Internet izdanje - 17. novembar 2006. godine

  Ibarske novosti - e-mail

Naslovna strana novog broja "Ibarskih novosti" - klik za vecu sliku! Počele izborne radnje
Da filozofi vode narod
Formirana odbornička grupa „Slobodni radikali”
„Svako srpsko selo zaslužilo je da ima asfalt u 21. veku”
Nek nam Gospod Bog pomogne na putu kojim danas krećemo!
Muzej ih nije zaboravio
BizMismeni
Svečani ispraćaj lekara
Izvoz povećan za 43,9 odsto
Umetnost, kultura, obrazovanje
Sport: košarka, fudbal, boks


PARLAMENTARNI IZBORI U SRBIJI 21. JANUARA 2007.
Počele izborne radnje

   Odluka o raspisivanju parlamentarnih izbora u Srbiji za 21. januar 2007. godine objavljena je prošlog petka u „Službenom glasniku” i od tog dana počeli su da teku rokovi za obavljanje izbornih radnji. Ovi prevremeni parlamentarni izbori, čije je raspisivanje u roku od 60 do 120 dana predviđeno Ustavnim zakonom o sprovođenju novog Ustava Srbije, proglašenog 8. novembra, biće održani prema odredbama važećeg Zakona o izboru narodnih poslanika, donetog 2000. godine posle oktobarskih promena i izmenjenog februara 2004. godine.
Poslanici se, prema tom Zakonu, biraju prema proporcionalnom sistemu, uz cenzus od pet odsto za stranke i koalicije građana. Pošto Skupština Srbije ima 250 mesta, „većinske” liste osvajaju najmanje 12 mandata. Izuzetak su stranke i koalicije nacionalnih manjina za koje važi prirodan prag - za jednog poslanika potreban je „prosečan broj glasova” - ukupan broj birača koji su glasali podeljen sa brojem poslanika.
Na izbornim listama mora da bude najmanje 30 odsto kandidata manje zastupljenog pola (žena). Izborna lista je potvrđena kada je svojim potpisima podrži najmanje deset hiljada građana, a liste se dostavljaju najkasnije 15 dana do dana određenog za održavanje izbora. Republička izborna komisija proglašava izbornu listu odmah po njenom prijemu, ili najkasnije u roku od 24 sata od dana prijema.
Redosled izbornih lista, sa imenima svih kandidata, na zbirnoj izbornoj listi utvrđuje se prema redosledu njihovih proglašavanja.
Pravo glasa imaju svi punoletni državljani Srbije, a birač može da bude upisan samo na jednom biračkom mestu. Birački spisak zaključuje se najkasnije 15 dana od dana održavanja izbora.


PRES KONFERENCIJA U OO DSS KRALJEVO - piše Slobodan Rajić
Predstavljeni kandidati za poslanike


   • Kandidati za poslanike DSS-a u Kraljevu biće Biljana Knežević, dr Ljubiša Jovašević i Dejan Milović • Posle uspešnog prethodnog perioda, DSS želi da ponovnim dobijanjem poverenja na izborima, potvrdi i nastavi ostvarena dostignuća i kandidati ove stranke za poslanike vodiće kampanju težeći da nastavi putem stabilizacije društva • Odluka o mogućim koalicijama na sednici GO DSS-a


   U Opštinskom odboru Demokratske stranke Srbije u Kraljevu predstavljeni su kandidati te stranke sa kraljevačkog područja za poslanike u Skupštini Srbije na predstojećim preveremenim parlamentarnim izborima 21. januara 2007. godine. Na izbornoj listi kandidati DSS za poslanike biće Biljana Knežević, presednik OO DSS Kraljevo, dr LJubiša Jovašević, načelnik Raškog upravnog okruga, i Dejan Milović, predsednik Skupštine opštine Kraljevo.
Kako je istaknuto na pres konferenciji tim povodom u OO DSS Kraljevo, posle okončanja uspešnog političkog perioda koji je krunisan donošenjem Ustava Srbije i Ustavnog zakona, otvoren je novi ciklus - raspisivanje i održavanje parlamentarnih izbora, na kojima će DSS da potvrdi dostignuća i vrednosti koje je ostvarila Vlada premijera dr Vojislava Koštunice.
- Smatramo da smo upravo doveli do jedne značajne relaksacije, do pada tenzija, do ukrupnjavanja političke scene. Doneli smo u proteklom periodu čitav niz zakona koji su bili sistemski, koji su bili pozitivni i očekujemo od sredine sledeće godine proces izlaska iz recesije u kojoj se nalazimo - naglasio je dr LJubiša Jovašević.
Kandidati za poslanike DSS-a iz Kraljeva „vodiće prepoznatljivu predizbornu kampanju, težeći daljoj političkoj i nacionalnoj stabilizaciji društva”, istakao dr Jovašević i dodao:
- Ovo je bio najteži period iza nas, prešli smo velike uspone, nije bilo padova, i nadamo se da ćemo ovaj trend, ako dobijemo na ovim izborima i ako budemo i dalje stožer i nosilac vlasti na republičkom nivou, nastaviti tim putem.
Odluka o stvaranju tzv. narodnjačkog bloka ili koalicije između DSS-a i Nove Srbije biće doneta u nedelju, 19. novembra, na sednici Glavnog odbora DSS-a, najavljeno je na pres konferenciji.


DRAGAN MARKOVIĆ PALMA
Narodnjačka koalicija - dobitna kombinacija


   „Koalicije, da bi bile u funkciji građana Srbije, moraju da budu prirodne, sa sličnim programima i dobrim ostvarenim dosadašnjim rezultatima, a naša Narodnjačka koalicija je baš takva i zato će na izborima pobediti, opstati na političkoj sceni i trajaće dugo”, izjavio je, učestvujući u emisiji „Otvoreno o svemu” TV Kraljevo, Dragan Marković Palma, predsednik opštine Jagodina i stranke Jedinstvena Srbija, uz tvrdnju da bi na predstojećim izborima Jedinstvena Srbija osvojila više od šest, a sa Novom Srbijom više od 15 odsto glasova birača.


OBAVEŠTENJE
Uvid u birački spisak


   Odeljenje za opštu upravu opštine Kraljevo obaveštava građane opštine Kraljevo i lica koja su privremeno odseljena iz stalnog mesta boravka (interno raseljena lica), da je birački spisak izložen na uvid u zgradi opštine Kraljevo, Trg Jovana Sarića broj 1, I sprat, kancelarija 109 Opštinske uprave opštine Kraljevo, a izvodi iz biračkog spiska u mesnim kancelarijama na području opštine Kraljevo.
Svaki građanin može organu nadležnom za vođenje biračkog spiska podneti zahtev za upis, brisanje, ispravku ili dopunu biračkog spiska ako on ili drugi građanin nije upisan u birački spisak ili je upisan, a nema biračko pravo ili nema biračko pravo na području opštine u kojoj je upisan u birački spisak ili ako neki od podataka iz biračkog spiska nije pravilno upisan. Od proglašenja izborne liste pravo na uvid i na podnošenje zahteva za izmenu biračkog spiska ima i podnosilac izborne liste, po istom postupku po kom to pravo imaju i građani. Uz zahtev se prilažu potrebni dokazi.
Uvid u birački spisak, uz ličnu kartu, može se izvršiti u periodu od 11.11.2006. godine do 05.01.2007. godine do 24 časa, kada se birački spisak zaključuje, svakog radnog dana i subotom od 7 do 15 časova.
U ovom periodu građani i podnosioci proglašene izborne liste, uz ličnu kartu, mogu Odeljenju za opštu upravu podneti zahtev za upis ili brisanje iz biračkog spiska ili izmenu, ispravku ili dopunu podataka u biračkom spisku.
Nakon zaključenja biračkog spiska zahtev za promene u biračkom spisku građani i podnosioci proglašene izborne liste mogu podneti samo Opštinskom sudu i na osnovu odluke nadležnog suda promene mogu biti izvršene najkasnije 48 časova pre dana određenog za održavanje izbora.

Povratak na vrh strane


KOKTEL U ČAST USTAVA - piše Ivan Rajović
Da filozofi vode narod


   Povodom usvajanja Ustava i Ustavnog zakona u Parlamentu Srbije, načelnik Raškog upravnog okruga dr LJubiša Jovašević upriličio je koktel. U restoranu ,,Ženeva", u prisustvu velikog broja zvanica, uglavnom koalicionih partnera, obeležen je ovaj događaj kao jedan od retko značajnih u novijoj istoriji Srbije. Prisutnima su se, pored načelnika, obratili i predsednik opštine dr Miloš Babić, a potom i NJegovo preosveštenstvo vladika žički gospodin Hrizostom. Naglašavajući značaj događaja koji je i bio povod ovog okupljanja, vladika je, izmeću ostalog, a pozivajući se na Platona, rekao kako bi zemljom trebalo da vladaju filozofi i da očekuje kako će se u Srbiji, u interesu naroda, a posle usvajanja Ustava i Ustavnog zakona, to i dogoditi, odnosno da će političari filozofski mudro voditi svoj narod u srećniju budućnost.
   Ovom koktelu, pored predstavnika DSS, NS I G 17+, prisustvovali su i najviši zvaničnici opština koje se nalaze na teritoriji Raškog upravnog okruga, predstavnici vojske, milicije, nekih nevladinih organizacija i, naravno, medija.Povratak na vrh strane


BURNA PREVIRANJA U SRPSKOJ RADIKALNOJ STRANCI U KRALJEVU - piše Slobodan Rajić
Formirana odbornička grupa „Slobodni radikali”


   • Zbog iznuđene ostavke Miljka Četrovića i imenovanja za v. d. predsednika Opštinskog odbora SRS Kraljevo Vesne Vukajilović-Nikolić devet odbornika SRS formiralo novu odborničku grupu u Skupštini opštine Kraljevo • Teške optužbe na račun koordinatora SRS za Raški okrug Vjerice Radete, uz poziv članovima SRS u Kraljevu da se ograde od delovanja nametnutog rukovodstva • „Slobodni radikali” na pres konferenciji nagovestili i da će možda na lokalnim izborima nastupiti samostalno

   Višemesečna previranja i sukobi u Srpskoj radikalnoj stranci (SRS) u Kraljevu kulminirali su ovih dana ostavkom predsednika Opštinskog odbora Miljka Četrovića, time što je Izvršni odbor SRS u Beogradu imenovao Vesnu Vukajlović-Nikolić za vršioca dužnosti predsednika OO SRS Kraljevo i izdvajanjem devet odbornika SRS u novu Odborničku grupu „Slobodni radikali” u Skupštini opštine Kraljevo. Do Četrovićeve ostavke, kako je istaknuto na pres konferenciji novoformirane Odborničke grupe „Novi radikali”, održanoj prošlog utorka, došlo je pod pritiskom krajem prošle sedmice kada je imenovan vršilac dužnosti predsednika OO SRS Kraljevo. Odmah posle Četrovića, kako je rečeno, ostavku je na dužnost potpredsednika OO SRS Kraljevo dao i Vojislav Janićijević Janez, pa je i na njegovo mesto imenovan za vršioca dužnosti Srboljub Spasojević. Radi razjašnjenja, 32 odbornika i člana Opštinskog i mesnih odbora SRS iz Kraljeva otputovali su u „centralu” u Beograd, gde su o svemu razgovorali sa Draganom Todorovićem, predsednikom IO stranke, ali bez uspeha.
Na pres konferenciji je istaknuto i da je do ovog raskola u SRS u Kraljevu „došlo u nezgodno vreme, u kampanji za parlamentarne izbore u Srbiji i kada lider SRS dr Vojislav Šešelj u Hagu štrajkuje glađu, ali da drugog izbora posle svega nije bilo”.
- Cilj formiranja Odborničke grupe „Slobodni radikali” jeste još jedan pokušaj članova ove odborničke grupe, većine članova Opštinskog odbora SRS i većine članova SRS u Kraljevu da se ukaže na simuliranje, neodgovornost, obmane, samovolju, bavljenje marginalnim pitanjima i politikanstvo Vjerice Radete u odnosu na OO SRS u Kraljevu, Izvršni odbor SRS, u krajnjoj liniji na širenje političkih ideja SRS u celini - istakao je Ivan Damljanović, član OO SRS i najmlađi odbornik u SO Kraljevo.
Ulogu Vjerice Radete, kao koordinatora SRS za Raški okrug, na razbijanju SRS u Kraljevu i na području ovog okruga objasnio je odbornik SRS i novoformirane odborničke grupe Milovan Čurlić:
- Prema mom mišljenju, ona je doseljena u Beograd i možda ne postoji mogućnost da bude gore na listi za poslanika, pa onda daj da smenimo Miljka Četrovića i da ona kao koordinator preko v. d. rukovodstva OO SRS ide na listu poslanika za Raški okrug. To nas devet i svi predsednici mesnih odbora, koji su prisutni, nećemo da dozvolimo. Nama na listi treba poslanik koji je iz Kraljeva. Isti ovakav potez oni su povukli i u Vrnjačkoj Banji i Raški, što nije u redu i što će vreme presuditi, jer izbori dolaze. Mi nećemo pozivati na bojkot, ali se nadam da će u vrhu stranke ovo da čuju i da se momentalno pokrene disciplinski postupak protiv Vjerice Radete, jer ovo nije pomoć SRS i OO SRS u Kraljevu, već samo razbijanje SRS.
Odbornik Vojislav Janićijević Janez istakao je da je on jedan od najstarijih članova i prvi opozicioni odbornik SRS u Kraljevu i da neće dozvoliti siledzijstvo i torturu od pojedinaca i „centrale” stranke u Beogradu, „da oni nameću rešenja, a da njega i druge članove ništa ne pitaju, da za vršioca dužnosti predsednika OO SRS postavljaju ženu koja je 4-5 puta ušla u prostorije stranke”. Naglasio je i da će nova OG „Slobodni radikali” od sada delovati samostalno i u interesu građana Kraljeva, a ne po diktatu.
- Nasilničko ponašanje, pogotovo iz vrha stranke, mislim na Vjericu i Todorovića, dovelo je do rasula ove stranke. Jednostavno, njih dvoje su sahranili OO SRS u Kraljevu. Ja sam prvi izašao, a zatim i ostali, i odlučili smo da formiramo novu odborničku grupu. U interesu naših glasača, pre svega naše braće i sestara radikala, obećavamo da ćemo raditi korektno, časno, pošteno, i glasati za odluke koje su za dobrobit grada Kraljeva, pa i svakog sela i pojedinca. Podržaćemo bilo koji koristan predlog za Kraljevo u Skupštini opštine, na primer izgradnju mosta, sportske hale i igrališta, infrastrukture... Do sada smo morali po naređenju Vjerice Radete da podignemo ruku „protiv” i kad se radilo za dobrobit naše opštine, iako nismo tako mislili. E, više to neće biti!? Mi ćemo se izviniti građanima jer su to snimale TV kamere i građani nas pitaju zašto glasamo protiv budzeta - rekao je pored ostalog Janićijević i objasnio da će „Slobodni radikali” najverovatnije delovati do kraja mandata, a kasnije razmisliti o mogućnosti da nova OG formira listu od 70 odbornika i pod istim imenom izađe na lokalne izbore kao grupa građana.
- To što je Izvršni odbor imenovao vršioca dužnosti predsednika i potpredsednika OO SRS na teritoriji Raškog okruga, pa i u opštini Kraljevo, na predlog odnosno „podmetanje” Vjerice Radete, iz redova pre svega neuglednih ljudi, karakterističnih psiholoških profila, iz redova „tajkuna”, iz redova propale političke partije JUL-a ili drugih partija, jeste put koji nanosi nesagledivu štetu SRS. U ime odborničke grupe „Slobodni radikali” još jednom pozivam sve članove SRS da se potpuno ograde od delovanja nasilno postavljenih vršilaca dužnosti u Opštinskom odboru SRS u Kraljevu - rekla je odbornik Dijana Danilović.
Odgovarajući na novinarska pitanja, Ivan Damljanović je rekao da je u poslednjih nekoliko meseci bilo problema u OO SRS u Kraljevu, da je „grupica od osam, devet, najviše 10 ljudi, vodila kampanju rušenja predsednika OO SRS Miljka Četrovića, isceniravši početkom avgusta i fizički napad na njega, a kako su radili i u čijem interesu sada je sve jasno”. Naglasio je i da je „zdravo jezgro u OO SRS dosta trpelo od te grupe na sednicama na koje su dovodili ljude u alkoholisanom stanju i pravili haos. Po njegovim rečima, bilo je mnogo podmetanja, pa čak i pokušaja smena falsifikovanim potpisima članova na godišnjoj skupštini SRS, a rezultat svega je raskol u Opštinskom odboru i SRS. Vojislav Janićijević je rekao da će devet odbornika ostati članovi SRS, ali da će on „lično prihvatiti partijsku kaznu ako mu je izreknu i da će kad god može zaobilaziti ulicu u kojoj su prostorije stranke dok je tamo nametnuto rukovodstvo”. Napomenuo je i da Četrovićeva ostavka nije razmatrana jer je tako po pravilnicima SRS regulisano. Takođe je istakao da Miljko Četrović nije pozivan da uđe u novu odborničku grupu „zato što je bio na čelu Opštinskog odbora i Odborničke grupe SRS, da pozivanje ne bi bilo korektno i da ga neće ni zvati, već će prihvatiti ono što on sam odluči”.

ČLANOVI NOVE OG
Na pres konferenciji je rečeno da je novoformirana Odbornička grupa „Slobodni radikali” predala zahtev za svoju verifikaciju predsedniku SO Kraljevo i da su u njoj devet od 13 odbornika, koliko je do sada brojala OG SRS: Vojislav Janićijević, Slavica Spasić, Gojko Erac, Milovan Čurlić, Dijana Danilović, Ivan Damljanović, Blagoje Bešević, Radica Cvetković i Srećko Banjanac. Za šefa nove OG izabran je Janićijević, a za zamenika Čurlić. Izvan ove grupe su ostali odbornici Miljko Četrović, Vito Dmitrović, Predrag Fakin i Slobo Radović.

BLANKO OSTAVKE?
Na pitanje da li su odbornici SRS potpisali blanko ostavke i da li one sada mogu da budu aktivirane i umesto odbornika „Slobodnih radikala” budu postavljeni novi sa liste SRS, Vojislav Janićijević je odgovorio: „Ostavke su kod mene. Svi su potpisali, sve mogu da ih raspuste, ali kod mene su u koverti, od toga neće biti ništa, samo mogu da me ubiju”.Povratak na vrh strane


VELIKA SVEČANOST POVODOM ZAVRŠETKA PUTA DRAGOSINJCI - BREKINJE - piše Slobodan Rajić
„Svako srpsko selo zaslužilo je da ima asfalt u dvadeset prvom veku”


   • Asfaltirani regionalni put u dužini od 5.080 metara povezivaće desetak sela i mesnih zajednica kraljevačke i vrnjačke opštine • Vrednost radova više od 20 miliona dinara, obezbeđenih najvećim delom sredstvima Republike i delimično dveju susednih opština, izvođač radova novopazarzka sekcija Preduzeća za puteve „Užice” • Na velikoj narodnoj svečanosti opštinski i mesni čelnici i ministar Velimir Ilić ukazali na ogroman značaj novoasfaltiranog puta za o(p)stanak stanovništva u ovom kraju • Predstoji završetak drugih obećanih investicija, sa kojima Nova Srbija praktično ulazi u predizbornu kampanju

   Velikom narodnom svečanošću prošle subote u Dragosinjcima je obeležen završetak radova na asfaltiranju puta Dragosinjci - Brekinje. Novoasfaltirani put, u dužini od 5.080 metara (pored pomenuta dva), povezivaće još desetak sela i mesnih zajednica iz kraljevačke i vrnjačke opštine. To je alertnativni put postojećoj magistrali Kraljevo - Vrnjačka Banja, a prostire se pored reke Tovarnice, paralelno sa sadašnjim magistralnim putem, celom dužinom od jednog do drugog sedišta opštine i kraći je za nekoliko kilometara. Vrednost radova, koje je obavila novopazarska sekcija Preduzeća za puteve „Užice”, iznosila je nešto više od dvadeset miliona dinara, a sredstva je većim delom obezbedila Republika iz svog budzeta i delimično dve susedne opštine.
Svečanost obeležavanja završetka radova započela je pred velikim brojem lokalnog stanovništva dve opštine i njihovih uglednih gostiju osveštanjem i blagosiljanjem okončanja radova na početku asfaltirane deonice sa kraljevačke strane u Dragosinjcima. Uz tradicionalne srpske običaje, so, pogaču, bosiljak, tamjan i molitve, put je osveštao vrbsko-drgosinjački sveštenik Dobrinko Topalović, poželevši da uz Božju pomoć ovim putem ubuduće teče novi, bolji život, uz puno svatova i drugih veselja.
- Kao što su bluze ove dece lepo istkane plavim i crvenim nitima, želja mi je da i cela naša domovina, kao i naša opština bude isprepletana i protkana novim dobrim putevima. Prva takva nit u novembru je ovaj put koji smo praktično čekali 60 godina, još od naših dedova i očeva koji su ga započeli i shvatili njegov značaj za čitav ovaj prelepi kraj. Imamo sreću da mi te njihove napore i želje ostvarimo i asfaltiranje danas završimo, da bi pre svega ovdašnja deca i mladi bolje živeli i imali uslove koje imaju njihovi vršnjaci u drugim delovima opštine koji asfalt imaju. Želim da vam ovaj asfaltni put dugo traje, a mi ćemo da vam pomognemo da ga dobro održavate i da se ovakvi putevi umnože širom naše opštine i naše Republike - istakao je dr Miloš Babić, predsednik opštine Kraljevo, pozdravljajući prisutne, napomenuvši da se u kraljevačkoj opštini završava asfaltiranje još desetak seoskih puteva, započinje izgradnja drugih, nastavlja izgradnja mosta na Ibru i kraljevačke obilaznice i da mu je „posebno drago što se ova radna pobeda događa u vreme proslave osamstogodišnjeg jubileja manastira Žiče i obnove mnogih crkava i manastira kao dokaz stvarnog povratka našoj pravoslavnoj veri koja nas je kroz vekove održala”.
Obraćajući se prisutnima, predsednik opštine Vrnjačka Banja Rodoljub DZamić posebno je ukazao na značaj dobrosusetskih odnosa dve opštine i njihovu saradnju sa Vladom Srbije, ne samo na ovom projektu, bez obzira na različite političke opcije. On je naglasio i da su danas Srbiji potrebni sloga i praktični rezultati, Vlada u kojoj neće sedeti kabinetski ministri, već oni koji su, poput ministra Velimira Ilića, spremni da budu danonoćno sa narodom, da se sa njim dogovaraju i rešavaju probleme.
- Ovo je najlepši deo vrnjačke, a čini mi se i kraljevačke opštine. Srećan sam što smo preko ministra Ilića učinili da se put asfaltira i što će ljudi koji žive u Otrocima, Vukušici, Dragosinjcima i drugim ovdašnjim selima ubuduće moći da ga koriste. Putevi u ovom delu su saobraćajna kičma za raški region i za Srbiju i takve investicije moramo nastaviti u kontinuitetu, bez obzira ko će biti na vlasti - istakao je DZamić.
Na svečanom otvaranju novog puta govorio je i narodni poslanik dr Radoslav Jović, prethodni predsednik opštine Kraljevo, u čije vreme je investicija planirana i koji je odobrio deo budzetskih sredstava za njegovu izgradnju.
- Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas sa vama ovde jer povod je zaista lep: završeno je nešto što je započeto u jednom drugom vremenu i neka Bog da ovakvih povoda da se okupljamo što više. Najvažnije je da postoji sloga među ljudima, jer bez sloge nema ničega!? Imam utisak da je Srbija najzad shvatila šta joj znači sloga, jer su ovih dana složno usvojeni novi Ustav i Ustavni zakon i time postavljeni temelji jedne nove i modernije Srbije. Veliki ljudi su oni ljudi koji žrtvuju sebe za druge, poput našeg prijatelja i komšije ministra Velje Ilića, koji se dokazao u dva mandata kao uspešni predsednik opštine Čačak, a sada i kao ministar kojeg sam više puta, u vreme sanacije klizišta i poplava, zaticao kako se vraća u svoj kabinet sa terena sa blatnjavim čizmama. Takvi ministri su nam danas potrebni, oni koji ne pričaju porazne priče, već rade za narod. Neka nam je srećno otvaranje ovog novog asfaltnog puta i neka ubuduće bude prepun naše dece - naglasio je pored ostalog dr Jović.
Na neprocenjiv doprinos ministra Ilića izgradnji puta Dragosinjci - Brekinje ukazao je Srđan Spasojević, šef Odborničke grupe i predsednik Okružnog odbora Nove Srbije.
- Naš ministar i predsednik naše stranke Velimir Ilić je uspeo da sve ljude na lep način spoji, da svi budemo zajedno. Za Kraljevo je veoma bitno što danas ovde u istom redu jedan pored drugog stoje bivši i novi predsednik opštine. To je za Kraljevo do sada bila velika retkost. Bitno je i što je sa nama i predsednik susedne, vrnjačke opštine. Jako je važno da se ne delimo po politici i da budemo složni, a ministar Ilić jedini danas okuplja sve pozitivne snage i siguran sam da će u Srbiji takve snage nositi razvoj, jer vidite koliko je značajno kad centralna Srbija, Šumadija i Pomoravlje imaju svog ministra u Vladi. Takođe bih hteo da istaknem neizmeran trud i doprinos koji je ovom putu dao i po stažu jedan od najstarijih članova Nove Srbije odbornik Milan Stevanović, koji je danonoćno lobirao i radio da se ovaj put završi i pusti u saobraćaj. Pored ovog puta praktično je nemoguće nabrojati šta se u Kraljevu sve trenutno radi i gradi, poput novog mosta, obilaznice, sportskih sala, zatvorenog bazena. Kad imate ovako dobar put, sve će vam to ubuduće biti dostupnije - rekao je pored ostalog Spasojević, napomenuvši da je i kao advokat imao najmanje klijenata sa dragosinjačkog područja, što je još jedan dokaz da su ovde ljudi dobri i složni.
Okupljenim meštanima i gostima obratio se i Milovan Varevac, predsednik MZ Dragosinjci, koji je u ime ove i ostalih mesnih zajednica i sela duž novog asfaltnog oputa zahvalio ministru Iliću i njegovim saradnicima, opštinama Kraljevo i Vrnjačka Banja, izvođačima radova i svima koji su doprineli da ova investicija bude završena, jer će imati ogroman značaj za privredni razvoj, posebno poljoprivrede, i za opstanak stanovništva u ovom kraju koji, za razliku od nekih drugih seoskih područja, ima i veliki broj mladih ljudi i porodica sa troje i više dece.
Svečanost otvaranja novoasfaltiranog puta u Dragosinjcima završena je velikim opštenarodnim veseljem kojem je oprisustvovao i ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić, Milanko Šarančić, direktor Železnica Srbije, i brojni drugi gosti.

ENIGMA
Protođakon Radoš Mladenović rekao je da je na jednom skupu teologa pokušana da bude objašnjena enigma ministra Ilića „koji zida crkve, gradi puteve i bavi se politikom”, kao dve strane njegove ličnosti. Tom prilikom, kako je rekao, do ruku im je došao rukopis Svetog vladike Nikolaja Velimirovića pod naslovom „Geslo nove Srbije”.
- Po tom geslu nove Srbije, po svetitelju Nikolaju, kaže se: „Danas je sve uzvišeno, i Evropa, i progres, i industrija, a samo su dvojica na dnu trpeze: čovek i Bog. A u stvari treba da bude obrnuto: da sve, i Evropa, i industrija, i progres, budu u službi čoveka, a da ništa ne bude veće od Boga”. I tako je na tom skupu rastumačena „šifra” ministra Ilića. Sa ovim geslom koje zaista treba da bude geslo Nove Srbije i prave Srbije, a to je da ništa nije veće od čoveka, a samo je Bog iznad čoveka, neka Vas Bog darodavac svih dobara blagosilja i da sa ovim geslom krenete u izbore i da u ovom, unutrašnjem delu Srbije, u kojem još ima živih Srba, ostvarite svoju misiju na dobro naroda i njegove crkve. Čovek iznad svega, a Bog iznad čoveka”.

POKLONI ZA MINISTRA
Na svečanosti u Dragosinjcima ministru Velimiru Iliću flašu prepečenice najpre je uručila starica Radunka Savić (90 godina), koja mu je zahvalila što je za života videla u selu asfaltni put. Ministar Ilić je rekao da ga je taj gest posebno dirnuo i prokomentarisao:
- Posebno mi je bilo drago kada mi je baka Radunka rekla „hvala Vam što sam videla da je asfalt završen za mog života”. Želim joj dug život, neka doživi sto i više godina, a verujem i da hoće, jer dobro se drži.
Starešina hrama Svetog Save u Kraljevu Milivoje Starovlah poklonio je ministru Iliću sabrana dela Slobodana Jovanovića, predsednika bivše izbegličke vlade i burence sa, kako je rekao, „punoletnom rakijom prepečenicom” za dosadašnju pomoć u izgradnji ovog crkvenog zdanja.


MINISTAR VELIMIR ILIĆ NA SVEČANOSTI U DRAGOSINJCIMA:
Da i dalje uspešno gradimo našu prelepu Srbiju


   Velikoj svečanosti koja je pod šatrom u dvorištu domaćina Radivoja Pavićevića organizovana povodom završetka asfaltiranja puta Dragosinjci - Brekinje, pošto je saslušao reči zahvalnosti i primio skromne poklone koje su mu domaćini i predstavnici Eparhije žičke i starešina hrama Svetog Save uručili, Velimir Ilić, ministar za kapitalne investicije u Vladi Srbije, obratio se prisutnima i pored ostalog istakao:
- Braćo i sestre, jako mi je žao što nisam stigao na osveštavanje novoasfaltiranog puta Dragosinjci - Brekinje jer sam sa vladikom Hrizostomom morao da prisustvujem osvećenju temelja crkve u Trešnjevici, za koju smo bili donatori, i otvaranju jednog puta u ariljskoj opštini. Ali, hvala Bogu da smo i ovaj put koji spaja kraljevačku i vrnjačku opštinu, kao što smo se dogovorili, danas i svečano otvorili za saobraćaj. Nadam se da ste zadovoljni. Zahvaljujem i na ovako lepim rečima starešine i predstavnika hrama Svetog Save u Kraljevu. Izuzetna mi je čast i što smo iznašli mogućnosti da pomognemo da se novi hram u Kraljevu završi i da to bude jedan od najlepših crkvenih, pravoslavnih hramova u ovom delu Srbije, jer Žička eparhija je to zaslužila. Žiča je to zaslužila jer tu su krunisani srpski kraljevii i red je da jedan ovakav prelepi objekat postoji u Kraljevu i da ga krasi, zajedno sa vladičanskim domom koji će tu vrlo brzo takođe nići, tako da će to biti ponos Kraljeva i Kraljevčana.
Veoma sam zadovoljan da se uspešno nastavlja izgradnja tog hrama i što smo danas ovde otvorili novi put, ali mi je drago i što će vaš predsednik opštine dr Miloš Babić u idućoj nedelji biti u prilici da otvori još osam završenih puteva u kraljevačkoj opštini. Zadovoljan sam što smo sve obećano i ostvarili. Rade se i putevi u Verigovoj Bari, Bukovici, Lascu... Završili smo i put na Rudnu i on će biti otvoren, kao i sve drugo što je obećano. Rade se i novi most i kraljevačka obilaznica, koja će uskoro biti privedena kraju. Sve to mora efikasno da se završi, pa da svima nama bude lepše i bolje. Sve što se započne, mora i da se završi. Hvala svima na podršci. Mi smo, evo, maltene odavde i krenuli u kampanju za nove izbore, za jednu jaku Vladu Srbije koju ćemo praviti, ako Bog da, u narednom mandatu. Biće nam zadovoljstvo da se ipak i mi iz unutrašnjosti Srbije pitamo za nešto i da uspešno i dalje gradimo ovu našu prelepu Srbiju.
Čuli ste, neki me kritikuju. Kažu „Ilić pravi puteve po selima”. Ja im kažem: svako selo u Srbiji mora da ima asfaltni put, svaka seoska kuća treba da dobije dobar asfalt!? Selo je ovu državu stvorilo i mora to da mu se na neki način vrati. Srpski seljak je zaslužio da u 21. veku dobije asfalt. Asfaltne puteve moramo da mu izgradimo i to bez njegovog učešća. Sve mora država da gradi, i o tome ne bi smelo više da bude rasprave.
Još vam jednom svima hvala na podršci koja će nam trebati i dalje. Daće Bog da vrlo brzo završimo i ovaj novi most na Ibru u Kraljevu i da sve to iskompletiramo, da svima koliko-toliko bude bolje. Ja vas još jednom pozdravljam, da mi budete živi i zdravi i da ovim novim asfaltnim putem koji smo danas otvorili prolazi što više svatova, da bude svadbi i veselja i da se okupljamo i slavimo - rekao je ministar Ilić.


POČELI RADOVI NA ASFALTIRANJU PUTA U BUKOVICI
Lepo vreme za uspešan završetak posla


   U Bukovici su ovih dana počeli radovi na asfaltiranju dva kilometra puta od centra sela do seoskog groblja. Vrednost radova je 11.260.000 dinara. Sredstva su obezbeđena preko republičkog Ministarstva za kapitalne investicije i Nacionalnog investicionog plana.
- Ovo je jedno od predizbornih obećanja Nove Srbije i ministra za kapitalne investicije da u Bukovici uradimo ovaj jako važan put ka groblju, da bi meštani mogli zimus da nesmetano priđu svojim svetinjama. Mnogo mi je drago što nas je u ovu kasnu jesen poslužilo lepo vreme i što ćemo ovaj put uspešno završiti u ovoj godini - istakao je dr Miloš Babić, predsednik opštine Kraljevo, prilikom obilaska radova na putu u Bukovici.
Radove izvodi Preduzeće za puteve „Novi Pazar” (koje posluje u sastavu preduzeća za puteve „Užice”). Rok za završetak je 15 dana. Trenutno se rade iskopi kanala za odvodnjavanje, izrada tamponskog sloja od lomljenog kamenog agregata na trasi puta i druge pripreme za asfaltiranje.
U Bukovici ima oko 250 seoskih kuća sa oko 500 stanovnika. Oni su sa velikim zadovoljstvom dočekali ovu najnoviju investiciju, jer će, kako kažu, ubuduće moći da priđu seoskom groblju normalno i kad je loše vreme, kao i žitelji mnogih drugih sela u kraljevakoj opštini. Put ima značaj i za bolje povezivanje dela Bukovice sa Samailima.
Na području kraljevačke opštine, osim puta u Bukovici, ovih dana će biti asfaltirani i seoski putevi u Drlupi, Milakovcu, Lascu, Tolišnici, Vrbi i Bresniku i Zmajevačkoj ulici u Ribnici. Za tih osam lokacija iz Nacionalnog investicionog plana obezbeđeno je 84 miliona dinara.

Povratak na vrh strane


DESETOGODIŠNJICA DEMOKRATSKIH PROTESTA U KRALJEVU 1996-1997. GODINE (3) - piše Ivan Rajović
Nek nam Gospod Bog pomogne na putu kojim danas krećemo!

BADNJE VEČE
…Tačno je: nije svaki dan Badnji dan. A ovo poslednje Badnje veče bilo je sigurno najimpresivnije u poslednjih pedeset godina. Već od pola četiri popodne, crkvena porta je bila puna ozarenih lica, koja su držala svežnjeve hrastovih grančica i čekala momenat da ih zapale na svetom plamenu badnjaka. U 17 časova sve je vrvilo kao u košnici. I opet je bilo mnogo dojučerašnjih ateista (doduše u manjem broju nego za Novu godinu). Narod se tiskao oko velike vatre, da bi prava gužva nastala u momentu prinošenja badnjaka: svi su hteli da odlome poneku grančicu. U svojoj kosi našao sam nekoliko zrna blagoslovene pšenice, i radovao se kao malo dete. Video sam baku i unuku kako predano tragaju za pšeničnim zrnima u snegu. Oganj se dizao put smirenog neba i grejao srca ,,što još ohladnela nisu". Više od 20.000 Kraljevčana je Badnje veče nastavilo na svom Trgu, kao jedna velika porodica, kao braća i sestre po duhu i razumu. Divne su bile besede Velibora DZomića i Predraga Cvetkovića, uzvišene, prosvetljene i posvećene.
Zoran Tucaković

ZA POŠTOVANJE NOVINARSKOG KODEKSA
Pošto su sva naša nastojanja da unutar Javnog preduzeća ,,Ibarske novosti" razgovaramo o odnosu medija u kojima radimo prema aktuelnim dešavanjima u kraljevačkoj opštini ostala bez rezultata, izdajemo sledeće SAOPŠTENJE ZA JAVNOST: Pripadamo profesiji čiji nas Kodeks obavezuje na istinu, slobodu i demokratiju. Javna glasila moraju da budu slobodna i samostalna u interesu javnog rada, demokratije i progresa.
Ocenjujemo da su sadašnjom uređivačkom politikom JP ,,Ibarske novosti", koje čine radio, televizija i novine, grubo narušeni principi novinarske etike.
Suprotno Kodeksu Saveza Jugoslavije (SNJ) - da su pravo i dužnost novinara da se bore za slobodan protok informacija na prostoru Jugoslavije i za samostalnost delovanja javnih glasila i njihovu otvorenost za mišljenja i stavove građana i institucija, u pomenutim medijima ignorišu se događaji koji se odvijaju naočigled naših slušalaca, gledalaca i čitalaca.
Kodeks SNJ takođe obavezuje novinare da skrenu pažnju javnosti u slučaju zloupotrebe i zatvaranja informacija. Budući da se o aktuelnim događajima u Kraljevu ćuti ili izveštava tendenciozno i selektivno, mi se ograđujemo od ovog i svakog drugog oblika i metoda podaničkog novinarstva.
U Kraljevu, 17. decembra 1996.

HEROJSKI
…A istina je, naravno, sasvim drugačija. Kada 17. novembra opozicija uđe u opštinske skupštine - ona neće dati da sve pare idu za Beograd. Dosta je bilo beogradizacije Srbije - i ovdašnjem narodu je potreban novac od sopstvenih poreza. Dosta sa tim da razni poslušnici plaćaju svoja poslanička mesta parama iz naših dzepova.
I lažu, svi od reda, da Klinički centar nije pušten u rad zbog opozicije. Nije pušten u rad jer mu svašta nedostaje: i Rendgen odeljenje, i ventilacija ne radi, i nema instrumentarijuma, i spreman je samo za slikanje. I zato niko ne sme da preti nikome da će u Raški da leči narod posle 3. novembra.
I lažu, svi socijalisti odreda, da će se opozicija svetiti kad dođe na vlast. Postupaćemo kako savetuje patrijarh naš, gospodin Pavle: oprostićemo, a nećemo zaboraviti.
Neko veče reče Dobrica Ćosić u Kraljevu: ,,Nažalost, nikada niste imali ljude koji misle i rade za Kraljevo". I to je istina. Promenimo je sada. Glasajmo za opoziciju 17. novembra, a ne za Beograd.
Prof. dr Predrag Stojanović

POTRESNA PRIČA
…Na kraju ovog svog kratkog obraćanja predložio bih da jedno veče, svi zajedno iskoristimo protestnu šetnju i obiđemo masovne novomučeničke grobnice u Kraljevu, gde su kraljevački komunisti ubijali svoje sugrađane samo zbog toga što nisu bili komunisti. Pre svega, treba zapaliti voštanice ispred nekadašnjeg komiteta, a današnjeg sedišta SPS, jer je tu nekada bila krvava OZNINA tamnica, zatim kod ,,Vinara" na keju, na obali Ibra ispod dečjeg vrtića u parku, na Ratarskom imanju i na Nemačkom groblju. Samo Bog zna koliko je tu ljudi ubijeno na pravdi Boga, a ova vlast je utemeljena na toj nevino prosutoj krvi naših časnih i svetih predaka.
Velibor Džomić

REKE GORČINE
…Neki moji prijatelji govorili su mi da se ne pojavljujem ovde i ne držim govore, jer nas tamo, u jednoj zgradi koju često posećujemo, evidentiraju i ko zna šta može da nam se desi. Ja im odavde poručujem: Gospodo, možda ću dobiti batine, ali više od toga bole me mnoge boli. Moje neispunjene želje, prevarene nade, razvejane iluzije, godine života provedene bez radosti življenja bole više od svakog fizičkog bola. Bole me grobovi rasuti po celoj zemlji našoj Srbiji. Bole me životi izgubljeni za izgubljenu Krajinu, naša pamet rasuta po svetu, naša beda i siromaštvo.
Ali najviše od svega me boli što hiljade i hiljade nas za ovu vlast ne postojimo. Kad vam oduzmu i ukradu glas, to je isto kao da vas nema. Zato nije čudo što je ovaj narod ćutao dok je svoje najdraže slao u rat, što je trpeo dok su zemljom jezdile razne Jezde, Dafine i Moravci i otimale narodu pare, dok je harala ona stravična inflacija. Sada je dara prevršila meru. Proključala je u nama godinama taložena gorčina i evo nas ovde…
…nadajamo se da će uskoro doći dan kada će nam socijalisti sjahati sa grbače. Oni koji vole da im to rade, neka i dalje glasaju za njih i savijaju svoje grbače. Mi to nećemo!
Onima koji su se u JUL-u zarazili virusom jedne lude krave, želim da uskoro nađu sebi leka. Nadam se i da će uskoro doći dan kada ,,uvenuće narcis beli” u kosama naših baba Jula, a nama doći bolji dani.
Poštovani sugrađani, zamolila bih vas da jednim snažnim aplauzom izrazite zahvalnost našim odbornicima za sve ono što su izdržali juče, a posebno Ivanu Rajoviću koji već više od mesec dana radi ovo što radi za nas. Glavom, bradom i delom naš Isus Hrist! Verujem da i ovi tamo, preko puta, u njemu vide Isusa Hrista i rado bi ga razapeli na krst.
No, nadam se da je vreme tamničenja hrabrih i pametnih iza nas, a da je pred nama bolji život.
Zorica Petrović

GOLGOTA I VASKRS DRUGI PUT MEĐU SRBIMA
…A onda smo mi, moj Milutine, učinili nemoguće. Na naslovne strane svih svetskih medija, iz one grozne i guste tmuše u koju su nas saterali, izvukli smo na videlo pravo lice ove zemlje i ovog naroda. I opet se svet zapanjio.
Digli smo glave. Odlučili smo da nećemo više da se plašimo. Počeli smo da dišemo. Počeli smo ponovo da dišemo. I to smo radili glasno. To je moralo da se čuje. Zato smo disali kroz pištaljke. I šetali smo neumorno (Ti si, Milutine, u ovom gradu prvi šetač. I tebe su prošetali ovim ulicama). Odbili smo sve izazove krvavih obračuna, sačuvali srpske živote i pobedili.
Zato smo večeras ponosni. Oprali smo obraz Srbije. Živimo ponovo kao slobodni ljudi. Ponovo smo deo sveta. Ispisali smo nešto istorije ovog grada, ovog naroda i ove zemlje i to nas čini srećnim i jakim.
Zoran Radonjić

DUH IZ BOCE
…,,Zavadi pa vladaj" više ne važi. Nov izum za manipulaciju masama je: Utuci, zaplaši, pa vladaj! Ljudska psiha, uvek vešta odbranama, preživljava pomoću maksima: sa leba i na leba, samo neka je mir, ako posle, niko im ništa ne može… Vlast to sluša i uljuljkana uživa. Zaboravili su da su to maksime za preživljavanje ili poznu životnu dob, da su odbrane privremena mera zavaravanja, da je duh pokretljiv i da će pre ili kasnije otpušiti bocu i izleteti iz nje.
Dragi Kraljevčani, šetači, kao psiholog vam poručujem: družite se, šetajte, zviždite, strepite, strahujte, ali se više nikad ne vraćajte u bocu.
Ljiljana Radonjić

OD PODANIKA DO GRAĐANINA
...Osvojena građanska hrabrost koja je toliko nedostajala ovom narodu i njegovoj poluvekovnoj svekolikoj degradaciji i istorijskom hodu po mukama od ,,Reksa pa do Leksa", najveći je kapital svih proteklih događanja, ali i garant da neće prestati borba za uspostavljanje pravne države i elementarnih građanskih prava u Srbiji.
Novoj vlasti svakako neće biti lako. Pored praznih kasa, uništene privrede, opljačkanog naroda, infrastrukture u stanju raspadanja, silnih dugovanja i dobrim delom razvlašćene lokalne samouprave, uz verovatnu destrukciju i podmetanje od socijalista i ostalih pomagača, sasvim sigurno ih očekuje i polaganje računa onima koji su ih izglasali, a zatim ,,izviždali" i ,,išetali" u protekla tri meseca. Jer, valjda je to sad svima jasno, ovo nije bila borba za Vuka, Vesnu ili Zorana, za SPO, DS ili DSS, niti za nekakve nove prvoborce, mesije ili proroke koji će imati tapiju na ovu zemlju, već borba građana za uspostavljanje vlasti koja će biti ograničena (zakonom), kontrolisana (medijima) i smenjiva (izborima).
Ako ova vlast ne može da nam odmah ,,napuni dzepove", može i mora da, makar na lokalnom nivou, uspostavi demokratska pravila igre. A u takvim ,,igrama" obećanja obavezuju. Naročito kad umesto sa podanicima, ,,imate posla sa građanima".
Slavko Janošević

OVO JE BUDUĆNOST SRBIJE
…Ovo je okupacija Srbije. Mi smo, jednostavno, u ratu koji, hvala Bogu, nije počeo. Danas bi bilo najstrašnije da se dogodi ono što se desilo u prošlom ratu, a to je da krene Srbin na Srbina. Ja se nadam da policija neće upotrebiti silu jer su oni naši rođaci, naši prijatelji, naša braća, i ne smemo dozvoliti da se zamerimo sa njima. Prema tome, ja vas molim da samo na ovaj način, a ovo se zove miran protest, ostanemo dostojanstveni i da ne smemo dozvoliti nijednu provokaciju koja bi režim dovela u situaciju da bije, ubija i hapsi. Moramo ostati mirni, moramo biti strpljivi ako hoćemo demokratiju, moramo ići demokratskim putem, a ne koristiti njihove metode. Zato je važno da u ovom trenutku budemo zajedno, da se okupljamo svake noći, na svakom mestu, u svakom gradu. Da im dajemo dokaze da Srbija više neće da ih trpi.
Dušan Kovačević

NEKA NAM GOSPOD BOG POMOGNE
…Posle mnogih nesreća koje su nas snašle mi jednostavno moramo početi sa izgradnjom duhovnih mostova, mostova poverenja među svim dobronamernim ljudima i dati šansu svakom kreativnom čoveku da se iskaže i doprinese preporodu naše zemlje, bez obzira na njegova politička ubeđenja. Preduslov za to je, svakako, nacionalno pomirenje i da se različitost političkih uverenja ne tumači kao neprijateljstvo, već kao uobičajen normalan dijalog dobronamernih ljudi različitih shvatanja organizacije društva. Verujem da ću, uz pomoć svojih saradnika, uspeti da mobilišem sve umne, čestite i dobronamerne ljude da nam pomognu u sveopštem duhovnom i ekonomskom preporodu i da ćemo tako stvoriti perspektivu izlaska iz sveopšte krize. Dobronamernost, znanje, poštenje i javnost u radu su jedni naš imetak i naše oružje s kojim krećemo u borbu sa svekolikim problemima. Nek nam Gospod Bog pomogne na putu kojim danas krećemo!
Radoslav Jović

Tekstovi su preuzeti iz knjige ,,Zajedno pred Milutinom”, koja je objavljena 1997. godine u izdanju ,,Publik pres” iz Kraljeva.
(nastaviće se)
Povratak na vrh strane


POVODOM TEKSTA ,,STRELJANO JE 6.000 LJUDI!" OBJAVLJENOG U PROŠLOM BROJU
Muzej ih nije zaboravio


   U poslednjem broju ,,Ibarskih novosti" objavljen je tekst pod naslovom ,,Streljano je 6.000 ljudi!" autora Radomira Blažića. Iz teksta, koji prema naslovu treba da se bavi temom streljanja u lageru, saznali smo: da je dotični gospodin ,,visoki intelektualac", da je ,,najviše puta bio u Spomen parku", ,,da je putovao po svim zemljama Evrope"...
Kakve to veze ima sa temom streljanja u lageru? Ako je dotičnom gospodinu važnija sopstvena ličnost od stradalnika u najvećoj tragediji koja je zadesila Kraljevo, a u kojoj je i četvoro njegovih predaka izgubilo život, Narodnom muzeju u Kraljevu - nije. Stavljajući sebe na vrh spoznaje o Drugom svetskom ratu, iako je tada tek rođen, istupajući u sopstveno, ili u ime Društva za zaštitu Spomen groblja ,,14 oktobar", ili ,,većine građana (nije definisano potpuno!), autor, koji sebe naziva ,,visokim" intelektualcem, izneo je isprazne i lažne opaske kako smo mi u Muzeju predstavili ,,čudne podatke", odradili ,,rutinsko popisivanje" i priredili ,,suočavanje" sa ,,zlom namerom" da umanjimo broj žrtava (pitamo se samo u čiju korist). Inače, veče 13. oktobra, uz prisustvo vladike Hrizostoma sa sveštenstvom Žičke eparhije i brojnih posetilaca, posvećeno streljanima u lageru, imalo je naziv ,,U spomen na žrtve", a to je samo jedan od načina kojim Muzej od svog osnivanja iziskuje pijetet prema žrtvama.
Kao kustos-istoričar koji se direktno bavi istraživanjem podataka o žrtvama u lageru, nastavljajući rad prethodnog istoričara Miroslava Stamenkovića iz Muzeja, Radivoja Jovetića iz Spomen parka i drugih istraživača prošlosti, neću se baviti likom i delom ,,visokog intelektualca", već odbranom struke. Šta je to ustanova koja bez težnje za zaradom, prikuplja, obrađuje i prezentuje podatke i predmete streljanih u lageru oktobra 1941. kao i svih žrtava rata, uradila i time uvredila dotičnog gospodina i njegove istomišljenike? Možda time što je:
1. U Narodnom muzeju u Kraljevu brižljivo sačuvano, obrađeno 29 autentičnih, originalnih spiskova streljanih u lageru, nastalih od 1942. do 1945. godine, i to nije uradila nemačka komanda, već su nastali u fabrikama, ustanovama, gde su stradalnici i radili, kao i u Okružnom načelstvu. Možda gospodin Blažić zna neku fabriku, ustanovu, radionicu u Kraljevu za koju mi ostali, obični smrtnici i intelektualci, ne znamo, pored Fabrike aviona, sekcija za održavanje pruge, Železničke radionice i ložionice, stanice, Žičkog crkvenog i Okružnog suda, Službe pošte i telegrafa, Vatrogasne i žandarmerijske čete, ,,Rižinog" preduzeća, Šumske uprave, Odeljenja finansijske opštinske kontrole, Narodne osnovne i Srednje poljoprivredne škole, Gimnazije - čije spiskove, overene njihovim, a ne nemačkim pečatom (kako to reče dotični gospodin!) čuvamo, obrađujemo, konzerviramo i rado dajemo (u vidu kopija) svim istraživačima prošlosti.
Jedan od njih je i Milan Matijević, autor knjige ,,Kraljevo ih nije zaboravilo” (članovi Društva za zaštitu Spomen groblja ,,14. oktobar" prodavali su knjigu na groblju, 14. oktobra, u vreme crkvenog pomena! Dotični ,,visoki" intelektualac nije primetio da je gospodin Matijević u popisu arhivske građe, a da bi knjigu uopšte mogao napisati, koristio spiskove, dokumentaciju i fotografije iz Muzeja i Arhiva u Kraljevu za 99 odsto navedenih žrtava. Posao koji je gospodin Matijević uradio ostao je samo bez odgovora o ukupnom broju streljanih u lageru, o broju ljudi ubijenih i van lagera, koje navodi. Možda zbog toga što bi naišao na osudu nekih članova društva ,,14. oktobar" što nije mogao da izmisli imenom i prezimenom 6.000 streljanih u lageru, već se držao izvornih, istinitih podataka! Da li je malo više od 2.000 streljanih u lageru? Tada, kada je Kraljevo sa širom okolinom imalo 12.000 stanovnika. I danas, kada je grad mnogo veći, ovakav zločin bio bi zločin blizak genocidu!
2. Možda su ,,krivica" i ,,zla namera" Muzeja što čuva dokumenta (lične krate, radne knjižice, legitimacije) streljanih u lageru, što su ti predmeti zaštićeni od propadanja i konzervacijom u Arhivu Srbije (i to besplatno zahvaljujući saradnji istoričara iz obe ustanove), da bi im se obezbedilo trajanje i izlaganje u tematskim i predstojećoj stalnoj postavci (između ostalih i dokumenta streljanih Blažića).
3. Možda je ,,krivica" Muzeja i moja, kao kustosa, u ostvarenoj saranji i razmeni podataka sa Muzejom žrtava genocida u Beogradu, centralnom ustanovom koja čuva izveštaje Zemaljske komisije za utvrđivanje zločina žrtava okupatora i Arhiva istorije Jugoslavije, kako bi imenom i prezimenom nazvali sve žrtve rata. Inače, gospodin Simon Vizental je odavno počivši, a na interesovanje kancelarije u Beču o tome da li je bilo streljanih Jevreja u lageru, podaci su prosleđeni još sedamdesetih godina. Rečju Jevreja - neće niko drugi popisati vaše žrtve, to morate sami uraditi.
4. To smo i uradili. Možda je ,,krivica" Muzeja i moja, kao kustosa, u tome što sam godinama tragala za svakim podatkom o streljanima iz sačuvanih pisanih izvora, poredeći sva sa dokumentacijom koju su vredno vodili Miroslav Stamenović i Rade Jovetić, Dragan Drašković i istoričari iz Arhiva - Vlada Berežnov, Blagomir Biševac, Radomir Ristić; i radovima doktora Koče Jončića i publicista kao što su Mihajlo Simić i Dobrivoje Govedarica, koji su ovoj temi ozbiljno bili posvećeni. U svakodnevnim razgovorima, konsultujući izjave potomaka streljanih, popunjavala sam elektronsku bazu podataka (inače softver za bazu je besplatno uradio, kao poklon Muzeju, u spomen na žrtve, dipl. inž. Slobodan Krejaković) imenima, prezimenima, ličnim podacima, fotografijama streljanih. Kompjuterska baza podataka bila je jedini način da se svi spiskovi uporede (ima ih 36), izostave duplirani brojevi ili imena. Jedino tu su za svaku streljanu osobu navedeni svi spiskovi, dokumenti u kojima se ona pominje. Ko god je došao u Muzej da se raspita o žrtvama, brzo i lako je, zahvaljujući tako urađenoj bazi podataka, dobio informaciju, ili potvrdu o streljanju blužnjih.
5. Možda dotičnom gospodinu smeta to što smo žrtve nazvali imenom i prezimenom, ubeležili im mesto rođenja (ne radi se samo o par gradova koje ste naveli, već o više od 200 mesta u čitavoj raspadnutoj Kraljevini Jugoslaviji, u Rusiji...), zanimanje; izneli činjenicu da je većina streljanih bila u najplodotvornijem životnom dobu, što znači da je njihova lična tragedija imala još veće razmere - tragedije porodica ostalih bez hranitelja, grada sa opustošenom privredom.
6. Možda ,,visokom" intelektualcu smeta što je Muzej pokrenuo inicijativu za podizanje ograde oko groblja streljanih i kapele sa obeležjem krsta, iako je činjenica da su streljani bili hrišćani, mahom pravoslavne vere (59 osoba katoličke veroispovesti), i da su, kao i počivši Blažići, upisani i u parohijske spiskove, sačuvane u Istorijskom arhivu. Ne tvrdeći da je 2.190 konačan, beć pouzdan broj streljanih sa poznatim imenom i prezimenom na osnovu dokumenata, sa istim pijetetom unela bih podatke o još 4.000 stradalnika u lageru, ukoliko nam dotični gospodin pokaže originale ili bar posredne izvore, kako i oni ne bi ostali obezimenjeni. Zašto imena tih, navodno izostalih osoba, nisu uneta u crkvene, parohijske spiskove nastale na osnovu izvoda iz knjige umrlih, ili ,,visoki intelektualac" tvrdi da se radi o nevernicima?
7. U Vojno-istorijskom institutu sačuvani i u kopijama Muzeju prosleđeni izveštaji iz dnevnika 717. posadne divizije koja je izvršila zločin taksativno govore o sopstvenim gubicima od 15. oktobra (14 poginulih, 10 ranjenih) i merama odmazde 100:1 i 50:1 u kojima je do 17.10.1941. ,,streljano 1.736 muškaraca i 19 žena". Ovi izveštaji koji su bili predmet na suđenju i Nirnbergu (faksimil ovog izveštaja objavljen je u knjizi ,,Kazivanja preživelih” 1966. god.; u radu Koče Jončića ,,Kraljevački oktobar” iz 1971. i dr.). Zločinci su poznati: 749. i 737. puk 717. posadne jedinice legalne nemačke vojske. Nepoznato je ostalo: iz kojih su porodica, da li su i sami imali očeve, decu, zločinci koji nisu odbili da pucaju u civile (2/3 vojnika koji su izvršili streljanje su Austrijanci, rezervni sastav). Smatram da bi bilo plodotvornije kada bismo zrna mudrosti intelektualaca, radnika, zemljoradnika udružili u zajedničkom traganju za podacima o svim žrtvama, kako bi u svetu i svoj narod predstavili onakvim kakav je stvarno i bio - stradalnički. Vrata Muzeja otvorena su svima ako dolaze sa dobrom i plemenitom namerom da se od zaborava sačuvaju imena, imena, podaci i fotografije žrtava u lageru, kao i žrtava u čitavom periodu okupacije.
Silvija Krejaković, kustos istoričar Narodnog
muzeja u Kraljevu
Povratak na vrh strane


 IZ MOG UGLA - MOB(IL)NI
BizMismeni

   Poslednju deceniju dvadesetog veka sigurno je obeležila masovna upotreba mobilnih telefona koja je mnogima promenila stil i način života.
Poznati italijanski filozof, pisac i esejista Umberto Eko se kroz svoje eseje bavio i ovom pojavom.
Naime, on je vlasnike mobilnih telefona podelio u nekoliko kategorija. Univerzalnost te podele se beskrajno odnosi i na nas same.
U prvu kategoriju spadaju bolesni, hendikepirani, zatim lekari na dužnosti ili vatrogasci, koji svojom pripravnošću čine da se drugi osete bezbednim, pa ovu novu tehnologiju nazivaju blagoslovenom.
U drugoj se nalaze dokone gradske devojke ili besposleni momci, koji se odmoh po ulasku u kuću late mobilnog telefona, telefonirajući onima od kojih su se upravo rastali. Bespoštedno trošeći impulse, ćaskaju o prizemnim stavrima i svojom ispraznošću prave imidz i sebi i sagovorniku.
U poslednjoj na lestvici ovih kategorija su osobe koje u javnosti žele da ostave utisak vrlo traženih. Po pravilu, takvi nose vrlo skupe mobilne telefone i skoro uvek glasno pričaju, tako da ih svi čuju zbog tobožnih finansijskih transakcija. U najmanju ruku kao da su prodali tanker nafte ili bar 100.000 tona nikla, čelika i aluminijuma. Oni pričaju glasno u kafanama, čak i kad tobože pozivaju dužnika ili poverioca, skaču od stola i tako dokazuju potpunu društvenu marginalnost.
NJihov izgled, da bi ih lakše prepoznali, dopunjuju vrat valjkastog oblika, frizura obavezno ošišana ,,na strašno". Sve to je stilizovano sa zlatnim krstom velikog formata na podebljem ,,sindziru" oko vrata, koji ih sudbinski ,,vezuje" za poreklo.
Ne shvataju da Rotštild i Rokfeler ne nose mobilne telefone, a kada nešto žele da kažu, stvari saopštavaju tihim glasom.
Okoštalost leve ruke i telefona se najbolje vidi dok ovi novi biznismeni ulaze u ,,audi A6” tamne boje, udobno se uvaljujući u pucketajuću kožu i već sa narednim sagovornikom ,,de si bre, brate moj".
I dok se ,,audi”, sumnjivog porekla, uz škripu guma udaljava u nepoznatom pravcu, razmišljam kako razmetanje mobilnim telefonom utiče na bezdušnost i potčinjenost položaja njihovih vlasnika.
U skladu sa njima znanom nekom novom modom u najnovijoj ,,fila” trenerci i tenis patikama sa aktn tašnom idu na nov poslovni sastanak pokazujući da bezprizorno pratimo modu ruskih mafijaša i sve to u zemlji Imposibiliji, kako Srbija polako klizi ka Evroatlanskom integracijama.
A ostali gledaju. Sa kim i čime?Povratak na vrh strane
  ZDRAVSTVENI CENTAR ,,MAGNOHROM''
Svečani ispraćaj lekara

   Lepa tradicija u ,,Magnohromu'' se nastavlja. Prilikom odlaska iz preduzeća, u neku drugu firmu ili u penziju, radnici u sopstvenoj režiji za kolege organizju svečani ispraćaj.

   Zbog reformi u zdarvstvu Srbije, koje su u toku, na nove poslove u zdravstvenim ustanovama u našem gradu nedavno su raspoređeni doktori Slađana Todorić i Dragan Cvijić Cviko, kao i medicinska sestra Svetlana Nerić. Lekari i medicinsko osoblje sa posla, predstavnici Crvenog krsta i Društva dobrovoljnih davalaca krvi iz ,,Magnohroma'', uz muziku i pesmu, priredili su im oproštajno veče. Istovremeno su im uručeni i prigodni pokloni.
- Zahvaljujem na poklonima i ovako lepo organizovanom ispraćaju. Proveli smo više godina vodeći brigu o zdravlju radnika ,,Magnohroma'' i iskreno nam je žao što odlazimo, ali to nije bila naša volja - poručio je na kraju omiljeni stomatolog Dragan Cvijić Cviko.Povratak na vrh strane

SPOLJNOTRGOVINSKA RAZMENA NA PODRUČJU KRALJEVAČKE KOMORE
Izvoz povećan za 43,9 odsto


   Na području Regionalne privredne komore Kraljevo, koja pokriva opštine Raškog i Moravičkog upravnog okruga, u prvih osam meseci ove godine ostvarena je spoljnotrgovinska razmena u ukupnom iznosu od 377,8 miliona dolara. Prema podacima Komore, u odnosu na isti period prošle godine, izvoz je veći za 43,9 odsto, a uvoz za 31,3 odsto. Pokrivenost uvoza izvozom iznosi 61,3 odsto. U ovom periodu, pri tom, industrijska proizvodnja bila je veća za 5,4 odsto, što je približno prosečnom rastu u Republici Srbiji.
   Spoljnotrgovinski suficit privrede regiona ostvaren je sa Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom i Makedonijom, ali i sa Rusijom, Izraelom i Francuskom. Naši najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu su Nemačka, Italija, Turska i Češka Republika. I dalje najviše uvozimo nove i polovne automobile i legure aluminijuma, a sa područja kraljevačkog regiona izvozimo posuđe, garderobu od teksasa, municiju i maline. Najveći uvoznik je „Auto Čačak”, a najveći izvoznik „Metalac” iz Gornjeg Milanovca, dok je iz kraljevačke opštine najveći izvoznik preduzeće „Monde Serbija” iz Vrdila.
Analize u Regionalnoj privrednoj komori u Kraljevu pokazuju da je povećanje izvoza u prvih osam meseci ove godine prevashodno rezultat efekata privatizacije, jer su upravo najveći izvoznici privatne firme. Takođe, na rast izvoza uticali su i postojeći ugovori o slobodnoj trgovini sa Rusijom i zemljama jugoistočne Evrope, kao i oslobađanje izvoza poreza na dodatu vrednost koji utiče i na realnije iskazivanje izvoznih rezultata.Povratak na vrh strane


UMETNOST - KULTURA - OBRAZOVANJE

NOVI KOMAD NA SCENI KRALJEVAČKOG POZORIŠTA
Ne baš tako zla žena

   Potrebna je izvesna doza hrabrosti, bolje rečeno pozorišne ludosti, da se jedan ansambl uhvati u koštac sa komedijom ,,Zla žena” Jovana Sterije Popovića. Ne zbog toga što se radi o preterano zahtevnom i komplikovanom igranju, već zbog činjenice da ju je, ne tako davno, nacionalna televizija prikazala. U njoj su svoju glumačku bravuru imali Vesna Trivalić i Aleksandar Berček. Logično, publika ulazi u pozorišnu salu ubeđena da zna kako komad treba da izgleda i tu upada u unapred pripremljenu zamku. Radove je započela direktor Aleksandra Kovačević, koja je smogla hrabrosti i bila uporna u nameri da za reditelja ove predstave angažuje Milenu Pavlović (pamtite je po ulogama u filmovima Mi nismo anđeli, Andergraund, Država mrtvih…), a dovršio ansambl koji je prepoznao i ispratio rediteljsku zamisao….
Zamislite ovaj komad kao klackalicu na čijem je jednom kraju Ana Jerotijević, a na drugom Biljana Kostantinović. Sad zamislite Neca, Seku, Milenu i Vladana kao akrobate koji pretrčavaju sa jednog na drugi kraj, balansiraju, održavaju ravnotežu… Eto vam ,,Zle žene”.
Tokom premijere, 11. novembra, u Kraljevačkom pozorištu dogodilo se malo čudo. Od prvog trenutka glumačka ekipa uzela je publiku pod svoje. Ana Jerotijević, koja tumači lik (ne tako zle) Sultane, nemetnula je strašan tempo sebi i ansamblu, koji je ovaj prihvatio i ispratio, potpuno svesna svoje moći. Najbitnije je da ovo nije komad za jednog glumca, već je svako od aktera bio u prilici da ,,ugrabi" svojih pet minuta. Vladan Slavković - čizmar Sreta (ne tako dobar), dokazao je da na njega ozbiljno treba računati. S razlogom može biti ponosan na činjenicu da je doneo na scenu jednog novog, romantičnog Sretu. Veteran Mile Cvijović dočarao je mračnog Grofa Tifića (ne tako naivnog) dozvoljavajući da se mlađani ansambl razigra oko lika koji gradi. Jasmina Radović kao Pela (ne tako čedna) bukti od strasti i energije koja se izliva u svakom trenutku. Persino (ne tako poslušna), odnosno smejuljenje Milene Jevtović Seke, uz striktno pridržavanje glumačkih zadataka i rediteljske zamisli, ozbiljno preti da postane lokalni fazon koji se prepričava. I na kraju Biljana Kostantinović. Druga strana klackalice.
Rediteljski zadatak da ,,šmira" ispunila je sto na sat, usput, ne libeći se da od toga napravi ,,nešto više" a, to ,,nešto više" je ona tanka linija zbog koje se majstorima skida kapa. Zaboravih. Bilja je Steva (ne tako običan kreten), ukoliko ste prisustvovali premijeri, a niste je prepoznali.
Kostimi i šminka koju je osmislio Stefan Savković zaslužuju više od nekoliko novinskih redova, kao i scenografija Staše Jenušakov. Najbolje je da, nakon ovih redova, ipak odete u pozorište i uverite se sami.
Jedno potpuno drugačije čitanje Sterijinog teksta, možda će nekog i razljutiti. Ovo je, ipak, dvadest prvi vek. Metode kojima se zlo iz žena isteruje batinama nisu tako popularne, a i krivično su kažnjive. Sloboda reditelja, tj. Milene Pavlović da preispita postojeće tekstove, igra se sa njima, na zadovoljstvo publike, neprikosnovena je. Kao i pravo publike da joj se nešto dopodne ili ne. Scene seksa se nekome mogu učiniti neprimernim. Stvar ukusa. Pozorište je mesto na koje se ide otvorenih čula i uma. Zato, izvolite.



NOVE KNJIGE MILANA PAROŠKOG
Stradanje srpskog naroda na kraju prošlog veka

   Prošlog petka u multimedijalnom centru Kvart predstavljene su knjige Milana Paroškog- ,,Racki teatrolog", ,,Raci" i ,,Usekovanije", posvećene stradanju srpskog naroda na kraju XX veka. Pored autora na promociji su govorili i Radovan Vlahović recenzent, a u ime izdavača Miroslav Petrović i Ivan Danikov.



ZAVIČAJNO ODELJENJE NARODNE BIBLIOTEKE U KRALJEVU
Zaostavština Radomira Prodanovića

   U vreme kada su pisci uveliko prešli na upotrebu kompjutera, te se u najboljem slučaju iza njih može naći štampani tekst sa ispravkama pisanim rukom - rukopisna zaostavština tragično nestalog pesnika, stara više od šezdeset godina, deluje nestvarno. Sivkasti od prašine listovi ispisani izbledelim mastilom, iskrzane stranice neobičnog formata koje se u ruci gotovo raspadaju - izazivaju jezu.
Zaostavštinu Radomira Prodanovića čini baš onaj, radni materijal, sirove verzije rukopisa, ili prva ruka, kako bi se to u govoru pisaca reklo, stranice ispisane po unutrašnjem diktatu koje je pero jedva stizalo da zabeleži. Blokovi različite debljine iz kojih je mnogo strana bilo istrgnuto još pre pola veka, ,,Mali" i ,,Veliki dnevnik, ispresavijani listovi gotovo iskidani na prevojima pisani različitim bojama mastila predstavljaju jedinstvenu vrednost Zavičajnog odeljenja Narodne biblioteke u Kraljevu. Različite verzije pesama koje su se zatekle kod prijatelja, verovatno na čitanju, takođe čine značajan deo ove zaostavštine. Zapravo, rukopis priređen za štampu, koji je sačinio sam autor, nije preživeo rat. Knjiga koja je objavljena posthumno, pod nazivom ,,Glas” (Beograd, SKZ 1962) predstavljala je izbor koji su sačinili Miodrag Pavlović i Svetozar Brkić upravo iz ove žanrovski raznovrsne zaostavštine koja je, oktobra 2006. godine, stigla u Biblioteku, zahvaljujući pesnicima Milutinu Petroviću, Draganu Hamoviću i Slavku Stameniću.
Izložba ove građe koju će Zavičajno odeljenje Biblioteke prirediti u decembru 2006. vizuelno će predstaviti Prodanovićevu književnu zaostavštinu pružajući posetiocima mogućnost da gledajući ,,prvu ruku" rukopisa vide sam stvaralački akt materijalizovan u trenutku nastanka u kome se misao iz sfere imaginarnog transponuje u sferu realnog, vidljivog. S koliko uspeha to biva, neka je druga priča. Kritičko izdanje njegovog dela tek predstoji. A senka tragičnog koja se nad njim nadvija, kao što to u ovakvim slučajevima biva, zaklanja samu književnu pojavu.
Nekoliko fotografija, kopija njihovih u stvari, izazivaju neočekivan utisak. Prodanović sa sinom na klupi u parku, žena i dete ispod novogodišnje jelke, mladenci na zadnjem sedištu automobila - sve to deluje začuđujuće blisko, sasvim obično, kao da je bilo juče, kao da je u pitanju neko poznat, naš!? I možda je zato dobro da sve to bude tu, gde na neki čudan način ova mala porodica nastavlja svoj život.

PIŠČEV ŽIVOTNI PUT
Radomir Prodanović je rođen u Kraljevu, 14.08.1914. Kada je bio drugi razred osnovne škole, njegova porodica preselila se u Beograd.
Završio je Teološki fakultet, bio rukopoložen za sveštenika i radio kao profesor veronauke u gimnaziji.
Oženio se Milicom Radaković (sestrom od tetke Miodraga Pavlovića, pesnika) koja je starinom iz Like i sa njom dobio sina Dušana.
Živeli su u istoj zgradi sa ženinim roditeljima i sestrom. Na znak uzbune, 16. aprila 1944, ostavili su uskršnji ručak i sišli u podrum.
NJihova kuća je ostala cela iako je bila pogođena bombom - koja je eksplodirala u podrumu!
Pretpostavlja se da je rukopise poneo sa sobom.
Od svoje osamnaeste godine, pisao je redovno, ali nije učestvovao u književnom životu. NJegov profesor u gimnaziji bio je Momčilo Nastasijević, školski drugovi Svetozar Brkić i Vida Marković.
,,Voleo je pesmu i pesništvo. Čak je neko vreme i studirao pevanje", kaže za njega Svetozar Brkić.
Pred rat je objavio nekoliko pesama. Prevodio je Šelija i Eliota, upisao studije engleskog jezika.
,,Bio je razumno pobožan”, kaže o njemu Miodrag Pavlović.
,,Voleo je život i plašio se nasilne smrti", dodaje Brkić.
Emilija Dimovska,
viši bibliotekar
Povratak na vrh strane


    KOŠARKA - PRVA ,,SINALKO NAŠA LIGA” - piše Zoran Bačarević
Sloga pala u produžetku, Mašinac slavio u Kruševcu

   • Trojkom Vučićevića u poslednjoj sekundi Sloga izborila produžetak, a promašaj Mitića na isteku 45. minuta doneo Vojvodini pobedu od 91:90 • U 6. kolu Sloga gost Mega Ishrane, Mašinac domaćin Borcu

   Od pet utakmica u novoj sezoni Sloga je već četiri izgubila, a samo jednu rešila u svoju korist u sam sumrak okršaja pod koševima. Susret sa Vojvodinom iz Novog Sada bukvalno je odlučivao o pobedniku u poslednjim sekundama, najpre u regularnom vremenu, a zatim i u produžetku od pet minuta.
Kraljevčani su izvanredno otvorili meč sa favorizovanim Novosađanima koji na startu ređaju sve same pobede. Povela je Sloga sa 9:0 i 11:2, ali je prva četvrtina završena egal rezultatom 27:27. Kada se činilo da je na vidiku meč za ,,preko stotke", protivnici su pojačali odbranu pa se do kraja vodila rovovska borba. Sloga je još jednom izuzetno slabo izvodila slobodna bacanja (konačan učinak 42:25), a učenici Miloša Pejića još jednom su šenlučili sa distance (učinak u trojkama 21-5, a svega 23 odsto) i omogućili su gostima da do kraja utakmice drže rezultat pod kontrolom. Činilo se da će bodovi otići u Novi Sad već na isteku 40. minua, ali je trojkama Dušana Vučićevića u poslednjoj sekundi rezultat poravnat na 79:79. Domaćin je u produžetku ušao bez Tomaševića, Bojovića i Markovića i izgledalo je da će Vojvodina u produžetku imati lak posao, ali je neizvesnost oko pobednika potrajala do poslednje sekunde, u kojoj Mitić nije realizovao poslednji napad. Konačno Sloga SŽ - Vojvodina 90:91 (79:79, 27:27, 14:11, 16:18, 21:23). Kapiten Bajić sa 18, a Vučićević i Bojović sa po 17 koševa bili su najefikasniji u ekipi Sloge, a Vitkovac i Ivanović sa po 15 u pobedničkoj ekipi Vojvodine.
Košarkaši Mašinca zabeležili su treću pobedu, ovog puta u gostima. Kru-ševački Napredak promenio je trenera posle četiri uzastopna poraza, a krizu u redovima ,,Čarapana" kraljevački ,,studenti" su iskoristili u punoj meri. Domaćin je bio ravnopravan samo u uvodnom kvartalu, a sve ostalo bilo je u znaku gostiju iz Kraljeva. Kao i igrači Sloge u Kraljevu, i Kruševljani su na svom parketu slabo izvodili slobodna bacanja (27:17), što je bilo ,,odlučujuće" i za konačnu razliku u koševima - plus deset za četu Radenka Varagića. U Kruševcu Napredak - Mašinac 67:77 (22:21, 13:22, 14:15, 18:19). Mirković sa 19 i Mijajlović sa 17 bili su najefikasniji u ekipi Mašinca, dok glavni strelac na poslednje dve utakmice Milan Gambiroža u Kruševcu nije izlazio na parket.
U narednom kolu Sloga ide u Beograd na noge Mega Ishrani, dok će Mašinac u Kraljevu igrati još jedan komšijski derbi, ovoga puta znatno atraktivniji, jer u Hali sportova od 20.00 časova gostuje Borac iz Čačka.

POJEFTINILE ULAZNICE
Sutrašnji komšijski derbi izmeću Mašinca i čačanskog Borca (Hala sportova od 20 časova) gledaoci će moći da posmatraju po trostruko nižoj ceni nego na startu sezone. Ulaznice će na ovoj, kao i na svim ostalim utakmicama Mašinca do kraja SNL, biti samo 50 dinara. Na ovaj potez rukovodstvo Mašinca se odlučilo kako bi što veći broj Kraljevčana mogao da gleda prvoligaške utakmice.




  KOŠARKA - PRVA ŽENSKA LIGA: ŽKK KRALJEVO - SPARTAK 96:70 (23:22, 23:13, 23:21, 27:14) - piše Stole Petković
Malene rasterale “golubice”

   Košarkašice Kraljeva ostvarile su prvu prvoligašku pobedu/ Na svom terenu savladali su solidnu ekipu Spartaka iz Subotice, stasrosedeoca i ligi boljom igrom tokom čitavog meča. Povele su igračice trenera Momira tasića sa 9:0 ali su gošće ubrzo izjednačile i to je bio njihov maksimum te nedeljne večeri. U timu domaćšina Tamara Bajić jke nanizala 30 poena, Svetlana Belanović i Ivana Mihajlović po 15 a dobre partije pružile su Marija Ilić (12) i Nevena Jovanović (7 poena). U timu Spartaka Jovana Rad je postigla 24, Maja Šćekić 16 a Sanja Anđelić 11 poena.



   FUDBAL - SRPSKA LIGA - piše Stole Petković
Arbitar ,,ovlažio” barut

   Sloga - Morava (V. Palanka) 0:1 (0:1)
Gradski stadion. Gledalaca: 400. Sudija Petar Piper (Čačak). Strelac: 0:1 Jovanović u 3. minutu. Žuti kartoni: Mikić, Josifljević, Todorović, Marković (Sloga), Milojković, Milenović (Morava), Crveni karton: Milojković (Morava) u 79. minutu.
Sloga: Čampar, Pavlović (Četrović), Otašević (Jerinić), Mikić, Grkajac, Josifljević, Todorović, Markićević, Marić, Marković, Gojković (Jovanović).
Morava: Avramović, Stanojlović, Stojanović, Denčić, Perišić, Jančić, Radisavljević, Milojković, Jovanović (Beč), Milenović, Đurđević (Marko-vić).
Igrači utakmice: LJubomir Avramović (Mora-va).
Morava se predstavila kao čvrsta ekipa koja je tri puta šutirala na gol Čampara, postigla jedan gol i znalački odbranila rano vođstvo. U 3. minutu domaćini su bili u napadu, posle upućene lopte u protivnički šesnaesterac intervenisala je odbrana gostiju, ali, po mišljenju domaćih fudbalera, rukom. Ipak, pištaljka neubedljivog Pipera se nije oglasila. U brzoj kontri na drugoj strani, posle velike greške kapitena Sloge Josifljevića, Đurđević dolazi do lopte, proigrava Jovanovića kome nije bilo teško da dovede svoj tim u vođstvo. Ispostavilo se da je to konačan rezultat ove utakmice. Sloga je imala mnogo prilika, sve vreme se igralo pred golom Planjana, ali je Avramović bio nesavladiv. U 25. minutu, na intervenciju pomoćnog sudije Selakovića iz Užica, poništen je, zbog navodnog ofsajda, gol Grkajca. U kontranapadu gosti su propustili kolosalnu šansu preko Jančića, a pre toga je opet kiksnuo Josifljević. U 45. minutu sjajna šansa za Marića, ali Avramović nogom brani.

Takovo - Metalac 2:1
Fudbaleri Metalca poraženi su u Gornjem Milanovcu. Bolji od srpskoligaša sa Ložionice bili su fudbaleri Takova, koji su svoju nadmoćnpost krunisali sa dva pogotka.
U narednom kolu Metalac dočekuje Loznicu.




 SEDAM DANA DO POČETKA ZLATNE RUKAVICE
Kraljevčani na visini zadatka

   Kraljevo će spremno dočekati učesnike 50. bokserske revije ,,Zlatna rukavica”. To potvrđuje još jedan brifing sa predstavnicima ,,sedme sile" u gradu na Ibru. U novootvorenim prostorijama u samom centru grada sastanak su upriličili ljudi iz najužeg rukovodstva BK Metalac. Pored predsednika opštine Kraljevo dr Miloša Babića, bio je i proslavljeni reprezentativac Slobodan Kačar, predsednik BS Srbije.
- Drago mi je da sam ovde u gradu gde sam služio vojni rok daleke 1982. godine i u klubu koji slavi 60 godina od osnivanja. Ova Zlatna rukavica je posle Strandzata u Bugarskoj najstarija bokserska manifestacija u Evropi. Ovo je pedeseta smotra najboljih boksera - rekao je Slobodan Kačar.
Važna karika u bokserkom lancu je svakako predsednik opštine Kraljevo sa svojim saradnicima:
- Želimo da budemo pravi domaćini. Zato je angažovan veliki broj sportskih poslenika da takmi-čenje bude što bolje organizovano i da učesnici sa lepim uspomenama pođu iz našeg grada - rekao je dr Babić, predsednik opštine Kraljevo.
Za turnir su prijavljeni učesnici iz 16 zemalja.
- U četvrtfinalu će najverovatnije biti 30 borbi, što je impozantna brojka. Takmičenje će početi danas, satnicu ćemo naknadno odrediti baš zbog broja učesnika, a trajaće do nedelje. Ako procenimo da sve borbe četvrtfinala ne mogu da se održe istog dana, pozvaćemo komšije iz Čačka da preuzmu deo organizacije i kod njih odrade polovičnu mečeva - preporučio je Vojislav Janićijević, predsednik BK Metalac.
Postoji mogućnost da se borbe prvog dana održavaju paralelno na dva ringa koji bi bili postavljeni u Hali sportova. LJubiteljima boksa to nimalo ne bi smetalo. Bio bi samo još jedan deo koji prati tradicionalnu boksenjrsku manifestaciju staru 50 godina.



OTVORENA NOVA SPORTSKA SALA
Kutak za buduće asove i rekreaciju

   U Kraljevu je u subotu tačno u podne otvorena nova sala za sport i karate. Lokacija je u tržnom centru kod Dečjeg doma zdravlja. Svečanosti su prisustvovali gosti iz sveta kulture i sporta.
- Objekat je otvorio Slobodan Momčilović, potpredsednik Tradicionalnog karate saveza Srbije, uz blagoslov oca Milivoja, koji je blagoslovio ispred srpske crkve - kaže Zoran Jakovljević, trener KK Reikon.
Svečanosti su prisustvovali ljudi iz JKA Šotokan federacije, a uz njih uspešni treneri - selektori Stevica Jovanović, Velibor Radovanović, Bojan Simić, kao i predstavnici karate klubova Srbije.
- Šampionka Evrope u katama Zorana Kojić sa najmlađim članovima Reikona podelila je radost i presekla sla-vljeničku tortu - priča Jakovljević, koji napominje da će se u novoj sali sprovoditi i druge aktivnosti poput plesa, aerobika, fizioterapije, masaže, zatim aikida. Radiće teretana, igraće se stoni tenis, upražnjavati sportska gimnastika.Povratak na vrh strane


IMPRESUM

Nedeljni list u izdanju Javnog preduzeća za informisanje: „Ibarske novosti” - Kraljevo. Adresa Redakcije: ul. Hajduk Veljkova br. 2.
Direktor i glavni i odgovorni urednik: Dragan Rajičić. Odgovorni urednik: Vladeta Stanojević. Tehnički uredio: Saša Kovačević.

Redakcija: Zoran Bačarević (sport), Dragan Vukićević (privreda), Slobodan Rajić (politika), Marko Slavković (reportaže i Stršljen), Bojana Milosavljević, Stojan Petković (sport), Ivan Rajović (urednik izdavačke delatnosti), Rajko Sarić, Milisav Radovanović (fotoreporter), Vesna Jovičić (lektor), Zorica Radunković (marketing). Poslovni sekretar Lidija Kuljača.

Predsednik Upravnog odbora: Biljana Knežević, dipl. pravnik.

Telefoni: direktor i glavni i odgovorni urednik 312-504, odgovorni urednik tel/faks 320-630, pravna i opšta služba 312-505, oglasno odeljenje 312-505. Godišnja pretplata 1.560 din. Za inostranstvo - Evropa 4.680 dinara, Amerika i Australija 6.240 din. Tekući račun: 160-14461-52 kod „Banca Intesa” Kraljevo. Kompjuterska obrada „Ibarske novosti”. Štampa “APM print”, III Bulevar 29, Beograd. Generalni distributer: “HIT-KOMERC” Žička 10, tel. 036/360-200 i 361-222.

Poštarina plaćena u Pošti 36200 Kraljevo. List izlazi petkom, rukopisi se ne vraćaju.

e-mail:webmaster@kraljevo.com, ibarskenovosti@kv.sbb.co.yu


Ibarske novosti - e-mail

Copyright © 1997-2006. Interactive.net Kraljevo. All rights reseved interactive