Internet izdanje - 20. jun 2008. godine

 Ibarske novosti - e-mail

Preuzmite PDF verziju novog broja "Ibarskih novosti"!


Naslovna strana novog broja "Ibarskih novosti" - klik za vecu sliku! Potvrđeni mandati odbornika, Branko Kaplarević predsednik Skupštine
Sednice su nelegalne i treba ih poništiti
Dr Miloš Babić prvi gradonačelnik Kraljeva
Pametan, čestit i omiljen, a nepodoban komunističkoj vlasti
Lipe cvetaju, a mi u Kraljevu
Po uzoru na Simeona i Savu
Put u monašku zemlju - U poseti Sofiji i Janisu
Poklon Dečjem selu u Kraljevu
Nagrađeni najpolicajci
Umetnost, kultura, obrazovanje
Sport: košarka, bicikliyam, fudbal, karate


ODRŽANA KONSTITUTIVNA SEDNICA SKUPŠTINE GRADA KRALJEVA - piše Slobodan Rajić
Potvrđeni mandati odbornika, Branko Kaplarević predsednik Skupštine

   • Na predlog Verifikacionog odbora, potvrđeno svih 70 odborničkih mandata • Za predsednika Skupštine grada Kraljeva izabran Branko Kaplarević iz Srpske radikalne stranke, a za sekretara Skupštine postavljen Dejan Ćajić (DSS) • Burna rasprava o proceduralnim pitanjima

   Donošenjem odluke o potvrđivanju mandata izabranih 70 odbornika, izborom Branka Kaplarevića za predsednika Skupštine i postavljenjem Dejana Ćajića za sekretara Skupštine, u petak, 13. juna, uprkos protivljenju ,,opozicije", konstituisana je Skupština grada Kraljeva.
   Mandati 70 izabranih odbornika Skupštine grada Kraljeva, u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima, potvrđeni su javnim glasanjem, na predlog Verifikacionog odbora u sastavu Vukomir Mitrović, Soko Vilotijević i Tomislav Ilić, koji je ,,sravnio" podatke iz odluke Izborne Komisije i dostavljene dokumentacije nosilaca lista i podneo izveštaj, uz istovremeno usvajanje Izveštaja Izborne komisije opštine Kraljevo o sprovedenim lokalnim izborima 11. maja ove godine. Najpre je dizanjem ruku ustanovljeno da je ova odluka doneta sa 41 ,,za" i 29 ,,uzdržanih", a zatim na reklamaciju Poslovnika i izražavanje sumnje u rezultate glasanja prozivkom sa 44 ,,za" i 26 ,,uzdržnih" glasova. U novom, prvom sazivu Skupštine grada Kraljeva, lista Za evropsku Srbiju - Boris Tadić ima 26, lista Srpska radikalna stranka - Tomislav Nikolić 18, lista Demokratska stranka Srbije - Nova Srbija 16, lista Pokret za Kraljevo šest i lista Socijalistička partija Srbije - Partija udruženih penzionera Srbije četiri odbornika (kompletan spisak novoizabranih odbornika objavili smo u pretprošlom broju našeg lista).
Prethodno je, pre konstitutivne sednice, Izborna komisija odbornicima izdala rešenja da su izabrani, a po donošenju odluke o potvrđivanju mandata odbornici su na sednici dali i potpisali svečanu izjavu i dobili uverenja Skupštine o potvrđivanju svojih mandata.

BURNA RASPRAVA O PROCEDURI
Konstitutivnu sednicu je, inače, otvorio sazivač Dejan Milović, predsednik Skupštine opštine Kraljevo u prethodnom sazivu, koji je zahvalio svim odbornicima i saradnicima iz prethodnog saziva na saradnji i poželeo srećan i uspešan rad novoizabranoj Skupštini grada. On je takođe konstatovao da je prigovor Opštinskog odbora DHSS Kraljevo zbog neprihvatanja dva mandata kandidata za odbornike te stranke Branka LJubojevića i mr Bobana Jašovića bespredmetan, jer je Izborna komisija svojom odlukom odbila tu žalbu i uputila podnosioca na nadležni sud. Zatim je konstitutivnom sednicom, do izbora predsednika Skupštine grada Kraljeva, predsedavao najstariji odbornik Milan Stevanović (70) iz Pokreta za Kraljevo, a u radu mu je pomagao najmlađi odbornik Marko Matić (24) iz Nove Srbije (i pored toga što Zakon izričito propisuje da sednicom predsedava samo najstariji odbornik).
Iako je predsedavajući Milan Stevanović na početku upozorio kandidate za odbornike na korektan rad, bez deoba, svađa i uvreda, pozivajući se na ,,srpske sukobe" iz prošlosti, konstitutivna sednica je započela i do druge tačke i čitavim tokom protekla u burnom i polemičnom tonu, uz brojne reklamacije povrede Poslovnika o radu, replike, dobacivanja sa mesta i druge verbalne sukobe. U suštini, kandidati za odbornike liste Za evropsku Srbiju su osporavali legalitet i legitimitet konstitutivne sednice, način njenog rada i vođenja po važećim propisima i Poslovniku, a kandidati za odbornike SRS, DSS/NS i SPS/PUPS, aktuelni sekretar SO Kraljevo i predstavnici opštinskih organa uprave to demantovali. Zbog toga je sednica često prekidana, pravljene su brojne pauze u radu, održane čak i neuspešne konsultacije sa predstavnicima izbornih lista, uz česta glasanja aklamacijom i prozivkom po prigovorima za povredu Poslovnika o radu, koje su većinom glasova sve odbijene, pa je tako prva tačka okončana potvrdom mandata posle šest sati, a čitavo zasedanje posle skoro devet sati.

IZBOR I POSTAVLJENJE
U okviru druge tačke, sada već odbornici sa potvrđenim mandatima, tajnim glasanjem, kojim je rukovodila komisija u sastavu Zoran Košanin, Slavoljub Nikolić, Vladimir Bogavac, Radmila Vladisavljević i Miodrag Petrović, izabrali su za prvog predsednika Skupštine grada Kraljeva Branka Kaplarevića, odbornika Srpske radikalne stranke. Na osnovu izveštaja o rezultatima tajnog glasanja, Branko Kaplarević je izabran većinom od 43 glasa, od ukupno 63 važeća glasačka listića. Inače, Branka Kaplarevića je za predsednika Skupštine grada predložila grupa od 31 odbornika i bio je jedini kandidat. Predlog je obrazložio Slavoljub Nikolić (SRS), pročitavši i njegovu kraću biografiju, a tokom rasprave odbornici ZES-a su osporavali Kaplarevićeve sposobnosti da predsedava Skupštinom velikog i problemima bremenitog grada Kraljeva, a predlagači to demantovali ističući njegove kvalifikacije, radno iskustvo i druge kvalitete koji ga ,,preporučuju" za tu važnu funkciju. Po saopštavanju rezultata glasanja, Branko Kaplarević je kraćim govorom zahvalio na izboru i preuzeo dalje predsedavanje sednicom.
U okviru treće tačke dnevnog reda, u skladu sa zakonskim propisima i Statutom opštine, predsednik Skupštine Branko Kaplarević, uz obrazloženje sa kraćom biografijom kandidata, predložio je da se za sekretara ove Skupštine postavi Dejan Ćajić, diplomirani pravnik iz Kraljeva. Ćajić je javnim glasanjem, sa 38 glasova ,,za", rešenjem postavljen za sekretara Skupštine. I Branko Kaplarević i Dejan Ćajić, prema zakonskim i statutarnim odredbama, biće na tim funkcijama, kao i odbornici, sa mandatom od četiri godine.
Po zaključenju konstitutivne sednice, predsednik Gradske skupštine sazvao je javno drugu po redu, a prvu radnu sednicu za ponedeljak, 16. jun, sa početkom u 10 sati, napomenuvši da će dnevni red i materijal dobiti toga dana.

BIOGRAFIJE PREDSEDNIKA I SEKRETARA SKUPŠTINE
Branko Kaplarević
Rođen je 13. marta 1958. godine u Kraljevu (Grdica). Osnovnu školu i Gimnaziju završio je u Kraljevu. Ekonomski fakultet završio je u Kragujevcu. Rezervni je starešina i radio je na različitim i najodgovornijim dužnostima u teritorijalnoj odbrani. Radio je kao šef Predstavništva Vršačke pivare u Kraljevu i bio komercijalni direktor preduzeća ,,Janhari". Sada je privatni preduzetnik, oženjen je i otac troje dece. (iz obrazloženja predloga)

Dejan Ćajić
Rođen je 4. septembra 1973. godine u Kraljevu, gde i sada živi. Po zanimanju je diplomirani pravnik. Osnovnu školu završio je u Vitanovcu, a Srednjoškolski obrazovni centar ,,Prva petoletka" u Trsteniku. Pravni fakultet završio je 2000. godine u Beogradu. Nakon završenog fakulteta dve godine je radio u Opštinskom sudu u Kraljevu, zatim osam meseci u Holding kompaniji Fabrika vagona, a od 2003. do danas zaposlen je u Republičkom geodetskom zavodu - u Službi za katastar nepokretnosti u Kraljevu. Oženjen je i otac dvoje dece. Član je DSS-a. (iz obrazloženja predloga)Povratak na vrh strane


KONFERENCIJA ZA NOVINARE OPŠTINSKOG ODBORA DS KRALJEVO - piše Slobodan Rajić
Sednice su nelegalne i treba ih poništiti


   ,,Dve održane sednice Skupštine grada Kraljeva, konstitutivna i redovna radna, kako su je nazvali sazivači, nelegalne su i neligitimne, jer su neprimerene bilo kakvoj demokratskoj proceduri i od nadležnog ministarstva treba da se proglase nezakonitim i ponište", rečeno je na konferenciji za novinare Opštinskog odbora DS Kraljevo, održanoj u utorak, 17. juna.
- Te dve sednice, nakon ,,hajdučkog" načina sazivanja, načina vođenja, utvrđivanja dnevnog reda, ostavljaju, ako ništa drugo, jedan gorak ukus. Posebno za sve nas koji već dugo godina učestvujemo u višepartijskom sistemu, jer smo mislili da smo 1996. godine došli do pravog nivoa demokratije, u smislu smenjivosti vlasti i poštovanja skupštinske procedure, koja je jedan od osnovnih načela demokratije. Zaista nismo očekivali od predstavnika stranaka na lokalu, koje sebe nazivaju demokratskim ili pripadaju po vokaciji nekom demokratskom bloku, da to, uz ,,sasluženje" SRS i SPS, učine na ovakav način!? DS i lista Za evropsku Srbiju će sa svojim pravnim timom vrlo brzo napraviti predstavku prema Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, sa svim dokazima materijalne prirode oko kršenja, i Zakona o lokalnoj samnoupravi, i Poslovnika koji se primenjivao na ovim sednicama, i ukupne procedure koja je primenjena, kako bismo po hitnom postupku zatražili pre svega stavljanje van snage odluka koje su donete na tim sednicama, a onda, normalno, i poništavanje tih sednica. Ubeđeni smo i od naših pravnika i od drugih ljudi koji ne pripadaju ovim opcijama a po struci su pravnici, da ćemo sa tom predstavkom vratiti regularnost odvijanja političkog života koji je i te kako bitan za funkcionisanje lokalne samouprave i u prvom redu u interesu građana Kraljeva koji su glasali za listu Za evropsku Srbiju, a i za sve ostale, jer izborno pravo je nešto što je iskonsko, neotuđivo i, uostalom, Ustavom zagarantovano svakom građaninu, a kršenje procedure podrazumeva i prekrajanje tog izbornog prava. U ovom trenutku mi smo opozicija pa može da se kaže ,,opozicija ima pravo da se ljuti i buni", ali mislim da politički dogovor koji je obnarodovala pre par nedelja koalicija, koja je na ovaj način drakonski materijalizovana kroz ove dve sednice, nešto je što je njihovo opredeljenje i zaista je politički moguće shvatiti, ali način na koji je to učinjeno, između ostalog, i meni ostavlja rezervu da li uopšte tim novoizabranim čelnicima grada Kraljeva treba da čestitam. Ja ne znam šta treba da im čestitam i ne bih u ovom trenutku mogao ništa da kažem, osim da, i kao predsednik Opštinskog odbora, i kao čovek koji je bio ispred DS u Koaliciji Zajedno, i odbornik, i poslanik, smatram da nastavi li ova koalicija na ovaj način da teroriše, da kažem pre svega gradske odbornike i proceduru, plašim se da će to biti implementirano i kroz samo njihovo funkcionisanje u lokalnoj samoupravi, a to neće omogućiti našim sugrađanima ni bolji život, a ni bolju perspektivu. U svakom slučaju, biće prilike i da se čestita, ako se procedura vrati u normalne tokove i ovom prilikom pozivam kolege koje su gradskoj skupštini da iznesu svoje stavove pošto su prosustvovali obema sednicama - istakao je Milan Vuković, narodni poslanik i predsednik OO DS Kraljevo.
I Vukomir Mitrović, predsednik Okružnog odbora i šef Odborničke grupe DS, ukazao je na drastično kršenje skupštinske procedure na dve sednice, ali i na druge aspekte tih dešavanja.
- Očigledno je da se u Skupštini grada dogodilo nešto što je istorijsko kada je u pitanju Kraljevo! Prvo, građani Kraljeva su se oduševili što su dobili status grada i što su postali konačno građani, a 13. i 16. juna je većina Kraljevčana doživela razočaranje zato što se dogodilo da posle toliko borbe za demokratiju, demokratska prava i institucije, Nova Srbija i DSS dovode u gradu Kraljevu radikale na vlast. Očigledno, kada se pogleda sastav Gradskog veća, kada se zna da Skupštinu grada vodi predstavnik SRS, kada je zamenik gradonačelnika iz SRS, onda se vidi da će dominantnu ulogu u vršenju vlasti u Kraljevu ubuduće imati Srpska radikalna stranka - istakao je Mitrović.
On je naglasio i da ,,sastav Gradskog veća liči na TV kliniku, jer su u njemu tri lekara", umesto da u njemu budu stručni ljudi zaduženi po resorima kao gradski sekretari ili ,,ministri" i da ,,ovakav nelegalan početak rada Gradske skupštine može da dovede do daljeg zaostajanja Kraljeva za Kragujevcom, Čačkom, Kruševcom i ostalim sličnim gradovima i da ona zbog toga neće dugo trajati".
Narodni poslanik i odbornik Ivan Jovanović rekao je da ga je ,,sramota od ovakvih održanih sednica Skupštine grada". Konstatovao je ,,da dnevni red za prvu sednicu nije zakonito usvojen, već retroaktivno, da za drugu sednicu odbornici nisu legalno dobili poziv sa potrebnim materijalima zbog čega odbornici ZES-a nisu mogli da predlože svoje kandidate" i ,,da je obrazloženje za sazivanje sednice po hitnom postupku prosto smešno jer grad Kraljevo ničim nije ugrožen". Rekao je i da je izabrano devet umesto po Statutu osam članova Gradskog veća, da izabrani zamenik sekretara Skupštine ne ispunjava zakonske uslove i da su obe sednice, zbog ovih i niza drugih propusta, nelegalne i nelegitimne.
Milan Vuković je podvukao na kraju i da je ,,zarad očuvanja fotelje aktuelnog predsednika opštine dr Miloša Babića napravljena neprincipijelna i neprogramska koalicija i da brojne tvrdnje o zloupotrebama položaja i sumnjivim poslovima u prethodnom mandatu, izrečene na održanim sednicama i o kojima postoji zvučni snimak, treba da se pozabave nadležni državni organi".Povratak na vrh strane


NA DRUGOJ SEDNICI SKUPŠTINE GRADA DONETE ODLUKE O NAJODGOVORNIJIM GRADSKIM FUNKCIONERIMA
Dr Miloš Babić prvi gradonačelnik Kraljeva


   • Skupština za zamenika gradonačelnika izabrala Vesnu Nikolić-Vukajlović iz Srpske radikalne stranke i Gradsko veće od devet članova
• Sreten Jovanović (SPS/PUPS) izabran za zamenika predsednika, a Miljana Zindović postavljena za zamenika sekretara Skupštine grada • Imenovan jedan broj članova Administrativno-mandatske komisije, Komisije za izbor i imenovanja i Komisije za statut i upravu Skupštine grada Kraljeva • I drugo skupštinsko zasedanje obeležila oštra rasprava o proceduralnim pitanjima


   Odbornici Skupštine grada Kraljeva, na drugoj sednici, održanoj u ponedeljak, 16. juna, izabrali su dr Miloša Babića iz Nove Srbije za prvog gradonačelnika Kraljeva, Vesnu Nikolić-Vukajlović iz Srpske radikalne stranke za zamenika gradonačelnika i članove Gradskog veća grada Kraljeva u sastavu: Radoš Jovanović (SPS-PUPS), Milica Zucović (SPS-PUPS), dr Zoran Miljković (DSS-NS), Srboljub Spasojević (SRS), Cvetko Trifunović (SRS), Dragutin Jevtović (SRS), dr LJubomir Stefanović (SRS), dr Branko Kruševac (DSS-NS) i Nataša Đurđević (DSS-NS).
U skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, kandidata za gradonačelnika dr Miloša Babića predložio je Branko Kaplarević, predsednik Skupštine grada Kraljeva, a zatim je dr Babić predložio kandidate za svog zamenika i članove Gradskog veća. Tajno glasanje je sprovela izabrana komisija u sastavu Tomislav Ilić (DSS-NS), Slavoljub Nikolić (SRS) i Zoran Košanin (ZES). Prethodno su odbornici liste Za evropsku Srbiju napustili zasedanje uz obrazloženje da ,,od građana tokom sednice dobijaju poruke da ne učestvuju u glasanju i da moraju da ispoštuju njihovu volju, ali da daju člana komisije (Zorana Košanina) radi kontrole glasanja". Glasanje je, u skladu sa zakonom, obavljeno istovremeno, ,,u paketu", i na osnovu podnetog izveštaja komisije konstatovano da su glasala ukupno 44 odbornika i da su od 43 važeća glasačka listića navedeni kandidat za gradonačelnika, kandidat zamenika gradonačelnika i kandidati za članove Gradskog veća dobili većinu od 39 glasova i time izabrani na ove funkcije. Nakon izbora, gradonačelnik dr Miloš Babić i zamenik gradonačelnika Vesna Nikolić-Vukajlović zahvalili su na poverenju i održali kraće govore.

PODRŠKA I OSPORAVANJA
Ovo je, inače, bila šesta i najvažnija tačka usvojenog dnevnog reda. Posle, većinom glasova, odbijanja reklamacije povrede Poslovnika o radu u svim tačkama koje je dao odbornik Ivan Jovanović (ZES), prešlo se na raspravu o kandidatima za najodgovornije navedene funkcije. Rasprava je bila burna i polarizovana na dva dela, najvećim delom o kandidatu za gradonačelnika.
Odbornici skupšnske većine i formirane vladajuće koalicije (SRS, DSS-NS, SPS-PUPS) istakli su pored ostalog da je u vreme dvogodišnjeg obavljanja funkcije predsednika opštine kandidata za gradonačelnika dr Miloša Babića u Kraljevu mnogo urađeno i da su ti rezultati vidljivi: novi most na Ibru sa pristupnim saobraćajnicama izgrađen posle pola veka, poluobilaznica prema Ratini, obilaznica oko manastira Žiče, raskrsnica u Jarčujku, ,,stari" put Kraljevo-Čačak, rekonstruisani i asfaltirani svi prilazni putevi Kraljevu, asfaltirani brojni seoski putevi i gradske ulice i trgovi i brojne druge investicije.
Nasuprot njima, veći broj odbornika skupštinske opozicije najpre je zamerio što predloge svih kandidata za ove funkcije sa biografijama nisu dobili blagovremeno i što kandidat za gradonačelnika dr Miloš Babić nije najpre podneo ekspoze i program svog budućeg rada i predložene ,,gradske vlade". Zatim su izneli primedbe na rad dr Miloša Babića i lokalne samouprave u protekle dve godine. Pored ostalog rekli su da Kragujevac, Čačak, Kruševac i drugi slični gradovi imaju znatno veće budžete od Kraljeva i da se brže razvijaju, da su ,,Magnohrom” i neka druga preduzeća privatizacijom upropašćena, da Kraljevo nema nijednu grinfild ili drugu (ino)stranu investiciju i da ima čak oko 18.000 nezaposlenih, da nema obećanu novu halu sportova i zatvoreni bazen, da su investicije u oblasti putne privrede i komunalne infrastrukture projektovane i započete u prethodnom periodu... Izražena je sumnja da će nova vladajuća koalicija i njeni gradski funkcioneri uspeti da reše ove i brojne druge nagomilane probleme, a mr Jovan Nešović (G 17 plus) i neki drugi odbornici ustvrdili su da će grad Kraljevo zbog toga što će biti ,,opozicija" novoj (republičkoj) Vladi Srbije definitivno izgubiti status centra regije i sredstva iz republičkih i pretpristupnih fondova Evropske unije za investicije i razvoj. Stavljene su i brojne primedbe na stručnu sposobnost predloženih članova ,,gradske vlade", njihove kvalifikacije i biografije i izražena neverica da će zbog loših stručnih i moralnih ,,referenci" uspešno moći da obavljaju funkcije i vode veliki grad kao što je Kraljevo. Pojedini odbornici skupštinske opozicije naveli su i da su na račun bivšeg predsednika opštine i njegovih saradnika iznete sumnje o zloupotrebama i sumnjivim poslovima u pojedinim realizovanim ili neuspešnim investicijama. U polemici, uz brojne replike, u raspravi su ove tvrdnje potkrepljivane ili demantovane, zavisno od pripadnosti diskutanata opoziciji ili vladajućoj koaliciji.

OSTALA KADROVSKA REŠENJA
Inače, Skupštine grada Kraljeva, na početku rada po usvojenom dnevnom redu, posle rasprave, tajnim glasanjem, na predlog 30 odbornika, izabrala je Sretena Jovanovića (SPS-PUPS) za zamenika predsednika skupštine grada Kraljeva. Glasanje je sprovela izabrana komisija u sastavu Verica Milanović, Tomislav Ilić, Slavoljub Nikolić, Vladimir Bogavac i Miodrag Petrović. Na osnovu izveštaja komisije o rezultatima glasanja, Sreten Jovanović izabran je većinom od 39 glasova (od 40 važećih glasačkih listića). Posle izbora Sreten Jovanović zahvalio je na poverenju, svojim saradnicima i predlagačima ali i opoziciji koja je, kako je istakao, ,,bila korektna u raspravi o njegovoj kandidaturi". U kraćem obraćanju odbornicima istakao je i da je ,,teško vreme u Srbiji i Kraljevu" i da svi izabrani odbornici i funkcioneri moraju da ulože veliki napor da se problemi reše. Rekao je i da ,,očekuje dobru saradnju sa svim odbornicima, pa i odbornicima opozicije", kako je naglasio, ,,bar onakvo konstruktivno ponašanje kakvo je imala odbornička grupa SPS u prethodnom sazivu SO Kraljevo", kada je glasala za mnoge korisne odluke za opštinu Kraljevo. ,,Svi zajedno treba da radimo, jer nemamo rezervni grad i otadžbinu, i da uložimo napor da povedemo ovaj grad u bolje sutra", zaključio je Jovanović.
Zatim je, po istom postupku kako je predložen i postavljen sekretar, za zamenika sekretara Skupštine grada (Dejana Ćajića), na predlog odborničke liste SPS-PUPS, javnim glasanjem, većinom od 38 glasova, postavljena Miljana Zindović, diplomirani pravnik iz Kraljeva.

KOMISIJE BEZ SVIH ČLANOVA
U nastavku sednice, pošto predstavnici opozicije nisu predložili kandidate za članove tri važne skupštinske komisije, najpre su o tome u pauzi održane konsultacije skupštinskih funkcionera i šefova odborničkih grupa. Posle konsultacija date su različite informacije o njihovom ishodu. Predsednik Skupštine Branko Kaplarević rekao je da je postignut dogovor da se nedostajući članovi tri komisije iz opozicionih odborničkih grupa imenuju naknadno, pogotovo što predstoje izmene u budućem Statutu grada i Poslovniku o radu Skupštine. S druge strane, šefovi odborničkih grupa DS, G 17 plus i SPO istakli su da su predložili da se donošenje odluke o imenovanju tri komisije odloži na nekoliko dana i svih 15 predviđenih skupštinskih radnih tela (komisija), na predlog svih odborničkih grupa, imenuje konsenzusom, kao što je bilo u prethodnom periodu, jer radna tela imaju veliki značaj u radu Skupštine i opozicija preko njih može da daje korisne predloge i sugestije po pojedinim pitanjima.
Predlog šefova odborničkih grupa opozicije, međutim, nije prihvaćen, pa su odbornici većinom glasova za članove Administrativno-mandatske komisije Skupštine grada (koja broji sedam članova) imenovali Slavoljuba Nikolića (SRS), Nenada Davidovića (SPS-PUPS), Dejana Milovića (DSS) i Tomislava Ilića (NS). Za članove skupštinske Komisije za izbor i imenovanja (broji sedam članova) imenovani su Soko Vilotijević (SRS), Ratko Đurović (SRS), Aleksandar Erac (DSS) i Stevan Radenković (SPS-PUPS). Najzad, za članove skupštinske Komisije za statut i upravu (ukupno pet članova) imenovani su Srećko Kostić (SRS), Predrag Matić (DSS-NS) i Radisav Vučićević (SPS-PUPS).

PROCEDURALNI ,,DUELI"
Inače, i druga sednica Skupštine počela je brojnim reklamacijama skupštinske opozicije povreda Poslovnika o radu, pa čak i Zakona o lokalnoj samoupravi i drugih propisa, odgovorima predstavnika vladajuće koalicije i tumačenjima predstavnika stručnih službi, replikama i odgovorima na replike. Odbornici opozicije nisu prihvatili objašnjenje predsednika Skupštine Branka Kaplarevića da je sednica sazvana u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i Poslovnikom i obrazloženje da gradske organe i funkcionere treba što pre izabrati jer to važni tekući poslovi i ,,interesi građana zahtevaju". Suštinska primedba odbornika opozicije bila je da je sednica Skupštine sazvana potpuno neargumentovano i nezakonito po hitnom postupku, usmenim pozivom na prethodnoj konstitutivnoj sednici, da o njenom održavanju i dnevnom redu nisu obavešteni blagovremeno i na Poslovnikom propisani način, da su materijale dobili na samoj sednici i da nisu uspeli da se upoznaju sa njima. Zbog toga su najavili i predstavku Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, ali su sve njihove primedbe glasanjem odbačene i dnevni red usvojen većinom glasova, a sednica, sa šest tačaka, okončana u izglasanom produženom radnom vremenu od 10 do 19.30 časova.

IZVODI IZ BIOGRAFIJA NOVOIZABRANIH GRADSKIH FUNKCIONERA

Dr Miloš Babić
Rođen je 12. februara 1958. godine u Lapovu. Osnovnu školu i Gimnaziju završio u Kraljevu. Medicinski fakultet završio u Beogradu, kao i specijalizaciju iz anesteziologije na Vojnomedicinskoj akademiji. Do 2006. godine radio je kao načelnik Anesteziološke službe u Zdravstvenom centru ,,Studenica" u Kraljevu, a od 22. februara 2006. godine izabran na dužnost predsednika opštine Kraljevo. Živi u Kraljevu, oženjen je i otac jednog deteta.

Vesna Nikolić-Vukajlović
Rođena 3. septembra 1962. godine u Aleksandrovcu. Po struci je diplomirani pravnik. Od 1999. godine je vlasnik privatne porodične firme ,,Bim promet". U prethodnom sazivu Narodne skupštine Republike Srbije bila je poslanik. Predsednik je Opštinskog odbora Srpske radikalne stranke u Kraljevu. Udata, majka troje dece.

Sreten Jovanović
Rođen 29. juna 1958. godine. Osnovnu školu završio u Šumaricama, a četiri razreda u OŠ ,,Jovo Kursula" u Kraljevu, srednje obrazovanje takođe u Kraljevu. Od 1979. do 2006. godine radio u DP ,,Magnohrom", a od te godine radi u Crvenom krstu Kraljevo. Bio aktivni omladinski aktivista u periodu od 1976. do 1985. godine. Veoma je bio zapažen njegov rad u oblasti kulture, sporta, devet godina je bio učesnik radnih akcija širom Jugoslavije. Puno angažovan u radu mesne zajednica, posebno MZ Šumarice. Oženjen je i otac dvoje punoletne dece.


DR MILOŠ BABIĆ:
,,Zajedno ćemo opravdati poverenje građana"


   - Časne kolege odbornici, poštovani građani Kraljeva, pre dve godine sam izabran prvi put većinom glasova građana Kraljeva na funkciju predsednika opštine Kraljevo. Ako se sećate, te noći se nijedanput nisam nasmejao, svestan značaja funkcije koju sam se trudio da časno i vredno obavim na dobrobit svih građana Srbije, a posebno onih kojima je Kraljevo na srcu. Evo, sada se osmehujem. Velika mi je čast što ste me ovog puta, posebno zahvaljujući glasovima građana Kraljeva, izabrali da ovu časnu funkciju uradim na najbolji mogući način, da zadovoljim probirljive zahteve svih građana Kraljeva i da učinim život u Kraljevu lepšim, lagodnijim i sadržajnijim, koristeći raspoloživa sredstva iz budžeta grada Kraljeva i transferna sredstva koja će nam dolaziti sa viših nivoa vlasti. Znam da je Kraljevo jedan od najznačajnijih gradova u Srbiji. Zbog toga je i dobilo status grada. Na teritoriji raškog regiona nalaze se i neki predeli koji su predmet i ovih globalnih interesa, pa samim tim u našem gradu, u našem regionu ,,duvaju jaki vetrovi" i sigurno će trebati puno snage da se srpski ,,brod", da se kraljevački ,,brod" čvrsto priveže u ,,mirnu luku", gde marljivi ljudi koji žive na ovim vetrovitim prostorima žele da mirno žive, podižu svoju porodicu, sanjaju naše srpske snove - koji su najlepši snovi, snove o jakoj porodici, snove o jakom domaćinstvu, o jakoj Srbiji. Želim ovom prilikom da kažem da ću se sigurno u narednom periodu potruditi svim svojim bićem, kao i snagom moje porodice koja me je uvek kada je bilo teško podržavala i koja je zahvaljujući meni često bila bez mene, da ovaj kraljevački ,,brod", da ova lokalna samouprava nastavi da se razvija kao što se razvijala ubrzano u prethodne dve godine. I da svim građanima Kraljeva poželim da, kao što sam se ja osmehnuo, iako svestan svih ,,oluja" koje nas očekuju, da se na njihovo lice vrati osmeh koji danas češće viđam na licima građana Kraljeva nego što je to bilo u nekim ranijim godinama. Što se tiče svih ovih poluistina, laži, insinuacija, sve je transparentno, svi mogu doći kod mene da dobiju zadovoljavajuće odgovore i slobodno da ih prenesu svim medijima. Ovaj predsednik opštine, ovaj gradonačelnik, ništa neće sakriti od građana Kraljeva, posebno ne ono što može da doprinese njihovom lepšem, lagodnijem i sadržajnijim životu. Hvala vam, u moje ime, u ime moje porodice, i nadam se da ću opravdati vaše poverenje i da ćemo svi zajedno opravdati poverenje građana Kraljeva i na sledećim izborima ispuniti ono što smo obećali građanima Kraljeva, a što će građani Kraljeva prepoznati u našem pre svega marljivom, časnom radu, i da će se videti razgovetno Kraljevo kroz uspešan društveni i ekonomski razvoj. Hvala vam od srca.
(Govor posle izbora na funkciju gradinačelnika Kraljeva)


VESNA NIKOLIĆ-VUKAJLOVIĆ:
,,Jedan novi početak"


   - Zahvaljujem vam na izboru na mesto zamenika gradonačelnika u ime Srpske radikalne stranke, zahvaljujem građanima grada Kraljeva. Ovo je za Kraljevo veliki dan, jedan novi početak, kada jedna nacionalna opcija, udružena zajedno sa DSS-om, NS-om, SPS-om i PUPS-om, staje na čelo ovoga grada i smatram da će građani Kraljeva sa ovom ,,vladom" sigurno osetiti boljitak i sigurno će videti kako se to vlada bez mita, bez korupcije, bez kriminala, kako se realno troši novac iz opštinskog budžeta i kako će sve to biti javno i transparentno. U ime Srpske radikalne stranke želim da pozovem sve građane, a i prisutne i neprisutne odbornike, gde god bude bio srpski radikal u ovoj novoj ,,vladi", na bilo kom radnom i rukovodećem mestu, molim da se specijalna pažnja obrati na naš rad, jer ćemo voditi takvu politiku u kojoj ćemo biti odgovorni narodu u svakom trenutku i na svakom radnom mestu. Ukoliko bude primedbi na rad člana SRS, molim javno i da na vreme i odmah obavestite o čemu se radi i kakva je greška, jer živi ljudi i čine greške. Ono što sam želela da kažem, mada većina građana i zna, predsednik sam Opštinskog odbora SRS, majka sam troje dece, vlasnik privatne firme još od 1990. godine do danas, porodične firme koja još uvek radi i, hvala bogu, radiće, iako su teški uslovi, ali nalazim u sebi snage i dajem sebi za pravo da, bez obzira na svoju porodičnu situaciju, iako sam majka troje ženske dece, i s obzirom na sve te moje porodične obaveze, našla sam vreme da jedan deo svoga života i rada posvetim široj društvenoj zajednici i usrećim, ako je moguće, svu decu grada Kraljeva, kao i svoju decu. Zato vas najlepše molim za saradnju i mislim i tvrdim da ćemo kroz ovu koaliciju uspeti da ovaj grad povedemo u pravom smeru i da budete makar nasmejani, ako ne i srećni. Hvala vam.
(Govor posle izbora na funkciju zamenika gradonačelnika)Povratak na vrh strane


REHABILITACIJE - UČITELJ MILIVOJE GLUŠICA IZ PEČENOGA - piše Ivan Rajović
Pametan, čestit i omiljen, a nepodoban komunističkoj vlasti


   • Meštani sela Pečenog su saznali za streljanje svog učitelja Milivoja Glušice, pronalaze mu grob, iskopavaju telo omiljenog učitelja, prenose ga na nosilima i sahranjuju u seoskom groblju, gde i danas počiva

   Okružni sud u Kraljevu, kao vanparnični, u veću sastavljenom od sudija: Dragoslava Zimonjića, predsednika veća, Cmiljke Mladenović i Ilije Zindovića, članova veća, u predmetu predlagača Natalije Gavrilović iz Ribnice, radi rehabilitacije sada pokojnog Milivoja Glušice iz Pečenoga, po održanoj raspravi 28. maja 2008. godine u prisustvu podnosioca zahteva doneo je Rešenje kojim se usvaja zahtev Natalije Gavrilović za rehabilitaciju njenog oca, pokojnog Milivoja Glušice, i utvrđuje se da je rehabilitovano lice bilo žrtva progona i nasilja iz političkih razloga.
U obrazloženju se kaže kako je Natalija 14. marta 2008. godine podnela zahtev za rehabilitaciju pokojnog Milivoja, u kojem je navela da je njen otac rođen 1901. godine u Nikšiću, da je osnovnu školu i malu maturu završio u Nikšiću, a potom Učiteljsku školu u Skoplju. U svom zahtevu za rehabilitaciju kćerka Natalija, danas učiteljica u penziji, navodi i to da se Milivoje u Makedoniji oženio učiteljicom Zagorkom Tešić iz Kragujevca, sa kojom je kasnije imao četvoro dece. Zajedno su 1940. godine, kao prvi učitelji, došli na službu u novootvorenu školu u Pečenogu, gde su ih meštani lepo primili.

MOBILIZACIJA I RAD SA MLADIMA
Posle nepune godine dana po dolasku u Pečenog Milivoje biva mobilisan i odlazi u rat, kao rezervni kapetan prve klase, ali ga zarobljavaju Nemci u Bitolju. Uspeva da pobegne iz logora u pozajmljenom civilnom odelu svoga kuma i ponovo dolazi u Pečenog, gde nastavlja da radi kao učitelj i zajedno sa meštanima preživljava nemački zločin paljenja 60 kuća i ubijanje 26 meštana.
Novembra 1944. godine angažuje ga Prva četa četničke brigade komandanta Mila Vasića da u Milavčiću kod Kraljeva obavlja predvojničku obuku za omladince od 16 do 18 godina. Pred dolazak Crvene armije i partizanskih jedinica u okolinu Kraljeva on raspušta omladince savetujući im da idu svojim kućama i da se čuvaju jer, kako im je objasnio, dolaze teška vremena.
Posle oslobođenja Kraljeva, 28. novembra 1944. godine, Milivoje odlazi u prostorije OZNA i prijavljuje se novoj partizanskoj vlasti, koja se bojala da on, kao ugledna ličnost i učitelj, ne pozove omladinu u četnički pokret. Svakoga dana, posle toga, morao je da se prijavljuje, ali na kraju ipak biva uhapšen, pa zatvorske dane provodi u Vrnjačkoj Banji, Trsteniku, a potom i u Kraljevu, gde je streljan bez suđenja između 8. i 9. decembra 1944. godine na Grdičkoj kosi (sadašnje Nemačko groblje). Pre toga, od njegove supruge, a majke predlagača, nove vlasti su zahtevale da prikupi 500 potpisa građana, kao garanciju da učitelj nije učinio nikakva zlodela za vreme rata i da se neće priključiti četničkom pokretu. To je i učinjeno i sakupljeno je 1.600 potpisa. Međutim, u vreme predaje potpisa, 9. decembra 1944. godine, na ulazu u zgradu OZNE zatekla je spisak streljanih prethodne noći, a među njima je bilo i ime njenog supruga, gde je pored njegovog imena pisalo obrazloženje da kao narodni neprijatelj nije trebalo da sarađuje sa domaćim izdajnicima. Po izvršenom streljanju meštani sela su telo omiljenog učitelja iskopali i preneli ga i sahranili u mesnom groblju sela Pečenog.

SAMOHRANA MAJKA SA ČETVORO DECE
Zagorka posle Milivojeve smrti, 20. februara 1945. godine, biva premeštena u selo Samaila, a potom u Miločaj, gde ostaje do penzije 1958. godine. O njenom životu posle očeve smrti, kako kaže Natalija u svom zahtevu, neću ni da pišem, i o njenoj patnji da othrani četvoro dece bez oca. Dovoljan je iskaz svedoka i moja izjava da je moj otac pomagao narodu, da je spasao mnoge živote i da nije bio saradnik okupatora. Nikakva dokumenta o njegovoj smrti ne mogu da vam priložim jer ih nikada nismo ni dobili.
U vezi sa ovim slučajem sud je izveo dokaze uvidom u neophodnu dokumentaciju i saslušanjem svedoka Milovana Mijailovića iz Kraljeva i Vere Petrović iz Pečenoga, pa je ocenom izvedenih dokaza našao da je zahtev predlagača za rehabilitaciju osnovan.

ZVANIČNA ODLUKA - STRELJAN BEZ KRIVICE
U sada već zvaničnoj odluci Okružnog suda u Kraljevu, koja bi trebalo da ispravi učinjenu nepravdu i potomcima koliko-toliko nadomesti višedecenijske patnje, što nije moguće, kaže se da je pokojni Milivoje Glušica rođen 1901. godine i živeo je u Pečenogu kod Kraljeva, sve do streljanja. Bio je po zanimanju učitelj, a tokom Drugog svetskog rata nije bio pripadnik bilo koje vojne formacije, niti je bio politički i ideološki opredeljen. Iz isprava i iskaza saslušanih svedoka proizilazi da je Milivoje streljan bez posebno utvrđene krivice, jer je odbio ponudu nove vlasti da organizuje predvojničku obuku za omladince, predaje po njihovom planu sa obrazloženjem da se, kao oficir Vojske Kraljevine Jugoslavije, zakleo Kralju i otadžbini. Posebno na osnovu izvedenih dokaza utvrđeno je da Milivoje nije činio nikakve zločine, niti bilo kakvo delo protiv naroda i države, a u skladu sa Zakonom o krivičnim delima. Sve napred navedeno potvrđuje da protiv sada pokojnog Milivoja nije vođen odgovarajući postupak kakav se vodi protiv osumnjičenih za neko kažnjivo delo, koje bi ga činilo narodnim neprijateljem, niti je o tome donesena odluka nadležnog organa, pa su samim tim ispunjeni uslovi iz čl 5. st. 3. Zakona o rehabilitaciji Milivoja Glušice, kaže se u sudskoj odluci.Povratak na vrh strane


TAMO-AMO PO GRADU - piše Ivan Rajović
Lipe cvetaju, a mi u Kraljevu

   • Raduju se deca, vesele se Romi, ljube se nezaposleni, grle se otpušteni, smejulje se i tehnološki viškovi, ubogi, gladni, sumasišavši i svi ostali na kojima je tranzicija ostavila sav svoj surovi trag. I svi pevaju, svi cupkaju, svi luduju od sreće u mirisu lipa i nove radikalne epohe koja, neizostavno, dolazi

   Čini mi se da je ove godine, nešto ranije nego prethodnih, naš lepi kraljevski grad zapljusnuo opojni miris aristokratskih lipa. Možda je i to posledica globalnog otopljavanja ili neke druge planetarne nesreće koje ni nas ne mimoilaze, mada nam je i ovih domaćih pun kufer. Bilo kako bilo, tek, Kraljevo je ponovo u svom elementu, u onom periodu bivstvovanja po kojem je, osim karakterističnih čikaških ulica, nadaleko poznato. Dakle, doživeli smo da nam još jednom u mukotrpnom i nadasve neizvesnom životu rascvetale lipetine i lipice ulepšaju svakodnevicu i upotpune čari prolećnog postizbornog užitka. A uživanja je na sve strane. Naročito uživaju bivši ,,magnohromci”, kojima je miris lipa izmamio prve stidljive grimase gorkog zadovoljstva na već decenijama hronično zabrinutim licima. Teško je preneti fanatičnu opijenost penzionera, kojima je samo još miris kraljevačkih lipa nedostajao da upotpune pregršt blagodeti kojima ih je prosto zatrpao ovaj novi lokalni poredak. Gotovo podetinjili, sa vizionarskim, bajkovitim osmesima na osveženim licima, šetaju gradskim trgovima, novim mostovima i rekonstruisanim ulicama, okupljaju se da hrane golubove i rode oko novih otvorenih i zatvorenih bazena, novih sportskih hala, javnih klozeta, benzinskih pumpi i velelepnih obdaniša, upijajući miris lipa i čekajući poštara sa novim, daleko debljim pošiljkama iz kabineta Ministarstva za invalidska i socijalna pitanja.

SVI PEVAJU I CUPKAJU
Naročito su zadovoljni mladi, čiji se suženi dijapazoni vegetiranja i neizvesnim konsituisanjem vlade delimično ugašeni optimizam uzdižu do kosmičkih razmera podstaknuti iskonskim mirisom biljke koju su još naši paganski preci, zvani Sloveni, koristili u terapeutske svrhe, sve dok nisu otkrili vino i medovinu. I sve buja, sve cveta i sve peva radujući se životu koji je na vidiku, na šta ukazuje sve što nam se dešava i ono što će nam se tek desiti. Momci i devojke (iz grada) ljube se pod procvetalim drvećem, kao nikada do sada rasterećeni brige za svoje potomstvo, preplavljeni sladostrašćem iz kojeg će se izleći novi Srpčići, bez trauma, bez gladi, bez osećanja beznađa i bez brige za šengenski pasoš. Ushićene trudnice pevaju po parkovima, po gradskim šetalištima i fitnes klubovima radujući se dolazećem vremenu u kojem će plodovi njihove utrobe biti priznate građanke i građani, nebeski pripadnici socijalističke internacionale, a ne topovsko meso i nezaposlena masa parazita koja gluvari po parkovima i stanicama. Veselo na pijacama i u trgovinama pevuše razdragane domaćice, kojima je miris lipe raspalio davno ugašenu strast za ku(r)vanjem i drugim disciplinama svojstvenim modernom evropskom ženskom biću. Cupkaju starci i starice u domovima, pred ordinacijama i prodavnicama pogrebne opreme, pred frižiderima sa sladoledima i kioscima sa kontraceptivnim sredstvima, zvižduću spontano u duhu novog vremena koje neizostavno dolazi, guču odu radosti poslednjim atomima svoje ovozemaljske pojave svesni da dolazi novo vreme u kojem će im, sa njihovima na vlasti, biti mnogo, mnogo bolje. Horskim se, solo i dodolskim pesmama oglašavaju duhom klonuli seljaci, napaćeni težaci i individualni proizvođači. Iz opustelih torova ponovo muču goveda vođena nekim šestim goveđim čulom, kao i ostale domaće (i strane) životinje. Raduju se deca, vesele se Romi, hojhaju Crnogorci, pripomažu Sjeničaci, raseljeni, izbegli i prognani, ljube se nezaposleni, grle se otpušteni, smejulje se i tehnološki viškovi, tranzicioni škartovi, socijalni slučajevi, ubogi, gladni, sumasišavši i svi ostali na kojima je tranzicija utisnula svoj surovi pečat. Uhvaćeni u kolo, sa stetoskopima oko vrata, podvriskuju i lekari, lečitelji od raka, šuljeva, polnih bolest i tuberkuloze, otorinolaringolozi, anesteziolozi, ortopedi, logopedi, pedijatri, psihijatri, internisti... I svi pevaju, svi cupkaju, svi luduju od sreće u mirisu lipa i nove radikalne epohe koja neizostavno dolazi i već kuca na naše osme kraljevske dveri.

DO ZELENE GRANE I BANANE
Da li zbog mirisa lipa ili nekog drugog razloga, nemam pojma, ali Kraljevo je najednom postalo grad koji obećava da će uskoro, daleko pre roka, postati mesto u kojem vredi posmatrati kako zemaljski dani dosadno teku i prepuštati se čarima domaćinske brige za čoveka, natčoveka i nečoveka, dakako. Jer, svi smo mi naši. JOKS, prosto rečeno, pa ma šta ova priglupa skraćenica značila. Srećni su i majstori, šegrti, kalfe i vodonoše, slobodni i ostali zidari, drvodelje sa stalnim zaposlenjem i bez njega, rmbadžije koji su konačno shvatili da je i njima, u oblacima lipovog mirisa, srce na levoj strani, da su im bubrezi truli, jetra u fronclama, živci iskidani, ali rešeni da ukucaju klin, klanfu, klinac ili, makar, jedan jedini jebeni esker, u ovom gradu u kojem, kako tvrde eksperti, godinama nije bilo ukucavanja.
Lipe cvatu, to je to, a ništa nije kao lane i ništa ne obećava da će biti. Dakako, sve će biti mnogo, mnogo bolje, sudeći po nekim novim facama koje su nam došle sa mirisom lipe i onim starim, prekaljenim ideološkim borcima, koji su, zahvaljujući svojim dosadašnjim zaslugama, dobili tu čast da nas vode i dalje, u nove pobede, u novo sutra i do ,,zelene grane i banane" rečeno novogovorom lokalnih eksperata i osvedočenih političkih gromada. Sa mirisom lipa Kraljevo je radikalno krenulo u novu etapu svog ubrzanog socijalističkog razvoja i sveobuhvatnog prosperiteta, u novu petoletku obnove i izgradnje zločinačkim delovanjem stranih sila i domaćih izdajnika i petokolonaša upropašćene zemlje. Mirisom kraljevačkih lipa i lipica osveženi i podstaknuti, novi kadrovi puni elana, stvaralačkog zanosa i radikalne ljubavi prema sopstvenom narodu i sugrađanima, kreću u obračun sa mitom, korupcijom, sa nepravdom, nepotizmom, sa tajkunima, sa NATOM, Vatikanom, sa Zelenom transferzalom, sa mondijalistima, globalistima, separatistima, sa silama haosa i bezumlja, sa domaćim izdajnicima i domicilnim ništarijama i svim znanim i neznanim pošastima savremenog sveta sa kojima je davno trebalo raskrstiti. Okićeni bedževima, petokrakama, srpovima i čekićima, kosama i vilama, pod šajkačama, u opancima, sa zastavama bivše nam domovine i guslama, sa svim obeležjima naše nebeske prošlosti i još nebeskije budućnosti, vodi nas nova vlast u bolje i srećnije sutra, u život u kojem ćemo, konačno, biti srećni, zadovoljni i ponosni na to što smo Srbi i Kraljevčani. A lipe, cvatu li cvatu.


PISMA ČITALACA
Predivni vaspitači vrtića ,,Mladost”


   Biljana, Ruška, Igor, Jelica, Bogdan, Saška... ovo su ljudi velikog srca obdareni najlepšim darom na svetu - da pored svoje, vole i drugu decu. U mnogo teškim uslovima za rad uspevaju da deca izađu nasmejana i zadovoljna iz vrtića.
Za tri godine, koliko mi dete pohađa popodnevnu grupu vrtića ,,Mladost”, nemam dovoljno reči da izrazim zahvalnost vaspitačima i pomoćnom osoblju koji rade u toj grupi, na neizmernom zalaganju i trudu da udovolje deci. Izlaze roditeljima u susret, razumeju probleme i uvek su spremni da pomognu. Deci se posvećuju maksimalno. Teške uslove za rad uspeli su da prikriju svojim iskrenim osmesima i neizmernom ljubavlju.
Ovim putem želim da im zahvalim za ljubav i pažnju koju pružaju deci.Povratak na vrh strane


U KRALJEVU NIČE JEDAN OD NAJVEĆIH PRAVOSLAVNIH CENTARA U SRBIJI
Po uzoru na Simeona i Savu


   • Pokraj sabornog hrama Svetog Save, nalik vračarskom, niču vladičanski dvor i monumentalni pirg Svetog Jovana Vladimira. Za dovršetak radova nedostaje 1,8 miliona evra

   U Dositejevoj ulici u Kraljevu, na prostoru od više desetina hektara, gde je nekada bio prilično zapušteni park, niče jedan od najvećih pravoslavnih centara u zemlji. Završeni su građevinski radovi na velelepnom sabornom hramu Svetog Save, u čijoj porti uveliko traje gradnja vladičanskog dvora i pirga Svetog Jovana Vladimira, koji će dosezati visinu od 34 metra. Ovaj zvonik iz tridesetih godina prošlog veka delo je Momira Korunovića, ličnog arhitekte kralja Alekdsandra Karađorđevića.
Izgradnja saborne crkve Svetog Save započeta je 1994. godine. Projekat je, po ugledu na beogradski hram na Vračaru, odnosno nacrte Aleksandra Deroka, uradio arhitekta Aleksandar Lukić. Novac za početak radova poklonio je Mladen Popovac, Kraljevčanin koji poodavno živi u ,,belom svetu''. Veliki donator hrama je i biznismen Miloš Radenković, koji je, praktično, finansirao zidanje crkve. Za oblaganje betonskih zidova utrošeno je, recimo, oko 350.000 komada cigala, na njenom krovu nalazi se 10 ari bakra, a samo za izlivanje temelja potrošeno je 400.000 dolara. Crkva je visoka tridesetak metara, a njena ukupna površina iznosi 600 kvadratnih metara.
- Kad god je zapelo, neko nam je priskočio u pomoć. Kad se poslednji put to desilo, naš prijatelj i veliki vernik Miodrag Pljakić, vlasnik firme ,,Tehnikogradnja'', stavio nam se na raspolaganje, tako da su, njemu zahvaljujući, završeni radovi na spoljnoj fasadi hrama. Veliku novčanu pomoć imali smo od NIP-a, Ministarstva za kapitalne investicije, lokalne samouprave i brojnih donatora. Jednom smo zapali u škripac s novcem. Sednem u kola i odem tokom noći u manastir Ostrog, pomolim se svetom Vasiliju, kroz dva-tri dana pronađemo rešenje - ispričao nam je Milivoje Starovlah, starešina hrama Svetog Save u Kraljevu.
Tik uz saborni hram, majstori okrovljuju vladičanski dvor, u kojem će se nalaziti sedište Žičke eparhije. Ovu građevinu, po zamisli profesora Bože Petrovića, projektovao je arhitekta Vladimir Pljakić, uz brojne sugestije vladike Hrizostoma.
- Pod krovom dvora nalaziće se kapela Četrdeset mučenika sevastijskih, salon, stambeni deo, garaža. Reč je o 1.400 metara kvadratnih prostora. Plan je da se vladika Hrizostom do jeseni ovde useli. Pošto je on bio svetogorski monah, odlučili smo da crkveno kube bude nalik onom na Bogorodičinioj crkvi u Hilandaru i da preplet cigala bude urađen na hilandarski način - kaže Vladimir Pljakić.
Uporedo, započeta je izgradnja temelja pirga Svetog Jovana Vladimira. On je, inače, sagrađen 1928. godine uz ohridsku crkvu Svetog Nauma, ali je tridesetak godina kasnije srušen. Ponovo će biti podignut, ovog puta u porti kraljevačkog sabornog hrama. Porodica pokojnog arhitekte Korunovića dala je saglasnost. Ova građevina biće visoka 34 metra.
- U prvom nivou pirga nalaziće se krstionica Svetog Simeona Mirotočivog, na drugom kapela Simona Monaha, a na tridesetom metru biće vidikovac, posvećen Romanovima, ruskoj carskoj porodici. Pirg će imati sedam zvona, koliko je na obližnjoj Žiči vrata - objašnjava Vladimir Pljakić.
Da bi svi radovi bili na vreme okončani, nedostaje prilično sredstava. Prema proceni starešine Starovlaha, oni će dostići cifru od 1,8 miliona evra.
- Ovakav pravoslavni centar veoma je važan za Žičku eparhiju i ovaj deo Srbije. Ovde se sabira naš verni narod. O velikim praznicima crkva, u koju može stati hiljadu-dve ljudi, postane tesna. Siguran sam da će i buduća vlada imati razumevanja i pomoći nam da ovaj posao završimo. To dugujemo sebi, pokolenjima i precima. I u ovom poslu, naši su uzori sveti Simeon i sveti Sava - kaže Starovlah.
M. Milišić


UZNEMIRENI ŽITELJI NASELJA ,,MOŠA PIJADE''
Vašar pod prozorom


   Od kada je u parku kod Železničke stanice postavljen luna park, stanovnici okolnih zgrada nemaju mira do duboko u noć.
Deca su raduju, stariji negoduju. Ovako bi se, u najkraćem, mogao opisati dolazak putujućeg luna parka u severni deo grada i postavljanje brojnih bučnih rekvizita u parku kod Železničke stanice. Klinci, željni zabave, hrle da se provedu, a stanari okolnih zgrada u naselju Moša Pijade negoduju, jer vozići, ringišpili, bučne najave, muzika sa razglasa... ne daju im mira do duboko u noć.
LJubitelji zelenih površina, uz to, smatraju da je nedopustivo da se na ovakav način uništava jedan od najstarijih i najuređenijih parkova u gradu, u kojem se nalazi čuveni Spomenik otpora i pobede. Nadležni kažu da će nakon odlaska luna parka sve biti vraćeno u ,,prvobitno stanje”. Stanovnicima naselja Moša Pijade upućena je poruka da se strpe.
- Ovo stvarno nema smisla. Svuda u svetu zelene površine neguju i čuvaju, a drastično bivaju kažnjeni oni koji ih uništavaju. Zar nije bilo pogodnijeg mesta od parka da se ove skalamerije postave? Osim toga, do kasno uveče odatle dopire nesnosna buka. Znamo mi da se deca ovome raduju, ali teško je izdržati vašar pod sopstvenim prozorom - kivni su stanari zgrada naselja Moša Pijade.
Dozvolu za postavljanje luna parka u parku kod Železničke stanice izdala je nadležna služba u SO Kraljevo. Tamo su nam objasnili da se javne površine, u koje spadaju i parkovi, mogu izdavati za druge potrebe, uz obavezu korisnika da ih vrati u prvobitno stanje. O tome vodi računa JP ,,Čistoća''.
- Sve je urađeno po važećim opštinskim odlukama i uredbama, a vlasnik luna parka je potpisao ugovor da će, posle korišćenja parka, travnati deo obnoviti i sve urediti kako je i bilo - kažu u ,,Čistoći''.
U Opštinskoj upravi naglašavaju da Kraljevčani često negoduju, pa su na mukama kada treba izdati dozvolu za korišćenje javnih površina za ovakvu vrstu zabave.
- Pre dve godine grupa građana onemogućila je da se cirkuske šatre postave na gradskom keju i od tada cirkusi ne dolaze u naš grad. S glavnog gradskog trga, opet zbog pritužbi građana, uklonili smo električne automobilčiće, omiljenu dečju zabavu. Sada imamo problem i sa alternativnim, parkovskim površinama. Ne smemo zaboraviti da najmlađi Kraljevčani moraju imati mogućnost da se i na ovaj način zabavljaju, ne treba im to zadovoljstvo uskraćivati. Potrebno je imati malo razumevanja i strpljenja - kažu u Opštinskoj upravi.


NA SVETE TROJICE U NEDELJU
Proslavljena gradska slava


   Gradska slava Sveta Trojica, koja je ujedno i slava istoimene crkve, proslavljena je u nedelju svečanom litijom ulicama Kraljeva.
Litija je krenula iz crkve Svete Trojice, liturgiju je služio vladika žički Hrizostom uz sasluženje sveeštenika Eparhije žičke, a po tradiciji i verovanju, u dvorištu Duhovnog centra ,,Vladika Nikolaj Velimirović” osveštan je zapis, a potom i spomenik Srpskih ratnika na centralnom gradskom trgu.
Po zatvaranju kruga, kojim se grad štiti od svake nesreće, u crkvi Svete Trojice je presečen slavski kolač.Povratak na vrh strane


    PUT U MONAŠKU ZEMLJU (6) - piše Ivan Rajović
U poseti Sofiji i Janisu

   Gospođa Sofija i njen muž Janis Migdis, koje smo upoznali na slavi, pozvali su nas da predveče dođemo kod njih u goste, u Jerisos, mada na naše insistiranje. Ne zato što nisu ljubazni, naprotiv, već zato što mi je bilo bitno da razgovor sa ovim predivnim ljudima zabeležim za naše novine. Sa Janom sam se upoznao tokom slave u Kakovu, dok smo nestrpljivo očekivali da se konačno posluži ,,lek za dušu”, kako moj novi prijatelj na čistom srpskom zove rakiju, i čini mi se da sam već posle nekoliko izgovorenih reči stekao prijatelja kakvog davno nisam imao. NJihova sdračnost je beskrajna i za naše uslove neopisiva. Prosto rečeno, imate utisak da vas ti ljudi jednostavano vole bez ikakave zadnje namere, bez računa i bilo kakvog zazora. Vole vas zato što vole ljude, a to je nešto što se teško da naučiti ako čovek sa tim nije rođen. Možda je to svojstveno samo ovima ovde, koji već decenijama žive od jednog do drugog pravoslavnog manastira, što svakako ostavlja trag na ljudsku psihologiju i na ljubav prema bližnjima, pa makar to bili i Srbi.
Primaju nas u svom izuzetno lepo uređenom stanu, u kući nedaleko od samog centra grada. U stanu sa bezbroj detalja, od kojih svaki svedoči o jednom ispunjenom i nadasve osmišljenom zajedničkom životu. Naročito su ponosni na kćerku koja studira psihologiju, i koja nas posmatra sa mnogobrojnih fotografija, iz svakog ugla. Pričamo o njihovoj ljubavi prema Srbima i dugogodišnjoj posvećenosti Hilandaru, okruženi mnoštvom predivnih ikona koje gospođa Sofija znalački izrađuje. Jan se gotovo i ne meša u razgovor, prepušta to svojoj supruzi. Gospođa Sofija na zadivljujuće razumljivom srpskom priča o tome kako je upoznala svog supruga i kako je preko njega zavolela Srbe i sve što je srpsko. Priča je duga i zanimljiva, ali sasvim životna, do te mere da na kraju postajemo svesni da smo upoznali ljude koji se moraju voleti kao najbliži rođaci. Za rastanak na terasi pijemo kafu. Pozdravljamo se dugo valjda srećni što smo se upoznali i tužni zbog rastanka. Tu se valjda ponajbolje da videti kolika je moć iskrene i čiste duše ispunjene pravoslavljem i ljubavlju prema ljudima. Tu se da videti do koje mere i jednostrano poštovanje prema nekome podstiče tu pozitivnu energiju koja ljude tera da se vole ljubavlju kakve danas retko gde da ima i kakva je gotovo potpuno nepoznata u takozvanom civilizovanom svetu. A u stanu naših domaćina, gotovi iz svih uglova, svojim budnim svetačkim pogledom sa zavidne visisne drvenih polica i vitrina na nas motri Sveti Sava. Kao da smo kod kuće.

JUTRO U URANOPOLISU
Rano je jutro, za meštane i malobrojne turiste Uranopolisa. Grad, uronjenjen u tišinu jutra, još uvek spava. Omamljujuća tišina pustih ulica i lepih primorskih zgrada u kojima još uvek spavaju stalni ili trenutni stanovnici ovog predivnog mesta, budi različite osećaje. I dok pokušavamo da nađemo otoreni lokal u kojem bismo popili prvu jutarnju (srpsku) kafu, grad se polako budi. Vidi se to po penzionerima koji se prvi pojavljuju na balkonima svojih kuća, ali i po buci koju prave vlasnici prodavnica i lokala. Rutinskim, već do monotonije uvežbanim kretnjama, oni otvaraju svoje radnje iznoseći pred njih ono što već na prvi pogled privlači turiste. Na sve strane se podižu teške žaluzine iza kojih se ukazuju izlozi krcati suvenirima, nakitom, bižuterijom i odevnim predmetima. Svaki komad ponuđenog obilja svojevrsna je uspomena na ovo mesto. Naravno, i ovde, kao i svuda u Grčkoj, dominiraju bronzane replike i od najrazličitijih materijala izrađene figurice iz perioda antičke Grčke.
Posle dugog, naizgled uzaludnog, traganja uspevamo da nađemo kafanu koja radi, što u takvim okolnostima predstavlja pravi uspeh. Smejući se zadovoljno nas desetak se smeštamo za nekoliko stolova postavljenih napolju, pored ulice. Baba za koju se odmah može pretpostaviti da je i vlasnica, ali i kompletno osoblje pomenute kafane, očigledno pati od nesanice, ali i od nepoštovanja evropskih zakona, budući da je samo ona otvorila svoju radnju. No, naše simpatije su na njenoj strani, a ona se trudi da nam udovolji i posluži nas srpskom kafom. I pored najbolje volje, a verovatno zbog starosti, nijedna babina kafa nije po našem ukusu. Naprotiv, toliko su slatke da ih je nemoguće piti. Reklamiramo porudžbinu i baba nam srdačno izlazi u susret i kuva nove kafe, bez pogovora, što nas jako zabavlja, pa čak i to što nam ponovo naplaćuje reklamirane bućkuriše. I dok pijemo kafu, nadomak luke, odakle dolazi karakteristični miris mora i zvuk talasa koji ravnomerno zapljuskuju peščanu obalu, od ruke do ruke, po starom srpskom običaju, kruži flaša domaće rakije iz jednog od okolnih kraljevačkih sela, valjda Mrsaća. Tako i nesvesno deo srpske tradicije, ali i kulture, prenosimo usred Uranopolisa, u kojem se u rano jutro, osim buke koju prave vlasnici prodavnica, čuje srpski razgovor i oseća miris čiste domaće rakije. Kako je malo potebno da Srbi, gde god da se nađu, uspostave svoja pravila po kojima su, valjda, postali nadaleko prepoznatljivi. Opraštamo se od simpatične babe Grkinje i krećemo ka luci, gde nas čeka brod kojim bi trebalo da se otisnemo na krstarenje oko monaške zemlje.

KRSTARENJE OKO MONAŠKE ZEMLJE
U luci je gužva. Svi strpljivo čekaju da brod pristane uz dok i da se stabilizuje most preko kojeg se ulazi u unutrašnjost relativno luksuznog plovila. Ovoga puta ukrcavanje je dozvoljeno i ženama koje monaškoj zemlji ne mogu prići bliže od pet kilometara. Mnogo je ljudi, žena, sveštenika, hodočasnika, turista i ko zna kakvih još likova kojima je svima zajedničko jedno, želja da vide zemlju na kojoj obitavaju samo monasi. U svemu tome mnogo je i ljudske pažnje, tolerancije i nekog neobjašnjivog osećanja zajedništva koje sve ove ljude zbližava. Nije potrebno biti neki naročiti stručnjak pa zaključiti da u ovoj grupi turista dominirtaju pravoslavci, Rusi i mi. Drugih ako i ima, a ima ih svakako, uglavnom su u masi i potisnuti jezicima koji se najviše i najglasnije čuju, ruskim i srpskim. I tek što je brod zaplovio, začula se i pesma, duhovna naravno. Pevaju članovi našeg crkvenog hora praćeni zadivljenim pogledima ruskog dela ekipe. A onda zapevaju Ruskinje, a naši ih prate, pa pevaju zajedno. I mada je na palubi izuzetno hladno, doživljaj je izvanredan, a da bi bio potpun, mora se biti na palubi. Očigledno je, i pored hladnoće, da i jedni i drugi osećaju neizmerno zadovoljstvo zbog indirektne komunikacije koja savršeno spaja pripadnike bliskih naroda čija različitost, čak i ako je ima, na ovom mestu potpuno prestaje utopljena u duhovnost koja im je zajednička i identična.
(nastaviće se)Povratak na vrh strane
   RAJFAJZEN BANKA VELIKI DOBROTVOR
Poklon Dečjem selu u Kraljevu

   Kombi vozilo za prevoz dece smeštene u SOS Dečjem selu - Kraljevo, vredno 30.000 evra, poklon je renomirane Rajfajzen banke ovoj ustanovi koja zbrinjava mališane bez roditeljskog staranja. Veliki dar uručen je prekjuče u podne, prilikom posete delegacije banke Dečjem selu na Beranovcu. Predstavnici velikodušnih prijatelja dece koja ne žive u svojim biološkim porodicama bili su: Božo Novoselac, direktor Humanitarnog fonda ,,Budimir - Boško Kostić", Katarina Gaborović, direktor Odeljenja za marketing i odnose sa javnošću ove banke, Dragoslav Duškić, upravnik Filijale Rajfajzen banke u Kraljevu i Branimir Gajić, službenik za odnose sa javnošću, takođe iz ove banke.
Vesna Mraković-Jokanović, direktor SOS Dečjeg sela odnosno Centra za porodični smeštaj dece bez roditeljskog staranja, sa saradnicima, izrazila je veliku zahvalnost humanim bankarima zbog poklona koji će biti izuzetno koristan stanovnicima ovog u svemu posebnog ,,sela". Posle primopredaje poklona i razmene najlepših želja, delegacija Rajfajzen banke posetila je i jednu SOS porodicu u ovom malom naselju.
Gest donatora vredan je svake pohvale i može da posluži kao primer odgovornog odnosa uspešnih prema društvenoj zajednici, odnosno onima kojima je svaka vrsta pomoći uvek dobrodošla.

MANIFESTACIJE
Veliki sabor na Javoru


• U organizaciji Humanitarne organizacije ,,Stara Raška" iz Beograda, opštine Ivanjica i opštine Nova Varoš, 22. juna, na planini Javor, biće održan Sabor srpske omladine i Čas istorije

   Zvanični deo manifestacije traje od 11 do 14 časova, uz duhovni, istorijski, kulturno-umetnički i zabavni program, koji će biti ispunjen sledećim sadržajima:
- NJegovo preosveštenstvo vladika žički g. Hrizostom održaće pomen srpskim ratnicima izginulim u oslobodilačkim ratovima na Javoru i oko njega, osveštati postavljanje kamena temeljca za podizanje crkve (spomen kosturnice izginulim ratnicima) i kamena temeljca za izgradnju staroraške kuće na Javoru, koja će biti u funkciji razvoja turizma na ovoj planini.
- Promocija knjige ,,Planina Javor u istoriji Srba", uz kazivanje poznatih glumaca teksta iz burne istorije Javora, autora Milovana Vitezovića.
- Nastup kulturno-umetničkih društava iz Crne Gore, Republike Srpske, sa Kosova i Metohije, iz Vojvodine, centralne Srbije i Stare Raške.
- Nastup poznatih estradnih izvođača narodne muzike i izvornih grupa uz pratnju orkestra Branimira Đokića, zatim pobednika takmičenja guslara, frulaša i dvojničara, održanih na prostoru Stare Raške u 2008. godini.
U nastavku programa od 14 do 16 časova na pozornici se nastavlja kulturno-umetnički i zabavni program, a potom narodno veselje, koje će trajati do jutarnjih časova narednog dana.
Ovu veliku i značajnu manifestaciju snimaće Radio-televizija Srbije i više lokalnih televizija.
Sve dodatne informacije mogu se dobiti u Turističkoj organizaciji opštine Ivanjica (tel. 032/650-290) i Turističko-sportskom centru ,,Zlatar" u Novoj Varoši (tel. 033/62-621).
Dobro došli na Javor!
Odbor za organizaciju SaboraPovratak na vrh strane


DAN POLICIJE
Nagrađeni najpolicajci


   Povodom 15. juna, Dana policije, na prijemu koji je upriličio gradonačelnik Kraljeva dr Miloš Babić, za izuzetne rezultate u radu u minuloj godini nagrađeno je više radnika Policijske uprave Kraljevo.
Tako, za rasvetljavanje teških krivičnih dela nagrađen je viši policijski inspektor Aleksandar Tešić, školski policajac Slaviša Miletić nagrađen je za otkrivanje slučaja ,,bacanja u Moravu” učenika Poljoprivredne škole i vodnik Oliver Banzić, koji je kao pripadnik Odreda žandarmerije dva puta povređen, na fudbalskom susretu visokog rizika i tokom mitinga ,,Kosovo je Srbija” u Beogradu.
Prijemu kod gradonačelnika, osim nagrađenih policajaca, prisustvovali su i načelnik Policijske uprave Kraljevo Dragoljub Živković i komandant Odreda žandarmerije u Kraljevu potpukovnik Bojan Marković.
Povodom Dana policije, prijem je za nagrađene policajce i njihove pretpostavljene priredio i načelnik Raškog upravnog okruga Mateja Mijatović.


PRES KONFERENCIJA POVODOM DANA POLICIJE
Kraljevo je bezbedan grad


   Za prvih pet meseci ove godine na području Policijske uprave Kraljevo broj krivičnih dela prema istom periodu prošle godine manji je za 21,24 odsto, što je najbolji rezultat u čitavoj Republici. U oblasti javnog reda i mira broj prekršaja smanjen je za pet odsto, dok je u oblasti bezbednosti saobraćaja broj teže i lakše povređenih lica manji za 12,5 odsto, pa se može reći da je na području Policijske uprave Kraljevo stanje bezbednosti stabilno. Ovo je u utorak rekao načelnik Policijske uprave Kraljevo major Bogoljub Živković, na konferenciji za novinare povodom Dana bezbednosti.
Konferenciji za novinare prisustvovali su i komandiri policijskih stanica u Vrnjačkoj Banji (Radovan Kojić) i Raški (Goran Todorović), novoimenovani načelnik Odeljenja kriminalističke policije Aleksandar Peruničić, zamenik komandanta Odreda žandarmerije u Kraljevu Dejan Luković, načelnik Odeljenja policije Goran Terzić i portparol Policijske uprave Kraljevo Kristina Nikolić.
Načelnik Živković je novinare upoznao sa tim da se na zgradi PU obavljaju kapitalni radovi proširenja. Time će centrala kraljevačke policije do kraja leta dobiti 500 kvadrata novog radnog prostora, čime će biti rešen dugogodišnji problem nedostatka radnog prostora zaposlenih u Policijskoj upravi. Vrednost investicije je, prema rečima Živkovića, 26 miliona dinara i sredstva su oebzbeđena iz budžeta Republike Srbije.
U prethodnom periodu PU Kraljevo uvela je najsavremeniju telefonsku centralu, priključenjem na sistem daljinskog grejanja rešen je dugogodišnji problem, a rekonstruisana je i primarna vodovodna mreža.
Otvaranje policijske ispostave u Ribnici major Živković je ocenio kao dobar potez, budući da su gužve u sedištu Policijske uprave, naročito na odeljenjima dokumentacije, sada smanjene, a službe postale još efikasnije.
U okviru proslave Dana policije, nagrađeni su policajci koji su se u minuloj godini najviše istakli, a održana su i brojna sportska takmičenja. Ujedno, čelnici policije posetili su porodice nastradalih policajaca, a priređena je i javna demonstracija meterijalno-tehničke opreme žandarmerije.


BEZBEDNOST U SAOBRAĆAJU
Ispravno vozilo - bezbedno vozilo


   Pod nazivom ,,Ispravno vozilo - bezbedno vozilo”, radi pripreme vozila za bezbednije učešće u saobraćaju, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije, u saradnji sa Auto-moto savezom Srbije i Asocijacijom tehničkih pregleda vozila, od 16. do 23. juna, od 7.00 do 20.00 časova, sprovešće preventivno-propagandnu akciju pojačane kontrole saobraćaja.
Osnovni cilj akcije je da se besplatno proveri tehnička ispravnost vozila, kako bi se uočene neispravnosti blagovremeno otklonile, a time ostvarili povoljni preduslovi za bezbedno odvijanje saobraćaja. Osim pomenutog, znatno bi se povećao stepen ispravnosti vozila na našim putevima.
Za vreme sprovođenja akcije, saobraćajna policija će pojačano kontrolisati vozila i vozače, posebno na putevima i ulicama u naseljenim mestima, i vozačima ukazivati na značaj ispravnosti vozila u saobraćaju, posebno uređaja za upravljanje i zaustavljanje, uređaja za spajanje vučnog i priključnog vozila, pneumatika, svetlosno-signalnih uređaja i uređaja za pogon na sabijeni ili tečni gas, kao i poštovanja pravila saobraćaja.
Tokom sprovođenja akcije, za uočene tehničke neispravnosti na vozilu, saobraćajna policija će vozače upozoravati da ih otklone, ili ih upućivati na liniju tehničkog pregleda radi detaljnijeg pregleda vozila i eventualnog otklanjanja neispravnosti na vozilu, uz napomenu da je kontrola tehničke ispravnosti vozila besplatna i preporuku gde može da se izvrši.
Nakon završetka akcije, saobraćajna policija će pojačano kontrolisati tehničku ispravnost vozila, uz dosledno sankcionisanje prekršaja i isključivanje iz saobraćaja tehnički neispravnih vozila.Povratak na vrh strane


UMETNOST - KULTURA - OBRAZOVANJE

UČENIČKI KONKURS: SUSRETI S PROŠLOŠĆU - piše Bojana Milosavljević
,,Milutin" - više od spomenika

   • Dušan Radovanović, učenik Ekonomsko-trgovinske škole u Kraljevu, na nacionalnom konkursu ,,Susreti s prošlošću 2007/2008", radom na temu ,,Mesta sećanja” osvojio drugo mesto i stekao pravo učešća na letnjoj akademiji. Dušanov istraživački rad posvećen Spomeniku srpskim ratnicima iz balkanskih i Prvog svetskog rata, popularnom ,,Milutinu"

   Organizacija Mladih istraživača Srbije, u saradnji sa Udruženjem za društvenu istoriju Euroklio, pokretač je nagradnog konkursa za srednjoškolce, pod nazivom ,,Susreti s prošlošću", koji se raspisuje četvrtu godinu zaredom, a na određenu temu. U ovom nacionalnom takmičenju mladi istraživači-istoričari prolaze vrlo gusto sito, a radovi kojima konkurišu su autorski. Mladi Dušan Radovanović, učenik drugog razreda Ekonomsko-trgovinske škole u Kraljevu, za ovaj konkurs na temu ,,Susreti s prošlošću" konkurisao je ,,Pričom o Milutinu - istorijom kraljevačkog bronzanog vojnika". Dušan je, inače, još iz osnovne škole uspešan takmičar u ovoj nauci, a prošle godine je postao i državni prvak iz istorije. Ovaj potonji podatak, nažalost, objavljujemo sa (nenamernim) podužim zakašnjenjem.
Da ništa nije slučajno kada je u pitanju Dušan i njegovo interesovanje za prošlost, pokazuje i konkurs na koji je pristiglo 176 srednjoškolskih radova, sa takvim kriterijumima ocenjivanja da ih je do završnice ostao samo 21, a od toga - šest nagrađeno (jedna prva, dve druge i tri treće nagrade). Budući da je Ekonomsko-trgovinska škola bila doslovno jedini predstavnik Kraljeva na ovom takmičenju, Dušanova druga nagrada stečena u tolikoj konkurenciji dobija na značaju.
- O konkursu me je obavestila moja profesorka istorije Ana Majstorović, koja je bila i mentor. Počeo sam da ga pišem krajem februara i završio ga za mesec dana - kaže Dušan, a na pitanje zašto se baš opredelio za priču o kraljevačkom bronzanom vojniku, dodaje - zapamtio sam podatak da je prošle godine u novembru bilo tačno 25 godina otkako je ,,Milutin" vraćen u sam centar grada, a za tu priču sam se odlučio i zbog činjenice da je on najlepši i najpoznatiji simbol Kraljeva.
Profesorka Ana Majstorović sa potpunim poverenjem je podržala Dušanov izbor i na kraju predložila izvesne korekcije. Dušan je u međuvremenu marljivo skupljao građu u Narodnoj biblioteci ,,Stefan Prvovenčani", Narodnom muzeju i Istorijskom arhivu. Kaže da je našao dovoljno građe u ovim našim ustanovama, ali je uza sve to sproveo još i anketu i obavio dva intervjua. Tako je istraživački postupak bio potpuno zaokružen. O takvom iskustvu, u kojem je manje-više bio samostalan i u najvećoj meri prepušten sebi, Dušan kaže:
- Dopao mi se takav način rada. Jedno je kada se spremate za klasično takmičenje, pa imate pitanja, liretaturu i naučite odgovore. Ovo je nešto sasvim drugo, mnogo je zanimljivije kada krenete da istražujete. Profesorka i ja smo potajno gajili skromnu nadu i očekivali neku od nagrada, zato što je uložen trud. Sada mi je drago što moja ,,Priča o Milutinu" nije ostala nezapažena. Rad je zanimljiv, nalazi se i u gradskoj biblioteci...

BEZ ZAPOSTAVLJANJA ISTORIJE
Slično mišljenje očito je imao i vrlo eminentan žiri kod kojeg je svih 176 radova prošlo čak tri kruga ocenjivanja, da bi u poslednjem svaki bio pregledan po četiri puta. Tako je izdvojen 21 rad, svaki originalan, a na temu ,,Mesta sećanja". Dušanov rad ocenjen je sa 90 poena i pripalo mu je jedno drugo mesto. Sa ostalim nagrađenima i finalistima Radovanović je sredinom meseca bio na svečanosti u Beogradu. U prvom delu, ona je bila radnog karaktera. Između ostalog, mladi istraživači-istoričari uputili su apel javnosti da Staro sajmište u Beogradu postane nacionalni memorijalni centar. Potom im je u Skupštini opštine Novi Beograd priređen prijem, na kome su izlagali postere svojih radova i primili nagrade (novčani iznos, knjige i diplome). Dušan se veoma obradovao još jednoj nagradi:
- Ovim konkursom predviđeno je da nagrađeni učestvuju na sedmodnevnoj letnjoj akademiji. U izboru su Nemačka, Švajcarska i Srbija. Ja sam se odlučio za Berlin, a tema akademije u avgustu će biti diskriminacija, etničko čišćenje i slično. Mnogo toga je, nažalost, vezano za Balkan.
U Dušanovoj školi (a upravo je završio drugi razred na smeru ,,poslovni administrator", što je naglasio, kako se, reče, ne bi mislilo da se u tom obrazovnom profilu školuju neke sekretarice ili pisari) ima još razloga za zadovoljstvo. Ovaj momak na nacionalnom konkursu ,,Susreti s prošlošću" nije bio sam. Naime, takmičile su se i dve njegove drugarice iz odeljenja, i to sa zavidnim uspehom. Tako je Aleksandra Aksić osvojila pohvalu, za rad o Rankovićevu, a Dragana Vujčić, koja je pisala o kraljevačkom Spomen-parku, rangirana je među 40 najboljih. Svaki dalji komentar ili pohvala su zaista suvišni. Ko bi rekao da su kraljevački ,,ekonomisti" takvi istoričari-istraživači?! Što se Dušana tiče, u perspektivi će se prikloniti pravnoj nauci, koja je i porodična tradicija, a istorija ostaje kao interesovanje i znanje više. Kombinacija je u svakom slučaju odlična.

,,ŽIVOT" JEDNOG SPOMENIKA
Uz živu reč sagovornika koje je smatrao dragocenim, mladi Radovanović je kao validne izvore za pisanje svoga rada o spomeniku ratnicima iz ratova 1912-1918. koristio i obilje građe objavljivane u vidu feljtona, intervjua, pisama čitalaca u lokalnom listu ,,Ibarske novosti". Autor, između ostalog, piše: ,,Smernice koje su mi ukazivale u kom bi pravcu trebalo da ide moje dalje istraživanje našao sam u knjigama o lokalnoj istoriji, a koristio sam i literaturu koja se bavila događajima koji su u pozadini zbivanja iz istorije spomenika. Pitanja koja su me naročito interesovala jesu zbog čega je bilo nesporazuma u vezi sa lokacijom spomenika prilikom izgradnje tridesetih godina prošlog veka, šta su bili pravi razlozi zbog kojih je spomenik premešten 1960. godine i kakve su okolnosti bile prilikom njegove rekonstrukcije na staroj lokaciji 1982. godine."
,,Milutin" iz Kraljeva je varijanta onog podignutog braniocima Beograda 1914-1915. godine. Postamente, koji se razlikuju u detaljima, projektovao je Roman Verhovski, a identične skulpture su delo istaknutog srpskog vajara i slikara Živojina Lukića. Radovi na izgradnji spomenika u Kraljevu počeli su tokom 1931. godine, ali su se odužili za mnogo godina, sve i tokom Drugog svetskog rata kada je bio na sadašnjem mestu. O Spomeniku srpskim ratnicima 1912-18. nije se mnogo govorilo u novoj komunističkoj vrhuški, ali je sredinom šeste decenije usvojen novi urbanistički plan grada kojim postaje izvesno da spomeniku u čast srpske vojske ne priliči mesto na Trgu maršala Tita.
Rušenje ,,Milutina" počelo je 1. maja 1960. godine i on je premešten na vojničko groblje i novi postament ni nalik starom. Tu će ostati duže od dve decenije, na žaljenje saboraca i potomaka palih ratnika. Tek 1982. godine inicira se rekonstrukcija Trga maršala Tita, uz koju je trebalo da se na pređašnje mesto vrati staro obeležje. Više od 36.000 građana dalo je priloge u novoosnovani fond, kao i sve veće radne organizacije. Bez zvaničnog saopštenja ,,Milutin" se vratio na glavni gradski trg 13. novembra 1982. godine. Kao kulturno dobro od 1990. godine je stavljen pod zaštitu kraljevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.
Svedok poslednjih burnih događaja ,,Milutin" postaje u zimu 1996/1997. godine, kada su pod njim držani protestni mitinzi zbog krađe glasova na lokalnim izborima u vreme režima nekadašnjeg predsednika SRJ. Ovaj spomenik srpskim junacima bio je polazno mesto i cilj protestnih šetnji koje su se duže od tri meseca svakodnevno odžavale u Kraljevu, kao i mnogim velikim mestima i gradovima Srbije. Da li je spomenik ušao u mirnije razdoblje svoga ,,života", može samo da se pretpostavlja, ali brojni sugrađani prema njemu imaju više nego ličan odnos. ,,Milutinovo" stradanje, nevoljne seobe, guranje u sraman zaborav, najzad rehabilitaciju, pa reputaciju ponosa i miljenika Kraljeva, sažima mudra opaska velikog Ivana Meštrovića: ,,Spomenik koji nije bar dva puta podignut, nije trebalo ni praviti."Povratak na vrh strane


        PRIJATELJSKA KOŠARKAŠKA UTAKMICA - piše Aleksandar Daišević
Deset razlike za ,,studente”

   • Mašinac-Radnički 89:79 (27:15, 12:20, 26:21, 24:22)
Mlađi kraljevački prvoligaš Mašinac predstavio je potpuno novi tim, u kome su najstariji igrači Nemanja Milašinović i Uroš Mirković. ,,Brucoši” su prijemni ispit uspešno položili savladavši budućeg ,,balkanca” (učesnika balkanske lige) bez većih problema. ,,Studenti” su sve vreme vodili, u prvom poluvremenu najveća prednost je bila 15 poena, ali je Radnički na iskustvo stigao do minus četiri na isteku 20. minuta. Uspeli su gosti na početku drugog dela da priđu na samo dva poena, ali je to bilo sve od njih u ovom meču. Puleni Zorana Petrovića igrali su jako dobro u odbrani i demonstrirali dobar napad, protkan čestim šutevima za tri poena, što im je u jednom trenutku donelo prednost od 17 poena. Posebno je uspešan bio novajlija iz Trstenika Bojan Popović, koji je ,,trojke” šutirao bez promašaja, ali su se istakli i Barlov, mladi Jaćović, Šestović i reprezentativac Čupković. Sve u svemu, Mašinac pravi jedan nov i prilično mlad tim za novu sezonu, koji će za sve biti veliko iznenađenje.

Kraljevo. Hala sportova. Gledalaca 50.
Mašinac: Jokić 2, Jovanović 2, Jaćović 6, Barlov 12 (1h3), Milašinović 3 (1h3), Popović 14 (3h3), Šestović 8 (2h3), Mirković 15 (1h3), Arsić 8, Sinadinović 7, Vuletić 2, Čupković 10 (2h3).
Radnički: radulović 5, Veljović 5, Beader 5, Milošević, Drašković 9 (1h3), Janjušević 4, Glišović 8, Tanasijević 11 (3h3), Pavlović M. 7, Pavlović N. 6 (2h3), Kljajević 19 (2h3), Arnaut.



KK SLOGA U SUSRET VELIKOM JUBILEJU - 60 GODINA POSTOJANJA - piše Zoran Bačarević
Veterani se zagrevaju za ,,sedmu banku”

   • U Kraljevu prošlog petka (13. juna) na prestižnom splavu ,,Kraljica Ibra” održan drugi susret veterana starijeg kraljevačkog prvoligaša

   Osnovana pretposlednje godine prve polovine XIX veka KK Sloga naredne, 2009. godine, obeležiće vredan jubilej, šest decenija postojanja i ulazak u ,,treće doba” - žargonski ,,razbiće sedmu banku”. U susret tom događaju, prošlog petka (13. juna) drugi put su se okupili veterani ovog kluba, od onih najstarijih (Slobo Adamović, Mirko Đoković), preko ,,srednjaka” odnosno najuspešnije generacije Sloge iz sredine osamdesetih sa nastupom dve sezone u Prvoj ligi SFRJ (Andrić, Dašić, Stefanović, Marković, Jaćović, Krivokapić), pa do ,,petlića” (Kusmuk, Mijajlović, Milovanović, Pejić...).
Za šest decenija u Slogi su stasale i ,,prerasle” generacije igrača, trenera, sudija, sportskih radnika..., ali i dva među prvim igračima NBA iz ,,Kimijevog jata” - Vlade Divac i Miloš Babić. Prošlog petka na splavu ,,Kraljica Ibra” svojevrsni kraljevi kraljevačke košarke (KKK, sic!) družili su se do poznih sati, sve se zagrevajući za predstojeće slavlje, naredne godine. Došli su sa ,,svih strana”, a ,,evidentiran” je izostanak pre svega Slavka Petrovića, po Milovanu Bogojeviću Kimiju (učitelju kraljevačkih košarkaša iz pomenutih sedamdesetih) -najboljem treneru Sloge. I najpoznatiji kraljevački zet, ali i igrač u prvoligaškim sezonama 1985-86. Vlade Divac bio je odsutan zbog poslovnih obaveza.
Kapiten prve prvoligaške generacije Tomislav Andrić DŽigi podsetio je tim povodom na najslavnije trenutke u sportskim biografijama svojih drugova ističući da je Sloga - Sloga, košarkaški pokret koji jednostavno traje. NJegov saigrač krilni centar Žarko Krivokapić je dobio salve aplauza za izjavu ,,da smo u naše vreme zaista bili gospoda kako na terenu, tako i van njega”. Trener koji je Slogu uveo i održao u Prvoj saveznoj ligi Milovan Bogojević Kimi, i sam dugo izvan kraljevačke košarke, setno je podsetio ,,da mu nedostaju neki koji više nisu među nama, ali ja ne mogu da se naviknem, kao da ih očekujem da dođu, da ih Ibar donese”. Bogojević spada u ,,srednjake” (1951), a kaže da nikada neće zaboraviti trenutak kada je sa nepunih 14 godina registrovan za KK Sloga. Kimijev (jedan od boljih) učenika Miloš Babić, naglašavajući da svog ,,kouča” dugo nije video, zahvalio je javno svom prvom učitelju za sve što je postigao. Nekada dugogodišnji kapiten Živorad - Žikica Jaćović nije želeo da daje ,,izjave za štampu”, pošto je imao preča posla - da pesmom zabavlja svoje nekadašnje klupske drugove, ostale veterane Sloge. Zato je Goran Marković Čogo, više godina ,,na privremenom” trenerskom radu u Nišu, koji je koševima sa linije slobodnih bacanja protiv Crvene zvezde u martu 1985. godine Slogi obezbedio drugu prvoligašku sezonu, bio ,,konkretniji”:
- Za ovakve trenutke vredi živeti. Ponovo smo skoro svi na okupu, sećamo se nekih zaboravljenih dana, vraćamo se u mladost. Sloga je svima nama bila ,,prva kuća”, iz nje smo svi otišli u svet i postali ljudi. Ono čega ću se uvek sećati jeste kraljevačka publika. To je fenomen koji i sada živi, i to je nešto prosto neobjašnjivo. Najvijači su nas pratili specijalnim vozom do Valjeva, išli sa nama na sva ostala gostovanja, nosili nas do pobede. Jednom je Kimi zakazao trening utakmicu sa užičkom Raketom, a mi igrači više od dva sata nismo mogli da uđemo u dvoranu, tolika je bila gužva. To je nešto nezaboravno - sa urođenom gordošću priseća se ,,novije” istorije KK Sloga Goran Marković Čogo.
I tako... Orila se pesma koju su ibarski talasi nosili negde, tamo daleko - sve kao poziv da se košarkaški veterani sa Ibra okupe u punom broju idućeg leta, na 60. rođendanu KK Sloga.



BICIKLIZAM
Račić drugi na Avali

   Biciklista kraljevačkog Metalca Marko Račić zauzeo je drugo mesto na nedeljnoj trci ,,Olimpijski trofej - Svetomir Đukić” (osnivač Olimpijskog pokreta u Srbiji), koja je vožena na relaciji Beograd-Mladenovac-vrh Avale. U jakoj (juniorskoj) konkurenciji Račić je na cilj trke duge 84 kilometra stigao sa samo četiri sekunde zaostatka iza pobednika Nenada Stefanovića (Partizan), koji je ,,etapu” prevezao za 2:16,21.
Ove nedelje startovala je i tradicionalna međunarodna biciklistička trka ,,Kroz Srbiju”, a u nacionalnoj selekciji pod ,,dirigentskom palicom” selektora Radiše - Gila Čubrića nastupiće i član kraljevačkog Metalca Aleksandar Milivojević.



FUDBALSKI KLUB ČIBUKOVAC OVE GODINE SLAVI 60 GODINA POSTOJANJA
Seniori ponovo ,,jašu” u Staroj čaršiji

   • Posle šestogodišnje pauze prvi tim FK Čibukovac vraća se u takmičenje • Predesednik kluba Mihajlo - Majo Parađanin: krećemo početkom avgusta

   Osnovan već uveliko davne ,,ibeovske” 1948, FK Čibukovac prošao je put slave i uspeha, ali i dospevao na trnoviti puteljke. Svojevremeno član zapadnomoravske fudbalske lige (po kvalitetu i teritoriji u ,,rangu” gotovo Srpske lige Zapad) menjao je trenere, upravu, terene i, naravno, generacije fudbalera, da bi pre šest godina seniorski (prvi) tim odustao od takmičenja. Naprasno je, što zbog ,,struja” u klubu, a što zbog nedostatka para, a pre svega sportskog entuzijazma na igralištu u Staroj čaršiji, gde je Čibukovac našao utočište, pošto je teren kod Šumarske škole pretvoren u rasadnik, posle više od pola veka postojanja kluba - ,,puk’o fudbal”. ,,Bubamara”, međutim, nije načisto odletela sa terena kod ,,Starog Jasena”, inače u vlasništvu SC Ibar, gde je osnovana fudbalska škola, a klub se takmičio u mlađim kategorijama. Na terenu u Karađorđevoj ulici ponikli su sada već afirmisani fudbaleri i reprezentativci - Borivoje Rumenić (Sartid, Smederevo), Stevan Stevanović (Čukarički), Miloš Đorđević (juniorski reprezentativac, sada fudbaler nemačkog Volburga), Stevan Ignjatović (Čukarički odnosno OFK Beograd), Jovan Kastratović (Borac, reprezentativac Srbije, 1993. godište)... Iz fudbalske škole Čibukovca ima i više dobrih igrača u srpskoligašu Metalcu, među seniorima, ali i u mlađim kategorijama. U toj školi ,,izrastaju” još tri-četiri talentovana dečaka, koji će na fudbalsku scenu, u punom sjaju, izaći za tri-četiri godine. U klubu tvrde da je Čibukovac jedini klub u Kraljevu sa dva aktuelna reprezentativca Srbije (Kastratović i Đorđević).
- U jubilarnoj godini postojanja (šest decenija) Uprava kluba je odlučila da ponovo aktivira seniorski pogon i da se od naredne tamičarske sezone (2008/2009) uključi u osnovni rang takmičenja. LJudi iz najužeg rukovodstva kluba (Nenad Ignjatović, Zoran Kastratović, Dušan Stevanović, Saša Stepanović, Milanko Baltić, Petar Đorđević, Mišo Trnavac, Živko Đurić i moja malenkost), rešili su da ,,reanimiraju” seniorski pogon kluba i da ovaj deo Kraljeva ima kvalitetnu ekipu, koja treba da krene uzlaznom linijom. Zbog toga pozivamo sve mlade igrače koji žele da igraju u ,,prvoj” ekipi Čibukovca da se jave svakog dana na terenu u Karađorđevoj ulici (od 17 do 20 časova) kako bismo obavili sve formalnosti oko registracije, a od početka avgusta krećemo u žestoke pripreme za povratak na kraljevačku fudbalsku scenu ,,punim jedrima” - kaže svojevremeno uspešan fudbaler a sada trener i predsednik FK Čibukovac Mihajlo - Majo Parađanin.



KARATE
Tri medalje za SA-TA-MI

   Karate klub SA-TA-MI iz Ribnice imao je izuzetno uspešan nastup na Međunarodnom memorijalnom turniru ,,Dragan Bjelić”, koji je u nedelju održan u Priboju na Limu. Nastupilo je oko 260 takmičara iz 18 klubova, a sva tri takmičara iz Ribnice osvojila su medalje.
Zlatnu je osvojio Darko Radosavljević (’97. godište) u katama, a srebrne Jelena Živanović (1997) u katama i Andrea Sotirovo (1993), takođe u katama.



ATLETSKE AKTUELNOSTI
Dva odličja iz Sente

   • Na juniorskom prvenstvu Srbije Andrijana Nešić druga, Aleksandra Marinković treća

   Dve takmičarke AK Kraljevo prošlog vikenda nastupile su na pojedinačnom Prvenstvu Srbije za juniore i obe osvojile medalje. Srebrnu u Senti u skoku u vis u Kraljevo donela je Andrijana Nešić sa već za nju standardnih 160 centimetara, dok se bronzanom okitila Aleksandra Marinković u trci na 3.000 metara, sa rezultatom 10:25:44.
Seriju nastupa u juniorskoj konkurenciji kraljevački atletičari nastavljaju sutra u Kragujevcu, gde se na stadionu ,,Čika Dača” održava prvenstvo centralne Srbije za mlađe juniore. To je, inače, prvo prvenstvo novoosnovanog AS centralne Srbije. Kako su prošlog meseca pionirke AK Kraljevo na ekipnom prvenstvu u Nišu osvojile prvo mesto, očekuje se da će i na pojedinačnom prvenstvu voditi glavnu reč u većini disciplina.
Prošle subote na Atletskom stadionu kraj Ibra održan je četvrti miting iz serijala za najboljeg pionira i pionirku AK Kraljevo. Nastupilo je više od 30 takmičara, a pobednici po disciplinama bili su: Ivana Radosavljević i Aleksandar Milašinović na 300 metara prepone, Stefan Marinković i Natalija Adnan na 400 metara. Natalija Adnan je ostvarila rezultat od 1:02,5, što je za njen uzrast od 12 godina jedan od najboljih na svetu! U bacanju kugle pobednici su Matija Nešović i Milica Arsić, a u skoku u dalj Dragoš Glavčić i Radmila Lekić. U konkurenciji mlađih pionira na 200 metara najbrži su bili Dimitrije Pantelić i Katarina Milošević.
Kako je ovo bio završni turnir, dodeljeni su trofeji najboljima - Dragošu Glavčiću i Nataliji Adnan, a uslov su bila tri prva mesta na četiri mitinga.



AMERIČKI FUDBAL - PLEJ-OF - piše Stole Petković
Krune na Adi i ,,Sport klubu"

   Klub američkog fudbala Kraljevske Krune sutra (subota) na beogradskoj Adi Ciganliji očekuje finalna utakmica plej-of baraža za ulazak u kvalitetnu grupu Centar. Kraljevčani su formalni domaćini, a u ,,goste" im dolaze Anđeoski ratnici iz Čačka. Ova dva tima su se već sastala u ligaškom delu takmičenja i tada su Krune pobedile 6:0.
Kraljevački klub je do sada, u ovoj sezoni, odigrao šest utakmica i ostvario isto toliki broj pobeda sa impresivnim skorom od 213 datih i samo 26 primljenih poena. Poslednji rival Kruna je bila ekipa Odmetnika iz Požarevca, a Krune su neugodne rivale savladale sa 30:7.
Utakmica između Čačka i Kraljeva se igra na pravom terenu za američki fudbal, koji ima veštačku podlogu, a Savez američkog fudbala Srbije je izabrao baš taj teren, jer će ovu utakmicu ispratiti i kamere televizije Sport klub.
U slučaju da Krune trijumfuju na pomenutom meču, automatski će se plasirati u grupu Centar i nastaviti plej-of takmičenje za pehar Nacionalne lige Srbije. Ukoliko dožive poraz, igraju baraž protiv sedmoplasirane ekipe iz grupe Centar, za plasman u tu grupu.
Utakmica na terenu na Adi Ciganliji počinje sutra u 17 časova.




FUDBAL: OKRUŽNA LIGA
Puzić - tragičar

   • Proleter - Morava (M) 3:0 (3:0)
Vitanovac. Gledalaca 300. Strelci: Đokić u 8, Stanojlović u 34. i 43. minutu (Proleter). Žuti kartoni: Jelić (Proleter) i Torlaković (Morava). Sudije: Bojan Savić (Jarčujak). Pomoćnici: M. Ristović i Z. Stefanović.
Proleter: Vulović, Pavlović, Radojković, Jelić, Đokić, Vidosavljević, Nedeljković, Stanojlović, Đukić (Grbović), Luković (Mladenović), Jovanović.
Morava (M): Antonijević, Mitrović, Mirosavić, Vukomanović, Miličić, Pavlović, Andrić, Perišić, Puzić, Jović (B. Urdov), Torlaković (Mršović).
Igrač utakmice: Ivan Stanojlović (Proleter).
Fudbaleri Proletera su pobedom nad Moravom iz Mrsaća obezbedili opstanak u Okružnoj ligi, ma kako ona izgledala u narednoj sezoni. Za fudbalere iz Mrsaća ne može se tako reći, iako nije sve izgubljeno.
Poveli su domaćini na samom početku utakmice, kada je iz slobodnjaka Dejan Đokić iznenadio golmana Morave Antonijevića. Pola sata kasnije Stanojlović izlazi sam oči u oči sa vratarom gostiju i lobom šalje loptu u mrežu - 2:0. Konačan rezultat postavio je isti igrač na filigransko dodavanje Đukića. Primio je loptu i poslao je u donji desni ugao. U drugom poluvremenu gosti su propustili dve kolosalne prilike. Najpre je vrlo dobri sudija Savić dosudio kazneni udarac za Moravu, a Puzić kao iz topa pogađa prečku i šalje loptu u gol-aut. Bilo je to u 70. minutu. Pzić je u 82. minutu, pošto se lopta odbila od stative, sa dva metra šutirao pored gola. Onda je bio kraj nadanja za goste, koji imaju priliku da se ,,vade" u poslednjem kolu dobrom igrom na svom terenu.
Da je utakmica bila od značaja, potvrđuje i podatak da je bio prisutan Boban Dmitrović, predsednik FS Raškog okruga, i još nekoliko ljudi iz najviših organa sudijskih i trenerskih organizacija FSO Kraljevo.Povratak na vrh strane
 


IMPRESUM

Nedeljni list u izdanju : „Ibarske novosti” AD - Kraljevo. Adresa Redakcije: ul. Hajduk Veljkova br. 2.
Generalni direktor i glavni i odgovorni urednik: Dragan Rajičić. Odgovorni urednik: Vladeta Stanojević. Tehnički urednik: Saša Kovačević. Lektor: Vesna Jovičić. Redakcija: Zoran Bačarević (sport), Dragan Vukićević (privreda), Slobodan Rajić (politika), Marko Slavković (reportaže i Stršljen), Bojana Milosavljević, Ivan Rajović (urednik izdavačke delatnosti), Lidija Kuljača (zanimljivosti - zabava), Milisav Radovanović (fotoreporter), Zorica Radunković (marketing).

Predsednik Upravnog odbora: Dragica Tomić.

Telefoni: direktor i glavni i odgovorni urednik 312-504, odgovorni urednik tel/faks 320-630, pravna i opšta služba 312-505, oglasno odeljenje 312-505.

Godišnja pretplata 1.560 din. Za inostranstvo - Evropa 4.680 dinara, Amerika i Australija 6.240 din. Tekući račun: 160-14461-52 kod „Banca Intesa” Kraljevo. Kompjuterska obrada „Ibarske novosti”.
Štampa “APM PRINT”, III Bulevar 29, Novi Beograd.
Generalni distributer: “SOFIST”, Žička 10, tel. 036/360-200 i 361-222.

Poštarina plaćena u Pošti 36200 Kraljevo. List izlazi petkom, rukopisi se ne vraćaju.

e-mail:webmaster@kraljevo.com


Ibarske novosti - e-mail

Copyright © 1997-2008. Interactive.net Kraljevo. All rights reseved interactive