Internet izdanje - 4. jul 2008. godine

 Ibarske novosti - e-mail

Preuzmite PDF verziju novog broja "Ibarskih novosti"!


Naslovna strana novog broja "Ibarskih novosti" - klik za vecu sliku! Izmešten tenk
Besplatan upis Roma u matične knjige
Vikend
Račun sigurno stiže dogodine
Nema više ,,vidimo se kod tenka”
Da li droga upravlja tvojim životom?
Put u monašku zemlju - Izbavilište, sklonište i luka pokajanja
Majstor gasnog zavarivanja
Pioniri i juniori blistali
Umetnost, kultura, obrazovanje
Sport: biciklizam, tenis, košarka, fudbal


ZBOG PREDSTOJEĆEG UREĐENJA TRGA SVETOG SAVE - piše Vladeta Stanojević
Izmešten tenk

   Prvi tenk partizanskih jedinica koji je ušao u Kraljevo u borbi za oslobađanje oktobra 1941 - kako piše na postamentu, premešten je, zbog predstojećeg uređenja Trga svetog Save.
Nakon više od četrdeset godina, jedan od simbola Kraljeva, tenk ispred Doma vojske, ili kod crkve, kako bi stari Kraljevčani rekli, preseljen je. Preuzela ga je Vojska Srbije, biće kompletno revitalizovan i izložen u kasarni u Jarčujku.
Kraljevčani se raduju uređenju grada, mada, smatraju da je tenk trebalo ostaviti gde je i bio.
Kako kažu u Direkciji za planiranje i izgradnju, izmeštanje tenka predviđeno je projektom uređenja Trga svetog Save. Pored toga, ispred ulaza u Muzej biće postavljena atraktivna fontana poput fontane u Banjaluci, površine 20-25 m2. Trg će biti popločan, drvoredi, po potrebi, obnovljeni, a i deo ispred Doma vojske treba da bude sređen. Neće biti taksista ni mesta za parkiranje. Prostor od zgrade Doma Vojske, Muzeja i totoara u Karađorđevoj ulici biće pešačka zona.
Radovi, vrednosti oko 41 milion dinara, trebalo bi da budu gotovi za 100 dana od uvođenja u posao. Izvođač je kraljevačko JKP ,,Putevi”.


REAGOVANJE
Kome smetaju spomen-obeležja iz Drugog svetskog rata?


   Tenk, spomen-obeležje o događaju iz Drugog svetskog rata, ovih dana je premešten u kasarnu u Jarčujku. Iako je trebalo da čuva trajno sećanje na otpor porobljenog srpskog naroda nemačkom okupatoru, tenk je ipak sklonjen daleko od centra grada. Očekujemo da se ta odluka preispita i tenk vrati na svoje postolje i da se arhitektonski uklopi u novi ambijent.

   Pre nekoliko nedelja u parku kod Spomenika otpora i pobede održano je takmičenje rasnih pasa (zar baš nigde nije imalo mesta), a ovih dana na istom mestu instaliran je luna park. Očekujemo da se ovaj prostor pored spomenika više nikada ne izdaje za izložbu rasnih pasa i cirkusa.

   Kada već ima toliko razumevanja za takve manifestacije, očekujemo i da Groblje streljanih bude dovršeno, ograđeno i fizički obezbeđeno od svih nasrtaja neodgovornih pojedinaca i grupa.
Krsta Stojadinović


SAOPŠTENJE POKRETA SNAGA SRBIJE
Vratite tenk


   Nismo protiv uređenja grada. Naprotiv, mi smo za generalnu rekonstrukciju ulica i trgova u granicama mogućnosti. Alo smo zato protiv brisanja svih simbola naše istorije. Jedan od simbola naše istorije je tenk koji je izmešten sa dugogodišnje lokacije.
   Nadamo se da će nova opštinska vlast posle uređenja trga vratiti tenk na staru lokaciju posle njegove rekonstrukcije. Njegova lokacija je mesto mnogih prvih poznanstava, druženja, ljubavi i drugih emocija.
   Zato pozivamo novu opštinsku vladu da učini sve da ga vrati na staru lokaciju, jer je to i zahtev velike većine građana Kraljeva koji su od nas zahtevali da se oglasimo po ovom pitanju, što upravo i činimo. Jer na način kako su krenuli da brišu našu istoriju plaše nas da će doći vreme do premeštanja i naše Pravoslavne crkve, pa se pitamo da li nas vode Srbi ili neki treći.

   Nadamo se da će uskoro biti novih sastanaka kod tenka.Povratak na vrh strane


AKCIJA UNHCR-A - piše Jasna Marković
Besplatan upis Roma u matične knjige


   ,,Društveno uključivanje i pristup ljudskim pravima zajednice Roma, Aškalija i Egipćana na zapadnom Balkanu” naziv je projekta koji će u koordinaciji sa projektom ,,Univerzalna civilna registracija romske dece” biti sproveden u 20 opština u Srbiji. Kraljevo je treći grad u kome će romska populacija besplatno biti upisana u matične knjige rođenih. Projekat finansira Evropska unija, a sprovode ga UNHCR i UNICEF. O njegovoj realizaciji, u utorak su razgovarali predstavnici grada, Roma i UNHCR-a.
Kraljevo je u ovom projektu veoma značajan grad zbog velikog broja interno raseljenih lica sa Kosova, među kojima su i Romi, koji su izgubili ili nisu ni imali dokumenta.
U realizaciju projekta biće uključena romska zajednica u Kraljevu, koordinator koji će na terenu od porodice do porodice tačno ustanoviti koja deca nisu upisana u matične knjige rođenih. Utvrdiće i koje su potrebe za naknadnim upisom odraslih i roditelja.
Besplatnu pravnu pomoć i prikupljanje potrebnih dokumenata na terenu pružaće mobilni timovi lokalne nevladine organizacije Praksis.
Projekat registracije romske dece trajaće 18 meseci. Za 20 gradova u Srbiji evropska komisija obezbediće 400.000 evra. Dogovoreno je da delegacija UNHCR-a upozna međunarodnu zajednicu sa problemima grada u integraciji romske populacije, za koju su potrebna velika finansijska sredstva. Odgovor se očekuje do kraja leta.


JUBILEJ MATICE ISELJENIKA OPŠTINE KRALJEVO
Priznanja zaslužnim članovima Matice


   Povodom 20 godina rada Matice iseljenika opštine Kraljevo, idućeg petka biće održana svečna sednica skupštine Matice u proširenom sastavu.
Matica je na ovaj dan pre 20 godina formirana kao udruženje građana sa ciljem da poveže naše zavičajce koji se po raznim osnovima nalaze van svog zavičaja. Biće to prilika da se sumiraju rezultati u minulom periodu i utvrde aktivnosti za naredni period. Na sednici će biti uručena priznanja zaslužnim članovima Matice za doprinos zbližavanju i povezivanju naših u rasejanju sa zavičajem.
Sednica će biti održana u 12 časova u Velikoj sali Regionalne privredne komore u Kraljevu (Omladinska br. 2).
Ovog dana sa početkom u 20 časova zakazano je druženje u restoranu ,,Lepi Boro”, uz bogat kulturno-umetnički program, a goste će zabavljati poznati estradni umetnici, izvođači zabavne i narodne muzike, glumci, humoristi.


KONFERENCIJA ZA NOVINARE OPŠTINSKOG ODBORA SPS-A
Kamenom na socijalnu pravdu


   Zgrada Opštinskog odbora SPS-a u Kraljevu osvanula je u ponedeljak sa dva razbijena prozora. Na konferenciji za novinare, sazvanoj povodom toga, socijalisti su oštro osudili vandalizam, zapitavši se da li je to odgovor na politiku socijalne pravde za koju se zalaže i za odluke na lokalnom i republičkom nivou.
U skladu sa najavama da će do kraja sedmice biti formirana Republička vlada, svi opštinski odbori SPS-a biće upoznati sa stavovima Glavnog odbora. Vladajuća koalicija na lokalu sprovodi usvojeni sporazum i ne očekuje promene, rečeno je na press konferenciji Opštinskog odbora SPS-a, ali uz opasku da je politički sve moguće.
Socijalisti su izrazili i nezadovoljstvo zbog uklanjanja tenka sa Trga svetog Save, na dan održavanja prve sednice novoformiranog gradskog veća.


ODRŽANA GODIŠNJA SKUPŠTINA OPŠTINSKOG ODBORA SRS-A
Formiranje gradske vlade - najveći uspeh


   Opštinski odbor Srpske radikalne stranke u Kraljevu uradio je mnogo toga u prošloj godini. Svoj rad krunisao je 11. maja na izborima i postigao najbolje rezultate do sada, rečeno je na redovnoj godišnjoj skupštini. Najvećim uspehom radikali smatraju formiranje nove gradske vlade.
Među važne ostvarene rezultate Opštinskog odbora SRS-a ubraja se više od 13.000 skupljenih potpisa za direktan prenos suđenja Vojislavu Šešelju, dve promocije njegovih knjiga, organizovanje mitinga u Beogradu, Kruševcu i Kraljevu, kao i Vidovdanski marš.
Na redovnoj godišnjoj skupštini kraljevačkih radikala usvojen je izveštaj o radu Opštinskog odbora i mesnih odbora za prošlu godinu, izabrano je 10 novih članova opštinskog odbora i usvojen program aktivnosti za ovu godinu.Povratak na vrh strane


DIOPTRIJA - piše Dragan Vukićević
Vikend


   Namera mi je bila da pišem o onoj izjavi Olija Rena da će Srbi svoje probleme da reše evolucijom, pošto je propao projekat suočavanje sa prošlošću, kako to vole da kažu ovi nevladini, a u vezi sa sličnom izjavom od pre 12 godina jednog kraljevačkog političara, tada visokopozicioniranog operativca SPS-a. I sve to začinjeno onim transkriptom razgovora Veslija Klarka i najvećeg prijatelja srpskog naroda Havijera Solane, glede srpskog naroda, naše političke elite i njihovih neostvarenih želja ’99. da od Srbije naprave livadu. Tu bih, dabome, dodao još nekoliko tezica o porađanju srpske vlade, ali, eto ti vraga, u ponedeljak oko podneva, u zajedničkoj kafani, zateknem kuma mamurnog, podočnjaci zrače svom lepotom noćobdenja, a on nervozan k’o ris u teranju. A onda usledi njegova tirada duga tri ture točenog ,,lava” i ubeđivanje tipa ,,a što si novinar, ako ne smeš da pišeš o našim mukama svakodnevnim, a ne o solanama i renovima, oni će i bez tvog pisanja jednom da nam dođu na puškomet”. I još doda ,,budi malo društveno koristan i praktičan, a ne kvaziintelektualno samodopadljiv”, i tako to. Dobro, mislim, kum nije dugme, Solana neće da mi zameri ako ga izostavim sada, kum, bogme, pamti i hoće.
   - Vidi, kume - kaže on, moj kum. - Da se razumemo, k’o što znaš obožavam kafanu i teški metal. Ali to noćas (u nedelju na ponedeljak, prim. a.) nije bila muzika, to je bilo ubijanje na 150 decibela do pola dva. To je ubijalo u mozak direktno. Popio sam dva ,,brufena” i na kraju i ,,bromazepam” kada je muzika prestala da bih se smirio. Ne znam kako su podnele to komšije sa bebama i malom decom, ali ja razmišljam da prodam stan i begam na selo. Ovo ovde ne može više da se izdrži, pogotovo vikendom. A leto je tek počelo.
   Da skratim, kum živi u centru, maltene do Milutina, a u nedelju uveče (oko ponoći) buka (ne muzika) treštala je do pola dva i tek posle upornog insistiranja kod policije, decibeli su utihnuli. ,,Basovi su probijali bubne opne, gađali direktno u mozak”, kaže kum. ,,Kozi Pauel i Džindžer Bejker su svirali prema ovima uspavanke. Da poludiš.”
   Mislim, da voli kum kafanu, voli. Tri fakulteta bismo završili da smo upisali ijedan, koliko smo vremena proveli za kafanskim astalom. Više smo piva nas dvojica popili, nego što je Arkan onda cisterni sa naftom prošvercovao. A odrasli smo na ,,Led cepelinu”, ,,Status kvo”, ,,Rejnbou”, ,,Ajron mejdenu”, ,,Blek sabatu”... na koncertu ,,Dip parpl” ’74. u Beogradu švercovali se vozom...
   - Pozovem ja oko pola jedan 92 - priča kum. - Javi se policajka i ja joj sve objasnim. Kaže ona: ,,Veseli je spust, to je neka proslava”. Dobro, ovi su se spustili i sada se trezne i leče sunčanicu, ali ovo je buka, uzvratim ja. Zar ne vidite ko’lko je sati? Ranim na posao, dobiću otkaz, kako da se probudim, novi vlasnik je nemilosrdan, ubi me tranzicija, a sad i ovi bukači da me dokusure. Ona će: ,,Imaju dozvolu komunalne inspekcije, zovite njih, a mi smo im dali dozvolu za javno okupljanje. Sve je lege artis. Imaju dozvolu do dva, a ako produže, vi nas pozovite. A možete sa komšijama da napišete i peticiju”. Prekinem ja vezu (to kum kaže, prim. a.), popijem ,,brufen” od 600, prestaće glavobolja, jastuk stavim preko glave, zatvorim vrata od terase i prozore, a napolju 30 - ništa. Buka nesnosna, kiptim. Uključim televizor, ali od buke ništa ne čujem. Posle pola sata opet zovem 92. Ista mlada policajka. Objasnim joj da je ovo ludilo, da je jedan sat, da je ovo centar grada, da živim na sto metara od mesta bukanja, da se svakog vikenda to isto dešava i na istom mestu, postavim joj retoričko pitanje o ulozi policije u sferi narušavanja javnog reda i mira, da ovo nije javni skup, javni skupovi održavaju se ranije, i to na određenom prostoru, a završavaju u razumno vreme, kažem da je ovo koncert i konstatujem da su oni dobili dozvolu za produžen rad i točenje pića i pitam je kolika je gornja granica decibela koju im je odobrila ta komunalna valjda inspekcija i da maltretiraju barem dve hiljade stanara u strogom centru grada, za šta plaćam ekstrataksu za zemljarinu, da tamo nema sigurno ni stotinak ljudi i najzad, u očaju pitam, da li oni, u SUP-u, mogu da nama stanarima vikendom dele gratis ,,ekstazi” da sve ovo podnesemo, jer drugačije se ne može. Ona me, međutim, upućuje na komunalnu inspekciju... i da pišemo tu peticiju. I pitam je da li se još neko žalio na buku, ili sam ja postao sredovečno zakeralo, ona potvrdno odgovori, zahvalim i opet udarim po ,,brufenu”, a pojačam ga ,,bromazepamom”.
   - I sad, kume - kaže moj kum, pozivajući poznatim kruženjem kažiprstom u vazduhu da Rajka obnovi tekuća pitanja - šta da radim? Leto je tek počelo, a zvali smo i ovih godina da policija interveniše. I - ništa. Ma, će da prodam i begam na selo. Ovo je ludnica. Ne pišem ti ja peticiju, da sam ’teo da pišem, do sad bi’ dobio i Nobelovu nagradu. A ti, ako ’oćeš, napiši nešto. Pomozi nam, kume, ako boga znaš. Aj’ živeli.
draganvukicevic@hotmail.com Povratak na vrh strane


BERBA I OTKUP MALINE - piše Vladeta Stanojević
Račun sigurno stiže dogodine


• Otkupna cena od 160 dinara za kilogram maline je previsoka, jer se po toj ceni na svetskom tržištu trenutno ne može prodati ni prerađena i zamrznuta malina tako da će najveći deo ovogodišnjeg roda ostati u hladnjačama. To znači da sledeće godine otkupa praktično neće ni biti, pa će se malinarstvo naći u vrlo teškoj situaciji, tvrde u hladnjači u Vrdilima

   Sve što se trenutno događa u otkupu malina na najbolji način pokazuje koliko je ova proizvodnja neorganizovana, zakonski neuređena i praktično u potpunom haosu. Potezi koje sada vuku pojedine hladnjače nemaju nikakvog uporišta u ekonomskoj logici i zbog toga će malinarstvo dogodine platiti visoku cenu, tvrdi Goran Krunić, direktor hladnjače ,,Mondi Serbija” u Vrdilima.
- Otkupna cena od 160 dinara je previsoka, jer po toj ceni na svetskom tržištu ne može da se proda ni zamrznuta malina. Mi (ni bilo koja hladnjača u Srbiji) trenutno nemamo nijedan ugovor o izvozu, a nema ni najave da će ih biti, a ipak neke hladnjače i dalje jure malinare i podižu otkupnu cenu i do 180 dinara za kilogram. Iz ove perspektive samo mogu da upozorim proizvođače da paze kome daju maline, jer se bojim da im neće sve biti isplaćeno. Takođe da podsetim bankare da dobro provere kome daju kredite. A za strane investitore se ne bojim, jer će oni, ubeđen sam, a voleo bih da grešim, dogodine imati u Srbiji veći broj hladnjača po niskoj ceni.
Gospodin Krunić navodi primer prošlogodišnjeg otkupa kupine i tvrdi da će se taj scenario ponoviti sa ovogodišnjim rodom maline. Naime, prošle godine je kupina otkupljena po previsokim cenama za svetsko tržište, pa celokupan rod još uvek stoji po hladnjačama, a stiže novi rod, koji nema ko da otkupi.
- Sve je to posledica toga što država nije zakonom uredila ko sme da se bavi proizvodnjom i preradom maline. Tako trenutno u Srbiji ima više od tri stotine uslovno rečeno hladnjača, jer među njima ima i objekata koji ne ispunjavaju osnovne uslove za to. A većina njih misli da je naša malina najbolja, da se sve vrti oko nas i da možemo da uslovljavamo svetsko tržište. A ne znaju da nema ni deset hladnjača koje mogu da zadovolje evropske uslove za izvoz - ističe Krunić.
Zbog svega što se događa u hladnjači u Vrdilima, do sada su otkupili tek polovinu planiranih količina i neće žuriti sa daljim otkupom. Kako ističu, kupuju samo od kooperanata i stalnih dobavljača sa ovog područja.
- Svim proizvođačima iz okoline koji su i do sada radili sa nama biće otkupljen rod. Mi garantujemo da će im sve biti isplaćeno do poslednjeg dinara, i to po ceni koja je i u okolnim hladnjačama - naglašava Krunić.
Ima li rešenja za trenutni haos koji vlada u našem malinarstvu? Naravno da ima, i pre svih treba da reaguje država i sa svoje strane uredi ovu oblast. Da se ne meša u ekonomske zakone tržišta, već da samo utvrdi ,,pravila igre”. U nekim zemljama su i bez uplitanja države uspeli da se dogovore i da tako postanu kurentni na svetskom tržištu.
- U Poljskoj su se proizvođači i prerađivači dogovorili da strogo prate kretanje na svetskom tržištu i da na osnovu toga donose sve relevantne odluke. Sve što zarade, podele na ravne časti i, evo već godinama, uspešno posluju, a istovremeno su najkurentniji na tržištu. Tako je i kod nas nekada funkcionisalo, ali sada više ne, kao da se zaboravlja da se svaka cenovna disproporcija vraća kao bumerang - kaže na kraju Krunić.

PUTOKAZI
- Nisu mi jasni sitni preduzetnici koji grade male hladnjače misleći da se tu zgrću velike pare. Ako već ne mogu da prate kretanja na svetskom tržištu, zašto se ne zapitaju - koliko hladnjača imaju najveći srpski bi-znismeni? Zbog čega njih nema u ovoj priozvodnji?

POZIV KOOPERANTIMA
U Hladnjači u Vrdilima veruju da i malinarstvo treba da se uredi zakonima, zbog toga planiraju nova ulaganja.
- Pozivamo poljoprivrednike iz ovog kraja, koji žele da gaje malinu na najmanje pola hektara, da dođu da se dogovorimo o zajedničkim ulaganjima. Želimo prave kooperante, ljude koji imaju kuću na svom imanju i tu žive, a ne ,,vikendaše” i slične - naglašava Krunić.Povratak na vrh strane


TAMO-AMO PO KRALJEVU - piše Ivan Rajović
Nema više ,,vidimo se kod tenka”

   • Što se samog tenka tiče, osim retkih stručnjaka i rasvetljivača srpske istorije upućenih u takozvanu tenkovsku i bratoubilačku problematiku, većina ni dan-danas ne zna da li je ovo zaista tenk ili maketa, da li su ga vozili četnici ili partizani, ili i jedni i drugi, i ko je, zapravo, i zbog čega na ovom tenku uopšte ulazio u Kraljevo. Tako je ova višedecenijska vizuelna pojava u vidu tenka, i pored toga što se o njoj zna sve što je potrebno da se zna, bez ideoloških obmana, otišla u istoriju uglavnom kao, kako neki misle, mesto sastanaka lokalne mladeži u raznim periodima novije kraljevačke istorije

   Tiho, gotovo preko noći, mada usred bela dana i pred očima mnoštva dokoličara, zazjavala i ljudi od struke, sa Trga svetog Save je uklonjen jedan od, posle Milutina, najupečatljivijih simbola našeg herojskog grada i naše ratničke prošlosti. Dakle, uklonjen je tenk kao simbol moći, neustrašivosti i nepokornosti, simbol koji one starije podseća na vreme u kojem smo učeni da su nam sve što imamo doneli partizani i komunisti i kada su se u revolucionarnom zanosu i deci davala imena poput Mašinka, Mašingeverka, Kaćuša, Minobacačica, Šifonjerka, Raspištoljka i tome slično. Uz odobravanje jednih i protivljenje drugih, koje niko ništa i ne pita, kao što to ovde uvek biva, tenk je sa Trga svetog Save premešten u kasarnu, gde obično tenkovi i stoje, a ne pred crkvama, obdaništima i muzejima. Tako je, konačno, ostvarena zamisao koja, koliko znam, postoji još od vremena kada je prvi čovek Kraljeva bio Miomir Vukićević Šujo, da ovaj trg bude u potpunosti prilagođen duhovnim, kulturnim i uopšte kontemplativnim aktivnostima Kraljevčana, budući da su sve ustanove koje se ovde nalaze u tom fazonu, čak i Okružni sud. Dakle, Trg svetog Save će konačno postati mesto na koje bi i najveći srpski svetitelj bio ponosan, mada se i sa tenkom nekako snalazio.

TENK KREĆE MILUTINOVIM STOPAMA
Što se samog tenka tiče, osim retkih stručnjaka i rasvetljivača srpske istorije upućenih u takozvanu tenkovsku i bratoubilačku problematiku, većina ni dan-danas ne zna da li je ovo zaista tenk ili maketa, da li su ga vozili četnici ili partizani, ili i jedni i drugi, i ko je, zapravo i zbog čega na ovom tenku uopšte ulazio u Kraljevo. Tako je ova višedecenijska vizuelna pojava u vidu tenka, i pored toga što se o njoj zna sve što je potrebno da se zna, bez ideoloških obmana, otišla u istoriju uglavnom kao, kako neki misle, mesto sastanaka lokalne mladeži u raznim periodima novije kraljevačke istorije. Sada će, kako tim povodom reče Marija Obradović u emisliji ,,Danas", oni koji su naučili da se sačekuju kod tenka - to morati da čine u kasarni u Jarčujku. Tužno. Jer za razliku od Beograda, gde momci obično sačekuju svoje izabranice kod konja, dovodeći iste u tešku dilemu ko je spomenik a ko onaj koji čeka, u Kraljevu tih problema nije bilo. Tenk ipak ne može biti konj, a još teže uspaljeni junoša, sa minđušom ili bez nje, zatravljen ili strejt. Prema tome, nema više onog ,,vidimo se u sedam kod tenaka", čime je budući susret dobijao na značaju raspaljujući u venama ratničku krv naših predaka i prizivajući u sećanje uspomene na herojske dane zajedničke borbe za zajedničku otadžbinu, što je izuzetna retkost u srpskoj istoriji. Tenk na Trgu svetog Save davao je ovom prostoru neku grandioznu, tjenanmenovsku dimenziju podsećajući nas da je baš ova i ovakva sprava uvek bila u upotrebi ili samo na korak od toga, kada je trebalo da se odigraju neke bitne političke promene. Toga više nema, pa će ovaj trg, ozvučen žuborom novih fontana, utonuti u svetački mir, koji će narušavati samo zvona sa gradske crkve Svete Trojice i sirene policijskih vozila koja teške optuženike dovoze i odvoze sa suđenja. No, valja reći i to da i ovaj spomenik, kao što je to ovde i red, na neki način doživljava šetajuću sudbinu našeg Milutina, s tim što sumnjam da će on u neko dogledno vreme biti vraćen. Međutim, ovaj kraljevački tenk je decenijama predstavljao svetinju za sve one koji su tokom rata bili na strani komunista ili bar njihovi simpatizeri koji su krojili istoriju onako kako je njima odgovaralo i koji su nas učili da je u Kraljevu 1941. godine streljano desetak hiljada komunista. Naravno, pokazalo se da stvari stoje sasvim drugačije, pa je i naš tenkić prestao da bude ono što je bio čim je počelo da se zucka kako to nije partizanski već četnički tenk, ili u boljoj varijanti zajednički. Da nije tako, sumnjam da postoji sila koja bi uspela da ukloni ovaj komad teškog naoružanja ispred Doma Vojske.

TENK KOJI JE VIŠE OD TOGA
Donedavno je na tom mestu bilo i drugih komada teškog i lakšeg naoružanja i mnogi od nas, umesto u automobilčićima, na ljuljaškama i klimajućim konjićima i patkama, odrasli su pentrajući se po bestrzajnim topovima, teškim mitraljezima i drugom naoružanju, kao da smo na Tjentištu, baš kao pravi potomci heroja sa Sutjeske, Neretve, Drvara, Prozora i Kadinjače. To nas je očeličilo i napravilo ovim što danas jesmo - nepokolebljivi revolucionari u divovskoj borbi za dobrobit našeg grada i domovine nam Srbije. Ovaj tenk, dakle, nije samo tenk, gomila gvožđa na gusenicama. On je mnogo više. On je simbol grada u kojem su decenijama deljena priznanja ,,za mir, a protiv rata u svetu, a i ovde", što nije dalo neke naročite rezultate. To je zaštitni znak grada čije je geslo ,,nama dobro, a nikome zlo", pa makar to morali i tenkovima da podvučemo. Tenk je decenijama bio jedan od vodećih simbola grada nadomak kojeg su krunisani srpski kraljevi, što i može da se dovede u nekakvu vezu. Tenk je bio simbol grada nadomak kojeg je nastajala srpska država, a potom i sve što je bilo srpsko, duhovnost, pismenost, tradicija. I mada ovaj grad odavno ne liči na sebe, tek sad se mnogi pitaju kako će ga voleti i prepoznavati kada im nema tenka sa kojim su prosto srasli i za koga ih vežu uspomene na neka mnogo lepša vremena. Pa prosto, trebalo bi početi voleti novi grad u novim vremenima, isuviše je ovde bilo obeležja koja su nas podsećala na našu ipak stradalničku sudbinu iz koje ni dan-danas nismo u stanju da se izvučemo. Možda su se mladi koji su se nalazili kod konja ipak bolje organizovali u životu. Za razliku od konja koji je oličenje lepote, a i muškosti, tenk ne može izazvati druge asocijacije, osim najgorih, a nama je ne samo asocijacija, već i gole stvarnosti sa tenkovima u glavnoj ulozi - previše. Ako ni zbog čega drugog, onda je i zbog toga dobro što tenk više neće biti na jednom od najlepših gradskih trgova. A što se konja tiče, o tome bi još trebalo razmisliti, a i zaslužiti, jer ne može baš svaki konj da se izlije u bronzi.


,,TOPLANA” SE PRIPREMA ZA NOVU GREJNU SEZONU
Pola miliona evra za Dositejevu


   • U okviru redovnog održavanja i priprema za narednu grejnu sezonu, u kraljevačkoj ,,Toplani”, naveliko se radi • Radnici zamenjuju stare i postavljaju nove toplovodne cevi i kotlove, a predstoji i uvođenje kalorimetara

   Pored radova na toplovodu u Ulici vojvode Putnika, koji su pri kraju, radnici ,,Toplane” i u Dositejevoj ulici zamenjuju toplovodne cevi u dužini od 2,2 km. Time će ovaj deo grada dobiti stabilnu i sigurnu isporuku toplotne energije. Cevi, čiji je vek trajanja, prema garancijama proizvođača, oko pedeset godina, i kompletan materijal dobijeni su iz programa KFV, za rehabilitaciju daljinskog sistema grejanja. Mašinske i građevinske radove izvodi ,,Toplana” sa svojim podizvođačima. Vrednost investicije je oko 500.000 evra.
Remontni radovi su pri kraju, a uskoro će početi i radovi na toplovodu od centralne ,,Toplane” do male pijace. Kotao u kotlarnici centralne ,,Toplane” biće zamenjen novim, koji bi, iz Austrije, trebalo uskoro da stigne. Uz to, još tri kotla treba da budu isporučena i montirana. Predstoji uvođenje kalorimetara, koji će omogućiti plaćanje toplotne energije po utrošku.
Investitor svega je KFV, u obliku donacija, subvencija i povoljnih kredita, a montažu i izvođenje radova, iz svojih sredstava, finansira ,,Toplana”.Povratak na vrh strane


OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV ZLOUPOTREBE DROGE
Da li droga upravlja tvojim životom?


   • Prema podacima Organizacije ujedinjenih nacija, u celom svetu je više od 200 miliona ljudi bar jednom u životu probalo neku drogu • U Raškom okrugu nema preciznih podataka zvanične zdravstvene statistike o broju lica koja koriste drogu ili su zavisna • Komisija za prevenciju zloupotrebe psihoaktivnih supstanci (alkohol i droge) izradila je dokument Strategije za borbu protiv droga u Republici Srbiji za period od 2008. do 2012. godine

   Ujedinjene nacije su 26. jun proglasile za Međunarodni dan borbe protiv zloupotreba i krijumčarenja droge.
Prema podacima Organizacije ujedinjenih nacija, u celom svetu je više od 200 miliona ljudi bar jednom u životu probalo neku drogu. Izveštaji Svetske zdravstvene organizacije pokazuju da su zemlje u tranziciji posebno u opasnosti od porasta korišćenja droga i svih posledica i štete do kojih one dovode. U našoj sredini društveni događaji značajno menjaju dosadašnje moralne, kulturne, društvene, ekonomske i opšte životne vrednosti. Povećana su osećanja nesigurnosti, straha, revolta i depresivnosti. Sve ovo dovodi do povećanja potražnje i ponude droga.
Nažalost, u našoj zemlji, samim tim i u Raškom okrugu, nema preciznih podataka zvanične zdravstvene statistike o broju lica koja koriste drogu ili su zavisna, jer prijavljivanje obolelih od bolesti zavisnosti u praksi slabo funkcioniše. Slično je i sa podacima o drogama kao uzroku smrtnosti, s obzirom na to da je droga navedena kao uzrok smrti u samo 0,2 odsto ukupne smrtnosti na nivou Republike.
Zato se iznose podaci dobijeni različitim istraživanjima, čime je ova pojava sagledana samo delimično. Generalno, podaci ukazuju na to da je u Srbiji oko 20 odsto mladih probalo marihuanu. Istraživanja o korišćenju droga u odrasloj populaciji od 15 do 59 godina potvrđuju da je marihuana najčešće korišćena droga, koju je probalo 11 odsto stanovništva, i ukazuje na blagu tendenciju porasta korišćenja stimulansa (ekstazi, amfetamini, kokain).
Iako su korišćenje droga i prateće posledice zloupotrebe droga kompleksne pojave, rešavanjem ovog problema u našem društvu do sada su se u najvećoj meri bavili nadležni organi u oblasti zdravstvene zaštite, unutrašnjih poslova, kao i obrazovanja, socijalne zaštite i pravosuđa, ali očigledno nedovoljno i ne na pravi način. Odgovor zajednice na problem droga do sada nije bio strateški i programski koncipiran na nivou države.
Komisija za prevenciju zloupotrebe psihoaktivnih supstanci (alkohol i droge) izradila je dokument Strategije za borbu protiv droga u Republici Srbiji za period od 2008. do 2012. Obaveza države je da po usvajanju strategije za svaku narednu godinu donese Akcioni plan za sprovođenje Strategije, u kome se prepoznaju svi subjekti, njihove obaveze i aktivnosti koje treba da sprovode u borbi protiv droga. Nadamo se i očekujumo pozitivan pomak u pravcu prevashodno suočavanja sa problemom koji evidentno postoji i u našoj sredini, ali pred kojim, nažalost, svi zatvaramo oči, u nedostatku adekvatnih rešenja.
Merama primarne prevencije, odnosno aktivnostima na sprečavanju nastanka bolesti zavisnosti svakako treba dati prioritet, pre svega kroz edukativne programe počev od porodice, predškolskih i školskih ustanova, radnih sredina i celokupne zajednice. Mere ranog otkrivanja i intervencije kod osoba kod kojih postoji zloupotreba droga a još nije razvijena zavisnost takođe su značajne, a mere lečenja, rehabillitacije i socijalne integracije obolelih od bolesti zavisnosti predstavljaju uvek težak, dugotrajan i neizvestan put rešavanja problema.
Zavod za javno zdravlje Kraljevo dao je skroman doprinos obeležavanju Međunarodnog dana protiv zloupotrebe droge u Kraljevu, kroz saradnju sa nekoliko partnera iz zajednice: ZC ,,Studenica", Crveni krst i Nevladina organizacija ,,Lingva".
Na Trgu srpskih ratnika prošlog četvrtka sprovedena je akcija edukativno-informativnog karaktera, uz deljenje promotivnog materijala prolaznicima i gostima obližnjih kafića. Na video bimu toga dana emitovan je promotivni spot u vidu video igrice sa osnovnom porukom: ,,U igri sa drogom kontrole i pobede nema". Predstavnici navedenih institucija uputili su apel široj javnosti o neophodnosti sistematičnog i multidisciplinarnog pristupa u rešavanju problema bolesti zavisnosti, s akcentom na mere prevencije.
Pripremila: dr Dragana Tendjera-MilićevićPovratak na vrh strane


    PUT U MONAŠKU ZEMLJU (8) - piše Ivan Rajović
Izbavilište, sklonište i luka pokajanja

   Nisu slučajno nazvali to mesto ,,Bogorodičin vrt". Nebo, zemlja i more daju ovom zemaljskom mestu rajski izgled sa muzičkom harmonijom, inspirisanom Bogom. Kažu, kada su apostoli odlučili da po sreći svojoj podele zemlje na kojima će propovedati Jevanđelje, Bogorodica je zatražila da ne ostane po strani. Sudbina joj je dodelila širenje Jevanđelja u Iberiji na Maloj Aziji. Ali pre nego što je Bogorodica stigla u Iberiju, pred njom se ukaza Arhanđeo Gavrilo, pokazujući joj poluostrvo iz Makedonije, ,,njoj Goru Atosa poveri" da po njoj pronosi reč Božju. Kada je stigla na Atonsko poluostrvo, začu majka Božja glas sa neba:

,,I molim se, Majko moja, da je ovo
za navek, ako oni moje reči poštuju.
Od sada će do veka ovo mesto izabrano,
koje je i tvoj vrt i raj, biti luka
spasenja onih kojima spasenje treba,
izbavilište, sklonište i luka pokajanja
onih preopterećenih premnogim gresima"
(kodovi D-66 I-31 iz manastirske biblioteke)

Od tada na ovoj svetoj zemlji, u Bogorodičinom vrtu, razviše se svi oblici monaškog života i vrli način življenja asketa pravoslavlja promeni Gori ime u svetu, u goru... svetaca.”
Jedan za drugim na po sat-dva hoda nižu se manastiri: Stavronikita, Pantokrator, Vatoped, Esfigmen, Zograf, Dohijar, Ksenofont, Pantelejmon, Ksiropotam, Iviron, Simonopetra, Grigorijat...

ATOS
Za one koji poznaju grčku mitologiju, ova planina, čiji je vrh i usred leta ukrašen snežnim šarama i uronjen u masivne bele oblake kao dim iz vulkanskog grotla, neodoljivo podseća na nešto manju kopiju Olimpa. Teško se čovek može oteti utisku da negde gore, u oblacima i među gromovima, i danas ne obitavaju bar neka od onih neobičnih božanstava kakvih je bilo na hiljade nekada dok je ova naša civilizacija tek bila u povoju. Uostalom, čak i da ih nema, sigurno je da će ih jednom biti, jer svi uslovi da oni nastanu, kao što su nastali pre tri hiljade godina, i dalje su tu. Valjda zato Atos kao magnet privlači znatiželjne poglede rabova Božjih, jer ne deluje kao planina, već kao kolevka u kojoj se kale i iz koje izlaze gromovi i moćne sile podsvesti u obličjima koja su im primerena za odgovarajuće potrebe i vekove.
I ono što je prirodno, i ono što je ljudskom rukom sagrađeno, na monaškoj zemlji deluje potpuno iracionalno za naša shvatanja. I tu se da videti da se neka viša sila sama od sebe, ili preko ljudi, svejedno, ostvaruje u samo sebi zadatim oblicima koji moraju biti baš takvi kakvi jesu. Manastiri ovde deluju kao okolina u kojoj su nastali, a okolina deluje kao ogroman manastir u kojem je sakupljeno deset vekova hrišćanstva i retko čime narušene duhovnosti i posvećenosti unutrašnjem glasu u čoveku u kojem, valjda, samo ovde zvonko, prisno i koliko-toliko razumljivo odzvanja glas tvorca svega što postoji.

BEZ POČETKA I KRAJA
Vraćamo se istim putem, i sada imamo priliku da ponovo u malo boljim klimatskim uslovima i iz drugog ugla gledamo ono što smo već videli. I nema kraja čuđenju i uživanju u lepoti sa nekom dozom zadivljenosti. Ovde vreme ne postoji, niti bilo šta od onoga što vreme nosi, a što uglavnom predstavlja problem za savremenog čoveka. U zemlji monaha postoji samo duh smirene svesti koji obitava u sopstvenom postojanju, bez uzaludne želje da dokuči svoj početak i kraj koji, kao što se ovde da shvatiti, jednostavno ne postoje.
I opet ulazimo u oblak galebova koji su ovoga puta mnogo orniji za zabavu. U niskim naletima oni se obrušavaju na palubu broda, među ljude, uzimajući iz ruku putnika hranu koja im se nudi za bar jednu uspelu fotografiju sa ovog krstarenja.
Čak i ove ptice imaju nešto od neke neobjašnjive čulnosti, od sjedinjavanja sa nesvesnim, koje se samo ovde može doživeti. Kao da su na Svetoj gori i ptice na neki način svete. A zašto ne bi bile?

ZEJTINLIK
Grčka je jedna od retkih, ako ne i jedina zemlja, po tome do koje mere ovde, van granica svoje domovine Srbije, čovek može da postane svestan značaja sopstvenog naroda i ponosan na njega. Sve što je na teritoriji Grčke, a tiče se Srbije, na najbolji mogući način govori o odnosu Grka prema našem narodu, našoj zemlji i tradiciji. Zaista, gledano očima Grka, Srbija je zemlja kojoj bi svako želeo da pripada. Otkuda potiče takav odnos, teško je zaključiti, ali je sigurno jedno - da postoji nešto zajedničko u formiranju dvaju naroda. To je, pre svega, junaštvo, ali i bratstvo po duhovnosti. Isti verski obredi svakako dovode do poštovanja, a i uobličavanja drugih karakteristika, a činjenica da je Sveti Sava u Grčkoj jedan od najpoštovnijih svetaca, dovoljno govori sama za sebe. Sve što se tiče Srbije, a na grčkoj je teritoriji, okružuje aura natčovečanske važnosti.
Posle oproštaja od Jerisosa, na putu nazad, svraćamo u Solun, na Zejtinlik, jedno od najbitnijih mesta za zgražavanje nad ljudskom bestijalnošću i poštovanje herojstva i srpskog rodoljublja.
Zejtinlik, srpsko vojničko groblje, nalazi se u Solunu u ulici Lagada, na oko 1,5 km od Vardari Trga, s leve strane, u nizu sa savezničkim grobljima.
Što se tiče imena - Zejtinlik, turskog je porekla, a prevedeno na srpski znači maslinjak. O groblju se i danas brine familija Mihailović, koja je čuvala i održavala ovo groblje i u proteklih 80 godina. Čuvar groblja je Đorđe Mihailović. Kako je na Solunskom frontu za tri godine izginulo dosta vojnika, po završetku rata je uređeno jedno centralno vojno groblje, u saradnji sa saveznicima: Englezima, Francuzima i Italijanima. Na groblju je sahranjeno više od 20.000 vojnika, od kojih 8.500 Srba.
(nastaviće se)Povratak na vrh strane
   MAJSTORI SVOG ZANATA - piše Stole Petković
Majstor gasnog zavarivanja

   • Veličko Pavlović, poznatiji kao Gas, već 18 godina uživa u zasluženoj penziji • Velemajstor na takmičenju metalaca • I unuci dedinim stopama

   Nekadašnji majstor, bolje rečeno velemajstor svog zanata Veličko Pavlović Gas, doživeo je punoletstvo u zasluženoj penziji. Tačno je 18 godina od kada je otišao iz Alatnice Fabrike vagona. Gas se oprostio od Fabrike, ali ne i od zanata. I sada u svojoj lepoj radionici, u kojoj se zna reda, obavlja posao za koji ga vezuju nezaboravne uspomene.
Zanat je započeo 1948. godine, završio školovanje tri godine kasnije. Bila su to druga vremena.
- Radni dan počeli bismo u hali Fabrike, a posle radnog vremena - školska klupa. Bilo je veoma naporno, ali se zato mnogo naučilo - priča Veličko.
Godine 1958. završio je Metaloprerađivačku školu i stekao visoku kvalifikaciju.
- Zanat nikada nisam menjao - kaže Veličko.
- Ostao sam veran gasnom zavarivanju, koje je uvek bilo traženo i cenjeno.
Najviše vremena - staža proveo je u Alatnici. To je bila prava majstorska radionica. Sve samo probrani radnici. Među njima i Veličko.
- I ne samo u Alatnici. Radio sam i u drugom odeljenju, sada Vagonogradnja, gde je započela obnova vagona. Prvi novi vagoni počeli su da se proizvode tek 1952. godine, a to je bilo za Zenicu za prevoz rude.
Radilo se, imalo se, moglo se. Ubrzo je Veličko uplovio u bračne vode, pristigao je i sin. Obaveze veće, ali posao nije smeo da trpi. I ne samo to.
- Početkom sedamdesetih krenulo je takmičenje metalskih radnika. Mi smo tada prvi put učestvovali. Otišli smo grlom u jagode, nepripremljeni. Bilo je to samo prvi put. Već kasnije snalazili smo se za literaturu i sve je bilo daleko lakše - dodaje Gas.
Znanje na teorijskom delu bilo je veoma značajno za konačan rezultat. Veličko i drugovi su to uspešno savladali, pa otuda i veliki broj medalja, pehara, ali i vrednih nagrada.
- Kada smo se već dobro pripremali, red je bio da se pohvalimo i uspesima. Nagrade su bile ponekad bogate. Ja sam dobijao lovačku pušku, gume za automobil, sat sa posvetom (od Tita prim. S. P.), aparat za zavarivanje, put za Moskvu…
Usledilo je zatim takmičenje zavarivača Istočne Evrope u Kijevu, gde je Veličko osvojio drugo mesto. Svi ti uspesi, pored školskih diploma, bili su i te kakva preporuka za potencijalne kupce, naručioce vagona. Odmah bi poslovni partneri znali da dolaze u kvalitetnu fabriku.
Naravno, Veličko pomno prati i sadašnju situaciju. Šta to nije kao pre?
- Najpre motivacija za rad. Verujte, ima dobrih majstora i sada u Fabrici. Samo je kroz moje ,,ruke" prošlo više od 100 zavarivača. Dakle, kvaliteta ima i ne treba se plašiti sa sutra - siguran je Veličko, koji u svojoj dobro opremljenoj radionici u Grdici i dalje veze najlepše varove. Posla ima. Još uvek su ruke sigurne, a oko sokolovo. Tu je i stariji unuk Bogdan, koji inače radi u Termoplastici, da pripomogne. Za sada ,,krade" zanat. Ima i od koga.

FABRIKA SE VOLI
Sutra bih došao u Fabriku na ispomoć. Meni je tamo sve priraslo za srce i, kada bi se od mene tražilo da svojim iskustvom pomognem, odmah bih bio na raspolaganju.

JEDANAEST MARŠALA
Najčešća i nezaobilazna nagrada bio je zlatnik sa likom druga Tita. Sakupio sam ih čak jedanaest!Povratak na vrh strane

VREDAN REZULTAT SPINERA NA PRVENSTVU SRBIJE U AVIOMAKETARSTVU I ISTORIJSKIM MINIJATURAMA
Pioniri i juniori blistali


   Na saveznom takmičenju u aviomaketarstvu i istorijskim minijaturama, prošlog vikenda u Beogradu, kraljevački maketari su ponovo bili sjajni. Sretenka Đurić je osvojila druga mesta u kategorijama helikopteri i seniori 1:144, a dobila je posebno priznanje kao najuspešnija dama na takmičenju. Nebojša Mirković je osvoji treće mesto u kategoriji seniori helikopteri. Kraljevački juniori i pioniri su i ovog puta bili posebna, najzlatnija, priča. U ovim, na veliku sreću po budućnost maketarstva, izuzetno zastupljenim kategorijama, Bogoljub Milić je po ko zna koji put bio ubedljivo najbolji, osvojivši prva mesta u kategorijama pioniri 1:72 i pioniri 1:48. U ketegoriji 1:72, Aleksa Viktorović je zauzeo trće mesto. U kategoriji kadeti 1:72, Filip Cvetković je osvojio drugo i treće mesto.
Ovo je, poslednjih godina, uz kraljevačko, najjače i, po broju maketa i učesnika, najzastupljenije maketarsko takmičenje u Srbiji. Ovog puta, konkurenciju su dodatno pojačali takmičari iz Mađarske, Slovačke, Poljske, Bugarske, Hrvatske i Slovenije. Čak 125 maketara je izložilo 265 maketa vazduhoplova i istorijskih minijatura.
Posle ovog takmičenja, maketari Spinera su i dalje vodeći u svojim kategorijama.
Nastavak prvenstva sledi početkom septembra takmičenjem u Nišu.
Ovo takmičenje organizovali su beogradski maketarski klub i brodomodelarski klub Panon iz Pančeva, a održano je pod nazivom IX kup beogradski pobednik i VII Panon kup.


OTVOREN NAJVEĆI EVROPSKI FESTIVAL U MARIBORU
Učestvuju folklorni ansambli iz Srbije i Crne Gore


   U Mariboru, partnerskom gradu Kraljeva, prošle subote počeo je najveći srednjoevropski letnji festival muzike, igre i sporta.
Na ovom poznatom festivalu će se, od 27. juna do 12. jula, predstaviti više od 400 pozorišnih grupa, muzičkih ansambala i folklornih grupa iz celog sveta. Nastupiće 3.500 umetnika iz 30 država.

U okviru festivala će, od 1. do 5. jula, biti održan 20. međunarodni folklorni festival ,,Folkart". Svake godine na festivalu su se predstavljali najpoznatiji srpski folklorni ansambli, a ove godine organizatori su pozvali folklornu grupu iz Crne Gore. Iduće godine ponovo dolaze Srbi. Na ,,Folkartu” će se takmičiti i ansambli iz Grčke, Nemačke, Mađarske, Venecuele, Južnoafričke Republike i Slovenije.
Rade BakračevićPovratak na vrh strane


UMETNOST - KULTURA - OBRAZOVANJE

MONOGRAFIJA O STOLEĆU ŠKOLE U SIRČI - piše Bojana Milosavljević
Ponos sela duže od veka

   • Prošle subote, tradicionalno na praznik Vidovdan, u Osnovnoj školi ,,Jovan Cvijić" u Sirči promovisana je obimna knjiga Boška D. Milanovića ,,Osnovna škola u Sirči - jedno stoleće (1893 - 1993)" • Ova publikacija rezultat je višegodišnjeg strpljivog istraživanja Milanovića, inače rođenog Sirčanina, čiji je otac uz to bio drugi učitelj u seoskoj školi

  
Meštani Sirče imaju poseban odnos prema svojoj školi, ,,svetioniku" prosvete koji, evo, već 115. godinu jasnom svetlošću gradi budućnost ovog lepog sela nadomak Kraljeva. Neće propustiti da podsete kako je iz nje poteklo sijaset visokoobrazovanih ljudi od kojih zamašan broj ima i najviša akademska zvanja. Sve uz podatak da je i jedna od najstarijih škola u ovom kraju, podignuta slogom meštana krajem XIX veka. A tolika tradicija i te kako obavezuje sadašnja pokolenja i žitelje ovog u svemu prosperitetnog malog mesta.
Prošle subote, o Vidovdanu, kolektiv škole pobrinuo se da ovaj praznik ponovo bude poseban. U središtu školske svečanosti našao se vremešni Sirčanin, a naturalizovani Beograđanin Boško D. Milanović, po obrazovanju elektroinženjer, a po vokaciji - hroničar svoga zavičaja. Moglo bi se reći i - istoričar. Njegova knjiga - monografija, koja donosi obilje podataka o seoskoj školi tokom prvih stotinu godina njenog rada, iscrpan je i dragocen prilog istoriografiji kraljevačkog kraja, posebno njegovog školstva. Poduhvat ovakvog istraživanja i pisanja u kome je, po sopstvenom priznanju autora, bilo i (sasvim razumljivih) ličnih motiva, gospodin Milanović je junački doveo do kraja. Osećaj pripadnosti zavičaju, uspomene, promišljanja, majstorsko bavljenje fotografijom kao vrstom dokumenta - sve to traganje uobličeno je u knjigu ,,Osnovna škola u Sirči - jedno stoleće 1893 - 1993".
Kada se dugovečniji Sirčani osvrnu, nepogrešivo osećaju da su prosvetiteljskoj tradiciji u svome mestu, nasleđenoj od predaka, i sami davali prilog, pa, eto, i danas se oni smatraju kao neka mala aristokratija na ovim našim prostorima, naravno, bez uvrede za druge. I danas u ovoj školi početnu zrelost stiču nove generacije intelektualaca, a njeni prosvetni radnici čuvaju uspomene na davne prethodnike čije se umeće prenosilo, što se kaže, s kolena na koleno.

ŠKOLA U SIRČI - JEDNOM ZA SVAGDA
Profesor dr Velizar Nedović, kao recenzent Milanovićeve knjige, pažljivo je primetio ,,toplinu odanog sina svome zavičaju", kojom je on opisivao, a potom i dokumentovao istorijat škole u Sirči. Još veću pohvalu, a i po hronološkom principu, dr Nedović iskazuje precima današnjih meštana: ,,Školu su Sirčani prihvatili jednom za svagda, na izmaku XIX veka. Bez nje nisu pristajali na dalji život, ma kako okolnosti, mira i ratova, opterećivale ovo kao i druga srpska sela. Moguće je veoma izuzetan primer Sirče, koja ni u uslovima fašističke okupacije nije pristala da ostane bez svoje škole. Spaljenu 1941. godine, ljudi Sirče su, ne čekajući zoru slobode, odmah 1942. počeli, a 1943. godine završili podizanje nove školske zgrade. To je jedinstvan slučaj, sa još samo nekoliko izuzetaka u čitavoj Srbiji..."
Za početak postojanja Osnovne škole u Sirči uzima se 15. oktobar 1893. godine, i to pošto je inicijativa Dimitrija Zdravkovića, tadašnjeg predsednika Suda opštine Sirčanske, pokrenuta u junu iste godine. Zadivljujuća je briga ovog, inače nepismenog čoveka, za decu Sirče, Oplanića i Trgovišta, njegova ubedljiva obrazloženja ministru, kojem je pisao molbe sa plaćenim odgovorom, elan meštana, okupljenih u zbor i odbor, da se što pre ispune vrlo zahtevne norme za otvaranje škole, pri isteku rokova pitanja puna strepnje i nade da li je ,,učitelj već upućen". Na crkvenom zemljištu već je postojala školska zgrada, ali je služila kao sveštenički stan i opštinska sudnica. Pošto je renovinarana, u njoj je, na sveopštu radost sela, nastava započela januara 1894. godine. Tako je u Sirči okrenuta nova svetla stranica istorije, jer je škola postala pokretač potpunog prosperiteta, imala i brojne darodavce, zahvaljujući kojima je otvorena i biblioteka. Može da se kaže da je škola bila zadužbina svih meštana, učitelja, dece, mladih... i to se decenijama osećalo, taj kult prosvećenosti, okrenutosti budućim i boljim vremenima.
Škola u Sirči postaje jedno od malobrojnih prepoznatljivih obeležja kraja, pa čak i simbol i svedok kasnijih događaja, tragičnih i potom opet ohrabrujućih. Sve do današnjih dana, u kojima lepo i vrlo moderno zdanje ,,Jovan Cvijić" čuva svoje bogato nasleđe, oličeno pre svega u uspešnim ljudima, njenim bivšim đacima.

,,UČITELJ JE SO I VIDELO SVETU"
U onim vremenima učitelj je zauzimao posebno mesto u životu sela. Nije stajao na pijedestalu, nego najpre među decom, a potom i svima ostalima. Autor knjige o sirčanskoj školi Boško D. Milanović nije propustio nijedno ime iz dugog niza prosvetnih radnika u Sirči, ali je posebnu pažnju, s razlogom, poklonio prvoj trojici učitelja: Dragoljubu Šibaliću, Dragomiru Milanoviću i Savi Gvozdenoviću. Tri učitelja - tri epohe, kako je primetio recenzent prof. dr Velizar Nedović, koji sažima likove i dela tih prosvetnih radnika.
Dragoljub Šibalić je kao svršeni učenik beogradske, tada najbolje Učiteljske škole u Srbiji, ostao u Sirči osam godina i decu obrazovao u tradiciji i prosvetiteljskim tekovinama Kraljevine Srbije. Milanović, inače otac autora knjige, školu je završio u Akleksincu, a u Sirči za učitelja postavljen po završetku Prvog svetskog rata, u kome je bio ratnik, i ostao do 1941. godine. Narodni tribun i prosvetitelj, Milanović je bio pobornik vrlo striktnih pedagoških principa i načela - red i disciplina, intelektualni razvoj učenika, prednost jezika, matematike i istorije. Škola je bila poput antičkog hrama i svetilišta, a ovaj učitelj je učinio da se u selu učvrsti ona klasična škola sa četiri razreda, koja je deci davala primereno znanje.
Savo Gvozdenović se u rodnu Sirču kao svršeni učitelj vratio 1937. godine. On je završio Učiteljsku školu u Jagodini, u kojoj je osnovni pedagoški princip glasio: ,,Škola rada, škola budućnosti!" Posle Drugog svetskog rata Gvozdenovićev uticaj na razvoj škole je presudan. Svako dete bilo je obuhvaćeno obaveznom osnovnom školom, a sirčanska je uz to 1961. godine dostigla nivo osmogodišnje, čime se izjednačila sa nekadašnjom nižom gimnazijom.
Mnogo bi još moglo da se govori i piše o razvoju školstva u sirčanskom kraju. To je, sasvim prirodno, nedovršena priča. Narednog 12. oktobra Osnovna škola ,,Jovan Cvijić" proslaviće 115. godišnjicu rada. Pogled unazad zadržava se na 1968. godini kada je škola ponela sadašnje ime, u čast velikog naučnika koji je istraživao i ove krajeve. Veliki datum je i 1986. godina, kada je škola dobila novu zgradu, zdanje od skoro 1.500 metara kvadratnih, uređeno po najvišim normativima. Takvom školom može malo ko da se pohvali. Milena Bugarinović, direktor ,,Jovana Cvijića", ukratko predstavlja današnju školu:
- Moglo bi dosta da se priča o sadašnjem kolektivu - kaže između ostalog - ali za ovu priliku u najkraćem: imamo 150 učenika i 30 zaposlenih. Rezultati u nastavi i vannastavnim aktivnostima naših učenika su zaista dobri. Na republičkom takmičenju iz tehničkog obrazovanja učesnici su iz naše škole, takođe i iz prve pomoći, a i sportisti beleže uspehe, uvek su među prvoplasiranima. Tako smo od ove godine uveli jednu novinu: osim učenika generacije, za koga decenijama nagradu obezbeđuje porodica Milanović, tačnije autor ove knjige, ustanovili smo i priznanje ,,sportista generacije". Gradimo fiskulturnu salu, a možda je zanimljivo da se kaže i to da smo za sada jedina škola u Srbiji i Crnoj Gori, dok smo još bili u zajedničkoj državi, koja ima travnati teren za mali fudbal. Najzad, naša biblioteka bogata je sa 5.300 knjiga i mislimo da je to podatak za svaku pohvalu.



UPIS U SREDNJE ŠKOLE
Popune klupa početkom sedmice


   Konačni raspored učenika po srednjim školama i obrazovnim profilima, odnosno po smerovima gimnazija, matične osnovne škole objaviće sutra od osam časova. Prema podacima iz Školske uprave u Kraljevu, od 1.479 svršenih osnovaca u našoj opštini, na kvalifikacione ispite (test iz srpskog jezika i matematike) izašlo je 1.274 učenika - kandidata za upis u četvorogodišnje škole. Tokom dva dana, 26. i 27. juna, popunjavale su se liste želja koje su u dva navrata stavljane na javnu proveru (2. i 3. jula) kako bi se eventualne nepravilnosti ispravile.
U ponedeljak i utorak, 7. i 8. jula, biće obavljen upis u srednjim školama, od 8 do 15 časova. Učenici podnose sledeća dokumenta: prijavu za upis, originalno svedočanstvo o završenoj osnovnoj školi, izvod iz matične knjige rođenih (može da bude i stariji od šest meseci), lekarsko uverenje. Uz ovo, prilažu se i diplome o osvojenom prvom, drugom ili trećem mestu na međunarodnim ili državnom takmičenju učenika osmog razreda osnovne škole, kao i diplome ili drugi dokazi o posebnim dostignućim, te potvrde matičnih sportskih granskih saveza o ostvarenim rezultatima (za upis u sportske gimnazije).
   Matične osnovne škole u utorak od 16 časova objaviće spisak preostalih slobodnih mesta, a narednog dana (9. juli, od 9 do 15 sati) neraspoređeni učenici podnose prijavu sa željama za upis u srednje škole. Konačan raspored učenika po srednjim školama (u drugom upisnom krugu) objavljuje matična osnovna škola u petak, 11. jula, i to do 7 časova, a istoga dana obavlja se upis (od 8 do 15 sati).



SPOMENICI KULTURE
Drenča - od ruševina do hrama


   Serijal ,,Vodič kroz manastire i sveta mesta" predstavio je prošle sedmice u Kraljevu projekat pod nazivom ,,Manastir Drenča - od ruševina do hrama". Prezentaciju su organizovali ovdašnji Zavod za zaštitu spomenika kulture i Narodna biblioteka. O još jednom poduhvatu u oblasti zaštite kulturnih nepokretnosti Srbije tom prilikom su govorili prof. dr Mirko Kovačević, rukovodilac restauratorsko-konzervatorskih radova na ovom objektu i arheolog Gordana Tošić, koja na Drenči obavlja arheološka istraživanja.
   Manastir Drenča podignut je u XIV veku blizu Aleksandrovca (župski kraj). Predstavlja veoma važnu crkvenu građevinu na razvojnoj liniji takozvanih moravskih spomenika. Na njemu su u par proteklih godina obavljeni opsežni arheološki i restauratorsko-konzervatorski radovi. Uz obilje priloga, u najvažnija otkrića spadaju ktitorski grob monaha Doroteja unutar crkve, kao i pronalazak manastirskog konaka koji je doprineo obnovi čitavog kompleksa. Izvori, inače, pokazuju da je Drenča bila bolje očuvana 1874. godine, nego pedesetih godina prošlog veka, kada su i započela prva istraživanja.
   Prema ocenama stručnjaka, restauratorski i konzervatorski radovi zasnovani su na odličnoj tehničkoj dokumentaciji. Najvažnije je da revitalizacija Drenče znači njen novi i potpuni ,,život". Manastirski kompleks, naime, opet postaje aktivan, a ne tek pust spomenik kulture. Do sada je za obnovu Drenče već utrošeno oko 20 miliona dinara. Ministarstvo kulture Srbije za ovu godinu izdvojilo je još pet miliona, i to za prvu fazu radova na izgradnji manastirskog konaka.Povratak na vrh strane


         BICIKLISTI METALCA (IPAK) USPEŠNI NA PS ZA 2008. GODINU - piše Zoran Bačarević
Milivojević pet sekundi do bronze

   • Najbolji kraljevački biciklista četvrti na hronometru, peti u drumskoj trci

   Takmičari kraljevačkog Metalca vratili su se iz Subotice odnosno iz Beograda bez medalja, ali se njihov nastup na ovogodišnjem pojedinačnom Prvenstvu Srbije može smatrati sasvim zadovoljavajućim. Najbliži počasnom postolju bio je i najbolji biciklista Metalca i državni reprezentativac Aleksandar Milivojević. On je u trci na hronometar u Subotici, na stazi od 28 kilometara, postigao četvrto vreme, a od bronzane medalje delio ga je zaostatak od samo pet sekundi. U vožnji na hronometar, Uroš Živković je bio peti, a među kadetima, Dragiša Obradović deseti, dok je u konkurenciji juniora Marko Račić takođe bio blizu medalje osvojivši peto mesto.
Drugog dana ovogodišnjeg Prvenstva Srbije vožena je tzv. drumska trka u Beogradu, tačnije na potezu Košutnjak-Topčider-Banjica-Banovo brdo. Staza je bila izuzetno teška, biciklističkim žargonom rečeno - zahtevna, i iziskivala je dosta napora. Aleksandar Milivojević je na stazi dugoj 150 kilometara na cilju bio peti, a zbog težine staze takmičari su na cilj dolazili sa razmakom od jednog minuta - nije bilo klasičnog ,,finiša”. U istoj konkurenciji (takmičari do 23 godine) Marko Stanković je na cilj stigao 12.
Mlađi kadeti su se prvi put ogledali na stazi od 45 kilometara i završili su u ,,gornjem domu” - Miloš Borisavljević bio je četvrti, a Uroš Živković peti. Kod kadeta, koji su vozili 75 kilometara, Dragiša Obradović se plasirao na sedmo, a Lazar Erić na 15. mesto. Konačno, juniori su se ogledali na stazi koja je bila duga punih 120 kilometara, da bi Marko Račić ponovio plasman iz vožnje na hronometar (bio je peti), dok je Stefan Banjević na cilj stigao deveti.
- Staza u Beogradu bila je posebno teška, a vozilo se po sparnom vremenu, pri čemu ni hladovina beogradskih parkova u Košutnjaku i Topčideru nije mnogo pomogla. Mlađi kadeti su nastupili prvi put na ovako velikom takmičenju, uspelo je njihovo ,,vatreno krštenje” pa sam, sve u svemu, zadovoljan nastupom svojih ,,učenika” u Subotici i Beogradu - ocenjuje nedeljni nastup kraljevačkih biciklista njihov trener Radiša - Gile Čubrić.



PARAGLAJDING
Četvorka Eola na EP

   Ovogodišnje Evropsko prvenstvo u paraglajdingu, u disciplini brzinski prelet, počelo je u ponedeljak u Niškoj Banji svečanim otvaranjem, ali su nepovoljni vetrovi odnosno oblaci (kumolonibusi) odložili prvi takmičarski dan, pa su prvi preleti obavljeni u sredu. Na ovogodišnjem EP u paraglajdingu nastupiće oko 150 takmičara iz 32 evropske zemlje i gosti iz Australije i Koreje. Okosnicu, praktično 80 odsto reprezentativaca Srbije, čine Kraljevčani - takmičari PK Eol - Aleksandar Lepir, Slobodan Svorcan, Zoran Stolić i Zoran Petrović Gugi, kapiten. Najpoznatiji, a i naš najbolji paraglajdista Zoran Petrović u niškom kraju ,,brani” 59. mesto, koje je osvojio na EP u ovoj disciplini, dok je u preciznom sletanju na cilj bio daleko uspešniji, svojevremeno osvojivši visoko četvrto mesto.
- Vreme nije bilo naklonjeno na startu. Do kraja iduće nedelje, kada se prvenstvo završava, biće dana za letenje i verijem da će naša reprezentacija u ovoj izuzetno teškoj disciplini postići vredne rezultate. Spremni smo da do kraja čestiti ponesemo dres sa nacionalnim grbom - kratko i jasno javlja iz Niške Banje naš najbolji takmičar i sugrađanin Zoran Petrović Gugi.



POČELA SEZONA LETNJIH KAMPOVA - piše Aleksandar Daišević
Posle Goča - Mataruška Banja

   • Košarkaški kamp posle četiri godine “sišao” sa planine u dolinu Ibra

    Pre pet godina uspešni kraljevački trener Dragan Kostić započeo je realizaciju davnašnje ideje i pokrenuo košarkaški kamp. Mesto dešavanja bila ja planina Goč, koja je preko leta bila u znaku magične igre pod obručima, gde su se kao promoteri iz godine u godinu smenjavili Vlade Divac, Milan Gurović, Nenad Krstić i ostala poznata košarkaška imena. Kamp je postao jedan od najboljih i najposećenijih, jer je u nekoliko smena radilo više od 500 devojčica i dečaka. U međuvremenu, Dragan Kostić je realizovao i drugu davnašnju ideju i u Mataruškoj Banji izgradio moderan sportski centar OKANIK, koji je pre tri meseca počeo da radom. Bio je to signal da se ovogodišnji, peti košarkaški kamp, sa Goča preseli u ovo poznato banjsko lečilište. Kamp je počeo da radi 20. juna, a tim povodom upriličena je pres konferencija.
- Ono što je i meni u početku delovalo nemoguće - traje već petu godinu i mnogo mi je drago što se taj košarkaški pokret širi. Kamp je sve značajniji i postaje jedno od obeležja ovog kraja, prvo planine Goč, a od danas i Mataruške Banje, koja će dva meseca biti u znaku košarke. Posebno sam srećan što su na otvaranje došli moji bivši igrači, promoteri kampa - Saša Stefanović, Vladislav Dragojlović, Mirko Vukajlović, Jugoslav i Nemanja Dašić. Očekujem i dolazak Nenada Krstića, koji je pristao da bude promoter. To su sve sjajni sportisti, izuzetne ličnosti od kojih će ova deca, učesnici kampa, imati šta da nauče - obratio se novinarima Dragan Kostić, rukovodilac Košarkaškog kampa ,,Mataruška Banja - Kraljevo 2008".
U novom ambijentu polaznici ovog kampa imaće jako dobre uslove za rad, kako na terenu tako i van njega.
- Sportski centar OKANIK je još u izgradnji, mnogo toga je urađeno, ali ne može sve preko noći. Nadam se da će moji prijatelji, deca koja su došla i koja će tek doći, to razumeti, ali sam siguran da im ništa neće nedostajati. Pored funkcionalne balon sale sa svim pratećim sadržajima, tu su i otvoreni tereni, kao i bazen koji smo obećali da će biti u funkciji na ovom kampu. Mataruška Banja je prelepa u ovo doba godine, puno je turista, tako da deci neće biti monotono. Predvideli smo i obilaske srednjovekovnih manastira Studenice, Žiče, brojnih istorijskih spomenika, kao i obilazak Vrnjačke Banje. Siguran sam da će svi učesnici kampa iz Mataruške Banje poneti najlepše utiske.
U prvoj smeni radiće 120 devojčica i dečaka iz Banjaluke, ali će do 20. avgusta kroz kamp proći više od 600 učesnika.
- Veliko mi je zadovoljstvo što su i ove godine sa nama, i to u prvoj smeni, deca iz Košarkaškog kluba RUKI iz Banjaluke, sa kojima imam izuzetnu saradnju. Ovog leta u Mataruškoj Banji i OKANIK-u biće još dece iz Republike Srpske, ali i iz Makedonije, Austrije, Rusije, kao i Zrenjanina, Novog Sada i drugih gradova naše zemlje. Sve ovo je samo potvrda da ovaj košarkaški kamp radi dobro, da ima svoje mesto na košarkaškoj mapi Srbije i da će kao takav biti još bolji i masovniji - zaključio je Dragan Kostić priču na promociji petog Košarkaškog kampa ,,Mataruška Banja - Kraljevo 2008".



TENIS: MARIJA LOJANICA U STRUČNOM ŠTABU ŽENSKE REPREZENTACIJE SRBIJE - piše Stole Petković
Moje drugarice Ana i Jelena

   • Srpski teniseri nalaze se u samom svetskom vrhu. U pojedinačnoj konkurenciji nema im premca, naročito u ženskoj konkurenciji. Ana Ivanović i Jelena Janković na samom čelu su ATP liste. Ovaj tandem je i okosnica reprezentacije Srbije. Na nedavnom FED kupu u Budimpešti bio je kompletan stručni štab, u kome je nazobilazna i Kraljevčanka Marija Lojanica. No, do ove saradnje nije došlo slučajno


   - Anu masiram od njene četrnaeste godine. Prvi put je došla kod mene sa mamom, drugi put sa bakom. Bilo joj je neprijatno da dođe sama jer je jako stidljiva. E, kasnije se opustila i dešavalo se da mi i zaspi za vreme masaže! Sticajem okolnosti predavala sam joj i fizičko u prvom razredu u Srednjoj turističkoj školi, koju je kasnije završila kao vanredna učenica - kaže Marija.
   To rano prijateljstvo proširilo se i kada je teniski svet u pitanju. Krem belog sporta polako se kompletirao. Tako je i nastala saradnja Marije sa Teniskim savezom Srbije:
- Dobila sam u januaru poziv od selektora Dejana Vraneša da idem sa teniskom reprezentacijom na Fed kup u Budimpeštu, što sam, naravno, prihvatila. Pored Ane i Jelene, išle su i Teodora Mirčić i Ana Jovanović. Jecu sam tamo upoznala drugog dana i krenula sa njom na trening - priča Marija, koja tvrdi da je posao fizia u tenisu mnogo više od same masaže. Ona ih zagreva, trčkara sa njima, posle meča rastrčava, isteže, a kad dođu u hotel, sledi i prava masaža.
Sa Anom iz školske klupe, ali je uspešna saradnja ostvarena i sa Jelenom:
- Jeca je na treningu koncentrisana, radna, uporna. Svi su tu, uz nju, počev od njenog dečka, mame, tima čiji članovi u pauzi znaju da ,,utrče" na teren da prebace po koju lopticu preko mreže. Jelena nije zahtevna što se tiče masaže. Večeramo zajedno, šalimo se. Jeca mi krade sir iz tanjira pa izbegavam da sedim pored nje - priča u šali Maja.
Do ljubitelja sporta, naravno, pre svih tenisa, stižu razne glasine. Ima li zapravo sukoba ili ljubomore među njima? Kako sve to funkcioniše u štabu?
- Njih dve sasvim lepo funkcionišu. Evociraju uspomene iz juniorskih dana, tako da je zabavno slušati ih. Kad Anu masiram, dođu i Teodora i Ana J. Puste neku muziku, smeju se, opušteno je. Jecu masiram u njenoj sobi uz filmove ,,Hajde da se volimo”. Kažu da liči na Lepu Brenu iz mlađih dana (haos) - smeje se Maja.
Za Anu Marija kaže da ima svoj ritam jela, spavanja, treninga, sluša određenu muziku pre sna. Sa reprezentacijom svaki dan je gotovo preslikan.
- Ujutru doručkujemo zajedno, krećemo u halu da odradi trening. Sve vreme prate nas ćelave gorile, svuda kao u filmu. Sprovode nas nekim hodnicima do auta posle završenih mečeva. Idemo u hotel i Ana zna da ja ne stignem da ručam u hali (jer sam ili na meču ili ih zagrevam ili istežem) - ona to primeti. Neobično je pažljiva tako da uvek pozove rum servis. Prekidamo masažu kad stigne hrana da bih ja jela (mada i nju nateram da mi pravi društvo) - kaže Marija.
Svi iz tima su jako veseli i pozitivni. Njih dve su prave teniske dive, gde god da se pojave, tu je mnoštvo navijača koji traže autogram više. Imaju strpljenja za sve, nasmejane su ali, čini se, i totalno drugačije.
- Naporno je živeti njihovim životom... Oseća se da su željne druženja jer ih ipak njihov ritam nekako osamljuje. Vidi se da im prija druženje u reprezentaciji sa drugim teniserkama, sa nama iz tima, pa gledanje mečeva, navijanje kraj terena, bodrenje, po koja šala i uz to, naravno - pobeda! - rekla je na kraju Marija Lojanica, koja je pomno pratila sve mečeve svojih slavnih drugarica na Vimbldonu.

I TRENER I SELEKTOR
Sportsku karijeru Marija je započela u RK Metalac. Masaža je treći posao kojim se Marija bavi. Završila je DIF, Višu trenersku školu za rukomet, pa Školu masaže. Radi u Srednjoj turističkoj školi - N. Beograd i kao trener u RK Slodes. Već pet godina radi kao trener u kampovima RS Srbije. Prošle godine bila je pomoćni kouč Mikiju Milatoviću u kadetskoj reprezentaciji Srbije, kada je osvojeno peto mesto na evropskom prvenstvu u Slovačkoj i četvrto na EYOF - olimpijadi mladih u Beogradu. Već nekoliko godina selektor je seniorske ženske rukometne reprezentacije na pesku - beachhandball, sa kojom je učestvovala na mnogim prvenstvima, a ove godine u julu odlaze na Svetsko prvenstvo u Španiju.



USPEH MLADIH PLIVAČA PVK KRALJEVO
Jedanaest medalja

   Prethodni vikend bio je samo još jedan u nizu uspešnih za mlade plivače PVK Kraljevo. Upravo završeno treće kolo Letnje lige Plivačkog saveza Srbije i Vidovdanski kup bili su jedna prilika da mladi plivači, koje uspešno za sva takmičenja priprema Milica Milanović, pokažu da je plivanje u Kraljevu u stalnom usponu.
U veoma jakoj konkurenciji 404 takmičara iz 16 klubova, 11 osvojenih medalja (dve zlatne, tri srebrne i šest bronzanih) predstavljaju značajan uspeh.



KOŠARKA - KRALJEVAČKI PRVOLIGAŠI SLOGA I MAŠINAC NA JEDNOMESEČNOM ODMORU
Sloga u polugodišnjoj ,,dubiozi”, Mašinac remontuje postavu

   • Stariji ligaš sa Ibra duguje polugodišnje prinadležnosti igračima, u redovima kraljevačkih ,,studenata” na jesen start ,,brucoša”

   Višemesečna pauza u kraljevačkom (takmičarskom) košarkaškom sportu od minulog vikenda prešla je u ,,aktivnu fazu” - igrački pogon Sloge i Mašinca otišao je na jednomesečni letnji odmor. Treneri Mašinca (Zoran Petrović) i Sloge (Miloš Pejić) komandovali su ,,voljno” da poslednjih julskih odnosno prvih avgustovskih dana, a na odmor odlaze sa nimalo naivnom odnosno bezazlenom glavoboljom. Sloga je minulu sezonu ,,odradila” praktično bez ijednog ozbiljnijeg sponzora. Većinu igrača angažovala je pre i u toku takmičarske sezone, po pravilu sa jednogodišnjim ugovorom, a letnju pauzu rukovodstvo kluba moraće da ,,odradi” izuzetno aktivno, posebno kada su u pitanju finansije. Igračima se duguju novčane prinadležnosti praktično od početka kalendarske 2008. godine, a jul će za trenera Pejića i sportskog direktora Đorđa Gudžulića biti izuzetno ,,vruć”. Minulu sezonu, okončanu početkom aprila, Sloga je završila bez plasmana u Super ligu u kojoj je u prethodnoj učestvovala sa gradskim rivalom Mašincem. I pored toga što je stavka ,,prodate ulaznice” manje bitna u konačnom finansijskom saldu, valja podsetiti da je u minuloj sezoni zabeležen primetan pad poseta, posebno na Sloginim utakmicama u Hali sportova na Ibarskom keju.
Mlađi kraljevački prvoligaš Mašinac, opet, zadržao je standardnu gledanost na kraljevačkom parketu, sezonu je takođe završio početkom aprila bez plasmana u Super ligu. U tromesečnoj pauzi, pored treninga, ,,studenti” su igrali svojevrsnu mini moravsko-šumadijsku ligu, odigravši četiri utakmice sa Napretkom iz Kruševca i Radničkim iz Kragujevca, dok je izostao ,,okršaj” sa novim-starim prvoligašem Metalcem iz Valjeva, pošto Valjevci nisu obezbedili odgovarajući prevoz od grada na Kolubari do Kraljeva. Slogi će ovog leta biti, još jednom, predodređena ,,generalka” u seniorskom pogonu, ali će i u Mašincu biti dosta personalnih promena, pošto su čak petorici standardnih prvotimaca, takoreći startera, istekli ugovori. Iz Mašinca su praktično već otišli Božović, Becin, Dimitrijević, Habuš i Miljan Rakić. Iz kluba najavljuju da će se u narednoj sezoni osloniti na mlađe košarkaše i novajlije (Dušan Vuletić, Bojan Popović, Miloš Barlov, Milenko Golubović). Na probi su u međvremenu dva mlada igrača sa tzv. užičko-čačanske magistrale u gradu na Ibru na ,,probnom radu” - Užičanin Tasić i Čačanin Baleš. Sve u svremu, ponavlja se slika već viđena u kraljevačkim košarkaškim prvoligašima pred jednomesečnu letnju pauzu, start ,,bazičnih” priprema početkom avgusta i početak takmičarske sezone u prvoj polovini oktobra.



 ATLETIKA - KUP SRBIJE ZA SENIORE
Andrijana i Aleksandra u finalu

   Takmičarke AK Kraljevo Andrijana Nešić i Aleksandra Marinković rutinski su obezbedile plasman u finale Atletskog kupa Srbije za seniore i seniorke, na takmičenju koje je minulog vikenda održano na stadionu ,,Čika Dača” u kragujevačkim Šumaricama. Kraljevčani su nastupili sa četiri takmičara, a pravo nastupa imali su atletičari sa navršenih 16 godina i stariji. Aleksandra Marinković pobedila je u trci na 150 metara, a bila druga u deonici od 3.000, dok je Andrijana Nešić bila druga u skoku u vis sa preskočenih 168 centimetara - jedan manje od ličnog rekorda. Takmičarsko iskustvo u Kragujevcu, ipak, samo su sticali Nikola Bošković na 200 i Anica Marinković na 800 metara.




PLIVANJE - VIDOVDANSKI KUP U KRUŠEVCU
Četiri bronze, dva četvrta

   Mladi takmičari PVK Kraljevo imali su prošle subote na Vodovdanskom kupu u Kruševcu veoma uspešan nastup. Tradicionalni kup u gradu pod Bagdalom okupio je više od 200 plivača iz 17 klubova. Reviju su svojim prisustvom i učešćem ,,osnažili” juniorski i omladinski reprezentativci Srbije koje se nalaze na pripremama u Kruševcu.
U jakoj konkurenciji kraljevačkim plivačima pripale su četiri bronzane medalje i dva četvrta mesta. Sa bronzama su se iz Kruševca vratili Tomislav Ćirić (dve), koji je bio treći na 50 metara kraul i 50 metara prsno, Sergej Osetrov na 100 metara delfin i Kristina Pantović na 100 metara leđno. Pored toga, na dohvat medalje bila je i štafeta 4h50 metara kraul i Dimitrije Jelić na 100 metara prsno - zauzeli su četvrta mesta.
- Vratili smo se bez najviših odličja, ali možemo biti zadovoljni nastupom u Kruševcu. Prvog jula smo tek počeli zvanične pripreme na Gradskom bazenu, pa verujemo u uspešnu ,,letnju berbu” naših mladih takmičara - prvi je julski raport za naš list trenera PVK Kraljevo Milice Milanović.



FUDBAL - BARAŽ ZA NAJVIŠE RANGOVE U MLAĐIM KATEGORIJAMA
Sloga dvostruki prvoligaš!!!

   • Pobedama nad vršnjacima Mačve iz Šapca u drugim utakmicama kadeti i juniori FK Sloga plasirali se u najkvalitetnija srpska takmičenja

   Sreda, 2. jul 2008. godine, ostaće upisana u istoriji kraljevačke Sloge kao dan kada su dve mlađe kategorije ,,belih” stigle do najvišeg stepenika u srpskom (juniorskom) fudbalu. Ono što je njihovim starijim drugovima višedecenijski san, kadetima, a potom omladincima, pošlo je ,,za nogom” u toplom junskom popodnevu pred oko 1.000 gledalaca na Gradskom stadionu, od kojih je značajan deo bio na strani Šapčana, čije su pristalice u Kraljevo doputovale u četiri autobusa.
Kadeti Sloge sa vršnjacima iz Mačve u Šapcu u prvoj utakmici igrali su nerešeno (1:1), a isti rezultat glasio je i posle 90. minuta igre na Gradskom stadionu. Strelci su bili Memedović u 6. za Slogu, a Gajić u 54. za Mačvu. Kako do kraja nije bilo promene, pristupilo se izvođenju jedanesteraca. Posle pet penala rezultat je ponovo bio nerešen (4:4), gosti su promašili šest udaraca sa ,,bele tačke”, a domaćin bio precizan i - slavlje je moglo da počne! Konačnim rezultatom 5:4 Sloga se plasirala u Kadetsku (kvalitetnu) ligu Srbije.
Omladinska ekipa Sloge iz Šapca je, posle prve utakmice u nedelju popodne, donela povoljan rezultat od 1:0. Već početak druge utakmice na Gradskom stadionu nagovestio je da će, posle kadeta, i omladinci ,,belih” od jeseni ove godine igrati sa vršnjacima Zvezde, Partizana, OFK Beograda, Borca... Učenici Ivana Karalića od početka su diktirali tempo, a plod takve igre bio je lep gol Pavlovića, na pas Nikačevića, koji je volejom sa osam metara doveo Slogu u vođstvo - 22. minut, 1:0 za ,,bele”. Omladinci Mačve u međuvremenu su promašili čak tri ,,zicera”, ali su uspeli da poravnaju na 1:1 golom Jankovića u 32. minutu, glavom sa sedam metara. Do kraja poluvremena Nikačević je postigao efektan gol za domaćina, pošto se kao tane stuštio po desnoj strani i savladao visokog Stepandića - 2:1 u 38. minutu.
Kako je na poluvremenu ukupan rezultat glasio 3:1 za domaćina, gosti su u nastavku krenuli na sve ili ništa, što im se obilo o glavu. Već u 51. minutu sve je bilo rešeno - Nikačević je iznudio prekršaj na korak-dva od leve korner zastavice, izveden je slobodan udarac, a na drugoj stativi Dragan Andrić se samo ,,poklonio” - 3:1 za Slogu. Tačku na konačnu pobedu od 4:1 stavio je Bižić u 82. minutu sa penala, sve za konačnih Sloga-Mačva 5:1, posle dve utakmice i plasman Kraljevčana u Omladinsku ligu Srbije. Uspeh vredan pažnje i poštovanja, tim pre što je ostvaren posle više od četvrt veka, pošto je u Omladinskij ligi Srbije generacija pokojnog Bogdana Pantelića Šunda igrala jednu sezonu početkom osamdesetih godina prošlog veka.

KADETI
Sloga-Mačva 1:1(penalima 5:4)
Gradski stadion. Gledalaca 1.000. Sudija: Matović (KG), Strelci: Memedović u 6. minutu za Slogu, a Gajić u 54. za Mačvu. Žuti kartoni: Ćeha (Sloga) Budaković (Mačva).
Sloga: Marković, Parezanović, Vulić, Milovanović, Stevanović, Ćeha, Radović, Kilibarda, Milosavljević, Memedović, Krcunović. Igrali su još: Milojević, Đorić i Obrenović.
Mačva: Budaković, Jovanović, Živanović, Paležić, Nikolić, D. Srnić, Kovačević, Čančar, S. Srnić, Sakić, Gajić. Igrali su i Gajić, Gavrić, Marković, Gligorić, Nedeljković.

OMLADINCI
Sloga-Mačva 4:1 (2:1)
Gradski stadion. Gledalaca 1.000. Sudija: Veselinović (VA). Strelci: Pavlović (22. minut), Nikačević (38. minut), Dragan Arsić (51. minut) i Bižić (penal, 82. minut) za Slogu, a Janković (32. minut) za Mačvu. Žuti kartoni: Mirković, Matić (Mačva). Crveni karton: Stojanović (Mačva).
Sloga: Nenadović, Vasilić, Vučićević, Čekanović, Opančina, Milojević, Nikačević, S. Andrić, D. Andrić, Bižić, Pavlović. Igrali su i Đokić, S. Matović, M. Matović, Ćuković.
Mačva: Stepandić, Sarić, Đorđević, Mirković, Živković, Stojanović, Milenković, N. Matić, Janković, Adamović, Z. Matić. Igrali su i Grković, Bogunović i Mijailović.Povratak na vrh strane
 


IMPRESUM

Nedeljni list u izdanju : „Ibarske novosti” AD - Kraljevo. Adresa Redakcije: ul. Hajduk Veljkova br. 2.
Generalni direktor i glavni i odgovorni urednik: Dragan Rajičić. Odgovorni urednik: Vladeta Stanojević. Tehnički urednik: Saša Kovačević. Lektor: Vesna Jovičić. Redakcija: Zoran Bačarević (sport), Dragan Vukićević (privreda), Slobodan Rajić (politika), Marko Slavković (reportaže i Stršljen), Bojana Milosavljević, Ivan Rajović (urednik izdavačke delatnosti), Lidija Kuljača (zanimljivosti - zabava), Milisav Radovanović (fotoreporter), Zorica Radunković (marketing).

Predsednik Upravnog odbora: Dragica Tomić.

Telefoni: direktor i glavni i odgovorni urednik 312-504, odgovorni urednik tel/faks 320-630, pravna i opšta služba 312-505, oglasno odeljenje 312-505.

Godišnja pretplata 1.560 din. Za inostranstvo - Evropa 4.680 dinara, Amerika i Australija 6.240 din. Tekući račun: 160-14461-52 kod „Banca Intesa” Kraljevo. Kompjuterska obrada „Ibarske novosti”.
Štampa “APM PRINT”, III Bulevar 29, Novi Beograd.
Generalni distributer: “SOFIST”, Žička 10, tel. 036/360-200 i 361-222.

Poštarina plaćena u Pošti 36200 Kraljevo. List izlazi petkom, rukopisi se ne vraćaju.

e-mail:webmaster@kraljevo.com


Ibarske novosti - e-mail

Copyright © 1997-2008. Interactive.net Kraljevo. All rights reseved interactive