Internet izdanje - 9. mart 2007. godine

  Ibarske novosti - e-mail

Naslovna strana novog broja "Ibarskih novosti" - klik za vecu sliku! Grejanje za stanove 38,50 dinara po kvadratu
Dobre i loše skupštinske odluke i formiranje Vlade Srbije
„Kadrovske kombinatorike neformalne koalicije”
Novi demokratski aktivizam po Zoranovom uzoru
Mital nema za plate, a merači ,,Crvenu zvezdu”!
Od ,,Kablara” ostala samo pravna ljuštura
Kovači lažnih diploma i njihovi nosioci
Leči najteže bolesti
Vukovići dobili kuću
Umetnost, kultura, obrazovanje
Sport: košarka, odbojka


POSLE ODLUKA SKUPŠTINE OPŠTINE KRALJEVO - piše Slobodan Rajić
Grejanje za stanove 38,50 dinara po kvadratu

   U izveštaju sa 24. sednice Skupštine opštine Kraljevo u prošlom broju lista nenamerno su objavljene pogrešne nove povećane cene usluga grejanja JKP „Toplana”. Do greške je došlo zbog toga što su u skupštinskim materijalima postojala dva dokumenta - jedan koji je bio predlog Rešenja Skupštine opštine i koji je potpisao njen predsednik, a koji smo objavili u izveštaju sa sednice, i drugi, koji je predlog za izmenu ove tačke dnevnog reda, a koji je potpisao odbornik Bojan Radibratović. U izveštaju sa sednice objavili smo cene iz prvog skupštinskog dokumenta, a ne iz drugog, koji je naknadno podeljen obornicima i koji je usvojen na skupštinskom zasedanju. Prema tome, Skupština je na sednici dala saglasnost na Odluku Upravnog odbora „Toplane” sa sednice koji je održao 18. februara, koja glasi:
„1. Postojeća cena grejanja se povećava tako da nova iznosi:
- za stambeni prostor 38,50 din./m2/12 meseci
- za povlašćeni prostor 129,50 din./m2/6 meseci
- za poslovni prostor 192,70 din./m2/6 meseci.
2. Cene iz tačke 1. ove odluke se uvećavaju za 8 odsto, koliko iznosi porez za dodatu vrednost.
3. Odluka stupa na snagu danom davanja saglasnosti od strane Skupštine opštine, a primenjivaće se od 01.02.2007. godine.
4. Donošenjem ove Odluke stvalja se van snage Odluka br. 2225 od 14. 11. 2005. g. i Odluka br. 183 od 30.01.2007. godine.”
Uz ovu Odluku Upravnog odbora JKP „Toplana” dato je obrazloženje koje smo objavili u prošlom broju lista. Suština je da je do povećanja cene grejanja došlo u prvom redu zbog oktobarskog povećanja cene gasa za 35 procenata i da učešće ovog energenta u proizvodnji toplotne energije utiče na cenu grejanja za više od 15 odsto, kao i da je instrukcijom Ministarstva finansija preporučeno JP da mogu da izvrše korekcije u prošloj godini do 9,3 odsto, a u ovoj do 7,5 odsto, što kumulativno iznosi 16,8 odsto, za koliko su prethodne cene grejanja i povećane.


SASTANAK O IZRADI STRATEGIJE RAZVOJA OPŠTINE KRALJEVO
Planiranje budućnosti uz široku podršku građana


   Povodom nastavka izrade strategije dugoročnog razvoja opštine Kraljevo, posle prošlogodišnjeg skupa o tom pitanju na Zlatiboru, krajem prošle sedmice održan je i sastanak u opštini na kojem su definisane dalje aktivnosti na ovom projektu. Projekat se realizuje u saradnji lokalne samouprave sa švajcarskom organizacijom MSP („Program podrške opštinama”). Izrada ovog dokumenta, kako je istaknuto, biće organizovana kroz šest faza: pripremu, analizu stanja, izradu nacrta strategije, konsultacije sa civilnim sekrtorom, izradu programa i javno usvajanje programa na sednici Skupštine opštine.
- Posebno želimo da podržimo te intenzivne konsultacije sa civilnim društvom i da sama strategija bude definisana uz pomoć građana, građanskih grupa, i da na taj način dobije na težini, da bude više i bolje poznata javnosti - istakao je Radomir Milovanović, koordinator MSP-a u Kraljevu na ovom projektu.
Kako je naglašeno, strategiju, odnosno dugoročni program razvoja opštine, treba da podrži cela lokalna zajednica i on će biti preduslov kvalitetnom planskom razvoju opštine Kraljevo u svim segmentima društvenog života. Predstavnici MSP-a će tehnički i organizaciono podržati ovaj program, koji je uz njihovu pomoć do sada realizovan u mnogim lokalnim samoupravama u Srbiji.
- Vizija plana razvoja opštine Kraljevo sastoji se u tome kako da napravimo zajednicu i potrebne promene za koje će lokalna samouprava preuzeti odgovornost i iskoristiti sve potrebne potencijale. Ovaj program je korak napred u upoznavanju građana sa procesom usvajanja dokumenta koji bi oni trebalo da prihvate, primene i iskoriste za razvoj i bolju budućnost Kraljeva - naglasio je Timoti Modigan, šef tima MSP-a.
Zbog toga je, kako je naglašeno, neophodno da u izradi strategije učestvuju i daju pun doprinos sve organizovane strukture u opštini Kraljevo.
- Predstavnici opštinskih javnih preduzeća i ustanova i drugih institucija razmotriće sve bitnije stvari onoga što je njima potrebno, od kapitalnih investicija koje su u toku i koje su u planu, i uvrstiti sve to u predlog strategije koja će biti izrađena. Na taj način ćemo doboti najkvalitetniju i sveobuhvatnu strategiju razvoja opštine - rekla je Verica Milanović, zamenik predsednika opštine Kraljevo.
Naredni koraci u pripremi za izradu strategije su prikupljanje predloga, inicijativa i podataka kako bi se ušlo u analizu bitnih elemenata buduće strategije razvoja opštine.Povratak na vrh strane


PRES KONFERENCIJA OPŠTINSKOG ODBORA G 17 PLUS - piše Slobodan Rajić
Dobre i loše skupštinske odluke i formiranje Vlade Srbije


   • Skupština opštine na 24. sednici bila izuzetno efikasna, ali nije dobro što nije usvojen izveštaj o radu Opštinske uprave za 2006. godinu • Zbog neformiranja Vlade već se osećaju negativne posledice, a raspisivanje novih parlamentarnih izbora bilo bi pogubno za Srbiju

   „Stranka G 17 plus je izuzetno zadovoljna prošlonedeljnom sednicom Skupštine opštine Kraljevo, na kojoj je u jednom danu, sa samo jednom redovnom pauzom i posle dužeg vremena bez problema sa kvorumom, razmotreno 54 od 57 tačaka dnevnog reda”, rečeno je na prekjučerašnjoj konferenciji za novinare Opštinskog odbora G 17 plus Kraljevo.
- Veoma je bitno da su usvojeni programi poslovanja svih opštinskih javnih preduzeća i ustanova za 2007. godinu. To znači da sva naša javna preduzeća i ustanove mogu da funkcionišu bez ikakvih problema i da obavljaju sve planirane delatnosti. Mislimo da je to značajno i sa stanovišta građana i sa stanovišta onih koji rade u komunalnim i javnim sistemima i ustanovama. Posebno je značajno da sve investicije koje su planirane u JKP, JP i javnim ustanovama mogu da se realizuju bez ikakvih problema dok traje građevinska sezona - istakao je mr Jovan Nešović, šef Odborničke grupe G 17 plus u SO Kraljevo.
Nešović je takođe ocenio da je pozitivno što je usvojena odluka o mesnim zajednicama i što su stvoreni uslovi da se za mesec-dva raspišu izbori za savete i predsednike mesnih zajednica, jer je dosadašnjim istekao mandat pre dve godine. „Tokom izborne kampanje videli smo da su problemi u MZ veliki i želimo da zamolimo građane da izađu na te izbore i da izaberu najbolje ljude u savete mesnih zajednica, da počnu efikasnije da rešavaju nagomilane probleme”, rekao je Nešović. On je, međutim, ukazao i na jednu od skupštinskih odluka koja može da ima negativne konotacije za buduće funkcionisanje lokalne samouprave u Kraljevu.
- Ono što je bilo loše na poslednjoj sednici SO Kraljevo jeste što nije usvojen Izveštaj o radu Opštinske uprave, koja treba sa svojim stručnim službama da kontroliše rad komunalnih sistema, javnih ustanova i da bude servis građana i svih drugih činilaca koji posluju na teritoriji opštine Kraljevo. Nažalost, Opštinska uprava za svoj rad u 2006. godini nije dobila pozitivnu ocenu od odbornika. Po Zakonu o lokalnoj samoupravi i Statutu opštine Kraljevo, Opštinska uprava direktno je podređena predsedniku opštine, odnosno njegovom zameniku. Prema tome, G 17 plus nema nikakvu odgovornost što se tiče rada i neusvajanja Izveštaja o radu Opštinske uprave. Odgovornost je na izvršnoj vlasti. Ono što je G 17 plus očekivao jeste da se pokrene razgovor da se vidi koji su bili problemi Opštinske uprave u 2006. i da ih ispravimo u 2007. godini. Ni posle sedam dana nije došlo ni do kakvog sastanka i naše je mišljenje da neki ljudi pokušavaju da „stvari gurnu pod tepih”, da prikažu kao da se ništa nije desilo i da se o tome ne razgovara - obrazložio je mr Jovan Nešović.
On je naglasio i da je „veoma loše što Srbija ni posle mesec i po dana od završenih paralamentarnih izbora nema svoju Vladu”.
- Čini mi se da gubimo dragoceno vreme i da su problemi zbog neformiranja Vlade već vidljivi. Imamo lošu situaciju u javnim finansijama i javnim preduzećima, evro polako počinje da „skače” i inflacija polako počinje „da kuca na vrata”, a i sijaset drugih problema se otvara. Postoje čak i neodgovorne izjave pojedinih političara da razmišljaju i o novim izborima. Što se tiče G 17 plus, smatramo da bi novi izbori u Srbiji bili nepotrebni i pogubni, jer bi nas, em skupo koštali, em bi mnogo nazadovali zemlju. Zato se nadamo da će biti političke pameti u Srbiji da se dve najjače demokratske stranke u zemlji, DS i DSS, dogovore, a da se posle toga vrlo brzo formira Vlada Srbije i da krenemo u rešavanje najvažnijih pitanja, kao što su Kosmet, Hag, evropske integracije i zapošljavanje u Srbiji - zaključio je Nešović.


TRI PITANJA - TRI ODGOVORA
„Ostavka - demokratska tekovina”


   Odgovarajući na novinarska pitanja na pres konferenciji, mr Jovan Nešović, šef OG G 17 plus u SO Kraljevo, najpre je objasnio šta bi G 17 plus uradio da je odgovoran za neusvajanje Izveštaja o radu Opštinske uprave u Kraljevu:
- Demokratska tekovina jeste da, kada se ne usvoji izveštaj o nečijem radu, neko, ako ništa drugo, podnese ostavku ili da mogućnost nekim ljudima da podnesu ostavke u službama ili odborima u koje su izabrani. Jednostavno, ako niste sigurni u izveštaj, onda ne treba da izađete sa izveštajem. A ako ste izašli i niste dobili podršku, onda imate moralnu odgovornost. Što se tiče G 17 plus, mi smo se uvek borili da svako odgovara za posao koji radi. Ne možete da kažete „Niste nam usvojili izveštaj i ’puj-pike, ne važi’, mi ćemo ići sledeći put”. Znači, moralna obaveza je, ako ništa drugo, da se podnese ostavka. A da li će ona biti usvojena ili ne, to je nešto drugo.

O AFERI „INDEKS”
Na pitanje za komentar o aferi „Indeks” u Kragujevcu, za koju je jedan od osumnjičenih lokalni lider stranke u Kraljevu, mr Jovan Nešović je odgovorio:
- Moralno je bilo da gospodin Predrag Stojanović podnese ostavku na mesto predsednika Upravnog odbora „Vodovoda” i ja sam na sastanku šefova odborničkih grupa to tražio. Smatram da, ako se desilo to što se desilo (ja ne znam, još uvek nije pravosnažna presuda da li je kriv ili nije), moralno je da se podnese ostavka na mesto predsednika Upravnog odbora. Druga stvar, DHSS je u koaliciji ovde u Kraljevu i DHSS ne sačinjava jedan čovek, već partija. Što se tiče ostalih ljudi iz DHSS-a, sa Odborničkom grupom DHSS-a mi imamo veoma korektnu saradnju i dok je tako, mi ćemo ispoštovati njihove zahteve kao što će oni ispoštovati naše. A unutrašnje stvari partije moraju da rešavaju same. G 17 plus se nikada nije mešao u unutrašnje stvari pojedinih partija, pa neće ni u ovom slučaju. Želim da dodam još nešto. Sećate da su bile polemike u vezi sa smenom jednog odbornika, gospodina Aca Terzića, ispred DSS-a, sa mesta člana Komisije za rad i razvoj mesnih zajednica. Tada smo rekli da će G 17 plus, dok je višepartijski sistem i dok postoje partije i liste i dok ste vi izabrani na nečijoj listi, uvek poštovati ono što je odluka opštinskog odbora te stranke. A kada bude većinski sistem i kada odbornici budu ti koji su imenom i prezimenom došli na odbornička mesta, onda je to druga stvar i mi ćemo štititi odbornika. Jednostavno, ne možemo mešati „babe i žabe”. Faktički, ako ste na listi, onda je partija ta koja odlučuje o nekim stvarima, a kada ste slobodni i dobili većinski mandat, onda je to sasvim drugačije. To je potpuno ista analogija, jer se uvek pokazuje da, ako imate princip i ako poštujete odluke partije, nećete imati mnogo problema sa tom partijom. Ako poštujete odluke i zahteve pojedinaca, onda nastaju problemi, a to smo do sada u masi primera videli kako izgleda.

KOMUNALNE CENE - KAO U OKRUŽENJU
Na pitanje o najnovijem povećanju cena usluga grejanja, vode i čistoće, i reagovanjima građana koji smatraju da takva poskupljenja nisu opravdana i da će biti ogroman teret za ionako socijalno ugrožene porodice, kao i da je guverner NBS Radovan Jelašić izjavio da će ta poskupljenja biti uzrok povećane inflacije, mr Jovan Nešović je odgovorio:
- Imali smo tri povećanja cena komunalnih usluga: grejanja, vode i iznošenja smeća. Prošle godine cene „Toplane” nisu povećavane. Ove godine imali smo blagu zimu, a sada smo na završetku grejne sezone. Međutim, po svim pokazateljima, u oktobru je došlo do povećanja od 35 odsto cene gasa i 28 odsto cene mazuta. Za jedno normalno poslovanje u toku cele godine vi sa ovim cenama jednostavno ne možete da izvršite remonte i sve ono što je potrebno da biste dočekali spremno drugu grejnu sezonu. Pre dve godine nije bilo dovoljno gasa zato što je došlo do problema u Ukrajini i ,,Toplana” mora da lageruje mazut. To znači da mora unapred da se plati da bi rezervoari bili puni i da u slučaju nestašice gasa vi možete da delujete posle dva sata i zamenite gorionike i da to ne utiče na kvalitet usluge grejanja. Iz tog razloga, kad procenimo nepovećanje cena iz prošle i ove godine, čini mi se da je tih 16,8 odsto u stvari nešto što je samo data mogućnost od prošle godine, a što nije iskorišćeno. Drugo što je važno, pogledajte cene u okruženju, mislim da Čačak ima cenu 42 dinara, Beograd je povećao cenu 25 odsto i sada je ona veća od 40 dinara, a naša cena je nekih 38 dinara. Znam da je u ovom trenutku to vrlo problematično za građane, jer je kraj grejne sezone i povećanje cene nije popularno, ali sve je urađeno da bi kvalitet bio na onom nivou na kojem je bio i do sada.
Što se tiče „Čistoće”, mislim da povećanje od 7,5 odsto ima opravdanja zato što je „Čistoća” u toku ove godine u programu poslovanja predvidela nabavku određene mehanizacije koja je potrebna da bi grad bio čistiji. A što se tiče „Vodovoda”, možda u ovom trenutku nije moralo da bude povećanje zato što je bilo u decembru, ali mislim da je mišljenje bilo sledeće: sednice Skupštine se dešavaju u dva-tri meseca i poslovno rukovodstvo je htelo da iskoristi to što je sada sednica Skupštine, a očekuju nas i izbori ove godine, jer nama mandat ističe u oktobru, i mislim da je otuda ideja da se sada povećaju cene. Znam da povećanje cena nije popularno, ali cene komunalnih usluga nisu u Kraljevu ništa veće nego u susednim gradovima, tako da mislim da moramo da delimo sudbinu okruženja.


RANĐEL NOJKIĆ
SPS i DSS čuvaju pozicije


   Predsednik Pokrajinskog odbora Srpskog pokreta obnove Ranđel Nojkić rekao je da je cilj formiranja Srpske narodne skupštine centralnog Kosova pokušaj sprečavanja preispitivanja svih finansijskih transakcija i mogućih malverzacija oko trošenja novca na Kosovu.
On je rekao da je i cilj formiranja Srpske narodne skupštine centralnog Kosova, koju iniciraju Socijalistička partija Srbije (SPS) i Demokratska stranka Srbije (DSS), pokušaj da opštinski koordinatori, direktori škola, zdravstvenih ustanova i direktori javnih preduzeća u srpskim sredinama na Kosovu, nakon promene Vlade Srbije, ostanu i dalje na tim pocizijama.
Kod njih vlada određeni strah da ne budu otkrivene malverzacije s novcem koji je stizao iz Beograda i sa drugih strana, rekao je Nojkić.
- Ako se takva skupština, koju iniciraju SPS, DSS i drugi koji učestvuju u vladi, formira, onda će veliku odgovornost snositi buduća vlada koja mora da inicira preispitivanje svih mogućih malverzacija i zloupotreba na Kosovu - istakao je Nojkić.
Prema njegovim rečima, ako država ne spreči formiranje Srpske narodne skupštine centralnog Kosova, onda će se vrlo jasno videti da iza incidenta koji se dogodio prošle nedelje u Gračanici, kada je sprečeno formiranje jedne srpske skupštine, stoji sadašnja Vlada Srbije, koja podržava grupu ljudi koji su izazvali taj incident.
U Gračanici je u sredu uveče održan pripremni sastanak za formiranje Srpske narodne skupštine centralnog Kosova, koji je inicirao SPS, a prisustvovali su mu direktori škola, zdravstvenih ustanova i javnih preduzeća iz redova te i stranaka koje čine aktuelnu Vladu Srbije.Povratak na vrh strane


KONFERENCIJA ZA NOVINARE OPŠTINSKOG ODBORA DS KRALJEVO - piše Slobodan Rajić
„Kadrovske kombinatorike neformalne koalicije”


   Posle nešto više od mesec dana od završetka kampanje i održanih vanrednih parlamentarnih izbora izvršene su analize uspešnosti Demokratske stranke u Kraljevu i ocenjeno je „da su ostvareni izborni rezultati dobri i da predstavljaju odličnu poziciju DS za predstojeće lokalne i predsedničke izbore koji će biti u ovoj godini” - rečeno je na konferenciji Opštinskog odbora Demkratske stranke Kraljevo, održanoj početkom ove sedmice. Odlukom Predsedništva stranke, na osnovu odgovarajućih, pa i kriterijuma uspešnosti, za narodne poslanike u Skupštini Srbije izabrana su i dva kandidata iz Kraljeva - Milan Vuković i Ivan Jovanović. Konstatovano je da je to veoma važno, kako za DS u Kraljevu, tako i za sve građane ove opštine, „da taj mandat bude što bolje upotrebljen za potrebe lokalne samouprave i koordinaciju sa republičkim organima, za sve ono što je DS promovisala u kampanji ’Za bolji život’, jer će, pod uslovom da se nova Vlada formira, jedan od ključnih faktora u toj Vladi biti DS, tako da će njen predizborni program biti ostvarljiv za Republiku, a samim tim i za opštinu Kraljevo”.
Veći deo pres konferencije posvećen je prošlonedeljnoj 24. sednici Skupštine opštine Kraljevo, na kojoj je „kao i uvek, DS bila konstruktivna i glasala za sve odluke i predloge koji su bitni za sve građane opštine Kraljevo”, između ostalog i za Odluku o obrazovanju i određivanju područja mesnih zajednica na teritoriji opštine Kraljevo, posle koje DS očekuje da predsednik opštine brzo raspiše izbore za savete mesnih zajednica, jer oni ili ne funkcionišu ili rade mimo zakona pošto im je istekao mandat, dok u nekim MZ postoje paralelno dva ili više saveta.
- DS će biti apsolutno konstruktivna u izborima u MZ jer je to pre svega životna potreba pa tek političko pitanje. Smatramo da je potrebno da na terenu imamo sposobne ljude koji su spremni da posvete dovoljno vremena radu MZ, da svojom inicijativom u pripremi određenih dokumenata i praćenjem realizacije doprinesu uspešnijem rešavanju životnih problema građana na svom području. Što se tiče DS, očekujemo saradnju sa svim političkim strukturama u opštini Kraljevo u predstojećim izborima u MZ, posebno sa demokratski orijentisanim subjektima u opštini Kraljevo i koristim priliku da ih pozovem na saradnju u ovoj aktivnosti. Takođe, na 24. sednici SO Kraljevo još jednom se pokazalo da ova neformalna koalicija sa mukom i neslaganjem donosi odluke i vodi ovu lokalnu samoupravu u veoma lošem pravcu i sa lošim intenzitetom. Naime, svaka sednica SO je opterećena morem kadrovskih pitanja i kadrovskim kombinatorikama u koje vladajuća koalicija, iako je neformalna, ne ulazi jedinstvena, pa između njih samih dolazi do preglasavanja, što se loše odražava na život građana. S obzirom na to da je ovo četvrta godina od kad je ta koalicija na vlasti i svakako će u ovoj godini biti lokalni izbori, smatram da će svi stanovnici opštine koji imaju pravo glasa znati da to ocene i kazne, što znači da ova neformalna koalicija oličena u predstavnicima odbornika DSS-a, G 17 plus, SPO-a, Nove Srbije, DHSS-a i slobodnih odbornika mora biti prošlost za Kraljevo, koje očekuje status grada u Republici Srbiji, koja ide ka evropskim integracijama. Smatram da će DS i u opštini Kraljevo zauzeti značajnu ulogu u formiranju vlasti nakon lokalnih izbora kao što je sada situacija u Republici - istakao je Milan Vuković, predsednik OO DS Kraljevo.
Šef Odborničke grupe DS u SO Kraljevo Vukomir Mitrović takođe je istakao da će „aktuelna lokalna vlast u Kraljevu ostati upamćena po tome što su joj dve trećine pitanja u skupštinskom radu bila kadrovska i personalna i da je to verovatno Ginisov rekord”. Podsetio je da su odbornici DS na prošloj sednici SO Kraljevo bili protiv povećanja cena grejanja, vode i usluga „Čistoće”, jer to predstavlja novi teret za osiromašene građane, od kojih 70 odsto ne može uredno da plaća visoke troškove komunalnih usluga jer nema dovoljno sredstava ni za ishranu. On je naglasio da „u usvojenim programima rada za ovu godinu tih JKP nema ni reči o racionalizaciji poslovanja i uštedama po raznim osnovama, pa da se tako reše poslovni problemi, a ne samo povećanjem cena”. Oštro je zamerio što nije usvojeno osam amandmana OG DS na predlog Odluke o taksi-prevozu u Kraljevu, kojim bi se ta odluka poboljšala i ova oblast bolje uredila, pre svega uvođenjem komunalne takse od 50 evra mesečno (oko milion dinara mesečno) i povećanjem minornih kazni od 250 dinara i tako u budzet slila veća sredstva za opremanje stajališta, trotoara, ulica i za druge namene, kao i da se taksi-prevoznicima da rok do dve godine da obezbede mlađi vozni park, jer je više od 90 odsto vozila starije od osam godina i usvojenom Odlukom njihovim vlasnicima uskraćuje se pravo na rad.
- Mi smo glasali i protiv smene direktora „Ibarskih novosti” jer su prvo usvojili program rada ovog javnog preduzeća za 2007. godinu, a posle toga tražili njegovu smenu. To jedno sa drugim ne ide, bez obzira što smo mi imali neki kritički osvrt na rad „Ibarskih novosti” u periodu izbora, ali kritički, a ne kritizerski, što znači ne da tražimo smene itd. Mislim da ovo nije ni moralno da se ljudi degradiraju na ovakav način - naglasio je Vuković.
On je kritikovao i način predlaganja i usvajanja rešenja o izboru školskih odbora na 24. sednici SO Kraljevo, jer nijedan od samo 10 kandidata za članove (a imenovano je ukupno oko 30 odbora) koje je predložila DS, među kojima je bilo i stručnih, nestranačkih ljudi, nadležna Komisija nije prihvatila „samo zato što je to predlog DS”. Upozorio je i na neusvajanje Izveštaja o radu i Programa rada Opštinske uprave i postavio pitanje „šta će izvršna vlast preduzeti tim povodom jer tu nešto nije u redu”, kao i povodom izjave mr Jovana Nešovića na sednici o nenamenskom trošenju 55 miliona dinara, predviđenih za izgradnju pristupnih saobraćajnica za novi most na Ibru.
Odgovarajući na novinarska pitanja, Vuković i Mitrović su rekli da ne očekuju da će se sporazum stranaka demokratske orijentacije na republičkom nivou o formiranju nove Vlade „preslikati” na opštinski nivo u Kraljevu, kao i da su izjave o dodeli statusa grada Kraljevu „bile marketinški potez pojedinih stranaka” i da je to samo predlog sadašnje „tehničke Vlade”, a da će taj status biti regulisan kada nova Skupština Srbije donese novi Zakon o teritorijalnoj organizaciji Republike, kao i da DS ide u susret tom Zakonu jer već odavno u Ušću ima svoj Opštinski odbor.Povratak na vrh strane


U KRALJEVU ODRŽANA TRIBINA O SEĆANJU NA ZORANA ĐINĐIĆA - piše Slobodan Rajić
Novi demokratski aktivizam po Zoranovom uzoru


   Na prošlonedeljnoj tribini, koja je pod nazivom „Sećanje na Zorana Đinđića” održana u „Lingva centru” u Kraljevu, dugogodišnji prijatelj pokojnog premijera Srbije, antropolog prof. dr Dušan Obradović, ukazao je na ogroman značaj Đinđićevog filozofskog učenja i dela na preporod naroda Srbije i Balkana u novijoj istoriji, na prelazu iz komunističkog totalitarizma u demokratski sistem vrednosti. Tribina je održana povodom četiri godine od ubistva dr Zorana Đinđića, 12. marta 2003. godine. Prof. Dušan Obradović je posle prikazivanja dokumentarnog filma „Ako Srbija stane” i opširnog izlaganja odgovarao i na pitanja prisutnih.
- Čovek se gleda kroz delo, a ne samo kroz elementarnu biografiju. Smatram da je danas sve više onih koji izvlače „sokove” iz velikih životnih dela Zorana Đinđića. Sećam se kada je Zoran u časopisu „Teorija” u in memoriam-u svom pokojnom profesoru Milanu Kovačeviću to sam izrekao: „Biografija čoveka je delo koje je ostvario”. Nadam zbog toga se da ćemo jednom novom vrstom aktivizma, promenom toka svesti i stvaranjem novog obrasca ponašanja uspeti da realizujemo onu viziju koju je pokojni premijer i obnovitelj Demokratske stranke pokazivao. Upravo na ovakvim tribinama koje organizujemo po čitavoj Srbiji, podsećanjem pre svega mladih na ono što je Zoran govorio i činio, što je za Srbiju uradio, uticaćemo na vraćanje i stvaranje jedne nove energije za demokratske promene. Jer, Zorana su ubili taj naš duh palanke, spletka, mržnja, bolest i patologija jednog vremena, a samo promenama takve svesti i novim demokratskim aktivizmom i borbom za slobodu čoveka, kojoj je Zoran ceo svoj životni vek posvetio, moći ćemo ne samo da odužimo dug, nego i da ostvarimo vizije i ideale za koje je on dao svoj život - naglasio je prof. Obradović, dodajući da se „Srbija čitava dva veka bori protiv autoritarnosti i zatvaranja puteva slobode”.
On je ukazao i na neiscrpnu energiju koju je Zoran Đinđić imao, na njegovu spremnost da u najtežim situacijama brzo pronađe pragmatičan odgovor za razne društvene probleme, na njegovu hrabrost i neizmerni optimizam.
- To je ono što je Zoran uvek govorio „Hoćemo da živimo, a ne da umiremo”, jer kod nas je vrednost života uvek bila negde po strani. Upravo zbog toga moramo učiti na njegovim vrednostima, poukama i vizijama, da budemo prepoznatljivi po slobodi i životnoj energiji, a ne po agresivnosti i destrukciji. Zoran od najmlađih dana, iako hrabar i revolucionaran u odlučivanju i delovanju, nikada nije bio revanšista i zlopamtilo. Kad je ostvarivao neki svoj cilj, išao je do kraja, ali uz poštovanje svojih političkih protivnika. Sećam se, kad ga je jednom napala u štampi Danica Drašković i kad smo ga nagovarali da joj odgovori, on je rekao „Ma, pusti to”. Odlikovala ga je sposobnost za visprenu doskočicu koja je bila lekovita. Bio je energija retko viđena na ovim prostorima i uvek ste mogli u njegovoj filozofskoj misli da nađete oslonac, saznanje da ima smisla živeti i boriti se neprestano za demokratiju i humanizam. Često je upozoravao da od nas i od truda i zalaganja svih nas zavisi kako ćemo živeti i zato je govorio da je „san krađa od života”, stalno ponavljajući da u ovim smutnim vremenima nema mesta za spavanje, za sporost i da brzo mora da se radi da bismo živeli kao sav normalan svet. Zato je Zoran Đinđić uvek nova inspiracija, ma koliko puta gledali filmove o njemu, ili čitali njegove misli i ideje u raznim knjigama - istakao je dr Obradović.
Takva energija i odlučnost danas su nam možda još potrebniji, kaže Obardović, jer Srbija još uvek ne ide pravim putem koji je zamišljao i trasirao Zoran Đinđić. Kao upečatljive primere Obradović je naveo da je u Brankovini, rodnom mestu pesnikinje Desanke Maksimović, „ugašeno” već šezdeset seoskih kuća, a da su u Idvoru, rodnom mestu velikog srpskog naučnika Mihaila Pupina, ove godine u osnovnu školu upisana samo četiri đaka!? Zbog toga nam je, sledeći Zoranove ideje, neophodno da stvorimo što pre uslove da se Srbija ravnomerno razvija i da mladi, sposobni ljudi, ne samo ostaju da žive u zemlji, već da se u nju vraćaju iz „belog sveta”. Po Obradovićevim rečima, demokratskoj Srbiji je danas potrebno novo okupljanje oko vizija i dela Zorana Đinđića, a pored knjiga kao što je „Srbija - novi početak”, koja sadrži brojne Zoranove tekstove, tribina i drugih skupova o Zoranovom delu, veliki značaj ima i Fondacija „Dr Zoran Đinđić”, oko koje se već okupljaju i tek će se okupljati najumniji ljudi, ne samo iz Srbije, već i čitavog sveta, i kroz ta okuljanja, posebno mladih i visokoškolovanih, oko raznih tema i projekata stvarati potencijal za novi demokratski aktivizam, promene i boljitak ove zemlje”. U ovu Fondaciju, kaže on, nedavno je prebačena kompletna lična Zoranova biblioteka i jedan događaj u vezi sa tim na Obradovića je ostavio poseban utisak:
- Mogu da kažem da je to koliko dirljivo, toliko i impresivno, na koji način je Zoran skupljao knjige u to vreme dok još nije postojao kompjuter. Posebno kad sam u toj zaostavštini video pisaću mašinu na kojoj je Zoran radio svoj doktorat u Nemačkoj i kada mi je Ružica Đinđić rekla da ih je ta mašina u to vreme izdržavala kao porodicu!?
Odgovarajući na pitanja prisutnih, dr Obradović je istakao da danas u svakom gradu, u svakoj sredini, ima pobornika i sledbenika Zoranovih vizija i dela, ali ima i onih koji pokušavaju da opravdaju i „montiraju” neke svoje poteze (zlo)upotrebom Zoranovog imena. Zbog toga, kaže Obradović, stalno moramo realno procenjivati ljude i praviti razlike između istinskih i lažnih Đinđićevih sledbenika. Podsetio je i da je Zoran još u mladalačkim danima pokazivao revolucionarnu brzinu mišljenja i reagovanja na probleme, retko viđenu energiju, hrabrost i borbenost, osobine koje će ga, kombinovane sa novim životnim iskustvom, krasiti i kasnije, sve do tragičnog završetka života.
U svom izlaganju Obradović je posebno priznanje odao pokojnom Milu Korićancu, kao jednom od bliskih prijatelja Zorana Đinđića za sve što je učinio za Demokratsku stranku, Srbiju i Kraljevo, kao i centru „Lingva”, za koji je rekao „da je Zoran danas živ, sigurno bi pokušao da uspostavi saradnju sa ovakvom institucijom, koja je primer kako se razbija duh palanačke učmalosti i inferiornosti jedne sredine”.

NEKE OD REČI VIZIONARA:
„Želeo bih da ljudi počnu da veruju da sutra može da bude bolje nego danas. Moja filozofija srpske istorije jeste da smo izgubili ceo XX vek, i uveren sam da I vek može da bude vek naših postignuća.”
„Ne može da se promeni Srbija, a da svi ostanemo nepromenjeni. Da bi se promenila Srbija, svako od nas pomalo mora da se promeni: u svom pristupu problemima, u svom mentalitetu, u svojim radnim navikama, jer Srbija - to je zbir svih nas.”
„Ako danas ne uspemo, jedini razlog smo mi sami.”
„Čitam u novinama da sam hiperaktivan. Pa za brzinu puža je i kornjača hiperaktivna!?”Povratak na vrh strane


RADNICI KRALJEVAČKOG ,,MAGNOHROMA" ŠTRAJKOVALI I PRED ZGRADOM SO
Mital nema za plate, a merači ,,Crvenu zvezdu”!

   • Vatrostalci nemaju ni posla ni plata, duguju za struju, gas, i vodu, a novi vlasnik najavljuje kupovinu “Crvene zvezde”. Opštinski i okružni čelnici pružili punu podršku radnicima ,,Magnohroma"

   Radničko nezadovoljstvo u kraljevačkom ,,Magnohromu" ne stišava se već punih deset dana i preraslo je u pravi socijalni bunt.
Nezadovoljni besposlicom, minimalnim i neredovnim zaradama koje se najčešće isplaćuju ,,na parče", ,,nepovezivanjem" radnog staža za protekle dve godine i neisplaćenim dugovanjima po socijalnom programu posle sprovedene privatizacije, radnici ,,Magnohroma" najavljuju za idući četvrtak - generalni štrajk.
Sredinom prošle sedmice ,,Magnohromu” je zbog nagomlanih dugova najpre isključena struja, a potom delimično zavrnuta i slavina za gas, ali to nije uticalo na poslovne rezultate, jer u ovom preduzeću gotovo niko više ništa i ne radi! Radnici su odbili ponudu izvršnog direktora Guntupalija Ijaganadama da im se odmah isplati 30, a ovog utorka 40 odsto januarske plate.
Radnici zahtevaju ne samo isplatu cele januarske zarade odjednom, već i isplatu svih zaostalih primanja prema kupoprodajnom ugovoru i socijalnom programu, budući da su se vansudskim poravnanjem u korist novog gazde već odrekli dobrog dela zaostalih plata.
Nezadovoljni vatrostalci u sredu su protestujući ,,išetali" i na ulice Kraljeva sve do centra grada, i u zgradi SO razgovarali sa dr Milošem Babićem, predsednikom opštine, dr LJubišom Jovaševićem, načelnikom Raškog okruga u ostavci, i Zvonkom Tufegdzićem, kao opštinskim menadzerom, zahtevajući njihovu pomoć i angažovanje Vlade u razrešavanju odista teške situacije, možda najteže u istoriji najvećeg kraljevačkog kolektiva.
- Ako se do sredine marta ne postigne zadovoljavajući dogovor sa novim vlasnikom - indijskom kompanijom ,,Global stil holdings", kao kupcem, odnosno braćom Mital - ,,Magnohrom" potpuno staje! Staće i peći, za čije je pokretanje u rad potrebno najmanje milion evra i bar tri meseca priprema. To je šteta veća i od onoga što radnici sada traže, a posledice mogu da budu dalekosežne i još teže. Doduše, možda peći stanu i same ako nam isključe gas zbog takođe velikog duga, kao i za struju i vodu, da ne govorim o dugovanju radnicima. A, naš gazda Mital hoće da kupi ,,Crvenu zvezdu"?! - kaže Zlatko Korać, predsednik Nezavisnog sindikata u ,,Magnohromu".
U razgovoru, opštinski i okružni čelnici pružili su punu podršku radnicima ,,Magnohroma" i obećali da će od Vlade, a pre svega resornih ministarstava i Agencije za privatizaciju, zatražiti pomoć u prevazilaženju krize u ovom kraljevačkom kolektivu.


FABRIKA VAGONA UGOVORILA POSAO VREDAN 50 MILIONA EVRA
Vagoni za Nemačku i Slovačku


   • Proizvodnja počinje krajem meseca, prvi vagoni u junu


Zahvaljujući matičnoj firmi ,,Azov impeks”, koja posluje u sastavu ukrajinske kompanije ISD, a koja je lane kupila Fabriku vagona, kraljevačke vagondzije ugovorile su posao za ovu godinu, i to za zemlje iz Evropske unije.
Tako se, posle višegodišnje besposlice, brojnih unutrašnjih potresa i privatizacije, Fabrika vagona nalazi na putu postepenog oporavka.
Ovih dana, naime, ugovorena je proizvodnja 915 plato-vagona za prevoz kontejnera za nemačke železnce, u vrednosti od oko 45 miliona evra. Posle izrade i ispitivanja prototipa, serijska proizvodnja počeće krajem marta, a isporuka prvih 40 vagona tokom juna. Ostali vagoni biće isporučeni u roku od godinu dana, odnosno najkasnije do marta iduće godine.
Uz to, u toku je izrada i 225 teretnih vagona u delovima za slovačku firmu ,,Ahbenet”, koje će Slovaci potom sami da montiraju. Ovaj posao vredi četiri miliona evra.
- U poređenju sa periodom pre privatizacije, povećali smo proizvodnju četiri puta i tim tempom ćemo sigurno nastaviti, jer već sada imamo najavu novih ugovora za još 600 vagona takođe za Nemce, i 200 vagona za Austrijance. Osim toga, do kraja godine očekujemo sklapanje još novih poslova - kaže v.d. direktora Fabrike vagona Boško Slavković.
Za oko 800 radnika ovog kraljevačkog kolektiva to znači da će biti posla i ,,preko glave”, tako da će Fabrika vagona, umesto da i dalje otpušta, najzad početi i da zapošljava novu radnu snagu.


MOL GRUPA OTVORILA BENZINSKU STANICU U KRALJEVU
Kraljevo - atraktivan grad za strana ulaganja


   MOL Grupa otvorila je novu benzinsku stanicu u Kraljevu. To je petnaesta benzinska stanica na tržištu Srbije.
MOL Grupa ima za cilj da svojim benzinskim stanicama pokrije sve glavne putne pravce u Srbiji, kao i sve veće gradove. Otvaranjem 15 benzinskih stanica u Srbiji, sa još četiri koje su u izgradnji, MOL Grupa ide ka tom cilju.
Novootvorena benzinska stanica u Kraljevu nalazi se u Dositejevoj ulici, u smeru ka Kragujevcu. Kao i sve MOL-ove benzinske stanice, i ova je otvorena 24 sata dnevno i za potrošače ima raznovrsnu ponudu.
- Benzinska stanica MOL Grupe je još jedna potvrda da je Kraljevo grad atraktivan za strana ulaganja, koji može da ponudi odlične uslove i drugim međunarodnim kompanijama poput MOL Grupe - rekao je dr Miloš Babić, predsednik opštine Kraljevo.
Benzinska stanica MOL Grupe u Kraljevu u ponudi ima ne samo visoko kvalitetni benzin TNG, već i široku lepezu proizvoda iz ponude MOL maziva. Na svim svojim benzinskim stanicama MOL Grupa potrošačima nudi evro dizel koji je uvezen iz Mađarske i koji je najkvalitetniji na tržištu u Srbiji i u skladu sa visokim EURO 5 standardima.
MOL Grupa nastavlja da razvija svoju mrežu benzinskih stanica u Srbiji i da zapošljava radnike iz oblasti gde se nalaze stanice. Na MOL-ovoj benzinskoj stanici zaposleno je 11 radnika iz Kraljeva.
- Drago nam je da imamo priliku da otvorimo svoju prvu benzinsku stanicu u Kraljevu, gradu koji se nalazi u centralnom delu Srbije i koji predstavlja jedno od glavnih putnih raskršća u zemlji. Otvaranjem benzinske stanice u Kraljevu MOL Grupa nastavlja ka cilju da otvori 25 benzinskih stanica u Srbiji do kraja 2007. u gradovima kao što su Beograd, Kraljevo, Kruševac, Subotica, Niš, Jagodina, na glavnim putnim pravcima i graničnim prelazima. Cilj MOL Grupe je da obezbedi učešće od 15 odsto tržišnog udela do 2010. godine - rekao je Osvald Brokerhof, direktor prodaje u odeljenju MOL Grupe za maloprodaju.Povratak na vrh strane


RAD TRGOVINSKOG SUDA DOSTUPAN JAVNOSTI
Od ,,Kablara” ostala samo pravna ljuštura


   • Otkako postoji Trgovinski sud u Kraljevu, u utorak je prvi put organizovan ,,Dan otvorenih vrata", kako bi rad suda bio dostupan javnosti • ,,Cilj nam je, a to je važno, da javnost shvati da rad ovog suda nije tajna i da javnost može i treba da bude upoznata sa radom suda", rekao je portparol Trgovinskog suda Đorđe Jovanović

   Trgovinski sud u Kraljevu pokriva teritoriju 12 opština u Raškom i Rasinskom okrugu. Od 42 zaposlenih, 12 je sudija. I sa tako malim brojem sudija u prošloj godini je rešeno oko 98 odsto od 6.682 primljenih predmeta.
- Od ukupno primljenih predmeta i od predmeta u radu ostalo je nerešeno 1.030 predmeta, pri čemu za pokazatelje uspeha suda treba imati u vidu i dužinu trajanja postupaka - rekao je predednik suda Zlatan Dimitrić.
U oblasti stečaja i parničnog postupka, pred ovim sudom za 43 predmeta postupak traje više od dve godine. Sama procedura parničnog postupka iziskuje raspravljanje pred sudom koje je dvostrano i kontradiktorno, objasnio je predsednik suda. Kontradiktoran postupak zahteva od suda da poštuje načelo procesne jednakosti svih stranaka. Znači, objašnjava Dimitrić, ako neka stranka u toku postupka izmeni, dopuni ili proširi tužbu određenim novim činjenicama, ta procedura zahteva od suda da od druge strane dobije izjašnjenje. Ima i određen broj sporova koji su izuzetno velike vrednosti i komplikovanog činjeničnog stanja gde presuđenje nije moguće.
U postupku stečajeva sudije se suočavaju sa nesavršenom situacijom. A to znači da je imovina dužnika neuknjižena, pod sporom je ili je ukradena ili razgrabljena. Zadatak stečajnog upravnika jeste da tu imovinu evidentira, popiše, prikupi, zaštiti i tek onda unovči. Sama procedura stečaja je u praksi duga.
Gospodin Dimitrić je, govoreći o stečajnom postupku Kompanije ,,Kablar”, rekao da, nažaklost, u zemlji postoje stečajevi koji traju duže od ovog, iako on traje već četiri godine. U ovom trenutku, radnici, kao poverioci prvog reda po starom Zakonu, koji su imali prioritet za namirenje svojih potraživanja, namireni su u celini za svoje minimalne zarade, kao i za doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje. Nije namireno 10 odsto kamate po osnovu tih potraživanja.
- U ovom trenutku bitno je da je od Kompanije ,,Kablar” ostala samo jedna pravna ljuštura. Znači, u ekonomskom smislu taj stečaj je završen - rekao je Dimitrić i dodao da je sva imovina ,,Kablara” prodata. Ostalo je neprodato par građevinskih parcela koje se nalaze u okolini Kraljeva i deo imovine koja se nalazi na KiM.
- Koliko sam ja upoznat, stečajni upravnik je tražio od kosovske poverilačke agencije informacije šta se sada dešava sa tom imovinom ,,Kablara”. A reč je o nekim ostacima građevinske opreme koji su se nalazili u Prištini. U ovom ternutku vrlo je malo verovatno da će doći do nekog značajnijeg unovčenja. Takođe, ne mogu da preciziram koliko će ti sporovi trajati. Postoje situacije gde je ,,Kablar” tužilac, i ti se sporovi odvijaju pred ovim sudom i mogu trajati recimo godinu ili dve. Takođe, postoji situacija gde radnici ,,Kablara” utužuju ,,Kablar”, i ti sporovi nisu okončani i dok se iscrpe sva moguća sredstva, kako po žalbi, tako i po vanrednim pravnim sredstvima, moguće je da će taj postupak još potrajati -precizirao je Dimitrić.
U Trgovinskom sudu je predstavljen i veb pretraživač za sudsku statistiku i raspored suđenja. Građani na ovaj način mogu da se informišu o radu svih trgovinskih sudova, o primljenim i rešenim predmetima, rasporedu suđenja i stečajnim predmetima. Ovo je prvi put da neka grana vlasti, konkretno sudska vlast, otvoreno pruža na uvid svoj rad, rekao je predsednik suda.


DRUŠTVO
Otkriven glavni organizator korupcije?


   Policija je otkrila glavnog organizatora kupoprodaje ispita i diploma na kragujevačkom Pravnom fakultetu, a njegovo hapšenje biće izvedeno do kraja nedelje.
Kako navodi izvor ,,Blica”, glavni organizator kupoprodaje ispita i diploma bio je jedan od najpoznatijih profesora Pravnog fakulteta i naučni radnik.
Protiv njega su već prikupljeni mnogobrojni dokazi, a policija istovremeno finalizira i prikupljene dokaze o onima koji su kupili fakultetske diplome.
Na meti policije naći će se i nekoliko advokata koji su podmićivanjem došli do fakultetskih diploma.
Postoje ozbiljne sumnje da je nekoliko advokata ne samo plaćalo ispite, već je sebi obezbedilo i određene profesore u komisiji za polaganje pravosudnog ispita, zbog čega će i oni biti uhapšeni, naveo je izvor ,,Blica”.
U antikorupcijskoj akciji policije i Specijalnog tužilaštva nazvanoj ,,Indeks" do sada je uhapšeno 17 osoba, među kojima je 11 profesora Pravnog fakulteta u Kragujevcu.
(FoNet)


SAOPŠTENJE PORESKE UPRAVE - FILIJALA KRALJEVO
Prijavite godišnji prihod


   Poreska uprava Filijala Kraljevo podseća poreske obveznike da je rok za podnošenje poreske prijave za godišnji porez na dohodak građana 15. mart 2007. godine.
Poresku prijavu za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana za 2006. godinu dužni su da podnesu:
1. fizičko lice rezident koje je u 2006. godini ostvarilo dohodak veći od 1.142.820 dinara
2. stranac rezident i rezident upućen u inostranstvo radi obavljanja poslova za rezidentno pravno lice, koji su u prošloj godini ostvarili dohodak veći od 1.904.700 dinara.
Godišnji porez na dohodak građana plaća se na oporezivani dohodak po stopi, i to:
- od 10 odsto:
1. za fizičko lice rezidenta koji je ostvario dohodak za oporezivanje u iznosu do 2.285.640 dinara
2. za stranca rezidenta i rezidenta upućenog na rad u inostranstvo koji je ostvario dohodak za oporezivanje u iznosu do 3.047.520 dinara;
- od 15 odsto:
1. za fizičko lice rezidenta koji je ostvario dohodak za oporezivanje u iznosu koji je veći od 2.285.640 dinara
2. za stranca rezidenta i rezidenta upućenog na rad u inostranstvo koji je ostvario dohodak za oporezivanje u iznosu koji je veći od 3.047.520 dinara, na iznos preko 3.047.520 dinara.
Poreska prijava se podnosi na obrascu PPDG-5 koji je objavljen u Službenom glasniku br. 19/07, a takođe se može dobiti na šalteru Poreske uprafve Filijala Kraljevo.
Svako fizičko lice ne podnese poresku prijavu ili je podnese neblagovremeno, ili je ne podnese nadležnom poreskom organu, ili u prijavi ne navede tačne podatke od kojih zavisi visina poreza, biće kažnjeno za prekršaj novčanom kaznom od 5.000 do 50.000 dinara.
Prijave se podnose u šalter sali Filijale Kraljevo, Ulica cara Dušana 41, a sve informacije se mogu dobiti na telefon 036/302-316 i 302-344.Povratak na vrh strane


KOMENTAR BEZ IKAKVOG POVODA - piše Ivan Rajović
Kovači lažnih diploma i njihovi nosioci

   • Ako bi se, kojim slučajem, neko iz Drlupe, gornje ili donje, svejedno, dokopao profesorske katedre, zar mislite da bi on nekog svog zemljaka, Drlupljanina ili Drlupljanku, pustio tek tako, a da im ne da prelazu ocenu, čak i bez neke naročite love? Time, uostalom, i sebi potvrđuje status krunskim dokazom da je došao iz zdrave i intelektom prirodno zadojene sredine, a ta investicija će se, kad-tad, na neki način isplatiti

   To da je Srbija zemlja čuda, niko više ne spori. Činjenica je to koju smo prihvatili kao neminovnost, kao proizvod sopstvenog mentalnog sklopa, koji je i osnovni krivac što nam je ovako kako je. Srbi su postali svetsko čudo koje niko više nije u stanju da definiše (čak ni Hrvati), na neki drugi način, niti da ono što im se događa objasni nekom racionalnijom konstatacijom. Već sama činjenica, koju svi prihvataju kao faktičko stanje, da u ovoj relativno pravnoj tvorevini svaka oblast ljudskog delovanja ima svoju mafiju, jasno ukazuje na to da je ovo zemlja u kojoj ovaj soj poslovnih ljudi vodi glavnu reč. Država-mafija, moglo bi se reći. Mediji su prepuni šturih saopštenja o delovanju, pre svega političke, a potom svih ostalih podvrsta ovog fenomena, sve do obdanišne, mafije pijačnih tezgaroša, mafije preprodavaca šampinjona, mafije obogaćivača kafe stočnim graškom i mnogih drugih varijanti. O mafiji u kulturi i sportu da i ne govorim. Tu je već na delu soj okorelih mafioza koji samo u ličnim obračunima mogu da se istrebe. Ipak, sve ih razuzmem, jer biti član mafije jedini je način da u ovom tranzicionom vremenu čovek, ako to čovek uopšte jeste, bar na trenutak oseti nešto od blagodeti života.
Primer intelektualne mafije čije je delovanje, navodno, tek ovih dana obelodanjeno, samo je još jedna potvrda pomenute teze, možda i najubitačnija. I mada smo naslućivali, a mnogi bili ubeđeni, da živimo u društvu lažnih vrednosti, konačno smo najbrutalanije suočeni sa tim saznanjem koje u velikoj meri menja percepciju stvarnosti i najokorelijih optimista. Kovači lažnih diploma koji su za šaku para, neki uzgredni snošaj sa ambicioznom akademskom građankom, ili neko drugo platežno sredstvo, verifikovali neznanje, otvorili su put mnogim dilemama. Jedna od njih je: da li je to ovovremena pojava, ili su nosioci kupljenog znanja duboko ukorenjeni u svim sferama ovog društva? Sudeći po tome kako nama ide i dokle smo stigli, odgovor je, svakako, potvrdan. Ali je zanimljivo da se još niko, nikada i nigde nije požalio da diplomirani stručnjak nije dorastao svojoj diplomi, a samim tim ni svom statusu i ulozi koju igra u društvu. Iz toga bi se dalo zaključiti da je razlika između kupljene i učenjem stečene diplome nikakva, da razlika u stručnosti ne postoji ili da znanje u ovim našim okolnostima ne igra nikakvu ulogu. Dovoljno je znati na pravi način mahati ovom potvrdom akademskog statusa pa da ona bude na najbolji način vrednovana i upotrebljena. Ovde svako može biti sve i svašta, u zavisnosti od dobre volje i želje da se nečim bavi, uz adekvatnu nadoknadu, dakako.

FIKTIVNI PRIMER IZ DRLUPE (GORNJE ILI DONJE, SVEJEDNO)
Ako bi se, kojim slučajem, neko iz Drlupe, gornje ili donje svejedno, dokopao profesorske katedre, zar mislite da bi on nekog svog zemljaka, Drlupljanina ili Drlupljanku, pustio tek tako, a da im ne da prelazu ocenu, čak i bez neke naročite love? Time, uostalom, i sebi potvrđuje status krunskim dokazom da je došao iz zdrave i intelektom prirodno zadojene sredine, a ta investicija će se, kad-tad, na neki način isplatiti.
O tome koliko je diploma poklonjeno na lepe oči, rođačke veze, partijsku, versku, nacionalnu ili seksualnu pripadnost, nikada nećemo saznati, bar ne dok ne dođe vreme, ako dođe, da se vrednuje znanje. A kada se to desi, ako se desi, i kada najbolji stručnjaci budu počeli da rade svoj posao, a ne da bazaju po ulicama dok ,,snalažljivi" rukovode, mafije više neće ni biti, a samim tim ni ovakvih slučajeva. Mada već u strahu, poštenog čoveka spopadne jeza kad samo pomisli kakvi mu sve mediokriteti kroje sudbinu. Čast poštenim izuzecima. Zemlja u kojoj svaka šuša može da bude šta poželi, nije ni mogla da doživi ništa bolje od ovoga što ima, a što, opet, tima i takvima, savršeno odgovara.

A GDE SU NELUSTRIRANI?
Međutim, racijom na Pravnom fakultetu u Kragujevcu nameće se utisak da se radi o pojavi novijeg datuma i da je takozvana nova vlast ta koja se bavi ovakvim poslovima. Prećutkuje se da lustracije u Srbiji nije bilo i da sada nelustrirani likuju nad postojećim stanjem. Ako je nekome bitno, a jeste, da se ovakve i slične malverzacije raskrinkaju i suzbiju, a krivci kazne, onda bi trebalo krenuti redom i od početaka. Uostalom, kada je znanje u pitanju, ništa lakše nego uočiti zevzeka u javnom životu, pogotovu diplomiranog. I bez obzira koliko ovaj slučaj bio sraman, to je moralo da se dogodi. I dobro je što je tako. Konačno ćemo moći da se saživimo sa geslom da nije zlato sve što sija i da je provera znanja prvi uslov za sticanje reputacije znalca. Nažalost, čini mi se da se to neće tako brzo dogoditi, jer i među onima koji bi taj posao trebalo da obave sigurno ima kupaca sopstvenog znanja. Uostalom, ne govori li većina studenata kako ni trepnuli ne bi pri plaćanju diplome, samo kad bi imali tu lovu - 12.000 evra. Dakle, ko god je mogao, taj je to i uradio, i tu nema sumnje. I eto, to je ta nova slika o nama samima, to je posledica moralnog i duhovnog posrnuća u koje smo zapali i u kojem najgori, sa kupljenim statusom, leče svoje komplekse i nameću svoja pravila dok mladi i talentovani bezuspešno opsedaju zavode za tržište rada.
Nažalost, ti koji kupuju diplome mogu da kupe i zdravlje, status, spokoj za svoju decu i sve ostalo što se parama može kupiti, a danas može sve, i sve i svako imaju svoju cenu. Pa se logično postavlja pitanje: vredi li ovde biti pošten? A odgovor je: ne vredi, naravano, ni pišljiva boba. To, uostalom, zna i svaka pišljiva baba, a da ne znaju profesori kojima zadatak i jeste da obučavaju buduće, a i sadašnje, političare. A kako su ih naučili, oni sada i rade. I to je, to.Povratak na vrh strane


   USPEH SRPSKOG LEKARA U SLOVENIJI
Leči najteže bolesti

   • Kada je do Slovenije stigla slava o njegovim uspesima i sposobnostima, koje je primenjivao na bolesnicima iz Srbije i Mađarske, pozvali su ga slovenački diplomatski predstavnici da dođe u Sloveniju da pokaže svoje sposobnosti na njihovim bolesnicima. Dr Tasić je stigao u LJubljanu, primio bolesnike, koji su imali dijagnoze od medicinskih stručnjaka da je njihova bolest neizlečiva i onda se dogodilo pravo čudo...

   Jovana Tasića, doktora komplementarne medicine iz Novog Sada, poznaju svi oni kojima je medicinska pomoć potrebna. Našao sam ga na radnom mestu u LJubljani, u Medicinskom centru Društva ,,Sonček". Ovo humanitarno društvo, uz finansijsku pomoć države Slovenije i velikog broja sponzora, pomaže bolesnoj deci da lakše savladaju svoje bolesti i teškoće. Dr Jovan Tasić je čovek rođen da pomaže i daje energiju bolesnim ljudima i spreman je u svako doba dana i noći da priskoči u pomoć onima kojima je njegova pomoć potrebna. Rođen u Leskovcu, napustio je još davno taj deo Srbije i onda radio po gradovima bivše zajedničke države od severa do juga, a najviše se zadržao u Zadru, gde je radio kao oficir. Posle studija u Engleskoj nastanio se u Novom Sadu, gde je godinama poznat kao čovek koji znanjem i energijom pruža medicinsku pomoć svima, bez razlike. To radi više od dvadeset godina i, po mišljenju medicinskih stručnjaka, to što radi veoma uspešno može samo on sam i da objasni.
Kada je do Slovenije stigla slava o njegovim uspesima i sposobnostima, koje je primenjivao na bolesnicima iz Srbije i Mađarske, slovenački diplomatski predstavnici pozvali su ga da svoje sposobnosti pokaže na njihovim bolesnicima. Dr Tasić je u LJubljani primio bolesnike koji su imali dijagnoze od medicinskih stručnjaka, po kojima je njihova bolest neizlečiva, i onda se dogodilo pravo čudo. Posle samo četiri terapije kod Tasića bolesnici su takoreći postajali zdravi. Od svojih lekara su ti isti bolesnici posle terapije kod Tasića dobili preporuku da više nije potrebno da uzimaju lekove. Nepokretni su prohodali, nemi su progovorili, a nekada neizlečiva deca pošla su u školu. Dr Tasić i njegova energija pomogli su hiljadama ljudi i dece po skoro celoj Evropi. Tasić kaže da ih ne leči sam, nego da preko njega zrači priroda i neka energija iz svemira, pa nema veze kako je čovek zove.
Na pregled kod dr Tasića čeka se dve godine, a ja sam na poziv predsednika Društva ,,Sonček" prisustvovao medicinskoj terapiji bolesnika, koji su došli u LJubljanu iz svih krajeva Slovenije.
- Mnogo je pacijenata i ja ne mogu pregled da obavim na brzinu. Potrebno je strpljenje i dosta moje energije, koju prebacujem na bolesnike i zbog koje oni ozdrave. To je kosmička energija koju dobijam od prirode. Tu energiju dajem pacijentu i ona mu povećava imunitet. Da kažem običnim jezikom: ne dajem pacijentu lekove, već pacijentovom telu, svojom energijom i sposobnostima, dajem upute na koji način da pobedi bolest. NJegovo telo onda, pod mojim nadzorom, napada bolest i pobeđuje je. Pacijent i ja zajedno pobeđujemo bolest. Našu zajedničku pobedu potvrđuje pacijentov lekar, koji je kompetentan da posle moje terapije obustavi upotrebu dotadašnjih lekova. Meni nije važan novac. Pacijent je za mene najvažniji i ja želim da mu pomognem, za novac ne pitam. Hiljade pacijenata sam lečio bez novca, pa sam im čak i davao za putne troškove - kaže dr Tasić.
Uverio sam se u njegova dobra dela dok je radio sa pacijentima. U prvoj grupi bilo ih je dvadesetak, uglavnom dece. NJihovi roditelji nisu mogli da nahvale sposobnosti dr Tasića, koji kaže:
- Ja ne lečim ljude, već ih samo svojom energijom pripremim da njihov organizam počne sam da se brani i da sami pobede bolest. Čovek nije gospodar života i smrti. Ja sam samo produžena ruka prirode od koje smo se, nažalost, udaljili. Moji pacijenti moraju obavezno da donesu dijagnoze od svojih lekara i ja ih tek onda lečim na svoj način. Upotrebu lekova mora da dozvoli ili ne dozvoli njihov lekar, koji to utvrđuje posle moje terapije.
Pacijenti sa kojima smo razgovarali potvrdili su da dr Tasić od njih nije hteo da uzme novac.
Predsednik Društva za cerebralnu paralizu iz LJubljane Gregor Meše priredio je u čast dr Tasića svečanost i predao mu njihovo najveće priznanje za sve dobro što čini njihovim članovima i svim bolesnicima po svetu. Predsednik je još napomenuo da je dr Tasić neverovatan i neponovljiv čovek jer, umesto da naplaćuje svoje usluge, on je čak ovom društvu za njihove bolesnike dao novac.
Kada je više slovenačkih diplomatskih predstavnika iz sveta videlo uspehe dr Jovan Tasića, poslali su diplomatskom poštom Vladi Republike Slovenije zahtev da se ,,pod hitno" doktoru Tasiću dodeli državljanstvo Republike Slovenije kao nagrada za sve što čini za bolesnike. Taj predlog su podržali i mnogi drugi političari iz Slovenije.

ZAHVALNI PACIJENTI
• Alenka Šteblaj iz Domžala ima sina Simona, rođenog 16. maja 2001, kojem su mnogobrojni slovenački specijalisti postavili brojne dijagnoze (epilepsija, tumor…). Posle dolaska na terapiju kod dr Tasića njen sin je počeo normalno da živi da su čak i njegovi doktori posle četiri dana terapije odgovorili da više nije potrebno lečenje - mali je prohodao i progovorio.
• Anja Ševo iz LJubljane, stara tri godine, sa dijagnozom cerebralna paraliza, posle četvrte terapije, neverovatno, a istinito - prohodala je!
• Marija Čadež, sa dijagnozom - epilepsija, smetnje u duševnom razvoju, hidronefroza, posle terapije kod dr Tasića polazi u školu sa posebnim programom, njena koncentracija se povećava, lekari ukidaju sve terapije za lečenje epilepsije, nema više napada. Naravno, roditelji su presrećni i, kako kažu, do smrti zhvalni dr Tasiću.
• Branislava Stokić iz Celja, stara 45 godina, nije mogla da hoda, stalno ju je bolela glava i uvek je imala visoku temperaturu. Sve je, kako kaže, hvala bogu, otišlo sa Tasićevim rukama u neznano. Kaže da se sada oseća izvanredno.
Tekst i foto: Rade BAKRAČEVIĆPovratak na vrh strane

ZAHVALJUJUĆI ANGAŽOVANJU SKUPŠTINE OPŠTINE I CRVENOG KRSTA
Vukovići dobili kuću


   • Vidosava i Dejan Vuković dobili su pristojan krov nad glavom, a u utorak su im uručeni ključevi kuće od 50 kvadrata na 23 ara placa • Sredstva za kupovinu kuće obezbedila je opština, a Crveni krst će uz pomoć donatora uraditi adaptaciju

   Opština Kraljevo je, na inicijativu Crvenog krsta, kupila Vidosavi i Dejanu Vukoviću kuću u Vitkovcu. Kuća ima spavaću sobu, kuhinju sa nišom, prostoriju koja će biti adaptirana u kupatilo, hodnik i potreban nameštaj. U dvorištu od 23 ara su voće i još dva pomoćna objekta, koja mogu da se koriste za smeštaj stoke.
- Vrlo sam srećan. Prema onome gde sam živeo, ovo je sjajno. Zahvaljujem svima koji su pomogli, ali bih voleo da se uselim kada svi radovi budu završeni - kaže Dejan Vuković.
Za kupovinu kuće iz opštinskog budzeta izdvojeno je 400.000 dinara. Kuća nije daleko od prodavnice, autobuske stanice i zdravstvene ambulante, što mnogo znači Dejanu, koji je lošeg zdravstvenog stanja, i njegovu poluslepu majku.
- Opština Kraljevo ima veliki broj socijalnih slučajeva, pa mnogim ljudima treba pružiti pomoć. Trudimo se, ali opština Kraljevo ne raspolaže velikim sredstvima. Predsednik opštine ulaže velike napore da se reše socijalni problemi, ali i da se vrati bolji život u opštinu Kraljevo - rekla je LJiljana Negojević, načelnik Opštinske uprave.
Potrebna su i dodatna sredstva za adaptaciju kuće, za koje će se pobrinuti Crveni krst tako što će animirati domaće i strane donatore.
- Crveni krst će obezbediti i drva za ogrev, preneće i neke njihove stvari koje su još upotrebljive da bi ovde mogli da se stvore što bolji uslovi za život - ističe Mirjana Lišanin-Gostiljac, sekretar Crvenog krsta.
Ovo pokazuje da, kada se na istom poslu nađu ljudi dobre volje, svaki problem može da bude efikasno rešen.


AKCIJA NOVOOSNOVANOG EKOLOŠKOG DRUŠTVA
Zaštita i uređenje Žičke reke


   Nadomak Kraljeva nalazi se Žička reka, čije obale bi mogle da budu pretvorene u prava turistička izletišta za odmor i rekreaciju Kraljevčana. Prvi korak u tom pravcu jeste podizanje nivoa ekološke svesti i sveobuhvatna zaštita ove reke od daljeg zagađivanja. Tim povodom, novoosnovano Ekološko društvo „Žička reka” sprovešće niz akcija očuvanja prirode ovog područja - rečeno je na sastanku tog društva, održanom krajem prošle sedmice. Osnovni cilj svih članova ovog društva je da Žička reka bude lepa i čista i da, umesto rugla, bude ponos ovog kraja.
- Ekološko društvo „Žička reka” osnovano je radi ostvarivanja svojih prava iz ekologije, ali i da pokušamo da zaštimo ne samo Žičku reku, nego i kompleks manastira Žiče i Žiču kao mesto u kome živimo - rekao je Slaviša Stanojević, predsednik ED „Žiča”.
Ovo ekološko društvo je osnovano još 19. avgusta 2005. godine, na Preobraženje. Sada broji oko 30 članova, uglavnom meštana Žiče, koji planiraju, prema rečima predsednika Stanojevića, da prirodne lepote ovog područja sačuvaju i sa ponosom dočekaju centralnu proslavu osam vekova manastira Žiče.
- Prvo ćemo pokušati edukacijom. U saradnji sa školom u Žiči pokušaćemo da to prvo uradimo sa decom, pa ćemo onda nastaviti postavljanjem oglasnih tabli o očuvanju Žiče i njene prirode. Zatim ćemo uređivati Žičku reku sa kompletnim planskim čišćenjem reke već ovog proleća, od izvorišta u Gradima do ušća u Ibar - kaže Stanojević.
Akciju Društva je pomogla opština Kraljevo, a iz ekološkog društva apeluju na sve ljude dobre volje i prijatelje Žiče da se na bilo koji način uključe kako bi reku očistili i kompletno uredili i stali na put njenom daljem zagađivanju.
- Želimo da naglasimo da bi Žička reka trebalo da se pretvori u jedno lepo izletište, jer ih Kraljevo malo ima i da ne samo meštani Žiče, već i ljudi sa strane, dolaze ovde da uživaju u ovoj lepoti koja je prikrivena ispod Stolova - kaže Željko Jovanović, PR menadzer ED „Žička reka”.
„Modrik”, „Desin vir”, „Đurađev vir” i „Ratkov vir” samo su deo otkrivene lepote Žičke reke. Uređivanjem ovih lokacija i obala, Žička reka bi mogla da postane jedno od najposećenijih izletišta nadomak Kraljeva. Ipak, da bi se to ostvarilo, trebalo bi više poraditi na kulturi ponašanja i odnosa prema zaštiti reke. ED „Žička reka” se nada da će na tom zadatku ostvariti dobru saradnju, kako sa ostalim ekološkim društvima, tako i sa meštanima, sve u cilju da ovakvih ružnih prizora više ne bude, već da reci bude vraćena iskonska lepota koja bi mogla da postane ponos svih Kraljevčana.Povratak na vrh strane


UMETNOST - KULTURA - OBRAZOVANJE

OMLADINSKA ORGANIZACIJA “KVART” IZDALA CD - piše Ivan Rajović
,,Fenolmanija 101 %” pred publikom i u etru

   Omladinska organizacija ,,Kvart" nedavno je objavila i svoj prvi CD. Na ovom po najvišim evropskim standardima opremljenom nosaču zvuka nalazi se desetak lokalnih izvođača, uslovno rečeno, moderne muzike aktuelne u ovom trenutku na svim meridijanima, pa i ovde. Većini, uglavnom mladih muzičara ovo je prvo iskustvo koje bi, kako se to kaže, trebalo da im posluži i kao ,,odskočna daska” za ozbiljno bavljenje muzikom. Zbog toga bi, bez nekog preterano ozbiljnog kritičarskog suda o onome što se nalazi na ovom CD-u, trebalo pozdraviti ovaj, u pravom smislu te reči, poduhvat, bar za naše uslove, i opravdano očekivati da će bar neko iz ove svojevrsne galerije mladih muzičara i bendova uskoro uspeti da se vine među prave reprezente aktuelne muzičke scene, ma kako se ona u tom trenutku zvala. Sve ovo postaje mnogo ozbiljnije ako se zna da Kraljevo, osim Bezimenih, gotovo nikada u svojoj istoriji nije imalo lokalnu grupu koja je uživala ugled i na nekoj široj ili republičkoj pop sceni. Bilo je pokušaja, ali su oni uglavnom bili kratkog daha i, što je najgore, bez ikakvih, konkretnih tragova o postojanju muzičkih grupa. Tako da nešto što bi se moglo nazvati rok istorijom urbanog Kraljeva ne poznaje niko osim samih učesnika u tome ili pasioniranih ljubitelja muzike. No, to ne znači da Kraljevo nije imalo i da ni danas nema vrsne muzičare koji mogu da stanu rame uz rame sa mnogima koji su stekli status profesionalaca, da ne kažem rok legendi. Naprotiv, pojedini, namerno neću da ih pomenem, uspeli su da dostignu sam zenit popularnosti, ali i virtuoznosti. No, oni više nisu ovde, pa kao i u nekim drugim oblastima, ostaje samo da njihove početke vezujemo za naš grad i da ih svojatamo, od čega ni oni, a ni mi, nemamo nikakve koristi.
CD, koji je konačno pred nama, proizvod je dobre volje određenih ljudi, i nije karakterističan samo za naš grad budući da je isti princip podsticanja pop muzike u provinciji bio praktikovan i u drugim gradovima, a sve na inicijativu Otvorenog puta E-761, međunarodne organizacije kojoj podsticanje kulture i jeste cilj. Valjda u skladu s tim, bez obzira o čijoj se ideji radi, i sam naslov ovog CD-a FENOLMANIJA 101% nedvosmisleno govori da jedna ovakva kreacija može da nastane samo ovde i nigde drugde, pa je i to na određeni način čini origilanom i neponovljivom. I kada sve to znamo, za očekivati je, kako bi to neki rekli, da se lokalnim muzičkim snagama da malo više prostora u lokalnim medijima kako bi predstavili svoje delo i kako bi generacija stasala na fenolu pokazala šta zna i ume na dobrobit svoga grada i muzike kao takve.
Audio zapis ,,Fenolmanija 101%" je snimljen u periodu novembar/decembar 2006. godine u tonskom studiju ,,Studioton" Kraljevo. Snimanjem, produkcijom i masteringom bavio se Ivan Lekić. U realizaciji ovog materijala učestvovali su: Nevena Jelić, prateći vokal, Ivan Lekić, klavijature i programming, Srđan Radosavljević, trube, Vladimir Klem, trube i Aleksandar Sofronijević, orkhestral.
Za dizajn i opremu izdanja zadužen je bio Darko Sojević, odnosno MAKS GRAF, a generalni menadzer projekta, čiju je realizaciju omogućila organizacija Otvoreni put E-761, jeste Aleksandar Martić.
Na ovom nosaču zvuka, jedinstvenom te vrste u Kraljevu, zastupljeni su muzički sastavi: Ivan Jevtić (vokal Oliver Nektarijević, kejbord i programing Ivan Jevtić), Cezar (Borko Rajović, vokal, Danijel Zdravković, gitara, Aleksandar Putnik, bas, i Dalibor Zdravković, bubanj), Dečja radost ( Igor Arsenijević, vokal i gitara, Darko Arsenijević, prateći vokal i gitara, Danilo Jagodić, bas, i Miloš Manić), Kompromis 69 (Aleksandar - Saša Martić, vokal, Kolja Radenković, gitara, Dalibor Drčelić, bas, Ivan Jeftić, klavijature, i Darko Stanković, bubnjevi), Punished (Vlada Jovanović, vokal, Branko Ratković, gitara, Nikola Milenković, bas, i Voja Ratković, bubnjevi), Colt (Marko Šalinić, vokal i gitara, Aleksandar Marković, gitara, Dalibor Drčelić, bas, i Dragan Stojković Piksi, bubanj) Jozef And The Children (Nikola Trikoš, vokal, klavijature, Nikola Mišković, didzili do, sampler&programming), Holokaust (Saša Vranić, vokal, Aleksandar Krstić, vokal, Marko Novaković, vokal), Istok (Nikola Trikoš, vokal, Nebojša Kešelj, gitara, Nikola Rakonjac, bas, Slobodan Anđelković, bubanj i Darko Srejović, gitara).



NOVI USPESI MUZIČKE ŠKOLE - piše Bojana Milosavljević
Nagrade za klarinet i trioa

   Prošle nedelje je u Beogradu održano Četvrto otvoreno takmičenje solista i kamernih ansambala duvača sa brojnim učesnicima iz naše zemlje i nekoliko susednih država. Kraljevačku Muzičku školu predstavljali su stariji srednjoškolci. Darko Perčević, maturant i solista na klarinetu (klasa prof. Uroša Pavlovića, klavirska saradnja - Suzana Sajić), osvojio je - prvu nagradu. Istovremeno, kamerni trio srednje škole plasirao se na - treće mesto. Ovaj sastav, u klasi prof. Anuške Jončić, sačinjavali su: Bojana Đolović (violina), Milica Predolac (klavir) i Darko Perčević (klarinet)..



UZ PRAZNIK ŠKOLE “JOVO KURSULA” - piše Bojana Milosavljević
Đački list star decenijama

   Već po tradiciji, i to vrlo retkoj na ovim prostorima, svaki Dan škole ,,Jovo Kursula” iz Kraljeva obeležava se, pored ostalog, zanimljivom publikacijom - štampanjem đačkog lista ,,Polet”. Ovaj časopis traje duže od četiri decenije. Tačnije, prošle godine izašao je 40. broj ovog lista koji sopstvenim snagama uređuju nastavnici i učenici.
   Ovogodišnji ,,Polet” sadrži mnoštvo ilustracija i tekstova, a nije propušteno ni podsećanje na osmovekovni jubilej manastira Žiče. Dan škole ,,Jovo Kursula” svaki put u prvi plan stavlja najbolje učenike, ali i važne datume u istoriji kolektiva, koji je nastavljač tradicije nekadašnje škole ,,Aleksandar Ujedinitelj”. Sadašnji naziv je iz 1952. godine, a na novu lokaciju škola je premeštena 1965. godine. Zadoprinos prosvetno-vaspitnom radu ,,Jovo Kursula” je nagrađen Novembarskom nagradom Kulturno-prosvetne zajednice Kraljevo i republičkim priznanjem ,,25. maj”. Danas ovu školu pohađa 601 učenik u 22 odeljenja. U njoj radi 40 nastavnika, a 13 je zaposlenih van nastave.


 
BEOGRAD: CENTRALNA GALERIJA DOMA VOJSKE
Izložba Aleksandre Popović

   Akademski umetnik i profesor likovne kulture iz Kraljeva Aleksandra Popović otvorila je preksinoć u centralnoj Galeriji Doma vojske Srbije u Beogradu izložbu slika, u tehnici ulja. Ovo je druga individualna postavka mlade umetnice, posle izložbe koju je 2005. godine imala u Galeriji Vladislav Maržik. NJenih petnaestak radova likovna publika Beograda moći će da pogleda svakodnevno, sve do pred kraj meseca (25. marta).
   U odabranim radovima Popovićeve dominiraju kompozicije i kontrasti slikarske poetike. To u pratećem katalogu primećuje i njen stariji kolega mr Milan Đokić, koji zapisuje da je ,,(Aleksandra Popović) neosporno izabrala stazu svojih vokacija, svođenjem kompozicije i elemenata u igri, načinom na jedan apstrahovano-asocijativni prosede. To su dvodimenzionalne plošne kompozicije, naglašenih pravougaonih oblika u međusobnom prožimanju i sukobljavanju, u kolorističnoj naglašenosti...
  Plavo-siva harmonija, Kompozicija sa crveno-belim akcentom, Slika u oker gami... samo su neki od naziva dela koje mlada slikarka izlaže u Beogradu. Između dve pomenute samostalne postavke, Aleksandra Popović izlagala je i na desetak grupnih izložbi, od kojih je jedna bila u Trnovu (Bugarska).
   Aleksandra je diplomirala na odseku zidno slikarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu 2004. godine, a već naredne primljena je u republičko ,,strukovno” udruženje (ULUS).



U HOLU SKUPŠTINE OPŠTINE
Izložba dečjih rukotvorina

   U utorak je u holu Skupštine opštine Kraljevo otvorena prodajna izložba maštovitih radova dece i mladih lako ometenih u psihofizičkom razvoju. Povod za ovakvu postavku zaista uspelih dosignuća (slobodno mogu da se podvedu pod primenjenu umetnost), koja je trajala do sinoć, bio je praznik žena - 8. mart. Veći efekat od moguće materijalne dobiti je divljenje posetilaca umeću dece čija kreativnost na ovoj izložbi gotovo da nije imala granice.
Već godinu dana kraljevački Centar za socijalni rad koordinira delovanje posebnog udruženja koje neguje i razvija ovakvu vrstu rada sa decom i mladima koja imaju posebne potrebe. Izložbu u skupštinskom Holu otvorio je dr Miloš Babić, predsednik opštine. Na njegovu inicijativu, Ministarstvo za rad i socijalna pitanja odobrilo je 20 miliona dinara za izgradnju dnevnog boravka za lica sa hendikepom. Gospodin Babić je najavio da će to verovatno biti objekat koji se renovira u Hajduk Veljkovoj ulici.
- Na taj način - kazao je dr Babić - razrešili bismo akutan nedostatak prostora u Kraljevu. U planu je i izgradnja šest stanova za hendikepirane osobe i meni je veoma drago da je naša država konačno počela da vodi računa i o toj populaciji.
Ovako značajnija podrška deci i mladima lako ometenim u psihofizičkom razvoju rezultat je činjenice da je danas sve veći broj udruženja i organizacija koje brinu o tome da takva deca ne ostanu na margini društvenog života.Povratak na vrh strane


          KOŠARKA - SINALKO NAŠA LIGA - piše Zoran Bačarević
Mašinac se kockao, Sloga ,,tapirana"

   • U 18. kolu Mašinac savladao Svislajon sa 88:84, Sloga doživela katastrofu u Leskovcu - 110:82 za Zdravlje • U narednom, 19. kolu, Sloga domaćin Ra-dničkom, Mašinac gost OKK Beograda

   Koliko su se košarkaši Mašinca igrali nervima svojih pristalica u poslednjoj četvrtini, a posebno u poslednjem minutu susreta sa Vrščanima, toliko su njihovi ,,dvoranski" drugovi iz Sloge u Leskovcu ostavili svoje navijače ,,hladnim" od prvog do poslednjeg minuta sa Zdravljem. Košarkaši sa Ibra u Leskovcu, u dvorani koja nosi ime Dubočice, u startu su upali u vrtlog iz koga se nisu izvukli do poslednje sekunde susreta sa rivalom sa kojim su teško izlazili na kraj i kada su imali daleko jači tim. Zdravlje je sa ,,zelenaškom" kamatom naplatilo dug za ponižavajući poraz u prvom krugu takmičnja, kada je četa Slobodana Mitića Žuća u Hali sportova postigla svega 45 koševa. Valja napomenuti da je Sloga u Leskovcu igrala bez iskusnog plejmejkera Dejana Tomaševića (35), a njegova ,,alternativa" Perica Mitić nije uspeo da ga uspešno zameni. Istina, postigao je 13 koševa, dvostruko manje od još jednom efikasnog Miloša Bojovića sa 26 poena - sve za ubedljiv poraz Sloge odnosno pobedu Zdravlja od 110:82, po četvrtinama 25:21, 27:24, 24:13, 24:24.
Košarkaši Mašinca zabe-ležili su devetu pobedu u sezoni, za učinak ,,fifti-fifti" posle 18 odigranih kola. Početak, ali i tok susreta sa ekipom nekadašnjeg ,,učitelja" Maši-nca (u dva navrata) Boška Đokića nije najavljivao neizvesnu završnicu. U meču sa Svislajonom Mašinac je, posle početnih 0:6, napravio seriju od 17:3, pre svega koševima Habuša i Mirkovića, a sigurno vođstvo držao je sve do poslednjeg ,,semestra". Na poluvremenu je bilo 44:35 za ,,studente", na samom početku druge četvrtine i 16 poena prednosti za momke Radenka Varagića (66:50). Činilo se da je tu i ,,kraj priče", ali košarka ne bi to bila da nije pokazala svoju ,,babamartovsku" ćud. Iz minuta u minut topila se prednost Mašinca, u poslednjem minutu Vrščani su u ciglo sedam sekundi i postigli dve ,,trojke", a na samo 21 sekundu pre kraja rezultat na semaforu glasio je 85:83 za domaćina! U penal završnici Mitrović i kompanija imali su dobre živce sa linije slobodnih bacanja, pa je konačan rezultat susreta Mašinac-Svislajon glasio 88:84 (21:18, 23:17, 20:15, 24:34). Darko Habuš sa 20 i Uroš Mirković sa 19 koševa, od kojih su većinu postigli u prvom poluvremenu, bili su najefikasniji u pobedničkoj ekipi, dok je kod Svislajona Miloš Minić bio najbolji, sa 17 postignutih koševa.
Ovog vikenda igraju se susreti 19. kola, u kome će Sloga ponovo biti domaćin i igraće još jedan komšijski derbi sa Radničkim iz Kragujevca. Mašinac će put Beograd, gde ga dočekuje OKK Beograd, koji je od početka prvenstva u vrtlogu začelja tebele, a trenutno deli poslednje mesto sa Napretkom.



       KOŠARKA - PRVA A LIGA - ŽENE - piše Stole Petković
Gošće igrale za opstanak

   Kraljevo - Radnički NB 71:72 (12:15, 20:22, 24:17, 15:18)
Hala sportova. Gledalaca 300. Sudije: Milojković (Beograd), Manojlović (Užice).
Kraljevo: : Žkovrić 2, Ilić 20 (6-4), Jovanović, Živanović 6 (1-0), Bajić 14 (6-6), Nikolić, Mi-hajlović 13 (4-2), Veljović 5 (3-3), Baltić, Prvulović 10 (2-1), Ratković, Belanović 1 (2-1).
Radnički NB: Janković 7 (2-1), Damjanović, Kostić, Ćosović, Đorđević, Grujić 13 (2-2), Bačevac 23 (7-5), Tokić, Garčević 6 (2-2), Radić 15 (5-3), Krstović 8 (4-2), Slaveska.
Gošće su u Kraljevu osvojile bodove spasa. Odluka o pobedniku pala je osam sekundi pre kraja kod rezultata 71:70 za domaći tim. Tada su gošće bile u napadu i napravljen je prekršaj. Nataša Bačevac je realizovala oba slobodna bacanja i na kraju su se košarkašice Radničkog silno radovale. Već u 4. minutu košarkašice Radničkog su povele sa 9:0 i tako nagovestile dobru igru u meču sa Kraljevčankama.
Novobeograđanke su uspele do odmora da sačuvaju prednost. U 25. munutu košarkašice Kraljeva uspevaju da konačno izjednače rezultat, kada su precizne bile Ilićeva i Bajićeva, ali Bačevac i drugarice su u finišu zaigrale na sve ili ništa i to u trenucima kada su Kraljevčanke imale i pet poena prednosti. U narednom kolu Kraljevo ide u goste Hemofarmu.

OPROŠTAJ KAPITENA
Tamara Bajić, kapiten ŽKK Kraljevo, odigrala je poslednju utakmicu za svoju ekipu. Slučaj je hteo da to bude međukolu sa Hemofarmom (53:85), svojim budućim klubom. Pregovori još uvek nisu završeni, ali dobro upućeni tvrde da je to već gotova stvar.



ODBOJKA - MINI-LIGA, PLEJ OF
Mini ,,fenjer” u Kraljevu

   • Drugi poraz Ribnice u mini-ligi: Crvena zvezda - Ribnica 3:0 (25:20, 28:26, 25:22) • U nedelju (19) ponovo sa Vojvodinom, u sredu sa Beograđanima

Ubrzani ritam sreda-subota (nedelja) očigledno neće odgovarati odbojkašima Ribnice u ovogodišnjoj mini-ligi za plasman od 1. do 4. mesta.
Posle poraza od Vojvodine na drugom uzastopnom gostovanju u doigravanju za titulu prvog prvaka Srbije u odbojci kraljevački odbojkaši doži-veli su ubedljiv poraz od Crvene zvezde. ,,Crveno-beli” su u nedelju uveče u Šumicama slavili sa maksimalnih 3:0 (25:20, 28:26, 25:22) i tako pretekli Ribnicu u direktnom okršaju za treće mesto na tabeli mini-lige, a posle pobede u Kragujevcu sada ugrožavaju i Vojvodinu na drugoj poziciji.
Treći ovogodišnji susret Beograđana i Kraljevčana odlučen je u drugom setu u kome je Ribnica prokockala dve vezane set-lopte kod rezultata 24:22, pa je Zvezda dobila šansu da ga reši kod vođstva od 25:24. Beograđani su, ipak, iskoristili treću set loptu blokom Stankovića za 28:26. Gosti su se, kako-tako, koprcali i u trećem setu, ali je kod minimalnog vođstva domaćina od 21:20 sudija Davidović Todoroviću dosudio ,,nošenu loptu” kod prijema servisa, što je presudilo konačan ishod meča. Todoroviću se ,,stavljala na dušu” i greška kod druge set lopte u drugom setu, ali sve u svemu, Kraljevčani su ostali i bez seta, a kamoli boda u Beogradu.
Kapiten Ribnice Milan Ilić u komentaru posle utakmice ,,žalio se” da njegova ekipa ove sezone ne uspeva da set privede kraju, da dosta greši u završnici mečeva, ali se nada da će do kraja mini-lige ta ,,mana” biti anulirana.
Sudeći po rasporedu i odnosu snaga, to će ipak ići malo teže, jer se Ribnici sve više ,,smeši” četvrto mesto na kraju mini-lige i start u plej-ofu sa Radničkim.
Sinoć su u Kraljevu i pred kamerama RTS igrali Ribnica i Radnički, a po ubrzanom redu vožnje u nedelju će u Kraljevu gostovati Vojvodina. Naredne srede opet na programu je četvrti susret Ribnica - Crvena zvezda, ovog puta u Hali sportova.



        KOŠARKA PRVA B LIGA - MUŠKARCI
Da se zna ko je lider

Ribnica - Radnički (NS) 69:108 (21:25, 21:31, 10:26, 17:26)
Hala sportova. Gledalaca 150. Sudije: Morožin (Leskovac), Nedeljković (Niš), Stefanović (Kraljevo).
Ribnica: Meme-dović 10 (7-3), Roglić, Novaković, Nedić, Ug-renić 25 (2-1), Peković 8, Šestović, Todorović, Sinadinović 16 (7-6), Vuksanović, Čupković 6, Vuletić 4.
Radnički: Medić 8 (3-2), Kuzeta 19 (2-2), Vulin 2, Tomašević 4, Simić 13, Rajković 22, Lacković 19 (5-3), Bjelica 8, Kovačević 10, Danilović 3.
Radnički je pokazao da se s pravom nalazi na čelu tabele i da je na najboljem putu da pobedonosno završi pohod u B ligi. Posle početnog vođstva domaćina od 6:3 prenuli su se košarkaši lidera i iz minuta u minut punili koš domaćina. Najveću prednost stekli su u trećoj četvrtini, ali pre svega zahvaljujući početničkim greškama Ribnice, čiji igrači nisu pogodili kroz obruč gotovo pet minuta. U preciznosti najviše je prednjačio Rajković u prvom, a Kuzeta u drugom poluvremenu. Kod domaćina Ugrenić je bio dosta efikasan, ali to njegov tim nije spaslo visokog poraza.Povratak na vrh strane
 


IMPRESUM

Nedeljni list u izdanju Javnog preduzeća za informisanje: „Ibarske novosti” - Kraljevo. Adresa Redakcije: ul. Hajduk Veljkova br. 2.
Direktor i glavni i odgovorni urednik: Dragan Rajičić. Odgovorni urednik: Vladeta Stanojević. Tehnički uredio: Saša Kovačević.

Redakcija: Zoran Bačarević (sport), Dragan Vukićević (privreda), Slobodan Rajić (politika), Marko Slavković (reportaže i Stršljen), Bojana Milosavljević, Stojan Petković (sport), Ivan Rajović (urednik izdavačke delatnosti), Milisav Radovanović (fotoreporter), Vesna Jovičić (lektor), Zorica Radunković (marketing). Poslovni sekretar Lidija Kuljača.

Predsednik Upravnog odbora: Biljana Knežević, dipl. pravnik.

Telefoni: direktor i glavni i odgovorni urednik 312-504, odgovorni urednik tel/faks 320-630, pravna i opšta služba 312-505, oglasno odeljenje 312-505. Godišnja pretplata 1.560 din. Za inostranstvo - Evropa 4.680 dinara, Amerika i Australija 6.240 din. Tekući račun: 160-14461-52 kod „Banca Intesa” Kraljevo. Kompjuterska obrada „Ibarske novosti”. Štampa “APM print”, III Bulevar 29, Beograd. Generalni distributer: “HIT-KOMERC” Žička 10, tel. 036/360-200 i 361-222.

Poštarina plaćena u Pošti 36200 Kraljevo. List izlazi petkom, rukopisi se ne vraćaju.

e-mail:webmaster@kraljevo.com, ibarskenovosti@sbb.co.yu


Ibarske novosti - e-mail

Copyright © 1997-2007. Interactive.net Kraljevo. All rights reseved interactive