Internet izdanje - 25. januar 2008. godine

  Ibarske novosti - e-mail

Naslovna strana novog broja "Ibarskih novosti" - klik za vecu sliku! Nikolić pobedio, Tadić i Ilić na drugom i trećem mestu
U očekivanju Tadićeve pobede u drugom krugu
Kraljevo je miran grad i policija sve radi da tako i ostane!
Kišobranu sa dušom smeši se London
Pobedili svi!
Svi putevi do dnevnica vode za Beograd
Rehabilitovan nabeđeni jatak Ljubiša Krstić Musa
Poklon redovnim platišama
Rano otkrivanje - šansa za izlečenje
Umetnost, kultura, obrazovanje
Sport: košarka, odbojka, fudbal


REZULTATI IZBORA ZA PREDSEDNIKA REPUBLIKE U OPŠTINI KRALJEVO - piše Slobodan Rajić
Nikolić pobedio, Tadić i Ilić na drugom i trećem mestu

   • I u opštini Kraljevo na 129 biračkih mesta zabeležena velika izlaznost glasača (58,9 odsto) • Tomislav Nikolić (SRS) osvojio 58,56, Boris Tadić (DS) 28,65, a Velimir Ilić (NS) 20,02 odsto glasova od ukupnog broja onih koji su glasali 20. januara • Izbori protekli regularno, uz samo jedan zvanični prigovor posmatrača CeSID-a, koji je Republička izborna komisija odbacila

   Radno telo RIK-a za sprovođenje izbora u opštini Kraljevo, na pres konferenciji, saopštilo je preliminarne rezultate predsedničkih izbora na području ove opštine, koji su održani 20. januara.
   Prema obrađenim zapisnicima, dobijenim od biračkih odbora sa 129 biračkih mesta, koliko ih je bilo na području opštine Kraljevo, od 112.143 upisana birača u jedinstveni birački spisak opštine, na glasanje je izašlo 66.139, a glasala su 66.133 birača ili 58,97 odsto izašlih birača. To je nešto manji procenat od republičke izlaznosti (61 odsto), ali je zabeležena velika izlaznost birača u celini i na svim biračkim mestima. Podaci govore i da je od RIK-a primljeno ukupno 112.149 glasačkih listića, neupotrebljenih listića je bilo 46.010, važećih 64.820, a nevažećih glasačkih listića 1.313 ili 0,019 odsto.
Na osnovu sabranih i obrađenih podataka o izbornim rezultatima, od devet kandidata na listiću, najviše glasova u opštini Kraljevo dobio je ubedljivo Tomislav Nikolić, kandidat Srpske radikalne stranke - 25.500 ili 38,56 odsto glasova. Drugo mesto osvojio je Boris Tadić, kandidat Demokratske stranke, sa 18.950 ili 28,65 odsto glasova, a treće Velimir Ilić, kandidat Nove Srbije, sa 13.238 ili 20,02 odsto osvojenih glasova. Četvrti je bio Milutin Mrkonjić, kandidat SPS-a, sa 3.946 ili 5,97 odsto glasova, peti Čedomir Jovanović, kandidat LDP-a, sa 2.375 ili 3,59 odsto, šesta Milanka Karić, kandidat PSS ,,Bogoljub Karić", sa 464 ili 0,7 odsto, sedmi Marijan Rističević, kandidat NSS i USS, sa 187 ili 0,28 odsto, osmi Ištvan Pastor, kandidat VK, sa 83 ili 0,13 odsto i deveti Jugoslav Dobričanin, kandidat RS iz Niša, sa 77 dobijenih glasova ili 0,12 odsto od ukupnog broja birača koji su glasali (vidi tabelu).
Prva analiza ovih preliminarnih rezultata u opštini Kraljevo pokazuje da su tri prvoplasirana kandidata (Nikolić, Tadić, Ilić), sa zajedno osvojenih 57.688 ili 87,20 glasova, drastično nadmašili ostalih šest kandidata, da su Milutin Mrkonjić (SPS) i Čedomir Jovanović (LDP) jedini još imali broj glasova koji se meri u hiljadama ili više od jednog procenta, dok su preostala četiri kandidata dobila zanemarljiv broj glasova.
Ipak, osnovna karakteristika izbornih rezultata u opštini Kraljevo je da je Tomislav Nikolić, kandidat SRS-a, ubedljivo pobedio i da je, iako je imao nešto manji procenat u odnosu na dobijeni na nivou Republike, sa 6.550 glasova ili skoro 10 odsto više, bio ubedljivije na prvom mestu ispred drugoplasiranog kandidata Borisa Tadića (DS). Takođe, da je u kraljevačkoj opštini kandidat Nove Srbije Velimir Ilić, za čak 20 odsto, osvojio veći broj glasova od postotka na nivou Republike.
U odnosu na prošle izbore, kada je takođe ubedljivo pobedio u prvom krugu, Tomislav Nikolić ovog puta u opštini Kraljevo zabeležio je još ubedljiviju pobedu nad protivkandidatom iz Demokratske stranke. U drugom krugu, međutim, tada je došlo do preokreta i Boris Tadić je i u opštini Kraljevo bio ispred svog protivkandidata Tomislava Nikolića i na osnovu ukupnih izbornih rezultata u Srbiji postao predsednik Republike. Drugi krug predsedničkih izbora u Srbiji biće održan 3. februara 2008. godine i, po proceni analitičara, izborna trka Nikolića i Tadića biće veoma uzbudljiva, a pobeda jednog od njih neizvesna i veoma tesna. Do tada, i izborne tišine, predstoji nova izborna kampanja, ali ovog puta samo dva prvoplasirana kandidata.

ODBIJEN JEDAN PRIGOVOR CESID-A
Prema podacima radnog tela RIK-a za sprovođenje izbora u opštini Kraljevo, na 129 biračkih mesta u opštini Kraljevo predsednički izbori protekli su uglavnom u korektnoj i demokratskoj atmosferi i nije bilo ozbiljnijih povreda izborne procedure koji bi bitno uticali na konačne rezultate izbora. Zabeležen je samo jedan zvanični prigovor posmatrača Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) na kršenje ,,kompletne procedure na biračkom mestu broj 67 Lađevci 1 (glasanje bez lične karte, ultravioletne lampice itd.)". Ovaj prigovor, međutim, sa još dva iz opština Vlasotinci i Prijepolje, Republička izborna komisija je svojom odlukom odbacila kao neosnovane. Inače, na biračkom mestu Lađevci 1 upisana su 504 birača, a glasala su 293.


REPUBLIČKA IZBORNA KOMISIJA UTVRDILA KONAČNE REZULTATE IZBORA
Drugi krug trećeg februara


   Prema konačnim rezultatima, na izbore za predsednika Republike Srbije u prvom krugu je izašlo 4.116.844 birača ili 61,37 odsto od ukupno 6.708.697 birača upisanih u biračke spiskove.
U drugi krug idu kandidat SRS Tomislav Nikolić sa osvojenih 1.646.172 glasa ili 39,99 odsto i kandidat Demokratske stranke Boris Tadić za koga je glasalo 1.457.030 birača ili 35,39 onih koji su izašli na izbore.
Kandidat Nove Srbije Velimir Ilić osvojio je 305.828 glasova ili 7,43 odsto, kandidat SPS-a Milutin Mrkonjić 245.889 ili 5,97 odsto, a kandidat LDP-a Čedomir Jovanović 219.689 glasova ili 5,34 odsto.


REZULTATI IZBORA PO BIRAČKIM MESTIMA
Od drastičnih do tesnih razlika u broju glasova


   Prema rezultatima izbora, tri prvoplasirana kandidata jedina su pobedila na svim biračkim mestima u opštini Kraljevo. Od ukupno 129 birališta, koliko ima u opštini Kraljevo, Tomislav Nikolić (SRS) je pobedio na ukupno 74, ili na više od dve trećine, Boris Tadić (DS) na 28, a Velimir Ilić (NS) na 27 biračkih mesta.
Ako se posmatraju rezultati po pojedinačnim biračkim mestima, vidi se da je Tomislav Nikolić (SRS) 74 pobede ostvario na većem broju biračkih mesta u gradu, prigradskim naseljima i na selu, Boris Tadić (DS) većinu na biračkim mestima u užem centru grada (16) i jednom broju seoskih sredina (12), a Velimir Ilić svih 27 pobeda na seoskom području.
Tako su na 32 prva po redosledu biračka mesta na području grada i Nikolić i Tadić pobedili na po 16 birališta. Nikolić je pobedio na prva četiri mesta u mesnoj zajednici Zelengora, na svim biračkim mestima u MZ Čibukovac, Ribnica i Grdica, a Tadić na šest biračih mesta u MZ Zelengora, svim biračkim mestima u MZ Centar i Stara čaršija i MZ Higijenski zavod. Ubedljive pobede Nikolić je postigao i u Adranima, Jarčujku, Kovanluku, Beranovcu, Kovačima, Žiči, Adranima, Sirči, Vrbi, Vrdilima, Ratini, Mataruškoj Banji, Matarugama, Konarevu, Vitanovcu, Vitkovcu, Ušću (BM 1 i 2), Studenici, Stublu, Glediću, Tavniku, Čukojevcu (ukupno 58 BM)… Boris Tadić je, osim u centru grada, pobedio na biračkim mestima Žiča 5, Konarevo 5, Cvetke, Lopatnica, Ušće 3, Roćevići, Dedevci 2, Miločaj 1 i 2, Konarevo 5, Mlanča i Lozno. Velimir Ilić (NS) je dobio najveći broj glasova u Samailima, Mrsaću, Obrvi, Lascu, Bukovici, Musinoj Reci, Zakuti, Pečenogu, Ravanici, Sibnici, Drlupi, Godačici, Dragosinjcima 2, Rudnu, Tolišnici, Orljoj Glavi, Milićima, Predolama, Bzoviku, Rudnjaku, Reci…
Shodno ukupnom rezultatu, Tomislav Nikolić je na brojnim biračkim mestima ubedljivo trijumfovao. Podaci, pak, govore i da su razlike u pobedama na pojedinim mestima bile drastične, a na drugim tesne, a da ovog puta nije bilo nerešenih rezultata. Primera radi, jedna od najubedljivijih pobeda Nikolića nad Tadićem bila je na biračkom mestu broj 30 Ribnica 5, gde je Nikolić osvojio 638, a njegov glavni protivkandidat Tadić 277 glasova, i na BM 88 Kovanluk 2 (Nikolić 624, Tadić 253). S druge strane, Tadić je na BM 9 Zelengora dobio 414, a Nikolić 203 glasa, a na BM 11 Centar 1 rezultat je bio 465:245 glasova u korist Tadića. Ilić je bio ubedljiv, recimo, na BM 75 Lazac, gde je osvojio 274 glasa (Nikolić 64, Tadić 55), i Rudno, gde je dobio 121 glas, a njegovi protivkandidati 23 (Nikolić) i 21 (Tadić). Na nekoliko mesta razlika između prva tri kandidata bila je vrlo tesna, za po samo jedan glas, na primer na BM 10 Zelengora 10, gde je Tadić imao 304, a Nikolić 303 osvojena glasa, BM 73 Studenica 1 (Nikolić 52, Ilić 51 glas) i BM 127 Gokčanica (Ilić 46, Nikolić 55 glasova).Povratak na vrh strane


KONFERENCIJA ZA NOVINARE IZBORNOG ŠTABA DS KRALJEVO
U očekivanju Tadićeve pobede u drugom krugu


   Predstavnici Izbornog štaba Demokratske stranke u Kraljevu, na pres konferenciji održanoj početkom ove sedmice, zahvalili su svim biračima koji su svojim glasom podržali Borisa Tadića, članovima i simpatizerima DS-a, ali i, posebno, članovima i simpatizerima G 17 PLUS Kraljevo, koji su podržali kandidata i kampanju predsedničkog kandidata DS-a. Oni su izrazili i zadovoljstvo Tadićevim rezultatima na izborima 20. januara, kada je u opštini Kraljevo njihov kandidat dobio 18.950 glasova ili 28,65 odsto birača koji su glasali.
- Što se tiče nas, po procenama i analizama koje smo napravili, zadovoljni smo postignutim rezultatom. Podsetiću da je u predsedničkim izborima 2004. godine naš kandidat u prvom krugu na teritoriji opštine Kraljevo osvojio 11.650 glasova, tako da možemo da kažemo da je ovaj sada rezultat izuzetan, s tim što moramo imati na umu i da je sada bila veća izlaznost na izbore nego 2004. godine. Sigurni smo da će u drugom krugu naš predsednički kandidat pobediti, kako u Srbiji, tako i na području oppštine Kraljevo, i za to postoje i jasni parametri. Mislim da građani opštine Kraljevo koji su izašli na ove izbore, prema drugim kandidatima, broj glasova koji su dali, jasno su se opredelili za evropski put Srbije. U ovom momentu naš predsednički kandidat i Demokratska stranka, kao barijera radikalizmu i na teritoriji opštine Kraljevo, uz pomoć svih građana koji budu izašli u drugi krug, sigurno će pobediti Tomislava Nikolića - istakao je Milan Vuković, šef Izbornog štaba i predsednik OO DS Kraljevo.
- Politika koju zastupa predsednički kandidat Boris Tadić je politika za jaku i stabilnu Srbiju. To je program koji se sastoji od pet osnovnih tačaka, a to su pre svega posao za Srbiju, zatim izgradnja infrastrukture i podizanje privrede, bolje školstvo, bolje zdravstvo i veliki i bitan segment zbog budućnosti, kako u zemlji tako i u odnosima sa svetom, a to je borba protiv korupcije i kriminala. To su osnovna načela u programu Borisa Tadića, sadašnjeg i, gotovo smo sigurni, budućeg predsednika Srbije, nakon drugog kruga, 3. februara - istakao je Vuković.
Vuković je rekao i da će Izborni štab DS Kraljevo pred drugi krug izbora voditi intenzivnu kampanju u gradu i na selu.

POBEDA U RAŠKOM OKRUGU
   Predsednik Okružnog odbora DS Kraljevo Vukomir Mitrović zahvalio je biračima sa područja pet opština Raškog okruga koji su omogućili da kandidat DS u ukupnom zbiru pobedi u ovom okrugu i za njega bude najbolji od svih okruga. Prema podacima koje je izneo Mitrović, na području Raškog okruga upisan je 260.591 birač, a na izbore izašao 157.771 birač, ili 60,54 odsto. Od ukupnog broja izašlih birača Boris Tadić je dobio 54.337 glasova, ili 34,9 odsto, a Tomislav Nikolić 45.922 ili 29,5 odsto, odnosno Tadić je u ukupnom skoru za 8.415 glasova više (5,4 odsto). Prema Mitrovićevim rečima, Nikolić je, osim u Kraljevu, pobedio u opštini Vrnjačka Banja (42,33:32,43 odsto) i opštini Raška (46,40:24,17 odsto), ali je Tadić ubedljivo pobedio u opštini Novi Pazar (45,36:14,26 odsto) i Tutinu (45,99:2,75 odsto).


KONFERENCIJA ZA NOVINARE OPŠTINSKOG ODBORA SRS KRALJEVO
Ponosni na svoju kampanju i Nikolićevu pobedu


   Srpska radikalna stranka je ponosna na svoju predizbornu kampanju i ubedljivu pobedu koju je njen kandidat Tomislav Nikolić ostvario u prvom krugu predsedničkih izbora u Kraljevu i Srbiji, rečeno je na prekjučerašnjoj konferenciji za novinare Opštinskog odbora SRS Kraljevo.
   - Sada, u ime Srpske radikalne stranke, u ime 25.500 stanovnika opštine Kraljevo koji su glasali za Tomislava Nikolića, mogu slobodno da kažem da je Srbija na pragu velikih, istorijskih promena i da to niko nikada ničim ne može da spreči. Ovo je istorijski proces i trenutak osvešćenja naroda, gde apsolutno nema prepreke da SRS i njena ideologija i ono što mi govorimo i naš kandidat Tomislav Nikolić ne bude ostvareno. Želim građanima Kraljeva da kažem da ovo što smo postigli predstavlja jedan nezaustavljiv proces koji će trajati do 3. februara i tada će konačno doći do istorijskih promena koje svi rado očekujemo - rekla je Vesna Nikolić-Vukajlović, predsednik Opštinskog odbora SRS Kraljevo.
Ona je posebno ukazala da Tomislav Nikolić, kao kandidat SRS, nije nikakva pretnja za budućnost Srbije, već naprotiv, garant pozitivnih promena, i u zemlji, i u odnosu Srbije sa čitavim svetom.
   - Tomislav Nikolić vodi politiku ujedinjenja srpskog naroda, a nikako podela. Znači, srpski narod treba da se ujedini i da ne pravimo nikakvu razliku između ljudi koji su glasali za jednog ili drugog kandidata. Naprotiv, oni nisu glasali za Tomislava Nikolića i za SRS, nego su glasali za sebe same. I za drugi krug apelujemo na birače da se svako vodi svojom savešću i time kakav mu je kućni budzet, koliko mu je izvestan posao, plata, školovanje dece, lečenje i druga životna pitanja. Molim ih, kako su oni dali svoj glas našem kandidatu, da apeluju i na svoje prijatelje i rođake da 3. februara ovaj rezultat udvostručimo i da naše ideje promena i srpstva na kraju pobede - naglsila je Vesna Nikolić-Vukajlović.
Ona i ostali predstavnici SRS-a su odlučno odbacili sve optužbe Milana Vukovića, predsednika OO Demokratske stranke Kraljevo, koje je na pres konferenciji izrekao na račun te Srpske radikalne stranke, neosnovano govoreći o njenoj nemoralnoj politici, i plašeći građane od navodne ,,radikalizacije" Srbije, kao i da će izborom Tomislava Nikolića biti prekinuta saradnja sa Evropskom unijom. Poručili su da o tome treba da se izjasne građani, a da se ,,Vuković i drugi predstavnici DS-a bave svojim rezultatima, a ne rezultatima SRS". Ukazali su i na izjave svih najviših zvaničnika EU, UN i sveta da će priznati svakog demokratski izabranog predsednika Srbije i sarađivati sa njim, kao i da je Tomislav Nikolić posebno mladima poručio ,,da će sarađivati i sa Zapadom, i sa Istokom, da treba da uče i engleski i španski, ali i ruski i kineski jezik". Kako je rečeno, predstavnici DS-a ignorišu poraz u Kraljevu, a ,,hvališu se pobedom u Raškom okrugu, i to glasovima u Novom Pazaru i Tutinu, ,,od onih koji žele da nam uzmu deo teritorije i imaju najveći natalitet u Srbiji, ne uzimajući u obzir Kosmet". Upozoreno je i na opasnost od pojedinih neobjektivnih medija, poput RTV B92, koji daju reč protivnicima srpskog naroda.Povratak na vrh strane


BOGOLJUB ŽIVKOVIĆ, NAČELNIK POLICIJSKE UPRAVE KRALJEVO - piše Dragan Vukićević
Kraljevo je miran grad i policija sve radi da tako i ostane!


   • U Kraljevu duži niz godina nemamo slučajeve ubistava, otmica, silovanja, reketiranja, ucena, ili organizovanih kriminalnih grupa, i drugih teških krivičnih dela u tom domenu, a to je posledica kontinuiranog rada kraljevačke policije možda u poslednjih deset godina, dok, kao što i iz novina možete da saznate, ima mnogo manjih gradova u kojima postoje jake organizovane kriminalne grupe, podmetanja eksploziva i tako dalje. Od tih vrsta kriminala Kraljevo je imuno, a nastojaćemo da smanjimo i ostala krivična dela - kaže načelnik Policijske uprave Kraljevo Bogoljub Živković

   U poređenju sa 2006. godinom, prošle godine beležimo trend smanjenja broja krivičnih dela razbojništva. Tako su, 2006. godine, bila 42 slučaja razbojništva na području kraljevačke opštine, a u 2007. svega 28, što predstavlja značajno smanjenje. Ovakvom trendu doprinelo je i to što smo ta 42 razbojnika prošle godine procesuirali i potom je većina upućena na izdržavanje kazne, ali krajem prošle i početkom ove godine jedan broj njih počeo je da izlazi sa odsluženja zatvorske kazne. Tako smo, u periodu od 15. decembra prošle do 21. januara ove godine, registrovali 14 razbojništava u užem delu grada, i to u Ulici hajduk Veljkovoj, u delu grada oko Doma društvenih organizacija, oko restorana ,,Zadužbina” i na Keju, dakle u najužem centru grada. Ovo u intervjuu za ,,Ibarske novosti” kaže načelnik Policijske uprave Kraljevo Bogoljub Živković, odgovarajući na pitanje o poslednjem talasu razbojništava u Ulici Hajduk Veljkovoj.
- Objekti napada su bili kiosci, menjačnice i pekare, odnosno one radnje koje imaju ,,živi” novac. Pri tome, razbojnici su upadali naoružani pištoljima, zamotani u šalove ili sa fantomkama i, uz pretnju oružjem ili drugim predmetima opasnim po život, od radnika otimali movac. Od tih 14 slučajeva razbojništva, do pre neki dan uspeli smo da rešimo sedam. Tih sedam rešenih slučajeva bile su pljačke pet trafika, kladionice ,,Taš” i menjačnice ,,Centar 2”. Karakteristično je da su svi izvršioci tih rešenih razbojništava maloletnici. Šest razbojnštava počinili su I. K. i N. K, a sedmo je počinio N. K. zajedno sa D. M. i A. Ž. Protiv njih su podnete krivične prijave, a od početka ove godine policija radi intenzivno da razreši i ostala razbojništva u kojima su oštećene menjačnice i pekare - u najužem centru gradskog jezgra. Očekujem da ćemo i te slučajeve uskoro da rešimo. Naš rad otežava to što su ta razbojništav počinjena u prvim satima mraka, ili tokom noći, pa i onih dana kada je nad gradom gusta magla, kada su uslovi vidljivosti loši. Pri tome, razbojnicima je trebalo dva do tri minuta da počine kriminalno delo i da brzo nestanu u poprečnim ulicama. Mi kao služba nismo u mogućnosti da ,,pokrivamo” 24 sata dnevno sve delove grada i sve objekte koji su potencijalno mesto pljačke, uprkos činjenici da smo povećali broj patrola i učestalost obilazaka rizičnih delova grada. S obzirom na to da su se ta krivična dela ponavljala, razumemo revolt oštećenih, ali mi ne možemo da budemo efikasni ukoliko počinioci tih dela žive u blizini i u tri minuta posle počinjenog krvičnog dela utočište nađu u svom stanu. Uz to, oštećeni su, logično, uplašeni, daju nam šture opise počinilaca, objekti nemaju video nadzor, što bi nama olakšalo posao, ili su lošeg kvaliteta u toj meri da su neupotrebljivi za nas. A i, kada dovedemo oštećene u naše prostorije na prepoznavanje, pokaže se da nisu uočili karakteristične osobine počinilaca, da li imaju bradu ili dugu kosu recimo. Međutim, naše iskustvo govori da Kraljevo po tim delima nije izuzetak. Naprotiv, takvih slučajeva u drugim gradovima još je i više. Mi pozivamo građane da nam pomognu u razrešavanju i ovakvih slučajeva krivičnih dela, kao što su i ranije radili.
• Simptomatično je da je reč o maloletnicima. I taj podatak zabrinjava?
- Problem jeste i to što je reč o maloletnicima, i mi u 2007. registrujemo porast krivičnih dela u Kraljevu za oko 35 odsto u poređenju sa 2006. godinom. I taj porast, priznajem, jeste veliki. Analizirali smo uzroke i sve se svodi na to da je od 1.197 u 2006. godini broj povećan na 1.625 u 2007, što je povećanje za oko 500 krivičnih dela, a porast se odnosi na tri vrste dela. To su najviše dela u oblasti teških krađa, u jednom broju krađa i u delu povećanja broja krivičnih dela oduzimanja vozila. Analizirajući teške krađe, zaključili smo da je reč o onim teškim krađama koje su počinili upravo maloletnici. Taj trend konstatovali smo prošlog juna i zaključili da je reč o jednoj grupi od šest maloletnika koja je počinila više od 200 krivičnih dela.
• Radi javnosti i mogućeg pogrešnog tumačenja, da li je reč o domicilnim građanima ili o raseljenim licima?
- Ima i jednih i drugih, ali najviše maloletnika koji su ranije tretirani u socijalnim ustanovama i kao deca i sada kao maloletnici, a za sve je specifično da su izraziti povratnici. Nažalost, oni su koristili sve pogodnosti novog Zakona o maloletnicima, koji se najviše bavi zaštitom prava dece i maloletnih lica. Tako su pred policijom i pravosuđem maloletnici koristili maksimalno te pogodnosti, i u slučajevima ovako drskih i upornih maloletnika, to nama znatno otežava da u budućnosti sprečimo njihove kriminalne postupke. Primera radi, oni zarede u jednoj ulici i obiju pet radnji i prisvoje novac i ono što mogu brzo da prodaju. Mi ih privedemo u stanicu, sa njima rade inspektori sa certifikatom za maloletnike. Pozovemo roditelje ili staratelje, sa njima se obavi razgovor. Sačini se izveštaj i podnese krivična prijava shodno uzrastu lica, prosledimo prijavu ili izveštaj tužilaštvu. Budući da su maloletnici, nemamo prava da ih zadržavamo u pritvoru kao što je slučaj sa punoletnima, i često se dešava da, kada ih pustimo, i na putu do svoje kuće recimo ili drugog svog odredišta, oni izvrše još nekoliko krivičnih dela, za koja mi kasnije saznamo da su upravo oni počinili. I ta dela su činili u serijama, a mi ih, nažalost, samo registrujemo. Sa njima rade socijani radnici potom, ili sud donese meru pojačanog roditeljskog nadzora, što, pak, roditelji nisu u stanju da efikasno sprovedu. Sledeća mera je smeštaj u ustanovu otvorenog tipa. Ni tu ne postoji način da se oni zadrže. Mi očekujemo da su tamo zbrinuti i da se tamo nalaze, međutim, oni izađu i čine krivična dela. Problem je i u ustanovama zatvorenog tipa, jer ti maloletnici imaju pravo na slobodan vikend, sa koga se ne vrate ili jednostavno pobegnu, i opet čine krivična dela. Između ovih mera je vremensko rastojanje, tako da to usporava celokupan proces sankcionisanja. Tako da ovo uvećanje broja krvičnih dela ima objašnjenje jer, objektivno, u svetlu prethodnih podataka, realno povećanje krivičnih dela je za svega nekoliko, što mi daje za pravo da konstatujem da je stanje kriminaliteta u našem gradu na istom ili sličnom nivou kao i prethodnih godina. Mi u opštini Kraljevo poslednjih godina nismo imali ni teška krivična dela koja nisu rešena. Recimo, u Kraljevu nema ubistava, nema silovanja, nema otmica, reketiranja, ucena, a razbojničkih krađa lane je bilo pet, razbojništava 28. To je prema ostalim gradovima gotovo zanemarljivo, budući da se tamo dešava i po pet takvih krivičnih dela dnevno. Od težih krivičnih dela prošle godine bila su dva ubistva u pokušaju. Podsećam, jedno je bilo slučaj bacanja mladića sa mosta u Moravu, što je okvalifikovano kao ubistvo u pokušaju, i drugo delo je iz decembra, kada je pucano u policajca Kostića. Da budem pravnički precizniji, bilo je ipak šest ubistava u pokušaju, ali to su povrede nastale u tučama, što je kasnije zbog težine povreda koje mogu dovesti do smrti okvalifikovano kao ubistvo u pokušaju.
• Koji su najkarakterističniji slučajevi krivičnih dela?
- Karakteristično je za prošlu godinu, kada je reč o porastu krivičnih dela, kako mi to kvalifikujemo ,,neovlašćeno korišćenje tuđih vozila”. U 2006. godini registrovali smo 25 krađa vozila, da budem konkretan i razumljiv, a prošle godine 54. Taj trend krađe vozila posle pada 2005, prošle godine je u čitavoj Srbiji beležio porast, kao i promet kradenih vozila. Ono što Kraljevu otežava rešavanje tih slučajeva jeste blizina administrativne linije prema Kosovu i granica prema Crnoj Gori, i mi znamo kako i kuda ta vozila odlaze. Ali, nažalost, često nismo u situaciji da blagovremeno reagujemo, jer vozilo najčešće biva ukradeno noću, oštećeni to ustanovi tek ujutro, posle nekoliko sati, i dok on prijavi policiji, to vozilo je već prešlo granicu. Ipak, mi smo od 54 krađe rešili 27, a za većinu od druge polovine imamo saznanja gde su vozila završila, pa čak i to ko ih je i gde ukrao i prevezao, ali, nažalost, nemamo materijalnih dokaza kako bi se ti slučajevi procesuirali. Svakodnevno nastojimo da prikupimo materijalne dokaze, kako bismo uspeli da podnesemo krivičnu prijavu i omogućimo oštećenima da pokrenu postupak za naknadu štete, pošto su njihova kola već u Albaniji, na Kosovu, Crnoj Gori i drugim odredištima. Tu je važno da nam građani odmah prijave nestanak auta i od toga zavisi i naša efikasnost, jer pokazalo se da je već posle tri-četiri sata od krađe već kasno i takav auto prešao je granicu Srbije.
• Kakav je trend krivičnih dela u svetlu brojki i statistike?
- Logično bi bilo uz porast krivičnih dela, konkretno u prošloj godini za 35 odsto, odnosno oko 500 dela prema 2006. godini, da isti broj operativaca u dve uporedne godine ima povećanje broja krivičnih dela za trećinu i prema tome manje vremena za rasvetljavanje, odnosno da je broj rešenih krivičnih dela manji. Međutim, ne samo da je broj rasvetljenih krivičnih dela manji ili isti, što bi bilo matematički očekivano, mi smo uspeli na području Kraljeva da broj rasvetljenih dela povećamo za tri odsto. Tako, u 2007. godini od ukupno počinjenih ,,NN” dela, rešili smo 65 odsto, što je više nego dobar rezultat, i u tome smo u samom vrhu policijskih uprava u Republici po uspešnosti, dok je taj procenat na području cele Uprave još bolji i iznosi 66. Prošle godine, na području opština Raška, Vrnjačka Banja i Kraljevo, taj procenat je bio 61, a u Kraljevu 62 odsto. I zato moram da odam priznanje našim operativcima i svim radnicima koji rade na rasvetljavanju krivičnih dela.
• Boljka ovog vremena, a pogotovo među mladima, jeste narkomanija. Šta policija radi na suzbijanju narkomanije?
- Prošle godine smo u toj oblasti postigli bolje rezultate nego 2006. Pre svega, uspeli smo da u toj oblasti angažujemo veći broj radnika, i to je dalo rezultate. Prošle godine policija je prijavila ukupno 109 lica za ukupno 110 krivičnih dela iz oblasti narkomanije. Za krivično delo nedozvoljenog držanja opojnih droga podneta je 101 prijava i devet krivičnih prijava za krivično delo omogućavanja uživanja opojnih droga. Tokom ovih akcija zaplenili smo 42,5 kilograma marihuane, 11,56 kilograma heroina, oko 17 grama kokaina i ostale droge koje se distribuiraju i koriste u obliku tableta, i to 56.
Na području opštine Kraljevo podneli smo krivične prijave protiv 88 lica za 51 krivično delo, a bilo je ukupno 113 zaplena. Slikovitije rečeno, svaki treći dan u proseku bila je jedna zaplena! Imajući u vidu način na koji se lica bave dilovanjem droge i da je reč o malim paketima, i da to rade izuzetno konspirativno, jasno je da je to veliki uspeh. Osim otkrivanja zasada marihuane na području Kraljeva i Raške, istakao bih zaplenu 10 kilograma heroina na Rudnici, a u središtu našeg operativnog rada je kontrola lica koja se bave preprodajom droge na našem području. Odgovorno tvrdim da ne postoji nijedan diler u Kraljevu koji radi izvesno vreme a da nije pod našom prismotrom, da nije hapšen ili da nije protiv njega podnošena krivična prijava. Ostavljam, svakako, mogućnost da neko takav i postoji, ali ozbiljniji svakako ne. I najbitnije, niko od njih nije zaštićen niti nekome od njih neko iz policije pomaže ili dopušta rasturanje droge. Uostalom, mi smo nekoliko organizovanih grupica otkrili, posmatrali, sagledali i dokazali njihova nedela. I tu moram da naglasim da imamo izuzetnu podršku i Okružnog tužilaštva, istražnih sudija i kasnije sudećih sudija. I to u najvećem broju slučajeva.
Međutim, da bismo bili još uspešniji, potreban je angažman šireg sloja društva, a tu pre svega mislim da je Kraljevu, slično iskustvu drugih gradova u toj oblasti, neophodno formiranje Saveta za bezbednost koji bi bio u nadležnosti Skupštine opštine. Mi smo na tome insistirali još pre nekoliko godina, ali uzalud. Taj savet doprineo bi smanjenju i narkomanije u gradu i maloletničke delinkvencije i pomogao rešavanju pitanja bezbednosti saobraćaja i mnogih drugih problema koji opterećuju ovaj grad. Meseci pred nama, tvrdim, poslednji su rok da se Savet za bezbednost formira, u interesu grada u celini, a pre svega mladih.
Taj savet objedinio bi rad i policije i pravosuđa i centara za socijalni rad i škola i porodice i svih drugih.
• Krajem prošle godine obelodanili ste akciju protiv zloupotreba u opštinskom Odeljenju za urbanizam i mogućeg kriminala braće Mital u “Magnohromu”. Dokle se stiglo u tim predmetima?
- Inspektori za privredni kriminal prošle godine radili su izuzetno uspešno, mada 2006. važi za jednu od najuspešnijih. Težište je bilo u oblasti privatizacije, ali i na osnovu prijava privrednih subjekata da su oštećeni krivičnim delima. Ono što Vas interesuje jeste istraga u Odeljenju za urbanizam i predmet povodom ,,Magnohroma”.
Najnovije jeste da je od osam podnetih prijava, a na osnovu pet, tužilaštvo podnelo zahtev za sprovođenje istražnih radnji, dok je za tri prijave od nas tražilo još neka pojašnjenja i dopune. Na dve smo to učinili i one su prosleđene i ubeđen sam da će na osnovu njih tužilaštvo podneti zahtev za sprovođenje istrage. Jedna je u radu i ovih dana će i ona biti kompletirana, tako da sam ubeđen da će u daljem postupku da se potvrde svi naši nalazi saopšteni u krivičnim prijavama.
Ohrabruje nas što nam se, posle obelodanjivanja ovog slučaja, javio veliki broj građana i privrednika uz zajedničku primedbu i prijave u vezi sa novim slučajevima i mi već radimo na nekoliko njih. Uz to, građani nas svakodnevno pozivaju da nam odaju priznanje ili nas upute na neki trag, i mi smo im na tome zahvalni i od njih očekujemo i dalje da nas pozivaju i da u naš rad imaju puno poverenja.
Kada je reč o ,,Magnohromu”, nastavili smo rad intenzivno i sada očekujemo potvrde i provere iz Interpola, kao i iz Službe za sprečavanje pranja novca i informacije iz Deviznog inspektorata. U zavisnosti od kvaliteta tih informacija, mi ćemo da kompletiramo krivčne prijave, ali ne mogu sada da kažem kada, jer to ne zavisi od nas u ovom trenutku. S obzirom na to da se te informacije dobijaju od međunarodnih organizacija i organa i da za to treba vremena, valja biti strpljiv, ali mi ne odustajemo. Radimo na još nekoliko predmeta iz oblasti sprečavanja privrednog kriminaliteta još od prošle godine, kontrolišemo rad i javnih preduzeća, ali u ovom trenutku rano je govoriti konkretnije o našim saznanjima.
• Kakvi su pokazatelji kada je reč o narušavanju javnog reda i mira?
- Tu su podaci na nivou prethodnih godina i tu nismo imali većih problema, odnosno nije bilo tuča u većem obimu, tuča u kojima je bilo ozbiljnijeg povređivanja, a da mi nismo uspeli da rasvetlimo. Istina, beležimo blagi porast svađa i tuča koje remete javni red i mir, i to je oko pet odsto, ali srećom nema težih povreda javnog reda i mira u formi grupnih tuča. Ima problema u zatvorenim prostorima, pa i u kućama, tipa nasilja u porodici ili tuča u okviru porodice i sporenja na otvorenom prostoru oko imanja i međa, ili nerešenih imovinskih odnosa i nesporazuma u saobraćaju koji se ,,rešavaju” fizičkim obračunima. Dakle, reč je o oblicima narušavanja javnog reda i mira na koje ne možemo preventivno da utičemo. Uspešniji smo u sprečavanju narušavanja javnog reda u lokalima, jer sprovodimo pojačani nadzor, pa i racije sprovodimo, a na ulicama pojačamo broj patrola, dok porečkanja u domaćinstvima ili na njivama nismo u mogućnosti da sprečimo, a upravo tu beležimo porast. Po broju tuča u zatvorenim prostorima (lokalima) ističe se Vrnjačka Banja, dok je srazmerno manje tih slučajeva u Kraljevu.
• U Kraljevu je poslednjih godina drastično povećan broj automobila. Kakvi su pokazatelji u oblasti bezbednosti u saobraćaju?
- Prošle godine registrovali smo blagi porast broja nezgoda, i to saobraćajnih nezgoda u kojima je pričinjena materijalna šteta. Nažalost, povećan je i broj saobraćajki sa poginulim licima na teritoriji cele Uprave. U Kraljevu je nešto drugačije, tako da je 2006. godine bilo 15 poginulih, a lane 14 lica, dok je na nivou Policijske uprave 21 lice smrtno stradalo 2006. godine a prošle 24. Pokazalo se da su šumski i nekategorizovani putevi uglavnom kobni za vozače traktora ili kamiona, dakle mehanizacije u radu. Mi registrujemo takve slučajeve, ali to nisu putevi na kojima policija reguliše saobraćaj i ti putevi nisu u našoj svakodnevnoj nadležnosti. Upravo na takvim putevima stradalo je sedam lica. Inače, trend povećanja smrtnosti na drumovima je karakterističan za celu Srbiju i mislim da je to posledica potrošenog Zakona o saobraćaju. Očekujem da će novi zakon, koji je u nacrtu gotovo već dve godine, i koji će uskoro biti usvojen, poboljšati disciplinovanost učesnika u saobraćaju i uveren sam da će stanje i u oblasti bezbednosti u saobraćaju biti povoljno već u ovoj godini.
• Uočljivo je često bahato ponašanje taksista u saobraćaju. Da li su oni povlašćeni na neki način?
- U pravu ste. Mi taksiste tretiramo kao i ostale učesnike u saobraćaju. Od građana dobijamo veliki broj pritužbi, a i mi uočavamo njihovo nepropisno ponašanje, od pogrešnog korišćenja parking mesta pa nadalje. Mnogo puta smo intervenisali kod nadležnih opštinskih službi koje regulišu rad taksi udruženja, ali mere koje je opština preduzimala nisu davale rešenja da se takvo ponašanje taksista osujeti. Po mom mišljenju, najpre treba da se utvrdi koji je broj taksi vozila koji zadovoljava potrebe Kraljeva, da se uvede kvalitet vozila kojima se obavlja ta delatnost, da se uvedu kriterijumi koje potencijalni taksi vozač mora da ispuni. U praksi ima slučajeva da mladić koji je juče položio vozački ispit danas taksira, a često otkrivamo taksi vozače koji pružaju logistiku vršiocima krivičnih dela - da li odvoze, prevoze ka mestu i od mesta izvršenja krivičnih dela, ili sami čine krivična dela. U taksi vozilima smo otkrivali opojna sredstva, a ima situacija i da su taksisti kuriri pri dostavljanju opojnih droga. A, opet, od njih i nemamo primere saradnje - da ukažu na negativne pojave, pa makar i kao građani, ako ne kao javna služba. Ja sam naložio pripadnicima saobraćajne policije da u većoj meri od redovnog kontrolišu taksi vozila - od tehničke ispravnosti vozila do samog ponašanja vozača. Vrlo često upućujemo taksi vozila na vanredne tehničke preglede, vozače alkotestiramo. Ali, ne može sve da se reguliše represijom, neophodna je intervencija opštine da uredi taksi udruženja. Mislim da se time najveći broj problema može rešiti preventivno.
U Kraljevu je takođe veliki problem nedovoljan broj parking mesta i nedostatak parking prostora. Mi smo upućivali dopise nadležnima u opštini povodom toga i čak davali određene predloge, sugestije i rešenja, ali do danas nije gotovo ništa učinjeno. Mi smatramo da na ulice treba da se vrati pauk vozilo, ali isključivo u organizaciji nekog javnog preduzeća i da interveniše zaista na onim ekstremnim slučajevima zauzimanja prolaza, blokiranja prilaza hidrantima i protivpožarnim putevima, parkiranja na zelenim površinama i slično.
• Kada je reč o bezbednosti građana, odnosno efikasnosti naše Policijske uprave, gde je Kraljevo u poređenju sa ostalim gradovima u Srbiji?
- Jedino što je merljivo jesu statistički podaci, i prema njima je stanje povoljnije nego u većini gradova u Srbiji. Od 34 policijske uprave u Republici, po tim pokazateljima, mi smo od sedmog do desetog mesta po uspešnosti, odnosno po statističkim podacima. U Kraljevu duži niz godina nemamo slučajeve ubistava, otmica, silovanja, reketiranja, ucena, ili organizovanih kriminalnih grupa, i drugih teških krivičnih dela u tom domenu, a to je posledica kontinuiranog rada kraljevačke policije možda u poslednjih deset godina, dok, kao što i iz novina možete da saznate, ima mnogo manjih gradova u kojima postoje jake organizovane kriminalne grupe, podmetanja eksploziva i tako dalje. Od tih vrsta kriminala Kraljevo je imuno, a nastojaćemo da smanjimo i broj ostalih krivična dela u gradu. Meni je žao što u poslednjih mesec - mesec i po privatnici koji imaju radnje osećaju izvestan strah, ali želim da ih uverim da policija preduzima sve da reši dosadašnje slučajeve, razbojnike skloni sa ulice, a privatnike zaštiti najviše što može. Mi radimo tiho, a razbojnike ćemo burno da uhapsimo, i o tome je rano sada da govorim. Međutim, predlažem trgovcima da i sami nešto preduzmu preventivno, da obezbede tehnička sredstva zaštite i nadzora, jer je tehnika mnogo napredovala i to ne košta puno, a na radnike apelujem da zapamte karakteristične pojedinosti kod razbojnika, izgled, garderobu, i da najpre obaveste nas, a potom gazdu. Jer za nas je svaki minut dragocen.Povratak na vrh strane


MLADI TALENTI: TAMARA MILOVANOVIĆ, AUTOR NAJBOLJE FOTOGRAFIJE U SRBIJI U KATEGORIJI SREDNJOŠKOLACA - piše Bojana Milosavljević
Kišobranu sa dušom smeši se London


   • Tamara Milovanović, učenica trećeg razreda Gimnazije u Kraljevu, jedan je od troje pobednika likovnog konkursa ,,Lepota različitosti", koji je u decembru prošle godine za čitavu Srbiju raspisala britansko-holandska kompanija svetskog glasa Unilever. Samo iz naše zemlje stiglo je više od 2.500 radova osnovaca (kategorije: niži i viši razredi) i srednjoškolaca, a Tamara je pobednik u ovoj trećoj, sa dobrim izgledima da Srbiju u martu predstavlja na Unileverovoj svetskoj izložbi u čuvenoj Galeriji Tejt u Londonu

   Tako lepa vest odavno nije stigla u Kraljevo. Gimnazijalka Tamara Milovanović pobedila je sve konkurente i vršnjake na konkursu ,,Lepota različitosti", koji već sedam godina organizuje ugledna svetska kompanija Unilever, poznata po uspešnom poslovanju širom sveta. Tamarin uspeh dobija na značaju ako se doda da je samo u Srbiji na ovo takmičenje pristiglo više od 2.500 radova mlađih i starijih osnovaca i srednjoškolaca, te da je iz sve tri kategorije izabran samo po jedan, kao mogući predstavnik naše zemlje na predstojećoj izložbi u Londonu. Koji od tri rada iz Srbije odlazi u svetski poznatu Galeriju Tejt, odlučiće njen Umetnički savet, a onda će autor rada tri dana boraviti u prestonici Ujedinjenog Kraljevstva. U isto vreme, konkurs je trajao u više od 80 zemalja sveta i teško je i zamisliti koliki broj radova je konkurisao za predstojeću grupnu izložbu u Londonu. U Srbiji je konkurs završen izložbom 30 radova u Starom dvoru u Beogradu (današnja Skupština grada).
Tamara nije bila usamljena na gala svečanosti prošle sedmice u Beogradu. Među prvih deset mladih umetnika našla se i Kristina Stojanović, učenica drugog razreda filološkog odeljenja Gimnazije u Kraljevu, koja je na konkursu takođe imala fotografiju. Aleksandra Popović, njihov profesor, imala je razloga za dvostruku sreću i ona je bila treća ,,zvezda" tog fantastičnog kraljevačkog tria u nekadašnjem dvorcu Obrenovića.

OD HOBIJA DO - UMETNOSTI
Tamara se već nekoliko godina retko razdvaja od fotoaparata, iako je vrlo običan ,,digitalni idiot", kako sama kaže (,,Ali, dobro mi je poslužio za sve što mi je palo na pamet i pretrpeo sve i svašta"). Počela je da ga nosi i koristi u onim sasvim običnim situacijama, kada se ide na more ili negde drugde, pa da ima ko da ,,slika za uspomenu". Kada i kako se ,,izveštila" sa tom napravom teško je pretpostaviti. Valjda njen jasan i oštar pogled u objektiv već sam po sebi znači veliki talenat, ljubav i moć odličnog zapažanja. Na pitanje - otkuda ideja za jedan tako, najprostije rečeno, efektan rad, koji je tako visoko ocenjen, Tamara kaže:
- Odlučila sam se za fotografiju, da probam koliko mogu da se iskažem. Ideja za ovu bila je trenutna, da kažem - u naletu. Odgovarao mi je i taj zimski dan. Pozvala sam drugaricu i samo sam se dvoumila koji od dva kišobrana da ponesemo. Odlučila sam se za šareni i pokazalo se da je ispalo dobro. Fotografiju sam napravila u parku, na bedemu. Vidi se sneg na granama. Pokušala sam da iskažem ideju o lepoti čovekove ličnosti u masi ljudi, baš kao što je taj šareni kišobran, onako u gro-planu, u odnosu na pozadinu. Nadam se da sam uspela.
Tamara je toliko žurila za svojom umetničkom idejom da je toga dana zaboravila da se toplije obuče i obuje, pa su drugarica i ona u patikama stajale u snegu do kolena. Bila je promrzla i mokra, ali joj, posle svega, nije žao, jer uradila je fotografiju baš onako kako je želela: kišobran s dušom, sa mnogo simbolike, asocijacija, otvoren za najraznovrsnija tumačenja. A najlepša vest stigla joj je upravo od profesorke, koju su krajem prošle sedmice pozvali iz kompanije Unilever da je obaveste o uspehu. Aleksandra Popović je taksijem odjurila u Gimnaziju, pozvala u kabinet Tamaru i dalje je sve išlo svojim tokom:
- Ja sam već bila zaboravila na taj konkurs - priča Tamara. - Važno mi je bilo da smo rad poslale na vreme, a znale smo i za datum objavljivanja rezultata. Posle je u svemu bilo i neke žurbe, morale smo da pošaljemo neki propratni tekst, pa smo ga smišljale usput i potom napisale.
Profesorka Popović, hvaleći svoje učenice Tamaru i Kristinu, skromno tumači svoj doprinos tolikom uspehu dveju mladih Kraljevčanki. Ona pretpostavlja da je žiri imao i afiniteta prema fotografiji kao vrsti subjektivnog autorskog doživljaja i dodaje:
- Meni je drago što se njihovo mišljenje (žirija - p.a.) poklopilo sa mojom procenom, jer sam ja bila taj neki prvi selektor u odabiru Tamarinih i Kristininih radova. Tema ,,Lepota različitosti" je bila inspirativna, ali mislim da je i postojala opasnost od klišea, ako bi se išlo na neku direktnu različitost i suprotnost, tipa velika - mala, crno - svetlo i slično. Mislim da je u Tamarinom i Kristininom radu to izbegnuto, a da se narativnost podrazumevala i stavljena je u drugi plan, a u prvom je bila ta estetska nadgradnja i likovna vrednost: kompozicija, kontrasti, boje i puno simbolike. Slušala sam i Tamarino objašnjenje da je ta lepota razlika upravo u oku samog posmatrača. Da li će njen rad stići do Londona, cilj je koji može da bude i blizu i daleko, ali je već i ovaj uspeh sam po sebi izuzetan.
Inače, u žiriju je kao predsednik bio naš istaknuti slikar i profesor Fakulteta likovnih umetnosti Mileta Prodanović, dvojica njegovih kolega i glumac Nenad Nenadović. Cilj konkursa, kaže mlada profesorka Popović, bio je da se podstaknu i učenici, ali i likovni pedagozi, da oslobode svoju kreativnost i težnju ka estetskom, talenat, što je i poenta predmeta zvanog ,,likovna kultura", a uspeh svojih učenica smatra izuzetnim, jer su se za vrh izborile u konkurenciji od 2.500 radova iz mnogih osnovnih, srednjih i umetničkih škola iz čitave Srbije. Popovićeva, prirodno, naglašava da je to vrlo laskavo i za Gimnaziju i sam grad. Kaže i da su ih na svečanom proglašenju najboljih u Skupštini Beograda (zdanje Starog dvora) u šali pitali ,,kakav je to kraljevački lobi na konkursu?" A ceo ,,lobi" su činile samo njih tri: dobar stručnjak i pedagog i dve izuzetno nadarene učenice.

SVEČANOST U STAROM DVORU
Mediji u Beogradu su sjajno propratili završetak likovnog konkursa u Srbiji, a pred Tamarom se na izložbi otegao red novinara i kamermana (,,Više nisam znala s kim sve pričam, a ne znam da li je iko i razumeo moju prvu izjavu. Sad je već lako. Iznenadila sam se koliko su mediji u taj konkurs bili upućeni, a moj uspeh se brzo pročuo, čak i u inostranstvu, Crnoj Gori, odakle su zvali da čestitaju porodični prijatelji"). O rodbini da se i ne govori, šaljivo je komentarisala odjek svoga izvanrednog uspeha.
Još je rano za neke buduće planove, mada Tamara ima na umu studije arapskog jezika, iako razmišlja i o nekom umetničkom fakultetu, na kojem bi, naravno, bilo smera za umetničku fotografiju. Od mame je za nagradu dobila stari dobri ,,Zenit", verovatno porodičnu relikviju, pa sada žuri da nauči da njime radi. Osim toga, mama je ovim poklonom možda malo htela i da se joj se dodvori, jer se Tamari nudila za pi-ara (što će reći agenta za odnose sa javnošću), ali mlada umetnica je zahvalala na ponudi, sasvim ubeđena da će sama moći da izađe na kraj sa svojom zasluženom (i daj bože dugotrajnom) slavom.
Profesorka Popović ima samo reči hvale za obe svoje, inače sasvim odlične, učenice i smatra da je njihov uspeh na konkursu ,,Lepota razičitosti" podsticaj u svakom pogledu, posebno Kristini Stojanović, koja uči drugi razred filološkog odeljenja Gimnazije, a toliki je umetnički talenat da svaki njen likovni rad mami uzdahe divljenja.
Tamara hvali ideju postavke odabranih 30 radova. Izložba je trajala tri dana u Starom dvoru u Beogradu. Njenu pažnju najviše su privlačile fotografije, posebno dve, koje su takođe odgovorile na zadatu temu, a o dečjim radovima je kazala da su uglavnom bili crteži i slike rađene temperama. U tom smislu hvali i devojčicu Elenu, koja je pobedila u najmlađoj kategoriji sa crtežom dva konja - drvenog i pravog. Profesorka Popović, pak, ukupnu prednost daje likovnim radovima, čiji su autori deca uzrasta od prvog do četvrtog razreda:
- Deca su tu potpuno oslobođena nekih ograničenja, estetskih ili u pogledu materijala. Ona ne znaju da vrše selekciju, ne poznaju pravila koja kasnije moraju da uče, da sve mora da bude kao preslikano, kao sa fotografije. Slobodan potez četkicom, ekspresivno izražen kolorit, čak jedna lepa naivnost - to mi se kod njih najviše dopada, a mnogim najvećim slikarima baš takav pristup poslužio je kao inspiracija.
Popovićeva takođe hvali crtež male Elene, jer ima ,,neku dramatiku i jačinu i podsetio me je na one, da tako kažem, Lubardine konje". Inače, profesorka procenjuje da će se međunarodni žiri za izložbu u Tejt galeriji u Londonu dvoumiti, kada je u pitanju Srbija, ponajpre između Tamarinog i Eleninog rada.
- U svakom slučaju - kaže Aleksandra Popović - već i ovaj Tamarin uspeh je nešto izuzetno: biti nadomak Galerije Tejt, koja je jedna od najprestižnijih u svetu i ima takve kolekcije kakve nema ni Muzej moderne umetnosti u Njujorku ili, na primer, Centar Pompidu u Parizu. A zamislite šta će tek da bude ako u njoj bude u martu izložen Tamarin rad, pa joj u biografiji ostane zapisano da je izlagala u Galeriji Tejt. To je nedostižan san za mnoge i velike umetnike širom sveta.
Vrhunski stručnjaci u Londonu do sredine februara biraće po jedan od tri najbolja umetnička rada nastala u više od 80 zemalja širom sveta. Tih nešto više od 80 pobednika okupiće se na kolektivnoj izložbi u Tejt galeriji i imaće prilike da se međusobno upoznaju i druže. Tamara, opet onako vedro i duhovito, kaže da joj nimalo ne bi smetale londonske kiše i magle. Sa druge strane, možda njen rad prevagne nad ostala dva iz Srbije: kišobran je, moglo bi se reći, jedan od engleskih tipičnih rekvizita, skoro kao simbol. A ako eminentan žiri bude ,,čitao i između redova" (u šta ne bi trebalo da se sumnja), eto nama prve Srpkinje u čijoj će biografiji pisati ,,izlagala u Galeriji Tejt 2008. godine". Posle toga Tamari će sigurno biti potreban ,,pi-ar".Povratak na vrh strane


NA BOGOJAVLJENJE MLADI PLIVALI ZA ČASNI KRST
Pobedili svi!

   Prošle subote, na Bogojavljenje, četrnaest odvažnih mladića, uz blagoslov episkopa žičkog Hrizostoma, nadmetalo se na ribnjaku pored manastira Žiče ko će prvi da dopliva do časnog krsta.
Prvi je stigao Goran Stanković iz Oplanića, koji je dobio specijalnu nagradu. Za ostale učesnike Družina Sveti knez Lazar obezbedila je povelje. Inače, staza je bila dugačka 33 metra, koji simbolišu 33 godine Hristovog života na zemlji.
Manifestaciju, koja je prvi put održana na ribnjaku, svojom pesmom ulepšali su Jadranka Jagličić i ženska pevačka grupa ,,Tkanica".
U Svebor Družini Sveti knez Lazar se nadaju da će ovo takmičenje postati tradicionalno.


TRIBINA U LINGVA CENTRU
Srbija i Evropa


   Tribina pod nazivom ,,Srbija i Evropa” biće održana u petak u Lingva centru. Gost i predavač biće mr Vladimir Pavićević, asistent na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Početak je u 19 časova.


U LEPOSAVIĆU POLOŽEN KAMEN TEMELJAC
Nova sportska hala


   Kamen temeljac za novu sportsku halu u Leposaviću svečano je položen u subotu u prisustvu velikog broja žitelja severnog Kosmeta. Vrednost radova je oko 160 miliona dinara, koji će biti obezbeđeni iz Nacionalnog investicionog plana. Završetak je planiran za 210 dana.
- Zahvalni smo Vladi Srbije kaja nam pomaže da gradimo puteve, škole i druge objekte. To nam pomaže da prebrodimo teškoće i ostanemo na svojim ognjištima - rekao je, između ostalog, Velimir Bojović, predsednik opštine Leposavić.
- Izgradnja sportske hale u Leposaviću deo je šireg cilja: da Srbija na Kosovu i Metohiji radi svoj posao kao država na svojoj teritoriji, dakle, da gradi puteve, otvara nova radna mesta, pomaže ljudima kako bi mogli da bezbedno žive i rade - naglasio je Slobodan Samaryić, ministar za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije.
- Predsednik Srbije, Vlada, sve ozbiljne političke partije i tim za pregovore imaju jedinstven stav - Kosovo i Metohija je deo Srbije i o tome ne možemo da pregovaramo. Za Kosovo smo iz Nacionalnog investicionog plana izdvojili više od dve milijarde dinara za izgradnju kuća, puteva, bolnica i škola. Nadamo se da će se stvoriti bolji uslovi za život na ovim prostorima - rekao je Dragan Đilas, ministar bez portfelja u Vladi Srbije.
- Kraljevačka ,,Amiga” je pre petnaest godina izvodila radove širom Kosova i Metohije. Ovo je na neki način povratak našeg preduzeća na Kosovo. Ono će, kao i do sada, kompletne radove izvesti kvalitetno i na vreme. Za 210 dana u novoj sporskoj hali mladi sportisti iz Leposavića, grada sporta i mladosti, dobiće dobre uslove za trening i takmičenja u raznim disciplinama - zaključio je Miroslav Tlačinac, vlasnik i direktor Kraljevačke ,,Amige”.
Rade ŽivkovićPovratak na vrh strane


PROTEST KRALJEVAČKIH REZERVISTA - piše Ivan Rajović
Svi putevi do dnevnica vode za Beograd


   • To što su dobili rezervisti iz Kuršumlije, kako je rekao dr Babić obraćajući se rezervistima, obrazloženo je činjenicom da se radi o nerazvijenoj opštini. A, kada su u pitanju rezervisti sa drugih područja, ta problematika je u nadležnosti ministra za pravosuđe i ministra za lokalnu samoupravu, a ne lokalne samouprave

   Pred zgradom SO Kraljevo, u sredu u 15 časova, okupilo se oko dve stotine rezervista, koji su učestvovali u ratu na Kosovu, kako bi razrešili pitanje ratnih dnevnica koje ovi ljudi nisu naplatili, za razliku od nekih drugih koji su u tome uspeli posle višemesečnog protesta. Posle pola sata čekanja, po poprilično hladnom danu, nezadovoljni rezervisti, u pratnji novinara lokalnih medija i dopisnika prestoničkih dnevnih listova i tabloida, ispunili su salu SO. Tako je i započeo jedan od skupova bez jasno definisanih ciljeva, zahteva i uopšte bez bilo kakvog dnevnog reda koji se, verovatno, podrazumevao, a to su ratne dnevnice. Dr Miloš Babić, predsednik opštine je, reklo bi se, bio dobro obavešten o svrsi okupljanja rezervista, mada, kako se pokazalo, na pogrešnom mestu i pred pogrešnim čovekom.
- To što su dobili rezervisti iz Kuršumlije - kako je rekao dr Babić obraćajući se rezervistima - obrazloženo je činjenicom da se radi o nerazvijenoj opštini. A, kada su u pitanju rezervisti sa drugih područja, ta problematika je u nadležnosti ministra za pravosuđe i ministra za lokalnu samoupravu, a ne lokalne samouprave. Mislim da bi dalji pregovori trebalo da se vode sa ovom dvojicom ministara i obećavam vam da sve što bude zavisilo od lokalne samouprave, tu sam, da pomognem, pre svega, i zato što sam i ja jedan od vas jer sam bio i na kosovskom i na hrvatskom ratištu. Ne smatram neke stvari logičnim i mislim da do svega ovoga nije trebalo da dođe, ali kada je već došlo, onda bi svi ljudi trebalo da budu ravnopravni. Trebalo bi se pod hitno sastati sa ministrima i dogovoriti se. Ne želim ni da vas ohrabrujem, niti sputavam, već da vam kažem da hoću da podržim sve ono što je opravdano i što neće da remeti javni red i mir u gradu. Videćemo šta će vlada preduzeti i molim vas da se malo strpite jer ima puno socijalnih problema koji sve više eskaliraju. Moramo da sačekamo odgovor vlade jer svi građani Srbije moraju biti ravnopravni i po svojim pravima i obavezama - rekao je Babić.
Međutim, i pored predsednikove tvrdnje da lokalna samouprava u ovom slučaju nema nikakve ingerencije, nezadovoljni rezervisti su se javljali za reč. Tako je, pored ostalog, istaknuto i to da je pored boraca na Kosovu bilo i onih koji nisu bili tamo, već u okolini Kraljeva, ali po ratnom rasporedu, i zatraženo je da ista prava, kada su dnevnice u pitanju, važe za sve one koji su, kako je rečeno, u to vreme nosili uniformu. To je jednoglasno prihvaćeno, mada, očigledno, na pogrešnom mestu i bez bilo kakvog efekta.
- Mene niko nije mobilisao iz Beograda, već iz Kraljeva - čulo se na ovom skupu - a oni koji su danas ministri prvi su pobegli u vreme rata, i to su najveći izdajnici - rekao je jedan ogorčeni bivši borac. Drugi je istakao kako je vrativši se sa ratišta zatekao srušenu kuću, za čiju popravku nije uspeo da dobije odštetu , za razliku od onih koji su u međuvremenu uspeli to da ostvare. To su ljudi koji su rat proveli u svojim kućama i sa svojim porodicama i uz ženin skut, kako je posebno naglašeno.
sledeće okupljanje će biti negde u Beogradu, najverovatnije pred zgradom vlade iz koje, kao što je poznato, retko kada i retko ko, bez velike nužde, izlazi sa pozitivnim saopštenjima. No, na kraljevačkim rezervistima odnosno njihovim predstavnicima je da to provere.


PRIJAVLJIVANJE GRAĐANA ZA BESPLATNU PODELU AKCIJA
Potrebno je strpljenje i razumevanje


   Oko četiri miliona građana moći će da se prijavi za besplatnu podelu akcija šest velikih javnih preduzeća od 28. januara do 31. jula, pri čemu će od svih šest preduzeća dobiti deonice u podjednakoj vrednosti.
Pravo na besplatne akcije imaju svi građani koji su stekli punoletstvo do kraja prošle godine i državljanstvo Srbije do 3. januara ove godine, a imali su prebivalište u Srbiji na dan 30. juna prošle godine. Uz to, uslov je da do kraja roka za evidentiranje budu upisani u birački spisak i da do sada nisu dobili besplatne akcije. Bespaltne akcije će, kako je za novinare rekao Mlađan Dinkić, moći da dobiju i građani raseljeni sa Kosova i Metohije. Lična karta i kartica banke u kojoj imaju račun su jedini dokumenti koji će građanima biti potrebni za prijavljivanje. Ako nemaju račun u banci, Poštanska štedionica će im besplatno otvoriti račun. Generalni direktor PTT-a Goran Ćirić je rekao da će građani moći da se prijave za besplatne akcije na bilo kom od 3.500 poštanskih šaltera koji se nalaze na 1.400 lokacija, a evidentiranje je potpuno besplatno. Agencija za privatizaciju će građane koji se prijave u predviđenom roku upisati u evidenciju nosilaca prava na besplatne akcije i izdati im potvrdu do 31. decembra ove godine, koja će biti dostavljena na adresu iz lične karte. Od 28. januara će početi i evidentiranje penzionera, bivših i sadašnjih zaposlenih u tim preduzećima za dobijanje besplatnih akcija.
Prvi će se prijaviti radnici NIS-a i JAT-a, od 28. januara do 31. marta, zatim ,,Telekoma” i Aerodroma ,,Nikola Tesla”, od 31. marta do 31. maja, a na kraju, od 31. maja do 31. jula, Galenike i EPS-a.

KAKO ĆE RADITI KRALjEVAČKE POŠTE
Radi uspešnog sprovođenja upisa prijava, poštama će od 28. januara do 29. februara biti promenjeno radno. Većina pošta koje inače ne rade subotom, u narednom periodu će raditi, i to samo poslove prijave upisa građana. Napominjemo da će u glavnoj pošti Kraljevo 1, ul. Cara Lazara 37, biti otvoreni posebni šalteri za upis, koji se nalaze u sali gde su smeštene telefonske kabine.
S obzirom na to da se očekuju velike gužve, skrećemo pažnju građanima da ponesu neophodnu dokumentaciju - važeću ličnu kartu, karticu banke ličnog tekućeg računa, ukoliko je imaju, kao i da svoje prijave obavljaju na šalterima najbliže pošte, ličnim dolaskom.
Molimo građane da imaju strpljenja i razumevanja, kako bi se ova akcija sprovela na način i u rokovima koje je propisala Vlada Republike Srbije.Povratak na vrh strane


  ODLUKOM OKRUŽNOG SUDA U KRALJEVU
Rehabilitovan nabeđeni jatak Ljubiša Krstić Musa

Okružni sud u Kraljevu, kao vanparnični u veću sastavljenom od sudija: Dragoslava Zimonjića, predsednika veća, Cmiljke Mladenović i Olivere Bojović, članova veća u predmetu predlagača Aleksandra Krstića iz Kraljeva i Nade Tomović iz Žiče, radi rehabilitacije sada pokojnog Ljubiše Krstića iz Kraljeva, doneo je rešenje kojim se utvrđuje da je odluka Divizijskog vojnog suda u Valjevu, od maja 1947. godine, kojom se Ljubiša Krstić zvani Musa osuđuje na kaznu lišenja slobode sa prinudnim radom u trajanju od pet godina i na gubitak političkih i pojedinih građanskih prava, sem roditeljskih, u trajanju od tri godine, po izdržanoj ili oproštenoj glavnoj kazni, ništava od trenutka njenog donošenja i da su ništave sve njene pravne posledice. Imajući u vidu činjenicu da se Ljubiša nikada nije ogrešio o zakon i moral predlagači su predložili sudu da usvoji zahtev za rehabilitaciju.

DOKAZI
Sud je izveo dokaze uvidom u izvod iz matične knjige umrlih, presudu Divizijskog vojnog suda u Valjevu, presudu Sreskog suda u Kraljevu, presudu Okružnog suda u Kraljevu, u spise predmeta koje je dostavio Istorijski arhiv u Kraljevu, izveštaj Bezbednosno-informativne agencije Beograd i druge relevantne spise i dokumenta kao i saslušanjem svedoka Milke Krstić iz Kraljeva, pa je ocenom svih izvedenih dokaza posebno i u njihovoj mećusobnoj vezi utvrdio činjenično stanje.
Naime, pravosnažnom presudom Divizijskog vojnog suda u Valjevu od 26. maja 1947. godine oglašen je krivim Ljubiša Krstić zvani Musa zbog krivičnog dela jatakovanja, te ga sud za ovo delo osuđuje na kaznu lišenja slobode sa prinudnim radom u trajanju od pet godina i gubitak političkih i pojedinih građanskih prava, sem roditeljskih, u trajanju od tri godine po izdržanoj ili oproštenoj glavnoj kazni, kao i konfiskaciju celokupne imovine uz zakonska ograničenja.
Ljubiša Krstić Musa je rođen 1912. godine, po zanimanju je bio kafedžija, i otac dvoje dece. Uhapšen je zajedno sa drugim licima bliže označenim u presudi Vojnog divizijskog suda u Valjevu, nakon čega je vođen krivični postupak zbog krivičnog dela jatakovanja, jer je sakupljao novčanu pomoć za ostatke četnikih formacija, a na insistiranje u istom predmetu okrivljenog Milana Milovanovića. Ljubiša je, kako dalje stoji u obrazloženju, pomenutom Milanu bacio na zemlju 1.000 dinara i istom rekao da više u vezi sa ovom pomoći ne dolazi. Takođe, Ljubiša zvani Musa, kako je utvrđeno, nije pripadao bilo kojoj vojnoj formaciji tokom trajanja Drugog svetskog rata.
Zapravo, predlagači su istakli, pošto im je prethodno predočeno da iz priložene presude Divizijskog vojnog suda od 26. maja 1947. godine nema opisa izvršenog krivičnog dela i obrazloženja presude, da je Ljubiša Krstić osuđen zbog toga što je pomagao u to vreme, u toku rata, četničku organizaciju, a na zahtev okrivljenog, odnosno osuđenog iz iste presude Milana Milovanovića zvanog ,,Žmulja", koji mu je tražio novčani iznos od tadašnjih 1.000 dinara, koji je Ljubiša i dao pomenutom Milanu. Ovaj iznos Ljubiša je dao pomenutom Milanu jer mu je bilo zaprećeno da će doći četnička trojka da ga likvidira, što je Ljubiša i bio prinuđen da učini.

REHABILITACIJA KAO INSTRUMENT PRAVNOG SAVLADAVANjA AUTORITARNE PROŠLOSTI
Ovakvo činjenično stanje je utvrđeno uvidom u navedene spise i saslušanjem svedoka i, kako stoji u obrazloženju, kod ovako utvrđenog činjeničnog stanja proizilazi da je zahtev predlagača za rehabilitaciju Ljubiše Krstića osnovan iz sledećih razloga:
Prema čl. 1 Zakona o rehabilitaciji RS (,,Sl. Glasnik RS", br. 33/06), mogu se rehabilitovati lica koja su iz političkih ili ideoloških razloga lišena života, slobode ili nekih drugih prava od 6. aprila 1941. godine do dana stupanja na snagu ovog zakona, a imala su prebivalište na teritoriji Republike Srbije. U konkretnom slučaju, sada pokojni Ljubiša Krstić, čija se rehabilitacija traži, imao je prebivalište u Kraljevu, gde je umro 20.08.1978. godine, što se utvrđuje uvidom iz matične knjige umrlih od 05.03.1978. godine. Zahtev za rehabilitaciju podnela su deca Ljubiše Krstića, te su ispunjeni uslovi iz čl. 2 istog Zakona. Pravna rehabilitacija znači, pre svega, stavljanje osude van snage koje se preduzimaju povodom osuđivanja i kažnjavanja koje su rukovođene ideološkim motivima, a ne načelima pravne države. Proizilazi da pravo na rehabilitaciju zavisi od toga da li je neko bio lišen života, slobode ili nekog drugog prava iz političkih ili ideoloških razloga. Krivični zakon nije konkretizovao nijedan razlog. Međutim, zakon ne proglašava ništavnom svaku osudu, te kao orijentacija i kriterijum pri odlučivanju jeste da li bi ili ne oni koji zahtevaju rehabilitaciju i da su danas osuđeni i kažnjeni bili osuđeni ili kažnjeni. Tek kada se politički i ideološki razlozi dovedu u vezu sa standardima ljudskih prava i načelima pravne države, dolazimo do pravih kriterijuma koji omogućavaju elementarnu pravnu sigurnost u pogledu prava za rehabilitaciju.
U konkretnom slučaju proizilazi da je protiv Ljubiše Krstića vođen i okončan krivični postupak, te da je osuđen zbog krivičnog dela jatakovanja.
Rehabilitacija je, kako dalje stoji u obrazloženju, instrument pravnog savladavanja autoritarne prošlosti. Rehablitacija je rehabilitovanje od presude pravosuđa koje je služilo autoritarnom režimu. Rehabilituju se oni koji su u autoritarnom režimu bili žrtve političkih represija zaodenutih u pravosudnu formu. U konkretnom slučaju Ljubiša Krstić je osuđen zbog krivičnog dela jatakovanja. Međutim, iz svih izvedeniih dokaza proizilazi da je isti oglašen krivim iz ideoloških razloga koje je primenilo političko zakonodavstvo, te da su ispunjeni uslovi iz čl. 5 st. 1 i 2 Zakona o rehabilitaciji, te je odluka Divizijskog vojnog suda u Valjevu ništava i da su ništave sve njene pravne posledice. Prema tome bi trebalo imati u vidu da je cilj pravne rehabilitacije da se sa žrtvene represije iz političkih i ideoloških razloga skine znak osuđenosti i kažnjenosti nespojive sa ljudskim pravima i pravnom državom, da se obeleži razlika između prava demokratske države i neprava autoritarne države, te imajući u vidu navedene zakonske odredbe proizilazi da se navedenom odlukom ostvaruje cilj rehabilitacije.

KO JE BIO LjUBIŠA KRSTIĆ ,,MUSA"
Ljubiša Krstić Musa je rođen 3. januara 1912. godine. Radio je kod oca u kafani ,,Kod Boža", a posle Drugog svetskog rata radio je u kafani ,,Sloga" sve dok ova kafana nije srušena. Potom je radio kao poslovođa u hotelu ,,Pariz" i izletištu u Mošinom gaju, a onda otvara kafanu ,,Zeleni venac", gde je i penzionisan.
Pre Drugog svetskog rata Musa je bio član ,,Sokola", sa kojima je učestvovao na desetom svesokolskom sletu u Pragu 1938. godine i na Devetom sletu bugarskih junaka u Sofiji 1939. godine. Kao lovac, učestvovao je u mnogim lovačkim akcijama i organizaciji lovačkih zabava, koje su uglavnom organizovane u kafani ,,Kod Boža". Kao mladić, Musa se bavio i golubarstvom i jedan je od pionira ovog sporta u našem gradu.
Musa je umro u 66. godini, 20. avgusta 1978. godine, i sahranjen je na Kraljevačkom groblju.Povratak na vrh strane
  AKCIJE ELEKTROPRIVREDE SRBIJE
Poklon redovnim platišama

   Domaćinstvima koja su svakog meseca plaćala račune za električnu energiju do utvrđenog roka (i time ostvarivala pravo na popust od pet odsto) Elektroprivreda Srbije ovih dana u znak zahvalnosti uručuje vredne poklone. Takvim domaćinstvima namenjene su dve štedljive kompakt fluorescentne sijalice čija je snaga 20 vati. Jedna štedljiva sijalica menja klasičnu sijalicu od 100 vati, troši pet puta manje električne energije i traje čak deset puta duže. Ako klasična sijalica radi u proseku šest sati dnevno, njena mesečna potrošnja je 18 kilovata, a štedljiva sijalica za isto vreme utroši svega 3,6 kilovata. Praktično, to znači da zimi, kada se osvetljenje koristi u proseku šest sati dnevno, mesečna ušteda u potrošnji električne energije je oko 14,4 kilovata odnosno oko 80 kilovata na nivou zimske sezone (i to po jednoj sijalici).
U ovoj akciji u Kraljevu su sijalice podeljene u 443 domaćinstva ili ukupno 886 sijalica. Na nivou Srbije poklonjeno je 120.000 štedljivih sijalica, čime elektroprivreda želi da pokaže kako se sa malo ulaganja može znatno smanjiti potrošnja struje, koju u toku zime uvozimo po visokim cenama. Zamenom samo jedne sijalice u svakom domaćinstvu potrošnja električne energije u Srbiji, za godinu dana, smanjila bi se za oko pola milijarde kilovat-sati. A za proizvodnju te količine struje potrebno je da se iskopa i sagori čak milion tona uglja.
Domaćinstva koja su na poklon dobila po dve štedljive sijalice mogu ih preuzeti na blagajni ,,Elektrodistribucije” do 31. januara.


RASVETLJENA RAZBOJNIŠTVA
U oružanu pljačku sa plastičnim pištoljima


   Od 14 razbojništava registrovanih na području Kraljeva u poslednjih mesec dana rasvetljeno je sedam. Ovo je rečeno u sredu na koferenciji za novinare u Policijskoj upravi Kraljevo, posvećenoj seriji razbojništava koja je uznemirila građane i trgovce i koja se dogodila u poslednje vreme u najužem delu grada, mahom u Ulici hajduk Veljkovoj i na Keju, u neposrednoj blizini Doma društvenih organizacija.
Prema rečima šefa Odseka za suzbijanje kriminaliteta PU Kraljevo Aleksandra Peruničića, rasvetljeno je razbojništvo koje se dogodilo sredinom decembra u trafici MPR u Ulici vojvode Stepe, tri pljačke trafika ,,Sofist” u ulicama Vojvode Stepe, Karađorđevoj i Zelenoj Gori, počnjene 26. decembra prošle i 3. i 5. januara ove godine, zatim razbojništva u kladionici ,,Taš” u Karađorđevoj ulici (11. januara), menjačnici ,,Centar 2” u Ulici oktobarskih žrtava (12. januara) i dva dana kasnije pljačka trafike ,,Miloščić” na Trgu srpskih ratnika.
Osnovano se sumnja da su ta razbojništva počinili maloletnici iz Kraljeva, od kojih su I. K. (16) i N. K. (15) zajedno izvršili šest, dok je N. K. zajedno sa vršnjacima D. M. i A. Ž. počinio jedno razbojništvo.
Ovi maloletnici su, maskirani fantomkama ili sa šalovima preko lica i kapuljačama, i uz pretnju plastičnim pištoljem, od prodavaca i zaposlenih oduzimali novac.
Protiv ove grupe mladih razbojnika policija je podnela izveštaj Okružnom tužilaštvu u Kraljevu.

MLADIĆU NOŽEM PRESEČENA AORTA
Zbog osnovane sumnje da je na Trgu srpskih ratnika u noći između sobote i nedelje, oko 1.30 posle ponoći, naneo ubodne rane Ivici (22) i njegovom bratu Vukašinu Rajoviću (20) iz Ratine, kraljevačka policija podnela je izveštaj Okružnom tužilaštvu protiv sedamnaestogodišnjeg
V. E. iz Kraljeva. Zbog teških telesnih povreda opasnih po život Ivica je prebačen u Kliničko-bolnički centar u Kragujevcu, dok je Vukašin, kome su konstatovane lake telesne povrede, pušten na kućno lečenje.
Krvava tuča dogodila se kao kulminacija sukoba mladića koji su veče proveli u kafiću ,,Faraon”. Najpre je Ivica Rajović sa društvom u kafiću učestvovao u banalnoj raspravi, a kada je oko 1.30 izašao napolje, na njega je nožem nasrnuo V. E. i posekao mu aortu na nozi.
Zaposleni u kafiću ,,Faraon” istrčali su napolje i zatekli Ivicu kako leži u lokvi krvi. Odmah su mu podvezali nogu kaišem i ukazali prvu pomoć. Posle ukazane pomoći u kraljevačkoj bolnici, teško povređeni mladić je zbog velikog gubitka krvi prebačen u Kliničko-bolnički centar u Kragujevcu.
Protiv maloletnog V. E. policija je podnela zveštaj Okružnom tužilaštvu u Kraljevu.Povratak na vrh strane


EVROPSKA NEDELJA PREVENCIJE RAKA GRLIĆA MATERICE - piše Anđelka Milošević
Rano otkrivanje - šansa za izlečenje


   • Srbija na prvom mestu u Evropi po broju obolelih žena od raka grlića materice • Ranim otkrivanjem i odgovarajućim lečenjem kod većine žena postiže se izlečenje

   Srbija je, prema stopi obolevanja od raka grlića materice, na prvom mestu u Evropi. Svake godine u našoj zemlji od ove bolesi oboli 1.400, a umre gotovo 500 žena. To znači da, u proseku, svakoga dana od raka grlića materice obole četiri, a umre jedna stanovnica Srbije. Veliki broj žena u našoj zemlji prvi put se javi ginekologu kada je bolest već uzela maha i kada je lečenje teško i neizvesno. Ukoliko se pojavi, ranim otkrivanjem i odgovarajućim lečenjem, kod većine žena postiže se izlečenje. Rak grlića materice ozbiljan je javno zdravstveni problem u Evropi, gde 175.000 žena živi sa dijagnozom ove bolesti, bilo da je njihovo lečenje u toku ili je završeno. U razvijenim zemljama godinama se sprovode preventivni programi, pa je zahvaljujući njima drastično smanjeno obolevanje i umiranje od raka grlića materice. Međutim, u zemljama u razvoju, preventivnih programa uglavnom nema, pa je i svest žena o značaju redovnih pregleda na veoma niskom nivou. U Briselu je 22. januara održan samit, na kojem su političari starog kontinenta upoznati o preporukama, aktivnostima i planovima programa prevencije raka grlića materice širom Evrope. Peticija STOP RAKU GRLIĆA MATERICE biće prezentovana Evropskoj komisiji, sa velikim brojem natpisa sa čitavog kontinenta. I kod nas su tokom ove sedmice organizovana brojna predavanja o prevenciji raka grlića materice.
Iz kraljevačkog Zavoda za javno zdravlje upućen je poziv javnosti da unapredi svoje zdravlje, pre svih zdravlje žena. Osnovni savet jeste: svim ženama starosti od 25 do 69 godina preporučuje se ginekološki pregled svake treće godine. U Srbiji tokom ove godine počinje sprovođenje Nacionalnog programa prevencije raka grlića materice, od kojeg se očekuje značajno poboljšanje situacije kada je ova bolest u pitanju.


INFORMATIČKI SISTEM U ZC ,,STUDENICA”
Nova era u zbrinjavanju pacijenata


   U projektu Svetske banke i Vlade Republike Srbije ,,Razvoj zdravstva Srbije” značajno mesto zauzima i primena određenog informatičkog sistema u Zdravstvenom centru ,,Studenica”. Budući da je u primarnoj zdravstvenoj zaštiti informatički sistem dobro razvijen, umrežavanje je bilo neophodno i u sekundarnoj. U bolnici su već svi objekti povezani, obezbeđena je neophodna računarska oprema, a zaposleni su obučeni za rad na računarima. Za sada se informatički sistem primenjuje na četiri odeljenja (oftalmološkom, infektivnom, internom i opštoj hirurgiji), dok će na ostalim biti uvođen postepeno.
Za pacijente uvođenje informatičkog sistema ništa epohalno neće značiti, kaže direktor Opšte bolnice u Kraljevu doktor Zvonko Veselinović.
Čak će, prema njegovim rečima, u pojedinim slučajevima čekati duže, jer kompjuter nije sasvim zamenio olovku. Novi način vođenja dokumentacije dodatna je obaveza. Medicinske sestre sada rade ,,dupli posao”, jer se i dalje primenjuje klasičan protokol (pisano vođenje medicinske dokumentacije).
Međutim, prednost informacionog sistema je direktna povezanost sa republičkim Fondom za zdravstveno osiguranje. Lekari u svakom momentu imaju potpune informacije o pacijentima tj. osiguranicima. Pristup njihovoj bazi podataka znatno će olakšati svakodnevni rad lekarima, upotpuniti i ažurirati postojeće podatke iz zdravstvenih knjižica osiguranika.
U perspektivi je i mogućnost zakazivanja pregleda kod specijalista, kao i dobijanje, na primer, laboratorijskih i rendgen rezultata direktno iz ovih službi. Kraljevačka zdravstvena ustanova uskoro će biti umrežena i sa kliničkim centrima u Srbiji, tako da će lekarima iz tih centara biti omogućena medicinska dokumentacija potencijalnog pacijenta iz Kraljeva. U ovom trenutku ZC ,,Studenica” ima omogućenu tzv. ,,akademsku mrežu”, optičku vezu sa svim fakultetima u zemlji. Osim Valjeva, kraljevačka bolnica jedina je zdravstvena ustanova (van kliničkih centara) koja je u tom sistemu.
- Akademska mreža omogućava neograničen protok informacija u oba smera, mogućnost internet komunikacije u realnom vremenu slikom i tonski, sa svim važnim medicinskim institucijama, konsultacije sa mentorima u toku pregleda (sva imidžing dijagnostika podložna je direktnom tumačenju iz ovlašćenih centara) u toku operacije, pregledu patoloških preparata itd. Korišćenje ove mreže je besplatno - kaže dr Veselinović.
Uvođenjem informacionog sistema, prema rečima direktora Opšte bolnice, počela je nova era u medicinskom i administrativnom zbrinjavanju pacijenata.


ANKETA O KVALITETU ZDRAVSTVENE ZAŠTITE
Lekari ,,prošli”


   Pacijenti koji su učestvovali u dobrovoljnoj i anonimnoj anketi odgovorili su na 20 pitanja, koja su se odnosila na kvalitet zdravstvene zaštite u ZC ,,Studenica”. To su, između ostalih, bila pitanja o dužini čekanja, radu lekara i medicinskih sestara. Anketiranje je obavljeno u službama opšte medicine, stomatologije, dispanzera za žene, decu, medicine rada i interne medicine, kao i u bolnici, gde su pacijenti na stacionarnom lečenju.
- Pitanja i odgovori treba da nam ukažu koji su to nedostaci koje su korisnici uočili i mi treba da ih sagledamo i korigujemo - kaže dr Dragan Kaljević, iz Komisije za istraživanje.
Rezultati istraživanja obavljeni su u Zavodu za javno zdravlje i pokazali su visok stepen zadovoljstva korisnika u svim službama primarne zdravstvene zaštite. Najzadovoljniji radom lekara su anketirani pacijenti u stomatološkoj i službama opšte medicine i medicine rada. U većini službi pacijenti su manje zadovoljni radom medicinskih sestara nego radom lekara, što je i očekivano, jer pacijenti prvi kontakt i ostvaruju sa medicinskim sestrama. Što se tiče bolnice, pacijenti su uglavnom zadovoljni organizacijom rada.
- Postoje neke primedbe koje se verovatno u dogledno vreme i sa određenim sredstvima mogu ispraviti. Većina se odnosi na delove rada, higijenu u bolnici, hranu, na toalete, udobnost. Pacijenti su u principu zadovoljni ljubaznošću lekara i medicinskog osoblja, kao i dobijanjem informacija o svojoj bolesti - kaže dr Kaljević.Povratak na vrh strane


UMETNOST - KULTURA - OBRAZOVANJE

NOVA KNJIGA GORDANE CVETIĆ - piše Ivan Rajović
,,Tajne sveta upisane u zvezdama”

   Ovih dana je izašla iz štampe knjiga ,,Tajne sveta upisane u zvezdama” Gordane Cvetić P. (rođ. Caezo). Gordana je rođena u Kraljevu, gde je završila Elektrotehničku školu. Sada živi u Zemunu, specifikum je drevna astrologija, veza sa antropologijom i religijom (srpske slave i zvezdarstvo). Na ovu temu ima par zanimljivih autorskih stvari. Kontaktirala je razne škole, kolege i institucije. Ne voli baš medije (iako je slob. novinar), ali voli i druži se sa kolegama. Povremeno drži predavanja i stručne tribine. Interno je uradila par značajnih prognoza, istraživanja, i obuka. Osnivač je hobističkog Društva ,,Zvezdarijum".
O ovoj knjizi Dr Milan Mladenović, književnik i doktorant filozofije sa Sorbone, tast Timoti Vilijamsa - profesora filozofije na Nenj College-u Engleskoj, između ostalog, kaže:
,,Tajne sveta upisane u zvezdama - Zajedničko Sunce Istoka i Zapada" odlikuje se nadahnuto sprovedenom zamišlju da se predoči jedinstvo ljudskog roda u njegovom svevekovnom naporu da razume i objasni svoj položaj u svetu i na planeti Zemlji. Autorov napor usmeren je na to da se jedinstvo čovečanstva pokaže i na metaforičnom i na činjeničnom planu. Metaforičnost ,,zajedničkog Sunca" je više nego očigledna i više nego uspešno uvodi u astrološko-mitološki i teo-kozmogonijski sloj činjenične i dokazne građe. Uspehu poduhvata doprinosi znalačko korišćenje uporednog metoda izlaganja, očigledno veliko poznavanje svih znanih i značajnih civilizacijskih tokova i tradicija, najzad i primerno i primereno odabiranje odgovarajućih podataka, verovanja i kaza. Od značaja je naglasiti i potpuni uspeh autorove namere da nenametljivo legitimiše mesto astrologije u zajednici drugih, danas priznatijih naučnih disciplina za upoznavanje ukupnog čovekovog položaja.
Štivo je didaktički podeljeno na nekoliko razmatranja, od kojih prvo, kozmo-teogonijsko, zaprema najveći prostor. U njemu se nastanak sveta, bogova i čoveka uzastopno i uporedno prati kroz indijske, egipatske, persijske, kineske, mesopotamske (sumersko-akadsko-hebrejske), grčko-rimske, nordijske, slovenske i druge mitove, zaključno sa hrićšanskim učenjem. Za pohvalu je želja autora da u svima njima pronađe zajedničko jezgro koje svuda sadrži prvobitno TROJSTVO, sačinjeno (sažeto rečeno) od Tvorca, Tvoriva i Tvorevine, pri čemu glavni junak naše priče, Sunce, redovno zauzima centralno mesto.
Drugi odeljak na istoj metodološkoj i istorijskoj matrici putuje kroz planete Sunčevog sistema (,,Planetar") i istražuje njihov uticaj na zemaljski život. Treći predočava očaravajuća tradicionalna shvatanja o podudarnosti (,,saobraznosti") ljudskog tela i Vasione. Četvrti, Zemljino putovanje kroz nebeski prostor, na izuzetno podsticajan način uspostavlja vezu sa geološkim, zoo-antropološkim i istorijskim menama na našoj planeti. To nas razmatranje u petom odeljku dovodi do neophodnosti ljudskog snalaženja u prostoru i vremenu koje se, naravno, svodi na pitanje uspostavljanja pravilnog kalendara*, što pak astrologiju, u njenoj brizi za zvezdano ustrojstvo svakog upojedinjenog entiteta (narod, čovek, period, epoha...) neminovno stavlja rame uz rame sa astronomijom, klimatologijom, meteorologijom... Najzad, dva nesrazmerno kraća završna odeljka nastoje da zatvore krug tumačenja vraćanjem na početnu ideju Sunca kao zajedničkog sveljudskog izvora života, ovoga puta metaforisanog idejom Pravde i oličenog Isusom Hristosom kao jemcem sveopšteg moralnog iskupljenja. Kao da nam autor ovim astrološkim zalaskom u hristologiju (izračunavanje tačnog datuma Isusovog rođenja) ostaje donekle dužan primerenijeg zaključka - na primer osvrta na savremena kozmološka otkrića koja u velikoj meri potvrđuju u članku navedena i sravnjivana prastara predanja.
Tekst u svojoj ukupnosti u mnogim pravcima snažno podstiče na dalje samostalno istraživanje i produbljivanje vlastitih znanja i ideja, ali i na očekivanje da i sam autor mnoštvo ovlaš načetih i nabacanih podataka i stavova razradi i dosmisli (u sledećim izdanjima). Ali od svega je najvažnije da se posle čitanja ,,Zajedničkog Sunca" osećamo istinski obogaćeni i ogrejani - združeni sa svim strastvenim tragaocima za istinom i smislom.



MONOGRAFIJA - 1207 NA PUTU ZDRAVLJA 2007 - piše Anđelka Milošević
Mnoga imena i dela sačuvana od zaborava

   • Primarijus dr Tomislav Milić u monografiji prikazao deo ogromnog svetosavskog nasleđa • Od manastirske bolnice u Studenici do Zdravstvenog centra ,,Studenica” u Kraljevu

   Primarijus doktor Tomislav Milić, penzionisani hirurg, gotovo je čitav radni vek i deo penzionerskog, posvetio prikupljanju podataka i dokaza o razvoju kraljevačkog zdravstva. Tako je sve što je od podataka prikupio sažeo u monografiji ,,1207 na putu zdravlja 2007", koja prikazuje deo ogromnog svetosavskog nasleđa. Monografija je jedna velika zbirka podataka o ključnim momentima razvoja i organizacije zdravstva u Kraljevu, objavljena povodom prošlogodišnjeg obeležavanja velikog jubileja - osam vekova od osnivanja prve srpske bolnice. Knjiga je dokumentovana datumima, fotografijama značajnih ljudi, koji su svojim radom ostavili dela vredna i pomena i pamćenja. Ona povezuje prošlost sa sadašnjošću i jedno je od značajnijih dela koje će od zaborava sačuvati mnoga imena i dela kraljevačkih zdravstvenih radnika, ali biće i osnov za praćenje zdravstva ubuduće.
Monografija ima i istorijski značaj, jer je prim. dr Tomislav Milić u njoj pomenuo i socijalno-ekonomske prilike, ratna razaranja, epidemije koje su harale.
- Ideja za stvaranje ove monografije nije nastala u trenutku. Nametnuli su je neverovatno brz i fascinantan napredak zdravstva i saznanje da je Kraljevo u kratkom vremenskom periodu iznedrilo veliki broj vrhunskih stručnjaka, lekara koji su ostavili duboke i neizbrisive tragove. Najzad, ZC ,,Studenica" u našem gradu obeležio je prošle godine osam vekova od formiranja prve srpske bolnice - kaže prim. dr Tomislav Milić.
Autor nije imao nameru da ocenjuje kretanje zdravstvenog stanja stanovništva, ni napredak medicinske nauke, već razmatra razvoj kadrova, opreme i objekata.
- Ako sam uspeo da otkrijem nepoznate činjenice i vratim iz zaborava ličnosti, događaje, promene i dostignuća, onda je to meni, kao autoru, veliko zadovoljstvo i potpuna satisfakcija za uloženi trud - kaže Milić.
U pripremi i izradi monografije učestvovali su i Dragan Drašković, direktor Muzeja u Kraljevu, i Radomir Ristić, direktor Istorijskog arhiva u Kraljevu.



U GIMNAZIJI SVEČANO OTVORENA LIKOVNA KOLONIJA
Drugo svetosavsko saborovanje stvaralaca

   Ove godine kraljevačka Gimnazija je u saradnji sa Agencijom “Gradi” iz Kraljeva organizovala Drugo svetosavsko saborovanje likovnih umetnika.
Himnom “Bože pravde” u izvođenju školskog hora u kraljevačkoj Gimnaziji je u sredu veče zvanično otvorena slikarska kolonija pod nazivom “Svetosavsko saborovanje stvaralaca”. Na ovom skupu goste, od kojih još svi pozvani nisu stigli, pozdravio je direktor Gimnazije Miroslav Vidić, a u ime slikara prisutnima se obratio jedan od učesnika kolonije slikar Jovan Ristić iz Beograda koji je i poznati televizijski poslenik i koji je , pored ostalog, istakao značaj ovakvog okupljanja umetnika, tim pre što se kao inicijator ovog kulturnog događaja pojavljuje jedna škola, a ovoga puta to je kraljevačka Gimnazija koja ima izuzetnu reputaciju ustanove koja je odškolovala izuzetno veliki broj sada već znameniti ljudi i koja iduće godine obeležava prvi vek svog postojanja.
Ideja je, kako kaže direktor gimnazije Miroslav Vidić, potekla pre godinu dana kada je organizovana prva manifestacija pod ovim nazivom. Cilj je da se naredne godine, prilikom proslave stogodišnjice škole, dobije jedan broj umetničkih slika značajnih umetnika, koje će krasiti prostorije škole.
Ove godine manifestacija ima međunarodni karakter budući da na koloniji učestvuju i slikari iz Crne Gore i očekujemo, kako kaže Vidić, da ćemo tokom pet dana, koliko traje kolonija u hotelu Termal u Mataruškoj Banji, dopuniti fond slika koje Gimnazija već ima i da će se sledeće godine slikari okupiti na koloniji koja će postati tradicionalna i u prostoru koji će za te namene biti prilagođen u zgradi škole. Gimnazija sama ovo ne bi mogla da organizuje da nije bilo inicijative od strane predstavnika saveta roditelja škole gospodina Predraga Radovanovića, vlasnika agencije za kulturu “Gradi” Kraljevo, koji je i idejni tvorac i najzaslužniji što se ove godine organizuje drugo druženje slikara.



U PETAK TRADICIONALNA SVETOSAVSKA AKADEMIJA
Vizije i tekovine Svetog Save Srpskog

   Narodna biblioteka ,,Stefan Prvovenčani" Kraljevo, organizator je tradicionalne SVETOSAVSKE AKADEMIJE, posvećene ličnosti i delu jednog od najznačajnijih srpskih svetitelja.
Ovogodišnju besedu pod naslovom ,,Vizije i tekovine Svetog Save Srpskog” govoriće dr Danica Popović, naučni savetnik Balkanološkog instituta u Beogradu. U umetničkom delu programa tekstove Svetog Save čita Biljana Kostantinović, glumica Kraljevačkog pozorišta.
U muzičkom programu nastupiće Hor ,,Sveti arhiđakon Stefan" pri crkvi Svete Trojice u Kraljevu sa solistom Draganom Đokić - dirigent Dunja Marinković.
Akademija će biti održana u sali Kraljevačkog pozorišta u petak, 25. januara, sa početkom u 19 časova. Ulaz je besplatan.Povratak na vrh strane


      KOŠARKA - SVISLAJON LIGA - piše Zoran Bačarević
Vizura ,,pukla” u Kraljevu, Mašinac krhak u Beogradu

   • U 13. kolu Sloga savladala Vizuru sa 110:83, Mašinac pora-žen od Mega Akva Monte sa 70:87 • Ovog vikenda (14. kolo) Sloga gostuje u Leskovcu, Mašinac do-maćin Radničkom (NS)

   Ekipa sa Tošinog bunara došla je u Kraljevo na meč 13. kola sa starijim ligašem sa Ibra posle serije od pet uzastopnih pobeda i sa mestom u samom vrhu tabele, a u Beograd se vratila očerupana do gole kože!!! Kako drugačije okarakterisati ekipu nekadašnjih ,,Partizanovaca” Olivera Popo-vića i Milomira Marića, koji su prošle subote u Hali sportova pokisli do gole kože, i pored toga što u januarsko-prolećno predvečerje u Kraljevu nije bilo ni kapi kiše. Novobeograđani su za 40. minuta efektivne igre uspeli da povedu sa 2:0, i to je bilo sve protiv sugurne, bolje reći silne Sloge. Gosti su uspeli da načine neslavan rekord sa četiri tehničke greške (Stefan Sinovec čak dve u istom minutu, a zatim Avlijaš i trener Popović), da bi domaćin novajliji u ligi ubacio i 110 koševa, pošto je konačan rezultat u meču Sloga-Vizura glasio 110:83 (28:17, 20:19, 33:24, 29:23).
Košarkaši Sloge diktirali su tempo od 1. do 40. minuta, a najveću prednost u prvom poluvremenu imali su u 15. minutu kod rezultata 40:21. Posle ,,velikog odmora” usledila je serija domaćina od 17:4 (kojoj je ,,kumovao” i Sinovec sa dve ,,vezane” TG) i pobednik je bio već odlučen. Ostatak meča protekao je u čvrstoj odbrani i brzim ,,kontrama” Sloge, a trener domaćina Miloš Pejić poigravao se izmenama u svojoj ekipi. Konačan učinak u košarkaškom saldu u pobedničkoj ekipi iznosio je: Pejović 23, Popović 22, Mijović 12, Jugoslav Dašić 19. Vlamimir Vuksanović je u redovima Vizure bio najefikasniji sa 29 koševa, dok je Žarko Karić postigao 15.
Košarkaši Mašinca doživeli su i deveti poraz u ovogodišnjoj sezoni, ovoga puta na nedeljnom matineu u beogradskim Šumicama. U 13. kolu poveli su protiv ekipe Mega Akva Monta sa 13:3, da bi potom usledile serije domaćina od 19:4. Razigrao se krilni ,,napadač” Beograđana Uroš Nikolić, postigao je 31 koš i sa indeksom 42 bio ubedljivo najbolji akter meča. Koliko juče, u minuloj sezoni, poznati ,,trojkaši” kraljevački ,,studenti” su iz ove ,,naučne discipline” dobili - čistu ,,peticu”.
Iz 24 pokušaja pogodili su samo dva puta!!! Mega Akva Monta je zabeležila sigurnu pobedu od 87:70 (22:19, 23:16, 20:14, 22:21), a u poraženoj ekipi još jednom je najefikasniji bio Slobodan Božović sa 26 koševa. Od dve već pomenute ,,trojke” Darko Habuš je za Mašinac prvu postigao u 23. minutu, da bi na kraju postigao ukupno 15 koševa.
Naredno, 14. kolo, Slogi donosi gostovanje u Leskovcu, gde je dočekuje uvek neugodno Zdravlje, dok će Mašinac u okršaju sa novajlijom iz Novog Sada Radničkim imati praktično prvu od serije odlučujućih utakmica u borbi za opstanak.



     KOŠARKA - PRVA LIGA ŽENE - piše Stole Petković
Poraz Kraljeva u Dudovoj šumi

  Hala sportova u Subotici. Gledalaca 300. Sudije: Novaković (Zrenjanin), Šutalo (Novi Sad).
Spartak: Lukač 7, Orozović, Šćekić 30, Erak 6, Veselinović 3, Bakalić, Perusinović, Budi-mčević, Anđelić, Rad 19, Čabarkapa 8, Ajduković, Kovačević.
Kraljevo: Čkovrić 22, Ilić 7, Popović 10, Živanović 12, Baltić 5, Jovanović 3, Mihajlović 5, Račić, Nikolić, Pjevac, Ratković, Maraš.
Košarkašice Kraljeva poražene su u meču 11. kola Prve lige u Subotici. Spartak je zasluženo slavio zahvaljujući boljoj igri u toku većeg dela utakmice. Posle velike razlike u prvoj četvrtini Subotičanke su do treće dekade meča smanjile gas, a to su iskoristile gošće i smanjile prednost na samo jedan poen. Ipak, do kraja utakmice Šćekićeva i drugarice uspele su da plusom od 14 poena ostvare sigurnu završnicu i donesu nove bodove svom timu.
U gostujućoj ekipi blistala je Čkovrićeva, koja je bila i najefikasnija u ekipi, a solidne su bile i Živanovićeva i Ristićeva. U timu Spartaka, pored Šćekićeve, vrlo dobra je bila i Radova.
U narednom, 12. kolu, Kraljevo gostuje u Beogradu, gde će za protivnika imati Crvenu zvezdu.



      ODBOJKA - VINER ŠTEDIŠE SUPER LIGA
Nedelja za meč odluke

   • U 13. kolu Crvena zvezda savladala Ribnicu sa 3:1 i pored toga što su Kraljevčani dobili uvodni set • U nedelju u 18 časova u Hali sportova meč odluke za četvrtog učesnika Mini-lige Ribnica-Vojvodina

   Prema očekivanju, meč poslednjeg, 14. kola, Viner štediše lige u Kraljevu Ribnica-Vojvodina odlučiće o četvrtom učesniku predstojeće Mini-lige, sada već drugog prvenstva Srbije u odbojci. Ovog vikenda na programu su utakmice poslednjeg kola, u kome će se sastati i beogradski večiti rivali Crvena zvezda i Partizan. Postoji teoretska mogućnost da ,,crno-beli” pređu u ,,utešnu grupu”, pa će se ova dva meča odigrati u nedelju od 18 časova, znači u isto vreme.
Pred meč odluke u Hali sportova sa dugogodišnjim rivalom Vojvodinom odbojkaši Ribnice odigrali su meč 13. kola sa Crvenom zvezdom u Beogradu. Svesni da nemaju šta da izgube, Kraljevčani su mirno ušli u meč i osvojili prvi set, da bi potom četa nekadašnjeg igrača i trenera Ribnice Željka Bulatovića uzela stvar u svoje ruke i pobedila sa ubedljivih 3:1 (23:25, 25:17, 25:21, 25:20). I u prvom meču u Kraljevu Beograđani su trijumfovali sa ubedljivih 3:0, pa tako Ribnica, pred drugi deo takmičenja, ima ubedljivo negativan skor sa ,,crveno-belima”, kao i sa Radničkim (1:3 i 0:3). U pobedi Zvezde prošle subote u Šumicama najviše je učestvovao poznati poenter Tomislav Dokić sa 24 poena, dok su, u četiri seta, u ekipi Ribnice najviše poena osvojili Gavrilović (18), Todorović (16) i Bojović (13).
U meč odluke sa Novosađanima kraljevački odbojkaši ulaze smireni, svesni činjenice da su blagi favoriti, pre svega zbog domaćeg terena i decenijama odane publike koja zna da ,,napuni” Halu sportova i ponese ih do konačnog uspeha. Protivnik je više nego poznat, višedecenijski je rival, prošle godine Ribnica i Vojvodina bili su finalisti plej-ofa, a aktuelni šampion iz Novog Sada ove sezone poklekao je na sopstvenom bunjištu - u 7. kolu Ribnica je u SPENS-u slavila.
- Za nas je nedelja ,,Dan D” prvog dela prvenstva, kada će se odlučivati da li ćemo i drugi put zaredom među četiri najbolje ekipe ili u grupu ,,za opstanak”, koja svakako to za nas ne bi bila. U sezonu smo ušli bez dvojice najboljih igrača (Ilića i Aleksića), a dosadašnjim rezultatima moramo biti zadovoljni. U meč sa Vojvodinom ulazimo sa saznanjem da sami odlučujemo o svojoj sudbini do kraja sezone. Imaćemo dva dana više za ,,pripreme” pošto se utakmica igra u nedelju od 18 časova u Hali sportova, a Vojvodina je u međuvremenu imala i susret Lige šampiona sa Budućnošću iz Podgorice, pa smo mi za nijansu svežiji. Verujem u uspeh, a ako ga ne bude, nije to tragedija - blagi je optimista trener Ribnice Dragan Đorđević.
- Protivnik nam je više nego dobro poznat, a u prošlogodišnjem finalu plej-ofa i posebno ove jeseni pobedom u Novom Sadu od 3:2 pokazali smo da smo konačno razbili ,,kompleks” Vojvodine. Prošla su vremena kada smo sanjali set, posebno u Novom Sadu, protiv višestrukog prvaka dve bivše Jugoslavije i aktuelnog šampiona Srbije. Verujem u svoje saigrače, kao i u najboljeg ,,sedmog”, našu publiku, i uz iole malo sportske sreće eto nas ponovo među četiri najbolje ekipe u Srbiji odnosno u plej-ofu za prvaka Srbije u sezoni 2007/08. - mladalački je ,,drskiji” u prognozi nedeljnog meča odluke Ribnica-Vojvodina kapiten kraljevačkih ,,musketara” Ivan Todorović.



AMERIČKI FUDBAL
I treneri uz novu opremu

   Nakon jedne godine pauziranja Klub američkog fudbala Kraljevo Royal Cronjns će se uključiti u borbu za titulu prvaka Srbije. Nova uprava tima, koji je 2006, u prvoj godini takmičenja, završio na drugom mestu SAFS lige, uspela je da tokom takmičarske pauze u 2007. nabavi opremu i uspostavi efikasan rad kluba.
- Zaštitna sportska oprema je kupljena sredstvima koja je izdvojila opština Kraljevo, na inicijativu predsednika opštine dr Miloša Babića i uz saglasnost Opštinskog veća. Inače, trenažni proces u seniorskom timu je otpočeo znatno pre pribavljanja opreme. Igrači su na vreme počeli da se pripremaju za igru pod opremom, kako bi spremni dočekali predstojeće takmičenje - kaže Srđan Ćosić, predsednik kluba.
Svi igrači koji su tokom 2007. godine bili pozajmljeni drugim klubovima opet su na okupu u Royal Cronjns-ima. Ima i novih igrača, a došli su i novi treneri.
Razvoj američkog fudbala u gradu na Ibru će ići nabolje, jer su u Krune početkom januara došla i dva američka trenera - Yon Hepner i Toma Satazan, koji će u naredne dve godine pomoći selekcijama da napreduju igrački i trenerski. Uprava je obezbedila prostorije i...
- Uspeli smo da osnujemo i dve selekcije - juniore i pionire, koji će se takmičiti u sezoni 2008. u beskontaktnoj vrsti američkog fudbala - fleg fudbalu, pa su zato i planovi za naredne sezone veoma ambiciozni. Do sada smo imali kontakte i uspostavili sjajnu saradnju sa prosvetarima i predstavnicima osnovnih škola. Ideja nam je da mladim Kraljevčanima pružimo alternativu sa još jednim, vrlo atraktivnim sportom - dodaje agilni čelnik kluba Ćosić.
Glavni trener Kraljevskih Kruna Goran Seničić govorio je o sezoni koja očekuje ,,borce” američkog fudbala:
- Naš klub će se takmičiti u prvoj ligi Srbije, pod zaštitnom opremom. Pored našeg tima, učestvovaće još 15 klubova. Krune će se takmičiti u konferenciji Jug i odigraćemo sedam utakmica. Naša želja, a i cilj kluba, jeste da u svojoj konferenciji osvojimo prvo mesto i direktno se plasiramo u plej-of, gde je konkurencija za prvaka Srbije velika.
Inače, treneri iz Amerike rekli su da su prijatno iznenađeni nivoom znanja igrača i najavljuju da će oni pomoći svojim iskustvom i znanjem da klub Kraljevske Krune dođe do što boljeg plasmana u sezoni koja ih očekuje.



 ODBOJKA - KUP
Gimnazijalac u finalu

  U polufinalnoj utakmici Međuregionalnog kupa za odbojkašice kraqevački Gimnazijalac savladao je tim SC Kruševac, člana Druge lige, sa 3:0.
Finalni meč na programu je u nedequ u 13 časova, a protivnik kraqevačkog ,,regionalca” će opet biti drugoligaš, ovoga puta ekipa Leposavića.



FUDBAL: I DRUGI KRALJEVAČKI SRPSKOLIGAŠ POČEO PRIPREME
Svi na broju, rad kod Ložionice

  • Fudbaleri kraljevačkog srpskoligaša Metalca počeli pripreme za prolećni deo prvenstva • Prozivka izvršena na stadionu kod Ložionice

   Fudbaleri Metalca počeli su pripreme za nastavak prvenstva u Srpskoj ligi grupa Zapad. Na okupu je bilo 24 fudbalera, a prozivku je izvršio trener Ilija Cvetanovski.
- Svi smo na okupu i već od prvog dana počinjemo da radimo. U prvih sedam dana najviše pažnje poklanjaćemo fizičkoj spremi, a zatim će uslediti rad sa loptom. Plasmanom iz prvog dela prvenstva smo zadovoljni jer smo do samog kraja išli uzlaznom putanjom - kaže trener Ilija Cvetanovski.
Na okupu su bili fudbaleri koji su izneli čitav teret jesenje sezone. Zajedno sa trenerom, koji je pristigao u 6. kolu, uspeli su da pokrenu ekipu iz letargije i domognu se šeste pozicije. Metalac ima 21 bod, pozitivnu gol razliku, ali i skroman broj postignutih golova - ukupno 16, što je tačno jedan po meču. Zaista malo:
- Naravno da je to skroman učinak, ali ćemo se u nastavku truditi da tu brojku osetno povećamo kada je prosek u pitanju. Imamo sve uslove za dobar rad i pripreme, pa što ne učiniti pomak u efikasnosti - reči su jednog od golgetera Nikole Barjaktarevića.
Pripreme će se odvijati u Kraljevu na igralištu kod Ložionice. Već sada se zna da novajlija neće biti, ali i da nema igrača koji bi napustio klub. No, o tome slede razgovori sa predsednikom kluba Slobodanom Đerkovićem, kojeg nije bilo na prozivci.
Već za desetak dana biće organizovan i prvi kontrolni susret. Tada će se i trener Cvetanovski, ali i veliki broj poklonika fudbala iz Kraljeva, uveriti u snagu i moć mlađeg srpskoligaša iz grada na Ibru.



TRADICIONALNI BOŽIĆNI TURNIR U GRDICI
Svi su pobednici

  • U Grdici završen tradicionalni turnir u malom fudbalu. Takmičenje trajalo 15 dana, učestvovalo pedeset ekipa koje su se ogledale u četiri starosne kategorije

   U balonu Todorović u Grdici završen je tradicionalni turnir u malom fudbalu za dečake rođene od 1993. do 1998. godine. Na takmičenju, koje je trajalo 15 dana, učestvovalo je 50 ekipa podeljenih u četiri starosne kategorije.
Prikazan je dopadljiv fudbal, a gledaoci su iz dana u dan mogli na delu da vide raskošni talenat dečaka koji će fudbalski obeležiti naredni period. Bilo je lepih poteza, dopadljivih akcija i efektnih pogodaka. Sve će se to pamtiti.
Na kraju turnira, kako to i priliči u ovakvim situacijama, organizator je najboljim ekipama dodelio vredne nagrade. Uz pomoć specijalnog žirija, izabrani su i najuspešniji pojedinci.
Organizator je učesnicima i gledaocima priredio iznenađenje, pa su nagrade na kraju takmičenja podelili Ilija i Dušan Petković i Boban Dmitrović. Kod najstarijih dečaka prva je bila OŠ ,,Jovo Kursula”, a onda su (redom) pehari pripali Bubamari, Magnohromu i Bambiju.
Na kraju, sve je ovekovečeno i zajedničkim snimkom, pa je usledio i rastanak, uz obećanje da se fudbaleri ponovo sretnu. Biće to uskoro na uskršnjem turniru, a zborno mesto biće balon u Grdici.Povratak na vrh strane
 


IMPRESUM

Nedeljni list u izdanju : „Ibarske novosti” AD - Kraljevo. Adresa Redakcije: ul. Hajduk Veljkova br. 2.
Generalni direktor i glavni i odgovorni urednik: Dragan Rajičić. Odgovorni urednik: Vladeta Stanojević. Tehnički urednik: Saša Kovačević. Lektor: Vesna Jovičić. Redakcija: Zoran Bačarević (sport), Dragan Vukićević (privreda), Slobodan Rajić (politika), Marko Slavković (reportaže i Stršljen), Bojana Milosavljević, Stojan Petković (sport), Ivan Rajović (urednik izdavačke delatnosti), Lidija Kuljača (zanimljivosti - zabava), Milisav Radovanović (fotoreporter), Zorica Radunković (marketing).

Predsednik Upravnog odbora: Dragica Tomić.

Telefoni: direktor i glavni i odgovorni urednik 312-504, odgovorni urednik tel/faks 320-630, pravna i opšta služba 312-505, oglasno odeljenje 312-505.

Godišnja pretplata 1.560 din. Za inostranstvo - Evropa 4.680 dinara, Amerika i Australija 6.240 din.
Tekući račun: 160-14461-52 kod „Banca Intesa” Kraljevo.
Kompjuterska obrada „Ibarske novosti”.
Štampa “APM PRINT”, III Bulevar 29, Novi Beograd.
Generalni distributer: “HIT-KOMERC”, Žička 10, tel. 036/360-200 i 361-222.

Poštarina plaćena u Pošti 36200 Kraljevo. List izlazi petkom, rukopisi se ne vraćaju.

e-mail:webmaster@kraljevo.com, ibarskenovosti@sbb.co.yu


Ibarske novosti - e-mail

Copyright © 1997-2008. Interactive.net Kraljevo. All rights reseved interactive