Internet izdanje - 30. maj 2008. godine

 Ibarske novosti - e-mail

Preuzmite PDF verziju novog broja "Ibarskih novosti"!


Naslovna strana novog broja "Ibarskih novosti" - klik za vecu sliku! Šest principa za razvoj grada
,,Prekrajanje" izborne volje građana?
Obama bin Laden (Zajedno)
Umesto bombi – kukuruz
Računari za osobe sa invaliditetom
Red je da se zavede red
Put u monašku zemlju - Čudotvorna loza
Kaciga na glavu
Da se ne zaboravi narodno stvaralaštvo
Umetnost, kultura, obrazovanje
Sport: fudbal, automobilizam


SRS-DSS/NS-SPS/PUPS POSTIGLI SPORAZUM O SKUPŠTINSKOJ VEĆINI U KRALJEVU - piše Slobodan Rajić
Šest principa za razvoj grada

   • Postizbornim Koalicionim sporazumom nosioci tri izborne liste, sa ukupno 38 odbornika, činiće skupštinsku većinu u Kraljevu koja će vršiti lokalnu vlast na osnovu šest osnovnih principa, od socijalne pravde do međunarodne afirmacije Kraljeva • Zadovoljstvo postignutim dogovorom i velika očekivanja u rešavanju problema građana • U opoziciji sa 32 odbornika ostaju lista ,,Za evropsku Srbiju" i Pokret za Kraljevo

   Posle pregovora, nosioci izbornih lista Srpske radikalne stranke (SRS), ,,narodnjačke" koalicije Demokratska stranka Srbije (DSS) i Nove Srbije (NS) i koalicije Socijalistička partija Srbije (SPS) i Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) potpisali su 23. maja postizborni sporazum o konstituisanju odborničke većine u Skupštini grada Kraljeva, saopšteno je na konferenciji za novinare predstavnika pet stranaka, održanoj u utorak, 27. maja, u MMC ,,Kvart". Postizborna vladajuća koalicija imaće skupštinsku većinu od 38 odbornika - SRS sa 18, DSS/NS sa 16 i SPS/PUPS sa četiri odbornička mandata. Posle primene ovog Sporazuma i konstituisanja Skupštine grada Kraljeva, u opoziciji će ostati lista ,,Za evropsku Srbiju" (DS, G 17 plus i SPO) sa 26 i Pokret za Kraljevo sa šest mandata, odnosno sa ukupno 32 odbornička mandata od ukupno 70, koliko broji Skupština grada.
Potpisani Koalicioni sporazum sadrži najpre šest osnovnih principa formiranja odborničke većine u vršenju vlasti u gradu Kraljevu. Osnovne principe iz Sporazuma, od socijalne pravde i boljeg života do međunarodne afirmacije Kraljeva, saopštila je Vesna Nikolić-Vukajlović, predsednik Opštinskog odbora SRS Kraljevo, rekavši da su to ,,principi na osnovu kojih će konstituisana odbornička većina voditi grad Kraljevo i na osnovu kojih će Kraljevo da ide napred".
- To je šest principa na osnovu kojih ćemo mi voditi grad Kraljevo i smatram da je ova koalicija dobitna kombinacija za građane Kraljeva. Iskreno se nadam da će ovakva koalicija biti potpisana u skorije vreme na nivou Republike Srbije i da će to biti konačno prava vlast, i republička i lokalna, i da će to konačno pokrenuti sve srpske potencijale i skrenuti jedan ,,kurs leta", koji je do sada išao u propast, u jedan novi pravac, a taj pravac je i obnova zemlje i jačanje sopstvenih potencijala i pokretanje Srbije i Kraljeva napred - istakla je Vesna Nikolić-Vukajlović.
Obraćajući se u ime dela formirane koalicije DSS/NS, Tomislav Ilić, predsednik Opštinskog odbora Nove Srbije Kraljevo, saopštio je da je dogovoreno da prvi gradonačelnik Kraljeva bude dr Miloš Babić, dosadašnji predsednik opštine Kraljevo.
- Smatramo da ovaj Koalicioni sporazum koji smo potpisali sa našim sadašnjim partnerima, SRS i SPS-PUPS, jeste značajan, jer, kao što znate, mi smo radili ovde i želimo da nastavimo dalje da izgrađujemo infrastrukturu i da sve ono što smo započeli u kampanji 2006. godine i tada izabranog predsednika opštine dr Miloša Babića nastavimo i da taj ciklus uspešno završimo, naglasio je Tomislav Ilić.
Predsednik Opštinskog dobora DSS Kraljevo Vladimir Bogavac takođe je ukazao na značaj potpisanog Sporazuma za građane Kraljeva.
- Verujem da je Kraljevo dobilo ozbiljnu, odgovornu i poštenu lokalnu samoupravu. Hteo bih da naglasim da smo se veoma lako i brzo dogovorili oko sklapanja ovog Koalicionog sporazuma i to mi daje za pravo da ćemo isto tako biti efikasni u rešavanju problema u našem gradu. Mogu još da obećam, u ime naše koalicije, da ćemo biti otvoreni za sve predloge i sugestije naših sugrađana i da će nam upravo njihova reč biti najdragoceniji saveznik u toku vršenja mandata - poručio je Bogavac.
Sreten Jovanović, predsednik Opštinskog odbora SPS Kraljevo, posebno je ukazao na značaj ponovnog ulaska te partije u lokalnu vlast u Kraljevu:
- Evo, posle 12 godina u opoziciji, SPS u Kraljevu je odlučio da uđe u lokalnu vlast. Smatrali smo da je došlo vreme povratka levice, a i građani su nam svojim glasovima dali takvu mogućnost. Smatramo da je levica potrebna i da smo mi ti koji u ovom gradu možemo da budemo ravnoteža i sa našim kadrovima, sa našim iskustvom, da značajno doprinesemo da se mnogi problemi reše. Mi smo kao koalicija u obavezi da u narednom periodu sve učinimo da se poboljša životni standard, da socijalni status građana bude na višem novou i da prvenstveno oni koji su gradili ovu zemlju osete da su došli na vlast oni koji se bore za socijalnu pravdu i jednakost.
Najzad, predsednik Opštinskog odbora PUPS Kraljevo dr Nikola Krpić izrazio je lično zadovoljstvo potpisanim Sporazumom, posebno razumevanjem za socijalnu pravdu, koje je prvi princip u tom dokumentu.
- Kad govorimo o socijalnoj pravdi, mogu da vam kažem da u gradu Kraljevu, među nama, živi 26.000 penzionera, od kojih je više od 3.000 onih koji primaju po 6.000 dinara mesečno. Sa tim se ne može živeti i sigurno je grupi tih penzionera, čiji sam ja trenutno samo predstavnik, veoma teško da sastavi kraj sa krajem. Za njih je kontejner najluksuzniji ,,Hajat" hotel!? Zbog toga izražavam duboku zahvalnost predstavnicima drugih partija u našoj koaliciji koji su imali razumevanje za PUPS i time za penzionere Kraljeva i nadam se da će ovakav Sporazum i na nivou Srbije biti potpisan i da će tako 1.300.000 penzionera živeti dosta bolje i srećnije - zaključio je dr Krpić.
Čelnici tri izborne liste odgovarali su zatim na pitanja novinara.

PRINCIPI PO SPORAZUMU
Po Koalicionom sporazumu tri izborne liste (SRS, DSS/NS i SPS/PUPS), kako je saopšteno, definisano je šest osnovnih principa formirane odborničke većine: 1. Socijalna pravda i bolji život, 2. Izgradnja efikasne gradske uprave, 3. Očuvanje javnih preduzeća čiji je osnivač grad Kraljevo, 4. Borba protiv korupcije i kriminala, 5. Energičniji ekonomski razvoj i stvaranje uslova za privlačenje investicija i 6. Međunarodna afirmacija grada Kraljeva.

KADROVSKA RASPODELA
Prema dogovoru o kadrovskoj raspodeli, pored toga što će prvi gradonačelnik Kraljeva biti dr Miloš Babić (NS), SRS će pripasti mesto zamenika gradonačelnika i predsednika Skupštine gradskog ,,parlamenta". Predstavnicima SPS/PUPS, pored jednog od četiri pomoćnika gradonačelnika, pripašće i mesto načelnika i zamenika načelnika Opštinske uprave, a sve ostale funkcije, predviđene zakonom, biće proporcionalno raspodeljene koalicionim partnerima formirane skupštinske većine.


PITANJA I ODGOVORI SA PRES KONFERENCIJE POSTIZBORNE KOALICIJE SRS-DSS/NS-SPS/PUPS
Efikasnije rešavanje problema građana


   Povodom postizanja postizbornog sporazuma SRS, DSS-NS i SPS-PUPS o formiranju skupštinske većine u gradu Kraljevu, na konferenciji za novinare postavljeno je više zanimljivih pitanja o budućim planovima i prioritetima u radu novoformirane vladajuće koalicije.
Na pitanje o mogućim teškoćama u saradnji gradske vlasti Kraljeva sa Vladom Srbije, ako vladajuća koalicija na republičkom nivou bude drugačija, jer od toga zavisi razvoj grada, Vladimir Bogavac je istakao:
- Sasvim je sigurno da će ova lokalna samouprava prva biti zainteresovana za saradnju sa republičkim organima, bez obzira ko će predstavljati tu republičku vlast. Mi ćemo činiti ono što mislimo da je dobro za Kraljevo i njegove žitelje. Dakle, ta saradnja neće zavisiti od nas, ako ne bude formirana ista ovakva koalicija na nivou Republike, već će zavisiti od republičkih organa, da li oni žele iskreno da sarađuju sa nama i da li žele dobro građanima Kraljeva. S druge strane, kako god okrenete, jedna od članica koalicije i u toj eventualnoj drugačijoj republičkoj Vladi biće kao na gradskom nivou (SPS-PUPS, prim. nov.) i ako bude napravljena neka druga koalicija, to bi mogla da bude spona da ,,izvučemo" za Kraljevo što je više moguće.
Vesna Nikolić-Vukajlović (SRS) rekla je da je ,,to ono što građani Srbije treba da promene" i da bi bilo ,,pogubno da se na nivou Republike formira neka drugačija koalicija, jer DS i SPS apsolutno nemaju šta zajedno da traže". Naglasila je da je od 2000. ta saradnja lokalne vlasti sa republičkom Vladom i institucijama po političkoj pripadnosti ,,zavila zemlju u crno" i da država mora da ravnomerno vodi nacionalnu politiku i da ima isti odnos prema svim lokalnim samoupravama. Tomislav Ilić (NS) je istakao ,,da svi dobro znaju da je Kraljevo od 1997. do 2000. bilo opozicioni grad i ipak funkcionisalo, pa možda se ta istorija i ponovi".
Odgovarajući na pitanje da li su za ovakvu postizbornu koaliciju stranaka u Kraljevu dobili saglasnost iz svojih partijskih ,,centrala", Sreten Jovanović (SPS) je kazao da je SPS jedinstvena partija i da je Opštinski odbor SPS u Kraljevu od svog stranačkog vrha dobio pozitivno mišnjenje za potpisivanje Sporazuma. On je naglasio i da opštinske organizacije SPS-a imaju određenu autonomnost, a da ,,u društvu koje kao naše pretenduje da bude demokratsko narod u svakoj sredini treba autonomno da bira svoju vlast, i da lokalna samouprava dobija potrebnu podršku od Republike, bez obzira u kom se sastavu formira Vlada Srbije". Tomislav Ilić (NS) je naglasio da ,,OO NS Kraljevo ima potpunu autonomnost u donošenju odluka i da nema nikakve sugestije o tome iz vrha stranke", a Vesna Nikolić-Vukajlović (SRS) da oni ,,rade sve u saradnji sa ,,centralom" stranke, da su od nje i ovog puta dobili apsolutnu podršku jer je SRS jedinstvena na nivou cele Republike".
Ona je na pitanje da li će uslediti velike kadrovske promene u javnim preduzećima i ustanovama istakla da formirana koalicija nema zvanične podele tih institucija po partijskoj pripadnosti (jer se SRS bori za depolitizaciju u svim sektorima društva) i da će ,,ako ih i bude, to biti samo u smislu podele pravilnijeg nadgledanja i kontrole rada javnih preduzeća, a u okviru jedinstvenog vršenja lokalne vlasti". Sreten Jovanović je rekao i da ,,direktori i rukovodstva javnih preduzeća i ustanova neće biti smenjeni neselektivno i da, ako je prethodna Skupština uspešnim ocenila njihov rad, neće ni biti menjani po partijskoj pripadnosti".
Novinari su pitali i o raspodeli gradskih funkcija i njihovom ,,bujanju", primera radi, uvođenjem čak četiri pomoćnika gradonačelnika. Sreten Jovanović (SPS) je u vezi sa tim rekao da smo ,,u trci za svetskim standardima i blagostanjem otišli od jednog jednoumlja do bezumlja" i da je primer za to ,,da su nekada opštinski odbori stranaka imali desetak, a sada i više od 50 članova"!? On je podsetio da su novim zakonima ukinute funkcije gradskog menadžera, glavnog arhitekte i druge i da će se ,,to novim imenovanjima pokriti, da će kadrovi biti smenjivi i da će se razmotriti mogućnost da neki gradski funkcioneri ne obavljaju funkciju profesionalno". Vladimir Bogavac (DSS) je podsetio da Zakon za gradove predviđa pet pomoćnika gradonačelnika, a Vukajilovićeva je naglasila da su četiri pomoćnika gradonačenika predviđena da bi on efikasnije obavljao svoju funkciju i da nije važno ko je iz koje partije, već da svi iz koalicije daju najveći doprinos obavljanju te funkcije".
O tome da li nova vladajuća koalicija namerava da efikasno reši urbanistički i saobraćajni haos u gradu, Vesna Nikolić-Vukajlović je istakla da je to jedan od prioriteta i da će građani o svemu biti javno upoznati, kao što će i sve ostalo u radu biti javno, a Sreten Jovanović da je to ,,obaveza prema precima Lazu Zupanu i Jovanu Sariću i da je jedan od povoda da SPS uđe u vlast da pokuša da Kraljevo ponovo bude prepoznatljivo kao urbanistički najlepše uređeni grad".
Vukajlovićeva je obećala i da će, iako su neuspešne privatizacije u nadležnosti Republike, sve sporne privatizacije u Kraljevu sagledati i preispitati i pokrenuti inicijative za izmene Zakona o privatizaciji, Zakona o radu i Zakona o penzijama i da se na taj način i ubrzanim privrednim razvojem, novim investicijama i zapošljavanjem poboljša socijalni status građana.
- Problemi radnika ,,Magnohroma” i svih privatizovanih preduzeća u Kraljevu moraju da se rešavaju ovde, a ne odlaskom radnika u Beograd. Ministri i drugi državni funkcioneri moraju da dođu u Kraljevo. Iako nemamo direktne ingerencije, naša je obaveza da stanemo ispred tih radnika kao naših sugrađana i da odgovorne za to dovedemo ovde da njihove probleme rešavaju - zaključio je Sreten Jovanović.

NA PRVOM MESTU - LJUDI
- U svakom slučaju, zalaganje SPS-a će biti da na prvom mestu budu ljudi. Svaka čast ljubiteljima životinja, ali na prvom mestu treba da bude briga o ljudima, pa posle, na nekom šestom mestu, kučići… Mi moramo da otvaramo nova radna mesta, nove investicije. Ne smemo zaboraviti ni starije, ne sme da se desi da penzioneri sa 40 godina radnog staža i radnici sa 30 ne mogu da kupe lek, da se leče, niti da prežive! To je naš zadatak, mi moramo da iznađemo mehanizam, kroz kontakte sa državnim organima, ali mislim da ima načina da se i iz sopstvenih izvora finansiranja pomogne tim ljudima više nego do sada - istakao je Sreten Jovanović, uz opasku jednog novinara ,,da će zbog izjave o kučićima cela Evropa biti protiv Jovanovića".

O IMENIMA - NAKNADNO
Na novinarsko pitanje o konkretnim imenima budućih gradskih funkcionera u Kraljevu, Tomislav Ilić je odgovorio:
- O imenima nismo pričali, o tome ćemo se dogovoriti naknadno, a ja sam samo jedno ime pomenuo, to je ime gradonačelnika Kraljeva dr Miloša Babića. Konstitutivnu sednicu gradske skupštine očekujemo u zakonskom roku, kad svi odrede i dostave Izbornoj komisiji imena odbornika, najverovatnije sredinom juna.


PRVA FAZA U KONSTITUISANJU GRADSKE SKUPŠTINE
Rokovi za imena odbornika


   U skladu za Zakonom o lokalnim izborima, Izborna komisija opštine Kraljevo uputila je podnosiocima izbornih lista koje su prešle cenzus zahtev za dostavljanje podataka o tome kojim kandidatima sa izborne liste dodeljuju dobijene odborničke mandate. Taj prvi rok od deset dana, prema članu 43. Zakona, ističe danas, 30. maja. Prema stavu 2. tog člana Zakona, ako podnosilac izborne liste ne dostavi podatke iz stava 1. ovog člana, ,,izborna komisija će ga pismeno obavestiti da je dužan da to učini u naknadnom roku od pet dana, uz upozorenje na posledice nepostupanja". Te posledice su, prema stavu 3. ovog člana Zakona, ako podnosilac liste ne dostavi podatke u dodatnom roku (do 4. juna), da će ,,izborna komisija sve dobijene mandate sa te izborne liste dodeliti kandidatima sa te liste prema njihovom redosledu na listi".Povratak na vrh strane


KONFERENCIJA ZA NOVINARE OPŠTINSKOG ODBORA DEMOKRATSKE STRANKE KRALJEVO
,,Prekrajanje" izborne volje građana?


   Svako formiranje vladajuće skupšinske većine u Kraljevu mimo izborne liste ,,Za evropsku Srbiju", koja je dobila najviše glasova na izborima 11. maja, bilo bi ,,prekrajanje" izborne volje građana, rečeno je na pres konferenciji Opštinskog odbora Demokratske stranke Kraljevo i njegovog pregovaračkog tima, održanoj krajem prošle sedmice.
- Za matematičke ,,kombinatorike" o stvaranju skupštinske većine nosilaca lista SRS, DSS/NS i SPS u ovom trenutku, koje su kao nepotpisana obaveštenja o tome dostavljena jednom elektronskom mediju u Kraljevu, osim puke potrebe da dosadašnji predsednik opštine dr Miloš Babić zadrži svoju fotelju, ali i da Vesna Vukajlović iz SRS-a postane njegov zamenik, ne postoje ni programski ni ideološki razlozi. Mislim da ako to bude učinjeno, što je normalno legitimno prema matematičkoj ,,kombinatorici" i broju odbornika, to neće odslikavati izbornu volju građana opštine Kraljevo, koji su pre svega dali veći broj glasova i opredelili se za evropske integracije. U tom smislu, mislim da je odluka na SPS-u da slobodnije krene u razgovore i sa nama. Pored toga, svakako tu računamo i da za druge demokratski orijentisani političke subjekte u lokalu, pre svega u Pokretu za Kraljevo, ima prostora i razloga da se u budućoj gradskoj vlasti nađe zajedno sa nama. Oni zajedno sa SPS-om imaju potrebne kadrove da prihvate mogućnost bržeg razvoja Kraljeva kroz donošenje strategije razvoja, prihvatanje i delimične izmene i dopune programa koje je lista ,,Za evropsku Srbiju" ponudila u predizbornoj kampanji, a koji bi bio okosnica programa buduće vlasti u Kraljevu. Taj program je razrađen u devet tačaka i mislim da i programski i prema stremljenjima ljudi u PK-u i SPS-u, prema kadrovima kojima oni raspolažu, može da bude realizovan u naredne četiri godine. S druge strane, to bi bilo otvorenije i poštenije reagovanje i na rezultat glasanja na lokalnim izborima na teritoriji opštine Kraljevo. Sve ostalo je ,,prekrajanje" izborne volje građana koji su u velikom broju izašli na lokalne izbore i nama dali veliku podršku 11. maja ove godine - istakao je Milan Vuković, predsednik Opštinskog odbora DS Kraljevo, naglasivši da bi vraćanje u devedesete godine bilo pogubno za Kraljevo.
Vuković je još jednom podsetio da je lista ,,Za evropsku Srbiju - Boris Tadić" na izborima ubedljivo dobila najveći broj glasova i, ,,ako se računa po većinskom sistemu, u opštini Kraljevo pobedila u 52 od 70 izbornih jedinica, a u 18 osvojila drugo mesto". Istakao je i da su on i članovi pregovaračkog tima DS-a imali kontakte sa predstavnicima SPS-a i PK-a, ali ne i sa Srpskom radikalnom strankom, dok je takve razgovore, prema njegovim rečima, koalicija DSS-NS odbila ,,iz njima znanih razloga". Takođe je istakao da je trenutno moguća kombinacija formiranja skupštinske većine ili sa 38 odbornika SRS, DSS-NS i SPS ili sa 36 odbornika liste ,,Za evropsku Srbiju" (DS, G 17 plus, SPO).
- Svakako da nema razloga za nekakvu nervozu i ishitrenost. Mislim da se ovaj trend sa republičkog prenosi na opštinski nivo, ali da je za formiranje bilo kakvih većina, i na republičkim i lokalnim nivoima, potrebno neko vreme. Postizborne koalicije se stvaraju i to je legitimno, ali ta nervoza i ishitrenost pokazuju da neko izborni poraz, koji je evidentan, želi da pretvori u nešto drugo. To je jedna vrlo ozbiljna situacija i mislim da su svi politički subjekti u Srbiji kao i ovde u Kraljevu svesni da tu izbornu volju treba ispoštovati. Zato zaista nema nikakvih razloga za preveliku žurbu - istakao je Slaviša Vojinović, potpresednik OO DS Kraljevo.
Odgovarajući na novinarska pitanja, predstavnici OO DS-a su istakli da su, prema njihovim saznanjima, predstavnici SRS, DSS-NS i SPS-a održali ,,trojni sastanak" i razgovore 23. maja, najpre u prostorijama Opštinskog odbora DSS-a, a zatim u prostorijama Opštinskog odbora SRS Kraljevo, ,,gde su delili funkcije i javna preduzeća kao partijski plen, iako opština nije ničiji plen". Takođe, da su njihovi pregovori sa čelnim funkcionerima SPS-a i Pokreta za Kraljevo bili na zvaničnom nivou, ali ne toliko detaljni i konkretni.

ZAPREPAŠĆENJE ŠEŠELJEVOM IZJAVOM
- Ovom prilikom bih izrazio zaprepašćenje izjavom Vojislava Šešelja i rekao da se pridružujemo zaključku Vlade Srbije kojim se osuđuje izjava koju je Šešelj dao u Haškom tribunalu u smislu podrške i veličanja osuđenog ubice premijera Zorana Đinđića. Mislim da je to još jedan pokazatelj sa kakvim političkim subjektima, što se tiče SRS-a, imamo priliku da učestvujemo u ovim političkim izbornim trkama i smatram da je to neprimereno. Ujedno, s obzirom na to da je prethodnih dana uznemiravana javnost o nekim pregovorima SRS, DSS-NS i SPS-a i da će, ako se dogovore, imati priliku da sarađuju, da li će pokrenuti i inicijativu i poništiti odluku o dodeli posthumnog priznanja u ime Skupštine opštine Kraljevo pokojnom premijeru Zoranu Đinđiću, kao zaslužnom građaninu opštine Kraljevo, a koje je njegovoj supruzi Ružici uručeno 2003. godine? - zapitao je Milan Vuković.

ZAUSTAVLJANJE ,,TOČKA ISTORIJE"
- Mislim da je sporazum sa SRS nešto što omogućava da radikali, kao koalicioni partner pomenutih stranaka, budu realnost opštine-grada Kraljeva, što bi dalo jedan negativan ton svim dosadašnjim demokratskim procesima i promenama u opštini Kraljevo koji traju od 1996. godine i ne bih da se usudim da ,,točak istorije", što se tiče Kraljeva, bude zaustavljen, nastavljanjem tih razgovora i pregovora - rekao je Milan Vuković, napomenuvši da će se, ako se obistine glasine o nekim kadrovskim rešenjima u Skupštini grada iz redova SRS, DSS-a, NS-a i SPS-a, ,,kao punoletan i odgovoran stanovnik opštine Kraljevo, bude li to tako, verovatno iseliti iz Kraljeva".Povratak na vrh strane


DIOPTRIJA - piše Dragan Vukićević
Obama bin Laden
(Zajedno)


   Bauk srbijanskog sindroma kruži planetom. Naime, u finišu višemesečne kampanje tamošnjih demokrata za izbor predsedničkog kandidata na novembarskim izborima, mada očito gubi u trci za nominaciju, Hilari Klinton izjavila je da ne odustaje, pošto Obamu može da zadesi ovog 3. juna atentat (dakle u utorak), na završnom glasanju u Južnoj Dakoti i Montani, što i Roberta Kenedija pre ravno četiri decenije, kada je posle pobede u Kaliforniji upucan, a njegovu nominaciju preuzeo protivkandidat i postao izabrani predsednik SAD. Razvijajući tu sliku, narečena Klintonka insistira da ide do kraja u nameri da bude barem izabrana u kabinetu Obame kao budućeg predsednika, i to na funkciji potpredsednika/ce, tako da bi ukoliko bi njihov Gavrilo u utorak omanuo, imao mogućnost da dobije popravni kao Princip kada Obama postane predsednik, e da bi Hilari najzad postala predsednica. A ko zna, može i to da se ostvari, da Ameri za kratko vreme dobiju i prvog crnca za predsednika, a odmah potom i prvu predsednicu.
Da nevolja bude veća, novinarka tamošnje televizije Foks napravila je gaf nazvav Obamu Osamom (bin Laden), da bi se na kraju ,,izvadila”, k’o da je TV novinarstvo učila na B92, zaključkom da bi u svakom slučaju trebalo obojicu ubiti.
Slične izjave u Srbiji su svakodnevica i kad nije kampanja, a Amerika je, prenose izveštači, šokirana izjavom Hilari i komentarom novinarke. Ne znam da li je slično urađeno, ali kod nas bi moralistička i objektivna, temeljita TV B92, da je nešto slično izjavio, da kažeš, Toma, odmah pozvala u prajm termine i to live, da komentarišu, Vojina Dimitrijevića, Svilanovića, Sonju Liht, a potom i muža joj Nikolića, Borku Pavićević, u poslednje vreme zapostavljenu Natašu Kandić, te onog Brkića, obavezno eksambasadorku Vesnu Pešić i vinskog magnata Zorana Živkovića, koji bi ustvrdio da je to u vreme DOS-a bilo nezamislivo, a poglavito ne u vreme njegovog premijerovanja i da je to političko nekorektno i nedopustivo, te da bi tu stranku, naravno kao (pro)fašističku, trebalo zabraniti a lidera utamničiti.
Međutim, šta bi se dogodilo ako neki ludi Čepmen ili novi Osvald u utorak zaista rokne Obamu, ili eventualno pre isteka njegovog predsedničkog mandata? Kakve bi posledice trpela Hilari? Kako bi reagovao njihov B92?
Dok, dakle, srbijanski sindrom kruži Amerikom, bauk socijalista kruži Srbijom. Početno likovanje evroeuforika zbog izborne pobede svakim danom pretvara se u postizborni poraz. Demokrate sve više uviđaju kako je bilo radikalima koji su imali najviše poslanika i u većini gradova najviše odbornika, pa su ostali u opoziciji. Žuti su izgubili u sredu Beograd, Kraljevo, Kruševac... Kako će to da izgleda, makar i na nekoliko meseci - predsednik Republike opozicionar?
Posle 12 godina socijalisti opet drže vlast u Kraljevu. Čitava generacija Koalicije Zajedno iz slavne ’96. otišla je u opoziciju, pa se postavlja pitanje da li su tih 12 godina bile samo avantura. Te zime sto dana smo branili izbornu i postizbornu pobedu, sada u prestonici izborni pobednici (demokrate) hoće na sličan način da brane postizborni poraz.
U zimu ’96, posle ,,šetnje” i nogu mokrih zbog pocepanih cipela i lapavice, pijući ,,beogradsko” u ,,Kontri”, preko puta Komiteta (sedišta SPS-a), sa Čičom i Milom, govorio sam u noćima pune neizvesnosti da Kneževića kuću treba pretvoriti u gradsku kafanu sa lepom baštom ili u vrtić (dvorište sklonjeno od ulice i automobila), da SPS treba ukinuti, članovima te partije zabraniti političko delovanje i u tri generacije oduzeti politička i građanska prava, toliko su nam zla naneli. I danas, posle toliko godina, pogotovo što SPS ponovo jaše, ako bi neko i pomenuo te moje izjave iz ’96/97, ne bi mi bilo svejedno. E, sad, na koga žuti misle kada njihove ekspoziture u Beogradu najavljuju proteste i mitinge? Ko će na ulicu i zašta? Za koga? Da brane izbornu pobedu i postizborni poraz? Hvala lepo. Te zimske ’96. zbog Miloševića nisam imao čizme ni zimske cipele, ovi su me kompletirali, pa sada nemam ni letnje ni patike. Uostalom, te godine smo branili demokratiju, apsolutnu izbornu pobedu i jedinstvenu volju naroda, komšija.

Ergo, pobednik na izborima je onaj ko ima 126 poslanika u Narodnoj skupštini, pobednik u Kraljevu je onaj ko ima 36 odbornika. To je demokratija, to je volja naroda. Tačka.
draganvukicevic@hotmail.com


U ŠUMARICAMA OBELEŽEN 25. MAJ - DAN MLADOSTI
Podsećanje na Titovo vreme


   U Šumaricama kod Kraljeva, u čast 25. maja, rođendana Josipa Broza Tita, predsednika bivše SFRJ, i bivšeg praznika Dana mladosti, priređena je svojevrsna proslava. Naime, tog dana u Šumaricanma se okupio veći broj bivših omladinskih i partijskih aktivista iz opštine Kraljevo koji su svoje funkcije obavljali u Titovo vreme, prvenstveno zbog svojevrsne ,,patetike" i želje da se podsete na ta, za njih, kako su istakli, ,,srećna i uspešna vremena". Skup je počeo intoniranjem bivše himne SFRJ ,,Hej, Sloveni", nastavljen prigodnim govorima i evociranjem uspomena, a završen poznatom pesmom Đorđa Balaševića ,,Računajte na nas".
- Ovim smo hteli da pošaljemo poruku da je ta ideja levice i života dok je predsednik SFRJ bio drug Tito još uvek prisutna i da nje ne treba da se stidimo. Naprotiv, treba svi da se ponosimo, jer je to vreme - vreme za nezaborav - rekao je Sreten Jovanović, bivši omladinski rukovodilac iz Titovog vremena, a danas predsednik OO SPS Kraljevo i MZ Šumarice.Povratak na vrh strane


UNIŠTAVANJE ZAOSTALIH KASETNIH BOMBI U ATARU SELA SAMAILA - piše Radmila Vesković
Umesto bombi – kukuruz


   • U Samailima u toku uništavanje kasetnih bombi sa više lokacija i do kraja juna biće očišćena poslednja 33 hektara u ovom selu • Prošle godine u Samailima već uništene 43 bombe • U kraljevačkoj opštini kasetnih bombi još uvek ima u Bapskom Polju, a u našoj okolini nisu raščišćene lokacije u Guncatima i Bumbarevom Brdu

   Na jednoj njivi u Samailima pored puta Kraljevo-Čačak od 5. maja je pronađeno 20 kasetnih bombi koje su prošle nedelje uništene. Na drugoj lokaciji u toku je pregled terena i lociranje kasetnih bombi. Demineri strpljivo, metar po metar u širinu, u obeleženom prostoru, pregledaju teren po precizno utvrđenim međunarodnim procedurama. Nezvanično komentarišu da su ove kasetne bombe na Samaila verovatno bačene sa male visine, da se padobrani nisu otvorili, pa su se zarile dublje u zemlju. To je verovatno razlog što do sada većina nije eksplodirala i nekog povredila.
Predstavnici naše vlade ističu da u Srbiji ima još dosta lokacija sa kasetnim bombama, kao što su Kopaonik, Sjenica, Preševo, Bujanovac i više lokacija u Sremu.
U našoj okolini kasetnih bombi ima još u Guncatima i Bumbarevom Brdu.
Projekat razminiranja ,,Samaila 2" finansira ITF - Međunarodna fondacija za razminiranje i pomoć žrtvama mina, a partner je Centar za razminiranje pri Vladi Srbije. Izvođač je UHB sa sedištem u Sarajevu, a logističku podršku pruža kraljevačko Odeljenje za vanredne situacije Ministarstva odbrane.

HRABRI SNIMATELJI
Snimatelji RTS-a i TV Kraljevo Nenad Dimitrijević i Aleksandar Jovanović hrabro su zagazili u nerazminiranu njivu kako bi gledaocima što bolje dočarali opasnosti sa kojima se susreću članovi ekipe koja je zadužena za uništavanje kasetnih bombi.Povratak na vrh strane


VELIKA HUMANITARNA AKCIJA DRŽAVNE LUTRIJE SRBIJE - piše Ivan Rajović
Računari za osobe sa invaliditetom

   • U narednom periodu mi ćemo se na različite načine i sprovođenjem raznih akcija zalagati za poboljšanje uslova života ovih osoba. U tom cilju ćemo nastojati da se položaj ovih ljudi u našem društvu poboljša, a ovo bi mogao da bude i poziv drugim velikim firmama koje za to imaju mogućnosti da svojim akcijama pomognu osobama sa invaliditetom da se osamostale, edukuju i žive što je moguće ravnopravnije, kao i ostali građani, kaže Jelena Stojanović, menadžer za odnose sa javnošću Državne lutrije Srbije

   Tokom prošle nedelje Udruženje distrofičara u Kraljevu posetila je delegacija Državne lutrije Srbije, koju je predvodila Jelena Stojanović, menadžer za odnose sa javnošću Državne lutrije Srbije.
U izjavi za ,,Ibarske” gosođica Stojanović je rekla da Državna lutrija Srbije u sklopu društvenokorporativne odgovornosti i poslovanja u saradnji sa ustanovama i organizacijama osoba sa invaliditetom realizuje u Srbiji dosta humanitarnih akcija.
- Time želimo da doprinesemo poboljšanju položaja, uslova i kvaliteta života ovih osoba. Najveći projekat koji smo počeli da realizujemo prošle godine jeste projekat pod nazivom ,,100 računara za organizacije i ustanove osoba sa invaliditetom”. Reč je o donaciji personalnih računara i formiranju edukativnog centra u 30 mesta širom Srbije. To znači da smo u 30 organizacija i ustanova koje brinu o osobama sa invaliditetom formirali edukativne centre u kojima smo podelili po nekoliko računara u zavisnosti od broja članova, aktivnosti i potreba određene oranizacije - kaže Jelena.
- Konkretno, u Kraljevu, u Udruženju distrofičara Raškog upravnog okruga dali smo tri računara, a cilj naše posete njima jeste da se uverimo i vidimo na koji način oni koriste ove računare, da sa njima porazgovaramo i čujemo odgovor na pitanje koliko im ovakva vrsta donacije pomaže da se osamostale, da kvalitetnije žive i bilo bi nam veliko zadovoljstvo kada bismo uspeli da neke od njih negde zaposlimo, s obzirom na to da znamo da je ovde obavljana edukacija i obuka članova za korišćenje računara i da su, po završetku obuke, korisnici dobili certifikate, tako da bi nam bilo veoma drago kada bi neko umeo taj njihov potencijal da iskoristi i da ih negde radno angažuje. Državna lutrija Srbije će u sklopu svoje poslovne politike i dalje organizovati razne humanitarne akcije. Ono što je trenutno aktuelno jeste akcija ,,Znanjem do kompjutera”. Želeli smo da stimulišemo mlade osobe sa invaliditetom, pre svega učenike i studente, da se obrazuju kao potpuno ravnopravni članovi društva. Tako smo pozvali sve one koji ispunjavaju određene uslove u vezi sa uspehom u školi ili na fakultetu, one koji su lošijeg materijalnog stanja, da se prijave na konkurs koji smo pokrenuli i da dobiju jedan od deset laptop računara, koliko ćemo do kraja juna podeliti učenicima i studentima sa invaliditetom. Zainteresovani se mogu prijavljivati isključivo preko organizacija i ustanova osoba sa invaliditetom, a rok za prijavljivanje je do 15. juna.
I u narednom periodu, kako je naglasila Jelena, Državna lutrija Srbije će se na različite načine i sprovođenjem raznih akcija zalagati za poboljšanje uslova života ovih osoba. U tom cilju će nastojati da se položaj ovih ljudi u našem društvu poboljša, a ovo je i poziv drugim velikim firmama, koje za to imaju mogućnosti, da svojim akcijama pomognu osobama sa invaliditetom da se osamostale, edukuju i žive što je 123456moguće ravnopravnije, kao i ostali građani.
- I ova naša današnja poseta Udruženju distrofičara, i to što smo pozvali medije, mada se mnogi nisu odazvali, jeste zbog toga što smatramo da mediji igraju veliku ulogu u upoznavanju javnosti sa problematikom osoba sa invaliditetom, tako da smatramo da samo pravim, pravilnim, blagovremenim i kvalitetnim informisanjem javnosti i društvo uopšte može da shvati kakvi su potencijali osoba sa invaliditetom - rekla je Jelena Stojanović na kraju posete Udruženju distrofičara.
Dr Nikola Krpić, potpredsednik Udruženja distrofičara, ovim povodom je, pored ostalog, rekao kako je Državna lutrija Srbije poklonila Udruženju tri računara i time im dala mogućnost da svoje članove obučavaju za samostalni rad na računaru.
- Jedina naša želja je da naši članovi mogu da sa tim računarima rade i da ne zavise od pomoći drugih. To znači da im treba pružiti šansu da pokažu svoje sposobnosti jer njihove fizičke nedostatke daleko više nadmašuju njihove intelektualne sposobnosti i prednosti. Izlazak iz kuće i sticanje znanja za rad na računarima pružiće im mogućnost da prevaziđu stanje rezignacije i izolovanosti koje im je bolest nametnula. Druženje u radu na računaru za njih je od neprocenjivog značaja. Koristim ovu priliku da zahvalim kolektivu ,,Ibarskih novosti” i Državnoj lutriji Srbije, koja nam je ovo poklonila - rekao je Krpić.


IZ KRALJEVAČKOG CRVENOG KRSTA
Akcija dobrovoljnog davalaštva krvi


   Crveni krst Kraljevo, Društvo dobrovoljnih davalaca krvi ,,Magnohrom" i Transfuzija krvi Kraljevo organizuju akciju dobrovoljnog davanja krvi u subotu, 31. maja, od 8.00 do 13.00 časova u prostorijama Doma društvenih organizacija.
   Krv je potrebna 365 dana, 24 časa dnevno, svi ljudi su potencijalni primaoci krvi, krv je dar života koja se množi kada se sa drugima deli i zato apelujemo da svi koji mogu pomognu bolesnima i povređenima.
Prikupljena krv je namenjena bolesnicima koji se leče u Zdravstvenom centru ,,Studenica".
- Molimo vas da u skladu sa svojim mogućnostima na adekvatan način doprinesete uspešnoj akciji najhumanijih - poručuje Kraljevčanima Mirjana Lišanin-Gostiljac, sekretar Crvenog krsta Kraljevo.Povratak na vrh strane


DIVLJA I PREKOMERNA EKSPLOATACIJA PESKA I ŠLJUNKA JEDNIMA DONOSI OGROMAN PROFIT, DRUGIMA OGROMNE BRIGE - piše Marko Slavković
Red je da se zavede red


   • Divlji bageristi i vozači šlepera i kamiona više i ne rade pod okriljem noći, već usred bela dana iz korita i priobalja reka eksploatišu i odvoze šljunak i pesak, ostavljajući za sobom kratere duboke po nekoliko metara • Štete su ogromne: menja se tok reke, povećava se opasnost od poplava, voda je sve zagađenija, ugrožavaju se flora i fauna, uništavaju se prirodna mrestilišta riba, stvaraju se opasne deponije u napuštenim jamama • Vajdu, i to veliku, imaju jedino bageristi i kamiondžije, jer šljunak i pesak skupo prodaju za čvrstu valutu

   Već nekoliko decenija ilegalni bageristi u kraljevačkoj opštini opsedaju obale reka, naročito Zapadne Morave, u potrazi za veoma traženim šljunkom i peskom. Ranije su, pod okriljem noći, kamionima i šleperima kupcima odvozili šljunak i pesak, ili su ovaj vrlo traženi građevinski materijal skladištili nedaleko od eksploatisanog mesta. U poslednje vreme, divlji bageristi su se toliko osilili da ne prezaju ni od koga, već usred dana vade šljunak, čak i na mestima koja su godinama narodu služila kao bezbedna i lepa plaža. I nikom ništa. LJudi su ogorčeni, negoduju, ali posledica po divlje bageriste nije bilo, ili su neznatno kažnjeni. Uglavnom, oni se i dalje bave unosnim biznisom, nezasisti su para, ali i beskrupulozni u svom naumu. A kako i ne bi, kad, ako je tačna izjava jednog građevinca, šleper ovog materijala košta i do dve hiljade evra! A za posledice, ko te pita! Štete su, dakle, ogromne: menja se tok reke, povećava se opasnost od poplava, kvalitet vode je sve lošiji, ugrožavaju se flora i fauna, uništavaju se prirodna mrestilišta riba, stvaraju se opasne deponije u napuštenim jamama priobalja i tako redom. Otkuda tolika bezobzirnost divljih bagerista? Da li je to zbog nedostatka vodoprivrednih inspektora, pa ne mogu da se kontrolišu sve obale, ili je to zbog blagih kazni? Šta je u pitanju?
U inspektoratu kome pripada ova problematika kratko nam je rečeno da republički vodoprivredni inspektori kontrolišu eksploataciju šljunka i peska iz vodotoka i sa obala reka u Raškom okrugu, što znači i u Kraljevu. Naglasili su da, u skladu sa ovlašćenjem, na osnovu Zakona o vodama, protiv svih koji se na licu mesta zateknu u nelegalnoj eksploataciji preduzimaju odgovarajuće mere. Rečeno nam je, takođe, da su u eksploataciji peska i šljunka zaticali i one sa dozvolom, i one bez dozvole. Nije nam, međutim, rečeno o kom se broju legalnih i nelegalnih šljunkara, približno, radi. Takođe smo uskraćeni za informaciju o tome da li je, i koliko, prijava podneto protiv divljih bagerista, koliko ima dozvola za legalnu eksploataciju, da li se i legalna eksploatacija kontroliše, jer ima indicija da se vadi više šljunkla i peska nego što je dozvoljeno. Mnogo toga ostalo je nejasno, pod izgovorom da takvi podaci imaju karakter tajne (?!).
Dugogodišnji načelnik ribarskog područja ,,Zapadna Morava 2”, a sada načelnik mnogo većeg terena, ,,Srbija-jugozapad”, Milan Milosavljević Mida, o eskploataciji šljunka i negativnim posledicama bio je više nego konkretan.

NEBRIGA O PROIZVODU STAROM MILION GODINA
On smatra da o šljunku, kao prirodnom produktu i značajnom resursu, gotovo niko ne govori na adekvatan način. S tim u vezi, Milosavljević podseća da je šljunak prirodni proizvod star milion godina i da kao takav ima osobine koje se veštačkim putem ne mogu nadomestiti. A količina šljunka u našim rekama nije neiscrpna. Osim veoma bitne uloge u smislu očuvanja akvatične zajednice (ribe, rakovi, školjke, plankton, mikrozoobentos i slično) šljunak ima veliku ulogu i u zaštiti reljefa, strukture tla, flore, faune i drugih fizičko-hemijskih činilaca, a o posledicama u vreme poplava ne treba ni govoriti.
- Bespravna i bezobzirna eksploatacija šljunka u koritu vodotoka ima za posledicu i uništavanje odložene riblje ikre i mlađi, a istovremeno se tom aktivnošću remeti struktura dna vodotoka i uništava prirodna riblja hrana. Deo reke Zapadne Morave, kojim upravlja sadašnji korisnik ,,Hristifor Perišić Kićo”, čitavim svojim tokom veoma je ugrožen stalnom eksploatacijom peska i šljunka - naglašava načelnik Milosavljević.
Nažalost, razmere ovakve pojave su iz godine u godinu sve veće, pa Milosavljević zbog toga tvrdi da su rečna korita i priobalja naročito Zapadne Morave pretvorena u ruglo.
- Danas u pomoravskim selima postoje na desetine bagera u privatnom vlasništvu. Prosečna cena bagera kreće se od pedeset do sto hiljada evra. Nameće se pitanje: koliku zaradu treba da ima jedan stanovnik ruralnog područja da bi uložio toliki novac u kupovinu jedne mašine? Odgovor na to pitanje verovatno postoji, ali odgovora nema na pitanje koliku cenu će nam ispostaviti priroda za naše bahato ponašanje, i ko će je platiti - zaključuje Milosavljević.
Dakle, rešenje je u donošenju zakona i obavezujućih planova, kojima će državni organi odrediti mesta na kojima je vađenje šljunka dozvoljeno, kao i kvote za svaku pojedinačnu lokaciju, vodeći pri tom računa o ekosistemu i njegovom vraćanju u izvorno stanje, nakon okončanja eksploatacije.Povratak na vrh strane


    PUT U MONAŠKU ZEMLJU (3) - piše Ivan Rajović
Čudotvorna loza

   Zapravo, priča kaže kako je Metoh Kakovo, manastir Hilandar dobio na dar od nekog turskog bega. Čuvši da loza Svetog Simeona - čiji koreni niču iz temelja crkve na mestu gde su bile smeštene mošti ovoga sveca - pomaže onima koji nemaju poroda, beg se obratio monasima za pomoć. Dobio je grožđe sa čudotvorne loze i uputstva za molitvu.
Posle godinu dana pojavio se na manastirskim vratima noseći novorođenog sina, sa željom da ga ostavi u manastiru, obraćajući se rečima: ,,Bog mi ga je poslao, želim Bogu da ga darujem". Hilandarski oci nisu prihvatili ovaj poklon, zamolili su bega da se vrati kući sa željom i blagoslovom da u sreći odgaja svoga sina i uživa u njegovom odrastanju. Iz zahvalnosti za ovakvu velikodušnost, beg je prodao svoje imanje i kupio sadašnji posed na kome se nalazi metoh, poklonivši tako manastiru oko dve hiljade pet stotina hektara šume i sedamdeset hektara obradive zemlje. Bilo je to kažu oko 1585.
Ko nije zadovoljan ovim objašnjenjem, u arhivu manastira Hilandara naći će na stotine dokumenata, ugovora, priznanica, sudskih i drugih spisa u vezi s mestom, a kasnije selom Arsenicom. Postoje Velika Arsenica, izmeću potoka Asprolakos i planine Kakavos (otuda ime Kakovo) i Mala Arsenica, oko rta Klisuri. Pominje se od DŽ veka, uglavnom u vezi sa posedom i vodenicama manastira Iviron, Zograf, Vatoped, Hilandar... Tako je i dobila prvi deo imena, prema grčkoj reči koja označava naziv za mlin. Prema tim podacima, Hilandar je u devetnaestom veku imao posed koji je u obimu imao oko trideset pet kilometara. Kasnije dokupljivani susedni posedi stvorili su veliko imanje koje je bilo značajna potpora u smutnim i teškim vremenima, kada su se monasi borili i za sopstveni život i za održanje manastira.
Manastir Kakovo danas je prva stanica svih hodočasnika koji kreću da posete manastir Hilandar. Crkvica, okružena rastinjem, konaci, veliki ribnjak, bašte, povrtnjak, mala strugara, prodavnica knjiga... sve ukazuje na jedno dobro vođeno domađinstvo i vredne pregaoce, koji i u najtežim trenucima, kao što su i ovi posle velikog požara, ostaju čvrsti i dosledni u svojim uverenjima i opredeljenju da život posvete duhovnim vrednostima.

URANOPOLIS
Vraćamo se u hotel, spavamo kratko, a onda pre svitanja autobusima odlazimo u luku u Uranopolisu, odakle se trajektom stiže do Svete gore i Hilandara. Mrak je, a u luci gužva. LJudi se tiskaju da uzmu propusnice za Monašku zemlju, svojevrsne pasoše bez kojih se tamo ne može, da se okrepe i pojedu nešto pre nego što se otisnu na put u ovu uzbudljivu avanturu od koje svako očekuje nešto i prema kojoj svako ima sopstveni odnos i očekivanja. Uzimamo po parče pite sa sirom koja je toliko ukusna da predstavlja pravi specijalitet, što i jeste. U to rano jutro, još pod zvezdama, Uranopolis liči na svaki od sličnih gradova odakle se ljudi otiskuju u predele koji ne pripadaju ovom vremenu i navikama. To je jedan od dva grada koji su, kako kažu znalci, poslednja mesta u kojima vladaju uobičajena civilizacijska pravila života. Tamo dalje počinje država monaha, zemlja tišine, molitve i posvećenosti Gospodu, jedinstveno carstvo duhovnosti u kojem se vrlo malo toga promenilo za proteklih deset vekova. Tamo negde u mraku nalazi se naše odredište. Jutro je hladno, čak isuviše, ali to izgleda ne smeta mnogobrojnim turistima, isključivo muškarcima, koji se tiskaju da se probiju do trajekta, a onda stepeništem do platforme sa koje se pruža neponovljiv pogled na sve strane sveta.
Nedugo po isplovljavanju trajekta iz luke ulazimo u pravi oblak galebova, što je doživljaj kakav se verovatno nigde drugde ne može doživeti, a koji predstavlja sastavni deo puta na Svetu goru. Velike ptice, naučene na hranu koju im dobacuju putnici, nadleću nas sve vreme ispuštajući karakteristične i ne baš milozvučne glasove. Prilaze i u letu uzimaju hleb iz ruku putnika ili se strmoglavljuju u penušavo more, odakle nepogrešivo uzimaju samo ono što se može pojesti. Tik su iznad naših glava, ponekad i na samo nekoliko centimetara. Lepo vidimo njihove trbuhe, podvijene noge i raširena nepokretna krila dok se prepuštaju vetru da ih nosi kao žive jedrilice, sa izvanrednom lakoćom. Iz tog ugla gledani odozdo galebovi predstavljaju pravo savršenstvo i ne može čovek a da ne zaključi sa kakvim uživanjem ove ptice lete između dva beskrajna prostora, nebeskog i morskog. U takvom raspoloženju se pojavljuje i sunce. A doživeti izlazak sunca na moru, okružen pravim asovima letenja, nedaleko od Svete gore, osećanje je koje preplavi čoveka nekim mističnim nabojem od kojeg se dobija nesvestica. Sve deluje nestvarno, što i jeste, jer nigde u krug dokle pogled dopire nema ničega osim iskonskog, milionima godina starog krajolika obasjanog suncem kao i prvog dana postanka sveta ovakvog kakav je sada. Prizor je do te mere nestvaran da se čulima ne da objasniti u trenutku kad sva zadovoljstva ovoga sveta prestaju da postoje i gube značaj pred moćnom lepotom i opojnim osećanjem pripadnosti prirodi svom svojom minijaturnom ništavnošću ljudskog stvora. Tu i u takvim situacijama čoveku postane jasno sa koliko je truda i ljubavi stvoren ovaj svet i sa koliko bi se poštovanja trebalo odnositi prema njegovom tvorcu, a što rade oni ka kojima smo krenuli.

HILANDAR
Na obali nas već čeka kombi kojim nas ljubazni vozač u dve ture prevozi do Hilandara. Vožnja svetogorskim bespućem ne traje dugo jer je put dosta dobar, a dobar je zato što je tim istim putem dopremljena mehanizacija koja se koristi u obnovi spaljenog manastira. Za razliku od velikog broja pravoslavnih svetinja koje su sagrađene uz more, Hilandar je duboko u unutrašnjosti poluostrva, u pitomoj dolini u kojoj odjednom zablista sa visine od nekoliko stotina metara poput neobičnog, nepravilnog bisera u beskrajnom raskošnom zelenilu. I taj prvi pogled na Hilandar iz ptičje perspektive putniku oduzima dah i prosto ga zapljusne talasima neizmernog ushićenja. Ono što narušava utisak sučeljavanja sa netaknutom osamstogodišnjom istorijim ovog zdanja jesu kranovi koji sežu do neba i metalna konstrukcija koja je pažljivo instalirana oko nagorelog dela manastirskih ruševina. I u takvom stanju Hilandar deluje moćno, sa svim tim modernim detaljima koji samo pojačavaju utisak sa koliko se truda i pažnje ljudi odnose prema ovoj svetinji.
(nastaviće se)Povratak na vrh strane
   BEZBEDNOST U SAOBRAĆAJU
Kaciga na glavu

   Zbog toga što drugi učesnici u saobraćaju nisu poštovali saobraćajne propise, prošle godine život je izgubilo 54 vozača motocikla i bicikla sa motorom, dok je 1.346 povređeno.
U toku 2007. godine vozači ovih vozila učestvovali su u 3.647 saobraćajnih nezgoda. U ovim saobraćajnim nezgodama poginulo je 108 lica, dok je 3.154 zadobilo telesne povrede. Od ukupnog broja saobraćajnih nezgoda više od 50 odsto izazvali su upravo vozači ovih vozila. Zbog nepoštovanja bezbednosti saobraćaja, u tim saobraćajnim nesrećama život je izgubilo 54 lica dok je 1.808 zadobilo povrede.
Analiza pokazatelja bezbednosti saobraćaja ukazuje na veoma izraženo učešće bicikla sa motorom i motocikla u saobraćajnim nezgodama koje se događaju na putevima u Republici, sa veoma teškim i opasnim posledicama.
Vozači bicikla sa motorom najčešće prouzrokuju saobraćajne nezgode nepropisnim kretanjem po kolovozu, nepropisnim uključivanjem u saobraćaj i isključivanjem iz saobraćaja, nekorišćenjem biciklističke staze ili trake (gde postoji), nepoštovanjem saobraćajne signalizacije posebno u raskrsnicama, upravljanjem neosvetljenim biciklom sa motorom u noćnim uslovima i uslovima smanjene vidljivosti, vožnjom pod dejstvom alkohola i slično. Vozači motocikla, posebno mlađi, često u želji da se dokažu pred svojim vršnjacima, najčešće čine prekršaje prekoračenje dozvoljene brzine kretanja, nepoštovanje saobraćajne signalizacije posebno u raskrsnicama, nepropisno menjanje saobraćajnih traka, vožnja pod dejstvom alkohola i slično. Posledice nastale u saobraćajnim nezgodama znatno su teže, zbog toga što vozači i druga lica koja se prevoze biciklom sa motorom i motociklom ne koriste zaštitnu kacigu.
Vozači ostalih motornih vozila u odnosu na vozače bicikla sa motorom i motocikle najčešće čine prekršaje neustupanja prava prvenstva prolaza, nepravilne radnje sa vozilom (skretanje, kretanje i okretanje), kao i nepropisno preticanje.
Radi smanjenja broja saobraćajnih nezgoda i ublažavanja posledica u njima, saobraćajna policija od 25. maja do sutra, 31. maja, na teritoriji Republike Srbije sprovodi propagandno-preventivnu akciju ,,Kaciga na glavu". Osnovna poruka akcije upućena je vozačima bicikla sa motorom i motocikla, da su i oni učesnici u saobraćaju, da u interesu sopstvene bezbednosti poštuju saobraćajna pravila i obaveze, voze pažljivo i budu oprezni. Za sprovođenje kampanje urađen je letak sa prigodnim informativno-edukativnim sadržajem.
Od 1. juna pa do kraja sezone korišćenja bicikla sa motorom i motocikla, policijski službenici saobraćajne policije pojačano će kontroisati ove učesnike u saobraćaju u pogledu poštovanja saobraćajne signalizacije posebno semafora, tehničke ispravnosti i korišćenja svetlosno-signalnih uređaja, korišćenja zaštitne kacige, upravljanja pod dejstvom alkohola uz preduzimanje svih zakonom propisanih mera odgovornosti.
Policijska uprava Kraljevo apeluju na vozače ovih vozila da poštujući pravila i obaveze u saobraćaju i čuvaju svoje i živote drugih učesnika u saobraćaju.Povratak na vrh strane

U RATINI ODRŽANA TRADICIONALNA SMOTRA STVARALAŠTVA DECE SRBIJE - piše Dragan Bajović
Da se ne zaboravi narodno stvaralaštvo


   U dvorištu Osnovne škole ,,Dositej Obradović" u Ratini u subotu je održana dvadeset treća Smotra narodnog stvaralaštva Srbije. Ovo selo nadomak Kraljeva već 15 godina je domaćin ove manifestacije za koju u Savezu amatera Srbije kažu da je jedna od najznačajnijih u Republici.
Ratini, kao jednom od naprednijih sela u Republici, Savez amatera Srbije poverio je stalno organizovanje Smotre narodnog stvaralaštva dece Srbije. Cilj smotre je da animira najmlađe da čuvaju narodne igre i običaje od zaborava.
Nastupila su 23 dečja folklorna ansambla iz svih krajeva Srbije. Kraljevo je tih dana bilo najmlađi grad u Republici. Oko 700 mališana, odevenih u narodne nošnje, došlo je ovde da pokaže da se narodni običaji i izvorne pesme i igre mogu čuvati. Repertoar je bio zaista širok. Igre Levča, običaji ,,Ide zmija plazara", ,,Vozne" i ,,Lazarice u Pčinji", mađarske igre, igre iz Vukovog kraja, igre iz Banata, Vlaške igre iz Homolja i mnoge druge posetiocima smotre dočarale su kako se nekada živelo i zabavljalo u Srbiji. Više od 250 kulturno-umetničkih društava u Srbiji ozbiljno se bavi folklorom. Dečje ansamble tih društava tokom godine obišla je selektorska grupa u sastavu Bogdanka Đurić, koreolog, i koreografi Zvezdan Đurić i Dejana Kostić, i za republičku smotru u Ratini odabrala grupe koje su i nastupile.
Organizatori i ove smotre bili su Savez amatera Srbije, Kulturno-prosvetna zajednica Kraljeva i Mesna zajednica Ratina, a pokrovitelji Ministarstvo za kulturu Srbije i opština Kraljevo.


SAVEZNO TAKMIČENJE U AVIOMAKETARSTVU I ISTORIJSKIM MINIJATURAMA
Spiner nastavlja uspehe


   Maketarski klub Krila Užica bio je domaćin takmičenja u aviomaketarstvu i istorijskim minijaturama, pod nazivom IV kup Krila Užica, koje je je u subotu, 24. maja, održano u okviru Državnog prvenstva.
Domaći klub, iako vrlo mlad po stažu, i ovog puta se istako kao sjajan organizator. Prvenstvo je okupilo 125 maketara, koji su izložili 177 maketa vazduhoplova i istorijskih minijatura.
Kraljevački maketari su i ovog puta postigli sjajne rezultate, a skoro da i ne treba napominjati da su kao ekipa bili ubedljivo najuspešniji.
Najbolji maketar Srbije za prošlu godinu Zoran Nešić ponovo je bio daleko najuspešniji takmičar, osvojivši čak šest medalja, od toga četiri zlatne. Nešić je bio najbolji u kategorijama diorame, točkaši i domaće vazduhoplovstvo, a krunu uspeha je desegao osvajanjem prvog mesta u generalnom plasmanu. Drugo mesto je osvojio u kategoriji 1:72 džet, dok je u kategoriji helikopteri bio treći. Nebojša Mirković je bio najbolji u kategoriji 1:144, a treće mesto je osvojio u klasi 1:48 džet. Sretenka Đurić je bila druga u kategorijama helikopteri i 1:144. Ivan Milojević je bio najbolji u prestižnoj kategoriji 1:48 džet, a drugo mesto je osvojio u generalnom plasmanu.
Po već ustaljenoj praksi kraljevački pioniri i juniori bili su sjajni, iako je ove godine u tim kategorijama nikad jača konkurencija. Bogoljub Milić, najbolji maketar u pionirskoj konkurenciji za prošlu godinu, bio je najbolji u kategoriji pioniri propeleri, dok je drugo mesto osvojio u klasi pioniri džet. U kategoriji pioniri džet Aleksa Viktorović je osvoji zlatnu medalju, a Filip Cvetković je osvojio drugo mesto u kategoriji kadeti džet. Posebno treba istaći stabilne i vredne rezultate Ivana Karaića, drugoplasiranog maketara u kategoriji pionira za prošlu godinu, koji je osvojio čak tri medalje, i to prvo mesto u kategoriji 1:72 propeleri kadeti, u kadetskoj kategoriji 1:72 oklop bio je drugi, a u dioramama treći.
Iako je tek početak sezone, i ove godine taskmičari Spinera ponovo najavljuju velike domete i već su na vodećim pozicijama u svojim kategorijama.
Nastavak prvenstva sledi krajem juna izuzetnio posećenim i prestižnim takmičenjem u Beogradu, koje po tradiciji okuplja veliki broj takmičara iz inostranstva.
Dragan KosićPovratak na vrh strane


UMETNOST - KULTURA - OBRAZOVANJE

SREDNJOŠKOLSKO OBRAZOVANJE - piše Bojana Milosavljević
Prvi startuju daroviti

   • U kraljevačkoj opštini juče završena školska godina za 1.487 osnovaca, za koje je ovogodišnjim konkursom za upis u srednje škole predviđeno 1.661 mesto. U trci za mesto u srednjoškolskoj klupi prvi startuju kandidati specijalizovanih (matematičkih i filoloških odeljenja gimnazije) i dveju umetničkih škola. NJihov prijemni ipit specifičan u odnosu na kvalifikacione ispite za srednje stručne škole i gimnazije

   Svršeni kraljevački osnovci, kojima je juče bio poslednji dan u školskim klupama primarnog obrazovanja (po statistikama kraljevačkih prosvetnih vlasti takvih je u opštini 1.487), svakako će, ukoliko budu želeli, moći da nastave drugostepeno školovanje, ali uz uslove koje će doneti etapa upisa zvana ,,lista želja". Ovaj uslov podjednako važi za one koje se budu opredelili za trogodišnja zanimanja (zanate) ili neku od škola četvrtog stepena složenosti. Istovremeno, Konkurs Ministarstva prosvete dodelio je Kraljevu kvotu od 1.661 budućeg polaznika, imajući u vidu rang i u okruženju širi značaj pojedinih srednjih škola, pre svih Šumarske, Poljoprivredno-hemijske i Umetničke.
Kada je reč o specijalizovanim školama u Kraljevu (matematičko i filološko odeljenje Gimnazije, Muzička i Umetnička škola), kandidati za mesto u jednoj od njih prvi polažu prijemne ispite, sa specifičnim zadacima u odnosu na ostale stručne škole, ali i uz nesporno vrednovanje uspeha u prethodnom školovanju. Valja napomenuti da će kraljevačka Gimnazija u specijalizovano odeljenje matematičara (i za računarstvo) ove školske godine primiti jedno odeljenje od 20 učenika, dok je za filološko predviđeno 24 mesta. Muzička škola ,,Stevan Mokranjac" imaće 33 mesta za zanimanja: muzički saradnik (10), muzički izvođač (16) i muzički saradnik - etnomuzikolog (šest). Istovremeno, Umetnička škola moći će da primi 47 polaznika, i to za zanimanja: tehničar za konzervaciju i restauraciju (21), tehničar dizajna grafike (sedam), likovni tehničar i tehničar dizajna enterijera i industrijskih proizvoda - po sedam kandidata.
Do sada su se kandidati već prijavili za neki od smerova naučnih ili umetničkih profila, a prijemne ispite, zavisno od vrste škole i sa manjim odstupanjima u datumima, obaviće između 31. maja i 4. juna. Preliminarni rezultati prikazuju se 3. juna (za matematička i filološka odeljenja) odnosno 5. juna za umetničke škole. Ovaj dan rezervisan je i za eventualno podnošenje (i rešavanje) prigovora, kako bi do 9. juna bili objavljeni konačni rezultati prijemnih ispita i upis učenika u odabrane škole. Potencijalni polaznici odeljenja specijalizovanih naučnih disciplina ili umetničkih škola ,,probijaju led" u odnosu na vršnjake za slučaj da se narednih dana i zavisno od plasmana ili promene želja predomisle pa odluče da ipak upišu neku ,,klasičnu" srednju školu. U tom slučaju, za kvalifikacioni ispit iz maternjeg jezika i matematike mogu da se prijave u matičnoj osnovnoj školi između 3. i 15. juna, te da testove polažu 18. i 19. juna.



PREDŠKOLSKA USTANOVA - piše Bojana Milosavljević
Za Dan izazova – biciklijada


   Prekjuče je centar Kraljeva bio mesto retko lepog i masovnog spektakla. Povodom Dana izazova ili Svetskog dana rekreacije koji se obeležava u više od 70 zemalja, a po tradiciji poslednje srede u maju, Predškolska ustanova ,,Olga Jovičić Rita" organizovala je sportsku manifestaciju - biciklijadu. Više od četiri stotine takmičara - predškolaca, predvođeni asovima biciklizma iz čuvene kraljevačke porodice Čubrić, tačno u devet sati startovalo je sa trga ispred Doma vojske, bodreno od vaspitača, roditelja i ostale publike. Do cilja tj. Trga srpskih ratnika sa neviđenim žarom kotrljali su se dvotočkaši, a bilo je i onih sa ,,rezervnim", trećim točkom.
Kako su svi mali biciklisti ujedno bili i pobednici, kolektivno prvo mesto proslavljeno je u najlepšem raspoloženju žurkom na krajnjem odredištu trke. Kraljevački predškolci su povodom Dana izazova (rekreacije) svim sugrađanima uputili iskrenu i neposrednu poruku o značaju popularizacije sporta i zdravog načina života, o čemu, reklo bi se, iako mali, već znaju mnogo više od odraslih.



GIMNAZIJA U KRALJEVU
Promovisanje znanja iz informatike


   U ponedeljak je u kraljevačkoj Gimnaziji održana promotivna akcija ,,Probudimo IT Srbiju". Reč je o projektu koji su inicirali Narodna kancelarija predsednika Republike i predstavnici svetski priznate kompanije ,,Microsoft". Treći učesnik ovog projekta je redakcija časopisa ,,Micro PC World" za Srbiju. Povodom ove akcije učenicima matematičkog odeljenja Gimnazije održano je predavanje na temu razvoja informacione tehnologije i značaja zaštite intelektualne svojine.
Kraljevački gimnazijalci su sa velikom pažnjom slušali predavače i jednodušno ocenili da su nova saznanja korisna za njihovo dalje školovanje i usavršavanje. Inače, akciju ,,Probudimo IT Srbiju" krajem prošle godine pokrenula je Narodna kancelarija i pomenuti časopis. NJen cilj je podizanje nivoa informatičke pismenosti u našoj zemlji, kao i dostupnost informatičke opreme, softvera i edukativnog materijala. Ne manje važno je i neposredno promovisanje znanja i talenata iz ove vrhunske tehnološke oblasti. U tom smislu gosti iz Beograda bili su u ponedeljak na pravom mestu. Učenici Gimnazije u Kraljevu su ostvarili značajne rezultate na državnim takmičenjima iz oblasti matematike i informatike, pa je to bio razlog što su ih posetili stručnjaci kompanije ,,Microsoft" i održali im predavanje.
Gosti ove srednje škole koja više godina ima specijalizovano odeljenje za matematičke talente bili su Tatjana Pašić, direktorka Narodne kancelarije predsednika Republike Srbije, Grgo Butirić, zamenik direktora časopisa ,,Micro PC World", kao i predstavnici kompanije ,,Microsoft".



UMETNIČKI PROJEKTI
,,Zaokruži Okruženje" fotografijom


   Multimedijalni centar ,,Kvart" u Kraljevu u nedelju je u bioskopskom holu bio domaćin izložbe umetničkih fotografija čiji su autori mladi stvaraoci do 30 godina starosti. Konkurs je raspisalo UG ,,Imam ideju", a u okviru projekta ,,Zaokruži Okruženje". Nagradni temat za okvir je imao interkulturalno okruženje, a prema propozicijama svaki autor je mogao da konkuriše sa najviše dva rada crno-bele ili kolor fotografije.
U ,,Kvartu" je izloženo desetak nagrađenih i najuspelijih radova, a mladi autori pokazali su zavidan nivo poznavanja ove umetničke oblasti koja stiče sve više poklonika. Izložene fotografije mahom su prikazale i svojevrsnu autorsku nadgradnju u vizuelnom i simboličnom (višeznačnom) smislu i, naravno, snažan lični pečat svojih tvoraca. Pobedničke radove imali su Saša Nikolov, Milica Šolajić i Predrag Ilić. Žiri konkursa za umetničku fotografiju, osim Predragu Iliću, prednost je dao i Nikoli Sretoviću i Biljani Đukić. U odabranoj postavci izloženi su radovi i Miloša Slavkovića, Marijane Novaković, Marka Pavićevića, Strahinje Nikolića, Vanje Šundović i Milice Dukić.



CELJE - CENTAR SVETA MLADIH UMETNIKA
Kraljevčanin organizovao izložbu mladih slikara


   Prošli vikend u slovenačkom Celju bio je sav u znaku slikara, koji su se iz celog sveta okupili u ovom istorijskom gradu. Stigli su slikari sa svih kontinenanata. Razlog za dolazak ovako velikog broja slikara mladih do dvadeset godina bio je 13. međunarodni konkurs revije ,,Likovni svet" i ,,Galerije likovnih umetnika mladih". Stigli su mladi umetnici iz 40 država sa svih kontinenata. Na ovu već tradicionalnu izložbu slika mladih stiglo je poštom 10.000 likovnih radova. Svi ti mladi umetnici želeli su da pokažu svoje umetničke sposobnosti pred međunarodnim žirijem sastavljenom od umetnika iz tri države. Svake godine poznati umetnik iz Celja Mihailo Lišanin, vlasnik ,,Galerije mladih", organizuje u Celju konkurs mladih slikara sa različitim temama. Ove godine su umetnici slikali na temu: ,,Ko sam ja" i ,,Ko je moj narod".
Na podelu priznanja u Celje su stigli slikari iz Srbije, Rusije, Irana, Belorusije, Meksika, Crne Gore, Rumunije i Hrvatske. Stigli su i diplomatski predstavnici, ambasadori i konzuli iz država čiji su slikari dobili priznanja.
Pokrovitelj izložbe mladih bio je Danilo Turk, predsednik Republike Slovenije.
Izložbu je zvanično otvorio Bojan Šrot, gradonačelnik Celja, koji je u svom govoru istakao da mu je drago što se u njegovom gradu održavaju ovako velika svetska takmičenja mladih likovnih stvaralaca. Zahvalio je Kraljevčaninu Mihaili Lišaninu za sve dobro što čini za Celje i za svoju novu domovinu Sloveniju. Pozvao je mlade umetnike iz celog sveta da i dalje svake godine učestvuju na najvećoj izložbi slika mladih iz celog sveta.
U okviru podela priznanja učestvovali su poznati muzičari i plesna društva iz Slovenije.
Rade Bakračević



NARODNA BIBLIOTEKA – KRALJEVO
Izložba međuratne književnosti


   • U sklopu manifestacije ,,Noć muzeja" sredinom maja Narodna biblioteka u Kraljevu priredila tematsku izložbu ,,Književnost između dva rata", čiji je autor Emilija Dimovska, viši bibliotekar. Ovom postavkom prati se hronologija klasika srpske književnosti tog perioda, ali i izdavačka politika jednog vremena

   Budući da je tema ovogodišnje svesrpske kulturne manifestacije ,,Noć muzeja" u Kraljevu bila kulturni i zabavni život prvih decenija XX veka, Narodna biblioteka ,,Stefan Prvovenčani" odgovorila je zadatoj temi sadržajnim celovečernjim programom kolažnog tipa. Ipak, u središtu aktivnosti bila je izložba ,,Književnost između dva rata", koju je priredila Emilija Dimovska, viši bibliotekar ,,Stefana Prvovenčanog". Postavka će u holu gradske Biblioteke trajati još narednih desetak dana.
Kako je reč o relativno kratkom vremenskom književno-istorijskom periodu ali, zato, velikom broju objavljenih dela, koncept izložbe podrazumevao je odabir važnijih dela odnosno onih koja su ušla u istoriju srpske književnosti. Kraljevačka Biblioteka ta izdanja ne poseduje, te je Emilija Dimovska sačinila niz imena pisaca i naslova knjiga sa godinom prvog izdanja. Ovi podaci poređani su hronološkim principom i ilustrovani knjigama koje postoje u fondu ,,Stefana Prvovenčanog". Drugi deo izložbe (uslovno rečeno) daleko je slikovitiji i o njemu gđa Dimovski kaže:
- Postavku sačinjavaju izdanja Srpske književne zadruge (SKZ) koja su prava ,,slika" izdavačke politike međuratnog perioda. To je jedna kolekcija koju naša ustanova čuva od prvog broja. Sveukupno, izložba je imala za cilj da sačini hronologiju klasika domaće književnosti toga razdoblja i da pokaže kakva je bila tadašnja izdavačka politika.
Autorka izložbe ukazuje ljubiteljima književnosti na još jednu zanimljivost odnosno na dosadašnje manje poznate činjenice. Reč je o putopisnoj književnosti koja je u periodu između dva svetska rata bila prilično zastupljena kao forma:
- Manje se zna o našem čuvenom matematičaru Mihajlu Petroviću Alasu kao putopiscu - kaže Emilija Dimovska - a on ih je pisao, i to vrlo egzotične. Budući da je reč o naučniku, ti putopisi o dalekim zemljama i ostrvima nisu umetnički posebno doterani, ali zato imaju izuzetnu saznajnu vrednost, tako da te Alasove knjige imamo na Dečjem odeljenju naše Biblioteke.
Ova izložba, veštim sažimanjem književno-istorijskog perioda u domaćoj literaturi, daje mogućnost da se sagleda pojava dugog niza pisaca koji su gotovo do kraja prošlog veka dobili status klasika srpske proze i poezije. Postavka može da se pogleda i prouči još u narednih desetak dana.Povratak na vrh strane


       FUDBAL - SRPSKA LIGA (ZAPAD) - piše Zoran Bačarević
Sloga (i konačno) druga, Metalac na sedmom mestu

   • U poslednjem, 30. kolu, Sloga savladala užičku Slobodu (2:1), Metalac poražen u Petrovcu od domaće Sloge (2:3) • Sloga u baražu, ispali Šumadija, Morava (VP) i Sloga (BB), koja se spasava ako ,,beli” prođu trostruki baraž

   Ovogodišnja sezona na srpskoligaškom Zapadu završena je već u pretposledenjm majskom vikendu, a što se kraljevačkih klubova tiče, poslednje, 30. kolo, nije imalo čar neizvesnosti. Sloga je već odavno obezbedila baraž, a Metalac mesto u ,,zlatnoj sredini”. Fudbalska javnost u gradu na Ibru prošle subote mogla je da mirno ,,drema” na majskom suncu, sve iščekujući sredu, 28. maj, i start ,,belih” u baražu, utakmicu Sloga - Sinđelić (Niš) na Novom Beogradu.
Na Gradskom stadionu fudbaleri užičke Slobode, tačnije njihovo vođstvo puta, pomno je pratilo rezultate ostalih utakmica jer su Ere, u nekim kombinacijama mogle u zonski stepen. To se, na kraju, nije dogodilo, a Sloga je zabeležila pobedu i pored toga što je Tufegdžić šansu pružio igračima sa klupe, tačnije mlađim fudbalerima, sve štedeći igrače iz prve postave za okršaj na sve ili ništa sa Nišlijama.
Sloboda je povela golom Savića u 57. minutu, poravnao je Popović u 62, a konačan rezultat postavio rezervista Vučićević u 89. minutu. Sloboda se, ipak, spasla izpadanja zbog raspleta na ostalim utakmicama pa će ligu, pored Šumadije iz Kragujevca, napustiti i Morava iz Velike Plane. Sloga iz Bajine Bašte će biti na ,,čekanju”, a spas još može doneti baš kraljevačka Sloga, ukoliko se plasira u Prvu Telekom ligu Srbije.
Metalac je sezonu završio gostovanjem u Petrovcu na Mlavi, gde je cela ,,priča” bila završena već u prvih 45 minuta. Golove za domaćina postigli su Đorđević u 15. (penal) i 41. i Radojičić u 40. minutu, dok je za Metalac jedini strelac bio Marković, ali i on dva puta - u 17. i 34. minutu. Sve za konačnih Sloga (PM) - Metalac 3:2, da bi domaćin na kraju prvenstva osvojio šesto mesto, a Metalac sezonu 2007/2008. okončao na sedmoj poziciji.



BARAŽ ZA ULAZAK U PRVU (TELEKOM) LIGU SRBIJE
Drugi penal za drugo kolo

   • Sloga (KV) - Sinđelić (Niš)

   Fudbaleri Sloge uspešno su ,,preskočili” prvu prepreku u baražu-kvalifikacijama za ulazak u Prvu ligu Srbije. U sredu su na Novom Beogradu savladali niški Sinđelić sa 2:1 golovima Pelivanovića u 22. i Gojkovića u 56. minutu sa penala. Gol za Nišlije postigao je Jeremić u 44. minutu.
Prvi krug baraža, što se meča Sloga-Sinđelić, ali i susreta Inđija - Radnički (O) tiče, obeležili su jedanaesterci (penali). Na stadionu Radničkog Sloga je povela u 22. minutu pošto je Pelivanović sa tridesetak metara savladao Trailovića. Već u 33. minutu dosuđen je penal za ,,bele” posle prekršaja nad Nikačevićem. Pelivanović je bio loš izvođač jer je njegov šut golman Nišlija zaustavio. Drugi penal sudija Gogić je dosudio u 56. minutu, ponovo posle prekršaja nad Nikačevićem. Promenjen je izvođač, sada je to Gojković, koji je (ipak) savladao Trialovića za konačnih Sloga-Sinđelić 2:1.
Drugi par 1. kola odigran je na Vračaru (Obilićev stadion), a Inđija je savladala Radnički (O), boljim izvođenjem penala (4:2) pošto u regularnom toku nije bilo golova. Sloga i Inđija na igralištu Radničkog (NB) u nedelju od 16.30 časova boriće se za završni ,,krug” protiv niškog Radničkog, na dve utakmice.



IZBORNE AKTIVNOSTI U FS RAŠKOG OKRUGA
Marušić na čelu sudija, Vuletić predvodi trenere

   Fudbalski poslenici u FS raškog okruga nemaju mira ovih dana. Posle izbornih aktivnosti u FSO Kraljevo na red je došao izbor u Udruženjima u višoj instanci. Najpre su za ovalni sto u Raškom okrugu zaseli članovi Skupštine Udruženja fudbalskih sudija i instruktora. Posle analize proteklog perioda, koju je prezentovao Tomislav Mijailović, dosadasšnji predsednik Udruženja, pristupilo se izboru novog mandatara za naredni četvorogodišnji period. Glasalo se tajno, a vrpcu je posle uzbudljivog finiša presekao Svetislav Marušić, savezni sudija, koji se nalazi na listi sudija Meridijan lige Srbije.
NJegov protivkandidat LJubivoje Jovanović je vodio ogorčenu bitku. Od 35 prisutnih delegate pre poslednje cedulje rezultat je bio 17:17. A onda je izvučen Marušić.
   I trenerska organizacija imala je sastanak Skupštine. Dnevni red gotovo indentičan, a sa radom u proteklom periodu prisutne je upoznao dosadašnji predsednik Zoran Tošić. Delegati su potom za novog čelnika trenerske organizacije izglasali Mila Vuletića.



AUTOMOBILIZAM - DRUGA TRKA NA KRUŽNIM STAZAMA ODRŽANA NA BERANOVCU
Borovićanin potvrdio plasman, Vesnić primat u ST

   • Osvedočeni as u klasi Super turizmo na Beranovcu trijumfovao i pored starta sa druge pozicije, Kraljevčanin ponovio uspeh iz prošle godine, drugo mesto u klasi I (mali N)

   Na autodromu Beranovac prošlog vikenda održane su druge trke u nacionalnom šampionatu automobilista na kružnim stazama. Po lepom vremenu i u prisustvu više od 10.000 gledalaca ASK Karanovac uspešno je organizovao još jednu reviju automobilista koji su ovog puta na praktično jedinoj pravoj stazi u Srbiji startovali u šest klasa, odnosno u četiri divizije.
Ovogodišnje prve trke na Beranovcu (druge će, verovatno, biti održane krajem avgusta u višedecenijskom terminu ,,Nagrada Kraljeva”) obeležile su zanimljive trke, a za ,,potrebe” ,,Ibarskih novosti”, odnosno njihovih čitalaca, vredi izdvojiti dve.
U klasi Super turizmo viđen je još jedan okršaj Milovana Vesnića i Andreja Kulundžića. Na treningu je Kulundžić bio brži, startovao je u nedelju ,,tačno u podne” sa polupozicije ali - loše. To je već iskusni Užičanin iskoristio da krene u još jedan efektan ,,slalom” kroz devet krivina Beranovca i na kraju se popeo na pobedničko postolje. U klasi II, poznatijoj kao ,,hibridi”, bilo je najviše takmičara, za trku se plasiralo samo 30, zbog propusne moći 5.250 metara duge staze. Na Beranovcu još jednom je trijumfovao Borković, dok je u trci ,,jugića” u klasi I (mali N) nastupio i ,,domaći” takmičar, Konarevčanin Miloš Borovićanin. On je na ,,svojoj” stazi startovao sa druge pozicije, potvrdio plasman koji je prošle sezone takođe ostvario na Beranovcu, a posle trećeg mesta na novosadskom Mišeluku najavio da će i ove sezone imati veoma značajnu ,,ulogu” u svojoj klasi.
Trke na Beranovcu prošle su sa manje incidenata, ako se u to može računati izletanje Živkovića u klasi II na opštepoznatoj nizbrdici ispred boksa. Povratak na stazu omogućila mu je publika, koju je zaplašio.

MILANOVIĆ ŠESTI
U klasi I (mali N) drugoplasiranom Borovićaninu pravili su društvo sugrađani i klupski drugovi (AMSK Nagrada Kraljeva) Bojan Milanović i Đorđe Ristić. Milanović se plasirao na šesto, a Ristić na 12. mesto. Kraljevčanin, ali u kacigi ASK Karanovac, Nenad Mijaljević startovao je u klasi II (,,hibridi”) i u jakoj konkurenciji zauzeo osmo mesto.



AMERIČKI FUDBAL
Krune ,,progutale" Ajkule

   Kraljevački Royal Crowns su završili regularni deo takmičenja sa još jednom ubedljivom pobedom, petom u nizu. Ovog puta je ,,žrtva" Kraljevčana bila ekipa Šarks iz Šapca, inače klub iz divizije Sever.
Rezultat utakmice je bio 47:0, po četvrtinama 12:0, 7:0, 14:0, 14:0.
Krune su odlično otvorile utakmicu - tačdaunom. Šapčani su imali napad skoro sa linije svoje endzone (zona za poentiranje), odbrana Kraljeva je to iskoristila i postigla još jedan, što je značilo celih 12:0.
U drugoj četvrtini odbrana Kraljeva nastavlja dominantnu igru, pa je pre zasluženog odmora bilo 19:0.
A tek što je počela treća četvrtina, Kraljevo je postiglo novi tačdaun za 26:0. U tom delu igre sviran je i veliki broj kazni, uglavnom protiv Kraljeva, tako da je akcija Ajkula trajala skoro pet minuta, ali na kraju bez rezultata.
U poslednjoj četvrtini treneri Kraljeva su šansu ukazali i nekim igračima koji imaju manju minutažu na terenu, a oni su to valjano iskoristili. Pre svih, na ovoj utakmici je debitovao na mestu vođe napada šesnaestogodišnji Strahinja Stepović, koji je od tri pokušaja za pas kompletirao dva.
U ovom delu igre Krune su postigle još dva tačdauna, a konačan rezultat 47:0 za Kraljevo.
Krune su se još pre dva kola plasirali u plej-of, a za dve nedelje će na terenu ,,Autotransport" ugostiti drugoplasiranu ekipu iz grupe Sever, požarevačke Outlanjs.

I JUNIORI USPEŠNI
Na prvom zvaničnom turniru u fleg fudbalu (američki fudbal bez kontakta) prošle nedelje u Čačku juniori kraljevačkog kluba osvojili su prvo mesto. U konkurenciji pet klubova, mladi Kraljevčani su zabeležili maksimalni broj pobeda i doneli pehar u Kraljevo. Tako je i zvanično počela fleg fudbal liga 2008. za juniore, a male Krune očekuju još dva turnira i kasnije verovatno i finale koje će biti odigrano u Beogradu. Rezultati koji su postignuti do sada u seniorskom i juniorskom timu pokazuju da se u Krunama radi punom parom.



IZBORI U FUDBALSKOJ ORGANIZACIJI - piše Stole Petković
U kući ,,Velikog brata”

   Posle izbora u prolaznim branžama sledi veliko finale, a to je izbor predsednika FS Raškog okruga. Lobiranja su počela odavno. Posle odlaska čelnog čoveka Zvezdana Terzića raspisani su poternica i novi izbori sa napomenom da se na funkcije izaberu mahom novi ljudi. To, kažu, važi za sve stepene od osnovnih đelija FS opština do samog vrha. Međutim, da li je baš tako? Izgleda da sve po starom ide.
Slatke su funkcije ma kakve one bile. Jer svi, pa i oni stari, misle da su novi. A videli smo u našem okruženju šta su uradili za protekli četvorogodišnji period. Ovi naši što dosad bejahu nemaju se baš čime pohvaliti.
Pogled na Moravičku zonu sve govori. Nijedan klub sa područja koje pokriva FSO Kraljevo (oko 50 klubova) nije u tom rangu takmičenja. Za Zonu su vize u dva-tri navrata vadili klubovi koji nemaju ništa svoje, čak ni fudbalere. NJihova igrališta nisu po propisima ili ih uopšte nemaju. Komisije terene primaju na obećanja domaćina da će sve biti uskoro u redu. Proleter iz Pečenoga je, recimo, i dalje beskućnik.
Ishodi utakmica su posebna priča. Klubovi su stari znanci, a rezultati se uglavnom mogu naslutiti i često pogoditi. ,,Maestralan" potez povuklo je rukovodstvo FS Raškog okruga kada je u prošloj sezoni kaznilo delegate koji nisu napisali da su neke utakmice nameštene!!! Kakva ,,hrabrost”. A klubove niko nije ni opomenuo iako su oni sve mesili i kusali. I sve po starom ide.
A funkcije su preslatke. Pre dva mandata jedan čelnik je rekao da svačiji rad treba preispitati posle svake dve godine iako ,,vlast" traje četiri. NJemu do funkcije nije stalo, a red je da i ostali dođu na red. Tako je ušao u mašinu. Sada polako korača i kroz treći mandat. Isto je i sa sudijama. A lobi radi li radi. Šta je u pitanju? LJubav prema fudbalu svakako nije u prvom planu.
Savez je na ovakav način mogao da vodi bilo ko od članova Skupštine.
Čelnici nisu dominirali u sferi fudbala, ali im je građevina baš išla od ruke. Svetla tačka su nove prostorije u kuli jedan u Vojvode Putnika i renovirane kancelarije u podrumu kod gradske bolnice. Ali to su, pre bi se reklo, kuće Velikog brata i ispovedaonice ljudi iz klubova koji zarad učestvovanja u takmičenju duboko zavlače ruke u ionako prazne džepove, a da to, iz samo njima znanih razloga, i ne primećuju.



POLITIKA - SPORT - FINANSIRANJE
Savez da utvrdi kriterijume

   Način finansiranja sportskih organizacija na području opštine Kraljevo u poslednje vreme izaziva brojne reakcije sportskih organizacija, jer sa sobom nosi brojne protivrečnosti.
Do pre tri godine postojali su jasni kriterijumi o finansiranju sportskih organizacija koje je utvrdio Sportski savez opštine Kraljevo. Ovi kriterijumi su utvrđivani u procentima, imajući u vidu učešće sportskih organizacija u sistemu i rangu takmičenja u zemlji i inostranstvu, postignute rezultate i sportsku tradiciju.
U poslednje tri godine kriterijumi Sportskih saveza su suspendovani, a podelu sredstava vršio je Savet za sport, a posle toga sredstva sportskim organizacijama su deljena prema Zaključku Skupštine opštine. Ovim je finansiranje sportskih organizacija dobilo stranačko obeležje preko odborničkih grupa koje su predložile i prihvatile pomenuti zaključak. Ovakvim pristupom zanemareni su osnovni kriterijumi i vrednovanja aktivnosti sportskih organizacija u nacionalnom sistemu i rangu takmičenja.
Ovo stanje posebno je iskomplikovano u poslednje vreme zahtevima brojnih novoformiranih organizacija koje su istakle zahtev da im se iz budžetskih sredstava obezbedi finansiranje. Važeći Zakon o sportu išao je na ruku osnivačima novih sportskih organizacija, pri čemu je najvažniji uslov osnivanja da se dva fizička lica dogovore kao osnivači o tome, a posle toga se ispostavljaju zahtevi opštini da finansira tako novoosnovanu sportsku organizaciju od strane dva fizička lica. Većina fizičkih lica koja su osnovala sportske organizacije su u tome videla lučnu biznis šansu. Tako smo u pojedinim sportovima dobili enormno veliki broj sportskih organizacija koje su van zvaničnih sistema takmičenja i van interesa opštine.
Pod naletom ovih zahteva delioci finansijskih sredstava se nisu snašli. Zapostavljena je sportska tradicija koja je deo sportskog života opštine, zapostavljeni su ostvareni rezulati u domaćim i međunarodnim takmičenjima, potisnuti su bazični i olimpijski sportovi i upravljanje u ovim sportskim organizacijama je personificirano.
Radi prevazilaženja nastalog stanja treba poveriti Sportskom savezu opštine Kraljevo da predloži kriterijume finansiranja sportskih organizacija. Kriterijumi koje bi uradio sportski savez opštine Kraljevo uzeli bi sigurno u obzir veoma bitne elemente: od strategije razvoja sporta u Srbiji odnosno od postojeće kategorizacije sportova koju je izvršio Sportski savez Srbije, učešća u rangu takmičenja, ekipnim i pojedinačnim sportovima, sportskoj tradiciji, regularnosti rada organa sportskih organizacija. Svakako bi se poseban kriterijum finansiranja ugradio za kvalitetan sport, a posebno za masovne sportove. Deo namenjenih sredstava za sport treba rezervisati za školski sport, kao i za finansiranje prigodnih sportskih događaja koje prihvata predsednik opštine. Deo sredstava treba izdvojiti za vrednovanje ostvarenih pojedinačnih rezultata onih sportskih organizacija koje nisu u sistemu finansiranja.
Uvereni smo da će ovako utvrđeni kriterijumi biti mnogo bolji nego zaključci koje je uradila odbornička grupa.
Atletski klub KraljevoPovratak na vrh strane
 


IMPRESUM

Nedeljni list u izdanju : „Ibarske novosti” AD - Kraljevo. Adresa Redakcije: ul. Hajduk Veljkova br. 2.
Generalni direktor i glavni i odgovorni urednik: Dragan Rajičić. Odgovorni urednik: Vladeta Stanojević. Tehnički urednik: Saša Kovačević. Lektor: Vesna Jovičić. Redakcija: Zoran Bačarević (sport), Dragan Vukićević (privreda), Slobodan Rajić (politika), Marko Slavković (reportaže i Stršljen), Bojana Milosavljević, Ivan Rajović (urednik izdavačke delatnosti), Lidija Kuljača (zanimljivosti - zabava), Milisav Radovanović (fotoreporter), Zorica Radunković (marketing).

Predsednik Upravnog odbora: Dragica Tomić.

Telefoni: direktor i glavni i odgovorni urednik 312-504, odgovorni urednik tel/faks 320-630, pravna i opšta služba 312-505, oglasno odeljenje 312-505.

Godišnja pretplata 1.560 din. Za inostranstvo - Evropa 4.680 dinara, Amerika i Australija 6.240 din. Tekući račun: 160-14461-52 kod „Banca Intesa” Kraljevo. Kompjuterska obrada „Ibarske novosti”.
Štampa “APM PRINT”, III Bulevar 29, Novi Beograd.
Generalni distributer: “SOFIST”, Žička 10, tel. 036/360-200 i 361-222.

Poštarina plaćena u Pošti 36200 Kraljevo. List izlazi petkom, rukopisi se ne vraćaju.

e-mail:webmaster@kraljevo.com


Ibarske novosti - e-mail

Copyright © 1997-2008. Interactive.net Kraljevo. All rights reseved interactive