Internet izdanje - 8. maj 2008. godine

 Ibarske novosti - e-mail

Preuzmite PDF verziju novog broja "Ibarskih novosti"!


Naslovna strana novog broja "Ibarskih novosti" - klik za vecu sliku! Glasanje za poslanike i odbornike
Status opštine, socijalni i komunalni problemi
,,Podrška za odbranu, pobedu i budućnost Srbije"
,,Radom pokrenuti i uspraviti Srbiju"
Sporazum sa EU - početak boljeg i normalnog života
Vatrostalci žele da odu
,,Dani jorgovana" - u subotu, 10. maja
Zumba
JAD VAŠEM - Čuvar sećanja na žrtve holokausta i genocida
Umetnost, kultura, obrazovanje
Sport: fudbal, odbojka, stoni tenis


U NEDELJU, 11. MAJA, VANREDNI PARLAMENTARNI I LOKALNI IZBORI U SRBIJI - piše Slobodan Rajić
Glasanje za poslanike i odbornike

   • U opštini Kraljevo 104.018 upisanih birača na 129 biračkih mesta bira 70 odbornika sa osam izbornih lista i glasa za 250 poslanika Skupštine Srbije sa 22 izborne liste • Na četiri biračka mesta glasaju birači sa Kosova i Metohije sa boravištem u opštini Kraljevo

   Građani Srbije sa pravom glasa, u nedelju, 11. maja, od 7 do 20 časova, na vanrednim parlamentarnim i redovnim lokalnim izborima biraće buduće poslanike Skupštine Srbije i Vojvodine i odbornike skupština gradova i opština. Republička izborna komisija utvrdila je zbirnu izbornu listu, na kojoj se nalaze 22 izborne liste sa 3.137 kandidata (za 250 mandata), koje će se naći na glasačkom listiću za varedne parlamentarne izbore u Srbiji i za njih će, na 8.424 biračka mesta, po 25. aprila zaključenom biračkom spisku, glasati ukupno 6.747.867 birača i 91.639 na Kosovu i Metohiji.
   Na području opštine Kraljevo, na 129 biračkih mesta, koja su ista kao i na prethodnim predsedničkim izborima, pravo glasa imaće ukupno 104.018 birača (po zaključenom biračkom spisku, plus birači koji budu stekli to pravo po odluci nadležnog suda do 8. maja u ponoć). Oni će na svojim biračkim mestima moći, po već uobičajenoj proceduri, uz ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu, zaokruživanjem rednog broja, da glasaju na dva glasačka listića. Pored glasanja za poslanike na listiću sa 22 izborne liste, oni će moći da glasaju i o izboru odbornika opštinske, odnosno buduće gradske skupštine Kraljeva, na listiću na kojem se nalazi osam proglašenih lista sa 426 kandidata.
   Za birače sa Kosova i Metohije, koji u Kraljevu imaju samo boravište, ali ne i prijavljeno prebivalište, Opštinska izborna komisija je odredila četiri (nova) biračka mesta: dva u Osnovnoj školi ,,Četvrti kraljevački bataljon" i po jedno u osnovnim školama ,,Jovo Kursula" i ,,Svetozar Marković". Na ta četiri biračka mesta upisan je ukupno 7.451 birač sa Kosmeta, što sa navedenim biračima koji imaju prebivalište u opštini Kraljevo čini ukupnu cifru od 111.469 birača. Birači sa Kosmeta, na ta četiri mesta, takođe će moći da glasaju na dva listića, jednom za republičke poslanike i drugom za odbornike skupština opština na Kosmetu u kojima imaju stalno prebivalište.
   Kako su saopštile Republička i Opštinska izborna komisija, za vanredne parlamentarne i lokalne izbore, u nedelju, 11. maja, od 7 do 20 časova, blagovremeno su formirani birački odbori, odštampani i distribuirani glasački listići, birački spiskovi, obrasci zapisnika i drugi izborni materijali i sve je spremno za početak glasanja. Po izbornim zakonima i obaveznim uputstvima RIK-a, utvrđivanje rezultata glasanja i dostavljanje utvrđenih izbornih materijala RIK-u predviđeno je do 12. maja u 14 časova, posle čega je moguće davanje preliminarnih rezultata, a utvrđivanje konačnih rezultata izbora poslanika i odbornika najkasnije do 15. maja u 20 časova. U raspodeli mandata učestvuju sve izborne liste koje dobiju najmanje pet procenata od ukupnog broja birača koji su glasali, a izborna komisija raspodeljuje mandate prema broju dobijenih glasova primenom sistema najvećeg količnika. Sledi zatim procedura dodele odborničkih mandata kandidatima sa izbornih lista, u roku od deset dana od dana objavljivanja rezultata izbora, izdavanje uverenja odbornicima i poslanicima i konstituisanje skupština, u roku od 15 dana od dana utvrđivanja rezultata izbora, po zakonom utvrđenoj proceduri.

I BEZ PISANIH OBAVEŠTENJA
   Tokom ove sedmice Opštinska izborna komisija će na kućne adrese dostaviti biračima obaveštenja o izborima i mestu glasanja, ali birači i bez dobijanja ovog obaveštenja mogu glasati na ,,svom" biračkom mestu, na kojem su upisani u birački spisak i uz pokazivanje važećeg ličnog dokumenta.

ZBIRNA IZBORNA LISTA ZA ODBORNIKE U KRALJEVU
1. Za evropsku Srbiju - Boris Tadić (70 kandidata)
2. Pokret za Kraljevo - dr Ljubiša Jovašević (69)
3. Demokratska stranka Srbije - Nova Srbija - Velimir Ilić (70)
4. Srpska radikalna stranka - Tomislav Nikolić (70)
5. Jedinstvena Srbija - Dragan Marković Palma (24)
6. Socijalistička partija Srbije - Partija ujedinjenih penzionera (61)
7. Liberalno demokratska partija - Čedomir Jovanović (38)
8. Pokret ,,Moja Srbija" - Miljan Bošković (24)

ZBIRNA LISTA ZA POSLANIKE SKUPŠTINE SRBIJE
1. Za evropsku Srbiju - Boris Tadić
2. Liberalno demokratska partija - Čedomir Jovanović
3. Demokratska stranka Srbije - Nova Srbija - Vojislav Koštunica
4. Srpska radikalna stranka - dr Vojislav Šešelj
5. Socijalistička partija Srbije - Partija ujedinjenih penzionera - Jedinstvena Srbija
6. Bošnjačka lista za evropski Sandžak - dr Sulejman Ugljanin
7. Mađarska koalicija - Ištvan Pastor
8. Reformistička stranka - dr Aleksandar Višnjić
9. Da se selo pita - Narodna seljačka stranka - Marjan Rističević
10. Pokret snaga Srbije - Bogoljub Karić
11. Građanska inicijativa Goranaca - GIG
12. Ujedinjeni Vlasi Srbije - dr Predrag Balašević
13. Vojvođanska partija - mr Igor Kurjački
14. Romi za Roma - Miloš Paunković
15. Crnogorska partija - Nenad Stevović
16. Unija Roma Srbije - dr Rajko Đutić
17. Koalicija Albanaca Preševske doline
18. Savez bačkih Bunjevaca - Mirko Bajić
19. Pokret Moja Srbija - Branislav Lečić
20. Narodni pokret za Srbiju - Milan Paroški
21. Patriotska stranka dijaspore - Zoran Milinković
22. Romska partija - Srđan Šajn


DIOPTRIJA - piše Dragan Vukićević
Izbori


   Maj baš ubija od velikih datuma. Te prošle nedelje godišnjica smrti Tita, danas mu (četvrtak) godišnjica sa’rane, juče opet Medvedev postao najmlađi predsednik u istoriji Rusije, a opet prvi put da je predsedničkoj inauguraciji prisustvovao prethodnik i Putin obavio primopredaju, takođe juče Obama omlatio Hilari u tamo nekom stejtu, sutra Dan pobede nad fašizmom (za evrofanatike Dan Evrope), u nedelju referendum (pošto ovde i nema izbora, nego samo referendumi), pa u dolazeći četvrtak obletnica kraja Drugog rata u bivšoj JU, a između stradanje Srba na Sremskom frontu...
   Nije umesno danas (profesija na stranu, a i zakon), dan uoči predizborne ćutnje, govoriti o našim nedeljnim izborima. Mogao bih nekoga od vas i da ubedim da zgreši, da glasa za ove nesrećnike za koje ću i sam, a toliki teret greha ne bih da nosim.
   Priznajem, volim izbore. Već sam ustvrdio da su izbori praznik demokratije i slava demagogije, pa me ta dešavanja zanimaju isključivo fenomenološki, budući da boljitak ni od koga ne očekujem. Uostalom, to defetističko promišljanje ove dve decenije pluralizma nisu demantovale. Najpre, zanimljivi su mi ovi dani predizborne tišine, pre svega zbog analize medija (profesionalna deformacija) u kojoj su meri maštoviti da tišinu razbiju. I uvek se divim njihovoj neinventivnosti, naročito medija sa nacionalnom frekvencijom. Zanimljiva mi je i ,,izborna noć”. Samo zbog te kockarsko-tapkaroške neizvesnosti i idem na glasanje. Jer bi mi u protivnom ,,izborna noć” bila monotona, kao da gledam loto, a da nisam uplatio tiket. I u toj noći odlično se zabavljam, k’o kad Novak igra finale grenslema. Samo bih zabranio da stranke priznaju poraz pre ponoći, jer to doživim kao kad bi Nole predao meč u prvom setu. Ubiju mi nedeljnu večernju zabavu.
   Nijedna televizija nije u sredu prenosila inauguraciju Medvedeva za najmlađeg predsednika Rusije. To je prenosio CNN, a i bosanska BN televizija. Od naših niko. A tvrdim da će barem jedna televizija sa nacionalnom frekvencijom da prenosi inauguraciju, a možda i njinu ,,izbornu noć”, novog američkog predsednika/ce. Uostalom, koliko onomad, ta televizija je gotovo ,,live” prenosila izbor pape, da sam u onih nekoliko dana naučio toliko o konkordatu da je malo falilo da se učlanim u katoličku veru.
   Danas je Dan pobede nad fašizmom. Ili, po novome, Dan Evrope. Dakle, svega nekoliko godina pošto je završen rat, dok još nisu osuđeni ni po’vatani svi nacisti (posao koji nikada nije okončan, eto vam slučaj Artukovića, recimo), tek pošto su najveće naciumove zbrinuli u Londonu, Moskvi i Vašingtonu, počelo je pranje biografije nacističke Germanije. I to tako uspešno da je i Vizental u jednom trenutku postao donkihotski groteskan. Pranje nacističke biografije jedne države trebalo je u minuloj deceniji da se okonča i tako što je za sledbenike te ideje umalo proglašen srpski narod. Čak i danas neki povremeno tvrde da u Srbiji ima nacističkih grupa i organizacija, što je i u najplićoj analizi apsurdno. Anarhizam - OK, to je uostalom blisko mladom čoveku. Neki to i prevaziđu, a ima nas koji to ostanu do kraja života. A što je još apsurdnije, tu i tamo čak nas proglašavaju i za rasiste. Guraju nam sve ono što oni jesu i od čega ne mogu da pobegnu, a mi nikako ne možemo biti. Koliko će i ko sutra (petak) da pomene Dan pobede, a koliko i ko Dan Evrope? Brojite reckama. Sve je jasno.
   E, sad. Brinu me novembarski izbori u Americi. Ne zato što može prvi put da predsednik postane žena ili crnac, nego što je ta meni tako draga država nejedinstvena i raspolućena. Upravo po pitanju - žena ili nebelac. Onaj Mekejn zastupa treću Ameriku. Nije to sukob tipa ,,koka kola” - ,,pepsi”, ili ,,puma” - ,,adidas”, Partizan - Zvezda, da kažeš. Ta ukorenjena različitost američkog naroda tek će da se razvije definitivnom predsedničkom nominacijom demokrata (žena ili crnac?), što će opet da se očituje tek posle izbora ukoliko novi predsednik postane predsednica ili Afroamerikanac. To je još jedan od razloga da pratim i njinu ,,izbornu noć”. Ali dok ne dođe ta jesenja poslastica, ’ajde da uživamo u ovoj našoj. I bez previše adrenalina, molim, nije to nikakav referendum. To su obični nedeljni izbori.
draganvukicevic@hotmail.comPovratak na vrh strane


U UŠĆU ODRŽAN PROMOTIVNI SKUP KOALICIJE SPS-PUPS-PSS I SPS-PUPS-JS
Status opštine, socijalni i komunalni problemi


   Na predizbornom promotivnom skupu Socijalističke partije Srbije, Partije ujedinjenih penzionera i Pokreta snaga Srbije za lokalne, i SPS - PUPS - Jedinstvena Srbija za republičke, parlamentarne izbore, održanom krajem prošle sedmice u Ušću, predstavljeni su program i odbornički i poslanički kandidati tih koalicija sa ovog područja. Pored efikasnog ostvarivanja sličnog socijalnog programa, prioritet u radu predstavnika i kandidata ovih koalicija biće, kako su istakli, i rešavanje komunalnih i infrastrukturnih problema.
Svi očekuju da Ušće dobije status opštine, i to smatraju svojim najvažnijim prioritetom. Odmah zatim sledi izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, završetak sportske hale, poboljšanje zdravstvene zaštite, izgradnja puteva, ulica i pešačkih staza.
- Zalagaću se da Ušće dobije pešački prelaz kako to građanima i priliči i pripada, radi lične sigurnosti. Kad to možemo da imamo u Polumiru i Dolini jorgovana, normalno je da to može da ima i Ušće - istakao je Živorad Dražović, kandidat za odbornika.
Za najmlađeg kandidata za odbornika sa ove izborne liste sa područja Ušća prioritet je obezbeđivanje više posla, od čega zavisi i opstanak mladih na ovom području.
- Neophodno je da se u Ušću obezbedi više radnih mesta, jer mladi većinom odlaze iz sela sa našeg područja u potrazi za poslom u Kraljevo i druge razvijene sredine - rekao je Đorđe Erdoglija, kandidat za odbornika.
O problemima mladih staraće se i Partija ujedinjenih penzionera Srbije, istakao je potpredsednik PUPS-a Konstantin Arsenović, koji je prisustvovao promotivnom skupu u Ušću. I pored činjenice da su penzioneri najugroženija kategorija stanovništva u Srbiji, kako je rekao, njihov interes je širi.
- Nas brine u stvari sudbina mladih, budućih penzionera. Sada šta se dešava i kako se dešava, svi pokazatelji govore da će budući penzioneri biti u još goroj situaciji. Prema tome, mora se sistemski rešiti taj problem - upozorio je Arsenović.
Predstavnici SPS-a posebno su insistirali da birači shvate da im ta partija sa svojim koalicionim partnerima jedina nudi pravi i najbolji socijalni program, zasnovan na jednakosti i pravdi.
- Ukoliko žele da imaju besplatno zdravstvo, besplatno školstvo i mnoge druge socijalne elemente koji su do sada bili prepoznatljivi po programu Socijalističke partije Srbije, treba da glasaju za našu listu - apelovao je Sreten Jovanović, predsednik Opštinskog odbora SPS Kraljevo.
Kandidati koalicije SPS-PUPS-PSS pozvali su birače da za lokalne izbore zaokruže broj šest, a za parlamentarne listu SPS-PUPS-JS pod brojem pet.


PREDIZBORNI SKUP JEDINSTVENE SRBIJE U VITKOVCU
Za razvoj i napredak po ugledu na Jagodinu


   Kandidati za odbornike sa liste ,,Jedinstvena Srbija - Dragan Marković Palma" zalagaće se da građani Kraljeva i okolnih sela dobiju sve ono što imaju i građani opštine Jagodina, a to su novčana pomoć za svako novorođeno dete, zapošljavanje mladih bračnih parova, besplatan prevoz za penzionere i učenike i mnogo toga još, rečeno je na predizbornom skupu ove partije održanom u Vitkovcu.
- Očekujemo da će na čelo naše opštine i budućeg grada Kraljeva doći pravi čovek koji se, po ugledu na našeg predsednika stranke, ne bi ponašao rasipnički i vodio bi računa o svakom dinaru iz budžeta, kako se racionalno troši. Kao što Dragan Marković Palma nema savetnike, menadžere, ne dozvoljava da se plaćaju kafanski računi iz budžeta, tako i naš predsednik opštine treba da postupa - istakao je Slobo Radović, predsednik Opštinskog odbora Jedinstvene Srbije u Kraljevu.
Uređenje svih domova kulture u selima, pa i doma u Vitkovcu, jedan je od prioriteta Jedinstvene Srbije, rečeno je na ovom promotivnom skupu. Kandidati za odbornike JS su takođe naglasili da će se zalagati da će, ako dobiju 11. maja podršku birača, nastojati da Kraljevo dobije sve ono što ima opština Jagodina u kojoj su, kako su istakli, više puta boravili i sami se uverili u jagodinski sveukupni prosperitet.
Inače, kako je naglašeno, više od 30 odsto članova Jedinstvene Srbije u opštini Kraljevo su mladi ljudi, pa će se oni posebno zalagati da i kraljevački svršeni osnovci i najbolji srednjoškolci imaju stipendije i besplatna letovanja i zimovanja, đaci prvaci besplatan školski pribor, poput njihovih vršnjaka u Jagodini.
Marko Radičević, potpredsednik Aktiva mladih OO JS Kraljevo, posebno je insistirao da mladi Kraljevčani, poput vršnjaka u Jagodini, dobiju preduslove za bolje korišćenje slobodnog vremena, kulturno-zabavni život, izgradnju igrališta, nove sportske hale i zatvorenog bazena u Kraljevu.Povratak na vrh strane


PREDIZBORNA KONVENCIJA KOALICIJE DEMOKRATSKA STRANKA SRBIJE - NOVA SRBIJA - DR VOJISLAV KOŠTUNICA U KRALJEVU - piše Slobodan Rajić
,,Podrška za odbranu, pobedu i budućnost Srbije"


   ,,Predstojeći izbori 11. maja su presudno važni da se podrži odbrana, pobeda i bućnost Srbije i da Srbija dobije pravu, državotvornu, nacionalno odgovornu i poštenu Vladu", istakao je dr Vojislav Koštunica, nosilac ove liste, na predizbornoj konvenciji koalicije Demokratska stranka Srbije - Nova Srbija, održanoj u Kraljevu, 2. maja.
Obraćajući se posetiocima u prepunoj Hali sportova, dr Vojislav Koštunica je na početku istakao da ,,grad koji nosi ponosno ime Kraljevo mora da podrži Srbiju". Naglasivši da je ,,Kraljevo uvek mislilo dobro Srbiji, radilo za dobro Srbije, i znalo šta je dobro Srbije, u poslednje vreme ,,ima i onih koji tobože znaju šta je dobro Srbije", poput Solane, ,,koji kaže da je za dobro Srbije da bude bez Kosova" i ,,hoće da Kosovo pokloni NATO-u".

,,KOSOVO JE SRBIJA"
- Solana može da poklanja nešto što je njegovo, oni naše Kosovo nikad poklanjati neće! Vi ste videli kako Tadić i Đelić obećavaju Solani i potpisuju mu Sporazum. Taj Sporazum Srbija ne priznaje, taj potpis nije potpis Srbije, taj potpis će Srbija poništiti! - naglasio je dr Koštunica.
On je istakao da ,,Tadić i Đelić nijednom rečju nisu rekli da taj Sporazum sa EU ima veze sa Kosovom, da se na njemu nalazi i potpis 18 država EU koje su priznale nezavisnost Kosova, i da su na taj način i oni u privatnom svojstvu, ali ne u ime Srbije, dali saglasnost na nezavisnost Kosova". Zbog toga je 11. maj, rekao je Koštunica, ,,izuzetno važan za otadžbinu i Kosovo i da Srbija dobije odgovornu, državotvornu i poštenu vladu".
- Prva briga jedne takve nacionalno odgovorne Vlade, kojom će se Srbija ponositi, naravno, biće Kosovo. Jer, šta je briga svakog Srbina u svetu, ma gde on živeo? Naravno, Kosovo. Čuli ste ih kako sa raznih strana sveta, ma gde živeli, na ma kom kontinentu, jednostavno ponavljaju ,,Kosovo je Srbija". To i pesnik kaže: ,,Kosovo je najskuplja srpska reč" i to se pokazalo tokom istorije - naglasio je dr Koštunica, navodeći da je ,,Kosovo pet vekova bilo oteto, ali da nijedan Srbin tu otimačinu nije priznao i znao je da će ono biti vraćeno".
- I tako mora biti i danas, jer jednom narodu ne možete oteti dušu, Srbiji ne možete oteti Kosovo, a Kosovo je duša i srce Srbije! - upozorio je dr Koštunica.

EKONOMSKI JAKA DRŽAVA
Govoreći o ostalim zadacima nove Vlade, dr Koštunica je rekao da ,,moramo Srbiju učiniti ekonomski jakom, pored ostalog i da bismo branili Kosovo". Podsetio je da je koalicija DSS-NS predstavila svoj ekonomski program Srbije ,,koji treba da omogući da se dalje krene, da svi žive bolje, da ima više socijalne pravde" i da najzad posle 11. maja, sa novom Vladom, krenu dve krupne investicije na kojima je posebno radio Velja Ilić: magistralni gasovod i autoput Horgoš-Požega. Kao treći zadatak, dr Koštunica je naveo evropske integracije, ali da se, ,,umesto privatno potpisanog Solaninog lažnog Sporazuma i na Srbiju primeni Sporazum koji će sadržati ona ista pravila koja su primenjena na sve druge zemlje, a to je da u EU uđe celovita, sa Kosmetom u svom sastavu". Najzad, kao još jednu obavezu nove Vlade, dr Koštunica je naveo nastavak odlučne borbe protiv kriminala i korupcije u Srbiji, obračun ,,sa svima onima koji su se bogatili na grbači naroda i jeftino unovčili svoje državne funkcije, kao što smo to radili do sada i posebno zahvaljujući ministru Jočiću" (aplauz, prim. novinara).
- I zato, zbog svega ovoga, zato što je danas potrebno i podržati i odbraniti Srbiju, pozivam vas da 11. maja date svoj glas, koji je glas za budućnost i odbranu Srbije, jer ono što nam je najsvetije i najvažnije jeste da 11. maja Srbija pobediti mora - zaključio je dr Koštunica.

UMESTO IZDAJE - IZGRADNJA
Lider Nove Srbije Velimir Ilić istakao je da ,,u Kraljevu, gde su krunisani srpski kraljevi, gde su svetinje Žiča i Studenica, nema izdajnika i da će narod postupiti kako treba, ali da će oni koji su izdali Srbiju i potpisivanjem ’Solaninog lažnog sporazuma’ postali izdajnici koji su prekršili Ustav i skupštinske odluke, 11. maja biti kažnjeni i od Boga i od naroda". Posebno je kritikovao Borisa Tadića, za kojeg je rekao da je ,,izdajnik jer je na Sretenje kao predsednik Srbije položio zakletvu, a na Uskrs izdao Srbiju, potpisujući Sporazum sa Solanom, koji je bombardovao zabranjenim kasetnim i bombama sa osiromašenim uranijumom Srbiju i uništavao srpsku mladost". On je naglasio da, za razliku od ,,tobožnjih demokrata", koji su sada pobegli od radnika ,,Magnohroma” u Kragujevac ,,da tamo mažu i lažu", DSS i NS imaju čestite i poštene ljude koji će posle 11. maja, kao i do sada, ,,znati da vode Srbiju putem razvoja, investicija, zapošljavanja i izgradnje, na energetskom sporazumu sa Rusima, autoputevima i izgradnji stotine mostova, za koje su poslanici DS u parlamentu blokirali 320 miliona evra".
- Oni neće da ratifikuju te ugovore, jer hoće da Srbija padne na kolena i da onda njih prihvati. Mi nećemo dozvoliti Srbiju na kolenima, Srbija će biti jaka i snažna i prve sednice nove Vlade posle 11. maja pustiće ove investicije kad oni odu. Oni kažu da, kad oni odu, sve će stati. Neće ništa stati, jer nam svaki dan dolaze novi investitori i nude velike poslove i svaki dan ih je sve više i više. Jedva čekaju da oni odu, kažu, velike im provizije. Prema tome, radujem se da oni odu, jer biće manje lopovluka, a mnogo više posla. Sa Čankom, sa Kostrešom, sa Dinkićem, Srbija nema perspektivu. Doći će nova Vlada sa našim premijerom Koštunicom na čelu, koji je uspešno vodio Vladu u najtežim danima i započeo sve ove procese sa EU, ali, kažu, bio čvrst pregovarač. Treba da bude još čvršći i onda ćemo uspeti i onda smo na pravom putu - naglasio je Ilić dodavši da ,,4,5 milijardi evra ugovora čeka da bude realizovano odmah kad oni odu".
Na konvenciji su, uz zvuke ,,Marša na Drinu" i kultnu pesmu Gordane Lazarević ,,Vidovdan" (pevala uživo), predstavljeni poslanički kandidati DSS-NS iz Raškog okruga, a govorili su i dr Miloš Babić, Borko Ilić, dr Marko Jakšić i Dubravka Filipovski, pozvavši birače da na izborima podrže Srbiju i koaliciju DSS-NS pod brojem tri na listiću.

PRIMER KRALJEVA
- I vidite, moji dragi Kraljevčani, kad se dobro organizujemo, koliko možemo da uradimo! Vidi se na svakom ćošku da smo uradili nešto kad smo se dobro organizovali, i kad smo krenuli složno da gradimo. I tako ćemo širom Srbije - rekao je Velimir Ilić.

DR MILOŠ BABIĆ: ,,Krenimo svetolazarevskim putem"
Pozdravljajući u ime domaćina, kako je rekao ,,najuspešnijeg premijera i ministra Srbije", dr Miloš Babić, predsednik opštine Kraljevo, pored ostalog je rekao da su ,,u protelom periodu ti neimari narodne vlasti iza sebe ostavili trajne spomenike u vidu asfaltiranih puteva, novih mostova, škola, hala sportova", da nisu nikad delili Srbiju, za razliku od ,,nekih eksperata kao tuđih telala koji povišenim tonom govore da mi ne razumemo savremene evropske tokove", iako nas je ,,istorija naučila da su nagli skokovi skupo plaćeni".
- U ljudskom rodu postoje dve smrti - smrt tela, kada srce stane, i smrt duše. Smrt duše je nasilje nad čovekovom unutrašnjom suštinom, najsuptilnije ubijanje esencijalne vrednosti u svim svetovima, od pamtiveka do danas. A danas se pokušava oteti biće srpske nacije i uništiti njen identitet. Zato uvek i na svakom mestu osećamo i govorimo da je Kosovo srce i duša Srbije. Svi srpski putevi vode na Kosovo, a sa Kosova samo dva puta - svetolazarevski i brankovićevski. Zato vas pozivam da zajedno, sa ovom koalicijom, na čijem čelu dosojanstveno koračaju Voja i Velja, stanete na svetolazarevski put i glasate za broj tri, braneći zajedno sa nama tradicionalne vrednosti u Srbiji. Zato 11. maja broj tri, a mi u Kraljevu iz tri u tri - zaključio je dr Babić.


PREDIZBORNA TRIBINA KOALICIJE DEMOKRATSKA STRANKA SRBIJE - NOVA SRBIJA U UŠĆU
Ostvareni rezultati i nova ulaganja


   ,,Gledajući vas, vidim da smo već na 51 odsto glasova", rekao je Tomislav Ilić, predsednik Opštinskog odbora Nove Srbije Kraljevo, na predizbornom skupu koalicije DSS-NS, održanom u Domu kulture u Ušću prošle nedelje. Na skupu su predstavljeni odbornički i poslanički kandidati ove koalicije, koji su govorili o ulaganjima u ušćansko područje.
,,S obzirom na to kako je funkcionisala mesna zajednica i koliko je sredstava iz opštinskog budžeta do sada izdvojeno za Ušće, zadovoljni smo onim što je do sada urađeno na ovom području", poručili su kandidati za odbornike sa liste ,,DSS - NS - Velimir Ilić" iz ovog kraja. Takođe su naglasili da će posle 11. maja, kada dobiju poverenje birača, nastaviti još boljim radom.
- Prioritet je da se završi fiskulturna sala, zatim da se završi asfaltiranje ulice u naselju Potkovačica, gde su danas, kako vidim, počeli radovi - istakao je dr Dragoslav Dugalić, kandidat ove koalicije za odbornika.
Inače, među prioritetima u daljem radu su i uređenje vodotokova Raduše i Studenice, za šta su već odobrena sredstva, izrada projektne dokumentacije za vodovod i kanalizaciju, rekonstrukcija niskonaponske mreže, ulična rasveta, izgradnja seoskih puteva i formiranje podstanice Hitne pomoći, kako bi Ušće imalo neprekidno zdravstvenu uslugu.
- Radimo i projektnu dokumentaciju kajakaške ,,staze" koja bi okupila sve zemlje Evrope i sveta - rekao je Zoran Pavlović, kandidat za odbornika.
,,Sve što je do sada započeto u Ušću biće i nastavljeno", istakao je dr Miloš Babić, predsednik opštine Kraljevo, ali i najavio neke nove investicije:
- Dolazili su i Austrijanci i Italijani, sa željom da investiraju ovde u drvnu industriju, a ujedno želimo i da sačuvamo prirodu ovog kraja, da brojne strugare koje piljevinu odlažu u sliv Raduše, Studenice i Ibra osposobimo da mogu tu piljevinu da koriste kao energetsko gorivo i da na taj način ekologiju u ovom kraju poboljšamo.
Poslanički i odbornički kandidati ,,narodnjačke koalicije" pozvali su birače sa područja ušća da im ukažu poverenje 11. maja. ,,Sa tri prsta se krstimo, sa tri prsta olovku držimo, trojka je magična brojka, zaokružite broj tri", poručili su oni na predizbornom skupu u Ušću.Povratak na vrh strane


NARODNI PREDIZBORNI MITING SRPSKE RADIKALNE STRANKE NA TRGU SRPSKIH RATNIKA U KRALJEVU
,,Radom pokrenuti i uspraviti Srbiju"


   Na velikom predizbornom narodnom mitingu Srpske radikalne stranke, održanom 3. maja na Trgu srpskih ratnika u Kraljevu, Tomislav Nikolić, zamenik predsednika i nosilac izborne liste SRS-a, pozvao je prisutne da 11. maja zajedno sa srpskim radikalima ,,ostvare prvu pobedu od kada je DOS na vlasti, a time i cela Srbija koja samo u srpske radikale gleda, i samo u njih ima poverenje, i samo u njima vidi spas".
- Velika je to odgovornost, vi to znate, ali natovarićemo mi to na svoja leđa, podnećemo i tu odgovornost, pokrenućemo Srbiju. Nema nam druge, ili ćemo da prestanemo da nestajemo, i kao narod, i kao država, ili ćemo da pustimo da nas ovi lažovi obmanjuju i da nam ,,sipaju maglu" sa Evropskom unijom, govoreći kako će nam, koliko nas stigne, tamo jednog dana biti bolje. Hajde da nam bude bolje već ove godine, hajde da nam bude bolje svih ovih godina dok nam oni obećavaju kako ćemo ući u Evropsku uniju - započeo je svoje izlaganje Nikolić.

DA PROBAMO ,,DRUGU SRBIJU"
Objašnjavajući kako takva promena može da se ostvari, Nikolić je rekao da to može ,,samo radom, jer ne vredi pričati o boljem životu pošto time nećemo da zaposlimo roditelje i mlade, da lečimo stare i bolesne, školujemo decu, da vratimo proterane iz Hrvatske, BiH i sa Kosova i Metohije". ,,Mi to možemo samo delima, mi moramo mnogo da radimo", naglasio je Nikolić. On je pozvao prisutne da posle 11. maja probaju i tu ,,drugu Srbiju", ali veću i bolju, o kojoj tzv. ,,demokrate" govore podsmešljivo da je iz XIX veka", naglasivši da on, po nekim shvatanjima, kao što su ,,vera u Boga, u narod, poštenje, čestitost, što zna da je muško muško, a žensko žensko" (smeh u masi, prim. novinara), i jeste iz XIX veka.
- Ako sam zaostao, neka sam i zaostao, ali što me najviše izdvaja od onih koji su sada na vlasti, ono što nas srpske radikale stavlja na prvo mesto, to je naša ljubav prema Srbiji, i tu ljubav niko i nikada, ni za kakve novce, nikakvim strahom, nikakvim obećanjima, ne može uništiti - naglasio je Nikolić.
On je istakao da su nas ,,oterali iz fabrika, ali da ćemo se u njih vratiti" i da ,,nema države na svetu sa kojom Srbija ekonomski neće da sarađuje", ali samo sa onim državama koje Srbiji donose dobro, po principu ekonomskog reciprociteta, i kao naši prijatelji poštuju našu suverenost i nisu prihvatile niti će nezavisnost Kosmeta. Naveo je da pored zemalja EU, u tri četvrtine sveta, na svim kontinentima, postoje države sa kojima možemo da ekonomski ravnopravno sarađujemo. ,,Sa moćnim i bogatim zemljama Zapada, pak, koje su priznale nezavisnost Kosmeta, moramo biti oprezni", istakao je Nikolić, naglasivši da radikali neće sa njima da se svađaju, ali da ,,neće da dozvole i da nam se mešaju u naše unutrašnje poslove, da nam telefonom komanduju i da dođu i govore šta treba da radimo". ,,Kad njihov narod radi, da i naš radi, kad njihov živi lepo, da i naš živi lepo, pa nismo mi robovi, nismo mi stoka, morate da nas poštujete", poručio je Nikolić uz odobravanja ,,Tako je!". Prema njegovim rečima, ,,srpskom narodu samo treba omogućiti da vodi svoju kuću kao što ju je nekada vodio, da ga ujutro budi budilnik za posao". Obećao je i da će SRS kad dođe preispitati sve sumnjive privatizacije u Srbiji i raskinuti ugovore sa onima koji su ih opljačkali (,,odneli čak i prozore, napravili pećine od fabrika"), obnoviti ih i radnike vratiti na posao.
- Popravićemo sve, stavićemo i nove prozore, samo da vidimo kako to Srbi rade, kako se u Srbiji ponovo proizvodi, dok to ne postignemo, ne očekujte ništa bolje. Tražite od nas da vas zapošljavamo, a mi ćemo to da uradimo zato što za Srbiju postoji onaj ko će da obezbedi i sirovine i energente i postoji tržište za srpsku robu. I za industriju, i za poljoprivredu! Pogledajte cene hrane. Svake godine duplo veće u svetu. Neće više da gladuju oni koji proizvode hranu!? Moraće mnogo skupo da plaćaju oni što neće da rade njive, neće da vade ugalj i rudu iz zemlje, što hoće da imaju lepu zemlju na Zapadu. Neka je imaju, samo od sada naše maline neće više da budu po 40 centi, nego po 50, 2,5, pet evra!? Mi ćemo da proizvodimo, oni neka kupuju. Pogledajte ko je prošle godine kupio sve voće ovde u Srbiji - Rusija!? Malo je bilo, mogli bismo deset godina da proizvodimo ono što oni samo za godinu dana mogu od nas da kupe - naglasio je Nikolić.

POŠTOVANJE NARODA
U nastavku izlaganja Nikolić je rekao da SRS ima poštovanje prema svom narodu ma koje nacije i vere bio - Srbin, Mađar, Rusin, Slovak, Rumun, Musliman, Albanac, Rom, ali da je važno da je dobar i pošten čovek i da mu se omogući da radi. ,,Neće više biti loših ljudi u Srbiji", rekao je Nikolić, ,,jer će najveći kriminalci, a posebno dileri droge koji truju našu decu, za koje neće biti pomilovanja, biti u zatvoru". Prema njegovim rečima, policija treba da se obračunava sa kriminalcima, a ne političkim protivnicima onih koji su na vlasti i koji nisu po volji bogataša (,,zatvori nisu pravljeni za sirotinju").
Posebno je istakao da će SRS učiniti sve da pomiri decu koja su podeljena u dve kolone u vreme prve Đinđićeve Vlade, kada su jedni učili veronauku, a drugi tzv. ,,građansko vaspitanje", i zatražio od prisutnih da teraju decu da mnogo uče jer će Srbiji trebati mnogo znanja i ono će se jedino ceniti kad radikali dođu na vlast.
Nikolić je takođe naglasio da će SRS obebzediti jednake uslove za lečenje svih stanovnika, da će ukinuti dvojne liste za lekove i plaćanje i čekanje za operacije (kukova, na primer). ,,Nema za državu liste za lekove, nema za državu građanina koji treba da umre zato što nema novca da se leči, mora država da ga leči, jer i najokrutnije zemlje na svetu besplatno leče svoje građane, kako ove naše nije sramota!?” - konstatovao je Nikolić.
- Nije im obezbedila posao, nije im obezbedila sigurnost i bezbednost, nije obezbedila teritorije, nije obezbedila zdravlje, nije obezbedila školovanje - pa kakvu onda državu imate!? Pa šta mi imamo u glavi da ne promenimo takvu vlast? Drugi menjaju dobre vlasti, a mi trpimo lošu! Zašto? Zato što vas plaše i kažu: ,,Ako pobede radikali, biće izolacija, biće samoizolacija". Šta će da bude? Od koga izolacija? ,,Neće", kažu, ,,biti investicija". U koje fabrike su došle investicije, hajde da napravimo spisak investicija koje su nam potrebne. Nemoj da nas lažu, investirano je u državnu upravu, da skupština donosi bolje zakone, da poslanici dobiju kompjutere… Investirajte u fabrike - apelovao je Nikolić.

BEZ DILEME NA GLASANJU
On je na kraju izrazio čvrsto uverenje da će SRS 12. maja ,,formirati poštenu i patriotsku Vladu Srbije", sa onima koji imaju slične ciljeve, ,,da ta vlada nema gazdu ni u Moskvi, ni u Vašingtonu, Londonu ili Briselu, već u Srbiji, i da pošteno vlada u korist naroda", pa tek u svoju korist i svojih ministara. Obećao je okupljenima na mitingu da će posle nekoliko meseci od dolaska na vlast Vlada SRS-a doći ponovo na isto ovo mesto da podnese izveštaj šta je uradila i da je, kao i sada, ni tada neće čuvati policija, jer bi to bio znak da je vlast dobra i da narod voli dobru vlast.
- A za to vreme, 11. maja imate radikale i one druge. Što da glasate za druge, glasajte za prve. Samo su radikali prvi, svi ostali su drugi. Imate nas, mi imamo vas. Glasajte za sebe, nama posao da date 12. maja, a mi da počnemo od 12. maja da dajemo posao vama, da Srbija krene napred, da više niko ne zaustavi Srbiju - zaključio je Tomislav Nikolić.
Na mitingu je pročitano pismo prof. dr Vojislava Šešelja u kojem on pored ostalog ističe da su ovi izbori presudni za budućnost Srbije i Kosova i Metohije, u borbi protiv kriminala i za očuvanje države i da se za to SRS mora izboriti. Na mitingu su, pored Tomislava Nikolića, govorili i Vesna Nikolić-Vukajlović, Milan Veselinović, Maja Mačužić, Zoran Babić, Radenko Cvetić, Nataša Jovanović, Borislav Pelević, Ljubomir Kragović, Božidar Delić, Vjerica Radeta i Dragan Todorović.

PRIMER FABRIKE VAGONA
- Oterali su nas iz fabrika, vratićemo se u fabrike. Verujem da znate da je Fabrika vagona u Kraljevu 1999. i 2000. celokupnu svoju godišnju proizvodnju prodala državi koja se zove Mijanmar (bivša Burma, prim. nov.). I dan-danas Mijanmar kupuje vagone, samo što mi više nemamo šta da im prodamo - podsetio je Nikolić.

VESNA NIKOLIĆ-VUKAJLOVIĆ: ,,Od 11. maja uvek će grejati sunce"
U ime domaćina, Vesna Nikolić-Vukajlović, predsednik Opštinskog odbora SRS Kraljevo, pozdravila je na početku mitinga sve prisutne i goste, konstatujući da je to ,,što je u 16 časova u Kraljevu padala kiša, a u 17 časova greje sunce, znak da ima Boga" i zatim istakla:
- To znači da ćemo, sa SRS koja uspravno i dostojanstveno stoji ispred vas i koja obećava sigurnu i bolju budućnost, sigurno grad Kraljevo od 11. maja pretvoriti u svetsku metropolu. Mi se dobro znamo u poslednjih godinu i po dana i znate da je SRS upravo ta stranka koja se dosledno bori protiv korupcije, protiv kriminala, protiv plača, bede i jada koji su zadesili ovaj naš grad proteklih godina. Osećamo odgovornost i mogu slobodno da kažem da je Kraljevo grad sa 30.000 izbeglica i sa 10.000 osiromašenih građana, jer smo imali privatizacije koje nisu vredele ničemu i koje su odnele svu radost sa naših lica i da ćemo zato od 11. maja sigurno, verujte, svi zajedno krenuti u jedan novi život, u jednu novu pobedu i da će od 11. maja uvek grejati sunce.

,,KOSOVO NIJE NA PRODAJU!"
- Ne diraj, Tadiću, Kosovo i Metohiju, nije ti to otac Ljuba kupio da možeš da prodaješ. Nije ni meni to niko kupio, nije ni vama, nego nam ostavili dedovi da mi ostavimo unucima. Tu nema prodaje, to mora večito da bude naše. I nemojte da vas pitaju šta da radimo sa Kosovom? Nema šta da pitaju. Kosovo je naše, Kosovo će zauvek biti naše. Jaka stvar cela kampanja ,,Čije je Kosovo"? Ne pitamo mi ni Tadića, ni Koštunicu čije je Kosovo, naše je, srpsko, mi pitamo otkud ovoliko sirotinje u Srbiji!? - objasnio je svoj stav o Kosmetu Tomislav Nikolić.


POKRET ZA KRALJEVO - DR LJUBIŠA JOVAŠEVIĆ
Decentralizacija u središtu aktivnosti


   Na završnoj predizbornoj konvenciji za lokalne izbore, u bioskopu ,,Kvart", predstavljeni su kandidati za odbornike (61) i program Pokreta za Kraljevo. Tom prilikom, kako je istaknuto, ova jedna od najmlađih političkih organizacija, osnovana 8. oktobra, za razliku od drugih opcija, nije postavljena na ideološkim osnovama i prevashodno se bori za decentralizaciju i rešavanje životnih problema u sopstvenoj sredini.
Dr Ljubiša Jovašević, nosilac liste, pored ostalog istakao je da u Srbiji trenutno postoji totalni centralizam i ,,beogradizacija" Srbije, navodeći da su prosečne plate ,,u krugu dvojke" trideset puta veće za iste poslove nego u opštinama u unutrašnjosti Srbije i ,,dok se to ne promeni, dotle neće biti sreće u ovoj Srbiji".
- Zbog toga moramo da se odupremo takvoj centralizaciji, moramo da se izborimo da ove šume budu naše, da zahtevamo da ,,Srbijavode" budu vode Kraljeva, da opština i grad imaju svoju imovinu, a ne da Republička direkcija za imovinu raspolaže svim i svačim. Mi radimo i gradimo, ali mi nismo vlasnici toga, mi smo se vratili u neki feudalni odnos, obespravljeni, vezani za prostor u kome se nalazimo, bez posla, u beznađu, bez perspektive!? Tako ne ide, tako se ne čuva ni nacija, tako se ne stvara budućnost, tako se živi samo u istoriji i radi istorije. Pozivam vas da izađete da glasate i da podržite ovu našu ideju o kojoj smo mnogo govorili, ideju o decentralizaciji, o regionalizaciji - naglasio je dr Jovašević, dodavši da ,,hoćemo u EU, ali ne i regionalizaciju i zakone EU i tako ne ide".
On je rekao i da ,,u poslednjih dvadeset godina imamo loše izbore, ucene i obmane, poput one da ili ćemo glasati za EU i dobiti akcije od 1.000 evra, a u suprotnom od tih akcija nema ništa, kao da Dinkić određuje cene akcija, a one se određuju na berzi", dok drugi kažu ,,ako ste potpisali sporazum sa EU, vi ste izdali Kosovo, a u suštini potpisano je parče papira koje ne vredi dok se ne izruči general Mladić i svi ne ratifikuju taj dokumet". Istakao je i da ,,moramo da budemo zahvalni kada neko dođe uoči izbora da nam pravi trotoar, postavi kanalizacione cevi, pravi vodovod i zahvalni izgleda i što dišemo vazduh"!? Dr Jovašević je podsetio i da smo ,,pogubnom privatizacijom ostali bez najboljih preduzeća, a dobili socijalne slučajeve koji su naši, a ne Vlade u Beogradu, čiji državni sekretar Vladimir Ilić ne zna koliko ima nezaposlenih u Kraljevu i kaže 13.000"!?
- Zbog toga ne možemo da verujemo nikome, moramo da verujemo sebi, da počnemo da rešavamo sami probleme od kojih zavisi naša egzistencija, naša okolina, naše zdravlje, naša edukacija. Šta mi možemo da ponudimo omladini, da li kafiće i šetanje po korzou kad je toplo, ili okupljanje po podrumima kad je hladno!? Mi nemamo ništa i ono što smo imali izgleda da smo uništili, jer bila su takva vremena, ali moraćemo da uradimo nešto da popravimo ta vremena. Iz tih razloga, glasajte za nas, jer time glasate za vas, za neku bolju perspektivu, bolju budućnost, u najmanju ruku za pošteniju - zaključio je svoje izlaganje dr Ljubiša Jovašević.
Na konvenciji je govorio Vladimir Pajović, kandidat za odbornika, koji je pored ostalog naglasio da su ,,u ovom Pokretu ujedinjene snage koje hoće da srede stanje u sopstvenoj kući i dvorištu, jer je dosta bilo političara karijerista sa svojom letargijom i beznađem", snage, koje kao i on, hoće da preuzmu odgovornost za budućnost Kraljeva, posebno mlade generacije.
Radmila Vladisavljević, koja je predstavljena kao kandidat za budućeg predsednika opštine Ribnica, između ostalog rekla je da su predstavnici PK-a ,,obišli sve značajne mesne zajednice i videli da su problemi građana isti i u gradu i na selu i da ovaj Pokret garantuje da će sto posto rešavati te probleme, uz sopstvena sredstva koja će ostajati u Kraljevu i bez diktata partijskih šefova iz Beograda", koji stalno daju lažna obećanja. ,,Mi se ne bavimo globalnom politikom, već lokalnim problemima građana u svakom mestu i zbog toga vas nećemo razočarati ako nam ukažete poverenje" - obećala je Vladisavljevićeva.
Kandidat Arsenije Biorčević, kako je za sebe rekao ,,seljak iz Bukovice", kazao je da je stanje u našoj poljoprivredi katastrofalno ,,zbog loše politike države prema agraru i selu, što su cene semena, pesticida i ostali troškovi višestruko veći u Srbiji nego u Bugarskoj i Mađarskoj, što se ne nadoknađuju štete od suše, što uvozimo pšenicu iz Argentine"… On je ukazao i na hiljadu drugih problema seljaka i zaključio: ,,Mogu da obećam da Pokret za selo to više neće dozvoliti".
A Nedeljko Gizdavić, kandidat iz DHSS, članice PK-a, rekao je pored ostalog da ,,11. maja uveče i 12. maja nećemo dobiti veće plate i srećniju budućnost, ali da neće biti ni smak sveta", već da se moramo okrenuti budućnosti Kraljeva i programu koji nudi ovaj Pokret koji je veoma širok. On je informisao prisutne da su novi most na Ibru i pristupne saobraćajnice građeni isključivo sredstvima građana (budžeta) opštine Kraljevo, a da je obećanih 30 miliona za pristupne saobraćajnice upotrebljeno za izgradnju kraljevačkog dela ,,starog" puta Kraljevo-Čačak. Gizdavić je posebno ukazao da Kraljevo trenutno ima dva ogromna problema u zagušenju tranzitnog saobraćaja i parkiranju i izgradnji gradske deponije, koje svi zanemaruju, a ovaj Pokret će se ,,uhvatiti u koštac" sa njihovim rešavanjem.
Potpredsednik Pokreta za Kraljevo Ivan Damljanović pored ostalog ukazao je da se 11. maja bira između dva puta, jednog koji je značio gubitak ,,Magnohroma” i svega što je generacijama građeno u Kraljevu, i drugog, puta PK-a da Kraljevo opet bude uspešan grad, ,,da bude univerzitetski grad, jer ako to može Novi Pazar, zašto ne bi moglo Kraljevo", da bude opet veliki privredni centar. On je dodao i da je preuranjeno prodata TV Kraljevo i da su pare otišle u ,,krug dvojke" u Beogradu, a da je nekome ,,palo na pamet da proda i gradsko groblje"!? Istakao je i da PK predlaže da grad Kraljevo bude decentralizovan i ima šest opština i zaključio je da ,,samo jaki gradovi i opštine mogu da doprinesu preporodu Srbije", kao i da 11. maja članovi Pokreta treba da budu ,,vojska Kraljeva sa masovnim izlaskom na izbore i glasanjem za broj dva".Povratak na vrh strane


KONVENCIJA LISTE ,,ZA EVROPSKU SRBIJU - BORIS TADIĆ"
Sporazum sa EU - početak boljeg i normalnog života

   Stvaranje jake i demokratski stabilne Srbije koja će postati lider na Balkanu, spremne da prihvati evropske standarde i sposobne da očuva i zaštiti sopstvenu kulturu i tradiciju, osnovni je cilj buduće Vlade Republike Srbije, a pokretačka snaga te Vlade biće koalicija ,,Za evropsku Srbiju - Boris Tadić", rečeno je na na konvenciji te koalicije, održanoj početkom ove sedmice u Kraljevu. U velikoj sali Doma društvenih organizacija, u kojoj je konvencija održana, tom prilikom je naglašeno ,,da ova koalicija ima snage da napravi i evropsko Kraljevo u evropskoj Srbiji i da stvori uslove da grad Kraljevo bude centar buduće regije". Na konvenciji su predstavljeni kandidati za narodne poslanike i odbornike sa liste ,,Za evropsku Srbiju - Boris Tadić".
- Iskreno verujem da smo mi sjajan i vitalan narod koji ima moć i može da napravi sjajnu državu i zato hajde da ih pobedimo 11. maja. Potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije Evropskoj uniji samo je početak boljeg života u Srbiji, a imamo i snage da čak do kraja godine uspešno pregovaramo sa Evropskom unijom i dođemo do statusa kandidata za članstvo. Ova koalicija ima jasan plan kako da u naredne četiri godine zaposli 200.000 radnika i da privuče više od četiri milijarde evra inostranih investicija, ali i za Srbiju obezbedi ogromna sredstva iz evropskih pretpristupnih fondova - istakao je Dušan Petrović, potpredsednik Demokratske stranke.
Obraćajući se prisutnima, Verica Kalanović, potpredsednik G 17 PLUS, istakla je da Srbija 11. maja nema dva puta, već samo jedan - put ka Evropskoj uniji, a to je put razvoja, investicija, slobodne bescarinske trgovine sa svim zemljama u Uniji, dobijanju viza za slobodno putovanje naših građana po Evropi. Kao primer tog otvaranja prema EU Kalanovićeva je navela upravo potpisani ugovor italijanskog ,,Fiata” i kragujevačke ,,Zastave” o proizvodnji novog tipa automobila i zapošljavanju više od 10.000 radnika. Posebno se založila i za ravnomerniji regionalni razvoj Srbije i proces njene decentralizacije, po ugledu na Evropsku uniju.
- Pre dve godine Kraljevu je pretila ozbiljna ,,čačanizacija", a danas je na delu ,,evropeizacija". Nikada nije bilo jednostavnije, ali ni teže, jer s jedne strane imate vraćanje u prošlost, a s druge put u budućnost koju nudi naša koalicija i za koju čvrsto verujemo da će pobediti na izborima - rekao je Mirko Čikiriz, potpredsednik Srpskog pokreta obnove.
Na konvenciji su govorili i Mirko Vuković (SPO), mr Jovan Nešović (G 17 PLUS) i Milan Vuković (DS). Istakli su pored ostalog da je ovo programska koalicija i da je garant uspeha i budućnosti grada Kraljeva, a njena pobeda znači nove investicije, nova radna mesta, puteve, škole, vrtiće... Koalicija ,,Za evropsku Srbiju" želi da dovede investitore u Kraljevo koji mogu da brzo zaposle više od 1.000 ljudi i da u naredne četiri godine prepolove stopu nezaposlenosti u Kraljevu, kao i da Kraljevo i Srbija moraju da budu u EU, jer su im neophodno društvo i država po evropskim, savremenim standardima, kao garanciji boljeg i normalnog života - zaključeno je na konvenciji.


LIBERALNO DEMOKRATSKA PARTIJA
Program za evropski put Srbije i Kraljeva


   ,,U predizbornoj kampanji koju je ovih dana vodio Opštinski odbor LDP Kraljevo javnosti je ukazano na dva suštinska cilja - neophodnost evropskog puta kojem treba da streme građani Srbije i Kraljeva i rešavanje lokalnih tema kao što su privredni razvoj, smanjenje nezaposlenosti, izgradnja komunalne infrastrukture, osposobljavanje i racionalizacija lokalne (samo)uprave, suzbijanje narkomanije i rešavanje ekoloških problema. LDP je partija proevropskog kursa ne zbog toga što je to popularno i moderno, već zato da se civilizacijske tekovine i vrednosti Evropske unije primene i u Srbiji.
Po oceni OO LDP-a, naša država mora biti jeftinija i štedljivija da bi naše društvo bilo bogatije. To znači da se mora racionalizovati javni sektor i bolje kontrolisati kadrovska i politika plata u njemu, ali i restrukturirati velika javna preduzeća koja su sada zapravo ,,partijski plen" i omogućiti njihova brza privatizacija, ali ne po modelu kako je privatizivan NIS i sada RTB Bor. Namera LDP-a je da stvori Srbiju bez granica i da uklanja zidove na putu ka reformama. Predstojeći izbori zato su odlučujući i ne smeju da budu još jedan udarac započetim reformama. Otrežnjavanje od takvog udarca bilo bi bolnije i dugotrajnije nego ikada ranije. LDP zato danas okuplja i usmerava zajedničke snage koje mogu da uklone taj zid, jer to je najznačajniji deo projekta ,,Srbija bez granica". Jedan od prioritetnih ciljeva LDP-a je borba protiv korupcije i kriminala, ali i ekonomskih monopola u Srbiji.
   Kada LDP govori o decentralizaciji, misli na pravo ljudi da utiču na svoj život i donose odluke koje se tiču njih, kada se bira direktor škole, načelnik policije, predsednik suda, prvi čovek poreske uprave, zdravstvene ustanove... Sve te odluke moraju donositi ljudi tamo gde žive, a ne u ministarstvima u Beogradu. LDP se posebno bori za prava žena i promenu njihovog položaja u društvu, u svim segmentima. Srbija je veoma licemerna prema mladim ljudima, jer svi rade u ime mladosti, ali nigde nema prostora za nju i zbog toga se mladima u programu LDP-a posvećuje velika pažnja.
   Što se tiče lokalnih tema, pokazalo se da su se naša predviđanja u pogledu neuspeha privatizacije ,,Magnohroma” u potpunosti ostvarila i da je to dovelo do uništavanja ovog preduzeća i odlaska radnika iz preduzeća koje je propalo. Činjenica je da je Kraljevo devastirano područje, da u proteklom periodu ovde nije bilo investicija koje bi pomogle da se zaposli armija od skoro 19.000 nezaposlenih sa tendencijom rasta. Odgovornost za to snosi sadašnja lokalna samouprava u Kraljevu, a posebno smeta činjenica da je dominantan uticaj Čačka na ekonomiju Kraljeva, verovatno po partijskom obrascu Nove Srbije, pa dok se Čačak razvija, Kraljevo stagnira i postaje polako mrtav grad, predvorje Čačka. Gde su otišle regionalne institucije poput ,,Telekoma”, Trezora Narodne banke, sa tendencijomom odlaska i ,,Elektrosrbije” iz našeg grada? Kraljevo i dalje ima probleme u vodosnabdevanju iako se nalazi na tri reke, i dalje je grad prepun prljavih kontejnera, i dalje su nam škole neokrečene, bez urednih sportskih sala. I dalje smo bez sportske hale, zatvorenog bazena, a dičimo se da smo sportski grad, sa prvoligaškim timovima i vrhunskim sportistima. I dalje nemamo aerodrom za civilnu upotrebu, i dalje imamo probleme sa saobraćajnim haosom i parkiranjem, psima lutalicama, ekološke probleme vezane za Ibar. Ogromni su problemi narkomanije i alkoholizma i kriminala, posebno kod mladih pred kojima lokalna samouprava zatvara oči.
   Mi iz LDP-a znamo i možemo da menjamo stanje, imamo planove koji mogu da promene sumornu stvarnost ovog grada. Razvoj privrede za nas je prioritet nad prioritetima, kao i dovođenje stranih investicija kojima bi se ponudilo infrastrukturno uređeno zemljište. Predlažemo i hitno rešavanje problema parkiranja gradnjom bar dve javne garaže privatnim i sredstvima opštine. Takođe, racionalizaciju u javnim preduzećima, njihovu privatizaciju. Intenzivniji razvoj poljoprivrede i prerađivačke industrije oslonjene na agrar bio bi jedan od glavnih paralelnih pravaca razvoja, zajedno sa razvojem turizma i ekoloških projekata. Zato će u narednom periodu LDP biti ona snaga koja će da kanališe interese celog grada, a pre svega mladih u njegovom razvoju. Glas za LDP je glas za našu budućnost i budućnost naše dece!" - ističe se u predizbornom saopštenju OO LDP Kraljevo, koje je potpisao menadžer tog odbora dr Branko Đokić.


KONVENCIJA LISTE MOJA SRBIJA - MILJAN BOŠKOVIĆ
Vlast narodu i novim ljudima u politici


   Na završnoj predizbornoj konvenciji ,,Moje Srbije - Miljan Bošković”, najmlađe političke organizacije osnovane 7. aprila, juče su predstavljeni odbornički kandidati (24) i program te liste za lokalne izbore.
U uvodnom izlaganju, nosilac ove liste Miljan Bošković, u krcatoj velikoj sali opštine, pored ostalog je istakao da je ,,Moja Srbija” ,,pokret koji želi da Kraljevo kao grad opet živi i raste, da se razvija, jer ima sve preduslove za to, ali da kao što kuća propada bez domaćina, tako i grad propada bez pravih ljudi koji žele pre svega dobro svom gradu".
- Živimo u gradu na dve reke, a leta provodimo bez vode za piće, okruženi smo planinama, a trudimo se da ih što više ogolimo, sela ostaju pusta jer svi žele da žive na gradskom asfaltu čekajući neki bolji život, fabrike su rasprodate u bescenje, imamo banje koje su izgubile svoj status… Svi su se kleli u demokratiju, davali obećanja tek da nešto kažu, računajući na kratko pamćenje naroda. Zamajavaju nas pričama, delili su nas na četnike i partizane, a sada na one koji su za ulazak u EU i one protiv nje. Opet smo patriote i izdajnici, a u stvari gde smo tu mi - narod… Niko nam nije naneo toliko zla kao mi sebi samima, živimo još u nekoj svojoj slavnoj istoriji, zaboravljajući da se o prošlosti priča, a ne živi u njoj. Prodajemo svima koji žele da kupe nešto od nas, a najviše našu mladost. ,,Prodajući" mlade i pametne, prodajemo svoju budućnost. Svi mi iz ,,Moje Srbije” znamo da se teško živi, ali hajde da zajedno nađemo u sebi snage i volje i davno zaboravljenog srpskog ponosa da ovu lepu zemlju, ovaj divni kraljevski grad učinimo lepim mestom za život. Hajde da ponosno, jasno i glasno kažemo svima, celom svetu ,,Ja sam iz Srbije, moj grad je Kraljevo" - istakao je Bošković.
Glavne ciljeve iz programa liste ,,Moja Srbija” za lokalne izbore u Kraljevu prezentovala je Živka Radovanović, istakavši da birači davanjem podrške ovoj listi pomažu da se ,,vlast vrati narodu (da sam odlučuje o svojoj sudbini), decentralizaciju tako da 10 odsto opštinskih poreza odlazi u Beograd, a 90 odsto u Kraljevo, da grad Kraljevo bude decentralizovan i ima šest opština, da Kraljevo kao grad bude nosilac razvoja ovog dela Srbije, kulturno-istorijski, sportski, turistički, saobraćajni, privredni, klinički i univerzitetski centar". Takođe ,,da imamo bogato selo, veću brigu o deci i mladim talentima, socijalnu i svaku drugu sigurnost za sve, posebno za samohrane roditelje, stare, nemoćne, hendikepirane, jednom rečju da Kraljevo ponovo bude grad u kome se lepo živi".
Aksentije Tošić posebno je govorio o problemima mladih Srbije i Kraljeva, posebno njihovog školovanja i zapošljavanja, kulturno-zabavnog i sportskog života, ali i većeg političkog angažovanja, kako bi umesto istrošenih i ostarelih političara na vlast došli mladi i sposobni ljudi.
Vanja Petković se posebno obratila raseljenim licima sa Kosmeta, pozvavši ih da se zajedno bore za razvoj Kraljeva, a time i doprinesu razvoju Srbije i odbrani Kosova i Metohije.
Član Saveta ,,Moje Srbije” Milan Nikolić opširno je govorio o kapitalnim i drugim investicijama u gradu Kraljevu, ali i svim njegovim mestima, razvoju privrede, zapošljavanju, komunalnoj infrastrukturi, stambenoj izgradnji, regulisanju saobraćaja, obrazovanju i drugim društvenim delatnostima, ali i promenama u kadrovskoj politici u svim oblastima u gradu.
Inače, lista ,,Moja Srbija - Miljan Bošković” na listiću za lokalne izbore u Kraljevu nalazi se pod brojem osam i njeni predstavnici pozvali su građane da 11. maja glasaju za nju.Povratak na vrh strane


“MAGNOHROM”
Vatrostalci žele da odu


   • Vatrostalci su juče (četvrtak) održali još jedan “zbor” ispred zgrade Skupštine opštine Kraljevo, u očekivanju da se održi telefonska sednica Vlade Srbije na kojoj bi trebalo, kako očekuju, da se usvoji njihov predlog dopune “sporazuma” prema kome bi za isplatu otpremnina bili obuhvaćeni svi prijavljeni radnici

   Katanac na glavnu kapiju ,,Magnohroma” je gotovo izvestan! O tome uverljivije od milionskih gubitaka govori podatak da se većina njegovih radnika izjasnila za odlazak uz ponuđenu otpremninu. Poslednjeg dana aprila (prošle srede) istekao je rok za dobrovoljno prihvatanje socijalnog programa koji je ponudila Vlada Srbije obezbedivši otpremnine od po 200 evra po godini radnog staža za 1.240 radnika, a broj onih koji bi da napuste firmu znatno je premašio očekivanja.
- Od 2.158 radnika, za odlazak iz preduzeća uz nadoknadu prijavilo se 1.880. Prinuđeni smo da uzmemo bilo šta, jer naše siromaštvo i beda poprimili su tragične razmere. Odavno smo u dužničkom ropstvu, plate nam nisu isplaćivane godinu i po dana. Ovo, praktično, znači gašenje preduzeća, jer u njemu neće ostati niko - kaže za ,,Ibarske novosti” sekretar Odbora za zaštitu prava radnika ,,Magnohroma” Milivoje Jakovljević.
U menadžmentu preduzeća nemaju odgovor kako će nastalu situaciju rešiti, jer treba obezbediti sredstva za još 600 radnika. Odluku će morati da donese nadležno ministarstvo.
- Radnike su izigrali Vlada Srbije i rukovodstvo preduzeća. Za neisplaćene zarade nama se duguje 450 miliona dinara. Da bismo preživeli, primorani smo da prihvatimo sve njihove uslove - kaže Jakovljević.
U odboru za zaštitu radnika procenjuju da će Vlada proglasiti stečaj nad preduzećem i da je zbog toga većina prihvatila ponudu tipa - daj šta daš.
- Mi ćemo insistirati da se svim zainteresovanima omogući odlazak. Niko neće uzeti ni dinara dok svi ne budu namireni - najavljuju u Odboru.
Vatrostalci su juče (četvrtak) održali još jedan ,,zbor” ispred zgrade Skupštine opštine Kraljevo, u očekivanju da se održi telefonska sednica Vlade Srbije na kojoj bi trebalo, kako očekuju, da se usvoji njihov predlog dopune ,,sporazuma”, prema kome bi za isplatu otpremnina bili obuhvaćeni svi prijavljeni radnici. Jakovljević navodi da su dobili načelni pristanak iz vrha Vlade i da se očekuje samo formalno odobrenje izmena u broju radnika i iznosu ukupnog novca.


VELIKO PRIZNANJE ZA FABRIKU VAGONA
,,Ulaznica" za izvoz na svetsko tržište


   Fabrika vagona u Kraljevu upravo je, posle dvomesečnog ispitivanja dva vagona u Češkoj, primila vest da je ovo kraljevačko preduzeće dobilo najnoviji certifikat ,,TSI", čime joj je praktično omogućeno da svoje proizvode ubuduće plasira na celokupno svetsko tržište. Državni sekretar za ekonomiju i regionalni razvoj Verica Kalanović, koja je tim povodom početkom ove sedmice posetila Fabriku vagona, izrazila je zadovoljstvo što jedna fabrika iz Srbije ispunjava najviše evropske standarde. Ona je istakla da je uloga države da pruži svaku podršku takvim preduzećima i najavila da će tokom maja Fabrici vagona iz Fonda za razvoj biti odobreno 190 miliona dinara povoljnog kredita sa subvencionisanom kamatom, namenjenog povezivanju radnog staža radnicima za 2005. i zaključno sa avgustom 2006. godine.
- To za nas znači apsolutno isporuku vagona u sve države zapadne Evrope, za Rusiju i za istočne zemlje, odnosno sa tim certifikatom od danas je naša fabrika spremna da isporučuje vagone na svim tačkama zemljine kugle - izjavio je Boško Slavković, generalni direktor Fabrike vagona.
I mr Jovan Nešović, narodni poslanik, izrazio je zadovoljstvo priznanjem Fabrici vagona, kao i dodelom kredita za povezivanje staža, čime će, kako je rekao, biti obezbeđeno da oko 150 radnika ode u penziju, a na njihovo mesto se, prema planovima i najavama, zaposli ne samo 150, već i oko 500 mladih radnika u toku ove godine i na taj način smanji broj nezaposlenih u Kraljevu.
Inače, Verica Kalanović je tokom posete Fabrici vagona istakla da se ,,perspektiva za razvoj ogleda u još većoj saradnji države i ovakvih privrednika, u promociji Fabrike, kontaktima sa kupcima, ali i u privlačenju većeg dela dobavljača". Prema njenim rečima, ,,najveća uloga lokalne samouprave je stvaranje industrijskih zona i povoljnih infrastrukturnih uslova da investitori tu dođu", a države da, u skladu sa modernim ekonomskim tokovima industrije u Evropi, određene delove Republike pomogne u pravcu istraživanja i razvoja, i Kraljevo ima sve pretpostavke za to. ,,Plan države je", dodala je Kalanovićeva, ,,da zajedno sa Mašinskim fakultetom i privrednicima iz oblasti mašinske industrije u Kraljevu formira centar ove industrije od nacionalnog interesa".


DRŽAVNI SEKRETAR SNEŽANA LAKIĆEVIĆ-STOJAČIĆ POSETILA FILIJALU FONDA PIO KRALJEVO
Penzije od maja jednokratno i nastavak reformi


   • Filijala u Kraljevu jedna od najuspešnijih, uz povećan obim posla • Najniža penzija 9.715 dinara, prosečna 61 odsto od nivoa prosečne zarade • Počinje rad na formiranju centralnog registra

   Na konferenciji za novinare, posle posete Filijali Republičkog fonda PIO u Kraljevu, Snežana Lakićević-Stojačić, državni sekretar Ministarstva za rad i socijalnu politiku, izrazila je zadovoljstvo organizacijom i radom kraljevačke Filijale.
- Prijatno sam iznenađena organizacijom i rezultatima Filijale u Kraljevu, jer je ona vrlo uređena i, što je najvažnije, njena dokumentacija je precizno ažurirana, na rešenja se ne čeka dugo, iako obavlja i velike dodatne poslove za oko 25.000 osiguranika sa područja Kosova i Metohije - ocenila je Snežana Lakićević-Stojačić i napomenula da su se zbog spajanja tri fonda PIO od 1. januara ove godine javljali problemi, ali je u Kraljevu sve funkcionisalo dobro.
Ona je naglasila i da ,,Ministarstvo za rad i socijalnu politiku u poslednjih deset meseci može da bude ponosno ostvarenim rezultatima".
- Ono što smo uspeli na reformi i konsolidaciji sistema jeste da će majska penzija biti isplaćena u junu u celosti, i to 4. juna za ,,samostalce", 8. juna za poljoprivrednike i 12. juna za sve zaposlene korisnike. Mislim da je to veliki uspeh Fonda PIO i Ministarstva finansija, jer smo obezbedili 25 milijardi dinara za isplatu oko 1,6 miliona penzionera. Važan podatak je da smo u odnosu na 1. septembar 2007. godine povećali penzije nominalno za 27 odsto i realno za 20 odsto. Poslednje redovno usklađivanje izvršeno je 1. aprila ove godine, kada su penzije povećane za 6,97 odsto, tako da najniža penzija sada iznosi 9.715 dinara, a prosečna penzija je dostigla nivo od 61 odsto od prosečne zarade. To je veliki uspeh, ako se zna u kakvom je stanju bio Fond u poslednjoj deceniji prošlog veka i da smo imali ukupni dug od 50 milijardi, a da je država uspela da vrati sve rate tog duga, osim poslednje rate od 25.000 dinara za oko 220.000 poljoprivrednih penzionera, koja će biti isplaćena do kraja ove godine, a verovatno i pre. Što je najbitnije, ubuduće će penzije biti isplaćivane redovno i ne iz dva dela, već jednokratno, mesec za mesec, što će biti korisno za penzionere da planiraju trošenje novca, a i racionalno za Fond PIO, koji će smanjiti broj obračuna i poštanske i druge troškove, jer se čak za 600.000 korisnika penzije dostavljaju putem pošte - istakla je Snežana Lakićević-Stojačić.
Ona je ukazala i na veliki značaj upravo potpisanog Kolektivnog ugovora između sindikata i Unije poslodavaca i daljih koraka u reformi penzijsko-invalidskog sistema u Srbiji:
- Pre svega, konačno smo ,,postavili na noge" veliki kredit koji je Srbija dobila od Svetske banke za reformu penzijskog sistema, za koji je ugovor potpisan još 2005. godine u iznosu od 25 miliona dolara. Nažalost, u prethodne dve godine mandata prethodne Vlade na tome ništa nije urađeno, pa smo plaćali i ,,penale" zbog nepovlačenja sredstava. I za mnogo bogatije zemlje 25 miliona dolara su velika sredstva i mi smo zato u proteklih deset meseci formirali Savet za reformu penzijskog sistema i imenovali tim po tom projektu Svetske banke u kojem smo zaposlili 523 mlada stručnjaka, od kojih će polovina raditi na ažuriranju baze podataka Fonda PIO, a polovina Poreske uprave. Cilj je da za dve godine formiramo Uredbom Vlade predviđeni centralni registar našeg penzijsko-invalidskog sistema.
Direktor Filijale Republičkog fonda PIO u Kraljevu Dejan Srećković posebno je ukazao na veliki posao zakonskog povezivanja staža i uplate doprinosa po zahtevima oko 15.000 osiguranika, među kojima i za raseljena lica sa Kosmeta, kojih je više nego u svim drugim filijalama u Srbiji zajedno, van Kosmeta. Prema njegovim rečima, država je uplatila kompletno doprinose na osnovu prvih rešenja koje je Fond doneo, urađena su i druga rešenja i preostalo je samo nekoliko desetina rešenja po odlukama po žalbama.
- Završetak tog posla imaće veliki značaj, jer će spajanjem staža građani lakše doći do prava na penzije - zaključio je Srećković.


AGRAR - piše Sonja Cvetković
Poljoprivreda - šansa ili gubitak?


   • Zahvaljujući niskoj ceni pšenice i sve skupljim imputima proizvodnje u prethonim godinama, ova nekad značajna kultura je u Srbiji zasejana manje nego ikada. Nedostatak ove žitarice trebalo bi da nadomesti setva kukuruza koja je još u toku. Međutim, prvi rezultati ukazuju da predviđenih 1.5 miliona hektara ipak neće biti zasejano. Svetski trendovi znatno drugačiji

   Problemi u proizvodnji i niske zalihe i u 2008. godini održavaće globalne cene ove žitarice na visokom nivou, zbog čega će i dalje poskupljavati hleb, testenine, meso i mleko u mnogim regionima sveta, procenjuje FAO Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu. Pomama za ekološki čistijim biogorivima na bazi kukuruza, palminog ulja, šećerne trske i drugih kultura takođe doprinosi višim cenama. Mnogi eksperti ipak ukazuju na to da su eventualne ekološke prednosti precenjene samim tim što su uslovile direktno poskupljenje hrane. Najdrastičniji skok cena osetio je Avganistan, gde je vekna hleba dostigla cifru od jednog dolara. Sa druge strane, Kina i Indija, kao mnogoljudne države, pojavljuju se kao veliki kupci, te zbog male ponude stvaraju nestašicu. EU je na jedinstvenom tržištu odredila kvote država članica, te su suočene i sa problemom rezervi hrane jer su elementarne nepogode, uglavnom mraz i suša, u 2007. godini pogodile mnoga područja. A to znači i prinos. Ne treba ni pominjati da su obradive površine sve manje. Globalizacijom i uvozom semena GMO ekonomski nerazvijene zemlje su suočene i sa problemom koji je doveo i do epidemije superkorova, koji su otporni čak i na glifosat. Neobaveštenost samih proizvođača, ali i stručnjaka, dovela je i do preterane upotrebe pesticida, a samim tim narušavanja biosfere i zemljišta. U ponudi semena ovih moditeta prednjačili su soja, kukuruz, pamuk i uljana repica. Ovaj problem je dugo godina skrivan od svetske javnosti jer su isti orgamenti davali veći prinos. Tek nedavna istraživanja dala su prave rezultate. Iz svih navedenih razloga nedavno se oglasila i Svetska banka. U dokumentu pod naslovom ,,Izveštaj o svetskom razvoju 2008. Poljoprivreda za razvoj" Svetska banka definiše poljoprivredu kao sektor koji može biti izlaz iz krize nerazvijenih zemalja, moto rasta, ali je dokumentom značajno promenjen odnos prema malom poljoprivrednom posedu. U zemljama u tranziciji evidentan je rast drugih privrednih sektora, dok je poljoprivredno stanovništvo ostavljeno da nazaduje bez učešća u benefitu od ekonomskog rasta. Ulaganjem u ovaj sektor bi se omogućio prevashodno rast prihoda siromašnih, kojih prema proceni u seoskoj sredini ima oko 60 odsto. Poljoprivreda u svetu godinama se suočava sa nizom ograničenja kao što su nestašica vode, degradacija plodnog zemljišta, kao i negativne posledice klimatskih promena. Verovali ili ne, ona je i jedan od najvećih zagađivača, jer koristi 80 odsto sveže vode i emituje 21 odsto ukupne količine gasova sa efektom staklene bašte. To će zahtevati promene u načinu obrade zemljišta. Mi u tom pogledu nismo više zaštićeni od ostalih. I pored mnogih pokušaja da stabilizujemo proizvodnju, ratarstvo je pretrpelo ogromne štete najviše usled niske otkupne cene.
Interesantno je porediti trendove u pogledu zastupljenosti setvenih površina dve najznačajnije žitarice - kukuruza i pšenice u svetu i kod nas. Dok su svetske površine pod pšenicom povećane za 10 odsto, kod nas su u nešto većem procentu smanjene. Nedostatak pšenice se osetio i u rezervi, tako da je država Srbija interventno morala da uveze hlebno žito. Sasvim obrnuto kada je kukuruz u pitanju, u svetu je zasejan na oko osam odsto manje, dok je kod nas za sada zasejan oko 10 odsto više. Ukoliko ne bude većih padavina, setva kukuruza još uvek traje za kasnije hibride zrenja, tako da se ovaj podatak može smatrati orijentacionim. Do kraja aprila zasejano je 1.3 miliona hektara. Stručnjaci predviđaju da, ukoliko ne budemo suočeni sa sušom, ova godina bi trebalo da bude rodnija jer je pšenica u dobroj kondiciji, a setva kukuruza je ipak odrađena u optimalnom roku i sa više vlage nego lane. Motivacija proizvođačima jeste cena, da li kroz merkantilne proizvode ili proizvodnju mesa i mleka, sasvim je svejedno. Bolji poznavaoci prilika tvrde da su više cene kod nas produkt izbora i prvog otkosa, te da će većom ponudom doći i do njihovih korekcija. Ako se po jutru dan poznaje, ovaj podatak može biti i tačan. Naime, prva ovonedeljna vest sa Novosadske berze jeste pad cene pšenice, roda 2008. sa isporukom u julu. Popularna stabilna cena ,,na zeleno" od 18 din/kg bez PDV-a doživela je posle dužeg vremena nižu prodaju za jedan dinar. Kuriozitet ovonedeljne ponude i potražnje je totalno odsustvo tražnje pšenice prošlogodišnjeg roda po ceni od 22,80 din/kg - kupaca nije bilo. Kukuruzom se trgovalo po staroj ceni od 16,09 do 16,42 din/kg, dok je i kod soje i sojine sačme zabeležen pad cena. Subvencije države nisu još isplaćene za određene konkurse. Tako, po onoj narodnoj ,,ko je posejao, posejao, a šta ćemo da žanjemo - videćemo!” Ratari su ohrabreni trenutnom cenom, a do žetve...
Gde i na kom nivou će se ,,ukrstiti" cenovni pokretači svetskog i našeg tržišta, pokazaće naredni meseci. Izvesno je, međutim, da će generalno visoke cene, sa manjim ili većim oscilacijama, još dugo biti karakteristika tržišnih žitarica.
Ako ste pažljivo čitali ovaj tekst, treba obratiti pažnju na cenu vekne hleba u Avganistanu i Svetsku banku. Jedan nas podatak opominje na sve skuplju hranu, a drugi na mogućnosti zemalja u tranziciji (u koje spadamo još uvek i mi), i korišćenje mnogih fondova. Ko je shvatio - shvatio!!!Povratak na vrh strane


   TRADICIONALNA KULTURNO-TURISTIČKA MANIFESTACIJA
,,Dani jorgovana" - u subotu, 10. maja

   U organizaciji Skupštine opštine Kraljevo i Društva srpsko-francuskog prijateljstva ,,Sveta Jelena Anžujska", u subotu, 10. maja, na više lokacija biće održana tradicionalna kulturno-turistička manifestacija ,,Dani jorgovana".
Po utvrđenoj ,,satnici", učesnici će se u subotu najpre okupiti u 7 sati na Trgu srpskih ratnika u centru Kraljeva, odakle će krenuti u manastir Gradac, gde će od 9 do 11 časova biti izveden prigodan kulturno-umetnički program, a zatim, u 12 sati, i program u Domu kulture u Ušću.
Centralni program i ovogodišnjih ,,Dana jorgovana", sa dramskim delom pod nazivom ,,Na slavi kod Jelene" i muzičkim, drugim festivalom srednjovekovne i etno muzike ,,Serbianit fest", biće održan u amfiteatru srednjovekovnog grada Magliča sa početkom u 16 časova, a biće završen obilaskom manastira Žiče u 19 sati. U programima će učestvovati više od stotinu dramskih, muzičkih i likovnih umetnika i grupa iz Kraljeva, Niša, Beograda, Čačka, Raške i drugih gradova Srbije i uz prisustvo francuskog ambasadora i ostalih uglednih gostiju.

POČETAK NOVE SEZONE U AVIOMAKETARSTVU I ISTORIJSKIM MINIJATURAMA
Spiner nastavlja uspehe


   Savezno takmičenje u aviomaketarstvu i istorijskim minijaturama, pod nazivom III Roda kup, održano je u subotu, 3. maja u muzeju u Pančevu. Domaćin je bio Maketarski klub Roda iz Pančeva. Takmičenje je ove godine imalo međunarodni karakter, a gosti su bili iz Mađarske, Rumunije, Hrvatske i Poljske. Na ovom, prvom maketarskom takmičenju ove godine, učestvovalo je 115 maketara, koji su izložili 168 maketa vazduhoplova i istorijskih minijatura.
Posle dužeg vremena, na takmičenju je više od polovine učesnika bilo iz redova najmlađih, odnosno kadeta i pionira. Ovo predstavlja veliko ohrabrenje za maketarstvo i njegovu budućnost na ovim prostorima.
Organizator takmičenja, inače klub sa najkraćim stažom u avimaketarstvu, u okviru manifestacije, organizovao je i izložbu oldtajmera. Takmičenje je održano pod pokroviteljstvom SO Pančevo.
Članovi kraljevačkog maketarskog kluba nastavili su, po tradiciji, sjajne rezultate. Najveći uspeh zabeležio je Ivan Milojević, koji je u prestižnoj kategoriji 1:48 džet osvojio zlatnu medalju, dok je u generalnom plasmanu zauzeo drugo mesto i zasluženo osvojio veliki pehar. Trećeplasirana u ukupnom plasmanu za prošlu godinu Sretenka Đurić osvojila je drugo mesto u kategoriji helikopteri, dok je u kategoriji 1:144 bila treća. Nebojša Mirković je u kategoriji 1:144 bio najbolji, a treće mesto je osvojio u kategoriji 1:72 džet.
Vrhunski uspeh i na ovom takmičenju ostvarili su kraljevački pioniri i kadeti. Iako je konkurencija bila nikad veća, takmičari Spinera su ponovo bili ubedljivo najbolji. Pravi junak takmičenja ponovo je bio mladi Bogoljub Milić, koji je osvojio prva mesta u pionirskim kategorijama helikopteri, Drugi svetski rat džet i saveznici Drugi svetski rat, dok je treće mesto osvojio u kategoriji Drugi svetski rat - Luftvafe. Aleksa Viktorović je zlatne medalje osvojio u kategorijama pioniri propeleri i pioniri džet, a u kategoriji pioniri džet i treće mesto. Filip Cvetković je osvoji prvo i drugo mesto u kategoriji kadeti džet.
Na ovaj način Maketarski klub Spiner ponovo je poneo laureat najuspešnijeg kluba i tako potvrdio izuzetne uspehe postignute prethodnih godina.
Prvenstvo se 24. maja nastavlja tradicinalnim takmičenjem IV kup krila Užica.


POVODOM SLAVE ISTOČNI PETAK
Kraljevčani domaćini slave u manastiru Kakovu


   Od 29. aprila do 04. maja grupa Kraljevčana predvođena predsednikom organizacije ,,Prijateljstvo za nova vremena” Hadži Momirom Bakračevićem, boravila je u Grčkoj. Tom prilikom Kraljevčani su prisustvovali slavi Istočni Petak u manastiru Kakovu, obišli manastir Hilandar, a potom se uputili i na krstarenje brodom do Atosa na Svetoj gori. Povod za ovo putovanje bila je slava Istočni petak manastira Kakova, koji pripada hilandarskom metohu, a koji se nalazi nedaleko od grčkog grada Jerisosa. Domaćin slave ovog manastira, po tradiciji, uvek je jedan od srpskih gradova. Do sada su to bili Beograd, Novi Sad i Leskovac, a ove godine, zahvaljujući ,,Prijateljstvu za nova vremena”, domaćin slave je bilo Kraljevo. Pored Kraljevčana, slavi je prisustvovao veliki broj gostiju iz Srbije, meštana i Grka iz okoline, ali i vladika grčki i najviši crkveni velikodostojnici manastira Hilandara. Predstavnici Kraljeva su krenuli na put sa članovima KUD ,,Abrašević”, crkvenim horom ,,Sveti arhiđakon Stefan” i ekipom ,,Ibarskih novosti” i RTV Kraljevo. Uz najlepše želje, poklone i pozdrave monasima manastira Kakova putnike u Grčku ispratio je gradonačelnik Kraljeva dr Miloš Babić.
   Putovanje je organizovano pod pokroviteljstvom kraljevačke opštine, a u znak zahvalnosti starešina manastira Kakova je, uz blagoslov, preko Hadži Momira Bakračevića, poklonio predsedniku opštine dr Milošu Babiću ikonu Sv. Đorđa koji je, ujedno, i krsna slava porodice Babić.


GS MEDIJA ,,NEZAVISNOST” ,,IBARSKIH NOVOSTI” NA PRVOMAJSKOJ KONVENCIJI
Opšti kolektivni ugovor važeći i za radnike i za poslodavce


   • Konvenciji pod nazivom ,,Demokratija to je dijalog” prisustvovali predsednik Srbije Boris Tadić, ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić • Potpisan Opšti kolektivni ugovor • U ume Sindikata ,,Nezavisnost” ,,Ibarskih novosti” konvenciji prisustvovao Marjan Vučetić

   Prvomajska konvencija pod nazivom ,,Demokratija to je dijalog” održana je 29. aprila u Sava centru u Beogradu. Konvenciju su organizovali Ujedinjeni granskih sindikati ,,Nezvisnost” i Savez samostalnih sindikata Srbije. Konvenciji su prisustvovali predsednik Republike Srbije Boris Tadić, ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, direktor Fondacije ,,Fridrih Ebert” za Srbiju Frank Hadke, predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije Nadežda Gaće, predsednik Unije poslodavaca Srbije Stevan Avramović i drugi.
Tom prilikom, posle tri godine pregovora, potpisan je Opšti kolektivni ugovor. Ugovor su potpisali: Branislav Čanak (UGS ,,Nezavisnost”) i Ljubisav Orbović (SSSS) u ime reprezentativnih sindikata, Stevan Avramović u ime Unije poslodavaca i Rasim Ljajić u ime Vlade.
Ministarstvo rada i socijalne politike donelo je Rešenje o registraciji Opšteg kolektivnog ugovora i uputilo ga je Službenom glasniku Republike Srbije na objavljivanje. Nakon objavljivanja, kako je najavio Rasim Ljajić, očekuje se da Opšti kolektivni ugovor dobije prošireno dejstvo, odnosno da on bude primenljiv na sve radnike i poslodavce, bez obzira na to kojem sindikatu ili asocijaciji pripadaju.
Bilo je najavljeno i potpisivanje Društvenog dogovora, ali se od toga, za sada, odustalo.
Ovoj konvenciji, kao predstavnik GS medija ,,Nezavisnost” u ,,Ibarskim novostima” prisustvovao je jedan od najmlađih i najaktivnijih članova, Marjan Vučetić.Povratak na vrh strane


  POUČNA BAJKA U PREDIZBORNOJ TIŠINI - piše Ivan Rajović
Zumba

   • Napomena za neupućene: Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je sasvim slučajna i potpuno nenamerna

   Bio jednom jedan čovek, samozvani političar, potencijalni tajkun, pretendent na blagodeti života sa tuđe grbače, premazan svim svinjskim i tovatnim mastima, suncokretovim, maslinovim i motornim uljima, veliki domaćin i patriota, koji je najviše od svega na svetu želeo da se obogati preko noći i postane neko i nešto. Ništa čudno. Pođe on, tako, na put sa punim torbama kojekakvih vašarskih drangulija iliti džidžibidža: prstenčića, šnalica, liciderskih srca, ogledalaca sa fotografijama nagih pevačica na poleđini, gipsanih figurica poznatih akademika, plastičnih satića i mobitela, rumunskih (bi)tanga gaćica, kineskih papuča, šećerne vune i još koječega. Kada je stigao tamo gde se uputio, u samo srce jedne tada još prilično zaostale zemlje, raspakuje on svoj prtljag i na čistini usred naselja okupi gologuze meštane, nakinđurene poglavice, sumanute vračeve, izmanipulisane ratnike bez isplaćenih dnevnica, depresivne mlade i klimakterične žene i napuštenu neurotičnu dečurliju sa tragovima osiromašenog uranijuma u zenicama i mozgićima. Pogledaju se oni tad oči u oči, poput političara i glasača u predizbornoj kampanji, on njih pohlepno i sa dubokim pritajenim omalovažavanjem i gađenjem, a oni njega znatiželjno, sumnjičavo i sa velikim očekivanjem boljeg sutra. Naš čovek je blistao od sreće žmirkajući čas jednim pa onda drugim kratkovidim okom na masu golišavih urođenika bez ikakve perspektive. Oni su njega posmatrali otvorenih očiju, i usta, pridržavajući se za svoja koplja podignuta uspravno ka nebu. I pošto se dobro i značajno nakašljao pročistivši grlo, a osmeh hijene koja piški zamenio osmehom vučića koji kaki, naš čovek se obrati okupljenoj masi:
- Braćo divljaci, ja vama dati džindžuri mindžuri, a vi meni dati srebro.
Zastao je na trenutak da vidi efekat svojih reči dok su se njegove stvarčice, na urođeničkom džindžuri mindžuri, svetlucale na škrtom tranzicionom suncu.
- Zumba! - zagrmeše složno urođenici zabadajući svoja oštra koplja u suvu i ispošćenu zemlju koja je mogla da hrani sva okolna plemena, a i šire, samo da je bilo pameti.
Blesak neizmernog zadovoljstva ukaza se u očima našeg čoveka, koji zadovoljno protrlja vlažne dlanove, ponovo se diskretno nakašlja, otpi gutljaj šljivovice iz minijaturnog lampeka sa ugraviranim guslama, duboko uzdahnu, žmirnu nekoliko puta kratko i jednom dugo pa se obrati prisutnima:
- Braćo divljaci, ja vama dati džindžuri mindžuri, a vi meni dati zlato.
- Zumba! - zagrmeše ponovo besposleni urođenici, potpuno sluđeni glađu, žeđu i neizvesnošću i još žešće udariše kopljima u zemlju.
Naš čovek je jedva stajao na nogama od navale naglog oduševljenja koje ga je prosto preplavilo. Već je video sebe kao bogataša okruženog naivnim gologuzim življem, izgladnelim, sa nateklim trbusima i glupavim kao pustinjska noć. Uživao je zamišljajući sebe kao gradonačelnika, narodnog poslanika, odbornika, eventualno predsednika upravnog odbora PGN (pustinjskog gasnog naftovoda), predsednika vlade i svega onoga što čoveku može da donese vešta demagogija. Napravio je malu psihološku pauzu, popravio ljubičastu kravatu, koju mu je lično odabrala vlasnica marketinške agencije ,,Čovek je čoveku čovek" i koja je izvanredno pristajala uz njegovu plavu majicu na kojoj je pisalo ,,PODRŽITE MENE ILI ME", i samouvereno prešao pogledom po okupljenoj masi koja ga je posmatrala sa sve većim interesovanjem.
- Braćo divljaci, ja vama dati džindžuri mindžuri, a vi meni dati dijamante - izustio je napokon, duboko ubeđen u neograničenu sugestivnu moć svojih reči.
- Zumba! - zagrmeše ponovo urođenici i gotovo zverski zabodoše vrhove svojih kopalja u već izrovanu zemlju.
- A šta je sa salatom? - začu se bogoljubivi glasić plemenskog vrača, koji ostade potpuno usamljen u masi istomišljenika.
Naš čovek umalo ne presvisnu od osećanja vladarske moći, patriotskog zanosa, domaćinske brige, politikantske veštine i sjajne budućnosti koja mu se smešila. I ponovo se nakašlja sa namerom da im obeća navodnjavanje pustinje, obdaništa za musavu decu i mlade majmune, puteve do svake kolibe, besplatnu vakcinaciju protiv AIDS i tuberkuloze, kontraceptivna sredstva, novi totem, besplatne vize, put na Neptun i još koješta, ali ga onda spopade izuzetno velika potreba za vrlo malom nuždom i on, izvinivši se prisutnima, njegovoj ekselenciji poglavici i njegovoj svetlosti plemenskom vraču, ode do obližnje bare. Olakšavao se polako, sa zadovoljstvom i nadmenim stavom uspešnog natčoveka, žmirkajući na koncentrične krugove koji su se širili u beskraj kao njegove maštarije o lepom životu na vlasti i svojoj istorijskoj ulozi. Sa primetnom zavišću su ga gledali pospani nilski konji i mnogi uplakani krokodili u maloj bari u kojoj jedva da je bilo mesta za toliko alavih gmazova, a o nilskim konjima da i ne govorim. A onda se odnekud stvori dečačić, crn kao ugarak, slinav, trbušast, izgladneo i sa neizmernim čuđenjem u svojim osiromašenim uranijumom obogaćenim zenicama reče gledajući ga negde dole ispod pupka:
- Čiko, a zašto ti imaš tako mali zumba?
Spuštala se noć, a sa tamnoplavog neba sijalo je dvadeset sedam zlatnih zvezdica koje su osvetljavale u korov zarasli, a sada potpuno jasan i obećavajući put - u Evropu.Povratak na vrh strane

REAGOVANJA
Roćevići - opštinsko zamorče?


   Nezadovoljni raspodelom opštinskih budžetskih sredstava, razlog tome jeste skoro u svim mesnim zajednicama, naročito prigradskim, rade se putevi, većim delom i asfaltni, vodovodi, kanalizacije i slično, niko zbog toga nije ljubomoran, sve što se danas uradi bolje je sutra. Na području Mesne zajednice Roćevići skoro ništa nije urađeno u proteklom mandatu lokalne samouprave. Problema u tom smislu je puno, a nabrojaćemo samo neke od njih: seoski lokalni putevi su u krajnje lošem stanju i nemogući za skoro svaki saobraćaj, građani tri sela ove mesne zajednice, Roćevića, Dedevaca i Pekčanice, teško saobraćaju do centra i regionalnog puta br. 227 Kraljevo, kako bi odlazili u grad radi svojih potreba. I još nešto, u Roćevićima postoji zdravstvena stanica sa apotekom koja radi samo dva dana sedmično, gospodin Miroslav Majstorović, direktor Apotekarske ustanove,ukinuo je radnika u apoteci, što znači, građani kada se pregledaju u Roćevićima, moraju ići 20 km bolesni, i iz starijih domaćinstava, u Kraljevo da bi uzeli svoj propisani lek. Ista je situacija sa poštom, građani ne mogu na vreme da prime svoje penzije, da vrše uplate za koje imaju obaveze i slično. Pošta je u svom domenu rada neophodno potrebna, naročito na seoskim područjima udaljenim od grada. Nedavno je Roćeviće posetio predsednik opštine dr Miloš Babić, inače nije dolazio od prošlih izbora. Rekoše da je obećao da će se raditi putevi, verovatno pred ovu izbornu groznicu, to rade većinom i drugi pred izbore, ali ih posle nema. Znamo da ovo područje pogađaju proporcijalni izbori i sada su neke stranke zaobišle Roćeviće da nemaju predložene odbornike za opštinu i dalje će tako biti da Roćevići nemaju odbornika u opštini. Teže će neko rešavati tuđe probleme nego onaj iz svoje kuće.
Građani Roćevića


IV MESNA ZAJEDNICA
Potrebna opštinska pomoć


   Četvrtu Mesnu zajednicu Čibukovac naseljava oko 12.000 stanovnika, po čemu spada u jednu od najvećih MZ u opštini Kraljevo.
Naselje Braće Jevremović je oivičeno sa donje strane prugom, sa gornje magistralom i sa istočne strane nastavkom Ulice Ivana Milutinovića. U naselju postoji desetak ulica, od kojih su samo dve asfaltirane, i to nekvalitetno. Naselje se sastoji od oko 120 kuća, u kojima živi pretežno radničko stanovništvo, i to većinom iz ,,Magnohroma” i Vojno-građevinske ustanove, koja već duže ne radi.
Problem sa odlivanjem fekalija ne muči samo stanovnike ovog naselja, već i stanovnike Ulice Čibukovački partizani, kroz koju protiče kanal.
Izgradnjom glavnog fekalnog kolektora pored pruge, stvorili su se uslovi da se reši problem kanalizacije u naselju Braća Jevremović. Uz dosta poteškoća izrađen je idejni projekat, rešeni imovinsko-pravni odnosi, dobijeno je odobrenje za gradnju i izgrađen glavni projekat.
Mesna zajednica Čibukovac je 2007. godine krenula u realizaciju ovog projekta. Potpisano je 105 ugovora sa zainteresovanim građanima, koji su se obavezali da će učestvovati u samodoprinosu za izgradnju fekalnog kolektora. Ovaj projekat se realizuje tako što MZ tj. građani obezbeđuju 25 odsto sredstava, a ostalih 75 odsto Direkcija za planiranje i izgradnju Kraljevo.
Građani su svoje obaveze izmirivali u pet rata zaključno sa 15. decembrom 2007. godine. Ima određenih kašnjenja, ali je bitno da smo do sada bili u situaciji da pratimo realizaciju projekta što se tiče uplata MZ. Pojedini građani koji nisu izmirili obaveze neće biti u mogućnosti da svoje objekte priključe na kanalizacionu mrežu. Kasnije, ako reše da izvrše priključenje, moraće da izdvoje višestruko veća novčana sredstva, čiju će visinu odrediti Režijski odbor za izgradnju fekalnog kolektora u naselju Braća Jevremović.
Direkcija za planiranje i izgradnju Kraljevo je već dala određeni deo sredstava koji je namenjen za izgradnju fekalnog kolektora. Jedan deo realizovan je krajem 2007. godine, a veći deo je prenet u 2008. godinu kao prenete obaveze iz prethodne godine.
Do sada je Direkcija uz određena kašnjenja prouzrokovana nekim tehničkim pitanjima korektno pratila realizaciju projekta.
Prilikom izgradnje kolektora ustanovilo se da mora doći do određenih korekcija projekta i povećanja radova kako bi bilo omogućeno priključenje svih objekata na kanalizacionu mrežu. Naime, sama konfiguracija terena, postojanje podruma i drugi tehnički zahtevi uslovili su promenu trase na jednom delu kolektora i povećanje broj kanalizacionih šahtova.
Mesna zajednica je na vreme, još krajem prošle godine, obavestila lokalnu samoupravu i Direkciju da treba planirati sredstva za završetak izgradnje kolektora.
Direkcija je do sada obezbedila oko 5,1 milion dinara. Ako se ne obezbedi još oko milion, bićemo prinuđeni da prekinemo radove, što će prouzrokovati kašnjenje završetka celog projekta. Naime, dok se ne završe kompletni radovi, nemoguće je izvršiti tehnički prijem i kolektor privesti nameni.
Ovim putem upućujemo apel svim organima lokalne samouprave i Direkciji za planiranje i izgradnju Kraljevo da nađu način i obezbede potrebna sredstva za rešenje ovog problema.
Molimo Vas da hitno reagujete, jer smo na pragu sve toplijih dana. Život pored otvorenih fekalnih kanala nije dostojan čoveka u XXI veku.
Građani MZ Čibukovac


DEMANTI
Potrebni kriterijumi za finansiranje sporta


   • U vašem listu od 18.04.2008. godine, pod naslovom ,,Sredstva iz budžeta za sve osim za sport”, objavljen je tekst Zorana Jakovljevića, koji je grubo i bez osnova napao Sporstki savez opštine Kraljevo i označio ga kao glavnog krivca za loše stanje u kraljevačkom sportu. Upravni odbor Sportskog saveza je na svojoj sednici jednoglasno doneo odluku da navedene neistine demantuje

   Sportski savez opštine Kraljevo nastao je transformacijom nekadašnje SOFK-e, a svoje postojanje verifikovao je kod Sportskog saveza Republike Srbije i Olimpijskiog komiteta, koji su pod okriljem Ministarstva za omladinu i sport Republike Srbije. Savez je asocijacija koja ima 46 članova, koji su ujedno i članovi Skupštine.
   Na osnovu statuta Sportskog saveza, Upravni odbor ima 11 članova, koje je izabrala Skupština, i ponovo se bira svake četiri godine. U upravnom odboru su zastupljeni skoro svi sportovi, a na čelu se nalaze predstavnici najtrofejnijih kraljevačkih klubova sa bogatom i dugom sportskom tradicijom. Pored Upravnog, postoji i Nadzorni odbor. Sednice svih organa su javne i održavaju se po pravilnicima o radu.
   Ovom prilikom ne želimo da polemišemo sa dotičnim Zoranom Jakovljevićem, jer on očito ima problem identiteta, jer je kao odbornik opštinske Skupštine glasao za ovakvu raspodelu, koju kritikuje i pripisuje Sportskom savezu.
   Napominjemo da se Sportski savez godinama zalaže za uvođenje principa i strogih kriterijuma za raspodelu opštinskog sportskog dinara. Naši kriterijumi oslanjali su se na kategorizaciju sportova Sportskog saveza Srbije, postignute rezultate, tradiciju kluba, finansiranje školskog i masovnog sporta. U tim svojim nastojanjima nismo uspevali, jer su realizatori budžeta (ranije Izvršni savet i Odbor, a sada predsednici opštine) nisu imali sluha za naše predloge.
U tom naporu da ugradimo svoje kriterijume u raspodelu sredstava tražili smo pomoć republičkog Sportskog saveza. U tome su nas svesrdno podržali, pa čak i posetili naš grad, predsednik gospodin Miodrag Maslara i generalni sekretar gospodin dr Dane Korica, prilikom čega smo ukazali i na izuzetno tešku situaciju u Kraljevu po pitanju sportske infrastrukture.
   Iz svega navedenog, ne želeći polemiku sa Jokovljevićem i njegovim klubom, koji nas podseća na nesrećnu Domanovićevu zemlju Stradiju, gde se medalje i odlikovanja nose u džakovima i kolicima, koji je grubo napao Savez, čiji je nažalost i on član, obaveštavamo javnost da je klub Reikon, koji on vodi, posebna verzija sportske asocijacije van Sportskog saveza Srbije i Olimpijskog komiteta, pa se njihovi takmičari ne mogu takmičiti na Univerzijadi, Olimpijskim igrama ili bilo kojem takmičnju pod pokroviteljstvom Ministarstva za omladinu i sport Republike Srbije. To nam je potvrdio i generalni sekretar Sportskog saveza Srbije.
   O kvalitetu rada, privatnim angažmanima Zorana Jakovljevića i njegovog kluba nećemo govoriti, jer o tome računa vode oni koji ga finansiraju i roditelji dece koji plaćaju skupe članarine, putovanja, opremu i kotizaciju za takmičenja.
   Sportski savez je spreman na svaki dijalog i saradnju sa dobronamernim ljudima iz sveta sporta, ali nikako nismo spremni na neutemeljene klevete i paušalno optuživanje. To se posebno odnosi na sportske radnike i organizacije koje nisu spremne da prihvate državne strukovne saveze i Olimpijski komitet, a od sporta prave biznis.
Upravni odbor Sportskog saveza opštine KraljevoPovratak na vrh strane


UMETNOST - KULTURA - OBRAZOVANJE

GALERIJA ,,MARŽIK” - MESTO MEĐUNARODNE SARADNJE - piše Bojana Milosavljević
Meksički slikari u Kraljevu

   • U utorak uveče u galeriji ULUK ,,Vladislav Maržik" otvorena velika izložba meksičkih slikara pod nazivom ,,U slavu akvarela". Autor projekta međunarodne saradnje sa ovom dalekom prijateljskom zemljom je mr Leposava Milošević-Sibinović. Otvaranju izložbe na kojoj je zastupljen 31 meksički slikar akvarela prisustvovao i savetnik ambasade Meksika u Beogradu mr Hoze Antonio Martinez

   Kraljevo je jedan od prvih gradova u Srbiji koji ima priliku da vidi deo savremenog likovnog opusa umetnika Meksika. Izložbu pod nazivom ,,U slavu akvarela", kao projekat saradnje sa Nacionalnim muzejom ,,Alfredo Guata Roho" u glavnom gradu ove velike države, nedavno su videli Beograđani, a potom i Čačani. Posle Kraljeva gostovanje se nastavlja u drugim gradovima i mestima - Novom Sadu, Šapcu, Majdanpeku...
   Magistar Leposava Milošević-Sibinović, akademski vajar i slikar, autor je ovog dvosmernog projekta, naravno, sa naše strane. Najviše zahvaljujući njoj u Kraljevu posredno gostuje 31 meksički akvarelista (reprezenti zbirke Nacionalnog muzeja). O tome kako se obrela u ulozi ,,kulturnog ambasadora Srbije" u Meksiku, ova umetnica kaže:
   - Pre tri decenije počela sam da živim u Meksiku i tamo profesionalno boravila više godina. Relativno dugi boravak u toj zemlji usmerio je moju pažnju na dalje produbljivanje kulturne saradnje uz poštovanje autentičnosti kulture i, naravno, individualnog stila pojedinca. To je urodilo i ovim projektom ,,U slavu akvarela", koji se odvija još od 2002. godine. On obuhvata učešće po šest umetnika iz Srbije na 5, 6, 7. i 8. međunarodnom bijenalu akvarela u gradu Meksiku, ali i prateće izložbe koje su se odvijale kod nas u Srbiji.
   O ljudima prijateljskog Meksika, posebice njegovim umetnicima koji su prirodno okruženje gđe Sibinović, ona ima lepe utiske:
   - Meksikanci imaju izraženo snažno osećanje pripadnosti svojoj kulturi i to njihove programe u svetu čini vrlo atraktivnim. Mislim da se to vidi i iz ove izložbe sa delima njihovog 31 savremenog slikara akvarela. Oni dolaze iz Nacionalnog muzeja u glavnom gradu, koji je osnovan pre četiri decenije i ima ogroman prostor za stalne postavke, a godišnje priređuje 12 izložbi domaćih i stranih umetnika, kao i Međunarodni bijenale, na koji dolazi ogroman broj slikara iz celog sveta. Iduće godine Nacionalni muzej ,,Alfredo Guata Roho”, koji naziv nosi po imenu osnivača koji je i sam bio izuzetan umetnik, prirediće izložbu savremenih srpskih slikara čije su vrednosti i originalnost nesporni.
   Da gospođa Sibinović, koja je, pored ostalog, i sama veliki poklonik zahtevne i složene tehnike akvarela, ima veliku podršku i od meksičkih i od ovdašnjih kulturnih poslenika i umetnika, dokaz je poduži niz onih kojima zahvaljuje: počev od ambasade Meksika u Srbiji, njihovog Ministarstva inostranih poslova, pomenutog Nacionalnog muzeja i njegove direktorke Beatrise Gaminde (bila na otvaranju ove izložbe u Beogradu) i mnogih drugih. Najzad, u utorak uveče u Kraljevo je stigao i savetnik za kulturu u ambasadi Meksika u Beogradu, gospodin Hoze Antonio Martinez, kojeg je pored ostalih pozdravio i gradonačelnik dr Miloš Babić. Kulturni ataše je, između ostalog, kazao:
   - Sve vas pozivam da priđete ambasadi Meksika jer je ona vaša prijateljska kuća. Uvek su vam otvorena vrata za saradnju, za nove projekte. Meksiko 2010. godine slavi dvesta godina državnosti i sto godina od početka revolucije. Tim povodom organizovaćemo brojnije i veće manifestacije i želeo bih da tu bude mesta i za Kraljevo.
   Izložba ,,U slavu akvarela" trajaće u Kraljevu do 14. maja.



KRALJEVAČKO POZORIŠTE - piše Bojana Milosavljević
Za premijeru - triler


   Krajem prošle sedmice u Kraljevačkom pozorištu izvedena je premijera predstave ,,Klopka za bespomoćnog čoveka" (tekst Robera Toma u prevodu Dragoslava Andrića) u režiji kruševačkog reditelja Vladimira Popadića. Uoči predstave Popadić nije želeo da otkriva detalje o postavci, sa željom da to uzbudljivo iščekivanje i nagađanje toka radnje prepusti publici, budući da je po vrsti komada reč o trileru. Istu i razumljivu tajnovitost zadržali su i članovi pozorišnog ansambla, što se ispostavilo delotvornim potezom, jer je publika veoma lepo primila ,,Klopku".
Aleksandra Kovačević, upravnica Kraljevačkog pozorišta, o novom projektu kuće, između ostalog, kazala je:
- Zadovoljna sam činjenicom da smo postavili komad čiji je žanr potpuno različit od predstava koje na repertoaru već imamo. U pitanju je triler sa veoma zanimljivim zapletom i čini mi se da će ta predstava imati svoju publiku.
Inače, radnja ovog dela je smeštena u Francusku šezdesetih godina prošlog veka. Glumačke zadatke ispunili su: Bojan Veljović, Ana Jerotijević, Zoran Damjanović, Vladan Slavković, Vukman Rakočević i Jasmina Radović. Autor scenografije je Vladan Slavković, scenograf je Stefan Savković, a kompozitor Miroljub Aranđelović Rasinski. Za scenski pokret bio je angažovan Ivica Klemenc, dok je lektor Ana Jerotijević.
Reprizna predstava ,,Klopke za bespomoćnog čoveka" prikazana je preksinoć.



DOM UČENIKA SREDNJIH ŠKOLA - KRALJEVO
Knjige na dar


   Zavod za izdavanje uybenika i nastavnih sredstava iz Beograda poklonio je ovih dana tri stotine knjiga biblioteci Doma učenika srednjih škola u Kraljevu. Ovaj dar je podsticaj i drugim izdavačima u Srbiji da pomognu knjižne školske fondove. Poklon koji je uručio direktor Zavoda dr Radoš Ljušić, prema rečima uprave Učeničkog doma pri Šumarskoj školi, dobro će doći korisnicima. Biblioteka u Domu učenika ima oko četiri hiljade knjiga. One su trenutno u prostoru koji nije adekvatan, ali budući da je u toku dogradnja i adaptacija ovog objekta, uskoro će biti premeštene u novi prostor biblioteke sa čitaonicom veći od dvesta kvadratnih metara.



HUMANITARNE AKCIJE
Slike i rukotvorine za nezbrinute


   U holu SO Kraljeva otvorena je prodajna izložba slika kraljevačkih slikara i ručnih radova aktivista Crvenog krsta. Ovaj događaj je deo manifestacije - Nedelja Crvenog krsta, a sav prihod sa izložbe koja traje do sutra namenjen je socijalno ugroženim licima iz Kraljeva. Slike su izložile Jelena Jevtović, Momira Radosavljević i Divna Joksimović, a ručni radovi su dela aktivistkinja ove organizacije.
Mirjana Lišanin-Gostiljac, sekretar Crvenog krsta Kraljevo, povodom ove manifestacije kaže:
   - Pozivam sve naše sugrađane da, ako mogu, dođu u ovih nekoliko dana, da pogledaju našu prodajnu izložbu i da svojim skromnim doprinosom pomognu humanitarni rad naše organizacije.
   Inače, umetnička radionica rukotvorina u Crvenom krstu u Kraljevu postoji već četiri godine. U njoj se kroji, šije, plete po savremenim metodama, a ponuđene rukotvorine su samo deo kolekcije koja dolazi iz ove kreativne radionice.



KULTURNI CENTAR RIBNICA
Sajam knjiga u centru grada


   Već trdicionalni Prolećni sajam knjiga, čiji je organizator Kulturni centar Ribnica, otvoren je prvog dana maja i traje do 10. maja. Tokom ovih deset dana ljubitelji knjiga mogli su u centru grada da po pristupačnim cenama kupe zaista raznovrsna izdanja velikog broja domaćih izdavača. Među više od petnaest štandova na Trgu kod Milutina uočljiva je bila i izdavačka kuća ,,Laguna" iz Beograda. Sajam na otvorenom pratile su i druge književne manifestacije - promocije dela srpskih savremenih pisaca: Vidosava Stevanovića, Marka Šelića Marčela, Uroša Petrovića i Dragana Velikića.



MUZIČKA ŠKOLA
Etno odseku zlatna medalja


   Na tradicionalnim horskim Majskim muzičkim svečanostima u Bjeljini učenici etnomuzikološkog odseka Srednje muzičke škole ,,Stevan Mokranjac" iz Kraljeva opet su imali izuzetno zapažen rezultat. Oni su na ovoj takmičarskoj smotri osvojili zlatnu medalju, u kategoriji ansambala koji na repertoaru imaju tradicionalnu muziku. Uspeh u velikoj konkurenciji je tim veći što su mladi Kraljevčani osvojili maksimalnih sto poena.



IN MEMORIAM
Prof. dr Milan Kangrga (1923 - 2008)


   U petak, 25.04.2008. preminuo je u Zagrebu jedan od najvećih filozofa sa jugoslovenskih prostora prof. dr Milan Kangrga. Umni profesor Kangrga za sobom je ostavio zavidan opus dela sa područja najviše sfere ljudske duhovnosti kakva je filozofija. Bio je delatan do svojih poslednjih dana, a smrt ga je zatekla tri dana pre objavljivanja najnovije knjige ,,Njemački klasični idealizam", koja je zapravo zbirka njegovih predavanja održanih na Filozofskom fakultetu u Zagrebu u letnjem semestru 2007/2008.
   Milan Kangrga je jedan od osnivača filozofskog časopisa ,,Praxis”, u kojem su svoje naučne radove objavljivala najpoznatija imena svetske filozofije. Korčulanska letnja filozofska škola takođe je legat profesora Kangrge. Osim na svom matičnom fakultetu u Zagrebu, Milan Kangrga je bio i gostujući profesor na univerzitetima u Beogradu, Frajburgu, Vircburgu, Hajdelbergu, Ahenu, Bonu, Minhenu, Dizeldorfu, Bratislavi, Budimpešti, Pragu, Moskvi, Petrogradu, Kijevu.
   Tvrdeći da je odgovornost intelektualca u svakom vremenu prva na ispitu, profesor Kangrga je istinski živeo svoju misao i moralno-etičku poziciju. Poznat kao dosledni antifašista, kao i kritičar lažnog komunizma, u prethodne dve decenije žestoko se protivio narasloj nacionalnoj ostrašćenosti koja je unesrećila nekadašnju zajedničku državu. U tom pogledu predmet njegove kritike bila je i lažna demokratija u rasparčanoj zemlji. ,,To jednostavno znači da se nacionalizam i demokracija apsolutno isključuju!", pisao je profesor Kangrga u svojoj knjizi ,,Nacionalizam ili demokracija".
Dela Milana Kangrge bila su inspiracija mnogim filozofima i generacijama studenata, koje je brižno podučavao i vaspitavao u postajanju čovekom. U najpoznatije knjige mogu se ubrojati: ,,Etika ili revolucija", ,,Praksa - vrijeme - svijet", ,,Etički problem u djelu Karla Marksa", ,,Etika i sloboda", ,,Mišljenje povijesnoga", kao i mnoštvo članaka i naučnih radova objavljenih u Nemačkoj, Italiji, SAD, Francuskoj, Španiji, Mađarskoj, Čehoslovačkoj, Austriji i Meksiku.
   Ovim tekstom autor bi želeo da oda dužno poštovanje i zahvalnost profesoru Kangrgi za prostranu intelektualnu baštinu sa koje je i sam ubirao plodove.Povratak na vrh strane


       FUDBAL - SRPSKA LIGA (ZAPAD) - piše Zoran Bačarević
Pelivanović ,,popio” Valjevce, Metalac na koti pet

   • U 25. kolu Sloga savladala Vujić vodu sa 4:0, Metalac poražen u Velikoj Plani od Morave sa 0:2 • U sredu odigrano 26. (vanredno) kolo, u 27. ovog vikenda Sloga dočekuje Radnički (KG), Metalac gostuje u Bajinoj Bašti

   Još jednom je kiša, ovoga puta majska, ,,najavila” utakmicu srpskoligaškog Zapada na Gradskom stadionu, da bi u nedelju popodne na utakmici Sloga - Vujić voda (Valjevo) zabeležena i mini ,,kiša” golova. I dok je Budućnost desetak dana ranije na istom terenu osvojila bod (0:0), drugi valjevski srpskoligaš praktično je ,,pokisao” već na isteku prvih četvrt časa. Krivci za to su pre svih probuđeni Pelivanović, koji je u 7. minutu načeo mrežu gostiju posle školski ,,odrađene” akcije, da bi već u 16. Tanasijević povisio na 2:0, posle kornera sa desne strane, pošto je bio najspretniji u petercu Valjevaca.
Bledi i neambiciozni gosti samo u par navrata ugrozili su Ugrenovića, koji je praktično samo jednom ozbiljnije intervenisao, a još dva gola domaćin je postigao u nastavku susreta. Prvi, drugi Pelivanovićev, postignit je u takozvanom engleskom maniru: posle mini-slaloma kroz duboku zonu gostiju Pelivanović je raspalio po lopti sa udaljenosti od tridesetak metara, iznenađen golman Valjevaca Pimić bio je na pogrešnoj nozi i lopta je završila u njegovom levom uglu - igrao se 65. minut. Tačku na ,,i’’ stavio je rezervista Andrić u 74. minutu. On je sa ivice šesnaesterca ošacovao nepokriven donji desni ugao, Pimić je pogodio za konačnih Sloga - Vujić voda 4:0 (2:0).
Fudbaleri Metalca u minulom kolu gostovali su u Velikoj Plani. Domaća Morava zabeležila je sigurnu pobedu od 2:0, a posle ovog poraza četa sa Ložionice pala je par stepenika niže, pošto su ostali ,,pratioci” zabeležili pobede. Kako se bliži završetak prvenstva, sve je više ,,viđenih” rezultata, posebno onih koje beleže ekipe koje se bore za opstanak. Već odavno prvak na ,,Zapadu” Mladi radnik poražen je u Šapcu, prvi put u sezoni, a u preostala četiri kola biće još rezultata za ,,analizu”.
Zbog dugo najavljivanog i opštepoznatog baraža (startuje 28. maja, a završava se 11. juna) završnice Srpske lige igraju se po ubrzanom ,,redu vožnje”. Tako je prekjuče odigrano 27, vanredno kolo, a u 28, koje je na programu ovog vikenda, Metalac i Sloga menjaju uloge. Metalac će put Bajine Bašte na još jedan megdan sa tamošnjom Slogom, dok će Sloga u nedelju od 16.30 časova u komšijskom derbiju deliti još jedan fudbalski megdan sa Radničkim iz Kragujevca.
U 26. kolu: Metalac - Železničar 3:0, Inon - Sloga 1:0.



DOK U KRALJEVU PRVOLIGAŠKI KOŠEVI MIRUJU
Sa prvoligaškom košarkom u Hali sportova ili bez nje?

   Svetska košarkaška organizacija (FIBA) ovog leta uvodi novine kada su u pitanju šutevi za tri poena, reket ispod koševa, ali i dimenzije terena, odnosno ,,gabariti” hale u kojima se igraju košarkaške utakmice. Više od dva meseca u košarkaškoj javnosti Kraljeva prisutna je nedoumica - da li će od jeseni kraljevački prvoligaš Sloga, Mašinac i ŽKK Kraljevo od oktobra ove godine igrati u Hali sportova na ibarskom keju ili će, kao i pre 1974. godine, svoje utakmice kao domaćin igrati u Čačku, Kragujevcu, Kruševcu, Smederevskoj Palanci, Raški...
Hala sportova u Kraljevu podignuta je na nekadašnjem ,,otvorenom” stadionu KK Sloga i otvorena krajem decembra 1974. godine, a glavni isporučilac čelične konstrukcije bila je Fabrika vagona iz Kraljeva, naravno. U njoj su svoje prvenstvene utakmice igrali najpre ,,domicilna” Sloga, a zatim i OK Ribnica, koji se te sezone plasirao u tadašnju Prvu saveznu ligu. Za skoro tri i po decenije postojanja doživljavala je manje ili veće rekonstrukcije, a poslednju pre desetak godina, kada je ,,skidanjem” jednog odnosno dva reda uzdužnih tribina kapacitet gledališta sveden na nešto više od 1.400 mesta. Novom ,,rekonstrukcijom” kapacitet gledališta bio bi još jednom drastično smanjen. To, kako tvrdi direktor SC Ibar Žarko Krivokapić, za Centar ne bi predstavljao veći problem od početka naredne sezone, ali bi Kraljevo izgubilo već osvedočeni imidž izuzetne košarkaške sredine, sa brojnom, naravno vernom i ,,pismenom” publikom.
   Dileme oko toga da li će Kraljevo od jeseni ostati bez prvoligaške košarke potrajaće i narednih dana, nedelja, pa možda i meseci. Rešenje je, svi kraljevački vrapci to godinama cvrkuću, u novoj hali (valjda u Karađorđevoj ulici na lokaciji ,,Stari Jasen”), a početkom njene izgradnje, kako tvrdi Krivokapić, dobio bi se ,,grejs period” od najmanje godinu dana da bi se prvoligaška košarka igrala u postojećoj Hali sportova i u sezoni 2008/09. Kako je odavno poznato da nam je ,,politika sudbina”, već pominjani direktor ,,Ibra” očekuje da će to pitanje ponovo biti aktuelizovano posle predstojećih parlamentarnih izbora i lokalnih izbora, za desetak dana. Za sada je izvesno da pomeranje distance za ,,trojku” na 6,75 metara i uvođenje pravougaonog reketa pod koševima neće ugroziti ,,upotrebnu dozvolu” za sada već uveliko sredovečnu damu na ibarskom keju. Izgleda da je, ipak, odgovor na pitanje iz naslova u - biračkoj kutiji.



TUŽNA ISPOVEST KAPITENA OK RIBNICA - piše Stole Petković
Ivanu kod kuće najbolje

   Najbolji odbojkaš kraljevačke Ribnice u proteklim sezonama Ivan Todorović vratio se ovih dana iz dalekog Bahreina neobavljenog posla. Otišao je u pečalbu posle pismenog dogovora sa tamošnjim klubom, ali ni posle dva meseca nije došlo do pravog kontakta:
- Dobio sam garanciju da idem i igram tamo. Desetak puta me je njihov menayer zvao u Kraljevo da pita da li dolazim. Odgovarao sam da samo čekam papire. Kada je sve završeno, seo sam u avion i stigao u klub. Čelnici kluba su mi stalno govorili da ćemo sutra potpisati ugovor - priča Ivan.
Trenirao je redovno sa, mislio je tada, budućim saigračima, da bi posle petnaest dana iz kluba stigla poruka da nema ništa od angažovanja:
- Bio je to zaista grom iz vedrog neba. Toliko neizvesnosti, a onda šok. Tada je već bilo kasno da se pregovara sa nekim drugim klubom jer je prelazni rok već prošao. Šta sam mogao, ostao sam tamo, trenirao sa drugim klubom, održavao formu, išao u teretanu svakog dana. Tužan završetak - sa setom priča Ivan.
Kapiten Ribnice je u dogovoru sa svojim klubom Ribnicom i otišao u Bahrein. Tada je pao i usmeni dogovor da su mu vrata kraljevačkog prvoliogaša širom otvorena.
- Zahvalan sam ljudima koji su mi izašli u susret. Ja sam dete Ribnice, tu sam dostigao zenit, i evo sada sa njima opet treniram. To mi i pomaže da zaboravim na sve ono što mi se dešavalo u protekla dva meseca - dodaje Ivan.
Na meti je nekoliko prvoligaša, ali ni dogovor sa Ribnicom, čini se, nije daleko. Uostalom, ne kaže se uzalud ,,svuda prođi, kući dođi”, jer tu je, ipak, najlepše.

PLASMAN RIBNICE
Ono što su moji saigrači uradili u prošloj sezoni je podvig. Umesto očekivane borbe za opstanak, stiglo se do finala Kupa Srbije, a malo je nedostajalo da se ostvari plasman u plej-of.

INOSTRANSTVO
Neću se zaletati tek tako. Ovaj ,,izlet" u Bahrein me je otreznio pa savetujem sve ostale da se čuvaju praznih obećanja. Jedino ako je ponuda čvrsta, otići ću. Naravno, ako se ne kosi sa predstojećom odlukom FIVB, koja se odnosi na limit od dva stranca.



STONI TENIS
Bekhend na pragu Druge lige

   Stonoteniska ekipa Bekhenda osvojila je prvo mesto u Regionalnoj ligi Niš. Oni su u poslednjem kolu savladali tim Crnokose iz Kosjerića sa 4:0. Bila je to borba dve ekipe koje igraju dopadljiv stoni tenis. Ipak, na kraju domaćin je ubedljivo trijumfovao izgubivši pritom samo jedan set, i to u igri parova.
Rezulatati: Stojanović - R. Simić 3:0 (11:7, 11:3, 11:6), Golubović - Grbić 3:0 (11:7, 11:5, 11:4), Terzić - S. Simić 3:0 (11:8, 11:4, 11:7), Golubović, Stanković - R. Simić, Grbić 3:1 (13:11, 8:11, 11:9, 18:16).
   Sada slede kvalifikacije za ulazak u Drugu stonotenisku ligu Srbije. Pored Bekhenda, učestvovaće još dva prvaka iz ostale dve Regionalne lige. Jedan je Ćuprija, a drugi će biti poznat posle duela poslednjeg kola. Kandidati su Pirot ili Sokobanja.



ULIČNI FUDBAL
Anđela najbolja u fudbalu!

Na centralnom gradskom trgu (Trg srpskih ratnika) prvog majskog vikenda održano je drugo Prvenstvo Srbije u uličnom fudbalu - na sintetičkoj podozi i po posebnim pravilima. Ovogodišnje takmičenje (Mekdonalds Prvenstvo Srbije) odvija se u znaku predstojećeg EP u fudbalu, narednog meseca u Austriji i Švajcarskoj, a na kraljevačkom terenu kod Milutina nastupilo je 16 ekipa sa 128 igrača. Među njima je bilo i sedam devojčica, a kuriozitet je što je za najboljeg igrača proglašena devojčica - Anđela Šarac, koja je nastupila u ekipi Karađorđe 2. Najbolji strelac je Darko Milenković iz Goča (Vrnjačka Banja) sa 12 golova, dok je najbolji golman Mladen Baltić iz ekipe Radnika iz Ušća.
   Pobednik je ekipa ,,Poljske” (Goč, Vrnjačka Banja), koja je u finalu savladala ,,Španiju” (Karađorđe II) 1:0. U borbi za treće mesto ,,Francuska” (Radnik, Ušće), pobedila je ,,Srbiju” (Karađorđe I), boljim izvođenjem penala sa 6:5.



,,POSLEDNJA VEST”
Skupština FSO Kraljevo

   Fudbalska organizacija Kraljeva danas završava prvi ,,stepen” izbora u FS Srbije. Izborna skupština FSO Kraljevo, uz učešće po jednog delegata iz svih klubova sa područja FSO i po dva predstavnika sudijske i trenerske organizacije, zakazana je za 15 časova u sali II SO Kraljevo. U sudijskoj i trenerskoj organizaciji izborni ciklus je završen izborom Radoša Vujanca za predsednika sudijske, a Nenada Čekanovića za predsednika trenerske organizacije Kraljeva.



RUKOMET - DRUGA LIGA GRUPA JUG - piše Aleksandar Daišević
Bod sa ,,gostovanja”

   METALAC KV - BOR 2 30:30 (14:17)
Dvorana: SC ,,Mladost" Atenica. Gledalaca: 10. Sudije: Cvrkotić (Priboj), Vukojičić (Požega). Sedmerci: Metalac 1/1, Bor 2 2/1. Isključenja: Metalac šest minuta, Bor 2 osam minuta.
METALAC: Ne. Nikolić, Z. Veljović 5, Arsić 8 (1), Bešević 1, Kanjevac, Tanasijević 1, B. Veljović 5, Ni. Nikolić 5, Dimitrijević 1, Jovanović 4, Blagojević, Bačević, Dragićević.
BOR 2: Jović, Pešić, Đurović 2, Jonović 6, Anđelović 1, Andrijević 6, Kičić 3, Ristić 8 (1), Pavlović 4.
Kraljevački Metalac je prekinuo neugodni niz poraza, ali je ostao prikovan za poslednje mesto na tabeli. Najmlađa ekipa u ovom rangu takmičenja, koja sve utakmice kao domaćin igra u Atenici kod Čačka, uspela je da favorizovanim Boranima otkine bod, i to pred samo desetak gledalaca. Gosti su sve vreme vodili, ali puleni Milutina Markovića uspeli su u nastavku utakmice, velikom borbenošću i zalaganjem, da stignu do zasluženog remija. Kod domaćih odlična partija Ivana Arsića, koji je predvodio kraljevačke junoše, nekoliko igrača '93. godište, dok je kod gostiju isti učinak imao Ristić.
Posle ovog kola Metalac je i dalje poslednji na tabeli juga sa samo osam bodova.



BICIKLIZAM
Milivojević u Grčkoj, Račić (odustao) u Poljskoj

   U vreme uskršnje-prvomajsko-đurđevdanskih praznika dvojica takmičara BK Metalac nastupila su, odnosno nastupaju u međunarodnoj konkurenciji. Na trci u Poljskoj Marko Račić je odustao zbog izuzetno teških uslova trke, dok će Aleksandar Milivojević formu na startu nove sezone proveriti u Grčkoj. U dresu reprezentacije Srbije Milivojević nastupa na trci ,,oko Halkidikija”, koja je startovala prekjuče, a ima šest teških etapa.Povratak na vrh strane
 


IMPRESUM

Nedeljni list u izdanju : „Ibarske novosti” AD - Kraljevo. Adresa Redakcije: ul. Hajduk Veljkova br. 2.
Generalni direktor i glavni i odgovorni urednik: Dragan Rajičić. Odgovorni urednik: Vladeta Stanojević. Tehnički urednik: Saša Kovačević. Lektor: Vesna Jovičić. Redakcija: Zoran Bačarević (sport), Dragan Vukićević (privreda), Slobodan Rajić (politika), Marko Slavković (reportaže i Stršljen), Bojana Milosavljević, Stojan Petković (sport), Ivan Rajović (urednik izdavačke delatnosti), Lidija Kuljača (zanimljivosti - zabava), Milisav Radovanović (fotoreporter), Zorica Radunković (marketing).

Predsednik Upravnog odbora: Dragica Tomić.

Telefoni: direktor i glavni i odgovorni urednik 312-504, odgovorni urednik tel/faks 320-630, pravna i opšta služba 312-505, oglasno odeljenje 312-505.

Godišnja pretplata 1.560 din. Za inostranstvo - Evropa 4.680 dinara, Amerika i Australija 6.240 din. Tekući račun: 160-14461-52 kod „Banca Intesa” Kraljevo. Kompjuterska obrada „Ibarske novosti”.
Štampa “APM PRINT”, III Bulevar 29, Novi Beograd.
Generalni distributer: “SOFIST”, Žička 10, tel. 036/360-200 i 361-222.

Poštarina plaćena u Pošti 36200 Kraljevo. List izlazi petkom, rukopisi se ne vraćaju.

e-mail:webmaster@kraljevo.com


Ibarske novosti - e-mail

Copyright © 1997-2008. Interactive.net Kraljevo. All rights reseved interactive