Internet izdanje - 14. novembar 2008. godine
 

 Ibarske novosti - e-mail

Preuzmite PDF verziju novog broja "Ibarskih novosti"!


Naslovna strana novog broja "Ibarskih novosti" - klik za vecu sliku! Najviše mandata koaliciji ,,Za evropsku Vrnjačku Banju"
A sad - sve iz početka
Od idućeg petka radi stočna pijaca?
Panta rei
Dvanaest godina od šetačkog bunta
Život u stanju bespomoćnog očaja
Pola miliona ljudi na rubu bede
Ambasadori bratske saradnje na svim nivoima
Uspešno realizovan veliki broj projekata
Umetnost, kultura, obrazovanje
Sport: Košarka, fudbal, odbojka


PRELIMINARNI REZULTATI PREVREMENIH IZBORA U VRNJAČKOJ OPŠTINI - piše Dragan Bajović
Najviše mandata koaliciji ,,Za evropsku Vrnjačku Banju"

   • Ova koalicija, prema preliminarnim rezultatima, osvojila 11 od ukupno 25 mandata u Skupštini opštine, a odbornike će imati još šest od ukupno 12 izbornih lista • Zabeležen veliki odziv birača jer je, od 23.712 upisanih u birački spisak, na glasanje izašlo 15.020 birača ili 65,2 odsto!? • Odlukom Izborne komisije, zbog nepravilnosti, glasanje se ponavlja na četiri biračka mesta, posle čega će biti poznati i konačni izborni rezultati

   Na prevremenim izborima u opštini Vrnjačka Banja, održanim u nedelju, 9. novembra, najviše odborničkih mandata osvojila je koalicija ,,Za evropsku Vrnjačku Banju", ali je Opštinska izborna komisija saopštila samo preliminarne rezultate glasanja, s obzirom na to da su na nekoliko biračkih mesta zabeležene nepravilnosti i na četiri će izbori biti ponovljeni u zakonskom roku, posle čega će biti proglašeni konačni izborni rezultati.
Na konferenciji za novinare Izborne komisije opštine Vrnjačka Banja, u skupštinskoj sali, gde bi uskoro trebalo da se konstituiše nova Skupština opštine sa 25 odbornika, u ponedeljak, 10. novembra, saopšteni su preliminarni rezultati ponovljenih lokalnih izbora.
- Prema našim preliminarnim rezultatima, izbori su protekli u najboljem redu i, da nije bilo ova četiri poništavanja, koalicija pod nazivom ,,Za evropsku Vrnjačku Banju" (DS, G17 plus, SPO i Pokret veterana) osvojila bi 11 mandata, druga po jačini bi bila lista Grupa građana ,,Napred Srbijo - Tomislav Nikolić" sa četiri osvojena mandata, a zatim sledi ,,Nova Srbija - Rodoljub Džamić" sa tri osvojena mandata - saopštio je Slaviša Paunović, sekretar Izborne komisije opštine Vrnjačka Banja.
On je saopštio i da su, pred navedene tri izborne liste, od ukupno 12 koliko je učestvovalo na izborima, mandate osvojile još četiri: po dva odbornička mandata osvojile su liste Grupa građana ,,Banja je zakon", ,,Jedinstvena Srbija - Dragan Marković Palma" i Demokratska stranka Srbije, dok je jedan mandat osvojila lista ,,Pokret za promene - Dragan Stevanović".
   Inače, i na ovim ponovljenim, prevremenim izborima u opštini Vrnjačka Banja zabeležena je velika izlaznost birača od 65,2 odsto. Prema preliminarnim rezultatima, nijedna od izbornih lista nije osvojila apsolutnu većinu u Skupštini, koja broji 25 odbornika, pa će opet morati da se prave postizborne koalicije da bi se formirala nova lokalna vlast u ovoj opštini.
   - Ukupan broj upisanih birača je 23.713, a od ukupnog broja upisanih birača na glasanje je izašlo 15.020. Od tog broja važećih glasačkih listića bilo je 14.686, dok je nevažećih bilo 334. Prilikom  primopredaje, pregleda i kontrole zapisnika sa 38 biračkih mesta Izborna komisija opštine Vrnjačka Banja utvrdila je da je bilo nepravilnosti u toku samog glasanja na četiri biračka mesta, i to na biračkom mestu broj 7 - Osnovna škola, broj 14 - ,,Borjak", broj 15 - ,,Snežnik" i biračkom mestu broj 31 - Otroci - saopštio je Paunović.
   Prema njegovim rečima, na ova četiri izborna mesta glasanje će u zakonskom roku biti ponovljeno. Da li će to biti iduće nedelje ili kroz 15 dana, zavisiće od eventualno podnetih žalbi i drugih okolnosti, pošto su prigovori podneti na postupak glasanja na čak 11 ibornih mesta, mada su prema zaključcima same Izborne komisije izbori protekli uglavnom u regularnoj atmosferi.
   Inače, pored susedne Vrnjačke Banje, 9. novembra održani su ponovni izbori i u Rumi, Knjaževcu i Prijepolju, jer posle redovnih izbora, održanih 11. maja, skupštine tih opština nisu uspele da se blagovremeno konstituišu, pa su u njima uvedene privremene mere i raspisani novi izbori.

SLAVLJE POBEDNIKA UZ TRUBAČE       
   Iste noći po dobijanju preliminarnih izbornih rezultata, najuspešnija koalicija ,,Za evropsku Vrnjačku Banju" organizovala je sa svojim članovima i pristalicama na banjskoj Promenadi slavlje, uz trubače i parole ,,Pobeda, pobeda". Inače, prema preliminarnim podacima koje je objavila ova koalicija, lista ,,Za evropsku Vrnjačku Banju" je osvojila 4.974 glasa, a zatim slede GG ,,Napred Srbijo" sa 2.199, Nova Srbija sa 1.695, Jedinstvena Srbija sa 1.016 glasova, DSS sa 1.000, GG ,,Banja je zakon" sa 931 i GG ,,Pokret za promene - Dragan Stevanović" sa 872 glasa, dok ostale liste nisu prešle izborni census. Kako su istakli, posle ponavljanja glasanja na četiri biračka mesta, oni ,,ne očekuju neka bitnija pomeranja u broju mandata, iako je to teorijski moguće eventualno za jedan mandat".

PORUKA IZ VRNJAČKE BANJE
   Vukomir Mitrović čestitao je građanima Vrnjačke Banje koji su na vanrednim izborima ubedljivo poverenje dali koaliciji ,,Za evropsku Vrnjačku Banju" i rekao da to može da bude ,,pouka za vladajuću koaliciju u Kraljevu i svima da se pridruže opoziciji da promeni vladajuću garnituru u Kraljevu".
   Vukman Rakočević je dodao da su izborni rezultati na ponovljenom glasanju u V. Banji i još tri opštine u Srbiji ,,pokazali da su stranke koje trenutno vladaju u Kraljevu pluskvamperfekat, tj. davno prošlo vreme i da Kraljevo želi odgovorne ljude koji su spremni da za kratko vreme reše ozbiljne i nagomilane probleme u ovom gradu".Povratak na vrh strane


DVADESET DEVET ODBORNIKA OPOZICIJE PODNELO ZAHTEV ZA ODRŽAVANJE VANREDNE SEDNICE SKUPŠTINE GRADA KRALJEVA - piše slobodan Rajić
A sad - sve iz početka


   • Grupa od 29 opozicionih odbornika u zahtevu za vanredno zasedanje traži poništavanje svih prethodnih nezakonitih odluka, ali i raspravu o predlozima novih kadrovskih rešenja, rebalansa budžeta grada i Programa uređivanja građevinskog zemljišta za 2008. godinu
• U obrazloženju zahteva posebno se ukazuje na nezakonite odluke donete na petoj sednici Skupštine grada i njihove pravne posledice
• U skladu sa Poslovnikom o radu, predsednik Skupštine dužan je da sednicu sazove u roku od sedam dana, a ako to ne učini, sednicu saziva podnosilac zahteva i njom predsedava odbornik koga on odredi


   Odbornici kraljevačke opozicije u Skupštini grada Kraljeva podneli su, u skladu sa Poslovnikom o radu, 4. novembra zvanični zahtev za održavanje vanredne sednice gradskog parlamenta. Zahtev za sazivanje sedme, vanredne sednice, Skupštine grada potpisalo je 29 odbornika - 24 odbornika koalicije ,,Za evropsku Srbiju - Boris Tadić" (DS, G17 plus i SPO) i pet odbornika Pokreta za Kraljevo (PK). Uz zahtev je predložen i dnevni red od čak 77 tačaka, među kojima su u najvećem broju razrešenja imenovanih kadrova na prethodnim sednicama Skupštine i  imenovanja novih, kao i poništavanje svih drugih odluka donetih na prethodnim sednicama, posebno na petoj sednici Skupštine grada. Predloženo je i razmatranje predloga Odluke o dopunskom budžetu grada Kraljeva za 2008. godinu i predloga Programa uređivanja javnog i ostalog građevinskog zemljišta za 2008. godinu. U opširnom obrazloženju zahteva za sazivanje sedme sednice posebno se uzazuje na nezakonitost i necelishodnost prethodno donetih skupštinskih odluka, prvenstveno na petoj sednici Skupštine, i njihovu štetnost za dalji razvoj grada Kraljeva (obrazloženje objavljujemo u celini).
   Inače, prema važećem, sa zakonom usklađenim Poslovnikom o radu Skupštine grada, predsednik Skupštine, prema članu 46, pored ostalog, dužan je da sednicu zakaže i na zahtev ,,trećine odbornika, u roku od sedam dana od dana podnošenja zahteva, tako da dan održavanja sednice bude najkasnije u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva". Pored toga, prema članu 47. Poslovnika, ,,ako predsednik ne zakaže sednicu u roku iz člana 46, sednicu može sazvati podnosilac zahteva, a predsedava odbornik koga odredi podnosilac zahteva". Takođe je propisano da ,,predsedavajući na ovako sazvanoj sednici ima na toj sednici sva prava i obaveze predsednika Skupštine".


KONFERENCIJA ZA NOVINARE KRALJEVAČKE KOALICIJE ,,ZA EVROPSKU SRBIJU"
,,Većina za smenu neodgovorne gradske vlasti"


   Predstavnici odborničkih grupa kolicije ,,Za evropsku Srbiju", na konferenciji za novinare, održanoj 11. novembra, istakli su da za predstojeću vanrednu sednicu Skupštine grada, za koju su 4. novembra uputili zahtev sa potpisom 29 odbornika, imaju obezbeđenu većinu za odlučivanje, da očekuju da zasedanje bude sazvano u poslovničkom roku i da ,,aktuelni vlastodršci budu smenjeni".
   - Sigurni smo da imamo većinu. Znači, mi ne možemo u ovom momentu da precizno odgovorimo da li je to većina sa 36 ili sa 38 odbornika ili možda neka druga, ali smo sigurni da imamo najmanje 36 odbornika da bismo održali i završili sednicu. Što se tiče novih kadrovskih pitanja, uglavnom se došlo do nekih rešenja, ali u ovom trenutku ne možemo da ih saopštimo, s obzirom na to da još uvek traju pregovori oko nekih stvari. Sigurni smo sto odsto da su u toj većini odbornici SPS/PUPS - odgovorio je na novinarsko pitanje Vukomir Mitrović,  šef Odborničke grupe (OG) Demokratske stranke u Skupštini grada.
   On je u uvodu ponovio neke osnovne stavove iz obrazloženja zahteva za sazivanje vanredne sednice Skupštine grada i naglasio da je ,,krajnje haotično stanje u gradu Kraljevu, gde se ne zna ko šta radi, kakvo nikad nije bilo do sada, razlog da mora da dođe do poromene aktuelne vlasti". Podvukao je i da je lično dobio obećanje od predsednika Skupštine Branka Kaplarevića da će tokom ove sedmice, po zahtevu 29 odbornika, za narednu sedmicu sazvati sedmu sednicu.
   Vukman Rakočević, zamenik šefa OG G 17 plus u Skupštini grada, rekao je da je ,,posle nekoliko meseci demokratske borbe da Kraljevo dobije odgovornu vlast, jasno da se došlo do finala u kojem će se videti ko je nudio lažna obećanja, bio nestručan i neefikasan u rešavanju problema grada, ko je doveo grad do ivice provalije i da se istini pogleda u oči".
   - Trenutno aktuelni vlastodršci u Kraljevu moraju da snose i materijalnu i političku odgovornost za sve ono što se desilo u poslednje vreme, da se izopštimo  kao lokalna samouprava, da nijedna investicija ne dođe u ovaj grad, da se ne otvori nijedan tender i da direktori, postavljeni na ,,famoznoj" petoj sednici, bukvalno ne smeju da potpišu nijedan ugovor plašeći se njihove validnosti i da će posle toga da snose odgovarajuće zakonske konsekvence - istakao je pored ostalog Rakočević.
   Odgovarajući na novinarska pitanja, Rakočević je rekao da i dalje ostaje stav koalicije ZES da su ,,vrata za saradnju i dalje otvorena za sve stranke demokratske orijentacije, ali bez čelnih ljudi u njima, koji su se svojim radom kompromitovali". Predstavnici ZES-a ponovili su i da im ,,nije cilj uvođenje privremenih mera u Kraljevu i da veruju da će sa novom većinom do kraja godine usvojiti rebalans za ovu i budžeta grada i Program građevinskog zemljišta za 2009. godinu".


TEKST OBRAZLOŽENJA ZAHTEVA ODBORNIKA OPOZICIJE
Poništiti nezakonite odluke


   ,,Predsednik Skupštine grada Kraljeva svojim nestručnim, a često i nezakonitim vođenjem sednica Skupštine grada uticao je na stvaranje nepovoljnih uslova za dalji razvoj grada jer se pred odbornicima u 2008. godini nisu našle odluke o važnim pitanjima za život i rad građana, a posebno odluke koje bi u 2008. godini dovele do većih investicionih ulaganja u privredu grada Kraljeva.
   U svom dosadašnjem radu gradonačelnik grada Kraljeva dr Miloš Babić učinio je niz povreda odredbi Zakona o lokalnoj samoupravi koje se ogledaju u donošenju nezakonitih i necelishodnih odluka Gradskog veća i Skupštine grada, nezakonitom i nenamenskom raspolaganju budžetskim sredstvima, kao i neprimerenom uticaju na rad Gradske uprave.
   Ovakav rad predsednika Skupštine i gradonačelnika grada Kraljeva uticao je na nezakonit, necelishodan i haotičan rad većeg dela ostalih predstavnika vlasti u ovoj lokalnoj samoupravi.
   Svemu ovome dodajemo i činjenicu da je Okružni sud u Kraljevu svojom presudom Už. br. 8/08 od 29.09.2008. godine utvrdio nezakonitost odluke donete na petoj sednici Skupštine grada Kraljeva o potvrđivanju mandata odbornika broj 011-45/2008-II od 17.09.2008. godine, kao i činjenicu da su pravne posledice ovakve nezakonite odluke Skupštine grada imale izuzetan značaj na odluke koje su takođe donete na petoj sednici Skupštine grada održanoj dana 22.09.2008. godine, koje ih čine apsolutno nezakonitim.
   Takođe, zato što je pojedinim načelnicima u Gradskoj upravi grada Kraljeva istekao mandat načelnika, a s obzirom na to da je članom 61. Odluke o Gradskoj upravi grada Kraljeva stvorena pravna nemogućnost za njihovo raspoređivanje, kao i za raspoređivanje ostalih zaposlenih u Upravi, postoji opravdana potreba da se izvrši izmena pomenute Odluke.
   Razlozi nemogućnosti ispunjavanja finansijskih obaveza lokalne samouprave prema zaposlenima, budžetskim korisnicima  i ostalim pravnim i fizičkim licima nameću neodložnu potrebu usvajanja odluke o dopunskom budžetu grada Kraljeva za 2008. godinu.
   S tim u vezi, odbornici Skupštine grda Kraljeva zahtevaju sazivanje sednice Skupštine grada, shodno članu 34. Zakona o lokalnoj samoupravi, sa predloženim dnevnim redom".


BRANKO KAPLAREVIĆ, PREDSEDNIK SKUPŠTINE
,,Postupiću po Poslovniku i zakonu"


   Predsednik Skupštine grada Kraljeva Branko Kaplarević, u prvom reagovanju na zahtev 29 odbornika opozicije za sazivanje sedme sednice gradskog parlamenta u Kraljevu, najkraće je izjavio: ,,Postupiću po Poslovniku i zakonu".


REAGOVANJE VESNE NIKOLIĆ-VUKAJLOVIĆ, ZAMENIKA GRADONAČELNIKA:
,,Očajnički pokušaj gubitnika"


   Zamenik gradonačelnika Kraljeva Vesna Nikolić-Vukajlović kaže da je zahtev opozicije za održavanje vanredne sednice Skupštine ,,očajnički potez gubitnika koji su Kraljevom vladali od 1996. godine i da im taj pokušaj neće uspeti". Prema njenim rečima, ,,ili su ljudi na pogrešnoj listi, ili se lista pogrešno zove" i dodaje da ,,ovakvi ljudi ne mogu Srbiju da uvedu u Evropu". - Suština ovog očajničkog poteza jeste da i dalje mito i korupcija vladaju, da se i dalje iz opštinskog budžeta troše pare u svrhe ko zna kakve, da se jedan prekidač za školu plaća preko društvenih delatnosti iz para naših građana 8.500 dinara, a da on košta, u stvari, samo 200 dinara. Cilj je da niko o tome ne vodi računa, da onda kada je zasela ovde jedna odgovorna vlast i kada je ušla u celu priču i kada smo napravili ovoliko zapisnika šta se radilo, da se krov u školi, primera radi, u Lađevcima plaćao kao da je, primera radi, umesto 200 kvadrata odrađeno 670 kvadrata, gde je pokradeno toliko para iz opštinskog budžeta. Sve je to razlog zašto neko želi ovu vladu da pomeri sa ovog mesta i zato neko opet želi da vrati Kraljevo na ,,stare grane" kako je i do sada bilo. Da određene grupacije ,,plivaju", da određene grupacije ljudi iz ovog opštinskog budžeta uzmu po par miliona dinara u smislu izvođenja radova preko Direkcije, nekih tendera, podtendera, zna se koje su to privatne firme koje izvode radove i vlasnici tih privatnih firmi i ljudi koji bi im to dozvolili preko političkih, normalno, funkcija. Oni bi, znači, mogli samo lepo da žive kao što su do sada živeli, narod bi i dalje ostao gladan, žedan, bos i go. Znači, ovo je očajnički potez da se stvari zadrže na starom i da ne dođe ni do kakvih promena. Ovo im neće uspeti, ja ih pozdravljam - istakla je Vesna Nikolić-Vukajlović.Povratak na vrh strane


POSTIGNUT DOGOVOR SA PREDSTAVNICIMA MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE - piše Slobodan Rajić
Od idućeg petka radi stočna pijaca?


   Na prekjučerašnjem sastanku sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede dogovoreno je da se u narednih sedam dana napravi Akcioni plan o izgradnji nove stočne pijace i taj plan dostavi ministarstvu.

   Na osnovu toga, a kako su u međuvremenu otklonjeni najkrupniji nedostaci na prostoru sadašnje pijace, očekuje se da će se narednog petka obnoviti promet stoke u Kraljevu. Nadamo se da će se te prognoze i obistiniti, pa će fotografije našeg fotoreportera biti samo uspomena na jedan od ružnih događaja koji su poslednjih meseci zadesili naš grad.


DRAKČIĆI
Učenik nađen bez svesti u cisterni


   Sedamnaestogodišnji učenik Tehničke škole Mića Vesković, koji je obavljao praktičnu nastavu u preduzeću “Kotloremont” u Drakčićima, pronađen je u ponedeljak u besvesnom stanju u cisterni koja se nalazila u krugu pogona “Kotloremonta”.
   Mići Veskoviću ukazana je medicinska pomoć i zbrinut je na Odeljenju intezivne nege Zdravstvenog centra “Studenica”, priključen je na aparate za disanje i lekari se bore za njegov život.
   Mladić je nađen na šest metara od otvora u cisterni, koju je pre tri godine firma “Kotloremont” izradila i koja do sada nije korišćena. Na dan nesreće, obavljena je kontrola kvaliteta, posle čega je ostala izvesna količina vode u cisterni. Samo desetak minuta pošto je primećeno da Miće nema, jedan od zaposlenih je ušao u cisternu i tamo zatekao mladića sa licem okrenutim nadole u vodi dubine pet centimetara.
   Inače, Vesković je bio u grupi od trideset učenika koji su raspoređeni na praksu u nekoliko preduzeća i, shodno organizaciji u školstvu, za njih je bio zadužen jedan profesor koji je bio zadužen da ih obilazi nekoliko puta dnevno.
   U međuvremenu, firma “Kotloremont” je obezbedila i medicinski helikopter kojim bi mladić mogao da bude transportovan u neku od specijalizovanih bolnica u Srbiji, što do zaključenja ovog broja IN-a nije realizovano, pre svega zbog činjenice da njegov život zavisi od aparata.


DEDEVCI
Izorao (četničke) puške!


   Pripremajući porodičnu njivu za jesenju setvu u Dedevcima, Milorad Obradović je prošle srede traktorom ,,izorao” - puške! Naime, kada je zaorao dublju brazdu, Milorad je raonikom otkopao više od stotinu pušaka zaostalih iz Drugog svetskog rata, najverovatnije ,,vlasništvo” lokalnih četnika koji su oružje zatrpaili kako ne bi došlo u ruke partizanima. U cevima nekih od zarđalih pušaka bilo je i municije.

   Meštani spekulišu da su puške možda sklonili i partizani, da ne bi došle u ruke četnika, ali postoji i varijanta da je oružje uskladištila vojska Kraljevine Jugoslavije. Prava istina saznaće se tek pošto stručnjaci Civilne zaštite i pirotehničari vojske i policije provere da nisu zakopana i minsko-eksplozivna sredstva.

   Pronađene puške će, u svakom slučaju, da završe na policama istorijskog muzeja.Povratak na vrh strane


POVODOM DESETOGODIŠNJICE OSNIVANJA NARODNOG POKRETA OTPOR!
Panta rei


   U novembru 1998. godine grupa mladih ljudi, revoltirana retrogradnim ponašanjem režima u Srbiji devedesetih, okupila se oko jedne jasne ideje. Ideja OTPOR!-a je nastala kao deo akumulirane energije koja se skupljala u narodu godinama - godinama ratova, nemaštine, progona i represije koju je sprovodila nesposobna i nazadna vlast Slobodana Miloševića. Inicijalna kapisla među studentima koja je pokrenula široki front je bilo donošenje Zakona o univerzitetu (maj 1998.), kojim se gušila svaka slobodna misao, i Zakon o informisanju (oktobar 1998.), kojim se sprečavala slobodna reč. Tu energiju koju je činila ljutita odbrana ljudskog dostojanstva i elementarne slobode svakako nije mogla da usmeri ka konkretnom otporu nadasve zbunjena, korumpirana, impotentna i razdeljena opozicija, čiji su se lideri ponašali poput sujetnih poglavica.
Tu se i javio konkretan prostor za akciju. Izbegli smo stranačke programe i ponudili jedan jasan cilj - ON mora da ode! Sa njim će otići i način vladavine na koji smo se gotovo navikli. Oko te ideje nije bilo pogađanja. Tu odlučnost u postavci ideje osetio je i režim. Na jednoj strani je postojala, već pomenuta, nesposobna opozicija, koju je bilo lako deliti, a na drugoj strani je stajao režim spreman da uguši svaki vid ugrožavanja sopstvene vladavine. Između je stajala mala grupa maštovitih, pametnih, sposobnih i ljutih mladića i devojaka.
Obračuni su postali jednostavni - mi smo postavili front duhovitih opaski, plakata, akcija i performansa, čiji je cilj bio oslobađanje svesti kod zaplašenog i inertnog stanovništva i davanje snage da se pruži OTPOR! njima. Oni su postavili front marionetske policije, razularenih pojedinaca, nazadnih i ratobornih staraca i kompleksiranih supruga. Oni su punili zatvore (2.500 privođenja), danima (4.200 sati provedenih u pritvoru), a mi smo neprestano osmehom širili ideju dok se na svakoj zgradi i tarabi nije pojavila pesnica.
,,Pobedili" su zločinački NATO, ali nisu znali da je u ratu sa sopstvenom budućnošću u  OTPOR!-u pobeda! Dok su oni pritiskali, mi smo se ponašali u skladu sa zakonima fizike (što je veći pritisak, povećava se i OTPOR!). Dok jednog dana početna plima energije nije prerasla u cunami koji je razbio splav zlosrećnog nam kormilara. (Govoreći o moralu ne možemo se ne osvrnuti na to da je njegov ,,mali od palube" sada šef policije, da se članovi posade nalaze u raznim koštunjavim i njima sličnim flotama, a sve to uz pomoć već pomenute nesposobne (o)pozicije.)
I uspeli smo. On je sklonjen. (I sad vesla po vatrenim morima desetog kruga (kad drugi nije dočekao.) Vlast jeste smenjiva demokratskim putem. I mi idemo ka nekim boljim vremenima. Jeste, teško je. To se zove tranzicija i nikome nije lako. Ali, nazire se neko novo vreme kada ćemo u redu čekati za nove poslove i komunicirati sa svetom (ne kao poligon za bombe) i mi kao OTPOR! verujemo u to.
U Kraljevu je situacija čudesna - na vlasti su zajedno ,,haški pansionci" i ,,autoputari" što su ih nekada rušili (neko reče moral!?), skupštinska većina zavisi od onih koji su bili opozicija kada je ovaj grad bio slobodan. Sadašnja (ponavljamo li se?) nesposobna opozicija učestvuje u ovom čerupanju Kraljeva, koji politički, ekonomski, kulturno i socijalno prelazi u stanje lešine.
OTPOR! Kraljevo i dalje postoji kao nepodeljena GRUPA prijatelja koje je spojila jedna jasna ideja pravde, slobode i solidarnosti koju nisu mogle kupiti ili prodati programske, statutske i slične stranačke budalaštine. OTPOR! Kraljevo zna ko je bio tu kada je trebalo biti hrabar, biti čovek, biti prijatelj. Za one koji to nisu, i one koji misle da jesu -  adekvatan odgovor bi dao naš Gordan Rašković. 
Nekadašnji otporaši i večni prijatelji GRUPA


DEVET DECENIJA OD ZAVRŠETKA PRVOG SVETSKOG RATA
Posledice


   Kapitulacijom Nemačke, posle četiri godine krvavog rata, završen je Prvi svetski rat, u kojem je učestvovalo 36 država. Prvi svetski rat se vodio u Evropi, Aziji i Africi. Od oko 70 miliona mobilisanih, poginulo je i umrlo od rana i gladi oko 20 miliona; najveći gubitak je imala Srbija - 33 odsto od ukupnog broja stanovništva.
   Posledice rata su bile brojne. Prvo, bitno je izmenjena karta Evrope. Austro-Ugarska je prestala da postoji; stvorene su nove države: Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, Poljska, Čehoslovačka, Finska, Estonija, Letonija i Litvanija; Rusija postaje prva socijalistička država; u Nemačkoj je srušen carizam. Istra, Rijeka i Zadar su dodeljeni Italiji. Prvi svetski rat doveo je u krizu Vilhelmovu imperiju sa njenim autokratskim aparatom. Dolazi do opšteg osiromašenja i prvi put se kliče, nezadovoljstva se javljaju i kod srednjih slojeva.
   Britanija i Francuska, iako jedine velike sile koje su se po dotadašnjim kriterijima mogle smatrati pobednicama u ratu, bitno su oslabile u svom položaju. Francuska je pretrpela velike demografske gubitke koji će bitno uticati na njenu politiku u godinama koje dolaze. Britanija je bila toliko finansijski oslabljena da se postupno morala lišiti svoje Imperije, koja je započela transformaciju u Commonwealth. Jedini pravi pobednik rata bile su SAD, kojima je rat doneo procvat industrije i postupni dolazak na poziciju glavne ekonomske sile u svetu. SAD će te potencijale iskoristiti tek nakon Drugog svetskog rata. Neke od posledica rata, od kojih se mnoge osećaju i u današnjem svetu, iskristalizovale su se tek nakon određenog vremena.
   Možda je najvažnija posledica Prvog svetskog rata bilo potpuno menjanje stava prema ratu kao društvenom fenomenu. Pre se rat, s obzirom na to da je najčešće bio ograničen trajanjem i brojem učesnika, smatrao društveno prihvatljivom, pa čak i korisnom pojavom. Nakon Prvog svetskog rata, koji je doneo razaranje i patnje nezamislivo velikom broju ljudi, to je mišljenje potpuno promenjeno, te se većina ljudi, pogotovo u Evropi, protivi ratu po svaku cenu. Jedan od savremenih odraza tog fenomena je bitno drukčiji stav koji Evropljani i Amerikanci imaju prema ratu protiv terorizma.

VENAC POVODOM DANA PRIMIRJA
   Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Zdravko Ponoš je, povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, uz najviše vojne počasti položio venac predsednika Republike Borisa Tadića na Spomenik neznanom junaku na Avali.
   Na osnovu naređenja predsednika Srbije, na Kalemegdanu je izvršena i počasna artiljerijska paljba u čast velikog jubileja, saopštila je Vojska Srbije.

POBEDA SKUPO PLAĆENA
   Kraljevina Srbija ratovala je protiv Austro-Ugarske i drugih Centralnih sila od 28. jula 1914, kada joj je austro-ugarska vlada objavila rat, pa sve do završetka Prvog svetskog rata 1918. godine. Prve godine rata Srbija je potukla austrougarsku Balkansku vojsku. Naredne godine njena vojska suočila se sa Trojnom invazijom. Neželeći da se preda, srpska vojska se povukla preko Albanije. Evakuisana je na Krf, gde se odmorila, naoružala i reorganizovala. Odatle je prebačena na Solunski front, gde je već 1916. godine zabeležila uspehe. Posle dugog zatišja borbe za probijanje fronta počele su septembra 1918. godine. Srpske i druge savezničke snage probile su front i ubrzo je Bugarska prinuđena na predaju. Srpska vojska nezadrživo je napredovala i 1. novembra 1918. oslobođen je Beograd. Zahvaljujući srpskim vojnim pobedama i diplomatiji stvorena je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca.
   Veliku pobedu u Prvom svetskom ratu Srbija je nesrazmerno skupo platila: tokom rata izgubila je 1.300.000 stanovnika, što je činilo 33 odsto populacije ili čak 60 odsto muške populacije.Povratak na vrh strane


GODIŠNJICE - priredio Ivan Rajović
Dvanaest godina od šetačkog bunta

   Nekako ovih dana, ili tačinije, 17. novembra navršava se dvanaesta godina od počtka šetačikih protesta u Kraljevu, a potom i u čitavoj Srbiji. Obično ovakvi datumi služe za podsećanje, ali i za rekapitulaciju onoga što je je samim činom postignuto. I možda bi se u postojećim okolnostima sa žaljenjem moglo zključiti, kao i u proteklih jedanast podsećanja, da rezultati nisu opravdali očekivanja, da nije ostvaren ni minimum onoga zbog čega su Kraljevčani više od tri meseca šetali gradom i okupljali se pred Milutinom, da je "revolucija pojela svoju decu" i mnogo toga još. No, neka to ostane svakome od onih koji su u protestima učestvovali, a i onima koji nisu, da, ukoliko osećaju potrebu, sami prizovu u seđanje uspomene na ove istorijske događaje. Jednosatavnim sagledavanjem stvari reklo bi se da smo ponovo na početku, a možda i pre početka, i da nam tek predstoji rad na tome da ovaj grad prilagodimo najosnovnijim potrebama onih koji u njemu žive. U svakom slučaju radi se o datumu koji bi trebalo upamtiti i kojeg bi se bezuslovno ponekad trebalo prisetiti, bez obzira na to što ni mnogi od onih koji su zdušno učestvovali u ovim dešavanjima danas nisu baš skloni da se tih dana prisećaju. Razlozi su različiti, a i oni su deo našeg karaktera koji nas čini onim što jesmo i zbog čega se nalazimo tu gde smo. Možda je moglo da nam bude bolje, a možda je, na žalost, moglo da nam bude i gore nego što jeste. Neka to ostane onima koji vode i koji će voditi ovaj grad s tim što bi se njegove istorije, s dužnim pooštovanjem, ponekad trebalo prisetiti i podsetiti i to je ono što na ovaj način činimo.

HRONOLOGIJA
   17. novembra počinje glasanje. Već tokom dana počinju veliki problemi: Počinje ubacivanje dodatnih listića, udaljavanje članova biračkih odbora koalicije "Zajedno"... Posle prebrojavanja glasova, na IJ gde su kandidati "Zajedno" pobedili, počinje krađa glasačkog materijala, preglasavanje u biračkim odborima kao i ponovno ubacivanje glasačkih listića. Nalazili su se svuda: u kutijama, pored peći, u dvorištu oko biračkih mesta...
   Oko 22 časa, pred prostorijama Demokratske stranke u Kraljevu u Karađorđevoj ulici, gde se inače nalazi štab koalicije "Zajedno", počinje okupljanje građana. Broj građana se do 23 časa povećao na nekoliko hiljada. Po prispelim zapisnicima, kandidati "Zajedno" odneli su pobedu u drugom krugu na 31. izbornoj jedinici, što je uz pet kandidata iz prvog kruga činilo većinu od 36 odbornika. U tom trenutku počinje slavlje koje se brzo prenosi do Trga srpskih ratnika gde kod "Milutina" veselje traje nekoliko časova.
   18. novembra, suočeni sa beskrupuloznim ponašanjem SPS i OIK, član komisije, adv. Vladimir Ilić i narodni poslanici Mile Korićanac, Marko Petrović i Slavko Nedeljković stupaju u štrajk glađu u prostorijama OIK. Do isteka ovog roka, SPS nije podneo prigovore povodom izbora. Negde oko 21h, predsednik OIK, Aleksandar Petrović izvlači iz džepa primerak papira, predsetavljajući ga ostalim članovima komisije kao prigovor SPS-a (kako se kasnije ispostavlja, ne 1 već 16 prigovora na jednom listu papira) i zavodi ovaj prigovor u zavodnu knjigu OIK a upisuje vreme prijema 19:20h. Član OIK ispred koallicije "Zajedno", adv. Ilić traži da mu se dozvoli da pročita prigovor, ali mu to biva uskraćeno. OIK sve prigovore SPS-a usvaja, a prigovore "Zajedno" odbija.
   19. novembra - prvi dan protesta. Oko 21. čas članovi OIK beže iz Opštine na sporedan izlaz, iako nikome nije jasno zbog čega i od koga beže. TV Kraljevo počinje propagandnu aktivnost, a krađu izbora ne pominje. U Kraljevo prispevaju jake snage specijalne milicije iz Čačka (interventni vod), iz Novog Pazara i Raške. Mobiliše se rezervni sastav milicije. Milicija je unutar i ispred zgrada opštine, "komiteta", televizije.
   Sledećih dana nastavljaju se protesti. Protest vodi Ivan Rajović a vesti čita Verica Anđelković. Počinje bacanje jaja na "jajare", Pojavljuju se fleke na zgradama koje oličavaju SPS-ovu vlast: "Komitet", Okružni sud, televizija, zgrade u kojima stanuju SPS funkcioneri... 20.XI "Zajedno" podnosi krivičnu prijavu protiv predsednika OIK Aleksandra Petrovića zbog falsifikovanja službene isprave. 22.XI posle pet dana štrajka glađu, milicija izbacuje štrajkače na ulicu. OIK poništava izbore na 16 izbornih jedinica, a kao datum ponovnog glasanja određuje se 1. decembar. "Zajedno" bojkotuje ponovno glasanje. Predsednik OIK Aleksandar Petrović i sekretar SO Krsta Stojadinović podnose ostavke... Prvog decembra na Trgu kod "Milutina" konstituiše se Skupština Slobodnog Kraljeva.
   Protesti postaju masovni. Svake večeri, ispred "Milutina" se okuplja najmanje 10.000 kraljevčana. Okupljenim građanima se sa "Milutina" obraćaju poznate ličnosti srpske politike, kulture i javnog života. Između ostalih, u Kraljevu su tih dana i Vuk Drašković, Zoran Đinđić, Dušan Kovačević, Branislav Lečić, Milan Komnenić, Vladan Batić, Ljiljana Blagojević, Mihajlo Kovač, Slobodan Gavrilović, Ljiljana Lašić, Dara Džokić i mnogi, mnogi drugi. Kraljevo štampa i 17 brojeva svojih "Kraljevačkih novina" koje postaju, uz beogradsku "Demokratiju" glavno informativno glasilo protesta.
   Počele su i redovne protestne šetnje. Posle mitinga povorka od desetak hiljada šetača kretalo se gradom zviždeći i mirno protestvujući. Svaki dan je imao i svoje parole u zavisnosti pored kojih institucija ili pored čije zgrade se prolazilo... Opština, Opštinski sud, zgrada "Komiteta" u kome je OO SPS, Okružni sud, Dom društvenih u kojem je smeštena TV Kraljevo i dopisništvo RTS, zgrada SUP... Kuće i stanovi: Mirka Raičića (koji je sa svojih ulaznih vrata sklonio pločicu sa imenom!!), Miroljuba Jovanovića u Ribnici, Aleksandra Petrovića iz OIK... Demonstranti na proteste dolaze sve opremljeniji i uigraniji. Sveće, trube, pištaljke, pa čak i jedna motorna testera postali su sastavni deo arsenala kojim se stvara neopisiva buka na akustičnom trgu, kao svojevrstan vid potesta i izražavanja opštenarodnog nezadovoljstva.
   2. decembra oko 15 časova, studenti Mačinskog fakulteta u Kraljevu prošetali su gradom noseći transparent na kome je pisalo "Nismo mi zapalili žito". Otpozdravljajući građanima koji su ih vidno uzbuđeni sa simpatijama i oduševljenjem pozdravljali, mašinci, njih oko 200, laganim hodom obišli su iste one institucije koje su prethodnih večeri obilazili demonstranti. Sledećeg dana transparent je bio: "Šta će biti s' kućom, tata", a posle se ustalio na "Studentski protest '96.".
   17. decembra, novinari i tehnička ekipa Ibarslih novosti, Radio i Televizije Kraljevo izdaju saopštenje za javnost u kome se ograđuju od uređivačke politike svojih medija i pozivaju na Kodeks Saveza novinara Jugoslavije o borbi za slobodno i pravovremeno inormisanje. Saopštenje je potpisalo 39 radnika JP "Ibarske novosti"
   20. decembra (petak) Socijalisti pokušavaju "na divlje" da konstituišu Skupštinu opštine Kraljevo i pozivaju 25 odbornika "Zajedno". Pred opštinom se od jutarnjih časova okupljaju građani uz glasno izražavanje protesta zbog nasilja nad istinom i pravdom. Socijalistima ne polazi za rukom da konstituišu svoju skupštinu, pa se povlače u prostorije Raškog okruga gde proglašavju da je sednica SO održana i da su na toj "sednici" izabrani: za predsednika SO Zoran Jablanović, potpredsednika Zoran Bojanić a predsednika IO Zoran Vukadinović. Iste večeri, delegacija "Zajedno" iz Kraljeva primljena je od strane delegacije OEBS-a u Beogradu. Tom prilikom uručena je originalna izborna dokumentacija iz Kraljeva.
   23. decembra SPS organizuje kontramiting na gradskom Trgu u 14 časova. Od nekoliko stotina "sledbenika lika i dela Slobodana Miloševića", više od polovine dovezeni su autobusima iz lokalnih opština. Odvojeni kordonom milicije, stajalo je više hiljada pristalica koalicije "Zajedno" koja je donela i objavila odluku o ignorisanju ovog skupa. Kontramiting je trajao 18 minuta, pre nego što su, izzviždani i šikanirani, otišli sa Trga.Povratak na vrh strane


TAMO-AMO PO KRALJEVU - piše Ivan Rajović
Život u stanju bespomoćnog očaja


   Kako se pokazalo posle dužeg i temeljnog istraživanja javnog mnjenja, jedan broj zaposlenih u ,,Ibarskim novostima” nalazi se u stanju totalne iscrpljenosti, neutoljive gladi i bespomoćnog očaja. Drugi broj zaposlenih kako-tako vegetira, a ima i onih koji i u nemogućim uslovima uživaju blagodeti svoje snalažljive prirode. Krivci za ovakvo stanje su poznati, tu su oko nas, ali ih, očigledno, nije briga ni za šta osim za sebe same.
Radnici nekada najmoćnije, najobjektivnije, najprofesionalnije itd. informativne kuće na ovim prostorima već mesecima žive ni od čega, osim od ljubavi prema domovini, gradu, lokalnoj vlasti i novinarskom pozivu. Ovi moderni Robinzoni, kao i mnogi drugi pre njih, prepušteni su sami sebi i sopstvenoj iskonskoj spremnosti za snalaženje u totalno nemogućim uslovima. Kako je danas, posle dve decenije posta i odricanja, moguće živeti bez plate, to niko nije u stanju da objasni. Kako je danas u Srbiji, i Kraljevu, moguće (pre)živeti bez četiri plate - pitanje je na koje samo Ajnštajn, Cvajnštajn ili neki drugi teoretičar relativiteta, može da ponudi zadovoljavajući odgovor. Nažalost, takvih ovde nema, bar za sada. Ipak i uprkos svemu, činjenica je da niko još nije umro od gladi, i to je samo još jedna potvrda srpskog inadžijskog fenomena, trika da se troši više nego što se zaradi,  i da se preživljava a da niko nije u stanju da objasni kako. No, i pored toga i činjenice da je sve to svih prethodnih godina nekako i funkcionisalo, sve je više onih koji su na kilaži izgubili i po desetak kilograma, sve je više onih koji već danima gladuju i kojima je kuvano, ili bilo kakvo jelo, bar jedanput na dan, samo puki san. Pojedini novinari i bukvalno nemaju od čega da kupe ni najosnovnije stvari, a i da imaju, što bi rekao Cigo u vicu, odakle im? Od onoga, ili one, ko ih je kupio - ni traga ni glasa.

BEZNAĐE SA OKUSOM LJUBAVI I PATRIOTIZMA
Moćna Agencija za privatizaciju studiozno radi na raskidu kupoprodajnog ugovora i svi su izgledi da će, i pored obostrano izražene želje da se to ruglo poništi, u narednih sto godina to i učiniti. To je jedan od najsvetlijih primera kako ova vlast preko svoje Vlade, a ova preko Agencije, brine o svom narodu. Ljudima iz Agencije je jedino bitno da izmuzu kupca i ostvare dobit za sebe, ljudi zvani radnici ih ne zanimaju. Istovremeno, niko nema nikakvu obavezu da se ljudi zvani radnici, koji bez ikakve svoje krivice ne primaju plate, amnestiraju od obaveza prema državi. Pa im tako uredno, kao i svima ostalima, stižu marljivo otkucane pretnje utuženjima, isključenjima, isecanjima, streljanjima i spaljivanjem za primer zbog dugovanja srpskim monopolistima, koji se dave u blagostanju, raskoši i platama koje ne znaju kako da potroše. Pomenemo li i obaveze prema rođenoj deci, rođenoj ili nerođenoj ženi, roditeljima, braći i sestrama, dođemo lako do jednostavnog zaključka da je većina zaposlenih i neplaćenih upošljenika u ,,Ibarskim novostima” pod jakim stresom, u dubokoj depresiji i ispunjena beznađem koje ni beskrajna ljubav prema ovakvoj domovini ne može da ublaži.
Pomenem li još da se sve to događa u zemlji Srbiji, rezervatu zdrave hrane, pitke vode i domaćinske srdačnosti, na početku trećeg milenijuma, čitava priča poprima razmere zone sumraka ili totalnog ludila. U tom i takvom trenutku srpski oligarsi različitih provenijencija bave se poskupljavanjem gasa, telefonskih impulsa i svega ostalog ne bi li i onako jadan život većine stanovništva ogadili do kraja i srpski narod naterali na masovno samouništenje.

U IME NARODA
I predstavnici lokalne samouprave se bave sobom, svojim sujetama i neutaživim apetitima za vlašću, pa grad u kojem, osim pijace, ništa drugo ne radi kako bi trebalo, jednostavno odumire ili se, bolje rečeno, pretvara u neku novu, modernu naseobinu koja funkcioniše a da niko ne zna kako i, što je mnogo gore - zašto? Pošto su politiku ogadili svakom relativno normalnom Kraljevčaninu oni koji su iz patriotskih i duboko humanih razloga preuzeli na sebe to breme, tu neopisivu žrtvu za dobrobit naroda, pokazali su da nisu dorasli čak ni najogoljenijoj borbi za sopstvene interese, a jedini razlog što su tu gde jesu jeste činjenica da niko, kao što rekoh, ko drži do sebe i svog statusa, ne bi da se bavi nečim što se pokazalo kao jako nemoralno, prljavo i nečasno. Da li u ovoj zemlji postoji makar i jedan birač, da nije sišao s uma, koji ima iluziju da neko od tih nazovi političara brine o njemu? Sumnjam. Mada jedino bliskošću sa tim tipovima, i tipicama, kako stvari stoje, čovek može da ostvari i neku od najosnovnijih potreba. Sve drugo, talenat, lepota, ljudskost, znanje i bilo šta što se smatra ukrasom koji ljude čini onim što jesu, ovde nema nikakvog značaja. Biti član partije najviši je domet koji čovek može sebi da priušti, a ukoliko vam se posreći pa vam stranka pstane deo vladajuće koalicije, onda su svi vaši problemi rešeni. Onda se menjaju statuti, sistematizacije, školski i predškolski programi, medicinski nalazi, testovi inteligencije, sve u cilju da baš vi budete tamo gde hoćete da budete, u ,,Toplani”, ,,Direkciji”, Muzeju, ili gde vam se već digne. Jedino što je potrebno jeste da hoćete.
To je Srbija danas, to je Kraljevo u tranziciji na početku tehnološke ere ljudske civilizacije, u vremenu kada su i Indusi dohvatili Mesec.

DO POSLEDNJE ČESTICE DOSTOJANSTVA
No, sve će to neko morati da plati jer je poigravanje ljudskim životima opasna zabava. Možda sve i nije u parama, ali u vremenu kada su samo pare bitne oduzeti ljudima i to sredstvo za dostizanje minimuma ljudskosti znači ubiti u njima i poslednju iluziju da su ljudska bića ili da su bića uopšte. Reklo bi se da o tome niko ne razmišlja, čak ni oni kojih se to najviše tiče.


PISMA PODRŠKE

OO LDP

Pare iz budžeta


   Liberalno-demokratska partija povodom neuspele privatizacije ,,Ibarskih novosti" potpuno staje iza stava Sindikata ove medijske kuće i javnost Kraljeva podseća na sledeće:
   JP ,,Ibarske novosti" su devedesetih godina prošlog veka i početkom ovog veka bile gotovo jedine u Srbiji koje su na nedvosmislen način stajale iza demokratskih promena dajući ogroman doprinos demokratizaciji društva. Izgleda da su baš taj visoki ugled i rejting bili izazov za tajkune i razne političke mešetare da ovu eminentnu medijsku kuću kupe za relativno mali novac i pokušaju da je stave u funkciju svoje političke opcije. To im očigledno nije pošlo za rukom, s obzirom na činjenicu da nisu ispoštovali ugovorene obaveze, tako da se pomenuta privatizacija mora smatrati neuspelom. LDP sa pažnjom prati ponašanje lokalne samouprave i poziva je da bez odlaganja iz opredeljenih budžetskih sredstava za informisanje, finansijski pomogne zaposlenima u ovoj ustanovi radi prevazilaženja teške ekonomske situacije. Istovremeno, građani Kraljeva zaslužuju da imaju odličan ,,regionalni javni servis" uz želju da se ,,Ibarske novosti" vrate na put stare slave.
   Baš zato mi iz LDP-a smatramo da je za ovu medijsku kuću najbolje da se vrati pod okrilje lokalne samouprave u pređašnji status javnog preduzeća.
Menadžer OO LDP
Dr Branko Đokić


MESNA ZAJEDNICA ,,CENTAR"
Vlast mora da reaguje


   Mesna zajednica ,,Centar" grada Kraljeva pridružuje se nastojanjima građana i zaposlenih u ,,Ibarskim novostima" da prevaziđu posledice pogrešne i štetne prodaje ove medijske kuće.
   Očekujemo od nosilaca zakonodavne vlasti da će u najkraćem roku stvoriti neophodne uslove rada zaštite opšteg interesa građana, a time i zaposlenih u ,,Ibarskim novostima".
Predrag Janković


SARADNICI ,,IBARSKIH NOVOSTI"
Istrajte!


   Što se tiče stanja u ,,Ibarskim novostima", situacija u kojoj se nalazite vi i vaše kolege i saradnici, neću ništa pametno i novo reći, ako kažem da je to sramota i bruka za ceo grad, za sve nas koji u njemu živimo. Ali odavno većinu niko i ništa ne pita, a ta ista većina zatvara oči pred takvim i, nažalost, mnogo gorim stvarima, zaokupljena svojim malim životima. Kolektivno ludilo i emocionalna tupost, nažalost, ne zaobilaze nikoga, samo su nijanse u pitanju.
   Znam da ova moja verbalna podrška vama i vašim kolegama ne znači mnogo, ali ja osećam potrebu da vam je saopštim, kao neko ko je sa mnogima od vas imao i ima korektnu pre svega ljudsku i poslovnu sardnju.
   Volela bih da potpišem peticiju koju ste pokrenuli, sa nadom da će ona doprineti cilju zbog kojeg je pokrenuta...
Želim vam da istrajete i uspete da se izborite za svoj zasluženi ststus!
Dr Dragana Tendjera-Milićević


DRUŠTVO ,,ROM''
Puna podrška romske zajednice


   Koordinator za romska pitanja i predsedništvo Kulturno ekonomskog socijalnog društva ,,Rom" Kraljevo pruža apsolutnu podržšku svim zaposlenima u regionalnoj RTV Kraljevo u ostvarivanju svojih prava na rad i zaradu.
   Svojim profesionalnim radom i zalaganjem doprineli su da se problemi romske populacije mnogo više prezentuju javnosti i pomogli njihovom rešavanju.
   Celokupna romska populacija podržava vašu borbu i zahvalna je na medijskom prostoru koji ste posvetili njima. Ako je potrebno, naši aktivisti će vam pomoći u sakupljanju potpisa.
Slavko MarkovićPovratak na vrh strane


      SIROMAŠTVO SE ODOMAĆILO U SRBIJI - piše Marko Slavković
Pola miliona ljudi na rubu bede

   • Do pre pet godina u Srbiji siromašno bilo čak milion ljudi! • Sve veći jaz između najbogatijih i onih na ivici bede • Po ekonomskoj snazi i životnom standardu, iza nas su samo Albanija i Bosna i Hercegovina

   Humanitarni radnici, izgladneli narod, džakovi sa brašnom, afrička deca i ruke koje se otimaju za hleb, slike su koje su nam bile tako nestvarne, daleke i tuđe. Ali, raspad Jugoslavije, ratovi, izbeglice, razaranja privrednih dobara i opšti pad standarda na velika vrata su doveli siromaštvo i u naše domove. Ratovi u Bosni, Hrvatskoj i na Kosovu, sankcije, izolacija, zatim bombardovanje i druge nevolje, znatno su doprineli da ogroman broj stanovnika Srbije upozna siromaštvo u njegovom najgorem obliku.
Siromaštva u Srbiji gotovo da nije bilo do početka devedesetih godina, kada je kao deo Jugoslavije Srbija imala bruto nacionalni dohodak po glavi stanovnika od oko tri hiljade dolara, razvijene trgovinske i finansijske veze sa Zapadom, privredni sistem koji se znatno oslanjao na tržišne uslove privređivanja. Međutim, podaci dobijeni istraživanjima pokazuju katastrofalnu statistiku o siromaštvu u Srbiji danas. Konkretno, više od pola miliona ljudi živi na ivici bede, a do pre samo pet godina, broj siromašnih u Srbiji kretao se oko milion. Po ekonomskoj snazi i životnom standardu, iza nas su samo Bosna i Hercegovina i Albanija.
Podsetimo se, u minulim godinama bili smo svedoci čudnih i neverovatnih ekonomskih fenomena, od piramidalnih banaka do, praktično, legalizovanja takozvane sive ekonomije. Pustošenje naroda i države bilo je prisutno na ovim prostorima gotovo čitavu deceniju. Srbija je doživela ekonomski, privredni i finansijski krah, tako da je društvo naglo krenulo smerom koji je značio polarizaciju između veoma imućnih i materijalno siromašnih. Takozvani srednji sloj u stalnom je strahu od siromaštva i besparice. Zbog toga, ako je nečega u Srbiji u poslednjih nekoliko godina i bilo u izobilju, onda su to  velike korupcionaške afere, koje, nažalost, još nisu razrešene.
Sa dolaskom novih političkih snaga, pre osam godina, narod Srbije se ponadao boljem životu. Naravno, niko nije očekivao da će Srbija za dva-tri dana  postati bogata, ali niko nije ni očekivao krajnje siromaštvo i bedu. A dogodilo se to da se u Srbiji čak umiralo od gladi. Takvi tragični događaji, pa i sama pomisao da je sasvim moguće da se dogodi smrt od gladi, kao u Smederevu, Subotici... jeste jedno mučno saznanje, pred kojim padaju u vodu sve  bajke, intrige, laži i sujete. Zato se postavlja pitanje: da li je u Srbiji ljudski život toliko male vrednosti i značaja? Narodne kuhinje i humanitarna pomoć samo su pokušaji gašenja požara pri olujnom vetru. Potrebna su sistemska, dugoročna rešenja, a ne prazne reči, u smislu: ,,U Srbiji niko ne sme da umre od gladi, jer mi imamo višak hrane.”

RASPROSTRANJENOST SIROMAŠTVA PO REGIONIMA
Iako statistika pokazuje da je tokom poslednjih pet-šest godina siromaštvo smanjeno u svim regionima u Srbiji, razlike u siromaštvu urbanih i ruralnih područja u okviru regiona još su više produbljene. Procenat siromašnog stanovništva opao je u svim regionima u Srbiji, najviše u ruralnim područjima Beograda i Šumadije, a najmanje u urbanim područjima istočne Srbije. Kao i pre pet-šest godina, najugroženije je ruralno stanovništvo jugostočne Srbije, gde je više od dvadeset odsto stanovništva siromašno. Drugim rečima, siromaštvo u Srbiji koncentrisano je u tradicionalno nerazvijenim područjima, ali se posle devedesetih pojavilo i u sasvim novim područjima. Podaci kažu da je siromaštvo veće u seoskim nego u gradskim sredinama. U ruralnim područjima jugoistočne i delom zapadne Srbije, ono čini 25 odsto ukupnog broja siromašnih, odnosno petnaestak odsto ukupnog stanovništva.
Siromaštvo je veoma izraženo kod mnogih socijalnih grupa, kao što su stare osobe, raseljena lica, osobe sa invaliditetom, deca, Romi, ruralno siromašno stanovništvo, neobrazovani i nezaposleni. Veza između nezaposlenih i siromaštva je najdirektnija, tako da je jedan od glavnih uzroka siromaštva upravo velika nezaposlenost. A oko 30 odsto radnosposobnog stanovništva vodi se kao nezaposleni. I tu je, dakle, jedan od glavnih ključeva rešenja problema siromaštva u Srbiji. Mere koje država najavljuje u tom smislu trebalo bi da daju rezultate. Statistika će, u dogledno vreme, to potvrditi ili demantovati. Najbitnije je hitno iznalaženje izlaza iz sadašnjeg stanja siromaštva.
I, pri kraju, vratimo se rečenici sa početka ovoga teksta.
   Humanitarni radnici, izgladneli narod, džakovi sa brašnom, afrička deca i ruke koje se otimaju za hleb, slike koje su nam bile tako daleke, nestvarne i tuđe. Jednu od takvih slika, koja je obišla i užasnula svet, fotoaparatom je, pre petnaest godina, ovekovečio izvesni Kevin Karter. On je snimio afričko dete kako umire od gladi i pticu lešinara dok čeka da dete prestane da daje znake života...  Zbog te fotografije, Karter je dobio ,,Pulicerovu nagradu”, ali mu ta scena umirućeg deteta i lešinara nije izlazila iz glave, i on je, tri meseca kasnije, izvršio samoubistvo, objasnivši svoju odluku u ličnom dnevniku, koji je kasnije pronađen.Povratak na vrh strane


DELEGACIJA CRVENOG KRSTA PRIJEDORA POSETILA KRALJEVO
Ambasadori bratske saradnje na svim nivoima

   Tokom prošle nedelje u poseti Kraljevu i lokalnoj organizaciji Crvenog krsta boravila je delegacija OO Crvenog krsta Prijedor. Ovaj susret je, zapravo, uzvratna poseta našim humanistima i još jedan korak ka uspostavljanju bratskih odnosa nalik na one koji su nekada bili praktikovani, a čiji se duboki koreni i danas neguju. O tome kako je poseta protekla i kakvi su utisci uvek srdačnih i dobronamernih ljudi sa one strane Drine najbolje se može zaključiti iz njihovih izjava za ,,Ibarske novosti".
Zoran Veselinović, sekretar Opštinske organizacije Crvenog krsta Prijedor, kaže:
   - Oformili smo jednu delegaciju iz Prijedora koja je, evo, došla ovde. Tu su i predsednik, koji je i direktor Medicinske škole, šef službe traženja i jedan od višestrukih dobrovoljnih davalaca krvi, koji je 150 puta dao krv. Planirali smo da ta poseta bude sada jer ovakav rad ne dozvoljava previše odsustva iz matične kuće, ali mi smo našli to vreme. I pored onoga što smo ranije čuli, imali smo prilike da mnogo toga novoga saznamo i naučimo i da, pored obavljanja posla kojim se bavi Crveni krst, vidimo i dosta znamenitosti kojima može da se pohvali ovaj grad.
Predsednik Skupšine Crvenog krsta opštine Prijedor Nikica Došen, u ime ove opštine i svih njenih građana, pozdravlja sve Kraljevčane. On kaže:
   - Impresionirani smo rezultatima koje je Crveni krst Kraljevo postigao. Oni su bili čak i do Ujedinjenog Kraljevstva, gde su stekli nova iskustva u trenutku kada mnogi u ovom svetu malo, da tako kažem, sa prezirom gledaju na Srbe. Oni su otvorili svoja srca i iz duše pomogli  CK Kraljevo. To su ljudi koji su shvatili da onima koji rade i postižu rezultate treba pomoći.
Srbi su narod od praštanja i mi praštamo, ali ne bi trebalo zaboravljati na one koji nam čine nepredviđene stvari koje mi i dalje stoički podnosimo. Pozdravljam vas u ime SO Prijedora i svih naroda naše opštine.
   - Upravo danas u svemu što smo videli - kaže šefica Službe traženja Anđa Rusmir - ja sam u jednoj rečenici rekla da bez obzira što 15 godina radim ovaj posao i mislim da poznajem taj rad, osećam se ogoljenom i zatečenom zbog svega onoga što sam danas ovde videla i zatekla. Dakle, ovde je zaista vredelo doći i videti sve ovo i mislim da ni čovek sa najvećim fondom reči ne može sve to da ispriča. Drago mi je što smo ovde zatekli ljude sa velikim srcima, punim topline, iskustva i entuzijazma, punim rada. Verujem da ono što će biti jedna nova vrednost u našem daljem radu i opredeliti nas u novim aktivnostima jeste podloga koju smo ovde stekli na iskustvu naših kolega.
   Hvala bogu da je došlo do našeg projateljstva i zbližavanja. Očekujem da budemo bratske opštine i da saradnja bude proširena i na kulturni, privredni i svaki drugi plan. Mislimo da ćemo mi biti ti mali ambasadori koji će to pokušati da reše unutar naše matične opštine, zajedno sa kolegama iz Kraljeva.
Stojimir Novaković, član delegacije i čovek koji je do sada 150 puta dao krv, malo je zbunjen, lakše mu je da da krv nego da govori za medije, ali ipak sa vidnim zadovoljstvom kaže:
   - Ne znam šta da kažem posle svega, jer sve što kažem biće malo za ono koliko zaslužuje tim ovdašnjeg Crvenog krsta koji predvodi Mirjana Lišanin-Gostiljac, a koji je, po mom mišljenju, jedan od najjačih u bivšoj Jugoslaviji. Videli smo danas da aktivisti Crvenog ksta i predstavnici lokalne samouprave imaju dobru saradnju, da dišu jednim plućima i da političari pomažu radu Crvenog krsta. Ja, zajedno sa svojim kolegama, želim da vas vidim u Prijedoru, da vam bar jednim delom, koliko je u našoj moći, uzvratimo na ovakvom dočeku. Hvala vam za sve što ste za nas učinili i moja je želja da nastavimo saradnju.


AKCIJA KOMERCIJALNE BANKE
Pokloni za najmlađe štediše


   Komercijalna Banka a.d. Beograd je ugledna, sigurna i uspešna banka koja na finansijskom tržištu Srbije posluje 38 godina. Širokom lepezom bankarskih proizvoda i usluga zaposleni izlaze u susret brojnim zahtevima klijenata, na obostrano zadovoljstvo. Razgranata poslovna mreža Banke broji 273 ekspoziture širom zemlje.
   Komercijalna banka ima i dva štedna  proizvoda namenjena deci - ,,Cvrčak štednju", namenjenu najmlađima, i ,,Školsku štednju", dinarsku štednju, namenjenu deci koja redovno pohađaju osnovnu ili srednju školu, koju je Banka razvila u saradnji sa Narodnom bankom Srbije.
   Povodom Svetskog dana štednje, Banka je raznim manifestacijama promovisala stimulativne uslove štednje za nove štedne uloge, u okviru nagradne igre ,,Zajedno do prve milijarde".
    Za svoje najmlađe štediše Filijala  Banke u Kraljevu je 5. novembra 2008. u svojim prostorijama, na Trgu srpskih ratnika bb, organizovala druženje i deci uručila prigodne poklone.


ČITAOCI PIŠU
Ubiše nas kontejneri


   Gospodine direktore ,,Čistoće",
   Već sam jednom prilikom, pre pune dve godine, razgovarao sa Vama o slučaju kontejnera na uglu ulica Karađorđeve i Đure Salaja. Na tom je mestu locirano pet kontejnera. Znam da je za svaki ulaz u toj zgradi (Đure Salaja 2 - 6) opredeljen po jedan kontejner, ali je neko, Vi ste mi rekli Mesna zajednica, odlučio da se sva ta količina đubreta i smrada postavi baš na tu lokaciju. Lokacija se, poslednjih šest godina to potvrđuju, pokazala krajnje neprikladnom. Koliko sam uspeo da prebrojim, ovde Vaše ekipe dolaze tri puta nedeljno. Ali, ako bi dolazile i svaki dan, to ništa ne bi značilo, jer se kontejneri odmah po njihovom odlasku ponovo pune do vrha.
   To potvrđuje i današnji datum (2. novembar 2008): oko 10.00 kante su ispražnjene, a već u 14.00 bile su prepune, pa su svi koji dolaze ovde da se oslobode svog đubreta, naravno, ponovo počeli da stvaraju deponiju oko kanti.
   Osim toga, te kontejnere Vaši radnici, posle pražnjenja, ostavljaju maltene nasred ulice, što svakako otežava ionako gust saobraćaj.
   Znam da je većina stanara koji žive sa suprotne strane zgrade uznemirena eventualnim rešenjem ovog problema koji traje 30 godina budući da je tamo po projektu izgrađen boks za kontejnere. Ispred milicijske zgrade, u kojoj živi 45 porodica, odavno već ne postoje kontejneri (bilo ih je dva), ispred zgrade solidarnosti u Karađorđevoj sa 41 stanom takođe više nema kontejnera! Svi su oni, ali u prepolovljenom broju, prebačeni na ugao ulica Đure Salaja i Karađorđeve, ispred zgrade sa 70 stanova.
   U vreme dovršetka ovih dveju zgrada solidarnosti u naselju je postojala samo jedna samousluga i jedna kafana. Sada je ovde natiskano šest prodavnica, tri kafane, kladionice, mesna zajednica, pošta, buregdžinica, prodavnica mesa, prodavnica zdrave hrane, preko leta tu se parkiraju i kamioni sa lubenicama i dinjama, od kojih one koje nisu otkupljene neminovno trule,  ubacuju ih u kante koje su bušne, pa iz njih curi taj truli otpad na kolovoz koji, uzgred, niko ne pere ili retko, možda jedanput u dve godine…
   Svi oni, uz već pomenutih 156 stanova, svoj otpad odlažu u pet kanti koje tokom zime često bukte zbog nevaspitanih korisnika koji neugašeni žar nemilice ubacuju u sudove koje niko već desetlećima ne zamenjuje. Planeta jeste prazagušena raznim otpadima. Ipak, bar ovde, u jednoj od najvažnijih saobraćajnica u gradu, uslovi za nešto zdraviji život se mogu lako ostvariti.
Inspekcija bi, takođe, morala da se zainteresuje za ovaj slučaj, potom i gradske vlasti, pomoćnik gradonačelnika za ekologiju, saobraćajna policija...
Dragan Bajović, stanar u zgradi u ul. Đure Salaja 2


POVODOM TEKSTA O UJEDINJENJU ROMA
Oni su razjedinitelji


   Tekst o navodnom ujedinjenju romskih organizacija u fantomski Savez Roma čista je blamaža za kraljevačke Rome jer ne oslikava postojeće stanje. Reporter je naseo na priču Nebojše Vujičića, pa je napisao tekst verujući u ujedinjenje.
   Kada biste znali da su jedina prepreka ujedinjenu romskih organizacija upravo vaši akteri sa naslovne strane iz prošlog broja, koji samostalnim aktivnostima udaljavaju romsku zajednicu od dekade Roma i saradnje sa lokalnom samoupravom. Ovo govorimo na osnovu činjenice da je aktuelni predsednik opštine Kraljevo, a sada gradonačelnik gospodin Babić razumeo značaj ujedinjenja romskih organizacija, ali je taj pokušaj propao upravo zbog stavova pojedinaca, vaših aktera sa naslovnice, jer ih je nadglasala većina romskih organizacija.
   Naš stav podržavaju skoro svi pripadnici romske populacije i molimo redakciju ,,Ibarskih novosti" da svoju pažnju obrati na naše projekte obrazovanja, zdravstva i socijalne solidarnosti koje radimo godinama u kontinuitetu, a ne na prazne fraze. Da ovo nije priča u prazno i da su naše aktivnosti i te kako primetne, govore činjenice da su koordinator za romska pitanja pri Drugoj mesnoj zajednici, mentor za obrazovanje Roma Kraljeva, saradnik po pitanju raseljenih lica, član KOCD-a, član Saveta po pitanju afirmativnog upisa romskih učenika, član Socijalne komisije Crvenog krsta Kraljevo, asistent pri osnovnom školskom obrazovanju, član Tima za unapređenje obrazovanja Srbije i svi aktivni članovi naših organizacija okupljeni u Savet romske zajednice opštine Kraljevo sa liderom Zoranom Petrovićem na čelu.
Savet romske zajednice opštine Kraljevo, Zoran Petrović

NAŠ POTPREDSEDNIK NIJE ČLAN SAVETA
U prošlonedeljnom broju ,,Ibarskih novosti” u tekstu ,,I Romi Kraljeva se udružili" izneto je nekoliko netačnih činjenica koje se odnose i tiču Mesne zajednice Centar.
Aktuelno Udruženje saveza Roma grada Kraljeva je asocijacija koja je formirana sa ciljem da objedini interese i potrebe Roma pre svega na celoj teritoriji grada Kraljeva. Nisu tačni navodi u vašem tekstu o teritorijalnoj pripadnosti Roma grada Kraljeva Mesnoj zajednici Centar. Tačno je da je jedan broj Roma grada Kraljeva živi na teritoriji Mesne zajednice Centar i nad kojima Mesna zajednica Centar ima ingerencije, a nikako svi Romi grada Kraljeva. Takođe, nisu tačni navodi u vašem tekstu da je potpredsednik Mesne zajednice Centar izabran za člana Saveta saveza Roma.
Mesna zajednica Centar, predsednik Predrag Janković

ISPRAVKA
U tekstu ,,I Romi Kraljeva se udružili" nenamerno je objavljeno pogrešno ime predsednika Saveta romske zajednice. Od 1. septembra ove godine predsednik Saveta romske zajednice je Stevan Živković. Izvinjavamo se gospodi Vujičiću i Živkoviću.Povratak na vrh strane


SARADNJA SA OPŠTINOM KRALJEVO U OKVIRU PROGRAMA PODRŠKE OPŠTINAMA
Uspešno realizovan veliki broj projekata


   Program podrške opštinamam (Municipal Support Programme - MSP) je dugogodišnji razvojni program na teritoriji centralne i zapadne Srbije, koji finansira švajcarska vlada kroz Švajcarsku agenciju za razvoj i saradnju (Swiss Agency for Development and Cooperation - SDC). Cilj programa su moderne, transparentne i odgovorne lokalne samouprave koje koriste sve raspoložive nadležnosti iz Zakona o lokalnoj samoupravi. Implementacija Programa podrške opštinama počela je 2001. godine, trenutno se nalazi u trećoj fazi i predviđeno je da traje do aprila 2011. godine. Kroz implementaciju Programa opština Kraljevo je do sada kroz projekte ukupno podržana sa približno 750.000 CHF, uz značajan doprinos u vidu finansiranja učešća na radionicama, stručnim skupovima i konferencijama. Fokus saradnje je usmeren na ,,srednji" menadžment opštinske uprave, čime je obezbeđen kontinuitet rezultata bez obzira na političke promene u proteklom periodu.
   Predstavnici opštine Kraljevo aktivno učestvuju u radu međuopštinskih radnih grupa koje su formirane 2005. i 2006. godine. Međuopštinske radne grupe predstavljaju skup profesionalaca iz opštinske uprave, institucija i preduzeća čiji je osnivač Skupština opštine. Na zajedničkim sastancima i radionicama učesnici iz Kraljeva, Čačka, Požege, Užica, Arilja, Čajetine i Lučana razmenjuju međusobna iskustva, usaglašavaju zajednički nastup prema nadležnim ministarstvima i višim autoritetima, rade na izradi normativnih akata u nadležnosti lokalne samouprave i sl. Do sada je formirano šest međuopštinskih radnih grupa: za prostorno i strateško planiranje, za upravljanje finansijama, za pravna pitanja, za modernizaciju gradske/opštinske uprave, za opštinske puteve i grupa za upravljanje čvrstim otpadom.
   Sve navedene međuopštinske radne grupe su postigle vrlo zapažene rezultate, koji su zainteresovali i ostale opštine u regionu koje bi želele da se priključe radu pojedinih grupa, kao i opština u Vojvodini koje bi želele da repliciraju model i pristup u organizovanju ovakvog načina saradnje.
Ističemo samo neke rezultate dosadašnjeg rada: pokretanje inicijative za donošenje Zakona o finansiranju lokalne samouprave kroz saradnju sa Stalnom konferencijom gradova i opština, zatim je kreiran model uputstva o sadržaju, načinu izrade, postupku donošenja i sprovođenja prostornih i urbanističkih planova, kao i model Statuta novoformiranih gradova i opština u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije, model opštinske udluke o upravljanju čvrstim otpadom, model opštinske odluke o kategorizaciji puteva u nadležnosti lokalnih samouprava i uređivanju načina upravljanja, finansiranja, zaštite, održavanja, posebnih uslova izgradnje i rekonstrukcije, kao i nadzor nad javnim putevima na teritoriji lokalnih samouprava.
   Saradnja sa Kraljevom u dosadašnjem periodu bila je veoma dobra i rezultirala je uspešnom implementacijom velikog broja projekata koji su, nadamo se, doprineli poboljšanju života naših sugrađana. Takođe, kao jedan od najboljih primera ističemo formiranje Službe za upravljanje projektima i razvoj, čime je grad Kraljevo dobio veoma efikasnu i modernu službu za unapređenje odnosa sa nadležnim ministarstvima, drugim opštinama, donatorima, privatnim sektorom i, pre svih, sa građanima.
Nemanja Veselinović, menadžer projekata zadužen za saradnju sa Kraljevom


PRIVATIZACIJA
Na prodaju ,,Dom društvenih” i ,,Mataruška banja”


   Aukcijska privatizacija 70 odsto kapitala Društvenog preduzeća ,,Mataruška i Bogutovačka banja” zakazana je za idući petak (21. novembar) u Beogradu. Istog dana, na aukciji će se naći i Društveno preduzeće za promet i usluge ,,Dom društvenih organizacija”, odlučila je Agencija za privatizaciju. Privatizacija ova dva preduzeća do sada je odlagana dva puta.
   Početna cena za Društveno preduzeće ,,Mataruška i Bogutovačka banja” je nešto iznad 186 miliona dinara, a obavezna investicija novog vlasnika biće 79,6 miliona dinara. Procenjena vrednost kapitala koji se privatizuje je oko 775 miliona dinara.
   Društveno preduzeće ,,Mataruška i Bogutovačka banja” raspolaže hotelima ,,Termal”, ,,Mineral” i ,,Žiča”, restoranom ,,Jugoslavija”, depandansom ,,Mineral”, picerijom ,,Kapica” i zgradom starog kupatila.
   Početna cena za prodaju Društvenog preduzeća za promet i usluge ,,Dom društvenih organizacija” iznosi 27.374.000 dinara (oko 350.000 evra), a novi vlasnik je u obavezi da investira 801.000 dinara. Privatizacija je prethodno bila zakazana za 19. septembar, ali je odložena za poslednji dan novembra.
U ,,ponudi” za privatizaciju, Agencija za privatizaciju je navela da DP ,,Dom društvenih organizacija”, sa 23 zaposlena radnika, raspolaže sa 3.665 kvadrata kancelarijskog prostora i 3.275 kvadrata zemljišta u društvenoj svojini.Povratak na vrh strane


UMETNOST - KULTURA - OBRAZOVANJE

ZAMAK KULTURE - VRNJAČKA BANJA: SRPSKI SLIKARI U SVETU - piše Bojana Milosavljević
Između usklika i uzdaha

   • Prošlog petka u Zamku kulture u Vrnjačkoj Banji otvorena izuzetno zanimljiva izložba ,,Likovno stvaralaštvo Srba u svetu", na kojoj je prezentovan izbor dela čak 40 umetnika koji žive i rade u rasejanju po svim kontinentima. Ovaj u svemu poseban kulturni događaj, koji će trajati do početka decembra, priređen je u saradnji sa Maticom iseljenika Srbije

   Kao dostojan prilog obeležavanju 140. godišnjice organizovanog turizma Vrnjačke Banje, likovnoj i kulturnoj javnosti ovog turističkog centra, ali i okolnim gradovima i mestima, priređen je, u svakom smislu, izuzetan doživljaj - izložba ,,Likovno stvaralaštvo Srba u svetu". Posredstvom svojih, pretežno slikarskih i nešto skulptorskih, dela tokom mesec dana (tačnije, do 7. decembra) u Zamku kulture predstavlja se čak 40 umetnika, među kojima su neki stekli svetski renome. Pre svih to su: Ljubomir - Ljuba Popović, Miloš Šobajić, Kosa Bokšan, Petar Omčikus i Lazar Dimitrijević.
   Ovaj kulturni događaj prvog reda priredili su Muzej - Zamak kulture, Kulturni centar - Vrnjačka Banja, uz saradnju Matice iseljenika Srbije. Izložba naših stvaralaca kojima srećne okolnosti nisu ograničile slobodu izbora mesta stvaranja i življenja praćena je veoma dobrim katalogom koji sažeto omogućuje ,,poznanstvo" sa čak nekoliko generacija likovnih umetnika - sunarodnika. Postavku je priredio Blagoje Dimić, a izbor radova i teksta sačinile su Tatjana Borović i Sonja Serdar-Simić.
   Matica iseljenika Srbije već samim nastankom ispunjava izuzetnu misiju saradnje sa sunarodnicima u rasejanju predupređujući tragičnu sudbinu pojedinca ili grupe ,,sa dve tuđine i nijednom domovinom". To je nastojanje da se dva paralelna ,,srpska sveta" spoje u jedan. Matica iseljenika je, kao najstarija institucija koja se bavi vezama Srba u dijaspori sa zemljom maticom, uz Srpsku pravoslavnu crkvu jedina koja je organizovano sarađivala sa našim sunarodnicima u svetu. Tako su naši Srbi u tuđini u poslednja dva veka izgradili oko 200 domova kulture, tri stotine hramova, 20 manastira. Uz ove nepokretnosti merljiva je i ostala srpska baština izvan granica Srbije: uređivanje i izdavanje oko pet stotina listova i časopisa, milioni stihova, na hiljade vizuelnih umetničkih dela... što je sve znak ustrajavanja na kolektivnom identitetu i ocene da naši stvaraoci u ,,drugoj domovini" nisu nimalo inferiorni, barem ne u odnosu na većinu nacionalnih entiteta koji takođe brišu granice zemalja, naroda, kontinenata.

SARADNJA SA VIŠE OD STOTINU SLIKARA
U kreativnoj sferi Matica iseljenika Srbije i te kako opravdava svoju misiju dugu gotovo šest decenija. Kada je o slikarstvu reč, na delu su obostrane želje i razumevanje. Više od sto slikara prihvatilo je poziv za učešće na kolektivnoj izložbi ,,Likovno stvaralaštvo Srba u svetu", koja je 1990. godine priređena u Narodnom muzeju u Beogradu. Ova reprezentativna postavka sa katalogom na tri jezika postala je temelj ,,prvog iseljeničkog legata" u Srbiji u modernom vremenu, a ujedno i prvi sačinjeni ,,popis" naših slikara u svetu. Kako srpske seobe, nažalost, ne prestaju ni u modernom vremenu, nego su čak intenzivne do granica oko kojih bi domicilni trebalo da se već zabrinu, Matica treba da bude agilnija no ikada. Svesna te gorke činjenice, ova institucija, nevladina i neprofitna, posebnu pažnju usmerava na saradnju sa mladim ljudima. U pitanju su već druga i treća generacija Srba u dijaspori, kao i oni koji su se iselili poslednjih godina. Znamo svi da su oni dobar deo ovdašnje kulturne elite, a tamo daleko - njen najbolji zastupnik i predstavnik.
   Na sabornosti Matice iseljenika Srbije nastao je i Legat Matice, čiji deo se ovih mesec dana izlaže i u Muzeju Zamak kulture u Vrnjačkoj Banji. Sadrži slavna starija imena, odavno dokazana u širokom svetu, potom drugu generaciju kojoj su ,,pioniri" prokrčili put, treću - koja uporište nalazi u prethodnima, ovu poslednju koja tek treba da vidi gde joj je oslonac. Šta im je zajedničko? U kataloškom tekstu Momčila Pavlovića, u jednom delu - deo je odgovora: ,,Njihova umetnost ponekad kliče, a ponekad uzdiše. Oni jauču i prepiru se tiho preko svojih dela. Puštaju da ona pusti boju tame, boje svetlosti među nas. I ta dela su uvek znala da će doći ovamo, u mesto odakle ih je duša umetnička i ponela. Iz središta sveta za njih, možda malo zaboravljenog središta, ponekad pod bleskom sveta, ali središta ipak. Graditi domovinu i izmišljati svet mogu ovako samo oni koji su daleko i hoće da se jave, da dokažu, da učine."



PRVI ROMAN SLIKARA MILANA ĐOKIĆA
Saga o ljubavi i razmeđi vekova


   • Prošlog petka u Narodnoj biblioteci ,,Stefan Prvovenčani" predstavljen prvi roman slikara Milana Đokića ,,Vetrometine zvon", koji je objavio Književni klub Kraljevo, uz pomoć Društva prijatelja, takođe iz Kraljeva. O ovom delu govorili kritičari Mileta Aćimović Ivkov i Ljubiša Đidić, a odlomke iz romana čitao Milomir Nedeljković. ,,Vetrometine zvon" je, posle nekoliko knjiga poezije, prvo umetničko prozno delo ovog višestrano darovitog umetnika

   Dosledan svojim brojnim životnim interesovanjima i preokupacijama Milan Đokić, ugledni akademski slikar i konzervator, ali i pesnik i esejista, najavio nam se ovih dana i kao romanopisac. Potrebu da se iskaže u više umetnosti Đokić u sebi nosi od rane mladosti, što je sve uredno zabeleženo u njegovoj zaista impresivnoj biografiji.
Bez posebne potrebe da sam kaže šta je, zašto i kako hteo u svom prvom romanu ,,Vetrometine zvon", jer je sve veoma jasno kao u ,,velikom kolorističkom akvarelu" (kako piše njegov književni kolega Ljubiša Đidić), Milan Đokić smatrao je dovoljnom napomenu, ujedno i posvetu,  da su likovi u romanu imaginarni, ali da je izvesne činjenice o jednom životu u datom vremenu našao u pismima i beleškama izvesnog počivšeg gospodina Lj. S. Damjanovića, te da je ova građa poslužila za osnovu priče. U središtu pripovedanja su život i sudbina učiteljice Melanije, koju polet mladosti na službovanje odvodi u daleku makedonsku provinciju, delić turske carevine na zalasku. U romanu naracija teče paralelno, kao intiman svet mlade srpske prosvetiteljke Melanije, porodice koju kasnije stvara, i kao istorijski i društveni milje koji čini razmeđa XIX i XX veka na srpskim prostorima. Pojedinačno i opšte su u čvrstom odnosu, kako je to u životu, inače, teško odvojivo.
Magistar istorije Miloje Nikolić, recenzent romana, ističe pohvalu Đokićevoj umešnosti, jer on ,,sa lakoćom savladava vremenski raspon između našeg vremena i onoga u kome je živela učiteljska porodica Radičić, puna ljubavi i razumevanja, tako da se sa stranica knjige može osetiti dah i treća dimenzija onog doba. Pišući, autor se toliko približava vremenu svojih junaka da će mnogima biti teško da poveruju da pred sobom nemaju autentičan zapis učiteljice Melanije i njenih sinova Strahinje i Ljubiše".
Književnik Ljubiša Đidić, takođe recenzent, ocenjuje ,,Vetrometine zvon": ,,Tako, zapravo, nastaje jedna saga o ovoj porodici koja je glavni, grupni junak romana. A gotovo svaki od članova preplitaće u kompozicionom tkivu svoju ispovest ponaosob. A sve te ispovesti, s kraja XIX pa do tridesetih godina XX veka, nose istorijsku sliku svoje vetrometine… Sa izuzetnim smislom za epizodne detalje, on će (Milan Đokić - prim. nov.) u jednom velikom kolorističkom akavarelu, stilski toplom i mekanom, pratiti komitske upade, ući u balkanske ratove, u Prvi svetski rat, preći albansku golgotu, biti u izbegličkim i drugim seobama od Skoplja do Niša, od Kruševca do Kraljeva, Sarajeva i Beograda…"
U književno stvaralaštvo Milan Đokić je još od gimnazijskih godina kročio kao pesnik. U Kruševcu, gde je maturirao, počinju njegova prva umetnička interesovanja uopšte. Kao član Kluba mladih pisaca svoje prve radove čita 1954. godine. Istovremeno počinje da objavljuje poeziju u uglednim časopisima, a na brojnim tematskim konkursima stiče pohvale. Đokić je od osnivanja član kruševačkog Književnog kluba ,,Bagdala", u kome objavljuje i radove iz likovne esejistike, kao i prvu knjigu pesama ,,Sedmi trubač" (1990). Dragocen je i marljiv saradnik i u kraljevačkoj ,,Povelji", takođe kao autor likovnih eseja, pesnik i prozni pisac. Član Književnog kluba Kraljevo je od njegovog osnivanja, a Klub mu je 1997. godine objavio drugu zbirku pesama ,,Gospod nad vojskama". Potom je usledila zbirka ,,Potez" (Književni klub Kraljevo, 2005; Godišnja nagrada za rukopis Književnog kluba Kraljevo - donacija dr Hranislava Miloševića, 2004).
Milan Đokić zastupljen je i u nekoliko antologija, prvenstveno haiku poezije (Grana koja maše; Između dva daha), za koju je i nagrađivan. Njegovih stihova ima i u Dečanskim zvonima, Kruševačkoj rozeti, Srpskoj poetskoj pletenici. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) od 1962. godine, a Udruženja književnika Srbije (UKS) od 1999. godine. Profesionalno, Milan Đokić je magistar slikarstva iz klase velikog i slavnog profesora Nedeljka Gvozdenovića, kod koga je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu diplomirao 1960. godine, odnosno magistrirao dve godine kasnije.



PROMOCIJA KNJIGE JOVANA K. RADUNOVIĆA
,,Bdenje duše”


   Juče je u kafe-galeriji Multimedijalnog centra ,,Kvart" održana promocija knjige ,,Bdenje duše” profesora Jovana K. Radunovića, kao i projekcija pobedničkog dokumentarnog filma sa istoimenog filmskog festivala ,,Lastavica" Milorada Belegićanina.   
   Gost večeri bio je i Lepomir Ivković, prvak drame Narodnog pozorišta - Beograd. Program počinje u 18.00 časova, ulaz je besplatan, a organizatori promocije su Kulturni centar Ribnica i Multimedijalni centar MR ,,Kvart".



U SEĆANJU
Ružica Lazarević, profesor


   Prošle sedmice u 73. godini preminula je u Kraljevu Ružica - Rusa Lazarević, profesor srpskog jezika i književnosti, koja je, ne samo kao prosvetni radnik, ostavila značajan trag u javnom i kulturnom  životu Kraljeva. Pamtiće je generacije učenika kojima je tokom radnog veka nesebično prenosila znanje i naklonost prema maternjem jeziku i književnosti. Rođena u Beogradu, 16. jula 1936. godine, Ružica je u najboljem smislu bila izuzetan kraljevački đak, nagrađivan još u osnovnoj školi. Po završetku fakulteta u Beogradu, kao odličan student odbila je mesto asistenta i primamljivu naučnu karijeru. Umesto toga, vratila se u svoje Kraljevo i častan i uspešan radni vek započela u Poljoprivredno-hemijskoj školi. Profesorku Rusu pamte generacije takozvanih ,,usmerenjaka" iz reformskog programa zvanog - zajedničke osnove. Ružica Lazarević, pored ostalog, učila je đake i tajnama novinarskog zanata, u kome su pismenost, jasnost i sažetost bili na prvom mestu. Pa i kasnije, kada su mnogi od njih profesionalno počeli da se bave žurnalistikom, imala je običaj da se interesuje za njih, da ih i dalje prati i savetuje. Kao velikog pedagoga i savesnog pregaoca pamte je najstarije, ali i mlađe generacije Medicinske škole u Kraljevu, u kojoj je i završila profesorski vek.
   Njen vannastavni rad sa mladim i kreativnim generacijama tekao je uporedo sa profesijom za koju se školovala. Tokom četiri decenije njenog aktivnog rada za dobrobit Kraljeva gotovo da nije bilo ideje,  inicijative ili događaja u kome nije potpuno dobrovoljno i sa mnogo entuzijazma učestvovala i ona. Profesorka Rusa posebno je podržavala rad Kulturno-prosvetne zajednice, brojnih amaterskih umetničkih i prosvetnih društava, školskih sekcija, rečju - talentovanu decu. Njeni odmereni, dobronamerni saveti bili su dragoceni svakom mladom biću koje je težilo da izrazi svoj dar. Stoga su se prošle sedmice od Ružice Lazarević s tugom i dužnim pijetetom oprostili prva generacija njenih učenika, kao i oni sledeći, a zajedno sa njima i brojni prijatelji, saradnici i poštovaoci.Povratak na vrh strane


SPORT

KOŠARKA-PRVA (SVISLAJON) LIGA - piše Zoran Bačarević
"Startna" pobeda Sloge, Mašinac samo pretio

  • U 7. kolu Sloga ubedljivo savladala Zdravlje (85:64), Lajonsi uspešniji od Mašinca (76:70 za Vrščane) • U sredu igrano osmo, ,,vanredno" kolo, ovog vikenda u 9. kolu Radnički (NS) - Mašinac, Sloga - Novi Sad

   Posle svih šest kola bez pobede košarkaši Sloge su minule subote konačno obradovali svoje navijače, čiji se broj ove jeseni ,,stabilizovao" na 1.000, koliko je u Hali sportova bilo prisutno na meču starijeg kraljevačkog ligaša i leskovačkog Zdravlja. Zdravstveni bilten, inače, nije bio naklonjen domaćinu (povrede kapitena Nemanje Dašića i centra Slobodana Božovića), ali ni Leskovčani nisu u Kraljevo doputovali u top-sastavu. Bilo kako bilo, Sloga je u 7. kolu Svislajon lige zabeležila prvu ovojesenju pobedu savladavši Zdravlje sa 85:64 (22:14, 21:9, 23:18, 19:23). Više nego ubedljivu pobedu domaćin je obezbedio već u uvodu, ali i ,,razradi" utakmice, u kojoj je dominirao, ne dozvolivši nijednog trenutka Leskovčanima ni pomisao da iz Kraljeva (kao svojevremeno u par navrata) odu uzdignute glave. Svoje veče imao je pre svih iskusni Saša Stefanović, koji je postigao četiri trojke, sa penala imao učinak 8/8 i sa indeksom 31 bio najbolji pojedinac na terenu. Sa druge strane parirao mu je u redovima Zdravlja Marko Janjušević sa 22 koša i indeksom 30, ali i ,,starter" Vladica Jovanović sa samo košem manje i istovetnim ukupnim učinkom (indeks 30). Igra statistike ili ne, tek, ovaj ,,dvojac" Zdravlja bio je uspešan tek toliko za više nego ubedljiv poraz Leskovčana - Sloga je u 33. minutu imala i prednost od 25 koševa pri rezultatu 69:44. U pobedničkoj ekipi dvocifren učinak imali su Ivica Vukotić (11) i Marko Peković (12), dok su Trtić i Olujić postigli po devet koševa.
   O značaju pobede Sloge ne treba trošiti reči, a trener Dragan Kostić uveren je da će ova ekipa, ponovo ,,u hodu", uspeti da se konsoliduje i uđe u pobedničku seriju, pošto je prekinula niz od šest uzastopnih poraza.
   Košarkaši Mašinca u Vršcu su izašli na ,,crtu" vođi udarne ,,trojke" u ulozi autsajdera, a ipak su prvi deo igre rešili u svoju korist - tako što su igrali nerešeno 38:38. U nastavku su Lajonsi uspeli da osvoje unapred uknjižene bodove pošto je konačan rezultat glasio 76:70 za domaćina. Nekadašnji igrač Sloge Vladimir Vlašković sa 18 poena bio je najuspešniji akter meča (18 koševa, indeks 26), a kod Mašinca Mirković i Čupković su bili najefikasniji sa po 17 koševa.
   U sredu uveče igrani su susreti ,,vanrednog" 8. kola, a ovog vikenda u 9. kolu sastaju se Kraljevčani i Novosađani: u Kraljevu Sloga - Novi Sad, u Novom Sadu Radnički-Mašinac.

OSMO KOLO
Novi porazi: Mega HL - Sloga 87:75, Mašinac - Borac 66:80



FUDBAL - SRPSKA LIGA (ZAPAD)
Tadićev gol za plus deset

   • Sloga u 13. kolu pobedila Jedinstvo sa Uba sa 1:0, a posle ,,kiksa" radnički Stobeksa u Klupcima ima prednost od deset bodova • Poraz Metalca u Požegi, 1:2 u utakmici sa domaćom Slogom • U 14. kolu Metalac-INON (subota), Sloga-Mačva (nedelja)

   Još jedan vetrovit novembarski vikend doneo je ,,dobar vetar" u Slogina jedra. Košava na Gradskom stadionu nije sprečila lidera da zabeleži još jednu pobedu jednim, tri boda vrednim, golom. Desilo se to, ipak, takoreći, u prvi sumrak susreta sa Ubljanima, koji su i lane poklekli tek u završnici utakmice u Kraljevu (83. minut). ,,Scenario" za pobedonosni gol bio je, ipak, neobičan. Vasić je sa desne strane uputio ,,paralelu" u šesnaesterac Ubljana, lopta je (stekao se utisak sa tribina) okrznula nekog iz odbrane Jedinstva, da bi ,,niska" lopta potom ispala iz ruku Ivana Jovanovića, golmana gostiju. Takav poklon Dragan Tadić nije smeo da odbije. Lopta je završila u mreži za konačnih Sloga-Jedinstvo 1:0 (0:0) i nova tri boda za Kraljevčane.
Pobedonosnom golu ,,belih" prethodilo je više prilika, kako u prvom poluvremenu, tako i u nastavku susreta. Ali, Tadić, Vrljičak, Pelivanović i kompanija nisu uspevali da nađu put do mreže Jovanovića. S druge strane, Ubljani su samo jednom pripretili za 90 minuta - taman toliko da čuvar mreže Kraljevčana Đogatović na kraju ostane ,,bez ocene".
   Drugi kraljevački predstavnik u ovom rangu Metalac kao da je ispunio jesenju kvotu odnosno pripremio ,,zimnicu". Posle pobede prošle subote nad Radničkim iz Klubovca doživeo je poraz u Požegi od ,,fenjeraša" Sloge od 1:2. Teško da će ovi bodovi pomoći Požežanima da nadoknade pozamašni bodovni deficit, tek, Metalac je pao za jednu stepenicu posle nedeljnog 13. kola, u kome su još dva rezulata vredna pomena. U Klupcima je domaćin još jednom poklekao, ovoga puta sva tri boda odnela je Vujuć voda (rezultat 1:2), dok je u Lajkovcu kragujevački Radnički protiv Železničara slavio sa 1:0, u meču koji je trajao do u sam mrak. Zbog upada gostujućeg navijača u teren, susret je imao prekid od skoro još jednog poluvremena (40 minuta), ipak je nastavljen, uz isključenja ,,navijača", ali i fudbalera, pa će se takmičarski organi svakako baviti ovom utakmicom. Pobeda je Kragujevčane ,,izbacila" na treću poziciju, sa samo bodom manje od imenjaka iz Podrinja. Proleće će svakako biti, u najmanju ruku, zanimljivo.
   Kraljevački klubovi ovog vikenda opraštaju se od svojih navijača do proleća - ponovo su domaćini. Metalac sutra dočekuje INON iz Požarevca, a Sloga je u nedelju domaćin starom rivalu Mačvi iz Šapca. U poslednjem, 15. kolu, Sloga gostuje u Klupcima, Metalac u znatno bližem Lajkovcu.



ODBOJKA - VINER ŠTEDIŠE LIGA
Ribnici (samo) uvodni set

   • U 4. kolu u Smederevu domaćinu sva tri boda: Smederevo-Ribnica 3:1 • Gavrilović 24 poena, Batez 13, Dojčilovićev 16. presudio • U 5. kolu (nedelja, od 18 časova) Ribnica-Vojvodina

   Smederevci se, ove za njih više nego ,,vesele jeseni", očigledno ne šale. Posle Radničkog i Vojvodine, na red je došla i Ribnica, u nizu ekipa koje su minulih pola decenije u vrhu srpske odbojke. U 4. kolu Smederevo je kao domaćin savladalo Ribnicu sa 3:1 (17:25, 25:21, 25:21, 25:23) i zadržalo čelnu poziciju, koju deli sa beogradskim ,,crveno-belima" zbog jednog više dobijenog seta.
   Susret u gradu na Dunavu nije najavljivao da će sva tri boda ostati u gradu na Dunavu. Ribnica je lako i ubedljivo rešila prvi set u svoju korist, a zatim, jednostavno - stala. Domaćin je lako došao do poravnanja posle prednosti od 13:7 i 21:14, i pored toga što je Ribnica kod ovog poslednjeg rezultata vezala pet poena. Nošeni na krilima poravnanja učenici Siniše Živka bili su superiorni i u trećem setu, poveli sa 2:1 i sa bodom ,,u džepu" resterećeni ušli u četvrti. U njemu je vođena teška rovovska borba, uz prateću rezultatsku klackalicu, da bi do prilike za ceo plen domaćin došao kod vođstva od 24:21. Uspeli su gostujući momci (i malo stariji igrači) da svedu prednost domaćih na samo poen, da bi Dojčilović iskoristio treću meč loptu i Smederevcima doneo sva tri boda za već pomenuti vrh tabele Viner štediše lige.
   U ekipi Ribnice u Smederevu najviše poena osvojio je (ubedljivo) Radovan Gavrilović (24), potom najiskusniji igrač ,,plavih" Vladimir Barez (13) i konačno najmlađi Uroš Kovačević (12). Kod Smederevaca, pored Dojčilovića (16), Pejović sa 13, a Medurić i dojučerašnji igrač Ribnice Vladimir Usiljanin sa po 11 poena najzaslužniji su za treću pobedu domaćina.
   Zbog obaveza Vojvodine u evropskim takmičenjima, susret narednog, 5. kola, u Kraljevu, na kome će Ribnica dočekati Novosađane, igra se u nedelju u Hali sportova, a početak je zakazan za 18 časova. U prvom krugu takmičenja za Ribnicu će potom uslediti meč sa Partizanom u Beogradu, a zatim komšijski derbi sa Radničkim iz Kragujevca, u Kraljevu.



KOŠARKA - PRVA LIGA, ŽENE - piše Stole Petković
Vrščanke bućnule u Ibar

   ŽKK Kraljevo - Hemofarm 78:73 (19:20, 24:19, 16:11, 19:23)

   Kraljevo. Hala sportova. Gledalaca 500. Sudije: Golušin (Zrenjanin), Nedeljković (Niš).
ŽKK Kraljevo: Čkovrić 6 (2-1), Račić, Pijevac, Živanović 13 (1:1), Tihamirava 19 (7-4), Radović, Mihajlović 10 (2-1), Marjanović, Ćosović 6 (2-2), Rakićević, Todorović 24 (14-9), Rakić.
Hemofarm: Radočaju 16 (2-1), Vučković 2, Rizvić 5, Dojčinović 11 (1-1), Stanković 11 (4-4), Kovačević 15 (4-3), Cvetanović 1 (4-1), Ostojić 1 (2-1), Mitov 7, Nikolić, Butulija 4 (4-2).
   Košarkašice Kraljeva napravile su prvorazrednu senzaciju savladavši favorizovani Hemofarm posle ubedljivije igre u većem delu susreta. Posle četiri poraza na startu prvenstva Kraljevčanke su zabeležile nenadanu pobedu baš protiv najbolje ekipe u ligi. Tome se malo ko nadao pred početak ove utakmice, jer Vrščanke uveliko igraju u evropskom takmičenju, a njihov nastup dva dana pred utakmicu u Kraljevu najbolje kazuje o njihovoj vrednosti. Naime, savladali su na ubedljiv način protivnika u Litvaniji i pokazali da će igrati jednu od glavnih ukloga u Evropi.
   U Kraljevu su naišle na raspoložene domaćine. Glavnu rolu imala je i ovoga puta iskusna Ivana Todorović. Igrala je na svim mestima, postigla 24 poena, a imala je vremena i da asistira saigračicama, a najbolje saradnike imala je u Hani Tihamiravoj, Tatjani Živanović i Ivani Mihajlović. Kod gostiju, Tamara Radočaj i Dara Kovačević bile su najefikasnije, uz solidnu pomoć Ivane Dojčinović i Biljane Stanković.
Na kraju, veliko slavlje na parketu i tribinama.



TRENERSKA TUGA PREGOLEMA
Od očaja do slavlja

   Trenerski posao je baš kao i rudarski, sa devet kora. U to su se uverili (a neki i razuverili) u subotu, kada su na kraljevačkom parketu igrali ŽKK Kraljevo i Hemofarm. Kod Vrščanki, apsolutnih favorita, pred utakmicu neizvesna je izgleda bila jedino konačna razlika u njihovu korist. Tako je mislila i većina košarkaških zaljubljenika u Hali sportova. Ali, iznenađenja su i te kako moguća. Na parketu je postojao samo jedan tim, ali ne Hemofarm, već ŽKK Kraljevo.
   A samo nekoliko dana pre toga novi trener Kraljeva Petar Marković nudio je isto toliko ostavki želeći da ode jer, kako reče, u klubu nema ko da ga ,,isprati”. Da je otišao, verovatno bi se našao neko da ga isprati, ali, srećom, ostao je. Srećom po njega, ali i po klub. Ova pobeda ga je vratila na kolosek dobrog kouča. Priča se da će ostati na kormilu Kraljeva do kraja polusezone. Posle ove pobede sve je otvoreno.
   Sa druge strane, mlađana Marina Maljković, trener Hemofarma (kćerka proslavljenog oca Božidara), prosto nije znala šta se događa. Nemoćno je širila ruke, a u jednom momentu  učinilo se da je želela mobilnim telefonom da kontaktira svog slavnog oca. Možda nam se samo učinilo, a možda on nije bio u tom trenutku dostupan. Ali, kako su igrale kraljevačke gracije, sa Ivanom Todorović na čelu, teško da bi i popularni Boža pronašao lek. Jednostavno, za ovu igru lek još uvek nije pronađen. Opaka je to košarkaška bolest kraj Ibra.
   Na kraju, Marina Maljković je pokazala svu trenersku kulturu koju je, dakako, nasledila od svog oca. Svima je pružila ruku, sudijama, domaćinu, a nije zamerila ni svojim umornim igračicama. Treba reći da su vršačke košarkašice došle u Kraljevo pravo iz aviona kojim su doletele posle napornog puta iz Litvanije.



KATARINA ĐOKOVIĆ, SUDIJA PRVE LIGE - ŽENE - piše Stole Petković
Mala Kaća na tri koloseka

   Katarina Đoković iz Žiče do dana kada je položila ispit za fudbalskog sudiju važila je za dobrog učenika Gimnazije i uzornog člana KUD ,,Abrašević”. Međutim, od tada, ona je neprikosnovena i na fudbalskom terenu.
   - Krenula sam, naravno, od Opštinske lige, odsudila dovoljan broj utakmica i stekla pravo i po kvalitetu i broju utakmica da se nađem na listi sudija Okružne lige. Moje ambicije time nisu prestale i želela sam i dalje na napredujem - kaže Katarina, koja je tako pošla stopama svog oca i strica.
Sa dolaskom na listu Okružne lige otvorila se šansa i za prelazak među dame koje vode utakmice Prve ženske lige. Već dve godine deli pravdu u mestima koja imaju prvoligaške klubove. Gde je teže deliti fudbalsku pravdu, pitamo je:
   - Sve zavisi kako se uđe u utakmicu ili, kako mi to kažemo, kako se otvori meč. Naravno da je teže suditi muškarcima, ali samo zbog toga što su ekipe uglavnom ujednačenog kvaliteta i igra se brže. U ženskom fudbalu lopta se sporije kreće, lakše je pratiti razvoj događaja i biti na pravom mestu, ali ne znači i da je puno lakše, iako u ligi ima po kvalitetu neravnopravnih ekipa - dodaje Katarina, koja je već tri puta bila sudija utakmice, ali i bezbroj puta, svakog drugog vikenda, u ulozi pomoćnika.
Uporedo, student je Prirodno-matematičkog fakulteta u Beogradu. Mogu li sve obaveze da se ispune na vreme?
   - Kako da ne. Samo treba dobro uskladiti obaveze. Preko nedelje fakultet je na prvom mestu, u vreme vikenda fudbal. Kada nisam na Prvoj ligi, na raspolaganju sam za vođenje utakmica naše Okružne lige, i tako redom - rekla je na kraju Katarina Đoković, koju uskoro očekuje da savlada i republički ispit. Posle toga na redu će biti i Zonska liga.Povratak na vrh strane


 


IMPRESUM

Nedeljni list u izdanju : „Ibarske novosti” AD - Kraljevo. Adresa Redakcije: ul. Hajduk Veljkova br. 2.
Generalni direktor i glavni i odgovorni urednik: Dragan Rajičić. Odgovorni urednik: Vladeta Stanojević. Tehnički urednik: Saša Kovačević. Lektor: Vesna Jovičić. Redakcija: Zoran Bačarević (sport), Dragan Vukićević (privreda), Slobodan Rajić (politika), Marko Slavković (reportaže i Stršljen), Bojana Milosavljević, Ivan Rajović (urednik izdavačke delatnosti), Lidija Kuljača (zanimljivosti - zabava), Milisav Radovanović (fotoreporter), Zorica Radunković (marketing).

Predsednik Upravnog odbora: Dragica Tomić.

Telefoni: direktor i glavni i odgovorni urednik 312-504, odgovorni urednik tel/faks 320-630, pravna i opšta služba 312-505, oglasno odeljenje 312-505.

Godišnja pretplata 1.560 din. Za inostranstvo - Evropa 4.680 dinara, Amerika i Australija 6.240 din. Tekući račun: 160-14461-52 kod „Banca Intesa” Kraljevo. Kompjuterska obrada „Ibarske novosti”.
Štampa “APM PRINT”, III Bulevar 29, Novi Beograd.
Generalni distributer: “SOFIST”, Žička 10, tel. 036/360-200 i 361-222.

Poštarina plaćena u Pošti 36200 Kraljevo. List izlazi petkom, rukopisi se ne vraćaju.

e-mail:webmaster@kraljevo.com


Ibarske novosti - e-mail

Copyright © 1997-2008. Interactive.net Kraljevo. All rights reseved interactive