Internet izdanje - 16. maj 2008. godine

 Ibarske novosti - e-mail

Preuzmite PDF verziju novog broja "Ibarskih novosti"!


Naslovna strana novog broja "Ibarskih novosti" - klik za vecu sliku! Najviše glasova listi ,,Za evropsku Srbiju"
,,Ubedljiva pobeda evropske ideje u Kraljevu"
Povećan politički rejting stranke u Kraljevu
,,Na slavi kod Jelene" i drugi ,,Serbianit fest”
Pravili vagone zabadava!
Ponuđeno 300 radnih mesta
Solun
Šljivici Miloša Pandrca
Da krv čeka čoveka, a ne da čovek čeka krv
Umetnost, kultura, obrazovanje
Sport: fudbal, atletika


PRELIMINARNI REZULTATI NA LOKALNIM I PARLAMENTARNIM IZBORIMA U KRALJEVU - piše Slobodan Rajić
Najviše glasova listi ,,Za evropsku Srbiju"

   • Lista ,,Za evropsku Srbiju" na lokalnim izborima osvojila 33,79 odsto glasova birača, ili 26 odborničkih mandata od ukupno 70 • U budućoj gradskoj skupštini u Kraljevu odbornike će imati pet lista koje su prešle cenzus, od ukupno osam koliko ih je bilo na listiću • Izlaznost birača (55,61 odsto) nešto manja od republičke • Ponavljanje izbora na biračkom mestu broj 124 Borovo

   Prema preliminarnim rezultatima, koje je saopštila Izborna komisija opštine Kraljevo, na lokalnim izborima u kraljevačkoj opštini, održanim 11. maja, najviše glasova birača osvojila je lista ,,Za evropsku Srbiju - Boris Tadić" - 19.064 ili 33,79 odsto od ukupnog broja onih koji su glasali. Na drugom mestu je lista Srpske radikalne stranke - Tomislav Nikolić sa 13.051 glasom, ili 23,13 odsto, na trećem lista Demokratska stranka Srbije - Nova Srbija - Velimir Ilić sa 12.158 glasova ili 21,55 odsto, na četvrtom ,,Pokret za Kraljevo” sa 4.623 odsto glasova ili 8,19 odsto, na petom SPS-PUPS sa 3.485 ili 6,18 odsto, na šestom LDP - SDU - Čedomir Jovanović sa 1.835 glasova ili 3,25 odsto, na sedmom Jedinstvena Srbija - Palma sa 1.673 glasa ili 2,97 i na osmom mestu Moja Srbija - Miljan Bošković sa 533 glasa ili 0,94 odsto.
U skladu sa zakonom, prema proporcionalnom izbornom sistemu i primenom najvećeg količnika, cenzus od pet odsto prešlo je pet prvoplasiranih lista. Od ukupno 70 odbornika, koliko po statutu broji Skupština opštine (grada) Kraljevo, odlukom Komisije, lista ,,Za evropsku Srbiju" dobila je 26 odborničkih mandata, Pokret za Kraljevo - šest, DSS - NS - Velimir Ilić - 16, SRS - Tomislav Nikolić - 18 i SPS-PUPS - četiri mandata. Cenzus od pet odsto glasalih nisu prešle liste LDP-SDU, Jedinstvene Srbije i Moje Srbije i neće imati odbornike u budućoj Skupštini opštine (grada) Kraljeva.
Prema podacima Opštinske izborne komisije, na 129 biračkih mesta u birački spisak za lokalne izbore bilo je upisano ukupno 104.029, a glasalo je 57.850 ili 55,61 odsto, što je manje od izlaznosti na parlamentarnim izborima na nivou Republike (oko 61 odsto) i januarskih predsedničkih izbora u Srbiji (skoro 65 odsto). Broj neupotrebljenih glasačkih listića bio je 46.098, nevažećih 1.410, a važećih 56.422.
Na vanrednim parlamentarnim izborima za republički parlament na području opštine Kraljevo, prema preliminarnim rezultatima, najviše glasova takođe je dobila lista ,,Za evropsku Srbiju" (22.084 glasova ili 37,94 odsto), druga je lista SRS (16.788 ili 28,84 odsto), treća DSS-NS (9.844 ili 16,91 odsto) i četvrta lista SPS - PUPS - JS (4.383 ili 7,53 odsto), koje su prešle cenzus od pet odsto, dok je blizu cenzusa bila i lista LDP-SDU (2.519 ili 4,33 odsto), a ostalih 17 izbornih lista dobile su manje od jednog procenta glasova. Inače, u birački spisak za republičke parlamentarne izbore na području opštine Kraljevo bilo je upisano 104.173 birača, a glasalo 58.205 birača ili 55,88 odsto.
Lokalni i vanredni parlamentarni izbori u opštini Kraljevo, po oceni posmatrača i organizatora, protekli su bez incidenata, u demokratskoj atmosferi, a samo na jednom biračkom mestu izbori će biti ponovljeni.

PONAVLJANJE IZBORA SAMO U BOROVU
Odlukom RIK-a i Izborne komisije opštine Kraljevo, zbog nepravilnosti koje su zakonom predviđene kao razlog, lokalni izbori biće ponovljeni na biračkom mestu broj 124 Borovo, na kojem je upisano 107, a 11. maja izašlo 70 birača. Odlukom dve komisije, izbori na ovom biračkom mestu biće ponovljeni u nedelju, 18 maja, od 7 do 20 časova, posle čega će Komisija saopštiti konačne rezultate lokalnih izbora. Izborna komisija opštine Kraljevo za ostalih 128 biračkih mesta nije dobila prigovore o bitnijim povredama izborne procedure, kao ni posmatrači CeSID-a i međunarodni posmatrači.


REZULTATI LOKALNIH IZBORA PO BIRAČKIM MESTIMA
Razlike, uz dva nerešena ishoda!?


   Prema podacima o rezultatima lokalnih izbora sa 129 biračkih mesta u opštini Kraljevo, izborne liste su postigle različite rezultate, ali slične ukupnim na nivou opštine. Lista ,,Za evropsku Srbiju" pobedila je sama na 70 biračkih mesta, lista DSS-NS na 29, lista SRS na 23, lista ,,Pokret za Kraljevo” na dva i lista SPS-PUPS na jednom biračkom mestu, dok je kuriozitet da su na dva biračka mesta pobednički rezultati bili nerešeni: na biračkom mestu 86 Jarčujak 2, gde su liste ,,Za evropsku Srbiju" i SRS pobedile sa po 110 glasova, i na biračkom mestu 114 Studenica 3, gde su liste ,,Za evropsku Srbiju" i DSS-NS osvojile najviše - po 43 glasa.
Lista ,,Za evropsku Srbiju" je ubedljivo pobedila na svim gradskim biračkim mestima pod rednim brojevima od 1 do 31 (Zelengora" 1 - Ribnica 6), zatim u Vitkovcu, Milakovcu 2, Čukojevcu, Leševu, Ravanici, Godačici, Glediću, Kovanluku, Beranovcu, Sirči, Oplanićima, Miločaju 1, Cvetkama, Lađevcima 1, Tavniku, Bapskom Polju, Adranima 1, Roćevićima, Dedevcima 1 i 2, Pekčanici 2, Vrdilima, Drakčićima, Žiči 5, Mataruškoj Banji, Konarevu 1, 4, 5 i 6, Propljenici, Tolišnici, Ušću 1, 2 i 3, Tepečima, Borovu, Gokčanici, Barama i Loznu (uz pomenuta dva nerešena rezultata).
Lista DSS-NS pobedila je u Vitanovcu 2, Pečenogu, Milakovcu 1, Zakuti, Sibnici, Petropolju, Drlupi, Vrbi, Dragosinjcima 1, Miločaju 2, Obrvi, Lađevcima 2, Mrsaću, Musinoj Reci, Samailima, Lascu, Adranima 2, Kovačima 1, Žiči 1, Konarevu 2, Tolišnici, Bresniku, Studenici 1, Mlanči, Orljoj Glavi, Milićima, Rudnu, Bzoviku i Rudnjaku (uz jedan nerešen rezultat).
Lista Srpske radikalne stranke pobedila je u Vitanovcu 2, Milavčićima, Stublu, Ratini 1 i 2, Dragosinjcima 1, Metikošu, Kamenici, Popovićima, Bukovici, Pekčanici 1, Jarčujku 1, Kovačima 2, Žiči 2, 3 i 4, Konarevu 3, Bogutovcu, Ušću 4, Studenici 2 i 4, Savovu, Reci i Predolima (uz jedan nerešen rezultat).
Lista ,,Pokret za Kraljevo” pobedila je u Matarugama i Lopatnici, a lista SPS-PUPS samo u Šumaricama, u kojima živi Sreten Jovanović, predsednik OO SPS Kraljevo. Ostale liste na lokalnim izborima su dobile gotovo zanemarljiv broj glasova, na pojedinim biračkim mestima čak nijedan!? Na nekim biračkim mestima razlike u broju dobijenih glasova između prvoplasiranih lista su bile ubedljive, a na drugim vrlo tesne. Primera radi lista ,,Za evropsku Srbiju" pobedila je na BM 61 Oplanići listu SRS sa 346:60, na BM Centar 1 listu DSS-NS sa 442:147 i na BM Stara čaršija 3 listu DSS-NS sa 449:184 glasova. Lista DSS-NS pobedila je listu ,,Za evropsku Srbiju" na BM Petropolje sa 101:32, a na BM 121 Rudno listu DSS-NS sa 83:26, dok je u Vrbi pobedila listu SRS sa 256:179, a u Drlupi sa 61:17!? Lista SRS je na BM 85 Jarčujak 1 pobedila listu ,,Za evropsku Srbiju" sa 305:199, a na biračkom mestu Ratina 2 sa 204:162. O tesnoj pobedi govori, primera radi, rezultat na BM 77 Adrani 2, gde je lista DSS-NS pobedila listu ,,Za evropsku Srbiju" sa 178:171.


REZULTATI LOKALNIH IZBORA U RAŠKOM OKRUGU
Dobra izlaznost, različit ishod


   Na području Raškog upravnog okruga, koji pored Kraljeva obuhvata još četiri opštine, prema preliminarnim rezultatima lokalnih izbora, uz veliku izlaznost birača (oko 60 odsto, prema nezvaničnim, preliminarnim podacima, postignuti su različiti rezultati na lokalnim izborima.
U opštini Vrnjačka Banja (ukupno 25 odbornika) najviše glasova osvojila je koalicija ,,Za evropsku Srbiju - Boris Tadić" (devet odborničkih mandata, 25,3 odsto), SRS (sedam mandata, 22,2 odsto), Nova Srbija - Rodoljub DŽamić (pet mandata, 8,5 odsto), SPS (jedan mandat, 5,1 odsto) i LDP (jedan mandat, 5,6 odsto).
U opštini Raška (35) na prvom mestu je SRS (12 mandata, 29,4 odsto), a zatim slede SPS (devet mandata, 22 odsto), ,,Za evropsku Srbiju - Boris Tadić" (sedam mandata, 16,6 odsto), DSS (samostalno, pet mandata, 14,1 odsto) i Koalicija za Rašku sa LDP na čelu (dva mandata, 6,6 odsto).
U gradu Novom Pazaru (47) mandate su dobile samo tri izborne liste: ,,Za evropski Sandžak - Rasim LJajić" (22 mandata), ,,Bošnjačka lista za evropski Sandžak - dr Sulejman Ugljanin" (18 mandata) i Jedinstvena srpska lista (šest ili sedam mandata).
U opštini Tutin (37) postignuti su sledeći rezultati: ,,Bošnjačka lista za evropski Sandžak - dr Sulejman Ugljanin" (21 mandat, apsolutna većina), ,,Za evropski Tutin" (12 mandata), ,,Zajedno za Tutin - Šerif Hamzagić" (tri mandata) i Stranka za Sandžak Femzije Murića (jedan mandat).Povratak na vrh strane


DEMOKRATSKA STRANKA
,,Ubedljiva pobeda evropske ideje u Kraljevu"


   Na konferenciji za novinare Izbornog štaba Demokratske stranke u Kraljevu predstavnici te stranke izrazili su zadovoljstvo što je njihova koaliciona izborna lista ,,Za evropsku Srbiju - Boris Tadić" osvojila ubedljivo najviše glasova na proteklim lokalnim i republičkim parlamentarnim izborima.
- Najpre bih želeo da čestitam građanima Kraljeva pobedu liste ,,Za evropsku Srbiju" i čestitam im pobedu evropske ideje u Kraljevu. Drugo, hteo bih da zahvalim našim članovima, simpatizerima, aktivistima i svima onima koji su izuzetno ozbiljno shvatili izbore 11. maja i maksimalno pomogli da lista ,,Za evropsku Srbiju" osvoji oko 40 procenata na republičkom i oko 34 procenta glasova na lokalnom nivou. Ovi izbori su takođe pokazali da smo imali i najbolje kandidate za odbornike i poslanike na našim listama i da su naše programe, koji su bili najbolji, prihvatili birači opštine Kraljevo i cele Srbije - istakao je Ivan Jovanović, predsednik Izbornog štaba DS i kandidat za narodnog poslanika.
I Milan Vuković, predsednik Opštinskog odbora DS Kraljevo i kandidat za poslanika, čestitao je ,,svim sugrađanima koji su dali podršku listi ,,Za evropsku Srbiju", kako na lokalnim, tako i na parlamentarnim izborima na teritoriji grada Kraljeva".
- Smatram da smo, pored dobrog uspeha, poslali i jasnu poruku prema Srbiji i svim građanima Kraljeva da je većina za evropsku Srbiju, da se, ipak, većina odlučila za demokratski pravac razvoja grada Kraljeva i Srbije, odnosno da je većina Kraljevčana opredeljena ka evropskim integracijama i vrednostima koje se cene i poštuju u zemljama EU i ostalim razvijenim zemljama Evrope - istakao je Vuković.
On je zatim saopštio preliminarne rezultate izbora, po kojima je lista ,,Za evropsku Srbiju" na lokalnim izborima grada Kraljeva postigla ubedljivo najbolji rezultat i dobila 19.064 glasa ili 33,79 odsto, odnosno 26 odborničkih mandata, a da su znatno ispod te liste na drugom mestu lista SRS sa 13.051 ili 23,13 odsto glasova (18 mandata) i na trećem mestu lista DSS-NS sa 12.158 glasova ili 21,55 odsto (16 mandata). Prema njegovim rečima, iako se glasalo po proporcionalnom sistemu, po starom, većinskom sistemu (za koji se DS jedina zalagala u Skupštini Srbije), lista ,,Za evropsku Srbiju" je ,,ubedljivo pobedila na 52 od 70 nekadašnjih izbornih jedinica, dok je na 18 bila na drugom mestu". Vuković je saopštio i da je lista ,,Za evropsku Srbiju" na parlamentarnim izborima u Kraljevu još ubedljivije pobedila sa osvojenih 22.084 glasa ili 37,94 odsto, dok je SRS kao druga osvojila samo 16.788 ili 28,84 odsto, a DSS-NS, kao treća, 9.844 ili 16,91 odsto glasova.
- Kada bi se sabrali glasovi i procenti ove dve liste ,,Za evropsku Srbiju" njihov ukupan zbir bi bio oko 35 odsto i to je, ponavljam, snažan doprinos potpisivanju Sporazuma sa EU i evropskim integracijama koje zastupa naša lista, a samim tim i DS kao stožer te koalicije. Mislim da smo ovim izborima jasno pokazali da je Kraljevo opredeljeno, bilo da se radi o seoskom, bilo o gradskom području, za evroppske integracije, iako je nakon predsedničkih izbora bilo pitanja da li smo mi ,,radikalski grad", a našu tvrdnju da nije jasno su potvrdili i ovi raezultati. U svakom slučaju, očekuju nas dani kada ćemo preuzimati odgovornost u gradu Kraljevu, pre svega kroz sastavljanje moguće većinske koalicije za preuzimanje vlasti, ali tek kada se sačekaju konačni rezultati jer će se, po svoj prilici, ponoviti izbori na biračkom mestu 124 Borovo ako Opštinska izborna komisija donese takvu odluku - naglasio je Vuković.
Prema njegovim rečima, ,,kuriozitet je da je sada na lokalnim izborima ukupan broj glasova koalicije DS-a (19.064) sličan kao u prvom krugu predsedničkih izbora koje je dobio Boris Tadić (18.950), a na parlamentarnim i znatno veći (22.084), tako da postoji stabilno biračko telo koje izlazi i glasa za našu politiku budućnosti, života i prosperiteta, i u Kraljevu, i u Srbiji".
Odgovarajući na novinarska pitanja, Vuković je istakao da razgovori o formiranju postizbornih koalicija u gradu Kraljevu tek predstoje i da će DS i koalicija ,,Za evropsku Srbiju" ,,ići u koaliciju sa svim strankama koje podrže program te koalicije za Kraljevo u devet tačaka" u kojem su, pored ostalog, sadržani smanjenje javne potrošnje i racionalno korišćenje budžeta opštine, bolja saradnja sa Republikom u korišćenju domaćih fondova, kao i puno korišćenje pretpristupnih fondova EU za razvoj grada Kraljeva". Takođe je rekao da je lista ,,Za evropsku Srbiju", sa ubedljivo najviše glasova građana, ,,dobila mandat da sprovodi taj program i pravi skupštinsku većinu, da će u tome slediti i postkoalicioni dogovor o Vladi Srbije, kao i da ima više sposobnih kandidata za budućeg gradonačelnika i drugih gradskih funkcionera koji će se birati iz redova odbornika".

SLAVLJE KOD ,,MILUTINA"
Funkcioneri, članovi i pristalice tri stranke (DS, G 17 PLUS i SPO), koje čine listu ,,Za evropsku Srbiju - Boris Tadić", odmah po saopštavanju preliminarnih rezultata izbora, u nedelju, 11. maja, pred ponoć, spontano su se okupili na Trgu srpskih ratnika u Kraljevu i spomenika, popularnog ,,Milutina", i proslavili osvajanje najviše glasova na završenim izborima. Pobeda je proslavljena uz partijske zastave i druge rekvizite, pesmom i igrom, uz zvuke duvačkog gradskog orkestra.Povratak na vrh strane


SRPSKA RADIKALNA STRANKA - piše Slobodan Rajić
Povećan politički rejting stranke u Kraljevu


   Predstavnici Opštinskog odbora Srpske radikalne stranke Kraljevo, na pres konferenciji održanoj u ponedeljak, 12. maja, ocenili su da su ,,prezadovoljni postignutim rezultatom na nedeljnim lokalnim i vanrednim republičkim parlamentarnim izborima, a njihov uspeh je tim veći što je ta stranka, za razliku od drugih, na ove izbore izašla samostalno". Poseban uspeh, kako je istaknuto, postignut je na izborima za buduću Skupštinu grada Kraljeva, na kojima je lista Srpske radikalne stranke dobila 13.051 glas, ili 23,13 odsto od ukupnog broja, i osvojila 18 odborničkih mandata, što u odnosu na prethodne lokalne izbore, kada je SRS imao 13 odbornika, ,,govori o povećanom političkom rejtingu te stranke među biračima".
- Zadovoljna sam i srećna što se najzad poklopilo i na izborima u Republici i u opštini da se stranke i nacionalne opredeljenosti konačno slože i naprave zajedno vladu na oba nivoa. Zahvaljujući tome, u većini gradova i opština u Republici, pa i u Kraljevu, u formiranju vlasti dolazi u obzir samo koalicija SRS - DSS - NS- SPS - istakla je Vesna Nikolić-Vukajlović, predsednik Opštinskog odbora SRS Kraljevo.
Prema oceni predstavnika OO SRS Kraljevo, ,,Koalicija ’Za evropsku Srbiju - Boris Tadić’ govori o pobedi i osvojena 103 poslanička mandata u republičkom parlamentu, ali to nije pobeda već poraz, i to ne stranaka koje čine tu koaliciju, nego naroda".
- Činjenica je da su oni dobili ovoliki broj glasova na nezadovoljstvu naroda i otprilike to bi nekako glasilo ovako: ,,Samo me ti pusti da idem, otvorili smo Srbiju i daj vizu i ja odoh". Znači, narod nema više strpljenja - naglasila je Vesna Nikolić-Vukajlović.
Formiranjem nacionalno opredeljene vladajuće koalicije posle upravo održanih izbora Srbija će napokon krenuti pravim putem - konstatovano je na pres konferenciji OO SRS Kraljevo, održanoj početkom ove sedmice.


VLADIMIR BOGAVAC, PREDSEDNIK OO DSS KRALJEVO:
Dobar rezultat zbog kvaliteta ljudi i svega urađenog


   ,,Mi smo zadovoljni rezultatima koje smo postigli na nedeljnim izborima u opštini Kraljevo, kako brojem dobijenih glasova naše zajedničke liste sa Novom Srbijom na lokalnim, tako i naše zajedničke liste na republičkim, parlamentarnim izborima. Naša zajednička lokalna lista osvojila je na izborima u opštini Kraljevo 21,6 odsto glasova birača, a republička 16,9 odsto, što je znatno iznad procenta osvojenih ukupnih glasova na nivou Republike (oko 11,7 odsto).
Za takav rezultat možemo da zahvalimo prvenstveno kvalitetu ljudi, odnosno kvalitetu kandidata koji su se našli na našoj izbornoj listi, a, naravno, i onome što smo uradili u proteklom periodu.
Iskoristio bih priliku da zahvalim svim građanima Kraljeva koji su glasali za našu izbornu listu, a one koji ovog puta nisu svojim glasovima nama dali poverenje potrudićemo se da svojim radom i rezultatima u narednom periodu pridobijemo da glasaju za nas na nekim sledećim izborima.
Što se tiče razgovora o formiranju buduće skupštinske većine u Kraljevu, svakako da ćemo sačekati ishod pregovora oko formiranja republičke Vlade i odluke organa naših stranaka koje su u koaliciji i onda preduzeti dalje aktivnosti".


POKRET ZA KRALJEVO
Delimično zadovoljstvo izbornim rezultatima


   ,,Pokret za Kraljevo ima razloga da bude zadovoljan sa šest osvojenih odborničkih mandata, ali je i očekivao da će im Kraljevčani u većem broju ukazati poverenje", rečeno je na pres konferenciji Opštinskog odbora PK Kraljevo, održanom početkom sedmice. Predstavnici Pokreta ocenili su i da će, i ako ne budu učestvovali u budućoj lokalnoj vlasti, svojom učešćem u gradskom parlamentu moći da konstantno ukazuju na probleme grada Kraljeva i njihovo rešavanje.
Posebno je naglašeno da je uspeh Pokreta za Kraljevo na ovim izborima veliki, jer je on jedna od najmlađih političkih organizacija u Kraljevu i prvi put je učestvovao na lokalnim izborima, kao i da mu okolnosti da su se istog dana održavali i republički izbori (na kojem Pokret nije učestvovao) i da je imao ograničena sredstva za (pred)izbornu kampanju nisu odgovarali.
- S druge strane, ne možemo da budemo zadovoljni činjenicom da smo osvojili samo 8,5 odsto glasova, jer smo očekivali da će građani Kraljeva prepoznati da Pokret za Kraljevo ima prednost što kao takav okuplja zaista različite političke predstavnike koji čine ovaj lokalni Pokret - istakao je pored ostalog Petar Jeknić, predsednik Izvršnog odbora Pokreta za Kraljevo.
Prema njegovim rečima, sa svojih šest odbornika, čak i ako ne bude zastupljen u novoformiranoj gradskoj vlasti, Pokret za Kraljevo će biti u prilici da svakodnevno ukazuje na aktuelne probleme grada i građana. Istakao je i da će o daljim potezima ove političke organizacije, do zakonskog roka za konstituisanje Skupštine grada Kraljeva, odlučivati Predsedništvo i dr LJubiša Jovašević, predsednik Pokreta za Kraljevo.


SRETEN JOVANOVIĆ, PREDSEDNIK OO SPS KRALJEVO:
,,Opredeljenošću građana delimično smo iznenađeni"


   ,,Što se tiče izbora na nivou Srbije, opredeljenošću građana delimično smo iznenađeni, jer je većinu glasova dobila politička opcija koja je lošom privatizacijom radnike ostavila bez posla, zatvorila fabrike, a koja je tokom kampanje bila najenergičnija u svojim idejama da se poboljša privreda, školstvo, zdravstvo i ostale delatnosti. Mišljenja smo da nezadovoljstvo građana, koje je bilo prisutno u svim predizbornim aktivnostima, nije došlo do izražaja u samom glasanju. Što se tiče Socijalističke partije Srbije, mi smo na republičkom nivou ostvarili bolje rezultate i za to su primer rezultati glasanja na parlamentarnim izborima, kako u svim opštinama i gradovima Srbije, tako i na glasanju na parlamentarnim izborima i u Kraljevu.
Smatram, međutim, da je bilo mesta da na lokalnim izborima u Kraljevu naši rezultati budu bolji. Za to postoji više razloga. Jedan od njih je što mi nismo bili u situaciji, prvenstveno finansijski, da uložimo više sredstava u predizbornu propagandu i marketing, pa tako, recimo, nismo imali nijedan zakupljeni termin na Televiziji Kraljevo i verovatno je i to deo razloga našeg neadekvatnog medijskog predstavljanja i nemogućnosti da na taj način direktno komuniciramo sa biračima. Dakle, sa rezultatima na lokalnom nivou nismo u potpunosti zadovoljni, posebno što sa rezultatima tih izbora praktično padaju u vodu sva nezadovoljstva radnika privatizacijom firmi u Kraljevu, posebno ,,Magnohroma”, vojnih rezervista, penzionera, nezaposlene omladine i ostalih kategorija ugroženog stanovništva i sa rezultatima glasanja padaju u vodu svi njihovi ispostavljeni zahtevi za poboljšanje svog socijalnog statusa. Naime, oni su, prema rezultatima glasanja, praktično ponovo dali najveće poverenje onima koji su ih doveli u tako tešku situaciju.
U pogledu daljih pregovora o formiranju gradske vlasti, SPS će prvenstveno insistirati na svojim programskim opredeljenjima i ko bude spreman da prihvati te naše stavove, moguće je da sa njima dođe do naše dalje saradnje. Sigurno je, takođe, da će značajan uticaj na to imati razvoj događaja i rezultati pregovora na republičkom nivou. Dakle, ima određenih kontakata i te postizborne aktivnosti se nastavljaju prema definisanoj zakonskoj proceduri".Povratak na vrh strane


ODRŽANA KULTURNO-TURISTIČKA MANIFESTACIJA ,,DANI JORGOVANA 2008"
,,Na slavi kod Jelene" i drugi ,,Serbianit fest”


   Centralnim dramskim programom ,,Na slavi kod Jelene" i drugim festivalom renesansne i etno muzike ,,Serbianit fest" pod radnim nazivom ,,U pesmi naroda duša obitava", na srednjovekovnom gradu Magliču u ibarskoj dolini, u subotu 10. maja, održana je šesnaesta kulturno-turistička i ekološka manifestacija ,,Dani jorgovana". Uz veliki broj učesnika iz zemlje i inostranstva, gostiju i posetilaca, manifestaciju su organizovali kraljevačko Društvo ,,Sveta Jelena Anžujska" i grad Kraljevo.
Ovogodišnje ,,Dane jorgovana", u slavu vekovnog srpsko-francuskog prijateljstva i u čast Svete Jelene Anžujske Nemanjić, kraljice srpske, na Magliču je otvorio Mišel Šarbonje, izaslanik francuskog ambasadora u Srbiji Žana Fransisa Terala, koji je tom priliko rekao:
- Najpre bih zahvalio organizatoru što je pozvao francuskog ambasadora na ovu manifestaciju i nama je velika čast što smo ovde. Ova manifestacija nas podseća na to koliko je dugo naše prijateljstvo, podseća nas da ono traje još od XIII veka. Mislim da je važno da se sećamo prošlosti da bismo mogli da nastavimo dobru saradnju u budućnosti.
Zatim su u dramskom programu ,,Na slavi kod Jelene", po scenariju i režiji Milana Glišovića i Momira Bradića, briljantno nastupili, kao i svih prethodnih godina, glumci Vesna Pavlović (u ulozi kraljice Jelene Anžujske), Momir Bradić (arhiepiskop Danilo Drugi), Nebojša Vranić (kralj Uroš Prvi), Predrag Pavlović (kralj Milutin), Vladimir Vasić i Mirko Nikolić (vitezovi) i pesnik Gradimir Stevović Stevo Gružanin.
U muzičkom delu programa i drugom festivalu ,,Serbianit fest" uspešno su nastupili pevačke grupe kulturno-umetničkih društava ,,Žiča", ,,Ribnica", ,,Ratina", ,,Pomeljari" iz Mrčajevaca, ,,Tanasko Rajić" iz Čačka, ,,Brvenica" iz Raške, Etno odsek Muzičke škole u Kraljevu, gajdaši iz Kruševca sa solistom Tomom Đorđevićem, frulaš Ratko Đonović, dvojničar Miroljub Šaptović iz Kraljeva i drugi. Posebno je bio vrhunski nastup LJube Manasijevića, meloda i pojca serbskog iz Beograda, Snežane Spasić i Aleksandra Vasova iz grupe ,,Naisa" (Bela vila) iz Niša i članova Kozačkog ansambla ,,Lad" iz Novosibirska iz Rusije. U programu su učestvovali i slikarke živopisa (freske) sa Akademije SPC za konzervaciju i restauraciju, članovi Centra za kreativno domaćinstvo Srbije sa kolekcijom garderobe ,,Jelena Anžujska" i brojni tvorci rukotvorina i kulinarstva iz Srbije, članovi Kajakaškog kluba ,,Ibar"... Centralni program na Magliču završen je poklonom prigodnih opanaka vlasnika istoimene zanatske radnje Slavka Strugarevića iz Vrljačke Banje i knjiga o Jeleni Anžujskoj, koje je uručio Mileta Zarić, potpredsednik istoimenog društva, ambasadoru Francuske i njegovom izaslaniku. Program je vodila Vera Aksentijević. Zaključujući program na Magliču, Milan Glišović, osnivač manifestacije, zahvalio je svima na učešću i pozvao ambasadora terala da poseti Kraljevo i susedne opštine, pored ostalog i radi dogovora o poslovnoj saradnji.
Kao i prethodnih godina, za ručak učesnika, specijalitete pasulj i svadbarski kupus, podno grada Magliča, pobrinuo se majstor domaćeg kulinarstva Mulun Tošić, sa svojom ekipom iz Mračajevaca.
Inače, ovogodišnji ,,Dani jorgovana" su započeli okupljanjem u centru Kraljeva, nastavljeni u manastiru Gradcu, zadužbini Jelene Anžujske, gde je igumanija Efimija učesnicima detaljno izložila istorijat i opisala bogatstvo ovog jednog od najvećih kulturno-istorijskih spomenika iz XIII veka. Zatim su u Domu kulture u Ušću posetioci prisustvovali prigodnom kulturno-unmetničkom programu u izvođenju KUD ,,Studenica" iz Ušća i drugih učesnika. Posle centralnog programa na Magliču, manifestacija je završena posetom manastiru Žiči, koji slavi osmovekovni jubilej.

JELENA ANŽUJSKA: Pouke i poruke Srbima
,,Daj, Gospode Bože, da se brat sa bratom složi, jer samome je, mili moji, preteško. Dajem ovaj blagoslov i zapoved da ljubite brat brata svoga, nemajući pred sobom nikakve zlobe. Držite se učenja božanstvenih knjiga i pouka, brinite o crkvama i onima koji služe u njima. Ustavljajte jezik vaš, usta vaša od prevare, da vam dobro bude. A mir Božji, koji prevazilazi svaki razum ljudski, neka vas utvrdi da jednim ustima i jednim srcem slavite ime Svete Trojice, Oca i Sina i Svetoga duha, amin".
(Iz monologa glumice Vesne Pavlović u ulozi Jelene Anžujske)

KOZACI U CENTRU PAŽNJE
Kozaci iz Sibira, koji su bili gosti Ravnogorskog pokreta i ,,Dana jorgovana”, bili su na Maliču u centru pažnje. NJihov ataman (kako je predstavljen) Andrej Karimov najpre je održao duži govor o srodnosti srpskog i ruskog naroda i slavi Kozaka koji, kao i Srbi, ,,imaju veliko srce i dušu i spremni su da i danas, iako 5.000 kolometara daleko, pomognu srpskom narodu kada je ugrožen. Oni su otpevali dve pesme (ratničku i izvornu kozačku), a zatim su se fotografisali sa većinom posetilaca, izvodili kozačke borbene igre sa mačevima i zajedno sa domaćinima pevali i srpske pesme, među kojima i ,,Tamo daleko".


U NEDELJU
Narcisu u pohode


   Tradicionalna manifestacija ,,Narcisu u pohode” biće održana u nedelju. Kao i ranijih godina, organizator ove turističko-planinarsko-ekološke manifestacije su Planinarsko sportsko društvo Gvozdac, i Turistička organizacija Kraljevo.Povratak na vrh strane


FABRIKA VAGONA - piše Miloš Milišić
Pravili vagone zabadava!

   Radnici Fabrike vagona čitave zime su udarnički radili, ali na većoj su šteti nego da su sedeli skrštenih ruku, jer su neprodati vagoni zakrčili fabrički krug!
Naime, francuska firma ,,Tuaks” naručila je prošle godine od Kraljevčana skoro hiljadu vagona, namenjenih nemačkoj železnici, ali Francuzi su odbili da preuzmu 80 završenih šinskih vozila, jer većinski vlasnik najstarijeg kraljevačkog preduzeća, ukrajinski ,,Azov impeks”, umesto ugovorenih 50.000 evra po komadu, sada traži petnaestak hiljada evra više.
- Ugovorena cena od 50.000 evra više nije isplativa. Repromaterijal je u odnosu na vreme potpisivanja ugovora u proseku poskupeo za trećinu, a neki delovi za duplo - kaže Boško Slavković, generalni direktor Fabrike vagona.
Tako je ovo pre dve godine privatizovano preduzeće, zbog propusta u ugovoru, zapalo u nevolje. Rukovodstvo fabrike, u kojoj ima oko hiljadu zaposlenih, uputilo je dvadesetak odsto radnika na plaćena odsustva.
- Većina radnika prima skromne plate, a svaki peti je socijalni slučaj. Rukovodstvo neprestano po lokalnim medijima protura priče o velikim poslovima, a od njih ništa - kažu u Nezavisnom sindikatu Fabrike vagona.
Čelni ljudi preduzeća tvrde da će posla i para biti, a da su komplikacije u poslu s Francuzima nastale zbog dugotrajnog testiranja vagona u Češkoj.
- Iranci žele i vagone i obrtna postolja. Problem koji imamo brzo će biti rešen. Novac će pristići, isplate zarada biće redovne, od idućeg meseca povećane za deset odsto - tvrdi Slavković.


“HLADNJAČA”
Tražili platu, dobili otkaz!


   Trideset pet radnika ,,Hladnjače” dobili su otkaze zato što su odbili da potpišu ugovore o radu s novim vlasnikom. Razlog njihovog neprihvatanja je, kako procenjuju, ,,klasična ucena”, odnosno pokušaj rukovodstva da od njih ,,iznudi” dobrovoljni oprost dugova na ime neisplaćenih ličnih dohodaka, a reč je o sumi od oko 25 miliona dinara. S druge strane, rukovodstvo ,,Hladnjače” tvrdi da je sve pravno valjano uređeno i da ,,niko nije imao nameru da radnike prevari”.
Da podsetimo, decenijama je kraljevačka ,,Hladnjača”, jedna od najvećih u ovom delu Srbije, uspešno poslovala, sve dok 2003. nije privatizovana. Zbog neispunjavanja ugovorenih obaveza, privatizacija je pre tri godine raskinuta. Firma je, tvrde radnici, opustošena, a oni ostali bez posla i plata. Pre tri godine su sudskim putem zatražili izmirenje dugova. U proseku, ,,Hladnjača” duguje svakom radniku oko 400.000 dinara. Presuđeno je u njihovu korist, ali para za isplatu nema.
- Novi vlasnik ponudio nam je na potpis ugovor o radu u kojem piše da će sva zaostala dugovanja biti isplaćena nakon utvrđivanja visine duga i vansudskog poravnanja i posle prodaje jednog našeg objekta na obali Ibra. Uz to, od nas se traži da potpišemo da novi vlasnik prema nama nema nikakvu obavezu, osim onih koje su predviđene ugovorom. To znači da od nas traže da se odreknemo svojih para i čekamo kada će novi vlasnik da se smiluje i pristane na vansudsko poravnanje - kažu radnici Zora Bazić, Tomo Mitić, Marija Ugrenović i drugi, koji su dobili otkaze.
Duško Kovačević, direktor ,,Hladnjače”, tvrdi da u ponuđenom ugovoru nema ništa nezakonito i da je trebalo da ga radnici potpišu, jer već imaju sudska rešenja o nadoknadi dugova.


“MAGNOHROM”
Redovi za socijalni program


   Radnici ,,Magnohroma” koji su se prijavili za socijalni program od ponedeljka potpisuju dokumenta potrebna za realizaciju programa i raskid radnog odnosa.
   U ponedeljak svoj potpis ,,za” stavili su radnici Zajedničkih poslova, od utorka do juče zaposleni u Fabrici vatrostalnih materijala, Institutu i Specijalnim programima, danas u Feroprometu, a sutra radnici rudnika ,,Bogutovac” i Rudarsko-geoloških poslova.
   Od 2.158 radnika, za odlazak iz preduzeća uz nadoknadu prijavilo se 1.800. Novac iz Vlade Srbije ,,legao je” na račun, pa je od utorka počela isplata radnika koji su prethodnog dana potpisali potrebna dokumenta, tako da će svi zaposleni, kako se očekuje, novac iz socijalnog programa dobiti najkasnije u ponedeljak ili utorak.
   Zaposleni imaju mogućnost da izaberu jedno od četiri ponuđena rešenja, a kako saznajemo, otpremnine se isplaćuju u proseku od pet do sedam hiljada evra.


KRALJEVČANIN ODUŠEVIO INDIJCE
Mihailo Lišanin, počasni gost indijskog grada Bangalore


   Kraljevčanin Mihailo Lišanin, direktor je Zavoda za razvoj mladih likovnih talenata iz Celja, osnivač jedine dečje galerije u Sloveniji i revije za likovnu umetnost ,,Likovni svet". Rođeni je Kraljevčanin, a u Celju živi od 1974. godine. U svojoj zbirci u Celju ima 200.000 slika mladih autora iz celog sveta.
Na poziv kulturnih radnika i poklonika slikarstva udruženih u World of Art Indije iz Bangalore stigao je u daleku Indiju da otvori dečju galeriju u ovom petnaestomilionskom gradu. Bangalore je najsavremeniji i najrazvijeniji indijski grad, sa mnogobrojnim sportskim objektima za tenis, badminton, golf i jahanje, a već godinama se radi na širenju kulture među mladim stanovnicima ovog milionskog grada.
Lišanin je u daleku Indiju doneo 200 slika mladih autora i poklonio ih novootvorenoj galeriji. Lišanina su u Indiji zbog dobre saradnje i promocije dečje likovne kulture mladih celog sveta proglasili za počasnog gosta. Na velikoj svečanosti su učestvovale veoma visoke ličnosti kulturnog i duhovnog života Indije kao M. V. Rajashekaran, bivši kulturni ministar Indije, njegova svetost Chidambara Deekshita Snjamiji, osnivač templa u Mathikereju, Savezna Država Karnataki, N. Rama Reddy, ministar Indije za nauku i tehnologiju, Girirayu Dinakar vođa World of Art Indija i mnogo drugih. Na svečanosti su podeljena priznanja najboljim mladim Indijcima u oblasti slikanja, muzike, plesa, tehnike i sporta.
Mihailo Lišanin je na tom putu bio gost kulturnih organizacija u NJu Delhiju, posetio je Jaipur, Agru i posebne znamenitosti Indije, svetu reku Gang i simbol ljubavi Tadž mahal.
   Zbog svega što je do sada učinio za promociju likovne umetnosti mladih sveta je ponovo pozvan u goste u Indiju sledeće godine. Lišanin će 23. maja 2008. biti u Celju domaćin mladim slikarima iz 40 država sveta na izložbi koju sprema njegova galerija. Izložbu će otvoriti Danilo Tirk, predsednik države Slovenije, koji se prihvatio počasnog pokroviteljstva te izložbe.
Rade BAKRAČEVIĆPovratak na vrh strane


ODRŽAN SAJAM ZAPOŠLJAVANJA
Ponuđeno 300 radnih mesta


   Nezaposleni Kraljevčani, kojih na evidenciji Nacionalne službe ima oko 13.000, prošle sedmice su na trećem sajmu zapošljavanja održanom u Hali sportova bili u prilici da ostvare direktan kontakt sa potencijalnim poslodavcima.
   Pozivu Službe za zapošljavanje odazvalo se 38 privatnih i društvenih firmi iz Kraljeva i okolnih gradova, koje su ponudile 300 slobodnih radnih mesta. Za sve ponuđene profile vladalo je veliko interesovanje mladih ljudi koji traže zaposlenje, ali i starijih koji su ostali bez posla.
   - Kroz sajmove zapošljavanja i ponude za javne radove u proteklih godinu dana uspeli smo da za trećinu smanjimo ukupan broj nezaposlenih u Srbiji, kojih u ovom trenutku na evidenciji ima oko 600.000. Cilj je da nezaposlene aktivno uključimo u traženje posla, da iz prve ruke saznaju sve pojedinosti o delatnostima preduzeća, ali i da se upoznaju s profilima slobodnih radnih mesta - rekao je Vladimir Ilić, državni sekretar Ministarstva ekonomije i regionalog razvoja.
   Stopa nezaposlenosti u Raškom okrugu iznosi 25,7 odsto i jedna je od najvećih u Srbiji, što će donekle ublažiti javni radovi, na kojima će tokom ove godine biti angažovano 69 nezaposlenih, dok će u celom okrugu privremeno zaposlenje dobiti 201 osoba. Vrednost predviđenih projekata u Kraljevu iznosi oko osam miliona dinara.


POTPISAN UGOVOR O IZGRADNJI PRIMARNOG GASOVODA U KRALJEVU
Uslovi za jeftiniji priključak


   U Kraljevu je 8. maja potpisan ugovor o izgradnji primarne gasovodne mreže, čime se nastavljaju radovi na izgradnji gasovodnog prstena oko Kraljeva i stvaraju uslovi za jeftinije priključenje domaćinstava i firmi na ovu mrežu u većem broju gradskih i prigradskih naselja sa ovog područja. Ukupna vrednost ugovorenih radova je 2,45 miliona evra, a u ovoj godini bi trebalo da bude završen prvi deo radova u iznosu od 1,1 milion evra. Sredstva je obezbedila Republika, a izvođač radova je ,,Partner Inženjering".
Ugovor su potpisali prof. dr Vladan Karamarković, pomoćnik ministra za rudarstvo i energetiku u Vladi Srbije, i direktor ,,Partner Inženjeringa" Borislav Kavgić. Ovim ugovorom je u naredne dve godine predviđena izgradnja primarnog gasovoda duž trase Kraljevo, Ribnica, Žiča, Mataruška Banja, Konarevo, Jarčujak, Kraljevo, u dva dela.
- Sva sredstva su nepovratna, a ove godine planirana je realizacija dela projekta čija je vrednost 1,1 milion evra - istakao je prof. dr Vladan Karamarković.
Potpisani ugovor predviđa i izgradnju merno-regulacionih podstanica, čime će ovaj najprihvatljiviji energent sa ekonomskog i ekološkog aspekta do kraja ove godine biti dostupan domaćinstvima i firmama od Kraljeva do Mataruške Banje.
- Nama je zadovoljstvo da smo ponovo uključeni u destinaciju Kraljeva, gde smo konstantno prisutni od 2002. godine i gde smo u nekoliko navrata radili gradski gasovod. Nadamo se da će ovaj novi posao znatno poboljšati primarnu gasovodnu infrastrukturu u okruženju Kraljeva - istakao je Borislav Kavgić, direktor ,,Partner Inženjeringa".
Inače, ovo je, kako je istaknuto, jedna od najvećih investicija u Kraljevu u 2008. godini, a tim povodom dr Miloš Babić, predsednik opštine Kraljevo, istakao je ,,zahvalnost resornom ministarstvu što je brzo sprovelo tender za njenu realizaciju".
- Očekujemo da vrlo brzo počnu radovi, da se Ribnica, Kovači, Žiča i Mataruška Banja priključe na primarni gasovod, što će stvoriti preduslove da se vrlo brzo ,,odradi" i sekundarna mreža, koja najviše interesuje građane i firme u tom delu, da dobiju jeftin energent - naglasio je dr Babić.
Prof. dr Karamarković je izrazio očekivanje da će cena priključka na gasovod u Kraljevu ubuduće biti znatno jeftinija u poređenju sa drugim gradovima u Srbiji.
Rok za završetak prve faze primarnog gasovoda je 180 kalendarskih dana.


NOVA INVESTICIJA U JKP ,,PIJACA" KRALJEVO - piše Marina Miljković Dabić
Počelo pokrivanje drugog dela robne pijace


   Na gradskoj pijaci u Kraljevu krajem prošle sedmice počeli su radovi na pokrivanju drugog dela robne pijace. Projekat se izvodi u okviru realizacije četvorogodišnjeg plana JKP ,,Pijaca", koja je i investitor projekta. Vrednost radova je 25 miliona dinara, izvođač je kraljevački ,,Keops", a rok za završetak radova je 60 dana. Nova nadstrešica biće postavljena u delu pijace gde se prodaju uglavnom odevni predmeti i obuhvataće površinu od 1.500 kvadratnih metara.
- Za dva meseca ovde ćemo imati jedan moderan pokriven prostor, sličan ovom koji smo uradili pre godinu i po. Na taj način zaokružićemo proces pokrivanja robnog dela pijace, sa ukupnom površinom od oko 4.000 kvadrata, što će u svakom slučaju našim korisnicima usluga omogućiti mnogo bolje uslove za rad - istakao je Miloš Rakić, direktor JKP ,,Pijaca" Kraljevo.
Početak radova posetili su i dr Miloš Babić, predsednik opštine, i Dejan Milović, predsednik SO Kraljevo, sa saradnicima, i izrazili zadovoljstvo započetom investicijom.
- Na ovaj način dobićemo jednu ne tako skupu, ali kvalitetnu i korisnu investiciju, a posebno mi je drago što je ove poslove dobila jedna kraljevačka firma - istakao je dr Babić.
Radnici ,,Keopsa" na ovom projektu započeli su zemljane radove, dok se krovna čelična konstrukcija priprema u proizvodnim halama preduzeća. Kako su predstavnici ,,Pijace" i opštine Kraljevo naglasili, postoji ideja da se u pokrivenom delu gradske pijace ubuduće organizuju i razne sajamske manifestacije, pošto višenamenski isprojektovani prostor to omogućava.
Inače, posle ove, planirana je i treća faza projekta - prepokrivanje zelene pijace i rekonstrukcija mlečne pijace i uz pomoć buduće lokalne samouprave ona bi trebalo da bude završena u naredne dve godine.


MATARUŠKA BANJA - piše Dragan Bajović
Kosmička energija u ,,Agensu”


   Slikarka Milena Marija Magdalena Kovačević iz Kraljeva u ponedeljak, 19. maja, u 19 časova u Zavodu za fizikalnu rehabilitaciju ,,Agens" u Mataruškoj Banji otvoriće humanitarnu izložbu u korist kraljevačke opštinske organizacije Crveni krst.
   NJenih 20 akvarela su umetnički i ezoterski pogled koji nam odaje tajnu o jednom prečistom, nevinom svetu, o kojem možemo još uvek samo da sanjamo. Detalji na slikama i sam raspored prirode dočaravaju sve kosmičke elemente: vodu, zemlju, vatru i vazduh, a ujedno i sve strane sveta - istok, jug, zapad i sever. Takav red, kaže autorka, doprinosi da sva bića mogu da se nesmetano razmnožavaju.
   Milena ovom humanom akcijom sa potpuno opremljenim slikama želi da pomogne kraljevački Crveni krst. Slike se mogu odmah kupiti, a njihova cena je između 150 i 170 evra. Posle deset dana, izložba će biti preseljena u Crveni krst, gde se slike, takođe, mogu kupiti, a novac od njihove prodaje biće upotrebljen u humanitarne svrhe.
   Slikarka Milena Marija Magdalena Kovačević živi i stvara u nemačkom gradu Gelzenkirhenu i Kraljevu.Povratak na vrh strane


   PUT U MONAŠKU ZEMLJU - piše Ivan Rajović
Solun

   Hodočasnici, članovi KUD ,,Abrašević”, crkveni hor ,,Sveti Arhiđakon Stefan” i novinari ,,Ibarskih novosti” RTV Kraljevo krenuli su prošle subote na put sa dva autobusa ispred crkve Svete Trojice u Kraljevu. Ispratio ih je gradonačelnik dr Miloš Babić lično, koji zbog obaveza nije bio u mogućnosti da im se pridruži iako je i njegov odlazak bio planiran. I kako je i red u ovakvim situacijama, otac Miro je blagosiljao put u Grčku, a onda su dva autobusa Bogi transa krenula prema makedonskoj granici. Putovanje je proteklo bez ikakvih problema i već u kasnim jutarnjim satima, oko devet, kraljevački karavan je stigao u uspavani Solun. I mada je za naše pojmove dan uveliko odmakao, ovde gotovo nikoga nema na ulicama, niti bilo šta radi. Grad se, čini se, posle devet tek polako budi i počinje da živi svojim uobičajenim životom. Na prvi pogled bi se reklo grad kao i svaki drugi, mada već na prvi pogled impresionira svojom veličinom, ali ono što već sledećeg trenutka privlači pažnju jeste neobično veliki broj motocikala, motora i drugih dvotočkaša, koji su ovde izgleda omiljeno, ali i neophodno potrebno sredstvo da bi se u opštem uličnom metežu najbrže stiglo na odredište. I dok se život u Solunu polako zahuktava, mi stižemo, kako je i bilo planirano, pred crkvu Svetog Dimitrija. Već na prvi pogled posetiocima postaje jasno da se radi o spomeniku od izuzetnog značaja, a nepregledna masa znatiželjnih turista, đaka i hodočasnika svih nacionalnosti i verskih ubeđenja to samo potvrđuje. Pomenuta crkva podignuta u slavu jednog od prvih hrišćanskih velikomučenika Dimitrija i nije toliko monumentalna kao neke druge, ali je zahvaljujući onome čije ime nosi jedna od najvećih svetinja u Solunu. Obilazimo unutrašnjost bogomolje sa dužnim poštovanjem i uobičajenim religioznim ritualom, budući da je svako našao za shodno da za svoje žive i mrtve zapali sveće, koje su ovde bele, a naš hor koristi priliku da spontano ali nadahnuto otpeva jednu od pesama iz svog repertoara.

SVETI DIMITRIJE SOLUNSKI
Sveti Dimitrije Solunski je bio hrišćanski mučenik za koga se veruje da je živeo u Solunu početkom IV veka. Tokom srednjeg veka, Sveti Dimitrije je poštovan kao jedan od najvažnijih pravoslavnih vojnih svetaca. Slavi se 26. oktobra.
Kult svetog ratnika Dimitrija je rasprostranjen i kod Srba zahvaljujući velikoj duhovnoj bliskosti sa grčkim narodom, gde je ovaj svetitelj veoma slavljen još od vremena turske najezde. Dimitrije je po očevoj smrti nasledio vojvodsko zvanje, a kako je vaspitavan u hrišćanskom duhu, on je propovedao hrišćanstvo, umesto da ga, po zapovesti i nalogu cara Maksimijana, istrebi. Saznavši da je namesnik Dimitrije hrišćanin i da je mnoge ne odvratio nego preobrazio u hrišćanstvo, po naređenju cara Maksimijana biva izboden kopljem usred molitve, a telo mu bi bačeno, te ga hrišćani tajno uzeše i sahraniše. Na mestu gde je sahranjen, velmoža iz Ilirije, po imenu Leontije, koji se izlečio od teške bolesti na grobu ovoga svetitelja i mučenika, u znak zahvalnosti je podigao crkvu. Kopajući temelje crkve, pronađene su mošti svetoga velikomučenika Dimitrija.
Sveti Dimitrije se smatra zaštitnikom Soluna, jer je spasao grad od neprijateljske vojske, isceliteljem bolesnika i nevoljnika. Rusi ga takođe slave i smatraju za pokrovitelja i zaštitnika Sibira. I svi pravoslavni hrišćani i verni slave ovog velikomučenika verujući u njegove isceljiteljske moći koje su mnogima pomogle.
Krećemo dalje, do prvog parkinga, a onda izlazimo u kraći obilazak Soluna. Vreme je izvanredno, klima blagotvorna, a grad vri od života koji se u njemu odvija. Hiljade motociklista zuje među moćnim automobilima u neprekidnim pokretnim kolonama. Nedaleko od luke, a kroz sam centar grada, odvijaju se radovi na izgradnji metroa. Skupa i impozantna građevina koja se tek nazire u prvim konturama i kilometarskim iskopinama, a svaki kilometar, kako reče neko, košta milijardu evra. Pokušavamo što pre da stignemo do luke i vidimo more, ali pogrešnim putem. Pred nama se pruža dugačka ulica, potpuno pusta, ali sa mnoštvom kineskih prodavnica sa obe strane, pred kojima sede mladi Kinezi čekajući mušterije. Bez velikog napora zaključujemo da smo upali u kinesku četvrt budući da drugih objekata i lokala osim kineskih ovde nema. Ista roba, iste cene kao i kod nas. A nedaleko odatle je velika tržnica na kojoj tu istu robu i po nešto višim cenama prodaju Grci. Ovde Kineza nema, a tezge su prenatrpane farmericama, majicama sa likom podmlađenog Če Gevare, obućom i svi ostalim krpicama, kućnim potrepštinama i igračkama. Put nas vodi dalje do tržnice na kojoj se, reklo bi se, može kupiti voće i povrće iz svih krajeva sveta, a pažnju mi privlači raznovrsnost zrnaste hrane i začina od pasulja do bibera, što prosto fascinira. Na desetine kesa i limenih kanti punih nepoznatih semenki i zrna koja prosto mame svojim oblicima i bojama. Prodavnice u Solunu su pune najrazličitije kvalitetne robe za svačiji ukus, ali ne i za svačiji džep, pogotovu ne naš. Preostaje nam samo da gledamo i uživamo u nedostupnoj raskoši bogatog sveta.
Odlazimo do luke i pred nama se ukazuje beskrajna tamna površina mora na kojoj se ljuškaju veliki tegljači. Aristotelov trg, koji je zasigurno najlepši deo Soluna, već samim tim što nosi ime velikog filozofa, smešten je tik pored mora. Sasvim razumljivo krasi ga monumentalni spomenik zamišljenog mudraca koji sedi, okružen grupama đaka koje se smenjuju. Fotku sa Aristotelom za uspomenu iz Soluna svako želi sebi da priušti. Na osnovu ovog ali i nekih drugih, reklo bi se sporednih utisaka, lako se da zaključiti da je, uz mnoge druge istorijske i mitološke ličnosti stare i nove Grčke, Aristotel bez premca.
Aristotelov trg je svojevrsna multietnička teritorija srdačnih ljudi, od tamnoputih mladića iz samog srca Afrike koji prodaju naočari za sunce, do muzičara koji sviraju na klavijaturama nudeći svoje cedeove za po deset evra i penzionera koji poslovično hrane golubove sa predanošću ljudi kojima to predstavlja najznačajniju stvar u životu. Opraštamo se od Aristotela i nastavljamo dalje.
(nastaviće se)Povratak na vrh strane
   UŠĆANSKE NESVAKIDAŠNJOSTI - piše Marko Slavković
Šljivici Miloša Pandrca

   • Miloša Pandrca, iz Predola kod Ušća, narod poznaje kao primernog radika u Ibarskim rudnicima, kao majstora za ulov pastrmke, ali ipak, najviše kao vrsnog stručnjaka za voćarstvo. Kad bi morao da se odrekne jednog od ova tri znanja, za Miloša bi to bilo kao da čovek gubi deo sebe • Ovca na poklon za uspešan voćarski posao

   Miloš Pandrc je rođen u selu Predolu, blizu Gokčanice, kod Ušća, u domaćinskoj porodici. Ugledni roditelji Milošu su, pored ostalog, ostavili u nasledstvo dve hiljade stabala šljiva. Prosto je neverovatno - dve hiljade stabala, koje on sam održava. I da je samo to. Treba znati da Miloš godinama uspešno održava i brojne šljivike seljanima iz okolnih mesta, a pri tom je zaposlen u Ibarskim rudnicima i važi za jednog od najboljih radnika. Za Miloša bi sve to imalo manji značaj ako se o njemu ne bi znalo i kao o vrsnom ribolovcu, posebno kao majstoru za ulov pastrmke.
- Ipak, voćarstvom ću profesionalno da se bavim. To mi je struka, to mi je imidž, to mi je sve. Radim neprestano, baš sam prebukiran. Za sobom imam božanstvene radove o kojima će ljudi da govore. Specijalnost su mi kalemarstvo, rezanje i lečenje bolesnih stabala - kaže Pandrc.
Miloš se ovim poslom bavi od malih nogu, kako se to uobičajeno kaže, a zvanično je stručnost dobio pre skoro tri decenije, završetkom Poljoprivredno-hemijske škole u Kraljevu. Do sada je, prema nezvaničnom broju, oplemenio desetak hiljada stabala i nekoliko stotina šljivika. I svi rađaju, i svi će, i ubuduće, da rađaju, tvrdi Miloš.
- To su ogromni voćnjaci, špaliri, plantaže od stotinu do hiljadu stabala. Posao mi je da ih stručno orežem na rodnost, da ih formiram i da ih lečim, ako je potrebno. S obzirom na to da se radi o više sorti šljiva, struka mora da dođe do izražaja da bi sve imale dobar rod - naglašava Miloš.
Da bi jedan mladi šljivik, voćnjak uopšte, od stotinak stabala pripremio onako kako nauka zahteva, Milošu su potrebna cela dva dana. Već sledeći put, taj posao ide znatno brže. A što se nadoknade za rad tiče, tu nikad nije bilo problema. Miloš ima svoju redovnu platu, koju pošteno zarađuje u Ibarskim rudnicima, a za ovaj posao narod ga čašćava. Kako ko, i koliko ko. U tom smislu, zanimljiva je priča iz domaćinstva jednog voćara. On je imao brojna stabla, sam ih je održavao, ali očekivanog uspeha nije bilo. Tek posle dvadesetak godina čovek je pozvao Miloša. Miloš je primenio struku, ,,iz dna duše”, i voćnjak je već naredne godine imao odličan rod. U znak zahvalnosti, čovek je Milošu poklonio ovcu i častio ga ,,neki dinar”.
Inače, ponovimo, Miloš u svom selu ima voćnjak sa dve hiljade stabala, uglavnom šljiva, starosti od tri do skoro trideset godina. Bez obzira što je voćnjak zasađen različitim sortama, pa se, prema tome, i različito održavaju, sva stabla daju odličan rod.
- Važno je da ljudi vode računa o sadnom materijalu. Od toga šta i gde kupe, meni je na terenu odmah jasno koliki će život tih voćaka biti i kakav će rod davati. Ja, na primer, kalemim i proizvodim sadni materijal. Zasadi rađaju već od treće godine, a živeće i pola veka. Kod kuće sam, recimo, radio ,,ruski sistem”, što znači da sam kalemio pet sorti jabuka na jednom stablu. To je božanstveno. Bez struke, bez ulaganja, bez zdravog materijala - nema roda, nema prihoda. Isti princip važi i za jabuku, i za krušku, i za šljivu. Svaki tip zemljišta traži odgovarajuću sortu sadnog materijala. Bez ispunjavanja tog uslova, u suštini, sve je promašaj i slab posao - iskreno savetuje Miloš Pandrc.Povratak na vrh strane

U CRVENOM KRSTU OBELEŽEN 11. MAJ, DAN DOBROVOLJNIH DAVALACA KRVI
Da krv čeka čoveka, a ne da čovek čeka krv


   Prošle subote u prostorijama Opštinskog odbora Crvenog krsta u Kraljevu svečano i skromno obeležen je Dan dobrovoljnih davalaca krvi 11. maj. Ovoj svečanosti su, pored sekretara Crvenog krsta Mirjane Lišanin-Gostiljac i brojnih aktivista dobrovoljnog davalaštva krvi, prisustvovali i dr Mira Beloica, načelnica Službe za transfuziju krvi ZC ,,Studenica” u Kraljevu, profesor Miodrag Ratković, motivator dobrovoljnog davalaštva krvi među mladima, Miomir Marković Mare, predsednik Komisije DDK, Snežana Apostolović, saradnik za zdravstvena pitanja Crvenog krsta, predsednici društava DDK i predstavnici medija. Naravno, tu su bila i deca - autori nagrađenih likovnih radova.
Pozdravljajući prisutne i obraćajući im se prigodnim govorom gospođa Mirjana Lišanin-Gostiljac je, pored ostalog, naglasila da se, kada je u pitanju dobrovoljno davalaštvo krvi, radi o aktivnosti koja je najbitnija za sve nas u pojedinim periodima života, kada kap krvi spasava nečiji život.
Snežana Apostolović je kazala da sve što ovi ljudi rade čine za dobrobit zajednice i izrazila je veliko nezadovoljstvo što je na ovom skupu bilo vrlo malo predstavnika medija, samo Radio M i ,,Ibarske novosti”, ali je izrazila nadu da će davalaštvo krvi u našoj opštini ići uzlaznom linijom.
- U skladu sa Zakonom o javnim ovlašćenjima, nama je povereno da se bavimo davalaštvom krvi u saradnji sa službama za transfuziju. Iako je to zakonski regulisanao, mi i dalje imamo problema, a oni su prevashodno materijlne prirode, kao i kako obezbediti adekvatne količine krvi za one koji su unesrećeni i povređeni. Iz tih razloga bi lepo bilo da su sa nama i ostali mediji i da zajedno apelujemo na ljude dobre volje da motivišemo i nove ljude da pristupe porodici najhumanijih. Osnovni principi su dobrovoljnost, besplatnost i anonimnost i svi se toga prodržavaju i nema većih problema što se toga tiče, a davalaštvo krvi je opštenacionalni interes koji je uobličen u nacionalni program koji se realizuje planskim kontinuiranim motivisanjem i organizovanjem davalaca krvi. Mnogima je to jasno, ali je očigledno da nije jasno ovoj državi i da baš ovaj dan i sve ovo što ćemo ovde reći govori o tome koliko smo bitni mi i ono što radimo - rekla je Apostolovićeva.

USPEŠNA SARADNJA SA LOKALNOM SAMOUPRAVOM
- Crveni krst je, pored ostalog, potpisao i ugovor sa lokalnom samoupravom. Sredstva su minimalna, ali je saradnja ipak krenula uzlaznom linijom i zadovoljni smo. Nadamo se da će ubuduće ta sredstva biti veća, a mi ćemo pokušati u međuvremenu da animiramo privatna preduzeća kako bismo najesen oranizovali savetovanje dobrovoljnih davalaca krvi, na koje će biti pozvani i predstavnici ostalih gradova i da će sa tog savetovanja poteći pravi zahtevi u vezi sa onim od čega mi zavisimo. Bitno je naglasiti da su u planskim davanjima krvi učestvovale organizacije i pojedinci i da je prošla godina bila veoma uspešna u ovoj oblasti.
Pokušavali smo da uključimo i neke viđenije ljude, ali je mali broj onih koji su se uključili, pa zahtevamo od njih da nam, ako nisu zdravstveno sposobni, pomognu finansijski. Sarađujemo i sa Institutom za transfuziju krvi Srbije, radimo sa školama, sarađujemo sa žandarmerijom i sve to daje rezultate.
Očekujem da će ova godina biti mnogo uspešnija od prethodne dve jer smo, pored ostalog, počeli i da uključujemo aktiv mesnih zajednica, a pokušaćemo da u avgustu organizujemo akcije sa mesnim zajednicama Stubla, a potom i sa Žičom i mnogim drugim mesnim zajednicama i preduzećima. U oktobru nam predstoji gradska akcija sa davaocima krvi iz Obrve, potom ,,Autotransport” i mnogi drugi. Bitno je naglasiti i to da se, iz godine u godinu, sve veći broj školske dece javlja i učestvuje u našim akcijama - rekla je Snežana Apostolović.

SVE KOMPLIKOVANIJA PATOLOGIJA
Dr Mira Beloica je istakla da joj je zaista drago u ime Zdravstvenog centra ,,Studenica” da se obrati prisutnima i pozdravi dečicu koja su dobitnici proznanja u akciji ,,Krv život znači” jer oni, kako je istakla, zaista ulivaju nadu da davalaštvo i sve što je u ovoj oblasti rađeno toliko godina ima budućnost i da će oni nastaviti ono što smo mi, takođe, nastavili od nekih ljudi kji su to pre nas radili.
- Mogu da kažem da imamo izvanrednu saradnju sa Crvenim krstom, predsednicima svih društava i predsednikom Komisije za davalaštvo i da se svi trudimo da obezbedimo dovoljne količine krvi ljudima kojima je neophodna. Medicina je napredovala i danas se leče mnoge bolesti za koje ranije nije bilo lekova, a patologija je sve komlikovanija pa su i potrebe za krvlju sve veće. Trudimo se da obezbedimo adekvatne količine krvi i mogu da kažem da smo u tome uspeli i nadam se da će do kraja biti tako i da ćemo ispoštovati postulat ,,Da krv čeka čoveka, a ne da čovek čeka krv”. Posebno bih naglasila bitnost sitnih znakova pažnje koje bi uvek trebalo praktikovati jer ti znaci pažnje ljudima mnogo znače, kada znaju da ih neko uvažava i da misli na njih.
Miodrag Ratković, motivator dobrovoljnih davalaca krvi, rekao je kako misli da je veoma značajno motivisati mlade ljude jer od njih stvaramo dobrovoljne davaoce krvi i velike humaniste.
- Ta motivacija je dvostruka i sadrži jedan lepršavi deo koji crpimo iz pesama koje pišu deca iz podmlatka, a drugi deo koji je veoma važan je da oni koji jednom daju krv saznaju koja su krvna grupa, da dobiju knjižicu u koju je to upisano i da budu spremni da uvek drugome pomognu, a da njima nikada ne zatreba knjižica na kojoj piše koja su krvna grupa. Međutim, mnogi od njih iz Kraljeva odlaze na studije i najaktivniji su davaoci krvi na svojim fakultetima. Očekujemo da se kao visokoobrazovani ljudi vrate u naš grad i da nastavimo ovu akciju koja je u gradu, ali i na nivou Republike, veoma uspešna - rekao je Ratković.
Miomir Marković Mare je pozdravio učesnike konkursa i sve prisutne i rekao da će ovakav rad biti nastavljen, mada sa malim poteškoćama, budući da je ,,Magnohrom” prestao da postoji, a samim tim i DDK ,,Magnohrom”. Ovo društvo je bilo jedno od najmasovnijih i najaktivnijih i gradu, brojalo je oko 400 članova koji će, najverovatnije, biti organizovani na neki drugi način kako bi nastavili da rade, odnosno da daju krv, rekao je Marković.

PESMOM ZA HUMANOST
- Prave humaniste - kako je na kraju rekla Mirjana Lišanin-Gostiljac - krasi to što vole da rade, a manje da pričaju. Čestitam mladima koji su na divan način prikazali davalaštvo krvi na svojim radovima i zato smo im poklonili knjige ,,Misli mudrosti”. Svi se trudimo da motivacuju dobrovoljnog davalaštva krvi podignemo na što viši nivo, pa ćemo u skladu s tim i 15. maja organizovati humanitarni koncert koji će biti održan sa početkom u 20 časova u sali adaptiranog Doma kulture u Obrvi, a sva sredstva će biti upotrebljena za dobrovoljno davalaštvo krvi.
Na kraju je sekretar OO Crvenog krsta Kraljeva Mirjana Lišanin-Gostiljac uručila zahvalnice saradnicima Crvenog krsta za doprinos dobrovoljnom davalaštvu krvi.


URUČENI NOVI PASOŠI
Crveni pasoši za četvoro Kraljevčana


   Kraljevčani Zoran Vukadinović iz Ratine, koji je spasao dva pilota iz zapaljenog sportskog aviona, humanitarac Brigita Pavlović, Zoran Jovanović, koji je spasao ženu iz nabujalog Ibra, i Milić Rašović, koji je organizovao 137 humanitarnih akcija, našli su se na spisku 204 dobitnika novih putnih isprava, odabranih u akciji ,,Novi srpski pasoš - novo lice Srbije”, koju je organizovala Vlada Srbije u saradnji sa dnevnim listom ,,Večernje novosti” i rts-om.
- Iznenadio me je poziv iz Vlade Srbije kada mi je javljeno da sam u društvu 204 prvih građana Srbije sa novim pasošem - kaže Milić Rašović, posle dolaska iz Beograda i svečanosti uručivanja novih putnih isprava Srbije. - Sva ova dešavanja još jednom su me podsetila na 137 humanitarnih akcija koje sam realizovao napaćenom srpskom narodu u Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj.
   Od brojnih telefonskih čestitki i poziva koje je imao ovih dana, Rašović navodi da mu je najdraži onaj iz Srednje škole ,,Ivo Andrić” iz Višegrada. U telegramu koji je dobio sa potpisom učenika i profesiora te škole navodi se: ,,Mi, kojima si pomogao kada je bilo najteže, svjesni smo značaja tvojih mnogobrojnih humanitarnih akcija pomoći malom, običnom čovjeku. Znamo da tvoju rješenost da pomogneš nisu spriječili ni često opasne situacije i izazovi. Stigao si uvjek gdje treba i na vrijeme”.


HUMANITARNA DONACIJA KRALJEVAČKOG ROTARI KLUBA
Invalidska kolica za zdravstvene ustanove


   U okviru tradicionalnih humanitarnih aktivnosti, Rotari klub iz Kraljeva poklonio je 280 invalidskih kolica u vrednosti 98.000 evra. Humanitarna pomoć uručena je u kraljevačkom Crvenom krstu i shodno potrebama podeljena Zdravstvenom centru ,,Studenica”, ,,Agensu” i Gerontološkom centru iz Mataruške Banje, Bolnici i Medicinskom centru u Vrnjačkoj Banji, Socijalnom centru u Trsteniku, Hendikep centru u Trsteniku i organizaciji ,,Voli bližnjeg svoga” iz Vrnjačke Banje, Kruševca i Kragujevca.
Sredstva za kupovinu ovih pomagala prikupio je Rotari klub iz Pigntona na engleskoj rivijeri i organizacije ,,Rotari Internacional” Velike Britanije i Irske.
- Članovi Rotari kluba Kraljevo su se potrudili da gostima iz Engleske u nekoliko dana omoguće nezaboravan boravak u našem gradu obogaćen raznovrsnim sadržajima i obilascima. Na taj način su izrazili zahvalnost što su baš naš klub i grad Kraljevo izabrani za ovako značajnu donaciju. Sve je rezultiralo predivnim utiscima o nama, našem gradu i našoj zemlji koje su gosti iz Engleske poneli. Ovo je bila još jedna potvrda da se međunarodna aktivnost Rotari kluba Kraljevo u više navrata pokazala kao veoma korisna našoj zajednici - kaže Tatjana Premović, iz Rotari kluba Kraljevo.Povratak na vrh strane


UMETNOST - KULTURA - OBRAZOVANJE

NARODNI MUZEJ KRALJEVA - piše Bojana Milosavljević
Otvoren prostor za stalne postavke

   Jučerašnje otvaranje stalne postavke Narodnog muzeja u Kraljevu je izuzetan događaj za ovu kulturnu ustanovu, koja je u dužem proteklom periodu rekonstrukcijom i adaptacijom postala jedna od reprezentativnijih u Srbiji. U delu galerijskog prostora prizemlja i na spratu muzejske zgrade biće izloženo mnoštvo eksponata iz fondova gradskog muzeja - probrana umetnička zbirka, kao i etnografska, arheološka i istorijska.
Dragan Drašković, direktor Narodnog muzeja, o ovom višegodišnjem radu na potpunom dovršetku muzejskog prostora, kaže:
   - Ovom stalnom postavkom naš Muzej zaokružuje jedan dugogodišnji kontinuirani posao, od adaptacije, proširivanja i prilagođavanja ovog starog prostora, nekadašnje školske zgrade, do nekih poslova koji su još iz 1995. godine, kada smo počeli da radimo u prizemlju, pogotovo izložbenu delatnost, sa izdavačkom i organizovanjem naučnih skupova, tako da smo svim tim stekli veliko poverenje, kako stručne tako i šire javnosti.
   Osim ovoga, od 15. do 21. maja, publika će imati izuzetnu priliku da poseti raznovrsne kulturne događaje kojima će Narodni muzej biti organizator i domaćin. U višednevne svečanosti uklapa se i manifestacija ,,Noć muzeja", koja je od pre par godina ustanovljena u glavnom gradu, sa ciljem da najveće muzejske ustanove širom otvore vrata posetiocima i pokažu im deo nacionalnog blaga koje čuvaju. Od ovoga maja prvi put se širi i na ostale kulturne centre - značajnije gradove Srbije. Narodni muzej Kraljeva tu ,,Noć" obeležiće sutra (17. maj) na Međunarodni dan muzeja. Tematski okvir kojim se naš muzej pridružuje ovim manifestacijama i prazniku je - kulturni i zabavni život u Kraljevu dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka.
,,Noć muzeja" u Kraljevu, dakle, počinje sutra, u 18 časova. Niz drugih kulturnih i umetničkih programa biće održano potom u još nekim kulturnim ustanovama našeg grada: Narodnoj biblioteci ,,Stefan Prvovenčani", Kraljevačkom pozorištu, ,,Abraševiću”, Kulturnom centru Ribnica i bioskopu Kvart. Osim ovoga, u sredu, 21. maja, u Narodnom muzeju Kraljeva biće održana Skupština asocijacije muzeja Srbije.



DAN OSNOVNE ŠKOLE ,,BRAĆA VILOTIJEVIĆ"
Lepši pogled u budućnost


   • Na Dan pobede, prošlog petka (9. maj) kolektiv Osnovne škole ,,Braća Vilotijević" iz Kraljeva obeležio i svoj praznik. Stalni trud na unapređenju uslova rada rezultira uspesima na brojnim poljima delovanja. Nova prekretnica - početak izgradnje moderne fiskulturne sale i novog krila školske zgrade

   Iako poslednjih nekoliko godina škola ,,Braća Vilotijević" nije bila preterano ,,gusto naseljena", danas se situacija menja nabolje. Najesen će u prvi razred krenuti više od 120 sadašnjih predškolaca. Za njih koji dolaze, ali i za sadašnje đake, obezbeđuju se uslovi rada dobri koliko je to moguće, a svakako daleko bolji nego nekada. Osim popravke sistema grejanja, u matičnoj školi renoviran je prostor za zaposlene, a potpuno uređeni biblioteka i kabinet za informatiku. U planu je i dogradnja jednog krila škole.
Nisu zanemarene ni one ,,male, četvorogodišnje" škole, koje su pod okriljem ove na Ratarskom imanju. I one su renovirane, okrečene, sa sistemom centralnog grejanja. Osim toga, uz dve postojeće predškolske grupe u Grdici i Jarčujku, biće otvorena i nova u Drakčićima, pa po svoj prilici neće biti brige za budući učenički podmladak ,,Vilotijevića". Ono na šta su već dve-tri godine posebno usredsređeni zaposleni, učenici, ali i kolege iz komšiluka (Poljoprivredno-hemijska škola), jer toliko su stara i velika obećanja, jeste - izgradnja univerzalne fiskulturne sale koja bi bila na korist i ostalim mladim sportistima u Kraljevu. O tom zamašnom projektu Slavica Simović, direktor ,,Braće Vilotijević", kaže:
- Upravo se završava konkurs za izvođenje radova na temelju fiskulturne sale i novom krilu škole. San svih nas konačno će biti ispunjen, tako da će naši učenici za naredne dve-tri godine konačno ući u fiskulturnu salu.
Uspeh učenika između dva praznika škole je merilo svih vrednosti. Uopšteno, svi bivši đaci koji su prošle godine polagali kvalifikacione ispite upisali su se u željene četvorogodišnje škole. Na državnom takmičenju mladih literata Nataša Podgorac, prošlogodišnji maturant, osvojila je treće mesto. Na smotrama istog ranga učestvovali su i mlada matematičarka Anđela Mijailović, Milomirka Dimitrijević (za srpski jezik), kao i članovi sekcije ,,Nauka mladima". Takođe, veća grupa učenika već se kvalifikovala za okružna takmičenja koja predstoje, a nema sumnje da će mnogi od njih ponovo doći do nadmetanja najvišeg ranga u Srbiji.



NARODNA BIBLIOTEKA “STEFAN PRVOVENČANI”
Predstavljena kultura Italije


   Kultura, istorija i tradicija Italije predstavljeni su prošlog četvrtka na Dečjem odeljenju Narodne biblioteke, u okviru edukativnog programa Sa decom oko sveta. Tom prilikom, prikazan je kratak dokumentarni film o Italiji, koji je priredila bibliotekar Vesna Vasić. O književnosti, jeziku i znamenitostima ove lepe države govorila je prof. italijanskog jezika Ružica Kaličanin. Dela italijanskih kompozitora izveli su učenici srednje Muzičke škole ,,Stevan Mokranjac” iz Kraljeva, sa profesorom Petrom Ilićem.



MEĐUNARODNI DAN PORODICE
Program u Dečjem selu


   Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 15. maj za međunarodni praznik - Dan porodica. Tim povodom je juče u SOS Dečjem selu u Kraljevu (na Beranovcu), koji je u stvari centar za porodični smeštaj dece bez roditeljskog staranja, u popodnevnim satima priređen program zabavnog karaktera. U njemu su učestvovale SOS porodice ovoga Centra, a nakon priredbe praznovanje ovog međunarodnog dana nastavljeno je žurkom stanara i gostiju SOS Dečjeg sela na Beranovcu.



ZA BUDUĆE SREDNJOŠKOLCE
Sajam obrazovanja


   Ministarstvo prosvete Srbije, Školska uprava u Kraljevu i aktiv direktora srednjih škola opštine Kraljevo danas i sutra u Domu vojske Srbije organizuju sajam obrazovanja srednjih škola. Ova manifestacija je svojevrstan vodič budućim kraljevačkim srednjoškolcima, jer će učesnici sajma, predstavnici ovdašnjih srednjih škola, detaljno predstaviti delatnosti i obrazovne profile koji se kod njih izučavaju. Ove informacije biće od velike pomoći generaciji koja krajem meseca završava osnovnu školu. Sajam se otvara danas u 11 časova.



IZLOŽBA MIODRAGA TAŠKOVIĆA
Poetika urbane stvarnosti


   Kraljevački slikar Miodrag Tašković Taško, koji se slikarstvom bavi od 1971. godine, ovih dana je u Domu društvenih organizacija otvorio samostalno izložbu naziva ,,Svetlost velegrada". Tašković je rođen u Kraljevu 1947. godine i sav njegov umetnički angažman vezan je za ovaj grad. Iako je samostalno istupao relativni retko (tek tri izložbe), mnogo revnosniji je bio na grupnim izložbama priređivanim u rodnom Kraljevu, ali i Beogradu i mnogim gradovima nekadašnje ,,velike Jugoslavije".
Tašković je, pored ostalog, član ULUK-a ,,Vladislav Maržik" Kraljevo, član likovne grupe ,,Dani žetve iz Srpskog Miletića", likovne sekcije Fabrike vagona. Uz to, ovaj pregalac u umetnosti organizator je likovnih kolonija Fabrike vagona i Goč. Do sada ih je organizovao 24, od kojih je jedna humanitarnog karaktera (Crveni krst). Sveukupno, Tašković je učestvovao na više od 80 likovnih susreta (jedan međunarodni), a njegove slike i ikone nalaze se u mnogim evropskim gradovima, te u Sjedinjenim Američkim Državama. Lep je podatak da je ovaj umetnik pomagao i više humanitarnih akcija.
Pred publikom u Domu društvenih organizacija su slike inspirisane urbanom sredinom - delovi gradova, prepoznatljivi detalji. NJegov kolega Dragoljub Bosić u propratnom kataloškom tekstu, između ostalog, navodi: ,,Danas se na nekim njegovim slikama pojavljuju kataklizmičke situacije, vezane za današnje vreme puno neizvesnosti, slutnji, haosa. Baš te slike ukazuju na punoću likovnog izrza. Autor vešto barata kompozicijom, svetlošću, senkom. Prisustvo ljudi na njegovim delima govori o njegovoj humanoj dimenziji."
Taškovićevu izložbu ,,Svetlost velegrada", uz Dom društvenih organizacija, organizovali su i Intelektualni krug ,,Sveti Đorđe" i Umetnička galerija ,,Pecović".



DECA I MODA
Mala manekenka iz Kraljeva


   Marica Maksimović, koja ima svega šest godina, ispunjava san znatno starijih devojčica i devojaka - san o šetnji modnom pistom u besprekorno lepoj novoj odeći. Naime, od 6. do 22. aprila u Beogradu je održan veliki modni događaj - revija ,,Jakobs fešn selekšn" u organizaciji modne agencije ,,Selekt". Jedina iz Kraljeva, Marica je predstavljala modele tri prestižne modne kuće, kakva je, na primer, ,,Kiko". Osim što se bavi manekenstvom, ova darovita devojčica već tri godine pohađa i Baletski studio ,,Art - Denis Kasatkin", a do sada je nastupala u nekoliko predstava u Kraljevačkom pozorištu.
Inače, na kastingu (audiciji) pred revije u Beogradu Marica je za manekenku izabrana u konkurenciji od hiljadu dečaka i devojčica. Ovogodišnje iskustvo nije joj i prvo, jer se i prošle godine takođe našla na modnoj pisti u Beogradu, predstavljajući modele ,,Kiko". Roditelji svakako podstiču njeno rano bavljenje manekenstvom, jer modne revije nisu samo glamur, već su i manifestacije radnog karaktera - pokazuju na nalepši način odeću za najmlađe, a takođe su prilika da se deca upoznaju, druže, razvijaju sigurnost i samopouzdanje.



BIBLIOTEKA
Besede Vladete Jerotića


   Gost Narodne biblioteke ,,Stefan Prvovenčani” prošlog petka bio je akademik dr Vladeta Jerotić, neuropsihijatar, psihoterapeut, profesor na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu, izuzetna ličnost naše kulture. Autor je brojnih naučnih i stručnih radova iz oblasti medicine, religije, umetnosti i rado je viđen gost na mnogim tribinama i u televizijskim emisijama.
Kraljevčanima je profesor Jerotić govorio o izazovima duhovnosti u XXI veku.
O sabranim delima Vladete Jerotića (do sada su izašle 34 knjige) izdavač ,,Ars libri” i Zadužbina Vladete Jerotica, govorila je urednica Irena Arsić.Povratak na vrh strane


       FUDBAL - SRPSKA LIGA (ZAPAD) - piše Zoran Bačarević
Poraz Sloge u Kraljevu, Metalca u Bajinoj Bašti

   • U 28. kolu Radnički slavio u Kraljevu protiv Sloge sa 2:1, Metalac poražen u Bajinoj Bašti od domaće Sloge sa 0:1 • Sutra kraljevački derbi Metalac-Sloga

   Susret 28. kola Srpske lige (Zapad) i komšijski derbi Sloga-Radnički prošlog nedeljnog popodneva na Gradskom stadionu posmatrali su ,,skauti” potencijalnih Sloginih protivnika u predstojećem baražu - i malo toga su imali da vide. Bar što se Sloge tiče koja, po svemu sudeći, u samom finišu prvenstva ulazi u seriju poraza.
Kragujevčani su rano došli u vođstvo, već na isteku 15. minuta. Neiskustvo mlađanog Vasilića u dresu Sloge iskoristio je Buzić da iznudi najtežu kaznu, a Nikitović je bio siguran realizator sa bele tačke - 1:0 za Radnički. Pošto su domaći napadači propustili više nego stopostotne šanse za poravnanje, Kragujevčani su na 2:0 povisili u nastavku susreta. Vrljičak i Đenić nisu realizovali kolosalne šanse, ali je, ponovo na isteku četvrt časa igre u nastavku, Radnički kaznio grešku Božovića pošto je odbijenu loptu Ilić smestio iz njegovih leđa - 2:1 za Kragujevčane u 62. minutu. Do kraja susreta još par prilika za domaće, a utešni gol za konačnih 1:2 (0:1) u susretu Sloga - Radnički (K) postigao je Otašević posle prodora i idealnog centaršuta Obrenovića u 85. minutu. Otašević je glavom loptu smestio u mrežu Vranića, pošto se lopta prethodno odbila od stative.
Metalac je u ovom kolu gostovao u Bajinoj Bašti, gde je domaća Sloga u situaciji da se grčevito bori za svaki bod. U teškoj i neizvesnoj borbi za opstanak Bajinobaštani su uspeli da jedan gol za sva tri boda postignu u 52. minutu. Učinili su to sa bele tačke pošto je Vinko Vlašić skrivio najstrožu kaznu jer je na nedozvoljen način zaustavio Josipovića u svom šesnaestercu. Siguran realizator sa penala bio je Tarabić, koji je savladao Milenkovića i tako ,,zatarabio” sudbinu gostiju iz Kraljeva, koji su, ipak, već prebrinuli brige oko konačnog statusa.
Naredno, 29, pretposlednje kolo, donosi još jedan gradski kraljevački derbi. Sutra će se na igralištu kod Ložionice od 16.30 časova još jednom sastati ,,domaći” Metalac i prve komšije sa Gradskog stadiona - Sloga. Metalac ima blagu prednost zbog ,,domaćeg” terena i činjenice da su mu bodovi, ipak, potrebni. Do kraja prvenstva kraljevački klubovi će odigrati još po jednu utakmicu: Sloga će u poslednjem, 30. kolu, kao domaćin dočekati užičku Slobodu, dok će Metalac na gostovanje u Veliku Planu, na noge domaćoj Moravi. Za Slogu će potom uslediti prva utakmica trostepenog baraža za plasman u Prvu (Telekom) ligu Srbije, a Metalac će na zasluženu pauzu, u kojoj će njegovi igrači pre svega pratiti događanja na predstojećem Evropskom prvenstvu u Austriji i Švajcarskoj.



POST FESTUM TRKE ,,ŠKOLARCI KROZ SRBIJU”
Četvrti Čubrić na Olimpijadi?

   Sa dvonedeljnim zakašnjenjem objavljujemo ,,foto-finiš” nedavne prve trke ,,Školarci kroz Srbiju”, održane na kraljevačkim drumovima u vreme ovogodišnjih uskršnjih praznika. Fotografija je sa cilja trke u Vrnjačkoj Banji. Na levoj strani su Radoš i Nikola Čubrić, deda i unuk. Radoša ne treba predstavljati, a Nikola (osmogodišnjak) je sin (mlađi) selektora reprezentacije Srbije Radiše - Gila. Nikola je pomenutu trku ,,izvezao” van konkurencije pošto su na njoj učestvovali ,,šestaci” i ,,sedmaci”. Nikolin stariji brat Adam (11 godina) nema afiniteta prema sportu u kome su njegov deda Radoš, otac Gile i stric Rajko stekli svetsku slavu, krunisani učešćem na Olimpijadama u Minhenu, Seulu i Barseloni. Zato se Nikola ,,ne skida” sa bicikla sve u želji da dostigne, pa i prestigne pre svega dedu Radoša i da se jednoga dana okiti i olimpijskim odličjima. Zašto da ne?



AMERIČKI FUDBAL
I Nišlije sa nulom!

   Niški ,,Imperatori” bili sve drugo samo ne imperatori u četvrtom kolu Južne divizije Nacionalne lige Srbije u američkom fudbalu. Kraljevske krune mnulog vikenda slavile su u Nišu sa 23:0. Pošto su prve dve četvrtine završene bez ,,golova”, u nastavku su Kraljevčni do nogu potukli indisponirane domaćine. Konačan rezultat Kraljevske krune - Niš Imperatori 0:23 (0:0, 0:0, 0:7, 0:16). Dinamika utakmice: LJubičić 0:7 (trčanje 9 jardi), Vučetić 0:10 (PAT), Anđelković 0:17 (Intersepcija 60 jardi), Kuvekalović 0:23 (trčanje 1 jarda).



NOVOSTI IZ ATLETIKE
Masovno u Novom Sadu, Dragana druga na ,,šeststo”

   U već uveliko zahuktaloj atletskoj sezoni najmlađi takmičari AK Kraljevo imali su masovan, ali i uspešan nastup na kvalifikacijama za Kup Srbije za pionire koje su održane prošle nedelje u Novom Sadu. Iz Kraljeva je nastupilo čak celo ,,tuce” mladih takmičara (12), a najuspešnija je bila Dragana Petrović, koja je u trci na 600 metara na cilj stigla druga sa rezultatom 1:41,22.
Ivana Radosavljević na 80 metara sa preponama bila je sedma (13,78), dok je u svom prvom nastupu u trci na 300 metara sa preponama diskvalifikovana. Milica Arsić je u disciplini bacanje kugle postigla svoj najbolji rezultat (10:24), zauzela je osmo mesto i trebalo bi da nastupi u finalu. Za finale plasman ima i Stefan Marinković, koji je na 800 metara bio deveti sa rezultatom 2:24,55. Kraljevčani su stigli do dva prva mesta po grupama tako što je Radmila Lečić bila najbolja u IV grupi na 100 metara (13,79), a Natalija Adnan u trci na 300 metara osvojila je takođe prvo mesto sa odličnim rezultatom za svoje godište (45,43). U ukupnom plasmanu Natalija je bila deveta, a Radmila deseta.
Dva plasmana koja je ostvario Dragoš Glavčić takođe će (potencijalno) biti dovoljna za finale u bacanju koplja i skoku u dalj. Dargoš je u bacanju koplja bio sedmi (26,30), a u skoku u dalj zauzeo je deseto mesto sa skokom od 4,72 metra.
Dva nastupa imala je i Jovana Kostić: u skoku u vis imala je rezultat 130 centimetara, a na 300 metara 49,37 sekundi. U skoku u dalj nastupila je i Milica Josifović i sa rezultatom 4,42 metra zauzela deseto mesto.
U trci na 60 metara nastupile su tri takmičarke iz Kraljeva, a Nevena Jozović bila je sedma u grupi 1:56,84, a Nevena Rakočević osma u drugoj grupi sa rezultatom 1:56,76.
Na takmičenju u Novom Sadu (16. put) startovala je i štafeta 4dž400 metara u sastavu Ivana Radosavljević, Natalija Adnan, Milica Josifović i Radmila Lečić. Kvartet sa Ibra bio je treći u drugoj grupi, a deveti u ukupnom plasmanu sa odličnim rezultatom 54,55, što bi trebalo takođe da bude dovoljno za finale.
Naredno, drugo kolo Kupa, biće održano 18. maja u Senti, a finale je zakazano za 7. juli u Sremskoj Mitrovici.
- Očekujem da se za ,,veliko finale” u Sremskoj Mitrovici plasira šest pojedinaca i štafeta 4dž400 metara, što bi bio veliki uspeh za naš klub - kaže po povratku iz Novog Sada trener AK Kraljevo Predrag Cvijović.

ANDRIJANI ZLATO
U Nišu, a na ovogodišnjem OSIŠOS-u, nastupili su u školskim ekipama i atletičari iz Kraljeva. Najuspešnija je bila Andrijana Nešić (Medicinska škola), koja je u skoku u vis osvojila zlatnu medalju sa preskočenih 160 centimetara. Dragana Petrović (OŠ ,,Čibukovački partizani”) bila je peta na 600 metara, dok je ekipa OŠ ,,Dimitrije Tucović” u ekipnom plasmanu bila takođe peta. Štafeta 4dž400 bila je druga, činile su je Radosavljević, Adnan, Bojanić i Lečić, a u sastavu ekipe bile su i Anđela Ristić i Nevena Jozović.



REAGOVANJE
Sportski centar ,,Ibar” nikada nije odlučivao o raspodeli sredstava za klubove i saveze

   U vašem listu od 18. aprila 2008. godine pod naslovom ,,Sredstva iz budžeta za sve osim za sport”, objavljen je tekst Zorana Jakovljevića, u kojem na grub način iznosi neistine o Sportskom centru ,,Ibar” u pasusu koji počinje sa ,,najgore u svemu tome je to što je Sportski centar ,,Ibar” prekršio odluku Skupštine...” i naveo iznos prenet klubovima iz borilačkih veština.
Sportski centar ,,Ibar” je ustanova čiji je osnivač Skupština opštine Kraljevo i bavi se održavanjem i upravljanjem sportskim objektima i nikada nije odlučivao o raspodeli budžetskih sredstava za klubove ili sportske saveze, pa je tako i sada sredstva distribuirao prema odlukama saveza ili klubova, a u okviru Radnog zaključka Skupštine opštine Kraljevo. Tako je urađeno i za klubove iz borilačkih veština na osnovu odluke 4 (četiri) kluba: Boks klub Metalac, Kik boks klub Kraljevo, DŽudo klub Mašinac i Karate klub Sloga, koji je dostavljen Sportskom centru ,,Ibar” i koji se decenijama finansiraju iz budžeta. Takođe, Sportski centar ,,Ibar” neće rešavati ničiji izraz nezadovoljstva niti će arbitrirati u takvim slučajevima.
SC "iBAR”



LIKOVI: ŽIVAN STAMENČIĆ POLA VEKA U FUDBALU I UGOSTITELJSTVU
Kreator za šankom

   • Kafedžija Živan Stamenčić iz Podunavaca proslavio je prošle nedelje redak jubilej - 50 godina bavljenja privatnim ugostiteljstvom. Za ovu priliku, na okupu su bili brojni novinari sa područja Raškog okruga. A priči nikad kraja...

- Počeo sam 1958. godine. Tadašnja stara kafana u Podunavcima pružala je skroman užitak. Točila se samo šljivovica i ljudi su bili zadovoljni. Oni jesu, ali ja ne. Želeo sam da gostima priuštim još ponešto. Tako je pored alkohola bilo i pečenja, roštilja i raznoraznih đakonija - počeo je besedu Živan, koji polako ali sigurno prilazi osmoj deceniji života.
Kasnije su stvoreni još bolji uslovi za rad. To je sadašnja lokacija. Malo ko zna da se kafana pune tri i po decenije zvala ,,Sutjeska”.
- Tada su se davala takva imena. Moja kafana je nosila ime jedne od ofanziva. Međutim, vremenom moj sin Zoran je stasao, preuzeo posao, a promenio je ime. Rekao mi je da svi kažu idemo ,,kod Živana", pa što se tako i restoran ne bi zvao. Tako je i bilo - komentariše Živan.
U kafani je za pet decenija bilo svakojakih gostiju. Od sportista do radnika, od estradnih zvezda do zemljoradnika... I svi su ostavili pečat. Pa i gazda, naravno. Živan je jedan od retkih kafedžija koji ne uživa u alkoholu. Da li baš nikad?
- Kada sam otvorio kafanu, rešim ja da ugrejem rakiju. Pun lonac, a na okupu moji prijatelji. Tada sam popio malo više, sve me je bolelo. Od tada rekao sam svima da u životu neću okusiti alkohol. Tako je i bilo. A pola veka ne pijem ni kafu - objašnjava Živan i dodaje da gazda mora da bude trezan. Gosti dolaze da bi popili, da se provesele, da odagnaju tugu. I taman posla da i vlasnik pije. Bilo bi svašta.
Kroz kafanu su prodefilovale mnoge estradne zvezde. Tu je karijeru počela da gradi Lepa Lukić, a pevale su i Vesna Zmijanac, Ana Bekuta, svirali Miša Mojatović, Sveta Tomić Kauboj i mnogi drugi.
Velika Živanova strast je fudbal. Ostaće upamćeno da je 1966. godine osnovao, a potom i godinama finansirao fudbalski klub po imenu Real.
- Uh, kakve smo probleme imali, posebno ja, u selu. Svi su valjda očekivali da se zovemo Borac, Heroj, Junak, Partizan i tome slično, a mi Real. Govorili su da je to fašističko ime aludirajući pritom na ozloglašenog diktatora Franka. Ostao sam uporan. Uostalom, te godine Real je bio prvak Evrope - sa ponosom će Živan.
Ovaj popularni Podunavčanin godinama je bio i sada je veoma aktivan i u ostalim sferama života. Nekada se to zvalo društveno-politički radnik, a danas aktivista, i u nekoliko mandata predsednik Mesne zajednice.
- Puno mi je srce kada vidim naše mlade da se okupljaju oko fudbalskog kluba ili kulturno-umetničkog društva u Domu kulture. U svakom trenutku svi znamo gde su i šta rade. Tu su i turniri koje svake godine održavamo u našem mestu u odbojci i malom fudbalu - kaže s ponosom Živan.
Kao predsednik Mesne zajednice organizovao je niz akcija na koje su se mnogi odazivali. Sve za boljitak sela. Tako Podunavci danas imaju medicinsku i zubarsku ambulantu, poštu, policiju, Dom kulture... Vodio je svoje meštane do pobede u akciji Susreti sela.
NJegovu veliku i uspešnu misiju nastavio je sin Zoran, a dedinim stopama sigurno korača i unuk Vladimir, diplomirani menadžer. Obećao je dedi da će nastaviti ovaj posao.
A Živan je počeo kao krojač pred kojim je bila blistava karijera. Bio je specijalista za venčanice. Ta radnja je bila preko puta današnje kafane. Imao je prolaz za Beograd, pa i grad svetlosti Pariz. Ipak, uplovio je u ugostiteljske vode. I nije se pokajao. Ni on ni gosti. Ali...
- Da mi je neko rekao da ću držati kafanu, ne bih mu verovao.

PLAVUŠA KUMA KLUBA
Po osnivanju kluba došlo je vreme da ga i prijavimo u Fudbalski savez. Došao sam kod sekretara Ace Maksimovića i on me je pitao kako ćemo nazvati klub. Našao sam se u čudu. Srećom, jedna plavuša je slušala naš razgovor i za sekund razrešila dilemu rekavši: ,,Što ne date ime Real?"
Tako je i bilo i nismo se pokajali, a i kuma je bila lepa - u šali će Živan.

KEVA JE PRVAK
Novinarima je predstavljena i Živanova supruga Gordana.
- Majka je bila u senci, ali pravi stub porodice i posla. Radila je 24 sata dnevno. Vodila je o svemu računa - rekao je sin Zoran, veliki sportski radnik. Na to je Živan u šali dodao:
- Tačno je, ali nisam hteo to da ističem da se ne bi uobrazila.

STOP SA GOLOVIMA
Naš sportski prijatelj broj jedan je sarajevski Željezničar. Učestvovao je kod nas na turniru. Zanimljivo je da je dan pre toga pobedio Slogu, a mi smo u prvom poluvremenu vodili 1:0. Ja sam u jednom trenutku prišao svom igraču i došapnuo mu…
Trener Želje Milan Ribar pitao je šta sam mu rekao, a ja sam odgovorio da sam molio svoje fudbalere da ne postižu više golove jer pobedili ste Slogu, a da izgubite od seoskog kluba - baš ne ide.

U REŽIJI NIKODIJEVIĆA
Jubilej je tako planiran da se spoje dve velike Živanove ljubavi - ugostiteljstvo i fudbal. Najpre su bili udostojeni predstavnici sedme sile, a nedelju dana kasnije i Živanovi prijatelji sa dva fronta. Tom prilikom odigrana je i revijalna utakmica između veterana Reala i estradnih zvezda, koje je predvodio Miša Mijatović, nekada muzički inventar u kafani kod Živana (čitaj ,,Sutjeska”).
A sve je osmislio i realizovao novinar Milan Nikodijević, visoko profesionalno na radost slavljenika i predstavnika sedme sile.Povratak na vrh strane
 


IMPRESUM

Nedeljni list u izdanju : „Ibarske novosti” AD - Kraljevo. Adresa Redakcije: ul. Hajduk Veljkova br. 2.
Generalni direktor i glavni i odgovorni urednik: Dragan Rajičić. Odgovorni urednik: Vladeta Stanojević. Tehnički urednik: Saša Kovačević. Lektor: Vesna Jovičić. Redakcija: Zoran Bačarević (sport), Dragan Vukićević (privreda), Slobodan Rajić (politika), Marko Slavković (reportaže i Stršljen), Bojana Milosavljević, Stojan Petković (sport), Ivan Rajović (urednik izdavačke delatnosti), Lidija Kuljača (zanimljivosti - zabava), Milisav Radovanović (fotoreporter), Zorica Radunković (marketing).

Predsednik Upravnog odbora: Dragica Tomić.

Telefoni: direktor i glavni i odgovorni urednik 312-504, odgovorni urednik tel/faks 320-630, pravna i opšta služba 312-505, oglasno odeljenje 312-505.

Godišnja pretplata 1.560 din. Za inostranstvo - Evropa 4.680 dinara, Amerika i Australija 6.240 din. Tekući račun: 160-14461-52 kod „Banca Intesa” Kraljevo. Kompjuterska obrada „Ibarske novosti”.
Štampa “APM PRINT”, III Bulevar 29, Novi Beograd.
Generalni distributer: “SOFIST”, Žička 10, tel. 036/360-200 i 361-222.

Poštarina plaćena u Pošti 36200 Kraljevo. List izlazi petkom, rukopisi se ne vraćaju.

e-mail:webmaster@kraljevo.com


Ibarske novosti - e-mail

Copyright © 1997-2008. Interactive.net Kraljevo. All rights reseved interactive