Internet izdanje - 31. oktobar 2008. godine
 

 Ibarske novosti - e-mail

Preuzmite PDF verziju novog broja "Ibarskih novosti"!


Naslovna strana novog broja "Ibarskih novosti" - klik za vecu sliku! U prvom delu stranačka ,,prepucavanja", u drugom radno
Prelazak na pregovore - viši nivo razgovora o mogućoj koaliciji
Najvažniji dugoročni planski dokument
Metalaca sve manje
Najveća kulturna manifestacija međunarodnog karaktera
Zatvorena stočna pijaca
Odložena prodaja Doma društvenih organizacija
,,Postani prijatelj jednom detetu”
In Memoriam - Vidan Ristić
Umetnost, kultura, obrazovanje
Sport: Košarka, fudbal, odbojka


POSLE TRI NASTAVKA KONAČNO ODRŽANA ŠESTA SEDNICA SKUPŠTINE GRADA KRALJEVA - piše Slobodan Rajić
U prvom delu stranačka ,,prepucavanja", u drugom radno

   • I pored rešenja Okružnog suda o dva sporna mandata, opozicija osporila legitimitet skupštinskih zasedanja i odluka • Vladajuća koalicija tvrdi da su sve dosadašnje sednice i donete odluke zakonite • U nastavku zasedanja, glasovima vladajuće koalicije doneta Odluka o pristupanju izradi Strategije razvoja grada Kraljeva i, umesto dr Ljubiše Đokovića, potvrđen mandat odborniku Dragoljubu Vujoviću • Iz dnevnog reda povučeni predlozi odluka o dodeli gradskih priznanja i nagrada i rešenja o davanju saglasnosti na izmene statuta javnih preduzeća i ustanova

  Nakon trostrukog odlaganja, zbog sudskog spora oko dva odbornička mandata i nedostatka kvoruma, šesta sednica Skupštine grada Kraljeva konačno je održana u petak, 24. oktobra, i na njoj su donete značajne odluke. Inače, prvi deo i ovog skupštinskog zasedanja protekao je u stranačkim ,,prepucavanjima" i polemikama oko dva sporna odbornička mandata o kojima se vodi sudski spor između opozicije i vladajuće koalicije, dok je drugi deo zasedanja protekao radno i bez odbornika opozicije, osim jednog prilikom rasprave o izradi Strategije razvoja Kraljeva.

POTVRĐIVANJE MANDATA
Naime, predsednik Skupštine Branko Kaplarević odložio je početak zasedanjajedan sat radi konsultacija sa šefovima odborničkih grupa (OG) i, pošto se to konsultovanje odužilo, sednica je počela sa dvosatnim zakašnjenjem. Po otvaranju zasedanja predsednik Kaplarević je konstatovao da Skupština, po službenoj evidenciji, ima kvorum od 36 odbornika, a zatim pročitao kompletan dispozitiv rešenja Okružnog suda u Kraljevu, kojim su dodeljena dva mandata izbornim listama SRS i DSS/NS, uz završno obrazloženje da je ,,Skupština grada Kraljeva dužna da bez odlaganja izvrši ovo rešenje". Zatim su, uz objašnjenje da po Zakonu mogu glasati i kandidati za odbornike, sa 36 glasova ,,za", javnim glasanjem potvrđeni mandati Srećku Markoviću (SRS) i odborniku Radomiru Perišiću (DSS/NS) i oni su položili i potpisali zakletvu i preuzeli uverenje o izboru za odbornike.

RAZLIKE U DOGOVARANJU
Usledilo je potom javljanje po Poslovniku predstavnika opozicionih odborničkih grupa iz koalicije ,,Za evropsku Srbiju", koji su osporili legalitet i legitimitet prethodnih, pa i šeste sednice Skupštine grada. To je najpre istakao Vukomir Mitrović, šef OG DS-a, i naglasio da je opozicija u konsultacijama predlagala da se ,,elegantno izađe iz krize" tako da se sednica odloži za nekoliko dana i tada razgovara samo o Strategiji razvoja grada, novoj lokalnoj poreskoj upravi, investicijama i sprovođenju projekata NIP-a, ali da to vladajuća većina nije prihvatila.
- Odbornici ,,Za evropsku Srbiju" i Pokreta za Kraljevo danas zato ne žele da učestvuju u radu još jedne nelegitimne i nelegalne sednice Skupštine grada Kraljeva. Na taj način ne želimo da preuzimamo odgovornost za sve posledice koje će već sutra biti i obelodanjene u svim medijima, po čemu će, nažalost, Kraljevo među gradovima Srbije biti još jednom prepoznato po ovakvim odlukama - naglasio je pored ostalog Mitrović.
Za reč se zatim javila Vesna Nikolić-Vukajlović, zamenik gradonačelnika, koja je istakla da je vladajuća većina na sudu dobila satisfakciju i da će imati većinu od 37 odbornika, a da ,,svi prisustvujemo jednom demagoškom obrađivanju javnosti od ljudi koji se zovu demokrate" i koji nisu hteli da učestvuju u raspravi o Strategiji razvoja jer ih ,,to apsolutno ne interesuje".
- Gospoda iz opozicije htela su da na jedan demagoški način predstave javnosti da su oni u pravu i kako oni jesu za Strategiju razvoja, za neku lokalnu poresku administraciju, a nisu nam dozvolili da za ova četiri meseca sve to zajednički odradimo… Suština je, ljudi, u borbi za vlast. Na ovoj sednici mi ćemo odraditi i Strategiju razvoja grada, ali radi javnosti, da se zna da gospoda ,,Za evropsku Srbiju" ne žele ovom gradu ništa dobro, i ja vas molim, dragi građani, da  shvatite da ćemo od ove šeste sednice početi da radimo u interesu svih građana Kraljeva - konstatovala je pored ostalog Vesna Nikolić-Vukajlović, uz gromoglasne aplauze pristalica u sali, ali i repliku Vukomira Mitrovića, koji je pored ostalog rekao ,,da pravnik-pripravnik" zna da je ova sednica nelegitimna i opozicija i mediji nisu krivi što Skupština skoro pet meseci ne radi.
Gradonačelnik dr Miloš Babić je pozvao i opoziciju i poziciju da ostave ,,stranačka prepucavanja i pokušaje prekomponovanja vlasti" i da se zajedno okrenu radu i realnim potrebama građana Kraljeva, pre svega donošenju budžeta grada za 2009. godinu (izlaganje objavljujemo u celini).

ŽESTOKE POLEMIKE
Predstavnici dve suprotstavljene strane, međutim, nisu ga poslušali, pa su usledile žestoke polemike koje su u jednom trenutku pretile da dovedu do većih incidenata. Za repliku se prvo javio Milomir Šljivić, ali je najpre obrazložio zašto je ,,i ova sednica nelegitimna".
- Svesni ste svi da je ova sednica nelegitimna i nelegalna, jer po Poslovniku je dobro poznato kako se sednica saziva, kako se utvrđuje dnevni red i u kom roku se mogu pridodavati nove tačke dnevnog reda i slično. Svi rokovi su prošli, vi to dobro znate… Praktično, opet ove ljude zamajavate, jer da bi Skupština mogla da im verifikuje mandate, Zakon o lokalnim izborima u članu 56. jasno kaže: ,,Na prethodno zakazanoj sednici odbornici kojima je dodeljen mandat imaju pravo na to". Međutim,  na ovoj sednici, koja je zakazana i utvrđen dnevni red i nije bilo mogućnosti da se on menja, vi jednostavno na silu rušite ponovo Zakon i ovaj časni dom - naglasio je pored ostalog Šljivić.
Usledila je zatim burna polemika između Milomira  Šljivića i Vesne Nikolić-Vukajlović o tome ko su ,,sile osovine", ko je više doprineo razvoju ili uništavanju grada, uz ,,epitete" koji nisu za štampu.
I Vukman Rakočević, zamenik šefa OG G 17 plus, istakao je da vladajuća većina nije uspela od maja da se konstituiše i da je ova sednica nelegitimna jer su mandati dva odbornika potvrđeni mimo već usvojenog dnevnog reda.
- To što vi ne znate da izađete iz ove situacije i što sve vreme govorite ,,Pustite vi nas da radimo", pa ,,Pustite vi nas da pogrešimo", to može u privatnom životu i može u porodici. Međutim, kada neko radi javni posao od koga zavisi sudbina nekih ljudi, a pre svega grada Kraljeva, onda ne može da se greši i niko nema pravo da vas pušta da grešite!? Zato pozivam još jednom i Ministarstvo i sve nadležne institucije da povedu računa o tome šta aktuelna vlast u Kraljevu radi - upozorio je Rakočević.
Posle neprimerenih dobacivanja odbornika SRS dok je Rakočević govorio i prilikom odlaska iz sale, uz žestoke verbalne napade, umalo nije došlo do fizičkih incidenata, pa je predsednik Kaplarević dao petominutnu pauzu da se strasti smire. Zatim je vladajuća koalicija, bez opozicije, nastavila da radi po utvrđenom dnevnom redu.


ŠTA SADRŽI NAJNOVIJE SUDSKO REŠENJE
Potvrda mandata - ,,bez odlaganja"


   Veće za upravne sporove Okružnog suda u Kraljevu, po žalbi DSS/NS i SRS o dva sporna mandata, 21. oktobra donelo je rešenje Ui. br. 1/08, u čijem se dispozitivu kaže:
1. Na mesto odbornika Skupštine grada Kraljeva dr Miloša Babića, izabranog na izborima održanim 11. maja 2008. godine sa Izborne liste Demokratska stranka Srbije - Nova Srbija - Velimir Ilić", kome je odbornički mandat prestao izborom na funkciju gradonačelnika grada Kraljeva, odbornički mandat se dodeljuje Radomiru Perišiću, preduzetniku, rođenom 11.05.1951. godine, sa prebivalištem u Kraljevu, Adrani, broj 179, kandidatu sa izborne liste DSS - NS - Velimir Ilić.
2. Na mesto odbornika Skupštine grada Vesne Nikolić-Vukajlović, izabrane na izborima održanim 11. maja 2008. godine sa Izborne liste Srpska radikalna stranka - Tomislav Nikolić, kojoj je odbornički mandat prestao izborom na funkciju zamenika gradonačelnika grada Kraljeva, mandat se dodeljuje Srećku Markoviću, automehaničaru, rođenom 17.07.1974. godine, sa prebivalištem u Kraljevu, Sedma čibukovačka br. 28, kandidatu sa izborne liste Srpska radikalna stranka - Tomislav Nikolić.
3. Mandat novim odbornicima traje do isteka mandata odbornicima kojima je prestao mandat.
4. Ovo rešenje u potpunosti zamenjuje rešenje i uverenje Izborne komisije opštine Kraljevo, po zahtevu Demokratske stranke Srbije - Nova Srbija - Velimir Ilić iz Kraljeva i Srpske radikalne stranke - Tomislav Nikolić iz Kraljeva, za dodelu mandata i izdavanje uverenja odbornicima Radomiru Perišiću sa izborne liste DSS - NS - Velimir Ilić i Srećku Markoviću sa izborne liste SRS - Tomislav Nikolić.
5. Obavestiti Skupštinu grada Kraljeva, kao organ kome za svoj rad, shodno članu 11. Zakona o lokalnim izborima, odgovara Izborna komisija".
Na kraju opširnog obrazloženja rešenja, u završnoj rečenici se navodi: ,,Shodno članu 63. stav 2. ZUS-a Skupština grada Kraljeva je dužna da bez odlaganja izvrši ovo rešenje".Povratak na vrh strane


PRES KONFERENCIJA OPŠTINSKOG ODBORA DS KRALJEVO POVODOM SAOPŠTENJA OO SPS KRALJEVO - piše Slobodan Rajić
Prelazak na pregovore - viši nivo razgovora o mogućoj koaliciji


   • Vukomir Mitrović: ,,Što se tiče strateških ciljeva Kraljeva i njihove realizacije sa SPS-om imamo apsolutnu saglasnost od više od 99 odsto" • Ljubiša Simović: ,,Otvorena vrata i za pregovore sa svim strankama demokratske orijentacije koje čine Skupštinu grada" • I za DS veoma bitna postojeća koalicija sa SPS-om u vlasti na republičkom nivou

   Na konferenciji za novinare Opštinskog odbora Demokratske stranke u Kraljevu, održanoj u utorak, 28. oktobra, čelnici te stranke govorili su o najnovijem saopštenju OO SPS Kraljevo i otpočinjanju pregovora sa socijalistima o stvaranju nove skupštinske većine u gradu Kraljevu.
-  Poznato je da mesecima vodimo razgovore sa političkim strankama koje imaju slične ili iste programske ciljeve kao što ima lista ,,Za evropsku Srbiju". Najviše razgovora je vođeno sa Socijalističkom partijom Srbije, s obzirom na to da je ona učesnik u vlasti na republičkom nivou. Na osnovu svih razgovora koji su vođeni, mi smo zaključili da, na osnovu programa koje želi da sprovede Socijalistička partija Srbije i lista ,,Za evropsku Srbiju", imamo potpunu saglasnost i da, uglavnom, kada su u pitanju strateški ciljevi Kraljeva, odnosno neophodni projekti za dalji razvoj Kraljeva i realizacija tih projekata, apsolutno imamo saglasnost od više od 99 odsto. Naravno, takvi razgovori su prouzrokovali i viši nivo razgovora, a to su pregovori koji počinju upravo danas. Pregovori znače da ulazimo u završnu fazu tehničko-proceduralno-pravne situacije vezane za stvaranje moguće nove koalicije. To će biti jedan od prioritetnih zadataka u narednom periodu. Počinju bukvalno danas, s obzirom na to da ste čuli da je i SPS poslao jedno saopštenje medijima da će početi zvanični pregovori oko formiranja nove većine u Skupštini grada Kraljeva - istakao je Vukomir Mitrović, član Opštinskog i predsednik Okružnog odbora DS u Kraljevu.
   Potpredsednik  Opštinskog odbora DS Kraljevo Ljubiša Simović, koji trenutno zamenjuje predsednika tog Odbora Milana Vukovića, najpre je istakao da ,,nema mnogo reči da se trenutno kaže, ali da su one važne jer se odnose na pregovore sa SPS-om".
   - To je stvarno važna reč, jer pregovori znače zaista viši nivo razgovaranja i znače konkretizovanje onoga što se u razgovorima do sada nazrelo kao rešenje za Skupštinu i za skupštinsku većinu, koja je trenutno u krizi. Iz tog razloga, mogu još samo da dodam da smo mi, ulazeći danas u pregovore sa SPS-om, na jedan način otvorili vrata za sve stranke demokratske orijentacije koje čine Skupštinu grada Kraljeva, za sve stranke koje imaju i nalaze svoje interese na zajedničkom putu i cilju da se grad Kraljevo pokrene sa ,,mrtve tačke", a to su oni programski ciljevi koje smo mi isticali, i u predizbornom periodu, i u toku izbora, i kasnije u toku razgovora sa budućim eventualno koalicionim partnerima. Iz tog razloga, koristim priliku da kažem da smo zaista iskreno otvoreni za saradnju sa svim strankama demokratske orijentacije da bismo konačno postigli jednu realnu skupštinsku većinu i da bi konačno ta skupštinska većina stabilizovala rad Skupštine, a samim tim i pokrenula Kraljevo sa ,,mrtve tačke" - naglasio je Simović.
Odgovarajući na novinarska pitanja, Ljubiša Simović je rekao da ,,DS, kao stožer ZES-a, ima najveću odgovornost za postizanje realne skupštinske većine i veliki kadrovski potencijal sa više kandidata za gradonačelnika i druge važne funkcije u Kraljevu". Što se tiče ,,matematike" za dolaženje do nove skupštinske većine, on je ponovio da se ona krije, pored SPS, ,,u otvorenosti za pregovore sa svim strankama demokratske opcije koje imaju iste ili slične programske ciljeve, osim SRS, koja nije demokratska, i da u tim pregovorima nema mesta za bilo kakva uslovljavanja". Takođe je napomenuo da je ,,uvek bolje za funkcionisanje vlasti kad ima manje partnera, ali da je za ZES najvažnije da nova koalicija bude realna i stabilna". U pogledu brzine pregovora o novoj skupštinskoj većini, Vukomir Mitrović je podvukao da ,,rokovi nisu dugi i da vremena nema mnogo, jer Skupštinu očekuju donošenje budžeta grada za iduću godinu, formiranje lokalne poreske uprave, realizacija projekata NIP-a i druga važna pitanja".


SAOPŠTENJE ZA MEDIJE OPŠTINSKOG ODBORA SOCIJALISTIČKE PARTIJE SRBIJE KRALJEVO
Počinju pregovori o mogućnostima stvaranja nove skupštinske većine (kao u Republici)


   U najnovijem saopštenju za medije Opštinskog odbora Socijalističke partije Srbije u Kraljevu, od utorka, 28. oktobra, navodi se:
   ,,Sagledali smo sve okolnosti u kojima funkcioniše koalicija SRS, DSS/NS i SPS/PUPS, koja čini većinu u Skupštini grada Kraljeva. Detaljno smo analizirali sve do sada sprovedene aktivnosti. Imali smo u vidu eve evidentne poteškoće, ali i mogućnost njihovog prevazilaženja. Istovremeno sagledavajući realnu funkcionalnost sadašnje koalicije i ograničavajuću činjenicu da na nivou Republike vlast čini potpuno druga koalicija, ZES i SPS/PUPS, Izvršni odbor Socijalističke partije Srbije - Kraljevo je, zbog procene daljeg veoma otežanog  sprovođenja svojih idejnih i programskih načela, doneo odluku da pristupi pregovorima o mogućnostima stvaranja nove skupštinske većine čiju bi okosnicu činile stranke nosioci vlasti u republičkom parlamentu, i koja bi mogla nesporno da funkcioniše u skladu sa zakonom i efikasnije razrešava nagomilane probleme grada Kraljeva.
   Četiri meseca učešća u ovoj koaliciji nam daje za pravo da izrazimo svoje nezadovoljstvo efektima vršenja vlasti, gde svako od nas članica koalicije nosi svoj deo odgovornosti.
   Naš ulazak u vlast nije bio vezan sa zauzimanjem nekoliko funkcija, već našim doprinosom da grad Kraljevo postigne jednu stabilnost vlasti, da iskoristimo naša ranija iskustva, da iskoristimo našu energiju skupljenu u dvanaestogodišnjem opozicionom delovanju i da na bazi koalicionog rasporeda odgovornosti Kraljevo krene napred.”
   Za Opštinski odbor Socijalističke partije Srbije - Kraljevo saopštenje je potpisao predsednik ovog Odbora Sreten Jovanović.Povratak na vrh strane


USVOJENA ODLUKA O PRISTUPANJU IZRADI STRATEGIJE RAZVOJA GRADA KRALJEVA - piše Slobodan Rajić
Najvažniji dugoročni planski dokument


   U drugom delu šeste sednice Skupštine grada, pored potvrđivanja jednog odborničkog mandata, jednoglasno je usvojena Odluka o pristupanju izradi Strategije razvoja grada Kraljeva sa dva prihvaćena amandmana. Pod Strategijom razvoja, kako u Odluci piše, podrazumeva se ,,planski dokument razvoja, u skladu sa sa pravilima Evropske unije". Cilj mu je ,,definisanje vizije održivog razvoja grada, određivanje potencijalnih prednosti i razvojnih pravaca, održavanje stabilnog ekonomskog rasta i zapošljavanja, obezbeđivanje socijalnog napretka i smanjenje siromaštva, promovisanje inovacija, efikasna zaštita životne sredine i unapređenje sveobuhvatnog kvaliteta života građana". Polaznu osnovu za formulisanje Strategije predstavljaju ,,nacionalna i lokalna strateška dokumenta, projekti i programi". Radi sprovođenja ove Odluke Skupština će imenovati Savet za razvoj od 15 članova, predstavnika svih nadležnih institucija u gradu, koji će koordinirati i nadzirati proces izrade Strategije za koji će biti zadužen Radni tim koji će se birati iz redova eminentnih stručnjaka putem javnog konkursa. Rok za izradu Strategije je 12 meseci (po usvojenom amandmanu), a sredstva se obezbeđuju iz budžeta, donacija i drugih izvora.
Obrazlažući predlog Odluke, izvestilac Mirjana Prodanović, rukovodilac Službe za upravljanje projektima Gradske uprave, pored ostalog istakla je da ,,grad Kraljevo spada u manju grupu opština i gradova u Srbiji koji još nisu doneli Strategiju razvoja i da se zbog toga nalazi u nepovoljnijem položaju pri konkurisanju za dodelu sredstava za svoje razvojne projekte. Naglasila je da je i pored toga grad Kraljevo konkurisao za sredstva iz projekta ,,Zajednička podrška lokalnim samoupravama” i sklopio ugovor o realizaciji treće faze USAID Programa MEGA, pri čemu je jedna od ugovorenih aktivnosti izrada Strategije razvoja.
- Treba napomenuti da je veoma značajno doneti odluku koja će omogućiti sprovođenje aktivnosti strateškog planiranja razvoja, jer svako odlaganje dovodi naš grad u sve lošiju poziciju i predstavlja ga u negativnom svetlu, kako kod stranih donatora, tako i kod potencijalnih investitora -  upozorila je Mirjana Prodanović.
U širokoj raspravi o predlogu Odluke odbornik prof. dr Vladan Karamarković ukazao je na značaj Strategije i predložio da se u njoj poseban naglasak stavi na planiranje raznomernog razvoja područja grada, posebno seoskog zbog alarmantnog ,,odumiranja sela", kao i da se rok za izradu dokumenta produži. Sa tom ocenom složio se Rade Erac, posebno napomenuvši da se u izradu Strategije mora krenuti od ,,dijagnoze" zatečenog stanja i da se prekine praksa da prilikom promene vlasti ,,neko neće da nastavi ono što su drugi započeli"!, kao i Predrag Matić, koji je između ostalog naglasio da je ovo ,,važna odluka o važnom dokumentu" i da mu je ,,žao što u njenom donošenju ne učestvuje svih 70 odbornika". I odbornik Aleksandar Erac je podvukao da je rok za izradu zaista kratak, ali da je nužno da se Strategija radi ,,makar po segmentima, zbog dobijanja sredstava sa strane za pojedine važne projekte".
 Zamenik gradonačelnika Vesna Nikolić-Vukajlović je posebno istakla da je ,,ovo put da se grad Kraljevo uvede u normalne tokove i ne bude više zaobilaznica Repbulike Srbije", iako ima loše privatizacije, 20.000 nezaposlenih, 30.000 izbeglih i raseljenih lica, nerešeren protok saobraćaja, vodosnabdevanja i mnoge druge probleme za čije rešavanje joj je potrebna dodatna pomoć Republike. Sreten Jovanović, zamenik predsednika Skupštine, pored ostalog podsetio je na započete a zaustavljene projekte iz vremena kada je na vlasti bio SPS, kao što su izgradnja stanova na Ratarskom imanju kao najbolji primer, upozorio da se ,,više bavimo pitanjima pasa lutalica umesto razvoja poljoprivrede" i apelovao ,,da ne pričamo iste priče i ne vrtimo se u krug, već iskoristimo ogromne prirodne potencijale koje nam je Bog dao i donesemo planski dokument koji će definisati budućnost Kraljeva i realizovati se u narednih 10-15 godina". Ovim ocenama pridružio se i odbornik Miodrag Petrović, posebno ukazavši na potrebu planskog razvoja seoskih mesnih zajednica i zaustavljanja migracija mladih ljudi iz sela u grad.
Podnosilac amandmana Radovan Marković (Pokret za Kraljevo) istakao je, pored ostalog, da je predložio da se ova tačka povuče sa dnevnog reda jer nema priložen Program izrade Strategije razvoja i cenu koštanja, ne sadrži trenutno stanje po oblastima, zatim da se usklade Prostorni plan i predlog Strategije razvoja grada, da ,,umesto Saveta dokument rade postojeće stručne službe u Gradskoj upravi i gradu i uz pomoć naših stručnjaka" itd. Obrazložio je i svojih šest amandmana, ali je, na predlog Gradskog veća, Skupština glasanjem, pojedinačno i u celini, usvojila samo dva (5. i 6), kojima se rok za izradu Strategije produžava sa šest na 12 meseci, a umesto Službe za upravljanje projektima ,,zadužuje gradonačelnik grada Kraljeva" za realizaciju ove Odluke.
Inače, na zahtev predlagača, iz dnevnog reda su povučeni predlozi odluka za dodelu ovogodišnjih gradskih priznanja i nagrada, predlozi rešenja o davanju saglasnosti na izmene statuta JKP ,,Direkcija za planiranje i izgradnju", ,,Putevi", ,,Opštinska stambena agencija" i ustanove ,,Turistička organizacija Kraljevo" i imenovanje (zamenu) jednog člana Izborne komisije grada Kraljeva.

ZAMENA ODBORNIKA
Pored potvrđivanja dva odbornička mandata po odluci Okružnog suda Srećku Markoviću (SRS) i Radomiru Perišiću (DSS-NS), Skupština je donela i odluku o prestanku mandata odbornika u Skupštini grada Kraljeva dr Ljubiše Đokovića, zbog odlaska na dužnost predsednika Upravnog odbora JKP ,,Vodovod" Kraljevo, i umesto njega potvrdila mandat odbornika u Skupštini grada Kraljeva Dragoljubu Vujoviću. Oba kandidata za odbornike su sa liste DSS/NS - Velimir Ilić.

,,NEZARAĐENO - U HUMANITARNE SVRHE"
Odbornik Slavoljub Nikolić (SRS) predložio je da se ,,izvrši povraćaj sredstava za naknade i dnevnice odbornika demokratske opozicije koji ne sede ovde i ne rade sa ostalim odbornicima", i da se ,,ta sredstva daju za lečenje bolesne dece i svih socijalno nezbrinutih građana". Predložio je i da se slična mera primeni ,,prema članovima Izborne komisije koji nisu sproveli presudu suda i protiv njih podnesu krivične prijave", ali se o ovom predlogu Skupština nije glasanjem izjasnila.


DR MILOŠ BABIĆ, GRADONAČELNIK KRALJEVA:
,,Izdignimo se iznad stranačkih razlika i zajedno prionimo na posao"


   ,,Ja prvi, a mogu reći i dobar broj vas prisutnih, nisam hteo da se bavim sobom na način koji nam je nametnut. Neki kažu da je to politika, ne delim njihovo mišljenje kao i veliki deo javnosti, ali šta je tu je. Izgubili smo nenadoknadivo vreme i energiju.
   Razdvojimo, što je moguće više, dešavanja u toj i tako viđenoj politici od izazova i potreba realnog života našeg grada. Krenimo zato odmah svi, i pozicija i opozicija, u posao ubrzanog dogovaranja budžetskih okvira za 2009. godinu. Sagledajmo što kvalitetnije, sa što više relevantnih podataka, i naše prihode i naše planove za 2009. godinu. Hitno uspostavimo konstantnu komunikaciju, najpre na nivou stručnih službi a potom i na političkom, sa Vladom Srbije oko projekcija budžeta Republike, sa jasnim pitanjima i zahtevima kada je Kraljevo u 2009. godini u pitanju. Možemo li i šta očekivati za nas posle početka jednostranog primenjivanja Sporazuma o pridruživanju EU od 1. januara 2009. godine iz pretpristupnih fondova? Šta je spremno od projekata i iz kojih sektora, sa čime možemo tražiti sredstva, i tako dalje, i tako dalje…
   Da zaključim: predlažem da hitno konstituišemo radne timove po oblastima, da u njih uđu, pored stručnih službi i predstavnici svih stranaka, i da prionemo na posao oko izrade što kvalitetnijeg Predloga budžeta za 2009. godinu. U tom smislu ovde i javno upućujem poziv i apel svim strankama, ustanovama i institucijama, preduzetnicima i građanima da nam se jave sa svojim predlozima u vezi sa projekcijom budžeta za 2009. godinu, a predlažem da Gradsko veće prvu narednu sednicu posveti ovom pitanju i operativno i organizaciono postavi i vodi poslove oko izrade Nacrta budžeta grada Kraljeva za 2009. godinu.
   Nema mesta stranačkim prepucavanjima kada je ovaj posao u pitanju, gospodo odbornici, i pozicioni i opozicioni! Na ovome treba raditi timski i stručno, raditi potpuno odvojeno od stranačkih razlika i gledanja na to ko je a ko želi da bude stranačka većina. Izdignimo se iznad tih razlika, ne gubimo nenadoknadivo vreme i energiju, dugujemo to građanima Kraljeva koji su nas birali da efikasno i odgovorno vršimo poverene nam javne poslove".
(Izlaganje na šestoj sednici Skupštine grada)Povratak na vrh strane


U KRAGUJEVCU OD 24. DO 26. OKTOBRA ODRŽANO 35. TAKMIČENJE METALACA SRBIJE
Metalaca sve manje

   Kragujevac je bio domaćin najboljim metalcima Srbije. U organizaciji Samostalnog sindikata metalaca Srbije, u ,,Zastava kamionima” u Kragujevcu, od 24. do 26. oktobra, održano je jubilarno 35. radno-proizvodno takmičenje metalskih radnika Srbije.
   Takmičenje je otvorio Zoran Vujović, predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije, a otvaranju su prisustvovali predstavnici Vlade Srbije, SSM Srbije, grada Kragujevca i rukovodstva ,,Zastave”. Tri dana stotinak radnika iz dvadesetak preduzeća Srbije takmičilo se u devet metalskih zanimanja.
Za naziv najboljeg metalca borili su se metalostrugari, metaloglodači, metalobrusači (okruglo i ravno brušenje), bravari alatničari i zavarivači (gasnim, REL, MAG i TIG postupkom). U teoretskom delu takmičenja, metalci su pokazali poznavanje osnova struke, tehnologije zanimanja i bezbednosti i zaštite na radu. U praktičnom delu takmičari su se nadmetali u veštini obrade metala. Posle tri dana napornog takmičenja proglašeni su najbolji metalci Srbije.
Pored ostalih, takmičili su se i metalci dva preduzeća Rasinskog okruga - IMK ,,14. oktobar" AD iz Kruševca i PPT - ,,Prva petoletka” iz Trstenika i postigli zavidne rezultate. Dragan Nikolić, bravar alatničar iz IMK ,,14.oktobar" iz Kruševca, osvojio je prvo mesto u svom zanimanju. Takođe, prva mesta u svom zanimanju postigli su i Miodrag Ćuraković, metalostrugar, i Ljubomir Ignjatović, gasni zavarivač, obojica iz PPT iz Trstenika. Zavidno drugo mesto osvojio je Milun Gašić, zavarivač MAG postupkom, a peto mesto Živorad Lukić, zavarivač REL postupkom iz IMK ,,14.oktobar" AD iz Kruševca. Ove godine naziv najboljeg metalca Srbije poneo je metalostrugar iz PPT Miodrag Đuraković, koji je osvojio i najveći broj bodova.
   Broj takmičara na ovogodišnjem jubilarnom 35. republičkom takmičenju metalaca Srbije je direktna posledica stanja u metalskom kompleksu, koji je u teškoćama i preživljava najteže trenutke i u narednom periodu najveći sistemi očekuju privatizaciju i bolje dane.
Sava ĐurićPovratak na vrh strane


U KRALJEVU, U ČAST OSAM VEKOVA MANASTIRA ŽIČE, U ORGANIZACIJI ISTOIMENOG DRUŠTVA GUSLARA, ODRŽAN TRODNEVNI 32. FESTIVAL SAVEZA SRPSKIH GUSLARA - piše Slobodan Rajić
Najveća kulturna manifestacija međunarodnog karaktera

   Proglašenjem pobednika na dvodnevnom takmičenju u Domu Vojske Srbije, posetom manastiru Studenici i organizovanjem književne večeri u prostorijama KUD ,,Abrašević" u Kraljevu, završen je 32. festival Saveza srpskih guslara, održan od 24. do 26. oktobra. Bila je to jedna od najvećih kulturnih i duhovnih manifestacija održana poslednjih godina u gradu. Održana je u čast osam vekova manastira Žiče i uz blagoslov episkopa žičkog gospodina Hrizostoma.
   Tokom tri dana, pored takmičenja guslara, održan je niz drugih aktivnosti i manifestacija kao što su naučni skup o guslama i epskoj poeziji, seminar za mlade guslare, izložba gusala i narodnih umotvorina u Domu Vojske, književne večeri itd. U svim ovim manifestacijama učestvovalo je više od 200 guslara, predavača, predstavnika društvenih, političkih, kulturnih, crkvenih, vojnih i drugih institucija i gostiju iz Srbije i inostranstva.   Domaćin i organizator bilo je kraljevačko Društvo guslara ,,Žiča", pokrovitelj grad Kraljevo, a medijski pokrovitelji ,,Ibarske novosti" i TV ,,Logos".

FINALE FESTIVALA
Na dvodnevnom takmičenju učestvovao je 41 guslar iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i srpske dijaspore. U petak, 24. oktobra, održano je polufinalno takmičenje i u jakoj konkurenciji, odlukom žirija, prolaz u finale stekao je 21 guslar.
   Finale 32. festivala održano je u subotu, 23. oktobra, u prepunoj sali Doma Vojske Srbije u Kraljevu. Posle himne ,,Bože pravde", finale je blagoslovio i otvorio jeromonah Timotej, protoiguman manastira Studenice, koji je pored ostalog rekao da su ,,gusle  oduvek čuvale veru u Boga u srpskom narodu i u svima nama budile klicu života, ali i vere i nade u bolju budućnost", kao i da se ,,Srpska pravoslavna crkva ne može odvojiti od srpskog naroda". U ime domaćina i organizatora, učesnike i goste pozdravio je Ilija Čabarkapa, predsednik Društva guslara ,,Žiča", iustakavši da ,,svi narodi imaju liriku, ali samo junački srpski narod veličanstvenu i večnu epsku guslarsku poeziju".
   Prisutne je pozdravio i Željko Čurović, predsednik Saveza srpskih guslara, koji je između ostalog rekao da su ,,gusle najveće pamtiše" i da je ,,čast što se 32. festival održava u gradu u čijoj je blizini sedmovrata Žiča, gde je krunisano sedam srpskih kraljeva", i da ,,večeras kraljevski grad dočekuje carske gusle", u izvanrednoj organizaciji Društva guslara ,,Žiča", koje ,,može da služi za primer svima po svojim aktivnostima i rezultatima".

,,SRPSKE GUSLE NE ZNAJU DA LAŽU"
U ime pokrovitelja, učesnike Festivala i goste pozdravio je i dr Miloš Babić, gradonačelnik Kraljeva, koji je pored ostalog rekao da je ,,za ovaj grad velika čast da ugosti takve eminentne guslare i kraljevsku lepotu njihovog pevanja i brojne goste", da su ,,pobednici praktično svi takmičari” i da mu je ,,velika želja da 33. festival otvori naš srpski junak Andija Mandić".
U znak zahvalnosti za pomoć u organizaciji takmičenja, Ilija Čabarkapa uručio je zatim dr Milošu Babiću i Željku Čuroviću prigodne poklone, a Radovan Peković, guslar i sekretar Društva guslara ,,Žiča", poklon doajenu i neumornom pregaocu guslarskog stvaralaštva Jakovu Mujoviću, naglasivši da svi, a posebno mladi guslari ,,koračaju putem koji je čika-Jaša trasirao".
Prigodnim govorom u kojem je istakao da ,,srpske gusle ne znaju da lažu" i jednom pesmom uz gusle takmičenje je na svoj način otvorio Boško Vujačić, prvak srpskih guslara.  Usledilo je zatim finalno takmičenje srpskih guslara koje je publika pratila gromkim aplauzima, jer su se svi potrudili i uspeli da izborom pesama i svojim majstorstvom na guslama postignu najveće domete. Posle takmičenja nastupili su članovi KUD ,,Abrašević", pevačko društvo Centra za kulturu ,,Žiča" i guslar i pevač Milomir Miljanić.
Veličanstveno finalno veče završeno je proglašenjem pobednika i dodelom diploma i nagrada koje je uručio Željko Čurović. Program je nadahnuto vodio glumac Vukman Rakočević. Inače, finalnoj večeri i Festivalu su prisustvovali predsednici saveza guslarskih društava Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, GD ,,Filip Višnjić" iz Kičinara u Kanadi, Slobodan Savić, načelnik okruga Pale, Andrej Verlič, podžupan grada Maribora, i brojni drugi gosti.
Tokom trodnevnog Festivala guslare je primio i gradonačelnik dr Miloš Babić, a guslari i gosti posetili su i manastire Žiču i Studenicu i crkvu Sv. cara Lazara u Mataruškoj Banji, gde su najsrdačnije dočekani.
Prema mišljenju svih učesnika i pismima zahvalnosti posle Festivala, upućenim Društvu guslara ,,Žiča", ocenjeno je da je ovo bila do sada najuspešnije organizovana manifestacija te vrste i nesvakidašnji kulturni događaj od najvećeg značaja.

KNJIŽEVNO VEČE I SEMINAR
U okviru 32. festivala, 26. oktobra održano je književno veče na kojem su promovisane knjige ,,Opomena" i ,,Ljubavna kaža Mikonje Stakina", pisca Željka Čurovića iz Beograda, i ,,Sveukupna istina o nama sabila se u srpskim guslama" pesnika Dragoslava Brnovića iz Kraljeva, u izdanju Guslarskog društva ,,Žiča". Pored autora, o knjigama su govorili pisac Svetolik Lazović i Radenko Rmuš, narodni guslar, obojica iz Kragujevca, i Vukojica Sandić, pesnik iz Beograda. Program je vodio guslar Radovan Peković, sekretar DG ,,Žiča", a odlomke iz knjiga je čitao kraljevački glumac Vukman Rakočević.
Inače, prvog dana festivala održan je seminar za  polaznike Škole gusala u Muzičkoj školi ,,Stevan Mokranjac" u Kraljevu, u okviru kojeg su mladim polaznicima ove škole govorili Boško Vujačić, prvak srpskih guslara, i Slavko Aleksić, profesor književnosti i narodni guslar.

VLADE DIVAC MEĐU GUSLARIMA
Tokom programa na Festivalu u Domu vojske pojavio se i jedan od najuspešnijih srpskih i svetskih košarkaša Vlade Divac, koji se kratko obratio guslarima rečima ,,Hvala što čuvate srpsku tradiciju", a zatim prisustvovao nastavku takmičenja.

POBEDNICI TAKMIČENJA
Odlukom stručnog žirija, ekipni pobednik takmičenja 32. festivala je Guslarsko društvo (GD) ,,Javor" iz Nove Varoši, drugo mesto pripalo je GD ,,Vojvoda Lazar Sočica" iz Plužina, a treće GD ,,Tešan Podrugović" iz Gackog. U pojedinačnoj konkurenciji prvo mesto pripalo je guslaru Slavku Jekniću iz Beograda, drugo Vlastimiru Baraću iz Sjenice i treće Vukoti Govedarici iz Gackog. Glasovima žirija publike za najuspešniju je proglašena mlađana Bojana Peković iz Kraljeva, jedina učesnica ženskog pola. Zvanja zaslužnih srpskih guslara dodeljena su Milošu Čepiću, Miliji Jankoviću i Radu Papoviću.

SKUPŠTINA SAVEZA
Tokom 32. festivala održana je i skupština Saveza srpskih guslara i sednica Izvršnog odbora. Za predsednika Saveza sa dvogodišnjim mandatom ponovo je, u znak priznanja za dosadašnje angažovanje, izabran Željko Čurović. Izabrano je i kompletno rukovodstvo Saveza, a na predlog Radovana Pekovića odlučeno je da se ubuduće Festival zove Sabor srpskih guslara.


NAUČNI SKUP O GUSLAMA I EPSKOJ POEZIJI
,,Bukvar samosvesti" i ,,Kosovska liturgija"


   U sali Kraljevačkog pozorišta, 25. oktobra, u okviru 32. festivala, održan je veliki naučni skup o guslama i srpskoj epskoj poeziji. Na skupu su izlaganja o ovoj temi imali eminentni stručnjaci iz ove oblasti, a pozdravili su ih Ilija Čabarkapa, predsednik, i Radovan Peković, sekretar Društva guslara ,,Žiča", domaćina Festivala.
   Na skupu je prvi govorio protojerej stavrofor Ljubinko Kostić, koji je pored ostalog istakao da je  srpska epska guslarska poezija ,,bukvar samosvesti, jer guslama zahvaljujemo što su bile škola i biblioteka i svenarodno pamćenje". Zato je sveti zadatak da gusle sačuvamo, da se na nama ne ispune predskazanja besmrtnoga Njegoša ,,Đe se gusle u kući ne čuju, tu su mrtvi i kuća i ljudi".
   Prof. dr Dimitrije Golemović, etnomuzikolog, govorio je o temi ,,Epske pesme sa dodacima" (kako se naziva i njegova najnovija knjiga), istakavši pored ostalog da su se dodaci epskim pesmama, uglavnom na početku i na završetku pesme, pojavljivali pod raznim imenima, a pre svega kao ,,pretpev", ,,upad" i ,,pripev" i da je ,,ono što je kod njih važno da su vremenom najverovatnije dovele do stvaranja novog žanra, karakterističnog po posebno izraženoj humorističkoj i satiričnoj noti".
   Željko Čurović, predsednik Saveza srpskih guslara, govorio je o temi ,,Žene u epu", istakvši pored ostalog da je ,,narodni pesnik Srpkinju prikazao kao boginju i vilu, vjernu ljubu i požrtvovanu sestru, junakinju i mudrog savjetodavca, osobu oko koje se sve okretalo". Boško Vujačić, prvak srpskih guslara, u izlaganju pod nazivom ,,Guslarstvo danas i u bliskoj prošlosti", posebno je naglasio da su se ,,na udaru opšteg nerazuma danas našli prvo epska narodna pjesma i gusle, kao osvedočeni graditelji, nosioci i čuvari naše kulture, duha i jezika".
   Rajo Vujinović, urednik ,,Svetigore" sa Cetinja, u izlaganju pod nazivom ,,Kosovska liturgija", naglasio je: ,,Guslarevo kazivanje o taboru čestitoga kneza je kosovska liturgija koja uvijek i iznova ponavlja dramu srpskog opredjeljenja i stradanja za carstvo nebesko". Mr Andrej Fajgelj, koji je na temu gusala i epske poezije magistrirao u Parizu, govorio je o ,,vrednosnom sistemu gusala u XXI veku" i tom prilikom istakao da ,,u istinskom smislu predanja gusle jesu aktuelne, jer čuvaju pozitivna iskustva iz prošlosti, ali nas osnažuju i za savremene izazove". Prof. dr Jovo Radoš govorio je o temi ,,Epska tradicija kao vrednosna paradigma", a student Nikola Marinković, u ime Sabora ,,Dveri Srpske", o ,,guslarskoj akciji", posebno istakavši da su istu funkciju motivaciju imali na umu bezimeni guslar iz Crne Gore koji peva uz svoje male gusle i Ivo Andrić koji je naziva ,,Žmarci niz kičmu". Jedan broj autora priložio je radove u pisanoj formi i svi su oni, sa onim izgovorenim na naučnom skupu u Kraljevu, objavljeni u specijalnom Biltenu 32. festivala Saveza srpskih guslara.Povratak na vrh strane


ODLUKOM VETERINARSKE INSPEKCIJE - piše Radmila Vesković
Zatvorena stočna pijaca


  • Ovu odluku donela je veterinarska inspekcija jer pijaca ne ispunjava veterinarsko-sanitarne uslove • Nadležni iz Ministarstva za poljoprivredu ističu da su pijace u ingerenciji lokalne samouprave i da je u interesu građana da se propisi poštuju • U preduzeću koje gazduje stočnom pijacom kažu da nijedna pijaca u Srbiji ne ispunjava sve uslove, ali da je samo kraljevačka zatvorena

   Stočne pijace ne smeju da budu u naseljenom mestu. I to je glavni problem kraljevačke. Ostale nedostatke lakše je otkloniti. O izmeštanju stočne pijace priča se već petnaestak godina, ali u međuvremenu ništa nije preduzeto, čak nije određena ni nova lokacija:
   - Svaki početak i dobra volja lokalne samouprave i ispunjavanje nekih neophodnih uslova Ministarstvo za poljoprivredu će pozdraviti i probati da izađe u susret građanima. Ali dok ne počne ispunjavanje sanitarno-veterinarskih uslova, prvenstveno se odnosi na lokaciju, Ministarstvo poljoprivrede neće dozvoliti rad ovoj pijaci - rekao je dr Goran Milošev, glavni inspektor za veterinu.
   Veterinarska inspekcija već godinama upozorava da će zatvoriti stočnu pijacu u Kraljevu. Tim povodom pre godinu dana u Raškom okrugu je i održan sastanak sa predstavnicima inspekcije, ,,Pijace” i lokalne samouprave. Jedan od zaključaka bio je da ,,Pijaca” zatraži stav Ministarstva o budućnosti stočnih pijaca, kako se ne bi ulazilo u izgradnju objekta vrednog najmanje milion evra, koji bi za neku godinu mogao biti zatvoren.
   - Taj odgovor nikada nije stigao i nikada nismo dobili informaciju da bi, u skladu sa tim, Direkcija za planiranje i izgradnju i urbanisti pripremili regulacioni plan, eventualno za novu lokaciju, i tražila se sredstva za izgradnju - kazao je Miloš Rakić, direktor JKP ,,Pijaca".
S druge strane, načelnik okruga ističe odgovornost lokalne samouprave:
   - Nažalost, gde smo bili prošle godine tu smo i sada. I onda je nadležnost Republičke inspekcije bila da takvo stanje ne toleriše, jer ćutanje svih nadležnih organa u lokalnoj samoupravi i na nivou grada ne znači da sanitarno-veretinarska inspekcija ne treba da radi po zakonu - ističe Mateja Mijatović, načelnik Raškog okruga.
   Već godinama se zna da se u noći između četvrtka i petka, osim na pijaci, promet stoke masovno i bez ikakve veterinarske kontrole obavlja na prigradskim ulicama u Kraljevu. Međutim, predstavnik Ministarstva naglašava da to nije u ingerenciji veterinarske, već drugih inspekcija i policije.
Direktor kraljevačke ,,Pijace” naglašava da je na njihovom objektu veterinarska inspekcija ipak imala nekakvu kontrolu stoke. Postavlja i pitanje da li sve druge stočne pijace ispunjavaju propisane uslove:
  - Ko će imati najveće posledice od toga? Sigurno seljak. I gde će on prodavati stoku? Da li po ulicama grada ili po nekim divljim pijacama? U svakom slučaju, ta cena će biti drastično manja nego što bi postigao u uslovima koje je imao na ovoj pijaci - rekao je Miloš Rakić.
Od šefa kraljevačkog odseka Veterinarske inspekcije dobili smo spisak registrovanih stočnih pijaca i otkupnih mesta na kojima je dozvoljen promet životinja: stočne pijace u Mrčajevcima (opština Čačak) četvrtkom od 5 časova, u Kruševcu subotom od 5 časova, u Topoli sredom od 6 časova, Toponici (opština Knić) nedeljom od 6 časova, Aranđelovcu utorkom od 6 časova i Rači petkom od 5 časova.
   Promet je dozvoljen i na otkupnim mestima na području grada Kragujevca, u Novom Milanovcu utorkom od 5 časova, i u isto vreme u Sabanti, Desimirovcu, Kutlovu i Šljivovcu.


DELEGACIJA MARIBORA POSETILA KRALJEVO
Položeni venci na humke streljanih


   Prošle nedelje je u Kraljevo stigla zvanična delegacija Gradske opštine Maribor, sa podžupanom Andrejom Verličem na čelu. U delegaciji su bili i Slobodan Stojanović, šef Civilne zaštite Maribor, i Janez Keček, direktor Vatrogasne brigade Maribor. Članovi mariborske delegacije su za Praznik mrtvih, 1. novembar, položili venac na Spomen-groblju u Kraljevu, gde je, pored nekoliko hiljada Krljevčana, pokopano i 50 Mariborčana, koje su oktobra 1941. godine streljali Nemci u Kraljevu.
   Delegaciju je primio i dr Miloš Babić, gradonačelnik Kraljeva, i Hadži Momir Bakračević, predsednik Udruženja građana ,,Prijateljstvo za nova vremena" iz Kraljeva.Povratak na vrh strane


      PRIVATIZACIJA
Odložena prodaja Doma društvenih organizacija

   Na aukciji preduzeća zakazanoj za danas neće se naći Društveno preduzeće za promet i usluge Dom društvenih organizacija, odlučila je Agencija za privatizaciju.
   Početna cena trebalo je da iznosi 27.374.000 dinara (oko 350.000 evra), a novi vlasnik je u obavezi da investira 801.000 dinara. Privatizacija je najpre bila zakazana za 19. septembar, ali je odložena. U ,,ponudi” za privatizaciju, Agencija za privatizaciju je navela da DP Dom društvenih organizacija, sa 23 zaposlena radnika, raspolaže sa 3.665 kvadrata kancelarijskog prostora i 3.275 kvadrata zemljišta u društvenoj svojini.


TRADICIONALNI PRIJATELJSKI RIBOLOVAČKI TROMEČ
,,Plovak” se zasluženo gostio


   Prošle nedelje, na ribolovnoj stazi u Žiči, održan je zanimljiv, tradicionalni, tromeč između ekipa sportskih ribolovačkih klubova ,,Plovak” iz Adrana, ,,Magnohrom” i ,,Ribnica”. Ekipe su imale po deset članova, a pobednik je ona ekipa koja za tri sata pecanja ulovi najviše ribe. I mada vremenski uslovi nisu bili najbolji, ulovi su bili sasvim dobri.
Ukupni pobednik je ekipa ,,Plovka” iz Adrana, čiji su članovi upecali 57.380 grama, ispred udruženja sportskih ribolovaca ,,Magnohroma” sa 49.020 grama i ,,Ribnice” sa 43.560 grama ulovljene ribe.
Inače, po propozicijama tromeča, domaćin uvek obezbeđuje pečeno prase, a to je ove godine bila ekipa ,,Magnohroma”. Takođe, prema propozicijama tromeča, ekipa sa najmanje ulova plaća celokupno piće, koje se toči ,,dok možeš”, a to je bila ,,Ribnica”. Zbog toga je predstavnik ove ekipe, prilično ozbiljno, rekao:
- Presela nam je prasetina... ali je, barem, ostalo jedno divno druženje.Povratak na vrh strane


NOVI PROGRAM KOJI REALIZUJE NVO LINGVA
,,Postani prijatelj jednom detetu”

   ,,Učini nešto posebno, odvoji malo slobodnog vremena, postani prijatelj jednom detetu” - slogan je programa - kampanje, koji realizuje NVO Lingva, u okviru Volonterskog centra, već drugi mesec. Reč je o mentorskom programu čija su ciljna grupa izbegla i raseljena deca, uzrasta od sedam do 15 godina, koja su smeštena u 15 kolektivnih centara na teritoriji opštine Kraljevo.
   Budući da žive u teškim uslovima i da su suočena sa mnogobrojnim problemima, ova deca imaju potrebu za nekim ko bi im bio prijatelj. Više od 350 dece je smešteno u 15 kolektivnih centara u prigradskim naseljima oko Kraljeva i okolnim selima. Od avgusta 2001. samo korisnici iz dva kolektivna centra, Maričić i Morava, dobijaju jedan topli obrok dnevno. Uslovi za život u ovim centrima su izuzetno teški zbog nedostatka toaleta, vode, grejanja, kreveta, zimske odeće, sredstava za ličnu higijenu, lekova i odgovarajuće ishrane. Sobe su pretrpane, odrasli i deca spavaju zajedno, u istim krevetima, a svi su izloženi bolestima zbog izuzetno loših higijenskih uslova. U kolektivnom centru Vitanovac, u kojem je smešteno 40 osoba, nema tekuće vode. Nema uslova ni za kuvanje, ni za kupanje, ni za pranje veša. Učestale stresne situacije, uvećani strahovi i neizvesnost veoma negativno utiču na decu i adolescente. Odrastanje u takvim društvenim okolnostima, u kojima su deca često prepuštena sama sebi, uzrokuje permanentno povećanje maloletničke delinkvencije i druge negativne oblike ponašanja. Dosadašnje iskustvo u Kraljevu, nažalost, ukazuje na to da se svi navedeni problemi najčešće skrivaju, ili samo delimično rešavaju. Mnoge akcije i programi se usmeravaju na posledice, a ne na uzroke, a izgovori se nalaze u nedostatku sredstava ili osoblja.
   Upravo iz ovih razloga Lingva centar je započeo realizaciju ovog programa. Uz zalaganje volontera, program ,,Prijatelj u nevolji", koji je zasnovan na prijateljstvu, realizuje se već mesec i po. Druženje volontera i dece se ostvaruje kroz zajedničke aktivnosti koje podrazumevaju posete sportskim, kulturnim dešavanjima, izlete, ali i individualno druženje, najčešće kroz pomoć u učenju, razgovore, uzajamne posete i sl.
   Cilj programa je da se omogući olakšana socijalizacija i integracija dece, odnosno da im se omogući da poboljšaju uspeh u školi, ostvare bolji kontakt sa sredinom, povećaju samopouzdanje, kao i da preventivno deluje na devijantne oblike ponašanja.
   Angažovanjem u Volonterskom centru, volonteri se obogaćuju jednim novim iskustvom i stiču samopouzdanje, jer shvataju da kroz druženje sa detetom i kroz učestvovanje u ovom programu pomažu i sebi.
   U okviru programa ,,Prijatelj u nevolji" sprovode se i psihološke radionice koje su prvenstveno namenjene adolescentima (preadolescentni i adolescentni period od 10 do 15 godina), kroz koje mogu da steknu veštine za lakše prevazilaženje kriza koje period adolescencije donosi. Voditelji radionica su psiholog i vaspitač. Psihološke radionice su okrenute ka pobedi, razvoju, šansi odnosno njima se pomaže mladim adolescentima da se nesmetano dalje razvijaju.
   U protekla dva meseca, u program se uključilo, volonterski, sa ciljem da pomognu deci, 25 volontera, Kraljevčana, koji ovoj deci pomažu u navedenim aktivnostima. Deca pokazuju veliko interesovanje za program ,,Prijatelj u nevolji” i upravo iz tog razloga Lingva centar poziva sve ljude dobre volje da se uključe u program, odvoje malo slobodnog vremena i postanu prijatelji jednom detetu. Dovoljno je javiti se koordinatorkama programa Biljani Zorić ili Jeleni Čekanović, na broj telefona 320-300, ili doći u Lingva centar. Volonterima je namenjena simbolična nagrada za učešće u programu, kao sto su knjige i slično.
   Program je finansijski podržao Balkanski fond za lokalane inicijative, kancelarija u Beogradu i Kooperativa holandskih fondacija za Centralnu i Istočnu Evropu (CNF CEE).Povratak na vrh strane


IN MEMORIAM
Vidan Ristić


   U Beogradu je umro Vidan Ristić (87. godina), bivši predsednik Košarkaškog kluba Sloga Kraljevo. Bio je predsednik kluba u značajnom i prelomnom periodu. Zajedno sa Rakom Pešićem, Gordanom Radovanovićem, Miketom Simovićem, Milijanom Živkovićem, Andrijom Tripkovićem, bio je jedan od najznačajnijih funkcionera u razvoju KK Sloga.
   Imao je sreću da su tada u klubu igrali tvorci i osnivači KK Sloga Slavko Petrović, Tomislav Štavljanin, Desimir Novčić, Dragoljub Obradović, Andro Kovačević i drugi. Istovremeno, klub je trenirao aktivni igrač Crvene zvezde iz Beograda i proslavljeni reprezentativac Srđan Kalember.
   Visokom funkcijom u to vreme (1962-1965) u Kraljevu (šef UDBE) učinio je mnogo za KK Sloga. Karakterom, ljudskošću i širinom nije se identifikovao sa statusom visokog činovnika UDBE.
   Bio je popularan, druželjubiv i požrtvovan. Učinio je mnogo na razvoju i uspesima kluba, ne samo muške, već i ženske košarke, za šta mu je dodeljeno najviše priznanje kluba ,,Zlatna značka KK Sloga".


HRONIKA
Povećan broj saobraćajki


   Na području kraljevačke opštine prošle sedmice dogodilo se 20 saobraćajnih nezgoda, u kojima je jedno lice izgubilo život, jedno zadobilo teške, a devet lakše povrede. Pričinjena je materijalna šteta od oko 750.000 dinara. Takođe, zavedeno je 658 prekršaja iz oblasti bezbednosti saobraćaja.
U minuloj sedmici policajci su intervenisali u dve tuče, a zavedeno je 30 krivičnih dela, od čega jedno iz oblasti privrednog, a 29 iz oblasti opšteg kriminaliteta. Rasvetljeno je 13 slučajeva, a u 17 počinioci nisu poznati i policija za njima traga.
   Vatrogasna jedinica prošle sedmice učestvovala je u gašenju tri požara, u kojima je pričinjena materijalna šteta od oko 252.000 dinara.Povratak na vrh strane

UMETNOST - KULTURA - OBRAZOVANJE

UNICEF I MINISTARSTVO PROSVETE O DEČJEM NASILJU - piše Bojana Milosavljević
Objavljen priručnik za roditelje

   • Osim projekta "Škola bez nasilja", Unicef za Srbiju je sa Ministarstvom prosvete izdavač prvog priručnika za roditelje. Publikacija uči porodicu kako da suzbije sklonost ka nasilnom ili agresivnom ponašanju deteta. U Srbiji svako četvrto dete svakodnevno učestvuje u nekom obliku nasilja, a tek svaka peta majka, kao glavni vaspitač, ne primenjuje nikakvu sankciju

   Gotovo da ne prođe dan bez vesti o fizičkim izgredima sa ozbiljnim posledicima u školama. Ponekad se ode toliko daleko da sukob dobije smrtni ishod, a dogodilo se u prvoj polovini ove godine da je drskost izgrednika bila tolika da je čak i školski policajac bio meta napada, sa sve uniformom i propisnim naoružanjem, koje službenik javnog reda i mira, naravno, nosi preventivno. Indikativan je i krajnje zabrinjavajući taj nizak prag tolerancije na nasilje koji danas ispoljavaju naši mladi. konflikti izbijaju zbog malih ili čak nikakvih povoda. Ali, ono što u takvim situacijama nameće dodatnu brigu je činjenica da u vršnjačkim grupama nema solidarnosti, odnosno pomoći žrtvi sukoba. Svi se sklanjaju, čak i odrasli; svi su samo zainteresovani posmatrači, često navijači ili čak "snimatelji" nasilnih scena putem mobilnih telefona.
   Nije nam od utehe i posebno koristi što se nasilje među decom u gorem obliku ispoljava i u daleko razvijenijim državama zapada. Sledeći njihove zahteve, iskustva i propise (jer smo na diktate navikli i izgleda da ništa ne znamo sami), u Srbiji smo napravili korak unapred. Unicef za Srbiju i Ministarstvo prosvete početkom oktobra izdali su i već predstavili prvi priručnik za roditelje naslova "Šta je danas bilo u školi?" Cilj publikacije je da se roditeljima ili starateljima pomogne u složenom i dugotrajnom procesu vaspitanja dece, kao i da se oni na kojima je najveća odgovornost upute na tešnju saradnju sa školom, kao institucijom koja bi trebalo da znanjem nadograđuje ličnost stvorenu u porodici. Ideja - vodilja priručnika je u stvari upozorenje da "tolerancija na nasilje bude jednaka nuli."
   Mada je jasno da je nasilje tekovina ljudskog roda odvajkada, ono ipak može da se smanji, stručnjaci smatraju, pravilnom edukacijom i primenom znanja i veština u konkretnim situacijama. Tako, na primer, već dve - tri godine u srpskim školama ( pedesetak njih, među kojima i dve u Kraljevu) traje projekat "Škola bez nasilja," koji se oslanja na učenike, zaposlene, roditelje i lokalnu zajednicu. Nastao je iz saznanja da je nasilje veoma rasprostranjeno prvenstveno u osnovnim školama.

ČEMU PRIRUČNIK UČI?
   Po definiciji, nasilno ponašanje je "svaki oblik ponašanja koji ima za cilj namerno povređivanje ili nanošenje bola drugome," a agresivno može da se objasni kao nekontrolisana reakcija ili odbrana; reakcija na loše iskustvo, ali i kao posledica nekog problema - smetnja u razvoju, promena izgleda u pubertetu, teškoće u učenju... Važno je pri tome da roditelji znaju da deca mogu da se nauče da kontrolišu svoju agresivnost. Priručnik poučava da se nasilno ponašanje prepozna i razlikuje od agresivnog. Objašnjeni su i drugi pojmovi i etape u vaspitanju deteta: šta ko može i treba da sam da uradi u konfliktnoj situaciji, a kada i na koji način mora da se reaguje udruženo.
   Većina dece tokom odrastanja prolazi kroz period agresivnosti - protestvovanja, vike, uradanja, vređanja svađanja sa svima, a naročito odraslima. U tim uznemirujućim situacijama stručnjaci nejaju jedinstven savet za roditelje, ali je preporuka da odrasli reaguju što je moguće smirenije i hitno, da situacija ne plane, otme se kontroli i postane obrazac ponašanja. Priručnik savetuje roditelje i staratelje da prihvate i takvu činjenicu da njihovo dete u školi može da bude izazivač nasilja mada se u porodici tako ne ponaša. U takvim okolnosti  dobro je rešenje otvoreni razgovor sa detetom u prisustvu onoga ko je prestup prijavio. I ovo treba da se obavi bez uvijanja i odlaganja.

POČETAK JE U PORODICI
   Priručnik "Šta je danas bilo u školi?" nastao je nakon obrade podataka Unicefovog istraživanja iz 2005. godine. Podaci kažu da je svako četvrto dete u Srbiji svakdnevno uključeno u neki oblik nasilnog ponašanja. Tek svaka peta majka, kao stožer porodice i vaspitanja, ne primenjuje sankcije, fizičko ili psihičko kažnjavanje. Istovremeno, većina ne podržava takve kazne, ali ni ne zna kako bi trebalo da reaguje.
   S druge strane, ciljna grupa nasilniku su deca kojoj je samopoštovanje nisko, koja su plašljiva, tiha, nesigurna, oprezna i osetljiva, te se brzo povlače. Sve ovo se na potencijalnoj žrtvi vrlo vidno očitava. Profil žrtve još sadrži i to da najčešće imaju malo prijatelja, društveno su izolovani, prezaštićeni u porodici, fizički slabiji. Najzad, stručnjaci opominju da deca često oponašaju naučeno ponašanje u porodici, jer se u njoj i u prijateljskom okruženju baš tako rešavaju konflikti. Istraživači iznose da se u prisustvu odraslih nasilno ponašanje znatno smanjuje. Koliko je moguće, rezime priručnika za roditelje, kao svojevrstan putokaz za pravilno vaspitanje deteta, definiše nasilje i nenasilje u smislu društvene prevencije veeećih posledica neprihvatljivog ponašanja. Sva je prilika da će tih priručnika biti još.

NASILJE I NENASILJE
   Prema definiciji stručnjaka nasiljem se smatra: grubo ponašanje, često vrlo agresivno; ono traje duže; postoji svasna namera da se osoba ili grupa povredi; usmereno je isti objekat - osobu ili grupu, ponavlja se na isti način, ima isti sadržaj.
   Nasiljem se ne smatra jednokratni incident (koji se, dakle, neće ponoviti), prijateljska razmirica; slučaj ili greška; slučajno nanošenje bola, prijateljsko zadirkivanje i nasilno rešavanje sukoba između prijatelja podjednake snage i moći.



MUZIČKA ŠKOLA
Pregršt nagrada na festivalu


   Učenici i profesori Muzičke škole "Stevan Mokranjac" učestvovali su na 1. kraljevačkom festivalu muzike koji se u prostoru Narodnog muzeja i Multimedijalnog centra "Kvart" održao krajem meseca. Oni su prema svojim afinitetima učestvovali u takmičarskom delu nekoliko muzičkih žanrova i disciplina, osvojili ukupno šest nagrada, od kojih je jedna pripala profesoru.
   Najbrojniji su i najuspešniji bili mladi u oblasti etno muzike. Tako je Jovana Radovanović, učenica 1. razreda srednje škole, osvojila prvo mesto, a njena vršnjakinja Aleksandra Veljović drugo, dok je Višnji Stašević (treći razred srednje škole) pripalo treće mesto. Mlade uzdanice iz "Mokranjca" predstavile su se i kao uspešni pop muzičari. Filip Trajanovski i Aleksandra Veljović (treći i prvi razred srednje škole) podelili su treće mesto, odnosno tako vrednovanu nagradu. Po uspehu nisu smeli da zaostanu ni profesori ove Škole, pa je tako Saša Filipović, kao član sastava "3 + 3", a u žanru yeza, osvojio prvo mesto.



SAJAM KNJIGA U BEOGRADU - piše Ivan Rajović
Njeno veličanstvo - najbolja drugarica


   • I koliko znam, niko se nikada ne vrati nezadovoljan, ako ništa drugo, lepo je biti među onima za koje ste ubeđeni da znaju zašto su tu, lepo je učestvovati u nečemu ako ste bar delićem razuma ubeđeni u činjenicu da je tu pod tim svodom u tom trenutku kompletna koncentracija srpske pameti, na papiru ali i uživo. A to je osećanje koje, bez obzira na sve mane potrošačkog društva, ipak izaziva ushićenje

   Tokom prošle nedelje, ili tačnije, od 20. do 26. oktobra, na Beogradskom sajmištu je održan još jedan Sajam knjiga, koji predstavlja za naše uslove jednu od najspektakularnijih kulturnih manifestacija. I mada se radi o događaju republičkog, pa i mnogo šireg značaja, sama činjenica da su i ove godine pod halama sajmišta bili predstavljeni i kraljevački izdavači i autori daje mu i lokalni značaj. O Sajmu je mogo toga napisano i izgovoreno, o knjigama, autorima, organizatorima i vojsci ljudi koja je dala svoj doprinos da jedna od retko lepih i uspešnih priredbi kojom možemo da se dostojno predstavimo u svetu i uspe. Sajam se može gledati iz raznih uglova i tumačiti sa raznih aspekata. Ali se na kraju sve svede na pozitivan i ushićujući komentar o doživljaju koji ostaje u pamćenju.
   Da li je to dobro ili nije, ne znam, ali jedan od utisaka, ako ne i dominirajući, takav je da je Sajam knjiga ponajmanje ono što bi trebalo da bude, a to je praznik duhovnosti i kulturni čin najvišeg ranga. Da, ima tu sjajnih knjiga, umetničkih dela koja predstavljaju najviši domet razumnog bića zvanog pisac. Ima tu duhovnika, pisaca iz celog sveta, poslenika pisane reči opsednutih svojom veličinom koji zamišljeno šetaju između štandova, kao ribe u vodi plivaju u svom imaginarnom svetu koji se samo jednom i ovde jedanput u godini događa i nigde više ne može da se ponovi. Sve je to jedan doživljaj koji, kakvog li čuda, sa knjigom ima najmanje veze. Susret sa najboljim drugom ili drugaricom je najintimniji čin osame u kojem svako uživa na samo sebi primeren i znan način. Toga ovde nema. Naprotiv. Sve je grandiozno, svega ima  u izobilju i iza svega stoji neskrivena potreba da se zaradi. Sasvim u skladu sa kapitalističkim principima koje smo odnedavno prgrlili.
   Nekadašnji doživljaj pisca kao ozbiljnog mudraca vrednog poštovanja koji obitava u ,,kuli od vilinske nesanice" ovde je potpuno drugačiji. Marketing čini svoje pa se oku ili, bolje rečeno, džepu svekolikog čitateljstva koje je po pravilu i manje zahtevno, nemeću neke efemerne publikacije. A kako novac proizvodi novac, onda i osrednji ili čak loši pisci, pod uslovom da su pisci, imaju tretman pravih magova pisane reči i književnih veličina koje tek što su sišle sa oblaka svoje nadnaravne postojanosti u ovo zbrku najrazličitijih emocija, pobuda, interesa i ideja.
   Među milion, ili stotinama hiljada knjiga, najblaže rečeno, šokantno deluje plakat na kojem se nova knjiga spisateljice pod šeširom koji više liči na košnicu najavljuje kao nešto najbolje na Sajmu. Slično je i sa njenom koleginicom, poznatom TV voditeljkom, čije je ime na ogromnom transparentu ispisano slovima tek nešto manjim od avalskog tornja. Iz toga, ali i mnogih drugih primera, jasno se nameće zaključak da je skromnost vrlina velikih, ali i da mnogi ne prezaju od pridavanja značaja sopstvenoj spisateljskoj pojavi ne bi li od toga, osim počasti, imali i materijalnu dobit.
   Sve to, i još mnogo toga drugog, doprinosi da se knjiga doživljava kao roba, od čega više niko i ne beži, kao rekvizit kojim se dostiže određeni nivo ličnog samozadovoljstva u bespoštednom ratu gde se, nažalost, i prava obrazina pisca koji bi valjda trebalo da bude otelovljenje duhovnosti, tolerancije i čestitosti, neretko pretvara u grčevitog lovca na novac ubeđenog u svoju posebnost i ovenčanog slavom.
   A što se toga tiče, i pored pažnje koju znatiželjnom narodu skreću pojedine književne veličine, više je nego jasno da bi ih sve skupa nadmašio značajem svoje pojave jedan teniser ili teniserka. To potvrđuje i činjenica da su najveće gužve tamo gde se prodaju publikacije za masovnu upotrebu  koje, po pravilu, nemaju nikakvu umetničku vrednost.
   Ipak, i bez obzira na sve, Sajam je događaj kojem se mora prisustvovati, a razloga za to je bezbroj. Ukoliko se čovek zainati, to je prilika da za nekoliko dana vidi ili upozna sve one koji nešto vrede u ovoj zemlji, jer je poseta Sajmu postala obaveza za sve one koji drže do sebe, koji žele da vide, ali i da budu viđeni. Tu ćete videti sve i svakoga, od predsednika države do, recimo, bivšeg načelnika DB. Iz dužeg razgovora sa pomenutim gospodinom saznajem da se radi o jednom od najupornijih pasioniranih čitalaca knjiga. Goran Petrović, tako se gospodin zove, tvrdi da je pročitao više od hiljadu knjiga, i to ga, svakako, svrstava u sam vrh najnačitanijih policajaca, ali i pripadnika drugih profesija. No, ima tu i drugih likova, sve do onih dečkića sa juga Srbije koji pred novinarima priznaju da su na Sajam došli da probaju poznate sajamske pljeskavice. Sve to i još mnogo toga drugog, do posluženja iza štandova u kojem niko ne oskudeva, znači da bi, pre svega, trebalo promeniti predubeđenja o ovom događaju, prihvatiti ga sa mnogo više ljudskosti i realističnog odnosa primerenog vremenu u kojem živimo. Dakle, ne kao ozbiljan čin koji plaši svakog prosečnog konzumenta kulturnih vrednosti, već kao feštu knjige i svega onoga što prati knjigu uz sadržaje u kojima svako može naći nešto za sebe, od ,,Miroslavljevog jevanđelja" do pljeskavice ili susreta sa nekim koga još od vojske ili obdaništa niste videli. To je, valjda jedino mesto na kojem se za tako kratko vreme okupi tako veliki broj ljudi različitih interesovanja, a da ih sve skupa povezuje ta magija u koricama zvana knjiga. I koliko znam, niko se nikada ne vrati nezadovoljan, ako ništa drugo, lepo je biti među onima za koje ste ubeđeni da znaju zašto su tu, lepo je učestvovati u nečemu ako ste bar delićem razuma ubeđeni u činjenicu da je tu pod tim svodom u tom trenutku kompletna koncentracija srpske pameti, na papiru ali i uživo. A to je osećanje koje, bez obzira na sve mane potrošačkog društva, ipak izaziva ushićenje.
   I ove godine, kraljevačka Biblioteka je predstavljena sa svojim izdanjima, ali i drugim piscima koji se smatraju kraljevačkim, a  koji su svoja dela objavili kod drugih izdavača. Tako da se slobodno može reći kako su i Kraljevčani dali svoj skromni doprinos Sajmu.



PREMIJERE
,,Ženski razgovori" u Kraljevačkom pozorištu


   Prošle nedelje u Kraljevačkom pozorištu je u izvođenju lokalnog, novoosnovanog pozorišnog ansambla ,,Solstudio", izvedena premijera predstave ,,Ženski razgovori" po tekstu Duška Radovića, a u režiji Vladana Slavkovića.
   Raditi bilo šta po tekstu genijalnog Duška Radovića znači osigurati svoj kreativni poduhvat da bar u jednoj dimenziji nikako ne može da omane - u mudrom, duhovitom, pronicljivom i autentičnom pogledu na svakodnevicu. Sve to u ovom slučaju imamo, tako da Radovićev tekst doživljavamo kao psihološku postavku odnosa žena i muškaraca, sukoba koji je star koliko  i učesnici u njemu. I mada je suština odnosa među polovima beskrajno mnogo tumačena i proučavana tako da se o tome verovatno sve zna, ona uvek nailazi na interesovanje i uvek može biti obogaćena nekom novom sekvencom i obojena nekim drugačijim valerom podneblja, istorijskog razdoblja ili političkih okolnosti, mada je u suštini uvek i svuda ista.
   Međutim, i pored toga situacija može biti i znatno drugačija, čak do apsurda dovedena, a na to prevashodno utiču godine i izgled učesnica u muško-ženskim odnosima. Da pomenemo samo ,,princip plavuše" i sve će biti jasno.
   U ovom slučaju očigledno je, pre svega, da glumice ,,nisu dorasle" likovima koje igraju, budući da njihov uzrast ipak ne odgovara razmišljanjima u bračne lomove i ljubavne jade duboko zaronjenih nosačica titule ,,lepšeg pola". Čak se to i sa scene čuje u jednom trenutku kada jedna od njih izgovara rečenicu u kojoj pravi razliku između ljubavi i bračnih dužnosti, zabavljanja i braka. Devojčurak u najboljim godinama koji misli glavom ocvale razvedene žene u poodmaklom srednjem dobu, osvežene liftingom, liposukcijom i aerobikom, ipak može da deluje svakako, ali nikako i ubedljivo. Zapravo, pomenuti primerak žene dovoljno govori o svom udesu i bez teksta, i teško je naći glumicu koja će to da dočara.
   Suština je u psihologiji suprotnosti koje ne mogu da nađu kopču jer je, mislim kopče, zapravo i nema. U suprotnostima koje se privlače i odbijaju istovremeno, mada se i ovi odnosi u velikoj meri menjaju sa promenam u društvu pa je, reklo bi se, čitava situacija lišena dostignuća kao što su legalizovanje istopolnih brakova, legalizovanje predbračnih ugovora, rodne ravnopravnosti, mobinga, sve veći broj uspešnih žena, sve lascivniji ženski javni istupi, fenomen porno-filmova koji učesnicama obezbeđuju neverovatnu popularnost. Sveopšti utisak je da su savremene žene do te mere postale nametljive da se novi odnosi među polovima uspostavljaju na tome kako da se muškarci zaštite od ovih nasrtljivica koje ne biraju sredstva da dođu do cilja, a sredstva su im takva da im se ne može odoleti.
   Čak i pevanje himne ,,Hej, Sloveni" umesto ,,Bože pravde" govori o tome da se radi o pogledu na ovu problematiku koja je, ipak, zaustavljena u jednom vremenskom razdoblju i podneblju. No, kada su se već prihvatili takvog posla, članovi ekipa ove predstave predvođeni Vladanom Slavkovićem uspeli su da ga urade, slobodno se može reći, bravurozno. Prosto je neočekivana energija sa kojom ove mlade glumice, i jedan glumac, isijavaju pred publiku samu suštinu ženskih razgovora. Koliko sve to biva ozbiljno, a zbog svega rečenog, predstava se doživljava kao sociološka komedija. I mada bi se i mnogi oštrije i sa mnogo više cepidlačenja moglo prići čitavom projektu, najbolje je reći da su glumci zaista ozbiljno pristupili zadatku i obavili ga na najbolji mogući način. Ima tu povremenih uzleta i padova pojedinaca, ali je krajnji utisak ipak pozitivan pa gledanje ove predstave zaista predstavlja relaksirajući čin koji gledaoca rasterećuje napetosti i tera da uživa u nečemu što mu je i te kako dobro poznato. Pretpostavljam da ansambl ništa drugo i ništa ozbiljnije nije ni imao u vidu kada se prihvatio ovog posla.
   Vladan Slavković, bivši otporaš, slikar, glumac... ovde se pojavljuje kao reditelj sa svojim prvencem u izvođenju ,,Solstudija". Slavkovićev prvenac deluje veoma profesionalno i znalački urađeno, bez preterane scenografije i kostima, bez preterane šminke i pozorišnih efekata, gotovo autentično - tako da se čitava predstava svodi na pokret, reč i tekst - naravno. Iz svega toga Slavković je izvukao maksimum, zbog čega će ova predstava uvek imati svoju publiku. Prosto rečeno, u vremenu ideoloških i kvazipolitičkih mudrovanja i kojekakvih neutemeljenih pozorišnih eksperimenata ovi razgovori su pravi praznik za dušu, kako mušku, tako i žensku, što se videlo i na premijeri. A oduševljenje s kojim su i vrlo mala deca pratila predstavu govori da u njoj ima još nečega, ali to je već stvar detinje duše koja je, kakvog li paradoksa, suštinski proizvod baš tih i takvih muško-ženskih odnosa i ženskih razgovora koji se uglavnom na to i svode.
   U predstavi čiji dizajn i režiju potpisuje Vladan Slavković, učestvuju glumice Magdalena Stojković, Ilina Vukajlović, Maja Milisav, Aleksandra Radonjić, Kristina Jevtović i glumac Nikola Milojević. Svi su oni dali sve od sebe da predstava uspe i mislim da baš zato nikoga ne bi trebalo posebno izdvajati. Repriza ,,Ženskih razgovora" odigraće se 6. novembra u Kraljevačkom pozorištu.



NOVA KNJIGA ZORANA RASPOPOVIĆA
"Dan kada se deda Jevrem prestavio Gospodu"


   Ovih dana je iz štampe izašla nova knjiga kraljevačkog pisca Zorana Raspopovića. Pod nazivom "Dan kada se deda Jevrem prestavio Gospodu" u lepoj i, reklo bi se, luksuznoj opremi knjiga se pojavila kao autorsko izdanje.
   I mada je Raspopović dobro poznat ovdašnjoj, a i široj, javnosti i kao pisac ali i kao rukovodilac na očuvanju javnog reda i mira, advokat, a potom i vršilac jedne od najviših funkcija u lokalnoj vlasti, u belešci o piscu, pored ostalog, se kaže da je Zoran rođen 1948. god. u Baljevcu u opštini Raška. Završiio je Pravni fakultet u Beogradu, a od 1976. živi i radi u Kraljevu.
   Književni radovi, uglavnom prozni, do sada su mu objavljivani u listovima "Oktobar", "Ibarske novosti", "Kraljevski glasnik" i "Kraljevačke vesti" i časopisima "Raška " i "Povelja". Objavio je knjigu satire "Srpsko kolo" 2007. godine.
   Knjiga "Dan kada se deda Jevrem prestavio Gospodu" je izmenjeno i dopunjeno izdanje njegove prve knjige proze "Priče iz školske klupe" objavljene 1996. godine. Knjiga se pojavila kao samostalno izdanje autora, s tim što je kao urednik potpisan Zoran Tucaković, a kao recenzent Veroslav Stefanović.
   U svojoj recenziji Stefanović, pored ostalog, kaže kako priče u ovoj knjizi funkcionišu kao posebne celine, mada, u ovom obliku, mogu i da se povežu u jedan književni komplet.
   -Ovu prozu, kaže Stefanović, čitamo kroz vizuru dečaštva kroz koju se odslikava (veoma realno) blaga oporost vremena u kojem se nakada živelo. Njen glavni junak je čovek u pomalo nerealističnom ambijentu u kojem se žrtva poratnog vremena slika u crno- belom odnosu prema vlasti i u kojem se vlast vidi negativno.
   -Ova knjiga, nastavlja Stefanović, čita se u jednom dahu, sa pitkom osećajnošću blagog lirskog zapisa prirode i ljudi koji su smešteni u jednu malu srpsku varoš. Ti njihovi odnosi ( u svim oblicima, bez izuzetka) nadovezuju se u jednu književno reportersku celilnu. Uzor u toj prozaičnoj svakodnevici svakako treba tražiti u tragčnom životu žitelja mesta u okolini Raške, Baljevca pre svega.
   Bez ikakve potrebe da polemišem sa recenzentom prvo što mi se nameće kao stav posle čitanja ove knjige jeste sve samo ne "čitanje sa pitkom osećajnošću blagog lirskog zapisa prirode i ljudi..... Biće da je "Dan kada se deda Jevrem prestavio Gopspodu" mnogo više tihi obračun sa tada postojećim političkim  stanjem, čiji su akteri mnogo zla nanelo piščevoj porodici, pa samim tim i njemu, nego što je idilično i nostalgično prisećanje na kiselkalsti miris separacije i pištanje lokomotiva na pristaništu u Piskanje. Uostalom, o ovom Raspopovićevom delu već je bilo govora i mislim da je ono ocenjeno na adekvatan i objektivan način. Potreba pisca da se ponovo vrati istom rukopisu, u moru drugih tema i preokupacija, verovatno nalazi objašnjenje u tome da pisac nije zadovoljan odjekom svoje knjige u javnosti i da temi pridaje izuzetno veliki značaj iz svog ugla gledanja. I o tome je već bilo govora kada se u nešto drugačijoj formi ovaj rukopis pojavio kao "Zapisi iz školske klupe" ali u vremenu kada je jedan takav osvrt na našu sada već daleku prošlost imao mnogo veću težinu. Pre dvanaest godina prozivati komuniste za ono što su radili odmah posle rata nije bilo baš tako bezazleno, kao što ni sada nije bezazleno. Znao je to Raspopović mnogo bolje nego njegovi čitaoci, znao je dokle može da ide u svom naumu, a da mu to politički ili mnogo ozbiljnije ne nanese štetu.
   I baš zbog toga, ta potreba da se otvori, izjada i progovori o onome što ga tišti kao pisca, i taj objektivni strah bivšeg profesionalca koji odlično zna kako se i po kojim principima u Srbiji odvija sve što se tiče života i onoga što život čini, naterao je Raspospovića da se još jednom oglasi istim, neznatno izmenjenim ali ulepšanim izdanjem svoje prve knjige ne bi li ponovo naterao čitateljstvo da se ozbiljnije upusti u čitanje njegove knjige i između redova nađe ono što je pisac zapravo želeo da kaže. Jer daleko je od pameti pomisliti kako je autor koji je prošle godine objavio "Srpsko kolo" imao neobjašnjivu potrebu da se još jednom pozabavi utvrđivanjem gradiva iz svog detinjstva  blago ga senčeći nostalgičnim nijansama sa višedecenijske distance. Ne. Međutim, čak između pojavljivanja dva izdanja ove knjige, stvari su se toliko promenile, i toliko smo toga saznali o posleratnim međuljudskim odnosima u Srbiji da Raspopovićeva knjiga u tom kontekstu može da se shvati kao delo koje ima težište na pričama iz mladosti u vremenu koje je, sticajem okolnosti, bilo tako kako je bilo. Jer, svaka presuda o rehabilitaciji koje su ovih dana aktuelne, na admisnistrativan, malo grub, ali do bola otrežnjujući način govori o grozotama koje su pojedincima i čitavom narodu znala da priušte braća po "opanku". I baš zbog toga mislim da bi Raspopovićevoj knjizi trebalo prići, ako je to moguće, kao uspomenam iz mladosti sa dozom lirske melanholije i gorčine. To što Raspopovićev stil neodoljivo ukazuje da mu je Ivo Andrić bio neiscrni uzor i lektira, našem pripovedaču može samo da laska. A to znači da ova knjiga ima sve atribute ispovedne realistične proze i da je Raspopović dovoljno ovladao spisateljskom veštinom da to uradi znalački do te mere da se ne retko stiče osećaj da ste u nekoj od Andrićevih priča. Jer ma koliko pojedini likovi bili proizvod piščeve fikcije ni Ćamil Ciganin, kafanski svirač, a ni Azra Mostarka, nemaju mnogo veze sa istorijom Baljevca, a još manje Beograda. Međutim, možda na neki skriveni način potvrđuju autorovu potrebu da se bavi literaturom, a ovo je samo jedan od načina da nam stavi do znanja kako je imao i najbolje uzore. Nema razloga da ne verujemo da to tako i jeste.



NARODNA BIBLIOTEKA "STEFAN PRVOVENČANI" NA SAJMU KNJIGA
Jedinstvena izdavačka delatnost


   Narodna biblioteka "Stefan Prvovenčani" je predstavila svoju izdavačku delatnost na upravo zvaršenom 53. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga. Tokom 2008. kraljevačka biblioteka je objavila jedanaest pesničkih knjiga (Milana Đorđevića, Vladimira Kopicla, Dejana Ilića, Bojane Stojanović-Pantović, Anđelka Anušića, Ranka Pavlovića, Gorana Stankovića, Milana Vučićevića, Ota Horvata, Nikole Vujčića i Miloša Milišića), zbornik posvećen prošlogodišnjem dobitniku Žičke hrisovulje Đorđu Sladoju, kao i dva broja časopisa Povelja (glavni i odgovorni urednik Goran Petrović) sa ukupno pet dodataka. Za dodatak Preporučeno pisao je Miroljub Todorović, a prevodilac Milan Prtenjak predstavio je novu austrijsku priču; čuda iz svoga detinjstva sa čitaocima su podelili Dejan Aleksić i Dušan Pop Đurđev, a Nataša Malešević Antonijević je priredila bibliografiju priloga u zbornicima o dobitnicima Žičke hrisovulje.
   Sajam je bio prilika da se na štandu kraljevačkog izdavača sretnu autori, njihovi urednici, čitaoci i kritičari, da se razmene iskustva i započnu neke nove saradnje. Poveljina izdanja privukla su veliku pažnju posetilaca Sajma najpre imenima svojih autora, ali i prepoznatljivom likovnom opremom o kojoj se već godinama brine Dragan Pešić. Naš štand posetili su i Dragoslav Mihailović, koji je ove godine i otvorio Beogradski sajam, Radovan Beli Marković, Matija Bećković, Danilo Nikolić, Vasa Pavković, Novica Tadić, Bata Milanović, Kajoko Jamasaki, Miroslav - Cera Mihailović, Mirko Demić, Milosav Tešić, kao i dečji pisci Ljubivoje Ršumović, Raša Popov, Dušan Pop Đurđev, Uroš Petrović, Dejan Aleksić i mnogi drugi. Ono što nas posebno raduje jeste veliko interesovanje mladih za naša izdanja.
   Više puta je ponovljeno da Narodna biblioteka iz Kraljeva  ima jedinstvenu izdavačku delatnost koja se izdvaja upravo negovanjem savremene srpske poezije. Već godinama Živorad Nedeljković kao urednik potpisuje neke od najzačajnijih pesničkih knjiga aktuelne domaće produkcije, a prestižne nagrade pristigle u Kraljevo proteklih sezona samo su potvrdile mesto koje Povelja zauzima na našoj izdavačkoj sceni.
Iako su se u žiži medijskog interesovanja i ovoga puta našli uglavnom veliki izdavači, ekipa Hronike Sajma je u nekoliko navrata posetila i naš štand i zabeležila stihove Bojane Stojanović-Pantović, Nikole Vujčića i Vladimira Kopicla.
   Učešće Narodne biblioteke "Stefan Prvovenčani" iz Kraljeva na najvažnijoj manifestaciji ovog tipa u regionu, bila je prilika da naša izdanja lakše nađu put do svojih čitalaca i da se obnove neke davno zaboravljene veze: kompleti naših knjiga tako su stigli i do Srpske biblioteke u Temišvaru i Filozofskog fakulteta u Skoplju, a godinama unazad naša produkcija dospeva i do kanadskih knjižara.
   Do kraja godine Narodna biblioteka očekuje da će objaviti i stotu knjigu u okviru svoje izdavačke delatnosti. Zbirka Kukuvija. Neuk Filipa Žakotea (preveo i izabrao Dejan Ilić) spremna je za štampu, a svaki od prethodnih devedeset i devet naslova već je potvrdio da je kraljevačka Povelja ozbiljan i ne mali izdavač.
Za Narodnu biblioteku "Stefan Prvovenčani"
mr Ana Gvozdenović
Povratak na vrh strane


SPORT

KOŠARKA-PRVA (SVISLAJON) LIGA - piše Zoran Bačarević
Slogi (i dalje) fenjer, studenti ,,pali'' u sumrak

  • U 5. kolu u Kraljevu Sloga-Vizura 90:98, u Nišu Ergonom-Mašinac 87:79 • U 6. kolu Sloga gostuje u Pančevu (Tamiš), Mašinac domaćin u Kraljevu (napredak)

   Ni posle pet odigranih kola i druge utakmice u ulozi domaćina košarkaši Sloge nisu osetili ukus odnosno miris pobede. Posle čačanskog Borca i novobeogradska Vizura odnela je ceo plen iz Hale sportova u subotu uveče, pošto su domaći igrači goste počastili serijom izgubljenih lopti u poslednjem kvartalu, za konačnih Sloga-Vizura 90:98 (22:24, 22:19, 24:23, 22:32). Skoro 200 koševa manje su plod igre bez odbrane, a više ,,brzopotezne" obostrane egzekucije napada - gotovo po 70 ataka na protivnički koš za 40 minuta efektivne igre. U takvoj situaciji mnogo bolje su se snašli gosti sa Tošinog bunara, a podatak da su nekadašnji igrač Sloge Marko Đurković i znatno iskusniji Sinovec postigli 28 odnosno 23 poena samo znači da su se momci Olivera Popovića znatno bolje snašli u primeni takve ,,taktike". Kod Sloge Milan Trtić sa 21 odnosno Saša Stefanović sa 15 koševa bili su u okviru svojih ,,normi" - premalo da se osvoje prvi bodovi ove sezone u poslednjem momentu ,,skrpljene" ekipe starijeg ligaša sa Ibra.
Košarkaši Mašinca gostovali su u Nišu kod ,,rehabilitovanog" Ergonoma (zadržao status prvoligaša ,,administrativnim" putem), a momci Zorana Petrovića na kraju su se iz Niša vratili praznih ,,bisaga", pošto su prvi deo igre rešili u svoju korist domaći košarkaši sa samo ,,pola koša". U toku igre kraljevački studenti su uspevali da ,,prevedu" rezultat u svoju korist i do plus osam, da bi na kraju pali na ,,dopunskim" pitanjima u samoj završnici meča u niškom ,,Čairu" pred skromnih 300 gledalaca.
   Konačan rezultat u utakmici Ergonom-Mašinac glasio je 87:79 (22:21, 22:22, 25:21, 18:15), a najefikasniji igrač susreta bio je iz poražene ekipe. Uroš Mirković, kapiten Mašinca, postigao je 23, njegovi klupski drugovi Nemanja Milašinović sa 18 i Nikola Tutuš sa 12 koševa samo su (sa)učestvovali u konačnom porazu. Kod Nišlija tandem Marić-Mladenović sa 21 odnosno 19 koševa dali su više nego dovoljan doprinos za pobedu Ergonoma.
Predstojeći vikend Slogi donosi još jedno, već četvrto gostovanje u sezoni, unapred proglašenoj za više nego trnovitu. Ovoga puta učenike Dragana Kostića put vodi u Pančevo na megdan novajliji i ekipi koja (uz Slogu i Zdravlje) nije osetila slast pobede. Protivnik je Tamiš Petrohemija, novajlija u Svislajon ligi. Mašincu, opet, predstoji još jedan komšijski derbi pošto u goste sutra u Halu sportova dolazi kruševački Napredak Rubin. Do kraja je neizvesno ko će nazdraviti čuvenom kruševačkom ,,peticom".



FUDBAL - SRPSKA LIGA (ZAPAD)
Vasilić razveselio lidera, Maksimoviću prva čivija Šapca

   • Golom Jovice Vasilića u 89. minutu Sloga savladala Vujić vodu sa 2:1, u 11. kolu Zapada Metalac ubedljivo poražen u Šapcu (0:3) od Mačve • U 12. kolu Sloga gostuje u Loznici, metalac sutra domaćin drugoplasiranom Radničkom (Klupci)

   Minimalnom, u poslednjim trenucima meča na Gradskom stadionu obezbeđenom pobedom, Sloga je zadržala vrh tabele, ali i razliku od četiri boda nad ekipom iz Podrinja (Radnički, Klupci). Prve komšije Sloge na gostovanju (opet) u Mačvi doživele su klasičan fudbalski nokaut pošto je Metalac u Šapcu poražen od Mačve sa obedljivih 0:3, ali su zadržale treću poziciju na tabeli - sve pred sutrašnji derbi 12. kola kod kraljevačke Ložionice Metalac - Radnički Stobeks.
   Seriju pobeda u ovogodišnjoj sezoni Sloga je nastavila u meču sa Vijić vodom iz Valjeva tek pošto je Jovica Vasilić, minut pre kraja utakmice, drugi put savladao golmana Valjevaca. Do vođstva su na Gradskom stadionu u nedelju popodne domaći fudbaleri došli relativno rano, takoreći na vreme, pošto je Ilić nepropisno zaustavio hitronogog Andrića u kaznenom prostoru gostiju, a najbolji strelac Zapada Dejan Rađenović bio neumoljiv egzekutor sa 11 metara, postigavši deseti gol u sezoni. Dogodilo se to u 24. minutu, da bi Tanasijević na dvadesetak minuta pred kraj (71. minut) savladao Đogatovića.
Valjevcima se smešio vredan bod, da bi minut pre kraja ,,regularnog toka" libero ,,belih" Vlašić dugim pasom uposlio Tadića, ovaj prosledio loptu Vasiliću za gol velike radosti i veselja, konačnih Sloga - Vujić voda 2:1 (1:0) i nova tri boda za kraljevačke ,,bele".
   Fudbaleri Metalca nisu imali sreće na još jednom gostovanju u Podrinju odnosno Mačvi. Posle minimalnog poraza od Loznice (0:1) prošle subote usledio je ubedljiv poraz u Šapcu od domaće Mačve - 3:0 za domaćina. Za razliku od susreta u Kraljevu, susret u Šapcu odlučen je u ciglo pet minuta, i to još prvog dela igre. Sa dva gola u mreži Gavrilovića, Maksimović je u 38. a potom u 43. minutu nagovestio maksimalana učinak domaćina, a ubedljivu pobedu Mačve potvrdio je Radovanović u 74. minutu, ne ostavljajući ni nadu gostima da se kući vrate bez poraza ,,službenim rezultatom".
   Ovog vikenda u programu su susreti 12. kola, a derbi je sutra kod Ložionice, kada trećeplasirani Metalac dočekuje drugoplasirani Radnički Stbeks. Sloga će put Loznice, gde je na opštepoznatom Lagatoru dočekuje domaća - Loznica..



KOŠARKA - PRVA LIGA, ŽENE - piše Stole Petković
Zvezda srećnija u finišu

   • Kraljevo - Crvena zvezda 67:69 (19:22, 11:15, 18:14, 19:18)

   Hala sportova. Gledalaca. 500. Sudije: Ranković (Pančevo), Milovanović (Valjevo)
ŽKK Kraljevo: Čkovrić 5, Račić, 4, Pijevac, Živanović 7, Tihamirava 13, Radović, Mihajlović 18, Marjanović, Ćosović, Rakićević 20, Rakić
Crvena zvezda: Popović, Radović, Miranović 10, Zupančić 6, Bogićević 6, Maksimović 17, Purić 2, Prčić 15, Vasović 2, Roglić 11, Ivanović
Košarkašice Kraljeva propustile su jedinstvenu priliku da savladadaju favorizovanu Crvenu zvezdu. Istina, Beograđanke su dva minuta pre kraja susreta imale prednost od 10 poena (63:53) ali su igračice trenera Markovića uspele da izvanrednom serijom dođu do izjednačenja. Potom su propustile da realizuju takozvani zicer a gošće su znale to da kazne u samom finišu meča. Čini se da je pobednika odlučio veći broj kvalitetnih i raspoloženijih košarkašica. Kod domaćina to je bio triling: Tihamirava, Todorović i Mihajlovića, a kod gošći Miranović, Maksimović,Prčić i Vasović.
U narednom kolu Kraljevo gostuje u Beogradu kod Partizana.



ODBOJKA - VINER ŠTEDIŠE LIGA
Borac pretio praznim puškama

   • U 2. kolu Ribnica ubedljiva u Pančevu protiv Starčevaca - 3:0 za Kraljevčane • Večeras u 3. kolu Ribnica domaćin Mladom radniku

  Svojevremeno prvi tehničar Ribnice Marko Simijonović, pred još jedan susret Kraljevčana i Starčevaca u najvišem rangu, žestoko je pripretio svojim nekadašnjim klupskim drugovima, pred prvo ovogodišnje gostovanje Ribnice u prvenstvu. Ispostavilo se da su Marko ali i ostali igrači Borca pretili praznim puškama pošto je četa sa Ibra u Pančevu slavila maksimalnim rezultatom - za prva tri boda u novoj prvoligaškoj sezoni.
   Istine radi, do maksimalne pobede učenici Boška Mačužića došli su, uslovno rečeno, kroz ,,iglene uši", pošto su sva tri seta dobili na minimalnu dozvoljenu razliku od dva poena. U prvom setu bilo je 26:24, u drugom je igrano još ,,dodatna" četiri servisa za vođstvo od 2:0 u setovima (28:26 za Ribnicu), dok je u trećem bilo opet ,,normalnih" 25:23 za Kraljevčane. U ekipi Ribnice debitovao je Vladimir Batez, već najavljeno poslednje pojačanje u redovima ligaša sa Ibra u ovoj sezoni, na poziciji primača servisa. Iskusni, da ne kažemo vremešni Batez (39), makar i psihološki, konsolidovao je primačku liniju, uknjižio je i jedan poen pored svog imena, a omogućio takoreći ,,unucima" Kovačeviću i Mijalkoviću da sa 11 odnosno 14 poena daju pun doprinos trijumfu u gradu na Tamišu. Najefikasniji je, naravno, bio prvi korektor i formacijski zadužen za ,,egzekuciju" Radovan Gavrilović sa 17 poena, dok je sa devet poena Mirko Radević na poziciji ,,srednjaka" bio u okviru standardne ,,norme".
   Ovogodišnje prvenstvo, inače, počelo je u znaku dvostrukog poraza nekadašnjeg neprikosnovenog šampiona Vojvodine iz Novog Sada. Posle standardnog poraza od Mladog radnika u Novom Sadu dojučerašnji šampioni poklekli su i u Smederevu, dok je Crvena zvezda (aktuelni prvak), posle pobede u Kraljevu, doživela ubedljiv poraz u Kragujevcu - 0:3. U toj situaciji Ribnica večeras dočekuje već starog rivala Mladi radnik iz Požarevca.



RIBNICA DOBILA EKSTRA POJAČANJE
Stigao Vladimir Batez

   • Ono o čemu se već mesec dana najpre šaputalo, potom i poluglasno pričalo desilo se u petak, kada je pristupnicu za OK Ribnica potpisao Vladimir Batez, eks reprezentativac Jugoslavije i Srbije i Crne Gore. Nema sumnje da su Kraljevčani dobili pravo igračko bogatstvo na mreži

   Vladimir Batez novi je član OK Ribnica. Potpis na vernost ovom, već nekoliko sezona, starosedeocu i uspešnom superligašu iz grada na Ibru stavljen je u petak u prostorijama OS Srbije u Beogradu.
   - I to smo završili, na obostrano zadovoljstvo - kaže Batez. - Nije slučajno što sam baš odabrao Ribnicu kao budući klub. Prvo, to je ozbiljan kolektiv u kome nikada ne ponestaje motiva za igru i izgaranje na terenu. To će i za mene biti veliki izazov.
Nekadašnji reprezentativac i osvajač brojnih odličja na prvenstvima Evrope, sveta i Olimpijadama želi svojim primerom i iskustvom da edukuje mlade igrače Ribnice, posebno na prijemnoj liniji.
   - Već sam odradio trening sa ekipom i mogu da kažem da je Ribnica zaista nepresušni izvor talenata. Uvek je bilo dobrih odnosno vrhunskih igrača. Sa mnom je u reprezentaciji igrao Veljko Petković, kasnija generacija u kojoj su njegov brat Vlado i Nikola Kovačević takođe su suvo zlato, a sada opet kroz reprezentativne vode gaze neki novi klinci - priča Batez o novoj sredini.
   Vlada će debi u Ribnici imati sa Borcem u Starčevu, a potom sledi izlazak na parket Hale sportova u Kraljevu. A dolazak u grad na Ibru nije bio slučajan.
- Bio sam u privatnoj poseti kod kuma, sada trenera Boška Mačužića, i tu smo načeli temu mog angažovanja. Meni se ideja i te kako dopala, posebno jer je ekipa sastavljena od mladih igrača koji su vredni i radni na treninzima koji su pravi prvoligaški. Usledila je prijateljska utakmica sa Smederevom, gde sam igrao dva seta, a posle toga nisam imao dilemu - dodaje Batez.
   Ribnica je za kratko ostala bez trojice primača: Todorovića, Usiljanina i Popadića. Sada su tu mladi Kovačević i Borovnjak. Iskustvo Vladimira Bateza će svakako pomoći ovim junošama koji će, naravno, biti i dalje starteri u ekipi i sticaće rutinu za sezone koje dolaze.
Kraljevačka publika sa nestrpljenjem očekuje trenutak kada će u Hali sportova na ibarskom keju pozdraviti velikog asa Vladimira Bateza.

ĐORĐEVIĆ OPERISAN
   Pojačanje u prelaznom roku bivši reprezentativac Vladan Đorđević operisan je u Beogradu i sada se odmara i oporavlja u rodnoj Ćupriji.
Operacija meniskusa prošla je uspešno, pa se u Ribnici nadaju da će uskoro moći da računaju i na usluge ovog vrsnog primača.



KRALJEVO DOBAR DOMAĆIN MLAĐIM SELEKCIJAMA - piše Stole Petković
Oduševili igrom i ponašanjem

  Grad na Ibru bio je domaćin selektivnog turnira u kome su snage i umeće iskazali mališani Raškog okruga i Kosova i Metohije. Na jednodnevno nadmetanje pristigle su reprezentacije sastavljene od igrača koji su vize overili na utakmicama u svojim sredinama. U prvom susretu dominirali su domaćini turnira, koji su pitanje pobednika rešili još u prvom delu susreta. U nastavku, simpatična ekipa sa Kosmeta uspela je da postigne počasni pogodak.
   U drugom meču programa igrali su dečaci rođeni 1996. godine. U prvom poluvremenu golovima Matića i Naumovića igrači reprezentacije Raškog okruga najavili su još jednu pobedu. Ipak, u nastavku, posle nekoliko promena u obe ekipe, bolje drugopozivce imali su fudbaleri sa Kosmeta, koji su prelepim golovima Radenkovića i Pantovića uspeli da poravnaju rezultat i tako poprave bled utisak iz prvog poluvremena. Svi su uživali, i gledaoci (čitaj: uglavom roditelji) i instruktori FS Srbije - Ljajić (Novi Pazar), Sretenović (Kragujevac) i Ješić (Užice). Oni će svakako biti na velikim mukama da od velikog broja talentovanih dečaka za dalje selektiranje izaberu one najbolje.

DEČACI ROĐENI 1997.
Raški okrug - Kosmet 4:1 (3:0)
Igralište FK Borac u Adranima. Gledalaca 200. Sudija: Koturović (Kraljevo). Strelci: 1:0 Glavčić u 12. minutu, 2:0 Belaković u 20, 3:0 Nikolić u 48, 4:0 Radosavljević u 56, 4:1 Kričkić u 65.
   Raški okrug: Nićiforović (As), Filipović (Bubamara), Islamović (As), Gočanin (Bambi), Tomašević (Bubamara), Glavčić (Bambi), Bajramović (As), Suljević (As), Belaković (Bambi), Radosavljević (Bubamara), Nikolić (Bubamara). Igrali su: Jekić (Bubamara), Sinadinović (N. Pazar), Gajović (Bambi), Ćurčić (Bubamara), Gašić (Volej), Đurić (Bubamara), Ranđelović (Bubamara), Dunjić (Knjaz), Dukić (Kiker), Mladenović (Bubamara), Bažalac (Cr. Zvezda).
Kosovo i Metohija: Andrić (Trepča), Milutinović (Ibar), Marković (Trepča), Vladisavljević (Ibar), Anđelković (Trepča), Vukojević (Ibar), Spasić (Trepča), Marinković (Gračanica), Kričković (Trepča). Igrali su još: Tomović (Ibar), Đurić (Mokra Gora), Ljubac (Trepča), Jokić (Trepča), Radunović (Ibar), Minić (Ibar), Trifunović (Trepča), Krstić (Gračanica), Tomašević (Trepča), Božović (M. Gora), Galjak (M. Gora), Lekić (Trepča).

DEČACI ROĐENI 1996.
Raški okrug - Kosmet 2:2 (2:0)
   Igralište u Adranima. Gledalaca 200. Sudija: Grujičić (Kraljevo). Strelci: 1:0 Matić u 9. minutu, 2:0 Grbović u 42, 2:1 Radenković u 49, 2:2 Banović u 57.
Raški okrug: Grbović (Bubamara), Naumović (Bubamara), Rajčić (Partizan Vr.), Radović (Bambi), Obradović (Bubamara), Zilkić (As), Žerađanin (Bubamara), Bihorac (As), Rušević (As), Boričić (Bubamara), Matić (Bubamara). Igrali su još: Mladenović (Bambi), Stolić (Bubamara), Đorić (Bubamara), Biševac (As), Totić (As), Dimitrijević (Bambi), Jelena Erić (Bubamara), Drenovac (Čibukovac), Radosavljević (Karađorđe), Pavlović (Gračac), Milojević (Bubamara), Tokalić (Bubamara), Glavčić (Rudar), Totić (As), Rujević (As).

   Kosovo i Metohija: Radosavljević (Ibar), Grujić (Ibar), Vučić (Trepča), Kostović (Trepča), Pavićević (Trepča), N. Petković (Ropotovo), Živković (Trepča), Banović (Ibar), Pantović (Trepča), Radenković (Trepča), Marić (Trepča). Igrali su još: Mlađović (Trepča), Milosavljević (Trepča), Drlović (Trepča), Drobnjak (Mokra Gora), Naćković (Ropotovo), Kostić (Gračanica), Đ. Petković (Ibar).Povratak na vrh strane


 


IMPRESUM

Nedeljni list u izdanju : „Ibarske novosti” AD - Kraljevo. Adresa Redakcije: ul. Hajduk Veljkova br. 2.
Generalni direktor i glavni i odgovorni urednik: Dragan Rajičić. Odgovorni urednik: Vladeta Stanojević. Tehnički urednik: Saša Kovačević. Lektor: Vesna Jovičić. Redakcija: Zoran Bačarević (sport), Dragan Vukićević (privreda), Slobodan Rajić (politika), Marko Slavković (reportaže i Stršljen), Bojana Milosavljević, Ivan Rajović (urednik izdavačke delatnosti), Lidija Kuljača (zanimljivosti - zabava), Milisav Radovanović (fotoreporter), Zorica Radunković (marketing).

Predsednik Upravnog odbora: Dragica Tomić.

Telefoni: direktor i glavni i odgovorni urednik 312-504, odgovorni urednik tel/faks 320-630, pravna i opšta služba 312-505, oglasno odeljenje 312-505.

Godišnja pretplata 1.560 din. Za inostranstvo - Evropa 4.680 dinara, Amerika i Australija 6.240 din. Tekući račun: 160-14461-52 kod „Banca Intesa” Kraljevo. Kompjuterska obrada „Ibarske novosti”.
Štampa “APM PRINT”, III Bulevar 29, Novi Beograd.
Generalni distributer: “SOFIST”, Žička 10, tel. 036/360-200 i 361-222.

Poštarina plaćena u Pošti 36200 Kraljevo. List izlazi petkom, rukopisi se ne vraćaju.

e-mail:webmaster@kraljevo.com


Ibarske novosti - e-mail

Copyright © 1997-2008. Interactive.net Kraljevo. All rights reseved interactive