Internet izdanje - 23. januar 2009. godine
 

 Ibarske novosti - e-mail

Preuzmite PDF verziju novog broja "Ibarskih novosti"!


Naslovna strana novog broja "Ibarskih novosti" - klik za vecu sliku! Odbornici ostali ispred skupštinske sale
Spisak govornika, objedinjena rasprava bez ograničenja trajanja
Projekti za prevazilaženje ekonomske krize
Vlada hoće da prevari kosmetske ratne veterane?
Saradnja na liniji Trento Kraljevo
U zagrljaju leda
Srbi dobili svoju crkvu
Danilo Vučetić najbrži
Humanost bez granica
Umetnost, kultura, obrazovanje
Sport: Košarka, odbojka, fudbal


PRVI POKUŠAJ ODRŽAVANJA DESETE SEDNICE SKUPŠTINE GRADA KRALJEVA NIJE USPEO - piše Slobodan Rajić
Odbornici ostali ispred skupštinske sale

   Deseta sednica Skupštine grada Kraljeva, koja je trebalo da se održi u petak, 16. januara, nije održana zbog nedostatka kvoruma.
Naime, ispred skupštinske sale bila je većina od  70 odbornika koliko ukupno broji Skupština, ali je u salu ušao veoma mali broj. Tako je predsednik Skupštine Branko Kaplarević objavio da "prema službenoj evidenciji sednici prisustvuje samo osam odbornika, da ne postoji kvorum za rad i pozvao šefove odborničkih grupa na polučasovne konsultacije". Posle pause, međutim, pošto konsultacije očigledno nisu uspele, Kaplarević je zbog nedostatka kvoruma odložio desetu sednicu Skupštine za četvrtak, 22. januar, sa početkom u 10 sati.
   Verovatni razlog za neulaženje odbornika u skupštinsku salu je najvaljeno novo prekomponovanje gradske vlasti u Kraljevu i što nijedna politička grupacija, odnosno ni vladajuća većina, ni opozicija nisu obezbedili potrebnu većinu od 36 odbornika za svoje odluke. To su pokazale i izjave posle neuspelog pokušaja održavanja zasedanja.
   - Danas nismo imali dovonjno odbornika i nismo uspeli da se dogovorimo sa šefovima odborničkih grupa, ali sam siguran da će 22. januara, sa početkom u 10 časova, biti održana ova sednica i biti razmotrene sve ove tačke dnevnog reda i usvojene sve odluke koje smo planirane. Ovo je, inače, prvo odlaganje ove sednice, tako da to nije nikakav problem, ne vidim da je to razlog za nikakvu uzbunu i paniku u vladajućoj koaliciji. Ja sam siguran da će 22. januara biti kvoruma - naglasio je posle odlaganja sednice predsednik Skupštine grada Branko Kaplarević.
   Podsećanja radi, pored šesnaest tačaka predloženog dnevnog reda, za desetu sednicu odborničke grupe koalicije "Za evropsku Srbiju - Boris Tadić" (DS, G 17 plus i SPO), predložile su kao dopunu razrešenje aktuelnog predsedniika Skupštine Branka Kaplarevića i imenovanje novog predsednikja "gradskog parlamenta", a vladajuća koalicija da umesto Radiše Grabovca za direktora JKP "Toplana" Kraljevo bude imenovana Vesna Nikolić-Vukajlović koja je podnela neopozivu ostavku na dužnost zamenika gradonačelnika.


PROPAO DRUGI POKUŠAJ ODRŽAVANJA SEDNICE
Ponovo odlaganje zbog nedostatka kvoruma


   • I ovog puta odbornici vladajuće koalicije i opozicije nisu želeli da uđu u salu • Novo zasedanje sazvano za 29. januar


   Ni drugi pokušaj održavanja desete sednice Skupštine grada Kraljeva nije uspeo zbog nedostatka kvoruma!? Ova sednica, koja je bila sazvana najpre za 16. januar, odložena je, takođe zbog nedostatka kvoruma, za 22. januar. Razlika je samo što je tada, po službenoj evidenciji, sednici prisustvovalo osam odbornika, a ovog puta, kako je predsednik Skupštine Branko Kaplarević objavio, u sali je bio prisutan jedan evidentirani odbornik!? Kaplarević je zbog toga objavio da se sednica po drugi put odlaže za sedam dana, odnosno za 29. januar, sa početkom u 10 sati. S obzirom da je i ovog puta u holu bio već broj odbornika vladajuće koalicije i opozicije koji nisu hteli da uđu u skupštinsku salu, pretpostavka je da nijedna strana nije uspela da obezbedi kvorum od 36 odbornika za svoje predloge
PREGOVORI O "PREKOMPONOVANJU" GRADSKE VLASTI U KRALJEVU
Za sada bez ikakvog sporazuma


   Kako se ovih dana moglo nezvanično čuti, novu vladajuću koaliciju trebalo bi da čine koalicija "Za evropsku Srbiju" (DS, G 17 plus, SPO), Demokratska stranka Srbije (DSS) i Socijalistička partija Srbije (SPS) i Partija ujedinjenih penzionera (PUPS). Glavni pregovarači su Demokratska stranka i Socijalistička partija Srbije. U DSS-u kažu da su Novoj Srbiji prosledili ponudu koju su dobili za novu koaliciju i da nemaju odobrenje "centrale" da prvi izađu iz sadašnje koalicije, ali ni zabranu da prave drugu ako se sadašnja raspaden. Socijalisti kažu da sadašnja koalicija ne rešava suštinska pitanja grada, a srpski radikali da šansu za to uopšte nisu ni dobili. Demokratska stranka ocenjuje da je bolje duže pregovarati, nego dobiti neefikasnu većinu kao što je bila dosadašnja.

   - Mi sada želimo vrlo ozbiljno da pristupimo preciznim dogovorima i želimo da formiramo koaliciju koja će biti koalicija koja će da funkcioniše, a ne koalicija koja će da vlada. Znači, nije u funkciji samo vladanje nego jedna ozbiljna koalicija koja će raditi isključivo za interes građana Kraljeva, s obzirom da u ovom trenutku zaista su interesi grada Kraljeva ugroženi - podvlači Vukomir Mitrović, šef odborničke grupe Demokratske stranke.

- I upravo zato što mi smatramo iz Socijalističke partije Srbije da naš Program ne možemo realizovati na ovakav način, zato je naše nezadovoljstvo i zato se sa naše strane ovo dešava. Da smo postigli novu koaliciju ona bi danas bila nova koalicija. Znači, još nema nove koalicije. Razgovori se obavljaju, razgovori teku i sigurno da ćete i mediji i građani o tome na vreme biti informisani  - kaže Sreten Jovanović, predsednik Opštinskog odbora SPS Kraljevo i aktualni zamenik predsdnika Skupštine grada.

   - Mi jesmo, dakle, doneli odluku da ukoliko se dogovori neka nova većina, ukoliko dakle SPS bude definitivno postigao dogovor sa koalicijom "Za evropsku Srbiju", interes naše stranke je, naravno, da bude u vlasti i da na taj način sprovede deo svog Programa. Da li će do toga doći, ja zaista sada ne  mogu da vam kažem - izjavio je Vladimir Bogavac, predsedniki OO DSS Kraljevo pomoćnik gradonačelnika Kraljeva.

   - Kadrova imamo, Program imamo, bili smo spremni da radimo, da ono što smo zatekli da menjamo. Međutim, vidite I sami, politika je jača od čoveka, politika je jača od života, politika je jača od rada, politika je najjača, nažalost, u našoj državi danas - upozorila je Vesna Nikolić-Vukajlović, predsednik Opštinskog odbora Srpske radikalne stranke i aktuelni zamenik gradonačelnika Kraljeva.Povratak na vrh strane

NOVINE U NOVOM POSLOVNIKU O RADU SKUPŠTINE GRADA KRALJEVA I ISKUSTVA U NJIHOVOJ PRIMENI - piše Slobodan Rajić
Spisak govornika, objedinjena rasprava bez ograničenja trajanja


   • Sednica se može sazvati na zahtev jedne trećine odbornika, a predsedava odbornik kojeg odredi podnosilac zahteva • Kao u Skupštini Srbije, rasprava o pitanjima na dnevnom redu može se voditi i bez kvoruma, a ograničenje za diskusiju ne postoji kada se više istorodnih tačaka razmatra ,,u paketu" • Šefovi odborničkih grupa ,,dostavljaju predsedniku Skupštine spisak govornika neposredno pre prelaska na tu tačku dnevnog reda"

   Novi Poslovnik o radu Skupštine grada Kraljeva, donet na trećoj sednici ,,gradskog parlamenta" održanoj 10. jula, pored ostalog sadrži niz novina u načinu sazivanja i toka skupštinskog zasedanja. Ove novosti sadržane su u poglavlju pet pod nazivom ,,Sednice Skupštine", u tridesetak članova (od 45 do 73), koji detaljno razrađuju tu materiju. Prva, polugodišnja iskustva u njihovoj primeni pokazuju određena nesnalaženja ili prilagođavanja ,,u hodu".
Posebna novina sadržana je u članu 45. stav tri Poslovnika, koji propisuje da je ,,predsednik Skupštine dužan da sednicu zakaže na zahtev gradonačelnika, Gradskog veća, ili jedne trećine odbornika, u roku od sedam dana od dana podnošenja zahteva, tako da dan održavanja sednice bude najkasnije 15 dana od dana podnošenja zahteva". Ako predsednik Skupštine ne sazove sednicu u tom roku, može je ,,zakazati podnosilac zahteva, a predsedava odbornik kojeg odredi podnosilac zahteva", s tim što ,,predsedavajući na ovako zakazanoj sednici ima sva prava i obaveze predsednika Skupštine".  Podsećanja radi, odbornici opozicije već su pokušali da sazovu jednu takvu sednicu, ali ona nije održana zbog povlačenja predloga.

RASPRAVA I BEZ KVORUMA
   O predloženom dnevnom redu i predlozima za njegove izmene ili dopune (podnose se u pisanom obliku najkasnije 72 sata pre zasedanja), kao i do sada, ne vodi se rasprava, već se odmah glasa. Međutim, bitna novina u novom Poslovniku je sadržana u članu 49. koji, pored ostalog, propisuje da se ,,rasprava o tačkama utvrđenog dnevnog reda vodi bez obzira na broj prisutnih odbornika", kao u Skupštini Srbije, znači bez kvoruma koji je obavezan samo za glasanje.
   Jedna od najznačajnijih izmena je sadržana u članu 58. Poslovnika, čijim drugim stavom je propisano da su ,,šefovi odborničkih grupa dužni da predsedniku Skupštine dostave spisak govornika koji će učestvovati u raspravi po tački dnevnog reda, neposredno pre prelaska na tu tačku dnevnog reda", takođe poput načina rada u republičkom parlamentu. U dosadašnjoj praksi, posebno u početku, ovaj postupak nije dovoljno shvaćen, pa su šefovi često tokom same sednice pravili spisak govornika ili ga dostavljali naknadno, na upozorenje predsedavajućeg.

,,PAKET RASPRAVA" BEZ OGRANIČENJA
   Najzad, treća velika izmena u načinu rada po novom skupštinskom Poslovniku odnosi se na trajanje i način glasanja po tačkama dnevnog reda za koje se donese odluka o objedinjenoj raspravi (,,u paketu"). Naime, članom 62. Poslovnika predviđeno je da se ,,na predlog predsednika Skupština može odlučiti da se rasprava i odlučivanje o dve ili više istorodnih tačaka dnevnog reda sprovede istovremeno, u kom slučaju se vreme izlaganja i diskusije ne može ograničiti". U takvim slučajevima glasanje se, po završenoj, vremenski neograničenoj raspravi, sprovodi pojedinačno o svakoj tački dnevnog reda ,,iz paketa". 
   U ostalim slučajevima, kao i ranije, na predlog predsednika Skupštine ili odbornika, pre prelaska na rad za celu sednicu ili pre razmatranja pojedine tačke dnevnog reda za tu tačku,  vreme izlaganja i diskusije može da se ograniči ,,na pet minuta za tačke dnevnog reda o kojima se odluka donosi većinom glasova od ukupnog broja odbornika i na tri minuta za tačke o kojima se odluka donosi većinom glasova prisutnih odbornika". Pri tom, šefovima odborničkih grupa daje se reč čim je zatraže, odbornik može da uzme učešće u raspravi po istoj tački samo jedanput, a ,,ograničenje u pogledu trajanja izlaganja ne odnosi se na predstavnika predlagača".
   Naravno, ovo su samo neke od krupnijih izmena u Poslovniku o radu Skupštine, dok su ostale promene manje bitne ili samo detaljnije razrađene iz skupštinskog načina rada iz prethodnog perioda"

UGOVOR I BLANKO OSTAVKE
   I po novom Poslovniku odborničke grupe mogu se formirati od najmanje pet odbornika jedne ili više političkih stranaka i odbornik može biti član samo jedne odborničke grupe. Članom 80. Poslovnika propisana je i ustavna i zakonska mogućnost zaključivanja ugovora i overene blanko ostavke. Taj član, u celini, glasi:
   ,,Kad odbornik zaključi ugovor o regulisanju međusobnih odnosa sa podnoisiocem liste, overenu blanko ostavku sa ovlašćenjem predsedniku Skupštine predaje podnosilac liste.
Odbornik čiju je blanko ostvaku u njegovo ime podneo podnosilac izborne liste može učestvovati u radu i odlučivanju Skupštine i vršiti sva prava koja prizilaze iz odborničke funkcije, sve dok Skupština ne utvrdi prestanak njegovog mandata".

DIREKTAN TV PRENOS OBAVEZAN
Članom 50. Poslovnika zadržana je obaveza direktnog TV prenosa zasedanja, i prva tri stava tog člana glase:
   ,,Sednice Skupštine su otvorene za javnost i direktno se prenose putem sredstava javnog informisanja.
U slučaju tehničkih smetnji za direktan TV prenos, predsednik Skupštine će odrediti pauzu u trajanju od 15 minuta.
Ako ni posle protoka roka iz stava 2. ovog člana ne budu otklonjene tehničke smetnje, sednica će se nastaviti uz direktan radio prenos".

SPS/PUPS BEZ ODBORNIČKE GRUPE!?
   S obzirom na to da je odbornik SPS-a Zoran Vukadinović obavestio Skupštinu da od 3. decembra 2008. godine nije član Odborničke grupe SPS/PUPS, ova odbornička grupa, koja je do sada imala pet članova, sada je ostala sa samo četiri. Budući da Poslovnik predviđa najmanje pet odbornika za formiranje odborničke grupe, to znači da je OG SPS/PUPS trenutno prestala da postoji i da Skupština grada Kraljeva sada ima sedam umesto osam odborničkih grupa. Naravno, moguće je da OG SPS/PUPS ,,kooptira" jednog odbornika iz neke druge odborničke grupe (poput odbornika iz DSS-a) i da nastavi da postoji i radi.


KRALJEVO OBLEPLJENO PLAKATIMA TOMISLAVA NIKOLIĆA
,,Novogodišnja čestitka SNS-a"

   Centar Kraljeva osvanuo je posle srpske Nove godine oblepljen plakatima sa likom lidera Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića. To ne bi bilo ništa neobično da je u toku izborna kampanja. No, kako nikakvi izbori, barem zvanično, nisu raspisani, pokušali smo da saznamo šta stoji iza ove akcije lepljenja plakata. U Inicijativnom odboru za osnivanje Srpske napredne stranke (SNS) u Kraljevu kažu da je to ,,samo novogodišnja čestitka Kraljevčanima"!?
   Čestitke po Julijanskom, Gregorijanskom i Kineskom kalendaru do sada su imale razne forme, a ovu će, valjda, razumeti oni kojima je namenjena.Povratak na vrh strane


SASTANAK GRADSKIH ČELNIKA I PRIVREDNIKA KRALJEVA O PLANOVIMA DALJEG RAZVOJA - piše Anđelka Milošević
Projekti za prevazilaženje ekonomske krize


   • Lokalna samouprava pripremila sedam krupnih projekata za privlačenje investitora i otvaranje novih radnih mesta u Kraljevu • Neophodna veća i stalna saradnja privrednika i gradskih organa u rešavanju problema u uslovima globalne ekonomske krize

   Stvaranje povoljnijih uslova za privređivanje, privlačenje kapitala i investicija jedan je od prioritetnih zadataka u narednom periodu, rečeno je na sastanku čelnih funkcionera grada i privrednika Kraljeva, održanom prošle subote, 17. januara. Sastanak je iskorišćen najpre za međusobno informisanje o uslovima poslovanja kraljevačkih privrednika, aktuelnim privrednim problemima  i načinima njihovog prevazilaženja.
   Budući da je 2009. godina vreme globalne finansijske krize, kako je istaknuto, predstavnici lokalne samouprave uradili su nekoliko velikih projekata koji bi trebalo da doprinesu da se iznađe efikasan izlaz iz ove krize. Njihovom realizacijom, ali i smanjenjem javne potrošnje, poreza i drugih zahvatanja od privrede, trebalo bi da se omoguće priliv svežeg novca u Kraljevo, nove investicije i otvaranje većeg broja radnih mesta odnosno povećanje zaposlenosti.
- Pred nama je sedam velikih projekata i želeli smo da čujemo naše privrednike šta su oni to planirali da bismo sa svojim projektima upotpunili jedno privredno milje koje će biti za ovaj grad povoljno i da pokušamo da Kraljevo zaobiđe sve probleme koji se očekuju u skorijoj budućnosti - istakao je dr Miloš Babić, gradonačelnik Kraljeva. 
   Prema njegovim rečima, jedan od najznačajnijih projekata je investicija austrijske vlade, a tiče se sekundarne gasifikacije grada, u okviru koje bi oko 20.000 domaćinstava besplatno dobilo gasne priključke, ako su za to zainteresovani.
   - Takođe, izgradnja nekoliko objekata koji bi zaposlili naše građane. Pre svega mislim na izgradnju na lokaciji ,,Stari Jasen" u Čibukovcu, zatim na objekat ,,Tuša" u Ribnici, izgradnju poslovnog centra u Grdici i izgradnju skladišta gasa u Konarevu. Zatim, tu je i razvijanje industrijske zone ,,Šeovac" koja će doprineti da dobijemo nova radna mesta - dodao je dr Babić.
Kako je naglašeno, uz pomoć češke Vlade, koja u narednih šest meseci predsedava Evropskom unijom, Kraljevo će, prema najavama, dobiti odgovarajući kapital, proizvodne investitore i adekvatna radna mesta za planirane i nove projekte.
   Zajedničkim i koordiniranim aktivnostima lokalne samouprave i ovdašnjih privrednika, zaključeno je, u 2009. godini trebalo bi stvoriti uslove za efikasnu realizaciju daleko većeg broja privrednih projekata koji će omogućiti ,,da Kraljevo bude moderan grad koji neguje svoje nasleđe, ali unpređuje i razvija svoje raspoložive resurse".


PENZIONERI IZ HRVATSKE ORGANIZUJU SE U RAŠKOM OKRUGU - piše Marko Slavković
Pododbor u Kraljevu


• Za koordinatora svih poslova određen Ilija Šekuljica, penzionisani novinar, koji trinaest godina živi u Kraljevu • Učlanjenje u kancelariji Opštinske organizacije penzionera u Kraljevu

   Posle tragičnih događaja, koji su se zbili na teritoriji bivše Jugoslavije, u Kraljevu je svoj mir, i novo stanište, našao izvestan broj penzionera, koji su svoj radni vek proveli u Hrvatskoj. To je i bila tema nedavnog boravka u Kraljevu Jovana Kablara, predsednika Udruženja penzionera iz Hrvatske, Todora Urukula, potpredsednika, i sekretara Mile Rajčević. Tom prilikom, pokrenuta je inicijativa da se u Kraljevu osnuje pododbor Udruženja penzionera iz Hrvatske za Raški okrug. S obzirom na to da će ovome prethoditi osnivanje inicijativnog odbora, i niz drugih radnji, za koordinatora svih poslova određen je Ilija Šekuljica, penzionisani novinar iz Hrvatske, koji već trinaest godina živi u Kraljevu.
   Svi penzioneri iz Hrvatske, koji žele da se učlane u ovo udruženje, treba da se jave u kancelariju Opštinske organizacije penzionera u Kraljevu.


TROŠKOVI ŽIVOTA (I SMRTI) - piše Dragan Bajović
U Kraljevu - najskuplje


   Na Internetu, na adresi www.kraljevo.org, odnedavno konačno možemo pregledati i zvaničnu prezentaciju grada Kraljeva. Sajt je prilično informativan i, kako sam zapazio, za sada se ažurira. Posetilac tu može naći podatke o istoriji Kraljeva, gradskoj vlasti, javnim preduzećima i ustanovama, turizmu, industriji, obrazovanju, zdravstvu i poljoprivredi, pogledati normativna akta, dokumenta i oglasnu tablu, proveriti da li je upisan u birački spisak, a tu su i kratki izveštaji sa svih sednica Gradskog veća i Gradske skupštine. Preko ovog sajta svaki građanin može da prijavi neki problem - građevinskoj, komunalnoj ili prosvetnoj inspekciji. Uvedena je i elektronska uprava i u okviru nje ,,Virtuelni matičar”, preko koga od kuće možete tražiti uverenje o državljanstvu i izvode iz matičnih knjiga rođenih, venčanih i umrlih. Svakako, ovaj potez grada treba pozdraviti, ali pogledajte cene tih usluga. Kopiram sa sajta grada Kraljeva:

Na ovoj stranici možete popuniti zahteve on-line i naručiti izvode i uverenja iz matičnih knjiga i knjiga državljana za područje grada Kraljeva. Naručena dokumenta se isporučuju poštom na kućnu adresu (važi samo za područje Srbije). Plaćanje poštanskih usluga vrši se prilikom prijema dokumenta, pouzećem.
Izdavanje uverenja o državljanstvu plaća se pouzećem u iznosu od 680 dinara + ptt troškovi koji iznose 220 dinara.
Izdavanje izvoda se plaća pouzećem u iznosu od 430 dinara + ptt troškovi koji iznose 220 dinara.


   Ovde treba imati u vidu da je za izvode iz matičnih knjiga republička taksa 280, a gradska 150 dinara, dok je za uverenje o državljanstvu republička taksa 430, a gradska čak 250 dinara.
   Zanimljivo je da republička taksa nije ista na čitavoj teritoriji Srbije, već varira od grada do grada ili od opštine do opštine kao da je reč o više republika odnosno država. To, naravno, nije problem grada Kraljeva. Ako država nije precizna prilikom utvrđivanja taksi i dozvoljava gradovima i opštinama da njihovu visinu sami utvrđuju, zašto to ne iskoristiti. Ipak, prilikom mog nasumičnog istraživanja sajtova nekoliko opština i gradova, došao sam da zaključka da je Kraljevo najskuplje u Srbiji. Tako, na primer, naš prvi komšija, grad Čačak, i opština Mladenovac ne naplaćuju gradsku odnosno opštinsku taksu, pa je u tim gradovima izvod 260, a uverenje 430 dinara. U Sremskoj Mitrovici cene su iste kao u Čačku i Mladenovcu, s tim što tamo opštinska taksa iznosi 30 dinara.
   U mnogim gradovima preko Interneta se već godinama mogu naručiti ova dokumenta. Beogradska opština Čukarica ne naplaćuje opštinsku taksu. Tamo uverenje košta 430, izvod 260 dinara, a ptt troškovi 105 dinara. Ni grad Kragujevac ne naplaćuje gradsku taksu. U ovom nama takođe susednom gradu njegovi stanovnici za uverenje plaćaju 340, za izvod 260, dok su poštanski troškovi 190 dinara. I u Novom Sadu su cene kao u Čačku, Mladenovcu, Sremskoj Mitrovici i Čukarici, ali se tamo za izvod naplaćuje 50, a za uverenje 100 dinara gradske takse.Povratak na vrh strane


PROTEST REZERVISTA BIVŠE TREĆE ARMIJSKE OBLASTI - piše Dragan Vukićević
Vlada hoće da prevari kosmetske ratne veterane?


   • Rezervisti Treće armije Vojske Jugoslavije treba da budu isplaćeni u istom iznosu kao što je učinjeno u slučaju rezervista sedam opština Topličkog okruga, da dinamika i način isplate budu naknadno regulisani pregovorima i da se predlog rezervista odmah pretoči u sporazum koji će potpisati predstavnici rezervista i ministar Ljajić, kaže predsednik Udruženja učesnika rata opštine Kraljevo 1991-1999. godine Sreten Lazović

   Vlada Srbije probila je sve rokove koje je sama i odredila. Vlada je vodila igru i određivala dinamiku pregovora. Međutim, sada se pokazalo da je cilj Vlade da čitavu priču razvodni, da pregovore odugovlači dok naša potraživanja zakonski zastare. Kroz dva meseca, 24. marta, ističe deset godina od naših potraživanja i oni očito igraju na tu kartu. U tome su delimično uspeli, jer mi veterani nismo imali odlučnije pregovarače, pogotovo što je došlo do podele na one koji su bili na Kosovu, na raseljena lica i one koji su bili učesnici rata izvan teritorije Kosmeta, pa je od nas traženo svaki put da dostavljamo nove spiskove, a na svim sastancima samo su određivani novi rokovi i novi uslovi. Uz to, mi smo uvek bili primorani da čekamo, pa i da trpimo poniženja, dok su oni u Vladi uvek uspevali da ostvare svoj cilj, a to je da se čitava priča razvodni i odloži donošenje definitivne odluke na neodređeno vreme, dakle nikada, e da bi u jednom trenutku samo rekli ,,šta vi hoćete, stvar je zastarela, od toga je prošlo deset godina”. Ovo u razgovoru za IN kaže predsednik Udruženja učesnika rata opštine Kraljevo 1991-1999. godine Sreten Lazović, odgovarajući na pitanje dokle se stiglo u pregovorima kosmetskih veterana i Vlade Srbije u isplati razlike ratnih dnevnica, pogotovo što je početkom novembra istekao rok koji je utvrdila sama Vlada da predstavnici veterana i Vlade sačine definitivan dogovor o modalitetu isplate razlike ratnih dnevnica za pripadnike bivše Treće armijske oblasti.
   - Na opasnost da predmet pravno zastari, nas je upozorio i naš pravni savetnik - objašnjava Lazović - tako da smo mi, suočeni sa vremenskim tesnacem, primorani da reagujemo brzo i odlučno. Pre svega, uputili smo zahtev Direkciji za imovinsko-pravne poslove Vojske Srbije u Nišu za vansudsko poravnanje i zahtev za nadoknadu duga pre sudskog spora. Za to imaju tri meseca da odgovore, a potom, ukoliko se ogluše o naš zahtev, pokrenućemo tužbu.
   Uporedo sa time, ratni veterani nastavljaju pregovore sa Vladom Srbije da se dogovor o isplati razlika ratnih dnevnica postigne na obostrano zadovoljstvo. Krajem prošle godine (24. decembra), prema rečima Lazovića, u Beogradu je održan neuspeo sastanak sa ministrima Ivicom Dačićem i Rasimom Ljajićem, mesec dana pošto je istekao rok od šest sedmica pregovora između Vlade Srbije i predstavnika veterana, a koji je utvrdila sama Vlada. Da podsetimo, štrajk glađu veterani su prekinuli pošto su se sa takvim obećenjem Vlade njima u Beogradu obratili upravo ministri Dačić i Ljajić. Veterani su ministrima tada poverovali...
- Ministri Dačić i Ljajić su tada svojim imenima garantovali da im damo rok od četiri do šest sedmica i da će u tom periodu postići stav o načinu isplate boraca i da će na čitavu priču staviti tačku, tako da u Srbiji posle tog roka neće biti više nijednog jedinog zahteva za rešavanje nadoknade za učešće u ratu, pošto će, prema njihovom obećanju, Vlada to rešiti povoljno - podseća Lazović. - Očito je da njih neko sprečava da to obećanje ispune i nas ne zanima ko to čini.
Prema njegovim rečima, ministar Ljajić je u decembru sam zakazao novi razgovor za 19. januar, uz obećanje da će Vlada sačiniti socijalni program isplate dnevnica.
   Sastanak Štrajkačkog odbora rezervista nekadašnje Treće armije (njih trinaestorica) i predstavnika Vlade (ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, njegov pomoćnik za boračko-invalidska pitanja Miro Čavaljuga, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Jeftić, pomoćnik ministra finansija Goran Cvejić i savetnik u kabinetu ministra rada i socijalne politike Uroš Kandić), održan je u Palati Vlade Srbije ovog ponedeljka i trajao je sat i po.
Prema rečima Lazovića, veterani su bili nezadovoljni izlaganjem ministra Rasima Ljajića o predlogu zaključaka Vlade Srbije o rešenju pitanja rezervista Treće armije, u čijem je sastavljanju učestvovala radna grupa koju su činili predstavnici Ministarstva rada i socijalne politike, Ministarstva finansija i Ministarstva odbrane, pa su predstavnicima Vlade formulisali predlog za rešavanje svojih zahteva.
   - A ti naši zahtevi su precizni - kaže Sreten Lazović - i sveli smo ih u tri tačke. Najpre, da rezervisti Treće armije Vojske Jugoslavije budu isplaćeni u istom iznosu kao što je učinjeno u slučaju rezervista sedam opština Topličkog okruga, da dinamika i način isplate budu naknadno regulisani pregovorima i da se predlog rezervista odmah pretoči u sporazum koji će potpisati predstavnici rezervista i ministar Ljajić.
Prenoseći utiske sa tog razgovora, Lazović navodi da su ministru Ljajiću rezervisti jasno predočili da je neprihvatljivo da se rezervisti dele na građane prvog i drugog reda, da je problem rezervista nekadašnje Treće armije VJ moguće rešiti jedino po modelu rezervista Topličkog okruga i da je prihvatljivo da se to pitanje reši sporazumom rezervista i Vlade, koji bi u ime Vlade potpisao ministar Ljajić.
Ljajić je, prema rečima Lazovića, rekao da ne postoji formalno-pravni osnov za potpisivanje takvog sporazuma i odbacio taj zahtev, uz konstataciju da će Vlada Srbije na jednoj od narednih sednica, na osnovu predloga radne grupe, raspravljati i doneti stav o načinu na koji bi bio rešen problem ratnih veterana.
   Takođe je dogovoreno da se uoči naredne sednice Vlade Srbije, idućeg četvrtka, u Beogradu dan ranije još jednom sastanu predstavnici Štrajkačkog odbora i ministar Ljajić i da pokušaju da iznađu kompromisan predlog rešenja koji bi presdtavljao deo predloga zaključaka Vlade Srbije za rešavanje zahteva rezervista nekadašnje Treće armije VJ.
   - Zahtev za vansudsko poravnanje je uvod u eventualni sudski postupak, a mi time hoćemo da državi ponudimo jednostavno rešenje bez sudskog spora. Očekujemo da ćemo odgovor dobiti u roku od tri meseca i tada ćemo, ukoliko ne budemo zadovoljni njihovim stavom, pokrenuti sudski postupak. Ja ipak verujem da će Vlada Srbije biti dovoljno mudra i da će već idućeg četvrtka iznaći jednostavnije rešenje za ispunjenje naših zahteva, a mi smo Vladi već više puta ukazali na najkraći i najpravedniji put i oni ga takođe znaju, kao što znaju da dug prema veteranima kosmetskog rata mora da se izmiri - konstatuje Sreten Lazović.

DRŽAVA IMA VIŠE NAČINA DA ISPLATI VETERANE
   - General Zdravko Ponoš je krajem prošle godine rekao da Vojska Srbije raspolaže tako vrednom imovinom da će se u postupku očekivane privatizacije pojaviti višak od najmanje dve milijarde evra - kaže Sreten Lazović - i to je jedan od načina da se izmire potraživanja veterana, a da država nikako ne bude u problemu za druga socijalna davanja.
   U ovom sporu sa Vladom Srbije, mi, ratni veterani iz Kraljeva, imamo punu podršku svih odbornika Skupštine grada Kraljeva i svih poslanika u Narodnoj skupštini Srbije iz Kraljeva. U tome nas podržava i centrala PUPS-a i njen predsednik Krkobabić i svi poslanici PUPS-a u Narodnoj skupštini.Povratak na vrh strane


PREDSTAVNICI ITALIJANSKOG SINDIKATA CGIL SI ĐI EL U KRALJEVU - piše Ivan Rajović
Saradnja na liniji Trento Kraljevo

   Lokalni centar za demokratiju Kraljevo ima već duže vremena saradnju sa oblašću u severnoj Italiji pod nazivom Trentino, odnosno sa predstavnicima  glavnog grada te oblasti koji se zove Trento. Početkom januara došla je jedna grupa mladih ljudi u ime najvećeg sindikata Italije koji egzistira u Trentu, a naziv te sindikalne centrale je SI ĐI EL. Oni su tražili da uspostave kontak sa nekim ko predstavlja ovu regiju  iz UGS ,,Nezavisnost” za Raški okrug.
   - Ja sam se odmah odazvao njihovom pozivu i uspostavio kontakt sa njima razložno pitajući o čemu se zapravo radi - kaže Milan Trikoš, poverenik UGS ,,Nezavisnost” za Raški okrug. - Oni su mi odgovorili da imaju saznanja o UGS ,,Nezavisnost”, našim opredeljenjima i ciljevima i da, pored ostalih programa, žele da uspostave saradnju sa nama. Preliminarni razgovri su održani 13. januara, i to je bila neka vrsta upoznavanja. Predstavnici italijanske delegacije rekli su da su oni iz Si-Đi-Elovog sindikata, objasnili nam koju oblast zastupaju, da ta oblast ima 500.000 stanovnika, da imaju najveći broj članova u toj oblasti i da su došli do saznanja u svom gradu da postoje određeni programi saradnje sa Kraljevom, pa su preko svojih organizacija poželeli da dođu ovamo i da uspostave kontakt sa predstavnicima sindikata ,,Nezavisnost”.
   Bilo je raznih pitanja iz svih oblasti života, kaže Trikoš, organizovanja, saradnje sa lokalnom samoupravom, uticajem na socijalnu politiku.
- Ja sam im, pored ostalog, rekao da mi nemamo nikakve kontakte sa predstavnicima lokalne samouprave i da imamo preporučujući oblik formiranja socijalnog saveta na nivou opštine. Na to su se oni malo iznenadili i rekli kako oni utiču na socijalnu politiku u svom gradu, da idu na pregovore za uslove rada, cenu smeštaja u, recimo, gerontološkom centru i da imaju saradnju sa centrom za socijalni rad i da utiču na cene i planiraju određena sredstva za socijalne kategorije, ali im je socijalna politika prevashodni cilj u toj oblasti.
Bio sam malo ohrabren time, ali sam morao da im kažem da mi ovde nismo u prilici da formiramo socijalno-ekonomski savet, a razlozi su mnogostruki, možda čak i lični, ali objašnjenja nema, a nezvanično objašnjenje je da bi ta kancelarija mnogo koštala opštinu.
    Posle tog razgovora dogovoreno je da se potpiše protokol o saradnji na takav način, da to proprate mediji, što je i učinjeno.
Za početak, taj protokol se više ogledao u sugestiji da su Italijani raspoloženi da nam pomognu u vidu edukacije odnosno nadgradnje u smislu šta bi to po njihovom mišljenju bio sindikat, jer se došlo do zajedničkog zaključka da su obe sindikalne organizacije apolitične i da su na socijalnoj strani.
- Nismo mnogo išli u širinu kada je u pitanju ta vrsta saradnje, ali za početak su predložili da nam dopreme jedan softver koji je tako napravljen da kroz njega može da se vodi celokupno članstvo u Raškom okrugu, ali i mnogo šire. To je nešto što je i te kako bitno, a nije baš ni jeftino, i to će nam dopremiti uskoro. Drugi dogovor je bio da UGS ,,Nezavisnost” sačini jedan projekat na temu edukacije članova Sindikata ,,Nezavisnost”, a cilj je socijalni dijalog i socijalna politika, što bi oni finansirali. Ali, prvo bi trebalo da im se dostavi konstrukcija tog projekta da njihovi ljudi sagledaju da li je on dobar ili nije, a sindikalci ,,Nezavisnosti” će se potruditi da to urade, jer je to korisno za obe strane, za onog ko ga finansira i onog ko ga sprovodi.
- Dogovoreno je i da u martu jednim pismom kod lokalne samouprave grada Kraljeva zakažu termin za razgovor. Oni će doći sa predstavnicima svoje lokalne samouprave i upoznali bi ih sa tim na kom nivou tamošnji sindikat sarađuje sa lokalnom samoupravom, što je demokratski princip koji bi i ovde mogao da bude ispoštovan onoliko koliko to naše prilike dozvoljavaju. Očekujem da to od njih krene prema nama i uskoro ćemo imati saznanja o tome - kaže Trikoš i dodaje:
   - Pored toga, oni su pozvali Sindikat ,,Nezavisnost” da poseti grad Trento, da vidimo gde se nalaze, kako rade. Možda već krajem marta budemo krenuli ka Trentu da se bolje upoznamo i još više konkretnih dogovora napravimo, a sve u cilju nadgradnje UGS ,,Nezavisnost” u svim nivoima, a ponajviše u socijalnom dijalogu, u socijalnoj politici, u tom radnom delu ljudi i njihovoj sigurnosti na radnim mestima, onoliko  koliko je to primenjivo u našim uslovima.


SAVEZ SAMOSTALNIH SINDIKATA SRBIJE
Neprimerena poskupljenja


   Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) saopštio je da najoštrije protestuje zbog neprimerenog talasa poskupljenja komunalnih usluga, hrane i energenata na samom početku godine.
   Drastična poskupljenja grejanja za 36 odsto, tople vode za 40, telefona za 33 odsto, mesa i mesnih prerađevina za najmanje 10 odsto i najavljena poskupljenja prevoza za 30 odsto, negativno će se odraziti na već istanjene porodične budžete, ocenjuje se u saopštenju SSSS.
Vlada Srbije koja traži od sindikata da se odreknu finansijskih zahteva sadržanih u Opštem kolektivnom ugovoru, pravdajući to smanjenjem inflacije, istovremeno dopušta neopravdana poskupljenja koja će u većoj meri prouzrokovati rast inflacije, navodi se u saopštenju.
   Poskupljenjima će, smatraju u SSSS, planirana inflacija za 2009. od osam odsto biti premašena i do kraja godine preći u dvocifrenu.
SSSS zahteva od Vlade da hitno preispita poskupljenja koja su nastupila 1. januara i da na vreme spreči ostala najavljena za koja ne postoji ekonomsko opravdanje.
   Istovremeno, SSSS zahteva objašnjenje Vlade šta će biti sa zaposlenima u kragujevačkoj ,,Zastavi”.Povratak na vrh strane


NAJELITNIJI VID ALPINIZMA
U zagrljaju leda


   Članovi Planinarsko-alpinističkog kluba ,,Kraljevo" uveliko se bave najelitnijim vidom alpinizma - penjanjem zaleđenih vodopada.

   Kada temperatura padne daleko ispod nule, sva voda u prirodi se zaledi, pa se samim tim i vodopadi pretvaraju u ledopade ili ledene kaskade, poligon za jedan interesantan i neuobičajen sport - penjanje u ledu. Na oko sat i po vožnje od Niša i dva sata hoda od sela Topli Do nalaze se Piljski vodopadi, koji su u letnjim mesecima cilj pohoda mnogih planinara i zaljubljenika u planine.

   Donji Piljski vodopad (na Staroj planini), jedan od najvećih u Srbiji, za tren će se na niskim temperaturama pretvoriti u ledeno vajarsko delo kraljice zime. Upravo to se i dogodilo kada je Raško Simović, alpinista iz Kraljeva, sa ekipom penjača u ledu krenuo u osvajanje ove lepotice koja, kada zaledi, uvek izabere neku novu neobičnu formu i sama po sebi predstavlja neobičan estetski doživljaj.
   Udarci bajle i dereza (opreme koja je obavezna za penjanje u ledu) i čuveni uzvik prvog penjača ,,Penjem!" označavaju početak penjanja. Za uspon na ovog ledenog gorostasa od oko 70 metara potrebno je oko sat vremena, u zavisnosti od upenjanosti penjača, ali i od težine detalja same kaskade. Osim ovog ledopada, Stara planina krije i mnoge druge, doduše manje, ali ne i manje interesantne ledopade. To su Piljski Gornji, Čongoljski skok, Krmoljski, ledopad u Dojkincima i mnogi drugi koji nemaju ime ali ih ima skoro na svakoj vertikali s obzirom na to da je stena u ovom delu planine neporozna za vodu pa se sve što preliva preko nje (u toku toplijeg dela dana) zaledi kada padne temperatura. S obzirom na to da su stene uglavnom peščari i konglomerati, a uz to i obojeni, dosta ledenih figura je bilo u raznim bojama. Vrh samog Piljskog ledopada je, na primer, obojen u svetložuto, a tamo gde voda prolazi kroz zemlju može biti svetlobraon, crveno ako prolazi preko crvenog konglomerata i sl.
   U Srbiji ima prostora za bavljenje ovim ekstremnim sportom, i to na vodopadima Jelovarnik (Kopaonik), V. Gostilje (Zlatibor), Vodoskakalo (Divčibare), Svetosavska voda nedaleko od manastira Mileševe.

   Osim navedene opreme, potrebni su i obavezna kaciga, uže, pojas, ledeni klinovi, zaštitne naočari, štitnici za kolena. Jedina mana ovog sporta je što niske temperature kratko traju pa se ledopadi za nekoliko dana vraćaju u stari oblik agregatnog stanja, a do novih niskih temperatura treba čekati sledeću godinu. Do tada vodopadi (ukoliko su kanjonskog tipa) postaju tereni za drugu sportsku disciplinu (kada se treba spustiti niz njih) - kanjoning, za koju su članovi PAK ,,Kraljevo" osnovali i kanjoning sekciju i sajt www.xcanyoning.com.


CRVENI KRST
Akcije prikupljanja krvi


   Komisija za dobrovoljno davalaštvo krvi Crvenog krsta Kraljevo sutra, 24. januara, u MZ Vitkovac organizuje prvu plansku akciju davanja krvi. Akcija će biti sprovedena u prostorijama Osnovne škole ,,Branko Radičević”, od 9 do 13 časova. Prikupljena krv namenjena je lečenju sugrađana u Zdravstvenom centru ,,Studenica”.
   Crveni krst apeluje i da se druge mesne zajednice uključe u akciju jer je krv potrebna svakog dana u godini. Svi smo potencijalni primaoci krvi, a da bismo krv primili, potrebno je i da je damo. Krv može da da svaka zdrava osoba od 18 do 65 godina - muškarci na dvanaest, a žene na šesnaest nedelja.
Crveni krst Kraljevo i grad Kraljevo biće domaćini Zimske kampanje Akcija dobrovoljnog davanja krvi. U holu Skupštine grada 30. januara, od 10 do 16 časova, svi koji žele moći će da daju krv.
   Akcija se organizuje u saradnji sa Institutom za transfuziju krvi Beograd.Povratak na vrh strane


      ISTORIJSKI DAN ZA PRAVOSLAVNE VERNIKE U MARIBORU
Srbi dobili svoju crkvu

   Pravoslavni vernici dobili su u Mariboru svoj crkveni hram. U subotu 27. decembra veliki broj pravoslavnih vernika prisustvovao je svečanom otvaranju i posvećenju pravoslavne crkve Ćirila i Metodija, koju je vodio  Mitropolit zagrebačko - ljubljanski G. Jovan.
   Kao što je poznato Pravoslavne crkve u Mariboru i Celju su Nemci srušili 1941 godine. Od tada pa do danas pravoslavni vernici su se dovijali na različite načine da se pomole Bogu. Radili su to po privatnim stanovima i iznajmljenim prostorijama. Svoje prostorije im je u zadnje vreme nudila Katolička crkva iz Maribora, koja se sve više povezuje sa Pravoslavnom crkvom. A onda vreme za Pravoslavne vernike pošlo je na bolje. Pre nekoliko godina u grad na Dravi stigao je po službenoj dužnosti Paroh Sava Kosojević sa zadatkom da poveže pravoslavne vernike u ovom delu Slovenije i da podigne crkvu u Mariboru. 
   Paroh Sava Kosojević je napregao sve svoje snage i uz pomoć viđenijih Srba iz Štajerske uspeo da sagradi novi božji hram. Glavna potpora mu je bio Mitropolit Jovan uz čiju nesebičnu pomoć je ceo projekat izgradnje crkve uspeo. Mitropolit je podigao zajam od banke, sa tim novcem, novčanim prilozima  vernika i nesebičnim dobrovoljnim radom uspeli su da u roku dve godine  preurede jednu velelepnu zgradu u Božji hram. Mitropolit Jovan i Paroh Sava kao i mnogi znani i neznani vernici iz Maribora podizanjem crkve zapisali su se  zlatnim slovima  među velikim ljudima srpskog porekla u ovom delu Evrope. Njih će pamtiti  mnoga pokolenja koja će živeti u ovom gradu na Dravi. Pri gradnji crkve veliku pomoć pružali su i vernici katoličke vere iz Maribora koji su u više navrata donosili veću sumu novca za pomoć kod gradnje crkve. Veliku pomoć pružao je i sveštenik Stanislav Lipovšek iz ovdašnje katoličke Katedrale. Lipovšek je prilikom otvaranja crkve izjavio da je ovaj novi Božji hram dokaz da je nešto veoma pozitivno među vernicima katoličke i pravoslavne vere koji žive u Mariboru i obećao i dalje finansijsku i moralnu pomoć pravoslavnoj crkvi, koja će još jače povezati dva prijateljska naroda - Srbe i Slovence. Otvaranju crkve prisustvovali su i svi pravoslavni sveštenici iz Slovenije. Finansijsku i moralnu pomoć obećao je i Franc Kangler, gradonačelnik Maribora. Nakon blagoslova Mitropolita Jovana i otvaranja crkve nastalo je masovno druženje Srba u ovom novootvorenom Božjem hramu.
Rade Bakračević


NAJNOVIJA ISTRAŽIVANJA SVETSKIH STRUČNJAKA
Žvaćem dakle postojim


   Doskora često kritikovana navika "konzumiranja" žvakaće gume mogla bi kritičare naterati da traže izvinjenje, jer najnovija istraživanja pokazuju da bi nas žvakanje moglo učiniti pametnijim i mudrijim.
Zaključak zajedničkog istraživanja stručnjaka dve britanske naučne institucije, Univerziteta Nortumbrije i Instituta u Redingu, glasi: žvakaća guma pozitivno utiče na procese mišljenja i pamćenja.
   "Rezultati su izuzetno jasni i ustanovili smo da žvakaća guma direktno utiče na memoriju" - naglasio je Endrju Skoli, neurolog sa Instituta u Redingu i dodao: "žvakači su u stanju da se sete više reči i pojmova i pokazuju bolje rezultate u testovima pamćenja".
Pritom nije bitno da li žvaćete gumu s ukusom mentola, voća ili drugog ukusa već su najvažniji ritmični i stalni pokreti žvakanja. Skoli je svoja otkrića izneo na nedavnom godišnjem zasedanju Britanskog instituta za psihologiju u Blekpulu. On je ustanovio da poboljšavanje memorije treba pripisati pravilnijem radu srca čime se u mozak "upumpava" veća količina insulina.
   Eksperiment je obavljen na 75 dobrovoljaca podeljenih među "stalne žvakače", "nežvakače" i "bajagi žvakače", one koji samo hine da žvaću. Pre nego što će biti podvrgnuti testu, dve grupe "žvakača" po tri minuta su stvarno žvakali ili hinili da gumu prevrću u ustima.
Skolijev test uključivao je pitanja iz krtakotrajnog pamćenja kao što je pamćenje reči ili slika ali i "radne memorije" kojom je osoba trebalo da zapamti neki telefonski broj. On je otkrio da je srce "žvakača" imalo tri otkucaja više u minutu od srca "nežvakača" i 1,5 put više otkucaja od "bajagi žvakača".
"Uvereni smo da blagi porast srčanih otkucaja poboljšava 'isporuku' kiseonika i glukoze u mozak, a količine su sasvim dovoljne da poboljšaju funkcije pamćenja i prepoznavanja" -
smatra Skoli.
Uz to, uveren je ovaj stručnjak, žvakanje gume izaziva blago povećanje lučenja insulina zbog lučenja pljuvačke čime organizam dobija utisak uzimanja obroka.
 "Poznato je da u delovima mozga 'zaduženih' za učenje i pamćenje postoje receptori insulina koji ga registruju i u najmanjim količinama" - zaključio je Skoli

BES I SRČANI UDAR
   Dovoljan je jedan snažan izliv gneva da bi ste se našli u rizičnoj grupi da doživite fatalan srčani udar.
To bi značilo da eksplozija emocija ne znači samo loše, neadekvatno ponašanje već je i loša za vaše zdravlje. U najnovijoj studiji navodi se da kod stotina hiljada Amerikanaca, izloženih visokom riziku aritmije srca, jedna "žuta minuta" može da bude čak i fatalna.
"Pacijenti koji su bili veoma besni, imali su 17 puta veće šanse da dožive poremećaj rada srca opasan po život od osoba koje svoju žestinu kontrolišu tako što će pre 'eksplozije' besa izbrojati do deset" - upozorava kardiolog Kristina Alert.
   Međutim, sve je više dokaza da rad bilo čijeg srca može biti poremećen gnevom. Lekari sa Univerziteta Harvard otkrili su da samo jedan intenzivan izliv gneva udvostručuje rizik infarkta - u roku od samo dva sata. Kako?
   Bes izaziva lučenje adrenalina koji povećava krvni pritsak i srčani puls, remeti ritam srca i može da aktivira trombocite koji uzrokuju krvne ugruke. Istraivači preporučuju nekoliko "strategija ponašanja" koje bi ljudima
mogle da pomognu da zadrže pribranost i zaštite svoje srce.
  "Da bi ste sprečili da gnev nanese štetu vašem srcu morate naučiti da prepoznate situacije koje vas mogu razbesneti" - tvrdi doktor Redford Vilijams a prenosi Glas Amerike. Osim toga, ne treba zaobilaziti ni plesne podijume. Istraživanje ukazuje da ples znatno poboljšava funkcije srca kod pacijenata sa hroničnim oboljenjima. Ne samo to, oni koji plešu žive kvalitetnije, srećniji su i manje se dure.Povratak na vrh strane


BOGOJAVLJENSKO PLIVANJE ZA KRST ČASNI
Danilo Vučetić najbrži

   


   Na veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje, drugu godinu zaredom, u Kraljevu je organizovano plivanje za Krst časni. Najbrži od devetnaest najodvažnijih, na ne više od 5 stepeni, bio je osamnaestogodišnji  Danilo Vučetić, koji se, možda je to bila prednost, bavi vaterpolom. Mlađani Danilo dobio je vitešku titulu ,,Nosilac Bogojavljenskog krsta", prelazni krst (dar žičkih jereja), koji će kod njega biti do narednog plivanja, i zlatni krst.
Organizator plivanja za Krst časni je Svebor družina sveti knez Lazar, u domaćinstvu mesne zajednice Žiča, pod pokroviteljstvom grada Kraljeva i uz pomoć brojnih preduzeća i pojedinaca.
U kulturno-umetničkom programu učestvovali su Jadranka Jagličić, Milanka Đerković, pevačka grupa ,,Tkanica" i Društvo guslara ,,Žiča".Povratak na vrh strane


BRAČNI PAR IZ ŠVAJCARSKE OBEZBEDIO ZIMOVANJE ZA DECU SA SOCIJALNIM POTREBAMA
Humanost bez granica


  • Dvadeset sedmoro dece iz Kraljeva sa socijalnim potrebama, uzrasta od sedam do 16 godina, provelo je deo zimskog raspusta na Tari. Sve troškove snosili su Manuela i Vilijen Stanišić iz Švajcarske, a realizator projekta bio je Crveni krst iz Kraljeva

   Manuela i Vilijen Stanišić predstavljaju drugu generaciju Srba rođenih u Švajcarskoj.  Završili su školu, žive i rade  kao i njihovi roditelji u Cirihu. On je direktor u VDS INVESTMENT GROUP AG, a ona viša medicinska sestra u jednoj stomatološkoj ordinaciji. Vilijen je poreklom iz Raške, gde ponekad svrati da obiđe svoju dedovinu i ,,ubije" nostalgiju. Njegovi roditelji sagradili su kuću u Ribnici u kojoj će, kada za to dođe vreme, provoditi penzionerske dane. Boraveći u Kraljevu pre nešto više od godinu dana, Manuela i Vilien su odlučili da deo svoje zarade usmere kao pomoć siromašnoj deci. Kontaktirali su kraljevački Crveni krst i time otvorili put ka realizaciji plemenite ideje. Vratili su se u Švajcarsku, gde su na proslavi Vilienovog rođendana zvanicama predstavili svoju zamisao. Oduševljeni rođaci, prijatelji i poslovni partneri vrlo brzo su prikupili potreban novac. Usledio je put Stanišića za Kraljevo.  Posle posete porodicama izabrano je dvadeset sedam dečaka i devojčica, uzrasta od sedam do 16 godina, kojima su Stanišići omogućili da deo zimskog raspusta provedu na Tari. Za boravak na toj planini bile su neophodna zimska odeća i obuća. Jedini uslov - da su proizvedeni u našoj zemlji, brzo je ispunjen. Deca su dobila priliku da se obuku po sopstvenom izboru ,,od glave do pete".  Zahvaljući dobrim ljudima konačno im se vratio osmeh, postali su pričljivi i, bez obzira na priličnu razliku u godinama, pravi drugari.
   Sedmodnevni  boravak  dece u hotelu ,,Beli bor” na Tari bio je ispunjen dobro osmišljenim sadržajima - sankanje, duge šetnje i pesma i igra u večernjim satima. Sve to osmislili su i realizovali profesionalci i aktivisti kraljevačkog Crvenog krsta, a oduševljeno im pomagali Stanišići.    Izlet do Drvengrada na Mećavniku, koji je sagradio Emir Kusturica, bio je ispunjen željom da posete čuvenog umetnika. Nažalost, Emir je imao  niz obaveza pa su se deca zadovoljila posluženjem u obližnjoj poslastičarnici. Vožnja legendarnim ćirom čuvenom Šarganskom osmicom ostaće im, kažu, u trajnoj uspomeni. U kućama pored pruge, koja je godinama propadala, ljudi ponovo navijaju svoje časovnike. Red vožnje je toliko precizan i tačan da smo uspeli da izgubimo voz u 12.20. Sledeći, u 1.25, deca su sačekala u staničnoj mokrogorskoj  restoraciji, gde su posluženi specijalitetima tog kraja. Vožnja do stanice Jatare traje nešto manje od pola sata. I dok voz tutnji, Šarganom pesma. Na kamenu želja smeštenom  pored  pruge, na vidikovcu sa koga se pruža veličanstven pogled, dečje ruke prenose izmaštane želje. Boravak na Tari pamtiće, kažu, čitavog života.
   Pamtiće ga i Stanišići oduševljeni dečjim oduševljenjem, profesionalcima iz Crvenog krsta i Tarom. Kažu da je od ove akcije preostalo nešto novca za letnji kamp. Veruju da će uz pomoć prijatelja iz Švajcarske on biti masovniji od ovog zimskog, koji je nosio naziv ,,Tara - izvor zdravlja, sreće i prijateljstva”.
   Dobrih ljudi poput Stanišića, u ovim teškim i smutnim vremenima, sve je manje. Suze koje su se na rastanku slivale niz njihova i dečja lica govore o neraskidivoj vezi stvorenoj između njih. Bog će tu dobrotu nekada sigurno nagraditi.
Radoslav Živković.


PISMA ČITALACA
Dvanaest molbi jednog psa


1. Moj život traje 12 do 15 godina. Svaki rastanak od tebe znači za mene patnju. Razmisli o tome pre nego što me uzmeš.
2. Voli me onakvog kakav sam jer ti si me birao. Ja nemam tu mogućnost da sebi biram, pre svega, prijatelja, a onda i gospodara.
3. Daj mi vremena da shvatim šta ti od mene tražiš.
4. Imaj poverenja u mene, ja živim od toga.
5. Nemoj se nikada ljutiti na mene i nemoj me za kaznu zatvarati. Ti imaš svoj posao, svoje prijatelje, svoju razonodu. Ja imam samo tebe.
6. Razgovaraj katkad sa mnom. Iako tvoje reči ne razumem, ipak poznajem tvoj glas koji se meni obraća.
7. Znaj da bilo kako sa mnom da postupaš, ja nikada to ne zaboravljam.
8. Razmisli pre nego što me tučeš da moje čeljusti s lakoćom mogu zdrobiti kosti tvoje ruke, ali ja to nikada ne uradim.
9. Ne uzimaj me kao igračku da se igraš dok sam mali, da bi me kasnije odbacio, jer moja ljubav prema tebi je večna.
10. Pre nego što me kod obuke izgrdiš da sam lenj ili tvrdoglav, razmisli: možda me muči neprikladna hrana, možda sam previše bio na suncu ili sam umoran. Preispitaj i sebe, možda ti grešiš, a ja ne mogu da shvatim šta tražiš od mene.
11. Brini o meni kad ostarim, ostanem bez zuba, ogluvim, oslepim, ne mogu više da se krećem, i o tebi će neko brinuti. Starost je ista za sve.
12. Prati me na mom poslednjem putu. Nemoj reći: ,,Ja to ne mogu da gledam" ili ,,Neka se to dogodi u mom odsustvu". S tobom je za mene sve lakše. To ti je dug za moju vernost, na našu lepu mladost.
Preveo Boki Kostić


Psi pojeli fazane

   U delu grada pored Ibra poznatom kao ,,Svrati do reke" u Čibukovcu (iza Vojnog naselja), pojavio se veliki broj pasa lutalica, okupili su se u nekoj zapuštenoj daskari, sklonili se od vetra i hladnoće.
Prošle zime, u tom delu grada bio je veliki broj fazana, a u neposrednoj blizini čule su se ,,dozivke" sa prijatnim cvrkutom. A ove zime, kada su se pojavili psi lutalice u većem broju, više nema fazana jer su ih izgladneli psi prognali i pohvatali. Takođe su psi lutalice pojeli položena jaja fazana, jer se fazani ležu prizemno - po žbunju, šibljacima i u travi.
Da li ovakvu pojavu primećuje lovačko udruženje u Kraljevu?
Pored ovoga, poznato je da su psi lutalice opasni po građane jer ih ujedaju, a onda opština izdvaja iz svog oskudnog budžeta ne mala sredstva na ime obeštećenja. Ukoliko se ovakvo stanje produži i poveća broj pasa lutalica, za ujede pasa će otići veliki deo opštinskog budžeta na ime obeštećenja. Psi lutalice su prenosioci zaraznih klica, kojekakvih zaraza, mogući su prenosioci i epidemija besnila...
Iz godine u godinu sve je veći broj pasa lutalica koji su zaštićeni. Onda, kako od njih da zaštitimo građane?
Da li nadležne institucije lokalne vlasti o svemu ovome što se događa i što se može dogoditi razmišljaju? Kakve su buduće odluke nadležnih u opštini? Ovo nije više za čekanje.
Dragan VuksanovićPovratak na vrh strane


UMETNOST - KULTURA - OBRAZOVANJE

NARODNA BIBLIOTEKA ,,STEFAN PRVOVENČANI" IZ KRALJEVA ZA PONOS I UGLEDANJE
Po meri evropskih kuća knjige

   • U minuloj godini Biblioteka nabavila 7.000 novih knjiga, a broj njenih članova popeo se na skoro devet hiljada. Najrespektabilniji izdavač knjiga iz oblasti moderne srpske poezije. Završena digitalizacija poluvekovnih brojeva ,,Ibarskih novosti"

   Narodna biblioteka ,,Stefan Prvovenčani" jedna je, bez sumnje, od najuspešnijih ustanova u kulturi s područja Raškog okruga. Moglo bi se o njenim prošlogodišnjim dostignućima naširoko govoriti, ali najilustrativnije o tome govori jezik cifara. U najkraćem, bibliotečke police bogatije su za oko 7.000 novih knjiga koje će, što najviše raduje bibliotekare, imati ko da čita. Naime, skoro devet hiljada Kraljevčana ima članske karte, a oko 400 naših sugrađana svakodnevno otvori vrata doma knjige u Ulici cara Lazara. Bibliotekari s ponosom ističu da su njihovi posetioci Kraljevčani, kako bi se reklo, od sedam do sedamdeset sedam godina.
   - Biblioteka je mesto za doživotno učenje. Ne sedimo skrštenih ruku i ne čekamo samo da neko dođe i učlani se. Opredelili smo se da neumorno dovodimo ljude na ovo ,,ostrvo" znanja i stvaralaštva. Nema poželjnijeg i prijatnijeg mesta u gradu od naših klimatizovanih čitaonica gde bi čovek mogao da provede određeni deo dana, a da ga pri tom to, gotovo, ništa ne košta - ističe Dragana Tipsarević, upravnica Narodne biblioteke ,,Stefan Prvovenčani".
   Kraljevčanima je na raspolaganju oko 170.000 knjiga svih književnih žanrova i rodova, gotovo 200 stručnih časopisa i tridesetak nedeljnika i dnevnih novina. Veliki broj knjiga nalazi se i na policama Dečjeg odeljenja, a najmlađi Kraljevčani pohađaju i brojne radionice koje vode zaposleni u Biblioteci i njeni  saradnici.
   - Punih sedam godina nismo povećavali cenu članarine (300 za odrasle, 150 dinara za decu). Nemamo nameru da to činimo jer smo buyetska ustanova i građani nas kroz poreske obaveze finansiraju. Hvala im što imaju poverenje u nas. Naši članovi su čitave porodice, ustanove i preduzeća. Naša je obaveza da im budemo na usluzi i pri ruci - kaže Dragana Tipsarević.
   Biblioteka ,,Stefan Prvovenčani", kako ističe njeno rukovodstvo, radi po ugledu na slične ustanove iz najrazvijenijih evropskih zemalja, a to znači da se nivo ,,usluga" neprestano podiže i prate zahtevi vremena i tehničkih napredaka. Grupa bibliotekara i njihovih saradnika uveliko radi na tzv. digitalizaciji zavičajnog fonda. Oni s ponosom ističu da je završena digitalna obrada svih brojeva kraljevačkih ,,Ibarskih novosti", objavljenih u proteklih 55 godina. Od zaborava je, na taj način, otrgnuto više od pola veka istorije modernog Kraljeva.
   Biblioteka ,,Stefan Prvovenčani" uspešan je organizator programa iz oblasti pisanog stvaralaštva. Na Dečjem odeljenju prošle godine održano je više od 200 zanimljivih  edukativnih i kreativnih programa i tridesetak književnih promocija. Ova ustanova je, uz Narodni muzej i Književni klub, organizator i domaćin Žičkog duhovnog sabora ,,Preobraženje", jedne od najuglednijih književnih manifestacija u Srbiji, i niza drugih.
   O izdavačkoj delatnosti kraljevačke Biblioteke naširoko se piše i govori. Redakcija časopisa ,,Povelja" uspela je prošle godine da objavi 12 knjiga i tri broja svog književnog glasila, čiji je glavni i odgovorni urednik pisac Goran Petrović. Sva izdanja Biblioteke iz ,,Poveljine" edicije ,,Poezija, danas" pretprošle godine otkupilo je Ministarstvo kulture Srbije. Godinama je ova pesnička edicija, čiji su urednici pesnici Živorad Nedeljković i Dejan Aleksić, ubrajana u najprestižnije na beogradskom Sajmu knjiga. Na pozive pesnikinje Gordane Timotijević, urednice ,,Poveljinog" književnog dodatka ,,Vidi čuda", namenjenog najmlađim čitaocima, odazivaju se najugledniji srpski pisci.
  Zahvaljujući Narodnoj biblioteci ,,Stefan Prvovenčani" i njenom časopisu ,,Povelja", Kraljevo je steklo epitet književne ,,metropole", a članstvo u njoj, kako stoji na sajtu ,,za ugled je i ponos".

POZIV ZAVIČAJNIM PISCIMA
Zavičajno odeljenje Biblioteke nastoji da obogati bazu podataka o kraljevačkim autorima i njihovim delima. Odavde je upućen poziv piscima iz grada na Ibru da posete ovo odeljenje i ,,dopune" podatke o sebi. I na taj način trag o domaćem stvaralaštvu postaće ,,neizbrisiv".



KULTURA
Pištalu nagrada NIN

   Nagradu nedeljnika NIN za najbolji roman na srpskom jeziku objavljen u 2008. godini dobio je Vladimir Pištalo za roman ,,Tesla, roman među maskama", saopštio je danas predsednik žirija Milan Vlajčić.
On je, na konferenciji za novinare u redakciji NIN, istakao da je za roman Pištala glasalo troje od petoro članova žirija.
Za drugoplasirani roman ,,Savršeno sećanje na smrt", autora Radoslava Petkovića, bila su dva člana žirija, pa je odluka doneta većinom od tri prema dva.
U širem izboru bilo je čak 27 romana, što je, kako je rekao Vlajčić, bila dosad najveća konkurencija. U uži izbor je ušlo sedam dela.
Vlajčić je za Pištalov roman rekao da ,,prati životnu putanju Nikole Tesle na neobičan i za našu kulturu potpuno nov način, izbegavši tradicionalnu vizuru sukoba našeg naučnika sa avetima američkog merkantilizma".



U BIBLIOTECI ,,STEFAN PRVOVENČANI"
Dodela nagrade Književnog kluba

   Godišnja nagrada Književnog kluba Kraljevo za 2009. godinu, iz donacije dr Hranislava Miloševića, biće uručena u sredu, 28. januara, u čitaonici Dečjeg odeljenja Narodne biblioteke ,,Stefan Prvovenčani". Žiri kraljevačkih pisaca (Dejan Aleksić, Veroslav Stefanović, Milan Nikodijević) odlučio je da nagradi pesnički rukopis ,,Lice", autora Veroljuba Vukašinovića iz Trstenika. Nagrada se, da podsetimo, sastoji od povelje, novčanog iznosa i štampanja rukopisa.
U programu dodele nagrade, koji počinje u 12 časova, pored nagrađenog autora, učestvovaće i pesnik Dejan Aleksić, predsednik žirija, glumac Mile Nedeljković i donator dr Hranislav Milošević.



GRADSKA BIBLIOTEKA PRIPREMA BOGAT PROGRAM ZA SAVINDAN
Pevaju Rusi

   Povodom obeležavanja Savindana, početkom naredne nedelje, Narodna biblioteka ,,Stefan Prvovenčani" iz Kraljeva priprema bogat kulturni program. U ponedeljak, 26. januara, u čitaonici Dečjeg odeljenja biće održan književni program ,,Male reči, reči velike", u kojem će učestvovati pisci zaposleni u Biblioteci. Stihove namenjene deci i odraslima kazivaće Dejan Aleksić, Miloš Milišić, Živorad Nedeljković, Miloje Radović, Veroslav Stefanović i Gordana Timotijević. Njima će se pridružiti deca, polaznici Književne radionice Narodne biblioteke. Ovaj program počinje u 19 časova.
   Na Savindan, u utorak, 27. januara, biće održana Svetosavska akademija, na kojoj će koncert izvesti čuveni hor Moskovske patrijaršije. Pravoslavni pojci, pod upravom dirigenta Georgija Smirnova, izvodiće dela ruskih kompozitora.
   Besedu posvećenu svetom Savi izgovoriće prof. dr Svetislav Božić, predavač beogradskog Fakulteta muzičke umetnosti i jedan od najizvođenijih savremenih srpskih kompozitora. Svetosavska akdemija biće održana u sali Kraljevačkog pozorišta, s početkom u 19 časova.



PREMA ODLUCI VLADE REPUBLIKE SRBIJE - piše Vesna Jovičić
Posebne mere za Švapčića kuću

   • Prema odluci Vlade Republike Srbije, spomenik kulture Švapčića kuća i njena okolina zaštićene su posebnim merama • Vlada Srbije je donela odluku i da Kapelu Belimarković u Vrnjačkoj Banji proglasi spomenikom kulture

   Kuća ugledne bogate trgovačke porodice Dimitrijević u Kraljevu (u Ulici cara Lazara broj 24), poznatija kao Švapčića kuća, proglašena je spomenikom kulture 1976. godine, zbog spomeničkih, arhitektonskih i istorijskih vrednosti. Zavod za zaštitu spomenika kulture u njoj obavlja svoju delatnost od 1978. budući da je, osiromašena, porodica kuću prodala.
Mere tehničke zaštite koje je Vlada nedavno donela obuhvataju i okolinu kuće i njima je predviđeno da ništa bez saglasnosti Zavoda ne može da se izvodi na parceli, koja, sa okolinom, čini ambijentalnu celinu.
   - Posebne mere zaštite koje je Vlada odlukom propisala obuhvataju i zaštićenu okolinu kuće. Utvrđena je okolina koja obuhvata parcelu na kojoj se nalazi kuća i mere tehničke zaštite koje se odnose na parcelu. Zaštićena okolina, po zakonu, uživa isti status kao i objekat. Ništa bez uslova i saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture na parceli ne sme da se izvodi, ne sme se ni prolaziti, ni izvoditi radovi - kaže zamenik direktora Zavoda, istoričar Marija Đorović.
   Švapčića kuća je podignuta u periodu od 1904. do 1906. godine u stilu akademskog klasicizma. Zauzima značajno mesto u razvoju graditeljskog stvaralaštva i urbanističko-arhitektonske misli u gradovima Srbije.
- Kuća je karakteristična zbog ulične fasade, sa figurama od pečene gline, zbog enterijera, koji je izuzetno lepo dekorisan, kaljevih peći, koje su još uvek u funkciji, ali i stolarije, koja je prvobitna, autentična i u funkciji - priča gospođa Đorović.
   Prema porodičnoj tradiciji, Dimitrijevići su došli ,,od preko Dunava". Zbog njihove izuzetno lepe, gradske garderobe, koja se razlikovala od tadašnje narodne nošnje u Srbiji, narod u Kraljevu prozvao ih je ,,Švapčići". Otuda i naziv Švapčića kuća. 
Porodična kapela porodice generala Jovana Belimarkovića u Vrnjačkoj Banji, sada proglašena spomenikom kulture, značajna je zbog arhitektonskih i stilskih karakteristika i istorijskog značaja ličnosti naručioca. Na kapeli, sagrađenoj 1909. godine, oslikan je trag mladog, a već afirmisanog, neimara Petra J. Popovića, koji je pokušao da stvori novi nacionalni stil.
   - Na kapeli se očitava uticaj raške i srpsko-vizantijske stilske grupe u kompozicionom rešenju, proporcijama i oblikovanju kubeta i venaca. Brižljiva obrada fasade, materijalizacija u celini i kamena plastika slični su primerima poznatih crkava moravske škole - kaže Danijela Mladenović, arhitekta-konzervator. 
   Kapela je zaključana pre više od dvadeset godina, nakon smrti supruge poslednjeg potomka Belimarkovića. Restauratorsko-konzervatorski radovi, započeti u avgustu, završeni su krajem prošle godine.
   -Izradom Urbanističkog projekta u ovoj godini bila bi predviđena preparcelacija ka južnoj strani kako bi se proširio slobodni plato oko objekta i popločao prostor oko kapele. Tako bi se ostvarila i liturgijska funkcija objekta, pa bi se subotom u kapeli mogla čitati jektenija i imena preminulih pravoslavnih predaka -  kaže Danijela Mladenović.
   Vrnjačka Banja ne bi bila to što jeste bez zauzimanja i ,,podejstvovanja" generala Belimarkovića, koji se starao o njenom usponu s kraja XIX i početka XX veka. Ali, iza njega su u vili Belimarković, nažalost, umesto potomaka, ostala samo odlikovanja i povelje, fotografije, pisma i knjige s posvetama pisaca.Povratak na vrh strane


SPORT

KOŠARKA-PRVA (SVISLAJON) LIGA - piše Zoran Bačarević
Sloga (i dalje) vraća nadu, sad Mašinac opet strepi

  • U 17. kolu Sloga sigurna protiv Radničkog iz Kragujevca (81:70), Mašinac poražen u Valjevu (80:76 za Metalac) • U 18. kolu Ergonom gost Mašinca, Sloga u novobeogradskoj Vizuri pred kamerama RTS

   Središnicu drugog dela prvenstva kraljevački ligaši Sloga i Mašinac igraju po sistemu ,,gore-dole" - smenjuju se na mestima u donjem delu tabele u grčevitoj borbi za opstanak u Svislajon ligi. To je i ,,proizvod" rasporeda po kome je Sloga dva puta bila domaćin, a Mašinac dva puta uzastopno gostovao.
   U nedeljnom, 17. kolu, Sloga je još jednom igrala u novouvedenom terminu, petak od 18.30 u Hali sportova, i još jednom zabeležila sigurnu i ubedljivu pobedu. Radnički iz Kragujevca pružio je relativno slab otpor pošto nije mogao da se odbrani od preciznih šuteva sa distance, pre svega kapitena Nemanje Dašića i odlične partije najiskusnijeg igrača na centarskim pozicijama Slobodana Božovića, koji je postigao 14 koševa, ali imao i 11 skokova (napad-odbrana ,,fifti-fifti"). Uz 15 koševa prvog plejmejkera Saše Stefanovića, sve to bilo je dovoljno za konačnih Sloga - Radnički (KG) 81:70 (27:20, 22:12, 22:25, 10:13). Trener domaćih Dragan Kostić je dao šansu i igračima sa klupe, uključujući i najmlađeg Stefana Jakovljevića. Kod Kragujevčana je Rajko Kljajević sa 21 košem bio najefikasniji igrač susreta.
   Košarkaši Mašinca, posle drugog uzastopnog poraza, ponovo su u vrtlogu začelja. ,,Studenti" su u Valjevu pružili znatno slabiji otpor nego što pokazuje konačan rezultat susreta Metalac-Mašinac 80:76 (16:14, 24:14, 18:20, 22:28). Domaćin koji ,,juri" Super ligu, u 25. minutu imao je prednost od dvadesetak koševa, poslednja četvrtina pripala je gostima iz Kraljeva, ali Predrag Marković, Marojević, Birčević i društvo nisu dozvolili iznenađenje.
Kada se na koš-listi vidi da su najefikasniji u poraženoj ekipi bili igrači iz ,,zadnje linije" (Živković i Radulović), a da je Mirković postigao svega osam poena - sve postaje mnogo ,,transparentnije".
   Ove sedmice, u utakmicama 18. kola, Sloga putuje u prestonicu, gde će kod Tošinog bunara u Vizuri protiv istoimene ekipe igrati sa ,,sebi ravnim". Susret je planiran za večeras, pred kamerama RTS 2.
   Mašinac će u meču za njega mnogo važnijem deliti megdan sa niškim Ergonomom, koji je u minulom kolu deklarisan u Nišu od Novog Sada. U slučaju neuspeha ,,studenti" su praktično ,,izgubili godinu"...



ODBOJKA - VINER ŠTEDIŠE LIGA
Dunav predubok za Ribnicu

   • U 12. kolu Ribnica poražena u Novom Sadu od Vojvodine sa 1:3, posle briljantnog uvodnog seta • Sinoć u 13. kolu u Kraljevu gostovao Partizan, u 14. kolu Kraljevčani gosti Kragujevčana

   Odbojkaši Ribnice izgubili su još jedan meč sa ,,velikom trojkom" u ovogodišnjoj sezoni, a u Novom Sadu propustili lepu priliku da u drugi deo prvenstva (mini-liga od četiri ekipe) uđu sa kojim bodom više. Minulo kolo donelo je gostovanje u Novom Sadu, posle koga su Vojvodina i Ribnica imale ,,leteću" izmenu na tabeli, sa treće Kraljevčani su pali na četvrtu poziciju pred poslednja dva kola prvog prvenstvenog kruga.
   Po manje-više ustaljenom scenariju, već viđenom minule jeseni i zime u toku, Ribnica je efektno otvorila meč u Novom Sadu. Ubojitim servisima, pre svega, protivnik je bačen na parket, a da nije uspeo da osvoji više od ,,minimalca", svega 15 poena. Tu je, opet, bio i kraj priče za četu Boška Mačužića. Novosađani su se konsolidovali, ojačali prijem i posebno blok. Za kraljevačku publiku ,,stari poznanik” Konstantin Čupković ubojitim servisima poneo je Vemića, Čurovića, Petrovića, Maksimovića i kompaniju ka konačnom trijumfu Novosađana: Vojvodina-Ribnica 3:1 (15:25, 25:16, 25:19, 25:17).
U ekipi Ribnice, posle gotovo tromesečne pauze, nastupio je iskusni korektor Radovan Gavrilović, koji je uknjižio 15 poena, ali njegov ,,standardni" učinak nije bio dovoljan ni za ,,utešni bod". Ekipa je u celini ,,platila" danak mladosti odnosno neiskustvu i doživela još jedan poraz od vodeće trojke (Zvezda, Radnički, Vojvodina) u ovogodišnjoj sezoni. Šansu da slavi potražiće u mini-ligi (kada su u pitanju beogradski odnosno novosadski ,,crveno-beli"), a u poslednjem, 14. kolu, gostovaće u Kragujevcu.
   Samo čudo bi Ribnicu sprečilo da se ove sezone ponovo nađe u plej-ofu, u borbi za prvaka i učešće u evropskim takmičenjima.



U BALONU TODOROVIĆ U KRALJEVU ZAVRŠEN NOVOGODIŠNJI TURNIR
Vragolije mladih asova

   • Posle deset dana u balonu Todorović u Grdici završen tradicionalni turnir u malom fudbalu za mlađe kategorije. Nastupilo 45 fudbalera podeljenih u četiri starosne kategorije

   U najmlađoj grupi, igrači rođeni 2000. godine, prvo mesto pripalo je ekipi Bubamare (Kraljevo), koja je u finalu bila bolja od Karađorđa (Ribnica). Veljko Pejković bio je najbolji igrač, najbolji golman Matija Miljković (obojica Bubamara), a najbolji strelac Andrija Savić (Karađorđe) - pet pogodaka.
Kod dečaka rođenih 98/99. godine Karađorđe se revanširao Bubamari - rezultat 1:0. Igrač broj jedan bio je Lazar Vukomanović (Karađorđe), golman Đorđe Pajović (Karađorđe), a strelac Uroš Račić (Bubamara) sa pet pogodaka.
   U dve godine starijoj generaciji sastale su se dve ekipe Bambija. Bambi 3 - Bambi 2, rezultat 10:1. Briljirao je Andrija Matić (Bambi 3), koji je najbolji strelac turnira sa 15 golova, najbolji igrač je Uroš Veljović, a golman Andrija Milovanović, obojica Bambi.
   Najstariji (94/95) su pokazali veliko umeće. Ekipa Zovet bila je bolja od Bubamare (6:3), a za najboljeg igrača proglašen je Strahinja Jablanović (Zovet), najboljeg strelca Novica Ćurčić (Grdica) - 11 pogodaka, a najbolji golman je Filip Dmitrović (Bubamara).
   Nagrade su najboljim ekipama i pojedincima predali bivši igrači Sloge Milan Ćirković i Dragan Jovanović, zatim menadžer Borko Krunić, pa Jovica Škoro i specijalni gost turnira Saša - Đani Ćurčić.
   Ovaj novogodišnji turnir, četvrti, dobro je organizovan. Najzaslužniji za to svakako je bivši igrač kraljevačke Sloge i nemačkog prvoligaša Nirberga Rade Todorović, vlasnik Balona.



KRALJEVAČKI MAŠINAC GODINAMA STABILAN ČLAN ELITE
Sinonim uspeha i zdrave sredine

   • Ovakvu atmosferu i ,,porodične odnose" u kojima su svi članovi uprave, igrači i treneri na istoj talasnoj dužini nigde u svojoj karijeri nisam video - često je oduševljeno znao da kaže Boško Đokić, pod čijom se dirigentskom palicom Mašinac u sezoni 2003/04. prošetao kroz B ligu i napravio istorijski uspeh plasmanom u prvoligašku konkurenciju, čiji je i danas član

   Od osnivanja, 1982. godine, kada je grupa studenata Mašinskog fakulteta iz Kraljeva, zaljubljenika u magičnu igru pod obručima, odlučila da formira košarkaški klub, a naročito otkako je 2003. izborio plasman u elitno društvo, kraljevački Mašinac postao je sinonim za uspešnu i zdravu sredinu u kojoj vladaju gotovo porodični odnosi.
O aktuelnom trenutku u mlađem prvoligašu iz grada na Ibru, njegovoj prošlosti, ali i budućnosti sigurno je najpozvaniji da priča Dragovan Pantelić, generalni sekretar Mašinca, koji je u njemu od osnivanja. 
- Sve dok nas bude krasila dobra atmosfera, po kojoj smo prepoznatljivi, Mašinac će biti stabilan klub. Interesantan je i podatak da se uprava kluba gotovo od osnivanja nije menjala i da smo u svojoj istoriji imali samo dva predsednika - Zorana Petrovića i Milomira Gašića. Mašinac je uvek imao skromne finansijske prohteve. Do ’92. godine smo kroz Sportsko društvo ,,Mašinac", koje je pored košarkaškog obuhvatalo i streljački, stonoteniski, skijaški i yudo klub, sredstva dobijali iz opštinskog buyeta. Bili smo primorani da se snalazimo, pa smo čak koristili i studentske bonove, a na utakmice odlazili redovnim autobuskim linijama. Godinu dana kasnije, bivši igrač Zoran Milašinović registrovao je privatnu firmu ,,Mašinac" i od tada je glavni finansijer kluba, i to do pozitivne nule, a čak se ni njegovo angažovanje u Fudbalskom klubu Sloga u našem bitisanju ni najmanje nije osetilo. Osim toga, klub dobija i bukvalno zanemarljiva sredstva od grada, ali, uprkos finansijskoj krizi u celokupnom društvu koja nije zaobišla ni sport, pozitivno posluje i nikome ništa ne duguje.
• Ove sezone Mašinac se nalazi u donjem delu tabele i predstoji mu žestoka borba za opstanak?
- U principu, naši rezultati uvek su išli uzlaznom putanjom. Od ulaska u elitno društvo čak dva puta smo učestvovali i u Super ligi.  Pogled na tabelu trenutno sigurno nije prijatan, ali su se tako kockice složile. Imali smo veoma težak žreb pa smo na početku prvenstva igrali sa ekipama iz samog vrha, koje su bile u velikom zaletu i bez poraza - Metalca, Borca, Napretka, Lajonsa, a u nekim utakmicama smo poraženi spletom nesrećnih okolnosti. S druge strane, pre početka sezone napustila nas je kompletna prva petorka iz prošlog prvenstva. Odlučili smo se da šansu damo neafirmisanim igračima. Sav teret pao je na njihova leđa, što je sigurno jedan od velikih razloga nešto slabijih rezultata. Ipak, veliki sam optimista i ubeđen sam da ćemo zadržati status prvoligaša. Po kvalitetu, Mašinac zaslužuje plasman u sredinu tabele, što nam je i bio glavni cilj pre starta prvenstvene trke, iako je već sada jasno da devet pobeda najverovatnije neće kao ranije biti dovoljno za opstanak. Mašincu sada sledi serija gostovanja kod ekipa iz vrha, a onda i mečevi protiv sebi ravnih ekipa, i tu tražimo svoju šansu, uz naravno mogućnost da iznenadimo nekog favorita koji ne igra više sa istim žarom kao u prvom delu.
• Da li je na nešto slabiji ovosezonski učinak uticalo i to što je poslednjih nekoliko godina zanemaren rad sa mlađim kategorijama?
- Tačno je da postoji prazan hod, ali i za to postoje objektivni razlozi. Odustali smo od prakse da decu dovodimo sa strane, stipendiramo ih, pružimo im sve uslove za napredak, a onda, kada napune 18 godina, većina njih, po savetima raznih menayera, ne želi da potpiše ugovor, što im dozvoljava registracioni pravilnik. Imali smo slučajeve da školujemo igrača, a on po sticanju punoletstva ode u Ameriku na koley, tamo provede godinu-dve, a  kada se vrati u Evropu, verovatno slušajući pogrešne savete i obećanja o kulama i gradovima, potpiše ugovorčić sa nekom drugorazrednom ekipom iz Rumunije, Poljske, Mađarske... Preorijentisali smo se da dovodimo igrače od 18-19 godina, koji prvi profesionalni ugovor potpisuju sa Mašincem, a onda ih šaljemo na kaljenje ili da na dvojnu registraciju nastupaju za neki od nižerazrednih timova. Doskoro smo imali i svoju ,,drugu" ekipu - Ribnicu, koja je jednu sezonu igrala čak u B ligi, ali smo, zbog loših uslova za dvoranske sportove u Kraljevu, morali da odustanemo od tog projekta i Ribnicu preselimo u Vrnjačku Banju. U Ribnici su inače stasali Igor Mijajlović, Nemanja Milašinović, Uroš Mirković, Slaven Čupković, Nemanja Arsić...  Ove sezone šansu su na prvoligaškoj sceni dobili Popović i Barlov, a klub velike nade polaže i u mlade -Vuletića, Jaćovića, Radojkovića i Radevića, koji su već deo prvog tima, kao i u pozajmljene Golubovića i Šestovića.
• Recept za uspeh kraljevačkih studenata na prvi pogled deluje jednostavno: višegodišnji ugovori igračima i treneri iz sopstvene sredine?
- Retki su igrači koji su se u Mašincu zadržali samo jednu sezonu, jer su se višegodišnji ugovori, naročito ako se radi o mladom igraču koji želi da napreduje, pokazali kao više nego uspešan recept. Na kraju ove sezone ugovori ističu samo kapitenu Urošu Mirkoviću, jednom od najboljih igrača lige, iskusnom Dejanu Tomaševiću, kao i Srđanu Živkoviću, s kojim je saradnja dogovorena do kraja prvenstva, ali sa opcijom i da se produži. Praktično, već postoji kostur tima koji će igrati i naredne sezone. Što se trenera tiče, stav uprave kluba je da se šansa ukazuje bivšim igračima ili onima koji su već dugo u klubu. I to se pokazalo kao ispravan potez i u slučaju Miloša Pejića, Radenka Varagića, sada Zorana Petrovića i njegovog asistenta Željka Vlahovića. Moram da naglasim i da svi treneri u klubu imaju bar diplomu Više trenerske škole. Način na koji funkcionišemo pokazuje da Mašinac nije instant-klub za jednu sezonu, već lepa košarkaška priča koja traje gotovo tri decenije i koja sasvim sigurno ima lepu perspektivu - zaključuje Dragovan Pantelić, generalni sekretar Mašinca.

OSEKA PUBLIKE
Iako Kraljevčani nose epitet košarkaški najpismenije publike u zemlji, ove sezone primetno je da na utakmicama i Mašinca i Sloge ima osetno manje publike?
- Više je faktora koji utiču na slabiju posetu, a glavni je pad kvaliteta domaće lige. Hteli to da priznamo ili ne, tek ono najbolje iz Srbije je u Jadranskoj ligi. S druge strane, i razlika između klubova iz Jadranske i ove naše lige je ogromna. Može da se ljuti ko hoće, ali se i prethodnih godina pokazalo da su klubovi koji se probiju do Super lige - obična topovska hrana! A publiku takva košarka ne zanima. Da ne pominjem i očajne uslove u kraljevačkoj Hali sportova, koja je bruka i sramota grada koji ima čak četiri prvoligaša u takozvanim dvoranskim sportovima...

ZA KLINCE - BESPLATNO
Mašinac je verovatno jedan od retkih kluba u Srbiji koji je pokrenuo i potpuno besplatnu školu košarke?
- Kod nas se članarina ne naplaćuje, jer želimo da omogućimo svoj deci, a ne samo onoj čiji su roditelji imućni, da se bave sportom. U Kraljevu privreda stoji, fabrike se zatvaraju, dobro plaćen posao je misaona imenica i roditelji nemaju mogućnosti da izađu u susret željama svojih mališana. Danas je bavljenje sportom izuzetno skupo, i pokretanjem besplatne škole košarke želimo svima da obezbedimo ravnoprane uslove.



VRNJAČKA BANJA U ZNAKU STONOG TENISA
Kamp za igrače, seminar za trenere

   Ako je suditi prema početku, 2009. godina biće u znaku stonog tenisa, a centar zbivanja biće Vrnjačka Banja. Naime, ovih dana u hotelu ,,Breza” održava se pozivni stonoteniski kamp za devojčice i dečake niškog regiona.
- Talentovani stonoteniseri vredno treniraju dva puta dnevno u idealnim uslovima. U stonoteniskoj dvorani hotela ,,Breza” sa njima rade treneri Bratoljub Pajević, Dragan Sarić, Bane Milenković i najzvučnije ime među njima Tanja Mančić. Oni su zaduženi da prenesu  znanje mladim igračima - rekao je Zoran Martinović, predsednik STK Goč.
U ,,Brezi” je prisutno 12 talentovanih dečaka i četiri devojčice. To su ujedno i najuspešnije igračice regiona Niš: Dunja Milutinović i Vanja Vulović (Metalac - Kraljevo), Sanja Lestarević (Vranje) i Marija Josifović (Hajduk Veljko - Negotin).
- Uporedo sa kampom mladih, u hotelu ,,Slavija” održan je jednodnevni trenerski seminar, na kome je učestvovalo više od pedeset trenera iz više od 20 klubova niškog regiona i Republike Srpske - kaže Martinović.
Sve ovo je samo uvod za ono što će se tek dešavati u Vrnjačkoj Banji, koja postaje stonoteniski centar Srbije zahvaljujući angažovanosti stonoteniskog kluba ,,Goč" i opštine Vrnjačka Banja.
Posle nekoliko regionalnih ekipnih i pojedinačnih takmičenja u januaru i februaru, Vrnjačka Banja će u aprilu biti domaćin ekipnog prvenstva Srbije za kadetkinje. U borbu za šampionsku titulu uključiće se više od 20 ekipa iz cele Srbije.
- U maju se očekuje da Banja dobije organizaciju Međunarodnog pojedinačnog prvenstva regiona Niš za juniore i juniorke i kadete i kadetkinje, što bi ujedno bila i generalna proba organizatora za predstojeće prvenstvo Balkana u junu, na kome će se naći devet juniorskih reprezentacija - tvrdi Martinović.
Uslovi za takve velike stonoteniske manifestacije postoje s obzirom na to da je prošle godine puštena u rad novosagrađena Hala sportova, a u toku je i nabavka prvoklasne opreme.



PRVENSTVO SRBIJE U CIKLO KROSU
Otvaranje sezone u Kraljevu

   Na kraljevačkom Ratarskom imanju ovog vikenda, tačnije sutra (subota od 11 časova), održava se Prvenstvo Srbije u ciklo krosu. Biće to prva biciklistička manifestacija ovakvih ,,razmera" u Srbiji, a organizatori su BS Srbije i BK Metalac. Start je u 11 časova na platou ispred Poljoprivredno-hemijske škole ,,Dr Đorđe Radić", kada će startovato mlađi kadeti. Potom će uslediti start kadeta, juniora i žena, a od 13 časova startovaće i seniori. Očekuje se nastup oko stotinu takmičara drumskih vozača, ali i planinaca, a na, za ovaj ,,biatlon", atraktivnoj stazi na Ratarskom imanju očekuje se zanimljive i atraktivne  borbe u svim kategorijama.Povratak na vrh strane


 


IMPRESUM

Nedeljni list u izdanju : „Ibarske novosti” AD - Kraljevo. Adresa Redakcije: ul. Hajduk Veljkova br. 2.
Generalni direktor i glavni i odgovorni urednik: Dragan Rajičić. Odgovorni urednik: Vladeta Stanojević. Tehnički urednik: Saša Kovačević. Lektor: Vesna Jovičić. Redakcija: Zoran Bačarević (sport), Dragan Vukićević (privreda), Slobodan Rajić (politika), Marko Slavković (reportaže i Stršljen), Bojana Milosavljević, Ivan Rajović (urednik izdavačke delatnosti), Lidija Kuljača (zanimljivosti - zabava), Milisav Radovanović (fotoreporter), Zorica Radunković (marketing).

Predsednik Upravnog odbora: Dragica Tomić.

Telefoni: direktor i glavni i odgovorni urednik 312-504, odgovorni urednik tel/faks 320-630, pravna i opšta služba 312-505, oglasno odeljenje 312-505.

Godišnja pretplata 1.560 din. Za inostranstvo - Evropa 4.680 dinara, Amerika i Australija 6.240 din. Tekući račun: 160-14461-52 kod „Banca Intesa” Kraljevo. Kompjuterska obrada „Ibarske novosti”.
Štampa “APM PRINT”, III Bulevar 29, Novi Beograd.
Generalni distributer: “SOFIST”, Žička 10, tel. 036/360-200 i 361-222.

Poštarina plaćena u Pošti 36200 Kraljevo. List izlazi petkom, rukopisi se ne vraćaju.

e-mail:webmaster@kraljevo.com


Ibarske novosti - e-mail

Copyright © 1997-2008. Interactive.net Kraljevo. All rights reseved interactive