opštinskog odbora DSS-a, pored Karamarkovića, među 13 članova Okružnog odbora iz Kraljeva izabrani su ili to postali po funkciji (poslanici) i dr Ljubiša Jovašević, dr Ljubiša Đoković, Zora Simović i Dejan Milović. Preostali članovi Okružnog obora su iz ostale četiri opštine Raškog okruga (Vrnjačka Banja, Raška, Novi Pazar i Tutin).
   Na pres konferenciji OO DSS-a Kraljevo bilo je reči i o akciji DSS pod nazivom „Sve smo bliže“, o pridrživanju naše zemlje Evropskoj uniji. Kako je istakao Vladimir Bogavac, predsednik OO DSS Kraljevo, „zeleno svetlo“ tom procesu dao je Savet ministara EU 10. oktobra, kada su zvanično i počeli pregovori o zaključivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju SCG sa EU. Konkretni pregovori, rekao je Bogavac, započeli su 7. novembra i odvijaće se u tri faze. Prva je do kraja ove godine, druga do aprila, a treća do novembra 2006. godine. Paralelno će teći šest tehničkih pregovora oko najvažnijih ekonomskih tema, koje su i najvažniji deo celokupnog pregovaranja.
   - Ovo je prvi praktični korak približavanju i pridruživanju Srbije i Crne Gore Evropskoj uniji, a to je korak ka boljem životu, većem zapošljavanju, većim platama i penzijama... - naglasio je Bogavac.
   Zoran Savićević, potpredsednik OO DSS Kraljevo, govorio je o realizaciji gasifikacije u kraljevačkoj opštini. On je podsetio da je opština Kraljevo avgusta 2004. godine sa ,,Energogasom” Novog Sada zaključila ugovor o gasifikaciji, a da su konkretni radovi započeli marta ove godine na lokacijama Higijenski zavod, Grdica i Grdička kosa. U sredu, 9. novembra, u deset ulica na Higijenskom zavodu izvršeno je probno puštanje gasovoda u rad, tzv. „uplinjavanje“, čime su prva domaćinstva koja su ispunila ugovorene obaveze počela da koriste prirodni gas za zagrevanje i ostale potrebe u svojim domovima.
   Odgovarajući na novinarsko pitanje povodom kampanje SRS za opoziv predsednika opštine Kraljevo, Dragan Zdravković, potpredsednik OO DSS, podsetio je da je Opštinska izborna komisija donela odluku o raspisivanju referenduma o opozivu za 27. novembar ove godine, da je predsednik opštine dr Radoslav Jović uložio žalbu Vrhovnom sudu Srbije i da se očekuje odluka tog Suda.
   - Tada će sve biti jasno i DSS će po tom pitanju zauzeti konačan stav, ali je u ovom trenutku izvesno da su u igri tri moguće opcije: referendum, ostavka i odluka suda - rekao je Zdravković.
   Predsednik OO DSS Vladimir Bogavac dodao je i da kampanja SRS za opoziv predsednika opštine neće uticati na rad Skupštine opštine i da će ona u zakonskom roku doneti budžet opštine Kraljevo i Program uređivanja građevinskog i ostalog zemljišta za 2006. godinu.

„SVE SMO BLIŽE“
   Vladimir Bogavac je najavio da će u subotu, 12. novembra, sa početkom u 11.30 sati, u svim centrima Raškog okruga, na centralnim gradskim trgovima, pa i u Kraljevu, DSS promovisati svoju akciju „Sve smo bliže“, kada će članovi stranke deliti promotivno-propagandni materijal i o približavanju Evropskoj uniji razgovarati sa građanima.Povratak na vrh strane


NAPLATA NAKNADE ZA KORIŠĆENJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA - piše Ivan Rajović
Uredno plaćanje - uređeniji grad

   • Po osnovu naknade za korišćenje građevinskog zemljišta, od fizičkih i pravnih lica Direkcija u prvih devet meseci ove godine naplatila samo oko 70 odsto svojih potraživanja • Korisnici usluga neodgovorni, iako se radi o simboličnim iznosima, jer visina naknade nije menjana od 1. januara 2002. godine • Direktor Direkcije Dragiša Spasojević ukazuje na mogućnost reprograma duga iz prethodnog perioda i značaj naknade za uređenje grada i održavanje infrastrukturnih objekata

   Kao i većina opštinskih javnih komunalnih preduzeća i Direkcija za planiranje i izgradnju „Kraljevo“ suočena je sa teškoćama u naplati sopstvenih usluga i potraživanja. Po rečima Dragiše Spasojevića, direktora Direkcije „Kraljevo“, osnovni problem je u naplati naknade za korišćenje građevinskog zemljišta. Ova naknada se naplaćuje od korisnika sa područja 18 mesnih zajednica obuhvaćenih generalnim urbanističkim planom grada Kraljeva. Obavezom plaćanja te naknade obuhvaćena su fizička i pravna lica, korisnici poslovnog i stambenog prostora (individualno i kolektivno stanovanje - kuće i stambene zgrade) na gradskom području.
   - Zaključno sa 30. septembrom ove godine naplata je nezadovoljavajuća. U tom periodu procenat naplate ove naknade kod individualnih stambenih objekata je svega 46, kod uslužnih delatnosti 54 i kod pravnih lica oko 78 odsto. Prosečna naplata odnosno naplata naknade u celini u prvih devet meseci ove godine iznosi oko 70 odsto. Ima i velikih dugovanja iz prethodnog perioda koje pokušavamo da naplatimo preko poreske uprave. Naime, ovde se radi o javnom prihodu, pa se ova potraživanja, u skladu sa članom 77. Zakona o planiranju i izgradnji, naplaćuju po propisima kojima se uređuje poreski postupak i administracija. Mi smo sa svoje strane blagovremeno uručili rešenja o visini obaveze za 2005. godinu i zaključno sa 30. junom opomene neurednim platišama u kojima su sadržane i obaveze iz prethodnog perioda - ističe Spasojević.

DUGOVI I NA RATE
   U prihodnoj strani Programa uređenja javnog i ostalog građevinskog zemljišta za ovu godinu po ovom osnovu planirana su sredstva u visini od 120 miliona dinara. Uprkos opomenama i apelima, međutim, do sada je naplaćeno samo nešto više od 70 miliona dinara, ili oko 70 procenata.
- Apelujemo zato na korisnike naših usluga da izmire svoje obaveze za 2005. godinu, a na one koji imaju veća dugovanja iz prethodnog perioda da kontaktiraju naplatnu službu Direkcije radi sporazuma o odloženom plaćanju na rate. Time bi se postiglo da se realizuju razni planirani projekti po mesnim zajednicama, a izbegli troškovi i neprijatnosti prinudne naplate - poručuje Spasojević.
   On pojašnjava da se naknada za korišćenje građevinskog zemljišta po mesnim zajednicama razlikuje u zavisnosti od lokacije i sadržaja uređenja urbanističkog prostora i da njena visina nije povećavana od 1. januara 2002. godine, tako da su ti iznosi simbolični. Primera radi, za stan od 60 kvadratnih metara površine u centru grada mesečno se plaća oko 80 dinara, a na periferiji i do deset puta manje.

MALA OBAVEZA, VELIKA KORIST
   Struktura naplate od privatnih lica po mesnim zajednicama dosta se razlikuje, tako da je u mesnim zajednicama Centar, Stara čaršija, Mataruška Banja i Higijenski zavod ona znatno bolja, dok je u mesnim zajednicama Ratina, Konarevo, Kovanluk, Beranovac i Progorelica naplativost jedva 15-20 odsto. Što se tiče pravnih lica, veliki problem je naplata ovih dugova od društvenih preduzeća, pre svega onih sa velikim gubicima, koja su u stečajnom ili postupku likvidacije.

   U Direkciji takođe nisu zadovoljni ni plaćanjem naknade privatnih preduzetnika i vlasnika lokala, kod kojih je naplativost jedva iznad 50 odsto.
- Želimo da razuverimo one koji smatraju da se u mesne zajednice nedovoljno ulaže i da je to razlog za neplaćanje naknade činjenicom da smo u Programu za 2005. godinu u mesne zajednice planirali ulaganja od 70 miliona dinara po raznim osnovama. Ističemo da se od ubranih sredstava po osnovu korišćenja građevinskog zemljišta finansiraju javna rasveta, čišćenje i održavanje ulica, trgova i trotoara na gradskom području i lokalnim putevima, njihovo zimsko čišćenje i održavanje, održavanje atmosferske kanalizacije, javnih zelenih površina (parkova, drvoreda itd.), tako da je u interesu korisnika da redovno uplaćuju naknadu, jer time direktno utiču na kvalitet i obim navedenih komunalnih delatnosti - zaključuje Dragiša Spasojević.

GDE I KAKO PLATITI DUGOVANJA
   Po Spasojevićevim rečima, obveznici plaćanja naknade za korišćenje građevinskog zemljišta svoje redovne obaveze mogu izmiriti na šalteru Javnog stambenog preduzeća, Cara Lazara 74, ili se sporazumeti o naplati duga iz prethodnog perioda na rate (reprogram) u naplatnoj službi Direkcije u Ibarskoj ulici 27 (plato iznad Pijace), ili u zgradi Direkcije, Hajduk Veljkova 61. Imaju mogućnost da svoja dugovanja plate i terenskim inkasantima Direkcije.Povratak na vrh strane


REFORMA SOCIJALNE POLITIKE - piše Rajko Sarić
Prava deteta u žiži društvene strategije

   Nebriga o deci i mladima, nevođenje računa o njihovim osnovnim razvojnim potrebama, vode stvaranju društva traumatizovanih odraslih. Ovu očiglednu činjenicu mnogi zaboravljaju. Svesna položaja dece u našem društvu, Vlada Srbije je 2002. godine formirala Savet za prava deteta, savetodavnog karaktera, koji se sastoji od uglednih stručnjaka i predstavnika svih relevantnih ministarstava kao što su Ministarstvo za socijalna pitanja, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo prosvete i sporta, Ministarstvo za nauku, tehnologiju i razvoj, Ministarstvo pravde i Ministarstvo unutrašnjih poslova.
   U dosadašnjem radu Savet za prava deteta obavio je nekoliko značajnih stvari. Najpre, razmotrio je sve zakonske predloge koji su relevantni za decu i mlade i kada je bilo potrebno uputio odgovarajuće primedbe i mišljenja. Savet je takođe reagovao i na neke slučajeve kršenja prava dece u našoj zemlji, a takođe uputio i jedan broj predloga odgovarajućim institucijama. Ipak, osnovna aktivnost Saveta za prava deteta bila je izrada Nacionalnog plana akcije za decu koji je usvojila republička vlada kao strateški dokument u kome se definiše program ključnih mera koje se moraju preduzeti u interesu dece i mladog naraštaja, rečeno je na seminaru na temu Nacionalnog i Lokalnih planova akcije za decu, održanom u utorak u SO Kraljevo.

PREZENTACIJA ISKUSTVA
Kako je predstavnicima Centara za socijalni rad i nevladinih organizacija iz Gornjeg Milanovca, Vrnjačke Banje, Ivanjice, Lučana i Kraljeva izložila Olivera Zečević, član Saveta ispred MUP-a Republike Srbije, u izradi Nacionalnog plana akcije (NPA), kao i u svim zemljama, važnu ulogu odigrao je UNICEF, kao agencija UN koja je zadužena za sprovođenje Konvencije o pravima deteta i dokumenta ,,Svet po meri dece”.
- Izradom NPA, Vlada Srbije ispunjava svoje međunarodne obaveze koje proističu iz ratifikacije Konvencije UN o pravima deteta i obaveza koje proističu iz nekih drugih dokumenata UN kao što su Milenijumski ciljevi razvoja UN i Svet po meri dece gde se kaže da se ,,detetom smatra svako ljudsko biće koje nije navršilo osamnaest godina života”. Iznad svega, NPA je strateški dokument u kome Vlada naše države definiše svoju kratkoročnu, srednjoročnu i dugoročnu politiku prema deci i identifikuje osnovne probleme u ostvarivanju, zaštiti i unapređivanju prava deteta u Srbiji. NPA će takođe predstavljati mehanizam za praćenje stanja dečijih prava te dobrobiti dece tokom perioda ekonomske, socijalne i političke tranzicije naše zemlje. Dakle, to je plan prioritetnih mera, aktivnosti i programa koje treba preduzeti u narednim godinama kako bi se stvorili što povoljniji uslovi za život dece, za njihovo odrastanje i uključivanje u društvo - rekla je Zečevićka u uvodnom izlaganju.

RAVNOPRAVNOST KORIŠĆENjA
Ovim planom, kaže ona, Vlada Srbije preduzima mere kako bi se svoj deci bez izuzetka obezbedili ravnopravnost korišćenja, dostupnost, kvalitet i efikasnost svih javnih službi za decu. Problemi položaja mlade generacije u našoj zemlji izuzetno su veliki i posebno su narasli u periodu krize i tranzicije. Među tim problemima, naglašava Olivera Zečević, ističu se neki koji bi trebalo da imaju status prioritetnih strateških nacionalnih problema kao što su veliki pad nataliteta, veliki deo populacije koja živi u siromaštvu, maloletničko prestupništvo, narkomanija, alkoholizam, polno prenosive bolesti i razni oblici nasilja.

DEFINISATI PRIORITETE
NPA bi trebao da predstavlja prekretnicu u odnosu društva prema mladoj generaciji i u proširivanju politike razvoja zemlje tako da obavezno uključuje i politiku prema deci kao svoj integralni deo.
- U tom smislu NPA treba da posluži kao instrument za mobilizaciju svih socijalnih partnera u rešavanju problema dece” Vlade, Skupštine, lokalne samouprave, građana i udruženja građana, medija, porodica i roditelja kao i stručnih institucija. Nacionalne planove akcija za decu već su uradile mnoge zemlje ili su takvi planovi u procesu izrade u velikom broju zemalja. Važno je istaći da, iako je reč o međunarodnim dokumentima, svaka zemlja nastoji da u središte svog NPA stavi probleme koji su specifični i prioritetni za tu zemlju - istakla je Ljiljana Radović iz Instituta za zaštitu zdravlja Republike Srbije.
O iskustvima sa izradom lokalnih planova, govorili su Muhedin Fijuljanin koordinator iz Sjenice i njegova koleginica Suzana Pajević iz Kragujevca. Pilot projekti na izrade ovakvog plana sprovedeni su u Kragujevcu, Sjenici, Pirotu, Bijelom Polju i Baru.
- Timovi PLA smatraju da je izuzetno važno da treninzi budu u skladu sa vremenskim sledom aktivnosti, odnosno, da se održe pre aktivnosti za čiju su realizaciju ti kapaciteti potrebni. U proces obuke je važno uključiti i čelne ljude opštine, kao i rukovodeće ljude pojedinih ustanova i organizacija, jer je to najbolji način da im se približi značaj celog procesa, kao i način na koji se prate određene pojave - rekla između ostalog Suzana Pajević, govoreći o višemesečnom iskustvu u aktivnostima za koje se zna u svakoj instituciji u Kragujevcu.Povratak na vrh strane


MESNE KANCELARIJE KAO DEO OPŠTINSKE UPRAVE (2) - piše Milun M. Simović
Na putu modernizacije

   Prema Odluci o organima uprave Skupštine opštine Kraljevo iz 1961. godine, „mesne kancelarije: primaju podneske građana sa svog područja koje oni upućuju Skupštini opštine i njenim organima; vrše dostavnu službu; vrše određene poslove iz oblasti narodne odbrane za koje ih ovlasti odeljenje narodne odbrane; pružaju pravnu pomoć građanima, organima i organizacijama; vode biračke spiskove, knjigu državljana, matične knjige rođenih, venčanih i umrlih i odgovarajuće registre; izdaju uverenja o činjenicama o kojima vode službene evidencije ili propisane knjige; vrše overe potpisa, rukopisa i prepisa i vode „OV“ upisnik; vrše stručne i administrativne poslove za mesne zajednice na svom području; vrše i druge poslove koji su im zakonom, drugim propisima i odlukama Skupštine opštine stavljeni u nadležnost“.

VitanovacSAMOSTALNOST I NADZOR
Mesna kancelarija vršila je poslove iz svog delokruga samostalno, u okviru zakonom i statutom opštine utvrđenih ovlašćenja i dužnosti, a prema stručnim uputstvima odgovarajućih organa. Rad mesne kancelarije, međutim, podlegao je i nadzoru određenih opštinskih organa i funkcionera. Na prvom mestu sekretara opštinskog narodnog odbora koji je bio ovlašćen da se stara o organizovanju mesnih kancelarija i da vrši nadzor nad njihovim radom, poštovanjem zakonitosti, pravilnim i pravovremenim obavljanjem poslova i da vrši disciplinski nadzor nad službenicima mesnih kancelarija kako je bilo izričito propisano u članu 25, stav 3. Zakona o organizaciji uprave narodnih odbora iz 1959. godine.
Predsednik opštinskog narodnog odbora imao je pravo nadzora nad radom mesnih kancelarija, kao i nad radom ostalih organa uprave, pre svega u pogledu odgovornog i efikasnog sprovođenja zakona i drugih saveznih i republičkih propisa, ali i opštinskih odluka, zaključaka i drugih akata. Kao starešina organa uprave mogao je šefovima mesnih kancelarija da poverava zadatke i u pripremi nacrta pojedinih opštinskih propisa.
Deo nadzora nad radom mesnih kancelarija vršili su i saveti, komisije i drugi organi i tela narodnog odbora, donoseći smernice za njihov rad, a povodom izveštaja o stanju i izvršavanju poslova u mesnim kancelarijama koje su bili dužni da podnose šefovi MK najmanje jednom godišnje ili na zahtev saveta i drugih organa. I mesni odbor vršio je odgovarajući nadzor nad radom mesne kancelarije u delu poslova koji su MK obavljale za potrebe mesne zajednice.

NOVE PROMENE
Zakonom o područjima opština i srezova u NR Srbiji iz 1959. godine (Sl. gl. NRS broj 51/59) dolazi do novog značajnog smanjenja broja opština i srezova. Tim Zakonom, sa primenom od 1. januara 1960. godine, u tzv „užoj“ Srbiji ukinuto je 118 opština i u njihovim sedištima osnovano isto toliko mesnih kancelarija.
U Srezu Kraljevo ukinut je veći broj opština. Opština Baljevac (na Ibru) i sva njena naselja pripajaju se opštini Raška, a opština Lešak opštini Leposavić. Na području današnje opštine Kraljevo, ukidanjem opštine Bogutovac, njena naselja Bogutovac, Bresnik, Lopatnica, Maglič, Pekčanica, Stanča, Tolišnica i Zamčanje pripajaju se opštini Kraljevo, a Savovo opštini Ušće. Opštine Konarevo, Lađevci i Samaila sa svim naseljima i mesnim kancelarijama ulaze u sastav opštine Kraljevo. Iz ukinute opštine Vrba naselja Dragosinjci, Ratina, Vrba i Zaklopača pripajaju se opštini Kraljevo, a Gračac, Otroci, Podunavci, Vraneši i Vukušica opštini Vrnjačka Banja.
Prema Odluci Narodnog odbora opštine Kraljevo o unutrašnjoj organizaciji i radu organa uprave i delokrugu njihovih organizacionih jedinica od 26. decembra 1959. godine (Sl. list Sreza Kraljevo, broj 6/1960), sa primenom od 1. januara 1960. godine, u kraljevačkoj opštini postojale su 23 mesne kancelarije: Adrani, Sirča, Kamenica, Ribnica, Žiča, Mataruška Banja, Tolišnica, Bresnik, Vrdila (Drakčići), Samaila (Bapsko Polje), Bogutovac (Zamčae, Maglič, Lopatnica), Dragosinjci (Metikoši), Ratina, Vrba (Zaklopača), Miločaj (Popovići), Cvetke, Tavnik, Mrsać (Musina Reka), Lazac, Bukovica, Konarevo (Progorelica, Čibukovac), Roćevići i Lađevci (Obrva).
Izmenama Zakona iz 1962. godine ukida se i opština Vitanovac, njeno područje uključuje u opštinu Kraljevo od 1. januara 1963. godine, a u sedištu te opštine osniva mesna kancelarija. Istim Zakonom u sastav novoosnovane opštine Mrčajevci iz opštine Kraljevo izdvajaju se naseljena mesta i mesne kancelarije Bukovica, Bapsko Polje, Lađevci, Lazac, Miločaj, Mrsać, Musina Reka, Obrva, Samaila, Tavnik i Cvetke i pripajaju mrčajevačkoj opštini u tadašnjem Srezu Čačak. U novoj opštini Mrčajevci obrazovano je sedam MK, među kojima i Lađevci, Miločaj, Obrva, Tavnik, Cvetke i Samaila.
Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o obrazovanju opština u SR Srbiji iz 1967. godine (Sl. gl. SRS, broj 6/67) ukidaju se i opština Mrčajevci, čija se teritorija deli na opštine Kraljevo i Čačak, i opština Ušće, čija teritorija u celini ulazi u sastav opštine Kraljevo. Naseljena mesta Bukovica, Bapsko Polje, Lađevci, Lazac, Miločaj, Mrsać, Musina Reka, Obrva, Samaila, Tavnik i Cvetke iz opštine Mrčajevci vraćena su opštini Kraljevo, a od pripajanja opštine Ušće ovo mesto ima mesnu kancelariju.

REGION KRALJEVO
U Srbiji je 1981. bilo 1.956, a 1985. godine 1.845 mesnih kancelarija. Na teritoriji 15 opština udruženih u tadašnju Međuopštinsku regionalnu zajednicu Kraljevo (Region Kraljevo) 1985. godine postojala je 251 mesna kancelarija. Najviše ih je imala opština Kraljevo - 26 MK, i to sa svojih 1.529 kvadratih kilometara površine, 121.662 stanovnika i 93 naselja. Poređenja radi, opština Čačak, sa 636 km2 površine, 58 naselja i 110.676 stanovnika, imala je 23 mesne kancelarije, opština Kruševac, sa 854 km2, 101 naseljem i 132.972 stanovnika - 17, opština Novi Pazar, sa 742 km2, 99 naselja i 74.000 stanovnika - 15, opština Gornji Milanovac, sa 836 km2, 63 naselja i 50.651 stanovnikom, imala je 20 mesnih kancelarija, dok su ostale teritorijalno i po broju stanovnika manje opštine imale sledeći broj stanovnika: Aleksandrovac 11, Brus 11, Varvarin 6, Vrnjačka Banja 6, Lučani 9, Raška 10, Sjenica 11, Trstenik 18, Tutin 12 i Ćićevac 6.
Danas opština Kraljevo na svojoj teritoriji ima 27 mesnih kancelarija (vidi tabelu), koje prema tekstu Odluke o Opštinskoj upravi opštine Kraljevo, donetoj 8. marta 2004. godine, „obavljaju određene poslove iz nadležnosti Opštinske uprave koji se odnose na vođenje matičnih knjiga i evidencija o državljanstvu, sastavljanje smrtovnica, popis i procenu zaostavštine, overu prepisa, potpisa i rukopisa, prijem podnesaka, dostavu pismena građanima i pravnim licima, ažuriranje biračkog spiska i druge poslove opšte uprave, u skladu sa zakonom“, a u okviru Odeljenja za opštu upravu.

KA NOVOM STILU RADA
Sve u svemu, dosadašnja iskustva i analize govore da su se mesne kancelarije u proteklih pola veka postojanja i rada pokazale kao izuzetno značajne institucije u sistemu lokalne samouprave i državne uprave. I pored pojedinih organizacionih, kadrovskih i drugih nedostataka u njihovom radu, one su uspele da u znatnoj meri pomognu građanima u obavljanju neophodnih upravnih poslova, a s druge strane doprinesu efikasnijem funkcionisanju organa opštinske uprave. Na njihovom daljem jačanju i razvoju potrebno je zato sistematski raditi, stvaranjem potrebnih organizacionih, materijalnih i drugih uslova za rad. Posle svih promena i sagledavanja može se uzeti da je mreža mesnih kancelarija dosta stabilna i da u narednom periodu ne bi trebalo očekivati bitnije promene. Na planu stručnog usavršavanja, organi državne i opštinske uprave, pored redovnog međusobnog informisanja, praćenja zakonskih izmena i savremenih kretanja, mogli bi povremeno da organizuju i razna savetovanja ili seminare za šefove i službenike mesnih kancelarija o svim pitanjima iz njihovog delokruga, uz obuku za rad na savremenoj opremi itd. Možda bi bilo celishodno i da šefovi i službenici MK povremeno, po nekoliko dana, provedu na radu u organizacionim jedinicama opštinske uprave da bi se praktično upoznali sa savremenim metodom rada.
Razne analize pokazuju da građani ponekad odlaze direktno u sedište opštinske uprave radi završavanja nekog neophodnog upravnog posla, umesto da ga obave u mesnoj kancelariji koja im je bliža i manje opterećena. To je problem ustaljenih navika, ali i određenog nepoverenja u mesne kancelarije, koje može biti prevaziđeno boljom zakonskom regulativom, ali i celovitim sagledavanjem konkretnih uslova u svakoj opštini i usklađivanjem organizacije i načina rada mesnih kancelarija sa potrebama mesnog stanovništva, njihovom daljom modernizacijom i osavremenjivanjem.

MESNE KANCELARIJE OPŠTINI KRALJEVO
U okviru Odeljenja za opštu upravu Opštinske uprave u Kraljevu danas postoje sledeće mesne kancelarije: 1. Adrani (za naseljena mesta Adrani, Jarčujak i Popovići), 2. Bogutovac (Bogutovac, Bresnik, Zamčanje, Lopatnica i Maglič), 3. Vitanovac (Vitanovac, Milavčići i Šumarice), 4. Vitkovac (Vitkovac, Milakovac i Pečenog), 5. Vrba (Vrba i Zaklopača), 6. Vrdila (Vrdila i Drakčići), 7. Godačica (Godačica, Gledić, Drlupa, Leševo i Ravanica), 8. Žiča (Žiča), 9. Zakuta (Zakuta, Petropolje i Sibnica), 10. Kovači (Kovači), 11. Konarevo (Konarevo, Čibukovac i Progorelica), 12. Lađevci (Lađevci, Miločaj, Obrva, Tavnik i Cvetke), 13. Mataruška Banja (M. Banja i Mataruge), 14. Međurečje (Međurečje, Borovo, Gokčanica, Predole i Rudnjak), 15. Mlanča (Mlanča, Milići i Orlja Glava), 16. Mrsać (Mrsać), 17. Ratina (Ratina, Dragosinjci i Metikoš), 18. Ribnica (Ribnica, Kovanluk, Kamenica, Brezna i Meljanica), 19. Roćevići (Roćevići, Dedevci, Pekčanica i Stanča), 20. Rudno (Rudno, Bzovik, Dražinići i Reka), 21. Samaila (Samaila, Bapsko Polje, Bukovica, Lazac i Musina Reka), 22. Sirča (Sirča, Oplanići i Trgovište), 23. Stubal (Stubal), 24. Studenica (Brezova, Vrh, Dolac, Đakovo, Zasad i Savovo), 25. Tolišnica (Tolišnica i Propljenica), 26. Ušće (Ušće, Bare, Bojanići, Kamenjani, Lozno, Plana, Polumir, Tadenje, Tepeči i Cerje) i 27. Čukojevac (Čukojevac).Povratak na vrh strane


POČASNI KONZUL I SRPSKI VITEZ RADISAV ŽIVALJEVIĆ POSETIO KRALJEVO I POKRENUO NOVU INICIJATIVU - piše Ivan Rajović
Srpski velikani u srcu Graca

   Poznati srpski humanista, počasni konzul u Gracu i nosilac titule Srpskog viteza Radisav Živaljević boravio je ovih dana četvrti put u Kraljevu, gde je u saradnji sa ovdašnjim Crvenim krstom dopremio veliku količinu humanitarne pomoći. Živaljević je rođen 1937. godine u opštini Dečane, gde je završio, kako sam kaže, osnovnu pismenost. Zatim u Beogradu završava PTT tehniku i jedno vreme radi u Beogradu i Sarajevu. onda, sada već davne 1965. godine, odlazi za Austriju, u Grac, gde se zapošljava u firmi ITT, u kojoj je proveo trideset godina. Godine 1995. otišao je u prevremenu penziju i u potpunosti se posvetio humanitarnom radu.
   Na samom početku boravka u Austriji, Živaljević je bio inicijator i realizator osnivanja prvog kluba u Austriji ,,Bratstvo i jedinstvo". Osnovao je i klub ,,25. maj" u gradu Katenbergu nedaleko od Graca i klub ,,29. novembar" u Lerbenu. Svi ovi klubovi su povezani na nivou zajednice i imaju bogat kulturno-sportski program i okupljaju naše građane koji žive u Austriji. Paralelno sa tim, pomagali su našim ljudima, počev od zapošljavanja, preko sindikata i radničkih komora, pa do ostalih institucija zemlje domaćina. Kasnije, tokom svog boravka u Austriji, Živaljević biva predložen za predsednika Saveza međujugoslovenskih i srpskih zajednica čitave Austrije, gde je proveo pet godina u vremenu kada je buktao rat na Kosovu i ostalim teritorijama bivše Jugoslavije. Tokom rada, kako danas kaže, nametnula se potreba da se organizuje jedno humanitarno udruženje koje se zove ,,Manastir Dečani", i u tom kontekstu, članovi ovog udruženja su godinama prikupljali humanitarnu pomoć za naš narod u nevolji.
Prva pošiljka humanitarne pomoći koju je Živaljević uputio u svoju domovinu pristigla je u Tamnopolje kod Prijedora, zatim u Banjaluku, Dečane, Loznicu, a četvrta isporuka je otišla za Kraljevo - u Matarušku Banju. Tada su to bila ambulantna kola. Kraljevu je potom u tri navrata dopremana pomoć koja se sastojala od dvadeset pet tona medicinskih pomagala, odeće i obuće i drugih neophodnih stvari namenjenih stanovnicima ovoga grada, jer je u Kraljevu, kako kaže Živaljević, locirano oko 30.000 izbeglica sa prostora bivše Jugoslavije, prvenstveno sa Kosova i Metohije.
Ovo udruženje i dalje čini napore da u granicama svojih mogućnosti pomogne ljudima kojima je ovakva vrsta pomoći neophodna, a naročito zahvaljujući austrijskim institucijama, firmama i pojedincima, štajerskoj vladi, Skupštini opštine Grac, koja im finansijski pomaže prilikom transporta pomoći. Bitno je napomenuti da u Udruženju ,,Manastir Dečani" imaju darodavce, ljude koji žele da pomognu, kao što je, pre svih, predsednik Udruženja Srbobran Savić, privrednik iz Mircušlagena. Živaljević je sada potpredsednik i referent za inostrane projekte. U Udruženju rade i Nenad Milić, Novak Kršikapa, Lepomir Ilić, kao i mnogi drugi humani ljudi, među kojima Živaljević posebno ističe ulogu neumornog humaniste Zvonka Teslara, koji im već pet godina svesrdno pomaže. Naravno, ne bi bilo moguće organizovati funkcionisanje ovog udruženja da nije pomoći austrijskih institucija, firmi i pojedinaca.

IVO ANDRIĆ U SRCU GRACA
   Paralelno sa ovim humanitarnim aktivnostima, Udruženje ,,Manastir Dečani" ima prijateljske odnose sa svim institucijama u gradu, prvenstveno sa austrijskim sindikatom, radničkom komorom i socijalnim osiguranjem. Prošle godine u oktobru, u gradskom parku u Gracu, kako ga Austrijanci zovu - srce grada, zasadili su drvo mira - divlji beli kesten. Opština Grac je odobrila lokaciju i poklonila sadnicu, a svečanosti upriličenoj tim povodom prisustvovali su predstavnici štajerske vlade, austrijske diplomatije, opštinski organi vlasti i, naravno, naši građani. U planu je da sledeće godine, na proleće, na već postojećoj lokaciji u centru Graca postave bistu našeg nobelovca Iva Andrića. Ideja je bila, po dobijanju lokacije i odobrenja odgovornih, da bista Iva Andrića bude delo kraljevačkih umetnika, kompletno napravljeno u Kraljevu i na neki način poklon i trajno obeležje Kraljeva u Gracu. To je ovom prilikom dogovoreno sa Momom Bakračevićem iz organizacije Prijateljstvo za nova vremena i gospođom Dankom Pribaković - Kostić, vajarom, koja će prototip biste uraditi u Kraljevu. U planu je da tim povodom bude organizovana i prigodna svečanost u Radničkoj komori, na kojoj bi učestvovalo i Kulturno-umetničko društvo ,,Železničar" iz Kraljeva.
   - Moram da napomenem da mi je drago da ovim putem mogu da zahvalim svim svojim prijateljima koje sam upoznao u Kraljevu, a posebno kraljevačkom Crvenom krstu, sa kojim imamo prijateljske, kolegijalne i humanitarne kontakte. Zahvalnost dugujem i generalnom konzulatu Srbije i Crne Gore, posebno generalnom konzulu gospođi Sonji Arsenović - Todorović, konzulu Štefanu Vulaju i vicekonzulu Veri Vukićević. Drago mi je da ovom konzulatu a, naravno, i našim građanima mogu da prenesem samo lepe utiske za vreme mog boravka u Kraljevu. Takođe, nadam se da ću i naredne godine biti u mogućnosti da dopremim humanitarnu pomoć - kaže Živaljević.
   Sadašnja humanitarna isporuka sadrži 123 invalidskih kolica, 60 madraca, par medicinskih aparata, 84 para štaka, više od 50 kutija odeće i obuće, 500 kg papira u tabacima 100 h 70 mm, veliki broj kancelarijskih stolica i druge robe.

SREBRNI ZNAK ZA HUMANOST
   Od Crvenog krsta u Kraljevu odnosno Crvenog krsta Srbije, Radisav Živaljević je ovoga puta dobio priznanje ,,Srebrni znak" i diplomu koju mu je uručila gospođa Mirjana Lišanin - Gostiljac. Tom prilikom on je zahvalio na ovom priznanju koje, kako je naglasio, nije samo njegovo, već i njegovih saradnika, a i Austrijanaca koji su im svesrdno pomogli.
   - Ovo priznanje je podstrek za dalji humanitarni rad i dalju pomoć i smatram da je to priznanje i oličenje našeg dosadašnjeg rada. Takođe, ovom prilikom moram da zahvalim na pažnji vozačima Crvenog krsta, jer su uvek bili raspoloženi da mi obezbede prevoz tokom boravka u Kraljevu - kaže Živaljević i dodaje:
   - Posebna čast mi je bila da tokom ove posete upoznam mr Živorada Veljovića, predsednika Udruženja paraplegičara opštine Kraljevo i direktora ,,Hendikep centra" u Kraljevu. Smatram da je potrebno da preko austrijskih udruženja invalida uspostavimo saradnju sa ,,Hendikep centrom" i organizujemo jedan sportski susret u Kraljevu uz učešće udruženja iz obe zemlje. Namera mi je da po povratku u Grac stupim u kontakt sa nadležnim organizacijama da bismo realizovali ovu saradnju.
   S obzirom na to da četiri miliona Srba živi i radi u dijaspori, smatram da je potrebno da naše novine koje čitamo u Austriji proprate ove aktivnosti kako bi naši građani bili obavešteni, ali i animirani da učestvuju u humanitarnim akcijama. Naši građani su voljni da pomognu, ali su malo informisani o ovim projektima. Prilikom boravka u Kraljevu, imao sam zadovoljstvo da upoznam likovnog umetnika Zorana Savkovića Džerija, sa kojim sam se dogovorio da još u toku ove godine bude gost našeg udruženja u Gracu odnosno kluba ,,Sveti Sava", gde bi on trebalo da naslika ikonu ovog sveca.
Ovim povodom moram da napomenem da, s obzirom na to da sam rođen u Dečanima, posebno sam vezan za svoj rodni kraj, za koji me vežu divne uspomene. Iako nisam ni pisac, ni pesnik, dogodi se da napišem i poneku pesmu - kaže na kraju svoje posete Kraljevu Radisav Živaljević.
Povratak na vrh strane


PRIVATIZACIJA FABRIKE VAGONA - piše Dragan Vukićević
Ukrajinci kupuju vagondžije?

   • Do kraja novembra moguće je da Industrijski savez Donbasa iz Ukrajine bude proglašen za kupca Fabrike vagona, a potom bi do kraja decembra trebalo da usledi i potpisivanje ugovora

   Ukoliko se stvari budu odvijale kako se predviđa, Fabrika vagona dobiće novog vlasnika do kraja godine. Tendersku dokumentaciju, naime, preuzeo je jedino predstavnik ukrajinskog koncerna Industrijski savez Donbasa (ISD), a tenderska komisija je prihvatila ponudu. U toku su pregovori tenderske komisije i ukrajinske firme sa težištem na investicionom i socijalnom programu. Prema predviđenoj dinamici, do kraja novembra moguće je da ISD bude proglašen za kupca, a potom bi do kraja decembra trebalo da usledi i potpisivanje ugovora. Tako, ceo proces privatizacije Fabrike vagona trebalo bi da bude okončan do Nove godine.
   - Kupac se obavezuje da u narednih pet godina neće da promeni delatnost i da u prvoj godini neće otpuštati radnike, da će problem tehnološkog viška rešavati u dogovoru sa reprezentativnim sindikatom u skladu sa zakonom i u skladu sa dodatnim socijalnim programom koji će biti naknadno definisan - kaže Rodoljub Maričić, direktor Fabrike vagona.
   Inače, koncern ISD je privatna korporacija koja posluje u gotovo 40 država i zapošljava oko 140.000 radnika. Prioritetna oblast poslovanja je oblast crne metalurgije, a prema rečima Maričića, samo u prošloj godini ISD je ostvario promet od oko tri miliona evra, sa čistim profitom od oko 194 miliona evra.
   Fabrika vagona, koja je nekada zapošljavala oko pet hiljada radnika i bila nosilac razvoja kraljevačke opštine, novog vlasnika dočekuje sa oko 800 zaposlenih, a poslednjih nekoliko meseci opstaje od remonta vagona za Železnice Srbije, očekujući potpisivanje ugovora za proizvodnju 120 vagona za Kongo.
Povratak na vrh strane

ZDRAVSTVO

JOŠ VAŽI PONUDA MINISTARSTVA O IZJEDNAČAVANJU RECEPATA - piše Anđelka Milošević
Malo zainteresovanih

   • Privatne ordinacije stomatologije, ginekologije, pedijatrije i opšte medicine, ukoliko imaju sklopljen ugovor sa Fondom za zdravstveno osiguranje, mogu da izdaju recept koji važi i u državnim apotekama • U Kraljevu su ovaj ugovor sa Fondom sklopile samo dve ordinacije opšte medicine

   Od nedavno i pacijenti koji se leče u privatnim ordinacijama imaju mogućnost da dobiju recept za lek sa pozitivne liste. Ali, iako je ministarstvo zdravlja još pre nekoliko meseci ponudilo svim vlasnicima privatnih ordinacija da sklope ugovor o izjednačavanju recepata, ovaj predlog nije imao očekivani efekat. Prvi korak ka uključivanju brojne privatne medicinske i stomatološke prakse u sistem zdravstva po svemu sudeći nije uspeo. Makar ne u Kraljevu. Jer od mnogobrojnih registrovanih ordinacija ginekologije, opšte medicine, stomatologije i pedijatrije, samo dve ordinacije i to opšte medicine, bile su zainteresovane za sklapanje ovog ugovora.
   -Moj osnovni motiv zašto sam potpisala ovaj ugovor je taj što smatram da pacijent u privatnoj ordinaciji treba da dobije kompletnu uslugu, a to znači da nakon obavljenog pregleda ne mora da ide u državnu službu, kod drugog lekara, da mu propiše lek na recept. Ovako pacijent u privatnoj ordinaciji dobije recept i u apoteci može da podigne lek bez dodatnih troškova, kaže dr Radmila Lazić Rakić, vlasnik ordinacije ,,SVS" medikus.
   U Fondu su najpre mislili da je reč o nedovoljnoj informisanosti, jer u ovoj ustanovi nemaju obavezu da pojedinačno obaveštavaju privatne lekare. Ovu odluku moguće je videti samo na oglasnoj tabli Fonda. Međutim, kasnije se ipak ispostavilo, barem prema rečima našeg sagovornika, da ugovor ima i nedostatke.
   -Privatni lekar kada propiše lek, u obavezi je jednom sedmično da o svemu obavesti pacijentovog izabranog lekara iz državne službe - koji je lek napisao, u kojoj količini i koliko će terapija da traje, rekla je dr Radmila Lazić Rakić.
   I pored pokušaja da saznamo i druge razloge zašto nisu potpisali ugovor, niko od onih privatnih lekara koje smo kontaktirali, nije želeo javno da govori. Ali svi su saglasni-da ovim ugovorom rad državne i privatne lekarske prakse neće biti izjednačen. Dobijanjem identifikacionog broja za propisivanje recepata je, kažu, bespotrebna priča. jer nakon saglasnosti Ministarstva zdravlja za otvaranje privatne ordinacije podrazumeva se da lekar opšte medicine ima pravo da propiše recept.
   - Za mene bi bilo logično da, kada sam otvorila privatnu ordinaciju, automatski nastavim da pišem recepte, kao što sam ih pisala predhodno u državnoj ambulanti, zato što sam taj identifikacioni broj dobila onog momenta kada sam postala lekar, dodaje dr Lazić Rakić.
   Sigurno je da ima više razloga uzdržanog stava onih koji nisu želeli da potpišu ugovor. Pre svih, još ima onih koji rade na crno. Oni registrovani, žale se i da su opterećeni mnogim dažbinama i inspekcijskim kontrolama. Ipak, u Fondu za zdravstveno osiguranje kažu da rok za sklapanje ugovora nije završen. Potrebno je samo dostaviti rešenje ministarstva zdravlja, da je upisan u registar kod nadležnog organa, da ordinacija ima zaposlenog lekara i da u predhodne tri godine inspekcija nije izdala rešenje o zabrani rada.


DA LI STE ZADOVOLJNI ZDRAVSTVENIM USLUGAMA? - piše Anđelka Milošević
Sugestije pacijenata za bolji sistem

   U svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji počelo je istraživanje o zadovoljstvu korisnika zdravstvenih usluga. Anketa je anonimna, a njena svrha je registrovanje potreba korisnika, kao i subjektivna procena da li su svoje potrebe ostvarili u nekoj od zdravstvenih ustanova.
   Ovo istraživanje sprovodiće se u primarnoj i sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti odnosno domovima zdravlja i bolnicama. Učešće u istraživanju je dobrovoljno, anonimnost upitnika je zagarantovana i nema nikakvih posledica, kako za korisnike, tako ni za zdravstvene radnike.
   Prošlogodišnja anketa pokazala je da je više od 90 odsto anketiranih zadovoljno pruženim uslugama u Zdravstvenom centru ,,Studenica”. Međutim, svi znamo da su mimo istraživanja, i mimo kamera, komentari građana sasvim drugačiji.
   - Anketa se sprovodi tako što se pacijentu, na kućnu adresu, pošalje kovertirani upitnik u onom trenutku kada je on potpuno nezavistan od zdravstvene službe, tako da su njegovi odgovori potpuno drugačiji u odnosu na to da je anketiran u trenutku kada mu je potrebna neka usluga zdravstvene službe. Svi komentari pacijenata i njihove sugestije, pitanja i odgovori, nama jako puno koriste, jer na taj način možemo da procenima šta možemo da promenimo u zdravstvenom sistemu kako bi u budućnosti bio bolji - rekla je dr Ljiljana Banjanac, koordinator za Raški okrug.
Svuda u svetu organizovane su posebne službe koje se bave zahtevima korisnika. U našoj zemlji, za sada, postoji samo zaštitnik pacijentovog prava. Republičko ministarstvo zdravlja iniciralo je formiranje komisija koje prate kvalitet zdravstvenih usluga, a ne proširenje kapaciteta i modernizaciju opreme.
   - Praktično, ono što vi imate da rasporedite na takav način, da usluge budu maksimalne za ono što posedujete - kaže dr Ljiljana Banjanac.
Poslednjih godina menja se i odnos lekara prema pacijentu i obrnuto. Tradicionalni odnos, prema kome lekar uvek zna šta je najbolje i samostalno donosi odluke, zamenjen je mogućnošću izbora pacijenta da prihvati ili ne prihvati ponuđeni tretman.
   - Svaki lekar treba da prihvati sugestiju svog pacijenta i da i pacijent aktivno učestvuje u svim procedurama koje će da prihvati odnosno da odbije - ističe dr Ljiljana Banjanac.
   Rezultati anketiranja biće poznati posle Nove godine.


SVETSKI DAN HRONIČNE OPSTRUKTIVNE BOLESTI PLUĆA
Promocija zdravog životnog stila

   U novembru se tradicionalno u celom svetu obeležava SVETSKI DAN HOBP (hronične opstruktivne bolesti pluća), kako bi se široj svetskoj javnosti ukazalo na ovaj rastući globalni problem koji pogađa sve više osoba, ali i nacionalne ekonomije. Ove godine je to 16. novembar, a sprovodi se pod geslom ,,Bez daha ne znači bez pomoći!", pozitivnom temom koja ističe da za obolele osobe ima pomoći.
   Razlog za uspostavljanje Svetskog dana HOBP je bio u tome što je shvaćeno da se jednom opštom akcijom širom sveta može u velikoj meri uticati na smanjenje zastupljenosti ove hronične zapaljenske bolesti koja poprima epidemijske razmere. HOBP čine hronični opstruktivni bronhitis i emfizem pluća, a karakteriše se smanjenjem protoka vazduha u disajnim putevima. U najvećem broju slučajeva se u stvari radi o tzv. pušačkom bronhitisu, koji kod dugotrajnih pušača postepeno dovodi do zapaljenskih promena u disajnim putevima, zbog čega se javlja subjektivni osećaj otežanog disanja, sve veće iskašljavanje i sviranje u grudima. Svi ovi simptomi se u velikoj meri pogoršavaju u periodu i neposredno posle infekcija gornjih disajnih puteva.
   Danas HOBP predstavlja četvrti vodeći uzrok smrtnosti u svetu, a do 2020. godine biće na visokom trećem mestu - iza kardiovaskularnih (angina pektoris i infarkt srca) i cerebrovaskularnih bolesti (šlog). Bolest pogađa više od 10 odsto osoba starijih od 40 godina. SZO procenjuje da oko 600 miliona ljudi širom sveta ima HOBP i da je veliki broj osoba bez terapije. Lekari specijalisti za bolesti pluća (pulmolozi, pneumoftiziolozi) imaju ključnu ulogu u dijagnostikovanju, lečenju, kontrolisanju i prevenciji HOBP, kao i u pružanju edukacije svojim pacijentima o tome šta mogu da očekuju od ove teške bolesti (pogotovo ukoliko ne prestanu da puše).
   Na ovaj dan različita udruženja lekara i pacijenata organizuju prigodne aktivnosti (predavanja u zdravstvenim ustanovama, predstavljanja na različitim medijima i sl.), koje imaju cilj da ukažu na značaj ove bolesti, ali i da pokažu da ona može biti dobro kontrolisana i da oboleli mogu imati dobar kvalitet života. Veliki značaj, naravno, ima i edukacija u vezi sa štetnostima i načinima ostavljanja pušenja - najčešćeg uzročnika HOBP. U našoj zemlji ove aktivnosti koordiniše ,,Jugoslovensko udruženje za astmu i hroničnu opstruktivnu bolest pluća".
   Osim nedovoljnog broja dijagnostikovanih slučajeva, veliki problem predstavlja i veliki broj nelečenih pacijenata i nedovoljno pridržavanje inhalacionog terapijskog režima dijagnostikovanih osoba (slaba tzv. komplijansa pri upotrebi pumpica). Razlozi za to su brojni, a ova oblast je jedna od centralnih tema u procesu edukacije pacijenata.
Mr sc. med. dr Branislav Gvozdenović,
specijalista interne medicine - pulmolog
Povratak na vrh strane


UMETNOST - KULTURA - OBRAZOVANJE

MAŠINSKI FAKULTET U KRALJEVU POTPISNIK ,,BOLONJSKE POVELJE" - piše Bojana Milosavljević
U evropskoj akademskoj porodici

   • Tokom 35 godina postojanja, od Centra za vanredne studije, preko Redovnog odeljenja beogradskog Mašinskog fakulteta, do potpunog osamostaljivanja, jedina kraljevačka visokoškolska ustanova danas je, između ostalog, među prvima u Srbiji koja od ove školske godine radi u skladu sa Bolonjskom deklaracijom

   Nastavni kolektiv jedinog kraljevačkog fakulteta uspešno hvata korak sa modernizacijom obrazovnih programa koji važe kao opšti princip evropskog univerzitetskog sistema, sadržan u, takozvanoj, Bolonjskoj deklaraciji. Ovaj nimalo lak reformski proces, koji tek čeka većinu visokoškolskih ustanova u zemlji, sada zaokuplja najveću moguću pažnju rukovodstva ovdašnjeg Mašinskog fakulteta, programski orijentisanog ka potrebama privrede ne samo bližeg okruženja, već i mnogo šire.
   Od ove godine na fakultetu su organizovane trogodišnje studije (strukovne), a i osnovne akademske i akademske diplomske studije, prema sistemu ,,tri plus dve godine". Uz sve to, studijske grupe formirane su prema zahtevima privrede i željama studenata, što samo pokazuje koliko su čelni ljudi Mašinskog fakulteta imali sluha za novo vreme. Nastava se odvija primenom najsavremenijih metoda i informatičkih tehnologija. Trogodišnje strukovne studije imaju atraktivne smerove: konstruisanje i mehanika, upravljačka i fluidna tehnika, mašinske konstrukcije i mehanizacija, železnička vozila, proizvodne tehnologije, toplotna tehnika i zaštita životne sredine i urbano inženjerstvo. Posle osnovnih akademskih i akademskih diplomskih studija, u trajanju od pet godina, kandidat može da se upiše na doktorske studije.

FAKULTET KOJI JE SEBE NADRASTAO
   Uvođenjem novih smerova, kao i informatičkih tehnika i tehnologija, te planova i programa koji su u skladu sa Bolonjskom deklaracijom, Mašinski fakultet u Kraljevu stekao je sve uslove za ravnopravan pristup jedinstvenoj evropskoj porodici univerziteta, a dragoceni protok ideja i ljudi dokazan je i ove godine kontaktima i razmenom profesora i studenata našeg i Mašinskog fakulteta iz Voronježa (Rusija). To je, naravno, tek početak. Rezultati nastavnog procesa, dakle, oni najočigledniji, takođe su zavidni. Od osnivanja do danas na fakultetu je diplomiralo više od devet stotina kandidata, deset ih je steklo zvanje magistra, a pet doktorsku titulu. Ovaj uspešni bilans ostvarilo je 48 zaposlenih u nastavi: sedam redovnih profesora, osam vanrednih, 10 docenata, jedan viši predavač, 14 asistenata i osam asistenata - pripravnika.
   Vredno je napomenuti da je jedini kraljevački fakultet bio zastupljen i u naučnoistraživačkom radu kao realizator većeg broja projekata, koje su finansirali Ministarstvo nauke i zaštite životne sredine Republike Srbije i privreda. Ovo je dobra referenca za tešnju saradnju privrede i institucija sa fakultetom, kao i za prenos i razmenu novih znanja i tehnologija. U skladu sa zahtevima Bolonjskog obrazovnog procesa i studenti se uključuju u izradu malih i primenjivih projekata, koji imaju formu seminarskih radova ili slično. Time se studentu pruža mogućnost da uđe u fabriku, a i da komunicira sa ostalim fakultetima ili institutima, da se koristi iskustvima drugih i stručnom literaturom.
   U proteklih 35 godina Mašinski fakultet u Kraljevu ostvario je ulogu pokretača tehnološkog razvoja zapadnog dela Srbije. Od prvobitnog Centra za vanredne studije Mašinskog fakulteta u Beogradu, pri Fabrici vagona - Kraljevo, ujesen 1970. godine, preko Redovnog Odeljenja Mašinskog fakulteta u Beogradu (status stečen 1975. godine), ,,mlađi brat" je u međuvremenu postao samostalan član Univerziteta u Kragujevcu. Sa nepromenjenim statusom danas je moderna obrazovna institucija sa adekvatnim nastavnim programima i planovima, koji ovaj fakultet povezuju sa istorodnima u zemlji i svetu. Reforma koju su u svojoj ,,branši” započeli među prvima u Srbiji, sadržana u Bolonjskoj povelji, samo će ojačati ovu našu visokoškolsku ustanovu, na kojoj se danas obrazuje više od 350 akademaca, među kojima je i 90 (bud\etskih) brucoša.



POSLE RENOVIRANJA VRTIĆA U PLJAKINOM ŠANCU - piše Bojana Milosavljević
Spolja gladac, a unutra…

   Početkom septembra, posle višemesečnog renoviranja i proširivanja, otvoren je objekat Predškolske ustanove u Kraljevu - vrtić ,,Pčelica", u Pljakinom šancu. Obdanište je tako dobilo još oko 270 kvadratnih metara radnog prostora, a kompletna obnova zgrade, koja je koštala devet miliona dinara, bila je poverena privatnom preduzeću ,,Standard" iz Kraljeva. Ovaj popriličan iznos za višestepeno renoviranje objekta, u kojem je smešteno četiri stotine mališana, obezbedili su lokalna uprava i američka nevladina organizacija ACDI/VOCA, i to u razmeri dva prema jedan.
   Tek što je slavljenička atmosfera utihnula, iskrsli su, u najmanju ruku, problemi. Iako je objekat ,,Pčelice" prošao tehnički prijem i sve po redu i proceduri, osoblje i korisnici vrtića u Pljakinom šancu ostaju zatečeni nepredvidivim pojavama. Naime, u jednoj od radnih soba podigao se parket, te njenom sredinom teče ,,potok" od kanalizacije, a sinhronizovano sa ovim ,,fenomenom" otpadaju i slavine sanitarnog sistema, dok, recimo, postaje pravo umeće zatvaranje vrata na pojedinim prostorijama. Ne časeći časa, direktorka Predškolske ustanove u Kraljevu Snežana Mandić prijavila je ove propuste izvođaču radova, koji se, začudo, njoj, kao odgovornom licu, javio tek pre par dana, obećavši da će propusti biti otklonjeni u najkraćem roku, između 8. i 12. ovog meseca.

OBRAZ
   Do zaključenja ovog broja lista ostalo je nepoznato da li je vlasnik i direktor ,,Standarda" ispunio obavezu i obećanje.
   Iako je slučaj vrtića u Pljakinom šancu u nekoliko navrata do sada bio predmet pažnje lokalnih medija i u dobroj meri skandalizovao javnost, a pre svega roditelje, radnike i decu koja su korisnici ovog prostora, čini se da je nekima obraz deblji ,,od đona". Tako je izvođač, saznali smo od direktorke Predškolske ustanove - Kraljevo, ugovorom bio obevazan da renoviranje objekta, započeto juna prošle godine, završi do 22. septembra iste godine, ali je rok ,,probijen" za skoro godinu dana, za koje vreme se radilo u vanrednim uslovima i sa polovinom kapaciteta. Dograđeni deo ,,Pčelice" otvoren je, naime, tek 5. septembra ove godine, kao, sada vidimo, neka od kulisa Potemkinovih sela. Na opšte čuđenje i negodovanje svih kojih se ovaj skanadalozni ,,neimarski" poduhvat najviše tiče.



U NARODNOJ BIBLIOTECI "STEFAN PRVOVENČANI" - piše Ivan Rajović
Veče poezije Gordane Ajduković

   U organizaciji Fakulteta za trgovinu i bankarstvo "Janićije i Danica Karić" i Narodne bibliotke "Stefan Prvovenčani" večeras će biti održano veče poezije. U ovom programu učestvuju prof. Dr Gordana Ajduković, autor knjige pesama "Sjećanja", Vladimir Čitlučanin i Ana Savić. U muzičkom delu programa nastupiće gitarista Mišo Latinović. Veče poezije počinje u 19 časova na trećem spratu kraljevačke biblioteke.
Povratak na vrh strane


KOŠARKA - PRVA A, SINALKO NAŠA LIGA - piše Zoran Bačarević
Mašincu derbi broj jedan

   • U gradskom derbiju 4. kola Sloga - Mašinac 82:84 (19:19, 30:20, 13:26, 20:19) • U 5. kolu Mašinac domaćin Napretku, Sloga gost Mornara u Baru

   Ispostavila su se tačna predviđanja da će kraljevački košarkaški derbi biti neizvestan, a da će pobednika odlučiti ,,sitnice", odnosno da će rezultat biti i bukvalno tesan. Meč starijeg i mlađeg kraljevačkog ligaša, Sloge i Mašinca, počeo je u izjednačujućoj borbi, pa je prva četvrtina završena egal rezultatom. Druga je pripala nominalnom domaćinu Slogi, koja je na poluvreme otišla sa deset poena prednosti. Veliki odmor mnogo bolje su iskoristili ,,gosti", pa je i u nastavku Mašinac ušao u izvanrednu seriju i treći period rešio u svoju korist sa 13 koševa razlike. Minimalnu razliku ,,studenti" su uspeli da sačuvaju do kraja utakmice, uz veliku neizvesnost o pobedniku sve do poslednjih sekundi.
   Preokret na meču gradskih rivala nastupio je početkom treće deonice kada su Nemanja Milašinović i Mitar Trivunović konačno namestili ,,nišanske sprave". Mladi Milašinović i već iskusni Trivunović ušli su u seriju ,,trojki", što je bilo sasvim dovoljno da se anulira prednost čete Saše Pavlovića, stečena u prvih 20 minuta. Pomogao im je pri tom važnim poenima Uroš Mirković. Na drugoj strani, Sloga je u svojim redovima imala samo dvojicu raspoloženih košarkaša, pa je Nikola Razić sa 29 poena bio najefikasniji pojedinac susreta, koji je prvi put ove jeseni odigran pred punim tribinama Hale sportova, dok je Vladimir Vlašković postigao deset poena manje - ukupno 19. Mitar Trivunović je sa 21 poenom bio najefikasniji u pobedničkoj ekipi, a najbližeg ,,asistenta" imao je u Saši Mijajloviću, koji je pored svog imena nanizao 17 koševa.
Posle prve trećine prvog dela prvenstva, što zbog povoljnijeg rasporeda a što zbog realnog odnosa snaga, Mašinac je znatno bolje plasiran u odnosu na gradskog rivala. Sa tri pobede i jednim porazom Mašinac je u gornjem delu tabele a Sloga, sa obrnutim skorom, u ,,donjem domu", u kome je jedino Primorka bez pobede u dosadašnjem toku prvenstva. Priliku da u ,,novembarskom roku" polože još jedan ,,ispit" kraljevački ,,studenti" imaće sutra uveče, kada će biti domaćini Napretku iz Kruševca u još jednom komšijskom derbiju. Nasuprot Mašincu, koji je do sada gostovao samo u obližnjem Čačku, Sloga će u 5. kolu na još jedno gostovanje u Crnoj Gori. Protivnik starijeg kraljevačkog prvoligaša je ovoga puta Mornar iz Bara, ekipa koja kao domaćin teško prepušta bodove, a uz to je u lošoj uspomeni Kraljevčanima i sa utakmica koje su, ne tako davno, igrali u Hali sportova i na kojima su Barani umeli da iznenade.


ODBOJKA - PRVA A SAVEZNA LIGA
Debakl u Šumicama

   • U 4. kolu Crvena zvezda deklasirala Ribnicu 3:0 (25:13, 25:19, 25:18) • U narednom kolu Kraljevčani domaćini Smederevcima

   I sa drugog ovogodišnjeg gostovanja odbojkaši Ribnice Građevinar vratili su se pokunjene glave, do nogu potučeni. Posle Novog Sada i minulog petka u beogradskim Šumicama kraljevački odbojkaši su bukvalno digli ruke. Ne da bi sastavili čestiti blok u meču sa beogradskim ,,crveno-belima", već da bi ovaj susret 4. kola Prve A lige predali ,,par forfe": Crvena zvezda - Ribnica Građevinar 3:0 (25:13, 25:19, 25:18). Ne pamti se da je Ribnica na jednom prvenstvenom meču sakupila ovako malo poena (jedva 50), što znači da je protivnik osvojio za čitavu trećinu više poena. Pošlo je to za rukom četi Željka Bulatovića i njegovim zemljacima Petkoviću i Kovačeviću mnogo lakše nego u dosadašnjim brojnim okršajima Kraljevčana i Beograđana u najjačem domaćem stepenu takmičenja, kao i na kup utakmicama. Podatak da je novajlija u ekipi Ribnice Vladimir Mijović osvojio svega osam poena, a slavni korektor i povratnik u matični klub Tomislav Popović zanemarljiva četiri - govori više od bilo kakvog komentara ove odbojkaške bruke u Šumicama. Rečju, gosti su prošlog petka bukvalno ličili na četu skauta-početnika koji se izuzetno slabo snalaze u šumi zvanoj, sticajem okolnosti, Šumice.
   Poraz u 4. kolu, ovako drastičan, trebalo bi da dobro dođe pred predstojeće prvenstvene i kup utakmice, od kojih se tri igraju u Kraljevu a jedna u Beogradu. Drugu prvenstvenu pobedu Kraljevčani bi trebalo da zabeleže večeras, kada im u goste dolazi najslabije plasirano Smederevo koje je, uz to, u minulom kolu poraženo na svom terenu u komšijskom derbiju od Mladog radnika. Uslediće potom dva meča Ribnice i beogradske Crvene zvezde (opet) u Kupu SCG, od kojih će se prvi igrati u Kraljevu, da bi potom Kraljevčani, dva puta uzastopno, bili domaćini u prvenstvu. Gost Ribnice u 6. kolu biće tekođe jedna od tri beogradske ekipe u Prvoj A ligi, a ovoga puta to će biti Partizan.



SRPSKA LIGA
Bodovi, šta to beše?
• Metalac Trgovački - Loznica 0:1 (0:0)
Strelac: 0:1 Stojković u 9. minutu. Stadion kod Ložionice. Gledalaca 100. Sudija: Bojan Nikolić (Kragujevac) 8. Pomoćnici: N. Đokić (Užice), Z. Ignjović (Čačak). Žuti kartoni: Lekić i Pelivanović (Metalac), Cerovac, Jetić, G. Stefanović, Radivojević (Loznica).
Metalac Trgovački: Vulićević 5,5, R. Vlašić 6 ( Milević 6), Otašević 6 (V. Vlašić 6), Anđelković 6, Ivanović 6,5, Belopavlović 6, Markićević 6 (Nikolić -), Lekić 6, Pelivanović 6, Kundović 6.
Loznica: Antonić 6,5, Aćimović 7, Stojković 7, Jetić 6,5, Mucić 7, Filipović 7, Maksimović 6,5, Lazić 7,5, Cerovac 7, G. Stefanović 6 (A. Stefanović 6), Radivojević 6,5.
Igrač utakmice: Zvezdan Lazić (Loznica).

   Na stadionu kod Ložionice domaćini nisu uspeli igrom da zagreju promrzle gledaoce. Nepovezana igra samo je olakšala posao upornim gostima, koji se u Loznicu vraćaju sa celim plenom.
   Čovek odluke bio je Stojković. On se na samom početku utakmice odlučio na udarac sa velike udaljenosti, uz pomoć vetra iznenadio golmana Vulićevića i sve na stadionu. Nakon toga prilike da se poveća rezultat propustili su Cerovac u 32. minutu i Radivojević u drugom poluvremenu. Jedinu šansu za Metalac imao je Lekić, ali je lopta posle udarca glavom udarila u stativu.


Poraz u nastavku meča
KOSTOLAC: RUDAR - SLOGA 2:0 (0:0)
   Kraljevački beli nisu uspeli da ostanu neporaženi na gostovanju u Kostolcu. Rudar je posle izjednačene igre u prvom poluvremenu u nastavku uspeo da postigne dva pogotka i tako osvoji dragocene bodove.
   - Primili smo dva gola, ali smo i propustili nekoliko prilika da zatresemo mrežu naših rivala. Naši strelci su bili neprecizni, ali se nadam da ćemo moći da se potpuno radujemo već u nedelju, kada nam u goste dolazi vodeća Mladost iz Lučana. Oni jesu lideri, ali to je i veća motivacija za dobru igru. Zato pozivamo naše navijače da u što većem broju dođu i bodre naše fudbalere. Njihova pomoć je i te kako potrebna - kaže Dragan Čekanović, generalni sekretar FK Sloga. .



AMERIČKI FUDBAL - piše Stojan Petković
Nova oprema za nove pobede

   Nedavna prva međunarodna utakmica rep-rezentacije Srbije i pobeda na Vračaru u susretu sa Slovenijom 38:0, još više su povećali interesovanje za ovaj sport koji poslednjih godina stiče veliku popularnost među mladima. Posle perioda sa dosta improvizacija uskoro se očekuje da će klubovi biti u prilici da sa adekvatnom opremom, neophodnom za ovaj sport, počnu pripreme za novu takmičarsku sezonu.
   Oprema za jednog igrača košta od 200 do 800 evra, zavisno od kvaliteta. Popularnost i sve bolji kvalitet američkog fudbala u Srbiji treba da poboljšaju i tretman ovog sporta u našoj zemlji.
Klub američkog fudbala Kraljevske krune obeležava ovih dana prvu godišnjicu postojanja. Predvođen trenerom Dušanom Kostićem, delimično izmenjen sastav ,,kruna” će 20. novembra na igralištu Autotransporta u prijateljskom meču ugostiti ekipu Pančeva, a 4. decembra na Bežaniji igrati sa klubom Elektrotehničkog fakulteta. Cilj je da se što više mladih uključi u bavljenje ovim sportom.
   U regionalnoj evropskoj ligi, sa ekipama iz Austrije, Italije, Slovenije i Mađarske, mogle bi se od proleća takmičiti i Kraljevske krune. Zato iz kluba još jednom pozivaju sve sponzore da pomognu u nabavci opreme, što je osnovni preduslov takmičenja i daljeg razvoja američkog fudbala kod nas.
Povratak na vrh strane


IMPRESUM

Nedeljni list u izdanju Javnog preduzeća za informisanje: „Ibarske novosti” - Kraljevo. Adresa Redakcije: ul. Hajduk Veljkova br. 2.
Direktor i glavni i odgovorni urednik: Dragan Rajičić. Odgovorni urednik: Vladeta Stanojević. Tehnički uredio: Saša Kovačević.

Redakcija: Zoran Bačarević (sport), Dragan Vukićević (privreda), Slobodan Rajić (politika), Marko Slavković (reportaže i Stršljen), Bojana Milosavljević, Stojan Petković (sport), Ivan Rajović (urednik izdavačke delatnosti), Rajko Sarić, Milisav Radovanović (fotoreporter), Vesna Jovičić (lektor), Zorica Radunković (marketing). Poslovni sekretar Lidija Kuljača.

Predsednik Upravnog odbora: Biljana Knežević, dipl. pravnik.

Telefoni: direktor i glavni i odgovorni urednik 312-504, odgovorni urednik tel/faks 320-630, pravna i opšta služba 312-505, oglasno odeljenje 312-505. Godišnja pretplata 1.560 din. Za inostranstvo - Evropa 4.680 dinara, Amerika i Australija 6.240 din. Tekući račun: 160-14461-52 kod „Delta banke” Kraljevo. Kompjuterska obrada „Ibarske novosti”. Štampa “Blic print”, III Bulevar 29, Beograd. Generalni distributer: “HIT-KOMERC” Žička 10, tel. 036/360-200 i 361-222.

Poštarina plaćena u Pošti 36200 Kraljevo. List izlazi petkom, rukopisi se ne vraćaju.

e-mail:webmaster@kraljevo.com, ibarskenovosti@sbb.kv.co.yu


Ibarske novosti - e-mail

Copyright © 1997-2005. Interactive.net Kraljevo. All rights reseved interactive