Internet izdanje - 18. jul 2008. godine
 

 Ibarske novosti - e-mail

Preuzmite PDF verziju novog broja "Ibarskih novosti"!


Naslovna strana novog broja "Ibarskih novosti" - klik za vecu sliku! "Sporan" rad po zakonski neusklađenom Poslovniku
Usvojen Statut grada i Poslovnik o radu Skupštine
Poziv na poštovanje procedure i dogovor o ,,prekomponovanju" vlasti
"Vlast se ostvaruje na izborima, a ne rešenjem ministarstva"
Pasarela naše mladosti
Dosta škripi, dosta se i kreće
Sećanje na prvu ratnu generaciju prvačića
Zaposleni i ne znaju koliko su im zarade bedne!
Podignimo spomenik Tesli na Trgu svetog Save
Umetnost, kultura, obrazovanje
Sport: vaterpolo, odbojka, atletika, fudbal


MINISTARSTVO ODGOVORILO NA PREDSTAVKU KOALICIJE "ZA EVROPSKU SRBIJU" U KRALJEVU - piše Slobodan Rajić
"Sporan" rad po zakonski neusklađenom Poslovniku

   • U dopisu Ministarstva se navodi da je "neophodno ponoviti postupak izbora organa grada" po prethodno usvojenom i sa zakonom usklađenom Poslovniku o radu Skupštine grada • Povodom dopisa delegacija gradske vlasti u Kraljevu posetila Ministarstvo u Beogradu radi razjašnjenja iznetih ocena i juče održala konferenciju za novinare • Pres konferenciju održala i kraljevačka koalicija "Za evropsku Srbiju"

   Povodom predstavke šefova odborničkih grupa i stranaka koalicije "Za evropsku Srbiju - Boris Tadić" u Kraljevu u vezi (ne)regularnosti prve dve konstitutivne sednice Skupštine grada Kraljeva Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu Republike Srbije dostavilo je Skupštini grada Kraljeva i podnosiocima predstavke svoje odgovor. Dopis Ministarstva je upućen 10 juna, u Kraljevo je stigao u ponedeljak, 14. jula, a potpisao ga je resorni ministar Milan Marković. U zaključnom delu dopisa Ministarstva se kaže da se "ne može reći da je sam izbor organa bio zakonit" i da "Ministarstvo ukazuje Skupštini grada Kraljeva da je neophodno ponoviti postupak izbora organa grada", "tako što će se prethodno usvojiti Poslovnik o radu Skupštine grada koji mora da bude usklađen sa novim Zakonom o lokalnoj samoupravi" (objavljujemo najvažniji, zaključni izvod iz dopisa Ministarstva ).
Povodom ovog dopisa delegacija novoizabrane gradske vlasti u Kraljevu, koju je predvodio gradonačelnik dr Miloš Babić, posetila je u utorak, 15. jula, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu Republike Srbije u Beogradu gde je razgovarala sa predstavnicima tog Ministarstva o dopisu koji je upućen Skupštini grada Kraljeva povodom predstavke koalicije "Za evropsku Srbiju". Juče su tim povodom najodgovorniji predstavnici vlasti Kraljeva održali konferenciju za novinare.
Istim pododom i najodgovorniji predstavnici tri stranke (DS, G 17 plus i SPO) održali su konferenciju za novinare na kojoj su izneli svoje stavove povodom odgovora Ministarstva, zahtevajući da se nalozi iz dopisa ispoštuju i uputivši poziv SPS-u i DSS-u da sa koalicijom "Za evropsku Srbiju" započnu zvanične razgovore o formiranju nove gradske vlasti u Kraljevu.


IZVOD IZ DOPISA MINISTARSTVA ZA DRŽAVNU UPRAVU I LOKALNU SAMOUPRAVU
"Neophodno ponoviti postupak izbora organa grada"


   "…Imajući u vidu navedeno, ukazujemo da je odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi predviđen način izbora organa grada, ali nije propisana procedura po kojoj skupština grada postupa prilikom donošenja odluka o izboru, odnosno postavljenju. Saglasno odredbi člana 41. Zakona o lokalnoj samoupravi, ta materija se uređuje isključivo poslovnikom skupštine, koji mora sadržati jasne i primenjive odredbe o svim pitanjima koja se tiču ovog postupka. U situaciji kada ne postoji propisana procedura izbora, koja je obavezujuća za sve učesnike u postupku, ne može se reći da je sam izbor bio zakonit. Naime, utvrđena proceduralna pravila moraju obezbediti sprovođenje zakonom predviđenog načina na koji se izbor vrši (izglede i sadržina glasačkog listića, utvrđivanje rezultata glasanja i sl.).
Prema tome, da bi izbor organa grada bio u skladu sa zakonom, potrebno je da skupština nakon verifikacije mandata usvoji novi poslovnik o radu kojim će biti propisana procedura za izbor organa grada.
Na osnovu svega izloženog, Ministarstvo ukazuje Skupštini grada Kraljeva da je neophodno ponoviti postupak izbora organa grada. To treba uraditi tako što će se prethodno usvojiti novi Poslovnik o radu Skupštine grada, koji mora biti usklađen sa novim Zakonom o lokalnoj samoupravi, zatim taj akt objaviti u službenom glasilu i, po njegovom stupanju na snagu, ponoviti proceduru izbora organa grada Kraljeva, koja će detaljno biti uređena tim poslovnikom".


VRNJAČKA BANJA
Novi lokalni izbori


   Portparol Skupštine opštine Vrnjačka Banja Danijela Jelačanin rekla je prekjuče da će u toj opštini biti ponovljeni lokalni izbori pošto je istekao rok za formiranje nove opštinske vlasti.
Vlada Srbije uvešće privremene mere u Skupštini opštine Vrnjačka Banja jer je propao pokušaj formiranja lokalne vlasti prilikom proslave Dana opštine i 140 godina od početka komercijalnog turizma u tom gradu.
Skupština opštine Vrnjačka Banja broji ukupno 25 odbornika, a svečano-radnoj sednici je prisustvovalo 24 (svi osim jednog odbornika SPS-a), a među njima je o konstituisanju novih organa vlasti došlo do podele ,,na ravne časti", jer je 12 odbornika bilo na jednoj strani, a isto toliko na drugoj, pa odluke nisu mogle da budu donete.


DIOPTRIJA - piše Dragan Vukićević
Pomirenje


   Uoči formiranja većine u republičkom parlamentu, Tadić je govorio o nacionalnom pomirenju i nužnosti da se neki događaji i neke stvari zatrpaju u istu rupu i da se na toj raci nazdravi u ime opšte budućnosti. Ta sintagma, nacionalno pomirenje, krajnje sumnjiva i iskompromitovana do krajnosti na ovim prostorima, Borisovom težnjom da nezadovoljnom članstvu i ojađenom i izneverenom biračkom telu opravda odluku koja je doneta tamo negde, da sa ljutim protivnicima ide pod ruku, u isto kolo, a pod tuđinskom dvojkom.
Inicijativa prvog pomirenja, četnika i partizana, što je trijumf politike Vuka Draškovića, toliko je ubedljiva da je njena najveća tekovina to što bi moglo da se i krivično odgovara, pretpostavljam, a neću da proveravam, ukoliko bi se javno ljagao četnički pokret. Naime, hoću da kažem da posle takvog pomirenja četnika i partizana, u apsani bi moglo da se završi ako biste recimo izrekli onu psovku-pošalicu o smrznutom četniku na putu... (Inače, kada ste je poslednji put čuli, ili izgovorili?). Analogijom odbijam da verujem da bi tako, posle pomirenja demokrata i socijalista, moglo da postane rizično ukoliko biste, da kažeš, sada Sloba ili Miru stavili u negativan kontekst. Pošto sujetno mislim da sam dosta toga video i osetio, ne bih da posledicu tog pomirenja proveravam. Mada, posle ovog bratimljenja tadićevaca i dačićevaca, pomalo strahujem da neko prelista IN od pre recimo petnaestak godina kada sam javno na ovom mestu prozivao i prizivao Apisa da obavi svoj posao i na kraju DžDž stoleća na korist naroda.
Kako je Tito izmirio četnike i ustaše, recimo, videli smo u prošloj dekadi, a mirenje posle ovih ratova u bivšoj Jugi trajaće najmanje do sledećih.
Sada Boris tvrdi da ni sa Čedom nije bio u sukobu i da su praktično istomišljenici. Čak i Rasim i Suljo sede u istoj poslaničkoj klupi, maltene prepisuju domaći međusobno, a koliko juče Rasim je tvrdio da mu Suljo radi o glavi, pa čak da je nameravao on (Suljo) lično da njega (Rasima) rokne. Toliki mu merak bio.
E, sad, da li su DS i SPS ikada bili u sukobu. Jesu, koliko i sve partije koje su u opoziciji prema onoj na vlasti. Zaboravlja se da su tamo negde ’95. ili ’96, pre onih zimskih protesta, DS i SPS bili gotovo partneri, da su lideri DS-a u prajmterminu Dnevnika, barabar po minutaži sa SPS-om, otvarali tamo neke fabrike po zapadnoj Srbiji. Neki pamte i još pikantnije pojedinosti tadašnje njihove ljubavi... I normalno da se nameće pitanje kada su se to onda SPS i DS i svađali, pa se sada mire.
Prosečan Srbijanac, ubeđen sam, u ovom opštem mirenju je u čudu, jer do sada nije ni moglo da se vidi da su u svađi. I vlast i opozicija su lepo sarađivali na obostranu korist i vlastiti džep, a oni ,,sukobi” bili su samo predizborni performansi za široke mase. Mada svi to znamo, uvek se navučemo na istu žvaku.
Naravno da me kao prosečnog i stranački neopredeljenog birača nimalo ne zanima to njihovo mirenje, a znamo da je to interes pre svega da se izbegnu njihovi unutarpartijski lomovi, koji su, biće, neminovni. Ali, i to je njihova stvar. Problem je suštinski što zbog njihovog mirenja, bratimljenja i svađanja trpi narod, država se rastače i raspada. Sve unazad dve decenije ukazuje da pelcer višestranačja nešto ne uspeva među Srbima. Što reče Čanak, ovi ne mogu ni da okreče ono što je Broz sagradio.
Zato sam ovog vrelog leta počeo opet da iščitavam proverenu literaturu. Upravo završavam ,,Osamnaesti brimer Luja Bonaparte”, do kraja jula progutaću i ,,Manifest”, a u avgustu ću da podvlačim i pamtim citate iz ,,Kapitala”. Da me demokratija ne zatekne (opet) nespremnog.
draganvukicevic@hotmail.comPovratak na vrh strane


SA TREĆE SEDNICE SKUPŠTINE GRADA KRALJEVA
Usvojen Statut grada i Poslovnik o radu Skupštine


   • U Statutu grada Kraljeva predviđeno osnivanje više opština, a u Poslovniku o radu Skupštine prijavljivanje liste učesnika u diskusiji • Odbačeni amandmani odborničke grupe Pokreta za Kraljevo i odbornika Slavka Markovića • Odbornici vladajuće koalicije, bez prisustva opozicije, imenovali i jedan broj članova petnaest skupštinskih komisija

   U nastavku treće sednice Skupštine grada Kraljeva, posle burnog početka i napuštanja zasedanja odbornika opozicije, preostale odluke i rešenja u dnevnom redu usvojene su uglavnom jednoglasno, sa 38 glasova, koliko broji vladajuća koalicija (SRS, DSS/NS i SPS).
Najpre je usvojen Statut grada Kraljeva, čime je ozvaničen status grada koji je Kraljevo dobilo novim Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije. Najveći deo izmena ovog dokumenta odnosi se na usklađivanje sa novim zakonima o lokalnoj samoupravi, lokalnim izborima i teritorijalnoj organizaciji. Formiranje gradskih opština pominje se samo u članu 15. Statuta kao mogućnost, ali nije posebno razrađeno. Odbačeno je i trinaest amandmana odborničke grupe Pokreta za Kraljevo i dva amandmana odbornika Slavka Markovića na predlog Statuta. Odbornici vladajuće koalicije imali su najviše primedbi upravo na deo predloga Statuta koji se odnosi na formiranje gradskih opština.
- Nisam zadovoljan zato što smo obećavali da ćemo neke male, usitnjene opštine, pored grada Kraljeva, napraviti, što je to u Statutu zaobiđeno - istakao je odbornik Živorad Dražović (SPS/PUPS) iz Ušća.
Gradonačelnik Kraljeva dr Miloš Babić naglasio je da je Statut kao i svaki drugi dokumet podložan promenama i, kada struka i politika budu rekli svoje, neće biti problem da u tom delu bude izmenjen.
- Moramo prvo da uradimo studiju o izvodljivosti i tačno vidimo koje su to opštine, da vidimo način finansiranja i da sve koji žele da imaju status opštine ispune uslove za funkcionisanje - objasnio je dr Babić.
I Poslovnik o radu Skupštine, osim terminološkog usklađivanja, pretrpeo je izvesne izmene. Na primer, šefovi odborničkih grupa moraju da dostave spisak govornika po određenoj tački, a vreme diskusije skraćeno je na pet (za šefove i zamenike šefova OG) i tri minuta (za obornike).
- Dobijamo novi Poslovnik o radu koji će omogućiti svima da u demokratskoj raspravi uzmu učešće u radu, ali ne da se opstruira rad time što će se preterano pričati o svemu i svačemu - rekao je odbornik Predrag Matić (DSS/NS).
Posle pauze, u nastavku rada, odbornici vladajuće koalicije su imenovali članove petnaest stalnih skupštinskih komisija u nepotpunom sastavu, jer nisu sve odborničke grupe, pre svega one iz opozicije, dostavile svoje predloge. Rešenja su usvojena bez šire rasprave, za nešto više minuta od broja tačaka dnevnog reda (petnaest). Prvi deo sednice u kojem je razmotrena jedna tačka dnevnog reda, sa pauzama, trajao je tri sata (od 9 do 12 časova), a drugi, u kojem je razmotreno preostalih 17 tačaka utvrđenog dnevnog reda, nešto više od dva sata (od 12 do 14.10 časova).


REAGOVANJE POKRETA ZA KRALJEVO NA SKUPŠTINSKA ZBIVANJA
,,Pravno i fizičko nasilje protiv interesa grada"


   • Poziv političkim činiocima u gradu da redefinišu stavove i postignu koalicioni dogovor • Otvorenost za saradnju sa svima u interesu Kraljeva • Pokret za Kraljevo neće učestvovati u radu Skupštine do konačne odluke o legitimnosti konstitutivnih sednica

   Odmah posle napuštanja treće sednice Skupštine grada Kraljeva odbornici Pokreta za Kraljevo održali su konferenciju za novinare, na kojoj je istaknuto da je ,,ono što se dogodilo na ovoj sednici Skupštine katastrofalno, počevši pravnim, a završivši fizičkim nasiljem nad odbornikom Pokreta za Kraljevo Ivanom Damljanovićem". Pokret za Kraljevo pozvao je i sve političke činioce u gradu da redefinišu svoje stavove i postignu novi koalicioni dogovor.
Prema rečima predstavnika Pokreta za Kraljevo, ovaj Pokret, koji je otvoren za saradnju sa svim političkim činiocima i zbog potreba Kraljeva i interesa građana, učestvovao je na dosadašnjim sednicama Skupštine grada. Pokret je tražio da predlog Statuta bude razmatran u javnoj raspravi, a sve njegove podnete amndmane odbilo je Gradsko veće koje je, kako je rečeno, sastavljeno na sumnjiv i neregularan način. Pokret za Kraljevo zbog toga smatra da je rad gradske Skupštine nelegitiman i da su DS i njeni koalicioni partneri, iako oni nisu u prisnim odnosima sa njima, u pravu kada su reklamirali njen nelegitiman rad. Ovom prilikom obratili su se SPS-u i Novoj Srbiji koja, kako misle, nema ograničenja kao DSS.
- Mi pozivamo te političke činioce da redefinišu svoje stavove, da naprave nove koalicione dogovore. Mi ne moramo da učestvujemo u tome, mi ćemo i dalje biti vrlo aktivni, mi ćemo biti zadovoljni ako se delovi našeg programa koji su usmereni prema Kraljevu ispoštuju i prihvate - istakao je dr Ljubiša Jovašević, predsednik Pokreta za Kraljevo.
Takođe je istaknuto da Pokret očekuje da SPS prvi napusti koaliciju zbog dosadašnjih neregularnosti i zbog praćenja događaja na republičklom nivou. Pokretu, kako je naglašeno, nije stalo do personalnih rešenja u upravi i javnim preduzećima, već samo do potreba i interesa građana, prosperiteta grada i saradnje sa svima. Udaljavanje odbornika ovog pokreta Ivana Damljanovića sa sednice Skupštine, međutim, ocenjeno je kao neviđeno pravno i fizičko nasilje i nespremnost druge strane na saradnju.
- Ako neko na ovakav način želi da radi i da se odnosi prema nama, nama samim tim prijatelj neće biti. Mi ćemo morati da tražimo saveznike na drugoj strani, a sve u interesu grada Kraljeva - rekao je odbornik Ivan Damljanović.
,,Pokret za Kraljevo neće učestvovati u radu Skupštine grada sve dok ne dobije informaciju da li su sednice i donete odluke legitimne ili ne" - zaključeno je na pres konferenciji.Povratak na vrh strane


KONFERENCIJA ZA NOVINARE KOALICIJE ,,ZA EVROPSKU SRBIJU - BORIS TADIĆ" U KRALJEVU
Poziv na poštovanje procedure i dogovor o ,,prekomponovanju" vlasti


• Izraženo zadovoljstvo odgovorom resornog ministarstva i ukazivanjem da je neophodno obnoviti postupak izbora organa grada Kraljeva • Loša poruka Kraljevčanima i Srbiji i gubljenje vremena za investicije i razvoj • Poziv SPS-u i DSS-u na pregovore o formiranju nove gradske vlasti sa koalicijom ,,Za evropsku Srbiju" • Spremnost na preuzimanje odgovornosti u interesu građana

   Najodgovorniji predstavnici kraljevačke Demokratske stranke, G 17 plus i Srpskog pokreta obnove, koji čine koaliciju ,,Za evropsku Srbiju - Boris Tadić", na pres konferenciji, održanoj u utorak, 15. jula, predočili su novinarima odgovor Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Republike Srbije na njihovu predstavku kojom je konstatovano da je izbor organa na konstitutivnoj i drugoj sednici Skupštine grada Kraljeva ,,bio nezakonit i da je neophodno ponoviti postupak izbora organa grada". S tim u vezi, oni su istakli da su sve vreme ukazivali na kršenje zakonske procedure u skupštinskom radu i da sada žele da se postupak ponovi u skladu sa zakonom i uputili poziv SPS-u i DSS-u na ozbiljne razgovore sa njima, kako bi se u Kraljevu formirala odgovorna vlast u interesu građana.
   - To je zapravo ono na šta smo sve vreme i ukazivali još od 13. juna, kada je krenulo ovo, da kažem, sad već nesrećno konstituisanje organa Skupštine grada od trenutne većine koja je u gradu Kraljevu i neobraćanje pažnje na sva ukazivanja naše liste i naših odbornika na svim tim zasedanjima koja su usledila nakon 13. juna da se krši pravna procedura, da se ne ponašaju u skladu sa zakonom i da će to proizvesti znatne štete po sve građane i birače u gradu Kraljevu. Mislim da u ovom trenutku nema drugog prostora, pa i za ovu skupštinsku većinu, osim ispravljanja i usklađivanja sa ovim zakonskim elementima. U svakom slučaju, svi građani grada Kraljeva ne treba da trpe na ovakav način uzurpaciju vlasti od predstavnika Srpske radikalne stranke, ,,narodnjačke" koalicije i SPS-a, koji su trenutno formirali skupštinsku većinu u gradu Kraljevu. Lista ,,Za evropsku Srbiju" će nastaviti odgovarajuće inicijative ukazivanja na sve te zakonske propuste, kao i na sednici koja je održana 10. jula, i u svim daljim aktivnostima, ukoliko se ne budu poštovali zakoni i drugi pravni akti koji regulišu ovu oblast - istakao je narodni poslanik Milan Vuković, predsednik Gradskog odbora DS Kraljevo.
Narodni poslanik mr Jovan Nešović, predsednik Gradskog odbora G 17 plus Kraljevo, izrazio je najpre ,,zadovoljstvo što je resorno ministarstvo prihvatilo primedbe koalicije ZES u Kraljevu i proglasilo prvu i drugu, a samim tim i treću sednicu Skupštine grada Kraljeva, kao potpuno nelegitimne i neregularne".
- Druga stvar koju hoću da ponovim jeste da smo mi kao koalicija i kao svaka stranka u koaliciji bili veoma korektni. Sve vreme, i na konstitutivnoj sednici i na drugoj sednici Skupštine, pokušavali smo da većini, koju niko nije nijednog trenutka sporio, objasnimo da pravna procedura mora da se poštuje! Čak smo to radili i preko medija, i pisanim putem pojedinim funkcionerima koji su nelegitimno i nelegalno bili izabrani, ali čini mi se da je u ovom trenutku funkcija bila mnogo važnija od pravne procedure. Nekim ljudima izgleda nije jasno da živimo u XXI veku, jer čini mi se da se oni mnogo bolje snalaze u nekom ,,kaubojskom" sistemu. Jedna stvar mora takođe da se zna: oni su pokazali neodgovornost zato što je materijal koje je tražilo Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu 26. juna u Ministarstvo stigao tek 9. jula. Nije mi zaista jasno kako to da jedan koverat iz Kraljeva do Beograda putuje samo 13 dana!? Zašto je ovo loše po grad? Imaju tri važna razloga. Prvo, zato što je to loša poruka kako javnosti u Kraljevu, tako i okruženju, a tako i celoj državi Srbiji. Jedna opština koja je dobila status grada, neodgovornošću pojedinih ljudi, pokazala je maltene da nije sposobna da se konstituiše kada je dobila status grada. S druge strane, odgovorne lokalne samouprave, naročito sada, bore se da privuku investicije u svoje gradove, da zaposle ljude, a mi trenutno ovde u Kraljevu gubimo vreme oko toga zato što pojedini ljudi neće da poštuju proceduru koja je zakonom propisana. I treća stvar koja mene veoma brine: ako ostane ova većina koja trenutno postoji u Kraljevu, ako se oko jedne pravne stvari koja je vezana za konstituisanje zakon krši, šta treba očekivati kasnije u funkcionisanju i zakonodavne i izvršne vlasti ovoga grada kad su u pitanju javne nabavke, zapošljavanje, izdavanje određenih dozvola i sve ono što je pod ingerencijom lokalne samouprave? Čini mi se da se u ovom trenutku pokušava da politikanstvo bude jače od zakona, a to je veoma opasno za funkcionisanje jedne lokalne samouprave kao što je to ova u Kraljevu - rekao je mr Nešović.
U ime Srpskog pokreta obnove, Mirko Vuković, predsednik Gradskog odbora te stranke u Kraljevu, takođe je podsetio da su predstavnici ZES-a ukazivali ,,da je aktuelna skupštinska većina imala veliku potrebu da pojedine veoma važne odluke za Kraljevo donosi na vrlo ishitren i užurban način i naravno da su takve odluke, na osnovu svega što je navedeno, neregularne i nezakonite".
- Na taj način došli smo u situaciju da neke stvari moramo da radimo ispočetka. Da li je to ishitrenost ili je neznanje u donošenju takvih odluka, sigurno će odgovore moći da daju akteri donošenja ovakvih odluka. S druge strane, znate da je Kraljevo dobilo status grada, da je budžet grada Kraljeva na nivou godine oko 20 miliona evra, sa tendencijom da u narednom periodu bude nešto veći, što znači da bi u narednom četvorogodišnjem periodu Kraljevo trebalo da ima budžet od približno 90 miliona evra. S obzirom na činjenicu da je od tih budžetskih sredstava kojim raspolaže grad Kraljevo skoro polovina, bar do sada je takav slučaj bio, išla na investicije u gradu, na izgradnju infrastrukture, na trgove, parkove, uređenja ulica i ostalih saobraćajnica, razna komunalna uređenja, postavlja se pitanje na koji će način aktuelna skupštinska većina, ukoliko ostane u narednom četvorogodišnjem periodu, moći da realizuje cifru, pre svega za investicije od približno 40-45 miliona evra, ako nije bila u mogućnosti da na jedan zakonit, demokratski način, organizuje konstitutivnu sednicu Skupštine grada Kraljeva!? - zapitao je Mirko Vuković.
U ime koalicije ,,Za evropsku Srbiju", pre novinarskih pitanja, Milan Vuković izneo je stav da ova koalicija nije za privremene mere, već za zakonitost u radu lokalne samouprave i poštovanje zakonske procedure, ali i za ozbiljne razgovore o formiranju nove gradske vlasti u Kraljevu.
- Još jedanput bih da istaknem da lista ,,Za evropsku Srbiju" svakako očekuje da u narednom periodu preuzme odgovornost za formiranje kvalitetne i odgovorne skupštinske većine i obavljanje kompletne vlasti u gradu Kraljevu. Zato bih želeo da pozovem sve ozbiljne i i te kako kvalitetne kadrove u okviru SPS-a i DSS-a da napuste trenutnu koaliciju u Skupštini grada Kraljeva i okrenu se razgovorima i dogovorima o svim ovim bitnim elementima kojima želi da značajan doprinos da lista ,,Za evropsku Srbiju". Da u narednom periodu, pre svega kroz pregrupisavanje u Skupštini grada, zatim i kroz preuzimanje kompletne odgovornosti i usaglašavanjem sa politikom Vlade Republike Srbije, Kraljevo dobije onaj potreban prostor i mogućnost da se razvija kao i svi drugi gradovi, pre svega ovi veći kao što su Kragujevac, Beograd, Niš, Valjevo, Pančevo i drugi. Mislimo da Kraljevo sigurno spada u red gradova koji treba da budu pokretač ove čitave regije i ravnomernog razvoja Srbije - zaključio je Milan Vuković.
Odgovarajući na novinarska pitanja, predstavnici loalicije ,,Za evropsku Srbiju" su istakli da odgovornost za dalje postupanje po zahtevima resornog ministarstva u vezi sa obnovom postupka konstituisanja Skupštine grada i za eventualno dalje kršenje zakona i rokova i uvođenje privremenih mera ,,leži na aktuelnoj, ali neregularno formiranoj skupštinskoj većini".

PORUKA SPS-U I DSS-U
- Lista ,,Za evropsku Srbiju" ne beži od odgovornosti i ne želimo da ostanemo samo u pravnim tumačenjima pojedinih skupštinskih sednica i odluka, već da zakonitost bude osnova za buduće odgovorno obavljanje svih važnih poslova. Dakle, ponavljam poziv predstavnicima SPS-a i DSS-a u Kraljevu da se odazovu na naše pozive i da pristupimo dogovoru oko preuzimanja vlasti u gradu Kraljevu - istakao je Milan Vuković.Povratak na vrh strane


KONFERENCIJA ZA NOVINARE U SKUPŠTINI GRADA KRALJEVA
"Vlast se ostvaruje na izborima, a ne rešenjem ministarstva"


   Na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Skupštini grada Kraljeva, predsednik ove Skupštine Branko Kaplarević pročitao je saopštenje Skupštine grada Kraljeva povodom dopisa Ministrstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu po predstavci kraljevačke koalicije "Za evropsku Srbiju" u vezi zakonitosti konstitutivnih sednica Skupštine grada (saopštenje objavljujemo u celini). Tom prilikom on je posebno podvukao stav iz saopštenja da "Ministarstvo nije ukinulo niti poništilo bilo koji akt koji je ova Skupština donela, a nije primenilo bilo koje drugo zakonsko ovlašćenje", a zatim istakao:
- Dodao bih još da je koalicija ZES, koju sačinjavaju tri stranke, G 17 plus, DS i SPO, osvojila 11. maja 19.054 glasa, da je koalicija koja se trenutno nalazi na vlasti u gradu Kraljevu osvojila 28.670 glasova, te da je razlika 9.616 glasova i da je Pokret za Kraljevo osvojio 4.623 glasa. Poručujem predstavnicima i liderima DS, G 17 plus i SPO da se vlast ostvaruje na izborima, a ne rešenjem ministarstva, da je ovo demokratija, a ne jednoumlje.
Odgovarajući na pitanje o poseti delegacije Skupštine grada resornom Ministarstvu u Beogradu, Branko Kaplarević je istakao:
- Bili smo u Beogradu, primili su nas i upravo u ovoj zadnjoj rečenici i u onom delu koji sam podvukao je naš odgovor, šta je rečeno.
Ljiljana Negojević, načelnik Gradske uprave Kraljeva, ukazala je na striktno poštovanje zakonitosti u radu Skupštine i njenih organa.
-Skupština funkcioniše tako da je pored ostalog potrebno da joj stručne službe u organima uprave pružaju stručnu i pravnu pomoć u sagledavanju svih zakonskih odredbi koje ograničavaju njihov rad. U periodu od konstituisanja Skupštine do danas ova Skupština je u svemu poštovala odredbe zakona i sarađivala sa stručnim službama organa uprave, rekla je Ljiljana Negojević, dodavši i da Ministarstvo, osim dopisa nije po zakonu preduzelo bilo kakve mere koje mu stoje na raspolaganju.
Sreten Jovanović, zamenik predsednika Skupštine grada Kraljeva, najpre je postavio pitanje zašto Ministarstvo svojim predlogom Zakona o lokalnoj samoupravi propisalo proceduru izbora organa grada, pa da se javljaju ovakvi slučajevi različitog pravnog viđenja postupka izbora organa.
- Buni u dopisu stav Ministarstva o nepostojanju procedure, a proceduru treba da propiše Zakon čiji je predlagač upravo Ministarstvo za lokalnu samoupravu koje je nije propisalo. Analogno tome, može se reći ni da je nezakonito... U principu, od reči do reči, isti dnevni red u Skupštini grada Beograda bio je pre neki dan kao u Kraljevu. Međutim, tamo se niko nije žalio... Ono što mi želimo da poručimo, kao odgovorna lica i kao nosioci funkcija jeste da smo mi otvoreni, da je naš rad transparentan bio i na sednicama same Skupštine i mora biti transparentan ovakvom prilikom... Ja sam ovde funkcioner koga je predložila SPS koja je 11 godina bila opozicija. Ništa nije strašno biti opozicija, ali je bitno i da opozicija bude konstruktivna. Ovom prilikom mi pozivamo sve stranke koje nisu u vlasti da budu konstruktivne i da se priključe našem radu. Možemo mi veoma lepo raditi i biti u interesu grada. Inače, ako ukoliko nastavimo da jedni drugima budemo oponenti, ovaj grad neće krenuti boljim putem. Ovaj grad nema rezervno vreme, puno je problema i puno ljudi svaki dan dolazi u prostorije Skupštine tražeći prvenstveno posao i rešavanje svojih problema, poručio je Sreten Jovanović i dodao da je "po zakonu i Statutu grada na svakih šest meseci moguća provera učinka aktuelnih funkcionera glasanjem, ali ne treba od toga praviti farsu ili slučaj kojih smo dovoljno imali u ovom gradu, a vreme je da nešto učinimo za ovaj grad".
Na kraju pres konferencije Branko Kaplarević je najavio novu, četvrtu sednicu Skupštine grada Kraljeva za 7-8 avgust ove godine kada će na dnevnom redu pored nekih vdrugih važnih pitanja biti i imenovanje upravnih i nadzornih odbora i direktora javnih preduzeća i ustanova.


SAOPŠTENJE SKUPŠTINE GRADA KRALJEVA
"Skupština se u svom radu striktno pridržavala zakona"


   "Šefovi odborničkih grupa Demokratske stranke, G 17 plus i Srpskog pokreta obnove u Skupštini grada Kraljeva i predsednici opštinskih odbora navedenih stranaka podneli su predstavku Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu navodeći razloge koji, po njima, ukazuju da je dana 13.06. i 16.06.2008. godine na nezakonit način održana konstitutivna sednica Skupštine grada Kraljeva.
Postupajući po dopisu Ministarstva broj 016-02-0050/2008-09 od 26.06.2008. godine, Skupština grada Kraljeva je dana 04.07.2008. godine Ministarstvu dostavila tražene podatke, spise i isprave i u svom aktu broj 272/08 detaljno odgovorila na sve navode iz predstavke.
Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu je dana 10.07.2008. godine uputilo dopis broj 016-02-00050/2008-09, koji je primljen 14.07.2008. godine, ukazujući da je odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi predviđen način izbora organa grada, ali nije propisana procedura po kojoj skupština postupa prilikom donošenja odluka o izboru, odnosno o postavljenju, te da se ta materija, saglasno odredbi člana 41. Zakona o lokalnoj samoupravi, uređuje isključivo poslovnikom skupštine. Ministarstvo iznosi stav o potrebi da skupština nakon verifikacije mandata usvoji novi poslovnik o radu kojim će biti propisana procedura za izbor organa grada i ukazuje Skupštini grada Kraljeva da je neophodno ponoviti postupak izbora organa grada. Međutim, Ministarstvo nije ukinulo niti poništilo bilo koji akt koji je ova Skupština donela, a nije primenilo bilo koje drugo zakonsko ovlašćenje.
Odnosi organa Republike Srbije i orga jedinice lokalne samouprave, odnosno ovlašćenja ministarstva prema lokalnoj samoupravi, definisana su Zakonom o lokalnoj samoupravi, u posebnom poglavlju Zakona. Prema tim ovlašćenjima, ministarstvo može da pokrene postupak za ocenu ustavnosti i zakonitosti opštih akata ili da predloži skupštini jedinice lokalne samouprave da pojedinačni akt ukine ili poništi, ukoliko nađe da ti akti nisu u skladu sa zakonom ili drugim propisom.
Međutim, Ministarstvo do sada nije uputilo akt takve sadržine ovoj Skupštini, a ova Skupština se u svom radu striktno pridržavala zakona, te će to činiti i ubuduće".Povratak na vrh strane


TAMO-AMO PO KRALJEVU - piše Ivan Rajović
Pasarela naše mladosti

   Još nismo prežalili odnošenje tenka ispred Doma vojske, još se nismo navikli na zjapeću rupu u turističkoj ponudi grada na dve-tri reke i prazninu u emotivnom životu mnogih Kraljevčana, a eto ti novog ataka na duhovni život naših sugrađana. Kako je najavljeno tamo gde treba, a odmah potom obznanjeno zgranutim zaljubljenicima u gradske simbole, spomenike i druge objekte, još jedna metalna skalamerija teška nekoliko desetina tona biće uklonjena sa mesta gde se decenijama nalazila ukrašavajući čitav krajolik i dajući mu specifičnu i neponovljivu draž turističke znamenitosti vredne posete i divljenja.
   Pasarela, koja je do sada povezivala intelektualnu sa industrijskom zonom grada, biće uklonjena zarad elektrifikacije pruge Čačak-Lapovo, a i duže. Kako će posle ovog čina izgledati ovaj deo grada, teško je i zamisliti, a organizovane grupe i pojedinci već se spremaju da demonstrativno iskažu svoj revolt ovakvim neodgovornim postupkom odgovornih. Zašto, pitate se vi? Pa zato što su Kraljevčani dokazano emotivni ljudi koji značaj gotovo svih objekata na teritoriji grada mere po tome koga su i kada pored njega sačekivali, gde su se prvi put poljubili, gde su popušili prvu pljugu, zveknuli prvog pivdžana, smotali prvu travu, gde su prvi put dotakli razgolićene sike svoje izabranice ili na brzaka otaljali svoje prvo seksualno vatreno krštenje. Svega toga, a i mnogo više, bilo je u senci ovog metalnog pružnog prelaza, koji je bez obzira na svoju arhitektonsku ružnoću, sticajem okolnosti, postao još jedan lokalni toponim koji je, pored mogih drugih, nezaobilazni simbol Kraljeva. Mnogo je Kraljevčana koje različite uspomene vezuju za pasarelu naše mladosti. Kakva se samo praznina u duši može javiti kod onih koji su tamo sa one strane prvi put videli (šafstuk) stegu, prvi put uzeli turpiju u ruke i dobili prvu diplomu svršenog ŠUP-ovca, što je svojevremeno bio pravi obrazovni hit u gradu. Pa elektrotehničari, pa mašinci, pa radnici ,,Jasena” i Fabrike vagona sa svim lepotama i traumama života radničke klase u tranziciji, a i pre nje. Koliko je tek očnih i drugih bolesnika koji su strepeli prelazeći pasarelu u potrazi za lekom svojoj boljci kod nadaleko čuvenih fabričkih specijalista? Svi oni imaju tanani emotivni odnos prema ovom graditeljskom čudu i svi oni negde u sebi imaju ugrađeni delić pasarele u trajnom sećanju i neizbrisivoj uspomeni, kao čip.
   Ostavite pasarelu, narod to od vas traži, to zahtevaju patriote koje još nisu prežalile gubitak tenka, a sumnjaju da ćete i magnohromske dimnjake da sameljete u prašinu. Neka živi pasarela u ime svih onih čuvara nacionalnih i lokal - patriotskih interesa i u inat svima koji bi da nas obezliče i obeznane pod maskom modernizacije i puta u Evropu. Šta ćemo mi u Evropi bez pasarele? Treba odbraniti ovaj poslednji bastion starog Kraljeva po kojem nas prepoznaju svi oni putnici namernici koji dolaze u ovaj grad. I zato, ne dajmo pasarelu, ili u boljoj varijanti, zahtevajmo istu takvu ali novu, ofarbanu žuto i visoko uzdignutu nad elektrificiranom prugom kojom jure kompozicije švedskih i ostalih skandinavskih vozića izlepljenih selotejpom.


POLICIJA “PROČEŠLJALA” FINANSIJE “MAGNOHROMA”
Krivična prijava protiv Indijaca


   Posle višemesečnog operativnog rada i prikupljenih relevantnih saznanja, Odeljenje kriminalističke policije Policijske uprave Kraljevo u utorak je Okružnom javnom tužiocu u Kraljevu podnelo krivičnu prijavu protiv vlasnika i direktora kompanije ,,Global stil holding limited" Džavaida Paše (54) iz Pakistana i odgovornog lica Kompanije i predsednika Upravnog odbora Industrije ,,Magnohrom" Kraljevo Džaganadama Guntupalija (61), odgovornog lica Kompanije i preduzeća ,,Magno-invest" Kraljevo Dilipa Gorvata (43) i odgovornog lica Kompanije ,,Magnohrom" Dabašiša Gangulija (38), sva trojica iz Indije.
   Prema saopštenju Policijske uprave Kraljevo, krivična prijava protiv bivših vlasnika i menadžmenta ,,Magnohroma” podneta je zbog osnovane sumnje da su izvršili više krivičnih dela zloupotrebe službenog položaja u postupku privatizacije Industrije ,,Magnohrom".Povratak na vrh strane


MESNA ZAJEDNICA ČUKOJEVAC - piše Marko Slavković
Dosta škripi, dosta se i kreće


   • Okreni, obrni, prioriteti se svode na asfaltiranje putne mreže, izradu krovne konstrukcije na domu kulture, uličnu rasvetu, dovršetak igrališta za male sportove i održavanje postojećeg i formiranje novog groblja

   Prvi susret sa predsednikom Mesne zajednice Čukojevac Draganom Ilićem Đukom ostavlja utisak da se radi o agilnom, staloženom i upornom čoveku, iako je na ovoj funkciji tek nešto više od godinu dana. Ono što je najbitnije, apsolutno je upoznat sa stanjem, potrebama i problemima u selu, što je dobra pretpostavka za ozbiljan rad.

STANJE, PROBLEMI I OČEKIVANJA
Čukojevac spada u kategoriju većih mesnih zajednica. Ima više od 400 domaćinstava, sa skoro 1.300 žitelja. Od tog broja, dece i đaka do punoletstva je 250. U selu, podeljenom u pet mala, ima šest prodavnica, dve kafane, dom kulture, osnovna škola do četvrtog razreda, dve veterinarske ambulante, crkva... Što se tiče stanja puteva, kao najvećeg problema mnogih sela, u prošloj godini su asfaltirana dva, jedan u dužini od 1.300, a drugi dužine 800 metara. I pretprošle godine je asfaltiran put u dužini od skoro 700 metara. Sada je u planu asfaltiranje još jednog puta, takođe dugog 700 metara, ali sredstava iz opštinskog budžeta ima tek za trećinu predviđene trase. A ukupna putna mreža kroz Čukojevac, gde treba intervenisati, podasipanjem, proširivanjem ili asfaltiranjem, duga je tridesetak kilometara. Dakle, posla će tek biti, a da li i para? Ilić u tom pogledu ima dozu sumnje. Kad je reč o asfaltiranjima uopšte, treba istaći, što je i red, da je opština izdvojila pare i za asfaltiranje igrališta za male sportove u osnovnoj školi, a da su zemljane radove završili meštani. Ipak, tu su se posesbno angažovali ljudi, u narodu poznati po nadimcima Pikula, Košuta, Cija... Sve to da se omladina odvrati od kafana i poker aparata. Od drugih aktivnosti, u planu je i renoviranje kancelarije mesne zajednice, ali su svi izgledi da će i taj posao ostati samo na obećanjima. Dom kulture renoviran je prošle godine, najvećim delom sredstvima i radnom snagom meštana. Sada renovirani dom za svoje aktivnosti koriste tri generacije kulturno- umetničkog društva. Ali, na njemu je neophodna hitna intervencija, jer krovna konstrukcija nije odavno menjana i prokišnjava. Ni to nije mala investicija. Treba da se dogradi i igralište, da se postave stative, mreže, ograda. Planirana je i javna rasveta na igralištu, ali i na putu dugom kilometar i po, kao što je u jednom delu sela već završena. Stubovi su postavljeni, obezbeđen je i materijal, ali se završetak radova iz nepoznatih razloga odugovlači.
- Imajući u vidu kompletno stanje u Čukojevcu, sa svim potrebama, problemima i onim što je urađeno, ne mogu mnogo ni da se hvalim, ali ni da se kudim. Svakako da sam optimista i očekujem postupno rešavanje problema. Da to ne očekujem, ne bih se ni prihvatao ovog ozbiljnog i odgovornog posla - kaže predsednik Ilić.

I VELIKA TUGA I VELIKI IZDACI
U Čukojevcu je otvoren još jedan od ozbiljnih problema, ali sasvim drugačije vrste od prethodnih - groblja. Ima ih dva, ali mesta za sahranjivanje više nema.
To koriste pojedini meštani, čije su parcele pored groblja, pa jedno grobno mesto prodaju po, verovali ili ne, čitavih hiljadu evra. Em tuga, em ogromni izdaci! Zato vrlo često pokojnike sahranjuju na grobnim mestima predaka.Povratak na vrh strane


     PISMA ČITALACA
Sećanje na prvu ratnu generaciju prvačića

   Davne 1944. godine u Ratini su kao prva posleratna generacija, u prvi razred, krenuli Ratinčani rođeni 1936. godine. Bili su sa četvrtim razredom u zajedničkom odeljenju u učiteljicom Jelisavetom.
   - Mnogi od učenika kako prvog tako i četvrtog razreda, nažalost, nisu na fotografiji prve poratne generacije, jer nisu bili u prilici da se skromno obuku za slikanje iako je učiteljica uporno insistirala da svi dođu. Ipak, taj događaj polaska u školu obeležilo je nas tridesetak Ratinčana rođenih 1936. godine, što će ostati trajna uspomena na tu generaciju - seća se Krsta Stojadinović.
   Iz ličnog saznanja i sećanja, kao i drugih nezvaničnih podataka, u generaciji Ratinčana rođenih 1936. bili su: Božidarka Tomović, Dragiša Nikolić, Andrija Stevanović, Slavoljub Mijailović, Slobodan Gajović, Staniša Maksimović, Raviojla Đurović, Milovan Luković, Miodrag Blagojević, Danilo Stevanović, Mileva Blagojević, Branko Vukadinović, Krsta Stojadinović, Ilinka Čurlić, Miodrag Petrović, Živko Vukadinović, Milomirka Maksimović, Bogoljub Jovanović, Zagorka Vukadinović, Zorka Milovanović, Slavoljub Panović, Milan Đurović, Marija Marinković, Milinko Vukadinović, Draginja Panović, Miroslav Petrović, Milorad Đerković, Radonja Milosavljević, Petar Vulić, Miloš Mihajlović, Dragomirka Luković, Milutin Đoković i Zorka Maksimović.
   Ova generacija dala je vrhunske zanatlije, najbolje radnike u društvenim preduzećima, ali i doktore nauka, uspešne diplomate, privrednike, sportske radnike.
   - Nažalost, danas je iz cele generacije živo nas petnaestak, a u monografiji Ratine, koja će biti uskoro objavljena, posebno mesto zauzeće moji drugovi i drugarice - naglašava Krsta Stojadinović.Povratak na vrh strane
    KOLEKTIVNI UGOVORI - IZMEĐU TEORIJE, ŽELJA, OBEĆANJA I PRAKSE - piše Dragan Vukićević
Zaposleni i ne znaju koliko su im zarade bedne!

   • Kada bi se primenjivao Opšti kolektivni ugovor, zaposleni u državnim organima koji se finansiraju iz budžeta Republike Srbije ili budžeta lokalne samouprave, čije zarade tradicionalno važe za prestižne, i kada bi se primenile odredbe o naknadi za ishranu i regres na zarade i taj iznos odbio, najveći broj ne bi imao ni minimalnu zaradu - kaže predsednik Opštinskog veća SSSS u Kraljevu Desimir Mionić

   Ukoliko bi ministar za rad održao datu reč sa konvencije održane 29. aprila u Centru ,,Sava”, pri potpisivanju Opšteg kolekitvnog ugovora (OKU) između Unije poslodavaca, potpisnik Stevan Avramović kao predsednik, u ime Saveza Samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović i Branislav Čanak u ime UGS Nezavisnost, da će dati prošireno dejstvo na sve zaposlene na teritoriji Republike Srbije, svi zaposleni u Srbiji dobili bi socijalnu sigurnost, usledilo bi potpisivanje Granskih kolektivnih ugovora (GKU), koji bi se neposredno primenjivali ukoliko u preduzećima ne postoje potpisani sa poslodavcem - kaže za ,,Ibarske novosti” predsednik Opštinskog veća SSSS u Kraljevu Desimir Mionić, konstatujući da su Opštim kolektivnim ugovorom utvrđena minimalna prava, dok se Granskim kolektivnim ugovorom i kolektivnim ugovorom kod poslodavca mogu ugovoriti i veća prava zaposlenih.
Posle potpisivanja Opšteg kolektivnog ugovora u javnosti se mogu čuti razne izjave u vezi sa donošenjem tog dokumenta. Odredbe OKU ne odnose se na sve direktne ili indirektne korisnike budžeta, kao i na zaposlene u javnim preduzećima. S obzirom na to da je OKU obavezujući samo za članice Unije poslodavaca, Veće SSS zalaže se za proširenje dejstva OKU kako bi se odnosio na sve zaposlene u Srbiji.
Prema azbuci sindikalnog delovanja, Opšti kolektivni ugovor utvrđuje minimalna prava zaposlenih u Republici Srbiji, ma gde oni radili, ispod kojih se ne može razgovarati, a posebni kolektivni ugovori rešavaju različitosti i specifičnosti u granama, a pojedinačna prava kod poslodavca u preduzećima. Minimalnu cenu rada po času (zaradu) u Srbiji utvrđuje Socijalno ekonomski savet (SES) na nacionalnom nivou. Parametri pri utvrđivanju minimalne cene rada su egzistencijalne i socijalne potrebe zaposlenih, na osnovu vrednosti potrošačke korpe koju utvrđuje SES i na osnovu opšteg nivoa ekonomske razvijenosti Srbije i ona se utvrđuje svakih šest meseci.

LOPTA U DVORIŠTU NOVE VLADE
- U mnogim preduzećima u Kraljevu isplaćuje se minimalna zarada - kaže Mionić. - Naknada za ishranu je nedovoljna i svedena je na minimum, kao i regres za godišnji odmor. Zaposleni se raznim metodama pritiska dovode u situaciju da samovoljno napuštaju preduzeće, i to najčešće bez otpremnine, a tamo gde se rade programi za višak zaposlenih, otpremnine su minimalne.
SSSS već više meseci insistira na promeni Zakona o radu. Prema njihovom stavu, poslodavci su već dovoljno zaštićeni, a od nove Vlade Srbije očekuje barem minimum socijalne pravde i socijalnog dijaloga.
- Potpisanim Opštim kolektivnim ugovorom poslodavac može zaposlenima pod određenim uslovima, ako je ugovorena minimalna zarada, u toku godine šest meseci da isplaćuje minimalnu zaradu koja je utvrđena po satu na nivou Socijalno ekonomskog saveta Republike Srbije i koja je objavljena u Službenom glasniku. Posle šest meseci, poslodavac je u obavezi da u narednih devet meseci zaposlenima isplati razliku između minimalno isplaćene zarade i zarade na koju zaposleni ima pravo prema kolektivnom ugovoru - kategoričan je Mionić.
Prema njegovim rečima, zaposleni najčešće i ne znaju svoja prava kada je reč o minimalnim zaradama, ili se, zbog teškog dolaženja do posla i ogromnog straha od gubitka posla, najčešće i ne interesuju za svoja prava, a još ređe se za svoja sindikalna prava i bore.
- U Kraljevu su brojna preduzeća u kojima se isplaćuje minimalna zarada - tvrdi Mionić. - Nažalost, ima primera da nije ugovorena minimalna zarada, a nju poslodavac jednostrano isplaćuje. Poslodavci uglavnom ovakvu isplatu pravdaju neispunjenjem planova i lošom finansijskom situacijom u preduzeću. Ali, mora se imati u vidu i činjenica da i bez Opšteg kolektivnog ugovora, u skladu sa Zakonom o radu, poslodavac mora sa svakim zaposlenim da ugovori isplatu minimalne zarade. To praktično znači da je u svakom privrednom subjektu gde je isplaćena, minimalna zarada nezakonita, ukoliko prethodno nije ugovorena ugovorom o radu između poslodavca i zaposlenog. Jer, odluku o isplati minimalne zarade ne može doneti nijedan organ (upravni odbor, sindikat, direktor), već je to isključivo obaveza poslodavca da reguliše ugovorom o radu sa svakim zaposlenim posebno. U svim ovim slučajevima, u kojima je došlo do kršenja Zakona o radu, zaposleni može ostvariti svoje pravo na sudu.
Prema njegovim rečima, isplata naknade za topli obrok i regresa za godišnji odmor u okviru mesečne zarade samo je poligon za još jednu manipulaciju na štetu zaposlenih.
- Opštim kolektivnim ugovorom je predviđeno da naknada za ishranu iznosi 20 odsto proseka zarada u Srbiji, regres za godišnji odmor se isplaćuje u visini prosečne isplaćene zarade u Republici Srbiji, a otpremnina zaposlenog koji se proglasi za tehnološki višak isplaćuje se u visini trećine zarade zaposlenog za svaku navršenu godinu rada u preduzeću, i ona ne može biti niža od polovine prosečne zarade po zaposlenom u Republici Srbiji prema poslednjem objavljenom podatku nadležnog organa za poslove statistike na dan isplate otpremnine, ukoliko je to za zaposlenog povoljnije - kaže Mionić.
Ovo su samo neki od primera koji sve zaposlene stavljaju u povoljniji položaj, ukoliko se donese Odluka o proširenom dejstvu Opšteg kolektivnog ugovora, koju ministar za rad treba praktično samo tehnički da sprovede, naravno ukoliko datu reč ispoštuje.
- Možda će mnoge iznenaditi podatak da zaposleni u državnim organima koji se finansiraju iz budžeta Republike Srbije ili budžeta lokalne samouprave neće imati ni minimalnu zaradu ukoliko se primeni Opšti kolektivni ugovor! Ne bih izdvajao nikoga od svih koji se finansiraju iz budžeta Republike ili lokalne samouprave jer je to opštepoznato, ali bih ukazao na to da je novokonstituisana lokalna vlast na nivou grada Kraljeva, za sva imenovana i izabrana lica, kada je reč o zaradama, primenila uredbe koje se odnose na gradove, povećala zarade i do 30 odsto?! Nažalost, taj pristup nije primenjen i na zaposlene u lokalnoj samoupravi. Svedoci smo takođe da su na nivou lokala u predizbornoj kampanji data mnoga obećanja, a za uzvrat imamo i primer da jedan od novoizabranih funkcionera nije želeo da uđe u kabinet dok se kompletno ne opremi - zaključuje Mionić.

TAJKUNSKI KRITIČARI OKU
Mionić naglašava da su u poslednje vreme sve češći napadi na Opšti kolektivni ugovor. On tvrdi da su autori tih kritika najčešće ekonomski analitičari neoliberalne provinijencije.
Prema oceni Mionića, da bi Srbija krenula napred, da bi zaista imala evropski lik, postala deo evropske zajednice, mora da radi na razvijanju kolektivnog pregovaranja i uređivanja odnosa u oblasti rada.
- Moramo da gradimo konkurentnu državu, sa jakom privredom, jer naš radnik je priznat u svetu. Imamo sindikate i poslodavce koji bi trebalo da su ozbiljniji, jer se zna kako je u nas tekla privatizacija i kojim tajnovitim putevima se stvarao kapital, da je iz jedne kriminogene zone prešao u legalne tokove i ozbiljan biznis. Takvi kapitalisti nisu bili spremni da razvijaju proizvodnju. Ozbiljni igrači u procesu privatizacije, koji su ulagali svoja sredstva u proizvodnju i u njeno unapređivanje, nameravaju i da ostanu u ovoj zemlji i da rade i zarade. Sindikat je toga svestan i iza ovakvih će i sam stati, naravno uz insistiranje da zaposleni imaju uslove da rade i zarade za pristojan život. Bez zadovoljnog i dobro plaćenog radnika koji ima interes i motiv da radi, poslodavac ne može da računa na profit - objašnjava Mionić.
Naglasivši da OKU predstavlja najširi okvir za granske i pojedinačne kolektivne ugovore, Mionić podseća da se u takav okvir mogu smestiti upravo različiti interesi i uslovi rada zaposlenih koji su od grane do grane, ili od preduzeća do preduzeća, različiti.
- Istina je da u iste okvire ne možemo smestiti tekstilnu i naftnu industriju, ali je isto tako istina da postoji određeni minimum za Srbiju koji mora da se poštuje. Ko taj minimum ne može da poštuje, on ne bi trebalo da posluje na tržištu - ocena je predsednika Veća SSSS opštine Kraljevo.
Prema njegovim rečima, neki ovdašnji analitičari koji se zaklanjaju iza nekih stranih investitora, tvrde da u Srbiji zaposleni imaju previše prava.
- Kako takvu tvrdnju prihvatiti i ko normalan u nju da poveruje, kada su ovdašnji radnici krajnje poniženi, kada trpe mobing, rade na crno, u uslovima robovlasništva, i to tek za biološko preživljavanje? Znači da svaki oštriji zakon u Srbiji koji reguliše radna prava, što se ovog sindikata tiče, neće proći. Rečju, mora se odrediti neki minimum koji se plaća radniku za osmočasovno radno vreme - kategoričan je Mionić.
Osvrćući se na tezu da bi trebalo olakšati proces otpuštanja, naš sagovornik ističe da su ovdašnji zakoni već veoma strogi i da radnici često dobijaju otkaz samo ako se, recimo, nekom šefčiću pogona ne dopada kako ga radnik i pogleda.
- Apsurd i dokaz nepoznavanja stvari je i tvrdnja da sindikat košta. Sindikat ne košta, jer pravi sindikat koji valjano radi svoj posao dobit je i za poslodavca. Pravi i ozbiljni poslodavci koji dolaze u Srbiju da pokrenu posao, uvek zahtevaju da u prvim razgovorima učestvuje i sindikat. Svaki ozbiljan poslodavac koji dolazi iz sveta insistira da u firmi postoji sindikalno organizovanje radnika, jer zna s kim pregovara, jer zna da tako izbegava stihiju i anarhiju - zaključuje u razgovoru za ,,Ibarske novosti” predsednik Opštinskog veća SSSS u Kraljevu Desimir Mionić.

HRONOLOGIJA KOLEKTIVNOG PREGOVARANJA
U nedostatku socijalnog zakonodavstva, kroz istoriju radničkog pokreta radnici su stalnim štrajkovima uspevali da se izbore za veća prava i bolje uslove rada, što je poslodavcima, zbog stalnih prekida rada, stvaralo ogromne probleme.
Zbog toga su sami poslodavci prvi ponudili radnicima i sindikatima zaključivanje kolektivnih ugovora kojima su regulisana uzajamna prava i oabveze radnika i poslodavaca, što znači da su kolektivni ugovori, posmatrano sa stanovišta nastanka, dobrim delom posledica inicijative poslodavaca.
Razvoj sistema kolektivnih ugovora, koji je bio uspostavljen i uspešno funkcionisao deset godina u Srbiji, zaustavljen je Zakonom o radu iz 2001. godine, a donošenjem Zakona o radu 2005. godine prestali da važe Opšti kolektivni ugovor i 36 posebnih (granskih) kolektivnih ugovora.
Da bi sprečili negativne posledice prestanka važenja Opšteg kolektivnog ugovora, sindikalne centrale SSSS i UGS Nezavisnost kao reprezentativni sindikati odmah su preduzele mere kako bi se ušlo u proces kolektivnog pregovaranja i u zakonom predviđenom roku zaključio Opšti kolektivni ugovor. Radna verzija OKU sačinjena je maja 2005. godine, utvrđen sindikalni predlog teksta i dostavljen Uniji poslodavaca Srbije, a zvanični pregovori započeli su u avgustu iste godine.
Mesec dana kasnije potpisan je protokol između pregovaračkih timova Unije poslodavaca i dve sindikalne centrale, čime je usaglašen tekst OKU i potom dostavljen nadležnim organima socijalnih partnera na usvajanje. Međutim, Upravni odbor Unije poslodavaca 20. septembra 2005. godine odlučio je da uprkos parafiranju svake pojedinačne strane teksta odbija usaglašen tekst. Pozitivan rezultat je izostao i uprkos posredovanju i Fondacije Fridrih Ebart u februaru 2006. godine da se zaključi OKU.
Potom je jednim, a suštinskim delom, OKU bio i okosnica ovogodišnjeg Prvomajskog sindikalnog protesta u Beogradu. Rezultat je poznat.Povratak na vrh strane

OTVORENO PISMO GRADSKOM VEĆU KRALJEVA - piše Ivan Rajović
Podignimo spomenik Tesli na Trgu svetog Save


   Prošle nedelje, tačnije 10. jula, obeležen je rođendan Nikole Tesle, najznačajnijeg predstavnika ljudskog roda na planeti. Zbog toga, a i mnogo drugih povoda, predlažem da oni koji o tome odlučuju razmotre mogućnost da se na Trgu svetog Save, u skladu sa postojećim Urbanističkim planom, ili dodatnom intervencijom stručnjaka, osmisli postavljanje spomenika Nikoli Tesli.
Razloga je bezbroj, a ne postoji nijedno argumentovano obrazloženje koje bi moglo da im se suprotstavi. Nažalost, osim Jova Kurslule iz Cvetaka, Kraljevo još nije iznedrilo veličinu koja bi zaslužila jedan spomenik u ovom gradu, ne računajući one kojima su se komunistički ideolozi odužili uzdižući pripadnost komunističkom pokretu do epskih visina grčke mitologije, a što je, iz današnje perspektive, preterano, pa i smešno.
Dakle, više je nego opravdano da u jednom od najlepših srpskih gradova na jednom od najlepših trgova, koji nosi ime oca srpske pismenosti i svega što je srpsko, svetog Save, bude postavljen spomenik ocu moderne civilizacije, jednom od najvećih umova koji je hodao Zemljom, da najveći um modernog doba svojim bronzanim obličjem ukrasi ovaj deo grada. Ne bi li to bio izuzetan spoj srpske duhovnosti, prosvetiteljstva i stvaralačkog genija na jednom mestu? Nisu li to dve dokazane i vanvremenske veličine koje se dodiruju i prožimaju i koje bez bilo kakvih dodatnih pojašnjenja i argumenata spajaju sve Srbe, ma gde bili i ma kako bili orijentisani u političkom ili bilo kojem drugom smislu?
Kraljevo je grad kraljeva, mesto gde su krunisani najveći među Srbima. Nije li Tesla zaslužio da na ovaj način bude okrunjen u gradu od izuzetnog značaja za srpsku istoriju?
Susret sa ovim grandioznim umom uobličenim u bronzi mnogo bi inspirativnije delovao na sve one, mlade i stare, koji bi se susretali pored njega, a u velikoj meri bi uticao na kolektivni duh sadašnjih i budući generacija koje su stasavale na pogrešnim komunističkim vrednostima. Ovaj grad, i oni koji u njemu žive, zbog svoje istorije imaju obavezu da neguju samu suštinu srpstva i trajne vrednosti koje ovaj narod čine ovim što jeste, a u čemu će, bez sumnje, Sava i Tesla, veličine kakvima retko ko može da se pohvali, biti velika inspiracija i ponos. A što se Tesle tiče, on pripada svima. Nema potrebe da objašnjavamo ko je bio i šta danas znači Tesla i do kojih kosmičkih razmera doseže njegovo delo, pre bi bilo mesta za pitanje: da li smo mi takav spomenik zaslužili? No, ko zna kako je Tesla razmišljao, verovatno je ubeđen da bi nam oprostio, štaviše, bio bi zadovoljan, bez obzira što se elektrifikacija pruge u Kraljevu događa na sto treću godišnjicu njegovog rođenja i što, recimo, u Gradima, zaseoku na osam kilometara od Kraljeva, meštani još uvek nemaju struju. Osim toga, u ovoj zemlji je sve učestalije podizanje spomenika Tarzanu, Rokiju Balboi, Brusu Liju, Bobu Marliju, uskoro će podizati spomenike Mikiju Mausu, Betmenu, Zagoru i drugim junacima šou biznisa, pa bi i po tome naš grad pokazao svoje kraljevsko lice.
Taj ovdašnji bronzani Tesla, bio bi jedini kraljevački, odnosno kraljevski Tesla na svetu, kako mu i dolikuje, a nas još više obavezuje da to uradimo.
Sredstva bi uplaćivali svi Srbi, kao čin svojevrsnog ujedinjenja u zajedništvu koje simbolizuju Sava i Tesla, s tim što bi i spisak donatora bio svojevrsni spomenik srpskom zajedništvu. Naravno, to podrazumeva da spomenik Nikoli Tesli na Trgu svetog Save bude u umetničkom smislu najbolji koji postoji, da već sam po sebi bude turistička atrakcija, ali i naš neznatni dug prema velikom naučniku. To opet ne znači da sredstva ne bi mogla da budu prikupljana i od svih ostalih koji bi želeli da učestvuju u ovoj akciji, bez obzira na nacionalnost, veru ili bilo koje drugo opredeljenje.


SVEČANA SEDNICA MATICE ISELJENIKA
Priznanja


   Svečana sednica Matice iseljenika Kraljevo bila je prilika da se najzaslužnijima dodele priznanja. Za zbližavanje i povezivanje naših ljudi u rasejanju sa zavičajem nagrađeni su dr Aleksandar Milovanović, prvi predsednik udruženja, Vasa Tucaković, prvi sekretar, Novica Negovanović, dugogodišnji član i Fondacija ,,Vlade Divac”.
Akcenat Matice iseljenika Kraljevo je na razvijanju saradnje sa našim ljudima u svetu i pozitivnog odnosa dijaspore prema matici, kao i na upoznavanju naših ljudi u rasejanju sa kulturom, tradicijom i običajima srpskog naroda. Matica veliki doprinos daje ekonomskoj i kulturnoj integraciji naših povratnika u zemlju i predstavljanju naših ljudi iz dijaspore i njihovih dostignića na kulturnom i privrednom planu u Srbiji.


NASTAVLJA SE AKCIJA TELENORA
Internet park u Kraljevu


   U parku kod Doma društvenih kompanija Telenor otvorila je Internet park.
Posetioci će do kraja septembra moći da besplatno proveravaju elektronsku poštu i pretražuju Internet ukoliko povežu svoje prenosne računare na Telenor mrežu, bežično ili putem USB modema, koji se nalaze pored novih klupa u parku. Način povezivanja je veoma jednostavan i lak, a brzina od 1,8 megabita po sekundi omogućava veliki protok informacija.
   Ovo je peti park otvoren u Srbiji, a pre Kraljeva, Telenor je poklonio Internet parkove Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu.Povratak na vrh strane


UMETNOST - KULTURA - OBRAZOVANJE

KAFE-GALERIJA BIOSKOPA ,,KVART" - piše Bojana Milosavljević
Kaličaninove karikature

   U utorak veče (15. juli) kafe-galerija bioskopa ,,Kvart" imala je naročito ruho, ukrašena karikaturama Milanka Kaličanina, satiričara od imena, ugleda i priznanja na mnogo širim prostorima nego što su srpski. Zavidan skup njegovih prijatelja i poštovalaca ostao je uskraćen za njegovu besedu, jer ovaj umetnik ima prirodan otklon prema i najmanjem nagoveštaju samoreklamerstva. Škrt na rečima, a izdašan u mislima pretočenim u sliku, Kaličanin je posetioce nagradio izborom vanredno efektnih karikatura, takvih da im je i potpis bio suvišan. Toliko je, naime, prepoznatljiv u onome što najbolje ume da radi.
Otvaranje izložbe Kaličaninovih karikatura proteklo je u primereno ležernoj atmosferi. Tako je domaćin večeri Dimitrije Jovanović o svome kolegi, naravno, u šali rekao da je vremenom postao ,,zadovoljavajući" satiričar, ukazao da su njegove karikature nevesela slika Srbije, te da Milanko beleži ono što je bilo, ali i pokušava da bude vidovit. Duško M. Petrović, gost koji je imao čast da otvori Kaličaninovu izložbu, inače nazvan ,,teškom artiljerijom naše satire", bio je još suzdržaniji. Predstavio se kao nežan liričar, bez namere i želje da ma kojim svojim aforizmom naruši misaoni niz Milankovih slojevitih karikatura, prihvatajući i sam onu izreku da slika vredi hiljadu reči, što je očito u katalogu izložbe. Pa ipak, još jedan naš uspešni kritičar uboge srpske stvarnosti, Zoran Tucaković, u kataloškom tekstu pod naslovom ,,Nagrada i kazna" daje prikaz lika (i dela) Milanka Kaličanina. U rimovanom prilogu Tucaković podseća da je ,,meta" koju karikaturista gađa šetajuća i ,,čas je od sunđera, čas je od kamenja", ali (u poenti prikaza) Milanko je, kao jedan od savremenih junaka ovog žanra, uvek ,,spreman da olovkom ništavilo mlati".



GALERIJA MARŽIK
Izložba skulptura


   Vesna Milojković-Petrović, vajarka i slikarka iz Niša, u kraljevačkoj galeriji ,,Maržik” priredila je u utorak samostalnu izložbu skulptura, koju će ovdašnja publika moći da vidi do kraja meseca. Ovakve postavke su prilično retke u Kraljevu, a domaćini i organizatori izložbe kažu da je prava šteta što radove Petrovićeve, zbog letnjeg raspusta, ne mogu u većem broju da vide i učenici ovdašnje Umetničke škole.
Vesna Milojković-Petrović ima zavidnu reputaciju vizuelnog umetnika, a zanimljivo je da se osim vajanjem bavi i slikarstvom. Po završetku Srednje umetničke škole u rodnom Nišu, Petrovićeva je diplomirala i magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu (u klasi prof. Slavoljuba Radojčića). Član ULUS-a je od 1991. godine. Tada počinje da se bavi izložbenim aktivnostima. Ova, u Kraljevu, šesnaesta joj je samostalna postavka, a petnaest puta je učestvovala na kolonijama i simpozijumima u zemlji i inostranstvu. Ova umetnica dobitnik je i tri značajne nagrade. Njenoj radnoj biografiji u prilog idu i skulpture postavljene u Beogradu, Ljigu, Prilepu (Makedonija) i na Zlatiboru.
Magistar Aleksandar Dević, o poetici ove višestruke umetnice, između ostalog, piše: ,,Gledajući celinu (ovog) opusa njenih slika i skulptura, stičemo utisak da su vajarski radovi, iako na prvi pogled različitog senzibiliteta od njenih slika, ipak deo slike, izvučeni fragmenti arheoloških materijalnih ostataka sa ovih nematerijalnih dvodimenzionalnih slika. Kako je to moguće? Moguće je zbog činjenice da je vajarskim osećajem za kamen i teške materijale, ovaplotila ove predstave na platnu i tako učinila da njena snaga bude pretočena u čistu senzibilnost i radost življenja... S druge strane, skulpture su polje na kome je ova umetnica dostigla virtuoznost u mogućnostima i ostvarenom... Vesnini radovi pozitivno inspirišu posmatrača, dajući mu jedan izuzetno pozitivan naboj i želju za istraživanje sveta, vraćajući kolektivno nesvesno na ispravne tokove zaboravljenog odnosa prema okolini i humanizujući ispočetka odnose među ljudima".



NARODNA BIBLIOTEKA - KRALJEVO
Postali i ,,filmska" kuća


   U okviru radioničarskog rada koji u Biblioteci ,,Stefan Prvovenčani" traje kao dobra praksa već nekoliko godina, a sve sekcije su, zahvaljujući sponzorima, potpuno besplatne za decu, u utorak je premijerno prikazan šestominutni animirani film ,,Kuća svih kuća", koji su napravili polaznici Male škole animiranog filma, pod vođstvom Nikole Maslovare iz Gornjeg Milanovca.
Od nešto manje od 20 dečjih priča i ideja, scenarista Miloje Radović napisao je jedinstvenu narativnu osnovu za ovaj crtani film, u kojem je ,,kuća svih kuća" biblioteka vezana sa metaforom ,,čuvar vremena", da bi poenta bila potpuno jasna. Inače, u ovoj filmskoj produkciji učestvovalo je desetak mališana od najnižeg do najvišeg osnovnoškolskog uzrasta. Za ovaj podvig ostvaren na Dečjem odeljenju ,,Stefana Prvovenčanog" koautori su nagrađeni kompakt diskovima na koje je film prenet. Naravno, pretenciozno je reći da gradska biblioteka time postaje i producentska kuća, ali osnovne ciljeve rada Male škole animiranog filma sažeo je upravo najzaslužniji i stručan saradnik Nikola Maslovara: ,,Malo smo se igrali, malo zabavljali, crtali, učili. Svakom članu smo dali jednaku šansu, da se samostalno izrazi, da stvori svoga junaka. Cilj nam je bio da se deca edukuju, steknu naviku da jednom ostvare svoje ciljeve. Nije bilo lako da se sve to poveže u jednu priču, ali mislim da smo ipak uspeli i sa ovom drugom radionicom, tako da se nadamo da ćemo oformiti i narednu."
Mala škola animiranog filma proistekla je iz ,,Stripoteke" osnovane 2005. godine. Deca su, pored ostalog, crtala i stripove, a onda poželela da se otisnu i korak dalje - da naprave crtani film. Ni prvi rad ove vrste nije prošao nezapaženo, naprotiv, osvojio je nagradu na smotri dečjeg stvaralaštva u Lazarevcu. Uzlazna linija se sada s razlogom očekuje. A što se brojnih kreativnih radionica na Dečjem odeljenju kraljevačke Narodne biblioteke tiče, one su, kako je naglasila direktor Dragana Tipsarević, već dobro promenile stereotip da su ovakve ustanove samo mesta u kojima se sakupljaju, čuvaju i na korišćenje daju knjige.
Narednog dana gost najmlađih članova Biblioteke bila je književnik Jasminka Petrović, čijih je nekoliko knjiga, inače prevedenih na dvadesetak jezika, objavio Kreativni centar iz Beograda. Prošle godine na Dečjem odeljenju promovisano je njeno delo ,,Ovo je najstrašniji dan u mome životu", a prekjuče i ostali radovi. Istim povodom Kreativni centar priredio je u ,,Stefanu Prvovenčanom" prodajnu izložbu svojih najnovijih izdanja.



ZAVRŠEN OVOGODIŠNJI EXIT - piše Ivan Popović
Među posetiocima najviše stranaca


   Ovogodišnji, Exit 08, možda je posetio najveći broj stranaca, ali svakako neće ostati upamćen kao najmasovnije i najbolje izdanje. Kako god, brojka od 160.000 ljudi, koliko je po proceni organizatora za četiri dana prošlo Petrovaradinskom tvrđavom, nikako nije zanemarljiva. Organizatori se ne mogu pohvaliti ni da su ove godine imali puno poznatih svetskih izvođača, što je jedna od zamerka i posetilaca.
Definitivno najbolji nastup ove godine imao je Manu Čao i njegov prateći Radio Bemba Saund Sistem treće večeri festivala. Dovoljno je reći da, ako je za nekoga vredelo dati 3.700 dinara (koliko je za to veče i koštala karta), to je bio Manu. Dvočasovni nastup, na kome je bilo oko 35.000 ljudi, sigurno će se godinama prepričavati.
Treba izdvojiti i odlične nastupe sastava N.E.R.D., Stritsa, Prajmal Skrima, Džulijet i njenog benda D Liks, Gogolj Bordela, sastava Gosip, D Hajvsa, Seks Pistolsa...
Na Dens Areni najveće interesovanje vladalo je za nastup čuvenog Svena Vata (te noći na ovom prostoru bilo je 25.000 ljudi!), ali svakako treba pomenuti i odlične setove Lorena Garnijea, Fransoa Kija, Solul Vaksa i njihovog živog nastupa, Dip Diša...
Posetiocima su najviše smetale visoke cene hrane i pića (parče pice 200 dinara, hamburger 300, obična voda od pola litra 100 dinara?!), kao i na trenutke nepodnošljiva prašina, zbog koje su pojedini posetioci bili prinuđeni da nose marame i zaštitne maske kako bi se živi vratili sa tvrđave...Povratak na vrh strane


VATERPOLO: DRUGA SAVEZNA LIGA, GRUPA JUG - piše Stole Petković
Valjevci na dnu bazena

   • PVK Kraljevo - Valis (Valjevo) 20:10 (7:1, 6:2, 1:4, 6:3)

   Gradski bazen u Kraljevu. Gledalaca 300. Sudije: Marković (Kruševac), Jovančević (V. Banja).
Kraljevo: Kanlić, A. Petrović 4, Baltić, Živić 1, M. Stanković 8, Vučetić, Genčević, Milović, Rozgić 1, A. Stanković 4, Stojković, M. Petrović, Srećković, Aleksić 2.
Valis: Radosavljević, Damnjanović, Nastić, Ivanović, Rakić 1, Ljubičić, Mijatović 1, Maksimović, Stanković 4, Panić, Mitrović 2 (oba peterac), Dujić, Ćirković 2, Cvetković.
Igrač utakmice: Miodrag Stanković (Kraljevo).
Vaterpolisti Kraljeva uspešno su okončali prošli vikend. Na startu prvenstvene sezone u subotu su u prvom kolu savladali tim Goča u Vrnjačkoj Banji (11:9), a sutradan su na svom terenu ubedljivo pobedili tim Valisa iz Valjeva. Gostujuća ekipa je prvi pogodak postigla kod rezultata 2:0 za domaćine, koji su posle toga čak šest puta pogodili cilj. U nastavku, u drugoj četvrtini Kraljevčani su ostvarili deset poena razlike, a onda je trener Ćirić u bazen ubacio mlade snage. To su iskoristili gosti i treći deo susreta rešili u svoju korist - 4:1. U završnici opet dominacija domaćina koji mirno privode kraju ovaj ipak zanimljiv duel, koji je pratio veliki broj ljubitelja vaterpola.
U narednom kolu, koje je na programu u subotu, Kraljevo gostuje u Požarevcu kod istoimene ekipe, a sutradan u goste dolazi Rasina iz Kruševca.
Oba susreta počinju u 20 časova.



ODBOJKAŠKI KAMP U MITROVOM POLJU
Na okupu igrači iz tri kluba

   U Mitrovom Polju počeo je u ponedeljak drugi odbojkaški kamp. U prelelom odmaralištu Crvenog krsta na okupu se našlo 90 dečaka i devojčica koji će raditi do 23. jula sa afirmisanim trenerima ovog sporta. Tu je Dragan Đorđević, ,,kouč” Ribnice i trener juniorske reprezentacije Srbije, zatim Anđelka Tijanić iz OK Gimnazijalac, kao i Ljubiša Minić, OK Župa Aleksandrovac.
- Radi se dva puta dnevno na lepo uređenim terenima. Naime, ovde su tri terena za odbojku i isto toliko za bič volej. Dakle, polaznici pored napornog rada na treninzima imaju priliku da se ,,osveže” igrajući na pesku - raportira iz Mitrovog Polja Aleksandar Daišević, glavna karika između odbojkaša i sponzora.
Za ovogodišnji kamp javilo se 26 sponzora, što samo kazuje o njihovoj želji da ovo druženje dečaka i devojčica bude što kvalitetnije na svim nivoima. A tu su mladi odbojkaši iz Ribnice, Župe i Gimnazijalca.
- Očekujemo da nam se na dva dana pridruži Milan Žarković, selektor juniorske reprezentacije Srbije, koji je prošle godine bio sve vreme u kampu. Ovoga puta, zbog obaveza na poslu, bio je sprečen, ali iskoristiće kratku pauzu da nas obiđe, što bi puno značilo svim učesnicima - dodaje Daišević.
Sa decom je i dr Radomir Žarković, nekada vrsni igrač na mreži. On brine o zdravlju dece koja svaki slobodan trenutak koriste da plivaju u bazenu sa lekovitom vodom, koji se nalazi tik uz sportske terene.



ATLETIKA
U znak sećanja na Teslu

   Takmičari AK Metalac održali su tradiciju i 10. jula, na dan rođenja Nikole Tesle, održali nadmetanje. Glavna disciplina bila je kao i ranijih godina - trka na 150 metara. Pobedila je Natalija Adnan, ispred Radmile Lečić i Milice Josifović. Kod dečaka, prvi je bio AleksandarMilašinović, a potom slede Darko Lazarević i Stefan Marinković.
U pratećem programu pobednici su bili: Natalija Adnan u skoku u dalj (4,36 m), a u istoj disciplini Darko Lazarević je preskočio 4,83 m. U bacanju kugle u ženskoj konkurenciji prva je bila Milica Arsić (10,76 m), a kod muškaraca Dragoš Glavčić (9,73 m).
A dan pre, trener Predrag Cvijović proslavio je 39 godina rada u atletici. Za ovu priliku u centru pažnje bila je torta sa brojem 39.



U FK STARA ČARŠIJA ŽENE NA ČELU KLUBA
Dame vode tim sa Ženeve

   • U delu starog Kraljeva popularnoj Ženevi osnovan je pre dve godine (14.02.2006) fudbalski klub Stara čaršija. I ništa ne bi bilo neobično da se na čelu kluba ne nalaze žene! One čine Upravu i najzaslužnije su što jedna od najvećih mesnih zajednica u gradu na Ibru ima svoje fudbalske ljubimce. Pošlo im je za rukom da urade ono što muškarci nisu mogli ili nisu želeli da učine

   - Sve su to deca iz ovog kraja. To su talentovani momci koji su igračku karijeru počeli, ali i rano završili, u nekom od poznatijih klubova iz našeg grada. Sada su oni okosnice ekipe koja se nadmeće u Opštinskoj ligi. Želeli smo da svi igraju fudbal, što duže. Do sada, dečaci su bili aktivni do viših razreda osnovne škole. Sada im se pruža šansa da nastave dalje, jer ne mogu svi u Slogu ili Metalac - kaže Mirjana Popović, predsednik kluba Stara čaršija.
Ideja o osnivanju kluba potekla je od fudbalera koji su u početku bili pesimisti. Naime, govorili su im da je procedura velika, da je sve to neizvodljivo. Za ove zaljubljenice u sport, međutim, prepreka nije bilo.
- Želele smo da pokažemo da nam organizacija nije strana. Krenule smo od nule, uspostavljen je kontakt sa Ministarstvom, napisan je Statut, okupljeni su fudbaleri i krenuli smo u trku za bodove. U prvoj sezoni bili smo pretposlednji, a u drugoj, tek završenoj, deveti - kaže Emilija Dimovska, sekretar kluba.
Ono što krasi ove momke je disciplina. Kada je fer-plej u pitanju, tu su na samom vrhu tabele.
- Tako treba da bude. Treba na pravi način prihvatiti rivale da bi i oni nas dočekali i ispratili na isti način. Igramo svoju igru i ne podležemo pritiscima, kojih je bilo naročito od ekipa iz vrha. Nama je strana trgovina bodovima i igra za tamo neka ,,tri za tri" - kaže Bojana Milosavljević, član Uprave kluba.
Veliku inspiraciju imali su sa vodećim timovima. Tako su Tavniku, lideru na tabeli, ,,otkinuli" bod u gostima, baš kao i Žiči na svom terenu. Ipak, trenutna preokupacija agilnih članica Uprave je teren za igru. Stara čaršija za sada uvek gostuje. Fudbalski beskućnik je kao domaćin nastupao na tri terena:
- Igrali smo na terenu ,,Autotransporta” u prvoj sezoni a zatim u Jovcu, a najviše u Metikošima. Svi su nam izlazili u susret i bez pogovora i naknade ustupali svoja igrališta. Njihovi smo veliki dužnici - kaže Biljana Slavković, uz napomenu da se intenzivno radi na pronalaženju lokacije za sopstveni fudbalski teren.
A za takmičenje para nikad dosta. Od FSO Kraljevo dobijeno je za ovu sezonu 15.000 dinara, što je dovoljno za isplatu sudija u dva meča.
- Za ostalo se snalazimo. Imamo veliki broj prijatelja koji nam pomažu i novcem i opremom. Tu su ,,Dunav”, ,,Putevi”, MZ Stara čaršija, Dom društvenih, ,,Pijaca”, ,,Papir Pak”, apoteke, ,,Zeleni zub”... Puno smo im zahvalni - reči su jedinog muškog predstavnika u ovom razgovoru, velikog entuzijaste i trenera Dragoša Popovića.
Za sledeću prvenstvenu sezonu licencirano je 25 igrača, koji kao zapete puške čekaju dan kada će biti obavljena prozivka. Sa njima će biti i vredne dame koje su najzaslužnije što se bubamara kotrlja u starom delu Kraljeva.

UPRAVA KLUBA
Predsednik kluba je Mirjana Popović, potpredsednik Bojana Milosavljević, sekretar(ica) Emilija Dimovska. Vrh kluba čine Marina Radulović, Ljiljana Ljubisavljević, kao i Nadzorni odbor u sastavu Milena Bakšunović, Gordana Vlašić i Biljana Slavković.

MATURA KVARI PLASMAN
Stara čaršija je tokom prošle sezone dugo bila na osmoj poziciji. U finišu, ističu u klubu, mladi igrači su zbog maturskih večeri manje trenirali, pa otuda mesto niže na tabeli.

ZAGORČALI ,,MONARHIJI"
Da momci sa Ženeve igraju pravi fudbal, najbolje ilustruje njihov odnos sa ekipama iz samog vrha tabele. Prošle godine pobedom su pokvarili planove Budućnosti iz Samaila da uđu u viši rang, a u ovoj sezoni Kralju Petru Prvom iz Stubla.

PAMTI SE PRVENAC
U prvoj sezoni dugo se čekalo na prvi pogodak. Kada se prvi put mreža zatresla u već poodmaklom jesenjem delu prvenstva, nastala je prava euforija. U večernjim satima priređeno je veliko slavlje.

ŽENSKI TIM
Sa prvim administrativnim koracima ove ženske entuzijaste upoznao je Miroslav Tomović, tadašnji sekretar FS Raškog okruga, a veliku potporu imali su od Slobodana Đerkovića, doskoro predsednika ovog saveza. U početku je malo došlo do zabune jer, kad je video ove dame, pomislio je da se osniva ženska ekipa!



OSVRT NA SEDNICU IO FS RAŠKOG OKRUGA
Tri za tri - normalna stvar!!!

   Izvršni odbor, posle Skupštine najviši organ FS Raškog okruga, na drugoj sednici u novom sastavu, između ostalog, potvrdio je odluku Konferencije klubova da prvenstvena sezona počne 22. odnosno 23. avgusta. Prisutni su i zvanično upoznati da će ovaj Savez u IO FS regiona zapadne Srbije imati dvojicu delegata, predsednika Bobana Dmitrovića i potpredsednika Božidara Radovančevića. I to je ono oko čega nije bilo primedbi jer se radi o činjenicama.
   Sve ostalo bilo je predmet rasprave, a sudije su uvek ranjiva tema. Da nema delilaca pravde i lista plasmana, sastanci bi bili upola kraći. Ovaj put zavrzlamu oko ocena, ali i plasmana, napravio je administrativac Saveza. Stanku Ostraćaninu, ubedljivo najuspešnijem sudiji u protekle dve sezone, zvanična ocena 8,6 preinačena je u 8,7, sa kojom je izbio na čelo liste sudija. Očigledno da je Stanko fan tehničkog sekretara, ali njegova pomoć je bila izlišna jer je reč o čoveku u crnom koji je na višu listu morao doći još prošle godine.
   Kako stvari stoje, Savez će biti lišen usluga dosadašnjih komesara: Miroslava Vidića (takmičenje), Milovana Vukosavljevića (delegiranje sudija) i Dragana Bačkulje (bezbednost). Oni se pozivaju za zasićenost i umor. Može biti, ali ako ih neko zamoli, možda će i ostati.
   Izgled buduće Zone izazvao je takođe dosta polemika. Sadašnja je izgleda nedostupna kraljevačkim klubovima, kojih nema već drugu sezonu. Sada postoji opcija, koja je i najpovoljnija, da dva okruga - Moravički i Šumadijski sa gradom Kragujevcom (i neizbežnim delom Srbije Kosovom) čine ovu ligu. U tom slučaju, pored prvoplasiranog Omladinca (iz FSO Vrnjačka Banja), Jošanice i Tutina (FSO N. Pazar, Raška i Tutin), možda bude mesta za, recimo, FK Karađorđe. Zamereno je da se na taj način vraćamo na staro. Zapravo, nelogično je da se takve odluke donose pred start prvenstva umesto godinu dana ranije.
   Teška materijalna situacija u klubovima, koje uzgred rečeno malo ko i gleda (jer više ima učesnika na terenu nego gledalaca oko njega), pokrenula je i postojanje (čitaj: plaćanje) dva sekretara u Savezu koji pokriva 18 klubova, za razliku od FSO Kraljevo koji ih ima pedesetak. Bilo je i srećnijih vremena za ,,plaćenike" u Savezu. Sada je baš neprimereno. Utisak je da će Savez ostati i bez bifea. Ovaj kutak, kako rekoše čelnici Saveza, postao je prava birtija. Tako misle i stanari ,,kule jedan”, koji su odavno presavili tabak sa peticijom.
   Nema sumnje da će neki delegati biti i zamenjeni. Rečeno je da Savez nije socijalna ustanova. ali i kurs za početnike pisane reči. jer se izveštaji pojedinim delegatima kucaju u prostorijama Saveza za skromnu novčanu nadoknadu ili piće!
   Inače, opet je, kažu, bilo igre tri za tri, poneka pretnja i puno dogovaranja. No, ide se dalje. Za utehu bila je konstatacija Gradimira Košanina, predsednika Konferencije klubova, koji reče da tri za tri nije kriminalna radnja jer se za to ne daje novac. Dobro, možda je kriminal preteška reč ali, priznaćete, ovaj vid ishoda utakmica nema nikakve veze sa sportom.



ZAVRŠENE IZBORNE AKTIVNOSTI
Tomislav Karadžić predsednik FS Srbije

   Posle duge neizvesnosti i višemesečne trke za izbor prvog čoveka FS Srbije u utorak je na Skupštini Saveza u Beogradu konačno izglasan prvi čovek srpskog fudbala.
   To je Tomislav Karadžić, nekadašnji potpredsednik Saveza, koji je posle odlaska predsednika Zvezdana Terzića bio vršilac te dužnosti. Za njega je glasalo 46, a za njegovog rivala Acu Bulića 30 delegata Skupštine. Zanimljivo je da je sve proteklo u fer i korektnom tonu, posebno od dvojice protivkandidata, koji su (istina kada je sve bilo rešeno) glasali jedan za drugoga.
   Inače, delegati FS zapadne Srbije, kome pripada i FS Raškog okruga, glasao je za Bulića.Povratak na vrh strane


 


IMPRESUM

Nedeljni list u izdanju : „Ibarske novosti” AD - Kraljevo. Adresa Redakcije: ul. Hajduk Veljkova br. 2.
Generalni direktor i glavni i odgovorni urednik: Dragan Rajičić. Odgovorni urednik: Vladeta Stanojević. Tehnički urednik: Saša Kovačević. Lektor: Vesna Jovičić. Redakcija: Zoran Bačarević (sport), Dragan Vukićević (privreda), Slobodan Rajić (politika), Marko Slavković (reportaže i Stršljen), Bojana Milosavljević, Ivan Rajović (urednik izdavačke delatnosti), Lidija Kuljača (zanimljivosti - zabava), Milisav Radovanović (fotoreporter), Zorica Radunković (marketing).

Predsednik Upravnog odbora: Dragica Tomić.

Telefoni: direktor i glavni i odgovorni urednik 312-504, odgovorni urednik tel/faks 320-630, pravna i opšta služba 312-505, oglasno odeljenje 312-505.

Godišnja pretplata 1.560 din. Za inostranstvo - Evropa 4.680 dinara, Amerika i Australija 6.240 din. Tekući račun: 160-14461-52 kod „Banca Intesa” Kraljevo. Kompjuterska obrada „Ibarske novosti”.
Štampa “APM PRINT”, III Bulevar 29, Novi Beograd.
Generalni distributer: “SOFIST”, Žička 10, tel. 036/360-200 i 361-222.

Poštarina plaćena u Pošti 36200 Kraljevo. List izlazi petkom, rukopisi se ne vraćaju.

e-mail:webmaster@kraljevo.com


Ibarske novosti - e-mail

Copyright © 1997-2008. Interactive.net Kraljevo. All rights reseved interactive