Internet izdanje - 19. decembar 2008. godine
 

 Ibarske novosti - e-mail

Preuzmite PDF verziju novog broja "Ibarskih novosti"!


Naslovna strana novog broja "Ibarskih novosti" - klik za vecu sliku! Zahtev za vraćanje "Ibarskih novosti" pod okrilje lokalne samouprave
Reforma stranke i nepromenjeni prioriteti
Među najboljima u ovoj godini
Zaslužili smo odmrzavanje
Zabrana primene dva antiastmatska leka
Bivši informbirovac žrtva progona i nasilja iz političkih i ideoloških razloga
Ponestaje municije protiv krize
Evro neće rasti iznad devedeset dinara
Jeftinije ,,Imlekovo" mleko
Umetnost, kultura, obrazovanje
Sport: Košarka, karate, odbojka, stoni tenis


ODRŽANA SEDNICA GRADSKOG VEĆA KRALJEVA - piše Elizabeta Todorović
Zahtev za vraćanje "Ibarskih novosti" pod okrilje lokalne samouprave

   • Pored ovoga, Gradsko veće odlučilo da se na devetoj sednici Skupštine grada razmotri i zahtev kraljevačkih rezervista o isplati ratnih dnevnica • Odbačeni svi predloženi amandmani na predlog Odluke o budžetu grada Kraljeva za 2009. godinu i više predloga za izmene i dopune dnevnog reda devete sednice Skupštine grada

   U okviru priprema za devetu sednicu Skupštine grada, Gradsko veće Kraljeva prihvatilo je inicijativu da se Agenciji za privatizaciju uputi zahtev da se preduzeće "Ibarske novosti" posle njegove neuspele privatizacije već od sledeće godine vrati pod okrilje lokalne samouprave i da Aenciji uputi takav zvaničan zahtev.
Naime, u ponedeljak, 15. decembra, istekao je produženi rok do kojeg je Dragica Tomić, kupac "Ibarskih novosti" iz Novog sada trebalo da uplati drugu ratu u iznosu od 145.600 evra. Pored toga, iako je bila u obavezi ona nije akcionarima isplatila dividendu, a "Ibarskim novostima" nije uplatila kupoprodajnim ugovorom predviđenih 6.453.000 dinara na ime obaveznog investiranja. Kako Dragica Tomić nije izvršila kupoprodajnim ugovorom preuzete obaveze, Agencija za privatizaciju u sredu je najavila da će 25. decembra izvršiti, kako u Ibarskim novostima očekuju, završnu kontrolu pred pokretanje raskida ugovora.
U obrazloženju svog predloga za dopunu dnevnog reda devete sednice Skupštine grada i ovom tačkom, odbornička grupa Pokret za Kraljevo navodi da je privatizacija AD "Ibarske novosti" propala, da je opstanak ovog preduzeća i njegovo dalje funkcionisanje ozbiljno ugroženo i da se više hiljada Kraljevčana izjanilo putem peticije da grad Kraljevo ima javni informativni servis. "Ova lokalna samoupravna je primila gol, a golman je bio sklonjen sa gol linije", istakao je gradonačelnik dr Miloš Babić i to obrazložio:
- Nismo pitani šta mislimo o privatizaciji koja je, kako se ispostavilo, najblaže rečeno. loše urađena!?
Kako je istaknuto, lokalna samouprava nije imala mogućnosti da u većoj meri pomogne "Ibarskim novostima" koje su nastavile da prate događaje i da rade kao kad su bile javno preduzeće, ocenio je gradonačelnik. Zbog toga, lokalna samouprava ima puno pravo da od Agencije za privatizaciju traži da se "Ibarske novosti" vrate pod ingerenciju lokalne samouprave. Kraljevo u tom smislu treba da uradi sve, sledeći primer Beograda koji se nije odrekao svog javnog informativnog medija (Studio B). I najbolji zaštitnik državnog kapitala neće biti srećno rešenje, kao što bi bilo da grad ima svoj informativni javni servis. "Takvo rešenje bi bilo skuplje, ali udobnije", ocenio je gradonačelnik Babić, dodajući da je to rešenje koje bi bilo odgovarajuće i za zaposlene u "Ibarskim novostima".
- U ovom trenutku kada se zemlja nalazi u tranziciji, kada mnoga pravila igre u tom privatnom sektoru nisu još definisana u onom smislu kako bi trebalo, jer ja ne vidim neke drakonske kazne koje će biti preduzete prema onome koje doneo toliko brige u porodice zaposlenih u JP "Ibarske novosti", lično smatram da treba uputimo Agenciji za privatizaciju jedno pismo o namerama da smo vrlo rado spremni da već u 2009. godini prihvatimo do skoro ovo naše javno preduzeće vratimo u okvire naše lokalne samouprave - predložio je dr Babić.
Gradsko veće je jednoglasnoi odlučilo da ovakvo pismo uputi Agenciji za privatizaciju, kao i da se kao predlog dopune dnevnog reda devete sednice Skupštine grada nađe i predlog Odluke o započinjanju pravne procedure za vraćanje statusa javnog preduzeća "Ibarskim novostima".
Inače, članovi Gradskog veća su na ovoj sednici odbacili jedan broj predloga za izmene i dopune dnevnog reda devete Sednice Skupštine grada, a pored rasprave o navednom predlogu odluke o "Ibarskim novostima" prihvatili su i da se raspravlja o predlogu odluke o zahtevima kraljevačkih rezervista o isplati ratnih dnevnica. Nisu prihvatili ni sve predložene amandmane odbornika i odborničkih grupa opozicije i vladajuće skupšinske većine na predlog Odluke o budžetu grada Kraljeva za 2009. godinu.


SA DEVETE SEDNICE SKUPŠTINE GRADA KRALJEVA -piše Slobodan Rajić
Rasprava o budžetu grada i još deset tačaka dnevnog reda


  • Pored odluke o budžetu za 2009. godinu i šest tačaka iz oblasti kadrovske politike, dnevni red dopunjen sa razmatranjem zahteva kraljevačkih rezervista, započinjanju pravne procedure o vraćanju statusa javnog servisa "Ibarskim novostima", predlogu Odluke o zaštitniku građana i Odluke o prebijanju međusobnih dugova JP Direkcija za planiranje i izgradnju i JKP "Pijaca" • Potvrđen odbornički mandat LJubiši Simoviću (DS), a oštra polemika vođena povodom sudskog vraćanja mandata odborniku Zoranu Vukadinoviću (SPS)

   Na devetoj sednici Skupštine grada Kraljeva, koja je započela sa radom juče (18. decembar) sa početkom u 10 sati, u trenutku zaključenja ovog broja našeg lista tek je bila u toku rasprava o predlogu Odluke o budžetu grada Kraljeva za 2009. godinu. Prema datom obrazloženju, prihodi budžeta grada Kraljeva za 2009. godinu predloženi su u ukupnom iznosu od 2.086.780.300 dinara, što je u ukupnom iznosu za 10,7 odsto više od prihoda budžeta u ovoj, 2008. godini. Kako je obrazloženo, budžet grada za iduću godinu u svemu je urađen u skladu sa zakonskom procedurom, a rashodi budžetskih korisnika usaglašeni su sa prihodima i u istom iznosu.
Na predlog Odluke o budžetu podneto je ukupno 19 amandmana, uglavnom od skupštinske opozicije, ali i nekoliko amandmana odborničkih grupa vladajuće koalicije. Gradsko veće Kraljeva, međutim, predložilo je da se svi amandmani ne private.
Inače, odbornici su, pored šest tačaka u dostavljenom predlogu dnevnog reda za ovu sednicu, usvojili još pet dopuna dnevnog reda. Kao dopune usvojeni su razmatranje Informacije o aktulnoj situaciji vezanoj za štrajk kraljevačkih rezervista povodom neisplaćenih ratnih dnevnica sa predlogom mera pomoći lokalne samouprave (predlog odbornika Ivana Damljanovića i suštinski istovetan predlog odboničke grupe SPO), Odluke o započinjanju pravne procedure za vraćanje statusa javnog servisa AD "Ibarske novosti" Kraljevo (predlog OG Pokret za Kraljevo), Odluke o zaštitniku građana grada Kraljeva i Odluke o prebijanju međusobnih finansijskih dugova između JP Direkcija za planiranje i izgradnju "Kraljevo" i JKP "Pijaca" Kraljevo (obe dopunske tačke predložila odbornička grupa DSS). Odbijen je predlog odbornika Radovana Markovića (PK) da se tačka o budžetu grada za iduću godinu skine sa dnevnog reda, kao i više drugih predloga za dopunu predloženog dnevnog reda.
Inače, do zaključenja ovog broja našeg lista usvojena je samo odluka o potvrđivanju mandata odbornika u Skupštini grada LJubiši Simoviću (DS), umesto odbornika Ivana Jovanovića koji je podneo ostavku. Povodom ove tačke i informacije koju je o presudi Okružnog suda po otvaranju sednice dao Branko Kaplarević, veći deo prepodnevnog zasedanja obeležila je polemika između odbornika Zorana Vukadinovića kojem je presudom Okružnog suda vraćen odbornički mandat i odbornika opozicije, posebno Pokreta za Kraljevo, sa jedne i odbornika SPS-a i SRS-a, sa druge strane.
(Opširniji izveštaj u narednom broju)Povratak na vrh strane


SA IZBORNE IZBORNE SKUPŠTINE STRANKE G 17 PLUS - piše Slobodan Rajić
Reforma stranke i nepromenjeni prioriteti


   • Iz opštinske organizacije G 17 plus iz Kraljeva izbornoj skupštini prisustvovala 63 delegata • Mlađan Dinkić, koji je po drugi put izabran za predsednika G 17 plus, poručio da će stranka pristupiti reformama, da to treba da bude uzor za druge stranke i da će ostati pri svojim prioritetima koji su pre svega evropske integracije Srbije i njen ekonomski razvoj • Dragan Arsenijević, član OO G 17 plus Kraljevo, izabran u stalni sastav Glavnog odbora, mr Jovan Nešović kandidat za člana Izvršnog odbora stranke

   Na izbornoj skupštini stranke G 17 plus, održanoj u nedelju, 14. decembra, u "Sava" centru u Beogradu, učestvovalo je 3.467 delegata iz čitave Srbije, a u svečanom delu i veći broj gostiju iz zemlje i inostranstva.
Izbornoj skupštini je orisustvovala su 63 delegata iz Opštinske organizacije i Opštinskog odbora G 17 plus iz Kraljeva, od kojih četiri po funkciji.
Kao jedini kandidat za predsednika G 17 plus, dosadašnji lider stranke Mlađan Dinkić po drugi put je izabran na tu funkciju glasovima 3.311 delegata Skupštine. Osim dodašnjih potpresednika Verice Kalanović, Ivane Dulić Marković i Toimice Milosavljevića, za potpresednika je izabrana i Suzana Grubejšić, šef poslaničkog kluba G 17 plus u Narodnoj skupštini Republike Srbije.
Osim predsednika i potpresednika, Skupština G 17 plus izabrala je i 12 članova Predsedništva i 45 članova stalnog Glavnog odbora stranke.
Od delegate iz Kraljeva u stalni sastav Glavnog odbora G 17 plus izabran je Dragan Arsenijević, dok je kandidat za člana Izvršnog odbora stranke mr Jovan Nešović.
Obraćajući se delegatima u svečanom delu sednice Mlađan Dinkić je pored ostalog istakao da je "prilično razmišljao" da lid a prihvati ponovo kandidaturu, ali da se na to odlučio "pod uslovom da dobije podršku članova da reformiše stranku".
- Svi koji su ušli u ovu stranku zbog ideje da menjaju Srbiju, dobro su došli. Onima kojima je novac pojeo mozak i koji su iz različitih interesa u partiji, nema više mesta u G 17 plus. To ne važi samo za našu stranku, već mnogo više za one partije koje imaju veši broj članova, više funkcija i veće privilegije, naglasio je Dinkić i dodao da početak reformi u G 17 plus treba da inicira i početak reformi drugih stranaka u Srbiji.
Po njegovim rečima, ubrzanje evropskih integracija Srbije i jačanje njene ekonomije ostaju prioriteti G 17 plus "kojih se ova stranka neće odreći bez obzira na napade koje trpi na političkoj sceni i G 17 plus sdženj pred tim napadima neće povlačiti, već istrajati u svojoj politici".


KONFERENCIJA ZA NOVINARE OPŠTINSKOG ODBORA SRPSKE RADIKALNE STRANKE KRALJEVO - piše Violeta Konjokrad
Bez politike ništa ne može da se završi


   - "Politizacija je uzela toliko maha da građanin Srbije ne može da nađe čak ni radno mesto bez politike i političkih stranaka", istaknuto na pres konferenciji - Izraženo i nezadovoljstvo dosadašnjim učinkom na lokalu i način izrade predloga budžeta grada - SRS bi želela svog predstavnika na čelu Direkcije za planiranje i izgradnju "Kraljevo"
Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji na prekjučerašnjoj konferenciji za novinare, predstavnici Opštinskog odbora Srpske radikalne stranke u Kraljevu istakli su da stanje u zemlji i Kraljevu nezadovoljavajuće i da je za to kriva opšta politizacija društva.
Kako je rečeno, SRS se zalaže za parlamentarizam, ali "mi u Srbiji još uvek nismo dovoljno zreli da bismo mogli da radimo stranački a da bi to bilo u interesu građana". Jedan od osnovnih ciljeva ove stranke je zbog toga depolitizacija društva jer je politizacija toliko uzela maha, kako je naglašeno, "da građanin u Srbiji ne može da nađe čak ni radno mesto bez politike".
- Država Srbija je na pogrešnom putu. Vidite i sami da 10.000 prosvetnih radnika treba da se otpusti, 12.000 ljudi iz lokalnih samouprava treba da se otpusti, vidite i sami šta se radi sa privatizovanim preduzećima. Vidite i jednom javnom preduzeću kao što su "Ibarske novosti" šta se događa, kako vi živite od danas do sutra i da ste svi na neki način usmereni na politiku i na političke stranke - rekla je Vesna Nikolić Vukajlović, predsednik OO SRS Kraljevo.
S obzirom da su u vladajućoj koaliciji u Kraljevu od 13. juna, kraljevački srpski radikali ističu da do sada nisu mogli ništa konkretno da učine zbog poznatih problema od strane koalicije "Za evropsku Srbiju". Povodom devete sednice Skupštine grada i predloga Odluke o budžetu grada za 2009. godinu izraženo je takođe nezadovoljstvo.
- Sa budžetom nismo zadovoljni, da utičemo na njega nismo mogli, jer smo imali vrlo malo vremena. Stručne službe koje su trebalo da odrade budžet i uopšte sve službe, govorim i o socijalnim službama i javnim preduzećima i ustanovama i svim službama koje su bile vezane da bi dale neke instrukcije, odnosno želje kako budžet da se pravi, nisu to uradile. Znači, to je jedan veliki sistem koji zahteva jedan temeljan i konstruktivan rad - podvukla je Vesna Nikolić Vukajlović.
Na pitanje novinara da li ima nesporazuma između SRS i Nove Srbije oko podele vlasti unutar vladajuće koalicije, ona je odgovorila da mesto zamenika gradonačelnika na kojem se ona nalazi "nije funkcionalno".
- Zamenik gradonačelnika zamenjuje gradonačelnika samo u njegovom odsustvu. Taj čovek nikad nije odsutan zvanično, tako da ga ja nisam ni mogla da zamenim, tako da je to moje mesto funkcionera SRS stvarno postalo malo suvišno - kazala je Vesna Nikolić Vukajlović.
Na pres konferenciji je istaknuto i da SRS u Kraljevu smatra da "koalicioni dogovor treba popraviti". Naime, kako kažu, oni žele i da više utiču na pobožšanje uslova života lokalnog stanovništva u smislu izgradnje puteva i ulica, vodovoda, kanalizacije, odnosno da se "nadaju da će novi direktor kraljevačke Direkcije za planiranje i izgradnju biti kandidat Srpske radikalne stranke.Povratak na vrh strane


JOŠ JEDNA NAGRADA KRALJEVAČKOJ ,,AMIGI” - piše Radoslav Živković
Među najboljima u ovoj godini


   Dodelom nagrada i priznanja u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu završena je velika privredna manifestacija ,,Najbolji iz Srbije 2008", na kojoj su proglašeni najbolji brendovi Republike. U kategoriji ,,Proizvodna dobra - robni brend" ovo prestižno priznanje dobila je kraljevačka ,,Amiga”. Stručni žiri Ministarstva trgovine i usluga, lista ,,Privredni pregled” i Privredne komore Srbije, opredelio se za Program dekorativnih kandelaberskih stubova, a nagradu je uručio ministar trgovine i usluga u Vladi Republike Srbije dr Slobodan Milosavljević.
   - Promocija vrednosti domaće privrede i tržišnog načina razmišljanja treba da utiču na promenu svesti potrošača u davanju prednosti domaćim proizvodima. Brend je postao jedan od glavnih elemenata pozicioniranja kompanija na tržištu i borbe za lojalnost i poverenje potrošača - istakao je u svom izlaganju premijer Srbije Mirko Cvetković. - Vlada čini sve da amortizuje negativne efekte globalne ekonomske krize. Prioritetan zadatak je stvaranje normalnih uslova za privredne aktivnosti i očuvanje radnih mesta zaposlenih - rekao je on obraćajući se velikom broju uspešnih privrednika.
   Prepoznatljivi brendovi oslikavaju uspešnu privredu i zato ovom prilikom želimo da ih istaknemo i nagradimo - istakao je prilikom uručenja nagrade gospođi Dragani Tlačinac, predstavnici kraljevačke ,,Amige” dr Slobodan Milosavljević.
   Zahvaljujući na ovom priznanju, gospođa Tlačinac je istakla da su dekorativni kandelaberski stubovi deo velikog proizvodnog programa iz oblasti osvetljenja, čelično-rešetkastih konstrukcija za antenske stubove, dalekovode i druge namene. ,,Amigini” kandelabri ukras su brojnim gradovima Srbije, Crne Gore, Bosne i Hrcegovine i Rusije. Njihov vrhunski kvalitet, dizajn i funkcionalnost potvrđeni su ovim značajnim priznanjem.


SINDIKAT IBARSKIH RUDNIKA - piše Marko Slavković
Sve je podređeno interesima radnika


   Sindikat Ibarskih rudnika kamenog uglja u poslednje vreme je izrastao u jedan od najaktivnijih sindikata ne samo u Raškom okrugu, već i u Srbiji. Sa Goranom Nikolićem na čelu, upornim, staloženim i vrlo obaveštenim čovekom, naravno zajedno sa Izvršnim odborom Sindikata rudnika, prošle i ove godine bilo je nekoliko velikih i uspešnih akcija, a svakako je najveća bitka vođena u sprečavanju loše privatizacije i strategije privatizacije rudnika jamske eksploatacije uglja, koja je predviđala njihovu bezuslovnu prodaju. Ta bitka je, na opšte zadovoljstvo zaposlenih, mudro dobijena.
   - Jedini cilj mi je oduvek bio da se izborim za sve što predstavlja napredak u Ibarskim rudnicima, a to su bolji radni uslovi, veće plate, obezbeđenje posla, stvaranje mogućnosti za češći odmor i rekreaciju zaposlenih, još značajnija novčana pomoć bolesnima, redovno upućivanje radnika na besplatno banjsko lečenje... Inače, svim zaposlenima i penzionerima ove godine su obezbeđene besplatne akcije, tridesetak rudara je bilo na banjskom lečenju ili na odmoru i rekreaciji, a jedan broj radnika koristio je povoljnosti Fonda solidarnosti - kaže predsednik Sindikata Goran Nikolić.
On ističe da će sve ove aktivnosti u narednom periodu biti još jače i uočljivije.
   Inače, najsvežiju, izuzetno humanu, akciju Sindikat Ibarskih rudnika imao je pre nekoliko dana, kada je zajedno sa Osnovnom školom u Ušću sakupljan dobrovoljni prilog za operaciju deteta jednog radnika Ibarskih rudnika, koje od prve godine boluje od cerebralne paralize. Zaposleni u Ibarskim rudnicima, zajedno sa Sindikatom EPS-a, već su, pre čertiri godine, sakupili novac za njenu operaciju u ruskom gradu Tuli.
   - Ovih dana ruski lekari rade takve i slične operacije i kod nas, u Ćupriji, pa je humanost naših radnika, nastavnika i đaka, došla do izražaja. Za novu, složenu operaciju, sakupljeno je 200.000 dinara, pa je devojčica, inače učenica šestog razreda, operisana i trenutno se nalazi na kućnom oporavku - ističe Nikolić.
   On, takođe, naglašava da će Sindikat i ove godine, kao što je to činio i ranije, za decu zaposlenih, starosti do deset godina, obezbediti novogodišnje paketiće.
   Neće, kaže Goran, biti zapostavljena ni tradicija zvana ,,zadnje šihte”. To znači da radnike sve tri smene, kako koji izlazi iz rudnika poslednjeg radnog dana uoči Nove godine, rukovodstvo i Sindikat ugoste kako dolikuje, i ,,do mile volje”.
   - Što se vašeg problema tiče, naš Sindikat se kolektivno priključio akciji skupljanja potpisa protiv loše privatizacije u ,,Ibarskim novostima”, odnosno za njeno poništenje. Smatramo da građani Kraljeva, i mi iz Ušća, imamo pravo na potpuno i objektivno informisanje. Velika je šteta da opština nema sredstvo javnog informisanja, koje bi bilo u službi građana. Uključili smo se da vam pomognemo i iz još jednog razloga, a to je nesebična pomoć ,,Ibarskih novosti” nama, kad god nam je bilo teško, a bilo je teških godina. Uvek ste bili uz nas na štrajkovima, protestima i u svim drugim akcijama. Treći razlog je taj što smo i mi bili u sličnoj priči, kada su hteli da nas loše privatizuju, da nas kupi čovek koji je uništio ,,Magnohrom”. I tada ste bili uz nas, pa smo uspeli. Mi sve to pamtimo - završne su reči Gorana Nikolića, predsednika Sindikata Ibarskih rudnika kamenog uglja.Povratak na vrh strane


MILICA DELEVIĆ, DIREKTORKA KANCELARIJE VLADE SRBIJE ZA EVROPSKE INTEGRACIJE
Zaslužili smo odmrzavanje


   Ono što je Vlada Srbije učinila do sada zavređuje odmrzavanje primene Prelaznog sporazuma, izjavila je direktorka Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević, ukazujući da Srbija mora da nastavi ispunjavanje obaveza koje znače pomak u ekonomskim i političkim reformama i napor da se optuženi za ratne zločine nađu u Tribunalu.
"Nijedan izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije nije izazvao toliko polemike kao ovogodišnji", izjavila je Delević.
"Moj je utisak da ćemo tek kroz godinu dana moći da kažemo da li je čaša u trenutku objavljivanja izveštaja bila polupuna ili poluprazna."
"Drugim rečima, od toga šta ćemo mi sami uraditi narednu godinu dana zavisi i kako ćemo gledati na ono što je napisao EK i zato mi se čini da svi moramo daleko više da radimo, kako bi 2009. zaista bila godina tehničkih pitanja koja su važna za evropsku integraciju", ocenila je Delević. Ona smatra da se radi o poslu velikom i za Vladu i za Skupštinu i da ćemo vrlo brzo videti da li se pomeramo u dobrom smeru ili ne, odnosno da li aktuelni politički proces vodi ka potpunom zastoju ili prema ubrzanju.
Od 1. januara 2009. Srbija počinje da primenjuje Privremeni sporazum, potpisan istovremeno kada i SSP. Po njenim rečima, primena sporazuma pre njegovog odmrzavanja od EU može biti samo pozitivna za građane Srbije jer će im, kao potrošačima, omogućiti da robu biraju prema kvalitetu i ceni, dok će domaće proizvođače naterati da budu konkurentniji.
"Liberalizacija viznog režima s EU je možda i naš najbolje artikulisani cilj, kojem su težile sve vlade od 2000. naovamo, a koji nam je nekako stalno izmicao. Od ovog proleća, kada su nam u Mapi puta dati jasni uslovi koje moramo ispuniti da bismo dospeli na 'belu šengensku listu', potpuno je jasno da je EU uradila svoj deo posla i da je lopta sada u našem dvorištu", rekla je Delević. Ona je precizirala da je ostalo usvajanje još tri zakona i ratifikacija izvesnog broja međunarodnih konvencija uz izradu određenog broja strategija, potpuno zamenjivanje starih pasoša novim putnim ispravama i primena onih zakona koji su usvojeni krajem oktobra.
"Kraj puta se nazire, što treba dodatno da nas motiviše, i mislim da je realno da sledeće godine EK uradi predlog za stavljanje Srbije na "belu šengensku listu" i uputi ga Savetu ministara na usvajanje. Ali ne mogu da prognoziram kada će tačno ta odluka biti doneta", rekla je Delević.
EU očekuje, kako je navela, da postanemo brži i efikasniji u ispunjavanju svojih obaveza, jer je to i bila jedna od poruka izveštaja EK.
"Dakle, pred sobom imamo još neki period tokom kojeg će Unija pokazivati razumevanje za započete političke procese, uz uslov da oni vode ka situaciji u kojoj će se obaveze ažurnije ispunjavati", upozorila je Delević.


AKTUELNO
Begunci čine štetu Srbiji

   Haški optuženici, bežeći i ne predajući se, čine štetu svojoj zemlji, izjavio je ambasador Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji Hans Ola Urstad i dodao da Ratko Mladić i Goran Hadžić moraju biti izvedeni pred lice pravde.
   "Tužno je videti kako dvojica optuženih Mladić i Hadžić, još čine štetu svojoj zemlji. " . Komentarišući izveštaj Evropske komisije da je korupcija među najvećim problemima naše zemlje na putu ka EU, on je ocenio nesreća je u tome što se Srbija nalazi ispod broja 70 po indeksu opažanja korupcije među zemljama u svetu.
   "Očigledno je da je to isuviše nisko za zemlju kao što je Srbija. To ima dvostruko negativan efekat na ekonomiju: korupcija znači da normalni ekonomski mehanizmi kontrole ne postoje ili nisu efikasni i ima negativan uticaj na strana i domaća ulaganja", rekao je Ola Urstad.
Ambasador Ola Urstad smatra da su potrebni transparentnost i otvorenost u ekonomiji, počevši od svih detalja u vezi sa finansiranjem političkih stranaka i tela za borbu protiv korupcije, pa sve do pravog i efikasnog sistema državne revizije.
   "Misija OEBS nastavila je da pruža pomoć Srbiji u primeni nacionalne Strategije za borbu protiv korupcije", rekao je Hans Ola Urstad navodeći da je uspostavljanje veb-portala za javne nabavke ocenjen kao jedan od najvećih pomaka u ovom sektoru.Povratak na vrh strane


POVODOM NAJNOVIJE PROMENE TERAPIJSKE STRATEGIJE LEČENJA ASTME
Zabrana primene dva antiastmatska leka

   • Savetodavni Panel za pulmologiju i alergologiju američke Uprave za hranu i lekove (Food and Drug Administration, FDA), na sednici održanoj 10. i 11. decembra, preporučio zabranu primene dugodelujućih lekova u monoterapiji astme (salmeterol i formoterol), kako odraslih osoba, tako i dece. Kada se uzimaju bez inhalacionih kortikosteroida, mogu čak dovesti do povećanog rizika za pojavu smrtnog ishoda!

   Zabrana primene ovih dveju vrsta pumpice može da predstavlja veliku prekretnicu u lečenju bronhijalne astme. Oba ova leka su registrovana i kod nas i u širokoj su primeni u terapiji astme i hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP), koja obuhvata hronični opstruktivni bronhitis i emfizem pluća (najčešće se radi o ,,pušačkom” bronhitisu). S druge strane, pošto se radi o dve različite hronične plućne bolesti, ovi lekovi će i dalje moći da se primenjuju u HOBP.
Interesantno je da je pre samo tri godine sa iste adrese stigla potpuno suprotna poruka: ,,Tri antiastmatična leka treba i dalje da budu na tržištu lekova." Ovo se odnosilo na tzv. dugodelujuće bronhodilatatore (lekove koji šire disajne puteve) i njihove kombinacije sa drugim lekovima - inhalacionim kortikosteroidima. Otkuda sada ovakav obrt kod najrigoroznijeg regulatornog tela u oblasti registracije lekova u svetu?
Članovi Savetodavnog Panela sada su za ukidanje registracije ovih lekova i poručuju da je rizik veći od koristi. Naime, korist ovih lekova u smislu kontrolisanja simptoma bolesti, poboljšanja kvaliteta života bolesnika i popravljanja plućne funkcije dovedena je u pitanje zbog (male) mogućnosti za nastanak teških napada astme koji su opasni po život pacijenta.
Broj smrtnih ishoda od astme se nije povećavao otkako je početkom devedesetih godina prošlog veka uvedena nova grupa lekova - dugodelujućih bronhodilatatora (tzv. beta2-agonista), čak je donekle i smanjen. Međutim, ovi lekovi mogu da dovedu i do teških neželjenih događaja, pa i smrtnih ishoda. Postojale su učestale sumnje koje se u poslednje vreme u stručnoj medicinskoj javnosti javljaju u pogledu sigurnosti primene bronhodilatatornog leka - salmeterola (koji je u SAD registrovan još 1994. godine). On se daje dva puta dnevno, čime je loše pridržavanje dogovorenog inhalacionog terapijskog režima (komplijansa) obolelih osoba sa astmom i HOBP bilo znatno poboljšano.
Naime, ovi lekovi već imaju u uputstvu za primenu posebno sigurnosno upozorenje (black bodž njarnings) iz jednog obimnog kliničkog ispitivanja, u kome je pokazano da su pacijenti koji su uzimali salmeterol imali povećan (iako sveukupno uzevši mali) rizik za nastanak napada astme koji su opasni po život.
Stručne kontroverze vođene su ranije i u najuticajnijim opštim medicinskim časopisima - Lancet i New England Journal of Medicine, uz poruku da doktori treba ove lekove da propisuju na pravi način (prema odobrenom uputstvu za lek), i to samo osobama kojima su neophodni.
Trenutno, inhalacioni kortikosteroidi predstavljaju najefektivniju terapiju trajne (perzistentne) astme. Međutim, kod pacijenata sa teškim oblikom bolesti ovi lekovi često ne mogu sami da dovedu do adekvatne kontrole simptoma astme (kašlja, nedostatka vazduha, sviranja i teskoba u grudima), pa je potrebno dodatno primeniti inhalacione bronhodilatatore. Do ranih devedesetih godina prošlog veka jedini efektivni bronhodilatatori bili su kratkodelujući (beta2-adrenergički agonisti), kao salbutamol ili fenoterol. S obzirom na to da efekat ovih lekova traje od četiri do šest časova, oni pacijenti čiji simptomi astme nisu bili dobro kontrolisani morali su nekoliko puta dnevno da ih koriste u cilju stalnog poboljšanja simptoma.
U cilju smanjenja broja aplikacija ovih lekova (koji se primenjuju u obliku pumpica), razvijeni su novi lekovi sa terapijskim dejstvom od 10 do 16 časova. Ovi dugodelujući bronhodilatatori (beta-adrenergički agonisti), koji obuhvataju salmeterol i formoterol, pokazali su da, kada se primene uz inhalacione kortikosteroide‚ ispoljavaju efikasnost u poboljšanju kontrole simptoma i plućne funkcije tokom minimum 12 časova.
Nedavno se pojavio i novi lek iz ove grupe - indikaterol, koji počinje da deluje brzo i ima dejstvo 24 sata, te se primenjuje samo jednom dnevno. Upravo su u toku velike registracione studije (III kliničke faze) ispitivanja njegove efikasnosti i sigurnosti u astmi i HOBP. Nažalost, potrebno je da prođe još neko vreme kako bi se ovaj novi lek, od koga se mnogo očekuje, konačno našao i na policama naših apoteka.
Prim. mr sc. med. Branislav Gvozdenović,
specijalista interne medicine - pulmolog


TOMICA MILOSAVLJEVIĆ
Pet stotina miliona evra za zdravstvo


   Ministar zdravlja Tomica Milosavljević rekao je da će u zdravstvo Srbije biti uloženo oko 500 miliona evra od 2002. do 2012. godine. Milosavljević je na tribini "Zdravlje i zdravstveni sistem", koja je održana u sredu uveče u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, govorio o glavnim dostignućima u reformi zdravstvenog sistema Srbije. On je rekao da je ostvaren veliki napredak u prevenciji pušenja i kontrole duvana, a u dostignuća uvrstio usvajanje sistemskih zakona, veliko i ravnomerno investiranje u objekte zdravstvene zaštite i početak racionalizacije kadrova i kapaciteta u zdravstvenim ustanovama. Među dostignuća u reformi zdravstva, naveo i aktivno učešće u radu Svetske zdravstvene organizacije, i pokret za uvođenje kulture kvaliteta u zdravstveni sistem, koji će, kako je istakao, u godinama koje dolaze davati dobre rezultate. "Sedamdeset odsto bolnica već je obuhvaćeno ozbiljnim poslovima, praktično i svi domovi zdravlja", rekao je Milosavljević. On je podsetio da su u toku neke investicije, kao što su ozbiljni poslovi na zdravstveno informacionom sistemu. Milosavljević je rekao da je značajno povećano izdvajanje za zdravstvenu zaštitu po glavi stanovnika, navodeći da je 2003. godine izdvajan 131 evro, 2007. 233, a ove godine oko 300 evra.


POMOZIMO PETROVIĆIMA - piše Ivan Rajović
Kuća izgorela - porodica na ulici


   Miodrag Petrović bivši radnik Fabrike vagona i "Magnohroma", u sredu je posetio našu redakciju ne bi li svoj problem učinio javnim i zatražio pomoć od odgovornih ljudi, ali i građana Kraljeva koji su spremni da pomognu. Petrović danas živi u šestočlanoj porodici sa dve ćerke, unučetom, sinom i sestričinom od porodične penzije koja iznosi oko 4.000 dinara. Stan koji su donedavno imali nalazi se u Jug Bogdanovoj ulici 80/2.
Međutim, kako kaže Miodrag, 28. novembra zbog neispravne sklopke izbio je požar u kojem je izgoreo veliki deo nameštaja, mada niko nije stradao.
Danijela, Miodragova ćerka, koja je paraplegičar i vezana za invalidska kolica, ovo je najteže podnela. Zbog paljevine ali i stresa dobila je gušenje i završila u hitnoj službi.
Od tada pa do danas šestočlana porodica Petrovića je praktično na ulici. Pokušavali su kod onih koji su po njima merodavni da u ovakvim sistuacijama pomognu zatraže pomoć, obijali su mknoga vrata, molili, preklinjali ali, kako se pokazalo, pomoći niotkuda nema.
Crveni krst je prvi pritekao u pomoć, a direktor Hendikep centra Živorad Veljović je, budući da je u pitanju i jedna od njegovih štićenica, učinio , kako kaže Petrović, sve što je mogao kako bi animirao javnost da na bilo koji način pomogne ovoj porodici koja je u zaista teškom položaju.
I ovom prilikom Veljović poziva sve ljude dobre volje, pogotovu one koji su i po opisu posla koji rade dužni da pomognu, da iznađu mogućnost kako bi se situacija Petrovića koliko je to moguće olakšala.Povratak na vrh strane


OKRUŽNI SUD U KRALJEVU REHABILITOVAO VASILIJA TODOROVIĆA - piše Ivan Rajović
Bivši informbirovac žrtva progona i nasilja iz političkih i ideoloških razloga


   Okružni sud u Kraljevu, u veću sastavljenom od sudija dr Ilije Zindovića, predsednika, sudija Marine Ilić i Cmiljke Miladinović, članova, u pravnoj stvari rehabilitacije predlagača Vasilija Todorovića iz Kraljeva, po dovršenom postupku dana 19.06.2007. godine doneo je Rešenje kojim se usvaja zahtev za rehabilitaciju predlagača Vasilija Todorovića, rođenog 14.08.1928. godine u Đokincima, opština Pirot, pa se utvrđuje da je bio žrtva progona i nasilja iz političkih i ideoloških razloga.
U obrazloženju se kaže da je Vasilije Todorović iz Kraljeva podneo zahtev za rehabilitaciju. U zahtevu i reči pred sudom, kada je saslušan kao predlagač, i preko punomoćnika, naveo je da je kao simpatizer rezolucije Informbiroa morao da beži iz zemlje. To da mora da beži iz zemlje telefonom mu je javio raniji prvoborac Vlastimir Stojanović, iz sela Srpskog Miletića pored Odžaka u Bačkoj. Pobegao je u Bugarsku 1951. godine preko Stare planine. Oduzeto mu je državljanstvo, ali mu je rešenjem Republičkog Sekretarijata za unutrašnje poslove Republike Srbije 1963. godine vraćeno. Nakon pomirenja sa Sovjetskim Savezom i dolaska Hruščova na vlast, Vasilije se vraća u zemlju 1962. godine. Nije učinio nikakva zla dela, ali je, bez obzira na to, prilikom ulaska u zemlju na bugarskoj granici uhapšen i sproveden u zatvor u Nišu za protivnike informbirovce. Istražni zatvor se nalazio u kući njegovog dede u Nišu, vladike Jovana Ilića. Tu ga je policija držala tri meseca i tukla u toku noći od 10 do 12 časova. Tukao ga je načelnik Stamenković, koji ga je i saslušavao.

I ALEKSANDAR RANKOVIĆ U IGRI
- Tuče, tuče, stavi noge na sto, pije viski, a ja moram da stojim uza zid, pa opet tuče, mada je sve podatke o meni već imao - piše Vasilije u svom zahtevu. Sa 70 kilograma smršao je na 57. Načelnik ga je pitao zašto je pobegao i napustio zemlju, mada je to u zahtevu već detaljno opisao, kao i kako je prešao granicu. Život mu je spasao brat, jer je intervenisao kod Aleksandra Rankovića, koji je proverio kompletnu situaciju, utvrdio da nikakvo zlo nije učinio i naredio da ga puste. Čekao je Vasilije četiri godine da mu vrate državljanstvo i morao je svakih šest meseci da se javlja u policiju. Živeo je nakon toga u Odžacima u Bačkoj, kao kolonista, a kasnije su mu dozvolili da pređe i živi u selu Udovice kod Smedereva. U Trstenik je došao 1964. godine i tu je radio kao profesor u srednjoj školi jedno vreme, a nakon toga kao predavač u Višoj tehničkoj školi u Trsteniku. Nikakav papir nije dobio kada su ga uhapsili na granici prilikom povratka iz Bugarske, niti je dobio neki papir kada su ga pustili iz zatvora u Nišu. Smatra da je bio žrtva progona i nasilja iz političkih i ideoloških razloga, pa je predložio da se u tom smislu izvrši rehabilitacija.
I kako dalje stoji u suvoparnom, ali pozitivnom sudskom tekstu, radi rešenja ove pravne stvari sud je izvršio uvid u neophodnu dokumentaciju i saslušanjem svedoka, pa je ocenom svih izvedenih dokaza našao da je zahtev predlagača za rehabilitaciju osnovan.
Naime, izvdeni dokazi, po nalaženju Okružnog suda, ukazuju na činjenicu da je predlagač bio žrtva progona i nasilja iz političkih i ideoloških razloga. On je kao informirovac pobegao za Bugarsku u toku 1951. godine, pri čemu je granicu prešao ilegalno. Da su ti podaci tačni, a izneo ih je i sam predlagač, ukazuje pored iskaza predlagača i konstatacija sačinjena pri Državnoj bezbednosti, gde se upravo potvrđuju ti navodi predlagača. U naznačenom izveštaju nalazi se i krivična prijava od 1961. godine koju je uputio Sekretarijat za unutrašnje poslove Niš Okružnom javnom tužilaštvu Niš, u kojoj se navodi da je Vasilije Todorović izvršio krivično delo špijunaže iz čl. 105 sr. 1. KZ RS, što je nakon bekstva u Bugarsku u redovima emigracije bio veoma aktivan - pisao je članke protiv Jugoslavije u listu ,,Napred", da je radio za BDS, da se pretpostavlja da je ubacivan kao diverzant, jer su, navodno, posle njegovog bekstva u Bugarsku nađeni leci iz Bugarske kod sela Dojkinca. U vezi sa tvrdnjom da je Vasilije izvršio naznačeno krivično delo, drugih dokaza nije bilo.

SLUČAJ NERASVETLJEN I ZA DB
Sud je našao da su navodi predlagača, vezano za njegovo hapšenje pri povratku iz Bugarske i mučenje u zatvoru, istiniti iz sledećih razloga: iskaz predlagača poklapa se sa navodima koje je sud naknadno službeno preko policije proverio, a u pogledu lica koje je upoznao dok je bio u pritvoru. Prema izveštaju policijske stanice Bojnik područne Policijske uprave Leskovac, proizilazi da su dr Blagoje Nikolić iz Brijanja, koga je Vasilije upoznao u zatvoru kada je bio uhapšen i mučen, i njegova supruga, bugarske nacionalnosti, sada pokojni i sahranjeni u Gornjem Brijanju, a koje činjenice upravo ukazuju na istinitost određenih navoda koje je predlagač istakao u toku postupka, a to jeste da je Blagoja Nikolića upoznao u pritvoru, što u stvari predstavlja jedan poseban dokaz, ali u kontekstu ostalih izvedenih dokaza, dokaz od značaja radi utvrđivanja istinitosti navoda predlagača. Osim toga, iz zapisnika Državne bezbednosti u vezi sa izveštajem koji je pribavljen od Istorijskog arhiva Srbije na strani 23 stoji konstatacija: ,,I mada je bilo pokušaja da se u toku istrage i nešto duže zadržavanje u prihvatnoj stanici slučaj Todorović po ovom pitanju raščisti, ipak je ostalo nerasvetljeno. Naznačeni dokazi kao iskazi saslušanih svedoka, i to svedoka Nikole Savića, Vladete Veljkovića i Svetomira Ranđelovića ukazuju na činjenicu da je Vasilije Todorović bio progonjen kao informbirovac i da je nakon povratka iz Bugarske bio uhapšen i sproveden u zatvor u Nišu gde je tučen i mučen. Sve to potkrepljuje i činjenica da je Vasiliju u toku 1952. godine bilo oduzeto državljanstvo, da bi mu bilo vraćeno 1963. godine, što sve opet ukazuje na okolnosti da su navodi predlagača da je bio žrtva progona i nasilja iz političkih i ideoloških razloga istiniti.

NEMA NIKAKVIH DOKAZA O KRIVICI
Imajući u vidu sve napred izneto, a posebno činjenicu da nema posebnih dokaza da je Vasilije izvršio krivično delo špijunaže, koje mu je bilo stavljeno na teret, niti pak teško delo protiv naroda i države, to je Okružni sud našao da je zahtev za rehabilitaciju predlagača Vasilija Todorovića osnovan, pa ga je i i usvojio i doneo adekvatnu odluku.
O Vasiliju su pre tri godine, dakle pre rešenja o rehabilitaciji, pisale i ,,Ibarske novosti".
- Iako sam star i veoma bolestan, pišem brojne radove iz tragične istorije naše prošlosti. Izmučen po Titovim zatvorima, onemoćao, teško mogu sam da završim knjigu. Zato vas molim da mi pošaljete novinara koji bi bio i koautor knjige - pisao je tada Vasilije ,,Ibarskim novostima". Usledio je potom i tekst, koji je potpisao kolega Marko Slavković, pod naslovom ,,Muke po Vasiliju". Tekst je zapravo hronološki sažetak života u tom trenutku sedamdesetsedmogodišnjeg Vasilija, od rođenja pa do trenutka kada je odlučio da napiše knjigu o sebi, odnosno o svemu onome što mu se događalo.
- Ja tek treba da kažem neke stvari koje su značajne za istoriju. Nisam ispričao ni mnoge druge, neverovatne detalje, niti kako mi je bilo do pre petnaestak godina, niti kako mi je sada. Zaustavila me je bolest, napala me je sa više strana - govorio je te 2005. Vasilije.
On danas ima 80 godina i doživeo je da bude rehabilitovan, bez obzira što to više nema nekog naročitog značaja, čak ne služi ni na sramotu onima koji su bili na pobedničkoj strani. Ipak, neka se zna. A šta sve jedan čovek može da doživi od svojih sunarodnika, zna samo Vasilije, i mnogi njemu slični, naravno.

VEĆI KOMUNISTA OD SVOJIH PROGONITELJA
Uglavnom, priča Vasilija Todorovića je nešto drugačija, ali je samo još jedno svetlo, doduše iz drugog ugla, koje osvetljava našu ne tako daleku prošlost i obrazinu, ali i tehnologiju vlasti koja je gospodarila našim sudbinama. Zapravo, priča o sedam i po decenija dugom stradalništvu Vasilijevom počinje u trenutku kada on pokušava da ode u partizane, ali ga ,,humanisti", kao maloletnog, vraćaju kući. Sve ostalo što se dešavalo potom, formiranje ilegalne partijske oganizacije, nagrade, pohvale, udarničke značke na radnim akcijama, odlične ocene, medalje, ordenje, ugled koji je uživao kao pedagog i jedan od osnivača Udruženja rusko-srpskog prijateljstva ,,Petar Veliki" i sve ostalo samo ukazuju na to da je drug Vasilije bio komunista u pravom smislu te reči i da je to bio osnovni razlog njegovog stradalništva, a ključni povod, bar kako su to vrli doušnici shvatili i dostavili tamo gde treba jeste činjenica da se Vasilije nije slagao sa načinom na koji je komunizam doživljavao Josip Broz sa svojim poslušnicima. Dakle, za razliku od četnika, koji su opravdano stradavali, bar iz ugla pobednika gledano, Vasilije je proganjan zato što je bio više njihov nego što su to bili oni sami i oni koji su mu sudili. Zato njegova tragedija možda i ne izaziva toliko sažaljenja koliko drugih emocija sa negativnim i mučnim primesama stida u odnosu na jedan deo naše istorije i jedan deo pripadnika ovog naroda koji je sve to i radio u ime tog istog naroda, a kako se pokazalo, isključivo u svoju korist, a na štetu svih onih koji su se drznuli da misle, i koji su mislili da imaju dobre nemere, bez obzira na kojoj strani bili.Povratak na vrh strane


      POTEZI SJEDINJENIH AMERIČKIH DRŽAVA
Ponestaje municije protiv krize

   Američka centralna banka drastično je smanjila osnovnu kamatnu stopu sa jedan odsto - na 0 do 0,25 odsto u nastojanju da izvuče vodeću svetsku ekonomiju iz sve dublje recesije, a novoizabrani predsednik Barak Obama ocenio je da SAD ostaju bez "tradicionalne municije" za borbu protiv krize. U propratnom objašnjenju, Federalne rezerve navele su kao razlog dalji pad vodećih činilaca ekonomske aktivnosti poput potrošnje, investicija i industrijske proizvodnje, preneo je Glas Amerike.
Zvaničnici federalnih rezervi obećali su da će upotrebiti sva raspoloživa sredstva da obnove ekonomski rast, navodeći da će najniža kamatna stopa ostati na snazi neko vreme. Takođe su najavljena dalja nastojanja na odmrzavanju kreditnog tržišta. Prema ranije objavljenom izveštaju, cene roba i usluga u Sjedinjenim Državama pale su u novembru za rekordnih 1,7 odsto, što je najveći pad od 1947. godine od kada se taj podatak beleži. Istovremeno, prema odvojenom izveštaju početak gradnje novih kuća u Sjedinjenim Državama opao je u novembru za 19 odsto - na najniži nivo od 1959. godine, što se uglavnom pripisuje otežanim uslovima za dobijanje kredita. Novoizabrani predsednik Barak Obama izjavio je, međutim, da- kako se osnovna kamatna stopa približava nuli, Federalne rezerve ostaju bez "tradicionalne municije" za borbu protiv recesije. Obama je dodao da zvaničnici imaju i druga sredstva na raspolaganju, ali da je vreme da svi sektori vlade zajednički počnu da rade na oživljavanju ekonomije, a da kandidati za položaje u njegovoj administraciji već rade na planu za ekonomski oporavak koji će biti fokusiran na poboljšanje infrastrukture i otvaranje novih radnih mesta.
U međuvremenu, predsednik DŽordž Buš je izjavio da njegova administracija pokušava da pomogne autoindustriji, mada je Bela kuća nešto ranije saopštila da se odluka o tome ne očekuje uskoro.
U intervjuu za mrežu CNN, Buš je rekao da zvaničnici ispituju sve opcije i da njegova administracija pokušava da pomogne "u što skorijem roku." Portparolka Bele kuće, Dejna Perino, izjavila je na brifingu za novinare da zvaničnici i dalje analiziraju podatke koje su dostavile autokompanije i da odluka neće biti doneta uskoro. Ona je dodala da će sve strane, uključujući kompanije i radnike, morati da pruže ustupke koji će biti ugrađeni u sporazum. Dženeral Motors i Krajsler, dve od tri vodeće autokompanije u SAD, saopštili su da bi mogli da ostanu bez gotovine za nekoliko nedelja.
Bela kuća je prošle nedelje objavila da će razmotriti mogućnost da se manji deo ranije usvojenog paketa za spasavanje finansijskog sektora od 700 milijardi dolara upotrebi za pomoć autoindustriji. Istovremeno, naftni kartel OPEK saopštio je u svom decembarskom izveštaju da je potražnja za naftom na svetskim tržištima opala kao rezultat sve dublje recesije u razvijenim zemljama. Očekuje se da će na svom sastanku u sredu, u Alžiru, OPEK doneti odluku o daljem značajnom smanjenju proizvodnje, Ta vest doprinela je da cene nafte u utorak porastu na preko 46 dolara za barel na njujorškoj berzi.
LONDON
Kriza menja svet iz korena

   Londonski listovi najveći prostor posvetili su danas globalnim ekonomskim problemima, navodeći da je kriza tako ozbiljna da su vlade širom sveta spremne da štampaju novac kako bi sprečile potpuno zamrzavanje ekonomije. Ekonomski komentator Dejli telegrafa piše Nikada do sada početak nove godine neće doneti tako ogromnu transformaciju ekonomske scene. Svet se iz korena menja - kamatne stope više ne predstavljaju glavno sredstvo ekonomske politike, a bankarski sistem, do nedavno čvrsti temelj globalne ekonomije, je na ivici nacionalizacije, preneo je BBC. A suštinsko pitanje više neće biti koliko bogatstvo privreda može da stvori u narednih dvanaest meseci, već da li je očekuje godina ili decenija recesije. Ovo su sumorna vremena i takva će ostati još izvesno vreme, zaključio je ekonomski komentator Dejli telegrafa. Indipendent u redakcijskom komentaru ističe da su u ovom vanrednom stanju za ekonomiju neophodni i radikalni potezi. Odluka američke centralne banke da kamatnu stopu smanji na između nule i 0,25 odsto predstavlja očajnički pokušaj da se podstakne ekonomska aktivnost, a taj primer uskorio bi mogla da sledi i Engleska centralna banka. Reč je o potezima bez presedana koje vuku kreatori monetarne politike, no ovo su, ocenjuje uvodničar lista, i vremena bez presedana. Trenutno najveću pretnju ne predstavlja inflacija već paralizujuća deflacija. U kombinaciji sa negativnim privrednim rastom deflacija bi mogla da izazove ogromne socijalne probleme. Zbog svega toga ne može se isključiti mogućnost jačanja nacionalnog protekcionizma, što, primećuje autor uredničkog komentara u Indipendentu, nezaobilazno budi sećanja na tridesete godine prošlog veka.


SUDIJE SRBIJE OLI RENU
Ugrožena nezavisnost sudstva

   Društvo sudija Srbije obratilo se pismom Oliju Renu, komesaru Evropske Unije za pridruživanje, u vezi sa predlozima pravosudnih zakona koji su u skupštinskoj proceduri, saopštilo je danas to udruženje.
Konsultativno veće evropskih sudija (CCJE) je Deklaracijom od 14.11.2008. godine, konstatovalo da predloženi reizbor sudija nije saglasan evropskim standardima jer ugrožava nezavisnost sudstva i pozvalo predstavnike Vlade Republike Srbije da bude organizovan sastanak radi raspravljanja ovog pitanja, kaže se u saopštenju.
Predstavnici Vlade nisu se,međutim, do sada odazvali ovom pozivu, ni ponudi Venecijanske komisije Saveta Evrope da od nje zatraže mišljenje o usklađenosti predloženih zakona sa evropskim standardima.
U pismu je izražen stav Društva sudija Srbije da ne postoji ni jedan viši cilj koji bi opravdavao donošenje zakona sa neustavnim rešenjima i u neskladu sa evropskim vrednostima, koja neće obezbediti pravnu sigurnost i uslove za nezavisno, nepristrasno, stručno, odgovorno, efikasno i predvidivo funkcionisanje sudstva. Društvo sudija Srbije kaže da je uvereno da bi reforma mogla da bude izvedena u skladu sa evropskim standardima, uz široko razumevanje i prihvatanje svih koji rade u pravosudnom sistemu i sa većom izvesnošću njenog uspeha.Povratak na vrh strane


NAJAVLJENE MERE NARODNE BANKE SRBIJE TEK TREBA DA DAJU REZULTATE
Evro neće rasti iznad devedeset dinara

   Posle najavljenih najnovijih mera kojima se bankama oslobađa oko 700 miliona evra zbog povećanja sa 20 na 40 odsto izdvajanja u obavezne devizne rezerve usledilo je jačanje nacionalne valute. Poslednjih dana, međutim, dinar je slabio. Pošto će se za dva dana oslobađanje deviza zaista i dogoditi, pun efekat ove mere, kako ističu u Narodnoj banci Srbije, osetiće se tokom čitavog narednog perioda izdvajanjem obavezne devizne rezerve. Pozitivne efekte na stabilnost kursa dinara u poslednjoj dekadi decembra i januaru trebalo bi da ima i povećan priliv deviza iz inostranstva po osnovu doznaka, kao i povraćaj dela štednje stanovništva na stranu zbog povećane potrošnje stanovništva tokom novogodišnjih i božićnih praznika - kažu u NBS.
   Ipak, građanima je teško da se naviknu na kursne ,,turbulencije", pogotovu što dinar počne da jača i onda ponovo krene znatno da slabi. To se u poslednja dva meseca desilo nekoliko puta. ,,Začarani krug" po svom džepu najviše osećaju građani koji panično kupuju pa prodaju devize. Na pitanje da li će NBS da brani kurs, recimo da ne dozvoli da evro bude iznad 90 dinara, s obzirom na to da su projekcije za budžet za 2009. godinu rađene na nivou kursa od 85 dinara za evro, u NBS odgovaraju da ,,kurs dinara nije planska kategorija, niti da zavisi od projekcija koje su korišćene za republički budžet, odnosno da se formira pod dominantnim uticajem ponude i tražnje na međubankarskom deviznom tržištu''. U isto vreme, centralna banka ,,ne planira svojim merama da neutrališe kumulativne pritiske koji postoje na valutu u bilo kom pravcu".
   Kako je odlučeno, od 31. januara iduće godine stupa na snagu druga mera NBS, i to će delovati u pravcu podrške dinaru. Na stabilnost domaće valute, kako ističu eminentni ekonomisti, pored navedenog, mogao bi da deluje priliv po osnovu privatizacije, zatim realizacija kredita Svetske banke, Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj našoj zemlji. Drugim rečima, najvažnije od svega je koliki će priliv biti po osnovu komercijalnog zaduživanja. Takođe, u narednoj godini bitno bi bilo da kurs dinara prema evru prati stanje u privredi, odnosno stopu privrednog rasta i da oslabi 10 do 15 odsto. Kako se ocenjuje, u periodu od 2004. do 2008. godine, zbog snažnog priliva inostranog kapitala u Srbiju, dinar je realno ojačao za oko 30 odsto, a prema iskustvima iz drugih zemalja, po prestanku priliva tog kapitala, taj rast bi trebalo da se ,,istopi" za godinu do godinu i po dana.


PREMA PODACIMA REPUBLIČKOG ZAVODA ZA STATISTIKU
Inflacija u novembru 10,9 odsto


   U Srbiji je u novembru godišnja inflacija bila 10,9 odsto, prema metodologiji Evropske unije, objavio je Republički zavod za statistiku.
Maloprodajne cene robe i usluga za ličnu potrošnju u novembru bile su za 0,2 odsto više nego u oktobru. U prošlom mesecu najviše su poskupeli odeća i obuća, ukupno za 1,4 odsto. Hrana i bezalkoholna pića poskupela su za 0,7 odsto, a cene usluga u restoranima i hotelima za 0,6 odsto.
Jedino je kod usluga transporta, zbog pada cena goriva, zabeležen pad od 4,2 odsto.Povratak na vrh strane


U ,,POPLAVI" POSKUPLJENJA KONAČNO ,,PRESEDAN"
Jeftinije ,,Imlekovo" mleko


   • Zbog pada kupovne moći stanovništva i novogodišnjih praznika, ,,Imlek", u čijem sastavu su kraljevačka i još pet domaćih mlekara, smanjio cenu mleka za 10 odsto, a cenu mleka snizila i ,,Subotička mlekara" • Brašno T-500 kompanije ,,Žitko" iz Bačke Topole takođe jeftinije (osam odsto)

   Vodeće domaće mlekare u našoj zemlji od 15. decembra smanjile su cene mleka za deset odsto, najpre, kako su objasnile, ,,zbog opadanja kupovne moći stanovništva", ali i ,,kao poklon povodom predstojećih novogodišnjih praznika". Proizvođači ,,Straford grupe" - ,,Imlek" i ,,Subotička mlekara", osim toga, tvrde da će i ,,ubuduće raditi nauštrb sopstvene zarade - prodajom dugotrajnog i pasterizovanog mlkeka po novim nižim cenama, pokrivajući samo troškove proizvodnje".
   Pored navedenih razloga, ,,smanjenje prodaje, kao i demantovanje prognoze da će sve poskupeti, ključni su razlozi za sniženje cena mleka" - objasnili su u kompaniji ,,Imlek", u čijem sastavu posluje i mlekara Kraljevo, pored mlekara Beograd, Novi Sad, Šid, Vršac i Zaječar.
   Veleprodajna cena ,,Imlekove” ,,Kravice" sa 2,8 odsto mlečne masti, uz pojeftinjenje od 10 odsto, iznosi 48,15 dinara po litru, umesto sadašnjih 53,50 dinara, dok se litar pasterizovanog mleka u maloprodaji, koji je do sada koštao 65 dinara, prodaje po 59,90 dinara. Od ,,Imlekovih” proizvoda pojeftinio je i puter - za 12 odsto.
   ,,Subotička mlekara" smanjila je cene kratkotrajnog mleka za tri, a dugotrajnog za sedam dinara, ali samo ,,na određeno vreme" - od 15. decembra do 15. januara.
   Istovremeno, najtraženiji tip brašna T-500 kompanije ,,Žitko" iz Bačke Topole pojeftinio je od početka ovog meseca za osam odsto. Kilogram ovog brašna ovog proizvođača košta sada od 38,50 do 43,20 dinara po kilogramu, a može se naći u pakovanjima od jedan i pet kilograma.Povratak na vrh strane


UMETNOST - KULTURA - OBRAZOVANJE

U KRALJEVU OBELEŽEN SVETSKI DAN BIBLIOTEKARA - piše Dragan Bajović
Praznik čitanja

   Ko zna koliko su starije generacije, poštovaoci lepe pisane reči, u vreme kada nam stanovi nisu bili kontaminirani TV prijemnicima i kompjuterima, iščitali stranica.
Nekada se zaista čitalo. Sudeći prema događaju u Narodnoj biblioteci ,,Stefan Prvovenčani" u Kraljevu 12. decembra, gde je Dan bibliotekara obeležen dva dana ranije od zvaničnog praznika, može se steći optimistički pogled na čitanje. Uprkos elektronskim medijima i kompjuterima, koji, svakako, ugrožavaju knjigu, te večeri, 12. decembra, na prostranom trećem spratu kraljevačke biblioteke rečeno je mnogo lepih reči povodom svetkovine knjige.
Milan Govedarica, vojni starešina, razmeštan širom bivše SFR Jugoslavije po mnogim mestima diljem te velike zemlje, čim su ga prekomandovali u Kraljevo, učlanio se u Biblioteku. On je jedan od najvrednijih ovdašnjih čitalaca:
- Svaki dan ovde dođem - kaže gospodin Govedarica - pogledam novine, a sa knjigom se družim, jer mi je ona najbolji drug.
Ivanka Seničić reče nam da ne zna da hekla i da veze. Ona, jednostavno, čita.
Aleksandar Krstić, zaslužan za doprinos Zavičajnom odeljenju, ustupio je veći broj materijala o istoriji Kraljeva koji je godinama čuvao.
Utehu u knjizi našla je i Vera Novčić.
- Knjiga mi je najveći prozor u život - kaže ona.
Nagrade su uručene i kraljevačkoj Gimnaziji, Zorici Stanić, najmlađem čitaocu Jovanu Timotijeviću, koji ima samo tri godine, Aleksandru Jovanovu, Dragani Milićević i Snežani Apostolović.
Podatak da je samo osam odsto stanovnika Srbije učlanjeno u biblioteke, zaista je deprimirajući. Kraljevo se, ipak, bolje kotira od mnogih gradova u našoj državi.
Dragana Tipsarević, upravnica NB ,,Stefan Prvovenčani", kaže da Kraljevo sada ima 7.000 čitalaca i to nas, kako kaže, zaista, ohrabruje, jer je taj podatak iznad srpskog proseka.



KRALJEVAČKA UMETNICA U VRŠCU
Ezoterija i likovna umetnost


   Kraljevačka slikarka i medijum Hadži Milena Marija Magdalena Kovačević održaće predavanje 22. decembra u Galeriji Kulturnog centra u Vršcu. Tema je ,,Moć pozitivnog mišljenja".
   Hadži Milena će u toj uglednoj galeriji postaviti i tridesetak svojih akvarela, koji su povezani sa temom njenog predavanja.



KONCERT ANSAMBLA ,,NOKTURNO"
Operske arije za novi klavir


   Operski hor Narodnog pozorišta iz Beograda ,,Nokturno" održao je prošle nedelje koncert u Kraljevačkom pozorištu. Prihod od ulaznica bio je namenjen kupovini koncertnog klavira koji je neophodan učenicima Muzičke škole. Nažalost, iako je ansambl ,,Nokturno" prošle godine imao vrlo zapažen koncert u Kraljevu, ovog puta sala pozorišta nije bila puna, pa će za koncertni klavir trebati još para.
U svakom slučaju, ljubitelji ozbiljne muzike uživali su u vrhunskom izvođenju operskih arija.



DIJASPORA
Dodeljene književne nagrade


   Književnicima Radovanu Gajiću iz Kanade, Ranku Jovoviću iz Crne Gore i Vlastimiru Stanisavljeviću Šarkamencu iz Francuske danas su uručene nagrade "Arsenije Čarnojević", saopštilo je Ministarstvo za dijasporu. U saopštenju ministarstva se navodi da su književne nagrade "Arsenije Čarnojević" i "Stojan Stiv Tešić", ustanovljene kao trajan oblik priznanja za stvaralački doprinos srpskim autorima iz dijaspore.
   Dobitnik povelje "Arsenije Čarnojević" je Eleonora Luthander, dodaje se u soapštenju. Dobitnik književne nagrade "Stojan Stiv Tešić" za 2008. godinu, koja se dodeljuje za vrhunsko stvaralaštvo autorima koji žive u dijaspori, a pišu na jeziku domicilne države, je Borislav Vesnić iz Francuske. Povelju "Stojan Stiv Tešić" dobio je Miljurko Vukadinović, za rad na rumunskom jeziku. Ovo je jednoglasna odluka žirija u sastavu Milovan Vitezović, Srba Ignjatović, Miodrag Jakšić, Radomir Andrić, Aleksandar Čotrić, Olga Milojević i Radovan Isailović.



NAGRADE
Slađani Novosel nagrada OEBS


   Novinarka Slađana Novosel, iz Novog Pazara, primila je u utorak, nagradu "Ličnost godine", kojom ju je nagradila Kancelarija OEBS u
Beogradu za objektivnost i toleranciju koje je pokazala uređujući nedeljnik "Sandžak danas".
   "Ovo mi je prva nagrada u novinarskoj karijeri, a veoma mi znači, jer je došla sa vrha međunarodne zajednice. Drago mi je što neko gleda i vrednuje rad novinara", izjavila je FoNetu Slađana Novosel.



NOVE KNJIGE
Dnevnik Olge Nikolić


   Srpski četnički pokret Beograd, uz finansijsku pomoć Ministarstva za rad i socijalnu politiku, objavio je posthumno knjigu ,,Olga Nikolić", koju je priredio Gvozden Otašević. Knjiga je predstavljena sinoć u Narodnom muzeju u Kraljevu.
,,Knjiga ’Olga Nikolić’, koju je priredio novinar Gvozden Otašević”, pišu u predgovoru recenzenti Predrag O. Ćurčić, profesor u penziji, i Milovan Vulović, ,,predstavlja veran dokument tragičnih događaja koji su se odigrali u ratnom vihoru na tlu bivše Jugoslavije (uglavnom u zapadnoj Slavoniji, Bosni, Srpskoj Krajini) od 1991, 1992, 1993... Knjiga je zasnovana na dnevniku i zapisima koje je vodila Olga, kao srpski dobrovoljac, u tom ratnom haosu.”
Olga je bila medicinska sestra iz Kraljeva, rodom iz Obrve, koja je tih ratnih godina bila na ratištima u istočnoj Hrvatskoj.
Olga Nikolić, beleže dalje Predrag O. Ćurčić i Milovan Vuletić, ostavila je redak dokument. Dnevnik je upotpunjen potresnim ljudskim sudbinama, kao što je slučaj sa medicinskom sestrom Jelom Ilić, prema kojoj samo čovek monstrum može da ispolji svoje najniže nagone.
Na promociji su govorili i brat Olge Nikolić - Dimitrije Jovanović, Ranko Bugarčić, u ime izdavača, i advokat Sveto Pavlović, a odlomke iz knjige je kazivao glumac Milomir Nedeljković.



,,ODBRANA SOKRATOVA I SMRT" MILOMIRA NEDELJKOVIĆA
Sigurno znanje i istinsko nadahnuće


   Milomira Nedeljkovića poznajem već dugi niz godina. Znam da je diplomirao Akademiju i da spada među najistaknitije animatore pozorišnog amaterizma, pozorišta u svom lepom gradu na Ibru, koje ima sopstvenu zgradu sa optimalnijim uslovima čak i od nekih profesionalnijih pozorišta u Srbiji. I pored toga, Mileta smatraju za jednog od najvrsnijih glumaca-amatera kod nas, ali ja ga, na žalost, do pre kratkog vremena nisam imao prilike da vidim na sceni.
   Zato sam sa zadovoljstvom primio njegov poziv da na maloj sceni Belef-teatra pogledam njegovu interpretaciju Platonovog teksta ,,Odbrana Sokratova i smrt". I zahvalan sam mu na tome. Jer već dugo nisam doživeo tako duboko i sa tako pouzdanim znanjem opravdano scensko nastupanje. Bio je prosto rečeno srećan, i to zbog toga jer sam se, kao pozorišni penzioner, posle mnogih sumnji, ponovo uverio, kako je jedinstvena snaga glumačke umetnosti, kada se razbukti u žaru sigurnog znanja i istinskog nadahnuća.
   Sam na praznoj sceni, bez ikakavih scenskih i ,,glumačkih" pomagala, oslanjajući se isključivo na osnovno glumačko sredstvo a to je: reč, umetnička reč, jer, dok i najmudriji ili najpoetičniji, najeliptičniji tekstovi ostaju mrtvo slovo na papiru, te reči tek izgovorene na sceni, dobijaju svoju pravu snagu, zahvaljujući promišljenom tumačenju i umetničkoj kritici, te reči se pretvaraju u akciju, za pažljivog slušaoca ideje i misli autorove postaju realnost. Taj visoki zahtev je dosegla Nedeljkovićeva interpretacija Platonove ,,Odbrane Sokratove".
Borislav Grigorović, reditelj nacionalnog pozorištaPovratak na vrh strane


SPORT

KOŠARKA-PRVA (SVISLAJON) LIGA - piše Zoran Bačarević
Čarapani bosonogi u Kraljevu, Mašinac bućnuo u ,,Dubočicu"

  • U poslednjem kolu prvog dela u Kraljevu Sloga-Napredak 91:84, u Leskovcu Zdravlje-Mašinac 78:65 • U 14. kolu Sloga domaćin Lajonsima, Mašinac gostuje u Beogradu (MHL)

   Košarkaši Sloge zabeležili su četvrtu pobedu, a Mašinac je doživeo osmi poraz u nedeljnom, 13. kolu Svislajon lige, kojim je završen prvi deo nacionalne lige za sezonu 2008/09.
Sticajem okolnosti, nedeljno kolo bilo je biti ili ne biti za domaće ekipe, posebno leskovačko Zdravlje, koje je u meč sa kraljevačkim ,,studentima" ušlo sa poslednje pozicije. U Kraljevu je, opet, Sloga bila ta koja je ,,morala" da pobedi, jer je u okršaj pod koševima sa komšijama iz Kruševca ušla sa samo tri pobede i sa 12. mesta na tabeli. Zbog toga su momci Dragana Kostića morali da daju maksimim, pa i koji ,,procenat" više, da bi produžili nadu u borbi za goli ligaški status.
Susret u Hali sportova pred oko 1.000 gledalaca prve dve četvrtine počinjao je u znaku gostiju iz Kruševca, koji su imali serije od 7:0, a domaći ih anulirali i na poluvremenu završili sa skromna tri koša ,,viška" - 42:39 za Slogu. U nastavku su, opet, domaći polako ali sigurno dodavali gas, zahvaljujući pre svega ,,trojkama" kapitena Nemanje Dašića i Saše Stefanovića, koji je tek tada počeo da ,,odrađuje" košarkašku normu. U 29. minutu bilo je 15 koševa u plusu za domaćina (63:48) i tada je već bilo izvesno da Kruševljani neće uspeti da ponove partiju i uspeh na prvom gostovanju u Kraljevu, kad su na parket ,,bacili" Mašinac.
Uspevali su da smanje prednost do šest koševa, ali je meč-viner Slobodan Božović nemilosrdno punio njihov koš, postigavši 26 poena - sve za konačnih Sloga-Napredak 91:84 (19:18, 23:21, 21:13, 28:32). Božović je više nego uspešne asistente imao u već pomenutom ,,dvojcu" - Dašić je imao učinak od 18 koševa (sve ,,trojke"), a Stefanović 20 (uz dve ,,trojke"). Marković sa 23 i Šulović sa 20 samo su ublažili poraz Kruševljana.
Na još jednom gostovanju u Leskovcu Mašinac se u dvorani ,,Dubočica" ,,držao” protiv domaćeg Zdravlja, koje je hvatalo ,,poslednji voz", do sredine treće deonice. Nekoliko brzopletih napada i promašaja kraljevačkih ,,studenata" domaćin je umeo da kazni i, preko raspoloženih Jovanovića (22), Mitića (18) i Trajkovića (17), stigne do treće pobede u grčevitoj borbi za opstanak. Kod Mašinca, kapiten Mirković je postigao 17, a Milašinović 14 koševa (uz jednu ,,trojku" iz pet pokušaja). Konačan rezultat Zdravlje-Mašinac 78:65 (15:13, 19:24, 23:16, 21:12) ostaje pre svega za tabelu i istoriju oba kluba.
U narednom, 14. kolu, Sloga će ponovo biti domaćin, pošto počinje drugi deo prvenstva. Opet je u pitanju ekipa iz samog vrha, vršački Lajons. Mašinac će na još jedno gostovanje. U pitanju je Beograd i susret u Šumicama, gde ga očekuje Mega Hipo lizing.



KK SA-TA-MI
Berićetno na ,,Trofeju Beograda"

   Veliki, međunarodni turnir ,,Trofej Beograda", održan prošle subote u organizaciji Srpske karate unije i KK Novi Beograd, takmičarima SA-TA-MI-ja doneo je čak 18 medalja - 14 u pojedinačnoj, a četiri u ekipnoj konkurenciji. Bilo je to poslednje ovogodišnje takmičenje mladih karatista iz Ribnice. Učinkom u konkurenciji 538 takmičara iz 38 klubova pokazali su da pripadaju grupi uspešnijih klubova na širim srpskim prostorima.
Zlantne medalje na ,,Trofeju Beograda", u svojim kategorijama, osvojili su Darko Radosavljević, Srećko Kostić, Tamara Milanović, Alaksandar Sekulić i Nevena Kaličanin - svi u katama. Zlato je ekipno pripalo starijim pionirima (Darko Radosavljević, Mihailo Trišvić, Petar Krstić - kate), kao i kadetkinjama (Tamara Milanović, Ivana Miljković, Kristina Sotirov - borbe).
Srebrne medalje ekipno pripale su mlađim juniorima Živojinu Lukoviću, Dušanu Bogdanoviću i Stefanu Stevanoviću u borbama, kata timu kadeta (Nemanja Lazović, Nikola Krstić, Nikola Blažić), dok su pojedinačno srebrne medalje osvojili Mihailo Trišović i Nemanja Nedeljković, obojica u katama.
Bronzana odličja iz Beograda poneli su u katama Bojana Radovanović, Andrija Đekić, Teodora Dimić, Pavle Petrović, Veljko Janjić i David Nikolić, dok je u borbama bronzanu medalju ponela i Kristina Sotirov, u konkurenciji kadetkinja do 50 kg.
Završetak uspešne takmičarske godine KK SA-TA-MI obeležiće završnim klupskim takmičenjem i polaganjem ispita za učenička zvanja, a svečani (sportski) doček Nove, 2009. godine, biće upriličen 30. decembra u klupskim prostorijama, za članove i takmičare.



RAZGOVOR S POVODOM: DRAGAN ČEKANOVIĆ, KOMESAR ZA TAKMIČENJE OKRUŽNE LIGE - piše Stole Petković
Delegate kažnjavali bez dokaza

   • Kako ocenjujete prošlu polusezonu u seniorskoj ligi Okružnog stepena takmičenja?
Ekipe su u ovoj takmičarskoj sezoni veoma kvalitetne tako da je gotovo svaka utakmica derbi. Među 18 ekipa, koliko broji Okružna liga, nalazi se nekoliko klubova koji su u prošlim sezonama bili stabilni srpskoligaši i članovi Zone. Tu su i starosedeoci u ligi koji imaju ogromnog iskustva, i time je slika potpuna. Zato se igra kvalitetan fudbal, a utisak je da je i gledalaca sve više.
• Kako ste Vi, kao komesar, zadovoljni disciplinom igrača, ljudi iz rukovodstva i gledalaca na utakmicama?
Nisam zadovoljan disciplinom igrača, naročito onih u poodmaklim godinama. Uzrok svakako leži u pomanjkanju snage, a bliži se kraj karijere. Znam da im nije lako, ali kad nema mladih, dobri su za klubove i oni.
• Kakve su bile zamerke na nedavnoj Konferenciji klubova na rad Saveza i naravno Vaše vršenje dužnosti komesara?
Na moje veliko zadovoljstvo, samo dva predstavnika klubova nisu prisustvovala - iz Jošanice i Tutina. Bilo je i pozitivnih i negativnih komentara, najviše u delu kažnjavanja igrača. Naime, ja sam krenuo u izricanje mera od najblaže kazne. Smatram da treba prvo preventivno delovati. Nažalost, pojedini klubovi to zameraju, naročito ako se blaže kazni igrač iz druge ekipe.
• Priča se da je i u jesenjem delu prvenstva bilo miroljubivih ishoda susreta. Igralo se na tri za tri, vraćani su bodovi, bilo je i zaduživanja. Tako kažu u klubovima.
Predstavnici klubova ali i delegati su izdvojili pojedine utakmice koje su navodno igrane po sistemu ,,tri za tri". Međutim, za tako nešto potrebna je gomila dokaza, jer je to zaista teška optužba, a ja nemam dovoljno materijala ni dokaza za preduzimanje mera. Ako se to dokaže, ti klubovi bi morali da odu iz lige, pa i iz fudbala. Nema odluka na reč.
• U prošloj sezoni, na reč, bez ,,gomile dokaza”, kažnjeni su delagati. Bila je to valjda maska rukovodstva da se dodvore klubovima. Reklo bi se, kazne su pljusnule bez dokaza. LJudima iz vrha Saveza, koji su bili prisutni na nekoliko takvih mečeva, nije falila ni dlaka sa glave. Oni ništa nisu videli!!! Kakve su tada ,,neoborive" dokaze imali?
Koliko znam, ti delegati su kažnjeni za seniorske mečeve, ali su išli na utakmice mnlađih kategorija, što se i te kako kosi sa moralom. Valjda su čelnici uvideli grešku pa su hteli sve da zataškaju. Ja tada nisam bio uključen u takmičenje, ali sam bio obavešten. U pravu ste, i tada je trebalo imati dokaze, ali su ipak kažnjeni na reč ili nagovor!!! Inače, mi delegate ne biramo, već ih savezi dostavljaju i nametnu i mi radimo sa postojećim kadrom. NJih delegiramo, ali ne podjednako, jer i tu ispliva kvalitet.
• Šta će se to promeniti u nastavku prvenstva odnosno šta savetujete klubovima?
Biće zaista žestoko u nastavku prvenstva. U vrhu su Jošanica, Rudar, Radnički iz Kovača. Imaju solidan bodovni saldo, a tu je i Mladost iz Oplanića. Pre početka prvenstva moramo održati sastanak sa sudijama i delegatima i predstavnicima klubova, ukazati im na nedostatke i da se dosadašnje greške isprave.
• Kada će već jednom klubovi sa područja FSO Kraljevo otići u viši rang? U poslednjih nekoliko sezona uglavnom idu klubovi iz fantomskih saveza Vrnjačke Banje, Tutina, Raške i Novog Pazara. Da li su tamo zbog minimalnog broja klubova, koji se mogu nabrojati na prste jedne ruke, dobri igrači kocentrisani na jednom mestu, dok je u Kraljevu razvodnjen kvalitet?
Apsolutno ste u pravu. Plasirali su se klubovi iz fantomskih saveza. Međutim, sada su se i klubovi iz našeg područja pojačali, kadrovski, sponzorski i igrački. Mislim na Radnički iz Kovača i Mladost iz Oplanića, pa se može desiti da baš neko od njih, a možda i oba, prođu u Zonu. Meni nije njasna pozicijan Karađorđa, koji je jedan od najorganizovanijih klubova u ligi - da li oni zaista žele da napreduju ili samo žele da budu pri vrhu tabele.

PLAVCI
Među delegatima ima i SUP-ovaca, milicionara. Zbog čega?
Nažalost, sto odsto ste u pravu. Ima takvih, a neki od njih su bili i aktivne sudije. Ali, verujte, ja sam zadovoljan njihovim radom. Samo po sebi se nameće da bi prvenstvo bilo možda regularnije da je više policajaca. No, ja se tome protivim jer, ako treba da nas čuva policija, onda nemojmo takmičenje ni da organizujemo!

NEPOŽELJNI
Posle izbora u FS Srbije čini se da su savezi koji su glasali za poraženu opciju u nemilosti?
Izbori su bili fer i korektni. Ja poštujem svačije mišljenje, pa tako nema ni osvete za one koji su mislili drugačije. Za gore ne znam, ali kod nas se to ne oseća. Došao je Boban Dmitrović, reprezentativac, aktivni igrač, bivši predsednik Boban Đerković je u sadašnjoj vladi FS Srbije.
Za pametne ljude ne bi trebalo da ima prepreka za normalan rad.



ODBOJKA - VINER ŠTEDIŠE LIGE
Trideset jedan minut za trideset prvi poen!

• U 9. kolu Ribnica-Borac 3:0 • U 10. kolu Ribnica sinoć gostovala u Požarevcu

   Trideset jedan minut (koju sekundu pride) trajao je treći set utakmice 9. kola Viner štediše lige u Kraljevu Ribnica - Borac (Starčevo). Toliko je trebalo domaćim igračima da dobiju treći set sa 31:29. Kako su prva dva takođe rešili u svoju korist (25:23, 25:21), pobedom od 3:0 Ribnica je osvojila maksimalna tri boda protiv Starčevaca, drugi put u sezoni, pošto je identičnim rezultatom završen i prvi meč u Požarevcu.
   Utakmica u Hali sportova prošle subote (umesto u petak, zbog nerealizovanog prenosa košarkaške utakmice Sloga-Napredak) u uvodnom i ,,središnjem" setu tekla je u znaku domaćina, koji su na tehnički tajm-aut u oba seta odlazili sa prednošću od 8:5, 16:11. Raspoloženi, iskusni Vladan Đorđević davao je ton takvoj igri i agresivnim servisima i generalnom sigurnošću na svakom delu terena. Istina, zapelo je malo na isteku prvog seta, kada je posle 24:20 za domaćina Borac uspeo da se primakne na 24:23, ali je Ribnica iskoristila četvrtu set loptu.
   Treći set (valjalo ga je po svim pravilima opisati na početku, ali...) doneo je odbojkašku klasiku u stilu ,,skoči pa reci hop". Gosti su konačno došli do daha, vodili na početku, sve do 11:9, da bi Mijalković ubitačnim servisima ,,razbio" prijem Starčevaca za preokret na 16:12 za Ribnicu. Stigli su momci Boška Mačužića i do ,,nedostižnih" 20:14, a onda - jednostavno zablokirali. Borac je iz minuta u minut topio tu prednost i čak stigao prvi do set lopte kod rezultata 24:23 za četu trenera Dragana Kobiljskog. Tu set loptu, ali i još nekoliko (tačnije tri), Borac nije realizovao, nastavio se istinski set-maraton, da bi konačno Ribnica boezbedila dovoljnu razliku od dva poena (31:29), realizujući četvrtu meč loptu, i osvojila bodove koji je održavaju u igri za prva četiri mesta u prvom (ligaškom) delu prvenstva.
   U pobedničkoj ekipi, van svake sumnje, idejni tvorac, ali i egzekutor za pobedu maksimalnim rezultatom, bio je Vladan Đorđević sa 19 poena, učinak redak za ,,samo'' tri seta, i pored trećeg znatno produženog. Veliku pomoć imao je i u srednjem blokeru Mirku Radeviću, koji je u kritičnim trenucima blokirao, ali i poentirao, uknjiživši 14 poena. Ovom drugom, uz rame, bio je i mladi Milija Mrdak, sa takođe 14 poena, ali i par grešaka u presudnim momentima, što se može opravdati njegovom mladošću i neiskustvom. Kod gostiju su Poznić (15), Tomić (12) i Dangubić (11) imali učinak vredan pažnje, ali dovoljan za konačan ubedljiv poraz Starčevaca.
   Pobedom je Ribnica zadržala mesto u vrhu tabele i izgledne šanse za konačan plasman u ,,udarnu četvorku". Priliku da ih uveća imala je sinoć u Požarevcu, gde se u 10. kolu sastala sa domaćim Mladim radnikom.

,,KASAPI" (PONOVO) NA DELU
   Fudbalsko-košarkaško-odbojkaška navijačka družina, poznatija kao ,,Kraljevački kasapi", posle duže ,,pauze" pojavila se na tribinama Hale sportova na utakmici odbojkaša Ribnice protiv Borca iz Starčeva. NJih tridesetak od početka do kraja bodrilo je domaće igrače koji su imali velike padove u igri u prvom, a posebno u poslednjem, trećem setu. U trećem je igran i svojevrstan mini taj-brek, a do kanačnih 31:29 za pobedu od 3:0 u setovima velika zasluga pripada i ,,Kasapima".



KOŠARKA - PRVA LIGA (ŽENE)
Ušćanke (beogradske) bez otpora

   • U 10. kolu Kraljevčanke slavile protiv Ušća u gostima sa 92:71 • U 11. kolu u nedelju u Kraljevu gostuje ,,Radivoje Korać"

   Hala Vizura. Gledalaca 150. Sudije: Kunarac (Kragujevac), Rodić (Novi Sad).
Ušće: Janković 10, Ćorćević, Traljić 15, Ilić, Milnar 16, Marković 7, Mitrović, Pavlović, Dević 6, Došen, Saravan 15, Đekić 2.
Kraljevo: Čkovrić 5, Račić 13, Pijevac, Živanović 15, Tihamirava 16, Radović, Stanić, Marjanović, Ćosović 5, Rakićević, Plante 9, Todorović 29.
Košarkašice ŽKK Kraljevo relativno lako su ,,preplivale i Dunav i Savu", zabeleživši u novobeogradskoj dvorani ,,Vizura” treću pobedu u ovogodišnjoj sezoni. Domaće Ušće, bez osvojenog boda na deset prvenstvenih okršaja, bilo je više nego lak zalogaj za kraljevačke ,,malene", koje su, predvođene najstarijom igračicom Ivanom Todorović (35), od prvog do poslednjeg minuta diktirale žestok tempo do konačne ubedljive pobede od 21 koš razlike.
Rezultat utakmice Ušće - ŽKK Kraljevo 71:92 (14:18, 18:26, 23:27, 16:21), ma kako to poznato zvučalo, pravi je odnos snaga dveju ekipa koje su prvi deo prvenstva ,,tamnovale" u donjem delu tabele.
Najbolja i najiskusnija igračica ŽKK Kraljevo Ivana Todorović imala je istinsku ,,simultanku" protiv Beograđanki. Na parketu je provela svih 40 minuta, postigla 29 koševa, od čega 24 u pokušajima za dva poena (12-18, 66,66 odsto). Imala je čak i jedan pokušaj za tri poena - neuspešan. Indeks 36 gotovo je identičan ukupnom ,,Ušćanki", koje su stigle do indeksa 46. U utakmici sa dosta koševa u pobedničkoj ekipi još je Hana Tihamirava postigla 16, Tatjana Živanović 15, a Aleksandra Račić 13 koševa.
Naredni protivnik Kraljevčanki je ekipa ,,Radivoje Korać", takođe iz Beograda, koja u dosadašnjim utakmicama ima pobedu više (četiri) i utakmicu manje (sa Hemofarmom). Nedeljni susret u Hali sportova svrstava se pod oznaku ,,obavezno pobediti", a igra se u nedelju od 19 časova u Hali sportova.



U SUSRET DESETOM PRVENSTVU VETERANA U STONOM TENISU
Jubilej za sećanje

   Prvenstvo veterana u stonom tenisu odžava se narednog vikenda po deseti put. Jubilej koji označava jednu tradiciju koja je spontano počela da teče odmah po prestanku bombardovanja NATO alijanse.
- Gotovo tri meseca proveli smo u atomskom skloništu gde je nas nekoliko aktivista vodilo računa o brojnim porodicama. Bilo je zaista mučno, dani su sporo prolazili a mi smo razmišljali kako da sve te muke pamtimo i obeležimo na jedan sportski način. Došli smo na ideju da pred svaku Novu godinu organizujemo turnir u stonom tenisu - kaže Dušan Bigić, predsednik organizacionog odbora koji je svojom upornošću svakako najzaslužniji što ovo druženje još uvek traje i trajaće, naravno.
Nama sumnje da će se turnir na kome su do sada učestvovali rekreativci svih branži održavati još mnogo leta. A na dosadašnjim nadmetanjima bilo je doktora, novinara, bravara, mašinovođa, magacionera, muzičara, penzionera, inženjera, bolničara…
- Svi su oni zaslužni što ovaj turnir i dalje živi. Mislili smo da će to trajati kratko ali eto nama i deset godina druženja - dodaje Bigić, čovek koji već godinama danonoćno priprema da štp bolje ugosti takmičare i omogući im solidne uslove za igru.
Za najbolje takmičare obezbeđivane su vredne nagrade i vidu diploma, knjiga ili kućnog aparata. Posle takmičenja muzika, pesma iće i piće.
- Svako od takmičara donese ponešto za jelo i piće a pošto među nama ima i muzičara svirka je neizostavni deo mozaika. Posle takmičenja svakako odnese i deo drugarstva i pregršt pozitivne energije. A to je zapravo najvažnije - kaže Bigić.
Ovaj entuizijasta je do skoro bio na mestu predsednika Mesne zajednice Ženeva a sada je tu agilna Živka Mladenović koja zdušno podržava ovo takmičenje. Za jubilej materijalno će pomoći ovo sportsko druženje. Pehari su spremni, diplome takođe. Reketi i loptice su neizostavni alat ovih sredovečnih sportista nekadašnjih asova celuloidne loptice.

TOP 12, POZIVNI TURNIR
Jubilarni deseti po redu turnir u stonom tenisu razlikovaće se od svih dosadašnjih. Ovaj će biti pozivnog karaktera što znači da organizator šalje 12 poziva do sada najuspešnijim takmiarima, pre svega prvacima, finalistima i onima koji su bili najredovniji učesnici.



STONI TENIS, DRUGA LIGA
Nišlije melem na ranu

   U 9. kolu Druge lige stonoteniseri Bekhenda savladali su na svom terenu (sala OŠ ,,Dimitrije Tucović) ekipu Niša sa 4:1.
Posle nekoliko mečeva u kojima je stonoteniserima Bekhenda ponestajalo sreće i samopouzdanja ovoga puta sigurna pobeda Kraljevčana.
Pobedu domaćina najavio je Glišić, koji je ubedljivim rezultatom (3:0) savladao Nišliju Jocića. U drugom meču mladi Terzić je dobro počeo meč sa iskusnim Gečevićem, poveo sa 2:0 u setovima, ali je na kraju poražen sa 2:3. Potom je Stojanović bio bolji od Milojkovića. Bilo je to 2:1 u setovima pa je dubl imao, čini se, presudnu ulogu. Terzić i Glišić imali su težak duel sa Gečevićem i kapitenom ekipe Niša Markovićem. Posle sijaset preokreta na kraju je set pripao Kraljevčanima. I na kraju duel koji je odlučio pobednika ovog susreta - Glišić je odmerio snagu i umeće sa Gečevićem i posle neizvesne borbe osvojio taj dugo čekani četvrti poen, što je značilo i pobedu koja je bila neophodna u trci za opstanak u ligi.
Na slici: stonoteniseri Bekhenda pred početak susreta sa ekipom iz Niša - Glišić, Stojanović, Terzić i trener Sarić.Povratak na vrh strane


 


IMPRESUM

Nedeljni list u izdanju : „Ibarske novosti” AD - Kraljevo. Adresa Redakcije: ul. Hajduk Veljkova br. 2.
Generalni direktor i glavni i odgovorni urednik: Dragan Rajičić. Odgovorni urednik: Vladeta Stanojević. Tehnički urednik: Saša Kovačević. Lektor: Vesna Jovičić. Redakcija: Zoran Bačarević (sport), Dragan Vukićević (privreda), Slobodan Rajić (politika), Marko Slavković (reportaže i Stršljen), Bojana Milosavljević, Ivan Rajović (urednik izdavačke delatnosti), Lidija Kuljača (zanimljivosti - zabava), Milisav Radovanović (fotoreporter), Zorica Radunković (marketing).

Predsednik Upravnog odbora: Dragica Tomić.

Telefoni: direktor i glavni i odgovorni urednik 312-504, odgovorni urednik tel/faks 320-630, pravna i opšta služba 312-505, oglasno odeljenje 312-505.

Godišnja pretplata 1.560 din. Za inostranstvo - Evropa 4.680 dinara, Amerika i Australija 6.240 din. Tekući račun: 160-14461-52 kod „Banca Intesa” Kraljevo. Kompjuterska obrada „Ibarske novosti”.
Štampa “APM PRINT”, III Bulevar 29, Novi Beograd.
Generalni distributer: “SOFIST”, Žička 10, tel. 036/360-200 i 361-222.

Poštarina plaćena u Pošti 36200 Kraljevo. List izlazi petkom, rukopisi se ne vraćaju.

e-mail:webmaster@kraljevo.com


Ibarske novosti - e-mail

Copyright © 1997-2008. Interactive.net Kraljevo. All rights reseved interactive