Internet izdanje - 28. novembar 2008. godine
 

 Ibarske novosti - e-mail

Preuzmite PDF verziju novog broja "Ibarskih novosti"!


Naslovna strana novog broja "Ibarskih novosti" - klik za vecu sliku! Povučen zahtev zbog izostanka podrške SPS-a
Rebalans budžeta i povećanje cena grejanja
Najevropskiji događaj ove godine
,,Pariz" ponovo radi
Nasilje i neverstvo najčešći uzroci razvoda
Nikakve odluke o nama ne mogu se donositi bez nas
Lekari specijalisti u Stublu
Sačuvati i izgraditi novo
Akcija za izgradnju ,,Sigurne kuće" u Kraljevu
Umetnost, kultura, obrazovanje
Sport: Košarka, fudbal, odbojka


SEDMA SEDNICA SKUPŠTINE GRADA KRALJEVA NIJE ODRŽANA KAKO JE PLANIRANA - piše Radmila Vesković
Povučen zahtev zbog izostanka podrške SPS-a

   • Potpisnici zahteva, 29 odbornika ZES-a i PK-a, povukli sve predložene tačke dnevnog reda jer u pregovorima sa SPS-om nisu dobili podršku za obezbeđivanje nove skupštinske većine • Zadovoljstvo ishodom zasedanja u vladajućoj koaliciji, međusobne optužbe podnosilaca zahteva iz opozicije (ZES i PK) i čelnika SPS-a u Kraljevu

   Sedma sednica Skupštine grada Kraljeva, sazvana na zahtev 29 odbornika opozicije sa 77 tačaka predloženog dnevnog reda, nije održana 21. novembra, jer je izostala podrška koaliciji ,,Za evropsku Srbiju" odbornika SPS-a. Sednica je trajala samo desetak minuta i pošto su usvojeni izvodi iz zapisnika sa prethodnih sednica, Branko Kaplarević, predsednik Skupštine grada, saopštio je da su potpisnici inicijative za sazivanje ove sednice povukli zahtev sa svih 77 predloženih tačaka dnevnog reda, kao i predlog odbornika Ivana Jovanovića za njegovu dopunu. Predstavnici vladajuće koalicije posle neodržavanja sednice istakli su da su očekivali ovakav ishod i da će nastaviti sve započete poslove. Nasuprot njima, potpisnici zahteva (DS, G 17 plus, SPO i PK) optužili su na konferenciji za novinare SPS za  dvoličnost u pregovorima i što nije stvorena nova skupštinska većina i sednica održana, a čelnici socijalista uzvratili protivoptužbama.

ZADOVOLJNA ,,POZICIJA"
- SPS je fer i objavio je da će da razgovara i oni su razgovarali. Što oni nisu napravili dogovore, to nije krivica SPS-a, i mi smo zadovoljni što nisu uspeli da se dogovore. I sam ovaj dnevni red kako je sastavljen omogućio je SPS-u da odluči kako je odlučio - objasnio je Branko Kaplarević (SRS), predsednik Skupštine grada.
Povodom kritika što je sedmu sednicu sazvao na Aranđelovdan, predsednik Skupštine grada kaže da je to uobičajena skupštinska praksa.
- Samo bih napomenuo da je Skupština Srbije radila i 31. oktobra 2008. godine, na Svetog Luku, i da je radila i sutradan, 1. novembra, kada su bile Zadušnice - podsetio je Kaplarević i najavio narednu, osmu redovnu sednicu Skupštine grada, za petak, 27. novembar.
I ostali predstavnici aktuelnog rukovodstva grada izražavaju zadovoljstvo ovakvim ishodom vanredno sazvane sedme sednice Skupštine grada, jer im to, kako ističu, omogućava da nastave započete i planirane aktivnosti.
- Današnja sednica je završena i ova naša koalicija se okreće radu. Svesni smo svih problema koji postoje u gradu Kraljevu. Naišli smo na dosta tešku situaciju u nekim javnim preduzećima i moramo što pre da nađemo rešenja da ta preduzeća nastave da budu uspešna - istakao je dr Miloš Babić, gradonačelnik Kraljeva.
- Narod je birao jedne, a hteli su da vladaju drugi. Znači, hteli su opet nekom ,,matematikom" da dođu do vlasti. Jeste da to negde uspe, u nekim mestima, jeste da to nekad uspe i na republičkom nivou, ali to ne znači da je uspelo i u gradu Kraljevu - izjavila je Vesna Nikolić-Vukajlović, zamenik gradonačelnika Kraljeva.

NEUSAGLAŠENI STAVOVI
,,Prvi čovek" kraljevačkih socijalista objasnio je da koalicija ,,Za evropsku Srbiju" sa Socijalističkom partijom Srbije nije ni dogovorila sedmu vanrednu sednicu Skupštine grada Kraljeva.
- Ako se neko dogovara sa vama, one poteze koje on vuče mora da usaglasi sa nama. Očigledno, povodom sazivanja ove sednice stavovi nisu usaglašeni. A naš je stav: ne možemo da iseljavamo iz bilo koje kuće, dok drugu ne napravimo - istakao je Sreten Jovanović, predsednik Opštinskog odbora SPS Kraljevo i aktuelni zamenik predsednika Skupštine grada.


PRES KONFERENCIJA ZES-A I PK-A POVODOM NEODRŽAVANjA SEDNICE SKUPŠTINE
,,Za neuspeh pregovora isključivi krivci socijalisti"


   • Na pres konferenciji predstavnici opozicije optužili Sretena Jovanovića da je ,,igrao dvostruku igru i minirao pregovore" • Saopšteno da su pregovori sa SPS-om trenutno prekinuti, ali ne i ,,sa nekim drugim političkim činiocima"

   Predstavnici opozicije (DS, G17 PLUS, SPO i PK)  za neodržavanje šeste (vanredne) sednice Skupštine grada i stvaranje nove skupštinske većine optužili su Socijalističku partiju Srbije, odnosno Sretena Jovanovića, čelnika kraljevačkih socijalista, za koga ocenjuju da je ,,u pregovorima imao megalomanske zahteve i da je bio neprincipijelan". Na pres konferenciji, održanoj posle neuspele šeste skupštinske sednice, oni su takođe istakli da su ,,pregovori sa SPS-om trenutno prekinuti, ali ne i pregovori sa nekim drugim činiocima na političkoj sceni".
Na pres konferenciji je saopšteno da nova skupštinska većina nije stvorena ,,jer je glavni pregovarač, predsednik OO SPS Kraljevo Sreten Jovanović,  igrao dvostruku igru".
- On je zakazao osmu sednicu u dogovoru sa radikalima. To znači da je on imao predumišljaj da minira te naše pregovore. To su stvari koje smo slutili, ali smo, kao ozbiljna opozicija, imali obavezu prema građanima Kraljeva koji očekuju od nas da promenimo bilo šta u ovom gradu - rekao je pored ostalog Ljubiša Simović, zamenik predsednika Opštinskog odbora DS Kraljevo.
Čelnici opozicije su ocenili da su se ,,Jovanović i njegovi saradnici rukovodili isključivo ličnim, čak ne ni partijskim, a kamoli opštim interesima".
- Oni su stalno postavljali neke nove uslove. Znači, jednog dana je bio jedan uslov, drugog dana drugi uslov, trećeg treći i to je išlo u nedogled, tako da je pregovaranje više izgubilo smisao - istakao je Vukomir Mitrović, šef odborničke grupe Demokratske stranke u Skupštini grada.
Još oštrije ocene izrekli su predstavnici Srpskog pokreta obnove.
- To se sve dogodilo ovako zahvaljujući Sretenu Jovanoviću i maloj grupi neznalica poput njega, znači u obrnutoj je srazmeri kod njih želja i volja za vlašću u odnosu na znanje - podvukao je Milomir Šljivić, šef odborničke grupe SPO u Skupštini grada.
U više navrata ukazano je na pismo sa stavovima Izvršnog odbora OO SPS Kraljevo zašto SPS sa sada vladajućom koalicijom ne može da ostvari napredak grada.
- Jer, ako pre mesec i po saopštite javnosti da nemate šta da tražite u koaliciji koja upropašćuje ceo grad, kakvo je sad objašnjenje da ostanete u toj koaliciji i da zakazujete osmu sednicu i da nastavite rad!? - naglasio je Vukman Rakočević, zamenik šefa odborničke grupe G 17 plus.  
- Od pre dva dana odjedanput ista ta partija izlazi i praktično kaže da u ovom trenutku može da ostvari svoje programske ciljeve. Očigledno da SPS u Kraljevu nema nikakvih programskih ciljeva osim puste i puke želje za vlašću - naglasio je Mirko Vuković, predsednik Opštinskog odbora SPO Kraljevo. 
Ocenjeno je i da sadašnja vlast u Kraljevu nije sposobna da izvede grad iz krize.
- Mi smo hteli da pomognemo, hteli smo da pomognemo čak i ovima koji se sada nalaze na  vlasti. Međutim, oni su samozadovoljni, oni su arogantni, oni osnovne stvari ne znaju i ne znaju i ne shvataju kolika je dubina njihovog neznanja - istakao je pored ostalog dr Ljubiša Jovašević, predsednik Opštinskog odbora Pokreta za Kraljevo.
Na pres konferenciji je rečeno i ,,da su prekinuti pregovori sa SPS-om, ali ne i sa nekim drugim političkim činiocima".Povratak na vrh strane


ZAPOČELA SA RADOM OSMA SEDNICA SKUPŠTINE GRADA KRALJEVA - piše Slobodan Rajić
Rebalans budžeta i povećanje cena grejanja


   • Odbornici se najpre izjašnjavali o predlogu Odluke o dopunskom budžetu opštine za 2008. i izmenama i dopunama Programa uređivanja javnog i ostalog građevinskog zemljišta za 2008. godinu, kao i davanju saglasnosti na povećanje cena grejanja od šest odsto • Dnevni red dopunjen sa još sedam tačaka • Vladajuća koalicija (SRS, DSS/NS i SPS/PUPS) obezbedila većinu od 36 od ukupno 70 odbornika za rad i odlučivanje

   Na jučerašnjoj, osmoj sednici Skupštine grada Kraljeva, koja je započela u vreme zaključenja ovog broja našeg lista, najpre su po predloženom dnevnom redu razmatrani predlozi Odluka o dopunskom budžetu opštine Kraljevo za 2008. godinu i izmena i dopune Programa uređivanja javnog i ostalog građevinskog zemljišta za 2008. godinu, odnosno rebalansi ova dva dokumenta, kao i predlog Rešenja o davanju saglasnosti na odluku Upravnog odbora JP "Toplana" o povećanju cene grejanja za šest odsto. S obzirom da je aktuelna vladajuća koalicija obezbedila većinu od 36 odbornika, prihvaćeno je i sedam dopuna dnevnog reda koje se odnose na davanje saglasnosti na izmene statuta više javnih preduzeća i ustanova i nekoliko kadrovskih pitanja. 
   Kako je u materijalu i na sednici predlogu rebalansa budžeta obrazloženo, kraljevačka opština u tokom 2008. godine poslovala je pozitivno i do ovog trenutka ostvarila planirane prihode i rashode sa oko 90 odsto. Ceneći planiranu korekciju javnih prihoda koju je moguće ostvariti do kraja godine i visinu sredstava neraspoređenog viška prihoda iz ranijih godina, predlogom Odluke o dopunskom budžetu opštine Kraljevo za 2008. godinu ukupni prihodi i primanja planirani su u iznosu od 1.951.216.440 dinara ili sa uvećanjem od 3,28 odsto, nominalno za 62 miliona dinara. Isti iznos predviđen je za rashode i izdatake budžeta, a najveći deo predlogom rebalansa je planiran za usklađivanje obima sredstava za isplatu plata zaposlenim u organima uprave i  drugih budžetskih korisnika do kraja tekuće godine. Skupština je trebalo da razmotri dva amandmana odbornika Radovana Markovića i dva amandmana odborničke grupe G 17 plus na predlog rebalansa budžeta za koje je Gradsko veće predložilo da ne budu usvojeni, "jer nisu pravno mogući".
   Prema predlogu izmennama i dopunama Programa uređivanja javnog i ostalog građevinskog zemljišta za 2008. godinu prihodi i rashodi za ovu namenu uravnoteženi su i iznose 1.008.181.000 dinara (od toga iz rebalansa budžeta 836 miliona dinara)  i u dokumentu su detaljno razrađeni po poglavljima. Skupština je takoće trebalo da razmatri i četiri amandmana odbornika Radovana Markovića (PK), a Gradsko veće je predložilo da se oni ne usvoje.
Povodom treće tačke dnevnog reda  - Donošenje rešenja o davanju saglasnosti na odluku Upravnog odbora JP "Toplana" Kraljevo o povećanju cena grejanja ovog preduzeća za šest odsto za sve korisnike, u materijalu je obrazloženo  da je do ove korekcije došlo zbog velikog povećanja cene energenata, pre svega prirodnog gasa, koje koristi "Toplana".
   U nastavku sednice odbornici su, kao dopunske tačke dnevnog reda,  trebali da razmatraju i odluke upravnih odbora o izmenama i dopunama statuta JP Direkcija za planiranje i izgradnju "Kraljevo", JKP "Putevi", JP "Opštinska stambena agencija" i Javne ustanove "Turistička organizacija Kraljeva" kojima su uglavnom izmenjeni kriterijumi, odnosno potrebna školska sprema kandidata, za izbor direktora tih javnih preduzeća, kao i jedan broj kadrovskih pitanja iz nadležnosti Skupštine (razrešenje i imenovanje članova Izborne komisije grada Kraljeva, prestanak mandata odbornika Ivanu Jovanoviću (DS) i Zoranu Vukadinoviću (SPS).
(Opširniji izveštaj u narednom broju)


ORGANIZACIJA RVS KRALJEVO POSLE ČETIRI GODINE OBNOVILA RAD
Rezervne starešine ponovo aktivne


   Organizacija rezrevnih vojnih starešina Kraljevo prestala je sa radom početkom 2004. godine i nije bila angažovana sve do 6. juna ove godine. Naime, kako kažu, dolaskom nove vlasti na lokalnom nivou 2000. godine ukinuto je finansiranje  Organizacije iz budžeta opštine, a donošenjem novih Zakona o Vojsci i odbrani ova Organizacija u njima ne nalazi svoje mesto, iako je do tada  slovila za organizaciju od posebnog interesa za odbranu zemlje. U tom četvorogodišnjem periodu nailaze teški dani za organizaciju jer je ostala bez finansijskih sredstava i prepuštena samo članstvu i njegovom snalaženju. U ovakvom stanju je izdržala do 2004. godine, kada je definitivno prestala sa radom.
Međutim, zahvaljujući nekolicini entuzijasta i na inicijativu Glavnog odbora SRVS Srbije i člana GO zaduženog za Kraljevo Vojina Mrđe, na osnovu Zakona o društvenim organizacijama i udruženjima, 18. aprila 2008. godine održana je osnivačka skupština Organizacije na kojojn su usvojeni Statut, Poslovnik o radu Skupštine i Programski zadaci za naredne četiri godine. Izabrani su i organi: Skupština od 35 članova, Opštinski odbor od 11 članova i Nadzorni odbor od tri člana. Za predsednika je izabran Tomislav Kosovac, a za njegovog zamenika Aco Ćitić, obojica rezervni kapetani prve klase. Pripremljena je sva potrebna dokumentacija i organizacija  rešenjem registrovana u Policijskoj upravi Kraljevo  6. juna 2008. od kada zvanično počinje sa radom kao Udruženje RVS Kraljevo. Angažovanjem nekolicine članova obezbeđena su finansijska sredstva za rad preko JKP "Pijace", preduzeća Drvoplast Dragana Čičića, "Ekofarm" Miroljuba Baltića iz Ušća i drugih, a deo i od Glavnog odbora SRVS Srbije.
Statutom, Programom i Planom rada za svaku godinu postavljeni su jasni ciljevi i zadaci novoosnovanog Udrženja RVS Kraljevo.
- Prioritetan zadatak nam je obezbeđivanje finansijskih sredstava i prostorija za rad Udruženja.  Organizacija se za sada uglavnom finansira od članarine i pokrovitelja, a krajem septembra bili smo na razgovoru kod gradonačelnika Kraljeva koji nam je čvrsto obećao da ćemo za svoj rad dobiti deo sredstava iz budžeta koliko to sadašnji uslovi dozvoljavaju. U tom smislu pripremili smo svu potrebnu dokumentaciju  za dodelu sredstava iz budžeta grada za 2009. godinu, iako nam nije jasno zbog čega do sada nismo budžetski finansirani kada je takav slučaj u preko 60 odsto opština i gradova u Srbiji sa daleko manjim organizacijama od naše koja broji više od 4.500 članova - ističe predsednik Udruženja Tomislav Kosovac.
Po njegovim rečima, za kratko vreme od ponovnog osnovanja, ova organizacija je imala niz aktivnosti kao što su uspostavljanje kontakta i saradnje sa Garnizonom VS i Vojnim odsekom u Kraljevu,  učešće u obeležavanju 90 godina od proboja Solunskog fronta, Oktobarskoj komemoraciji, Dana oslobađanja Kraljeva od fašističkog okupatora i Susretima rezervnih vojnih starešina u Subotici. Tomislav Kosovac kaže da ostali planirani zadaci nisu realizovani zbog nedostatka sredstava i status i suštinu ove Organizacije rezimira rečima:
- Organizacija rezervnih vojnih starešina Kraljevo, koja sada broji već oko 5.000 članova je Udruženje RVS, udruženih radi ostvarivanja zajedničkih ciljeva svojih članova. Kao strukovno udruženje, nastavlja tradicije Udruženja rezervnih vojnih oficira, podoficira i ratnika, osnovanog  na kongresu 1919. godine čiji je prvi i doživotni predsednik bio vojvoda Stepa Stepanović. Prema tome, Organizacija RVS Kraljevo je patriotsko i  nestranačko udruženje svojih članova, organizovano radi ostvarivanja svojim Statutom i Programom postavljenih ciljeva i zadataka.Povratak na vrh strane


TREĆA NEDELJA PRIKUPLJANJA POTPISA GRAĐANA ZA SPAS ,,IBARSKIH NOVOSTI"
Najevropskiji događaj ove godine


  Već dvadesetak dana traje prikupljanje potpisa građana Kraljeva za peticiju kojom se traži da odgovorni na lokalnom i republičkom nivou učine sve kako bi se stanje u ovoj medijskoj kući sa tri medija, koja postoji već 60 godina, konsolidovalo i kako bi ,,Ibarske”, na bilo koji način, ponovo bile vraćene građanima kojima i pripadaju. Odziv građana je opravdao očekivanja organizatora, pa se broj potpisa iz dana u dan povećava i gotovo da nema tog ko nije, ili neće, da potpiše peticiju. Na taj način Kraljevčani, ali i mnogi koji dolaze sa strane, ne samo da daju podršku ovoj medijskoj kući, već ponovo, kao u neka sada već davna vremena, pokazuju privrženost pravim vrednostima i spremnost da se ponovo okupe oko iste ideje.

VRATITI GRAĐANIMA ONO ŠTO IM PRIPADA
   Tako su ,,Ibarske novosti" ponovo i u pravom smislu postale stožer oko kojeg se okupljaju svi oni koji vole ovaj grad. ,,Ibarske” su postale zaštitni znak Kraljeva i pravi kraljevski brend, što građani na najbolji mogući način potvrđuju svojim potpisima. Zanimljivo je pomenuti da se potpisi ne sakupljaju samo na Trgu, već ima i onih koji samoinicijativno prikupljaju potpise po svojim zgradama, ulicama i na radnim mestima, a ima i takvih slučajeva kao, recimo, u ,,Dunav" Osiguranju, gde su svi zaposleni potpisali peticiju za spas ,,Ibarskih”, a njima su se, kako saznajemo, pridružili i zaposleni u Banci Inteza i mnogi drugi. Novinari ,,Ibarskih” su organizovali i potpisivanje peticije u holu Skupštine grada Kraljeva pred prošlonedeljnu sednicu i zanimljivo je da je većina odbornika, a mnogi su to učinili i ranije, potpisala peticiju. Tako se još jednom dogodilo da su ,,Ibarske novosti" jedina stvar u gradu oko koje su svi jedinstveni bez obzira na ideološke i druge razlike. Čak je i jedan građanin kome je bilo bitno da kaže kako je sveštenik Evangelističke crkve, sa velikim oduševljenjem potpisao peticiju ističući privrženost ovoj medijskoj kući. Na osnovu svega toga, kako je rekao Ivan Rajović, predsednik Sindikata ,,Nezavisnost” ,,Ibarskih novosti”, organizatori ove akcije, ali i svi zaposleni u ,,Ibarskim novostima” sada imaju obavezu da istraju i da odbrane zajedničku kuću jer to građani od njih očekuju i zahtevaju.

KONFERENCIJA ZA NOVINARE ILI POLITIČKI MITING
   To je bio i jedan od razloga zbog kojih je odlučeno da bude organizovana konferencija za novinare na otvorenom, kojoj je trebalo da prisustvuju i čelnici Sindikata UGS ,,Nezavisnost" Branislav Čanak i Dragan Milovanović Pilac. Pored želje da se obrate Kraljevčanima, Čanak i Pilac su došli u Kraljevo kako bi proverili lažnu dojavu, za koju se zna od koga je stigla, kako na Trgu pod nekakvom šatrom pijani novinari ,,Ibarskih"  maltretiraju građane, čime narušavaju ugled Sindikata. Osim ove provokacije, bilo ih je još, kao i otvorenih pretnji zaposlenima u ,,Ibarskim novostima", zbog čega je morala i interventna brigada da reaguje. I pored toga, za sada sve protiče normalno, a ovakvi incidenti samo pokazuju koliko je pojedincima značajno kakvu će ulogu u ovom društvu ubuduće igrati ,,Ibarske novosti", pogotovo posle onoga što će već posle današnjeg dana uslediti, a što podrazumeva raskid ugovora sa Dragicom Tomić i onima koji iza nje stoje.
   Budući da postoji saznanje, sa jedne od nedavnih konferencija za novinare, da pojedini političari odlično poznaju genezu čitavog slučaja otuđivanja ,,Ibarskih novosti", kao i imena aktera i, naravno, krivaca za ono što, kako se pokazalo, predstavlja više kriminalni nego poslovni potez kojim su zaposleni u ,,Ibarskim” pretrpeli nenadoknadivu štetu i poniženje, ideja je bila da se ti ljudi obrate javnosti i kažu ono što znaju. Na konferenciju za novinare je pozvan i gradonačelnik dr Miloš Babić, kao prvi čovek grada, u toku čijeg mandata su ,,Ibarske” doživele najgoru sudbinu od osnivanja. Babić se nije pojavio, mada je nekoliko dana pre toga potpisao peticiju i izrazio beskrajnu podršku čitavoj akciji pozivajući građane da učestvuju u odbrani svojih medija. Osim toga, gradonačelnik, verovatno zbog obaveza, nije našao za shodno da pošalje nikoga iz svoje političke opcije, pa su pojedinci, ne bez loših namera, jedva dočekali da konferenciju za novinare okarakterišu kao miting ,,Nezavisnosti” i opozicionih stranaka, a što ni u kom slučaju nije bila namera organizatora.
   Obraćajući se kraljevačkim novinarima i građanima na konferenciji za novinare koja je organizovana na Trgu, pored Milutina i pored štanda gde se prikupljaju potpisi grđana za konsolidaciju stanja u ,,Ibarskim novostima", Branislav Čanak predsednik UGS ,,Nezavisnost", koji je specijalno za ovu priliku doputovao iz Beograda je, pored ostalog,  rekao:
- U Srbiji su ovi poslovi urušavanja medija počeli odavno, a još niko nije počeo poslove postavljanja medija na svoje mesto. Ovo je jedna od prvih akcija da se mediji vrate tamo gde im je mesto, a mesto ,,Ibarskih novosti" je u Kraljevu. A gde će biti nego baš u Kraljevu? I zato je i doneta odluka da se na ovaj način obratimo građanima Kraljeva, jer ,,Ibarske novosti" pripadaju njima. Oni kad izgube ovo što imaju, niko im druge novine, drugu televiziju i drugi radio neće dati. I ako neko treba da čuva svoje medije, to su pre svega građani jedne sredine.
   Mi ćemo, svakako, izgurati ovaj proceduralni deo kod Akcijskog fonda da se ubrza raskidanje ugovora sa kupcem jer, kada su ,,Ibarske novosti" u pitanju, svi uslovi za to su se odavno stekli. Nažalost, neka birokratija i nečiji interesi ne dozvoljavaju da se ,,Ibarske” oslobode tog zagrljaja koji ih je do sada samo gušio i nije im doneo nikakve koristi. Ono što me je posebno potreslo je to što sam ovakve scene do sada viđao samo na Zapadu, u Evropi. Ovo prvi put vidim u Srbiji i mislim da je ovo kako branite svoje ,,Novosti” najevropskiji događaj koji sam imao prilike da vidim ove godine. Zato, ne dajte se, čuvajte svoje novine i svoju medijsku kuću jer novine se ne prave preko noći, pogotovu ne po meri Kraljeva.
   Pored Čanka, na konferenciji za novinare su govorili i dr Ljubiša Jovašević, Milomir Šljivić, Ljubiša Simović, Vukman Rakočević i Ivan Rajović. Svi su se uglavnom složili oko toga da ,,Ibarske" moraju biti vraćene ovom gradu i građanima, ali i da se mora reći građanima ko su krivci za ovakvo stanje.

KRALJEVO JE, IPAK, IZUZETAK
   Ovaj grad je specifičan po mnogo čemu i zato bi trebalo da uživa više privilegija i beneficija nego neki drugi gradovi, ako ni zbog čega drugog, onda zato što se u njega slilo oko 40.000 izbeglih ljudi, a da to vlada nije na odgovarajući način uvažila i pomogla, rečeno je na ovoj konferenciji za novinare, na kojoj su pomenuti predstavnici političkih opcija obećali pomoć svojih stranaka kako bi se situacija sa ,,Ibarskim" rešila.
   I mada je ovih dana, možda omaškom, lansirana i vest da se potpisivanje peticije prekida, organizatori kažu kako to nije tačno i kako su tek sada rešeni da idu do kraja, do obećanih 100.000 potpisa, i pored toga što ni u samoj kući nisu svi podjednako ,,zagrizli" da daju svoj doprinos akciji, a ima i onih koji, samo zarad sebi znanih razloga i interesa, svesno čine sve kako bi ,,minirali" akciju, minimizirali čitav slučaj ili prećutali to što se dešava, a što nije prvi put u istoriji ovoga grada i ,,Ibarskih novosti".
   Za danas, kada ističe rok koji je Dragici Tomić dat da se predomisli posle zahteva za raskid ugovora,  zakazana je i kontrola Agencije za privatizaciju u prostorijama ,,Ibarskih novosti". Sasvim je sigurno da će već sutra mnogo toga oko ,,Ibarskih novosti" biti jasnije, a da li će biti i bolje, ostaje nam da vidimo.

PLENIDBOM IMOVINE NOVINARA DO POVRATKA ČASTI I UGLEDA
   Tokom akcije prikupljanja potpisa na adresu Ivana Rajovića stigao je i dopis iz Opštinskog suda Kraljevo, koji je potpisala advokat Slavica Karaičić, a u kojem se pored ostalog kaže kako je na osnovu izvršne poresude Opštinskog suda u Kraljevu od 23.01.2008. godine dužnik Ivan Rajović obavezan da poveriocu Dušanu Mitroviću, na ime nematerijalne štete zbog  povrede časti i ugleda, plati iznos od 200.000 dinara sa zateznom kamatom od dana presuđenja pa do konačne isplate, a na ime troškova postupka iznos od 50.000 dinara.
   Kako dužnik nije platio dug, kaže se dalje u ovom dopisu, to poverilac predlaže da sud donese Rešenje o izvršenju po odluci suda, a  putem  popisa, plenidbe i prodaje dužnikovih pokretnih stvari koje se budu zatekle kod njega u domaćinstvu, te isplatom navedenog novca punomoćniku poverioca, kaže se u dopisu koji je potpisala Slavica Karaičić.
   Istovremeno, Rajoviću je stigao i poziv za 5. decembar, kada bi pred Opštinskim sudom u Kraljevu trebalo da se nastavi već petogodišnji sudski proces po tužbi Dušana Mitrovića, koji je Rajovića tužio zbog objavljivanja nepravosnažne presude u ,,Ibarskim novostima". Rajović je, u procesu koji je vodila sudija Silvana Stefanović, kažnjen da plati 40.000 dinara, ali je Drugostepeni sud ovakvu presudu odbacio kao neosnovanu i vratio slučaj na početak.


SEDNICA SKUPŠTINE SRBIJE
Opozicija i dalje o malverzacijama


   Poslanici opozicionih stranaka i juče su nastavili raspravu u parlamentu o malverzacijama i isplati ogromnih plata i bonusa rukovodstvu Aerodroma ,,Nikola Tesla”, a predsednik Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović prekinula je sednicu, dala pauzu do 14 časova i sazvala konsultacije predsednika poslaničkih grupa.
Radikali su najavili da neće dozvoliti da se pređe na dnevni red sve dok Vlada ne preduzme konkretne mere u vezi sa ovim slučajem, dok policija ne ode na aerodrom, uhapsi kriminalce i raspiše crvenu poternicu za direktorom Aerodroma ,,Nikola Tesla” Bojanom Krištom.
Oni su tražili i da u kontrolu leta uđe finansijska inspekcija.
Šef Poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović optužio je Vladu Srbije da hoće da zataška aferu na Aerodromu ,,Nikola Tesla” i istakao da bi trebalo da se prekine nemilosrdna pljačka u svim javnim preduzećima i institucijama, a istraga proširi i na sva javna preduzeća koja su pod ingerencijom G17 Plus i DS.
On je ponovio da je direktor Aerodroma ,,Nikola Tesla” Bojan Krišto pobegao u Nemačku, dok se Nikola Stankov, direktor kontrole leta, sprema da pobegne u Švajcarsku.
Todorović je rekao da je obezbeđenje Krišta još na aerodromu i sprečava da se dođe do podataka o radu ovog preduzeća, a da se intenzivno iznosi dokumentacija.
On je naveo podatke o plati direktora aerodroma i izneo da je prvi deo njegove plate za jun iznosio 880.000 dinara, drugi deo 1.038.000 dinara, u julu je prvi deo bio 866.000, a 1.160.000 drugi deo, dok mu je u devetom mesecu isplaćeno 2.693.000 dinara.
Prema Todorovićevim rečima, zamenik direktora Aerodroma ,,Nikola Tesla” dobio je platu 2.156.000 dinara.
Potpredsednik Skupštine i poslanik LDP Judita Popović rekla je da je LDP za Evropu, evropske integracije i evropske zakone, ali je, pre svega, za najnormalniji život građana.
Ona je ocenila da je vreme da se vrati život u Skupštinu i ukazala da je virus korupcije i zloupotreba zahvatio institucije u Srbiji, ali da istrage nadležnih organa još nema.
Šef Poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić rekao je da informacijom, koju su juče dobili iz Vlade, niko nije zadovoljan, i zapitao zašto nadležni o slučaju u vezi sa Aerodromom ,,Nikola Tesla” ne daju jasan i decidan odgovor da bi se nastavio rad po dnevnom redu.Povratak na vrh strane


TAMO-AMO PO KRALJEVU - piše Ivan Rajović
,,Pariz" ponovo radi


   Svako mesto koje drži do sebe, odnosno meštani koji drže do svoga mesta, imaju nešto što se zove gradska, seoska ili lokalna kafana. To je taj ambijent u kojem se, u žamoru dokonog sveta, cirusima duvanskog dima i alkoholnih isparenja, u svako doba dana može sresti lik koji vam treba. Tu se diskutuje o svemu i svačemu, postavljaju i skidaju lokalni funkcioneri, ugovaraju poslovi, komentarišu lokalni događaji, tumači ono što je bilo i radi sve ostalo što podrazumeva takav vid društvenog života u jednom gradu.
   Dugo godina Kraljevo nije imalo takvo mesto. Valjda zato što se sastav ovdašnjeg življa u velikoj meri izmenio, pa je bilo nemoguće naći taj zajednički kafanski imenitelj koji bi raznolike u shvatanjima, potrebama i pogledima na našu stvarnost okupio na jednom mestu. Tako je pijaca, na kojoj se ionako odvija najveći deo naših aktivnosti, preuzela i ulogu gradske kafane.
   Ali, to je sada prošlo vreme. Ko je ovih dana, tokom obdanice, a i kasnije, pokušao da uđe u ,,Pariz" i popije piće, sa čuđenjem je mogao da zaključi da slobodnih mesta nema. Ono što odmah može da vas šokira jeste umereno glasna muzika, da čovek ne poveruje, sve sami pop hitovi, od Ričija Blekmora do Ane Okse. Ni glasa od guzatih silikonki i ostalih Kitića i Nikitića sa Ibarske magistrale. Kroz ovaj ambijent neprekidno cirkulišu svi oni koji u ovom gradu nešto znače, viđeniji likovi, reklo bi se, od uličnih zazjavala i bezazlenih skitnica, preko kolportera lokalnih novina, do onih čije delovanje direktno utiče na funkcionisanje lokalne samouprave, bez kojih se ne može zamisliti rad upravnih odbora, upravljanje javnim preduzećima i drugim organima i telima. Sportisti, muzičari, glumci, političari, čak i viđeniji privrednici, svi su tu. Reka oživelih likova na koje smo potpuno zaboravili, koje možda godinama nismo videli, niti seli sa njima. Ponovo su tu i za divno čudo nasmejani, govorljivi i, kako se čini, rasterećeni svakodnevnih problema, raspoloženi.
   I bez namere da izazivam bilo čiju zavist, mora se reći da je Kraljevo ponovo dobilo Gradsku kafanu, a sudeći po svemu, samo je jedno mesto koje može da ima tako laskav i odgovoran status. Na glavnom gradskom trgu, tik pored Milutina, ,,Pariz" je ponovo postao ono što je bio i što mu je, valjda, prava namena.
   Hranu, nažalost, nisam imao prilike da probam, ali oni materijalno boljestojeći počeli su redovno da se hrane ovde, što već samo po sebi dovoljno govori o ukusu i kvalitetu. Ni na ljubaznost osoblja, koliko mi je poznato, niko nije imao pritužbi, a ko ne veruje - neka proveri.

DUHOVNI PARK
   Nije mi baš jasno kako funkcioniše ono što se lokalnom samoupravom zove, ali čak i u ovom trenutku kada je, kako se čini, lokalna vlast u svojevrsnoj blokadi, grad je pretvoren u pravo gradilište. Da čovek ne poveruje. I sve to, slobodno se može reći, ima nekog smisla, estetike, lepote i doprinosi da ionako lepi nam grad bude još lepši. Već sada se naziru konture velelepnog Trga Svetog Save, nove Hajduk Veljkove ulice, ali i parka oko Duhovnog centra. Sve to daje novu dimenziju kraljevskom lepotanu ali, nažalost, utiče i na promenu decenijama sticanih navika.
   Već smo se pomirili (ili možda nismo?) sa odnošenjem tenka i otkazali sačekuše pred ovim poluvekovnim znamenjem revolucije i otpora zloglasnom okupatoru. Ali ono što se, takođe, već sada može zaključiti jeste da ni park u kojem su mnogi Kraljevčani prvi put otkrili čari prvog bliskog ljubavnog kontakta, neće biti ni nalik onome što je bio. A bio je senovito, visokim drvećem nastanjeno i asfaltnim stazama prošarano mesto, koje je noću postajalo pravo ljubavno gnezdo iz kojeg se sa svake klupe, iza svakog stabla i oko Gospodar Vasinog konaka čuo šapat, uzdah, jecaj i cvrkut još goluždravih ptića, a u kasnijim satima i nešto ozbiljniji i neartikulisaniji krici iskusnijih sokolova i sokolica. Ovaj park je bio nezaobilazno, kultno mesto na putu sazrevanja svakog ovdašnjeg omladinca i omladinke. Direktno sa korzoa, već oko devet, išlo se u park, gde je trebalo stišati požudu i osloboditi se erotskog naboja u sebi i voljenom biću. Sredinom devedesetih godina ovo kultno mesto menja namenu zahvaljujući tadašnjim političkim okolnostima i politikantskim udvoricama. Gospodar Vasin konak postaje Duhovni centar, a park gotovo potpuno napušten i zapušten tek povremeno ugosti nekog alkoholičara amatera, narkomana beskućnika ili obesne vandale na proputovanju do odredišta. Dugo već ispunjen sveprisutnim duhom svetog Vladike Nikolaja ovaj rajski vrt postaje još jedno od gradskih šetališta, prava pozornica pod čijim će blještavim svetlima (valjda ,,Amiginim”) definitivno biti ukinuta i svaka pomisao na realizaciju seksualnih fantazija mladih i starijih Kraljevčana u okrilju majke prirode, a u samom srcu kraljevskoga grada. No, tu je već nikao i dečji kutak sa svim potrebnim šljašteći ofarbanom rekvizitima, na kojima će uredno i po savremenim  hrišćanskim propisima začeta mladež sticati prva dečja iskustva, na toboganima, klackalicama i ljuljaškama. Pravi mali srpski Spartanci u čijem su vidokrugu i dalje ostale biste palih komunista, a uklonjeni autentični komadi teških mitraljeza i topova. A u tom nemom, sveprisutnom i vaspitnom okruženju, i mi stariji smo uvežbavali prve, nevešte ljubavne izjave pod budnim kamenim okom narodnih heroja Živana Maričića, Radeta Vilotijevića i Olge Jovičić Rite, čije je uglačano bronzano poprsje sablasno svetlucalo na mesečini.
Čitav prostor već sada deluje lepo, čak isuviše, mada, bar meni, nekako obezdušeno, sterilno, nalik na šetalište nekog banjskog lečilišta za stomačne bolesnike, reumatičare, neurotičare i ostarela lica, kojima bi pogled na decu koja se igraju trebalo da bude svojevrsna terapija.
   Možda to tako i treba jer se u novim vremenima većina ljubavnih aktivnosti u predbračnom dobu, a i kasnije, obavlja u automobilima. Ali ako pad nataliteta u Kraljevu u  narednom periodu bude osetno značajan, možda jedan od uzroka bude i svetlost u parku oko Duhovnog centra. Jer, moram da priznam da je parkova koji su pretvoreni u duhovna svetilišta sve više u ovom gradu, koji počinje da podseća na veliki crkveni kompleks u kojem ozbiljan čovek sa stidom mora da razmišlja o onim stvarima, a nama, mislim našoj mladeži, potrebno je više fizičkih aktivnosti u cilju opstanka, a uz božju naklonost, naravno.Povratak na vrh strane


POVEĆAVA SE BROJ RAZVEDENIH BRAKOVA U SRBIJI - piše Marko Slavković
Nasilje i neverstvo najčešći uzroci razvoda

   • Svaki peti brak u Srbiji završava se razvodom, zbog čega je Srbija pri vrhu liste zemalja po broju razvoda • Sa političkom i ekonomskom krizom broj rastavljenih brakova bitno opada • Nekada je razvod braka bio retkost, a oni koji su se odlučili na takav korak bili su obeleženi za ceo život

   Nikome u ovoj zemlji, ko se bavi problemom razvoda brakova, nije lako da u nekoliko rečenica da odgovor na pitanje zašto u Srbiji ima sve više razvoda. Činjenica je, međutim, da se svaki peti brak u Srbiji završi razvodom, a da odluku o razvodu donose i mladi i ljudi u starijem životnom dobu, bez obzira na nivo obrazovanja. Podaci pokazuju da je muškarac, u vreme razvoda, u proseku, imao  četrdeset dve, a žena trideset osam godina. Nešto više od 23 odsto brakova trajalo je između jedne i četiri godine, 21 odsto od pet do devet, a 16 procenata od deset do četrnaest godina. Iskustvo pokazuje da žene češće podnose tužbu za razvod braka. Kao glavne probleme, koji ih navode da napuste bračnu zajednicu, ističu nasilje, alkoholizam i neverstvo muža, dok muškarci navode kao razloge neslaganje naravi, uplitanje ženine porodice u brak i nastojanje supruge da samostalno donosi odluke.
Brojna istraživanja su pokazala da svuda u svetu, pa i kod nas, broj razvoda opada u periodu društvene krize, što ne znači da je kvalitet porodičnog života bolji, a drastično raste u vreme ekonomskog i društvenog oporavka. Razlozi su logični: u vreme krize, psihološko i materijalno porodično stanje troši se na opstanak i energija se usmerava ka aktuelnoj situaciji, a partnerski problemi se potiskuju u stranu. Verovatno je zato kod nas od 2000. godine znatno porastao broj razvoda.

RAZVOD KAO PORODIČNA BRUKA
Prema pouzdanim podacima, Srbija je pri samom vrhu liste zemalja po broju rastavljenih brakova. Godišnje se kod nas sklopi oko 40.000 brakova, a razvede se oko 8.000. Prosečno, brak u Srbiji traje nepunih trinaest godina. U Beogradu, recimo, svaki četvrti sklopljeni brak se razvede. Da je razvod u Srbiji sve češća odluka, pokazuje i primer iz Požarevca, gde je u prošloj godini sklopljeno nešto više od dvesta brakova, a tužbi za razvod braka podneto je tridesetak manje.
Nekada, razvod braka u Srbiji bio je retkost. A oni koji su se odlučili na taj korak bili su obeleženi za ceo život. Deca razvedenih roditelja bila su žigosana i smatrana su neprikladnom za druženje, a u evidenciji za služenje vojnog roka, pored podataka kao nasilnik ili narkoman, bila je i informacija da je neko dete iz razvedenog braka.
Danas se, eto, situacija promenila, i u većini gradskih škola deca razvedenih roditelja čine trećinu, ili čak polovinu odeljenja. Sociolozi i psiholozi se slažu da je najbitnije, kada se roditelji raziđu, da dete ne pomisli da je ono krivo i da ga jedan roditelj, najčešće onaj koji je otišao, više ne voli. Zato je potrebno biti iskren i deci objasniti da su se mama i tata dogovorili da više ne žive zajedno, da je razlog neslaganje oko bitnih pitanja i da će svima biti bolje kad se jedan roditelj odseli. I bez obzira na to što je brak propao, deca ne smeju da izgube porodicu, jer je porodica, kao što je poznato, najvažniji oslonac u životu.

ČUDNI RAZLOZI ZA RAZVOD BRAKA
U svetu su različiti razlozi za razvod braka, ali su neki i smešni. Na primer, u Kanadi je dovoljno da žena dokaže da joj muž hrče kao trkački automobil da bi dobila razvod. U antičkom Rimu svaki muž je mogao da se reši žene ako bi mu ona bila neverna, ako bi napravila duplikat ključeva od muževljevog vinskog podruma ili ako bi pila vino koje nije sazrelo. Prema zakonu Manua, Indijanci su imali pravo da promene ženu ako ne bi rodila decu ni posle osme godine braka ili ako bi posle jedanaest godina rađala samo žensku decu. U slučaju da se Indijanac oženio izuzetno svadljivom ženom, razvod bi mu se dopustio na licu mesta. I u Kini se svadljiva žena i žena koja tračari smatra razlogom za razvod braka. Bučno pranje posuđa i ostali ,,glasni” kućni poslovi u Italiji su smatrani ozbiljnim razlogom za razvod braka. U Egiptu je jedan profesor pozvao policiju i istog trena zatražio razvod, jer je u bračnoj postelji otkrio da mu je nova supruga - ćelava. Kod Korejaca je glavni razlog za razvod nepoštovanje roditelja svog supruga. U Engleskoj je za razvod braka bio dovoljan dokaz da je supruga oprala njegovu majicu sa autogramima omiljenih fudbalera. To se smatralo vandalizmom. U Japanu se razvod mogao dobiti ukoliko je jedan od supružnika spavao u neprikladnom položaju.Povratak na vrh strane


SVETSKI DAN OSOBA SA INVALIDITETOM - piše Ivan Rajović
Nikakve odluke o nama ne mogu se donositi bez nas


   Kako je povodom 3. decembra, Svetskog dana osoba sa invaliditetom, za ,,Ibarske novosti” izjavio sekretar Udruženja distrofičara Kraljevo - Raški okrug Stevan Todorović, jedna od najbitnijih činjenica koju bi trebalo uveki mati u vidu jeste da se invalidnost može desiti svakome i u bilo kom trenutku.
   - To nas - kaže Todorović - obavezuje da svakodnevno i zajednički radimo na podizanju svesti i promeni stavova prema invalidnosti, na šta nas ovaj dan indirektno podseća. Poštujući osobe sa invaliditetom  i uvažavajući njihove  potrebe, interese, težnje i očekivanja, društvena zajednica pokazuje svoje lice. Građansko društvo je, zajedno sa akterima iz privatnog, javnog i neprofitnog sektora, pokrenulo neke promene: od individualizovanih servisa do kampanja zagovaranja, od pravnih reformi do stručnih obuka. Međutim, još uvek su ove inicijative nepovezane i utiču na samo mali broj ljudi.
Na pitanje koje su to vizije, nadanja i očekivanja ovog udruženja, Todorović kaže:
   - Pre svega, osoba sa invaliditetom, od objekta milosrđa mora postati društveni subjekt sa svim pravima i obavezama što ih ima svaki član društvene zajednice, a to znači - sa istim mogućnostima za razvoj i kvalitetan život koji će biti jednaki mogućnostima i životu svih ljudi. Jer, invalidnost je prvenstveno pitanje ljudskih prava, a onda sve drugo. Mi, kao osobe sa invaliditetom, tražimo jednake uslove za pristup svim društvenim oblastima - privredi, kulturi, obrazovanju, novim tehnologijama, zdravstvenim i socijalnim službama, informisanju i telekomunikacijama, saobraćaju i transportu, sportu i rekreaciji. Takođe smatramo da se nikakve odluke o nama ne smeju donositi bez nas, što podrazumeva da lica sa invaliditetom treba da učestvuju u najširem odlučivanju preko svojih organizacija, koje su njihovi legitimni i autentični predstavnici, na svim nivoima organizovanja: lokalnom, regionalnom, nacionalnom i globalnom.
   Naš glas čuli su mnogi, i oni koji su to hteli i oni koji to nisu, a to znači da su mnoge napisane reči, kao izrazi naših htenja i potreba, uspešno instrumentalizovane, bilo tako što smo o nečemu uporno govorili, ili tvrdoglavo ćutali.
   Dragi sugrađani, budite sa nama i ovog 3. DECEMBARA - SVETSKOG DANA OSOBA SA INVALIDITETOM, ali i dalje u borbi koju ćemo još dugo morati da vodimo protiv raznih oblika diskriminacije i predrasuda. Mi samo tražimo da se osobama sa invaliditetom prizna uloga u društvu koja im objektivno pripada, i još više da im se omogući njeno ostvarivanje.
   Tradicionalno u duhu humanosti i druženja, Udruženje distrofičara Kraljevo - Raški okrug realizovaće  niz aktivnosti, kao što su skretanje pažnje javnosti (putem medija), izrada propagandnog materijala (plakata i brošura), obilazak najugroženijih članova - kazao je za ,,Ibarske novosti” Stevan Todorović, sekretar Udruženja distrofičara, povodom Svetskog dana osoba sa invaliditetom.


POVODOM ČETRDESET GODINA SAVEZA DISTROFIČARA SRBIJE
Priznanje Stevanu Todoroviću i njegovom Udruženju


   Povodom obeležavanja četrdesetogodišnjice postojanja Saveza distrofičara Srbije u Skupštini grada Beograda dodeljena su priznanja najzaslužnijim članovima i udruženjima. Tako su se među nagrađenima sasvim zasluženo našli i Udruženje distrofičara Kraljevo - Raški okrug, ali i sekretar ovog Udruženja Stevan Todorović. Kako stoji u obrazloženju ovog priznanja ono se dodeljuje za dugogodišnji doprinos u radu Saveza distrofičara Srbije i poboljšanju statusa lica sa distrofijom. Skroman kao i uvek Todorović nije želeo da komentariše ovo priznanje mada ne krije zadovoljstvo što je njegov dosadašnji trud na ovaj način vrednovan i nagrađen, a priznanje kao takvo i dela koja stoje ispred i iza njega dovoljno govore za sebe i najbolji su komentar ovog za Udruženje distrofičara Kraljevo značajnog događaja.Povratak na vrh strane


      RADNI VIKEND NA SELU
Lekari specijalisti u Stublu

   Crveni krst Kraljevo realizuje  tradicionalnu akciju ,,Radni vikend na selu" u Mesnoj zajednici Stubal 29.11.2008. godine (subota), od 9.00 do 14.00 časova.
   U akciji učestvuju lekari specijalisti sa medicinskim osobljem Zdravstvenog centra ,,Studenica", predstavnici Centra za socijalni rad, podmladak i omladina Crvenog krsta i Apotekarska ustanova.
   Cilj akcije je da se stanovništvu u seoskim Mesnim zajednicama omogući pregled lekara specijalista, a najugroženijim socijalnim slučajevima uruči pomoć. Akcija se zasniva na volonterskom radu, kroz zdravstveno-preventivne aktivnosti.
   Istog dana, u prostorijama Osnovne škole, biće organizovano i predavanje na temu Bolesti zavisnosti, Trafiking, HIV/AIDS, od 11:00 časova.
Sekretar Mirjana Lišanin-Gostiljac, dipl. ek.


PROMOCIJA U KULTURNOM CENTRU RIBNICA
,,Makijaveli” Koste Čavoškog


   Monografija ,,Makijaveli" akademika Koste Čavoškog, u izdanju novosadske kuće ,,Orfeus", biće predstavljena večeras (petak, 28. novembar) u Kulturnom centru Ribnica.
   O knjizi će, osim autora, govoriti i Selimir Radulović, književnik iz Novog Sada. Program počinje u 19 časova.


PISMO PODRŠKE NOVINARIMA ,,IBARSKIH NOVOSTI”
Bili smo i ostajemo sa vama u vašoj pravednoj borbi


   Prateći pažljivo sve što ovih dana radite kako biste konsolidovali stanje u ,,Ibarskim novostima", na dobrobit svih građana Kraljeva, želimo da vam na ovaj način damo podršku da istrajete u svojim opravdanim zahtevima.
   ,,Ibarske novosti", kao informativna kuća, postoje već 60 godina. Naše Udruženje u ovom gradu postoji više od 30 godina. Za svoje angažovanje na olakšavanju problema osoba sa invaliditetom nedavno smo dobili i priznanje Saveza distrofičara Srbije. Ono što želimo da naglasimo ovom prilikom je da je naše Udruženje od svog nastanka imalo punu podršku ,,Ibarskih novosti", čime su nam u velikoj meri pomogle u ostvarivanju našeg humanog cilja.
U nadi da će se naša saradnja nastaviti na dobrobit svih građana Kraljeva, a posebno naših štićenika (kojih je na teritoriji Raškog okruga 75), dajemo vam punu podršku i pozivamo sve građane našeg grada da potpisivanjem peticije pomognu da se ,,Ibarske novosti", kao javni servis, vrate građanima Kraljeva.
Sekretar Udruženja distrofičara Kraljevo - Raški okrug Stevan Todorović


AGENCIJA ZA PRIVREDNE REGISTRE
Nova lokacija


   Kraljevačka kancelarija Agencije za privredne registre preselila se na novu lokaciju - sada je u ulici Cara Dušana broj 41 na prvom spratu (zgrada bivšeg SDK). Radno vreme Agencije je od 8 do 16 časova i to Registar preduzetnika i privrednih društava obavlja od 8 do 15 sati, a Registar založnog prava od 10 do 15 časova.
Telefon je 326-999Povratak na vrh strane


KNJIGA U PRIPREMI - RATINA U SLICI I REČI
Sačuvati i izgraditi novo

   Objekat Zadružnog doma u Ratini sazidan je 1936. godine sredstvima zadrugara i decenijama je služio ratinčanima i meštanima okolnih sela kao hram kulture u kome su organizovane priredbe, takmičenja i druge manifestacije.Bila je tu i trgovinsko-zadružna prodavnica robe široke potrošnje, poljoprivredne mehanizacije,agrotehničkih proizvoda (semena,đubriva ). Takođe je postojalo i otkupno mesto poljoprivrednih proizvoda (mleka i mlečnih proizvoda, stoke). Univerzalna uloga Zadružnog doma koji je decenijama odolevao svakojakim nedaćama ipak je čestim promenama ,,domaćina,, dovedena u pitanje, a Dom dobio današnji ,,izgled". Ipak je Mesna zajednica uspela da solidnom adaptacijom i bez rušenja očuva Dom u autentičnom izgledu i tako dokazala da je dobar domaćin.

ZADUŽBINA
Zadužbinu na Gornjem ratinskom groblju podigao je Dimitrije Dišo Petrović posle Drugog svetskog rata,a posvetio je svom pokojnom sinu Momčilu (koji je na čudan način izgubio život), svojoj krsnoj slavi Svetom Nikoli i svojim potomcima i sugrađanima. Ratinčani su mu zbog toga večno zahvalni, a crkva je odigrala značajnu ulogu u obavljanju obreda na Gornjem ratinskom groblju, jer je uvek bila dostupna vernicima i posetiocima sa nezaboravnom domaćicom Leposavicom Maksimović i sveštenikom Tubom.

STARA VODENICA
Staru vodenicu pomeljaru svoga dede Živadina Živkovića obnovio je unuk Miko Živković. Za ovu vodenicu vezane su mnoge uspomene i doživljaji,a decenijama je (i danas) mlela najbolje brašno. Ova vodenica je ostala jedina u fukciji iako ih je bilo podosta. Da podsetimo samo na neke - ,,Đurovska" na Ratinskoj reci,pa onda ,,Panovska" (sa čuvenim pomeljarom Vlajčom Panovićem) na Ibru,pa bivša ,,Đukovska" sa čuvenom istoimenom skelom na Moravi.

KUĆA - MUZEJ
Ovo je kuća ratinskog domaćina sagrađena pre više decenija i bila je jedna od boljih za ta vremena. Sticajem okolnosti sačuvana je u originalnom izgledu ,a data je inicijativa da se konzervira i sačuva kao eksponat i opremi za etno muzej. Mesna zajednica treba sa nadležnim institucijama da donese odgovarajuće odluke uz prethodnu saglasnost vlasnika kuće.

NOVO
Domaćinstvo Mirka Simovića, u Ratini poznatijeg pod nadimkom ,,Mekinjar", danas predstalja savremeno poljoprivredno domaćistvo kompletno opremljeno poljoprivrednom mehanizacijom i uređajima za obradu zemljišta. Simović se univerzalno bavi svim vidovima poljoprivredne delatnosti (ratarstvom, stočarstvom, voćarstvom, preradom stočne hrane).
Krsta Stojadinović


PISMA ČITALACA
Nekoliko reči o našoj stvarnosti


   Svi ćemo se složiti da nam je nasušna potreba umetnost koja oplemenjuje, podstiče na razmišljanje i budi kreativnost. Pri tome ne možemo zaobići poznatu rečenicu: ,,Razbijmo u komade mit o apolitičnoj umetnosti". Kritičko mišljenje je univerzalna tekovina. Ono pokreće sve na promene. Kultura i umetnost su vrlo efikasni oblici artikulacije društvenih, socijalnih i političkih pitanja. Kako se naznačene konstatacije odražavaju na našu sredinu u kojoj su više nego vidni problemi nezaposlenosti, veliko siromaštvo, izbeglice, prisustvo korupcije i još ponešto što opterećuje. Uglavnom, ti krupni elementi eliminišu našu realnost koja je često neoprostiva fikcija. Ali, nije veliki problem u ,,društvu" koliko je problem u ljudima koji nam redovno govore da nismo dovoljno dobri i da moramo da se suočavamo sa Bog zna kakvim problemima. Kad se sasluša ta slavopojka i kad se utvrdi od koga dolazi, sve se naše misli svedu na jednu, koja miriše na opasnu demagogiju i umirivanje nečije savesti kako se, po njihovom uverenju, ne bi otkrila njihova nesposobnost za obavljanje poslova koji su im dati u nadležnost. Znači, našli su se ne na svom mestu, na položaju koji traži mnogo više nego što oni mogu dati. Njihovom neznanju i velikoj tromosti u rešavanju gorućih pitanja sredine u kojoj žive nikada ne zasmeta što građani imaju ozbiljne teškoće odakle da plate svoje svakodnevne račune. E pa, više nisu održive nametnute teme koje se iz dana u dan na isti način prežvakavaju. Vreme je da se ostave po strani one neutemeljene i dosadne priče sa mirisom obećavanja da će biti bolje. Vreme je da ovakve maske spadnu i da sposobni ljudi krenu u pravu narodnu i sigurnu akciju koja će vidne davati rezultate.  Rezultate na delu. Bez toga nema napretka. Prazne priče su za bezbrižne i mogu se pričati  u večernjim satima. Pri svemu, treba se setiti da je bilo ljudi koji su umeli da jasno kažu ono što su svi građani osećali i želeli. Takvih na našoj političkoj sceni kao da više nema ili su sasvim retki. Izborna kampanja prođe, obećanja se potuno zanemare. Nastaje period dobrog ušuškavanja u svoju poziciju. Značaj bitke prođe, vreme lagano prolazi, oni koji su se činili neprijatelji postaju prijatelji - samo vlast neka traje. Nešto neodređeno. Pitanja su jednostavna, ali njihova suština duboko zadire u život ljudi. Ponekad se podigne iznad površine poneki talas i odmah potone. Idemo dalje: život prolazi, kratko traje. Sve se na svom kraju pretvara u trulež. Sve pada, sve mre u jednostavnom stilu: čovek umre, gvožđe zarđa, drvo istrune, kula se sruši, konj zabatrga, a divne ruže svenu. Onda se upitamo kako smo živeli. Kasno, mnogo kasno! Odista znamo da nam je sadašnjost neočekivano ružna, pretrpana teško rešivim problemima. Takva odavno nije bila. Nalik je rasturenim fabrikama koje očekuju privatizaciju, a nje nigde na pomolu. Radnici bez posla, bez zarade. Velike teškoće. Situacija za veliku uzbunu. Velike rasprave i svađe u vlasti ne obećavaju da se može isplivati iz krize. Svi savetuju da dogovor kuću gradi, a niko tako dosledno ne postupa. Vreme se troši bez vidljivih rezultata, neke akcije od ranije ne dovršavaju započete poslove. Težak prelaz iz zbunjenosti u neko pretvaranje i iz stidljivosti u bestidnost. To je slika našeg svakodnevnog života. Veoma je čudno kako pojedinci hvale svoj rad iako nije za hvalu. Oni putem medija stavljaju narodu do znanja kao ,,olovo pretvaraju u zlato", a nema ni olova ni zlata nigde na vidiku. Leti im jezik i opija kao mak. Kad slušamo te ljude, javi se neminovno pitanje: Šta je cilj života? Da li pojedinac, koji je samo sredstvo da se život produži, ili je cilj da se stvori jedno bolje čovečanstvo? Na to je teško dati pouzdan odgovor. Zagonetne i skrivene osobine ljudi najbolje se ispoljavaju preko medija i pisane reči. Ova mogućnost je u naše doba dostigla visoke efekte. Ranije je bila mala i koristila se u posebnim situacijama. Dakle, danas je moguće sve videti i doživeti, hvaliti i kuditi, a od svega toga najbolje je realno ceniti svačije delo, ako ga ima i ako koristi narodu. Ali, na veliku žalost, mnogo je onih koji sve umeju i sve mogu. A sveznalica je obično potpuna neznalica.
Radovan Milović


POVODOM DEVET DECENIJA OD ZAVRŠETKA PRVOG SVETSKOG RATA - SOLUNCI KRALJEVAČKOG KRAJA
Proboj Solunskog fronta


MILAN GVOZDENOVIĆ - ZAČAS ODE SANDUK BOMBI
Pored proboja, naša artiljerija počela je da bombarduje sa mnogo cevi (pričalo se da je bilo 500-600 cevi) bugarske položaje. Ta artiljerijska vatra počela je 14. septembra. Od magle, ništa se nije videlo. Sledećeg dana, 15. septembra, saopštili su nam da je 2. armija na Sokolcu i Dobrom Polju, a 16. smo i mi krenuli u napad. Kad smo došli do bugarskih rovova, ispred nas je sve bilo razoreno, krstina razneta, samo božja rupa od granata... Bugari su se povukli pa su nas sačekali na sledećim kosama, ali mi se nismo zaustavljali. Odmah smo stupili u borbu. Jedan od Bugara se predade, a jedan odstupi, pa mi produžismo napred. Tako smo, smenjujući se sa Moravskom divizijom, išli danonoćno sve dok smo došli do Velesa. Uputili smo se ka reci Pčinji. Vidimo Bugare na jednom visu. Taman pođemo da zauzmemo taj vis, kad idu tri bugarska konjanika. Sa belim zastavama. Kažu da je zaključen mir. Naši su ih sproveli u štab divizije. Rekli su da su dobili 24 časa da se povuku sa svojih položaja. Uveče, Pčinja je bila puna Bugara. Gledali smo kako prolazi njihova vojska bez oružja. Bio je i jedan puk konjice, a vojnici samo sablje nose. Tu zanoćimo, pa se posle uputimo u Kumanovo, pa za Vranje. Kod Preševa, sretnemo se sa austrijskim trupama. Započne borba. Mi smo napredovali, potiskivali ih, artiljerija je tukla njihov položaj. Drugog dana, preko Bujanovca, stigli smo u Vranje, a posle u Vladičin Han, Leskovac, Brestovac. Kad smo prešli reku Toplicu, sretoše nas čiste nemačke trupe. Strašna borba se vodila, kakvu nismo imali ni na Solunskom frontu. Nemački i srpski vojnici bajonetima se kolju. Dosta oficira i vojnika je tu poginulo, ali smo ih potisli. U stvari,  naši počeše da odstupaju, ali komandant puka Mihajlo Nedić naredi: ,,Pukovsko-mitraljesko odeljenje i sve mašinske puške, za mnom!" I zvede nas na jednu ravan iznad sela, udarismo Nemce s boka i 7. puk se oporavi, pa i on sa nama i Nemci pobegoše i više nisu ni pokušavali da nas napadaju, a od Ražnja više ih nije ni bilo.

RAFAILO - RAFO RAKONJAC - SEDAMDESET RUPA NA ŠINJELU
Uoči proboja fronta naša artiljerija je rušila sve pred sobom. Samo grmi, ništa se ne zna. Kad prestade rika topova, gledamo, a u rovovima samo mrtvi. Osvanuo je 15. septembar. Stiže kurir i donosi zapovest: ,,Napred u Srbiju!"  ,,Ura, ura!" - počeše da urlaju vojnici, a Bugari se strmoglaviše niz Kajmakčalan...
...Stigli smo pred Niš. Austrijanci brane odstupnicu zajedno sa Nemcima. Borbe se vode po kućama u avlijama. Ja uđem u jednu avliju, pa kažem jednoj babi: ,,Ima li Nemaca?" Zagrli me žena, pa mi šapuće: ,,Ćuti, eno Nemci izlaze na druga vrata!" Primeti me jedan, pa poteže pištolj. Srećom, promaši. Utom, eto ti jednog poručnika sa grupom vojnika, pa Nemci počeše da beže uz jednu kosu...
Stigosmo mi tako za Austrijancima u Novi Sad, pa u Suboticu. Svugde muzika, pesma, ljudi plaču i grle nas. Tek o Đurđevdanu 1919. godine vratih se kući. Posle nekoliko dana teram neki kamen za školu, a dva žandara stadoše i uhvatiše za jaram. Kažu: ,,Kamo tebi dobar dan? Da su umesto nas Nemci, klanjao bi im se!" Prekipe mi, pa im podviknem: ,,Dok ja jurih Švabe i Bugare po Kajmakčalanu, kome ste se vi klanjali, balavci jadni!?" I pored svega, nas seljake ratnike malo je ko ,,zareziv'o" posle Solunskog fronta.

GRUJICA POPOVIĆ - BUGARIN JE, ALI JE I ČOVEK...
Kad je bio proboj fronta, artiljerija je tukla  bugarske položaje 24 časa, a onda smo mi nastupali. Od prašine ništa se nije moglo videti. Na pedeset metara čovek čoveka nije mogao da razazna. Mi smo se borili prsa u prsa. Bugare smo iznenadili. Naišli smo na njihove štabove gde su oni sedeli da ručaju sa gospođama. Kada smo mi nastupali, oni su ostavili sve to. Žene su ostavile tašne, kapute. Napad je bio tako brz da nisu imali vremena da se snađu. Tu smo probili front i dalje smo išli pevajući. A Bugari su bežali.
Kod Kavadaraca vidim jednog ranjenog Bugarina. Kuka, leleče: ,,Bratko, daj mi vode, umirem..." Priđem. Pogledam. Pomislim: ,,Bugarin je, neprijatelj je,  ali je i čovek..." Posegnem za čuturicom, a on puškom u mene, da me ubije. Onda ubijem ja njega. To mi beše najteže u životu.
I tu je takoreći već sve bilo završeno. Posle smo otišli u Carevo Selo, gde smo čuli za primirje. Posle smo se vratili u Srbiju, ali smo opet usput vodili borbe protiv Nemaca i Austrijanaca.
Ja sam bio u 2. armiji, čiji je komandant bio vojvoda Stepa Stepanović. On je bio i komandant i drug, i vojvoda i otac. Svakog je vojnika zaštitio. Prosto je bio narodni čovek. Sećam se susreta sa njim. Pitao je kako smo, treba li nam šta, na šta se žalimo, bodrio nas. Svi smo ga voleli. I Francuzi su nam mnogo činili. Dali su nam i odelo i hranu i oružje. Voleli su nas više nego i svoje. ,,Serbo, Serbo, Serbo..." I na frontu i u zatišju bili su nam više nego braća. A mnogo je pomogla i francuska kolonijalna crnačka divizija. I njihovih je mnogo izginulo.
(kazivanja preuzeta iz knjige “Branili su zastavu otadžbine”)Povratak na vrh strane


MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

KONFERENCIJA ZA NOVINARE U SKUPŠTINI GRADA - piše Slobodan Rajić
Akcija za izgradnju ,,Sigurne kuće" u Kraljevu


   Povodom 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, predstavnici lokalne samouprave u Kraljevu primili su predstavnice Udruženja ,,Fenomena” Draganu Veljović i Danijelu Ikonić sa kojima su razgovarali o rešavanju aktuelnih pitanja iz ove oblasti. Tim povodom, u Skupštini grada održana je i konferencija za novinare na kojoj su aktivistkinje ,,Fenomene” saopštile da u okviru akcije ,,16 dana aktivizma protiv nasilja u porodici", od utorka, 25. novembra, u 12 sati na centralnom trgu u Kraljevu i preko medija počinju kampanju za izgradnju ,,Sigurne kuće" u ovom gradu i da će ta kampanja trajati do 10. decembra ove godine. Kako je istaknuto, kampanju koordinira upravo Udruženje ,,Fenomena”, u okviru Mreže institucija za borbu protiv nasilja u porodici koju, pored ovog udruženja, čine Policijska uprava Kraljevo, Opštinsko javno tužilaštvo, Opštinski sud, Centar za socijalni rad i  Zdravstveni centar ,,Studenica" u Kraljevu.
   - Kao građanki i kao aktivistkinji Udruženja ,,Fenomena”, veoma mi je drago što čujem da predstavnici lokalne samouprave razmišljaju uopšte o ženama u Kraljevu, njihovim ljudskim pravima i da prepoznaju nasilje u porodici kao jedan od bitnih problema sa kojima se suočavaju građanke Kraljeva. Naša istraživanja su pokazala da svaka treća Kraljevčanka doživljava nasilje u porodici - istakla je Dragana Veljović.
   Ona je zapitala da li je ova pres konferencija sazvana samo povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja u porodici, ili je došlo do neke promene u lokalnoj vlasti i da su počeli ozbiljno da razmišljaju o tom problemu.
   - Udruženje ,,Fenomena” je od prošle godine uputilo puno zahteva Skupštini opštine Kraljevo za dodelu placa za izgradnju ,,Sigurne kuće" i, nažalost, do sada nismo dobile odgovor ni na jedan od tih zahteva. Prošle godine u julu uputili smo prvi takav zahtev i tada smo imali donatora koji je bio spreman da plati izgradnju i opremanje ,,Sigurne kuće" u Kraljevu, ali zbog toga što nismo dobili plac od opštine taj donator je otišao i nije finansirao sve to. Nadam se da je došlo do promene u lokalnoj samoupravi i da ćemo sada uspostaviti neku bolju saradnju i da jedni drugima možemo da pomognemo u ostvarivanju ciljeva i olakšavanju posla svim nadležnim institucijama jer mnoge žene odustaju od svojih slučajeva baš zbog toga što nemaju gde da se sklone od nasilja u porodici - zaključila je Dragana Veljović, uz napomenu da je SOS telefon koji postoji u okviru ove nevladine organizacije jedini u Srbiji koji ne finansira lokalna samouprava, kao i da će posle potpisivanja peticije tražiti da pitanje izgradnje ,,Sigurne kuće" u Kraljevu uđe u skupštinsku proceduru.
   Predstavnici lokalne samouprave Vladimir Bogavac i Milun Jovanović, pomoćnici gradonačelnika, i Sreten Jovanović, zamenik predsednika Skupštine grada, izrazili su razumevanje za zahteve aktivistkinja ,,Fenomene”, istakli da sa ovim problemom, zbog promena u lokalnoj vlasti, nisu bili dovoljno upoznati i da će maksimalno pomoći da se što pre dodeli lokacija i izgradi ,,Sigurna kuća" u Kraljevu.


FORUM ŽENA DS-A PRIDRUŽIO SE AKCIJI BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA
,,Osvesti se"!


   I Forum žena Opštinskog odbora Demokratske stranke Kraljevo, u saradnji sa Udruženjem ,,Fenomena”, pridružio se 25. novembra šesnaestodnevnoj akciji borbe protiv nasilja nad ženama i potpisivanju peticije za izgradnju ,,Sigurne kuće" u Kraljevu. Tog dana, na centralnom kraljevačkom gradskom trgu građanima je deljen propagandni materijal o ovoj temi pod nazivom ,,Osvesti se!", a Forumu su pomagali i članovi Demokratske omladine.
   - Cilj je da podignemo nivo svesti u borbi protiv nasilja nad ženama i bilo kog nasilja u porodici. Forum žena DS Kraljeva veoma aktivno radi na tome i mi već imamo spreman i predlog Zakona o rodnoj ravnopravnosti, a u pripremi je i predlog Zakona o mobingu. Tom zlostavljanju na poslu su, kao što je poznato, više izložene žene nego muškarci - istakla je Ana Jerotijević, potpredsednik Foruma žena OO DS Kraljevo.
   Ona je naglasila da će ,,Sigurna kuća" u Kraljevu, ako ne pre, ,,biti izgrađena kada DS bude učestvovala u gradskoj vlasti" i pozvala sve građane da potpišu peticiju za tu inicijativu.Povratak na vrh strane


UMETNOST - KULTURA - OBRAZOVANJE

NARODNA BIBLIOTEKA - KRALJEVO - piše Bojana Milosavljević
Vodič kroz srpske manastire

   U Narodnoj biblioteci "Stefan Prvovenčani" večeras (19 sati) se nastavlja serijal Vodič kroz manastire i sveta mesta, ovoga puta posvećen manastiru Uspenje presvete Bogorodice koji se nalazi u Ovčarsko - kablarskoj klisuri. U programu čiji je suorganizator crkva Svete Trojice u Kraljevu učestvuju Zorica Zlatić Ivković, istoričar umetnosti i autor monografije o tom manastiru, kao i sveštenik Milomir Radić.
   Već gotovo dva veka manastiri u Ovčarsko - kablarskoj klisuri privlače pažnju naučnika - istraživača, vernika i turista. Reč je o kompaktnom kompleksu istorijske, kulturne i umetničke vrednosti, čijoj izuzetnosti doprinosi i veoma lepo prorodno okruženje. U klisuri Zapadne Morave, između planina Ovčar i Kablar, nalazi se deset manastira i dva sveta mesta. Na levoj strani Morave smešten je i ovaj o kome će večeras biti govora. Uspenije i ostali manastiri u Ovčarsko - kablarskoj klisuri nastali su kao deo velike kulturne obnove srednjovekovne Srbije.



DEČJE ODELJENJE GRADSKE BIBLIOTEKE
"Putovanje" po Francuskoj


   U serijalu "Sa decom oko sveta" 19. novembra na Dečjem odeljenju Narodne biblioteke "Stefan Prvovančani" prikazan je  program o kulturi i istoriji Francuske, koji je pripremila bibliotekar Vesna Vasić. Učenici nižih razreda dveju osnovnih škola iz grada videli su film o znamenitostima ove velike evropske zemlje, u kojem su prikazani najznačajniji naučnici i umetnici, kao i prirodne lepote Francuske. Radisav Koraksić, profesor francuskog jezika i književnosti, takođe je učestvovao u ovom "putovanju" ilustrujući mladoj publici francuski - jedan od svetskih jezika na kojem je pisana isto tako bogata književnost. Zanimljiv je bio i gost Toma Šarije, iz Liona, koji je malim Kraljevčanima kazivao o životu njihovih vršnjaka u Francuskoj.
   U programu "Sa decom oko sveta" učestvovali su i učenici Srednje muzičke škole "Stevan Mokranjac" iz Kraljeva.



NOVO U PROFESIONALNOJ ORJENTACIJI UČENIKA
Izbeći prvu grešku


   Novine o (zajedničkom) izboru budućeg zanimanja trebalo bi da donese upravo objavljeni priručnik o profesionalnoj orjentaciji koji su sačinili grupa nastavnika iz Valjeva i Ministarstvo prosvete Srbije. Finansijer ove publikacije je KKA - austrijska vladina organizacija Kulturni kontakt (osnovana radi obrazovanja, posredovanja, negovanja kulturnog dijaloga i saradnje u obrazovanju srednje, istočne i jugoistočne Evrope).
Profesionalno informisanje je tek segment profesionalne orjentacije koja služi da svršenim osnovcima i srednjoškolcima pruži podatke o srednjim školama i fakultetima, ali i potrebama tržišta rada. Ovakvih akcija bilo je i ranije i to u užem krugu; po pravilu, sprovodili su ih pedagozi i školski psiholozi. Ta stara praksa ni u buduće neće biti prekinuta, a novina je da će se krug savetnika znatno širiti - roditelji, nastavnici, lekari, radnici Nacionalne službe za zapošljavanje. Uz to, svaka obrazovna ustanova imaće obavezu da sačini i sopstveni program profesionalne orjentacije.
Novi pristup pomoći deci da se pravilnije odrede prema budućem obrazovanju postaće sveobuhvatniji, a to znači da će pažnja biti posvećena i mlađim učenicima. Oni će postupno da se motivišu da duže i temeljnije traže odgovor na pitanje - kuda dalje u obrazovanju, a da pri tome ne zanemare sklonosti i interesovanja. Prema nekim statistikama, sada u srednjim školama Srbije ima 512 obrazovnih profila, ali aktivnih je 258. U ovaj broj uračunato je i 58 oglednih odnosno novih programa. Istovremeno, teče proces inoviranja, gašenja starih i prevaziđenih zanimanja, sve u skladu sa potrebama tržišta radne snage koje reaguje relativno brzo i prilagodljivo.
Mada više ne stoji da je prvi izbor zanimanja jednom za svagda odnosno za čitav život, ipak je to važan korak koji čoveku određuje egzistenciju i karijeru. Ta greška u izboru zanimnja kasnije može i da se ispravi, ali "zastoj" pojedinca košta, te je dobra procena i ozbiljno premišljanje imperativ za blisku budućnost.



KRALJEVAČKO POZORIŠTE
Premijera baleta "Petar Pan"


   Baletski studio Art - Denis Kasatkin iz Kraljeva u nedelju će premijerno izvesti dečju baletsku predstavu "Petar Pan" na sceni Kraljevačkog pozorišta, i to u 18 i 20 časova, budući da su u pitanju dve baletske podele odnosno alternacije. U ovom zamašnom projektu igraće 79 učesnika, a specijalan gost biće Jovan Begojev, prvak baleta Narodnog pozorišta iz Beograda, koji će se pojaviti u ulozi kapetana Kuka.
   Koreografi ove veoma zahtevne predstave koja se po pravilu svuda i uvek vrlo dugo priprema su beogradske balerine Kosovka Radić i Sofija Fekete, inače pedagozi - nastavnici u studiju Art. Za muzičku podlogu uzete su teme iz crtanog filma, a libreto je napisao Dejan Aleksić. Posebno je zanimljivo da su za "Petra Pana" angažovani profesionalni saradnici zaduženi za kostime, masku i šminku.



OSNOVNA ŠKOLA "ČIBUKOVAČKI PARTIZANI"
Slikari i pesnici u gostima


   Ovih dana kolektiv Osnovne škole "Čibukovački partizani" obeležava svoj praznik, pa je tim povodom početkom sedmice održan jedinstven umetnički događaj - jednodnevna likovna kolonija na kojoj su uz nekoliko kraljevačkih slikara učesnici bili i đaci ove škole. Posle ove akcije, nesumnjivo je da će eksterijer "Čibukovačkih partizana" , kolektiva koji broji oko 750 učenika i više od 40 zaposlenih, postati lepši i prijatniji za rad i boravak.
Posle slikara proslavu Dana škole upotpunili su juče pre podne i pesnici Dejan Aleksić, Miloje Radović i Veroslav Stefanović. Oni su u programu naslovljenom sa "Reči, reči..." učenicima iz Čibukovca govorili svoje stihove.



LIKOVNI ŽIVOT - piše Dragan Bajović
Kraljevačka slikarka za požešku bolnicu


   Krajem septembra u Gradskoj galeriji u Požegi otvorena je izložba akvarela kraljevačke slikarke Milene Marije Magdalene Kovačević. Na otvaranju se, među brojnim posetiocima, našao i slikar i likovni kritičar Dušan Đokić, kome je akvarel, takođe, draga tehnika. On je, videvši Milenine akvarele, izgovorio same pohvale. Najnovija ostvarenja ove umetnice bila su dostupna Požežanima dve nedelje. I onda, kada su njene slike, kako se to u slikarskom žargonu kaže, zbog nove izložbe, ,,skinute", Milena je pet svojih ostvarenja poklonila opštini Požega za izgradnju bolnice na Savincu, predgrađu tog malog mesta. Za kraljevačku umetnicu u Požegi su najpre čuli pisac i načelnik opštinskog Odeljenja za društvene delatnosti Rade Vučićević i Nadica Antonijević, šef Poreske uprave u Požegi. Njih dvoje nijednog trenutka, pošto su u Kraljevu videli Milenine slike, nisu oklevali da prirede njenu izložbu. Požeška opština je pre nekoliko dana uručila Mileni zahvalnicu za veliki doprinos u izgradnji bolnice na Savincu. Zahvalnicu je uručila načelnica Opštinske uprave Biljana Milovanović. Mećutim, ovo nije prva humanitarna pomoć ove umetnice. Tokom maja ove godine ona je izložila dvadesetak opremljenih akvarela u ,,Agensu" u Mataruškoj Banji. Te akvarele ona je poklonila Opštinskoj organizaciji ,,Crvenog krsta" u Kraljevu. Ranije, u novembru 2007, izlagala je, takođe u ,,Agensu", trideset akvarela. Polovinu je poklonila toj medicinskoj ustanovi. Osim toga, Milena je bila učesnik likovnih kolonija u organizaciji ,,Hendikepa" iz Kraljeva, koji svoj skromni budžet uvećava prodajom slika nastalih na koloniji.



MUZIČKI ŽIVOT
Muzički festival slepih Srbije večeras u Kraljevu


   Savez slepih Srbije organizuje Dvadesetu muzičku smotru slepih i slabovidih osoba koja će biti održana večeras Kraljevu.
Za ovu jubilarnu smotru prijavio se 31 učesnik iz svih krajeva Srbije. Oni će interpretirati narodnu i zabavnu muziku, a žiri će dodeliti po tri nagrade u obe kategorije.
Početak smotre zakazan je za 17 časova u Kraljevačkom pozorištu, a ulaz je besplatan.



VEČERAS U GALERIJI ,,MARŽIK"
Novembarski salon


   Na ovogodišnji konkurs za kraljevački ,,Novembarski salon", koji će biti otvoren večeras u 19 časova u Galeriji kraljevačkih likovnih umetnika ,,Maržik", prispelo je više od 60 radova pedeset devetoro umetnika iz svih krajeva Srbije. Selektori Ivan Milunović, predsednik Umetničkog saveta ,,Maržika", Milorad Vujašanin, član tog saveta, i Jovica Kostić, predsednik Upravnog odbora, za večerašnju izložbu izdvojio je radove trideset dvoje umetnika.
Večeras će biti saopštena i odluka žirija u kojem su Slađana Varagić, istoričar umetnosti iz Požege, Biljana Đukić, dobitnica nagrade na prošlogodišnjem Salonu, i magistar Miladin Otović, član Umetničkog saveta ULU ,,Vladislav Maržik". Žiri dodeljuje tri nagrade.Povratak na vrh strane


SPORT

KOŠARKA-PRVA (SVISLAJON) LIGA - piše Zoran Bačarević
Mašincu kraljevački derbi

  • U 10. kolu Mašinac savladao Slogu sa 94:83, i pored toga što su ,,gosti" u prvom poluvremenu imali prednost od 17 koševa • Mirković i stefanović najefikasniji • U 11. kolu Sloga-Metalac, Vizura-Mašinac

   Subotnji gradski (kraljevački) derbi pripao je Mašincu. I pored toga što su ,,studenti" na početku meča imali minus od 17 poena, savladali su Slogu sa 94:83 (19:32, 16:12, 26:26, 33:13). Od ponora do trijumfa ,,studenti" su stigli zahvaljujući odličnoj partiji u drugom poluvremenu odnosno poslednjoj četvrtini, kada su slomili otpor gradskog rivala. U uvodnoj četvrtini je Sloga stigla do prednosti od 37:20, zahvaljujući koševima Ignjatovića, a uz to su košarkaši Mašinca u prvih 20 minuta promašili čak 10 puta sa linije slobodnih bacanja. Prednost Sloge se polako ali sigurno topila, posebno na startu treće deonice, a ipak je Sloga u poslednju ušla sa prednošću od devet poena (61:70). Mašinac se razigrao na početku završne deonice i postigao seriju od 7:0, a zatim ,,trojkama" Milašinovića i Radulovića načinio veliki preokret i ,,preveo" rezultat na 85:77 u svoju korist. Do kraja utakmice četa Zorana Petrovića sačuvala je prednost, a sa parketa ispraćena aplauzom oko 1.500 gledalaca koji su, uglavnom, naklonjeni starijem kraljevačkom prvoligašu. U pobedničkoj ekipi kapiten Uroš Mirković još jednom je bio najefikasniji igrač susreta sa 24 koša, a kod Sloge, opet, iskusni Saša Stefanović pored svog imena nanizao je 23 poena. Kod ,,studenata" su još Radulović i Milašinović postigli po 17 koševa, a Ignjatović 13, u dresu Sloge.
Pobedom u gradskom derbiju Mašinac je prekinuo seriju od šest uzastopnih poraza i iskoračio ka sredini tabele, dok Slga i dalje ostaje na začelju sa samo dve pobede, i sa Zradvljem i Novim Sadom svakako je najugroženija pred završnicu prvog dela ligaškog takmičenja. Uz to, Sloga kuburi sa povredama igrača (pre svih iskusnog centra Božovića) i biće na velikim iskušenjima u borbi za goli ligaški status.
U narednom, 11. kolu, Sloga će biti na još jednom velikom iskušenju pošto u Kraljevo dolazi Metalac koji je (u Kraljevu) već savladao Mašinac. U narednom, 11. kolu, Mašinac će put Tošinog bunara na Novom Beogradu, gde ga očekuje domaća Vizura, koja ima pobedu više (četiri) u dosadašnjem toku sezone.

MAŠINAC-SLOGA 94:83 (19:32, 16:12, 26:26, 33:13)
Hala sportova. Gledalaca 1.500. Sudije: Nešković (Kraljevo), Milojković (Beograd), Ševarlić (Novi Sad).
Mašinac: Tomašević 3, Milašinović 17, Popović 6, Mirković 24, Radulović 17, Arsić, Stojaković 13, Čupković 14. Nisu igrali Radević, Radojković, Jaćović i Vuletić.
Sloga: Trtić 15, Stefanović 23, Ignjatović 13, Petrović 4, Grbicić 17, Vukotić 6, Dašić 5, Peković. Nisu igrali Božović, Popović, Nikolić i Novoselski.



FUDBAL - SRPSKA LIGA (ZAPAD)
Sloga odolela i u Klupcima

   • Remijem u 15. kolu sa Radničkim u Klupcima fudbaleri Sloge jesenju polusezonu završili na prvom mestu sa 12 bodova prednosti • U prvom prolećnom kolu Kraljevčani gostuju u Požegi • Metalac poražen u Lajkovcu od Železničara (1:2), u 16. kolu gostuje u Valjevu

   Fudbaleri Sloge ubedljivo su osvojili titulu šampiona jeseni na srpskoligaškom Zapadu, pošto su u poslednjem, 15. kolu, prošle nedelje u Klupcima igrali sa domaćim Radničkim nerešeno 2:2 (1:1). Dva puta je domaćin vodio, a Sloga sustizala prednost ekipe iz Podrinja, zahvaljujući pre svega dvostrukom strelcu Tadiću. Posebno efikasan bio je drugi gol Tadića u 84. minutu, kada je udarcem sa 20 metara savladao Divljakovića. Susret je, prema informacijama sa lica mesta, od početka ,,mirisao" na remi, akteri su realizovali praktično sve prilike, a i Sloga i Radnički su zadovoljni sa po jednim bodom. Bod iz Klupaca učvrstio je Slogu na čelu tabele sa čak 12 bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Radnički iz Kragujevca. Bez ijedne izgubljene utakmice, uz svega četiri remija, uključujući i ovaj u nedelju. Uspeh kakav se, ipak, nije očekivao na početku sezone, kada je Sloga prošla kroz  ,,porođajne muke" u brušenju forme, ali je od 5. kola usledila serija pobeda koja je i donela, ubedljivo, titulu jesenjeg prvaka na srpskoligaškom Zapadu.
Fudbaleri Metalca, s druge strane, mnogo bolje su započeli sezonu, ali su u finišu polusezone znatno pali u formi i doživeli seriju (ne)planiranih poraza. Poslednji je bio u nedelju u Lajkovcu, gde je domaći Železničar zabeležio sigurnu pobedu od 2:1 (2:0). Domaćin je sve rešio u praktično prvih desetak minuta, golovima Branka odnosno Filipa Simića u 8. i 11. minutu. Poraz je ublažio Barjaktarević golom iz penala u sami sumrak meča (85. minut), tek da ublaži još jedan neuspeh u finišu jeseni.
Ovim porazom Metalac je jesenju polusezonu završio tačno na polovini tabele (osmo mesto, 21 bod) i sa takvom zalihom čeka nastavak prvenstva idućeg proleća, sa namerom da se tu i zadrži i na kraju takmičarske sezone. Prolećna polusezona počeće sredinom marta, a u 16. kolu Metalac će gostovati u Valjevu, gde ga čeka domaća Budućnost. Jesenji lider, kraljevačka Sloga, takođe će gostovati, ovog puta kod ubedljivo najslabije plasirane ekipe ove jeseni - Sloge iz Požege, koja na začelju ima svega 14 bodova.



FUDBAL - SLOGA SUPERIORNO JESENJI PRVAK SRPSKE LIGE ZAPAD - piše Aleksandar Daišević
Zadovoljni i Mašinac i Vlade Divac

   • Zoran Milašinović: ,,Bićemo još jači i bolji"

   Pogled na tabelu Srpske lige Zapad sve govori. Nakon tek okončanog jesenjeg dela prvenstva kraljevačka Sloga je superiorno prva sa 11 pobeda i četiri remija, bez poraza, sa najviše datih i najmanje primljenih golova, dok je i najbolji strelac lige iz njenih redova (Dejan Rađenović). Kada se tako postave stvari, jasno je da su ,,beli" iz grada na Ibru blistali ove polusezone potvrdivši dobar rad u letnjoj pauzi, odličan odabir igrača u prelaznom roku, a propuste iz prethodne takmičarske sezone znalački su nadoknadili ove jeseni. Uz sazrevanje i stvaranje jakog kluba, kroz odličan rad i rezultate svih mlađih selekcija, mnogo je razloga za zadovoljstvo u klubu iz Industrijske ulice, u samom gradu, a posebno među finansijerima Sloge.
   - Naravno da smo i Vlade Divac i ja zadovoljni. Igre i rezultati Sloge ove polusezone bili su odlični, to govori i tabela i brojni komplimenti sa različitih strana upućeni našem timu. Liderska pozicija, 12 bodova prednosti u odnosu na prvog pratioca i sve ostalo što se vidi iz tabele posle 15 jesenjih kola mnogo više raduje ako se zna da smo mi u hodu stvarali tim, da su neki ključni igrači bez priprema ušli u prvenstvo. Ekipa se stvarala, rasla, nalazila duh zajedništva iz nedelje u nedelju, igrala je sve bolje, pa mi je malo i krivo što se prvenstvo završilo. Protiv Radnički Stobeksa smo u nedelju odigrali sjajno i samo nedostatak sreće je uticao da ne pobedimo. Na ovome nećemo stati, ništa još nije gotovo. Želimo još jaču i moćniju Slogu i na tome ćemo raditi ove zime. U dogovoru sa stručnim štabom, odradićemo prelazni rok na najbolji mogući način, slede i pripreme posle kojih očekujem još bolju formu kompletnog igračkog kadra, a time će doći još bolje igre. Uostalom, ne spremamo se mi za proleće u Srpskoj ligi, već za jesen u Prvoj ligi - govori ključni čovek Sloge, jedan od finansijera ,,belih" Zoran Milašinović Mašinac.
   Renesansa posrnulog fudbalskog kluba iz fudbalski devastiranog Kraljeva počela je pre godinu i po kada su u klub došli najpoznatiji Srbin u svetu Vlade Divac i ugledni i uspešni biznismen Zoran Milašinović sa željom da u Slogu ulože i da od nje naprave pravi klub.
   - Da, tačnije, stvorimo snažan srpski i evropski klub. To je i tada delovalo, a i sada mnogima deluje smešno, kao utopija, ali suviše sam ozbiljan u poslu da bih se o ambicijama i ciljevima šalio. Sloga će sigurno biti to što smo zamislili i već mogu da kažem da ćemo naredne sezone juriti plasman i u Superligu. Prava je šteta što prošle sezone nismo izborili ulazak u Prvu ligu, sada bismo već bili na pola puta do društva Zvezde i Partizana, ali to je bila velika škola za nas. Ja sam bio nov u fudbalu, nisam poznavao mnogo toga, napravili smo mnogo grešaka, pogotovo u prelaznom roku, i to nas je koštalo. Ipak, za Slogu, kao klub sa dugom tradicijom, ali sa novim licem, bila je to važna lekcija, naučili smo je i sada smo tu gde jesmo.
Vaše prisustvo na svakoj utakmici prve ekipe bilo je očekivano. Prosto ste živeli sa igračima, ali mnoge ste iznenadili prateći i sve utakmice mlađih selekcija.
   - Na tu decu sam posebno ponosan. Kada sam došao u klub, rekao sam da želim Slogu u eliti - od pionira do prvog tima. Omladinci i kadeti su već u eliti, igrali su jako dobro, za debitante sasvim dobar plasman i bodovna zaliha, a od naredne sezone će im se priključiti pioniri. Oni su prvi u Zapadnoj Srbiji i siguran sam da će kroz baraž stići do Kvalitetne lige Srbije. Decenijama Kraljevo i Sloga fabrikuju sjajne igrače, talente, deca su rano odlazila u velike centre, ali smo to zaustavili. Imaće i ovde sasvim dobre uslove za razvoj i od njih očekujemo da budu okosnica prvog tima. Pa, Sloga je i u Srpskoj ligi imala najbolje bonus igrače, i to dosta govori.
Pominjete uslove za razvoj, želju da zadržite talente. Najveći problem Sloge jesu uslovi, tj. sportska infrastruktura.
   - To je tačno i verujte da osetim gorčinu svaki put kada o tome pričam ili razmišljam. To je jedina stvar koju ne možemo sami da rešimo, mi koji vodimo klub. To je posao za lokalnu samoupravu, kojoj bismo mi, naravno, pomogli, ali ona mora da se uključi. Nažalost, u Kraljevu je kriza rukovođenja u gradu, ne zna se ko se za šta pita i odlučuje, svakog dana se prave neke koalicije i prosto ne znate sa kim treba da pričate o problemu. Sloga nema stadion, nema ništa od onoga što je preduslov za napredak. Naši igrači, sve kategorije, treniraju po okolnim selima i dugujemo veliku zahvalnost tim ljudima i klubovima koji su nas podržali i omogućili nam da radimo na njihovim terenima. Grad mora da odluči kakvu Slogu želi, da pogleda kako to rade u gradovima u okruženju i da pomogne. Moja želja, kao i mnogih Kraljevčana, jeste Atletski stadion kraj Ibra, u centru grada. Kraljevo bi dobilo stadion evropskog ranga, a Sloga vrhunske uslove za rad.



ZAKUCALI SMO NA VRATA NEKADAŠNJEG FUDBALERA, SADA PENZIONERA - piše Stole Petković
Markovi nebeski skokovi

   Marko Karapandžić (52) mirno provodi penzionerske dane u svojoj kući na sredokraći puta Čibukovac-Jarčujak. Kakva slučajnost. Marko je dugo nosio dresove upravo fudbalskih klubova iz ova dva naselja nadomak grada. Tu se i nadavao golova kao niko do tada i od tada.
Priča o Marku Karapandžiću fudbaleru počela je kada je kao dečak pikao loptu u Hajduku iz Jarčujka. Ljudi iz tadašnjeg rukovodstva kluba ubrzo su uvideli veliki talenat koji se krije u tom mališanu koji je sa loptom radio šta je hteo.
- Vredno sam trenirao i, kada sam dobio priliku da zaigram za prvi tim, nisam propustio šansu da se dokažem. Igrao sam u špicu i moj zadatak je bio da tresem protivničke mreže - kaže Marko.
   Njegova preporuka bili su upravo golovi. Svi su hteli da u svojim redovima imaju ovog vižljastog fudbalera sa istančanim ukusom za gol. Tresao je mreže kao od šale. I ne samo to:
   - Na pojedinim utakmicama davao sam i po pet-šest golova, a kada bi protivnik bio ,,tvrd", postigao bih gol-dva, a onda se povukao na mesto centarhalfa. Tako bih pojačao odbranu i obično bi bodovi bili naši - dodaje Marko.
Dobar glas se daleko čuje, pa je tako ova ,,devetka" počela da prima pozive od drugih klubova. Jedna od ponuda, veoma povoljnih, stigla je iz Slovenije iz Maribora.
   - Otišao sam tamo, videli su šta i koliko mogu. Bili su zadovoljni mojim igrama i, dakako, pogocima, ali mene je mučila nostalgija. Nisam mogao bez Kraljeva, drugova iz kraja. Ubrzo sam se vratio. Možda sam pogrešio, ali ne kajem se. Bio sam među onima do kojih mi je veoma stalo - priča Marko.
Ubrzo se premestio u komšiluk, u FK Čibukovac koji je imao veoma dobru ekipu. I tu se Marko nadavao golova. Mreže su se svake nedelje njihale posle njegovih udaraca. Odlično je igrao glavom jer je skok bio vasionski. Njegovi čuvari u vazdušnim duelima nisu imali nikakve šanse. Uvek ih je nadskakao, a posle toga golmani su bili nemoćni. Gotovo da nema golmana sa ovih prostora kome u to vreme nije zagorčao život. Igrao je podjednako dobro obema nogama, pa je i to podosta mučilo protivnika.
- Danas se nekako malo pažnje poklanja individualnim sposobnostima igrača. Još u školi fudbala, gde dečaci jedva da znaju da hodaju, nailaze na šeme, šablone po kojima se treba kretati po terenu. U moje vreme talenat je bio presudan, a trening je bio samo nadgradnja, usavršavanje - kaže Marko, koji je u karijeri postigao oko 1.000 golova.
Ovog nekadašnjeg asa ovdašnjih terena sa druge strane život nije previše mazio. Rano se razboleo, a bolest je uspeo da sanira samo zahvaljujući sportskom životu i čeličnoj volji. Oporavak je išao sporo, ali nesreća nikad ne dolazi sama. Ubrzo i porodična tragedija - smrt supruge.
   Od tada živi sam sa svojim sportskim uspomenama, sećanjima na bezbrižne dane kada su zbog njega i drugova igrališta bila puna gledalaca, kada je kao od šale tresao mreže protivnika, kada su ga tražili mnogi klubovi. Redovan je posetilac na utakmicama kada igraju njegova dva kluba u Čibukovcu odnosno Jarčujku. Čest je gost i treninga ova dva kluba. Nekad uputi i poneki savet. Mladi ga saslušaju i pokušavaju da to pretvore u delo. Onako kako je to Marko radio do pre dve decenije.



ODBOJKA - VINER ŠTEDIŠE LIGA
Vojvodini dva, Ribnici bod

   • Posle maratonske borbe i dva preokreta Novosađani slavili u 5. kolu u Kraljevu sa 3:2 • Presudio blok Vojvodine, posebno u poslednja dva seta • U 6. kolu Ribnica gost Partizana

   Odavno u Kraljevu nije viđena jedna takva neizvesna odbojkaška utakmica, puna uzbuđenja i preokreta. Svakako ne u ovoj godini na izmaku, a akteri su, još jednom, bili Ribnica i Vojvodina. Susret u Hali sportova pred više od 500 gledalaca počeo je u znaku domaćina, da bi gosti iz Novog Sada ipak osvojili prvi set, na minimalnu razliku. Trener domaćih Boško Mačužić relativno brzo je iz igre povukao prvog korektora Radovana Gavrilovića, pa su njegovu ulogu preuzeli takoreći veterani u sportskoj odbojci i novajlije u dresu Ribnice Vladan Đorđević i Vladimir Batez. Domaćin je uspeo da ,,sastavi blok", ali i da efikasno poentira iz kontranapada, pa je usledio preokret, pošto je ubedljivo dobio drugi i treći set. Počeo je relativno dobro i četvrti - ali dalje nije imao snage da dokrajiči gotovo grogirane ,,lale". Sada su Novosađani uspostavili gotovo neprobojan blok na mreži od koga su se razbijali napadi, pre svih pomenutih Đorđevića i Bateza, ali i mlađanog Kovačevića. Veliki ,,prijatelj" kraljevačke publike Konstantin Čupković prednjačio je sigurnim servisima na prijemu i konačno egzekuciji i sa 22 poena bio je najefikasniji akter meča. Istina, imao je i 10 grešaka, ali je u četvrtom i petom setu bio nepogrešiv. Zahvaljujući pre sve njemu, ali i kapitenu Petroviću, koji je, pored 13 poena, imao i sedam uspešnih blokada, Vojvodina je dobila četvrti set, dosta ubedljivo, a u taj-breku nije propustila da načini konačan preokret u svoju korist: Ribnica-Vojvodina 2:3 (23:25, 25:18, 25:19, 19:25, 11:25). U ekipi Ribnice Đorđević je zabeležio 15 poena (četiri greške), dok je učinak Mijailkovića bio 14/2, a Uroša Kovačevića 11/7.
Bolo kako bilo, tek Ribnica sa sedam bodova dočekuje sada već završnicu prvog dela redovne lige na skromnom petom mestu na tabeli. U narednom, 6. kolu, gostovaće u Beogradu kod ekipe Partizana, da bi prvi krug jesenjeg ligaškog takmičenja završila u Kraljevu komšijskim derbijem sa Radničkim. Za sada, kako stvari stoje, više su nego neizvesni izgledi da se plasira među četiri najuspešnije ekipe posle prvih 14 utakmica i ostvari plasman na koji se ozbiljno računalo na početku sezone i zbog koga su dovođena pojačanja.



ŠAHOVSKE AKTUELNOSTI
Tandem za prvenstvo, Arsović rezerva

   Najmanje dvojica takmičara ŠK Sloga Amiga učestvovaće na Prvenstvu Srbije u pojedinačnoj konkurenciji, koja se krajem marta i početkom aprila naredne godine održava u Kragujevcu. Velemajstor Dušan Rajković je to pravo izborio pošto je podelio 1. i 2. mesto na kavlifikacionom turniru, u konkurenciji 56 takmičara, a među 14 učesnika siguran učesnik je i drugoplasirani sa ovdašnjeg šampionata  Srbije velemajstor Bojan Vučković. Na kvalifikacionom (polufinalnom) turniru član Sloga Amige VM Zoran Arsović plasirao se od 3. do 7. mesta, pa će na predstojećem Prvenstvu Srbije biti rezerva.

USPEŠNI NA OLIMPIJADI
   Dvojica šahista Sloga Amige - Bojan Vučković i Borki Predojević imali su izuzetno uspešan start na aktuelnoj Šahovskoj olimpijadi, koja je održana u Drezdenu (Nemačka). Bojan Vučković je u reprezentaciji Srbije na startu osvojio tri poena (protiv protivnika iz Alžira, Ekvadora i Brazila), dok je Boki Predojević (u ,,dresu" reprezentacije Bosne i Hercegovine) na istom takmičenju iz četiri partije osvoji tri i po poena.



NOVOSTI IZ KARATEA
Uspesi Ribničana i Vrbljana

   Prošle subote u Inđiji imali su uspešan nastup takmičari karate klubova SA-TA-MI iz Ribnice i Ipona iz Vrbe. Reč je o Kupu Srbije u organizaciji Srpske karate unije za takmičare svih uzrasta. Učestvovalo je oko 750 takmičara iz 38 klubova, a domaćin je bio KK Sensjej Inđije.
Takmičari karate kluba SA-TA-MI iz Ribnice bili su i masovni ali i uspešni. Prva mesta u svojim kategorijama osvojili su Nevena Vlajić, Darko Radosavljević, Srećko Kostić i Ružica Kostić (svi kate), dok je drugo mesto pripalo kata timu Lazović-Radosavljević-Krstić. Uz to, bronzanu medalju osvojio je Nemanja Nedeljković, u katama. U Inđiji su zapažen nastup imali i mladi takmičari Ipona iz Vrbe, koji su osvojili pet medalja. Ekipa starijih pionira u sastavu Andrija Rakić, Milan Bićevac i Miloš Atanasković osvojila je zlatnu medaljeu, dok je Andrija Rakić srebrnu medalju osvojio u borbama u kategoriji do 35 kilograma. Bronzane medalje osvojili su Kristina Prodanović i Andrija Rakić i već pomenuta ekipa starijih pionira, ali kao kata tim.
Mlade takmičare iz karate kluba SA-TA-MI ove subote očekuje i Školsko prvenstvo Srbije u Novom Sadu, a oni će nstupati za svoje škole - ,,Sveti Sava”, ,,Braća Vilotijević” i ,,Dositej Obradović”.



KK REIKON
Jasna prva na ,,jugoistoku"

   Članica kraljevačkog Reikona Jasna Rumenić osvojila je prvo mesto i zlatnu medalju na Kupu Jugoistočne Evrope u karateu, održanom prošle subote u Beogradu. Jasna je ,,zlato" osvojila u borbama, u konkurenciji seniorki, a na istom takmičenju druga mesta i srebrne medanje osvojile su Marija Stojković (kate i borbe) i Nikola Bast, takođe kate i borbe.
   Takmičari Reikona imali su uspešan nastup i na Gran-pri turniru u Nišu, u konkurenciji 860 takmičara iz 60 klubova. Prva mesta osvojili su Kristina Obrenović i Uroš Milošević (kate), dok je treće pripalo Ani Rančić, u borbama.Povratak na vrh strane


 


IMPRESUM

Nedeljni list u izdanju : „Ibarske novosti” AD - Kraljevo. Adresa Redakcije: ul. Hajduk Veljkova br. 2.
Generalni direktor i glavni i odgovorni urednik: Dragan Rajičić. Odgovorni urednik: Vladeta Stanojević. Tehnički urednik: Saša Kovačević. Lektor: Vesna Jovičić. Redakcija: Zoran Bačarević (sport), Dragan Vukićević (privreda), Slobodan Rajić (politika), Marko Slavković (reportaže i Stršljen), Bojana Milosavljević, Ivan Rajović (urednik izdavačke delatnosti), Lidija Kuljača (zanimljivosti - zabava), Milisav Radovanović (fotoreporter), Zorica Radunković (marketing).

Predsednik Upravnog odbora: Dragica Tomić.

Telefoni: direktor i glavni i odgovorni urednik 312-504, odgovorni urednik tel/faks 320-630, pravna i opšta služba 312-505, oglasno odeljenje 312-505.

Godišnja pretplata 1.560 din. Za inostranstvo - Evropa 4.680 dinara, Amerika i Australija 6.240 din. Tekući račun: 160-14461-52 kod „Banca Intesa” Kraljevo. Kompjuterska obrada „Ibarske novosti”.
Štampa “APM PRINT”, III Bulevar 29, Novi Beograd.
Generalni distributer: “SOFIST”, Žička 10, tel. 036/360-200 i 361-222.

Poštarina plaćena u Pošti 36200 Kraljevo. List izlazi petkom, rukopisi se ne vraćaju.

e-mail:webmaster@kraljevo.com


Ibarske novosti - e-mail

Copyright © 1997-2008. Interactive.net Kraljevo. All rights reseved interactive