Internet izdanje - 26. septembar 2008. godine
 

 Ibarske novosti - e-mail

Preuzmite PDF verziju novog broja "Ibarskih novosti"!


Naslovna strana novog broja "Ibarskih novosti" - klik za vecu sliku! Bez opozicije, uz pojačano obezbeđenje, usvojene sve odluke
"Morali smo da odblokiramo rad parlamenta"
,,Komemoracija demokratije u Kraljevu"
Privatizacija medija je obavljena nakaradno
Veterani štrajkuju glađu, Vlada žmuri i ćuti
Drž’ se, projo, postaćeš brand
Konkretni dogovori o daljoj saradnji
Čudo u Mednoj
Upozorenje apotekara
Umetnost, kultura, obrazovanje
Sport: Košarka, fudbal, odbojka, atletika


POSLE DVA ODLAGANJA ZAVRŠENA PETA SEDNICA SKUPŠTINE GRADA KRALJEVO - piše Slobodan Rajić
Bez opozicije, uz pojačano obezbeđenje, usvojene sve odluke

   • Sednica održana uz velike mere obezbeđenja, pojačanog iz Čačka, zbog čega je u prvom delu vođena žestoka polemika opozicije i vladajuće koalicije • U nastavku sednice, kome nije prisustvovala opozicija, odbornici vladajuće koalicije razmotrili svih 39 tačaka dnevnog reda i sve odluke usvojili jednoglasno

   Peta sednica Skupštine grada Kraljeva, sa 39. tačaka predloženog dnevnog reda, najpre sazvana za 10. septembar, pa zbog nedostatka kvoruma odložena za 17. septembar, a zatim ponovo prekinuta posle nemilih ,,scena" u skupšinskoj sali, konačno je održana i završena u ponedeljak, 22. septembra. Zasedanje je i ovog puta održano u neuobičajenim uslovima, uz posebne propusnice za sve odbornike i pozvane na sednicu i pojačano obezbeđenje koje su, pored skupštinskog, sačinjavali i pripadnici SUP-a Kraljevo, koji su stajali u holu i ispred ulaznih vrata i petnaestak pripadnika privatnog ,,Federal obezbeđenja" iz Čačka, koji su bili razmešteni u skupštinskoj sali, oko skupštinske govornice i radnog stola i delu prvih i bočnih klupa.
Prepodnevni deo sednice protekao je u žestokim polemikama i replikama šefova i odbornika opozicije i vladajuće koalicije, a popodnevni u radnom tonu i brzom i jednoglasnom donošenju svih odluka na usvojenom dnevnom redu, bez odbornika opozicije, koji su napustili zasedanje, u znak protesta zbog, kako su naglasili, prisustvovanja i pritiska obezbeđenja iz Čačka na njihov rad i ponovnog nepostojanja kvoruma i nepoštovanja zakonske procedure.

,,PRITISAK NA ODBORNIKE"
   Sednica je, kao i obično, započela prozivkom odbornika, pri čemu su odbornici opozicije stajali u holu, i pošto je Branko Kaplarević konstatovao da zasedanju, sa jednim odbornikom opozicije (mr Jovan Nešović), u sali prisustvuje 37 odbornika, pojedini šefovi opozicionih odborničkih grupa ušli su u salu i počeli da reklamiraju povrede Poslovnika o radu Skupštine grada.
   Najpre je za govornicu izašao mr Jovan Nešović, šef OG G 17 plus, i rekao da ,,reklamira povredu svih članova Poslovnika o radu Skupštine grada, od prvog do poslednjeg"! On je naglasio da ,,nikada u istoriji Kraljeva nije bilo da dvadeset pripadnika privatnog obezbeđenja iz drugog grada, iz Čačka, bude prisutno u Skupštini grada Kraljeva" i zapitao: ,,Ako ovo nije pritisak na odbornike i Skupštinu, onda šta jeste!?” U nastavku izlaganja, mr Nešović je istakao da ga je sramota ,,što je u Skupštini danas okružen policijom iako u životu nikada ništa nije ukrao", i da su odbornici koalicije ,,Za evropsku Srbiju" (DS, G 17 plus i SPO) i Pokreta za Kraljevo bili za sporazum oko nastavka sednice, ali da vladajuća koalicija to nije želela. Ustvrdio je da vladajuća koalicija u tom trenutnu ima samo 34 legalna odbornika, kao i da odbornici opozicije ,,ne žele da oko toga prave incidente, što neko iz vlasti želi". Rekao je i da će odbornici G 17 plus i kompletne opozicije napustiti sednicu i da, ,,ako je ovo cena vlasti", Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu moraće o svemu da donese konačnu odluku.
   U dvočasovnoj raspravi usledila su nova reklamiranja povreda Poslovnika, polemike i replike, s jedne strane u ime opozicije mr Jovana Nešovića i Vukmana Rakočevića (G 17 plus) i Milomira Šljivića (SPO), a s druge strane šefova odborničkih grupa i odbornika vladajuće koalicije Nenada Mirčetića (SRS), Slavoljuba Nikolića (SRS), Rada Erca (DSS), Predraga Matića (NS), Tomislava Ilića (NS), Vladimira Bogavca (DSS), Mijata Lazovića (SRS) i Miodraga Petrovića (SPS/PUPS).

POLEMIKE I REPLIKE
   Odbornici opozicije, pored reklamiranja povrede Poslovnika, kritikovali su prisustvo privatnog obezbeđenja iz Čačka u skupštinskim klupama, za to optužili aktuelnog gradonačelnika dr Miloša Babića i lidera Nove Srbije Velimira Ilića, zatražili na uvid u ugovor i postavili pitanje cene angažmana tog obezbeđenja, koju će, kako su rekli, ,,platiti svi građani Kraljeva". Milomir Šljivić i Vukman Rakočević, pored ovih zahteva i pitanja, istakli su da je ,,ovo bruka i poniženje za Kraljevo, koja će putem medija otići u svet" i ,,koja će se nositi do kraja života" i da se iza svega ,,kriju lični interesi pojedinaca u aktuelnoj vlasti u Kraljevu". Tvrdili su da se ovakve stvari nisu događale u Kraljevu i u najcrnje vreme 1996/97. godine i građanskih protesta, a Rakočević je izrazio nadu da će ,,pripadnici obezbeđenja iz Čačka u Kraljevo jednog dana dođi kao prijatelji".
   Odbornici vladajuće koalicije su pored ostalog istakli da su ,,maske konačno pale" i da se jasno vidi ,,da opozicija nedemokratskim putem želi da preuzme vlast iako nema skupštinsku većinu, da pokušava da vrbuje pojedine odbornike vladajuće većine", da bi se srušila aktuelna vlast i da silom vrši blokadu i opstrukciju rada Skupštine, ne poštuje odluke suda i naloge resornog Ministarstva, ne dajući joj da rešava životne probleme građana. Vladimir Bogavac, šef OG DSS-a, podsetio je na nemile scene na prethodnom zasedanju koje je napravila opozicija, zbog čega su na ovo zasedanje morali da dođu pripadnici obezbeđenja i zaštite odbornike od nekih koji, kako je rekao, ,,žele da promene izbornu volju građana" i da su tražili ,,da Izborna komisija ispoštuje sudsku presudu po kojoj koalicija DSS/NS ima 16 odbornika i ništa više". Tomislav Ilić, šef OG Nove Srbije, oštro je demantovao da Velimir Ilić ima veze sa ovim događajima i naglasio ,,da mnoge boli ova sednica, pogotovo pojedine njene tačke", jer je Nova Srbija ,,generator Skupštine koja će da pokrene mnoge razvojne projekte,  iz prethodnog perioda  i nove", kao što je u prethodne dve godine ovde izgrađeno na stotine kilometara asfaltnih puteva i druge komunalne infrastruture. I Rade Erac je podsetio da su u prethodnom periodu u Kraljevu, posle 40 godina, napravljena dva nova mosta, obilaznice oko manastira Žiče i prema Ratini, a da ,,neki loši ljudi u gradu ne žele da se nastave investicije, izgradi zatvoreni bazen, sportska hala, fabrika vode itd". Između Rada Erca i mr Jovana Nešovića i Vukmana Rakočevića se zatim razvila polemika oko toga ko je gde rođen i kako doprinosi Kraljevu, a između Rada Erca i Milomira Šljivića oko toga ko je menjao stranke i na koji način i ko se udruživao sa kim da nekoga smeni… Predrag Matić (NS) je pored ostalog rekao i da se ,,slaže sa opozicijom da se demokratski bori za svoja prava, ali da način na koji se bori nije u redu", upozorio da ne mogu svi članovi Poslovnika odjednom da se reklamiraju i konstatovao da je ,,ranije bio dva puta skupštinski delegat i smatrao da je to časna dužnost, a da mu je sada najveća neprijatnost što je odbornik", na šta mu je replicirao Milomir Šljivić, rekavši ,,da ne uzima hleb sekretaru Skupštine" i da ,,kome je ispod časti da prisustvuje Skupštini, ima slobodu da to ne čini". Miodrag Petrović je između ostalog podsetio da je sa šefovima odborničkih grupa dogovoreno da se omogući da Skupština radi u redu i miru, da zbog OG SPS/PUPS obezbeđenje i nije potrebno, da je za sve kriva Opštinska izborna komisija  i predložio da Skupština nastavi rad, zajedno pozicija i opozicija, a da opozicija, ako je nezadovoljna, može ponovo da uloži žalbu sudu i resornom Ministarstvu.

RASPRAVA O PREDLOGU PLANA
   Posle ovakve žestoke polemike, Skuštinu su napustili odbornici opozicije. Nakon konstatovanja prozivkom postojanja kvoruma, u prisustvu pojačanog obezbeđenja, odbornici vladajuće koalicije su, u kratkom roku od oko tri sata, razmotrili svih 39 tačaka koje su bile na dnevnom redu, i jednoglasno sa 36 glasova usvojili sve odluke, od kojih trideset iz oblasti kadrovske politike.
   Rasprave i polemike je, ipak, bilo, i to povodom predloga Odluke o donošenju Plana detaljne regulacije dela urbanističkih zona ,,Centar i Čibukovac" - druga faza. Kako su obrazložili odgovorni izvestioci, ovim Planom obuhvaćena je površina od oko 104 hektara i on je prošao svu predviđenu zakonsku proceduru, nadležne komisije, javni uvid i sve druge propisane faze. Naglasili su i da je Plan razvojni i stvara sve potrebne uslove za izgradnju i investicije, posebno u naselju ,,Čibukovac", koje obuhvata i izgradnju sportske hale i stambeno-poslovnog centra na površini od oko pet hektara.
Međutim, odbornik Pokreta za Kraljevo Radovan Marković, kao član Komisije za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti,  izdvojio je mišljenje i obrazložio ga na sednici. On je istakao da je to učinio iz tri razloga - zbog toga što u skladu sa važećim Zakonom o planiranju Plan detaljne regulacije nije usklađen sa Generalnim urbanističkim planom Kraljeva, zatim što je Komisija koristila termin ,,stečeni urbanistički uslovi" i što ga nije obrazložio odgovorni i ovlašćeni urbanista, već Dragan Pecović, koji je za lokaciju ,,Stari Jasen" bio i veštak. Predložio je da se Plan još jednom razmotri i njegovo usvajanje odloži za dva-tri meseca. Međutim, izvestioci na sednici su odbacili ove primedbe, a u polemiku su se uključili i gradonačelnik dr Miloš Babić, koji je rekao da je lokacija Stari Jasen ,,samo mali deo površine koju obuhvata Plan", i Milomir Šljivić, koji je prigovorio dr Babiću da ne iznosi pravu istinu i da je ova investicija krajnje sumnjiva (što je dr Babić demantovao). Rade Erac je predložio da, ako neće Čibukovac da gradi sportsku halu, MZ Grdica, iz koje je on, to ,,oberučke prihvata, ima dosta slobodnog zemljišta za tu investiciju". U raspravu se uključio i Sreten Jovanović, zamenik predsednika Skupštine, koji je pored ostalog rekao ,,da je dosta bilo manipulacija i da, ako neko ima dokaz o kriminalu u ovoj investiciji, podnese dokaze i odbornici SPS će glasati protiv". Tomislav Ilić, šef OG NS, pored ostalog podsetio je na brojne investicije koje je Nova Srbija pokrenula i realizovala u kraljevačkoj opštini i da je krajnje vreme da i ova krene zbog ogromnog značaja ne samo za Kraljevo. Posle rasprave, najpre su odbačeni amandmani PK-a i odluka u celini doneta jednoglasno.

KADROVSKA I OSTALA PITANJA
   Skupština je usvojila i ostalih 38 odluka. Najviše iz oblasti kadrovske politike, gde je pored odluke o prestanku mandata odbornika dr Milošu Babiću i Vesni Nikolić-Vukajlović, najvažnije da su razrešeni dužnosti direktori JKP ,,Puteva" i ,,Toplane", zatim ustanova Narodni muzej i Kraljevačko pozorište i na njihova mesta imenovani novi, dok su ponovo imenovani sadašnji direktori JKP ,,Pijaca" i Sportskog centra ,,Ibar". Pored toga, razrešeni su predsednici i članovi upravnih i nadzornih odbora javnih komunalnih preduzeća i ustanova, osim Doma kulture ,,Studenica" u Ušću (te dve tačke su povučene iz dnevnog reda). Odbornici su usvojili i rešenje o imenovanju predsednika, sekretara i članova Izborne komisije grada i Odluku o obrazovanju Komisije za planove grada Kraljeva.
   Osim ovih, Skupština je usvojila i Odluku o naknadama za rad i putnim troškovima odbornika, šefova odborničkih grupa ,,i svih drugih imenovanih i biranih lica u organima i telima Skupštine", Odluku o pravima u socijalnoj zaštiti i socijalnoj sigurnosti građana u gradu Kraljevu, Izveštaj o realizaciji Programa mera zaštite bilja za 2007. godinu Zavoda za poljoprivredu ,,Ibar" Kraljevo i Program mera zaštite bilja na teritoriji grada Kraljeva za 2008. godinu. Usvojen je i Izveštaj o radu Opštinskog javnog pravobranilaštva Kraljevo za 2007. godinu, a odbornik Predrag Matić je prilikom iznošenja mišljenja Komisije za Statut i upravu, pored pohvala radu OJP, još jednom upozorio na hitnost trajnog rešavanja problema pasa lutalica i odšteta građanima po sudskim presudama. Na kraju, Skupština je, na predlog OG PK,  usvojila i dva zaključka da u komisijama za javne nabavke indirektnih i direktnih korisnika bude jedan predstavnik Odeljenja za društvene delatnosti, a da sednicama saveta roditelja škola kod donošenja važnih odluka prisustvuje predstavnik koga odredi Odeljenje za društvene delatnosti, u funkciji posmatrača, ali i davaoca potrebnih informacija.
   Inače, sve odluke, osim jedne (prestanaka mandata odbornika gradonačelniku i njegovom zameniku), donete su po novom postupku, propisanom novim Poslovnikom o radu Skupštine grada, tako što je prvo vođena rasprava, a na kraju, u određenom vremenu, obavljeno glasanje, pojedinačno o svakom predlogu.

,,O ISTOM TROŠKU" 
   Aleksandar Erac, predsednik skupštinske Komisije za izbor i imenovanja, povodom primedbi odbornika opozicije sa prošlog zasedanja da se povećava broj zaposlenih i imenovanih direktora, predsednika i članova upravnih i nadzornih odbora javnih preduzeća i ustanova, objasnio je da ,,to nije tačno, već da se samo vrši njihova zamena zbog isteka mandata i da sredstva za ovu namenu u budžetu grada ostaju na istom nivou, bez povećanih troškova".

STARI-NOVI DIREKTORI
   Skupština je razrešila dužnosti Dragana Arsenijevića, direktora JP ,,Toplana", i na njegovo mesto za v. d. do jedne godine imenovala Radišu Grabovca, dipl. ekonomistu iz Kraljeva, Dragana Draškovića, direktora Narodnog muzeja, i na to mesto imenovala na četiri godine Dimitrija Jovanovića, profesora filozofije iz Kraljeva, i razrešila dužnosti direktora Kraljevačkog pozorišta Aleksandru Kovačević-Aleksić i na to mesto imenovala za v. d. na period do godinu dana Biljanu Kostantinović. Ponovo su na četvorogodišnji mandat imenovani Miloš Rakić, diretor JKP ,,Pijaca" i Žarko Krivokapić, direktor Sportskog centra ,,Ibar".


DIOPTRIJA - piše Dragan Vukićević
Vlast


   E, sad, nit znam, posle ovonedeljnog nastavka skupštinskog zasedanja odbornika grada Kraljeva, da l’ je onaj momak sa bradom (odbornik), junak prošle epizode, dobro, nit znam da l’ su ona dva radnika obezbeđenja, što prošli put nisu postupili po naređenju onog u sredini (predsednika Skupštine) da silom udalje sa govornice onog momka sa bradom za govornicom (odbornika) iz prošlosedmične epizode, dobili otkaz, a konkurenciju i pojačanje jesu, al’ u ponedeljak nije uopšte bilo protraćeno vreme nekoliko sati ispred TV ekrana u serijalu ,,Demokratija na srpski način”, epizoda ,,’Federal sekjuriti’ - garant demokratije”. U ovoj epizodi, podsećam, izostao je momak sa bradom (odbornik), a nije bilo ni informacije da se ponovo oglasio Okružni sud, nit Opštinska izborna komiisija. Onaj deo o lokaciji za novu halu sportova, uz obavezan stambeno-trgovinsko-poslovni centar (sa sve parkingom, koji će najverovatnije da se naplaćuje, a zašto i ne bi), nimalo nije bio dosadan, a naročito ona rasprava o kadrovskim rešenjima u javnim preduzećima. Nećemo ni o tome danas, ali me već dve decenije svaka nova vlast iznenadi i oduševi kadrovskim rešenjima i činjenicom kol’ko u Kraljevu imamo eksperata za sve oblasti, uz obavezno objašnjenje da konačno pravi čovek dolazi na pravo mesto. Mi i od najboljeg imamo boljeg. Zbog tol’ke koncentracije stručnosti mi i jesmo tu gde jesmo.
   E, sad, oni momci u uniformama, kratke frizure, i ona devojka, simpatična, dugokosa, a nije Gabrijela Španić, posebno su privukli moju pažnju. I njihova koreografija u sali je posebna priča. Na stranu to što je tolikim brojem ekipe u uniformi (rekoše da ih je dvadesetak) gotovo svaki odbornik opozicije praktično dobio svog sekjuritatea, pitanje je kol’ko košta sva ta dramaturgija. Predsednik (grada) uveče uzjavi na TV-u da je to ništavno, 350 dinara po satu. E, sad, 350,00 h 20 h 12 + putni troškovi + topli obrok + (...) = ?. Jeste da mu ovo dođe kao jednačina sa tri-četiri nepoznate, ali cifra nije za zanemarivanje. Ko to plaća i iz čijeg džepa? Svog - neće biti. Odbornici, ubeđen sam, neće se odreći svoje dnevnice. Ovaj troškovnik, takođe sam uveren, ostaće tajna i u kampanji za izbore kroz četiri godine.
   E, sad, veterani. Momci ispred Vlade gladuju sedmicu tražeći ono što im pripada. Ovi iz Vlade vele - ne može, nema se para. Za penzije ima, za dnevnice ne. Krkobabić, stariji, ćuti. I računa: adut na sledećim izborima koalicija penzionera i veterana - dobitna kombinacija. Posle, Krkobabić, sin, ministar, vojni.
   Da li su veterani u pravu? Jesu. Da li je Vlada u pravu? Nije. Vlada Srbije prema vetarnima ponaša se k’o vlada SAD prema Kosovu: isplata dnevnica veteranima u Kuršumliji i Prokuplju je izuzetak i jedinstven slučaj, nije presedan, i ne može da se primenjuje na sve kosovske veterane. Tačka.
Da li pravda u Srbiji nema normalan put, nego se do nje dolazi jedino gladovanjem. Nije pitanje.
   A veterani greše. Od vlasti ne samo da treba da traže razliku kosovskih dnevnica, nego da pokrenu i pitanje statusa ,,rezervista” od ’91. Država (SFRJ) se pet godina u krvi rastakala, Srbija nije ratovala, nego samo ona dva i po meseca ’99, a izginulo hiljade građana (rezervisti) Srbije!? Rat u gotovo celoj ondašnjoj Jugi, samo Srbijanci pozivani na vojnu vežbu. Na vojnu vežbu sa borbenim kompletom, lepljenim okvirima i metkom u cevi. Vojna vežba?! Vojna vežba - tri-četiri meseca na Vukovaru, pa u Kalinoviku i kojekuda, još od ’91. po celom Kosovu. Sa metkom u cevi. Sa takvih vojnih vežbi Srbijanci su se vraćali u sanducima, obogaljeni i ruinirane psihe.
   Veterani, svi ,,rezervisti” s pravom od države treba da traže najmanje da se sve te godine u uniformi provedene i zavedene kao ,,vojna vežba” u bukvici najmanje priznaju kao rat(d)ni staž, a ni dnevnice, u krajnjem slučaju, ne treba isključiti.
   Državu (čitaj vlast) građani ni malo ne treba da štede, jer ni ona ne čuva svoje građane. Građani Srbije i te kako su suočeni sa svojom prošlošću, oni žive sa njom, ali vlast nije sa svojim nasleđem. A najmanje što može jeste da prizna tekovine prethodnih vlada i da veteranima, u ovom trentuku, isplati ono što im pripada. Ili to treba da im se kaže (naloži) iz Strazbura?
draganvukicevic@hotmail.comPovratak na vrh strane


KOMENTAR GRADONAČELNIKA DR MILOŠA BABIĆA PETE SEDNICE SKUPŠTINE GRADA KRALJEVA
,,Morali smo da odblokiramo rad parlamenta"


   ,,Današnja sednica Skupštine grada je apsolutno legitimna i, ako neko sumnja, može da se obrati nadležnim organima da bi dobio isti ovakav odgovor", istakao je dr Miloš Babić, gradonačelnik Kraljeva, gostujući u emisiji ,,Danas" TV Kraljevo, povodom održane pete sednice Skupštine grada Kraljeva, u ponedeljak, 22. septembra. Odgovarajući na pitanje voditelja emisije o dovođenju obezbeđenja iz Čačka i drugim merama uvođenja reda u skupštinski rad, dr Babić je rekao:
   - Na prošloj sednici su se videle nemile scene po kojima je Kraljevo postalo ,,poznato" širom naše zemlje, a i dalje. Čak su se i neki odbornici opozicije koji su, inače, bili predvodnici takvog ponašanja, žalili da su u samoj sali bili napadnuti od nepoznatih lica. Da bismo sprečili dalje neželjene, a pogotovo fizičke akcidente u skupštinskoj sali, predsednik Skupštine je odlučio da zatraži pojačanje od obezbeđenja iz drugog grada, jer je očigledno da na prošlom zasedanju naše skupštinsko obezbeđenje nije moglo potpuno da izvrši zahteve predsednika Skupštine. I zaista smo se potrudili da ponovo ne dođe ni do kakvog ekscesa. Da je pretila bilo kakva opasnost bilo kom odborniku, i ova sednica bi bila prekinuta, pošto bi odbornici opozicije, verovatno, bili iritirani što ne mogu opet da ponove one ,,scene" po kojima će Kraljevo, nažalost, biti dugo na špicama TV emisija, kao juče u najgledanijoj emisiji ,,Utisak nedelje"… Tako smo bili primorani da obezbedimo normalne uslove za rad, kako odbornicima opozicije, tako i odbornicima pozicije, da bismo napokon odblokirali rad Skupštine, jer videli ste da je jedan od odbornika na samom početku sednice pitao ,,Hajde, recite nam šta ste uradili za četiri meseca"? Pa šta da uradimo, kad ne radi parlament? A taj parlament ne radi, ne zato što su došli na vlast neki ljudi koji neće da rade, to su ljudi koji su vredni, puni elana i željni da pomognu i rade, ali, jednostavno, bez validnih odluka Skupštine grada ništa nije moguće uraditi. Zato smo danas rešili da odblokiramo Skupštinu, da nastavimo da radimo. Normalno, oni koji su nezadovoljni time što je Skupština danas napokon počela da radi, mogu da se žale, i već su se žalili, i dobili su odgovore. Čini mi se da nisu zadovoljni odgovorima nadležnih organa, ali nismo ni mi bili zadovoljni što smo morali neke postupke da ponavljamo, ali to je, uostalom, jedan vid demokratske borbe. Normalno je da se svaka opozicija trudi da sprečava vlast da bi dokazala da je ona bolja, da ona želi bolje narodu, ali ovi iz pozicije koji su tu i to žele - moraju da rade.

NESMETAN NASTAVAK RADA?
Na pitanje da li će da se nastavi praksa sa ovakvim obezbeđenjem skupštinskog zasedanja i da li će vladajuća koalicija nesmetano da radi, dr Babić je odgovorio:
   - Ne verujem da će se više ikada ponoviti onaj dan (sreda, 17. septembar) kada smo zaista imali toliko neprijatnosti. Videli ste da je danas proteklo sve u najboljem mogućem redu. Takođe, ja mislim da je sada svima jasno da je mnogo bolje da svi radimo, neka nas i kritikuju, nadamo se da će neka kritika makar biti više osnovana. Danas smo, na primer, usvojili dve odluke, dva zaključka Pokreta za Kraljevo, koji je opozicioni, zato što su ti predlozi dobri. Videli ste da ova vladajuća koalicija nije zaključavala vrata da ne mogu da uđu u salu svi i da pomognu ovom gradu. Voleo bih da vladajuća koalicija nesmetano nastavi rad i da se lideri opozicije i njihove stranke uključe u taj rad. Verujem da će to biti nesmetano, ali, u svakom slučaju, spremni smo da odgovorimo na sve izazove, da omogućimo zakonit rad, da se svi osećaju bezbedno u toj sali. Videli ste da smo danas prvi put uveli propusnice. Gradonačelnik Kraljeva ne može da uđe na srednja vrata u Skupštinu Srbije, već mora da uđe tamo gde ulaze gosti, da dobije propusnicu i odobrenje, i može samo da se popne na galeriju i odatle posmatra rad, ako ga, opet, pusti predsednik parlamenta da posmatra neku sednicu. Mislio sam da nikada neće doći taj trenutak u Kraljevu, da se uvode tako rigorozne mere, ali su očigledno uvedene iz istih razloga kao u Skupštini Srbije, zbog kojih smo i mi prekinuli prošli put zasedanje.

IMENOVANJE DIREKTORA?
Objašnjavajući zašto su na sednici imenovani novi direktori nekih javnih preduzeća i ustanova, od kojih neki kao v. d. na godinu dana, i kada će stupiti na dužnost, gradonačelnik Kraljeva je istakao:
   - Tako su tražile stranke koje imaju svoje ljude za koje smatraju da će najbolje raditi svoj posao i za neke odlučile da ih postave na godinu dana, tako da ne sumnjam da je to dobra odluka. Konkretno za ,,Puteve" znam, jer je to Nova Srbija tražila, a što se tiče ,,Toplane", ne sumnjam da je takođe Srpska radikalna stranka to tražila iz opravdanih razloga, da to bude njihov kandidat. Danas je Skupština završena i, koliko znam, odmah po objavljivanju tih odluka u ,,Službenom listu", mislim u sledeći petak ili ponedeljak, stupiće na dužnost iduće nedelje.

PLAN ZA ,,STARI JASEN"?
Dr Babić je prokomentarisao i usvojenu Odluku o donošenju Plana detaljne regulacije dela urbanističkih zona ,,Centar" i ,,Čibukovac" - druga faza, pa i lokacije ,,Stari Jasen" za novu sportsku halu i poslovno-stambeni centar: 
   - Taj urbanistički plan je najstariji plan u našem gradu, usvojen još 1989. godine, i može da se zamisli koliko su potrebe građana prerasle planirano. I tamo imamo puno malih investitora koji žele da investiraju, ali zbog nedonošenja takvog plana nikada nisu došli u takvu situaciju. Čak znam jednu finu porodicu koja je odustala od investicije i prodala plac, pa su neki drugi ljudi investirali, jer nisu mogli da dočekaju usvajanje ovog Plana detaljne regulacije zona ,,Centar" i ,,Čibukovac" - druga faza. Planirano je, između ostalog, i ono što posebno ,,buni" opoziciju, mada mnogo dobro svi znaju da je sve to transparentno, ovo je moglo da se uradi na drugi način, ali to je toliko značajno da nikako ne treba zaobići gradski parlament i svi gradski odbornici i svi koji budu podržali odluku da Kraljevo krene da se razvija ubrzano treba da budu ponosni. Predviđeno je, između ostalog, da bude izgrađena hala sportova za sve kraljevačke sportiste, predviđena je izgradnja jednog velnes-centra (i tu je bilo dosta polemike zašto je visok 17 spratova), treba da se izgrade dva nova hiper-marketa, jedna moderna pivnica, marina i oko 500 stanova. Znači, to je jedna velika investicija, možda i najveća u ovom delu Srbije! Kada je to počelo da se razmatra, normalno, u razgovorima sa direktorom Direkcije za planiranje i izgradnju i njegovim stručnim timom, došli smo do zaključka da je to nešto dobro i da to treba pažljivo razmotriti i odraditi tako da svi budu upoznati i da svi shvate kolika je to dobit za građane Kraljeva. No, kasnije je to zloupotrebljeno, pa taj plan nije mogao zbog nekih stvari u ,,Simkinim livadama" da bude donet, puno se odugovlačilo. Ministarstvo za finansije nam je dalo mogućnost da uđemo u suinvesticiju i da ne pravimo tender nego javnu nabavku, koja je bila objavljena u ,,Ibarskim novostima" i listu ,,Politika", i to i na srpskom i na engleskom jeziku, tako da su za to mogli da znaju i učestvuju investitori iz cele Evrope i sveta. Uglavnom, investitori koji su zainteresovani da dođu ovde jesu investitori sa austrijskim kapitalom. Možda ima i nekih drugih, za koje ja ne znam, ali pričam za one koji su se pojavili kod mene. Njihov menadžer, faktički, u celom tom poslu je srpska firma ,,Elit Plus", sa sedištem u Zemunu, koja je takođe izazvala brojne priče i reakcije. Međutim, jednostavno, treba reći da nikakav ugovor nije potpisan, da je ovo prvi preduslov da se usvoji taj detaljni urbanistički plan u kome su učestvovali i njihovi stručnjaci i nacrtali šta hoće da rade i faktički sebe obavezali da ulože više od 100 miliona evra da bi to izgradili, da bi Skupština grada to usvojila. To grad Kraljevo može da košta, ukoliko ne dođe do realizacije ovog plana, da moramo još jednom da radimo taj detaljni urbanistički plan i da planiramo ono što ćemo stvarno moći da radimo. A ako dođe do te investicije, Kraljevo će dobiti jednu prelepu, modernu halu sportova, koja će moći sama za sebe da živi, jer neće biti izdvojena u nekom delu grada i biti otvorena za vreme sportskih i nekih kulturno-umetničkih događanja, nego će biti praćena i ostalim sadržajima koji će omogućiti da, kao ,,Spens" u Novom Sadu, živi i radi 24 sata dnevno i samim tim zapošljava brojne građane Kraljeva.

SKLAD ,,PREDNJIH I ZADNJIH TOČKOVA"
   - Izuzetno mi je neprijatno što je do svega ovoga došlo. Žao mi je što je prvi put u Kraljevu došlo do otimanja mikrofona predsedniku Skupštine, cepanja papira, do fizičke blokade rada parlamenta, žao mi je što smo morali da uvedemo onakve mere obezbeđenja kakve postoje u Skupštini Srbije. Nadam se da ćemo se već za sledeće zasedanje vratiti onom prepoznatljivom i dobronamernom radu Skupštine grada Kraljeva, za dobrobit svih građana Kraljeva, i da ćemo vrlo brzo točkove prednje, koje čine pozicione partije - ,,narodnjački blok", znači NS i DSS, SRS I SPS/PUPS, uskladiti sa zadnjim točkovima, koje ovog puta čini 32 odbornika DS, G 17 plus, SPO i Pokreta za Kraljevo.Povratak na vrh strane


KONFERENCIJA ZA NOVINARE ODBORNIČKIH GRUPA DS, G 17 PLUS, SPO I POKRETA ZA KRALJEVO POVODOM PETE SEDNICE SKUPŠTINE GRADA
,,Komemoracija demokratije u Kraljevu"


   Zbog dovođenja privatnog obezbeđenja u skupštinsku salu, daljeg kršenja poslovničke procedure, zakona i Statuta grada tzv. vladajuće koalicije koja nema skupštinsku većinu, ponovo održana peta sednica Skupštine grada Kraljeva ,,predstavlja sumrak demokratije i njenu komemoraciju u ovom gradu", protiv čega će se demokratska opozicija ubuduće boriti svim legalnim sredstvima - osnovna je ocena koja se čula na konferenciji za novinare opozicionih odborničkih grupa Demokratske stranke, G 17 plus, Srpskog pokreta obnove i Pokreta za Kraljevo, koja je održana u prostorijama Raškog okruga, dok je u velikoj sali trajalo skupštinsko zasedanje odbornika vladajuće koalicije. Šefovi ovih odborničkih grupa su dobrim delom ponovili ono što su prethodno rekli za skupštinskom govornicom, ali su dodali i više drugih ocena i stavova, kako su rekli, ,,prevashodno u obraćanju građanima i javnosti Kraljeva".
   - Želimo danas da građanima Kraljeva iznesemo samo činjenice, a to je da danas prisustvujemo okupaciji Skupštine grada Kraljeva. Ovo se nikada nije dogodilo u istoriji Kraljeva, a nadam se da se više nikad neće ni dogoditi. Oni su se drznuli, tzv. ,,narodnjačka koalicija", sa DSS, NS, SPS i radikalima na čelu, da dovedu potpuno nepoznate ljude koji nisu iz Kraljeva i da oni zauzmu mesta koja su rezervisana za odbornike grada Kraljeva. Mi danas kao odbornici nismo ni mogli da prisustvujemo sednici, zato što su se tražile neke specijalne legitimacije koje Služba za skupštinske poslove nikada nije ni dodelila odbornicima. Na taj način su hteli da nas isključe iz rada i, konkretno, jednom odborniku iz PK nisu dozvolili čak ni takvu neku lažnu propusnicu da dobije. Naravno, i meni, kao šefu OG DS, nisu dozvolili da uđem u salu, jer su od mene tražili neke specijalne legitimacije, a ja ih nikada nisam video. Ovde prisustvujemo još jednoj sednici koja je potpuno nelegitimna i nelegalna. Oni i danas rade bez kvoruma i danas je ovde utvrđeno da imaju 34 odbornika, a da bi se radilo, potrebno je 36. Znači, i danas se donose potpuno nelegitimne i nelegalne odluke. Posle svega, mi ćemo se obratiti Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu i ovo pravno nasilje se sigurno neće dozvoliti. Jednostavno, i da nemamo ovoliko odbornika, i da imamo i dva ili pet odbornika, nama je dužnost da štitimo pravdu i pravo i da se borimo za poštovanje procedure. Što se tiče naše koalicije ZES, mi ćemo nastaviti pravnim sredstvima da se borimo za pravdu i nećemo u tome štedeti svoju snagu i energiju - istakao je Vukomir Mitrović, šef Odborničke grupe Demokratske stranke.
   - Ova koalicija koja sebe naziva na vlasti i koja ima 38 odbornika nije znala i umela da tih 38 odbornika ,,pretoči" u većinu. To je suština. Mi se pozivamo na Zakon o lokalnoj samoupravi, Zakon o lokalnim izborima, Statut grada i Poslovnik o radu Skupštine grada Kraljeva koji su oni doneli i koji nama omogućava da na pravni i regularan način učestvujemo u svemu ovome i obratimo se institucijama koje su nadležne za postupanje po našim žalbama. Nažalost, utvrđeno je, i to je predočeno višim instancama, da pojedine presude nisu zakonite, da odbornici koji su pre početka sednice proglašeni za odbornike a nisu imali prethodne potvrde… donose odluke koje su važne, kao što je to detaljni regulacioni plan ,,Čibukovac", koji može da ima dalekosežne posledice po grad Kraljevo… Nemušta objašnjenja Miloša Babića o tome još više su zbunila građane Kraljeva i da im nije jasno da nam Čačak stoji nad glavom po mnogim pitanjima, a dokaz je i dovedeno privatno obezbeđenje iz Čačka koje ima zadatak da nešto na silu radi. Opravdanje mi ne znamo i ugovor sa tom organizacijom obezbeđenja mi nismo dobili na uvid, kao i koliko košta građane Kraljeva njihovo dovođenje iz Čačka... Žalosno je i tužno 12 godina od demokratskih promena prisustvovati svemu ovome. Ovo je, verujte, gore nego što je bilo onda. Tačno je da smo morali onda da kroz kordon policije uđemo u zgradu, tačno je da je u holu bilo 10-15 naoružanih pripadnika SUP-a, tačno je da su odbornici JUL-a tada bili naoružani, ali je tačno i da mi tada nismo imali nikakvih problema u samoj sali onda Skupštine opštine. Danas smo dočekali to da u našim klupama sede neki jaki ljudi iz razloga koje mi još uvek ne znamo. Ovo je bruka koju ćemo mi morati na adekvatan način da sa grada Kraljeva speremo - istakao je Milomir Šljivić, šef OG SPO u Skupštini grada.
   -  Želim da kažem da će današnji dan, 22. septembar, ostati zapamćen u Kraljevu kao dan kada je učinjen veliki udarac demokratiji i svim demokratskim tekovinama za koje su se i te kako borili neki ljudi koji su ovde prisutni od pre 12 godina, a tada sam ja još bio, da kolokvijalno kažem, ,,klinac". Ovo što se danas dešava u Kraljevu, to sam malopre rekao i za govornicom, imaće dalekosežne posledice, kako za lokalni parlamentarni život u Kraljevu, tako i za sve građane Kraljeva, za razvoj i investicije. Ovo što se ovde dešava mora da ima veliki odjek u Beogradu, u Vladi Srbije, u svim ministarstvima, ovo se tiče cele Vlade Srbije, jer ovde se ugrožava život i rad jedne velike zajednice od 140.000 ljudi. Građani su nas birali da radimo ovde ozbiljan posao i da pokušamo da nekako izvučemo ovaj grad iz krize i zaposlimo ljude, a u Skupštini se ,,siluje" demokratija i procedura, a sve se to radi da bi neki vrlo problematični ljudi, sa vrlo problematičnim biografijama i radnim iskustvom, došli na brz i protivzakonit način do velikih para. Pozivam sve građane Kraljeva da dobro paze šta radi aktuelna lokalna vlast, kako uzurpiraju pozicije do kojih su došli i da ih vrlo brzo kazne na adekvatan način - rekao je pored ostalog Vukman Rakočević, zamenik šefa OG G 17 plus.
   - I nama je bilo zabranjeno da uđemo u skupštinsku salu, a pogotovo odborniku Ivanu Damljanoviću. To nam je saopštio odgovorni službenik da je naredba stigla od Branka Kaplarevića, aktuelnog predsednika Skupštine grada. Nije sve ni tako crno, ova epizoda i nasilje rezultirali su jednim novim pokretom i ja mogu već danas da kažem da vi prisustvujete objedinjavanju opozicije, koja će učiniti sve da što pre završi ovu agoniju. Moram da istaknem ovom prilikom nešto u vezi sa radom, u prvom redu, lokalnih medija - namerno ili slučajno, lokalni mediji, to se ne odnosi na medije sa strane, plasiraju priču o tome da je opozicija protiv hale sportova. Nije tačno!  Opozicija je uvek bila za to da se sport favorizuje, pogotovo masovni sport, namenjen deci i omladini, pa i klubovima, kao i starijima. Sport podrazumeva i rekreaciju, ali za onaj novac koji Kraljevo treba da da za infrastrukturu da bi neko pravio poslovno-stambene komplekse u visini od 20 spratova, što je samo po sebi iluzorno na terenu na kome je predviđena takva gradnja, omogućava da se igrade dve ili tri hale sportova onih kapaciteta koji su ponuđeni na lokalitetu ,,Čibukovac". S druge strane, paradoksalno je da urbanističke komisije moraju da donose takve odluke onda kada gradonačelnik sedi na njihovim sednicama, iako on nije član te komisije, iako profesionalno ima vrlo skromno znanje o urbanizmu, a još je tragičnije dovoditi urbaniste pojedinih privatnih firmi, zainteresovanih za izgradnju na toj lokaciji. Da li se tu radi o nekom budućem ,,pranju novca" i nečemu što mi ne znamo, jer mi nismo istražni organi, mi se bavimo lokalnom i prizemnom politikom u ovom slučaju, to prepuštamo onima koji primaju platu da to otkriju… Naravno, sve ćemo učiniti da ovu političku agoniju što pre zaustavimo. Podsećam vas na jedan period februara 2000. godine, kad je nestao repetitor sa Goča TV Kraljevo. Mi smo tada pozvali građane. Nije isključeno da donesemo odluku da ponovo pozovemo građane da odbrane ono što nam je ulaznica u XXI vek, u civilizovana društva i normalno društvo koje će podrazumevati i postojanje pravde, ali i socijalne pravde - rekao je pored ostalog dr Ljubiša Jovašević, šef OG i predsednik OO Pokreta za Kraljevo, odbivši optužbu da su ,,lideri opozicije davali nekakve ponude odbornicima vladajuće koalicije" i pozvavši novinare lokalnih medija da ne favorizuju vladajuću koaliciju, a ignorišu opoziciju i da se, umesto ,,plaćenim", bave istraživačkim novinarstvom.
Odgovarajući na novinarska pitanja, Ljubiša Simović, član OO DS Kraljevo, istakao je da je aktuelna lokalna vlast imala 38 odbornika sa kojima nije znala šta da radi i da je ,,ta vlast nesigurna jer nije uspela da obezbedi regularan kvorum iz više razloga", pa je to činila ,,privođenjem odbornika u ranim jutarnjim časovima u skupštinsku salu pod policijskom pratnjom".
- Zašto smo ovako mračni, verovatno je svima jasno. Mračni smo iz prostog razloga što u ovom trenutku prisustvujemo komemoraciji demokratije u Kraljevu. Ta komemoracija je potpuno vidna, vi ste je zabeležili i svojim kamerama, a ovde u Kraljevu je uvedena policijska diktatura na velika skupštinska vrata. Dakle, ovde se nije radilo, maltene, ništa ,,ispod žita" kada je u pitanju politički sistem, ovde se radilo direktno da na velika skupštinska vrata bude dovedeno policijsko obezbeđenje iz Čačka. Greške koje uporno prave i koje će verovatno praviti i nadalje posledice su upravo što oni žure, to je jedna stvar, a druga je to što ne znaju proceduru, ne znaju zakon. Ova vlast je nesposobna i iz tog razloga ona ne može da traje i neće trajati dugo - zaključio je Simović.
   Na pres konferenciji je rečeno i da će pravni tim opozicije odmah razmotriti nastalu situaciju i preduzeti adekvatne mere da se spreči nelegalan rad Skupštine grada i kršenje zakona i procedure.Povratak na vrh strane


RAZGOVOR S POVODOM - MILAN TRIKOŠ, POVERENIK UGS “NEZAVISNOST” ZA RAŠKI UPRAVNI OKRUG - piše Ivan Rajović
Privatizacija medija je obavljena nakaradno


   • Povodom najnovijih dešavanja u ,,Ibarskim novostima" a.d. oglasio se i Milan Trikoš, regionalni  poverenik UGS ,,Nezavisnost" za Raški upravni okrug

- Sindikat UGS ,,Nezavisnost" i ,,Ibarske novosti" su - kaže Trikoš - kako se pokazalo i u najnovijim događanjima oko ove medijske kuće, neraskidivo povezni iz mnogo razloga, a to se i sada pokazalo, jer sve ono što je do sada urađeno proizvod je inicijativa i ideja ovog Sindikata, počev od povereništva, preko Grane medija do centrale.
   - Slobodno se može reći - nastavlja Trikoš - da je ovaj Sindikat u potpunosti prisutan u ,,Ibarskom novostima" i da nije slučajno što je došlo do predloga o raskidu kupoprodajnog ugovora između Dragice Tomić i ,,Ibarskih novosti". Sindikat ,,Nezavisnost" je suštinski i argumentovano nastupio u svim fazama prilikom sagledavanja stanja u ,,Ibarskim novostima", mada naši predlozi nisu nailazili na odgovore i razumevanje većinskog vlasnika, a bili su u skladu sa kupoprodajnim ugovorom, kolektivnim ugovorom i ugovorom o radu. I umesto da ,,Ibarske novosti" idu uzlaznom linijom, o čemu govore i finansijski izveštaji, većinski vlasnik je postupao obrnuto koristeći poziciju većinskog vlasnika i sile i počeo je da nameće svoju volju, a nikako da uspostavi dijalog sa predstavnicima zaposlenih. Predstavnik Siindikata ,,Nezavisnost" u ,,Ibarskim novostima" nije dozvolio bezakonje u firmi i bacanje zaposlenih na kolena, da ih većinski vlasnik dovede u robovski odnos i svojim aktivnostima ukazao je većinskom vlasniku na propuste. Međutim, kada to nije dalo nikakve efekte, udruženo sa Granom medija i UGS ,,Nezavisnost", pokrenuto je suštinsko preispitivanje rada većinskog vlasnika. Akcijski fond je na inicijativu Grane medija UGS ,,Nezavisnost" preispitao navode našeg Sindikata i decidno je utvrdio da su navodi u celosti istiniti i nije mogao drugačije da postupi nego kako je Akcijski fond već postupio i dao predlog za raskid kupoprodajnog ugovora.
   Kako tvrdi Milan Trikoš, Sindikat ,,Nezavisnost" ima saznanje iz medija da je navodno većinski vlasnik Dragica Tomić takođe podnela predlog za raskid kupoprodajnog ugovora, što, po njegovom mišljenju, potvrđuje da je ovaj Sindikat u svemu postupao zakonito, a u interesu ,,Ibarskih novosti" i svih zaposlenih u ovoj kući.
   - Kad smo kod zaposlenih - nastavlja Trikoš -  nadam se da će oni da prepoznaju ko je njihov istinski predstavnik i ko štiti njihove interese ili, bolje rečeno, ko može da ih zaštiti, jer ono što je ovaj Sindikat uradio za ,,Ibarske novosti" i za zaposlene suviše je vredno, a zaposleni bi to samo trebalo da prepoznaju. Biće još nedorečenosti, pa samim tim i potrebe za angažovanjem, ali zato je ,,Nezavisnost" sigurno  tu, a prvenstveni interes je briga za prava zaposlenih u celini, pa i zaposlenih u ,,Ibarskim novostima".
   - Nedavno je bilo mnogo nedorečenosti, što je sve skupa dovelo do raskida ugovora. ,,Nezavisnost" je obećao zaposlenima da posle poništenja kupoprodajnog ugovora samo može da im bude bolje nego sada. UGS ,,Nezavisnost" ne bi mogao sam da dovede ovu priču do kraja da nije bilo povereništva u ,,Ibarskim novostima", ali zaposleni bi trebalo da znaju da je ,,Nezavisnost" jedna velika porodica u Srbiji i, kada je i jedan radnik obespravljen, ma gde se nalazio i ma gde radio, cela porodica nastupa zajednički. U tome nam pomaže i sama organizacija, od povereništva do centrale, gde postoje timovi koji rešavaju nastale probleme u svim povereništvima, zavisno od toga koji su problemi, da li je to nedorečena kupoprodaja, kolektivno pregovaranje, pravna pomoć, međunarodna aktivnost, jednom rečju ceo mehanizam se stavlja u funkciju zaposlenog kome je uskraćeno neko pravo - kaže Trikoš i dodaje - UGS ,,Nezavisnost" nije stao na ovome jer je privatizacija medija vršena nakaradno, sve je to išlo po jedinstvenom Zakonu o privatizaciji javnih preduzeća. Naš sindikat aktivno učestvuje u predlogu novog Zakona o medijima, gde je predviđena mogućnost privatizacije na sasvim drugačiji način nego što je to bilo do sada.
   Na kraju, poverenik UGS ,,Nezavisnost" za Raški upravni okrug kaže kako ovaj Sindikat ima tu mogućnost da daje i sugestije na predloge, što već čini. Budućnost zaposlenih u medijima mnogo je sigurnija nego do sada i očekuje se da u skladu sa ovakvim pristupom oni budu poslenici informisanja, a nikako neke iskrivljene politike, pa ma koja politika bila u pitanju, što je i temelj kuće koja se bavi informisanjem, bez obzira da li su u pitanju elektronski ili štampani mediji.


OKRUGLI STO POSVEĆEN PRIVATIZACIJI MEDIJA
Pravičnija privatizacija medija


   Proces privatizacije medija mora biti sproveden do kraja, ali je neophodno pronaći model koji će obezbediti njihov opstanak nakon privatizacije, rečeno je na Okruglom stolu posvećenom privatizaciji medija, održanom u Kragujevcu, u organizaciji Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS). Pomoćnik ministra kulture za medije Dragan Janjić rekao je da je jedan od mogućih privatizacionih modela da lokalne uprave zadrže do 30 odsto vlasništva akcija u privatizovanim medijima.
   To nije pravedno u odnosu na već privatizovane medije, a na taj način se smanjuje i interes kupaca. U Srbiji se, međutim, na prste jedne ruke mogu nabrojati vlasnici koji su kupili medije da bi se bavili tim poslom. Na taj način bi se smanjilo interesovanje onih koji medije kupuju da bi se domogli njihovih nekretnina, izjavio je Janjić. Predsednik NUNS Nadežda Gaće založila se za okončanje procesa privatizacije medija.
   NUNS ima jasan stav da se proces privatizacije medija mora završiti. Privatizacija medija je najbolji put za obezbeđivanje slobode medija i podizanje novinarskog ugleda na nivo koji mu pripada, rekla je Nadežda Gaće. Predsednik Skupštine grada Kragujevca i član Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Srbije Saša Milenić je ocenio da je centralni problem lokalnih elektronsih medija ekonomske, a ne političke prirode, navodeći da je neodrživa teza da su lokalni mediji izloženiji političkim pritiscima od ostalih medija. Centralni problemi lokalnih elektronskih medija nisu vezani za pitanja političkih pritisaka i osnivačkih prava, već za finansijski aspekt njihovog prživljavanja. Nesporna je njihova društvena korist i uloga u sistemu javnog informisanja, ali ih najveći broj lokalnih samouprava doživljava kao balast, ne iz sadržinskih, već zbog materijalnih razloga, izjavio je Milenić. Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici Odeljenja za medije Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Srbiji i urednici i novinari lokalnih medija iz više gradova u centralnoj Srbiji.


INTERNACIONALNI FESTIVAL RADIO, TELEVIZIJSKE I NOVINSKE REPORTAŽE
Nagrađena dva naša novinara


   U Somboru je u toku internacionalni festival radio, televizijske i novinske reportaže Interfer 2008. Festival okuplja veliki broj domaćih i inostranih stvaralaca. Na ovogodišnjem festivalu nagrađeni su Radoslav Živković - za televizijsku reportažu ,,Frula”, i Miroslav Kačarević - za radio reportažu ,,Život bez predrasuda”. Svečano uručenje nagrada je u nedelju, 28. septembra, u Somboru.Povratak na vrh strane


KOSOVSKI VETERANI NEZADOVOLJNI POSTUPCIMA VLADE SRBIJE
Veterani štrajkuju glađu, Vlada žmuri i ćuti

   • Mi od ’91. učestvujemo u različitim ratovima i ovo je loša poruka borcima u nekom budućem ratu koji će, poučeni našim iskustvom, dobro da razmisle pre nego što se odazovu pozivu države i uzmu pušku u ruke. Jer nije u pitanju samo novac, nego ukupan odnos države prema borcima, što je poražavajuće i ponižavajuće - kaže Kraljevčanin Mićo Aleksić

   Sedmorica ratnih veterana ušli su u osmi dan štrajka glađu ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici u Beogradu, zbog neisplaćenih ratnih dnevnica tokom rata na Kosovu i Metohiji 1999. godine. Štrajk glađu veterani su započeli prošlog četvrtka, pošto su dobili informaciju da njihov zahtev o isplati razlike ratnih dnevnica nije uvršten u dnevni red Vlade, uprkos obećanju dela radne grupe koji sačinjavaju predstavnici ministarstava za rad i socijalna pitanja, finansija i odbrane.
   Naime, predstavnicima Jedinstvenog štrajkačkog odbora boraca Treće armijske oblasti, predstavnici države pre deset dana rekli su da je nađeno rešenje o načinu isplate ratnih dnevnica za kosovske veterane, da predstoji jedino da to rešenje potpisima verifikuju resorni ministri i da će se naći na dnevnom redu razmatranja i usvajanja Vlade Srbije.
   Pošto se to nije dogodilo, prošlog četvrtka su lideri veterana stupili u štrajk glađu, a u međuvremenu su počeli u Beograd da pristižu i veterani iz nekoliko gradova, koji su u blizini Vlade postavili šator i opremu za duži boravak.
   - Poražavajuće je što mi borci pred Vladom treba da dokazujemo da smo bili učesnici rata, i to je poraz države - kaže ogorčeno potpredsednik Jedinstvenog štrajkačkog odbora boraca Treće armijske oblasti Kraljevčanin Mićo Aleksić, koji je među sedam veterana koji su stupili u štrajk glađu. - Mi od ’91. učestvujemo u različitim ratovima i ovo je loša poruka borcima u nekom budućem ratu koji će, poučeni našim iskustvom, dobro da razmisle pre nego što se odazovu pozivu države i uzmu pušku u ruke. Jer nije u pitanju samo novac, nego ukupan odnos države prema borcima, što je poražavajuće i ponižavajuće.
   U sredu je delegaciju veterana primio ministar za rad Rasim Ljajić, koji je saslušao zahteve, notirao ih i obećao da će učiniti sve iz svoje nadležnosti kako bi problem na opšte zadovoljstvo bio rešen i najavio za četvrtak (juče) da će se zahtevi veterana naći na dnevnom redu Vlade Srbije.
Za juče (četvrtak) najavljen je i masovniji i organizovan dolazak kosovskih veterana u Beograd. Aleksić kaže da vlast sve čini kako bi se sprečio masovan dolazak kosovskih boraca u Beograd, uoči jučerašnjeg zasedanja Vlade.
   - U Leskovcu je zaustavljen međunarodni putnički voz, kako borci iz tog kraja ne bi mogli da doputuju u Beograd - kaže Aleksić. - Takođe je sprečen ulazak dva autobusa iz Leskovca u Beograd, ali to nas neće sprečiti da nas bude više hiljada ispred Vlade Srbije.
   On navodi da se očekuje dolazak 15 autobusa iz Niša, organizovan dolazak veterana iz Kruševca, a iz Kraljeva su, do zaključenja ovog broja, u Beograd stigla dva autobusa, a nekoliko stotina veterana doputovalo je svojim vozilom ili redovnom autobuskom linijom.
   Prema proceni Jedinstvenog štrajkačkog odbora, svaki kosmetski borac bi trebalo da dobije oko 250.000 dinara. Oni traže isplatu u šest jednakih mesečnih rata u periodu ne dužem od šest meseci i isključuju mogućnost isplate u vidu obveznica, akcija i hartija od vrednosti. Jednovremeno, u Vladi je izračunato da bi za izmirenje kosmetskih veterana trebalo oko 120 miliona evra.
Inače, sami borci su ogorčeni što su na ovakav način primorani da ostvaruju svoja prava.
   - Ovde nisu više u pitanju ratne dnevnice, već ustavna neravnopravnost i nejednakost. Nas tretiraju kao građane drugog reda. Očekujemo da nam neko iz Vlade objasni zašto je naš predlog skinut sa dnevnog reda - kaže Dušan Nikolić, predstavnik Jedinstvenog štrajkačkog odbora boraca.
- Mi smo od početka i insistirali da se isplata ratnih dnevnica odnosi samo na borce na Kosovu - kaže Mićo Aleksić. - I mi smo tu bili realni, jer je u celoj Srbiji bilo angažovano oko 350.000 rezervista, a jedini koju su zaista ratovali sa šiptarskim teroristima bili smo mi koji smo bili na Kosovu. Ne želimo da se naši zahtevi rešavaju putem propisa, već putem istog Sporazuma kojim su rešeni zahtevi rezervista u sedam opština Topličkog okruga i koji su potpisali tadašnji potpredsednik Vlade Božidar Đelić i tadašnji ministar finansija Mirko Cvetković i ministar pravde Dušan Petrović sa ovlašćenim predstavnicima iz sedam opština. I posle formiranja nove Vlade ostajemo pri svojim zahtevima, da se problem ratnih dnevnica veterana reši na isti način kao i veterana sa područja Topličkog okruga. Naš jedini razgovor treba da bude o načinu raspodele novca, odnosno o broju rata kroz koliko bi trebalo veterani da budu isplaćeni, i to ne više od desetak, imajući u vidu da mi ne želimo da utičemo negativno na državnu makroekonomiju. Sadašnji premijer Cvetković je nama praktično dan pre nego što je imenovan za premijera obećao da će svi naši zahtevi biti povoljno rešeni. Ministarka finansija takođe se izjasnila o našim zahtevima povoljno, a podržava nas i veliki broj narodnih poslanika. Mi smo u pravu, svi to znaju, i obaćali su da će problem da bude rešen povoljno. Sada je na Vladi da ispuni svoja obećanja i da poštuje zakon.
Za četvrtak (juče) u 15.00 časova zakazan je susret sa Rasimom Ljajićem, shodno dogovoru od utorka, koji će veteranima saopštiti odluku Vlade, a potom će, kako kaže Mićo Aleskić, Jedinstevni štrajkački odbor odlučiti da li će produžiti štrajk glađu i naredne korake.

RAPORT
   U međuvremenu, većini štrajkača ispred Vlade je pozlilo, pa su vozilima hitne pomoći u više navrata prebacivani u Urgentni centar. U sredu je pozlilo i Mići Aleksiću.
  - U Urgentnom sam centru - ,,raportirao” je za IN veteran Aleksić. - Dobro sam, primio sam dve boce infuzije i sada sam kao nov. Vraćam se na položaj ispred Vlade!

FORUMAŠI
Povodom zahteva rezervista i štrajka glađu ispred Vlade Srbije, uključili su se na Internetu i forumaši. Evo nekoliko komentara:
Srpsku Vladu treba da je sramota, ali jasno mi je da političari ne znaju ni šta znači ta reč. Kada su vam trebali, onda ste ih slali da ginu, a kad im treba dati ono što im pripada, onda se svi prave ludi. A te dnevnice su minimum koji ovi ljudi zaslužuju. Podržavam odluku rezervista, ne treba da odustaju od svojih zahteva!
(Makaveli)

Ovi ljudi su u pravu. Ako neko u toplini svoje vile za dve-tri godine kao ministar, državnik Srbije ili zaštićeni tajkun, za koga vlast kaže da je danas biznismen i da je ne interesuje kako je došao do bogatstva, prigrabi sebi milione evra, a to ne bi mogao zaraditi ni u jednoj državi na svetu osim da prodaje drogu ili belo roblje ili kao kod nas u saradnji sa politikom, onda zašto bi ovi ljudi svoj život stavljali u odbranu neke otadžbine kada je ona nekome meka za bogaćenje a nekome grobnica.
(Radivoj Todorović )

Samo napred, ako ste u pravu, isterajte do kraja, ostvarite svoje pravo, jer ako ima ova država za poslanike koji ne rade ništa, mora da ima i za vas koji ste rizikovali živote po naredbi tadašnje vlasti.
(Resavac)

I treba da daju ljudima novac ako su već nekima dali. Pa šta su oni, građani drugog reda? Nisu trebali dati nikome i sve bi bilo OK. Ovako država nekom majka a nekom maćeha. Sramota i bruka za državu.
(Igi)

Mene bi već bilo sramota kada ovoliko dugo ne bih mogao da rešim problem. Državo, šta to radiš sa ovim rezervistima? Šta radiš i sa narodom? Čime se baviš, ako već daješ obećanja a ne ispunjavaš ih?
(Aleksandar)

Znamo da su ti ljudi u pravu, ali trebalo bi svaki od njih, pojedinačno, da tuži porodicu Milošević i da traži novčanu nadoknadu, jer kako se ispostavilo, oni su ratovali u drugoj državi u ,,osvajačkom" ratu!!
(Bane)Povratak na vrh strane


TAKMIČENJE U PRIPREMANJU JELA OD PROJINOG BRAŠNA
Drž’ se, projo, postaćeš brand


  Drugu godinu zaredom u Ratini se učesnici ,,Projade” trude da za pripremljena jela od kukuruznog brašna - proju, projaru i kačamak, dobiju ne samo pohvale ukućana, već i diplomu i pehar priznatog žirija. Najukusniji kačamak pripremila je ekipa ,,Trgomena”. Najbolju projaru umesila je Radena Marjanović. Proju nad projama, po receptu svoje bake, ispekla je Dušica Todosijević.

   Proja, nekada hrana srpskog vojnika i seljaka, polako postaje srpski brend. Recept se, kažu, može naći i u mnogim svetskim kuvarima, ali, da li ruke vrhunskih majstora kulinarstva mogu da pariraju zlatnim rukama naših baka...


AKCIJA SAOBRAĆAJNE POLICIJE
Pojačana kontrola kao preventiva


   Iz dana u dan objavljuju se vesti u kojima se govori o teškim saobraćajnim nezgodama, sve većem broju povređenih, preminulih na mestu nesreće ili od posledica. Kako bi se smanjio broj nezgoda, a samim tim i broj povređenih i poginulih, kraljevačka Saobraćajna policija ovih dana intenzivirala je aktivnosti. Saobraćajne patrole su na terenu 24 časa, kako na gradskim ulicama, tako i na prilaznim putnim pravcima.
   Policija nastoji da nesavesne učesnike u saobraćaju sankcioniše i time, eventualno, predupredi njihovo dalje nesavesno ponašanje. Kontrola podrazumeva proveru dokumentacije, ispravnosti vozila, alko-test. Savesni vozači ovakvu proveru smatraju opravdanom, mada i dalje stoji pitanje: da li bi poštovanje postojećeg zakona bilo delotvorno u smanjenju broja nastradalih ili će tek novi, stroži zakon dati prave rezultate?Povratak na vrh strane


      POVODOM POSETE DELEGACIJE GRADA KRALJEVA ZELENOJ GORI U POLJSKOJ
Konkretni dogovori o daljoj saradnji

   Upravo završena poseta delegacije Kraljeva bratskom gradu Zelena Gora u Poljskoj, sa kojim je ponovna saradnja uspostavljena pre dve godine na inicijativu kraljevačkog Udruženja građana ,,Prijateljstvo za nova vremena", dovela je do dalje konkretizacije međusobne saradnje dva grada. Kao što smo u prošlom broju pisali, delegacija Kraljeva posetila je Zelenu Goru, na poziv njenog gradonačelnika Janeueša Kubickog, od 11. do 17. septembra, u vreme proslave praznika Zelene Gore ,,Vinobranje", posvećenog berbi grožđa. U njoj su bili Milun Jovanović,  Hadži Momir Bakračević i Marko Živković. Odmah po povratku u Kraljevo, članovi delegacije izneli su podatke o toku i konkretnim dogovorima o nastavku saradnje koji su sa zvaničnim predstavnicima Zelene Gore tokom posete postignuti.
   - Mi smo kao predstavnici grada Kraljeva, osim što smo prisustvovali proslavi ,,Vinobranja", imali i više kontakata, razgovora i dogovora sa zvaničnicima bratskog grada domaćina Zelene Gore, pre svega Violetom Harezlak, zamenikom gradonačelnika, ali i ostalim odgovornim funkcionerima iz raznih sektora. S obzirom na to da imamo tu barijeru da Srbija još nije član Evropske unije i manji problem što smo ,,dislocirani", odnosno udaljeni više od 1.500 kilometara, sužen nam je bio prostor za dogovore o privrednoj saradnji. Mada je i o njoj bilo reči, konkretne dogovore smo ovog puta postigli pre svega u oblasti obrazovanja i sporta. Posetili smo najpre tamošnje dve osnovne i jednu srednju školu, a razgovarali smo i sa predstavnicima Univerziteta i Sportskog saveza Zelene Gore - kaže Milun Jovanović, pomoćnik gradonačelnika Kraljeva, koji je predvodio delegaciju.
   Prema njegovim rečima, kad je osnovno obrazovanje u pitanju, predstavnici Zelene Gore predložili su kraljevačkoj delegaciji da, pored tri grada iz Evropske unije, i Kraljevo, kao četvrti, prihvati učešće u realizaciji posebnog obrazovnog Programa iz ekologije, informatike i ostalih obrazovnih oblasti. Obaveza grada Kraljeva je da pronađe zainteresovanu osnovnu školu sa svog područja koja bi potpisala protokol o prihvatanju ovog Programa, a konkretnu organizaciju i sve ostale aktivnosti bi finansirala Evropska unija (EU). Po preporuci odgovornih iz Z. Gore, prednost bi trebalo da imaju škole koje u najvećem procentu izučavaju nemački jezik, zbog blizine Nemačke Poljskoj, a i zbog toga što je jedna od škola u Programu upravo iz Nemačke. ,,Naša je obaveza da se samo uključimo u Program i ništa više, a kompletna realizacija ide na teret EU", naglašava Jovanović i objašnjava da ,,sve zavisi od projekta, na primer, ako je u pitanju ekologija, EU obezbeđuje sadni i drugi materijal, obuku i sve drugo". On kaže da u Poljskoj učenici pohađaju osnovne škole do 12 godine, a potom srednje, i da svaka škola ima svoj restoran, biblioteku, Internet klub, fiskulturnu salu i internat za pedesetoro dece i apartmane za nastavnike, čime su znatno ispred nas.
   - Za srednje obrazovanje dogovorili smo se da naši učenici mogu da gostuju u Z. Gori i da se uključe u njihove aktivnosti i programe, a da mi tražimo obezbeđivanje uslova za međunarodnu razmenu učenika. Izraženo je interesovanje i za međusobne posete i razmenu iskustava studenata i profesora, pošto oni na Univerzitetu, koji broji između 10.000 i 12.000 studenata, imaju i mašinske i tehničke fakultete, koji su, kao i naš Mašinski fakultet sa Fabrikom vagona, povezani sa tamošnjom istovrsnom fabrikom ,,Zastal". Susreli smo se i sa predstavnicima Sportskog saveza Zelene Gore. U razgovoru sa njihovom zamenicom gradonačelnika, dekanom Fakulteta za fizičko obrazovanje i dva predstavnika Sportskog saveza, dogovorili smo se i oko nastavka i širenja započete sportske saradnje - kaže Milun Jovanović.
   Naime, deo te saradnje već je realizovan, jer su u Zelenoj Gori već boravili sedam dana kraljevački karatisti, ,,pojačani" sa karate-instruktorima iz sedam okruga Srbije. Sada je dogovoreno da se saradnja proširi i na odbojku, pa su već, kako je predloženo, obavljeni razgovori sa OK Ribnica u Kraljevu da taj naš klub bude domaćin odbojkašima iz Zelene Gore od 1. do 7. maja 2009. godine, a da Ribnica bude gost odbojkaša iz bratskog poljskog grada u septembru iduće godine i da učestvuje na tamošnjem tradicionalnom prazničnom turniru u vreme ,,Vinobranja".
   - Sa oduševljenjem je prihvaćen i predlog Hadži Momira Bakračevića, predsednika ,,Prijateljstva za nova vremena", koji je bio inicijator i realizator ,,Maturskog plesa" u Kraljevu, da se i Zelena Gora uključi u ,,veliku porodicu" gradova u kojima se održava ta manifestacija (40 gradova, do sada). Naglašavam da smo posebno bili počastvovani kada je Hadži Momo Bakračević primio Statuu Boga Bahusa, zaštitnika grada Zelena Gora, u znak zahvalnosti i priznanja za sve što je uradio na obnavljanju prijateljskih odnosa dva grada. Naravno, konstatovali smo i da postoje mogućnosti za privrednu saradnju i oni su izrazili spremnost da nas uvedu u celu tu priču da kao zemlja budemo članovi  EU kako bismo tada bolje sarađivali u svim oblastima. Napominjem da je u regiju Zelene Gore, grada od oko 150.000 stanovnika, do sada iz fondova EU uloženo više od 20 miliona evra - kaže Jovanović.
   Inače, Marko Živković, kao predstavnik Službe za upravljanje projektima i lokalno ekonomski razvoj Gradske uprave u Kraljevu, učestvovao je u Zelenoj Gori na Evropskom forumu, zajedno sa učesnicima iz osam zemalja (Poljska, Francuska, Nemačka, Italija, Češka, Slovačka, Rumunija i Srbija).
- Moj zadatak je bio da predstavim razvojne potencijale grada Kraljeva, moguće lokacije i druge uslove u našem gradu, projekte koje smo realizovali sa inostranim donatorima, kao i ideje i projekte koji bi trebalo da privuku buduće strane investitore i da budu realizovani na teritoriji grada Kraljeva, a za njih nam treba partnerska saradnja tih zemalja. Osnovni materijal koji je naša Služba o tome pripremila bio je prezentacija i brošura na engleskom i poljskom jeziku, koje smo podelili učesnicima Foruma. Domaćini su izuzetno bili oduševljeni kada su videli brošuru i na svom jeziku! Predstavili smo i jedan projekat za koji smo konkurisali iz oblasti ruralnog i razvoja turizma, koji bi se radio u saradnji sa zemljama iz okruženja, a bio bi finansiran iz fonda EU. Nakon završetka skupa, imali smo brojne kontakte sa predstavnicima Foruma i već se uveliko radi na stvaranju novih projektnih ideja - kaže Marko Živković.

   Sve u svemu, po oceni svih članova kraljevačke delegacije, ova poseta Zelenoj Gori po svemu je bila uspešna. Zadovoljni su postignutim rezultatima, ali i raspoloženjem za dalju saradnju, srdačnošću i gostoprimstvom svojih domaćina.Povratak na vrh strane

NESVAKIDAŠNJE OTKRIĆE U SELU UDALJENOM TRIDESETAK KILOMETARA OD MRKONJIĆ GRADA
Čudo u Mednoj

  Na Sabor Rođenja Presvete Bogorodice (Mala Gospojina), u selu Medna, tridesetak kilometara udaljenom od Mrkonjić Grada,  prošlog vikenda se okupilo oko hiljadu i po ljudi. Bilo je tu  vernika iz svih krajeva koji su došli da se poklone moštima svetih velikomučenika. Na poklonjenje se čekalo u dugim redovima.
   Sve je počelo pre dve godine, kada se u ovom selu, podno planine Dimitor, dogodilo nesvakidašnje otkriće - pronađene su mošti trojice monaha, stare oko 350 godina. Nesvakidašnje je i to da su mošti pronađene na osnovu vizije koju je imala jedna žena rođena u Medni. Naime, kako nam je rekla Petra Topić, njoj su se postradali monasi javili još kada je kao devojčica sa dedom čuvala ovce na tom mestu. U početku nikome ništa nije govorila, ali kako su monasi od nje tražili da ih neko iskopa, obavestila je svog strica sveštenika. Nije joj poverovao ni on, ni iko drugi, i zbog toga su je, blago rečeno, smatrali čudnom.
   Petra je ,,poruke i vizije" primala i dalje, tako da, zahvaljujući njoj, znamo da su se monasi zvali Avakum, Serafim i Mardarije. Takođe znamo da su ubijeni zbog manastirskog zlata koje je potom opljačkano.
   Pre pet godina Petra je uspela da na Crkvište, mesto gde su ležale kosti trojice monaha, odvede svog strica, episkopa bihaćko-petrovačkog gospodina Hrizostoma. Kako nam je u razgovoru i sam vladika priznao, bio je i on ,,neverni Toma” i sve to ostavio po strani. Ali, čuda se dalje ne dešavaju samo Petri. Monasi zaokupljaju misli i snove i samog vladike Hrizostoma tražeći od njega da ih izvadi iz zemlje. I tek 2006. godine on odlučuje da se obavi iskopavanje.
   Zahvaljujući Petri, koja je tačno ukazala na mesto gde treba kopati, 11. oktobra 2006. desilo se veliko čudo - otkrivene su mošti postradalih monaha. Prema rečima oca Vasilija, koji je to video i proverio, kosti su imale toplinu ljudskog tela i bile su žute kao zlato.
   Mošti su prenete u hram u Mednoj i od tada na hiljade ljudi posećuje ovo mesto. I mi smo obišli lokaciju na kojoj su mošti pronađene i lično se uverili u nesvakidašnja događanja. Dok smo gledali materijal snimljen na mestu iskopa, uočili smo neku svetlost na drvenom krstu, iako je bio tmuran i kišovit dan. Malo kasnije nam je Petra rekla da je to bio duh Mardarija. Prema njenim rečima, čuda će ovde nastaviti da se događaju, i oni koji stvarno veruju mogu ovde očekivati isceljenje.
   Iskopavanja su trenutno obustavljena, ali se očekuje dolazak ekipe iz Beograda, koja će nastaviti istraživanje. Po predanju i nekim pronađenim ostacima, ovde se nalazi potonuli manastir, a pretpostavke su da potiče iz XV veka.
  Ovo čudo je i istorijski događaj,  koji zaslužuje da bude ispitam. Da se otkrije ko su i odakle su došli postradali monasi, kao i da se prouči kada je podignut i do kada je postojao manastir u Mednoj, i kakva je bila njegova sudbina.
Gordana GračanacPovratak na vrh strane


LEKOVI
Upozorenje apotekara


   Predstavnici Saveza privatnih apotekara Srbije (SPAS) izjavili su da će ,,sniženje cena lekova za 10 odsto dovesti do nestašice lekova, što znači da će građani biti primorani da kupuju skupe uvozne lekove, ali i lekove sumnjivog kvaliteta".
   ,,Mi smo već lagerovali lekove po starim cenama, a sada smo primorani da ih prodajemo po nižim cenama, i to za nas znači direktan gubitak", izjavila je predsednik SPAS Aleksandra Salom, na konferenciji za novinare. Ona je navela da aspirin domaćih proizvođača košta 23 dinara, a sa sniženjem će koštati 21 dinar, dok uvozni aspirin hrvatske ,,Plive” košta 56 dinara.
   ,,Ukoliko domaći proizvođači odluče da ne proizvode aspirin, jer nemaju ekonomsku računicu, na tržištu će ostati samo uvozni aspirin, koji se ne propisuje na recept", rekla je Salomova i dodala da će ,,pacijenti tada imati poskupljenje od 100 odsto".
   Ona je naglasila da se ,,pacijenti diskriminišu i po principu dostupnosti lekova, jer postoje čitava naselja i delovi grada koji nemaju nijednu državnu apoteku". Predsednik skupštine SPAS Dragutin Rajevac je rekao da se ,,Vlada ne pridržava zacrtanog cilja, a to je da cene lekova u Srbiju dostignu nivo od 80 odsto cena lekova zemalja u okruženju". On je rekao da je nedopustivo da postoje dvostruke cene u Srbiji, kao što je postojanje fondovskih cena lekova, koje nisu u skladu sa stvarnim cenama u privatnim apotekama i da to direktno šteti građanima.
   ,,Ministar zdravlja Tomica Milosavljević tokom svoja tri mandata nije imao vremena da nas primi da bismo razgovarali o ovim problemima", saopštio je Rajevac. On je rekao da je razumevanje za probleme SPAS imao svojevremeno Slobodan Milosavljević, tada ministar trgovine, ali da sa njim nisu imali kontakte od formiranja nove Vlade.


MEĐUNARODNI MONETARNI FOND UPOZORAVA
Naredni budžet - test za vladu


   Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković i delegacija Međunarodnog monetarnog fonda koju je predvodio Albert Jeger razgovarali su o makroekonomskim kretanjima u Srbiji i kreiranju budžeta za narednu godinu. Vlada Srbije trebalo bi da za 2009. usvoji restriktivan budžet, i to će ujedno biti i ključni test za Vladu, rekao je Jeger, saopšteno je iz Vlade. Predstavnici MMF su ocenili da će negativni efekti vanrednog povećanja penzija od 10 odsto biti vidljivi u budžetu za sledeću godinu i da je nerealno i neodrživo da penzije sledeće godine dostignu 70 odsto iznosa prosečne zarade.
   Cvetković je istakao da će se prilikom izrade budžeta voditi računa o nivou javne potrošnje koja je jedan od naših najvećih problema.
   MMF je pozitivno ocenio brz privredni rast Srbije, kao i značajan priliv stranih direktnih investicija. Istovremeno, MMF je ukazao da pažljivo treba da se posmatra i velika finansijska kriza koja potresa svetsku ekonomiju i koja bi mogla da ima uticaja i na evropske zemlje.
   Cvetković je zahvalio MMF-u na podršci i savetodavnoj ulozi u prethodnom periodu. Obe strane složile su se da bi u narednom periodu trebalo da se dogovore o nastavku saradnje.


HRONIKA
Sprečena likvidacija


   Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srbije saopštilo je danas da su u sinhronizovanoj akciji na teritoriji Kraljeva, Raške i Novog Pazara, sprečili likvidaciju V. M. iz Raške. Slobode su u ponedeljak lišeni naručilac likvidacije Slaviša M. (35) iz Raške i neposredni izvršioci Zdravko N. (31) iz Novog Pazara i Dragan R. (29) iz Kraljeva, koji su članovi organizovane kriminalne grupe, koja je vršila najteža krivična dela, navedeno je u saopštenju MUP. Prilikom lišenja slobode osumnjičenih, policija je u vozilo audi A8, beogradskih registarskih oznaka, pronašla sredstva za likvidaciju: dva pištolja, lisice i kablove za vezivanje, bejzbol palicu i policijski znak stop.
   Pretresom prostorija koje su koristili, pronađene su četiri puške, tri pištolja i veća količina municije. Pripadnici MUP intenzivno tragaju za Zvonkom V. (28) iz Kosovske Mitrovice, jednim od organizatora ove grupe, kao i za još tri člana.Povratak na vrh strane


UMETNOST - KULTURA - OBRAZOVANJE

PREDŠKOLSKA USTANOVA U KRALJEVU - piše Bojana Milosavljević
Ove godine veći broj predškolaca

  • Demografska politika države je uznemirujuće pitanje za društvo poput srpskog, posebno kada je prirodni priraštaj jedva pozitivan. Statistika, iako u mnogim slučajevima varljiva, najbolje odražava traženi presek. Ove školske godine prvi put je u klupe selo oko 78.000 đaka. U Kraljevu ih je bilo 800. Narednog septembra za osnovno obrazovanje priprema se oko 1.300 sadašnjih predškolaca, što je ohrabrujući podatak

   Predškolska ustanova ,,Olga Jovičić Rita" u Kraljevu ovog 1. septembra u pripremnim grupama ima oko 1.300 mališana koji pohađaju takozvani ,,nulti razred", obavezan zakonski uslov za generaciju koja naredne godine polazi u osnovnu školu. U odnosu na prethodnu godinu, kada je broj takvih polaznika bio 800 (reč je o sadašnjim prvacima, pa je podatak relevantan za poređenje), ovo povećanje nije malo. Ili je, bar, relativno pozitivno, ako bi se uzeo u obzir broj stanovnika na području opštine odnosno grada Kraljeva.
   Broj novih učenika u jednoj sredini nije jedino što zanima prosvetne vlasti i neposredne izvršioce - direktore škola, učitelje, nastavnike i druge. Od toga koliko će imati upisanih učenika zavisi i broj angažovanih prosvetnih radnika. I dok vaspitači koji rukovode predškolskim (pripremnim) grupama, odnosno ,,nultim razredima" ne moraju da broje svoje učenike, jer je njihov broj po zakonu dopušteno fleksibilan, sa učiteljima to nije slučaj. Moguće je da neko od njih i ne dobije odeljenje, jer se ono formira na strogo propisan način. Ministarstvo prosvete jedino gleda kroz prste školama u multinacionalnim ili ekonomski nerazvijenim sredinama. Tamo škole i sa nekoliko đaka još opstaju po svaku cenu, jer su u pitanju širi društveni interesi.
   Zanimljiv bi bio neki presek broja polaznika u predškolskim grupama koje je formirala i vodi kraljevačka Predškolska ustanova. Nije preterano iznenađujući podatak da su u planinskim selima, na primer, malobrojni budući prvaci i đaci uopšte, jer tamo život polako zamire i to je trend koji traje mnogo godina. Ni škole u užem gradskom jezgru nisu naročito pouzdano polje za zaključke o stanju demografskog faktora kod nas. Možda su jasniji primeri sa prigradskog i njemu gravitirajućeg seoskog područja ravničarskog tipa.
   Napozitivniji primer ove godine je naselje Beranovac sa populacijom u ekspanziji. Prošle godine u ,,nulti razred" upisane su dve grupe sa ukupno 40 mališana, a ove godine pripremnu nastavu u tri grupe pohađa čak 60 dečaka i devojčica, budućih prvaka, što bi trebalo da znači da će dogodine posla biti za bar dva učitelja. Pozitivan trend beleže i predškolske grupe u Samailama (prošle godine bilo je 11, a ove 20 polaznika pripremnog razreda) i Sirči (prethodne godine 15, ove - 22 predškolca).
   Bez uopštavanja, jer je tema vrlo široka, neki podaci za Kraljevo pokazuju i smanjenje broja šestogodišnjaka koji iduće jeseni polaze u školu. Tako je, na primer, ove godine ,,zakazao" Jarčujak jer ima samo 28 predškolaca, naspram 44 - koliko ih je bilo prošle školske godine. U isto vreme, u Vrbi su prošle godine bila 32 mališana u pripremi za školu, a ove ih je svega 19. Žiča je u dve grupe imala 47 polaznika predškolskog obrazovanja, ali ove godine ih je 34, takođe u dve grupe. Nasumičan uvid u ovakvu statistiku pokazuje da je ove godine manji broj predškolaca i u, na primer, Adranima (15, a prošle godine 21), Stublu (ove godine osam, a prošle 14)... Niz je u svakom slučaju poduži i tako sve do broja novoupisanih ove školske godine, za koje je mreža veoma razgranata a stručna nastava zagarantovana, bilo da se izvodi u vrtićima ili pri osnovnim školama, što je sve, takođe, uređeno zakonom. Efekti demografske politike, koja je u Srbiji vrlo jadna, uvek stižu sa vremenskom zadrškom, pa je pitanje kakva će se slika pojaviti kroz dve, tri i više godina i hoće li, ne daj Bože, naše škole postajati prazne.





ŠTAMPANO STO HILJADA NEVAŽEĆIH UDŽBENIKA
Zameniće ih privatni izdavači


   Čini se da ovogodišnja ujdurma sa štampanjem udžbenika i priručnika dobija rasplet. Upliv sadašnje garniture Ministarstva prosvete u ovaj problem koji traje od proleća nije veliki, iako se samo ministar promenio, a ne i garnitura njegovih pomoćnika. Udruženje izdavača koje okuplja privatne kuće tvrdi da su njeni članovi prevareni još u aprilu, kada je izvršena vanredna kontrola udžbenika i učila, a od kojih su mnogi već bili odobreni i plaćeni, pa ipak izgubili dozvolu za objavljivanje i distribuiranje. Reč je o kontingentu od oko sto hiljada udžbenika. Vanredna kontrola, ali i mnogo toga što joj je kao sitno sito prethodilo, trebalo je da ide na ruku jedinoj državnoj firmi Zavodu za udžbenike i njegovom decenijskom monopolu na velikom tržištu školskih knjiga.
   Isti taj Zavod proteklih dana, pozivajući se na dogovor sa ministrom prosvete Žarkom Obradovićem, obznanio je ponudu da zameni tih sto hiljada nevažećih knjiga, odnosno udžbenika privatnih izdavača. Prvi čovek srpske prosvete ovu ponudu je i negirao i odbio uz tvrdnju da štetu treba da nadoknade oni koji su je i pričinili. Udruženje privatnih izdavača nijednog trenutka ne odbija ,,krivicu" koja joj je nametnuta krajnje sumnjivo. Decidirano kažu da će inkriminisane udžbenike zamenjivati naslovima koji su tu famoznu dozvolu Ministarstva prosvete dobili, da sve to ni dinara neće koštati roditelje, ali da će posle svega svim silama nastojati da pronađu krivca za dosadašnju skandaloznu situaciju na tržištu udžbenika i učila. Ukoliko resorno ministarstvo ne bude moglo da im reši ovaj problem, Udruženje privatnih izdavača pravdu i odštetu potražiće kod domaćih ali i evropskih sudova.
Izvesno je da će ovaj nezapamćen događaj još čekati epilog, i to po svemu sudeći sudski. Dotle Ministarstvo prosvete Srbije ostaje pri stavu da nijedan udžbenik bez dozvole ne može da se nađe u nastavnoj praksi. U prilog tom stavu, a zbog bruke koja je ove godine nastala, najavljuje se kao hitan i važan Zakon o udžbenicima, koji privatni izdavači takođe priželjkuju.



UPOTREBA INFORMACIONIH TEHNOLOGIJA
Srbija bolja od komšija


   Republički zavod za statistiku sačinio publikaciju "Upotreba informaciono - komunikacionih tehnologija u Srbiji 2008," na osnovu istraživanja zasnovanog na metodologiji  najprestižnijih agencija iz Evropske unije. Prema rezultatima, dve petine građana ima računar, a internet koristi više od 1,2 miliona Srba. Po svim parametrima istraživanja bolji smo od Grka, Bugara i Rumuna, a na polovini proseka Evropske unije
   Da Srbi nisu totalno tehnološki nepismeni, kao što, možda, i sami o sebi misle, pokazuje najnovije istraživanje Republičkog zavoda za statistiku koje obuhvata učestalost i masovnost korišćenja kompjutera, odnosno najsavremenije informaciono - komunikacione tehnologije u svetu danas. Rezultati su utoliko relevantniji što je anketa sprovedena po metodologiji Evropske unije, a obuhvatila je osim Srbije i Grčku, Bugarsku i Rumuniju. Period posmatranja je tekuća godina.
   U Srbiji je u prethodna tri meseca više od 2,6 miliona osoba koristilo kompjuter, a nešto preko 2 miliona internet. Takođe, više od 1,9 miliona građana računar koristi svaki ili skoro svaki dan, a internet - nešto više od 1,2 miliona Srba. Osim toga, ove godine u Srbiji ima za 330 hiljada više korisnika ove polularne i moćne sprave u odnosu na 2007. godinu, a broj korisnika interneta povećan je za 300 hiljada ljudi.  Broj domaćinstava koja poseduju računar je 40,8 procenata, što je u odnosu na prošlu godinu povećanje za 6,8 odsto. Internet priključak ima 33,2 posto domaćinstava, a to je za 14, 7 procenata više nego prethodne godine. Najviše računara nalazi se u glavnom gradu - 53,1 odsto; u Vojvodini - 41,5 procenata, a u centralnoj Srbiji ih je 34, 8 posto. Inače, istraživanje pokazuje da internet uglavnom koriste oni čije domaćinstvo ima mesečna primanja iznad 600 evra, dok je procenat korisnika čije su prinadležnosti upola manje  svega 14, 6 posto.
    Parametri koje je koristio Republički zavod za statistiku Srbije po metodologiji referentne agencije Evropske unije primenjeni su u istovetnom istraživanju u Grčkoj, Bugarskoj i Rumuniji. Po broju domaćinstava koja imaju  kompjuter i internet vezu, kao i po broju osoba koje računar i pristup globalnoj mreži koriste - Srbija je ispred ove tri države, ali zato znatno zaostaje za visokorazvijenim zemljama, dok se u odnosu na Evropsku uniju nalazi tek mali iznad ili oko sredine proseka ove zajednice od 27 država.Povratak na vrh strane


SPORT

,,SRPSKA BOLONJA” PLENI I SUDIJAMA - piše Stole Petković
Kraljevo na mapi delilaca pravde

  Nedavno održan košarkaški turnir, čiji je domaćin bio KK Sloga, ostaće upamćen po mnogo čemu. Pamtiće se odlična organizacija domaćina, potom učesnici iz nekadašnjih jugo republika i vrhunsko deljenje pravde na terenu.
Na parketu čak petorica međunarodnih košarkaških sudija: Beograđani Jovičić, Mažić i Čukalović i Kraljevčani Nešković i Maričić. Kada se tome doda da je pravdu delio i Nikšićanin Vojinović i Dimovski (Kraljevo), onda je jasno da je krem delilaca pravde tri dana bio baš u gradu na Ibru.
   - Priliku da odsude po koji meč imali su i oni najmlađi arbitri iz našeg Udruženja. Želim da istaknem i to da je vatreno krštenje imao i novopečeni sudija Prve lige - još jedan Kraljevčanin Ivan Stefanović - kaže Dragan Nešković, međunarodni sudija iz Kraljeva, inače generalni sekretar Udruženja košarkaških sudija zapadne Srbije.
Sedište Udruženja je u Kraljevu, a predsednik nekada vrsni sudija Desimir Bulut iz Čačka. Kraljevačke sudije se mogu pohvaliti velikim brojem delilaca pravde, ali i još nečim:
- Zadovoljni smo i što imamo sada svoj kutak, svoju kancelariju, i to na pravom mestu, kraj Hale sportova. Tu se okupljamo, analiziramo ono što se dešavalo i dogovaramo se šta nam je činiti. Velika je stvar imati svoj prostor - zadovoljan je Nešković.
Inače, nogu je povukao Dragan Savić, dugogodišnji igrač i snajperista KK Sloga iz osamdesetih godina prošlog veka. Čovek koji je bio preteča današnjih ,,trojki":
- Posle igračke karijere Savo se posvetio se suđenju i bio prvi međunarodni sudija sa ovih prostora. Naravno da je on trasirao put svima nama. Ja sam upravo na njegov nagovor počeo da se bavim ovim pozivom - priča Nešković i dodaje da se i dalje radi na omasovljenju, kvalitenom dakako, i da se zainteresovani posvete suđenju.
Dragan Nešković je obukao sivu opremu (sada su u opticaju i ostale boje, prim. S. P.) 1984. godine. U društvo prvoligaških sudija došao je devet godina kasnije, a 1996. imao je vatreno krštenje na međunarodnoj sceni, a od tada odsudio je bezbroj utakmica i turnira uglavnom mlađih kategorija. Već pet godina bitiše u Evro i Jadranskoj ligi. Kaže da je na početku prvoligaške karijere bio najmlađi arbitar, a sada spada u red najiskusnijih. Razlog tome je svakako rani dolazak na Prvu ligu. Sada prvoligaške utakmice vode i mladići od 20 godina.

,,ŽENSKI STO”
- Mi smo prvi u Srbiji uveli da za zapisničkim stolom budu devojke. Neki su već počeli da nas kopiraju, ali smo i dalje prvi, jer je naš sastav stoprocentno ženski.

IMAM JEDNU ŽELJU
Dragan Nešković je odsudio stotine utakmica na parketu, ali pomno prati i kolege iz ostalih sportova.
- Velika mi je želja da odsudim jednu fudbalsku utakmicu. Mislim da bih bio uspešan i na fudbalskom terenu. Naravno, oprobao bih se na nekom trening ili prijateljskom meču - kaže popularni Nele.



KOŠARKA - KOŠARKAŠICE KRALJEVA SA NOVIM TRENEROM I PROBLEMIMA - piše Aleksandar Daišević
,,Malene" na novom početku

   Košarkašice Kraljeva odigrale su prvu kontrolnu utakmicu u sklopu priprema za nastupajuću sezonu, a u meču sa Kovinom debitovao je na klupi novi trener Petar Marković, dojučerašnji strateg beogradskog Radivoja Koraća i pomoćnik selektora našeg državnog tima Jovice Antonića. Malobrojna publika u Hali sportova videla je i nekoliko novih lica, mladih igračica koje u dresu Kraljeva traže pravu afirmaciju. Klub je napustio gro tima iz prethodne sezone, ali je još uvek pod znakom pitanja prelazak Nevene Jovanović u Kovin i Kristine Baltić u Sloveniju. Najmlađi košarkaški prvoligaš iz ,,srpske Bolonje" ne želi da  se odrekne dve reprezentativke, bar ne bez novčane nadoknade, i sada je jasno da je u pitanju slučaj koji će se narednih dana rešavati na forumima KSS. Kao i dva muška prvoligaša, i ŽKK Kraljevo se nalazi u novoj prvoligaškoj sezoni na novom početku. Teška materijalna situacija uticala je na brojne promene u ekipi, a od novih igračica tu su Marija Rakić i Nataša Filipović iz Požege i Marija Radović iz Trepče iz Kosovske Mitrovice.
   - Veoma sam zadovljan igrom u prvoj kontrolnoj utakmici sa Kovinom, jer taj meč nam nije trebao, ali je bio ranije ugovoren. Tek sam par dana sa ekipom, tek upoznajem igračice i stanje u klubu, tako da nešto posebno i nismo mogli da uradimo, ali ono na čemu sam insistirao, igračice su maksimalno odradile. Imamo mlad, neiskusan tim, otišle su igračice koje su nosioci igre iz prethodne sezone i nama je sada jedini cilj opstanak i stabilizacija kluba na svim nivoima - kaže Petar Marković, strateg koji se hrabro prihvatio teškog posla na klupi ŽKK Kraljevo.
   U najmlađem kraljevačkom košarkaškom prvoligašu neće sedeti skrštenih ruku. Svesni da imaju vrlo mlad tim u kome odskače iskusna Ivana Mihailović i juniorske reprezentativke Tatjana Živanović i Aleksandra Račić, rukovdstvo kraljevačkog prvoligaša se ovih dana angažovalo na dovođenju pravih pojačanja.
   - Već je stigla Lidija Žuk, klasična petica, dvadesetdvogodišnja mlada reprezentativka Rusije, i ona će nam mnogo značiti u igri pod samim košem. Očekujem da rešimo i gorući problem plejmejkera, i to bi bilo sve za sada. Sa takvim timom ćemo odigrati prvi deo sezone i onda videti šta nam je dalje činiti. Mislim da nećemo biti lak plen za rivale i da će se, pre svega na našem parketu, mnogi dobro pomučiti da dođu do bodova. Očekujem, naravno, i pomoć kraljevačke publike, koja poznaje košarku i zna da motiviše ekipu.
Raspored prvenstva nije naklonjen ,,malenama"?
   - Raspored je takav kakav je, nema teških i lakih utakmica, već će sve zavisiti kako ekipa odigra na parketu. U prvom kolu dočekujemo baš Kovin, a onda nam sledi serija mečeva sa našim najboljim ekipama. Svaka pobeda tu je ravna premiji, ali sezona je duga i siguran sam da će moje igračice igrati kvalitetnu košarku, a cilj je i da afirmišemo još neko novo ime u našem klubu. Do početka sezone imamo učešće na turniru u Kovinu, kao i seriju kontrolnih utakmica sa našim ekipama i na kraju ćemo videti šta smo i koliko uradili - zaključuje Petar Marković, trener ŽKK Kraljevo, koga je publika odlično prihvatila.
   Nema sumnje da kraljevačke košarkašice čeka teška sezona, ali to bi bio zaključak i generalno za kraljevačku košarku.

PRIJATELJSKA UTAKMICA
• ŽKK Kraljevo - Kovin  68:71
Hala sportova. Gledalaca: 200. Sudije: Marković i Ćurčić (Kraljevo).
ŽKK KRALjEVO: Čkovrić, Račić 17, Pjevac 6, Živanović 8, Rakić, Joksimović, Mihailović 17, Radović 7, Nikolić 11, Rakićević, Marjanović, Filipović 2.
KOVIN: Bogdanović, Marković 5, Đorđević 13, Kostić 3, Bajić 12, Marić 2, Stanić 14, Milosavljević 10, Bubnjević, Jovanović 6, Perović 4, Milosavljević 2.



FUDBAL - SRPSKA LIGA (ZAPAD) - piše Zoran Bačarević
Kraljevački tandem ,,uklještio" lidera

   • U 6. kolu dve Slobode ,,pale za slobodu": Sloboda (U) - Metalac 0:2, Sloboda (Č) - Sloga (K) 0:3 • Radnički (Klupci) posustao u Pećini • U 7. kolu Metalac-Jedinstvo (subota), Sloga-FAP (nedelja)

   Suprotno verovanju o ,,šestici" kao đavoljem odnosno jevrejskom broju, minulo (šesto) kolo srpskoligaškog Zapada kraljevačkim klubovima donelo je ,,čiste sedmice". Metalac i Sloga su gostovali, ovoga puta kod klubova sa istim imenom (Sloboda) u Užicu i Čačku, da bi, na kraju, domaćine ,,oslobodili" od bodova.
Na gostovanje u Užicu u subotu ,,plavi" sa Ložionice otputovali su sa treće pozicije i bodom ,,viška" u odnosu na ekipu sa Đetinje. U Kraljevo su se vratili sa celokupnim plenom od tri boda, posle dva postignuta a nijednog primljenog gola. Strelci su bili Rakonjac već u 6. (opet!) minutu, a drugi gol za trijumf momaka Ivice Cvetanovskog postigao je Kuzmanović sedam minuta pre kraja utakmice, tačno u 83. minutu.  Taman na vreme da domaćin izgubi i poslednju nadu i volju da može da spasi makar bod od razigranih Kraljevčana - na kraju ispraćenih dugotrajnim aplauzom korektne i nepristrasne užičke publike.
Čačanska Sloboda, opet, na svom ,,bunjištu" u Gradskoj koloniji teško prepušta bodove gostujućim ekipama, bez obzira na rang i vrednost. Ovoga puta, međutim, igrači Sloge ponašali su se više nego ,,kolonizatorski": sa tri gola u mreži domaćina pokazali su ko je ,,gazda" u ovom trenutku, a da nisu dali priliku domaćinu da dođe do daha. Strelci za ,,bele" sa Gradskog stadiona u Kraljevu bili su Memedović u 20, Vlašić u 54. i konačno Obrenović u 83. minutu, zapečativši kao i Kuzmanović 24 časa ranije u istom ,,terminu" sudbinu još jedne Slobode, ovoga puta čačanske.
 Na ruku kraljevačkim srpskoligašima, koji su se posle šestog kola ,,učvrstili" na prvoj odnosno trećoj poziciji, posebno je išao rezultat iz Valjeva. Domaća Budućnost se ovoga puta na terenu u parku Pećina nije dala zbuniti, a naravno ni iznenaditi. U ,,pećini" su se izgubili fudbaleri Radničkog Stobeks (Klupci). Dojučerašnji lider izgubio je ubedljivo sva tri boda (u ,,vezana" poslednja dva kola pet). Tako je Sloga, ali i Metalac, sa bodom viška - zaostanka bili u prilici da relativno brzo skinu sa trona ekipu koja je imala izuzetan start od 12 bodova u prva četiri kola, uz devet osvojenih u gostima. Da li se to ekipa iz Klubaca već na startu žestoko ,,ispumpala"?
U narednom, 7. kolu, kraljevački srpskoligaši su ponovo domaćini, sa razmakom od 24 časa. Metalac će sutra kod Ložionice dočekati Jedinstvo sa Uba, a Sloga u nedelju na Gradskom stadionu svojevremeno jedan od najpoznatijih srpskih ,,fabričkih" klubova - FAP iz Priboja.



ODBOJKA: KRALJEVČANI BEZ MUKE TRIJUMFOVALI U MODRIČI
Ribnica se Krajinom šetala...

   • Kraljevački prvoligaš sa po ubedljivoh 3:0 savladao Budvu i domaćina ligaškog dela Kupa Blakana i plasirao se za završi turnir ovog vikenda u Rumuniji • Danas u polufinalu Ribnica-Kifisija (Grčka)

   Lakše nego što se očekivalo odbojkaši Ribnice plasirali su se u završni turnir prvog Kupa Balkana u odbojci, koji se ovog vikenda održava u rumunskom gradu Baja Mare. Momci Dragana Đorđevića bili su ubedljivi u predstavljanju srpske odnosno kraljevačke odbojke u Modriči, gde su u (ligaškoj) grupi protiv ekipa iz Republike Srpske i Crne Gore bili više nego ubedljivi.
   U prvoj utakmici Ribnica je savladala crnogorskog ligaša Budvu (ne Budvansku rivijeru - kako smo, omaškom, objavili u prošlom broju) sa 3:0, i pored toga što su, opet prema najavama, na parket izašli praktično pravo iz autobusa. Po setovima bilo je ubedljivih 25:18 (prvi), 25:18 (drugi), dok se u trećem Ribnica pomali ,,mučila". Budvani su vodili sa 8:4, ali je uvođenjem svežih igrača sa klupe Đođević ,,naoštrio" ekipu za 25:21 u trećem setu i ubedljivu pobedu nad Crnogorcima.
   Dugog dana mini-lige u Modriči domaća ekipa je bila takođe relativno lak zalogaj za Kraljevčane. Posle prespavane noći i odmora gosti su i domaćine ,,uzeli pod svoje" od samog početka meča, Modriča nije imala ni minimum šansi za preokret, pa su u finišu susreta na parket izlazili i igrači sa klupe. Konačno, Ribnica je protiv Modriče slavila sa 3:0 (25:18, 25:15, 25:18) i bez izgubljenog seta overila vizu za završni turnir koji danas počinje u rumunskom gradu Baja Mare.
   - Najveći protivnik u Modriči bio nam je dug i naporan put, pošto zbog minimalnog budžeta putujemo na dan odigravanja prve utakmice. Pomalo paradoksalno, ,,turnir" u Modriči, ali i predstojeći završni turnir za pobednika Kupa Balkana u Rumuniji, koristimo za uklapanje poslednjeg pojačanja ove sezone Vladana Đorđevića na poziciji primača servisa. U Modriči smo bili u situaciji da proverimo i ,,rezerviste". Na završnicu u Rumuniju putujemo dan ranije, nismo opterećeni ishodom, a ekipe su nam relativno malo poznate. Kao i pred Modriču, ako se ukaže šansa, nećemo je tek tako propustiti - vidno umoran od puta i uvek odmeren komentariše nastup u Krajini i predstojeće finale Kupa Balkana u Rumuniji trener Ribnice Dragan Đorđević.
Završni turnir u rumunskom gradu Baja Mara počinje danas, a protivnik Ribnice u polufinalu je grčki klub Kifisija. Drugi polufinalni par je domaćin i turski Bujukšeher. Susreti za treće mesto i pobednika prvog Kupa Blakana u odbojci za muškarce na programu su sutra (subota).



ATLETIKA
Medalja do medalje

  Najmlađi takmičari AK Kraljevo postali su dvostruki prvaci za 2008. godinu u Pionirskoj ligi Centralne Srbije, održanoj na niškom Čairu, što je bilo i pojedinačno prvenstvo CS za pionire i pionirke za ovu godinu. Sa 17 osvojenih medalja AK Kraljevo je bio najuspešniji na ovom takmičenju. Kod pionirki, prvaci su postale Dragana Petrović (600 m) i Milica Arsić (kugla), kao i štafeta 4h100 metara (pioniri u sastavu Matija Nešović,  Marko Mitrović, Stefan Marinković i Aleksandar Milašinović). Zlatnu medalju za pionire osvojio je Matija Nešović (100 m prepone) popravivši lični rekord za cele tri sekunde. Pionirke Kraljeva bile su druge u štafeti 4h100 metara. Medalje su u Nišu osvojili i Natalija Adnan (300 i štafeta 4h100m), Milica Josifović (dalj, štafeta), Marko Mitrović (vis i štafeta), Dragoš Glavčić (koplje), Aleksandar Milašinović (100, 300 i štafeta), Stefan Marinković (dalj, vis, štafeta), Radmila Lečić (dalj, 100 m i štafeta), Jovana Krstić (prepone, vis i štafeta). Drugo kolo PALCES u Nišu bilo je kvalifikaciono za PAL, koji će biti održan u Beogradu 5. oktobra.

ALEKSANDRA ČETVRTA U MITROVICI
   Atletičarka Kraljeva Aleksandra Marinković učestvovala je, kao pojačanje, u ekipi Novog Beograda, na Kupu šampiona Evrope u juniorskoj konkurenciji, koji je održan prošle subote u Sremskoj Mitrovici. U jakoj konkurenciji Aleksandra je u trci na 3.000 metara na cilj stigla četvrta, a njen ,,novi" klub je takođe zauzeo četvrto mesto na KEŠ za juniore.



KOŠARKA: U SREDU STARTUJE SVISLAJON PRVA LIGA SRBIJE
Sloga gostuje u Vršcu, Mašinac čeka MHL

   Petnaestak dana ,,pre roka", tačnije u sredu, 1. oktobra, počinje još jedna sezona u Prvoj (Svislajon) ligi Srbije u košarci, za muškarce, naravno. Kraljevo će i u sezoni 2008/09. imati dva predstavnika (Sloga i Mašinac), a liga će ove sezone brojati čak 14 ekipa, pošto je, u interesu košarke na tzv. ,,južnoj pruzi" uručena ,,vajld karta" Ergonomu i Zdravlju.
   Stariji kraljevački ligaš Sloga, što nije ništa novo, u još jedan prvoligaški karavan uključio se u minut do dvanaest. Pošto je praktično cela ekipa minulog juna napustila Kraljevo, uključivši i trenera Pejića, tek krajem avgusta počele su pripreme za novu takmičarsku sezonu u klubu koji dogodine slavi 60 godina postojanja. Sada već stari-novi trener Sloge Dragan Kostić, u ime svog OKANIKA, sa starim-novim klubom potpisao je ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, angažovano je više pre svega mladih i neafirmisanih igrača, od kojih su osmorica potpisala ugovore na četiri godine. Ta i takva ekipa je počela treninge, učestvovala na velikom MKT ,,Kraljevo 2008" i zauzela poslednje, šesto mesto, igrala i igraće još jednu seriju prijateljskih utakmica u okruženju, ali i u Republici Srpskoj u ovoj poslednjoj sedmici pred početak takmičenja za bodove (Maribor, Zdravlje, Mladost iz Mrkonjić Grada...). U poslednjim najavama pred početak ligaškog takmičenja već ,,apostrofirani" Kostić najavljuje angažovanje još trojice kvalitetnih igrača i, naravno, borbu za goli ligaški život.
   Košarkaši Mašinca u novu sezonu ulaze sa nešto, bolje reći mnogo, ,,čistijom" situacijom. Istina, u redovima ,,studenata" bilo je i ovog leta smene igrača (otišli Dimitrijević, Habuš, Becin, Rakić, Božović - došli Tomašević, Barlov, Popović, Golubović, Jaćović), ali je na trenerskoj klupi ostao Zoran Petrović i stabilno rukovodstvo u klubu. Mašinac je pripreme počeo početkom avgusta ,,po kalendaru" i takođe odigrao seriju prijateljskih utakmica u Republici Srpskoj (Banjalučka regija), kao i sa čačanskim Borcem, Zdravljem, kruševačkim Napretkom - rečju, sa, uglavnom, po snazi sebi ravnim rivalima. Ambicije ,,studenata" su, ipak, izuzetno skromne, jer u novu sezonu ulazi izuzetno mlada ekipa u kojoj je sa 26 godina Uroš Mirković praktično veteran, dog je gro preostalih igrača praktično tek ,,ispunilo bonus" kada su u pitanju godine za punoletstvo. Znači, opstanak je osnovni cilj za predstojeću sezonu i, naravno, kaljenje ekipe koja za dve-tri godine treba da igra zapaženu ulogu u srpskoj košarci. I ovde je većina košarkaša vezana za klub četvorogodišnjim ugovorima.
   U 1. kolu, naredne srede Sloga će gostovati u Vršcu, gde za protivnika ima domaći Svislajons Takovo, dok će Mašinac na prvoligaškoj premijeri u Hali sportova dočekati beogradsku ekipu Mega Hipo lizing (MHL). Ovaj susret počinje u 19.30 časova, u standardnom terminu za košarkaške prvoligaške utakmice u Kraljevu.



MKT ,,KRALJEVO 2008" U ZNAKU VRŠČANA
Hemofarmu ,,kruna" Kraljeva

   Košarkaši Hemofarma iz Vršca pobednici su velikog međunarodnog košarkaškog turnira ,,Kraljevo 2008", koji je sredinom prošle sedmice održan u Kraljevu i Mataruškoj Banji. Vrščani su u finalu savladali Budućnost iz Podgorice sa 71:63, a treće mesto pripalo je Igokei iz Aleksandrovca (Banjaluka), posle pobede nad Svjetlošću iz Slavonskog Broda od 82:68. Domaćin turnira Sloga, u utakmici za peto mesto, poražena je od Rabotničkog iz Skoplja - 65:76.
   Za najboljeg igrača trodnevnog turnira, održanog u Hali sportova i SC OKANIK u Mataruškoj Banji, proglašen je košarkaš Hemofarma Bojan Krstović, dok je najbolji strelac Marko Simonović (Budućnost), sa 53 koša na tri utakmice.



FUDBAL - OPŠTINSKA LIGA
Odigran ulični derbi

• Čibukovac - Stara čaršija 2:2 (1:2)
Igralište FK Čibukovac. Gledalaca. 500. Sudija: Ivica Vićentijević (Kraljevo). Strelci: 0:1 Đorđević u 18. minutu, 0:2 Kardanov (iz penala) u 28, 1:2 Vasović u 38, 2:2 Marković u 89. Žuti kartoni: Vrljanović, D. Đorđević (Čibukovac), Vasović (Stara čaršija).
Čibukovac: V. Vrljanović, I. Đorđević, Gračanac, Lazović (Grubač), A. Vrljanović, Binićanin, D. Đorđević, Maričić (Bošković), Igrović (Avić), Radšinović.
Stara čaršija: Blažeski, Vasović, Milić, Timotijević, Simeunović, Marković, Popović, Vemić (Rakić), Rudinac, Mihajlović (Lakušić), Kardanov.
Igrač utakmice: Ivan Đorđević.
Retki su slučajevi, ali ih ima - malo selo, a dva kluba. To je bio najpre slučaj sa Sirčom, a nešto kasnije njihovim stopama pošli su i meštani Godačice. Kod ovih prvih sve je kratko trajalo, ali u Godačici i dalje bitišu dva kluba. Dosta uspešno reklo bi se. Sirčani su imali tu privilegiju da odgledaju prvenstveni duel svoja dva kluba, ali meštani Godačice još uvek ne.
Ipak, ovaj derbi Čibukovac - Stara čaršija spada u posve neobične sportske priredbe. To nije ni gradski ni prigradski derbi. To je derbi najduže ulice u Kraljevu - Karađorđeve!!!
I sve je bilo na nivou. Prvi put, pa je to i privuklo veliku pažnju ljubitelja fudbala iako je bio radni dan. Na okupu najbolji sastavi. Treneri Dragoš Popović i Miahajlo Parađanin imali su na raspolaganju najjače sastave.
A počelo je u znaku mlađeg opštinskog ligaša. Stara čaršija je povela golom Ivana Đorđevića. Gol za antologiju. Šut sa dvadesetak metara efeom završio je u gornjem desnom uglu solidnog Vidoja Vrljanovića - 0:1. Desetak minuta kasnije opet se raduju, uslovni, gosti, inače fudbalski beskućnici. Ovoga puta u kaznenom prostoru Čibukovca oboren je Rudinac, a kapiten Kardanov je bio neumoljiv sa bele tačke - 0:2.
Trebalo je opet da prođe deset minuta pa da promrzli gledaoci vide još jedan pogodak, sada u mreži solidnog golmana Blažeskog. Vasović se odlučio na šut sa dvadesetak metara i mreža Stare čaršije se zatresla - 1:2. U poslednjim trenucima susreta izjednačenje za pravedan ishod ovog neobičnog derbija. Posle kornera Marković se najbolje snašao u golmanovom prostoru i iz buketa igrača glavom loptu poslao u mrežu - 2:2. Sada neopisiva radost fudbalera domaćina.
I sve je bilo na najvišem nivou. U to su mogli da se uvere i fudbalski radnici, kojih je bilo puno na ovoj utakmici.
Suđenje baš kao i derbi - sasvim solidno.

STOGODIŠNJACI!!!
Miroslav Binićanin (levo), nekada igrač Mladosti iz Oplanića sada trener tog kluba, i Milenko Igrović posebno su poglavlje ovog, uličnog derbija. Ukupno imaju tačno sto godina, a još uvek su u igračkom pogonu. Trener u njih ima poverenja, a oni se trude da to i opravdaju. Binićanin je gol igrač, a Igrović vezista. E, kada oni prorade, teško protivniku.
Bilo je simpatično videti ih među mlađarijom, od kojih su poneki od njih mlađi i za dve trećine. Ali, fudbal je čudna igra koja ne poznaje granice.Povratak na vrh strane


 


IMPRESUM

Nedeljni list u izdanju : „Ibarske novosti” AD - Kraljevo. Adresa Redakcije: ul. Hajduk Veljkova br. 2.
Generalni direktor i glavni i odgovorni urednik: Dragan Rajičić. Odgovorni urednik: Vladeta Stanojević. Tehnički urednik: Saša Kovačević. Lektor: Vesna Jovičić. Redakcija: Zoran Bačarević (sport), Dragan Vukićević (privreda), Slobodan Rajić (politika), Marko Slavković (reportaže i Stršljen), Bojana Milosavljević, Ivan Rajović (urednik izdavačke delatnosti), Lidija Kuljača (zanimljivosti - zabava), Milisav Radovanović (fotoreporter), Zorica Radunković (marketing).

Predsednik Upravnog odbora: Dragica Tomić.

Telefoni: direktor i glavni i odgovorni urednik 312-504, odgovorni urednik tel/faks 320-630, pravna i opšta služba 312-505, oglasno odeljenje 312-505.

Godišnja pretplata 1.560 din. Za inostranstvo - Evropa 4.680 dinara, Amerika i Australija 6.240 din. Tekući račun: 160-14461-52 kod „Banca Intesa” Kraljevo. Kompjuterska obrada „Ibarske novosti”.
Štampa “APM PRINT”, III Bulevar 29, Novi Beograd.
Generalni distributer: “SOFIST”, Žička 10, tel. 036/360-200 i 361-222.

Poštarina plaćena u Pošti 36200 Kraljevo. List izlazi petkom, rukopisi se ne vraćaju.

e-mail:webmaster@kraljevo.com


Ibarske novosti - e-mail

Copyright © 1997-2008. Interactive.net Kraljevo. All rights reseved interactive