Internet izdanje - 15. avgust 2008. godine
 

 Ibarske novosti - e-mail

Preuzmite PDF verziju novog broja "Ibarskih novosti"!


Naslovna strana novog broja "Ibarskih novosti" - klik za vecu sliku! "Reizbor" organa i usvajanje budžetskih dokumenata
Privremeni organ u Banji stupio na dužnost
Pomoć Divca i Radmanovića
Vratiće se osmesi na lica Kraljevčana?!
Vlada žmuri pred zakonom koji je jasan o pravima kosmetskih veterana
Milioner tek za trista hiljada godina!
Ko jednom proba- uvek je traži
Oj, Turčine u nevolji kume!
Zaštita od šumskih požara i pojilo za životinje
Umetnost, kultura, obrazovanje
Sport: rukomet, fudbal, vaterpolo


SA NASTAVKA ČETVRTE SEDNICE SKUPŠTINE GRADA KRALJEVA - piše piše Slobodan Rajić
"Reizbor" organa i usvajanje budžetskih dokumenata

   • Nastavku zasedanja nisu prisustvovali odbornici opozicije iz koalicije "Za evropsku Srbiju" • Po uputstvu resornog ministarstva, ponovo izabrani ili postavljeni gradski organi i funkcioneri • Usvojeni Završni račun budžeta opštine za Prošlu i izveštaj o realizaciji budžeta opštine (grada) u prvih šest meseci 2008. godine • Rebalansom budžeta za ovu godinu izvršena unutrašnja usaglašavanja budžetskih pozicija • Donet zaključak o besplatnom prevozu starijih od 65 godina na teritoriji grada Kraljeva • Usvojene odluke o Gradskoj upravi i osnivanju regionalne Agencije za ekonomski i prostorni razvoj Raškog i Moravičkog okruga

   U nastavku četvrtog zasedanja Skupštine grada Kraljeva, održanog 7. avgusta, posle burne rasprave om proceduralnim pitanjima i zakonitosti konstituisanja nove Skupštine, nezadovoljni način rada i neuvažavanjem svojih prigovora, odbornici koalicije "Za evropsku Srbiju" (DS, G 17 plus, SPO) napustili su sednicu. Vladajuća skupštinska koalicija, koju čine SRS, DSS/NS i SPS/PUPS koja broji 38 odbornika, tako je bez većih problema razmotrila 17 tačaka utvrđenog dnevnog reda.
  Najpre su, po propisanoj proceduri, "reizabrani" na prethodnim zasedanjima već izabrani ili postavljeni čelni gradski funkcioneri i organi - predsednik i zamenik predsednika Skupštine, sekretar i zamenik sekretara Skupštine, gradonačelnik, zamenik gradonačelnika Kraljevo i članovi Gradskog veća. Na početku su, poništene odluke o prestanku mandata dr Milošu Babiću i Vesni Nikolić Vukajlović i ukinuta rešenja o izboru i postavljenju ovih funkcionera i organa na konstitutivnoj, drugoj i trećoj sednici Skupštine grada polovinom jula.

"(NE)DOMAĆINSKO POSLOVANjE
   Posle "reizbora" funkcionera, Skupština je najpre usvojila Završni račun budžeta opštine za 2007. godinu. Prema tekstu odluke i datom obrazloženju, opština Kraljevo je prošlu godinu završila uspešno,sa suficitom od 49,2 miliona dinara. U raspravi, odbornik Radovan Marković (Pokret za Kraljevo - PK) najpre je prigovorio što Završni račun, u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu, nije usvojen u predviđenom roku do 1. juna ove godine, a zatim i što nije izvršena predviđena eksterna budžetska revizija, zahtevajući da se protiv odgovornih lica podnesu prekršajne prijave. On je pozvao odbornike SRS da glasaju protiv odluke o Završnom računu, jer, kako je rekao, nisu učestvovali u trošenju budžeta, a imali su i brojne primedbe na način njegovog izvršenja. Odbornik Radmila Vladisavljvić (PK) postavila je niz pitanja, među njima i otkuda budžetski suficit kada su potrebe grada znatno veće od plana, zašto su utrošena velika sredstva za poklone, finsnsijske savetnike, specijalne usluge, merenje buke i reprezentaciju, ustvrdivši da to govori o nedomaćinskom poslovanju opštine u prošloj godini. Primedbe ovih odbornika nisu prihvaćene i Završni račun je usvojen kao u predloženom tekstu.
Skupština je zatim usvojila Izveštaj o realizaciji budžeta opštine za period januar-jun 2008. godine. Prema tekstu Izveštaja i obrazloženju, u prvih šest meseci ove godine, od planiranih budžetskih sredstava za čitavu godinu u iznosu od 1, 889 milijardi dinara, ostvareni su prihodi u iznosu od 931,3 miliona dinara ili sa 49,29 odsto, a rashodi u iznosu od 715,9 miliona dinara ili sa 37,89 odsto. I po ovoj tački odborinici iz Pokreta za Kraljevo stavili su primedbu da je taj dokument nepotpun i neprecizan i da nije bilo dovoljno vremena za uopoznavanje sa njegovim sadržajem. Radovan Marković ukazao je na enormne troškove za bonuse i nagrade, stalne troškove, stalne popravke i dotacije nevladinim organizacijama, kao i na nerealno trošenje i prikazivanje planiranih i utrošenih sredstava tekuće i stalne budžetske rezerve. Radmila Vladisavljević (PK) istakla je da je obrazloženje Izveštaja šturo, zatraživši da uz naredni izveštaj odbornici dobiju dokumenta o svakom pojedinačnom enormnom utrošku sredstava. Ona je poseban prigovor stavila na enormono veliki utrošeni iznos za prekršaje i parnice, pre svega za naknade štete zbog ujeda pasa lutalica i istovremenu izgradnju "azila" za njih. Naglasila je i da je "sreća što građani pre izbora nisu videli ove izveštaje" i obećala da će odbornici PK ubuduće redovno kontrolisati realizaciju budžeta i o tome obaveštavati javnost. I odbornik Mijat Lazović (SRS) prigovorio je zašto nije ostvaren nikakav prihod od priređivanja muzičkih sadržaja, od postavljanja splavova i restorana na vodi i ispisivanje firmi i postavljanje oglasa van za to predviđenog komunalnog prostora. Postavio je i duhovito pitanje "zašto psima lutalicama vade genitalne i rasplodne organe umesto zube"!?

BESPLATAN PREVOZ ZA STARIJE
   Takođe je usvojen i predlog Odluke o dopunskom budžetu opštine Kraljevo za 2008. godinu. Prema obrazloženju, planirani budžetski prihodi i rashodi rebaklansom ostaju isti i uravnoteženi, ali se vrše usaglašavanja po pojedinim budžetskim pozicijama korisnika. Najviše izmena odnosi se na nagrade i socijalna davanja za zaposlene u Gradskoj upravi (zbog odobrenog povećanja plata), a smanjuju izdaci za nedavne izbore, specijalne usluge, nevladine organizacije i neki drugi troškovi. U raspravi, Radovan Marković rekao je da je rebalans budžeta nepotreban, a tri njegova amandmana na ovaj dikument nisu usvojena. Odbornik Milan Stevanović insistirao je da se "agrarni budžet", po zaključku Skupštine sa 15 poveća na 50 miliona dinara, a Radmila Vladisavljević dobila razjašnjenja na dva "sporna" pitanja iz rebalansa.
   U nastavku, odbornici su bez veće rasprave, posle datog obrazloženja usvojili Odluku o Gradskoj upravi grada Kraljeva, po kojoj ova institucija funkcioniše kao jedinstven organ sa jedanaest organizacionih jedinica među kojima su nove kabinet gradonačelnika, Odeljenje za oporesku administraciju i Služba budžetske revizije i inspekcije. Radovan Marković (PK) konstatovao je da će luksuzni kabinet gradonačelnika pored drugih zaposlenih dobiti i pet novih zaposlenih (pomoćnici) i upozorio da se Odeljenje za poresku administraciju ne duplira sa sličnom službom u Direkciji za planiranje i izgradnju, a odbornik Zoran Vukadinović insistirao da službenici, posebno gradski inspektori ubuduće budu efikasniji i manje "korumpirani".
Donet je i zaključak kojim novim rebalansom budžeta obezbeđuju dva miliona subvencija kraljevačkom "Autotransportu" za besplatan prevoz osoba starijih od 65 godina u gradskom putničkom saobraćaju, uz opasku pojedinih odbornika što se takva sredstva nisu odobrila i ostalim prevoznicima i što nije definisan način prevoza (odgovoreno da će prevoz biti omogućen uz pokazivanje lične karte). Gradnonačelnik dr Miloš Babić ovim povodom izjavio je da vladajuća koalicija ovim potezom i izdvajanjem sredstava za plate radnika uprave pokazuje kako se radi "vraća osmeh na lica građana", na šta je Radmila Vladisavljević postavila pitanje "kada će se vratiti osmeh na lica oko 20.000 nezaposlenih Kraljevčana"?
Bez veće rasprave, na kraju je doneta i odluka o osnivanju Regionalne agencije za ekonomski i prostorni razvoj raškog i Moravičkog okruga, za koju je obrazloženo da će imati veliki značaj za udruživanje sredstava i bolju saradnju privrednika dva okruga u poslovanju i nastupu na inostranom tržištu, pre svega.
Sednica je, inače, trajala nepunih dvanaest sati i u drugom delu protekla bez većih polemika.

NOVI-STARI FUNKCIONERI
Postupajući po uputstvu iz dopisa Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, kako stoji u svim obrazloženjima, Skupština je ponovo izbrala za gradonačelnika dr Miloša Babića, za njegovog zamenika Vnjesnu Nikolić Vukajlović, za članove Gradskog veća Radoša Jovanovića, Milicu Zucović, dr Zorana Miljkovića, Srboljuba Spasojevića, Cvetka Trifunovića, Dragutina Jeftovića, dr Ljubomira Stefanovića, dr Branka Kruševca i Natašu Đurđević. Za predsednika Skupštine opet hje izabran Branko Kaplarević, za njegovog zamenika Sreten Jovanović, za sekretara Skupštine postavljen Dejan Ćajić, a za njegovog zamenika Miljana Zindović.


REAGOVANJE "POKRETA ZA KRALJEVO" NA TOK ČETVRTE SEDNICE SKUPŠTINE GRADA KRALJEVA:
"Nelegalnost sa pravnog i moralnog aspekta"


   "Ako je prvo zasedanje Skupštine grada Kraljeva bilo dovođeno u pitanje zbog poslovnika, zasedanje četvrte sednice je potpuno nelegalno i sa pravnog i sa moralnog aspekta. Reč je o tome da je vladajuća koalicija na ranijim zasedanjima izabrala gradonačelnika i njegovog zamenika. Na taj način su im prestali odbornički mandati, a na njihovo mesto su određeni drugi odbornici. Funkcija gradonačelnika i zamenika gradonačelnika je plaćena funkcija, makar primali platu za jedan dan rada i ne postoji mogućnost da osoba koja više nije gradonačelnik ponovo postane odbornik (što se odnosi i na zamenika gradonačelnika). Njima su prestali odbornički mandati koje ponovo mogu da steknu na izborima. Vladajuća koalicija nije konsultovala Opštinsku izbornu komisiju već je, pravljenjem ozbiljnog pravnog previda, pokušala situaciju da vrati pre prvog izbora gradonačelnika. Pokret za Kraljevo smatra da vladajuća koalicija treba da snosi posledice i sa zakonskog i sa političkog aspekta, jer osim pokazivanja elementarnog neznanja pokazuju zavidnu bahatost.
   Građani Kraljeva bi trebalo da znaju da odbornici SPO i G 17 plus, koji su participirali i u prošloj vlasti, na četvrtoj sednici Skupštine grada Kraljeva nisu glasali za završni račun, iako su učestvovali u trošenju budžetskih sredstava. Još zanimljivije od toga je što su odbornici Srpske radikalne stranke glasali za završni račun, iako ne znaju kako su trošena sredstva, a da su pri tome u predizbornoj kampanji uveliko napadali način trošenja budžetskih sredstava. Politički interes se ipak ne može pošto-poto braniti, a nedostatak logike dovodi u pitanje postojanje lokalne skupštine".
Portparol Pokreta za Kraljevo
Petar Jeknić
Povratak na vrh strane


POSLE NEUSPEŠNOG KONSTITUISANJA SKUPŠTINE OPŠTINE VRNJAČKA BANJA
Privremeni organ stupio na dužnost


   • U privremenom organu dva člana iz DS i po jedan iz G 17 plus, NS i SRS • Predsednik privremenog organa Zoran Seizović (DS), na neformalnom sastanku sa načelnikom Raškog okruga, istakao da će ovaj organ nastaviti infrastrukturne projekte iz prethodnog perioda i planirane NIP-om i da prioritet neće biti kadrovske smene • Novi lokalni izbori najranije krajem septembra ili sredinom novembra

   Opštinom Vrnjačka Banja od početka ove sedmice, kada je stupio na dužnost, rukovodi privremeni organ koji je Vlada Republike Srbije imenovala jer Skupština opštine nije uspela da se konstituiše u zakonskom roku. Privremeni organ će praktično obavljati dužnosti Skupštine i njenih organa do vanrednih lokalnih izbora u Vrnjačkoj Banji koji bi trebalo da se raspišu i održe najkasnije sredinom novembra.
Članovi privremenog organa koje je Vlada Srbije imenovala su Dušan Stevanović iz G 17 plus, Rodoljub Džamić iz Nove Srbije, Dragan Mijatović i Zoran Seizović iz Demokratske stranke i Zoran Babić iz Srpske radikalne stranke. Predsednik privremenog organa je Zoran Seizović.
Prvog dana po stupanju na dužnost privremeni organ održao je neformalni sastanak sa načelnikom Raškog okruga Matejom Mijatovićem na kojem je razgovarano o njegovom budućem radu, zadacima i obavezama. S obzirom da mandat privremenog organa može biti najkraće mesec i po, a najduže tri meseca, predsednik Zoran Seizović istakao je da je taj period kratak za kapitalne poslove, ali da će nastaviti već zapožete i planirane radove u oblasti infrastrukture.
- Ono što ćemo sigurno da nastavimo to je infrastruktura kad je putna mreža u pitanju, jer naša Direkcija ima dosta projekata koji mogu da budu aktuelizovani ovih dana i da se nastavi sa njihovom realizacijom. Da bi se to realizovalo, neophodno je da izvršimo rebalans budžeta, s obzirom da imamo disproporciju između predviđenih prihoda i realizovanih prihoda - naglašava Seizović.
U Vrnjačkoj Banji, kako je rečeno, treba da počne i realizovanje i brojnih projekata za koje su obezbeđena sredstva iz Nacionalnog investicionog plana (NIP) iz oblasti vodosnabdevanja, infrastrukture i socijalne zaštite. Pored toga, može se očekivati da privremeni organ pokrene i nove projekte koje će nastaviti buduća izabrana lokalna vlast.
Inače, privremeni organ, prema zakonu, treba da obavlja tekuće i neodložne poslove iz nadležnosti Skupštine opštine i izvršnih organa. Prva zvanična sednica privremenog organa održana je prekjuče i na njoj su trebali da budu verifikovani mandati i usvojen poslovnik o radu privremenog organa.
- I ono što nezvanično većinu interesuje jeste da li će biti smena. Neće biti smena. Znači, nije nama prioritet da mi sada smenjujemo. Moguće je da ćemo u toku našeg delovanja i našeg rada vršiti neke promene u kadrovskoj strukturi nekih javnih preduzeća i upravnih odbora, ali u startu ćemo prvo da saslušamo sve direktore javnih preduzeća - kaže Seizović.
U Vrnjačkoj Banji bi novi lokalni izbori za lokalni parlament trebalo da budu održani najranije krajem septembra, a najkasnije sredinom novembra. Naime, prema članu 86. Zakona o lokalnoj samoupravi, predsednik Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović dužna je da raspiše nove lokalne izbore u roku od mesec dana od dana kada je trebalo konstituisati Skupštinu, odnosno do 14. avgusta, odnosno ti novi izbori mogu biti održani najranije 45, a najkasnije 90 dana od dana raspisivanja. S obzirom da ima još nekoliko opština u Srbiji kojima su istekli ili su pri kraju rokovi za konstituisanje lokalnih organa, može se očekivati da u svima njima izbori budu održani istog dana.


DELEGACIJA ITALIJANSKE PROVINCIJE TRENTO POSETILA KRALJEVO
Upoznavanje sa novim projektima


   Upoznavanje sa novim projektima i oblicima razvoja kraljevačke opštine koja je nedavno dobila status grada, a koje podržava italijanska autonomna provincija Trento, bio je razlog poste delegacije te provincije Kraljevu, sredinom ove sedmice. Inače, Asocijacija "Okrugli sto Trentino" postoji i radi u Kraljevu već pet godina. Cilj Asocijacije je razvijanje saradnje i povezivanje predstavnika različitih institucija i organizacija Kraljeva i provincije Trento.
- Međudržavna saradnja u ovom 21. veku polako gubi svoj primarni značaj i na značaju dobija povezivanje regiona, a ovo je upravo povezivanje jednog regiona kome pripada grad Kraljevo i regiona Trento u Iraliji - objašnjava suštinu navedene saradnje Ljiljana Negojević, načelnica Gradske uprave Kraljevo.
Saradnja je do sada obuhvatala pre svega lokalni razvoj, rad sa mladima i socijalizaciju društva, a ovonedeljna poseta delegacije Trenta je nastavak i proširivanje već razvijenog partnerstva.
- Ovom posetom i dogovorima obuhvatićemo saradnju između Doma za ostarela lica u Mataruškoj Banji i opšti Revereto, zatim saradnju organizacija za pomoć mentalno nedovoljno razvijenoj deci i omladini, kao i saradnju organizacije "Put vode Sobalis" - ističe Ilija Petronijević, kordinator Asocijacije "Okrugli sto Trentino" u Kraljevu.
Predlozi potekli iz Kraljeva prethodnih godina stizali su na adresu partnera u Trentu koji su ih odobravali. Prilikom ove zvanične posete i boravka u Kraljevu članovi delegacije Autonomne provincije Trento konkretno su se upoznali sa rezultatima do sada odobrenih projekata, izrazili su zadovoljstvo postojećim odnosima i ukazali na mogućnosti proširenja saradnje.
- Trentino tradicionalno sarađuje sa zemljama iz celog sveta, poslednjih godina posebno sa regionima Balkana, pa i sa Kraljevom. Veoma su nam bitni programi preventive porodičnog nasilja, programi za decu narušenog zdravlja, kao i projekat "Put vode" - naglasila je Iva Berasi, ministarka za odnose sa inostranstvom Autonomne provincije Trentino.


DIOPTRIJA - piše Dragan Vukićević
Generacije


   Ima gotovo puna decenija otkad sam u novinama autorizovao sentencu da pripadam generaciji koja je otišla a da nije ni stigla. Rezigniranost koja se nameće kao zaključak pri prvom iščitavanju samo je prvi i površan pristup toj misli, i njome nisam hteo ni želeo, niti bežim od odgovornosti, da amnestiram svoje vršnjake za sve što nam se ispodešavalo, kao da nismo bili akteri na ovaj ili onaj način. I puko kibicovanje je saučesništvo. Ta maksima samo je zapravo konstatacija i priznanje da Srbiji danas ponestaje ideja, da su rezerve moguće akcije potrošene i prevaziđene i poziv da mladi preuzmu inicijativu i odgovornost za sebe, narod i državu, neopterećeni vrednosnim superlativima aktivne pseudoelite u svim segmentima društva. Iz generacije ispisnika svakako da se izdvaja Boris, ali on je slučaj za sebe. On je jedan od onih koji su one ’90. posle nekoliko tura u kafiću sa Šaperom, odlučili da se učlane i eto dokle je dogurao. Šaper mu sada nekakav savetnik, ili tako nešto. Ali, k’o što rekoh, on je slučaj za sebe. Nije etalon, nego egzemplar.
Sa elitom, intelektualnom, javnom i političkom, komesarskog tipa kakva je danas, koji su Srbiju pretvorili u virtuelnu igricu sa mutnom a tragičnom izvesnosti, mladim dolazećim generacijama ne nudi se boljitak kakav priželjkuju, očekuju i zaslužuju, a za koji su mentalnim i obrazovnim, te etičkim vrednostima spremni. Generacije na sceni su, mada odbijaju da to priznaju i prihvate, prevaziđene vremenski i praktičnim potrebama države i naroda, a opterećene aksiološkim superlativima samoupravljanja, komitetskog odlučivanja i postpartizanskog delanja. Vreme njihovog školovanja definisano je partizanskim ofanzivama, partijskim plenumima, štafetama mladosti i prvomajskim paradama. Godine njihove zrelosti i javnog delanja počele su osmim sednicama, Gazimestanom i kontejnerskim rušenjem Miloševićeva režima. Najvažnije odrednice njihove svekolike javne biografije su 9. mart, šetnja 96/97, malo meseci bombardovanja i Kosova, a njihov Kembridž je 5. oktobar.
To su isti oni koji su do ’88. mislili da su Nemanjići nekakvi srednjovekovni hipici i društveni otpadnici sa retrogradnim idejama i nenarodnim nakanama, nikada nisu bili u Studenici, a Svetu goru nisu razlikovali od Rodosa, koji takođe nisu pohodili. Oni su danas perjanica evrointegracija, zagovornici zapadnih vrednosti o čemu imaju nejasnu predstavu kao i ’88. o Nemanjićima. Ali, oni su ti koji sebe preporučuju da u Srbiju uvedu te vrednosti, preporučujući se kao logičan i očekivan, neisključiv faktor za realizaciju te zamisli i nacionalne potrebe i istorijske neminovnosti. Ujedno, stalno podsećajući da su upravo oni garant da se Miloševićevo retrogradno vreme neće ponoviti, a stalno podsećajući na tekovine vklastitog učešća u rušenju apsolutističkog režima s kraja 20. stoleća.
Pri tome se ponašaju kao i njihovi roditelji, čiji je najveći uspeh što su ’41. stavili petokraku na šajkaču umesto kokarde, najbolje obrazovanje stekli iz geografije, jer su učestvovali u većini ofanziva, diplomirali prijemom u Partiju, a u postratnom periodu sebe ponudili kao garant zaštite dostignutih revolucionarnih vrednosti, te brana povratku zloglasnih kraljevića koji su presto zasluživali zahvaljujući plavolikim krvnim zrncima i koji su se bahatili i baškarili tlačeći poštenog seljaka i radničku klasu.
Kao što su postpartizani pričama o svojim ratnim uspesima gušili njihov intelektualno i svekoliko napredovanje, tako i oni sada stalnim evociranjima tekovinama Miloševićeve vladavine, koče i guše napredovanje generacija koje su stigle, kojima ofanzive, samoupravljanje i Tito ne znače ništa, a koji su najsvetlije godine Miloševićeva uspona, ali i uspona njegovih oponenata jednako, a danas eksponenata srpske elite u svim branšama javnog delanja, igrali klikere i pikali fudbal.
Ti mladi ljudi danas govore najmanje dva jezika tečno, računari i savremene tehnologije za njih su podrazumevajuće dnevno gradivo i rutina i ti mladi ljudi jedini su koji Srbiju mogu iz virtuelnog sveta i himere da svedu na zemlju i realnost. Ti mladi ljudi imaju ideja i viziju, oni će u odsudnom trenutku iznaći najbolje rešenje po državu i narod i kad je u pitanju sve ono što su moje generacije propustile ili uništile. Pa čak i Kosovo. Novo vreme traži nove ljude i nove generacije. Ne može Srbija napred uz one čiji je svekoliki uspeh i preporuka paljenje kontejnera i rušenje žardinjera u Miloševićevo vreme, tuča sa policijom i lepljenje propagandnih letaka.
draganvukicevic@hotmail.comPovratak na vrh strane


ZA IZBEGLE I RASELJENE
Pomoć Divca i Radmanovića


   Proslavljeni srpski košarkaš Vladimir Radmanović i predstavnici humanitare organizacije Divac (HOD), UHNCR, Komesarijata za izbeglice i grada Zrenjanina posetili su u banatskom selu Elemir izbegličku porodicu Vujinović koja je dobila kuću kupljenu novcem koji je obezbedio HOD.
Direktorka HOD Ana Koešav izjavila je da je do sada, u akciji pod nazivom "Možes i ti" koju je pokrenuo HOD, prikupljeno milion evra, što je dovoljno za kupovinu 100 kuća za porodice izbeglih i raseljenih lica koja žive u Srbiji.
Koešav je naglasila da je Radmanović, koji je uplatio 100.000 dolara na račun HOD, najveći pojedinačni donator akcije"Možes i ti".
Radmanović je istakao da mu je drago što su Vlade i Snežana Divac pokrenuli ovu akciju koja će pomoći da izbegli reše svoje stambeno pitanje.
"Drago mi je što sam bio u poziciji da mogu da pomognem inadam se da neću ostati najveći pojedinačni donator ove akcije", rekao je Radmanović.
On je izrazio očekivanje da će sve ostale porodice koje žive u izbegličkim kolektivnim centrima uspeti da nađu "krov nad glavom" i započnu nov život.
"Nažalost, svi znamo koliko je vremena prošlo od rata u Bosni i Hrvatskoj i činjenica je da i dalje ima puno ljudi koji nisu uspeli da nađu krov nad glavom", rekao je Radmanović.
On je poručio da shvata situaciju u kojoj se našla porodica Vujinović, jer su se članovi njegove familije 1991. godine izbegli iz Hrvatske.
Šef UNHCR Lenart Kocalainen je izazio očekivanje da će problem raseljenih i izbeglih lica u Srbiji biti rešen u naredne dve do tri godine.
On se zahvalio fondaciji Divac i Radmanoviću na pomoći koju pružaju da problem ljudi koji žive u kolektivnim i izbegličkim centrima bude rešen.
"Ovo je jedinstven projekat u Srbiji, jer su Vlade Divac i civilno društvo preuzeli glavnu ulogu rešavanja ovog problema", rekao je Kocalainen i zahvalio na pomoći Vladi Srbije i međunarodnim organizacijama koje učestvuju u rešavanju problema.
Prema njegovoj oceni, ukoliko postoji dobra volja problemi izbeglica mogu da budu brzo rešeni.
Vesna Vujinović se zahvalila Radmanoviću i fondaciji Divac koji su im pomogli da dobiju kuću.
"Još ne možemo da verujemo da je ovo naša kuća", rekla je ona.
Porodica Vujinović izbegla je 1992. godine iz Mostara i 14 godina je živela u kolektivnom centru u Mataruškoj Banji.
Petočlana porodica Vujinović od sada živi u kući u banatskom selu Elemir.
Prema proceni UNHCR, za zbrinjavanje svih porodica koje žive u kolektivnim centrima u Srbiji potrebno je oko 500 kuća, a akcija "Možes i ti" se nastavlja dok se ne prikupi novac za njihovu kupovinu.
Prema podacima od 31. marta ove godine, u Srbiji trenutno živi 97.166 izbeglica i 206.019 interno raseljenih lica sa Kosova.


LIČNI STAV
Džambas pedagogija


   Umorni od politike i skupštinskog života jedva smo dočekali ovu avgustovsku pauzu. Zadnjih nedelja možda i najveći Realiti šou pored Fort Bojara i Velikog Brata je republički parlament . Nedavno održani izbori su doveli do nesuđene ljubavi između takozvanih narodnjaka i radikala sa jedne strane i socijalista sa druge. Ta ljubav je bila kratka i na prvi pogled.
Trajala je taman koliko i pregovori među njima. Iza toga su počeli da pevuše pesmu " Od ljubavi do mržnje".
Naočigled jako bliske u stvari su bile suštinski i potpuno različite dve politike po konceptu i shvatanju realnosti. Glasnogovornici u skupštini ove prve dve grupacije su se ponašali kao izumitelji,meritelji i suditelji istorije morala,i odgovornosti svake vrste.Zaboravljajući da su do juče bili vlast. Zavladao je među njima duh potpune neodgovornosti u kome svako može da kaže za govornicom šta hoće,ne mereći ni težinu reči niti gorčinu neukusa.Jedina mera je bila verbalna akrobatika,tobožnja mudrost, i vrcavost uma koja ne vodi NIGDE.
Iabezumljenih pogleda,očajničkog glasa i ponašanja,čim su shvatili da su postali BIVŠI, počinju da vređaju građanski moral i socijalne principe srpskog društva u celini.Nad nama vrše posebnu vrstu Balkanske političke pedagogije.
To vam je nasilno uterivanje nekih modela razmišljanja u vašu pamet iako niste skloni tome.
Pored verbalne agresije možete među spikerima takve "demokratije" naglašenu sklonost prema antropometriji,gde veštiji među njima ministra policije mere po širini a ne po visini,dok jedna plavokosa poslanica i glasnogovornica jedne NOVE stranke iskazuje za skupštinskom govornicom neodoljivu brigu za Mia Mia cipelama predsenice našeg parlamenta.
Šteta što nije izmišljena vakcina protiv političke gluposti pa bi možda zauzela u kalendaru vakcinacija tako važno mesto kao što je tuberkuloza i besnilo.
Sveukupno jedna buruleskna opoziciona družina skupljena na ko zna koji način i aršinima znanim samo njihovim šefovima.
Sadašnja vlast je tako postala izdajnička,a opoziciona na prečac patriotska.Ovde su uvek na vlasti neki izdajnici a patriote u opoziciji.Uvek neko nekoga izda.
Izgleda da postoji nepogrešiva sudbinska povezanost Srba sa izdajama koja je odnela I VOŽDA I ZORANA.
Ako ispada da stalno živimo u nekim izdajničkim državama jer se stalno postavljaju sumnje u njihove vladare i stranke na vlasti.U neodoljivoj brizi za narod i kritici vlasti po svaku cenu protivnu i elementarnim zakonima logike , opozicija svoj pseudoideološki rad bazira na predskazanju zašto su nam potrebne NE Evropske nego Uralske integracije.
Tamo gde većina Srba nogom nije kročila,i gde jedva na geografskom atlasu iz osnovne škole mogla da pokaže gde je TO.
Mesto okupljanjna uz velike zemlje i velike narode.
Sadašnja opozicija formira jednu vrstu javnog mnjenja da nam bez Rusa i zakavkazja nema ništa.
Kako to da zemlja koja je iznedrila preko 130 dolarskih milijardera za samo desetak godina treba da bude uzor?
Kakvi i koji zakoni, su uspeli da perjanicu socijalističkog bloka pretvore u tajkunski ELDORADO. Ili da nam pacifikovani milioneri postaju načelnici i gubernatori Srbije i čitavih delova Crne Gore?
Čudi me da nijedan od ovih radikalsko -narodnjačkih inicijatora Srpsko Azijskih integracija ne vozi Zaporošca, Moskviča niti Volgu. Zašto decu šalju u najbolje Engleske škole?
Za govornicom traže utehu u ruskom modelu krajnjeg siromaštva i ultrabogatstva. Da li je to lečenje njihovih nedosanjanih snova, odgovara na promašenu politiku ili možda njihovog puta u definitivnu srpsku propast.
Dragiša KostićPovratak na vrh strane


TAMO AMO PO KRALJEVU - piše Ivan Rajović
Vratiće se osmesi na lica Kraljevčana?!


   • O, vi sjajnoglavi predvodnici srećnog vam naroda, izađite pred ovaj puk da vidite muk, zagledajte se u zenice- senice svojih podanika da tamo u ogledalu napaćene duše ugledate svoj ahilovski lik, svoju makijavelističku obrazinu koja vas je učinila velikim u sopstvenoj mašti, pevam homerovski pred Milutinom koji mi se smeška sažaljivo...

   Sudeći po svemu, a naročito po izjavama onih koji brinu o našoj budućnosti i sadašnjosti, za očekivati je da se, čim prije, osmeh vrati na lica Kraljevčana. Zapanjen ali i te kako prijatno obradovan ovom neočekivanom i utopističkom najavom pođoh gradom ne bih li negde, makar u naznakama, uhvatio taj dolazeći osmeh koji kao tajanstveni grč na božanstvenom licu Đokonde titra na licima prodavačica (ljubičica) na pijaci, šalterskih službenica, fabričkih radnica, šiparica, pružnih radnika, mesara, konduktera u gradskom saobraćaju i svih ostalih ženskih i muških, starih i novih građana kraljevskog grada. I, nećete mi verovati, ništa.Čak ni oni popularni vikendaši nemaju više one blentave osmehe sumasišavših kojima je sve ravno do Leposavića, već se i oni nekako keze sa nekim grčem po kojem bi se dalo zaključiti da ni oni nisu toliko ćaknuti koliko bi se to po faktičkom stanju hospitalizovanih individua dalo zaključiti. Iz toga se sasvim lako da primetiti da su oni koji slobodno šetaju, a ponekad i sede tamo gde treba, zapravo mnogo teži slučajevi. Možda je to zbog toplote, mislim se ja u sebi, kako bi to lepo rekao jedan moj blagi čaršijski poznanik, jer napolju je preko 40 Celzijusa u hladu; jedan je od, verovatno, najtoplijih dana u istoriji planete. Možda je to razlog da se bar neko osmehne, radi reda, iz štosa, tek onako, iz inata, iz obesti, zbog toplotnog udara ili šta ti ja znam čega, zbog četvorke na lotou, recimo. Ali-jok. Kao zainat, kao umišljeni učesnici teorije zavere, kao neopevane budale, prokleti katastrofičari, nepopravljivi pesimisti, kao ljudi koji su izgubili svaku nadu, svi nešto mudruju, svi se nešto mršte, šapuću, govore glasno, zvižduću, ali niko da napravi onaj karakteristični grč koji bi se osmehom mogao zvati.
   -O, vi sjajnoglavi predvodnici srećnog vam naroda, izađite pred ovaj puk da vidite muk, zagledajte se u zenice- senice svojih podanika da tamo u ogledalu napaćene duše ugledate svoj ahilovski lik, svoju makijavelističku obrazinu koja vas je učinila velikim u sopstvenoj mašti, pevam homerovski pred Milutinom koji mi se smeška sažaljivo svojim bronzanim usnama na kojima se još naziru izbledele senke šetačkih protesta. Smeška se Milutin, jedini valjda u ovom gradu gde se osmesi tek najavljuju, kao rasprodaje rumunskih gaća, bugarskih parfema ili kineskih steznika. I svi žive za taj dan, svi sanjaju trenutak kada će nova vlast vratiti osmehe na lica Kraljevčana, kada će upišavajući se od smeha Kraljevčani ponovo šetati svojom Promenadom, po novim kockama, u novim cipelama, sa uredno zakrpljenim čarapama, u čistim gaćama i ispeglanim kineskim košuljama iliti šuljkama.

ČEKAJUĆI ČUDO-a
   Osmeh je, kažu stručnjaci, ono po čemu se razlikujemo od životinja. A ako osmeha nema, onda se stvarno moramo zapitati: ko smo i šta smo, odakle dolazimo i kuda idemo? Vratiti osmeh na usahla lica Kraljevčana zadatak je mnogo teži nego što se to na prvi pogled čini. Onaj ko poznaje psihologiju ovih ljudi, onaj ko na ove ljude nije gledao samo sa govornice ili kroz prozor kabineta, onaj kome je stalo da poznaje tehnologiju funkcionisanja grada u kojem živi, morao bi znati da je ovaj grad u velikoj krizi, agoniji takoreći. Ovaj grad je jedan od najukletijih u Srbiji, grad u reklo bi se bezizlaznoj situaciji u kojem niko nije u stanju da građanima saopšti razmere propasti u kojima se krećemo. I svi ćute čekajući da se dogodi čudo, a čuda nema. I gledamo kako pred našim očima propada sve što je ovaj grad činilo onim što jeste, gledamo kako nam kao u živom pesku tonu sve iluzije, sve uspomene, svi oni trenuci koji su nas vezivali za ovo mesto. Ostao je samo miris lipe i obećanje da će nam neko, čim prije, vratiti osmehe na uštavljena lica. Možda se i to desi, ali do tada objasnite ovom narodu o, vi mudri, vi uzvišeni, milostivom rukom utešitelja dodirnuti, kako će čovek bez plate platiti komunalije, kako će Elektrodistribuciji, Vodovodu, Toplani, Čistoći, Telekomu i drugima njihovo dati, kako će Tijaniću platiti za pravo da sve znaju, kako će u budžet opštinski svoj prilog priložiti, kako će decu svoju prehraniti, obolele lečiti, posustale pokopati? Objasnite meni o, vi bistrooki vizionari, kako će preživeti četvoročlana porodica sa sto evra mesečno, pre nego što im i to otmu u ime neke više pravde, novog svetskog poretka i tranzicionih gibanja?
Ali, vratiće se osmesi, kao što se vraćaju rode, kao što se rakovi vraćaju u reke, vratiće se osmesi u gradu gde sve što se dešava navodi na urlanje ili plakanje, u gradu gde je ljudsko dostojanstvo bačeno pod noge i gde caruje beda koju mnogi u svom očaju ne žele da vide. Vratiće se osmesi. Jednoga dana kada nas ne bude više, kada ne bude ni Magnohroma, ni Jasena, ni Fabrike vagona ni Ibarskih novosti AD, kada privatizacija bude okončana i kapitalisti zauzmu svoja mesta, u nekom novom gradu, nekih novih ljudi stasalih na našem udesu, na našoj zabludi i kukavičluku, možda tada iskreni osmeh ponovo bude uveden među ljude. I zato, samo zato recite mi kuda smo se to zaputili i je li ovo ono što smo mislili da je ono? Recite vi, leporeki proroci, kada će se to i zbog čega osmesi na naša otromboljena lica vratiti i zbog čega, da znamo da se kao dete šećerlemi obradujemo, mi koji ni za šećerlemu nemamo u vašem smeha lišenom kraljevstvu?Povratak na vrh strane


PROTEST VETERANA TREĆE ARMIJSKE OBLASTI - piše Dragan Vukićević
Vlada žmuri pred zakonom koji je jasan o pravima kosmetskih veterana

   • Posle sedam meseci jalovih pregovora nama ne preostaje ništa drugo osim masovnog protesta. Ako bude potrebno nećemo dozvoliti ministrima da izađu iz zgrade Vlade, jer mi ne planiramo da odemo kući dok ne dobijemo potpisan Sporazum istoga sadržaja kao i potpisani sporazum sa rezervistima Treće armijske oblasti iz Topličkog okruga - kaže potpredsednik Jedinstvenog štrajkačkog odbora boraca Treće armijske oblasti Mićo Aleksić

   Na protestnom mitingu nekoliko hiljada ratnih veterana, učesnika rata na Kosmetu 1999, ispred Vlade Srbije u Beogradu, prisustvovalo je i više od hiljadu veterana iz Kraljeva. Oni su juče u ranim u jutarnjim satima, u 25 autobusa koje je organizovao gradonačelnik dr Miloš Babić, u organizaciji Udruženja učesnika rata 1991-1999, krenuli iz Kraljeva put prestonice u nameri da od Vlade Srbije iniciraju definitivan pristanak da se isplate plate, dodadci i dnevnice za svaki dan učešća u ratu shodno članu 328 Zakona o vojsci Jugoslavije.
- Nemamo iluzija da ćemo u četvrtak završiti posao zbog koga i idemo u Beograd - rekao je u sredu u razgovoru za “Ibarske novosti” potpredsednik Jedinstvenog štrajkačkog odbora boraca Treće armijske oblasti Mićo Aleksić. - Mi ćemo u praku kod Vlade podići i šator, postavićemo i kazan u kuvaćemo vojnički pasulj. Time ćemo Vladi i javnosti staviti do znanja da smo spremni da u svojim zahtevima idemo do kraja i da smo na to spremni i organizovani. Postoji odluka Vlade koja definitivno rešava naš problem. Naš jedini razgovor treba da bude o načinu raspodele novca, odnosno o broju rata kroz koliko bi trebalo veterani da budu isplaćeni i to ne više od desetak, imajući u vidu da mi ne želimo da utičemo negativno na državnu makroekonomiju. Sadašnji premijer Cvetković je nama praktično dan pre nego što je imenovan za premijera obećao da će svi naši zahtevi biti povoljno rešeni. Ministarka finansija takođe se izjasnila o našim zahtevima povoljno, a podržava nas i jedan veliki broj narodnih poslanika. Mi smo u pravu, svi to znaju i obaćali su da će problem da se reši povoljno. Sada je na Vladi da ispuni svoja obećanja i da poštuje zakon.
Inače, Udruženje učesnika rata 1991-1999. opštine Kraljevo od 5.600 upisanih ima 1.200 registrovanih veterana. Prema rečima Aleksića, sa područja opštine Kraljevo u ratu na Kosmetu 1999. godine učestvovalo je više hiljada rezervista u sastavu Prištinskog korpusa u okviru Treće armijske oblasti.
- Kao pripadnici naših ratnih jedinica mi smo uložili velike napore provodeći veliki broj dana na frontu savesno izvršavajući borbene zadatke koji su pred nas postavljani. Od 1990. do 1999. u ratovima živote je izgubilo 77 naših saboraca, a viđše od 120 je ranjeno - kaže Mićo Aleksić. - Prema tada postoejćim propisima, mobilisini vojni obveznici, prema Naredbi Saveznog ministra odbrane od 23. marta 1999. godine, imali su pravo na isplatu plata, dodataka i dnevnica za svaki dan učešća u ratu shodno članu 328 Zakona o vojsci Jugoslavije. Na bazi tih zakonskih propisa tražili smo isplatu, odnosno da se ispoštuju zakonski propisi. Ti propisi su priznati za učesnike dela Treće armijske oblasti Topličkog okruga, koja su ostvarili kroz sporazum sa Vladom Srbije i isplata je završena. Naš osnovni zahtev je da se pitanje naših ratnih dnevnica reši na isti način na koji je to učinjeno u opštinama Topličkog okruga.
Udruženje učesnika rata 1991-1999. godine iz Kraljeva je, na osnovu zaključka Radne grupe Vlade Republike Srbije sa predstavnicima vojnih rezervista Niša, Kruševca i Kraljeva, na skupu u Vladi Srbije u januaru odredilo četiri predstavnika. Ovi predstavnici Ušli su u sastav radne grupe koju je formirao predsednik opštine Kraljevo sa zadatkom da koordinira saradnju lokalne samouprave i Udruženja ratnika. Na osnovu toga, Udruženje je obavilo evidentiranje učesnika rata, a potom je izveštaj dva puta prosleđen Ministarstvu finansija i Ministarstvu za rad i socijalna pitanja.
- Ostvarivanje ovih naših zahteva išlo je vrlo teško i komplikovano. Zbog toga smo morali da se samoorganizujemo i formirali smo od mpredstavnika udruženja više opština Jedinstveni štrajkački odbor Treće armijske oblasti sa kojima se dogovaramo do konačnog rešavanja naših zahteva - ističe Aleksić. - Mi ne želimo da se naši zahtevi rešavaju putem propisa, već putem istog Sporazuma kojim su rešeni zahtevi rezervista u sedam opština Topličkog okruga i koji su potpisali tadašnji potpredsednik Vlade Božidar Đelićš i tadašnji ministar finansija Mirko Cvetković i ministar pravde Dušan Petrović sa ovlašćenim predstavnicima iz sedam opština. Na više sastanaka radne grupe za pripremu ivuh propisa došlo je do razmomilaženja. Vlada je insistirala da se naši zahtevi reše putem propisa, a mi smo tražili da se naši zahtevi reše Sporazumom. I posle formiranja nove Vlade ostajemo pri svojim zahtevima, da se problem ratnih dnevnica veterana reši na isti način kao i veterana sa područja Topličkog okruga.
Alkesić navodi da je sredinom jula u Vladi Srbije, na sastanku ministra finansija i ovlašćenih predstavnika štrajkačkog odbora Treće armijske oblasti dogovoreno da da će zahtevi za isplatu ratnih dnevnica biti predmet odlučivanja na sednici Vlade sedam dana kasnije. Međutim, kako istiće naš sagvoornik, zbog vanrednih okolnosti Vlada nije razmatrala te zahteve.
Pošto su svi dosadašnji pregovori sa državom završeni neuspešno, Jerdinstveni štrajkački odbor je 1. avgusta u Kraljevu odlučio da se radi zaštite prava veterana održi masovni protest 14. avgusta u beogradu.
- Posle sedam meseci jalovih pregovora nama ne preostaje ništa drugo osim masovnog protesta - ogorčeno ističe Aleksić. - Ako bude potrebno nećemo dozvoliti ministrima da izađu iz zgrade Vlade, jer mi ne planiramo da odemo kući dok ne dobijemo potpisan Sporazum istoga sadržaja kao i potpisani sporazum sa rezervistima Treće armijske oblasti iz Topličkog okruga.

B92 PROTIV VETERANA
- Juče (razgovarano u sredu, prim D.V.) B92 je ceo dan u vestima ponavljala, a da niko od nje to nije tražio, da Vlada u četvrtak neće da zaseda. Jasno je da se time htelo da se onemogući naš dolazak u Beograd i to na perfidan način - kaže Mićo Aleksić. - Pogotovo je to sumnjivo od strane B92, pošto smo mi obavestili sve medije i potvrdili svoj dolazak u Beograd u četvrtak. Ne razumem ponašanje B92, pogotovo što mi ne idemo sa zahtevom da branimo Kosovo ili da podržavamo Karadžića i protestujemo protiv njegovog hapšenja i izručenja Hagu. Ne, ovo je marš gladnih.
Nas boli nepravda. Pravda je izvršena prema veteranima iz Topličkog okruga, ali je nama naneta nepravda.


VETERANI
Protest ispred Vlade


   Vojni veterani Trećearmijske oblasti održaće danas masovni protest ispred vladeSrbije.
Oni zahtevaju konačno ispunjenje njihovog zahteva odnosno isplatu ratnih dnevnica, rekao je za B92 predsednik štrajkačkog odbora leskovačkih veterana Dušan Nikolić.
"Tim našim događajem trebalo bi da završimo ovu priču koju smo počeli pre sedam meseci. Previše dugo traje, stvarno su nam živci na izmaku, materijalno, vremenski – sve nas to mnogo košta", kazao je on.
"Ako se kojim slučajem desi da nas niko ne primi u vladi, da nam se niko ne obrati, mi ćemo postaviti šatore u park ispred vlade. Ne želimo da rušimo, ne želimo da lomimo, ne želimo nikakve incidente, mi samo hoćemo da ostvarimo svoja prava", rekao je Nikolić.
Vojni veterani Treće armijske oblasti zahtevaju od vlade da im odobri isplatu na ime razlike u ratnim dnevnicama za period proveden u ratu na Kosovu u vreme NATO bombardovanja.
Oni zahtevaju i da to bude po istom principu kako je prethodni sastav vlade odobrio njihovim saborcima iz Topličkog okruga.
Toplički veterani su po istom osnovu dobili u proseku oko 200.000 dinara i taj iznos im je isplaćen u šest jednakih mesečnih rata.

DVADESET AUTOBUSA IZ LESKOVCA
Deset autobusa sa rezervistimna krenulo je jutros iz Leskovca za Beograd na miting koji je za danas zakazan ispred vlade Srbije.
Predsednik štrajkačkog odbora leskovačkih rezervista Dušan Nikolić rekao je FoNetu da je "danas dan D".
"Danas moramo da rešimo problem koji se vuče već 16 meseci. Za toliko vreme ova država ne može da nađe rešenje. Nadam seda će ga sada naći", kazao je on.
Nikolić je rekao da će rezervisti ostati u Beogradu "sve dok se problem ne reši". On očekuje da će na protestima ispred vlade biti izmedju pet i deset hiljada rezervista izTreće armijske oblasti".
Put Beograda se jutros uputilo i po dvadeset autobusa sa rezervistima iz Niša i Valjeva.Povratak na vrh strane


ČEKAJUĆI LOTO "SEDMICU" - piše Marko Slavković
Milioner tek za trista hiljada godina!


   • (Ili: o pogrešnim ubeđenjima, zabludama i istinama)

   Ljudi koji iz zabave učestvuju u nagradnim igrama, ali i pasionirani kockari, žrtve su nekoliko pogrešnih ubeđenja. Te uobičajene zablude kod učesnika igara na sreću proistekle su iz pogrešnog razumevanja verovatnoće događaja i lošeg tumačenja nekih aritmetičkih i statističkih relacija.
Prva, i najčešća, zabluda je da verovatnoća slučajnog izbora broja zavisi od prethodno izvučenih brojeva. Igrači lota, na primer, imaju rezon da, ako je neki broj više puta bio izvučen, onda njega treba precrtavati na listiću, zato što je to, provereno, broj koji češće ,,izlazi,,. Ovaj rezon je, naravno, pogrešan. Jer, kod događaja ovakve vrste, pri slučajnom izboru, prethodni rezultati ničim ne mogu da utiču na naredne.
Druga zabluda proističe iz ubeđenja da sistem u igri može da poveća verovatnoću dobitka. Neki pasionirani igrači provedu ceo život u traženju ,,magične,, kombinacije koja bi kazaljku verovatnoće pomerila u njihovu korist. Računica je, ipak, neumoljiva i vrlo jednostavna. Verovatnoća dobitka zavisi samo od odnosa broja kombinacija koje je igrač uplatio i njihovog ukupno mogućeg broja. Raspored brojeva nema nikakvog uticaja na šansu. Tako će u igri loto dobitna kombinacija brojeva 1, 2, 3, 4, 5, 6 i 7 biti podjednako verovatna, i treba je očekivati isto kao i svaku drugu. Ne postoji nijedno matematičko, ni logičko, pravilo koje bi toj kombinaciji dalo manje ili veće šanse u odnosu na bilo koju drugu. Činjenica da ova kombinacija nikada nije izvučena, nije posledica toga što je ta kombinacija manje verovatna, nego što je broj ukupno mogućih kombinacija nepojmljivo veliki. Zamislimo neku manje atraktivnu i prepoznatljivu kombinaciju, recimo 4, 7, 9, 11, 20, 29 i 35, najverovatnije je da ni ona nikome nije donela glavni dobitak. Ako zamislimo još sto hiljada nasumičnih kombinacija, gotovo je sigurno da će ishod biti isti.
Treća zabluda. Ako, recimo, na lotu pogodimo šest od sedam brojeva, pomislićemo da nam je još samo malo sreće trebalo pa da pogodimo sedmi. Matematička kombinatorika nam, ipak, govori drugačije. Na svake 223 ,,šestice,, dolazi samo po jedna ,,sedmica,,. Dakle, ako smo na listiću imali šest pogodaka, to znači da smo imali 99,55 procenata prema 0,45 šanse da na tome i ostanemo.

ŠANSE ZA PUN POGODAK
Igra loto popularna je u celom svetu. Kod nas je poznat sistem ,,7 od 39,,, u kome treba pogoditi koja će kombinacija od sedam brojeva biti izvučena od mogućih 39. Kakve su šanse da pogodimo svih sedam brojeva i osvojimo superpremiju? Ako bismo programirali kompjuter da savake sekunde danonoćno ispisuje po jedni nasumičnu kombinaciju od po sedam brojeva, mogli bismo da očekujemo da dobijemo po jednu ,,sedmicu,, na svakih šest meseci. Pri svakom virtuelnom ,,izvlačenju,, sedam brojeva, imamo šansu od 1: 15.380.936 da dobijemo glavnu premiju. Za šest od sedam pogodaka šansa je 1: 68.664, pa pet 1: 1.476, a za četiri 1: 88. Šansa da bilo šta dobijemo pri svakom izvlačenju iznosi 1: 82.
S obzirom da svako kolo lota u stvarnosti ne traje jednu sekundu, nego nedelju dana, mogli bismo da očekujemo da ćemo za, otprilike, 300. 000 godina dobiti prvu nagradu! zato ćemo da odrešimo kesu i povećamo uplatu. Nećemo uplaćivati nedeljno po jednu, nego po 10.000 kombinacija, što će biti više od pola miliona kombinacija godišnje. Za uzvrat, moći ćemo da očekujemo čistu ,,sedmicu,, već posle 30 godina. Dotle ćemo dobiti pride i 223 ,,šestice,,, 10.192 ,,petice,, i 163.184 ,,četvorke,,. Koliku ćemo ukupnu nagradu osvojiti zavisi od broja ostalih dobitnika i ukupne uplate. Ali, ako fond dobitaka iznosi 50 odsto od uplate, i ako za svaku kombinaciju treba uplatiti po dva dinara, možemo sa velikom verovatnoćom da procenimo da ćemo se radovati ukupnom dobitku od oko 15.380.936 dinara, pošto lako možemo da izračunamo da smo za tikete potrošili tačno 30.761.872 dinara.
Da li ovo deluje kao privlačna računica?

NEVEROVATNE LOTO PRIČE
Tačno pre dvadeset godina, izvesni Vilijam Bud Post, iz Pensilvanije, dobio je na lotu 16 miliona dolara, a pred kraj života primao je socijalnu pomoć.
- Voleo bih da nikada nisam dobio toliki novac. To je bila noćna mora.- govorio je .
Bivša devojka Vilijama je tužila i dobila svoj deo od nagrade, a njegov brat je uhapšen jer je najmio plaćenog ubicu da ga ubije, nadajući se da će naslediti bogatstvo. Ostatak porodice ga je saletao sa idejama gde da uloži novac, dok nije pristao da investira u posao koji nije doneo ni dolara dobitka. Čak je neko vreme proveo i u zatvoru, jer je pucao poviše glave sakupljaču dugova, u koji je upao zbog raskalašnog života. Za godinu dana zadužio se milion dolara. Priznao je da je bio glup udovoljavajući porodici. na kraju je proglasio bankrot. Posle toga, živeo je mirno sa samo 450 dolara mesečno.
- Umoran sam. Imam 65 godina i upravo sam imao operaciju srca. Milioni na lotu ne znače mi ništa.- rekao je Vilijams nedugo pre smrti.

DOBILA NA LOTU DVA PUTA POSLE SNA
Mnogi osvajači prvih nagrada govorili su da im se dobitne kombinacije pojavile u snu. Meri Volens, iz Toronta, osvojila je džekpot nakon što je ,,videla,, brojeve listića i ček sa ogromnom cifrom. Njeno samopouzdanje išlo je dotle da je ispunila još jedan listić sa istim brojevima, tako da je naistom izvlačenju dobila dva puta. Zamimljivo je da je, pored nje, još neko imao prvu nagradu, tako da je Meri dobila dve triće od ukupno 24 miliona dolara.

UBIO SE VERUJUĆI DA NIJE UPLATIO DOBITNI LISTIĆ
Početkom godine, Timoti Brijan, iz Velike Britanije, izvršuio je samoubistvo, pucajući sebi u glavu, verujući da greškom nije uplatio loto listić sa istim brojevima, koje zaokružuje godinama. Bio je uveren da je time izgubio tri miliona funti, a zapravo bi, i da je listić uplatio, dobio samo 47 funti.

PREŽIVEO NESREĆE, PA DOBIO NA LOTU
U galeriji neverovatnih dobitaka, i događaja vezanih za njih, vidno mesto zauzeo je i Hrvat Frano Selak. On je preživeo neverovatne nesreće, poput pada aviona, kada se sa 600 metara strmoglavio u plast sena, železničku nesreću u kojoj je poginulo 17 ljudi, a imao je nekoliko saobraćajnih nesreć, od zapaljenog automibila, do sudara sa Unproforovim kamionom. Srećom, nije bio vezan, pa je ispao kroz suvozačevo staklo i ostao živ, a sa ,,škodom,, je ispao ispred provalije duboke 150 metara. Sve je preživeo, a sudbina mu je vratila tako što je na lotu dobio sedam miliona hrvatskih kuna.Povratak na vrh strane


     JAVNA PROMOCIJA “BRISTOL” VODE U JARČUJKU
Ko jednom proba- uvek je traži

   Utorak je, tri sata popodne, kako se pokazalo, jedan od do tada najtoplijih trenutaka u ovoj godini. Na ulicama prolaznika nema, tek poneki automobil i sve je usporeno, omamljeno nesnosnom toplinom neprimerenom ovim krajevima. U dvorištu “Papirprodukta” u Jarčujku -gužva. Ljudi i žene sa balonima pored česme iz koje slobodno ističe sada već nadaleko čuvena “Bristol” voda. Na licima prisutnih onaj karakteristični izraz ljudi koji su došli da traže lek svojoj boljci, još jedan u nizu ili možda onaj pravi od kojeg se očekuje čudo u vidu izlečenja. A ponekad pomaže i samo ubeđenje da je baš to ono što leči. No, treba stići dotle da se tako slepo veruje.
I pored toga što se pogon za flaširanje “Bristol” vode nalazi samo nekoliko desetina metara od ove česme, Svetislav Bošković - Cveko, ostavio je česmu dostupnu onima koji već godinama dolaze ovde i konzumiraju ovu vodu obogaćenu magnezijumom i drugim neophodnim sastojcima koji je čine dragocenom za psihofiozičko zdravlje modernog čoveka. A ljudi- k’o ljudi, i pored dobre namere vlasnika pojedinci dolaze i sa cisternama ostavljajući druge da beskrajno dugo čekaju u redu za svoju “dozu”. Veliki broj stalnih posetilaca “Cvekove česme” i sada je tu, što je možda i najbolja reklama za vodu koju piju, jer na pomenutoj temperaturi samo najizdržljiviji nalaze sa shodno da stoje pored česme, pa makar i pred kamerama kraljevačke televizije.

NI VREME JOJ NE MENjA SVOJSTVA NI UKUS
- Ja sam Milan Ilić iz Kraljeva, kaže mi jedan od posetilaca javne promocije “Brostol” vode na njenom izvorištu. Ovu vodu koristim već tri i po godine, od kako je počela da se toči, zbog prostate. Osećam se dobro, a bio sam i na lekarskoj kontroli više puta i lekari konstatuju da se moje zdravstveno stanje poboljšava, ne baš mnogo, doduše, ali se poboljšava, kaže Milan Ilić iz Kraljeva.
Milan ovde dolazi iz centra, iz Ulice Cara Dušana, što i nije tako blizu, a kolima se ne isplati ići svakodnevno, i kaže kako ponekad i desetak dana koristi vodu koju donese za piće i kuvanje i da ona stajanjem ni malo ne gubi svoja lekovita svojstva.
- Desi se ponekad da voda stoji i po mesec dana u špajzu i ja ne osećam nikakve promene ni bolje ni gore, ista je kao da sam je prvi put natočio.
Milan ima 80 godina, i kao što se vidi na našoj fotografiji, da li zbog vode ili nečeg drugog, deluje sasvim krepko, i zdravo.

CVEKO - ČOVEK KOJI MISLI O BLIŽNjIMA
-Pitaju se neki, zašto bih ja davao da ljudi toče ovu vodu besplatno ako je dobra?
- Takav sam čovek i oduvek sam voleo da pomažem ljudima. Eto,sutra dajemo 1200 flaša vode rezervistima koji odlaze za Beograd na protest. I uvek smo pomagali, (misli na svoju firmu Papirprodukt) svima koji su od nas tražili pomoć, i folklorcima i pevačima, sportistima, umetnicima, đacima i svima ostalima, kaže Svetislav Bošković - Cveko, čovek kojem se posrećilo da mu praktično pred vratima kuće izbije čudotvorna voda.
A neki ljudi govore :da je voda dobra, ne bi je dali. Ja to ne shvatam, ali ne mogu da ne dozvolim ljudima da ovu vodu koriste jer ona očigledno pomaže, ljudi se ovom vodom leče, ljudi postaju i ostaju zdravi pijući ovu vodu. Ja imam pristisak 120 /80 u pedeset i pet godina, nije to mala stvar, a verujem da je to baš zbog ove vode. Može se čovek ovde naslušati lepih priča o čudotvornom dejstvu ove vode na mnoge bolesti, od kamena u žuči do obične temperature. I zbog toga mi nije žao kad mogu nekome da pognem. Iskreno govorim. Uostalom, neka mi neko pokaže jednu vodu u Srbiji koja ima okakav sadržaj magnezijuma ili da ima tako idealan odnos minerala kao naša. Ovom prilikom bih samo pomenuo kardiologa Jordana Petrovića koji ima najbolje mišljenje o našoj vodi. Napomiljem da ove vode, koja je došla ovde kao dar božji, kako kažu neki beogradski stručnjaci, nema mnogo, imaće za Kraljevo, Kragujevac i još neke gradove,a počeli smo da je distribuiramo u Novom Sadu i Zrenjaninu. Prosto rečeno, vode nema mnogo ali će je za dobri narod grada Kraljeva biti, a to je najvažnije.

NEVEROVATAN SADRŽAJ NEOPHODNIH SASTOJAKA
Goran Saveljić, kako za sebe kaže -predstavnik Bristol vode, specijalano za “Ibarske novosti” kaže:
-“Papirprodukt” je krenuo u istraživanje i ulaganje oko ovog bunara koji smo napravili pre sedam godina pre svega zbog toga što smo svesni da je u Kraljevu voda za piće deficitarna, da nema zdrave vode, da je problem sa njenim kvalitetom. Onda smo krenuli u bušenje tog bunara. Već prve analize su pokazale da je kvalitet vode izuzetan, da je prosto neverovatan sadržaj svih potrebnih minerala u njoj. Kad smo došli do tih prvih rezultata krenuli smo u intenzivnije istraživanje i ulaganje i došli smo do toga da je svaka nova analiza pokazivala i potvrđivala početne rezultate. Te uporedne analize sa drugim vrstama vode, koje su prisutne na našem tržištu su ukazivale na superiornost Bristol vode koja je, po svim pokazateljima, bila mnogo, mnogo ispred tih voda. Čak je i poređenje sa svetski poznatom francuskom Evian vodom koja se koristi na sportskim terenima širom sveta pokazale da je kvalitet Bristol vode značajno bolji.
U čemu se sastoji kvalitet ove vode, pre svega što ona ima te neophodne minerale u idealnim količinama. Radi se o niskomineralnoj lakoj vodi izuzetne pitkosti. Sadržaj magnezijuma i ostalih minerala je značajan, što izuzetno povoljno deluje na kardiovaskularne bolesti, što su nam potvrdili i mnogi eminentni kardiolozi. Pre svega sadržaj kalijuma izuzetno povoljno deluje na srčani mišić koji, kako se pokazalo, jača a time se preventivno deluje na bolest broj jedan današnjice- infarkt.
Dalje, sdaržaj magnezijuma je veoma bitan jer on omogućava da periferni krvni sudovi rade normalno i da srčane aritmije budu lako otklonjene. I sadržaj kalcijuma je veoma bitan a i on je u ovoj vodi optimalan, kao i drugih elemenata, i on je vrlo pozitivan za razvoj kostiju dece u razavoju. I još jedan element je vrlo značajan, a radi se o natrijumu, kojeg ima vrlo malo i samo u naznakama, a to deluje vrlo povoljno na hipertoničare, odnosno na ljude sa visokim krvnim pritiskom, a njih je danas, kao što znamo, veoma mnogo.
Sve te karakteristike ove vode ukazuju na to da ona nema nikakva neželjena dejstva, da nema nikakvih kontraindikacija i da mogu da je koriste svi od odojčadi do starijih ljudi, bez ikakvih negativnih efekata a pozitivna dejstva su zaista višestruka.

IDENTIČNI REZULTATI EMINENTNIH INSTITUCIJA
Istraživanja su trajala sedam godina, a vodio ih je Geološki fakultet iz Beograda, na čelu sa profesorima Milivojevićem i Potkonjakom. Posle toga smo svakodnevno, pa i danas, radili nove analaize i svakom novom analizom se samo potvrđuje ono što već znamo , a analize rade VMA iz Beograda, zavod za prevenciju, Institut Dr Milan Jovanović - Batut i instituti za javno zdravlje Beograda i Kraljeva. Dakle, sve eminentne institucije koje imaju potpuno identične rezultate i slažu se da se radi o izvanrednoj vodi, a mi možemo samo da preporučimo našim građanima, a i svima ostalima, da krenu sa potrošnjom ove vode jer će na taj način u potpunosti zaštititi svoje zdravlje, kaže Saveljić.Povratak na vrh strane

PISMA ČITALACA
Oj, Turčine u nevolji kume!

   Stišala se srpska halabuka. Vrhovnici srećni, narod će da kuka. Neka kuka! Kako reče Matija Bećković: ,,Kukavica je prava ptica u Crnoj Gori". Nije samo u Crnoj Gori, nego i u Srbiji. Ako nemamo zajedničku državu, neka nam bar ptica kukavica bude zajednička. Bolje neka ona kuka, nego srpska majka. Zna se u Srbiji i šta kuka. ,,Kuka je za onim što je dosad bilo i za onim što će odsad biti".
U podeli komada ili komadića vlasti, ko će s kim, još se ne zna. Ko će koga, poznato je. Oni će narod, kao i do sada. Sve je rečeno. Sve je viđeno. Sve je poznato. Sve je doživljeno. Nema nam spasa. Na površini će ostati ,,hemičari" srpske žabokrečine. Srpski narod će, kao i do sada ,,gnjuriti u dubini sopstvene plitkoća". Ako još bude mogao da izdrži nepodnošljiv zadah srpske žabokrečine.
Po onoj narodnoj: ,,Bog je, prvo sebi storio bradu", tako čine i srpski vrhovnici. Sve je po Ustavu !? Kažu, da je najdemokratskiji Ustav od svih srpskih Ustava. Ali, daleko je od toga. Samo član 102. Ustava, ne samo da nije demokratski, već je i nenarodni. On dozvoljava da poslanici ne budu od naroda-birači izabrani, već od stranačke vrhuške odabrani.
Od ,,savesnog" naroda, koji je izašao na izbore u procentu od preko 60 odsto glasača (ne birača), glasao je za 20 lista ,,spasioca srpske raje". Razvukao je kao praćku glasačko tete (nije telo), na svaku listu po malo, a nedovoljno dovoljno, za formiranje ,,raspolućenog Parlamenta" i ,,jedinstvene" Vlade. Sve mi ovo liči na konstataciju proroka Ozeja (,,Biblija") koji uzviknu: ,,Izgibe moj narod, jer je bez znanja"! Srpski narod spada u ovakve narode. Ne može da živi bez mazohizma (uživanje u mukama). Niko nema toliko sadizma, koliko Srbin ima mazohizma! Potom, nasedanje na predizborna udvaranja. Lažna obećanja onih, koji od drveta svoje sreće, ne vide šumu narodne nesreće. Onih, koji ubeđuju narod, da je najgore prošlo, dok narod sumnja da još nije došlo. Onih koji narodu nude lažnu nadu, umesto surove zbilje. Onih, čije statistike iskazuju ,,dobro" stanje, a stvarno stanje za plakanje. Onih, koji ne silaze sa patriotskog ringišpila, koji se iznad srpskih glava vrti u krug, a narod odozdo podozrivo gleda.
Godina 2008. predstavlja godinu ,,punoletstva" srpske nesreće, posrtanja, nezadovoljstva, neizvesnosti. Učenja da vode državu. ,,Ponavljanja" na narodu. Onih, koji se nisu pokazali ni u vođenju sopstvene porodice. Onih, kojima su ,,puna usta" osiromašenog naroda i puni džepovi sirotinjskih para. Onih, kojih je srpskom narodu dosta, i koji mole da ih više ,,ne brane"! Onih koji su ,,iskrvarili" nacionalne penzije. Onih koji su postali doživotni poslanici. Onih koji su pred kamerama (narod) bore za ,,dobro" naroda, a u skupštinskoj ,,birtiji" piju viski, pričaju viceve i jedu raznorazne đakonije visokog kvaliteta, po ceni koje su u studentskoj menzi. Onih koji u Parlamentu sede u svojim taborima i prate ,,usta i ruke" svoga dirigenta (šefa poslaničke grupe). Onih koji strepe od posledica demokratskog centralizma svoje partije, ne od glasača-naroda, koji ih nije ni birao, nego od članova partijskog Politbiroa jednopartijskog tipa. Moglo bi se, još toga nabrajati. Ali, ne vredi. Sve je ovo ,,pucanje" u prazno. Oni ovo neće čitati. No, i ako pročitaju, mogu da se ,,podatresu", da može da im pozli, jer u problemu oko formiranja parlamentarne većine i Vlade, svaki nam je izabranik ,,dragocen i neophodan", kao žednoj zemlji kiše.
Kada se osvoji vlast, počinje borba za prevlast. Za taj ,,mrstan" komad ili komadić vlasti. Političar, postalo je unosno zanimanje. Ne smeta, što politiku zovu ,,laka ženska", pa je po analogiji političara ,,laka roba". Jer oni znaju, da je ,,bolja šaka vlasti, od kofe pameti". Ne smeta njima ni perfidno sklepane neprincipijelne i neprirodne koalicije. Udružiće se oni i sa crnim đavolom kada je vlast u pitanju. Jedna koalicija, postala je kao ,,udavača". Samo za razliku, što bogata udavača nudi miraz, a ova traži maksimum, da bi dobila što više. Vinula se, ,,vaskrsla" i postala jezičak na kantaru srpskog Svetog Ilije, pa je u prilici da prevagne, kuga će Srbija? Jedno je izvesno. ,,Bilo koju Vladu formirali, znajte Srbi, da ste nadrljali". Pored svih kooperativnih, popustljivih i čvrstih stavova, oni će malaksavati i prilagođavati se, obrnuto proporcionalno izdejstvovanih resora za svoju stranačku vrhušku, po onoj narodnoj: ,,Kakvo pečenje, takvo rešenje"!
Ovde nije kraj,. U vladavini narodom, odmah kreće kampanja za naredne izbore. U utvrđenom i prepoznatljivom metodu rada Parlamenta i Vlade sledi: Mi nećemo tako! Iako, ne znamo kako hoćemo. Ono što mi hoćemo, uvereni smo, da oni neće. Neše i loše, bolje je od njihovog dobrog. Njihovo dobro, gore je od našeg najgoreg. Naše je nikakvo, ali to ne znači da će njihovo dobro-proći. Cilj je, ne postići cilj.
Što se nesposobne demokratije tiče, ona je sve razvijenija, što je dalje od državnih jasala. Evo primera: U mesnim zajednicama (sirotinjskim osnovnim ćelijama srpske demokratije), nesposobne demokratije ima u izobilju. Zašto? Tu nema love. Saveti MZ se biraju neposredno na zborovima građana. U srpskoj piramidalnoj vlasti (kao kod piramidnih banaka), što je više prema vrhu, sve je manje demokratije. Moglo bi se reći, nema ni (D) od demokratije. O nesposobnoj, ni govora. Tu je sve, pod kontrolom: Glasaš za listu. Na listi, jedni te isti. Ili uzmi, ili ostavi! Na lovu, zaboravi! Biće gore, nego što je bilo, dok Srbima, ne pukne ,,trpilo". A uskoro će!
Dobrica Čakanović


U DOMAĆINSTVU RADOŠA MILOŠEVIĆA SA RUDNA
Grom zapalio štalu


   Golijsko područje je poznato čestim naletima jake kiše i grmljavine. Na žalost takvo nevreme je nedavno bilo uzročnik jačeg udara groma koji je do temelja Radošu Miloševiću u Kamenskoj spalio štalu. a tog 22. jula ništa nije nagoveštavalo da može doći do nesreće koja je Radoša i Vladana Miloševića mogla da košta možda i života. Imali su sreće jer se štala nalazi u neposrednoj blizini kuće, a stogove sena su tek planirali da zdenu tako da se vatra nije proširila i na druge objekte. Sve se odigralo velikom brzinom
- Da nije bilo komšija izgore mi i stoka. Ne pamtim za svoj vek a imam 72 godine da je nekad bilo vako. Dešavalo se udari ovde u šumu, u veće drvo ali baš u štalu ili kuću, nije bivalo. Jedna junica i tele mi se umalo ne ugušiše. Al’ dobro je što niko nije stradao a moglo je da bude i to. - kaže Radoš
Od štale za primer ostali su zidovi koji se rune i zgarište koje mora brzo da se popravi. Radoš kaže da su neki ljudi dolazili iz mesne kancelarije i pogledali štetu ali ni nakon 15 dana nije dobio obaveštenje da li će dobiti i neku pomoć jer nije bio osiguran. Stoka se mora pod hitno zbrinuti jer u okolnim čairima su primećeni lisice,vukovi pa čak i medvedi-Miloševići imaju 14 grla krupne stoke, nešto svinja i živine. Za sada su napravili priručno tremove ali su oni privremena rešenja. Osim već pomenutih problema oni su suočeni i sa nedostatkom vremena jer se objekat ne može podići preko noći ovde hladno vreme kalendarski stiže ranije.
- Vidite, četiri krave do decembra treba da se otele. ja njih moram negde da smestim. Napravio sam od cerada neko privremeno rešenje ali to nije sigurno. Ovde smo primetili čak i medjeda , napatili ovi iz Šumske. Nisam bio osiguran, pa šta da ti kažem. Sve je to gubljenje vremena a ja ga nemama. Mi što smo dalje od Opštine, sve veća pastorčad. Ja ako stoku ne zbrinem, mogu samo da je prodam, a šta dalje? Bogat seljak i bogata država.!! - kaže Milošević
Miloševići nemaju ni sredstava te bi im u krajnjem slučaju i neki povoljan kredit dobro došao.


HRONIKA
Razoružan lovac na krtice


• Posle priče u medijima policija je Ljubiša Bogojeviću iz Konareva kod Kraljeva oduzela ,,ubojito'' oružje kojim se on borio protiv ,,podzemlja'' na svom imanju

Više od dve decenije Ljubiša Bogojević (66) poljoprivrednik iz Konareva kod Kraljeva borio se protiv krtica na svom imanju i rat izgubio - ostao je bez ,,oružja''. Pre nekoliko dana razoružala ga je policija i sada, kako kaže, strahuje da ne bude kažnjen ,,za nelegalno držanje oružja, za progon i ubistva ovih životinja na svom imanju…''
Sve je počelo od priče o izumu Bogojevića kojim se, kako u šali kaže, uspešno borio protiv ,,podzemlja na svom imanju''. Ljubiša, vredan i pošten poljoprivrednik godinama sa suprugom Nadom i drugim članovima porodice obrađuje imanje u Konarevu gde sada živi, a i gore u planini, u selu Đakovu nedaleko od manastira Studenice, gde je rođen. Međutim, posao mu najviše ,,kvare'' krtice, privlači ih rastresita zemlja i začas, za jednu noć, livadu, voćnjak pretvore u ,,njivu''.
-Taman počenem da kosim livadu kosačica stane. Uplete se trava pomešana sa sveže iskopanom zemljom oko kose i tako na svakih pet, šest metara. Probao sam sve da ih nekako oteram, u otvore na krtičnjaku sipao sam naftu, uključivao cev sa traktorskog auspuha i duvao dim u njihove podzemne kanale, kupovao u veterinarskim apotekama i postavljao specijalne ,,patrone''…No, ništa nije pomagalo, odsele se ali za dan, dva vrate i opet isto…
Budući da je Ljubišu život, naročito gore u planinskom selu gde nema svakojakih majstora, primorao da se bavi i raznim majstorlukom, dosetio i smislio efikasno oružje protiv krtica. Staru pušku, zarđalu, zaostalu iz ko zna kojeg rata, je skratio, proširio cev za lovački ,,patron'' samo sa barutnim punjenjem i tako vešto povezao oroz da ga krtica njuškom, sa čeone strane ove sprave, olako ,,povlači''.
-Ovu napravu postavim u otvor koji otkrijem u sveže iskopanom krtičnjaku. Pošto krtice ne trpe strujanje vazduha, nekad odmah, nekad tokom noći, a desi se i za dva, tri dana dolaze da otvor zatvore i čim dodirnu tu vezu sa orozom, naprava se aktivira i od praska i dima svaka strada, znači, izvršava samoubistvo…Uglavnom, nijednog pucnja ,u prazno' do sada nije bilo - kaže Bogojević za ,,Politiku''.
U selu se brzo pročulo za tako efikasnu napravu pa su ga i komšije često pozivale da ,,interveniše''.
Ovu Ljubišinu priču već smo objavili, a posle i neki drugi mediji na šta je reagovao opštinski javni tužilac u Kraljevu. I, na njegov zahtev, Dragica Pančić, istražni sudija ovdašnjeg Opštinskog suda 17. jula ove godine izdaje naredbu da se izvrši pretres kuće i drugih prostorija u vlasništvu Bogojevića. U toj naredbi se navodi ,, da će se verovatno pronaći tragovi krivičnog dela ili predmeta važnih za krivični postupak ili oružje u nelegalnom posedu''. Posle dva, tri dana sa takvim nalogom došla je policija.
-Znam da ništa nisam skrivio - objašnjava Bogojević za ,,Politiku'' - ali se setim da je možda zbog ,,krtinjare'' i kažem im ,ljudi nema razloga da pretresate ormane u kuću ja tu zarđalu spravu ne držim u kući'. Oni poslušaju i ja im to predam. Inače, sprava puca samo kad se na zemlju položi puni se barutom bez kuršuma, dakle, nema opasnosti za ljude. Onda smo pošli u policijsku stanicu i tamo su policajci napravili zapisnik. Rekli su mi da ću biti pozvan da prisustvujem oceni ubojitosti oružja koje sam nelegalno posedovao. Eto, da sam znao ne bi ni govorio za medije.
Od pomenute procene ubojitosti oduzetog ,,oružja'', najverovatnije, zavisi da li će Bogojević biti optužen i on pomalo strahuje da ga, kako njegova supruga Nada dodaje, ,,ovo inovatorstvo ne udari po džepu''. A, krtice kao krtice, već rade neumorno i kao da su željne osvete, odmah su, baš ispred Ljubišine kuće, tokom samo jedne noći ,,podigle'' četiri krtičnjaka. No, on je, bar za sada, nemoćan.

PIŠTOLJEM NA NOVINARE
   Pripadnici kraljevačke policije su Opštinskom javnom tužilaštvu podneli krivičnu prijavu protiv Ljubomira V. (50) iz Kraljeva, zbog postojanja onovane sumnje da je izvršio krivična dela ugrožavanja sigurnosti, lake telesne povrede i nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija. Protiv Ljubomira V. podneta je i prekršajna prijava zbog vređanja, zlostavljanja i vršenja nasilja nad drugim licem i uz zahtev za pokretanje prekršajnog postupka doveden sudiji za prekršaje, koji mu je nakon saslušanja odredio zadržavanje do 24 sata.
   U prekršajnom postupku, sudija Opštinskog organa za prekršaje u Kraljevu, okrivljenom Ljubomiru V. (50), za učinjeni prekršaj vređanja, zlostavljanja i vršenja nasilja nad drugim licem, izrekao je kaznu zatvora u trajanju od 25 dana koja je stupila na snagu istog dana.
   Osumnjičeni je u ponedeljak, oko 16,30 časova, u redakciji "Kraljevačkih novosti" pretio novinarima i jednom od njih drškom od pištollja, za koji je posedovao odobrenje za držanje, naneo laku telesnu povredu u vidu oguljotine na ruci.
   Od osumnjičenog je uz potvrdu oduzet pištolj. Rad na rasvetljavanju ostalih okolnosti ovog događaja je u toku.Povratak na vrh strane


VODOZAHVAT NA STOLOVIMA - piše Radmila Vesković
Zaštita od šumskih požara i pojilo za životinje


   Planina Stolovi na kojoj nema mnogo izvora, ali su zato vrlo česti šumski požari, od prošle nedelje je bogatija vodom. Na upotrebu je svečano predat vodozahvat sa rezervoarom od 24.000 litara vode koji omogućava punjenje hiljadu naprtnjača i pokrivanje oko 50 kilometara protivpožarnog fronta. U blizini vodozahvata kaptiran je još jedan planinski izvor. Podno najvišeg vrha Stolova - Usovice, na 1.300 metara nadmorske visine vodozahvat su izgradili preduzeće "Srbijašume" i Dobrovoljno vatrogasno društvo Kraljevo.
   - Ovo je već peti vodozahvat koji smo u saradnji sa "Srbijašumama" napravili i koji su od velikog značaja u gašenju šumskih požara, posebno na teško dostupnim terenima - kaže komandir Dobrovoljnih vatrogasaca Srbije Milutin Vukosavljević.
   I prošlogodišnji požar većih razmera na severnim obroncima Stolova verovatno bi bio brže i lakše ugađen da se svaki litar vode nije dovozio iz podnožja planine, jer Srbija još uvek nije dovoljno opremljena za gašenje šumskih požara. Prema rečima načelnika Odeljenja vatrogasno-spasilačkih jedinica MUP-a Srbije Dragana Dončevskog, koji je vodozahvat svečano predao u upotrebu, ove godine smo ipak znatno spremniji nego prethodnih:
   - Nabavljeno je 51 vatrogasno-spasilačko vozilo, zatim 10 specijalnih šumskih vozila, a helikopterske jedinice su opremljene vedrima. Sektor za zažtitu i spasavanje MUP-a sada raspolaže i sa dva montažna bazena kapaciteta kao i ovaj rezervoar po 24 kubika vode - kaže Dončevski.
   Šumski požari su poslednjih godina sve češći ne samo u našoj zemlji i regionu, nego u celom svetu. Osim što nije dovoljno tehnički opremljena, Srbija nema ni odgovarajuću zakonsku regulativu za vanredne situacije. Pojedini zakoni su stari i dvadeset godina, a u njima svoja zaduženja imaju državni organi i organizacije koji odavno ne postoje.
   - Pripremljen je Predlog zakona o zažtiti i spasavanju i sada od Vlade zavisi kada će ući u skupštinsku proceduru. I do sada su u vanrednim situacijama sarađivali svi segmenti društva, ali ovaj zakon treba da dovede do veće efikasnosti i funkcionalnosti: šta radi vojska, šta policija, šta je obaveza građana, šta npr. zdravstvenih službi, ko rukovodi akcijom zaštite i spasavanja, jednostavno da se zna šta ko radi - kaže Dončevski.
   Sve ove pripreme, pa tako i izgradnja vodozahvata i kaptaža izvora na planinama, treba da posluže za vanredne situacije, za "ne daj bože". U međuvremenu, izvorišta će imati mnogo lepšu namenu - da na njima žeđ utole putnici namernici, ali i stoka i divljač na Stolovima, jer vodozahvat podno Usovice ima izgrađeno i pojilo za životinje.


U SAMAILAMA NA PETROVDAN
Velika izložba ručnih radova


   Da je ponikao iz naroda i za narod, Crveni krst Kraljevo je dokazao i ovoga puta. Na Pantelijevdan, veliki praznik koji okuplja mnoge meštane Samaila i okolnih sela, vredni aktivisti kraljevačkog Crvenog krsta napravili su veoma zanimljiv štand na kojem su se prodavali ručni radovi. Ispod lepršave zastave Crvenog krsta, radoznali prolaznici su mogli da kupe kvalitetne proizvode urađene umešnim rukama i srcem vrednih tkalja, pletilja, vezilja,u radionicama Crvenog krsta. Bilo je puno zainteresovanih prolaznika kojima su ljubazne prodavačice, istovremeno i stvaraoci tih proizvoda, prodavale robu ali ih i pozivale da im se pridruže u radionicama Crvenog krsta, da stvaraju i da se druže.
   Iako je ovo prva prodaja ovakve vrste, aktivisti Crvenog krsta su odlučili da se pojavljuju i na ostalim manifestacijama ovakvog tipa, a sve u cilju promovisanja aktivnosti ove najstarije međunarodne, humanitarne organizacije na svetu. A do novog sabora marljive članice u radionicama već uveliko spremaju nove proizvode koje će da izlože za prodaju i istovremeno pozivaju sve zainteresovane da im se pridruže u Ulici Cara Lazara br.19.Povratak na vrh strane


UMETNOST - KULTURA - OBRAZOVANJE

ISTRAŽIVANJA: POSLE OVOGODIŠNJEG UPISA U SREDNJE ŠKOLE piše Bojana Milosavljević
Matura kroz tri godine

   • Analizu prošlogodišnjeg upisa u srednje škole (juni ove godine) u odnosu na dve prethodne uradio Sektor za srednje obrazovanje i vaspitanje Ministarstva prosvete Srbije. U školskoj 2007/8. bilo je za 3500 manje kandidata nego prethodnih godina. Uspeh na kvalifikacionim ispitima u blagom porastu, ali više zahvaljujući uspehu u osnovnoj školi, a đaci škola iz Raškog okruga u vrhu po pokazanim rezultatima. Tek od 2011/12. testiranje iz maternjeg jezika i matematike zameniće "mala matura"

   U školskoj 2007/8. godini za koju se formalno može reći da se upravo završava uočljiv podatak na junskom kvalifikacionom ispitu bio je za oko 3500 manji broj prijavljenih kandidata nego u dvema prethodnim godinama. Takođe je bio primetan i trend da su učenici manje bodova osvajali na testovima iz maternjeg jezika i matematike, odnosno da im je više poena donosio uspeh u osnovnoj školi. Zanimljivo je kako su analitičari objasnili manji broj osmaka koji su ovog juna konkurisali za četvorogodišnje srednje škole. Dokazalo se, naime, pošto je u pitanju generacija koja je u osnovnu školu upisana 1999/2000. školske godine, da je NATO agresija na Srbiju učinila svoje, a da ne treba zaboraviti ni društvene oolnosti koje su ratu prethodile: uvođenje sankcija međunarodne zajednice i neviđena hiperinflacija (sve ovo su obeležja '90 - ih godina prošlog veka).

ĐACI IZ RAŠKOG OKRUGA U VRHU
Ovakve neprilike navele su brojne porodice da iz Srbije emigriraju. Drugi negativan uzrok je demografske prirode odnosno konstantan pad nataliteta u zemlji, dok i treći razlog potvrđuje statistika: oko 5 odsto učenika koji se upišu u osnovnu školu odustane ili ne uspe da je završi.
Poslednji kvalifikacioni ispit (iz juna ove godine) pokazao je da su đaci na njemu osvajali manje bodova nego prethodne dve godine, posebno na testu iz srpskog jezika, koji je ocenjen kao teži nego u ranijem periodu. Prema rezultatima istraživanja koje je sproveo Sektor za srednje obrazovanje i vaspitanje Ministarstva prosvete Republike Srbije, a odnosi se na tri prethodne godine, učenici iz škola Raškog i Pčinjskog okruga rangirani su veoma visoko, kandidati iz Beogradskog su značajno napredovali, dok su iz Zaječarskog i Borskog okruga đaci pokazali slabo znanje.
Za ovakvu analizu u Ministarstvu prosvete uzeta su tri parametra: procenat izlaznosti na kvalifikacioni ispit, prolaznost na testovima i raspoređivanje po željama. Statistika kaže da je do dva poena iz matematike školske 2005/6. godine osvojilo 3,9 odsto kandidata, sledeće - 3,4, a ovoga juna - 5 procenata. Istim vremenskim redom od 18,5 do 20 bodova osvajalo je 25,1 odsto, odnosno 18 i 18,2 procenta učenika. Slično je bilo i na testovima iz srpskog jezika. Pre tri godine do 3 poena osvojilo je 1,6 posto kandidata, pretprošle - 1,3, a prošle (odnosno 2007/8) - 4,2 odsto đaka. Istovremeno, maksimalan broj poena na ovom ispitu bio je 23, 8 odsto, odnosno 26,4 i ove godine - 17,5 procenata.
U školskoj 2005/6. godini test iz matematike bio je, ocenjeno je, neočekivano lak jer je mnogo kandidata osvojilo maksimalan broj poena. U narednom periodu test je korigovan sa ciljem da se bolje uravnoteži prema učenicima prosečnih sposobnosti. Po oceni analitičara, tek ovog (proteklog) junskog upisnog roka, po težini ili lakoći svejedno, napravljen je balans između dva obavezna predmeta. Prosvetni zvaničnici kažu da manje od 2 odsto svršenih osnovaca ne nastalja školovanje. Kada je reč o željenim zanimanjima i obrazovnim profilima statistika beleži da više od tri petine učenika uspe da se upiše u srednju školu za koju je iskazalo najviše interesovanja. Na osnovu druge želje upisalo se 15, 7 odsto učenika, a treše - 7,6 procenata.

MATURA UKIDA TESTOVE
Prosvetne vlasti već duže vreme saglasne su da način upisa u srednje škole valja menjati, jer kvalifikacioni ispiti nisu najbolje merilo stečenog znanja, potrebnog za viši stepen obrazovanja. Gotovo svake godine dovodi se u pitanje i regularnost testiranja, uprkos svim "zaštitnim merama" Ministarstva prosvete da svi đaci pred postavljenim zadacima budu jednaki. Sve češće se u stručnim krugovima pominje uvođenje mature kao svojevrsnog ispita zrelosti primerene uzrastu generaciji osmaka. Tako je za kraj školske 2010/11. godine predviđen mali uzorak škola za realizaciju takozvanog završnog ispita ili mature. Ministarstvo prosvete će 2011/12. godine uvesti kao obavezan nov način sticanja "ulaznice" za srednju školu upravo taj i takav završni ispit.





SVE SKUPLJE STUDIJE U SRBIJI
Van zemlje do šest puta jeftinije


   • Na uzorku od 963 studenta Beogradskog univerziteta sprovedeno istraživanje šta akademci misle o školarinama i novom nametu - plaćanju takse za svaki ispit prenet u narednu godinu? Anketu su uradili "Prosvetni pregled" - Beograd i agencija IPRES krajem maja

   Iako nikada nije bilo jeftino izdržavati studenta, državne subvencije za visoko obrazovanje u Srbiji su sada već davna prošlost. Ekonomski ili tržišni principi zahvatili su i ovu nekada neprikosnovenu oblast društva, a posledice i te kako osećaju akademci i oni koji ih izdržavaju. U izjašnjavanju gotovo hiljadu studenata Beogradskog univerziteta njih čak 94,5 odsto protivilo se povećanju školarina, a 82 procenta negoduje zbog novine da se ubuduće plaća i svaki ispit prenet u narednu studijsku godinu. U celini, reakcija studenata i njihovih roditelja prema ovim poskupljenjima krajnje je negativna. To je i razumljivo ako se ima u vidu životni standrad u današnjoj Srbiji, sa statistički obračunatom prosečnom zaradom od 32,5 hiljade dinara, pod uslovom da je zaposleni i primaju.
U ogromnoj većini fakulteti najvećeg državnog univerziteta oglušili su se o "preporuku" Ministarstva prosvete da ove godine školarine ne povećavaju. I ne samo da su cene opet podigli nego su uveli i taj novi namet - novčanu taksu za svaki ispit zaostao iz prethodne godine, a koji bi se preneo u narednu. Ova mera, bila pedagoška ili profiterska, odnosiće se na obe kategorije studenata - buyetske i samofinansirajuće. Brojne studentske organizacije i forumi bez uspeha dižu glas i zahtevaju obrazloženje za ove nepopularne mere, kao i jasnu specifikaciju troškova od dodatnih prihoda fakulteta. Oni, naime, sumnjaju da će najveći deo tako iskamčenog novca završiti u platnim spiskovima profesora i ostalih radnika, a ne, recimo, za bolje uslove rada akademaca. Od ukupnog broja ispitanih tek 0,8 odsto bilo je protiv isterivanja stvari na čistac, dok je bez određenog stava bilo 4,7 procenata. Popriličan je bio i broj neinformisanih akademaca o tome šta ih od naredne školske godine čeka.
Posmatrajući drastična povećanja cena studijskih godina, gde je Arhitektonski fakultet sa 240. 000 dinara godišnje neslavan rekorder u Srbiji, saznalo se, na primer, da su školarine na nekim inostarnim fakultetima čak šest puta niže nego kod nas, a za taj paradoks ova država nema nikakvo a nekamoli razumno objašnjenje.

DUGUJE DRŽAVA, PLAĆAJU STUDENTI
Na sve kritike, kao i ranijih godina, čelnici Univerziteta u Beogradu odgovaraju da ministarstva prosvete i finansija fakultetima duguju 25 miliona evra, od toga beogradskim visokoškolskim ustanovama čak 10 miliona. To ih je, kažu, prisililo na podizanje cena studiranja. Ističu, takođe, da ovako stečeni prihodi ne završavaju u profesorskim yepovima u vidu plata, nego da se sredstva usmeravaju za modernizaciju nastave i podizanje kriterijuma studiranja.
Slika je manje - više ista i na ostalim univerzitetima čiji je osnivač država, dok bi se priča o privatnima, kojih u zemlji sa sedam miliona stanovnika ima valjda na desetine, odužila do beskraja kada bi se pod lupu stavila njihova kompetencija, poslovna politika, nivo i kvalitet rada.



ŽIČKI DUHOVNI SABOR “PREOBRAŽENJE 2008”
Sutra svečano otvaranje


   PROGRAM

Subota, 16. avgust
Narodni muzej, 20 časova
SVEČANO OTVARANJE SEDAMNAESTOG ŽIČKOG DUHOVNOG SABORA, govoriće Miloš Babić, gradonačelnik Kraljeva
Koncert vokalnog dueta Pirg Nebojša Mastilović i jerej Arsenije Arsenijević
Vokalni duet Pirg čine Nebojša Mastilović i jerej Arsenje Arsenijević. Izdali su dva CD-a pravoslavne duhovne i srpske etno muzike. Pod pokroviteljstvom manastira Studenica 2002. godine pojavio se CD "Zemlja Svetog Simeona", a 2006. u produkciji PGP RTS-a CD "Ne od ovog sveta". Duo "Pirg" snimio je spotove za pesme "Ne od ovog sveta", "Iznad greha" i "Krst na vrhu Srbije", koja je i noseća numera DVD-a "Obnovimo sebe - podignimo Stupove" u izdanju PGP RTS-a. Dok je prvi CD na izvestan način posvećen Svetom vladici Nikolaju, vodilja drugog bila je "proslavljanje Svetog Save i svih podvižnika Srba koji su život dali za dostizanje Carstva nebeskog". Svojom muzikom "Pirg" nastoji da istakne "ono što je najlepše u našoj istoriji i crkvenoj i narodnoj".
IZLOŽBA SLOBODANA LUKOVIĆA
“Kaligrafije i iluminacije”
Izložbu otvara Aleksandar Dodig koji je o Lukoviću rekao:
"Godine 1999. za praznik Preobraženja Slobodan Luković, tada student Fakulteta za primenjenu umetnost u Beogradu, otvorio je svoju prvu samostalnu izložbu kaligrafije. Tokom proteklih godina to dragoceno iskustvo prvog susreta sa javnošću urodilo je plemenitom pobudom da se na ovaj dan stvara tradicija izlaganja. Rezultate devetogodišnjeg rasta i sazrevanja umetnika-kaligrafa Slobodana Lukovića gledamo na njegovoj šestoj samostalnoj izložbi, ponovo u Muzeju grada Kraljeva."

Nedelja,17. avgust
Narodna biblioteka, 21 čas
SA NOVICOM TADIĆEM
Gojko Božović, Vasa Pavković, Novica Tadić

Ponedeljak, 18. avgust
Narodna biblioteka, 10 časova
O POEZIJI NOVICE TADIĆA
Radivoje Mikić (predsedava), Milan Aleksić,
Mileta Aćimović Ivkov, Jovan Delić, Stojan Đorđić,
Bojan Jovanović, Bojan Jović, Aleksandar Laković, Saša Radojčić, Slavko Stamenić, Bojana Stojanović-Pantović, Bojan Čolak
Narodni muzej, 19 časova
Dr SLAVENKO TERZIĆ
Stara Srbija - sudbina jedne srpske istorijske oblasti
Narodni muzej, 21 čas
PREOBRAŽENjE, PESNICI
Anđelko Anušić, Danica Vukićević, Živorad Đorđević,
Milica Jeftimijević-Lilić, Bratislav Milanović,
Miroslav Cera Mihailović, Ranko Pavlović, Toni Perdić,
Marija Šimoković

Utorak, 19. avgust
Trpezarija manastira Žiča, 13 časova
URUČENjE ŽIČKE HRISOVULjE
Mihajlo Pantić, Dragan Hamović, Novica Tadić, Nebojša Dugalić
Hor Sveti arhiđakon Stefan, dirigent Dunja Marinković



NOVI SAJT KRALJEVAČKE BIBLIOTEKE
Kvalitetna, brza i sadržajna informacija


   Kraljevačka Narodna biblioteka ,,Stefan Prvovenčani", od 4. avgusta, na staroj veb adresi, ima novi sajt. Ovaj dinamički sajt, na čijem ažuriranju radi ceo kolektiv biblioteke, korisnicima nudi kvalitetnu, brzu i sadržajnu informaciju i omogućava efikasan pristup izvorima i fondovima. Celokupan sadržaj je pretraživ, tako da je veoma lako doći do željene informacije.
Kraljevačka biblioteka već šest godina ima svoj sajt, sa oko 2.000 posetilaca godišnje. Novi sajt nudi mogućnost pretraživanja elektronskog kataloga knjiga biblioteke, u kome korisnici mogu da potraže određenu knjigu ili sva dela nekog autora. Redovno su im dostupne informacije o programima biblioteke, dešavanjima u biblioteci, kao i arhiva vesti.
- Veoma atraktivan i bitan sadržaj sajta činiće naše digitalne kolekcije. Već je prezentovana digitalna zbirka razglednica starog Kraljeva i okoline. Uskoro će se na sajtu naći i stare fotografije i rukopisi. Posebno mesto zauzeće, najpre stara, lokalna periodika - kaže Marija Đurović, autor sajta.
Tako će zainteresovanima, između ostalog, biti dostupni ,,Kraljevski glasnik", ,,29. novembar", ali i ,,Ibarske novosti".
Zanimljiva je i rubrika ,,Pitajte bibliotekara", koja korisnicima omogućava da rezervišu knjigu koju žele, kao i da se raspitaju o svemu što ih zanima u vezi sa bibliotekom, a odgovor dobiju za najviše 48 sati.
Na sajtu se mogu naći i preporuke knjiga za čitanje, kao i mnoštvo korisnih linkova. Prezentovana su i sva izdanja izdavačke delatnosti biblioteke.
- Naša biblioteka nimalo ne zaostaje za veoma razvijenim bibliotekama u svetu. Koristeći prednosti savremene tehnologije, korisnicima pružamo mogućnost da vrlo brzo budu tačno i stručno informisani. Očekujemo da će naš novi sajt sadržajima i mogućnošću da se sa nama direktno komunicira pružiti dragocene informacije svima koji ukucaju našu veb adresu - smatra Dragana Tipsarević, upravnik Narodne biblioteke ,,Stefan Prvovenčani".
A adresa, na kojoj možete da koristite prednosti onoga što se u bibliotekarstvu zove ,,biblioteka bez zidova", glasi - www.kv-biblio.org.yuPovratak na vrh strane


RUKOMET- OKANIK UGOSTIO BEOGRAĐANE I SKOPLJANCE - piše Stole Petković
Makedonci bolji u finišu

   Crvena zvezda - Vardar 27:29 (15:14)

   Mataruška Banja: Sportski centar Okanik. Gledalaca 200. Sudije: Savić i Pribaković (obojica Kraljevo).
Sedmerci: Crvena zvezda 5-5. Vardar 12-8. Isključenja: C. Cvezda 8. min. Vardar 14. min.
Crvena zvezda: Perišić, Jojić, Karleuša 1, Šćepanović 4, Tomić 2, Milašević 2, Mihajlović, Sladić 2, Kurbalija, Ljubišić, Pralica 3, Matić, Vukas 3, Perović 2, Cvetinović, Milošević 3 (3), Čupić 2, Rašić, Pavlov 3 (1)
Vardar: Daslkalovski, Rakčević 4, Kisil 1, Karaivanov, Makalovski 7 (7), Pribak 7, Vujović 1, Ivanović 3, Z. Mojsovski, Alušovski 2, N. Mojsovski 4, Kukrika, Markoski, Kosanović, Mitrevski
Ljubitelji sporta iz Kraljeva i okoline imali su po prvi put priliku da odgledaju jedan rukometni susret u zatvorenom prostoru u SC Okanik u Mataruškoj Banji. Sastrali su se beogradska Crvena zvezda šampion Srbije i Vardar iz Skoplja vicešampion Makedonije.
Meč je počeo i završio se u znaku rukometaša iz Skoplja koji se inače, nalaze na pripremama na Zlatiboru. Poveli su na samom startu sa 3:0 a propustili su priliku da realizuju sedmerac. Golman Perišić bio je na visini zadatka. Posle toga, do odlaska na odmor ravnopravna igra uz minimalnu prednost Vardara. Ipak u poslednjim trenucima Beograđani su golom Pralice stekli prednost od jednog goala.
U nastavku opet rezultatska klackalica a na kraju pobeda Skopljanaca koji su znalački sačuvali dva pogotka prednosti u samom finišu susreta.
U timu Crvene zvezde u prvom poluvremenu briljirao je Šćepanović kasnije golman Perišić i njegoava zamena Ljubišić koji je ukrotio čak tri udarca sa linije sedmerca. Kod pobednika Pribak i Makalovski postigli su poim sedam pogodaka. Zanimljivo je da je ovaj drugi sve zabeležio iz sedmeraca.
Na kraju zaslužen aplauz za oba rivala. Crvena zveda je pohitala za Beograd jer su pripreme na Kopaoniku završene a Vardar se vratio u bazu na Zlatiboru.

KRALJEVO U LEPOM SEĆANJU
Legedna nekada jugoslovenskog rukometa Veselin Vujović predvodi tim skopskog Vardara. Nije slučajnost to što je rado pristao da dovede svoje igrače u Kraljevo odnosno Matarušku Banju na megdan Crvenoj Zvezdi. Naime, Veselin je u gradu na Ibru svojevremeno služio vojni rok:
- Drago mije uvek kada me neko podseti na Kraljevo. Tu sam stekao puno dobrih prijatelja. Posle neugodne povrede tetive u Mataruškoj Banji sam bio na rehabilitaciji. Držali su me kao malo vode na dlanu i ja to ne mogu nikada zaboraviti.





IZVRŠNI ODBOR FS RAŠKOG OKRUGA OKREĆE LIST
Najpre uslovi pa trka za bodove!

   Prvenstvo u Okružnoj fudbalskoj ligi je na pragu a zadataka na pretek koji moraju da se reše za desetak dana. To je i bio povod održavanja sednice Izvršnog odbora Fudbalskog saveza raškog okruga. Krenulo se, naravno, od usvajanja zapisnika sa predhodne sednice, potom je u Izvršni opdbor umesto nedavno preminulog Novaka Jovanovića izabran Milan Tufegdžić, pravnik.
Ključna tačka su svakako uslovi rada u pojedinim klubovima. Apostrofirano je nekoliko klubova kojima će ovih dana u posetu doći Komisija u kojo će biti Rade Topdorović (član IO FS RO) i komesari za takmičenje (Dragan Čekanović) i delegiranje sudija (Zoran Velimirović). Tom prilikom će odrediti rok za koji treba ispuniti najminimalnije uslove a to su pristorije za igrače obe ekipe (sa toplom i hladnom vodom) i službena lica.
Ako bi se pratila uputstva iz Pravilnika o takmičenju najverovatnije da bi već određen sastav lige imao sasvim drugačiji izgled. Naime, propozicije nalažu da ligu odmah napuste klubovi koji nemaju optimalne uslove za rad. Takvih je, nažalost poveći broj pa ako bi se slepo pratila uputstva, lige bi bile desetkovane a možda ih ne bi ni bilo.
Kako stvari stoje biće sve po starom. I kada su uslovi u pitanju ali i kada se radi o mlađim kategorijama. Klubovi (takođe po Propozicijama) moraju imati po jednu mlađu selekciju u ligama koje vode FSRO ili FSO Kraljevo. U ranijim prvenstvima gledalo se kroz prste. Kakva je demografska situacija (čitaj natalitet) i opet će. No, klubovi se dovijaju na razne načine pa u svoja okrilja dovode decu sa drugih područja odnosnmo klubova i škola fudbala. Na pragu su pravi pravcati transferi malih asova. Važno je da deca igraju.
Zanimljivo je kako će se odvijati naredna prvenstva. I u narednoj sezoni 2008/2009. Okružna liga će brojati 18 klubova. Na kraju sezone neće biti baraža a ispašće iz lige tri kluba i još onoliko koliko treba napraviti mesta za neku ekipu iz Zone.
U sezoni 2009/2010. Okrug će imati 16 klubova . U okružnu ligu upadaju dve prvoplasirane ekipe iz MF lige koju vodi FSO Kraljevo. Opet će se igrati baraž. Prva ekipa ispod crte za ispadanje u Okrugu igraće sa trećeplasiranom iz MFL. Prva utakmica igra se na terenu ekipe iz nižeg ranga a revanš kod kluba iz Okruga.
Na Odboru su utvrđene liste sudija i delegata kao i sve potrebne komisije, sve po Statutu Saveza.

ZAMENA ČLANOVA
Predstavnici fudbalskih klubova Novi Pazar, Sloga i Metalac pismeno su obavestili predsednika Izvršnog odbora FS rakog okruga Bobana Dmitrovića da neće učestvovati u radu ovog organa. Kod Novopazarca su u pitanju ,,struje" u klubu a kod predstavanika iz srpskoligaških tabora nezadovoljstvo zbog načina izbora novog rukovodstva Saveza. Umesti Karišika kooptiran je Zoran Matović, predsednik FS O N. Pazar, Tutin, Raška a od dva srspkoligaša će se tražiti novi predstavnici umesto Miroslava Karapandžića (Sloga) i Slobodana Đerkovića (Metalac).

SEMINAR ZA SUDIJE
U nedelju će se održati seminar za službena liga za utakmice koje su pod svodom FS raškog okruga. Posle lekarskih pregleda internističkih i okulističkih sudije će istrčati atletske discipline a delegati će obaviti testiranje koje očekuje i arbitre. Biće predočene eventualne izmene Pravila fudbalske igre i na kraju će se saopštiti rezultati. Sudije plaćaju pregled 400 a delegati 200 dinara.

SASTAV OKRUGA
Povratnici iz Zone: Tutin, Jošanica (Novi Pazar), Starosedeoci: Karađorđe (Ribnica), Rudar (Baljevac), Magnohrom (Kraljevo), Braća Vuković (Lađevci), Morava (Sirča), Popovići, Jedinstvo (Godačica), Budućnbost (Konarevo), Hajduk (Jarčujak), Radnik (Ušće), Mataruge, Borac (Vranešii), Proleter (Pečenog). Novajlije: Ibar (Mat. Banja), Radnički (Kovači), Mladost (Oplanići).



PLIVANJE
Srebro Jeleni

   Dve takmičarke PVK Kraljevo, Jelena Panović i Nevena Stanišić, osvojile su tri medalje na tradicionalnom međunarodnom plivačkom mitingu koji je prošlog vikenda održan u Jagodini pod nazivom ,,Akva 235". Jelena Panović je bola druga u trci na 100 metara prsno dok je njena klupska drugarica Nevena Stanišić osvojila dve bronzane medalje: na 100 metara delfin i 200 metara mešovito. Na mitingu u jagodini učestvovali su takmičari iz 19 klubova.



FUDBAL - OVOG VIKENDA STARTUJE SRPSKA LIGA (ZAPAD) - piše Zoran Bačarević
,,Dupli program" u Kraljevu

   • Metalac u 1. kolu u subotu (16,30) kod Ložionice dočekuje valjevsku Budućnost, Sloga u nedelju u istom terminu dočekuje imenjakinju iz Požege • Rađenović ,,poslednja lasta" na Gradskom stadionu

   U senci olimpijskog turnira u Pekingu i već posle drugog kola, još jednog debakla srpskih ,,Orlova", ovog vikenda počinje nova fudbalska sezona u Srbiji, kada su u pitanju ligaška takmičenja. Tako će u borbu za bodove ući i kraljevački srpskoligaši, Sloga i Metalac, koji će, posle neuspeha ,,belih" u baražu krajem maja i početkom juna, ponovo igrati u istom rangu, Srpskoj ligi (Zapad).Kraljevačka fudbalska javnost opet će biti u prilici da se ,,konfrontira" na relaciji prvi gradski klub (Sloga) i večiti ,,trabant" (Metalac) polovinom prošle sedmice već je odigran nezvanični gradski derbi a Metalac i Sloga igrali su bez golova-0:0.
   Poslednje provere pred još jedan start na srpskoligaškom Zapadu i Metalac ali i Sloga imali su prošle subote-oba kao domaćini. Istina, Sloga je ,,generalku" protiv Prve Petoletke iz Trstenika igrala na ,,pola puta", na igralištu Poleta u Ratini, sve čuvajući teren za predstojeće utakmice u ulozi domaćina ali i zbog još jednog strta Olimpijske ekipe u najvišem nacionalnom rangu-Omladinskoj ligi Srbije. Bilo, kako bilo, seriju prijateljskih utakmica četa Igora Tufegdžića završila je pobedom nad Trsteničkim zonašem od 3:1, golovima Tadića (dva) i Vasića pa tako u pobedničkom ,,zamahu" dočekuje nedeljnu premijeru na Gradskom stadionu protiv Požežana. Kraljevački ,,beli" najavljuju još jedan juriš na prvo mesto i plasman u Prvu ligu Srbije, a u poslednji čas angažovali su još jedno zvučno pojačanje. Reč je o iskusnom fudbaleru Dejanu Rađenoviću (31) koji igra u napadačkoj formaciji, uključujući i sami špic rezervisan za ,,egzekutore". Ponikao u beogradskoj fudbalskoj školi gde je gradio karijeru u Kraljevo dolazi preko Laktaša (Republika Srpska) gde ga je,opet, pozajmio beogradski Voždovac.
   Kraljevački ,,plavi sa Ložionice" ni ovoga leta nisu se utrkivali u najavama visokog plasmana i angažovanjem zvučnih imena. Posle odlaska Nenada Vukojičića u Sevojnoi braće Vlašić (Sloga) trener Cvetanovski bio je u prilici da se osloni na ,,ostatak ekipe", uz nekoliko pojačanja-Rakonjac (Jedinstvo, Ub), Kuzmanović (Bane), Stefanović (Čukarički), Ribać (Sloga). Metalac je, posle priprema u Bogutovačkoj Banji imao takođe seriju prijateljskih utakmica, najčešće igrajući ,,tvrdo"usledila je serija remija-Lovćen-Sloga(P), Sloga (K) da bi seriju završio u istom stilu protiv Novog Pazara. Na ,,generalci" kod Ložionice uvek čvrsti i neugledni gosti poveli su ,,u okviru prvog dela igre" da bi Metalac u nastavku svorio više izglednih prilika. Jednu je realizovao Miroslav Marković, efektnim golom dva minuta pre kraja- sve za ,,procenu" da će Metalac i ove sezone biti ,,tvrd orah" za sve rivale, pa i tradicionalnog i najbližeg komšiju-Slogu.
   Utakmice 1. kola Srpske lige (Zapad) Metalac-Budućnost (subota) i Sloga (K)-Sloga(P) u nedelju počinju u 16,30 časova.

STARTUJU OMLADINCI I KADETI
   Ovog vikenda startuju i mlađe kategorije Sloge u najvišim takmičenjima u Srbiji. U Omladinskoj ligi Srbije juniori Sloge će deliti megdan sa BSK-om, dok će protivnik kadeta biti Čukarički na Banovom brdu. Obe utakmice Sloga će igrati kao gost u beogradu. Već u sredu (20. avgust) igraju se utakmice 2. kola. Omladinci Sloge će biti domaćin Zemunu dok će kadeti dočekati vršnjake Radničkog iz Obrenovca. Obe utakmice igraju se-u Kraljevu.



VATERPOLO-ZAVRŠEN LIGAŠKI DEO TAKMIČENJA U DRUGOJ LIGI SRBIJE (JUG)
Doigravanje u Kraljevu

   • Sutra i u nedelju na Gradskom bazenu za prvaka Druge lige bore se Vračar (Beograd), Goč (V. Banja), Dinamo (Pančevo) i PVK Kraljevo

   Završen je ligaški deo takmičenja u Drugoj vaterpolo ligi Srbije. Kraljevački vaterpolisti (PVK Kraljevo) okončali su još jedan nastup u drugoligaškoj konkurenciji sa stopostotnim učinkom bez izgubljenog boda u grupi Jug. Kao i na startu, polovinom jula tako i u završnici Lige koja je okončana minulog avgustovskog vikenda, ,,delfini sa Ibra" srijski su ,,potepali" rivale. U susretu 9. kola u Kruševcu savladan je domaćin Rasina sa 17:10 (4:3, 7:2, 2:5, 4:0). Sa šest golova Miodrag Stanković je najefikasniji igrač meča. I u poslednjem 10. kolu, ovoga puta na Gradskom bazenu Kraljevčani su bili ponovo efikasni. Jagodina iz istoimenog grada ,,torpedovana" je sa 18:6 (3:3, 5:2, 10:1, 0:0) a i u ovom susretu Stanković je bio izuzetno efikasan, postigao je osam golova. Sa deset pobeda, bez poraza i remija PVK Kraljevo je bio najbolji klub u obe drugoligaške grupe, uz impresivnu gol razliku 166:78. Pravo da se takmiče na ,,fajnal-foru" pored Kraljevčana u grupi Jug izborio je i vrnjački Goč a u grupi Sever Dinamo iz Pančeva i Vračar sa beogradskog Vračara.
Ovaj ,,kvartet" sutra i u nedelju boriće se za prvaka Druge lige Srbije u vaterpolu a domaćin je, prema ,,starom" dogovoru, Kraljevo. Sistem ,,ukrštanja" u polufinalu će se sutra na Gradskom bazenu sastati Dinamo-Goč i PVK Kraljevo-Vračar. Pobednici se u nedelju sastaju u borbi za pehar VSS.



PARAGLAJDING-EVROPSKO PRVENSTVO U PRECIZNOM SLETANJU
Kraljevčani obezbedili titulu Srbiji

• Takmičari kraljevačkog Eola Zoran Petrović Gugi i Pavle Marković, drugi odnosno treći u pojedinačnoj konkurenciji Reprezentacija Srbije šampion Starog kontinenta posle sedmodnevnog nadmetanja u Niškoj Banji

   Rodonačelnik i veterani srpskog paraglajdinga Zoran Petrović Gugi i gotovo tri decenije mlađi letački poletarac Pavle Marinković (16), uz svesrdnu pomoć Vrščanima Gorana Đurkovića, doneli su Srbiju titulu prvaka Evrope u paraglajdingu, u disciplini precizno sletanje, koje se od 3. do 9. avgusta održano na terenima u okolini Niške Banje. Evropski šampionat uspešno je organizovao niški PK Grunf a nastupilo je 70 letača iz 13 zemalja.
   Zanimljiva takmičenja u muškoj i ženskoj konkurenciji trajali su nedelju dana, a o pobednicima, peharima i medaljama odlučivali su praktično poslednji letovi. U muškoj pojedinačnoj konkurenciji aktuelni prvak Evrope u preciznom sletanju, Slovenac Matjaž Ferarić odbranio je ,,zlato" pošto je u poslednjem letu doskočio na samo sedam santimetara od elektronske ,,nule". Kraljevački tandem veteran-poletarac opasno je pripretio doskočivši na po samo jedan santimetar od ,,nule", ali je Slovenac poneo titulu prvaka Evrope zahvaljujući prednosti u bodovima pre poslednjeg leta. U konačnom poretku Ferarič je bio prvi sa 78 negativnih poena, Zoran Petrović drugi sa 107,3 a već ,,apostrofirani" junoša Marinković treći sa 193,4.
   U ženskoj konkurenciji u Niškoj Banji trijumfovala je naša reprezentativka Milica Bićanin (Jat, Beograd), zahvaljujući poenima Petrovića i Marinkovića prva je u ekipnoj konkurenciji, ispred Češke i Slovenije, pošto su Česi posle poslednje serije pretekli favorizovane letače iz ove bivše jugoslovneske republike koji godinama drže visoko mesto u evropskom pa i svetskom paraglajdingu.
   - Svakako sam zadovoljan vicešampionskom titulom iz Niške Banje a još više ,,bronzom" koju je osvojio naš takmičar Pavle Marinković. Reč je o srednjoškolcu iz Šimanovca koji od prošle godine leti za PK Eol iz Kraljeva i pred kojim je, naravno, uspešna karijera u ovom sportu. U nIškoj Banji smo svakako u punoj meri ,,popravili utisak" posle slabog plasmana u daljinskom preletu pre mesec dana na istim terenima pošto sam ja zauzeo tek 33. mesto, a moji klupski drugovi se plasirali u ,,donjem delu tabele", istina u konkurenciji čak 150 letača. ,,Ćeraćemo se joć", poručuje sa odmora na Crnogorskom primorju ,,srebrni" paraglajdista iz Niške Banje, odnosno vicešampion Evrope u preciznom sletanju Zoran Petrović Gugi.



NA MARGINAMA OLIMPIJADE U KINI
Komšijsko upoznavanje u Pekingu

   Kina je ogromna ali je svet mali. Da je tako potvrđuje i nedavno upoznavanje prvih komšija iz Kraljeva, tačnije iz naselja Divlje polje. Naime, Radiša Čubrić, nekada takmičar - biciklista sada trener i odbojkaški reprezentativac Vlado Petković iako prve komšije upoznali su se tek sada na Olimpijadi u Pekingu.

- Naravno da smo čuli jedan za drugog ali nismo bili nikada zajedno. On je puno mlađi od mene, ja sam rano otišao u Ameriku i tamo živeo do pre dve godine. Ovo je bila prilika da se i lično upoznamo - kaže Radiša.
Vlado je odrastao na stotinak metara od kuće Čubrića.

- Čuo sam da je bio odličan biciklista, sada selektor i da je ponikao u našem, kraljevačkom, Metalcu i da je tako nastavio porodičnu tradiciju. U defileu u Pekingu bili smo zajedno i lično se upoznali Baš mi je drago - kaže Vlado.

Radiši je ovo bila druga Olimpijada, prva u Barseloni. Vladu tek prva - u nizu nadamo se.
Na slici komšije u Pekingu. I on je ogroman ali je svet i dalje mali.



ATLETIKA-PRVENSTVO CS ZA JUNIORE
Sedam devojaka-plus Nikola

   Juniorke AK Kraljevo, sa sedam osvojenih trofeja bile su najuspešnija ,,ženska momčad" na nedeljnom prvenstvu Centralne Srbije, koje je održano na stadionu ,,Čika Dača" u Kragujevcu. Bilo je to, inače, drugo pojedinačno prvenstvo novoosnovanog Atletskog saveza Centralne Srbije (ASCS). Na prvom, u konkurenciji mladih juniora (takmičari do 17 godina) takmičari AK Kraljevo osvojili su čak 11 medalja.
Nedeljni nastup u Kragujevcu kraljevačkim atletičarima doneo je osam odličja, sedam u ženskoj i jedno u muškoj konkurenciji. Međutim momcima (takmičari do 19 godina) Nikola Bošković osvojio je srebrnu medalju, pošto je na cilj stigao drugi u trci na 400 metara., rezultatom 54,93 sekunde. Kod devojaka, zlatne medalje osvojile su Andrijana Nešić (skok u vis, 165 cm) i Milica Arsić (kugla, 9,58 metara). Srebrnu medalju u Kragujevcu osvojila je, pored Boškovića i Aleksandra Marinković u trci na 1500 metara postigavši dobar rezultat-10:23,55 minuta.
Bronzana odličja u Kraljevo doneli su Jovana Kostić (vis, 135 cm) i u trci na 100 metara prepone (21,34), Brankica Krasić (koplje, 20,17 m) i štafeta 4dž100 metara u sastavu Jovana Kostić, Anica Marković, Milica Josifović i Dragana Petrović (56,99 sekundi).
U Kragujevcu su mladi kraljevački atletičari (njih desetoro) nastupili u 12 disciplina, a pored osam trofeja, osvojena su i tri četvrta mesta.



BICIKLIZAM
Treći u Pazaru

   Biciklisti kraljevačkog Metalca imali su uspešan nastup na još jednoj trci ,,Planet bajk lige Srbije" koja je minulog vikenda vožena u Novom Pazaru. Posebno vredan rezultat ostvario je Dragiša Obradović koji je pobedio u kadetskoj konkurenciji, ispred dvojice vršnjaka iz čačanskog Borca.
U konkurenciji mlađih kadeta kraljevački Metalac u ekipnoj konkurenciji bio je treći, iza Novog Pazara i Borca.Povratak na vrh strane


 


IMPRESUM

Nedeljni list u izdanju : „Ibarske novosti” AD - Kraljevo. Adresa Redakcije: ul. Hajduk Veljkova br. 2.
Generalni direktor i glavni i odgovorni urednik: Dragan Rajičić. Odgovorni urednik: Vladeta Stanojević. Tehnički urednik: Saša Kovačević. Lektor: Vesna Jovičić. Redakcija: Zoran Bačarević (sport), Dragan Vukićević (privreda), Slobodan Rajić (politika), Marko Slavković (reportaže i Stršljen), Bojana Milosavljević, Ivan Rajović (urednik izdavačke delatnosti), Lidija Kuljača (zanimljivosti - zabava), Milisav Radovanović (fotoreporter), Zorica Radunković (marketing).

Predsednik Upravnog odbora: Dragica Tomić.

Telefoni: direktor i glavni i odgovorni urednik 312-504, odgovorni urednik tel/faks 320-630, pravna i opšta služba 312-505, oglasno odeljenje 312-505.

Godišnja pretplata 1.560 din. Za inostranstvo - Evropa 4.680 dinara, Amerika i Australija 6.240 din. Tekući račun: 160-14461-52 kod „Banca Intesa” Kraljevo. Kompjuterska obrada „Ibarske novosti”.
Štampa “APM PRINT”, III Bulevar 29, Novi Beograd.
Generalni distributer: “SOFIST”, Žička 10, tel. 036/360-200 i 361-222.

Poštarina plaćena u Pošti 36200 Kraljevo. List izlazi petkom, rukopisi se ne vraćaju.

e-mail:webmaster@kraljevo.com


Ibarske novosti - e-mail

Copyright © 1997-2008. Interactive.net Kraljevo. All rights reseved interactive