Internet izdanje - 15. decembar 2006. godine

  Ibarske novosti - e-mail

Naslovna strana novog broja "Ibarskih novosti" - klik za vecu sliku! Na strani obespravljenih i socijalno ugroženih
Upoznavanje sa rezultatima i dogovor o planovima razvoja
„Srbija na putu ka Evropi mora da bude u rukama svojih najsposobnijih ljudi”
Rešenja i programi za probleme građana
Zatečeno stanje u pravosuđu dosta popravljeno
Autentični politički izraz kraljevačke volje
Ej, živote, gorak li si, što bi' vol'o da moj nisi
Neistina u naslovu
Nema nedužnih za „tihi genocid nad decom”!?
Umetnost, kultura, obrazovanje
Sport: košarka, odbojka, fudbal


SOCIJALISTIČKA PARTIJA SRBIJE U KRALJEVU PREDSTAVILA PREDIZBORNI PROGRAM I KANDIDATE ZA POSLANIKE - piše Slobodan Rajić
Na strani obespravljenih i socijalno ugroženih

   „Socijalistička partija Srbije je jedina politička partija koja je na strani svih obespravljenih i socijalno ugroženih građana Srbije”, rečeno je na predizbornoj promociji te stranke, održanoj u nedelju, 13. decembra, u Kraljevu. Pod sloganom „Odlučno za Srbiju!” predstavljeni su predizborni program i kandidati za narodne poslanike SPS-a iz Kraljeva. Jedan je prof. dr Dragoslav Kočović, redovni profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu i vanredni profesor na fakultetima u Kosovskoj Mitrovici i Bjeljini, autor četiri univerzitetska udžbenika, naučnik koji se godinama bavi socijalnom politikom i poznati karatista, dobitnik više značajnih naučnih i sportskih priznanja. Drugi je Miloš Čolović, doktor tehničkih nauka, rođen 1965. godine u Lascu, završio osnovnu školu u rodnom selu, Gimnaziju u Kraljevu i Rudarsko-geološki fakultet u Beogradu, na kojem je i doktorirao, zatim radio u ,,Magnohromu” do 2002. godine, a od tada radi u menadžmentu „Trepče” u Kosovskoj Mitrovici.
Na predstojeće parlamentarne izbore, Socijalistička partija Srbije, kako je istaknuto, izlazi sa modernim političkim programom i usvojenim principima i zadacima na nedavno održanom Sedmom kongresu SPS-a. To su pre svega ideje socijalne pravde, jednakosti i solidarnosti, ali i sve ono što što nude programi socijalističkih partija zapadnoevropskih i drugih zemalja. Cilj je da se uspostavi harmonično društvo i eliminišu nejednakosti koje donosi liberalni i „divlji” kapitalizam, a to je moguće ako se stvore uslovi da svi ljudi rade i žive pristojno od svog rada.
- Novina je snažan naglasak na socijalističke ideje, socijalistički sadržaj, socijalistički metod i, naravno, ako nam građani, birači, daju poverenje, to ćemo sve realizovati u praksi - istakao je prof. dr Dragoslav Kočović, kandidat SPS-a za narodnog poslanika.
On je dodao i da SPS „podržava individualne razlike zasnovane na sposobnosti i znanju, ali ne podržava nejednakosti koje su proizvod zloupotrebe društvenog položaja”.
- Na strani smo svih zaposlenih radnika koji imaju minimalna mesečna primanja, na strani smo nezaposlenih jer želimo novi investicioni program koji će proizvesti nova radna mesta, na strani smo poljoprivrednih proizvođača jer želimo subvencionisanje te vrste proizvodnje i što povoljnije kredite za njih, na strani smo omladine jer želimo da obezbedimo besplatno školovanje za sve - rekao je dr Miloš Čolović, kandidat SPS-a za narodnog poslanika.
Sreten Jovanović, predsednik OO SPS Kraljevo, upoznao je prisutne socijaliste sa Izbornom rezolucijom usvojenom na 3. decembra održanom Sedmom kongresu Socijalističke partije Srbije, u kojoj se ističe da „Srbija umesto države socijalne pravde postaje rob ’divljeg’ kapitalizma i da zbog toga SPS građanima Srbije nudi alternativu”. To, po izbornoj rezoluciji, pored ostalog znači da Srbija bude jedinstvena, da Kosmet bude njen sastavni deo i da niko nema pravo da potpiše njegovu nezavisnost, da Srbija brani Republiku Srpsku i njena prava po Dejtonskom sporazumu, da obezbedi zaštitu prava Srba u drugim državama, da garantuje nacionalnu ravnopravnost u zemlji, da bude ekonomski ravnomerno razvijena, da se sprovede revizija svih nezakonitih privatizacija, da javna preduzeća budu u većinskom vlasništvu države, da se obezbedi pravedan poreski sistem, da se kroz javne radove i investicije zaposli najmanje 150.000 nezaposlenih, da radnici imaju visok nivo prava, da poljoprivrednici dobiju podršku kako bi se iskoristila ova velika razvojna šansa, da se garantuje visok nivo socijalne pravde svih ugroženih kategorija (nezaposlenih, penzionera, boraca, dece), besplatno obrazovanje, povećanje nataliteta i ravnopravnost polova, više ulaganja u nauku, kulturu i sport, jačanje ekološke zaštite životne sredine itd.
Predizbornom predstavljanju SPS-a u Kraljevu prisustvovao je i Rajko Baralić, član Glavnog odbora i narodni poslanik SPS-a, kao i mnoge druge istaknute ličnosti i funkcioneri ove partije.

DVA ČLANA GO SPS IZ KRALJEVA
Kako su učesnici promocije SPS-a u Kraljevu informisani na nedavnom Sedmom kongresu ove Partije za članove Glavnog odbora iz Kraljeva izabrani su Mihailo Kosovac i Milica Zucović.


KONFERENCIJA ZA NOVINARE OO DSS KRALJEVO
Koštuničina Vlada postavila strategiju razvoja


   „Vlada dr Vojislava Koštunice postavila je strategiju razvoja Srbije koju će morati da sledi i sprovodi svaka nova Vlada”, istakao je Milan Radulović, ministar vera u republičkoj Vladi, na konferenciji za novinare, održanoj u nedelju, u Opštinskom odboru Demokratske stranke Srbije u Kraljevu.
- Na osnovu te postavljene strategije, Srbija ulazi u novi privredni ambijent u svim segmentima svog privrednog i društvenog razvoja. Ta načela i te puteve koje je projektovala ova Vlada moraće da nastavi bilo ko da bude u Srbiji na vlasti posle predstojećih izbora - -naglasio je ministar Radulović.
Usvajanjem novog Ustava Republike Srbije i zakona o ravnomernom regionalnom razvoju stvoreni su uslovi za ukupan napredak Srbije na čitavoj teritoriji.
- Potpuno je jasno da se ova Vlada Srbije svojom politikom odlučila za decentralizaciju, za stvaranje uslova da i lokalne samouprave mogu upravljati svojim razvojem, ne samo po „slovu zakona” o lokalnoj samoupravi, nego i da imaju i lake i realne mehanizme preko kojih mogu kreirati svoj razvoj - rekla je Zora Simović, kandidat DSS za narodnog poslanika.
Pored toga, Vlada Srbije najzaslužnija je za donošenje novog Ustava, zbog čega dr Ljubiša Jovašević, kandidat DSS za poslanika, zahvalio svima koji su učestvovali u pozitivnoj kampanji za novi Ustav, ali i u vezi sa tim primetio:
- Ono što ne možemo da cenimo to je da neko obećava podršku Ustavu, a radi suprotno, sve radi da ne dođe do uspeha takve kampanje!?
Rečeno je i da je Ministarstvo za rudarstvo i energetiku uradilo projekte racionalnog korišćenja energije i modernizacije energetske efikasnosti.
- Sa zadovoljstvom mogu da kažem da je za gasifikaciju kraljevačke opštine u 2007. godini opredeljen finansijski iznos od 2,45 miliona evra - rekao je prof. dr Vladan Karamarković, pomoćnik ministra za energertiku.
Prema njegovim rečima, pored gasifikacije, u Kraljevu će biti modernizovano i daljinsko, centralno grejanje, obezbeđena su sredstva za nabavku novih kotlova i kalorimetara, koji će omogućiti racionalno korišćenje toplotne energije, a urađeni su i novi projekti za energetsku revitalizaciju Srednje poljoprivredne škole u Kraljevu i ,,Agensa” u Mataruškoj Banji.Povratak na vrh strane


POSETA MINISTARA, KANDIDATA ZA POSLANIKE I FUNKCIONERA KOALICIJE „DSS - NS - DR VOJISLAV KOŠTUNICA” OPŠTINI KRALJEVO - piše Slobodan Rajić
Upoznavanje sa rezultatima i dogovor o planovima razvoja


   U okviru predizborne kampanje, Velimir Ilić, ministar za kapitalne investicije, i Milan Radulović, ministar vera u Vladi Srbije, kandidati za poslanike i funkcioneri Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije, posetili su u nedelju, 10. decembra, opštinu Kraljevu. Tom prilikom obišli su dve privatne proizvodne firme u Konarevu, radove na novom mostu na Ibru i sela Drlupu i Godačicu, gde su sa privrednicima i građanima razgovarali o tekućim poslovima i planovima daljeg razvoja.
Ugledni gosti najpre su posetili privatno preduzeće „Metal servis” u Konarevu, vlasnika Marina Perića, koje uspešno posluje 17 godina, bavi se proizvodnjom šavnih cevi, kotlova na čvrsto gorivo, opreme za velike plastenike, limenih krovova i odnedavno eruptivnog kamenog agregata za asfaltiranje puteva, uslugama i prometom, trenutno zapošljava 75 radnika i ostvaruje godišnji prihod od oko četiri miliona evra. U pratnji domaćina, ministri Ilić i Radulović i ostali gosti obišli su proizvodne pogone „Metal servisa” i upoznali se sa procesom proizvodnje i planovima daljeg razvoja ove firme, posebno sa građevinski završenom novom halom od 4.000 kvadratnih metara za proširenje proizvodnje. Zatim su posetili i samostalnu zanatsko-proizvodnu i trgovinsku firmu „Evrotehna” u Konarevu, vlasnika Miroljuba Gračanca, koja zapošljava pedesetak radnika i bavi se proizvodnjom razvodnih elektroormana i ormana posebne namene za industrijsku elektroniku.
- U okviru kampanje obilazimo ono što smo uradili i gde je izgradnja u toku, kao i privredna preduzeća. Ova dva privatna preduzeća u Konarevu sa savremenom tehnologijom prozvode za naše i svetsko tržište. Ovakve projekte zato treba podržati, jer je masa ovih proizvoda bila iz uzvoza, a preko ovakvih firmi smanjujemo uvoz određenih repromaterijala a povećavamo izvoz. Dobro je što „Metal servis” planira značajno proširenje proizvodnje, a zanimljivo je da je i naš veliki proizvođač i dobavljač u putnoj privredi, jer ima kamenolom eruptivnog materijala koji će nam izuzetno biti potreban za izgradnju autoputeva širom Srbije. Što se tiče „Evrotehne”, meni je drago što je ona osvojila proizvodnju repromaterijala koje smo do sada dobijali iz uvoza, a koji su nam neophodni u Telekomu, EPS-u, na železnici itd. U svakom slučaju, Vlada će, kao i do sada, morati da stimuliše razvoj upravo ovakvih preduzeća - rekao je ministar Velimir Ilić tokom posete firmama u Konarevu.
Naravno, i domaćini, vlasnici firmi, pozitivno su ocenili ovu posetu.
- Za mene je ova poseta izuzetno značajna. Ovo su prvi ministri koji su došli ovde da vide šta to radimo. Do sada nije bilo nikakvih poseta, niko nije obraćao pažnju šta se dešava u Srbiji, a trebalo bi da obrate. Zadovoljstvo mi je što su sve ovo videli i upoznali se sa našim poslovanjem. Planiramo još mnogo stvari ovde da uradimo i uradićemo, samo nam trebaju rad, red i disciplina, ništa drugo. Moram da naglasim i da je eruptivni matrijal koji proizvodimo u Kamenici najboljeg kvaliteta u Srbiji. To ne kažem ja, već Institut za puteve - rekao je Marin Perić, vlasnik „Metal servisa”.
I Miroljub Gračanac, vlasnik „Evrotehne”, istakao je značaj posete ministara njegovoj firmi.
- Nama mnogo znači što neko misli na nas, da se stvori bolji privredni ambijent da možemo da više proizvodimo i da izvozimo, da imamo veće mogućnosti za proširenje proizvodnje i zapošljavanje - rekao je Gračanac.
Srđan Spasojević, kandidat za poslanika koalicije DSS-NS, rekao je da je cilj aktuelne Vlade upravo brži razvoj malih i srednjih preduzeća, da „bude više firmi poput ovih u Konarevu, koja su primer uspešnog rada privatnih preduzetnika na domaćem i svetskom tržištu”. On je podsetio i da se u Konarevu grade savremeni pružni prelaz, kanalizacija i ostala neophodna infrastruktura koja treba da doprinese privrednom razvoju.
Gosti su zatim posetili gradilište novog mosta na Ibru u Kraljevu, gde su se uverili da radovi, zahvaljujući efikasnosti izvođača „Intermosta” i lepom vremenu, dobro napreduju i da će biti završeni u planiranom roku. Tom prilikom dr Miloš Babić, predsednik opštine Kraljevo, upoznao je ministre Ilića i Radulovića i sa tim da radovi na kraljevačkoj obilaznici dobro napreduju i da će se njenim završetkom obezbediti saobraćajni „baj-pas” za teške kamione i cisterne, kako bi se omogućilo nesmetano obavljanje kasnijih radova na pristupnim putevima sa ribničke strane ka novom mostu. Ministar Ilić je posebno ukazao da je cilj ove Vlade, za koju veruje da će i ubuduće voditi Srbiju, da „izgradnjom puteva i druge infrastrukture u lokalu, posebno na selu, omogući da seoski domaćini imaju dobre puteve, telefone, trafostanice i druge iste uslove kao i stanovnici gradova, a ne da od dobrih seoskih domaćina stvaramo gradsku sirotinju”.
- Pozivamo građane, ali i političke grupacije, da podrže nastojanja ove Vlade bez obzira kakvi ishodi na izborima budu. Uostalom, ponekad je ipak bolje uzeti nešto što je poznato i provereno, nego ići u neku neizvesnost ili izabrati nešto što je potpuno nepoznato - poručio je dr Ljubiša Jovašević, kandidat DSS-a za poslanika.
Potom su ministri sa saradnicima prošetali do Gradske terase, gde su ih domaćini upoznali sa planovima izgradnje novog pešačkog mosta, uređenja gradske plaže i pokrivenog gradskog bazena i novog mosta iz pravca Skopljanske ulice. Gosti su zatim prošetali centralnim gradskim trgom, gde su razgovarali sa građanima, a ovaj deo posete završili na Trgu Jovana Sarića, gde su predstavnicima Udruženja porodica poginulih u ratovima 1991-1999. godine obećali pomoć u dogradnji istoimenog spomenika na Trgu.
Poseta ministara, poslaničkih kandidata i funkcionera DSS i NS kraljevačkoj opštini završena je u kasnim popodnevnim satima posetom naprednom domaćinstvu Mirka Arsića u Drlupi i Mesnoj zajednici Godačica, gde je nedavno asfaltiran važan seoski put u dužini od oko dva kilometra, a zatim razgovorom u prepunom Domu kulture o dosadašnjim rezultatima i planovima razvoja ovog područja i čitave Srbije, o čemu su pored ostalih govorili ministar Velimir Ilić, dr Miloš Babić, predsednik opštine Kraljevo, i dr Radoslav Jović, kandidat za narodnog poslanika.


SAZVANA 21. SEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE KRALJEVO
Predlog budžeta za iduću godinu


   Na 21. sednici Skupštine opštine Kraljevo, sazvanoj za 20. decembar sa početkom u 9 sati, prema predlogu dnevnog reda, prva tema biće rasprava o predlogu budžeta opštine Kraljevo za 2007. godinu. On će, ako bude usvojen, iznositi 1.790.037.590 dinara i biće povećan u odnosu na budžet u 2006. godini za 0,6 odsto.
   Pored toga, odbornici bi trebalo da se izjasne i o predlogu Programa uređenja javnog i ostalog građevinskog zemljišta za 2007. godinu, predlozima odluka o donošenju plana detaljne regulacije Mataruške Banje, dela urbanističke zone Kovanluk, urbanističkih zona „Centar” i „Čibukovac” - druga faza, predlogu odluke o pristupanju izradi plana detaljne regulacije „Centar” i „Čibukovac” - treća faza, naselja Sijaće polje, urbanističke zone „Crkvine” i drugih urbanističkih pitanja. U predlogu dnevnog reda su i izmene i dopune odluke o kriterijumima i merilima za utvrđivanje zakupnine i naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, predlog rešenja o davanju saglasnosti na odluku o povećanju cena usluga „Vodovoda”, predlozi odluka o boravišnoj taksi, komunalnom uređenju i postavljanju manjih montažnih objekata na javnim površinama, kao i više kadrovskih i drugih pitanja iz nadležnosti Skupštine opštine.Povratak na vrh strane


PREDIZBORNA KAMPANJA SRPSKOG POKRETA OBNOVE U KRALJEVAČKOJ OPŠTINI POČELA POSETOM VUKA DRAŠKOVIĆA, PREDSEDNIKA SPO - piše Slobodan Rajić
„Srbija na putu ka Evropi mora da bude u rukama svojih najsposobnijih ljudi”


   • Opštinski odbor Srpskog pokreta obnove Kraljevo započeo je svoju predizbornu kampanju za predstojeće parlamentarne izbore u Srbiji pod sloganom „Vredi se boriti” u utorak, 12. decembra, posetom predsednika stranke Vuka Draškovića kraljevačkoj opštini. Tom prilikom Vuk Drašković najpre je održao govor okupljenim članovima i pristalicama SPO i građanima na Trgu Svetog Save u Kraljevu, a zatim i konferenciju za novinare u prostorijama Opštinskog odbora SPO. Potom je posetio Preduzeće za puteve „Užice”, vlasnika Dragana Jankovića, i Grafičko preduzeće „Laser”, Voje Blagojevića u Adranima, i poljoprivredno gazdinstvo Miloša Veskovića u Drakčićima. U večernjim satima u Kraljevačkom pozorištu Pozorište iz Užica izvelo je predstavu „Noć đenerala”, po istoimenom Draškovićevom romanu, a poseta je završena gostovanjem lidera SPO u emisiji „Otvoreno o svemu” TV Kraljevo

  Na konferenciji za novinare, održanoj u prostorijama Opštinskog odbora SPO u Kraljevu, Vuk Drašković, predsednik SPO, najviše je govorio o međunarodnom položaju Srbije, njenom ulasku u Evropsku uniju i rešavanju budućeg statusa Kosova i Metohije.
On je najpre istakao da su iz Brisela 11. decembra „stigle vesti koje nije trebalo da stignu”, ali da se on ipak nada „da će biti doneta odluka o nastavku pregovora naše države o stabilizaciji i pridruživanju sa EU”, pogotovo što je broj zemalja EU koje podržavaju bezuslovni nastavak pregovora Srbije sa EU povećan.

NADA U SKORI NASTAVAK PREGOVORA SA EU
- Odluka nije doneta zbog neopreznih, neutemeljenih, između ostalog, izjava na domaćoj političkoj sceni nakon što smo bez vezivanja za hašku prepreku dobili pristup u Parnerstvo za mir, izjava koje su akcenat bacile na to da naše protivljenje politici uslovljavanja daje rezultate i da, odbijajući i dalje obaveze koje su pred nama, mi ćemo pobediti Evropu i nastavićemo pregovore bez bilo kakvog ispunjavanja onih uslova na kojima se insistira. To nikada nije bilo tačno, to se nije smelo govoriti, i evo jednog lošeg rezultata po nas!? Ipak se nadam da nastavak pregovora nećemo dugo čekati bez obzira na to što, moram priznati, sa priličnim strahom čekam vreme posle izbora, jer će se tada rasplitati to najteže i najbolnije pitanje Srbije, govorim o budućem statusu Kosova i Metohije - naglasio je na pres konferenciji Vuk Drašković, a zatim opširno govorio o rešavanju budućeg statusa Kosmeta (o tome u posebnom tekstu).
Na pres konferenciji je govorila i Slađana Lazić, član Predsedništva stranke Srpska liga za povraćaj imovine. Ona je, pored ostalog, istakla da je cilj ove Srpske lige, partije koju su osnovali vlasnici i potomci vlasnika oduzete i nacionalizovane imovine, da „ulaskom u Skupštinu Srbije omogući brzo donošenje zakona o vraćanju nepravedno oduzete imovine, čiji će osnov biti prvenstveno naturalna restitucija, jer je taj oblik najjeftiniji i za državu i za građane Srbije”.
Milomir Šljivić, kandidat SPO za poslanika, u kraćem izlaganju napomenuo je da je ovo početak kampanje SPO u opštini Kraljevo i dodao:
- Mi ćemo sve ono što je u programu SPO napisano i što je naš predsednik danas ovde rekao sa velikim zadovoljstvom prihvatiti kao obavezu da to uradimo u interesu građana opštine Kraljevo. Mnogo je problema ovde, kao što je mnogo problema i u Srbiji, a mi ćemo nastojati u narednim danima da predstavimo detalje našeg lokalnog Programa koji su kompatibilni sa Programom naše stranke u ovoj predizbornoj kampanji. Naglašavam da mi moramo biti sluge narodne i da narodni poslanik ne sme da se bori da ima ogromne privilegije koje danas poslanici imaju. I mnogi iz Kraljeva danas primaju ogromne pare, a ne rade ništa za Kraljevo. Mi ćemo učiniti sve što je moguće da Kraljevo bude ponovo na ponos svih nas.
O rešavanju statusa Kosova i Metohije Vuk Drašković je istakao:
- Nikako nije dobro i može samo da šteti i našim ljudima na Kosovu i celom srpskom narodu i našoj državi obnavljati u ovoj izbornoj kampanji retoriku iz Miloševićevog vremena!? Davati neke tvrde zakletve, postavljati neke ultimatume svetu, buditi kod naroda očekivanja da je samim tim što je srpski narod glasanjem za novi Ustav rešio i pitanje Kosova i da nikakva drugačija odluka ne može biti doneta. To podseća na nekoga ko podiže lestvicu za skok uvis na pet metara i posle, ako se ta lestvica ne preskoči, obija se o glavu jer se razbija sa veće visine - istakao je Vuk Drašković, govoreći o rešavanju budućeg statusa Kosmeta.
On je naglasio da naš narod mora da zna da „nije isključeno da će u mesecima koji će uslediti posle izbora u Srbiji Kontakt grupa i Savet bezbednosti nametnuti rešenje o budućem statusu Kosova”, iako smo se mi „od početka suprotstavljali nametnutom rešenju i govorili da nametnuto rešenje nije kompromisno rešenje”.

NAMETNUTO REŠENJE IMAĆE KARAKTER PRESUDE
- Svako nametnuto rešenje imaće karakter presude, kojom će biti nezadovoljna jedna strana ili kojom će biti nezadovoljne obe strane. Nametnutim rešenjem sigurno neće biti zadovoljene obe strane, a jedino jedno dogovorno rešenje može da bude održivo i stabilno rešenje. Nastavićemo diplomatsku borbu, ali odgovornu borbu da izbegnemo presudu i pri tome nastupamo, govorim o našoj diplomatiji, veoma odgovorno. Vidimo da je rešenje negde na mostu između dva principa, dva zahteva - srpskog i albanskog. Srpskog zahteva da se čuva teritorijalna celovitost Srbije, sa tvrdim obrazloženjem da nam to garantuje i Povelja Ujedinjenih nacija, i albanskog zahteva da dobiju nezavisnost, pozivaćući se na načela samoopredeljenja naroda što im je, kažu, takođe zagarantovano Poveljom UN. Rešenje je u tome, i ja činim sve i činićemo sve, naše diplomatske službe i svi koji se bave problemima Kosova, da teritorijalni integritet i celovitost Srbije ne budu povređeni, a da Albanci na Kosovu dobiju sa našim pristankom upravu, vlast nad Kosovom i Metohijom, uz obavezu da maksimalno poštuju prava srpskog naroda na Kosovu, crkava, manastira, sve ono, dakle, o čemu se pregovara za poslednjih već skoro godinu dana i što će, nadam se, rezultirati dogovorom a ne nametnutim rešenjem - naglasio je Drašković.
Prema njegovim rečima, „posle kapitulacije u ratu sa NATO i Kumanovskog sporazuma, Srbija je izgubila svaku vlast nad Kosmetom, a Kontakt grupa od početka kaže, a to je i stav Saveta bezbednosti, „da nema povratka na stanje pre marta 1999. godine”.
- Prema tome, veoma je neodgovorno ako se pojavi ijedan političar u Srbiji, a ima ih, koji bude govorio da je naša sveta i nacionalna obaveza i dužnost da vratimo svoju vojsku, svoju policiju, da vratimo svoje sudstvo, svoju vlast nad Kosovom. Ne može. Jednog šumara sa oznakom nekog državnog simbola Srbije ne možemo da vratimo na Kosovo. To je potpisano i tako je odlučeno i sada uoči ovih pregovora. Bitka se bije oko zaštite srpskog naroda na Kosovu, međunarodnih garancija za zaštitu srpskih crkava i manastira, i budite sigurni da ćemo ovo sve dobiti. E, ono centralno polje bitke jeste gde će biti državna granica?! Ako bi Kosovo bilo nezavisno, spoljna državna granica Srbije bi se pomerala i to bi pomeranje, ja to svuda govorim uporno dve i po godine, od Vašingtona, Londona, Pariza, Rima, Berlina do Moskve, bilo DRAMATIČNO. Spoljna granica Srbije bi se našla na pet kilometara od Vranja, a sa Prokletija bi bila pomerena na Pančićev vrh na Kopaoniku!? Verujem da zemlje članice Kontakt grupe i EU ozbiljno razmišljaju o mom upozorenju da bi takvo dramatično menjanje izgleda svoje države srpski narod primio bolno, da bi to izazvalo veliko osećanje nacionalnog poniženja. Srbija jeste centar stabilnosti i za 3-4 godine može da postane vodeća zemlja ovog dela Evrope, ali Srbija može da postane i faktor nestabilnosti, odlučujući faktor nestabilnosti. Mislim da se o tome ozbiljno premišlja i mislim da je odgovorno o tome govoriti našem narodu - ne dovoditi ga u situaciju koja mu se već najavljuje: da izađe na ulice i da glasa da Srbija krene ponovo Miloševićevim putem, da prekinemo doplomatske, ekonomske, sve odnose sa Evropom, sa Amerikom, sa vodećim zemljama sveta. To bi bilo samoubistvo naše države - upozorio je Drašković, naglasivši da on neće da laže narod da bi skupljao glasove na izborima.
On je napomenuo i da Srbija može da bude jaka i prosperitetna zemlja, zemlja sa moćnim saveznicima, samo ako ubrza svoj put ka Evropi i ukoliko bude jačala ekonomsku, vojnu, političku i svaku drugu saradnju sa EU, Amerikom, Rusijom i drugim državama, a ne prekidala te odnose.

TRI KANDIDATA SPO IZ KRALJEVA
Na izbornoj listi „SPO - Vuk Drašković”, koja je potvrđena i na izbornom listiću biće pod brojem 7, među 250 kandidata za poslanike nalaze se i tri kandidata SPO iz Kraljeva: Milomir Šljivić, Mirko Vuković i Biljana Mirjanić. Inače, u svojevrsnoj koaliciji sa SPO na listi su i Srpska liga za povraćaj imovine, Liberali Srbije, Narodna seljačka stranka i Pokret „Živim za Krajinu”.

„ZNAMO SA KIM NEĆEMO”
Odgovarajući na novinarsko pitanje zašto u govoru na Trgu Svetog Save nije pomenuo imena ministara na koje je mislio i da li je to zbog buduće ponovne koalicije sa njima posle izbora, Drašković je rekao:
- Mi znamo sa kim nećemo, a sa kim hoćemo ne možemo znati, jer još nema rezultata izbora. Nije potrebno pominjati imena. Ako ste promašili, niko se neće prepoznati, a ako ste rekli istinu - svi će se prepoznati. Pomenem jednog, preskočim drugog. Mislim da to narod zna. Kad govorim o borbi protiv kriminala, čekajte, bre, otvorite Bagzijevu knjigu i vidite gde ste. O čemu da pričam? Borba protiv drumske mafije, borba protiv stečajne mafije, ove, one, do kog nivoa - do kapoa, a kapoi su zaštićeni, tako da je i ta borba selektivna. Znači, sada je u opticaju ovakva borba protiv kriminala: Ja se borim protiv tuđih kriminalaca, a štitim svoje, a onaj drugi se bori protiv tuđih kriminalaca i štiti svoje!? I pri tome, šefovi na svim stranama solidarno štite jedni druge. Evo, sad sam pomenuo sva imena.

IZMEĐU DVE VOLJE
- U ovom trenutku stanje u Kontakt grupi, koju čine SAD, Rusija, Nemačka, Francuska, Britanija, Italija i EU, takvo je da su oni svi saglasni oko zaključka koji se uporno ponavlja, jednoglasno, uzimajući i stav Rusije, koja je uvek glasala za to, da taj „budući status Kosova mora da bude prihvatljiv za narod Kosova”. Ko ne ume da čita, ko neće da čita, ja ga tome ne mogu učiti. Većinski narod na Kosovu su Albanci, a Albanci su za nezavisnost. Ono što mi sada pokušavamo jeste da u političku igru ubacimo i rezultat referenduma o Ustavu i da kažemo: I narod Srbije u čijem je sastavu Kosovo i Metohija izjasnio se na referendumu i o Kosovu, pa je potrebno, gospodo iz Kontakt grupe, da kako uvažavate volju naroda Kosova, tako uvažavate i volju naroda Srbije, i da se između te dve volje traži neko kompromisno rešenje u kojem niko neće biti povređen, niko neće biti ponižen, pa i po cenu da niko ne bude pobednik.


GOVOR VUKA DRAŠKOVIĆA NA TRGU SVETOG SAVE:
„Državotvorna stranka čiste biografije”


   - Srpski pokret obnove u kampanju za ove izbore ide kao državotvorna stranka, čiste biografije i čistog obraza. Čiste biografije na koju možemo biti ponosni. Čistog obraza, jer smo jedina politička stranka u Srbiji, i na vlasti i u opoziciji, koja nije umešana u saveze, u paktove sa mafijašima, ubicama, kriminalcima, što se dobro vidi ovih dana u svedočenjima koja se građanima serviraju iz beogradskih sudnica. Svi su tamo, na ovaj ili onaj način, osim SPO. Meni je na neki način neprijatno gledati kako se vodi izborna kampanja. Zamislite kada bih sada ja ovde rekao „Glasajte za SPO jer drukčije ja kao ministar spoljnih poslova neću hteti da se borim za Srbiju, da je zastupam pred svetom, neću se boriti da nam se otpišu krediti, da dobijemo bespovratnu pomoć, povoljne kredite” - na šta bi to ličilo!? To bi bio kriminal! A zašto se onda građani Srbije ne ophode tako prema raznoraznim feudalcima, ministrima, koji otvoreno ucenjuju narod i kažu „Nabaviću ti ovo, daću ti ono”. I, što je najgore, to se prima i piše: „Napravio ministar”, „Dao ministar”. Nijedan ministar u Srbiji nije napravio ništa, nijedna stranka u Srbiji nije napravila ništa, sve što se pravi, pravi se narodnim parama.
Zašto SPO? Vi, ljudi, odlučite, utičite na prijatelje, pitajte ih da li ima stranka u Srbiji koja se 16 godina uporno zalaže i ponavlja isti program, koji kaže da nema preporoda ove zemlje ni pobede nad „belom kugom” dok se ne preporodi srpsko selo koje je uvek bilo hranilac i branilac, dok država ne napravi srpska sela onakvim kakva su u Sloveniji, dok država subvencijama ne pritekne u pomoć seljaku. To je jedini put, to ponavljamo 16 godina.
Da li verujete SPO kada kaže da sve što je oteto od 1945. godine pa naovamo, stanovi, imovina, fabrike, radnje, sve - mora biti vraćeno! Oteto je prokleto! Da mora Srbiji biti vraćena i oteta kruna i njena oteta tradicija. Ko to od devedesete godine ima ovaj program, osim SPO!?
Da li verujete SPO, koji već 16 godina govori: mali privatnik, mala i srednja preduzeća, a ne tajkuni, a ne pljačkaši! Srbija na putu ka Evropi mora da bude u rukama svojih najsposobnijih ljudi, a ne u rukama onih koji su opljačkali narod za doba Miloševića, pa sada kupuju Srbiju, i u rukama onih koji su nastavili da pljačkaju narod za poslednjih šest godina.
Vi, ljudi, razmislite. Na ovim izborima se bira put. Ako nemate državni program, onda vi ne možete vozeći nizbrdo da se popnete na brdo!? Programi kakvi su u Evropi su programi koji moraju da dođu u Srbiju. Mi smo odveli seljake u Sloveniju, ali i mlade ljude, naše najbolje studente, u Brisel, da vide i da pričaju gde su prepreke, ko to ne da Srbiji napred. Samo za poslednjih 15 godina bespovratno iz fondova Evropske unije mala Slovenija dobila je za potrebe slovenačkog sela i seljaka 15 milijardi evra. Ko to ne da da i Srbija dobije te fondove i da preporodi sebe samu?
Mi smo odveli radnike iz naše kragujevačke „Zastave” u „Škodu”. Zašto u „Škodu”? Pa zato što je pre 16 godina „Zastava” bila za 20 kopalja ispred „Škode”, a gde je danas?! ,,Zastava” je danas na „političkoj infuziji”, održava se u životu samo zato da bi neko bio poslanik, bio gradonačelnik i da bi tog „mrtvaca” održavao u životu i mučio i državu i radnika. Otišli su ti radnici i videli gde je „Škoda” danas. „Škoda” je prošle godine proizvela i prodala 660.000 najmodernijih automobila i jedna je od vodećih fabrika u svetu. Nikog nisu otpustili, hiljade novih radnika su zaposlili. Tako može i naša „Zastava”, samo ako je povedu odgovorni ljudi kojima će interes države biti preči od njihovog ličnog interesa i interesa njihovih stranaka.
Ja vas molim da na ovim izborima budete kao apostoli. Ne štedite sebe. Ovde su verovatno uglavnom pristalice SPO („Oće reka do čoveka”). Objašnjavajte program SPO, imate ga, ako ne, podesetićemo vas. Ja vam kažem da Bugarska, da Rumunija, da Makedonija, da Češka, da Slovačka, za jednu godinu napreduju deset godina!? I nije tačno, ne verujte ovim koji hoće da Srbija bude neka vrsta njihovog taoca, koji se plaše Evrope jer u toj Evropi sve je otvoreno. Oni ne žele utakmicu, oni žele izolaciju. Samo u izolovanoj Srbiji može da se radi u mnogim oblastima ovo što se radi. Danas u Srbiji, da završim sa tim, nema političke stranke koja se tako snažno, uverljivo bori da Srbija bude u Evropi kao što to čini Srpski pokret obnove. Hvala vam.Povratak na vrh strane


PRES KONFERENCIJA OPŠTINSKOG ODBORA DS KRALJEVO - piše Slobodan Rajić
Rešenja i programi za probleme građana


   „Politika se vodi pre, a problemi rešavaju u vreme trajanja mandata Vlade, iako je DS svesna nekorektne kampanje koju vode pojedini aktuelni ministri, nastupajući demagoški, ne kao kandidati, već kao ministri”, rečeno je na prekjučerašnjoj konferenciji za novinare Opštinskog odbora DS Kraljevo.
   - Mi smo stranka koja ima rešenja i programe za sve probleme koje Vlada do sada nije uspela da reši. Iza nas stoje timovi ljudi, ali zaista kompletni timovi za sve oblasti društvenog života, sa spremnim programima i projektima koje će naša Vlada ubuduće, kad DS dođe na to mesto, da reši. Iako je kampanja koja se vodi uglavnom uglavnom suprotstavljena DS-u i njenim ciljevima, mi smo svedoci da u mnogim istraživanjima, agencijskim i koje DS naručuje, Demokratska stranka stalno beleži rast rejtinga i da je na poziciji borbe za prvo mesto, paralelno sa Srpskom radikalnom strankom. Takođe znamo da je to način da se naši birači destimulišu, ali ja poručujem sa ovog mesta da su demokrate uporne, pogotovo kada je životni standard došao do te mere da naši građani počinju da žive u socijalnom siromaštvu. Znamo da mi ne vodimo rat sa ostalim strankama, već kampanju usmerenu na svakog građanina pojedinačno i imamo rešenja za njega, a to su potvrdili i naši susreti sa građanima Kraljeva i okoline iz kojih se stiče utisak da su sve oči uprte u DS kao jedini realan i optimistički izbor da će se nešto suštinski u budućnosti promeniti - rekla je pored ostalog Danijela Miletić - Miladinović, kandidat DS za poslanika.
   Ivan Jovanović, kandidat DS za poslanika, istakao je da je 11. decembra održana konvencija kandidata DS u Tutinu sa deset kandidata DS iz Raškog okruga, uz prisustvo Rasima LJajića i Dragana Šutanovca, na kojoj je velikom broju prisutnih građana predstavljen program DS „Za bolji život”.
- Očekujemo pobedu i u tom delu Srbije kao i u Kraljevu. Moram da obavestim javnost i da stranka „JUL 17 plus” vodi specijalni rat protiv DS „friziranim” anketama koje služe da se umanji procenat podrške DS-u u biračkom telu. Pozivam ih da građanima objasne zašto nisu radili ono za šta su zaduženi nego su proizvodili afere i na taj način sebi obezbedili da sigurno ne budu u parlamentu i ne pređu cenzus na sledećim izborima - naglasio je Jovanović i objasnio „da su ovih dana u medijima objavljeni rezultati ankete GALUP-a, navodne ankete, jer je Srbobran Branković demantovao da je to njihovo istraživanje, gde je DS navodno na 3. mestu sa 19 posto, a ta organizacija koju sam pomenuo ima 9,5 posto, što je zaista naučna fantastika i to je razlog što regujemo na to navodno istraživanje”.
   Šef Izbornog štaba, kandidat za poslanika i predsednik OO DS Kraljevo Mirko Vuković najavio je predizbornu tribinu Demokratske stranke, koja će biti održana u nedelju, 17. decembra, u velikoj sali Skupštine opštine u Kraljevu, sa početkom u 18 sati, uz prisustvo istaknutih ljudi iz širokog tima DS, i pozvao „sve članove, simpatizere i prijatelje DS i one koji su spremni da čuju šta DS nudi svojim programom ’Za bolji život’ da dođu na ovu tribinu”.
- Mi smo ovih dana održali niz mini-tribina na čitavoj teritoriji opštine Kraljevo, „konsultacije” sa narodom. Prišli smo biračima ne da im obećavamo nešto što ne možemo da učinimo, nego šta ćemo učiniti sigurno, jer DS se ne bori za cenzus već sigurno ulazi sa potrebnom većinom u vlast u Srbiji i sva predizborna obećanja će realizovati. Otuda su smernice programa DS za bolji život odgovornost, kompetentnost i realnost - zaključio je Vuković.

„NEĆEMO PREĆUTKIVATI NEISTINE”
Na novinarsko pitanje da li posle „oštrih tonova” na ovoj pres konferenciji „DS ostaje pri stavu da vodi pozitivnu kampanju”, Vuković je odgovorio:
- Mi ostajemo pri tome da se vodi pozitivna kampanja zbog svog programa, naših birača i javnog mnjenja, od koga očekujemo glasove, da se vodi drugačija kampanja, ali to ne znači da ćemo prećutkivati ono sa čim se principijelno ne slažemo i da ostanemo nemi na elemente „specijalnog rata”, koji se kroz medije u poslednjih desetak dana vodi protiv DS-a. Sigurno se neće menjati kurs, nemamo razloga da ulazimo ni u kakve sukobe, ali nećemo prećutkivati neistine i laži o nama, već ćemo na to da upozoravamo sve aktere u izborima. Insistiramo na poštovanju izborne zakonske regulative, odluka i stavova Republičke izborne komisije i obavezujućeg uputstva Republičke radiodifuzne agencije, donetog još 16. novembra, o sprovođenju predizborne kampanje.


SAOPŠTENJE OPŠTINSKOG ODBORA LDP KRALJEVO SA PRES KONFERENCIJE
Borba za viziju moderne Srbije


   • Na izbornoj listi koalicije koju predvodi LDP tri kandidata iz Kraljeva: Saša Radulović, Tijana Radulović i Miran Goljović • Kampanja LDP pod sloganom „Od nas zavisi” u opštini Kraljevo kreće po mesnim zajednicama, a Čedomir Jovanović sa karavanom LDP-a posetiće Kraljevo 14. januara 2007. godine

   „Liberalno demokratska partija ima tri kandidata iz Kraljeva na listi koalicije čiji je nosilac Čedomir Jovanović. To su Saša Radulović, menadzer Opštinskog odbora LDP Kraljevo, Tijana Radulović, član OO LDP Kraljevo, i Miran Goljović, član Predsedništva LDP-a.
LDP će svoju kampanju u opštini Kraljevo zasnivati na obilasku svih mesnih zajednica, razgovoru sa članovima, simpatizerima i svima onima koji se bore i veruju u petooktobarsku viziju moderne Srbije i vrednosti evropskog društva u Srbiji.
U kampanji „Od nas zavisi” promovisaćemo tri dela našeg predizbornog programa, a to su moderna ekonomija, mladi u prvom planu i efikasna državna uprava. Osim onih koji su već prihvatili naš program, želimo da podelimo viziju i sa ostalima, razočaranima i zbunjenima.
Sigurni smo u uspeh izborne liste LDP-a. Zato pozivamo sve građane Kraljeva da nam se 21. januara na izborima pridruže i da zajednički stvorimo bolje i uspešnije društvo.
Karavan LDP-a i Čedomir Jovanović posetiće Kraljevo 14. januara 2007. godine.”Povratak na vrh strane


ZORAN STOJKOVIĆ, MINISTAR PRAVDE U VLADI SRBIJE, POSETIO KRALJEVO - piše Slobodan Rajić
Zatečeno stanje u pravosuđu dosta popravljeno

   • “Za mene je zadovoljstvo što je u Kraljevu povećana efikasnost suda za 20 odsto otkako je došao novi predsednik suda. Tako je i u Srbiji, gde su u proseku smanjeni svi nerešeni stari predmeti za 50 odsto” • “u sudovima kakve smo zatekli imalo je korupcije, ali je toga sve manje. samo za period od poslednje dve godine dvanastoro sudija je uhapšeno, dva tužioca, jedan republički zamenik tužioca, više veštaka i advokata”

   „Reforme u pravosuđu u Srbiji su dosta odmakle, što je ocenjeno i u najnovijem izveštaju Saveta Evrope za period januar-oktobar ove godine”, rekao je Zoran Stojković, ministar pravde u Vladi Srbije, prilikom prekjučerašnje posete Kraljevu. Poseta je usledila nakon što je otvorio 19. Školu prirodnog prava na Kopaoniku, kojoj prisustvuje oko 2.500 pravnika iz zemlje i tridesetak pravnih stručnjaka iz sveta. Za nju je ministar Stojković, na konferenciji za novinare u Kraljevu, ocenio da je jedna od naših najeminentnijih pravnih institucija pod pokroviteljstvom UNESKO-a, koja je dala vidan doprinos, preko svojih brojnih sekcija, donošenju svih bitnih reformskih zakona u zemlji.
   Na pres konferenciji ministar Stojković je naglasio da posle usvajanja Zakona o sprovođenju novog Ustava Srbije predstoji donošenje seta zakona kao što su usaglašavanje Zakona o građanskom braniocu (ombudsmanu), Zakona o teritorijalnoj organizaciji Srbije kojom će se pored ostalog ojačati status lokalne samouprave, Zakona o nezavinsom revizorskom telu za kontrolu finansija i Zakona o lokalnim izborima, a u drugom kvartalu rada nove Skupštine i zakona koji se odnose na tužilaštva i sudove. On je rekao i da je Srbija već ispunila dva zahteva EU da se strategija razvoja unese u Ustav, što je urađeno, i da se donese Zakon o nezavisnom antikorupcijskom telu koji je „prošao” kroz Vladu i biće razmatran i usvojen na prolećnom zasedanju nove Skupštine Srbije.
   Stojković je istakao i da je „Savet Evrope u izveštaju dao pozitivnu ocenu novom Ustavu Srbije, kao i urađenim pravnim, bilateralni sporazumima sa zemljama iz okruženja, posebno između tužilaštava i policije, što ima veliki značaj za međusobnu saradnju u borbi protiv svih oblika međunarodnog kriminala”. Pri tom, poseban značaj ima potpisivanje Memoranduma sa Hrvatskom o međusobnom ustupanju svih predmeta, „jer to obezbeđuje sigurnost izbeglica iz Hrvatske da ne budu hapšeni kad pređu granicu”. „Savet Evrope takođe je ocenio da smo, pored reformi, postigli i dobre rezultate u radu tužilaštava i sudova, da su oni u postupanju brži i efikasniji za 50 odsto u svim oblastima, od parnične do krivične materije” - kazao je Stojković.

STRATEGIJA
   - Možemo da se pohvalimo da smo jedna od malobrojnih zemalja, pored Švedske i još par njih, koja ima poseban i moderan Zakon o maloletničkoj delinkvenciji, što ima veliki značaj jer maloletnički kriminal u Evropi već sada čini 40 odsto od ukupnog kriminala. Takođe, primenjujemo i dobre programe u kazneno-popravnim domovima i njihova ocena je da to dobro radimo. Ljudi iz prethodne vlasti nisu uradili ništa i stalno su pričali da Srbija nema strategiju. Evo, ova Vlada je donela za relativno kratko vreme od dve i po godine 19 strategija razvoja. U mojoj oblasti to su strategije reforme pravosuđa i strategija borbe protiv korupcije. Čak smo uradili i više. Ne čekajući novi Ustav, uradili smo i akcione planove, osnovali komisije koje vredno rade, pripremili Zakon o nezavisnom antikorupcijskom telu, koji će obuhvatiti i sukobe interesa i pitanje finansiranja stranaka. Sve to je rezultiralo da smo doneli 39 zakona iz naše oblasti, 11 su u skupštinskoj proceduri, a 12 u postupku izrade, to sada radi Komisija za reformu pravosuđa. Sada je zadatak da učvrstimo organe koji će primenjivati tu zakonsku regulativu. Imali smo probleme, jer je zatečeno stanje maltene bilo na nuli, a i ono malo propisa Ustavni sud je poništio kao neustavne. Tri stvari su konstatovane kao loše u pravosuđu: nasleđeno loše stanje kadrova koji nisu sposobni da iznesu reforme, neefikasnost i povećana korupcija - rekao je pored ostalog ministar Stojković.
On je, međutim, istakao da je zahvaljujući donošenju jednog od najmodernijih Zakona o krivičnom postupku, koji je uveo sve tehnike za borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma, a može da se primenjuje i kod redovnih sudova, omogućena efikasna borba protiv svih vrsta mafije i obračuna sa korupcijom i da nema oblasti gde taj obračun nije započeo.

EFIKASNOST
- Kada smo došli na vlast, nismo imali nijedan jedini postupak za privredni kriminal, a danas imamo mnogo takvih predmeta za stečajnu, putarsku, carinsku mafiju, u osiguranju, u zdravstvu, za „pranje novca”, za drogu i dr. Za osam meseci ove godine više je zaplenjeno droge nego za ceo prethodni period!? Za mene je zadovoljstvo što je u Kraljevu povećana efikasnost suda za 20 odsto otkako je došao novi predsednik suda. Tako je i u Srbiji, gde su u proseku smanjeni svi nerešeni stari predmeti za 50 odsto. Pored toga, pre ove Vlade nije započet maltene nijedan antikorupcijski postupak. Policija je bila „šuplja”, tužilaštva nisu bila spremna da optužuju, a sudovi da sude. Danas imamo više od 50 takvih postupaka. Evo, samo za period od poslednje dve godine dvanaestoro sudija je uhapšeno, dva tužioca, jedan republički zamenik tužioca, više veštaka i advokata. Imalo je korupcije u sudovima kakve smo zatekli, ne kažem da je nema i danas, ali sve manje. I manje nego u drugim oblastima. Ali, pravosuđe mora da bude potpuno čisto da bi ostvarilo svoju ulogu u borbi protiv kriminala i korupcije u drugim sferama. Nama je trenutno policija pročišćena, pročišćena su delimično i tužilaštva, počinju sudovi da efikasnije rade, i to mi budi nadu da ćemo se izboriti za ono što treba - naglasio je Stojković.
Odgovarajući na novinarska pitanja, Stojković je rekao i da je „smanjenjem neefikasnosti za 20 odsto u redovnim i za 47 odsto u privrednim sudovima, kao i prosečne dužine rešavanja starih predmeta sa 8,9 na 3,7 odsto polako počelo da se vraća poverenje građana u sudove”. Upozorio je i da su pravosudni organi bili ispušteni dvadeset godina i da ne može stanje da se promeni preko noći. Po strategiji u ovoj oblasti, to bi trebalo da se dogodi za pet godina, mada smo i sada kod trgovinskih sudova bolji od Hrvatske, Slovenije i sličnih zemalja, ali da to nije dovoljno.
- Smatram da treba još 100 odsto da se ubrza sudski postupak pa da ne bude šest meseci nego da prosek bude tri meseca. E, to je onda evropski standard i mislim da ćemo to uspeti i to za relativno kratko vreme - zaključio je Stojković, dodajući da će tome da doprinese i kompjutersko umrežavanje trgovinskih i drugih sudova koje je u toku, i dalje materijalno, organizaciono i kadrovsko jačanje u ovoj društvenoj oblasti.

NEMA LAGANJA
- Ja nisam čovek koji će lagati, kao što smo slušali od nekih: „Sutra švedski standard”, „Sutra 3.000 evra plate”... Od ove koalicije to nećete nikad čuti. Mi možemo da kažemo da smo za dve i po godine sa 180 evra došli negde na oko 300 evra sa prosečnim ličnim dohotkom, povećali bruto nacionalni dohodak za 75 odsto, smanjili inflaciju na oko 7,5 odsto, imali deficit u budžetu od 20 milijardi (četiri odsto budžeta), pa nas su terali u prvoj godini da imamo nulu, a sada imamo veliki suficit. Slično je bilo u pravosuđu, gde smo se sa teškom mukom, ali postepeno, borili za reforme i bolji status - istakao je pored ostalog ministar Stojković.

AMNESTIJA
- Predlog Zakona o amnestiji je urađen 15. septembra, još nije bilo reči o Ustavu. Amnestija se radi kada se vrše velike društvene promene, a mi smo imali istupanje Crne Gore iz državne zajednice, stvaranje samostalne Srbije i donošenje njenog Ustava posle 103 godine. Na Vladi je predlog o amnestiji prošao, na Skupštini nije. To nije bilo stručno, već političko ppitanje, a to je stvar u kojoj ne bi smelo da bude politike - rekao je ministar Stojković.Povratak na vrh strane


ISTINA O PROTESTIMA U KRALJEVU 1996-1997. GODINE (2)
Autentični politički izraz kraljevačke volje


   • A onda su počele šetnje, i onda su šetnje postale pravilo i nekako kako se sve više išlo, a te godine je bila oštra i jaka zima sa dosta padavina, te šetnje su nam dobro došle da malo ispraznimo tu energiju koja se ovako ili onako skupljala u ljudima, ali koja je bila divna energija. Tu je bilo toliko finih razgovora, druženja, svega onoga što je pokazivalo da Kraljevo izlazi iz jedne apatije u koju je bilo zapalo do zime 1996. godine

   Protest bih ja podelio u nekoliko delova. Taj sami početak je jasan i tu se, stvarno, kroz energiju SPO-a pokazala odlučnost da se krene u protest. U tom trenutku je bilo jako važno nastaviti proteste, jer se odjedanput pojavila informacija da Niš vrlo snažno kreće u proteste, a Niš je, naravno, jako važna sredina, koja je zbog onog čuvenog Mileta Ilića važila za bastion SPS. Posle Niša pojavljivali su se i drugi gradovi, ne znam tačno kojim redom, samo mi je bilo, kao čoveku, žao što je Beograd bio na početku jako uspavan, sem studenata. Studentima treba odati puno priznanje. Beograd se nije probudio, studenti jesu, a Beograd se tek kasnije probudio. No, to je verovatno stvar beogradizacije Srbije, i to me, na kraju krajeva, ne interesuje, govorim o Kraljevu. Cilj je bio da se protesti kanališu, da se nađe mesto za štab. Tri stranke - SPO, DS i tadašnji DSS, potpisale su koalicioni ugovor i učestvovale na lokalnim izborima, koje su dobile već u prvom krugu. No, sve to na stranu, sad je valjalo kanalisati već prepoznatljivu energiju. Tadašnji DSS je ponudio naše sedište koje je najbliže trgu, jer smo imali prostorije u Ulici Miloša Velikog 22. Tu je bio nekakav štab protesta, gde su se okupljali svi, maltene 24 sata dnevno. Posle je valjalo svemu tome dati jedan politički okvir i on je bio mnogo manje sporan u gradu Kraljevu nego što je to bio u vrhu stranaka. U vrhu stranaka se već pojavila jedna doza surevnjivosti i već je bilo jasno da DSS neće učestvovati u protestima, da će osnovu protesta, kao tada najznačajnija opoziciona partija, držati SPO, da će, ako smem da kažem, presudno pomagati DS, koja je tada bila stranka u usponu sa Zoranom Đinđićem. Vuk Drašković je tada već bio poznati ,,kralj” trgova, a DSS nekako ostaje po strani. Što se Kraljeva tiče, to nije bio slučaj. Kraljevački odbor DSS, vrlo kvalitetan, inače, sa izuzetnim ljudima u odboru, odlučio je da proteste podrži. I samim tim što je dao svoje prostorije na raspolaganje pokazao je šta misli o protestima, s tim što, ipak, moram da kažem da se već tada videlo da gubimo podršku centrale. To nam nije bilo baš najjasnije, ali posle nam se razjasnilo samo po sebi, a biće vremena da se i o tome nešto i kaže.

NISMO IZMIŠLJALI “TOPLU VODU”
U Kraljevu smo se relativno lako dogovorili. Predsednici OO Milomir Šljivić, Svetlana Stanić i moja malenkost, nismo mogli da izmišljamo ,,toplu vodu”. Jednostavno smo morali da pristanemo na okolnosti koje su već bile date, a sve okolnosti su bile date na ulici. Sad je bilo samo važno ne napraviti pogrešan korak koji bi isprovocirao kakvu-takvu, u to vreme obično nemilosrdnu, intervenciju policije. Sa druge strane, naravno, pored tog političkog dela priče, bilo je jako važno, možda još i važnije, jer se to vidi, završiti i tehnički deo priče. Onda smo uspeli da po vrlo pristojnoj ceni, moram da kažem jer čovek od toga živi, od Koreje zakupimo ozvučenje koje je bilo non-stop na trgu, pa se čak događalo tokom protesta da se ozvučenje i ne čuva, već da ostane na trgu i da ga zaista niko ne dira. Toliko je bilo poverenje građana jednih u druge. Ono što je bilo najvažnije, po mom mišljenju, nije bilo kako osmisliti politički protest, jer smo imali šta politički da kažemo, već držati pažnju tih ljudi koji dođu na trg. Zimsko je vreme, hladno je, ljudi su stvorili naviku da se dolazi od pet sati po podne, pa da se ostaje do devet, do deset uveče, i to postaje način života u Kraljevu. Zato je jako bilo važno da nađemo čoveka koji će izdržati, ali nismo znali da će morati da izdrži 100 dana. Stvarno smo imali sreću, i meni lično zadovoljstvo, da to bude Ivan Rajović, zbog toga što je, i pored svih svojih vrlina i mana, taj čovek uspeo da na trgu stoji potpuno smrznut, pokisao, mokar do gole kože, sleđen svih stotinu dana protesta i da se, ako tako mogu da kažem, pobuni zbog ,,nehumanih uslova rada”, tek po neki put kad sednemo da se dogovorimo o tome šta treba dalje pričati i koga pozivati od novih gostiju. Dakle, ako bi neko trebalo da dobije priznanje za podsticanje demokratije u Kraljevu, sigurno bi trebalo da dobije Ivan Rajović. On je bio eksponiran, bio je izložen. Naravno, niko nije od čelika, postoji zamor materijala, pa smo se onda dogovorili o tome da zamolimo jednu krasnu ženu - Vericu Anđelković iz Demokratske stranke, da zameni Ivana u trenucima kada njemu postane stvarno naporno ili jednostavno ne bude mogao više da govori, što je Verica radila vrlo srčano i potpuno neprofesionalno. Neprofesionalno u tom smislu da nema medijskog iskustva, ali vrlo srčano, i to je ono što je podsticalo ljude da i oni pokažu svoje emocije na trgu.

STRANAČKE CENTRALE NEMAJU RAZUMEVANJA ZA KRALJEVO
Treća komponenta je bila vezana za stranačku organizaciju. Naime, bili su nam potrebni ljudi iz Beograda. Pošto su se protesti širili po čitavoj Srbiji, bilo je jako teško dobiti ljude iz stranaka, lidere stranaka pogotovu, onda i ljude iz takozvanog drugog ešelona koji bi hodali po Srbiji i držali političku tenziju protesta. Kraljevo je manje-više tu imalo teško nerazumevanje od stranačkih centrala, ali i nestranačkih ličnosti kojima je Kraljevo, iz ovih ili onih razloga, ležalo na srcu. Kroz Kraljevo je prodifelovala poveća grupa političara, uključujući šefove svih stranaka, sem, nažalost, Vojislava Koštunice. A Vuk Drašković je čovek koji je tada, meni se čini, pomalo glumio zvezdu Koalicije ,,Zajedno”, ulazeći u neku faraonsku fazu koja će se posle prepakovati u političkim događanjima, a tada ne. Što se tiče zastupljenosti gostiju sa strane, Kraljevo je bilo pokriveno kako treba, koliko-toliko. I to je ono što je pokazalo narodu koji se okupljao da njihov dolazak na trg nije uzaludan. I ne samo dolazak na trg, već i nešto što je usledilo posle, jer prvih desetak dana to je predstavljalo dolazak na trg, a onda su počele šetnje i onda su šetnje postale pravilo i nekako kako se sve više išlo, a te godine je bila oštra i jaka zima sa dosta padavina, te šetnje su nam dobro došle da malo ispraznimo tu energiju koja se ovako ili onako skupljala u ljudima, ali koja je bila divna energija. Tu je bilo toliko finih razgovora, druženja, svega onoga što je pokazivalo da Kraljevo izlazi iz jedne apatije u koju je bilo zapalo do zime 1996. godine. U to vreme, opet istine radi, valja pomenuti početak surevnjivosti u SPO, između Milomira Šljivića i Marka Petrovića, koji je kasnije politički rešen tako kako je rešen. Demokratska stranka se, ako smem tako da kažem, dobro držala, mada je ljudima iz te stranke, to je moja lična procena, smetalo to što je Svetlana Stanić, dakle žena, predsednik Opštinskog odbora te stranke, pa su neki muškarci, koji su bili malo više opterećni mačizmom, pokušavali da to isprave na drugi način. Među njima je prednjačio Mile Korićanac. DSS, u kome smo bili braća Majstorović, Željko Bučevac, Branko Ljubojević, pokojni Zoran Karaja, ja i mnogi drugi, bio je poprilično zbunjen stavom centrale sve dok u Kraljevo nisu počeli da dolaze ljudi i bez odobrenja V. Koštunice. Tu mislim na Vladana Batića, na braću Petrović, Mirka i Draška, na neke druge ljude iz vrha stranke, ne tako eksponirane, što će se kasnije vrlo loše završiti po OO DSS-a u Kraljevu i dovesti u opasnost opstanak Koalicije ,,Zajedno” na vlasti u našem gradu. Želeo bih da od tih ljudi iz DSS tada naglasim jedan strašan stav pun entuzijazma, naročito Željka Bučevca, koji je još uvek bio profesor u kraljevačkoj Gimnaziji, i uopšte nije pokazivao strah od toga da bi aparat prema njemu mogao represivno da deluje. Sa druge strane, pokojni Karaja je i tada već, sa prvim znacima bolesti, pokazivao neverovatnu energiju i bodrio nas sve da sve to ide onako kako bi trebalo da ide.
(nastaviće se)
Profesor dr Predrag Stojanović
Povratak na vrh strane


  SUDBINE - piše Marko Slavković
Ej, živote, gorak li si, što bi' vol'o da moj nisi

   • Tročlana porodica Filipović, iz gotovačkog zaseoka Bubana, desetak kilometara od Kraljeva, živi u izuzetno lošim uslovim i sa mesečnim ,,primanjima” od ukupno pet hiljada dinara. Što je najgore, svi su veoma teški bolesnici: otac je godinama šlogiran i vezan za postelju; majka je, takođe godinama, astmatičar sa izraženim srčanim tegobama, sin je već decenijama epileptičar sa psihofizičkim poremećajem, i niko od njih, zbog neupućenosti u zdravstveno-socijalnu proceduru, ili zbog nečeg drugog, ne prima novčanu pomoć, u vidu kućne nege, predviđene za takve vrste bolesti

   Da nije bilo Radovana - Raće Jovanovića, nekadašnjeg višestrukog pobednika na saveznim i republičkim takmičenjima u građevinskim zanimanjima, a sadašnjeg ,,malog privrednika”, ova priča ostala bi nepoznata. Slučajno sam čuo o njegovim naporima, koji su trajali duže od dve decenije, da svojim sredstvima, i uz pomoć prijatelja i teških mašina, ,,na mobu za mobu”, ispravi krivudavo korito gotovačkog potoka, probije novi put, i time od deonica zvanih ,,kozje staze” zauvek osposobi putni pravac do gotovačkih zeselaka, livada i šuma. To mi je bilo zanimljivo. Međutim, Raćo mi je, po njegovom proceni, predložio ,,bolju” temu.

VREME PROVODADŽIJA
,,Raćovim” putem sada se, bez problema, automobilom stiže do svih kuća i vekendica u Gotovcu i okolnim zaseocima. Skoro da se može i do šuma, a onda, već, planina je to!
Na desetom- jedanaestom kilometru od Kraljeva, kroz Gotovac, nalazi se Buban. Čudno ime zaseoka. A zaselak je, dabome, na proplanku, sa čistim vazduhom i divnim pogledom na civilizaciju. Ali, nažalost, Buban je daleko od civilizacije. Ili, bolje rečeno, preciznije rečeno, porodica u kojoj smo kratko boravili, isuviše je daleko od civilizacije, i još dalje je od najobičnijeg života u njoj.
Porodica Filipović: muž Lazar, supruga Desanka, sin Milan. Lazar je nepokretan, Desanka je astmatičar i težak srčani bolesnik, a Milan je epileptičar sa psihofizičkim poremećajem. Žive u jednoj sobi nedovršene kućice, čiju su izgradnju pomogli dobri ljudi i, pre svih, Petar Rušpić, Lazarev bivši ,,gazda”, vlasnik mesare, u kojoj je, dok je bio zdrav, radio Lazar.
Lazareva porodica je, kao i mnoge druge u to vreme, bila brojnija i - siromašna. Takođe, u to vreme, ženilo se i udavalo uz ,,pomoć” provodadžija. Tako je Lazara i Desanku ,,sastavila” Desankica komšinica iz Vitanovca, udata u Lazarevom komšiluku. Najpre je Lazar, sa provodadžikom, otišao u Vitanovac, da vidi buduću mladu, njene roditelje i njihovo domaćinstvo, a onda je provodadžika dovela Desanku da vidi Lazarevu porodicu i njihovo domaćinstvo. Bilo je to davne 1958. godine. Zajedničkih izlazaka na sabore i igranke nije bilo, a o krišom zabavljanju momka i devojke ni govora. Nedelju dana od prvog viđenja, Lazar i Desanka su se venčali. Od tada će skoro pola veka.

KAD MUKA MUKU STIŽE
Lazareva porodica je, rekli smo, bila brojnija i siromašna, i svi su živeli u staroj kući, takoreći, u jednoj sobi. Što se Lazara tiče, on je, možda, bio malo lepši od drugih momaka. Šta je, onda, odlučilo da se Desanka uda baš za Lazara?
- Veruj mi, ni sama ne znam šta. Valjda je sudbina je tako htela - sležući ramenima kaže Desanka.
Samo što je Desanka postala novi član brojne porodice, počeli su problemi. Braća i sestre su, odmah, međusobno podelili ono malo imovine.
- Razdeliše, pokupiše sve, ostalo nam je samo ovo što vidiš... - rukom pokazuje Desanka na nekoliko ari okućnice. Sve dok nisu sagradili svoje konačište, Desanka i Lazar su živeli u sobi oronule kućice, koja je pripala jednom od njegove braće. Tu su živeli, a izdržavali su se od nadničenja. Ko pozove da se nešto fizički radi, eto njih. Gorak život. Kad im se rodio sin, dali su mu ime Milan, što jasno govori o njihovoj radosti. Prvo, pa muško! Nažalost, sirotinjska nevolja ne ide sama. Ko zna iz kojih razloga, Milan je počeo naglo da oboljeva, i to teškim epileptičnim napadima, sa psihofizičkim poremećajem, što je za posledicu imalo dve odluke: da Desanka i Lazar dalje ne proširuju porodicu, a da se za Milana bore sve dok ima nade. Ni danas, posle skoro pedeset godina kakvog-takvog lečenja, Milan se nije oporavio. Naprotiv. Sa tom istinom već decenijama žive Desanka i Lazar. Zbog te istine, i mukotrpnog života, i oni su, već odavno, psihički i, naročito, fizički oboleli. Istina, Lazar je prilično dugo i uspešno radio kod privatnika, koji mu je, kasnije, u znak priznanja za zalaganje na poslu, mnogo pomogao prilikom izgradnje krova nad glavom. Nekako su opremili jednu sobu (čuj mene - opremili, a imaju samo dva kreveta, šporet, sto i dve-tri stolice) i u njoj su svi. Druga soba, kao i spoljašnost kuće, zbog zapuštenosti, jer nema para, polako propada. Kako stvari stoje, stanje nikada neće ni biti bolje. Desanka je, dakle, i dalje radila kao nadničarka, sve se nadajući nečem drugačijem, lepšem. Odjednom se sve srušilo. Lazar je naglo oboleo, i eno ga, leži, nepokretan. Desanku ,,drma” pritisak, srce joj je baš popustilo, i uz to, svakodnevno je guši astma. Sedamdeseta joj je godina. Fizički je potpuno onemoćala, tako da ni sa prirodnog izvora, udaljenog pedesetak metara, ne može da donese dva-tri litra vode. A Milan? Ne daj, Bože! Nije agresivan, ali je težak epileptičar, sa vidnim psihičko- fizičkim poremećajem. Ćuti, a kad ga ,,stigne” bolest, pada gde se god zatekne. Sačuvaj, Bože! Tako je, eto, iako opasno bolesna, Desanka primorana da brine o sebi, nepokretnom mužu i sinu epileptičaru. Da brine. Da žive. A kako žive, od Lazareve mesečne penzije manje od četiri hiljade dinara, i od Milanove, takođe mesečne, vrlo skromne socijalne pomoći, malo veće od hiljadu dinara, to samo njihova duša zna. Zna, a trpi. Zato Desanka kaže:
- Vidite i sami da u kući ništa nemamo, a napolju to jedno prase i malo živine. Al', najviše bi' volela kad bi nam se pomoglo da uvedemo vodu i napravimo kupatilo. Ono nam je potrebno k'o 'leb, jer smo teško bolesni i nepokretni, pa da imamo 'de da se okupamo. E, da mi je to da doživim, čini mi se k'o da bi' se opet rodila! Molila bi' i da nam se pomogne da dobijemo novčanu pomoć za kućnu negu. Vele da na to imamo pravo, jer smo, stvarno, i teško bolesni i nepokretni. Vidiš i sam.
Od kuće Filipovića, do asfalta, prve autobuske stanice prema Kraljevu, ima blizu tri kilometra. Razmišljam da krenem pešice, iako imam obezbeđen prevoz. I dok sam o tome razmišljao, iz jedne od vikendica, rasutih unaokolo po brdima, sa jakog ,,razglasa”, začula se pesma koju, priznajem, do tada nisam čuo: ,,Oj, živote, gorak li si, što bi' vol'o da moj nisi...”
Mada mi je bilo veoma nelagodno, nasmejao sam se.Povratak na vrh strane
  ISPRAVKA OKRUŽNOG SUDA
Neistina u naslovu

   Povodom teksta pod naslovom ,,Novinaru Ivanu Rajoviću 82 dana zatvora", koji je objavljen na strani 11. u nedeljnom listu ,,Ibarske nvosti" od 1. decembra 2006. godine, u zakonskom roku shodno članu 48. i 49. Zakona o javnom informisanju, Okružni sud u Kraljevu traži ispravku informacije iz naslova navedenog teksta.
Presudom Opštinskog suda u Kraljevu K. br. 111/06 od 20.04.2006. godine oglašen je krivim Ivan Rajović zbog krivičnog dela uvrede iz člana 93. st. 2. KZ RS i osuđen na novčanu kaznu u iznosu od 20.000,00 dinara, koju je okrivljeni dužan da plati u roku od 15 dana od dana pravosnažnosti presude, a u suprotnom navedena novčana kazna će se zameniti kaznom zatvora, i to tako što se za svakih 1.000,00 dinara novčane kazne ima računati jedan dan zatvora, koji ne može trajati duže od šest meseci. Istom presudom okrivljeni je obavezan da u roku od 15 dana od pravosnažnosti presude, u korist budžetskih sredstava suda na ime paušala plati iznos od 2.000,00 dinara, a na ime troškova krivičnog postupka privatnom tužiocu Dušanu Mitroviću iznos od 59.625,00 dinara.
Presudom Okružnog suda u Kraljevu Kž. br. 332/06 od 21.09.2006. godine, odbijene su kao neosnovane žalbe branioca okrivljenog Ivana Rajovića iz Kraljeva, i privatnog tužioca Dušana Mitrovića iz Kraljeva, a presuda Opštinskog suda u Kraljevu K. br. 111/06 od 20.04.2006. godine potvrđena.
Iz navedenog proizilazi da je okrivljeni Ivan Rajović oglašen krivim presudom Opštinskog suda u Kraljevu, koja je postala pravosnažna nakon odlučivanja po uloženim žalbama od Okružnog suda u Kraljevu, pa prema tome okrivljeni nije oglašen krivim presudom Okružnog suda, u kom smislu je izneta neistinita informacija u navedenom naslovu pisanog teksta. Pored toga, okrivljenom Ivanu Rajoviću nije izrečena kazna od 82 dana zatvora, kako je to navedeno u naslovu teksta objavljenog 1. decembra 2006. godine u časopisu ,,Ibarske novosti", već novčana kazna u iznosu od 20.000,00 dinara i utvrđena obaveza u pogledu troškova krivičnog postupka, tako što je okrivljeni obavezan da plati sudske troškove na ime paušala u iznosu od 2.000,00 dinara i toškove krivičnog postupka privatnom tužiocu u iznosu od 59.625,00 dinara.
U presudi Opštinskog suda u Kraljevu jasno je navedeno da je okrivljeni osuđen na novčanu kaznu u iznosu od 20.000,00 dinara, koja ukoliko se ne bude mogla ni prinudno naplatiti, biće izvršena od strane suda tako što će se za svakih započetih 1.000,00 dinara novčane kazne odrediti jedan dan zatvora (što je predviđeno odredbama Krivičnog zakona) iz čega proizilazi da bi u tom slučaju okrivljenom novčana kazna bila zamenjena za 20 dana zatvora.
Troškovi krivičnog postupka na koje je okrivljeni obavezan da plati navedenom presudom prvostepenog suda su posebni izdaci učinjeni povodom krivičnog postupka, od njegovog pokretanja do njegovog završetka, i prema zakonskim odredbama isti ne predstavljaju kaznu, iz kojih razloga se u odnosu na određene troškove krivičnog postupka ne mogu primenjivati zakonske odredbe koje važe za pretvaranje novčane kazne u zatvor, kako je urađeno u navedenom tekstu.
Prema tome, u naslovu objavljenog teksta od 1. decembra 2006. godine, neistinite informacije su i u pogledu suda koji je doneo odluku i u pogledu vrste i visine kazne, pa je odgovorni urednik u obavezi da postupi u skladu sa članom 50. Zakona o javnom informisanju.
Okružni sud se neće upuštati u komentare povodom navedenog teksta, jer se u skladu sa zakonom, o zakonitosti sudskih odluka stara Vrhovni sud Srbije kao najviša sudska instanca.
Predsednik Okružnog suda Kraljevo
Biljana Nikolić

VUK DRAŠKOVIĆ O KAŽNJAVANJU NOVINARA IVANA RAJOVIĆA:
„Više nego skandalozna presuda!?”


   - Nevezano za ovu izbornu kampanju, jadan je osećaj doći u Kraljevo deset godina posle onih tromesečnih demonstracija i saznati da jedan novinar, Ivan Rajović, čeka da ga odvedu u zatvor ako ne bude imao da plati 82.000 dinara!? Pročitao sam tu presudu i smatram da je više nego skandalozna! Za tako nešto ne šalju se novinari u zatvor danas nigde u Evropi i ako se i taj minimum kritičnosti i slobode da budeš kritičan oduzme, onda se Srbija vraća u svoju davnu prošlost, za koju smo verovali da je iza nas. Usuđujem se reći da Ivan Rajović nije osuđen od ovoga suda ovde zbog onoga što je napisao, nego zbog toga što je upravo on bio Ivan Rajović, što je bio čelnik SPO tolike godine i što je upravo on ovde u Kraljevu vodio tromesečne demonstracije protiv toga režima. Mi nećemo dozvoliti da Ivan Rajović ode u zatvor, ali imate moju reč, ako SPO bude snažan u Skupštini Srbije, „demokratska metla” proći će preko još neraščišćenog srpskog pravosuđa između ostalog, a na tome, na čišćenju Srbije od Miloševićevih stubova u policiji, u pravosuđu, između ostalog, insistira Evropa, i to je jedan od preduslova da Srbija uđe u Evropu i taj preduslov će biti ispunjen - rekao je Vuk Drašković, predsednik SPO, na konferenciji za novinare u Opštinskom odboru te stranke u Kraljevu.


PONOVO O BROJU STRELJANIH OKTOBRA 1941.
Kome smeta moje intelektualno poreklo?


   Molim Vas da mi, po zakonu o štampi, dozvolite isti prostor i na istoj strani ,,Ibarskih novosti", da odgovorim gospođi Silviji Krejaković na preoštro reagovanje o mojoj istini o ,,oktobarskoj tragediji moga grada 1941. godine".
Gospođa Krejaković se ,,obrušila" na moje intelektualno poreklo, na moje tvrđenje da sam najviše puta bio u ,,lagerskom groblju" i da sam putovao po zemljama Evrope. O onome šta sam ja predložio da se prouči i da odgovor, službenica Muzeja nije ni pokušala da obeća da će se u redovnom radnom vremenu baviti.
No, ja sam Radomir Dragiše Blažić, jedan od potomaka streljanih od nemačkih okupatora oktobra 1941. godine. Preostali, malobrojni stariji Kraljevčani dobro poznaju porodicu Blažić, koja na području Kraljeva, tamo ispod Grdičkog brda, živi više od 200 godina! Krvavog oktobra 1941. godine streljana su četiri člana moje najuže porodice. Bio je zatvoren i otac Dragiša, ali su ga dodelili elektroodeljenju Fabrike vagona, kako bi radio na davanju struje za rad Fabrike i grada. U kući su ostale četiri žene, baba, moja majka, dve tetke i ja prvorođenče, bez ičega.
Tačno je da sam ja visoki intelektualac, da sam najviše puta bio u ,,lagerskom groblju" i proputovao mnoge zemlje, posebno Evrope.
Bio sam ja, gospođo Krejaković, najbolji student generacije na Ekonomskom fakultetu Beograd, odeljenja u Kragujevcu, bio sam i jedan od direktora ,,Magnohroma" u najboljim danima, direktor ,,Stoteksa", potpredsednik opštine Kraljevo u četvorogdišnjem mandatu, pisac šest zajedničkih knjiga, nagrađivan u zemlji i inostranstvu (Izrael, Italija). Nisam doktorirao i postao profesor Univerziteta, jer sam želeo da ostanem u svom gradu, mada sam u njemu porastao uz crne barjake i crne marame.
Mnogo sam putovao po svetu jer sam radio na poslovima izvoza ,,Magnohroma". Dok su drugi obilazili zgrade sa crvenim fenjerima u Nirnbergu, Beču, Istočnom i Zapadnom Berlinu i ostalim gradovima, ja sam posećivao muzeje, listao dokumenta 1941-1945. a i ranije. Mnoga sam umnožavao i donosio u svoj grad, u svoju zemlju.
Čemu Vaša frustracija i bes na ovo što sam napisao?
Veče 13. oktobra 2006, veče suočavanja ste prekinuli, odnosno ranije završili, jer niste hteli da se suočite sa istinom - drugih. Niste ni primetili u poslednjim redovima žene koje su plakale uz negodovanje: ,,Gde ste našli 2.190 streljanih!”.
Pa ne počinje ,,kraljevački oktobar" od -Vas!
Gospođo Krejaković, Vaš broj od 2.190 streljanih ne može se prihvatiti kao meritoran. On je nastao iz spiskova okupacionih nemačkih vlasti iz 1942. godine. Tvrdim da sam ja prelistavao makar tridesetak spiskova od prvog direktora Muzeja, profesora Jovića, Mira Stamenković, istoričara Vlade Berenekova, dr Koče Jončića, Dobrivoja Govedarice i ostalih. Mnogi podaci, uključujući fotografije, potiču iz privatne zbirke porodice Blažić. Ja molim Vaše rukovodioce da Vam daju zadatak da obavite razgovore sa preživelima (ima ih malo) na primer: Miketa Simović - limar, Dušan Petrović - penzioner, Soko Sokolović - penzioner i materijalima onih koji više nisu živi, a davali su izjave (na primer Toplica Smiljanić).
I da ponovo proučite sve izvore koje sam naveo u svom prvom pismu, objavljenom 10. novembra.
Zašto je u Šapcu, Gornjem Milanovcu, Jajincima, Kragujevcu, Nišu broj streljanih ostao nepromenjen!? Zašto je to u Kraljevu 2.190?
Zašto se u Kragujevcu svake godine održava pomen sa scenskim prikazom streljanja, a u Kraljevu se prekinulo?! Čemu služi amfiteatar koji je primao i 30.000 ljudi, posebno dece? Zašto ih sada nema više od 500 do 1.000 sa sveštenim licima?! Da li se mi to nečega stidimo?!
Radomir Dragiše BlažićPovratak na vrh strane


TRI KRALJEVAČKA DRUŠTVA SKLOPILA SAVEZ O ZAJEDNIČKOM DELOVANJU
Udruženi u nove akcije


   Krajem prošle sedmice održana je osnivačka skupština upravnih odbora tri kraljevačke društvene organizacije, koje su odlučile da udružene krenu u nove aktivnosti i akcije u narednom periodu. Na osnivačkoj skupštini u prostorijama likovne galerije „Maržik” sklopljen je sporazum o savezu Društva za negovanje tradicija srpskog naroda „Jovo Kursula”, Udruženja srpsko-francuskog prijateljstva „Sveta Jelena Anžujska” i Društva guslara „Žiča”, izabran zajednički koordinacioni odbor i donet program aktivnosti. Kako je na skupštini istaknuto, cilj udruživanja tri organizacije je smanjivanje tekućih troškova u radu i obezbeđivanje zajedničkog nastupa u sprovođenju akcija od zajedničkog značaja i značaja za kraljevačku opštinu.
U programu aktivnosti novoosnovanog saveza, pored aktivnosti koje će samostalno realizovati, navedeno je da će tri društva, udruženim snagama, pokušati da realizuju neke od zajedničkih prioriteta. To su, pre svega, izlivanje i postavljanje spomenika Jeleni Anžujskoj, nastavak uređenja srednjovekovnog grada Magliča i uspostavljanje novih programskih sadržaja u njemu u okviru „Dana Jorgovana”, izgradnja i postavljanje spomenika Jovu Kursuli u Kraljevu i uređenje i održavanje drugih spomenika i obeležja i organizovanje tradicionalnih manifestacija Dana proboja Solunskog fronta, „Vrbice”, Sabora u Žiči i proslave 800 godina istoimenog manastira, osnivanje Muzeja starih srpskih instrumenata i dalji razvoj Etnoodeljenja pri Muzičkoj školi u Kraljevu. Tri društvene organizacije zajednički će popularisati i razvoj domaće radinosti, izdavati monografije, knjige i publikacije o raznim temama, raditi na podmlađivanju članstva i sarađivati sa sličnim društvima u Srbiji. Posebno je naglašeno da će novoosnovani savez tri kraljevačke organizacije svojim projektima konkurisati kod opštine Kraljevo i republičkih institucija za dobijanje neophodnih finansijskih sredstava i drugih vrsta pomoći u sprovođenju značajnijih zajedničkih aktivnosti.
Za koordinatora novoosnovanog saveza imenovan je Milijan Živković, predsednik Društva „Jovo Kursula”. Renovirane prostorije ovog društva u Ulici cara Lazara biće i zajedničke prostorije sva tri društva. Na osnivačkoj skupštini izveden je i prigodan kulturno-umetnički program.


ZANIMLJIVO MUZIČKO VEČE POVODOM OSAM VEKOVA ŽIČE
Guslari imaju publiku


   U čast osam vekova Žiče, jubileja svetog vladike Nikolaja i vladike Njegoša, Društvo guslara ,,Žiča" priredilo je guslarsko veče, a po blagoslovu njegovog preosveštenstva vladike Žičkog gospodina Hrizostoma. Koncert je blagoslovio i protojerej otac Ljubinko.
U programu su učestvovali narodni guslari iz Beograda, Podgorice, Obrenovca, Trebinja, članovi Društva guslara ,,Žiča" i učenici etnomuzikološkog odseka Muzičke škole ,,Stevan Mokranjac" iz Kraljeva.
   Prisustvovalo je oko 600 gledalaca, među kojima je bio i predsednik opštine dr Miloš Babić, kao i predstavnici crkve, opštine, vojske, institucija kulture i drugi.Povratak na vrh strane


UMETNOST - KULTURA - OBRAZOVANJE

OBJAVLJENI REZULTATI LITERARNOG KONKURSA ,,TESLA - BAJKA O STRUJI"
Najboljima kućni bioskop i DVD plejeri

   Posle skoro dva meseca aktivnog rada na sprovođenju literarnog konkursa ,,Tesla - bajka o struji", najbolji autori, prema oceni stručnog žirija, nagrađeni su. Na prigodnoj svečanosti, održanoj u ponedeljak u vili ,,Mišović" u Vrnjačkoj Banji (u prisustvu autora, njihovih nastavnika, medija, roditelja i predstavnika škola), mladim talentima uručeni su kućni bioskop i DVD plejer, a predmetnim nastavnicima nagrađene dece DVD plejer. Među nagrađenima je i Nataša Podgorac, učenica VIII razreda OŠ ,,Braća Vilotijević" iz Kraljeva.
   Poziv za učešće na konkursu ,,Elektrosrbija" Kraljevo je poslala na adrese više od 310 osnovnih škola na teritoriji konzuma ove kompanije. Uz pomoć i angažovanje pet školskih uprava (Kraljevo, Užice, Valjevo, Kruševac i Čačak) do početka novembra prikupljeno je ukupno 312 likovnih radova iz 74 osnovne škole. S obzirom na to da se literarni konkurs u okviru akcije ,,EPS i deca" prvi put organizuje, odziv je ipak bio zadovoljavajuć.
Na nivou cele Srbije 18. decembra u Beogradu od 60 pristiglih radova iz 11 Privrednih društava Elektroprivrede Srbije, nakon novog kruga ocenjivanja stručnog žirija, biće izabrano 10 najkvalitetnijih radova, čiji će autori biti nagrađeni digitalnom fotoaparatom.



POLJOPRIVREDNO-HEMIJSKA ŠKOLA U KRALJEVU - piše Bojana Milosavljević
Đački parlament - primer rada

   • Iduće godine Poljoprivredno-hemijska škola “Dr Đorđe Radić”, kao najstarija, slavi 125 godina školstva u Kraljevu. Među poljoprivrednim školama u Srbiji takođe ima najduži kontinuitet. Delatnost obuhvata dve struke - poljoprivrednu i hemijsku. Školu pohađa 750 učenika, a u poslednjih pet godina imaju ogledna odeljenja, reformisane i moderne nastavne programe, sa puno prakse u učenju, što sve znači da je važnije umeti, nego znati. Prošle godine izašla je prva “ogledna” generacija. Tendencija je i da cela škola postane takva. Poslednjih godina ima veoma aktivan Đački parlament

   Kada naredne godine počne proslava velikog jubileja škole čiji je osnivač prvi agronom u Srbiji dr Đorđe Radić, biće mnogo razloga za hvalu i slavu. Osim što škola ima tako visok rejting među srodnima u Srbiji, njena materijalna baza je veoma dobra. Poslednjih godina u infrastrukturu je prilično investirano, a velike zasluge za to ima sadašnji direktor Svetlana Mladenović. Već je postala pozitivna praksa da učenici, direktno ili posredstvom svojih predstavnika, dobro sarađaju sa pedagoškom službom škole. Aleksandra Jovankin je angažovana u svim aktivnostima koje iniciraju mladi u Poljoprivredno-hemijskoj školi:
- Pre tri godine učenici su osnovali Školski parlament, što zakon i propisuje, ali u svakoj školi taj organ različito funkcioniše. Negde je on samo formalan, a u nekim školama i ne postoji. Naši đaci su se organizovali u tom, da kažem, samoupravljanju. Tako mogu da iskažu svoje potrebe, njihov glas se čuje, pa na taj način mogu i da utiču na neke promene, ne čekajući da drugi to pokrenu umesto njih - kaže pedagog Aleksandra Jovankin.
Rezime trogodišnjeg delovanja Školskog parlamenta čini više humanitarnih akcija, a pedagoškoj službi (u kojoj je osim Aleksandre Jovankin i Marsela Milutinović) mladi ove škole obraćaju se za razne edukativne programe o prevenciji narkomanije, zaštiti reproduktivnog zdravlja, delinkvenciji i sl. Sve su to važne dileme za adolescentno doba. ,,Parlamentarci” su (po dva predstavnika iz svakog od 31 odeljenja) prošle godine, na primer, razmatrali mogućnost i potrebu uvođenja uniformi, pre nego što bi se o toj ideji izjasnili ostali školski organi. Posle opsežne ankete đaci su ipak odbili da nose radnu odeću.

PROJEKAT MLADIH IZ DESET ŠKOLA
Pre izvesnog vremena, kao odabrana škola, imali su posetu KIP-a, partnerske donatorske organizacije sa Kosova. Oni su omogućili učenicima, posle neophodne stručne obuke, da sačine originalni projekat, naslovljen: ,,Ne smaraj se, učini nešto”. Glavni cilj je bio - jačanje Đačkog parlamenta. Uslovljeni vremenom i okvirom projekta, učenici su sa pedagogom Jovankinovom najpre obavili edukacije. Seminar u vidu treninga završen je prošlog vikenda, a pohađalo ga je 25 učenika. Teme su bile brojne: timski rad, multikulturalnost, stereotipi i predrasude, odnosno - kako međusobno da se funkcioniše. Ova akcija ima dalju perspektivu, a o tome Aleksandra Jovankin kaže:
- Dugoročni plan, ako donatori budu raspoloženi da projekat produže, trajao bi i naredne godine sa ciljem - ojačanje Unije đačkih parlamenata. To okupljanje bi pokazalo dobre primere u praksi i objedinilo neke zahteve koji izgledaju slični, ali su rešenja za njih različita.
Posebna faza ovog projekta je vršnjačka edukacija. Stečeno znanje treba da se prenese u učionice, jer iskustvo pokazuje da efektnije komuniciraju vršnjaci, nego kada im neko sa strane drži predavanja. Iako motivacija učesnika ponekad slabi, ova etapa je u toku i vlada zadovoljstvo što se u vannastavnom životu događa nešto posebno. Ovakvu privilegiju da učestvuju u velikom projektu, osim kraljevačke škole, imale su još samo tri iz Srbije i šest sa Kosova, pa je ostvaren i princip multietničnosti. Učenici iz Kraljeva upoznali su se i razmenili mišljenja sa svojim vršnjacima albanske narodnosti.

USKORO ,,ŠKOLSKI KLUB”
Od prošle godine parlament ove škole vodi kampanju za dobijanje namenskog prostora, za takozvani Školski klub, kakav već postoji u Ekonomsko-trgovinskoj školi. Zamisao je da to bude ,,kutak” za predah onih koji, recimo, u školu dođu ranije, imaju pauzu ili slično. Ovoj ideji se niko ne protivi i ona bi mogla da bude ostvarena koliko naredne godine, čim se pod školskim krovom oslobodi i opremi odgovarajući prostor. Školski klub ne bi bio samo udobna i prijatna ,,čekaonica”, već i radni prostor Školskog parlamenta.

POMOĆ DRUGARICI
Učenici škole ,,Dr Đorđe Radić” gotovo uvek se pokazuju obaveštenijim i preduzimljivijim od starijih, ali i svojih kolega iz drugih škola. Više puta inicirali su i ostvarili humanitarne akcije i tako postali primer drugima. Poslednjih mesec dana bavili su se prikupljanjem novčane pomoći za teško obolelu Sanju Stefanović, učenicu Ekonomske škole, kojoj je neophodna operacija u inostranstvu. Osim novčanog priloga celog kolektiva, sa adrese Poljoprivredno-hemijske škole upućeno je i toplo pismo ohrabrenja ovoj devojci. Cela akcija je pokrenuta u Đačkom parlamentu, dakle ,,iznutra”, pa je zato i bila tako uspešna. Praksa pokazuje da rezultat nije naročit ako se učenicima nešto nameće.


NAŠI LJUDI U BELOM SVETU - MIROSLAV ANTIĆ - piše Ivan Rajović
Čovek sa interneta u službi objektivnog informisanja

   Tragajući za jednim tekstom iz ,,Ibarskih novosti”, koji je objavljen na nekom inostranom sajtu, elektronski put me je doveo do Miroslava - Mike Antića iz Kanade, imenjaka i prezimenjaka poznatog srpskog pesnika. Pokazalo se kako se radi o čoveku koji uporno i pedantno prikuplja aktuelne vesti iz naše zemlje i objavljuje ih na svom sajtu. Poslao sam mu poruku sa predlogom da mu šaljem i druge tekstove, po sopstvenom nahođenju, za koje smatram da bi trebalao i drugi da ih pročitaju, a tiču se Kraljeva i situacije u Srbiji. Prihvatio je, i tako su počela naša noćna dopisivanja i razmene mišljenja i pogleda na našu političku, kulturnu i svaku drugu situaciju. Iz tih elektronskih prepiski Miroslav mi se učinio zanimljivim čovekom koji tamo negde daleko, preko okeana, radi nešto što je nama, možda, teško shtatljivo, budući da od toga nema nikakve materijalne koristi. Međutim, kako mi je kasnije objasnio, on informacije prikuplja iz hobija, a za život ima sasvim dovoljno od onoga što zaradi na svom radnom mestu.
Miroslav Antić je rođen 1950. godine u Zemunu, u nekadašnjoj Jugoslaviji. Po nacionalnosti je Srbin, pravoslavne veroispovesti. Slavi Svetog Arhangela Mihaila. Diplomirao je na Višoj mašinskoj školi Univerziteta u Beogradu. Dužina radnog staža - 35 godina. Radio je kao pomorski oficir, potom kao tehničar hotela ,,Beograd Interkontinental", a sada je nuklearni operater u OPG ,,Darlington". Govori engleski i italijanski. Oženjen je i ima dva sina. Stariji je upisao višu školu, a mlađi će za nekoliko godina završiti osnovnu. Radi u kompaniji ,,Ontario Power Generation (Ontario Hydro)” u nuklearnoj elektrani ,,Darlington”, koja se nalazi na 60 kilometara istočno od Toronta u blizini grada Oshawa (Ontario).
Pre nego što se oženio putovao je, kako kaže, oko sveta kao pomorski oficir. Za vreme putovanja upoznao je mnogo različitih ljudi. Njihovi običaji i hrana su ga toliko privlačili da je odlučio da sakuplja kuvarske recepte koji se sada nalaze na njegovoj web strani.
Međutim, iako još nije sasvim odlučio o ciljevima svoje strane, ipak ima nekoliko ideja da podeli sa svojim ,,čitaocima” i nada se da će njegova strana nastaviti da se razvija. Prevashodni zadatak mu je, kako tvrdi, da prenese ljudima ideju o sebi i svojim interesima, u cilju razmene ideja i životnih iskustava sa drugima, a adresa je antic.miroslav@gmail.com.
• Miroslave, šta te je nateralo da odeš iz Srbije, želja za avanturom, potreba da se dokažeš kao stručnjak ili nužda, u smislu da si na vreme shvatio kuda sve ovo ovde ide?
Da bi se ispravno shvatio moj odgovor na ovo pitanje, moram da kažem da sam ja bio pomorski oficir do 1988. godine, kada sam se oženio i napustio plovidbu. Deset godina kasnije sam napustio i Srbiju, jer sam video da je politička situacija loša i sve lošija. Međutim, nisam slutio rat, već sam mislio da će se naći neko mirno rešenje. Može se reći da je mom odlasku najviše doprinela ekonomska sigurnost, jer sam znao kako je na Zapadu. Shvatio sam i to da nemam perspektive u Beogradu, jer se moji kvaliteti nisu uzimali u obzir. Veze su bile važnije.

SVE JE POČELO SA BOMBARDOVANJEM
• Kako si došao na ideju da prikupljaš i objavljuješ sve te silne tekstove u Vezi sa Srbijom?
Sve je počelo sa bombardovanjem NATO 1999. godine, kada sam počeo da šaljem vesti raznim listovima o napadima. Na to me je nagovorio jedan rođak, koji je i sam počeo da piše tekstove o dešavanjima u Srbiji. Kada je prestalo bombardovanje, hteo sam da prekinem, ali me je opet rođak ,,ohrabrio”, pa sam nastavio do danas. Jedan od razloga je taj što su se u Torontu održavale demonstracije ispred Američkog konzulata, gde su čitane moje vesti. Interesantno je da niko nije znao kako ja izgledam i ko sam. Kasnije smo se upoznali i sada smo dobri prijatelji. Zbog ovog izveštavanja bio sam pozvan na prijem u našu ambasadu u Otavi, gde sam imao prilike da se upoznam sa poslednjim jugoslovenskim ambasadorom u Kanadi, dr Pavlom Todorovićem.
• U čemu vidiš svrhu takvog posla, ako je uopšte potrebno da nešto ima svoju svrhu?
Nisam prvi kad kažem da je svet oko nas pun raznih informacija koje bi trebalo odabrati i plasirati na pravo mesto, kako bi drugi shvatili o čemu se radi. To je kombinacija novinarstva, analize i PR-a. U početku je bilo otpora i pljuvanja po meni, primetio sam da su me pratile neke vladine organizacije itd. Dobijao sam pitanja u vezi sa Koštunicom, ko je on i odakle dolazi, jer je bio pre toga autsajder. Po političkom opredeljenju sam socijaldemokrata i to ima uticaja na biranje članka, ali ne bitnog. Najvažnije mi je da članak nosi dobru i logičku informaciju, makar jedan redak, i da ne stavlja Srbiju u negativan kontekst. Smatram da Srbija ima dosta neprijatelja, pa neka se oni sami brinu za slanje svojih informacija. Zašto ja za njih da radim. Analiziram svaki tekst pre slanja i ponekad osenčim nekom bojom nešto što je bitno za razumevanje političke situacije kod nas. Tražim informacije koje se ne nalaze na glavnoj strani, već pod raznim linkovima na drugim stranama. Procenjujem svakog dana šta se bitno dešava i o tome šaljem. Recimo, kada se povelo pitanje penzija za četnike, odmah sam o tome poslao informaciju. To je izazvalo konsternaciju, ali ja se ne obazirem na to. Redovno čitam novine iz BiH, CG, KRO, da vidim šta oni govore o nama. Članke šaljem retko jer ljude nervira hrvatski pravopis, ali ponekad pošaljem. Znači, svrha je informisanje naših ljudi u dijaspori koji uglavnom nemaju vremena za ovo što ja radim. Član sam nekih 30 e-mail lista i dnevno pošaljem oko 20 poruka, na srpskom većinom, ali šaljem i na engleskom, po istom principu. Moje obaveštavanje je mnogima otvorilo oči, pa čak i neke radio stanice sada prenose neke od mojih vesti, prema njihovom izboru. Prenose jer su i oni članovi nekih od e-mail lista. Moderišem pet lista, gde ne dozvoljavam vređanje, ali puštam sve političke stavove. Mislim da sam jedini u svetu koji šalje ovako vesti. Imam veze u nekim srpskim novinama, pa mi oni šalju vesti koje su značajne, a imam veze i u EU na Kosovu, odakle dobijam vesti sa Kosova. Desi se ponekad da ja pronađem vest u drugim državama Balkana pre nego što se pojavi u Beogradu.
• Koliko si, otprilike, tekstova do sada objavio, i koliko vremena provodiš na tom ,,zadatku", jer se stiče utisak kako ništa ne može da ti promakne?
Provodim oko četiri sata dnevno, sa prekidima, naravno. Radeći ovo naučio sam da brzo čitam i da prepoznajem naslove i to mi pomaže u poslu.
(Primetio sam kod tebe da ti ne poklanjaš dovoljno pažnje naslovu. Ovde, na Zapadu, sve velike novine imaju ljude, lektore, koji su specijalizovani za pisanje efektnih naslova). Objavljeno je sigurno oko 10.000 hiljada tekstova u poslednjih sedam godina.
Dnevno dobijem oko 500 vesti iz celog sveta, koje na brzinu pregledam i odaberem važne.
• Imaš li saznanja o tome koliko se čita, ili na neke druge načine koristi, ono što ti objavljuješ, budući da je to, ipak, lični izbor?
Ne znam tačno, ali većina e-mail lista ima oko 100 članova, neke imaju i više. Sve zavisi od teksta. Ako je naslov dobar, i samim tim tekst, onda dobijem i komentar na vest i to mi govori da ljudi prate šta šaljem. Teško je reći koliko to ljudi čita, ali u privatnim kontaktima sa ljudima sa lista vidim da čitaju.
Takođe, pet vesti dnevno su vesti koje su pripremljene u nekoj od naših agencija. Prenosim BETU - TANJUG - PCNEN iz CG. Time dajem širinu vestima.

SRBIJA JE ISUVIŠE POD KONTROLOM ZAPADA
• Kako nekome ko pregleda toliko tekstova dnevno izgleda situacija u Srbiji, sa te daljine i iz takve pozicije?
Ima dosta neobjektivnih kritičara koji ne razumeju politiku i procese. Većina ljudi u dijaspori je konzervativna, pa su i komentari takvi. O srpskim podelama da ne govorim, i samim tim komentari su takvi. Recimo, vladika Artemije je došao u Kanadu na poziv četnika i bez blagoslova vladike. To je izazvalo komentare, jer se mnogi sećaju Artemijevog zalaganja za bratstvo i jedinstvo sa šiptarima i retorike protiv Miloševića.
Ipak mislim da preovladava tajno, prećutno odobravanje šta se dešava u Srbiji, sa jednim izuzetkom, a to je da je Srbija isuviše pod kontrolom Zapada.
• Da li i koliko često dolaziš u grad u kojem si rođen i kakve kontakte održavaš sa otadžbinom?
Dolazim svake 2-3 godine u Srbiju, u Beograd, i onda, naravno, posetim i Zemun, gde mi živi familija po majčinoj liniji. Živeo sam u Podgorici, Kotoru, Herceg Novom, Tivtu, Splitu i na Bledu. Otac pomorski oficir JRM, majka kadrovik, pokojna. Otac živi sa drugom ženom u Splitu pa tako, kad dođem na Balkan, idem i u Split. Nije loše, ali je zamorno.
• Imaš li nameru da se jednoga dana eventualno vratiš ovamo?
Vratiću se kad se penzionišem, ali ne za stalno, već ću ostajati duže u Beogradu, a kraće ovde. Dakle, obrnuto.
• Kako se sada tamo ophode prema Srbima, i tebi naravno, u odnosu na vreme kada smo bili dosta negativno prikazivani u svetu?
Nema problema. Ovde živi više od 100 nacija i nikoga nije briga koje si ti nacije, sem ako se ne upoznate malo bolje pa te pitaju. Srbi su predstavljeni u negativnom kontekstu, ali ja se trudim svojim ponašanjem da to ispravim.
• Imaš li u međuvremenu neke nove ideje sa svojom web stranom?
Nemam. Slanje vesti mi oduzima puno vremena, a i web strana je dosta bogata. Ipak, otvoren sam za sugestije, mada menjanje web strane oduzima jako puno vremena.
Ja sam i webmaster svoje strane, a i crkvene web strane wwww.svarsenije.org i www.srpska-banka.com. Na mojoj web strani, na srpskom, pogledajte KO JE KO i videćete i prof. Vladu Ajdačića. Sve su to web strane za sebe, i sve sam to uradio besplatno.Povratak na vrh strane


    KOŠARKA - NAŠA SINALKO LIGA - piše Zoran Bačarević
Slogi decembarski derbi

   • U susretu 9. kola sa malo koševa i dobre košarke Sloga savladala Mašinac sa 66:55 (18:14, 12:16, 14:11, 22:14) • ,,Studenti" pali u poslednjem ,,semestru" • Sutra kraljevačko-novosadski dvomeč: Sloga gost Novog Sada, Mašinac domaćin Vojvodini

   Sedmi put Sloga Sosijete Ženeral i Mašinac ukrstili su koplja na prvenstvenim mečevima u najvišem rangu i ovoga puta pred dupke punom Halom sportova. Odigran dan ranije, zbog zauzetosti hale, susret, ipak, nije zadovoljio više od 2.000 gledalaca, a izostala je i poslovična neizvesnost oko pobednika. Istina, 30 minuta vodila se ,,rovovska borba", sa mnogo obostranih grešaka, pa je rezultat pola treće četvrtine glasio kao na ,,normalnom" poluvremenu 44:41 za domaćina, pošto je Slogi ovog puta pripala ta uloga. Tada su košarkaši Sloge krenuli sa agresivnom odbranom rešeni da izbegnu svaku nezavisnost u završnici meča. U tome su u potpunosti uspeli, u završnoj četvrtini postigli čak 22 koša, a na tri minuta pre kraja uspeli da obezbede prednost od 15 koševa, a sve za konačnih Sloga Sosijete Ženeral - Mašinac 66:55 (18:14, 12:16, 14:11, 22:14). Miloš Bojović je i ovoga puta bio košgeter pobedničke ekipe, ali i najefikasniji igrač derbija sa 17 poena, što je, zbog malog broja koševa na utakmici, bilo sasvim dovoljno. Kod Mašinca Uroš Mirković sa 15 i Marko Karapandžić sa 14 postigli su polovinu koševa - za poraz svoje ekipe.
   Kuriozitet je svakako da je Igor Mijajlović proveo na parketu 30 minuta, a da nije uspeo da se upiše u ,,listu strelaca". Imao je tri neuspela pokušaja (dva puta za dva, a jednom za tri poena), a konačno ,,zaradio" najslabiji indeks uspešnosti - minus tri. Najbolji je, opet, imao krilo Sloge SŽ Ivan Gemaljević (20), sa 12 koševa i sedam skokova. Pod koševima je najbolji bio Slogin kapiten Goran Bajić sa 12 skokova - po šest pod svojim i košem Mašinca. Slogi je ovo bila peta prvenstvena pobeda posle slabog starta, a Mašinac je prekinuo seriju od četiri uzastopne pobede koje su ga držale u samom vrhu tabele.
   U narednom, 10. kolu, ovog vikenda na programu je svojevrstan dvomeč Kraljevo - Novi Sad. Sloga će gostovati u Novom Sadu kod istoimene ekipe i novajlije u ligi, a Mašinac dočekuje ubedljivo najuspešniju ekipu u dosadašnjem toku NSL, još uvek neporaženu Vojvodinu. Susret Mašinac-Vojvodina igra se sutra od 19.30 časova u Hali sportova.

SLOGA SŽ - MAŠINAC
Hala sportova Gledalaca 2000. Sudije: Juras, Arsenijević, Štrika (svi Beograd).
Sloga SŽ: Bojović 17, Dašić, Trtić, Mijović 5, Gemaljević 12, Marković 4, Atanasoski, Bajić 10, Kovačević, Mitić 7, Vužićević 3, Tomašević 8.
MaŠinac: Tutuš 5, Sinadinović, Mijajlović, Perić, Gambiroža, Jelesijević 2, Habuš 2, Mirković 15, Čupković, Razić 9, Knežević 8, Karapandžić 14.



ODBOJKA - KUP CEV RIBNICA - HEMES HUMENE (SLOVAČKA) 3:1
Neizvesno u revanš utakmici

   • Kraljevčani bolji na prvoj utakmici u Kraljevu, pobedili sa 3:1 (26:24, 25:27, 25:20, 25:22), a sutra u Slovačkoj u revanš meč ulaze sa sedam poena ,,prednosti" • Todorović najbolji (16 poena), Gavrilović najefikasniji - 19 poena, ali uz devet grešaka

   Odbojkaši Ribnnice Građevinar (pod tim imenom prijavljeni su za ovogodišnji CEV Kup) savladali su prošle subote u Kraljevu slovačku ekipu Hemes Humene sa 3:1, a na sutrašnjem revanšu u gostima pokušaće da obezbede plasman na turniru šesnaestine finala, koji će se u ovogodišnjem ciklusu igrati u mađarskom Kečkemetu. Posle svega što je na prvom meču viđeno u Hali sportova pred oko 1.500 gledalaca otvorene su sve ,,opcije" jer je reč o ekipama približnog kvaliteta. Ribnica je iskoristila prednost domaćeg parketa, a propustila šansu da maksimalnom pobedom stekne izglednije šanse za ulazak u šesnaestinu finala ovog evropskog takmičenja. U drugom setu puleni Dragana Đorđevića imali su dve set lopte, ali ih nisu iskoristili, što je Slovacima omogućilo da osvoje ,,počasni" set, a time znatno povećaju svoje izglede za uspeh posle sutrašnjeg revanša na ,,svom" parketu, pošto će se druge utakmice igrati na 100 km udaljenoj hali od Humene.
Uvodni set pripao je domaćinu pošto nijedan rival nije uspevao da se ,,odlepi", a Ribnica je imala više nerava u finišu. U drugom su gosti imali više sreće u igri nerava i završnici i dobili su ga, a u preostala dva domaćin je bio znatno sigurniji, i uz pomoć publike došao do konačne pobede od 3:1. Gosti su sredinom četvrtog seta izgubili nerve, zbog prigovora grčkom arbitru zaradili čak dva žuta kartona, a time otvorili put domaćinu relativno ubedljivoj pobedi.
Posle svega, peti start Ribnice u evropskim takmičenjima bio je uspešan, a sutrašnji revanš u Slovačkoj pokazaće da li je ova generacija sposobna da preskoči prvu stepenicu. Prednost 3:1 otvara mogućnost prolaska u narednu fazu i sa porazom od 1:3. Trener gostiju Štefan Hronec smatra da će njegova ekipa u revanšu igrati bolje i nada se pobedi, a njegov kolega iz Ribnice Dragan Đorđević smatra da njegov tim i sutra u Slovačkoj mora ići na pobedu, jer svako drugo razmišljanje može da bude kobno po njegovu ekipu.
Hala sportova u Kraljevu. Gledalaca: 1.500. Sudije: Vartalitis i Delikostidis (Grčka).
Ribnica: Gavrilović 19, Usiljanin 13, Todorović 16, Ilić 3, Aleksić 11, Radević 3, Jović (libero), Janićijević 4, Bićanin. Nisu igrali: Lazarević, Popadić, Simeunović. Trener: Đorđević.
Hemes Humene: Polak 12, Mata 2, Hrinjak 11, Kašper 9, Ondrušek 10, Jakubov 15, Vajda (libero), Mikula, Križ 3, Tolt 4. Nije igrao Sabol. Trener: Hronec.



MEKDONALDS MINI MAKSI LIGA - piše Stole Petković
I masovno i efektno

   U balonu u Adranima i prošlog vikenda bilo je veoma živo. Talentovani mališani su odigrali i treće kolo Mekdonalds lige u četiri starosne kategorije. Kod nastarijih mališana (MEGA liga) odigrane su tri utakmice:
Knjaz Kraljevo - Jankec Čačak 2:6, Guča - Mladost Lučani 6:3, Metalac GM - Volej Vr. Banja 4:2.
TABELA: Metalac GM 7, Jankec 6, Volej, Guča, Mladost Radost 4, Knjaz 0.
Zatim su na teren izašli predstavnici MAKSI lige.
Rezultatati: Guča - Trepča KM 1:8, Volej - Bambi 96 (1) Kraljevo 1:6, Bambi 96 (2) - Orlovac Mrčajevci 5:4.
TABELA: Trepča i Bambi 96 (1) 9, Volej, Guča i Bambi 96 (2) 3, Orlovac 0.
Četiri susreta odigrana su u MIDI kategoriji.
Mladost Lučani - Guča 3:2, Bane Raška - Ibar Leposavić 1:1, Jankec - Mladost Radost 1 Čačak 5:1, Mladost Radost 2 - Takovo GM 6:0.
TABELA: Jankec 9, Mladost Radost (1) 6, Bane 5, Guča i Ibar 4, Mladost (L) i Metalac (GM) 3, Takovo i Mladost Rad (2) 0.
MINI liga: Mladost Radost - Guča 4,75:4,5, Knjaz - Bambi 4,5:4,75.
TABELA: Bambi 4,8, Mladost Radst 4,7, Guča i Knjaz 4,6.
Takmičenje se nastavlja utakmicama četvrtog kola, a mesto odigravanja je Čačak.
- Zadovoljni smo mi, kao organizatori ovog takmičenja, ali mislim da pravo na zadovoljstvo imaju i ekipe učesnice. Samim tim što se redovno pojavljuju na utakmicama znak je da smo učinili jedan zaista veliki pomak u organizaciji ovog prvenstva u zimskoj pauzi - kaže Dejan Popović, koordinator Lige za Raški okrug.
Posle narednog kola sledi pauza do 13. januara, a deset dana kasnije počeće zimska liga za ’92, ’93. i ’94. godište.



KOŠARKA - PRVA A LIGA (ŽENE)
Pobeda u Beogradu

Kraljevo - Radnički 79:77
Košarkašice Kraljeva vratile su se sa gostovanja u Novom Beogradu sa dva nova boda. Savladan je tamošnji Radnički rezultatom 79:77. Do pobede kraljevačke malene stigle su poenima kapitena Tamare Bajić u poslednjim sekundama susreta. Ona je sa 28 poena bila i najefikasnija na utakmici. Sa tri pobede kraljevačke košarkašice zauzimaju sedmo mesto na tabeli Prve lige.
U narenom kolu košarkašicama Kraljeva u goste dolazi ekipa Hemofarma, jedan od vodećih timova na tabeli Prve A lige.Povratak na vrh strane




IMPRESUM

Nedeljni list u izdanju Javnog preduzeća za informisanje: „Ibarske novosti” - Kraljevo. Adresa Redakcije: ul. Hajduk Veljkova br. 2.
Direktor i glavni i odgovorni urednik: Dragan Rajičić. Odgovorni urednik: Vladeta Stanojević. Tehnički uredio: Saša Kovačević.

Redakcija: Zoran Bačarević (sport), Dragan Vukićević (privreda), Slobodan Rajić (politika), Marko Slavković (reportaže i Stršljen), Bojana Milosavljević, Stojan Petković (sport), Ivan Rajović (urednik izdavačke delatnosti), Rajko Sarić, Milisav Radovanović (fotoreporter), Vesna Jovičić (lektor), Zorica Radunković (marketing). Poslovni sekretar Lidija Kuljača.

Predsednik Upravnog odbora: Biljana Knežević, dipl. pravnik.

Telefoni: direktor i glavni i odgovorni urednik 312-504, odgovorni urednik tel/faks 320-630, pravna i opšta služba 312-505, oglasno odeljenje 312-505. Godišnja pretplata 1.560 din. Za inostranstvo - Evropa 4.680 dinara, Amerika i Australija 6.240 din. Tekući račun: 160-14461-52 kod „Banca Intesa” Kraljevo. Kompjuterska obrada „Ibarske novosti”. Štampa “APM print”, III Bulevar 29, Beograd. Generalni distributer: “HIT-KOMERC” Žička 10, tel. 036/360-200 i 361-222.

Poštarina plaćena u Pošti 36200 Kraljevo. List izlazi petkom, rukopisi se ne vraćaju.

e-mail:webmaster@kraljevo.com, ibarskenovosti@sbb.co.yu


Ibarske novosti - e-mail

Copyright © 1997-2006. Interactive.net Kraljevo. All rights reseved interactive