Internet izdanje - 21. novembar 2008. godine
 

 Ibarske novosti - e-mail

Preuzmite PDF verziju novog broja "Ibarskih novosti"!


Naslovna strana novog broja "Ibarskih novosti" - klik za vecu sliku! Predložen dnevni red sa 77 tačaka
Biraju građani, a ne stranke
Uvećan budžet, klizalište na Trgu
Samospaljivanje zbog Protića?
Ustajmo, prezreni u privatizaciji
Građani Kraljeva jednoglasni u podršci
Životni standard najvažniji
Nauči i prenesi dalje
Ispravno vozilo - bezbedno vozilo
Umetnost, kultura, obrazovanje
Sport: Košarka, fudbal, odbojka


NA ZAHTEV 29 ODBORNIKA SAZVANA SEDMA SEDNICA SKUPŠTINE GRADA KRALJEVA - piše Slobodan Rajić
Predložen dnevni red sa 77 tačaka

   • U predloženom dnevnom redu u zahtevu razrešenja i imenovanja svih čelnih gradskih funkcionera, direktora javnih preduzeća i ustanova i druga kadrovska pitanja, ali i poništavanje i ostalih odluka donetih na prethodnim sednica Skupštine • Uz poziv za sednicu, pored obrazloženog zahteva sa predloženim dnevnim redom, dostavljena i obrazloženja za razrešenje predsednika Skupštine grada i gradonačelnika Kraljeva • Kvorum pod znakom pitanja, ne samo zbog neobelodanjenog ishoda pregovora o ,,prekompovanju" skupštinske većine, već i sazivanja sednice na veliku pravoslavnu slavu Aranđelovdan

   Na zahtev 29 odbornika aktuelne opozicije, Branko Kaplarević, predsednik Skupštine grada Kraljeva, sazvao je sedmu sednicu kraljevačkog ,,gradskog parlamenta", za petak, 21. novembar, sa početkom u 10 sati.
Zahtev za sazivanje sedme sednice Skupštine grada Kraljeva podnela su 24 odbornika koalicije ,,Za evropsku Srbiju", koju čine Demokratska stranka, G 17 plus i Srpski pokret obnove, i pet odbornika Pokreta za Kraljevo, što je više od trećine odbornika, koliko propisuje Poslovnik o radu Skupštine grada.
Uz obrazloženje za sazivanje sedme sednice Skupštine, grupa odbornika predložila je 77 tačaka dnevnog reda, koje su sadržane u pozivu za zasedanje. Među prvim tačkama predloženog dnevnog reda su razrešenja i imenovanja čelnih funkcionera Skupštine grada Kraljeva, predsednika i sekretara Skupštine i razrešenje gradonačelnika grada Kraljeva dr Miloša Babića.

DVA OBRAZLOŽENJA
Predlog da se Branko Kaplarević razreši funkcije predsednika Skupštine grada Kraljeva, uz potpis 29 odbornika opozicije, sadrži i obrazloženje u kojem se kaže: ,,Predsednik Skupštine grada Kraljeva svojim nestručnim, a često i nezakonitim vođenjem sednica Skupštine grada, uticao je na stvaranje nepovoljnih uslova za dalji razvoj grada Kraljeva jer se pred odbornicima za 2008. godinu nisu našle odluke o važnim pitanjima za život i rad građana, a posebno odluke koje bi u 2008. godini dovele do većih investicionih ulaganja u privredu grada Kraljeva."
U materijalu uz poziv za sedmu sednicu takođe je obrazloženje za razrešenje funkcije gradonačelnika dr Miloša Babića, koje je potpisalo 29 odbornika opozicije, u kojem se kaže: ,,U svom dosadašnjem radu gradonačelnik grada Kraljeva dr Miloš Babić učinio je niz povreda odredbi Zakona o lokalnoj samoupravi, koje se ogledaju u donošenju nezakonitih i necelishodnih odluka Gradskog veća i Skupštine grada, nezakonitom i nenamenskom raspolaganju budžetskim sredstvima, kao i neprimerenom uticaju na rad Gradske uprave. Ovakav rad gradonačelnika grada Kraljeva uticao je na nezakonit, necelishodan i haotičan rad i većeg dela ostalih predstavnika vlasti u ovoj lokalnoj samoupravi.”
U dostavljenom pozivu za sedmu sednicu nema drugih priloga uz predloženih preostalih 75 tačaka dnevnog reda.

PONIŠTAVANJE PRETHODNIH I DONOŠENJE NOVIH ODLUKA
Inače, u predloženom dnevnom redu od 77 tačaka, poslatom odbornicima uz poziv za sedmu sednicu Skupštine, nalazi se poništavanje skoro svih odluka Skupštine grada, donetih na prethodnim sednicama (pre svega petoj od 22. septembra ove godine) i donošenje novih odluka o istim pitanjima. Pre svega, radi se o odlukama o kadrovskim rešenjima, odnosno poništavanju odluka o izboru i razrešenju čelnih gradskih funkcionera, gradonačelnika i zamenika gradonačelnika, članova Gradskog veća, Izborne i najvažnijih skupštinskih komisija, direktora jednog broja gradskih javnih preduzeća i javnih ustanova (Direkcija za planiranje i izgradnju, ,,Putevi", ,,Toplana", Narodni muzej, Kraljevačko pozorište…), predsednika i članova njihovih upravnih i nadzornih odbora, a zatim i predlozi za imenovanja na te odgovorne dužnosti novih kandidata, ali čiji predlozi sa imenima uz poziv za sednicu nisu dostavljeni. Pod tačkom 15 je i nova Odluka o potvrđivanju mandata odbornika.
Pored ovih kadrovskih odluka i rešenja, predloženo je i poništavanje donetih odluka iz drugih oblasti, kao što su Odluka o donošenju plana detaljne regulacije dela urbanističkih zona ,,Centar" i ,,Čibukovac" i Odluka o pravima u socijalnoj zaštiti i socijalnoj sigurnosti građana u gradu Kraljevu.

TRI ,,DOPUNSKE" TAČKE
Kao poslednje tri tačke predloženog dnevnog reda predviđene su Odluka o izmenama Odluke Skupštine grada Kraljeva o Gradskoj upravi doneta 7. avgusta 2008. godine,  Odluka o dopunskom budžetu grada Kraljeva za 2008. godinu i usvajanje Odluke o izmenama i dopunama Programa uređenja javnog i ostalog građevinskog zemljišta za 2008. godinu.
S obzirom na vreme sazivanja sednice, opravdano se nameće pitanje obezbeđivanja kvoruma za njeno održavanje, ne samo zbog još uvek neobelodanjenog ishoda pregovora o ,,prekomponovanju" aktuelne gradske vlasti u Kraljevu i obezbeđivanju skupštinske većine, već i zbog zakazivanja sedme sednice na pravoslavnu slavu Aranđelovdan, koju slavi veliki broj pravoslavnih vernika.


SRETEN JOVANOVIĆ, POTPREDSEDNIK SKUPŠTINE GRADA (SPS):
,,Pregovori po našim principima"


   ,,Mi smo razgovore sa svima, maltene, obavili i očekuju se neki detalji. Znači, videćemo da li će, kažem, ponovo se nastaviti sa ovom koalicijom, uz određene promene, ili sa novom, ali samo na principima interesa grada i, normalno, nas kao partije koja želi da da svoj doprinos u cilju ostvarivanja svog Programa.”


BRANKO KAPLAREVIĆ, PREDSEDNIK SKUPŠTINE GRADA (SRS):
,,Šest odbornika je viška negde"


   U odgovoru na pitanje da li će sazvati sedmu sednicu Skupštine grada po zahtevu 29 odbornika, predsednik Skupštine Branko Kaplarević je odgovorio da će postupiti ,,po Poslovnku i zakonu", i to je učinio sazvavši ovu sednicu za petak, 21. novembar, sa početkom u 10 sati. Međutim, odgovarajući na pitanje ko u Skupštini trenutno ima većinu, trenutno vladajuća koalicija (SRS, DSS/NS, SPS/PUPS) ili aktuelna opozicija (DS, G17 plus, SPO i PK), Kaplarević je kratko prokomentarisao: ,,Mi mislimo da imamo većinu od 38 i oni od 38, i to je 76. Šest odbornika je viška negde".


ŠTA PIŠE U VAŽEĆEM POSLOVNIKU O RADU SKUPŠTINE GRADA
Sednica se zakazuje i na zahtev trećine odbornika


   U članu 46. Poslovnika o radu Skupštine grada Kraljeva o sazivanju sednice na zahtev odbornika doslovce piše:
,,Predsednik Skupštine saziva sednicu Skupštine i predlaže dnevni red sa podnetim predlozima ovlašćenih podnosilaca iz člana 45. stav 3. (Gradsko veće, odbornici, odborničke grupe i radna tela Skupštine, prim. nov.).
Sednice Skupštine održavaju se prema potrebi, a najmanje jednom u tri meseca.
Predsednik Skupštine je dužan da sednicu zakaže na zahtev gradonačelnika, Gradskog veća, ili jedne trećine odbornika, u roku od sedam dana od dana podnošenja zahteva, tako da dan održavanja sednice bude najkasnije u roku od 15 dana od dana podnošenja zakona.

   U članu 47. Poslovnika piše:
,,Ako predsednik Skupštine ne zakaže sednicu u roku iz člana 46. ovog Poslovnika, sednicu može zakazati podnosilac zahteva, a predsedava odbornik koga odredi podnosilac zahteva.
Predsedavajući na ovako zakazanoj sednici ima na toj sednici sva prava i obaveze predsednika Skupštine".Povratak na vrh strane


NAJAVLJENE PROMENE U IZBORNOM SISTEMU U SRBIJI - piše Slobodan Rajić
Biraju građani, a ne stranke


   • Stručnjaci CeSID-a i resornog ministarstva predlažu uvođenje ,,Badenskog" modela, kao kombinacije većinskog i propircionalnog izbornog sistema • U 250 izbornih jedinica u Srbiji birači bi glasali za najbolje kandidate-pojedince koji bi obavezno dobijali mandate, bez uticaja stranaka, dok bi zbir tih glasova određivao ukupan rezultat izborne liste stranke i broj dobijenih mandata • Kombinovani ,,Badenski" izborni sistem zastupeljen u mnogim zemljama, najviše u Nemačkoj i Švajcarskoj

   Naredni lokalni i parlamentarni izbori u Srbiji mogli bi da se organizuju po novim pravilima. To znači da bi odbornici i poslanici ubuduće bili birani po novom modifikovanom ,,Badenskom" izbornom sistemu, koji predstavlja kombinaciju većinskog i proporcionalnog.
Da se uveliko razmišlja o ovim izmenama, potvrdio je nedavno i Milan Marković, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu u Vladi Republike Srbije. On već odavno pokušava da dođe do nove izborne ,,formule", uz pomoć stručnjaka iz Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), koji su na brojnim tribinama (nekoliko je održano i u Kraljevu), predlagali upravo takve izmene.
   Prema informacijama iz resornog Ministarstva i CeSID-a, ,,Badenski" izborni sistem bi najpre bio testiran na narednim lokalnim izborima, a u slučaju da bude efikasan, bio bi primenjen i na republičke parlamentarne izbore. Ako bi se to desilo, Srbija bi verovatno bila podeljena na 250 izbornih jedinica, koliko ima poslaničkih mesta u republičkom parlamentu. U njima bi birači glasali za kandidate, a ne kao, do sada, za izborne stranačke liste, dok bi cenzus i dalje ostao od pet odsto. To bi bila suština izbornih promena novopredloženog izbornog ,,šablona", za koji u CeSID-u veruju da sublimira najbolje karakteristike većinskog i proporcionalnog sistema.
   U ovom centru su ubeđeni da bi po novom sistemu u skupštine ulazili samo najbolji kandidati koje bi ,,preporučivali" isključivo njihovi dosadašnji rezultati u političkom delovanju, a stranke ne bi mogle da dele odborničke i poslaničke mandate po svom nahođenju.
Po ,,Badenskom sistemu", naime, predviđeno je da u svakoj od 250 izbornih jedinica postoje liste kandidata, a glasači bi, zaokruživanjem imena onoga u koga imaju najveće poverenje, iskazivali svoje autentično političko (i izborno) opredeljenje. Glasačima bi, u svakom slučaju, bilo vidljivo i koja stranka podržava kog kandidata. Iako bi birači glasali za pojedince, mandati bi se delili na osnovu lista kandidata. Ukupan broj glasova koji bi osvojila stranka bio bi jednak  zbiru glasova koje su na izborima osvojili njihovi najistaknutiji predstavnici u izbornim jedinicama. Međutim, političke stranke, učesnici u izbornom procesu, ne bi mogle ni na koji način, kao do sada, da utiču na to ko će od kandidata sa liste da uđe u parlament, jer bi do odborničkih i poslaničkih mandata dolazili samo oni koji su u svojim izbornim jedinicama osvojili najviše glasova.
Inače, ministar Milan Marković, još pre godinu dana predlagao je da se ,,Baden" testira na prvim sledećim lokalnim izborima. Ipak, pošto nije bilo političke volje za promenu izbornog sistema, odbornici i poslanici 11. maja ove godine birani su po važećem proporcionalnom izbornom sistemu.
   ,,Badenski" izborni sistem karakterističan je, kako kažu u CeSID-u, u brojnim državama ,,zapadne" evropske demokratije, a pre svega je zastupljen u Nemačkoj i Švajcarskoj, gde je dao dobre rezultate u političkoj praksi.Povratak na vrh strane


SEDNICA GRADSKOG VEĆA - piše Dragan Bajović
Uvećan budžet, klizalište na Trgu


   • Na sednici Gradskog veća, održanoj prošlog utorka, usvojene Odluka o dopunskom budžetu opštine Kraljevo za 2008. godinu i izmene i dopune Programa uređivanja javnog i ostalog građevinskog zemljišta • Odlučeno da tokom decembra ove i januara sledeće godine na Trgu srpskih ratnika bude postavljeno klizalište od 650 kvadratnih metara

   Opština Kraljevo je do današnjeg dana 2008. godine poslovala pozitivno. Procentualno, prihodi su u ovom periodu bili 86 odsto, a rashodi 75. Do kraja godine biće obezbeđeno normalno funkcionisanje i rashodi će se finansirati iz tekućih sredstava.
Telegrafski, to bio bio izveštaj o dopunskom budžetu (novi, zvanični izraz za rebalans), koji je bio tema rasprave članova Gradskog veća, kojem je predsedavao gradonačelnih Kraljeva doktor Miloš Babić. U izmenjenom članu 2. Odluke o dopunskom budžetu predloženo je da ukupna primanja (prihodi) budu  1.951.216.000, što je uvećanje za 3,28 odsto, odnosno 62.000.000 dinara.
Rast zarada, o kojima je bilo dosta reči, mora biti u saglasju sa obimom javne potrošnje. To znači da one ne mogu, u odnosu na prošlu godinu, biti veće od 10 procenata. U samoj nekada Opštinskoj, a sada Gradskoj upravi zarade su tokom 2008. korigovane dva puta u ukupnom iznosu od 6,6 odsto. Međutim, kod ostalih budžetskih korisnika, kojih ima više od dvadeset, ta se cifra kreće od šest do 23 procenta, ali to u masi, a ponajaviše zbog povećanja broja zaposlenih, ne prelazi dozvoljeni limit, objasnio je Milomir Prodanović, načelnik Odeljenja za finansije.
Najveći i svakako najznačajniji budžetski korisnik je Direkcija za planiranje i izgradnju, koja je za sednicu Veća pripremila detaljan izveštaj o planiranim prihodima i rashodima koji su na pozitivnoj nuli - iznose 1.008.181.000 dinara. Rezultat bi bio mnogo bolji da je ostvaren planirani prihod od 75.000.000 dinara od različitih ministarstava, NIP-a i republičkih javnih preduzeća, među kojima su i ,,Srbijašume”, koje nisu mogle da obezbede 43.000.000, a koje su do pre tri godine odlično sarađivale sa Direkcijom, konstatovao je direktor Direkcije Dragiša Spasojević. Takođe, ni obim poslova na gasifikaciji nije ostvaren onako kako je planirano.
Oba ova dokumenta su jednoglasno usvojena i naći će se pred odbornicima na sednici Skupštine grada, koju će predsednik Skupštine Branko Kaplarević, kako nam je rekao, zakazati za 27. novembar.
Jednoglasno je usvojena i ponuda Milutina Lukića iz Beograda da od 25. novembra ove do 31. januara sledeće godine na Trgu srpskih ratnika instalira klizalište od 650 kvadratnih metara. Ova atraktivna ledena ploča, koja će svakako najviše obradovati najmlađe Kraljevčane, grad neće koštati ništa, osim što će Lukiću obezbediti privremeni plac.


PRIVATIZACIJA DOMA DRUŠTVENIH ORGANIZACIJA
Otkazana javna aukcija


   Agencija za privatizaciju otkazala je javnu aukciju na kojoj je danas trebalo da bude prodat ,,Dom društvenih organizacija". U obrazloženju se navodi da je nakon ,,naknadne kontrole dokumentacije kojom raspolaže Agencija za privatizaciju utvrđeno da je u Progamu privatizacije navedenog preduzeća priložena dokumentacija za koju je potrebno izvršiti dodatnu proveru u delu koji se odnosi na nepokretnosti koje koristi subjekt privatizacije, a koje su predmet sudskog postupka koji se vodi pred Opštinskim sudom u Kraljevu". Posle ove odluke ne zna se da li će i kada biti nove aukcije.Povratak na vrh strane


SIMO SPASIĆ NAJAVIO
Samospaljivanje zbog Protića?


   Predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu Simo Spasić zapretio je da će se, ako Vlada imenuje Milana Protića za ambasadora u Švajcarskoj, članovi tog udruženja zapaliti ispred zgrade Vlade.
- Ako naš apel nikoga u Vladi ne interesuje, mi ćemo se ispred Vlade politi benzinom i stvoriti vatrene buktinje, a ta slika dobrovoljnog žrtvovanja za pravdu preko medija obići će ceo svet - poručuje Spasić u saopštenju upućenom ,,predsednicima i svim ministrima".
On ističe da će, ako se to dogodi, biti odgovorni svi oni koji su to dozvolili i imenovali Protića za ambasadora.
Najavljujući radikalne akcije i protest ispred Vlade, ako Protić bude postavljen za ambasadora, Spasić podseća da je Protić izjavio pre nekoliko godina da će, ako niko neće i ne sme, on dobrovoljno potpisati nezavisnost države Kosovo.       
(FoNet)


POŽAR U NASELJU MOŠE PIJADE
Žena izgubila život


   Tridesetsedmogodišnja M. P. izgubila je život u požaru koji je u sredu uveče izbio u naselju Moše Pijade.
   Požar je primećen nešto pre 19 sati na šestom spratu jedne zgrade, a majka četvoro dece stara 37 godina, u čijem se stanu požar dogodio, ugušila se od dima. Zamenik komandira vatrogasne službe rekao je da su svi ostali stanari ove zgrade, koja ima devet spratova, evekuisani na vreme.Povratak na vrh strane


KRALJEVSKI MANIFEST - piše Ivan Rajović
Ustajmo, prezreni u privatizaciji

   Ne troši svoje dragoceno vreme pitajući se zašto svet nije bolje mesto, jer je to besmisleno, već postavi pitanje kako ti možeš učiniti svet boljim
                      Dr Leo Busgalje


   Tokom proteklih godina, decenija, a možda i tokom većeg dela života, pokušavao sam da ljudima ukažem kako ovo mesto i nije baš idilično za život i kako bi trebalo uložiti dodatni napor kako bi naše vegetiranje u ovom kosmičkom trenutku bilo vredno značaja koji ljudsko biće, sa svojom svešću i poimanjem svega što ga okružuje, ima. I poezija, i kolumne, novinski tekstovi, književne večeri, kafanski razgovori, protesti i javni nastupi, sve je to trebalo da bude u svrsi napretka i uspostavljanja jednog društva u kojem će se čovek osećati onim što jeste i u kojem će veći deo svog božjeg dara koji se zove život koristiti na usavršavanje, na oplemenjivanje i produhovljenje sopstvene ovozemaljske pojave. Pesnicima, za razliku od političara, nisu potrebni robovi, lakeji, klimoglavci i neprosvećena rulja koja poltronski traži svoje mesto pod suncem u dodvoravanju nosiocima vlasti. Pesnicima je potreban uman narod, vojska sledbenika koji će na najbolji mogući način biti u stanju da prihvate bar deo njihove božanske uznesenosti, ili im nije potreban niko. Koliko god utopistički ovo zvučalo, sasvim prirodno se uklapa u amanet koji je kralj Milan, prva srpska krunisana glava posle Kosovskog boja, ostavio građanima kraljevskog grada. Oni imaju obavezu da sve atribute onoga što je kraljevsko, odnosno aristokratsko, u ljudskom (srpskom) biću, a što se tiče najviših ljudskih vednosti, šire među pripadnicima svog naroda.

USTANI, KRALJEVO, SASVIM SI ZASPALO
   Kraljevski građani, hteli to ili ne, moraju živeti u skladu sa predznakom kraljevski koji im je poklonjen, ali i nametnut kao obaveza, kao zadatak da služe najvišim ciljevima na očuvanju duha i fizičkog bića svog naroda sa stihom ,,Vostani Serbije" uvek i svuda u svesti, u duši i na usnama.
Sve što nam se događalo svih proteklih decenija, i mnogo pre toga, bezbroj puta je analizirano iz raznih vizura, političkih opcija i filozofskih pravaca. Koliko god da su rezultati tih razmatranja različiti, oni upućuju na jedno - da je ova zemlja u velikoj nevolji, a ovaj grad u još većoj. Na osnovu svih pokazatelja, a bez ikakvih loših namera, sa lakoćom se može zaključiti da je baš Kraljevo jedno od najgorih mesta za život za većinu onih koji u njemu žive. I kao što je poznato, odavde se nema više kuda poći, osim za Beograd, a to već podrazumeva privilegiju kojom se mogu podičiti samo oni koji su svojim činjenjem ili nečinjenjem krivci za postojeće stanje.
   Došli smo do trenutka u kojem niko ne može da se pohvali nikakvim pozitivnim doprinosom budući da je u većini slučajeva goli život jedino što imamo, uz još ponegde malo preostale nade da ima načina da nam bude bolje, a to je i ovaj tekst. Sve je to dovelo dotle da su ljudi prestali da funkcionišu na do nedavno poznati način i postali tranzicione žrtve koje pokušavaju da prežive u zlosrećnom okruženju i bez mehanizama koji bi im to omogućili jer su okolnosti sasvim nove, jer milosti nema, a ni bilo kakvih dobara u zemlji i gradu koji su posle decenijskih sankcija, ratova, političkih kriza i svega ostalog kroz šta smo prolazili, u potpunosti osiromašili sve državne i privatne fondove i pojeli sve rezerve, ako su one ikada i postojale. U takvom stanju nas zatiče neviđena ekonomska svetska kriza, pred kojom i oni koji su beskrajno bogatiji od nas padaju u depresiju. Nas može da sačuva još samo jedna, jedina i poslednja antidestruktivna mantra da ne moramo da brinemo jer više nemamo šta da izgubimo, sve smo već izgubili, i po više puta.
I baš zbog toga, a zbog svega rečenog, a što je samo letimični podsetnik na hronologiju našeg gordog propadanja, vreme je da se preduzme nešto što će ljudima vratiti nadu da život ovde još uvek može imati smisla i da nisu svi pogledi uprti ka Barutani, sa potpunom neizvesnošću njihovog trajanja.
Kako god da se završe najnovija dešavanja na lokalnom nivou, oni koji budu na vlasti, u bilo kakvoj kombinaciji, trebalo bi, odnosno moraju, da odmah proglase mobilno stanje u gradu bez ikakve potrebe da nam na brzinu napabirčenim političkim žargonom objašnjavaju kako nam je i da nam je mnogo bolje nego što jeste. Znamo mi kako nam je, a potreban nam je neko ko će učiniti da nam bude bolje. To mogu učiniti samo najbolji među nama, oni koji u ovom trenutku imaju obavezu da svoj intelekt, svoje znanje, stručnost i humanost stave u službu naroda, a ne članovi političkih stranaka, od kojih je većina tu gde jeste zarad isključivo ličnih ciljeva, koji u većini slučajeva čak nisu ni mnogo visoki.

PLAN AKCIJE
   Dakle, mora se krenuti od one obaveze koju kao kraljevski građani imamo pred svima i pred sobom, mora se sačiniti plan akcije na hitnom oporavku svih vitalnih gradskih organa, mora se napraviti program hitne pomoći najugroženijima i otpisa dugova državi onih koji nemaju od čega te dugove da plate. Za sve ovo potrebno je angažovati najviđenije i najumnije ljude ovoga grada, koji su jedini u stanju da Kraljevo izvedu na pravi put, a kojih, nažalost, nema tako mnogo. Zna se dobro ko je ovde za šta stručan i ko koliko vredi. Čitav grad bi trebalo da bude krizni štab do trenutka izlaska iz krize, a sve nedaće sa kojima se susrećemo trebalo bi, koliko god je to moguće, da budu ravnomerno raspoređene na sve.
   Borba za funkcije ovde više nema, a tek neće imati, nikakvog smisla, jer funkcija pored prazne kase i ojađenog naroda ne može biti ni stvar statusa, već samo kazna, i to kazna koja bi trebalo da se sprovodi u delo. Ovaj grad, bez krupnih i vidljivih promena koje će doneti poboljšanje standarda Kraljevčana, ne može da krene dalje i nema više tog obećanja koje će bilo koga zadovoljiti i umiriti na kraći ili duži rok, nema više tog mosta ili obilaznice koja će skrenuti pogled sa praznog tanjira i bosonoge dece, nema više instant umova koji se razumeju u sve, nema više srebroljubaca i kompleksaša koji se prihvataju vlasti tek da bi ulovili u mutnom, koji prihvataju da stanu na čelo naroda onda kada nikome od umnih to ne pada na pamet jer znaju šta znači biti na čelu naroda u ovakvim trenucima. Ili će nas, čak i po zadatku, voditi najbolji ili nam nema spasa. Oni koji nisu bili najbolji pokazali su koliko i dokle mogu da stignu. A taj i takav car je stigao do duvara, da više ne može ni peške tamo gde treba. Ona zrnca morala i ljudskosti, koja su se još sam bog zna kako sačuvala kod jednog broja građana, jedino je na šta možemo računati u vremenu u kojem su ljudske vrline potpuno zapostavljena kategorija. Uostalom, zar o našoj sudbini ne govori najbolje to što i stih Internacionale ,,Ustajte, prezreni na svetu, vi sužnji koje mori glad" kao da je napisan danas i ovde, za naše potrebe. Mi to nismo zaslužili, kraljevski građani zaslužuju da žive bar životom pred kojim ne osećaju strah i gađenje, a to je ono što do sada nisu imali, niti je bilo ko to mogao da im ponudi. Ali su oni koji su ih vodili, sebi, makar i na kratko, uz svu bratsku ljubav, razumevanje i poznatu domaćinsku brigu za bližnjeg, uspeli da pribave lepe svote novca i reprezentativnih objekata moderne arhitekture. Tako su valjda sami sebe nagradili za spektakularni kolaps u koji su doveli narod, tako što su čitavu zemlju Srbiju doživeli kao mesnu zajednicu u nekoj zabiti čije će meštane vašarskim ogledalcima i plastičnim konjićima podmititi i uljuljkati u njihovo primitivno blaženo blagostanje gušavih retarda. Vreme je da se kaže DOSTA, jer to naša deca od nas očekuju, a to, nadam se, očekuju i svi ostali koji ništa nisu uradili namerno, već zato što nisu znali, ali su i svojoj zemlji i svom narodu mislili najbolje. Neka tom istom narodu vrate ono što su mu oteli, neka se pokaju, izvine, neka priznaju da su pogrešili, jer mi moramo dalje pod stresom, s mukom i beznađem koje su nam baš ti i takvi uz zdušnu podršku jednog dela međunarodne zajednice nametnuli i pojačali. Ovaj narod nikada nije imao većih neprijatelja od svojih sunarodnika, a to se i u najnovijoj njegovoj istoriji pokazalo. Haje da verujemo da će istorija sve staviti na svoje mesto, ali je potrebno da istorije bude, a nje neće biti bez nas. Dakle, hajde da živimo najbolje što nam je moguće u postojećim okolnostim, hajde da se organizujemo da bismo živeli i hajde da najbolji među nama brinu o nama i našem životu. Veoma je jednostavno ako se hoće, a mi, rekao bih na kraju, više i nemamo izbora.Povratak na vrh strane


PETICIJA ZA SPAS ,,IBARSKIH NOVOSTI” - piše Ivan Rajović
Građani Kraljeva jednoglasni u podršci


   Na Trgu kod Milutina, gde se uglavnom dešavaju bitne stvari za ovaj grad, u toku je akcija koju je organizovao Sindikat ,,Nezavisnost" ,,Ibarskih ,,novosti. Građanima je ponuđeno da potpišu peticiju, u kojoj se kaže:
Mi, dole potpisani, građani Kraljeva, zahtevamo da predstavnici lokalne samouprave grada Kraljeva i zvanični organi Republike Srbije učine sve što je u njihovoj nadležnosti kako bi se konsolidovalo stanje u nekadašnjem JP ,,Ibarske novosti" i kako bi ova medijska kuća, sa svoja tri medija, u skladu sa reputacijom koju ima, i zvanično postala JAVNI SERVIS građana Kraljeva.
Ideja da se građani sami izjasne o tome da imaju svoj medijski servis dala je više nego izvanredne rezultate. Za samo nekoliko dana prikupljeno je nekoliko hiljada potpisa pojedinaca i najrazličitijih struktura stanovništva, političkih stranaka, preduzeća, sportskih organizacija i drugih.
I bez obzira na to što se radi o neregulisanom statusu zaposlenih u ,,Ibarskim”, čini se da su građani u ovoj akciji prepoznali ideju da se svi okupimo oko ,,Ibarskih”, koje su odavno postale simbol ovoga grada. Ono što fascinira jeste želja svih da učestvuju, taj ponovni osećaj zajedništva i okupljanja oko iste ideje.
Iduće nedelje, kako je dogovreno, podršku zaposlenima u ,,Ibarskim” i građanima Kraljeva daće i rukovodsto Sindikata ,,Nezavisnost" iz Beograda, čiji će čelnici biti na Trgu, gde će biti održana i konferencija za novinare.
Ima i onih koji svesno bojkotuju akciju i pokušavaju da izazovu incidente, što na najbolji način pokazuje koliko je situacija u ovoj kući, ali i ovom gradu, ozbiljna. I čini se da nikada ni u jednoj akciji građani Kraljeva nisu bili toliko jedinstveni,  što samo pokazuje da su prošla vremena međusobne netrpeljivosti i ideoloških nesuglasica i da su, kako se čini, mnogi željni da konačno žive normalnim životom u novim uslovima.
Sada smo već sigurni u to da su građani na našoj strani i zato tražimo da se ispoštuje njihova volja, da im se vrati ono što im pripada i u šta je njihov novac uložen. Na osnovu svega, može se zaključiti da oni koji su ovu akciju započeli sada imaju i obavezu da ispoštuju volju građana koji su se masovno odazvali i odazivaju potpisivanju peticije. Akcija će se nastaviti sve dok svi oni koji to žele, potpisivanjem peticije, ne daju podršku svojoj medijskoj kući.


PISMA PODRŠKE


Pomažući drugima, pomažemo sebi


   Osećam već duže vreme više nego moralnu potrebu da se najpre kao građanin oglasim povodom situacije u kojoj se Vaša medijska kuća mesecima nalazi, a potom još više kao jedan od radnika ,,Magnohroma" koji su preživljavali sve to na potpuno isti način, a što ste Vi svakodnevno objektivno i nespristrasno prenosili građanima Kraljeva i srpskoj javnosti. Na taj način ste učinili da neizdrživa situacija u kojoj smo se nalazili pokrene odgovorne na bilo kakvo rešenje. Nažalost, gotovo sve privatizacije u Srbiji kao da su klonirane s obzirom na to da su zaposleni uvek samo kolateralna šteta onih koji nam, ne misleći baš mnogo, sudbinu preko noći okreću naglavačke.
   Zato pozivam sve one koji mogu da pomognu, da to i učine što pre, jer pomažući drugima svi mi u stvari pomažemo sebi, a to je najbolji način da stvorimo odgovorno društvo za sve i svakoga.
Milivoje Jakovljević
bivši sekretar Odbora za prava radnika u ,,Magnohromu"


POKRET ZA KRALJEVO
Pod jurisdikciju lokalne samouprave


   Pokret za Kraljevo poziva sve političke činioce kako vlasti tako i opozicije da svojim delovanjem omoguće vraćanje ,,Ibarskih novosti" (novina, radija i televizije) pod jurisdikciju lokalne samouprave, što je pravno moguće, s obzirom na status grada i činjenicu da su navedeni mediji regionalnog značaja.
Smatramo da su ,,Ibarske novosti" nastale ulaganjem materijalnih sredstava građana Kraljeva uz uložena znanja i pregor generacija zaposlenih.
Kada Beograd bude prodao ,,Studio B" i prepustio deo sredstava dobijenog novca građanima Srbije, onda bismo mogli da razmatramo mogućnost otuđenja Javnog preduzeća za informisanje ,,Ibarske novosti".
   Očigledno je da su građani van područja grada Beograda, zapravo, građani drugog reda.
Pozivamo građane Kraljeva da aktivno podrže spasavanje naših ,,Ibarskih novosti".Povratak na vrh strane


      REZULTATI NAJNOVIJIH ISTRAŽIVANjA CENTRA ZA SLOBODNE IZBORE I DEMOKRATIJU (CeSID)
Životni standard najvažniji

   • Najvažniji prioriteti Vlade Srbije trebalo bi da budu ekonomski razvoj, zapošljavanje i poboljšanje životnog standarda građana, pa tek onda Evropska unija i Kosovo, pokazalo oktobarsko istraživanje CeSID-a na 4.718 ispitanika • Trećina građana živi na granici siromaštva, samo tri odsto bogatih • Ako bi sad bili održani parlamentarni izbori, koalicija oko DS-a dobila bi 40 odsto, a Srpska napredna stranka 24 odsto glasova birača

   Trećina građana Srbije teško podmiruje osnovne životne potrebe i živi u totalnom siromaštvu, pokazalo je najnovije istraživanje Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), sprovedeno od 18. do 28. oktobra ove godine, na reprezentativnom uzorku od 4.718 ispitanika.
Građani Srbije, prema rezultatima ovog istraživanja, koji su prezentovani krajem prošle sedmice, smatraju da bi glavni prioriteti Vlade Srbije trebalo da budu na prvom mestu ekonomski razvoj, na drugom poboljšanje životnog standarda, plata i penzija, na trećem smanjenje kriminala i korupcije i na četvrtom smanjenje nezaposlenosti. Zanimljivo je da su na listi prioriteta ispitanih građana u ovom istraživanju pitanje ulaska Srbije u Evropsku uniju i statusa Kosova i Metohije tek na petom i šestom mestu, iako političke stranke ta pitanja nameću kao prioritetna!?

SIROMAŠNI I BOGATI
Svaki jedanaesti građanin spada u kategoriju siromašnih i kaže da nema dovoljno novca ni za hranu. Jedna četvrtina (25 odsto) tvrdi da ima dovoljno novca za hranu, ali ne i za kupovinu odeće i obuće.
- Jedna trećina građana ima i ozbiljne probleme sa podmirivanjem osnovnih egzistencijalnih potreba i svi oni koji se bave društvenim i političkim poslovima morali bi to da uzmu u obzir - istakao je Miloš Mojsilović, koordinator ovog najnovijeg projekta CeSID-a.
- Takođe, jedna trećina živi prosečno, u skladu sa našim kriterijumima, a to je grupa onih građana koji imaju za hranu, obuću i odeću, ali nisu u stanju da zamene TV, frižider ili neke druge kućne aparate - kaže Mojsilović.
Prema njegovim rečima, petina građana smatra da je ,,umereno bogata", a samo TRI ODSTO njih da su ,,veoma bogati". U pogledu procena izgleda da se stanje popravi u budućnosti, četvrtina građana su pesimisti, petina optimisti, a skoro 20 odsto nije znalo da odgovori na ovo pitanje.

TRENUTNI REJTING STRANAKA
Prema najnovijem istraživanju CeSID-a, ako bi danas bili održani parlamentarni izbori, političke partije okupljene oko Demokratske stranke na listi ,,Za evropsku Srbiju" dobile bi oko 40 odsto glasova ili 102 mandata u Narodnoj skupštini, dok bi Srpsku naprednu stranku (SNS) podržalo oko 24 odsto birača i njeni kandidati bi osvojili 62 poslanička mandata. Slede zatim koalicija DSS/NS sa 8,6 odsto, SPS/JS i LDP sa 6,7 odsto, Srpska radikalna stranka (SRS) sa oko šest odsto, Mađarska lista sa 3,7 odsto, SDA za Sandžak sa 1,2 odsto, a sve ostale stranke, računajući i PUPS, dobile bi ukupno 3,3 odsto glasova, dok se 55 odsto ispitanika izjasnilo da je neopredeljeno.
Prema komparativnim analizama ovih rezultata CeSID-a, ,,narodnjaci" bi u odnosu na majske izbore izgubili oko jedne trećine glasova i njihovih osam odsto bi otišlo ZES-u, a sedam odsto SNS-u. Prema rečima Đorđa Vukovića, programskog direktora CeSID-a, ,,istraživanje je trebalo da pokaže da li je došlo do promena u preferencijalima biračkog tela i na osnovu dobijenih podataka može se videti da je SNS preuzela 70 odsto biračkog tela SRS, koja je doživela najveći pad rejtinga". Takođe, za  ,,naprednjake" bi glasalo 13 odsto dosadašnjih birača SPS, koja bi bez jednstvene Srbije ostala bez cenzusa".
Istraživanje je pokazalo da je oko 60 odsto ispitanika za ulazak Srbije u Evropsku uniju, 14 odsto izričito protiv, a 26 odsto nema stav. Marko Blagojević, programski direktor CeSID-a, naveo je da ,,građanima nije postavljeno pitanje da li bi se odrekli Kosova i Metohije radi ulaska u EU, jer na to pitanje istraživači ne bi mogli dobiti odgovor na koji bi se pouzdano mogli osloniti".
Prema njegovom zaključku, ,,EU je mit baš kao i Kosovo, s tim što je Kosovo mit prošlosti, a EU mit budućnosti".
(Agencijski izveštaj)Povratak na vrh strane


PROJEKAT PREVENCIJE HIV VIRUSA - piše Ivan Rajović
Nauči i prenesi dalje

   Crveni krst Srbije u saradnji sa Crvenim krstom Kraljeva otpočeo je realizaciju projekta koji tretira oblast polno prenosivih infekcija i HIV virusa. U sklopu ove akcije u Kraljevu je u sredu na Trgu održan svojevrsni hepening koji je trebalo da zainteresovanima približi ovu problematiku.  
   Bogoljub Petrović iz Međunarodne federacije društva Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, koji je u sklopu delegacije iz Beograda boravio ovde, kaže tim povodom kako je uloga Međunarodne federacije da na neki način pomaže sve projekte Crvenog krsta Srbije, koji je, takođe, član Međunarodne federacije, i na taj način koliko je u obavezi toliko je i u mogućnosti da sprovodi one programe koje Međunarodna federacija sprovodi na globalnom nivou.
   - Projekat prevencije HIV I AIDS je jedan od onih koje Međunarodna  federacija sprovodi na globalnom nivou. Najviše je ugrožena populacija Afrike i Južne Amerike. U Srbiji je ovim problemom, po statističkim podacima, ugroženo oko 2.000 ljudi, dok nezvanični podaci govore da je broj deset puta veći. Želimo da skrenemo pažnju svim nacionalnim društvima o veličini ovog problema da, prvenstveno, suočimo mlade ljude sa ovakvom situacijom i da modele prevencije razvijemo što je moguće više. Jedan od modela je ne samo podela kondoma, već i edukacija mladih ljudi koji bi trebalo da svoje znanje prenesu u različitim obrazovnim ustanovama i da na taj način pospeše prevenciju.
   Kraljevački CK je prepoznat kao jedan od najorganizovanijih sa velikim brojem volontera zato što se na tom slobodnom izboru zasniva čitav projekat, kaže Petrović.
   Biljana Cvetković je u Crvenom krstu Srbije zadužena za programe koji tretiraju probleme podmlatka i omladine u koje, pored ostalog, spadaju i aktivnosti koje se tiču HIV i AIDS i polno prenosive infekcije.
   - CK Srbije u saradnji sa CK Kraljeva otpočeo je realizaciju projekta koji tretira oblast polno prenosivih infekcija i HIV. Organizovali smo obuku mladih, od 17. do 20. novembra u Vrnjačkoj Banji u hotelu ,,Breza". U obuci je učestvovalo 30 mladih volontera iz 12 organizacija Crvenog krsta. Svakako, i CK Kraljevo je imao svoje polaznike. Cilj obuke je da steknemo nove edukatore.
   Pored obuke u Vrnjačkoj Banji, Crveni krst Srbije će organizovati, u saradnji sa Međunarodnom federacijom Crvenog krsta, još   tri obuke. Time ćemo uključiti oko 50 organizacija sa teritorije Srbije, koje će dalje u svojim opštinama organizovati slične obuke i edukaciju u školama. Pored ovoga, CK Srbije, u saradnji sa CK Palilula, uradio je i edukativni film ,,Dečko koji se stideo”, koji je dobar uvod u edukacije. Ova obuka je uvod u obeležavanje Svetskog dana borbe protiv AIDS. Znamo da CK Kraljevo uvek u saradnji sa medijima, zdravstvenim radnicima i Zavodom za javno zdravlje organizuje ovu kampanju. Međutim, moram da naglasim da kontinuirano radimo na ovome čitave godine, a 1. decembar je samo jedan dan u godini. Obuka koju organizujemo da obučavamo mlade volontere na temu AIDS i infekcije polno prenosivim bolestima ima jedan bitan segment, a to je da uključujemo i HIV pozitivne osobe jer smatramo da na taj način rušimo određene barijere koje postoje među različitim osobama, a samim tim uvažavamo različitosti i probleme osoba koji žive sa HIV i uspešno se nose sa tim problemom. Želja nam je da se mladi volonteri koji prolaze kroz ovu obuku  upoznaju sa socijalnim i zdravstvenim problemima osoba koje žive sa HIV.
   Verica Đukić, specijalista epidemiologije i načelnik Centra za prevenciju i kontrolu bolesti u Zavodu za javno zdravlje Kraljevo, kaže kako u okviru ovog centra već četiri godine funkcioniše savetovalište za dobrovoljno i poverljivo testiranje i savetovalište na HIV i druge polno prenosive bolesti.
- Broj osoba koje se javljaju je sve veći, ali želim da skrenem pažnju da sve osobe koje žele da provere svoj HIV status mogu da nam se jave bez ikakvog uputa i doći ćemo do toga da li treba da se obavi testiranje ili ne.
   Tokom ove godine bilo je oko 200 osoba koje su se javile iz različitih razloga, bilo ih je i sa uputima, ali i bez. Niko ne mora da ima ništa od dokumentacije, a može da se testira. Test se ne naplaćuje. Cele godine se radi svakog dana od 8 do 13 sati.
Od kada se registruje HIV od 1987. godine na nivou okruga ima 24 registrovanih pozitivnih i obolelih, 16 je obolelo, a ostali su HIV pozitivni asimptomatski nosioci bez bilo kakve kliničke slike. Dominantan put prenošenja na našem području je homoseksualan, odnosno homoseksualni odnosi među muškarcima, na drugom mestu su heteroseksualni odnosi i imamo njih nekoliko koji su introvenski korisnici droga i dve transmisije sa majke na potomstvo.
   I kako se do sada pokazalo, kondomi su od izuzetnog značaja i toga bi trebalo da budu svesni svi, a posebno mladi, zato što živimo u takvim vremenima kada se ne samo HIV, već i drugi virusi hepatitisa B i C prenose seksualnim kontaktima, jer se HIV nalazi pre svega u semenoj tečnosti, vaginalnom sekretu, u majčinom mleku i krvi. Svaki nezaštićeni odnos je već sam po sebi rizik. Ukoliko imate stalnog partnera i želite da sa njim imate nezaštićene seksualne odnose, trebalo bi prethodno proveriti HIV status, s tim da dva meseca pre provere niko nije imao nezaštićene odnose i nije koristio narkotike koji se intravenski unose u organizam.
   - Organizacija ove akcije za nas predstavlja veliku čast i zadovoljstvo, ali i veliku obavezu, pa smo sve svoje raspoložive kapacitete na pravi način upotrebili u saradnji sa drugim, već pomenutim organizacijama. Manifestacija na glavnom gradskom trgu daje nam za pravo da nastavimo ovu aktivnost. Mi to želimo, hoćemo i imamo kadrovske i druge potencijale da to i dalje radimo - kaže Mirjana Lišanin-Gostiljac, sekretar Crvenog krsta Kraljevo.Povratak na vrh strane


SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
Ispravno vozilo - bezbedno vozilo


   U cilju pripreme vozila za bezbednije učešće u saobraćaju, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije u saradnji sa Auto-moto savezom Srbije i Asocijacijom tehničkih pregleda vozila, od 24. do 30. novembra 2008. godine, od 7.00 do 20.00 časova, sprovešće preventivno-propagandnu akciju pojačane kontrole saobraćaja pod nazivom ISPRAVNO VOZILO - BEZBEDNO VOZILO.
Osnovni cilj akcije je da se besplatno proveri tehnička ispravnost vozila, kako bi se uočene neispravnosti blagovremeno otklonile, a time ostvarili povoljni preduslovi za bezbedno odvijanje saobraćaja. Osim pomenutog, znatno bi se povećao stepen ispravnosti vozila na našim putevima.
Za vreme akcije, saobraćajna policija će pojačano kontrolisati vozila i vozače, posebno na putevima i ulicama u naseljenim mestima i vozačima ukazivati na značaj ispravnost vozila u saobraćaju, posebno uređaja za upravljanje i zaustavljanje, uređaja za spajanje vučnog i priključnog vozila, pneumatika, svetlosno-signalnih uređaja i uređaja za pogon na sabijeni ili tečni gas, kao i poštovanja pravila saobraćaja.
Tokom akcije, za uočene tehničke neispravnosti na vozilu, saobraćajna policija će vozače upozoravati da ih otkloni ili ih upućivati na liniju tehničkog pregleda radi detaljnijeg pregleda vozila i mogućeg otklanjanja eventualne neispravnosti na vozilu, uz napomenu da je kontrola tehničke ispravnosti vozila besplatna i preporuku gde može da se izvrši.
Nakon akcije, saobraćajna policija će pojačano kontrolisati tehničke ispravnosti vozila, uz dosledno sankcionisanje prekršaja i isključivanje iz saobraćaja tehnički neispravnih vozila.


ODRŽANA SKUPŠTINA DRUŠTVA DOBROVOLJNIH DAVALACA KRVI ,,MAGNOHROM”
Izabrano novo rukovodstvo


   Kada je, prihvativši socijalni program, skoro dve hiljade radnika ,,Magnohroma” napustilo preduzeće, nastali su problemi i u funkcionisanju Društva dobrovoljnih davalaca krvi. Među radnicima koji su otišli bilo je i mnogo članova ovog društva, pa su onda ostali i bez prostorija u kojima su radili, nije bilo ni dovoljno sredstava i tako redom.
   Ipak, četrdesetak dobrovoljnih davalaca krvi koji su, sa još dve stotine radnika, ostali u ,,Magnohromu” održali su ovih dana sednicu Skupštine DDDK i izabrali novo rukovodstvo. Za predsednika je izabran Radoica Garović, a za sekretara Đorđe Đusić. Društvo je, takođe zahvaljujući razumevanju rukovodstva, zastupnika kapitala i sindikata, dobilo i nove prostorije na kapiji FETP-a. I odmah je nastavljen dosadašnji uspešan rad. U kratkom vremenskom periodu članovi Društva su učestvovali na četiri akcije dobrovoljnog davalaštva, a već 24. novembra odlaze u Budvu, da i tamo pomognu.
Članovi Društva posebno naglašavaju da oni nisu sami sebi svrha, već da godinama pomažu svima kojima je krv neophodna. Zbog toga pozivaju svoje bivše članove, ali i sve druge građane, da im se pridruže i omasove Društvo tako da ono bude za primer u Srbiji. Takođe pozivaju gradske i republičke strukture vlasti, organizacije i sve građane da posvete više pažnje dobrovoljnim davaocima krvi i pomognu rad Društva koliko mogu.
Novi telefon Društva je: 382-324 lokali 442 i 343


NEOBIČNO TAKMIČENJE U UŠĆU - piše Marko Slavković
Turnir u tabliću


   U organizaciji Ribolovačkog udruženja ,,Studenica”, u Ušću je 15. ovog meseca počeo Novogodišnji turnir u tabliću, polularnoj kartaroškoj igri. Ovo neobično takmičenje održava se u prostorijama Udruženja sportskih ribolovaca svakog dana od 19 do 22 časa. Do sada je prijavljeno 20 takmičara, a turnir se održava po sistemu ,,svako sa svakim”, poznatom kao Bergerov sistem, po ugledu na šahovska pravila. Da je turnir ozbiljno pripremljen i shvaćen, dokaz je i delegiranje sudija koje, u eventualnom sporu, imaju konačnu reč. Turnir se završava poslednjeg dana ove godine, kada će biti proglašenje pobednika i zajednički doček Nove godine. Prošlogodišnji pobednik turnira je Miljojko Tošić Čamaga.
   Inače, zainteresovani se još uvek mogu prijaviti za takmičenje u ovoj jednostavnoj igri - igri za razbibrigu, kako je mnogi nazivaju.Povratak na vrh strane


UMETNOST - KULTURA - OBRAZOVANJE

SRPSKA KNJIŽEVNA ZADRUGA U GRADSKOJ BIBLIOTECI - piše Bojana Milosavljević
Misija ,,plave knjige"

   • Krajem prošle sedmice u Narodnoj biblioteci ,,Stefan Prvovenčani" u Kraljevu upriličen program posvećen najstarijoj izdavačkoj kući u Srbiji - Srpskoj književnoj zadruzi, osnovanoj još krajem XIX veka, koja je čitaocima u Kraljevu predstavila 100. Kolo - nove knjige iz svoje najpoznatije edicije. U književnom programu učestvovali pesnik Slobodan Rakitić, predsednik SKZ, i nekoliko njenih aktuelnih autora

   Najstarija izdavačka ustanova u Srbiji - Srpska književna zadruga - jedna je od retkih kulturnih institucija koja se održala duže od veka, pa su tako njen rad i trajanje prerasli u svojevrsnu misiju širenja prosvetiteljstva među srpskim narodom. Fenomen ,,plavih knjiga" (jedno od obeležja svih izdanja, odnosno korica knjiga SKZ) traje već 116 godina, tačnije od aprila 1892. godine, kada je osnovana u Beogradu u zgradi tadašnje Srpske kraljevske akademije. Osnivači Srpske književne zadruge bili su Stojan Novaković, Jovan Jovanović Zmaj, Ljubomir Stojanović, Milan Jovanović Batut i niz slavnih književnih i naučnih imena među istaknutim Srbima.
   Istoričar i filolog Stojan Novaković bio je prvi predsednik Zadruge, a Jovan Jovanović Zmaj njegov zamenik, ujedno i autor prepoznatljivog znaka izdavačke kuće. U jesen iste godine izašlo je prvo redovno godišnje Kolo, kao najznačajnija biblioteka SKZ. Objavljeno je sedam naslova, među kojima i prvi deo Dositejeve autobiografije ,,Život i priključenija". Među prvim objavljenim piscima bili su i Matavulj, Sterija, Kosta Trifković. Prvo Kolo imalo je tiraž od 5.000 primeraka. Sledeće godine štampan je drugi deo ,,Života i priključenija", memoari prote Mateje Nenadovića, naučno delo Josifa Pančića…

BOGATA ISTORIJA ZADRUGE
Od osnivanja do danas u Srpskoj književnoj zadruzi objavljeno je oko sedam stotina dela. Tokom Prvog svetskog rata, a i nešto duže, sve do 1920. godine, ovaj izdavač ne radi. Zanimljivo je, pak, da su tokom Drugog svetskog rata izašla dva Kola, sa 12 knjiga, a edicija je redovnije počela da se objavljuje tek od 1958. godine. Pored ovoga, SKZ je još 1898. godine počela da izdaje i biblioteku Zabavnik, sa delima svetskih proznih pisaca, a u međuratnom periodu nastali su Poučnik i Savremenik.
Posle Drugog svetskog rata Zadruga pokreće još novih biblioteka, a najpoznatija je Srpska književnost u sto knjiga. Danas je ukupno dvadesetak aktivnih edicija ove kuće. Kraljevačka Narodna biblioteka ima gotovo sve knjige Srpske književne zadruge, a iz prvog Kola nedostaju svega dva naslova. Članovi mogu da koriste ove retke knjige isključivo u Biblioteci, odnosno čitaonici.
U vreme osnivanja SKZ je prvi i pravi moderni izdavač među Srbima. Osnovni ciljevi bili su objavljivanje i širenje najznačajnijih dela starije, narodne i savremene srpske književnosti i nauke, kao i biranih dela svetske književnosti. Zadruga je imala svojevrsnu nacionalnu misiju, jer su njeni članovi i čitaoci bili sa raznih prostora na kojima su živeli Srbi. Taj kontinuitet bio je u prošlim vremenima posebno dragocen.
   Jubilarno, 100. Kolo, koje je u četvrtak, 13. novembra, predstavljeno Kraljevčanima u Narodnoj biblioteci sadrži 12 naslova. O slavnoj istoriji ove ustanove od nacionalnog značaja govorio je aktuelni predsednik pesnik Slobodan Rakitić, urednik Marko Nedić, a predstavilo se i nekoliko autora jubilarnog izdanja Kola: Dragomir Brajković, Miro Vuksanović, Milisav Savić, prof. dr Darko Tanasković, Đorđo Sladoja. Stoto Kolo objavilo je, pored ostalog, nova dela: Davida Albaharija, Novice Tadića, Pavla Ugrinova, Dušana Kovačevića, Mome Kapora…

ZADUŽBINARI I ČLANOVI
Srpska književna zadruga ima, prema pravilniku, redovne i počasne članove. Redovan član je lice ili organizacija koja izrazi volju da bude član SKZ i uplati članski ulog. Redovni članovi su dobrotvori, veliki dobrotvori i dobrotvori zadužbinari, fizička i pravna lica, koji jednom uplaćuju određeni ulog; ulagači koji plaćaju godišnje i pretplatnici na biblioteku Kolo.



NOVINE: ZA BEZBEDNOST U ŠKOLAMA
Stručnjak za sigurnost


   • Procenjujući bezbednost u osnovnim i srednjim školama kao zabrinjavajuće nisku, Ministarstvo prosvete inicira formiranje komisije koja ovo stanje treba vidno da poboljša. Jedna od novina je uvođenje stručnjaka kao saradnika koji bi trebalo da postane - menayer za bezbednost

   Ministarstvo prosvete pokreće inicijativu da se u najskorije vreme formira stručna komisija koja treba da napravi multidisciplinarni koncept bezbednosti u školama. Sve to kasnije bi se ugradilo u nastavne programe osnovnih i srednjih škola Srbije.
   Jedna od novina je da će biti uspostavljena institucija ,,školskog bezbednjaka", za koju je radni naziv - menayer za bezbednost, a koji će koordinirati sve aktivnosti koje se odnose na veću sigurnost učenika i zaposlenih u školama. Ovakvom akcijom, odnosno komisijom treba da se odgovori na ogroman talas nasilja i prisustva droge koji preplavljuju mesta rada najmlađih, jer se pokazalo da dosadašnje mere nisu bile delotvorne. Tako je, na primer, jasno da školski policajci i mreže video nadzora nisu ni moćne a kamoli svemoćne mere.
   Komisija će biti formirana u trouglu: Ministarstvo prosvete, Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, Fakultet za bezbednost. Sastavljena od stručnjaka, komisija treba da sačini novi koncept bezbednosti koji će uključiti i prevenciju, pre svega prema narkomaniji i potencijalnom uticaju sekti među mladima.
   Osim nosilaca ovog projekta, u komisiji bi trebalo da posebna zaduženja imaju i mediji, crkva, Ministarstvo nauke, Ministarstvo unutrašnjih poslova i druge institucije i organizacije koje brinu o mladom delu nacije. Predviđeno je formiranje i specijalizovanih radnih tela koja će sa svima ostalima biti integrisani u sistem obrazovanja. Deo obaveza, kako je rečeno u Ministarstvu prosvete, treba da ponesu i roditelji učenika, jer je novim sistemom bezbednosti predviđena i njihova edukacija o najvećim i najčešćim porocima među mladima.



NOVE KNJIGE - “ŽIVOT BEZ STANICA” MIROLJUBA STOLOVIĆA
Zapiši bol


   Kad se neko u šestoj deceniji života odluči da objavi knjigu pesama, kao što je to slučaj s Miroljubom Stolovićem, nema druge nego da je čitavog života na grbači teglio breme neizgovorenih reči. Od tog tereta nema težeg, jer ga spustiti ne možeš, niti iko može pripomoći.
   Ima i onih koji kažu, tvrde, da je stvaranje, u ovom slučaju pisanje - izraz nužnosti. Ta nužnost, kažu oni, ne poštuje ni jednu drugu. Hirovito se izborila da se njoj najpre udovolji. U drugom su planu, praktično potisnute, i sve druge potrebe: za snom, recimo, pa se počesto pesnik i sred noći trgne da bi nešto zapisao, jer ako to ne uradi istog časa, pticu vokala nikad više neće uhvatiti. Stolović u tom pogledu nije izuzetak.
   Ono što ga razlikuje od, uslovno rečeno, vršnjaka, jeste nesporna odvažnost da na najotvoreniji način pokaže šta je do sada, u pesničkom smislu, radio, odnosno stvarao, a ta hrabrost karakteristika je mladih godina, kada nismo do kraja ni svesni odgovornosti čina objavljivanja pesama.
   Duhoviti aforističar kaže: pišem za svoju dušu i njen sam omiljeni pisac. Ipak, nesporni autor ima potrebu koja se, svakako, nalazi u korpusu pominjanog izraza nužnosti, da se javno oglasi i kaže: to sam ja, u nešto strožoj varijanti - evo moje glave. Naš večerašnji slavljenik potvrđuje se kao pesnik koji više nije mogao, a ni hteo da stvara samo za svoju dušu. A to je, složićete se, odlika pravih stvaralaca.
   Knjiga Miroljuba Stolovića još naslovom govori o njegovim pesničkim preokupacijama. Ispisana je u prvom licu, što bi prozaisti rekli - ja pripovedanjem. U njoj pronalazimo više slojeva takvog načina pevanja i životnih perioda. Osvrnuću se na dva dominatna : doba življenja u zavičaju i ovog sadašnjeg, trenutnog, iako su oni najčešće isprepletani.
   Za Stolovića je, kao i za većinu autora njegovog tipa, zavičaj simbol nevinosti, čistote i prizivanja, bolje reći, krika da se vrati vreme provedeno među dragim bregovima, šumarcima, rekom uspomena. Ipak, on ih idealizuje u podnošljivoj meri, jer, reklo bi se, zna za onu životnu neminovnost povratka na roditeljski prag  za koju, recimo, čuveni filmski reditelj Puriša Đorđević kaže - Nigde se čovek ne smrzne kao u zavičaju. I naš pesnik u jednoj pesmi naglašava moja gruda pogazi zavete.
   Promrzline je, međutim, stekao u gradu centralnog grejanja, baveći se najtežim poslovima koji podrazumevaju česte komunikacije s ljudima. Od njih kičma ne puca, ali strada duša. U pesmi Parada, Stolović opisuje strahote gradskog življenja: Bensednin, depresivi, Magla misao da umiri, Duša strada, Spavaš, svejedno je, probaš, lakša je parada, Lebdiš, kriva je blokada... U pesmi Trulež autor jetko i gorko peva: Potonu čovek, ispliva lovac, Pučinom ljigava sluz, pluta moljac, Neplodno đubre kopa rovac, Cveta porok, moralu kolac.  Jasno je da je pesnikova misao zapela o bodlerovski splin svog boravišta, pretvarajući ga u simboličku sliku opšte moralne truleži i posrnuća.
   Pesnička zbirka Miroljuba Stolovića odenuta je elegičnim fonom. Prolaznost ga, očito, onespokojava, ali ne plaši. Sve teče i ništa ne traje, zna to i autor knjige Život bez stanica, ali tronuti ton pevanja, u pojedinim pesmama, pokazuje saosećajno biće koje i registruje i razume bol, jer nije sreća ako traje, nije ljubav što ne boli. Ima i kod Stolovića pomenutog romantičarskog tragizma iz kojeg on, ipak, izvlači poslednju nadu i kaže: Misao mora izdržati, Zapiši bol...Vredi li život menjati, Vredi probati.
   Ovaj tekst naslovio sam Zapiši bol, jer je pesnik Miroljub Stolović u svojoj prvoj pesničkoj knjizi najvećma to i radio. Zapisivao je bol. Bolelo je i boleće, jer kako veli Meša Selimović čovek je uvek na gubitku. Biće, dakle, još knjiga iz pesničke radionice Miroljuba Stolovića. Ako i o njima budem govorio, tada neću prećutati ono što sam prećutao večeras. Prva knjiga je za radost i slavlje, a ne za oštra kritičarska pera. I Stolović i mi, njegovi čitaoci, imamo čemu da se radujemo.
Miloš Milišić



NOVA KNJIGA: “OBRAZOVANJE ZA SVE” MARIJANE SEMIĆ
Odnos štampanih medija prema reformi obrazovanja


   Sinoć je u Narodnoj biblioteci predstavljena knjiga Marijane Semić ,,Obrazovanje za sve”. Evo šta o knjizi kaže autor:
   U knjizi je dat prikaz viđenja odnosa štampanih medija prema reformi obrazovanja u Srbiji od 2001. do 2007. godine, kao i njihov uticaj na javno mnjenje. Analizirani su sadržaji tekstova objavljeni u najtiražnijim dnevnim novinama u Srbiji - ,,Politici”, ,,Večernjim novostima”, ,,Glasu javnosti”, ,,Blicu”, ,,Borbi”, ,,Danas”, ,,Ekspres politici”, kao i u nedeljnicima ,,Vreme” i NIN. Analiza je obuhvatila tekstove od početka 2001. do marta 2007, izdvojena su dva perioda - posle pada vladavine Slobodana Miloševića i uspostavljanje prve proreformske demokratske vlade dr Zorana Đinđića i period od aprila 2004. kojim započinje vladavina dr Vojislava Koštunice. Obrazovanje kao jedan od ključnih segmenata razvoja društva prepoznaje se, ali iz ugla novinara na način koji kod javnosti izaziva oprečna mišljenja - deo javnosti je bio za reformu obrazovanja, deo je bio za ,,reorganizaciju" sistema, ma šta pod njom podrazumevali (samo da ne bude radikalnih promena), jedan deo je smatrao da je obrazovanje u Srbiji dobro i da ga nije potrebno menjati i deo javnosti prema obrazovanju nije imao nikakav stav. Mediji su igrali ulogu za reformu obrazovanja ili protiv nje.
   Za vođenje obrazovne politike u Srbiji su isključivo odgovorni političari. Izborom političkog kursa se nastavlja put evropskih integracija ili se zauzima tvrdi nacionali kurs u obrazovanju opterećen predrasudama koje su u Srbiji u poslednje dve decenije vrlo snažne. Godina 2004. predstavlja tačku preseka sukobljenih interesa. Zaboravljeno je da se s ozbiljnim idejama koje prate reformu obrazovanja ne treba igrati. Ideje treba da otvaraju horizonte, da ulivaju nadu u bolju budućnost.
   U prve tri godine rada Ministarstvo prosvete i sporta Vlade dr Zorana Đinđića štampani mediji su uredno javnost izveštavali o aktivnostima i planovima resornog ministarstva. A zatim, prema rečima autora, od sredine 2004. nastupa otvaranje polja manipulacije. Manipulisalo se idejama, ali i javnošću. Ali sve to nije ni čudno, jer ni resorno ministarstvo koje je preuzelo vlast nije imalo jasan koncept nastavka reforme, tj. bilo je u nedoumici da li nastaviti i kako nastaviti reformu ili je pak potpuno obustaviti. Celokupna situacija stvarala je haos u izveštavanju. Istraživanja javnog mnjenja su potvrdila da ono drugačije reaguje u periodima socijalnog mira nego u vremenima krize. U tom smislu, javno mnjenje je promenljiva veličina koja iziskuje neprestano preispitivanje.
   Obrazovanje na kome treba da počiva razvoj, prosperitet društva i države postavlja zahtev za iznalaženje novih oblika odnosa sa javnošću. Boljem razumevanju promena u obrazovanju svakako bi doprinelo i medijsko opismenjavanje. Da se u svetu i te kako vodi računa o vezi između medija i obrazovanja govori činjenica da je u Francuskoj 1982. izrađen projekat, a zatim i oformljen Centar za odnose obrazovanja i sredstava informisanja. Ovom centru poverena je misija ,,promovisanja, posebno putem specijalnih obrazovnih akcija, raznovrsnih načina korišćenja sredstava informisanja, sa ciljem da učenicima pomogne da bolje razumeju svet koji ih okružuje i da se doprinese razvoju njihovog kritičkog mišljenja”. Pojednostavljeno ,,pakovanje" obrazovanja u informacije koje se mogu medijski plasirati traže posebne veštine odnosa sa javnošću, za koju visoka stručnost u ovoj zemlji još ne postoji.Povratak na vrh strane


SPORT

KOŠARKA-PRVA (SVISLAJON) LIGA - piše Zoran Bačarević
Sad Mašinac fenjer nosi

  • Sloga zabeležila drugu pobedu savladavši u 9. kolu Novi Sad sa 82:74, u drugom kraljevačko-novosadskom dvomeču Mašinac poražen od Radničkog II sa 72:81 • Sutra u 10. kolu kraljevački gradski derbi Mašinac-Sloga (Hala sportova, 19.30)

   Novi porazi u neprekinutom nizu doveli su Mašinac na samo začelje prvenstvene tabele, da bi mu u toj nimalo nezavidnoj situaciji (tačnije-položaju) društvo pravili i gradski rivali, i pored druge pobede košarkaša Sloge u novoj sezoni. I Sloga, ali i Mašinac imali su u nedeljnom 9. kolu teške okršaje sa novosadskim ligašem, a učinak je pobeda Sloge nad Novim Sadom u ulozi domaćina, a poraz Mašinca kao gosta od Radničkog u gradu na Dunavu.
   Susret u Kraljevu Sloga - Novi Sad obeležile su povrede pre svega domaćih košarkaša, najpre Stefanovića, a zatim i Oluića. I dok je Oluić posle, za njega kobnog 13. minuta, morao sa parketa do kraja utakmice, Saša Stefanović je junački izdržao meč ,,na jednoj nozi", postigao 28 poena, bio najbolji akter utakmice i najzaslužniji za tek drugu pobedu učenika Dragana Kostića. Novosađani su pružili žilav otpor, a rezultat je na dva i po minuta pre kraja glasio 68:64 u njihovu korist, ali već pomenuti iskusni plejmejker Stefanović, uz pomoć Trtića, Vukotića i Grbicića, uspeo je da bude staložen i u finišu meča, sa indeksom 35 bio je najbolji akter susreta u kome je Sloga slavila sa 82:74 (18:18, 23:21, 18:18, 23:17). Zanimljivo je da su Novosađani realizovali svih 12 slobodnih bacanja (100 odsto), ali im to nije pomoglo da izbegnu još jedan poraz i svrstaju se, uz kraljevačke klubove i Zdravlje, među četiri najneuspešnije ekipe posle devet kola Svislajon lige Srbije u košarci.
   Košarkaši Mašinca još jednom u Novom Sadu nisu imali sreće, tačnije ona ih je izneverila u samom finišu utakmice na  gostovanjima u gradu na Dunavu. Tamo su njihove nade da mogu  osvojiti izuzetno važne bodove u gostima ,,potonule" u završnici susreta sa domaćim Radnički Invest inženjeringom. Štaviše, četa Zorana Petrovića bila je dominantna u prvih 20 minuta, rešila je prvo poluvreme u svoju korist sa 43:34, ali posle velikog odmora Radnički je krenuo na sve ili ništa i - dobio sve. Pobedio je sa 81:72 (22:21, 12:22, 22:12, 25:17). Sportski centar ,,Slana bara" bio je još jednom koban za kraljevačke klubove, da bi Zlatko Bolić sa 24 koša još jednom pokazao da nije za staro gvožđe.  Kapiten Mašinca Uroš Mirković bio je ubedljivo najefikasniji u poraženoj ekipi sa 21 košem i indeksom 26, da bi dvocifren indeks imao još samo Nikola Tutuš (13).
   U narednom, 10. kolu, igra se još jedan gradski kraljevački (ligaški) derbi. Mašinac je ovoga puta nominalni domaćin, susret će biti krajnje neizvestan, a o nekakvom dogovoru ne može biti ni reči jer su jednostavno obe ekipe na samom dnu u ovoj fazi prvenstva Svislajon lige.



KOŠARKAŠKI KUP SRBIJE - piše Aleksandar Daišević
Sloga u četvrtfinalu

   • U osmini finala: Sloga-Mašinac 81:79

   Košarkaši starijeg kraljevačkog prvoligaša Sloge plasirali su se u četvrtfinale Kupa Srbije u košarci pošto su u utorak savladali gradskog rivala Mašinac sa 81:79 (18:19, 13:28, 22:18, 28:14). Susret je bio svojevrsna uvertira pred sutrašnji prvenstveni meč u 10. kolu Svislajon lige, ali su obe ekipe nastupile sa dosta ,,igrača sa klupe". U takvoj situaciji ,,studentima" je pripalo prvo poluvreme, u kome su imali prednost od 16 koševa, dok je u nastavku Sloga bila sigurnija i efikasnija. U poslednjoj četvrtini ,,trojkama" kapitena Nemanje Dašića obezbedila je penal završnicu u kojoj je izvojevala konačnu pobedu.
Hala sportova. Gledalaca: 800.  Sudije: Vojinović (Novi Sad), Juras i Čukalović (Beograd).
Sloga: Vukotić 4, Dašić 12, Trtić 17, Stefanović, Ignjatović 6, Jakovljević 4, Popović 9, Petrović 9, Grbicić 5, Nikolić 10, Peković, Veličković 7.
Mašinac: Radević, Tomašević 2, Radulović 6, Radojković, Milašinović 5, Popović 9, Stojaković 14, Mirković, Arsić 12, Jaćović 4, Vuletić 14, Čupković 13.



FUDBAL - SRPSKA LIGA (ZAPAD)
Bonus igrači za trijumf

   • Fudbaleri Sloge oprostili su se od svojih navijača pobedom nad Mačvom od 3:0, Metalac razočarao svoje pristalice porazom od INONA od 0:2 • U poslednjem jesenjem kolu Sloga gost u Klupcima, Metalac u Lajkovcu

   Odličan finiš jesenje polusezone koji imaju kraljevački srpskoligaši ove jeseni na Zapadu pokvarili su fudbaleri Metalca neplaniranim porazom kod Ložionice od požarevačkog INONA od ubedljivih 0:2. Zbog toga su učenici Ivice Cvetanovskog pali još jednu stepenicu na prvenstvenoj tabeli pošto ih je, posle Radničkog iz Kragujevca, sada pretekla i užička Sloboda. Kako u poslednjem, 15. jesenjem kolu, ,,plavi" sa Ložionice gostuju u Lajkovcu a domaći Železničar tavori na začelju tabele i nema više ,,lufta" da prepušta bodove, posebno u ulozi domaćina, lako se može desiti da Metalac na kraju jeseni završi tamo gde je i najavljivao plasman odnosno želje za ovu sezonu - u ,,zlatnoj sredini".
   Na poslednjoj utakmici ove jeseni pred svojim pristalicama fudbaleri lidera sa tabele Sloge nisu ništa prepustili slučaju. Susret sa tradicionalnim, ali i uvek neugodnim rivalom iz Šapca rešen je bukvalno u prvih deset minuta. Posle školski izrađenih akcija Memedović u 7. a potom Vasilić u 10. minutu savladali su čuvara mreže Mačve Stepandića za ubedljivo vođstvo  na startu od 2:0. Konačan rezultat i novu pobedu Sloge obezbedio je takođe još jedan bonus igrač Andrić u sumrak prvog dela igre, tačnije u 43. minutu, kada je Stepandića savladao na odlično dodavanje Tadića.
   Poslednju utakmicu u jesenjoj sezoni Sloga ubedljivo dočekuje na liderskoj poziciji, a pošto je Radnički iz Klupca odavno ,,ispustio paru", sada je prvi pratilac Kraljevčanima niko drugi nego Radnički - ali iz Kragujevca. Kragujevčani, ipak, imaju zaostatak od čak 11 bodova i trebalo bi da se desi istinsko čudo da Sloga na kraju sezone ne zadrži prvo mesto i plasira se u Prvu Telekom ligu Srbije. Pred poslednje jesenje kolo Sloga na čelu tabele ima impresivan učinak od 11 pobeda, tri nerešena meča i bez izgubljene utakmice, sa gol razlikom 29:8. Metalac na petoj poziciji ima sedam pobeda, isto toliko poraza, bez nerešenih ishoda i gol razliku 14:16. U poslednjem jesenjem kolu Sloga će put Podrinja, gde u Klupcima dočekuje domaći Radnički, dok će Metalac pokušati da se ,,prošeta Lajkovačkom prugom", istina sa već najavljenim malim izgledima zbog trenutnog položaja domaćina.



ODBOJKA - VINER ŠTEDIŠE LIGA
Vojvodini dva, Ribnici bod

   • Posle maratonske borbe i dva preokreta Novosađani slavili u 5. kolu u Kraljevu sa 3:2 • Presudio blok Vojvodine, posebno u poslednja dva seta • U 6. kolu Ribnica gost Partizana

   Odavno u Kraljevu nije viđena jedna takva neizvesna odbojkaška utakmica, puna uzbuđenja i preokreta. Svakako ne u ovoj godini na izmaku, a akteri su, još jednom, bili Ribnica i Vojvodina. Susret u Hali sportova pred više od 500 gledalaca počeo je u znaku domaćina, da bi gosti iz Novog Sada ipak osvojili prvi set, na minimalnu razliku. Trener domaćih Boško Mačužić relativno brzo je iz igre povukao prvog korektora Radovana Gavrilovića, pa su njegovu ulogu preuzeli takoreći veterani u sportskoj odbojci i novajlije u dresu Ribnice Vladan Đorđević i Vladimir Batez. Domaćin je uspeo da ,,sastavi blok", ali i da efikasno poentira iz kontranapada, pa je usledio preokret, pošto je ubedljivo dobio drugi i treći set. Počeo je relativno dobro i četvrti - ali dalje nije imao snage da dokrajiči gotovo grogirane ,,lale". Sada su Novosađani uspostavili gotovo neprobojan blok na mreži od koga su se razbijali napadi, pre svih pomenutih Đorđevića i Bateza, ali i mlađanog Kovačevića. Veliki ,,prijatelj" kraljevačke publike Konstantin Čupković prednjačio je sigurnim servisima na prijemu i konačno egzekuciji i sa 22 poena bio je najefikasniji akter meča. Istina, imao je i 10 grešaka, ali je u četvrtom i petom setu bio nepogrešiv. Zahvaljujući pre sve njemu, ali i kapitenu Petroviću, koji je, pored 13 poena, imao i sedam uspešnih blokada, Vojvodina je dobila četvrti set, dosta ubedljivo, a u taj-breku nije propustila da načini konačan preokret u svoju korist: Ribnica-Vojvodina 2:3 (23:25, 25:18, 25:19, 19:25, 11:25). U ekipi Ribnice Đorđević je zabeležio 15 poena (četiri greške), dok je učinak Mijailkovića bio 14/2, a Uroša Kovačevića 11/7.
Bolo kako bilo, tek Ribnica sa sedam bodova dočekuje sada već završnicu prvog dela redovne lige na skromnom petom mestu na tabeli. U narednom, 6. kolu, gostovaće u Beogradu kod ekipe Partizana, da bi prvi krug jesenjeg ligaškog takmičenja završila u Kraljevu komšijskim derbijem sa Radničkim. Za sada, kako stvari stoje, više su nego neizvesni izgledi da se plasira među četiri najuspešnije ekipe posle prvih 14 utakmica i ostvari plasman na koji se ozbiljno računalo na početku sezone i zbog koga su dovođena pojačanja.



ŠAHOVSKE AKTUELNOSTI
Tandem za prvenstvo, Arsović rezerva

   Najmanje dvojica takmičara ŠK Sloga Amiga učestvovaće na Prvenstvu Srbije u pojedinačnoj konkurenciji, koja se krajem marta i početkom aprila naredne godine održava u Kragujevcu. Velemajstor Dušan Rajković je to pravo izborio pošto je podelio 1. i 2. mesto na kavlifikacionom turniru, u konkurenciji 56 takmičara, a među 14 učesnika siguran učesnik je i drugoplasirani sa ovdašnjeg šampionata  Srbije velemajstor Bojan Vučković. Na kvalifikacionom (polufinalnom) turniru član Sloga Amige VM Zoran Arsović plasirao se od 3. do 7. mesta, pa će na predstojećem Prvenstvu Srbije biti rezerva.

USPEŠNI NA OLIMPIJADI
   Dvojica šahista Sloga Amige - Bojan Vučković i Borki Predojević imali su izuzetno uspešan start na aktuelnoj Šahovskoj olimpijadi, koja je održana u Drezdenu (Nemačka). Bojan Vučković je u reprezentaciji Srbije na startu osvojio tri poena (protiv protivnika iz Alžira, Ekvadora i Brazila), dok je Boki Predojević (u ,,dresu" reprezentacije Bosne i Hercegovine) na istom takmičenju iz četiri partije osvoji tri i po poena.



NOVOSTI IZ KARATEA
Uspesi Ribničana i Vrbljana

   Prošle subote u Inđiji imali su uspešan nastup takmičari karate klubova SA-TA-MI iz Ribnice i Ipona iz Vrbe. Reč je o Kupu Srbije u organizaciji Srpske karate unije za takmičare svih uzrasta. Učestvovalo je oko 750 takmičara iz 38 klubova, a domaćin je bio KK Sensjej Inđije.
Takmičari karate kluba SA-TA-MI iz Ribnice bili su i masovni ali i uspešni. Prva mesta u svojim kategorijama osvojili su Nevena Vlajić, Darko Radosavljević, Srećko Kostić i Ružica Kostić (svi kate), dok je drugo mesto pripalo kata timu Lazović-Radosavljević-Krstić. Uz to, bronzanu medalju osvojio je Nemanja Nedeljković, u katama. U Inđiji su zapažen nastup imali i mladi takmičari Ipona iz Vrbe, koji su osvojili pet medalja. Ekipa starijih pionira u sastavu Andrija Rakić, Milan Bićevac i Miloš Atanasković osvojila je zlatnu medaljeu, dok je Andrija Rakić srebrnu medalju osvojio u borbama u kategoriji do 35 kilograma. Bronzane medalje osvojili su Kristina Prodanović i Andrija Rakić i već pomenuta ekipa starijih pionira, ali kao kata tim.
Mlade takmičare iz karate kluba SA-TA-MI ove subote očekuje i Školsko prvenstvo Srbije u Novom Sadu, a oni će nstupati za svoje škole - ,,Sveti Sava”, ,,Braća Vilotijević” i ,,Dositej Obradović”.



KK REIKON
Jasna prva na ,,jugoistoku"

   Članica kraljevačkog Reikona Jasna Rumenić osvojila je prvo mesto i zlatnu medalju na Kupu Jugoistočne Evrope u karateu, održanom prošle subote u Beogradu. Jasna je ,,zlato" osvojila u borbama, u konkurenciji seniorki, a na istom takmičenju druga mesta i srebrne medanje osvojile su Marija Stojković (kate i borbe) i Nikola Bast, takođe kate i borbe.
   Takmičari Reikona imali su uspešan nastup i na Gran-pri turniru u Nišu, u konkurenciji 860 takmičara iz 60 klubova. Prva mesta osvojili su Kristina Obrenović i Uroš Milošević (kate), dok je treće pripalo Ani Rančić, u borbama.Povratak na vrh strane


 


IMPRESUM

Nedeljni list u izdanju : „Ibarske novosti” AD - Kraljevo. Adresa Redakcije: ul. Hajduk Veljkova br. 2.
Generalni direktor i glavni i odgovorni urednik: Dragan Rajičić. Odgovorni urednik: Vladeta Stanojević. Tehnički urednik: Saša Kovačević. Lektor: Vesna Jovičić. Redakcija: Zoran Bačarević (sport), Dragan Vukićević (privreda), Slobodan Rajić (politika), Marko Slavković (reportaže i Stršljen), Bojana Milosavljević, Ivan Rajović (urednik izdavačke delatnosti), Lidija Kuljača (zanimljivosti - zabava), Milisav Radovanović (fotoreporter), Zorica Radunković (marketing).

Predsednik Upravnog odbora: Dragica Tomić.

Telefoni: direktor i glavni i odgovorni urednik 312-504, odgovorni urednik tel/faks 320-630, pravna i opšta služba 312-505, oglasno odeljenje 312-505.

Godišnja pretplata 1.560 din. Za inostranstvo - Evropa 4.680 dinara, Amerika i Australija 6.240 din. Tekući račun: 160-14461-52 kod „Banca Intesa” Kraljevo. Kompjuterska obrada „Ibarske novosti”.
Štampa “APM PRINT”, III Bulevar 29, Novi Beograd.
Generalni distributer: “SOFIST”, Žička 10, tel. 036/360-200 i 361-222.

Poštarina plaćena u Pošti 36200 Kraljevo. List izlazi petkom, rukopisi se ne vraćaju.

e-mail:webmaster@kraljevo.com


Ibarske novosti - e-mail

Copyright © 1997-2008. Interactive.net Kraljevo. All rights reseved interactive