Internet izdanje - 18. januar 2007. godine

  Ibarske novosti - e-mail

Naslovna strana novog broja "Ibarskih novosti" - klik za vecu sliku! U opštini Kraljevo sve spremno za glasanje
Glasajte za bolji život!
Budućnost Srbije je Srpska radikalna stranka
„Moramo da promenimo sistem vrednosti u Srbiji”
„Želimo da sagradimo zdravu, normalnu i jaku državu”
Narod Srbije najbolje zna
Vratićemo Srbiju u Evropu
Sport kome je prepreka smisao
Mere za školovanje i zapošljavanje potrebnih radnika
Umetnost, kultura, obrazovanje
Sport: odbojka, košarka, fudbal


ZAVRŠNE PRIPREME ZA ODRŽAVANJE PREVREMENIH PARLAMENTARNIH IZBORA U SRBIJI, U NEDELJU, 21. JANUARA - piše Slobodan Rajić
U opštini Kraljevo sve spremno za glasanje

   • Na 129 biračkih mesta u opštini Kraljevo, po zaključenom biračkom spisku, pravo da glasa imaće 111.459 upisanih birača • Na glasačkom listiću 20 izbornih lista sa 3.570 kandidata za narodne poslanike • Biračka mesta otvorena od 7 do 20 sati, uz uobičajenu proceduru glasanja sa pokazivanjem lične karte i drugog verodostojnog dokumenta • Mogućnost glasanja i van biračkog mesta po utvrđenoj proceduri • Izbore sprovodi 129 biračkih odbora u stalnom i proširenom sastavu, a nadgleda veći broj akreditovanih posmatrača
• Konačni rezultati izbora 96 sati po zatvaranju biračkih mesta • Od četvrtka, 18. januara, u ponoć, do zatvaranja birališta, traje izborna tišina


   U kraljevačkoj opštini sve je spremno za predstojeće prevremene parlametarne izbore na kojima će građani sa pravom glasa birati 250 narodnih poslanika u Skupštinu Republike Srbije. Juče je u Kraljevo stigao kompletan izborni materijal koji će se deliti biračkim odborima, a političke stranke i koalicije završavaju večeras u ponoć (četvrtak, 18. januar) izbornu kampanju i od tada pa do zatvaranja birališta nastupa uobičajena predizborna tišina.
   Na području opštine Kraljevo u nedelju, 21. januara, u 7 sati biće otvoreno 129 biračkih mesta, istih kao i na nedavnim lokalnim predsedničkim izborima i referendumu o novom Ustavu Srbije. Na njima će, prema zaključenom biračkom spisku, imati pravo da glasa 111.459 upisanih birača sa područja opštine. Taj broj biće neznatno uvećan za one birače koji to pravo ostvare na osnovu odluke nadležnog suda, do 48 sati pre početka izbora ( na referendumu ovo pravo iskoristilo osam birača).

UOBIČAJENO VREME
Biračka mesta biće u nedelju otvorena od 7 do 20 sati. Svaki upisani birač moći će da glasa na svom biračkom mestu, po zakonom propisanoj i uobičajenoj proceduri, bez obzira da li je dobio ili ne obaveštenje o glasanju na kućnu adresu. Bitno je da je upisan u birački spisak i da biračkom odboru pokaže ličnu kartu ili drugi verodostojan dokument koji sadrži matični broj i fotografiju (pasoš, vozačka dozvola) radi identifikacije. I ovog puta primenjivaće se zakonom utvrđeni način i kontrola glasanja, uz zaštitne paravane, ultravioletne lampice, sprej sa nevidljivim mastilom, providne kutije itd.
Na listiću se nalaze imena 20 izbornih lista političkih stranaka i koalicija koje je Republička izborna komisija utvrdila rešenjem o zbirnoj izbornoj listi, poređane po rednom broju potvrđivanja. Na njima se nalazi ukupno 3.570 kandidata koji će „konkurisati” za 250 poslaničkih mandata u Skupštini Srbije. Glasanje se obavlja zaokruživanjem rednog broja ispred imena izborne liste i važeći listić je samo onaj iz kojeg birački odbor može nedvosmisleno i precizno da utvrdi za koga je birač glasao. Tokom glasanja niko nema pravo da na samom biračkom mestu i na udaljenosti od 50 metara vrši izbornu propagandu i agitaciju ili na drugi način da ometa tok glasanja.

U BIRAČKIM ODBORIMA I DO PEDESET ČLANOVA?
O sprovođenju izbora staraće se birački odbori, imenovani rešenjem RIK-a Srbije, kojih u kraljevačkoj opštini ima 129, koliko i biračkih mesta, dok će izbore tehnički sprovoditi i koordinirati posebno petočlano radno telo, koje imenuje RIK. Stalni sastav biračkih odbora čine predsednik i dva člana sa zamenicima, a prošireni, pored njih, i predstavnici izbornih lista sa zamenicima. To znači da bi pojedini birački odbori u proširenom sastavu, sa zamenicima, mogli da broje 46 članova!? Pored njih, tok izbora pratiće i kontrolisati i veći broj članova Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) i drugih domaćih i stranih posmatrača, koje akredituje RIK.
Prve procene izbornih rezultata, po ranijoj praksi, mogu se očekivati tokom noći između nedelje i ponedeljka, a preliminarni i konačni rezultati po rokovima utvrđenim zakonom, po razmatranju eventualnih žalbi i prigovora, a najkasnije 96 sati po završetku izbora, odnosno u četvrtak, 25. januara. Izračunavanje rezultata glasanja obaviće se po proporcionalnom izbornom sistemu po kojem će se odrediti i koliko je koja od 20 izbornih lista dobila mandata u budućem parlamentu Republike Srbije.

ZBIRNA IZBORNA LISTA
Na zbirnoj izbornoj listi, a time i na glasačkom listiću, stranke i koalicije poređane su po sledećem redosledu (u zagradi broj poslaničkih kandidata): 1. Demokratska stranka - Boris Tadić (250), 2. G 17 plus - Mlađan Dinkić (250), 3. LDP - GSS - SDU - LSV - Čedomir Jovanović (250), 4. Srpska radikalna stranka - dr Vojislav Šešelj (250), 5. DSS - Nova Srbija - dr Vojislav Koštunica (250), 6. Pokret snaga Srbije - Bogoljub Karić (250, 7. Srpski pokret obnove - Vuk Drašković (250), 8. Savez vojvođanskih Mađara - Jožef Kasa (250), 9. PUPS - dr Jovan Krkobabić - SDP - dr Nebojša Čović (250), 10. Koalicija „Lista za Sandzak” - dr Sulejman Ugljanin (25), 11. Socijalistička partija Srbije (250), 12. Branko Pavlović - „Zato što mora bolje” (80), 13. Koalicija „Vojvođanske partije” - mr Igor Kurjački (209), 14. Unija Roma Srbije - dr Rajko Đurić (249), 15. Reformistička stranka - dr Aleksandar Višnjić (94), 16. Demokratska zajednica Srbije - dr Obren Joksimović (207), 17. Koalicija Albanaca Preševske doline (10), 18. Socijaldemokratija - Nenad Vukasović (166), 19. Koalicija „Mađarska sloga” - Andraš Agošton - dr Pal Šandor (88) i 20. Romska partija - Šajn Srđan (167).

IZ KRALJEVA - 31 KANDIDAT
Iz kraljevačke opštine na izbornim listama nalazi se 31 kandidat za narodnog poslanika: Milan Vuković, Ivan Jovanović i Danijela Miletić-Miladinović (izborna lista DS - Boris Tadić), Zvonko Obradović i mr Jovan Nešović (G 17 plus - Mlađan Dinkić), Miran Goljović, Tijana Arnautović, Saša Radulović i prof. dr Predrag Stojanović (LDP - GSS - SDU - LSV - Čedomir Jovanović), Vesna Nikolić-Vukajilović i Slobo Radović (SRS - dr Vojislav Šešelj), Zora Simović, dr LJubiša Jovašević, Biljana Knežević, dr LJubiša Đoković, Srđan Spasojević i dr Radoslav Jović (DSS - NS - dr Vojislav Koštunica), Mirjana Košanin i Ivana Galović (PSS - Bogoljub Karić), Mirko Vuković, Biljana Mirjanić i Milomir Šljivić (SPO - Vuk Drašković), Milana Šponja, dr Nikola Krpić, Živorad Dražović i Aleksandar Erac (PUPS - dr Jovan Krkobabić - SDP - dr Nebojša Čović), prof. dr Dragoslav Kočović i dr Miloš Čolović (SPS), Darko Rumenić (Branko Pavlović - „Zato što mora bolje”), Svetlana Milanović (Reformistička stranka - dr Aleksandar Višnjić) i Zoran Petrović (Romska partija - Šajn Srđan).

I VAN BIRAČKOG MESTA
Bolesni, nemoćni, nepokretni i na bilo koji način objektivno sprečeni birači da izađu na biračko mesto moći će da glasaju kod kuće ili na drugom mestu, van birališta, ali po posebnoj proceduri, s tim što su dužni da o tome obaveste birački odbor najkasnije do 11 sati na dan izbora.


NOVA REZOLUCIJA AMERIČKOG KONGRESA
Podrška demokratskim snagama


   Sjedinjene Američke Države trebalo bi da budu posvećene razvijanju snažnih veza sa demokratskom Srbijom, koja je za ciljeve označila članstvo u Evropskoj uniji (EU) i saradnju sa NATO, navodi se u predlogu rezolucije koja je podneta na usvajanje američkom Senatu, saznaje FoNet u diplomatskim izvorima u Vašingtonu.
Prema istim izvorima, veliki broj senatora podržao je rezoluciju, čiji su kosponzori senatori Vojnović, Lugar i Hejgen.
U rezoluciji se izražava podrška demokratskim snagama u Srbiji i ohrabruju njeni građani da ostanu posvećeni razvoju demokratije.
Srbija će 21. januara održati demokratske parlamentarne izbore i odrediti buduće rukovodstvo, podseća se predlogu rezolucije i naglašava da se Srbija nalazi na kritičnoj raskrsnici u svojoj istoriji.
Uz podsećanje da je, posle promene vlasti oktobra 2000. godine, novo rukovodstvo Srbije radilo na uspostavljanju demokratskog društva, vladavini prava, tržišnoj ekonomiji i poštovanju ljudskih i manjinskih prava, u tekstu rezolucije se ističe posvećenost predsednika Srbije Borisa Tadića principima demokratije.
U predloženoj rezoluciji ocenjuje se da je ulazak Srbije u Partnerstvo za mir ključni korak u njenom približavanju evroatlantskoj alijansi.
Srbija bi trebalo da nastavi napredak u reformama, uključujući i reforme pravosuđa i sistema odbrane, kao i reforme u oblasti ljudskih i manjinskih prava, navodi se u predloženoj rezoluciji.
Istovremeno se napominje da bi Srbija trebalo brzo da ispuni obaveze prema Haškom tribunalu, uključujuci i momentalno hapšenje Ratka Mladića i njegovo izručenje Hagu, što je od suštinskog značaja za njen ulazak u EU i NATO.
Sjedinjene Američke Države trebalo bi da nastave i pojačaju saradnju sa Vladom Srbije u oblasti odbrane i sistema bezbednosti, kroz obrazovanje, trening i tehničku pomoć, kako bi podržale Srbiju u reformskom procesu i ispunjavanju uslova za članstvo u NATO.
Sjedinjene Američke Države trebalo bi da ostanu prijatelj naroda Srbije, koji nastavlja putem demokratije, zaključuje se u predlogu rezolucije.


BROŠURA ZA MLADE
,,Tajna glasačke kutije”


   Psiholog Žarko Trebješanin ocenio je da je u Srbiji više od polovine mladih nezainteresovano za izbore, jer rezonuju da su svi političari isti, misle samo na sebe i nema svrhe pomagati im da dođu na vlast.
- Greška u takvom rezonu je u tome što apstinencijom od izbora mladi neće kazniti one koji su zaista krivi za stanje u kome se nalazi čitavo društvo, pa i omladina - rekao je Trebješanin na promociji brošure ,,Tajna glasačke kutije" namenjene mladim biračima koji su upravo stekli pravo glasa.
Direktor Beogradskog fonda za političku izuzenost Sonja Liht smatra da većina mladih ima problem da shvati da je na izborima 21. januara, kao i na svakim drugim izborima, reč o njihovoj budućnosti.
- Pitanje svih pitanja je kuda će Srbija krenuti posle 21. januara. Odgovor zavisi, pre svega, od mladih ljudi koji su budućnost i potencijal ove zemnje - rekla je Sonja Liht i podsetila da su glasači 24. septembra 2000. godine ,,promenili mapu i budućnost Srbije".
Tekstove u brošuri, koji na prijemčiv i jasan način pružaju razloge za izlazak na izbore, pisali su Žarko Trebješanin, Lazar Marićević, Slobo-dan Marković, kao i studenti fakulteta u Srbiji.
U knjižici se nalaze i pozivi mladima da izađu na izbore, koje su uputili vaterpolista Danilo Ikodinović i glumac Nikola Đuričko.
Brošura ,,Tajna glasačke kutije" biće poslata na adrese 10.000 mladih u Subotici, Zaječaru, Kragujevcu, Kraljevu, Niu, Leskovcu, Preševu, Prokuplju, Užicu, Novom Sadu i Beogradu.


BIRAČKO TELO
U Srbiji - 6.652.105 upisanih birača


   Po zaključenom biračkom spisku, u Srbiji će pravo glasa imati 6.652.105 birača, koji će moći da glasaju na 8.462 biračka mesta u zemlji i u inostranstvu.

POSMATRAČI
Izbore će nadgledati i 3.792 akreditovana posmatrača CeSID-a i 111 posmatrača iz inostranstva. Kancelarija CeSID-a u Kraljevu nadgledaće izbore u šest opština sa 114 posmatrača i 26 mobilnih ekipa, od kojih u opštini Kraljevo sa 26 posmatrača i pet mobilnih ekipa.


RAVNOGORSKI POKRET - piše Dragan Vukićević
Velja nije za vojvodu


   • Čelnici Ravnogorskog pokreta tvrde da ministar Velimir Ilić ne ispunjava kriterijume za dodelu te titule, jer nije učestvovao u ratu

   Novinska vest da je Velimiru Iliću, aktuelnom ministru za kapitalne investicije u Vladi Srbije, ponuđena titula četničkog vojvode tako je odjeknula da su se brzo ,,sabrali” rukovodioci Ravnogorskog pokreta. Čelnici tog pokreta, odnosno potpredsednik, vojvoda Rade Čubrilo, generalni sekretar Saša Šekarić i predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Dragan Jovanović, prošlog petka su u Kraljevu održali konferenciju za novinare na kojoj je to bila, takoreći, najvažnija tema.
- Koristimo priliku da javno zamolimo ministra Ilića da unapređenje ne prihvati, jer bi to bila svojevrsna sprdnja sa ovom uglednom titulom. Naime, Ilić ne ispunjava uslove za dodelu titule četničkog vojvode, pre svega zato što nije bio u ratu, nije se istakao ni kao vojnik ni kao komandant, što je osnovni uslov za ovakvo inapređenje - tvrdi vojvoda Rade Čubrilo.
Posle objašnjenja sekretara Šekarića ,,da je Ravnogorski pokret jedina prava ozbiljna nadstranačka organizacija koja nastavlja tradicije četničkog pokreta i bori se za očuvanje srpskih teritorija i opstanak srpskog naroda”, vojvoda Čubrilo je još podrobnije objasnio sporni slučaj ,,vojvode Velja”.
- NJega je za vojvodu predložio Miroslav - Ćele Vuković, koji je postao vojvoda tako što je Vojislav Šešelj delimično zloupotrebio svoju titulu vojvode, pošto je, osim mene i brata Slavka Aleksića, dobio od vojvode Mimčila Đujića - dodao je Čubrilo.
Na ovoj konferenciji za novinare još je rečeno da je Šešelj posle ,,podelio” dvadesetak tih titula, a među unapređenima su mnogi koji to ne zaslužuju, što je, kako je rečeno, i sam Šešelj, navodno, priznao. Među te ,,nezaslužene” vojvode, prema oceni ovih čelnika Ravnogorskog poreta, ubraja se pomenuti predlagač ministra Velimira Ilića za vojvodu, tako da je i sam predlog, kažu, nelegitiman.Povratak na vrh strane


PREDSTAVLJANJE IZBORNIH LISTA: DEMOKRATSKA STRANKA - BORIS TADIĆ
Glasajte za bolji život!


   • Ovo je jedinstvena poruka troje Kraljevčana, kandidata ove stranke za poslanike Skupštine Srbije

Milan Vuković
Rođen je 6. maja 1961. u Kraljevu. Po zanimanju je diplomirani inženjer građevine. Suvlasnik je, direktor i odgovorni projektant konstrukcija u DOO za projektovanje i inženjering ,,Topinženjering" Kraljevo.
Član je Demokratske stranke od 1992. godine. U više mandata od 1993. do danas bio je član Opštinskog odbora DS Kraljevo i više puta biran na mesto potpredsednika Opštinskog odbora. Predsednik je Izvršnog odbora DS Kraljevo.
Od novembra 2006. godine predsednik je Opštinskog odbora DS Kraljevo.
Bio je odbornik Demokratske stranke u Skupštini opštine Kraljevo u više mandata. Tu funkciju obavlja i danas. U vreme koalicije Zajedno (1997-2000) bio je član Izvršnog odbora SO Kraljevo.
Član je Skupštine Inženjerske komore Srbije od 2004. Za predsednika UO Inženjerske komore i predsednika Komore izabran je 2005. godine.
Od 1997. do 2006. bio je član UO KK ,,Sloga" Kraljevo, 2004. predsednik UO Teniskog kluba ,,Kraljevo".
Oženjen je suprugom Draganom, diplomiranim inženjerom agronomije. Imaju kćerku Minu.
Hobi: rekreacija, tenis, skijanje. Govori engleski jezik.
Poruka građanima:
,,Održivi i ravnomeran razvoj svake teritorijalne i regionalne sredine na osnovu prostornih planova i strategije razvoja Republike Srbije. Regionalno povezivanje opštinskih centara sa zajedničkim infrastukturnim, privrednim, socijalno-ekonomskim i ostalim potrebama. Uz primenu pozitivnih zakonskih normi, sa principima demokratičnosti u odlučivanju, javnosti u radu i u okvirima tržišne ekonomije.
Sve to deo je standarda i principa EU i drugih progresivnih država i naroda savremene civilizacije koje opredeljenjem da vaš glas bude glas za Demokratsku stranku omogućavaju bolji život u Srbiji! Izađite na izbore 21. januara 2007. godine, glasajte za listu Demokratska stranka - Boris Tadić. Glasajte za bolji život!"

Danijela Miletić-Miladinović
Rođena je 28. maja 1964. godine u Kraljevu. Po zanimanju je klinički psiholog. Diplomirala je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Radila je u Zdravstvenom centru ,,Studenica" u Kraljevu na poslovima kliničkog psihologa na psihijatriji i u Dečjem dispanzeru. Trenutno radi kao psihoterapeut u svojoj privatnoj ordinaciji. Radila je za mnoge humanitarne organizacije (Save the Children, DRC, NPA, Pestalozzi, SOS Kinderdorf itd.)
Član je Demokratske stranke od 1994. godine. Predsednik je Mesnog odbora Ratina, osnivač i potpredsednik resornog Odbora za zdravstvo od 1998. do 2000. godine, kandidat za odbornika 2003. godine, potpredsednik Izvršnog odbora Opštinskog odbora DS Kraljevo od 2003. go 2005. Sada je predsednica Foruma žena Opštinskog odbora DS Kraljevo. Od 1997. do 2001. godine bila je član Upravnog odbora Centra za socijalni rad. Član je Opštinske komisije za decu ometenu u mentalnom razvoju i sudski veštak za dečju psihologiju.
Udata je, suprug Mirko je diplomirani iženjer arhitekture. Ima dvoje dece - Adama i Saru.
Hobi: muzika, svranje na klaviru i skijanje.
Govori engleski jezik.
Poruka građanima:
,,Da se gradu vrati nekadašnji sjaj, da se vrati osmeh na lice naših sugrađana, da imaju punije novčanike, da im deca ne odlaze, već da ovde dobiju šansu, da se stvori domaćinski odnos prema našoj kući - Kraljevu. Jednostavno rečeno: vedriji dani i bolji život za Kraljevo. Kako? Birajte sposobne, odgovorne i preduzimljive ljude da vas predstavljaju na republičkom nivou, a ne kao do sada anonimne osobe koje je stvorila politika i koji su radili najviše na ličnoj promociji, a ne u interesu grada i vas koji ih birate".

Ivan Jovanović
Rođen je 11. aprila 1977. godine u Kraljevu. Po zanimanju je inženjer informatike. Apsolvent je na Fakultetu za industrijski menadzment. Radi kao privatni preduzetnik u Kraljevu. Član je Demokratske stranke od 1999. godine. Dva puta je bio predsednik Demokratske omladine. Član je Glavnog odbora DS od 2002. godine kao predstavnik Demokratske omladine. Član je Glavnog odbora DS izabran na Skupštini Demokratske stranke 2004. godine. Bio je poverenik DS u Kraljevu od marta do novembra 2006. Sada je član Glavnog odbora Demokratske stranke izabran na Skupštini DS 2006. Predsednik je Izvršnog odbora Opštinskog odbora DS Kraljevo.
Neoženjen.
Hobi: digitalna umetnost, amaterski igra mali fudbal.
Tečno govori engleski jezik.
Poruka građanima:
,,Poboljšanje položaja socijalno ugroženog stanovništva i smanjenje siromaštva. Decentralizacija i ravnomeran regionalni razvoj, jednake šanse za sve građane Srbije. Ubrzano pridruživanje Srbije evropskoj porodici država i dostizanje evropskih standarda u svim društvenim aspektima.
Stabilan ekonomski rast Srbije, rast koji će omogućiti bolji život svakog stanovnika."

ZATO ŠTO ŽIVOT NE MOŽE DA ČEKA!
Demokratska stranka dostojanstveno izlazi na izbore sa programom koji je odgovor na potrebu građana Srbije da žive bolje i kvalitetnije. Mi Srbiju vidimo kao društvo mogućnosti i za ostvarenje našeg programa, imamo ljude i stručne kadrove, političku strategiju i praktična rešenja.
Za nas je državni i nacionalni interes Srbije da građani i građanke žive u miru, imaju demokratski uređenu državu i odgovornu vladu, imaju mogućnost da rade dobro i da dobro žive od svog rada i da računaju na solidarnost zajednice kada su im potrebne podrška i pomoć. Nacionalni interes ne može biti ostvaren ako ne podrazumeva brigu o čoveku, i ostvarenje boljeg života za svakog građanina i građanku Srbije. Mi smo stranka koja ima snagu, odgovornost, volju i energiju da sprovede i najteže zadatke.
Vlada Demokratske stranke razvijaće ekonomski sistem koji je istovremeno efikasan i pravičan. Društvo zasnovano na ogromnim socijalnim razlikama je nepravedno i nestabilno. Obaveza vlade jeste da rasporedi teret tranzicije na pravičan način i da zaštiti najugroženije. Zato, samo zdrav ekonomski razvoj može doneti više radnih mesta i veće dohotke građanima. Naša vlada će da podstakne ljude na uspeh, da im pomogne da veštije rade svoj posao i da se lakše prilagođavaju promenama u okruženju. Mi hoćemo društvo koje stvara i gradi, ali čuva svoja postignuća za generacije koje dolaze.
Za vladu Demokratske stranke, prioritet će biti:
1. Obezbeđivanje statusa kandidata Srbiji za članstvo u Evropskoj uniji 2007. godine i uvođenje Srbije na belu šengensku listu do kraja 2008. godine.
2. Podsticanje domaće privrede kroz investicije, održavanje stabilnosti cena i predvidivosti kursa.
3. Definisanje jasne strategije restrukturisanja i privatizacije javnih preduzeća.
4. Suzbijanje korupcije na svim nivoima i svim raspoloživim sredstvima.
5. Uspostavljanje poreske pravde i zalaganje za princip da onaj ko ima manje mora da bude manje opterećen.
6. Obezbeđivanje finansijske podrške preduzetnicima koji otvaraju nova radna mesta i stvaranje okvira za ujedinjeni nastup naših preduzetnika na inostranom tržištu.
7. Sprovođenje reforme obrazovanja koja će mladima omogućiti kvalitetno školovanje i pripremiti ih na valjan način za tržište rada.
8. Obezbeđivanje bolje i sigurnije zdravstvene zaštite.
9. Pružanje podrške siromašnijim delovima Srbije i donošenje Zakona o podsticanju ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije.
10. Obezbeđivanje subvencija poljoprivrednicima da mogu da zarade, i da mogu da izvoze na inostrana tržišta.Povratak na vrh strane


PREDSTAVLJANJE IZBORNIH LISTA: SOCIJALISTIČKA PARTIJA SRBIJE - piše Slobodan Rajić
„Budućnost pripada vrednostima slobode, jednakosti i socijalne pravde”


   U pismu Socijalističke partije Srbije, koja na predstojećim parlamentarnim izborima učestvuje pod sloganom „Srbijo, glavu gore!”, Ivica Dačić uputio je poruku svim biračima u kojoj obrazlaže zbog čega treba glasati za ovu partiju, koja se na listiću nalazi pod rednim brojem 11. U pismu se kaže:
„Vi znate da je Socijalistička partija Srbije, duži niz godina, nezaobilazan politički faktor u Srbiji. Bili smo uvek zajedno sa Srbijom. Volimo Srbiju i poštujemo njenu volju i kada sa njom nismo u svemu saglasni.
   Podsećam vas da smo na nedavnom kongresu osnažili partiju i učinili je jedinstvenom. Tada smo se sa zahvalnošću i dubokim poštovanjem oprostili od Slobodana Miloševića, osnivača Socijalističke partije Srbije i predsednika naše države.
   Setite se - nismo nikog napali, već smo branili svoju državu i svoj narod. Zahvaljujući nama stvorena je Republika Srpska, kao prvi srpski entitet preko Drine u istoriji Srbije. Zahvaljujući nama doneta je rezolucija 1244, koju brani sva napredna Srbija, jer se njom štiti Kosmet kao njen neotuđivi deo. Teror nad srpskim narodom na Kosmetu posledica je nesprovođenja Rezolucije i Kumanovskog sporazuma.

NE ZABORAVITE
Ne zaboravite - mi smo Srbiju vodili kada je bila u sankcijama i izolaciji, nametnutim zbog podrške srpskom narodu van Srbije. Tada se živelo teško, ali je bilo više solidarnosti i pomoći onima kojima je najpotrebnija. Srbija, srećom, nema više takvo međunarodno okruženje, ali mnogi žive neuporedivo lošije nego onda.

PROSUDITE
Prosudite - da li je sposobna vlast koja, uz svu podršku sveta, rasprodaje ono što smo decenijama gradili, a otpušta radnike, zapostavlja poljoprivredu, umanjuje penzije, osiromašuje zdravstvene fondove i napušta sistem besplatnog obrazovanja?

RAZMISLITE
Razmislite - posle 5. oktobra 2000. godine bilo je šest godina u kojima SPS nije bio na vlasti. Koliko se nada izgubilo i razočaranja desilo za to vreme? Zašto „demokrate” govore i obećavaju kao da će tek sada da dođu na vlast?

VERUJTE
Verujte - naši kandidati su sposobni i časni. Naš program je patriotski i evropski. Jer, u Evropi partije slične našoj vladaju u brojnim zemljama. Srbija ne može u Evropsku uniju sa ovoliko nepravde, korupcije i socijalnih razlika. Srbija mora da se štiti i razvija iznutra, da bi bila prihvatljiva u procesu integracija.

ZNAJTE
Znajte - uz vašu podršku SPS će ponovo biti najjača u jakoj Srbiji, jer budućnost pripada vrednostima slobode, jednakosti i socijalne pravde, u koje čvrsto verujemo i za koje se iskreno zalažemo. Budućnost je već počela, ali upravo vaš glas je može bitno ubrzati. Za Srbiju je životno važan trenutak 21. januar i tada ne smemo pogrešiti. Zato, bez dvoumljenja, zaokružimo broj 11”.

KANDIDATI ZA NARODNE POSLANIKE
Na izbornoj listi Socijalističke partije Srbije dva su kandidata za poslanike iz Kraljeva:
Prof. dr Dragoslav Kočović, univerzitetski je profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, a profesor je i na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici i Ekonomskom fakultetu u Bijeljini - Republika Srpska. Rođen je 1954. godine u Goševu, Sjenica, a u Ribnici u Kraljevu živi od 1960. godine. Po završetku školovanja najpre je radio u ,,Magnohromu”, zatim u Centru za socijalni rad u Kraljevu i Opštinskom komitetu SK u Trsteniku. Studije u Beogradu završio je 1982, magistrirao 1988, a doktorirao 1992. godine. Autor je četiri univerzitetska udzbenika. Teorijski se dugo bavi socijalnom politikom, kod nas i u svetu (EU, SAD), sa posebnim naglaskom na sisteme socijalnog osiguranja. Dugo godina je bio aktivni sportista i nosilac je crnog pojasa u karateu. Dobitnik je brojnih društvenih, naučnih i sportskih nagrada i priznanja. Govori i piše ruski jezik, služi se engleskim. I danas živi u porodičnoj kući u Ribnici.

Dr Miloš Čolović, diplomirani inženjer, rođen je 1965. godine u Kraljevu. Osnovnu školu završio je u Lascu, a Gimnaziju u Kraljevu. Na Rudarsko-metalurškom fakultetu diplomirao je 1990, a magistrirao 1998. godine. Doktorirao je 2002. na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu. Radio je u ,,Magnohromu” od 1963. do 2002. kao inženjer u proizvodnji, a zatim kao tehnički rukovodilac rudnika „Bogutovac”. Od 2003. godine je zaposlen u internacionalnom menadzmentu kompanije „Trepča” u Kosovskoj Mitrovici. Autor je više stručnih radova i projekata iz okvira svoje profesije. Govori i piše na ruskom i engleskom jeziiku. Živi u porodičnoj kući u Lascu.

IZ IZBORNOG PROGRAMA SPS
U svom (pred)izbornom programu SPS se zalaže za slobodnu, ponosnu i socijalno pravednu Srbiju, da Srbija bude jedinstvena i da Kosovo i Metohija zauvek ostane deo Srbije, da Srbija bude deo evropskih i svetskih integracija, da ima jaku vojsku i policiju, da garantuje nacionalnu ravnopravnost u skladu sa evropskim standardima, da u Srbiji postoji socijalno pravedan poreski sistem, da radnici imaju visok nivo prava iz radnog odnosa, da država garantuje socijalni dijalog zaposlenih i poslodavaca, da Srbija izvrši reviziju svih nezakonitih i pljačkaških privatizacija, da javna preduzeća ostanu u većinskom vlasništvu države, da se pokrenu razvojni projekti od nacionalnog značaja u cilju zapošljavanja desetina hiljada nezaposlenih, da svi građani koji nisu iskoristili to pravo dobiju besplatne akcije, da poljoprivreda i proizvodnja hrane postanu razvojna šansa Srbije, da se poboljša socijalni položaj penzionera i da se svakog meseca penzije usklađuju sa rastom plata i troškova života, da u Srbiji svi imaju pravo na besplatnu osnovnu zdravstvenu zaštitu i pravo na besplatno obrazovanje, da Srbija bude država socijalne pravde, da poštuje sve svoje heroje odbrane, da razvija nauku, obrazovanje i kulturu, da čuva nacionalni identitet i da država Srbija stimuliše porast nataliteta.

SRBIJO! GLAVU GORE!
Socijalistička partija Srbije jeste jedina politička partija na strani onih u Srbiji kojima je potrebna socijalna pravda, koji su poniženi, uvređeni i pogođeni ogromnom socijalnom nepravdom.
zato je, poštovani građani Srbije, glas za nas na parlamentarnim izborima, u stvari, glas za vas i vaše životne interese.

Srbijo! Glavu gore!
RADNICI!
Vi, koji ste najveće žrtve tranzicije, glavu gore!
ZEMLJORADNICI!
Vi, koji ste prepušteni stihiji tržišta, glavu gore!
PENZIONERI!
Vi, koji ste poniženi i osiromašeni, glavu gore!
NEZAPOSLENI!
Vi, kojima je uskraćeno pravo na rad, glavu gore!
MLADI!
Vi, kojima je budućnost neizvesnija više nego ikad, glavu gore!
HEROJI ODBRANE!
Vi, koji ste branili časno svoju otadzbinu,
glavu gore!
SOCIJALISTI!
Vi, koji ste izdržali sve pritiske, glavu gore!Povratak na vrh strane


PREDSTAVLJANJE IZBORNIH LISTA: SRPSKA RADIKALNA STRANKA - DR VOJISLAV ŠEŠELJ
Budućnost Srbije je Srpska radikalna stranka


   Od 2000. godine, kad su došli na vlast (DOS), Srbija nije napredovala ni za jedan mikron.
Rekli su: ,,Šest milijardi dolara čeka na granici, samo mi da pobedimo, kao finansijska bespovratna pomoć narodu Srbije i srpskim preduzećima'', među kojima su i naša FVK, ,,Magnohrom”... Od toga nije bilo ništa.
Umesto tih para, koje nikada nisu ušle i neće ući u zemlju, tadašnji premijer dr Zoran Đinđić okreće narodna nadanja i očekivanja u drugom smeru. Imovina se nudi u bescenje strancima. Kada ni to nije uspelo, kako su tadašnji vlastodršci očekivali, jer navodno imamo zastarelu opremu i tehnologiju - uvodi se novi pojam ,,tranzicija''. Pojam koji je okarakterisao čitav bolan proces prodaje - poklanjanja društvene imovine koje su generacije stvarale za jednu nemačku marku ili za jedan evro. Ispunjavali su uslove i zahteve da se otvore granice za slovenačku i hrvatsku robu da njihov kapital dođe i kupuje zemlju, vodu i vazduh u Srbiji.
Sledeći korak je bio uništavanje finansijskog sektora i naših domaćih banaka i osiguravajućih društava da ne bismo mogli da kupujemo svoje. Doveli smo strane banke koje ovde imaju najveće kamate na svetu. Mi sirotinja, a plaćamo najveće kamate. Kupujući naše banke, kupuju celu privredu. Formiraju nacionalnu štedionicu i pljačkaju imovinu ZOP-a, obezvređuju učešće države u kapitalu. Raspisali su tendere i licitacije za sve što imamo. Prevarili su radnike da su strana ulaganja kupovina gotovih fabrika i otpuštanje radnika s posla sa 200 evra po godini staža. Uveli su princip da tranzicija zahteva otpuštanje radnika udvarajući se potencijalnim kupcima i ostavljajući im na milost i nemilost naše porodice, zdravlje, živote i budućnost.
Doveli su kumove, rođake, mafijaše, koji su im i pomogli da dođu na vlast, da kupe šećerane, cementare, poljoprivredne posede i ostala prirodna neobnovljiva bogatstva. Ozakonili su pljačku celokupne imovine Srbije. Pored ozakonjene pljačke vlada mito i korupcija. Setite se afera Janjušević-Kolesar, Lazarević-Hamović, afere sa Marijom Rašetom-Vukosavljević, glasanja iz Bodruma...
I konačno, EPILOG: kriminalne grupe koje su tu istu vlast dovele na tron u borbi za opstanak i još veću moć, a pod plaštom borbe protiv organizovanog kriminala, u međusobnom obračunu ubijaju i samog premijera, koji je u međuvremenu počeo da se okreće od svojih dojučerašnjih pajtaša, najavljujući uspostavljanje vladavine prava i pravnu državu.
Nastupaju novi parlamentarni izbori. U ekonomskom, političkom beznađu, bez posla, bez nade u bolji život, bez budućnosti, narod ponovo počinje da veruje u opciju koju nudi SRS i daje joj svoje poverenje. Srpska radikalna stranka dobija 84 mandata. Međutim, umesto perioda rada i prosperiteta pod vođstvom SRS, na čelo dolaze preobučene demokrate. Ovog puta DSS, NS, G17, SPO i drugi. Nastupa nova pljačka Srbije i srpskog naroda. Da vas podsetimo na rezultate rada ove nove vlade formirane od stranaka koje su jedva prešle cenzus Nova Srbija i SPO, G17: uvođenje fiskalizacije u Srbiju, čista zarada za povlašćene iz G17, 150 miliona evra, uvođenje GPRS-a 50 miliona evra, a sve neposredno pre uvođenja PDV-a.
- Afera ,,Erikson'' sa stručnjakom iz G17 Miroljubom Labusom, potpredsednikom vlade.
- Afera ,,Satelit'' i ministar vojni stručnjak Prvoslav Davinić.
- Afera ,,drumske mafije'' i Ministarstva za kapitalne investicije ministra za kapitalne investicije Velimira Ilića.
- Afera ,,švedske lokomotive'' i direktor ,,Železnica Srbije'' Milanko Šarančić iz Nove Srbije.
- Afera ,,stečajne mafije'', ministar pravosuđa, predsednik Trgovinskog suda Kljajević, tajkuni iz stečajne mafije Radulović i drugi.
- ,,Carinska'' afera.
- Prodaja ,,BK Telekoma'' i formiranja NIP-a, kroz koji se finansira kampanja DSS-a i Nove Srbije, Turistička razglednica Srbije za 500.000 evra, gde su snimani i rumunski manastiri.
Pitamo vas, stanovnike opštine Kraljevo, do kada će biti asfaltiranje puteva i drugih neimarskih radova magistra Velimira Ilića? Samo dotle dok ima šta da se proda u zemlji Srbiji. Oni troše naš gotov novac, novac iz buyeta republike, gradova i opština, novac od prodaje preduzeća.
ZNATE ŠTA ONI SADA TRAŽE: ŽELJA IM JE DA PRODAJU NIS, EPS, ŽELEZN-ICU! DA PRODAJU OSTALA JAVNA PREDUZEĆA, REPUBLIČKA I OPŠTINSKA, A POSLE TOGA IH NIKO VIŠE NEĆE VIDETI U SRBIJI!
Mi, srpski radikali, poručujemo - od nas zavisi gde će biti grupa odbačenih i istrošenih političara: Čeda, Batić, Korać, Nataša Mićić, Čanak... Mi kažemo Dinkiću: VRAĆAJ PARE KOJE SI ISISAO, PARE IZ SRBIJE, I PREKO AFERA DAO SVOJIM ČLANOVIMA. Od G17 ostaje samo G1. Tadiću: GDE SE ŽURIŠ, HEJ, ŽIVOTE, HOĆEMO DA ŽIVIMO ŽIVOT I DANAS I SUTRA I PREKOSUTRA.
E sad, šta mi nudimo: Da pravimo pravnu državu i ulazimo u procese integracije u celom svetu, razvijamo svoju ekonomiju, obnavljamo porodicu, veru i tradiciju, brinemo se za svoje potomstvo, majke i očeve.
Da bismo ovo uradili, moramo poći u odlučnu akciju:
1. Borbu protiv korupcije i kriminala
2. Omogućiti razvoj Srbije i ekonomski oporavak
3. Voditi aktivnu monetarnu politiku
4. Otvarati nova radna mesta i zapošljavati ljude
5. Ići u poštenu privatizaciju i detaljnu proveru dosadašnje privatizacije
6. Razviti novu stambenu politiku
7. Razvijati poljoprivredu kao stratešku granu privrede
8. Reformisati penzioni sistem
9. Omogućiti bolje i jeftinije zdravstvene usluge
10. Pružiti jednaku šansu za sve mlade - besplatno školovanje.

VREME JE ZA PROMENE - SRPSKA RADIKALNA STRANKA ZAOKRUŽITE broj 4.Povratak na vrh strane


ZAVRŠNA KONVENCIJA U KRALJEVU IZBORNE LISTE „SDP - GSS - SDU - LSV - ČEDOMIR JOVANOVIĆ” - piše Slobodan Rajić
„Moramo da promenimo sistem vrednosti u Srbiji”

   „Na predstojećim izborima 21. januara moramo da pobedimo nesposobnost, moramo da pobedimo i promenimo postojeći sistem vrednosti, moramo da pobedimo onu Srbiju koja odbija da se menja, zbog toga što u pokretu, u dinamici, ne vidi mesto za sebe - rekao je Čedomir Jovanović, nosilac liste i predsednik Liberalno demokratske stranke, na završnoj predizbornoj konvenciji te koalicije, održnoj pod sloganom „Od nas zavisi!” 14. januara u Kraljevu.
Obraćajući se prisutnima u prepunoj sali MMC „Kvart” u Kraljevu, među kojima su bili ogromnom većinom mladi, Jovanović je rekao da je najbolji primer današnje Srbije „proslava srpske Nove godine u Beogradu u Srbiji koje nema”, ali da za takvu proslavu nije kriv narod, već „oni koji ga i danas vode stranputicom u kojoj je samo za njih dobro”. On je, međutim, istakao da nisu danas svi u Srbiji isti.
- Kada oni kažu da postoji jedna Srbija, oni misle na Srbiju bez nas. A kada mi kažemo da postoje dve Srbije, mi ne mislimo da postoje prva i druga, nego da postoji ta njihova, malobrojna, ali ohola, bezobrazna, neiskrena, i da postoji ona veća, drugačija, ali tiha Srbija, koja se stalno povlači, koja kaže „Izvini”, koja misli da nije u redu da postavi pitanje da li baš svakog dana mora da bude muka, patnja, da strahuje za sebe, za svoje radno mesto, za svoju porodicu, za svoj grad. Dvesta godina ta druga Srbija nekako uvek ima više snage da krene unazad nego unapred. E, mi nemamo gde više da se povlačimo - naglasio je Jovanović.
Prema njegovim rečima, Srbija je danas jedna od najzaostalijih zemalja u Evropi, tehnološki, obrazovno i u svakom pogledu, i da građani 21. januara „imaju priliku da svoj život uzmu u svoje ruke” i da ubuduće sami odlučuju o svim životnim pitanjima u svojoj sredini. Napomenuvši da je „politika posao od koga se dobijaju žuljevi”, Jovanović je rekao da Srbija budućnosti mora biti ona kakva je bila u vreme Vlade Zorana Đinđića i koju će predvoditi ljudi koji imaju ideje i odgovornost da ih efikasno sprovode u život. A to nisu sadašnji kadrovi u institucijama kao što su Skupština, Vlada, Univezitet, ne mogu više da budu kreatori daljeg razvoja Srbije. „Svako ko može da nam na tom novom putu pomogne, dobro je došao, pa i članovi SPS-a, koji možda i ne znaju šta ih je snašlo”, rekao je Jovanović.
Govoreći o pojedinim kategorijama stanovništva, on je posebno apelovao na žene da više glasaju za promene, kojima će poboljšati svoj položaj u društvu, jer se koalicija LDP zalaže da žene ne budu obespravljene, da majke ne šalju više svoje sinove da ginu u izgubljenim ratovima, za zakon da ih u Skupštini bude najmanje jedna trećina kao i na listi ove koalicije... „Mladima moramo da otvorimo prostor za dokazivanje”, rekao je Jovanović, naglasivši da im treba obezbediti najbolje uslove za školovanje i usavršavanje, da uče strane jezike i informatiku, da imaju profesore sa svetskim znanjima, da imaju posao u zemlji, a ne da i dalje 90 odsto kaže da želi da ode iz zemlje. I za veću radnu i zdravstvenu zaštitu zaposlenih, za savremeni razvoj poljoprivrede i seljaka kao modernog robnog proizvođača, za bolji status penzionera i izmenu zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju i fondovima PIO, po evropskim uzorima.
Jovanović se založio i za savremenu tržišnu privredu u Srbiji, „da imamo jasan plan šta želimo i možemo da proizvodimo i kako da gradimo nove fabrike umesto propalih i privučemo inostrane investicije”. Upozorio je i da treba izvršiti potpunu depolitizaciju društvenih i državnih institucija, da se stavi tačka na saradnju sa Hagom i „da Srbija ne bude u zatvoru, a lažni generali na slobodi, već obrnuto”, da Srbija dobije suštinsku decentralizaciju, tako da građani u lokalnim samoupravama, kao u Evropi, odlučuju o svojim sredstvima i ko će im biti i rukovodeći kadrovi u policiji, školstvu, pravosuđu i drugim oblastima, a ne da opština o tome pita Vladu u Beogradu. Postavio je i pitanje da li pored stečajne, drumske, carinske, postoji i politička mafija!? Govoreći o rešavanju problema i statusa Kosmeta, Jovanović je pored ostalog istakao da ljudima o tome treba reći pravu istinu i naglasio:
- Rekli smo da hoćemo potpuni zaokret u državnoj politici prema Kosovu. LJudi u prvi plan: pravo koje Beograd ne može da ostvari i ne može više nikad da povrati i da upravlja Kosovom moramo da prenesemo na ljude na Kosovu, i na Albance, i na Srbe. Rekli smo status konstitutivnog naroda za Srbe, pravo konsenzusa kao oblik zaštite od samovolje većine. Onda da kažemo: pravo Srba da učestvuju u svim kosovskim institucijama, da tražimo efikasnu i razvijenu lokalnu samoupravu koja može da donosi ključne odluke u oblasti obrazovanja, bezbednosti, pravosuđa, zdravstvene zaštite. Pa onda život bez granica, otvorena granica, a ne ovo što imate u u onoj tampon zoni, gde skidaju kosovske tablice pa stavljaju one druge da im se ne bi naplaćivale ove kad stignu u Srbiju. To je slika srpskog patriotizma danas. Stavili carinu danas na granici sa Kosovom, a nas proglašavaju za izdajnike kad kažemo što ne promenite politiku i plan - rekao je Čedomir Jovanović, zaključivši da se bori „jer ne može da podnese da ga gori pobeđuju i da tako treba shvatiti i predstojeće izbore, da ponovo pokrenemo ovaj život”, a da Kraljevčani, kao i u jesen 1997. i 5. oktobra 2000. godine, ozbiljno i odgovorno shvate i glasanje 21. januara.
Na konvenciji je govorio i dr Vladan Batić, predsednik DHSS i poslanički kandidat na ovoj izbornoj listi, koji je oštro kritikovao stranke i lidere sadašnje vladajuće koalicije koji, kako je naglasio, obmanjuju i lažu narod, i njihove pomagače koji su godinama govorili „Srbija se saginjati neće”, a sada kažu „Srbijo, glavu gore”. On je istakao da koalicija koju predvodi LDP „hoće nov, pravi, a ne sadašnji lažni Ustav Srbije, lustraciju kadrova koji su svih ovih godina upropašćavali zemlju, da se izvrši obračun sa kriminalom i završi akcija ’Sablja’”, da se donese „čitav set novih zakona koji život znače”, da u središtu ne budu mitovi nego život čoveka i njegove porodice, da izađemo iz lažnog patriotizma i prebrodimo prepreku koja se zove Hag da što pre uđemo u EU i dobijemo ogromna sredstva za razvoj koja su već dobili naši susedi Bugari i Rumuni...
- Mi govorimo istinu, ma koliko teška i bolna bila. Mi želimo da rešavamo probleme, da donosimo odluke, da ispravljamo nepravde, da ispunjavamo međunarodne obaveze, i to sve brzo, efikasno, odgovorno, energično, sledeći jednu viziju i jedan put koji je zaustavljen 12. marta 2003. godine. Hoćemo vraćanje na put kojim je Srbiju vodio Zoran Đinđić. I mi ne svojatamo Zorana Đinđića, ima on porodične i partijske naslednike, ali mi nastavljamo politiku koju je on vodio - naglasio je dr Batić, pozvavši da sve članove i simpatizere, ali i sve apstinenete i neopredeljene, da izađu na izbore i uzmu svoju sudbinu u svoje ruke jer „svako zaslužuje vlast kakvu ima”.
Na konvenciji su govorili i Saša Radulović i Miran Goljović, kraljevački kandidati koalicije LDP za poslanike, koji su pored ostalog ukazali i na tešku ekonomsku i ukupnu situaciju u Kraljevu i neophodnost da pravim izborom 21. januara i u ovoj opštini i regionu konačno započnu neophodne promene u životu građana, da toga dana „za Srbiju započne prava Nova godina, a ne da doživimo još jedan poraz”.

OD NAS ZAVISI!Povratak na vrh strane


PREDSTAVLJANJE IZBORNIH LISTA: DEMOKRATSKA STRANKA SRBIJE - NOVA SRBIJA - DR VOJISLAV KOŠTUNICA
Narod Srbije najbolje zna


   Uvereni da narod Srbije najbolje zna, na predstojećim izborima koalicija DSS-NS kandiduje doktora Vojislava Koštunicu za predsednika nove Vlade Republike Srbije. Koštunica je formirao Vladu Srbije 3. marta 2004. godine posle parlamentarnih izbora održanih decembra 2003. godine, na kojima Demokratska stranka Srbije postaje stožerna stranka u novoj Vladi. Za vreme Koštuničinog vođenja Republika Srbija biva integrisana u gotovo sve tokove evropskih institucija, da bi, krajem prošle godine, bila primljena u Partnerstvo za mir. Rad svoje Vlade Koštunica je krunisao na Mitrovdan 2006. godine, posle pobede naroda Srbije na referendumu za novi Ustav. Po usvajanju Ustava, saglasno Ustavnom zakonu, raspisani su izbori za novu Skupštinu Srbije, čime je premijer Koštunica održao datu reč i pokazao, kao nebrojano puta do sada, da je njegov prioritet boljitak svih građana Srbije.
   Narodna koalicija, koju predvodi premijer Vojislav Koštunica, na parlamentarne izbore izlazi sa novim i celovitim programom rada buduće Vlade Srbije i sa konkretnim rezultatima postignutim u prethodne tri godine. Nova Vlada mora da nastavi da izgrađuje našu zemlju, da nastavi započete reforme da bi Srbija postala stabilna država u kojoj bi se svaki građanin osećao sigurnim. Naš cilj je bolji standard svakog pojedinca i njegove porodice, tako da naša koalicija predstojeće izbore razume kao Dogovor naroda i narodnih predstavnika koji i dalje treba da odgovorno vode našu zemlju ka još boljoj i mirnijoj budućnosti.
Ovaj Dogovor podrazumeva: da se zemlja još brže gradi i da se još više radi; da pobedimo siromaštvo i da svaki građanin zarađuje više; da se brani suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i prava svih ljudi; da zajedničkim snagama iskorenimo kriminal i korupcije; da se priključimo Evropi i svetu čuvajući svoju tradiciju i svoje dostojanstvo.
   Izlazimo na ove izbore spremni da pobedimo i da svojim radom u narednom mandatu ispunimo i ispoštujemo narodni Dogovor koji nam predstoji 21. januara, za dobro Srbije i svih nas.

   Uvereni da stanovnici Kraljeva najbolje znaju ko su oni koji su najviše uradili za prosperitet našeg grada, na prestojećim izborima naša koalicija kandiduje narodne poslanike za novu Vladu Republike Srbije:

1. Prof. dr LJubišu Jovaševića, načelnika Raškog upravnog okruga;
2. Mr Zoru Simović, državnog sekretara za privredu;
3. Biljanu Knežević, dipl. pravnika, oredsednika Opštinskog odbora DSS;
4. Dr Radoslava Jovića, narodnog poslanika;
5. Srađana Spasojevića, dipl. pravnika, direktora Direkcije železnice;
6. Dr LJubišu Đokovića, narodnog poslanika.Povratak na vrh strane


PREDSTAVLJANJE IZBORNIH LISTA: G 17 PLUS
Vratićemo Srbiju u Evropu

   Stranka G17 PLUS ima iza sebe velike rezultate. Mi se njima ponosimo i tvrdimo da možemo još više. Uveli smo red u bankarski i poreski sistem. Dinar je ostao stabilan i jak, kao što je bio i 2004. godine, onda kada smo preuzeli svoj deo odgovornosti za vođenje države. Doveli smo u red isplatu penzija. Dugove iz prošlosti koje su nam ostavili radikali i socijalisti smo vratili. Povratili smo novac od onih koji su nezakonito uzimali novac od države. Napunili smo budžet uspešnom prodajom kompanije MOBI 063. U državnu kasu se slilo oko milijardu i po evra. Novac smo rešili da investiramo u Srbiju. Posle mnogo godina se ponovo ozbiljno ulaže u Srbiju. Izgradićemo Srbiju kroz Nacionalni investicioni plan i uvešćemo Srbiju u porodicu modernih evropskih država. Kroz nacionalni investicioni plan sve škole u Srbiji će dobiti računare, a sve bolnice modernu opremu koja je potrebna u dijagnostici.
Omogućili smo stambene kredite za mlade. Osnovali smo Fond za mlade talente, iz koga se stipendiraju naši najbolji đaci i studenti. Uradićemo još puno toga da pružimo mladima više šansi.
Međutim, Srbija ne može da napreduje ako se političari stalno svađaju. Zato se mi zalažemo da stručnost bude uvek ispred politike. Srbiji su potrebni hrabri i energični ljudi koji će imati snage da se suoče sa problemima i koji
će umeti da ih reše, a ne da beže od problema, misleći da će on nestati sam od sebe.

ZAPOŠLJAVANJE
Ono što mi želimo da postignemo, uz vašu podršku, jeste da zaposlimo Srbiju. To nam je prioritet. Ako budemo zapošljavali po 100.000 ljudi godišnje, za pet godina prepolovićemo nezaposlenost u Srbiji. Mi predlažemo da se više šansi da mladima. Pored poreskih olakšica za zapošljavanje pripravnika, koje smo već omogućili, mi želimo da pokrenemo posebnu kreditnu liniju za mlade preduzetnike koji prvi put započinju posao. Pokrenućemo kreditnu liniju za mala i srednja preduzeća, sa rokom otplate na pet godina, bez hipoteke. Želimo da pokrenemo privredu u Srbiji, a to možemo samo ako podstičemo otvaranje na hiljade malih preduzeća koja će onda otvarati nova radna mesta. Svi oni koji žele da probaju, imaće podršku G17 PLUS.
Samo ekonomski jaka država je stabilna država, sposobna da rešava probleme. Stvorićemo jaku srednju klasu koja će biti stub ovog društva. Vratićemo Srbiju u Evropu.

ZA BRŽI RAZVOJ ŠUMADIJE I POMORAVLJA
- Investirati 360 milona evra u Šumadiju i Pomoravlje u naredne dve godine, što će omogućiti veću zaposlenost, bolje puteve, moderne škole i bolnice, nova pozorišta i domove kulture, savremene sportske objekte.
- Povećati transfere iz republičkog budzeta ka opštinama u Šumadiji i Pomoravlju najmanje dva i po puta, već od ove godine.
- Izgraditi industrijske zone i privredne inkubatore i stimulisati razvoj malih i srednjih preduzeća
- Sanirati i izgraditi savremene sisteme vodosnabdevanja, kanalizacije i gasovoda.

KAKO OJAČATI POLJOPRIVREDU
- Nastaviti borbu da zemlju dobiju poljoprivrednici.
- Nastaviti borbu za očuvanje sela.
- Nastaviti direktnu podršku poljoprivrednicima i selu i još povećati agrarni budzet.
- Napraviti poljoprivrednu komoru u koju će biti udruženi svi poljoprivrednici.
- Napraviti novi sistem podrške u stočarstvu.
- Smanjiti carinu na uvoz poljoprivredne mehanizacije.

BORBA PROTIV KORUPCIJE
Naši rezultati u borbi protiv korupcije
- Raskrinkali smo Bogoljuba Karića i zaštitili državni interes u Mobtelu.
- Godinama smo se borili protiv korupcije u Trgovinskom sudu, i konačno je stečajna mafija završila u zatvoru.

NAJVAŽNIJI CILJEVI G17 PLUS U BORBI PROTIV KORUPCIJE:
- Formirati novo, potpuno nezavisno antikorupcijsko telo, koje će moći da se bori i protiv korupcije u Vladi.
- Drastično povećati zatvorske i novčane kazne.
- Zapleniti imovinu stečenu mitom i korupcijom.

DINKIĆ ZA VLADU DEMOKRATSKOG JEDINSTVA
Predsednik G17 Plus Mlađan Dinkić pozvao je sve proevropske stranke u Srbiji da posle izbora formiraju vladu demokratskog jedinstva.
,,Želimo više posla za građane Srbije, više pravde, više šansi za mlade i da stručnost bude ispred politike. Da nema svađa, da radimo, gradimo Srbiju i idemo brže napred", istakao je Dinkić.

STRUČNOST ISPRED POLITIKE!


PREDSTAVLJANJE IZBOR

PREDSTAVLJANJE IZBORNIH LISTA: SRPSKI POKRET OBNOVE
Danas je Srbiji više nego ikad potreban snažan SPO

   Ovo je istakao Vuk Drašković na konvenciji u Kraljevu i nastavio:
Za mene ovo nije samo izborna kampanja nego i prilika da naprosto ljudima u Srbiji pokušam reći (jer dobio sam malo vremena, svoje ministarske obaveze sam maksimalno reducirao), da ih upoznam šta je to Evropa. O tome se u ovoj izbornoj kampanji pričaju gluposti. Svi pričaju o nekoj Evropi, a svi kriju šta je to Evropa. Ona počiva na načelu ravnomernog razvoja, moraju se zatrpavati razlike između bogatih naroda i nacija na jednoj i nerazvijenih na drugoj strani. Zbog toga najrazvijenije države Evrope iz svog budzeta izdvajaju ogromna sredstva, bespovratno se ulaže u nerazvijene države, da bi se uspostavila neka ravnoteža. Mi ćemo sigurno dobiti pare od Evrope, ali pod uslovom da vodimo politiku uravnoteženog razvoja, da se napokon stavi tačka na politiku da je Srbija - Terazije i okolina, krug dvojke. Ravnomeran, uravnotežen razvoj i standard širom Srbije po svim regionima i unutar regiona, po opštinama. Da biste bili gospodari svojih para.
Mogu vam reći da smo se izborili da opštine na Kosovu i Metohiji, sa srpskom većinom (a u tim opštinama će živeto oko 93 odsto od ukupnog broja stanovništva koji žive na Kosovu i Metohiji) dobiju najviši evropski stepen autonomije. Da opštine suvereno odlučuju o prosveti, zdravstvu, obrazovanju, nauci, kulturi. Da one odlučuju o komunalijama, o putevima. Da opštine imaju svoju lokalnu policiju i sudstvo u prvom stepenu, uz specijalne ekonomske i kulturne odnose sa Srbijom. Zašto ovo kažem? Da pitam a ko to ne da da Srbija i njene opštine imaju ista ili slična ovlašćenja? Ne daju ljudi kojima odgovara Srbija vazala, kmetova. Oholi ljudi bez duše, koji uživaju da iz svojih beogradskih kancelarija, ministarskim kolima i sa ministarskom svitom, hodaju Srbijom očekujući da im se narod klanja. Da im ljubi ruke ne bi li dobio neku veterinarsku stanicu, zdravstvenu stanicu, putić, mostić, da bi dobio samo delić od onoga što je oduzeto od naroda. LJudi se ucenjuju narodnim parama i narodnom mukom. Ja vam mogu reći da je stepen centralizacije veći nego 2000. godine kada je oboren onaj režim. I ovome mora da dođe kraj, na ovo se mora staviti tačka i bez ovoga ne možemo da govorimo o napretku Sebije ni o putu Srbije u Evropu.
Mogućnosti pred našom zemljom su ogromne, ali potreban je neko da pogura napred. Tvrdim vam da je danas Srbiji potrebniji snažan SPO nego 1990. godine. Zato što će snažan SPO da spreči vraćanje naših života unazad, jer je mnogo onih koji bi da nam živote vrate unazad, a koji su naglo ojačali za poslednjih šest godina. SPO koji će snažno da povuče napred i da pogura napred, jer je mnogo onih sa kojima smo se mi od 1990. do 2000. godine borili za jednu drugačiju Srbiju, zajedno sa njima sanjali jedan divni san, koji su i na snove i na borbu zaboravili veoma brzo i počeli previše da liče na one protiv kojih smo se borili. Previše je glumaca za promene, a malo boraca za promene. Zato je snažan SPO potreban Srbiji danas više nego ranije, da ove naše saveznike, prijatelje iz tzv. demokratskog bloka, probudi ako su zaspali. Da ih povučemo ako leže, da ih dignemo, da ih ohrabrimo ako su klonuli, da ih malo podsetimo šta smo narodu obećavali i da ih sklonimo ako su za sklanjanje.
U ovom veku, upamtite, budućnost bi trebalo da je osigurana narodima i državama koje imaju hranu, vodu, energiju i znanje. Naša Srbija ima sve to, ali su sva ova četiri noseća stuba nacionalnog i državnog razvoja i preporoda potpuno zanemarena i neće se čuti u ovoj izbornoj kampanji da iko o tome priča. A Srbiji je najpotrebnije da se osloni na ono što joj je budućnost i da što pre dođemo do nove nacionalne i državne strategije razvoja. Selo je najvažnija noseća grana nacionalnog preporoda. u selo se mora ulagati, selo se mora oživeti i u najkraćem roku naš seljak mora da radi srećno i zadovoljno i da dobro zarađuje, barem onako kako zarađuje seljak u Sloveniji. Moramo da podstaknemo novom nacionalnom politikom pošteni svet malog biznisa, pošteni svet rada, trgovine, usluga, da pomognemo mala i srednja preduzeća, tako što ćemo ovom sloju koji će povući zemlju napred poreze drastično smanjiti, a na drugoj strani bogatim i prebogatim drastično povećati poreze. Ovo nalaže i načelo pravde i ljudske solidarnosti. Znanje? Mi imamo stotine hiljada mladih obrazovanih ljudi koji su već Evropa - po znanju, po izgledu, po svemu. Oni su u ovoj zemlji zapostavljeni, i to je sramota.
Ti mladi ljudi ne samo da moraju biti zaposleni, oni moraju da postanu mašinovođe novog puta, evropskog puta naše države.
Ovim putem kojim ide SPO u odnosu prema omladini, prema budućnosti ove zemlje, mora da krene država, i to mora da postane državna politika. Nažalost, sa velikom razočaranošću moram da kažem da među ljudima koji vode zemlju ima malo onih koji znaju i šta je vizija i šta je nacionalni i držav-ni interes. O strategiji i da ne pričam, obilaze je.
Nije srtaregija da neko stane pred kameru i gleda kroz prozor prema Evropi. ta strategija ne vodi prema Evropi.
Naši kapaciteti da uđemo u Evropu jesu veliki, ali ima prepreka koje se moraju otkloniti, i na tim preprekama svet insistira, pa kad se otklone, onda ćemo tek završiti pregovore o stabilizaciji i pridruživanju. Srbija je u teškoj situaciji, ali su istovremeno ogromne mogućnosti Srbije da uzleti i da za tri-četiri godine postane lider Balkana.
Ovo je realnost, pustimo obmane koje svake večeri trešte u jednoj bezobrazno skupoj izbornoj kampanji. LJudi, glasajte za sebe, za svoju nadu i san da se vratite na svoje i naše Kosovo, a ja vam garantujem da će vas vratiti snažna Srbija. Glasajte za one koji se bore da Srbija postane takva.
Birajmo i oslonimo se na ono što je naše. Da bi Srbija ponovo bila jaka, ona mora da stane na tvrdo, na svoje. Ono što je Srbiji nametano, ideološka vojska, ideološki način mišljenja, ideološke tajne policije, nije naše i, za ime Boga, vreme je da se narod u Srbiji odveže od onoga što je donosilo poraze i nesreću. Da se mi vratimo sebi da bismo ponovo bili ono što biti možemo i što srpski narod i Srbija zaslužuju.
Ja ću vas pozdraviti onako kako se mi pozdravljamo od osnivanja SPO: ,,Sa verom u Boga, za kralja i otadzbinu!”.

KANDIDATI ZA POSLANIKE IZ KRALJEVA
Na listi „Srpski pokret obnove - Vuk Drašković”, među 250 kandidata za poslanike, tri su iz Kraljeva: MIRKO VUKOVIĆ, rođen 1963. godine u Kraljevu, diplomirani građevinski inženjer, direktor JKP „Putevi” Kraljevo, oženjen, dvoje dece; BILJANA MIRJANIĆ, rođena 1962. godine u Kraljevu, profesor klavira u Muzičkoj školi u Kraljevu, udata, dvoje dece; MILOMIR ŠLJIVIĆ, rođen 1959. godine u Kraljevu, ekonomista, oženjen, dvoje dece.

SRBIJA JE MERA KOSOVA
Ovo je ozbiljan trenutak za naciju i ne može premijer da nam kaže da je Kosovo mera Srbije, nije tačno, Srbija je mera Kosova. Onih devedesetih godina mnogi me nisu razumeli i omrzli me kad sam u onoj opštoj halabuci uzvratio patriotama i histeričnim zapomaganjima ,,Srbija se brani u Kninu"! da to nije tačno nego da se Knin brani u Srbiji i ako napravimo snažnu Srbiju, ako nam Srbija bude stekla velike i moćne saveznike i da postane bogata, onda ne može niko ništa ni Kninu, ni Kosovu, ni Hercegovini. Ništa se nije promenilo, snažna Srbija je branilac svake srpske krajine, pokrajine i svakog čoveka. Nemamo prečeg zadatka od izgradnje snažne Srbije.

VREDI SE BORITI!

PREDSTAVLJANJE IZBORNIH LISTA: POKRET SNAGA SRBIJE - BOGOLJUB KARIĆ
Svaka kuća - porodična fabrika


   Šta je naš program?
• Donećemo zakone koji će omogućiti svakoj kući, svakom slobodnom prostoru da na najlakši i najbrži način postane porodična fabrika. I time ostvarujemo našu devizu o zapošljavanju sve tri generacije, koju svi danas pokušavaju da nam ukradu! U državi koju razjeda korupciju, u kojoj crvotočina ruši noseće stubove - neke stvari moraju da se rešavaju državnim instrumentima.

• Podelićemo 49 odsto akcija od onog što je ostalo od Srbije. Oni koji su ulagali četiri decenije rada imaju prava na to. Jer, Srbiju su bogato pokrali. Srbiju su opljačkali za 87 milijardi evra. Ostalo je neprivatizovano samo 20 odsto od nekadašnje društvene svojine. Mi nećemo dozvoliti da se po tom principu rasproda i ono što je ostalo - NIS, EPS i neki ostaci velikih sistema.

• Privatizacija nije okupacija, ali ni pravo na krađu i kupovinu ispod cene. Pod revizijom privatizacije mi ne podrazumevamo ponovnu nacionalizaciju, otimanje, niti aboliciju za lopove koju je pokušao da proturi bivši glavni feudalac Srbije Mlađan Dinkić, tražeći oproštaj za one koji su razorili Srbiju tokom sankcija i ratnog okruženja. Mi smo prvi rekli da je ekonomija iznad politike. Oni to sada prekrštavaju u stručnost. Srbiji nije potrebna stručnost onih koji su 2.500 kompanija prodali za 1,8 milijardi, deset najvećih banaka za nešto više od milijarde, pa čak i Karićev Mobtel za upola cene - za 1,513 milijardi, a moglo je najmanje za tri! Saberite 2.500 firmi i Mobtel i dobijate 3,3 milijarde evra. Rumuni su samo jednu svoju banku prodali za 3,5 milijarde evra.

• Zaustaviti otpuštanje radnika - već 22. januara. Kada pokažemo svoju snagu na izborima, primoraćemo vladu u odlasku da donese uredbu, jer i inače vlada uredbama - da se zaustavlja otpuštanje radnika.

• Hitno vraćanje 12 milijardi dolara deviznih rezervi u zemlju. Samo oni koji nisu nikada u životu stvarali i naučili kako se od dinara prave dva, mogu da varaju sebe i narod da se snaga nečije valute meri deviznim rezervama, a ne snagom ekonomije. Kina ima više od 500 milijardi dolara deviznih rezervi, SAD zastrašujući buyetski deficit - Amerika je sila koja vlada svetom i niko je ne pita kolike su njene devizne rezerve!

• Sa tolikim sredstvima oni rasprodaju Srbiju i teraju je u stečaj! Ako država ima računa da te pare drži sa kamatom koja je smešno mala - često i ispod jedan odsto - onda mogu i da kreditiraju sopstvene građane da zemlju učine ekonomski snažnom. Preko državne investiciono-preduzetničke razvojne banke finansiraćemo na stotine hiljada domaćih profitabilnih programa. Recimo - sa 10.000 do 20.000 mali biznis, sa 300.000 do 500.000 srednja preduzeća, i tako će srpska privreda da počne da vri od rada, proizvodnje i preduzetnici će, a ne država, prepoloviti broj nezaposlenih.

• PSS ima osnovicu koju niko drugi nema - 81.000 članova Udruženja preduzetnika i industrijalaca, koji vape za poslom, za podrškom države, za stvaranjem ambijenta. Dakle, mi ne dajemo prazna obećanja, mi smo već stvorili bazu ljudi koji mogu da pokrenu srpsku privredu, koji mogu odmah da zaposle najmanje 160.000 ljudi. To su preduzetnici koji već rade i neka svako zaposli u proseku dvoje - eto rešenja!

• Donećemo zakon kojim ćemo da zaustavimo umiranje Srbije. Pravo na zdravstveno lečenje svima, jer su penzioneri to plaćali 40 godina, jer zaposleni to sada uplaćuju, jer nazaposleni nisu krivi što ih je politika nesposobnih političara i eksperata ostavila bez posla. Na nama je da podstičemo rađanje. Ovo je XXI vek i mi žene ne želimo da pretvorimo u ,,mašine za rađanje", već u ravnopravne građane, koji neće biti diskriminisani zato što ostaju u drugom stanju, zato što rađaju više dece. Za nas trudničko bolovanje nije trošak, već blagodet prirode i najveći doprinos očuvanja nacionalnog identiteta!

• Donećemo zakon da svi rođeni u Srbiji imaju i besplatno školovanje. I u svetu, pa i kod nas, postojaće škole koje su dostupne svima, da se u njima obavlja selekcija talenata.

• Donećemo zakon o legalizaciji, i to besplatnoj, svih građevinskih objekata. Srbija nije bogata da ruši, već da ih od legla kriminala i mafije pretvara u humanitarne objekte, a da ostalima omogući da dođu do krova nad glavom bez posredovanja ,,urbanističke mafije".

• Kosovo i Metohija je deo ukupnog napora da Srbija najzad bude ravnopravna sa ostalim bivšim republikama Jugoslavije i da i njene granice budu priznate na isti način kao i drugih. Za nas nije sporno da Kosmet ima najveću moguću autonomiju. Za nas nije sporno da će Kosmet biti evroregija, za nas je samo sporno da li Evropa shvata da ako učini presedan da se u postojećoj državi stvara država nacionalne manjine koja već ima svoju matičnu državu - da će onda to biti plamen koji će buknuti u celoj Evropi, pre ili kasnije, svejedno!

• Naša država je država slobodnih, demokratskih evropskih standarda, srećnih i ekonomski bogatih ljudi. A to znači - država u kojoj privatizacija neće biti okupacija, u kojoj nacionalni razvojni program neće biti ,,privatizovani izborni buyet" feudalnih gospodara Srbije, ekonomija koja će imati svoje razvojne institucije, uključujući i Ministarstvo za industriju i razvoj, gde privatizacijom nećemo Srbiju u DZDZI veku gurati u kolonijalno ropstvo ni stranih finansijskih oligarha, ni domaćih oligarha, ni zavisnika od regionalnih centara moći.

KANDIDATI IZ KRALJEVA
Mirjana Košanin
Rođena je 05.09.1965. godine u Kraljevu, gde i danas živi. Osnovnu školu je završila u Kraljevu, a srednju Mašinsko-tehničku u Francuskoj, u gradu Dižonu, gde su joj roditelji živeli. Diplomirala je na Mašinskom fakultetu u Kraljevu.
Ima dvoje dece, kćerku Anu, koja je student prve godine fakulteta, i sina Miloša, koji je srednjoškolac.
Zaposlena je u Školi za osnovno i srednje obrazovanje ,,Ivo Lola Ribar" u Kraljevu, kao profesor.
Živi u porodičnoj kući sa roditeljima.
Aktivan je član PSS - Bogoljub Karić od 2004. godine.

Ivana Galović
Rođena je 03.05.1983. godine u Gospiću u Republici Hrvatskoj. U Kraljevu je od 1996. godine. Osnovnu školu je završila u Kraljevu, a srednju Ekonomsku školu u Beogradu. Diplomirala je u roku na Fakultetu za trgovinu i bankarstvo ,,Janićije i Danica Karić" u Beogradu, na smeru računovodstvo i revizija. Od 2005. je student postdiplomskih studija na istom fakultetu.
Govori dva strana jezika i rekreativno se bavi sportom.
Aktivan je član PSS - Bogoljub Karić od 2004. godine, gde je godinu dana radila kao tehnički sekretar OO PSS - BK, čiji je član.
Želi da izdvoji da je u kampanji za lokalne izbore u Kraljevu februara 2006. godine dala veliki doprinos.

SRBIJA IMA SNAGE


PREDSTAVLJANJE IZBORNIH LISTA: PUPS DR JOVAN KRKOBABIĆ - SDP DR NEBOJŠA ČOVIĆ
Socijalna pravda - najvažniji cilj


   U opštoj neizvesnosti izvesno je jedino da ćemo svi ostariti i jednog dana postati penzioneri. Pa i tada, ako doživimo taj dan, počinje nova neizvesnost: kako živeti dalje?
Ostanu li na snazi propisi koji danas važe u oblastima penzijsko-inva-lidskog osiguranja i socijalne zaštite uopšte, medicina će morati da legalizuje eutanaziju kao sredstvo kojim bi se prekratile penzionerske muke.

KAKO ŽIVETI U SRBIJI?
Već znamo za slučajeve dugog i bolnog umiranja od gladi!
Kako živeti u Srbiji u kojoj 300.000 penzionera prima penziju manju od 6.000 dinara! Ko to tamo viče ,,Živela Srbija"? Srbija je njen narod, njeni ljudi, a sa smrću svakog čoveka umire i srpska država.
Kako kao penzioner živeti u studenoj Srbiji, zimi, po snegu i mrazu, kada samo za ogrev ni prosečna penzija (trinaest i po hiljada) nije dovoljna? Takvih, prosečnih, najviše je među penzionerima. Smrznuće se Srbija!
Kako sačuvati zdravlje u Srbiji kad penzioner sa prosečnom penzijom, ili manjom od proseka, nema novca ni zub da izvadi, a kamoli da pomisli na neku skuplju lekarsku intervenciju? A i šta će mu zubi kad nema šta da jede!
Kako pred svojom decom, pred svojim unucima, da sakrije tugu i stid što ne može da im podari čak ni najjeftiniji rođendanski poklon!

PENZIJA NIJE MILOSTINJA
Tranzicija je kriva - kažu ,,mudri" političari i analitičari. Dobro, ali zašto da teret tranzicije na svojim slabašnim plećima nose oni najsiromašniji? Prema anketi sprovedenoj u Srbiji, svaki deseti stanovnik preživljava sa dva i po dolara dnevno (150 dinara). Neka im pametni političari i analitičari pokažu kako se tim novcem može zgotoviti bar jedan dnevni obrok za tročlanu porodicu. I neka s njom sednu za sto da podele taj ručak. Čeljad bi volela da sazna kakvim su se mađioničarskim trikom poslužili?
Problem siromaštva u Srbiji je ogroman i težak. Siromaštvo je najzastupljenije u seoskim područjima i među starijima, onima preko 65 godina. Ovakva situacija se drastično odražava i na članove penzionerskih porodica. Drastično im smanjuje kvalitet života, demotiviše, čini ih mrzovoljnim i bezvoljnim. Ne vide drugu perspektivu. ,,Zašto si rintao punih četrdeset godina?", pita sin oca, unuk dedu - ,,Zar zato da bi primao milostinju?" Isto se pitaju i sami penzioneri, ali kako objasniti svome porodu da to pitanje nisu rešili ni oni koji upravljaju državom, pa time i našim životima?
Nevolja je što državni ,,staratelji" ne mogu ili neće da shvate da su prava koja se tiču penzija - lična, stečena, unapred plaćena i neotuđiva. Ona se moraju tretirati kao ekonomska kategorija čiji je garant država, a ne što bi sin i unuk rekli - ,,milostinja".
I uoči ovih izbora, iz stranačkih bunkera opet se penzionerima nude svakojake šarene laže. Ako su iz prethodnih godina nešto naučili, penzioneri će ovog puta morati da odgovore: ,,Hvala lepo, znamo za jadac".

BUĐENJE
Kada su penzioneri u pitanju, u javnosti je odavno stvorena šablonizovana slika da su oni yangrizavi, večito nezadovoljni, izlapeli i sebični. Lako ćemo sa njima - kažu drugi - daš im čokoladicu i oni zaćute. Penzioneri su se, međutim, najzad dosetili i osnovali svoju političku partiju. Nema sumnje da bi državnim ,,starateljima" bilo lakše na srcu da do toga nije došlo. Jer, ipak, u pitanju je ogroman potencijal - milion i po penzionera, gotovo četvrtina ukupnog stanovništva Srbije! Računica je prosta: ako bi svaki penzioner na izborima dao glas svojoj partiji, ona bi ušla u skupštinsku dvoranu na velika vrata. Mogli bi, kao ubedljivo većinska stranka, i za premijera postaviti svog čoveka, a svi penzionerski problemi bili bi očas rešeni. Sada je prilika da u parlamentu najzad završe posao koji im život znači. Jedino oni sami to mogu da postignu i niko drugi!
Podršku očekujemo od onih stranaka koje pokazuju razumevanje za probleme penzionera. Takvu podršku iskazala je do sada samo SDP, koja je prošle godine u Skupštini Srbije jedina glasala protiv izmena Zakona o penzijama. Te izmene su, nažalost, usvojene, čime je položaj penzionera definitivno doveden u ćorsokak.
Očekujemo da uz nas budu i svi nezaposleni mladi ljudi, s diplomom ili bez nje, kojima vladajući sistem ne pruža priliku da upotrebe svoje znanje i svoju snagu za opšte dobro.
Uz nas su i svi zaposleni sa mizernim primanjima, koja ih izjednačavaju sa penzionerima.
Štiteći svoje interese, štitimo i budućnost novih generacija penzionera - od onih koji su tek na početku radnog veka, do onih koji su još u pelenama.
Po ulasku u Skupštinu, a to je gotovo sigurno, naši prvi zahtevi će biti veoma jasni: ukidanje participacije za zdravstvene usluge i dupliranje najnižih penzija. I to odmah, jer država ima više nego dovoljno novca za to! A zatim ćemo krenuti na obaranje postojećeg i donošenje novog zakona o PIO. Od svojih zahteva nećemo odustati, sve dok ne vratimo naša sredstva u naše fondove!

SRBIJU ČINI NJEN NAROD
Nikada nije bilo tako teško biti penzioner kao sada. Petnaest godina nam se iz dana u dan smanjuju prava koja smo mukotrpnim radom i beskrajnim odricanjem stekli. Penzija nam je manja od socijalne pomoći, a dele nam je kao milostinju. Kada pozovemo hitnu pomoć, prvo pitaju koliko godina imamo i odmah kucaju umrlicu, jer na našoj smrti debelo zarađuju. Političari bez i jednog dana radnog staža rasprodaju naše fabrike, naše rafinerije, naša poljoprivredna dobra, sve ono što smo mukotrpnim radom mi, penzioneri, stvorili, i time se hvale kao svojim najvećim uspehom. MI KUĆILI - ONI RASKUĆUJU!
Dragi prijatelji, osvestite se! Mućnite glavom i stavite prst na čelo. Penzionere mogu da zaštite samo penzioneri. Naša i Vaša partija, Partija ujedinjenih penzionera Srbije, danas ima više od 370.000 članova! Prestali smo da se plašimo sopstvenog uspeha i snage. Dragi prijatelji, na predstojećim izborima moramo da glasamo za sebe. Mi penzioneri, uz podršku Socijaldemokratske partije, želimo da se borimo za društvo u kome će socijalna pravda biti najvažniji cilj. Pokažimo im svima da smo ubedljiva većina.
Čekamo Vas 21. januara na biračkom mestu. Budite solidarni, čak i ako vam je penzija velika. Budite odlučni - ako nas milion i po udari šakom o sto, ima zemlja da se zatrese! Ne zaboravite: ovog puta penzioneri glasaju za listu broj 9 i na velika vrata ulaze u Skupštinu!
Kandidati za Narodne poslanike na listi PUPS-SDP iz Kraljeva:
Prim. dr Nikola Krpić, rođen je 02.05.1941. godine u Kraljevu. Osnovnu školu i Gimnaziju završio je u Kraljevu. Diplomirao je na Stomatološkom fakultetu u Beogradu. Radio je u Zavodu za zaštitu zdravlja u Kraljevu, i jedno vreme bio i na čelu Zavoda. Bio je aktivan član jugoslovenske sekcije lekara za saradnju sa UNICEF-om, predsednik Udruženja distrofičara Srbije, odbornik u SO Kraljevo, kao i član mnogih drugih stručnih i društveno-političkih institucija. Zamenik je predsednika Upravnog odbora Udruženja Zavičajnog društva Kraljevo. Član je Upravnog odbora Studeničke akademije od njenog osnivanja. Predsednik je Fondacije ,,Dr Obren Jović" u Kraljevu, kao i predsednik Upravnog odbora Zavoda za rehabilitaciju ,,Agens" u Mataruškoj Banji. Oženjen je i otac dva sina. Predsednik je OO PUPS-a Kraljevo i član Glavnog odbora PUPS-a.
Milana Šponja, rođena je 26.10.1949. u Rogatici. Pravnik je, lični penzioner, majka jednog sina. U Kraljevu živi i radi od 1980. godine, a poslednjih dvadeset godina radila je na železnici kao socijalni radnik. Odlikovana je medaljom zasluga za narod za dugogodišnji društveno-politički rad. Ceo život posvetila je borbi za socijalna prava. Član je OO PUPS-a Kraljevo. Kao veliki humanista, vrši funkciju MO Kola srpskih sestara Kraljevo.
Živorad Dražović, rođen je 23.09.1940. godine u selu Kamenjani, Ušće. Osnovnu školu završio je u Studenici, zvanje vkv saobraćajnog tehničara stekao je u Beogradu. Radio je u ,,Autotransportu" Kraljevo. Sada je u penziji i živi u Ušću, gde je predsednik MO penzionera Ušće. Oženjen je i otac jednog deteta.
Aleksandar Erac, rođen je 26.10.1968. godine u Kraljevu. Ekonomista je, privatni preduzetnik. Dugogodišnji je sportista i sportski radnik. Svoj radni vek započeo je u IGM Sloga Novi Pazar, kao šef poslovnice u Kraljevu, a nakon toga se posvetio privatnom preduzetništvu. Zamenik je predsednika Upravnog odbora Gerontološkog centra u Mataruškoj Banji, predsednik OO SDP Kralevo, regionalni koordinator i član Izvršnog odbora SDP-a. Oženjen je i otac dvoje maloletne dece.

GLASAJMO ZA SVOJU LISTU!


PREDSTAVLJANJE IZBORNIH LISTA: BRANKO PAVLOVIĆ - “ZATO ŠTO MORA BOLJE”
Rešićemo problem za pet miliona građana


   • ,,Tržišno vredne besplatne akcije biće podeljene šest meseci po usvajanju našeg zakona”, kaže Branko Pavlović, nosilac liste broj 12 ,,Zato što mora bolje"

- Rešićemo problem za pet miliona građana Srbije - kaže Branko Pavlović (46 godina, otac dve kćerke), advokat iz Beograda, nosilac liste broj 12 ,,Zato što mora bolje", i potpuno siguran u ono što govori, nastavlja:
- Ako na izborima građani Srbije odluče da uđemo u parlament, mi ćemo po usvajanju našeg zakona za šest meseci podeliti tržišno vredne besplatne akcije svim građanim koji u dosadašnjem toku privatizacije nisu ostvarili pravo na akcije.

• Vi ćete biti jedina grupa građana na ovim izborima. Koje kategorije stanovništva će dobiti akcije?
- To su prosveta, zdravstvo, vojska, policija, državna uprava, bankarski sektor, privatnici, poljoprivrednici, oni čija su preduzeća u restrukturiranju ili su otišla u stečaj, jednostavno svi koji do sada nisu ostvarili pravo na akcije. A to je više od polovine stanovništva naše države.

• I dok drugi uglavnom obećavaju i govore šta će da urade kada dođu na vlast, Vi se za zakon o podeli besplatnih akcija borite već 18 meseci?
- Tačno. Naš prvi zakon, inače podržan potpisima 540.000 građana Srbije, poslanici su bez i jednog argumenta protiv odbacili. Danas se Mlađan Dinkić i Predrag Bubalo utrkuju da nam objasne kako su besplatne akcije odlična stvar, a u maju, kada su mogli da usvoje zakon, G17+ i DSS su glasali protiv. Za naš predlog ,,za" je bio 31 narodni poslanik i da su SRS i DS prepoznali interes naroda i bili u sali, zakon bi već u maju bio usvojen. Mi smo prvi i jedini koji smo uspeli ovu Vladu da spustimo ispod većine od 126. Izgleda da i Dinkić i Bubalo i Đelić i Drašković i Čović misle da Srbi imaju kratko pamćenje i da će narod da zaboravi kako je ko glasao kad je bio vlast, a šta priča kada želi da to i ostane. Birači sada imaju priliku da kazne takvo licemerno ponašanje.

• Novi predlog Vašeg zakona sa više od 400.000 potpisa podrške ušao je u skupštinsku proceduru 16. oktobra 2006. Šta je sa tim zakonom?
- Prethodni saziv Skupštine mogao je dva dana da raspravlja o ostavci Mlađana Dinkića, a nije pronašao vreme za nešto što je predložilo i podržalo više od 400.000 građana Srbije. Zakon čeka novi saziv parlamenta da se o njemu raspravlja. Ako mi budemo o parlamentu, zakon će sigurno biti usvojen, ali ako karte budu podeljene kao do sada, zakon, a tako i pet miliona građana Srbije, nemaju nikakvu šansu.

• Zašto tako mislite i šta je garancija da će besplatne akcije biti stvarno tržišno vredne?
- Partije su jedine pažljivo pročitale naš zakon i shvatile da, ako on bude usvojen, više nikada neće moći da divljaju po javnim preduzećima i da imovinu tih preduzeća koriste u svoje svrhe kao dedovinu. Zakon u sebi sadrži ekonomski model po kome niko, pa ni mi ako dođemo na vlast, neće moći javna preduzeća da koristi kao svoje ,,zlatne koke". A to da li će akcije biti tržišno vredne, zavisi samo od jedne reči - pre. Mi se zalažemo da se akcije podele pre privatizacije javnih preduzeća, kada niko nije stekao kontrolni paket akcija. Drugim rečima, u našem modelu i država i građani su na istim startnim pozicijama prilikom prodaje.

• Ako smo Vas dobro razumeli, građani će po Vašem modelu dobiti više para nego po postojećem?
- Da se sada iz Privatizacionog registra dele akcije, svaki građanin bi dobio po 40 evra, jer za 17 godina privatizacije društvene svojine u njemu ima samo 160.000.000 evra. Mi Privatizacioni registar pretvaramo u Investicioni fond čija je imovina sastavljena od imovine svih javnih preduzeća i koji će tako ,,napunjen" vredeti oko sedam milijardi evra.

SVAKI GRAĐANIN DOBIĆE PO 4.000 EVRA
Da Vašim čitaocima bude još jasnije: po važećem zakonu dobili bi 40 evra, a po našem, na primeru onog ko ima 20 godina radnog staža, više od 4.000 evra. Da možemo da rešimo sve probleme građana Srbije, ne možemo, ali možemo značajno da im popunimo kućne buyete.

• Šta još predviđa Vaš zakon?
- Lošim upravljanjem država je napravila ogroman dug u penzionim fondovima, civilnom i vojnom. Poređenja radi, onaj treći, Penzioni fond samostalnih delatnosti je u istim uslovima sankcija, ratova i inflacije redovno isplaćivao penzije i dobro, domaćinski poslovao. Prvo što ćemo učiniti jeste da nećemo dozvoliti da država preuzme ovaj fond. Drugo, vratićemo dobar deo duga opustošenim penzionim fondovima akcijama javnih preduzeća i tako ujedno i rasteretiti buyet.

• Vi ste bili jedini poslanik DOS-a koji je u Skupštini glasao protiv Zakona o privatizaciji, a kao direktor Agencije za privatizaciju za mesec dana ste presekli krupnu korupciju u Srbiji?
- U Srbiji pre Slobodana Miloševića nije postojala krupna korupcija i organizovani kriminal, ali je tačno i da su obe ove pojave u Srbiji od 2001. još i veće. Na našoj listi se nalaze ljudi koji su se u praksi borili protiv korupcije, oni koje je Slobodan Radulović proganjao u ,,C marketu", oni koje u ,,Jugoremediji" nije mogao da zaplaši niški tajkun Nini, oni koji su nadvladali prethodni menayment ,,Soko Štarka".

BORBA PROTIV KORUPCIJE
Krupna korupcija je nešto što blokira ukupni razvoj Srbije i nju je moguće saseći za tri meseca. Ako postoji politička volja i ako se po našem planu na 33 ključna mesta u državi postave stručni ljudi i puste da rade svoj posao, uspeh neće izostati. Organizovan kriminal je stvorila Državna bezbednost i potrebno je u dužem periodu razvijati i sudstvo i tužilaštvo i menjati propise. Prvi razultati ove borbe biće vidljivi na kraju druge godine. Tada će sistem početi da melje protivnika.

• Vaša poruka biračima 21. januara?
- Mi ne potcenjujemo građane Srbije i ne želimo da ih ubeđujemo u ovo ili ono, mi samo kažemo - uporedite nas sa svima drugima. Setite se šta smo i kako mi u proteklom vremenu radili, a šta su radili drugi. I ništa više. Mislimo da će građani Srbije sami shvatiti za koga treba da glasaju. Jedino Vas molimo da izađete na izbore, jer Vaš ostanak u kući ide na vodenicu onima koji bi da ništa ne menjaju.


PREDSTAVLJANJE IZBORNIH LISTA: PUPS DR JOVAN KRKOBABIĆ - SDP DR NEBOJŠA ČOVIĆ
Socijalna pravda - najvažniji cilj


   U opštoj neizvesnosti izvesno je jedino da ćemo svi ostariti i jednog dana postati penzioneri. Pa i tada, ako doživimo taj dan, počinje nova neizvesnost: kako živeti . Povratak na vrh strane


  PARKUR - IGRA SMRTI (2) - piše Dragan Vukićević
Sport kome je prepreka smisao

   U parkuru ima nekoliko glavnih pokreta i oni se koriste u te svrhe. Sve ostalo nije parkur. Ova ,,veština” je, navode ,,traseri” i poznavaoci ove ,,discipline”, u nekim zemljama u inostranstvu uvedena kao regularna disciplina u gimnazijama. Tako je u većim gradovima Francuske, Švajcarske, Nemačke, Austrije, Italije i Holandije.

POKRETI
Osnovni pokreti angažuju jednu polovinu tela (levi/desni udovi) ili obe strane istovremeno: demi tur - okreti, zaokreti, puzanje uz objekat, friklajmb uz objekat (betonski ili zid od cigli) uvek s licem okrenutim ka krajnjem cilju, bez prava na hod ili pokret unazad; ekviliber - hodanje ili puzanje na vrhu samog objekta; franšisman - preskakanje prepreka s doskokom na jednu ili obe noge istovremeno; rol - kotrljanje niz kosine (kosina krova i sl.) i laše - slobodan pad na mekši objekat (gomila peska, trava, vreće za smeće i sl.).
Pre samog treninga ili takmičenja obavezno je prepešačiti stazu, utvrditi svaki mogući doskok bez prethodne probe (vizuelno utvrđivanje kakav bi franšisman bio bolji), utvrditi da li je moguće vratiti se istom stazom, proveriti da li ima opasnih mesta, razgovarati s komšijama i susedima, ako je to moguće - najaviti svoj prolazak.
Za ,,trasiranje” je dovoljna jednostavna oprema za dzoging. Treba imati patike s nešto tvrđim đonom zbog doskoka i nešto špicastije zbog pentranja, poželjno je nositi štitnike za kolena i laktove, duge rukave i nogavice, biciklističku kacigu i rukavice za dizanje tegova. I - to je sve.

DISCIPLINA
Bilo kakvo pentranje i padanje po zgradama teško da može biti parkur. Koliko god je izbor zahvata slobodan i zavisi od konkretnog terena, cilj je ,,kliziti i teći lako poput vode" preko nepristupačnih materijala i situacija. Dozvoljene su mentalne pripreme pred skok, ali ne i zaleti, pomaganje bilo kojim pomagalima sem onih koja su fiksirana za teren (konopac za sušenje veša, prozorske roletne, delovi zgrade, gelenderi i sl.). Nije dozvoljen troskok. Kotrljanje niz kosine mora se obavljati sa rukama pripijenim uz telo. Disciplina je sve.
Iznenađujuće je da je parkur izuzetno popularan i među urbanim devojkama. Tako, parkur ima određena pravila isključivo za ženske takmičare. Budući da je penjanjem ili kotrljanjem moguće ozbiljno povrediti grudi, ženama je dozvoljeno da okrenu lice suprotno od krajnjeg cilja i penju se natraške, rol niz kosinu se može zameniti spustom na ,,debelom mesu"... Treba poznavati teren kojim ćete se kretati. Takođe, nije preporučljivo upražnjavati parkur krećući se preko ilegalne uzgajivačnice pit-bulova u nečijem dvorištu, ili kroz prostor koji je obeležen kao privatna svojina, gde će vas na kraju sačekati vlasnik sa sačmarom ili obramačom, po srpski. Još manje je u redu uništavati nečije cveće, delove zgrade ili nešto ,,pozajmiti" u prolazu.
Za ovu ,,tehniku” treba biti u formi. Teretana, borilačke veštine i planinarenje mogu biti od velike koristi kao veštine kojima se postiže sopstvena sposobnost za parkur. Pre treninga se treba obavezno zagrejati, naročito valja posvetiti pažnju zglobovima. Stopostotna pripremljenost je od velike važnosti i u tom smislu treba voditi računa da se ostane u top formi pre nego što se počne pentranje uz neko drvo da bi se preskočio zid čiji je vrh posut recimo drobljenim staklom.
Najstrože je zabranjeno svađati se sa stanarima ili fizički nasrtati na njih. Oni su ipak gazde ,,sportske arene”. Neki traseri definišu parkur kao stavljanje na probu muskulaturnih i mentalnih sposobnosti, umetnost bega pred neprijateljem, najboljim načinom samoodbrane bez konflikta s protivnikom, sportom kome je prepreka smisao, a ne otežavajuća okolnost.
Dok se parkur, iz nepoznatih razloga, još upražnjava u ,,ilegali”, tragična smrt mladog Kraljevčanina je još ,,tabu” tema i za stručnjake, koji izbegavaju da o slučaju govore upravo zato što je parkur još nepoznanica za širu javnost, a za to su krivi upravo sami ,,traseri”.

ZAHVALJUJUĆI ŠKOTSKOJ HUMANITARNOJ ORGANIZACIJI - piše Ivan Rajović
Otvorena prodavnica Crvenog krsta u Kraljevu


   • Pre svega nam je cilj da jedan deo tih sredstava koja ostanu koristimo za rad kuhinje Crvenog krsta, kako bismo poboljšali kvalitet obroka koji se daju korisnicima. Očekujemo da će odziv stanovništva biti veliki i današnje otvaranje je to pokazalo. Ovde za svačiji dzep ima po nešto, a meni je veliko zadovoljstvo da se ovde našao i gospodin Fil Šorthaus koji je, zajedno sa mnom, i zvanično presekao vrpcu i otvorio prodavnicu, kaže Mirjana Lišanin-Gostiljac

Crveni krst Kraljevo već pet godina sarađuje sa škotskom humanitarnom organizacijom ,,Blajfud ker”. I već pet godina, zahvaljujući toj saradnji, u Kraljevu je stalno prisutan gospodin Fil Šorthaus, regionalni menadzer za podršku i razvoj za Balkan. Pre godinu dana počeli su pregovori o mogućnosti otvaranja nekog drugog vida posla, osim humanitarnog rada, koji bi stvarao prihod i koji bi se ponovo koristio u humanitarne svrhe. Došlo se tada na ideju da bi najbolje bilo da se otvoti prodavnica koja bi imala robu namenjenu potrošačima sa nižim standardom koji bi imali mogućnost da je kupe, a višak prihoda bi išao u humanitarne svrhe.
- Evo, danas - kako kaže Mirjana Lišanin-Gostiljac, sekretar OO Crvenog krsta Kraljevo - ta ideja se pretvorila u stvarnost i Crveni krst Kraljevo je, da bi ispoštovao zakonsku regulativu, osnivač društva, odnosno preduzeća Blajtfud, simbolično tako nazvanog u znak zahvalnosti zbog svega onoga što je Blajtfudker iz Škotske pomogao u radu i otvaranju ove prodavnice. I u okviru firme Blajtfud otvorena je prodavnica Crvenog krsta na keju, koja će raditi svakog radnog dana, i subotom, od 8 do 21 sat. Roba je različitog asortimana, uglavnom je za sada to garderoba i nešto igračaka, a kasnije se planira da se asortiman proširi na određene predmete za pokućstvo. Roba stiže na taj način što Blajtfudker iz Škotske tu pomoć, koja je sada komercijalnog karaktera, šalje Crvenom krstu Kraljevo, a Crveni krst, po plaćanju carine, budući da to nije roba za humanitarne svrhe već je indirektno za te namene, tu robu predaje prodavnici i razlika u ceni se ponovo vraća Crvenom krstu. Pre svega nam je cilj da jedan deo tih sredstava koja ostanu koristimo za rad kuhinje Crvenog krsta, kako bismo poboljšali kvalitet obroka koji se daju korisnicima. Očekujemo da će odziv stanovništva biti veliki. I otvaranje je to pokazalo. Ovde za svačiji dzep ima po nešto, a meni je veliko zadovoljstvo da se ovde našao i gospodin Fil Šorthaus koji je, zajedno sa mnom, i zvanično presekao vrpcu i otvorio prodavnicu - kaže Mirjana Lišanin-Gostiljac.


EVROPSKA NEDELJA PREVENCIJE RAKA GRLIĆA MATERICE - piše Bojana Milosavljević
,,Znanje i akcija!”


   • Rak grlića materice uzima preveliki danak nemaru i neznanju populacije koja je potencijalno ugrožena. Učestalost ove bolesti varira između krajnosti i među evropskim zemljama. Već nekoliko godina na delu je međunarodna strategija za borbu protiv ove bolesti, u kojoj učestvuje i Srbija

Dijagnostika i stručnost u prevenciji raka grlića materice danas su na zavidnom nivou u mnogim evropskim zemljama. Sve to je nedovoljno da se potencijalno fatalna bolest u potpunosti iskoreni. Edukacija žena je ključni faktor u borbi za zdravlje. Tamo gde nužno znanje i obaveštenost izostaju, statistika je gotovo porazna. Ovakve sumorne podatke iznosi dr Rada Novaković, rukovodilac Centra za preventivne usluge Doma zdravlja u Kraljevu:
- Rak grlića materice je danas ozbiljan problem zdravlja u Evropi, u kojoj se godišnje otkrije 60.000 slučajeva, a oko polovina obolelih umire. Srbija je na prvom mestu u Evropi po broju obolelih, sa 1.500 novih slučajeva godišnje. Veliki broj naših žena prvi put se javlja ginekologu kada bolest već uzme maha i kada je lečenje teško i neizvesno. Nažalost, oko 500 žena u Srbiji godišnje umre od raka grlića materice. Većina ovih slučajeva bila bi izlečiva da se bolest otkrila blagovremeno.

EDUKACIJA
Dr Mirko Gvozdenović, načelnik kraljevačkog Dispanzera za žene, ovih dana sa dr Novaković ima koordiniranu akciju: obeležavanje ,,Evropske nedelje borbe protiv grlića materice (21-28. januar)” u Kraljevu. To je još jedna prilika da stručnjaci upute javni i edukativni apel ženama da kontinuirano paze na svoje zdravlje. Ovo tim više što je Evropa ambiciozno sebi stavila u zadatak da se do 2010. godine ova teška bolest potpuno suzbije, a što lekari, gotovo svakodnevno suočeni sa njom, uz sav oprez ipak smatraju - mogućim. Takav trend se već i pokazuje u najrazvijenijim zemljama Evropske unije.
- Treba da dodamo - kaže dr Gvozdenović - da projekat unapređenja preventivnih zdravstvenih usluga u Srbiji, pa i ovaj koji se odnosi na rano otkrivanje raka grlića materice, vodi organizacija ECCA, odnosno Evropska asocijacija protiv ove bolesti, osnovana 2002. godine sa ciljem da edukuje i preventivno podstiče potencijalno ugroženu populaciju. Danas ECCA radi u više od 20 zemalja i 40 institucija, a u našoj od samog osnivanja. NJene programe i ciljeve prvi u nas prihvatio je Institut za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije.

ISKUSTVA KRALJEVAČKOG MEDICINSKOG CENTRA
Ovu asocijaciju podržava i Evropski parlament, a, podrazumeva se, i Ministarstva zdravlja zemalja članica, kao i njihova stručna udruženja. Prva zajednička kampanja, Evropska nedelja, kao krunsku poruku nosi slogan ,,Znanje i akcija”, a njen početak uključuje i ceremoniju podele manifesta ,,STOP raku grlića materice” resornim ministrima. Inače, prema iskustvu dr Gvozdenovića, dnevno se u Dispanzeru za žene, nekom od pouzdanih metoda za rano otkrivanje raka grlića materice, podvrgava 10 do 30 žena, što je, srazmerno populaciji, zadovoljavajući prosek. Centar za preventivne usluge Doma zdravlja u Kraljevu formiran je prošlog septembra i ima odličnu saradnju i sa ostalim specijalističkim službama Zdravstvenog centra ,,Studenica”.

PREGLEDI ČITAVE SEDMICE
Tokom prve Evropske nedelje za prevenciju raka grlića materice lekari Dispanzera za žene i Centra za preventivne usluge Doma zdravlja organizovaće predavanja o ovoj bolesti, ali i svakodnevne (za ovu priliku vanredne) preglede, od 12 do 14 časova u Savetovalištu za rano otkrivanje raka (Dispanzer za žene), a u Preventivnom centru pri Domu zdravlja u ponedeljak i četvrtak u istom terminu. Doktori savetuju da na pregled dođu žene koje se godinu dana nisu podvrgle ovakvoj zdravstvenoj kontroli.


ZDRAVSTVO
Saradnja Medicinskog centra i državne bolnice u Lilienfeldu


   Direktor ZC ,,Studenica” dr Dragan Arsić nalazi se u zvaničnoj poseti državnoj bolnici Lilienfeld, u glavnom gradu republike Donje Austrije Sankt Poeltenu. Cilj posete je uspostavljanje naučno-stručne saradnje i razmena stečenih iskustava između ove dve bolnice. Inače, državna klinika u Sankt Poeltenu je najveća klinika u ovoj republici i upoznavanje sa radom i organizacijom ove klinike biće od izuzetnog značaja za korisnike zdravstvenih usluga na području našeg regiona.
   Doktor Arsić će predstaviti našu bolnicu, koja je prošle godine proglašena najboljom u unapređenju kvaliteta zdravstvenih usluga na nacionalnom nivou u Srbiji. Namera dr Arsića je da se uspostavi trajna saradnja stručnog personala, pa će stoga uslediti zvaničan poziv delegaciji ove klinike za posetu kraljevačkom Zdravstvenom centru, a sve u okviru jubilarnog obeležavanja osam vekova prve srpske bolnice.Povratak na vrh strane


U UŠĆU ODRŽANA SEDNICA SAVETA RAŠKOG UPRAVNOG OKRUGA
Mere za školovanje i zapošljavanje potrebnih radnika


   U pet opština na području Raškog okruga evidentirano je oko 54.000 nezaposlenih. Veliki broj je bez odgovarajuće stručne spreme, zbog čega je neophodno njihovo doškolovavanje, istaknuto je na sednici Saveta Raškog upravnog okruga, održanoj početkom ove sedmice u Ušću.
   Na sednici, kojoj su prisustvovali i privrednici ušćanskog kraja, upozoreno je da je i na ušćanskom području veliki problem da se obezbedi stručna radna snaga. Znatan broj lica je bez obrazovanja, a ima i onih koji ne prihvataju ponuđene poslove. Zlata Živković, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje - Filijale u Kraljevu, istakla je da ova Filijala „nastoji da se pomogne onima koji iskazuju potrebe za zapošljavanjem i da i dalje mogu da računaju na finansijsku i nefinansijsku pomoć u u sticanju nekih dodatnih znanja i veština, da bi ljudi mogli zaista da obezbede sebi radno mesto”.
Ušću je već duže vreme neophodna i srednja škola, ali mesna zajednica treba da odabere neka od zanimanja koja bi bila interesantna za ovo područje. Prošle godine bilo je pokušaja da se otvori odeljenje za rudarskog tehničara, ali se prijavio mali broj učenika. Načelnik Školske uprave Raškog okruga Nenad Slavković rekao je da ova uprava „i dalje stoji na raspolaganju MZ Ušće i preduzećima na ovom području koja su zainteresovana za školovanje određenih kadrova i očekuje da uprava u što kraćem roku predloži nešto što bi bilo interesantno i gde bi bilo odziva učenika”.
   Kada Kraljevo dobije status grada, jedna od opština sigurno će biti i Ušće. Prema rečima dr LJubiše Jovaševića, načelnika Raškog upravnog okruga, „kako sada stvari stoje, opština Ušće će, pored ovog naseljenog mesta sa svojim mesnim zajednicama, zahvatati prostor sa Bresnikom i do Bresnika”.
Bilo je reči i o rešavanju zdravstvenih i drugih problema ovog kraja, a sednici su prisustvovali i predsednici opština Kraljevo, Vrnjačka Banja i Raška.


NA LOKACIJI „STARI PUT” U KONAREVU
Počela izgradnja cevovoda za vodosnabdevanje


   U naselju kod trafo-stanice u Konarevu, na lokaciji „Stari put”, ove sedmice počela je igradnja cevovoda za vodosnabdevanje. Na ovom mestu, inače, nije ni planirano naselje. Problem sa vodosnabdevanjem i kanalizacijom postoji od izgradnje prvih kuća, u kojima danas živi nekoliko stotina stanovnika. Izgradnjom cevovoda biće rešen problem snabdevanja domaćinstava higijenski ispravnom vodom iz gradskog vodovoda, potvrdio je dr LJubiša Jovašević, načelnik Raškog upravnog okruga, prilikom obilaska gradilišta.
   - Voda za piće koju u ovom trenutku koriste ovdašnji stanovnici nije higijenski ispravna i ne odgovara standardima i normama zbog zagađenja koja su, svojevremeno, nastala pretvaranjem bunara i izvorišta vode u sengrupe - konstatovao je dr Jovašević.
   Planirano je da se cevovod pruža do visećeg mosta u Mataruškoj Banji, tako da će čitav ovaj kraj dobiti higijenski ispravnu vodu. Sredstva za projekat obezbedila je Direkcija za planiranje i izgradnju, a radove izvodi JKP „Vodovod” Kraljevo.
   - Odvojeno je šest miliona dinara za ovaj zahvat. Međutim, ovog trenutka smo smogli snage da sa četiri miliona dinara dovedemo glavni cevovod od Kraljeva do perionice „Mlaz”. Iza toga ćemo imati cevi za vodosnabdevanje ovog lokaliteta zato što će građani morati sami da se priključuju kasnije za vodosnabdevanje. Ta voda će biti u stvari voda iz gradskog vodovoda i higijenski ispravna - istakao je dr Jovašević.
   Završetak radova na cevovodu se očekuje za dvadesetak dana, a kasnije će se sagledati mogućnosti za izgradnju i kanalizacije u ovom naselju.


NOVOFORMIRANI SAVET O PROBLEMIMA POLJOPRIVREDE U OPŠTINI KRALJEVO
Udruživanje proizvođača za veći uticaj


   Poljoprivreda predstavlja veliku neiskorišćenu razvojnu šansu i novim načinom organizovanja i finansiranja treba je bolje iskoristiti u narednom periodu, konstatovano je na prvoj radnoj sednici Saveta za poljoprivredu opštine Kraljevo, koji je formirao kao svoje savetodavno telo dr Miloš Babić, predsednik kraljevačke opštine.
   Kako je istaknuto, i u opštini Kraljevo više od 50 odsto stanovništva živi i radi na selu, ali zbog loše organizacije poljoprivrede kao jedne od osnovnih grana privrede i nedovoljnog iznosa uloženih podsticajnih sredstava u ovu oblast, mogućnosti za veći doprinos agrara ukupnom društvenom razvoju nisu ni izdaleka iskorišćene. Brojni problemi, od neizgrađene komunalne infrastrukture, nedostatka savremene mehanizacije i agrotehnike i usitnjenog poseda, do negarantovanih cena i neobezbeđenosti plasmana agrarnih proizvoda, i danas muče kraljevačke poljoprivrednike. Tako je u svim granama poljoprivrede - stočarstvu, ratarstvu, voćarstvu i povrtarstvu. Kao primer nebrige navedena je nespremnost za izvoz odobrene izvozne kvote od 10.000 tona mesa, zbog čega je tokom 2006. iz Srbije izvezena tek jedna petina. Pri tom, i pored postojanja pojedinih institucija koje se bave problemima poljoprivrede, ni sami poljoprivrednici nisu dovoljno udruženi i organizovani u rešavanju sopstvenih problema.
- Mi imamo u planu pre svega da formiramo jedno veće udruženje, asocijaciju poljoprivrednika naše opštine koja bi kasnije prerasla u tzv. klastere, a preko koje bi naši poljoprivredni proizvođači imali veći uticaj na komoru, zadružni savez, pa čak i na Vladu u donošenju pravih mera za razvoj poljoprivrede - istakao je odbornik Milan Stevanović, predsednik Saveta za poljoprivredu opštine Kraljevo.
Osim toga, udruživanjem poljoprivrednika, kako je naglašeno u raspravi, stvorili bi se neophodni uslovi za certifikaciju i zaštitu pojedinih agrarnih proizvoda, odobravanje povoljnijih kredita za poljoprivrednu proizvodnju i sigurniju preradu i plasman proizvoda. Ukazano je i na problem velike prosečne starosti kraljevačkih poljoprivrednika, koja iznosi 63 godine, kao i na nedovoljnu informisanost i obrazovanje, tzv. edukaciju zemljoradnika o saremenom načinu proizvodnje i privređivanja u ovoj privrednoj grani.
- Moramo da naučimo ljude kako da dođu do novca jer smo primetili da je u 2006. godini bilo kreditiranja poljoprivrednih proizvođača, ali da su ta sredstva otišla većim delom u Vojvodinu i severne krajeve Srbije. Red je da sada mi spremnije dočekamo 2007. godinu i pospešimo u našoj opštini sve ljude koji žele da se bave poljoprivredom i od toga ostaruju veće prihode - naglasio je predsednik opštine dr Miloš Babić.
Planovi za efikasnije organizovanje i podsticanje poljoprivrede su zaista ambiciozni, pa je pomenuta i mogućnost formiranja posebne poljoprivredne komore, u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom i Regionalnim zadružnim savezom u Kraljevu. Prva prilika za konkretne razgovore o ovom i drugim pitanjima razvoja poljoprivrede biće najavljena tribina, koja bi trebalo da bude održana u Kraljevu 26. januara.Povratak na vrh strane


UMETNOST - KULTURA - OBRAZOVANJE

KONKURSI: SAVREMENO SLOVENSKO SLIKARSTVO - piše Bojana Milosavljević
Pavle Popović u Francuskoj

   Ovih dana kraljevački slikar mr Pavle Popović doživeo je novo lepo priznanje: iz francuskog grada Monpelje, tačnije iz galerije “Slavia Mediterrane,” stigao mu je poziv za učešće na konkursu kojim će se tokom ove i naredne godine predstavljati savremeno slikarstvo Slovena, posebno Srba i ostalih južnoslovenskih naroda.
Iako će konačnu odluku o broju kolektivnih i samostalnih izložbi u sezoni 2007/8. Umetnički savet Galerije doneti 27. januara, gospodin Popović je na zahtev organizatora u međuvremenu poslao 14 radova i već dobio obaveštenje da će ove godine svakako biti pozvan da izlaže na jednoj od postavki savremenog južnoslovenskog slikarstva. Inače, galerija u Monpeljeu programski je opredeljena i specijalizovana za promociju i afirmaciju dela savremenih umetnika slovenskih naroda, sa estetskim imperativom da prikaže ono najbolje, najlepše i najzrelije. Zanimljivo je da je naš umetnik dobio poziv za konkurs nakon što su neki rukovodioci galerije negde videli jedan katalog sa Popovićevim slikama.



PROMOCIJA
“Poveljina” edicija pred Beograđanima

   U sredu je u Kulturnom centru u Beogradu, organizovana promocija knjiga koje je prošle godine objavila kraljevačka biblioteka ,,Stefan Prvovenčani" u ediciji časopisa Povelja, a uz jednoglasnu ocenu kritičara proglašena za najboljeg izdavača za poeziju u Srbiji.
Na promociji su pored autora o knjigama govorili i urednici Povelje.



PREDŠKOLSKA USTANOVA
Završena rekonstrukcija ,,Poletarca"

   Završena je rekonstrukcija centralnog kraljevačkog vrtića ,,Poletarac". Zahvaljujući tome biće mesta za još 200 mališana u obdaništu i više od 400 mesta za kraljevačke predškolce. Konačno će dobiti pristojno mesto za učenje i igru. U objekat je uloženo oko 15 miliona dinara, od čega je sedam miliona iz budzetskih rezervi Republike, a ostatak je obezbedila opština.



ZIMSKA RAZGLEDNICA: DEČJE ODMARALIŠTE GOČ - piše Bojana Milosavljević
Kao veliko dobro domaćinstvo

   • Sa svega 44 zaposlenih Dečje odmaralište Goč posluje i kao opštinska ustanova, ali i pereduzeće • decenijama već turistički i ugostiteljski, ali i edukativno, opslužuju hiljade malih Kraljevčana, kao i decu iz cele Srbije. Od pre par godina u sastavu Odmarališta je i nekadašnji hotel “Dobre vode” • NJihovi aranžmani ubedljivo najjeftiniji u Srbiji • Kvalitetna usluga i racionalno poslovanje - glavni principi rada

   - Mi se borimo za svakog gosta - počinje razgovor za list gospodin Aleksandar Levajac, direktor Dečjeg odmarališta Goč, sadašnjeg centra dečjeg i omladinskog turizma u Kraljevu, ali i šire - jer ako jedan ode od nas zadovoljan, sigurno će sledeći put dovesti još tri. Takođe imam običaj da kažem saradnicima zašto ne sme da bude greške: ako prosečno imamo dvesta pedesetoro dece i napravimo propust, reagovaće i dva puta toliko roditelja.
Srećom, krupnih omaški, koje bi na bilo koji način ugrozile male goste - osnovce iz cele Srbije, ali i, takozvana, treća lica, u ovoj ustanovi nema. Dečje odmaralište Goč je delom buyetska ustanova opštine Kraljevo, koja znatan deo sredstava ostvaruje i na tržištu. Osim većih investicija, grad regresira jedino rekreativnu nastavu za učenike osnovnih škola sa područja naše opštine. Tako sedmodnevni boravak u Školi u prirodi staje 4.500 dinara u centru Odmarališta, a u hotelu ,,Dobre vode” - 5.200. Kraljevačka deca na rekreativnoj nastavi ostvaruju još šest raznih povlastica kada je cena u pitanju. Popusta, međutim, nema za programe zimovanja, takođe u trajanju od sedam dana. Ovoga raspusta organizovane su tri smene, a Odmaralište radi sa kapacitetom ,,od 130 odsto”, kaže zadovoljno i u šali direktor Levajac.

O (NE)LOJALNOJ KONKURENCIJI
Najskuplji dnevni pansion u Odmaralištu je 1.300 dinara. Ova cena zavisi od toga kog je gost uzrasta, da li je sportista ili rekreativac i slično. Konkurencije se ne plaše. Sa još samo nekoliko ustanova u Srbiji imaju licencu za bavljenje ovom delatnošću. Reklo bi se da za sve njih posla ima dovoljno. Direktor Levajac pojašnjava:
- Zna se da smo u pogledu usluga najjeftiniji u Srbiji. Aranžmani drugih koštaju i do trinaest i po hiljada dinara po detetu. Naše škole ne bi trebalo da zaobilaze Goč jer je grad Odmaralište pravio pre svega za ovdašnju decu. Nelojalna konkurencija su nam agencije koje organizuju nastavu u prirodi, a ne ustanove koje se ovim poslom bave.
Od početka godine Odmaralište na Goču prima i goste sa strane, ali opet samo kao ,,dopunu” do potpunog kapaciteta, pri čemu uvek prednost imaju mali Kraljevčani. Iako se radi po školskom kalendaru, objekti su uvek puni. U maju je aktiviran restoran hotela, a prošle godine broj gostiju je bio za 15 do 20 posto veći. Godišnje se organizuju 33 smene rekreativne nastave, na koju dolaze i deca iz Niša, Zemuna, Šapca, Kragujevca, Inđije i drugih gradova - prosečno po 250 malih gostiju. Od kraja decembra do početka drugog polugodišta u ponudi je i zimovanje, pa se tada, zbog velike potražnje, dodaju kreveti.

PROIZVODNI LANAC
U Dečjem odmaralištu Goč zaposleni na vreme uočavaju pravila i zahteve modernog turizma. I sve to sa povećanom pažnjom, razume se, jer njihovi glavni gosti su deca. Bez obzira na vrstu aranžmana, obezbeđeni su stalni lekar, instruktori skijanja, animatori - vaspitači, cela ekipa saradnika koja nastavnicima olakašava obaveze oko dece. Svake godine uradi se nešto novo na infrastrukturi Odmarališta, odnosno njegovih objekata. Tako je ove školske godine potpuno uređen prvi sprat u ,,Dobrim vodama”, a u manjim objektima laminat pod i novi kotao za grejanje.
- Svi gosti - napominje Aleksandar Levajac - koriste ,,balon halu”, koja je i noću, do sitnih sati, puna, a u okviru nje rukometni i košarkaški teren i teretanu. Uz ovo, na raspolaganju su i drugi otvoreni tereni, a u planu je izgradnja i fudbalskog igrališta.
Direktor odmarališta kaže da njihova ,,firma” u najkraćem posluje kao jedno veliko i dobro domaćinstvo. Dokaz tome je pravi proizvodni lanac koji su pre neku godinu sami osmislili i finansirali svojim sredstvima. O čemu je reč? Gospodin Levajac sa ponosom objašnjava:
- Imamo farmu svinja sa po 120 tovljenika godišnje, jer nismo želeli da bacamo pomije. Uz nju je i mala klanica, kao i sušara za meso, koje prethodno nosimo na kontrolu. Leti, kada su cene povrća i voća najpovoljnije, ostavljamo po pet tona zimnice, a nabavili smo i dve mašine za pomfrit. Ove uštede su stvarno značajne i da nije njih, ne bismo mogli da budemo konkurentni sa cenom, koju nismo menjali od 2004. godine.
Ovi mudri domaćini već su napravili sledeći dobar korak: uz pomoć opštine u Odmaralištu je napravljena i opremljena vešernica, što mnogo olakšavapoštovanje higijenskih propisa, a donosi i veliku uštedu novca i vremena. Gospodin Levajac kaže da se kod njih radi kao na pokretnoj traci. Svega je 44 zaposlenih, radi se cele godine, radnici na Goču svake druge noći moraju da prespavaju, a od 2004. godine više nemaju kolektivan godišnji odmor. Koliko god da se u Odmaralište ulaže, opet nije dovoljno, jer, podseća, prizemni objekti su stari po 25 godina. Pa ipak, potpunijoj slici Goča, kao prirodnoj oazi i ,,fabrici” crvenih krvnih zrnaca, doprinosi i zimski turizam, ali i brojni letnji kampovi (odbojkaški ,,Dejan Brđović” traje već osam godina i postaje internacionalan).
Za kraj priče o Dečjem odmaralištu Goč - jedna simpatična anegdota, koja pokazuje da smo ponekad neopravdano ravnodušni prema darovima prirode. Letos je u hotelu ,,Dobre vode” odseo par Nemaca. Uživali su u zelenoj panorami, koju je, tada srećnim slučajem, upotpunilo čak i nekoliko krava. ,,Nije nam jasno - čudili su se pred gospodinom Levajcem - zašto ste vi Srbi ratovali, kada imate ovakvu lepotu?!” Odgovor je bio ljubazan i - diplomatski.Povratak na vrh strane


      ODBOJKA - PRVA A LIGA - piše Zoran Bačarević
Jedan bod iz Beograda

   • Na startu drugog kruga prvenstva u Beogradu: Crvena zvezda - Ribnica 3:2 (26:24, 21:25, 19:25, 25:18, 15:12) • Večeras u Kraljevu u 9. kolu Ribnica-Spartak

   Odbojkaši Ribnice porazom su startovali u novoj 2007. godini, doživeli treći uzastopni poraz, ali nisu razočarali svoje pristalice.
Još jedno gostovanje Kraljevčana u Beogradu, ovoga puta kod ekipe svog dugogodišnjeg igrača i trenera Željka Bulatovića, počelo je izuzetno dobro, a završilo se minimalnim porazom odnosno pobedom Crvene zvezde od 3:2 (26:24, 21:25, 19:25, 25:18, 15:12). Pauzu između dva ,,poluvremena" redovne lige Kraljevčani su iskoristili da osveže svoje redove posle neuspelog gostovanja u Slovačkoj i eliminacije iz CEV kupa, a svu pažnju su usmerili na ligaško takmičenje. U Beogradu su odigrali uspešno prva tri seta, bili na pragu sva tri, a na kraju su morali da se zadovolje samo utešnim bodom. Prelomni trenutak dogodio se u četvrtom setu, kada se razigrao srednji bloker ,,crveno-belih" Dragan Stanković. Gosti su načisto ,,ispustili paru", domaćin je poveo sa 8:0 i 11:1 u poenima, a sve što su momci Dragana Đorđevića uspeli da učine do kraja seta bilo je da priđu na četiri poena (16:20) i konačno izgube sa 18:25. Peti set je, po nepisanom pravilu, pripao ekipi koja je izjednačila na 2:2, a to je ovoga puta bila Crvena zvezda. Posle početne servis greške Usiljanina domaćin je bio u stalnom vođstvu, a Ribnica uspela da priđe na obećavajućih 8:9. Odlični sevisi Stankovića i nova tri uzastopna poena za vođstvo Beograđana od 12:8 bili su presudni za konačan ishod susreta i pebedu Crvene zvezde od 3:2.
   I pored poraza trenera Đorđevića i igrače Ribnice ohrabruje veoma dobra partija glavnog korektora Radovana Gavrilovića koji je, po svemu sudeći, prevazišao krizu i sa 22 poena bio najbolji poenter u Ribnici. Pošto je igrano pet setova, još četvorica igrača Ribnice imala su dvocifren učinak u poenima - Todorović 15, Radenović 14, a Aleksić i Usiljanin po 11. Kod Crvene zvezde ubedljivo najbolji bio je Dokić sa 30, a sledi Stanković sa 19 poena.
   U 9. kolu Ribnica je domaćin i večeras u Hali sportova dočekaće ekipu Spartaka, koju je u prvom delu savladala u Subotici sa ubedljivih 3:0. Trener Ribnice Dragan Đorđević očekuje sva tri boda, a susret Ribnica-Spartak počinje u 19 časova.



     SRPSKI SPORT NA PRELASKU IZMEĐU DVE KALENDARSKE GODINE
Ministarstvo bez naznaka, Zakon još u pripremi

   • Minula godina ostaće upamćena i po tome što je srpski sport ,,startovao" u jednoj, a završio u drugoj državi. Srbija i Crna Gora (Državna zajednica) već je deo istorije, a srpski sport ponovo je, isključivo - u Srbiji

   Iz minule, kalendarske godine, srpski sport (iliti sport u Srbiji, svejedno) ostao je i dalje uskraćen za osnovni normativni akt - Zakon o sportu.
- Nismo doneli Zakon o sportu, postoje još neka pitanja oko otvaranja mogućnosti privatizacije klubova. Međutim, ostali deo Zakona je jako dobar (misli se, valjda, na predlog - prim. autora), a mi smo odlučili da, ne očekujući konačnu verziju, one odredbe iz Zakona koje su kvalitetne, jasne i u interesu srpskog sporta počnemo da primenjujemo - kaže Aleksandar Šoštar.
Ovo je svojevrstan ,,rezime" intervjua koji je Šoštar, direktor Uprave za sport u Ministarstvu prosvete i sporta Vlade Republike Srbije, dao prvih dana ove godine beogradskom ,,Sportskom žurnalu". Pri tome se misli pre svega na dve komisije koje pripremaju, primaju i analiziraju programe sportskih saveza i koje, opet, ocenjuju te programe, a na osnovu čega se donosi odluka o njihovom finansiranju. Šoštar posebno ukazuje na činjenicu da je sport dobio svoje mesto i u najnovijem Ustavu Republike Srbije (,,Mitrovdanskom"), ,,što nama koji radimo u sportu umnogome olakšava posao".
Uz napomenu da nikada sport u Srbiji nije imao takvu pomoć države u finansijskom smislu, Šoštar još kaže da to nije utisak već jednostavno - činjenica.
Prvi čovek Uprave za sport tvrdi, takođe, da su u ranijoj organizaciji države srpski savezi bili na margini delovanja srpsko-crnogorskog sporta. Odlaskom Crne Gore situacija oko delovanja saveza sada je daleko jasnija. U godini koja je tek počela Šoštar očekuje potpuno definisanje Zakona o sportu:
- Lakše nam je posle novog Ustava jer više nema društvene svojine pa ćemo naći rešenje za privatizaciju, jer su klubovi bili vođeni kao udruženja građana. Predstoji nam daosta posla u daljem sređivanju položaja i statusa sporta, kao i donošenje Nacionalne strategije, a koja bi trebalo da se zaokruži Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine - ističe prvi čovek Uprave za sport pri Ministarstvu prosvete i sporta u Vladi Srbije. A što se tiče potencijalnog Ministarstva za sport, Šoštar kaže da ,,nema nekih naznaka da li će ga biti ili ne".
- NJegovim postojanjem bi srpskom sportu bilo lakše, ali ne treba zaboraviti da sport i sada ima pravo mesto. Dobijaju se sredstva, pomoć države je ogromna. Međutim, u Upravi sada ima samo 16 ljudi, a pojavom Ministarstva sve bi bilo dugačije. Pojava Ministarstva daje još ozbiljniju notu čitavoj delatnosti kakav je sport - zaključuje Aleksandar Šoštar.



      KOŠARKA - NAŠA SINALKO LIGA - piše Zoran Bačarević
Uspešan start u ,,sedmoj"

   • Sloga kao domaćin, a Mašinac u gostima zabeležili pobede na prvim ovogodišnjim utakmicama: Zdravlje-Mašinac 75:83, Sloga-Borac 79:72 • U narednom kolu Sloga gostuje u Vršcu, Mašinac dočekuje kragujevački Radnički

   Dvostruka pobeda kraljevačkih prvoligaša na novogodišnjoj premijeri u kraljevačkoj Hali sportova, ali i u Leskovcu. Sloga je još jednom bila bolja u komšijskom derbiju sa čačanskim Borcem, dok je Mašinac punom merom iskoristio krizu u redovima Zdravlja za prvu pobedu u drugom krugu prvenstva NSL.
Susret starih i ljutih rivala u Kraljevu, pred oko 2.000 gledalaca u Hali sportova, počeo je pravim novogodišnjim ,,vatrometom" Kraljevčana, koji su iz minuta u minut nemilosrdno punili koš gostiju iz Čačka. Gotovo kao nikada do sada, Bojović, Marković, novajlija Živčević i drugovi rešetali su koš gostiju sa svih pozicija da bi razlika u jednom trenutku bila i 27 koševa - 49:22 za Slogu. Na poluvreme se otišlo sa rezultatom 50:26, a posle ,,velikog odmora" - druga priča. Domaćin je u nastavak ušao potpuno opušten, što su gosti iskoristili da, posebno u trećoj četvrtini, smanje razliku na pristojne brojke, pa čak u samom finišu da zaprete senzacionalnim preokretom prišavši na samo šest poena. Do preokreta nije došlo. Čačani su pokušali da u samoj završnici poraz ublaže na pet koševa (pošto su tom razlikom bili bolji u prvom susretu u Čačku), da bi se svelo na pobedu Sloge od 79:72 (24:15, 26:11, 11:22, 19:24). Najefikasniji u pobedničkoj ekipi bio je Bojović sa 25 koševa, Marković je postigao 16, a novajlija Živčević osam.
Košarkaši Mašinca otputovali su u Leskovac sa pritajenom željom da ne dožive ubedljiv poraz, a u Kraljevo su se vratili - na štitu. Bez povređenih trojice igrača i sa povratnikom Dimitrijevićem (postigao pet koševa) Mašinac je u meč ušao svestan da nema šta da izgubi. NJegovi košarkaši nisu se libili da ,,šenluče" sa distance i to se isplatilo. Snajperisti iz ,,čete" Radenka Varagića od 25 pokušaja pogodili su čak 14 puta u šutu za tri poena (56 odsto), isto toliko puta pokušali su i igrači Zdravlja, ali pogodili samo četiri puta. Tu je i ključ vredne pobede kraljevačkih studenata, pošto je rezultat susreta Zdravlje-Mašinac na kraju glasio 75:83 (14:26, 19:12, 20:20, 22:25).
Najefikasniji u pobedničkoj ekipi bio je veteran Nikola Razić sa 23 koša, Mladen Gambiroža postigao je 15, a povratnik u redove Mašinca posle gotovo jednogodišnje pauze Marko Dimitrijević pet.
Ovog vikenda igraju se utakmice 13. kola, a Sloga će na prvo ovogodišnje gostovanje. Četa Miloša Pejića ide put Vršca na megdan Svislajonu rasterećena oko ishoda ovog susreta. Mašinac igra još jedan komšijski januarski derbi u Hali sportova, pošto će na parketu Hale sportova uveče, posle Čačana, gostovati Kragujevčani. Susret Mašinac-Radnički počinje u 19.30 časova.



 JUBILEJ FS RAŠKOG OKRUGA - piše Stole Petković
Pedeset leta plodnog rada

   Fudbalski savez Raškog okruga pro-slavio je 50 godina postojanja i rada. Ova fudbalska organizacija u nekoliko navrata je modifikovana, sve prema trenutnoj teritorijalnoj zastupljenosti odnosno podeljenosti.
- Odluka da se osnuje fudbalski savez na ovom području doneta je u Kragujevcu. Otuda je i potekao predlog da se u Kraljevu organizovano priđe fudbalskoj igri. Počelo je osnivanje liga i takmičenja - kaže predsednik FS Raškog okruga Slobodan Đerković.
Inače, prvu loptu doneo je kapetan Delić, koji je službovao u Šibeniku. Bilo je to 1909. godine, a tri godine kasnije osnovan je i prvi klub - Žiča.
Potom su nicali i ostali klubovi poput dve Morave (iz Mrsaća i Sirče), potom Karađorđa, Mladosti iz Oplanića i drugih. Sada u Raškom okrugu bitiše 62 kluba. Najviše uspeha imala je svojevremeno Sloga, a sada Novi Pazar. Oni su bili ili su sada u Drugoj ligi. Svi ostali su raspoređeni u Srpskoj ligi, Šumadijskoj zoni, Okružnoj i opštinskim ligama.
- Moramo sve učiniti da Sloga bude u Drugoj ligi. Ovaj grad sa bogatom fudbalskom tradicijom to i zalužuje - rekao je Mile Rajić, generalni sekretar FS Srbije, koji je svečanosti prisustvovao u društvu Predraga Teofilovića, predsednika FS Regiona zapadne Srbije.
Pored njih, bila je gotovo kompletna vrhuška Udruženja fudbalskih sudija FS Srbije, sa Bogoljubom Stepanovićem na čelu, kao i mnogi drugi sportski radnici.
Tom prilikom uručeno je 56 plaketa najvišeg priznanja FS Raškog okruga: savezima, zaslužnim pojedincima i društvenim organizacijama. Izveden je i bogat kulturno-umetnički program, a prikazan je i film koji opisuje razvoj Saveza i klubova koji žive i rade u njemu.



STARIJI SRPSKOLIGAŠ POČEO PRIPREME - piše Stole Petković
Prvo Kraljevo, pa Ohrid

   Fudbaleri Sloge (na slici) imali su juče prvo okupljanje pred prolećni deo prvenstva. Pozive je dobilo 28 fudbalera, od kojih su sedmorica bili odustni uglavnom iz opravdanih razloga. Posle uvodnih reči, uobičajenih pozdrava, pod vođstvom trenera Gorana Dragićevića i njegovog pomoćnika Tufegdzića krenulo se u razgibavanje i atletski maraton.
- Za sada imamo veliki broj igrača, i to su oni koji su izneli teret i u jesenjem delu prvenstva - kazao je trener Dragićević. - Za početak, deset dana ostajemo na gradskom stadionu, posle čega ćemo imati i jedan kontrolni meč. Zatim će uslediti jači trening, a postoji mogućnost da idemo i na pripreme u Ohrid. Naravno, ako vreme bude kao sada, pravo prolećno, možda sve vreme budemo u Kraljevu.
Predsednik Milan Tufegdzić očekuje dobar plasman:
- Mislim da ovi momci mogu i više i bolje nego u jesenjem delu prvenstva. Tu pre svega mislim na veću afirmaciju mladih igrača, od kojih očekujemo veliki pomak u prolećnom delu prvenstva - kaže Tufegdzić.
Potpredsednik Skupštine kluba Rade Todorović, doskorašnji internacionalac, sa puno optimizma govorio je o predstojećem delu prvenstva:
- Čelnici FS Srbije su obećali da, ako Kraljevo dobije status grada, biće jedan od strateških centara u ovom delu Srbije. To znači da svi treba da se potrudimo i da svako odradi svoj posao što kvalitetnije - reči su Todorovića.Povratak na vrh strane
 


IMPRESUM

Nedeljni list u izdanju Javnog preduzeća za informisanje: „Ibarske novosti” - Kraljevo. Adresa Redakcije: ul. Hajduk Veljkova br. 2.
Direktor i glavni i odgovorni urednik: Dragan Rajičić. Odgovorni urednik: Vladeta Stanojević. Tehnički uredio: Saša Kovačević.

Redakcija: Zoran Bačarević (sport), Dragan Vukićević (privreda), Slobodan Rajić (politika), Marko Slavković (reportaže i Stršljen), Bojana Milosavljević, Stojan Petković (sport), Ivan Rajović (urednik izdavačke delatnosti), Milisav Radovanović (fotoreporter), Vesna Jovičić (lektor), Zorica Radunković (marketing). Poslovni sekretar Lidija Kuljača.

Predsednik Upravnog odbora: Biljana Knežević, dipl. pravnik.

Telefoni: direktor i glavni i odgovorni urednik 312-504, odgovorni urednik tel/faks 320-630, pravna i opšta služba 312-505, oglasno odeljenje 312-505. Godišnja pretplata 1.560 din. Za inostranstvo - Evropa 4.680 dinara, Amerika i Australija 6.240 din. Tekući račun: 160-14461-52 kod „Banca Intesa” Kraljevo. Kompjuterska obrada „Ibarske novosti”. Štampa “APM print”, III Bulevar 29, Beograd. Generalni distributer: “HIT-KOMERC” Žička 10, tel. 036/360-200 i 361-222.

Poštarina plaćena u Pošti 36200 Kraljevo. List izlazi petkom, rukopisi se ne vraćaju.

e-mail:webmaster@kraljevo.com, ibarskenovosti@sbb.co.yu


Ibarske novosti - e-mail

Copyright © 1997-2007. Interactive.net Kraljevo. All rights reseved interactive