Internet izdanje - 20. januar 2006. godine

  Ibarske novosti - e-mail

Naslovna strana novog broja "Ibarskih novosti" Predstavljanje kandidata u izborima za predsednika opštine Kraljevo 2006.
Samo korak po korak i stići ćemo daleko
Ministri u predsedničkim kampanjama
Hoćemo li i kako glasati?
Stižu vozovi iz Švedske!
Stradale gume na službenoj „Škoda oktaviji”
ASNS predvodi pobunu radnika
Vojvoda Milić ili vladika Nikolaj?
Više beba!
Umetnost, kultura, obrazovanje
Sport: fudbal, košarka, odbojka


PREDSTAVLJANJE KANDIDATA U IZBORIMA ZA PREDSEDNIKA OPŠTINE KRALJEVO 2006.

MILJKO ČETROVIĆ, KANDIDAT SRPSKE RADIKALNE STRANKE - piše Slobodan Rajić
Više pažnje selu, omladini i ženama

   Pod sloganom „Istina, pravda i poštenje”, Srpska radikalna stranka i njen kandidat za predsednika opštine Miljko Četrović organizovali su vrlo posećenu predizbornu tribinu u Žiči. Na tribini je rečeno „da će Četrović, kao što je odan svojoj porodici, biti odan i Kraljevu“ i da će moći da uspešno rešava ključne komunalne i druge probleme opštine, pa i mesne zajednice Žiča.
- Ja, kao čovek, olako ne dajem obećanja i nikad ih nisam davao. Kao čoveka, nikad niko u životu nije nije mogao da me uceni ni uplaši, ne daj Bože potkupi - rekao je između ostalog Četrović.
Najmlađi odbornik SRS u SO Kraljevo Ivan Damljanović posebno je govorio o teškim uslovima za obrazovanje mladih, učenika i studenata, koje mnogi roditelji nisu u stanju da školuju jer nemaju prihode, dok mnogi mladi stručnjaci, i kad završe školu, nisu u mogućnosti da se zaposle i godinama čekaju posao. Vojislav Janićijević je kritikovao organizovanje koncerta Željka Joksimovića u Kraljevu, za koji je rekao da je čuo da je koštao oko 40.000 evra, i da je od tih para mogla da se napravi jedna fiskulturna sala u Žiči. Kritikovana je i uređivačka politika ,,Ibarskih novosti”, a bilo je reči i o rešavanju problema u privredi, kulturi, sportu i drugim delatnostima.
Inače, u okviru predizborne kampanje, OO SRS Kraljevo organizovao je prošle sedmice promotivnu akciju pod nazivom „Majka - stub porodice”. Ocenjujući da će žene, kao najodgovorniji deo svakog društva, umeti da se opredele za budućnost dece, predsednički kandidat SRS Miljko Četrović, na Trgu srpskih ratnika, tom prilikom delio je karanfile i propagandni materijal pripadnicama lepšeg pola i izrazio nadu da će, kao hrabrije od muškaraca, i ovog 5. februara, glasajući za kandidata SRS, umeti da se opredele za budućnost svoje dece.
- Pošto su žene bile u srpskoj istoriji i u sadašnjem vremenu stub srpskog naroda i srpske porodice, od žena sve zavisi. Pre svega da nam rađaju decu i da ih vaspitavaju, da nam tako obezbede budućnost, da ostanemo i opstanemo na ovim prostorma - naglasio je Četrović.
„Poslušajte nas, prijatelje Miljka Četrovića, i budite sigurni da će vas na mestu predsednika opštine predstavljati hrabar, pravedan, pošten i vredan čovek, a ne poslušnik i karijerista” - stoji u predizbornom programu Opštinskog odbora SRS Kraljevo, koji je deljen na Trgu srpskih ratnika.



ĐORĐE PAVLOVIĆ, KANDIDAT POKRETA SNAGA SRBIJE - piše Slobodan Rajić
Iz Žiče za spas Srbije i Kraljeva

   Na konferenciji za novinare OO PSS Kraljevo istaknuto je da je vlast u Srbiji u PSS Bogoljuba Karića prepoznala pravu opoziciju i da čini sve da je antikampanjom „satanizuje”. I u Kraljevu, na trenutnim predsedničkim izborima, ta „vlast vodi prljavu kampanju protiv Đorđa Pavlovića, pronoseći glasove da će on odustati od kandidature, ali od toga nema ništa, jer je Pavlović najjači i najkvalitetniji kandidat, a takvi nikada ne odustaju od pobede” - rečeno je na pres konferenciji.
Inače, svoju predizbornu kampanju Đorđe Pavlović je počeo tribinom u Žiči, gde je pod motom „Vratimo snagu Kraljevu”, govorio o svojoj viziji razvoja opštine i načinima rešavanja najvažnijih problema.
- Nalazimo se na mestu gde su krunisani srpski kraljevi sa namerom da odavde pođe ideja za spas Srbije i napredak grada i opštine Kraljevo - rekao je Pavlović.
Razvoj sela i poljoprivrede ima istaknuto mesto u predizbornom programu Pavlovića. On se zalaže za podsticanje poljoprivredne proizvodnje i modernog zadrugarstva, za šta je potrebno i obezbeđenje neophodne seoske infrastrukture, pogotovo u Žiči, koja je na obodima gradskog jezgra i ima odlike i probleme i prigradskog i seoskog naselja. U razgovoru sa okupljenim meštanima Žiče, Đorđe Pavlović je saslušao i registrovao neke od najbitnijih problema u ovoj mesnoj zajednici, kao što su pitanje vodovoda, škole, sportske sale i fudbalskog igrališta, lokalnih puteva i drugih problema koji tište ovdašnje žitelje.
- Ja ću građanima Žiče sugerisati i pokazati koje su metodologije i putevi da dođu do onoga što im je potrebno za normalan ljudski život. Pre svega, ponudiću im rešenja za razvoj sela i malih privrednih delatnosti, koje ću im garantovati svojim imenom i prezimenom i programom Opštinskog odbora PSS u Kraljevu - istakao je Pavlović.
Inače, Đorđe Pavlović je tokom predizborne kampanje ovih dana posetio i manastir Žiču, Ratinu i Sirču, a na ovonedeljnoj konferenciji za novinare istakao je da je kraljevačko područje rizično za ulaganje inostranog kapitala, pre svega naše dijaspore, zbog čega budući predsednik opštine mora da bude i posrednik za takva veća ulaganja i njihovu sigurnost, radi budućeg privrednog razvoja. Pavlović je istakao i da postoji više načina da se privuku i ponude bolji uslovi za investicije našim ljudima u dijaspori koji imaju sredstva i da on i Pokret snaga Srbije imaju takav program i mogu efikasno da ga primene.



SLOBODAN MIHAJLOVIĆ, KANDIDAT DEMOKRATSKE STRANKE
„Red je da sada i Kraljevu svane”

   Predaji kandidature Slobodana Mihajlovića, kandidata Demokratske stranke za predsednika opštine Kraljevo, prošlog ponedeljka, prisustvovalo je i 25 gradonačelnika i predsednika opština, članova DS, iz čitave Srbije. Predsednici 25 opština razgovarali su sa građanima Kraljeva i okolnih sela, a sa Slobodanom Mihajlovićem o međusobnoj saradnji za koju postoje velike mogućnosti, posebno na planu privrede. Posle predaje kandidature u Opštinskoj izbornoj komisiji Nenad Bogdanović, gradonačelnik Beograda i visoki funkcioner Demokratske stranke, rekao je da je sa velikim zadovoljstvom prisustvovao ovom činu.
- Razgovarao sam sa Slobodanom Mihajlovićem, analizirali smo stanje u Kraljevu, i smatramo da bi sa sredstvima budžeta opštine i uz druga sredstva u Kraljevu moglo mnogo više da se postigne. Mihajlović je u stanju da ovu opštinu pokrene ka boljitku, jer Kraljevo i Kraljevčani ne zaslužuju da žive u uslovima u kojima žive ovog trenutka i na način na koji žive - rekao je Bogdanović.
Slobodan Mihajlović je istakao da bi njegovim izborom Kraljevo prvi put dobilo demokratskog predsednika i da bi ovoj opštini i gradu najzad krenulo nabolje.
- Kraljevčani od novog predsednika mogu najpre da očekuju da im konačno svane, kao što piše u našem predizbornom sloganu i da će iskustva iz ovih 25 uspešnih opština biti primenjena i u Kraljevu. Kraljevo do sada nije imalo demokratskog predsednika i vreme je da ga dobije, da se i ovde pokrenu reforme i prave pozitivne promene - rekao je Mihajlović.
Popodne je u Domu kulture u Ribnici održana tribina DS, kojoj su prisustvovali predsednici i gradonačelnici, a na kojoj je naglašeno da savremena lokalna samouprava podrazumeva da se životni problemi brzo i efikasno rešavaju. Zato je i Kraljevu potreban predsednik opštine koji zna šta hoće, prepoznaje probleme i ima rešenja. Slobodan Mihajlović je rekao da će za njegovog mandata saobraćajni problemi sigurno biti rešeni, pre svega izgradnjom novih mostova, a gradonačelnik Beograda Nenad Bogdanović je sa čuđenjem konstatovao da je „neverovatno da Kraljevo ne može za pet godina da izgradi jedan most od svojih para” i da „predsednik opštine ne može da bude samo simpatičan, već da pre svega, kao nalogodavac budžeta, zna da upravlja novcem”. Istaknuto je i da se na čelu 43 opštine u Srbiji nalaze članovi DS i da je u tim sredinama smanjena nezaposlenost, povećane domaće i inostrane investicije i napravljen pomak u životnom standardu stanovništva. Sada je red da i Kraljevu svane i iskoristi ogromne potencijale, uzdajući se u svoje sposobnosti, istaknuto je na tribini u Ribnici.
Inače, u okviru predizborne kampanje, Slobodan Mihajlović je posetio i Goč, gde je prisustvovao otvorenom prvenstvu u veleslalomu i u neposrednom razgovoru sa entuzijastima i čelnicima SK „Goč” razgovarao o stvaranju uslova za brži razvoj turizma na ovoj najlepšoj kraljevačkoj planini. Mihajlović je tom prilikom posebno naglasio da Goč treba što pre da uz urbanističke planove dobije sredstva za izgradnju putne mreže i druge moderne infrastrukture, kako bi postao atraktivna planina, ne samo za razvoj zimskog turizma i ne samo za domaće, već i inostrane investitore i turiste. U ime domaćina, Miša Milenković, predsednik SK „Goč”, naglasio je da je Slobodan Mihajlović i do sada pomagao razvoj Goča, da za ovu planinu postoje već različiti projekti kako bi sa delom koji pripada Vrnjačkoj Banji, ona postala prava ,,Meka” za turiste, ali do sada opštinska vlast u Kraljevu nije dovoljno ulagala u razvoj Goča, što se očekuje od novog predsednika opštine i njegovog tima.



DR ZORAN MILJKOVIĆ, KANDIDAT POKRETA „KRALJEVO IZNAD SVEGA” . piše Slobodan Rajić
Priključivanje novih udruženja

   Posle Radničkog pokreta Srbije i Pokreta zelenih, novosnovanom Pokretu „Kraljevo iznad svega”, koji je kao kandidata za predsednika opštine predložio dr Zorana Miljkovića, priključilo se i udruženje građana „Na pravom putu”, potpisujući sporazum o zajedničkom nastupu.
Kao i predstavnici prethodnih nepolitičkih organizacija - potpisnica sporazuma, i predstavnici udruženja građana „Na pravom putu” su naglasili da su u Pokretu „Kraljevo iznad svega” i njegovom kandidatu dr Miljkoviću prepoznali upravo iskrenu borbu za interese kraljevačke opštine i građana Kraljeva, umesto borbe za stranačke ciljeve, što je do sada uvek bio slučaj. Posebno, da će se konačno izboriti protiv totalne centralizacije i „beogradizacije” Srbije, a da se Kraljevu vrati veći deo onoga što mu se uzima. Pre svega za rešavanje životnih pitanja svih kategorija stanovništva, privrednih, socijalnih, komunalnih, omladinskih, ekoloških i drugih problema. Oni smatraju da program sa prioritetima dr Zorana Miljkovića pišu sami Kraljevčani, a ne neko sa strane, i da im on kao vanstranačka ličnost garantuje njegovu pravu realizaciju.
- Mi u dr Zoranu Miljkoviću vidimo jednog sposobnog i spremnog čoveka koji može da povrati pravi sjaj ovom gradu koji je on nekad imao, da počne da stvara uslove za bolji život i otvori najzad perspektivu za sve stanovnike. Pre svega za omladinu i njenu bolju budućnost - rekao je Nenad Tripković, predsednik udruženja „Na pravom putu”.
Tripković je pozvao i ostale omladinske organizacije da pristupe pokretu „Kraljevo iznad svega”, jer im on garantuje brže zapošljavanje, bolje obrazovanje, kulturno-zabavni, sportski i svaki drugi humaniji i bogatiji život. U pokretu „Kraljevo iznad svega” su saopštili i da će sa predizbornom kampanjom za dr Zorana Miljkovića krenuti od 21. januara, ali na pravi, drugačiji način, ne sa trgova, mostova i govornica seoskih domova kulture.
- Jednostavno, dr Zoran Miljković, kao vanstranački kandidat, koji je bio vrstan stručnjak i naš komšija, takav će biti i u kampanji, a takav će ostati i sutra kad bude izabran za predsednika opštine i sa tog mesta pomoći da svi zajedno, kao Kraljevčani, realizujemo ono što smo zamislili - poručio je Aleksandar Erac, šef izbornog štaba pokreta „Kraljevo iznad svega”.


DR MILOŠ BABIĆ, KANDIDAT NOVE SRBIJE
Izgradnja i pomoć građanima

   U okviru predizborne kampanje, dr Miloš Babić, kandidat Nove Srbije, u pratnji opštinskih, okružnih i republičkih funkcionera stranke, među kojima je bio i Velimir Ilić, ministar kapitalnih investicija, i Milanko Šarančić, direktor Železnica Srbije, posetio je Vrbu, Ratinu, Kovanluk, Sirču, Vrdila, Bukovicu, Lazac, Godačicu, Lađevce i brojna druga sela na području opštine.
Predsednički kandidat dr Miloš Babić je na dobro posećenim tribinama, pored ostalog, istakao da on želi da najpre sagleda sve probleme u gradu i na selu u opštini Kraljevo i da ih, ako bude izabran za predsednika, uz pomoć Republike efikasno i konkretno rešava, jer jedino od praktičnih rezultata građani mogu imati koristi.
- Nekad smo bili buntovnici, sada želimo da budemo graditelji, da podvučemo crtu, da se složimo oko prioriteta i svi počnemo da radimo, uz punu podršku Vlade Srbije, koju prvi put imamo na pravi način - naglasio je dr Babić.
Milanko Šarančić je na tribini u Vrbi rekao da će Železnice Srbije za modernizaciju železničke pruge Čačak - Kraljevo - Stalać ove godine uložiti 650 miliona dinara, da je u tom projektu i obezbeđenje pružnog prelaza elektronskim rampama u Vrbi (osam miliona dinara), za šta će odmah biti urađen projekat i početi radovi, kao i da će za kompletnu rekonstrukciju železničke stanice u Kraljevu ove godine biti uložen 21 milion evra, a u Fabrici vagona biti zaposleno 150 radnika. U Vrbi, kako su rekli meštani, pored pružnog prelaza, treba graditi i pristupni put do groblja, završiti fiskulturnu salu, projektovati i izgraditi kanalizaciju, most na Tovarnici... U Kovanluku su prioriteti izgradnja pasarele i trotoara za bezbedan put dece do škole, rekonstrukcija Doma kulture, dobijanje vojnih objekata za potrebe mesne zajednice, sportski tereni, a u Ratini kanalizacija, zgrada bivše zadruge, dogradnja fudbalskog stadiona...
Ministar Velimir Ilić, na tribinama u Vrbi, Kovanluku i Ratini, pored ostalog, rekao je da će svi problemi, ne samo ovih sela, biti realno sagledani i da će njegovo resorno Ministarstvo maksimalno pomoći, ne samo u projektovanju i izgradnji zapuštene putne i železničke mreže, već i u telefonizaciji, izgradnji vodovoda i kanalizacije, jer nju treba graditi paralelno sa putevima. Ilić je posebno naglasio da je Ministarstvo za kapitalne investicije u opštinu Kraljevo prošle godine uložilo više od 1,2 milijarde dinara i da ove godine planira približno toliko. Najviše se ulaže u obilaznice oko manastira Žiče i Kraljeva, Ibarsku magistralu od Kraljeva do Ušća, put Kamenica - Goč, Ravni gaj - Kraljevo, pa i u seoske puteve i mostove regionalnog i većeg značaja. Cilj je da se poveća bezbednost saobraćaja, jer godišnje na putevima u Srbiji pogine oko 1.000, uz 16.000 invalida.
- Kada smo rekonstruisali magistralu od Kraljeva prema Ušću, za šest meseci, za razliku od prethodnog perioda, na toj deonici niko nije poginuo.
Ilić je odbacio kritike na njegov račun, jer se, kako je rekao, „on sa premijerom Koštunicom sporazumeo da zajedno podrže predsedničkog kandidata dr Miloša Babića”, kako bi i Kraljevo najzad dobilo pravog domaćina koji bi i uz pomoć Republike sredio stanje u opštini.
- U Kraljevu bi najzad trebalo da prestanu političke svađe, sa stalnim smenama predsednika i da se opština okrene pravim problemima građana - rekao je on i dodao da - ne razume da neko ima nešto protiv što Vlada želi da pomogne.
Posebno je naglasio da iz Kraljeva stiže malo zahteva Republici, a zbog izbeglica i raseljenih (više od 30.000), privrednih i drugih problema, Kraljevo mora od Vlade da zatraži da uđe u poseban program za ugrožene opštine, poput Kragujevca, Vranja i Bora.
Izborni štab dr Miloša Babića posetio je u nedelju i Rudno, Gokčanicu i Ušće i na zborovima razgovarao sa meštanima o rešavanju njihovih gorućih problema. Kao „čovek koji reči pretvara u dela”, ministar Velimir Ilić je obećao meštanima Rudna asfaltiranje puta Gradac - Rudno u dužini od devet kilometara i puta od Gokčanice do Ibarske magistrale u dužini od sedam kilometara i da radovi počnu na proleće. Poklonjeni su i TV prijemnici Dragovanu Miloševiću u Rudnu i školi u Gokčanici, a dr Babić je obećao da će se založiti da se odmah raspišu izbori za nova rukovodstva mesnih zajednica. Sa predstavnicima Ušća bilo je reči i o sastanku u Vladi Srbije u vezi sa problemom u ,,Ekonomu”, mostom u Žižovcima i vodosnabdevanjem.


ZVONKO OBRADOVIĆ, KANDIDAT G 17 PLUS
Još veća podrška poljoprivredi

   Na konferenciji za novinare Zvonko Obradović, kandidat G 17 plus za predsednika opštine Kraljevo, govorio je o razvoju sela i poljoprivrede, kao delu svog predizbornog programa. On je naglasio da su za napredak u ovoj oblasti važna dva segmenta: podrška poljoprivrednim domaćinstvima i izgradnji seoske infrastrukture. Prošle godine opština Kraljevo imala je najviše realizovanih kredita za poljoprivredna domaćinstva u centralnoj Srbiji, 200 kratkoročnih i 40 dugoročnih, u iznosu većem od 80 miliona dinara. Obradović je rekao i da će se taj trend kreditiranja i podsticanja poljoprivrednih domaćinstava ove godine nastaviti većim intenzitetom i da će on kao predsednik opštine formirati posebnu službu za pomoć poljoprivrednicima.
Posebno mesto imaće obezbeđivanje podsticaja i podrške mladim poljoprivrednicima, kojima će iz poljoprivrednih fondova u Republici biti omogućena i bespovratna kreditna sredstva od 40 odsto za nabavku mehanizacije, sušara, hladnjača i druge opreme za preradu, jer je cilj što veća proizvodnja finalnih proizvoda, i to zdrave hrane, koja će moći da se plasira na tržište Evropske unije, po evropskim standardima.
Govoreći o razvoju seoske infrastrukture, Obradović je istakao da je neophodno nastaviti prošlogodišnji trend kroz Komisiju za selo i poljoprivredu Skupštine opštine, kada je za ovu namenu izdvojeno više od 60 miliona dinara. Posebno je naglasio da je pored izgradnje puteva i drugih infrastrukturnih objekata neophodno uraditi analizu stanja seoskih vodovoda i divljih smetilišta i doneti konkretan program njihove sanacije i daljeg održavanja. Kompletne studije o ovim problemima, sa programima mera, treba da obezbede lokalna samouprava, javna komunalna preduzeća i resorna republička ministarstva - zaključio je Obradović.


MIRKO VUKOVIĆ, KANDIDAT SRPSKOG POKRETA OBNOVE
Prioritet su privreda i zapošljavanje

   „Cilj Srpskog pokreta obnove je da građanima Kraljeva govori samo istinu i da njegov kandidat za predsednika opštine Mirko Vuković uđe u drugi izborni krug”, rečeno je na konferenciji za novinare Opštinskog odbora SPO Kraljevo. Na pres konferenciji su, pored Mirka Vukovića, govorili i Vlajko Senić, potpredsednik SPO, i prof. dr Predrag Stojanović, u ime Demohrišćanske stranke Srbije (DHSS), koja podržava kandidaturu Srpskog pokreta obnove i njegovog kandidata.
Predstavljajući svoj predizborni program, Mirko Vuković je u prvi plan stavio privredne probleme Kraljeva, od kojih zavise i svi drugi razvojni projekti, ali su tu i pitanja privatizacije, novih vrtića, hotela na Goču, razvoj turizma i sporta...
- Jedan od prvih i prioritetnih zadataka, naravno, ukoliko budem dobio poverenje birača ove opštine, biće saradnja svih činilaca na unapređenju i razvoju privrede u gradu i opštini. Taj rad na unapređenju privrede, otvaranju novih proizvodnih pogona i malih preduzeća omogućiće da se zaposli jedan veliki deo mladih ljudi, profesionalaca. Pored toga, planiram da u bliskoj saradnji sa predstavnicima svih političkih stranaka konkretno rešavam i ostala prioritetna pitanja Kraljeva, kao što su izgradnja putne mreže, obilaznice i mostova, vodosnabdevanje, gasifikacija, sanacija deponije i druga pitanja. Učiniću sve i da se odmah usvoji Zakon o državnoj svojini i da opština konačno zna čime raspolaže - istakao je Mirko Vuković.
Vlajko Senić, potpredsednik SPO, ukazao je i na nerealna obećanja koja daju pojedini predsednički kandidati i njihovi izborni timovi, potpomognuti sa strane.
- Teško bi mogli da se takmičimo sa nekim kandidatima i nekim „pomagačima” kandidata koji su, u trenutku kad kampanja nije ni odmakla, praktično već izgradili jedan novi grad ovde u Kraljevu, sa novim mostovima, putevima i drugom infrastrukturom. Naravno, to je samo jedan virtuelni grad. Međutim, za 15 godina po povratku višestranačja građani su politički sazreli da procene šta su to nerealna predizborna obećanja, a šta stvaran život posle izbora - naglasio je Senić.
Prof. dr Predrag Stojanović istakao je da ga boravak u SPO podseća na vreme koalicije Zajedno i da je dobro što je Mirko Vuković, kojeg podržava DHSS, nov čovek na političkoj sceni Kraljeva i građevinac i graditelj.
- Krajnje je vreme da na čelu opštine bude jedan građevinac kakav je Vuković. Iako smo poprilično bolesno društvo, lekari koji su do sada tu bili, i koji žele da dođu na to mesto, nisu bili niti će biti u stanju da izleče bolesno tkivo Kraljeva - rekao je Stojanović.Povratak na vrh strane


ZVONKO OBRADOVIĆ, KANDIDAT G 17 PLUS ZA PREDSEDNIKA OPŠTINE KRALJEVO - ZAŠTO JE OVO NAJNEPOVOLJNIJI TRENUTAK ZA IZBORE I ŠTA SE REALNO MOŽE OSTVARITI U NAREDNIH 18 MESECI - piše Slobodan Rajić
Samo korak po korak i stići ćemo daleko


   • Gospodine Obradoviću, bili ste protiv kampanje za opoziv dr Jovića, prvi ste predložili zajedničkog kandidata demokratskog bloka, što nije prihvaćeno. Kad su već izbori raspisani, kakav je njihov značaj za opštinu Kraljevo ?
Izbori za predsednika opštine Kraljevo dešavaju se u najnepovoljnijem mogućem trenutku. Naime, 2006. predstavlja ključnu godinu za našu opštinu. Ključnu godinu u smislu da se u njoj očekuje okončanje realizacije projekata koji su od životnog značaja za naše građane. U ovom trenutku u toku je realizacija, napokon, bar dva veoma važna projekta. To su vodosnabdevanje i projekat mosta i kraljevačke zaobilaznice. To u praksi znači sledeće. Kad govorimo o mostu, očekujemo izradu glavnog projekta krajem februara, tender do maja-juna, koji će biti međunarodnog karaktera, i početak izgradnje još jednog mosta, uz postojeći most, sa saobraćajnom petljom na ribničkoj strani, sa ukupnom vrednošću radova od 400 miliona dinara. Svi neophodni dogovori sa resornim ministarstvima u Vladi Srbije već su postignuti da se ovaj projekat uspešno realizuje.
Takođe, već su započeti radovi na kraljevačkoj zaobilaznici od Kamidžore prema Ratini. Očekuje se da ona bude okončana, sa pristupnim putevima, do kraja leta. To je takođe jedna od najvažnijih investicija koja treba da nam omogući da se teretni saobraćaj od Kruševca ka Čačku i obrnuto ukloni iz centra grada i najmanje za 30 posto rastereti postojeći stari most na Ibru.
Kad govorimo o vodosnabdevanju, reći ću samo to da je završen sada pred Novu godinu i 28. decembra pušten u funkciju magistralni vezni cevovod. Završen je i nasip u Konarevskom polju, što je takođe skupa investicija od 250 miliona dinara, nastavljaju se aktivnosti na proširenju izvorišta u Žičkom polju i vode se i blizu su realizaciji veoma ozbiljni razgovori na izgradnji fabrike vode u Žičkom polju sa francuskom kompanijom „Degremon”. Ono što je važno ovom prilikom izričito naglasiti: ovo nisu partijski projekti!?
Vrlo je bitno i da naši sugrađani znaju da će novoizabrani predsednik opštine biti na funkciji, na ovom javnom poslu, najviše narednih 18 meseci!? Zašto je to tako? U ovom trenutku se u Srbiji sprovodi proces opoziva u više od 15 opština. Za Zakon o lokalnoj samoupravi, kao i za Zakon o lokalnim izborima, svi znamo da je jako loš. Svi znamo da prvi čovek opštine, izabran direktno imenom i prezimenom od građana, ne može da postavi ni svog prvog zamenika bez saglasnosti političke većine u lokalnoj skupštini. To znači dalje da u slučaju da na ovim izborima dođe do izbora nekoga ko će tu funkciju shvatiti samo kao sopstvenu promociju, a ne kao posao nastavka realizacije ovih vitalnih projekata, mi ćemo kao opština ući u 12 teških meseci teške krize. Sve do lokalnih i izbora na svim nivoima, koji se očekuju na proleće 2007. godine, mi ćemo to vreme provesti u jalovim političkim raspravama.
• Budžet opštine i Program Direkcije za planiranje i izgradnju za 2006. godinu nisu usvojeni. Ako budete izabrani, da li će ta dva najvažnija dokumenta biti istovremeno doneta, jer od njih zavise i započete i planirane investicije u saradnji sa Vladom Srbije?
Ta dva dokumenta će biti doneta. Trebalo je da budu usvojena već do sada, jer je oko njih postojala politička saglasnost, ali su neki drugi razlozi, razlozi van budžeta, van Programa, uticali da tako ne bude. Očekujemo osnovano da se i ukupan demokratski blok političkih partija u gradu okupi oko rešavanja ovih problema, vrlo konkretnih, jasnih projekata, i da se većina od više od 50 odbornika uključi u usvajanje ovih strateških, bitnih dokumenata. Očekujem podršku svih da stanu iza toga, jer budžet i Program moraju biti usvojeni, i to će biti prioritet prioriteta. To će se desiti čim se okončaju ovi izbori, ne do krajnjeg roka koji je 28. marta, desiće se znatno ranije. U projekciji tog budžeta planirano je da opština Kraljevo izdvoji oko 700 miliona dinara, oko osam miliona evra, za realizaciju ovih kapitalnih projekata.
• U kampanji čujemo razna obećanja. Vi ste insistirali pre svega na realnosti i racionalnosti u rešavanju problema i trošenju sredstava?
Ja se pre svega zalažem da se jedna po jedna tema u Kraljevu skida sa dnevnog reda. Mi možemo da govorimo o pet mostova na Ibru, ali je to potpuno iluzorno, a čulo se u ovoj kampanji i za most iz Skopljanske, i za još neke mostove. Potpuno je sporedno pitanje u ovom trenutku govoriti o investicijama za koje ne postoje ni projekti. Naravno da se u delu mog predizbornog programa koji se odnosi na ove infrastrukturne projekte mostova govori i da treba uraditi niz projekata. Mi ćemo ući u izradu projekata za druge mostove, ali ovaj postojeći most na Ibru je most kome je istekao rok upotrebe. To je most koji je „istorijski spomenik” među mostovima koji su sagrađeni na principu stegnute čelične konstrukcije. Njemu je potrebna hitna sanacija i to pitanje je prioritet prioriteta, imajući u vidu faktičku opasnost po život i zdravlje ljudi. Sanaciju takođe zahtevaju i gradske ulice, naročito Ulica vojvode Putnika, posebno gradski trotoari. Ja ću se lično zalagati i tu ću biti veoma jasan, kao i sada: neću dozvoliti da se pravi asfalt do pet kuća na vrh planine, a da mi ovde svakoga dana prelazimo naš gradski most čekajući po sat vremena!? Ta agonija jednostavno mora da prestane!?
Čuju se mnoga predizborna obećanja i u Kraljevo dolazi puno ministara i drugih republičkih funkcionera, i to je veoma pozitivna stvar. Kraljevo time dobija na značaju, dobija na težini i ministrima jeste mesto na terenu. Jer, dosta su ministri zaobilazili Kraljevo, naročito u periodu do 2000. godine, kada nijedan nije želeo da dođe i kada je Kraljevo bilo u strahovitoj opoziciji Beogradu. Kraljevo danas, naročito sa aktuelnom Vladom Srbije, nije u opoziciji. Upravo suprotno, Kraljevo je danas „desna ruka” Vladi Srbije, u kojoj se realizuje čitav niz projekata, vrlo konkretnih, vrlo životnih.
Želim ovo posebno da naglasim. Ministri ovde dolaze i dolaziće svi ministri iz G 17 plus tokom ove kampanje, ali ministri neće voditi opštinu. Ministri će i dalje sarađivati već kako su to činili, a opštinu će voditi naši ljudi!? Ja, kao čovek rođen u ovom gradu i koji živim u njemu, i te kako mogu da govorim o tome. Sami ćemo, svojom sposobnošću ili nesposobnošću, uspeti ili nećemo uspeti da rešimo svoje probleme!? Republika i njena Vlada su tu samo da nas proprate u tome.
• To ste posebno pokazali na pitanju podsticaja poljoprivrede.
Upravo tako, dobar primer je poljoprivreda gde nama, u G 17 plus u Kraljevu, nije bila potrebna predizborna kampanja da bismo u 2005. godini omogućili da u našu opštinu stigne najviše poljoprivrednih kredita u centralnoj Srbiji. Nažalost, u Skupštini opštine ne postoji nikakva služba koja može da pruži odgovarajući servis, pa smo mi u kancelariji G 17 plus, sa volonterima, stručnim ljudima, pomagali stotinama poljoprivrednika koji su kod nas dolazili da kompletiraju svoje zahteve, tako da je prošle godine 200 njih dobilo kratkoročne kredite, 40 dugoročne, i taj trend će se u ovoj godini samo pojačati. Znači, to nisu bile prazne priče, već permanentan rad. Zato je važno u opštini, i to će biti jedan od prvih poteza koji bih preduzeo kao predsednik opštine, formirati jednu posebnu službu koja će pomagati selu i poljoprivredi i čiji će jedan od osnovnih poslova biti da pomogne poljoprivrednicima u poslovima vezanim za kredite, ali i drugim pitanjima.
Ima jako puno mladih stručnjaka iz oblasti agronomije, ekonomije, veterinarstva, koje možemo i moramo da zaposlimo i angažujemo da svakodnevno rade na terenu i asistiraju, pomažu našim poljoprivrednim domaćinstvima, sve sa ciljem da selo i poljoprivreda nastave put koji smo odskora započeli, jer trend je da smo 2005. godinu završili sa suficitom u izvozu hrane od 209 miliona dolara, a izvezeno je iz Srbije hrane za milijardu dolara. Taj naš potencijal je veoma veliki.
• Lokalna samouprava formalno nema velike ingerencije u oblasti privrede. Šta može u Kraljevu da se učini više na privrednom razvoju, posebno po pitanju privatizacije i zapošljavanja novih radnika?
Kao što ste i sami rekli, predsednik opštine može reći da nije nadležan za rešavanje problema privrede, i biće u pravu. Može se ponašati nezainteresovano u odnosu na ovaj problem, ali to nije lek za situaciju u kojoj se nalazimo. Predsednik opštine mora da se uključi u rešavanje privrednih problema.
Mi smo i do sada, naročito opštinski menadžer Jovan Nešović, bili uključeni u aktivnosti vezane za podršku i pomoć Fabrici vagona, pre svega, kao i odnedavno u ,,Magnohromu”, koji je u procesu privatizacije. Tako smo u praksi već, naročito preko Ministarstva za finansije, koje je pružilo pomoć Fabrici vagona, pokazali interesovanje i želju za efikasnije rešavanje ovih problema. ,,Magnohrom” i Fabrika vagona su ključ razvoja naše opštine i pronalaženje strateškog partnera za njih je otuda prioritet za buduđnost! Poznato je da slučajevi privatizacije, uz iznalaženje adekvatnog poslovnog partnera, mogu da dovedu da se proces privatizacije pretvori u proces razvoja, proces otvaranja novih radnih mesta. Za sada ima indicija da će se u slučaju Fabrike vagona tako nešto i desiti, što će dovesti do toga da se kroz novo zapošljavanje formira jedna mreža kooperanata, malih preduzeća, radionica, koja može da servisira kako Fabriku vagona, tako i ,,Magnohrom”, sutra kad se ovaj proces bude završio.
Ja sam imao priliku da u ovih desetak godina razgovaram sa puno gradonačelnika iz evropskih gradova. Ni oni nisu nadležni za rešavanje privrede u njihovim opštinama. Ali samo da navedem primer jednog malog grada Raštata u Nemačkoj. Tamo gradonačelnik 19 puta u toku svog mandata, koji inače traje osam godina, odlazi u fabriku „Mercedes”, lobirajući i moleći da oni dođu i pokrenu proces proizvodnje, da otvore pogon. Nakon 19 poseta on je uspeo u tome. Posao gradonačelnika je da lobira, da razgovara, i ja ću se tako ponašati, na osnovu svog iskustva iz perioda od 2000. do 2003. godine, kada sam radio sa jednom nemačkom Fondacijom, koja ima univerzitet u Berlinu, na projektima nauke i tehnologije. Ti projekti danas u Srbiji zapošljavaju više od 3.000 ljudi. Naravno, to je više bilo vezano za univerzitetske centre, ali ovakav pristup u kome postoji direktna komunikacija sa potencijalnim investitorima je način kako se ovi problemi mogu rešavati.
Međutim, u svemu tome neophodan je jedan sistematizovan nastup, ovakve stvari ne smeju da zavise od onoga što zovemo „dobra volja” predsednika opštine. Jedan od načina da se sistematizuju jeste da se pri opštini formira Centar za lokalni i regionalni razvoj, koji će sistematski pomagati i biti pravi servis malih i srednjih preduzeća u Kraljevu. To je odnos partnerstva javnog i privatnog sektora, jer danas privatni sektor u bruto proizvodu u Kraljevu učestvuje sa više od 60 posto. Ranije je bilo obrnuto. Sada je situacija da su privatna privreda i inicijativa, mala i srednja preduzeća, ključ razvoja! Dakle, to znači osnivanje novih firmi uz pojednostavljene procedure, uz sistematizovan pristup, šta nam zaista treba, kroz centar za lokalni i regionalni razvoj i uz odgovarajuću pomoć stručnih ljudi koji će biti angažovani u opštini. Primera radi, opštine i njihova preduzeća u Srbiji mogu danas da se direktno priključe na fondove u Evropskoj uniji. To je danas prisutno, naročito u Vojvodini, direktno se obezbeđuju evropska finansijska sredstva za razne projekte i za otvaranje pogona i novih radnih mesta.
• Šta naša opština može više da ponudi investitorima?
Ona može da im pomogne na više načina. Jedan način je industrijska zona. Mi imamo takvu zonu Šeovac, između ostalog, koja treba komunalno, infrastrukturno da se opremi. S druge strane, opština može davati garancije da će se ostvarivati i realizovati ti krediti prema međunarodnim fondovima. Opština i njen predsednik moraju imati stalnu komunikaciju sa fondovima pri Vladi Srbije, posebno za podsticaj razvoja i inicijativom da se pomognu nerazvijena područja, posebno smanjenjem kamatnih stopa na ta sredstva i kredite. To bi važilo i za Kraljevo, jer bi uvođenjem dela naše opštine, ne mogu da govorim o celoj, u rang devastiranih područja, gde kamata treba da bude na nivou od 0,5 odsto godišnje, značilo mnogo. To bi i našu opštinu, kao sredinu koja ima veliki broj izbeglih i raseljenih lica, svrstalo u rang gradova i opština za koje je Vlada Srbije već pokrenula takve inicijative, kao što su Bor, Vranje i Kragujevac. To je prioritet predsednika opštine - da Kraljevo u Vladi tako nešto predloži.
• Kakav je Vaš odnos oprema daljoj modernizaciji opštinske uprave i administracije u Kraljevu?
Opštinska uprava mora da bude organizovanija, efikasnija, modernija i da odgovori svim ovim zahtevima i zadacima koje sam naveo. Ona mora da prati život. Ne može da bude administracija koja je potpuno zatvorena za zahteve građana. Ona je to danas samo delimično.
Međutim, ono što predstavljati moj prioritet biće modernizacija uprave, njeno osposobljavanje da odgovori ovim savremenim zahtevima, upošljavanjem određenog broja ljudi koji poznaju materiju za podršku sela, poljoprivrede, privrede... Modernizovani sistem podrazumeva značajno pojednostavljenje procedura, umrežavanje u jedinstven informacioni sistem i komunikaciju na jednom mestu. Do sada je ovo uvek bila priča, ali ovo je moguće brzo pretočiti u delo. To će se sigurno dogoditi. Opština mora da postane institucija koja pre svega treba da bude pravi servis građana.
• Jedno uobičajeno, predizborno pitanje, za sve kandidate. Iako Vi imate iskustva u radu u opštini, ako ovog puta budete izabrani za predsednika opštine, dolaskom u predsednički kabinet, koji će biti Vaši prvi potezi?
S obzirom na situaciju u Kraljevu, angažovanje tima ljudi koji imam i angažovanje i preuređenje opštinskih službi u smislu podizanja njihove efikasnosti, da brzo i efikasno odgovore svim ovim zahtevima, jeste prvi korak. To podrazumeva i formiranje službi koje sam nabrojao za podsticaj razvoja sela i poljoprivrede i uspostaljanje partnerstva javnog i privatnog sektora. Jedan od prvih poteza je i hitan angažman jednog broja postojećih činovnika u opštinskoj upravi, sa posebnim stimulansom koji bih im omogućio, a koji bi neposredno komunicirali sa građanima. Mi nikada ne smemo da budemo zadovoljni time kako se administracija odnosi prema građanima. Uvek može bolje i taj odnos mora na prvi pogled odmah da se popravi drastično na bolje.

PREDNOST, EFIKASNOST, OPTIMIZAM
Ja ne želim da sada pravim aluzije o svojim protivkandidatima, želim im svima puno uspeha, ali ujedno pozivam građane da dobro razmisle o tome kako će i koga će birati!? Mislim da stranke demokratske orijentacije koje su započele ovaj odgovoran posao zaslužuju podršku građana. Ono što meni daje određenu prednost u izborima za predsednika opštine jeste okolnost da posedujem odgovarajuće političko iskustvo, da mogu već 6. februara potpuno da se angažujem na rešavanju ovih problema zato što ih poznajem. Ne smemo da uđemo u rizik da neko neiskusan bude izabran na ovu funkciju!? Ne smemo dozvoliti da se neko ko ne poznaje ovaj posao u narednih godinu dana uči tom poslu, jer možemo ispustiti investicije sa nivoa Republike, a radićemo ih zajedno sa Republikom i treba da budu oko milijardu dinara!? Dakle, ozbiljna su posla u pitanju.
Ja sam po prirodi optimista. Dodatni optimizam mi uliva okolnost da sam, od svih kandidata, za kandidaturu prikupio i predao opštinskoj izbornoj komisiji najviše potpisa podrške. To govori o dovoljnoj motivisanosti jednog velikog broja Kraljevčana da bude konačno izabran za predsednika opštine neko ko će biti efikasan, neko ko će biti pravedan i neko ko im neće pričati prazne priče. Jer, ja ne želim da se bilo šta iz ovog mog razgovora sa Vama za ,,Ibarske novosti” pretvori u bilo kakvu kampanju, bilo kakvo davanje predizbornih obećanja. Ja govorim o projektima koji su u toku, projektima koji se realizuju i moraju da budu završeni do kraja 2006. godine, a najkasnije do sredine 2007. godine. Korak po korak, stići ćemo daleko. Da biste stigli na najudaljeniju tačku, morate da napravite prvi korak.Povratak na vrh strane


MINISTRI U PREDSEDNIČKIM KAMPANJAMA

NOVA SRBIJA - piše Slobodan Rajić
Takozvana demokratska vlast najveće je zlo za Kraljevo


   U sredu je dr Miloš Babić, kandidat Nove Srbije za predsednika opštine, posetio tri uspešna kraljevačka privatna preduzeća - „Amigu”, „Tehnograd” i „Valve-profil”, a podršku dr Babiću pružio je Velimir Ilić, predsednik Nove Srbije i ministar za kapitalne investicije.
- Svi kandidati gradu obećavaju mostove, ali bi, u slučaju da budu izabrani, morali da dođu u moje ministarstvo. Ja Kraljevu, preko dr Miloša Babića, nudim najrealniju mogućnost da kapitalni projekti zaista budu ostvareni - poručio je Ilić.
„Amiga” je privatno preduzeće koje u programu javnog osvetljenja, proizvodnji stubova i dalekovoda zapošljava 270 radnika. Jedini su proizvođači u zemlji koji prave stubove iz jednog komada dužine 14 metara. Problem je što domaće poslove dobijaju strani izvođači, upoznao je Babića i Ilića direktor tog preduzeća Miroslav Tlačinac i dodao da je dr Babić „prvi kandidat koji je u ’Amigi’ predstavio svoj program i da će podržati svakog kandidata koji se bude potrudio da Kraljevo liči na Beograd ili Novi Sad”.
,,Dražava mora da zaštiti domaću proizvodnju, pre svega zaštitnim carinama kao u EU”, ocenjeno je tokom posete „Tehnogradu”, proizvođaču armaturne mreže, koji ima probleme u gubitku tržišta zbog dampingških cena i divljih prerađivača.
- Svi kandidati obećavaju mostove, ali građani više ne smeju da dozvole da budu prevareni - rekao je pored ostalog Milun Jovanović, direktor „Tehnograda”.
- „Valve profil”, sa 120 radnika, jedno je od najvećih preduzeća u proizvodnji i ugradnji PVC i aluminijumske stolarije. Najsavremenije mašine i kvalitet radova preporuka su za mnoge nove, domaće i inostrane poslove, ali je udruživanje neminovnost - predočio je gostima Slavoljub Gajić, direktor ovog preduzeća.
„Dr Miloš Babić, koga podržavaju premijer Srbije i ministar Ilić, ima najviše izgleda da postigne da cela privreda Kraljeva počne da izgleda kao moderna firma” - ocenjeno je na kraju posete.


SRPSKI POKRET OBNOVE
Veće mogućnosti za razvoj turizma


   Prof. dr Bojan Dimitrijević, republički ministar trgovine, turizma i usluga, posetio je u sredu Kraljevo, podržavajući Mirka Vukovića, predsedničkog kandidata SPO. Ministar Dimitrijević tom prilikom boravio je na Goču i u Mataruškoj Banji, u pratnji predstavnika SPO i DHSS, i razgovarao o razvoju turizma u ova dva značajna centra.
Prof. Dimitrijević je saslušao iznete probleme i istakao da na Goču postoje potencijali za brži razvoj zimskog, ali i letnjeg turizma, za šta su neophodni prostorni i strateški planovi i finansijska sredstva.
- Ako ne ove, Goč bi mogao da bude prioritet naredne godine i da privuče investitore, dobijajući za razvoj i povoljne kredite sa kamatom od jedan odsto - rekao je Dimitrijević.
Tokom posete Mataruškoj Banji, ministar Dimitrijević je naglasio da se trenutno u turizam ulaže znatno više i da ima više od 40 privatnih investitora spremnih da ulažu u turizam Srbije, a značajno je ubrzana i privatizacija hotela.
Predsednički kandidat SPO Mirko Vuković ponovio je da je razvoj kraljevačke privrede prioritet njegovog predizbornog programa. On je takođe naglasio da privatizacija nije u nadležnosti lokalne samouprave, ali da smatra da budući predsednik opštine mora da bude aktivno uključen u ovaj proces. Podsetivši šta je u proteklom periodu urađeno u M. Banji, Vuković je rekao i da se planira izgradnja fekalne kanalizacije na potezu Ribnica - Kovači - Mataruška Banja i uređenje leve obale Ibra.Povratak na vrh strane


LIČNI STAV
Hoćemo li i kako glasati?

   Uzavrela politička scena Kraljeva. Mrtva trka kandidata za predsednika opštine u Kraljevu se zahuktava. Čuju se već i prve prognoze koji će kandidat pobediti. Obećanja na sve strane. Obećava se i moguće i nemoguće. Sve je stavljeno u službu izbora. Sve je u opticaju. Podrške kandidatima stižu sa svih strana. Formiraju se koalicije podrške. Nagledali smo se ovih dana na svim TV kanalima, svih vodećih i nevodećih (opozicionih) lidera. Beograd se preselio u Kraljevo. Ministri, pomoćnici ministara i svi drugi, koji nešto znače pod nebeskom kapom Srbije, okupiraju opštinu Kraljevo. Sjatila se ala i vrana. Prave se računi bez krčmara. Dele se silne investicije. Obećavaju još i veće, samo da njihov kandidat pobedi. Odjednom vidimo da smo bogata država, novac se namiče sa svih strana. Biće i za mostove. A gde su mostovi, tu mora biti i novih asfaltiranih puteva. Potrebne su i sportske sale (ili hale) po selima, a koji kilometar puta ne bi bio na odmet. Obilaznice su sada moderne, zašto i njih ne bismo imali. Zakasneli novogodišnji paketići se dele deci po selima, školama i obdaništima. Za sve to sada ima para. Odakle te pare stižu i gde su do sada bile - pitaju se zbunjeni građani.
Narod siromašan. Plate male i neredovne, a veliki dug penzionerima odložen do sudnjega dana u 2008. godini. Inflacija iznad očekivanog nivoa, a poskupljenja iznad svakog nivoa. Narod jedva sastavlja kraj sa krajem.

ČIJE PARE OBEĆAVAJU
Odjednom, kandidati za predsednika opštine Kraljevo neštedimice i punim ustima dele obećanja sa puno para. Svi se pozivaju na više instance. Iza svakog od njih stoje neka ministarstva, vlada i ko zna ko još.
Bombardovani svim ovim verbalnim nasiljem pridružuju se i leci, pamfleti, parole i slični štampani materijali, kojima se zatrpavaju ulice i sandučići stambenih zgrada, tako da građani nemaju gde nogom zgaziti, a da ne stanu na lik nekog od kandidata za predsednika opštine u Kraljevu.
Posle prvog udarnog talasa propagande koja je zapljusnula grad Kraljevo i okolna sela upitajmo se čijim parama to raspolažu predsednički kandidati? Od čijeg novca se pravi čitava ova ujdurma i čiji se to novac olako obećava za njihove zamišljene projekte?

KONTROLA
Upitajmo se gde su sada institucije sistema o kojima toliko pričamo? Ako kandidati za predsednika opštine kao pojedinci dele (obećavaju) novčana sredstva kapom i šakom za zamišljene projekte svojih kandidata, a iza njih stoje vlada, ministarstva i banke, onda sa ovom državom Srbijom stvari ne stoje dobro. U normalnim zemljama država preko svojih institucija sistema brine o svim opravdanim narodnim potrebama, o prioritetima tih potreba i o svemu drugom za dobrobit svog naroda. U zemlji Srbiji stvari stoje drugačije. Pare se mogu trošiti za sve i svašta, a naročito za pobedu kandidata svoje političke stranke. Trguje se svim i svačim. A politička trgovina je najpogubnija. Za političku trgovinu se ne žale narodne pare. Samo da politička stranka dobije vlast na ovom ili onom nivou. Trguju i političke stranke međusobno. I one na vlasti i one u opoziciji po sistemu ti mene podrži ovde, a ja ću tebe tamo. Jedino se ne vodi računa o najvažnijim komponentama, a to su pare i kvalitet kandidata. Dok je u normalnim zemljama to prioritetno pitanje, kod nas je to poslednja rupa na svirali. A što i ne bi? Ko kontroliše ministarstva i vladu gde odlaze pare? Niko! A čije su to pare kojima država raspolaže? Naše, narodne pare skupljene kroz bezbroj poreskih obaveza i davanja. Može li se to tako raditi i rasipati sa našim, narodnim parama? Može li se praviti račun bez krčmara (naroda), čije su to inače pare? Izgleda da to kod nas može. Politička svest naroda, po mišljenju naših vrlih političara, izgleda da je stala na onom vremenu kada se delio levi opanak pre glasanja, a desni tek pošto se glasa za pripadnika određene stranke. Za razliku od danas, novac za opanke je davao sam kandidat, a danas se troše naše, narodne pare. Ej, Srbijo među njivama, među brdima i sa takvim političarima. Spasa ti nema, a izlaz postoji. Postoji samo onda i tako ako shvatimo da ,,narodi nad sobom imaju nešto što je ispod njih - vladu".
Poverujmo u tu maksimu i biće nam mnogo bolje. Vlada je samo prividno iznad naroda, a narod je u svakom pogledu i uvek iznad vlade. Kada to shvatimo, shvatiće i vlada da se ne može poigravati narodom i njegovim parama, kojima vlada samo uslovno raspolaže, ali uvek sa stalnim nadzorom naroda nad utroškom tih para. Kada to bude tako, onda neće moći ministri za kapitalne ili neke druge investicije, ministri finasija i drugi ministri da rasipaju narodne pare obećavajući širokom rukom izgradu ovog ili onog projekta svojih predsedničkih kandidata, kao da daju svoje (a ne narodne) pare. Ni od jednog predsedničkog kandidata nismo naslutili, a kamoli čuli da će svojim stručnim i umnim sposobnostima pokrenuti privredni razvoj Kraljeva, kao nekada industrijskog grada, ili refomu sela, poljoprivrede i turizma, a da se nije pozvao na dobijanje sredstava zbog ,,lične veze" sa vladom i ministarstvima u kojima učestvuje ili drži njegova stranka u vlasti.

PRIVATIZACIJA VLASTI
Bili bismo ne samo politički nepismeni, već i veoma glupi, ako ne bismo shvatili da je na delu privatizacija vlasti. A to znači da se narodne pare kojima raspolažu pojedina ministarstva ili narodne banke nalaze u privatnim rukama. A ako bi to ljudi u vlasti i predsednički kandidati porekli, onda bi porekli i sva data obećanja narodu. Onda su na delu sve same laži i obmane. Narodu je dosta lažnih obećanja i obmana. I poverenje ima svoje granice. Pokazaće to i ovi i naredni izbori.
Hoćemo li se prodati za svoje pare i glasati za kandidata koji je bliži vlasti ili ćemo postati gospodari para koje smo po osnovu nebrojanih poreskih obaveza i drugih dažbina samo preneli državi da njima domaćinski raspolaže. Ostvarivanje obećanih projekata sa našim parama, a po izboru predsedničkih kandidata, nije nikakva mudrost, a još manje lična sposobnost tog predsedničkog kandidata. Najlakše je utrošiti gotove narodne pare i bez pitanja naroda koji je te pare stvorio i mukotrpno zaradio. Mudrost i sposobnost predsedničkog kandidata bila bi da izađe sa realnim programom da se na nivou opštine Kraljevo razvojem privrede, poljopprivrede i turizma te pare najpre stvore (kao novi prihod), pa tek da se onda racionalno i po prioritetima koje odrede institucije na nivou opštine domaćinski troše.
Sve drugo i mimo toga je čista utopija i zabluda iz koje se moramo ranije ili kasnije izvući. Što pre to bolje po nas same. Krajnji rok za to je odmah.
Utrošiti gotove pare iz državne kase, ništa lakše od toga. A kada se utroše, onda stižu novi veći nameti po narodna pleća da se kasa popuni, tada će biti kasno. Glasanje je završeno. Kajanju nema mesta. Sami smo tome krivi.
Momčilo Stojković,
dipl. pravnik, Kraljevo
Povratak na vrh strane


POSLOVODSTVO „ŽELEZNICE SRBIJE” U POSETI KRALJEVAČKOM ŽELEZNIČKOM ČVORU - piše Dragan Vukićević
Stižu vozovi iz Švedske!

   • Prioritet u ovoj godini elektrifikacija pruge od Zablaća do Kraljeva i remont pruge Stalać - Kraljevo • Do 1. marta dve manevarke iz češkog programa, a uskoro stižu i tri dizel motorne garniture iz Švedske

    Za kraljevački železnički čvor dolaze bolji dani - obećali su predstavnici „Železnica Srbije” i Ministarstva za kapitalne investicije predstavnicima sindikata i šefovima u kraljevačkom čvoru.
- Nastavak radova na elektrifikaciji pruge od Zablaća do Kraljeva i remont pruge Stalać - Kraljevo ušli su u plan investicija za 2006. godinu - rekao je direktor Direkcije za infrastrukturu Predrag Janković i naglasio da će na delu pruge od Stalaća do Kruševca biti urađen kapitalni remont, i to za oko 140 dana, a na deonici od Kruševca do Kraljeva će biti sanirane samo najkritičnije deonice i osposobljene za saobraćaj sa ograničenom brzinom.
Po njegovim rečima radovi bi trajali 160 dana, a razlog za ovakav način rada je nedostatak finansijskih sredstava. On je takođe naglasio da, ukoliko se obezbede dodatna sredstva, moguć je i temeljitiji remont.
Zamenik generalnog direktora dr Miroljub Jevtić je najavio da će do 1. marta u Kraljevo stići dve manevarske lokomotive iz češkog programa, a do 15. marta je planirano da krene jedan, eventualno dva para direktnih brzih vozova za Beograd, što već dugi niz godina nije bio slučaj.
Osim manevarki, u kraljevački čvor treba da stignu i tri dizel motorne garniture iz Švedske, što bi uticalo pozitivno na redovnost putničkog saobraćaja, a „kenedijevke” bi se oslobodile za teretni saobraćaj.
- To je važno kada se zna da je sve veći broj uputa od susednih zemalja za prevoz za i na Kosmet, a i od naših privrednika - rekao je direktor Direkcije za prevoz Dragan Grujić.
Ovakvim nastupom predstavnika poslovodstva bili su zadovoljni i predstavnici sindikata i šefovi sekcija.
Predsednik NSSM Kraljevo Mirko Vukašinović Pušonjić je naglasio da je kraljevački čvor u jako nezavidnoj situaciji i da je opšti utisak da je do sada bio zapostavljen, zaboravljen i osuđen, praktično, na tiho umiranje. Ključni faktor za izlazak iz krize, po mišljenju Vukašinovića, jeste aktiviranje resursa i komitenata, kako bi se uz ozbiljan rad našla i ekonomska računica.
Predsednik opštinskog odbora sindikata železničara Kraljevo Dragan Vasiljević je mišljenja da bi trebalo usaglasiti cenovnu politiku i red vožnje, kako bi železnica konkurisala drumskom saobraćaju. I unutrašnji resursi su veliki, mnogo može da se uradi sopstvenim snagama i stručnošću, pa se očekuje i adekvatnija preraspodela posla i novca iz železničke kase.
Zaključeno je da se naredni sastanak održi sredinom marta, kada bi se sumirali dosadašnji rezultati i sagledalo šta je konkretno urađeno.Povratak na vrh strane


„EKONOM” - REŠENJE KRIZE ILI NOVE PODELE? - piše Dragan Vukićević
Stradale gume na službenoj „Škoda oktaviji”

    • I pored spremnosti predstavnika većinskog vlasnika na pregovore, vođe štrajka nisu želele da dostave zahteve • Od 12. januara „pobuna” se tretira kao štrajk • Ko je izbušio gume na službenom automobilu koji je koristio direktor firme?

   Na sastanku predstavnika „Primata” d.d. iz Maribora, većinskog vlasnika preduzeća „Ekonom” iz Ušća, i predstavnika štrajkačkog odbora radnika „Ekonoma", održanom prošle sedmice, usaglašeno je da se pobuna radnika prizna kao štrajk, i to od 12. januara 2006. godine, kada je spisak radnika koji štrajkuju dostavljen većinskom vlasniku preduzeća.
Sastanak pregovaračke delegacije „Primata” d.d., koju je predvodio ovlašćeni predstavnik Milan Visinski, i predstavnika štrajkačkog odbora, koje je predvodio predsednik odbora Dragan Tošić, održan je u prostorijama fabrike „Ekonom" u Ušću.
Tokom trosatnog sastanka predstavnici štrajkačkog odbora nisu predstavnicima „Primata” d.d. dostavili nijedan pisani zahtev kako bi o njima moglo da se pregovara, na osnovu Zakona o štrajku. I pored insistiranja ovlašćenih predstavnika „Primata" da im se dostave zahtevi kako bi počeli pregovori o njihovom ispunjavanju, predstavnici štrajkača nijedan zahtev nisu dostavili.
Cilj Uprave „Primata" je da se što pre započne proces pregovaranja, kako bi štrajk bio završen u što kraćem roku i kako bi proces proizvodnje u „Ekonomu" bio obnovljen. Normalizacijom proizvodnje u „Ekonomu" svi zaposleni bi imali priliku da se vrate na svoja radna mesta i da počnu ponovo da redovno, kao i do sada, da primaju plate.
- „Primatu” je cilj povećanje obima proizvodnje i proširenje proizvodnih kapaciteta fabrike, a nikako njeno zatvaranje, što predvodnici štrajka pokušavaju da nametnu kao motiv za svoje nezakonite postupke - rekao je Visinski. - Predvodnici pobune sprečavaju radnike „Ekonoma" koji žele da rade da uđu u krug fabrike, što izaziva strahovanja da je u fabrici došlo do vandalizma. Ono što se može primetiti je da su na službenom automobilu „Ekonoma" model „škoda oktavija" probušene sve četiri gume. To izaziva bojazan da je nešto slično učinjeno i u delovima fabrike kojima niko osim pobunjenika ne može da pristupi.
Predstavnici „Primata" pozvali su predstavnike štrajkača da što pre, kakva je i zakonska obaveza, dostave svoje zahteve da bi pregovori o njima mogli da započnu.

PREDSTAVNICIMA „PRIMATA” ZABRANJEN ULAZAK U FABRIKU
Predstavnik „Primata” d.d. iz Maribora Milanom Visinski pokušao je u sredu da razgovara sa predstavnicima štrajkačkog odbora u fabrici „Ekonom” iz Ušća. Iako je razgovor trebalo da posluži samo za dogovor za sastanak zakazan za juče (četvrtak), na kome bi pregovori sa štrajkačkim odborom bili nastavljeni, predstavnici „Primata” su sprečeni da uđu u krug fabrike. Radnici su, naime, postavili barikade na ulazu u fabrički krug, a predstavnike „Primata” dočekali pogrdnim rečima.
Osim što na prvom sastanku štrajkača i predstavnika većinskog vlasnika štrajkački odbor nije dostavio nijedan zahtev, sada su otišli i dalje i ovlašćenim predstavnicima „Primata” zabranili ulazak u krug fabrike.
Štrajkački odbor je jasno naglasio da pregovore neće nastaviti, jer su uvereni da će se na sastanku predstavnika „Primata” sa ministrom za privredu Republike Srbije Predragom Bubalom, zakazanim za ponedeljak, rešiti pitanje vlasništva fabrike.Povratak na vrh strane


ODRŽANA SEDNICA OPŠTINSKOG VEĆA
Opština kupuje objekat na Rudnu

   Na predlog Opštinskog javnog pravobranilaštva, Opštinsko veće u Kraljevu, na sednici održanoj u utorak, dalo je saglasnost za zaključivanje poravnjanja sa ZZ „Rudno” u stečaju radi kupovine objekta na Rudnu koji se koristi za smeštaj dece.
   Kako je rečeno, ovaj objekat od 300 kvadratnih metara vlasništvo je Zemljoradničke zadruge Rudno, koja je u stečaju. Pre više od tri godine Dečje odmaralište „Goč”, uz pomoć Voke, uložilo je više od 38.000 dolara u adaptaciju tog objekta. Objekat je potom dat u desetogodišnji zakup kraljevačkom Dečjem odmaralištu. Pošto je ZZ „Rudno” u stečaju, stečajni upravnik je predložio da se objekat proda, naravno najpre Dečjem odmaralištu, radi namirenja poverilaca zadruge. Procenjena vrednost objekta, koji je inače bez građevinske i upotrebne dozvole, jeste oko 2,9 miliona dinara. Kada se odbiju navedena ulaganja, opština Kraljevo bi, uz već datu saglasnost stečajnog upravnika, ovo zdanje na Rudnu trebalo da plati oko 800.000 dinara, odnosno manje od četvrtine procenjene vrednosti. Kako je stečajni upravnik prihvatio predlog OJP za poravnjanje, davanjem saglasnosti Opštinskog veća, do poravnjanja i kupovine bi trebalo da dođe odlukom suda u parničnom postupku, na ročištu zakazanom za početak iduće sedmice.
   Na sednici je istaknuto da su građevinski radovi na adaptaciji završeni pre dve godine, ali da objekat nema rešeno vodosnabdevanje i odgovarajući pristupni put. Zbog toga je pitanje koliko bi Dečje odmaralište „Goč” bilo u stanju da taj objekat stavi u funkciju. Problem je i što je po zakonu vlasnik opštinske imovine, pa i ovog objekta, Republika Srbija, a opština ima pravo samo korišćenja. Ipak, s obzirom na to da se očekuje novi zakon o državnoj i lokalnoj imovini, prevladao je stav da je kupovina ovog objekta poravnjanjem vrlo korisna i da bi opština kasnije mogla da njime raspolaže onako kako bude najracionalnije. Uz davanje saglasnosti, Opštinsko veće je odlučilo i da se za narednu sednicu Skupštine opštine pripreme predlozi potrebnih odluka o ovom poravnjanju za objekat na Rudnu.
   Veće je takođe usvojilo i izveštaj Zavoda za zaštitu zdravlja Kraljevo o ispravnosti vode u gradskom vodovodu i stanju vazduha nad Kraljevom u oktobru-decembru, na osnovu kojeg je u tom periodu voda za piće na crpnim stanicama i vodovodnoj mreži bila fizički, hemijski i bakteriološki u granicama normale, baš kao i koncentracija sumpor-dioksida i čađi u vazduhu u gradskom području.
Povratak na vrh strane


SPOR OKO IMENA ULICE - piše Ivan Rajović
Vojvoda Milić ili vladika Nikolaj?

   • Sveti Vladika Nikolaj je bio jedna od najumnijih glava pravoslavlja, patriota, mučenik iz Dahaua, borac za nacionalna prava Srbije, diplomata, književnik, duhovnik i veliki sin Srbije, istakao Voja Blagojević obrazlažući zbog čega ulici od porte ka groblju treba vratiti staro ime

   Skupština opštine Kraljevo je na sednici od 10.06.2005. godine usvojila predlog Komisije za utvrđivanje naziva ulica i donela odluku kojom se ime ulice ,,7. juli" menja u naziv "Vojvoda Milić Radović". Navedena odluka je objavljena u ,,Službenom listu opštine Kraljevo" broj 10/2005.
Nedugo potom žitelji pomenute ulice, na inicijativu Hadži Momira Bakračevića, pokrenuli su inicijativu za izmenu tog novog, a sada već postojećeg, naziva Vojvode Milića Radovića u Ulicu vladike Nikolaja Velimirovića.
U postupku koji je prethodio izmeni naziva pomenute ulice, blagovremeno su nadležnoj Komisiji dali predlog da se ulica nazove po Svetom vladici Nikolaju Velimiroviću. Od predstavnika Komisije u kojoj su Ljilja Kordić (DS), Dragan Drašković (SPO), Aleksandar Milošević (G17 plus), Radoš Jovanović (SPS) i Drina Đurđević (SRS) dobili su odgovor da Ulica 7. jula nikada nije bila ulica pomenutog vladike Nikolaja. Tim povodom, oglasili su se žitelji ove ulice koji su svi do jednog, ukupno njih 83, potpisali peticiju u kojoj su istakli da je navedeni podatak neistinit i priložili dokaze koji potkrepljuju njihovu tvrdnju.
Oni kažu kako je 1930. godine ulica dobila ime Železnička, jer su u njoj stanovali mahom železničari, i tada su odgovorni ljudi u opštini doneli odluku da ulica nosi takav naziv. Ulica se tako zvala sve do 1936. godine, kada je dobila ime Vladike Nikolaja Velimirovića, budući da je administrativno sedište Eparhije Žičke bilo u zgradi sadašnjeg Pravoslavnog duhovnog centra. Godine 1945. ulica je preimenovana u Ulicu 7. jula. Kao dokaz svoje tvrdnje, potpisnici peticije su dostavili i izjave uglednih građana Kraljeva, koji su u navedenom periodu živeli u Ulici Vladike Nikolaja Velimirovića, iz kojih se jasno vidi da nikakvog povoda za dileme nema.
Razlog za vraćanje ulici imena Vladike Nikolaja, kako tvrde žitelji ove ulice, najlepše je saopštio gospodin Voja Blagojević, novinar ,,Politike" u penziji, koji, pored ostalog, kaže:
- Sveti vladika Nikolaj je bio jedna od najumnijih glava pravoslavlja, patriota, mučenik iz Dahaua, borac za nacionalna prava Srbije, diplomata, književnik, duhovnik i veliki sin Srbije.
Ovim povodom, na zahtev meštana, izjavu je dao i najstariji odbornik u SO Kraljevo Blagomir Jovanović Kićo, rođen 01.03.1931. Pod punom moralnom i krivičnom odgovornošću, kako naglašava, on izričito tvrdi da se za vreme Kraljevine Jugoslavije ulica koja povezuje crkveno dvorište, odnosno portu sa grobljem u Kraljevu, zvala Ulica Vladike Nikolaja Velimirovića.
- Taj naziv je dobila 1936. godine odlukom opštine Kraljevo, s obzirom na to da je isti tada bio vladika žički i stanovao u sadašnjem Duhovnom centru, jer je bio žestoki protivnik konkordata, pa je ulica dobila njegovo ime. Taj naziv je ostao sve do 1945. godine, kada je, iz političkih razloga, ime ulice promenjeno u 7. juli.
Odlukom Sinoda Srpske pravoslavne crkve i čitavog pravoslavnog sveta, dr Nikolaj Velimirović je proglašen svetim. Sramno bi bilo da se ne vrati ponovo naziv ulici koja je i nosila njegovo ime - kaže Jovanović.
I mada se objektivnom posmatraču čini da nikakvih razloga za bilo kakav spor nema, on je vremenom poprimao sve ozbiljnije razmere, tim više što su obe strane istrajavale na svojim pozicijama i u ubeđenju da su u pravu. Predstavnici Komisije su uporno branili, a i dalje to čine, svoju možda i brzopleto donesenu odluku, mada bez nekih naročitih argumenata, ako se pod tim ne podrazumeva njeno poništavanje, što bi moglo da znači i neozbiljnost ili nekompetentnost za određeni posao. Međutim, za svoju inicijativu potpisnici su dobili bezrezervnu podršku svih sveštenika koji žive u pomenutoj ulici. Uz dužno poštovanje vojvode Milića Radovića, za koga, takođe, smatraju da bi jedna ulica našeg grada trebalo da nosi njegovo ime, žitelji predlažu vraćanje starog naziva svojoj ulici. Oni, takođe, kažu da i pored činjenice da su preduzeli sve mere u okviru zakonskih propisa, nisu naišli na razumevanje članova nadležne Komisije, ali su rešeni da idu dalje ne odustajući od svoje namere, tim pre što su ubeđeni da čine pravu stvar i da je istina na njihovoj strani.
Povratak na vrh strane

AKCIJA TELEVIZIJE KRALJEVO U OKVIRU EMISIJE TV 94 - piše Anđelka Milošević
Više beba!

   Treću godinu zaredom Televizija Kraljevo, u okviru emisije o zdravstvu TV 94, okupila je mnogobrojne sponzore koji su svojim poklonima obradovali prvu ovogodišnju bebu i njenu mamu. I ove godine bilo je mnogo onih koji su se odazvali ovoj akciji.
da podsetimo, prvu bebu u ovoj godini, devojčicu, rodila je Rajka Petrović iz Kraljeva, a deset minuta kasnije još jednu devojčicu rodila je Olivera Stefanović iz Kraljeva. Oko tri sata posle ponoći ovoj družini se priključio i jedan dečak, kojeg je rodila Aleksandra Broćević iz Novog Sela, a ubrzo za njim na svet je stigao još jedan dečak, pa je tako utakmica bila nerešena - dve devojčice i dva dečaka.
- Želela bih da iskoristim priliku da pozdravim ovu akciju, najlepšu akciju obeležavanja Nove godine. Da zahvalim Televiziji Kraljevo i Opštini, koja nas je pratila u dosadašnjem radu i podržavala u tome, i nadam se i budućoj, još boljoj saradnji. Na taj način mi ćemo postići još bolje rezultate. Nismo izneneđeni ovolikim poklonima, jer se po tradiciji svake godine odazove veliki broj onih koji vole da obraduju mame i njihove tek rođene bebe. Šaljem apel svim ostalim donatorima da se uključe u akciju, da pomognu naše mame i tate tokom cele godine, u cilju povećana nataliteta - rekla je Slađana Brković, PR Zdravstvenog centra ,,Studenica".
U prošloj, 2005. godini, rođeno je približno isto broj beba kao i u 2004.
- Drago nam je da su se mnogi ljudi setili i ove godine, kao i prethodnih, da nagrade naše mame koje su donele prve bebe na svet u novoj, 2006. godini, i želimo da se akcija nastavi, kako bi pomogli majkama. Akciju treba proširiti i omasoviti i tako podstaći rađanje što većeg broja beba u Srbiji - istakla je načelnica Ginekološke službe Vesna Aleksić -Veličković.

DONATORI:
Banka Inteza, apoteka Radosavljević, prodavnica igračaka Borac, dečji butici: Ivica i Marica, Sve za bebe i Jasmina, cvećara Florela i Garden šop, parfimerija Nedeks, Grand kafa i ,,Ibarske novosti”.
Povratak na vrh strane


UMETNOST - KULTURA - OBRAZOVANJE

OMLADINSKA POLITIKA - piše Bojana Milosavljević
Država mora da čuva mlade

   • Nedavno pokrenuta kampanja na nacionalnom nivou, koju inicira Koalicija mladih Srbije, trebalo bi da doprinese izradi institucionalne osnove za omladinsku politiku. To uključuje formiranje tela za mlade pri Vladi Srbije, uz učešće lokalnih omladinskih organizacija

   Apolitični u uobičajenom poimanju današnje javno-političke scene i zbivanja na njoj, mladi Srbije sve više se zalažu za čvrstu nacionalnu strategiju koja bi dokumentovano definisala odnos državne uprave prema najvitalnijem delu naše populacije. Dosadašnji status mladih u Srbiji potkrepljuju nepovoljni podaci o mestu koje bi trebalo da im pripada. I, naravno, srazmerno tome, značaju koji bi morali da imaju u društvu, a, sa druge strane, statistika pokazuje da građani od 15 do 30 godina čine petinu stanovništva Srbije.
Uprkos ovome, u nas još ne postoji nacionalna strategija za mlade, kao ni državno telo koje se omladinom bavi. To znači da nema ni preduslova za sistematski rad sa ovom populacijom, jer Vlada još nije prepoznala ovu grupu, kao prvu u sferi posebnog društvenog interesa. Otuda je Koalicija mladih Srbije nedavno inicirala kampanju na nacionalnom nivou sa ciljem da se pri republičkoj Vladi formira telo koje će sa lokalnim omladinskim zajednicama planirati i ostvarivati ciljeve ove strategije. Koalicija predstavlja neformalnu mrežu Studentske unije Srbije, Mladih istraživača Srbije, Omladinskog informativnog centra, Saveza izviđača i još nekoliko organizacija i pokreta u kojima deluju mladi. Inicijalni potez usledio je prošlog meseca u Beogradu na konferenciji ,,Ovoj zemlji je potrebna mladost". Radni skup je predstavljao korak ka konsenzusu svih omladinskih organizacija, grupa i pokreta za početnu institucionalnu osnovu u kreiranju i sprovođenju omladinske politike u Srbiji. Koalicija je navela i podatak da je skoro polovina svih nezaposlenih u Republici mlađa od 30 godina, a više od petine mladih radno aktivnih su neregularno zaposleni. Takođe, samo petina ove populacije smatra da je naš obrazovni sistem zadovoljavajući. Bolji poznavaoci položaja mladih u srpskom društvu negiraju da su ovi apatični i nezainteresovani za delotvornu politiku, jer istraživanja pokazuju da upravo imaju izraženu potrebu za pripadnošću organizacijama i klubovima. Problem je što ta volja i želja još nisu prepoznati u najvažnijim državnim institucijama.

KAMPANJA - OD LOKALNOG KA NACIONALNOM
Lošu poziciju današnje omladine u Srbiji treba znatno da unapredi dijalog nevladinih organizacija, lokalne samouprave i predstavnici resornih ministarstava. Otuda Koalicija mladih Srbije svoje aktivnosti započinje na lokalnim nivoima, koji bi se kao strategija definisali na nacionalnom. Ideja stara više od godinu dana bila je da se u srpskim gradovima inicira okupljanje omladinskih grupa u koalicije, koje će potom u saradnji sa opštinom kreirati prave akcione planove. Ovoj dobroj zamisli na ruku ide novi Zakon o lokalnoj samoupravi, kojim se opštinskim vlastima daje više ovlašćenja u organizaciji života u gradu. To daje i mogućnost za formiranje posebnih odseka za omladinu ili, pak, vraćanje određenih institucija mladima.
Koalicija mladih Srbije pokrenula je svoje ,,ispostave" u 13 gradova, među kojima je i Kraljevo. Te male koalicije, koje sada okupljaju 87 organizacija, podnele su zahtev opštinskim vlastima za buyetska sredstva za ovu godinu, a za izradu lokalne strategije mladih. Cilj ove koordinisane akcije treba da bude definisan i dokumentovan budući odnos državne uprave prema mladima i dugoročnim ciljevima omladinske politike u Srbiji. Najzad, to je i obaveza države - stvaranje instuticija, kao ministarstva i Agencija za mlade - za početak procesa integracije u Evropsku uniju. Pre tog opšteg cilja, zvanog Evropska zajednica, podrazumeva se integrisanje mladog naraštaja u raznovrsne društvene tokove Srbije.

,,PRINUDNA" MLADOST
Nije jednostavno definisati starosne granice mladih, pa se formalni parametri za određivanje ovog životnog doba razlikuju kod institucija Ujedinjenih nacija, preko Evropske unije do - nacionalnih aršina. Pretežno se pod ,,mladima” podrazumeva starosna grupa između 15 i 24 godine, ali se ovo razdoblje u mnogo slučajeva produžava sve do 30. godine. Razlog tome su, najpre, duže trajanje obrazovanja i otežano zapošljavanje, odnosno, kasnije postizanje socijalne nezavisnosti. To je, nažalost, slučaj i sa tranzicionom Srbijom.



RETROSPEKTIVNA IZLOŽBA SLOBODANKE PRIBAKOVIĆ - KOSTIĆ
Posao pravog umetnika nikad nije gotov

   U galeriji Narodnog muzeja, prošle nedelje, otvorena je retrospektivna izložba četrdesetogodišnjeg rada i stvaralaštva likovne umetnice Slobodanke Pribaković - Kostić.
Rođena u Kraljevu, Danka Pribaković je završila Višu pedagošku školu u Prištini, Školu za primenjenu umetnost u Peći i Fakultet umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Miloša Bojića. Član je ULUS-a od 1978. godine i do sada je imala 13 samostalnih i učestvovala na šest grupnih izložbi. Dobitnik je treće nagrade na izložbi Kraljevački likovni salon 1975. i Otkupne nagrade za sliku ,,Mrtva priroda" 1995. godine.
- Kao umetnik, prolazila sam kroz različite faze u slikarstvu, a cilj mi je uvek bio da iskažem ljudsku dušu i najdublje emocije. Nakon četrdeset godina stvaranja tvrdim da posao pravog umetnika nikada nije gotov i da svaka slika vapi svojom nedorečenošću - kaže Danka Pribaković, zagonetno posmatrajući svoja dela.
U postavku je uvršteno 40 slika, pet skulptura i 15 crteža iz opusa Danke Pribaković.
- U stalnom nastojanju da doslika onu prvu, konačnu sliku, da dostigne savršenstvo izraza koje će konačno ispoljiti najdelikatnija osećanja i najsloženiju misao, Slobodanka Pribaković u svom profesionalnom itinereru nastavlja da traga, uvek sa velikim divljenjem za magijsku moć umetnosti, velikim uvažavanjem za postignuća ugrađena u svetsku antologiju umetnosti i poštovanjem za prirodu koja je najbolji i najmudriji učitelj umetniku - napisao je Ljubiša Simović u predgovoru za katalog Retrospektive o radu i stvaranju autorke.
Ovaj kratki osvrt možda i jeste najbolji način da se neposredni posmatrač izbori sa nabujalim emocijama koje nosi jedno umetničko delo. Da ostavi otvoren zaključak za nedorečenost umetnosti i da i sam ostane u iščekivanju.



NOVI BROJ ČASOPISA ,,POVELJA" - piše Ivan Rajović
Od Hamvaša do Mihajla Pantića

Najnoviji, treći za prošlu godinu broj ,,Povelje", kraljevačkog časopisa za književnost, umetnost i kulturu, donosi:

Pročelje:
Svetislav Basara Uspon i pad Parkinsonove bolesti, Vasa Paković Na odmorištu, Radmila Lazić IN VIVO-AB OVO, Miro Vuksanović Velja, Laslo Blašković Labudova pesma, Nikola Milović Haliters, Kajoko Jamasaki Pesme o vodi, Zoran Pešić Sigma Moj glas je jasan meni, Saša Ćirić To nije isto što i iza spuštenih zastora, Zorica Janković Rana živa dlanom pupi, Biljana T. Petrović I čarobnjak stvori…
Premošćenja:
Filip Larkin Pesme, Šandor Marai Povratak
Preobraženje:
Svetozar Koljević Poezija od obadva sveta, Dragan Hamović Pesma sa čistine i glas iz dubine, Miroslav Maksimović Pesnici u vremenu trgovaca
Predmet ,,Povelje”
U susret potopu:
Srpko Leštarić Nojev poziv, Zekerija Tamir O drugima i Iblisu
Pesnikov izbor:
Nenad Grujičić Sreća ti pevala, čitaoče
Poniranje:
Ljiljana Bilalović Tehnologija društvenosti, Aleksandar Laković Strah od oticanja vremena
Pristupi:
Mileta Aćimović Ivkov Zamke čitanja, Predrag Krstić Jezik, svest, poezija, Mladen Vesković Harmonična disharmonija, Mira Radojević Dobri i važni putokazi
Prinosi:
Svetlana Velmar - Janković Slovo o Stefanu Prvovenčanom
Područje:
Đerđ Sabadoš Bela Hamvaš i muzika, Dragan Bošković / Dejan Necić FIRE ART HEART
Priključenija: Vesna Aleksić Frankfurt - Bukurešt - Sentandreja - Kopenhagen
Pozitiv:
Mihajlo Pantić Deset (ne)snimljenih fotografija
Pojmovnik:
Radivoj Radić

Urednik Goran Petrović


IZDANJA KRALJEVAČKE BIBLIOTEKE NAJBOLJA U PROŠLOJ GODINI
,,Skamenjeni” na prvom mestu

   Knjiga ,,Skamenjeni" Miroslava Maksimovića, koju je izdala Narodna biblioteka ,,Stefan Prvovenčani" iz Kraljeva, najbolja je pesnička knjiga objavljena u 2005. godini, po mišljenju NIN-ovog kritičara Bogdana A. Popovića. Među deset najboljih na ovoj listi našla se i zbirka ,,Posle" Dejana Aleksića objavljena u ,,Povelji".
Prema listi dnevnika ,,danas", prvo mesto zauzima knjiga ,,Skamenjeni" Miroslava Maksimovića, a među deset najboljih nalazi se i knjiga ,,Kvart" Dejana Ilića.
Nedeljnik ,,Evropa" je po završetku Beogradskog sajma knjiga takođe izdvojio listu od deset najboljih pesničkih izdanja u 2005. Na prvom mestu je knjiga ,,Kvart" Dejana Ilića, a na drugom celokupna pesnička biblioteka ,,Povelje".
Na osnovu ovih priznanja, zaključuje se da je 2005. za kraljevačkog izdavača bila veoma uspešna. Nova, 2006. godina, takođe je započeta uspehom. Naime, ovih dana je zbirka pesama Marije Rakić ,,Antikvarnica na kraju grada", koju je takođe objavila Narodna biblioteka ,,Stefan Prvovenčani", nagrađena novoustanovljenom nagradom ,,Aladin Lukač". Ova nagrada se dodeljuje stvaraocima mlađim od 27 godina, a osnovali su je novopazarski Dom Kuture i Ustanove za kulturu Sjenica. Sve su prilike da će predstojeća 2006. za kraljevačku ,,Povelju" biti još uspešnija.


VELIKI USPEH UČENIKA OŠ ,,SVETI SAVA" - piše Ivan Rajović
Rusi nagradili kraljevačke mlade slikare

   • Na Međunarodnom festivalu umetničkog stvaralaštva dece i omladine, a na temu ,,Ja crtam svoj svet i darujem ga vama", učesnici konkursa su iskazali istoriju, tradiciju i kulturu svojih naroda

   Na adresu Osnovne škole ,,Sveti Sava" i nastavnika likovne kulture Zorana Savkovića Džerija stigla je ovih dana novogodišnja pošiljka koja je obradovala čitav kolektiv. Naime, prošle godine, na osnovu kontakta koji su ostvarili boraveći preko Omladinskog centra ,,Iskra" sa omladincima iz Kraljeva u Dečjem selu ,,Pestaloci" u Švajcarskoj, pesnici Dejan Aleksić i Gordana Timotijević, kroz razgovor sa direktorom Umetničke škole Andrejom Talaverkom iz Novozibkovske brankovske oblasti u Rusiji, pomenuli su da se i kod nas deca i omladinci veoma interesuju za likovnu umetnost i umetnost uopšte. Gospodina Talaverka je zaintrigirala ova priča i ponudio im je saradnju. Posle nekoliko meseci nastavnik Savković je poslao 70 radova svojih učenika iz škole i, kako se pokazalo, uspeh nije izostao.
   Na Međunarodnom festivalu umetničkog stvaralaštva dece i omladine, a na temu ,,Ja crtam svoj svet i darujem ga vama", učesnici konkursa su iskazali istoriju, tradiciju i kulturu svojih naroda. Ovaj Festival se održava od 2000. godine u znak sećanja na postradale u černobiljskoj havariji. Na Festival je ovoga puta stiglo više od 1.000 radova iz Belorusije, Ukrajine, Rusije, Bugarske, Srbije, Rumunije, Sjedinjenih Američkih Država, Indonezije i Indije. S obzirom na ovoliki broj radova i veliku konkurenciju uspeh dece iz kraljevačke OŠ ,,Sveti Sava" dobija na značaju. Nagrade su dobili Marko Zlatkov, Suzana Milosavljević, Ana Vitković, Nemanja Mirković i Sofija Stančić. Nagrada je dodeljena i školi ,,Sveti Sava" za kolektivni rad, a sve to, naravno, zahvaljujući pre svega likovnom pedagogu Zoranu Savkoviću Džeriju koji je, kako se pokazalo, i ovoga puta imao sluha za odabir učeničkih radova.


PREDŠKOLSKO OBRAZOVANJE - piše Bojana Milosavljević
Novi vrtići u Kraljevu

   Predškolska ustanova ,,Olga Jovičić Rita" u Kraljevu ove godine će proširiti svoju infrastukturu sa tri nova vrtića. Već sredinom narednog meseca u naselju Higijenski zavod biće otvoren novi objekat ustanove - vrtić ,,Petar Pan", površine 435 metara kvadratnih i kapaciteta 150 mesta. Toliko mališana biće raspoređeno u pet vaspitnih grupa, od kojih su dve jaslene, odnosno za najmlađe korisnike.
   Za ovu investiciju, koja će, kako se nadaju u Predškolskoj ustanovi, postati i ukras naselja, opština je izdvojila devet miliona dinara. Ukoliko se pozitivne namere osnivača Predškolske ustanove ostvare i do kraja godine izgrade još dva objekta, od kojih će jedan biti na području Mataruške Banje, znatno će se skratiti lista čekanja budućih korisnika, koja sada broji četiri stotine imena.Povratak na vrh strane


SLOGA KRENULA SA PRIPREMAMA - piše Stole Petković
Došla struja pale se motori

   I drugi kraljevački srpskoligaš počeo je pripreme prozivkom koja je održana u sali Skupštine opštine. Na okupu pedesetak fudbalera iz svih pogona kraljevačkih belih, od pionira do seniora. Naravno, u centru pažnje su bili oni najstariji koji biju ljutu bitku u srpskoligaškoj konkurenciji.
- Što se Uprave tiče, sve je spremno za početak priprema za drugi deo prvenstvene sezone. Moramo da zbijemo redove na svim planovima, od igračkog kadra do efikasnog rada uprave kluba - rekao je Novak Jovanović, sportski direktor Sloge.
Rukovodstvo je već napravilo korake za popunu igračkog kadra. Već su pristigli i sa igračima se upoznali drugoligaški igrač Aleksandar Drašković (Mladenovac), momak iz Šumadijske zone Dejan Marković (Kraljevo Hajduk), a tu su pojačanja iz Okružne lige Vladimir Baltić (Ibar) Mataruška Banja) i Vladimir Slović (Budućnost - Konarevo).
- Rekao sam na kraju jesenje saezone da ćemo morati da se pojačamo nekim igračima. Tu sam mislio na nekog iskusnog iz odbrane i, naravno, iz navale, na špic igrača koji će znati da materijalizuje ono što stvorimo tokom utakmica. Moram da podsetim da smo zbog promašenih zicera i neiskorišćena četiri penala ostali bez desetak sigurnih bodova. Pa, mi bi sada kidisali na sami vrh tabele - sa setom priča trener Slobodan Stašević.
Uslovi na stadionu nisu bili na nivou kada je ovaj deo godine u pitanju. Došlo je do prekida u napajanju električnom energijom...
- Sada smo i to rešili. Posle više decenija mi ćemo na stadionu imati svoje brojilo i bićemo pravi domaćini - ističe Božidar Radovančević, predsednik kluba. Tu problema neće biti, kao ni sa isplatom igrača. Nikome ništa ne dugujemo, krećemo uzdignuta čela u novu godinu, još samo da dođu rezultati.

PRVO PA ATLETIKA
   Prvo radno okupljanje fudbaleri su imali na Atletskom stadionu.
- Sve zavisi od vremenskih uslova. Po tome ćemo se i prestrojavati. Važno je da smo počeli, a sve ostalo je na nama: pravljenje pravih programa za rad i raspoloženje u timu.



ODBOJKA - PRVA A PILS LIGA - piše Zoran Bačarević
Vojvodina na parketu!!!

   • Ribnica Građevinar, posle osam godina, slavila nad Novosađanima • U 11. kolu Ribnica Građevinar - Vojvodina Novolin 3:1 • U 12. kolu Kraljevčani gostuju u Budvi

   Izgleda da je nedeljni termin postao ,,taličan" za odbojkaše Ribnice Građevinar. Posle Budućnosti iz Podgorice, još jedan tim iz vrha tabele ,,ostavio je kosti" na kraljevačkom parketu. U 11. kolu Prve A Pils lige Kraljevčani su, posle gotovo osam godina, uspeli da savladaju novosadsku Vojvodinu. Aktuelni lider poražen je u nedelju uveče u Hali sportova pred oko 800 gledalaca sa 3:1 (25:17, 23:25, 26:24, 25:15).
U susret sa Novosađanima Ribnica je ušla izuzetno motivisano, željna ,,osvete" za gotovo decenijsku seriju poraza. Uvodni set je relativno lako dobila, a Vojvodina je uzvratila u drugom, kada je minimalnom razlikom poravnala rezultat u setovima na 1:1. Presudni momenti desili su se u trećem setu. Na polovini se povredio reprezentativni primač (libero) u redovima Novosađana Marko Samardžić, a kod vođstva gostiju od 20:17, na servis Vladana Aleksića, usledila je serija od 5:0 za Kraljevčane u vođstvo Ribnice od 22:20. Posle dve uzastopne greške Radovana Gavrilovića (jedine na utakmici koje je načinio novajlija iz Gornjeg Milanovca kome je ovo bio i prvoligaški debi) gosti su se vratili u igru, pa čak stigli i do set lopte kod rezultata 24:23. Ponovo je Ribnica smečevima Popovića i Mijovića u presudnim trenucima mini-serijom od 3:0 okončala pobedonosno ovaj set (26:24), a time i meč, jer Novosađani nisu uspeli da se oporave u četvrtom. Ostali su na izuzetno niskoj kvoti poena, delovali su kao posečna ,,drugoligaška ekipa", što je Ribnici bilo dovoljno za konačan trijumf od 3:1. Tri boda vredna zlata ostala su u Kraljevu, a Kraljevčani već uveliko ,,duvaju u vrat" vodećoj četvorci. Najuspešnije poentere Ribnica je imala u Vladanu Aleksiću (11-1) i Radovanu Gavriloviću (16-2), dok je Tomislav Popović zabeležio 12 poena, ali i pet grešaka. Kod Novosađana reprezentativac Dejan Bojović bio je najbolji poenter meča (24-6), ali njegovi klupski drugovi isuviše mali da bi se ugrozila vredna pobeda Ribnice Građevinar.
U narednom, 12. kolu, Ribnica gostuje u Budvi, gde joj je protivnik Budvanska rivijera, koja je u minulom kolu poražena u Beogradu od Crvene zvezde sa 2:3, posle viđstva od 2:0. Podsećanja radi, u 3. kolu Budvani su, opet, slavili u Kraljevu sa 3:2, posle vođstva domaćina od 2:0 u setovima. Znači li to da će se i u dvorani MSC-a u Budvi opet igrati pet setova?



KOŠARKA: PREDSEDNIK GORAN KNEŽEVIĆ U KRALJEVU - piše Aleksandar Daišević
Podrška ,,Srpskoj Bolonji"

   Predsednik data obećanja ispunjava. Goran Knežević, čelni čovek KS Srbije i Crne Gore, posetio je Kraljevo u okviru svoje misije. Vizita je napravljena u gradu koji ima čak četiri prvoligaša: po dva u A i B diviziji.
- Drago mi je da sam u gradu gde se košarka voli i neguje. Kao igrač Proletera dolazio sam u Kraljevo, gde smo uvek nailazili na navijače koji su znali da bodre svoj klub - rekao je Knežević u razgovoru sa košarkaškim poslenicima u Kraljevu.
Neizbežna tema je izbor selektora i odziv igrača u reprezentaciju.
- Dobili smo priliku da igramo u Japanu na Svet-skom prvenstvu, obavljen je žreb i na nama je sada da izaberemo selektora. Stru-čni savet je za to da bude Svetislav Pešić. No, to ćemo rešiti u skorije vreme - obećava Knežević.
Evropsko prvenstvo je otkrilo i neke negativnosti, pre svega kada je u pitanju neodazivanje u reprezentaciju, a zatim i nedolično ponašanje:
- Plavi dres mora da bude svetinja. Tu veliku pomoć očekujem od naših proslavnjenih asova, pre svih Vlada Divca. On je obećao pomoć u tom pravcu i biće uključen u celu tu priču. Ko to još ne shvata, nije mu ni mesto u selekciji. Primeri Argentinaca koji su za Olimpijadu sve troškove sami platili, ili Dirka Novickog, koji je za EP sam platio svoje osiguranje, mogli bi da budu jako poučni za naše igrače - tvrdi Knežević.
Knežević je istakao da mladima treba pomoći, jer na njima leži budućnost:
- Drago mi je da se u Kraljevu dobro radi sa najmlađima. Imate dosta škola košarke i to je zaista pravi odnos prema najtrofejnijem sportu u našoj zemlji - rekao je na kraju Goran Knežević, predsednik Nacionalnog košarkaškog saveza.

Klupska košarka - neiscrpna tema
- Ja sam već razgovarao sa našim predstavnicima u Jadranskoj ligi, a krajnji cilj jeste uključivanje klubova u našu ligu. Sinalko naša liga je ove godine izuzetno organizovano takmičenje, pomak je evidentan u odnosu na prethodne godine. Pomognuti su klubovi, a sada postoji i nagrada za prvo mesto. Kraljevo mora da gleda C. zvezdu i Partizan.



KOŠARKA - SINALKO NAŠA LIGA
Mašinac trijumfalno ,,iz Niš" - Podgoričani iz Kraljeva

   • U 12. kolu Budućnost deklasirala Slogu u Hali sportova (90:62 za Podgoričane) • Mašinac slavio u Nišu 96:85 za ,,studente") • U 13. kolu Sloga gost Zdravlja u Medveđi, Mašinac dočekuje čačanski Borac

   Nastavak prvenstva, nova kalendarska godina, nisu doneli ništa novo košarkašima Sloge. Ni novajlija u redovima starijeg kraljevačkog prvoligaša Ervin Dragšić nije pomogao da se prekine serija od četiri uzastopna poraza košarkaša Sloge Sosijete Ženeral na prelazu između dve kalendarske godine i dve polusezone. Budućnost je u minulom, 12. kolu, ,,pregazila" Kraljevčane, svih 40 minuta čvrsto držala konce igre u svojim rukama, dobila sve četiri četvrtine za konačnih Sloga Sosijete Ženeral - Budućnost 68:90 (16:20, 16:19, 15:33, 15:18). Dok se domaćina kako-tako držao u prvih 20 minuta, serija od 12:0 za Podgoričane posle ,,velikog odmora" raspršila je sve nade da može izbeći ubedljiv poraz. Kod ovakvog odnosa snaga izlišno je pominjati učinak, ekipni i pojedinačni, u svim elementima, a radi istorije valja reći da je najefikasniji u poraženoj ekipi bio Bajić sa 15 koševa, a kod pobednika Pavković sa 17 poena.
   Košarkaši Mašinaca trijumfalno su se vratili iz Niša. Da su u ,,strahu velike oči", pokazao je domaći Ergonom, koji je u najavama za ovaj meč isticao da je bolja ekipa od Mašinca. Ispostavilo se da je strah domaćina bio opravdan, pošto su ,,studenti" zabeležili još jednu vrednu pobedu u gostima od 96:85, po četvrtinama 22:23, 13:21, 22:26, 28:26. Boljom igrom na spoljnim pozicijama i zavidnom efikasnošću u ,,trojkama" (19-10) Mašinac je diktirao tempo u većem delu susreta i u jednom trenutku imao prednost od 17 koševa. Najefikasniji su bili Trivunović i Mijajlović sa po 22 koša, ali je najbolji indeks uspešnosti imao Marko Dimitrijević - šest asistencija, šest osvojenih lopti, šest prekršaja nad košarkašem Mašinca.
   - Pobedili smo kolektivnom igrom, borbenošću i ,,na svežinu" posle tronedeljne pauze. Bila je to praktično najbolja partija mojih učenika u gostima u ovoj sezoni a, verujem, biće ih još do kraja prvenstva - kratak je u oceni već devete pobede Mašinca trener kraljevačkih ,,studenata" Miloš Pejić.
U narednom, 13. kolu, kraljevački ligaši menjaju uloge. Sloga će put Leskovca, gde je očekuje (u Medveđi) Zdravlje, koje je u prvom krugu trijumfovalo u Kraljevu. Mašinac će ugostiti čačanski Borac sutra od 19.30 časova u Hali sportova u nameri da nastavi uspešnu seriju dobrih partija i pobeda. Čačani su naneli jedan od dosadašnja tri poraza kraljevačkim ,,studentima", koji opet očekuju podršku i ,,Sloginih" navijača, kako bi se revanširali komšijama za poraz u prvom krugu takmičenja.Povratak na vrh strane


IMPRESUM

Nedeljni list u izdanju Javnog preduzeća za informisanje: „Ibarske novosti” - Kraljevo. Adresa Redakcije: ul. Hajduk Veljkova br. 2.
Direktor i glavni i odgovorni urednik: Dragan Rajičić. Odgovorni urednik: Vladeta Stanojević. Tehnički uredio: Saša Kovačević.

Redakcija: Zoran Bačarević (sport), Dragan Vukićević (privreda), Slobodan Rajić (politika), Marko Slavković (reportaže i Stršljen), Bojana Milosavljević, Stojan Petković (sport), Ivan Rajović (urednik izdavačke delatnosti), Rajko Sarić, Milisav Radovanović (fotoreporter), Vesna Jovičić (lektor), Zorica Radunković (marketing). Poslovni sekretar Lidija Kuljača.

Predsednik Upravnog odbora: Biljana Knežević, dipl. pravnik.

Telefoni: direktor i glavni i odgovorni urednik 312-504, odgovorni urednik tel/faks 320-630, pravna i opšta služba 312-505, oglasno odeljenje 312-505. Godišnja pretplata 1.560 din. Za inostranstvo - Evropa 4.680 dinara, Amerika i Australija 6.240 din. Tekući račun: 160-14461-52 kod „Delta banke” Kraljevo. Kompjuterska obrada „Ibarske novosti”. Štampa “Blic print”, III Bulevar 29, Beograd. Generalni distributer: “HIT-KOMERC” Žička 10, tel. 036/360-200 i 361-222.

Poštarina plaćena u Pošti 36200 Kraljevo. List izlazi petkom, rukopisi se ne vraćaju.

e-mail:webmaster@kraljevo.com, ibarskenovosti@sbb.kv.co.yu


Ibarske novosti - e-mail

Copyright © 1997-2006. Interactive.net Kraljevo. All rights reseved interactive